Page 1

ILDE FO NSO

FA LKev채t CG OANE S K UNIN TAR 2014

P ALJ A S J A L KA I N E N P ALJ A S J A L KA I N E N K UNIN TAR FA L CG OANE S ILDE FO NSO


Onnellisen paluumuuttajan tunnustus Aloitin myyntipäällikkönä Bazarissa elokuun alussa. Tulin tähän tehtävään kokonaan toiselta alalta, vaikkakin sitä ennen olin työskennellyt yli kymmenen vuotta kirjojen parissa. Niinä vuosina, joina en ollut kirja-alalla, muutuin ihmiseksi, joka ei tuntenut onnistumisen iloa työssään. Arki oli loputtoman harmaata tarpomista.

Mutta nyt ilo on taas läsnä jokaisessa työpäivässäni. Maailma on väriltään keltainen ja tunnen olevani kotona. Kuherruskuukaudet, saatat hymähtää. Enpä usko, sillä kirjat ja me kirjaihmiset olemme erottamattomia. Vaikka on kiire, ala murroksessa ja kirjakaupat vähenevät, silti rakkaus kirjoihin ja lukemiseen näkyy!

4

6

8

10

l e n a muhin a

albert espi nos a

v i c t ori a h i s l op

s e ré p ri nc e h al v e rs o n

Piirityspäiväkirja

Keltainen maailma

Elämänlanka

Äidinrakkaus

Eräs innokas lukijamme kirjoitti: ”Sanoissa on taikaa, ja jotkut ihmiset osaavat punoa sanoista taianomaisen tarinan. Kirjoja kustannetaan siksi, että ihmiset saisivat kokea jotain taianomaista lukiessaan.”

Olen onnekas, koska saan olla jakamassa sitä taikaa juuri sinulle. Olen jo saanut lukea kevään kirjamme, esitellä niitä kollegoilleni ja olla mukana tekemässä tätä kirjakatalogia. Haluan kertoa myös sinulle, miten hurmaannuin Lasilinnasta ja miksi Keltainen maailma on niin tärkeä kirja ja kuinka Piirityspäiväkirja pysäytti. Niin ja odotahan kun pääsen dekkareihin! Kyllä, kaikista kevään kirjoista riittää kerrottavaa. Olen hurjan ylpeä niistä jokaisesta. Uskon, että sinäkin löydät niiden joukosta omat suosikkisi.

12

14

16

18

ste fa n te g e nfalk

i ldefonso fal c one s

al an b radl e y

j e anne t t e wal l s

Koston vanki

Paljasjalkainen kuningatar

Piiraan maku makea

Lasilinna

Löytämisen iloa!

K ri st i na Fo rsst rö m m yyn t ipä ä llikkö

26 Kevään pokkariuutuudet 28 Mondon matkaoppaat

20

22

24

p hilip p a g r e gory

john boyne

p au l o c oe l h o

Sininen herttuatar

Leijuva poika

Yksitoista minuuttia

Nyt bazarista!

ku sta nt am on

jo ht aja

i Markus Lähdesniem

ma

puh: 050 404 2253 us.fi rkus@bazarkustann

vi es ti n tä m yyn t ipä ä llikkö

Kristina Forsström puh: 0400 849 494 kristina@bazarkustannus.fi

pä ä ll ikk

Vilja Pertto la

ö

puh: 040 75 5 3319 vilja@baza rkustannus .fi

graafinen suunnittelu satu kontinen / satukala graphic design

kev ä t 2 0 1 4 |

3


lena muhina

| Piirityspäiväkirja

Venäläinen Anne Frank 16-vuotias Lena aloitti päiväkirjansa kirjoittamisen vain joitakin kuukausia ennen kuin Saksa piiritti Leningradin syyskuussa 1941. Lähes 900 päivää kestäneen eristyksen aikana kaupungissa kuoli yli miljoona siviiliä joko nälkään tai pommituksiin. Lena selviytyi hengissä, mutta joutui seuraamaan vierestä muun muassa oman äitinsä kuoleman.

l e na mu h i na

Sekä historioitsijat että kirjallisuuden asiantuntijat ovat ylistäneet Lena Muhinan päiväkirjan julkaisemista. Teos on kirjallinen tapaus sekä elävän kerrontansa että kirjallisen laatunsa ansiosta.

Piirityspäiväkirja

T h e Tele g r a p h

Venäjänkielinen alkuteos Blokadnyi dnevnik Leny Muhinoi Suom. Pauli Tapio

Luokkakuva vuodelta 1941. Lena seisoo takarivissä, kolmantena vasemmalta. Kuva: AFP / Getty Images

Sidottu / n. 180 sivua / KL 99.1 ISBN 978-952-279-095-8 Ilmestyy tammikuussa

8.2.1942 Lena kirjoittaa:

”Äitini kuoli eilen. Nyt olen yksin.” Piirityspäiväkirja on taitavasti kirjoitettu kuvaus tuon ajan nuoren arjesta, koulunkäynnistä ja ihastuksesta. Se on myös kuvaus yhdestä historiamme synkimmästä ajanjaksosta. Lena on seurannut ympäristöään aktiivisesti ja kirjannut havaintonsa päiväkirjaan yksityiskohtaisen tarkasti. Nälästä oli tullut kaupungin asukkaille pysyvä olotila ja pakkomielle, ja Lena oli huomannut kauhukseen, kuinka nälkä saa ihmisen kadottamaan kaiken inhimillisyyden ja empatian. Kirjoittaminen oli Lenalle tärkeä keino selvitä noista kauheuksista.

70 vuotta L en i n g r a d i n ve r i sen p i i r i t yksen pää t t ym i ses t ä

”Lenan päiväkirja piiritetystä Leningradista on ainutlaatuinen testamentti toisesta maailmansodasta.” d i e w el t

Päiväkirja päättyy 25.5.1942, kun Lena kirjoittaa odottavansa evakuointia. Myöhemmin saatujen tietojen mukaan evakuointi onnistui ja Lena pääsi pois kaupungista. Lena Muhina kuoli vuonna 1991 Moskovassa, 66-vuotiaana ja perheettömänä. Hän ei koskaan puhunut piirityksestä kenellekään. Nimetön lahjoittaja luovutti päiväkirjan Neuvostoliiton valtionarkistoon vuonna 1962. Se pysyi piilossa, kunnes Pietarin eurooppalaisessa yliopistossa työskentelevä historiantutkija Sergei Jarov löysi päiväkirjan. Lena Muhinan Piirityspäiväkirja tuo uutta näkökulmaa ajankohtaiseen keskusteluun toisen maailmansodan tapahtumista. Esipuheen teokseen on kirjoittanut Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro.

d i e w el t

4

| kev ä t 2 0 1 4

Kuva: Graf Verlag/ Nationalarchiv für PolitischHistorische Dokumente Sankt Petersburg

”Piirityspäiväkirja osoittaa, millaisia ideologisia ajatusharhoja sota uhreissa aiheutti.”

kev ä t 2 0 1 4 |

5


Albert Espinosa

| Keltainen maailma

Unelma terveydestä, unelma elämästä Albert Espinosa sairasti nuorena syöpää kymmenen vuoden ajan. Häneltä amputoitiin toinen jalka sekä poistettiin toinen keuhko ja pala maksaa. Koettelemuksistaan huolimatta hän painottaa, että kaikenlaiset menetykset ovat vain hyvästä. Sairauden voittaminen vaati voimia ja elämäntahtoa, ja oivallukset jotka syntyivät sairaana ollessa ovat olleet hänelle hyödyksi jokapäiväisessä elämässä.

K o kem u ks i s t a a n E sp i n o s a l o i my ö s p u h u t t elev a n j a h u i pp u s u o s i t u n tv-sarjan Sairaan kaunis elämä.

al b e rt e s p i nos a

Keltainen maailma

Espanjankielinen alkuteos El mundo amarillo Suom. Taina Helkamo Sidottu / n. 190 sivua / KL 17.3 ISBN 978-952-279-082-8

Älä pelkää olla ihminen, joksi olet muuttunut.

Ilmestyy tammikuussa

Kirja kertoo siitä, millainen voima unelmilla on. Se on tärkeä puheenvuoro vakavasta aiheesta, joka koskettaa tavalla tai toisella meitä kaikkia. Se on kirjoitettu lämpimästi ja ymmärtävästi, ja sen elämäniloon on helppo uppoutua.

al b e rt e s p i nos a (s. 1973) on espanjalainen näyttelijä, ohjaaja, elokuva-, teatteri- ja televisiokäsikirjoittaja sekä insinööri. Hän on muun muassa ohjannut neljä elokuvaa ja näytellyt tohtori Utreraa Abuela de verano -tv-sarjassa. Häneltä on julkaistu neljä kirjaa, joiden oikeudet on myyty yli 20 maahan. Keltainen maailma on Espinosan esikoisteos. al b e rt e s p i nos a. c om

Minulla on hyvä olo.

