__MAIN_TEXT__

Page 1

Jaargang 10 | Week 48 | 2020 | Nummer 18

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

ws u ie sn n? r ke nge k a tb ntva e nk pp o a n B atsA e 68 h d 63 oo ia W r 7 B v 6

K I A

18

L’ I W

Bakkerij KoekKoek opent deuren voor kwetsbare jongeren

J6 - 12 ‘ p 0

Apnaar

5 Hoe lopen we erbij, in de bakkerij?

26-27

Van dikmaker naar voedzaam Brood wint weer aan populariteit. Dat blijkt uit het imago-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum met behulp van Blauw Research en GfK. Het aantal mensen dat vindt dat brood goed past in een modern en gezond voedingspatroon steeg in twee jaar tijd met 3,3 procent naar 83,6 procent.

Lees verder op pagina 2

IJsbranche en Easyfairs willen nieuwe samenwerking

Een vijfde ondernemers investeert minder in 2021

De samenwerking tussen de ambachtelijke ijsbranche en beursorganisator Easyfairs wordt in december dit jaar geconcretiseerd.

Ruim 20 procent van de ondernemers verwacht in 2021 minder te investeren dan dit jaar, en 15 procent verwacht juist meer investeringen. Een meerderheid voorziet volgend jaar een toename in omzet en personeel.

Lees verder op pagina 3

Lees verder op pagina 8


2

|

VaN

COLOFON

De reDaCtIe

Nieuw jaar, nieuwe kansen Dit is alweer het laatste nummer van 2020! Met nog een heel belangrijke omzetmaand te gaan – met Sinterklaas, Kerst en niet te vergeten de oliebollendrukte – wil ik eigenlijk niet te lang terugkijken, maar ik kan er dit jaar toch echt niet omheen om dat kort te doen. 2020 was een bijzonder jaar. Een jaar waarvan niemand aan het begin had kunnen vermoeden hoe het zou verlopen. En dat was maar goed ook. Corona heeft ons hele jaar behoorlijk op z’n kop gezet, maar we hebben er met elkaar mee om leren te gaan, kansen gezien en gepakt en ons niet op de kast laten jagen. Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan en gelukkig zijn er nog altijd mensen die ook in deze periode een eigen

Jaargang 10 | Week 48 | 2020 | Nummer 18

bakkerszaak zijn gestart. In dit nummer twee mooie voorbeelden hiervan: Bakkerij KoekKoek opent zeer binnenkort voor kwetsbare jongeren in Nijmegen en in ’s-Gravenzande zijn de deuren van Bakkerij Huijsgemaakt pas geopend. Komend jaar zal naar alle waarschijnlijkheid nog voor een heel groot deel in het teken van het virus staan, maar we hopen dat er ook steeds meer ruimte komt voor andere zaken, zoals evenementen, bijeenkomsten en beurzen. Hoe fijn zou het zijn dat we elkaar weer kunnen zien, een hand kunnen geven en dat we de mondkapjes weer af mogen doen. Greetje Geerligs-Schuurmans illustreert in haar column heel mooi waar ze tegenaan loopt en hoe ze er in haar bakkerij mee omgaan.

IK JA 12 6 p ‘ 06 Ap aar

Van dikmaker naar voedzaam Brood wint weer aan populariteit. Dat blijkt uit het imago-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum met behulp van Blauw Research en GfK. Het aantal mensen dat vindt dat brood goed past in een modern en gezond voedingspatroon steeg in twee jaar tijd met 3,3 procent naar 83,6 procent.

IJsbranche en Easyfairs willen nieuwe samenwerking

Een vijfde ondernemers investeert minder in 2021

De samenwerking tussen de ambachtelijke ijsbranche en beursorganisator Easyfairs wordt in december dit jaar geconcretiseerd.

Ruim 20 procent van de ondernemers verwacht in 2021 minder te investeren dan dit jaar, en 15 procent verwacht juist meer investeringen. Een meerderheid voorziet volgend jaar een toename in omzet en personeel.

Lees verder op pagina 3

Lees verder op pagina 2

Lees verder op pagina 8

Jaargang 10, week 48, 2020, nr. 18

Hoe dan ook: laten we er in 2021 weer tegenaan gaan met z’n allen. We maken er gewoon een topjaar van. Door hard te werken, voor elkaar klaar te staan en ook door van elkaar te blijven leren. Dat kan onder meer door nóg meer gebruik te maken van het platform dat Bakery Next je biedt. Bijvoorbeeld met de rubriek #DTV #DURFTEVRAGEN #DURFTE-

VERTELLEN. Stel je kwetsbaar en transparant op. Alleen dán word je echt beter.

Bakery Next, de vakkrant voor bakkend Nederland. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Verschijnt 18 x per jaar.

Mede namens het team van Bakery Next wens ik iedereen heel fijne feestdagen en een succesvol en bovenal gezond 2021.

Uitgave van: Addictive Media Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Tel: 0515-432140 www.addictivemedia.nl

Susanne Hellendoorn Redactie@bakerynext.nl

AAN DE BAK

Was tien jaar geleden ‘de bruine boterham’ (tarwebrood) nog de meest gegeten boterham, in de loop der jaren is de populariteit van volkorenbrood enorm

5

26-27

plaatsmaken voor erkenning. Brood is lekker, gezond, vers, veelzijdig én makkelijk. Al deze eigenschappen zorgen voor een groeiende fanbase, want het zijn dé redenen voor mensen om weer meer brood te gaan eten (50,1 kilo per persoon in 2017 versus 50,6 kilo per persoon in 2019).

VOLKOREN FAVORIET

Bakkerij KoekKoek opent deuren voor kwetsbare jongeren

Hoe lopen we erbij, in de bakkerij?

Brood wint weer aan populariteit. Dat blijkt uit het imago-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum met behulp van Blauw Research en GfK. Het aantal mensen dat vindt dat brood goed past in een modern en gezond voedingspatroon steeg in twee jaar tijd met 3,3 procent naar 83,6 procent anno 2020. Alleen bij vrouwen onder 39 jaar is er nog werk aan de winkel; vanwege de (broodnodige) koolhydraten leeft bij een deel van hen nog een minder positieve perceptie.

procent, 2019: 55,9 procent en 2020: 58,2 procent).

18

L’ WI

n

Imago verschuift van dikmaker naar voedzaam en natuurlijk

Brood wordt weer meer en meer gegeten. Naast toegenomen waardering voor smaak en veelzijdigheid speelt gezondheid een rol bij de keuze voor brood. Rond de 80 procent van de Nederlanders is het eens met de stelling dat brood gezond is. Gezondheid speelt bovendien een steeds belangrijker rol bij het kopen van brood (2018: 53,7

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

ws ieu rsn n? ke ge ak n tb tva ke on an pp n B tsA 68 - e ha 3 od W 6 7 Bro via

toegenomen: volkoren is nu de meest gegeten broodsoort en de consumptie daarvan stijgt. Het aantal huishoudens dat volkoren koopt steeg van 42 procent in 2018 tot 47 procent dit jaar. Ook de kennis over volkoren (brood gemaakt van een hele graankorrel)

nam de afgelopen jaren toe van 71 procent tot 75 procent in 2020. Overtuigingen over brood, als ‘brood is een dikmaker’, ‘brood bevat veel koolhydraten, zout en/of E-nummers’ verliezen aan populariteit en moeten

Toch kunnen de Nederlandse broodbakkers nog niet achterover leunen. Er valt nog veel te winnen want veel mensen weten niet dat brood een heel duurzaam product is. Brood heeft een plantaardige basis, weinig toevoegingen, wordt lokaal geproduceerd en heeft daarmee een kleine ecologische footprint. Ook bij vrouwen onder de 39 jaar valt nog wat te winnen. Een deel van hen is er nu nog van overtuigd dat brood niet altijd even gezond is. Terwijl een gezonde volkorenboterham tegenwoordig niet meer is weg te denken uit een gezonde levensstijl.

BE OUR NEXT FRIEND: Nederland € 80,00 per jaar excl. 9% btw. Extra nummer € 6,50 (excl. btw en verzendkosten) ‘Be our next friend’ kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Als vakkrant zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan er van uit dat u de krant ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt ‘Be our next friend’ steeds stilzwijgend met een jaar verlengd. Redactie: Susanne Hellendoorn E-mail: redactie@bakerynext.nl Twitter @bakerynext Redactieadvies: Coen de Kok, Pascalle Mulder, Frans Stommel, Ale Kor Riedstra en Jolanda van Voorthuizen Aan dit nummer werkte(n) mee: Joep Gommans, Liane en Carola de Ruijter en Greetje Geerligs-Schuurmans Fotografie: Cover: Bakery Next Hart: Bakery Next Verkoop: André Schoppen Tel: 0515-432140 / 06-16044131 andre@addictivemedia.nl Wilfred Wubs Tel: 0515-432140 / 06-20479538 wilfred@addictivemedia.nl Edwin Schoenmaker Tel: 0515-432140 / 06-81907601 edwin@addictivemedia.nl Vormgeving: Bay6 Print Tel: 06-50212014 info@bay6print.nl Druk: Rodi Media ISSN: 2212-8247

Altijd schone ovenwagens met tien minuten arbeidstijd per stuk

VOOR VOOR

Duurzaam en Voordelig

HOSPAMED.NL

NANA

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Disclaimer: De Redactie van Bakery Next stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht voor om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.

Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal voor voor bakkerij en bakkerij horeca en horeca


|

Ambachtelijke ijsbranche en Easyfairs spreken intentie uit voor nieuwe samenwerking WEDSTRIJDEN

Theo Clevers, voorzitter van de IJsVak-wedstrijden en van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders houdt hoop dat ze op dezelfde voet verder kunnen gaan. ‘Zoals Teun al aangeeft gaan we hier eind 2020 mee aan de slag, maar wij kijken met enorm veel plezier terug op de afgelopen edities van IJs-Vak. Het is een uitgelezen mogelijkheid om diverse IJs-Vak wedstrijden te laten plaatsvinden en het vakmanschap onder de aandacht van het Nederlandse publiek te brengen. De IJsVak-wedstrijden stimuleren de onderlinge competitie tussen de ijssalons en ijsbereiders. Hierdoor wordt de kwaliteit van het ambacht van de ijsbereiders en hun ambachtelijke schepijs verhoogd.’ Eén van die wedstrijden draait om De Gouden IJsspatel. Tijdens deze ‘ijscatcher’ draait het om wie het lekkerste ijs van Nederland maakt. De vakbeurs IJs-Vak staat op 7, 8 en 9 maart 2021 op de kalender. De ambachtelijke ijsbranche spreekt de intentie uit om komende editie voor het derde jaar op rij een samenwerking aan te gaan. Hierdoor zal IJs-Vak in het teken staan van de opening van het nieuwe ijsseizoen. De samenwerking tussen de ambachtelijke ijsbranche en beursorganisator Easyfairs wordt in december dit jaar geconcretiseerd. ‘Tijdens onze digitale gesprekken werd al snel duidelijk dat we beiden enorm uitkijken naar een nieuw

TE KOOP:

moment om de complete ambachtelijke ijsbranche samen te brengen. De ideeën die we hebben zijn erg interessant, maar we hebben besloten om deze plannen tot eind dit jaar nog even in de ‘ijskast’ te plaatsen. We hebben als beursorganisator van veel verschillende beurzen veel verschillende tools in handen om de branche fysiek al dan niet via andere mogelijkheden samen te laten komen. We willen kijken welke mogelijkheden het beste aansluiten bij de situatie van dat moment’, zegt Rowdy van den Nieuwenhuizen, Head of Content van Bakkersvak & IJs-Vak. Teun Loonen, voorzitter van

IJs-Vak staat gepland op 7, 8 en 9 maart 2021 in Evenementenhal Gorinchem. De vakbeurs deelt de beurshal met Bakkersvak, de vakbeurs voor de ambachtelijke brood- en banketbakkerij. Voor meer informatie en updates kijk op https://www. bakkersvak.nl/ijs-vak/. ‘Ideeën of tips over een samenwerking rondom IJs-Vak zijn van harte welkom’, aldus Rowdy van den Nieuwenhuizen. Van den Nieuwenhuizen hoopt op een frisse start tijdens IJs-Vak 2021: ‘De industrie heeft, ondanks de mooie zomerse waarden in de zomerperiode, enorm geleden onder de coronacrisis. We willen de positieve mindset in de ijswereld terugbrengen naar een niveau waar het thuishoort. IJs-Vak hoort een feest te zijn, in 2021 gaan we hier nog meer de nadruk op leggen. Uiteraard bekijken we hoe we dat gaan doen binnen de mogelijkheden die er zijn. Hiervoor staan we in nauw contact met de veiligheidsregio en het RIVM.’

Vereniging Ambachtelijk IJsbereiders reageert: ‘Wij hopen echt van harte dat we in maart op IJs-Vak het nieuwe ijsseizoen kunnen ‘openen’. Hoewel Easyfairs de benodigde protocollen al op de plank heeft liggen, zijn we nog in afwachting van de komende ontwikkelingen rondom Covid-19. Om die reden hebben we gezamenlijk besloten dat we vanuit de ambachtelijke ijsbranche de knoop einde van dit jaar doorhakken, waar we bekijken welke manieren er mogelijk zijn om een concrete invulling te geven aan onze ideeën en het programma voor de IJsVak-wedstrijden.’

VOLAUTOMATISCHE

CHURROS

DOSEERMACHINE Acht stuks oliebollenbakken w.o. Giorik oliebollenbak groot MKN oliebollenbak groot 10KW Vier stuks MKN klein Één stuks MKN klein met onderstel Één stuks Giorik klein met onderstel Twee stuks verwarmingselementen voor MKN klein Ackersdijk Bakkerijmachines Pijnacker

Ackersdijk.nl Tel. 06-51259700

NIEUW!

• RVS beker van 4,5 liter, gemakkelijk te wisselen • Capaciteit tussen de 50 en 60 slagen per minuut • Automatische programma’s voor diverse formaten • Gebruiksvriendelijke bediening • Eenvoudig te monteren aan uw bestaande frituurbak of oven • Eenvoudig te reinigen • Uitgevoerd in RVS en gecertificeerde kunststoffen • Voldoet aan veiligheidseisen

Hoogwaardig Nederlands innovatief apparaat welke we in samenwerking met gebruikers hebben ontwikkeld.

Word vriend van Bakery Next

V-Technology Innovators +31 (0) 515 331 958 info@v-technology.eu www.v-technology.eu

3

GRATIS DEMO’S


4

|

Geen pepernoten zonder Buisman Pepernoten en speculaas. Deze lekkernijen zijn niet weg te denken uit deze periode van het jaar. De gekarameliseerde suiker van Royal Buisman geeft al velen jaren een kleur- én smaakboost aan deze producten.

en banket’, legt Douwe Brouwer, Business Development Manager, van Royal Buisman uit.

gebak. Het brengt meer accent naar smaken als cacao en kruiden en brengt de verschillende smaken mooi in balans. Brouwer: ‘Omdat ons product zeer geconcentreerd is, is het mogelijk een kostenbesparing te realiseren zonder hierbij in te leveren op smaak.

INNOVATIES

‘We zien dat veel mensen onze gekarameliseerde suiker wel kennen, maar dat niet helemaal gerealiseerd

In de markt zien we een toenemende vraag naar biologische en volledig natuurlijke producten. Daarom bieden we onze klanten een uitgebreid portfolio met biologische gekarameliseerde suiker; clean label producten met een fantastische smaak. Daarnaast

Met de Compact serie van AVT, kunt u al brood snijden en verpakken op slechts 4 m2

Cursus IJs & Patisserie weer in februari De tweedaagse cursus IJs & Patisserie van het IJscentrum is een groot succes. In oktober was het volle bak. De cursisten voelden zich uitgedaagd om hun ijspatisserie een echte upgrade te geven. ‘Het waren twee intensieve dagen’, blikt vakdocent Hidde de Brabander terug. ‘Maar iedereen ging met een koffer vol inspiratie naar huis.’ Op 16 en 17 februari staat de specialisatiecursus weer gepland. De cursus krijgt veel aandacht. ‘Dat kan natuurlijk liggen aan de tijd waarin we leven. In een periode waarin het onzeker is wanneer je ijssalon weer voor 100 procent mag draaien, ga je op zoek naar andere manieren om je aanbod te verbeteren, verbreden en om je te speciali-

seren.’ Alleen maar goed. ‘IJsondernemers zijn niet de types die bij de pakken neer gaan zitten. En wij helpen ze natuurlijk graag om hun technieken te verbeteren.’ WERKEN AAN JE SKILLS

Tijdens de cursus IJs & Patisserie neemt Meester Patissier De Brabander cursisten mee in de wereld van ijstaarten, ijsgebakjes en tartelettes. Naast de gedraaide ijssoorten komen ook parfait- en glaçage-technieken aan bod, zoals marmeren of afwerken met een chocoladespiegel. Bij voorkeur worden óók chocoladedecoraties met de hand gemaakt. ‘Door vakmanschap te tonen, breng je je bedrijf naar een hoger plan’, stelt De Brabander.

Puur Achterhoeks Brood

‘Daarmee zijn we al lang niet meer alleen ‘het schepje Buisman door de koffie’ waar we vroeger bekend mee zijn geworden. Juist in deze gekke periode, waarbij de feestdagen wat anders zullen verlopen dan we gewend zijn, zijn we een onderdeel van de vertrouwde smaken in koffie, brood

wordt wat je hier allemaal mee kunt doen. Ons team van technologen is dan ook continu aan het werk met verschillende toepassingen en innovaties.’ Gekarameliseerde suiker heeft een wat bittere, nootachtige smaak en past erg goed in vele soorten brood, koek en

Bijvoorbeeld door mout of cacao te vervangen en hier gekarameliseerde suiker voor in de plaats te gebruiken.’ BIOLOGISCH

zijn onze gekarameliseerde suikers gemaakt zonder gebruik te maken van genetisch gemanipuleerde organismen. Een aantal van onze producten voldoen tevens aan de standaard van het Duitse Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik.’

Hij verteltvoor verder: onderhoud en Ook ‘De voorkeuren van reparatie van andere consumenten veranderen continu en we merken snij- en houden de markt dan ook goed in de gaten.verpakkingsmachines

Nog te vaak worden er producten zoals broden en koekjes uit de streek gepresenteerd met maar nauwelijks ingrediënten uit de eigen streek. Dit kan anders vonden enkele bakkers, de molenaar en graanteler in samenwerking met de bakkers- en koksopleiding van het Graafschap College. Met hulp van coach wereldkampioen broodbakken, Hans Som, is een Achterhoeks Meergranen Pompoen Brood ontwikkeld. Het bevat enkel en alleen ingrediënten uit eigen streek en minimale hulpstoffen. Het Pompoenbrood is verkrijgbaar bij vier bakkers in de Achterhoek. ‘De eerste variant van hopelijk nog vele andere’, zegt Jan Markink, voorzitter van platform Achterhoek Food. AKKER TOT BAKKER

Ook voor onderhoud en reparatie van andere merken snij- en verpakkingsmachines

Met de Compact serie van AVT, kunt u al brood snijden en verpakken op slechts 4 m2

WWW.AVT.NU | info@AVT.NU | +31 (0)76 54 15 260 | Nijverheidsweg 25 | 4731 CZ OUDENBOSCH

Voor de toekomst van uw bakkerij

Ook voor onderhoud en reparatie van andere merken snij- en verpakkingsmachines

Taxatie nodig? • rechtsvormwijziging • brandverzekering • financiering • in- en uitreden vennoten • aankoop • verkoop • ...........

Het onafhankelijke bureau voor uw bakkerij taxaties!

WWW.AVT.NU | info@AVT.NU | +31 (0)76 54 15 260 | Nijverheidsweg 25 | 4731 CZ OUDENBOSCH

Agro Business Park 75 6708 PV Wageningen

Tel.: +31 (0)317 - 47 12 11 E-mail: info@tenba-bv.nl

www.tenba-bv.nl

Puur Achterhoeks brood wordt gemaakt met graan en andere ingrediënten zoals pompoenpitten die geteeld worden in de Achterhoek, maar ook met vers volkorenmeel, gemalen in de Achterhoek van de hele korrel, mét de kiem. Verder worden minimaal en alleen pure hulpstoffen gebruikt. Dat proef je en dat zie je aan de ingrediëntdeclaratie. Het maken van dit brood vergt écht vakmanschap

in de hele keten, van akker tot en met bakker. Het graan komt van de vruchtbare akkers uit onder andere de Silvoldse Slaege. Bakwaardige granen kun je wel degelijk in de regio verbouwen, mits dit doordacht ingezet wordt met de juiste raskeuze, teeltbegeleiding en het schonen en drogen van het graan. Met het gebruik van bloem- en kruidenrijke akkerranden levert een graanakker tevens een bijdrage aan de biodiversiteit en een prachtig landschap. Vers meel wil zeggen volkoren meel direct van de hele korrel en op steen gemalen. Dat gebeurd bij één van de laatste ambachtelijke molenaars van het land in Vragender bij De Vier Winden. Dit volkoren meel bevat ook de kiem van de graankorrel in tegenstelling tot industrieel volkorenmeel dat de laatste decennia gebruik wordt. Deze kiem zorgt voor een extra smaakdimensie en is rijk aan voedingsstoffen zoals onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen. Vervolgens maken bakkers met hun eigen vakmanschap heerlijke broden en benutten minimaal en alleen pure hulpstoffen. Meer informatie: www.smaakacademieachterhoek.nl

Geen piek in faillissementen door coronacrisis De coronacrisis zorgt nog niet voor een piek in faillissementen, het aantal faillissementen is zelfs ‘opvallend laag’. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal bedrijven dat op de fles gaat, daalde in oktober zelfs naar het laagste aantal in 21 jaar. Dat de crisis over het geheel nog geen impact lijkt te hebben, hangt mogelijk samen met het feit dat veel ondernemingen de periode tot nu toe met

financiële steun doorstaan. Er werden in oktober twaalf bedrijven minder failliet verklaard dan een maand eerder. Concreet ging het om 171 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. Daarmee werd in oktober het laagste niveau bereikt als het gaat om het aantal faillissementen na augustus 1999. In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen.


|

Bakkerij KoekKoek opent deuren voor kwetsbare jongeren In Nijmegen opent 1 december een zorgbakkerij: een banketbakkerij waar jongeren tot 27 jaar met een psychiatrische kwetsbaarheid begeleid worden richting een betaalde baan. Het doel van Bakkerij KoekKoek is om het gat tussen zorg en de maatschappij kleiner te maken. Jongeren leren er basiswerkvaardigheden zoals (op tijd) aanwezig zijn, samen werken en feedback ontvangen en geven. Hierdoor vergroten ze de kans op een betekenisvolle plek op de arbeidsmarkt. Werken gaat niet alleen om geld, het gaat ook om structuur, sociale contacten en zelfwaardering.

