__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Barkåkrabladet

2021

#1

en hälsning från Barkåkra församling

hopp 1


innehåll 3

Herde Per har ordet

5

Katarinas hopp om att bidra till en mer hållbar värld

7

Varför firar vi påsk?

8

Hur firar vi påsk?

9

Personalnytt

10

Påskquiz

12

Bakom den låsta kyrkporten

14

Barkåkras dopgåva

15

Fasteaktionen

16

Konfirmand 2021-22

18

Kalendarium våren 2021

20

Musikverksamheten

23

Kyrkogårdsförvaltningen

24

Korsordet

©Barkåkra Församling Vår 2021 Ansvarig utgivare: Kyrkoherden Redaktion: Martina Slater, redaktör Per Gyllenör Mats Bengtsson Peter Jonsson Layout: Martina Slater Foto: Martina Slater/Bildbanken IKON*/Unsplash/Pixabay/Anders Nilsson Tryck: Tryckaren i Engelholm Den som sänder in material, text och bild, anses medge digital lagring och godkänna ändring av material och publicering. Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och korta ner texterna. Materialet publiceras även på internet. *Albin Hillert, Deborah Russow, Kristina Strand Larsson, Magnus Aronsson.

2


” ”

Även det allra svåraste kommer en gång att ligga bakom oss Foto: Anders Nilsson

hopp När detta skrivs ligger snön tung och vit över landskapet i Barkåkra. Utanför mitt fönster i pastorsexpeditionen står Barkåkra kyrka i vacker vinterskrud. Men det är också kallt och halt och jag är bilägare. Jag stiger upp tidigare på morgonen för att hinna skrapa rutan och jag är extra försiktig på vägen så jag kommer fram oskadd till Barkåkra. Men jag väljer att vara mest glad, för med snön kommer ljus i en mörk årstid. Det är välkommet. På köksbordet där hemma har Mia bytt amaryllisen mot vårliga tulpaner och när solen dessutom tittar fram påminns jag om att våren och värmen så småningom kommer med liv och glädje. Det är lättare att stå ut med mörkret när man vet att ljuset förr eller senare kommer. För många har 2020 varit en mörk tid. Många har tagit farväl av anhöriga alltför tidigt. Covid-19 har för

de flesta inte upplevts som något värre än en vanlig influensa, för många andra har det varit ett obarmhärtigt lidande. Men även det allra svåraste kommer en gång att ligga bakom oss. Vaccineringen mot coronaviruset som inleddes i december blev ett hopp om en bättre tid. Tron på en Gud i vars händer tillvaron vilar kan också ge ett hopp som hjälper en människa att stå ut med det svåra. Ett fungerande vaccin är en stor befrielse och lättnad. Att upptäcka att även tron fungerar och att Skapelsens Herre faktiskt bär allt i sina händer är befriande på djupet. Tron har burit generationer Barkåkrabor genom svåra tider. Det är som den där färgglada buketten med tulpaner på köksbordet där hemma, den sprider hopp.

Herde Per

3


4 mars 2018 vigdes Susanne Rapmann till biskop i Göteborgs stift. Vigningen skedde i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Antje Jackelén. Katarina designade och sydde upp kåpan och mitran av återvunna textilier.

4


Katarinas hopp om att bidra till en hållbarare värld Barkåkras nya församlingspedagog, Katarina Ahl, ägnar sig på fritiden åt att designa och sy upp kyrklig textil i sin Studio ebba gabrielle. Hennes arbete utgår ifrån ett fokus på hållbarhet, helighet och helhet i samklang med naturen, människan och djuren. KYRKLIG TEXTIL Studion använder moderna digitala brodyrmaskiner som med hjälp av ett designprogram omvandlar skisser och foton till vackra broderier. Tack vare denna teknik kan Katarina erbjuda möjligheten att beställa unika liturgiska plagg, sydda utifrån kundens önskemål och behov och smyckade med ett symbolspråk som är designat speciellt för kunden. HÅLLBARHET Allt vi gör skapar ett klimatavtryck. Därför handplockar Katarina sina leverantörer med stor omsorg och köper återvunnet, ekologiskt samt rättvisemärkt. Textilierna är i huvudsak köpta second hand från välgörenhetsorganisationer som arbetar för att hjälpa utsatta grupper