6

| kev ä t 2 0 1 4

Kuva: Cristina Calderer

Keltainen maailma opettaa paitsi myönteistä ajattelua myös tunnistamaan ”keltaiset”, jotka ilmaantuvat elämään yhtäkkiä ja muuttavat sen suuntaa pelkällä keskustelulla. Keltaiset ovat ihmisiä, jotka antavat elämälle tarkoituksen ja auttavat vaikeuksien yli. He eivät ole rakkaitamme tai ystäviämme vaan jotain siltä väliltä.

”Espinosa kirjoittaa auringon värisestä maailmasta – – jossa tärkeintä on elämä. Kirja käsittelee sisimpiä tuntemuksiamme joita emme koskaan sano ääneen, ja muistuttaa että pelko on poispyyhittävissä. Kun tuntee itsensä läpikotaisin, oppii arvostamaan itseään joka sekunti.”

”Keltainen maailma on samaan aikaan herkkä, värikäs ja iloa kupliva teos. Jokainen kuolevainen joka haluaa tietää, kuinka elää paremmin ja hyväksyä haavoittuvuutensa, löytää kirjasta sekä hullunkurisen että armollisen puolen.”

N äy t t el i j ä E l o y A z o r i n

t h e i n d epen d en t

kev ä t 2 0 1 4 |

7


victoria hislop

| Elämänlanka

Menneisyys jota hengität

Lähes vuosisataa myöhemmin amerikankreikkalainen nuori mies kuulee isovanhempiensa uskomattoman tarinan ensimmäistä kertaa ja ymmärtää, että myös hänen on tehtävä valinta. Vuosikymmenien ajan Dimitri ja Katerina ovat varjelleet aarretta, jonka jättivät jälkeensä ne ystävät, jotka pakotettiin lähtemään. Pitäisikö hänen jäädä ja vaalia isovanhempiensa perintöä?

v i c t ori a h i s l op

Elämänlanka

(s. 1959) on brittiläinen kirjailija. Hän sai vuonna 2007 parhaan tulokkaan Galaxy British Book Awards -palkinnon esikoisromaanillaan Saari. Kirjasta on tehty myös 26-osainen tv-sarja, joka on Kreikan kaikkien aikojen suosituin televisiosarja. Hislop asuu Kentissä puolisoineen, ja heillä on kaksi lasta. Hänen kirjojaan on käännetty 26 kielelle.

victoria hislop

Englanninkielinen alkuteos The Thread Suom. Susanna Tuomi Sidottu / n. 400 sivua / KL 84.2 ISBN 978-952-279-050-7 Ilmestyy helmikuussa

kirjailijalta a i emm i n i lmes t yny t

v ic t o r ia h is lo p. c o m

”Monikerroksinen ja kunnianhimoinen saaga täynnä uskomattomia yksityiskohtia.” S u n d a y T i mes

Elämänlanka on unohtumaton tarina rakkaudesta ja ystävyydestä sekä valinnoista, joita jokaisen täytyy tehdä, kun elämältä putoaa pohja.

”Minulla ei ollut aavistustakaan miten kivulias ja vaikea Kreikan historia on, ennen kuin luin Elämänlangan. Unohtumattoman henkilögallerian välityksellä Hislop kertoo Thessalonikin tarinan vuoden 1917 suuresta tulipalosta aina nykypäivään saakka. Kirja on samaan aikaan romanttinen kertomus, jännityskirja sekä vakava pohdinta siitä miten Kreikasta tuli se valtio, jonka me näinä päivinä tunnemme.”

Kuva: Angus Muir

Dimitri Komninos syntyy samana iltana kun Thessalonikin suurpalo alkaa. On vuosi 1917, ja rikas ja monikulttuurinen kaupunki, jossa kristityt, juutalaiset ja muslimit ovat vuosisatoja eläneet rinta rinnan, taistelee katastrofia vastaan. Viisi vuotta myöhemmin, Turkin armeijan edetessä länteen läpi Vähän-Aasian, nuori Katerina Sarafoglou saa oman tulikasteensa Smyrnassa ja kadottaa äitinsä ja sisarensa pakolaisvirrassa. Rantauduttuaan Thessalonikiin Katerina on tuntemattomien hyväntahtoisuuden varassa. Seuraavan kahdeksankymmenen vuoden ajan Dimitrin ja Katerinan elämät punoutuvat toisiinsa, kuten ne punoutuvat huumaavan Thessalonikin vaiheisiin: etnisten ryhmien vainoon, natsimiehitykseen, sisällissotaan, luonnonmullistuksiin ja talouden romahdukseen.

”Kolmen sukupolven elämää seuraava Saari on surullinen, mutta myös iloa pursuava tarina kreikkalaisesta elämästä ja lähihistoriasta. ” a a m u le h t i

Hislop maalaa tarinan monipuolisesta ja myrskyisästä Thessalonikista hienoin vedoin. Romaanin kaikenkattava voima ammentaa siitä epävarmuudesta, joka vallitsee näinä nopeasti muuttuvina aikoina. T h e S pe c t a t o r

K i r j a i l i j a An t h o ny H o r o w i t z

8

| kev ä t 2 0 1 4

kev ä t 2 0 1 4 |

9


Seré Prince Halverson

| Äidinrakkaus

Kaunis ja koskettava tarina äitiydestä, suuresta surusta ja elämänilosta Seré Prince Halversonin esikoisromaani Äidinrakkaus kertoo tarinan kahdesta naisesta, joita yhdistää sanomattoman suuri menetys ja lapset, joille he molemmat haluaisivat olla äitinä.

Ella ja Joe ovat eläneet yhdessä kolme vuotta. Perheen arki kahden Joen aikaisemmasta avioliitosta syntyneen lapsen kanssa kauniissa kalifornialaisessa Elbown kylässä on onnellista. Ella on löytänyt paikkansa sekä perheenäitinä että osana Joen värikästä sukua.

Tarkkanäköisesti kirjoitettu esikoisromaani äideistä, salaisuuksista ja uhrauksista. Kuva : Steph en Rothf eld

K i r k u s Rev i e w s

Äidinrakkaus

Kunnes tulee aalto, joka kiskaisee Joen varoittamatta pois Ellan ja lasten

S e ré P ri nc e H al v e rs on

luota.

Englanninkielinen alkuteos The Underside of Joy Suom. Natasha Vilokkinen

Surun ollessa suurimmillaan Joen ensimmäinen vaimo päättää vuosien

Sidottu / n. 330 sivua / KL 84.2

hiljaisuuden jälkeen palata takaisin lastensa elämään. Alkaa riipaiseva

ISBN 978-952-5637-88-5

taistelu siitä, kuka lopulta on lasten oikea äiti.

Ilmestyy helmikuussa

S e r é P r in c e H a lv e r s o n asuu Kaliforniassa. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli parikymmentä vuotta copywriterina. Äidinrakkaus on hänen esikoisromaaninsa, ja sen oikeudet on myyty jo 18 maahan. Kirjailija tietää mistä kirjoittaa: hän on itsekin äiti ja äitipuoli, ja hänellä on sekä äiti että äitipuoli. s e r e pr in c e h a lv e r s o n . c o m

”Äidinrakkaus käsittelee meille useimmille tuttuja elämänmuutoksia - avioliittoa, vanhemmuutta ja kuolemaa - kypsällä ja hienovaraisella otteella, ymmärtäen. Se, joka on rakastanut, menettänyt, katunut ja antanut anteeksi, voi samastua Ellaan ja hänen läpikäymäänsä muutokseen.” Ass o c i a t e d P r ess

Äidinrakkaus ei ole perinteinen kertomus pahasta äitipuolesta, vaan kuvaus kahden äidin välisestä monimutkaisesta suhteesta ja vaietuista salaisuuksista. Halverson kuvaa kirjassaan kauniisti ja inhimillisesti tunteita, joita monia menetyksiä elämässään kokenut käy läpi.

10

| kev ä t 2 0 1 4

Halverson välttää tunteellisuuden ja tähtää pelkistetyssä ja hienostuneessa perhesiteiden vaaroja ja siunauksia tutkiskelevassa romaanissaan korkeammalle. K i r k u s Rev i e w s

kev ä t 2 0 1 4 |

11


Stefan Tegenfalk

| Koston vanki

Walter Gröhn ja Jonna de Brugge -trilogian toinen osa

Walter Gröhn ja Jonna de Brugge apujoukkoineen tutkivat tapausta, jossa tekijä on koko ajan askelen edellä. Kysymyksiä pulpahtelee esiin yhä enemmän, ja samalla vastaukset muuttuvat entistä karmivammiksi. Pian selviää, että murhat ovat vain pieni ratas pahuuden koneistossa.

