Bakery Next 12 2023

Page 1

Iba, de toonaangevende vakbeurs voor bakkerij en zoetwaren, ontvangt van 22 tot en met 26 oktober weer de wereldwijde bakkerijbranche in München. In vijf dagen en in maar liefst tien hallen ontmoet de bezoeker internationale experts en zijn er talloze innovaties te bewonderen. Lees alles over de beurs op pagina 14.

Vakmanschap en innovaties op bruisende vakbeurs Broodway

Broodway, van 24 tot en met 27 september in Kortrijk, is dé vakbeurs voor bakkers, banketbakkers, chocoladebewerkers en ijsbereiders. Met Bakery Next heb je gratis toegang.

Lees verder op pagina 4

Voor banketbakker Lex Verkley staat de winkel op één

Sinds hij werd getroffen door een herseninfarct, is Lex Verkley zich ervan bewust dat hij zijn bedrijf verkoopklaar moet hebben. Zijn winkel is daarbij zijn absolute oogappel.

Lees verder op pagina 7

Borgesius gebaat bij deelname aan Bedrijfsontwikkelplan

In 2022 deden 14 bakkerijen mee aan de pilot Bedrijfsontwikkelplan van stichting Bakkracht. Er komt nu een vervolg. Hans van Scherpenzeel van Bakkerij Borgesius is enthousiast.

Lees verder op pagina 18

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND 12 Jaargang 13 | Week 36 | 2023 | Nummer 12

En weer door!

Wat ging ie snel hè? Die zomer. Met uitzondering van de ijsmakers onder onze lezers, hoop ik dat jullie allemaal enigszins tot rust hebben kunnen komen de afgelopen tijd. Uiteraard met behoud van goede omzet, maar ook met de gelegenheid zelf even neer te ploffen op een terras dichtbij of ver weg.

En dan nu weer door! En hopelijk boordevol hernieuwde energie. Bakery Next kijkt in deze editie namelijk vooruit naar de beurzen

en events die ons binnen de foodbranche te wachten staan.

Zo is er Iba, van 22 tot en met 26 oktober in München. Deze beurs belooft vijf dagen lang en in maar liefst tien hallen een waar spektakel te worden.

Ruim een maand later, van 28 tot en met 30 november, lonkt in Frankfurt Fi Europe. Er worden 25.000 bezoekers en 1.200 exposanten verwacht.

Al eerder barst Broodway los, van 24 tot en met 27 september in Kortrijk Xpo, België. Het is dé

vakbeurs bakkers, banketbakkers, chocoladebewerkers en ijsbereiders. Wist je dat je er gratis toegang krijgt met onze actiecode? Kijk op onze Broodway-pagina’s, verderop in deze krant.

En er is meer. Ik hoef de bekende Beko Najaarsdagen op 18 en 19 september waarschijnlijk niet eens meer te noemen, die staan al in je agenda. Heeft die nog een aantal gaatjes? Raadpleeg dan onze evenementenkalender ‘What’s Next’ voor leerzame bijeenkomsten, beurzen en cursussen, waarmee je je (spaarzame) uurtjes buiten de bakkerij zou kunnen vullen.

Zei ik al dat ik hoopte dat je boordevol energie uit deze zomer bent gerold? Maak er een inspirerend najaar van.

Het boek is voor €14,95 (inclusief btw en exclusief verzendkosten) online verkrijgbaar via www. stoere-ideeen.nl, www. rouxcommunicatie.nl en www.concreetadvies.info.

auteurs voor uit eten gaan en hun beroepsmatige interesse in menukaarten. Sinds 2018 geven Roemaat en Venekamp workshops en lezingen en adviseren ze ondernemers bij het samenstellen van menukaarten. Sinds 2017 werken ze samen onder de noemer ‘Boost je omzet!’

Het inspiratieboek is in eigen beheer uitgebracht door de auteurs, met dank aan Foods.nl.

Boost je menukaart! Voor elke kaart een idee, Bianca Roemaat & Petra Venekamp. ISBN 978-90-823031-7-9.

Voor elke ondernemer die maaltijden serveert, van restauranteigenaar tot bakkerij met lunchkaart, is er nu het eerste menukaarthandboek met tips en checklists. Horecaexperts Petra Venekamp en Bianca Roemaat hebben onlangs het boek ‘Boost je menukaart! Voor elke kaart een idee’ uitgebracht.

Hierin laten ze zien hoe je als horecaondernemer meer geld verdient met je menukaart en hoe je gasten een betere beleving biedt. ‘Het maken en samenstellen van de menukaart is voor veel horecaondernemers vooral een culinaire vingeroefening geworden. Dat vinden we jammer. Verdiep je eens in hoe en waar je gerechten, dranken en prijzen op de kaart zet’, adviseren horeca-

journalist Bianca Roemaat (Roux Communicatie) en horeca-adviseur Petra Venekamp (ConcreetAdvies).

Door extra aandacht te geven aan de opmaak, gerechtomschrijvingen, duidelijk en smakelijk taalgebruik, pricing, menu-engineering en door gebruik te maken van de psychologie achter de menukaart, kun je als horecaondernemer je kaart optimaliseren. Zo kun je meer geld verdienen en je gast een betere beleving geven.

TIPS EN CHECKLISTS De twee horeca-experts geven in hun eerste gezamenlijke boek voor elke kaart een idee. Met direct toepasbare tips, inspiratie, checklists en concrete ideeën voor acties, teksten en verschillende kaarten.

Terwijl Roemaat ingaat op

de communicatiekant van de menukaart, belicht Venekamp vooral de bedrijfseconomische aspecten.

De werkervaring van de horecajournalist en -adviseur vormen daarbij de voedingsbron. Daarnaast hebben de auteurs gebruikgemaakt van de resultaten van verschillende onderzoeken op het gebied van menukaarten.

‘Dit is het eerste Nederlandse inspiratiehandboek voor makers van menukaarten. We hopen hiermee niet alleen ondernemers, maar ook leerlingen in het horecaonderwijs te helpen bij het samenstellen van menukaarten.’

GEZAMENLIJKE PASSIE

Het idee voor het boek komt voort uit de gezamenlijke passie van beide

Mini Rex Multi met langmaker de meest compacte en flexibele kleinbroodstraat voor de ambachtelijke bakker

Bekijk de video:

Jaargang 13, week 36, 2023, nr. 12 Bakery Next, de vakkrant voor bakkend Nederland. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Verschijnt 18 x per jaar.

Uitgave van: Addictive Media Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek

Tel: 0515-432140 www.addictivemedia.nl

BE OUR NEXT FRIEND:

Nederland € 80,00 per jaar excl. 9% btw.

Extra nummer € 6,50 (excl. btw en verzendkosten) ‘Be our next friend’ kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Als vakkrant zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan er van uit dat u de krant ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt ‘Be our next friend’ steeds stilzwijgend met een jaar verlengd.

Redactie:

Aranka Klomp

E-mail: redactie@bakerynext.nl Twitter @bakerynext

Redactieadvies:

Pascalle Mulder, Frans Stommel, Ale Kor Riedstra en Jolanda van Voorthuizen

Aan dit nummer werkte mee:

Greetje Schuurmans

Verkoop:

André Schoppen

Tel: 0515-432140 / 06-16044131 andre@addictivemedia.nl

Wilfred Wubs

Tel: 0515-432140 / 06-20479538 wilfred@addictivemedia.nl

Edwin Schoenmaker

Tel: 0515-432140 / 06-81907601 edwin@addictivemedia.nl

Vormgeving: Bay6 Print Tel: 06-50212014 info@bay6print.nl

Druk: Rodi Media ISSN: 2212-8247

Disclaimer: De Redactie van Bakery Next stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht voor om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.

KÖNIG – GROOT

2
VAN DE REDACTIE
COLOFON
12 Borgesius gebaat bij deelname aan Bedrijfsontwikkelplan Er komt nu een vervolg. Hans van ScherpenVoor banketbakker Lex Verkley staat de winkel op één zijn bedrijf verkoopklaar moet hebben. Zijn Vakmanschap en innovaties op bruisende vakbeurs Broodway bakkers, chocoladebewerkers en ijsbereiders. Iba, de toonaangevende vakbeurs liefst tien hallen ontmoet de bezoeker
‘Menukaart is een ideaal verkoop-, communicatie- en marketingmiddel’

Top Bakkers Groep: ‘Samen sterk.

Samen trots op het ambacht’

Top Bakkers en Bakkers Brigade kondigen aan dat zij de krachten bundelen en samen de toekomst in gaan.

Bakkers Brigade wordt volledig onderdeel van de Top Bakkers Groep.

Zowel Bakkers Brigade als Top Bakkers leveren een breed assortiment dagvers brood en banket aan cateraars, horeca, groothandel, zorg en retail door heel Nederland.

Bakkers Brigade doet dat vanuit een centrale bakkerij met eigen logistiek en voorziet in de behoefte aan een landelijk dagvers assortiment. Top Bakkers beschikt over een netwerk van zestig bakkerijen en voorziet in de behoefte aan lokaal en regionaal dagvers assortiment.

Beide bedrijven hebben de ambitie om zo veel mogelijk mensen iedere dag te laten genieten van het lekkerste brood en banket. Door de krachten te bundelen onder de vlag van de Top Bak-

kers Groep kunnen ze deze ambitie nog beter invullen. ‘Samen zetten we een volgende stap naar een duurzame toekomst gericht op een optimale invulling van de wensen van de markt op het gebied van brood en

banket’, aldus de bedrijven in een gezamenlijke verklaring.

ZELFSTANDIG OPEREREN Top Bakkers en Bakkers Brigade blijven zelfstandig opereren binnen de Top Bakkers Groep. Daarnaast

zijn ook Almost Ready Frozen, Taart Brigade en Lunch Service Nederland onderdeel van de Top Bakkers Groep. Met Almost Ready Frozen wordt een aanvullend en specialistisch assortiment van bake-off en fully baked producten vriesvers geleverd.

Taart Brigade levert landelijk dagverse taarten en met Lunch Service Nederland kunnen landelijk vers belegde broodjes worden geleverd. ‘Zo kunnen we vanuit de Top Bakkers Groep het lekkerste brood en banket zowel lokaal, regionaal als landelijk leveren. Dagvers en vriesvers.’

Mark van der Breggen, Algemeen Directeur van Bakkers Brigade, zal toetreden tot de directie van de Top Bakkers Groep. Hij voert samen met Rob Besseling de directie over de groep, waarbij Rob de rol van CEO op zich zal nemen en Mark als CCO/ COO gaat werken.

Match met nieuw talent op Futuremakers

Na het succes van vorige jaren staan in oktober dit jaar vier edities gepland van Futuremakers, het matchingevent voor de bakkerij- en foodbedrijven die graag kennismaken met werkzoekenden en studenten. Futuremakers komt naar Vlaardingen (9 oktober), Ede (10 oktober), Eindhoven (11 oktober) en Leeuwarden (18 oktober).

De organisatie van de Futuremakers-events is sinds 2021 in handen van Stichting Bakkracht, het Nederlands Bakkerij Centrum en Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) in samenwerking met het onderwijs en het bedrijfsleven.

Banenmarkt Futuremakers heeft als doel om voor zo veel mogelijk matches te zorgen in de vorm van leerwerkplekken, stages, onderzoeksopdrachten en banen. Op de

events kunnen (bakkerij)bedrijven in één dag kennismaken met zo’n 150 enthousiaste studenten en werkzoekenden. Het matchen gebeurt op een laagdrempelige,

IN KLEINBROOD

Bescherm je personeelsgegevens

Veel mkb-bedrijven beschermen hun personeelsgegevens onvoldoende. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld identiteitsfraude. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Van Spaendonck onder ruim zevenhonderd mkb-bedrijven met maximaal vijftig medewerkers.

Ruim een derde van deze bedrijven weet niet welke regels er zijn voor het opslaan en delen van gegevens van sollicitanten en personeel. Volgens Van Spaendonck stuurt 55 procent van de respondenten gegevens van nieuwe medewerkers via e-mail naar een accountants- of adminis-

tratiekantoor. Daarbij worden ook persoonsgegevens meegestuurd, zoals BSN-nummers.

Van de respondenten geeft 53 procent aan dat ze nog fysieke personeelsdossiers hebben. Bij 11 procent ligt dat niet op een afgesloten plek. Fysieke dossiers mogen niet voor iedereen toegankelijk zijn. Bij bedrijven die wel een digitaal dossier hebben, wordt dat in ruim 60 procent van de gevallen bewaard op een harde schijf of Google Drive. Risico’s ontstaan als anderen ook toegang hebben, de gegevens niet versleuteld zijn of een harde schijf bijvoorbeeld gestolen kan worden.

ontspannen manier en met een hapje en een drankje.

Meer weten of inschrijven? futuremakers.nu

| 3 König Benelux I De Vort 2a I 4225SJ Noordeloos I NETHERLANDS +31.183.6828.68 I info_nl@koenig-rex.com KGV opmaat gemaakte hoge snelheidslijnen voor industrie www.konig-rex.nl
Bekijk de video: www.covekaschoonmaak.nl • 038-3333152 REINIGING REPARATIE REVISIE HAAL- EN BRENGSERVICE • LEENSERVICE SNEL - VAKKUNDIG - HYGIENISCH COVEKASCHOONMAAK SHOP.NL WEBSHOP IN BAKKERIJGEREEDSCHAPPEN BROODWAGENS, PLATEN, KOPPELS, WERKTAFELS, OVENWAGENS ENZ. TWEEDEHAND S MATERIALEN Uw specialist in reiniging van bakkerijgereedschappen VAN AL UW: • BROODWAGENS • OVENWAGENS • PLATENWAGENS • KRUISREKWAGENS • BAKPLATEN • BROODKOPPELS ETC. Aert van der Goesstraat 24 Den Haag | 070 33 88 66 2 | info@philippegalerne nl | philippegalerne nl

Puur vakmanschap, innovaties en een onvergetelijke beleving op Broodway

Academy chefs Dries Delanghe en Christa Muyldermans met respectievelijk Creatief met cacaopoeders en The New York Roll, Romy Uijen van Dawn Foods Benelux met Vegan Bolgebakjes, Joeri Vandekerkhove van Pastry In Motion samen met Brent Maes, Dré Eversteijn en Arco Kruik van Debic met respectievelijk Eindejaarspatisserie met Debic Room Plus Mascarpone en Plantaardige/vegan ijs. En dat is nog maar een greep.

Op dinsdag 26 september ziet u Alexandre Laumain, Meilleur Ouvrier de France aan het werk

en Laurie Mesmaeker samen met coach Serge Alexandre op Broodway hun laatste training af voor zij als de Belgische afgevaardigde ploeg hun kleuren gaan verdedigen op de Mondial du Pain in Nantes.

Aspirant Baker zet jong talent en de toekomst van het ambacht in de spotlights. Op zondag 24 en maandag 25 september nemen acht finalisten het tegen elkaar op in deze prestigieuze wedstrijd. De winnaars worden op maandagavond bekend gemaakt.

De Richemont Club België selecteert op dinsdag 26 september op Broodway de finalisten voor het BK Bakkerij in 2024. Bakkers kunnen zich inschrijven in één of meerdere categorieën: brood, viennoiserie en sierstuk. Op dinsdag 26 september is er live jurering en de bekendma-

Van 24 tot en met 27 september staat hét vakevenement voor de bakkerswereld weer voor de deur. Broodway is de vakbeurs voor gepassioneerde bakkers, banketbakkers, chocoladebewerkers en ijsbereiders. Kortom, de beurs voor hen die het vakmanschap hoog in het vaandel dragen en streven naar hoge kwaliteit van hun aanbod, een uitmuntende service en het succesvol ondernemen in deze snel veranderende wereld.

Een bezoek aan Broodway is een unieke kans om geïnspireerd te worden door de nieuwste producten, trends, concepten, technologieen en oplossingen die de exposanten te bieden hebben. Als partner van onze sector spelen zij in op de huidige markttendensen. Ze staan klaar om vragen te beantwoorden en om bij te dragen aan het succes van onze vakmannen en -vrouwen. Zowel bij vertrouwde, als bij nieuwe leveranciers worden bezoekers hartelijk verwelkomd, met tijd voor een goed gesprek.

De meest in het oog springende innovaties krijgen een vaste plaats binnen de Innovation Awards, die zo een ideale uitvalsbasis zijn om de nieuwigheden op de beursvloer te gaan verkennen. De vakjury reikt de Innovation Award 2023 uit aan de beste innovatie uit food en uit non-food. Bezoekers kunnen er hun stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Door de gelijktijdige organisatie van Meat Expo en Taste of Tavola zijn er meer dan 350 exposanten

te ontdekken verspreid over vijf beurshallen. De bezoeker gaat gegarandeerd naar huis met veel inspiratie, informatie en waardevolle contacten.

