Ο Κόσμος του Σ/Μ Μάρτιος 2024

Page 1

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET

ΤΕΥΧΟΣ 83 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 - ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ & ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΙΕΘΝΗ AWARDS INTERNATIONAL ΒΡΑΒΕΙΑ

32 32

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Nutria ιδρύθηκε το 1994 στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της, άρχισε να δραστηριοποιείται στην εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου. Για μια δεκαετία ο χαρακτήρας της ήταν καθαρά εξαγωγικός.

Σήμερα, μετά από μία σειρά επενδύσεων, η Nutria αποτελεί πλέον μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων ελαιολάδου και σπορελαίων με σημαντική θέση τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στο εξωτερικό.

Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας αριθμεί περίπου 70 εργαζόμενους.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η Μονάδα παραγωγής της εταιρείας βρίσκεται στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις έκτασης 150 στρεμμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

● Ελαιώνα βιολογικής καλλιέργειας έκτασης 100 στρεμμάτων

● Ελαιοτριβείο δυναμικότητας 150tn/ημέρα,

● Δεξαμενές αποθήκευσης ελαίων 8.000tn

● Μονάδα συσκευασίας - εμφιαλωτήριο με 6 γραμμές παραγωγής

● Αποθήκη ετοίμων προϊόντων χωρητικότητας 1.200 παλετών

● Μονάδα αυτόματης παραγωγής pet συσκευασιών 1lt, 2lt, 5lt & 10lt

● Μονάδα εξευγενισμού ελαίων (ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο και σπορέλαια) δυναμικότητας 100tn/ημέρα

● Πλήρως εξοπλισμένο χημικό εργαστήριο

● Σιλό αποθήκευσης δημητριακών χωρητικότητας 20.000tn

● Γραφεία όπου στεγάζεται το κεντρικό λογιστήριο Στην Αθήνα, η εταιρία διατηρεί γραφεία στην οδό Κόδρου 10 στο Νέο Ψυχικό, όπου στεγάζεται η διοίκηση της εταιρίας, η οικονομική διεύθυνση, το τμήμα πωλήσεων εσωτερικού και εξαγωγών, το τμήμα προμηθειών και το τμήμα marketing .

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η δραστηριοποίηση της NUTRIA στην Ελληνική Αγορά ξεκίνησε το 2009 με τη δημιουργία της επώνυμης σειράς ελαιολάδων Ιωνίς και των NUTRIA σπορελαίων.

Για τα επόμενα χρόνια η NUTRIA χτίζει ένα εκτεταμένο δίκτυο Ειδικών Συνεργατών σε όλη την Ελλάδα για την διανομή όλων των επώνυμων προϊόντων της , ενώ παράλληλα συνάπτει σημαντικές συμφωνίες με μεγάλες Αλυσίδες και Ομίλους Super Market για την δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό τους.

Σήμερα, η επώνυμη σειρά Ελαιολάδων Ιωνίς βρίσκεται στα ράφια των σημαντικότερων αλυσίδων Super Market, σε όλη την Ελλάδα (Σκλαβενίτης, Metro – My Market, Market-In, Lidl Hellas, Ok Anytime κλπ). Επιπλέον, η NUTRIA είναι βασικός προμηθευτής α’ υλών ελαιολάδου και σπορελαίων όλων των μεγάλων brands της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, ενώ εξυπηρετεί και μεγάλο μέρος της Αγοράς HORECA, παρέχοντας εξειδικευμένες λύσεις σε έλαια για τηγάνι, κάτω από την επωνυμία της εταιρίας. Η NUTRIA διαθέτει σύγχρονο σύστημα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων της και όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από παγκόσμιους, εγκεκριμένους οργανισμούς για το σύνολο των δραστηριοτήτων και της λειτουργίας της (ISO 9001:2008,ISO 22000:2005, ISO 14001:2015, OHSAS 18001:2007, BRC Global Standardfor Food Safety, IFS Food.)

Τα προϊόντα της διακρίνονται συνεχώς σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς Ποιότητας ελαιολάδου.

www.nutria.gr www.facebook.com/nutriaoliveoil www.instagram.com/ionis_elaiolado/

Editorial Editorial

Αγαπητοί Φίλοι

Ο Κόσμος του Σούπερ Μάρκετ του Μαρτίου, αποτελώντας εδώ και 30 χρόνια το ισχυρότερο διαφημιστικό όχημα του λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων και ποτών βρίσκεται στα χέρια σας, μεταφέροντας με εγγύηση και συνέπεια το μήνυμα των διαφημιζομένων επιχειρήσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και Κύπρου όπου βρίσκεται η μεγάλη οικογένεια του χώρου μας.

Αρχίζει την διανομη του απο το περίπτερο της Β&Β στην FoodExpo 2024.

Σας ενημερώνουμε για την ετοιμασία του μεγάλου τεύχους TRIIRIS Ιουνίου 2024 (PLMA Amsterdam & Fancy Food N. York) του μοναδικού ελληνικού παγκόσμιου περιοδικού όσον αφορά την προώθηση των ελληνικών κα κυπριακών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.. Τέλος μπορείτε να επισκέπτεστε την κορυφαία ηλεκτρονική έκθεση του Λιανεμπορίου και της Βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στο www.foodrinkworld.gr

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά όλους τους παράγοντες της αγοράς για την μεγάλη επιτυχία μιας ακόμη έκδοσης.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Με εκτιµηση Βασίλης Αντζουλής

Ανακοίνωση Θανάτου

ÅÄÑÁ:

ΕΘΝΙΚΗ GR3501100870000008755803072

ALPHABANK GR5101402830283002002002174

EUROBANK GR4002603340000870200557977

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR5801710480006048149050986 Ή

ALPHA BANK

EUROBANK

Το «Ίδρυμα Τζένη Καρέζη» στους παρακάτω λογαριασμούς:

GR23 0140 1240 1240 0200 2002 638

GR06 0260 0120 0003 6010 0869 805

ÅÊÄÏÔÇÓ - ÉÄÉÏÊÔÇÔÇÓ

Ô ÇË.: 210/8838817, FAX: 210/8236331 www.bbe.gr, b_b@otenet.gr

ÄÉÁÖÇÌÉÓÇ:

ÂÁÓÉËÇÓ ÁÍÔÆÏÕËÇÓ, ÑÏÕËÇ ÍÉÊÏËÁÏÕ - ×ÑÕÓÉÍÇ

ÍÏÌÉÊÏÓ ÓÕÌÂÏÕËÏÓ:

ÔÓÉÂÃÉÏÕÑÁÓ ÅÕÑÕÐÉÄÇÓ

Με βαθιά θλίψη και οδύνη, σήμερα ανακοινώνουμε την απώλεια του αγαπημένου μας Βασίλειου Διαμαντόπουλου που έφυγε από τη ζωή τη 13/02/2024 πλήρης ημερών.

Ο Βασίλειος Διαμαντόπουλος όχι μόνο ήταν ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς μας, αλλά ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρείας "Ήλιος Μπαχαρικά". Ο αγαπημένος μας Βασίλειος Διαμαντόπουλος ήταν μια προσωπικότητα αγαπητή σε όλους όσοι τον γνώρισαν και θα μείνει αξέχαστος για την αγάπη, την ευγένεια και τη γενναιοδωρία του. Η απώλειά του αφήνει ένα κενό στις καρδιές μας και στην εταιρεία μας που δεν μπορεί να γεμίσει. Ο ίδιος πρόσφερε όχι μόνο τον επαγγελματισμό του στην επιχείρησή μας, αλλά και το πάθος και τη δέσμευσή του για την ανάπτυξη και την ευημερία του κάθε ατόμου στον οργανισμό μας.

Θα τιμήσουμε τη μνήμη του Βασιλείου Διαμαντόπουλου και το έργο του στην εταιρεία μας με αφοσίωση στη συνέχιση της αποστολής του.

Η οικογένεια επιθυμεί, οι προσφορές σας να ενισχύσουν την Πρότυπη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» στους παρακάτω λογαριασμούς:

Η Οικογένεια της "Ήλιος Μπαχαρικά"

ΠΡΟΦΙΛ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Η εταιρία «Γεώργιος Κατσίφας Α.Β.Ε.Ε.» ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Κατσίφα το 1962. Εισάγει, επεξεργάζεται και εμπορεύεται εκλεκτούς καφέδες και μια τεράστια ποικιλία μπαχαρικών και αρωματικών φυτών. Εδρεύει σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις στο 7ο χλμ Λάρισας – Φαλάνης. Η πολύχρονη παράδοσή μας στο χώρο των καφέδων και των μπαχαρικών σε συνδυασμό με το μεράκι, την συνέπεια και τον επαγγελματισμό, μας καθιέρωσαν στην ελληνική αγορά ως όνομα συνώνυμο της ποιότητας και της αξιοπιστίας.

Επιπλέον από το 2002 έχουμε αναπτύξει και εφαρμόζουμε Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ΙSO 9001:2015 και Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (HACCP) σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟT EN ISO 22000:2005. Επίσης η εταιρία μας προμηθεύεται τα αμιγώς ελληνικά προϊόντα (ρίγανη, τσάι βουνού κτλ) από έλληνες παραγωγούς, με συνεχή παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας που επιθυμούμε.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας μας στην Αμερική, Ρωσία, Παναμά και Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Ουγ γαρία, Κύπρος κ.α.). Εδώ και χρόνια έχουμε σταθερή παρουσία σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων (ANUGA,SUMMER FANCY FOOD, GULFOOD, SIAL, PLMA, FOODEXPO ATHENS).

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ σε συσκευασία των 100gr, 200gr και 500gr. (ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ-ΣΚOYΡΟΥ ΚΑΙ ΝΤΕΚΑΦΕΙΝΕ) ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ σε σακούλες και βάζα ΠΕΤ για οικιακή χρήση και σε συσκευασίες Catering για επαγγελματική χρήση

ΑΠΟΚ ΛΕΙΣ ΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

Σας παρουσιάζουμε την TOP COICE POYTRY μια εταιρεία Κάθετης παραγωγής παρασκευασμάτων κοτόπουλου και προϊόντα κοτόπουλου με ένα από τα 3 εργοστάσια της να βρίσκεται στην Λιθουανία. Μια εταιρεία που εξάγει σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μια αξία που διακατέχει την εταιρεια είναι οι προδιαγραφές, με το να έχει όλες τις πιστοποιήσεις που πρέπει να έχει μια παραγωγική εταιρεία. Με προϊόντα που καλύπτουν την FOOD SERVICE αλλά και την RETAIL αγορά. Με πολλές συσκευασίες σε προεκτυπομένο bag μέχρι και retail trays.

ΑΠΌ ΤΟ ΧΩΡΆΦΙ ΜΈΧΡΙ ΤΟ ΤΡΑΠΈΖΙ - ΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΛΈΓΧΟΥΜΕ ΚΆΘΕ ΒΉΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΉΣ

Η ποιότητά μας βασίζεται στα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων- η ασφάλειά μας είναι αποτέλεσμα της συμμόρφωσης με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά, σκανδιναβικά και εγχώρια πρότυπα. Τα δυνατά μας σημεία είναι οι καλά εκπαιδευμένοι ειδικοί και οι υψηλά καταρτισμένοι εργαζόμενοι που διασφαλίζουν την πλήρη εποπτεία της εκτροφής των κοτόπουλων, της ανάπτυξης και της επακόλουθης παραγωγικής διαδικασίας. Τηρούμε τις βέλτιστες πρακτικές παραγωγής, τηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων, σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας και φροντίζοντας το περιβάλλον. Η αρχή μας είναι μια βιώσιμη επιχείρηση που βασίζεται στην ανοιχτή και ειλικρινή εμπορική δραστηριότητα.

ΌΤΑΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΣΊΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΜΕ, ΤΟ ΊΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΛΆΤΕΣ ΜΑΣ Η αγορά αλλάζει συνεχώς, για τον λόγο αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τους πελάτες μας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, βοηθώντας τους να ανταποκρίνονται γρήγορα στις απαιτήσεις της αγοράς και στις νέες τάσεις.

Με την κατανόηση των απαιτήσεων της αγοράς και των προϊόντων, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις δεξιότητές μας για να αναπτύξουμε προϊόντα σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας. Διασφαλίζουμε ότι τα νέα προϊόντα πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις και τις προσδοκίες της αγοράς όσον αφορά τις τιμές. Προσφέρουμε διάφορα είδη λύσεων συσκευασίας και εξασφαλίζουμε αποτελεσματική και ευέλικτες παραδοσεις.

V&G Foodcompany IKE • ΕΓΝΑΤΊΑΣ 46, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ • Τ.:231 231 4929 www.vgfoodcompany.gr | info@vgfoodcompany.gr

ΑΠΟΚ ΛΕΙΣ ΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

C produc ts

gastro trays

produc ts
IQF IQF
Frozen produc ts
IQF Roasted produc ts

∆ΗΜ. & ΑθΑΝ. ΡΕΣ Ο.Ε.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ

ΒΟΤΑΝΑ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, ΡΟΦΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΦΙΛ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Η εταιρεία ΡΕΣ ιδρύθηκε το 1906 και έκτοτε ασχολείται αδιαλείπτως µε µεράκι στον τοµέα επεξεργασίας και εµπορίας µπαχαρικών, βοτάνων, αφεψηµάτων και εκκλησιαστικών ειδών.

Στόχος της εταιρείας µας είναι η ποιοτική παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στο συντοµότερο χρόνο. Η επιχειρηµατική επιτυχία οφείλεται σε όλους τους πελάτες µας, οι οποίοι δείχνουν την προτίµηση των προϊόντων µας.

Η εταιρεία µας έδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις προτιµήσεις των καταναλωτών, ήτοι στην τιµή και στην ποιότητα, για το λόγο αυτό εισάγει µπαχαρικά από Ανατολή και ∆ύση, εξαιρετικής ποιότητας.

Ταυτόχρονα επιµελείται τη συσκευασία & προβολή των προϊόντων µε ιδιαίτερη προσοχή να διατηρούνται οι πρώτες ύλες στον αρχικό τους χαρακτήρα. Έχει δώσει µεγάλη βαρύτητα στον εξοπλισµό της, τον οποίο συνεχώς αναβαθµίζει. Στο χώρο της παραγωγής υπάρχουν µηχανήµατα επεξεργασίας & συσκευασίας µπαχαρικών & βοτάνων.

Η “∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΕΣ Ο.Ε” στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο 2000 τ.µ. µε έδρα το Ν. Ικόνιο Πειραιά, µε ιδιαίτερο χώρο για κάθε συσκευασία. Τέλος η εταιρία µας έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί µε ISO 22000:2018

∆ΗΜ. & ΑθΑΝ. ΡΕΣ Ο.Ε.

Μαρίας Κιουρί 410 & Νίκης 53 • Ικόνιο Περάµατος Πειραιώς

www.ress-spices.gr

Τηλ.: 210 93 10 051, 210 93 33 221

• E-mail: ress@otenet.gr • E-mail: resspices1@gmail.com

Facebook: @res.spices

Find it,Feel it, Love it www.bomba.hu/gr V&G FoodCompany ike. Exclusive distributor in Greece + 30 690 90 26 846 + 30 231 231 4929 export@vgfoodcompany.gr Follow us differen t 8 Premi m G s Established in 1990

Παγκόσµιες F&B τάσεις και καινοτοµίες στην FOOD EXPO 2024!

Το εκθεσιακό event που έχει μπει στην agenda περισσότερων από 45.000 food traders από όλο τον κόσμο, ανοίγει τις πόρτες του 9-11 Μαρτίου 2024 για να αποτελέσει και αυτή τη φορά έναν μοναδικό χώρο δικτύωσης για τον F&B κλάδο.

Η FOOD EXPO εδώ και 10 χρόνια αντιπροσωπεύει με το καλύτερο τρόπο τον δυναμικό κλάδο των τροφίμων και ποτών σε διεθνές επίπεδο. Οι παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις του F&B industry έχουν αποκτήσει το δικό τους σημείο συνάντησης με τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες

της Οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου, της Φιλοξενίας και της Μαζικής Εστίασης, από κάθε γωνιά του πλανήτη. 1.300 brands - Ηγέτες της ελληνικής και παγκόσμιας βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών - θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του 2024, πάνω από 50.000 εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, δημιουργώντας την πιο αξιόπιστη αγορά στον παγκόσμιο χάρτη Τροφίμων και Ποτών για πελάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πιο δυναμικό F&B community θα είναι εδώ και δεν πρέπει να λείπει κανείς!

Επίσης, πάνω από 4.000 food traders από 80 χώρες έχουν ήδη βάλει στην agenda τους τη διοργάνωση του 2024.

Παράλληλα, 900 key buyers θα την επισκεφτούν μέσω του προγράμματος Hosted Buyers και θα πραγματοποιήσουν

13 500 b2b meetings με τους εκθέτες.

280 Διεθνείς εκθέτες από 30 χώρες

H FOOD EXPO είναι μία διεθνής έκθεση που φέρνει σε επαφή τους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων και ποτών με παραγωγικές και εμπορικές εταιρίες που διαμορφώνουν τις τάσεις και τις καινοτομίες του F&B industry σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάνω από 280

Useful info

Hμέρες & ώρες

Σάββατο 9 Μαρτίου, 10:00-19:00

Κυριακή 10 Μαρτίου, 10:00-19:00

∆ευτέρα 11 Μαρτίου, 10:00-18:30

www.foodexpo.gr

εταιρίες από το εξωτερικό θα είναι εδώ για να σας παρουσιάσουν τα επιλεγμένα και με μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά, προϊόντα τους.