Zylicz (creatief therapeute en banketbakster) en Ieke Berens (psychologe). Het idee voor de bakkerij komt voort uit de achtergrond van Chris: ‘Als tiener was ik depressief en heb ik lange tijd in een kliniek doorgebracht. Toen ik uit de psychiatrie kwam, was de overstap naar een opleiding of bijbaan erg groot. Anderhalf jaar lang had ik in een beschermde omgeving over mezelf gepraat, ik wist niet eens meer hoe ik een tweerichtingsgesprek moest voeren. Ik was zo gewend dat therapeuten nauwelijks iets over zichzelf vertelden, dat ik had afgeleerd daar naar te vragen. Ook merkte ik dat ik

in de kliniek een soort status had bereikt van ‘ik ben hier het langste en ik ben bijna gezond’, terwijl ik terug op mijn oude middelbare school enorm achterliep en ook op sociaal vlak moeilijk mee kwam. Die overgang was erg zwaar.’ Momenteel zijn de twee powervrouwen druk bezig om de bakkerij die ze hebben overgenomen in de Honigfabriek in Nijmegen om te bouwen tot een functionele maar ook fijne plek: ‘De drempel is voor jongeren vaak al hoog genoeg om te starten met iets nieuws en onbekends, dan kunnen we er maar beter een fijne plek

Juist in deze tijden van Corona is een dergelijke dagbesteding cruciaal. ‘De drempel om zorg te vragen wordt steeds hoger, isolement en passiviteit liggen op de loer. Bij ons krijgen de jongeren een nuttige dagbesteding én werken ze aan hun toekomst, terwijl ze voorkomen dat ze door de pandemie terugvallen in oude patronen.’ De drijvende krachten achter deze stichting, zijn Chris

van maken’, aldus Ieke. Om deze bakkerij te bekostigen en om een goede start te kunnen maken, loopt er een crowdfundingscampagne (zie: www.crowdaboutnow. nl/bakkerijkoekkoek). In totaal moet er minimaal 25.000 euro opgehaald worden door middel van donaties waar leuke bedankjes tegenover staan. Wat dacht je van een workshop veganistisch bakken, of een taartenproeverij met vijf vrienden? Doneren in natura kan ook: wie heeft er nog een magimixer over, of een vaatwasser? Ook zijn ze nog op zoek naar (kleine) winkelinrichting, zoals bijvoorbeeld een kleine koelvitrine. ‘We zijn blij verrast met hoe verwelkomend de bakkerswereld is naar ons concept, van alle kanten krijgen we hulp, advies en donaties, dat is heel bijzonder’, vertelt Ieke. De bakkerij zal zich voornamelijk richten op vaste horeca-afnemers, maar ze zullen ook taarten bakken voor particulieren. Alles wordt bezorgd met de elektrische bakfiets. ‘We vinden het erg belangrijk dat de bakkerij een zo klein mogelijke

ecologische voetafdruk heeft, daardoor werken we ook met zo veel mogelijk biologische en lokale producten, scheiden we afval en gebruiken we zo duurzaam mogelijke apparaten. Door de jongeren

mee te nemen in dit proces, hopen we dat ze dit zichzelf eigen gaan maken en dit thuis ook gaan toepassen’, legt Chris uit. www.bakkerijkoekkoek.nl

Beheersbaar de feestdagen door Een bijzondere decembermaand staat voor de deur. Met een aantal versondernemers zijn eerder dit jaar gesprekken gevoerd om coronaproof functionaliteit te ontwikkelen. Zo houd je het komende tijd beheersbaar in de winkel. In het bijzonder voor 23 en 24 december. Lees hieronder wat Shopforce voor de winkel kan betekenen en let op de uiterlijke aanleverdata van het Sinterklaas- en Kerstassortiment. De volgende functionaliteit staat klaar om de komende drukte zo goed mogelijk te beheersen: • Maximum aantal online bestellingen per tijdsblok: ontvang per tijdsblok (afhaal en/of bezorgen) een maximum aantal online bestellingen. Hiermee spreid je het aantal gelijktijdige afhalers in de winkel of voorkom je stress tijdens de bezorgronde(s). • Productielijsten van online bestellingen per dag: een eenvoudig totaaloverzicht van het aantal stuks dat per artikel en verpakkingsoptie ingekocht of geproduceerd dient te worden. • Eigen bestelnummering: online bestellingen voor bijvoorbeeld 23 en 24 december krijgen eigen gekozen bestelnummers (garderobenummers). Voor afhaal- als bezorgbestellingen apart in te stellen. • Bepaalde artikelen tijdelijk niet bestelbaar van datum x tot datum y: zorgt er voor dat

bepaalde artikelen bestelbaar blijven, maar bijvoorbeeld niet leverbaar zijn in de drukke week vóór Kerst. • Speciaal Pick-Up Point: communiceer eenvoudig een speciaal Pick-Up Point in de webshop en in de bestelbevestigingen (bijvoorbeeld zij- of achterkant winkel). Shopforce zet jouw papieren bestellijst om in een digitale versie. Klanten die de webshop bezoeken zien direct de mogelijkheden voor de feestdagen en kunnen meteen hun winkelmandje vullen. Als er een besteldeadline voor de feestdagen geldt, wordt deze gerespecteerd. Na het verstrijken van deze deadline is online bestellen voor de feestdagen niet meer mogelijk. COMMUNICATIE IN WINKEL

Om teleurstelling bij klanten die online besteld én betaald hebben te voorkomen, is het van belang om in de winkel duidelijk te communiceren waar zij de bestelling snel af kunnen halen. Klanten die alsnog in de rij moeten staan wordt geen dienst bewezen en dit zal leiden tot teleurstelling en irritatie. Klanten houden van online bestelgemak en de keuze van winkel + webwinkel houdt klanten loyaal. Communiceer via alle communicatiekanalen (sociale media, website, folders, in de winkel etc) hoe je wilt dat klanten de bestellingen voor de feestdagen coronaproof door kunnen geven zonder lang te hoeven wachten in de winkel voor levering.

Compad Software

Al 25 jaar de complete bakkerij oplossing Al 25 jaar levert Compad Software de complete bakkerij oplossing! Met Compad Bakkerij kunt u uw (internet)bestellingen op eenvoudige wijze verwerken tot baklijsten, verdeelstaten en facturen. Maar ook receptenbeheer, etikettering en financiële koppelingen naar oa Exact Online, Afas en AccountView behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast koppelen wij aan diverse merken kassasystemen zoals de Vectron, DiGi, Unitouch en Mplus. Ook voor een complete webshop, geheel in uw huisstijl bent u bij Compad aan het juiste adres. Deze webshop is gekoppeld aan Compad Bakkerij, zodat al uw bestellingen direct binnenkomen op uw baklijst.

Bel voor een gratis

online demons trati 053-432

99 95

e

Compad Software 053-432 99 95 • info@compad.nl • www.bakkerijsoftware.com

5


6

|

‘Denk na over deelname KOR’ Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan 20.000 euro te hebben, kunnen gebruikmaken van de zogeheten kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee zijn zij per 1 januari 2021 vrijgesteld van btw en het doen van btwaangifte. Met het oog op eventuele gevolgen van het coronavirus, roept de Belastingdienst ondernemers op de afweging te maken of de regeling de komende jaren gunstig kan zijn voor hen. Naar verwachting zijn er dit jaar door corona meer ondernemers die een lagere omzet hebben dan andere jaren. Daardoor komen meer ondernemers in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een btw-vrijstelling voor ondernemers die structureel een jaaromzet hebben die lager is dan 20.000 eyro. Als KOR-deelnemer bereken je voor tenminste drie jaar geen btw aan klanten, draag je geen btw af en doe je geen btwaangifte meer. Voor veel ondernemers kan dit een gunstige regeling zijn. Juist in coronatijd roept de Belastingdienst op om de voors en tegens goed af te wegen en om de aanmelding tijdig (vóór 3 december) in te sturen. Het is daarbij onder andere belangrijk

dat ondernemers een inschatting maken of hun jaaromzet ook de komende jaren onder de 20.000 euro blijft.

geen btw meer kunt terugvragen. Houd ook rekening met eventuele besparingen in tijd en geld, doordat je geen btw-aangifte hoeft te doen.

Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst licht toe: ‘Als ondernemers boven de omzetgrens komen, vervalt de vrijstelling van btw. Dat betekent dat ondernemers direct weer btw in rekening moeten brengen, hun boekhouding moeten aanpassen en btw-aangifte moeten doen. De omzet van alleen 2020 is, als deze door corona lager is dan gebruikelijk, geen goed uitgangspunt om direct te kiezen voor de KOR. We roepen ondernemers daarom op om na te gaan in welke gevallen de KOR passend en gunstig is.’

2. Je hebt vooral particuliere klanten. Particuliere klanten kunnen geen btw aftrekken, zakelijke klanten wel. Dat kan een overweging zijn om deel te nemen. Als KORdeelnemer breng je geen btw meer in rekening aan jouw particuliere klanten, waardoor jouw product of dienst goedkoper zou kunnen worden voor hen. Bovendien ben je niet meer verplicht om een factuur te sturen.

WANNEER WEL/NIET DEELNEMEN AAN DE KOR?

Om te beoordelen of de regeling financieel gunstig is, zet de Belastingdienst vier situaties op een rij waarin de regeling wel of niet interessant kan zijn. 1. Je moet meer btw betalen dan dat je terugkrijgt. Dan kan de regeling interessant zijn voor jou. Krijg je vooral btw terug, dan is de regeling waarschijnlijk niet zo voordelig. Als KOR-deelnemer ben je namelijk vrijgesteld van btw, waardoor je ook

3. Jouw jaaromzet is tijdelijk lager dan 20.000 euro. Schat in of jouw jaaromzet de komende jaren óók onder de 20.000 euro blijft. Is dat niet het geval? Dan is de kleineondernemersregeling minder interessant voor jou. Want als je de omzetgrens bereikt, vervalt je vrijstelling en gelden weer de reguliere btw-regels. 4. Je verwacht veel inkoopkosten en investeringen. Dan kan het gunstiger zijn om nog even te wachten met deelname. Doordat je als KOR-deelnemer vrijgesteld bent van btw, kun je ook geen btw meer aftrekken van zakelijke kosten en investeringen.

Vernieuwde webshop Packlinq Packlinq is een groothandel en webshop met 18.000 verpakkings-, hobby en decoproducten op voorraad, waaronder zakken (plastic, papier, stazakken, headerbags, draagtassen etc.), plastic en kartonnen doosjes en alles op het gebied van hobbyen deco-producten, tot textiel en garen en verfen kantoorartikelen aan toe De initiatiefnemers van Packlinq zagen in 2012 een raar fenomeen. Consumenten die online op allerlei manieren als koning behandeld werden en bedrijven die zich moesten bedruipen met slechte online aanwezigheid van leveranciers, beknopte assortimenten en liefst ook nog bestellingen per fax moesten

versturen naar de leverancier. Waarom zakelijke klanten niet als consument benaderen, dachten

ze bij Packlinq. Packlinqs missie is dan ook het grootste assortiment verpakkingen, decora-

tie- en hobbymaterialen beschikbaar maken, ook in kleinere hoeveelheden aan zakelijke klanten en consumenten. Sinds de start van Packlinqs webshop, zijn ze hard gegroeid. Zo hard dat je tegenwoordig voor bijna al je verpakkingen, decoratie- én hobbyproducten bij Packlinq terechtkunt. Uiteraard bijna, want er komen nog iedere dag nieuwe artikelen bij. Van nieuwe bedrukkingen voor zakjes, geschenkdoosjes in nieuwe kleuren of een nieuwe lijn stiften. Het aanbod wordt elke dag een beetje beter. In Packlinqs eigen productiefaciliteit produceren ze overigens ook nog eens veel van deze artikelen op maat of bedrukt met logo speciaal voor de klant. www.packlinq.nl

Plusminus Met Plusminus van Ireks mix heeft men een 60 procent mix, waaraan enkel volkorenmeel aan toegevoegd dient te worden voor een koolhydraat verlaagd volkoren tarwe-gerstebrood met zaden en pitten. Plusminus is in tegenstelling tot de reeds bestaande koolhydraat verlaagde broden een onderscheidend product dat echt naar

‘gewoon’ lekker brood smaakt en lekker is voor iedereen. Naast dat dit brood verlaagd is in koolhydraten, is het eiwitrijk, vezelrijk, rijk aan onverzadigde vetten, lactosevrij én volkoren. De Plusminus is een meerzadenmix zonder toegevoegd zout, makkelijk verwerkbaar en bevat naast E 300 verder geen E-nummers.

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe.

20-50 mm


|

Bakkerij Kees Gutter in prijzen met speculaas en truffels

COlUMN

Worsteling Het is 2020 en dit jaar zal voor eeuwig de boeken in gaan als het jaar van Covid-19. Zoals ieder jaar schrijven we geschiedenis, maar 2020 zal door niemand snel vergeten worden. Net zoals we hier in Leeuwarden de reuzen onlosmakelijk aan 2018 koppelen. De reuzen… weet jij het nog? Het was een sprookje. Ze liepen door onze eigen stad, en we waren net klein duimpje. Het voelde of waren we één van de personages in het voorleesboek. Nog geen twee jaar later is het Corona wat ons bezighoudt. Ineens dragen we allemaal mondkapjes. Bij het zien van al die mensen-met-kapjes-op om mij heen heb ik net het gevoel of ik in een slechte film speel. Ik zie velen om mij heen worstelen met dat gevaarte. Want of hij is te groot of hij is veel te klein. Hoe blijft ‘ie fatsoenlijk zitten als je een flinke onderkin hebt? Of hele kleine oortjes? En flinke mooie oorbellen zijn ineens een hang in de weg. Sommige medelanders moeten bijna schreeuwen om zich een beetje verstaanbaar te kunnen maken met als gevolg dat hun kapje vol fliebers zit. Normaal gesproken heb je het niet zo in de gaten, maar nu je de lippen van je gesprekspartner niet kunt zien, ontdek je eigenlijk hoe vaak je lipleest. Nu dus even niet en hierdoor blijkt dat de ander een stuk minder goed te verstaan is. Bij de ene winkel of openbare ruimte moet je verplicht een kapje op, bij de andere niet. Ehmmm…wat zal ik doen? Wel of niet op? Of ben ik nou mijn mondkapje vergeten mee te nemen? Sta ik in het zwembad, met alleen een dun lapje zwemstof om mijn lijf, moet ik een mondkapje op. Begrijp me niet verkeerd, ik snap de gedachte erachter, maar het voelt wel super ongemakkelijk. En dan heb ik ook nog eens een bril. Wat een gedonder. Want het is met een mondkapje op continu mistig. Kan ik m’n bril wel afzetten om de mist te voorkomen, maar zonder bril zie ik even weinig als met bril in de mist.

Ik zie de meest originele en mooie kapjes voorbij komen. Want als we er dan toch één op moeten, laten we dan maar meteen een leuke doen. Of één die matcht bij de rest van onze kleding. Maar hoe mooi ook; de meeste kapjes zitten gewoon niet lekker. En ze hangen ook in de weg als we even aan onze tong willen likken om een bladzijde van een boek om te slaan. We kriebelen en wassen ons een slag in de rondte met die dingen.

‘Als we er dan toch één op moeten, laten we dan maar meteen een leuke doen’ Maar goed, het spreekwoord luidt: ‘alles went, behalve een vent’ en ik moet toegeven… ook het mondkapje went. Je leert er mee omgaan. De film waarin ik in het begin dacht te spelen, blijkt gewoon realiteit te zijn geworden. En ach…er zullen vast ook mensen zijn die juist alleen maar voordelen van het kapje zien. Want iemand die bijvoorbeeld een slecht gebit heeft en daar jarenlang mee heeft geworsteld kan nu ongegeneerd glimlachen van oor tot oor! Zo is het dan wel mooi en dat is ook wat waard. Stay safe, op naar een coronavrije toekomst! Greetje Geerligs-Schuurmans Bakkerij Schuurmans Leeuwarden

Bij Bakkerij Kees Gutter, Waterlandse bakker met zes vestigingen in Monnickendam, Purmerend, Volendam en Amsterdam en meerdere verkooppunten in groot Waterland, is het in de maand vóór de feestelijke decembermaand al feest, want er zijn twee producten in de prijzen gevallen. Zowel de slagroomtruffels als de speculaasbrokken werden met goud bekroond door het Nationaal Bakkerij Centrum. De slagroomtruffels van Bakkerij Kees Gutter zijn om je vingers bij af te likken en dat hebben ze ook ontdekt bij het Nationaal Bakkerij Centrum. De truffels zijn handgemaakt en gevuld met echte slagroom. Daaromheen zit een dikke, knapperige laag pure chocolade van Callebaut: één van de meest vooraanstaande chocolademakers. Een laagje cacaopoeder maakt deze heerlijkheid helemaal af. Er worden veel koekjes speculaas genoemd, maar weinig smaken er écht naar. De speculaasbrokken van Kees Gutter worden zo lekker door het geheime kruidenmelange. De robuuste koek zorgt voor een lekkere bite en doordat `ie zo krokant gebakken is, kraakt het lekker in je mond. Echte amandeltjes toppen de speculaasbrokken af. Je kunt ze

er lekker afknabbelen, maar ook in combinatie met de koek zijn ze voortreffelijk. Dit jaar kreeg het speculaasbrok de op één na hoogste score en daar zijn de bakkers van Kees enorm trots op. HOGE EISEN

Om in aanmerking te komen voor een gouden bekroning moet het product aan strenge kwaliteitseisen

voldoen en zich onderscheiden van andere producten. Er wordt o.a. beoordeeld op vorm, structuur, kleur, geur en smaak/aroma. De score wordt uitgedrukt in maximaal 5 gouden medailles per onderdeel. Wanneer een product op 3 onderdelen de maximale score behaalt en op alle andere onderdelen niet lager scoort dan een 4, verdient het de titel ‘Bekroond met Goud’.

EEN BEGRIP DE FOODSECT IN OR! TECHNIEK EN ERVARING

RENDEMENT DOOR KENNIS, RENDEMENT DOOR EEN van Venema Techniek & Service is al jarenlang dé specialist op het gebied hetIP ontwerpen, BEGR IN DE FOODSE produceren en onderhouden van klantspecifi eke machines in voornamelijk de foodsector. CT T O E P A S S I N G V A N T E C H N I E K OR! RENDEMENT DOOR KENNIS, TECHNIEK EN ERVARING

R

Naast dit maatwerk verzorgen wij voor diverse sectoren, waaronder de bakkerijsector, het technische ENDEM E N T D Oreparaties O R en revisies aan het machinepark. de benodigde Venema onderhoud Techniek & en Service is al jarenlang dé specialist op het gebied van het ontwerpen, Een nieuw product, maar nog geen machine om het te fabriceren?

T O E PA S S I N G VA N T E C H N I E K

produceren en onderhouden van klantspecifieke machines in voornamelijk de foodsector. Een probleem in een productielijn? Een machinale toepassing vinden voor met u mee enwij adviseren u met betrekking tot het optimaliseren van de diverse NaastWij dit denken maatwerk verzorgen voor diverse sectoren, waaronder de bakkerijsector, het technische arbeidsintensief handmatig werk? Het zijn kwesties waar elk productieproductieprocessen om en hetde rendement tereparaties maximaliseren. Ook het van compleet nieuwe onderhoud benodigde en revisies aanopzetten het machinepark. bedrijf vroeg laatmaar mee te krijgt. Venema & Service Een nieuw product, nogmaken geen machine om het Techniek te fabriceren? productielijnen ofof onderdelen hiervan behoren tot ons vakgebied, van ontwerp tot realisatie en Een in een productielijn? Een machinale toepassing vinden heeftprobleem zich gespecialiseerd in het maken van klantspecifieke machines. onderhoud zijn wij de juistevoor partner. Wij denken met u mee en adviseren u met betrekking tot het optimaliseren van de diverse arbeidsintensief handmatig werk? Het zijn kwesties waar elk productie-

Totaaloplossingenom waarmee u uw productiedoelstellingen kan bereiken of het opzetten van compleet nieuwe productieprocessen het rendement te maximaliseren. Ook bedrijf vroeg of laat mee te maken krijgt. Venema Techniek & Service verder optimaliseren. Uw ideale partner, ook behoren op het gebied vanons engineering, productielijnen of onderdelen hiervan tot vakgebied, van ontwerp tot realisatie en heeft zich gespecialiseerd in het maken van klantspecifieke machines. onderhoud, reparaties en totaal-revisie! onderhoud zijn wij de juiste partner.* Venmatic platen- en koppelhandling systeem Totaaloplossingen waarmee u uw productiedoelstellingen kan bereiken of verder optimaliseren. Uw ideale partner, ook op het gebied van engineering, onderhoud, reparaties en totaal-revisie!

* Venmatic platen- en koppelhandling systeem

Intrafood naar oktober 2021 verplaatst De voedingsbeurs Intrafood in België wordt uitgesteld naar 27 en 28 oktober 2021. De beurs vindt plaats in Kortrijk Xpo. In juni 2020 besliste de beursorganisatie van Intrafood al om de tweejaarlijkse beurs uit te stellen naar februari 2021. Inmiddels is duidelijk dat het laten doorgaan van de beurs in februari gezien de huidige omstandigheden geen haalbare kaart is. Intrafood brengt de voedingsindustrie in contact met leveranciers van ingrediënten, in de meest brede zin van het woord, op een tweedaags event. De beurs is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een

7

belangrijke ontmoetingsplaats voor de voedingsindustrie in de Benelux en Noord-Frankrijk. Informatie en inspiratie staan centraal. Fabrikanten van food en beverage vinden er alle ingrediënten en state-of-theart-informatie voor de ontwikkeling van hun nieuwe of verbeterde producten. Het aanbod van de exposanten is breed. Dat loopt uiteen van grondstoffen, ingrediënten, additieven, hulpstoffen, halffabricaten en nauw verwante diensten (know-how, technologie, loonwerk, laboratoria, consulting, onderzoeks- en kenniscentra) voor de voedingsindustrie in de Benelux & Noord-Frankrijk.

24/7 service • Venmatic • Diosna • Spare parts • Periodiek onderhoud • Revisie/reparaties Verhuizingen • Tweedehands machines

24/7 service • Venmatic • Diosna • Spare parts • Periodiek onderhoud • Revisie/reparaties Verhuizingen • Tweedehands machines

Robert Scottstraat 11 | 7825 AR Emmen | Tel. +31 (0)591 - 31 33 77 | Fax +31 (0)591 - 31 17 15

| +31 www.venematechniek.nl Robert Scottstraat 11info@venematechniek.nl | 7825 AR Emmen (0)591 - 31 Fax 31 +31 - 31 17 15 Robert Scottstraat 11, 7825 AR Emmen| |Tel. T +31 (591) 31 33 77 |33F 77 +31| (591) 17(0)591 15 info@venematechniek.nl | www.venematechniek.nl www.venematechniek.nl Robert Scottstraat 11, 7825 AR Emmen | T +31 (591) 31 33 77 | F +31 (591) 31 17 15 www.venematechniek.nl


8

|

De nieuwe generatie Varia

Een vijfde ondernemers investeert minder in 2021

Sinds 1946 vervaardigt JAC broodsnijmachines en machines voor deegverwerking in België en Frankrijk. Kwaliteit, robuustheid en innovatie staan hierbij centraal. En vanaf nu is de nieuwste generatie van de beroemde Varia-snijmachine er.