PROGRAMMA

Het vakmanschap krijgt op de beursvloer van Broodway steeds een prominente plaats. En ook deze editie is dit niet anders met een sterk programma.

Toppers uit de branche geven diverse demo’s om hun creaties, ideeën en technieken te delen. Op de affiche staan onder meer: Hans D’heer van Ter Groene Poorte met Vegan & Food Waste, Chocolate

samen met Michael Devillé van AmbassadeursDuPain.be met als thema ‘Brioches’. En op woensdag 27 september werken Olivier Collet

king van de finalisten. De creaties van de deelnemers zijn ook nog op woensdag 27 september op de beursvloer te bewonderen.

Gratis toegang met Bakery Next

Bezoek Broodway gratis, samen met uw partner en collega’s. Registreer hiervoor als lezer van Bakery Next vooraf via www.broodway.be met code BRW542.

Als bezoeker van Broodway heeft u bovendien gratis toegang tot Meat Expo en Taste of Tavola.

Broodway wordt gehouden van zondag 24 tot en met woensdag 27 september 2023 in Kortrijk Xpo, elke dag van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer infor.atie: Kortrijk Xpo , 056 24 11 11 / broodway@ kortrijkxpo.com / www.broodway.be

De laatste nieuwtjes volgt u via op Facebook en Instagram van BroodwayKortrijk.

Vooraf

Partner:

4 Broodway
in een gezellige ambiance Op het programma : de finale van het BK Aspirant Baker, preselectie BK Bakkerij, Innovation Awards, tal van demo’s, enz. Bezoek ook de slagersbeurs Meat Expo en de delicatessenbeurs Taste of Tavola
INNOVATIE & VOLOP BELEVING
staat voor nieuwe inspiratie, sterke ideeën en boeiende gesprekken
VAKMANSCHAP,
ELKE DAG VAN 10.00 - 18.00 DOORNIKSESTEENWEG 216, 8500 KORTRIJK, BELGIË T +32 56 24 11 11 BROODWAY@KORTRIJKXPO.COM BROODWAYKORTRIJK 24-25-26-27 SEPTEMBER 2023 KORTRIJK XPO (B) WWW.BROODWAY.BE
registreren
of via deze QR-code: F I RE IMPO J N KAV • F I ER OPMI J N VAK •
via www.broodway.be
GRATIS BEZOEKEN met code BRW542

Natural Flavour Company & Karow-Aromen: Groener wordt het niet!

citroensap, 2% cellen van citrusvruchten, 2% geconcentreerd sinaasappelsap, 2% zuurteregelaar: trinatriumcitraat, geleermiddel: pectine

Allergenen: kan bevatten ei, soja , melk

LIJST VAN INGREDIËNTEN

CITROENPASTA 2: Ingrediënten: Stabilisator (E 420), Suiker, Water, Fruit (Geconcentreerd citroensap, Citroenschil), Dextrose, Verdikkingsmiddel (E440), Verdikkingsmiddel (E440 (ii)), Verdikkingsmiddel (E415), Verdikkingsmiddel (E414), Zuurteregelaar: E330 (Citroenzuur), Zuurteregelaar (E331), Glucosestroop, Natuurlijk aroma, Conserveermiddel E202, Conserveermiddel E224 (ZWAVELDIOXIDE EN SULFIETEN), Fructosestroop

NIEUWSFLITSEN

VLAAMSCH BROODHUYS

Bart Visscher begint op maandag 18 september als directeur winkels bij het Vlaamsch Broodhuys. Visscher is op dit moment supermarktmanager bij Albert Heijn in Barendrecht. Vlaamsch Broodhuys produceert zuurdesembrood. De broden worden dagelijks vers in de bakkerij in Vlaardingen gebakken en verkocht via de diverse partners en in de negentien eigen winkels. n

LEGE BAKKERIJ

In het Friese Haulerwijk is maar geen opvolger te vinden om de lege schappen van voormalig Bakkerij Van der Molen te vullen. De inwoners zouden graag een nieuwe bakker terug zien, maar die staan niet te trappelen. Eigenaar van het pand, Erik Huurman: ‘Een belangrijke reden is dat bakkers nog steeds te hoge energiekosten hebben. Ze zitten eerder te denken aan krimp dan aan uitbreiding.’ n

DE JONG HEROPEND

Na een periode van verbouwen en vernieuwen, is de winkel van bakkerij De Jong in winkelcentrum de Ellekoot in Veenendaal weer feestelijk heropend. De zaak kreeg een nieuwe inrichting en een update naar de eisen van deze tijd. Machines zijn vervangen, de koelvitrines zijn nieuw, het assortiment is vergroot en de bakkerij heeft er een lunchroom bij gekregen. n

WIELERGEK

Hoewel de termen voedselveiligheid, biologisch, vegan, duurzaam en (h)eerlijk volgens de trends de voedselketen van de toekomst zullen domineren, bereiken producenten met deze insteek nu nog vaak een nichemarkt. Aan de kwaliteit van de grondstoffen, het productieproces en de herkomst van grondstoffen zullen steeds hogere eisen worden gesteld, om de voedselveiligheid te kunnen blijven waarborgen.

Met de keuze voor natuurlijke smaak- en kleurstoffen (azo-vrij) is heel eenvoudig een betere keuze te maken. Het assortiment van KarowAromen is speciaal ontwikkeld voor de luxere banketbakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders. De smaak- en kleurstoffen zijn verkrijgbaar in natuurlijke, clean- label en biologisch kwaliteit.

Door de zorgvuldige selectie van grondstoffen, die Karow-Aromen

BROODWAY - STAND 113

bij voorkeur binnen Europa (zelfs regionaal) inkoopt, worden vele onnodige kilometers voor transport vermeden. Tevens kan zij een constante kwaliteit waarborgen, doordat de grondstoffen conform Europese wetgeving geproduceerd kunnen zijn. Daarnaast zijn de producten GMO-vrij en worden de grondstoffen niet bestraald of met behulp van nanotechnologie vervaardigd. Met de smaak- en kleurstoffen van Karow Aromen maakt een bakker op eenvoudige wijze een betere keuze.

Als voorbeeld een vergelijking van de citroencompound met de citroenpasta van Karow-Aromen:

LIJST VAN INGREDIËNTEN

CITROENCOMPOUND 1: Aromatiserende bestanddelen: aromapreparaten, 36% suiker, 17% water, 15% glucosestroop, 14% glucose-fructosestroop, 7% voedingszuur: citroenzuur, 4% geconcentreerd

Allergenen: Bevat sulfiet (E220 - E228)

LIJST VAN INGREDIËNTEN

CITROENPASTA KAROW-AROMEN:

Ingrediënten: Suiker, citroenschil (42%), citroensap (12%), water, citroenolie (2 %), Citrusvezels, Fruitgehalte: ongeveer 55%.

Allergenen: kan sporen van zwavel (SO2 <10mg/kg) bevatten (citroenen uit Sicilië)

Veel toevoegingen zijn niet meer nodig. Het gebruiksgemak van deze producten is identiek. Natural Flavour Company nodigt je uit om kennis te maken op Broodway, op stand 653.

Niet op de beurs, maar toch meer informatie? Neem contact op via info@naturalflavourcomapany.nl.

Dossche Mills brengt dagelijks kraakverse demo’s tijdens Broodway

Betreed een wereld van innovatie, smaak en ambachtelijk vakmanschap. Van 24 tot en met 27 september verwelkomt Dossche Mills je op stand 113 in Kortrijk Xpo, waar het een unieke ervaring voor jou heeft voorbereid.

nemen, gesprekken te voeren en te genieten in de gezellige bistro van Dossche Mills, Serafien.

DAGELIJKS KRAAKVERSE DEMO’S

BAKERY

len van desem op een enthousiaste manier over. Ontdek hoe eenvoudig het is en hoe weinig tijd dit kost. Misverstanden en twijfels over desem worden voorgoed uit de weg geruimd, terwijl je warm wordt gemaakt voor het gebruik ervan binnen jouw assortiment.

PISTOLET PREMIÈRE - MET ONZE BAKTECHNISCH ADVISEURS STEVEN VROMAN & POL VERKEST

Leer van de experts hoe je de perfecte pistolet bakt - een meesterwerk begint immers met een perfecte basis. Dossche Mills gelooft dat elke ambachtelijke bakkerij zich kan onderscheiden door uit te blinken in kwaliteit. Onze baktechnisch adviseurs, Pol Verkest en Steven Vroman, tonen jou met passie en professionaliteit hoe je het allerbeste uit jouw basisproducten haalt. Deze live demo brengt het ambachtelijke vakmanschap rechtstreeks naar de beursvloer.

BROODGELUK

Het broodassortiment van Jumbo is vernieuwd met Broodgeluk. Het assortiment, dat de lijn Goudeerlijk vervangt, bestaat uit verschillende soorten broden en bollen. De recepturen van alle broden zijn onder de loep genomen, wat heeft geresulteerd in zeventien vernieuwde broden, inclusief een gloednieuw stevig meergranen brood. n

TAMMINGA EN VERWEIJ

Banketbakkerij Tamminga en Verweij was een begrip in Utrecht. De ambachtelijke bakkerij besloot in 2022, na 35 jaar, uit de stad te vertrekken en verhuisde naar Nieuwegein. Afgelopen juli sloot de bakkerij definitief de deuren. De zaak is verkocht aan Rose & Vanilla. Eigenaar Cor IJkelenstam (63) is van plan actief te blijven in het bakkersvak als productontwikkelaar. n

CRASH

In Hongkong kreeg een bakker wel een heel opdringerige klant te verwerken. Een 59-jarige Tesla-bestuurder reed de voorgevel binnen. Volgens hem accelereerde de auto vanzelf. De bestuurder en een bakkerijmedewerker raakten licht gewond, maar zijn in orde. De bakkerij was een ravage. Het verslag van de crash gaat viraal. Bekijk het op www.youtube.com/ watch?v=cc_rpa-izVQ n

KNAPZAKROUTES Het project van Akker naar Bakker heeft zogenoemde knapzakroutes (fietsroutes) ontwikkeld. Eén start in Appelscha bij de vestiging van Nijstad, de Echte Bakker en de andere start in Oosterwolde bij Nijstad. De route gaat onder andere langs korenmolen de Weyert in Makkinga en langs de tarweakker van teler Karl. De fietsfolders liggen onder andere bij Nijstad, de Echte Bakker. n

Mathieu van der Poel bracht Nederland in augustus in extase met zijn WK-titel op de weg. De bakker in Hoogerheide (waar Van der Poels roots liggen) bedacht zich geen moment. Pascal Verdult, wielergek, maakte een speciaal gebakje met slagroom, hagelslag, rood-witblauwe spikkeltjes en een foto van de wielrenner. Fans kwamen van heinde en verre om de feestelijke gebakjes te kopen. n

WIELERZOT

De prestatie van de Belgische Lotte Kopecky op het WK wielrennen in augustus bracht de Zottegemse bakker Bart Schelstraete op het idee een speciale taart in de verkoop te doen. Nog geen 24 uur na haar wereldtitel presenteerde hij zijn Lotte Kopecky-taart, versierd met foto. Daarnaast werden alle taarten in zijn vitrines voorzien van gouden details en een kleine medaille. n

MISTER SUBWAY

Zo’n 10.000 Amerikanen bleken bereid hun naam te veranderen naar ‘Subway’ om levenslang gratis broodjes te winnen. Dit aantal had zich al binnen vier dagen aangemeld. Broodjesketen Subway gaat loten welke naamsveranderaar een waardebon wint van 50.000 dollar, te besteden in de Subway-keten . Diegene krijgt ook 750 dollar om de procedure voor naamswijziging te bekostigen. n

DRUGSLAB

De politie heeft vorige maand in Breda in een voormalige bakkerij aan de Ettensebaan een drugslab aangetroffen. Doel was waarschijnlijk de productie van methamfetamine. Een 57-jarige man werd ter plaatse aangehouden en later nog een 25-jarige man op een andere locatie. De recherche vond het drugslab na een tip en stuurde een arrestatieteam. n

JUBILEUM

Loco-burgemeester van Sliedrecht Cees Paas bracht op 9 augustus 2023 een bezoek aan het echtpaar Alblas. Zij vierden dat ze zestig jaar geleden in het huwelijk traden. Bas Alblas was lange tijd bakker in de bakkerij van zijn vader in Baanhoek. Nadat de zaak werd opgeheven, heeft hij zich omgeschoold tot elektromonteur, maar volgens zijn vrouw klopt er nog altijd een bakkershart. n

Wil je inspelen op de nieuwste trends? Laat je dan inspireren door Mathieu van Kultur Bakery. Met zijn vakmanschap brengt hij de voorde-

Ontdek naast deze demo’s ook de exclusieve beursacties van Dossche Mills. Wees welkom en laat je inspireren op stand 113.

Meer informatie: www.dosschemills.com

BROEKMANS BLIJFT Bakkerij Broekmans in het Limburgse Beesel blijft toch open. De vestiging kampte met personeelstekort, maar dat kon gelukkig op het nippertje worden opgelost. Eerder werden de openingstijden al ingeperkt met sluiting op maandag, dinsdag en zaterdag. De bakkerij laat weten dat het de bedoeling is om de Beeselse vestiging weer meer dagen te openen. n

IJZERKOEKJES

Vorige maand vond de feestelijke opening plaats van bakkerij Jan Boer in Hof van Spaland. Deze Vlaardingse bakker heeft bakkerij Klootwijk overgenomen. Schiedammers wisten al snel hun weg te vinden naar de heropende zaak, voor onder andere de lekkernij IJzerkoekjes. Banketbakkerij Jan Boer is al 107 jaar een begrip in Vlaardingen en heeft al een winkel op de Westhavenplaats. n

| 5 BROODWAY – STAND 653
Kom langs op het open bakery concept, waar deeg tot leven komt en waar je kan kijken, proeven en voelen. Voel je vrij om plaats te
START TO DESEMMET MATHIEU VAN KULTUR

Ingezonden oproep: crowdfunding

Amsterdam Cupcake Company

Faryel Bhailal van Amsterdam Cupcake Company heeft na lang wikken en wegen de stap gezet: ze is een crowdfundingsactie begonnen om haar bedrijf draaiende te houden. Van zomaar haar hand op houden, houdt ze niet. Wie meedoet, kan kiezen uit allerlei interessante activiteiten. Hieronder haar relaas.

En dat is niet de bedoeling. Er kwam een quote op Instagram voorbij die mij raakte en aanzette tot actie: ‘If it costs you your mental health, it’s not worth it’. Met jouw hulp kan ik dit voorkomen. Ondanks dat het bedrijf nog overeind staat na de pittige tijden van covid, vallen eigenlijk nu pas de klappen. Coronaschulden. En

Bakkerij Kaskes kiest voor ovens van Brouwer

4 procent daar. Hierdoor heb ik geen recht op subsidies, of moet ik eerder toegekende subsidies nu toch terugbetalen. Ik snap dat er niet per bedrijf, per ondernemer, per persoon bepaald kan worden, maar het doet wel zeer. Omdat het soms niet erg is hulp te vragen, uit je comfort zone gaan weleens goed is, en ik nog heel graag blijf ondernemen heb ik nu ik jullie hulp nodig. Maar voor niks gaat de zon op, en dat hoeft ook niet. Daarom is deze campagne ontworpen als crowdfunding met een tegenprestatie, namelijk toffe, unieke en ludieke producten en workshops. Wat dacht je van een ervaring in de bakkerij als smaakontwikkelaar voor een dag? Of een privé masterclass met mij? Maar ook een groepsworkshop of kinderfeestjespakketten behoren tot de mogelijkheden om bij te dragen aan de campagne.

Na bijna twintig jaar waren de ovens van Bakkerij Kaskes uit Wormer toe aan vervanging. Er was een aantal zaken van belang met betrekking tot de keuze van de nieuwe rotatieovens: vergroten van de capaciteit, flexibiliteit en uiteraard de huidige energieprijzen.

Anouk Kaskes, mede-eigenaar van de bakkerij, vertelt: ‘Tijdens de voorbereidingsperiode van ruim een jaar zijn we met onze leverancier, Brouwer Oventechniek, in overleg gegaan en zijn verschillende opties de revue gepasseerd. Aangezien het in onze bakkerij de afgelopen jaren steeds drukker is geworden, zaten wij aan ons plafond qua capaciteit.’