Παράλληλα με την FOOD EXPO,πραγματοποιείται και η έκθεση ΟΕΝΟΤELIA 2024, η οποία θα αναδείξει το ελληνικό κρασί & απόσταγμα και θα τα τοποθετήσει στη θέση που τους αξίζει παγκοσμίως. Με περισσότερα από 2.000 κρασιά και αποστάγματα, και με την παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων οινοπαραγωγών, η έκθεση θα αποτελέσει την κορυφαία συνάντηση του οινικού κλάδου και θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των σημαντικότερων wine buyers από όλο τον κόσμο. Χιλιάδες επαγγελματίες του κρασιού, της εστίασης, του τουρισμού και της λιανικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν για ακόμα μία φορά στην ΟΕΝΟΤΕLIA, με στόχο να συναντήσουν κορυφαίους οινοπαραγωγούς, αποσταγματοποιούς και να συνομιλήσουν με εισαγωγείς / διανομείς οίνων. Επίσης, θα παρουσιαστούν όλες οι νέες τάσεις – τεχνολογικές καινοτομίες στο χώρο της οινοποίησης.

Workshops & live cookings shows

Mediterranean Food Stage

Με θεματικό τίτλο "Meze Project", τα live cooking shows της φετινής διοργάνωσης θα εστιάσουν στη δημιουργία προτάσεων για μεζέδες με βάση τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας ελληνικά τρόφιμα και ποτά.

Workshops & Seminars Stage

Εξελίξεις, προκλήσεις & τάσεις που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση των τροφίμων και ποτών και τις εξαγωγικές τους δυνατότητες θα αναλύσουν οι θεσμικοί φορείς ΣΕΒΕ, ΠΕΤΕΤ, ΣΕΒΤ, ΕΣΥΔ, ΕΛΟΠΥ, ΣΕΒΙΤΕΛ, ΣΕΒΕΚ, κ.ά.

3 2 8 Vo u l i a g m e n i s A v e n u e • 1 7 3 4 2 • A t h e n s - G r e e c e • + 3 0 2 1 0 5 2 4 2 1 0 0 • w w w . f o o d e x p o . g r • s a l e s @ f o r u m s a . g r M e m b e r o f N ü r n b e r g M e s s e G r o u p T H E L E A D I N G F & B T R A D E S H O W I N S O U T H E A S T E U R O P E A l o n g s i d e 2 0 2 4 M AR CH A T H E N S - G R E E C E 09 11
T R I I R I S T H E W O R L D O F G R E E K E X P O R T E R S T H E M O S T E X T R A O R D I N A R Y M A G A Z I N E IFE SIAL ANUGAPLMA GULFOOD INTERFOOD&DRINK (SOFIA) FANCYFOODABUDHABI www.bbe.gr 3 4 Y E A R S I N T H E M O S T I M P O R T A N T P L A N E T F O O D E X H I B I T I O N S ΙΟΒΕ 60 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 106 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

ΤΑΡΑΞΑΚΟ

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ

Βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασµωδικές ιδιότητες που καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα. Βοηθά στην αρθρίτιδα, νευραλγία, κολίτιδα, υπέρταση, κολικό εντέρου, ρευµατικούς πόνους, δυσµηνόρροια, κράµπες ηµικρανία αϋπνία πονόδοντο και νευρικό άσθµα.

Από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά, είναι εξαιρετικό διουρητικό, πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό. Πλούσιο σε βιταµίνη Α, C, D σίδηρο, κάλιο, µαγνήσιο, ασβέστιο. Το ταραξάκο διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής. Ρυθµίζει την όρεξη, συµβάλλει στην εύρυθµη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.

ΤΕΡΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, Τ. Κ. 14452

Τ. 210 2826296 S. www.evriposherbs.gr

ΙΒΙΣΚΟΣ Συµβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήµατος και στο µεταβολισµό. Ενδείκνυται για υπέρβαρους µε πρόβληµα δυσκοιλιότητας. ∆ρα ως αγγειοδιασταλτικό, βοηθά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον έλεγχο της χοληστερόλης και στη θεραπεία της υψηλής πίεσης.

ΣΙΛΥΒΟ (ΓΑΪ∆ΟΥΡΑΓΚΑΘΟ)

Χρησιµοποιείται στην καταπολέµηση της ιογενούς ηπατίτιδας ∆ιεγείρει την έκκριση της χοληδόχου κύστης και βοηθά στην ηπατική ανεπάρκεια. Φυσικό αιµοστατικό για αιµορραγίες της µύτης και στην έµµηνο ρύση µε µεγάλη ροή αίµατος.

Λουΐζα:

Φαρµακευτικό και αρωµατικό βότανο. Βοηθά στο αδυνάτισµα, στη δυσπεψία, στις νευραλγίες και στους κολικούς στοµάχου και εντέρων. Είναι τονωτικό, καταπραϋντικό, αντιπυρετικό, διουρητικό και βοηθάει στην καταπολέµηση της κυτταρίτιδας.

Μελισσόχορτο:

Έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Ενδείκνυται στο απλό κρύωµα, την κατάθλιψη, τη δυσπεψία, τον πυρετό, τους κολικούς, τη γρίπη, την αϋπνία, τις ηµικρανίες, τη νευραλγία, τη νευρασθένεια. Έχει θεαµατικά αποτελέσµατα στην αντιµετώπιση του στρες, «ανεβάζει» τη διάθεση και είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό.

Τσουκνίδα:

Χαµοµήλι: Aρωµατικό φυτό, πολύ συνηθισµένο στην Ελλάδα και παρά την ταπεινή του εµφάνιση είναι «γίγαντας» σε ιδιότητες. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγµονώδεις δράσεις και είναι χαλαρωτικό.

Φασκόµηλο: Συναντάµε πάνω από 23 είδη. Είναι τονωτικό και καταπραϋντικό για στοµάχι και λαιµό. Βοηθά στην καταπολέµηση ακµής, κρυολογήµατος, καψιµάτων, τραυµάτων, πονοκέφαλου και της ηµικρανίας. Τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές, αποχρεµπτικές και σπασµολυτικές ιδιότητες.

Καταπολεµά τους ιούς και βοηθάει στην αντιµετώπιση του έλκους. Είναι αντισπασµωδικό, απολυµαντικό, τονωτικό, χωνευτικό και συνίσταται για στοµαχικές διαταραχές. ∆ρα κατά του κρυολογήµατος και των κολικών.

Το φαρµακευτικό σκεύασµα αποτελείται από τα αποξηραµένα φύλλα, τα άνθη και τις ρίζες της τσουκνίδας. Έχει στυπτικές,και τονωτικές ιδιότητες, ελέγχει τις αιµορραγίες, αποτοξινώνει τον οργανισµό

ΕΥΡΙΠΟΣ

ΕΥΡΙΠΟΣ

Βαλεριάνα, Ιβίσκος, Σίλυβο

ή Ταραξάκο;

H γνωρίζοντας τις ευεργετικές

ιδιότητες των αρωµατικών φυτών που είναι αναρίθµητες και ευρέως γνωστές, δηµιούργησε µια νέα σειρά «ιδιαίτερων» αρωµατικών φυτών σε συσκευασία φίλτρου για ευκολότερη χρήση, για να βοηθήσουµε τον οργανισµό µας για καλύτερη φυσική και πνευµατική κατάσταση.

ΤΕΡΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, Τ. Κ. 14452 , Τ. 210 2826296, S. www.evriposherbs.gr
ΕΥΡΙΠΟΣ

Γνωρίζοντας καλά τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς για ποιοτικά χαρτιά, αλλά και για τους σύγχρονους και οικολογικούς

τρόπους συσκευασίας, ιδρύθηκε η εταιρεία μας με αντικείμενο την Αντιπροσωπεία & Εμπόριο Χάρτου-το 1998 από το Γκιντίδη Ιωάννη.

Αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα και στην Κύπρο επώνυμες χαρτοβιομηχανίες από τη Τσεχία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Εσθονία, την Ουγγαρία τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Παράλληλα είμαστε από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χάρτινης τσάντας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους μακροχρόνιους πελάτες συγκαταλέγονται τα ΙΚΕΑ, ΚFC, INTERSPORT και πολλοί άλλοι. Η εταιρεία μας συγκαταλέγεται στους πιο θερμούς υποστηρικτές της χάρτινης τσάντας ήδη από το 1998.

Η ικανοποίηση των πελατών μας και οι χιλιάδες τόνοι χαρτιού, μας αποδεικνύουν ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων μας ήταν μία πολύ σωστή επιλογή.

Η ποιότητα, η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και η πλήρης υποστήριξη των χαρτοβιομηχανιών που αντιπροσωπεύουμε, μας ανέπτυξαν και μας γέμισαν με αισιοδοξία για όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα το 2018, με τη βοήθεια της δεύτερης γενιάς ο στόχος μας παραμένει η αξιόπιστη και τίμια παροχή υπηρεσιών στους διάφορους εμπόρους και μεταποιητές χάρτου. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καταλληλότερες πρώτες ύλες στους πελάτες μας για τις ανάγκες εκτύπωσης και συσκευασίας.

Κοινωνική ευθύνη της εταιρείας

Η εταιρεία μας ασχολείται αποκλειστικά με χάρτινα προϊόντα. Το χαρτί παράγεται από χαρτοπολτό ο οποίος προέρχεται από τις ίνες σελλουλόζας του ξύλου, μια τυπική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Κατά κύριο λόγο, κόβονται τα πιο ηλικιωμένα δέντρα τα οποία είναι ακατάλληλα για επεξεργασία ξύλου και δε συμβάλλουν τόσο πολύ πια στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Επιπλέον τα χαρτιά που χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκής προέλευσης από 100% ελεγχόμενες πηγές. Για κάθε δέντρο που κόβεται φυτεύονται περισσότερα με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια η έκταση των δασικών περιοχών να έχει αυξηθεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Έτσι οι χαρτοβιομηχανίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η παραγωγική διαδικασία του χαρτιού γίνεται επίσης ολοένα και πιο οικολογικός. Η βιομάζα που παράγεται κατά την παραγωγή, επαναχρησιμοποιείται και με αυτό το τρόπο η χαρτοβιομηχανία καλύπτει μέρος των ενεργειακών της απαιτήσεων, ενώ το νερό καθαρίζεται κάτω από πολύ αυστηρούς κανονισμούς. Τέλος το χαρτί ως τελικό προϊόν είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο. Δε καταστρέφει τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα και δεν είναι βλαβερό για τη δημόσια υγεία.

Όλα αυτά καθιστούν τις χάρτινες συσκευασίες τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι φυσικές εγκαταστάσεις και η ιστοσελίδα της εταιρείας μας είναι πλήρως προσβάσιμες από ΑμεΑ.

Οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας είναι μέλη και εθελοντές σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος.

Η εταιρική μας δράση είναι πάντα δίκαιη και σκοπό έχει την ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών. Ακολουθούμε αυστηρά μια πολιτική τιμιότητας και σεβασμού απέναντι στους εργαζομένους, τους πελάτες, τους προμηθευτές και το κράτος.

Η εταιρία ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΑΕ βρίσκεται στο 318ο χλµ της ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο Βελεστίνο Βόλου. Είναι µια οικογενειακή επιχείρηση µε µακρά παράδοση στο χώρο της ελιάς από το 1950. Με εµπειρία πάνω από 50 χρόνια στο χώρο της βρώσιµης ελιάς η εταιρεία ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΑΕ συνεχίζει να πετυχαίνει και να καινοτοµεί. Με άριστη ποιότητα και εξυπηρέτηση πριν και µετά την πώληση έχει πετύχει τα ακόλουθα:

98% αύξηση του τζίρου πωλήσεων τα τελευταία 5 χρόνια, (πρώτη σε ρυθµούς ανάπτυξης στον κλάδο).

1η σε πωλήσεις σ τη Νότια Ιταλία και Σικελία

1η σε πωλήσεις µαύρης ελιάς.

∆ιεύθυνση: 318ο χλµ. ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Τηλ: 24250 22990 Φαξ: 24250 23253

e-mail: kalogirosolives@gmail.com

Website: www.kalogirosolives.com

Πιο συγκεκριµένα τα προϊόντα µας περιλαµβάνουν:

E-MAIL: kalogirosolives@gmail.com

www kalogirosolives.com

The friends preserve the tradition and the tradition calls for ... Ouzo Barbayanni.

The friends preserve the tradition and the tradition calls for ... Ouzo Barbayanni.

OUZO BARBAYANNI! We like it for its tasty secret that is hidden in its bottle!

We like it for its great history! We like it for its unique taste!

OUZO BARBAYANNI! We like it for its tasty secret that is hidden in its bottle! We like it for its great history! We like it for its unique taste!

OUZO BARBAYANNI!

OUZO BARBAYANNI!

The tradition calls for it! The friends call for it! The tradition calls for it! The friends call for it!

SINCE 1860

BARBAYANNI OUZO, PLOMARI

www.barbayanni-ouzo.com, e-mail: info@barbayanni-ouzo.com

διεύρυνε τις πωλήσεις στο εσωτερικό, ιδιαίτερα δε στο εξωτερικό με αύξηση 20% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ενδεικτικά οι κυριότεροι σταθμοί:

1860, η επίσημη χρονία ίδρυσης και αφετηρίας της οικογένειας, με την ταυτόχρονη παραγωγή του ούζου Μπλέ 46% vol, το οποίο καθιερώθηκε ως το κλασσικό Βαρβαγιάννη.

1960 η παραγωγή του ούζου Εύζων στους 47% vol. με έντονο άρωμα γλυκανίσου.

1965 η παραγωγή του ούζου Αφροδίτη στους 48% vol, η κορωνίδα των αποσταγμάτων.

1980, μεταφορά και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων στην ανατολική είσοδο του Πλωμαρίου, στη τοποθεσία Σχοίνος.

1996 ,διημιουργειται το μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη, ως φόρος τιμής στις προηγούμενες 4 γενεές και προσφορά στους λάτερεις του ούζου.

1997 η παραγωγή του απαλού ούζου πράσινου στους 42% vol, 2000 εισέρχεται και επίσημα στην εταιρεία η 6η γενεά.

2004 η παραγωγή του ούζου Συλλεκτικό

2007 εκδίδεται το βιβλίο του ούζου και ούζου Βαρβαγιάννη ''Απόσταγμα ζωής''. 2010 εορτασμός των 150 χρόνων της οικογένειας Βαρβαγιάννη για την συνεχή της παρουσία στο χώρο.

2016 επιλογή της εταιρειάς ως SUPERBRAND

2017, βράβευση της εταιρείας ως μια απο τις αρχαιότερες οικογενειακές επιχειρήσεις της Ευρώπης.

2018 βραβείοεπιχειριματικής αριστείας στα Diamonds of Greek Economy.

2019 επανεκλογή της εταιρείας ως SUPERBRAND.

2020, εορτασμός των 160 χρόνων της οικογένειας Βαρβαγιάννη για την συνεχή της παρουσία στο χώρο του ούζου.

ΑΞΙΕΣ - ΟΡΑΜΑ Η αποσταγματοποιία ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ συνεχίζει-στο Ακριτικό Πλωμάρι της Λέσβου να προσφέρει στους λάτρεις του ποιοτικού ούζου ένα μοναδικό απόσταγμα 100%, διατηρώντας με ευλάβεια τις διαχρονικές αρχές του ιδρυτή της,σεβασμό στην παράδοση, προσήλωση στην ποιότητα, αγάπη για

τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθιστώντας το Ούζο Βαρβαγιάννη σημείο αναφοράς. Η 6η γενία συνεχίζει με ένα και μόνο στοχο την προσφορά άριστης ποιότητας ούζου στους λάτρεις του.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ

Το 1956 ιδρύθηκε το πρώτο θεματικό Μουσείο Ουζου παγκοσμίως Πλάι στα αποστακτήρια Βαρβαγιάννη όπου ξεκουράζονται οι πρώτοι αποστακτήρες της Οικογένειας Βαρβαγιάννη. Στο μουσείο θα βρείτε το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1858 , στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων της οικογένειας καθώς και τα πρώτα εργαλεία για την εμφιάλωση των πρώτων μπουκαλιών.

Στο μουσείο της οικογένειας το οποίο αποτελλεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, γίνονται επισκέψεις σχολείων στα πλαισια περιβαντολλογικής εκπαιδευσης, αλλα και τουριστών καθώς και οπτικοακουστικές περιηγήσεις στα αγγλικά και στα ελληνικά.

T H E W O R L D O F G R E E K E X P O R T E R S T H E M O S T E X T R A O R D I N A R Y M A G A Z I N E IFE
FANCYFOODABUDHABI www.bbe.gr 3 4 Y E A R S I N T H E M O S T I M P O R T A N T P L A N E T F O O D E X H I B I T I O N S
T R I I R I S
SIAL ANUGAPLMA GULFOOD INTERFOOD&DRINK (SOFIA)

Petros Tsaglis S.A. company, located in Greece Messinia, has had a long and successful run in the industry of olive oil. Since its establishment in 1989, the company has associated its services with companies situated both in Greece and abroad, mainly in the countries of the European Union and USA. The expansion of the company's activities to the standardization of olive oil is a natural consequence of a flourishing progression in the business world. 29 years of experience guarantee the continuous development of the structure and operation of the company. always compliant with the requirements of the market. The company has a quality standardization certificate according to the ISO 22000:2018 and ISO 9001:2015. Our facilities have storage capacity of 900 tonnes of olive oil and trades up to 10.000 tonnes of olive oil per year.

We choose the best quality of extra virgin, cold-pressed, olive oil, organic Kalamata olives, olive spread and organic figs from our region.

