Page 1

Nr 1 - 2017

BAMSEBLADET – Träförädling och småskaligt skogsbruk –

US ÖPPEmTseH sågen hos Ba 25 MARS

- Så produceras Bamsesågen i Sverige - Populär Skogsvinsch - Gjorde snabbt en timmerstuga - Griplastarvagnar - SÅGVERKSKAMPANJ!


START

Nr 1 - 2017

BAMSEBLADET – Träförädling och småskaligt skogsbruk –

HUS ÖPPET msesågen hos Ba 25 MARS

- Så produceras Bamsesågen i Sverige - Populär Skogsvinsch - Gjorde snabbt en timmerstuga

Dubbelt så stor orderbok och fokus på sågsäsongen. Våren närmar sig med stormsteg och det innebär högtryck i vår verksamhet. Våren kännetecknas även som sågsäsong då timret ska sågas upp och förädlas av många. Under säsongen ringer telefonerna varma och ibland händer det att alla telefonlinjerna är upptagna med att serva sågägare med tillbehör och tips. Jag kan med glädje berätta att vi har haft en rekordförsäljning de senaste månaderna av sågverk. Orderboken är nämligen dubbelt så stor än vad den brukar vara den här tidpunkten. Därför jobbar vi nu hårt med att leverera sågverk varje dag och bygga upp ett lager för att kunna hålla snabba leveranser under våren. Trots vår och sågsäsongen så har vi många kunder som sågar året runt och det är också en växande kundgrupp som arbetar med vidareförädling som dagligt yrke. Försäljningen har även varit stor hos andra produkter vi har, det märktes inte minst på knutmallen som sålde slut efter stor publicitet i media.

- Griplastarvagnar

Framsida: Bjørknes Gård i Norge. Foto: Ann-Helen Kvingedal.

BAMSEBLADET En tidning från

JM:s Plåt & Mek Flocktjärn 22, 931 97 Skellefteå www.bamseprodukter.se Tel. 0910-880 19 Ansvarig utgivare: Joakim Marklund joakim@bamseprodukter.se Annonser: Gunilla Marklund gunilla@bamseprodukter.se Produktion och tryck Ågrenshuset, Bjästa 2017

Känner du någon som också vill ha Bamsebladet, eller vill du avboka tidningen? Maila adressen till info@bamseprodukter.se

ll p ti Kö lipen s d r st svä enda för

Är du sugen på ett sågverk och att såga nu i vår? Jag tycker då att du kontaktar någon av vår duktiga personal som har en stor passion och erfarenhet av småskalig träförädling. Öppet hus knackar nu på dörren och det är fullt upp med ändelse, det blir femte året i rad arbetet med årets stora händelse, som vi arrangerar dagen. Det är många återkommande are men vi bjuder även på en aktiviteter och medutställare del nyheter och området med demonstrationer och utställare är också större än tidigare. Jag vet att det blir en härlig dag oavsett om vi inte skulle få tur med ör den som är intresserad av vädret. Det finns mycket för g men det passar alla och för skogsbruk och träförädling lighet till ridning i år, det känns barnen finns det även möjlighet viktigt att hela familjen skaa kunna trivas! Vi utökar vårt sortiment av produkter till skogsn griplastarvagnar bruket när vi nu även tar in bbar mot att för mindre traktorer. Vi jobbar ör mot vara en komplett leverantör stå kunden kunden där vi även kan bistå ågen, med sågkedjor för motorsågen, trusthuggarkläder och annan utrustogsning som behövs inom skogsom bruket eller förädlingen inom hantverket knuttimring.

JIMMY MARKLUND, VD

*

:295

Moms och ev. frakt tillkommer. * Bra svärdunderhåll ger dig bättre precision vid sågning samt ökar livslängden på både svärd och kedja med upp till 30%.

2

BAMSEBLADET

Erbjudandet gäller tom 31/5

- SÅGVERKSKAMPANJ!

Paketerbjudande till din Bamsesåg! 1 st 40 cm svärd, 5 st 60 dl. rek: 1320:Paketpris

995:1 st 50 cm svärd, 5 st 72 dl. rek: 1580:Paketpris 1295:Ring 0910-88019 –eller beställ på vår webshop www.bamseprodukter.se


ANNONS

ÖPPET HUS BAMSESÅGEN Lördag 25/3 kl 10-15 Flocktjärn, Skellefteå - VARMT VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS HOS BAMSESÅGEN En fullspäckad dag fylld av aktiviteter och fina erbjudanden! Demosågning av Bamsesågens kedjesåg, klingsåg & timmerfräs! Vi visar både de eldrivna och bensindrivna maskinerna.