“Ik kan bij de pakken neer gaan zitten, maar zo ben ik niet gebouwd. Ik ben creatief, positief en zit nog vol motivatie. Graag bak ik nog heel veel en lang door voor al mijn fans! Maar met de coronaschulden duwend op mijn schouders, is de druk wel erg hoog. Dit zorgt voor frustratie, onrust en stress.

de inflatie, die zorgt voor hogere personeelskosten en extreem hoge andere kosten, helpt niet mee.

Subsidies tegemoetkomingen (ook ten tijde van de lockdown) kennen allemaal voorwaarden, logisch ook. Maar ik val telkens net buiten de boot. 2 Procent te weinig hier,

Bedankt allemaal een ben je in de buurt? Wip gerust binnen om kennis te maken!”

Scan de QR-code en bekijk het aanbod, of ga naar https:// amsterdamcupcakecompany.nl/ crowdfunding/

FLEXIBELER

De keuze om over te stappen van twee LB 96 rotatieovens naar twee LB 120 rotatieovens, was snel

gemaakt. ‘Aangezien de branderkamer voor de nieuwe ovens ook achter de ovens kan worden gerealiseerd, hadden we zelfs nog ruimte voor een kleine extra elektrische oven. Hiermee zijn we flexibeler geworden.’

Voor kleinbrood en stukwerk en dergelijke hoeven de grote ovens niet meer langer te draaien, wat uiteraard ook weer energiekosten scheelt. Anouk Kaskes: ‘Uiteindelijk hebben we toch voor gasovens gekozen. Met de huidige prijzen is dit nog steeds voordeliger. Mocht dit in de nabije toekomst veranderen, dan is er een module in de ovens gebouwd, waardoor we op een redelijk simpele en relatief goedkope manier de ovens kunnen omzetten naar elektrisch.’

6 Voor de toekomst van uw bakkerij Het onafhankelijke bureau voor uw bakkerij taxaties! www.tenba-bv.nl Tel.: +31 (0)317 - 47 12 11 E-mail: info@tenba-bv.nl Agro Business Park 75 6708 PV Wageningen Taxatie nodig? • rechtsvormwijziging • brandverzekering • financiering • in- en uitreden vennoten • aankoop • verkoop • ........... Met de Compact serie van AVT, kunt u al brood snijden en verpakken op slechts 4 m2 WWW.AVT.NU | info@AVT.NU | +31 (0)76 54 15 260 | Nijverheidsweg 25 | 4731 CZ OUDENBOSCH Ook voor onderhoud en reparatie van andere merken snij- en verpakkingsmachines Met de Compact serie van AVT, kunt u al brood snijden en verpakken op slechts 4 m2 WWW.AVT.NU | info@AVT.NU +31 (0)76 54 15 260 Nijverheidsweg 25 4731 CZ OUDENBOSCH Ook voor onderhoud en reparatie van andere merken snij- en verpakkingsmachines
voor onderhoud
snij-
machines
Ook
en reparatie van andere merken
en verpakkings-
IS UW PROMOTIEMATERIAAL OP ORDE? ZO NIET, WIJ KUNNEN DEZE VOOR U VERZORGEN Voor meer informatie: Telefoon 0515-432140 wilfred@addictivemedia.nl

‘De winkel staat voor mij nu echt op nummer één’

Sinds banketbakker Lex Verkley (1959) elf jaar terug werd getroffen door een herseninfarct, is hij zich ervan bewust dat hij zijn bedrijf verkoopklaar moet hebben. ‘Iemand die interesse heeft, kan hier vanaf dag één geld verdienen. Meldt hij zich morgen, dan hap ik toe. Al ga ik nog iedere dag met enorm veel plezier aan het werk.’

Dat Lex Verkley ondernemer zou worden, lag niet direct in de lijn der verwachting. ‘Mijn vader had een banketbakkerij in Soest, maar ik had een leuke baan bij een cateringbedrijf in Blaricum en mijn vrouw Nicoline werkte op kantoor bij Keune Haircosmetics in Soest. We hadden het naar ons zin en geen behoefte aan de risico’s en onzekerheden van het ondernemerschap. Maar toen kwam mijn vader er ineens alleen voor te staan. Op een avond stond hij voor de deur met de vraag of wij het bedrijf toch niet wilden overnemen. En tsja, dat hebben we toen gedaan.’

lige bedrijfsadviseur Peter de Wit. Een consultant die ik samen met hem bezocht, raadde mij aan om te stoppen. Maar Peter zei: “Als je erin gelooft, moet je doorgaan.” En dat geloof is er altijd geweest, al vroegen we ons in die jaren echt weleens af waar we in vredesnaam aan waren begonnen.’

CHOCOLATERIE

Zijn vrouw Nicoline is een belangrijke steun en toeverlaat – ook privé, waar ze samen een dochter met de nodige medische problemen grootbrachten. Ook zijn medewerkers zijn voor Lex goud waard. ‘We zijn net samen met een winkeldame en haar dochter twee weken naar Curaçao geweest. Wie kan er in een team van dertien personen vier mensen missen gedurende twee weken? Hier loopt alles perfect door. Ik zou inmiddels ook best minder uren kunnen maken, maar ik vind het werk nog veel te leuk.’

Sinds anderhalf jaar is rechts van de ingang een chocolaterie ingericht. ‘Voorheen zat hier een tearoom, die we in de coronatijd hebben gesloten. Het geeft mij veel meer rust dat we hier nu een chocolaterie hebben.’

Het geeft meteen bij binnenkomst die ambachtelijke beleving, net als de banketbakkerij die achter glas vanuit de winkel goed zichtbaar is. ‘Tot minstens half vier wordt er gewerkt en dat geeft altijd reuring en geuren. Binnenkort hopen we onze eerste eigen bonbons in de winkel te introduceren.’

SUPERMARKTEN

Ook de webshop heeft Lex inmiddels afgestoten. ‘We hebben het geprobeerd, maar het is niets voor mij. Ik ben geen kantoorman en had helemaal geen zin in mailtjes over en weer. Ook dat heeft rust gegeven.’

Een groot deel van de omzet wordt in de winkel aan de Van Weedestraat in Soest verdiend. Daarnaast levert Banketbakkerij Verkley aan diverse supermarkten. ‘Aanvankelijk wilden we groeien, groeien, groeien en namen alles aan. Ik heb aan wel zeven verschillende supermarkten tegelijkertijd in de regio geleverd. Dat zijn we aan het afbouwen.’

Het gaf veel druk op de productie en begon te knellen in de winkel. ‘Terwijl de winkel voor mij op nummer één staat. Het leveren aan supermarkten heeft ons veel gebracht. We hebben er bijvoorbeeld heel goed van geleerd hoe we rationeel kunnen produceren. Maar ik ben blij dat we het een beetje kunnen afschalen.’

OVERNAMEKANDIDAAT

Met vallen en opstaan heeft Lex uiteindelijk leren ondernemen. ‘Ik zou het heel leuk vinden om mijn opvolger hierin nog een tijdje te begeleiden. Er komt zó ontzettend veel op je af als je net begint. En er is geen opleiding die je daar echt op voorbereid. Je leert het meeste in de praktijk.’ Voor Lex is de belangrijkste voorwaarde bij een overname dat zijn medewerkers goed terechtkomen.

‘Het zou toch niet eerlijk zijn om mensen die jarenlang voor ons door het vuur zijn gegaan, ineens aan hun lot over te laten? Zij zijn door de jaren heen het belangrijkste gereedschap en het grootste kapitaal in ons bedrijf geweest.’

Als de overnamekandidaat zich morgen aandient, gaat Lex morgen nog met hem om de tafel. ‘Maar als het nog drie jaar duurt, gaan we nog drie jaar door. Ik hoop op een match en weet zeker dat er voor iemand met passie prachtige kansen liggen binnen dit bedrijf. De tearoom is eventueel in ere te herstellen, de chocolaterie kan nog verder worden uitgebreid.’

‘Ons klantenbestand verjongt en we hebben een prachtige hardloper in ons assortiment: de lange Soester. Heel rationeel te produceren en gemakkelijk te eten zonder vorkjes of bordjes. Een ideale traktatie dus, we verkopen er honderden per week. Banketbakkerij Verkley is een belevingswinkel. Hier ruik je het, zie je het en proef je het. Elke dag komen hier mensen langs, die speciaal voor ons hun auto parkeren. Dat maakt me nog steeds razend trots, iedere dag opnieuw.’

Bron: beko-cooperatie.nl Linda van ’t Land

Foto’s: Koos Groenewold

DEURWAARDER

Lex en Nicoline weten van Banketbakkerij Verkley een bloeiende onderneming te maken. ‘De eerste jaren ben ik alles blijven doen zoals mijn vader het deed. Maar rond de eeuwwisseling hebben we het hele bedrijf platgegooid en opnieuw opgebouwd. Dat is de start geweest van onze gloriejaren, al moesten we wel eerst door een heel zure appel heen.’

Op die dag in november 2000, het moment dat Lex en Nicoline hun gloednieuwe bakkerij openen, staat namelijk ineens ook een deurwaarder op de stoep. ‘Hij legde beslag op al onze bezittingen. Op papier waren we werkelijk álles kwijt. Het kwam door een opeenstapeling van tegenslagen. Het appartement boven het bedrijf werd maar niet verkocht, er was asbest aangetroffen, de omzet in de noodwinkel was gehalveerd en de nieuwbouw duurde veel te lang.’

Op zo’n moment komt het aan op veerkracht. ‘En op de juiste mensen om je heen. Ik heb veel steun gehad van mijn collega’s van het Patisserie College en hun toenma-

| 7
BAKKERS AAN HET WOORD

Vereniging De Meesters ondersteunt student op weg naar EuroSkills 2023

De 20-jarige Damon van den Berg uit Harmelen, student Boulanger op het Summa College in Eindhoven, is een van de 22 kandidaten bij EuroSkills 2023. ‘Ik ga voor de winst. Met minder neem ik geen genoegen. Ik droom hier al van sinds mijn vijftiende’, aldus Damon van den Berg. Hij weet zich begeleid door Meester Boulanger Hiljo Hillebrand die een van de Nederlandse Meester Boulangers is.

Samen met nog 21 studenten vertegenwoordigt hij Nederland tijdens EuroSkills Gdansk 2023, de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september neemt hij het binnen Team Netherlands in Polen op tegen studenten uit heel Europa. zeshonderd deelnemers uit 32 landen strijden daar om de beste vakman of -vrouw van Europa te worden in één van de 43 vakrichtingen. De organisatie in Gdansk verwacht zo’n honderdduizend bezoekers te verwelkomen.

ONDERDUIKEN

zich gekwalificeerd via deelname aan Skills Heroes, de Nederlandse vakwedstrijden voor het mbo. Via voorronden en kwalificatiewedstrijden plaatsten hij zich vorig jaar maart voor de landelijke finalewedstrijden in RAI Amsterdam. Hier bewees hij over bijzonder veel talent te beschikken en won hij de gouden medaille.

WORLDSKILLS NETHERLANDS

Loket EntreeNH Praktijkleren van start gegaan

Vereniging de Meesters onderstreept deze positieve activiteit van Damon van den Berg als voorbeeld dat er ook in Nederland jong talent is dat hard werkt om zichzelf te ontwikkelen.

Voor de meeste mbo-studenten en kandidaten voor EuroSkills 2023 is van zomervakantie geen sprake geweest. Ook niet voor Damon dus. ‘Ik dook als het ware onder, in de bakkerij van het Summa College. Ik werkte aan mijn receptuur, om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ik wil mijn visitekaartje afgeven. De druk is hoog, ik trainde in augustus minimaal 280 uur met experts uit het bedrijfsleven en het onderwijs. Maar ik weet waar ik het voor doe’, lacht hij. Zo trainde Damon met Meester Boulanger Hiljo Hillebrand en Mark Wils van Summa College Brood en Banket. Damon heeft

WorldSkills Netherlands maakt vmbo-scholieren en mbo-studenten bewuster van hun talenten, kansen en mogelijkheden. Zij inspireren deze jongeren om na te denken over hun toekomst, dagen hen uit om het beste uit zichzelf te halen en motiveren hen om zich hier volledig voor in te zetten. Dit draagt bij aan de trots en passie van vakmannen en -vrouwen, het succesvol afronden van hun opleiding en het maken van een goede start in hun loopbaan.

Sinds 2002 zet de stichting WorldSkills Netherlands zich in ter promotie van het beroepsonderwijs onder jongeren. De visie is om jongeren te inspireren en te motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap. Vakwedstrijden staan hierbij centraal. Deze worden in samenwerking met partners georganiseerd op scholen of op beroepsevenementen. WorldSkills Netherlands geeft jongeren hiermee de kans te excelleren in hun vak.

Uw adres voor advies, productie, levering en onderhoud van:

Ovens (rotatie – olie – heet-water)

Narijskasten (inloop – doorloop)

Afzuigkappen (o.a. eilandmodel – inductiekap)

Automatisering van productie processen

Uw adres voor advies, levering en onderhoud van:

Unox winkelovens

Fours Fringand elektrische etageovens

Nieuw adres:

Industrieweg 48 | 7442 CV Nijverdal | +31 (0) 548 611 385 www.brouweroventechniek.nl| info@brouweroventechniek.nl

Goed nieuws voor foodondernemers en (leerling)bakkers in Noord-Holland. Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen via Mbo-entree Maatwerkonderwijs hun weg vinden door leren en werken in de praktijk te combineren, is het digitale loket Praktijkleren voor Noord-Holland officieel geopend.

Dit gebeurde met het officieel live gaan van de website EntreeNH (entreenh.nl). Hiervan is dit loket onderdeel en het is de ingang naar flexibele mboentree van maatwerktrajecten. Ondernemers en verwijzers komen via het loket direct op de goede plek met leervragen en studenten voor maatwerktrajecten.

In het loket worden hiervoor de krachten gebundeld: de drie mbo’s in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, namelijk het Horizon College, Regio College en Vonk. Zij doen dit samen met pro- en vso-scholen, ondernemers, overheid en instanties. Zij maken gezamenlijk de ontwikkeling van dit flexibele maatwerkonderwijsaanbod in de regio mogelijk. Deelnemers aan de maatwerktrajecten verbeteren met Praktijkleren hun positie en duurzame inzetbaarheid op de Noord-Hollandse arbeidsmarkt.

voor mensen voor wie leren en werken op dit moment niet vanzelfsprekend is’, legt hij uit. ‘We werken hard om ons entreeonderwijs hiervoor flexibel te maken en op maat voor en met de ondernemers. Het moet aansluiten op de mogelijkheden van ondersteuning die daarvoor zijn vanuit de overheid.’

ONDERWIJSVERNIEUWING

Voor de scholen betekent dit: onderwijs vernieuwen waar dit nodig is en versterken van mensen die dit doen. En ook: processen opstarten om dit goed te organiseren, zowel gericht op onderlinge samenwerking als op samenwerking met ondernemers, overheid en instanties. Hiervoor worden overleggen en werkgroepen georganiseerd en één van de eerste zichtbare resultaten is nu de lancering van dit digitale loket praktijkleren.

Ook is er de EntreeNH Academie. In deze Academie is een groeiend aanbod voor professionals die werken met mensen voor wie leren en werken niet vanzelfsprekend is. En andere activiteit is de ontwikkeling van nieuwe Leerwerklocaties, een belangrijke pijler binnen dit programma. Leerwerklocaties zijn buitenschoolse locaties in de context van het beroep waarvoor wordt geleerd, zoals dat van bakker of patissier.

PRAKTIJKLEREN

Praktijkleren is een flexibele maatwerkroute in het mboonderwijs die geheel of grotendeels georganiseerd wordt op werklocaties. Leren en werken gaan er hand in hand. Deelnemers aan Praktijkleertrajecten behalen een diploma, certificaat of Mbo-verklaring (Praktijkverklaring), zodat ook wie onderdelen volgt in het onderwijs, beloond kan worden.

Wiebe Terpstra is directeur entreeonderwijs bij het Horizon College en voorzitter van de stuurgroep EntreeNH. ‘Dit is zo’n mooie kans in de regio

Ten slotte is er binnen het programma EntreeNH de opgave om de inzet te verduurzamen en het netwerk te verstevigen, zodat alles wat nu vernieuwd en georganiseerd wordt, voortaan zo werkt, ook als dit vierjarig gesubsidieerde programma is afgelopen. Het programma is gefinancierd vanuit een subsidie van het Regionaal Investering Fonds (RIF Entree in beweging) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De Rif Entree in beweging is hiermee de motor achter EntreeNH.