i samhället. Sömnadstillbehör är svårare att hitta ekologiskt och rättvisemärkt. Därför har Katarina valt att använda sig av en grossist som har ett eget rättvisemärkt projekt som sysselsätter 1000 kvinnor på Sri Lanka. BISKOP SUSANNES KÅPA Vid biskopsvigningen den 4 mars 2018 tog biskop Susanne Rappmann en ny biskopskåpa i bruk. Det är Katarina som har sytt och designat den och den är gjord av återvunna textilier. Kåpan och mitran är sydda i blå och vit textil, som tidigare tjänat som dukar och gardiner. Dessa är inköpta från välgörenhetsloppisar bland andra Malvan och Röda Korset i Landskrona. Den vita färgen är högtidens färg som förmedlar hoppet och glädjen. Den blå färgen som

återfinns i biskopsvapnet är eftertankens och botgöringens färg och ses också som symbol för Maria. Det vita tyget som pryder kåpan är medvetet sytt med avigan utåt, dels som en symbol för att se insidan eller baksidan som det vackra som skall visas och dels för att både Katarina och Susanne tycker att baksidan av tyget var vackrast. – Det har varit en fantastisk ära att få sy dessa ceremoniplagg. Att medvetet återbruka och att tänka in miljö och människor är viktigt för min Studio ebba gabrielle, säger Katarina. Det är i linje med mitt sätt att tänka att låta axet få dö för att ge frukt. Någon måste låta sina gamla textilier lämna för att något nytt skall börja gro.

5


6


Varför firar vi påsk? Påsken har vi för att minnas att Jesus dog och uppstod för vår skull, för alla människors skull. Vi firar segern över döden och kärlekens vinst. Långfredagen – en traditionellt sorgsen dag Långfredagen handlar om Jesus död och döden är ingenting vi firar. Därför har långfredagen varit en formell och sorgsen dag i svensk tradition. För den som är född under första halvan av 1900-talet var långfredagen ofta en dag i absolut stillhet, utan vänner, utan konsumtion och utan arbete. På senare tid har många utnyttjat ledigheten för att träffa människor och göra bra saker av den lediga tiden. Men i år blir det kanske mer av stillhet igen. Många är ofrivilligt ensamma eller isolerade.

På påskdagen firar vi kärleken och livets seger över döden Men själva firandet då? Det som börjar så hemskt – med sveket mot Jesus, förhöret, pryglandet, den långa korsvandringen och döden – slutar med kärlekens triumf: Döden kan inte hålla kvar Jesus, han uppstår och banar vägen för oss alla att uppstå. När Jesus uppstår vinner det goda över det onda. Genom Jesus uppståndelse visar Gud att det onda vi gör och som sker hela tiden är besegrat.

Skärtorsdagen

Påskdagen

Torsdagen före påskhelgen äter Jesus den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Medan de äter säger Jesus till dem att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans, även när han inte finns ibland dem. Gör det till minne av mig, säger Jesus.

När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden.

Långfredagen

Annandag påsk

När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden. Anledningen är att Jesus har gjort anspråk på att kalla sig judarnas kung.

Jesus visar sig för alla lärjungar på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

7


Hur firar vi påsk? Här har vi samlat några av påskens traditioner som du kan hämta inspiration ifrån. I Sverige firar vi påskhelgens stora fest på påskafton, trots att helgen egentligen inte infaller förrän på söndagen. Det beror på att vi i Sverige oftare firar aftnar än de verkliga helgdagarna eftersom man förr i tiden räknade att den nya dagen började kl 18 kvällen innan. På påskafton dukar vi påskbordet och sätter in påskris, gärna med urblåsta ägg som prydnad. ATT ÄTA LAMM ÄR EN JUDISK TRADITION På påskbordet har vi saker som sill, Janssons frestelse, lax, godis, påskmust och självklart ägg. Att äta lamm på påskafton eller påskdagen är en förhållandevis ny tradition i Sverige men kommer från en mycket gammal judisk tradition (andra Moseboken, kapitel tolv). Traditionen är också kopplat till ”påskalammet” som Jesus och lärjungarna var samlade för att äta på skärtorsdagens kväll. ÄGGET ÄR EN SYMBOL FÖR LIV Få maträtter är så starkt förknippade med en högtid som ägg är förknippat med påsken. Det finns flera orsaker till att vi äter mycket ägg under påsken. Ägg är en gammal symbol för liv, därför passar det bra med ägg när vi firar att Jesus uppstått från döden. Genom det hårda skalet, en symbol för graven, bryter Kristi nya liv fram. Men påskens äggtradition har också en praktisk anledning. Tidigare var det många som inte åt ägg under fastetiden före påsk. När fastan var slut var det vår, en tid på året när hönorna börjat värpa och det fanns gott om ägg, så då fick man passa på att njuta av äggen. Det godisfyllda påskägg som vi idag ger till varandra är alltså en symbol. 8


