Bakery Next 13 2020

Page 1

Jaargang 10 | Week 38 | 2020 | Nummer 13

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

ws u ie sn n? r ke nge k a tb ntva e nk pp o a n B atsA e 68 h d 63 oo ia W r 7 B v 6

K I A

13

L’ I W

Marsepeinen decoraties met een verhaal

J6 - 12 ‘ p 0

Apnaar

7 Mission shoppers nieuwe trend

11

‘Compensatie loondoorbetaling thuisquarantaine’

Pak de kansen van het nieuwe normaal

BakkersVakWedstrijden gaan door

MKB-Nederland wil dat er een fonds komt dat werkgevers compenseert voor de loondoorbetaling van medewerkers tijdens preventieve thuisquarantaine.

We staan vlak voor het najaar, en niemand weet hoe corona zich verder ontwikkelt. Feit is dat de lopende trends zijn aangevuld met veranderingen volgens het nieuwe ‘normaal’. Daar kun je als bakker prima op inspelen.

Het bestuur van BakkersVak-Wedstrijden heeft besloten dat de BakkersVakWedstrijden 2020 doorgaan. Uiteraard met het voorbehoud dat de organisatie zich kan houden aan de in november geldende maatregelen.

Lees verder op pagina 4

Lees verder op pagina 9

Lees verder op pagina 18


2

|

Van

COLOFON

de redactie

Nieuwe kansen VERLEIDELIJK, HOT EN HIP. Dat waren toch wel dé termen waarmee we dagelijks om de oren werden geslagen. Werden, want dat was vóór Corona. Een ander tijdperk. Uit onderzoek van Neurensics blijkt dat het nu weer draait om waarden als KWALITEIT, TRADITIE EN AUTHENTICITEIT. Kreten die we als bakkers maar al te graag horen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens ook dat het consumentenbrein zich niet tegelijkertijd kan bezighouden met verschillende gezondheidsaspecten. In coronatijd zijn we bezig niet ziek te worden van een infectiebron. We vermijden mensen,

Jaargang 10 | Week 38 | 2020 | Nummer 13

wassen ons handen en zitten niet aan ons gezicht. Dit kost veel cognitieve energie. Het haalt de focus weg bij andere gezondheidsaspecten en maakt dat de aspecten in voedselkeuzes letterlijk naar de achtergrond verdwijnen en er plots veel minder toe doen. Ons brein lijkt niet parallel te kunnen schakelen als het gaat om gezondheid in een tijd dat er één aspect zo vreselijk dominant is. Zo houden we keurig afstand en slaan een gangpad over bij de supermarkt als er twee mensen staan, maar de pizzabakkers hebben het drukker dan ooit: sinds de uitbraak zijn de aandelen van Domino’s Pizza gigantisch gestegen. Hoe dan ook, de consument gaat graag weer naar de ambachtelijke

IK JA 12 6 p ‘ 06 Ap aar

In totaal werden 4.500 consumenten vanuit de hele wereld gevraagd naar hun aankoop gewoonten met betrekking tot voedsel. De resultaten wijzen erop dat consumenten vooral een sterke voorkeur hebben voor factoren die van invloed zijn voor hen als individu. Voedselveiligheid (55 procent) en gezondheidskwesties (53 procent) werden belangrijker geacht dan externe factoren, zoals het milieu (38 procent) en sociale aspecten (35 procent). Het milieu of sociale aspecten, met uitzondering van afval en recycling, zijn vaak minder interessant wanneer consumenten een aankoopbeslissing maken. Ondanks de geografische verschillen, die vaak worden beïnvloed door lokale wetgeving, context of recente schandalen, lijkt er minder belangstelling te zijn voor zaken waaronder een verminderde uitstoot van broeikasgassen (10 procent), mensenrechten (13 procent) en dierenwelzijn (16 procent).

‘Voedselveiligheid staat nog steeds bovenaan op de agenda van de consument. De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat de voedsel- en drankproducenten en detailhandelaren aanzienlijk hebben geïnvesteerd om consumenten te beschermen. Toch is de consument nog steeds niet 100 procent ervan overtuigd dat alle producten veilig te consumeren zijn’, zegt Joy Franks-Laing, Global Food & Beverage Manager bij DNV GL-Business Assurance. Het onderzoek toont aan dat er een duidelijke vertrouwenskloof bestaat; merkloze verpakte voedingsmid-

• Voedselveiligheid is de voornaamste zorg van consumenten: 85 procent vertrouwt op producten die voorzien zijn van een merk, 80 procent in niet-verpakte producten en 69 procent in merkloze verpakte producten; • Consumenten willen vooral meer informatie over voedselveiligheid (55 procent) en

Chocolade maakt een enorme opmars door. Waar verkoop van snoep nauwelijks groeit, of zelfs daalt, zien we een sterke toename in de verkoop van chocolade.

7

11

‘Compensatie loondoorbetaling thuisquarantaine’

Pak de kansen van het nieuwe normaal

BakkersVakWedstrijden gaan door

MKB-Nederland wil dat er een fonds komt dat werkgevers compenseert voor de loondoorbetaling van medewerkers tijdens preventieve thuisquarantaine.

We staan vlak voor het najaar, en niemand weet hoe corona zich verder ontwikkelt. Feit is dat de lopende trends zijn aangevuld met veranderingen volgens het nieuwe ‘normaal’. Daar kun je als bakker prima op inspelen.

Het bestuur van BakkersVak-Wedstrijden heeft besloten dat de BakkersVakWedstrijden 2020 doorgaan. Uiteraard met het voorbehoud dat de organisatie zich kan houden aan de in november geldende maatregelen.

Lees verder op pagina 4

Lees verder op pagina 9

Lees verder op pagina 18

Jaargang 10, week 38, 2020, nr. 13

bakker. Daarover schrijft Eric Tijhof in deze Bakery Next een mooie column. En op pagina XX staat een mooi en informatief artikel over het nieuwe normaal en de kansen die het de markt biedt. Zo vlak voor het najaar kunnen we als branche heel goed op ‘het nieuwe normaal’ inspelen. En om alvast

delen (69 procent) genieten niet hetzelfde vertrouwen als merkproducten (85 procent). Toch zijn er aanwijzingen dat digitale oplossingen - zoals QR-codes die de traceability en authenticiteit van een product laten zien - een middel kunnen zijn om het vertrouwen te vergroten. Slechts 19 procent van de consumenten gebruikt regelmatig QR-codes op verpakkingen. Dit aantal zou op kunnen lopen tot 65 procent wanneer QR-codes inzicht geven in de herkomst van een product en als controle op de naleving van de voedselveiligheidsnormen.

gezondheid (53 procent); • Het vertrouwen in informatie op merkproducten is hoog: 90 procent vertrouwt de informatie op verpakte merkproducten, terwijl slechts 64 procent vertrouwt op merkloze producten; • Slechts 19 procent gebruikt regelmatig QR-codes, dit aantal neemt toe tot 65 procent indien productinformatie over inhoud en authenticiteit beschikbaar wordt.