8

Vakantieperikelen

Ten tijde van dit schrijven zit het er net op: De vakantieperiode voor regio Noord. Zes weken waarin alles anders dan anders is. Het lijkt zo lang, zes hele weken. Anderhalve maand. 42 dagen en 1008 uren. Maar oh, oh, oh…wat gaat het snel voorbij.

En dat is maar goed ook, want dan blijft het tenminste leuk. Altijd vakantie hebben zou op den duur gewoon worden en dus niet meer bijzonder. En altijd extra hard moeten werken omdat je collega’s op vakantie zijn, hou je niet lang vol.

Bij ons was het altijd zo dat van de schoolvakantie ik de eerste drie weken op vakantie was. Daarna volgen drie weken voor mijn compagnon. Zo kon het bakkersbedrijf gewoon doordraaien. Prettig geregeld!

Dit jaar doen we het voor het eerst anders. Nog wel om beurten, maar niet meer binnen de lijntjes van de schoolvakanties. Want in thuissituaties is hier en daar iets veranderd en onze huisgenoten hebben ook de nodige wensen.

En tijdens het traject waarin ons bedrijf en wijzelf onder de loep werden genomen, kwam naar voren dat we op zoek zijn naar meer (vrije) tijd voor ons en onze gezinnen en dat we daarbij soms het oude vertrouwde wel eens los kunnen laten.

En dat is best een beetje spannend.

Want buiten de zes weken van de zomervakantie om, is het gewoon druk. En dan is het niet altijd even fijn dat je geen backup hebt van je compagnon.

Wat er dit jaar niet verandert, is dat wanneer één van ons er niet is, de ander er extra taken bij krijgt. In mijn geval betekent dat een stukje administratie en de bezorging erbij.

Dus nooit eens uit de band springen op een warme zomeravond, want wel veilig achter het stuur. Maar door de bezorging ook leuke ontmoetingen met klanten die ik normaal gesproken alleen maar aan de telefoon heb of via de mail ‘spreek’. ’s Ochtends vroeg reeën en de mooiste zonsopkomsten spotten. Lol met brugwachters en brugwachterspam op Facebook; je moet toch iets te doen hebben als je voor de openstaande brug staat te wachten die honderden bootjes door laat gaan.

Fijn om te genieten van onze prachtige stad. Want dat ís Leeuwarden. Dat zie je in de winkel niet, maar op de weg tijdens de bezorging wel. En hoe leuk die toeristen ook zijn, en hoe blij ik ook met ze ben omdat ze ons natuurlijk omzet opleveren… soms kan ik ze ook wel even een schop onder de kont geven. Want ze kijken niet op of om, behalve naar hun gsm en de mooie Leeuwarder geveltjes. Ondertussen het verkeer ophoudend omdat ik er met mijn grote bedrijfsauto niet door kan.

Maar dit moois betekent ook: extra drukte voor de eigen vakantie. Want als je er extra taken bij krijgt, blijven andere taken liggen. Dus voordat je op vakantie gaat, moet je wel het nodige vooruit werken om in de vakantieperiode niet spaak te lopen.

En wat te denken van het nieuwe kassasysteem wat we ons nog eigen moeten maken?

Dus om op vakantie te kunnen gaan, heb je het eigenlijk van tevoren en na afloop extra druk.

Maar nu is het voorbij. Tijd voor ritme en regelmaat. Terug naar het normale. Naar mijn vrienden in de winkel. Naar normale werkweken. Naar tijd om weer te sporten. Tijd voor vriendinnen en voor onze grote vriend en viervoeter Chico.

Het was leuk en soms pittig en vraag niet hoe, maar we hebben het met zijn allen gered en daar ben ik best een beetje trots op. Mijn gedachten vlak voor aanvang van de werkroutine:

Morgen is het maandag. En voor we het weten is het zondag. En dan zit de eerste week er op en borrelen in ons hoofd de ideeën voor de volgende vakantie alweer op.

Platform en kennissessie duurzaamheid en brood

Op dit moment zijn er tal van initiatieven die vormgeven aan een duurzame toekomst van brood. Ondernemers die hun kop boven het graanveld uitsteken. Die het lef hebben anders te denken en andere keuzes te maken omwille van de impact die ze willen en soms ook moeten maken.

Het NBC lanceert op 10 oktober daarom de website www.kopbovenhetgraanveld.nl, een platform waarop deze initiatieven uitgelicht worden in de vorm van minireportages. Hiermee wil NBC de branche en haar afnemers inspireren en bezoekers verbinden aan de initiatieven. Want alleen door branchebrede samenwerking kunnen zij hun impact vergroten.

KENNISSESSIE

Het platform wordt gelanceerd tijdens een NBC-kennissessie. Op 10 oktober heeft deze ‘Blik Op’-kennissessie als thema duurzaamheid. Brood past goed in een duurzame wereld, maar is dat wel voldoende bekend? Om het positieve en duurzame imago van brood te versterken en behouden voor toekomstige generaties bakkers en consumenten, moeten we wel in beweging blijven.

Hoe kunnen we dit effectief en collectief doen?

De middag zal beginnen met een gezamenlijke (optionele) lunch.

Daarna start het gesprek over duurzaamheid, met inspirerende sprekers, experts en de deelnemers. Ook wordt het platform gelanceerd

met vooruitstrevende duurzame initiatieven binnen de keten, en maakt NBC de nominaties bekend voor de innovatieprijs 2023.

Meer lezen en aanmelden kan op www. nedverbak.nl/nieuwsbericht/blik-opduurzaamheid-save-the-date/

MIXEN & PREMIXEN

MEERGRANEN VOLKOREN

Eenvoudig en gewoon lekker

Starbake Meergranen Volkoren is een premix voor al jouw meergranen en volkoren broodsoorten.

• Geschikt voor 100% volkorenbrood

• Inzetbaar voor diverse broodsoorten

• Geeft een mooi volume

• Uitermate geschikt voor 2 fasen

• Eenvoudige receptuur

• Vol smaak, vol ambacht

• Bewaar je eigen signatuur

NIEUW

Contacteer jouw vertegenwoordiger voor meer info!

| 9 COLUMN
Greetje Schuurmans is samen met haar broer eigenaar van Bakkerij Schuurmans in Leeuwarden, gestart door haar opa in 1953. Ze vertelt over de dagelijkse beslommeringen op de werkvloer, van bedrijfsvoering tot het wel en wee van medewerkers.
www.algistbruggeman.be

Hollandia Matzes, of hoe bijzonder ‘niks’ wel niet kan zijn

Bloem en water mengen, walsen, perforeren, vorm uitstansen en een minuutje in een oven van 400-500°C. De matzeproductie in een notendop. ‘Niks is zó lekker!’, luidt de dubbelzinnige slogan op de verpakking.

van het Nationaal Schoolontbijt sinds 2019. Hoe zit dat? Steven Heijs, Chief Executive Koekenbakker - volgens zijn LinkedInprofiel - bij familiebedrijf Hollandia Matzes, geeft uitleg: ‘Het Nationaal Schoolontbijt benaderde ons op

het NSO. Het product verkoopt in feite zichzelf: gemaakt met volkoren tarwemeel, geroosterde tarwekiemen én helder drinkwater, zonder verdere toevoegingen. Knapperig en te beleggen met kaas, jam of appelstroop, aldus het Voedingscentrum.

De matze heeft een joodse oorsprong en is een kosjer product, maar in de vijf weken rond Pesach komen er onder rabbinaal toezicht nog heel wat eisen bij. In die tijd vindt ook veel export plaats naar bijvoorbeeld Frankrijk en Scandinavië. Hollandia Matzes heeft de ambitie om ook buiten die periode te exporteren, want 95 procent van de productie gaat steevast naar de Nederlandse supermarkten.

geval was. Over het algemeen kun je zeggen dat de schil een andere kwaliteit heeft dan we gewend waren’, stelt Heijs.

STAGEPLEKKEN EN GASTCOLLEGE’S

Om aansluiting te behouden met het onderwijs, houdt Nederlands kleinste A-merk de vinger aan de pols. Zoals reeds vele jaren door middel van stageplekken, maar ook met gastcolleges aan hbo’s en

Uitgevonden omdat brooddeeg laten rijzen teveel tijd kostte tijdens de vlucht van de joden voor de Egyptische farao, is de matze anno 2023 helemaal kloppend bij de heersende tijdgeest. En één van de meest gewaardeerde producten in het Nationaal Schoolontbijt (NSO), dat jaarlijks in november plaatsvindt. Aldus de kinderen zelf. Je moet het maar kunnen als kleinste A-merk van Nederland. Niet alleen het ronde product met kleine vierkante gaatjes is direct herkenbaar, maar de gepatenteerde oranje, zeshoekige verpakking met rozetsluiting boven en onder is minstens zo herkenbaar. En al millennia vegan, dus ver voordat deze term in zwang raakte.

Rond Pasen eten vele Nederlanders deze Nederlandse matzecracker bij het paasontbijt met boter en suiker, de rest van het jaar juist zonder die twee toevoegingen. Sinds 1933, kortom al negentig jaar, bakt Hollandia Matzes vanuit dezelfde locatie in de binnenstad van Enschede de combinatie van meel en water. In ronde vorm, wat afwijkt van de traditionele vierkante uitvoering elders in de wereld.

NATIONAAL SCHOOLONTBIJT

Lid van de branchevereniging voor zoetwaren VBZ en toch onderdeel

advies van het Voedingscentrum om deel te nemen aan het NSO, omdat onze volkoren matzecracker veruit het beste voldeed aan de eisen van een gezond schoolontbijt.’

‘Overigens,’ vervolgt Heijs, ‘al sinds 1962 steunen wij schoolontbijten bij basisscholen in Twente. Het is voor hen gratis op te halen. Zo’n 35.000 scholieren genieten er jaarlijks van bij het paasontbijt. Zo helpen

PASSEND IN DE TIJDSGEEST

‘Sinds kort kunnen we ook Colruyt Bioplanet uit België tot onze klantenkring rekenen,’ vertelt Heijs. ‘Zij verkopen biologische producten en daar sluiten we met onze biologische variant perfect bij aan. We merken dat de matze helemaal aansluit bij de tijdgeest. Puur en eenvoudig, zonder suikers, zout, vetten of E-nummers. De bewust etende Nederlander heeft ons

universiteiten en door jurydeelname aan Dragon’s Den-achtige competities.

Net zoals gebalanceerd eten en biologische of vegan voorkeuren onderdeel zijn van de tijdgeest, is verduurzamen dat ook. Hollandia Matzes heeft dan ook een masterplan ter verduurzaming, waar verdere automatisering in de fabriek onderdeel van is.

Over duurzaam gesproken, maar dan in die andere betekenis, namelijk ‘weinig aan slijtage onderhevig’: de wals die het stugge deeg uitrolt tot lange lappen waar de crackers uitgestoken worden is al 100 jaar oud. En dat zonder softwareupdates.

De thema’s preventie en energieverbruik staan eveneens hoog op de agenda van branchevereniging VBZ, waar het bedrijf actief lid van is. Heijs: ‘Samen sta je sterker dan alleen. De scholingsmogelijkheden zijn voor ons als klein bedrijf aantrekkelijk. En de grote aandacht voor de thema’s en dilemma’s van deze tijd, waarover je met andere lid-bedrijven kunt sparren, houdt ons scherp.’

Het bleek een goede keuze want kinderen waarderen het met een 8.3, een van de hoogste scores van

we generaties lang kinderen met gezond ontbijten of überhaupt leren ontbijten.’

gevonden en de nationale uitstraling met het oranje en de naam Hollandia zorgt voor een hoog knuffelgehalte. Dat levert dan weer organische PR op. We hoeven er bijna niet zelf om te vragen. De media gunnen ons net even wat meer.’

Ondanks de wind in de rug, kent Hollandia Matzes net als elk ander bedrijf zorgen. De kosten van meel, energie, personeel en transport zijn in korte tijd flink gestegen. Alles maar even doorberekenen, is zo vanzelfsprekend nog niet. Het familiebedrijf met zo’n vijftien vaste medewerkers is economisch stabiel.

Maar de gebruikelijke flexibele schil voor het opvangen van pieken in productie en ziekteverzuim is een uitdaging geworden. ‘Men komt soms eenvoudigweg niet opdagen in de fabriek of er is veel meer begeleiding nodig dan vroeger het

Hollandia Matzes voert ook nog een ander product in zijn assortiment: Achterhoekse Kaneelbeschuit (bedrijf overgenomen in 2016). Achterhoekse Kaneelbeschuit uit een Twentse fabriek is wel een echte breinbreker voor de gemiddelde westerling, die de Achterhoek (Gelderland) en Twente (Overijssel) geografisch nogal eens op één hoop veegt.

Zolang hij of zij dan maar dat beschuitje in de thee dompelt. Althans, dat raden de fans van harte aan.

Bron: www.vbz.nl Jeroen de Bruin, branchevereniging VBZ

10
Matzes collectie Vader Pieter en zoon Steven Heijs

Bakkersvak en IJs-Vak introduceren evenement ‘De Dag van het Ambacht’

Beursorganisator Easyfairs kondigt met trots De Dag van het Ambacht aan, een evenement waar geproefd kan worden en demonstraties, workshops en wedstrijden gevolgd kunnen worden. Zo zijn daar Beste BonBon van Nederland, Dutch Pastry Award en de IJs-Vakwedstrijden met de Gouden IJsspatel, Gouden IJscreatie en De IJssalon van het Jaar.

De Dag van het Ambacht vindt plaats op 11 maart 2024 op Next Level in Evenementenhal Gorinchem van 10.00 tot 17.00 uur en wordt mede mogelijk gemaakt door Bakkersvak, IJs-Vak, Dutch Pastry Team en Vereniging Ambachtelijk IJscentrum.

Corine Visser, Event Manager van Bakkersvak- en IJs-Vak: ‘We zijn zeer verheugd om De Dag van het Ambacht aan te kondigen, een evenement dat zich richt op allergenenvrij en vegan in de bakkerij- en ijssector.’

Met aandacht voor vegan en allergenenvrij

man vanzelfsprekend. Vanuit onze missie om de ambachtelijke sector vooruit te helpen, bieden we daarom deze unieke gelegenheid om meer te leren over allergenenvrij en het creëren van heerlijke veganistische producten. Natuurlijk zonder concessies te doen in smaak en kwaliteit.’

Peter Remmelzwaal, lid van het Dutch Pastry Team: ‘Voor ons als Dutch Pastry Team is er veel aan gelegen om onze wedstrijden jaarlijks door te kunnen laten gaan. Juist in het jaar waarin we als team 25 jaar bestaan en daar een speciale gelegenheid van willen maken, is het erg fijn dat we terecht kunnen bij een partner als Easyfairs. Dat er na overleg dan een evenement als dit ontstaat, is helemaal fantastisch en we kijken er dan ook erg naar uit om hier een prachtige en inspirerende dag van te maken. En hopelijk ontstaat hierbij een mooie traditie.’ Aan zogeheten proeftafels (er is plek voor 24 sponsoren) kunnen leveranciers hun producten,

jubileum op deze bijzondere dag met ons, alle sponsoren en bezoekers wil vieren’. Het belooft een spectaculaire ervaring te worden, waarbij er demonstraties gegeven zullen worden, aansluitend op het allergenenvrij- en veganthema. Daarnaast zorgt Vereniging Ambachtelijk IJscentrum voor indrukwekkende presentaties in het kader van de Gouden IJscreatie en wordt er weer geproefd en gejureerd wie de beste smaak van Nederland draait. Van beide wedstrijden gaat de top-3 verder strijden voor de titel van De IJssalon van het Jaar.

‘De IJs-Vak wedstrijden hebben eindelijk weer een vaste thuisbasis gekregen, wel te verstaan in Gorinchem. Ook in de tussenliggende jaren dat IJs-Vak er niet is, willen we de ijsbereiders een podium geven dat ze verdienen. We willen graag de branche met elkaar verbinden, ook volgend jaar en daarom roepen we onze partners op deze dag te steunen’, aldus Edwin van Es, voorzitter Vereniging Ambachtelijk IJscentrum.

WORKSHOPS EN BELEVING

Naast gerenommeerde wedstrijden kunnen bezoekers zich aanmelden voor workshops. Die gaan dieper in

op hoe om te gaan met allergenenvrij en de creatie van veganistische producten in de bakkerij- en ijssector. In deze workshops is er aandacht voor brood en viennoiserie.

