Page 1

Syksy 2017


s. 41

s. 40

Kesäkuu

Heinäkuu

s. 22

Gard Sveen Verikarkelot

Katy Birchall It girl – Pelin henki

Paulo Coelho Vapaus – Kalenteri 2018

s. 12

John Boyne Poika vuoren huipulla

Paolo Cognetti Kahdeksan vuorta

s. 10

s. 30

s. 36

s. 6

s. 8

Syyskuu

Elokuu

s. 16

Keith Stuart Poikani Sam

s. 32

Kaja Nordengen Ainutlaatuiset aivot

s. 26

Yuval Noah Harari Homo Deus. Huomisen lyhyt historia

s. 14

s. 18

Juha Jormanainen Kadonneiden jalo­ kalojen metsästys

Eowyn Ivey Maailman kirkkaalle laidalle

s. 4

Kate Morton Talo järven rannalla

Jessica Knoll Onnentyttö

s. 28

Juho Norrena Arvojen varjot

s. 34

s. 24

Lokakuu

s. 20

Tommi Kovanen & Jenny Rostain Kuolemanlaakso

Kristian Kosonen Taistelu Vasikkasaaresta

Sarah Lark Maorien laulu

Marraskuu

s. 38

Alan Bradley Nokisen tomumajan arvoitus

Vesa Kontiainen Popeda – Nelkytä vuotta

Kauno

s. 41 Kalenterit

Isto & Nuotio & Airola Typy ja kelju keiju

Bernard Cornwell Soihdunkantaja

Tieto

Lapset ja nuoret

s. 42 Uutuuspokkarit

GRAAFINEN SUUNNITTELU TAINA NUMMINEN & JENNI KIVINIEMI / ASTE HELSINKI


Malja parhaalle lukemiselle! Norjalainen Øyvind Hagen perusti kesäkuussa 2002 Bazar­kustantamot Helsinkiin, Osloon, Tukholmaan ja Kööpenhaminaan Paulo Coelhon pohjoismaisiksi kustantajiksi. Viidentoista vuoden aikana varsin moni asia on muuttunut. Nykyään konserniin kuuluvat vielä Suomen ja Ruotsin kustantamot. Tanska myytiin jo aiemmin, ja nyt vuodenvaihteessa Norjan Bazarista tuli osa kustantamojätti 2016 oli Cappelen Dammia.

Vuosi Bazarin historian paras vuosi

Myös Suomessa on ehtinyt tapahtua – tylsäksi tätä taivalta ei varmastikaan kukaan pysty sanomaan. Nyt teini­ikään ehtinyt kustantamo vakiinnutti aluksi asemansa kotimaisilla markkinoilla laadukkaalla käännetyllä kaunokirjallisuudella. Viimeisten vuosien aikana olemme kuitenkin tehneet rohkeita muutoksia kustannusohjelmaamme. Tämä on näkynyt kotimaisten tekijöiden esiinmarssina, mielenkiintoisina tietokirjoina sekä hurmaavina lastenkirjoina käännettyä kaunokirjallisuutta unohtamatta. Vuonna 2016 ponnistus osuikin lankulle: tuloksena oli Bazarin historian paras vuosi KonMarin siivittämänä. Ja nyt kun oikeat askelmerkit ovat löytyneet, tarjoamme jatkossakin lukijoille parasta lukemista meiltä ja muualta. Tämä on lupaus. Lämpimät kiitokset kaikille teille, jotka olette olleet kanssamme tekemässä näistä ensimmäisistä viidestätoista vuodesta unohtumattomia. Tehdään seuraavista yhdessä vieläkin paremmat! Tämä vuosi olkoon yhtä juhlaa. Kippis!

Markus Lähdesniemi

MARKKINOINTI­ JA VIESTINTÄKOORDINAATTORI Katariina Vuori puh: 040 548 9810 katariina@bazarkustannus.fi

MYYNTI­ JA MARKKINOINTIPÄÄLLIKKÖ Kristina Forsström puh: 0400 849 494 kristina@bazarkustannus.fi

KUSTANTAMON JOHTAJA Markus Lähdesniemi puh: 050 404 2253 markus@bazarkustannus.fi

TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ (kaunokirjallisuus) Maria Saari puh: 044 529 4950 maria@bazarkustannus.fi

TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ (tietokirjallisuus) Ilpo Jäppinen puh: 0400 684 226 ilpo@bazarkustannus.fi

BAZAR KUSTANNUS OY | BULEVARDI 22 B 14 | 00120 HELSINKI | INFO@BAZARKUSTANNUS.FI Yhteystiedot medialle: tiedotus@bazarkustannus.fi


Kate Morton | Talo järven rannalla

Kuka tietää totuuden?

Kesäkuu 2003. Lontoolainen rikostutkija Sadie Spar­ row lähetetään pakkolomalle pahasti pieleen men­ neen rikostutkimuksen takia. Sadie vetäytyy rakkaan isoisänsä luo Cornwalliin, mutta löytää pian itsensä tuuliajolla, toimettomana. Kunnes eräänä päivänä hän löytää umpeenkasvaneen puutarhan keskellä olevan hylätyn talon. Huhu kertoo, että kauan sitten talosta katosi poikavauva kuin tuhka tuuleen. Samaan aikaan tyylikkään Hampsteadin kodin ullak­ kohuoneessa kuuluisa kirjailija Alice Edevane jatkaa dekkareiden kirjoittamista. Hänen elämänsä on yhtä tarkkaan harkittua kuin bestsellerinsä. Mutta kun rikostutkija Sparrow alkaa kysellä Edevanen perheen menneisyydestä, on Alicen vihdoin kohdattava moni­ mutkainen salaisuuksien vyyhti, jota hän on yrittänyt koko elämänsä ajan paeta.

Muhkeita romaaneja (...) ja täydellistä irtiottoa arjesta kaipaaville. Kotivinkki kirjasta Salaisuuden kantaja

4 SYKSY 2017

© Gillian van Niekerk

Kesäkuu 1933. Edevanen perheen idyllinen talo Corn­ wallissa on valmiina jokavuotista juhannusaaton juh­ laa varten. Koko tila odottaa malttamattomana satoja vieraita saapuvaksi. Alice Edevane, kuusitoistavuotias kirjailijan alku, on erityisen innoissaan. Mutta kun kello lyö kaksitoista ja juhannusaaton ilotulitus alkaa, paljastuu kaamea tragedia. Edevanen perheen kuo­ pus, Theo­vauva, on kadonnut.

Australialainen Kate Morton (s. 1976) opiskeli draamaa ja puhe­ viestintää, kunnes kirjallisuuden opinnot veivät voiton. Esikois­ teoksen (Paluu Rivertoniin, suomeksi ilmestynyt 2011) saama huikea menestys muutti opintosuunnitel­ mat, ja Morton päätti keskittyä kir­ joittamiseen. Nykyään hän asuu Lontoossa perheensä kanssa. Talo järven rannalla on Kate Mor­ tonin viides suomennettu romaani. Paikan suomalaisten lukijoiden sydämissä Morton vakiinnutti vii­ meistään syksyllä 2016 julkaistun romaanin Salaisuuden kantaja myötä. Syyskuussa ilmestynyt romaani oli mukana Mitä Suomi lukee ­listalla ilmestymisestään lähtien vuoden loppuun asti. Mortonin kirjoja on julkaistu jo 39 maassa.

katemorton.com


MUISTA MYÖS AIEMMAT KIRJAT

KATE MORTON

Talo järven rannalla ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS THE LAKE HOUSE SUOM. HILKKA PEKKANEN SIDOTTU / N. 710 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978­952­279­482­6 ILMESTYY SYYSKUUSSA ISBN 978­952­279­495­6