in de stemming van het najaar te komen, hebben we uiteraard een aantal heerlijke recepten verzameld. Veel leesplezier! Susanne Hellendoorn Redactie@bakerynext.nl

MEER BETALEN

Consumenten zijn bereid om meer te betalen voor producten die ze vertrouwen. Maar liefst 69 procent is bereid meer te betalen wanneer de productinformatie geverifieerd wordt of als het product of de fabrikant gecertificeerd is volgens een voedselveiligheidsnorm. Certificering op het gebied van voedselveiligheid is heel gebruikelijk voor producenten. Het onderzoek suggereert dat er voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie een enorme verbetering mogelijk is in de communicatie met de consument over voedselveiligheid en andere productkenmerken. ‘Op Blockchain gebaseerde digitale technologieën, zoals My Story van DNV GL helpen bedrijven om het ware verhaal achter hun product te vertellen. Toegang tot producteigenschappen is direct mogelijk door middel van een QR-code-etiket op de verpakking. Hierdoor hebben consumenten de mogelijkheid om bewijs van voedselveiligheid, de herkomst en authenticiteit van het product te onderzoeken. Dit haalt het mysterie met betrekking tot het ontstaan van het product weg, waardoor het vertrouwen van de consument wordt vergroot’, aldus Joy Franks-Laing.

Bakery Next, de vakkrant voor bakkend Nederland. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Verschijnt 18 x per jaar. Uitgave van: Addictive Media Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Tel: 0515-432140 www.addictivemedia.nl BE OUR NEXT FRIEND: Nederland € 80,00 per jaar excl. 9% btw. Extra nummer € 6,50 (excl. btw en verzendkosten) ‘Be our next friend’ kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Als vakkrant zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan er van uit dat u de krant ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt ‘Be our next friend’ steeds stilzwijgend met een jaar verlengd. Redactie: Susanne Hellendoorn E-mail: redactie@bakerynext.nl Twitter @bakerynext Redactieadvies: Coen de Kok, Pascalle Mulder, Frans Stommel, Ale Kor Riedstra en Jolanda van Voorthuizen Aan dit nummer werkte(n) mee: Liane en Carola de Ruijter, Eric Tijhof en Henk Hoksbergen Fotografie: Cover: Bakery Next Hart: Bakery Next Verkoop: André Schoppen Tel: 0515-432140 / 06-16044131 andre@addictivemedia.nl Wilfred Wubs Tel: 0515-432140 / 06-20479538 wilfred@addictivemedia.nl Edwin Schoenmaker Tel: 0515-432140 / 06-81907601 edwin@addictivemedia.nl Vormgeving: Bay6 Print Tel: 06-50212014 info@bay6print.nl Druk: Rodi Media ISSN: 2212-8247

Nieuwe verkoopadviseur Beko Techniek

Vipam en SVM Bakery Machines brengen chocoladeconcept Vipam en SVM Bakery Machines zijn een samenwerking aangegaan om voor zowel de startende als de ervaren chocolatier te voorzien van een compleet chocoladeconcept. Vipam heeft hiervoor de juiste chocolade op voorraad en SVM kan de juiste machines hiervoor adviseren en leveren.

Marsepeinen decoraties met een verhaal

Mission shoppers nieuwe trend

Met de Compact serie van AVT, kunt u al brood snijden en verpakken op slechts 4 m2 HOOFDPUNTEN UIT HET ONDERZOEK

13

L’ WI

n

Zorgen over voedselveiligheid onder consumenten Uit het recente ViewPoint onderzoek van DNV GL blijkt dat consumenten zich beduidend meer zorgen maken over de voedselveiligheid dan over het milieu.

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

ws ieu rsn n? ke ge ak n tb tva ke on an pp n B tsA 68 - e ha 3 od W 6 7 Bro via

We zien vooral een toename in de verkoop van chocolade waarin innovatie van smaken een rol speelt. Ook zien we landelijk een toename van winkels waar chocolade wordt verkocht. Binnenkort zal de accountmanager van Vipam klanten bezoeken en uitleggen welke mogelijkheden er zijn. Vervolgens zal SVM concreet kunnen adviseren welke machine het best past bij de wensen en eisen. Dat dit niet enkel voor de grote(re) (banket)bakkerijen hoeft te zijn, bewijst het assortiment dat SVM aanbiedt.

Ook voor onderhoud en reparatie van andere merken snij- en verpakkingsmachines

Ook voor onderhoud en reparatie van andere merken snij- en verpakkingsmachines

Met de Compact serie van AVT, kunt u al brood snijden en verpakken op slechts 4 m2 WWW.AVT.NU | info@AVT.NU | +31 (0)76 54 15 260 | Nijverheidsweg 25 | 4731 CZ OUDENBOSCH

1 september j.l. is Koen Mac Kenzie in dienst getreden als verkoopadviseur Beko Techniek. Koen is verantwoordelijk voor advisering in verkoop van bakkerijmachines en (winkel) ovens in regio Noord – Oost Nederland. Op vrijdag is hij werkzaam voor zijn bedrijf VoorDeeg. Koen is een van de kennisdragers op het gebied van voordeeg. Beko Techniek gaat in de toekomst de mogelijkheden verkennen om in de breedte samen te werken op het gebied van voordeegtrainingen en -apparatuur.

Disclaimer: De Redactie van Bakery Next stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht voor om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.


|

3

Workshop meer omzet met webshop geschikt voor sociale media. En ook nog eens veel meer werk om te fotograferen. Een perfecte productfoto hoef je vandaag de dag niet meer te laten schieten door een fotograaf. Een smartphone, een lightbox, een app en een beetje hulp van ons zorgt voor het perfecte plaatje.’

Marti Orbak Software organiseert samen met Bakkerij Support een actieve workshop waarin ondernemers zelf leren om perfecte productfoto’s te maken voor hun Extra Vestiging webshop. Daarnaast leren de deelnemers om de webshop actief te promoten en in te richten. De workshop wordt gehouden op maandag 26 oktober bij Marti Orbak Software te Kwintsheul. Joep Gommans, eigenaar Bakkerij Support: ‘Ik merk dat ondernemers nog wel eens anders aankijken tegen hun fysieke winkel en hun webshop. Maar alle regels die gelden bij een stenen winkel gelden eigenlijk ook bij een webshop. Hij moet goed bereikbaar zijn, goede openingstijden hebben en een volledig assor-

timent met informatie tonen. Net zoals een normale winkel dus.’ Marti Orbak Software en Bakkerij Support willen de bakkerijondernemers helpen om direct meer omzet te gaan halen uit de webshop. Productfotografie is daarbij een belangrijk onderdeel. Gommans: ‘Mooie productfoto’s zullen klanten eerder tot aanschaf verleiden. Op

bijna alle grote websites die we kennen zie je dat productfoto’s een helder witte achtergrond hebben. Dat is niet voor niets. In een webshop wil je dat er maar één ding is dat de aandacht grijpt, en dat is het product. Je kunt dan natuurlijk wel een sfeerfoto knippen van het product met allerlei toeters en bellen, maar dat type foto is meer

