Page 1

O M D E L E S T I L SA M T L I G E H U S S TA N D E

H U S K AT T J E K K E W W W. B A L L E R U P. D K F O R K U LT U R E L L E A R R A N G E M E N T E R

APRIL 2016

25 år på toppen Baltoppen LIVE fejrer jubilæum hele april med et overflødighedshorn af oplevelser for alle og i alle genrer – blandt andet leg med farver og kroppe i forestillingen Prisms. Side 2, 4 og 5

I kvindernes verden

Også mænd vil more sig, når 10 kvinder i alle aldre fra Teatergruppen Klima opfører stykket Ami Amour. Side 8

Lær din by at kende

På Find Vej Dagen den 30. april er der både foto-orientering i Ballerup og sjove ruter i Pederstrup for hele familien. Side 16

FORENINGERNES DAG markeres lørdag den 9. april, hvor lokale klubber og foreninger rykker ind på Ballerup Bibliotek

Jazzet sang i kirken

Det københavnske vokalensemble Touché byder på elegante vokaler, og swingende jazz i Ballerup Kirke den 10. april. Side 12

Side 6


2

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

Varmestuen

Tema-teater i Baltoppen præsenterer en lettere forhutlet, romantisk historie.

Den sidste kutter har for længst forladt havnen. Der er intet fiskeri mere, og havnen er overtaget af moderne landkrabber. Men på et værtshus fortsætter de gamle sømænd med at komme.

April Udgives hver måned af Ballerup Kommune

Sammen med andre, skæve eksistenser og stamgæster, møder de hver morgen kl. 5 op på Varmestuen. Trygt bænket i de brune møbler og med jukeboksens genkendelige

musik i baggrunden, åbner de den første kolde bajer med sidevogn, og fortæller historier fra dengang de var stærke og rige. En dag forvilder den unge pige, Seba, og hendes kæreste, Arnold, sig tilfældigt ind fra kulden. De er egentlig på vej ud at rejse, men Seba får job på Varmestuen, og pludselig er det hendes nye hjem.

Varmestuen modtog en regn af anmelderstjerner ved urpremieren og blev dobbelt Reumert-vinder i 2014, bl.a. for bedste nyskrevne danske forestilling. Den varme og kærlige historie om behovet for fællesskab og tilhørsforhold gik lige i hjertet på både anmeldere og publikum, og Folketeatret sender nu forestillingen på turné til ”havne” i det ganske land.

29. årgang. Oplag: 21.106 Ansv. Kommunikationschef • Søs Hansen Redaktion Kommunikation • Jesper Lund Kalenderstof Skriv selv dit arrangement ind. Gå ind på ballerup.dk Tryk på kulturkalenderen i højre side -og tryk på tilføj arrangement. DEADLINE KIG&LYT MAJ 2016 Udkommer næste gang onsdag den 27. april. Bemærk deadline for indlæg til Kig&Lyt april er torsdag den 7. april. Se deadlines for øvrige numre af kig&lyt på ballerup.dk/kig Kig&lyt omtaler ikkekommercielle kultur- og fritidstilbud i Ballerup Kommune i den kommende måned. Eftertryk kun tilladt med kildeangivelse. Sådan afleverer du Materiale til arrangementer, man ønsker omtalt i kig&lyt, kan sendes elektronisk til redaktionen på adressen kig&lyt@balk.dk. Send tekst og billeder som vedhæftede filer i samme mail. Tryk: PS Grafisk Distribution Post Danmark

4

APRIL

Sønck en gang Kabareten er en hyldest til Grethe Sønck, hele Danmarks Grethe, men også til den folkelighed, som Grethe var så flot en eksponent for. Hun slog om nogen ”et slag for det gode humør”. Materialet er hentet fra Søncks righoldige sangkatalog. ”Tak for alle kys”, ”Lille fru Flink”, ”Medicin” og ”Klaus Jørgen” er blot nogle af numrene. Grethe spændte

vidt, så vi kommer rundt om jazzen, poppen, Grand Prix’et og selvfølgelig revyen. Medvirkende: Liselotte Krogager akkompagneret af Svend Erik Jensen. KABARET Sted: Baltoppen LIVE Dato: Søndag den 3. april Tid: Kl. 15 Entré: 260 kr.

RADIO BALLERUP 90.2 Mhz Hvad sker der i din kommune? Følg med hver lørdag kl. 9.30-12.00 på 90.2 Mhz

24-7-365 reklamefri musikradio – lyt med på nettet på radioballerup.com

Medvirkende: Margrethe Koytu, Hans Henrik Clemensen, Kristian Holm Joensen, Christine Exner, Andreas Berg Nielsen, Lars Topp Thomsen, Lykke Sand Michelsen. TEATER Sted: Baltoppen LIVE Dato: Onsdag den 6. april Tid: Kl. 15 Entré: 260 kr.

2016


KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

Lav luftkanon og kom på stjerneløb Pigespejderne i Skovlunde inviterer piger i alderen 6-10 år med mod på eventyr og nye udfordringer til åbent hus i forældre-fri zone torsdag den 14. april. Temaet på dagen er ”Gå i luften med Gnisterne”, hvor pigerne sammen skal udforske og opleve forskellige luftfænomener. Med aktiviteter som at lave en luftkanon og tage på stjerneløb sætter dagen også fokus på, at piger skal turde mere. ”Med vores åbent hus-arrangement vil vi gerne give pigerne en forsmag på, hvor sjovt det kan være at folde sig ud i naturen. Så lige nu har vi en masse pigespejdere og ledere, som glæder sig rigtig meget til at vise deres spejderverden frem,” siger Anette Juvald, lokal leder for De grønne pigespejdere i Skovlunde. De grønne pigespejdere i Skovlunde, Lundebjerggårdsvej 3B, torsdag den 14. april kl. 18-19.30, gratis.

Vær med i Skovlunde Løbet Ballerup Atletik Klub og Skovlunde Center Syd gentager lørdag den 16. april sidste års succes. Sidste år deltog over 200 i Skovlunde Løbet, og der var liv og glade dage i Skovlunde Bypark. Vi gentager nu succesen med start og mål i år lige ved scenen, indgang fra Ballerup Boulevard og Bybjergvej. Løbet bliver afviklet i området i Skovlunde Bypark og de omkringliggende villaveje. Børn indtil 13 år løber 1,5 km. Voksne og større børn fra 14 år løber 5 km. Mindre børn under 14 år - kan og må godt deltage i 5 km, men vi anbe-

faler, at det er sammen med en voksen. Der er væskedepot i målområdet, hvor man også vil kunne nyde et stykke frugt. Der vil være masser af lodtrækningspræmier fra lokale forretninger og virksomheder. Når man er kommet i mål, kan man se, om ens løbsnummer er udtrukket og vil derefter kunne hente præmien. Tilmelding skal være foretaget i Super Brugsen i Skovlunde eller Sportigan i Ballerup Centret inden den 10. april. I

de 2 butikker udleveres startnummer, når man har udfyldt startkort og betalt i butikken. Man kan også melde sig til på selve dagen ved scenen - dog senest kl. 11.30 og mod dobbelt startgebyr. Se løberuter og læs mere på ballerup-ak.dk MOTIONSLØB Sted: Skovlunde Bypark Dato: Lørdag den 16. april Tid: Kl. 12.30 Børneløb 1,5 km, kl. 13.15 5 km løb Entré: 50 kr./80 kr.

TEATERBILLETDAG

Teaterforeningen TEMA-teater i Baltoppen samt Baltoppen LIVE præsenterer denne eftermiddag den kommende teatersæsons program. Der inviteres på kaffe og kage og lidt underholdning, samtidig med at man kan bestille sine billetter med klækkelige medlemsrabatter. Baltoppen LIVE søndag den 24. april kl. 13.30-15.30, gratis entré.

Gymnastik-opvisning Skovlunde Idrætsforening Håndbold-Gymnastik og Senioridræt afholder den årlige gymnastikopvisning i Skovlunde Hallen lørdag den 2. april kl. 13.30. På dagen skal vi vise, hvad vi har trænet, øvet og moret os med i vinterens løb. Vi skal se de store børnehold, vores dygtige springhold, de dygtige dansere samt lidt fra vores voksne motionist hold. Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag med mange dejlige lodtræknings-præmier på de tilstedeværende programnumre. Skovlunde Hallen, Skovlunde Skole Nord, Lundebjerg 72, lørdag den 2. april kl. 13.30-16.30, gratis adgang.

3


4

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

Baltoppen LIVE – 25 år og konstant i udvikling Ballerup Kommunens musikteater åbnede officielt den 7. april 1991. Derfor fejrer vi 25 års jubilæum i hele april måned med et musik- og scenekunstnerisk program, der på én gang både peger bagud, følger tidens aktuelle strømninger og ser fremad.