Ruim 20 procent van de ondernemers verwacht in 2021 minder te investeren dan dit jaar, en vijftien procent verwacht juist meer investeringen. Een meerderheid voorziet volgend jaar een toename in omzet en personeel, maar het optimisme is minder groot dan in voorgaande jaren. Ondernemers zijn het vierde kwartaal van 2020 overwegend pessimistisch ingegaan.

een handmatige klauw, waardoor de gebruiker de dikte van de laatste snee (die gedefinieerd wordt door de klauw die het brood op zijn plaats houdt tijdens het snijden) kan verminderen. Daarnaast kan de machine ook optioneel worden uitgerust een automatische klauw

het gebruik enorm vergemakkelijkt en kan de capaciteit van de snijmachine maximaal benut worden. Dit kan onder meer door het brood een perfect aangepaste snijbreedte te geven, een mooie productverbetering. De ‘easy mode’ van het scherm geeft eveneens de keuze tussen drie voorgeprogrammeerde en configureerbare snijsnelheden aan. De Varia heeft als enige in zijn categorie een perfect horizontaal bovendeel (JAC patent). Handig om broodzakken of handschoenen op te leggen. Door dit horizontale bovendeel te openen, kom je in het reinigingsgedeelte van de kap. HYGIËNE

Het is het resultaat van een complete conceptherziening met betrekking tot variabel snijden. De vele verbeteringen die zijn aangebracht voor wat betreft gebruiksgemak en performance zullen de gebruiker aangenaam verrassen. SNELHEID

voor meer comfort. In dit geval grijpt de snijmachine het brood alleen vast en wint de gebruiker tijd bij de handeling zelf. Een onmiskenbare troef van het assortiment Varia-snijmachines is het touchscreen. Zonder extra kosten en moderner dan ooit, wordt

De nieuwe Varia verbetert de snijsnelheid aanzienlijk. Zo is hij in staat om de meeste broden in 240 plakjes per minuut te snijden, het dubbele van nu. Uitgerust met drie snijsnelheden, kunnen de meest kwetsbare en verse broden efficient op een lage snelheid worden gesneden. Dit in bijna volledige stilte dankzij het teflonblad en de derde generatie motor, aangedreven door een frequentieomvormer. ERGONOMIE

De nieuwe Varia is standaard uitgerust met

De interne architectuur van de Varia is volledig opnieuw ontworpen om overtollige kruimels en stof naar de – voor dit doel voorziene – opvangbak te leiden. In tegenstelling tot conventionele machines wordt het brood in een afgesloten deel van de machine gesneden, waardoor de verspreiding van stof wordt voorkomen. PERSONALISATIE

Afhankelijk van de gekozen versie, (800 of 1000 breed ), is de

machine in staat om broden tot 490 mm lang, 40 mm breed en 160 mm hoog te snijden. Dit zijn afmetingen die betrekking hebben op het hele scala aan brood dat vandaag in bakkerijen wordt aangeboden. Het merendeel van de Belgische klanten zal echter kiezen voor het compactere model, dat al broden tot 36 cm lang snijdt. Bij JAC, waar de productie het hele proces van staal snijden tot en met het verven van de machines omvat, is er zo ook de mogelijkheid om zelf de kleur van de Varia te kiezen. Perfect wanneer de kleur van de machine past met de interieurkleuren van de winkel. De Varia is standaard leverbaar in vier kleuren, maar voor een meerprijs is het ook mogelijk een andere kleur te kiezen of voor een machine in RVS te gaan. JAC heeft altijd voorop gelopen als het om veiligheid gaat. De Varia waakt over een 100 procent veilig gebruik en vermeldt eventuele afwijkingen die door het systeem worden gedetecteerd op het touchscreen. De nieuwe Varia is beschikbaar in de professional- en selfservice-versie.

Dat blijkt uit de recente Conjunctuurenquête, uitgevoerd door MKB-Nederland en VNO-NCW in samenwerking met het CBS, de Kamers van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouw. Dit COEN-onderzoek is begin oktober uitgevoerd onder niet-financiële bedrijven met minimaal vijf werknemers. Het is voor het eerst in zeven jaar dat ondernemers minder investeringen voorzien in het volgende jaar dan in

Food Technology verplaatst naar juni 2021 Het kennis- en netwerkevenement Food Technology 2021 wordt verplaatst, van januari naar 16 en 17 juni 2021. Ook de locatie wijzigt: het vindt nu plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Het kennis- en netwerkevenement Food Technology 2021 richt zich volledig op hightech innovaties binnen de voedingsmiddelenindustrie. De afgelopen tijd polsten de organisatoren van Food Technology 2021 regelmatig de meningen en adviezen van (potentiële) exposanten, sprekers en overige betrokken bedrijven en instellingen. Hierbij merkte de organisatie dat er behoefte was om het evenement te verzetten, mede vanwege de ontwikkelingen en vooruitzichten rondom het coronavirus. VOLWAARDIG EVENEMENT

Potentiële exposanten zijn enthousiast over dit nieuwe event maar waren afwachtend met het definitief inschrijven. Gezien de huidige situatie zijn er zorgen of het mogelijk is om in januari weer een volwaardige beurs met congres te kunnen organiseren. Men is het er over eens dat er in juni en op de ruimere beurslocatie van de Brabanthallen een

het lopende jaar. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de onzekerheid en verslechterde buffers bij bedrijven. Over het laatste kwart van dit jaar heerst meer pessimisme onder ondernemers dan het vorige kwartaal. Dit gevoel leeft met name in de horeca. In de enquête is ondernemers ditmaal ook gevraagd of ze structurele veranderingen in de bedrijfsvoering zien, bijvoorbeeld naar aanleiding van de corona-, stikstof- en/of klimaatcrisis. Dertig procent van hen geeft aan dat er meer thuis zal worden gewerkt. Ook wordt opgemerkt dat ondernemers steeds meer online zijn gaan samenwerken. Zestien procent van de ondervraagden meldt dan ook dat investeren in digitalisering het belangrijkste speerpunt is. Ruim vijftien procent noemt verduurzaming als belangrijkste verandering en bijna veertien procent van de ondernemers zet in op een flexibeler personeelsbestand.

volwaardig evenement, coronaproef georganiseerd kan worden. Om alle aanwezigen voldoende afstand te kunnen bieden, is er extra ruimte nodig. Die extra ruimte is niet realiseerbaar in het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven, waar het evenement eigenlijk zou plaatsvinden. De Brabanthallen biedt deze ruimte wel. Hier zijn onder andere 5 meter brede gangpaden te realiseren. Dit heeft de organisatie doen besluiten om Food Technology in ‘s-Hertogenbosch te organiseren. Meer informatie: www.food-technology.nl

FOOD TECHNOLOGY 2021

Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit? Welke rol speelt technologie hierin? Kan men efficiënter produceren door onderhoud en uitval van voedselproducerende machines te voorspellen en zo voor te zijn? Welke alternatieven voor onze huidige etenswaren dragen bij aan voedselzekerheid? Feit is dat in 2050 ruim 9 miljard mensen van voedsel moeten worden voorzien. Om dit te bereiken is het van belang dat ook de voedingsmiddelenindustrie efficiënter, effectiever, duurzamer of zelfs geheel anders gaat produceren. Technologische innovaties spelen hierbij een sleutelrol.

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe.

HB

The Experts in Pest Control

SALVA DECK-OVEN

Wilt u meer informatie over deze winstmaker voor de winkel? U kunt ons gerust mailen of bellen.

Nijverdal 0548-616088 | info@terhaarnijverdal.nl Of neem eenoliebollenlijn kijkje op onze website. Ter Haar

rendeert 12 maanden per jaar www.terhaarnijverdal.nl

Uw specialist in reiniging van bakkerijgereedschappen Vrijwel alle schoonmaakwerkzaamheden kunnen wij in het weekend, tijdens verbouwingen en in de vakantieperiodes


|

9

Cargill bouwt Chocoladehuis-complex

Alles wat u nodig heeft om perfecte chocolade te maken www.henkkoenen.nl info@henkkoenen.nl Telefoon 0161-452516

Cargill ontvouwt haar plannen om op haar Belgische site in Moeskroen een Chocoladehuiscomplex te bouwen met als doel de ontwikkeling van nieuwe producten te vergemakkelijken en de samenwerking met klanten te verbeteren. Het complex komt naast de bestaande chocoladefabriek van Cargill en zal bestaan uit een innovatief chocoladebelevingscentrum, een unieke proeffabriek, een sensorisch lab en een creatieve werkruimte voor Cargills Europese R&D-team van chocolade-ingenieurs. Het nieuwe 700 m2 grote complex zal klanten toelaten om zelf het comfort te ervaren van een alles-ineen ontwikkelingsproces. Inspiratie, innovatie en training zullen daarbij sleutelingrediënten zijn, naast testen in een proeflab, sensorische testen en tot slot de productie op commerciële schaal – en dat allemaal op één enkele locatie. ‘Innovatie staat bij ons Chocoladehuis voorop, aangezien we daar al onze expertise en middelen samenbrengen’, zegt Harold Poelma, directeur van Cargill Cocoa & Chocolate. ‘Het zal ons toelaten om met klanten samen te werken bij elke stap van hun productontwikkelingstraject. Ideeën zullen in realiteit worden omgezet: onze gestructureerde manier van werken maakt het namelijk makkelijker om

innovaties door te voeren en nieuwe producten efficiënter en sneller op de markt te brengen.’ BELEVING

Het Chocoladehuis is zonder meer enig in zijn soort en verenigt drie essentiële functies onder één dak. In het chocoladebelevingscentrum kunnen klanten verse inspiratie tanken bij de gastronomische chocoladechefs van Cargill, brainstormen over nieuwe productconcepten en in diepgaande trainingssessies hun chocoladekennis naar een hoger niveau tillen. De proeffabriek op dezelfde site laat productontwikkelaars toe om hun concepten uit te testen in kleinschalige productieruns die een waarheidsgetrouwe simulatie zijn van de werkomstandigheden bij industriële lijnen. Het sensorische lab in hetzelfde gebouw biedt dan weer de garantie dat de nieuwe producten op het vlak van onder meer smaak, uiterlijk en textuur aan de verwachtingen van de consument beantwoorden. Het nieuwe gebouw zal onderdak bieden aan een team van meer dan veertig chocolade-ingenieurs, waaronder sensorische experts, technische dienstverleners en R&Dwetenschappers. Het complex wordt hét knooppunt voor alle chocolade-, coating- en vullingactiviteiten van Cargill. UNIEKE PLAATS

De regiovertegenwoordigers van de Stichting Jeugdavakwedstrijden hebben de afgelopen periode bij alle deelnemende ROC’s gevraagd wat de mogelijkheden zijn om een wedstrijd te organiseren. Hierbij heeft bijna 75 procent van de scholen aangegeven dat het houden van een wedstrijd niet haalbaar is. Voorzitter Rob Krijnen: ‘Als wedstrijdorganisa-

De bouw is intussen al van start gegaan. Het is de bedoeling dat het Chocoladehuis in de herfst van 2021 de deuren opent. Het chocoladebelevingscentrum en sensorische lab zullen vanaf januari 2022 operationeel zijn. Het nieuwe complex zal goed zijn voor de creatie van een tiental lokale jobs. In lijn met Cargills engagement voor duurzaamheid is het nieuwe complex voorzien van innovatieve technologieën die de ecologische voetafdruk verlagen. Zo zal de keuze voor geothermische energie het energieverbruik drastisch verminderen.

Facebook.com/henkkoenen

winkelmaterialen a iale ater ia n binnen- & buitenbeleving

Meer informatie:

www.vanerkel.nl

0182 - 320 167 SCHOONHOVEN

Deze investering volgt op een reeks van eerdere vernieuwingen in de aangrenzende chocoladefabriek van Moeskroen. Zo namen we in 2019 een nieuwe productielijn voor suikerarme chocolade in gebruik en openden we in 2018 een productielijn voor vloeibare chocolade.

‘Er is een heel goede reden waarom we deze investering in België

Jeugdvakwedstrijden 2021 afgelast Het bestuur van de jeugdvakwedstrijden heeft besloten om de regiowedstrijden en het aansluitende Nederlands Kampioenschap brood- en banketbakken af te lasten. Door de huidige situatie rondom het coronavirus is het organiseren van wedstrijden op dit moment niet haalbaar.

doorvoeren’, zegt Inge Demeyere, managing director van Cargill Chocolate Europe. ‘Ons land neemt in de chocoladewereld nu eenmaal een unieke plaats in. Ons Chocoladehuis bouwt voort op die rijke traditie en biedt onze klanten een unieke plek om te ontdekken wat er zoal mogelijk is met onze hoogtechnologische faciliteiten en met ons breed assortiment van merken, waaronder Cargill, Veliche Gourmet™ en Smet.’

tie wil je dit besluit natuurlijk niet nemen. Met een beperkt deelnemersveld en veel onzekere factoren hebben we met z’n allen besloten om de wedstrijden niet door te laten gaan.’

TE KOOP:

Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roest

ALTERNATIEVE WEDSTRIJD

Ondanks dat deze wedstrijden niet doorgaan, gaat de stichting begin 2021 wel kijken of er mogelijk een alternatieve wedstrijd kan worden georganiseerd. Krijnen: ‘De huidige opzet kan dan niet doorgaan, maar we kijken wel naar alternatieven. Als er mogelijkheden zijn dan willen we die graag benutten.’ Meer informatie over beide wedstrijden is te vinden op www.jeugdvakwedstrijden.nl.

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Prima KALMEIJER KGM koekjes/speculaasmachine incl. 3 walsen Prijs € 2.950,- excl. btw

Ackersdijk.nl Tel. 06-51259700


10 |

Van der Eijk wint roomboter amandelstavencompetitie Gilde PRODUCTKWALITEIT

Bianca van der Eijk neemt het goede nieuws in ontvangst en ze is superblij. ‘Arjan is er zo druk mee geweest. Hij heeft er alles voor aan de kant gezet de laatste weken’, vertelt Bianca. Arjan reageert zelf nuchter maar is erg blij: ‘Productkwaliteit is een belangrijke waarde in onze bakkerij. Daarmee willen we het verschil maken. We zijn al eens derde geworden in deze competitie maar dat is al weer een tijdje geleden. Ik wilde er echt weer een keer bij zijn, dus we gingen ervoor. Dat we nu eerste zijn geworden, is f­ antastisch.’ Bas Gommans (re) en Dorus Beeks nemen de prijs in ontvangst. GENOT OM TE ETEN

‘De winnaar steekt er dit jaar met kop en schouder boven

uit’, aldus Mark van Wijk. ‘De staaf ziet er prachtig uit. De

Winnaars Arjan en Bianca van der Eijk

Arjan van der Eijk, De Echte Bakker, heeft de roomboter amandelstavencompetitie van 2020 gewonnen. In het ZuidHollandse Haastrecht is de beste roomboter amandelstaaf gekocht door de Mystery Shopper. In de finaleronde is de staaf beoordeeld met een 8,25 en daarmee eindigt hij op de eerste plaats. Gommans uit Sevenum werd tweede met een 8,08. Hij haalde vorig jaar

de titel binnen en eindigt nu heel knap weer in de top 3. Met een 8,00 haalde Vroonland uit Yerseke de derde plaats. Wouter Vroonland bereikt vaak de finaleronde van de productcompetities van het Gilde en scoort nu voor de tweede keer een podiumplek.

amandelstaaf aanbieden voor de beoordeling. 105 staven werden gekeurd door Mark van Wijk, Keurmeester bij GildePartner Van der Pol en Ron Bloem, Senior Productontwikkelaar bij GildePartner Royal Steensma. In de finaleronde keurde Mike Onasse van het Boulangerieteam mee met deze vakjury.

De overige zes finalisten die een topproduct in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers: Gertjan in Schoonhoven, John Treur in Oudewater, Michel in Houten, Thomassen in Beneden Leeuwen, Toet in Apeldoorn en Van Walderveen in Geldermalsen.

VOORRONDE

In de voorronde van de competitie konden alle Echte Bakkers gedurende twee weken hun roomboter

Bij de 9 finalisten is gisteren anoniem en onaangekondigd een roomboter amandelstaaf in de winkel gekocht.

buitenkant glanst en heeft een mooie craquelé; de kleine scheurtjes in het korstdeeg die een mooie tekening aan het product geven. De amandelstaaf heeft een heerlijke baksmaak en is een genot om te eten.’ Ron Bloem merkt op dat het niveau in de finale heel hoog lag. ‘Het zijn de finesses die het verschil maken in deze finale.

Wouter en Willeke Vroonland ontvangen de bloemen van Geert Caniels.


| 11

Kassasysteem met slimme bakkerijsoftware Ook binnen de bakkerijbranche staan de ontwikkelingen op het gebied van software niet stil. Het automatiseren van tijdrovende werkzaamheden is dan ook een ontwikkeling waar steeds meer bakkers regelmatig mee bezig zijn. Uit een onderzoek in 2020 van R&H Kassasystemen blijken ondernemers binnen de bakkerijbranche het meeste behoefte te hebben aan de volgende vijf softwareoplossingen: 1. Klantbestellingen, bestellingen invoeren in het kassasysteem op datum/ tijd die kunnen worden afgehaald of bezorgd. Hierbij was een vaak terugkomende wens dat

dagelijks automatisch productielijsten gecreëerd worden. Zo weten de bakkers precies wat er allemaal geproduceerd moet worden op een dag. Vervolgens worden er pakbonnen gecreëerd voor het winkelpersoneel zodat zij precies weten welke bestellingen er allemaal opgehaald worden op een dag. 4. Etiketteren, vanuit het kassasysteem is het mogelijk om met één druk op de knop een etiket te printen van een product uit de winkel. Hier printen we de productomschrijving, barcode, ingrediënten, allergenen, verpakkingsdatum, THT en verkoopprijs op.

Duurzaamheid centraal bij Cosun Beet Company De naam Cosun Beet Company is snel ingeburgerd, ook omdat ze op steeds meer visuele uitingen staat, zoals verpakkingen en bulkwagens. Tevens een mooie aanleiding om een aantal bulkauto’s versneld te verduurzamen.

De oude verpakkingen verdwijnen niet meteen. Ze worden uitgefaseerd tot oktober 2021. Vanuit de duurzaamheidsgedachte maakt het bedrijf de oude verpakkingen zoveel mogelijk op. Het zal dus voorkomen dat het ene type suiker eerder in de nieuwe verpakking zit dan het andere.

De begin juli gelanceerde naam belichaamt de nieuwe strategie en identiteit van groenste, innovatiefste en succesvolste bietenverwerker ter wereld. Cosun Beet Company doet recht aan het streven de biet maximaal te verwaarden, ook met andere producten dan suiker. Denk aan groen gas en bio-ethanol, maar ook aan de micro-cellulosevezel Betafib en eiwitten uit bietenblad. Sinds 1 oktober is de nieuwe bedrijfsnaam ook in alle klantsystemen aangepast en komt de naam op alle uitingen voor. Het gehele order-to-cash proces is reeds omgezet. De verpakkingen van steeds meer industriele suikerproducten krijgen een nieuw jasje. Met onder het logo de afbeelding van een suikerkristal en de groene bodem met daarin de suikerbiet. De korrels in het kristal

Sint_kerst_265x186mm

alle bestellingen goed overzichtelijk worden weergegeven. 2. Dagelijkse bestellingen, vaak zijn er binnen een bakkerij regelmatig terugkerende bestellingen van vaste klanten. Deze kunnen vast ingesteld worden binnen de software zodat deze automatisch op de productielijsten verschijnen.

Ook de bulkwagens met de blauwe kleur krijgen het frisse groene design. Het gaat zeker een jaar duren voordat alle auto’s zijn overgespoten. ‘We gebruiken deze gelegenheid ook om dieselvrachtwagens eerder dan gebruikelijk te vervangen door 100 procent groen gas exemplaren.’ Deze stoten maar liefst 90 procent minder CO2 uit. Eind 2020 beschikt Cosun Beet Company dan over achttien bulkauto’s die rijden op het door hunzelf geproduceerde groene gas.

15-09-2011

10:36

Pagina 2

St. Nicolaas

Geef uw assortiment tijdens de komende feestdagen een extra impuls, met deze kwaliteitsproducten van Chocolaterie Albèrt. Bestellen kan via telefoon, fax of e-mail!

5. Webshop, eenvoudig het bestaande artikelenbestand van het kassasysteem versturen richting de webshop van de bakkerij. Wanneer er bestellingen uit de webshop komen dan kunnen hier dagelijks ook productielijsten van worden gemaakt. Deze vijf functionaliteiten heeft R&H kassasystemen samengevoegd in één softwareprogramma onder de naam R&H LETSBakkerij biedt Tool.

Viskratten lastig te reinigen?

3. Productielijsten, van alle bestellingen kunnen

weerspiegelen de korrelgrootte van het type suiker in de zak. Poedersuiker bijvoorbeeld heeft een kristal met hele fijne korrels en de grove suikers met grote korrels. Naast dit visuele onderscheid blijven uiteraard de benaming en het artikelnummer op de zakken vermeld.

unieke installaties

NNEN DE FOODSECTOR!

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe. Gegarandeerd schoon > Passend in uw situatie

Hoge afwerkingsgraad

> Gebouwd volgens richtlijnen van BRC en EHEDG

Volautomatisch

> Stapelen, ontstapelen, ontstickeren, wassen, drogen, palletiseren

AT IC DE EG TRE CH TE R S S T E RDOSERING E N

6

jaar

1960 - 2020

Na een bewogen jaar willen wij u bedanken voor het vertrouwen deEIsamenwerking van hetV Eafgelopen VEN M ATen I C KL N B R OOD L I J N EN N M AT I C D E Cjaar OJET OP M E R Stoe. N I J DE R S enAAT wensen u een gezond WAT 2021

R e n d e mwww.letsbv.nl e n t d o o - r+31(0)321 t o e p38a 66 s s00i n g v a n t e c h n i e k

Meer informatie over wat Venema voor uw bedrijf kan betekenen? Bel 0591 31 33 77

www.venematechniek.nl

Energieweg 20 5 fax: 013 - 511 42 65 e-mail: in

B A N K E T

SCHUIM

Venema Techniek & Service bv Robert Scottstraat 11 7825 AR Emmen T +31 (591) 31 33 77 F +31 (591) 31 17 15 E gj@venematechniek.nl

www.technischburo.com - info@rittco.nl

Leerling

U bent op zoek na

zoekt leer- en wer

opleider in de bran

nieuwe kracht voo

van onze bakkerso Bel 020 579 16 60


12 |

Plantaardige roomboter wint Amsterdam Food Pitch

Drie keer Gouden Bekroning voor Bakkerij Schabbink Afgelopen zomer heeft Nicole Schabbink contact opgenomen met het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen. Als bakker en eigenaresse van één van de laatste ambachtelijke bakkers van Twente heeft Schabbink een Gouden Bekroning aangevraagd voor de Twentse Krentenwegge. Ook al is die in het verleden met goud bekroond, een gouden bekroning krijgt geen enkele Nederlandse bakker zomaar. Bakkers die een Gouden Bekroning aanvragen, vragen een anonieme keuring aan voor hun brood, gebak en andere specialiteiten. Bij de keuring Na twaalf inspirerende pitches van de finalisten via een livestream-evenement, werden de winnaars van de Amsterdam Food Pitch bekendgemaakt. De finalist die de titel ‘Lekkerste product 2020’ mee naar huis mocht nemen is de Plantaardige Roomboter van Max&Bien, omdat de jury lovend was over de fantastische smaak van deze plantaardige roomboter. Naast deze overall prijs was Knafeh Amsterdam de publiekslieveling en de duurzaamheidsprijs is gewonnen door Leppa Limo. ‘Het niveau lag enorm hoog dit jaar. Hierdoor was het voor ons als jury geen makkelijke beslissing. De winnaars hebben het ook meer dan verdiend’, aldus de jury.