Volgens Martine Verkade van Marti Orbak Software is er veel behoefte aan een workshop die heel erg praktisch is. Martine: ‘Tijdens de workshop gaan deelnemers daadwerkelijk aan de slag. Na afloop van de workshop gaan de deelnemers naar huis met mooie productfoto’s, een kant en klare webshopactie, een Foldio3 Lightbox met smartphonestatief ter waarde van 200 euro, promotiemateriaal en praktische tips en tricks.’

winkelmaterialen a iale ater ia n binnen- & buitenbeleving

Meer informatie:

www.vanerkel.nl

0182 - 320 167 SCHOONHOVEN

Mundi Technology versterkt activiteiten Wipotec-OCS Het thema ‘Productveiligheid’ staat bij Nederlandse productiebedrijven hoog op de agenda. De vraag naar industriële controlewegers, metaaldetectoren en röntgensystemen is de laatste tijd enorm toegenomen. Vandaar dat Mundi Technology zeer verheugd is met de komst van controle- en inspectiespecialist Remco van Zijl. Hij is vanaf 1 augustus

overgekomen van Wipotec-OCS Nederland en heeft meer dan twintig jaar ervaring in deze tak van sport. Met zijn kennis kan Mundi zich nog nadrukkelijker onderscheiden op het gebied van controle en inspectie. Bovendien sluit zijn persoonlijkheid naadloos aan bij het dna van het bedrijf. Altijd op zoek naar meerwaarde, optimale productveiligheid en volledige flexibiliteit in service.

Fuji Packaging organiseert Demodagen IS UW PROMOTIEMATERIAAL OP ORDE? Zo niet, wij kunnen deze voor u verzorgen Voor meer informatie: Telefoon 0515-432140 wilfred@addictivemedia.nl

SensaBox

Luxe verpakkingen

Voor al uw chocolade verpakkingen en meer. www.sensabox.nl 0347-373184 - info@sensabox.nl

Door de corona-ontwikkelingen heeft Fuji Packaging Benelux besloten niet deel te nemen aan de Empack in Utrecht maar Demodagen in Lelystad te organiseren. Deze dagen vinden plaats van 15 tot en met 30 september 2020. Fuji Packaging presenteert een aantal bijzondere machines die niet vaak gelijktijdig te bezichtigen zijn. Tijdens deze Demodagen kunt u met uw collega’s in een persoonlijke setting de machines bekijken en het gesprek aangaan met de Fuji Packaging medewerkers. Fuji Packaging Benelux levert al meer dan 40

jaar verpakkingsmachines en adviseert graag bij het vinden van de juiste verpakkingsoplossingen. Fuji Packaging Benelux is een autoriteit op het gebied van flowwrap machines en staat bekend om de innovatieve oplossingen voor producten die lastiger te verpakken zijn. Naast de flowpakkers vertegenwoordigen ze T. Freemantle kartonneermachines. Sinds kort is er een reeks kartonneermachines ontwikkeld, speciaal voor de drankindustrie. Deze machines zijn geschikt om blikjes of flesjes in karton te verpakken en zijn favoriet bij de ambachtelijke brouwerij-industrie. De laatste jaren bewijst Fuji

Packaging Benelux zich steeds meer in het leveren van totale verpakkingslijnen. Voor producthandeling tot het plaatsen van de verpakte producten op een pallet en alles wat daar tussen in zit kan men bij ze terecht. Flowpacken is een vorm van verpakken die al jaren bij verschillende food en non-food producten, succesvol wordt toegepast. Flowpacken reduceert plastic gebruik, realiseert een lange houdbaarheid en kent een flexibele verpakkingsmogelijkheid.

Letter dozen | verzendverpakking | bonbon relatiegeschenken | displays | maatwerk

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Aanmelden voor de Demodagen Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roest kan via: fuji-packaging.nl


4

|

‘Compensatie loondoorbetaling tijdens thuisquarantaine’ MKB-Nederland wil dat er een fonds komt dat werkgevers compenseert voor de loondoorbetaling van medewerkers tijdens preventieve thuisquarantaine. Voorzitter Jacco Vonhof heeft dat voorstel neergelegd bij minister Koolmees van SZW.

H erfstbroodje Met dit herfstbroodje van IREKS, vergeet men de zomerse avonden en kijkt men uit naar de warme kleuren en smaken van de herfst. Het herfstbroodje is gemaakt met Moutkorn Donker en Paste For Taste Malt. Paste For Taste Malt is een gefermenteerde moutpasta met tarwekorrels en een roggemoutdesem. De combinatie met de rozijnen en hazelnoten in dit recept, geven dit rijk gevuld broodje een heerlijke warme, zoete en volle smaak met de nodige bite. Gedecoreerd met zonnebloempitten, volstaat alleen een likje boter al als beleg.

Hij denkt aan een regeling vergelijkbaar met die voor zwangerschapsverlof. ‘Ook hier gaat het om mensen die niet ziek zijn, maar wel verzuimen.’ De voorzitter van MKB-Nederland noemt het ‘oneerlijk’ dat ondernemers die het vaak al moeilijk genoeg hebben, nu eenzijdig de rekening moeten betalen voor de preventieve thuisquarantaine van medewerkers. Mensen die terugkomen uit rood of oranje vakantiegebied, mensen met milde (verkoudheids-)klachten, mensen wiens namen opkomen in bron- of contactonderzoek, voor al die groepen geldt het kabinetsadvies van tien dagen thuisblijven. ‘Dat is geen probleem voor mensen die thuis kunnen werken, maar dat geldt slechts voor circa de helft van alle medewerkers’, aldus Vonhof.

de herfst het aantal gewone verkoudheidsklachten verder oploopt, vreest hij dat het aantal thuisblijvers fors toeneemt; en daarmee ook de kosten voor ondernemers. ‘Die zitten in een spagaat’, vindt Vonhof. ‘Je wilt niet het risico lopen dat iemand met een verhoogd risico naar het werk komt en mogelijk andere collega’s besmet, maar het is ook nogal wat om al die mensen te moeten doorbetalen terwijl ze niet ziek zijn. Werkgevers zijn daar ook niet voor verzekerd en ze hebben er geen enkele invloed op.’ BETAALBARE SNELTESTEN

Vonhof wil dat ook dat medewerkers snel moeten kunnen worden getest. Omdat de huidige capaciteit van reguliere testen beperkt is, zet MKB-Nederland in op betaalbare sneltesten. ‘Die zijn er al, maar wachten nog op goedkeuring van het RIVM. Sneltesten zijn iets minder betrouwbaar dan de reguliere testen van de GGD, maar kunnen met de grotere volumes vaker worden gedaan. En wie niet door de sneltest komt, gaat alsnog naar de GGD.’

