Page 1

H U S K AT T J E K K E W W W. B A L L E R U P. D K F O R K U LT U R E L L E A R R A N G E M E N T E R

BALLERUP MUSEUM

O M D E L E S T I L SA M T L I G E H U S S TA N D E

sit tøj. Kan du?

BALLERUP MUSEUM Tidende

kan ikke finde

( klip det ud og giv Nis tøj på inden jul)

Nr. 2

har i år eksperimenteret med at dyrke forskellige grønsager i krydder-og dufthaven, og her i efteråret kan grønkål og kålrabi høstes i haven og den lille nyanlagte kålgård.

et spændende oplevelsesløb, efterårsferiesysler og naturligvis masser af nisser op mod jul. Efterårsprogrammet byder desuden på en Historisk Søndagssalon og en række åbne temarundvisninger.

Kålgården var landbosamfundets køkkenhave. Grønkålen var den vigtigste afgrøde her. Kålgården var en vigtig vitaminkilde for gårdens beboere.

Velkommen til efterårsog • julesæsonnen. Side 7-10

Lav din egen

e Lav din egen grønkålssupp

inviterer dig De museumsfrivillige til kreative indenfor i skolestuen hobbysysler og husmoderens af kål fra kålgården. grønkålssuppe, lavet

grønkålssuppe

3 gulerødder 1 suppevisk

2 tsk. salt fine byggryn 75g. havre- eller 200 g. hakket

grønkål

eller flæskesuppe, knap møre i vand visken tilsættes Grynene koges gulerødder og inden de småtskårne blandes rå, hakket Før anretningen små stykker kan og koges møre. der er skåret i eller koges grønkål i. Kartofler, sammen med grynene pen. koges på suppen til grønkålssup særskilt og serveres Køkkenbog for

anno 2016

Pederstrupvej 51- 53, 2750 Ballerup Tlf. 44971113 Email: ballerupmuseum@balk.dk www.ballerupmuseum.dk

Åbningstider

Tirsdag - Fredag kl. 10-15 Søndag kl. 11-15

Vinteråbningstider i januar og februar Søndag kl. 11-15.

Tirsdag den 15. november - den 23. december Årets juleudstilling skal ses med årvågne øjne og måske en lup ved hånden. Udstillingen er lavet i samarbejde med Minatureforeningen ”Mini”.

PAS PÅ

2 liter vand

• Fakta

Vi glæder os til at se dig!

I mange husholdninger spiste man grønkålssuppe to gange om ugen i vinterhalvåret.

Onsdag den 19. oktober

Efterårssæson og juletid

Efteråret og tiden op til byder på aktiviteter specielt for familier med børn og måske på tværs af generationer;

useets havefolk

Nis

Mini-nisserne kommer! Lindbjerggård har fået besøg af ubudne gæster – en masse bitte små nisser er flyttet ind i gårdens stuer. Nisserne lever på samme måde som bonden og hans familie; koger grød, drikker øl, strikker varme sokker, passer dyrene, fortæller historier i tællelysets skær, sover i den lune sengehalm

og forbereder sig til jul.

unge piger, 1954.

museumstidende eferår 2016.indd 1

15-09-2016 14:33:29

OKTOBER 2016

Spænd løbeskoene på

Jonstrup Vang lægger skovbund til stort motionsløb Side 3

Stemningsfyldt Hede- Magleparken

Lysvandring og sang i Hede- Magleparken Side 5

Kulturen går til USA

Oplev alle sider af den amerikanske kultur hos Ballerup Bibliotekerne Side 12

Halloween i Måløv Fredag den 28. oktober er der kæmpe Halloween-arrangement i Måløv Side 2

Kulturnat i Ballerup Kirke

Der er noget, som ikke er, som det plejer at være Side 15 KULTURNAT I BALLERUP KIRKE: Der er noget, som ikke er, som det plejer at være

Rungende latter med The Sunshine Boys

En af de morsomste forestillinger, der nogensinde er skrevet. Side 5

Side 15


2

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

Oktober Udgives hver måned af Ballerup Kommune 29. årgang. Oplag: 21.106 Ansv. Kommunikationschef • Søs Hansen Redaktion Kommunikation • Lasse Munkholm Kalenderstof Skriv selv dit arrangement ind. Gå ind på ballerup.dk Tryk på kulturkalenderen i højre side -og tryk på tilføj arrangement. DEADLINE KIG&LYT NOVEMBER 2016 Udkommer næste gang onsdag den 26. oktober. Bemærk deadline for indlæg til Kig&Lyt november er søndag den 9. oktober. Se deadlines for øvrige numre af kig&lyt på ballerup.dk/kig Kig&lyt omtaler ikkekommercielle kultur- og fritidstilbud i Ballerup Kommune i den kommende måned. Eftertryk kun tilladt med kildeangivelse. Sådan afleverer du Materiale til arrangementer, man ønsker omtalt i kig&lyt, kan sendes elektronisk til redaktionen på adressen kig&lyt@balk.dk. Send tekst og billeder som vedhæftede filer i samme mail.

(U)hyggelig Halloween i Måløv Traditionen tro er der igen i år stort Halloween-arrangement i Måløv. Denne gang fredag den 28. oktober. Fredag d. 28. oktober er der igen Halloween i Måløv. Sidste år talte det store optog 6.494 personer igennem byen. Billetsalget starter i Kulturhus Måløv mandag d. 10. oktober. Se det store program på www.halloweenimaaloev.dk. På hjemmesiden kan du også se flere billeder fra sidste års uhyggelige arrangement.

Kulturnat i Skovlunde kommer Beredskab Øst med et par flotte brandbiler og giver gode råd og vejledning om brandbekæmpelse samt førstehjælp.

Tryk: PS Grafisk Distribution FK Distribution

Ballerup Musikskole kommer og spiller, der vil være hoppeborg og flødebollekast for børnene, og i kulturhuset vil der blive vist film for børn med popcorn, der skal tegnes den flotteste tegning.

8

OKTOBER

Fredag den 7. oktober, kl. 16-22, er der kulturnat i Skovlunde Centret. Kulturnatten har masser af god

musik, mad, fest og gode tilbud gennem hele arrangementet. Butikkerne holder længe åbent, og kl. 16-18

Kl. 18-19 vil der være tryllekunstner Robert, og kl. 19-22 giver ”Di2synger” et fejende festligt musikalsk underholdningsshow.

Kunstudstilling i Måløv

Trænger du til lidt adspredelse i hverdagen, så kig forbi Galleriet, Stationsvej 1 i Måløv. Her er der kunstudstilling fra mandag til fredag fra kl. 14.00-18.00

KIG


16

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

Invitation til seniorfest i Ballerup Ballerup Atletik Klub inviterer seniorer 50+ i Ballerup til 50-60-70èr-fest med mad, musik og dans. Det sker Fredag den 28. oktober, kl.18.30-01.00, på Tapeten, Magleparken 5 Ballerup. Aftenen byder på lækker buffet, og vi fyrer den af med dans til orkestret New Valentinos. New Valentinos spiller 50’er til 80’er-pop, rock og soulmusik. Tilmelding inden den 10. oktober. Kontakt Marianne på tlf. 4068 6447 eller mijannes2@gmail.com. Pris 350 kroner.

Jonstrup Vang Løbet 2016 Kom og oplev den flotte efterårsklædte skov lørdag den 8. oktober, hvor Ballerup Orienteringsklub inviterer til motionsløb i Hareskoven i den del af skoven, der hedder Jonstrup Vang. Der kan løbes en distance på 3,8 km. eller på 8 km. Og på begge distancer konkurreres der i både dame-, herre- og børneklasse (max. 15 år i børneklassen!). I år er der endvidere en distance på 1,1 km. for børn under 10 år.

