Flash 2/2020

Page 1

flash 2

Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw

Flash wordt vernieuwd

P309228

e Meer informati op pagina 3

BELGISCH CENTRUM VOOR GELEIDEHONDEN Driemaandelijks tijdschrift 309, 3700 TONGEREN OktoberSINT-TRUIDERSTEENWEG - November - December 2009 TEL. +32 23 43 Afgiftekantoor 3500(0)12 Hasselt 1 19

Driemaandelijks tijdschrift April - Mei - Juni 2020 Afgiftekantoor 3500 Hasselt MassPost


Inhoud

Doelstelling BCG Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw betracht personen met een visuele beperking een grotere onafhankelijkheid te geven. Al onze inspanningen zijn toegespitst op drie doelstellingen: - het kweken en opleiden van geleidehonden - personen met een visuele beperking leren omgaan met hun geleidehond - blijvende nazorg verlenen BCG Website op internet:

www.geleidehond.be

Voorwoord 1 Agenda 2 BCG informeert 2 BCG informeert 3 Getuigenis GHG 4 BCG informeert 5 BCG stelt voor 5 Kenners aan het woord 6 BCG informeert 7 Uitnodiging 7 BCG informeert 8 Kort ... kort 9 Flashinfo / BCG vzw informeert 10 Cette édition comporte également une version en langue française.

g

g

Met Hill’s™ gaat niet alleen uw hond zienderogen vooruit

Het bedrijf dat werd geïnspireerd door een geleidehond In 1943 vroeg een jonge blinde man aan Dr. Mark L. Morris Sr. of hij zijn geleidehond Buddy, die aan nierfalen leed, kon genezen. Kort na het genezen van Buddy werd hierdoor Hill’s Pet Nutrition opgericht. We zijn ons ervan bewust dat we niet alleen honden- en kattenvoer maken van de allerbeste kwaliteit, maar dat we meer betekenen voor de mensen en hun dieren. Daarom eten alle aspirantgeleidehonden bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden Hill’s Science Plan™ hondenvoer.

Hill’s Voedingslijn

Voor meer informatie bel de gratis Hill’s Voedingslijn 0800-17745 of stuur een e-mail naar info_BLX@hillspet.com, of kijk op onze website www.hillspet.be.

De Nr. 1 voedingskeuze van dierenartsen voor honden en katten ™Handelsmerken in eigendom van Hill’s Pet Nutrition, Inc. © Hill’s Pet Nutrition Inc. 2009