S t e f an T e ge nf al k

Kuva: Eva Lindblad

Brutaaleja kostomurhia tehtaillut tekijä on kadonnut maan alle, eikä kuukausia kestänyt tutkinta ole johtanut mihinkään. Rikoskomisario Walter Gröhn etsii turhaan uusia tutkintalinjoja, kun yhtäkkiä kaikki saa odottamattoman käänteen. Joku näyttää pitävän murhamiestä vankinaan, mutta kuka se voi olla, ja miksi? Herää epäilys, että joku vuotaa tietoja tutkinnasta poliisitalon sisältä. Aivan kuin joku poliisissa tekisi kaikkensa, ettei murhaajaa löydettäisi.

Koston vanki

Ruotsinkielinen alkuteos Nirvanaprojektet Suom. Tiina Sjelvgren Sidottu / n. 400 sivua / KL 84.2 ISBN 978-952-5637-87-8 Ilmestyy helmikuussa

”Tegenfalk kirjoittaa niin kuin ei olisi koskaan muuta tehnytkään kuin kirjoittanut dekkareita.”

Sanon samaa kuin ensimmäisestä osasta: jännittävämpää trilleriä saa etsiä. I w a n M o r el i u s , De c k a r a c a d em i n

Ruotsalainen s t e f a n t e g e n f a l k (s. 1965) teki menestyneen uran IT-yrityksessä ennen kuin julkaisi esikoisromaaninsa Vihan aika. Se on ensimmäinen osa Walter Gröhnistä ja Jonna de Bruggesta kertovassa trilogiassa, ja Koston vanki on sarjan toinen osa. SVT on hankkinut oikeudet kirjoista tehtävään tv-sarjaan. Tegenfalk ei koskaan ajatellut kirjoittavansa kirjaa, kunnes dekkarien maailma imaisi hänet mukaansa. Kolme vuotta sen jälkeen, kun ensimmäiset rivit syntyivät, koko trilogia oli valmis.

DA S T M a g a z i ne

s te f a n t e g e n f a lk . c o m s a r j a ss a a i emm i n i lmes t yny t

”Vetävä dekkari on yhdistelmä hyvin tehtyä taustoitusta, modernia poliisityötä ja perinteistä jännäriä.” ilta-sanomat

12

| kev ä t 2 0 1 4

kev ä t 2 0 1 4 |

13


Ildefonso Falcones

rer o

| Paljasjalkainen kuningatar

Falcones on palannut. Ja hän on iskussa. La Vanguardia

kirjailijalta a i emm i n

”Sielukas tarina kahdesta täysin eritaustaisesta naisesta, joiden ystävyys kestää kaiken.” L a esp a d a en l a t i n t a

”Taidokas romaani, jossa kirjailija kuvaa surullista aikakautta historiassamme.” La Razón

el p a i s

I l de f ons o F al c one s

Paljasjalkainen kuningatar F a l c o nes i n

Espanjankielinen alkuteos

t e o ks i a myy t y

La reina descalza

S u o mess a

Suom. Satu Ekman

yl i 5 0 0 0 0

Sidottu / n. 800 sivua / KL 84.2

k a pp a le t t a !

ISBN 978-952-279-093-4 Ilmestyy maaliskuussa

14

| kev ä t 2 0 1 4

Tammikuussa 1748 Espanjaan saapuu Kuubasta vapautettu orja, nuori nainen, jolla ei ole yösijaa. Käskyttämiseen tottunutta Caridadia käytetään hyväksi myös Sevillassa, ennen kuin hän kohtaa Vegan mustalaissuvun ja ystävystyy perheen tyttären Milagros Carmonan kanssa. Naiset ovat erilaisia: Caridad on nöyristelevä ja arka, Milagros kujeileva kapinallinen. Kummallakin on oma intohimon kohteensa. Nuori Milagros tunnustaa kielletyn rakkautensa vihollissuvun vesaan, Pedro Garcíaan, mutta Caridad vaikenee tunteistaan Milagrosin isoisää Melchoria kohtaan. Vähitellen naisten välinen ystävyys syvenee.

Ildefonso Falcones (s. 1960 Barcelonassa)

on juristi ja kirjailija. Aiemmin häneltä on julkaistu Meren katedraali ja Fatiman käsi, jotka ovat hurmanneet niin lukijat kuin kriitikotkin yli neljässäkymmenessä maassa. Maailmanlaajuisesti hänen kirjojaan on myyty yli 7 miljoonaa kappaletta. ild e f o n so fal co nes .co m

Kuva: Genís Muñoz

”Falcones jatkaa voitokkaalla tiellään, jolla on valloittanut jo miljoonia lukijoita. Kahden naisen tarina on sekoitus historiaa, romantiikkaa ja seikkailua.”

Laulu ystävyydestä ja vapaudesta

i lmes t ynee t

Kun kuningas määrää kaikki Espanjan mustalaiset pidätettäväksi, Milagrosin ja Caridadin elämä saa traagisen käänteen. Yhteisen pakomatkan jälkeen heidän tiensä eroavat, ja laulullaan ansaitseva Milagros naitetaan rahan toivossa Garcían sukuun ja lähetetään Madridiin esiintymään. Caridad puolestaan ajautuu tupakan viljelyn ja salakuljetuksen pariin. Vuosia he jatkavat elämäänsä erossa toisistaan, mutta lopulta kohtalo johdattaa heidät jälleen yhteen. Paljasjalkainen kuningatar sijoittuu flamencon syntyvaiheisiin, ja sekä mustalaisten että Kuubasta palanneiden orjien musiikki kuljettaa tarinaa eteenpäin. Tuolloin tupakka, sikarit ja nuuska olivat Sevillan tärkein elinkeino. Falcones kuvaa uskottavasti arkkitehtuuria, yhteiskunnallista eriarvoisuutta, ruokakulttuuria ja tapoja. Kahden naisen tarina on paitsi vaikuttava historiallinen seikkailu myös ylistys ihmisyydelle. Henkilöhahmot rakastavat, kärsivät, etsivät vapautta, himoitsevat kostoa ja taistelevat oikeudenmukaisuuden puolesta.

kev ä t 2 0 1 4 |

15


Alan Bradley

| Piiraan maku makea

Saammeko esitellä: Flavia de Luce.

Harrastelijasalapoliisi. Mestarimyrkyttäjä. Ikää yksitoista vuotta.

Kuva: Jeff Bassett

Eletään vuotta 1950. Yksitoistavuotias Flavia de Luce asuu leski-isänsä ja kahden isosiskonsa kanssa suvun rapistuvassa kartanossa Buckshawissa Englannin maaseudulla. Flavia rakastaa kemiaa ja arvoitusten ratkomista. Siskojaan hän vihaa.

Moninkertaisesti palkittu Piiraan maku makea aloittaa Flavia de Luce -dekkarisarjan!

al an b radl e y

Piiraan maku makea Englanninkielinen alkuteos The Sweetness at the Bottom of the Pie Suom. Maija Paavilainen Nidottu / n. 400 sivua / KL 84.2

Eräänä päivänä keittiön rappuselta löytyy kuollut lintu. Omituista kyllä, sen nokkaan on tökätty paperinpala, joka osoittautuu ikivanhaksi postimerkiksi. Mutta vielä oudompaa on, että isä tuntuu olevan tapauksesta aidosti peloissaan. Kun Flavia tekee keittiöpuutarhasta järkyttävän löydön, on selvää että kuollut lintu oli mitä huonoin enne. Poliisin saapuessa Buckshawiin Flavia päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä ja ratkaista arvoituksen omin neuvoin. Kenen kanssa Flavian isä riiteli työhuoneessaan myöhään illalla? Kuka tai mikä on Ulsterin kostaja? Ja kuka kumma söi palasen rouva Mulletin sanoinkuvaamattomasta piirakasta, joka oli jäähtymässä ikkunalaudalla?

O i ke u d e t myy t y yl i 3 0 k i elelle !

”Samalla kun Flavia de Luce valloittaa sydämesi, hän saattaa sujauttaa myrkkyä teekuppiisi.”

ISBN 978-952-279-051-4

Tämä täysin omanlaisensa pikku nuuskija on tervetullut lisä salapoliisigenreen.

