__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

BREWISE

MAGAZIN o ERASMUS+ PROJEKTU

BRE WISE healthier breakfast, wiser minds/ERASMUS+


2

Kazalo Uvod ................................... 3 Prvi zdravi doruÄ?ak ............. 4 Drugi zdravi doruÄ?ak............ 6 Putovanje u Poljsku............. 8 Radionice u Poljskoj............. 9 Putovanje u Hrvatsku ....... 10

2018./2019. BREWISE


BREWISE 2018./2019.

3

Uvod Erasmus je program razmjene učenika Europske unije, dio smo projekta naziva Brewise. Ovo je projekt koji provode učenici iz pet različitih država: Poljske, Latvije, Portugala, Španjolske (Katalonija) i Hrvatske. Tema projekta je stjecanje znanja o tome koliko zdravi doručak utječe na naše školske uspjehe. Učenici su se pridružili projektu tako da su pisali motivacijska pisma, a potom je tim učitelja birao učenike prema njihovoj motivaciji za projekt, organizacijskim sposobnostima, znanju engleskog jezika i poznavanju IKT-a. Jednom tjedno svi učenici iz različitih škola raspravljaju što će raditi u projektu i organiziraju se tako da i sami planiraju aktivnosti promocije prednosti zdravog doručka. Slogan koji je Erasmus+ tim odabrao je „Zdraviji doručak za mudriji um.“ – BREWISE.

„Bre“ potječe od engleske riječi breakfast – doručak, a „wise“ dolazi od engleske riječi mudriji, odnosno mudar.

Škole uključene u projekt su: • Cellesti Bellera (Katalonija) • Manuel Cavgaleiro (Portugal) • Osnovna škola „Kozala“ (Hrvatska) • Szkola Podstanowa Nr. 3 (Poljska) • Pelecu Primary School (Latvija) Pripremili smo radionice, obroke i različite aktivnosti s ciljem promocije zdravog doručka u različitim državama. Svaki će učenik tijekom projekta otputovati u neku drugu državu gdje će odsjesti u kući drugog učenika.


2018./2019. BREWISE

4

PRVI Zdravi doručak 12. prosinca 2018. godine učenici iz Hrvatske, Latvije, Portugala, Poljske i Katalonije proveli su prvi zdravi doručak u Brewise projektu. Naša misija u tom obroku bila je približiti voće ljudima koji ga ne jedu često pa smo zato odlučili presvući voće da bude atraktivnije i privlačnije učenicima. Također smo morali misliti na blagotvorni obrok za naše tijelo pa smo promišljali o svojstvima voća. Da bismo odgovorili na to pitanje, pretražili smo neke recepte i raspravljali o odgovarajućima za našu aktivnost. Konačno smo se odlučili za palačinke od banana i voćne štapiće.

Palačinke od banana Kalij je jako dobar za naše tijelo i ne bi se trebao izostaviti iz svakodnevnog jelovnika pa smo ga zato uključili u naš recept s palačinkama. Prvo smo zgnječili banane dok nisu postale kaša, pomiješali smo ih s brašnom i jajima i na kraju ispekli


BREWISE 2018./2019.

5

Štapići od voća Da bismo dobili potrebne vitamine i vlakna, razmišljali smo o izradi štapića, a da pri tom zadržimo svojstva i okuse voća. Upotrijebili smo jagode, kivi, kupine, banane, jabuke, mandarine i borovnice.

Iskustvo U početku su svi učenici radili zajedno i trebala su im otprilike dva sata za završetak projekta. Učenici su bili vrlo sretni i zadovoljni. Uživali smo radeći zajedno, a na kraju se i iznenadili koliko je hrana ukusna i kako lijepo izgleda. Bili smo uzbuđeni jer nam je to bio prvi Erasmus projekt u kojem smo sudjelovali. Da bismo podijelili hranu i okuse, pozvali smo i ostale razrede naše škole da nam se pridruže. Učenici koji su htjeli i kojima takva hrana ne predstavlja smetnju kušali su doručak i uživali u raznolikosti okusa.


