Ön Livet pa Mallorca nr 1 Feb-Apr / 2019

Page 1

ön

Vinn EN NATT PÅ LYXHOTELL! CAN BORDOY GRAND HOUSE & GARDEN

Livet på Mallorca

nr 1. februari-april

2019

I VÅRA KVARTER

pp u a t a G – r e n a t & ga

Långläsning: FÖRFATTAREN ANITA GOLDMAN SKRIVER OM PALMA

ÖNS VINHISTORIA

HÄLSA & FITNESS

STRÖVTÅG

i ständig rörelse

ett sätt att leva

i morernas fotspårinnehåll

55

27

34 13

20

27

34

39

ön

20

Händer på ön

Smått och gott blandas med tips, rekommendationer och händelser runt ön.

42

Mitt Mallorca

Marie Aastrup Duffy har jobbat på radio Botswana, lurat Gambias president, blivit headhuntad av Sir Richard Branson och utnämnd till hedersbybo i Fornalutx.

50

55

I morernas fotspår

Ortsnamn, palats, terrasser och inte minst trädgårdar – den arabiska kulturen blomstrade på ön i över 300 år. Vet man var man ska leta kan man fortfarande se det moriska arvet.

Mallorcas vinproduktion, en historisk berg- och dalbana.

Sjöfarare, krigare, erövrare, generaler – och turister. Alla har de på något sätt påverkat Mallorcas vinproduktion. Följ med på en resa genom vinets historia på ön.

I mina kvarter – Sant Jaume Konstnärsparet Lundgrens magnifika paradvåning består av 650 kvadratmeter varav merparten av ytan upptas av spännande konstverk och spektakulära installationer.

Hälsa och fitness, ett sätt att leva på ön

Allt fler väljer att åka på träningsresor, inte minst till Mallorca. Vi har träffat Anita Hansson som i 25 år arrangerat olika slags träningsresor runt ön.

Om stenarna kunde tala

I samarbete med förlaget Natur & Kultur bjuder vi på långläsning ur författaren Anita Goldmans nyutgivna bok vars intressanta historiska handling utspelar sig i Palma de Mallorca.

42

Guide för dig som vill satsa på ett friskare liv

Frigörande dans, yoga, styrketräning och pilates är några alternativ runt ön.

61

Modesty

62

Redaktion & Karta

Hur kan man hjälpa till och bevara öns unika miljö med tanke på att det krävs 3,3 miljoner liter nytt vatten för att hålla Mallorcas pooler igång.

Karta och kontaktinformation.

13

nr 1. februari-april 2019

Livet på Mallorca

OMSLAGSFOTO: PER GUSTAFSON ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

3


Ön_januari19_200x260_Ön_sept15_200x260 2019-01-11 18:26 Sida 1

Your lifestyle store in Palma C/ SANT FELIU 3, PALMA DE MALLORCA. TEL 971 71 33 31. WWW.RIALTOLIVING.COM VI HAR ÖPPET MÅNDAG – LÖRDAG 10.00 – 20.00, VÄLKOMMEN!


editorial

KÄRA LÄSARE, NYTT ÅR, NY KALENDER och nytt nummer av

Bela rekommenderar

I lilla byn Orient ligger en av mina hemliga favoriter, Restaurang Mandala. Köket lagar rustika Medelhavsinspirerade rätter, man kan också äta fantastiskt goda avsmakningsmenyer. Facebook: RestauranteMandala En annan av mina favoriter är Palmakrogen Spot som har en trendig och skön atmosfär med livemusik. Själv älskar jag deras biff-tacos, de har också väldigt goda pizzor. encompaniadelobos.com Jag brukar få frågan om jag kan tipsa om bra ställen där man kan lära sig spanska. Academia Giem på Avendia de San Fernando 49 i Palma har små klasser, avslappnad atmosfär och bra lärare. Telefon: +34 687 879 172

tidningen Ön, livet på Mallorca. En tidning på svenska för skandinaver som vill lära sig mer om ön, men också få tips och annan information som gör vistelsen på Mallorca roligare, intressantare och behagligare. I alla tider har besökare lockats till ön, idag är det inte bara en stor skara turister utan också affärsmän, musiker, skådespelare, författare och andra kändisar. Förr var det sjöfarare, fenicier, romare, morer och judar som bidrog till öns kultur. I det här numret är vi glada att kunna bjuda på ett utdrag ur författaren Anita Goldmans nya bok, Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca – en historisk roman som skildrar öns judiska minoritet och deras liv från 1600-talet fram till nutid. Dessutom kan du på sid 34 följa med frilansjournalisten Johan Öberg på en vandring i morernas fotspår i Palma. Att vandra är en populär aktivitet på ön, inte minst nu när våren kommer och bäddar in naturen i en vacker blommande grönska. Utöver vandring omfattar öns aktivitetsmeny en lång radda energigivande sysselsättningar: yoga, frigörande dans, pilates och medicinsk träning för att nämna några. Själv har jag spelat padel i snart fyra år, en träning på 90 minuter som passar mig som hand i handske. Det är en snabbt växande racketsport som har många likheter med tennis och squash – ett slags latinsk racketsport med sociala förtecken som allt fler Mallorcasvenskar har anammat. Med start på sidan 50 kan du läsa mer om träningsresor och få en snabbt överblick över svenskarrangerade aktiviteter som pågår runt hela ön. Alla med det gemensamma målet att ge ett slags hjälp till självhjälp för en friskare livsstil. Därutöver kan du läsa om svenska Marie Duffy Aastrup som handplockades till hotell La Residencia av Sir Richard Branson och om konstnärsparet Stefan och Pärnilla Lundgren som har skapat sig ett hem, en mötesplats och ett modernt konstgalleri i ett av Palmas gamla palats. Och sist, men inte minst – vara med i utlottningen av en natt i nya lyxhotellet Can Bordoy Grand House & Garden.

Bela Alonso-Castrillo Almström Grundare

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

5
Stay at a 4 star hotel that isn’t just a hotel. Enjoy Mediterranean cuisine in Cuba Restaurant, taste a signature cocktail in our Sky Bar, or live a memorable night in Cuba The Club.

Alójate en un hotel 4 estrellas que es mucho más que un hotel. Disfruta de gastronomía mediterránea en Cuba Restaurant, brinda con un cocktail de autor en Cuba Sky Bar o vive una noche memorable en Cuba The Club.

Hotel Hostal Cuba

@hotelhostalcuba

Sant Magí 1, Santa Catalina, Palma · (+34) 971 452 237 · info@hotelhostalcuba.com


Välkommen till Ön, Livet på Mallorca! PUERTO SÓLLER

PUERTO SÓLLER

FOTO PER GUSTAFSON

Den lilla fiskebyn Puerto Sóller bjuder inte bara besökarna på en vacker skyddad hamn och en magnifik solnedgång, där finns också en fin liten sandstrand och många bra vandringsleder. Byn omgärdas av pinjebeklädda kullar med en fridfull mallorkinsk atmosfär.

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

9
H ÄN DER PÅ ÖN Sömngivande bakgrundsljud som vågskvalp, lövprassel, lägereld för alla vars nattsömn störs av snarkningar, trafikbuller eller sorlande prat. Sleep buds, 269 €, Bose, El Corte Inglés.

MIXA & MATCHA Mallorcas oliver och citroner har inspirerat svenska Julia Bristulfs mönsterkollektion som bland annat omfattar kuddar och brickor, priser från 399 kronor, juliabristulf.com

SHOPPING

10 % rabatt

…nya fräscha tandläkarkliniken Clinica Dental Delgado ger alla nya svenska kunder en generös rabatt på klinikens behandlingar. Clinica Dental Delgado har det senaste inom dental utrustning, de snygga och trivsamma lokalerna på Avda San Fernando 47 i Palma har inretts av inredningdesignern Hada López från Alibaz Inversiones. clinicadentaldelgado.es/

Ananas, vattenmelon och frisk apelsin i kombination med sandelträ och mysk har Escadas nya somriga doftkreation Miami Blossom, pris 80€/100 ml Edt.

MODETRENDER Höga klackar och jeans är ett stilsäkert kort i vår, pumps Zara från €49.

SITTBAR

Vårnyheter för trädgård och terrass, bland annat den här rottingstolen i brittisk kolonialstil som finns med och utan armstöd samt i svart och vitt. Hestia In and out design, Camino de Jusús 8, Palma, hestiastyle.com

12

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019


OUTLET SHOPPING 60+ FASHION BRANDS

UP TO 70% DISCOUNT ALL YEAR ROUND

ASICS / BIMBA Y G-STAR RAW / SUNGLASS HUT / UNDER ARMOUR

LOLA / BROOKS BROTHERS / CALVIN KLEIN / CONVERSE / DESIGUAL / DIESEL GUESS / LACOSTE / LEVI’S / LLOYD SHOES / NEW BALANCE / NIKE SUPERDRY / SWAROVSKI / THE BODY SHOP / TIMBERLAND / TOMMY HILFIGER / VANS / WMF / ZWILLING

OPEN 7/7 · MOTORWAY PALMA - INCA · EXIT 8

13


Mat &Dryck

.HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN..

KULINARISK KROG

Marknaden åter igång

Förra årets katastrofala skyfall gick hårt åt gastro-marknaden i Sant Llorenç, men från och med den 7 februari kan man återigen besöka den populära torsdagsmarknaden.

Fabiola Gastronomic Garden är ytterligare en av Palmas hotellrestauranger som lyckats med konsten att bli ett tillhåll för gourmander. Den ljusa luftiga inredningen med grönbladiga tapeter gör att det känns som att sitta i en vinterträdgård. Här äter man med fördel av deras utmärkta tapasmeny som får gästerna att flockas, övriga rätter håller givetvis också en hög kulinarisk nivå. Öppet dagligen 09 – 23. C/Sant Jaume 22. fabiolagastronomicgarden.com

Klyftigt!

Grapefrukt bör ätas på samma sätt som man äter apelsiner, i klyftor. Det vita skalet/membranet är nämligen enormt rikt på flavonoider som anses motverka dåligt minne och risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 14

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019


..HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN.

Fråga Ön

Skicka ett mejl till info@onlivetpamallorca – våra experter svarar på frågor om trädgårdsskötsel och växter som passar ett Medelhavsklimat, om välbefinnande och vandring på ön liksom om öns vinproduktion.

Hälsosamt i Catalina

I Palmas Santa Catalina hittar du nya krogen Santina, en fridfull oas där många av de boende i kvarteren väljer att äta frukost och lunch ett stenkast från stimmet i och runt marknaden. Maten är hälsosam, prisvärd och näst intill beroendeframkallande, alltid lagad på dagsfärska råvaror. Pröva deras poke bowls, skålar med ris, marinerad lax alt. tonfisk och massor med superfräscha grönsaker för endast 12,50 €. Öppet dagligen 8.30 – 19.00 C/ Annibal 19 santinapalma.com

Landskapsarkitekten Gonzalo Alonso-Castrillo Almström svarar på frågor om trädgård och växter.

JAG HAR ETT CITRONTRÄD I EN STOR KRUKA PÅ MIN TERRASS, MEN BLADEN GULNAR OCH FALLER AV. KAN JAG RÄDDA DET PÅ NÅGOT SÄTT? – Citronträd tappar ofta blad under vinterhalvåret, det är helt normalt. Det gillar inte alltför mycket vatten, inte heller starka vindar så dra ner på vattnet och ställ det gärna på ett vindskyddat ställe eller bygg upp ett slags vindskydd. Blanda gärna grovt grus i jorden så att det inte blir vattensjukt, rötterna behöver syre. Gödsla med näring avsedd för citrusträd, på spanska heter det quelatos de hierro. Näringen hittar du hos trädgårdshandlare och på vissa stormarknader som Leroy Merlin.

PRISAD HONUNG

Martí Mascaró är öns enda biodlare med certifierad honung, en blomhonung som i december i fjol kammade hem två guldmedaljer i Bologna. Honungen säljs under namnet Caramel de Mallorca, mer information hittar du på deras Facebook-sida: Caramel Ecològica de Mallorca.

Livsstilscoachen Ulrika Forsell är specialiserad på områden som omfattar personlig utveckling och välbefinnande.

JAG VAKNAR OFTA PÅ NATTEN OCH HAR SVÅRT ATT SOMNA OM, VAD SKA JAG GÖRA? – Skapa en trevlig kvällsrutin, drick till exempel en kopp kamomillte, massera fötterna med en skön olja och gör en enkel andningsövning där utandningen är lika lång som inandningen. Försök att skapa dig en rutin där du lägger dig runt klockan 22 – och stiger upp mellan klockan sex och sju på morgonen. Tänk också på att inte äta för sent på kvällen, undvik dator, tv och mobil ett par timmar innan du lägger dig. Alkohol och koffein påverkar också sömnen negativt. Se även till att ditt sovrum är svalt för då sover du bättre. Det kan ta ett tag innan du anpassar kroppen till din nya rutin, men det är väl värt ett försök om du har problem med sömnen. Sist, men inte minst – långa uttröttande promenader i friska luften är ett klassiskt knep som ger en bättre sömn.

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

15


Vi var där!

.HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN..

Camilla Bröms, Anders Sjöstedt, Lisa Gunnar Westling.

David Glover, Rebecka Glaser, Anders Sjöstedt. Jeff Carling, Solweig Gejler, Maria & Johan Eklund.

Fredrik & Lena Thomander.

Camilla Bröms & Annika Åberg.