Ilmestyy maaliskuussa

”Hillitön debyytti, yhtä ilottelua lukijalle.” P u b l i s h e r s Weekly

T h e B o s t o n Gl o b e

Kanadalainen A l a n B r a d l e y syntyi Torontossa ja varttui Ontariossa. Hän johti televisiotekniikan laitosta Saskatchewanin yliopistossa Saskatoonissa 25 vuotta, kunnes jäi varhaiseläkkeelle vuonna 1994 voidakseen keskittyä kirjoittamiseen. Flavia de Luce -sarjan lisäksi häneltä on julkaistu muistelmateos The Shoebox Bible, ja hän on myös Ms Holmes of Baker Street -kirjan toinen kirjoittaja. Bradley on kirjoittanut lastenkirjoja, novelleja, radiokuunnelmia ja lehtijuttuja. Hän asuu Maltalla vaimonsa Shirleyn ja kahden laskelmoivan kissansa kanssa.

Sarjan el o k u v a o i ke u d e t myy t y J a mes B o n d -ohjaaja Sam M en d es i lle !

f la v ia d e lu c e . c o m

Kirjailija C h a r les T o d d

C r i me W r i t e r s ’ Ass o c i a t i o n i n paras es i k o i sk i r j a - p a lk i n t o 2007!

”Kanadalaiskirjailijan esikoinen riemastuttaa vahvalla juonellaan, joka on sekoitus postimerkkeilyä, ornitologiaa ja silmänkääntötemppuja, sekä kekseliäillä henkilöhahmoillaan.” the guardian

16

| kev ä t 2 0 1 4

kev ä t 2 0 1 4 |

17


jeannette walls

| Lasilinna

Uskomaton elämäntarina vailla katkeruutta O i ke u d e t myy t y yl i 3 0

Jeannette Wallsin vanhempien itsepäinen epäsovinnaisuus oli perheen kirous ja pelastus. Rex ja Rose Mary Wallsilla oli neljä lasta. Aluksi he elivät kuin kiertolaiset: siirtyivät Yhdysvaltain lounaisosan pienestä kaupungista toiseen ja leiriytyivät vuorilla. Rex oli karismaattinen ja kekseliäs mies, joka selvin päin ollessaan kertoi lapsilleen lumoavia tarinoita fysiikasta ja geologiasta ja siitä, miten elämää eletään täysillä ja pelotta. Rose Mary oli innokas taidemaalari ja kirjoittaja. Hänen innostuksensa taiteen tekemiseen oli niin palavaa, että ruoanlaitto ja lapsista huolehtiminen jäi toiselle sijalle.

Lasilinna

Englanninkielinen alkuteos The Glass Castle Suom. Raija Rintamäki Sidottu / n. 300 sivua / KL 99.1 ISBN 978-952-279-037-8 Ilmestyy maaliskuussa

”Harvinainen, hurmaava muistelmateos – – Lasilinnan viehätys perustuu lapsen näkökulmaan ja kerrontaan, joka ei tunteile liikaa.” t h e v i ll a g e v o i c e

Kirjaa myy t y 4,2 miljoonaa k a pp a le t t a ympä r i m a a i lm a n !

Jotkut ihmiset syntyvät tarinankertojiksi. Jotkut elämäntarinat ovat kertomisen arvoisia. Parhaissa muistelmissa, kuten Lasilinnassa, nämä molemmat toteutuvat. New York Newsday

Huolimatta kaoottisista kotioloista Jeannette Walls kuvaa vanhempiaan lämpimästi ja rakastavasti, ilman katkeruutta. Lasilinna on paitsi uskomaton ja epätavallinen elämäntarina myös hellä ja koskettava kuvaus ehdottomasta rakkaudesta perheessä, joka kaikista virheistään huolimatta antoi eväät toteuttaa rohkeasti omilla ehdoilla valittua elämäntietä.

18

| kev ä t 2 0 1 4

Kuva: John Taylor

Myöhemmin rahat loppuivat ja kulkurin elämäntavasta karisi romantiikka. Wallsit asettuivat asumaan Länsi-Virginian osavaltioon pieneen kaivoskaupunkiin. Rex pakeni todellisuutta. Hän joi, varasti perheen ruokarahat ja hävisi päiväkausiksi. Jeannette joutui veljensä ja siskojensa kanssa huolehtimaan toisistaan. Kun muutosta ei tullut eivätkä vanhemmat pystyneet kantamaan vastuutaan, lapset löysivät lopulta tarpeeksi tahdonvoimaa lähteä kotoa.

j e anne t t e wal l s

k i elelle !

j e a n n e t t e w a l l s (s. 1960) työskenteli toimittajana New Yorkissa kahden vuosikymmenen ajan. Koko sinä aikana hän ei kertonut kellekään juuristaan. Lasilinnassa hän kertoo tarinansa. Teoksesta tuli valtaisa kansainvälinen menestys, ja se on palkittu moninkertaisesti. Sittemmin Walls on julkaissut kaksi muuta teosta. Nykyisin hän asuu Virginian osavaltiossa aviomiehensä, kirjailija John Taylorin kanssa.

”Meillä kaikilla on omat taakkamme, mutta minusta ne pitää opetella hyväksymään eikä vastustella niitä; pitää ymmärtää, että pahimpiinkin kokemuksiin kätkeytyy arvokas lahja, jos sen vain suostuu ottamaan vastaan.” j e a nne t t e w a lls Kirjan pohjalta t e h d ään el o k u v a , j o nk a pää o s a a näy t t elee Os c a r v o i t t a j a Jenn i fe r L a w r en c e

kev ä t 2 0 1 4 |

19


Philippa Gregory

| Sininen herttuatar

Intohimoa, vaaroja ja noituutta

M u i s t a my ö s Ruusujen sota -kirjasarjaan pe r u s t u v a t v -

Ranska, 1430. Kuvankaunis 15-vuotias Jacquetta on lähetetty Luxemburgiin asumaan setänsä luokse ja isotätinsä Lady Jehannen oppiin. Vierailun aikana Jacquetta ystävystyy linnan vankityrmässä viruvan Jeanne d’Arcin kanssa. Kun Jeanne d’Arc sitten poltetaan roviolla, ei Jacquetta pysty auttamaan ystäväänsä millään tavalla, vaan joutuu todistamaan hirveyttä sivusta. Hän murtuu täysin ja ymmärtää, kuinka paljon heillä loppujen lopuksi olikaan yhteistä.

p h i l i p p a gre gory

Sininen herttuatar

Englanninkielinen alkuteos

Täyttä taikaa… Gregoryn intohimo ja kirjoittajan taidot ovat muistutus siitä, miksi häntä tituleerataan historiallisen fiktion kuningattareksi.

sarja Valkoinen k u n i n g a t a r HBO N o r d i c i ll a !

The Lady of the Rivers Suom. Natasha Vilokkinen Sidottu / n. 500 sivua / KL 84.2 ISBN 978-952-279-038-5 Ilmestyy huhtikuussa

p u b l i s h e r s w eekly

”Jälleen kerran Gregory nostaa esiin yhden unohduksiin vaipuneen naisen Englannin historiasta, ja tekee sen upeasti.” t h e d a i ly m a i l

Sininen herttuatar on kolmas osa menestyskirjailija Philippa Gregoryn 1400-luvun Englannista ja sen vahvoista naisista kertovassa Ruusujen sota -sarjassa. Kirja kertoo Jacquettan vaiheikkaan tarinan, joka sijoittuu aikaan ennen sarjan kahden ensimmäisen osan Valkoinen kuningatar ja Punainen kuningatar tapahtumia.

Kuva: James Stewart

Jacquetta palaa kotiin, ja hänet naitetaan Bedfordin herttualle. Hänestä tulee vaikutusvaltainen ja rikas herttuatar, mutta selviää että herttua ei suinkaan nainut häntä kauneuden eikä älyn tähden vaan kokonaan muista syistä. Herttua uskoo alkemiaan ja on varma, että onnistuisi tekemään kultaa Jacquettan avustuksella ja näin valjastamaan rikkautensa Englannin sotajoukkojen käyttöön. Mutta silloin kohtalo puuttuu peliin.