Jobien zijn lang op zoek geweest naar een plantaardige versie die net zo lekker is als de dierlijke variant, maar helaas zonder succes. Daarom hebben zij hem zelf ontwikkeld. De plantaardige boter smelt lekker op een versgebakken broodje en de zeewiervariant is extra kruidig en ziltig. ‘Wij vinden het belangrijk dat mensen niks hoeven te missen als ze voor een plantaardig product kiezen’, vertelt Jobien. Knafeh Amsterdam was de publiekslieveling. De handgemaakte delicatesse uit het Midden-Oosten komt van Guy en lnbol. Knafeh is een krokant taartje met een aromatische en bloemrijke siroop. Versnipperd filodeeg als bodem, gemarineerd in boter, gevuld met mozzarella en nog meer filodeeg.

Door de huidige omstandigheden vond de finale online plaats via een interactieve livestream. Via het YouTube kanaal van de Amsterdam Food Pitch presenteerden alle twaalf finalisten een pitch van 30 seconden waarna de jury vragen stelden over het product, het productieproces en hoe de finalisten de toekomst voor ogen hebben. ‘Wij kwamen erachter dat er dit jaar veel plantaardige producten in de finale zaten. Dat is wel eens anders geweest. Het is prachtig om te zien dat dit product in alle categorieën scoort’, aldus de jury. Maxine en Jobien bieden een product dat veelzijdig is, duurzaam en erg lekker. Wie houdt er nou niet van roomboter? Lekker smeuïg en zout, de ideale combinatie. Maxine en

BakeryNext •nl AK DE V

18

KRA

OO NT V

K R BA

KEN

D D NE

ERLA

ND

www.covekaschoonmaak.nl • 038-3333152 WEBSHOP: NIEUW & 2DEHANDS WAGENS, PLATEN, KOPPELS, WIELEN: COVEKASCHOONMAAKSHOP.NL

WI 68 L’ 3

5

JA

IK

SNEL - VAKKUNDIG - HYGIENISCH HAAL- EN BRENGSERVICE • LEENSERVICE

WIJ REINIGEN AL UW: • BROODWAGENS • OVENWAGENS • PLATENWAGENS • KRUISREKWAGENS • BAKPLATEN • BROODKOPPELS ETC.

KoekBakkerij t deuKoek open skwet ren voor ren bare jonge

-1

Bro

Vrijwel alle schoonmaakwerkzaamheden kunnen wij in het weekend, tijdens verbouwingen en in de vakantieperiodes voor u verzorgen.

18 we Hoe lopen bakde erbij, in kerij?

na

r0 6

Ap p a ‘

Uw specialist in reiniging van bakkerijgereedschappen

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

od via - en Wh Ba ats nk Ap etb p o akk ntv ers an nie 2 ge uw 67 n? s 6

Nummer 2020 | k 48 | 10 | Wee Jaargang

hoort een onverwacht bezoek van het onafhankelijke kennis- en adviescentrum voor de bakkerijbranche. Inmiddels is de keurmeester in Saasveld geweest. Tijdens de onaangekondigde inspectie van de bakkerij en bakkerswinkel was zijn enthousiasme zo groot. Behalve de Twentse Krentenwegge, vond hij de gevulde speculaas en beschuiten – naar recept van opa Bertus – ook een Gouden Bekroning waard. In Wageningen zijn ze inmiddels overtuigd van de kwaliteit. De keurmeesters hebben de Twentse Krentenwegge, gevulde speculaas en Opa’s beschuiten een Gouden Bekroning gegeven.

26-27

ker Van dikma

dzaam

naar voe

uit het it. Dat blijkt erij popularite s Bakk weer aan het Nederland en GfK. van Brood wint Research past derzoek lp van Blauw brood goed imago-on dat steeg met behu Centrum mensen dat vindt ngspatroon l procent. d voedi Het aanta rn en gezon naar 83,6 procent in een mode tijd met 3,3 jaar in twee

rs en Easyfai IJsbranche samenwerking we jke willen nieu ambachteli de airs tussen nwerking isator Easyf De same en beursorgan cretiseerd. ijsbranche dit jaar gecon december

er Lees verd

na 3

wordt in

ers ondernem Een vijfde in 2021 minder cht in 2021 investeert rs verwa nt veronderneme

van de en 15 proce procent dit jaar, erheid voorRuim 20 eren dan Een meerd personeel. te invest eringen. t en minder meer invest me in omze wacht juist jaar een toena nd ziet volge

na 8

er op pagi

Lees verd

op pagi

na 2

er op pagi

Lees verd

Be Our Next Friend Dat kan, want nu is er Bakery Next, de vakkrant voor de bakkerijbranche! Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, introducties, vraag- en aanbod, wetenswaardigheden. Kortom het blad waar velen sector van achter het bureau, voor de oven tot in de winkel op zaten te wachten. EEN OPEN KRANT MET VERSTAND VAN ZAKEN

Laagdrempelig, verrassend, uitdagend, prikkelend, actueel en handig, dat zijn onze kernwaarden. Bakery Next wordt namelijk niet alleen gemaakt voor professionals in de sector, maar ook door professionals in de branche. Daarom willen we u als lezer alle ruimte

geven om redactionele inhoud aan te leveren. Of het nu gaat om een productintroductie, een nieuwe dienst, of het geven van adviezen, kritiek, commentaar, nieuwe visies of iets anders, Bakery Next staat open voor meedenkende lezers. EEN KRANT DIE GELOOFT IN VASTE RELATIES

Dankzij onze formule houden we de kosten laag, zodat wij u deze krant kunnen blijven toesturen. Dat willen we zo lang mogelijk zo volhouden, dus, bouwen we graag een blijvende relatie met u als lezer op. We nodigen u daarom van harte uit om our Next Friend te worden. Dat kan voor een bedrag van slechts 80 euro per jaar (excl. 9% BTW). Voor dat bedrag ontvangt u dan 18 keer per jaar Bakery Next en maakt u kans op een prijs! We verloten per 100 ‘friends’ een robuuste Josto RVS afvalzakhouder.

JA, IK WORD ‘NEXT FRIEND’ VAN BAKERY NEXT.

Adres

: ...........................................................................

Ik betaal € 80,- (excl. 9% BTW) per jaar tot wederopzegging.

Postcode

: ...........................................................................

Plaats

: ...........................................................................

Telefoon

: ...........................................................................

E-mail

: ...........................................................................

Twitter

: ...........................................................................

Handtekening

: ...........................................................................

S.V.P. INVULLEN IN BLOKLETTERS

Naam bedrijf

: ...........................................................................

Contactpersoon

: ................................................................. M / V

MAAK KANS OP EEN JOSTO!

Als u ‘Next Friend’ wordt van Bakery Next ontvangt u niet alleen 18 keer per jaar deze krant, maar u doet automatisch mee aan exclusieve verlotingen onder alle ‘friends’ van Bakery Next. Per 100 ‘friends’ verloten we een Josto RVS afvalzakhouder t.w.v. ± € 540,-. Ook zullen wij u in de toekomst met voorrang betrekken bij onze nieuwe ontwikkelingen.

Stuur deze bon naar: Bakery Next Schoolstraat 6 8603 XL Sneek U kunt deze ook faxen naar 0515-432153 of mailen; info@bakerynext.nl U kunt ook op www.vriendvan.nl de bon invullen.


| 13

Finales vakwedstrijden Boulanger en Patissier in FIA De landelijke finales van de wedstrijden Boulanger en Patissier van WorldSkills Netherlands worden georganiseerd in de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. De finales vinden plaats op donderdag 25 maart (Patissier) en vrijdag 26 maart (Boulanger) in de Bakery Innovation Academy (BIA), die onderdeel is van de foodacademie. In totaal doen er 22 bakkers in spé mee. WorldSkills Netherlands is een organisatie die sinds jaar en dag vmbo- en mbo-beroepenwedstrijden initieert: wereldwijd, Europees en ook in Nederland via WorldSkills Netherlands. Tot voor kort vonden de voorrondes en kwalificatiewedstrijden plaats op de scholen en mondde dat uit in een grote landelijke finale voor alle beroepenwedstrijden – meer dan zestig in totaal, op één centraal punt: vaak in een evenementenhal. Afgelopen maart vond WorldSkills The Finals plaats in het WTC Expo in Leeuwarden. KEUZE VOOR FIA

Vanwege Corona kan er in 2021 geen groots, landelijk finale-evenement worden gehouden. Daarom kiest de organisatie van WorldSkills Netherlands er voor de finales van de beroepenwedstrijden decentraal te laten plaatsvinden. De strijd om de titels WorldSkills-kampioen Boulanger en Patissier vindt dus plaats in de FIA in Vlaardingen. ‘Het gebouw waarin de FIA en BIA zijn

gehuisvest, leent zich uitstekend voor deze finales’, laat Ronald van Es van WorldSkills Netherlands weten. ‘Er is een schitterende, hagelnieuwe bakkerij met voldoende ruimte voor de finalisten. Verder biedt de accommodatie vele ondersteunende faciliteiten waar we uit mogen putten, zoals vergaderruimtes, kleedruimtes, een auditorium voor de prijsuitreiking en een bistro voor eten en drinken. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we een prachtig evenement kunnen neerzetten in Vlaardingen.’ SAMENWERKING CONCRETISEREN

Ook de FIA is uitermate ingenomen met de keuze van Skills. ‘De gesprekken met Skills om te komen tot een samenwerking lopen al een tijdje’, vertelt Hilco Wagenaar, gastheer van de FIA. ‘We zijn dan ook erg blij dat we die samenwerking nu kunnen concretiseren. Onze mensen gaan er samen met WorldSkills alles aan doen om er een fantastische happening van te maken: een ervaring die de finalisten nooit zullen vergeten. Zo is de wedstrijdopdracht geschreven door toppers als patissier Cees Bakker van het Albeda Horeca College en Hiljo Hillebrand, Meester Boulanger bij FIA-partner Royal Steensma. We willen in de BIA laten zien hoe gaaf het bakkersvak is om zo de finalisten te bevestigen dat ze de juiste beroepskeuze hebben gemaakt.’

COlUMN

De supermarkt verkoopt nog steeds geen 100 procent volkorenbrood Twee jaar geleden schreef ik mijn column ‘100 procent volkorenbrood, daarvoor moet je bij de bakker zijn’. De column gaat over mijn bevindingen tijdens mystery-shops aan bakkerswinkels én broodafdelingen van supermarkten. Volgens de medewerkers op de broodafdeling van de supermarkt verkoopt men geen 100 procent volkorenbrood. Natuurlijk hebben ze het wel, maar blijkbaar weten de medewerkers dat niet. Twee jaar later blijkt er weinig veranderd te zijn, waardoor de kansen voor jou als ambachtelijke bakker nog altijd groot zijn om je te onderscheiden. Ook het afgelopen jaar mocht ik weer de nodige geheime bezoekjes brengen. Ik bezoek dan niet alleen de winkel(s) van de bakker in kwestie, maar ook andere aanbieders van brood en gebak in de directe omgeving. En daar zitten supermarkten bij van alle soorten en merken in het gehele land. GEEN IDEE

www.worldskillsnetherlands.nl

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Volkorenbrood zit al jaren in de lift. Het is bij uitstek het meest populaire brood. Toch kunnen de supermarktmedewerkers geen antwoord geven op mijn vragen over volkoren. ‘Zit er bloem in dit volkorenbrood? Heeft u ook meergranen volkorenbrood? Is dit volkorenbrood 100 procent volkoren?’ Het zijn vragen waarop de medewerker in de supermarkt steevast geen antwoord weet of er zenuwachtig van wordt,

of in enkele gevallen zelfs geïrriteerd van raakt. Als antwoord op de laatste vraag volgt vaak zoiets als: ‘100 procent? Nee vast niet, want er zit ook tarwe in.’Tja, dan heb je eigenlijk geen idee wat de naam volkoren betekent. De bakkerswinkels die ik bezoek doen het gelukkig beduidend beter. Ongeveer de helft van de medewerkers weet keurig antwoord te geven. Een kwart komt met goede antwoorden nadat ze de informatie hebben nagevraagd of hebben opgezocht. Zij zijn in elk geval behulpzaam en komen tot een antwoord op mijn vraag. Maar dat neemt niet weg dat er nog altijd grote kansen liggen om je nóg beter te onderscheiden op het gebied van volkoren. Als voorbeeld wil ik bakker Van de Ven uit het Brabantse Venhorst noemen. Ik mocht samen met de enthousiaste ondernemers Anita en Ruud van de Ven een jaar geleden de kick-off en promotie van het assortiment Ven’s 100 procent volkoren coördineren. Van de Ven omarmde de volle vezel en zorgde voor een compleet assortiment. Dit assortiment werd steevast gepromoot met de uitingen ‘100 procent volkoren’ en ‘dé volkorenspecialist’. In de winkels, op verpakkingen, de website, webshop, in video’s, sociale media en nieuwsbrieven. Daarbij werden medewerkers getraind door het spelen van een online Volkorenquiz en behaalden ze daar-

voor allemaal een certificaat waarna ze de button Volkorenspecialist mochten dragen. WANNEER

Het einde van het jaar is in zicht. De focus ligt nu op de enorme uitdaging om de feestdagen in goede banen te leiden. En die uitdaging is voor velen van jullie een stuk groter dan andere jaren. Maar voor je het weet is het nieuwe jaar begonnen. En breekt er voor de supermarkt ook weer een nieuw jaar aan. En in dat jaar heeft men opnieuw de kans om zich beter te gaan focussen op volkoren. De vraag is niet óf het gebeurt, maar wanneer het gebeurt. Grijp jij in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar ook de kans aan om de focus te leggen op 100 procent volkoren? Ik wens je er veel succes bij! Hulp nodig? Ik help graag! Joep Gommans

Doseer dé beste oliebollen met de bAKKERij SUPPORT MARKETING voor BAkkers

Joep Gommans is oprichter en eigenaar van Bakkerij Support Marketing voor bakkers www.bakkerijsupport.nl; Telefoon: 06-10988842; e-mail: j.gommans@bakkerijsupport.nl; twitter: @bakkerijsupport

n Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe.

• multi-functioneel

• neemt al uw handmatige doseringen over • eenvoudig te reinigen • in hoogte verstelbaar

• leverbaar in combinatie met onze frituurbakken Ook produceren wij appelbeignetlijnen, volautomatische

frituurlijnen tot 20.000 oliebollen per uur, hefkiepinstallaties en telbanenmet automatische aan- en afvoersystemen.

0515 - 33 19 58

Vtech[A4-flyer]-2016.indd 1


14 |

‘Maatwerk in steunpakket goede stap’ ‘De aangekondigde aanpassingen in het derde steunpakket zijn een stap in de goede richting om bedrijven in zwaar getroffen sectoren met meer maatwerk door de crisis te loodsen. Komende tijd moeten we echter nauwgezet bekijken of dit voldoende is voor deze sectoren, want dat is de vraag. Dit hebben we ook met het kabinet afgesproken.’ Dat zeggen ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op de nieuwe maatregelen van het kabinet waarover zij de afgelopen weken hebben onderhandeld. VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen: ‘Met de nieuwe ingrijpende corona-maatregelen was duidelijk dat er gekeken moest worden

naar extra steunmaatregelen voor ondernemers. We hebben daarover intensieve gesprekken gevoerd de afgelopen weken. Het is goed dat het kabinet nu toch heeft besloten de SBI-codes los te laten zodat, in ieder geval tot eind dit jaar, iedere ondernemer met flink omzetverlies een tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) kan krijgen. Daar hebben wij ons steeds hard voor gemaakt. Dit is broodnodig omdat nog steeds ondernemers, bijvoorbeeld in het transport, buiten de boot vielen. We blijven de komende weken met het kabinet in gesprek om te kijken of de steunmaatregelen verder aangepast moeten worden als de corona-maatregelen aanhouden en de coronacrisis zich verder verdiept. Ook de aanstaande versobering van het steunpakket

per 1 januari zullen we waarschijnlijk opnieuw moeten wegen.’ MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof: ‘Met deze aanpassingen komt er ruimte voor meer maatwerk per sector. Bovenop het bestaande steunpakket komt in totaal voor 50 miljoen extra compensatie voor de evenementensector en ondernemers in de culturele sector. De vraag is echter of dit voldoende is. De verhoging van de TVL voor de horeca is teleurstellend. Het is goed dat voor het time-out arrangement nu een eerste aanzet is gedaan, maar daarmee zijn we er nog niet. We hebben de afgelopen maanden steeds bepleit dat ondernemers die de komende periode tijd nog niet of nauwelijks perspectief zien, de mogelijkheid moeten hebben om hun bedrijf tijdelijk stil te leggen of te stoppen, zonder dat iemand het kleedje onder hen vandaan trekt. Daar biedt de regeling nu nog te weinig zekerheid voor.’ In totaal trekt het kabinet een half miljard euro extra uit voor aanpassingen in het steunpakket. Onderdeel van de maatregelen is ook een verlenging van de garantieregelingen voor ondernemers. Belangrijk is nu volgens de organisaties dat we de komende weken alles op alles zetten om het virus in te dammen. Daarvoor is het van belang dat we de komende weken de testcapaciteit verhogen zodat iedereen snel getest kan worden. Verder is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de basisregels en dat ondernemers hun protocollen goed toepassen. Goed voorbeeld zijn de afspraken die zijn gemaakt met de detailhandel, zodat er veilig gewerkt en gewinkeld kan worden. Gemeentes kunnen dit ondersteunen met goede handhaving.

? t r a t S n a v Goed n e st i l a i ec p s e l ë i c n a n De fi ! j i r e k k a b e in d

‘Instrument BIK doet waarvoor het bedoeld is’ De tijdelijke Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) doet precies waarvoor het bedoeld is, namelijk de bedrijfsinvesteringen terug op niveau brengen. Daardoor wordt de toekomstige productie- en groeicapaciteit van Nederland niet blijvend aangetast. Dat zeggen MKBNederland en VNO-NCW in een reactie op de analyse van de BIK die het Centraal Planbureau naar buiten heeft gebracht. Het CPB bevestigt dat de BIK het beste instrument is om op korte termijn de investeringen bij bedrijven te verhogen. De terugval in investeringen in 2020 wordt met inzet van de BIK met in totaal 7,5 miljard euro aan extra investeringen in de jaren 2021-2025 hersteld. Voor het herstel van de investeringen van bedrijven is de BIK effectiever dan alternatieve aanwendingen, aldus het CPB. Een voordeel is dat de BIK wordt verrekend in de loonbelasting en niet in de winstbelasting,

www.bouwer-officier.nl

waardoor bedrijven die nu geen zwarte cijfers schrijven toch van de regeling gebruik kunnen maken. MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken het belang van het generieke karakter van de rege-

gericht is op kleinere investeringen, aldus de ondernemersorganisaties. De BIK is er primair op gericht de investeringsterugval door de coronacrisis te corrigeren. Daarin slaagt het instrument. Bij blijvende terugval van investeringen verzwakt de productiecapaciteit van bedrijven en de daarmee ver-

ling. Het CPB geeft aan dat er hierdoor minder sprake is van een verdringingseffect (dat de ene investering ten koste gaat van de andere). Volgens het CPB zou een investeringskorting die meer is gericht op kleine bedrijven mogelijk een groter effect kunnen hebben. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de drempel per bedrijf te verlagen. Een dergelijk voorstel zou in samenhang moeten worden bezien met de al bestaande regeling KIA, die juist

bonden werkgelegenheid. De BIK voorkomt dit. Bij de vergelijking van de BIK met andere instrumenten voor herstel van investeringen is het zaak het oogmerk van de regeling scherp voor ogen te houden, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW. Andere tijdelijke instrumenten, ook een tijdelijke verlaging van de vennootschapsbelasting of de werkgeverslasten, zijn minder effectief voor herstel van de bedrijfsinvesteringen dan de BIK.

Rijndijk 139 Hazerswoude-Rijndijk Telefoon (071) 34 19 000 Fax (071) 34 12 716

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe.

ZORGPORTA AL


merken snij- en verpakkingsmachines BSC bundelt bakkerijfilms op Youtube Het eigen Youtube-kanaal van Bakery Sweets Center is een feit. Eigen filmmateriaal heeft de organisatie nog niet, maar in de playlist Bakery Sweets tips bundelen ze filmpjes die de bakkerij- en zoetwarensector goed weergeven. Simon Brouwer van Patisserie Casteleijn was de eerste die een tip instuurde. De bedrijfsfilm van de stroopwafelfabrikant is terug te zien op de playlist. BELEVING

Het idee om een Youtube-kanaal te openen, kwam na een gesprek met de afdeling Bakkerij van het Friesland College. Volgens docent Jurjen

Albertsma is het voor scholieren in deze tijd heel lastig om een keuze te maken voor een mbo-opleiding. Juist de sfeer en het vertrouwde gevoel dat je krijgt bij het bezoeken van een school, geeft de doorslag bij het maken van een keuze. Nu alle open dagen van mbo’s online/ digitaal plaatsvinden, is het zoeken naar andere manieren om die beleving over te brengen. Bakery Sweets Center probeert hieraan een steentje bij te dragen. Wie een bedrijfsvideo of een reportage heeft die hierbij niet mag ontbreken? Geef het door aan de afdeling communicatie. Dat kan via een mailtje met daarin de link naar de Youtubevideo: info@mevrouwbloem.frl.

Ook voor onderhoud en reparatie van andere merken snij- en verpakkingsmachines

Met de Compact serie van AVT, kunt u al brood snijden en verpakken op slechts 4 m2 WWW.AVT.NU | info@AVT.NU | +31 (0)76 54 15 260 | Nijverheidsweg 25 | 4731 CZ OUDENBOSCH

WINter

reCept

Ook voor onderhoud en reparatie van andere merken snij- en verpakkingsmachines

Nominaties Gouden Windei 2020 bekend De publieksverkiezing van voedselwaakhond Foodwatch voor het meest misleidende voedselproduct, het Gouden Windei, is van start gegaan. De vijf genomineerde voedingsproducten van 2020 zijn, in willekeurige volgorde: Nutella Cups (Ferrero), Philadelphia truffel (Mondel�z), Zonnatura Groene thee Açai (Wessanen), Appelsientje Vers geperst sinaasappel (Riedel) en Be-Kind Protein (Mars). Foodwatch spreekt over vijf sterke kandidaten. Zo bevat Philadelphia truffel slechts 0,07 procent zomertruffel, wat tot vijftig keer minder truffel is dan andere voedingsmiddelen ‘met truffel’. De ‘hippe’ proteïnereep Be-Kind van Mars speelt in op een sportieve en gezonde levensstijl, maar bestaat voor de helft uit vet en suiker. Daarvoor moet je inderdaad flink sporten. Appelsientje Vers geperst uit het koelschap wordt gemaakt van sapconcentraat en is maandenlang houdbaar, dus hoezo ‘vers’? Vooral de consument wordt uitgeperst. Iedereen kan de komende weken stemmen op zijn of haar favoriet via www.goudenwindei.nl. De winnaar wordt medio december bekend gemaakt. ‘Voedselproducenten zoeken doelbewust de grens op tussen marketing en misleiding. En vaak genoeg gaan ze er overheen... Misleiding bestaat bij de gratie van stilte. Met de verkiezing om het Gouden Windei doorbreken we die stilte. Ik wil iedereen oproepen om te stemmen’, aldus Frank Lindner, campaigner bij Foodwatch. WETGEVING

Er is volgens Foodwatch te weinig wetgeving tegen misleiding. In Europese regels (verordening 1169/2011) is weliswaar vastgelegd dat misleiding verboden is, maar er wordt niet bepaald waar de grens

ligt. Behalve onduidelijke wetgeving, speelt gebrekkige handhaving van de wet een negatieve rol. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) die moet beoordelen of consumenten misleid worden, is structureel onderbezet en heeft zelfs toegegeven op hun website: ‘Meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling’ (inmiddels van hun site verwijderd). Daarnaast wordt er geen capaciteit vrijgemaakt voor inspectie en handhaving op voedselintegriteit, zoals: kloppen alle keurmerken, klopt de herkomst van producten? Onderzoeksbureau Deloitte heeft onlangs in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geconcludeerd dat de NVWA ‘onvoldoende tijd kan besteden aan de controle op (misleidende) etikettering.’ Hierdoor is er ‘risico op misleiding van de consument en de volksgezondheid door onjuistheid van etikettering van het product.’ Naast dit alles heeft de overheid zelfregulering door de voedselindustrie hoog in het vaandel staan. Dit leidt tot gebrekkige wetgeving en handhaving, waar producenten misbruik van maken. Het geeft ze de ruimte om ongestoord misleidende voedselverpakkingen in het winkelschap te leggen en houden.

| 15

WWW.AVT.NU | info@AVT.NU | +31 (0)76 54 15 260 | Nijverheidsweg 25 | 4731 CZ OUDENBOSCH

F raNeKer L OsKOP BESLAG

CRÈME (HOUDBAAR)

600 gram eiwit 800 gram suiker 600 gram Damco progrespoeder 200 gram Damco amandel broyage 50/50 ca. 50 gram chocuise hazelnootpasta

1.000 gram boter 250 gram margarine 300 gram castor, melis- of basterdsuiker 100 gram fondant 50 gram Chocuise hazelnootpasta 200 gram Water 500 gram Damco pomokrem

WERKWIJZE BESLAG

Het eiwit met suiker in een vetvrije bekken verwarmen tot ca. 45°C. Klop hiervan een goed stevig en taai schuim (niet te luchtig). Spatel vervolgens de Damco progrespoeder, Damco amandel broyage 50/50 en Chocuise hazelnootpasta door. Opspuiten tot de gewenste modellen. Bak hierna af.