VI PYNTAR MED PÅSKENS FÄRGER Att vi symboliserar färgen gult med påsk är antagligen även det kopplat till äggen, eller rättare sagt kycklingarna som kommer från dem. Även höns, tuppar och fjädrar i glada färger, som pryder både påskkort och bonader, har ju starka kopplingar till just ägget. FÄRGA ÄGG MED LÖKSKAL Att måla ägg under påsk är en rolig aktivitet för både stora och små. Men man kan också koka äggen tillsammans med olika saker som rödbetor, lökskal eller kaffesump för att färga dem. De färgade äggen kan man använda för både dekoration och ägglekar. DUKA MED VIT ELLER GUL DUK När man ska duka fram påskbordet är det vanligast att välja mellan två färger på bordsduken. Om man vill välja den kyrkliga traditionen så ska duken vara vit som är glädjens färg, men många brukar också välja en gul duk, som enligt den folkliga traditionen har blivit påskens färg. Vill man göra lite extra fint så kan man låta en bukett med påskliljor pryda bordet. Likaså ett påskris med färgglada urblåsta ägg. Påskriset är från början en påminnelse om hur Jesus plågades när han korsfästes, men idag används det som dekoration för att det är fint.

PÅSKKÄRRINGAR OCH PÅSKELDAR Påskkärringarna idag är annorlunda än de häxor man förr trodde fanns. Idag klär barn ut sig till påskgummor och påskgubbar, knackar på dörrar, bjuds på godis och önskar en glad påsk. Detta sker antingen på skärtorsdagen eller på påskafton, beroende på var i landet man bor. I Västsverige tänder man påskeldar och fyrar av smällare. Genom eld och smällare trodde man sig förr kunna skrämma bort ondskan och häxorna som återvände från Blåkulla natten mellan skärtorsdagen och långfredagen. På Blåkulla trodde man i det gamla bondesamhället att de hade varit iväg och träffat djävulen. 9


2. Traditionellt äter vi ägg till påsk. Efter en 40 dagar lång fasta fanns ett stort överskott av ägg. Hur mycket ägg äter vi svenskar under påskaftonskvällen? A. 3 miljoner ägg i timmen B. 4 miljoner ägg i timmen C. 5 miljoner ägg i timmen D. 6 miljoner ägg i timmen 3.Det svenska ordet PÅSK kommer ursprungligen från ordet PESACH. Från vilket språk kommer PESACH? A. Grekiska B. Latin C. Egyptiska D. Hebreiska 4. De olika dagarna under stilla veckan (veckan innan påsk) har speciella namn. Vi har till exempel skärtorsdag. Vad kallas onsdagen i stilla veckan? A. Askonsdag B. Dymmelonsdag C. Mörka onsdag D. Palmonsdag 5. I Sverige infaller alltid påskdagen på den första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Vad heter den kalender som vi använder som styr detta? A. Julianska kalendern B. Latinska kalendern C. Gregorianska kalendern D. Arabiska kalendern 10

PÅSK

1. Den kristna kyrkan firar påsk till minne av Jesu död och uppståndelse, vilket skedde under den judiska påsken. Varför firar judarna påsk? A. Till minne av invigningen av Jerusalems tempel un der Kung Salomos regeringstid. B. Till minne av befrielsen från slaveriet i Egypten för ca 3400 år sedan C. Till minne av löftet om ett stor folk och landet till patriarken Abraham. D. Till minne av återkomsten från fångenskapen i Babylon för ca 2600 år sedan.