Iklaina, Messinia, Greece • T.:+30 2723023105 | www.tsaglis.gr • info@tsaglis.gr

Από μια Εταιρεία Διεθνούς Μεταφοράς και Διανομής, σε μια Κάθετη Μονάδα Logistics

Η Transcombi Express ιδρύθηκε το 1986 από τον Ιωάννη Καπετανάκη, με το όραμά του να γίνει μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στον χώρο της Διεθνούς

Μεταφοράς και των Διανομών, προσβλέποντας, εκείνη την εποχή, στη συνεισφορά του για τη δημιουργία ενός ολόκληρου κλάδου που σήμερα, ονομάζεται Logistics

Η εταιρεία, από την ίδρυσή της, δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται και να αναζητά ευκαιρίες. Έτσι, το 1989 δημιουργήθηκε η Transcombi Express GmbH στη Γερμανία και η παρουσία της εταιρείας στην Ευρώπη ήταν πλέον, μια πραγματικότητα. Η ίδρυση της Transcombi Express Salonika, το 1991, διευκόλυνε ουσιαστικά το μεταφορικό της έργο και δημιούργησε σημαντικές οικονομίες κλίμακος για το σύνολο των πελατών της.

Από το 1992, η Transcombi Express μπήκε δυναμικά και στον τομέα της αποθήκευσης, με την έναρξη λειτουργίας του πρώτου της Logistics Center των ιδιόκτητων στεγασμένων αποθηκών της, σε 4.000m2, στον Ασπρόπυργο Αττικής και έπειτα από μερικά χρόνια, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υπερσύγχρονου Logistics Center της εταιρείας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, με αποθηκευτικό χώρο 25.000m2. Στις εγκαταστάσεις των Οινοφύτων, η παρακαμπτήριος γραμμή του ΟΣΕ ενώνει την Transcombi Express με την Ευρώπη και το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το 2014, στις ίδιες εγκαταστάσεις, η εταιρεία απόκτησε την άδεια διαχείρισης της πρώτης ελληνικής Χερσαίας Ελεύθερης Ζώνης και δημιουργήθηκε Τελωνειακή Αποθήκη, δίνοντάς της ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Με γνώμονα την ανάπτυξη και τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες της, η Transcombi Express, συνεχίζει δυναμικά το έργο της στον κλάδο των logistics, με πλήρη κάλυψη του εύρους των 3PL υπηρεσιών: Διεθνής Μεταφορά, Αποθήκευση, Διανομή, μέσω ενός άρτια δομημένου δικτύου διανομής, με σύγχρονους και λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους, επενδύοντας συνεχώς σε νέες λύσεις, στην ανάπτυξη των υποδομών της και στη βελτίωση των επιχειρησιακών λειτουργιών της.

Πλέον, τα Κέντρα Διανομής της εταιρείας, σε στρατηγικές θέσεις (Ασπρόπυργος, Ταύρος Αττικής και Οινόφυτα), εξυπηρετούν με ασφάλεια, συνέπεια και διαφάνεια τα μεταφορικά έργα των πελατών της, ενώ στον Ταύρο Αττικής λειτουργεί Cross Docking αποθήκη. Πανελλαδικά, καλύπτει το δίκτυό της, στην Ηπειρωτική Ελλάδα με δίκτυο 8 Hubs και στη Νησιωτική Ελλάδα μέσω των μόνιμων μεταφορικών συνεργατών της. Ισχυρή συνεχίζει να είναι η παρουσία της εταιρείας και στην Ευρώπη, με το ολοένα αναπτυσσόμενο Hub της Γερμανίας να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του δικτύου διανομής της. Σε κάθε βήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, πρόθεση της Transcombi Express είναι η βιωσιμότητα και η σωστή διαχείριση των υλικών και πληροφοριών, ώστε να λαμβάνει υπόψη όλους τους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες για μία βιώσιμη ανάπτυξη επεμβαίνοντας, όποτε χρειαστεί, με διορθωτικές κινήσεις. Στρατηγική επιλογή της εταιρείας είναι η υιοθέτηση πρακτικών, που συμβάλλουν σε μία «πράσινη» εφοδιαστική αλυσίδα και στη διανομή, αλλά και στην αποθήκευση.

Η Transcombi Express είναι πιστοποιημένη με EN ISO 9001:2008, EN ISO 22000:2005, EN ISO 28000:2007 και EN ISO 18001:2007. Παράλληλα, ακολουθεί όλους τους νόμους και κανονισμούς που διέπουν τη σωστή λειτουργία της, αλλά επιλέγει και εκείνους τους προμηθευτές που θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξή της, ενώ παράλληλα, θα ενισχύεται το «πράσινο» προϊόν που απολαμβάνουν οι καταναλωτές.

Το όραμα του ιδρυτή της Transcombi Express παραμένει εξίσου ισχυρό: Να είναι η ηγέτιδα εταιρεία στην παροχή 3PL υπηρεσιών, με αποστολή της να εξυπηρετεί τους πελάτες της με τρόπο συνεπή, ασφαλή, ευέλικτο και διαφανή, ώστε να δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης και συνέργειες με κοινό όφελος. Τις αξίες αυτές, τις μοιράζονται και τις υπηρετούν, στο σύνολό τους, οι 120 εργαζόμενοι της εταιρείας και από κοινού έχουν διαμορφώσει αυτό που είναι η Transcombi Express, σήμερα.

FOUFAS BROS S.A.

62 years Greek, ex tra V irgin Olive Oil

The company was established in 1960 by Helias O. Foufas, at Doliana Kynourias, in the middle of Peloponnese, at the Southern part of Greece. We operate in the business of processing, manufacturing and trading of edible olive oils. Our strategy of continuous investment on cutting edge technologies fostered our company’s position throughout the years, resulting to a leading position within the Greek market and with considerable exports around the globe. We produce all qualities and types of olive oil (i.e., salad, virgin, extra virgin) as well as Pomace olive oil, soy oil, corn oil and sunflower oil. Finally, the company (family) has been in our possession 3000 olive trees who cultivate with Inspired and the result is an amazing Greek extra virgin olive oil. Food Regulation & Safety Our company complies to the latest IFSISO - HACCP European and International quality standards.

During our operation we have been distinguished for our exemplary production facilities (3000 m2), and our constant commitment for quality excellence throughout all phases of production, from olive crop selection to finished product.

Our firm has been awarded several times in the past. Last year we won the EU prize for the best olive oil in Europe. Plant Equipment – Production Capacity Our plant production facilities demonstrate a fully automated distillation - refinement unit, as well as flexible - high capacity filling and bottling systems for all kind of packaging materials. (glass, plastic, metal) A fully equipped – state of the art laboratory for quality assurance,is in full operation on a daily basis. The plant’s daily production capacity can process a total quantity of 80 tons crude olive oil, into finished packaged goods of various packaging materials and sizes.

Produc t Portfolio

We manufacture a wide range of olive oil varieties and seed oil qualities:

extra virgin olive oil

virgin olive oil

olive oil

Doliana,

Tel :

Contact details

2755 041251 041031

Fax: +30 2755 041030

E-mail: foufasg@otenet.gr

Site: www foufas- oliveoil gr

kernel oil (refined and 5% virgin) Olives seed oil

Our most common seed oils are:

Corn oil

sun-flower oil

Soya oil

cotton-seed oil

All aforementioned varieties are available in various forms of packaging:

glass bottle, (content: from 0, 25 lt to 1 lt)

plastic bottle, (content: from 0,5 lt to 2 lt)

metal container, (content : from 3 lt to 10 lt)

plastic container, (content : from 5 lt to 10 lt)

When not trading bulk quantities, we usually pack in 250ml, 500ml, 750ml, 1liter glass bottles 1 liter, 2 liter, 3 liter, 5 liter plastic 3 liter, 4 liter and 5 liter cans. Sales Evolution – Exports Orientation The company’s growth pattern has been par ticularly rapid, both within the national market as well as in various foreign markets. Focusing on the high quality of its prod-

Kynourias, Arcadia,
GR
22001 -
+30


ucts, the company has expanded abroad, targeting the highly demanding European and United States markets. Wecurrently export, among others, to China, USA, Australia, Germany, Austria, Hungary, Sweden, Filand and Poland !!! Our assets and cash flow liquidity are considered to be our most essential strongholds for further future growth at low risk level.

     

ÅÊÈÅÓÉÁÊÇ - ÅÊÄÏÔÉÊÇ - ÄÉÁÖÇÌÉÓÔÉÊÇ

Äéåèíåßò äñáóôçñéüôçôåò

Ìå ôï êïñõöáßï åëëçíéêü ðáãêüóìéï ðåñéïäéêü

TRIIRIS ãéá ôçí ðñïþèçóç ôùí Åëëçíéêùí åîáãùãþí

êáé ìå óõììåôï÷Þ óôéò ìåãáëýôåñåò äéåèíåßò åêèÝóåéò ôïõ êëÜäïõ ôñïößìùí êáé ðïôþí (ANUGA, SIAL, GULFOOD, FANCY FOOD SUMMER, PLMA).

ÅëëçíéêÝò äñáóôçñéüôçôåò

Ï ìåãáëýôåñïò Åëëçíéêüò üìéëïò åéäéêïý åðé÷åéñçìáôéêïý ôýðïõ

Ìå ôñßá ðáíåëëáäéêÜ ðåñéïäéêÜ, ìå ôï ìåãáëýôåñï

ìåñßäéï áãïñÜò & ôï åôÞóéï SUPER MARKET FORUM

Ìå ôñåéò êïñõöáßïõò åðáããåëìáôéêïýò ôïðéêïýò ïäçãïýò

Ìå äýï çëåêôñïíéêïýò ïäçãïýò

• ilioupolinet.gr

• ekallithea.gr

Åßíáé ç íÝá åðï÷Þ ðïõ ïëüêëçñïò ï êüóìïò áëëÜæåé ôá÷ýôáôá, åßíáé ç íÝá ðñáãìáôéêüôçôá ðïõ áëëÜæåé êáèçìåñéíá óå üëïõò ôïõò ôïìåßò, åßíáé ç åðï÷Þ ôùí åéäéêþí åêèÝóåùí êáé åêäüóåùí ãéÜ ôïõò äõíáìéêüôåñïõò êëÜäïõò ôçò ðáñáãùãÞò, äéáêßíçóçò, åìðïñßáò ðñïúüíôùí êáé õðçñåóéþí ðïõ äåí ìðïñåß íá ìáò áöÞóåé áäéÜöïñïõò Þ Ýóôù óõìâéâáóìÝíïõò, åßíáé ç åðï÷Þ ðïõ åìåßò êéíïýìáóôå ãñÞãïñá ü÷é ãéá íá åßìáóôå ìÝóá óôá ãåãïíüôá, áëëÜ ãéÜ íá ôá ðñïêáèïñßóïõìå

ôá ðñïúüíôá óáò, äéáöçìéóôåßôå óùóôÜ êáé ïéêïíïìéêÜ êáé ðåñÜóôå ãñÞãïñá ìðñïóôÜ •

ôï ÌÝëëïí åßíáé åäþ... â&â • ô. (+30) 210 88 38 817, (+30) 210 88 14 731 • www.bbe.gr, b b@otenet.gr, info@bbe.gr
• Êéíçèåßôå ìáæß ìáò, åêèÝóôå
Super Super MARKET MARKET FORUM FORUM FoodrinkWorld W F D www.foodrinkworld.gr Γίνε Μέλος της Μεγαλύτερης Ηλεκτρονικής ‘Εκθεσης Τροφίμων, Ποτών & Υπηρεσιών NEW YORK PROFESSIONAL GUIDE FOR GREEK AMERICAN COMPANIES T h e m a r k e t i n GERMANY BIG PROFESSIONAL MARKET GUIDE T h e m a r k e t n UAE BIG PROFESSIONAL MARKET GUIDE GREEK AND CYPRIOT BUSINESS NAMES T h e m a r k e t i n
OUR SPECIALTY .... GROUPAGE FOOD SHIPPING International road tranfers of common and frozen loads Full loads or groupage Refrigarator trucks for conservation or cold storage Every week from/to Europe 12 Lahanagoras, 54628 Thessaloniki Tel: 2310 753024 Fax: 2310 752807 info@anthoulakisltd.gr International Transport www.anthoulakisltd.gr ANTHOULAKIS Ltd

Veri ed by GS1

Ένας αξιόπιστος σύμμαχος

για να προωθήσετε τα προϊόντα σας στην τοπική

και παγκόσμια αγορά.

GS1 ID

Το Veri ed by GS1 είναι μια παγκόσμια λύση που επαληθεύει την ταυτότητα προϊόντων, θέσεων και επιχειρήσεων, ώστε επιχειρηματικοί εταίροι και φορείς, να μπορούν να αποκτήσουν με απλό και γρήγορο τρόπο πρόσβαση σε ποιοτικά και ακριβή δεδομένα.

Πάροχοι δεδομένων είναι οι brand owners, παραγωγοί, κατασκευαστές που μεταφορτώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά

των προϊόντων στο Veri ed by GS1, δημιουργώντας μία μοναδική ταυτότητα

Product ID.

Αποδέκτες των δεδομένων είναι retailers, e-shops, marketplaces, solution providers, data pools, καταναλωτές που αναζητούν τα δεδομένα και επαληθεύουν την ταυτότητα των προϊόντων.

Περισσότερες πληροφορίες: www.gs1greece.org/veri ed-by-gs1

Η υπηρεσία Veri ed by GS1 προσφέρει στους χρήστες τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες:

• Αναζήτηση με κωδικό GTIN για την επαλήθευση Προϊόντων, που απαντά στην ερώτηση “Το προϊόν αυτό, είναι πράγματι αυτό που νομίζω;”

• Αναζήτηση με κωδικό GLN για την επαλήθευση Θέσεων που απαντά στην ερώτηση “Η επιχείρηση ή η τοποθεσία αυτή, είναι πράγματι αυτή που νομίζω;”

• Αναζήτηση με επωνυμία για την επαλήθευση Εταιριών που απαντά με πληροφορίες για τους αδειοδοτημένους κωδικούς μίας εταιρίας και τα στοιχεία της.

• Αναζήτηση με άλλους κωδικούς GS1 όπως SSCC, GRAI, GDTI, για την επαλήθευση άλλων μονάδων όπως παλετών, παγίων, εγγράφων, που απαντά με πληροφορίες για τον αδειοδοτημένο χρήστη του κωδικού GS1

Επαλήθευση Προϊόντος

• Βελτιώνει την αγοραστική εμπειρία

• Ενισχύει την εμπιστοσύνη και την πιστότητα των καταναλωτών

Επαλήθευση θέσης

• Ενισχύει τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας

• Προωθεί την εμπιστοσύνη εντός των οργανισμών και με τους εξωτερικούς εμπορικούς συνεργάτες

Επαλήθευση Εταιρίας

• Επαληθεύει την εταιρική ταυτότητα

• Αυξάνει την εμπιστοσύνη σε όλο το επιχειρηματικό περιβάλλον

Είπαν για το Veri ed by GS1...

Οι πελάτες μας ενημερώνονται μέσω ψηφιακών καναλιών κι εμείς χρησιμοποιούμε τα κινητά μας τηλέφωνα για κάθε είδους πληροφορία Για εμάς, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια αξιόπιστη πηγή δεδομένων και ένα μοναδικά αναγνωρισμένο προϊόν, με το σωστό σύνολο χαρακτηριστικών.”

Global Head of Master Data Management, METRO AG

â
From Greece, naturally. It’s not a trend, its a tradition www.pilar os.com www.nafsikasgarden.com

Η διατροφική αξία των ελληνικών προϊόντων, καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα που προσφέρει ο πρωτογενής τοµέας αποτελούν πλέον πόλο έλξης για πολλούς επαγγελµατίες και καταναλωτές του εξωτερικού. Με γνώµονα την άριστη και ανταγωνιστική ποιότητα των ελληνικών τροφίµων και ποτών και τη συνεχώς αυξανόµενη ζήτησή τους σε παγκόσµιο επίπεδο, η Greek Valley GmbH, µε έδρα το Großbeeren (περιοχή Βρανδεµβούργου-Βερολίνου) της Γερµανίας, αποτελεί το συνδετικό κρίκο µεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων παραγωγής τροφίµων και των αγοραστών, εισαγωγών ελληνικών προϊόντων του εξωτερικού. ∆ιαθέτοντας ένα µεγάλο δίκτυο επαφών µε τοπικούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα στόχος µας είναι η προώθηση εκλεκτών και καινοτόµων προϊόντων στην αγορά της Γερµανίας αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Η επιλογή των προµηθευτών γίνεται πάντα µε αυστηρά κριτήρια, δεδοµένου ότι επιθυµούµε τα προϊόντα να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας µε πιστοποίηση διεθνών οργανισµών τροφίµων. Η Greek Valley στοχεύει στην εµπιστοσύνη των αγοραστών και επενδύει στην προώθηση προιόντων µε άριστη σχέση ποιότητας και τιµής.

Προιόντα υψηλής ποιότητας για γεμάτα ταμεία
Greek Valley GmbH Zum Kiesberg 34H, 14979 Großbeeren, Germany T. +49 (0) 33701900155, M.+49 (0) 15750874849, F. +49 (0) 33701900157 c.bitzios@greekvalley.de • www.greekvalley.de
OMEGA FOODS INC. 57 FAIRHAVEN DRIVE • ALLENDALE, N.J. 07401 TEL: (201) 825-6611 • FAX: (201) 825-3108 E-MAIL: GREGSAMARTZIS@OMEGAFOODSINC.COM Omega Foods Inc. is a family owned company in the food industry since 1980. We represent Greek companies in Olives, Diary products, Peppers, and Stuffed Grape Leaves. All our suppliers are compliant with all FDA regulations and industry standards.