De Dag van het Ambacht – magazine verschijnen. Dit tijdschrift zal gevuld zijn met waardevolle informatie en de recepten van de producten die die dag centraal stonden.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De Dag van het Ambacht op Next

Level in Gorinchem vindt plaats op 11 maart 2024. Voor meer informatie over deze dag en hoe je erbij kunt

11 maart 2024

Next Level Gorinchem

De eerste vraag voor het ontstaan van dit evenement kwam vanuit het Dutch Pastry Team en Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Zij zijn er beide bij gebaat om hun wedstrijden jaarlijks op een vaste locatie terug te laten keren. Ook hun sponsoren willen hierbij hun producten in de kijker zetten.

SAMENWERKING

‘We hebben een hele fijne samenwerking met zowel het Dutch Pastry Team, als met Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, dus we willen graag gehoor geven aan de vraag om de wedstrijden te faciliteren. Vervolgens zijn wij als team gaan brainstormen over hoe we bezoekers kunnen enthousiasmeren om als branche samen te komen,’ aldus Visser.

‘Onderwerpen als allergenenvrij en vegan zijn niet voor elke ambachts-

SAVE THE DATE

dedagvanhetambacht.nl

passend binnen het thema, laten proeven aan de bezoekers. Voor de ijsbereiders is er een heus Smaakplein. Het doel van De Dag van het Ambacht is om professionals uit de branche te voorzien van waardevolle informatie en inspiratie. ‘We willen een laagdrempelig, maar exclusief, thematisch en vooral praktisch ingestoken evenement neerzetten’, legt Corine Visser uit.

GERENOMMEERDE VAKWEDSTRIJDEN

Bezoekers kunnen tijdens De Dag van het Ambacht ook getuige zijn van de gerenommeerde vakwedstrijden, zoals de Beste BonBon van Nederland, Dutch Pastry Award en de IJs-Vakwedstrijden (Gouden IJsspatel, Gouden IJscreatie en De IJssalon van het Jaar).

Visser: ‘We zijn enthousiast dat het Dutch Pastry Team hun 25-jarig

Ook hier zullen een beperkt aantal plaatsen zijn. Om ervoor te zorgen dat bezoekers ook na het evenement kunnen nagenieten van de opgedane kennis en ervaringen, zal

zijn als sponsor of bezoeker, kijk je op www.bakkersvak.nl of neem je contact op met accountmanager Linda van der Windt via l inda.vanderwindt@easyfairs.com.

Lambertz & Visser gaat produceren!

Specialiteitengroothandel Lambertz & Visser heeft de chocoladefabriek Caro uit Purmerend overgenomen.

“Als we het niet kunnen kopen, moeten we het maken!”

Met het produceren van o.a. chocoladeletters, nougatineblaadjes, studentenflikken en wapenoublies breiden ze hun expertise uit.

De samensmelting van Caro’s vakmanschap met de uitgebreide distributiemogelijkheden van Lambertz & Visser belooft een spannende reis vol heerlijke verrassingen voor retailers door het hele land.

| 11

Haarlemse broodbakkers

We nemen een duik in grofweg een eeuw terug. In Haarlem, net zoals in andere grote steden, vindt er na de Eerste Wereldoorlog een omslag plaats in voedselconsumptie. Tot dan toe doen bakkers nog goede zaken, maar na 1918 wordt kant-enklare voeding populair onder alle bevolkingslagen. Denk aan bouillonblokjes, groenteconserven en koekjes. Ook de consumptie van vlees, eieren, suiker en zuivel neemt

toe, terwijl die van basale koolhydraten als brood afneemt. Bakkers hadden het moeilijk, al namen luxe (zoet)waren toe in populariteit. De crisis van de jaren ’30 zou het er voor hen niet makkelijker op maken.

Een kleine gang langs een aantal bakkerijen tot aan de crisisjaren.

Bron: noord-hollandsarchief.nl

Hoofdfoto: Bakker D. Martin en zijn werknemers voor bakkerij ‘Tijdgeest’ aan de Lange Raamstraat in de Vijfhoek, Haarlem, in 1925.

Rechtsboven: Reclamebiljet van de Haarlemsche Brood- en Meelfabriek (1634-1914). De boekdruk is vervaardigd door P.H. Horstok in 1808.

Linksonder: Electrische bakkerij ‘De Zeeuw’, Oude Groenmarkt 22. Firma J. Lokker was er gevestigd tussen 1904 en 1911. De foto is uit 1907.

Rechstsonder: Kinderen voor de etalage van de Elektrische Luxe Bakkerij van Jac. Koel aan de Frans Halsstraat 27a. Reproductie van een afbeelding uit de Katholieke Illustratie, 1925.

12
| 13

Iba 2023: ticketshop open voor bezoekers

Iba, de toonaangevende vakbeurs voor bakkerij en zoetwaren nodigt de wereldwijde bakkerij-industrie uit om van 22 tot en met 26 oktober 2023 samen te komen op het beursterrein van München. Vijf dagen, tien hallen en een internationaal ontmoetingspunt voor experts uit de branche, dat zijn in oktober de ingrediënten van deze beurs. De focus ligt op de iba.

Bezoekers kunnen zich verheugen op veel bekende en succesvolle hoogtepunten en actiegebieden, maar ook op nieuwe programmaonderdelen. De iba.SPEAKERS

het Jaar) en ‘Ausbilder des Jahres’ (Opleider van het Jaar) uitreiken. Ook nieuw in oktober is de iba.

START UP AREA, ondersteund door

TOPICS. Deze focusonderwerpen zijn voedseltrends, ambachtelijke bakkerij, gezondheid en duurzaamheid, digitalisering, kant-en-klare oplossingen en kwaliteitsmanagement. De thema’s worden weerspiegeld in presentaties, actiegebieden en productassortimenten op iba.

AREA wordt bijvoorbeeld de hub voor gespecialiseerde presentaties, discussies en netwerken met een internationale focus. Het iba. FORUM biedt interessante informatie over alle aspecten van de nationale bakkerij- en zoetwarenindustrie, met een focus op Duitse ambachtelijke bakkerijen. Het dient tegelijkertijd als podium voor de vele prijsuitreikingen.

PRIJZEN

Hier worden onder andere de iba. UIBC.CUP of Bakers 2023 en de iba. UIBC CUP of Confectioners 2023 uitgereikt. Daarnaast zal de gespecialiseerde bakkerijbranchekrant

ABZ - Allgemeine Bäcker Zeitung

- op zondag 22 oktober 2023 tijdens het iba.FORUM voor het eerst de titel ‘Bäcker des Jahres’ (Bakker van

Puratos. Nationale en internationale start-ups krijgen een eigen podium in hal A4. Hier zal de volgende

generatie innovators en ondernemers laten zien hoe zij een revolutie teweegbrengen in het bakkerijlandschap. Gerenommeerde experts zullen het programma aanvullen met belangrijke toespraken over onderwerpen die de sector raken.

Door middel van geur, smaak, aanraking en verbazing kunnen bezoekers tijdens iba de productieketen van begin tot eind ervaren, en op de hoogte blijven door middel van live demonstraties van producten en machines in tien hallen. Een andere

belevenis is de iba.UIBC CUP in hal A4. Bezoekers kunnen de demonstratie van wereldklasse live volgen en over de schouders van de experts meekijken terwijl zij hun kunstwerken van de bakkerij bereiden.

ACADEMY

Bezoekers die zich geïnspireerd voelen om zelf hun eigen ambachtelijke bakkerijproducten te maken, kunnen terecht in de iba.ACADEMY, waar deelnemers leren hoe ze traditionele Duitse stollen en pretzels maken. Aan het eind zullen zij een certificaat ontvangen.

Naast het bezoeken van de exposanten, kunnen ook dit jaar bezoekers tijdens iba weer een bakkerijrondleiding krijgen in München en omgeving. De iba.BAKERY TOURS worden georganiseerd door het Beierse bakkersgilde. De rondleidingen zijn gratis voor bezoekersgroepen. Het is aan te raden om vroeg te reserveren. Bezoekers kunnen zich hier van tevoren aanmelden: www. iba.de/en/messe/seminars-andbakery-tours/

Voor entreetickets ga je naar www.iba.de/ en/visitor-centre/tickets/

N ieuwe regels wegwerpbakjes

Vanaf 1 juli gelden er nieuwe regels voor het gebruik van kunststofbevattende wegwerpbakjes en -bekers. De regel is dus al ingegaan, maar lang niet alle (bakkerij)klanten lijken hiervan op de hoogte.

De leverancier van je bakjes en bekers weet of ze plastic bevatten. Klanten moeten vanaf 1 juli betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, of gebruik maken van een herbruikbaar alternatief. Je bent als (banket)bakker niet verplicht om zelf herbruikbare bekers of bakjes aan te bieden, maar dan moet je wel de mogelijkheid bieden om door de klant zelf meegebrachte bakjes of bekers voor de klant te vullen. Vanaf 1 januari 2024 worden wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten verboden bij consumptie op locatie. Herbruikbare bekers en bakjes worden de norm. Wel komt er een uitzondering voor hoogwaardig recyclebare bekers en bakkers. Op minderwegwerpplastic. nl vind je promotiemateriaal. Ook is er een behulpzame tool op regelhulpenvoorbedrijven.nl.

Bron: nbov.nl

14 BELASTINGADVISEURS ACCOUNTANTS & BOUWER OFFICIER Goed van Start? De financiële specialisten in de bakkerij! Hoorn 99 | 2404 HH | Alphen aan den Rijn | Telefoon 085 00 26 900 WWW.BOUWER-OFFICIER.NL

Fi Europe toont baanbrekende ontwikkelingen in voedingsbranche

Smaakmakers uit de hele wereld zullen weer samenkomen op de beurs Fi Europe van 28 tot en met 30 november in Frankfurt. Op de Fi Europe-editie van dit jaar worden voedings- en drankenspecialisten uitgenodigd in een ‘microkosmos van ingrediënten.’

Op deze beurs zijn 135 landen vertegenwoordigd en worden meer dan 25.000 bezoekers en 1.200 exposanten verwacht. Dit jaar worden contacten op de beursvloer gecombineerd met digitale communicatie via het Fi Europe Event Platform. Dat online platform biedt exposanten en bezoekers voor en na de beurs extra mogelijkheden om nieuwe zakelijke kansen te ontdekken, de juiste contacten te leggen en zich te laten inspireren door de nieuwste trends en innovaties in de branche.

Zo kunnen de aanwezigen maximaal profiteren van hun bezoek aan Frankfurt en zich op het evenement ter plaatse voorbereiden door een gepersonaliseerde agenda op te stellen, de sessies die ze willen bijwonen te bookmarken en afspraken met leveranciers te maken.

onlangs een partnerschap gesloten met de internationale maatschappelijke organisatie Solidaridad. In de Sustainability Hub kunnen bezoekers ontdekken hoe het werk van Solidaridad om wereldwijd duurzame toeleveringsketens op te zetten, kan bijdragen tot het ethisch en duurzaam inkopen van ingredienten.

Tijdens een bijeenkomst van de branche op deze schaal ontstaan niet alleen talrijke informele en spontane gesprekken, maar worden ook verschillende netwerkgelegenheden georganiseerd. In ‘data-driven matchmaking’ helpt de technologie om de juiste contacten te leggen.

INNOVATION AWARDS

De Fi Innovation Awards zijn onderscheidingen voor personen en bedrijven die een totaal nieuwe weg inslaan om het verschil te maken in de branche. Het hoogtepunt daarvan is de uitreikingsceremonie op dinsdag 28 november. De Startup Innovation Challenge geeft een springplank aan jonge bedrijven om de branche op haar kop te zetten. Op 28 november is in de Innovation Hub te zien hoe deze start-ups hun concept pitchen voor een jury van investeerders, accelerators en invloedrijke leden van de branche.

Brood en duurzaamheid gaan hand in hand

Duurzaamheid is een veel gehoord begrip, maar ook veel omvattend en niet altijd even concreet. Van duurzame teelt tot zonnepanelen en van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal tot het tegengaan van verspilling, steeds meer ondernemers in de bakkerijsector zijn of willen aan de slag met deze onderwerpen.

Daarnaast komt er van buitenaf ook steeds meer (na)druk op te liggen door bijvoorbeeld overheid en ngo’s. Een aantal koplopers laat al zien hoe je impact kunt maken als je regie pakt, doorontwikkelt of een nieuw initiatief start. Tegelijkertijd zijn er nog veel bakkerijen die hier hulp bij kunnen gebruiken.

KANSENKAART DUURZAAMHEID

NBC wil duurzaamheid sectorbreed een zetje geven door de dialoog over duurzaamheid te faciliteren, duurzame innovaties in de schijnwerpers te zetten en door het delen van informatie en inspiratie.

HOTSPOTS

Dit jaar geeft het NBC voor het eerst invulling aan dit thema. Op basis van onderzoeken is benoemd waar de grootste duurzame impact gemaakt kan worden in de keten, de zogenaamde hotspots: graanteelt, energie in de bakkerij en broodverspilling. Het projectteam heeft samen met een klankbordgroep die de branche vertegenwoordigt onderzocht waar bakkerijen mee geholpen kunnen worden in hun

stap om te verduurzamen. Ook bekeek het team hoe het duurzame imago verbeterd kan worden, gebaseerd op de vele initiatieven die al genomen worden. NBC ontwikkelt binnen het thema

Brood & Duurzaamheid verschillende initiatieven met inspiratie, tips en hulpmiddelen. Ook sluit het aan bij de Verspillingsvrije Week, die van 11 tot 17 september plaatsvindt. Lees hier meer over op nbc.nl/projecten/verspillingsvrije-week

KANSENKAART

In de Kansenkaart Duurzaamheid worden kansrijke richtingen voor collectieve actie uiteen gezet aan de hand van vier hotspots. Hoe bakkers zelf een steentje kunnen bijdragen heeft

Vier hotspots om de bakkerijsector te verduurzamen

NBC op een rij gezet in een aantal factsheets met feiten en praktische tips. Kijk voor de linkjes op nbc.nl/projecten/broodduurzaamheid

De resultaten van de onderzoeksfase zijn vastgelegd in een tweetal rapportages, die de basis vormen voor de Kansenkaart Duurzaamheid. NBC heeft consumenten bevraagd en sprak uitvoerig met stakeholders: koplopers en experts binnen en buiten de sector, molenaars, akkerbouwers, bakkers en producenten van grondstoffen. Hun praktijkervaringen zijn naast de feiten gelegd die uit de literatuur bekend zijn. Op basis hiervan werd duidelijk waar en hoe de bakkerijbranche milieu-impact kan verlagen.

Bezig met verduurzamen en heb je een vraag? Het NBC Kennisloket helpt. Mail naar kennis@nbc.nl.

Bron: NBC

CONFERENTIEPROGRAMMA

De succesformule van Fi Europe combineert een levendige beurs met een interessant conferentieprogramma. In de expositieruimte kunnen de deelnemers een ongekend assortiment producten bekijken dat de hele toeleveringsketen van voeding en dranken bestrijkt. De internationale exposantenlijst bevat veel grote namen, zoals Cargill, ABF Ingredients, Prinova, Brenntag en Lesaffre.

Tijdens de Fi Europe Conferentie (28-29 november) en de Future of Nutrition Summit (al op 27 november) gaat het vooral over het aanpakken van actuele problemen en het ontdekken van onmiddellijke kansen in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. De keynotesprekers zijn onder meer Kalina Doykova, Senior Research Analyst bij Euromonitor International, en Cyrille Filott, Global Strategist bij Rabobank.

Tijdens de Future of Nutrition

Summit worden nieuwe baanbrekende technologieën gepresenteerd. Sprekers zijn onder anderen Floor Buitelaar, Managing Partner bij Bright Green Partners, Mario Ubiali, Oprichter & CEO van Thimus en Christine Gould, Oprichter & CEO van Thought For Food. In de Innovation Hub en de Sustainability Hub zijn er gratis voordrachten.

SOLIDARIDAD

Het toenemende belang van duurzaamheid als uitdaging voor de branche zal blijken uit de grote aandacht voor thema’s als duurzaam inkopen, labels en transparantie, naleving van de regelgeving, ESG en gendergelijkheid. In het kader van zijn voortdurende inzet voor duurzaamheid heeft Informa

Yannick Verry, Brand Manager van Food Ingredients Europe and Americas: ‘Dit jaar vind je op Fi Europe alle ingrediënten die de smaakmakers in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie nodig hebben om hun bedrijf te kunnen innoveren en doen groeien. Dat varieert van contentsessies van experts tot gerichte netwerkmogelijkheden en een beursvloer die overloopt van ideeën. Ik ben heel enthousiast over de gezamenlijke transformatiekracht van al deze elementen en popel om de creativiteit en de connecties te zien die uit deze smeltkroes van talenten zullen ontstaan.’