DEMONSTRATIONER HELA DAGEN!

FÖRENINGEN SMÅSÅGARNA INFORMERAR OM SIN VERKSAMHET OREGON visar produkter för skogen och säljer motorsågskedjor till oslagbara priser!

Se knutmallen för timring, skogsvagnar, Järnhästen, trädfällriktare, planhyvel, fräsbila och skogsvinschar i arbete.

PROVSKYTTE

MALWA SKOGSMASKIN

MASSEY FERGUSON OCH HAKKI PILKE.

Jaktgården interjakt erbjuder provskytte, visning och försäljning av jakt-elektronik.

Malva forest visar upp deras kombi Malwa 560C.

ARBORIST FÄLLER TRÄD FRÅN TOPPEN! Mixter X fäller träd från toppen! Kl 13.

SKULPTURSÅGNING MED MOTORSÅG! Bildhuggarn Bengt-Erik Nilsson skulpterar med motorsåg.

Staffare visar en skogsutrustad Massey Ferguson 5610 och Hakki Pilke vedmaskin

HANDELSBANKEN INFORMERAR OM FINANSIERING AV SKOG & MASKINER. GALNA KAMPANJER SÄKER SKOG INSTRUERAR OM ETT UTLOVAS! SÄKERT ARBETE I SKOGEN!

MASKINVISNING AV KUBOTA! E-son trading visar en 5,7 tons grävare KX057-4 och en 4,7 tons lastmaskin R065.

MARKNADSOMRÅDE MED FÖRSÄLJNING BYGGNADSVÅRD/TIMRING Timmerman informerar om knuttimring.

FÖRENINGEN NORDSVENSKA HÄSTEN VISAR ETT TRADITIONELLT ARBETE I SKOGEN! För alla barnen erbjuds det ridning.

Järvtjärns utegrisar med egna förädlade produkter. Burträsk deli med rökt fläsk. Även fika, hantverk och barkbröd.

NORRA SKOGSÄGARNA BJUDER PÅ SKOGSKAFFE OCH BULLE!

Servering av hamburgare, kolbulle, tipsrunda, galna kampanjer och mycket mer! För vägbeskrivning, uppdatering av aktiviteter, tidpunkter och annan information, se vår hemsida www.bamseprodukter.se eller ring oss 0910-880 19

Handelsbanken Skog och lantbruk

VARMT VÄLKOMNA TILL EN HÄRLIG DAG!

www.bamseprodukter.se

info@bamseprodukter.se

BAMSEBLADET

3


ANNONS

Kranman Griplastarvagnar Kranman har två mindre traktorvagnar i storlekarna 3 och 4.5 ton. Vagnarna är smidiga, kraftiga och prisvärda. Tillbehör som ramstyrning och fjärrstyrd hydraulisk vinsch. Kranmans vagnar är svensktillverkade och av högsta kvalité!

RING 0910-880 19 FÖR MER INFORMATION!

T3000

T3000 Griplastarvagn T3000 KRAN 30-50

T4500 KRAN M46

Bredd: 1500mm Längd: 4080mm Lastarea: 1.2m2 Vikt: 290Kg Hjul: 10.00 80×12 Max last: 3000Kg Laststakar: 6st flytt och vridbara Drag: 50mm ögla Ramstyrning: Tillbehör Centrumbalk: VKR 100x100x4 Pris: 63.000:- exkl moms

Bredd: 1620 mm Längd: 4240mm Lastarea: 1.3m2 Vikt: 325Kg Hjul: 11.5 80×15 Max last: 4500Kg Laststakar: 6st flytt och vridbara Drag: 50mm ögla Ramstyrning: Tillbehör Centrumbalk: VKR 120x120x4 Pris: 78.000:- exkl moms

T4500

JÄRNHÄSTEN – FÖR JAKT OCH SKOG! ERBJUDANDE!

När du köper nya JärnHästen Flex nu, så ingår två extra tillbehör till ett värde av 7.740:Vi bjuder dig på en LED-Lampa och Heavy Duty Handvinsch!

JAKT

SKOG

Classic Jakt med älgflak

Classic Skog

88.300:-

112.000:-

Classic Jakt med älgvagn

Flex Skog

91.800:-

128.400:-

Flex Jakt med älgflak

Flex Skog med hydraulik

106.500:-

133.900:-

Kampanjpris:

Kampanjpris:

Flex Jakt med älgvagn

110.000:Flex Jakt m älgvagn och hydraulik

117.500:-

Paketpris: JärnHästen + Kranman hydraulisk griplastarvagn. Begär offert. Frågor, offert eller beställa? • Ring 0910-880 19

Gäller tom 31/3 Moms och ev frakt tillkommer.