Johan Smeds, Ingela Gyllenkrok, Richard Christensson.

Food, love and Mallorca av Camilla Bröms

Vi var många som trotsade den bistra vinterkylan och tog oss till Rialto Living för att delta i Camilla Bröms bokrelease. För ett par år sedan hade hennes underbara kokbok premiär och efter ett stort antal förfrågningar har nu boken äntligen kommit ut på engelska. Det måste ju bara firas! Food, Love and Mallorca finns att köpa på Rialto Living och även direkt av Camilla, Pris 35€. camilla_broms@yahoo.se

Camilla & Göran Bröms, Annette Juhlén.

Elisabeth Edbert, Peter Jelf & Winston.

Tidningen ÖN:s Bela Alonso-Castrillo Almström, Barbara Bergman och Trudi Abdallah.

Winston är en petit barbancon.

Åke & Engla Arén.

Taxen Max. 16

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

Petra Westerlund och Sabrina Ghilaci.


..HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN.

Läsvärt

Vi lottar ut tre exemplar av Anita Goldmans bok Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca, Natur & Kultur. Skicka ett mail till info@onlivetpamallorca. com och skriv utlottning bok i ämnesraden. Göm inte att ange din adress i mailet.

Mar i Muntanya, ny intressant Mallorca-bok på tyska och engelska finns på Rialto Living, 98 €, C/ Sant Feliu 3, Palma.

Doma

PROPERTY MANAGEMENT

Looking after your property Tillsyn · Städning · Trädgårdsskötsel · Poolskötsel · Hantverkare · Barnpassning · Tvättning · Inhandling · Sekreterartjänster · Renovering · Mycket mer...

Mobile: +34 673 02 80 78 / +34 620 37 83 67 E-mail: info@domapropertymanagement.com www.domapropertymanagement.com

ÖN, LIVET PA MALLORCA

nr 4. november-januari 2018

17


r u t l u K & t s n o K

.HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN..

Konst – Arte Visión

Den sjätte säsongen av Arte Visión sparkar loss på Hotel Bendinat med verk av konstnären Daniel Codorniu. Han är internationellt välkänd för ljuset och de sprakande färgerna i sina målningar. Denna gång får han sällskap av skulptören Ernesto Rodriguez som ställer ut 12 verk i olika utföranden och storlekar. Vernissage den 9 mars klockan 18.30, utställningen pågår 9 mars och 10 maj 2019 på Hotel Bendinat. Gratis inträde. hotelbendinat.es

Malena Laszlo

Sergio Sellés Quartet

Svensk stjärna på Saratoga Svenska Malena Laszlo har en lång karriär bakom sig som sångerska, musikalartist och skådespelerska. Den 15 mars uppträder Malena som La Rosa chica tillsammans med mallorkinska Sergio Sellés Quartet på Hotel Saratogas välrenommerade jazzbar. Gratis inträde! Hotel Saratoga , Paseo de Mallorca 6 hotelsaratoga.com

18

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 4. november-januari 2018


82,6

..HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER PÅ ÖN...HÄNDER

miljoner turister besökte Spanien 2018 och runt cirka 14,5 miljoner passagerare landade på Palmas flygplats. Källa: Aena, spanska luftfartsverket.

Sevärt

Begåvade konstnären Angeles Cereceda ställer ut sin konst på Rialto Living fram till den 6 april, utställningen invigs med vernissage den 28 februari klockan 18.30. rialtoliving.com

Ön frågar x 3 VILKEN ÄR DIN MYSIGASTE VINTERKROG? Ulrika Magnusson, Sóller. – Gaudeix i Palmas La Lonjakvarter är en klar favorit – det är urmysigt och maten slår det mesta.

Philip Plotek, La Lonja, Palma. – Restaurangen på nyöppnade och svenskägda Hotel Can Bordoy i Palma för där finns en sprakande brasa att värma sig vid. Isabelle Degermark, Sant Jaume, Palma. – Hotellrestaurangen El patio del Gloria i Palmas Sant Jaume-kvarter är väldigt hemtrevligt.

ÖN, LIVET PA MALLORCA

nr 4. november-januari 2018

19


mitt mallorca

MARIE AASTRUP DUFFY

”Jag älskar att leva det lilla bylivet” Hon har jobbat på radio Botswana, lurat Gambias president, blivit headhuntad av Sir Richard Branson och utnämnd till hedersbybo i bergsbyn Fornalutx. Globetrottern Marie Aastrup Duffy har numera Sóller som sin fasta punkt i livet. av ELISABET GARCIA DAHLBÄCK

f o t o P E R G U S TA F S O N

DET ÄR INGEN UNDERDRIFT att säga att Mallorca är en helt annan ö än den Sundsvallsfödda Marie lärde känna första gången hon bodde på ön. Året var 1971, studentexamen avklarad och Marie hade bokat in sig på en guide-kurs med Spies som ett sätt att lära sig mer spanska. Hon bodde då nära Plaza Gomila i Terreno, på den tiden öns populäraste nöjeskvarter med nybyggda hotell, krogar med inkastare och ett myller av utländska turister som tankade sol, värme och en annorlunda kultur med tapasrätter och sangria. Discodunket levde upp som i filmen Saturday night fever och ”vackra svenska flicka” hördes ur var mans mun. – Haha, jo – visst var vi som var blondiner flitigt uppvaktade. Jag umgås fortfarande med somliga jag lärde känna på den tiden, berättar Marie. Idag, 47 år senare, bor Marie sedan ett antal år i Sóller med sin stora kärlek, irländaren Mark Duffy som hon 1986 träffade när hon skulle på en Relais & NAMN: Marie Aastrup Duffy. Chateaux-konferens i Sydafrika. Hon var där i sin GÖR: Konsult. blivande roll som hotelldirektör på Richard BranBOR: Sóller. sons hotell La Residencia i Deia. Åren på det vackra FAMILJ: Maken Mark, sonen kändishotellet har knutit ett livslångt förhållande Oscar och tre bonusbarn, till Mallorca – men resan dit omfattar många Cameron, Penny och Jack. intressanta äventyr runt om i världen. ANTAL ÅR PÅ ÖN: 23 år, – Min pappa arbetade för FN, Sida och UD varav 8 år som pendlande mellan Dublin och Mallorca. så resor har varit ett naturligt inslag i mitt liv. 20

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019


mitt mallorca

PETER ÖDLUND PALMA SUITES

Under åren har Marie skapat sig ett hantverkskunnigt nätverk på ön, de inhemska hantverkarna är de absolut bästa menar hon. De vet vilka material som passar för klimatet.

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

21


När jag var nio år flyttade vi till Indien, jag bodde också flera år i Afrika, Sri Lanka och Grekland. Efter guidekursen på Mallorca hälsade hon på sina föräldrar som då bodde i Afrika, av en slump hamnade hon på Radio Botswana där hon arbetade några år innan hon åkte hem till Sverige för att plugga journalistik. Efter studierna åkte hon tillbaka till Afrika och Gambia för att jobba på Bore Line’s dotterföretag Gambia Tourist & Shipping Company. – Jag var 22 år och skulle basa för företaget i Gambia, det var en tuff tid då jag fick lära mig allt från början: administration, personalärenden och bokföring som jag hatar – men också att förhandla priser med hamnkaptenen. SOM UNG KVINNA i en mansdominerad värld lärde

hon sig snabbt att reda sig och att freda sig – inte minst mot hamnkaptenens närmanden, men också mot landets president som försökte konfiskera rederiets kryssningsbåt. – Han tyckte att vår var finare än hans, som tur var fick vi reda på hans planer varför vi snabbt och lite panikartat kunde ta den till Dakar i Senegal för vidare transport med lastfartyg hem till Sverige, eftersom det var en flatbottnad båt kunde den inte på egen hand seglas hem till Sverige. Efter utmaningarna och äventyren i Gambia följde ett antal år med olika jobb inom hotellbranschen, men också som guide i Grekland såväl som på Sri Lanka. – 1980 höll min pappa, som gått i pension, på att stryka med i två hjärtinfarkter så det var dags att flytta hem. Jag började arbeta på Sheraton i Stockholm där jag stannade i åtta år på olika befattningar. Hotellet hade stora problem under den tiden, inte minst med ryktet – så det var kul att få arbeta med att förbättra och förändra hotellet. Under de här åren blev Marie sambo och 1987 föddes sonen Oscar. Arbetet inom hotellindustrin kom att bli en del av Maries livsstil varför hon så småningom hamnade på Högfjällshotellet i Storlien. – Haha, det var under åren då det varken fanns snö eller pengar. Hotellet ägdes då av Matts Carlgren och MoDo-koncernen. Jag var där i tre år och lade ner enormt mycket tid på att förlänga säsongen och öka beläggningen för att få det att gå runt, men det var svåra tider och till slut var Carlgren tvungen att sälja. Innan dess bad en av styrelsemedlemmarna att Marie skulle ta hand om Gripsholms värdshus i Mariefred vilket hon tackade ja till. Hennes hårda arbete uppskattades varför en av gruppens styrelsemedlemmar så småningom rekommenderade henne till en Londonbaserad rekryteringsfirma som hade Richard Branson som kund. – De ringde, jag flög över till London och så fick jag jobbet. Richard Bransons exfru ägde La Residencia från början, men hon behövde få loss kapital varför Richard Branson köpte in sig i en del av hotellet för att så småningom bli ensam ägare.

22

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

Jag minns en rolig fadäs då jag förväxlade orden cojines, kuddfodral, med cojones, testiklar

CIRKELN VAR SLUTEN, Marie var tillbaka på Mallorca – men nu som hotelldirektör med uppdrag att höja hotellets kvalitet tillsammans med 180 anställda. Hotellet var en kändismagnet och otaliga var de skådisar, filmstjärnor, musiker och andra namnkunniga som checkade in för en kortare eller längre tid. När Michael Douglas och besökte sin finca i Tramuntana-bergen kom han ofta för en drink eller middag på El Olivo, några andra återkommande gäster var Pierce Brosnan med fru och barn, Kate Moss, Jade Jagger och svenska kändisar som Eva Dahlgren och Efva Attling. – Jag ”lånade” ut min barnvakt när Pierce Brosnan behövde barnvakt, de försökte sedan övertala honom att följa med till Kalifornien. Ett annat roligt minne är skådespelaren Ben Kingsley som insisterade på att jag var så lik en av hans nära vänner – Helen Mirren, skrattar Marie. RICHARD BRANSON var givetvis också ofta på hotellet, ensam såväl som med sin familj och sina föräldrar. Åren på La Residencia omfattade förstås många glamourösa stunder, men mestadels var det ett hårt arbete dygnet runt. Personalen skulle utbildas, de fick gå olika slags teambildande och utvecklande kurser – något som inte var så lätt i början. Ett hotell omfattas av många yrkesgrupper och alla var inte så sugna på att göra andra jobb än det de var anställda för. Det blev en hel del förhandlingar med facket berättar Marie. – De spanska fackföreningarna är starkare än de svenska, men det gick bra och jag fick ihop en stabil medarbetarskara. Min spanska var i början lite stapplande, men den blev med tiden allt bättre. Jag minns en rolig fadäs då jag förväxlade orden cojines, kuddfodral, med cojones, testiklar. Det var


mitt mallorca

Irländaren Mark bodde i Dublin där han var Chief Executive of Bank of Scotland och Marie på Mallorca. Kärleken överlevde alla gränser och hinder, de pendlade fram och tillbaka och startade ett gemensamt bolag som renoverade och hyrde ut hus i Sóller och Fornalutx. Borgmästaren i bergsbyn Fornalutx kom att utnämna Marie till hedersbybo som tack för sitt arbete med att marknadsföra området och byarna Sóller, Fornalutx och Deia. Så småningom flyttade Marie till Dublin där de bodde i åtta år, ett boende som varvades med perioder på Mallorca där Marie fortfarande drev företaget. 2012 gick flyttlasset tillbaka till ön och till Sóller där Marie precis renoverat ett nytt hus. Richard Branson, som ägde La Residencia mellan 1987 och 2002, är också tillbaka på ön. Han har återigen anlitat Marie, fast nu som konsult i hans nya byggprojekt Son Bunyola och Son Valenti i Banyalbufar. Son Bunyola och Son Valenti ska bli två nya hotell i ett ekologiskt hållbarhetstänk, det ena med cirka 28 till 30 rum och det andra med 17 rum. – Allt kommer stå klart tidigast om två till tre år, det är ett jätteprojekt där jag har en av konsultrollerna. Tanken är att jag ska ha koll på vilka marknader man ska jobba mot och hur hotellen ska positioneras, men också operativa uppgifter. Innan järnvägen byggdes 1918 var Sóllerdalen isolerad från övriga ön.

Apelsinstaden Sóller har blivit Maries och maken Marks fasta punkt på ön.

först efter ett par månader som en medarbetare skrattande berättade för mig vad jag hade sagt, skrattar Marie. UNDER ÅREN PÅ LA RESIDENCIA bodde hon och sonen Oscar först på hotellet, sedan flyttade de tillsammans med hund och barnflicka till ett hus i Deia. När de flyttade ner skulle Oscar fylla tio år, han kunde ingen spanska men började i mallorkinsk byskola. Det gick inte så bra så han flyttade till svenska skolan, men den gav honom ont i magen. Slutligen fann han sig tillrätta på American International school i Portals Nous. – Mitt liv bestod av hotellet och olika hotellkontakter, men så åkte jag på en jobbresa till Sydafrika där jag mötte jag mitt livs kärlek Mark i Cape Town. ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

23


mitt mallorca

Maries favoriter på Mallorca

SÖNDAGSLUNCH

Vandringen i Barranc de Biniaraix ger en enastående utsikt från toppen av berget.