SYKSY 2017

5


Kristian Kosonen | Taistelu Vasikkasaaresta

, a t s e d u u r a k n sa pelkuruudesta ja SOTA­ petturuudesta Kesä 1944. Tappiot olivat suuret jo ennen varsinai­ sen taistelun alkamista, kun voimakas tykistötuli oli verottanut komppanian kulunutta miesvahvuutta entisestään. Venäläiset vyöryivät päälle monin­ kertaisella ylivoimalla ja Vasikkasaaren taistelusta oli tulossa yksi sodan käännekohdista. Komppanian asema oli strategisesti tärkeä. Vuoksen keskellä sijaitseva Vasikkasaari oli kuin piikki venä­ läisten lihassa. Vallattuaan saaren venäläiset olisi­ vat yhden askeleen lähempänä Vuosalmen suuria peltoaukeita, joiden puolustusasemat olivat vielä pahasti keskeneräiset. Jos puolustus romahtaisi, olisi venäläisten helppo edetä suomalaisten jouk­ kojen selustaan ja Suomen kohtalo olisi peruutta­ mattomasti vaakalaudalla. Tilanne oli äärimmäisen kriittinen, ja jokaisen panosta hevosmiehestä mar­ salkkaan asti tarvittiin nyt enemmän kuin koskaan. Puolustuksen oli yksinkertaisesti vain kestettävä. Taistelu Vasikkasaaresta on vaikuttava kertomus kesän 1944 Vuosalmen tapahtumista. Kristian Kosonen kuvaa raadollisesti sodan tapahtumia sekä sotilaiden tunteita taistelujen keskellä.

6 SYKSY 2017

© Nauska

ROMAANI

Kristian ”Kille” Kosonen (s.1972) on helsinkiläinen kirjailija ja liikunta­ paikkamestari. Monipuolinen liik­ kuja voitti aktiiviurallaan useita painin SM­mitaleja ja on edelleen tuttu näky ammattinyrkkeilykehien läheisyydessä. Kolmen nuoren tyttä­ ren isä harrastaa myös lukemista ja historiaa. Kirjailijan oman isoisän kohtalo Vasikkasaaressa oli sytyke, joka sai hänet tarttumaan aiheeseen. Taistelu Vasikkasaaresta on Kososen esikoisteos.


Niemistö tunsi luotien henkäykset korvissaan. Hiekka pöllysi jaloissa, tuntui kuin koko maailma olisi ollut luotien ja teräksen kyllästämä. Hän oli kompastua nuoreen kaatuneeseen suomalaissotilaaseen, joka makasi selällään suu ammollaan tyhjät silmät tuijottaen lasittuneina kohti taivasta. Niistä paistoi kauhu. Ote kirjasta Taistelu Vasikkasaaresta

KRISTIAN KOSONEN

Taistelu Vasikkasaaresta SIDOTTU / N. 300 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978­952­279­446­8 ILMESTYY ELOKUUSSA ISBN 978­952­279­493­2

SYKSY 2017

7


Eowyn Ivey | Maailman kirkkaalle laidalle

Lumilapsen kirjoittajan uusi,

henkeäsalpaava romaani

Forrester ja hänen raskaana oleva vaimonsa Sophie joutuvat eroon toisistaan, kun Allen johdattaa retki­ kuntansa kohti tuntematonta. Seikkailuja janoava Sophie ei odota yksinäistä vuotta armeijan parakkien vankina innolla. Pian käy kuitenkin ilmi, ettei Allen ole ainoa, joka joutuu kamppailemaan petollisia olo­ suhteita vastaan. Kumpikaan ei voi aavistaa, että erossa vietetty vuosi tulee vaatimaan heiltä molem­ milta kaiken rohkeuden ja kestävyyden, aina viimei­ seen pisaraan asti. Lumilapsi­kirjallaan ihastuttaneen Eowyn Iveyn toi­ nen romaani herättää eloon Amerikan alkupe­ räisasukkaiden myytit ja Alaskan karun ja kauniin luonnon. Maailman kirkkaalle laidalle on kiehtova ja samalla hyytävä tarina rakkaudesta, seikkailusta ja selviytymisestä.

Eowyn Iveyn 1920-luvun Alaskaan sijoittuva esikoisromaani Lumilapsi on maaginen ja lumoava kertomus. Tämä on paras kirja, jonka olen lukenut hetkeen. Iltalehti Ilona

8 SYKSY 2017

© Stephen Nowers

Everstiluutnantti Allen Forrester saa vuonna 1885 elämänsä mahdollisuuden, kun hänet määrätään johtamaan retkikunta Alaskan Wolverinejoen ylä­ juoksulle. Vaarallinen reitti on avain Alaskan luonnon valtaviin rikkauksiin, joiden kutsu houkuttaa sei­ reenin lailla jokaista korpimaassa onneaan etsivää. Kaikki yritykset kesyttää koskematon erämaa ovat kuitenkin tähän asti päättyneet traagisesti armotto­ mien olosuhteiden edessä.

Eowyn Ivey on syntynyt Alaskassa. Hänen äitinsä antoi hänelle nimen Taru sormusten herrasta -henkilöhahmon mukaan. Ivey opiskeli viestintää ja luovaa kirjoittamista Western Washington Universityssa ja Alaskan yliopistossa. Ivey asuu miehensä ja kahden lapsensa kanssa keskellä Alaskan villiä luontoa. Kirjailijan edellinen Lumilapsi-romaani oli valtaisa menestys ja Pulitzer-palkinnon finalisti vuonna 2013. Myös Maailman kirkkaalle laidalle on ollut arvostelu- ja myyntimenestys maailmalla päästen muun muassa Amazonin vuoden 2016 parhaiden kirjojen listalle.

eowynivey.com


MUISTA MYÖS EDELLINEN KIRJA

EOWYN IVEY

Maailman kirkkaalle laidalle ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS TO THE BRIGHT EDGE OF THE WORLD SUOM. MARJA HELANEN SIDOTTU / N. 570 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978­952­279­441­3 ILMESTYY ELOKUUSSA ISBN 978­952­279­488­8

SYKSY 2017

9


Keith Stuart | Poikani Sam

Isän ja autistisen pojan kasvutarina

Saadakseen perheensä takaisin Alexin on opeteltava olemaan parempi isä ja aviomies. Askel oikeaan suuntaan näyttäisi löytyvän, kun Samille hankitaan pelikonsoli. Minecraft-pelin virtuaalimaailmassa isä ja poika oppivat pala palalta ymmärtämään paremmin sekä itseään että toisiaan. Mutta voiko Alex rakentaa ehjäksi sen, minkä kerran on hajottanut? Keith Stuartin omiin kokemuksiin pohjautuva Poikani Sam on raikkaan rehellinen, koskettava ja huumorintäyteinen kasvutarina. Se on kertomus vanhemmuudesta, irti päästämisestä ja oman elämän ohjaimiin tarttumisesta.

10 SYKSY 2017

© Ashley Bird

Kahdeksanvuotias Sam ei viihdy koulussa, hänellä on vaikeuksia ilmaista itseään, ja pienikin muutos arkirutiineissa aiheuttaa valtavaa ahdistusta. Sam näkee maailman koneena, jonka osien on toimittava täsmällisesti ja ennustettavasti. Samin isä Alex rakastaa poikaansa, muttei ymmärrä maailmaa, jossa tämä elää. Siksi hän sysää vastuun pojan kasvatuksesta vaimolleen Jodylle. Kun Jody saa tarpeekseen miehensä avuttomuudesta, kolmekymppinen Alex löytää itsensä nukkumasta maailman epämukavimmalta ilmapatjalta railakasta sinkkuelämää viettävän ystävänsä lattialta.

Englantilainen Keith Stuart on toiminut The Guardian -lehden pelitoimittajana kymmenen vuotta ja kirjoittanut teknologiasta, peleistä ja digitaalisesta mediasta jo yli 20 vuotta. Poikani Sam on Stuartin esikoiskirja, ja se perustuu osittain kirjailijan omiin kokemuksiin. Stuartilla on kaksi poikaa, joista toisella todettiin autismispektrin häiriö vuonna 2012. Videopelit ja erityisesti Minecraft ovat auttaneet Stuartia löytämään uusia tapoja kommunikoida poikansa kanssa. Poikani Sam on saanut maailmalla innokkaan vastaanoton, ja sen oikeudet on myyty jo 30 maahan.