DRF

Οι νιφάδες Ρυζιού (DRF) είναι

ένα πατενταρισμένο προϊόν αφυδατωμένου ρυζιού το οποίο μετά την ενυδάτωση αντικαθι-

στά ποσοστό 5-15% του κρέατος, σε προϊόντα με βάση τον κιμά Εφαρμογές σε μπιφτέκια (βοδινό κρέας / κοτόπουλο), και κεμπάπ (βοδινό και πρόβειο κρέας) με αντικατάσταση σε ποσο-

στό 10%, εξασφαλίζουν πολύ καλύτερη δομή και πολύ πιο χυμώδες προϊόν Αντικατάσταση

50% του λίπους για την παρασκευή προϊόντων LIGHT Απαιτεί προενυδάτωση σε αναλογία 1:3

ή 1:4 για 6 περίπου ώρες Χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή προϊόντων VEGAN To προϊόν δηλώνεται ως ρυζάλευρο ή νιφάδες ρυζιού, δεν είναι αλλεργιογόνο και έχει έγκριση USDA και FDA

RUSK

Η Νο1 φρυγανιά για προϊόντα με βάση τον κιμά Παράγεται με την παραδοσιακή αργή μέθοδο αρτοποίησης Σταθερή ποιότητα με πολύ χαμηλό μικροβιακό φορτίο Ικανό να απορροφά νερό 2-3 φορές το βάρος του, χωρίς να λασπώνει Εξασφαλίζει ευκολία στην ανάμιξη, ομοιογένεια, καθώς και ένα τελικό προϊόν πιο αφράτο και πιο ζουμερό Διαθέ-

σιμο σε διάφορα μεγέθη (πούδρα, λεπτόκοκκο, pinhead, χονδρόκοκκο) και από αλεύρι

ολικής άλεσης Χρησιμοποιείται επίσης και σε γεμίσεις, αλλά και

σε παραδοσιακά προϊόντα όπως η ταραμοσαλάτα

BREADCRUMBS

Προηγμένης τεχνολογίας, υψηλής ποιότητας γαλέττες καθώς και μείγματα γαλέττας με νιφάδες καλαμποκιού, τορτίγια, σκόνες τυριού και βότανα

Αποκλειστικές συνταγές και επιλεγμένα υλικά εξασφαλίζουν ελάχιστη απορρόφηση λαδιού

και μέγιστη τραγανότητα Ιδανικές για πανάρισμα κρέατος, ψαριού, τυριού και λαχανικών Κατάλληλες για τηγάνι, φούρνο ή μικροκύματα Διαθέσιμες σε διάφορα χρώματα και μεγέθη

N FEIZIDIS OE, Λ Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Χαλάνδρι 15234, Αθήνα, Τηλ: +30 210 6822 030, Fax: +30 210 6822 012, Email: info@feizidis gr www feizidis gr HALL 2 • BOOTH A13 ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΑΣ!

Έχεις έναν φί λο ΚΡΗΤΙΚΟ...

και ψηφιακά!

H ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα Supermarket με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χ ρόνια, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 450 καταστήματα σε 37 νομούς της χώρας, 6 κέντρα διανομής και πάνω από 3.500 εργαζόμενους. Η εταιρεία ανέπτυξε και εξελίσσει διαρκώς τις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση των πελατών.

Η πιστότητα και η επιβράβευση των πελατών είναι προτεραιότητα για την ΚΡΗΤΙΚΟΣ και γι’ αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες της να μετατρέψουν την φυσική τους κάρτα επιβράβευσης σε ψηφιακή μορφή και να την έχουν στο ψηφιακό τους πορτοφόλι (Apple Wallet ή Google Pay) ή στο ΚΡΗΤΙΚΟΣ App ώστε να βλέπουν το ενημερωμένο υπόλοιπο των πόντων τους και να την έχουν πάντα μαζί τους έτοιμη προς χ ρήση σε φυσικά καταστήματα.

Στο πλαίσιο της νέα εταιρικής επικοινωνίας η ΚΡΗΤΙΚΟΣ λάνσαρε και την ανανεωμένη εφαρμογή ΚΡΗΤΙΚΟΣ app όπου οι χ ρήστες έχουν την δυνατότητα εκτός από τις online αγορές τους, να δουν σ υγκεντρωμένα τα φυλλάδια ΚΡΗΤΙΚΟΣ, τα προνόμια και τους πόντους της club card ΚΡΗΤΙΚΟΣ, τις προσφορές, τα προϊόντα Επιλογή μου και τους Θησαυρούς της Ελλάδας Η νέα έκδοση του mobile app λοιπόν προσφέρει όλες τις παραπάνω δυνατότητες ακόμα πιο εύκολα, δεδομένου του βελτιστοποιημένου user experience και της υψηλής ταχύτητας του, εξασφαλίζοντας λιγότερα βήματα κι άρα μεγαλύτερη ευκολία κι άνεση στην περιήγηση και στην υποβολή μιας παραγγελίας

Στο website των Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ, μπορεί κανείς να πλοηγηθεί, να ανακαλύψει μοναδικές προσφορές ανάμεσα σε χιλιάδες προϊόντα, να κάνει τις αγορές του online μέσα από 3 διαφορετικές υπηρεσίες παράδοσης και να παραλάβει την παραγγελία του στην πόρτα ακόμα και αυθημερόν μέσα στην επόμενη ώρα. Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα, να ψωνίσει ό,τι χ ρειάζεται, χωρίς ελάχιστη παραγγελία ανάμεσα σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας και τυροκομικά με επιλογή βάρους και κοπής σαν να βρίσκεται στο κατάστημα της γειτονιάς του

Η ΚΡΗΤΙΚΟΣ αναπτύσσεται, δημιουργεί, ανανεώνεται και εξελίσσεται, έτσι ώστε να νιώθουμε ότι έχουμε έναν φί λο που που πάντα μας καταλαβαίνει και είναι εκεί για να υποστηρί ζει τ ις ανάγκες και τ ις επιθυμίες μας

ΑΠΟ

ΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥ ΝΩΝ

ΟΙ ΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓ ΚΥΡ ΙΑΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ • ΕΕ-27 • ΕΥΡΩΖΩΝΗ)

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ • ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ • ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ • ΕΕ-27 • ΕΥΡΩΖΩΝΗ)

Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στις επιχειρήσεις στους τέσσερις τομείς της οικονομίας και, από τον Μάιο του 2008, και στους καταναλωτές. Οι έρευνες αποτελούν μέρος του κοινού εναρμονισμένου προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG ECFIN) και τα αποτελέσματά τους χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δημοσιεύονται αναλυτικά στις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται κάθε μήνα με τη μορφή αυτής της έκδοσης στηρίζονται στα πρωτογενή, αναλυτικά στοιχεία για πάνω από 1000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπευτικό δείγμα 1500 καταναλωτών, όπως προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγει αποκλειστικά και μόνο το ΙΟΒΕ για την Ελλάδα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας εκπονούνται στο πλαίσιο του Κοινού Εναρμονισμένου Προγράμματος της Ε.Ε. για τις Έρευνες Επιχειρήσεων και Καταναλωτών (Joint Harmonised EU Programme of Business and Consumer Surveys) με τη στήριξη της Γενικής ∆ιεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (Directorate General for Economic and Financial Affairs | DG ECFIN

60 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

ΕΕ – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Ουσιαστικά αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριος διατηρήθηκε αμετάβλητος τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της διατήρησης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, Υπηρεσίες, Λιανικό εμπόριο και μεταξύ καταναλωτών, καθώς οι προσδοκίες στις Κατασκευές υποχώρησαν. Στη Βιομηχανία ο δείκτης παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,1) με τα αποθέματα σε μεγάλο ποσοστό να έχουν αποκλιμακωθεί, γεγονός που υποδεικνύει αύξηση στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, καθώς οι προσδοκίες για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν. Το Λιανικό εμπόριο (+0,0) διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω των αμετάβλητων εκτιμήσεων σε όλους τους επιμέρους παράγοντες που συνθέτουν τον δείκτη. Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα (+0,2), ως αποτέλεσμα της εξασθένισης στις προσδοκίες της μελλοντικής ζήτησης, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της τρέχουσας ζήτησης αλλά και των εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης. Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης εξασθένισε (-1,5) ως αποτέλεσμα των απαισιόδοξων προσδοκιών τόσο του επιπέδου παραγγελιών, όσο και των προβλέψεων για την απασχόληση. Τέλος όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οριακή μεταβολή του δείκτη (-0,2) οφείλεται στις ήπια αισιόδοξες εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την τρέχουσα και τη μελλοντική τους κατάσταση, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις απαισιόδοξες

προσδοκίες τους για την γενικότερη κατάσταση της χώρας και τις ήπια χαμηλότερες προθέσεις τους για μείζονες αγορές Σε ότι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε αισθητά Γερμανία (-2,2), ενώ βελτιώθηκε στην Ιταλία (+3,8), στην Πολωνία (+3,2), στην Γαλλία (+2,4), στην Ολλανδία (+1,9) και στην Ισπανία (+1,4). Αναλυτικότερα :

• Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ διαμορφώθηκε στις -9,0 μονάδες και στις9,4 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες υποχώρησαν τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, όπως και οι προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης, με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται και στις δύο περιοχές.

• Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +7,6 μονάδες στην ΕΕ και στις +8,8 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώθηκαν ήπια σε Ευρωζώνη και ΕΕ. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκαν σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της εξασθένισαν ήπια τόσο σε Ευρωζώνη όσο και σε ΕΕ.

• Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -4,1 μονάδες στην ΕΕ και στις -5,6 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύονται σε αμφότερες τις ζώνες, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις εξασθενούν οριακά, ενώ τα αποθέματα κλιμακώνονται ήπια και στις δύο περιοχές.

• Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -7,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -4,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν ελαφρά, ενώ παράλληλα οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών εντείνονται ήπια.

62 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

1 Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος είναι το σταθμισμένο άθροισμα των Δεικτών Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές, το Λιανικό Εμπόριο, τις Υπηρεσίες και του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης. Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG Ecfin

Διάγραμμα 1: Δείκτες Οικονομικού Κλίματος ΕΕ-27 και Ελλάδα (2000-2020=100, εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία)

Ιαν -13 Ιουλ -13

Ιαν -14 Ιουλ -14

Ιαν -15

Ιουλ -15 Ιαν -16

Ιουλ -16 Ιαν -17

Ιουλ -17

Ιαν -18 Ιουλ -18

Ιαν -19 Ιουλ -19 Ιαν -20

Ιουλ -20 Ιαν -21 Ιουλ -21 Ιαν -22 Ιουλ -22

Οικονομικό κλίμα EΕ Οικονομικό κλίμα Ευρωζώνη

Οικονομικό κλίμα Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2001-2023)

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG Ecfin

Ιαν -23 Ιουλ -23

Ιαν -24

• Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -16,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -16,1 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες κινήθηκαν ήπια ανοδικά σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκαν στην ΕΕ οι προβλέψεις για την εξέλιξή της στους επόμενους 12 μήνες. Ελαφρά απαισιόδοξες ήταν οι προβλέψεις για τη γενική

64 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας Πίνακας 1: Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (2000-2020=100, εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία)1 Περιοχή Ακραίες τιμές Μέσος όρος Min Max 2001-2023 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 ΕΕ-27 59,7 (Απρ. 2020) 117,1 (Μάρ. 2000) 99,3 110,6 111,0 103,8 87,4 110,0 101,0 95,2 Ευρωζώνη 60,9 (Απρ. 2020) 117,9 (ΙΟκτ. 2021) 99,3 110,5 110,8 103,6 88,0 110,7 101,8 96,2 Ελλάδα 79,0 (Αυγ. 2015) 119,9 (Ιούλ. 2000) 99,2 98,2 102,9 105,6 95,5 106,1 105,4 107,6 Περιοχή 2023 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ ΕΕ-27 97,6 97,5 97,1 97,2 95,4 94,2 94,0 93,4 93,1 93,5 93,8 95,8 Ευρωζώνη 99,4 99,2 98,6 98,8 96,4 95,4 94,6 93,8 93,8 93,7 94,0 96,3 Ελλάδα 105,7 107,3 106,7 108,3 107,4 109,3 110,5 111,4 107,5 105,4 105,4 105,8 Περιοχή 2024 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ ΕΕ-27 95,9 Ευρωζώνη 96,2 Ελλάδα 107,2
50 60 70 80 90 100 110 120 130

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ, με τις προβλέψεις για αγορές τους επόμενους μήνες να εξασθενούν σε αμφότερες τις ζώνες. ΕΛΛΑΔΑ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος κυρίως λόγω της Βιομηχανίας και των Κατασκευών

Ο

δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύεται τον πρώτο μήνα του 2024 και διαμορφώνεται στις 107,2 μονάδες, από 105,8 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, κατά μέσο όρο, οι αντίστοιχοι δείκτες παραμένουν αμετάβλητοι. Στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες, καταγράφεται ισχυρή βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και ηπιότερη στη Βιομηχανία, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται οριακή υποχώρηση. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διορθώνει την αύξηση της εορταστικής περιόδου και μειώνεται στο επίπεδο του Νοεμβρίου Αν και υπάρχουν έντονες αβεβαιότητες στο διεθνές εμπόριο, η εγχώρια βιομηχανία φαίνεται να αναμένει σχετική βελτίωση της δυναμικής της, ενώ και οι Κατασκευές κινούνται έντονα ανοδικά, με επιταχυνόμενες επενδύσεις και σημαντικό ύψος ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων. Στα νοικοκυριά, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η πίεση από τη γενική άνοδο του επιπέδου τιμών παραμένει, άλλωστε ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πρόβλημα και κατά το τρέχον έτος παρά την άνοδο των επιτοκίων που έχει λάβει χώρα. Όμως, η παρατεταμένη σχετική καλοκαιρία, κατά το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, συνεχίζει να αμβλύνει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά. Συνολικά, παραμένουν οι προσδοκίες για θετική πορεία της οικονομίας, με άνοδο των επενδύσεων που θα επιδράσει θετικά στην αγορά και με μείωση της ανεργίας κατά το 2024.

Αναλυτικότερα:

 στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα όμως αποκλιμακώθηκαν ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν σημαντικά

 στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίστηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

 στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται αμετάβλητο, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων εξασθενούν έντονα.

 στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν αισθητά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται ήπια

 στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, εξασθένισαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και υποχώρησε η πρόθεση για αποταμίευση.

66 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μικρή βελτίωση προσδοκιών λόγω σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων της παραγωγής

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε ήπια τον Ιανουάριο, στις 101,0 μονάδες, από 94,1 μονάδες τον Δεκέμβριο Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώθηκε. Αναλυτικά:

α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, διαμορφώθηκε στις -20 (από -15) μονάδες τον Ιανουάριο με το 30% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 10% να αναφέρει το αντίθετο

β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε σημαντικά (+19 μονάδες από +2 μονάδες), με το 34% (από 25%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 15% μείωσή της γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο αποκλιμακώνεται στις +6 μονάδες, με το 2 0% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα.

δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν μικτές τάσεις: οι αρνητικές προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες στράφηκαν θετικές στις +10 (από -4) μονάδες, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν ελαφρά (-31 από -29 μονάδες).

Πίνακας 2: Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία Τομέας Ακραίες τιμές Μέσος όρος

Βιομηχανία (2000-2010=100)

101,0

Σημείωση: Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υπολογίζεται με βάση τις προβλέψεις παραγωγής, τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση Πηγή: IOBE

ε) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενισχύθηκαν στους 5,5 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 72,9 %, από 76,3% τον Οκτώβριο στ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση εξασθένισε και διαμορφώθηκε στις -4 από τις1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης να ενισχύεται στο 15 % (από 11 %), αλλά και ένα 19% (από 13%) να αναμένει μείωσή της.

ζ) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποχώρησε οριακά, με το 15% από 11% τον προηγούμενο μήνα, να αναμένει μείωσή τους.

68 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
Min Max 2001-2023 2018 2019 2020 2021 2022 2023 66,2 (Φεβ. 2009) 117,6 (Μάιος 2000) 97,3 102,8 103,6 93,9 106,3 105,5 104,0 2023 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ 107,4 111,5 109,2 108,9 105,1 108,6 104,6 106,4 100,5 96,5 95,3 94,1 2024 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

η) Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 37% των

επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, το 27% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 13% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 6% άλλους συγκυριακούς λόγους.