Två favoriter med utsikt över alla båtarna i Puerto Sóllers hamn är Ca’n Ribes och Kingfisher, båda familjedrivna med trevlig personal och god mat. Kingfisher är lite tjusigare och dyrare. restaurantecanribes.es kingfishersoller.com Bar Turismo.

GUIDE MICHELIN-KROG

Santi Taura i Lloseta med sin ambitiösa köksmästare/ägare som leker med öns lokala produkter är väl värd ett besök. Vill man stanna över natten ligger ett fint litet hotell vid kyrkan ett stenkast från restaurangen, Cas Comte Suit & Spa Hotel. restaurantsantitaura.com cascomte.com

Café Firo drivs av Xisco och hans fru.

VINPROVING

När jag var nio år ­flyttade­vi­till­Indien,­ jag­bodde­också­flera­år­ i Afrika, Sri Lanka och Grekland

Marie hjälper även en gammal familjefinca som har byggts om till ett litet hotell med 14 rum, Hotel Son Grec Petit Resort. Hotellet ligger i Sóller där hon och maken numer bor. Staden har ett något livligare året-runt liv och där har de byggt upp ett internationellt och mallorkinskt umgänge. – Lördagsmarknaden är ett måste, där köper vi blommor, frukt och grönsaker och träffar internationella vänner på café Firo som drivs av Xisco och hans fru. Är det soligt och varmt sitter vi ute, annars går vi gärna till Bar Turismo där vi umgås med ett annat mer mallorkinskt gäng boende i Sóller. Toni och hans mamma driver den populära baren och caféet som är fredagarnas mötesplats, då sätts det på bardisken fram lite som alla kan smaka av. Det händer också att gäster tar med sig något som dukas upp – ost, bröd, skinka, korv eller något annat tillagat. – Jag älskar att leva det lilla bylivet – människorna här är helt fantastiska. Att bli bjuden till någons olivodling för att plocka oliver i timmar och sedan äta en god lunch som sköljs ner med ett gott vin innan skörden lämnas på kooperativet där oliverna pressas är fantastiskt. Människorna här har visat mig så mycket respekt, och jag dem. ● 24

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

Can Ribas, Binigual och Ferrer – besök några av öns vinbodegor, på vissa kan man också äta lunch.

SE ÖN FRÅN HAVET

En båttur längs öns vackra nordvästkust med sina många grottor, antingen mot Sa Calobra och Cala Tuent med lunch på en av fiskerestaurangerna eller mot Deia, Sa Foradada och Son Bonyola med bad i ett kristallklart vatten.

BERGSBYN FORNALUTX

Promenera eller kör upp och ät lunch på Can N’antuna som haft samma klassiska mallorkinska meny sedan de öppnande. Numer drivs den av Juan och Marias dotter. Avsluta med en kaffe på plazan och njut av bylivet.

VANDRING MED LUNCH

Vandringen i Barranc de Biniaraix ger en enastående utsikt från toppen av berget. Vägen ner är ett slags åsneled kantad av klippformationer, efter att ha vandrat två tredjedelar kommer man till en lite gård med ett stenhus. Där bor Gori, ringer man honom i förväg dukar han i trädgården upp en fantastisk lunch med korvar, skinkor, ostar, oliver och bröd och all slags dryck: vin, cava, öl och vatten. Sedan serveras ungstekt lamm eller spädgris som han tillagat i timmar med potatis och grönsaker från trädgården. Är han är på gott humör plockar han fram sin ximbomba, en slags trumma och sjunger en klagande sång som berättar någon historia från vardagen.


DIN SVENSKA FÖRSÄKRINGSMÄKLARE I SPANIEN

SJUKFÖRSÄKRING HUS- & HEMFÖRSÄKRING BILFÖRSÄKRING & OMREGISTRERING BÅTFÖRSÄKRING

Sjukförsäkring Hus- & hemförsäkring

Företagsförsäkring Bygg- & ansvarsförsäkring

Båt- & Jetskiförsäkring Bilförsäkring m.m.

Du betjänas av vår svenska medarbetare Brenda Mimmi HQ: +34 971 699 096 E-post: brenda@iberiaforsakringsmaklare.com

www.iberiaforsakringsmaklare.com


historia

26

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 4. november-januari 2018


läsning

I samarbete med Anita Goldman och förlaget Natur & Kultur är vi glada att kunna bjuda på ett utdrag ur hennes nya roman vars handling utspelar sig på Mallorca. a v A N I TA G O L D M A N foto VIKTOR GÅRDSÄTER

ön G LÅN N I N G

ön llorca

Ma Livet på

OM STENARNA KUNDE TALA I PALMA DE MALLORCA LÄSpå Mallorca Livet

I

dag trampar miljontals turister runt på Palmas gator, men få känner till de dramatiska och fasansfulla händelser som utspelades på ön för mer än tre hundra år sedan. Med hjälp av dokument och studier på plats har författaren Anita Goldman återskapat vad som hände i maj 1691, då judar som konverterat till kristendomen hundratals år tidigare, brändes levande för att de hållit fast vid sin tro och sin kultur. Men trots de grundliga och grymma ansträngningarna att utplåna judendomen, lever familjenamnen kvar än idag.

HUR KOM DET SIG ATT DU FÖRLADE HANDLINGEN TILL PALMA OCH MALLORCA I DIN NYA BOK?

– Jag skrev en bok om kvinnliga mystiker, Guds älskarinnor (2005), en av dem jag skrev om var Teresa av Avila, den spanska katolska kyrkans skyddshelgon och en av de största mystikerna i Europa. Hennes far var jude och utsattes för inkvisitionen. Det var så jag började intressera mig för inkvisitionen i den spanska historien. Någon tipsade mig om att det fanns en mycket speciell berättelse om inkvisitionen på Mallorca, sedan jag läst en bok om detta bestämde jag mig för att fokusera på den berättelsen och bodde mitt emot Monte Sión-kyrkan i Calatrava den kalla vintern 2011–2012, för att forska om och påbörja berättelsen.

DU HÅLLER SKRIVARKURSER PÅ MALLORCA, VILKA ÄR DET SOM KOMMER?

– Jag hade redan etablerat mig som skrivarguide i Sverige när jag fick reda på att det var problem med vinterturismen på Mallorca och man kunde hittade billiga fincor att hyra. Jag letade och fann Can Reus i Fornalutx, hotellet hade då engelsk ägare. Jag har nu sju år i sträck, varje november, lett skrivarkurser där för nedresande svenskar. Ett efterlängtat och underbart inslag i mitt liv. En stor majoritet av deltagarna är kvinnor, ofta välutbildade, i slutet på sin karriär eller just pensionerade. De flesta vill inte bli författare, men vill få hjälp att titta på och formulera sin livsberättelse. Intensiteten i skrivarsamvaron, den fantastiska miljön och min kocka Bittan Gustavssons påhittiga och läckra mat gör att dessa veckor blir lite av en fest för såväl mig som deltagarna. VAD BÖR MAN SOM BESÖKARE INTE MISSA PÅ ÖN?

– Jag är ingen specialist på Mallorca, men den som besöker ön och inte varit uppe i bergen ovanför Sóller och inte fotvandrat över bergen ned till Puerto Sóller har verkligen missat något.

w ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

27


läsning

Palma de Mallorca 1942 Var är listorna? Herr Günter Beyersdorf har beställt en carajillo, kaffe spetsad med brandy. Han sitter på uteserveringen till Café Bosch, han njuter av den milda mallorkinska vinterdagen och av den goda drycken. I Tyskland är kaffe ransonerat sedan flera år. Han är inte den ende tysken på ön, Mallorca har förvandlats till en militärbas, där såväl tyska som italienska trupper är stationerade. Italienska bombflyg lyfter från Son Bonet, tyskarna har sin bas i Pollençaviken och i Port de Sóller ligger tyska ubåtar beredda. Café Bosch slog upp dörrarna 1936, precis när inbördeskriget bröt ut. Det lyckades ändå genast bli Palmas mest populära samlingsplats. Därför är det självklart för Beyersdorf att sammanträffa med biskop Miralles personlige sekreterare just här. Sekreteraren, i lång svart prästkappa, tackar nej till kaffe, han dricker ett glas soda. Smala nervösa händer kramar glaset när han svarar. Listorna? Beyersdorf klargör. Listorna med namnen på judarna. Den smale replikerar att det inte funnits judar på Mallorca sedan 1435. Då masskonverterades de allra sista. En stor grupp. Beyersdorf blir irriterad av svaret, trummar med fingrarna mot kafébordet och säger att sekreteraren nog vet precis vad han menar. Vi talar om dessa… xuetes, ni kallar dem så?

Det är oklart vad biskopssekreteraren genmäler, men några listor får tyskarna aldrig, även om ett rykte gör gällande att ärkebiskop José Miralles y Sbert efter upprepade tyska påtryckningar presenterade listor, men så långa att det vore logistiskt omöjligt att arrestera alla dessa människor. Hur som helst var herr Beyersdorf en undermålig agent. Hade han varit det minsta välinformerad hade han vetat att varenda människa i Palma de Mallorca, det vill säga de som inte var turister – och det fanns inte många turister på den tiden – utan födda och uppvuxna på den vackra ön utan hjälp av några listor genast kunde räkna upp de femton släktnamnen: Aguiló, Bonín, Cortés, Forteza, Fuster, Martí, Miró, Picó, Piña, Pomar, Segura, Tarongí, Valentí, Valleriola och Valls. Tveklöst. Så var det 1942 och så är det idag. Herr Beyesdorf kunde ha frågat blomsterförsäljarna på Rambla dels Ducs eller skoputsaren som satt med sina slitna lådor på Placa del Mercat i ur och skur eller sekreterarna i prydliga kavajer med väst under som gick in och ut i de officiella byggnaderna på Plaça Cort. Verkligen vem som helst. Och att de också genast skulle ha sin åsikt klar om dessa människor, esa gente. De skulle inte säga något positivt. Men inte heller något så alarmerande som herr Beyersdorf kunde tänkas vilja höra. De behövde inte tyskarna för att ta hand om sina judar. Det klarade de sedan många hundra år, på ett alldeles eget vis.

711

902

1229

Romarna erövrar Jerusalem och många flyr. De första judarna tros ha anlänt till iberiska halvön och Mallorca då. Andra källor pekar på judisk närvaro från 200-talet. Förföljelser av judar på ön Menorca är kända från 500-talet och man utgår därför från att judar även befunnit sig på Mallorca. Från samma tid anses hebreiska inskriptioner som funnits på Mallorca härstamma.

De första morerna tar sig över Gibraltarsundet och den muslimska invasionen av den iberiska halvön inleds.

Morerna erövrar Mallorca, utvecklar jordbruket, bygger terrasser, irrigation, Palma växer, staden kallas Medina Mayurqa. Deras kvarter, Call de l’Almudaina sträckte sig mellan trapporna till Costa de la Seu och Palau Reial och Victoriagatorna. Detta blir senare området där Santo Domingoklostret kommer att uppföras, för att sedan ersättas av den ballerianska parlamentsbyggnaden som finns där idag.

Den kristne Kung Jaume I (1213–76) av Aragonien och Katalonien erövrar Mallorca och trehundra år av muslimskt styre upphör. Judar bosätter sig i Inca, Petra, Montuiri, Felanitx, Sineu, Alcudia, Sóller och Pollenca.

OM STENARNA KUNDE TALA AV ANITA GOLDMAN 28

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

70

TIDSLINJE


vinjett

Det som inte får höras kan sägas med hjärtat, med stängda läppar

E

tt slags dans skulle man kanske kunna kalla det. De rörelser som Cathalina Tarongí utför varje dag i sitt kök. Hur hon sträcker sig efter keramikskålen på övre hyllan, placerar den på träbordet, såsom alla kvinnor i alla kök sträcker sig efter skålar och ställer dem på sina träbord, för att i dessa skålar och vid dessa bord tillaga det ena eller det andra. Blanda, knåda, vispa, blötlägga, rensa. Skillnaden är den – om det nu är någon skillnad, de är många, kvinnorna i barrio del Sagell, som utför samma dans som Cathalina, den har dansats så länge i dessa kök, av Cathalinas mor och av hennes mormor och av hennes mormorsmor på just samma vis – att Cathalina vet precis och är noga med att placera skålen i en sådan vinkel att den inte kan ses av Apolonia Nicolau, pigan som sitter vid spiseln och spritar ärtor. Äggen har hon redan tagit fram och nu knäcker hon dem ett efter ett i en mindre skål – som också den står i denna redan utsedda och beprövade vinkel – innan hon häller över dem i den stora skålen. Hon står med ryggen vänd mot pigan, som nu endast hör vad matmor gör och förstår att hon knäcker ägg, men inte att varje ägg inspekteras noga på det att inte minsta lilla droppe blod skall hamna i den stora skålen där äggen skall blandas med mjöl och vatten. Apolonia får inte se hur Señora Tarongí ibland kastar helt färska ägg i soporna. Flickan få inte heller

höra Señora Tarongís bön: Bendito tu Adonay, nuestro Dios, rey del mundo, que nos santificó en sus mandamientos y nos encomendó la cobertura de la sangre. Herren den Ende, hör bönerna i vårt hjärta, säger Raphael Valls Mayor. Det som inte får höras kan sägas med hjärtat, med stängda läppar. Men det som inte får ses, måste utföras på ställen eller ur vinklar där det inte kan upptäckas. ✶ En beprövad vinkel alltså, om den är tillförlitlig eller ej kan man inte alltid veta. När hönorna skall nackas eller köttet tillredas, så att allt fett skärs bort eller när en bit av degen skall kastas i elden då räcker det inte med en säker vinkel, då måste Cathalina se till att flickan skickas ut på ett ärende eller att hon sover. Vissa av de rörelser som Cathalina Tarongí dansar i sitt kök kan endast utföras på natten, i skydd av mörkret. Andra på taket, dit flickan inte har tillträde. Det är där, i en skrubb som alltid är mycket noga låst, som Cathalina Tarongí på fredagskvällen tänder el candil del Señor, ljuset till Herren. I skrubben förvarar hon olivoljan och vinet, så det finns ju en naturlig anledning till varför hon låser, även om det verkar överdrivet nitiskt. Folk får gärna säga att hon är snål, hon tänker att flickan säkert säger så, när hon möter w

1311-1324

1391

2 aug 1391

Olika källor anger olika årtal för etablerandet av en påvlig inkvisitionsdomstol på Mallorca. Den första inkvisitionsdomstolen etableras på den iberiska halvön, just i Aragonien.