Poikani Sam rakentuu loistavan juonen ympärille (...), mutta se on lisäksi harvinaisen oivaltava ja rehellinen teos. Ennen kaikkea kirja osoittaa, ettei autismin tulisi olla vieroksuttava asia. Sen sijaan se voi opettaa meitä ymmärtämään, mitä ihmisyys pohjimmiltaan on. The Guardian

KEITH STUART

Poikani Sam ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS A BOY MADE OF BLOCKS SUOM. MARJA LUOMA SIDOTTU / N. 470 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978-952-279-398-0 ILMESTYY SYYSKUUSSA ISBN 978-952-279-496-3

SYKSY 2017

11


Paolo Cognetti | Kahdeksan vuorta

Ajaton kertomus ystävyydestä ja aikuiseksi kasvamisesta

Toista maata on Bruno, pellavapäinen vuoristokylän kasvatti, joka on Pietroa vastassa kesä toisensa jälkeen. Ystävänsä seurassa Pietro oppii tuntemaan toisenlaisen vuoriston, huolettoman ja kepeän, täynnä seikkailuja ja yllätyksiä. Mutta lapsuuden kesät päättyvät, pojista kasvaa miehiä ja Bruno ja Pietro ajautuvat vuosi vuodelta kauemmaksi toisistaan. Molempien on etsittävä oma tapansa kulkea elämän eteen heittämiä polkuja, vuoristo ja sen karu luonto opettajinaan. Paolo Cognettin Kahdeksan vuorta on vangitseva ja tarkkanäköinen kuvaus mieheksi kasvamisesta, ystävyydestä ja sukupolvien välisistä suhteista. Unelmat ja pettymykset, menneisyyden taakat ja uuden löytämisen riemu peilautuvat tarinaa eteenpäin kuljettavista raudanharmaista jyrkänteistä, vuoripuron keväisestä solinasta ja jaetusta hiljaisuudesta vuoristomajan lämmössä. Cognettin aistivoimaiset kielikuvat sekä konstailematon ja hallittu kerronta punovat pienistä elementeistä suuren tarinan, jollaista et ole aiemmin lukenut.

12 SYKSY 2017

© Roberta Roberto

Erityisen kirkkaalla säällä, muutamana päivänä vuodessa, saattaa nähdä Milanon horisontissa siintävät vuoret. Vuoria tähyävät ikävöiden Pietron äiti ja isä, jotka joutuivat asettumaan kaupunkiin vuosia sitten. Niinpä perhe matkustaa aina kesän tullen Grainesiin, pieneen autioituvaan vuoristokylään Valle d’Aostan laaksoon. Isänsä kanssa Pietro valloittaa laaksoa ympäröiviä lumisia huippuja, pysyen vain vaivoin jääräpäisesti eteenpäin puskevan miehen kannoilla.

Milanosta kotoisin oleva Paolo Cognetti (s. 1978) on monipuolinen tarinankertoja, joka on kirjailijan työnsä lisäksi työskennellyt dokumenttielokuvien parissa. Kahdeksan vuorta on Cognettin kuudes teos. Ilmiöksi nousseen kirjan oikeudet myytiin hetkessä 30 maahan. Cognetti on ollut ehdolla Italian arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Premio Stregan saajaksi vuonna 2013.

paolocognetti.blogspot.fi


PAOLO COGNETTI

Kahdeksan vuorta

ITALIANKIELINEN ALKUTEOS LE OTTO MONTAGNE SUOM. LOTTA TOIVANEN SIDOTTU / N. 240 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978-952-279-483-3 ILMESTYY ELOKUUSSA ISBN 978-952-279-494-9

Upea, ikiaikainen teos (...) kuin meteoriitti toisesta ajasta. La Repubblica

SYKSY 2017

13


Alan Bradley | Nokisen tomumajan arvoitus

Sisäoppilaitoksessa kummittelee

Vaan minkä lahjan kohtalo tarjoaakaan! Aurinko ei ole vielä edes ehtinyt nousta ensimmäisen koulupäivän aamuna, kun Flavian jalkojen juureen laskeutuu hiiltynyt ja muumioitunut ruumis. Uusien oppiaineiden, opettajien ja koulutovereiden pyörteissä Flavia ei metsästä ainoastaan uhrin henkilöllisyyttä ja kuolinaikaa vaan myös epäiltyjä, motiiveja ja keinoja. Sisäoppilaitoksen huhumylly kadonneista tytöistä, syytetyistä opettajista ja vihollisista yrittää kietoa Flavian vyyhtiinsä. Mutta Flavia jos kuka on tilanteen tasalla moninkertaista mysteeriä ratkaistessaan. Vaan selviääkö samalla Flavian todellinen kohtalo vai antaako se vielä odottaa itseään?

© Jeff Bassett

Karkotettu! Näin kohta 12-vuotias kemisti ja harrastelijasalapoliisi Flavia de Luce suree kohtaloaan merimatkalla Kanadaan Miss Bodycoten tyttökouluun. Eikä asiaa auta, vaikka isä ja Felicity-täti ovat selittäneet koulutuksen kuuluvan suvun perinteisiin, olihan Harriet-äitikin käynyt samaa koulua. Yhtä kaikki, Flavia on omasta mielestään kuin matkalla rangaistusvankilaan.

Kanadalainen Alan Bradley syn­ tyi Torontossa ja varttui Ontariossa. Hän johti televisiotekniikan lai­ tosta Saskatchewanin yliopistossa 25 vuotta, kunnes jäi varhaiseläk­ keelle vuonna 1994 voidakseen kes­ kittyä kirjoittamiseen. Kirjailija asuu Mansaarella vaimonsa Shirleyn ja kahden laskelmoivan kissansa kanssa. Nokisen tomumajan arvoitus on Flavia de Luce ­sarjan seitsemäs suomen­ nettu osa. Edelliset osat ovat Piiraan maku makea, Kuolema ei ole lasten leikkiä, Hopeisen hummerihaarukan tapaus, Filminauha kohtalon käsissä, Loppusoinnun kaiku kalmistossa sekä Kuolleet linnut eivät laula. Moninker­ taisesti palkitun ja ylistetyn Flavia de Luce ­sarjan oikeudet on myyty 37 maahan, ja kirjoista on tekeillä tv­sarja.

facebook.com/AlanBradleyAuthor

14 SYKSY 2017


MUISTA SARJAN AIEMMAT OSAT

Tarina kulkee kekseliäästi ja sujuvasti perinteikkään britti­ dekkarin reseptillä, jota höystää hyvän­ tahtoinen huumori ja omintakeisen päähenkilön ennakkoluuloton, utelias ja välillä anarkistinenkin näkökulma aikuisten maailmaan. Tällaista varten pimeät syys­ illat on keksitty. Ilta-Sanomat kirjasta Loppusoinnun kaiku kalmistossa

ALAN BRADLEY

Nokisen tomumajan arvoitus Flavia de Luce 7

ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS AS CHIMNEY SWEEPERS COME TO DUST SUOM. MAIJA HEIKINHEIMO FLEX. / N. 500 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978-952-279-460-4 ILMESTYY LOKAKUUSSA ISBN 978-952-279-490-1

SYKSY 2017

15


John Boyne | Poika vuoren huipulla

Poika, joka kasvoi

vihaamaan © Chris Close

On vuosi 1936. Seitsemänvuotias Pierrot jää orvoksi ja joutuu jättämään taakseen kotikaupunkinsa Pariisin ja parhaan ystävänsä, naapurissa asuvan Anshelin. Kovia kokenut Pierrot lähetetään asumaan tätinsä luokse Saksaan, salaperäiseen taloon vuoren huipulle. Berghofiksi kutsutussa talossa Pierrot saa uuden nimen ja neuvon unohtaa lapsuutensa Pariisissa. Erityisesti hänen tulisi välttää mainitsemasta ystä­ väänsä, juutalaista Anshelia – varsinkin talon isännän kuullen. Vähitellen Pierrot oppii talon tavoille ja epä­ varma poika muuttuu uutta uniformuaan ylpeänä kantavaksi Pieteriksi. Mutta uniformu yllään Pieter astelee kohti uutta vaarallista maailmaa. Maailmaa, jossa on vaikea erottaa, mikä on oikein ja mikä väärin. Toisen maailmansodan tapahtumiin sijoittuva Poika vuoren huipulla on vaikuttava kuvaus nuoruuden viat­ tomuuden menettämisestä ja siitä, miten vaarallisen helposti maailma ympärillämme muuttuu musta­ valkoiseksi.