θ) Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων εξασθένισαν έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την αγορά της ΕΕ (-3 απο +1 μον. ο δείκτης), υποχώρησαν εντονότερα ως προς την εγχώρια αγορά (+6 μον ο δείκτης από +11 μον.), ενώ ενισχύθηκαν ελαφρά ως προς τις λοιπές αγορές (+6 από +3 μον. το ισοζύγιο)

Διάγραμμα 2: Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία (2000-2010=100)

Ιαν/13

Ιουλ/13

Ιαν/14

Ιουλ/14

Ιαν/15

Ιουλ/15 Ιαν/16

Ιουλ/16

Ιαν/17

Ιουλ/17

Ιαν/18

Ιουλ/18

Ιαν/19

Ιουλ/19 Ιαν/20

Ιουλ/20 Ιαν/21

Ιουλ/21

Ιαν/22

Ιουλ/22

Ιαν/23

Βιομηχανία - Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2001-2023)

Βιομηχανία - Ευρωζώνη (άξονας δεξιά)

Ιουλ/23 Ιαν/24

Πηγή: IOBE, DG Ecfin. Ο δείκτης για την Ευρωζώνη είναι υπό μορφή ισοζυγίου και αντλείται από τη DG Ecfin

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον παραμένει, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Ιανουάριο το 51 % των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, έναντι 5 0% τον Δεκέμβριο

Σε επίπεδο βασικών τομέων, ο δείκτης προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκε αισθητά στις 100,7 μονάδες (από 91,3 μον.). Σημειώθηκε έντονη βελτίωση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ αντίθετα οι ήπια αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες εντάθηκαν και τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν. Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης βελτιώθηκε ήπια στις 124,2 μονάδες, από 118,3 τον προηγούμενο μήνα. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται στις έντονα ανοδικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες με τα αποθέματα να κλιμακώνονται ήπια και τις παραγγελίες να διατηρούνται αμετάβλητες. Μικρή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 94,4 (από 91,7) μονάδες, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να εντείνονται ελαφρά, την παραγωγή τους

70 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
-50 -40 -30 -20 -10 0 10 20 50 60 70 80 90 100 110 120 130

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

προσεχείς μήνες να διατηρείται ισοσκελισμένη και τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται σημαντικά

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Σημαντική ενίσχυση των προσδοκιών σε Ιδιωτικά και Δημόσια έργα

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο, στις 172,7 μονάδες (από 160,0 μον. τον Δεκέμβριο), παραμένοντας σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (104,8 μονάδες). Αυτή η έντονη μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής ενίσχυσης των προσδοκιών τόσο στα Δημόσια έργα, όσο και στις Ιδιωτικές Κατασκευές. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων στράφηκαν σε θετικές, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση διατηρήθηκαν αμετάβλητες Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στις +9 από -8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με το 31% (από 25%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει αισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών το επόμενο τρίμηνο. Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης διατηρήθηκε στις +35 μονάδες, με το 38% (από 37 %) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας

στον τομέα και ένα 3 % να εκτιμά μείωσή τους. Στα υπόλοιπα στοιχεία, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών ενισχύονται ήπια και διαμορφώνονται στις +38 (από +32) μονάδες, ενώ στο πεδίο των τιμών, οι πληθωριστικές προσδοκίες ενισχύθηκαν αισθητά (+44 από +36 μον. ο δείκτης). Τέλος, το 12 % (από 8%) των επιχειρήσεων αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις (42%) επισημαίνουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία τους, ένα 14 % την ανεπαρκή χρηματοδότηση, αλλά και ένα 10% την έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού

Πίνακας 3: Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές

Τομέας Ακραίες τιμές Μέσος όρος

Κατασκευές (2000-2010=100)

Σημείωση: Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υπολογίζεται με βάση τις εκτιμήσεις για το πρόγραμμα των εργασιών και τις προβλέψεις για την απασχόληση

Πηγή: ΙΟΒΕ

Στην ερώτηση σχετικά με το βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον, φαίνεται αυτή να ενισχύεται, καθώς το 68,1% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, έναντι 58,5% τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά στους επιμέρους κλάδους:

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές και διαμορφώθηκε στις 180,8 μονάδες (από 169,3), επίπεδο έντονα υψηλότερο του αντίστοιχου περυσινού (70,5 μον.). Οι ήπια αισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο

72 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
Min Max 2001-2023 2018 2019 2020 2021 2022 2023 14,3 (Απρ. 2020) 155,7 (Μάρ. 2000) 85,0 58,1 58,1 62,7 127,5 114,5 142,3 2023 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ 104,8 158,2 172,7 148,5 156,6 132,2 132,0 127,8 115,2 151,5 148,2 160,0 2024 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ
172,7

ΤΩΝ SUPER MARKET

Ευχαριστούµε που µας κάνατε την πρώτη Ελληνική δύναµη στο λιανεµπόριο τροφίµων.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ! join us www.elomas.gr
ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΟΥ

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

προγραμματισμένων εργασιών ενισχύθηκαν ελαφρά (+26 από +20 μονάδες), ενώ παράλληλα

διατηρήθηκαν υψηλά οι προσδοκίες για την απασχόληση οι οποίες διαμορφώθηκαν στις +49 (από +37) μονάδες. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά και διαμορφώθηκαν στις +52 (από +38 μον. ο δείκτης), ενώ ως προς τις τιμές, οι πληθωριστικές τάσεις ενισχύθηκαν έντονα (+62 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο από +51 τον Δεκέμβριο). Τέλος, μόλις το 5% των επιχειρήσεων δεν αναφέρει προσκόμματα στη λειτουργία του. Αντίθετα το 54 % των επιχειρήσεων αναφέρουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού, το 8% τη χαμηλή ζήτηση και το 11% την ανεπάρκεια χρηματοδότησης, με το μόλις 3% να αναφέρει άλλους συγκυριακούς παράγοντες ως βασικά εμπόδια λειτουργίας τους.

Διάγραμμα 3: Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές (2000-2010=100)

Ιαν/13

Ιουλ/13

Ιαν/14

Ιουλ/14

Ιαν/15

Ιουλ/15

Ιαν/16

Ιουλ/16

Ιαν/17

Ιουλ/17

Ιαν/18

Ιουλ/18

Ιαν/19

Ιουλ/19

Ιαν/20

Ιουλ/20

Ιαν/21

Ιουλ/21 Ιαν/22

Ιουλ/22

Ιαν/23

Κατασκευές - Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2001-2023)

Κατασκευές - Ευρωζώνη (άξονας δεξιά)

Ιουλ/23

Ιαν/24

Πηγή: IOBE, DG Ecfin. Ο δείκτης για την Ευρωζώνη είναι υπό μορφή ισοζυγίου και αντλείται από την DG Ecfin

Έντονη βελτίωση έναντι του Δεκεμβρίου παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων. Διαμορφώθηκε στις 158,8 (από 142,0 τον Δεκέμβριο) μονάδες, αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδό του (139,2 μον.). Ως προς το πρόγραμμα εργασιών του κλάδου, ο αρνητικός δείκτης των -37 μονάδων τον Δεκέμβριο αμβλύνθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στις -6 μονάδες. Στις προβλέψεις για την απασχόληση, το σχετικό θετικό ισοζύγιο υποχώρησε στις +22 (από +31) μονάδες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου (71%) αναμένουν τις ίδιες θέσεις απασχόλησης, ενώ μόλις το 4% προβλέπει μείωσή τους. Διατήρηση στις +25 μονάδες παρουσίασε ο δείκτης εκτιμήσεων για το επίπεδο των τρεχουσών εργασιών, ενώ παράλληλα το ισοζύγιο των τιμών σημείωσε μικρή ενίσχυση και διαμορφώθηκε στις +27 μονάδες Τέλος, το 18 % των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 32% να αναφέρει την έλλειψη εργατικού δυναμικού, άλλο ένα 17% την έλλειψη χρηματοδότησης και ένα 14% άλλους συγκυριακούς παράγοντες ως το βασικότερο εμπόδιο λειτουργίας τους.

74 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
-30 -20 -10 0 10 20 0 20 40 60 80 100 120 140 160 180 200
ΤΑΤΟЇΟΥ 73 (1ος όροφος) & Χ. Τρικούπη, 14564 Κηφισσιά Τ. 2105778651 | www.aaspida.net • aspida1@otenet.gr

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Μικρή υποχώρηση στις προσδοκίες, απαισιοδοξία για τις πωλήσεις το επόμενο διάστημα

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο εξασθένισε ήπια τον Ιανουάριο στις 110,1 μονάδες, από 114,5 μονάδες τον Δεκέμβριο Η μικρή αυτή υποχώρηση είναι αποτέλεσμα

της επιδείνωσης των προσδοκιών σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους, με εξαίρεση τον κλάδο Οχημάτων-Ανταλλακτικών που κινείται ανοδικά. Αναλυτικά, οι θετικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν οριακά στις +56 (από +58) μονάδες, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο εξασθενούν έντονα και διαμορφώνονται στις +16 (από +28) μονάδες. Οι νέες παραγγελίες ενισχύονται ελαφρά (+21 από +16 μονάδες), ενώ τα αποθέματα διατηρούνται στις +20 μονάδες Από την άλλη πλευρά, οι αισιόδοξες προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν σημαντικά (+2 από +27 μονάδες), ενώ ως προς τις τιμές, το 49 % αναμένει άνοδο, ενδεικτικό των πληθωριστικών πιέσεων. Ως προς το βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον αυτός ενισχύεται έντονα, καθώς το 50,5 % θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 41,8% τον προηγούμενο μήνα.

Οι προσδοκίες στους επιμέρους κλάδους είναι πτωτικές, με εξαίρεση τον κλάδο ΟχημάτωνΑνταλλακτικών Αναλυτικά:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός υποχώρησε αισθητά τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις 92,8 (από 111,7) μονάδες, ήπια χαμηλότερα σε σχέση με το περυσινό επίπεδο (101,1 μον.). Οι τρέχουσες πωλήσεις διατηρήθηκαν θετικές αλλά περιορίστηκαν στις +44 (από +70) μονάδες, ενώ παράλληλα οι αισιόδοξες προσδοκίες για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου εξασθένισαν έντονα στις +5 (από +35) μονάδες. Τα αποθέματα κλιμακώνονται αισθητά και διαμορφώνονται στις +19 μονάδες, ενώ παράλληλα υποχωρούν σημαντικά οι παραγγελίες προς προμηθευτές. Το θετικό ισοζύγιο των προβλέψεων για την απασχόληση υποχωρεί σημαντικά και στρέφεται αρνητικό (-4 από +39 το σχετικό ισοζύγιο), ενώ οι πληθωριστικές τάσεις των τιμών ενισχύονται έντονα (+43 από +22 μονάδες).

Πίνακας 4: Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο Τομέας Ακραίες τιμές Μέσος όρος

Λιανικό

Σημείωση: Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υπολογίζεται με βάση τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις για τις πωλήσεις και τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων. Πηγή: ΙΟΒΕ

Έντονα πτωτικά κινείται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Υφάσματα – Ένδυση –Υπόδηση, υποχωρώντας στις 40,8 (από 96,3) μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα από το αντίστοιχο

76 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
Min Max 2001-2023 2018 2019 2020 2021 2022 2023 52,6 (Ιούλ. 2010) 128,7 (Μάιος 2007) 94,5 104,5 109,6 87,9 100,2 94,9 115,7 2023 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ 106,9 113,3 114,5 119,2 116,3 115,9 117,7 120,0 124,3 112,8 112,6 114,5 2024 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ 110,1
Εμπόριο (20002010=100)

Γίνε μ έλο ς του Ο μίλου Αγορών Ε Λ.ΕΤ.Α.

και απ οκόμισε κέρδη

4 47470

Κα τα στ ήματα PROTON

Ο Ό μιλο ς Αγορών Ε Λ.ΕΤ.Α . ε ίναι μια δυναμικ ή οντότητα σ τον κ λάδ ο των supermarkets. Γίνε , κι’ εσύ, ε νεργό μέλος σ τον Ό μιλο και αποκόμισε κέρδη από μια σειρ ά π ρονομίων (αντα γωνιστικές συμφωνίες , π ροωθητικές ε νέργειες , 12 ε νημερωτικά φυλλάδια, έ κδοση του περιοδικού PROΤΙΜΩ, π αρουσία στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης).

ΝΕ Α Ε ΛΛΗΝΙΚΗ Ε ΤΑΙΡΕΙ Α Α ΓΟΡΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α .Ε . (ΕΛ.ΕΤ.Α.)

Κ. Παλαιολόγου 17, 175 64 Π. Φάληρο, Τηλ.: 210 2724 511, Fax: 210 2724 512, e-mail: info@eleta.gr | www.protonmarkets.gr

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας επίπεδο πέρυσι (113,1 μον.). Οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν κατακόρυφα και στρέφονται έντονα αρνητικές (-58 από +29 μονάδες), ενώ παράλληλα κινούνται οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα που διαμορφώνονται πλέον στις --58 (από -29) μονάδες Τα αποθέματα κλιμακώνονται έντονα και από κανονικά για την εποχή τον προηγούμενο μήνα διαμορφώνονται στις +58 μονάδες, ενώ οι παραγγελίες προς προμηθευτές διατηρούνται αρνητικές στις -71 μονάδες (από -7 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Από την άλλη πλευρά, υποχωρούν κατακόρυφα οι προβλέψεις για την απασχόληση, ενώ αντίθετα στις τιμές το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται σημαντικά

Οι προσδοκίες στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού εξασθενούν ήπια και ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται τον Ιανουάριο στις 117,7 (από 123,8) μονάδες, αισθητά υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (101,0 μον.). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αν και υποχώρησαν, διατηρήθηκαν σε θετικά επίπεδα, στις +24 μονάδες (από +44), ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις στις πωλήσεις στο επόμενο διάστημα εξασθένισαν έντονα (+33 από +56 μονάδες). Από την άλλη πλευρά, το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώθηκε, με τις παραγγελίες προς προμηθευτές να ενισχύονται οριακά και να διαμορφωθούν στις +36 (από +33) μονάδες. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχωρούν έντονα και διαμορφώνονται στις +32 μονάδες (από +54 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης συνεχίζει να υποδηλώνει αύξηση (+35 από +46 μονάδες).

Διάγραμμα 4: Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο (2000-2010=100)

Ιαν/13

Ιουλ/13

Ιαν/14

Ιουλ/14

Ιαν/15

Ιουλ/15

Ιαν/16

Ιουλ/16

Ιαν/17

Ιουλ/17

Ιαν/18

Ιουλ/18

Ιαν/19

Ιουλ/19 Ιαν/20

Ιουλ/20 Ιαν/21

Ιουλ/21 Ιαν/22 Ιουλ/22

Λιανικό Εμπόριο - Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2001-2023)

Ιαν/23

Ιουλ/23

Ιαν/24

Λιανικό Εμπόριο - Ευρωζώνη (άξονας δεξιά)

Πηγή: IOBE, DG Ecfin. Ο δείκτης για την Ευρωζώνη είναι υπό μορφή ισοζυγίου και αντλείται από την DG Ecfin Ήπια βελτίωση σημειώνεται τον Ιανουάριο στις επιχειρηματικές προσδοκίες στα Οχήματα –Ανταλλακτικά, στις 128,0 (από 122,8) μονάδες, αισθητά υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (116,4 μονάδες). Οι τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου ενισχύονται ήπια και διαμορφώνονται στις +56 από +51 μονάδες, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου εξασθενούν ήπια στις +23 (από +30) μονάδες. Τα αποθέματα

78 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
-40 -35 -30 -25 -20 -15 -10 -5 0 5 10 0 20 40 60 80 100 120 140

ΙΟΒΕ

- DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

αποκλιμακώνονται ήπια (+13 από +29 μονάδες), με τις παραγγελίες προς προμηθευτές να ενισχύονται σημαντικά στις +41 (από +15) μονάδες. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται οριακά και διαμορφώνονται στις +6 (από +5) μονάδες, ενώ τέλος, ως προς τις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται σε έντονα πληθωριστικά επίπεδα, στις +37 μονάδες.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Πολυκαταστήματα, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 112,6 μονάδες από 117,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρούνται έντονα θετικές στις 95 μονάδες, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου από ήπια θετικές εξασθενούν και στρέφονται αρνητικές (-2 από +7 μονάδες). Τα αποθέματα διαμορφώνονται σε ήπια αρνητικά επίπεδα (-2 μονάδες), ενώ παράλληλα οι έντονα θετικές προβλέψεις για παραγγελίες προς προμηθευτές διατηρούνται και διαμορφώνονται καθολικά θετικές. Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα διατηρούνται οι προβλέψεις για την απασχόληση, ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης παραμένει στις +98 μονάδες.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Αισθητή υποχώρηση των προσδοκιών, απαισιοδοξία για τη ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες υποχώρησε αισθητά , στις 110,6 μονάδες, από 119,3 τον Δεκέμβριο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποκλιμακώνονται αισθητά, ενώ παράλληλα υποχωρούν έντονα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις ωστόσο για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να βελτιώνονται ήπια. Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινείται αισθητά πτωτικά, στις +24 μονάδες (από +38), ενώ παράλληλα ο δείκτης εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση διαμορφώνεται στις +26 (από +47) μονάδες. Ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου στις +37 (από +32) μονάδες, ενώ αντίστοιχα εκείνες για την απασχόληση ενισχύονται ελαφρά και διαμορφώνονται στις +29 (από +23) μονάδες Στις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται ήπια και διαμορφώνεται στις +27 μονάδες. Στην ερώτηση σχετικά με το βαθμό αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον, το 44% θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, έντονα υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (34%).

Πίνακας 5: Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες Τομέας Ακραίες τιμές

Σημειώσεις: Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υπολογίζεται με βάση την κατάσταση της επιχείρησης, καθώς και τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης Πηγή: IOBE

80 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
Μέσος
Min Max 2002-2023 2018 2019 2020 2021 2022 2023 46,9 (Ιουν. 2020) 140,2 (Ιούλ. 2000) 90,5 97,0 97,7 76,0 104,7 106,8 109,7 2023 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ 93,0 94,5 102,2 116,2 112,1 113,0 119,6 114,5 109,5 104,7 117,3 119,3 2024 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ 110,6
όρος Υπηρεσίες (2000-2010=100)
Berlin Packaging Greece Παπάζογλου 3, Τ.Κ. 17778, Ταύρος | Τ.: +30 216 8003666 info.athens.gr@berlinpackaging.com • www.berlinpackaging.gr

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

Σε

κλάδων. Αναλυτικότερα:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία, ενισχύεται ήπια στις 113,4 (από 105,2) μονάδες Οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων στρέφονται αρνητικές, στις -5 μονάδες από +9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ παράλληλα, αμετάβλητες διατηρούνται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (+7 από +8 μονάδες), με τις ήπια θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της

ζήτησης να ενισχύονται σημαντικά στις +49 (από +9) μονάδες. Οι προβλέψεις για την

απασχόληση βελτιώνονται σημαντικά στις +48 μονάδες (από +9 μονάδες), ενώ ο δείκτης των τιμών διατηρείται σε έντονα πληθωριστικά επίπεδα και διαμορφώνεται στις +35 μονάδες.