Tilmelding kan ske frem til den 1. oktober hos SPORTMASTER i Ballerup Centret eller på www.events4u.dk frem til den 4. oktober.

– 14.30. Parkering på/ved P-pladserne på Skovvej. Flere oplysninger kan ses på www.jonstrupvanglobet.dk

Tilmelding på dagen kan også ske i tidsrummet 14.00

Koncert med Kammerensemble og sopran Sofie Elkjær Jensen Med denne koncert markeres Måløv Musikforenings 20 års fødselsdag. Storstrøms kammerensembles lidt utraditionelle sammensætning giver det en unik klang blandt danske ensembler. Sofie Elkjær Jensen er en af vores særdeles talentfulde sangere, som spænder over et alsidigt repertoire. KONCERT Sted: Måløv Sognegård Dato: Søndag den 2. oktober Tid: Kl. 15 Gæstebilletter: 100 kr.

RADIO BALLERUP 90.2 Mhz Hvad sker der i din kommune? Følg med hver lørdag kl. 9.30-12.00 på 90.2 Mhz

24-7-365 reklamefri musikradio – lyt med på nettet på radioballerup.com

Scattered af Motionhouse (UK)

Det engelske dansekompagni Motionhouse tog Baltoppen LIVEs publikum med storm sidste år. Nu er de her igen. Denne gang fra den 3. november.

FIRST LEGO League 2016

Tusind elever dyster på robotkørsel og projekter. Kom og oplev en hæsblæsende, energifyldt dag. Det sker lørdag den 5. november kl. 9.00 - 16:00 på DTU Ballerup Campus, Lautrupvang 15, 2750 Ballerup. Alle er velkomne.

Musikskolens store juleshow

For 3. år i træk inviterer Ballerup Musikskole dig indenfor til årets festlige og underholdende juleshow på Baltoppen LIVE. Showet finder sted lørdag den 17. december.

3


4

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

BALTOPPEN LIVE

Comedy ZOO On Tour Carsten Eskelund og Geo deler rampelyset med en lokal komiker på oktober måneds Comedy ZOO On Tour. Carsten Eskelund og Geo har begge opbygget solid anerkendelse for deres bidrag til den danske comedy-scene, og de hviler ikke på laurbærrene. Oktober måned er derfor afsat til en tour rundt i landet for at udvide deres eget lokalkendskab samt opdyrke og optræde med lokale talenter. Touren skal ses som en hyldest til Danmark og de mange særpræg hver by byder på. Udover at finde de sjoveste

lokale komikere og give dem sceneplads, går de to komikere selv helt tæt på nærmiljøet og udvikler comedy-materiale skræddersyet til hvert sted. På den måde bliver det bevidsthedsudvidende for både Eskelund og Geo og for publikum, der kommer til at se deres egen by med helt andre øjne. Oktober måned bliver uden tvivl den mest lokale Comedy ZOO On Tour nogensinde i mødet med lokale talenter,

som ballerup’erne måske ikke engang selv kender, og de to garvede komikere, der gerne kaster sig ud på dybt vand i det lokale gadekær. Det bliver sjovt og vedrørende! COMEDY Sted: Baltoppen LIVE Dato: Lørdag den 15. oktober Tid: Kl. 20.00 Pris: 150 kr.

2016

KIG


&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

Rungende latter med The Sunshine Boys En af de morsomste forestillinger, der nogensinde er skrevet. Humoren har også sine klassikere - og denne er en af de mest berømte. Og sjoveste. Forestillingen har lige lagt Londons West End for sine fødder - og sidste år slog den sig løs i Los Angeles, hvor duften fra Hollywoods frikadeller er mærkbar. De to hovedroller kan KUN spilles

af et par ældre skuespillere – så det har været længe at vente! Og det var ikke nemt! Waage og Flemming har måttet kæmpe sig igennem årtier med mæslinger, skolegang, konfirmationer, influenzaer, ægteskaber, forkølelser, svære forkølelser, opslidende arbejdsdage, tv-optagelser, forkølelser én gang til og videre frem gennem teater-

turnéer, dagbladsinterviews og urinsyregigt. Samt forkølelser. Men NU er den der! Endelig er de gamle nok til at spille så gamle. THE SUNSHINE BOYS Sted: Baltoppen LIVE Dato: Fredag den 14. oktober Tid: kl. 19.30 Pris: 250 kr.

Baobab Sisters og historie-fortælling Vandring og sang i boligområdet Hede-/ Magleparken i selskab med koret “Baobab Sisters”. Vi slutter af med historiefortælling og høstsuppe i Hedegaven. Gratis adgang og ingen tilmelding. Kontakt koordinator Mikala på tlf. 3076 1825 for yderligere information. LYSVANDRING OG HISTORIE-FORTÆLLING Sted: Beboerprojektet Hedegaven, Hedeparken 23a. Dato: Onsdag den 26.oktober Tid: Kl. 18.30-20

Månedens udstiller i Smedien Hanna Askholm udstiller i oktober måned i Smedien. Hanna arbejder med smykker i sølv. Smedien finder du på Sct. Jacobsvej 1, 2750 Ballerup.

Cafémøde i Danske Handicaporganisationer Mandag den 10. oktober, kl. 17.00-19.00, holder Ballerup-afdelingen af Danske Handicaporganisationer cafemøde på Ballerup Bibliotek. Aftenens gæst vil være Marianne Rosenvold, formand for søster-afdelingen i Furesø Kommune. Hun vil fortælle om, hvordan cafémøderne fungerer og har fungeret i Furesø i de 15 år, de har eksisteret. Efter pausen vil vi i grupper diskutere, hvad vi fremadrettet skal bruge vores møder til.

Stor ståhej for ingenting op til vores egen tid med smartphones, computere og singleliv.

Ved tilmelding får du en personlig samtale med en rygestoprådgiver, som sammen med dig lægger en plan for dit rygestop. Du kan modtage sms, mails og telefon- opringninger. Når du har tid og lyst, kan du deltage i de ugentlige rygestopmøder i SundhedsHuset, Gl. Rådhusvej 13, hver mandag kl. 16-17.30. Når du har tilmeldt dig, bliver du ringet op af en rygestoprådgiver, hvor I aftaler første møde. Mere info og tilmelding på www.ballerup.dk/sundhedshuset

BALTOPPE N LIVE

SEPTEM

6

Måløv Musik

Se det store forening musikpr kommen de sæson ogram for den nu Side og tilmeld 8 dig

Økologisk høstmarked

Rør og smag store traditio på økologie n, når det finder sted nsbundne høstmar i Pederstr up Side ked 24

Mød nø Anders rderne og Katri ne

Oplev de populære når de gæste værte r Baltoppen r fra Lille Nørd, LIVE Side 4

Gratis aktivitet er for alle

Sundheds ugen 26.-30. sept : ”Sund hele Livet” ember 2016 Se hele programmet på balleru

p.dk/sundhed

sugen

Se hele det spænde nde efterårs program på side 7-17 FACEBOOK.COM/BALTOPPENLIVE BALTOPPENLIVE.DK

BER 201

Solokoncer stjernepiant med

Oplev en ist af landets unge pianiste mest hyldede r, når indtage , r Skovvej Rikke Sandber skirken g Side 3

2016

sical. Handlingen bygger ret frit på William Shakespeares komedie ”Stor ståhej for ingenting”, hvis univers er ført

HUSK AT T JEKK E WW W. B A LLER U P. D K FO R KU LTUR ELLE ARRA NGEM ENTE R EFTERÅR

Med Bent Fabricius-Bjerre som komponist genopstår Shakespeares ’Stor ståhej for ingenting’ som moderne mu-

STOR STÅHEJ FOR BENNY & TRISSE Sted: Baltoppen LIVE Dato: Torsdag den 27. oktober Tid: Kl. 19.30 Pris: 250 kr.