Meer banderolbreedtes op machine Met de nieuwe verstelbare Boog (Multi-Width) optie van Bandall kan men nu meerdere banderolbreedtes op één machine inzetten. Deze optie verhoogt de functionaliteit van de machine en verlaagt de investeringskosten aanzienlijk. Bovendien wordt de toch al flexibele banderolleermachine nóg een stuk flexibeler. Een banderolleermachine waarop standaard banderolleermateriaal van 100 mm breed kan worden gebruikt, kan nu in een handomdraai worden aangepast naar bijvoorbeeld 75 en 48 mm breed materiaal. Of een machine waarop nu standaard 75 mm breed materiaal kan worden gedraaid, kan nu worden aangepast naar bijvoorbeeld 60, 48 en zelfs 28 mm.

productielijn. Daar komt bij dat er met een Print & Band optie (d.w.z. tegelijkertijd banderolleren en printen) variabele data op de banderol kunnen worden geprint. De verstelbare Boog optie is beschikbaar in combinatie met het nieuwste standaard model en in eerste instantie voor de meest gangbare bandbreedtes. In het nieuwste model zijn er bovendien diverse technisch vernieuwingen verwerkt, die kwaliteit, toegankelijkheid en het gebruiksgemak verhogen. In de nabije toekomst zal de MultiWidth optie verder worden uitgebreid naar andere Bandall machinetypes, waaronder ook in de volautomatische machines. Bandall werkt constant aan nieuwe innovaties waarmee

Zeker omdat de testcapaciteit niet toereikend is en straks in

Voor de toekomst van uw bakkerij Advies over:en industriële bakkerijen in binnen- en buitenland. ambachtelijke

TenBa BV, Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie is het onafhankelijke adviesbureau voor TenBa adviseert en begeleid bakkerijen op het gebied van bakkerij techniek, technische investeringsvraagstukken, bouw, • Bakkerij techniek taxaties en productie optimalisatie.

• Atelier afwerking • Bedrijfsindeling • Bakkerij bouw • Technische installaties • Wetgeving • Routing& lay-out

Ter ondersteuning van ons team zoeken wij een:

(JUNIOR) WERKVOORBEREIDER BAKKERIJ PROJECTEN (40 UUR)

Je functie Wij bieden je een afwisselende en veelzijdige functie waarin je schetsen en ideeën uitwerkt uit naar digitale 2D en 3D ontwerpen. Je bent de interne ondersteuning en ‘rechterhand’ van onze adviseurs en taxateurs. Bij het uitwerken van de plannen houd je rekening met de wettelijke eisen technische- en bouwkundige aspecten en bakkerij techniek. Dit alles vertaal je naar praktische ideeën en ontwerpen. Daarnaast stel je technische documenten op die voor de uitvoering van de plannen belang zijn en ben je betrokken bij diverse interne- en externe projecten.

Het onafhankelijke bureau voor uw bakkerij advies!

Naast deze werkzaamheden verricht je ook andere ondersteunende taken voor het bedrijf zoals teken-, kantoor- en automatiseringswerkzaamheden. Je bent in deze functie mede verantwoordelijk voor omzet en resultaat.

Je bent creatief, enthousiast, zelfstandig, zelf startend ingesteld en je houdt van succes. Gangbare softwaresystemen zoals Excel, Word, Access en Office zijn voor jou géén probleem. Je herkent Agro je inBusiness de trefwoorden passen bij - 47 12 11 Park 75 die Tel.: +31 (0)317 deze functie:6708 ondernemend, praktisch PV Wageningennauwkeurig, E-mail: info@tenba-bv.nl ingesteld, lerend, pro-actief, professioneel, doelgericht en flexibel.

www.tenba-bv.nl

Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend, mondeling en schriftelijk. Engelse taal beheers je goed in woord en schrift. Je spreekt de taal van onze klanten, bakkerij ondernemers, en je kunt hierin makkelijk schakelen.

Voor de toekomst van uw bakkerij

Advies over: Je profiel

Ons aanbod Wij bieden je een werkkring in een klein, plezierig, gemotiveerd en resultaatgericht team. TenBa biedt volop mogelijkheden voor eigen inbreng en persoonlijke groei met passende arbeidsvoorwaarden.

• Bakkerij techniek Je hebt bij voorkeur een afgeronde bakkerij-, • Atelier afwerking en/of andere technische opleiding bouwkundigeJe reactie op MBO niveau. Het heeft de voorkeur als je Mail ons je enthousiaste sollicitatiebrief, met • Bedrijfsindeling uitgebreide motivatie en CV. Overtuig ons ervan kennis en ervaring hebt van de bakkerijbranche. • Bakkerij bouw dat jij de Werkvoorbereider bakkerij projecten Je hebt ervaring met het ontwerpen en tekenen in • Technische voor ons bent. applicaties zoals AutoCad, Sketchup en/of Revit. installaties TenBa BV Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie • Wetgeving T.a.v. Directie • RoutingPostbus 360, 6700 AJ Wageningen & lay-out Of mail naar directie@tenba-bv.nl Voor meer informatie bel je met Pieter Röling (06-51608625) of Peter Verweij (06-20250727). Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Het onafhankelijke bureau voor uw bakkerij advies!

Agro Business Park 75 6708 PV Wageningen

Tel.: +31 (0)317 - 47 12 11 E-mail: info@tenba-bv.nl

www.tenba-bv.nl

EENVOUDIG KLIKSYSTEEM

De verstelbare Boog optie (Multi-Width) bestaat uit een eenvoudige set met kanaalversmallers, die gemakkelijk op z’n plaats te klikken of te verwijderen is. Iedere bandbreedte heeft een eigen set. De flexibiliteit die met de verstelbare Boog optie wordt geboden, komt nog eens bovenop de toch al zeer flexibele kenmerken van de Bandall machine. Denk alleen al aan het feit dat een Stand Alone model gemakkelijk is te verplaatsen van de ene naar de andere

we flexibele en geavanceerde oplossingen kunnen bieden, inspelend op de wereldwijd snel veranderende vraag. Daarbij ligt de focus steeds weer op verbeteringen op het gebied van gebruiksgemak, efficiency, flexibiliteit en milieu. Bandall machines hebben een uitstekende reputatie als het gaat om technische levensduur en lage ‘cost of ownership’. De Verstelbare boog optie doet daar nog een schepje bovenop. Meer weten? bandall.com

