4 minute read

Hsu-Kung Liu: Är du min bror?

Bazar Masarin: Representation

Tre författare och illustratörerfrån Taiwan delar med sigav sin läsning

Advertisement

Text: Jenny Edvardsson

I

Bologna sprang jag på tre bilderboksskapare från Taiwan. En av dem var Jimmy Liao, som befann sig i en bokhandel i Bologna centrum för att få berätta om sitt författarskap. Det gifta paret Hsu-Kung Liu och Tseng-Chiao Hsu träffade jag av en slump i Taiwans monter på Bologna Childrens book fair. Jag tog tillfället i akt och ställde några frågor till dem.

Jimmy Liao – Vad läste du som barn? När jag växte upp fanns det inte några böcker i mitt hem.

Ekonomin tillät inte det. Jag läste inte barnböcker och egentligen inte några andra böcker heller. En del böcker fanns i skolan men jag minns inte en enda titel eller författare.

När upptäckte du bilderböckerna?

Det var först när jag var äldre. Kanske vid 30 års ålder. Jag började läsa olika bilderböcker och blev inspirerad.

Snart var jag själv igång med att skriva och illustrera.

Du har hunnit skriva och illustrera en hel del barnböcker. Vilken av dina böcker har du starkast band till?

Det måste nog vara min allra första bok, A fish that smiled at me som gavs ut år 1998. Genom den öppnades en ny möjlighet för mig. Jag kunde få lov att fortsätta illustrera och skriva. Jag kunde få vara författare och illustratör.

182

Varifrån får du inspiration till dina böcker? Jag skulle säga att det är från vardagen, från livet helt enkelt.

Om du skulle nämna några av dina favoritförfattare/favoritillustratörer just nu, vilka skulle det vara? Jag tycker mycket om John Birmingham. Han är en engelsk författare som bor i Australien. En annan är Antony Browne, som skapar bilderböcker. Sedan gillar jag också amerikanen Edward Gorey, den franske tecknaren Jean-Jaques Sempé, mångkonstnären Shel Silverstein och konstnären och illustratören Michael Sowa.

Hsu-Kung Liu – Vad läste du som barn? Mycket sagor. Exempelvis Bröderna Grimms sagor men också många traditionella kinesiska berättelser. Jag minns att jag också läste Kung Fu-berättelser.

Hade du någon favoritbok när du var liten? Jag minns en bok väldigt väl men däremot inte författarens namn eller titeln på boken. Det var en berättelse om sju olika personer som av en slump lärde känna varandra och blev vänner. Det var lite som en Robin Hood-berättelse.

© Hsu-Kung LiuBild 1, The Orange Horse

Du har hunnit skriva och illustrera en hel del böcker… Ja, jag tror att jag har fått ca 20 publicerade men hemma finns ungefär lika många till.

Har du någon favorit bland dina egna böcker? Jag gillar alla mina böcker (Här bryter hans fru, Tseng-Chiao Hsu in och säger: The orange horse. Det visar sig vara hennes favorit. Berättelsen finns översatt till svenska och finns med i Vår skattkammare under titeln Är du min bror?).

183

Som vuxen, har du någon favoritbok eller favoritförfattare som du gärna återkommer till? Jag tycker mycket om Osho (Rajneesh Chandra Mohan), en indisk filosof och författare. Han skrev om filosofi, makt, kärlek och om livet. Sen läser jag gärna John Birminghams böcker.

Tseng-Chiao Hsu Tyckte du om att läsa när du var barn? Jag tyckte verkligen om att läsa. Jag läste mycket böcker, bl a en äventyrsserie. Hemma hade jag många av böckerna i serien. Jag kan se dem framför mig. De handlade om olika personer och äventyren ägde rum över hela jorden. Tyvärr minns jag inte författarens namn.

Bazar Masarin: Representation

Du har gett ut fyra böcker (varav tre är barnböcker). Vilken av dem tycker du mest om?

Jag gillar den här (bild 2)) för den påminner mig om min far.

Min far brukade ta med mig och min syster på vandringar i bergen och en sådan vandring handlar boken om. De här på bilden (bild 3) är faktiskt min far, min syster och jag. Och de här (hon visar några små möss på samma uppslag) är jag och mina två söner.

Men den vackraste boken är den här (bild 4).

Bild 2

Bild 4

Finns det några barnboksförfattare som du gärna läser? Jag gillar min mans böcker, speciellt The orange horse och den här. (Hon visar en bok som ännu inte givits ut men kommer under 2018 - bild 1).

Andra favoriter? Känner du till C. S. Lewis? Hans böcker om Narnia är riktigt bra. Jag gillar Häxan och Lejonet.

Bild 3