Voorwoord Beste lezers Wat een tijdje geleden nog ver-van-mijn-bed was, beheerst nu al enkele maanden ons hele leven. Heel ons doen en laten wordt bepaald door grafieken en curven en de bijbehorende cijfers. Niet alleen moeten we zoveel mogelijk ‘in ons kot’ blijven, maar voor velen zijn er ook financiële en emotionele gevolgen. Het wordt pas echt tragisch als één van je naasten of jijzelf één van die cijfers wordt. Naast de ziekte zelf, wegen de maatregelen om de verspreiding ervan te beperken zwaar door. Wat het nog moeilijker maakt, is de onzekerheid. Hoe groot is de kans dat ik besmet word? Zullen de maatregelen volstaan om de schade te beperken voor de maatschappij? Hoe lang zal dit nog duren? Als je een visuele beperking hebt, zijn er nog enkele bijkomende moeilijkheden. Het is lastig om in te schatten of er iemand in de buurt is, laat staan om 1,5 meter afstand te bewaren. Markeringen op de grond helpen ons niet echt verder. Hoewel ze noodzakelijk zijn voor eenieders veiligheid, kunnen plexiglazen wanden en andere aanpassingen voor ons extra obstakels vormen. Het is ook niet vanzelfsprekend om hulp te vragen, omdat wij ook de gezonde afstand willen en moeten bewaren.Van overheidswege wordt het gebruik van het openbaar vervoer zoveel mogelijk afgeraden, maar personen met een visuele beperking kunnen dikwijls enkel met dit openbaar vervoer grotere verplaatsingen maken. Hetzelfde geldt voor het advies om het aanraken van oppervlakken te vermijden; nogal moeilijk als je juist moet voelen om je omgeving te verkennen. Hoewel onze geleidehonden niet zijn opgeleid om rekening te houden met social distancing en zij ook niet weten welke vrije zitplaats wij mogen gebruiken, betekenen ze voor onze cliënten een enorme hulp en steun. Mogen wij de ‘zienden’ vragen om de mensen met een visuele beperking te helpen door zelf opzij te gaan en eventueel wat aanwijzingen te geven. Bij het BCG hebben we in deze lock down-periode zo goed mogelijk verder gewerkt: de administratie werkte van thuis uit en de instructeurs gingen individueel op pad. Door een uitgebreide voorbereiding kon moederhond Mel in april 4 reutjes en 2 teefjes op een veilige manier binnen de voorziene maatregelen op de wereld laten komen. Ondertussen worden de kleintjes iedere dag bijgestaan door onze dierenartsen en de puppyinstructeurs. Ze komen niets te kort en doen het fantastisch. De Internationale Dag van de Geleidehond op de laatste woensdag van april konden we dit jaar niet in de verf zetten met een uitstap of een feestje, maar we vierden vanuit ons kot op de sociale media. Het grootste deel van onze activiteiten en evenementen staan tijdelijk on hold. De BCG-activiteiten zullen pas hervatten van zodra we ze op een veilige manier kunnen organiseren. Wij hopen jullie hierover snel te kunnen berichten. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar! Het bestuursorgaan

Vu: BCG vzw – Arthur Vandebosch St-Truidersteenweg 309, 3700 Tongeren 012 23 43 19 – bcg@geleidehond.be BE0443 005 532 RPR Antwerpen, afdeling Tongeren

Deadline voor het volgende nummer: 15 juli 2020. Reacties zijn welkom bij het BCG-secretariaat. Gelieve bij overname van teksten uit Flash steeds de bron te vermelden.


Agenda 30/08/2020

BCG-Eetfestijn Het jaarlijkse eetfestijn ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden, kan dit jaar jammer genoeg niet doorgaan.

04/10/2020

Open Bedrijvendag Om de 30ste verjaardag van het BCG te vieren, nemen we dit jaar, net als 5 jaar geleden, opnieuw deel aan Open Bedrijvendag. Dat het feestweekend er, omwille van de situatie, dit jaar iets anders zal uitzien, is duidelijk. Hoe we het juist zullen aanpakken, zijn we nog aan het uitwerken, maar we zullen ons 30-jarig jubileum zeker niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Misschien werken we met reservaties of houden we een opendeurweekend, zodat de bezoekers gespreid kunnen komen. We kunnen ook ons centrum virtueel voorstellen. Wat het ook wordt: op onze website en via sociale media zullen we hierover verder communiceren. Wie per mail informatie wil ontvangen, kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief op www. geleidehond.be of neem telefonisch contact via 012/23 43 19, om je voorkeur door te geven.