QUIZ

6. I Sverige kallar vi fredagen i Stilla veckan för ”Långfredag”. Vad kallar man den i England? A. Long Friday B. Good Friday C. Dark Friday D. Cross Friday 7. Från vilket land kommer traditionen med påskharen? A. Sverige B. USA C. Tyskland D. Österrike 8. Hur många ägg värper en bra värphöna i genomsnitt varje vecka? A. 2-3 ägg B. 4-5 ägg C. 6-7 ägg D. 8-9 ägg 9. Det är inte bara ägg som svenskarna äter under påsken. Vi äter rikligt med godis också. Hur mycket godis sätter vi i oss under en normal påsk per person i Sverige? A. 0,5 kg B. 0,9 kg C. 1,3 kg D. 2,2 kg 10. Den kristna kyrkan som uppstod i en judisk kontext som har lördagen som vilo- och gudstjänstdag, kom ganska tidigt att börja ha söndagen som vilo- och gudstjänstdag. Men varför valde kyrkan söndagen som sin vilo- och gudstjänstdag? A. Man ville skapa en distans till den judiska tron. B. Eftersom Jesus uppstod på en söndag valde man att ha sin vilo- och gudstjänstdag. C. Påven bestämde på 100-talet efter Kristus att sön dagen skulle vara vilo- och gudstjänstdag. D. Enligt skapelseberättelsen så infaller den sjunde dagen på en söndag. Facit till Påskquizet hittar du på sista sidan, längst ned. 11


12

Bakom den låsta kyrkporten


H

an skrev på en uppsats om digitala gudstjänster och frågade mig hur jag såg på saken. Jag svarade tvärsäkert: Gudstjänst firar man tillsammans live i kyrkan och något annat skulle inte bli aktuellt i Barkåkra. Några veckor senare ställdes jag inför frågan igen. Nu var det inte en student utan coronapandemin som ställde saken på sin spets. Det var november 2020 och gränsen var satt till åtta. Domsöndagens högmässa firades bakom låst port. I kyrkan fanns endast präst, diakon, kantor och vaktmästare närvarande. Vi sjöng några psalmer, läste ett par bibeltexter, prästen delade några tankar och vi bad för folk och bygd. Till sist delade vi nattvardens bröd och vin emellan oss. Det blev en fin stund som jag sparar i minne och hjärta. Ändå var det något som skavde. Många hade velat vara där – på andra sidan den låsta kyrkporten – men kunde inte.

Söndagen därefter - den första i advent – filmades högmässan i realtid. Fremlab som filmade registrerade fyrahundra uppkopplade IP-adresser. För varje söndag som kom kopplade fler upp sig. Har julens gudstjänster någonsin i Barkåkras historia bevittnats av så många? Vi bjöd in till enskild andakt och nattvard efter gudstjänsterna och folk kom. Vi mötte människor, gamla och unga, flera gick sällan eller aldrig gick till kyrkan i vanliga fall. Det blev möten som lärde mig nya saker om vanliga människors andliga längtan. Idag tänker jag att en digital gudstjänst visserligen inte kan ersätta den gudstjänst där vi möts i ögonhöjd, sjunger tillsammans, ber och umgås med en kaffekopp i handen efteråt, men jag har fått uppleva ett nytt sätt att vara kyrka på för människor i vår församling. För det är jag tacksam - samtidigt som jag inget hellre vill än att låsa upp kyrkporten och kasta bort nyckeln.