4

BAMSEBLADET

SWEDISH QUALITY PRODUCT

www.bamseprodukter.se

info@bamseprodukter.se 0910-880 19


Leif Larsson i Rättvik är en är flitig man som tillsammans med sonen Erik har en Bamsesåg som är 9 meter med kedjesåg och Bamsefräsen. De har ägt utrustningen sedan 2008 och periodvis har de sågat och hyvlat väldigt mycket. Erik Larsson har timrat sitt hus på 120m2 med hjälp av Bamsesågen och det har även blivit en del mindre projekt genom åren. Timrat stuga med mallen Leif har gjort någon mindre stuga tidigare och efter att han sett Jesper Marklund demonstrera Knutmallen på plats under Rättviks Vårmarknad så ville han testa använda mallen för timring. - Jag ville prova göra en lite snabbare knut än vad vi annars är vana vid att göra här säger Leif. Första projektet till att prova knutmallen blev en stuga på 12.5m2 med farstukvist. - Till stugan har jag använt mig av gårdsgran och timret i stugan är gjort i 5” berättar Leif och fortsätter. – Det är ju bara att läsa instruktionen och tänka sig för, gör man ett misstag och det blir fel så ser man det direkt och man lär sig av det. Det går riktigt snabbt att göra knutarna med mallen och man gör fort en liten stuga klar! Leif berättar att han gjorde det första projektet utan vindspår men att han är nöjd med resultatet. Nästa projekt som förmodligen kommer bli en lekstuga blir det att Leif gör knuten med vindspåret som görs med mallen för att få en än mer tät och stark timmerknut.

KNUTMALL FÖR ÖR TIMRING Knutmall 4”- 6”. ”. Knutmall 7”- 8””

Pris: 1.860:Pris: 2.750:-

RING 0910 0 – 880 19 BAMSEBLADET

5

REPORTAGE

Snabb timring med knutmallen


REPORTAGE

Sågverket Bamsesågen tillverkas i skogstäta Norrland FABRIKEN, SKELLEFTEÅ Sedan början av 90-talet när de första sågverken byggdes har Bamsesågen tillverkats i Sverige. Stora delar av tillverkningen sker i fabriken i lilla byn Flocktjärn, en by med endast fyra gårdar. Den första serien sågverk tillverkades år 1992 av dess grundare vilka bestod av sex vänner och namnet Bamsesågen kommer från första bokstäverna i deras efternamn. Namnen på grundarna är Svenowe Burström, Henry Burman, Per Andersson, Erik Marklund, Elner Stenmark, och Tore Eklund. Namnet Bamse var också passande till sågen då de hävdade att den var mycket stadigare än konkurrenternas sågverk.

Kundanpassad Bamsesåg, 15 meter, 5st stocklyftare.

Montering i verkstaden.

Den första serien som tillverkades hade faktiskt samma typ av fyrkantsprofil i sågbalken. På den tiden var den inte i rostfritt material, det dröjde några år innan sågbalken fick ett vridstyvt och rostfritt material. En hel del har hänt sedan första prototypen byggdes. Sågutrustningarna har förfinats och det har utvecklats en ny klingsåg samt flera tillbehör som gör sågningen enklare och effektivare. Joakim Fahlgren monterar en timmerfräs med Honda 4-takts motor.

Tillverkning i norr Idag tillverkas många detaljer vid fabriken i Västerboten. Verkstaden som ligger i Flocktjärn har en modern maskinpark med en automatiserad kapmaskin där längder av material kapas och i en cncstyrd kantpress bockas alla laserskurna detaljer till Bamsesågen. Produkterna som svetsas görs också vid fabriken. ” Man kan säga att vi gör allt utom maskinbearbetning och ytbehandling här.” Berättar Jesper Marklund som är ansvarig för produktionen. Maskinbearbetning som svarvning och fräsning görs i toppmoderna maskiner som är anpassade för detaljernas utformning och på det sättet kan priserna pressas ner. 6

BAMSEBLADET

”Vi tummar däremot aldrig på kvalitén. Alla komponenter som Bamsesågen är uppbyggd av håller högsta kvalitet och elmotorerna vi använder är riktiga industrimotorer.” Säger Jesper Marklund.