Kung Sancho är inte lika vänligt inställd till judarna. Deras synagoga görs om till en kyrka. Santa Fe-kyrkan existerar ännu idag i Palma, i utkanten av det gamla judiska kvarteret.

Ferran Martinéz, ärkediakon i Sevilla, hade länge uppviglat mot judarna. Upploppen, som ärkebiskopen uppviglat till i åratal, spred sig som en löpeld över hela Spanien. Från och med nu fanns det tre klasser i Spanien och på Mallorca: Kristna (som kallas gammalkristna), konverterade judar (nykristna) samt judar.

Vågen av judemassakrer når Mallorca. Trehundra judar mördas och efteråt konverterar många judar till kristendomen, bland dem Jehuda Cresquez, son till Abraham Cresquez, världens då främste kartritare. Judiska samhällen i Inca, Sóller, Sineu, och Alcudia blev totalt utplånade.

1232/1238

OM STENARNA KUNDE TALA AV ANITA GOLDMAN ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

29


läsning 1436

1478

1488

1492

Palmas judar flydde till Bellverborgen, men fångas in. Flykten blir ett bevis i skuldbördan. Slutligen accepterar de dömda judarna dopet. Den judiska församlingen följde i ledarnas spår och uppemot 200 judar konverterade. Från 1435 fram till modern tid fanns det endast konverterade judar, conversos eller som de kommer att kallas endast på Mallorca: Chuetas (xuetes på katalan).

Den 10 mars offentliggörs ett dekret som förbjuder utövandet av den judiska religionen på Mallorca.

Den speciella spanska inkvisitionen, vilken inte stod under påvens utan under den spanska kungamaktens inflytande, etableras av de katolska monarkerna Ferdinand av Aragonien och Isabella av Kastilien, vilka genom sitt giftermål enar Spanien.

Officiellt startdatum för en specifikt mallorkinsk inkvisitionstribunal. Blir genast mycket aktiv. Fram till slutet av fjortonhundratalet hålls 346 rättegångar och 257 personer överlämnas till de världsliga myndigheterna för att avrättas.

Alhambradekretet kungörs, enligt vilket samtliga judar på det iberiska fastlandet ges fyra månader för att antingen konvertera eller lämna landet. Detta är för judenheten den mest omvälvande händelse fram till Förintelsen. Mallorca är inte drabbat då där officiellt inte funnits några judar sedan 1435.

de andra flickorna vid brunnen och de skvallrar om sina matmödrar. Att flickan säger att hennes matmor är så snål att hon inte låter någon komma in i sina förråd för att se eller än mindre smaka på vinet eller oljan. Skrubbens väggar är täckta av svarta filtar som Cathalina har fått av Moxina. Han hjälpte henne också att fästa dem på väggarna, mycket noga så att inte en enda strimma ljus skall sippra ut, när hon där tänder Herrens ljus vid sabbatens inträde. På taket, i skydd av mörkret, fyller hon också baljan med vatten, mejram och salt och renar sig efter att hennes regla är över. ✶ Annat utförs däremot med dörren öppen mot gatan och med full delaktighet av flickan, ja, det utförs just för att flickan

skall bevittna och för att även grannar och förbipasserande skall se. Sobrasada, den kryddiga korven, tillagas så. Fläskköttet kryddas med salt, peppar och paprika och stoppas i naturskinn. Korven får mogna långsamt. Man äter den sedan tillsammans med bröd, rå eller lätt grillad. Lagringstiden är mellan en och åtta månader beroende på storlek. Apolonia kan alltså inte tycka att det är underligt att den inte genast äts och inte hålla reda på när den är färdig att förtäras. Ofta är matmor generös och packar in stora bitar av korven i flickans korg, när hon skall besöka sin hemby. Cathalina kan inte säkert veta om Apolonia ändå lagt märke till att matmor aldrig ätit av korven och inte heller pojken. Francisco är så rörlig, så vild, att det är svårt att hålla reda på honom och ännu svårare att veta vad han ätit och inte ätit. Flickan har till uppgift att ta ut pojken på promenad utanför kvarteret, att

1773

1786

Xuetes får inte tjänstgöra i flottan eller armén, alla offentliga ämbeten är stängda för dem och ingen präst skulle gå med på att viga en xueta med en gammalkristen. De enda yrken en xueta är tillåten att utöva är silversmed, vävare av silkestyg, handskmakare, gårdfarihandlare och affärsinnehavare.

Xuetes i Palma skriver under en petition till kungen, Carlos II, där de ber honom att ingripa för att försvara deras rätt att bli behandlade som alla andra undersåtar i kungariket.

Publicerandet i Mallorca av en kunglig order vilken proklamerar att ingen har rätt att skymfa någon av de individer som kallas dom-från-gatan, att dessa har rätt att tjänstgöra hos kungen (i flottan och armén) och att ”ättlingarna till de konverterade judarna på Mallorca inte får förlöjligas eller förödmjukas”. Den berömde historikern och juristen Miguel de Lardizibal publicerar en bok där han bönfaller mallorkinerna att befria xuetes från de gamla fördomarnas bojor vilka gjort dem ”till ett av de mest olyckliga folken i hela Spanien”.

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

1770-talet

OM STENARNA KUNDE TALA AV ANITA GOLDMAN 30

1435


1677-1678

1679

1688

1691

Inom ett år griper och fängslar den mallorkinska inkvisitionsdomstolen 237 invånare från det kvarter där människor som härstammar från de judar som tvångskonverterades 1435 lever. Händelsen kommer att gå till historien som Complicidad del ano 1678, 1678 års konspiration.

Under våren iscensätts fem imponerande autodaféer i Santo Domingo-klostret i Palma. Masskonfiskering av dömdas egendomar. Samtliga dömda gör avbön och återförenas med den katolska kyrkan.

11 februari arresterades Pedro Onofre Cortés de Guillermo av inkvisitionsdomstolen.

55 personer bränns efter halshuggning, 3 personer bränns levande, 5 bränns i sin frånvaro som avbilder, 3 avlidna personers ben grävs upp och bränns och för 37 andra åläggs långa fängelsestraff, arbeta som slavar på galärfartyg, lämna Palma för andra platser på ön, piskas och förnedras offentligt framför kyrkan på söndag. Samtligas egendom konfiskeras.

7 mars greps en stor grupp från barrio del Sagell som försökte fly Mallorca med ett engelskt segelfartyg. 8 mars kastades samtliga i fängelse. Ytterligare personer från barrio del Sagell grips.

1675 Den 13 januari bränns den spanske konverterade juden Alonso Lopéz levande på bål i Palma de Mallorca under en storstilad och påkostad autodafé.

Att getosten inte passar just de dagar då matmor har lagat köttgryta, kan flickan knappast ha uppmärksammat låta honom leka på andra sidan stadsmuren, invid havet. Men matsäck får de inte med sig, jo, ibland ett par apelsiner från Moxinas trädgård eller en bit bröd och ett par oliver. Men inget annat skall han äta, bannar matmor, för han har känslig mage. Den har han ärvt av sin mor, också hon har en känslig mage. Cathalina Tarongí klagar ofta över sina matsmältningsbesvär. På grund av dem måste hon vissa dagar avhålla sig helt från att äta, och andra dagar avstå från att ta en bit getost. Att getosten inte passar just de dagar då matmor har lagat köttgryta, kan flickan knappast ha uppmärksammat, tror Cathalina. Dansen i detta kök, som inte är stort eftersom det ligger i ett av de smala husen i barrio del Sagell, går för snabbt och stegen är för komplicerade för att flickan skall uppfatta dem alla. Apolonia, som kommer från en av byarna uppe i bergen, är knappast så vaken och uppmärksam som

den som vuxit upp i det mörka kvarteret bakom katedralen i Palma de Mallorca måste vara. Så tror och hoppas i alla fall Cathalina Tarongí, som nu vänder sig till flickan och ber henne gå till brunnen och hämta vatten. Det är inte något konstigt för vattenkrusen är verkligen tomma och flickan hade redan kvällen dessförinnan frågat om hon inte skulle gå till brunnen – det var den tiden på dagen då de andra tjänsteflickorna brukade komma till brunnen och därför den allra bästa tiden för en piga att få sig till livs lite skvaller och stim och utbyten av förtroenden – men hennes matmor hade bryskt sagt att nej, det fanns andra uppgifter som var viktigare. Och nu plötsligt, mitt i spritandet av ärtorna som glatt faller ner i skålen, halva högen är fortfarande klädd i de gröna skidorna, säger matmor att nu måste vatten hämtas och det på momangen. w

1812-1814

1820

1823

1834

1857

Napoleon Bonaparte erövrar Spanien och inkvisitionen avskaffas omedelbart.

Inkvisitionen återupprättas temporärt.

Den konstitutionella revolutionen avskaffar återigen inkvisitionen, vilket innebär det slutgiltiga nedmonterandet av inkvisitionsdomstolen. Xuetes och andra liberaler tränger in i Santo Domingoklostret, samlar ihop alla sambenitos och bränner dem på gårdsplanen.

Upplopp i xuetakvarteren, invånarnas hus plundras och pöbeln ropar: Viva la Religión Viva La Rey, Viva La Inquisición!

Inkvisitionen upphör officiellt på Mallorca. Xuetes välkomnas i armén, flottan och till offentliga ämbeten.

La sinagoga balear o historia de los judios de Mallorca (Den baleariska synagogan och historien om judarna på Mallorca) publiceras. Återger stora delar av La Fe Triunfante och Relacion de los Sambenitos. Återuppväcker bittra känslor hos xuetes.

1808

OM STENARNA KUNDE TALA AV ANITA GOLDMAN ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

31


läsning 1966

Guillem Forteza Pinya av xuetaursprung utnämns till borgmästare i Palma.

1987

Boken Els descendents dels Jueus Conversos de Mallorca. Quatre mots de la veritat (Ättlingarna till de konverterade judarna på Mallorca. Fyra sanningens ord) utkommer. Författaren är Miguel Forteza Piña, bror till Guillem som varit borgmästare. Här återges för första gången på Mallorca den banbrytande forskningen som den amerikansk-judiske Baruch Braunstein publicerat 1936 i The Chuteas of Mallorca. Braunstein var den förste att gå igenom inkvisitionsprotokollen rörande Mallorca vid det Nationella Historiska Arkivet i Madrid. I boken nämns 200 efternamn på dömda judiska kättare. Det vill säga att en stor del av den mallorkinska befolkningen är förenade i blodsband med xuetes. Detta resulterar i en offentlig debatt och början på slutet för den offentliga diskrimineringen av xuetes.

1923

Invigning av den första synagogan på Mallorca på 550 år.

Hon är fortfarande en vacker kvinna, håret är tjockt och becksvart utan ett endaste grått strå När flickan har gått, sätter sig Cathalina Tarongí tungt vid träbordet, hon stryker händerna mot förklädet och sedan för hon hårslingor som lossnat tillbaka in i hårklämman. Hon är fortfarande en vacker kvinna, håret är tjockt och becksvart utan ett endaste grått strå, och linjerna kring den generösa munnen är fina. Men i pannan, mellan de tjocka svarta ögonbrynen, drar två djupa rynkor mot näsroten. De är orsakade av dålig syn och oro. Mest oro kanske. Den finns överallt och alltid, i snart sagt varje tanke, i minsta rörelse och åtagande, också i det vardagliga knäckandet av ägg i en skål eller avlägsnandet av fett från köttet, av påklädandet av finblusen och i valet av hälsningsord på gatan. Det är den som får nacken att böjas mot bröstet. ✶

Altanería kallas den hållning som de spanska adelsmännen under denna tid lägger sig till med, som blir utmärkande för deras klass, deras casta. De drar upp sin rygg och nacke, så att musklerna ständigt är spända där bak. En stelhet, ett högmod, ett bokstavligt rätande på ryggraden. Ett muskelpansar för deras honra, den ära som måste vaktas på och skyddas mer än allt. Det finns inget motsvarande namn för Cathalina Tarongís hållning eller Pedro Onofres eller hans hustru Margarita Martís, som Cathalina nu väntar på och för vars skull hon skickat iväg pigan till källan. Också deras ryggar och nackar är spända, men istället för att hålla huvudet högt, sänker de nacken framåt mot bröstet. Just så ser Margarita ut, när hon försynt knackar på porten och försiktigt öppnar den efter att Cathalina ropat välkommen. Välkommen in, bienvenida! ●

2010

2011

2011

2015

2018

Nicolau Aguiló, xueta från Mallorca, emigrerar 1977 till Israel. Sedan han blivit förordnad som ortodox rabbin, återvänder han till Mallorca som Nissim Ben-Abraham. Han lever i Israel, men besöker ofta den lilla judiska församlingen i Palma.