Boyne on kirjoittanut vangitsevan kuvauksen vallan vetovoimasta, nuoren mielen alttiudesta vaikutuksille ja katumuksen aiheuttamasta elämän­ mittaisesta tuskasta. The Guardian

16 SYKSY 2017

John Boyne (s.1971) on irlantilainen kirjailija. Boyne on opiskellut kirjallisuutta Trinity Collegessa Dublinissa ja luovaa kirjoittamista Itä-Anglian yliopistossa, josta hänelle myönnettiin kunniatohtorin arvo vuonna 2015. Boyne on kirjoittanut yli 70 novellia, yhdeksän romaania sekä viisi nuortenkirjaa, ja hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielelle. Boynen tunnetuin teos on elokuvaksikin sovitettu Poika raidallisessa pyjamassa, jota on myyty maailmanlaajuisesti yli 6 miljoonaa kappaletta. Suomeksi Boynelta on julkaistu myös kirjat Kapina laivalla, Tarkoin vartioitu talo, Nooa Notkoniitty karkaa kotoa, Kuudes mies ja Leijuva poika.

johnboyne.com


MUISTA MYÖS POIKA RAIDALLISESSA PYJAMASSA -POKKARI

JOHN BOYNE

Poika vuoren huipulla ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS THE BOY AT THE TOP OF THE MOUNTAIN SUOM. HELI NASKI SIDOTTU / N. 270 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978­952­279­447­5 ILMESTYY ELOKUUSSA ISBN 978­952­279­487­1

SYKSY 2017

17


Jessica Knoll | Onnentyttö

Ruudinsavua ja ruusuntuoksua yhdistävä menestystrilleri © Leslie Hassler

Ani FaNelli on saavuttanut kaiken. Hänellä on upea työpaikka, komea ja rikas kihlattu ja vaatehuone täynnä kalliita muotiluomuksia. Kuvankauniin pinnan alla piilee kuitenkin synkin mahdollinen menneisyys… Ani pääsee näyttämään koko maailmalle saavuttamansa onnen, kun dokumenttiryhmä pyytää hänet kertomaan oman versionsa vuosia aikaisemmin maineikkaassa Bradleyn koulussa tapahtuneesta viiltävästä ja väkivaltaisesta tapahtumasta. Hän pyytää ryhmän jopa taltioimaan viimeisen silauksen elämänsä muodonmuutoksessa: omat häänsä. Onni saattaa kuitenkin olla kääntymässä, sillä väkivaltaisten salaisuuksien paljastaminen uhkaa tuhota kaiken sen, mistä Ani koittaa pitää kiinni kynsin hampain. Kiiltokuvamainen pinta alkaa rakoilla Anin joutuessa kasvokkain pahimpien pelkojensa kanssa. Hänen täydellinen elämänsä on täydellinen valhe.

Jessica Knoll on työskennellyt toimituspäällikkönä Cosmopolitanlehdessä. Nykyään hän on toimittajana SELF-lehdessä ja kirjoittaa ihmissuhteista, seksistä ja psyykkisestä hyvinvoinnista. Knoll asuu New Yorkissa aviomiehensä kanssa. Onnentyttö on Knollin esikoiskirja, jota on myyty USA:ssa jo yli 450 000 kappaletta. Teoksen oikeudet on myyty yli 40 maahan. Lionsgate osti kirjan elokuvaoikeudet jo ennen sen julkaisua, ja elokuvan tuottaa näyttelijä Reese Witherspoonin tuotantoyhtiö.

jessicaknoll.com

18 SYKSY 2017


Synkkä ja kiemurainen (...) veitsenterävästi kirjoitettu (...) Loppuratkaisu on tyrmäävä – shokeeraava tapahtumaketju, joka purkautuu lukijalle kuin hidastettu kauhuelokuva. Onnentyttö pitää jännityksen yllä viimeisille sivuille asti. Entertainment Weekly

JESSICA KNOLL

Onnentyttö ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS LUCKIEST GIRL ALIVE SUOM. PÄIVI POUTTU-DELIERE SIDOTTU / N. 480 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978-952-279-445-1 ILMESTYY SYYSKUUSSA ISBN 978-952-279-484-0

SYKSY 2017

19


Sarah Lark | Maorien laulu

Sukusaaga UudessaSeelannissa jatkuu

Säteilevä Elaine O'Keefe on Helenin tyttärentytär. Hän rakastuu päätä pahkaa komeaan William Martyniin, Irlannista kotoisin olevaan nuoreen mieheen, jonka menneisyys on hämärän peitossa. Vaan kun Gwynin lapsenlapsi Kura palaa takaisin kotiin, on kolmiodraama valmis. Kura on todellinen kaunotar, jonka intohimona ovat vain ja ainoastaan musiikki sekä matkustaminen Eurooppaan. Molempien nuorten naisten on kestettävä pettymyksiä, joita elämä tuo eteen, ennen kuin he voivat löytää rakkauden ja onnen – varsin odottamattomasta suunnasta. Kuten sarjan ensimmäinen osa Valkoisen pilven maa, myös Maorien laulu kuvaa upeasti ystävyyttä, rakkautta ja siirtomaa-ajan ihmisten unohtumattomia kohtaloita.

© FinePic

Maorien laulu vie lukijan takaisin UuteenSeelantiin, Christchurchin kylän lammasfarmeille ja Queenstownin kaupunkiin. On kulunut 40 vuotta siitä, kun Gwyneira ja Helen matkasivat Englannista uuteen maanosaan mennäkseen naimisiin. Gwyn johtaa edelleen Kiwardin lammastilaa, mutta Helen on nyt pienen majatalon omistaja.

Saksassa vuonna 1958 syntynyt Sarah Lark on työskennellyt alaasteen opettajana, matkaoppaana sekä mainostoimittajana. Hän on kirjoittanut useita Saksassa palkittuja kirjoja hevosista, niin lapsille kuin aikuisillekin. Nykyisin Lark asuu Almeríassa Espanjassa kissan ja neljän koiran kanssa. Kirjoittamisen ohella hän hoitaa eläkkeelle jääneitä hevosia, soittaa kitaraa ja laulaa. Uuden-Seelannin kiehtova, ei niin hyvin tunnettu historia sekä kaunis ympäristö innoittivat häntä kirjoittamaan sinne sijoittuvan sarjan, joka on noussut myyntimenestykseksi useissa maissa. Sarjan ensimmäinen osa Valkoisen pilven maa julkaistiin suomeksi vuonna 2015. Ensimmäinen osa valloitti suomalaisten lukijoiden sydämet.

facebook.com/Sarah.Lark.novelist

20 SYKSY 2017


MUISTA SARJAN EDELLINEN OSA

Teos on ihan yhtä juhlaa alusta loppuun. (…) Kirjailija kirjoittaa uskottavia ihmiskohtaloita ja saa henkilönsä elämään mitä kiehtovimmalla tavalla. Vanhanajan oikeita lukuromaaneja ei paljon enää julkaista, sen vuoksi tällainen helmi tekeekin vaikutuksen. Epari kirjasta Valkoisen pilven maa