Ήπια ανοδικά κινείται ο δείκτης προσδοκιών στους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς

Οργανισμούς (χωρίς Τράπεζες), στις 144,2 (από 136,2) μονάδες, σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με εκείνο του προηγούμενου έτους (90,6 μον.) Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν θετικές στις +41 (από +33 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), όπως και εκείνες της τρέχουσας ζήτησης (+35 από +33 μονάδες) Από την άλλη, αισθητά ανοδικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις +59 μονάδες (από +44), ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν ελαφρά στις +41 μονάδες. Στις προσδοκίες για τις τιμές, ο σχετικός δείκτης διατηρήθηκε σε πληθωριστικά επίπεδα και διαμορφώθηκε στις +24 μονάδες.

Διάγραμμα 5: Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες (2000-2010=100)

Ιαν/13

Ιουλ/13

Ιαν/14

Ιουλ/14

Ιαν/15

Ιουλ/15

Ιαν/16

Ιουλ/16

Ιαν/17

Ιουλ/17

Ιαν/18

Ιουλ/18

Ιαν/19

Ιουλ/19

Ιαν/20

Ιουλ/20

Ιαν/21

Ιουλ/21

Ιαν/22

Ιουλ/22

Υπηρεσίες - Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2002-2023) Υπηρεσίες - Ευρωζώνη (άξονας δεξιά)

Ιαν/23

Ιουλ/23

Ιαν/24

Πηγή: IOBE, DG Ecfin. Ο δείκτης για την Ευρωζώνη είναι υπό μορφή ισοζυγίου και αντλείται από την DG Ecfin Αισθητά ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες, στις 124,1 (από 114,2μονάδες), επίπεδο υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο

82 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
επίπεδο βασικών κλάδων οι τάσεις είναι μικτές μεταξύ των εξεταζόμενων
-60 -50 -40 -30 -20 -10 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

περυσινό (105,9 μον.). Στους βασικούς δείκτες, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύεται σημαντικά (+62 από +9 μονάδες), με τις θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να κινούνται ήπια ανοδικά (+53 από +47 μονάδες). Αντίθετα, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης εξασθένισαν έντονα στις +23 (από +48) μονάδες, με τις προβλέψεις για την απασχόληση να διαμορφώνονται σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στις +53 (από +43) μονάδες. Από την άλλη πλευρά η πληθωριστική τάση εξασθένισε στις +23 (από +34) μονάδες.

Μικρή υποχώρηση παρουσιάζει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και

Ανάπτυξη Λογισμικού και διαμορφώνεται στις 108,8 (από 110,3) μονάδες, αισθητά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι (92,9 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητες (+28 από +29 μονάδες), ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώνονται στις +33 (από +24) μονάδες. Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης υποχώρησαν σημαντικά στις +33 (από +47 )μονάδες, όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση (+33 από +53 μονάδες).

Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές ενισχύθηκαν ήπια και διαμορφώθηκαν στις +33 μονάδες

Ελαφρώς πτωτικά κινούνται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις Χερσαίες Μεταφορές, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 114,6 (από 115,1) μονάδες. Οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση υποχωρούν αισθητά και διαμορφώνονται στις +6 (από +21) μονάδες, ενώ αντίστοιχα κινούνται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (+50 από +62 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Έντονα ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, (στις +50 από +25 μονάδες ο σχετικός δείκτης), με τις αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου να στρέφονται σε ήπια θετικά επίπεδα (στις +4 από -13 μονάδες). Το ισοζύγιο των τιμών κινείται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα όπως και τον προηγούμενο μήνα.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διόρθωσε την «εορταστική» αύξηση και τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις -46,3 μονάδες, έναντι -40,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Επανήλθε έτσι στα επίπεδα του Νοεμβρίου 1 . Και αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –34,1 και την Σλοβενία (-28,2) να ακολουθούν. Σημειώνεται επιδείνωση προσδοκιών τόσο για την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και την προσωπική τους. Παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού η πίεση παραμένει, ενώ η παρατεταμένη καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα, συνεχίζει να αμβλύνει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους. Άλλωστε η ισχυρή άνοδος των επιτοκίων δεν έχει ακόμη μειώσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό ο οποίος αναμένεται να παραμείνει πρόβλημα προσεχώς. Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης, για τέταρτη φορά μέσα στο 2023 βρίσκεται η Λιθουανία (+2,4) αλλά και η Πολωνία (+1,6) με την τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να συνεπάγεται ουσιαστικά αισιοδοξία από τους καταναλωτές της χώρας. Οι μέσοι 1 Από τον Απρίλιο του 2022, η μέθοδος εποχικής προσαρμογής των στοιχείων της Έρευνας άλλαξε. Ακολούθως, όλα τα προηγούμενα αποτελέσματα έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς.

84 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ

Η “Άλφα Γεύση” ιδρύθηκε το 1998 µε έδρα την Κατερίνη και στόχο την παραγωγή παραδοσιακών σαλατών, όπως Τυροκαυτερή µε τυρί Φέτα Π.Ο.Π., Τζατζίκι µε Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, Κοπανισµένη µε τυρί Φέτα Π.Ο.Π. και Κόκκινες Πιπεριές Φλωρίνης. Στην γκάµα προστέθηκαν και πολλά νέα εκλεκτά είδη όπως: Χούµους, Γιαούρτι µε Φέτα και Τοµάτα Λιαστή, Cream Cheese µε Φέτα και Στραγγιστό Γιαούρτι και πολλές ακόµη εναλλακτικές συνταγές.

Η “Άλφα Γεύση” έχει ως φιλοσοφία της να δηµιουργεί ποιοτικά προϊόντα, στην αυθεντική τους µορφή. Βασίζεται µόνο σε αγνές και ελληνικές πρώτες ύλες, όπως το τυρί Φέτα Π.Ο.Π., το Ελληνικό Στραγγιστό Γιαούρτι, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, κτλ.. Έχει αναπτύξει αποκλειστικές-παραδοσιακές συνταγές που χαρίζουν θρεπτική αξία στο προϊόν και αξεπέραστη γεύση! Η “Άλφα Γεύση” είναι βασικός προµηθευτής των µεγαλύτερων αλυσίδων Super Market στην Ελλάδα, όπως: Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, The Mart, Metro, κτλ. Επιπλέον, υπάρχει αναπτυσσόµενη παρουσία της εταιρείας στο εξωτερικό, µε σαλάτες κυρίως υπό την δική της επωνυµία (“Alpha Gefsi”) σε διάφορες χώρες του κόσµου, όπως: Γερµανία, Αγγλία, Σουηδία, Γαλλία, Β. Αµερική, Χογκ Κογκ, Μακάου, Μάλτα, Κόσοβο κτλ.. Η “Άλφα Γεύση” είναι πιστοποιηµένη από διεθνής οργανισµούς διασφάλισης ποιότητας (BRC, IFS & ISO22000) και συµµετέχει κάθε χρόνο ανελλιπώς σε εκθέσεις τροφίµων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ Ε∆ΕΣΜΑΤΑ ΑΒΕΕ ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΗ | ΤΗΛ.: 23510 73126-38511 | FAX: 23510 31610 | www.alphagefsi.gr | e-mail: giorgos@alphagefsi.gr Produce d i n Greece Παράγεται στην Ελλάδ α

ευρωπαϊκοί

Αναλυτικά:

● Μικρή υποχώρηση στις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των

νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες

Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες κλιμακώνονται ήπια τον Ιανουάριο στις -52,7 μονάδες (έναντι45,6). Το 65% (από 61%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 2% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -14,9 και -15,2 μονάδες αντίστοιχα.

Πίνακας 6: Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών (εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία)

Περιοχή Ακραίες τιμές Μέσοι όροι

ΕΕ-27 -24,0

Ευρωζώνη -16,1

Ελλάδα -46,3

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG Ecfin

● Περισσότερο απαισιόδοξες οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν ήπια τον Ιανουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -45,2 (από -38,6) μονάδες τον Δεκέμβριο. Το 59% (από 53%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 6% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -6,0 και -5,8 μονάδες αντίστοιχα.

● Περισσότερο απαισιόδοξες οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Ο

αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε αισθητή ενίσχυση τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις -44,0 (από –35,4) μονάδες Το 62% (από 54%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 18% (από 21%) το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -26,0 και -23,0 μονάδες αντίστοιχα.

86 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας δείκτες διαμορφώθηκαν στις -16,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -16,1 μονάδες στην Ευρωζώνη.
Min Max 2001-2023 2018 2019 2020 2021 2022 2023
(Ιουν. 2022) -1,7 (Μάιος 2000) -11,7 -4,1 -6,1 -14,5 -8,5 -23,0 -18,5 Ευρωζώνη -24,4 (Μάρ. 2009) -1,9 (Μάιος 2000) -12,0 -4,8 -7,0 -14,2 -7,5 -21,9 -17,4 Ελλάδα -80,8 (Φεβρ. 2012) +3,2 (Απρ. 2000) -41,1 -44,0 -19,8 -32,5 -35,4 -50,7 -40,0 Περιοχή 2023 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ ΕΕ-27 -22,0 -20,6 -20,7 -18,9 -18,5 -17,5 -16,3 -16,9 -18,6 -18,4 -17,5 -16,0 Ευρωζώνη -20,7 -19,0 -19,1 -17,5 -17,4 -16,1 -15,2 -16,0 -17,7 -17,9 -17,0 -15,1 Ελλάδα -41,4 -47,4 -41,1 -44,6 -34,5 -31,0 -28,6 -35,4 -45,0 -44,7 -45,6 -40,3 Περιοχή 2024 Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ
-27 -16,2
ΕΕ

-70

-80

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

Διάγραμμα 6: Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών (εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία)

Ιαν -13 Ιουλ -13 Ιαν -14 Ιουλ -14 Ιαν -15 Ιουλ -15 Ιαν -16 Ιουλ -16 Ιαν -17 Ιουλ -17 Ιαν -18 Ιουλ -18 Ιαν -19 Ιουλ -19 Ιαν -20 Ιουλ -20 Ιαν -21 Ιουλ -21 Ιαν -22 Ιουλ -22 Ιαν -23 Ιουλ -23 Ιαν -24

Καταναλωτική εμπιστοσύνη E.E Καταναλωτική εμπιστοσύνη Ευρωζώνη Καταναλωτική εμπιστοσύνη Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2001-2023)

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG Ecfin

● Οριακή υποχώρηση στην πρόθεση για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) εξασθένισε οριακά με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -42,0 (από -41,7) μονάδες. Το 51% (από 53 %) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες

ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 7 % (από 5%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -17,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -19,0 μονάδες στην Ευρωζώνη.

● Αισθητή εξασθένιση της πρόθεσης για αποταμίευση

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες εξασθένισε αισθητά τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις –65,0 μονάδες (από -61,6). Το 82 % των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +5,0 μονάδες τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.

● Μικρή επιδείνωση στις προβλέψεις για την ανεργία Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες κλιμακώθηκε τον Ιανουάριο, στις +12,0 μονάδες, από +9,1 τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας ενισχύθηκε στο 36% (από 32%), με το 22 % των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +19,0 και +17,0 μονάδες.

88 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
-60 -50 -40 -30 -20 -10 0

The dairy Exarhos is operating SINCE 1948 in Elassona, a small town under the Olympous. Its a modern unit grounded with the latest technological developments.

All these years developed rapidly, always axiopoiontas and correctly applying the developments in the production of proionton.

TODAY IS TO PRESENT A WELL-EQUIPPED DAIRY IN AN AREA OF 4800 M MODERN TECHNOLOGY WITH A CERTIFIED LABORATORY (SELF) AND HIGHLY TRAINED STAFF.

The milk is collected from the mountainous region of Elassona and 70% sheep and goats 30% (protected designation of origin).

The company EXARHOS based on the quality of its products, WHICH ARE AVAILABLE IN THE DOMESTIC AND EXTERNAL MARKETS.

www.exarhos.gr, email sales@exarhos.gr

www.exarhos.gr, email sales@exarhos.gr

tel.2493023877, fax.2493025161

tel.2493023877, fax.2493025161

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

Διάγραμμα 7: Ενδεικτικές μεταβλητές της έρευνας καταναλωτών το επόμενο 12μηνο

ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

δεν γνωρίζω 2%

καθόλου πιθανή 67%

πολύ πιθανή 2%

αρκετά πιθανή 14%

όχι πιθανή 15%

ελαφρά μείωση 18%

δεν γνωρίζω 10%

αισθητή αύξηση 16%

αμετάβλητη 32%

ελαφρά αύξηση 20%

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

μείωση 3% δεν γνωρίζω 10%

σχεδόν αμετάβλητες 18%

αύξηση με βραδύτερο ρυθμό 18%

Πηγή: ΙΟΒΕ

αύξηση με ταχύτερο ρυθμό 21%

αύξηση με τον ίδιο ρυθμό 30%

δεν γνωρίζω 2%

πολύ λιγότερες 41%

● Κλιμάκωση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών

λίγο περισσότερες 4%

σχεδόν αμετάβλητες 42% λίγο λιγότερες 10%

Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες κλιμακώθηκε αισθητά τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις +31,0 μονάδες, έναντι +24,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Το 60 % (από 51%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 15 % (από 18%) αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +11,0 μονάδες αντίστοιχα.

● Εξασθένιση του ποσοστού που «αντλεί από τις αποταμιεύσεις του» Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 67%, ενώ στο 8% από 11% υποχώρησε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 19% (από 21%) του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 6%.

● Ενίσχυση του ποσοστού των νοικοκυριών που είναι αβέβαια για τη μελλοντική οικονομική κατάστασή τους

90 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
trepxE s in PerishableAirfreightExportsf ro m eceerG

THE WORLD OF GREEK EXPORTERS

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές

οικονομικές εξελίξεις, το 63% έκρινε τον Ιανουάριο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 56 % τον προηγούμενο μήνα.

Τον Ιανουάριο, εξετάζονται σε τριμηνιαία βάση στην έρευνα καταναλωτών τρία πρόσθετα ζητήματα, τα οποία εξειδικεύουν περισσότερο την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητο, κατοικία) και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση. Αναλυτικά:

• Αισθητή επιδείνωση παρουσίασε τον Ιανουάριο η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -93,2 (από -88,0 τον Οκτώβριο) μονάδες. Αυτή η επίδοση παραμένει αισθητά δυσμενέστερη από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στις -66,0 (από -67,4) και68,4 (από -69,8) μονάδες, στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Το 97,6% (από 95,6 %) των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο εντός του προσεχούς 12μήνου.

• Υποχώρηση σημειώθηκε στην πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -94,5 (από -91,8) μονάδες, ισοζύγιο επίσης αρκετά χειρότερο από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς αυτός διαμορφώθηκε στην ΕΕ στις -79,1 (από -79,6) και στην Ευρωζώνη στις -80,8 (από81,1) μονάδες. Το 2,4 % (από 3,3 %) των νοικοκυριών εγχωρίως δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.

• Μικρή εξασθένιση καταγράφηκε στο δείκτη της πρόθεσης πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση/ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις -77,5 (από -72,0) μονάδες. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν αντίθετα στην ΕΕ και διαμορφώθηκαν στις -49,6 (από -49,9) μονάδες και στις -51,6 (από -52,0) μονάδες στην Ευρωζώνη. Το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που δηλώνει ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει σημαντικές δαπάνες αυτού του είδους εντός ενός έτους υποχώρησε στο 11,0% (από 12,6%).

IN THE MOST IMPORTANT PLANET FOOD EXHIBITIONS

THE MOST EXTRAORDINARY MAGAZINE IFE

SIAL

ANUGAPLMA

INTERFOOD&DRINK (SOFIA)

GULFOOD

T RIIRIS
FANCYFOODABUDHABI www.bbe.gr 34
YEARS

Το Ι.Ο.Β.Ε. ιδρύθηκε το 1975 και αποτελεί ένα κοινωφελές ίδρυµα που συνιστά µια σύγχρονη δεξαµενή σκέψης (think tank) στην οικονοµική έρευνα και πολιτική. Το Ι.Ο.Β.Ε. έχει δύο βασικούς σκοπούς: α) να προωθεί την επιστηµονική έρευνα για τα αναδυόµενα προβλήµατα της ελληνικής οικονοµίας και β) να παρέχει αντικειµενική πληροφόρηση και να διατυπώνει προτάσεις χρήσιµες στη διαµόρφωση πολιτικής. Επικεντρώνει την ερευνητική του δραστηριότητα στα προβλήµατα της ελληνικής οικονοµίας

σε µακροοικονοµικό και µικροοικονοµικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στις έρευνες που ξεκινούν από το επίπεδο της επιχείρησης και σχετίζονται µε προβλήµατα που επηρεάζουν άµεσα ή έµµεσα τη λειτουργία του ιδιωτικού τοµέα της οικονοµίας.

Το Ι.Ο.Β.Ε. ως ο µόνος ιδιωτικός, ανεξάρτητος και αδέσµευτος οργανισµός που ασχολείται µε τα µείζονα ζητήµατα της ελληνικής οικονοµίας επιδιώκει να παρεµβαίνει έγκαιρα, να επισηµαίνει τα κρίσιµα ζητήµατα και κυρίως να προτείνει λύσεις, διατηρώντας θέση επιστηµονικής και ακαδηµαϊκής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό επιτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

• ∆ιεξάγει εφαρµοσµένη επιστηµονική έρευνα για βασικά διαρθρωτικά, κλαδικά και τοµεακά προβλήµατα της ελληνικής οικονοµίας.