Innovi introduceert duurzame warmwater hogedrukreiniger In een food-omgeving waar veel water en schadelijke uitlaat gassen niet gewenst zijn, kun je niet schoonmaken met een reguliere hogedrukreiniger. Wel met de Hydrobox, een duurzame koud/warm water hogedrukreiniger die maar een minimale hoeveelheid water produceert (2L/min). Hierdoor kunnen nu ook machines, apparaten en andere oppervlakken in de voedingsen mechanische-, dranken-, automotive- en mobiliteitsindustrie worden gereinigd. Leverancier en expert in groen reinigen, Innovi, introduceert de Hydrobox van het Italiaanse merk Tecnovap in Nederland. De Hydrobox produceert maar 2 of 4 liter water per minuut; is dus water- én kostenbesparend. Verder is het apparaat compact (57kg) en wendbaar, voorzien van rvs-behuizing, traploos instelbaar van 0-150 bar en 10- 90 graden en geschikt voor toepassing in de voedings-,

mechanische- en drankenindustrie, openbaar vervoer en carwash. Interesse? innovibv.nl/stoomreinigers/ hogedrukreiniger-hydrobox


|

‘Derde noodpakket goede basis voor de komende maanden’

5

Vernieuwd recept Veggiekorn

meent de MKB-voorzitter. ‘Ik denk dat we met het kabinet en vakbeweging een goed en reëel pakket hebben gebouwd, waarbij we met elkaar er alles aan doen om mensen van werk naar werk te brengen en Nederland door de crisis te trekken.’ MAATWERK

‘Met het derde noodpakket ligt er een goede basis voor de komende maanden.’ Dat zeggen ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op de maatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd.

van de ontslagboete in de NOW 3.0 zal ervoor zorgen dat ondernemers en medewerkers beter afspraken kunnen maken over de noodzakelijke herstructurering van bedrijven,

MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken dat voor specifieke sectoren, zoals de evenementensector en delen van de horeca maatwerk mogelijk moet blijven. Ook bij nieuwe omstandigheden, zoals een tweede coronagolf, of voor laatcyclische sectoren waar de klap nog moet komen, moet er ruimte blijven voor verbeteringen in het maatregelenpakket.

De vegan trend groeit nog steeds. Niet alleen in de groeiende groep van Vegans, maar we zien het ook aan het aanbod in de winkels, fastfood ketens en horeca. Ook op social media is vegan een veel gezocht onderwerp. Voor Ireks reden om het product Veggiekorn nog beter te maken. Inmiddels zijn er al vele heerlijke vegan broodjes en belegtips te vinden. Dit biedt natuurlijk ook kansen voor de ambachtelijke bakkerij. Met Veggiekorn maakt men de lekkerste granola’s, bars en brood. De granola

van Ireks wordt gezoet met moutextract en bevat hierdoor minder suiker dan de gangbare varianten. De Veggiekorn® mix is verbeterd en bevat nu minder harde componenten.

‘Vooral het feit dat er nu tot 1 juli 2021 duidelijkheid is, is een goede zaak. Ondernemers weten nu voor langere tijd waar ze aan toe zijn.’ Ook gaat het kabinet massaal inzetten op het aanjagen van investeringen, zowel publiek als privaat. Een belangrijke wens van ondernemers, omdat de bulk van de investeringen uit de markt moet komen en de investeringen op peil gehouden moeten worden voor banen, bedrijvigheid en de verduurzaming van Nederland. VOORTGEZETTING

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer is blij dat sociale partners en kabinet eendrachtig en daadkrachtig hebben samengewerkt. ‘Voor ons het aanjagen van investeringen, het verlengen van de noodmaatregelen en een massale inzet op het begeleiden van mensen naar nieuw werk en zaken als (om)scholing essentieel.’Voor dit laatste komt meer dan 1 miljard euro beschikbaar, wat volgens De Boer belangrijk is om mensen het vertrouwen te geven dat ‘we alles doen om iedereen aan het werk te houden in deze crisis.’ Ook is gepleit om de bestaande maatregelen als de NOW, TOZO, TVL en belastinguitstel langer door te zetten en te verbeteren. De Boer: ‘Dit zit allemaal goed in dit nieuwe pakket. Met de nieuwe instrumenten als het Equity-fonds, de nieuwe Investeringskorting (Baangerelateerde Investeringskorting) en het nieuwe Groeifonds die op Prinsjesdag officieel bekend worden, kunnen we ons als Nederland echt uit de crisis investeren. De Nederlandse regering geeft hier in Europa de toon aan hoe dit kan.’

Bakkerij-halffabrikaten Bakkerij-halffabrikaten Nu weer leverbaar, PLANTIJ NWEG 11 Pittige KipCULEMBORG ons ‘ovenheerlijke’ 4104 BC seizoensproduct het … 53 47 48 TELEFOON ( 0345) Piri Piri snacks INFO@ PROCEMA. NL WWW. PROCEMABV. NL

Ham-Asperge

STEUN VOOR MKB

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof deelt een dikke pluim uit voor dit kabinet. ‘Zo is het goed dat ondernemers de uitgestelde belastingen niet direct terug hoeven te betalen en deze kunnen uitsmeren over een periode tot 24 maanden. Dat geeft ondernemers ruimte om geld tijdens de crisis in het bedrijf te houden.’Verder zijn afspraken gemaakt voor een timeout-regeling voor ondernemers die buiten hun schuld moeten stoppen, zodat zij niet in de schuldsanering komen. Ook een hogere vergoeding voor de vaste lasten (TVL) en de nieuwe investeringskorting zullen veel mkb’ers helpen met zaken als reshoring en de broodnodige investeringen. ‘Allemaal belangrijke stappen om met succes door de crisis te komen en hier hebben we steeds op aangedrongen vanuit het mkb’, aldus Vonhof. Het verdwijnen

Bestel nu uw Korstdegen voor einde jaar! 100% Roomboter, Blend, of Margarine, voor de beste eindejaarsprodukten!

We komen meer dan broodje graag een proefpakket bij u langsbrengen. Het grote gemak, smaak en kwaliteit zullen vanzelf overtuigen. Daarmeer hoeven wijof zelf niets Bel direct via via Uw Uw leverancier! leverancier! Bel voor informatie, of bestel bestel direct leverancier! Belvoor voor meer informatie, meerKONSTANT-KWALITEIT aan toe te voegen. KONSTANT-KWALITEIT Plantijnweg Telefoon (0345)53 5347 4748 48 Plantijnweg11 11 |||4104 4104BC BCCulemborg Culemborg || Telefoon Telefoon (0345) (0345) 53 47 48 Plantijnweg 11 4104 BC Culemborg info@procema.nl | www.procemabv.nl Fax www.procema.nl Fax(0345) (0345)53 5335 35 53 53 || info@procema.nl info@procema.nl || www.procema.nl Procema BIB201103.indd 1

14-03-11 15:58


6

|

De Smaakmakers van Bakeplus en Sonneveld

Taartdecoraties He

t hele jaar ron

d!

Samen lanceren Bakeplus en Sonneveld de campagne Smaakmakers, waarin zij acht inspirerende producten presenteren voor het na- en voorjaar.

naar een goede balans tussen kleine en grote producten, naar doordeweekse toepassing of feestelijke momenten en naar de eetmomenten van onze consumenten.’