BCG informeert Afgelaste activiteiten Afgelast en uitgesteld, het zijn 2 woorden die we de laatste maanden meermaals hoorden. Soms is het tijdelijk, maar vaker definitief. Er is geen enkele organisatie die kon ontsnappen aan de crisis. Bij het BCG ging de dopjesloods op slot en de eerste activiteit die we moesten schrappen was onze Quiz. De jubileum-editie, de 30ste BCG-Quiz, want de quiz bestaat even lang als het BCG, zal pas volgend jaar gehouden worden. De paaseitjesactie van ‘Ternat dopt mee’ werd nog heel even verdergezet om bestellingen af te werken, maar aangezien er geen verkoopstanden georganiseerd werden, kwam ook daar snel een eind aan. De dopjesactie bij kledingketen Bel&Bo werd afgewerkt in mineur omdat de winkels toe bleven. Er stonden in het voorjaar nog een aantal activiteiten ten voordele van het Centrum gepland; een ontbijt, een hondenwandeling, Tungrirun van Rotary Tongeren, Ascot aan de Jeker van Ladies Circle Tongeren en het hondenfestival van Tudor en Friends. Ook onze eigen activiteit Partnerwalk 2 werd afgelast en zoals al te lezen was in de agenda kan ook het eetfestijn in augustus niet doorgaan. Voor de meeste van deze activiteiten was de voorbereiding volop gaande. De vrijwillige inzet voor het organiseren is tevergeefs, drukwerk wordt oud papier en bestellingen geannuleerd. Als organisatie willen we jullie toch bedanken voor de inzet voor het willen organiseren.Wij hopen dat jullie bij de volgende gelegenheid opnieuw tijd en energie vinden om er voor te gaan. Het is nog te vroeg en we kunnen niet inschatten wanneer er opnieuw activiteiten georganiseerd kunnen worden. Zal Music for Life kunnen doorgaan? Zullen de acties een succes worden? En wat met onze dopjesactie? Wij hopen snel op deze en andere moeilijke vragen een antwoord te kunnen geven. In tussentijd: Bedankt voor jullie inzet en jullie geduld. We houden jullie op de hoogte!

2

Belgisch Centrum voor Geleidehonden


BCG informeert Flash wordt vernieuwd 30 jaar Belgisch Centrum voor Geleidehonden en 30 jaar Flash. Flash magazine bestaat, net als het BCG, ook 30 jaar. Wat begon als een eenvoudig krantje - geplooid uit een A2 pagina waar de achterkant dan kon dienen als affiche voor een BCG activiteit - is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig magazine. Voor de 30ste verjaardag mag het al eens iets meer zijn en ons magazine zal een grondige restyling ondergaan. Niet alleen gaan we voor een uitvoering in kleurendruk. We kiezen er ook voor om een opsplitsing te maken naar een aparte Nederlandse en Franstalige versie. Vanaf 2021 wordt Flash magazine een gratis digitaal magazine. Deze digitale editie, zal verzonden worden per mail, maar ook op onze website zal een digitaal exemplaar terug te vinden zijn. Voor iedereen die dit wenst, blijft de papieren editie behouden, mits een bijdrage van 10 euro voor de verzendingskosten (actieve vrijwilligers ontvangen hun magazine per post gratis). Deze bijdrage is geen gift en hiervoor zal geen fiscaal attest opgemaakt worden. Om uw Flash magazine in de toekomst te kunnen bezorgen op de gewenste manier is het dus belangrijk dat u ons uw voorkeur doorgeeft. Dit kan door onderstaand formulier terug te sturen of door de digitale versie in te vullen op onze website.