• Παρακολουθεί και αναλύει τις βραχυπρόθεσµες οικονοµικές τάσεις µε έρευνες πεδίου και καταγράφει το επιχειρηµατικό κλίµα που επικρατεί, διατυπώνοντας προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας.

• Παρέχει αξιόπιστες και αντικειµενικές αναλύσεις για συγκεκριµένους τοµείς και κλάδους της ελληνικής οικονοµίας.

• Συνεργάζεται µε ξένα ερευνητικά ινστιτούτα και διεθνείς οργανισµούς σε θέµατα κοινού ενδιαφέροντος και συµµετέχει σε διεθνείς έρευνες για οικονοµικά θέµατα και πολιτικές.

• Παρεµβαίνει και συµβάλλει στο δηµόσιο διάλογο µε τη διοργάνωση ηµερίδων και συζητήσεων για τα προβλήµατα της ελληνικής οικονοµίας.

• ∆ιατυπώνει προτάσεις χρήσιµες στη διαµόρφωση πολιτικής σε θέµατα σχεδιασµού βιοµηχανικής και αναπτυξιακής πολιτικής, απασχόλησης και κατάρτισης και προτείνει θεσµικές παρεµβάσεις σε θέµατα ανάπτυξης και ενίσχυσης επιχειρήσεων και αγορών.

• ∆ιοργανώνει συνέδρια, σεµινάρια και εκδίδει βιβλία για την προώθηση µελετών και ερευνών, σχετικών µε τους παραπάνω σκοπούς.

http://iobe.gr/

ΣΑΜΠΟΥΚΟ:

Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C που βοηθάει στην ανάπλαση δέρματος

Οι ευεργετικές ιδιότητες του βοτάνου "sambucus"

για το δέρμα ήταν ήδη γνωστέs

στην αρχαιότητα από τον Ιπποκράτη, πρωτεργάτη

τηs Ιατρικήs

ΚΕΡΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ:

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

που βοηθάει στην θρέψη του δέρματοs

Balm καθημερινήs φροντίδαs

προσώπου και λαιμού με αντιγηραντική και αναζωογονητική

δράση Περιέχει έλαιο Σαμπούκου και κερί μέλισσαs που μειώνουν τα

σημάδια γήρανσηs, λειαίνονταs τιs

ρυτίδεs και χαρίζονταs

ομοιόμορφο τόνο στην επιδερμίδα Το έλαιο γλυκού αμυγδάλου και το ελαιόλαδο θρέφουν, ενυδατώνουν και επανορθώνουν το δέρμα, αφήνοντάs το απαλό και λείο.

ΧΟΝ∆ΡΙΚΗ - ΛΙΑΝΙΚΗ

ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ:

Άμεση ενυδάτωση στην ξηροδερμία & αφυδάτωση

Οδηγίες χρήσης: Τοποθετήστε μικρή ποσότητα στιs παλάμεs σαs και ζεστάνετε το προϊόν Κατόπιν εφαρμόστε το σε καθαρή επιδερμίδα μία ή δύο φορέs την ημέρα με απαλέs κυκλικέs κινήσειs μέχρι να αποροφηθεί Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια Να φυλάσεται σε δροσερό μέροs. Δερματολογικά ελεγμένο.

ALL DAY BALM georgiacosmetics2023@gmail.com • kostakivivi7@gmail.com Γούναρη 225 & Κρίτωνοs Γλυφάδα, Τηλ: 2109633991, 6976493454, 6931458179 www.georgiacosmetics.gr georgia.cosmetics byv cosmetics Georgia 100% natural

Εμπόριο Μεξικάνικων Τροφίμων

Παρασκευαστήριο Τορτίγιας Καλαμποκιού
losmexikanosgr@hotmail.com www.losmexikanos.com @losmexikanos_tortillas @losmexikanos
FRESH CORN TORTILLAS
WE PRODUCE
GLUTEN FREE
MEXICAN FOOD TRADE

Natural side of taste

ELBAK S.A. founded in Larissa, in 1972, is one of the pioneering canning industries in Greece. it is owned by I.Schroeder KG Group, Germany, with branch offices in many countries around globe.

The company’s product line varies from canned and jarred fruit, to olives, marmalades, toppings, aseptic products and more.

The main products that are produced are the following:

• Canned peaches, apricots, fruit cocktail, kiwis, olives, jams & marmalades

• Peach & apricot puree, single strength and concentrate in drums

Various products packed in plastic cups such as fruit cocktail, yellow fruits, red fruits, Fruit toppings, pizza toppings, fondue/raclette toppings, etc.

BOX
Tel. +30 2410 549550, Fax: +30 2410 592001, E-mail: peach@elbak.gr
ELBAK S.A. - 5,5
KM
ROAD LARISSA-FALANI,
P.O.
1141, 41110 LARISSA,
GREECE

Ðëáôåßá Áíåîáñôçóßáò 3, Çëéïýðïëç, Ôçë.: 801-3000444, 210-3005400

Ðëáôåßá Áíåîáñôçóßáò 3, Çëéïýðïëç, Ôçë.: 801-3000444, 210-3005400

www.spentzosmeat.gr www.spentzosmeat.gr

1 1- 1 3 April 2024 T H E S S A L O N I K I G R E E CE THE LOGISTICS TRADE SHOW FOR THE BALKANS AND S.E. EUROPE P A R A L L E L E V E N T ORGANIZER www.logistics-expo.gr UNDER THE AUSPICES OF EVENT SPONSOR MEDIA SPONSORS EVENT SUPPORTERS P A R A L L E L E X H I B I T I O N ¦ ¢ S C A N H E R E F O R M O R E I N F O

Καλωσορίσατε στην οικογένεια της Μέλι Ζην!

Μία οικογενειακή επιχείρηση µε πρωτεύοντα σκοπό την παραγωγή Ελληνικού µελιού Από την πανδαισία των αγριολούλουδων και των άγριων βοτάνων, το µέλι µας παράγεται µε τη χρήση φυσικών µεθόδων Το µέλι µας, ένα από τα πιο αρωµατικά µέλια της φύσης µε ήπια γεύση, έχει κερδίσει την εµπιστοσύνη και τις καρδιές των καταναλωτών Ο στόχος µας είναι να παρέχουµε µέλι εξαιρετικής ποιότητας καθώς επίσης και διάφορα άλλα προϊόντα της µέλισσας που παράγουµε.

Με αφοσίωση και απόλυτο σεβασµό στο περιβάλλον, η οικογένεια της Μέλι Ζην φροντίζει να παράγει προΪόντα υψηλής ποιότητας πάντα µε γνώµονα την αγάπη για τη φύση

Η ιστορία μας

Η ‘Μέλι Ζην’ είναι µία οικογενειακή επιχείρηση που παράγει µέλι και χειροποίητα προϊόντα από τη µέλισσα και βασίζονται στις αρχές τις βιωσιµότητας.

Η ιστορία της Μέλι Ζην ξεκίνησε στη Νικόκλεια Σερρών, Ελλάδα όπου και βρίσκεται η επιχείρηση.

20 χρόνια πριν, ο παππούς µας Κωνσταντίνος

∆εσπούδης απέκτησε την πρώτη του κυψέλη την οποία βρήκε στη γη του πρόποδα του Βουνού Βερτίσκου. Εκεί µπορείται ακόµη και τώρα να βρείτε πολλά µελισσοκοµεία µας, ένα µέρος µε πλούσια βιοποικιλότητα, ιδανικό για µέλισσες καθώς επίσης και για παραγωγή θρεπτικού και πλούσιου µελιού Ο πατέρας µας Ηλίας ∆εσπούσης, ο οποίος έµαθε από τον παππού µας, ίδρυσε το 2012 µία µικρή µονάδα µελισσοκοµίας στη Νικόκλεια Σερρών.

Το πάθος του για τη µελισσοκοµία και ο εκτιµητέος κόσµος της µέλισσας πέρασε στα παιδιά του τη Στέλλα, την Έλενα, τον Κωνσταντίνο και το Γιάννη που ανέπτυξαν αυτή τη µικρή οικογενειακή επιχείρηση δηµιουργώντας καινοτόµα προϊόντα από τη µέλισσα

Το όραμά μας

Η Μέλι Ζην οραµατίζεται ένα βιώσιµο τρόπο ζωής µε στόχο τη βελτίωση της ποϊότητας της ανθώπινης ζωής καθώς επίσης και τη διατήρηση της ευηµέριας των µελισσών Μία ποιοτική ζωή µπορεί να επιτευχθεί µέσω της αρµονίας των ανθρώπων µε τη φύση και µέσω της κατανάλωσης

αγνών τροφών όπως το µέλι, τη γύρη και του βασιλικού πολτού Η βιώσιµη γεωργία που ασκείται στη µελισσοκοµεία καθώς επίσης και η φροντίδα για τη φύση µπορούν να διασφαλίσουν την ευηµερία των µελισσών.

Η εταιρεία µας έχει ως προτεραιότητα την ποιότητα και τη βιωσιµότητα, προκειµένου να σας παρέχει αγνό µέλι –απαυθείας από τις κυψέλες µας και τη φύση – και τα καλύτερα χειροποίητα προϊόντα από µέλι.

M.: (+30) 6985644990 www.melizin.com • info@melizin.com • Online catalogue: rb.gy/nnekc instagram: melizinbee • Facebook: Μέλι Ζην

Α ΓΡΟΤΙΚΗ Ε ΤΑΙΡΙΚΗ Σ Υ ΜΠΡΑΞΗ Α.Ε.

Ντόπια Κρέατα, Τυροκοµικά & Γαλακτοκοµικά Προϊόντα

Παραγωγής µας!

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ Α.Ε.Σ. Α.Ε.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ µικρό αριθµό πρωτοβάθµιων αγροτικών συνεταιρισµών για την εξυπηρέτηση των µελών τους.

Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισµοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, µε φυσικά µέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους (Χρησιµοποιούµε τον όρο «αγροτοκτηνοτρόφοι», διότι στην περιοχή µας τα επαγγέλµατα του αγρότη και του κτηνοτρόφου είναι άρρηκτα συνδεδεµένα µεταξύ τους –πλέον του 90% των µελών µας είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι ταυτόχρονα).

Επίσης, µε την πάροδο των ετών και οι δραστηριότητες της Ένωσης αυξήθηκαν και, το 1955, κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν µε ταχείς ρυθµούς και η παραγόµενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν, άρχισαν να συγκεντρώνουν το γάλα τους, η δε Ένωση τούς παρείχε την τεχνογνωσία. Έτσι, προέκυψε η περίφηµη σήµερα ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ Επειδή το συγκεκριµένο προϊόν κέρδισε το καταναλωτικό κοινό και η παραγωγή µεγάλωνε, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποφάσισε (1996) να προχωρήσει στην Πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Στο µεταξύ, η Ένωση προχώρησε, δαπανώντας τεράστια ποσά, στη δηµιουργία µιας σύγχρονης Τυροκοµικής Μονάδας (Βιοµηχανία Γάλακτος). Η εν λόγω µονάδα είναι Πιστοποιηµένη κατά ISO 22000:2005, ΙSO 9001:2008

και AGROCERT και ως βασικές δραστηριότητές της έχει την παραλαβή αγελα-

δινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος από κτηνοτρόφους της Νάξου και µόνον, µε σκοπό την επεξεργασία και τυροκόµησή του. ∆ιαθέτει σύγχρονο και πλήρως εξοπλισµένο Χηµείο, τηρεί όλους τους Κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίµων, ώστε σε καθηµερινή βάση να ελέγχει την προσκοµιζόµενη πρώτη ύλη, την ασφαλή τυροκόµηση, τη σωστή ωρίµανση και συντήρηση των παραγόµενων τυροκοµικών προϊόντων. Παράλληλα, παρέχει πληροφορίες στους παραγωγούς περί Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίµων.

Ταυτόχρονα, η Ε.Α.Σ. Νάξου επένδυσε µεγάλα ποσά στο άλλο σηµαντικό προϊόν της Νάξου, την ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ, δηµιουργώντας ένα σύγχρονο Πιστοποιηµένο Συσκευαστήριο (µε ίδια κεφάλαια), ενώ προ µερικών ετών προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Το προαναφερθέν Συσκευαστήριο είναι Πιστοποιηµένο κατά ISO 22000:2005, ISO 9001:2008 και GLOBAL. Επίσης, η Ε.Α.Σ. Νάξου διαθέτει ειδικά, επιλεγµένα και ελεγµένα αγροτεµάχια, τα οποία χρησιµοποιεί για την παραγωγή πατάτας Νάξου Π Γ Ε Το 2014 η Ε.Α.Σ. Νάξου µετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύµπραξη –Ανώνυµη Εταιρεία, στηριζόµενη σε 12 πρωτοβάθµιους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς, οι οποίοι αποτελούν και τους Μετόχους της Εταιρείας Σήµερα, η Ε.Α.Σ. Νάξου απασχολεί 120 µόνιµους εργαζόµενους και περίπου 40 εποχικούς, ενώ διοικείται από 5 µελές ∆ιοικητικό Συµβούλιο, το οποίο ανέλαβε τη διοίκησή της την 1η Ιανουαρίου 2015. Επιπροσθέτως, διαθέτει µεγάλο δίκτυο διανοµής και τροφοδο-

σίας των προϊόντων της στη Νάξο και στα γύρω νησιά (Μικρές Κυκλάδες, Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο) καθώς επίσης και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης, στην πορεία της µέσα στον χρόνο, η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει κατακτήσει αρκετές διακρίσεις και βραβεύσεις, µε κορυφαίες το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ στην Ελλάδα και τα δύο Αστέρια στον ∆ιαγωνισµό Ανώτερης γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016, 2018).

Τέλος, εκτός από την έντονη εµπορική της δραστηριότητα η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει να επιδείξει και σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Η ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Ε.Α.Σ. Νάξου

Στο νησί της Νάξου εκτρέφονται περίπου 4.000 γαλακτοφόρες αγελάδες, 6.000 βοοειδή για πάχυνση και πάνω από 120.000 αιγοπρόβατα. Επίσης, βασική καλλιέργεια του νησιού αποτελεί η πατάτα, µε ετήσια παραγωγή (εαρινή και φθινοπωρινή) περίπου 6.000.000 κιλά. Οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι µέλη της Ε.Α.Σ. Νάξου και διακινούν µέσω αυτής τα προϊόντα τους, ενώ προµηθεύονται από εκείνην όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζονται

ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Α.Σ.: φρέσκο παστεριωµένο γάλα, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι, φρέσκο βούτυρο Παραγωγή: περίπου 300 τόνοι ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Α.Σ.:

(α) Γραβιέρα Νάξου (Π.Ο.Π.) 1.000 τόνοι, (β) κεφαλοτύρι Νάξου, ορεινό

Νάξου, Γίδινο Νάξου, Γραβιέρα Νάξου µε ελληνική τρούφα, Γραβιέρα µε βότανα Νάξου, Καπνιστή γραβιέρα Νάξου: περίπου 200 τόνοι παραγωγή.

ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΤΑΤΑΣ ΝΑΞΟΥ (Π.Γ.Ε.) ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Α.Σ.: 4.000 τόνοι.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΣ ΝΑΞΟΥ: 300 τόνοι.

Κλείνοντας αυτήν τη σύντοµη παρουσίαση θα αναφερθούµε πιο διεξοδικά στο κορυφαίο προϊόν της Ε.Α.Σ. Νάξου, τη ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ Π.Ο.Π.

Η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι ένα κίτρινο σκληρό τυρί το οποίο ωριµάζει

για περισσότερες από 90 ηµέρες πάνω σε ξύλινα ράφια, αποβάλλοντας σταδιακά την υγρασία του και κατόπιν συσκευάζεται και διατίθεται στην αγορά. Είναι η µοναδική γραβιέρα στην Ελλάδα µε βάση το αγελαδινό γάλα που είναι χαρακτηρισµένη και πιστοποιηµένη ως Π.Ο.Π., διότι παρασκευάζεται από 80% κατ’ ελάχιστον αγελαδινό γάλα και 20% κατά µέγιστο αιγοπρόβειο. Επίσης, ως Π.Ο.Π., παράγεται από 100% αγνό και γνήσιο γάλα Νάξου χωρίς προσµίξεις, από ζώα που έχουν εγκλιµατιστεί και εκτραφεί για πολλά χρόνια στην Νάξο. Το Α και το Ω στην παρασκευή της γραβιέρας Νάξου Π.Ο Π. είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης

και η παραδοσιακή τυροκόµηση. Ορισµένα ακόµη στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κίτρινα τυριά της αγοράς είναι η ήπια γεύση της, η πολύ χαρακτηριστική επίγευσή της και η µεγάλη περιεκτικότητά της σε ασβέστιο (για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. χρειαζόµαστε 11 κιλά γάλα). Η γραβιέρα Νάξου ΠΟ.Π. έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήµονες και ινστιτούτα ως ένα από τα πλέον κατάλληλα τυριά για κατανάλωση από άτοµα νεαρών ηλικιών, διότι βοηθά στην ανάπτυξή τους

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Νάξου Αγροτική Εταιρική Σύµπραξη Α.Ε. Κεντρικά Γραφεία: 3o χιλιόµετρο επαρχιακής οδού Νάξου-Χαλκείου (θέση Λουκάκι), 84300, Νάξος Τηλέφωνο: (+30) 22850-25340, 22850-22883

www.easnaxos.com

• Fax: (+30) 22850-22240

• Ε-mail: easnaxos@otenet.gr

https://www.facebook.com/easnaxou/

https://www.instagram.com/easnaxou/

106 Ο ΚΟΣΜΟΣ
SUPER
ΤΟΥ
MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Το περίπτερο της Πέτρο Τσαγκλής Α.Ε. απο την επιτυχημένη συμμετοχή της εταιρίας στην εκθεση της Gulfood 2024 Petros Tsaglis S.A.

