Page 1

L’Origen de les Espècies Probablement, quan Charles Darwin es va embarcar en un viatge al voltant del món amb només 22 anys, no sospitava l’abast que tindrien els descobriments i les valuoses conclusions que es van donar en aquell viatge de 5 llargs anys. Aquest llibre fonamental presenta les idees que van iniciar el pensament evolucionista en la biologia. Les diferencies entre individus d’una mateixa espècie determinen que alguns d’ells s’adaptin millor al seu ambient i que, en reproduir-se, transmetin aquestes característiques a la seva descendència. Amb el pas de les generacions, els individus que presenten aquests trets es tornen més nombrosos i així la població evoluciona. A més, també va afirmar que la natura afavoreix a les especies millor adaptades, i aquest procés el va anomenar selecció natural.


L’Origen de l’Home L’Origen de l’Home: i sobre la selecció en relació al sexe, és un llibre publicat el 1871 que versa sobre la teoria evolucionista. De fet, és el segon llibre de l’autor en tractar aquest tema després de L’Origen de les Espècies. En aquesta obra, Darwin aplica la seva teoria a l’evolució humana, i mostra detalladament la seva teoria sobre la selecció sexual. El manuscrit discuteix una gran quantitat de temes, entre els quals es troba la Psicologia evolucionista, l’ètica evolucionista, les diferències entre les diferents races humanes, les diferències entre ambdós sexes i la rellevancia de la teoria evolucionista a la societat de l’època.


L’expressió de les emocions en els animals i en l’home Principal aportació de Charles Darwin als estudis interdisciplinaris en que convergeixen la psicologia i la biologia. L’expressió de les emocions en els animals i en l’home és una peça clau en la seva obra. Si bé el declivi de la psicologia comparada a principis del segle XX va restar momentàniament l'influencia a les seves aportacions conceptuals, l’auge de la moderna etologia ha contribuït al redescobriment d’aquest text de capital importància per la biologia de la conducta.


Viatge d’un naturalista al voltant del món Aquest llibre recull les impressions sobre les noves terres que Darwin va conèixer a la seva expedició per Amèrica del Sud, Australia i les Illes Galàpagos. En ell descriu nombrosos animals i plantes desconeguts fins el moment, ensenyantnos les seves habilitats d’observació i anàlisis que el van portar al descobriment de l’evolució de les especies. Aventurar-se en aquest diari dels primers temps d’un Darwin jove, obert a les respostes que li dóna la natura, té l’al·licient, a més, de descobrir el germen de la seva gran obra, L’Origen de les Espècies.


Autobiografia Escrita l'any 1876 pel tercer dels seus fills, Francis Darwin. L'edició que us presentem, la de la revista Mètode, ha estat a cura de Martí Domínguez, autor també del capítol introductori, i la traducció està feta pel catedràtic d'ecologia de la UAB dr. Jaume Terradas. Fins ara era una obra inèdita en català i en la que es recuperen les omissions fetes per la família del naturalista després de la seva mort.


The Collected Papers of Charles Darwin Antologia dels articles més curts de Darwin recollit per Paul H. Barrett. Ens facilita l’accés a aquests articles que varen ser publicats en revistes que avui dia només es troben en algunes biblioteques nordamericanes.


The Correspondence of Charles Darwin En aquesta obra de 15 volums es pot llegir la correspondència que va tenir Charles Darwin amb amics i familiars entre el 1821 i el 1867, on es fa evident com les idees del creador de l’Evolucionisme anaven adquirint una forma. La correspondència té un valor inestimable pels erudits que vulguin conèixer l’origen de les idees de Darwin. En elles, demanava als amics i col·legues observacions i evidències que recolzessin o refutessin les seves idees, i les cartes revelen que no sempre les seves hipòtesis eren certes. A més, l’obra és un gran recurs per qui tingui interés en les preocupacions i la política de l’etapa victoriana.