Belgisch Centrum voor Geleidehonden

3


Getuigenis Geleidehondgebruiker De klik tussen Bo en geleidehond Aika Bo, 34 lentes jong, gelukkige echtgenote en een trotse mama van haar dertienjarige dochter. Een zelfstandige en ondernemende doorzetter, maar toch leeft Bo met een visuele beperking. Samen met geleidehond Aika vormt ze een team. “Wij twee, dat klikt! Samen zijn wij nog grootse dingen van plan!” Tegen het einde van haar middelbare schoolcarrière, kreeg Bo te horen dat ze lijdt aan Retinitis Pigmentosa. Een oogziekte die zorgt voor nachtblindheid en een steeds meer inkrimpend gezichtsveld. “Wat ik vandaag zie, kan morgen verdwenen zijn en dat is hard”. Toch leefde Bo jarenlang in ontkenning, want ontkennen was voor haar makkelijker dan haar beperking te aanvaarden. Omdat je niet kan zien dat Bo slechtziend is, deed ze alsof er niets aan de hand was. Dat leidde soms tot genante en gevaarlijke situaties. “Vaak dachten mensen dat ik een glas te veel op had”.Tot haar artsen haar aanraadden om bewust om te gaan met haar beperking. “De witte stok moest mij een veiliger en zelfzekerder gevoel geven, maar dat was echt niets voor mij. Niet dat ik er geen moeite voor deed. In tegendeel, ik scoorde best goed in al die bewegingstechnieken met het lompe en ongemakkelijke ding. Het ligt niet in mijn aard om mezelf al tastend van links naar rechts te verplaatsen. Ik kwam in contact met het BCG, nadat ik vernam dat een geleidehond ook voor slechtziende personen een hulpmiddel kon zijn. Een eerste intakegesprek bij mij thuis met trainer Marc volgde al snel. Op zich is dit geen evidentie als je de afstand tussen het centrum in Tongeren en mijn woonst in De Haan bekijkt. Voor het centrum is dit zeker nooit een struikelblok geweest. Marc polste naar mijn gewoontes en levensstijl met het oog op het vinden van een goede ‘match’. Hij legde me de werking uit en wees me eveneens op het feit dat er een wachtlijst is om een geleidehond te krijgen. ‘Een goed team vormen met één van die prachtige viervoeters is de grootste prioriteit’, vertelde hij mij. Alleen dan kan een geslaagde jarenlange samenwerking tot stand komen. Daarom geven ze je ook geen exacte wachttijd.Wanneer er een perfecte ‘match’ gevonden zou worden wist ik dus niet, maar ik hield rekening met enkele jaren.” Bo had geluk want op relatief korte termijn werd ze gekoppeld aan Aika, een speelse blonde labrador-teef.Tijdens de zogenaamde ‘class’ verbleef Bo twee weken in Tongeren voor de opleiding. “We oefenden dagelijks routes verspreid over verschillende plaatsen in Limburg.Voor mij was het vooral vertrouwd worden met de werking van de beugel en het geleidewerk van de hond. Ook twee andere personen volgden class met hun toekomstige viervoeter.” Tijdens deze periode leerde Bo ook het pleeggezin van Aika kennen. “Annita en haar gezin kwamen ons bezoeken in het centrum. Het was zowel voor hen als voor Aika een blij weerzien. Ik koester een enorme bewondering voor de bijdrage van de pleeggezinnen. Hun werk is van onschatbare waarde. Ik denk vaak terug aan mijn verblijf in Tongeren. Op een sublieme manier ben ik daar opgevangen. Zeker de gastvrijheid van conciërge Ellis verdient een dikke pluim. Zij verzachtte het gemis naar thuis.

4

Belgisch Centrum voor Geleidehonden


Getuigenis Geleidehondgebruiker (vervolg) Na de ‘class’ volgde er ook een ‘thuisclass’ om mijn dagelijkse routes samen in te oefenen. Ondertussen is Aika helemaal gesetteld thuis. Ze komt ook ontzettend goed overeen met onze huishond waarmee ze veel samenspeelt in de tuin.” Door Aika heeft Bo weer gelukkige vooruitzichten. “Mezelf opnieuw op een zelfstandige, relaxte en veilige manier verplaatsen, was toch wel één van mijn grootste doelstellingen in het leven. Met Aika kan ik dit. Wat ik met mijn twee halve ogen niet heb opgemerkt, ziet zij voor mij. Bevrijdend is het om samen te wandelen. En nog een extra pluspuntje is dat zij, in tegenstelling tot mijn echtgenoot, er geen punt van maakt als we wat langer shoppen dan verwacht.”