p h i l i p p a g r e g o r y (s. 1954 Keniassa) on englantilainen historioitsija ja kirjailija. Hän on opiskellut historiaa ja tehnyt väitöskirjan 1700-luvun kirjallisuudesta. Gregory on kirjoittanut kolmisenkymmentä teosta, joista suurin osa on historiallisia romaaneja. Kirjojensa päähenkilöiksi hän valitsee vahvoja, historiankirjoituksen unohtamia naishahmoja. Gregoryn läpimurtoteos The Other Boleyn Girl filmatisoitiin, ja Suomessa elokuva on julkaistu nimellä Kuningattaren sisar. Historian ja kirjoittamisen lisäksi Gregory on omistautunut hyväntekeväisyydelle. Hän on aloittanut Gambiassa avustustoiminnan, jonka päämääränä on muun muassa rakentaa maahan kaivoja. ph ilippa g r e g o r y. c o m

kirjailijalta a i emm i n i lmes t ynee t

20

| kev ä t 2 0 1 4

”Gregory kuvaa elävästi ja myötätuntoisesti nälkää näkeviä, kurjuudessa vailla johtajaa eläviä yhteisöjä, jotka epäoikeudenmukaisuus ja toivottomuus ajavat kapinaan.” t h e e x p r ess

kev ä t 2 0 1 4 |

21


john boyne

| Leijuva poika

Ihastuttava erilaisuuden ylistys

”Hauska ja ajatuksia herättävä kertomus itsensä löytämisestä. Boynen tarinankerronnan huumori ja herkkyys paitsi ilahduttavat myös tekevät tarinasta unohtumattoman.” p u b l i s h e r s w eekly

Billy Brocket syntyi tuiki tavalliseen perheeseen, tuiki tavallisille vanhemmille. Lakimiesäiti ja -isä välttävät herättämästä turhaa huomiota ja pyrkivät kaikessa kohtuuteen. Billyllä on sisko, veli ja uskollinen koira nimeltä Kapteeni Nemo. Perheellä on vain yksi ongelma: Billy uhmaa perustavanlaatuista luonnonlakia, painovoimaa. Hän leijuu, ellei käytä huomiota herättäviä hiekkapusseja painoina. Kunnes eräänä päivänä vanhemmat kyllästyvät erilaiseen poikaan ja tekevät peruuttamattoman ratkaisun.

j oh n b oy ne

Leijuva poika

Englanninkielinen alkuteos The Terrible Thing That Happened to

Suom. Laura Beck Sidottu / n. 290 sivua / KL 84.2 ja L84.2 ISBN 978-952-279-089-7 Ilmestyy huhtikuussa

T h e I r i s h In d epen d en t

Kuva: Oliver Jeffers

Leijuva poika kertoo kahdeksanvuotiaan pojan huimasta seikkailusta ilmojen ja mannerten halki. Tarina herättää pohtimaan outoutta ja rohkaisee hyväksymään erilaisuuden, ja se sopii kaikenikäisille lukijoille. Vauhdikkaan tarinan on kuvittanut arvostettu irlantilainen kirjailija ja kuvittaja Oliver Jeffers.

”Jälleen kerran hyvin kirjoitettu romaani, jossa on ainutlaatuisen kekseliäs juoni.”

Boyne (s. 1971) on irlantilainen kirjailija, jonka teoksia on käännetty jo 45 kielelle. Aiemmin häneltä on julkaistu kaksi kirjaa nuoremmille lukijoille: palkittu ja filmatisoitu natsi-Saksaan sijoittuva Poika raidallisessa pyjamassa sekä Nooa Notkoniitty karkaa kotoa. Lisäksi häneltä on julkaistu suomeksi kolme aikuisten romaania: Kapina laivalla, Tarkoin vartioitu talo ja Kuudes mies. Boyne on opiskellut kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista. Hän asuu Dublinissa.

John

Barnaby Brocket

Häpeilemätön ja monin paikoin virkistävän hullunkurinen… Tarinassa on juuri sitä samaa mitä hitsiä tapahtuu seuraavaksi -tunnelmaa kuin Dahlin ja Ibbotsonin romaaneissa. The Guardian

”Boynen edelliset lastenromaanit ovat käsitelleet vakavia, elämää mullistavia aiheita. Myös tämä piristävä erilaisuuden ylistys on taiten kirjoitettu.” D a i ly M a i l

22

| kev ä t 2 0 1 4

kev ä t 2 0 1 4 |

23


paulo coelho

| Yksitoista minuuttia

Coelhon toiseksi luetuin romaani uutena painoksena pa u lo c o e lh o

Yksitoista minuuttia

Portugalinkielinen alkuteos Onze minutos

”Jos en ajattele rakkautta, en ole mitään”, kirjoittaa Maria päiväkirjaansa. Yksitoista minuuttia kertoo Mariasta, Brasilian maaseudulta kotoisin olevasta nuoresta naisesta. Hän on murtunut ensimmäisen tärkeän suhteen

Suom. Sanna Pernu Nidottu / 322 sivua / T 84.2

kariuduttua eikä usko koskaan löytävänsä todellista rakkautta. Satunnai-

ISBN 978-952-279-125-2

nen matka johdattaa hänet Geneveen, missä hän haaveilee kuuluisuudesta

ilmestyy tammikuussa

ja rikastumisesta, mutta päätyykin prostituoiduksi. Vaatimattomista oloista tuleva ja kokematon Maria joutuu kasvotusten elämän karun puolen kanssa.

Kuva: Marvin Zilm

P a u l o C o e l h o on yksi maailman luetuimmista ja rakastetuimmista kirjailijoista. Kirjailijan teoksia on julkaistu 80 kielellä yli 170 maassa, ja niitä on myyty yli 150 miljoonaa kappaletta.

Paulo Coelho on ollut Brasilian kirjallisuusakatemian jäsen vuodesta 2002 alkaen, ja hän on saanut useita kansainvälisiä palkintoja. Coelho nimettiin YK:n rauhanlähettilääksi vuonna 2007. Paulo Coelho on aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä ja yksi maailman vaikutusvaltaisimmista twiittaajista. Hänellä on sosiaalisessa mediassa yli 25 miljoonaa seuraajaa. t wi t t e r. c om/ p au l oc oe l h o f ac e b ook . c om/ p au l oc oe l h o

Kuva: Deutsche Depeschen Agentur

Kahdeksankymmentä kustantajaa ympäri maailmaa kokoontui yhteen kunnianosoituksena Paulo Coelholle, heidän joukossaan Bazarin omistaja ja kustantaja Øyvind Hagen. Kustantajat kokoontuivat yhteiskuvaan Coelhon nimikkobussin edessä, joka oli yksi näyttävimmistä yksityiskohdista Frankfurtin kirjamessuilla, missä Brasilia oli vuoden 2013 teemamaa.

”Kiehtova todellisuuteen pohjautuva tarina rakkaudesta sekä puolifilosofinen pohdiskelu ihmiselämästä vievät viehättävästi mukanaan.” k o t i v i nkk i

Mitä kauemmas hän ajautuu rakkaudesta, sitä kiehtovammaksi seksi muuttuu. Lopulta hänen on käytävä läpi tuskallinen tie kohti itsetuntemusta ja valittava fyysisten halujensa ja rakkauden välillä.

”Olipa kerran prostituoitu nimeltä Maria.” Näillä sanoilla alkaa Yksitoista minuuttia, aikuisten satu, joka pitää otteessaan ja ravistelee ajatuksia. Romaanissa rakkaus ja seksuaalisuus ovat välineitä ymmärtää omaa itseään. Se on Alkemistin jälkeen eniten luettu Paulo Coelhon romaani, joka julkaistaan nyt uutena taskukirjapainoksena.

Seksi merkitsee ennen kaikkea sitä, että uskaltaa elää omana itsenään, ristiriitoineen ja haluineen. Kirjoitin Yksitoista minuuttia, koska halusin nähdä, onko minulla viimein rohkeutta ottaa vastaan kaikki se, mitä elämä on yrittänyt minulle seksistä opettaa. p a u l o c o el h o

kev ä t 2 0 1 4 |

25


| Kevään pokkariuutuudet

Suomalaisten poliisidekkarien ystävät saivat uuden suosikin.

julma

pokkariuutuus antti hautalehto -sarjasta!

p au l o c oe l h o

s t e f an t e ge nf al k

Yksitoista minuuttia

Vihan aika

Nidottu / 322 s. / T 84.2

Nidottu / 501 s. / T 84.2

ISBN 978-952-279-125-2

ISBN 978-952-279-115-3

”Kirja rullaa täysi vaihde päällä alusta loppuun.”

Ilmestyy tammikuussa

Ilmestyy helmikuussa

”Vaikuttava lukuelämys.”

”Täysosuma.”

k i r j a v i nk i t

aamuposti

h els i n g i n s a n o m a t

c h r i s tia n r ö n n b a c ka

Julma Nidottu / 361 s. / T 84.2 ISBN 978-952-279-113-9 Ilmestyy tammikuussa

se u r a

christian

rönnbacka antti hautalehto - sarjassa jo

20 000 myytyä kirjaa!

k at h e ri ne p anc ol

b e r na r d c o r n w e l l

phi li ppa gregory

s am c h ri s t e r

Azincourt

Punainen kuningatar

Stonehengen perintö

Nidottu / 479 s. / T 84.2

Nidottu / 404 s. / T 84.2

Nidottu / 413 s. / T 84.2

Central Parkin oravat ovat surullisia maanantaisin

ISBN 978-952-279-117-7

ISBN 978-952-279-119-1

ISBN 978-952-279-116-0

Nidottu / 922 s. / T 84.2

Ilmestyy helmikuussa

Ilmestyy maaliskuussa

Ilmestyy maaliskuussa

ISBN 978-952-279-114-6

”Kirja saa keskiajan lopun elämään. Romaani vie mukanaan. Ei siis ole ihme, että Cornwell on yksi suosituimmista historiallisten romaanien kirjoittajista nykypäivänä.”