LIGE

HUSS

TA N D

E

Hovedpersonerne Benny og Trisse mødes, da Trisses kusine og Bennys bedste ven skal giftes. Benny og Trisse har et mere end godt øje til hinanden, men ingen af dem vil være ved det, før vennerne bilder dem hver især ind, at den anden er vildt forelsket i dem – så begynder paraderne at falde.

Gratis rygestoprådgivning ”Kom & Kvit”

LES T IL SA MT

KIG

OMDE

16

Læs Kig&Lyt en uge før det kommer med posten www.ballerup.dk/kig

5


6

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

Hvert år kårer Ballerup Kommune to frivillige ledere. Én for idrætsforeningerne og én for øvrige foreninger.

ÅRETS ILDSJÆLE

ÅRETS LEDER Du kan gøre din indflydelse gældende ved at foreslå en kandidat til Årets Leder. Så kender du én, der yder en stor indsats i én af foreningerne i Ballerup Kommune, og fortjener at blive hædret, så skynd dig at sende dit forslag. Hvis din kandidat bliver valgt til årets leder, deltager du automatisk i lodtrækningen om to pladser til festen, hvor overrækkelsen finder sted.

Send en kort begrundelse, hvorfor lige netop din kandidat skal have prisen. Indstillingen skal vi have senest tirsdag den 1. november 2016. Priserne uddeles i januar 2017.

Send din indstilling på Ballerup.dk/pris eller til BALLERUP KOMMUNE Center for Skoler, Institutioner og Kultur Hold-an Vej 7 2750 Ballerup

Kender du en kulturpersonlighed eller en ung med et særligt talent indenfor kulturområdet? Så indstil din kandidat til Ballerup Kommunes Kulturpris eller Talentpris.

KULTUR- & TALENTPRIS

KULTURPRISEN Gives til en forening, gruppe, institution eller organisation, som hører hjemme i Ballerup Kommune, eller en borger, som har gjort en kulturel indsats for kommunen. TALENTPRISEN Gives til et talent, som bor i Ballerup Kommune, for at anerkende og synliggøre én af Ballerup Kommunes unge, som viser særlige evner og talenter på kulturområdet. Udover æren og et værk af årets kunstner i kommunen, belønnes Kulturprisen med 20.000 kr. og Talentprisen med 5.000 kr., sponsoreret af Danske Banks afdeling i Ballerup.

Send en kort begrundelse, hvorfor lige netop din kandidat skal have prisen. Indstillingen skal vi have senest tirsdag den 1. november 2016. Priserne uddeles i januar 2017.

Send din indstilling på Ballerup.dk/pris eller til BALLERUP KOMMUNE Center for Skoler, Institutioner og Kultur Hold-an Vej 7 2750 Ballerup

2016

KIG


Nr. 2

Efterårssæson og juletid

Efteråret og tiden op til byder på aktiviteter specielt for familier med børn og måske på tværs af generationer; et spændende oplevelsesløb, efterårsferiesysler og naturligvis masser af nisser op mod jul. Efterårsprogrammet byder desuden på en Historisk Søndagssalon og en række åbne temarundvisninger.

• Fakta

anno 2016

Pederstrupvej 51- 53, 2750 Ballerup Tlf. 44971113 Email: ballerupmuseum@balk.dk www.ballerupmuseum.dk

Åbningstider

Tirsdag - Fredag kl. 10-15 Søndag kl. 11-15

Vinteråbningstider i januar og februar Søndag kl. 11-15.

Vi glæder os til at se dig!

Tirsdag den 15. november - den 23. december

BALLERUP MUSEUM Tidende

Årets juleudstilling skal ses med årvågne øjne og måske en lup ved hånden. Udstillingen er lavet i samarbejde med Minatureforeningen ”Mini”.

PAS PÅ

Mini-nisserne kommer! Lindbjerggård har fået besøg af ubudne gæster – en masse bitte små nisser er flyttet ind i gårdens stuer. Nisserne lever på samme måde som bonden og hans familie; koger grød, drikker øl, strikker varme sokker, passer dyrene, fortæller historier i tællelysets skær, sover i den lune sengehalm

og forbereder sig til jul.

15-09-2016 14:33:29


Efterår for hele familien det gamle landbrugssam und skulle kart fler g r er a rden m efteråret, og alle skulle hjælpe til både børn og voksne. Kartoffelferien blev indført i 1899, så skolebørnene kunne holde fri i en fælles uge, i stedet for at eleverne ikke kom i skole på forskellige tidspunkter om efteråret. Skolebørnene kunne på den måde hjælpe til på gårdene med det nødvendige og hårde markarbejde. Søndag den 16. - den 23. oktober

Kartoffelferie på Ballerup Museum old karto el erie i ge på museet. Kom til aktivitetsdage tirsdag og onsdag med e terårs eriesysler og historisk mad se også bagside . e øvrige dage kan du på egen hånd lege med legetø et i den store udendørs legekasse, samle kastan er og gå på e terårs agt gennem udstillingerne.

Den lille husgud, nisse allerede i hedensk tid

agten hentes i indgangen til museet.

Søndag den 9. oktober kl. 11-14

Oplevelsesforløb om overtro

ag amilien med på et spændende og hårre sende oplevelsesløb ra allerup ibliotek til allerup useum i ederstrup. nderve s vil møde underlige, uhyggelige, grimme, smukke, sure og rare væsener ra den olkelige overtro.

Mødested: Ballerup bibliotek Arrangementet laves i samarbejde mellem Teaterforeningen Klima, Ballerup Bibliotek og museet.

Tirsdag den 18. oktober Kl. 10-14

Lys i mørket

ag amilien med til ederstrup i e terårs erien og lav eres egne olielamper eller lys a bivoks til den mørke årstid. Gå på opdagelse med lommelygter i den mørke længe og se om kan nde alle de udstoppede natdyr.

Mødested: Skolestuen på Ballerup Museum Arrangører: Ballerup Museum og Skoletjenesten Pederstrup

HISTORISK SØNDAGSSALON

Tirsdag den 15. november til fredag den 23. december

Nissejagt

ælp os med at holde styr på alle de små nisser, der er flyttet ind på indb erggård.

Søndag den 30 oktober Kl. 14-17

OLGA DEN SIDSTE STORFYRSTINDE

Med udgangspunkt i forfatter og instruktør Sonja Vesterholts film "Olga den sidste storfyrstinde" tegner Sonja et levende portræt af storfyrstinde Olga - fra russisk prinsesse til bondekone i Ballerup. I pausen besøger vi udstillingen "Vejen til Ballerup". Efter pausen viser Sonja Vesterholt sin film. Undervejs serveres kaffe, kage og forfriskninger,

Entré: 60 kr. ( gratis for medlemmer af Ballerup Historiske Forening). Tilmelding fra 4. oktober på mail: ballerupmuseum@balk.dk Mødested: Skolestuen på Ballerup Museum I samarbejde med Ballerup Historisk Forening.

Hent en nissejagt i indgangen på ederstru gård g find ud a hvad nisserne egentlig laver på gården. Bagefter er der en lille præmie til alle deltagere.

Torsdag den 1. december til primo januar

Lokalhistorisk julekalender på Ballerup Bibliotek

bibliotekets indgangsparti kan du tælle ned til ul med den lokalhistoriske ulekalender. ver dag ra . de ember og rem til ul bliver der hængt et nyt historisk oto op ra et sted i allerup Kommune. e otogra er kan ses til e ter nytår. Fotogra erne stammer alle ra museets billed arkiv. u kan også ølge den lokalhistoriske ulekalender på museets Fa ebook side.