WERKWIJZE CRÈME

Klop alle ingrediënten, behalve de Damco pomokrem, luchtig. Wanneer de massa goed standig is, de Damco pomokrem toevoegen. AFWERKING

Gebruineerde gebroken hazelnoten (fijn gehakt)

Chocuise souplesse melk Orangeade 4x4 WERKWIJZE

Spatel de gebruineerde gebroken hazelnoten en de Orangeade 4x4 door de gesmolten Souplesse melk. Vul 1 hazelnootschuimdop met de crème en plaats daar de 2e dop tegenaan. Haal dit door de vloeibare Souplesse melk. Koel het product vervolgens terug. Baktijd: ca. 18 minuten Baktemp: 160-170°C (Wasemschuif half open) Aantal: 90 stuks


16 |

Uw foto ook een keer op deze plaats of op de voorpagina? Dat kan! Wij zien uw inzending graag tegemoet per mail op redactie@bakerybext.nl, of per post of op ons Redactie adres Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Liefst voorzien van het ‘verhaal’ of de betekenis erachter.


| 17


2 ECOSTONE

HEIN ϮϬരйEZ'/^WZ/E' 2 HEIN ECOSTONE

18 |

*

ƵŝŶŝŐĞƌ͕Ğĸ ĐŝģŶƚĞƌĞŶƉƌŽĚƵĐƟĞǀĞƌ

ϮϬരйEZ'/^WZ/E'* ƵŝŶŝŐĞƌ͕Ğĸ ĐŝģŶƚĞƌĞŶƉƌŽĚƵĐƟĞǀĞƌ

-51 °C dDWZdhhZsE ZKK<'^^E*

ͲϮϱരй

-51 °C

ONDER DE BAKTEMPERATUUR

d,ZD/^,'>^*

ͲϭϬരй

WARMTEUITSTRALING

ͲϮϱരй

ΈKKZdms'DdEEs^d/'Ή

Ͳϱരй

E^>h/dtZ*

ͲϭϬരй -10°C

<d/:*

Ͳϱരй

MET EEN EERSTEKLAS BAKRESULTAAT

<dDWZdhhZ*

-10°C

VOOR HETZELFDE BAKRESULTAAT

ARTEZEN, bij Van Asselt & Alferink EXCLUSIEF VOOR NEDERLAND

ARTEZEN SYNCRO 120 M 2-RIJIGE KLEINBROODSTRAAT

ARTEZEN CALYBRA AFWEGER ZONDER OLIESMERING

Noord-, Noor rd-, O Oost- en West-Nederland SSt ef f Al A l feri Stef Alferink Noord-, Noor rd-, O Oost- en West-Nederland M 06 6 53 Alferink SStef St eff A Al lferi 32 56 49 M 066 - 53 32 56 49

Zuid- en Midden-Nederland Frans Huët Zuid- van en Midden-Nederland M 06 -van 53 Huët 86 69 33 Frans M 06 - 53 86 69 33

Noorrd-, O Noord-, Oost- en West-Nederland Zuid- en Midden-Nederland SNoor St eff rA Al Stef Alferink Frans van Huët Noord-, dl-feri ,O Oost- en West-Nederland Zuiden Midden-Nederland Beesdseweg 3-5 s 4104 104 AW CCulemborg ule lemb m org s Telef Telefoon foo oon n +3 +31( +31(0)345 1(0) 0)34 345 5 - 820 204 s info info@vanasseltenalferink.nl s www.vanasseltenalferink.nl M 06 6 53 32 56 49 M 06 53 86 69 33 Alferink Frans van Huët SStef St eff A Al lferi M 066 - 53 32 56 49 M 06 - 53 86 69 33

Van Asselt & Alferink B.V.


| 19

Bakkers van Verloop nieuwe partner Bakery Sweets Center Samen met het regionaal vakonderwijs werken aan meer basiskennis bij leerling-bakkers. Liefst via verkorte opleidingsprogramma’s, die richting worden gegeven door de bakkers zelf. Van deze wens werk maken, is reden voor Jozeph Verloop van Bakkers van Verloop om aan te sluiten bij Bakery Sweets Center. ‘Het niveau van de gemiddelde bakkersleerling is nu echt te laag. Daar kunnen we samen wat aan doen.’ Jozeph Verloop is een bekende bakkerijondernemer; in het Noorden, maar zeker ook daar buiten. Al jaren toont de 56-jarige bakker zich een vakman en excellent ondernemer. Zo bouwde Jozeph – sinds hij in 1987 het stokje van zijn vader overnam – Bakkerij Verloop uit van een bakkerij met winkel in Gorredijk, tot de bloeiende onderneming die het nu is. Bakkers van Verloop – zoals het bedrijf sinds enige jaren heet – telt zes winkels (Gorredijk, Heerenveen, Oranjewoud, Oldeberkoop, Beetsterzwaag en Drachten) en 85 medewerkers. Ook zijn Jozeph en zijn vrouw Annemieke, de bedenkers van een onderscheidend, multidisciplinair horeca-restaurantbakkerijconcept dat luistert naar de naam Graancirkel, gevestigd in hartje Drachten. FAMILIEBEDRIJF

bedrijf; Annemieke volgde in 1991. En nog eens vijf jaar later kon het stel heit Tjitze uitkopen. Vanaf dat moment ging het snel met de groei van de bakkerijonderneming. ‘We namen een bakkerij in Olderbekoop over en enige tijd later ook een bakkerij in Heerenveen en eentje in Beetsterzwaag. De omzet groeide hard. Maar we konden dat gelukkig goed handelen.’ DE GRAANCIRKEL

Voorlopig laatste wapenfeit is de bouw van De Graancirkel in 2014: een restaurant, café, feestlocatie en bakkerswinkel in één. ‘We liepen al sinds 2007 met dat idee rond’, vertelt Jozeph. ‘We denken dat een mix van horeca en bakkerij een goed fundament kan zijn voor een bakkerijonderneming.’ De crisis gooide in 2007 nog roet in het eten, maar zeven jaar later lukte het ons alsnog een mooi pand te laten bouwen op een A-locatie. Keuken, menukaart, inrichting, styling: overal is over nagedacht. En nu, zes jaar na de

start, rendeert De Graancirkel naar tevredenheid. ‘Al ben je nooit écht klaar’, knipoogt Verloop. GROOT HART

De gedreven ondernemer heeft een groot hart voor het ambachtelijke vakmanschap en zet zich daar al jaren flink voor in. Zo was hij vijftien jaar voorzitter van BekoNoord, de noordelijke afdeling van de coöperatieve groothandel voor bakkers. Ook zijn Jozeph en Annemieke sinds 1992 aangesloten bij de MOC: de bedrijfvergelijkingsclub voor bakkers. ‘Je steekt er altijd wel wat op, en we zijn niet te beroerd om te delen.’ AANSLUITEN BIJ BSC

Hoewel Verloop zich niet zomaar aansluit bij elk nieuw samenwerkingsverband of initiatief dat voorbij komt vliegen, besloot hij onlangs dat wél te doen bij het Bakery Sweets Center. ‘Ergens in juni hebben we voor het eerst kennis gemaakt en in de maanden erna

ben ik overtuigd geraakt van de noodzaak om mee te doen. Bakery Sweets Center is een blijvertje en daar zet ik me graag voor in.’ Hij vervolgt: ‘Ik haak met name aan op de thema’s personeel, opleiden en imagoverbetering: voor bakkers zeer belangrijke onderwerpen.’ Wat betreft onderwijs vindt Verloop dat er het nodige te verbeteren valt. ‘Het niveau van de huidige bakkerijstudenten is echt te laag. We moeten daar samen met de vakscholen iets aan doen. Bakery Sweets Center creëert de omstandigheden om dat mogelijk te maken. Door docenten en bakkers samen aan tafel te zetten en praktische oplossingen voor de regio te zoeken. Geen onnodig gedoe, maar gewoon aan de slag gaan. Waar zit de kennisleemte? En hoe lossen we dat op?’ Verloop hoopt op korte opleidingsroutes, met name gericht op grondstofkennis. ‘Bakery Institute doet dat heel goed, maar Zaandam is best een eind weg voor een cur-

sus. We moeten dat hier in de regio toch ook kunnen oplossen?’Verder zou de Friese bakker graag nieuwe personeelsleden direct vast in dienst willen nemen, om ze ook gemakkelijk weer te kunnen ontslaan als er geen goede match is. ‘Alleen gebeurt dat bij ons zelden’, grinnikt hij. ‘De meeste van onze medewerkers zitten al járen bij ons. Wij hebben daardoor dus te maken met een personeelsbestand dat vergrijst. Dat is een uitdaging die op ons af komt. Hopelijk kan Bakery Sweets Center ons daar ook bij helpen.’ IMAGO EN OPVOLGING

Wat imago betreft, hoopt Verloop dat BSC ertoe kan bijdragen dat de beeldvorming van het bakkersvak onder jongeren wordt verbeterd. ‘We hebben een pracht vak, alleen moeten we dat beter over de bühne brengen. Niet voor niets is bedrijfsopvolging één van de grootste problemen voor veel ambachtelijke bakkers. Ook dat los je niet in je eentje op. Wie weet komen we binnen Bakery Sweets Center tot mooie oplossingsrichtingen. ­Annemieke en ik willen er in ieder geval voor gaan.’ Bron: Bakery Sweets Center / Hilco Wagenaar

Na een bewogen jaar willen wij u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe.

‘Mijn opa Jozeph startte het bedrijf in 1926’, blikt Verloop trots terug. ‘Hij kocht een failliete bakkerij op in Gorredijk en verdiende zijn boterham door veel te venten.’Toen heit Tjitze en mem Janke (Fries voor vader en moeder) van Jozeph in 1968 de bakkerij verhuisden naar de huidige locatie in Gorredijk aan de Brouwerswal, werden er drastische keuzes gemaakt. Het venten stopte (‘Dat werd veel te duur’) en er kwam een moderne bakkerswinkel voor in de plaats. Het assortiment werd drastisch uitgebreid, tot grote vreugde van de dorpsbewoners. ‘Vanaf dat moment gingen ze echt geld verdienen’, weet Jozeph nog van zijn vader.

Hygiënische vloeren voor de bakkerijbranche

Als kleine jongen groeide Jozeph op in de bakkerij, waar de handen uit de mouwen moesten. Hij maalde er niet om: ‘Dat hoorde er gewoon bij.’ Besmet met het bakkersvirus stond voor Jozeph dan ook al snel als een paal boven water dat hij het stokje van zijn vader wilde overnemen. In 1987 stapte Jozeph officieel in hetNA

www.technischburo.com - info@rittco.nl

1 UUR UITHARDING WEER VOLLEDIG BELASTBAAR

Hygiënische vloeren voor de bakkerijbranche Op vrijwel alle terreinen in de bakkerijbranche hebben reactieharsvloeren hun bruikbaarheid al tientallen jaren bewezen. En dat heeft een reden: het materiaal van de coating is naadloos, is vloeistofdicht en biedt om die redenen de beste voorwaarden voor een hygiënisch onberispelijke omgang met gevoelige levens- en genotmiddelen. Tevens is er een speciale uitvoering welke zeer geschikt is voor hoge temperaturen. Dit voor bijvoorbeeld in rijskasten en rondom bakovens.

de levensmiddelenindustrie is het een voordeel dat de vloeren naadloos kunnen worden vervaardigd. Holle en schuine hoeken zorgen ervoor dat hoeken en bochten zonder probleem zijn te reinigen. Daardoor hebben kiemen en bacteriën in de randgebieden ook geen nisjes om zich te nestelen.

buitengewoon goed bestand tegen zware belasting: er ontstaan zelfs bij hoge mechanische belasting door machines, heftrucks of zware containers geen gaten of scheuren die tot hygiëneproblemen zouden kunnen leiden.

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe. Wat ook belangrijk is: de reactieharscoatings van SILIKAL houden ook probleemloos stand bij chemische belasting. Veelvuldig contact met zuren, zouten, vetten, logen of reinigingsmiddelen laat geen blijvende sporen achter. Besmetting De doorgangsvlakken zijn gemakkelijk, YOURvan levensmiddelen is daardoor nageINSTORE BAKERY noeg onmogelijk. Tegelijkertijd is de vloer snel en grondig te reinigen. Speciaal voor

Alles in Eigen Beheer AVG Vloeren voert alles in eigen beheer uit zoals voorbereiden van de ondergrond, uitvlakken en repareren van de ondergrond en het aanbrengen van de vloer. Omdat vloeren in de bakkerijsector de hygiënetoets moeten doorstaan, geven wij de oplossing aan!

SPECIALIST

Welk Silikal product is geschikt voor een bakkerijvloer? Neem contact met ons op over welk Silikalproduct geschikt is voor een bakkerij vloeren via +31(0)344645196 of info@avgvloeren.nl Wij geven u vrijblijvend professioneel advies over de juiste bakkerijvloer.

Industrieweg 16 | 4051 BW OCHTEN Telefoon: 0344-645196 | Email: info@avgvloeren.nl

www.avgvloeren.nl BAKKERIJ ADVIES

| TAXATIE |

REALISATIE


20 |

Bakker Bart opent nieuwe vestiging in Enschede-Zuid

COlUMN

Emotioneel mijnenveld ‘Ik wil graag een afspraak. Als het kan deze week nog.’ Met dit verzoek belde een directeur van een familiebedrijf ons op. Aan de telefoon werd niet duidelijk waar het over ging, het lag allemaal erg gevoelig en hij wilde het persoonlijk vertellen. Hij zat er behoorlijk mee in zijn maag.

zoon zit al een half jaar thuis. Miscommunicatie heeft ertoe geleid dat hij een halfjaar geleden kwaad naar huis is gegaan. Hij is nooit meer naar de zaak gekomen. De twee zonen zitten in elkaars vaarwater en strijden om de titel directeur. Een oud rivaliteitspatroon, ontstaan in

nu willen de kinderen niet meer samenwerken. De kinderen van zijn oudste zoon heeft hij al een jaar niet meer gezien. Kortom zowel zakelijk als familiair heeft deze kwestie grote gevolgen. ‘Ik had hier veel eerder moeten zitten’, verzucht hij. HOE PAKKEN WIJ DIT AAN?

In het gesprek met deze ondernemer vallen mij een aantal zaken op. Zo is er bijvoorbeeld al sprake van een conflictsituatie. In dit korte gesprek stel ik vast dat dit conflict al in de Win-Lose fase zit. Dan liggen zaken heel gevoelig. Een eerstvolgende stap voor deze familie is, indien alle familieleden daarvoor openstaan, een familiegesprek bij ons op kantoor. Doel van dit gesprek is zaken te bespreken waartoe de familie alleen niet meer toe in staat is. Als neutrale partij stellen we de rake vragen en bieden een veilige omgeving waar iedereen zich uit kan én mag spreken. In ons gesprek doet deze ondernemer zijn verhaal uit de doeken. Vanuit het niets had hij een mooi, groot bedrijf opgebouwd. Duidelijk is dat deze man een sterke visie heeft, strategisch denkt en snel beslissingen kan nemen. Inmiddels heeft hij, met vallen en opstaan, een goed MT-team om zich heen gecreëerd. Hij is 66 jaar en wil het bedrijf, ondanks dat hij het lastig vindt, overdragen. Zijn grootste wens is overdragen aan de familie. Maar daar zit juist de crux. Dat proces zit muurvast. Zo sterk als deze ondernemer zakelijk is, zo’n ander gedrag laat hij zien als het om de familie gaat. Hij voelt zich een speelbal van de omstandigheden. De kinderen willen allemaal wat anders. Het voelt als een emotioneel mijnenveld en de familie zit vast. BEROERDE COMMUNICATIE

De man heeft drie kinderen en alleen de twee oudste kinderen zijn werkzaam in het bedrijf en willen het overnemen. De oudste

de kindertijd, speelt deze twee broers parten. Onuitgesproken verwachtingen, emoties en aannames zijn nooit benoemd. Kortom: beroerde communicatie. Dit speelt al ruim tien jaar en er is in al die jaren niets mee gedaan.

Vanuit hier bepalen we een volgende stap met de familie, waarbij we het eindresultaat nog even buiten beschouwing laten. Eerst moet de familie goed met elkaar kunnen communiceren en werken aan het onderlinge vertrouwen en daarmee de relatie. EYE-OPENERS

‘Onderzoek de emoties die leven in de familie en hoe de familie naar het bedrijf kijkt’ Financieel en fiscaal is alles zo’n 15 jaar geleden al uitgestippeld. Echter aan de zachte kant van opvolging; de onderlinge familierelatie, de individuele belangen, de drijfveren en kwaliteiten zijn nooit goed in kaart gebracht. En

- Begin vroeg met praten over opvolging met de familie. Laat het niet op z’n beloop. - Onderzoek de emoties die leven in de familie en hoe de familie naar het bedrijf kijkt, voordat je met de accountant en fiscalist aan de slag gaat.

Bakker Bart heeft half november haar tweede winkel in Enschede geopend. Met deze nieuwe winkel in winkelcentrum Wesseler-Nering krijgt het ondernemersechtpaar Kay en Mariska Beumers na de winkel in de Langestraat hun tweede winkel. In deze vestiging zijn de learnings doorgevoerd vanuit de in 2019 geopende Bakker Bart Almelo, waar een pilot is gestart met de nieuwste

Bakker Bart-formule. De allerlaatste vernieuwingen zijn doorgevoerd, zoals digitale schermen, nieuwe presentatiemeubels en winkelcommunicatie. Naast de verkoop in de winkel, zal de winkel zich ook gaan bezighouden met E-commerce: het bezorgen van online bestellingen. Ook zal de winkel, wanneer het weer mogelijk is, de beschikking hebben over een gezellig zitgedeelte.

RBK Group gaat strategische samenwerking aan De RBK Group uit Deventer heeft met terugwerkende kracht, per 1 juli 2020, een meerderheidsbelang in Adviesburo Verhoef BV uit Lochem genomen. Verhoef is gespecialiseerd in industriële koudetechniek, warmteterugwinning, warmtepompen en vochtbeheersing. Al meer dan veertig jaar zijn zij actief, met name in de AGF

Sector. ‘Hiermee is Verhoef voor ons een strategische aanvulling op onze huidige activiteiten en wordt het fundament onder ons bedrijf nog verder verstevigd’, aldus Theo Vliek, Sales Director van RBK. Door de overname sluit het kantoor in Lochem. Alle werkzaamheden zullen vanuit Deventer worden uitgevoerd.

- De beste mensen horen op de beste plekken, schakel op tijd daar expertise voor in en onderzoek op neutrale wijze de kwaliteiten en talenten van de nieuwe generatie. Liane en Carola

Liane de Ruijter is samen met haar zus Carola de Ruijter oprichter van het bedrijf FamilieZaken in Purmerend. Als familiebedrijvenspecialist begeleiden zij families in het opvolgingsproces. Liane is tevens medeoprichter van Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland. Carola en Liane zijn auteurs van het onlangs verschenen boek ‘FamilieZaken in opvolging: Hoe voorkom je dat de bom barst?’. Reageren op deze column? Mail naar info@familiezaken.nl.

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe.

Folder Koning.indd 1

Jaap Molenaar | 06 229 339 63 jaapmolenaar@molenaar-partners.com

molenaar-partners.com

5-5-2011 9:20:13


| 21

Tips voor btw-aangifte in coronatijd Uit een recente peiling onder ruim 1.000 ondernemers blijkt dat het overgrote deel van de ondernemers ervan op de hoogte is dat zij gewoon btw-aangifte moeten doen, ook als zij belastinguitstel hebben aangevraagd. Toch verwacht één op de zeven ondernemers dat de kans groter is dat zij vergeten op tijd btw-aangifte te doen in deze coronatijd. Om ondernemers in coronatijd te helpen bij de btw-aangifte en btwbetaling geeft de Belastingdienst vijf tips. 1. Doe áltijd aangifte, ook als je de afgelopen periode geen omzet hebt gedraaid of gebruikmaakt van bijzonder uitstel van betaling. Zolang je ondernemer bent, zet de Belastingdienst een aangifte voor je klaar op ‘Mijn Belastingdienst zakelijk’. Heb je een periode geen omzet gedraaid? Vul dan op je aangifte in dat je niets hebt aan te geven. 2. Zorg dat je betaling op tijd binnen is. Zo voorkom je een naheffingsaanslag. Heb je bijzonder uitstel van betaling? Dan doe je alleen aangifte en hoef je nog niet te betalen. Je hoeft ook geen bezwaar te maken tegen de

naheffingsaanslag die je ontvangt. De Belastingdienst verleent hiervoor automatisch uitstel van betaling. 3. Uitstel van betaling nodig? Lukt het je niet om op tijd te betalen? Check dan op belastingdienst. nl/betalenenontvangen of je in aanmerking komt voor uitstel van betaling. 4. Noteer de eerstvolgende deadlines voor de btw-aangifte en -betaling alvast in je agenda. De volgende deadlines voor de kwartaalaangiften zijn 31 januari, 30 april en 31 juli. 5. Verwacht je dat jouw jaaromzet de komende jaren onder de 20.000 euro blijft? Oriënteer je dan op de kleineondernemersregeling (KOR). Als KOR-deelnemer ben je vrijgesteld van btw en hoef je geen btw-aangifte te doen. Om per 1 januari 2021 deel te nemen aan deze regeling, moet jouw aanmelding uiterlijk 3 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Lees meer op belastingdienst.nl/ kor. Ga voor meer informatie over de btwaangifte en andere belastingregelingen naar belastingdienst.nl/starters of volg op 16 december een online interactief webinar (gratis).