Leg med farver og kroppe Den drillesyge canadiske kult-koreograf Benoît Lachambre leger i Prisms med lys, farver og seks danseres kroppe. Den intense sensoriske rejse er enestående som en mesterlig hyldest til dans, glæde og inderlighed. Forestillingen har siden 2013 begejstret det canadiske publikum med sin skønhed, friskhed og dristighed og modtog en pris som bedste canadiske danseforestilling i sæsonen. Prisms er skabt i samarbejde med den succesrige lysdesigner Lucie Bazzo i en serie af stærke, sexede, foruroligende scener, som udforsker, hvordan kroppe interagerer og kommunikerer. Forestillingen bevæger mennesker som en fejring af livet såvel som en hyldest til udøvende kunstnere. Dens legesyge og dens energi er smitsom, og dens rigdom af hentydninger og antydninger er næsten endeløs. DANS Sted: Baltoppen LIVE Dato: Onsdag den 13. og torsdag den 14. april Tid: Kl. 20 Entré: 205 kr./unge under 25 år 135 kr.

Zoom & Story of… En helt særlig og udfordrende aften med den finske konceptuelle koreograf og danser Taneli Törmä. Først vises dansesoloen Zoom, en intens interaktion mellem dans, lys og lyd i et forsøg på at stoppe tiden. Efter pausen vises dansefilmen ”Story of ...”, hvor tilskueren kastes ud i en drømmeagtig tidsrejse på et estisk slot, og elementer af historier hvirvles ind i hinanden. Taneli Törmä er moderne danser og filmkunstner. Han har arbejdet rundt omkring i Europa, både som fastansat og som freelancedanser på forskellige teatre. Taneli har siden 2011 haft base i Odense. DANS Sted: Baltoppen LIVE Dato: Torsdag den 28. og fredag den 29. april Tid: Kl. 20 Entré: 135 kr.

I programlægningen af jubilæumsmåneden har vi bestræbt os på at afspejle Baltoppen LIVEs mangesidede kunstneriske profil.

mere lokalt forankret, hvis vi åbner op for brugernes ideer og tanker om både valg af arrangementer og arrangementstyper.

Vi er en markant scene på forkanten af København med en særlig skarp profil inden for moderne dans og keltisk folk / roots / ny-folk music i alle afskygninger.

Vi har i de sidste år fået nye lokale gæster i salen, som aldrig har haft for vane at bruge kulturen. Og nye gæster fra omegnen, der ikke tidligere har benyttet Ballerups scene til at få kunstneriske input. I 2014 satte vi ny rekord i antallet af gæster. Over 31.000 blev det til.

Vi præsenterer turnerende professionelle kunstnere, kompagnier og bands, der optræder med musik, performances, nycirkus, moderne dans, traditionelt teater samt stand-up og comedy shows produceret internationalt, i Danmark eller lokalt i og omkring Ballerup. Ny besøgsrekord De sidste år har vi intensiveret samarbejdet på tværs. Det er en nødvendighed at skabe medejerskab til byens professionelle kulturscene i en tid, hvor man bombarderes med fritids- og kulturtilbud. Arrangementstilbuddene bliver alt andet lige bedre og

Brændstof til sjælen Hvorfor strømmer nye gæster til - vel at mærke uden, at vi mister de trofaste gæster? Baltoppen LIVE byder året rundt på brændstof til det mørke stof vi alle indeholder, som udspringer et sted mellem de to organer: hjernen og hjertet… det vi kalder for sjælen. Vi pirrer til nysgerrigheden, der driver og udvikler os mennesker. Og det gør vi gennem intellektuel eller emotionel refleksion, fremkaldt af optrædende kunstne-

re, der fortæller historier med ord, objekter, mimik, bevægelse eller ved at flytte luft i en organiseret form for overeller undertryk - det vi kalder for musik. De optrædende imponerer og bevæger os. Og er det rigtig godt, så flytter de os en smule. De skaber forandring i os. De udvikler os. Effekten er fundamental for vores identitet og eksistens som mennesker, individuelt og kollektivt. Baltoppen LIVE producerer på den måde empati og sammenhængskraft i lokalsamfundet. Folk, der ses på Baltoppen LIVE, har bare mere at tale om. Se meget mere på baltoppenlive.dk, hvorfra der også kan købes billetter. Med venlig hilsen Ib Jensen Musikteaterchef


KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

Dissing & Andersen Digteren møder igen troubadouren i det over 40 år lange partnerskab. Uden at Poul Dissing og Benny Andersen formentlig selv var klar over det dengang, blev det begyndelsen på et registeret og livslangt partnerskab, da de i 1973 uropførte ”Svantes Viser” i Tarm og senere samme år udsendte sangene på plade. ”Svantes Viser” gjorde den ellers på det tidspunkt så kontroversielle visesanger Povl Dissing til nationalskjald og den lune modernist Benny Andersen til folkedybets fremmeste fortolker. Og dermed var en af de mest folkekære konstellationer på

den danske musikscene skabt, og Svantes og senere også Rosalinas viser er i dag en umistelig del af den danske folkesjæl. For hvem kan ikke synge med på strofer som ”Om lidt er kaffen klar” og ”Go nu nat og gå nu lige hjem”?

genfundet efter sin elskede Rosalinas død. Povl Dissing har passeret de 75, men som hos andre store sangere tilfører modenhed og erfaring blot hans fremragende fortolkninger endnu en dimension.

Det får alle mulighed for at gøre i selskab med ophavsmændene, når de sætter hinanden og publikum stævne. De har det som god vin: De bliver bedre med årene!

VISER Sted: Baltoppen LIVE Dato: Lørdag den 9. april Tid: Kl. 20 Entré: 190 kr.

Benny Andersen er fyldt 80, men livslysten er intakt, og også kærligheden har han

Siddepladser ved caféborde/ på balkon.

Huxi Bach på valg Det handler om at vælge. For det skal man. Altså, vælge. For eksempel har Huxi valgt stadig at have lysbilleder med i showet, men han har også valgt, at smide sin talerstol væk og tage en guitar med i stedet. Er det et klogt valg? Det vil vise sig. Valg er Huxi Bachs tredje one man show. Når han ikke lige er på de skrå brædder, kan Huxi Bach høres i sit faste program Det Gode Gamle Folketing på Radio 24Syv, som fast gæst i Mads & Monopolet og læses som klummeskribent i MetroXpress. Baltoppen LIVE, fredag den 15. april kl. 20, 280 kr.

Københavneren Talbot Er Simon Talbot blevet for voksen og københavnsk? Simon Talbot gæster Baltoppen LIVE gør op med sig selv i sit tredje one man show. ”Mr. Copenhagen” handler om at være en del af mediebranchen, når man ikke selv føler, at man er det. Det handler om kontrasten mellem at besøge sin irske fars vanvittige og fællessyngende familie for at tylle øl, til en måned senere at overrække priser under Elle Style Awards – i selskab med Christopher… Får man manerer af at være vokset op i en lille jysk flække, hvor alle kender alle? Hvordan er det med jydernes fordomme om københavnere? Og vice versa? Det vil Simon Talbot give svar på i sit show, der vanen tro vil være præget af hans velkendte og meget fysiske fortællestil. Baltoppen LIVE torsdag den 7. april kl. 19, entré: 240 kr.

Rockhjerter i brand

Bright Sparks & Northern Assembly efter KarriereKanonen. I 2014 udgav de deres første single, ”Det Er Knud Som Er Død”, der blev P3s Uundgåelige og nåede førstepladsen på Det Elektriske Barometer.

”Hvornår har jeg sidst hørt et dansk band, der på denne måde kan sætte et rockhjerte i brand,” spurgte Politikens Kim Skotte retorisk efter at have oplevet The Minds of 99

i Vega og kvitterede med seks hjerter. The Minds of 99 blev dannet af seks barndomsvenner i 2012 og vandt allerede året

Oven på et stormende succesfuldt 2015, der blandt andet bød på åbningen af Orange Scene på Roskilde Festivalen og udgivelsen af gruppens anmelderroste andet album Liber, drager The Minds of 99 nu ud på Liber Tour, som bringer dem landet rundt. Oplev dem i Baltoppen LIVE. ROCK Sted: Baltoppen LIVE Dato: Fredag den 8. april Tid: Kl. 20. Entré: 150 kr. Unummerede ståpladser.

Ash & Kimmy, der udgør Bright Sparks, brillerer råt og akustisk med guitar, legetøjsklaver, guitarkuffert som tromme og to stemmer. De skaber et lydunivers delikat som Damien Rice og kraftfuldt som Florence & The Machine. Bright Sparks spillede support for Fairport Convention i Baltoppen LIVE marts 2015. En duo, der spås en lysende karriere. Northern Assembly udgav i oktober 2014 sin debut ep og spiller levende og organisk musik. Der trækkes toner fra bands som Simon & Garfunkel og Mumford and Sons. Sangene er skrevet på et rigt og komplekst sprog og har et dybt poetisk strøg over sig. Northern Assembly fortolker folk på fineste nordiske vis. Baltoppen LIVE, torsdag den 21. april kl. 20, entré: 180 kr.

5


6

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

BIBLIOTEKER OG KULTURHUSE

Foreningernes Dag Der er popcorn over bål og linedance mellem reolerne, når foreninger fra Ballerup og omegn indtager biblioteket for tredje år i træk.