Ballerup Museum by night - Temarundvisniger En månedlig torsdag aften indtil jul, slår museet dørene op for rundvisninger med forskelligt tema

* Ingen tilmelding! * Tidspunkt: kl. 19 * Varighed: ca. 1 time. * Gratis adgang

* S I *N

Den 13. oktober

Den 10. november

Den 1. december

Personligheder, liv og skæbner

Bag om Ballerup Kommunes byvåben

Rundt om nissen

Gennem udstillingerne sættes okus på personer, der har boet i eller ha t tilknytning til lokalområdet gennem tiden. ør om grundlæggeren a kovlunde Flyveplads, klovnen ra åløv og tor yrstinden ra allerup.

museumstidende eferår 2016.indd 2

vad betyder symbolerne på kommunens byvåben vad har middelalderkirkerne i allerup og åløv at gøre med byvåbnet Gå med på denne temarundvisning og å svar på dette og meget mere, når vi ører dig bag om byvåbenet. et kommer naturligvis også til at handle om byernes historie og bystyret gennem tiden.

å denne ørste a ten i de ember står månedens temarundvisning naturligvis i ulens tegn. liv klogere på nissens kulturhistorie ra vikingernes lille husgud til bondens h ælper og nutidens røde ulenisse. nderve s bliver, der ortalt nissehistorier og serveret pebernødder.

*


* Kæ rt ba har r m an n navn ge e*

nissen var kendt i Norden k tid under navnet Vætten. Senere blev gårdenes lille beboer og beskytter kaldt for Gårdboen. Gårdboen passede på hjemmet året igennem. Var man god ved ham, gengældte han det. Men han kunne også blive ondskabsfuld, hvis man ikke behandlede ham godt.

Ved højtiderne satte man en skål sødgrød med smør til ham. Efterhånden kom gårdboen til at hedde Nis eller Nissen. Nis var et af de mest almindelige fornavne i landbosamfundet. Nissen var en lille ugift gammel mand klædt som bonden – rød top, skjorte, grå bukser, vest og træsko på føddene. Først i 1800-tallet, hvor borgerskabet skabte nye juletraditioner, blev nissen knyttet til julen. I begyndelsen af - årene fik nissen amilie k ne og børn, der også blev klædt i rødt og gråt tøj.

Nisserne i Stuvehøj

I Ågerup ligger gravhøjen Stuvehøj. Hver juleaften løfter Stuvehøj sig på gloende pæle og nisserne danser inde i gravhøjen, men det er kun dem, der er født på en søndag, der kan se det! Hør historier om nisser og troldtøj i udstillingen om Ballerups historie.

*JULESTUE* Oplev den traditionsrige julestue i Pederstrup med masser af julede aktiviteter på gårdene i landsbyen.

Søndag den 4. december kl. 10-15 * På museet byder vi blandt andet på juleklip og aktiviteter i skolestuen, åben købmand, arbejdende smedje, udstillinger og kaffestue i Store Peters Hus. * På Ryttergården spiller og danser folkedanserne julen ind, holder juletombola samt serverer gløgg og æbleskiver. * På Grantoftegård er der økologisk julemarked.

15-09-2016 14:34:02


Nis sit tøj. Kan du?

kan ikke finde

( klip det ud og giv Nis tøj på inden jul)

useets havefolk

har i år eksperimenteret med at dyrke forskellige grønsager i krydder-og dufthaven, og her i efteråret kan grønkål og kålrabi høstes i haven og den lille nyanlagte kålgård. Kålgården var landbosamfundets køkkenhave. Grønkålen var den vigtigste afgrøde her. Kålgården var en vigtig vitaminkilde for gårdens beboere. I mange husholdninger spiste man grønkålssuppe to gange om ugen i vinterhalvåret.

Lav din egen

ber

Onsdag den 19. okto

lssuppe Lav din egen grønkå

ge inviterer dig De museumsfrivilli en til kreative indenfor i skolestu oderens hobbysysler og husm n. t af kål fra kålgårde grønkålssuppe, lave

pe grønkålssup

3 gulerødder 1 suppevisk 2 liter vand 2 tsk. salt

ry ler fine bygg 75g. havre - el 200 g. hakket

n

grønkål

skesuppe, i vand eller flæ e ør m ap kn s tilsættes Grynene koge dder og visken rø le gu ne år sk , hakket inden de småt gen blandes rå in tn re an ør F ykker kan og koges møre. skåret i små st er r de r, fle to ler koges grønkål i. Kar med grynene el en m m sa en koges på supp lssuppen. eres til grønkå rv se og lt ki rs sæ 1954. r unge piger, Køkkenbog fo

museumstidende eferår 2016.indd 1


16

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

TLF. 44 64 32 32 - Baltorpvej 20 - www.baltoppenbio1-2.dk

PREMIEREFILM I OKTOBER - FÅ MERE FOR PENGENE I HYGGELIGE OMGIVELSER OG GOD ATMOSFÆRE - 2.OKTOBER 5.OKTOBER 6.OKTOBER 6.OKTOBER

MØD OS PÅ CENTERTORVET I EFTERÅRSFERIEN, HVOR DU KAN BYTTE CENTERETS FERIEBILLET TIL EN BIOGRAFBILLET. HER VIL DER OGSÅ VÆRE NORMALT BILETSALG TIL BIOGRAFEN

6.OKTOBER 13.OKTOBER 13.OKTOBER 14.OKTOBER 20.OKTOBER 27.OKTOBER 28.OKTOBER

ALFRED FILMKLUB VISER: Hver 3. mandag i måneden viser vi film i ALFRED filmklubben. Det er gratis at blive medlem af filmklubben – og 6-turskort til klubbens forestillinger kan købes for 300 kr i biografen.

KUNSTBIO I OKTOBER 2.OKTOBER KL. 12.00

NORMA

9.OKTOBER KL. 16.00 (ROH)

Bellinis ’Norma’ er om kærlighed, rivalisering og forræderi. Norma er produceret af The Royal-direktøren Antonio Pappano og heri høres bl.a. sopranen Sonya Yoncheva og tenoren Joseph Calleja.

16.OKTOBER KL. 12.00

GOYA

BABYLON + PINA

Du kan glæde dig til portrættet af den spanske kunstmaler Francisco Goya, skabt via udstillingen
 ’Goya - visioner af kød og blod’ fra National Gallery i London, og guidet af eksperten Xavier Bray.

Først premiere om Bolshoi Ballettens dramatisk historie med intriger og jalousi i verdens største balletkompagni, Siden følger den tyske mester-instruktør Wim Wenders’ dybe indblik i den tyske koreograf Pina Bauschs kunst, opført af Tanztheater Wuppertal.

(KUNST PÅ LÆRREDET)

23.OKTOBER KL. 12.00

COSI FAN TUTTE (ROH)

Hvor meget elsker du din partner? Hvor meget stoler du på vedkommende? ...Og kan vedkommende stole på dig? Oplev Mozarts klassiske opera, Cosi Fan Tutte.

(BOLSHOI)

30.OKTOBER KL. 12.00

RENOIR (KUNST PÅ LÆRREDET)

En af impressionismens fædre, franske Pierre- Auguste Renoir, portrætteres her. Denne sjældne dokumentarfilm giver et, i hvert fald delvist, nyt syn på en af verdens største kunstnere. Kunst i knivskarpt HD

BETAL MED FORBRUGSFORENINGSKORT OG FÅ 15% I MEDLEMSBONUS - OGSÅ ONLINE Ændringer kan forekomme - Se spilletider og HELE programmet på biografens hjemmeside. Få Ugens Program hver uge i din mail: Tilmelding på biografens hjemmeside

11


12

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

BIBLIOTEKER OG KULTURHUSE Er den danske samfundsmodel under pres?