Met deze samenwerking komen twee specialisten bij elkaar. Sonneveld met de kennis van broodverbetermiddelen voor vruchtenbrood in combinatie met de juiste meel- of bloemkwaliteit en kennis van het verwerkingsproces. Bakeplus als specialist op het gebied van zuidvruchten en gedroogd fruit, met de focus op een innovatief en exclusief product voor Bakeplus klanten; gewassen en gewelde rozijnen.

SPECIALISMES

Niek van Waarde (baktechnisch specialist bij Sonneveld en lid van het Nederlands Boulangerieteam) heeft de ideeën met vruchtenbrood ontwikkeld. In het begin was hij wat sceptisch over de gewassen en gewelde rozijnen. Deze zijn direct uit de doos te verwerken en geseald verpakt. Bij het openen van de zak ziet dit product er wat plakkerig uit en dat sprak Niek niet meteen

een open en te warme omgeving, waardoor de kans op ongewenste fruitvliegjes wordt verkleind. Hille-Jan Oppedijk, verkoopleider Benelux voegt toe: ‘Het is mooi om te zien hoe dit partnership vanuit de gezamenlijkheid tot stand is gekomen en we onderscheidend vermogen bieden voor de ondernemende bakker. Waanzinnig lekkere producten met hoogwaardige ingrediënten.’ MARKETING ACTIVATIE

‘Naast de receptleaflets is er ook losse content op aanvraag beschikbaar zoals product- en sfeerfoto’s,

www. gortdecoraties.nl

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

T WEE

N D S M AT E R

WEBSHOP

EN

• BROODKOPPELS ETC.

EHA

IAL

REINIGING REPARATIE REVISIE

D

‘Met onze acht Smaakmakers zetten we diverse najaar- en voorjaarsproducten, zoals het vruchtenbrood als specialiteit, weer op de kaart bij n Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in bakkend Roestvaststaal Nederland’, zegt Wouderick van Dam Country Marketeer bij Sonneveld. Yvonne Vermeulen, Marketing Manager bij Bakeplus vult aan: ‘De kracht van onze samenwerking zit in de specialismes van Uw specialist in reiniging van bakkerijgereedschappen beide partijen. Deze specialismes hebben we vertaald in een concept VAN AL UW: voor de bakker. In de campagne • BROODWAGENS hebben we ons niet gefocust op één • OVENWAGENS bepaald moment, maar we hebben IN • PLATENWAGENS de samenwerking vertaald vanaf nu BAKKERIJGEREEDSCHAPPEN tot Pasen 2021. Op vier momenten • KRUISREKWAGENS BROODWAGENS, PLATEN, KOPPELS, introduceren we onze acht Smaak• BAKPLATEN WERKTAFELS, OVENWAGENS ENZ. makers. Hierbij hebben we gekeken

aan. Nadat hij ermee aan het werk was gegaan, bleek dat enigszins plakkerige juist een voordeel te zijn. De rozijnen hechten makkelijk aan hun omgeving en laten zich daardoor prettiger door een deeg heen draaien dan reguliere zelf gewassen rozijnen. ‘Na het doordraaien is dat enigszins plakkerige effect helemaal verdwenen’, vertelt Maurice Burger, commercieel manager bij Bakeplus. Naast dit voordeel zag Niek ook dat de rozijnen op magazijntemperatuur bewaard worden en direct aan een deeg kunnen worden toegevoegd, omdat ze op temperatuur zijn. In de zomer heeft dat nog een bijkomend voordeel; geen opslag in

stopmotion-video’s ‘How to Make’ en we verstrekken productgerichte informatie. Een Q&A die de ondernemer kan gebruiken ter informatie voor de medewerkers in de winkel. Weet wat je verkoopt! In het concept is dus niet alleen gedacht aan de mensen in de productie’, sluit Yvonne Vermeulen af. De eerste twee Smaakmakers zijn 24 augustus gelanceerd; het Oosters suikerbrood en de Koekoek trapt de reeks van de acht Smaakmakers af. De klant kan via de website van Bakeplus en Sonneveld of rechtstreeks bij de accountmanager een proeverij voor het Oosters suikerbrood inplannen.

COVEKASCHOONMAAKSHOP.NL

SNEL - VAKKUNDIG - HYGIENISCH HAAL- EN BRENGSERVICE • LEENSERVICE

www.covekaschoonmaak.nl • 038-3333152

nazomer

recept

s PeCulaas

eierKoeKeN

INGREDIËNTEN:

Scoop spelt eierkoeken 10 kg Ammonium 150 g Speculaas kruiden 150 g Water 4,8 l MENGEN:

Giet het water in de bekken. Voeg de mix, speculaaskruiden en de ammonium toe. Meng alles 6 minuten in een langzame versnelling tot het een mooi homogeen beslag. TEMPERATUUR:

Beslagtemperatuur van 21°C

VERWERKEN:

Schep of spuit de eierkoeken. Strooi vervolgens een mengsel van amandelschaafsel en suikernibs (P3) erover als decoratie.

BAKKEN:

+/- 9 minuten op 240°C met een aflopende temperatuur. Steek de eierkoeken direct los na het bakken van de plaat.


|

Nazomer

Marsepeinen decoraties met een verhaal

recept

Marsepeinen decoraties met een verhaal, gemaakt in Albanië. Het armste land van Europa. Bakkerij vd Berg in Maasdjik is nauw betrokken bij dit land, mede doordat Pleun van den Berg alweer geruime tijd voorzitter is van stichting Hoop voor Albanië (www.hoopvooralbanie.nl/). Bakkerij vd Berg probeert dit land al ruim dertig jaar te helpen met van alles, denk aan:

N oten

tartelette

INGREDIËNTEN:

- 1.000 gram Damco kompleet croûtepoeder - 450 gram Roomboter - 100 gram Water

tartelettes goudbruin van kleur zijn. Tartelettes af laten koelen en de binnenkant coaten met Chocuise souplesse puur.

• Verstrekking van kleding en voedsel aan weduwen en wezen in Albanië; • Brede steun van lokale initiatieven die erop gericht zijn de

levensomstandigheden maar vaak ook de woonomstandigheden van de allerarmsten te verbeteren; • Materiële ondersteuning door het regelmatig sturen van hulpgoederen vanuit Nederland. ‘Toch zijn wij van mening dat er één manier is waarop je de lokale bevolking het beste kan helpen. Geef ze werk gelegenheid, een passend loon en dan gebeuren er mooie dingen. De vrouwen die deze marsepeinen decoraties maken zorgen voor het hele gezin. De kinderen hebben dan elke dag te eten en kunnen naar school, zo krijgen deze kinderen een kans om een beroep te leren

en voor zichzelf te kunnen zorgen.’ Hoe gaat het in zijn werk? ‘Wij sturen met een vrachtwagen marsepein naar Albanië, waar we een nette productieruimte hebben gebouwd, volgens de standaarden zoals ze in Nederland gelden. Het marsepein komt van Zeelandia of Steensma, dus de kwaliteit is geborgd en het resultaat mag er zijn. Wie zich door dit verhaal aangesproken voelt en wil helpen? Neem dan contact op met Bakkerij vd Berg. Wilt u een proefpakket ontvangen? Dat kan. Mail naar info@bakkerijvdberg.nl