Forårssolen giver friske kræfter til at kaste sig over livet og springe ud i ukendte oplevelser. Hvis man mangler et sted at brænde sin energi af, længe har gået og overvejet at få sig en hobby eller bare trænger til at fordybe sig, kan man blive inspireret til nye fritidsinteresser på Ballerup Bibliotek. Den anden lørdag i april bliver biblioteket omdannet til et udstillingsvindue for Ballerups lokale klubber og foreninger, og mange af aktiviteterne kan man prøve på egen krop. I år kan man blandt andet trække i en gi og blive kastet rundt af Måløv Judo Klub, lave mad over bål med KFUM-spejderne eller fyre den af på nogle af Ballerup Musikskoles instrumenter. Der er også mulighed for at opleve børneteater ved Skovlunde Byteater, stolegymnastik ved Senioridræt, rollespil, quiltning og meget, meget mere. Der er kort sagt masser af nye oplevelser at kaste sig over for både børn og voksne. Sted: Ballerup Bibliotek Dato: Lørdag den 9. april Tid: Kl. 10–14 Entré: Gratis, bare mød op

Økologisk debatmiddag producerer bl.a. vin på gården og lever stort set selvforsynende.

Lone Vitus er landmand – og samtidig er hun en af landbrugets skarpeste kritikere. For fire år siden droppede den 47-årige agrarøkonom og

mejeri-ingeniør al sprøjtegift og kunstgødning, og hendes gård ved Horsens drives nu som en naturejendom, hvorfra hun også blogger om livet på landet med sin mand. Parret

Denne aften kan man roligt droppe indkøb og opvask for i stedet at nyde en tre-retters middag leveret og præsenteret af det økologiske køkken på Grantoftegaard. Mellem retterne fortæller Lone Vitus om sin bog ”Mad vs. Fødevarer” og om, hvorfor økologi i hendes øjne er den eneste vej frem for landbruget - både økonomisk, miljømæssigt og etisk. Sted: Ballerup Bibliotek Dato: Torsdag den 14. april Tid: Kl. 18-20.30 Entré: 150 kr. inkl. tre retters menu ekskl. drikkevarer.

Bøger og brætspil - fantasy Der er lagt op til eventyr og fantastiske fortællinger, når Kulturhus Måløv sætter fokus på fantasy-genren med serier, spil og spændende foredrag. Lørdag d. 2. april løber arrangementet ”Bøger og brætspil” af stablen i Kulturhus Måløv med fantasy som fokuspunkt. Kl. 12 giver litteraturformidler Cecilie Damgaard Carlsen gode tips til bøger, film og serier inden for Fantasy-genren, og kl. 13 holder Ph.d.-stipendiat Andreas Bonde Hansen foredrag under overskriften ”Game of Thrones og virkeligheden”. Kl. 14 er der brætspilscafé

med kaffe og kage, og Mark Rønne fra GAMES WORKSHOP fortæller om fænomenet Warhammer, som man også kan testspille. Sted: Kulturhus Måløv Dato: Lørdag den 2. april Tid: Kl. 12-15 Gratis billetter


KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

BALLERUP/MÅLØV/SKOVLUNDE Musikleg

Kom og vær med til småbørnsrytmik med sjove fingerlege, rim og remser, sang og bevægelse med rytmikpædagog Lis Balling. Hvert forløb varer ca. 45 min og er for de 1½-2-årige og deres forældre. Kulturhus Måløv, lørdag den 2. og lørdag den 16. april kl. 10. Gratis billetter fra hhv. 19. marts og 2. april.

Teknologi, der ændrer din hverdag

Smart cities, selvlærende robotter og personlig medicin. Kom til foredrag med Ingeniørens redaktør og forfatter Thomas Djursing om tidens mest afgørende teknologiske trends, fortalt med billeder, video og ord. Ballerup Bibliotek, torsdag den 7. april kl. 19.30. Billetter: 30 kr.

Beatles – udstilling og foredrag ”Vi ses i morgen”

En musikalsk teaterforestilling for de 3-6-årige med musiker Tobias Trier og skuespiller Anna Panduro. Mød pigen fra den højteknologiske superstjerne og hendes søde ven fra Jorden. Forestillingen varer ca. 40 minutter. Skovlunde Kulturhus, lørdag den 9. april kl. 10.30. Billetter: 25 kr.

Ung i Ballerup med twist&shout ”Alfons Åberg – Hjemme hos”

En forestilling om hverdagens små dramaer, som alle kan nikke genkendende til. Få svar på, hvorfor det er godt at kede sig og find ud af, at det sommetider er svært at lege sammen og forblive gode venner. Fra 3-8 år. Ballerup Bibliotek, lørdag den 2. april kl. 10.30. Billetter: 25 kr.

Hygge-lørdags-læsning

Emilie læser gode historier højt for de 3-6-årige. Kulturhus Måløv, lørdag den 2. april kl. 11–11.30. Gratis, bare mød op.

Syge sygehuse?

De danske sygehuse er under pres for at levere stadig mere behandling for de samme penge. Hvor står patientsikkerheden, og har vi råd til fremtidens behandlingsmuligheder? Mød sundhedsøkonom Jakob Kjellberg (KORA), Næstformand i Danske Regioner Jens Stenbæk (V) og Sofie Hjortø, Bestyrelsesmedlem i Yngre Læger, til en debat om det danske sygehusvæsen. Ballerup Bibliotek, tirsdag den 5. april kl. 17-18.30. Billetter: 30 kr.

Katrine Marie Guldager

Oplev forfatteren bag den anmelderroste ”Køge-Krønike”. Hvordan er det at skrive på et større romanværk? Og hvordan blev den populære krønike til? Hør Katrine Marie Guldagers svar på disse og mange andre spændende spørgsmål om de populære bøger. Skovlunde Kulturhus, onsdag den 6. april kl. 19. Billetter: 50 kr.

Slægtsforskningscafé

Vil du have hjælp til at finde dine aner på nettet? Eller vil du møde andre, der dyrker slægtsforskning? Medbring så mange personoplysninger som muligt og gerne egen pc. Ballerup Bibliotek, torsdag den 7. april kl. 10-12. Gratis, bare mød op.

Torben James Jensen kalder sig selv for Danmarks største fan af The Beatles, og han fortæller passioneret om både personerne og musikken i verdens største beatorkester. I ugerne før og efter han udvalgte dele af sin imponerende samling af originale fotografier af The Beatles. Ballerup Bibliotek, torsdag den 21. april kl. 19. Gratis billetter.

Et nyt Afrika på vej?

Mød Mogens Bille til tirsdagssalon. Han var ung i 60erne og medlem af The Rocking Chain. Gennem oplæsning og visning af filmen “You’ll never walk alone” vil han give et indtryk af det musikalske ungdomsliv i Ballerup for 50 år siden. Skovlunde Kulturhus, tirsdag den 12. april kl. 13-15. Billetter: 30 kr. inkl. kaffe og kage.

Er Afrika et håbløst kontinent, der for altid har brug for nødhjælp og ulandsbistand? Eller det det et kontinent på vej frem, som vi hellere skal investere i? Professor Holger Bernt Hansen fortæller om udviklingen i dét Afrika, som han elsker og har fulgt, siden han som ung teolog besøgte Uganda i 1960erne. Skovlunde Kulturhus, tirsdag den 26. april kl. 13-15. Gratis billetter.

Barselscafé

Det astronomiske verdensbillede

Tag din baby under armen og kom til forældre/barn-hygge i Skovlunde Kulturhus. Den 13. april fortæller talepædagogen om barnets sproglige udvikling, og den 27. april giver sundhedsplejersken gode råd om søvn. Skovlunde Kulturhus, onsdag den 13. og onsdag den 27. april kl. 10-12. Gratis, bare mød op.

Håndlæsning

Håndlæser Lise Lykke giver et indblik i håndlæsningens kunst. Hvert enkelt menneskes hænder er unikke og fortæller en historie fortid og fremtid. I løbet af aftenen kan der kigges i nogle af gæsternes hænder, hvis der er stemning for det. Skovlunde Kulturhus, onsdag den 13. april kl. 19.30, indgang 2. Gratis, bare mød op.

Sangeftermiddag

Kom og syng med på forårets friske sange, når Bent og Bent Ib spiller op til en traditionsrig sangeftermiddag. Dørene åbnes kl. 13.30. Skovlunde Kulturhus, søndag den 17. april kl. 14, indgang 2. Gratis, bare mød op.

Nordisk humor

Litteraturformidler Cecilie Damgaard Carlsen læser smagsprøver fra et udvalg af sjove bøger fra Danmark og nabolandene, mens publikum nyder en ”smilende” småkage og en kop kaffe. Skovlunde Kulturhus, mandag den 18. april kl. 16-17. Gratis billetter.

Hvor langt væk er stjernerne, og hvad får dem til at lyse? Hvad er Jordens og Solens ultimative skæbne? Hvorfor er det mørkt om natten, og kan man se tilbage i tiden? Peter Jakobsen fra Niels Bohr Instituttet fortæller og giver svar på alle de store spørgsmål. Ballerup Bibliotek, onsdag den 27. april kl. 16.30-18. Gratis billetter.