”Gregory on vertaansa vailla tässä kiehtovasti punotussa värikkäässä historiallisessa romaanissa, joka on täynnä konflikteja, pelottelua ja poliittista taktikointia.”

”Hengästyttävän hyvä kirja. Sam Christerin esikoinen on tuore ja ihastuttavan pirskahteleva, se hivelee mielikuvitusta ja palauttaa uskon mysteerikirjallisuuteen.”

aamuposti

p u b l i s h e r s w eekly

k a ns a n u u t i se t

Ilmestyy huhtikuussa

”Ranskalainen Pancol on varsinainen sanojen Seine. Hän tarinoi vuolaasti, ei säästele juonenkäänteissä eikä kronikkansa henkilögalleriassa. On neroja ja konnia, rakkautta ja juonittelua.” k o t i l i es i

26

| kev ä t 2 0 1 4

sarjan kolmas osa

rakennus 31 ilmestyy syksyllä 2014!


| MONDON MATKAOPPAAT

Nyt bazarista!

MONDON MATKAOPPAAT |

Lähde matkalle. Tartu Mondoon.

Bazar Kustannus ja A-kustannus ovat tehneet edustussopimuksen koskien A-kustannuksen kustantamien kirjojen ja kalenterien myyntiä. Jatkossa voit siis tilata A-kustannuksen tuotteet Bazarista!

Nyt bazarista!

Saatavana my ö s en g l a nn i n k i el i senä !

Kööpenhamina

Skotlanti

Islanti

Helsinki

New York

Pariisi

paras pyöräilykaupunki. Maailman

kiihkeä Glasgow. Opas kuljettaa

Islantiin? Mondon suosittu Islanti-opas

ravintoloita, puoteja ja kulttuuri-ilmiöitä

ravintoloita, putiikkeja, nähtävyyksiä ja

luksusjuhliin? Pariisi-opas avaa

paras yhtä ja toista. Viime vuosina

Ylämaiden pienistä kylistä rannikon

vie mukanaan saaren salaisimmille

syntyy jatkuvasti. Mondon opas kertoo,

tarinoita kaupungista. Koe New Yorkin

uusia ulottuvuuksia maailman

Kööpenhaminan yli on pyyhkinyt

karunkomeille saarille. Matkalla

uimapaikoille, komeimmille

missä voit kuljeskella designkortteleissa,

eri kaupunginosat ja maailmankuulut

suosituimpaan matkakohteeseen.

superlatiivien aalto. Uudistettu

tavataan tarinankertojia, kalastajia ja

vaellusreiteille ja vauhdikkaimpiin

istuskella herkullisilla brunsseilla, tehdä

nähtävyydet, pistäydy kaupungin

Teos johdattelee Valojen kaupungin

Kööpenhamina-opas neuvoo,

säkkipillinsoittajia. Välillä pysähdytään

juhliin. Hyödyllisten matkavinkkien

hauskoja ostoksia tai viettää ihanan

jännimmässä salakapakassa äläkä jää

tärkeimpiin nähtävyyksiin, kurkistaa

mistä löytyvät parhaat majapaikat,

nauttimaan lasillinen tai ihailemaan

lisäksi opas johdattaa islantilaisten

päivän saaristossa. Teos koukkaa

paitsi kohutuimmista kulttuurimenoista.

pariisittarien vaatekaappeihin ja

herkullisimmat ravintolat ja ihanimmat

delfiinejä ja lunneja.

mielenmaisemaan. Presidentin kotona

myös kulttuuritapahtumiin ja vie

Laajemmin esitellään etenkin Brooklyn,

opastaa maanalaisen sokkeloissa.

käydään keskustelemassa saagoista,

kävelylle keskustan jugendkortteleista

jonka suosio on kovassa nousussa.

Oppaan sadoista kahviloista ja

Maailman parasta ruokaa. Maailman

Historiallinen Edinburgh ja

ostokset – ja missä voit kokea

Haaveiletko satumaisesta matkasta

Helsinki elää. Jännittäviä uusia

Suosittu opas sisältää runsaasti

Miten soluttautua samppanjalle

unohtumattomia kulttuurielämyksiä.

Mondon Skotlanti-opas auttaa

ja selvänäkijä kertoo kohtaamisistaan

lähiöihin. Omat suosikkinsa paljastavat

herkuttelupaikoista löytyy jokaiselle

Omissa osioissaan ovat myös lasten

suunnittelemaan ikimuistoisen matkan.

menninkäisten kanssa.

muun muassa kirjailija Kjell Westö,

jotakin, unohtamatta paikkoja, joiden

Kööpenhamina sekä hauskat päiväretket

Listattuina ovat parhaat majapaikat,

kuvataiteilija Anna Tuori sekä

osoitteita paikalliset mustasukkaisesti

lähiympäristöön, esimerkiksi Malmöhön.

ravintolat, ostokset ja nähtävyydet.

Päivitetyssä oppaassa esitellään

Madventures-kaksikko Riku Rantala

varjelevat. Kirja on täynnä ajatuksen

Vietä täydellinen viikonloppu

Lisäksi Skotlannin ainutlaatuisista

paljon uusia luontokohteita. Lisää

ja Tunna Milonoff. Opas sopii niin

lentoa, historian siipien havinaa ja

Pohjoismaiden kiehtovimmassa

luontokohteista on runsaasti tietoa.

tilaa ovat saaneet etenkin tulivuoret

Helsinkiin jo rakastuneille kuin sinne ensi

kullanarvoisia vinkkejä unelmien

kaupungissa!

Omat vinkkinsä antavat monet

ja ratsastusvaellukset. Opas antaa

kertaa saapuvillekin.

matkan suunnitteluun. Mukana myös

kiinnostavat paikalliset, kuten kirjailija

vinkit Reykjavíkin mutkattomiin

Alexander McCall Smith.

designpiireihin ja paikallisten suosimiin

kattava karttaosio.

ravintoloihin, kuten sinne, missä Björk käy kalakeitolla.

tekijä heidi kalmari nidottu / kl 42.33 suomenkielinen laitos

Tekijät Anuliina Savolainen ja

Tekijä Annukka Oksanen

Tekijä eeva simola

Tekijä satu rämö

isbn 978-952-5678-46-8

Tekijä alli haapsalo

Anneli Airaksinen

Nidottu / KL 43.31

nidottu / KL 45.61

nidottu / KL 43.4

englanninkielinen laitos

nidottu / KL 48.184

nidottu / KL 46.11

ISBN 978-952-5678-50-5

ISBN 978-952-5678-49-9

ISBN 978-952-5678-48-2

isbn 978-952-5678-47-5

ISBN 978-952-5678-23-9

ISBN 978-952-5678-27-7

ilmestyy tammikuussa

ilmestynyt 2013

ilmestynyt 2013

ilmestynyt 2013

ilmestynyt 2011

ilmestynyt 2012

28

| kev ä t 2 0 1 4

kev ä t 2 0 1 4 |

29


| MONDON MATKAOPPAAT

Nyt bazarista!

MONDON MATKAOPPAAT |

Lähde matkalle. Tartu Mondoon.

Nyt bazarista!