WHAT’S • NEXT? BRAN C H E AGEN DA DECEMBER 2020 10 december ALV Bakery Sweets Center, online FEBRUARI 2021 16 en 17 februari 2021 Cursus IJs en Patisserie, FIA in Vlaardingen MAART 2021 7 tot en met 9 maart 2021 Bakkersvak en IJsvak, Gorinchem 7, 8 en 9 maart 2021 vakbeurs IJs-Vak, Gorinchem 25 en 6 maart 2021 WorldSkills Nederland-wedstrijden Boulanger en Patissier, FIA in Vlaardingen

JUNI 2021 16 en 17 juni 2021 Food Technology 2021, Brabanthallen Den Bosch. OKTOBER 2021 23 - 28 oktober Iba, München

In verband met het coronavirus is het voor ons onmogelijk om ‘What’s Next’ up-to-date te houden. Heb je interesse in een activiteit? Check dan vooraf bij de organisatie of deze doorgaat.

Hygiënecode Online gaat werken met IoT-oplossingen Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Door een samenwerking met HACCP-solution en Techtenna is er de samenwerking ontstaan die ons HACCP-registratie systeem n Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal nog completer maakt.

TE KOOP:

Vorige maand de 72e Dijko revisie-oven geleverd bij Bakkerij Rijkhoff te Amsterdam en de 73e bij Bakkerij Mekking te Bennekom (naast degene welke wij vorig jaar daar geleverd hebben). Wij gaan in 2021 weer 5 stuks Dijko ovens reviseren tot absolute nieuwstaat met de allernieuwste componenten. U kunt deze nu alvast reserveren. Ook alle Dijko onderdelen bij ons verkrijgbaar.

Ackersdijk.nl Tel. 06-51259700

IoT bestaat al een tijdje. De technologie is nu klaar om gebruikt te worden voor winstgevende businesscases. Marktonderzoek toont aan dat in 2023 ongeveer 50 procent van de IoT-oplossingen gebruik zal maken van LoRaWAN-connectiviteit. Het extreem lage energieverbruik en het grote bereik maken het gebruik van sensoren mogelijk in anders onmogelijke toepassingen. De eerste toepassingen die Hygienecode Online in de app heeft, is de controle op de temperatuurregistratie. Door simpel de loggers te plaatsen in de koeling of vriezer is er een controle van 24/7. Met de juiste waarschuwingen via de app als deze te hoog of te laag zijn. Helemaal nieuw is dit niet, maar Hygiënecode Online heeft deze toepassing direct aan hun app gekop-

peld dus direct in het HACCP-plan. Dit heeft als voordeel dat alles in één oplossing zit. Unieke aan de oplossing van HACCP-solution is dat het in bruikleen is. Zo heeft men altijd de garantie dat het werkt. Is er een logger stuk dan is er direct de 100 procent omruilgarantie. Binnen een dag is de nieuwe in huis. En dat voor ongeveer 0,10 euro per dag per logger. Direct in Hygiënecode

Online is een grafiek te zien met de actuele temperaturen. Alle metingen worden bewaart en zijn altijd inzichtelijk. In de app kan het alarm aan- en uitgezet worden. Dit is stap één met de nieuwe techniek. De volgende is de complete ongediertebestrijding digitaal en de nieuwste hand/steek thermometer. Allemaal direct gekoppeld met Hygiënecode Online.


22 |

Meer banen en vacatures in derde kwartaal In het derde kwartaal van 2020 waren er 164.000 banen meer dan een kwartaal eerder. Als gevolg van de coronacrisis was het aantal banen een kwartaal eerder nog met 297.000 afgenomen. Ook het aantal vacatures nam in het derde kwartaal toe. Deze toename met 16.000 vacatures volgde op een daling van 86.000 in de eerste helft van dit jaar. Het aantal werklozen was met 419.000 in het derde kwartaal 70.000 hoger dan in het voorafgaande kwartaal. Dat kwam vooral doordat meer mensen op zoek gingen naar werk. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt.

BAANVERLIES

In de banencijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. De cijfers zijn inclusief de banen van mensen die vanwege de coronacrisis niet of minder kunnen werken, maar wel krijgen doorbetaald. Een dergelijke voorziening wordt vergemakkelijkt door de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkgelegenheid (NOW), die in verband met de coronacrisis is ingesteld om baanverlies en werkloosheid te beperken. Het aantal werknemersbanen steeg met 153.000, een toename van 1,9 procent. Het totaal kwam daarmee op 8.416.000. In het vorige kwartaal daalde het aantal banen van werknemers fors met

305.000. Het aantal banen van zelfstandigen nam toe met 11.000 (0,5 procent). In het vorige kwartaal kenden de banen van zelfstandigen ook een stijging. Het aantal banen van zelfstandigen is nu groter dan ooit (2.310.000) en maakt ruim 21 procent uit van alle banen in Nederland. UITZENDBUREAUS

Het aantal banen bij de uitzendbureaus herstelde zich matig met een stijging van 17.000 van het tweede op het derde kwartaal, een stijging van 2,6 procent. In het tweede kwartaal nam het aantal banen af met 15,8 procent. Het aantal banen in deze bedrijfstak ligt nu iets boven het niveau van het derde kwartaal van 2015.

WAT IS DE WERKELIJKE WAARDE VAN UW ONDERNEMING? WIJ TAXEREN AL UW ONROERENDGOED, BEDRIJVEN EN INVENTARISSEN BIJ: • Taxaties bij aankoop • Taxaties voor de successie • Taxaties bij verkoop • Taxaties bij huurprijsvaststelling • Taxaties bij vermogensaangifte • Taxaties op basis van bedrijfswaarde

OD designstudio wint Packaging Awards De winnaars van de NL Packaging Awards zijn bekend gemaakt. In de categorie Food Houdbaar werd OD designstudio voor de verpakking van Van Strien Banketbakkers uitgeroepen tot winnaar. De studio won in de categorie Private Label en in Food Vers overigens nog twee awards. De jury zegt over de prijs in de categorie Food Houdbaar: ‘Van Strien bakt al meer dan tachtig jaar ambachtelijke koekjes en twijfelde niet aan de kwaliteit en smaak,

maar wel aan de look-and-feel. In het redesign zijn warme kleuren gecombineerd met het verhaal van de banketbakkers.’ De NL Packaging Awards 2020 bestond uit dertien categorieën, waarvan acht designcategorieën, vier innovatiecategorieën en een duurzame categorie. Zo zijn er prijzen uitgereikt in de categorie drankverpakking alcoholisch, food vers en food houdbaar. Elke categorie had een jury van deskundigen, die aan de hand van verschillende criteria de inzendingen beoordeelde.

Milieu Centraal lanceert keurmerkenwijzer Om het consumenten makkelijker te maken om te kiezen voor een goed keurmerk introduceert Milieu Centraal de keurmerkenwijzer. Hierin zijn zo’n 140 keurmerken opgenomen. Daarnaast selecteerde Milieu Centraal een top tien. Dit moet consumenten helpen om een duurzame keuze te maken.

Steeds meer consumenten kiezen voor duurzaam. Er zijn momenteel zo’n driehonderd keurmerken met een duurzaamheidsclaim. Dit maakt het voor de consument niet makkelijker. Volgens onderzoek vinden zeven op de tien consumenten dat er teveel keurmerken zijn. Milieu Centraal wil dit makkelijker maken met de top 10 en de keurmerkenwijzer.

• Taxaties op basis van executiewaarde • Taxaties op basis van liquidatiewaarde • Taxaties voor het verkrijgen van financiering • Taxaties voor fiscale doeleinden: richtlijnen wet op de jaarrekeningen (actuele waarden)

Belt u gerust voor een gratis informatief gesprek wij hebben serieuze gegadigden in het gehele land Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor en vraag naar de heer P. Wortman.

Beedigd Makelaar OG en gecertificeerd Taxateur Lijsterbeslaan 8 | 3831 XK Leusden | Telefoon 033 - 432 35 52 | Fax 084 - 836 63 61 eMail home@3wmakelaars.nl | www.3wmakelaars.nl

Camiel de Raden | Dealer doseermachines BELDOS N.V. | tel +316 53831798 | www.beldos.be | camiel@deraden.nl GOUDEN HANDJES DOSEERMACHINE

Betaalbare oplossingen voor doseren, injecteren, decoreren, overpompen en snijden. Voor een snelle, probleemloze en makkelijke productie!

Advertentie Camiel.indd 1

13/02/2019 10:09:52

Teruglopende omzet in uw brood/banketbakkerij en/of lunchroom lunchroom? Ga ambulant met een mobiele broodwagen/foodtruck v.a. € 150,= per week!

Meer weten?

Neem contact met ons op en een afspraak is snel gemaakt.

t BK

l

e G a e n s ta m

M Koopmansgoed 1, 3771 MJ Barneveld N 0342 - 417 559 E verkoop@bkmt.nl

D bkmt.nl

VOLG ONS OOK OP FI


| 23

Bijna helft met NOW-1 maakt gebruik van NOW-2 Van de bedrijven met 2 tot 250 werkzame personen die vanwege de coronacrisis gebruik maakten van de financiële regeling NOW, kreeg 40 procent zowel steun uit de NOW-1 als de NOW-2.

cijfers over steunmaatregelen voor bedrijven, gemaakt op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ter ondersteuning van ondernemers tijdens de coronacrisis heeft de overheid steunmaatregelen

(foto: Getty Images - iStockphoto)

Met 18 procent maakte ook een minderheid van de deelnemende bedrijven gebruik van zowel TOGS als TVL-1. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige

ingevoerd. Tot en met 30 september 2020 kregen 110.000 bedrijven met 2 tot 250 werkzame personen steun vanuit de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging

voor Werkgelegenheid (NOW-1, NOW-2 of beide); 27 procent van alle bedrijven in deze categorie. Daarnaast maakten 96.000 bedrijven (24 procent) gebruik van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS), de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL-1) of beide. Bedrijven met één werkzame persoon zijn in deze analyse buiten beschouwing gelaten. Kleine en middelgrote ondernemingen met 2 tot 250 werkzame personen vormen de groep bedrijven die over deze regelingen heen het best vergelijkbaar zijn. Van bedrijven van deze omvang maakten met name bedrijven met 2 tot 10 werkzame personen gebruik van de NOW. Dit geldt ook voor de TOGS en/

of TVL-1. NOW-1 en TOGS behoorden tot het eerste steunpakket van het kabinet vanaf het begin van de coronacrisis tot en met mei. NOW-2 en TVL-1 vielen onder het tweede steunpakket, dat eind september afliep. Van de bedrijven die Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen steun vanuit de NOWregeling ontvingen, [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl kreeg 40 procent een bijdrage vanuit zowel Innovatief NOW-1 als NOW-2, 57 in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestv procent alleen vanuit NOW-1 en 3 procent ‘Zet hoge WW-premie alleen vanuit NOW-2. De meeste bedrijven flexkracht tijdelijk in de koelkast’ die van beide regelingen gebruik maakten, zijn actief in de horeca de voorzitter van MKB-Nederland Zet de hoge WW-premie voor of de handel. Alleen vandaag in de Telegraaf. Op grond tijdelijke krachten voorlopig in de cultuursector en van de WAB moeten werkgevers een jaar buitenspel. Dat verzoek in verhuur en ovevoor flexkrachten een hogere heeft voorzitter Jacco Vonhof rige zakelijke diensten WW-premie betalen dan voor van MKB-Nederland neergemaakte meer dan de vast personeel. Op die manier wil legd bij minister Koolmees van helft van de bedrijven het kabinet hen stimuleren vaste SZW. met een NOW-regeling mensen aan te nemen. gebruik van zowel het Voor het toenemend aantal ondereerste als het tweede nemers dat flexibele mensen moet PREMIE ON HOLD deel. In de zorg was inhuren om eigen medewerkers ‘Maar nu gaat het even om heel het aandeel bedrijven, in thuisquarantaine te vervangen, iets anders’, zegt Vonhof, die vindt dat alleen deelnam aan lopen de kosten sterk op. Op dat die hoge WW-premie voor NOW-1, met 82 procent grond van de Wet Arbeidsmarkt in tijdelijke mensen in deze corohet grootst. Balans (WAB) moeten zij voor tijnatijd van tafel tijdelijk on hold delijke krachten een WW-premie moet worden gezet. Hij wijst erop betalen die 5 procentpunt hoger dat ondernemers ook om andere ligt dan voor hun vaste medewerredenen juist nu tijdelijke mensen kers. nodig hebben, bijvoorbeeld om de richtlijnen van afstand en hygiëne in hun bedrijf uit te voeren. ‘Je FEITELIJK NIET ZIEK kunt het niet maken om onderVonhof maakt al langer een punt boek van de hand van nemers in deze omstandigheden van de kosten van preventieve een ervaren bakker financieel te straffen voor het feit thuisquarantaine, die op bordje en auteur van onder dat ze flexibele krachten inzetten.’ van ondernemers terechtkomen. andere Nachtbrood. Zij ‘Ik snap dat het kabinet wil dat bundelt haar enorme mensen om allerlei redenen uit ALTERNATIEF kennis, plus biologe voorzorg tien dagen thuisblijven, Vonhof pleit al langer voor Noor Bas (sinds 1993 maar voor ondernemers die het compensatie voor de loondoorwerkt ze voor het CGN al zo zwaar hebben, is dat haast betaling bij quarantaineverzuim in Wageningen en is niet te doen. Ze moeten het loon van medewerkers die niet ziek verantwoordelijk voor doorbetalen, terwijl deze mensen zijn. Volgens het kabinet is zo’n de collecties tarwe, feitelijk niet ziek zijn, én vervanregeling echter niet uitvoerbaar, gerst en haver) en Dion ging inhuren omdat ze anders met omdat niet is te controleren of Heerkens, adviseur in hun bezetting in de problemen iemand verzuimt wegens ziekte de biologische landkomen.’ of corona(verdenking) en thuisbouw en betrokken bij quarantaine. Het schrappen van natuurontwikkeling, de WW-premie voor tijdelijke DUBBEL GEPAKT oude granen en korte krachten ziet hij deels als een En als ze voor die vervanging ketens, zijn kennis op alternatieve tegemoetkoming. dan ook nog eens een hogere het teeltvlak deelt. De WW-premie moeten betalen, dan fotografie is van kunsteworden ze ‘dubbel gepakt’, zegt naar Theo Jennissen.

Oude granen, nieuw brood Onlangs is bij Uitgeverij Jan van Arkel het boek Oude granen, nieuw brood verschenen. Oude granen, nieuw brood is een boek ‘van begin tot eind’. De graanteler komt aan het woord, de molenaar en de bakker. Het verhaal van de granen wordt verteld en verder wordt elke soort beschreven. Bakkers delen zestig recepten van hun eigen, unieke brood. Met auteur Ineke Berentschot is het

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe.

Industriële automatiseringsoplossingen voor o.a. de bakkerij branche met als kerncompetentie machineveiligheid

W W W. P I L Z . N L

Wij spreken uw taal

- Collectieve verzekeringen, dus scherpe premies - Uitstekende polisvoorwaarden - Persoonlijk kontakt, bij ons bent u géén nummer - 60 jaar ervaring in de bakkerij - Zeer snelle schadeafhandeling - Gratis overstapservice en deskundig advies

Bel ons voor een gratis analyse

Postbus 94 3860 AB Nijkerk Tel. 033 247 55 66 Fax. 033 245 98 94 info@bakkersbelang.nl www.bakkersbelang.nl


24 |

Enthousiaste ondernemers openen Bakkerij Huijsgemaakt

Kris en Zoë: ‘Toen we dit pand zagen, wisten we dat dit onze kans was.’

Kris Huijsman (24) en Zoë Haket (27) hebben begin november de deuren van hun nieuwe bakkerij in ’s-Gravenzande geopend. Kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, vakmanschap en tijd vormen de basis voor alle producten die worden gemaakt met als specialiteit desembrood van een jarenlange oude huisgemaakte desem. Klanten die Bakkerij Huijsgemaakt bezoeken, komen terecht in bakkerij met een open karakter. ‘Iedereen

kan zien wat we aan het doen zijn, welke ingrediënten we gebruiken en het gesprek aangaan’, zo vertelt

Kris. ‘Wij nemen de klanten mee naar de oorsprong van het bakkersvak: met een aantal basisingrediënten maken wij iedere dag de mooiste en lekkerste ambachtelijke producten door er veel tijd en energie in te stoppen. En dat willen we dan ook graag aan iedereen laten zien.’

DROOM DIE UITKOMT

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Kris al ruim tien jaar ervaring in de bakkerijbranche waar hij verschillende functies vervulde. Daarnaast heeft hij als lid van het BoulangerieTeam aan diverse internationale wedstrijden meegedaan en prijzen gewonnen. Kris: ‘Het is mooi dat

ik die ervaring nu kan toepassen in mijn eigen bedrijf. Zoë en ik liepen al een tijd met het idee rond om een eigen bakkerij te starten. Toen we dit pand zagen, wisten we dat dit onze kans was.’‘En die hebben we met beide handen aangepakt’, aldus Zoë.

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe.

Sensa Sensa ensaBox Box Small Business FOOD, Quality Makes Software the Difference hét softwarepakket voor de foodsector!

SensaBox Tegra Systems is leverancier, importeur en producent van industriële weeg- en etiketteerapparatuur. Naast de verkoop van standaardproducten en standaardsystemen, staan we internationaal bekend om onze maatwerkoplossingen

Offline is een nieuwe vorm van luxe Voedingsmiddelen

SERVICEDIENST 24/7

Het etiketteren van voedingsmiddelen is streng geregeld in de warenwet. Voedselveiligheidsnormen verplichten u gebruik te maken van een metaaldetectiesysteem. Naast metaaldetectiesystemen levert Tegra Systems ook productinspectiesystemen, zoals X-Ray- en visionsystemen. De systeemonderdelen van Tegra Systems sluiten allemaal op elkaar aan. Omdat we de software zelf programmeren, bent u ervan verzekerd dat alle onderdelen feilloos met elkaar communiceren. Wij leveren software op het gebied van orderverwerking, traceabillity, etiketteren, voorraadbeheer en facturatie.

Handelsweg 7 1693 AZ Wervershoof 0228-582780 info@tegrasystems.nl www.tegrasystems.nl

Quality Makes the Difference Te g r a S y s t e m s B . V. | H a n d e l s w e g 7 | 1 6 9 3 A Z W e r v e r s h o o f T + 3 1 ( 0 ) 2 2 8 5 8 2 7 8 0 | E i n f o @ t e g r a s y s t e m s . n l | w w w. t e g r a s y s t e m s . n l

SERVICEDIENST 24/7 Handelsweg 7


| 25

Aandeel duurzame palmolie in Nederland stabiliseert Het gebruik van duurzame palmolie in Nederland stabiliseert. Dit blijkt uit de rapportage van de ‘Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil’ (DASPO). In 2019 was 87 procent van de in Nederland verwerkte palmolie voor de binnenlandse en exportmarkten duurzaam gecertificeerd.

de mondiale vraag naar duurzame palmolie.’ VEELZIJDIG EN EFFICIËNT

Palmolie speelt een belangrijk rol in ons dagelijks leven: ongeveer 60 procent van alle samengestelde producten in supermarkten bevat palmolie als ingrediënt. Deze

werk zullen maken van verduurzaming. Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, zetten zich daarom in voor de inkoop van 100 procent ontbossingsvrije en duurzame palmolie. En niet zonder succes: Europa is de belangrijkste markt voor gecertificeerde duurzame palmolie ter wereld. Ongeveer 86 procent van de palmolie die in Europa binnenkomt is RSPO gecertificeerd. Claassen: ‘Gelukkig werken steeds meer organisaties gezamenlijk aan de verduurzaming van de palmolieketen. Zo werken de industrie en NGO’s zoals het WNF en Solidaridad nauw samen in The Sustainable Palm Oil Choice.’ UITDAGINGEN

De rapportage laat daarnaast zien dat het volume fysiek gescheiden (‘segregated’) duurzame palmolie in 2019 met 4 procent is toegenomen. De bedrijven die zijn aangesloten bij de brancheorganisaties die lid zijn van de DASPO (zowel voor voeding als voor diervoeder) verwerkten 100 procent duurzame palmolie voor de Nederlandse markt. Om tot 100 procent ontbossingsvrije palmolie in heel Europa te komen, is de DASPO voorstander van EU-wetgeving. MEER ‘SEGREGATED’

Steeds meer palmolie die in Nederland wordt verwerkt, wordt gekocht als ‘segregated’. Dit is duurzame palmolie van verschillende gecertificeerde bronnen die door de hele keten gescheiden wordt gehouden van niet-duurzame palmolie. De toename van ‘segregated’-palmolie is gedeeltelijk ten koste gegaan van de ‘Book & Claim’-certificaten. Frans Claassen, directeur van MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten en initiatiefnemer van de DASPO: ‘De stabilisatie die we zien is deels te verklaren door de achterblijvende vraag uit landen buiten Europa. Het is dus belangrijk dat we ons blijven inzetten voor

populariteit heeft palmolie vooral te danken aan haar veelzijdige toepassingsmogelijkheden en hogere opbrengst per hectare ten opzichte van andere plantaardige oliën. Oliepalmen hebben minder landbouwgrond nodig om olie te maken dan andere gewassen. Niet-duurzame productie van palmolie kan negatieve gevolgen hebben voor mens en milieu. Duurzame palmolie biedt hier oplossingen voor en kan bijdragen aan de wereldvoedselvoorziening, bescherming van de biodiversiteit en de sociaaleconomische ontwikkeling van miljoenen kleine boeren wereldwijd. MEER VRAAG NODIG

Een groeiende vraag naar ontbossingsvrije duurzame palmolie blijft van belang. Want hoe meer vraag naar duurzame palmolie, hoe meer boeren, overheden en bedrijven

Uitdagingen op de Nederlandse markt zijn er vooral nog voor de sectoren Out of Home, Foodservice en Home & Personal Care. ‘Ook hier is het belangrijk om te blijven communiceren over het belang van duurzame praktijken in de palmoliesector. Vaak worden palmolievrije producten als een oplossing gezien voor de problematiek binnen de keten. Daarmee vergroten we echter de problemen. Door palmolie te vervangen leggen we het probleem op het bord van andere gewassen en missen we de kans om tot daadwerkelijke verandering te komen’, aldus Claassen.

®

NEDERLAND

Het aantal dagen dat een factuur open blijft staan, gaat volgens een op de drie finance professionals (32 procent) de komende maanden stijgen. Dit blijkt uit een recente peiling van fintech-bedrijf Onguard onder ruim 300 finance professionals. Begin dit jaar lagen de verwachtingen heel anders: toen dacht slechts een op de zeven dat de looptijd van openstaande facturen zou stijgen. Met name de finance professionals werkzaam in de zakelijke dienstverlening (45 procent) verwachten de komende maanden een stijging. COULANCEMAATREGELEN

Eén van de redenen dat de looptijd volgens de finance professionals gaat oplopen, is omdat dat de helft van de bedrijven coulancemaatregelen heeft getroffen. In de meeste gevallen (41 procent) is de betaaltermijn standaard verruimd voor alle klanten. Bij 38 procent wordt de betaaltermijn verruimd op het moment dat een klant contact opneemt. Een op de drie geeft aan dat er een verruiming van de betaaltermijn voor de kwetsbare groepen, zoals zzp’ers, is geregeld. In andere gevallen worden er bijvoorbeeld geen extra kosten in rekening gebracht of worden debiteuren eerder gebeld om een regeling

REGELGEVING

Om tot 100 procent ontbossingsvrije palmolie in Europa te komen pleit de Europese palmolie-industrie voor Europese wet- en regelgeving voor de import van duurzame palmolie. Claassen: ‘We hebben op basis van vrijwilligheid al veel bereikt, maar om 100 procent duurzame palmolie voor heel Europa te kunnen realiseren is regelgeving nodig. De aandacht voor ontbossingsvrije ketens in Europa is hiervoor een unieke kans.’