Books & Beers – 2. Verdenskrig

Kom og hør historiker og forfatter Claus Bundgård Christensen fortælle om sin anmelderroste bog ”Waffen-SS. Europas nazistiske soldater”. Senere på aftenen vil litteraturformidler Cecilie Damgaard Carlsen anbefale romaner om 2. verdenskrig. Gæster kan købe øl til arrangementet, der også vil have et musikalsk indslag. Ballerup Bibliotek, torsdag d. 28. april kl. 19. Billetter: 40 kr. ekskl. øl. PRAKTISK INFORMATION Billetter til Ballerup Bibliotekernes arrangementer kan købes på bibliotekernes hjemmeside og på bibliotek og kulturhuse. Billetter refunderes senest dagen før arrangementet finder sted. Særligt for billetter til børnearrangementer: Der er et begrænset antal billetter, som er tilgængelige 14 dage før arrangementet. Både børn og voksne skal have billet. Vi opfordrer til at hvert barn ledsages af max. 1 voksen for at få plads til så mange børn som muligt. Aldersgrænsen skal overholdes.

7


8

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

I kvindernes verden 10 kvinder fra Teatergruppen Klimas voksenafdeling på scenen i stykket Ami Amour.

Malerkunst fra Færøerne Ballerup Kunstforening byder indenfor til udstilling med Ingrid Møller som udstiller. Hun er optaget af landskabets rum og naturens former og farver. Fokus er lagt på gengivelse af stemninger, lyset og storheden i landskabet. Hun arbejder i spændingsfeltet mellem det naturalistiske og det abstrakte i et ekspressivt formsprog. Færøerne er Ingrid Møllers største inspirationskilde, en motiv-verden hun bliver ved med at vende tilbage til. Hun er uddannet fra Skolen for Brugskunst – Danmarks Design Skole og har gået på Århus Kunstakademi og Den grafiske skole i Århus. Der er fernisering lørdag den 9. april 2016 kl. 13-14, men åbent til kl. 16. Skovlunde Kulturhus, Indgang 2, den 9. april til 1. maj, lørdag og søndag kl. 13-16, gratis entré.

Når man bliver ældre, skal man så være veninde med sin mor?

Gæsteudstiller i Smedien

I april er Lisbeth Thisted gæsteudstiller i Smedien. Hun er en af medstifterne af kunstnerklubben 2700, og har lavet seks små billeder som smagsprøver til vinduet i Smedien. Lisbeth Thisted maler med højpigmenterede akrylfarver og er meget inspireret af naturen. Klipper, sne og is, hav og himmel er næsten altid at finde i billederne. Hun bruger blandt andet tryk og spritbejse i billederne, som giver det det et specielt udtryk. Smedien, Sct Jacobsvej 1, onsdag-fredag 12-17.30, lørdag og 1. søndag i marts 12-16.

På scenen står 10 kvinder fra voksenafdelingen, fra 18 år og op til 73. De bliver instrueret af Sofie Even og Mie Lambert, der også er forfatterne bag stykket.

Teatergruppen Klimas voksenafdeling inviterer indenfor i kvindernes verden med det selvskrevne teaterstykke ”Ami Amour”, der sætter fokus på kvinder og deres bekendtskaber indbyrdes. Dermed ikke sagt at dette kun er et stykke, kvinder kan se, mænd kan helt sikkert hygge sig og nikke genkendende til situationer, enten fra sig selv, eller måske fra konen eller datteren. I små separate scener, bliver vi kastet ind i forskellige hverdags situationer, hvor personligheder mødes på godt og på

ondt, og med humor, ironi og en smule overdrivelse, bliver der sat spørgsmål op. Hvordan fortæller man sin veninde, at den kjole hun har valgt og elsker, ikke ligefrem er pæn eller fremhæver noget godt hos hende, uden hun bliver ked af det? Kan man mon stadig være tætte veninder, når den ene part er mor med stort M, kun har babymos og bleer på hjernen, og den andens største bekymringer er, hvad hun skal tage på i byen på lørdag?

Klimas teatersal bliver for en stund omdannet til en hyggelig cafe, med underholdning. Så tag din veninde, mor, søster, mand eller kæreste under armen og nyd et par timer sammen godt underholdt. TEATER Sted: Klimas teatersal, Kasperskolen, Baltorpvej 18 Tid: Fredag den 29. april kl. 19 og lørdag den 30. april kl. 13 og 16 Entré: 70 kr. Studiebillet 50 kr. Billetter på teatergruppenklima.dk og i døren.

Forårets sidste sangaften Foråret er over os, og snart kalder nye aktiviteter. Sæsonen for sangaftener på Brydegården er nået til sin afslutning. Måløv Bylaugs Sanggruppe afvikler forårets sidste sangaften på Brydegården fredag den 1. april. Vi håber I vil pakke madkurven og møde op med godt humør til en hyggelig sangaften kl. 19. I dækker selv bordet og sørger for servering. For lån af sanghefter betales 40 kr. Tilmelding til Connie og Bjarne på telefon 4465 3625 eller mail: anthonsen.cb@gmail.com Vi ses igen til efteråret, hvor sæsonen starter den 7. oktober. Brydegården, Måløv, fredag den 1. april kl. 19.

Læs kig&lyt på din tablet eller smartphone Klik ind på ballerup.dk/kig og se, hvor nemt det er!


KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

Giv naturen en hånd

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

Set&hørt siden sidst...

Grønt Råd og Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Ballerup arrangerer affaldsindsamling den 17. april. Igen i år har du mulighed for at give naturen en hånd og gøre Ballerup Kommune lidt pænere, når Grønt Råd og Danmarks Naturfredningsforening inviterer til den årligt tilbagevendende indsamling af affald i naturen. Det foregår i tæt samarbejde med Måløv Bylaug og Skovlunde lokalråd. Vi opfordrer alle til at deltage i dette arrangement, hvor man udover en dejlig vandretur i

de lokale naturområder, får en mulighed for at gøre stederne endnu dejligere at gå tur i.

der vil blive uddelt snappere, veste, handsker og sække til affaldet. Vi slutter ca. 12.

Landets skoler og institutioner er med i affaldsindsamlingen i ugen inden fra den 11. til den 15. april. I 2015 blev der på landsplan indsamlet imponerende 132.000 kg affald – bl.a. over 120.000 dåser.

AFFALDSINDSAMLING Dato: Søndag den 17. april Tid: Kl. 10-12 Startsteder: Ballerup ved Ballerup Rådhus samt Højagerskolen og ved Hedegårdskirken. Skovlunde foran fritidscenter Ellekilde, Bybjergvej 1. Måløv på Brydegården

Vi starter kl. 10 på et af de nedenfor nævnte steder, hvor

Ballerups rapdrenge i Karrierekanonen Da Ballerup Kommunes Kulturpris sidst i januar blev uddelt til rapkollektivet Hovedløs, havde man nok ikke regnet med, det skulle gå så hurtigt. Men allerede nu har man også uden for kommunens grænser fået øje på de talentfulde drenge, der er blandt 12 udvalgte navne ud af 1.579 kandidater til DR P3s Karrierekanonen. Hovedløs skal nu sammen med de andre 11 udvalgte spille på Spot Festival i Aarhus, hvorfra otte går videre til finalen på Smukfest i Skanderborg. De fire medlemmer af Hovedløs er alle vokset op i Ballerup og mødtes om musikken på Borupgaard Gymnasium. Siden rapkollektivet tog form i 2012 har de blandt andet udfoldet sig på scenen i Baltoppen LIVE i forbindelse med Bpromoter-koncerterne.

Karoline er Ballerups bedste oplæser Stemningen var i top i Tapetens store sal den 17. marts, hvor 250 elever fra 6. klasserne var samlet til finalen i Ballerup Mesterskabet i oplæsning. De 19 finalister fik hver 2x2 minutter til at oplæse henholdsvis en kendt og en ukendt tekst for dommerpanelet.

Fire hold konkurrerer om Banegårdspladsen at kickstarte den fremtidige udvikling af Ballerup, siger Ballerups borgmester Jesper Würtzen om projektet til 40 mio. kroner. De fire arkitekt-teams skal aflevere konkurrenceprojekterne først af maj. Vinderen offentliggøres i slutningen af juni, hvorefter konkurrenceprojekterne vil blive udstillet på Ballerup Bibliotek.

Som led i det store Kickstart-projekt for Ballerup bymidte har Ballerup Kommune og Realdania nu udskrevet en projektkonkurrence om pladsens fremtidige udformning.

Projektet skal resultere i en mere fortættet busterminal, der giver rum til en ny bygning og en stor plads, der kan skabe større sammenhæng mellem banegårdspladsen og Centrumgaden.

Her skal fire udvalgte arkitektteam give deres bud på, hvordan Banegårdspladsen skal se ud og fungere i fremtiden.

- Vi høj der kan

ser frem til at få bud af arkitektonisk kvalitet, viser, hvordan bymidten ændres og være med til

Anlægsarbejderne påbegyndes i foråret 2017, og den nye banegårdsplads vil være klar til indvielse i sommeren 2018. Lokalplan i høring Der er borgermøde om lokalplan 144 for Banegårdspladsen i Ballerup torsdag den 7. april kl. 19 på Ballerup Bibliotek. Du kan se lokalplanforslaget, som er i høring frem til den 20. juni, på ballerup.dk/blivhoert

Vinderen blev 12-årige Karoline Mandal Rem fra Skovlunde Skole Nord, der fik overrakt et diplom af borgmester Jesper Würtzen. Selv om der kun var én oplæser, ligger der en kollektiv indsats bag med klassekammeraterne som rådgivere, så præmien var biografbilletter til hele klassen. BM i oplæsning er et nyt initiativ og sker i samarbejde mellem Ballerup Bibliotek og de pædagogiske læringscentre på skolerne.