WOODWELL GmbH TOUCHES

Embark on a unique journey of discovery through the world of our variety of furniture. With us you will find stylish, timeless and robust furniture to let your home, office, hotel or gastronomy shine in a new light. As Woodwell GmbH, we pay attention to the highest quality, professionalism and detail in the production and sale of our products.

Convince yourself of our 20 years of experience in hotel and restaurant interior as well as the catering equipment side for your gastronomy such as restaurants, canteen kitchens, bakeries, snack bars, ice cream parlours, kebab bistros and many other commercial facilities.

Beds & More
BaumstammTeakholz & Mehr
Our Online Shops www facebook.com/woodwellgmbh www instagram.com/woodwell_gmbh www.woodwell.de/de/ www.germaninox.de/de/ GmbH

Η προβολή της Ελληνικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) που υπέγραψαν Enterprise Greece και Ελληνική Εταιρεία Logistics

Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece)

και η Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL), με κύριο στόχο την υποστήριξη και προβολή της Ελληνικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας Τ η ν E n t e r p r i s e G r e e c e ε κ π ρ ο σ ώ π η σ ε η Γ ε ν ι κ ή Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του Δ Σ της εταιρείας, κα Μάιρα Μυρογιάννη, ενώ από πλευράς Ελληνικής Εταιρείας Logistics συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών, κ. Γιάννης Αλούπης, εκπροσωπώντας για την υπογραφή τον Πρόεδρο της Εταιρείας, Δρ Βασίλειο Ζεϊμπέκη Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας

παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ Μαρίνος Γιαννόπουλος

Οι βασικοί πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί η επικείμενη συνεργασία είναι:

• Η προώθηση, προβολή και εύρεση λύσεων για ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics στη χώρα μας

• Η διατύπωση προτάσεων προς τις ελληνικές Αρχές, την Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνείς Οργανισμούς, με σκοπό τη βελτίωση του θεσμικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος

• Η εκπροσώπηση σε εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, με παρεμφερές αντικείμενο και στόχους

• Η συνεργασία με οργανισμούς εμπορευματικών κέντρων logistics, λιμένων, μεταφορών, υποδομών, διατροπικών υπηρεσιών, με σκοπό την ανάδειξη της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κέντρο της

• Η υποβολή, εκτέλεση και διαχείριση αναπτυξιακών και καινοτόμων προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναφών προς τους σκοπούς του συμφωνητικού συνεργασίας

• Η διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων

108 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

και εκδηλώσεων για την εκπαίδευση - κατάρτιση στελεχών του κλάδου.

• Η συμμετοχή σε δράσεις ανάδειξης και προώθησης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

• Η διοργάνωση της συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε καταξιωμένες διεθνείς εκθέσεις του κλάδου (εθνικό περίπτερο).

• Η διαμόρφωση και προώθηση επενδυτικών ευκαιριών επί συγκεκριμένων επενδυτικών έργων που διαθέτουν εταιρείες-μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Logistics με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

• Η έκδοση περιοδικού (έντυπου ή ηλεκτρονικού) ή φυλλαδίου και η ανάπτυξη ψηφιακής πύλης προώθησης της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο την ανάδειξη έργων που δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνείται η αμοιβαία ανταλλαγή και συλλογή στοιχείων και δεδομένων.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Logistics, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος του Δ Σ της Enterprise Greece, κα Μάιρα Μυρογιάννη, δήλωσε πως επιβεβαιώνεται η σημασία που έχει ο κλάδος των

εμπορευματικών μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας για την ελληνική οικονομία, ως ένας από τους πέντε κορυφαίους της εγχώριας αγοράς σε επίπεδο επενδύσεων Ο κλάδος αυτός, υπογράμμισε η κυρία Μυρογιάννη, αξιοποιεί και προβάλλει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, με προεξάρχοντα, τη μοναδική γεωστρατηγική της θέση, τις αναβαθμισμένες υποδομές, το ολιστικό θεσμικό πλαίσιο, τον ισχυρότερο ναυτικό εμπορικό στόλο στον κόσμο και την ανάπτυξη έργων logistics που την μετατρέπουν σταδιακά σε κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας Η κα Μυρογιάννη εξέφρασε την προσδοκία ότι η συνεργασία μεταξύ της Enterprise Greece και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics θα συμβάλει ενεργά στην ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στο χάρτη των εμπορευματικών μεταφορών, τόσο μέσα από την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων, όσο και μέσα από την προώθηση των εξαγωγών και του εμπορίου.

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Δρ. Βασίλειος Ζεϊμπέκης, επεσήμανε την ιδιαίτερα κομβική σημασία της συνεργασίας των δύο φορέων για την υποστήριξη του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και συγχρόνως την ελληνική οικονομία Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL) προτίθεται να συμβάλει ουσιαστικά και έμπρακτα στην προώθηση και προβολή των υπηρεσιών της Ελληνικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τη μορφή ενός Εθνικού brand στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην προσέλκυση Διεθνών Ε μ π ο ρ ε υ μ α τ ι κ ώ ν ρ ο ώ ν α λ λ ά κ α ι π ο λ υ ε θ ν ι κ ώ ν επενδυτικών σχημάτων.

Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας παρέστη, για το Υπουργείο Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο για το συντονισμό των ενεργειών που αφορούν στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναγνώρισε την μεγάλη σημασία που έχει για τις υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα η διεθνής προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον τομέα της εφοδιαστικής Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για τη διαμόρφωση μίας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής για την εφοδιαστική που θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των μεταφορικών υποδομών, την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κλάδου, τη σύναψη διεθνών συνεργασιών, την ενθάρρυνση των συνεργειών και τον εκσυγχρονισμό του μεταφορικού στόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, δήλωσε: «Με την υπογραφή του σημερινού μνημονίου συνεργασίας, δύο σημαντικοί εταίροι με πλούσια τεχνογνωσία, η Ελληνική Εταιρεία Logistics και η Enterprise Greece, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδράμουν από κοινού, με συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες, στην προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας για ολόκληρη την Ευρώπη Οι συνέργειες και οι συνεργασίες αποτελούν το κλειδί για την περαιτέρω προώθηση του κλάδου, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων logistics

109 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

και την προσέλκυση νέων επενδύσεων Παράλληλα με την αναβάθμιση των οδικών αξόνων, των σιδηροδρομικών μεταφορών και των λιμένων αλλά και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών πάρκων, τα ελληνικά logistics αποκτούν νέες ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, ενισχύοντας διεθνώς την προστιθέμενη αξία παροχής εγχώριων υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας».

Η Ελληνική Εταιρεία Logistics είναι το Επιστημονικό,

Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που από το 1994 προβάλλει και προωθεί τα αιτήματα της αγοράς των Logistics και εκπροσωπεί τον Έλληνα logistician συνδράμοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη του κλάδου Όραμά της είναι η ανάδειξη του Έλληνα Logistician στο επίκεντρο της ελληνικής επιχείρησης και οικονομίας, αλλά και η μεταμόρφωση της χώρας μας σε ουσιαστικό κόμβο Logistics και διαμετακόμισης των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το Ούζο Βαρβαγιάννη αποτυπώνει την ιστορία του Ούζου στην Ελλάδα μέσα από τη μοναδική έκδοση ‘’Απόσταγμα Ζωής’’

Η εταιρεία Ούζο Βαρβαγιάννη επανεκδίδει το βιβλίο με τίτλο ‘’Απόσταγμα Ζωής’’ του Ιστορικού Δρ Γιώργου Α Γιαννακόπουλου. Η έκδοση αποτελεί μια συναρπαστική αναδρομή στην ιστορία του ούζου, εστιάζοντας στην παράδοση της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

Το Ούζο Βαρβαγιάννη που εδώ και ενάμιση περίπου αιώνα προσφέρει στην ελληνική και διεθνή αγορά το παραδοσιακό, αυθεντικό Ούζο, που προέρχεται από 100% απόσταξη, ενισχύει την δυναμική παρουσία του με την εκ νέου κυκλοφορία του εν λόγω βιβλίου Το βιβλίο της εταιρείας Ούζο Βαρβαγιάννη, με τίτλο ‘’Απόσταγμα Ζωής’’ είναι μια… απολαυστική ιστορία για τους λάτρεις του ούζου, προσφέροντας μια συναρπαστική εξόρμηση στον κόσμο της ποτοποιίας και της ελληνικής παράδοσης. Το έργο, που είναι μεταφρασμένο και στα αγγλικά, αναλύει τη διαδικασία απόσταξης, αποκαλύπτοντας τα μυστικά που κρύβονται πίσω από την παραγωγή του παραδοσιακού Ούζου Βαρβαγιάννη ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το ίδιο το ούζο, εξερευνώντας την ιστορία της Λέσβου και τη σύγχρονη πραγματικότητα του Πλωμαρίου

Στις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η ιστορία πίσω από την πορεία του Ούζου Βαρβαγιάννη, παρουσιάζοντας το ρόλο που διαδραμάτισε στην τοπική και ευρύτερη κοινότητα. Η ιδιαίτερη αυτή έκδοση, που αποτελεί μια «ωδή» στην ιστορικότητα του Ούζου στην Ελλάδα, αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμη σε συνεργαζόμενες κάβες, αποτελώντας ένα ιδιαίτερο δώρο που φέρει τη σφραγίδα του Ούζου Βαρβαγιάννη Το Ούζο Βαρβαγιάννη συμβάλλει έντονα στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της χώρας μέσα από πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία και τις αρχέγονες παραδόσεις του τόπου.

110
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στη ΜΕΒΓΑΛ

Με μία πολύ σημαντική βράβευση ξεκίνησε το 2024 για τη ΜΕΒΓΑΛ Τη Δευτέρα 8/01/24 το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) τίμησε την Πρόεδρο της εταιρείας, κα Μαίρη Χατζάκου, με το βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΒΕΑ, έναν εμβληματικό θεσμό που αξιολογεί και βραβεύει την επιχειρηματική δράση, η οποία στηρίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η ΜΕΒΓΑΛ συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών που είναι πρωτοπόρες σε θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης, καθώς λειτουργεί με τη φιλοσοφία της ισότητας και των ίσων ευκαιριών Αυτό αποτυπώνεται στην ίδια την οργάνωσή της, αφού το 36% των διευθυντικών θέσεων και τα 3 από τα 5 μέλη του Δ Σ καλύπτονται από γυναίκες

Η έμπνευση για την ίδρυση της ΜΕΒΓΑΛ δόθηκε το 1940 από μία γυναίκα, τη Δόμνα Χατζάκου, μητέρα του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Χατζάκου. Η ίδια διατηρούσε γαλακτοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, όπου πουλούσε παραδοσιακό γιαούρτι και ρυζόγαλο που έφτιαχνε μόνη

της

Το γεγονός ότι σήμερα η εταιρεία είναι μια υγιής επιχεί-

ρηση, που παραμένει ελληνική και στα χέρια της ίδιας οικογένειας Χατζάκου, οφείλεται επίσης σε μια γυναίκα, στην κόρη του ιδρυτή, κα Μαίρη Χατζάκου

Τα τελευταία χρόνια η ΜΕΒΓΑΛ διανύει αναπτυξιακή πορεία, υλοποιεί ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, απασχολεί 620 εργαζόμενους και εξάγει τα προϊόντα της σε 35 χώρες Παράλληλα μέσα από το πρόγραμμα «Αγάπης

Έργα ΜΕΒΓΑΛ» αναγνωρίζει την έννοια της συμπερίληψης και παράλληλα έχει υιοθετήσει πρακτικές που υποστηρίζουν τη μητρότητα και την οικογένεια

Η κα Χατζάκου κατά τη βράβευσή της δήλωσε: «Είμαι υπερήφανη που οι δύο οικογένειές μου, της ΜΕΒΓΑΛ και η προσωπική, είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζουν στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας

Η βράβευση αυτή δείχνει το πείσμα και τις αντοχές που

έχουμε οι γυναίκες και θέλω να την αφιερώσω σε όλες τις ελληνικές οικογένειες, που καθημερινά εμπιστεύονται τα προϊόντα ΜΕΒΓΑΛ »

Η ΕΨΑ αποχαιρετά τον Νίκο Τσαούτο με ιδιαίτερη θλίψη Η οικογένεια της ΕΨΑ αποχαιρετά σήμερα, με μεγάλη θλίψη, τον Νίκο Τσαούτο, τον επί πολλά χρόνια «τιμονιέρη» της ΕΨΑ, την εμβληματική προσωπικότητα, τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με τη βιομηχανία αναψυκτικών και χυμών ΕΨΑ. Ήταν ένας ισχυρός επιχειρηματίας, μία διορατική προσωπικότητα με ανήσυχο πνεύμα, ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του αλλά πάνω από όλα ήταν ο άνθρωπος που «αγκάλιαζε» το προσωπικό της ΕΨΑ με ιδιαίτερη θέρμη και ουσιαστικό νοιάξιμο απέναντι σε κάθε δυσκολία Ο Νίκος Τσαούτος έβαλε την ΕΨΑ σε κάθε ελληνικό σπίτι από το 1969, γιγαντώνοντας την εταιρεία αναψυκτικών που δημιουργήθηκε στην Αγριά Βόλου Υπήρξε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΔΕΠ για 14 χρόνια, είχε τη θέση του επίτιμου προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Ε Ο Σ Βόλου. Συμπλήρωσε περίπου 50 χρόνια ως μέλος του Ροταριανού Ομίλου Βόλου με τεράστια προσφορά σε όλους τους τομείς, συνεισφέροντας με κάθε τρόπο στην τοπική κοινότητα Υπήρξε μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων και ήταν πάντα ενεργός σε πολλά τοπικά αθλητικά σωματεία

Η διοίκηση και το προσωπικό της ΕΨΑ, αποχαιρετούμε τον Νίκο Τσαούτο με οδύνη και με την δέσμευση ότι θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες του, που διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερο μοντέλο παραγωγής με αγάπη και σεβασμό στον τόπο και στους ανθρώπους

του 111 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ιδανικά ποτήρια για κάθε ρόφημα της on the go αγοράς παρουσίασε ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης στην έκθεση HORECA 2024

Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης, ηγετική δύναμη στον κλάδο της συσκευασίας τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανέδειξε μια εντυπωσιακή γκάμα προϊόντων και καινοτόμων πρακτικών στην κορυφαία έκθεση HORECA 2024 Με γνώμονα την οικονομία, την εξατομίκευση και τη βιωσιμότητα και εφαρμογές που υιοθετούν στην πράξη την κυκλική οικονομία, ο Όμιλος παρουσίασε ολοκληρωμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών, καθιστώντας τον σε έναν πολύτιμο συνεργάτη Κατά τη διάρκεια της έκθεσης από τις 9 έως και τις 12 Φεβρουαρίου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν από κοντά την πλούσια δραστηριότητα του Ομίλου, καθώς και τις προηγμένες λύσεις στους τομείς της άκαμπτης και εύκαμπτης συσκευασίας τροφίμων, ποτών, γαλακτοκομικών που προσφέρει ενώ ξεχώρισαν ιδιαίτερα τις συσκευασίες επανάχρησης Μεταξύ άλλων ενημερώθηκαν για την πλήρη γκάμα σερβιρίσματος ροφημάτων on the go και τη δυνατότητα «Για κάθε ρόφημα να υπάρχει το τέλειο ποτήρι» εξασφαλίζοντας μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία για τον καταναλωτή

Παράλληλα, ο Όμιλος παρουσίασε τα ελαφρύτερα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια της αγοράς, πρωτοβουλία της πλατφόρμας του ομίλου In the Loop, που πετυχαίνει μείωση των εκπομπών CO2 στο κύκλο ζωής του προϊόντος από τη δεύτερη κιόλας χρήση, τα επαναχρησιμοποιούμενα καινοτόμα καπάκια για πλαστικά και χάρτινα ποτήρια, καθώς και το νέο πατενταρισμένο καπάκι για κρύα ροφήματα αποκλειστικά από χαρτί χωρίς τη χρήση πλαστικού, μία καινοτομία του Ομίλου Πλαστικά Θράκης Επιπλέον, παρουσιάστηκαν εξαιρετικά ανθεκτικές σακούλες απορριμμάτων, ειδικά σχεδιασμένες για την αγορά της HORECA Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πάνος Δαλκαφούκης, Marketing Manager της Thrace Group: «Η παρουσία μας στη φετινή έκθεση ήταν άλλη μία απόδειξη πως ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης διαρκώς εξελίσσεται και πρωτοπορεί στον κλάδο της συσκευασίας, αξιοποιώντας την μακρά εμπειρία, τη μοναδική τεχνογνωσία και καινοτόμο τεχνολογία που διαθέτει. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις επιδόσεις μας Με τις νέες λύσεις που παρουσιάσαμε στην έκθεση HORECA, παράλληλα με τη δυναμική μας είσοδο στη χάρτινη συσκευασία, το χαρτοφυλάκιό μας διευρύνεται σημαντικά, απαντώντας ολοκληρωμένα στις απαιτήσεις της αγοράς και των πελατών μας Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης ενισχύει το σκοπό του να λειτουργεί ως one-stop-shop για ποτήρια takeaway επηρεάζοντας θετικά με βιώσιμα προϊόντα όχι μόνο

112 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.