Kulturen går til USA Oplev alle sider af amerikansk kultur når Ballerup Bibliotekerne lørdag d. 1. oktober fortæller historien om verdens mægtigste land igennem mad, litteratur, teater og værksteder til børn og barnlige sjæle.

Ballerup Bibliotekerne inviterer alle borgere til debat om velfærdens fremtid i Danmark. Mød formanden for SF, Pia Olsen Dyhr, og Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance og stil dem dine spørgsmål. Kontanthjælpsloft og topskattelettelser er to af dette efterårs varmeste politiske emner. Begge peger på, at Danmark er ved at blive et mere ulige samfund, hvor de rigeste tjener mere og de fattigste mindre.

Forfatter og debattør Lars Olsen spørger Pia Olsen Dyhr og Joachim B. Olsen om deres syn på fremtidens Danmark. Kan vi bevare den tryghed, tillid og sociale mobilitet, der har gjort os til ”verdens lykkeligste folk”, når forskellen mellem top og bund i samfundet bliver større? Dato: Mandag d. 10. oktober, kl. 17-18.30 Sted: Ballerup Bibliotek, begrænsede pladser, mød op i god tid. Gratis – bare mød op

READATHON: Læs hele natten i efterårsferien I efterårsferien den 20. og 21. oktober holder Ballerup Bibliotek sin første READTHON for børn og unge: 24 timer med læsning.

Oplev alle sider af amerikansk kultur når Ballerup Bibliotekerne lørdag d. 1. oktober fortæller historien om verdens mægtigste land igennem mad, litteratur, teater og værksteder til børn og barnlige sjæle. Vi starter dagen med amerikanske pandekager kl. 10.30 efterfulgt af indianerinspireret teater til de små og foredrag til de voksne. Hør forfatteren Ole Sønnichsens spændende beretning om de 300.000 danske udvandrere,

der fra 1850 til 1920 søgte sig et bedre liv i Amerika. Om eftermiddagen inviterer børnebiblioteket til kreativ indianerworkshop, mens de voksne kan tage en svingom med Ballerup Linedance. Der er også mulighed for at stege skumfiduser over bål, høre foredrag om 11. september i amerikansk kultur, deltage i Oscar-show eller se Ballerups bedste bagere deltage med deres kreative amerikanske kager i en kagekonkurrence.

Kort sagt, en dag fuld af oplevelser! Festivalen finder sted i samarbejde med AOF Vestegnen og Baltoppen LIVE. Se det fulde program på bib. ballerup.dk eller i folderen på biblioteket. Dato: Lørdag d. 1. oktober kl. 10.30 Sted: Ballerup Bibliotek Gratis billetter

Du kan være oppe hele natten og læse din yndlingsserie, høre en masse lydbøger eller kaste dig over noget helt nyt! Readathon er tid til hyggelig fordybelse og læsning, krydret med udholdenhed og en smule konkurrence: Vi dyster f.eks. om, hvem kan læse flest sider, og hvem der kan holde sig vågen længst tid. Og så ser vi om vi i fællesskab kan læse flere sider end de andre deltagende biblioteker? Fra kl. 12-19 kan børn i alle aldre være med. De hardcore på 12-17 år, der vil være med alle 24 timer, skal købe billet

via bib.ballerup.dk – så sørger vi for mad undervejs. Dato: Torsdag d. 20. oktober kl. 12 til fredag d. 21. oktober kl. 12 Sted: Ballerup Bibliotek Billetter 30 kr.

KIG


16

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

BALLERUP/MÅLØV/SKOVLUNDE Retro spilcafé

Kom og prøv de spillemaskiner, mor og far spillede på som børn. Bobby fra retrospil-butikken “Ruben og Bobby” tager hele maskinparken med og fortæller om nogle af sine yndlings-retrospil. Alle spilkonsollerne står til fri afbenyttelse hele dagen. Kulturhus Måløv, lørdag d. 1. oktober kl. 12-15. Gratis - bare mød op

Björn Afzelius – manden, musikeren og idealisten Musikjournalist og litteraturhistoriker Espen Strunk fortæller om Björn Afzelius og introducerer nogle af hans stærkeste sange. Der vil være mulighed for at købe et signeret eksemplar af Espen Strunks aktuelle biografi om Afzelius til en fordelagtig pris. Ballerup Bibliotek, mandag d. 3. oktober kl. 19. Billetter 30 kr.

Det amerikanske præsidentvalg

Den amerikanske præsidentvalgkamp har været den mest spændende og uforudsigelige i mands minde. Lektor ved center for amerikanske studier på Syddansk Universitet, Niels Bjerre Poulsen, forklarer hvad konsekvenserne bliver, hvis henholdsvis Hillary Clinton eller Donald Trump vinder Det Hvide Hus. I samarbejde med AOF Vestegnen. Ballerup Bibliotek, tirsdag d. 4. oktober kl. 19. Billetter 50 kr.

Fra Frodo Baggins til Tyrion Lannister – Helte i fantasy-genren før og nu

Tag med på en rejse i Fantasy-genrens fantastiske univers med Ballerup Bibliotek og Ballerup-forlaget ”Ulven og Uglen”. Denne aften kan du høre om kendte helte i Fantasy-genren – fra J. R. R. Tolkiens heltemodige hobbit, Frodo Baggins, til George R. R. Martins flabede dværg, Tyrion Lannister. Ballerup Bibliotek, onsdag den 5. oktober kl. 18.30 til 20.30. Gratis billetter

Books & Beers: Forladte steder De to opdagelsesrejsende Jan Elhøj og Morten Kirckhoff fortæller om deres udforskning af mere end 1000 forladte steder rundt omkring i verden. Rejserne har resulteret i de tre populære og fascinerende fotobøger i serien ”Abandoned”. Ballerup Bibliotek, tirsdag d. 11. oktober kl. 19. Billetter 40 kr.

Tirsdagssalon: Hjernen og demenssygdomme

Sæsonens anden tirsdagssalon handler om demenssygdomme og hvordan vi kan leve med dem. Ballerup Kommunes demenskoordinatorer fortæller om, hvordan vores hjerner fungerer, og hvordan vi bedst kan hjælpe demensramte. Skovlunde Kulturhus, tirsdag d. 11. oktober kl. 13. Billetter 30 kr. inkl. kaffe og kage.

Prins Henrik - fra Indokina til Danmark

Stig Ulrichsen fortæller med højt humør og sprudlende glæde om Prins Henrik, som de fleste har en mening om. Dette foredrag er en øjenåbner, som giver et nyt perspektiv på forståelsen af Prins Henrik. I samarbejde med AOF Vestegnen. Ballerup Bibliotek, torsdag d. 13. oktober kl. 19.30. Billetter 50 kr.

Børnevenligt folkekøkken

Spring ulvetimen over, drop både madlavning og opvask. Caféen på Ballerup Bibliotek inviterer til børnevenligt folkekøkken med BUILD-ABURGER. Buffeten vil være fyldt med bøffer, boller og masser af burgertilbehør. Når børnene har spist, er der mulighed for fri leg i børnebiblioteket, mens forældrene nyder aftenkaffen. Ballerup Bibliotek, torsdag 13. oktober kl. 17.30. Billetter: Voksne 50 kr., børn under 12 år: 25 kr. for ½ portion.