Rabbi Nissim Karelitz, en ledande rabbinsk ortodox auktoritet i Israel och ordförande för den rabbinska domstolen i den ultraortodoxa staden Bnei Brak erkänner formellt Mallorcas xuetes som judar: ”Sedan det har blivit klarlagt att xuetes under generationer valt att gifta sig med andra från gruppen, så är alla de som är ättlingar till tidigare judiska generationer våra bröder, Israels barn, Guds eget folk.”

Den femte maj hålls en minneshögtid för de som bränts 1691 i Consalat de Mar, en offentlig byggnad i Palma, i närvaro av presidenten för den regionala ballerianska regeringen. Rabbi Nissan Ben-Abraham, ättling av Tarongí-släkten, och José Wallis, Raphael Valls ättling, närvarar. Det är första gången som en spansk regional regering organiserat en minneshögtid för den spanska inkvisitionens offer.

Det spanska parlamentet stiftar en lag som möjliggör för ättlingar till de judar som utvisades 1492 att erhålla spanskt medborgarskap.

I september invigs på Plaza Gomila i Palma en minnessten över de som brändes till döds på platsen år 1691. Borgmästaren i Palma närvarar tillsammans med etthundrafemtio personer, varav ett flertal ättlingar till xuetes.

OM STENARNA KUNDE TALA AV ANITA GOLDMAN 32

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

ön LÅNG LÄ

ön Livet på Ma

llorca

SNING

Livet på Mallorca


vinn vinjett

ÖN, LIVET PALIVET MALLORCA nr 4. ÖN, PA MALLORCA

november-januari 2018 no 5. oktober 2016

33 33


historia

34

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019


historia

Ortsnamn, palats, terrasser och inte minst trädgårdar – den arabiska kulturen blomstrade på ön i över 300 år. Vet man var man ska leta kan man fortfarande se det moriska arvet. Här guidar vi dig till en tid som flytt. text & foto JOHAN ÖBERG

STRÖVTÅG I PALMA

– i morernas fotspår

D

Olivträdet på Plaça de Cort har flyttats hit från Pollença i norr och planterades förmodligen redan på morernas tid.

u kanske aldrig har tänkt på det när du har legat i solen på den fina sandstranden väster om Alcudia eller tagit en drink på en kul bar i Palmas gamla stadskärna. Men semesterön Mallorca formades i över 300 år av morerna, samma muslimer som efterlämnade de i dag världsberömda palatsen och moskéerna i andalusiska städer som Sevilla, Grenada och Cordoba. När morerna erövrade Mallorca från det kraftigt försvagade Bysantiska riket år 902 hade nålsticksattackerna på ön pågått i 200 år redan. Morerna styrde sedan Mallorca ända fram till 1229. På nyårsafton detta år tågade Jakob I av Aragonien (i nuvarande Spanien) in i Madina Mayurqa – dagens Palma – och annekterade hela ön. Med dryga 300 år på sig borde ju morerna ha hunnit resa massor av byggnadsverk som står än i dag. Det var utgångspunkten när jag mötte upp med guiden Toni Gómez Cerdá, som växt upp här och känner stan på sin fem fingrar. Men han sänker snabbt förväntningarna: ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

35


historia

Palmas gamla stadskärnas kringelkrokiga gränder växte fram under morernas tid på ön.

Det finns nästan inga byggnader kvar från morerna i Palma

– Det finns nästan inga byggnader kvar från morerna i Palma. Där katedralen står i dag stod långt tidigare ett romerskt tempel och på samma plats byggde morerna sin stora moské. Kanske finns något av moskéns grund kvar under kyrkan. Fast mittemot ingången till katedralen ligger Palau de l’Almudaina, den moriska borg som Jakob II lät bygga om till sitt eget palats i en stil som är en mix av moriskt och gotiskt. Det är här den spanske kungen bor när han är på ön. Är inte kungen där är det öppet för besök och här finns bland annat resterna av ett arabiskt badhus, som uppenbarligen gillades av Jakob II, som behöll det när det mesta annat revs. Ett annat arabiskt bad gömmer sig inne i gamla stans gränder. Trots små skyltar på de sand- och ockrafärgade 36

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

fasaderna och Tonis kännedom om staden lyckas vi gå fel. – Det romerska gatunätet var mycket rakare. Det krokigare vi ser i dag växte fram under de moriska århundradena. Banys Àrabs har varit privatägda sen den spanska erövringen av ön och där ligger förklaringen till att de överlevt tills idag. Har man sett ett traditionellt hamam någon gång känner man igen sig här även om baden är långt ifrån det skick de var i när de ännu brukades. Den frodiga trädgården som omger badet är härlig och kommer man inte samtidigt som en större turistgrupp råder lugn och ro. Det är för övrigt något som präglar en rätt stor del av gamla stan. Öster om katedralen rör sig förvånansvärt få besökare. Här finns en bit av den moriska stadsmuren kvar, men den härligaste plats som de flesta turisterna missar är


historia Odlingsterrasserna runt Banyalbufar skapades av morerna.

Alcúdia är ett av många arabiska ortsnamn på Mallorca.

Trädgården Jardins d’ Alfàbia.

tveklöst klosterskolan i anknytning till kyrkan Sant Francesç. – Här gick jag i skola i flera år, säger Toni som påpekar att åren var inte var de trevligaste i livet. Fast jag tycker att den pelaromgärdade innergården är underbar och eftersom jag bor alldeles i närheten går jag ofta hit. En lite hemlig morisk kvarleva sparar han till sist. Innan den breda kustvägen Autovia de Llevant byggdes på slutet av 60-talet nådde Medelhavet ända fram till katedralen och Palau de l’Almudaina. Nedanför det sistnämnda finns i dag en liten damm med grönt vatten och något för Mallorca så ovanligt som en svanfamilj. Dammen är det enda som återstår av de moriska härskarnas privata hamn med direktingång till palatset. Gör man dagsturer ut från Palma kan man hitta fler spår

av morernas tid på ön. Väderkvarnar, terrasser och de namn med arabiskt ursprung – ”Al” i namn som Alcudia, Almudaina eller Banyalbufar är arv efter morerna och många mallorkinska familjenamn har arabiska kopplingar. På östsidan av bergskedjan Serra de Tramuntana, nära vägtunneln som förbinder Palma med Sóller, ligger trädgården Jardines d’Alfabia, skapad av moren Benhabet som hjälpte Jakob I med erövringen. Kombinationen vatten och symmetriskt planterad växtlighet – springbrunnar, palmer och blomster – är typisk för arabiska trädgårdar och på vissa byggnader finns inskriptioner på arabiska ännu kvar. I början av en av promenadvägarna kan man trycka på en knapp, och plötsligt får man en lång tunnel av sprutande vatten att gå igenom – än gör sig de gamla morerna påminda. ● ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

37


LUNDGREN WINE STORE

We are specialized in wines without any additives or with minimal chemical and technological intervention. Organic, Biodynamic, Demeter and Natural wines.

Open 12:00 - 18:00 Monday - Friday C/ Bisbe moncadas 2, Palma de Mallorca, Spain info@stefanlundgren.com / www.lundgrenwines.com 38


vin

Sjöfarare, krigare, erövrare, generaler – och turister. Alla har de på något sätt påverkat Mallorcas vinproduktion. Ibland har det varit till det bättre, ibland till det sämre. Följ med på en resa genom vinets historia på ön.

Mallorcas vin produktion a v G Ö R A N AV A L O N E N G Q U I S T f o t o B O D E G A R I B A S

– en historisk berg- och dalbana VILKA DET VAR SOM PLANTERADE Mallorcas första vin-

rankor är svårt att säga, var det romarriket som upptäckte öns förmånliga klimat eller var det fenicier – Medelhavets bästa sjöfarare – som tog med sig vinrankor från Mellanöstern? En sak vet vi och det är att Plinius den äldre noterade när han skrev encyklopedin Naturalis Historia 120 f Kr att vinerna från Mallorca höll en ypperlig kvalitet väl i nivå med dem som gjordes på den italienska halvön. Enligt sägen sägs den lilla ön Cabrera utanför Colonia Sant Jordi vara Kartagos och feniciernas store härskare Hannibals födelseplats.

w

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

39


vin

Den spanske diktatorn förbjöd all export av vin, drack sällan alkohol och var helt ointresserad av vin

ROMARNAS FAVORITDRUVA Mal-

vasia trivs på öar och på kustnära platser med stark sol och svalkande vindar. Druvan finns fortfarande kvar på Mallorca, men under åren har den muterat och öns vinbuskar utgör numer en egen kusinvariant till Malvasia-släktingarna på Sardinien, Sicilien, Katalonien, Madeira och Kreta för att nämna några. Under 1900-talet när öns vinbransch hade sin största svacka höll Malvasiadruvan dock på att försvinna, men några överlevande plantor fanns kvar på en av de gamla terrasserna i Banyalbufar. En av eldsjälarna som lyckades återuppväcka druvan är Toni Darder på Bodega Son Vives. I Banyalbufar finns det numer två bodegor samt ett kooperativ som gör utmärkta vita viner på Malvasia-druvan. Där kan man få en aning om hur öns Malvasia-vin smakade för flera hundratals år sedan.

NÄR MORERNA ERÖVRADE Mallorca på 900-talet blomstrade öns vinproduktion. Trots att deras tro inte tillät alkohol var de moriska makthavarna relativt toleranta, de lät produktionen fortgå och kyrkorna fortsätta med nattvardsvinet. När morerna drevs bort på 1200-talet av kung Jaume I:e fanns en liten vinproduktion kvar på ön, för att uppmuntra den gav kungen ett slags skattebefrielse till dem som började odla och framställa vin varpå en ny storhetstid för vintillverkningen började. Kung Jaume skänkte till några av sina mest framstående generaler fincor och stora markområden som tack för deras insatser varpå många byggde egendomar med vinproduktion. Possessió Binicomprat utanför Algaida är en av dessa urgamla herrgårdar, idag är det vingården Oliver Moragues som producerar sina utmärkta viner och man har kunnat spåra vinmakningen till att vara över 500 år gammal på hans ägor.

I Consell i vindistriktet Binissalem ligger Bodega Ribas, öns äldsta och Spaniens tredje äldsta vingård med 40

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

anor som går tillbaka till 1711. Grundaren Ribas de Cabrera planterade då de första vinbuskarna, samma släkt – den 13:e generationen – producerar fortfarande några av Mallorcas mest uppskattade viner, däribland Sió Negre eller toppvinet Ribas de Cabrera uppkallat efter grundaren. I MITTEN AV 1800-TALET drabbades

vinnäringen i Europa av en stor katastrof när handelskeppen förde med sig vinlusen från Nordamerika. Först angreps den anrika franska vinregionen Bordeaux, något som fick vinmakare att söka sig bortom Pyrenéerna i jakten på bättre och säkrare områden. Mallorca som länge haft starka handelsförbindelser med södra Frankrike såg sin möjlighet och började snabbt exportera vin till Frankrike. Vinet skickades som bulkvin och buteljerades sedan om till franskt Bordeaux-vin. Öns vinnäring gick in i en ny storhetstid. Från vindistrikten Binissalem, Manacor och Felanitx byggdes järnvägar till utskeppningshamnarna i Portocolom, Alcudia och Palma. Idag kan man vandra längs den sedan länge nedlagda järnvägsbanken mellan Manacor och Portocolom. Många av de tjusiga byggnaderna i Santa Maria, Consell och Binissalem är resultatet av pengarna som flödade på ön Mallorca under dessa år. Vid infarten till Felanitx från Palma-hållet ligger ett storslaget men övergivet kooperativt vinmakeri från den tiden. Så småningom drabbade även vinlusen Mallorca varför många som tjänat snabba pengar slutade med vinodling för att istället plantera mandelträd och olivträd.

NÄR DET GÄLLER VINFRAMSTÄLLNING på ön var den som värst

utsatt efter spanska inbördeskriget under general Francos tid. Den spanske diktatorn förbjöd all export av vin, drack sällan alkohol och var helt ointresserad av vin. När charterturismen slog igenom

på 60-talet kom nästa bakslag mot öns redan då svaga vinnäring. Den säsongsbetonade jordbruksverksamheten ersattes av många som såg att det fanns mer lättförtjänta pengar att göra på turismen. I början av 1980-talet fanns knappt tio vinproducenter på ön som tillverkade vin för försäljning och export. Nedgången resulterade i att många av Mallorcas unika druvsorter höll på att gå förlorade. Binissalems stolthet Mantonegro och Felanitx stolthet Callet fortsatte dock odlas över hela ön tillsammans med den vita Prensal Blanc (eller Moll som den kallas lokalt). Istället började man under 80-talet plantera internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo och Chardonnay för att framställa viner vars smak turisterna var vana vid från Frankrike och Rioja. När det främst gjordes kopior på lättsålda franska och spanska viner till charterturister och grisfester höll själen i öns traditionella vintillverkning på att förloras! SOMLIGA VINMAKARE försökte dock bevara den lokala traditionen. Bodega Ribas gjorde till exempel en stor insats genom att bevara och utveckla de sista plantorna av den gamla druvan Gorgollassa. Druvan tillsammans med Mantonegro och Callet anses idag vara framtiden när det gäller riktigt stora kvalitetsviner från Mallorca. I Manacor gjorde bröderna Toni och Miquel Gelabert en fantastisk insats när de tog över pappans gamla vingård där de utvecklat stora viner tillverkade av de lokala druvorna. De har också varit inspiratörer och mentorer för många av nya generationens vinmakare. Sammantaget har detta lagt grunden till öns nya storhetstid med över 90 verksamma vinproducenter. Dessutom ser vinskörden 2018 inte bara ut att bli den största på många år, kvalitetsökningen hyllas dessutom av en stor skara internationella kritiker. ●


vinjett Nj s ɴ Ÿ Ȗ Ķ Ÿ Ÿ Ĩ Þ Ř ¶ ¯ Ÿ Nj Ř s ɠ Ĩ Þ Ǽ O Ì s Ř ʷ ɟ s ɠ Ÿ Ȗ Ķ _ E s Ì Ƽ Ƽ ɴ Ǽ Ÿ Ì s Ķ Ƽ ɴ Ÿ Ȗ Ƽ Ķ Ř Ǽ Ì s Ĩ Þ Ǽ O Ì s Ř Ÿ ¯ ɴ Ÿ Ȗ Nj _ Nj s Ŏ ǣ ʳ ɟ Ì ɴ Ř Ÿ Ǽ ɚ Þ ǣ Þ Ǽ Ÿ Ȗ Nj ǣÌŸɠNjŸŸŎ ÞŘ Ǣ ŘǼ ƻŸŘǣ Ř_ Es ÞŘǣƼÞNjs_ʵ ƻĶ Ř ɴŸȖNj ÞŘ_ÞɚÞ_Ȗ Ķ ĨÞǼOÌsŘ ǣƼ Os ɠÞǼÌ ŸȖNj ĨÞǼOÌsŘ _sǣÞ¶Ř ǣƼsOÞ ĶÞǣǼǣ Ř_ ǣss ¯ŸNj ɴŸȖNjǣsĶ¯ ǼÌs _ÞɚsNjǣs ƼŸǣǣÞEÞĶÞǼÞsǣ Ÿ¯ ǼÌs ĵrÝNËǻ ĨÞǼOÌsŘ ɠŸNjĶ_ʳ ɮ

ɮ

ɮ

$Q HOHJDQW WRXFK IRU \RXU KRPH 7KLV LV &RFLQDV GH 1RSSHU

&DUUHU ,OOHV %DOHDUV 1 6DQWD 3RQVD ZZZ OHLFKW PDOORUFD FRP 7HO nr 4. november-januari 2018 41 no 5. oktober 2016 ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

ÖN, LIVET PA MALLORCA


42

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019


i imina minakvarter kvarter SANT JAUME

CHARMIG GRÄND Carrer de la Conceptió är en toppengata, eller snarare gränd. Här ligger bland annat Emilio Innobar på nr 9, en fantastisk krog med Palmas bästa sashimi. Runt hörnet ligger Toque de Queda som drivs av en italienare och har blivit en favorit hos oss och många av våra bekanta.

”DET VAR INTE ALLS MENINGEN ATT VI SKULLE BO HÄR EGENTLIGEN”

I ett gammalt palats i en av gamla stans fridfulla trånga gränder bor konstnärsparet Lundgren. Deras magnifika paradvåning består av 650 kvadratmeter varav merparten av ytan upptas av spännande konstverk och spektakulära installationer. a v E VA J U H L I N D A N N F E L T f o t o P E R G U S TA F S O N

S

tefan och Pärnilla Lundgren är bosatta i en del av Palmas gamla stad som ligger en bit bort från de vältrafikerade turiststråken. Sant Jaume’s urgamla kvarter är tysta och lugna och det är svårt att tro att det vimlar av liv och rörelse bara ett stenkast bort. Den jättelika våning de har bott i sedan sju år kan mer liknas vid ett galleri än ett hem. När fotograf Per och jag kommer på besök är det mitt i vintern och de stora salarna är iskalla. Vi går igenom våningen och det tar sin tid, varje rum har sina skulpturer och tavlor och är man det minsta konstintresserad måste man stanna och begrunda. I ett hörn sitter en liten flicka och spelar spel på en iPad, hon är obehagligt stilla i kylan och det tar en stund innan jag vågar närma mig. Det är en sällsynt välgjord docka, ännu en installation i denna veritabla skattkammare fylld av konst. Jag ryser och skyndar vidare för att inte missa Stefans guidade tur av den till synes oändliga våningen. Han berättar att de har en samling på 900 progressiva verk men att bara 50 av dem får plats i våningen. – Resten har vi i förvar och vi har inga planer på att avyttra dem!

NAMN: Pärnilla och Stefan Lundgren GÖR: Konstnärer konstsamlare och gallerister, driver Lundgren Gallery, lundgrengallery.com FAMILJ: Sönerna Lukas 22 år och Axel 20 år, cockerspanielparet Nilla och Frasse. BOR: Palma, området Sant Jaume, hus i Es Jonquet och om tillståndet för bygglov går igenom någon gång i år, snart även ett sommarhus i Felanitx! ANTAL ÅR PÅ ÖN: 12.

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

43


”Vi gillar att hålla till i våra egna kvarter” Efter avslutad rundvandring placerar vi oss i det uppvärmda och hemtrevliga köket där det hänger stekpannor och kastruller av proffsigare slag över den stora spishällen. – Vi älskar att laga mat, säger Pärnilla. När jag kommer hem från jobbet är det så härligt och avslappnande. Mat är kul! Stefan häller upp ett par glas av det naturvin som sonen Lukas, som jobbar som sommelier i London, nyligen lanserade på Mallorca. – Smaka på det här, säger han. Bättre vin får du leta efter, det har noll procent tillsatser och har blivit vårt favoritvin. För självklart är Lundgrens inte bara konstnärer tillika konstkännare, samlare och gallerister. De är även vinkännare av hög rang. De vet att njuta av livet. Vi gillar att hålla till i våra egna kvarter. Där ligger många av Palmas bästa ställen så varför gå långt när allt finns nära? Bara på vår gata C/de les Caputxines ligger flera bra krogar. 44

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

FRÅN BÅSTAD TILL MALLORCA

När familjen 2005 flyttade till Mallorca första gången hade de precis renoverat sin gamla gård i Troentorp, övre Kattvik, utanför Båstad. Huvudbyggnaden var precis som denna våning, mer ett galleri än ett hem. – Andra människor hänger upp sig på vilka inredningsdetaljer de vill ha, säger Stefan. De kan till exempel söka noggrant och länge efter en soffa. Vi väljer att inreda med konst istället, det är mycket viktigare för oss helt enkelt. Pärnilla tillägger dock att jo, de har en säng (med tjockt täcke för tillfället) och ett litet tv-rum som ungdomarna använder sig av. – Axel och Lukas har självklart sina utrymmen. Axel har sitt eget crossfit-gym hemma och Lukas gillar sin naturvinsavdelning. Tanken var att de skulle provbo på Mallorca ett år, men


i mina kvarter

SANT JAUME

EKOLOGISK MARKNAD – På Placa Patines, kan man köpa precis allt i ekoväg på onsdagar och lördagar. Dessutom ligger det flera fina ekobutiker runt torget.

BRA BAR MED HÖG SERVICE

Bar Vicens på C/de Rubén Darío 1 drivs av en man som gör allt bra och som dessutom håller en hög servicenivå. Här syns han tillsammans med vår gamle vän Jaime som äger en annan av våra favorithak, Los Rafaeles på Paseo Mallorca 28.

Stefans & Pärnillas favoriter PÅ VÅR GATA

– Vi gillar att hålla till i våra egna kvarter. Där ligger många av Palmas bästa ställen så varför gå långt när allt finns nära? På vår gata C/de les Caputxines ligger flera bra krogar, exempelvis La 5a Punyeta och mitt emot har det precis öppnat en tapasbar och där ligger även dammiga ölshappet Bodega Bellver. Ganska snart blev det för trångt, pojkarna växte så det knakade och familjen behövde mer utrymme. Då köpte de och renoverade ett town house i Es Jonquet i utkanten av Santa Catalina. Det tog ytterligare ett par år innan de kunde flytta in. – Anledningen till att vi hyrde den här jättevåningen var för att använda till konstutställningar och stora fester, säger Pärnilla. Det var inte alls meningen att vi skulle bo här egentligen. Den förra ägaren hade dött 30 år tidigare och hans gamla kläder låg kvar i garderoben och möglade. Lundgrens lyckades förhandla till sig ett rivningskontrakt. I köket fanns inte så mycket som en spis, allt var utrivet och väggarna var fulla av hål. Tja, våningen var nästan ett konstverk i sig! – Vi hade många lyckade utställningar och fester här, minns de. Under en period hade vi nog Palmas absolut bästa fester.

de trivdes inte alls och valde att återvända till Sverige. Under den korta period de uppehöll sig på ön hyrde de en lägenhet i Portixol där de blev bekanta med Micke och Johanna Landström som driver hotell Portixol. – Vi fortsatte att komma hit på semestrar och lov, berättar Pärnilla. Då bodde vi oftast hos Landströms och blev väldigt nära vänner. Dessutom lärde vi oss att uppskatta Mallorca i hela dess härlighet. Två år senare gjorde de slag i saken och sålde gården, och flyttade till en minimal lägenhet i Calatrava. – Den var inköpt innan vi flyttade ner och döptes till ”Holken”, tillägger Stefan. Barnen var åtta och och tio år och vi som alltid hade bott stort ställdes inför utmaningen att flytta in en hel familj på 45 kvm. Det var som att bo i en koja men vi har nog aldrig trivts så bra någonstans!

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

45


i mina kvarter

SANT JAUME

FANTASTISKT BAGERI Fornet de la Soca som ägs av Tomeu Arbona är överlägset det bästa bageriet på hela Mallorca. Där serveras dessutom urgod mat! Ligger ett stenkast från vårt hem på Placa de Weyler 9, Palma.

Fler favoriter på nästa uppslag LOKAL BODEGA Bodega Bellver är nyligen övertaget av sonen i familjen. Där hämtar man sin öl ur kylboxen och slår sig ner där det finns plats. Hög dammfaktor på alla flaskor som står i parad längst väggarna och självfallet en dammig tv-apparat som kör någon inhemsk serie. Ligger på C/de Can Serinyà 2, Palma.

KONST I ALLA DESS FORMER

Stefan och Pärnilla är konstnärer och de har samlat på konst så långt tillbaka de kan minnas. Till en början var samlandet en privat hobby, men mycket av deras tid gick åt till att även hjälpa vänner och bekanta att samla konst så det blev dags att börja jobba lite mer seriöst och tydligt med denna så kallade förmedling. De handlar främst med internationell samtidskonst och samlarna är jämnt utspridda över världen. – Vi har en bra spridning med samlare och något som är extra roligt är att vi har lyckats locka till oss några av de främsta kvinnliga samlarna också. På Carrer Tomas Forteza hyrde de en lokal där de utövade sin egen konst samtidigt som de hade vernissager och handlade med andra konstnärer. Mallorca Landings var första namnet på deras galleri som startade i denna lokal men som sedan även fortsatte på Caputxines 11 vilken också fungerade som en tillfällig bostad för deras inbjudna konstnärer. Det är en kostsam historia att vara konsthandlare, för de flesta verk är både otympliga och ömtåliga och det är oerhört viktigt att emballage och frakt går rätt till. Dessutom måste allt försäkras, men paret Lundgren menar att det är värt varenda minut och varenda euro. När de får en slant över köper 46

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

STRAND STRAND&& STRANDBAR STRANDBAR

Bar Esperanza Beach Club i Ses Covetes vid Es Trenc, vi är inga beach bums men ibland är det skönt och avkopplande med en tur till havet. Glöm för tusan inte att besöka vackra Porto Colom.

de naturligtvis konst som lyckliga vänner förhoppningsvis får ta del av i de luftiga salarna i hemmet i gamla stan. 2011 började paret Lundgren ha utställningar och i mars 2016 öppnade de ytterligare en lokal. Lundgren Gallery ligger intill tennisklubben i Santa Catalina-kvarteren och där ställer de ut internationell samtidskonst av mestadels den yngre generationen upp till mid-career konstnärer. Vernissagerna är stimmiga och underhållande tillställningar. I februari visas videoinstallationer på hängande skärmar i rummen av Jacolby Satterwhite, samt tre nya neon-verk. Av samme konstnär har de redan hunnit sälja nio verk till den permanenta samlingen på Museum of Modern Art i New York. Det är inte många på ön som kan skryta med den erfarenheten! Utställningen pågår fram till den 23 februari så ni som inte redan varit där bör titta in. En färgsprakande upplevelse utlovas! ●


oďŹƒce@francois-orleans.com - www.francois-orleans.com - +34 665 656 253 47


i mina kvarter SANT JAUME

DU ÄR FANTASTISK VI ÄR FRANK VI BORDE TRÄFFAS Din bostad är fantastisk, vi vill visa den för hela Europa - och sälja den.

Fler favoriter RIKTIG BARISTA Café la Molienda på C/ del Bisbe Campins är det första stället i Palma där de kunde göra anspråk på att vara riktiga baristor.

UTMÄRKT CAFÉ Café Ruitort är ett av flera favoritcaféer i Palma. Här serveras stans bästa Pa amb Oli. Ligger på andra sidan La Rambla, på C/del Carme 21.

KLAR FAVORIT Nya El Camino blev snabbt ett av våra vattenhål, ett kanonställe på C/de Can Brondo 4 i Palma.

BRA VINBAR

+ 34 871 027 049

PA L M A@ FA N TA S T I C F R A N K .CO M

W W W. FA N TA S T I C F R A N K .C O M

STOCKHOLM

48

BERLIN

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

FRANKFURT

PALMA

nr 1. februari-april 2019

MILAN

Fera restauranger & barer på C/de Can Cavalleria 15 B i Palma har vår son Lukas Lundgrens naturviner på vinlistan! (Instagram: Lundgren_raw)


Vi erbjuder och arbetar med blomsterarrangemang Vackra blomsteruppsättningar för event, bröllop, etc... Kvalificerad trädgårdsarkitektur Välkommen in!!!

Gonzalo Alonso-Castrillo Almström Architech Landscape designer Joan Miro 338, Cala Mayor, Palma Tlf, 971 702 647

49


hälsa

Anna Hanssons retreat på Mallorca fyller 25 år i sommar.

&

HÄLSA FITNESS – ett sätt att leva

Allt fler väljer åka på olika slags träningsresor, inte minst till Mallorca som i flera decennier lockat olika utövare. Vi har träffat en av veteranerna när det gäller att arrangera träningsresor och retreat på ön.

a v E VA J U H L I N D A N N F E L T f o t o L A S S E M E L L Q V I S T & G U N I L L A T U R N E R

ANNA HANSSON FIRAR i år 25 år med

sina hälsoresor till Mallorca. Hon vill inte skryta om att hon var först, men näst intill. – Ja, det var inte många som pysslade Anna Hansson med sådana resor på den tiden, berättar hon. Då var det snarare grisfester, karaoke och party. När jag googlar på Anna får jag hundratals träffar. Hon har bedrivit olika former av friskvård i många år och resorna till Mallorca är bara en droppe i ett jättelikt hav. Numera driver hon företaget Hansson & Restore, och vägen har varit spikrak. – På åttiotalet bodde jag flera år i Madrid där jag utövade dans och andra träningsformer, säger Anna. Bland annat lanserade jag Spaniens allra första Nautilusgym. Detta var ganska revolutionerande och för 50

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

att locka medlemmar fick hon knacka dörr. – Haha, folk blev helt chockade när de såg mitt tonåriga hår, jag iklädd värsta spandexoutfiten, men nyfikenheten tog över och plötsligt hade jag en hel grupp träningssugna kvinnor! Det ena ledde till det andra och efter ett antal år var det dags att återvända till Sverige för att utbilda sig till idrottsmassör på Axelsons Institut i Stockholm. Samtidigt jobbade hon på ett privatgym på Östermalm vilket passade bra eftersom hon kunde starta upp sin massageklinik i en lokal på gymmet. – Vi blev ett skönt gäng massageterapeuter, kiropraktorer, naprapater och zonterapeuter, tillägger hon. Något år senare etablerade Anna ett företag som erbjöd friskvård på jobbet. – Min kollega Nils och jag kom på den snillrika – och nödvändiga – idén att få företag att motivera sina anställda till att röra på sig mer, så vi startade friskvårdsföretaget Niana. w


hälsa

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

51


hälsa Den senaste ” trenden är att

mammor med vuxna döttrar åker för att träna tillsammans

Yoga och meditation tillhör de lugnare aktiviteterna.

Många deltagare återkommer år efter år. NIANA LÅG HELT RÄTT I TIDEN då hälsooch friskvård boomade ordentligt i mitten av 90-talet. De riktar sig till företag som vill få igång sina anställda. Framgången lät inte vänta på sig och det dröjde inte länge förrän Anna blev headhuntad av Ericsson som just då planerade att starta en stor sporthall med friskvård för sina anställda. Efter drygt ett år fick hon hela avtalet och blev därmed företagsledare. – Jag fick gå flera utbildningar i ledarposition, vi hade 80 instruktörer och fem heltidstjänster, och samtidigt etablerade vi en klinik och ett kontor i Kista där vi kunde jobba parallellt med andra företag. Med närmare 70 000 arbetande människor i Kista – Stockholms Silicon Valley – rådde det knappast brist på jobb, och de flesta företag hade förstått vikten av att ha en frisk och glad arbetskraft. Niana fick snabbt andra kunder, storbolag som exempelvis SEB, Vattenfall, Electrolux, Svenskt Näringsliv, Sveriges Riksdag med flera. 1991 VAR ANNA en av de allra första initiativtagarna till att skapa hälso- och träningsresor till Mallorca. 52

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

PROGRAM En dag under hälsoveckan kan se ut så här: 7.30 MORGONPROMENAD – Mindful Walking med eller utan stavar. YOGA FRUKOST Två varianter av träningspass – olika intensitet; lugn, medel eller högintensiv, här kan man välja. VATTENTRÄNING I POOL Beroende på årstid LUNCH DANSPASS – zumba, disco med mera. STYRKEPASS INTERVALLPASS/TABATA På kvällarna åker gruppen till härliga krogar och andra aktiviteter kan vara vinprovningar, marknader, vandringar, cykling, kulturella besök med mera. Då får man boka in sig och sedan betala på plats.

– Jag tränade ett gäng tjejer i dans från Vaxholm som tyckte att jag skulle fixa en resa till Mallorca för att leva njutbart hälsoliv där, jag hade redan haft en massa klienter som frågade om jag kunde tänka mig att organisera den typen av resor. HON HADE REDAN FRÅN BÖRJAN i sin

karriär bestämt sig att jobba holistiskt. Alltså att det krävs så mycket mer än bara motion för en människas välbefinnande. – Man måste se att hälsa är hållbart över tid och livet igenom och då behöver man lära sig äta rätt såväl som leva rätt, tillägger hon. Som före detta underhållningsplanerare för samtliga Atlashotell i Europa hade hon alla kontakter som behövdes och de första resorna gick till Sunprime i Palma och Sunwing i Alcudia. – Det var en stor kick att se hur lyckat det blev, och hur många deltagare som har återkommit genom åren. De flesta är självklart tjejer men vi får allt fler manliga deltagare och åldrarna varierar stort. Den senaste trenden är att mammor med vuxna döttrar w åker för att träna tillsammans.


vinjett Den senaste ” trenden är att

mammor med vuxna döttrar åker för att träna tillsammans

ÖN, LIVET MALLORCA nr ÖN, PÅ LIVET PA MALLORCA

1. februari-april no 5. oktober 2019 2016

53 53


hälsa

Glädje och humor är vår bas, det är jätteviktigt att locka fram det där genuina skrattet och glädjen

Här förenas nytta med nöje till deltagarnas förtjusning.

UTÖVER DE TRADITIONSENLIGA motions-

passen innefattar dessa retreat seminarier och föreläsningar inom självledarskap, näringslära och allmän hälsa. Här försöker Anna och hennes kollegor få in träning som är baserad på vetenskap och forskning. – Vi vill lära ut detta så att våra kunder kan komma hem och fortsätta leva efter den här devisen, oavsett vilket skandinaviskt land de bor i, säger hon. Vårt tillvägagångssätt är att hjälpa människor till självledarskap, därför har vi seminarier där Gunilla Turner lär deltagarna att sätta mål och leda sig själva i sin hälsa. Om vi kan få 10 av 40 personer att fortsätta leda sig själva till ett hållbart leverne har vi vunnit mycket för vår globala folkhälsa! Anna har samarbetat i många år med Gunilla Turner som arbetar som ledarskapsoch verksamhetscoach i det egna företaget 54

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

Turnaround Consulting/PEAK Utbildningar. En dag under hälsoveckan omfattar allt från morgonpromenad till yoga, dans- och styrkepass liksom olika träningspass. Med på resorna är ett helt massageteam som står till förfogande mot en extra kostnad. I och med att det är ett jubileumsår i år erbjuds förstås lite extra skoj i sommarens jubileumsretreat, till exempel dans, underhållning och en rejäl middag med baluns sista kvällen. Boende på ön är förstås också välkomna att delta i några av programmen. – Vi som jobbar är inte bara föreläsare och träningsinstruktörer utan även ståupp-komiker. Anna skrattar högt och fortsätter: Glädje och humor är vår bas, det är jätteviktigt att locka fram det där genuina skrattet och glädjen. Det är en viktig del av friskvården och livet. Vi vill få människor att bli kreativa och leva ett hållbart liv. ●

Gunilla Turner

FÖR DIG SOM VILL VARA MED PÅ VÅRA TRÄNINGSVECKOR hanssonrestore.se FÖR DIG SOM ÄR INTRESSERAD AV FÖRETAGSFRISKVÅRD, TRÄNINGSRESOR SAMT HÄLSOEVENT: niana.se FÖR DIG SOM ÄR INTRESSERAD AV COACHING INOM SJÄLVLEDARSKAP: gurnillaturner.com peakutbildningar.se


vinjett hälsa POPULÄR YOGASTUDIO

Earth Yoga i Santa Catalina grundades 2009 av Sandra Wijkman Donovan och är en av öns väletablerade yogastudios. Klasser i Vinyasa, Yin, Kundalini samt Restorative yoga arrangeras alla veckodagar och däremellan ordnas allehanda workshops. Samtliga lärare har en lång och gedigen erfarenhet och minst 200 till 500 timmars träning bakom sig. – Våra lärare undervisar med mycket kärlek, omsorg, medvetenhet och anatomisk kunskap, säger Sandra. Adress: earthyoga.es

Pilates, yoga, frigörande dans och en mängd andra svenskarrangerade aktiviteter pågår runt hela ön. Alla med det gemensamma målet att bygga upp en bättre hälsa och en friskare livsstil.

&

PIGG STARK – förändra ditt liv a v E VA J U H L I N D A N N F E L T

R

AD

10 R E SS E

A

DR

ER

GUIDE E SS

PERSONLIG TRÄNING OCH YOGA Att vara fysiskt aktiv och äta hälsosam mat är en självklarhet för Shirin Djavidi. Hon lever som hon lär och gör det på ett okomplicerat sätt och guidar gärna andra till en hälsosam livsstil. – Träning ska vara enkel, helst utomhusträning utan några redskap förutom din egen kroppsvikt som motstånd, säger Shirin. Shirin Djavidi har pass för större och mindre grupper, kommer hem till dem som önskar och arbetar även som ledare på träningsresor. Kombinationen styrka, kondition och yoga – alla delar är lika viktiga. Adress: skytrainingbyshirin.com

PSYKOSYNTESTERAPI

Mari Ljungqvist har många års erfarenhet som livscoach, psykosyntesterapeut, dansterapeut och shamansk energimedicin. Mari tar emot i hemmet i Palmas Santa Catalinakvarter för privatsessioner och parterapi, men även onlinesessioner är möjliga. Hon arbetar också med samarbetsövningar för grupper och företag så att arbetsmiljön ska kännas trygg, fokuserad och i balans. – På utvalda söndagar är du välkommen att delta på min ‘Sacred Circle’ på Earth Yoga. Adress: mariljungqvist.se w ÖN, LIVET MALLORCA no ÖN,PÅ LIVET PA MALLORCA

1. februari-april no 5. oktober 2019 2016

55


hälsa

Palma Sport & Tennis Club.