Triatlon

Søndag den 5. juni afholdes igen tri-event i og omkring Ballerup Idrætsby med både kort og lang distance. Læs mere på triatlonballerup.dk

Barberen i Sevilla

Onsdag den 4. maj kan du komme til opera i Baltoppen LIVE i en ny munter opsætning af Rossinis klassiker.

9


10

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

Forårskåde KlapperSangere Sognegården i Måløv giver fredag den 29. april kl. 19.30 husly til KlapperSangernes forårskoncert.

KlapperSangerne sprudler af energi og sangglæde efter succesrige koncerter på Ballerup Rådhus og Ballerup Bibliotek. De glæder sig til at præsentere deres nye program ved forårskoncerten og ikke mindst til at synge i selskab med koncertviolinisten Jane Clark og sopranen Angelica Asp.

KlapperSangerne har et bredt repertoire spændende fra Glenn Millers In the Mood, over Harold Arlen & E. Y. Herburgs Over the Rainbow og Benny Andersens Svantes lykkelige dage til mere klassiske kompositioner og sange. Korets dirigent og leder Ole Jørgensen har gennem sine arrangementer givet alle san-

gene et pift af jazz, hvilket løfter sang og musik til rytmiske højder. I år er det lykkedes at få den engelske koncertviolinist Jane Clark til at pryde forårskoncerten. Sammen med koncerts anden solist, den svenskfødte sopran

Angelica Asp, skal de synge og spille deres hjemlandes folkemelodier og sange. Desuden skal Jane Clark spille egne kompositioner, udsat for violin og klaver. I KlapperSangernes lille Café kan købes kaffe, the og hjemmebag samt vin, vand og øl. Billetter til koncerten hos JA

Meny i Måløv eller hos Karin Poulsen på tlf. 6074 0039. FORÅRSKONCERT Sted: Måløv Sognegård Dato: Fredag den 29. april Tid: Kl. 19.30 Entré: 60 kr.

Blå timer med swing i Big Blue Band holder forårskoncert i Baltoppen søndag den 17. april. I år hedder arrangement Swingtime med overraskelser, da vi i modsætning til tidligere koncerter har valgt at præsentere orkestret sammen med en bred vifte at musikalske venner. Vi har inviteret nogle af de solister, som vi tidligere har udført koncerter med, og publikum vil få fornøjelsen af at se og høre dans, instrumental- og sangsolister. I november 2015 havde vi et lignende arrangement i København, hvor vi med ”disse overraskelser” glædede publikum. Big Blue Band vil sammen med deres kapelmester Tonni Jensen levere god og swingende big band musik. Ud over at

akkompagnere ”overraskelserne” vil de også præsentere orkestrets faste vokalist, Jesper Brun Pajor. Indgangen åbnes kl. 14, og koncerten begynder kl. 15. Der er opstillet café-borde i salen, og der er mulighed for at købe kaffe, hjemmebag, vin, øl og vand. Billetter købes i Baltoppen, Skjold Burne, JA Meny i Måløv, Skovlunde Kulturhus, på www. bigblueband.dk eller ved indgangen. BIGBAND-KONCERT Sted: Baltoppen LIVE Dato: Søndag den 17. april Tid: Kl. 15 Entré: 120 kr./børn 60 kr.


KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

Revyviser med høj PH-værdi

Livet passerer revy ved Perleporten Baghusrevyen byder igen i år på en festlig aften i den gamle købmandsgård, hvor vi denne gang stiger op i de øverste luftlag. Mens I nyder et glas fra baren i de hyggelige omgivelser, vil englene fra den 7. himmel med humor og intellekt vise jer små finurligheder fra jeres hverdag, som man som borger i den idylliske mønsterkommune Ballerup kan nikke genkendende til. Da Ballerup med sin størrelse og mangfoldighed må siges at være repræsentativ for det danske folk, skal folk i “toppen” selvfølgelig også have et smil, et ord eller en sang med på vejen.

Jazztrioen glæder sig til at præsentere både de viser, Poul Henningsen og Kai Normann Andersen lavede sammen og hver for sig. Glæd dig til kendinge som ”Tag og kys det hele fra mig”, ”I dit korte liv”, ”Alle går rundt og forelsker sig” samt

mindre kendte som ”Månen er rund” og ”Hot, hot”. Undervejs fortæller vi en smule om hver vise. ”Vi” er Arne Jensen, piano, Henning Jantzen, bas og Nina Raaschou, vokal og percussion. Vi har i ti år spillet jazz, bossa, blues og PH-viser. Ved

koncerten vil der være salg af fadøl, vin og kaffe. KONCERT Sted: Baghuset Dato: Lørdag den 30. april Tid: Kl. 20 Entré: 40 kr.

Skovlundekoret afslutter sæsonen

Der er sketches, monologer og bizarre indfald med en skønsom blanding af lokale, nationale og alment menneskelige emner, hvor hverdagens trængsler bliver udstillet på det grummeste. Det hele bliver serveret med flot musikalsk ledsagelse af vores tre mand store orkester Jørgen Lindahl, Jens Nonboe Andersen og Herman Juel. På scenen står Ditte Bille, Gunnar Ebbesen, Herman Juel, Helle Kjær, Kirsten Leth og Paul Erik Dyssegaard Styrk. Vi glæder os til at se jer! REVY Sted: Baghusets teatersal Dato: Fredag den 8., lørdag den 9., torsdag den 14. og fredag den 15. april Tid: Kl. 20 Entré: 150 kr. + gebyr via billetnet

Gratis rygestoprådgivning ”Kom & Kvit” Ved tilmelding får du en personlig samtale med en rygestop-rådgiver, som sammen med dig lægger en plan for dit rygestop. Skovlundekoret afslutter sin sæson med en cafe-koncert i Baghuset onsdag den 27. april. Temaet for vores forårsprogram er ”Den danske sang”. Programmet er sammensat af nogle af de bedste sange fra vores danske sangskat blandt andet et potpourri over sange af Carl Nielsen, ”Den blå

anemone” af Kaj Munk/Eigil Harder, ”Vårvise” af Sebastian, og mange andre. Publikum vil også få lejlighed til at synge med på de mange fællessange. Efter koncerten er der mulighed for at få en hyggelig snak omkring vores koncert, og der bliver mulighed for at stille spørgsmål og få uddybet vores musikvalg.

Dørene åbnes en halv time før koncerten. Der kan købes vin, øl og vand. KOR-KONCERT Sted: Baghuset Dato: Onsdag den 27. april Tid: Kl. 19.30 Entré: Gratis

Du kan modtage sms, mails og telefon- opringninger. Når du har tid og lyst, kan du deltage i de ugentlige rygestopmøder i SundhedsHuset, Gl. Rådhusvej 13, hver mandag kl. 16-17.30. Når du har tilmeldt dig, bliver du ringet op af en rygestoprådgiver, hvor I aftaler første møde. Mere info og tilmelding på ballerup.dk/sundhedshuset

11


12

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

+ + + + + + + + + + + + + + + + + +

ARRANGEMENTER Gud og spaghetti

SKOVVEJSKIRKEN TIRSDAG DEN 5. APRIL KL. 17 Tag ungerne med og lyt til Bibelens store fortællinger, som fremføres legende og med humor. Vi synger salmer fra børnesalmebogen og Ballerup sogns Børne- og Ungdomskor medvirker. Bagefter aftensmad i selskab med andre børnefamilier. Gratis for børn, voksne 25 kr.

Touché – elegante vokaler, der swinger Jazz-musik i Ballerup Kirke med københavnsk succes-ensemble.

Trekanten

SKOVLUNDE KIRKE TIRSDAG DEN 5. APRIL KL. 10 Denne gang tager vi på kirkebesøg. Det er gratis at deltage, og der er ingen tilmelding.

Gud og pasta

MÅLØV KIRKE TIRSDAG DEN 5. APRIL KL. 17 Gudstjenesten vil som altid være børne- og familievenlige, men naturligvis er alle, der har lyst, meget velkomne til at deltage. Bagefter spiser vi pasta og kødsovs i Sognegården og byder på kaffe/te. Gratis for børn, voksne 20 kr.

Sorggruppe

SKOVVEJSKIRKEN TORSDAG DEN 7. OG 28. APRIL KL. 15.30-17 Har du mistet en nær pårørende inden for de sidste måneder, og tror du det kan give dig noget at mødes med andre i samme situation, så kontakt sognepræsterne Laila Bomose eller Inge Meibom. Samtalerne, som er fortrolige, finder sted ca. hver 3. uge.

Seniorklubben mødes

SKOVLUNDE KIRKE ONSDAG DEN 13., 20. OG 27. APRIL KL. 12.30 Vi mødes hver onsdag i Pejsestuen og begynder med at spise vore egne medbragte madpakker. Derefter er der forskellige aktiviteter, herunder kaffe, sang fra Højskolesangbogen og aktuelt kvarter, hvor en af kirkens præster kommer og fortæller om noget aktuelt. 20 kr. inkl. kaffe.