Montering Varje sågverk som ska hämtas eller levereras till kund kommer alltid monterad från fabriken. Det går med andra ord snabbt att komma igång med sågningen när man inte behöver lägga ner tid på montering. Man behöver bara se till att stativbenen står i våg med varandra samt lyfta på sågenheten och eventuellt fler maskiner. När man har

monterat sågsvärdet tillsammans med en sågkedja så kan man såga sitt första sågsnitt och snart har man en ganska rejäl hög med virke. ” Vi montererar varje sågutrustning för att säkerställa att det blir ett riktigt bra resultat när kunden ska igång och såga. Vi kan ju aldrig skylla på att det är kunden som monterat fel.” Säger Joakim Marklund med ett leende och berättar att man ska kunna såga inom millimetern när utrustning är uppställd. Varje utrustning tar killarna på monteringen cirka två dagar innan sågverket är klar för leverans.


Transporter över hela världen Varje år levereras omkring 130 sågverk till kunder över hela världen. Försäljningen är störst i Sverige och Norge men följs tätt av Finland som tredje största export landet. Varje år levereras dessutom ett antal utrustningar till Tyskland och baltiska länder.

Montering av knutmallar som varit slutsålda.

Sysselsätter flera Vid fabriken är det idag sex personer som är sysselsatta med Bamsesågen och dess sågutrustningar. Vi har gedigna samarbeten med ett flertal mindre och större företag i allt från produktutveckling, produktion och speciallister inom olika områden. ” Det är kul att jobba på Bamsesågen, det är dessutom ett väldigt varierande jobb.” Säger Joakim Fahlgren montör och svetsare vid fabriken med säte i den norrländska byn Flocktjärn. ”Vi besitter idag en väldigt stor kompetens inom småskaliga träförädlingen och skogsbruket. Vi Jobbar nära våra kunder och vi ser dem som våra vänner.”Berättar VD Jimmy Marklund.

Jesper Marklund bockar detaljer till Klingsågen.

BAMSEBLADET

7


ANNONS RH-PUSHER TRÄDFÄLLRIKTARE FÜr fällning av träd längs vägar, kraftledningar, ar, intill i byggnader samt vid riktad fällning av stora trä träd. räd. ] Finns i 6 storlekar ] Robust konstruktion ] Marknadsledande ] Arbetsomrüde 115 – 270 cm

HYVLA DITT VIRKE!

DRAGSAXEN Virkessax som är 65 cm lüng. ] Din fÜrlängda arm som sparar din rygg! ] Dragsaxen I greppvidd 21 cm. ] Dragsaxen II greppvidd 26 cm.

Makita planhyvel med automatisk matning - Hyvlar 304mm! Kampanjpris:

Finns hos BamsesĂĽgen

5.890:SWEDISH QUALITY PRODUCT

www.bamseprodukter.se

Ord.pris. 6390:- exkl moms.

info@bamseprodukter.se 0910-880 19

Tel: 0413-249 48 www.reipal.se

RING 0910 – 880 19 fÜr att beställa!

Vilhelmina Ingenjörsbyrå AB Testgatan 6, 912 32 Vilhelmina 5FMt'BY info@vilhelminaingbyra.se www.vilhelminaingbyra.se Vårt arbetsområde är: Mekaniska konstruktioner, bearbetning i flerop och CNC-svarvar, svetsning och montering. Vi arbetar sedan flera år med flera industriföretag där vi levererar: Svarvade, frästa, svetsade och monterade artiklar och konstuktioner.

Väkommen att kontakta oss!

DLX2114S Combokit 18V DHP453 - Slagborrmaskin DUR181 - Grästrimmer 1 st 3,0 Ah Li-ion batterier Laddare

1890:-

inkl. moms 2363:-

8

BAMSEBLADET


NYHETER

Visningar och mässor Öppet hus har blivit en uppskattad tillställning - En skogsdag som passar hela familjen - Vi är nöjda med hur vår Öppet hus dag har utvecklats. Det har blivit en genuin dag som jag tror många besökare uppskattar säger Gunilla Marklund. Eventet har utvecklats till att bli en mötesplats för skogs och trä intresserade där vi ser att många kontakter knyts. Vi ser framemot årets evenemang och satsar på att slå ett nytt besöksrekord berättar Gunilla. Lördag 25/3. Fler medarrangörer än tidigare år. Besök www.bamseprodukter.se för mer information.