Peter Pedal bogstavjagt

Smag på genren – Rig og royal

Kom og lyt med, når vores litteraturformidlere læser højt af spændende romaner om de rige og royale i Danmark og udlandet, mens du nyder et glas bobler. Skovlunde Kulturhus, mandag d. 24. oktober kl. 16. Gratis billetter

Sensitive børn – vend sårbarhed til styrke

Sensitive børn er på godt og ondt mere påvirkede af hverdagens oplevelser og af deres eget indre liv. Psykolog Lise August giver eksempler på, hvordan du kan forstå og styrke et sensitivt barn. I samarbejde med Familieskolen. Ballerup Bibliotek, tirsdag d. 25. oktober kl. 19. Gratis billetter

Forfatteraften: Dorrit Willumsen

Dorrit Willumsen udgav sidste år den satiriske roman ”Nær og fjern”, der høstede rosende ord fra landets anmeldere. Denne aften kan du møde Dorrit Willumsen og høre om hendes mærkværdige univers. Efter foredraget kan du deltage i debatten. I samarbejde med AOF Vestegnen. Skovlunde Kulturhus, tirsdag d. 25. oktober kl. 19. Billetter 50 kr.

I år er det 75 år siden, at den første historie om den nysgerrige abe Peter Pedal udkom. Det fejrer vi med en Peter Pedal-bogstavjagt i efterårsferien. Find de gemte bogstaver og sæt dem rigtigt sammen. Hvis du er heldig, vinder du en præmie! Ballerup Bibliotek/Kulturhus Måløv/Skovlunde Kulturhus, lørdag d. 15. oktober-søndag den 23. oktober. Gratis – bare mød op

Overklassemagt - på strejftog i de øverste danske magtcirkler

Minecraft Live: Hunger Games turnering

Hvordan sikrer vi en værdig alderdom i Ballerup Kommune?

Det bedste fra Minecraft og Hunger Games kombineres i en spændingsfyldt og intens turnering. Du skal være på fra start til slut, for det er alle-mod-alle i kampe med 12 modstandere ad gangen. Til sidst står én overlevende tilbage som vinder af Hunger Games. Børn fra 8 år er velkomne! Ballerup Bibliotek, mandag d. 17. oktober kl. 10-16. Billetter 30 kr.

Workshop for kunstnerspirer

Er du mellem 8 og 12 år? Så kom og skab dit eget kunstværk sammen med billedkunstneren Søren Parmo. Det færdige maleri kan du tage med hjem. Medbring evt. madpakke. Kulturhus Måløv, onsdag d. 19. oktober kl. 10-13. Gratis billetter.

Græskarskæring i Måløv Tag hele familien med og skær skrækkelige græskar til byen, så Måløv bliver klar til Halloween. Kulturhus Måløv, søndag d. 23. oktober kl. 11-14. Gratis – bare mød op

I Danmark er vi alle lige – tror vi selv. Men virkeligheden er en ganske anden. Journalist og forfatter Søren Jakobsen går bag om magten, forbindelserne og de skjulte penge hos Danmarks fineste familier. I samarbejde med AOF Vestegnen. Ballerup Bibliotek, onsdag d. 26. oktober kl. 19. Gratis billetter

Ballerup Kommune har lavet en værdighedspolitik, der skal sikre en god, tryg og værdig behandling i ældreplejen. Hvad er resultatet, og hvordan kommer de ekstra midler de ældre til gode? Mød formanden for Social- og sundhedsudvalget Lolan Ottesen og få svar på dine spørgsmål. I samarbejde med Ældresagen Ballerup. Skovlunde Kulturhus, torsdag d. 27. oktober kl. 16-17.30. Gratis - bare mød op

PRAKTISK INFORMATION Billetter til Ballerup Bibliotekernes arrangementer kan købes på bibliotekernes hjemmeside og på bibliotek og kulturhuse. Billetter refunderes senest dagen før arrangementet finder sted. Særligt for billetter til børnearrangementer: Der er et begrænset antal billetter, som er tilgængelige 14 dage før arrangementet. Både børn og voksne skal have billet. Vi opfordrer til at hvert barn ledsages af max. 1 voksen for at få plads til så mange børn som muligt. Aldersgrænsen skal overholdes.

13


14

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

Oktober 2016

Lørdag den 1. oktober kl. 20.00 Crossroads & Mighty Blues Band Crossroads er et tribute band for Blues og rock legenden Eric Clapton. Passion og begejstring for Eric Claptons musikalske univers har holdt sammen på bandet igennem årene. Mighty Blues Band spiller en solid og træfsikker omgang blues. Alle i den 6-mand store besætning, når ud over scenen og leverer farverig blues med gang i. Entre 100 kr. Onsdag den 5. oktober kl. 19.30 Onsdagsbal med Mimrebanden Glad musik og sang. Dans og café-hygge. Øl, vand, vin og kaffe kan købes til rimelige priser. Entre kr. 25,- medlemmer af Ældresagen gratis. Fredag den 7. oktober kl. 19.00 Viseaften En aften om Evert Taube og hans livhistorie. Ved pianoet sidder Birthe Olsen. Desuden har Britt og Almer viser klar, og som altid med eget guitarakkompagnement. Bordbestilling til Karen Jensen på tlf: 28 91 09 72 eller på mail: viseaften@gmail.com Entré for medlemmer: 35,- Entré for gæster: 100,www.visensvennerballerup.dk Lørdag den 8. oktober kl. 20.00 ZOO TV - U2 JAM ZOO TV er intet mindre end en mesterlig hyldest til U2 – Et af verdens absolutte største Rock bands gennem tiderne. MONSTERS OF ROCK JAM Vi skal høre og synge med på alle de gamle hårdrock klassikere og de bliver serveret i bredstående og med masser af attitude… Entré 120 kr. for gæster /100 kr. for medlemmer. Arrangør : Rock Live Onsdag den 12. oktober kl. 14.00 Jordan og ikke mindst Petra i ord og billeder Birgit Drygaard, vil denne gang fortælle om det gamle kulturrige Jordan, og især oldtidsbyen Petrea Der serveres kaffe og te med hjemmebagte boller og lagkage for kun 35 kroner. Arr. C-Klubben Torsdag den 13. oktober kl. 20.00 Baby In Vain + support Molly & Cloudy Avenue Deres smadrede rock låner inspiration fra 90’ernes stonerrock og navne som Black Sabbath, MC5 og The Melvins. Men selvom Baby In Vain står på skuldrene af ikoner, formår de at skabe rockmusik, som blæser lytteren omkuld på sine egne præmisser. Baby In Vain har efter heftig turneaktivitet i USA og England spillet sig til massiv anerkendelse i udlandetDet britiske musikmagasin NME er ivrige fans og har for nylig kaldt dem “stupidly exciting”. Denne koncert er en bestem selv prisen koncert !!! Se mere på vores hjemmeside - baghusetballerup.dk Arrangør: Ungdomskulturhuset Vognporten, Mere Monitor og B-Promotor fra Baltoppen Live Fredag den 14. oktober kl. 20.00 Brassflavour Med en alder, omkring de tredive, er det et foholdsvis ungt band vi får på scenen. De har hentet deres inspiration fra den New Orleans periode, der ligger lige før tubaen blev til en kontrabas. Kan det så overhovedet swinge? Brassflavour kan! Gæster 120,- medlemmer 80,www.ballerupjazz.dk Lørdag den 22. oktober kl. 20.00 Oktoberfest - Med bl.a. WHISKEYORDNEN Oktoberfest for alle unge, og dem der føler sig unge. God live musik, DJ, store øl, søde Heidi i baren, lederhosen, saltkringler.. Livemusik med legendariske Whiskeyordnen. Fri Entre - Arrangør: Fri Entre & Ballerup Ungdomsråd

&

LYT

OKTOBER

+

2016

+

+

KIG

&

+

+

LYT

OKTOBER

+

2016

+

ARRANGEMENTER Månedsfest – Afskedens time!

Skovlunde Kirke, onsdag den 5. oktober, kl. 13.45 Afskedens time handler om det, som mennesker siger (eller ikke får sagt) til hinanden, når de ved dødens grænse skal tage afsked efter et langt liv sammen. Mødet indledes med en altergangsgudstjeneste i kirken kl. 13.45 Efterfølgende samles vi i Pejsestuen til kaffe, kage og foredrag. Pris 20 kr.