Måløv Sogns Menighedsplejes årsmøde

MÅLØV SOGNEGÅRD TORSDAG DEN 14. APRIL 19 Menighedsplejen afholder årsmøde, hvor bestyrelsen beretter om det forgangne år. Regnskabet gennemgås, og bestyrelsesmedlemmer og suppleanter vælges. Bagefter bydes på hygge, snak, ost og rødvin. Alle er velkomne.

Gud og spaghetti

HEDEGÅRDSKIRKEN TORSDAG DEN 14. APRIL KL. 17-19 Vi starter med en hyggelig gudstjeneste i børnehøjde, og bagefter samles vi i menighedssalen for sammen at spise børnevenlig mad. Efter måltidet er der mulighed for at børnene kan lege, mens der er kaffe og te. Gratis for børn, voksne 30 kr.

Litteraturklub

MÅLØV SOGNEGÅRD TIRSDAG DEN 26. APRIL KL. 19.30 Vi tager udgangspunkt i månedens valgte bog, ”Stadig Alice” af Lisa Genova og taler derudfra om livet, kærligheden, nuet og om alt det, der ligger udenom og midtimellem, men indimellem også om så meget andet.

Menighedskor

BALLERUP PRÆSTEGÅRD TORSDAGE KL. 19.30-21.30 Koret ledes af organist Martin Norddahl og henvender sig til alle. Tidligere korerfaring er en fordel. Vi synger fra salme - og højskolesangbogen, ligesom der vil blive præsenteret enkle, flerstemmige satser. Der vil blive arbejdet med klang, intonation, frasering og musikalsk udtryk.

Når det københavnske vokalensemble Touché går på scenen, slår publikum ørerne ud til smukke ballader, bragende bigband-klassikere og et nyere tonesprog med afsæt i jazz’en. Med inspiration fra 1970’ernes legendariske vokalgruppe, Singers Unlimited, byder ensemblets 12 unge sangere på elegante vokalharmonier, forrygende scat-soloer og swingende, iørefaldende

jazz. Oplev nye fortolkninger af amerikanske og danske evergreens. Bliv mindet om charmerende jazzklubber i New York og legender som Ella Fitzgerald, Charlie Parker og The Count Basie Orchestra. Touché, der er under ledelse af Jesper Holm, har høstet stor anerkendelse både i Danmark og i udlandet. Gruppen har eksisteret i mere end 15 år, været vidt omkring, vundet flere internationale konkurrencer samt udgivet to cd’er

På musikalsk rejse Fiolministeriet tager publikum med på en dynamisk og svingende tur, så folk øjeblikkeligt begynder at vippe i takt til musikken. Trioen har brugt den klassiske kombination af strygeinstrumenter og ført den ind i folkemusikkens verden og derved skabt deres eget musikalske univers. Resultatet er en oplevelse af intensitet, rå energi og smukke sange.

De har bl.a. spillet på Folk-Baltica i Flensborg, Førde Festival i Norge og været de bærende kræfter i det store Seaquins projekt, som optrådte på Tønder Festival og Celtic Connections i Glasgow.

Trioen blev dannet i 2007 og har siden slået deres navn fast over hele Europa og er kendte som nogle af de dygtigste på den danske folkemusikscene.

KONCERT Sted: Måløv Kirke Dato: Søndag den 10. april Tid: Kl. 15. Entré: Gratis

Fiolministeriet består af Ditte Fromseier, bratsch, violin, guitar og sang, Kirstine Elise Pedersen, Cello og Kirstine Sand, violin og sang.

og en ep, og senest har ensemblet været i USA, Canada og Tyskland. Sangerne kommer primært fra musik- og konservatorieuddannelserne i Danmark og Sverige. Se mere på www.touchejazz.dk, og besøg Touché på Facebook. JAZZKONCERT Sted: Ballerup Kirke Dato: Søndag den 10. april kl. 15, Entré: Gratis


KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

+ + + + + + +

Hellige og uhellige helgenhistorier Månedsfesten begynder med en kort altegangsgudstjeneste. Herefter mødes vi i Pejsestuen. Tidligere sognepræst i Vangede Kirke Jakob Rönnow kommer og fortæller under overskriften ”Hellige og uhellige helgenhistorier” om, hvad forskellige navne og betegnelser skjuler af festlige eller voldsomme historier fra kirkens og kristendommens første tid.

Blandt andet om Hubertusjagt, Albani-øl, Syvsovere, San Francisco, Bror Kalles Kapel, Mortens Aften, Jomfruøerne, Valentine’s Day, Montmartre, Sct. Georgsgildet og Julemanden! Skovlunde Kirke onsdag den 6. april kl. 13.45, gratis/ kaffe og kage 20 kr.

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

April 2016

Fredag den 1. april kl. 20.00 Viseaften Helle Buus og Bent Holm, Almer og Britt, Bjarne med sønner og et par flere stiller denne aften op i Baghuset og spreder glæde til jer alle, den sidste aften i denne sæson. Vi åbner dørene kl. 19:00 og musikken starter kl. 20:00 Tilmelding til Karen Jensen 14 dage før viseaften, mail: viseaften@gmail.com eller pr. tlf: 28 91 09 72 Entre: 35 kr. for medlemmer, 100 kr. for gæster. Lørdag den 2. april kl. 20.00 Guns & Roses Jam Guns n roses-jam er en hyldest til det oprindelige band fra slutningen af 80érne. De går på scenen og kickstarter festen med et vaskeægte rock n´roll show. Support: ”Monster of Rock Jam” – Rocklive husband De spiller som udgangspunkt Rock klassikere som vi alle kender og kan skråle med på, numre fra bands såsom Whitesnake, Guns ’N’ Roses, Scorpions, Twisted Sister og meget mere…. Entré 120 kr. for gæster /100 kr. for medlemmer. Find Rocklive på FACEBOOK Onsdag den 6. april kl. 19.30 Onsdagsbal. Mimrebanden spiller op til legendarisk onsdagsbal Entre 25 kr.

Få tøjdyret med i Noahs ark Kom til gudstjeneste for hele familien i Skovlunde Kirke ved FDF og Sognepræst Karsten Lundbeck Garne. Vi skal høre om Noahs ark. Noah havde jo mange forskellige slags dyr med i arken, og hvis man tager sit tøjdyr med i til gudstjenesten, får det også lov at komme en tur i arken. Efter gudstjenesten spiser vi sammen og der er tid til hygge og leg og en lille forfriskning

for de små, mens der er en kop kaffe og te til de voksne. Skovlunde Kirke tirsdag den 12. april kl. 17.30, gratis.

Torsdagscafeer i præstegården Den 7. april: Erik Brix Petersen om kunsthåndværkerne og myterne på Holmegaard Glasværk gennem 187 år. Hvad fik Henriette Danneskjold Samsø til at anlægge et glasværk på kanten af Holmegaard mose i 1825? Der vil være mulighed for at se og føle på mange af de forskellige glasting. Den 14. april: Marian Hill om H.C. Andersen og kristendommen. Vi kender alle H.C. Andersen - eller gør vi? Han var meget optaget af sin tro og sit forhold til Gud. Det skinner igennem i det meste af det, han skrev. Vi skal bl.a. høre om Den lille pige med svovlstikkerne, Historien om en moder og Pigen, der trådte på brødet. Den 21. april: Kristian Østergaard om Karen Blixen - mesterfortælleren og mennesket. Karen Blixen er den betydeligste skønlitterære forfatter i Danmark i det 20. århundrede.

8, 9, 14, 15. april kl. 20.00 BAGHUSREVYEN I DEN SYVENDE HIMMEL! Vi stiger helt op i de øverste sfærer, der hvor man skiller godt fra ondt; skæg fra snot; klinten fra hveden; skyen fra fedtet (eller omvendt afhængig af, hvilken kur man pt. er på). Vi er ved Perleporten, hvor den strenge, men retfærdige Skt. Peter, og hans venlige, men også retfærdige og højeffektive crew, møder dig på dommens dag! Her hvor alle synder bliver lagt på vægten og målt mod de gode gerninger, og hvor man kan risikere at blive sendt retur til en uvis fremtid eller det, der er værre. Entre 175 kr. på www.billetnet.dk Onsdag den 20. april kl. 14.00 ”Fra alverdens brændpunkter” Øjvind Kyrø, et navn de fleste vil kunne genkende. Journalisten, forfatteren, reporteren og krigskorrespondenten, som i mere end 30 år har besøgt mange af de værste brændpunkter især i Afrika og Latinamerika og har refereret til både TV - radio og dagspresse. Der serveres kaffe og te med hjemmebagte boller og lagkage for kun 40 kr. Arr. C-Klubben Torsdag den 21. april kl. 20.00 Feel the rythm Nogle af musikskolens bedste og mest øvede elever spiller denne aften sammen med et lærerorkester. Repertoiret vil være i grænselandet af soul, rock, pop og jazz. Fri entre Fredag den 22. april kl. 20.00 Mads Vinding-Margrete Grarup-Carsten Dahl-Niclas Campagnol Denne kvartet giver en intimkoncert med jazz som omdrejningspunkt og uundgåelige strejf af blues, spirituels og hvad der nu måtte opstå i øjeblikket af stemninger og udtryk. Entrè: 80 kr. for medlemmer / Gæster: 120 kr. www.ballerupjazz.dk Lørdag den 23. april kl. 20.00 Baggårdscaféen Oplev noget af det bedste fra Ballerups Undergrund.. Følg med på facebook.com/2750ung Arrangeret af Ballerup Ungdomsråd & Mere Monitor Fri Entré

I foredraget fortælles om hendes dramatiske og sorgfulde historie, samt om hvad hendes historier handler om. Den 28. april: Forårsafslutning med andagt i Ballerup kirke kl. 12 ved Laila Bomose. Derefter stor frokost med kaffe i Præstegården. Tilmelding nødvendig. Pris 100 kr. Præstevænget 2A, Ballerup kl. 13.30-16, gratis/kaffe og brød 10 kr.