INGREDIËNTEN ROOM:

- 1.000 gram Water - 400 gram Damco Top R

WERKWIJZE:

Damco kompleet croûtepoeder en boter in de kruim draaien, vervolgens het water toevoegen en een glad deeg zetten. Zodra het deeg door elkaar gedraaid is, stoppen met mengen en het deeg 24 uur koelen. Kneed vervolgens het deeg aan en rol het uit op 2,5 mm dikte en steek het gewenste formaat uit. Voor de zijkanten, reepjes van 2 cm hoog snijden. Het deeg opnieuw koelen voor gebruik. Begin met het plaatsen van de stroken langs de zijkant van de ingevette bakvorm en plaats vervolgens de uitgestoken plakjes op de bodem. Plaats een caisse met bakbonen in de bakvorm en bak gedurende 20 minuten. Verwijder de vulling en bak vervolgens nog 5 minuten tot de

7

WERKWIJZE:

Klop het water en de Damco Top R samen in een bekken met garde in 4 minuten tot een homogene massa. Spuit met een spuitzak wat room onderin de tartelettes. INGREDIËNTEN VULLING:

- 1.000 gram Frucaps salted caramel - 1.000 gram Notenmix WERKWIJZE:

Smelt de Frucaps salted caramel in de magnetron en vermeng deze met de Notenmix. Schep, met een ijsschep, een bolletje van het mengsel bovenop de room. Baktijd 25 min Baktemperatuur: 180°C Aantal: 40 stuks

? t r a t S n a v Goed n e st i l a i ec p s e l ë i c n a n fi De ! j i r e k k a b e in d

www.bouwer-officier.nl

Rijndijk 139 Hazerswoude-Rijndijk Telefoon (071) 34 19 000 Fax (071) 34 12 716

Tienlingstraat 10 | 1507 DD Zaandam | Telefoon 075 - 614 05 71 | Fax 075 - 614 05 72 | Email: info@bonbonatelierlimmen.nl


8

|

nazomer

Najaarscatalogus Dekom

recept

Dekom heeft haar nieuwe Najaarscatalogus 2020 via een direct-mailing over geheel Nederland verspreid.

M oCCoNa INGREDIËNTEN:

Bloem 5000 gram Sonnetmix Inverno 5000 gram Gist 800 gram Nokka extract 200 gram Water 5000 gram

In deze catalogus staan weer de bekende decoraties in chocolade, marsepein, suiker en kunststof voor de herfst en Halloween, Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar.

VULLING 1:

High moisture rozijnen 5000 gram Suikernibs P4 2500 gram Gebroken cashewnoten 2500 gram VULLING 2:

Broer Amandelspijs KK Grof 600g DECORATIE – VICTORIABESLAG:

Amandelschaafsel 3000 gram Fijne kristalsuiker 3000 gram Eiwit 150 gram TOEBEHOREN:

Aluminium bakvormen VOORBEREIDING:

Bruneer de cashewnoten en laat

nazomer

deze voldoende afkoelen. Rol van de Broer Amandelspijs KK Grof pillen van 75 gram. Maak het Victoria Beslag aan. Meng alle grondstoffen tot een homogene massa. Kneed alle grondstoffen tot een soepel en goed afgekneed deeg. Direct na het kneden vulling 1 doordraaien. Deegtemperatuur: ca. 26°C. Afwegen: deegstukken van ca. 325 gram afwegen en opbollen.

De corona-pandemie bezorgt ons, ondernemers, nog steeds een gevoel van onzekerheid. Dekom heeft voor haar klanten daarom maar liefst zeventig producten aantrekkelijk geprijsd. De actie loopt tot 5 oktober.

Voorrijs: ca. 20 minuten. Opmaken als busbrood en een spijspil van 75 gram invouwen. Hierna licht bevochtigen, door het Victoria Beslag rollen en in aluminium bakvormen (art. nr. 36821) leggen. Narijs: ca. 60 minuten. Bakken: ca. 25 minuten bij 210°C.

Sinds Corona zijn intrede heeft gedaan, zijn we ons meer dan ooit bewust van het belang van een goede weerstand. En daarom zijn de drie soorten Vikornbrood (Vikorn Vitaminebrood, Vikorn VolVezel én Vikorn Volkoren) verrijkt met vitamine D.

s iNaas - sPeCulaasCaKe

Door dagelijks Vikornbrood te eten werk je op een makkelijke en smakelijke manier aan je weerstand. 3 Vikorn-boterhammen zorgen al voor 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine D. Vikorn Vitaminebrood, Vikorn VolVezel en Vikorn Volkoren passen bovendien uitstekend bij een veganistisch eetpatroon. Vikorn heet niet voor niets

RECEPT 1

5.500 g Fantasy Orange Cake 2.000 g ei 1.400 g water 800 g Muffinolie * RECEPT 2

3.600 g Fantasy Speculaas Cake 1.700 g water 1.700 g Muffinolie * * In verband met het s.g. de Muffinolie altijd wegen. 400 g Speculaaskoekjes WERKWIJZE

Meng alle ingrediënten van recept 1 gedurende 5 minuten in de eerste versnelling. Om er zeker van te zijn dat de sinaasappelstukjes mooi verdeeld zitten in het beslag is het aan te bevelen om het eerst bij te krabben voor het uitscheppen. Meng alle ingrediënten van

recept 2 gedurende 3 minuten in de tweede versnelling. De cakevorm in tray vullen met 190 gram sinaasappelbeslag en schep hierop 140 gram speculaasbeslag. Verkruimel de speculaaskoekjes en decoreer de bovenzijde van de cake. Deze cake behoort aan de bovenzijde open te scheuren, daarom wordt het ook op een hogere temperatuur gebakken. Door de cake met een geoliede

De catalogus kan men via de website dekomart.nl inzien of downloaden.