BCG stelt voor Het BCG stelt voor… nieuwe collega Ik ben Lieve en ik woon samen met mijn partner Hans, 3 kids (21, 14 en 12) en 3 honden in een landelijk dorpje in Hoeselt, omringd door beemd en bos. Sinds half maart ben ik begonnen als verantwoordelijke voor het BCG Fokcentrum waar ik de zorgen op mij neem van de pups en de moederhondjes en zal instaan voor de werving van de nieuwe pleeggezinnen. Als kind was ik geobsedeerd door honden… hoe groter, hoe liever. Thuis ging de voorkeur uit naar de kleinere rassen. Zelf hebben we een Engelse Cocker Spaniel (Blondie), een Duitse Herder mix (Frodo) en een Canarische Podenco (Totti). Die laatste 2 zijn best grote, stevige jongens die graag actief bezig zijn. Met beiden ben ik lid bij een canicross club in Genk, maar helaas zijn we al een jaar inactief door blessureleed. Verdere hobby’s zijn vooral traillopen (liefst met hond), fietsen, skiën en rondtrekken met het ganse gezin, met de camper in Italië. Ondertussen zit ik ook in het 2de en laatste jaar van de opleiding als zelfstandig hondeninstructeur. Nadien wil ik nog graag enkele jaren hondengedrag studeren, want naast recreatieve hondentraining, boeit me dat gewoon het meest. In mijn pré-BCG tijdperk, werkte ik al 17 jaar als verkoopsconsultant bij softwareontwikkelaars, meer bepaald in document- en procesautomatisering voor hoofdzakelijk banken en verzekeringsmaatschappijen in België/Luxemburg en Zuid-Nederland.Van een ommezwaai gesproken. Groetjes Lieve

Belgisch Centrum voor Geleidehonden

5


Kenners aan het woord Hoe houden blinden zich aan social distancing? “Ik kan niets meer zelfstandig doen” De coronamaatregelen, en vooral afstand houden, zijn voor blinde personen extra moeilijk te volgen. Bordjes met richtlijnen en pijlen op de grond zijn voor hen niet zichtbaar en een blindengeleidehond kan zich onmogelijk aan de afstandsregels houden. Manuella uit Zolder getuigde erover in “Start je dag” op Radio 2. Manuella neemt normaal met haar geleidehond het openbaar vervoer naar haar werk in Antwerpen. Nu werkt ze al een tijdje thuis. “Ik kan nog weinig buiten komen, want ik geraak overal mijn oriëntatie kwijt. Ik volg altijd dezelfde routes en dat gaat nu niet meer.” Verloren gelopen Om de afstandsregels te handhaven, hangen nu overal affiches met instructies en pijlen wijzen de weg in winkels en op straat. “Voor mij zijn die dingen niet van toepassing, want ik kan ze niet lezen of zien. Als ik ergens binnenkom, weet ik niet meer waar ik heen moet.” Zelfs op de plekken waar Manuella heel vaak komt, heeft ze het moeilijk. “Ik volg altijd dezelfde routes. Die zijn allemaal veranderd, dus kan ik niets meer zelfstandig doen. Toen ik op controle moest in het ziekenhuis, was ik helemaal fout gelopen omdat ik langs een andere deur naar binnen moest.” Manuella kan normaal altijd rekenen op haar geleidehond, maar ook voor hem is het niet makkelijk. “Hij snapt de pijlen niet en volgt altijd het vaste traject dat hem is aangeleerd. Hij kan wel afwijken als ik hem dat vraag, maar ik weet zelf niet waar ik heen moet.” Naar buiten gaan is voor Manuella een extra stressfactor. Daarom blijft ze nu liever binnen. Haar blindengeleidehond is dus nu ook een beetje technisch werkloos. “Hij komt regelmatig vragen om te spelen of hij wacht aan de deur om naar buiten te mogen.Voor hem is het ook niet gemakkelijk.” Volgen op geluid Als je een blinde persoon tegenkomt, is het belangrijk dat je niet te dicht komt, want ze zien zelf niet of ze zich houden aan de afstandsregels. “Je kan best om ons heen lopen en ook zeker niet naar onze hond toekomen. Die kent de socialdistancing-regels zeker niet. Als je ziet dat iemand hulp nodig heeft, kan je best voor die persoon lopen en blijven praten. Dan volgen we je op basis van het geluid.” Manuella hoopt dat er binnenkort alternatieve maatregelen komen voor blinden, want ze wil graag opnieuw buiten komen. “Gelukkig heb ik thuis een mooi terras, want als ik elke dag binnen moest zitten, werd ik echt gek.” Tekst Stef Pennemans Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/13/blinden-kunnen-zich-niet-aan-coronamaatregelen-houden-ik-kom-b/