6

DRUGI Zdravi doručak Kako su naši učenici pripremili drugi zdravi doručak? Tema našeg projekta bila je „bijeg od šećera“ pa smo odlučili pripremiti neke zdrave grickalice. 29. travnja 2019. hrvatski, portugalski, katalonski, poljski i latvijski učenici pripremili su neke zdrave grickalice bez šećera u sklopu našeg BREWISE projekta. U Portugalu smo se skupili u školskoj kantini i podijelili zadatke po grupama učenika: neki su bili odgovorni za fotografiranje i snimanje videa za BREWISE Instagram, dok su ostali sjeckali povrće za humus i pripremali tahini poslastice. Kad smo završili, otišli smo u različite učionice da i učenici škole probaju naš zdravi doručak. U početku smo otišli na satove i podijelili ih učenicima, a potom smo još jednom išli iz učionice u učionicu i dijelili još jednom. Posjetili smo i ured ravnatelja. Svi su bili vrlo zadovoljni našim grickalicama!

2018./2019. BREWISE


BREWISE 2018./2019. U Hrvatskoj su tahini kuglice učenici pripremili kod kuće ali humus i povrće u školi. Ostale škole su to učinile na isti način zbog načina hlađenja u pripremi. U Latviji su učenici bili podijeljeni na dječake i djevojčice: dječaci su spravljali humus, a djevojčice sjeckale povrće, no zajedno su pripremali tahini grickalice. U Španjolskoj su se učenici podijelili u skupine u prva tri sata nastave ujutro te su drugi zdravi doručak kušali samo 3. i 4. razredi.

Zašto „Bijeg od šećera?“ Sve više djece i tinejdžera svakodnevno konzumira velike količine šećera što uništava njihovo zdravlje i tijelo. U ovoj smo aktivnosti prikazali da nije potrebno koristiti velike količine šećera kako bi se napravio ukusan zdravi doručak!

7


2018./2019. BREWISE

8

Putovanje u Poljsku U Poljsku, točnije grad Slupsk, došli smo 10. ožujka 2019. Dočekalo nas je pravo poljsko vrijeme, hladno i vjetrovito. U ponedjeljak ujutro proveli smo dan u školi, prisustvovali smo nastavi i već prvi dan održali neke od radionica o zdravoj prehrani i doručku. Bilo je zahtjevno zato što su pojedini učenici (Katalonija) morali imati blender, puno daščica za rezanje, čašice, tanjure i puno vremena za napraviti primjer zdravog doručka. Uživali smo jer je bilo jako ukusno. Posjetili smo Muzej znanosti u Gdiniji (grad pored Gdanska). Proveli smo cijelo jutro u radionicama (jedna je bila uz vodstvo na engleskom jeziku gdje smo mogli naučiti sve o probavnom sustavu i načinu na koji se hrana razgrađuje u našem tijelu – važnost enzima, hormona i reakcije u našem organizmu uz prave eksperimente u grupama). Nakon te radionice mogli smo sami isprobavati interaktivne izloške u muzeju. Bili smo pospani jer smo morali rano ustati, ali nam je zato bo-

ravak u Gdansku bio jako zanimljiv. Gdansk je lučki grad na Baltičkom moru, vrlo lijep i zanimljiv. Najzanimljivije nam je bilo u Pomorskom muzeju gdje smo bili u podmornici, pokušali voziti makete brodova, zatezali užad i upoznali se s opremom za spašavanje u situaciji potonuća broda.

Upoznali smo dobro i znamenitosti Slupska, posjetili smo gradsku vijećnicu gdje smo imali stručno vodstvo, stare mlinove uz rijeku, vještičji toranj i još puno toga. Posjetili smo i turističko mjesto Ustka na obali Baltičkog mora, pjeskovita je i stalno pušu jaki vjetrovi. To nam je bila nagrada za dobro dovršene radionice u školi u četvrtak. Neke od radionica uključivale su ples (latvijski tim) a neke predavanja o lokalnim tradicionalnim doručcima (hrvatski tim). Najbolje smo se zabavili u srijedu navečer na druženju s roditeljima, učiteljima i učiteljima u školi. Bilo je puno raznovrsne hrane, posebno raznih okruglica s povrćem, mesom i slatkim punjenjem. Najteže nam je bilo u petak kad smo se morali pozdraviti i vratiti svojim kućama.


BREWISE 2018./2019.