Herde Per

13


Barkåkras Dopgåva Under 2020 hade vi i Barkåkra församling äran att få hålla i 47 dop och därmed välkomna dessa till den världsvida kyrkan. Det är en stor dag att döpas, det brukar firas. Vid dop är det brukligt att församlingen ger dopbarnet ett dopljus som en påminnelse om att Jesus är världens ljus. I vår församling delas det också ut en dopdroppe av glas. Denna droppe får symbolisera det livgivande vattnet som ger oss liv både kroppsligt och andligt. Vi lever i ett land där vi har näst intill obegränsad tillgång till dricksvatten av utomordentligt kvalitet. Av Sveriges sötvattentillgång används ca 1 % som våra vattenverk får framställa rent och friskt dricksvatten. Det motsvarar 140 liter vatten per person varje dag. Endast 10 av dessa litrar går till mat och dryck. Inte nog med att vi har tillgång till så mycket vatten, som dessutom är rent, är kostnaden för en liter vatten i Sverige endast 4 öre. Dessvärre finns det över 780 miljoner människor på vår planet inte har tillgång till rent vatten. Dessutom har 2 miljarder människor inte tillräckligt med vatten för att ha en dräglig sanitär tillvaro. Därför har vi i Barkåkra församling valt att skänka 50 kr för varje dop till ett vattenprojekt (act Svenska kyrkan), för att kunna bidra till en bättre värld. Våra dop har resulterat i att vi skänkt 2 350 kr under 2020. Vi vill att alla ska ha rätten till rent vatten. Vatten till att släcka törst, vatten till att bli ren och vatten till att döpas i. *källa kring vatten, svensktvatten.se och wateraid.org 14


NDER SAMMA J MMEL ust nu befinner sig världen i en unik och skrämmande situation. Den kräver globala lösningar, men den kräver också att vi hjälper varandra.

Under de månader som coronapandemin har pågått har Act Svenska kyrkans partner över hela världen rapporterat om att åtgärder som stängda gränser och utegångsförbud gör att människor förlorar arbeten, mattransporter inte når fram till flyktingläger och att våld i hemmen ökar.

kräver utrymme. Utrymme som inte finns när åtta personer delar ett rum utan kök. Distansarbete är omöjligt när överlevnaden beror på tillfälliga dagarbeten eller att sälja frukt och juice vid en vägkant. Tillgång till vatten, tvål och

för att hålla en god andemin tvingar miljonerhandsprit människor handhygien är omöjligt för i extrem fattigdom ochmänniskor hunger. som bor i fattiga om-

De människor som drabbas hårdast av katastrofer är de som har minst möjlighet att skydda sig. Att hålla distans till varandra

SWISHA TILL

900 1223

råden eller i flyktingläger.

Act Svenska kyrkan tillsammans med partner att arbeta långsiktigt och rättighetsbaserat. De samhällen vi vill vara en del av att bygga upp ska vara mer hållbara, demokratiska, inkluderande och bättre rustade än tidigare. Tillsammans kan vi göra skillnad. Låt oss göra det. Din gåva räddar liv!

De som är extra sårbara och utsatta måste få stöd. Årets fasteaktion ska bidra till att lindra konsekvenserna av coronapandemin. När samhällen slagits sönder både socialt och ekonomiskt fortsätter

Tillsammans kan vi göra skillnad. Din gåva gör det möjligt.

svenskakyrkan.se/act

15


n e nn i M för il vet KONFIRMAND 2021-22

Vill du få nya vänner och upplevelser du aldrig glömmer? Vill du uppleva spännande saker och prata om livet? Då väntar årets bästa upplevelse - konfirmationen - på dig! KONFIRMATION 10X I denna grupp har vi undervisning heldagar, cirka 1 gång per månad. Konfirmation blir en helg i maj 2022. Vi kommer att åka på läger i september och april. OBS! Du kan behöva ta ledigt från skolan. SOMMARKONFIRMANDER Denna grupp startar med att gå i gudstjänst 10 gånger från advent och framåt. Konfirmationsundervisningen sker varje dag under 3 veckor efter skolavslutning tillsammans med gymnasterna på Lingvallen. Konfirmation sker i början av juli. Denna grupp passar bra för dig som har många aktiviteter under terminstid, dessutom kommer dina konfakompisar att komma från hela Sverige, ett toppenbra alternativ om du vill få nya vänner! 16

Anmälningslänk hittar du på svenskakyrkan.se/ barkakra senast i juni.

Välkomna!


Nätvandrar

CHATTEN

Nätvandrarchatten är till för dig mellan ungefär 12 och 25 år.