6

Belgisch Centrum voor Geleidehonden


BCG informeert Het C-nest van 2020 Net voor de periode dat de teksten voor deze editie van Flash-magazine samengesteld werden, is moederhond Mel op het BCG-breedingcentrum bevallen van 6 gezonde pups. Op het moment van verzending van deze editie, zullen de pups van Mel al bij hun pleeggezinnen wonen en zal – als alles vlot verloopt - het eerste nestje van moederhond Lotta op het breedingcentrum verzorgd worden. Een jaar vol nestjes van zelfgekweekte pups. We konden ons eigenlijk geen mooier geschenk voor het jubileum wensen.

Terugblik op 30 jaar BCG 30 jaar geleden, werd er ook gedroomd van pups ‘van eigen kweek’. De allereerste BCG-pups Sara en Kara kwamen uit Engeland. Sara werd de eerste BCG-geleidehond. In 1991 werd zij afgeleverd aan Danny Putteman. Kara werd gehouden als kweekteef. Haar eerste nestje bestond uit 6 pups waaruit 3 reutjes geselecteerd werden. voor het BCG: Ambi, Arthur en Axel. Ambi en Arthur voltooiden hun opleiding met succes.Axel werd aan een sociaal doel geschonken. De start van het kweekprogramma was een succes en hoewel er ook wel eens een tegenslag was, bleven we met onze eigen kweekteven goede resultaten boeken. Het kweekprogramma van het BCG is de laatste 2 jaar in een stroomversnelling geraakt door de aanwerving van dierenartsen Kristien en Hanna, de aankoop van het buurpand en het project met de Gentse universiteit. In de toekomst is het de bedoeling om zo’n 80% van de pups die hun opleiding starten uit ons eigen programma te halen. Een mooie doelstelling!

Uitnodiging ‘Puppy zoekt pleeggezin’ gaat digitaal! In normale omstandigheden, nodigen we de kandidaten die zich aanmelden als pleeggezin en/of opvanggezin voor pups, honden in training of moederhonden, uit op een infosessie. Omdat dit natuurlijk nu niet kan, organiseren we de infosessies online. Lieve en Hanna geven informatie en beantwoorden vragen via Zoom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de online infosessie via puppyzoektpleeggezin.be of stuur een mailtje naar puppywerking.bcg@geleidehond.be. Tijdens de zomermaanden worden er sessies gegeven op • maandag 13 juli om 14u • donderdag 6 augustus om 14u • maandag 24 augustus om 10u