Radionice u Poljskoj Sve radionice u Poljskoj bile su zabavne i jako kreativne. Učenici su marljivo radili i uživali sudjelujući u njima. Portugalski tim pokazao je kako napraviti zdrave sendviče s mozzarellom, cherry rajčicama, pršutom i jako ukusnim kruhom sa sjemenkama. Pripremili su i jogurt s chia sjemenkama. Hrvatski tim naučio nas je o hrani dobroj za određeni organ u našem tijelu. Pri završetku radionice igrali smo memory i na kraju smo Kahoot kvizom provjerili koliko smo toga zapamtili. Druga radionica hrvatskog tima bila je o tradicionalnom hrvatskom doručku. Nakon kratke prezentacije učenici su morali nacrtati tradicionalan doručak u svojim zemljama i prezentirati ga dok je naš tim pripremao hrvatski tradicionalni doručak koji se sastoji od palente, pršuta i kave od cikorije. Tim iz Katalonije podučio je učenike o šećeru u pićima i preporučenim količinama šećera na dan. Zabavnom igrom pogađanja pokazali su nam kako napraviti zdravi voćni sok. Njihova druga radionica bila je kako pripremiti gaspacho, tradicionalni katalonski sok od rajčice. Objasnili su koliko hranjivih sastojaka sadrže rajčica i paprika. Tim iz Latvije uvježbao je učenike ples koji će im pomoći da budu zdraviji. Prvo su nas pripremili i zagrijali potezima za ruke a zatim za noge. Djevojke su naučile učenike korake u plesu. Nakon što smo ga ponovno probali, izveli su ga. Dečki iz Latvije pripremili su zdravu užinu za učenike. Bila je napravljena od različitog bobičastog voća, meda i vode.

9


10

2018./2019. BREWISE

Putovanje u Hrvatsku Tema mobilnosti u Hrvatsku bila je „Budimo novinari“. Učenici pet država došli su u Rijeku u nedjelju 12. svibnja 2019. Nakon noćenja u obiteljima u ponedjeljak ujutro svi smo se našli u školi gdje je održana priredba, razgled škole i boravak na pojedinim satovima nastave. Prije ručka krenuli smo prema dvorcu Stara Sušica, a poslije ručka bile su organizirane radionice izrade novina (članci za novine po temama). Zabavili smo se i tijekom disco-večeri i plesa. U utorak smo, nakon kraće šetnje šumom, nastavili s radom. Nakon ručka vratili smo se u Rijeku. Učenici su popodne i večer proveli sa svojim domaćinima na bowlingu, u kinu, kazalištu, odlasku u šetnju ili shoppingu. Srijeda je bila rezervirana za razgled centra grada u pratnji vodiča, a nakon razgleda učenici su podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina posjetila radionice u Novom listu i tiskari, a druga je otišla u Radio Rijeku. Tamo smo mogli naučiti i vidjeti kako nastaju novine, časopisi i vijesti općenito. Učenici su postavljali pitanja koja će im trebati za dovršavanje magazina u petak u školi. U večernjim satima bila je organizirana zajednička večera za roditelje, učenike i učitelje uz svečanost dodjele priznanja i darova. Četvrtak smo proveli u prirodi. Prije odlaska na brod koji nas je odveo na otok Cres a kasnije i u Mošćeničku Dragu, bili smo primljeni u uredu gradonačelnika grada Rijeke. Gradonačelnik nas nije mogao primiti jer je bio službeno odsutan, ali nas je ugostio njegov zamjenik i pročelnica za školstvo grada Rijeke. Učenici su upoznali zamjenika sa svojim aktivnostima nakon čega smo imali i kratak domjenak. Na brodu smo pjevali, sunčali se i družili, a na otoku Cresu i prošetali među mediteranskim biljem a kasnije i po plažama Mošćenićke Drage. Roditelji učenika došli su po nas u Opatiju gdje nas je brod i ostavio. Petak ujutro prošao je radno u učionicama Likovne i Glazbene kulture i Informatike. Učenici su u timovima oblikovali časopis i na kraju smo birali najbolju verziju (bilo ih je jedanaet), a onda smo se već morali rastati s portugalskim timom koji je krenuo kući prije ručka. Naši su prijatelji svi otišli u subotu ujutro, a katalonski tim otišao je zadnji.


BREWISE 2018./2019.

11


Profile for BREWISE

Brewise 1st magazine (Croatian version)  

1st magazine for Erasmus + project: Healthier breakfasts, wiser minds.

Brewise 1st magazine (Croatian version)  

1st magazine for Erasmus + project: Healthier breakfasts, wiser minds.

Profile for bellera5
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded