Page 1

07 NOVEMBER 2017

HET VAKBLAD VOOR DE ONDERNEMENDE VOETVERZORGER

Hallux valgus zelftest Verslag PedicureCongres 2017:

DE HALLUX CENTRAAL Turnschoenen met een speciale zool


Instituut voor voetverzorging

Opleiding basis-, medisch- en sportpedicure met SCAS erkenning! Leslocaties: Almelo, Apeldoorn, Arnhem, Eindhoven, Hillegom, Leerdam, Puth, Weesp, Zwolle

www.pediroda.nl

webshop: www.pediroda-shop.nl


INHOUD VOETVAKPLUS

ACTUEEL 4

Vakblad voor de ondernemende voetverzorger

Nieuws en wetenswaardigheden

Verschijnt 8 x per jaar, 15e jaargang, nummer 7, november 2017 www.voetvakplus.nl

Redactie: Jacha Rootlieb (hoofdredacteur),

REPORTAGE 5

Sarah den Boer, Yvonne de Leeuw,

Eliëtte Engels

Femke van Soest. E-mail: redactie@voetvakplus.nl

VERSLAG 8

Tel.: 06-11663301

PedicureCongres

Medewerkers: Daphne Doemges-Engelen, Lisette de Graauw, registerpodoloog en echografist, David Müskens (podotherapeut), Mr. R. van Domselaar

TEST 10

(advocaat), Marleen Sahetapy, Debbie Tamerus (medisch pedicure), Corné Ter Maten, H.E. Teulings

Zelftest hallux valgus

(dermatoloog i.o.), Petra Teunissen, Lizet van Triet, Ursela Vogt (medisch pedicure), Sija Versluis, Hans de Vries, Ellen Wagenaar,

DERMATOLOGIE 13

Advertenties: Frank van Gils (f.gils@bdu.nl)

Schimmel- of kalknagel in de

tel. 06-53888266

praktijk

Abonnementen: abonnementen@bdu.nl, tel. 0342-494882 Nederland: € 83,00 per jaar (incl. 6% btw, op basis van automatische incasso). België: € 89,00 per jaar (prijswijzigingen voorbehouden). Opzeggen abonnement:

5 REPORTAGE

PODOLOGIE 17 Turnschoenen met inlegzool

Abonnementen kunnen ieder moment ingaan en worden na afloop van de opgegeven

UIT DE PRAKTIJK 20

abonnementsperiode automatisch verlengd.

Betaalmethodes

Opzegtermijn voor het opzeggen van uw abonnement voor onbepaalde tijd: twee maanden voor de volgende abonnementsperiode.

ONDERNEMEN 22 Jezelf blijven ontwikkelen

JURIDISCH 24

Uitgever: Corina Kuipers

Lastige verhuurders

Directie: Wiljo Klein Wolterink Vormgeving: Giesbers Communicatie Groep, Velp Druk: BDUprint, Barneveld

28 MASSAGE

32 DECORATIEF

MARKETING 26 Behandelingen promoten en emoties

vakmedia 07 NOVEMBER 2017

HET VAKBLAD VOOR DE ONDERNEMENDE VOETVERZORGER

Hallux valgus zelftest

www.voetvak.nl

# 07/’17

DE HALLUX CENTRAAL

geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar

VOETVERWENNERIJ 31 Roos attar

Turnschoenen met een speciale zool

DECORATIEF 32

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Relaxende voetmassage

VAKBLAD VOOR DE ONDERNEMENDE VOETVERZORGER

Verslag PedicureCongres 2017:

©2017 BDUvakmedia

MASSAGE 28

Adverteerders: Acuive, Dijadigital, Interfoot, Omni-vitaal, Pediroda

De schatkist van de Maharadja

Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond rond 19 december.

PRODUCTNIEUWS 34

gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Het reprorecht van de inhoud van deze uitgave is beschermd. Voor alle kwesties inzake het kopiëren van teksten: Stichting Reprorecht, Prof. E.M. Meijerslaan 3, Postbus 882, 1180 AW Amstelveen, tel. 020-3470310.

Nieuwe producten


Fotografie: Fotolia.com, Robert Przybysz

Agenda

BEAUTY DÜSSELDORF 2018 Van 9 tot en met 11 maart 2018 worden de beurshallen van weer Düsseldorf omgetoverd tot het grootste schoonheidsinstituut ter wereld. Tijdens Beauty Düsseldorf wordt het gehele spectrum aan producten, toepassingen en dienstverlening van 1.500 exposanten en merken uit 30 landen gepresenteerd. 55.000 vakbezoekers komen ieder jaar informatie inwinnen over het omvangrijke aanbod binnen de segmenten cosmetica, nail, voet, wellness en spa en benutten het hoogwaardige vakprogramma voor informatie en bijscholing. De voetverzorgingsbranche presenteert voetverzorgings- en hygiëneproducten, technische apparatuur en hulpmiddelen voor de klassieke pedicure en voor specifieke podologische behandelingen. In het programma bij het Treffpunkt Fuβ tonen podologen en specialisten vanuit de praktijk specifieke behandelingen en informeren het publiek over noviteiten. Mooie, gezonde benen en voeten zijn belangrijk voor het lichamelijke en geestelijke welzijn. Dit kan worden bereikt door uitgebreide, ontspannen voetrituelen, die de grenzen van een eenvoudige pedicure ver overschrijden. De beauty-expert Angelika Baur-Schermbach toont de bezoekers op heldere wijze en met talrijke tips en ideeën, hoe voeten exclusief verwend kunnen worden. Bij gezichtsbehandelingen behoort hyaluron al geruime tijd tot de gebruikelijke aanpak, maar ook bij de droge, gebarsten en eeltige huid van de voeten kan een hyaluron-behandeling kleine wonderen verrichten. Claudia Scholz, podoloog en schoonheidsspecialist, toont een complete voetbehandeling met peeling en hyaluron-producten. Laura-Katharina Jungmann, podoloog en gespecialiseerd in nagelaandoeningen, demonstreert stap voor stap de vervaardiging van een nagelprothese. Tijdens andere programmaonderdelen wordt ingegaan op schimmelnagels, de juiste wondverzorging en verschillende nagelbeugeltechnieken. Meer informatie is te vinden op www.beauty-duesseldorf.com

4 | voetvak

20 tot en met 22 januari 2018 Vakbeurs Uiterlijke Verzorging Evenementenhal Gorinchem www.vakbeursuiterlijkeverzorging.nl 10 maart 2018 PedicureSeminar 2018 Schimmeldiagnostiek en schimmelnagelbehandelingen NBC, Nieuwegein www.asws.nl 9 tot en met 11 maart 2018 Beauty Düsseldorf 2018 Messe Düsseldorf, Duitsland www.beauty-duesseldorf.com 14 en 15 april 2018 Vakbeurs Totale Voetverzorging Expo, Houten www.asws.nl

VAKBEURS UITERLIJKE VERZORGING Vakbeurs Uiterlijke Verzorging beleefde van 14 tot en met 16 oktober in Venray een succesvolle editie. Het uitgebreide programma per discipline werd door bezoekers als positief ervaren. Visagisten, nagelstylisten, masseurs, pedicures en schoonheidsspecialisten: elke discipline had in Venray een eigen uitgebreid programma. Van trainingen en workshops tot aan wedstrijden en demonstraties. Er werden tal van trainingen en lezingen aangeboden op de beursvloer voor onder meer pedicures en nagelstylisten. Zowel exposanten als bezoekers noemden het grote aanbod aan gratis demonstraties en trainingen een onmisbaar onderdeel van de vakbeurs. De organisatie beoogt dan ook dit programma verder uit te breiden in de toekomst. www.vakbeursuiterlijkeverzorging.nl.


REPORTAGE Daphne Doemges-Engelen

Medisch pedicure Eliëtte Engels uit Heeze:

“Voeten vertellen zo veel over iemand.” Medisch pedicure Eliëtte Engels heeft sinds 2009 haar eigen praktijk in het Noord-Brabantse Heeze. Deze 50-jarige, van oorsprong chemisch microbiologische laborant, zet graag de puntjes op de i. Daarom pakte ze de opzet van haar eigen praktijk professioneel aan. Ze heeft niet alleen een fijne behandelkamer, maar ook een prettige ontvangstruimte en haar website straalt passie voor het vak uit. Eliëtte in haar praktijkruimte.

voetvak | 5


REPORTAGE Werk vinden in haar studierichting, chemisch microbiologisch laborant, viel niet mee. Daarom besloot Eliëtte na haar studie heel wat anders te gaan doen. Ze werkte als sportinstructeur en daarna zo’n tien jaar in de zorg. “Ik vond het leuk, maar de werkdruk werd zo hoog, dat ik merkte dat er geen tijd meer was voor de mensen. Daar kon ik niet aan wennen. Ik vond het zo onprettig, dat ik besloot zelf zorg te gaan geven op mijn manier: met aandacht. Ik besloot me om te scholen tot pedicure.”

Praktijk Eliëtte volgde in 2009 een opleiding tot pedicure en vervolgens medisch pedicure. Toen ze in 2009 haar praktijk startte, werkte ze daarnaast ook nog in de zorg. “In het begin heb je natuurlijk nog geen volle werkweken, je moet klandizie opbouwen. Toen het steeds drukker werd in mijn praktijk, heb ik mijn baan in de zorg opgezegd.” In haar woonhuis had Eliëtte twee slaapkamers ‘over’: ze besloot er één in te richten als behandelkamer, waardoor er nog een ruimte overbleef als wachtkamer. “Het is ideaal: als mensen wat vroeg zijn en ik nog bezig ben met een klant, kunnen ze daar een kopje koffie of thee pakken en rustig een boekje lezen. Ik heb ook vaker echtparen die na elkaar een behandeling boeken: ook voor hen is het fijn dat er een afzonderlijke wachtruimte is.” De aanschaf van alle professionele apparatuur was een hele investering, maar Eliëtte besloot het direct goed te doen. “In het begin maak je veel kosten, dat moet je weer langzaam afschrijven. Maar ik leerde tijdens de opleiding dat je met goed materiaal moet werken, de hygiënemaatregelen zijn zo belangrijk. Daarom moet je apparatuur van deze tijd zijn. En waar je het minste concessie op moet doen, is een goede stoel voor jezelf omdat je vaak in een lastige werkhouding zit.”

Klantenkring Om een klantenkring op te bouwen, besloot de medisch pedicure bij de start van haar praktijk om eenmalig een folder bij de kapper en andere lokale zaken neer te leggen. “Van daaruit kwamen de eerste klanten, en zo groeide het. Anderhalf jaar later zat ik helemaal vol! Mijn klanten komen uit een grote kring rondom Heeze: van Helmond tot Nuenen, dat toch zeker twintig kilometer verder ligt, bijvoorbeeld. Veel klanten komen via-via bij mij terecht. Ik heb ook familieleden die naar Nuenen zijn verhuisd en daar weer klanten vandaan hebben meegenomen. En de klusser die onze zolder heeft verbouwd, woont ook wat verder weg maar is evengoed vaste klant.”

Dankbaarste

Eliëtte draait haar hand niet om voor beugeltechniek, hier brengt ze de op maat gemaakte gouden spange aan op een convexe nagel om deze weer recht te krijgen. Ze brengt gel aan om de beugel te fixeren. De fixeergel hardt uit met behulp van een uv-lamp.

Naast de pedicurebehandelingen, is het voor de klant mogelijk ook een massage te boeken. “De meeste mensen doen dit na een behandeling. Ik zie het als een stukje luxe, hoewel de massage ook nuttig is voor de doorbloeding en om de spieren in de kuiten los te maken.” Twee derde van de klanten is vrouw, slechts een derde is man. “Mannen zijn moeilijk in de praktijk te krijgen. Ze worden meestal door de vrouw aangedragen. Maar als ze overtuigd zijn dat je goed werk doet, als ze zien dat het echt een vak is,

zijn het de dankbaarste klanten!” Eliëtte heeft haar agenda continu goed gevuld. “Dit werk is niet onderhevig aan trends of aan de economie. Collega’s van mij doen ook beauty erbij, en ja, dat kan teruglopen als mensen minder te besteden hebben. Maar ik merk dat zowel gezonde als ongezonde mensen van de diensten van de pedicure gebruik blijven maken.”

6 | voetvak


Energie Het gevoel mensen vooruit te kunnen helpen, is wat het vak voor Eliëtte zo mooi maakt. “Het is een dankbaar vak. Mensen komen bijna altijd binnen met pijn of slechte voeten. En ze gaan de deur uit met iets wat goed voelt. Ik kan hier mijn energie in kwijt: mensen oprecht de aandacht geven. Er zijn vast mensen die meer verdienen dan ik, maar ik wil het goed doen en neem de tijd voor iedere klant. Dat betekent koffie erbij, rustig gaan zitten, vragen stellen; het hoort er allemaal bij. Ik wil er een totaalbeleving van maken, betrokken bij mensen zijn. Gemiddeld komen mensen iedere zes weken, je bouwt een band op.”

Sparren met collega’s Als medisch pedicure krijgt Eliëtte ook mensen met reuma of diabetes die worden doorverwezen vanuit de huisarts. “Natuurlijk moet ik me elk jaar bijscholen, accrediteren. Door al deze cursussen blijf ik up-to-date van vooral ziektebeelden. De cursussen zijn breed: de informatie gaat van medicijnkennis tot Alzheimer. Dat is heel interessant.” Samen met vier andere medisch pedicures, vormt Eliëtte nu de groep Medisch Pedicures Heeze. “We zien elkaar als collega’s, zeker geen concurrenten. Als team sta je sterker. We sparren, en we verwijzen klanten naar elkaar door als er een specifieke vraag is naar een behandeling waar één van ons in is gespecialiseerd. Ook vormen we een back-up voor elkaar bij ziekte of vakanties.”

Eliëtte demonstreert drukvrij technieken, in te zetten na bijvoorbeeld het verwijderen van een clavus. Het werkt drukondersteunend en verlichtend.

Ga met je tijd mee Samen met andere vakgenoten een team vormen, kan een tip voor collega’s zijn. Nog een advies van Eliëtte: ga met je tijd mee. “Ik zie nog altijd praktijken die geen pinautomaat hebben. Ik zie het als een stukje service dat je mensen biedt. Daarnaast heb je zelf niet zoveel geld in huis. Wat ook handig is: een goed administratieprogramma. Begin niet aan kaartenbakken en een papieren administratie, maar schaf direct een goed softwarepakket aan. Als je dat soort zaken op orde hebt, werkt het zo veel prettiger voor jezelf.” Een andere tip: een professionele website. “Deze heb ik twee jaar geleden helemaal vernieuwd: ik heb ‘m zelf gemaakt met behulp van de Provoet-site. Ik houd de site ook zelf up-to-date en plaats er iedere twee maanden wel wat nieuws op. Ik denk dat een site heel belangrijk is. Als een site me niet aanspreekt, ben ik al weg. Als ik zo denk, dan doet een ander dat ook!”

Verlanglijstje Nu Eliëtte net 50 jaar geworden is, blikt ze ook even vooruit: “Ik zie mezelf dit zeker nog wel tien jaar doen! In de toekomst zou ik mijn medicijnkennis willen uitbreiden, zodat ik nog beter weet wat er speelt bij welke ziektebeelden. Of een voetreflexopleiding, dat lijkt me ook erg interessant! Dan zou ik gaan voor de vierjarige opleiding, dus dat is een zware belasting om naast mijn bestaande werk te doen. Dat doe je niet zomaar. Een cursus tenen lezen trouwens wel: die staat ook nog op mijn verlang-

lijstje. Ik kan precies zien of iemand een rustige periode heeft gehad, of iemand het druk gehad heeft, of iemand ziek of gestrest is geweest. Met zo’n cursus leer je daar nog meer over. Want voeten vertellen zo ontzettend veel over iemand.” www.voetenzorg.net

voetvak | 7


VERSLAG Verslag: Jacha Rootlieb

PedicureCongres 2017

De hallux centraal Op zaterdag 23 september vond in het het NBC Nieuwegein het door ASWS georganiseerde PedicureCongres 2017 plaats. Dagvoorzitter Margreet van Putten heet iedereen in de goed gevulde zaal hartelijk welkom op deze dag waarbij alles draait om de hallux.

Functie van de grote teen bij het gaan en staan Podotherapeut en bewegingswetenschapper Sabine Scheepens verzorgt de eerste presentatie, zij gaat in op de functie van de grote teen bij het gaan en staan. Het grote teen gewricht of metatarsophalangeale gewricht

(MTP1-gewricht) is onderdeel van de eerste straal. Een niet-juiste functie van de eerste straal maakt dat er pijn en/of (veel) eelt kan ontstaan onder de grote teen en het MTP1-gewricht. Verder komen de begrippen hallux limitus en hallux rigidus aan de orde en wordt (functionele) anatomie besproken. Ook benoemt Scheepens een aantal merken (wandel)schoenen waar men goede ervaringen mee heeft vanuit de praktijk.

Het domino-effect

Orthopedisch chirurg Bella van Dalen.

8 | voetvak

Orthopedisch chirurg Bella van Dalen benadrukt dat hallux valgus niet één soort aandoening is, maar dat er een grote variëteit is en dat iedereen er zelfs een beetje last van heeft. Ze legt uit op welke wijze deze aandoening gemeten kan worden opdat deze in een kwalificatie geplaatst kan worden (van normaal tot ernstig). De oorzaken zijn divers, extrinsieke factoren als schoeisel en overbelasting spelen een rol, maar ook intrinsieke factoren als genetische belasting, sekse, leeftijd, systemische ziekten (als bijvoorbeeld hypermobiliteit), leeftijd en voetvorm. Hallux valgus is een complexe deformiteit die de kwaliteit van leven beïnvloedt en grote gezondheidsproblemen kan geven. Terwijl er bij sommigen een heftige hallux valgus wordt gezien, hoeven zij geen pijn te ervaren terwijl er ook milde vormen worden gezien bij mensen die veel klachten ervaren. Van Dalen benadrukt dat er nog geen wetenschappelijk bewijs bestaat voor een causaal verband tussen schoeisel en hallux valgus. Ook heeft een hallux valgus effect op de rest van de voet, het zogeheten domino-effect. Daarbij valt te denken aan: verlaging van het mediale gewelf, artrose van de middenvoet, tailors bunion, eelt-

vorming voorvoet, luxatie/misvorming MP II en/of Mortons neuromen. Behandeling dient plaats te vinden conform CBO-richtlijnen (CBO = Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een operatie effectiever is dan zolen, maar dit is natuurlijk wel duurder. Een functionele orthese is vooral geschikt voor pijnvermindering bij een lichte hallux valgus. Ook kan fysiotherapie worden ingezet, maar niet langer dan een maand. CBO-richtlijnen geven aan dat therapiezolen vooral geschikt zijn voor pijnvermindering bij een milde tot matige variant en dat er geen bewijs bestaat voor de werking van nachtspalken. Teenorthesen blijken weinig effectief, al werken ze goed als huidbescherming. De grote vraag is natuurlijk: wanneer wordt besloten om over te gaan tot een operatie? Van Dalen zelf voert er jaarlijks 500 uit. Indicaties voor verwijzing naar de tweede lijn zijn pijnklachten in combinatie met deformiteiten waardoor schoenen niet meer passen. Niet bij esthetische klachten of als er geen sprake is van pijn. Een operatie kan ook fout gaan, er kan bijvoorbeeld botinfectie optreden. Van Dalen waarschuwt voor de minimale invasieve techniek die in buitenlandse klinieken wordt uitgevoerd, deze zijn niet geschikt voor zware gevallen, kunnen leiden tot complicaties en kunnen in Nederland niet meer worden gecorrigeerd. Van Dalen benadrukt dat na een operatie de patiënt nooit meer een 100% ‘normale’ voet krijgt en dat er altijd sprake zal zijn van een kleine beperking, maar dat patiënten minder tot geen pijn meer ervaren.

De kracht van de pedicure Igna Breedeveld-van Rangelrooij is medisch pedicure en medisch pedicu-


re sport, zij benadrukt de kracht van pedicures, te weten de instrumentele behandelingen en de signalerende rol van pedicures zodat zij, indien nodig, doorverwijzen naar andere disciplines. Kous- en schoenadvies spelen eveneens een belangrijke rol. Ze hamert op de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt. Hoe belangrijk deze is, onderschrijven de praktijkvoorbeelden die zij vervolgens behandelt. Uit deze casussen blijkt hoe belangrijk het opvolgen van schoenadvies is en eveneens hoe essentieel een duidelijke communicatie tussen zowel behandelaar en cliënt als tussen behandelaars onderling.

drie veel voorkomende pathologieën van MTP-1 en het bijbehorende schoen­ advies: Hallux abducto valgus (geen stiksels/naden op exostoses MTP1 en let op een kloppende balomvang/ wijdtemaat), hallux limitus – rigidus (stijve afwikkelvoorziening - let op de teensprong! - en geen stiksels/naden op exostoses MTP-1), en sesamoïditis (stugge tot stijve afwikkelvoorziening en een voldoende dikte van volledig uitneembaar voetbed). Hij drukt de aanwezigen op het hart om samenwerking te zoeken met een schoenenspeciaalzaak en/of podotherapeut in de omgeving die meedenkt met de patiënt.

Schoenadvies

Sportblessures en valpreventie

(Diabetes)podotherapeut Michel Boerrigter behandelt schoenadvies bij een afwijkende stand en functie van de grote teen. Hij benadrukt dat service steeds belangrijker wordt bij de schoenenzaken. En elke klant hetzelfde schoenadvies? Dat is toch raar? Daarom: een algemeen schoenadvies werkt niet bij iedere pathologie. Advies moet eveneens afhankelijk zijn van het beroep, de leefwijze en achtergrond van de klant.

Hoe belangrijk is de grote teen bij het sporten? Die vraag wordt beantwoord door arts/onderzoeker Margreet van Putten. Zij besteedt aandacht aan het belang van pronatie tijdens het wandelen: belangrijk voor de draaiing van de benen en het bekken. Een (sport) blessure van de grote teen leidt tot pijn, een minder goede afwikkeling van de voet met als gevolg: minder bewegen/sporten en een overbelasting van de andere structuren. Van Putten gaat in op de verschillende blessures van de grote teen, de oorzaken en de mogelijke therapieën. In de herstelfase kan de medisch pedicure (sport) het gewricht ondersteunen met verschillende vormen taping en (sport) schoenadvies. Vanzelfsprekend komen ook blaarvorming en nagelproblemen aan bod, net als vochtige voeten (na te lang wandelen) en eeltproblemen. Voorstander van beweging die Van Putten is, doet zij suggesties voor voetoefeningen. Zij merkt daarbij op dat het wel leuk moet zijn, omdat het anders niet wordt volgehouden. Men moet niet denken dat men met oefeningen een hallux valgus kan corrigeren, maar de juiste oefeningen zorgen voor gezondere voeten door een betere doorbloeding en meer soepelheid. Eenvoudige training van de voeten en tenen kan de kwaliteit van leven vergroten. Dit geldt natuurlijk ook voor

Zijn aandachtspunten met betrekking tot schoenadvies: • Lengtemaat opmeten/balmaat opmeten, indicatie: smal/normaal/ breed/extra breed. • Volledig uitneembaar voetbed. • Veterschoen of klittenbandschoen heeft voorkeur boven instapper. • Vervroegde afwikkelvoorziening (flexibel/stug/stijf). • Stevig contrefort. • Extra ruime teenpartij. • Geen stiksel of naden op exostose. • Maximale hakhoogte 2 à 3 cm. • Vervroegde stijve afwikkelbalk ­plaatsen moet mogelijk zijn. Behandel daarnaast maximaal vijf punten per advies. Want: iets dat niet gedragen wordt, is een oplossing die niet werkt. Boerrigter gaat vervolgens in op de

(Diabetes)podotherapeut Michel Boerrigter. ouderen bij wie de kans op valongevallen bestaat. Voetoefeningen kunnen bij hen een onderdeel vormen van een beweegprogramma/-advies gericht op mobiliteit, spierkracht en balans en daarmee de kans op valongevallen verkleinen. Dat dit werkt, blijkt uit onderzoek. Dit toont aan dat de belangrijkste voorspeller voor vallen de kracht van de buigers (= flexoren) van de grote teen zijn, gevolgd door de buigers van andere tenen. Het goede nieuws: deze spieren zijn goed trainbaar, Van Putten besteedt daarom uitgebreid aandacht aan de verschillende oefeningen. Niet alleen tijdens deze presentatie, maar ook tijdens interactieve casusbespreking die volgt en daarmee tevens de afsluiting van deze leerzame dag vormt.

voetvak | 9


TEST Door: Lisette de Graauw, registerpodoloog en echografist

Hallux valgus komt veel voor. Het is een lastige en pijnlijke aandoening, die vaak ook als ontsierend wordt ervaren. Conservatieve behandeling kan bijdragen aan het verminderen van de klachten. Maar wanneer is het juiste moment om een afspraak te maken met een orthopeed in het ziekenhuis om de operatieve mogelijkheden te bespreken?

Een scheve grote teen opereren of niet?

Hallux valgus zelftest

Om deze vraag te beantwoorden ontwikkelde orthopedisch voetchirurg dr. I.V. van Dalen een online test. Deze ‘Hallux valgus zelftest’ geeft na het invullen een advies; misschien zijn er nog conservatieve behandelingsmogelijkheden of is het toch verstandig om een operatie te overwegen.

Hallux valgus Bij een hallux valgus staat de grote teen (de hallux) niet meer recht. Deze wijst dan schuin naar buiten richting

10 | voetvak

de tweede teen. Bij ernstige vormen staat de grote teen verder gedraaid en kan de tweede teen in het gedrang komen, waardoor deze over de grote teen gaat liggen. Doordat het eerste middenvoetsbeentje naar binnen gaat staan (richting de andere voet), ontstaat aan de binnenzijde van de voet een pijnlijke bult (de bunion).

ongemak dat ervaren wordt bij een hallux valgus in het dagelijks leven. Pijn is subjectief. Terwijl ongemak afhankelijk is van onder andere werkomstandigheden, zoals een staand of zittend beroep. Maar ook of op het werk verplicht wordt om elegant (en dus smal) schoeisel te dragen. Ongemak kan ook ervaren worden tijdens het sporten.

Opereren?

Vorm van de voet

De beslissing om wel of niet te opereren hangt vooral af van de pijn en het

Een belangrijke rol in het ontstaan van pijn en ongemak speelt de vorm


niet. De beslissing om wel of niet te opereren hangt vooral af van de pijn en het ongemak dat ervaren wordt. Wat zijn de achterliggende criteria om te kunnen komen tot zo’n advies?

Het grote teengewricht

van de voet en andere standsafwijkingen. Sommige mensen hebben geen last van de scheve grote teen of bunion, maar juist van de tweede teen. Dit komt doordat de grote teen de tweede teen wegdrukt. De tweede teen kan zo een standsverandering krijgen, doordat deze onder of boven de grote teen gaat liggen. Het wordt helemaal vervelend als de grote teen de tweede teen ‘uit de kom’ drukt. Dit kan veel pijnklachten geven. Als alleen de tweede teen klachten geeft en de hallux niet, kan het toch verstandig zijn om de stand van de hallux operatief te corrigeren. Want als de hallux de tweede teen uit de kom heeft gedrukt, ontstaat er na verloop van tijd onherstelbare schade aan het gewricht tussen de tweede teen het tweede middenvoetsbeentje.

correctie ook deze zenuw vrijgelegd of verwijderd kunnen worden.

De zelftest De online ‘Hallux valgus zelftest’ is te vinden op de website www.voetenenkelklacht.nl. De test bestaat uit zestien vragen. Het beantwoorden van deze vragen kost enkele minuten. Na het invullen van de test wordt een advies gegeven of het verstandig is om een operatie te ondergaan of

In de zelftest wordt gevraagd naar de beweeglijkheid van het grote teengewricht. Er wordt specifiek gevraagd om zelf een test uit te voeren op een belaste voet. Op deze manier kan de functie van de grote teen beoordeeld worden tijdens de afwikkeling. Indien het uitvoeren van deze beweging beperkt, onmogelijk of pijn erg pijnlijk is, dan is er kans dat artrose (slijtage) in het gewricht de beweging beperkt. Daarnaast is het belangrijk om te weten in welke mate de grote teen in valgus (scheef naar binnen) staat. In de zelftest zijn vier afbeeldingen zichtbaar waarop de scheefstand van de grote teen in mindere en in meerdere mate afgebeeld staan. Per voet kan er aangevinkt worden hoe scheef de teen staat.

Morton’s neuroom Opvallend vaak is er naast een hallux valgus een Morton’s neuroom aanwezig. Dit is een verdikking van de gevoelszenuw die loopt tussen de middenvoetsbeentjes naar de tenen. Doordat de zenuw telkens even klem komt te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes, wordt deze steeds opnieuw een beetje beschadigd. Als deze zenuw geïrriteerd is kan deze klachten geven zoals pijn met uitstraling naar de tenen. De pijn in de tenen voelt als brandend, stekend, als kramp of als elektrische prikkeling. Vaak is er ook een doof gevoel in de derde en vierde teen. Bij hinderlijke klachten aan het neuroom zou tijdens een hallux-valgus-

voetvak | 11


TEST verschillende mogelijkheden op een rijtje: schoenadvies, schoen lokaal oprekken, therapiezool, therapiesokken, vilt, teenspreiders, schoenaanpassingen of een orthopedische maatschoen.

Operatie?

Hallux valgus met klauwtenen.

Pijn Een belangrijke graadmeter in de zelftest is het inzichtelijk maken van de al dan niet aanwezige pijn. En of deze korter of langer dan zes maanden aanwezig is. De duur van de pijn geeft informatie over eventuele differentiaaldiagnoses. Zo zou recent acuut ontstane pijn kunnen duiden op artritis of op een jichtaanval. En kort bestaande pijn zou ook spontaan weer kunnen verdwijnen. Indien de klachten al jaren spelen dan is er meer verdenking op artrose. Ook de locatie van de pijn is belangrijk; • Is er pijn in de knok van de grote teen? • Is er pijn onder de bal van de voet? • Zijn er pijnlijke kromme tenen naast de grote teen? • Is er een doof gevoel of tintelingen in de tenen naast de grote teen? Bij een hallux valgus is er meestal niet alleen pijn in het grote teengewricht en het verloop van de grote teen. Vaak zijn er samengaande klachten onder de voorvoet of juist aan de kromme tenen naast de hallux in plaats van een pijnklacht in het gewricht van de scheve hallux. Een dof gevoel of tintelingen in de tenen kunnen duiden op de aanwezigheid van een Morton’s neuroom. Indien er geadviseerd wordt om te opereren, dan zou een combinatie-operatie mogelijk zijn; tegelijkertijd met de correctie van de valgusstand van de hallux zouden de kromme tenen ernaast rechtgezet kunnen worden en/ of een neuroom verwijderd kunnen worden. De correctie van de valgus-

12 | voetvak

stand van de hallux vermindert vaak op zich al de pijnklachten onder de bal van de voet.

Operatie Morton’s neuroom Het advies Na het invullen van de 16 vragen in de hallux valgus zelftest wordt er een advies gegeven. Als er een niet-operatieve behandeling geadviseerd wordt, dan kan het verstandig zijn om een podoloog of podotherapeut te bezoeken voor advies. Ook bij een forse hallux valgus zijn niet-operatieve behandelingen mogelijk. De

Operatie Morton’s neuroom.

Als een operatie geadviseerd wordt, dan is het verstandig om met de huisarts te overleggen of een verwijzing naar een orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in voet- en enkel zinvol en wenselijk is. Er zijn verschillende operatietechnieken voor een hallux valgus mogelijk. Het is belangrijk dat er gekozen wordt voor een techniek die het beste bij de afwijking past om het beste resultaat te kunnen behalen. Verschillende operatietechnieken op een rijtje: Chevron osteotomie, Scarf osteotomie, MTP-I artrodese, TMT-I artrodese en Akin osteotomie, op de website wordt hierover veel uitleg gegeven, die je na de zelftest kunt gaan bekijken.

Pijn als criterium Belangrijk om te onthouden is dat wanneer er geen langdurig bestaande pijn is aan de voet, het advies zal zijn om deze niet te laten opereren. De hallux valgus operatie is geen esthetische operatie; het doel is om de (pijn)klachten te verhelpen, niet om de voet mooier te maken. De hallux valgus zelftest is te vinden op: voetenenkelklacht.nl/voetklachten/hallux-valgus/behandelmogelijkheden . Betrouwbare informatie geven? Heeft uw patiënt behoefte aan meer informatie over hallux valgus? Of over andere voet- en enkelklachten? Dan kunt u hem of haar doorverwijzen naar de website www. voetenenkelklacht.nl. Deze gratis website biedt een schat aan informatie. De informatie is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke onderzoeken en is hierdoor zeer betrouwbaar. Vele bekende, maar ook minder bekende klachten zeer gedetailleerd uitgewerkt. Per voetaandoening wordt uitgelegd waardoor de klachten veroorzaakt worden, hoe de diagnose gesteld wordt, maar ook wat de meest recente behandelmogelijkheden zijn, zowel conservatief als operatief.


DERMATOLOGIE Door: H.E. Teulings, dermatoloog i.o. AMC Amsterdam, fotografie met dank aan: huidziekten.nl

De schimmel- of kalknagel in de praktijk Schimmelnagels zijn een veelvoorkomende klacht aan de voet waar u waarschijnlijk dagelijks mee te maken krijgt. Medisch gezien hoeven schimmelnagels lang niet altijd behandeld te worden. Bij sommige medische aandoeningen heeft behandeling wel de voorkeur, mits de gezondheid van patiënt deze behandeling toestaat.

Wij zagen recent een 44-jarige man op de polikliniek die zeer hinderlijke schimmelnagels van de tenen had ontwikkeld. De klachten waren ontstaan na de start van afweeronderdrukkende medicatie vanwege uitgebreide psoriasis van de huid. Daarnaast was hij bekend

met milde leverfunctiestoornissen. Hij wilde heel graag van de klachten van de nagels af. In dit soort gevallen moeten wij de voor- en nadelen van behandeling van de schimmelnagels tegen elkaar afwegen. In dit artikel zal ik hier verder op ingaan.

Onychomycosis (schimmelinfectie van de nagels) komt zeer vaak voor. Geschat wordt dat in Nederland 5% van de bevolking één of meer schimmelnagels heeft. De meeste schimmelnagels (98%) zijn aan de voeten te vinden, schimmelinfecties aan de vingernagels zijn zeldzamer. Patiënten

1. Anatomie van de nagel.

voetvak | 13


DERMATOLOGIE het oplopen van het schimmelinfectie. Maar ook patiënten met diabetes mellitus, obesitas of slechte perifere circulatie aan de benen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van schimmelnagels.

Is het wel een schimmel?

2. Hyperkeratose (verdikking) van de nagel kan zonder oorzaak voorkomen, op oudere leeftijd, bij vaatafwijkingen, of secundair aan onychomycose of inflammatoire nagelafwijkingen zoals psoriasis.

worden over het algemeen voor deze klacht gezien en behandeld door de huisarts. Bij twijfel over de diagnose (het betreft mogelijk een andere nagelaandoening) of bij een uitgebreide medische voorgeschiedenis zal de huisarts verwijzen naar de dermatoloog.

Epidemiologie Zoals u waarschijnlijk ook in uw praktijk ziet, komen schimmelnagels vooral bij ouderen voor. Oudere patiënten

hebben een ongeveer 30 keer grotere kans om een schimmelnagel te ontwikkelen dan kinderen. Misschien komt dat omdat op oudere leeftijd de nagels minder hard groeien waardoor schimmels makkelijker de kans krijgen om zich hier te vestigen. Mensen met een verminderde afweer door bijvoorbeeld gebruik van prednison of andere afweeronderdrukkende medicatie (chemotherapie) of door ziekten van het afweersysteem zoals HIV/AIDS, zijn gevoeliger voor

Een schimmelnagel is een verdikte (hyperkeratose), vaak gelig verkleurde en brokkelige nagel (onycholysis, afbeelding 2 en 3). Echter, een verdikte, gele brokkelige nagel kan ook een groeistoornis zijn die niet veroorzaakt wordt door een schimmel maar door een andere oorzaak. Voorbeelden hiervan zijn slechte uitgroei door ouderdom, door een inflammatoire huidziekte zoals psoriasis, lichen planus (zoals laatst beschreven in deze rubriek), door problemen met de bloedsomloop of zelfs zonder duidelijke oorzaak. Bij twijfel over de diagnose is aanvullend onderzoek in zo’n geval noodzakelijk.

Soorten schimmels De meeste schimmelnagels worden veroorzaakt door een schimmel uit de groep van de dermatophyten. Deze schimmels hebben namen die meestal met Trichophyton beginnen. Trichophyton rubrum komt het meeste voor (70% van de gevallen), gevolgd door Trichophyton mentagrophytes (20% ). Daarnaast bestaan ook nagelinfecties met Trichophyton

3. Bij onychomycose kunnen verschillende nagelveranderingen ontstaan: gele verkleuring, brokkelige nagels (onycholysis), olievlekfenomeen, subunguale hyperkeratose en algehele hyperkeratose. Een gele verkleuring van een nagel aan een kant van de nagel (yellow streaks) is suggestief voor een mycose.

14 | voetvak


interdigitale (Trichophyton mentagrophytes), Epidermophyton floccosum, Trichophyton violaceum, Microsporum gypseum, Trichophyton tonsurans, Trichophyton soudanense en Trichophyton verrucosus. Ook de gist Candida albicans en andere niet-dermatophyten zoals Scytalidium (Neoscytalidium), Scopulariopsis, en Aspergillus kunnen een schimmelnagel veroorzaken. Mensen die veel met hun handen in contact komen met water kunnen een gistinfectie door Candida van de vingernagels oplopen (afbeelding 4).

Diagnostiek De diagnose onychomycosis kan worden gesteld op het klinisch beeld. Toch is het beter om het zeker te weten of het een schimmelnagel betreft, omdat andere nagelaandoeningen er op kunnen lijken. Om die reden wordt in de dermatologische praktijk altijd aanvullend onderzoek verricht bij een verdenking schimmelnagel voordat er gestart wordt met een kuur anti-schimmeltabletten. De Amerikaanse beroepsvereniging Dermatologie heeft onderzocht dat ruim de helft van de verdachte schimmelnagels uiteindelijk geen onychomycosis betroffen. Dit advies moet voorkomen dat patiënten onnodig bloot worden gesteld aan behandeling met een zware kuur tabletten en eventuele bijwerkingen daarvan. Het aanvullend onderzoek bestaat meestal uit een schimmelkweek van een stukje nagel maar kan ook een histologisch onderzoek van een stukje nagel zijn wat door de patholoog behandeld wordt met een specifieke kleuring (PAS-D), waarna schimmeldraden kunnen worden aangetoond (afbeelding 5, volgende bladzijde).

Behandeling Zoals het protocol van de huisarts ook zegt: onychomycosen hebben doorgaans een onschuldig karakter en in de meeste gevallen is er geen medische noodzaak om de infectie te behandelen. Mechanische bezwaren kunnen door vijlen, en cosmetische bezwaren met nagellak worden aangepakt. Ook de behandeling van de pedicure kan goede lokale resultaten geven. Medisch gezien zijn er weinig

4. Onychomycosis door Candida-infectie van de nagel na langdurig intensief contact met water.

lokale behandelopties beschikbaar. Een anti-schimmelcrème is helaas niet effectief, deze dringt onvoldoende door in de nagel. Soms wordt er wel een anti-schimmelcrème voorgeschreven als er ook sprake is van voetschimmel. De enige lokale therapie die in sommige gevallen effectief kan zijn is Loceryl (amorolfine 5%) nagellak. Dit is sinds 2012 op de markt en wordt geproduceerd door Fagron. De lak wordt een tot twee keer per week aangebracht gedurende zes maanden (teennagels negen tot twaalf maanden) en is een optie bij patiënten met oppervlakkige distale (uiteinde van de nagel) schimmelnagels die geen behandeling met tabletten willen of kunnen innemen. Echter, voor definitieve genezing is een langdurige kuur anti-schimmel tabletten noodzakelijk, zoals terbinafine voor de teennagels en itraconazol voor de vingernagels. Een enkele keer wordt gekozen voor fluconazol, wanneer er een contra-indicatie bestaat voor de eerstgenoemde medicatie. De behandeling duurt lang, drie maanden. Soms is verlenging van de kuur noodzakelijk bij onvoldoende resultaat na deze termijn. Omdat de teennagel langzaam groeit (gemiddeld 1,5-2.0 mm per maand), duurt het soms wel een jaar voordat het geïnfecteerde

deel van de nagel geheel gezond uitgegroeid is. Tijdens de kuur wordt geadviseerd de nagel kort te houden en regelmatig af te vijlen.

Bijwerkingen behandeling De anti-schimmeltabletten zijn belastend voor de lever. De leverfunctie en het bloedbeeld dienen tijdens de behandeling gecontroleerd te worden. Bij ouderen geeft de kuur om deze reden ook vaker problemen, bovendien kunnen door medicatiegebruik interacties ontstaan tussen verschillende middelen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn en diarree. Wij behandelen daarom alleen patiënten die zeer veel klachten ervaren van de nagels of die een risico hebben op complicaties als gevolg van de schimmelnagels. Dit kan het geval zijn bij patiënten met diabetes mellitus, een verstoorde afweer zoals eerder beschreven, bij een infectierisico (slechte circulatie of lymfe-afvloedproblemen), of bij mensen die last hebben van een bepaalde vorm van eczeem (acrovesiculeus eczeem) wat door een schimmel aan de voeten kan worden verergerd. Net zoals bij ouderen moet ook bij deze patiënten ook zorgvuldig gemonitord worden of de medicatie goed verdra-

voetvak | 15


DERMATOLOGIE Casus

5. Schimmeldraden in het histologisch preparaat (formaline) met PAS-D kleuring.

gen wordt. Laserbehandelingen voor schimmelnagels zijn vooralsnog niet effectief gebleken en deze behandeling adviseren wij niet aan onze patiënten.

[ ADVERTENTIE ]

De man van 44 jaar die eerder in de inleiding werd beschreven, had sinds twee maanden last van brokkelige en langzaam loslatende teennagels aan beide voeten. Hij herkende deze klachten niet als nagelpsoriasis. De afwijkingen waren ontstaan na de start van een nieuwe systemische therapie in de vorm van een biologic (afweeronderdrukkende medicatie) voor zijn psoriasis. Door deze medicatie wordt het immuunsysteem gemoduleerd waardoor het lichaam gevoeliger kan worden voor het oplopen van schimmelinfecties. Bij lichamelijk onderzoek werden meerdere dystrofische, hypertrofische nagels met gele verkleuringen aan beide voeten gezien. Interdigitaal en plantair was fijne schilfering zichtbaar, met name in de huidlijnen. De nagels aan de handen vertoonden geen afwijkingen. Op basis van het lichamelijk onderzoek werd de meest waarschijnlijke diag-

nose onychomycosis gesteld. Tevens werd een stukje nagel ingestuurd in formaline voor histologisch onderzoek door de patholoog. Ook werd een nagelkweek afgenomen. Na enkele dagen kwam het resultaat van de patholoog binnen waarbij in het nagelpreparaat schimmel was aangetoond met de PAS-D kleuring. Enkele weken later volgde de uitslag van de nagelkweek waarbij het bleek te gaan om de schimmel Trichophyton mentagrophytes. In de tussentijd werd alvast lokale behandeling gestart met Loprox 1dd gedurende vier weken voor de huid tussen de tenen, gecombineerd met Miconazol strooipoeder voor in de schoenen. Vanwege zijn grote ziektelast en cosmetische klachten werd een work-up gedaan om te gaan starten met anti-mycotische tabletten voor behandeling van de nagels. Helaas bleek bij oriënterend bloedonderzoek dat hij last had van leverfunctiestoornissen en hoge cholesterolwaarden. Deze afwijkingen pasten bij beginnende leververvetting en weinig beweging bij een patiënt met overgewicht. In overleg met de maag-darm-leverarts werd toch gestart met terbinafine tabletten 1dd 250 mg gedurende drie maanden waarbij regelmatig bloedonderzoek werd verricht om de behandeling te monitoren. De nagels groeiden tijdens de kuur langzaam gezond uit, maar het volledige herstel was pas na zes maanden waarneembaar. De leverafwijkingen namen toe tijdens de behandeling, echter na de kuur stabiliseerden ze weer tot op het verhoogde niveau van voor behandeling. Patiënt werd hiervoor verder vervolgd door de MDL-arts en patiënt gaat een gezondere levensstijl proberen na te streven. Ondanks de intensieve behandeling en regelmatige controles was hij erg blij met het resultaat van de behandeling van de nagels Referenties: - www.huidziekten.nl - www.farmacotherapeutischkompas.nl - British Association of Dermatologists guideline onychomycosis - American Association of Dermatologists guideline onychomycosis - NHG standaard schimmelinfecties

16 | voetvak


PODOLOGIE Door: David Müskens, podotherapeut

Turnschoenen met een speciaal verwerkte inlegzool

“Want in de turnhal is de impact op het lijf juist het grootst!’’ Turners kampen vaak met chronische blessures. Hierbij maken ze gebruik van ­tijdelijke therapieën zoals taping en braces. Deze moeten telkens opnieuw ­worden aangebracht. Daarbij wordt de daadwerkelijke oorzaak van de klacht niet ­aangepakt; de afwijkende voetstand en voetfunctie. Om deze klachten aan te pakken is de podotherapeutische inlegzool de ideale oplossing. Deze wordt echter alleen gedragen in het dagelijkse schoeisel en niet tijdens het turnen. Terwijl juist dan de voeten en knieën de grootste belasting krijgen te verduren. Een speciaal ontwikkelde zooltherapie voor in de turnschoen biedt hiervoor uitkomst.

Bij een turner denk je al gauw aan een klein en gespierd persoon. Maar wordt de groei nu daadwerkelijk geremd door intensieve trainingsinspanning? Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat uiteindelijk iedereen zijn genetische bepaalde lengte behaalt, ondanks de vele trainingsuren. Hoe kan het anders dat actieve jonge basketballers wel lang worden?

Achterstand

Inspectie voet- en lichaamsstand op podoscoop (Cathalina Matamala).

Klein zijn heeft zijn voordelen bij het ontwikkelen van talent binnen de turnsport, dus blijven juist die kinderen de sport beoefenen. Daarbij zijn ouders van turners nu eenmaal vaak kleiner dan gemiddeld, dus de kinderen automatisch ook. Wel is er vaak een zichtbare achterstand in lichamelijke ontwikkeling. Wanneer er op jonge leeftijd te grote inspanning wordt gevraagd, zorgt dit voor verminderde hormoonafgifte. Dit kan zorgen voor vertraagde groei, verlate puberteit en verlate menstruatie. Gelukkig wordt deze achterstand tijdens rustperioden of op latere leeftijd weer ingehaald. Echter kunnen er als gevolg van deze verlate ontwikkeling wel botafwijkingen ontstaan, wat het risico op verstuiking, ontwrichting en breuken verhoogt. Iedere turner krijgt vroeg of laat te maken met een (verlate) groeispurt binnen zijn of haar turncarrière. Pijn in de hiel, pijn aan de voorzijde knie of last van de achillespees komen vaak voor wanneer de botten harder groeien dan de spieren/pezen. De groeispurt zelf is niet tegen te houden maar de klachten zijn duidelijk te verminderen met een podotherapeutische aanpassing in de turnschoen.

voetvak | 17


PODOLOGIE

Digitale loopanalyse.

Proprioceptie (vanuit brein, door ruggenmerg naar voet).

Core-stabilisatie door middel van de Emmett-techniek.

Een topturner moet op vijf gebieden optimaal presteren: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en kracht:

Coördinatie Overal in het lichaam bevinden zich sensoren, ook wel proprioceptoren genoemd. Deze meten continu de spanning en stand van spieren en gewrichten. Al deze informatie wordt naar de kleine hersenen (cerebellum) gestuurd. Hier wordt een beeld gevormd over de posi-

WWW.VOETVERZORGINGSGROOTHANDEL.NL *Producten voor voetverzorging en nagelstyling *Inventaris *Steunzolen maatwerk *Motoren *Reparatie *Onderhoud *Opleidingen

M.Kroon INTERFOOT LEERDAM B.V. Industrieweg 7 4143 HP Leerdam 0345-633121 Fax:0847396526 interfoot@planet.nl De openingstijden van INTERFOOT® Leerdam zijn: Dinsdag t/m vrijdag 9.30-17.00 uur • Zaterdag 10.00-14.00 uur • *1E Zondag v/d maand 12.00-16.00 uur

18 | voetvak

tie van het lichaam in de ruimte. Hierdoor blijft het lijf in evenwicht en worden de bewegingen van de verschillende lichaamsdelen goed ingeschat. Samen met het zicht en het evenwichtsorgaan is propriocepsis de basis voor de besturing van het lichaam. Ook binnen het turnen, tijdens het uitvoeren van een element, speelt propriocepsis een zeer belangrijke rol. Om een turnelement onder de knie te krijgen moet het vele malen herhaald worden. Hiermee verbetert men dus de proprioceptie. Het lijf weet dan precies wat hij op welk moment moet doen om de beweging, inclusief landing, zo optimaal mogelijk uit te voeren.

Lenigheid Lenigheid is een belangrijke vereiste binnen de turnsport. Maar te soepel zijn kan daarentegen ook nadelig zijn. Door deze ‘afwijking’ kunnen de banden en pezen hun steunende functie niet goed vervullen. Dit maakt de gewrichten hypermobiel en instabiel. Hierdoor zwikt men sneller, met alle gevolgen van dien. Om het gebrek aan stabiliteit te compenseren, nemen de spieren een gedeelte van de functie van de banden en pezen over. Deze moeten daardoor harder werken, en zullen dus sneller overbelast raken. Door middel van het plaatsen van corrigerende en ondersteunende elementen in de turnschoen wordt de voet gestabiliseerd en krijgt het lichaam meer rust, wat de kans op chronische blessures in de voet, onderbenen, knieën en rug aanzienlijk vermindert. Tevens kan David Müskens met de Emmett-techniek binnen enkele seconden de ‘core stability’ en voetbalans optimaliseren.

Uithoudingsvermogen De maximale zuurstofopname (VO2MAX) is de belangrijkste graadmeter over hoe het met iemands conditie is gesteld, oftewel, de fitheid van het cardiovasculaire en respiratoire systeem. De VO2MAX meet de maximale hoeveelheid zuurstof die je iedere minuut op kan nemen. Hoe hoger de VO2MAX, hoe efficiënter het lichaam zuurstof gebruikt om energie in de vorm van beweging te kunnen leveren. Het lichaam haalt haar energie voornamelijk uit koolhydraten en vetten. De energieverbinding die we opslaan in de spieren noemen we de adenosine trifosfaat, afgekort:


Turnschoen met inlegzool op de balk.

Heuponderzoek (Zenna van der Lubbe).

ATP. Er zijn verschillende manieren waarop het lichaam aan ATP kan komen, namelijk door middel van: het fosfatensysteem of ATP-CP systeem, het anaerobe systeem of melkzuur systeem en als derde het aerobe zuurstofsysteem. De turnsport bestaat uit korte piekbelastingen. Een gemiddelde turnoefening duurt nooit langer dan 90 seconden. Hierbij wordt dus altijd het anaerobe systeem aangesproken waar geen zuurstof aan te pas komt. De glucose en glycogeen worden afgebroken met als eindproduct melkzuur. Deze afvalstof zorgt voor ‘verzuring’ van de spieren. Tijdens de langere trainingen wordt het aerobe systeem juist aangesproken waar wel zuurstof aan te pas komt. Het aerobe systeem is niet snel in het produceren van ATP, maar heeft wel de capaciteit om energie te produceren voor een veel langere periode. Er kan namelijk een grotere vetvoorraad aangelegd worden dan glycogeen uit koolhydraten dat slechts energie voor 30 tot 40 minuten aan maximale inspanning kan leveren. Een overschot aan koolhydraten wordt dan ook met behulp van insuline omgezet in lichaamsvet als reservebrandstof. Om als turner een bepaald element onder de knie te krijgen zal deze vele malen herhaald moeten worden. Het zijn telkens korte oefeningen, maar al met al nemen ze wel veel tijd in beslag. Een turner maakt dus gebruik van alle drie de energiesystemen.

Snelheid en kracht Spieren kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën, gebaseerd op de snelheid waarmee de spiervezels samentrekken: snelle spiervezels (fast-twitch) en langza-

me spiervezels (slow-twitch). Turners spreken tijdens hun korte explosieve bewegingen voornamelijk de fast-twitch vezels aan. Deze snelle spiervezels kunnen worden ingedeeld in type IIx en IIa. • De type IIx spiervezels zijn de snelste spiervezels in het menselijk lichaam. Deze spiervezels hebben een relatief lage hoeveelheid mitochondria. Mitochondria zijn de energiefabriekjes in spiercellen waar het zuurstofrijke metabolisme plaatsvind. Door deze lage hoeveelheid mitochondria zijn de IIx-spiervezels sneller vermoeid dan de langzame spiervezels. In feite kunnen deze spiervezels hun inspanning niet meer dan enkele seconden volhouden. • Het tweede subtype snelle spiervezel is het type IIa vezel. Deze vezels bezitten de eigenschappen die tussen die van de langzame spiervezels en de snelle type IIx spiervezels inzitten. Deze type IIa vezels worden ook gebruikt voor kracht en vermogensinspanningen. De type IIa spiervezels kunnen dit langer volhouden dan de snelle type IIx vezels. Ongeveer drie minuten bij goed getrainde sporters. Deze tussenliggende vezels zijn uniek in dat ze heel gemakkelijk adapteren. Dat houdt in dat ze zich door training gemakkelijk aanpassen. Dit betekent dat als je veel duurtraining doet, de zuurstofopnamecapaciteit zal toenemen tot het niveau dat min of meer gelijk is aan die van de langzame spiervezels. En dat als je veel krachttraining doet, deze type IIa spiervezels meer eigenschappen van de snelle type IIx spiervezels krijgen.

Turnpodotherapie Na een uitgebreid onderzoek, bestaande uit een anamnese, standsanalyse, functieonderzoek, de palpatie en een digitale ganganalyse wordt er een op maat gemaakt zooltherapie in de turnschoen aangemeten. Deze ‘inlegzool’ bevat vaak een schokdempend materiaal en verschillende corrigerende elementen om de voet in de juiste positie te plaatsen. Hierdoor worden de grondreactiekrachten op het lichaam gereduceerd en worden de voetspieren ontlast. Daarnaast kan David binnen enkele seconden al de ‘turnwiebels’ eruit halen door middel van de Emmett-techniek. Via de Touch of Matrix-methode kan hij alle fysieke, mentale en emotionele oorzaken van de klacht via het onderbewustzijn van je harde schijf wissen. Meer informatie hierover vind je op: www.turnpodotherapie.com. Meer info: www.podotherapiehuissen.nl www.turnpodotherapie.com LinkedIn: David Müskens David Müskens is samen met Janneke Startman werkzaam bij podotherapie Huissen. Naast zijn reguliere praktijk is David gespecialiseerd in het behandelen van (top)turners met zijn eigen ontwikkelde therapie in de turnschoen. De meerderheid van deze cliënten is tussen de 7 en 15 jaar oud. Hierdoor is David ervaren in het behandelen van kinderen met problemen aan de onderste extremiteit.

voetvak | 19


UIT DE PRAKTIJK Door: Ursela Vogt, medisch pedicure

Wat is er de laatste jaren een vogelvlucht geweest wat betreft betalingen. En ik denk dat we er nog niet zijn. Toen indertijd de pinpas zijn intrede deed, stuitte dat op veel verzet. Want: ‘je gaat toch niet betalen met zo’n plastic kaart? Ik ga wel gewoon naar de bank en haal daar geld op’. Dit was in de beginperiode van mijn praktijk net zo. Mensen betaalden contant, ze maakten het geld over of ik incasseerde het via een machtiging.

Betaalmethodes in de praktijk In de supermarkten werden de pinapparaten steeds gebruikelijker en je trof ze ook overal aan, daardoor raakte men eraan gewend. Indertijd kon je ook nog chippen. Via de chipknip een bedrag op je bankpas zetten waarmee je dan kleine bedragen kon betalen. Inmiddels is de chipknip alweer verdwenen en kun je kleine bedragen gewoon pinnen. In sommige winkels zie je af en toe nog dat je de pinpas via de speciale gleuf moet invoeren om te kunnen pinnen. Over het algemeen zijn ze allemaal aangepast voor contactloos pinnen. En dan heb je nog het nieuwe pinnen via je mobiel. Dan heb je helemaal geen pinpas meer nodig…het kan hard gaan.

Contant? Zoals gezegd betaalden mijn cliënten mij in de praktijk contant. Maar het begon toch te kriebelen omdat ik steeds wisselgeld moest hebben. Dit was niet altijd makkelijk. Maar ook het geld dat thuis lag vond ik niet fijn,

De app van Rabo SmartPin op de telefoon. Deze is ook te gebruiken op een tablet.

20 | voetvak

len en ook geen uurloon. Daardoor had ik altijd pinautomaten die aan alle nieuwe eisen voldeden.

Anders

Deze gegevens komen op het afschrift te staan als mensen via Rabo SmartPin betalen. Deze informatie kun je ook naar mensen mailen. ook het geld wegbrengen naar bank vond ik soms een heel gedoe.

Pinapparaat Toen we de praktijk twaalf jaar geleden aan het verbouwen waren, ben ik daarom toch overstag gegaan om via de bank een pinapparaat te huren. Ik betaalde hiervoor een x bedrag in de maand met het daarbij behorende aantal pinbetalingen die ik niet extra hoefde af te rekenen. Hiervoor had ik wel een zakelijke rekening nodig. Geen probleem, de bankkosten werden opgevoerd in mijn boekhouding. In de jaren dat ik nog in mijn praktijk aan huis zat, heb ik vijf pinapparaten versleten. Niet alleen werden mijn apparaten verwisseld en gereed gemaakt voor het nieuwe pinnen, maar zelfs twee keer omgeruild nadat mijn apparaten kapot waren gegaan na blikseminslag. Omdat ik ze huurde, werden deze kosteloos omgeruild. Ik heb geen voorrijkosten hoeven beta-

In die tijd kwam Payleven in beeld. Deze zijn nog steeds te koop via de Sligro, Makro of andere groothandels. Maar ook daarvoor heb je een abonnement nodig. Indertijd kon ik deze niet gebruiken omdat er vaak gedonder was met de verbinding en uitbetalingen. Je betaalde dan ook nog per keer een bedrag over het gepinde bedrag. De apparaten zelf zijn goedkoop in aanschaf. Maar ik vond en vind ze nog steeds foeilelijk en op de een of andere manier past het niet bij mij en mijn praktijk. Aangezien ik via de bank alles netjes uitbetaald kreeg en alle reclamemiddelen toegestuurd kreeg, ben ik de pinapparaten van de bank blijven gebruiken. Tot vorig jaar. Ik ging verhuizen en moest op zoek naar een andere praktijkruimte. Via Facebook had ik al vele pinmogelijkheden voorbij zien komen. Daarom ben ik de verschillende mogelijkheden eens gaan bekijken en berekenen.

Per gepind bedrag betalen Veelal zijn de apparaten nog steeds goedkoop in aanschaf. Maar als ik dan kijk wat je per gepind bedrag betalen moet aan het bedrijf, vind ik dat toch best veel geld. De gemiddelde pinbedragen zijn bij mij in de praktijk 25 euro en hoger. Als ik daar dan 2,75% over moet betalen, is dat per transactie gemiddeld toch 0,68 euro. Gemid-


deld wordt er bij mij in de praktijk zeker tien keer per week gepind. Dit kost mij dus ongeveer 6,80 euro. Dat geld zou ik dan kwijt zijn aan het bedrijf waar ik de betaalautomaat van betrek, zoals bijvoorbeeld SumUp. Dan is mijn keuze dus snel gemaakt en kies ik voor een apparaat via de bank. Een voordeel daarbij is dat het geld de volgende dag op de rekening staat. Wat ook mooi is van de SmartPin (via de bank), is dat je er een bon mee kunt versturen via de mail. Ook kun je er meerdere locaties aan koppelen. Dat is erg handig als je ambulant werkt, of een of twee dagen in een andere praktijk. Je kunt dan per locatie zien wat je omzet is. Ik gebruik SmartPin van de Rabobank. In mijn geval is dit de meest voordelige. Ik heb 50 euro borg betaald en per maand huur ik hem voor 10 euro met onbeperkt pingebruik. Per pintransactie betaal ik 0,15 euro. Dit is 1,50 euro per week.

Keuze Bij het maken van een keuze voor een bepaald systeem, heb ik de hoogte van de transactiebedragen mee laten wegen. Soms kopen mensen producten, of ze kiezen voor de Mellinn thuislaser-behandeling. Dit dient meteen afgerekend te worden, en dan praten we al gauw over een veel hoger bedrag dan 25 euro. Ik reken het even voor: Mellinn thuislaser-abonnement 375 euro, ex. borg, kost mij nu maar 0,15 euro. Bij SumUp betaal je daar 2,75% over, dat is 10,31 euro. Dat vind ik wel veel geld dat zomaar in de zakken van een ander verdwijnt. Natuurlijk betaal ik wel bankkosten, maar die zijn in zijn totaliteit niet zo hoog als deze kosten. Een ander voorbeeld: een pedicurebehandeling inclusief productverkoop kost 76,90 euro. Met pinnen via de bank kost dit 0,15 euro. Bij SumUp zou ik over die transactie 1,50 euro betalen. Heb je meerdere dagen waarbij je dit soort bedragen hebt, dan lopen de kosten aardig op.

Meerdere systemen Nu geef ik SumUp als voorbeeld, maar er zijn natuurlijk nog wel meerdere mobiele pinsystemen, zoals iZettle. Welke voor jou het meest interessant is, kun je uitrekenen. Ik heb het bovenstaande gedaan en kwam zo

tot de conclusie dat voor mij SmartPin via de bank het meest interessant zou zijn. Niet alleen is er nooit gedonder met het geld, de backup is ook prima te noemen. Alles was snel geregeld en werkte meteen. Mijn vaste pinapparaat heb ik opgezegd en teruggestuurd naar de bank. Ik betaal nu ook aanzienlijk minder aan bankkosten. Voorheen betaalde ik voor de pinbox 29,95 euro, inclusief 100 transacties. Tegenwoordig ben ik minder kwijt. Een ander voordeel is dat ik het betaalkastje zo meeneem als ik bijvoorbeeld op een beurs of waar dan ook zou staan.

Tikkie En dan is er de app Tikkie. Een nieuwe manier van betalen. Je betaalt het bedrag dat via de link aangegeven wordt via WhatsApp. De ontvanger van het bericht kan via deze link de betaling verrichten. Zelf vind ik het voor zakelijk gebruik niet geschikt, het komt niet professioneel over. Daar komt bij dat ik op zakelijk gebied niet met WhatsApp werk. Ik wil namelijk niet dat mijn klanten mijn mobiele nummer hebben. Klanten die al langer in mijn praktijk komen, krijgen een factuur mee. Verder kunnen ze contant betalen, via een machtiging of met pin.

Voordelen pin Ik zie dat het betalingsverkeer een enorme vlucht neemt. Wat ik van het pinsysteem positief vind, is dat je niet veel contant geld in huis hebt. Dat maakt je minder kwetsbaar voor een overval of inbraak. Het geld staat meteen op je rekening, je hoeft niet te wachten. En met de pin doen mensen sneller een impulsaankoop. Dat is voor de omzet natuurlijk erg fijn. Daarbij komt het natuurlijk erg professioneel over om ook die betalingsmethode te bieden.

Geld Welke manier van betalen je ook kiest, het is wel geld. En hoe je je geld ook krijgt, het zijn wel je inkomsten via de betaalwijze van jouw keuze. Er is geen goed of fout, iedereen moet voor zichzelf bepalen wat goed bij je past. En dat kan ook met een ­rekensommetje.

De Rabo SmartPin werkt via de smartphone.

Naschrift: dit onderwerp is ook ter sprake gekomen via Facebook. Daar rees de vraag wat de bankkosten zijn van een zakelijke rekening. Dit hangt natuurlijk van de bank af en het zijn zeker kosten die je mee dient te nemen in je overweging. Veel pedicures hebben nog een aparte - niet-zakelijke - rekening naast hun privĂŠrekening. Zelf heb ik bewust voor een zakelijke rekening gekozen. Als ondernemer vind ik dat wel zo professioneel. Hierdoor staat mijn bedrijfsnaam bij de bankafschrijvingen van mijn klanten. Dat is wel zo duidelijk. Ik vind het namelijk zelf irritant als ik een afschrijving heb waar een andere naam op staat dan die van het bedrijf waar ik een aankoop heb gedaan, bijvoorbeeld als ik op een beurs producten heb gekocht. Ik moet dan wel heel diep in mijn geheugen graven om weer te weten wat ik ook alweer heb gekocht en bij wie. En dat terwijl de correcte bedrijfsnaam wel op de factuur staat. Ik vraag mij dan ook regelmatig af wat ik zelf prettig vind en waar ik op let. Als iets haaks staat op mijn eigen idee of manier van denken, dan past het niet bij me. Dit is naar mijn idee de beste manier van ondernemen. Want wees eerlijk, een pedicurepraktijk is een onderneming. En dus ben je ondernemer, of je wilt of niet.

voetvak | 21


ONDERNEMEN Debbie Tamerus, medisch pedicure

Ondernemen is jezelf blijven ontwikkelen Een mooie uitspraak die mij erg aanspreekt, luidt ‘blijf altijd de leerling’. Wanneer wij stoppen een leerling te zijn, dan weigeren we om nog iets te leren en/of iets van iemand aan te nemen. Zelf neem ik mij altijd voor om ieder jaar een opleiding of workshop te volgen. Dit doe ik niet alleen voor het bijhouden van mijn accreditatiepunten maar om mijzelf te blijven ontwikkelen.

22 | voetvak

Opleiding Medisch Sportpedicure Afgelopen jaar heb ik de opleiding Pedicure Sport gevolgd bij ROCAS. Een leuke opleiding met een interessante lesdag waar een collega medisch pedicure een heleboel hulpmid-

delen laat zien. Ik leer daar weer veel van en inmiddels gebruik ik deze nu ook zelf veelvuldig in de praktijk. Een van deze hulpmiddelen is de WandelWol. Deze doe je tussen de tenen van een cliënt die bijvoorbeeld een


en dat is niet verkeerd. Deze opleiding neemt veel tijd in beslag en je moet 20 proefpersonen hebben die je elk vier keer een behandeling geeft. Ik ben op de helft van het aantal behandelingen en begrijp nu ook waarom je zoveel behandelingen moet geven. Je leert hier enorm veel van. Omdat ik een drukke praktijk heb, doe ik er een paar maanden langer over voor ik examen ga doen.

Arkada-techniek Als ik klaar ben met de Voetreflexoloog opleiding dan ga ik zo’n anderhalf jaar geen lange opleidingen doen. Ik wil mij graag verder verdiepen in de kennis die ik al heb. Neem nu de tweedaagse opleiding Arkada-techniek. Dit is een nieuwe methode die ontwikkeld is om pijnlijke ingegroeide nagels te corrigeren. Ik was in het begin erg sceptisch, vond het een groot apparaat en ben bang om cliënten erg pijn te doen. Maar na een aantal keren deze techniek te hebben gezien op een Facebookpagina voor Arkada-techniek en hier vragen over te hebben gesteld aan collega-pedicures, vind ik het eindresultaat er erg goed uitzien. Ondanks dat ik veel gebruikmaak van de beugeltechniek, staat de Arkada-techniek nog wel op mijn wensenlijstje.

Ortheses maken

vierdaagse gaat lopen of gaat schaatsen. Dit is de oplossing bij blaren en voet-ongemakken. Cliënten die daar voorheen altijd problemen mee hebben ervaren, hebben daar nu geen last meer van. Een onderdeel van de opleiding is medical taping. Deze cursus heb ik al eens eerder gevolgd, maar ik heb toen het geleerde niet vaak in mijn praktijk toe kunnen passen. Deze herhaling beschouw ik toch als waardevol en het heeft er nu toe geleid dat ik medical taping regelmatig in mijn praktijk gebruik.

Opleiding voetreflexoloog In het voorjaar van 2017 heb ik gekozen voor de opleiding Voetreflexoloog van de BER. Een opleiding waar je ook veel over jezelf te weten komt

Na het volgen van de opleiding tot medisch pedicure kan ik zelf enkelvoudige ortheses maken. Mijn cliënten zijn hierover erg tevreden. Een cliënt die een meervoudige orthese nodig heeft, stuur ik door naar een podotherapeut. Voor de meervoudige ortheses wil ik daarom graag nog eens een aanvullende opleiding volgen.

nagelmonster mag opsturen naar Microvida Medische microbiologie Brabant & Zeeland. Hier wordt een KOH/CFW- preparaat en een Dermatofieten PCR-test gedaan. De kosten hiervan worden vergoed door de zorgverzekeraar. Blijkt er een schimmel aanwezig te zijn, dan wordt er eventueel een recept door een arts in Amsterdam uitgeschreven. Uiteraard is het wel de bedoeling dat hier erg zorgvuldig mee wordt omgegaan. Zelf vraag ik cliënten of ze dit ook nog even willen bespreken met hun eigen huisartsen en geef ik ze een brief mee met nadere informatie. Ook heb ik mijn apotheek op de hoogte gesteld en hebben we samen de contra-indicaties doorgenomen.

Opleiding Medisch pedicure met Crebo-erkend diploma Over deze opleiding wordt veel gesproken in de wandelgangen. Ik hoor veel enthousiaste verhalen van collega’s, maar ook minder enthousiaste verhalen van pedicures die net hun diploma elders hebben gehaald en het erg kostbaar vinden om nu via de zij-instroom alsnog hun Crebo-­ erkend diploma te halen. Zelf vind ik het erg goed dat men het diploma medisch pedicure naar een hoger level wil brengen. Wel is het jammer dat de samenwerking niet lukt met de andere branche-organisaties. Ik zou graag zien dat iedereen die nu begint met het diploma medisch pedicure, een Crebo-erkend diploma behaalt. Dat zet ons vak medisch pedicure op de kaart. Natuurlijk zijn er een heleboel eisen waaronder rekenen en de Engelse taal, maar dit hoort er nu eenmaal bij. Het is mijn bedoeling om over drie jaar dit diploma te gaan halen. Als de mogelijkheden er nog zijn via de zij-instroom.

Opleiding Paramedisch ­Chiropodist (PaC)

Gevolg van veel opleidingen

Een paar jaar geleden heb ik aanvullend bij mijn medisch pedicure-opleiding, twee modules gevolgd van de opleiding Paramedisch Chiropodist bij Peduca Paramedisch voetcentrum. Dit waren de modules Microbiologie en Wonden en Verbanden. Het voordeel van de module Microbiologie is dat je daarmee zonder toestemming van de huisarts een huid- of

Het gevolg van veel opleidingen volgen is dat je ook veel verplichte (nascholings)dagen moet bijwonen. Zelf zou ik alleen de dagen willen bijwonen waar ik op dat moment behoefte aan heb. Een positief gevolg is dat ik mijn cliënten verschillende oplossingen kan bieden. Ik merk dat cliënten dit erg waarderen en dit zie ik uiteindelijk weer terug in de omzet.

voetvak | 23


JURIDISCH

MR. VAN DOMSELAAR GEEFT RAAD:

Lastige verhuurders De kranten staan er vol mee. Er wordt zelfs jaarlijks een verkiezing gehouden wie de ‘beste’ is: lastige verhuurders.

Vaak gaat het om huisjesmelkers die woonruimtes verhuren. Helaas leert de praktijk dat ook zakelijke huurders regelmatig problemen ondervinden van verhuurders die zich niet houden aan de wet- en regelgeving. In deze bijdrage zal ik aan de hand van een casus inzichtelijk maken welke rechten en plichten u als huurder jegens de verhuurder heeft.

Pedicuresalon Vis Maartje Vis huurt sinds twee jaar een mooie bedrijfsruimte in hartje Utrecht. Haar klanten reageren altijd enthousiast als zij voor het eerst het nostalgische pand binnenstappen en tijdens de pedicurebehandeling de carillons van de Domtoren horen. Maartje reageert altijd vrolijk terug, maar diep in haar hart is zij al lang niet meer gelukkig op deze plaats.

ruimte als goed huurder te gebruiken. Daartegenover staat dat de huurder recht heeft op ‘genot’ van het gehuurde en huurbescherming. De wet maakt onderscheid tussen twee verschillende soorten bedrijfsruimten: de ‘middenstands-bedrijfsruimte’ (ook wel aangeduid als ‘290-bedrijfsruimte’) en de ‘overige bedrijfsruimte’ (ook wel aangeduid als ‘230a-bedrijfsruimte’). Van een 290-bedrijfsruimte is sprake als het gaat om een onderneming en de gehuurde ruimte voor het publiek toegankelijk is, zoals een winkel, restaurant, apotheek etc. In alle overige gevallen is sprake van een ‘230a-bedrijfsruimte’. In de rechtspraak is bepaald dat een pedicuresalon doorgaans aangeduid dient te worden als een ‘middenstands-­ bedrijfsruimte’ (een ‘290-bedrijfsruimte’).

Bepalingen

Voor de verhuur van woonruimten bestaan veel wettelijke bepalingen, Maartje ligt namelijk al maandenmet name om de huurder te belang overhoop met verhuurder schermen. Ook bij de huur van Marco. Ondanks de zeer hoge een ‘middenstandsbedrijfsruimhuurprijs heeft Maartje moeten te’ gelden een aantal strenge en constateren dat het pand veel dwingendrechtelijke bepalingen, gebreken vertoont, zoals lekkwaaraan partijen zich dienen te ages, scheurvorming in de muren houden. Voor wat betreft de geen verzakking van het pand. Het breken aan het gehuurde, geeft pand is aan renovatie toe, maar Marde wet bij zowel de huur van een co is niet bereid om ook maar een euro woonruimte als de bij de huur van een aan dit pand te besteden. Sterker nog, bedrijfsruimte aan dat de gehuurde Marco heeft aangegeven dat hij de huur- Mr. R. van Domselaar is advocaat ruimte alle eigenschappen moet bezitprijs weer wil verhogen. Maartje zit met bij Amice Advocaten B.V., ten die de huurder ervan mocht verde handen in het haar en vraagt mr. Van www.amice-advocaten.nl. wachten met het oog op het gebruik Domselaar om raad. van de ruimte. De wet geeft hierbij aan dat geringe gebreken (zoals een lekkende kraan) Wet- en regelgeving door de huurder zelf hersteld moeten worden. In de tusOm de juridische positie van Maartje te bepalen zal allersen Maartje en Marco gesloten huurovereenkomst staat eerst gekeken moeten worden wat de wet heeft opgeopgenomen dat Marco niet gehouden is een gebrek te nomen met betrekking tot de rechten en plichten van de herstellen indien Maartje zelf het gebrek heeft veroorhuurder en verhuurder. De wet is helder: een huurder is zaakt, het gebrek van geringe aard is of het herstellen verplicht de huur op tijd te betalen en dient de bedrijfsvan het gebrek onmogelijk is.

Gebreken

24 | voetvak


TIP: Aangezien u als huurder van een bedrijfsruimte minder wordt beschermd dan een huurder van een woning én partijen deels zelf de inhoud van de huurovereenkomst bepalen, dient u te allen tijde de inhoud van de huurovereenkomst te lezen, en het liefst te laten beoordelen door een advocaat of jurist. Partijen kunnen ook ervoor kiezen om gebruik te maken van één van de ROZ-modellen. De ROZ-modellen zijn opgesteld vanuit het perspectief van de professionele verhuurder. Daarbij wordt evenwel rekening gehouden met de belangen van de huurder, zodat er bij de onderhandelingen voor zowel huurder als verhuurder een acceptabel startpunt ontstaat.

Onderzoeksplicht

Huurprijsverhoging

In de kwestie van Maartje staat vast dat sprake is van meerdere gebreken. Zo behoefde Maartje ten tijde van het aangaan van de huurovereenkomst met Marco niet te verwachten dat het pand lekkages zou vertonen, scheurvorming in de muren zou hebben en zou gaan verzakken. Het gaat hierbij niet om geringe gebreken die door Maartje zelf verholpen moeten worden. Voorts is het van belang dat Maartje voldaan heeft aan haar onderzoeksplicht naar eventuele gebreken op het moment dat zij de huurovereenkomst met Marco aanging. Maartje heeft Marco een redelijke termijn gesteld om de gebreken te herstellen. Desondanks is Marco niet tot herstel overgegaan. Dit heeft tot gevolg dat Marco in verzuim is en kan Maartje het gebrek zelf (laten) verhelpen op kosten van Marco. Mr. Van Domselaar heeft Maartje geadviseerd om een aannemersbedrijf de gebreken te laten herstellen en deze kosten in mindering op de huurprijs te brengen. De wet geeft namelijk aan dat een huurder dit recht heeft en de verhuurder niet ten nadele van de huurder hiervan mag afwijken. Andere opties zijn de kosten van de door Maartje ingeschakelde aannemer direct te verhalen op Marco in plaats van deze in mindering te brengen op de huurpenningen of de huurovereenkomst met Marco te ontbinden. Het ontbinden van een huurovereenkomst heeft voor de verhuurder grote gevolgen en is slechts mogelijk indien de gebreken de ontbinding rechtvaardigen. Indien het huurgenot blijvend is verminderd, zou Maartje ook de kantonrechter kunnen verzoeken om de huurprijs te verminderen.

Meestal wordt de huur van bedrijfsruimten opgedeeld in twee delen van vijf jaar. Hierbij wordt over het algemeen voor de eerste vijf jaar een vaste huurprijs overeengekomen. Ook Maartje en Marco zijn een overeenkomst aangaan voor een periode van twee keer vijf jaar. De verhuurder mag de huurprijs tussentijds niet verhogen, tenzij partijen dit in de huurovereenkomst hebben vastgelegd. Maartje en Marco hebben geen afspraken hieromtrent gemaakt. Na het beëindigen van de eerste huurperiode (meestal vijf jaar) kunnen de huurder en verhuurder een nieuwe huurprijs afspreken. Partijen kunnen daarvoor bijvoorbeeld periodieke huurverhogingen afspreken op basis van huurprijzen van vergelijkbare bedrijfsruimten op een zelfde soort locatie in de afgelopen vijf jaren.

Deskundige Indien partijen er onderling niet uitkomen, dienen zij samen een deskundige aan te wijzen die een onderzoek uitvoert naar de huurprijs. Meestal vinden de huurder en de verhuurder zelf een deskundige die dit kan uitvoeren. Mocht dit echter niet zo zijn, dan kan aan de kantonrechter worden verzocht een deskundige aan te wijzen. Indien een partij zich niet kan vinden in dit deskundigenbericht, dan kan hij de kantonrechter verzoeken de huurprijs vast te stellen. In de kwestie van Maartje, wil Marco de huurprijs elk jaar verhogen. Aangezien partijen dit niet zijn overeengekomen, is dit niet toegestaan. Maartje kan dan ook niet gehouden worden om hieraan medewerking te verlenen.

voetvak | 25


MARKETING Door: CornĂŠ Ter Maten, www.netbeauty.nl

26 | voetvak


Behandelingen promoten is een emotioneel gebeuren Ken je dat? Je hebt net een nieuw merk, een nieuwe behandeling of een fantastische aanbieding, en je staat te popelen om je cliënten daarvan op de hoogte te brengen. Je bent zelfs al helemaal enthousiast omdat je weet dat je jouw cliënten straks nóg beter kunt helpen. En daar doe je het uiteindelijk voor. Toch? Wanneer het moment dan eindelijk daar is, deel je het nieuws en je krijgt er bijna geen respons op. Huh! Hebben je cliënten het nieuws misschien niet meegekregen? Waarschijnlijk wel. Maar als ze het nieuws wel hebben meegekregen en er vervolgens niet op ingaan, zien ze het nut er dan niet van in? Waarschijnlijk niet, nee. En waarschijnlijk ligt dat compleet aan de manier waarop je het nieuws gebracht hebt. Tijd voor een woordenkookles.

De cliënt is geïnteresseerd in één ding: wat het hem of haar oplevert. Wanneer je van iemand een klant probeert te maken, zijn er twee dingen waar je op in kunt spelen: het verstand en de emotie. Welke van de twee is volgens jou beter in staat om iemand te overtuigen om jouw klant te worden? Ik zal het antwoord gelijk maar geven: de emotie.

kijken, reclames voor luiers waarin je een stralende baby heerlijk een dutje ziet doen. Wat weet je na het zien van de reclame nou eigenlijk van het product zelf? Weet je hoe de parfum ruikt? Weet je welke ingrediënten er in zitten? Nee, hè? Zulke reclames focussen vaak volledig op de emotie. En waarom doen ze dat? Omdat het werkt natuurlijk.

Emotie versus verstand

Verstand

Uit onderzoek van de Portugese neurowetenschapper Antonio Damasio is gebleken dat de keuze om iets te kopen veel meer bepaald wordt door emotie dan door het verstand. Geloof je me niet? Zet je televisie dan maar eens aan (ook een leuke oefening als je me wel gelooft) en bestudeer de reclames die voorbij komen. Wat valt je op? Zie je dat het grootste gedeelte van een advertentie vaak niet eens over het product of de dienst zelf gaat? Parfumreclames waarin je twee modellen gretig naar elkaar ziet

In de regel richten pedicures zich in hun promotie veel te veel op het verstand. En dat is zonde, omdat juist de emotie zo belangrijk is in het overtuigen van cliënten. Maar hoe speel je als pedicure dan in op de emotie? Nou, eigenlijk is dat heel simpel. Dat doe je door de voordelen uit te lichten. Dit is wat pedicures gewend zijn om te zeggen: ‘Deze gel polish blijft drie weken zitten.’ Een cliënt denkt dan ‘Okee, en wat heb ik daar precies aan?’ En zolang die vraag onbeantwoord blijft, maakt die cliënt geen

afspraak bij je. Aan jou dus om na te gaan wat het de cliënt oplevert. Het voordeel van gel polish die drie weken blijft zitten: langdurige glans, de lak brokkelt niet snel af, et cetera. Het voordeel daarvan? Je nagels zien er mooi uit, zonder dat je ze steeds opnieuw hoeft te doen. Het voordeel daarvan? Je hoeft je niet constant druk te maken om je nagels waardoor je zorgeloos kunt genieten van de dingen die je doet. En dát is iets dat de cliënt begrijpt! Als je daarna je gel polish ter sprake brengt, is de cliënt waarschijnlijk één en al oor. Je marketingtip voor deze maand: Probeer eens bewust te kijken naar hoe grote bedrijven op emoties inspelen.

Je marketingtip voor deze maand: Probeer eens bewust te kijken naar hoe grote bedrijven op emoties inspelen.

voetvak | 27


MASSAGE Door: Lizet van Triet

Veel cliënten van Grietje Hofsteenge komen vol stress naar een behandeling, zo merkt zij. Vandaar dat zij een voetmassage aanbiedt in zowel Wellnessresort de Waterlelie in het Groningse Zevenhuizen als in haar praktijk voor Natuurlijke ­Gezondheid in Norg. Daar geeft ze naast coaching, voedingsadviezen, voetreflexbehandelingen, en massage workshops, eveneens de Relaxende voetmassage.

Relaxende voetmassage Tijdens haar behandelingen combineert Grietje Hofsteenge het gebruik van een ontspannend voetbad met diverse massages, ook met de meer klassieke voetmassage. Zij merkt dat de spierspanning in het hele lichaam daardoor minder wordt en dat lichaam en geest in een diepe ont-

28 | voetvak

spanning komen. Grietje: “Het mooie is dat in deze holistische aanpak gezondheid en wellness bij elkaar komen.”

Extra ontspanning Grietje smeert de voeten in met een relaxerende gel (foto 1) en wikkelt

deze in folie (foto 2). Nadat zij de voeten helemaal heeft ingepakt, geeft zij er druk op terwijl zij de hielen omvat (foto 3). Aan de voetpakking kan eveneens een passende essentiële olie, zoals bijvoorbeeld lavendel (voor nog meer ontspanning) of rozemarijn (zie kader) worden

1

2

3

4


toegevoegd. Vervolgens laat zij de gel vijftien minuten intrekken voor een optimaal resultaat. Vaak geeft zij in die tijd de uitgebreidere ‘Stress release massage’ waarbij nek, schouders en rug eveneens aan bod komen. Op de schouders, nek en rug geeft Grietje veel rustige en lange strijkingen nadat zij een warme massageolie over de huid heeft verdeeld. Op foto 4 is te zien dat zij de rechterschouder van haar cliënt aanpakt met een hand-over-hand techniek en in een cirkelvorm effleureert. Ook vanaf het

5

6

7

8

9

10

hoofdeind behandelt zij. Daarbij let zij goed op haar eigen houding (foto 5). Grietje: “Wat bovendien zeer ontspannend werkt, is een strijking over de hoofdhuid (zie foto 6).” Na een kwartier dit gebied gemasseerd te hebben, reinigt ze het met een warm kompresdoekje. Vervolgens dekt ze de rug, nek en schouders eerst goed af voordat zij weer naar de voeten gaat.

Voetmassage Een voetmassage alleen levert al veel

ontspanning op, zo merkt Grietje op. Zij verwijdert daarvoor allereerst de gel met warme kompresdoekjes (foto 7). Dan maakt ze weer contact door op de hielen een soort kapje te maken met haar handen (zie foto 8) en de druk even vast te houden. Na enkele effleurages over de beide voeten masseert ze eerst de linkervoet. Ze omvat met een bidgreep de achillespees (foto 9) en strijkt uit tot over de hiel. Een hand-over-hand over de voetzool volgt (foto 10). Ook met haar duimen effleureert zij

voetvak | 29


MASSAGE

11 (zie foto 11). Nadat zij de hele rechtervoet eveneens behandeld heeft, sluit ze af met een intermitterende druk waarbij zij de voet zoveel mogelijk met haar gehele handen omvat (foto 12).

adviseer om met het warme badje te starten en de voeten daar vijf minuten in te laten. Vervolgens dip je de voeten vijftien seconden in het koude bad. Wissel dit een paar keer af en eindig met koud water. Dat laatste zorgt ervoor dat de voeten gaan tintelen en je cliënt voelt zich na afloop helemaal ontstrest.” Zij strooit er ook een handje rozenblaadjes bij waardoor het badje er mooier uitziet en het nog lekkerder ruikt.

Rozemarijn

Voetbad Grietje adviseert haar cliënten om regelmatig een warm voetbad te nemen: “Dat ontspant het lichaam en de geest enorm. Bovendien is het heerlijk als je last hebt van koude voeten.” Zij merkt dat vooral vrouwen nogal eens haar praktijk binnenkomen met voeten die haast niet warm te krijgen zijn. “Dat is niet goed voor je weerstand. Als mijn cliënten om advies vragen, dan geef ik aan dat een wisselbad zowel de weerstand verbetert als dat het werkt op het voorkomen van koelere lichaamsdelen. Dat komt doordat dit de doorbloeding stimuleert. Bij een wisselbad wissel je een warm met een koud voetbad af. Het is dan zaak om twee voetbadjes klaar te zetten: een met warm en een met koud water. Ik

30 | voetvak

Cliënten die aan het eind van een werk- of winkeldag bij Grietje voor ontspanning aankloppen, geeft zij regelmatig een voetbad met rozemarijn: “Dat laat je geestelijk tot rust komen en het geeft je na afloop een echte energiekick. Rozemarijn werkt verkwikkend en heeft een stimulerend effect op zowel je geest als op vermoeide voeten. Daarnaast helpt het bovendien bij koude voeten omdat het de bloedsomloop stimuleert.” Ze heeft daarnaast nog een leuke tip: “Als je een handvol knikkers in je voetbad doet, start je al met een lekkere voetmassage. Voor een voetbad thuis is dat eveneens een prima optie.” In plaats van de knikkers kun je je cliënt ook het advies geven om thuis een voetmassageroller te gebruiken.

12 Hij kan dan zijn voeten daar beurtelings overheen rollen. Een voordeel is dat je niet met water hoeft te werken voor een vergelijkbaar effect.