SARAH LARK

Maorien laulu Uusi-Seelanti 2

SAKSANKIELINEN ALKUTEOS DAS LIED DER MAORI SUOM. SANNA VAN LEEUWEN SIDOTTU / N. 860 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978-952-279-485-7 ILMESTYY LOKAKUUSSA ISBN 978-952-279-486-4

SYKSY 2017

21


Gard Sveen | Verikarkelot

Sarjamurhaajan jäljillä © Charlotte Hveem

Kadonnut teinityttö, kuollut sarjamurhaaja ja salaperäinen uskonlahko. Tommy Bergmannilla on uransa vaikein tapaus edessään. Sarjamurhaaja Jon-Olav Farbergin poltettu ruumis löytyi pian sen jälkeen kun 13-vuotias Amanda katosi. Bergmann on varma, että Farberg on yhä hengissä, vaikka esimiehet ja kollegat Oslon pääpoliisiasemalla ovat toista mieltä. Hänen kollegansa Susanne Bech löytää Oslon seksikortteleissa sijaitsevasta hotellihuoneesta nauhoitteen ja peiliin huulipunalla kirjoitetun viestin. Jäljet johtavat Liettuaan, kohti tsaarienaikaista uskonlahkoa, jonka opinkappaleiden mukaan murhaaja voi pelastaa sielunsa silpomalla Oinaan tähtimerkissä syntyneen tyttölapsen. Juuri sellaisen kuin Amanda. Verikarkelot on karmaiseva, hyytävästi ihon alle menevä jännitysnäytelmä. Kirja jatkaa suoraan siitä, mihin sarjan edellinen osa Pimeän sylissä päättyi.

Jo Gard Sveenin ensimmäinen romaani Raskaat varjot sai minut lankeamaan kirjailijan syvälliseen, taidokkaaseen, ahdistavaankin tyyliin. Mutta tämä uusin, tämä on puhdasta kultaa! Rakkaudesta kirjoihin -blogi kirjasta Pimeän sylissä

22 SYKSY 2017

Gard Sveen (s. 1969) työskentelee neuvonantajana Norjan puolustusministeriössä. Hän voitti esikoisteoksellaan Raskaat varjot parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille myönnettävän Lasiavain-palkinnon vuonna 2014 ja Norjan tärkeimmän dekkaripalkinnon Rivertonprisenin vuonna 2013 ensimmäisenä esikoiskirjailijana Jo Nesbøn jälkeen. Verikarkelot on kolmas rikostutkija Tommy Bergmannista kertova kirja. Sveen asuu Oslon lähellä sijaitsevassa Ytre Enebakk -kylässä.

gardsveen.net


MUISTA SARJAN AIEMMAT OSAT

GARD SVEEN

Verikarkelot

Tommy Bergmann 3 NORJANKIELINEN ALKUTEOS BLOD I DANS SUOM. VIRPI VAINIKAINEN SIDOTTU / N. 360 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978-952-279-491-8 ILMESTYY KESÄKUUSSA ISBN 978-952-279-492-5

SYKSY 2017

23


Bernard Cornwell | Soihdunkantaja

Uhtredin armoton paluu taistelukentille © Felix Clay

Veriset taistelut ovat tauonneet ja Itä-Angliassa vallitsee rauhanaika. Uhtredin vävy, Northumbriaa hallitseva viikinkiruhtinas Siggtryggr ja Mercian kuningatar Æthelflæd ovat solmineet aselevon. Suursoturi Uhtred näkee tilaisuutensa tulleen; on aika viimein lunastaa takaisin se, mikä häneltä vuosikymmeniä sitten vietiin. On aika valloittaa takaisin Bebbanburgin linnoitus. Mutta Uhtredin suunnitelmat joutuvat pian koetukselle, kun skotit käyvät valtataisteluihin Englannin pohjoisosista ja etelässä vanha vihollinen vahvistaa joukkojaan. 60 vuoden ikään ehtinyt Uhtred on kuitenkin päättänyt, ettei mikään voi enää estää häntä palauttamasta Bebbanburgia sen oikeutetulle hallitsijalle. Annettujen valojen ristipaineessa Uhtredin on hyödynnettävä kaikki se, mitä raskaiden taistelujen täyteiset vuodet ovat hänelle opettaneet. Eikä verenvuodatus voi vieläkään päättyä.

SUOMESSA MYYTY JO LÄHES 75 000 UHTRED-SARJAN KIRJAA

Bernard Cornwell (s. 1944) on yksi suosituimmista historiallisten seikkailukertomusten kirjoittajista. Hänen romaanejaan on myyty maailmanlaajuisesti jo kymmeniä miljoonia kappaleita. Uhtred-sarjassa aiemmin ilmestyneet: Viimeinen kuningaskunta Kalpea ratsastaja Pohjoisen valtiaat Miekkojen laulu Palava maa Kuninkaiden kuolema Pakanavaltias Tyhjä valtaistuin Myrskyn soturit BBC:n tuottama, suursoturi Uhtredista kertovan kirjasarjan kahteen ensimmäiseen osaan perustuva tv-sarja The Last Kingdom sai maailmalla ensiiltansa lokakuussa 2015. Sarjalle on luvassa jatkoa vuonna 2017.

bernardcornwell.net

24 SYKSY 2017


BERNARD CORNWELL

Soihdunkantaja Uhtred 10

ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS THE FLAME BEARER SUOM. NATASHA VILOKKINEN SIDOTTU / N. 350 SIVUA / KL 84.2 ISBN 978-952-279-459-8 ILMESTYY LOKAKUUSSA ISBN 978-952-279-489-5

SYKSY 2017

25


Yuval Noah Harari | Homo Deus. Huomisen lyhyt historia

Menettääkö Homo sapiens kontrollin?

Sapiens­kirjallaan tunnetuksi tullut Yuval Noah Harari pohtii uutuuskirjassaan Homo Deus ihmis­ kunnan seuraavia askeleita. Sapiensissa tarkasteltiin, miten lajimme valloitti maailman ainutlaatui­ sella kyvyllään uskoa yhteisiin myytteihin juma­ lista, rahasta, tasa­arvosta ja vapaudesta. Homo Deus ­kirjassa katse kääntyy kohti tulevaisuutta: mitä tapahtuu, kun vanhat myytit yhdistetään uusiin, jumalankaltaisiin teknologioihin kuten tekoälyyn ja geenitekniikkaan? Homo Deus tarjoaa kurkistuksen 2000­lukua muo­ vaaviin unelmiin ja painajaisiin. Hararille tyypilliseen tapaan teos nivoo yhteen luonnontieteitä, historiaa, filosofiaa ja kaikkia muita tieteenaloja niiden väliltä. Tässä on evoluution seuraava taso: Homo Deus.

© Yuval Noah Harari

Mitä tapahtuu demokratialle, kun Google ja Face­ book tuntevat poliittiset näkemyksemme paremmin kuin me itse? Entä miten käy hyvinvointiyhteis­ kunnan, kun teknologian kehittyminen ajaa osan ihmisistä työmarkkinoiden ulkopuolelle ja tekee heistä tarpeettomia? Miten voimme suojella ihmis­ kuntaa ja planeettaamme oman lajimme tuho­ voimalta?