Praha

Wien

Budapest

Barcelona

Rooma

Lissabon

Venetsia

uudistettu opas listaa huurteisimmat

jossa mikään ei ole aivan sitä miltä

kaupunki, on asukkaidensa mielestä

seikkailemaan

menneisyys

sympaattisimman pää-

myyttien kaupunkiin, yli sadan

oluttuvat, herkullisimmat ravintolat

ensi näkemältä näyttää. Perinteisissä

aina parhaimmillaan. Rentoudu

Goottilaiskaupungin

sekoittuu moderniin

kaupungin mäkisille kujille

saaren kuriositeettikabinettiin,

ja viehättävimmät hotellit. Uppoudu

kahviloissa asiakas on tarjoilijoiden

jumalaisen kauniiden kylpylöiden

keskiaikaisille kujille,

kaupunkiin, jonka

grillattujen sardiinien

jonka katukyltit kertovat tarinoita

maagisen kaupungin salaisuuksiin ja

mielivallan armoilla, oopperaan

hoitavissa mineraalivesissä, osta

Eixamplen modernistisille

houkutuksia matkaopas

tuoksuun, keltaisten raitio-

sivistyneistä kurtisaaneista,

anna paikallisten asukkaiden tarinoiden

mennään arkivaatteissa ja viihtyisin

eurolla lippu oopperaan, ihastu

hienostokaduille ja Poble

viekoittelevasti esittelee.

vaunujen kolkkeeseen ja

murhanhimoisista teurastajista ja

viedä menneisiin vuosisatoihin. Kuka

ravintola löytyy parturiliikkeestä.

unkarilaiseen ruokaan tai juovu

Secin boheemeihin

Oppaassa kuljetaan

Bairro Alton baarien iloiseen

aatelisten kauneuspilkuista. Oppaan

kerrostalojen sisäpihoille rakennetuissa

kortteleihin. Käden

Caesarin jalanjäljissä,

mekkalaan. Fadosta nautitaan

avulla löydät Casanovan ja Marco

puutarhabaareissa.

ulottuvilla ovat Costa

laskeudutaan Via Appia

hiljaa ja hartaasti paikallisten

Polon kotikulmille, mutta myös

Bravan upeat uimarannat,

Antican katakombeihin,

seurassa. Portugalin mennyttä

paikkoihin, jonne turistit harvoin

Praha on klassikko. Mondon

Euroopan sydän, vinksahtanut kaupunki,

sirottelee valkeita ruusuja keskiyöllä

Budapest, Tonavan rannalla sijaitseva

Barcelona kutsuu

Roomassa uskomaton

Opas johdattaa Euroopan

Mondon Venetsia-opas avaa oven

Vyšehradin hautausmaalle? Miten

Wien kannattelee harteillaan historian

Franz Kafka menetti neitsyytensä?

painolastia, mutta elää kevyesti ajan

Missä baarissa oluen tuo pöytään

hermolla. Mondon opas johdattaa

Budapest on kaupunki, joka paljastaa

Montserratin salaperäinen

käydään tarkistamassa

loistoa ihastellaan löytöretkien

eksyvät. Venetsia ei ole pelkkää

pienoisjunaradan veturi? Ja kai tämäkin

yhtä lailla Mozartin ja Sissin jäljille

itsestään aina uusia puolia. Opaskirja

vuori ja Penedèsin viinitilat.

Pyhän Pietarin kahleet ja

ajan muistomerkeillä ja

menneisyyttä, vaan myös vilkkaita

on nähtävä: Mozartin hiuskiehkura.

historiallisessa keskustassa kuin

auttaa ottamaan kaupungin haltuun

Opas johdattaa niin Gaudín

kurkistetaan Vatikaanin

nykypäivää maistellaan

viinibaareja ja yöelämää yllättävissä

trendikkääseen seitsemänteen

lyhyessä viikonlopussa ja syventämään

mestariteoksille, Picasson

kulissien taakse. Ihon

afrikkalaisissa ravintoloissa.

paikoissa. Kirja kertoo, mistä saa

kaupunginosaan, jossa kukoistavat

suhdetta pidemmillä oleskeluilla.

kantakapakkaan kuin

kananlihalle nostavien

Aina välillä pysähdytään

ruusujäätelöä ja miksi kannattaa yöpyä

taidegalleriat, ekoputiikit ja

Oma lukunsa on omistettu lasten

Shakiran kotikulmillekin.

elämysten lisäksi

kirsikkaliköörille tai kahvi-

Apinoidenkujalla. Kanavien kaupunki

luomuravintolat. Avaa taika-arkku

Budapestille, ja formulafaneillekin

Tutuksi tulee ikivanha

listataan parhaat

kupilliselle, sillä niille on

on kuin elävä teatteri, jonka kulisseihin

Wienin yllätyksiin!

annetaan käytännön vinkit

monikasvoinen kaupunki,

menomestat ja

Lissabonissa aina aikaa. Päivä-

eksyvästä matkailijasta tulee osa

kisaviikonloppuun.

jota vuosisadat vain

herkuttelupaikat. Ihastu

retkille pyrähdetään lähi-

suurta näytelmää. Kuten Italo Calvino

nuorentavat.

ikiaikaiseen Roomaan!

seutujen surffausrannoille

sanoi: Venetsiaa ihmeellisempi olisi

ja Sintran silmiähiveleviin

vain ilmaan rakennettu kaupunki.

maisemiin.

Tekijät Paula Kultanen Tekijä antti helin

Tekijä elina raittila

Tekijä outi keskevaari

Ribas ja Tuulia Kolehmainen

Tekijä anu rinkinen

Tekijä anna pöysä

Tekijä pinja rosenberg

nidottu / KL 44.31

nidottu / KL 44.4

nidottu / KL 44.5

nidottu / KL 46.3

nidottu / KL 46.21

nidottu / KL 46.4

nidottu / KL 46

ISBN 978-952-5678-44-4

ISBN 978-952-5678-17-8

ISBN 978-952-5678-42-0

ISBN 978-952-5678-25-3

ISBN 978-952-5678-05-5

ISBN 978-952-5678-08-6

ISBN 978-952-5678-18-5

ilmestynyt 2013

ilmestynyt 2013

ilmestynyt 2012

ilmestynyt 2011

ilmestynyt 2008

ilmestynyt 2008

ilmestynyt 2013

30

| kev ä t 2 0 1 4

kev ä t 2 0 1 4 |

31


| MONDON MATKAOPPAAT

Nyt bazarista!

MONDON MATKAOPPAAT |

Lähde matkalle. Tartu Mondoon.

Nyt bazarista!

Lontoo

Berliini

Pietari

Thaimaa

Peking

Tokio

mykistää matkailijan ihastuttavalla

kameleontti. Aina uudelleen tyyliä ja

palatsien varjoissa seikkailee joukko

paratiisirannoilta Bangkokin sykkeeseen

matkaajaa arkkitehtuurilla

suurimman metropolin humun?

sekoituksella perinteikkyyttä,

luonnetta vaihtava boheemi kaupunki,

tunnettuja venäläisiä, kuten juonitteleva

ja pohjoisen vuoristomaisemiin.

pöyhkeilevästä nyky-Pekingistä satoja

Uusimpia trendejä vilisevä Shibuya,

vauhdikasta nuorisokulttuuria, etnistä

jossa historiaa ei voi paeta. Päivitetty

rautarouva Katariina Suuri, maaninen

Opas kertoo Thaimaan parhaat

vuosia vanhojen hutongien kujille.

pilvenpiirtäjien Shinjuku, futuristinen

sekamelskaa, ylevää korkeakulttuuria

opas vie kierrokselle kadonneeseen

munkki Rasputin, vallankumouksellinen

pakettimatkakohteet ja kauneimmat

Opas esittelee Pekingin, jossa taolaiset

Odaiba, tyylitietoisten Ginza, otaku-

ja maanläheistä työväenluokkaisuutta.

juutalaisten kaupunkiin ja David

Lenin sekä Eremitaasin uutterat

pikkusaaret. Tutuiksi tulevat

munkit tekevät taikojaan, eläkeläiset

nörttien Akihabara ja boheemien

Unohtamatta värikästä pubikulttuuria,

Bowien tähdittämiin juhliin muurin

vartiokatit. Käytännönläheisen

kesyttämättömät viidakkoalueet,

jonottavat kaalia ja nykytaiteilijat

renttujen Shimokitazawa tarjoavat

jalkapalloa ja gourmet-elämyksiä. Koko

saartamassa Länsi-Berliinissä. DDR:n

oppaan sivuilla esitellään kaupungin

upeat koralliriutat, tunnelmalliset

rahastavat töillään. Kiinan kiehtovassa

uskomattomia elämyksiä Tokion-

maailma on Lontoossa, kaupungissa,

aikaan tutustutaan itäpunkkarien

upeat museot, maailmanluokan

rauniokaupungit ja loistokkaat

pääkaupungissa vanhat uskomukset

kävijälle. Lisäksi opas vie Japanin

jota kuvaa parhaiten huudahdus:

silmin. Nykyisin Berliini houkuttelee

kulttuuririennot ja venäläinen keittiö.

kylpylät. Luotettavien majoitus-,

ja moderni kaupunkikulttuuri elävät

runollisille vuorille ja romanttisiin

Brilliant!

suojiinsa taiteilijoita, muusikoita ja

Mutta edes Pietarissa elämä ei ole

ravintola- ja nähtävyysvinkkien lisäksi

rinnakkain. Parhaiden nähtävyyksien

kylpylämajataloihin kuumien

ajelehtijoita ympäri Eurooppaa. Mikä

pelkkää kulttuuria. Myös vodkaa opitaan

opas johdattaa syvälle paikalliseen

ja menopaikkojen lisäksi oppaassa

lähteiden äärelle. Se myös opastaa

muu kaupunki olisikaan samaan

juomaan aitoon venäläiseen tapaan.

kulttuuriin – amulettien, henkien ja

paljastetaan, mistä vuokrataan

perusteellisesti japanilaisen ruoan

uudelleensyntymien maailmaan.