Onsdag den. 27. april kl. 19.30 Cafe-koncert. Skovlundekoret afslutter sin sæson med en cafe-koncert Temaet er ”Den danske sang”. Programmet er sammensat af nogle af de bedste sange fra vores danske sangskat. Programmet består blandt andet af et potpourri over sange af Carl Nielsen, ”Den blå anemone” af Kaj Munk/Eigil Harder, ”Vårvise” af Sebastian, og mange andre. Gratis Entre Fredag den 29. april kl. 20.00 Time Out Rock´n´roll - Pop - Sing Along i topklasse. Hits fra de sidste 50 år serveret med charme selvtillid og lækkert hår. Fri Entré

www.ballerup.dk/baghuset

Spillestedet Baghuset - Sct. Jacobsvej 1c - 2750 Ballerup - Baghuset@balk.dk

13


14

KIG & LYT APRIL 2016 KIG & Logo - bruges til store annoncer, flyers mm

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

WWW.BALTOPPENLIVE.DK � TLF 4477 3060 (10-15) � BALLERUP 5 min fra S-toget \ Gratis parkering Søndag 3/4 15:00 - TEMA - teater i Baltoppen

SØNCK EN GANG

Fredag 15/4 20:00

HUXI BACH - VALG

TEATER GYDA

En kabaret om Grethe Sønck Kabareten er en hyldest til Grethe Sønck, hele Danmarks Grethe, men også til den folkelighed som Grethe var så flot en eksponent for. Hun slog om nogen ’et slag for det gode humør’ Caféforestilling inkl. kaffe & kage 260,- / 125,- for unge under 25 år

Ny t one man show fra den charmerende satiriker Hvilke politikere skal vi vælge? Hvad skal vi se i fjernsynet? Hvad skal vi tro på? Hvem skal vi tro på?

280,-

Logo - postkort, små -annoncer mm Onsdag 6/4 19:30 - TEMA teater i Baltoppen VARMESTUEN

Søndag 17/4 15:00

SWINGTIME MED OVERRASKELSER

FOLKETEATRET

En lettere forhutlet, romantisk historie af Anna Bro Medvirkende: Margrethe Koytu, Hans Henrik Clemensen, Kristian Holm Joensen, Christine Exner, Andreas Berg Nielsen, Lars Topp Thomsen, Lykke Sand Michelsen m.fl.

Big Blue Band vil sammen med deres kapelmester Tonni Jensen levere god og swingende bigband musik. Ud over at akkompagnere gæstesolisterne vil de også præsentere orkestrets faste vokalister, Krestine Havemann og Jesper Brun Pajor

260,- / 125,- for unge under 25 år

120,-

Torsdag 7/4 19:00

Tirsdag 19/4 19:30

NORDIC FIDDLERS BLOC (UK/SE/N)

SIMON TALBOT - MR. COPENHAGEN Baltoppen LIVEs 25 års jubilæumshow

Er Simon Talbot blevet for voksen og københavnsk? Simon Talbot gør op med sig selv i sit tredje one man-show Det erlogo tid til -selvransagelse! Lille bruges til fx fælles annoncer hvor 240,-

der er flere afsendere, brevpapir mm

Livsbekræf tende transregionale violinister The Nordic Fiddlers Bloc består af nordmanden Olav Luksengård Mjelva, svenskeren Anders Hall og shetlænderen Kevin Henderson Skotsk/Irsk Musikscene 140,-

25 ÅRS JUBILÆUMSMÅNED APRIL 2016 Torsdag 21/4 20:00

Fredag 8/4 20:00

THE MINDS OF 99 – LIBER TOUR

Baltoppen LIVEs 25 års jubilæumskoncert Ekstremt medrivende koncert. Én af de sjældne, hvor man føler at der opstår noget enestående mellem band og publikum

BRIGHT SPARKS (UK) + NORTHERN ASSEMBLY (FO/UK/DK)

Stemningsskabende, melodisk og akustisk folk-musik Bright Sparks, brillerer råt og akustisk med guitar, legetøjsklaver, guitarkuffert som tromme og 2 stemmer

150,-

180,-

Lørdag 9/4 20:00

Søndag 24/4 13:30 – 15:30

Baltoppen LIVEs 25 års jubilæumskoncert

Teaterforeningen TEMA samt Baltoppen LIVE præsenterer den kommende teatersæsons sceneprogram for trofaste og nye medlemmer. Man kan denne hyggelige eftermiddag få kaffe, kage og underholdning, samtidig med at man bestiller sine billetter med klækkelige medlemsrabatter

POVL DISSING & BENNY ANDERSEN Poetisk partnerskab i højeste potens Jens Jefsen: bas | Morten Lund: trommer 190,-

TEATERBILLETDAG

Fri entre,-

Søndag 10/4 15:00

Torsdag 28/4 20:00 + Fredag 29/4 20:00

Baltoppen LIVEs 25 års jubilæumskoncert I samarbejde med Måløv Musikforening præsenterer Baltoppen LIVE klassik koncert med Royal Danish Brass

Skærp dine perceptuelle receptorer #solodans #lys-&lydinstallation #artmovie ’Zoom’, en intens interaktion mellem dans, lys og lyd i et forsøg på at stoppe tiden. Efter pausen vises dansefilmen ’Story of…

160,-

135,- Få rabat: teaterbilletter.dk

Onsdag 13/4 20:00 Torsdag 14/4 20:00

Torsdag 28/4 20:00

ZOOM & STORY OF … LOCATION X (FIN)

ROYAL DANISH BRASS

PRISMS

CHRISTIAN FUHLENDORFF

BENOÎT LACHAMBRE OG MONTRÉAL DANSE (CDN)

Årets bedste canadiske danseforestilling 2014

Det er ligegyldigt hva’ andre tænker, ikk?

“Det er farverigt, fantastisk, foruroligende, erotisk, udfordrende, manipulerende og endda underholdende” Dance Int.

FBI-komikeren Christian Fuhlendorff kommer atter forbi Baltoppen LIVE med sit nyeste stand-up show

205- Få rabat: teaterbilletter.dk

275,-

ONSDAG TORSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG

2/11 3/11 3/11 4/11 5/11

20:00 14:00 20:00 20:00 20:00

SCATTERED

EN ME USANDS TEORREGN A F YNL KOMMER IGE ØJEBLIK KE TI I EFTE L BALLERUP RÅRET 2016

af MOTIONHOUSE (UK)

Det engelske dansekompagni Motionhouse tog Baltoppen LIVEs publikum med storm, da de spillede 5 udsolgte sale med jordskælvsdramaet BROKEN i april 2015. Nu kommer de igen med forestillingen SCATTERED SCATTERED dykker ned i vandets vildskab når de 7 dansere fordyber sig i havet, tumler ned et vandfald, gisper af tørst under en brændende sol, surfer på en tsunamibølge og glider på en gletcher i det smukke artiske landskab.


KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

Hvis du vil wwwidere Pladsen i kig&lyt er begrænset. Derfor bliver vi ofte nødt til at bringe omtaler i forkortede uddrag. Har du lyst til at vide mere om arrangementet eller foreningen bag, kan du ofte læse videre på nettet. Og her på siden bringer vi genvejene. Er der en klub, forening eller andet, du mener skal med på listen, så send en mail til kig&lyt@balk.dk. Vi bringer den opdaterede liste så ofte så muligt i bladet. Husk også, at du kan indskrive dit arrangement eller finde et arrangement på den digitale platform kultunaut. Du finder den på forsiden af ballerup.dk, hvor de aktuelle arrangementer også vil blive vist. KOMMUNE Ballerup Kommune Ballerup Bibliotekerne Ballerup Museum SundhedsHuset Ballerup Musikskole Ballerup Ungdomsskole

ballerup.dk bib.ballerup.dk ballerupmuseum.dk ballerup.dk/sundhedshuset ballerupmusikskole.dk bask.dk

MOTION Ballerup Wildhorse Linedancers Ballerup Linedance Ballerup Atletik Klub Ballerup Tennis Klub Svømmeklubben Triton Motions- og Atletikklubben Puls96 Ballerup Folkedanserforening Ballerup Orienteringsklub Cyklistforbundet (Lokalafdeling)

wildhorse.dk balleruplinedance.dk ballerup-ak.dk btk.dk tritonswim.dk puls96.dk ballerupfolkedanserforening.dk ballerup-ok.dk cyklistforbundet.dk/bms

MUSIK Ballerup Jazzklub Måløv Musikforening Visens Venner Ballerup Ryttergårdens Spillemænd Gospelkoret Joyces Lady Marmalade Band Magiba mandolin- og guitarorkester

ballerupjazz.dk maaloev-musikforening.dk visensvennerballerup.dk ryttergaarden.com joyces.dk LadyMarmaladeBand.dk magiba.dk

KUNST Måløv Kunstforening Ballerup Kunstforening Smedien Kunst og Håndværk

maaloevkunstforening.dk ballerup-kunstforening.dk bricksite.com/smedien

KIRKER Ballerup Kirke Skovvejskirken Måløv Kirke Skovlunde Kirke Vestkirken Hedegårdskirken

ballerup-sogn.dk ballerup-sogn.dk maalovkirke.dk skovlundekirke.dk pederstrup-sogn.dk pederstrup-sogn.dk

SCENE Teatergruppen KLIMA Baltoppen LIVE Baghuset Ballerup Super Arena Skovlunde Byteater

teatergruppenklima.dk baltoppen.dk ballerup.dk/baghuset ballerupsuperarena.dk skovlundebyteater.dk

ANDET Ballerup Multikulturelle Forening Baltoppen Bio Grantoftegaard Skovlunde Lokalråd Måløv Bylaug Ballerup Kræmmerfestival

bmf-multikultur.dk baltoppenbio1-2.dk grantoftegaard.dk skovlunde.dk maaloevbylaug.dk kraemmerfestival.dk

TLF. 44 64 32 32 - Baltorpvej 20 - www.baltoppenbio1-2.dk

Aprils specialforestillinger

Baby bio

OGSÅ I 3D

– 1. april kl. 10 viser vi Carol

Ballerup børneklub 14. APRIL

7. APRIL 7. APRIL 10.APRIL 14.APRIL

– 3. april kl. 10 viser vi Bien Maja

Senior bio

– 4. april kl. 12 viser vi Carol.

MIDDAG OG FILM

DOX-BIO

DOBBELTPROGRAM

OGSÅ I 3D

BRITISK LØRDAG 2.APRIL

kl. 16.30: EDDIE THE EAGLE kl. 18.30: Middag Engelsk Buffet 21. APRIL 28. APRIL 28.APRIL kl. 20.00: Forpremiere på A LADY IN 21. APRIL THE VAN

20. APRIL

14.APRIL 7. APRIL

KUN 345 KR

OPERABIO - Vi viser i april……

10. april kl. 12. Metropolitan Opera, Puccinis Manon Lescaut, m. Kristine Opolais og Jonas Kaufmann 17. april kl 12. Royal Opera House, Adolphe Adams Giselle, m. Barry Wordsworth og Marianela Nuñez

Ændringer kan forekomme - Se spilletider og HELE programmet på biografens hjemmeside. Få Ugens Program hver uge i din mail: Tilmelding på biografens hjemmeside

15


16

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

2016

KIG

Prøv foto-orientering

&

LYT

APRIL

2016

KIG

&

LYT

APRIL

DET SKER PÅ BALLERUP MUSEUM

Ballerup Orienteringsklub inviterer til sjov motion på Find Vej Dagen lørdag den 30. april.

På pilgrimsfærd - særudstilling Har du lyst til at lære din by at kende på en sjov og anderledes måde, så mød op på Kirketorvet i Ballerup lørdag den 30. april. Her kan du og din familie deltage i landets vel nok sjoveste motionsdag. Et orienteringsarrangement for hele familien, hvor der bliver budt på lidt af hvert for både store og små. Det gælder om med et kort og et antal spændende fotos i hånden at finde vej til de rigtige steder rundt om i bymidten. Der er frit valg mellem to ture, en let på 2 km og en

noget mere udfordrende på 3 km. Find din egen rute ved at gå eller løbe, alene eller sammen med resten af familien. Husk at tage din smartphone med, for så kan du også prøve de quizzer, der hører med til banerne. Kl. 15 trækkes der lod om præmier. Deltagerne er også med i en landsdækkende konkurrence. Hvad man her kan vinde, afsløres på dagen. Alle børn får et diplom og bliver tilbudt et gratis tre måneders medlemskab i Ballerup Orienteringsklub.

”Find vej i Danmark” er en forenklet udgave af orientering - en slags skattejagt, der bringer dig gennem skoven, parken eller byen på jagt efter poster. Bag “Find vej i Danmark” står Dansk Orienterings-Forbund, Naturstyrelsen, Friluftsrådet og Danmarks Idrætsforbund. Læs mere på findvejdagen.dk FOTO-ORIENTERINGSDAG Sted: Kirketorvet, Ballerup Dato: Lørdag den 30. april Tidspunkt: Start mellem kl. 13 og 14, Pris: gratis

Find Vej Dagen i Pederstrup

Særudstillingen fortæller om pilgrimsvandringens historie fra middelalderen og op til vore dage samt tilknytningen til Ballerup. Hovedfortællingen i udstillingen findes i særudstillingslokalet på Pederstrupgård. I de to andre permanente udstillinger på gården, finder man spots, der fx trækker tråde op til nutiden, til andre religioner eller markerer sammenhængen mellem de permanente udstillinger og pilgrimstemaet. I udstillingen om Ballerups historie kan man blandt andet stifte bekendtskab med Jakobinerordenen i Ballerup - en kulturpris, der blev uddelt i 1970erne og 80erne.

Historisk Søndagssalon – pilgrimsvandringer

I Pederstrup er et helt nyt Find Vej projekt på trapperne, og det indvies på Find Vej Dagen med et arrangement for hele familien. Ballerup Orienteringsklub sætter på dagen en sprintbane op, hvor der løbes mellem poster på tid. Klubbens medlemmer hjælper jer i gang og uddeler medaljer og diplomer til de deltagende børn. Man kan også prøve fotosafari, eller gå eller løbe en af de to nye faste ruter i Pederstrup, hvor man ved hjælp af kort finder poster i og omkring Pederstrup, og samtidig kan lære områdets dyr at kende, eller bruge telefonen til at

I museets åbningstid Middelalderkirkerne i Ballerup og Måløv er Ballerup Kommunes ældste bygninger. Begge kirker var i middelalderen indviet til Sankt Jakob. Sankt Jakob var pilgrimmens og de vejfarendes beskytter. På hans hat havde Sankt Jakobs ibskallen, der var symbol på pilgrimsfærden til Santiago de Compostela i Nordspanien. Sidste forår fik Ballerup også en pilgrimsrute gennem lokalområdet.

Søndag den 17. april kl. 14-17 Tag med på pilgrimsfærd til Santiago de Compostela, når Ballerup Historiske Forening og museet inviterer til Historisk Søndagssalon i forlængelse af udstillingen ”På pilgrimsfærd”. Eftermiddagen byder på tidligere borgmester Ove E. Dalgaards personlige og nutidige beretning om at gå Caminoen. I pausen viser Brian Schønberg, der er specialestuderende i teologi rundt i udstillingen.

høre en spændende beretning om livet i landsbyen for 100 år siden. I bålhuset står Skoletjenesten Pederstrup for aktiviteter og hygge for hele familien og

byder på lidt at drikke efter anstrengelserne. Bålhuset ved Ryttergården lørdag den 30. april kl. 10-12, gratis.

Prøv orienteringsløb Der er træning for børn og unge hver mandag kl. 17.30 - 19.00 i Hareskoven med start fra Ballerup Orienteringsklubs klubhus, Egebjerghuse 27, 2750 Hareskoven. Børn og unge er velkomne, gerne i selskab med forældre. Kom og prøv det nogle gange for at se, om det er noget for dig.

Eftermiddagen afsluttes med stemningsfuld middelaldermusik med Virelai. Undervejs serveres kaffe, kage og forfriskninger. Entré 60 kr. Gratis for medlemmer af Ballerup Historiske Forening. Tilmelding på tlf. 4497 1113 eller mail: ballerupmuseum@balk.dk

Fakta Fonden Grantoftegaard Pederstrupvej 69, 2750 Ballerup Tlf. 4477 3711 Email: grantoftegaard@ grantoftegaard.dk www.grantoftegaard.dk Ballerup Museum Pederstrupvej 51-53, 2750 Ballerup Tlf. 4497 1113 Email: balleupmuseum@balk.dk www.ballerupmuseum.dk

Åbningstider: Tirsdag - fredag kl. 10-15 Åbent søndage kl. 11-15 Ballerup Folkedanserforening Ryttergaarden Pederstrupvej 49, 2750 Ballerup www.ballerupfolkedanserforening.dk Naturvejleder Camilla Lindberg Ryttergaarden Pederstrupvej 49 2750 Ballerup Email: clb@balk.dk

2016

Kig&lyt (april 2016)  

Kig&lyt udgives af Ballerup Kommune og omtaler gratis de kulturelle, ikke-kommercielle arrangementer, der foregår i Ballerup Kommune den kom...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you