Yuval Noah Harari (s. 1976) väitteli historian tohtoriksi Oxfordissa. Hän opettaa historiaa Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa erityis­ aloinaan maailmanhistoria, keski­ ajan historia sekä sotahistoria. Harari on saanut kaksi kertaa Polonsky­palkinnon, joka jaetaan vuosittain luovuudesta ja omaperäi­ syydestä humanistisissa tieteissä. Sapiens on kansainvälinen menestys­ teos, joka on julkaistu jo lähes 40 kielellä ympäri maailmaa. Kirja on ollut myös Suomessa arvostelu­ ja myyntimenestys heti ilmestymises­ tään lähtien.

ynharari.com

26 SYKSY 2017


MUISTA MYÖS EDELLINEN KIRJA

Ehkä ihailtavinta tässä teoksessa on se suvereeni pelkäämättömyys, jolla Harari tarkastelee maailmankaikkeuden miljoonia vuosia – ja pienen sapienslajin roolia tässä kokonaisuudessa. (…) Tämä teos lisää ehdottomasti modernin ihmisen itseymmärrystä. Kaleva kirjasta Sapiens

YUVAL NOAH HARARI

Homo Deus

Huomisen lyhyt historia ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS HOMO DEUS. A BRIEF HISTORY OF TOMORROW SUOM. JAANA ISO­MARKKU SIDOTTU / N. 530 SIVUA / KL 56.41 KOKO 150 × 225 MM ISBN 978­952­279­435­2 ILMESTYY SYYSKUUSSA ISBN 978­952­279­436­9

SYKSY 2017

27


Juho Norrena | Arvojen varjot

Suomalaisten arvojen monet puolet

Kasvatustieteilijä FT Juho Norrena on haastatellut kirjaa varten eri alojen asiantuntijoita, kuten Sixten Korkmania, Irja Askolaa, Esko Valtaojaa, Maaret Kalliota, Frank Martelaa, Virpi Sarasvuota ja Jarkko Martikaista. Martikainen on myös kuvittanut kirjan.

© Kuvaveljet Oy

Arvot ovat kuin naapuri, jonka apuun turvaudut, kun jonkun täytyy pitää lomamatkan ajan taloasi silmällä, mutta jonka kiroat, kun hän rakentaa yömyöhään uutta terassiaan. Arvot ohjaavat jokapäiväisiä valintojamme, ja arvojamme puolestaan muokkaavat tunteet, tavat, tottumus, ympäristö, kulttuurit, vietit sekä moraali.

Mutta meitä ohjaavat voimat eivät ole pelkästään myönteisiksi miellettyjä: myös kateellisuus, pelko ja syyllisyys saavat meidät tekemään asioita. Voitaisiinko nämä arvojen varjot ja ei-hyväksytyt tunteet valjastaa voimavaraksi sen sijaan, että niiden annetaan hajottaa rakenteita ja ihmissuhteita?

© Olli Häkkinen

Kuka määrittää arvomme? Voiko rikkoa sääntöjä ja silti elää arvojen mukaisesti? Voivatko syyllisyys ja kateus olla hyödyllisiä tunteita? On yleisesti hyväksyttyä, että huippu-urheilija haluaa olla parempi kuin kilpakumppaninsa. Mutta entä jos hän turvautuu tavoitteessaan dopingiin, myrkyttää kilpakumppanin ruuan tai kilpailee sääntöjen vastaisesti?

FT Juho Norrena (s. 1982) on opettaja, opettajankouluttaja, tutkija ja tieto­ kirjailija. Hän on ahkera luennoitsija ja on kirjoittanut useita kirjoja oppimi­ sesta ja opettamisesta. ”Tällä hetkellä tunnen ylpeyttä tekemistäni ammatilli­ sista ratkaisuista, olkoonkin, että suuri osa niistä on yhä vääriä.”

28 SYKSY 2017

Jarkko Martikainen (s. 1970) on muu­ sikko ja kuvittaja. Martikainen on tullut tunnetuksi YUP:n säveltävänä ja sanoit­ tavana laulaja­kitaristina, sittemmin hän on menestynyt myös soolouralla. Martikainen on kirjoittanut myös kaksi kirjaa, Pitkät piikit ja muita kertomuksia (2005) sekä Yhdeksän teesiä (2008), joista edellisen hän on myös itse kuvittanut.


Kateus voi olla positiivinen voima, joka saa ihmisen tavoittelemaan ja saavuttamaan asioita, joita hän ei olisi muuten pystynyt saavuttamaan. Esko Valtaoja, ote kirjasta

JUHO NORRENA

Arvojen varjot SIDOTTU / N. 220 SIVUA / KL 30.12 ISBN 978-952-279-477-2 ILMESTYY SYYSKUUSSA ISBN 978-952-279-478-9

SYKSY 2017

29


Tommi Kovanen & Jenny Rostain | Kuolemanlaakso

Seuraamuksia tästä taklauksesta ei tule muille kuin Kovaselle: hänellä diagnosoidaan aivovamma, joka pakottaa hänet lopettamaan uransa. Kukaan ei ota vastuuta tapahtuneesta, ja Kovasta kehotetaan olemaan asiasta hiljaa. Vamman seurauksena Kovasen tunteet alkavat kadota, ja väsymys tuntuu lamaannuttavalta. Lehdistölle ja läheisille hän uskottelee kaiken olevan hyvin – mutta hänen elämänsä hajoaminen ja syöksy kuolemanlaaksoon on vasta alkanut. Pohjan saavutettuaan Kovanen aloittaa paluun elämään. Päivä kerrallaan, leväten ja hetkessä hengittäen hän opettelee olemaan oma uusi itsensä. Mies joka rakasti kiekkoa, hengitti peliä ja eli luistelusta, on joutunut nyt hyväksymään, että hän elää loppuelämänsä aivovamman kanssa. Kuolemanlaakso on Tommi Kovasen ja Jenny Rostainin yhdessä kirjoittama kertomus jääkiekkoilijan elämästä, liigakiekon armottomuudesta, taklausten ja aivovammojen seurauksista sekä herrakerhojen vaietuista sopimuksista.

30 SYKSY 2017

Tommi Kovanen (s. 1975) on kotoi­ sin Pieksämäeltä. Hän aloitti pelaaja­ uransa Kalpan riveissä ja pelasi 20­vuotisen liigauransa aikana myös Pelicansissa, JYPissä, Jokereissa, Tapparassa, Lukossa ja HIFK:ssa, jossa Kovanen voitti myös Suomen mestaruuden. Lisäksi hän on pelan­ nut Italiassa ja Sveitsissä. Jenny Rostain on syntynyt 1982 Mikkelissä. Hän on ammatiltaan näyttelijä, käsikirjoittaja ja valo­ kuvaaja, joka on elänyt vuosia New Yorkissa opiskellen ja uraa luoden. Näyttelemisen ohella hänet tunne­ taan myös suuren suosion saaneista blogikirjoituksistaan, jotka käsittele­ vät yhteiskunnallisia aiheita.

© Tommi Kovanen

26. tammikuuta 2013 Rauman Lukon puolustajalla Tommi Kovasella on edessä peli Bluesia vastaan. Tavallinen ottelu, samanlainen kuin yli 500 kertaa aiemmin Kovasen liigauran aikana. Kovanen kuitenkin taklataan rajusti takaapäin, eikä mikään ole sen jälkeen kuten ennen.

© Jenny Rostain

Kun yksi taklaus hajottaa elämän


Pienenä poikana jäällä kuulin tarinan miehestä, jota oli taklattu selkään. Mies oli muuttunut sen seurauksena, kadonnut täysin koko kuvasta. Puhuttiin, että nykyään hän kulki kuin elävä kuollut, ilman valoa silmissään. Ja tuota taklausta ja sen seurauksia alettiin kutsua kuolemanlaaksoksi. Tommi Kovanen

TOMMI KOVANEN & JENNY ROSTAIN

Kuolemanlaakso SIDOTTU / N. 250 SIVUA / KL 99.1 ISBN 978-952-279-448-2 ILMESTYY SYYSKUUSSA ISBN 978-952-279-449-9

SYKSY 2017

31


Kaja Nordengen | Ainutlaatuiset aivot

Ymmärrettävästi aivoista © Foto Sturlason

Miten aivomme ovat muovautuneet evoluution aikana? Miten ihmisaivot päättelevät, muistavat ja suunnistavat? Mikä tekee meistä persoonia? Mitä huumori, musiikki ja seksi saavat aikaan aivoissamme? Tai kahvi ja kokaiini? Ainutlaatuiset aivot vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Aivot tekevät meistä sen, mitä olemme. Aivot oppivat, ohjaavat liikkeitämme, ratkovat ongelmia ja muistavat vuosikymmenten takaisia asioita. Mutta aivot tekevät myös huonoja valintoja, ajavat meitä riippuvuuksiin ja huijaavat meitä. Miksi aivot ovat niin kuin ovat? Lääkäri ja aivotutkija Kaja Nordengen summaa yhteen tässä havainnollisesti kuvitetussa kirjassa kaiken, mitä nykyään tiedämme aivoista. Hän on erityisesti kiinnittänyt huomiota siihen, että kirjan termistö on ymmärrettävää. Nordengen kirjoittaa kiinnostavasti ja valaisevasti lukuisten tutkimuksista saatujen esimerkkien avulla.