Svengaa Lontoon tahtiin! Kaupunki

Leikkisä Berliini on kaupunkien

Huumaava, kaunis Pietari. Loisteliaiden

aikaan yhtä riemastuttavan kuriton,

Lähde seikkailulle Thaimaan

Mondon Peking-opas kierrättää

Joko olet kokenut maailman

aito Red Flag -limusiini tyylikästä

maailmaan ja avaa paikallisen

häikäisevän trendikäs ja houkuttelevan

kaupunkikierrosta varten ja mikä

kulttuurin salat kabukista J-popiin.

edullinen?

kaupungin hotelleista on rakennettu

Oivalliset käytännön neuvot ovat

vaikutusvaltaisen eunukin entiseen

apuna niin metroverkostossa

asuintaloon. Kiinalaisen keittiön

seikkaillessa kuin ravintola-annosten

ystävälle kerrotaan, kuinka syödä

valinnassa. Myös monet japanilaisten

itsensä Kiinan ympäri pääkaupungin

tavat tulevat tutuiksi.

ulkopuolelle astumatta. Tekijät Heikki Valkama, Siru Valleala Tekijä milla kontkanen

Tekijä matias möttölä

Tekijä anders mård

tekijä antti helin

Tekijä jenny kotiranta

ja Eija Niskanen

nidottu / KL 45.11

nidottu / KL 44.31

nidottu / KL 47.12

nidottu / KL 48.14

nidottu / KL 48.183

nidottu / KL 48.184

ISBN 978-952-5678-16-1

ISBN 978-952-5678-22-2

ISBN 978-952-5678-14-7

ISBN 978-952-5678-26-0

ISBN 978-952-5678-10-9

ISBN 978-952-5678-20-8

ilmestynyt 2010

ilmestynyt 2011

ilmestynyt 2009

ilmestynyt 2012

ilmestynyt 2012

ilmestynyt 2010

32

| kev ä t 2 0 1 4

kev ä t 2 0 1 4 |

33


| MONDON MATKAOPPAAT

Nyt bazarista!

MONDON MATKAOPPAAT |

Lähde matkalle. Tartu Mondoon.

Nyt bazarista!

Istanbul

Bryssel

Tukholma

Thaimaa

Vastuullisen

Sukelluskirja

parhaimmillaan

matkailijan

Mondon Sukelluskirja on Suomen

joka tasapainoilee kahden mantereen

parhaat herkuttelupaikat ja

enemmän kuin Kuninkaanlinna ja

Mistä löytyy Thaimaan salaisin saari?

käsikirja

matkaopas – tai pikemminkin opas

välillä. Omalla ihmeellisellä tavallaan

kurkistetaan Euroopan pääkaupungin

keskustan ketjukaupat. Se on maukas

Lentäminen tuottaa hiilidioksidipäästöjä.

sukellusmatkailuun. Kirja esittelee

Turkin suurin kaupunki on osannut

virkamieskulissien taakse. Keskustan

illallinen, kesä saaristossa ja Söderin

Luontomatkailu vahingoittaa herkkiä

yli 70 upeaa sukelluskohdetta

ottaa parhaan irti sekä Euroopasta että

keskiaikaiset kujat ja kauniit art nouveau

siluetti auringon laskiessa. Kahvittele

ekosysteemejä. Matkailija miettii yhä

Egyptistä Indonesiaan ja Virosta

Aasiasta. Boheemi matkaaja löytää

-rakennukset, trendikkäät vaateputiikit

aitoon ruotsalaistyyliin ja löydä Pradan

useammin, miten matkustaa tuhoamatta

Galapagossaarille. Opas kertoo, milloin

islamilaisen kaupungin, jossa vietetään

ja fantastiset sarjakuvakaupat

saapikkaat 70 prosentin alennuksella.

ympäristöä.

Thaimaan tai Malediivien vedet ovat

vanhan mantereen villeimpiä öitä.

tarjoavat kiertelijälle silmäniloa.

Samalla mukaan tarttuu palanen

Historiasta kiinnostuneita Istanbul

Opas soveltuu sekä matkailijalle että

tukholmalaista elämänasennetta:

hemmottelee Bysantin ja osmanien

Brysseliin muuttavalle. Oma lukunsa

matkan jälkeenkin kaikki on fantastiskt

ajan tarinoilla, eikä herkuttelija saa

on omistettu retkille lähikaupunkeihin,

ja arkikin niin kovin mysigt.

mielestään mustalaismuusikoiden

kuten Bruggeen ja Antwerpeniin.

rytmittämiä meze-illallisia.

Opaskirja vastaa myös kysymyksiin:

Opas auttaa valitsemaan kukkarolle

Kuka on Belgian Matti Nykänen? Miten

sopivan yöpaikan, johdattaa

matkustaa Tintti-kirjojen jäljillä? Mitä

ostosseikkailulle pasaasien sokkeloihin ja

tapahtui alkuperäiselle Manneken Pis

vie kädestä pitäen hamamin höyryihin.

-patsaalle?

Istanbul on maailman ainoa kaupunki,

Mondon Bryssel-oppaassa neuvotaan

Todellinen Tukholma on paljon

Entä miltä näyttää thaimaalainen merenneito? Miltä tuntuu kaasutella skootterilla Pohjois-Thaimaan vuorilla tai vaeltaa sademetsässä? Mikseivät merimustalaiset sano koskaan kiitos? Millainen mies oli kreikkalainen laivapoika, josta kasvoi 1700-luvulla Ayutthayan pääministeri? Millaista on ladyboyn elämä? Miksei kalliista ravintoloista saa kunnon thairuokaa? Uudenlainen matkaopas koostuu vauhdikkaista matkakertomuksista Thaimaan parhaisiin kohteisiin ja neuvoo miten kokea itse sama. Opas näyttää Thaimaan tutut ja tuntemattomat kolkat

Kulttuurinystävää kierrätetään Waltarin

kirkkaimmillaan, miten pääsee perille Vastuullisen matkailijan käsikirja auttaa

ja mikä tekee eri maista sukeltajan

matkailijaa toimimaan ekologisesti

matkakohteita. Jokaisesta kohteesta

ja eettisesti. Käsikirja neuvoo

on oma karttansa. Lisäksi kirjassa

matkakohteen, matkustustavan ja

on tietoa sukellusmatkailuun ja

majoituksen valinnassa. Lisäksi se

sukeltamiseen liittyvistä asioista, kuten

tarjoaa vinkkejä siihen, miten valita

varusteista, koralliriutoista, kaloista ja

hyvä retkijärjestäjä, millaisia tuliaisia

mertensuojelusta.

kannattaa ostaa ja mistä tunnistaa ympäristöystävällisen hotellin.

sukelluksen ammattilaisten ja

auttaa etsimään tutusta maasta uusia

jonka portailta Zombie ja kummitusjuna

harrastajien kanssa.

kokemuksia.

-elokuvan päähenkilö aloitti aamunsa.

Tekijät Heikki Valkama, Alex Nieminen

Tekijät antti helin ja Tekijä Ayla Albayrak

Tekijä teemu vass

Tekijä Elna Nykänen Andersson

nidottu / KL 48.111

nidottu / KL 44.81

ISBN 978-952-5678-15-4 ilmestynyt 2009

34

| kev ä t 2 0 1 4

Kirja on tehty yhdessä Sukellus.fisivuston sekä maailmalla vaikuttavien

kiehtovampana kuin koskaan ennen ja

jalanjäljillä ja neuvotaan moskeijalle,

ensimmäinen vedenalainen

tuomas harjumaaoksa

Tekijät Heidi Kalmari ja Kati Kelola

ja Jukka Hartikainen

nidottu / KL 43.11

nidottu / KL 48.14

nidottu / KL 40.7

nidottu / KL 79.13

ISBN 978-952-5678-24-6

ISBN 978-952-5678-13-0

ISBN 978-952-5678-11-6

ISBN 978-952-5678-12-3

ISBN 978-952-9924-77-6

ilmestynyt 2011

ilmestynyt 2009

ilmestynyt 2008

ilmestynyt 2009

ilmestynyt 2006

kev ä t 2 0 1 4 |

35


– h y v ää lukem i sta www .baza rkustannus .f i

Bazarin kevät 2014