Mental Evolution in Animals Llibre escrit conjuntament per Charles Darwin i George John Romanes, un famós naturalista i psicòleg anglès. Darwin i Romanes es van conèixer i establir una forta amistat a la Universitat de Cambridge, fet que portà a la similitud dels seus estudis i descobriments. Aquest treball traça els parallelismes descoberts en el desenvolupament de la intel·ligència en el món animal i en el món humà. Al llarg del text es tracten temes com les bases físiques de la ment, les emocions animals, l’instint i el raonament…


99% APE: How evolution adds up Aquest llibre d’aparició recent, escrit per Jonathan Silvertown, versa sobre el tema de l’evolució humana mitjançant l’estudi dels últims estudis i les evidències més recents. Gran part de la societat científica de la seva època es va mofar de Charles Darwin per afirmar que els humans tenim els primats com a antecessors, però tots els avenços científics a l’estudi de la vida als últims 150 anys ha confirmat la realitat de l’evolució.


Charles Darwin: The Man and His Influence Aquesta publicació, editada per primera vegada el 1990, es tracta de l’estudi que Peter Bowler realitzà sobre la vida de Darwin, combinant la seva biografia amb l’historia cultural de l’època. Va emfatitzar, sobretot, l’impacte que els treballs de Darwin van tenir en l’àmbit científic i la societat en general. Les crítiques que el reconegut científic va rebre, van ser, al llarg del darrer segle, els pilars més importants de la ciència biològica actual. Això també demostra que Darwin va ser, com molts altres, producte de la seva pròpia època, però va poder trascendir creant una idea capaç d’ésser explotada pels científics i intel·lectuals del segle XX.


The Variation of Animals and Plants under Domestication Després de la publicar el 1859 l’Origen de les Espècies, Darwin va rebre una forta pluja de crítiques des de diferents àmbits de la societat de la seva època. Per respondre als retrets que es van dur a terme a la seva obra, va publicar dos volums, el 1868 per demostrar que l’ evolució és òbvia per qualsevol persona que es preocupi per observar als animals domesticats: des de les ovelles dels prats fins els gossos que tenim en les nostres llars. Amb aquest text va respondre tant aquells que insistien en que les espècies són diferents des de la creació, com als que protestaven que la intervenció humana és una cosa i la selecció natural n’és una altra de molt diferent.


La Lluita per la Vida Darwin mantenia el convenciment d'escriure una gran obra sobre l'origen de les espècies. Però algú se li va avançar. El juny de 1858 Charles Darwin va rebre del naturalista Alfred Russel Wallace, un article per a la seva revisió. L'estudi va ser qualificat per Darwin com el millor resum de les idees que ell mateix estava gestant des de feia més de vint anys i li provocà una veritable commoció. En aquest llibre es recullen les cartes que Darwin i Wallace van dur a terme entre ells arrel de l’article de Wallace, i una mirada retrospectiva d’aquest, desaparegut ja Darwin, en qüestió d'agraïment.


Living with Darwin: Evolution, Design and the Future of Faith Charles Darwin va ser el centre d’atenció del debat públic dins de l’àmbit científic durant més d’una dècada. En aquesta obra, Philip Kitcher s’introdueix en la teoria de Darwin, cercant les evidencies científiques per l’evolució, i el disseny de la intel·ligència, i revelant perquè aquests termes s’han convertit, de forma inesperada, en l’objecte de crítica d’aquells que recolzen el creacionisme. Kitcher ha retrocedit en el temps per exposar-nos amb una millor perspectiva les causes de la controvèrsia actual, descrivint aquells fets que van bloquejar l’acceptació de l’evolucionisme als primers anys, i explicant com la recerca científica ha trobat, eventualment, respostes a aquests problemes.


La herència de Darwin Les teories revolucionaries que Darwin va fer sobre la selecció natural de les espècies no només van produir un important efecte sobre les ciències naturals, també sobre la lingüística, les ciències culturals, les ciències humanes i les socials. En definitiva, va tenir una gran importància sobre l’evolució en la nostra visió del món. Aquesta obra, que el 2007 va guanyar el Premi Sòcrates al llibre de filosofia més estimulant escrit en neerlandès, és un bon reflex de les conseqüències que la seva obra va tenir.

guia Darwin200  

guia Darwin200