Kijk voor bezoekers- of exposanteninformatie op www.figlobal. com/fieurope/en/home.html

Een duurzaam verhaal Er mist een collectief verhaal over dat brood in veel opzichten duurzaam is. Ook zijn er nog veel kansen om verder te verduurzamen. Consumenten hierin meenemen zal het imago van brood verbeteren.

Duurzaam geteeld graan Veel van het graan is niet traceerbaar. Daarmee is er beperkt zicht op de kwaliteit en op de foodprint van de teelt. Vertrouwen binnen de keten is daarin de sleutel.

Meten. Weten. Besparen. Benchmarking en meettechnologie geven inzicht in hoe (meer) energie te besparen. Collectieve investeringen kunnen leiden tot grotere impact. Voor het milieu en de portemonnee.

Agenderen en opschalen Sociale en economisch motieven zijn nodig om verspilling te verminderen. Bij voldoende urgentie kan de sector het hoofd bieden aan initiatieven om meer impact te maken.

De rol van brood in een duurzaam voedselpatroon kenbaar maken Vraag naar brood met een gunstigere foodprint stimuleren

Aandeel brood van duurzame tarwe verhogen Kennis en ervaring met duurzame en lokale graanteelt delen en ontsluiten

Energie besparen binnen bestaande processen Gebruik van energiezuinige en fossielvrije oventechnologie bevorderen

Bewezen start-ups die verspilling tegengaan helpen opschalen Actief deelnemen aan programma’s die verspilling voorkomen

SELMI Clusters

voor pindarotsjes en andere chocolade-noten producten.

• 6 spuitkoppen

• Koppeling met Selmi tempereer-machine

• 2 versies (koel-tunnel of platen)

| 15
/ henkkoenen.nl
info@henkkoenen.nl +31(0)161-452516
Input: 8x plaat 600x400mm /henkkoenen
SELMI Clusters platenversie 2. Graanteelt 3. Energie management 4. Verspilling tegengaan
Kansen 1 1 1 1 2 2 2 2
1. Duurzaam imago

Oogst uit strokenteelt vraagt om meer flexibiliteit bij voedselverwerkers

Levert strokenteelt extra uitdagingen op voor voedselverwerking na de oogst? Wetenschappers van Wageningen Food & Biobased Research onderzochten daarvoor drie tarweoogsten. De tarwe uit strokenteelt bleek moeilijker om schoon te maken en te scheiden, maar baktests toonden aan dat het meel bij het bakken van brood niet onderdoet voor commerciële varianten.

Diversiteit op de akker heeft een positieve invloed op het functioneren van ecosystemen, en strokenteelt is een toegankelijke en relatief simpele manier voor boeren om meer verschillende gewassen te telen op één perceel. Verschillende gewassen worden dan in stroken van 3-6 meter breed geteeld.

Vijf jaar onderzoek naar strokenteelt wijst uit dat de opbrengst vergelijkbaar is met die van de meer gangbare monocultuur. Strokenteelt verbetert ook nog eens de biodiversiteit op het land, één van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Natuurlijke vijanden weten plaaginsecten zoals luizen vlugger te vinden en ziektes, zoals fytoftora in aardappelen, verspreiden zich langzamer.

MAATSCHAPPELIJKE DRUK

‘Boeren die overstappen op strokenteelt geven bovendien aan dat ze meer geluk uit hun bedrijf halen,’ vertelt dr.ir. Dirk van Apeldoorn van de Farming Systems Ecologygroep bij Wageningen University & Research (WUR). ‘Dat lijkt ons ook een heel waardevolle opbrengst, zeker in een tijd waarin boeren veel maatschappelijke druk ervaren.’

Kunnen alle boeren dan nu al overstappen op deze nieuwe vorm van akkerbouw? In principe wel,

maar er zijn nog steeds vragen die onderzocht moeten worden. Niet in de laatste plaats: welke mogelijke gevolgen heeft strokenteelt voor voedselverwerking ná de oogst?

Mira Theunissen is onderzoeker bij de Food Technology-groep van Wageningen Food & Biobased Research. Ze werkt mee aan het project Rethink Food Processing, en voor haar staat precies die vraag centraal: wat betekent strokenteelt voor voedselverwerking? ‘Als we willen dat boeren strokenteelt breed omarmen, moeten we weten welke belemmeringen er nog zijn in de verwerkingsketen: wat maakt oogst uit strokenteelt lastiger om tot een voedselproduct te verwerken, zoals brood of een groentemix?’

De onderzoekers inventariseren de uitdagingen over de gehele keten, en zijn nu vooral bezig met de verwerkingsstappen vlak na de oogst: opschonen en scheiden. Bij strokenteelt is dat schoonmaken en scheiden erg belangrijk, omdat het aantal onzuiverheden groter is dan bij de oogst van grote monoculturen. Er kunnen bijvoorbeeld naburige gewassen mee geoogst worden, want een relatief groter deel van de oogst komt van de rand.

COMPLEMENTAIRE GEWASSEN

‘We hebben ook de oogsten van mengteelt onderzocht, waar twee complementaire gewassen door elkaar heen groeien, in dit geval tarwe en veldbonen. Die kunnen in principe op grootte gescheiden worden, maar er is een risico dat een verschrompelde veldboon tussen de tarwe terecht komt of een tarwekorrel blijft plakken aan een aangevreten boon.’

Dat soort kruisbesmettingen vragen serieuze aandacht vanuit het perspectief van voedselveiligheid, vooral op het gebied van allergenen. ‘Als er ook maar de minste tarwe bij een peulvruchtenoogst terecht komt, mag die al niet meer als glutenvrij worden verkocht.’

Het project ‘Rethink Food Processing’, geleid door dr. Anke Janssen van de Food Technology-groep, is een onderdeel van het investeringsthema Biodiversiteitspositieve voedselsystemen. Wageningen University & Research investeert daarvoor in onderzoek dat fundamentele kennis levert voor innovatieve trajecten die de biodiversiteit en de ecosysteemdiensten op akkers, boerderijen, in landschappen en waardeketens versterken. Het thema wordt gecoördineerd door prof.dr.ir. Liesje Mommer, Hoogleraar Ondergrondse ecologie & boegbeeld Biodiversiteit, en dr.ir. Marleen Riemens, Teamleider Gewasgezondheid.

moesten de recepturen echter wel bijgestuurd worden, door bijvoorbeeld extra gluten toe te voegen.

PAKJE SOEP

Rondom mengteelt leefde ook de vraag of die misschien ongescheiden verwerkt zou kunnen worden. Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om de ingrediënten van een groentemix samen te verbouwen én samen te verwerken? Van samen op het land naar samen in het pakje soep. ‘Het co-processen van twee gewassen uit één strook, zonder ze eerst te scheiden, lijkt nagenoeg onmogelijk,’ legt Theunissen uit. ‘Goed schoonmaken resulteert eigenlijk altijd in scheiding. En als het schoonmaken al zou lukken zonder te scheiden, dan is het pellen of malen daarna een enorme uitdaging.’

Spelt zonnepit volkoren

Uniek speltbrood!

VERSCHIL IN RIJPHEID Mengteelt moet worden geoogst wanneer beide gewassen optimaal rijp zijn. Als er een verschil in rijpheid is, komt er een stap bij in het verwerkingsproces: dan moet de oogst eerst worden gedroogd. Verschil in rijpheid beïnvloedt ook de functionaliteit van een oogst.

‘Het levert kwaliteitsvariaties op. De bloem en meel van tarwe uit strokenteelt sluiten minder goed aan op de gestandaardiseerde verwerkingsprocessen. Die zijn ingesteld op het meer uniforme product uit monoculturen. In de toekomst zullen voedselverwerkers flexibeler moeten worden, bijvoorbeeld door hun receptuur af te stemmen op de eigenschappen van hun grondstoffen.’

Wel kan mengteelt nog een ander voordeel opleveren. ‘Peulvruchten zoals veldbonen zorgen voor meer stikstof in de bodem, terwijl graan stikstof juist als bouwstof gebruikt om eiwitten van te maken. Dat zou dus een interessante wisselwerking op kunnen leveren.’ Inderdaad zagen de onderzoekers dat de tarwe die tussen de veldbonen was gegroeid meer eiwit bevatte. Tijdens de baktests leverde die tarwe prima mini-broden op, maar de koekjes van mengteeltbloem waren erg stevig. Dat is vermoedelijk ook het resultaat van het verhoogde eiwitgehalte, menen de wetenschappers. ‘Strokenteelt is op alle vlakken meer divers: meer verschillende producten, meer biodiversiteit, maar ook verschillen in rijping. Dat is een feit,’ benadrukt Van Apeldoorn. ‘Voedselverwerkers kunnen niet op dezelfde manier blijven produceren als ze deze oogst willen verwerken. Het vraagt niet alleen creativiteit en innovatie van de boer, maar ook verderop in de keten.’

VERGAANDE STANDAARDISERING Dat is ook de belangrijkste conclusie die Theunissen en haar team trokken. Vergaande standaardisering in de verwerking zal moeten worden plaatsmaken voor maatwerk om goed om te kunnen gaan met deze strokenteeltoogsten, die zoveel voordelen hebben voor het ecosysteem.

100 % spelt* 100 % volkoren** 100 % lekker

Geïnteresseerd in ons nieuwe SPELT ZONNEPIT VOLKOREN en het bijbehorende promotiemateriaal? Vraag ernaar bij uw IREKS baktechnisch adviseur of mail naar: marketing@ireks.nl. Scan

Die noodzakelijke aanpassingen ontdekten Theunissen en haar collega’s toen ze experimenteerden met het verwerken van tarwe. ‘We hebben oogsten uit drie verschillende teeltsystemen schoongemaakt, gescheiden en verwerkt tot mini-broden en koekjes. Dat waren oogsten van een strook met één ras tarwe, een strook met twee rassen door elkaar en een strook mengteelt, waar tarwe gemengd met peulvruchten groeide.’

De bakproeven leverden brood en koekjes op van vergelijkbare of soms zelfs betere kwaliteit dan commerciële referentiebloem. Om de broden goed te laten rijzen,

‘Maar ook op andere plaatsen in de keten tussen de boer en de verkoop zijn er aanpassingen mogelijk. Boeren produceren nu voor de opslag, maar wat als ze veel directer voor de consument konden produceren? Wat als de verwerking niet meer in grote centra gebeurde, maar op het land van de boer zelf?’ Ook zullen consumenten aan een nieuwe situatie moeten wennen, waarin niet elk product altijd beschikbaar is. ‘Een gevarieerder dieet ondersteunt een meer diverse akker, zouden we kunnen zeggen.’

Bron: www.wur.nl

WUR/Harm ten Napel

16 IREKS NEDERLAND B.V. Industrieweg 81a | 5591 JL Heeze | NEDERLAND Tel.: +31 40 226 38 00 | info@ireks.nl | www.ireks.nl
voor meer informatie
* meelbestanddeel 100 % spelt ** meelbestanddeel 100 % volkoren

Bak ook mee voor het Burgemeestersontbijt

Brood speelt de hoofdrol bij het ontbijt. Dat willen de organisatoren van het Burgemeestersontbijt ook graag laten zien aan de burgemeester, kinderen en hun ouders. Daar kan jouw bakkerij in de Burgermeestersontbijtweek van 10 tot en met 13 oktober een bijdrage aan leveren.

VOORDELEN VAN DEELNAME - Elke deelnemende bakker ontvangt een persbericht om de lokale media uit te nodigen bij dit gezellige en gezonde ontbijtmoment

- Ontbijtmemory: Je ontvangt een aantal memory’s die je kunt inzetten als prijs voor een winactie. Deze memory is

Ronald van Kolthoorn genomineerd voor Franchisenemer van het jaar

Ronald van Kolthoorn , Bakker Bart- franchisenemer voor de vestigingen Ede Centrum en Rijssen, is genomineerd voor Franchisenemer van het Jaar 2023. Samen met nog elf andere ondernemers dingt van Kolthoorn mee naar deze prestigieuze titel.

NAUW BETROKKEN Intern is Kolthoorn nauw betrokken bij de formule. ‘Als schakel tussen de winkelvloer en het hoofdkantoor denk ik graag mee om zo het merk te blijven ontwikkelen. Stilstaan doen we nooit bij Bakker Bart.’

Als je meedoet, ontvang je in oktober voor de door jou gekozen gemeente of school de complete ontbijtpakketten die gekoeld bewaard moeten worden. Ieder pakket is bestemd voor 25 leerlingen. Jouw bakkerij voegt aan elk pakket het volgende toe: twee gesneden volkorenbroden, achttien volkoren bollen en achttien volkoren bollen met rozijnen. Op de geplande ontbijtochtend bezorg je alles op het adres van de gemeente of school en kun je aanschuiven om het belang van een gezond ontbijt onder de aandacht te brengen, want wie kan dat nou beter dan de bakker?

speciaal ontwikkeld voor het Nationaal School Ontbijt om spelenderwijs te leren over een gezond ontbijt

- Je krijgt een poster die je in de winkel kunt hangen om te laten zien dat je meedoet aan het Burgemeestersontbijt

- Je ontvangt berichten voor op social media

- Er is een kleurplaat die je kunt uitdelen ter promotie

- Alle materialen zijn exclusief beschikbaar voor bakkers die aan het Burgemeestersontbijt leveren.

Meer weten en/of aanmelden? Kijk op burgemeestersontbijt.nl/

Workshop ‘Meer omzet met jouw webshop’

Wil je leren hoe je jouw najaarsproducten beter kunt fotograferen en promoten voor je webshop? Schrijf je dan in voor de workshop van Marti Orbak Software en Bakkerij Support.

Deze workshop is speciaal ontwikkeld voor bakkerijondernemers en commerciële medewerkers die meer willen halen uit hun online verkoopkanaal. De workshop wordt gegeven op maandag 2 oktober en dinsdag 3 oktober bij Marti Orbak Software te Kwintsheul.

Martine Verkade van Marti Orbak Software: ‘We willen de deelnemers een praktische en actieve workshop bieden, waarin ze zelf aan de slag gaan met hun eigen (najaars)producten. Ze leren hoe ze met een smartphone, een lightbox en een app perfecte productfoto’s kunnen maken en bewerken voor de webshop. Zo trekken ze de aandacht van de klant naar het product en verhogen ze de conversie.’

INRICHTING EN PROMOTIE

Joep Gommans, eigenaar Bakkerij Support: ‘Naast productfotografie leren we de deelnemers ook hoe ze hun webshop kunnen inrichten en promoten.

Ronald van Kolthoorn: ‘Tijdens mijn studie bouwkunde was ik druk bezig met het bouwen van bruggen. Al snel besefte ik me dat ik een ander soort ‘bouwer’ ben. Ik wil bouwen aan de toekomst, mensen, teams, mezelf en een hechte band met mijn klanten. Sinds 2019 ben ik franchisenemer van Bakker Bart Ede Centrum en sinds 2022 ook trotse eigenaar van Bakker Bart Rijssen. Dit najaar open ik mijn derde franchisevestiging in Wageningen. Het roze bloed stroomt door mijn aderen.’ Wat typeert hem als ondernemer? ‘Samenwerken in teamverband. Ieder teamlid werkt zoveel mogelijk zelfstandig. Ik stuur bij waar nodig en geef ze de ruimte om zelf keuzes én fouten te maken. Mijn stijl van ondernemen is ontdekkend, uitvoerend en creatief. Ik krijg energie van het bedenken van nieuwe dingen en deze vervolgens samen op te zetten.’

Franchisenemer van het Jaar is een prijs die door de Nationale Franchise Gids wordt uitgereikt aan de ondernemer die op indrukwekkende wijze de franchiseformule heeft vertegenwoordigd en heeft uitgeblonken in zijn of haar bedrijfsvoering. Deze erkenning is niet alleen een eerbetoon aan de franchisenemer, maar ook een blijk van waardering voor het harde werk en de toewijding die hij of zij heeft getoond.

De genomineerden hebben allen op hun eigen manier uitgeblonken in hun vakgebied. Ze hebben hun ondernemerschap, leiderschap en innovatieve geest getoond, waardoor ze een voorbeeld zijn voor anderen in de franchisewereld.

MYSTERY SHOPPER

Voorafgaand aan de finale worden de drie finalisten in het geheim bezocht door mystery shopping platform Secret View. Daarnaast zul-

len (mede)organisatoren De FranchiseAdviseur en Franchisefactory de rol als vakjury op zich nemen door de finalisten te beoordelen op onder andere klantbeoordelingen en benchmarking.