Høstgudstjeneste og banko

Skovvejskirken, søndag den 9. oktober, kl.10.00 Vi fejrer sommerens afgrøder fra haver og marker. Medbring meget gerne frugt og grønt eller andre bidrag til bankospil, hvor indtægten går til julehjælp.

Gud & pasta

Måløv Kirke, tirsdag den 11. oktober, kl. 17.00 holder vi igen Gud og Pasta- gudstjeneste. Gudstjenesten vil som altid være børne- og familievenlig, men naturligvis er alle, der har lyst, meget velkomne til at deltage. Efter gudstjenesten spiser vi pasta og kødsovs i Sognegården. Det koster 20 kr. pr. voksen og er gratis for børn. Det er muligt at betale med mobilepay

Gud og spaghetti

Hedegårdskirken, torsdag den 13. oktober, kl. 17.00 Vi starter med en hyggelig gudstjeneste i børnehøjde, og bagefter samles vi i menighedssalen for sammen at spise børnevenlig mad. 30 kr. for voksne/børn er gratis

Efterårskoncert

Skovlunde Kirke, lørdag den 15. oktober, kl. 16.00 Efterårskoncer med kirkens sangere, der synger solo og ensemblesang i et program, der vil være præget af efterår og Allehelgen. Der er gratis adgang.

Babysalmesang – Ny sæson

Skovvejskirken, torsdage fra den 27. oktober, kl. 10.30 Stimulerende sang, leg, musik, dans og rytmik for børn fra 0 – 1 år med forældre og familie. Under erfaren ledelse af kirkeog kulturmedarbejder Lars Falk, mødes vi torsdage fra d. 27. kl. 10.30 i Skovvejskirken, Digterparken 1 Det er gratis og kræver ikke tilmelding - man kan godt bare deltage som det passer bedst. For mere information kontakt Lars Falk: Lars@ballerup-sogn.dk tlf: 6120 1087 www.ballerup-sogn.dk

Sogneeftermiddag i Måløv Sognegård

Fredag den 28. oktober kl. 20.00 Wonderbra Wonderbra underholder med sit brede repertoire af rytmisk og musikalsk swing, jazz, pop, rock og stille ballader. Der er lagt op til en hyggelig fredag, med god fadøl i hanerne. Entre: 50,- (medlemmer af ”Wonderbras venner” og studerende kr. 30,-). Lørdag den 29. oktober kl. 20.00 Time Out Rock´n´roll - Pop - Sing Along i topklasse. Hits fra de sidste 50 år serveret med charme selvtillid og lækkert hår. Fri Entré Søndag den 30. oktober kl. 14.00 - 17.00 Jazzmatiné Dygtige, dejlige dansk/svenske Anna Pauline Andersson vokal med Jacob Broholm piano, Jack Andersson trumpet, Karl Kronqvist bas, og Roger Berg trommer. Gæster 120,- medlemmer 80,www.ballerupjazz.dk

www.baghusetballerup.dk

Spillestedet Baghuset - Sct. Jacobsvej 1 - 2750 Ballerup - Baghuset@balk.dk

Tirsdag den 6. oktober kl. 14.30 gæster Bodil Heister – komponist og musiker – Måløv Sognegård, hvor hun synger og fortæller om sensommerens og efterårets sange. Sangene bliver akkompagneret på klaver af Bodil, som er

kendt for at skabe en hyggelig og uhøjtidelig stemning. Oplev også Bodils egne sange til digte af Piet Hein og H.C. Andersen m.fl. som hun i løbet af få minutter får deltagerne til at synge med på. Pris 30 kr.

KIG


16

KIG

&

LYT

+

OKTOBER

+

2016

+

+

KIG

+

&

LYT

+

OKTOBER

+

2016

+

KIG

+

&

+

LYT

+

OKTOBER

+

2016

+

KIG

+

&

+

LYT

+

OKTOBER

+

2016

+

Kulturnat i Ballerup Kirke Fredag den 14. oktober fra kl. 15.00, er der noget, som ikke helt er, som det plejer oppe omkring Ballerup Kirke. På torvet På Torvet er der fest på grund af det fine besøg af Hildegard. Man er glad for at have en klog nonne i byen. Der er musik, sang, bueskydning, ringridning og små værksteder. Man kan få noget at spise og drikke, så der er kræfter til at være med til skattejagt og fest.

Det vrimler med munke, og flere og flere mennesker stimler sammen omkring kirkedøren, på kirkegården og på torvet. Det er den berømte nonne og klosterleder Hildegard, som er kommet på besøg fra Bingen i Tyskland! Hun er berømt, fordi hun kan helbrede sygdomme med urter, noget, hun havde kunnet fra hun var barn. Og i eftermiddag vil hun lære børnene at samle urter, så de kan lave deres egen the til den kølige oktober måned. Derfor inviterer hun børnene inden for i Ballerup Kirke, hvor de kan dufte til alle de spændende urter, som Hildegard har med.

Skattejagten Da Hildegard er nonne og ser Ballerup Kirke som sit kloster, skal man have munkedragt på, når man går ind i kirken. Derfor klædes børnene ud i munketøj og udstyres med en lille pose, som de kan samle urter i. En klog kone fortæller børnene, at man aldrig må plukke urter og spise dem, før man har vist urterne til en voksen. Børnene får lov at vælge en af den gamle kones urter og bliver derefter inddelt i små hold, som sendes ind i kirken. Man må selvfølgelig gerne have en voksen med.

Koncert Efter skattejagten slutter, er der vild koncert for både børn og voksne med musikerne nede fra Torvet. Hvis man tror, at middelaldermusik er stille og roligt, kan man godt tro om efter at have været til denne koncert! Middelaldermesse Oplev en stemningsfuld middelaldermesse med Hildegards musik og tekster – opført, som man gjorde det på Hildegards tid. Gudstjenesten er lige som koncerten også for store og små. Foredrag Aftenen slutter med foredrag om Hildegard af Bingen. Det er forfatteren Anne Lise Marstrand - Jørgensen, som fortæller om sin roman om Hildegard af Bingen.

Lutter Luther Hvordan kan det egentlig være, at reformatoren Martin Luther blev så kendt? Og hvorfor taler vi her 499 år efter han slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg stadig om ham? To store, men ikke desto mindre afgørende spørgsmål, som bliver taget op på kirkehøjskolen i Ballerup Sogn. Dagen afholdes lørdag d. 1. oktober kl. 9 – 18 og er for

alle, som interesserer sig for disse spørgsmål. I løbet af dagen vil man nå vidt omkring emnerne med spændende og kompetente foredragsholdere. Tilmelding til dagen (foredrag og mad) sker til kordegnekontoret senest den 29. september. Betaling (100 kr. for foredrag og mad) sker lørdag d. 1. oktober.

Wonderbra har en lang række iørefaldende nye og gamle numre på repertoiret – både swing, jazz, pop, rock og stille ballader. Tag dine venner, naboer, kolleger med og få en dejlig fredag aften i god stemning – lokalt i Ballerup. Billetter købes ved indgangen. Pris fra 30 kr.

Årsmøde for Danmarks Naturfredningsforening, Ballerup afdeling Mødet starter med en vandretur i Pederstrup, hvor vi vil snakke om det økologiske landbrug på Grantoftegård samt se på museerne og museumshaven. Derefter vil der være valg af medlemmer til Ballerups afdelingsbestyrelse samt fremlæggelse af årsberetning. Mødet er åbent for alle.

Kom og hør om de mange tekniske hjælpemidler, der kan aflaste eller lette, nogle af de problemer, som hørehæmmede ofte møder. Kaffe, te og vand kan købes i pausen. Alle er velkomne. Det sker mandag den 3. oktober, kl. 19.00, på Ballerup Bibliotek.