Kaja Nordengen (s. 1987) on norjalainen neurologi ja yksi Norjan nuorimmista tohtoriksi väitelleistä. Hän toimii tutkijana Akershusin yliopistollisessa sairaalassa ja Oslon yliopistossa.

Kaja Nordengen on norjalaisen neurologian Wonder Woman (...) hän kykenee tarjoilemaan tietoa niin etteivät lukijan aivot mene solmuun (...) ennen kaikkea kirjoittajan innostus on tarttuvaa. Dagbladet

32 SYKSY 2017


KAJA NORDENGEN

Ainutlaatuiset aivot NORJANKIELINEN ALKUTEOS HJERNEN ER STJERNEN SUOM. SUSANNA PAARMA SIDOTTU / N. 240 SIVUA / KL 59.55 ISBN 978-952-279-455-0 ILMESTYY SYYSKUUSSA ISBN 978-952-279-456-7

SYKSY 2017

33


Vesa Kontiainen | Popeda – Nelkytä vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Popeda perustettiin Tampereen Ikurissa. Juhla­ vuoden kunniaksi Vesa Kontiainen on lyönyt yksiin kansiin Suomi­rockin kivijalan pitkän ja vaiherikkaan tarinan. Vuonna 2014 Suomi­palkinnon pokan­ neen yhtyeen suosio on pysynyt vuosien saatossa vankkumattomana. Rehellisen äijämeinigin ilmen­ tymä vetää edelleen ilta toisensa jälkeen salit täy­ teen maan jokaisessa kolkassa. Popeda on todellinen elävä legenda. Popeda – Nelkytä vuotta on kaunistelematon ja ronski läpileikkaus Manse­rockin jättiläisen neljästä ensim­ mäisestä vuosikymmenestä. Räyhäkkäiden ja vauhdik­ kaiden muistelmien lisäksi kirjassa on mukana vaka­ vampaakin asiaa vaikeam­ mista ajoista. Kirjasta löytyy lisäksi täydellinen diskografia sekä kiertue­ tiedot. Keväällä 2017 Popeda julkaisee uuden levyn ja lähtee laajamittaiselle kiertueelle, joka huipen­ tuu marraskuun lopulla areenakeikkaan Hel­ singissä.

34 SYKSY 2017

© Tiina Bolz

Pullat pystyyn ja kynttilät kakkuun

Juvalainen Vesa Kontiainen on rockin monitoimimies: tietokirjailija, toimittaja, juontaja, luennoitsija, konsultti, keikkamyyjä, festari­ promoottori ja kiertuemanageri. Juvan kaarihalleilta 80­luvulla har­ rastuspohjalta alkanut elämä musii­ kin parissa on ollut hänen leipä­ työnsä jo lähes 20 vuoden ajan. Kontiaisen kotimaisten musiikki­ lehtien ja ­kirjojen kotiarkisto on maan kattavin yksityinen kokoelma. Sitä mitä hän ei suomalaisesta rock­musiikista tiedä, ei tarvitsekaan tietää. Bazar julkaisi keväällä 2017 Kontiaisen Juva Rock City ­kirjan.


Tajusin todistaneeni tuohon ikään asti kovimman keikan, mitä olin koskaan nähnyt. Ennen kaikkea minua viehätti se, että lavalla oli meininkiä koko ajan. Onnellinen hymy tuli väkisinkin naamalle. Olin löytänyt Popedan ja sen musiikin! Vesa Kontiainen Popedan keikasta Juvalla 1978, ote kirjasta Juva Rock City

VESA KONTIAINEN

Popeda – Nelkytä vuotta

SIDOTTU / N. 600 SIVUA KL 78.99 KOKO 200 × 240 MM ISBN 978­952­279­396­6 ILMESTYY LOKAKUUSSA

SYKSY 2017

35


Juha Jormanainen | Kadonneiden jalokalojen metsästys

Road book villin Pohjolan kalavesiltä Suomen Indiana Jones Juha Jormanainen lähtee etsimään Pohjolan täydellistä jalokalojen kalastuspaikkaa. Hän kiertää Suomen, Ruotsin ja Norjan kuuluisat järvet ja joet taimenia, lohia ja nieriöitä saalistaen, maaotteluhenkeä unohtamatta. Mistä löytyy täydellinen kalapaikka, mistä se oikea täydellinen hetki, vai löytyykö sitä lainkaan? Kadonneiden jalokalojen metsästys -kirjassa esitellään parhaat kalapaikat, sopivimmat sesongit ja ottavimmat vieheet sekä luodaan silmäys myös kalapaikkojen historiaan. Road-henkisten kuvausten lisäksi kirja sisältää runsaasti käytännön tietoa ja Juha Jormanaisen upeita kuvia Pohjolan vaikuttavimmista kolkista. Juha Jormanainen (s. 1957) on eräkirjailija ja ammattivalokuvaaja. Hän asuu Tervossa Pohjois-Savossa ja on kirjoittanut ja kuvittanut neljäkymmentä tietokirjaa.

36 SYKSY 2017


Halusin herätä jälleen kerran jääkylmässä teltassa Ruijan ylängöllä, soutaa itseni uuvuksiin Namsenilla, filosofoida lohiveljien kanssa jokitörmällä, graavata rautua tunturijärven rannassa aamunkoitossa ja kuunnella kosken kuohujen tarinoita kesäyön hämyssä. The end is nothing, the road is all. Juha Jormanainen

JUHA JORMANAINEN

Kadonneiden jalokalojen metsästys SIDOTTU / N. 200 SIVUA / KL 67.62 KOKO 240 × 190 MM ISBN 978-952-279-388-1 ILMESTYY ELOKUUSSA

SYKSY 2017

37


Isto & Nuotio & Airola | Typy ja kelju keiju

Hurmaavan Typy-kirjasarjan kolmas osa tävän paperinuken. Mutta heti kun Typy leikkaa keijun irti paperista, se pyrähtää lentoon ja paljastuu, että keiju onkin oikea ilkimys. Eikä sillä ole aikomustakaan olla juhlissa kiltisti.

© Anna Nuotio

© Vesa Laitinen

Typyn kotona on juhlat, ja Bertta-täti on tullut auttamaan. Ennen vieraiden saapumista hän ohjeistaa Typyä siitä, miten juhlissa tulisi käyttäytyä. Malliksi Bertta on tuonut kilttiä keijua esit-

Eppu Nuotio on Berliinissä asuva palkittu kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu yli kuusikymmentä kirjaa, lukuisia tv-sarjoja, näytelmiä, kuunnelmia ja musikaaleja. Hän on toiminut Unicefin Hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 2002.

38 SYKSY 2017

Sanna Isto on Berliinissä asuva lasten- ja nuortenkirjailija. Hänen esikoisteoksensa Tinka ja Taika (WSOY) voitti Arvid Lydecken -palkinnon vuonna 2011 ja Maan alaiset (WSOY) oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiaehdokkaana vuonna 2016.