Minder koude voeten Grietje adviseert haar cliënten om vooral veel te bewegen om het krijgen van koude voeten te voorkomen: “Door te lang in dezelfde houding te zitten of te staan kun je koudere voeten krijgen.” Ook adviseert zij rokers om geen sigaretten meer aan te steken omdat zij vaker koude voeten hebben dan niet-rokers: “Dat komt doordat roken de bloedcirculatie juist verstoort. Daarnaast helpt het om je lichaam met kleding te beschermen tegen lage temperaturen en zo eveneens warmte vast te houden. Verder voorkomen dikke wollen sokken dit probleem, net als het dragen van goede – en zeker in de winter - warmte isolerende schoenen. Een voetmassage kan bovendien uitkomst bieden, net als wisselbaden. Dan gaat het niet alleen om warme en koude voetbaden. Koud (na)douchen stimuleert de doorbloeding eveneens, net als dat het je een energieboost geeft. Een sauna en daarna een koude douche of een koud dompelbad is natuurlijk ook ideaal als je naar een wellnessresort gaat.”

Grietje Hofsteenge werkt zowel in Wellnessresort de ­Waterlelie in het Groningse ­Zevenhuizen als in haar ­praktijk Studio b.m - ­Praktijk voor Natuurlijke ­Gezondheid in Norg. Daar geeft zij onder meer de Relaxerende ­voetmassage en de uitgebreidere Stress release massage. Voor meer info: www.studiobm.nl en www.waterlelie.nl.


Voetverwennerij

Roos attar Roos attar is een olie afkomstig uit Kannauj, een stad aan de rivier de Ganges in India. De olie wordt tijdens het water destillatieproces opgevangen in een vat met pure sandelhoutolie. Het is een proces tot 15 dagen waarbij elke dag weer verse rozen gedistilleerd worden, tot de sandelhout een optimale rozengeur heeft gekregen. Hoe vaker het proces wordt herhaald, hoe kostbaarder de olie wordt. De combinatie van sandelhout en roos levert een zachte exquise geur. Het is een fantastische olie voor de huid en voor de psyche. De olie geeft een gevoel van harmonie, ontspanning, welzijn en bescherming. In India wordt de olie ook als parfum gebruikt.

Recepten

Botanische namen: Rosa damascena en ­Santalum album, herkomst: India, winning: ­water destillatie van de bloemen opgevangen in sandelhoutolie, kleur: lichtgeel tot geel, geur: zachte bloemige rozengeur met de warme geur van hout.

Parfum

Weerstandverhogend Voetbad

• 2,5 ml. neutrale badolie • Essentiële olie: 2 druppels roos attar 1 druppel lavendel of neroli Massage-olie

• 20 ml. neutrale basisolie • Essentiële olie: • 6 druppels roos attar • 2 druppels roos of neroli

• 7,5 ml. jojoba • 2,5 ml roos attar Doe deze heerlijk parfum in een roller.

Werking: de specialiteit van roos attar is pijnstillend, troostend, verzachtend, huidverzorgend en een tonicum voor de huid. Het is een goede essentiële olie om in te zetten bij droge en gevoelige huid, eczeem, stress, verdriet. Roos attar kan goed gecombineerd worden met de volgende essentiële oliën: bergamot, ­citroen, motia attar, neroli, mandarijn, ­wierook, geranium, lavendel, gardenia, frangipani, sering, ylang-ylang, zdravets. De houdbaarheid van roos attar is na opening ongeveer 2,5 jaar.

Door: Ellen Wagenaar, fotografie: Marleen Marleen Sahetapy Fotografie

voetvak | 31


DECORATIEF Een Indiaas collier van edelstenen op een teennagel. Zo kun je deze luxe nail art het beste omschrijven. Een prachtig ontwerp voor feestelijke gelegenheden.

Uit de schatkist van de Maharadja

bijwerken een zeer fijn vrushpenseel (4). Deze laag gaat 30 seconden in led. Daarna volgt de tweede, dekkende laag . Nadat deze laag weer 30 seconden is uitgehard, volgt een dun laagje Base & Top voor Gel Polish (5) die ook een halve minuut uithardt. Sija verwijdert de plaklaag. Om de strass-steentjes te bevestigen is een plaklaag van uitgeharde gel namelijk niet voldoende. Strass blijft alleen goed zitten in verse, nog niet uitgeharde gel. Daarom brengt Sija met de vrushpen een druppeltje dikke Builder Base Gel aan op de plaats waar de middelste steen moet komen. Deze dikke gel glijdt namelijk niet zo snel weg. Ze plaatst met behulp van een pincet een grote blauwe steen in het midden van de vrije rand (6). Daarna brengt ze met de vrushpen een lijntje builder gel aan weerszijden van de steen aan (7). Hierin komen de kleinere strass-steentjes, in verschillende kleuren. Met een dotting tool legt Sija ze op hun plek en ze zorgt ervoor dat de kleuren links en rechts gelijk zijn (8). Je kunt ook de superhandige Waxesential gebruiken voor strass. Rondom de centrale steen brengt ze minuscule ‘bullets’ aan. Dat is echt een geduldwerkje waar je een vrushpenseel voor nodig hebt (9). Om het collier-effect te versterken, brengt Sija bij elk strass-steentje vier bullets aan (10), zoals in een sieradenzetting de diamanten op vier punten worden vastgezet. Tot slot laat ze de gel onder de stenen twee keer anderhalve minuut in led uitharden. Om de sprankeling van de strass optimaal te behouden, brengt ze geen topgel meer aan.

Tips van Sija

Hoewel het nog ‘even’ duurt voor het kerst is, kun je niet vroeg genoeg beginnen met het oefenen van je designs voor de feestdagen. Wat je ook maakt in december, er horen altijd strass-steentjes bij. Als glinsterend accentje in een sticker of transfer, als blikvanger in een grafisch motief of zoals in deze print: in de hoofdrol. De opleidingsinstituten signaleren een groei in de vraag naar strass en geven er weer basislessen over. Er is namelijk ontzettend veel keus in vormen, kleuren en maten in de steentjes. Door strass slim te combineren met kleine ‘kogeltjes’ maakt Sija een soort ketting op de nagels.

Stap voor stap Sija maakt de nagelplaat gereed voor een onderlaag van Gel Polish. Ze vijlt de nagelplaat schoon en dof. Na het stofvrij maken en desinfecteren, brengt ze een bonder aan die ze even laat drogen (1). Ze vervolgt met een laagje Base & Top voor Gel Polish (2) voor de hechting. Ze hardt dit product 30 seconden uit in led en laat de plaklaag zitten. Dan brengt ze de eerste laag rozerode Gel Polish in de kleur 325 aan (3). Sija gebruikt voor het strak

32 | voetvak

Iedere steen heeft een andere schittering. Hoe meer facetten de steen heeft, hoe beter het steentje het licht reflecteert en hoe meer sprankeling je krijgt op de nagels. Er zijn dure (Swarovski) steentjes van kristal of geslepen glas. Goedkope steentjes zijn van kunststof. Die glinsteren vooral door de folie op de onderzijde. Wil je de kenmerkende ‘olieachtige’ gloed, kies dan voor ‘aurora borealis’. Vind je het aanbrengen van de bullets te priegelig? Met zilveren glitter Stripe-It rondom de steentjes krijg je ook een luxe effect. Met een witte of zachtroze ondergrond kun je deze Maharadja-print omtoveren tot een mooi bruidsontwerp. Het is extra mooi als je de bruidssieraden kunt ‘kopiëren’ op de nagels of als je met ‘pearls’ gaat werken. Voor nog meer bling kun je glitter mengen door de gel polish. Gel werkt makkelijker dan lijm, maar je kunt de steentjes natuurlijk ook met lijm vastzetten. Je moet de gel vrij lang uitharden (twee keer anderhalve minuut), want het led-licht moet door de steentjes heen komen. De Builder Base Gel zit in een flesje, het kwastje hiervan is te groot om een smal lijntje te maken voor de steentjes. Bovendien mag je het flesje niet te veel aan daglicht blootstellen omdat de gel anders al uithardt in het flesje. Spatel dus wat gel op een paper palet en neem dat op met je vrushpenseel. Komt de klant terug, verwijder de steentjes dan met een oude tang die je niet meer gebruikt voor de nagels. Dat gaat het allersnelste en is veilig. Anders kost het je je dure freesje. Zet de tang aan de zijkant van de steentjes. Zet je duim op het steentje dat je verwijdert, anders kan het steentje in je oog springen. Tenzij je netjes je veiligheidsbril draagt…


1

2

4

5

7

6

3

8

10 9

Tekst: Petra Teunissen, ontwerp en uitvoering nail art: Sija Versluis, Magnetic Nail Academy Soesterberg, model: Jacha, materialen en cursussen: Magnetic Nail Design, fotografie: www.getinthepicture.nl.

voetvak | 33


KERSTCOLLECTIE Love OPI, XOXO, is een collectie van 12 beperkt verkrijgbare kleuren. Deze collectie bevat diepe roodtinten, opvallende metallics en rijke paarstinten, antraciet en zwart, daarnaast biedt deze lijn een diversiteit aan finishes. Voor het eerst, sinds de lancering in 1989, krijgt het klassieke OPI nagellakflesje een update, en volgt hiermee de gestroomlijnde, strakke look van de Infinite Shine en GelColor flesjes. Alle 12 Love OPI, XOXO Collection kleuren zijn verkrijgbaar in GelColor, Infinite Shine en nagellak, zodat iedere klant de formule kan kiezen, die perfect aansluit bij zijn of haar wensen. OPI Nederland, tel. 0492-552507, www.opi.nl

NEW LOOK Het modebeeld van dit najaar en winter toont een heel divers kleurenpalet, van klassiek rood tot donkerrood/bordeaux en groen, gecombineerd met metallic kleuren goudbruin en grijs. Net zo divers is de collectie New Look van Mavala. Deze bevat intense kleuren, genoemd naar verschillende wereldsteden. Zo zijn er onder andere Copenhagen, Seoul (metallic goudbruin), Munich (diep, warm wijnrood) en Melbourne (subtiel glanzend grijs/beige). De lakken zijn leverbaar in displays met per kleur zes flesjes zuurstof- en vochtdoorlatende nagellak met een inhoud van 5ml. Snel Import, tel. 071-4081517, www.snelimport.nl

34 | voetvak

FIJNE SOKKEN De sokken van Omni-vitaal zijn ontwikkeld door iemand die zelf diabetisch patiĂŤnt is, met gevoelige voeten. De sokken hebben een zool van badstof, zijn warm en comfortabel. De sokken zijn gemaakt van 75% katoen 22% polyamide en 3% elastaan. De sokken hebben een brede boord en de teennaad is extra fijn. De sokken zijn momenteel verkrijgbaar in het wit (maat 35/38), zwart (in maat 39/42, met smalle en grote boord) en in denim blauw (in 43/46). Voor wederverkopers geldt momenteel een korting vanaf 30%. Omni Vitaal, tel. 06-22225288, www.omni-vitaal.nl

PAARSE DISPOSABLES Merbach heeft een compleet assortiment paarse disposables, waaronder soft nitrile handschoenen, dental towels, plastirollen, lontwatten en mondmaskers. De paarse soft-nitril handschoen zijn verkrijgbaar in een doos met 50 stuks, van de maten XS tot en met L. Deze zijn poedervrij met geruwde vingers voor extra grip. De Merbach Plastirol bevat waterdichte onderleggers op rol, 45 cm breed en 50 meter lang. Deze is ook verkrijgbaar in het blauw, groen, roze en wit. De producten van Merbach zijn verkrijgbaar bij verschillende groothandels.


Was een hartinfarct bij vrouwen altijd maar zo duidelijk te herkennen

Een betrouwbare test kan vrouwenharten redden. Geef nu via hartstichting.nl/vrouwenhart


Acuive gaat net dat stapje verder dan andere opleiders! Ben je al in het bezit van een erkend pedicurediploma en wil je in een korte tijd doorgroeien naar medisch pedicure? In zes intensieve praktijklesdagen? Tegen de laagste kosten en met oog voor jouw kwaliteiten? Begin nu en rond nog voor het einde van het jaar jouw opleiding af. Dat kan alleen bij Acuive!

• Snelste manier om een erkend diploma te halen. • Hoogste slagingspercentage van Nederland. • Extra en soms gratis professionele workshops. • Laagste lestarieven van Nederland. • Superschone (praktijk)lokalen. • Gratis parkeren.

Waarom kies je voor Acuive? • Beste opleider van Nederland. • Hooggekwalificeerde docenten. • Prachtige, goed bereikbare praktijklocatie, waar ook examen kan worden gedaan. • Werken op eigen tempo, persoonlijk studie­ traject.

Ben je geïnteresseerd in de opleiding medisch pedicure of één van de andere opleidingen van Acuive? Bezoek onze website: www.acuive.nl of maak een afspraak en kom gerust een keer langs! We organiseren ook iedere maand een open dag. Je bent daar ook van harte welkom!

. . .‘ O p l e i d e r m e t h o o f d , h a r t e n h a n d e n ’. . . Bel ons: 088 - 3745400 • info@acuive.nl • www.acuive.nl

Voetvak+ 7-2017  

Hét vakblad voor de voetverzorging.

Voetvak+ 7-2017  

Hét vakblad voor de voetverzorging.

Advertisement