Belgisch Centrum voor Geleidehonden

7


BCG informeert 2 geleidehonden als eregasten. Bij het BCG kennen we Patrick als een betrokken vrijwilliger die ons al vele jaren steunt, maar in het najaar van 2019, kwam hij bij ons terecht met een wel heel bijzonder verzoek. Hij en zijn partner Dirk zouden op 7 maart 2020 elkaar het jawoord geven. Ze wilden er een bijzondere dag van maken en hadden het lumineuze plan om de ringen, tijdens de huwelijksceremonie, naar voren te laten brengen door een blindengeleidehond. Het moest een verrassing zijn, niet alleen voor de gasten, maar ook voor de getuigen. Omdat de ceremonie in het hartje van Brugge zou plaatsvinden, werd Astrid gevraagd om deze wens samen met geleidehond Unas te vervullen. Ondanks haar grote enthousiasme kon ze, omwille van haar zwangerschap, niet beloven dat ze op deze grote dag aanwezig kon zijn. Daarom werd Deborah aangeduid als plaatsvervanger. Astrid en Deborah zijn beide geleidehondgebruiksters. Ze zijn ook vriendinnen en hun geleidehonden Unas en Tipsy, kunnen het ook heel goed met elkaar vinden. Toen Patrick vernam dat Astrid, Deborah en hun honden elkaar goed kennen, stelde hij voor dat ze de ringen samen zouden brengen. Er zijn 2 partners, 2 getuigen en 2 ringen. Dan konden er evengoed 2 hondjes zijn, niet? Bovendien wordt het met 2 geleidehonden nog net dat tikkeltje specialer. Ook Deborah en Astrid vonden het fijn dat ze deze unieke belevenis samen konden meemaken en gingen hier dus meteen mee akkoord. Generale repetitie Een week vooraf kregen Deborah en Astrid de kans om kennis te maken met het huwelijkspaar. Patrick wachtte hen op aan de dichtstbijzijnde bushalte en begeleidde hen vervolgens richting ‘Huis Empire’ waar ze reeds volop bezig waren met het treffen van alle voorbereidingen. Na een korte kennismaking en het overlopen van de planning van de huwelijksdag, werden Deborah en Astrid rondgeleid in het gebouw. Daarna konden ze alvast de zaal en de middenbeuk verkennen waar Unas en Tipsy hun baasjes langs zouden leiden om de ringen te overhandigen aan de getuigen. En de boodschap van Patrick en Dirk was duidelijk: Wandel zo traag mogelijk door de middenbeuk, zodat iedereen dit leuke moment zeker opmerkt. Dit leek een grote uitdaging want Unas en Tipsy staan bekend om hun enthousiasme en houden er een stevig tempo op na. Na een paar keer oefenen, lukte het wel en kon iedereen met een gerust hart naar huis. The big day Op de grote dag werd er allereerst gezorgd dat de honden eerst nog even konden spelen en ravotten. Omstreeks 13 u was het tijd om te vertrekken. Eens aangekomen aan de zaal kregen Tipsy en Unas een feestelijke outfit: een wit lintje rond hun hals met daaraan een kussentje met de ring. Ze zagen er ook op hun paasbest uit en het was dan maar hopen dat ze zich niet te veel zouden schudden, want anders‌ Omdat het een verrassing moest zijn voor de gasten en de getuigen, was het van groot belang dat Deborah,Astrid en hun viervoeters op het juiste moment tevoorschijn kwamen. Astrid en geleidehond Unas liepen voorop, onmiddellijk gevolgd door Deborah en geleidehond Tipsy. De honden deden het fantastisch. Ze liepen rustig en geconcentreerd richting de getuigen die hun blikken van verbazing niet konden wegsteken. Ze overhandigden de ringen en Deborah

8

Belgisch Centrum voor Geleidehonden


BCG informeert en Astrid kregen een plaats toegewezen waar ze de ceremonie verder van dichtbij konden beleven. Het was een prachtige en persoonlijke ceremonie. Patrick en Dirk waren erg tevreden met het verloop van dat moment en de gasten vonden het een verrassende en originele manier om de ringen te laten overhandigen. Voor Deborah en Astrid was het ook een fijne belevenis om dit samen met hun hondjes te mogen ervaren. En niet te vergeten, Astrid heeft alvast een uniek verhaal dat ze later met haar kersverse zoon Kasper kan delen!! Ook van Patrick ontvingen we nog een dankwoordje: Hartelijk dank Deborah, Tipsy, Astrid en Unas, dat jullie aanwezig konden zijn op ons huwelijk en dat jullie tijdens de ceremonie zo mooi en zo fier onze ringen naar voren hebben gebracht op de mars van Mendelsohn. Jullie waren echt top, en zeer zeker één van de hoogtepunten van de dag. Patrick & Dirk (dikke knuffel voor na Corona).

Kort ... kort De laatste maanden mochten we weer heel wat nieuwe pups verwelkomen in onze BCG-familie. Eerst waren er de zwarte labradors Zippo en Aussi. Daarna volgde de kleine Bowie, ook een zwarte labrador. Het nestje van moederhond Mel, geboren op het BCG-breedingcentrum, bestaat uit 6 pups: Capisch, Cazou, Charlie, CJ, Cody en Costa. Ondertussen zullen ze wel allemaal al goed gewend zijn aan hun nieuwe thuis bij hun pleeggezin.Veel succes allemaal!