Sari Airola on monipuolinen kuvittaja ja lastenkirjailija, joka on kuvittanut useita palkittuja kuvakirjoja. Hän on asunut kahdeksan vuotta ulkomailla, ensin Hongkongissa ja sitten Istanbulissa, ja nauttii nyt Helsingin kotoisuudesta ja puhtaudesta.


MUISTA SARJAN AIEMMAT OSAT

Moderni ote, sympaattinen kuvitus ja hauska tarina luovat yhdessä eheän kokonaisuuden, joka innostaa niin ääneenlukuun kuin lapsen itsenäiseen kuvien katseluunkin. Tarina on oivaltava ja lapsilähtöinen: jos vesilasi kaatuu, niin sattuu vesivahinko, tottakai! Kuperkeikkaseikka-blogi kirjasta Typy ja topakka tonttu

ISTO & NUOTIO & AIROLA

Typy ja kelju keiju Typy 3

SIDOTTU / N. 35 SIVUA / KL L85.12 KOKO 215 × 290 MM ISBN 978-952-279-439-0 ILMESTYY MARRASKUUSSA

SYKSY 2017

39


Katy Birchall | It girl – Pelin henki

Lukunautinto varhaisteinille. Lumiomena-blogi kirjasta It girl – Suosituksi yhdessä päivässä

Nolojen tilanteiden tyttö Mitä suurempi yleisö, sitä varmemmin Anna Huntley ajautuu noloihin tilanteisiin. Isänsä ja kuuluisan äitipuolensa kihlajaisissa Anna kompastuu kukkaruukkuun ja jää siihen jumiin. Joku tietenkin kuvaa tilanteesta videon ja lataa sen YouTubeen, jossa se kerää nopeasti miljoonia katselukertoja. Anna päättää näyttää kaikille, että hänkin on hyvä jossain! Enää pitäisi vain löytää se jokin… Onneksi koulun liikuntapäivä on tulossa, ja Anna ilmoittautuu toisen tiimin kapteeniksi. Mikä voisi mennä vikaan? It girl – Suosituksi yhdessä päivässä esitteli 14-vuotiaan nörttitytön, josta tuli yhtäkkiä paparazzien piirittämä, kun hänen isänsä alkoi seurustella kuuluisan filmitähden kanssa. It girl – Pelin henki on hulvattoman hauskan sarjan toinen osa.

KATY BIRCHALL

It girl – Pelin henki It girl 2

ENGLANNINKIELINEN ALKUTEOS IT GIRL – TEAM AWKWARD SUOM. TAINA HELKAMO SIDOTTU / N. 300 SIVUA / KL N84.2 ISBN 978-952-279-462-8 ILMESTYY HEINÄKUUSSA

© Laura Neate

ISBN 978-952-279-497-0

MUISTA SARJAN EDELLINEN OSA

40 SYKSY 2017

Vähän päälle kaksikymppinen Katy Birchall asuu Brixtonissa Englannissa. Hän on opiskellut englannin kieltä ja kirjallisuutta ja työskentelee nykyään Country Life -lehden toimittajana. Vuonna 2011 hän voitti 24/7-teatterifestivaalien lupaavimman uuden komediakirjoittajan palkinnon. Birchallin esikoisteoksen It girl – Suosituksi yhdessä päivässä oikeudet on myyty 12 kielialueelle.

katybirchallauthor.com


Kalenterit | Paulo Coelho | Vapaus – Kalenteri 2018

Vuosi Paulo Coelhon saattelemana Vietä vuosi 2018 nauttien rakastetun kirjailijan Paulo Coelhon mietelauseista. Rehevästi kuvitettu ja syvällisin ajatuksin varustettu kalenteri sisältää juhlapyhät, kuun vaiheet, vuosisuunnitelmasivut ja runsaasti muistiinpanotilaa jokaiselle vuoden päivälle. Kalenterin on kuvittanut Catalina Estrada.

PAULO COELHO

Vapaus – Kalenteri 2018 PORTUGALINKIELINEN ALKUTEOS LIBERDADE SUOM. SANNA PERNU FLEX. / 264 SIVUA / KL 05.3 KOKO 130 × 205 MM ISBN 978-952-279-461-1

Brasilialainen Paulo Coelho on yksi maailman luetuimpia kirjailijoita. Hänen kirjojaan on käännetty 81 kielelle, ja niitä on myyty yli 215 miljoonaa kappaletta yli 170 maassa. Coelho on voittanut lukuisia arvostettuja kirjallisuuspalkintoja ympäri maailman. Vuonna 2007 hänet nimitettiin YK:n rauhanlähettilääksi.

© Garbancito Fiel

© Xavier González

ILMESTYY KESÄKUUSSA

Catalina Estrada ihasteli lapsena kotimaansa Kolumbian rehevien puutarhojen ja luonnon värikylläisyyttä. Nykyisin Barcelonassa asuva, kansainvälisesti menestynyt kuvittaja ei ole unohtanut juuriaan. Sama lapsenomainen ihmetys näkyy edelleen kaikissa hänen töissään räiskyvinä väreinä ja hienostuneina kuvina.

SYKSY 2017

41


Jättipokkarit

Parasta lukemista pehmeissä kansissa KONMARIKIRJOJA MYYTY YHTEENSÄ JO

100 000 KAPPALETTA SUOMESSA

MARIE KONDO

KonMari – Iloa säkenöivä järjestys NIDOTTU / 304 SIVUA / KL 68 KOKO 145 × 215 MM ISBN 978-952-279-471-0 ILMESTYY ELOKUUSSA

YUVAL NOAH HARARI

Sapiens. Ihmisen lyhyt historia NIDOTTU / 496 SIVUA / KL 56.41 KOKO 145 × 215 MM ISBN 978-952-279-470-3 ILMESTYY ELOKUUSSA

LARS MYTTING

Täyttä puuta NIDOTTU / 192 SIVUA / KL 66.341 KOKO 145 × 215 MM ISBN 978-952-279-474-1 ILMESTYY SYYSKUUSSA

42 SYKSY 2017


Pokkarit

GARD SVEEN

Pimeän sylissä NIDOTTU / 448 SIVUA / T 84.2 ISBN 978-952-279-464-2 ILMESTYY KESÄKUUSSA

KATY BIRCHALL

KATE MORTON

It girl – Suosituksi yhdessä päivässä

Salaisuuden kantaja

NIDOTTU / 336 SIVUA / T 84.2

ISBN 978-952-279-466-6

ISBN 978-952-279-467-3

ILMESTYY KESÄKUUSSA

NIDOTTU / 672 SIVUA / T 84.2

ILMESTYY KESÄKUUSSA

ROBERT WILSON

Sevillan sokea mies

JOHN BOYNE

KATHERINE PANCOL

Leijuva poika

Suudelkaa minua

NIDOTTU / 269 SIVUA / T 84.2

NIDOTTU / 432 SIVUA / T 84.2

NIDOTTU / 624 SIVUA / T 84.2

ISBN 978-952-279-468-0

ISBN 978-952-279-469-7

ISBN 978-952-279-465-9

ILMESTYY HEINÄKUUSSA

ILMESTYY ELOKUUSSA

JOHN WILLIAMS

EPPU NUOTIO & PIRKKO SOININEN

ILMESTYY HEINÄKUUSSA

BERNARD CORNWELL

Myrskyn soturit

Butcher's Crossing

Nainen parvekkeella

NIDOTTU / 352 SIVUA / T 84.2

NIDOTTU / 336 SIVUA / T 84.2

NIDOTTU / 304 SIVUA / T 84.2

ISBN 978-952-279-473-4

ISBN 978-952-279-472-7

ISBN 978-952-279-475-8

ILMESTYY SYYSKUUSSA

ILMESTYY SYYSKUUSSA

ILMESTYY LOKAKUUSSA SYKSY 2017

43


Nähdään

Kiertoradalla keväällä 2018! Terveisin Scott Kelly

Bazarin syksy 2017  
Bazarin syksy 2017  
Advertisement