DOSEREN WAS NOG NOOIT ZO MAKKELIJK!

• Multifunctionele doseermachine

.. _ HOS PAM ED

Looptijd openstaande facturen neemt toe

• Neemt handmatig doseren over • Zeer constante hoeveelheid • Eenvoudig te reinigen • In hoogte verstelbaar • Leverbaar in combinatie met frituurbakken

Schrijf u nu in voor een gratis demonstratie via www.v-technology.eu V-Technology Innovators +31 (0) 515 331 958 info@v-technology.eu www.v-technology.eu

GRATIS DEMO’S

te treffen. Deze maatregelen blijven bij het gros van de organisaties (81 procent) in ieder geval nog gelden tot eind 2020. Bijna een kwart van de finance professionals (24 procent) is dusdanig te spreken over de coulancemaatregelen, dat deze volgens hen wel behouden mogen blijven. Marieke Saeij, CEO van Onguard: “De coronacrisis heeft iedereen ontzettend hard geraakt. Het is mooi om te zien dat zoveel organisaties klanten tegemoet komen. Toch is het nemen van coulancemaatregelen niet altijd de oplossing. Het is immers uitstel van betaling en geen afstel. Openstaande facturen moeten uiteindelijk alsnog voldaan worden. Het is dan ook belangrijk om betalingsproblemen tijdig te herkennen en bij de kern aan te pakken. Intelligente tools in software kunnen deze problemen snel ontdekken en maken op de persoon afgestemde communicatie mogelijk. Uiteindelijk is het aan de finance professional om contact met de klant op te nemen en naar een oplossing te zoeken. Hierdoor voelt een klant zich begrepen en is de kans op uiteindelijke betaling veel groter. Begrip en empathie richting de klant is, ook als een klant een factuur laat liggen, ontzettend belangrijk voor de klantrelatie.”


SERI US

26 |

REQUEST BROODJE

SERI US

REQUEST BROODJE

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen Zeelandia zet ambachtelijk Nederland op detoe. kaart en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u eenbakkend gezond 2021

Bak mee voor 3FM Serious Request

In december zullen weer miljoenen Nederlanders in de ban zijn van de 3FM Serious Request actie voor het Rode Kruis. Dit jaar staat het Glazen Huis in Enschede. Ambachtelijke bakkers kunnen nu meedoen met deze mega actie. Met de verkoop van het “Serious Request” broodje. Bijzonder cranberry-muesli brood in de vorm van een Samen halen we het beste uit graan knoop. Met een speciale doos als verkoopverpakking. Leuk om te geven en lekker om te krijgen. Zeelandia levert een totaalpakket, inclusief cranberries, muesli melange, bakvormen en verpakking. Daarnaast opvallend winkel promotiemateriaal.

Dossche Mills

Bakken voor 3FM Serious Request? Vraag ernaar bij uw Zeelandia adviseur of bel met onze klantenservice 0800 0367 Op www.3fm.nl/seriousrequest leest u alles over de 3FM Serious Request actie van 2012

U bestelt toch ook bakkerijgereedschappen in onze webshop? BEKO TECHNIEK, THUIS IN DE BAKKERSMARKT

Kortom: een bijzondere actie die veel media-aandacht krijgt en bovendien ‘serieus’ geld oplevert. Voor het goede doel en voor u!

Postbus 9 | 4300 AA Zierikzee T 0111-419000 | www.zeelandia.nl


| 27

Hoe lopen we erbij, in de bakkerij? Drielaagse, blauwwitte mondkapjes of stoffen mondkapjes zonder of met motief of logoâ&#x20AC;Ś Er is een hele nieuwe markt ontstaan. Een landelijke mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes is er bijna. In onder meer scholen en winkels is het dragen van een niet-medisch mondmasker straks verplicht voor alle Nederlanders die ouder zijn dan dertien jaar. Tot die tijd geldt een â&#x20AC;&#x2DC;dringend mondkapjesadviesâ&#x20AC;&#x2122;. En dus dragen medewerkers ĂŠn klanten in de bakkerij er ook eentje. Hoe loop jij erbij, in de bakkerij?

Na een bewogen jaar willen alle onderstaande bedrijven u bedanken voor het vertrouwen en de samenwerking van het afgelopen jaar en wensen u een gezond 2021 toe.

FROM SILO TO TRUCK

www.bouwer-officier.nl  

Rijndijk 139 Hazerswoude-Rijndijk Telefoon (071) 34 19 000 Fax (071) 34 12 716


28 |

D e B a k k e r s p l a at s TE KOOP 50 videobanden bakkersjournaal, met recepten samen € 50.00 (betamax) 2 pirometers uit stenenoven, 100 jaar oud € 100.00 Kliklijsten div. maten € 5.00 per stuk Verdeelraam opboller rotamat van Oproot € 25,00 wide led monitor, merk flatron € 25.00 Meer informatie: W. Bastmeijer, info@bastmeijer.nl, 0255 – 531 725, 06 – 106 922 32 BN 2020-17

TE KOOP partij z.g.a.n. bakplaten 800 x 600 mm, vlak met 2 randen van 600 mm, 45 graden opgezet, materiaal: gealuminiseerd staal 1.5mm KeyBAKE Bakeware & Coatings B.V. 0321 – 841 214, linda.troisfontaine@keybake.com BN 2020-17

TE KOOP Speculaas / koekjes machine Emondt airco installatie Roggebrood snijmachine Bakkerij Boonstra, Ureterp, 0512 – 301 413, info@ bakkerij-boonstra.nl

uitwendige koppelmaat 78,5x31,5, per stuk € 35 KOMA onderdelen, ovencomputer BECKER Delta (is zelf te vervangen) € 750, BIRNBAUM broodsproeier met spiraalslang € 80 Ackersdijk Bakkerijmachines, Pijnacker, 06 – 51 25 97 00 BN 2020-18

AANGEBODEN Zeelamatic 500, in perfecte staat voor het smeren van broodpannen en -platen. Plus extra luchtpistool €800 Bakkerij Peter Kool in Nibbixwoud, 0229 – 57 23 90, pm.kool@quicknet.nl BN 2020-18

GEZOCHT Voor onze broodbakkerij op Ameland zijn wij op zoek naar een zelfstandig werkende ambachtelijke broodbakker (38 uur) die in het bezit is van rijbewijs b. Onze bakkerij zit in het hartje van het dorp Nes op het mooie Waddeneiland Ameland. Voor verdere informatie kan men een mail sturen naar: brood@echtebakkerdejong.nl of bellen met Dhr. De Jong 0519 – 542 015.

BN 2020-17

BN 2020-18

TER OVERNAME Wegens pensioen leeftijd. Op mooiste plek in de Amsterdamse Jordaan (tussen Lindengracht en Willemstraat) met aan de overkant de bekendste slager van Nederland (Louman), Brood- en banketbakkerij, marktconforme overnameprijs en huurprijs ruim onder de marktwaarde. Oplevering kan snel. Meer informatie? 06 – 467 898 14

TER OVERNAME AANGEBODEN Ambachtelijke brood en banketbakkerij te Ede (gld). Modern ingerichte bakkerij met winkel. Betaalbaar voor starters. Geïnteresseerd? Mail dan naar bakkerede@outlook.com

BN 2020-17

TER OVERNAME Wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Banketbakkerij in het oude centrum van Haarlem, zaak bestaat al 70 jaar. Gelegen aan een drukke doorgangsroute met veel winkels , goed bereikbaar, 24 uur per dag vlak bij O.V., en een ruime parkeergarage om de hoek. Dubbel winkelpand, winkel met achtergelegen bakkerij plus koffie/lunchroom, totaal zo’n 130 vierkante meter. Contactgegevens: G. Vlaar 06 – 228 823 56, g.vlaar@upcmail.nl BN 2020-17

GEZOCHT Bakkerij Boogaard uit Oldemarkt is op zoek naar een zelfstandig werkende brood-en banketbakker (38 uur). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter Boogaard: 0561 – 451 282 of 06 39 22 04 39. U mag ook direct uw sollicitatie met C.V. mailen naar: info@bakkerijboogaard.nl . BN 2020-18

TE KOOP DIJKO ovenwagens, 12 etages BONGARD ovenwagens, 15 etages BONGARD ovenwagens met rekken Blikkenwagens LUBRON Compact C50 waterontharder cap. 750 l/h € 600,-Rechte en ronde casinoblikken en sandwichblikken 2 TEC SL9000N wegende kassa’s met geldlade master/slave incl. 100 kassarollen, samen € 900 2, in een punt uitlopende, grote stokbroodmanden met zwarte metelen vloerstaanders à € 90 1 ontbijtkoekbakken à € 75, 32 stuks nette alusteel broodkoppels van 6, blikmaat 30x10,5x8,5 hoog,

BN 2020-18

TE KOOP Ovenplatenwagens, ovenblikkenwagens, grondstoffenvoorraadwagen met 6 grote kratten. Bongard rotatie-oven 60x80 gereviseerd, THECOR RVS puntjesmachine, € 900 Van ‘t Wout RVS broodkoelwagen 8 etages 33x100cm, € 750 Makombi/Kombimix watermeng- en meetapparaat type KWD 201, met deegtemperatuurvoeler, € 1.950 Zeer oude metalen antieke deegtrog met klinknagels en halfronde houten rand, afm. 180x80 cm., eyecatcher in nostalgische winkel als zelfpakschap, € 750 Josto schuimstrijktafel, € 3.750 Kemper Rekord volautomatische verdeelopboller, goed werkend met platen, € 3.000 Broodkoppels, Casinokoppels rond en recht, Sandwichkoppels. Ackersdijk Bakkerijmachines, Pijnacker, 06 – 51 25 97 00 BN 2020-18

TE KOOP Bijna complete bakkerij-inventaris in Zuid-Limburg in verband met bedrijfsbeëindiging. Bel of app voor informatie, 06 – 23 07 26 25. BN 2020-18

Advertenties blijven minimaal 2 edities vermeld in deze rubriek. Heeft u gevonden wat u zocht, of verkocht wat u heeft aangeboden, is de vacature ingevuld of de nieuwe baan gevonden? Laat het ons weten, dan verwijderen wij de advertentie.

De Bakkersplaats Geef hier uw gratis korte advertentie op voor nummer 1, 2021 van BakeryNext Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen). n Aangeboden n Gezocht

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Bedrijfsnaam : .......................................................................................................................................... Contactpersoon : .......................................................................................................................................... Adres : .......................................................................................................................................... Postcode / Plaats : .......................................................................................................................................... Telefoon : .......................................................................................................................................... E-mail : .......................................................................................................................................... Stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar redactie@bakerynext.nl

Houwers Groep lanceert digitaal magazine Voedselinspectiebureau Houwers Groep presenteert een eigen digitaal magazine, getiteld Groen. De eerste editie, die op 4 november verschenen is, geeft een inkijkje in het leven van een inspecteur en de werkwijze van Houwers Groep. ‘In deze tijd is het lastig om elkaar fysiek te ontmoeten’, stelt directeur Toos Houwers. ‘Dus zoeken we meer en meer de klant op via de digitale snelweg. Het magazine is daarvan één van onze communicatiemiddelen.’ Naast persoonlijke ervaringen deelt het inspectiebureau de resultaten van het onderzoek dat in augustus werd uitgevoerd. ‘Gezien deze hele situatie ons op zowel zakelijk als persoonlijk vlak raakt, vroegen we ons af: ‘Wat doet het met de ondernemers die wij bezoeken?’’, laat Toos Houwers, directeur Houwers Groep, weten. ‘In de laatste twee weken van augustus stuurden we onze inspecteurs op pad met een aantal vragen. De resultaten hebben we verwerkt in het magazine.’ Elk segment waarin Houwers Groep actief is, wordt hierin belicht. Van supermarkt tot zorg en van ijssalon tot de voedselbank. Eén van de opvallende uitkomsten is dat, ondanks de protocollen die er bestaan, medewerkers hun handen niet zo vaak wassen als ze zouden moeten. ‘Dat is informatie waar we iets mee kunnen’, bevestigt Houwers. ‘Onze inspecteurs kunnen hierin hun adviserende rol pakken.’ Ook werden er vragen gesteld op persoonlijk vlak.

Onder andere over de sfeer binnen het bedrijf. In hoeverre heeft de coronasituatie invloed op de onderlinge sfeer? ‘Fijn om te lezen is dat die over het algemeen eerder verbeterd is dan verslechterd’, vertelt Houwers. ‘In alle branches blijkt dat mensen best goed omgaan met de situatie. Alleen in de supermarkt ondervindt men nog weleens problemen met klanten die de maatregelen niet goed (willen) naleven.’

plicht om ons aan onze drie beloften te houden: adviserend, ondersteunend en controlerend. Met die eerste twee waarden maken we een switch naar de digitale wereld. Door webinars te organiseren, Q&A’s te houden en door alle trainingen om te zetten in e-learnings. Aan die diensten voegen we nu het digitale magazine toe.’

PERSOONLIJKE AANPAK

voor positief, voor optimisme’, licht Houwers de titel toe. ‘Iets wat we goed kunnen gebruiken anno 2020. Maar groen is ook waar we elke dag, met elke inspectie, voor gaan. Onze inspecteurs zetten alles op alles om de voedselveiligheid binnen ieder bedrijf dat ze bezoeken te borgen. Dat doen we met reguliere audits, maar ook met andere diensten, zoals de recent geïntroduceerde Covid-check en de training die draait om het reduceren van voedselverspilling. De associatie met milieubewustzijn dragen we met alle liefde uit.’

‘Deze uitdagende tijd vraagt om een persoonlijke aanpak’, licht Houwers de oprichting van het digitale magazine toe. ‘De maatregelen maken het lastig om elkaar fysiek te ontmoeten. Zo organiseren we elk jaar in november een symposium, waarbij we onze klanten in een mooie omgeving en een fijne ambiance bijpraten over ontwikkelingen op het gebied van onder andere wetgeving. De editie voor 2020 hebben we moeten annuleren. Niets doen is geen optie: onze klanten liggen ons na aan het hart. Daarbij zien we het als onze

Het magazine draagt de naam Groen. ‘Groen staat

Mondkapjes met eigen logo?

Wij kunnen deze op maat leveren Voor meer informatie: Wilfred Wubs, Tel: 0515-432140 of 06-20479538


| 29

1

JOUW BAKKERIJ Nร“G SUCCESVOLLER MAKEN? Wil jij meer bekendheid? Meer klanten? Meer omzet? Kortom, jouw bakkerij nรณg succesvoller maken? Wij helpen je! De Stichting Ambachtelijke Bakkerij is er speciaal voor de ambachtelijke (banket)bakker. Als deelnemer van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij kun je gebruik maken van al onze diensten. Maak er gebruik van! Kijk op www.ambachtelijkebakkerij.nu voor alle mogelijkheden. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via 088-6669333 of info@ambachtelijkebakkerij.nu. Werk aan je winkel. Wij helpen je daarbij!

www.ambachtelijkebakkerij.nu

Kerst Een goed verhaal

Geef uw assortiment tijdens de komende kerstdagen een extra impuls. Keuze uit meer dan 20 kerstproducten. Bestellen kan via telefoon, fax of e-mail!

T 013 - 511 45 45

www.chocolateriealbert.nl


30 |

N uttige

adressen

ACCOUNTANCY AMS Accountants Tel. 0523 - 61 05 57 www.ams-accountants.nl Boschland Accountants & Adviseurs Tel. 0318-691111 www.boschland.nl Bouwer & Officier Accountants Tel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nl ADVIES Bakery Academy Tel: 06 14960608 www.bakeryacademy.com Beko Advies Tel: 088-2023200 www.beko-advies.nl Kolijn Bakkerij Advies Tel: 06-33104958 www.kolijnbakkerijadvies.nl Resultsplus Tel: 06-21835075 www.resultsplus.nl TenBa BV Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie Tel: 0317-471211 www.tenba-bv.nl AFREKENSYSTEMEN Compad Software Tel. 053-4329995 www.bakkerijsoftware.com De Ridder & Den Hertog Tel: 0418-591245 www.ridderenhertog.nl Digi Nederland Tel: 0299 - 405550 www.digi.eu Evers Kassasystemen Tel: 073 645 8110 www.evers-kassasystemen.nl Graaggedaan.nl B.V. Tel. 085-7604360 www.graaggedaan.nl Ingenieursbureau Prompt Tel: 0517-418878 www.fritec.nl Marti Orbak Software Tel: 0174-638690 www.marti-orbak.nl RBK Group Tel: 0570-680100 www.rbk.nl AUTOMATISERING AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Cas Afstort Systeem G4S Tel: 088-4472133 www.safe-express.nl CSB-System Benelux BV Tel: 076-5307676 www.csb-system.com Ingenieursbureau Prompt Tel: 0517-418878 www.fritec.nl Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Marti Orbak Software Tel: 0174-638694 www.marti-orbak.nl.nl Marvu foodprocessing equipment Tel: 0413-478828 www.marvu.nl Pilz Nederland Tel: 0347-320477 www.pilz.com PWR Pack International B.V. Tel: 0318-519757 www.pwr-pack.nl RBK Group Tel: 0570-680100 www.rbk.nl Reflex Systems Nederland Tel: 036-5358070 www.reflex-systems.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Rolan Robotics Tel: 0229-248484 www.rolan.nl Schouw automatisering Tel: 076 - 5042520 www.schouw.org Siloba nv Tel: 0032-52423818 www.siloba.be Silowacht B.V. Tel: 038-4670666 www.silowacht.nl Technisch Buro Rittershaus Tel: 030-2312392 www.rittershaus.eu www.terhaarnijverdal.nl Ter Haar Bakkerijmachines BV Tel: 0548-616088 www.terhaarnijverdal.nl Van Wees Waalwijk Service B.V. Tel: 0416-673967 www.vanweeswaalwijk.nl

Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl VERHEUL Consulting & Bakery Engineering Tel: 06-44309755 www.verheulconsultingbakeryengineering.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl BAKE/MAKE OFF Almost Ready bake-off Tel: 020-5110848 www.almostready.nl Brown & Serve B.V. Tel: 020-5110844 www.brown-serve.com Comeba foodservice BV Tel: 0524-524928 www.comeba.nl Consenza Bakery Glutenvrij Tel: 036-5224887 www.consenza.nl CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux Dero Foods Tel: 0183-500373 www.derofoods.nl Desem Steengoedbrood Tel. 024-3585404 www.steengoedbrood.nl De Graaf Bakeries Tel: 033-2997499 www.degraafbakeries.nl D. van der Pol & Zonen bv Tel: 0416-692785 www.vdpol.nl Handgemaaktbrood Tel: 085-2103500 www.handgemaaktbrood.nl Lantmännen Unibake Nederland (Pastridor) (Schulstad) 0416-560088 www.lantmannen-unibake.nl Procema BV Tel: 0345-534748 www.procema.nl Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Wolf ButterBack KG Tel: 06-41891399 www.butterback.com/nl BAKKERIJGEREEDSCHAP AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.bakkerijgereedschap.nl Colson Europe BV Tel: 0318-536611 www.colson-europe.com/nl/ COVEKA B.V. Bakkerij- en Grootkeukentechniek Tel: 038-3313685 www.coveka.nl Coveka Schoonmaak B.V. Tel: 038-3333152 www.covekaschoonmaak.nl Francois Products Tel: 079-3619031 www.francoisproducts.nl Josto Innovatief in Roestvaststaal Tel: 0529-482244 www.josto.nl www.jostoshop.nl KeyBAKE BV Tel: 0321-841214 www.keybake.com Meijers Pan-Glaze vof Tel: 0543-512301 www.bakvormen.nl Rational Nederland Grootkeukentechniek BV Tel: 0546-546000 www.rational.nl BAKKERIJMACHINES AMF Tromp 0183-626252 www.amfbakery.com AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu Van Asselt en Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl Baas Food Equipment Tel: 070-3209152 www.baasfood.nl Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl Beldos Tel. 0032-36464048 www.beldos.com B & O Bakkerijtechniek BV Tel: 0165-316341 www.benobakkerijtechniek.nl BSH Dalen Tel: 0524-552655 www.bakkerijservice.nl BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Divary Engineering & Bakery Services Tel: 0343-523880 www.divardy.nl

Ter Haar Bakkerijmachines BV Tel: 0548-616088 www.terhaarnijverdal.nl H.T.I. Bakkerijtechniek BV Tel: 024-6415848 www. htiwijchen.nl Handels Onderneming Ackersdijk Tel: 06-51259700 www.ackersdijk.nl Handelsonderneming Freerk Wijma Tel: 0512-361574 www.freerk-wijma.nl Handelsonderneming Hengelo Tel. 074-2590900 www.hohhengelo.nl Handelsonderneming van Snippenberg Tel: +31 (0) 6 40996849 www.bakkerijwereld.com Interbake BV Tel: 0548-622751 www.interbake.nl JAC Tel: +32 (0)4 234 98 70 www.jac-machines.com Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Kalmeijer B.V. Tel: 070-3888950 www.kalmeijer.com König Nederland Tel: 0183-682868 www.koenig-rex.com Marvu foodprocessing equipment Tel: 0413-478828 www.marvu.nl Müssana www.mffnijverdal.nl Tel. 0548-619036 Technisch Buro Kortlever BV Tel: 0183-352955 www.kortlever.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com Jan de Ruyter bakkerijinstallaties Tel: 0181-627652 www.jdr.nl SVM Bakery Machines Tel: 085-9028814 www.svm-bakerymachines.nl G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl Theo van Vliet Weesp Tel: 0294-416040 www.theovanvliet.nl Unispray www.unispray.nl 0347-322097 Vanbakkernaarbakker BV Tel: 0181-410333 www.vanbakkernaarbakker.nl Vemag.nl B.V. Tel: 0412 - 640 858 www.vemag.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl Woertman Nederland BV Tel: 030-6084141 www.woertman.nl BAKKERIJ MUSEUM Bakkerijmuseum ‘de oude bakkerij’ Tel: 0227-545014 www.deoudebakkerij.nl Bakkerijmuseum Hattem Tel: 038-4441715 www.bakkerijmuseum.nl Bakkerijmuseum Luyksgestel Tel: 0497-541314 www.bakkerij-museum.nl BAKKERSKLEDING Buchholz International B.V. Tel: 055-5431791 www.buchholz.nl Devagro Bedrijfskleding Tel: 040- 2518304 www.devagro.nl J. Zoetelief B.V. Tel: 020-6246002 www.zoetelief.nl CHOCOLADE Articor Tel: 046-4745160 www.articor.nl Belcolade NV Tel: 0168-326260 www.puratos.nl Bonbon Atelier N. Limmen BV Tel: 075-6140571 CARLZ Tel.: 06 53 461 596 www.carlz.nl Chocolade te koop Tel: 06-15882744 www.chocoladetekoop.nl Chocolaterie Albert bv Tel: 013-5114545 www.chololateriealbert.nl