]ÖPPET HUS, SKELLEFTEÅ 25 MARS En fullspäckad dag fylld av aktiviteter och erbjudanden! Se även arborist i arbete, motorsågskulptör och timmerman i arbete. Maskinvisning, demonstrationer, marknadsförsäljning och mycket mer! En dag du inte får missa! Tid: 10-15 ]MASKINVISNING, SKELLEFTEÅ 20 MAJ Visning och provkörning av JärnHästen Flex och Kranman griplastarvagnar. Tid 11-14 ]RÄTTVIKS VÅRMARKNAD 5 – 7 MAJ ]UTEMÄSSAN I LYCKSELE 25 – 27 MAJ ]ELMIAWOOD, JÖNKÖPING 7 – 10 JUNI Har du svårt att besöka oss just då? Hör av dig så ordnar vi en dag som passar dig!

SKOGSVINSCHEN har blivit en favorit hos våra kunder!

Vi lyfter in Kranman traktorvagnar i vårt sortiment! I vår växande produktkatalog finns nu även Kranmans griplastarvagnar. Kranman har två mindre traktorvagnar i storlekarna 3 och 4.5 ton. Vagnarna är smidiga, kraftiga och prisvärda. Till skogsvagnarna finns det tillbehör som ramstyrning och fjärrstyrd hydraulisk vinsch. Kranmans vagnar är svensktillverkade och av högsta kvalité!

Ring 0910 - 880 19 för mer information.

Sedan 6år tillbaka så har vi marknadsfört skogsvinschen PCW5000 som är en kanadensisk produkt från Portable Winch, en världsledande tillverkare av bärbara bensindrivna vinschar. Vinschen har blivit populär för sin stora kraft och smidighet. Ett riktigt bra hjälpmedel vid flera olika situationer, en speciell vinsch finns anpassad för jakt. Under 2016 så hade vi en rekordförsäljning på vinscharna och vi ser bara att intresset växer. Ring 0910-880 19 för mer information.

25 MARS på ÖPPET HUS är det en stor demonstration av vinscharna

BAMSEBLADET

9


ANNONS

Kom och träffa oss på Öppethus den 25 mars hos Bamsesågen

Vi visar Hakkipilke vedmaskin och skogsutrustad Massey Ferguson 5610

Magnus Grundström 070-220 66 14

Staffan Westerlund 070-323 67 45 SKELLEFTEÅ Tel 0910-140 80

10

BAMSEBLADET

www.staffare.se facebook.com/staffare


LÄSARBILDER

Hej! Vi har hatt Bamsesågen i 6år. Den är kjøpt brukt. Vi har tidligere brukt den til å tilvirker matrial til å renovere den gamle låven/fjøset som bærebjelker og gulvbord. Nå er den blitt brukt til å lage matrial til at jeg skal kunne lage diverse spisebord og stuebord. Furu kom i land i fjæra vår i oktober og har ligget å tørket siden. Bamsesågen fungerte utmerket og sagde utrolig flotte planker. Instagram: bjorknesgaard WHILSEN ANN-HELEN KVINGEDAL BJØRKNES GÅRD I SØR-TRØNDELAG, NORGE

Skicka in dina små som stora projekt! Maila bilder till info@bamseprodukter.se eller posta till: Bamsesågen Flocktjärn 22, 931 97 Skellefteå

BAMSEBLADET

11


Avsändare: JM:s Plåt och Mek AB Flocktjärn 22 931 97 Skellefteå

B

SVERIGE

PORTO BETALT

HÖGTRYCK I FÖRSÄLJNINGEN AV SÅGVERK

- SÄKERSTÄLL DIN LEVERANS I VÅR!

Köp ditt sågverk nu! Vi bjuder der på! på å! 2st Sågsvärd ärd 40c 40cm m 10st Klyvkedjor kedjor djeolja 10L Sågkedjeolja 1st Vändjärn rn VÄRDE: 4061 4061:-

BAMSESÅGEN - ett flexibelt sågverk! KEDJESÅG, KLINGSÅG & TIMMERFRÄS!

- Att äga sitt eget sågverk är ofta en lönsam affär men känslan av att såga sitt eget virke är helt fantastiskt!

Prisexempel. Komplett Bamsesåg 6 meter, 2 stocklyftare Kedjesåg 7.5 kw elm. 1st sågsvärd, 2st klyvkedjor, 1st stockspännare ingår.

Levereras monterad. 2 års garanti och obegränsad med support!

Fr 39.990:-

KONTAKTA OSS SÅ KOMMER VI FRAM TILL VILKEN UTRUSTNING SOM PASSAR DIG. - VI HJÄLPER DIG GÄRNA TILL EN BRA AFFÄR!

Frågor, offert eller beställa? • Ring 0910-880 19

Gäller tom 30/4 Går ej att kombinera med andra erbjudanden

SWEDISH QUALITY PRODUCT

www.bamseprodukter.se

info@bamseprodukter.se 0910-880 19

Bamsebladet nr 1 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you