Här får du prata om precis vad du behöver och vill. Du är välkommen om du bara vill småprata med någon trygg vuxen, eller om du vill prata om något som känns svårt och jobbigt för dig. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym. svenskakyrkan.se/natvandrarchatten

17


KALENDARIUM

MARS

7 10.00 3:E SÖNDAGEN I FASTAN Hans Eriksson/Titti Ertsborn/ Katarina Ahl

HÖGMÄSSA SÄNDS DIGITALT

14 10.00 MIDFASTOSÖNDAGEN Hans Eriksson/Lars Hellberg/ Albin Bengtsson

HÖGMÄSSA SÄNDS DIGITALT

21 10.00 JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG MARIAMÄSSA Per Gyllenör/Titti Ertsborn/ SÄNDS DIGITALT Mats Bengtsson 28 10.00 PALMSÖNDAGEN KORT MÄSSA 11.00 Per Gyllenör/Lars Hellberg. 25-minutersmässor 12.00 som firas med församling. Föranmälan krävs.

APRIL

1 19.00 SKÄRTORSDAGEN MÄSSA Hans Eriksson/Lars Hellberg/ SÄNDS DIGITALT Katarina Ahl Stilla förmiddag kl. 09-12 med enskild kommunion/ljuständning. Läsning kl. 09.30, 10.30 och 11.30 med efterföljande musik. 2 10.00 LÅNGFREDAGEN GUDSTJÄNST Hans Eriksson/Lars Hellberg SÄNDS DIGITALT 18.00 Hans Eriksson/Mia Gyllenör KVÄLLSGUDSTJÄNST 3 23.30 PÅSKAFTON/PÅSKNATTEN VIGILIA Per Gyllenör/Mia Gyllenör/ SÄNDS DIGITALT Albin Bengtsson 4 10.00 PÅSKDAGEN HÖGTIDSMÄSSA Per Gyllenör/Titti Ertsborn/ SÄNDS DIGITALT Katarina Ahl. 5 16.00 ANNANDAG PÅSK EMMAUSMÄSSA Hans Eriksson/Titti Ertsborn/ SÄNDS DIGITALT Mats Bengtsson 11 10.00 2:A SÖN I PÅSKTIDEN Hans Eriksson/Titti Ertsborn

18

GUDSTJÄNST SÄNDS DIGITALT

18 10.00 3:E SÖN I PÅSKTIDEN HÖGMÄSSA Per Gyllenör/Maria Herrlin/ SÄNDS DIGITALT Mats Bengtsson 25 10.00 4:E SÖN I PÅSKTIDEN KORT MÄSSA 11.00 Per Gyllenör/Maria Herrlin/ 12.00 Katarina Ahl. 25-minutersmässor som firas med församling. Föranmälan krävs.


VÅREN 2021 MAJ

2 10.00 5:E SÖNDAGEN I PÅSKTIDEN HÖGMÄSSA Hans Eriksson/Maria Herrlin 9 10.00 BÖNSÖNDAGEN HÖGMÄSSA Hans Eriksson/Titti Ertsborn/ Katarina Ahl 13 10.00 KRISTI HIMMELFÄRDSDAG Per Gyllenör/Maria Herrlin

GUDSTJÄNST

16 10.00 SÖNDAGEN FÖRE PINGST Per Gyllenör/ Maria Herrlin/ Mats Bengtsson

HÖGMÄSSA

22 11.00 PINGSTAFTON KONFIRMATIONS 14.00 Hans Eriksson/Titti Ertsborn GUDSTJÄNST 23 10.00 PINGSTDAGEN GUDSTJÄNST Hans Eriksson/Titti Ertsborn 13.00 Hans Eriksson/Titti Ertsborn KONFIRMATIONS GUDSTJÄNST 30 10.00 HELIGA TREFALDIGHETS DAG HÖGMÄSSA Per Gyllenör/Maria Herrlin

Angående föranmälan Såhär går det till: Du ringer till expeditionen 0431-44 54 70 och bokar din biljett alternativt kommer direkt hit när expeditionen är bemannad. Här finns personal 09.00 – 12.00 och 13.00 – 14.00 på vardagar. Det går också utmärkt att mejla oss: barkakra.forsamling@svenskakyrkan.se Vi tar för närvarande inte emot besök på expeditionen, så för att hämta biljetter ringer du på klockan eller knackar på, så överlämnar vi biljetterna på trappan utanför. Biljetter till gudstjänsterna hämtas senast på fredagen före gudstjänsten. Eventuella överblivna biljetter kommer att finnas för utdelning i kyrkan under gudstjänsterna.