Midden maart was het ‘class’ op het BCG. Jammer genoeg verliep de opleidingsperiode niet zoals gewoonlijk door de coronamaatregelen en de regels om de sociale afstand te bewaren. Gelukkig konden de lessen ondertussen, met de nodige voorzorgen, hervat worden. De class van geleidehond Fyra en Kristel kon ondertussen afgewerkt worden.Veel succes en veilige kilometers aan het nieuwe team! Onze BCG-pups pronken sinds enige tijd met hun nieuwe puppyjasjes.Vrijwilligsters Hilde en haar mama stonden in voor het naaiwerk. Bedankt aan iedereen die een handje toestak!

Belgisch Centrum voor Geleidehonden

9


BCG informeert Testament.be Sinds dit jaar neemt het Belgisch Centrum voor Geleidehonden deel aan de groepscampagne van Testament.be. Omdat we als centrum niet gesubsidieerd worden en de toelage voor de afgeleverde geleidehonden niet volstaat om de kosten te dekken, zijn giften en schenkingen ontzettend belangrijk voor het voortbestaan van het centrum. Een goed doel opnemen in uw testament is een bijzondere manier van schenken en een ultieme sociale daad. Met dit fantastisch geschenk kunnen wij de opleiding van onze honden financieren. Nalaten gebeurt via een testament, het is een hoogstpersoonlijk document waarin iemand schriftelijk vastlegt of laat vastleggen, wat er na zijn/haar dood met zijn/haar nalatenschap moet gebeuren. Een notaris kan hierbij een belangrijke rol spelen en ervoor zorgen dat het document volgens de correcte vormvereisten wordt opgesteld. Heeft u specifieke vragen over nalaten aan het BCG? Of wenst u meer informatie hierover te verkrijgen? Met al uw vragen kan u terecht bij Alexandra via alexandra.bcg@geleidehond.be. Alle vragen worden vertrouwelijk behandeld.

Flashinfo Jaarabonnement: 10,00 euro Deze uitgave bestaat ook in aangepaste leesvorm m.n. in Daisy-formaat en digitale vorm. Voor giften boven de 40,00 euro ontvangt u een fiscaal attest. Wilt u - meer informatie over BCG - vrijwilliger of pleeggezin worden - een gift overmaken - een legaat vastleggen U kan steeds terecht op volgend adres: Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw Sint-Truidersteenweg 309 - 3700 Tongeren Tel: 012/23 43 19 E-mail: bcg@geleidehond.be IBAN: BE49 0681 0550 1671 BIC: GKCCBEBB

10

BCG vzw informeert De vrijwilligers over de volgende punten: 1. verzekering - vrijwilligers - aansprakelijkheid De wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers, regelt onder meer het vrijwilligerswerk, de burgerlijke aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt bij het verrichten van vrijwilligerswerk, het uitvoeren van vrijwilligerswerk door uitkeringsgerechtigde vrijwilligers en voert een informatieplicht in, voorafgaandelijk door de vereniging aan de vrijwilliger te verstrekken. BCG vzw heeft een overeenkomst afgesloten met de verzekeringsmaatschappij Baloise Insurance, (polisnummer: 7B07474) met als voorwerp de verzekering van: • de burgerlijke aansprakelijkheid van het BCG vzw als rechtspersoon. • de burgerlijke aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door een vrijwilliger aan derden en aan de organisatie bij de uitvoering van het vrijwilligerswerk, behalve in geval van bedrog, zware fout of eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomende lichte fout van de vrijwilliger. • de schade opgelopen door de vrijwilliger bij ongevallen tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk. 2. Onkostenvergoedingen: BCG vzw betaalt geen onkostenvergoeding aan de vrijwilliger.

Belgisch Centrum voor Geleidehonden


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.