Tot slot geven de drie finalisten een korte pitch tijdens De Nationale Franchise Beurs (6 en 7 oktober 2023), waarna de bezoekers hun stem uit mogen brengen op hun favoriete franchisenemer. De link naar de stempagina van Ronald van Kolthoorn is https://franchisebeurs. nl/bakker-bart-ronald-van-kolthoorn/

Perfectie in de smaak!

Couverture chocolade van Lubeca

Smaak, smelt en uiterlijk in perfectie! Lubeca levert de couverture chocolade zoals ze beloven. De erkende uitstekende kwaliteit kenmerkt zich door een knowhow die in de loop van decennia is gegroeid in de selectie van ingrediënten en productieprocessen.

We laten zien hoe ze een aantrekkelijk assortiment kunnen samenstellen met informatie en prijzen. We geven tips voor het bedenken en uitvoeren van een webshopactie. En we helpen ze om hun webshop onder de aandacht te brengen bij hun klanten via sociale media, e-mail en flyers. De deelnemers leren ook hoe ze met behulp van kunstmatige intelligentie teksten kunnen generen voor de webshop en sociale media.’

De workshop duurt van 10:00 tot 16:00 uur en kost € 495,- per persoon. Dit is inclusief koffie, thee, lunch en een Foldio3 Lightbox t.w.v. € 189,- . Er is plaats voor maximaal tien deelnemende bedrijven per workshop.

De verschillende soorten cacao van Lubeca komen uit geselecteerde en de beste teeltgebieden van Zuid-Amerika, Afrika, Azië en het Caribisch gebied. Samen met andere grondstoffen zoals cacaoboter, volle melkpoeder, suiker en vanille-extract of natuurlijk vanille aroma. De genoemde ingrediënten worden computergestuurd en gehomogeniseerd in productiebatches via het gebruikelijk recept.

ACTIE!

In de maand september 2023 ontvangt u bij Vipam 10% korting op alle chocolade couverture van Lubeca

Scan de QR code hiernaast en u vindt alle Lubeca chocolade in het VIPmagazine Najaar 2023!

| 17
Vipam International bv | tel. 0345 56 56 70 | info@vipam.nl | www.vipam.nl
via
Inschrijven kan
www.marti-orbak.com/workshop/

Bakkerij Borgesius enthousiast over deelname aan Bedrijfsontwikkelplan

In 2022 heeft de stichting Bakkracht de pilot Bedrijfsontwikkelplan aangeboden aan veertien ambachtelijke en industriële bakkerijen. Dit is een groot succes geworden en krijgt een vervolg. ‘Terecht’, vindt Hans van Scherpenzeel, bakkerijmanager bij Bakkerij Borgesius in Rotterdam. ‘Het is verbazingwekkend om te zien wat er binnen slechts enkele sessies op tafel komt.’

Wanneer het managementteam in maart 2022 inmiddels vanuit een bouwkeet zit te werken, komt de uitnodiging vanuit de stichting Bakkracht om deel te nemen aan de pilot Bedrijfsontwikkelplan later dat jaar. ‘Die uitnodiging kwam voor mij als geroepen en heb ik met beide handen aangegrepen. We hadden weliswaar niet eens meer een vergaderzaal, maar je moet toch dóór met het bedrijf. Daarom heb ik

sluitend bij de gestelde ontwikkeldoelen van het bedrijf en de eigen behoeftes.

‘WeCreate, een bureau dat organisaties helpt om grip te krijgen op verandering en projectleider van het Bedrijfsontwikkelplan in opdracht van de stichting Bakkracht, organiseerde met ons drie strategiesessies. In principe zijn deze sessies incompany, maar wij hebben ze bij de

zaamheid? Wat kunnen wij beter doen op het gebied van verpakkingen of bijvoorbeeld uitval van machines? Wat voor soort monteurs hebben we daarvoor nodig? Als we met bijvoorbeeld meer Nederlandse tarwe en minder zout willen bakken, hebben we wellicht meer vakmanschap nodig. Hoe komen we daaraan? Welke mensen kunnen we trainen en op welke manier? Dat zijn allemaal vragen die uit zo’n

waarvan we ons bedrijf optimaal kunnen inrichten. Alles draait om het in kaart brengen van wat voor mensen wij nodig hebben in de toekomst, wat voor mensen wij al in huis hebben en hoe wij deze reeds aanwezige mensen op het gewenste niveau kunnen brengen.’

STERK IN JE WERK

Een jaar na het eindrapport van het Bedrijfsontwikkelplan heeft inmiddels meer dan de helft van de vaste medewerkers de training ‘Sterk in je werk’ gevolgd. Slechts één medewerker gaf aan hier niets voor te voelen. ‘En dat is ook oké’, aldus Van Scherpenzeel. ‘Ik neem ook mijn teamleiders mee in dit traject. Deze training sluit wellicht niet helemaal aan bij hun niveau, maar zo heb ik wel alle neuzen dezelfde kant op staan. En het is een mooie aanloop naar de training leiderschap, die zij vanaf november gaan volgen.’

Van Scherpenzeel ontdekte door deelname aan de pilot Bedrijfsontwikkelplan en zijn betrokkenheid bij FIA ook dat Borgesius helemaal geen bekende naam bleek te zijn rondom bedrijvengebied de Spaanse Polder. ‘Ik heb alle accreditaties in orde gemaakt en we zijn zes praktijkbegeleiders gaan opleiden. De eerste vier stagiaires zijn inmiddels vertrokken, de volgende acht staan alweer klaar. Je hoopt dat BOL-leerlingen verder vertellen dat wij een mooi bedrijf zijn en dat BBL-leerlingen wellicht aan de slag kunnen hier. Het straalt af op het hele bedrijf.’

En zo is Van Scherpenzeel volop aan de slag gegaan met allerlei opleidingen binnen en buiten het bedrijf. ‘Een aantal operators heeft een opleiding bij Foodbase gevolgd en met Lentiz hebben we een opleiding tot voedingsoperator in elkaar gezet, die hier in oktober gaat lopen. Ook gaan we intern van start met een voedselveiligheidstraining.’

JOBROTATION

Hans van Scherpenzeel werkt al 32 jaar voor Bakkerij Borgesius, maar zit sinds 2020 op de locatie in Rotterdam, een productielocatie die in 2017 vanuit Bakkersland is overgenomen. Hier bakt hij met circa honderdvijftig FTE per week producten voor onder meer hun klant Albert Heijn. ‘Er lagen op deze locatie diverse uitdagingen, waar ik ondanks corona meteen mee aan de slag ben gegaan’, aldus Van Scherpenzeel. ‘Ik heb een meerjarenplan geschreven en 2022 stond voor mij in het teken van het verbouwen van de bakkerij en het ontwikkelen van de organisatie.’

een team van operators en een paar teamleiders samengesteld om binnen de pilot van start te gaan, heel bewust zonder MT- of directieleden.’

ONTWIKKELDOELEN

Een Bedrijfsontwikkelplan vormt een concrete ondersteuning bij het gericht opleiden van medewerkers in het kader van duurzame inzetbaarheid. Het plan geeft aan waar het bedrijf naar toe wil, maar brengt ook duidelijk in kaart welke kennis, vaardigheden en functies daarvoor nodig zijn. Bovendien wordt in beeld gebracht hoe medewerkers zich kunnen ontwikkelen, aan-

Ook gratis deelnemen?

Klinkt het Bedrijfsontwikkelplan interessant? In het najaar van 2023 wordt er een nieuw traject gestart. Er is nog plek voor negen ambachtelijke of industriële bakkerijen. Deze bedrijven kunnen kosteloos deelnemen aan het Bedrijfsontwikkelplan.

Meer weten? Neem dan contact op met Carla Zwierstra van de stichting Bakkracht via info@bakkracht.nl.

Meer informatie over Bakkracht is te vinden op bakbekwaam.nl/stichtingbakkracht/

Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen georganiseerd, omdat we middenin die verbouwing zaten. En dat was eigenlijk zo gek nog niet. De medewerkers namen letterlijk en figuurlijk even afstand van de werkzaamheden en de werkvloer’, aldus Van Scherpenzeel. ‘Uiteindelijk hebben ze drie sessies van vier uur bijgewoond en die zijn natuurlijk zo voorbij. Toch vond ik de uitkomsten verbazingwekkend.’

Samen met WeCreate hebben de medewerkers van Bakkerij Borgesius onder andere gekeken naar hun klant en zijn behoeftes. ‘Je probeert vast te leggen wat de strategie van de klant is en hoe wij daarbij kunnen aansluiten. Wat hebben wij dan voor mensen nodig en over welke vaardigheden moeten zij beschikken?’

KERNWAARDEN

Hij vervolgt: ‘Kijken wij naar Albert Heijn, dan weten we dat zij sterk inzetten op beter leven, beter eten en beter omgaan met de aarde. Dat hebben wij vertaald naar ons eigen bedrijf. Wat doen wij aan duur-

Bedrijfsontwikkelplan naar voren komen. Ook hebben we kritisch gekeken naar onze eigen kernwaarden.’

Van Scherpenzeel vraagt al bij aanvang van het Bedrijfsontwikkelplan om een mandaat van de directie om na afloop direct te kunnen doorpakken en eventuele uitkomsten concreet te kunnen maken. ‘Dat mandaat heb ik ook gekregen. En dat betekende onder andere dat we direct na afloop van het Bedrijfsontwikkelplan met diverse opleidingstrajecten van start zijn gegaan. Ik heb de missie om tachtig procent van mijn vaste medewerkers de training ‘Sterk in je werk’ te laten doorlopen, die wordt aangeboden door WeCreate.’

Medewerkers gaan in deze training aan de slag met de regie op hun eigen werk en kijken zowel naar zichzelf als naar de buitenwereld.

‘Bovendien krijgen ze twee individuele coachingssessies aangeboden, wat heel waardevol is. Al hun gegevens gaan in een database en daar komen profielen uit, op basis

Uit het Bedrijfsontwikkelplan kwam bovendien de vraag naar ‘jobrotation’ naar voren. ‘Ook daarmee zijn we aan de slag gegaan. We pakken het eerst klein aan. Medewerkers uit de productie lopen twee weken mee bij logistiek en vice versa. Wanneer zij elkaars werkzaamheden zien en elkaars belangen begrijpen, kom je samen tot veel betere planningen. We gaan nu echt voor korte trajecten met snel succes. Dat geeft iedereen in het bedrijf een goed gevoel.’

‘Ik wil graag nog eens met het MT verder sparren over de uitkomsten, bijvoorbeeld over het opstellen van onze kernwaarden. Maar voor nu ben ik al heel tevreden over wat we door deelname aan het Bedrijfsontwikkelplan binnen een jaar hebben bereikt. Ik doe op zich niets nieuws. Maar het zit nu in een beter jasje. Het Bedrijfsontwikkelpan geeft je een heel mooie kapstok om opleidings- en verbetertrajecten aan op te hangen.’

Bron: Bakkracht Linda van ’t Land

Foto: Bakbekwaam

18

Brood blijft lunch-topper, maar moet nog veel vaker de trommel in Brood is nog altijd het favoriete lunchproduct van Nederlanders. Stichting Nederland Schoon deed onderzoek naar lunchgewoontes en de verkozen verpakkingen van deze maaltijd. Aan het onderzoek deden 1.171 mensen mee.

Maar liefst 84 procent geeft in het onderzoek aan dat brood favoriet is bij de lunch. De helft neemt dit altijd mee in een lunchbox. Dat de andere helft van de Nederlanders géén lunchbox meeneemt, komt onder andere door de ruimte die een trommel inneemt in de tas, doordat men geen leeg bakje mee terug wil nemen of omdat het simpelweg een gewoonte is om de lunch in een boterhamzakje of andere eenmalige verpakking te doen.

COMEBACK

Nederland Schoon ziet dus graag comeback van de lunchbox in het straatbeeld om zo afval te voorkomen. Meer dan 55 procent van de mensen die geen herbruikbaar alternatief meeneemt, geeft namelijk wél aan bereid te zijn om over te stappen. Daarnaast neemt 81 procent van de basisschoolleerlingen nog altijd een broodtrommel, mee versus nog maar 50 procent van de werkenden.

DirectResearch deed in opdracht van Nederland Schoon dit onderzoek naar de lunchgewoontes van Nederlanders op school en op het werk. Meer dan de helft (61 procent) gaat naar school of werkt (deels) op kantoor of buitenshuis. 70 procent van deze groep neemt altijd of regelmatig lunch mee. Goed nieuws is dat de helft dus kiest voor een herbruikbaar alternatief zoals een broodtrommel, maar er is nog steeds een grote groep die zijn of haar lunch verpakt in wegwerpverpakkingen als plastic zakjes en aluminiumfolie, die nog regelmatig in de natuur belanden.

b akkers s aFari t ilburg :

BOTERHAM

Op de vraag wat Nederlanders zoal meenemen voor de lunch, staat de boterham dus met 84 procent ruim bovenaan, gevolgd door fruit (46 procent), stukjes rauwkost (21 procent), snack zoals een muesli-

reep, koekje, snoepje (21 procent), kwark/yoghurt (21 procent), salade (14 procent), crackers of beschuit (14 procent), warme maaltijd (8 procent), wraps (8 procent) en noten/rozijnen/gedroogde vruchten (6 procent).

Ingrid Goethart, directeur (a.i.) van Stichting Nederland Schoon: ‘Ons doel is om Nederland schoon te krijgen en daarbij moet hergebruik de nieuwe norm worden. Wat mij opviel is dat mensen aangeven dat zij het meenemen van een herbruikbaar bakje, zoals een broodtrommel, suf vinden. Dit imago moeten we bijstellen.’

STRAATBEELD

Goed voorbeeld doet goed volgen en daarom pleit de stichting voor een comeback van de broodtrommel in het straatbeeld. ‘Het is super dat de helft al een lunchbox meeneemt, maar er is nog een andere helft te winnen. Hoe meer mensen een lunchbox meenemen, hoe normaler het straatbeeld wordt.’

Op de vraag of men vaker herbruikbare verpakkingen zou kunnen gebruiken, geeft 40 procent aan het hier (helemaal) mee eens te zijn. Goethart: ‘Neem dit samen met de 55 procent die zegt over te willen stappen op herbruikbaar, en ik ben overtuigd dat we met zijn allen kunnen zorgen voor een schoner Nederland.’

STIMULANS

Van de respondenten met kinderen die naar de basisschool gaan, geeft 81 procent de lunch mee in een broodtrommel of herbruikbaar bakje. Als kinderen naar de middelbare school gaan, zwakt dit percentage al af naar 69 procent. Eenmaal werkend is dit percentage nog maar 50 procent. Er werd ook gevraagd of er vanuit school of het werk gestimuleerd wordt om herbruikbare verpakkingen mee te nemen.

Kijk anders, zie meer!

BakkersSafari Tilburg wordt georganiseerd op dinsdag 10 oktober van 9:30 - 16:00 uur en is een inspirerende wandeltocht van ongeveer 5 kilometer langs verschillende locaties in Tilburg. Het is een dag vol verrassingen en leuke opdrachten in groepjes met andere ondernemers, zodat je van elkaar kunt leren en je netwerk kunt vergroten.

BakkersSafari wordt georganiseerd door Puratos, BakkerijMonitor en Bakkerij Support en is uitermate geschikt voor Bakkerijondernemers of commerciële medewerkers. ‘Met de BakkersSafari willen we bakkerijondernemers inspireren om hun bakkerij klaar te maken voor de toekomst’, aldus Bart van Gelder, Sales Manager MKB Ambachtelijke Bakkerij bij Puratos.

De organisatie van het event plaatst kwaliteit vóór kwantiteit. Friso Berghuis van BakkerijMonitor: ‘We willen niet dat de groep te groot wordt, want dan ga je al snel weer naar het oude, bekende model van presentaties in een zaaltje. Daarom is het aantal plaatsen beperkt. Zo kunnen we het lekker actief houden.’

DAG VOL VERRASSINGEN Voor BakkersSafari zullen de deelnemers zich melden in Stadspark Tilburg. Van daaruit zet de safari zich voort naar het centrum van Tilburg. Deelnemers krijgen tijdens de wandeltocht de kans om te netwerken met andere ondernemers of commerciële medewerkers uit de bakkerijbranche. Ontdek wat je kunt leren van een alcoholvrije slijter. Hoe gebruik je kunstmatige intelligentie om wekelijks veel tijd te besparen? Ontdek de trends op

het gebied van consumentengedrag bij de aankoop van brood en gebak. Het wordt een dag vol verrassingen, zonder saaie presentaties of slides. Tip: Trek je wandelschoenen aan! ‘Deze dag is niet alleen leerzaam maar ook heel gezellig’, aldus Joep Gommans, eigenaar van Bakkerij Support.