Med r es eventu er vation för ell pga de a ändringar n påg pande ående min.

Välkom na

!

Maxantal biljetter att hämta ut per person är 2 st. 19


Håll igång sången! Vi står i startgroparna för att börja sjunga tillsammans. men innan dess… sjung med i sånger du hör, sjung med i konserter, sjung i duschen, sjung i hissen, sjung utomhus, sjung för dina kära, sjung till och med för dina ovänner, sjung mycket! Håll igång sången!

20


"We'll meet again, don't know where, don't know when. But I know we'll meet again some sunny day."

MUSIK I GUDSTJÄNSTEN VÅREN 2021 SÖNDAG 21 MARS

LÅNGFREDAG 2 APRIL

PÅSKDAGEN 4 APRIL

10.00 Mariamässa med Mariasånger Annika Fransson, sång

10.00 Långfredagsgudstjänst Silke Swärd, cello

10.00 Högtidsmässa Charlotte och Lukas Gustafsson, sång Johan Odin, trumpet

21


Tack Fremlab! Fram till april 2021 finns en ny slags medarbetare i våra gudstjänster nämligen ett filmteam från Fremlab bestående av Niklas, David och Wilmer som på ett förnämligt sätt lyckats med den annorlunda uppgiften att förmedla gudstjänster digitalt så att de blivit tillgängliga för människor som numera inte kan komma till kyrkan och delta i söndagens gudstjänst på vanligt vis. Naturligtvis kan en filmad gudstjänst inte ersätta det gemensamma firandet när människor kommer samman på söndagen, men i tider då vi tvingas tänka annorlunda har Fremlab gjort ett riktigt bra jobb i god lyhördhet för gudstjänstens utförande och syfte. Tack Niklas, David och Wilmer för ett bra samarbete! Herde Per

Såhär når du oss FÖRSAMLINGSVERKSAMHET

FÖRTROENDEVALDA

Kyrkoherde Per Gyllenör

Kyrkorådets ordförande Lisbeth Andersson 070-575 34 47

44 54 71 070-575 61 83

Komminister 44 54 72 Hans Eriksson 070-202 58 53 Kyrkomusiker 44 54 77 Titti Ertsborn 070-242 35 02 Diakon 44 54 74 Mats Bengtsson 070-580 51 14 Diakon vakant Församlingspedagog Katarina Ahl 0703-96 22 24 Diakoniassistent/kanslist Jeanette Willes Nihlén 073-520 21 06 Församlingsvärdinna Eva Olsson 070-396 22 93 Skäldervikens församlingshem och Barkåkras församlingshem Församlingsvärdinna Jessica Wehlin 073-326 60 91 Vejbystrands församlingshem och Barkåkras församlingshem

22

Kyrkofullmäktiges ordförande Johan Lundström 825 64

BEGRAVNINGSÄRENDEN M.M. Kyrkogårdsförvaltning 44 54 81 Kyrkogårdsföreståndare 44 54 81 Mats Hultmark 070-597 99 58 Kyrk- och Kyrkogårdsvaktmästare Johan Engström 44 54 82 Kyrk- och Kyrkogårdsvaktmästare Cecilia Svensson 44 54 83 070-396 22 32 Gravskötselavtal m.m. Peter Jonsson 44 54 70

Kamrer Helén Paulsson

44 54 80 0730-850 585

Kommunikatör Martina Slater 076-870 59 00

EXPEDITION & BESÖKSADRESS

Barkåkra Prästgård Barkåkravägen 199 262 91 Ängelholm Telefon: 0431 - 44 54 70

POSTADRESS Barkåkra Församling Barkåkravägen 199 262 91 Ängelholm barkakra.forsamling@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/barkakra

ÖPPETTIDER

FÖRSAMLINGSEXPEDITION

Måndag-fredag kl. 9 - 12 och 13 - 14 Helgdagar stängt.

Kanslister 44 54 70 Peter Jonsson 070-828 37 82 Jeanette Willes Nihlén 073-520 21 06

Vid bokning av förrättning eller lokaler, kontakta expeditionen.