Læs kig&lyt på din tablet eller smartphone

Efterårsfest med Henry O´Connor

Derefter vil Henry O´Connor stå for underholdningen. Navnet er irsk, men manden er

Velkommen til en musikalsk og stemningsfuld aften i selskab med Wonderbra fredag den 28. oktober i Baghuset. Wonderbra er et bigband med traditionel besætning, med utraditionel fordeling af kvinder og mænd, med masser af varierende musiknumre inden for mange genrer, med god energi og smittende stemning.

Hjælpemidler til hørehæmmede

Arrangementet foregår i Præstegården, Præstevænget 2A og Ballerup Kirke.

Traditionen tro indbyder Måløv sogns Menighedspleje i samarbejde med Menighedsrådet til en hyggelig og fornøjelig efterårsfest torsdag den 27. oktober kl. 18.30. Aftenen starter som vi plejer med servering af ost/pølse og rød/hvidvin, ligesom vi også i år byder på et festligt lotteri.

Wonderful Wonderbra inviterer til efterårskoncert

dansk – med irske aner, idet hans oldefar kom fra Belfast. Irland har siden 700-tallet været en besat nation. Først af vikingerne og senere af englænderne. Det er den historie Henry O´Connor fortæller gennem en perlerække af irske folkemelodier. Billetter kan købes på kirkekontoret fra den 1. oktober og koster 80 kr.

Klik ind på ballerup.dk/kig og se, hvor nemt det er!

15


16

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

2016

KIG

&

LYT

OKTOBER

Det mellemøstlige hængedynd På FN-dagen mandag den er ham et personligt engage24.oktober afholder Ballerup ment i regionens problemer. Multikulturelle Forening et Hans kombination af journalmøde, hvor Deniz Serinci vil istik og universitetsuddanlægge op til debat om problenelse gør ham til en fremStort logo - bruges til magasin overskrifter, plakater mm ragende formidler af grundig merne i Mellemøsten viden. Mandag den 24. oktoDeniz Serinci bliver i stigenber gæster han Baghuset til de grad benyttet som ekspert foredrag og debat. af forskellige TV-kanaler, når der skal informeres om MelFOREDRAG OG DEBAT lemøstens problemer. Det er Sted: Baghuset der flere grunde til. Han er Dato: Mandag d.24.oktober født i Danmark, men hans Tid: Kl. 19.30 tyrkisk-kurdiske baggrund givFri entré

Oplev den glade kolorist Årets sidste udstilling i Ballerup Kunstforening byder på malerier af Peter Lundberg. Peter Lundberg har malet siden 1969 og er autodidakt. Motiverne er lyse, lette og farverige med udgangspunkt i naturen. Karakteristisk for motiverne er, at de afslører lysets gennembrydende sejr over mørket.

I de senere år har han hentet sin inspiration fra Millingbæk ved Silkeborgsøerne. Der er fernisering lørdag den 22. oktober, kl. 13-14, men åbent til kl. 16. Sted: Skovlunde Kulturhus Dato: 22. okt. – 13. nov. Tid: lørdage og søndage kl. 13-16. Entré: Gratis

Time Out besøger Baghuset De tre glade gutter fra Ballerup og omegn, kendt under navnet Time Out, elsker at spille god dansemusik og underholde. Lørdag d. 29. oktober spiller de for 5. gang i Baghuset. Der er gratis entre og alle er velkommen. Kom og dans og syng med os til Rock n Roll, Pop og Sing a long.

Sang på Brydegården Kalenderen siger, at det er efterår, derfor starter Måløv Bylaugs Sanggruppe den 16. sæson. Fredag den 7. oktober 2016 pakker vi madkurven til sæsonens første sangaften på Brydegården. Vi mødes kl. 19.00 med den medbragte madkurv. For lån af sanghefter betales 40 kr. Af hensyn til bordopstilling bedes tilmelding ske til Connie og Bjarne på telefon nr. 4465 3625 eller på mail anthonsen.cb@gmail.com.

Logo - bruges til store annoncer, flyers mm

OKTOBER

WWW.BALTOPPENLIVE.DK \ TLF 4477 3060 (man-tor 10-15) \ BALLERUP 5 min fra S-toget \ Gratis parkering

Lørdag 1/10 20:00

Lørdag 15/10 20:00

Americana-folk, bluegrass og country unplugged Ind imellem musikken, som spilles solo og tæt på unplugged, samtaler de tre kunstnere om musikalsk inspiration fra USA. 190,-

Geo – Carsten Eskelund – ”Kend din by Special” Carsten Eskelund og Geo deler rampelyset med lokal komiker på oktober måneds Comedy ZOO On Tour. Touren skal ses som en hyldest til Danmark og de mange særpræg hver by byder på. 150,-

Tirsdag 4/10 19:30 - Skotsk/Irsk Musikscene

Tirsdag 18/10 19:30 - Skotsk/Irsk Musikscene

Irsk traditionelt folk med tidligt udspring i folkpunk! Et bredt lydbillede, der tæller traditionelle instrumenter der giver plads til de karakteristiske vokalharmonier. 135,-

En legende og et verdensnavn på samme scene Frankie Gavin er en legende i de seneste 30 års irske musikliv, allestedsnærværende og altid en stor performer.

TAMRA ROSANES, REBEKKA THORNBECH OG CISSER Baltoppen LIVE Songwriter Circle #1

LYNCHED (IE) små annoncer mm Logo - postkort,

Lørdag 8/10 20:00

NOIZY

DEN ALBANSKE RAPPER

COMEDY ZOO ON TOUR

FRANKIE GAVIN & DE DANNAN (IE)

135,Lørdag 22/10 19:00 - Få billeter!

LINDA P – NORMAL?

150,-

Linda P gør i sit kommende show status over sin egen selvudvikling, og funderer over om hun blevet normal nok? Hvad vil det sige at være normal? Og er det overhovedet noget at stræbe efter? 285,-

Fredag 16/9 20:00 OBS! Spiller i Baghuset

Torsdag 27/10 19:30 - TEMA -teater i Baltoppen

Ungdomskulturhuset Vognporten, Mere Monitor og B-Promotor præsenterer stolt Baby in Vain Baby In Vain buldrede gennem lydmuren i 2013 med skarpe riffs, intense liveshows og uimodståelige vokalsider. Bestem selv prisen koncert fra 10,- til 200,-

Ny musical af Bent Fabricius-Bjerre og Niels Brunse Shakespeares elskede forvekslingskomedie ført op til nutiden i en stram og tempofyldt opsætning.

SUPPORT AF DJ A BOOM + DJ MAANO Den albanske fraktion af Bpromoter - Albanian Night Party Denmark - fyrer max op under sit 3. balkan-event på Baltoppen LIVE.

BABY IN -VAIN + MOLLY + CLOUDY AVENUEhvor der er flere afsendere, brevpapir mm Lille logo bruges til fx fælles annoncer

STOR STÅHEJ FOR BENNY & TRISSE

250,- / 125,- for unge under 25 år

Fredag 14/10 19:30 - TEMA -teater i Baltoppen

2/11 - 5/11 20:00

Komedie af Neil Simon med Teater 2 En af de morsomste forestillinger, der nogensinde er skrevet.

“Part IMAX, part X Games and part Olympics…” Motionhouse tog Baltoppen LIVEs publikum med storm, da de spillede 5 udsolgte sale med jordskælvsdramaet BROKEN i april 2015. Nu kommer de igen med forestillingen SCATTERED 205,-

THE SUNSHINE BOYS

250,- / 125,- for unge under 25 år

SCATTERED

af MOTIONHOUSE (UK)

2016

Kig&lyt (oktober 2016)  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you