Chocolaterie Winters Tel: 040-20753142 www.winterschocolate.nl De Truffel BV Tel: 0348-434757 www.detruffel.nl De Jong Groothandel In Lekkernijen Tel: 035-6012806 www.dejonggroothandel.nl Dewaele Technical Agencies N.V. Tel: +32 (0)56 73 56 73 www.dta-industrial.be Ekris Chocola 06-14235699 www.ekrischocola.nl Handelsonderneming Zilco BV Tel: 036-5304519 www.zilco-industrial.nl Henk Koenen V.O.F. Chocoladevormen en machines Tel: 0161-452516 www.henkkoenen.nl Hoogenboom Benelux b.v. / Barry Callebaut Tel: 076-5978460 www.hoogenboom-benelux.nl JKV BV de chocoladevormenspecialist Tel: 0161-452290 www.jkvnl.com Leonidas Tel: 0165-534141 www.leonidas.nl Mourik BV Tel: 088-1114111 www.mourikfoodservice.nl Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Van Ham Groothandel B.V. Tel: 013-5051591 www.vanhamgroothandel.nl Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl Visser Zoetwaren B.V. Tel: 0593-523671 www.visser-zoetwaren.nl DECORATIES Articor Tel: 046-4745160 www.articor.nl Dekom Tel: 040-2842050 www.dekomart.nl J. Gort Decoraties BV Tel: 036-5370144 www.gortdecoraties.nl Hoogenboom Benelux b.v. / Barry Callebaut Tel: 076-5978460 www.hoogenboom-benelux.nl Mourik BV Tel: 088-1114111 www.mourikfoodservice.nl Primus Wafer Paper Tel: 075-6164061 www.primuswaferpaper.com Technology Unlimited B.V. Tel : 0547-286444 www.technology.nl Trend Decor Tel: 0492-324690 www.trenddecor.nl Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl DEEGVERWERKING AMF Tromp 0183-626252 www.amfbakery.com BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl Be-St Holland Products B.V. Tel: 085-0711877 www.deegcups.nl Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Technology Unlimited B.V. Tel : 0547-286444 www.technology.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl WP Haton BV Te. 077-3071860 www.wp-haton.com DIENSTVERLENING 3W Makelaars Tel: 033-4323552 www.3wmakelaars.nl Arbo Content Tel: 050-5293400 www.arbocontent.nl Bakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566 www.bakkersbelang.nl Beko Advies Tel. 088-2023200 www.beko-advies.nl Beko Coöperatie Tel: 0413-316800 www.beko-cooperatie.nl Bouwer & Officier Accountants Tel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nl

Eurofins Food Testing Netherlands Tel. +31((0)88-831 00 00 www.eurofinsfoodtesting.nl KPI Kwaliteit & Proces Inspecties Tel: 06-14011568 www.kpi-inspecties.nl KTBA Kwaliteitszorg 0800-5558880 www.ktba.nl Lemstra Kwaliteitsbeheersing Tel: 06-23804888 www.lemstraqa.nl MKB Nederland Tel: 015-2191212 www.mkb.nl Molenaar & Partners BV Tel: 06-22933963 www.molenaar-partners.nl NBOV Tel: 0182-693030 www.nbov.nl Nederlands Bakkerij Centrum Tel: 0317-471247 www.nbc.nl Normec Group Tel: 073-3030288 www.normecgroup.com Payroll-Talent Tel 010-7891066 www.payroll-talent.nl PPC BV Tel: 050 - 3687777 www.ppc.nl Précon Food Management Tel: 030-6566010 www.precon-food.n Stichting Ambachtelijke Bakkerij Tel: 088 - 666 9 333 www.ambachtelijkebakkerij.nu TenBa BV Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie Tel: 0317-471211 www.tenba-bv.nl VERHEUL Consulting & Bakery Engineering Tel: 06-44309755 www.verheulconsultingbakeryengineering.nl DOSERING AMF Tromp 0183-626252 www.amfbakery.com Bakon food equipment bv Tel: 0113-244330 www.bakon.eu.com/nl Kombimix / Makombi Tel: 0413-292903 www.kombimix.nl Terlouw / Unidos Tel: 055-5768628 Theo van Vliet Weesp BV Tel: 0294-416040 www.theovanvliet.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl EETBARE BEDRUKKING Primus Wafer Paper Tel: 075-6164061 www.primuswaferpaper.com ETIKETTERING Bandall Benelux BV Tel: 0348-431520 www.bandall.com Compad Software Tel. 053-4329995 www.bakkerijsoftware.com De Koningh Coding & Labeling BV Tel: 026-741000 www.dekoningh.nl EasyEtiket Tel. 06-51692262 www.easyetiket.nl Espera-Nederland B.V. Tel: 040-2530665 www.espera.nl Marti Orbak Software Tel: 0174-638694 www.marti-orbak.nl.nl Tegra Systems BV Tel: 0228-582780 www.tegrasystems.nl FORMULES Ambachtsbakker Tel: 033-2999053 www.ambachtsbakker.nl Echte Bakkersgilde Tel: 0317-424342 www.echtebakker.nl Heerlijk & Heerlijk Tel: 0345-470070 www.banket.nl Top Bakkers B.V. Tel: 055-5998222 www.topbakkers.nl GECONDITIONEERDE RUIMTE BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Jasca Food Technology BV Tel: 0541-293688 www.jasca.nl

Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl Lampe Technical Textiles bv Tel: 0515-445544 www.lampe.nl Roma Isolatiesystemen Tel: 0162-512012 www.romaned.nl Willemsen Isolatiebouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.com GIST AB Mauri Netherlands B.V. Tel: 078-6525600 www.abmauri.nl Algist-Bruggeman Benelux B.V. Tel: 0032-92570808 www.algistbrug.be GRONDSTOFFEN AB Mauri Netherlands B.V. Tel: 078-6525600 www.abmauri.nl Aigremont N.V. Tel: +32(0)42737100 www.aigremont.be Algist-Bruggeman Benelux B.V. Tel: 0032-92570808 www.algistbrug.be Backaldrin Benelux BV Tel: 076-5201047 www.backaldrin.com Bak Speciaal Tel: 033-4654810 www.bakspeciaal.nl Bakels Senior-N.V. Tel: 0294-414559 www.bakels-senior.nl Bakeplus BV Tel: 077-3829090 www.bakeplus.nl Webshop.bakeplus.nl Bake-Performance NV Tel: +32 (0)11 392 002 www.bake-performance.be Baktotaal Bouwhuis B.V. Tel: 0548-623016 www.bouwhuis.com Beko Groothandel Tel: 030-2473050 www.beko-groothandel.nl Belcolade NV Tel: 0168-326260 www.puratos.nl Contined Tel: 0317-465410 www.contined.nl Cosun Beet Company Tel: 0165-525252 www.cosunbeetcompany.nl CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux Dawn Foods Benelux Tel: 0162-799010 www.dawnfoods.nl D. van der Pol & Zonen bv Tel: 0416-692785 www.vdpol.nl Dossche Mills Tel: +32 (0) 93814444 www.dosschemills.com Eicom Barneveld 0342-490700 www.eicom.nl FrieslandCampina Foodservice www.debic.com Hela Thissen bv Tel: 077-3204204 www.hela.nl Hemelter Mühle Dr. Cordesmeyer GmbH & Co. KG Tel. +49 (0)5971 808 21 -0 www.hemelter-muehle.de Hoogenboom Benelux BV / Barry Callebaut Tel: 076-5978460 www.hoogenboom-benelux.nl Ireks GmbH Tel: 040-2263800 www.ireks.nl Koopmans Meel BV Tel: 058-2948494 www.koopmansmeel.nl Meneba B.V. Tel: 010-4238911 www.meneba.com Mourik BV Tel: 088-1114111 www.mourikfoodservice.nl Puratos NV 0168-326260 www.puratos.nl Remia C.V. Tel: 030-2297911 www.remia.nl Royal Buisman Tel: 038-3861487 www.royalbuisman.com Ruitenberg Ingrediënts Tel: 0571-270000 www.ruitenberg.nl Smilde Bakery Tel: 0299-372856 www.smildebakery.nl Sonneveld Group B.V. Tel: 078-6442525 www.sonneveld.com Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Upfield Professional BV www.upfieldprofessional.nl Vamo produkten v.d. bakkerij BV Tel: 026-3646205 www.vamo.nl


| 31

Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Waddenmolen ‘t Hoogeland Tel: 595-454500 www.waddenmolen.nl Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl INKOOPORGANISATIES Inbak All into Food Tel: 085-2100172 www.inbak.nl Het Bakkerscollectief HK Tel. 0622376208 www.hetbakkerscollectiefhk.nl INZAMELING GEBRUIKTE FRITUUROLIE Olthuis Recycling Tel: 0321-381166 www.olthuisrecycling.nl IJS Bakeplus BV Tel: 077-3829090 www.bakeplus.nl Webshop.bakeplus.nl Beko Groothandel Tel: 030-2473050 www.beko-groothandel.nl Laan Heiloo Tel: 072-5331425 www.laan.nl Valmar Benelux Tel: 030-6084144 www.valmar-benelux.nl NATUURLIJKE SMAAK EN KLEURSTOFFEN Natural Flavour Company Tel: 06-30330133 www.naturalflavourcompany.nl KOEL & VRIES Van Asselt en Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Dawsonrentals (Nederland) BV Tel: 010-4952955 www.dawsonrentals.nl Emondt’s Koeltechniek en Winkelinrichting BV Tel: 053-4314466 www.emondt.nl Eurofours Tel: 078-6760635 www.eurofours.nl Gram Nederland BV Tel. 0850-188370 www.gram.nl HHS RVS Producten Tel: 0575-565349 www.h-hs.nl/koelcelstelling Gerben Hekman Bakkerijtechniek Tel: 0548-610523 www.gerbenhekman.nl Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl Koma Koeltechnische Industrie BV Tel: 0475-474700 www.koma.com LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl MIWE Nederland Tel: 0342-465606 www.miwe.nl RBS Koudetechniek Tel: 06-20405669 www.rbskoudetechniek.nl Roma Isolatiesystemen Tel: 0162 512 012 www.koelcelbouwen.nl G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl Willemsen Koel- & vriesbouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.nl KRUIDEN & SPECERIJEN Hela Thissen BV Tel: 077-3204204 www.hela.nl Hoogpak BV Tel: 0512-523818 www.hoogpak.nl J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij B.V. Tel: 0521-514040 www.polak.nl Raps Benelux Tel: 0499-373525 www.raps.com Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl MARKETING & PROMOTIE Bakkerij Monitor Retail Intelligence Consultancy Tel: 06-18514489 www.bricc.nl Bakkerij Support, Marketing voor Bakkers Tel: 06-10988842 www.bakkerijsupport.nl Buro MC Marketing & Creatie Tel: 088-2341700 www.buromc.nl

Versplatform Nederland Tel: 033 - 495 30 34 www.versplatform.com OLIËN EN VETTEN AAK Tel: 075-6278400 www.aak.com Levo Produktenmij BV Tel: 0517-394141 www.levo.nl Rotie BV Tel: 020-2606060 www.rotie.nl Smilde Foods Tel: 0513-639639 www.smildefoods.nl Smilde Natura B.V. Tel: 0513-639629 www.smildenatura.nl Sonneveld Group B.V. Tel: 078-6442525 www.sonneveld.com Upfield Professional BV www.upfieldprofessional.nl Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl ONGEDIERTEBESTRIJDING Rentokil Pest Control Tel: 0800-7368654 www.rentokil.nl OPSLAG Plastibac Tel: 0180-415371 www.plastibac.nl OPLEIDINGEN Aeres Hogeschool Wageningen Tel. 088-0206700 www.aereshogeschool.nl/ wageningen Albeda College Tel: 010-2901010 www.albeda.nl Bakery Institute. Tel: 075-6157226 www. bakeryinstitute.nl Da Vinci College Tel: 088-6572657 www.davinci.nl Deltion College Tel: 038-8503000 www.deltion.nl Fontys Opleiding Consumptieve Techniek Tel: 06-22958764 www.fontys.nl/bent HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen Tel: 088-8903637 www.haskennistransfer.nl Markland College OudenBosch Tel: 0165-390390 www.markland.nl NBA Praktijkopleider voor de bakkerijbranche Tel : 0317-471255 www.nationalebakkerijacademie.nl Rijn IJssel Vakschool Wageningen Tel: 026-3129600 www.rijnijssel.nl ROC Horizon College Tel: 072- 547 64 76 www.horizoncollege.nl ROC van Amsterdam Tel: 06-51110625 www.rocva.nl Scalda Tel: 0118-558300 www.scalda.nl OUWELS Primus Wafer Paper Tel: 075-6164061 www.primuswaferpaper.com OVENS AMF Den Boer 033-2994373 www.amfbakery.com Van Asselt en Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl Baas Food Equipment Tel: 070-3209152 www.baasfood.nl Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl Brouwer Oventechniek Tel: 0548-614798 www.brouweroventechniek.nl Dijko Ovens BV Tel: 013-5942211 www.dijko.com Eurofours Tel: 078-6760635 www.eurofours.nl Heuft Thermo-Oel GmbH & Co. KG Tel: 06-14659332 www.heuft-backofenbau.de Jansen Bakkerij Techniek bv Tel: 026-8400460 www.jbtechniek.com MIWE agency Nederland Tel: 0342-465606 www.miwe.com Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl

Theo van Vliet Weesp BV Tel: 0294-416040 www.theovanvliet.nl Woertmann Nederland BV Tel: 030-6084141 www.woertman.nl PETIT FOURS De Bakker Patisserie Tel: 06-20367835 www.petitfour.nl Goemans Versbakkerij Tel: 0251-238354 www.goemansversbakkerij.nl Patisserie Unique Tel: 085-8771044 www.patisserieunique.nl PINNEN Worldline 0180-442442 www.pinnen.nl PRIJSKAARTJES Toba Card Nederland Tel: 0299-657676 info@tobacard.nl PRODUCTIELIJNEN AMF Tromp 0183-626252 www.amfbakery.com BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Integrated Bakery Tel: 073-5991402 www.integratedbakery.com Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Marvu foodprocessing equipment Tel: 0413-478828 www.marvu.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Rinc Europe Tel: 0345 473 984 www. rinceurope.com Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com Siloba nv Tel: 0032-52423818 www.siloba.be Van Wees Waalwijk Service B.V. Tel: 0416-673967 www.vanweeswaalwijk.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl VERHEUL Consulting & Bakery Engineering Tel: 06-44309755 www.verheulconsultingbakeryengineering.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl REINIGING & HYGIËNE Bioclimatic Tel: 0252-626962 www.bioclimatic.nl Bosgraaf Food & Hygiënetechniek B.V. Tel: 0513-417374 www.bosgraaftechniek.nl Brilliant Group B.V. Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Brilliant Group Select Partner van Nilfisk Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Cemex Trescon B.V. Tel: 079-3466000 www.cemextrescon.nl Cleanfix Benelux BV Tel: 0499-550033 www.cleanfix.nl Coveka Schoonmaak B.V. Tel: 038-3333152 www.covekaschoonmaak.nl Gullimex BV Tel: 074-2657788 www.gullimex.com Green Clean Tel: 0653-200937 www.green-clean.nl HHS RVS Producten Tel: 0575-565349 www.h-hs.nl/schuimtank Hospamed Tel: 06-33314404 www.hospamednederland.nl Hygiënecode Online Tel: 06-11186940 www.hygienecodeonline.nl Innovi BV Tel: 0546-660710 www.innovibv.nl Interceil Nederland Tel: 0481- 420460 www.interceil.nl Kolijn Bakkerij Advies Tel: 06-33104958 www.kolijnbakkerijadvies.nl Lampe Technical Textiles bv Tel: 0515-445544 www.lampe.nl LETS bv Tel: 0321 - 386600 www.letsbv.nl

Mafo Holtkamp BV Tel: 0546-575360 www.mafo.nl QleanAir Scandinavia Tel: 085-0471822 www.qleanair.com Steamteq Nederland Tel: 085-1300910 www.steamteq.nl Stichting Voedsel Veiligheid­ inspectie Wageningen (SVVW) Tel: 0317 47 12 70 www.svvw.nl The Clean Experience Tel: 085-1045164 www.tce.nl REVISIE BSH Dalen Tel: 0524-552655 www.bakkerijservice.nl RIJSKASTEN Van Asselt & Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Eurofours Tel: 078-6760635 www.eurofours.nl Koma Koeltechnische Industrie BV Tel: 0475-474700 www.koma.com LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl MIWE Nederland Tel: 0342-465606 www.miwe.nl Roma Isolatiesystemen Tel: 0162 512 012 www.rijskast.nl G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl SILO’S Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com Siloba nv Tel: 0032-52423818 www.siloba.be Spekschoor Industriële Reiniging BV Tel. 0575-820000 www.silo-reiniging.nl Silowacht B.V. Tel: 038-4670666 www.silowacht.nl SNIJ- EN INPAKMACHINES AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu Haddeman Machines B.V. Tel. (076)- 504 09 78 www.haddemanmachines.nl Omori Europe Tel: 088 - 666 7400 www.omori.eu Skillpack Tel: 078-6933900 www.skillpack.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl SPIJS & MARSEPEIN Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Sonneveld Group B.V. Tel: 078-6442525 www.sonneveld.com Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl THERMISCHE OLIE Rodun BV Tel: 040-2049479 www.rodun.nl TRANSPORT- EN PROCESBANDEN Ashworth Belts B.V. Tel: 020-5813220 www.ashworth.com Habasit Netherlands B.V. Tel. 033-247 20 30 www.habasit.nl UITZENDBUREAUS Uitzendbureau Het Ambacht Tel. 0591-555442 www.uitzendbureauhetambacht.nl VAKBLADEN Bakery Next Tel: 0515-432140 www.bakerynext.nl Bakkers in bedrijf Tel: 088-2944834 www.bakkersinbedrijf.nl Bakkerswereld Tel: 088-5840673 www.bakkerswereld.nl

NBT Magazine Tel: 024-3246146 www.nbtmagazine.biz VERLICHTING Lixero Tel: 0493-311314 www.lixero.eu Van Erkel | FoodLed Tel: 0182-320167 www.vanerkel.nl VERPAKKINGEN/VERPAKKINGSMACHINES AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu bag-again Tel : 06-50656694 www.bag-again.nl Bandall Benelux BV Tel: 0348-431520 www.bandall.com Beko Verpakkingen Tel: 088- 20 23 210 www.beko-verpakkingen.nl Chocapack Tel: 088-6500165 www.chocapack.com F&F Verpakkingen Draagtassen en verpakkingen Tel: 0341-430413 www.fenfverpakkingen.nl Fuji Packaging Benelux Tel: 0320-266121 www.fuji-packaging.nl Gopack BV Tel: 0168-359909 www.gopack.nl Guillin Nederland BV Tel: 033-4656262 www.guillinnederland.nl Gullimex BV Tel: 074-2657788 www.gullimex.com Haddeman Machines BV Tel : 076-5040978 www.haddemanmachines.nl Havelaar verpakkingen BV Tel: 075-6400100 www.havelaar-verpakkingen.nl Omori Europe Tel: 088- 6667400 www.omori.eu Niverplast Tel: 0548-538380 www.niverplast.com Paardekooper Verpakkingen Tel: 0186-648222 www.paardekooper.nl Packlinq Tel: 0252-830000 www.packlinq.com Sensabox Tel: 06-12724888 www.sensabox.nl Skillpack Tel: 078-6933900 www.skillpack.nl Twinpack Special Products B.V. Tel: 088-0308900 www.twinpacksp.com Veer Karton Tel: 075-6284659 www.veerkarton.nl Zwager Techniek BV Tel: 0251-272088 www.zwagertechniek.nl VERZEKERINGEN Bakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566 www.bakkersbelang.nl Beon Risk Tel: (050) 317 55 40 www.beonrisk.nl Kuindersma Verzekeringen en Hypotheken Tel: 0513-417755 www.kuindersma.nl TenBa BV Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie Tel: 0317-471211 www.tenba-bv.nl VLOEREN EN WANDEN AVG vloeren en wanden Tel: 0344-645196 www.avgvloeren.nl Bolidt Tel: 078-6845444 www.bolidt.nl Cleanpanel Tel: 0342-420233 www.cleanpanel.nl Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl Multipox Tel: 0578-696755 www.multipox.nl Rvs Afvoergoten BV Tel: 0299-671237 www.rvs-afvoergoten.nl Firma Roth Tel: 045-5417571 www.firmaroth.nl Vloersch BV Tel: 0181-776286 www.vloersch.nl Willemsen Isolatiebouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.com VRUCHTEN & NOTEN Articor Tel: 046-4745160 www.articor.nl

CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux De Notenbeurs Tel: 0180-637063 www.notenbeurs.nl Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl WEBSHOPS Marti Orbak Software Tel: 0174-638694 www.marti-orbak.nl.nl Shopforce Tel: 085-8883395 www.shopforce.nl WEGEN EN METEN Gullimex BV Tel: 074-2657788 www.gullimex.com OCS Checkweighers BV Tel: 036-5252946 www.ocs-cw.com WINKELINRICHTING Emondt Koeltechniek en winkelinrichting Tel: 053-4314466 www.emondt.nl Infrashop Winkelinterieurbouw Tel: 030-2239970 www.infrashop.nl Interieurbouw Koning BV Tel: 0252-623020 www.interieurbouwkoning.nl LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl Redie Interieurs Oirschot BV Tel: 0499-573232 www.redie.nl Van Erkel Presentatie & Communicatie Tel: 0182 - 320 167 www.vanerkel.nl ZUIVELPRODUCTEN CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux SA Corman Tel: +32 87342211 www.corman.be Twente Foods Tel: 053-5363005 www.twentefoods.nl Van Roemburg Ei & Zuivel Tel: 0342-471107 www.eienzuivel.nl OVERIGE PRODUCTEN Markus & Markus Stroopwafels bv Tel: (0182) 61 88 24 www.stroopwafelsvanmarkus.nl Staat uw bedrijf nog niet in dit overzicht met nuttige adressen? Mail naar info@bakerynext.nl of bel 0515-432140


Bakkerij-halffabrikaten

Directie medewerkers weer leverbaar,danken u voor de goede relatie in DirectieenenNu medewerkers danken u voor de goede relatie Pittige Kip ons ‘ovenheerlijke’ jaar en wensen u hele fi jne feestdagen. in het hetafgelopen afgelopen jaar en wensen u hele fijne feestdagen. seizoensproduct het … Piri Piri snacks

Ook inin 2021 2021 staan staan we we weer weer graag Ook graag voor voor uu klaar klaar met met onze ‘ovenheerlijke’ ‘ovenheerlijke’ producten. onze producten. Ham-Asperge broodje

Bel direct via via Uw Uw leverancier! leverancier! Bel voor meer informatie, informatie, of of bestel bestel direct leverancier! Belvoor voormeer

KONSTANT-KWALITEIT KONSTANT-KWALITEIT

Plantijnweg Telefoon (0345) 53 5347 4748 48 Plantijnweg11 11 |||4104 4104BC BCCulemborg Culemborg || Telefoon Telefoon (0345) (0345) 47 48 Plantijnweg 11 4104 BC Culemborg Plantijnweg 11 | 4104 BC Culemborg | Telefoon (0345) 53 47 48 info@procema.nl | www.procemabv.nl Fax www.procema.nl Fax(0345) (0345)53 5335 3553 53 || info@procema.nl info@procema.nl || www.procema.nl Fax (0345) 53 35 53 | info@procema.nl | www.procema.nl

PLANTIJNWEG 11 | 4104 BC CULEMBORG | TELEFOON (0345) 53 47 48 | INFO@PROCEMA.NL | WWW.PROCEMABV.NL

Profile for Bakery Next

Bakery Next 18 2020  

De vakkrant voor de bakkerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, in...

Bakery Next 18 2020  

De vakkrant voor de bakkerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, in...

Advertisement