Låt tankarna sväva

A

tt lägga handen på dopfunten i Barkåkra kyrka och veta att ytan handen ligger på är från 1100-talet, gör något med en. Att känna bandet till dåtiden och föreställa sig allt som hänt i och runt omkring denna dopfunt under ca 900 är hisnande men också trösterikt och hoppfullt.

Tänk vad människor under 900 år gått igenom, ensamma eller tillsammans: svält, krig, fred, sjukdomar, svek, kärlek, framtidstro, nya påfund med mera. När jag låter tanken sväva förstår jag att det inte är jättemycket som skiljer oss åt - på insidan. I alla tider har människor kämpat mot eller med något. Vi gör detsamma just nu i vår tid 2021. Att röra sig i gamla miljöer där nutid och dåtid möts inger hopp. Att känna att vi är en bit av något, något som funnits och som kommer att finnas. Gå en runda på kyrkogården eller kom in och sätt dig i kyrkan och känn att det finns hopp trots allt. Rent årtidsmässigt rör vi oss just nu från mörker till ljus. Varje liten knopp och stjälk är beredd att slå ut – igen och igen. Vår efter vår. Ta dig tid att studera t ex en pensé på nära håll. Låt den fylla dig med hopp och förundran över det liv som finns just nu - och kanske kommer någon om cirka 900 år lägga sin hand på dopfunten i Barkåkra kyrka och låta tankarna sväva igen…

Väl mött! Cecilia Svensson, kyrkogårdsvaktmästare

23


korsordet Bokpriser till de tre först inskickade rätta lösningarna! Skicka till: Barkåkra församling Barkåkravägen 199 262 91 Ängelholm Märk brevet: ”Korsordet” Eller fotografera av och mejla till: barkakra.forsamling@svenskakyrkan.se KORTÄRMAT ÖVER SKJORTA

STYRA

SPRIDS VID SPRÄNGNING

FALLER SAMMAN

BESKÅDAS

ENKEL OCH RAK MEGAVACKRA

GRUPP VID KATASTROF

SÄKRAS GJORDE BETUNGADE

TOPPDOMÄN I SINGAPORE

BÄRS I INDIEN

KAN KOKAS OCH BRYGGAS

LÖSGJORD

SVENSKA KYRKANS MISSION FÖRR

DÖLJER NISSE GÅR I TÅGET

ÄR VÄL ÄLVAN EN TÄMJD LÅTSLINGA BEGAPA TIDNINGAR BÅTRUM SÅ KALLAD

ATT FÖRSE SIG

SOM I ROLF PILSPORT BLIR DE SOM EJ BRUKAS

DÄCK M. DJUPA MÖNSTER

DEN ARTONDE UNDFÄGNAR

INUTI KÄNT KLÄDMÄRKE

KALLA

VALDES BORT

ÄR POSITIV

NÄST SIST I RADEN

HÄCKSORT DESSUTOM

PÅ SUPERMANS BRÖST

SÄKER VALUTA I VÄST

BAKOM DEN SLUMRAS DET

LEDIGT

TRANSKONTINENTAL EN NERBORG I FÖRSLÖV -GREVIE

27/2 VANLIG STAVNING.

MEDITATIONSTEKNIK PASTA

TVÅNG DÄR BOR BYGG-

TILL I UK. BRA FÖR PIZZAN

ARBETARE

ÄR VÅR TAPPRE HJÄLTE

UTTPEKAS DE ÄR ANONYMA

VARA UNDER ISEN

DEMONTERADE ASTROJUNGFRU SKÄNKTES

LAG OM ANST.SKYDD

CHASSI UNERHÅLLANDE

KAMMADES ÄDEL STANNADE

PÅ LAND BYGGDE THOR H.

PG 1-21

24

RÖTT VIN FRÅN ITALIEN KARVAD OCH TÄLJD

FICK GAY HETA GÖRS I VÄLMENING

Facit Påskquiz: 1B, 2D, 3D, 4B, 5C, 6B, 7C, 8C, 9C, 10B

MOTSATS TILL DIGTAL

Profile for barkakra

Barkåkrabladet nr 1 2021  

Advertisement
Advertisement