SPORT- OCH TENNISKLUBB

På bara några få år har Palma Sport & Tennis Club i utkanten av Santa Catalina blivit ett vattenhål för sportiga individer av olika nationaliteter som befinner sig på Mallorca. Med 170 klasser i veckan kan det vara svårt att välja: yoga, hot yoga, pilates, crosstraining, dans, bodypump, simning med mycket mera tillgodoser alla medlemmars behov. För den som behöver lite hjälp finns PT till hands. Majoriteten av medlemmarna kommer för att köra fitness medan tennisen utövas av en liten elit. Det lilla exklusiva spat inbjuder till total relax och välgörande behandlingar för att runda av träningen. Klubbens restaurang serverar en varierad och hälsosam meny, där är även icke medlemmar är välkomna. Adress: palmatennis.com PERSONLIG UTVECKLING

För Ulrika Forsell är hälsosam mat, välbefinnande och personlig utveckling inte bara en passion som hon arbetet med i över 25 år, det är också ett naturligt inslag i hennes liv. På Mallorca erbjuds coachingsamtal, föreläsningar/inspirationsdagar och workshops med fokus på personlig 56

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

utveckling, hälsosam mat, natur, ayurveda och inre ledarskap. – Genom att hitta fram till vår egen sanning, förenkla vår tillvaro och ge utrymme för nya tankesätt är det min övertygelse att vi alla kan uppnå lycka och harmoni i livet, säger Ulrika. Adress: behappyulrika.wordpress.com FRISKVÅRDSCENTER

Lucky Bodies & Happy Souls i Palmas Santa Catalina-kvarter är ett friskvårdscenter med naprapat, läkare, yoga- och meditationslärare, medicinsk PT, akupunktör, massör och rolfing-terapeut. De arrangerar också olika slags retreat på ön. Lucky Bodies filosofi är att med träning och yoga åstadkomma radikala förändringar och ge ny livslust! Vissa besvär kan vara både smärtsamma och akuta men enkla att ”fixa” med några få behandlingar. – Ibland behövs fler åtgärder och ett längre engagemang av såväl klient som terapeut. – Vår intention är att möta var och en som individ och utifrån olika perspektiv och kompetens se vad just du behöver, säger Patric och Sarah som driver Lycky Bodies. Adress: luckybodies.com

MEDICINSK PT

Johan Nylén är en super-PT och utövar sin medicinska träning i Palma sedan hösten 2018 på Lucky Bodies i Santa Catalina. Sedan den 1 februari erbjuder han sin expertis på Palma Sport & Tennis Club. En medicinsk tränare har djupare och mer avancerade kunskaper om träning samt besitter kompetens kring hur man individanpassar, planerar, genomför och utvärderar fysisk träning. Den medicinska träningen ska motverka/förebygga sjukdomar och ohälsa hos individer som på grund av fysisk eller psykisk ohälsa upplever en begränsning, eller som ligger i riskzonen för att drabbas av sjukdom. Det

Johan Nylén utövar sin medicinska träning på Lucky Bodies i Santa Catalina.


hälsa

HOLISTISKT RETREAT

Till Cal Reiet utanför Santanyi reser man för att yoga, meditera och äta nyttigt. Under lågsäsong fungerar anläggningen som ett holistiskt retreat där de tar emot mindre grupper av gäster, under sommaren är det ett hotell med fokus på hälsosamt leverne. Under mars och april erbjuder man ett digert program med diverse esoteriska övningar och underhållning såsom spirituella filmer och föreläsningar. Maten är väldigt viktig, alla måltider är självklart vegetariska och så långt som det är möjligt handlar man med ekologiska och närodlade råvaror. Adress: calreiet.com E D R SS

10

ER

Träning i små grupper är Reflex Center Mallorca i Portals Nous specialitet. Där finns sex Pilates reformermaskiner där pilatesträningen blir roligare och mer dynamisk genom att man kan anpassa vikten efter varje person. Reflex Center har också en unik Visionbody Ems-träning där man med en dräkt påstås kunna träna 90 procent av alla muskler på 20 minuter. Dräkten är kabelfri, men full av elektroder och fungerar för i stort sett vilken träningsform som helst: TRX, boxning, pilates, yoga, funktionell och/eller utomhusträning. Utöver detta arrangerar man också vanliga gruppträningar, PT, skönhetsbehandlingar samt massage. Adress: Reflexcenter.es

A

PILATES

AD

GUIDE R

kan vara en skada i rörelseapparaten, livsstilssjukdomar som diabetes, övervikt, hjärt- och kärl samt stressrelaterade problem. Adress: medicaltrainer.eu

E SSE

R

HÄLSOSAMT HELHETSTÄNK

Anna Bergström, bosatt i Ciudad Jardin, har 25 års erfarenhet av hälsa och friskvård. Som föreläsare, kostrådgivare, personlig tränare, samtalsterapeut, kris- och sorgehanterare ger hon dig kostrådgivning, kroppsscanning, individuell träning och verktyg för mental balans. Lär dig hur du skall äta och träna på ett medvetet och närvarande sätt i enskilda samtal, eller i skräddarsydda friskvårdskoncept för företag med små eller stora grupper. Arbetet går hand i hand med det kognitiva tänket för att nå målet och få ihop livspusslet. Inspirerande gruppträning i olika former inom- såväl som utomhus finns också. Under vår och höst arrangerar Anna träningsresor till Mallorca. Adress: formidabel.info Till Cal Reiet utanför Santanyi reser man för att yoga, meditera och äta nyttigt. ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

no 1. februari-april 2019

57


vinn!

I ett vackert 1500-tals palats ligger nyöppnade lyxhotellet Can Bordoy Grand House & Garden – vi lottar ut två övernattningar i en av deras sviter, ett boende utöver det vanliga!

Vinn

hotellnatt för två

Can Bordoy Grand House & Garden Vinn en övernattning för två personer inklusive frukost! GÖR SÅ HÄR: skicka ett mail före den 15 april 2019 där du kortfattat ger oss tips på vad du vill att vi ska skriva om. En text på max 500 tecken, eller cirka 90 ord. Mailet skickar du till: info@onlivetpamallorca.com – glöm inte ange ”Can Bordoy” i ämnesraden. 1 dubbelrum för två personer inklusive frukost. Gäller till och med 31 december 2019 på hotell Can Bordoy Grand House & Garden, Carrer del Forn de la Glòria, 14, 07012 Palma. 58

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

SVENSKA ENTREPRENÖREN Mikael

Hall är mannen bakom det femstjärniga hotellet som fått sitt namn Bordoy efter en av nunnorna som förr drev en nunneskola i den vackra byggnaden. Palatsets 24 sviter är charmigt inredda med möbler i gedigna material och all slags former av bekvämlighet och service. I anslutning till hotellet finns en pool i en av de största trädgårdarna i de gamla anrika kvarteren och i hotellets restaurang Botanic lagar Andres Benitez, en av öns bästa kockar, fantastiska rätter komponerade av närproducerade säsongsråvaror.


Projects des de 1984

www.duchafresca.net Ca’n Cavallería, 17. Palma de Mallorca

Professionella tjänster för privata husägare på Mallorca Kontakt +34 683 44 30 99 www.mallorcahouseservice.com

YOUR BATH TIME EXPERIENCE since 1984

...we’ve found our ideal new home! Vi hjälper er hitta ert Mallorcahem! Avda. Joan Miro 297, local 7, 07015 Cala Mayor

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

59


Våra kunniga mäklare hjälper dig hela vägen Funderar du på att köpa eller sälja en bostad på Mallorca? Du får personlig och trygg service av våra engagerade mäklare. bjurfors.se/mallorca 0034 971 61 61 42 mallorca@bjurfors.se

WINERY - WINE SHOP - GUIDED TOURS - WINE TASTINGS

WWW.BODEGASVIREI.COM LLUCMAJOR. GPS: 39.39544ºN - 2.84552ºE TEL. 971 007460 460. 682 08682 03 42080 342 INFO@BODEGASVIREI.COM +34 971 007 +34 INFO@BODEGASVIREI.COM

Calle Sant Feliú, n° 3 Palma de Mallorca www.rialtoliving.com


krönika Med enkel matematik betyder det att lika mycket – 3,3 miljoner liter nytt vatten – måste fyllas på för att hålla Mallorcas pooler igång VATTEN, VATTEN, BARA VANLIGT VATTEN.

Agnetha Fältskog och sonen Christian sjöng den söta Vattensången av Lille Bror Söderlundh och Lennart Hellsing på albumet Följ med i vår karusell som släpptes 1987. Trots att det bara är 30 år sedan var vatten något man tog för givet på den tiden och använde till det mesta inom hushållet. Vatten som enda måltidsdryck var ovanligt, istället stod mjölk eller läsk på köksbordet och tanken att vatten skulle vara en mirakelkur för allmänt välbefinnande var näst intill absurd, om man bortser från det gamla hälsobruket att åka till kurhotell och dricka brunn. Förutom artiklar om torka i Afrika, var vatten inte någonting som gemene man tänkte på som något speciellt eller värdefullt – det bara fanns där i kranar, åar, sjöar och hav. Själv är jag ingen duktig vattendrickare trots alla artiklar och vetenskapliga bevis på vattnets viktiga roll för både hälsa och skönhet. Jag måste lägga gurka och citron i karaffen för att dropparna ska slinka ner. Det blir helt enkelt både godare och intressantare på det viset och kan lättare konkurrera med mitt kaffe, te eller kvällens vinglas. I ETT VARMT KLIMAT som på Mallorca är vatten en

självklar törstsläckare, men som besökare går vattentankarna naturligtvis också till Mallorcas strandbad, vattensporter och alla de inbjudande turkosblå swimmingpooler som finns på i princip alla hotell och i många trädgårdar. Och antalet besökare som använder naturresurserna är många. För 2017 visar statistiken att de tre länderna som leder Mallorca-besöken är Tyskland med ca 4,4 miljoner, Storbritannien med ca 2,3 miljoner och Skandinavien med nära 950 000 besökare. Den 6:e januari i år skrev tidningen Diario de Mallorca att Balearerna med sina drygt 72 000 pooler har den högsta pooldensiteten per capita i Spanien och en av de högsta i Europa. I siffran från 2016 menar organisationen El Clustro de la

Industria Quimica de Balears (CliQIB) som gjort en studie i frågan, att ungefär 2 600 är öppna för allmänheten och resterande 70 000 är privata – hotellen står för ca 5 procent av dessa. Macia Blazquez, professor på den geografiska institutionen på Mallorcas universitet, och medlem i en grupp som undersöker hållbarhetsfrågor Sostenibilidad y Territorio (GIST), menar att antalet pooler ökade med ungefär 1 600 per år mellan 2006 och 2015. Det är innan det senaste uppsvinget i antalet turister och tillfälliga besökare, vilket betyder att det med stor sannolikhet tillkommit ännu fler per år sedan dess. VÄRT ATT BEGRUNDA är att den årliga avdunstningen från Balearernas pooler uppgår till hela 5 miljoner liter, varav 3,3 miljoner bara på Mallorca. Med enkel matematik betyder det att lika mycket – 3,3 miljoner liter nytt vatten – måste fyllas på för att hålla Mallorcas pooler igång. Eftersom de flesta är fyllda med sötvatten innebär detta ett enormt behov på en plats som ofta kämpar för att få söt- och dricksvattnet att räcka till. Macia Blazquez ser en allvarlig risk för Mallorcas vattenförsörjning om utvecklingen fortsätter i samma riktning. Hon varnar för att bygga vidare på den vattenslukande kustnära turistmodellen och går så långt som att föreslå politisk blockering för att få upp kunskapsnivån om problemet och finna nya och mer hållbara lösningar. Som Mallorca-älskare vill jag instinktivt hjälpa till och beskydda öns unika miljö och fantastiska kvaliteter som destination året runt. Detta måste bevaras och kunna njutas av framtida generationer, men hur frågar jag mig själv. Vad kan jag som enskild individ göra för att hjälpa till? Bada kan jag naturligtvis göra i havet och därmed minska efterfrågan på pooler överallt, men jag behöver också både riktlinjer och rekommendationer från lokala politiker som trots allt har överblick och makt över byggnadstillstånd och kopplingar till lokal och global forskning på området. Jag får hålla ögonen öppna och lära mig mer helt enkelt, jag börjar där.

Modesty

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019

61


isla mallorca SA CAL OBRA

SID 24

SÓLLER

P OL L ENC A

SID 20

PUERTO SÓLLER

SID 24

SID 9

D E IÀ

SID 34

S ÓLLE R

BINIARAIX

VA L L D E M O S S A E SPOR LE S

INCA

A R TÀ

SID 24

L L OSETA

JA RDINS D’A LF ÀB IA

AN D R ATX

A L CU D I A

FORNAL UTX

P E TR A

SID 24

BO DEGA RIBAS

SID 39

PA L M A

M AN A C OR

LL U C M AJ OR

MAGAL UF

CA M P O S

FE L AN I TX SID 57

S ANTANYÍ

S AN T J OR DI

ES TRENC

P O RT O C OL O M

CA L A FIGUERA

SID 46

C ABR E R A

MI S S A I N G ET N U MME R – T ECKN A EN P R EN U MER AT IO N ! Prenumerera på Ön, Livet på Mallorca, så försäkrar du dig om att du inte missar något nummer. För endast 60 € per år, 4 nummer, skickas tidningen direkt hem till dig. Skicka ett mejl till info@onlivetpamallorca.com, skriv prenumeration i ämnesfältet, så får du ett mejl med ytterligare instruktioner.

REDAKTION: Vi som gör Ön, Livet på Mallorca V D OC H M A RK NA DS CHE F :

ME D AR B ETARE :

A D VE R T I SI N G I N F O /

Bela Alonso-Castrillo Almström

A N N O N S B O K N IN G :

Elisabet García Dahlbäck

Göran Avalon Engquist, Per Gustafson, Lena Wittbjer, Bittan Gustavsson, Lisa Nestorson

A RT D I REC TOR / G R A F I S K F O R M :

R E D A K T I O NS R ÅD :

K O N TAKT I NF O R MAT I O N :

CH EF RE DAK T ÖR :

Ingrid Hertzman Nordqvist R EPO RT E R:

Barbara Bergman, Lena Wittbjer T RY CK E R I :

Eva Juhlin-Dannfelt

Imprenta Bristol, Mallorca

KO RR EK TUR:

D EP Ó SI T O L EG AL :

Gunilla Orander

Tel: +34 669 581 219 Ön, Livet på Mallorca C/. Puig de Pollenca 22, La Bonanova. Tel: +34 669 581 219 e-mail: info@onlivetpamallorca.com www.onlivetpamallorca.com

PM 967–2015

TIDNINGEN ÖN, LIVET PÅ MALLORCA UTKOMMER MED 4 NUMMER OM ÅRET. NÄSTA NUMMER UTKOMMER MAJI 2019. Total eller delvis återgivning av tidningens innehåll utan uttryckligt medgivande från Bela Alonso-Castrillo Almström är inte tillåtet. Queda prohibida la reproducción total o parcial de esta revista sin el consentimiento expreso del Bela Alonso-Castrillo Almström.

62

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 1. februari-april 2019