De kosten per deelnemer zijn € 99,00. Boek direct want de plaatsen zijn beperkt en vol = vol. Inschrijven voor deze inspirerende dag is vanaf nu mogelijk op www.bakkerssafari.nl

blijven.

Hoe vers zijn jouw verzekeringen? Doe de verscheck op: www.mercuriusnv.nl/verscheck

Meer dan de helft, 63 procent, geeft aan dat dit niet het geval is.

Meer weten?

www.supportervanschoon.nl/nieuwsinspiratie/broodtrommel-moet-comebackmaken-in-het-straatbeeld/

| 19
In meer dan 100 jaar heeft Mercurius zich ontwikkeld als dé verzekeraar met versgarantie. In de wereld van vers draait alles om het waarborgen van kwaliteit, het waarmaken van beloftes en het nastreven van structuren waarmee vers ook echt vers kan

‘Maak vragen over flexibilisering foodonderwijs meer concreet’

De voedingsmiddelensector, waaronder ook de bakkerijbranche, heeft te maken met een sterke daling van het aantal vakstudenten. Deels omdat die kiezen voor andere beroepen of een vervolgopleiding, deels omdat er minder jongeren zijn geboren.

samenwerkingsverbanden waarin ondernemers, onderwijs en overheid zijn gebundeld. Om op de toenemende arbeidskrapte te anticiperen, bundelen in steeds meer regio’s in Nederland bedrijven en scholen de krachten. Om samen te werken aan meer instroom, betere opleidingen en imagoverbetering.

FLEXIBILISERING

Vanuit zowel het bedrijfsleven als vanuit onderwijs is er behoefte aan meer flexibilisering van onderwijsprogramma’s. Denk aan flexibele instroom van cursisten gedurende het hele jaar, het combineren van dagopleiding (BOL) en werken/ leren (BBL), het doen van toegepast onderzoek, inhoudelijke afstemming met bedrijven om te zorgen voor meer maatwerk in de regio en het bijscholen van bestaande medewerkers uit het bedrijfsleven. De conclusie is dat deze ruimte er is, maar meer benut kan worden.

Anderzijds zijn er veel vragen vanuit het bedrijfsleven over bijvoorbeeld kort opleiden van diverse groepen zij-instromers. Bekostiging, het kwalificerend maken van deze korte opleidingstrajecten en aandacht voor taal, rekenen en werknemersvaardigheden spelen hierbij een belangrijke rol. Samen zoeken naar de juiste antwoorden, is wat het ministerie zou willen doen.

REGIONAAL GESPREK

Tegelijkertijd vergrijzen de huidige werknemers en gaan er tussen nu en 2030 veel productiemedewerkers met pensioen. Het aantal vacatures binnen foodbedrijven stijgt de komende jaren dan ook spectaculair. Hoog tijd voor actie dus.

‘Maak de vragen die er leven over flexibilisering van het foodonderwijs meer concreet en leg ze voor aan het Ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap. Welke rol kunnen zij spelen?’ Die oproep deed Elly Klap, accountmanager MBO van het ministerie. Ze deed dat tijdens een speciaal georganiseerde themamiddag voor het regionale foodbedrijfsleven en het vakonderwijs food en bakkerij in de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen.

SAMENWERKING

Insteek van de middag was om te kijken hoe er nóg meer rendement kan worden gehaald uit regionale

Ook wordt er steeds meer gekeken naar zij-instromers, zoals statushouders, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die van werk naar werk bewegen en die versneld en verkort moeten worden opgeleid. Dat vergt maatwerk van een school en speciale opleidingsprogramma’s. Hoe ver kan en mag een school hier in gaan, zonder te veel af te wijken van de regelgeving? En zonder last te krijgen met de Onderwijsinspectie?

Die vragen kwamen voorbij tijdens de themamiddag, die de naam ‘Samenwerking Next Level’ had meegekregen. De bijeenkomst was georganiseerd door het regionale samenwerkingsverband FIA in de regio Rijnmond, samen met het ministerie. Aanwezig waren diverse foodbedrijven, vertegenwoordigers van het onderwijs, brancheorganisaties en gemeentelijk medewerkers.

Het ministerie is verder bereid in de regio in gesprek te gaan met de diverse samenwerkingsverbanden die er zal zijn – zoals de FIA, Bakery Sweets Center en Food Academy Nijkerk (FAN) – om ook verdiepend te praten over de aansluiting van voorgezet onderwijs richting middelbaar onderwijs en bijvoorbeeld beperkingen van stagewerkzaamheden vanwege (te) jonge leeftijd.

‘Maak je vragen concreet en leg ze bij ons neer’, daagde Klap het onderwijs, maar ook het bedrijfsleven uit. ‘Dan komen we graag langs op locatie om te praten over welke antwoorden we kunnen geven of samen kunnen bedenken en welke rol we als ministerie kunnen spelen. Uiteindelijk willen we samen naar een nieuw level van samenwerken om zo nog meer resultaat te kunnen boeken. Gezien de ontwikkeling van de arbeidsproblematiek is dat hard nodig.’

Max-fan kiest voor chips, warme snacks en besmeerde toastjes

Het Formule 1-spektakel in Zandvoort eind augustus hield minstens vier op tien volwassenen aan de buis gekluisterd. Maar wat at de ‘Max-fan’ het liefst tijdens die uitzending? Dat liet VBZ, de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten, onderzoeken.

De meest geliefde lekkernijen tijdens het kijken van de Grand Prix zijn in volgorde van populariteit chips, warme snacks en toastjes met smeersels. Kaas staat op een vierde plek. Dat constateerde Peil.nl dat de representatieve peiling voor VBZ hield onder 4.600 respondenten door het hele land.

Theo Heere, directeur VBZ: ‘Chips zijn onder de jong volwassen F1-kijkers, tussen de 18 en 24, het meest populair. Bijna één op drie verkiest het boven andere lekkernijen. De leeftijdsgroep die daar direct boven zit, de 25- tot 34-jarigen, halen liever warme snacks in huis. Denk aan bitterballen en kaassoufflés.’

SUIKER EN ZOUT Chips komen bij hen op de tweede plek, gevolgd door toastjes met smeersels. ‘Als het gaat om de gezonde balans, zie je dat minstens één op vier Nederlanders bij het inkopen van al dat lekkers bewust let op de calorieën en de hoeveelheid suiker en zout.’ De prijsstijgingen in

supermarkten hebben duidelijk effect op het inkopen voor de race. Bijna acht op tien Neder-

inkopen dan anders. Kiezen voor een discounter gebeurde ook, maar in veel mindere mate.

DE BAKKERSPLAATS

TE KOOP Zela grote vierkante blikkensmeermachine met 2 cilinder compressor, groot blikkenpistool met vier koppen en losse spuit ,zo uit bedrijf € 2.900,Orwak type 5031 Hydraulische vuilpers uit Zweden, perst naar 10 %, ook voor blikken en kratjes, nieuwstaat € 3.500,Twee Kalmeijer-broodsnijmachines, 1 2,5 mm zo uit bedrijf € 900,- stuk. Dijko kleppenoven, alles nieuw gereviseerd.

Pr.n.o.t.k.

Diosna SP80 F spiraalkneder, nette en goede machine € 5.900,-

Van ’t Wout-wagentje met dik bovenblad 50 x 86 cm incl. 8 grijze kratjes € 475,Twee stuks Bongard Electro wagen-ovens, ieder met drie wagens plus nette alusteel platen € 6.000,- per stuk . Zeer geschikt voor zonnepanelen.

Ackersdijk Bakkerijmachines Pijnacker tel.06-51259700 Info@ackersdijk.nl

BN2023-09

TE KOOP 1 sanyo emondt airco installatie  / 6 diepvriesmanden 60 x80 cm  / 8 diepvries plateaus 60 x 80 cm  / 10 diepvries plateaus

60 x 40 cm, t.e.a.b. H.Boonstra, Ureterp info@bakkerij-boonstra.nl

BN2023-11

TE KOOP

Stroopwafelijzer 2 x 2 ijzers voor 4 stroopwafels Op Butagas voor braderie o.i.d. V.d. Breggen, Dordrecht. 078-6134702 / tvdbreggen@gmail.com

BN2023-11

GEVRAAGD

Te koop gevraagd in een redelijk goede staat: Bakplaten (euromaat) voor zacht klein brood. Graag ook met een platenkar. Mocht u dit te koop aanbieden neem dan contact op met Ad van Eeden, bakkerij van Eeden, Noordwijkerhout, 0252-372335.

BN2023-12

Zoekertjes blijven minimaal 2 edities vermeld in deze rubriek. Heeft u gevonden wat u zocht, of verkocht wat u heeft aangeboden, is de vacature ingevuld of de nieuwe baan gevonden? Laat het ons weten, dan verwijderen wij de advertentie.

WHAT’S • NEXT?

BRANCHE AGENDA

18-19 SEPTEMBER 2023

BEKO NAJAARSDAGEN

De jaarlijkse najaarsbeurs van Beko, voor bakkers, banketbakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders, is een tweedaagse vakbeurs die geopend is van 11-17 uur. Professionals uit het vak delen hun kennis door middel van verschillende inspirerende demo’s en er is volop gelegenheid tot netwerken met collega’s uit de branche. Locatie: Hart van Holland, Berencamperweg 12 te Nijkerk. Kijk op www.beko-groothandel.nl/

24-27 SEPTEMBER 2023

BROODWAY

Inspiratie, sterke ideeën en boeiende gesprekken zijn de basisingrediënten van Broodway, in Kortrijk Xpo. Op de beurs met meer dan 350 exposanten komen bakkers, banketbakkers, chocoladebewerkers en ijsbereiders bijeen om elkaar te ontmoeten en kennis te nemen van innovaties. Delicatessenbeurs ‘Taste of Tavola’ en de slagersbeurs ‘Meat Expo’ vinden gelijktijdig plaats. Zie ook www.broodway.be/nl/

5 OKTOBER 2023

WORKSHOP MARKTSUCCES

MET GEZONDE EN DUURZAME VOEDSELINNOVATIE

Hoe kan je via de Verleidingstoolbox foodconcepten verleidelijker presenteren, beter laten aansluiten bij de doelgroep en succesvoller in de markt zetten? Er worden onderzoek- en ontwerptools toegelicht waarbij deelnemers aan de slag gaan met een case. De workshop is één dag. Locatie: HAS Green academy, ’s-Hertogenbosch. https://www.has.nl/bedrijfsopleidingen/ workshop-marktsucces-met-gezonde-enduurzame-voedselinnovatie/

10 OKTOBER 2023

BAKKERSSAFARI TILBURG

landers letten daarbij scherper op de portemonnee, van aanbiedingen spotten, overstappen op huismerken, tot minder

Mogelijk speelt loyaliteit aan een vaste supermarkt of een vast A-merk hier een rol.

Inspirerende wandeltocht van ongeveer 5 kilometer langs verschillende locaties in Tilburg. Puratos, Bakkerijmonitor en Bakkerij Support organiseren deze dag vol verrassingen en leuke opdrachten in groepjes met andere ondernemers. Doel: van elkaar leren en je netwerk

vergroten. De safari is van 09:30 - 16:00 uur en kost per deelnemer € 99,00. Inschrijven kan op www.bakkerssafari.nl

22-26 OKTOBER 2023

IBA

Deze internationale vakbeurs voor de bakkerijsector brengt al sinds 1949 nieuwe innovaties, ideeën, technieken en producten uit de bakkerijwereld. Dit jaar vindt het evenement, na een online editie in 2021, weer fysiek plaats in de Fairground München. Als vanouds is de beurs een smeltkroes van ambachtelijke bakkerijen, groothandels en de industrie. Kijk op www.iba.de/

7-8 NOVEMBER 2023

NK BAKKERSVAKWEDSTRIJDEN

De Nederlandse Kampioenschappen BakkersVakWedstrijden vinden plaats in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Ambachtelijke brood- en banketbakkers die deelnemen, leveren daar hun producten in op dinsdag 7 november tussen 12.00 en 17.00 uur. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke vakjury. Op woensdag 8 november is de prijsuitreiking om 17.00 uur. Lees meer op bakkersvakwedstrijden.nl

14 NOVEMBER 2023

CURSUS

LEVENSMIDDELENCHEMIE

Onderwerpen in deze cursus: koolhydraten, eiwitten, aminozuren, vetten, chemische reacties en organische verbindingen, DE-waarden, monosachariden, zetmelen, enzymen. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten. Nog meer kennis opdoen op dit gebied? De cursus Productontwikkeling & ingrediënten is een vervolgstap. Locatie: HAS Green academy, ’s-Hertogenbosch. https://www.has.nl/bedrijfsopleidingen/ cursus-levensmiddelenchemie/

20

Online sessie van Aptean

Volledige controle in het productieproces van je bakkerij of zoetwarenbedrijf met allergenen- en voorraadbeheer? Doe mee aan de online sessie van Aptean op dinsdag 26 september 2023, om 15.00 uur. Met snelle bederfelijkheid van producten, stijgende kosten en continue zorgen over allergenen, is het lastig om alle aspecten in je bakkerij- of zoetwarenbedrijf te beheren. Branchespecifieke technologie kan meer efficiëntie en controle in de bedrijfsprocessen bieden.

Neem deel aan de online sessie op 26 september, waarin je alles te weten komt over de mogelijkheden van

Aptean Food & Beverage ERP, specifiek voor uw sector. Ontdek hoe software kan helpen om eenvoudig recepturen, allergenen en voorraad te beheren en prestaties te verbeteren. Aan bod komen:

• Zorg voor veiligheid, consistentie en kwaliteit met volledig beheer en overzicht van recepturen en allergenen;

• Verminder kruisbesmettingsrisico’s met een geoptimaliseerde productieplanning;

• Krijg diepgaand inzicht in vraag en aanbod met nauwkeurige prognoses en planningen;

• Identificeer snel specifieke loten voor recalls met end-

Verspillingsvrije Week

Van 11 tot en met 17 september haakt NBC aan bij de Verspillingsvrije Week. Doe jij mee? Bestel dan nu je materialen.

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft nudge-stickers ontwikkeld. Dat zijn stickers die consumenten een duwtje geven in de richting van gewenst gedrag. Zo kun jij jouw klanten eraan herinneren om ook het laatste lekkere

sneetje op te eten. Bestel de nudge-stickers gemakkelijk via www.nbc.nl/projecten/ verspillingsvrije-week

Speciaal voor de bakkerij heeft NBC een mini consumentencampagne ontwikkeld met materiaal dat je kunt gebruiken in je winkel(s) en op je online kanalen tijdens de Verspillingsvrije Week. Door de consument een kijkje te geven in de wereld achter brood, wil NBC waardering

to-end controle over de voorraad;

• Ga verspilling tegen met verbeterd ingrediëntenbeheer in je gehele supply chain.

Kun je er niet live bij zijn? Schrijf je gerust alsnog in voor het webinar, dan wordt de opname na de sessie toegestuurd.

Inschrijven kan op https://lp.aptean.com/WebinarBakkerijen.html of scan de QR-code.

creëren en daarmee de houding ten aanzien van brood weggooien, veranderen.

Op www.nbc.nl/projecten/ verspillingsvrije-week zijn te downloaden:

De digitale flyer (met plek op de flyer om eigen logo te plaatsen) en de pdf ‘De wereld achter brood’, een open Indesign-bestand om de flyer zelf te bewerken (indd- en idml-bestand), slides voor narrowcasting (.png) en Social media posts (voor elke dag één post in de Verspillingsvrije Week).

| 21 Telefoon 0515 - 43 21 40 e-mail info@addictivemedia.nl Krant of magazine drukken? Wij zijn Voor al uw drukwerk en meer T 013 - 511 45 45 www.chocolateriealbert.nl Geef uw assortiment tijdens de komende herfstperiode een extra impuls. Bestellen kan via telefoon, fax of e-mail! Herfst
THE WORLD’S LEADING TRADE FAIR FOR THE BAKING AND CONFECTIONERY INDUSTRY 2023 22.–26.10. eindeloos UNIEK Een heel sterrenstelsel van verscheidenheid, met uw succes geschreven in de sterren. KOOP UW TICKET NU! Meer informatie: www.iba.de 230335 iba23_Anz_210x297_BakeryNext_E-NL.indd 1 11.05.23 15:12