Vikornbrood verrijkt met vitamine D

recept

DECORATIE

Najaarscatalogus 2020

een vitaminebrood: behalve vitamine D zijn standaard eveneens vitamines B1, B2, B12, en ijzer toegevoegd. Iedere hap Vikorn is dus één bonk onmisbare vitaminen en bouwstoffen. Verder zorgt de combinatie van zonnebloempitten, roggebloem, lijnzaad, sesamzaad en havervlokken voor een extra rijke smaak. Vikorn is met al zijn sterke eigenschappen onveranderd lekker. Goed om te weten: de toevoeging van vitamine D is tijdelijk. Het wordt geleverd vanaf 22 september tot dat de lente weer aanbreekt. Vikorn is exclusief te koop bij veel Nederlandse ambachtelijke bakkers. Welke bakkers Vikorn verkopen is te vinden op Vikorn.nl

krabber in te steken zal de cake mooi open bakken, doe dit dan wel voor het decoreren. OVENTEMPERATUUR:

Inschietoven 185°C. Rotatieoven 160°. Baktijd 45-50 minuten. Uitkomst 50 stuks

TE KOOP: PRE

M I UM

QU AL IT Y

WW

W

.P

RI

4 stuks Van ’t Wout blikkenwagens, RVS, uitschuifbaar, 178 cm hoog, 8 etages, 33 x 165 cm In nieuwstaat Prijs: € 750,-- per stuk ex btw

Ackersdijk.nl Tel. 06-51259700

MU

S.DIREC

T

GEMAKKELIJK BROODLABELS BESTELLEN

PORTIONSUPPORT.nl (033) 2994308 (06) 55192974

Bestel in de webshop van PRIMUS.DIRECT uw broodlabels met een simpele muisklik. Binnenkort ook met uw eigen logo! U kunt al bestellen vanaf 400 stuks verpakt in een handig doosje.

DÉ ORIGINELE ZAANSE OUWEL! WWW.PRIMUS.DIRECT

SPIRIT OLIEBOLLEN MACHINES v.a. 4.495, voor informatie of een demonstratie

BROODLABELS MET BEDRUKKING

 Snel betalen

 In 3 dagen geleverd  Gemakkelijk bestellen


|

t reNds

Najaar

2020

consumenten zich meer dan ooit bewust zijn van het belang van een goed immuunsysteem, kijken ze ook bewuster naar hun voeding. Volkorenbrood is niet voor niets een topper in de adviezen van het Voedingscentrum. Vertel je klanten bijvoorbeeld over Vikorn met extra vitamine D, en over het koolhydraatarme, eiwitrijke en vegan volkorenbrood Shape.

Pak de kansen van het nieuwe normaal We staan vlak voor het najaar, en niemand weet hoe corona zich verder ontwikkelt. Feit is dat de lopende trends zijn aangevuld met veranderingen volgens het nieuwe ‘normaal’. Daar kun je als bakker prima op inspelen. In de horeca zijn bezoekers weer (beperkt) welkom, maar veel consumenten durven niet uit angst voor besmetting, kunnen niet vanwege verminderde koopkracht, of willen niet omdat ze juist hun geld in hun zak willen houden. Maar lekker ontbijten, lunchen en borrelen wil iederéén. Wees creatief en maak pakketten: ontbijtpakketten, thuisbakpakketten, proef-het-najaarpakketten of bakkersborrelpakketten. Verras! Online bestellen en bezorgen De online verkopen zijn door corona enorm toegenomen. Veel consumenten hebben gemerkt hoe gemakkelijk dat is en zullen online blijven kopen. Zorg dus dat je je website met webwinkel op orde hebt. En maak online kopen aantrekkelijk door bijvoorbeeld naast de gewone bezorgdagen één vaste bezorgdag zonder bezorgkosten aan te bieden. Dat is een mooie oplossing om extra vraag te creëren en de ideale bezorgroute en personele bezetting te plannen. LOKAAL KOPEN

Veel consumenten hebben de afgelopen maanden de voordelen van de lokale speciaalzaak ontdekt: vers, dichtbij, en vooral direct beschikbaar. Zorg dat je deze nieuwe klanten blijft verrassen. Benadruk de eerlijkheid en ambachtelijkheid, en vooral: maak het persoonlijk. Zet bijvoorbeeld social media in om te laten zien hoe en door wie de prachtige ambachtelijke producten gemaakt worden.

Zet je specialiteiten in de spotlights en vertel waarom ze speciaal zijn. En inspireer en informeer je klant met belegtips, opmaakrecepten en bewaaradvies. VEILIG WINKELEN

De anderhalve meter afstand is een vast gegeven. Maar je kunt meer doen om je klanten een extra veilig gevoel te geven. Zelfbediening zorgt ervoor dat alleen de klant zijn brood tijdens het koopproces hoeft aan te raken. Of verpak voor. Kijk of speciale openingstijden voor bepaalde doelgroepen handig zijn. Test bijvoorbeeld eens met ruimere openingstijden aan het begin en/

KLEINERE GEZELSCHAPPEN

De vraag is of verjaardagen, Kerst en andere feestdagen nog wel ‘met z’n allen’ gevierd gaan worden. Denk daarom in kleinere hoeveelheden. Zoals luxe broden in kleiner ‘middenbrood’-formaat. Ook kerststollen en taarten vragen wellicht om meerdere gewichtsklasses. of eind van de dag. En haak aan bij lokale boodschappendiensten,

zodat klanten desgewenst de deur helemaal niet uithoeven. Omdat

Meer informatie: zeelandia.nl

Nieuw bij Vipam het italiaanse bedrijf irCa is dit jaar toegevoegd aan het merkenportfolio van Vipam. Vipam gaat zorgen voor de verkoop en distributie van diverse chocolade varianten, crèmes en coatings van IRCA aan de nederlandse ambachtsmarkt. Zo krijgt elke nederlandse (banket) bakker toegang tot deze unieke producten met italiaanse heritage.

VIPMAGAZINE NAJAAR TIPS EN RECEPTEN VAN

BRUNO VAN VAeReNBeRgh en JeAN-Michel PeRRUchON

herfst sinterklaas kerst winter ruim 100 nieuwe producten "Een prachtig magazine voor de afronding van dit jaar..."

CoolBest nu ook in ijs CoolBest, bekend van haar gekoelde verse fruitsappen, vult haar assortiment aan met een geheel nieuw en ijskoud product: CoolBest IJs. Strawberry Hill en Mango Dream, twee populaire en kenmerkende smaken van het merk, zijn nu ook verkrijgbaar als ijsje. Het product kwam tot stand in een samenwerking met Smart Ice en FrioFood en werd ontwikkeld volgens de CoolBest principes: geen toegevoegde suikers en 100% procent fruit. Dit is het eerste ijsproduct dat het merk op de markt brengt. Daarmee stappen zij een voor hen geheel nieuwe categorie in. Het product is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen CoolBest, Smart Ice en FrioFood. ‘Het gaat goed met CoolBest en we vonden het tijd worden voor iets nieuws. We hebben gezocht naar een product dat past bij ons merk en waar wij al het goede van onze huidige producten ook in kwijt konden. Zo kwamen wij op het idee om ijs te ontwikkelen. Hoe cool wil je het hebben? Dit jaar starten we met twee smaken, maar dat willen we volgend jaar zeker uitbreiden. We zijn erg benieuwd naar de reacties’, vertelt Tim van der Hulst, marketing manager bij CoolBest.

9

ONLINE TE BEKIJKEN VIA WWW.VIPAM.NL

Vipam International b.v. | Poppenbouwing 26a | 4191 NZ Geldermalsen | tel. 0345 56 56 70 | info@vipam.nl | www.vipam.nl


10 |

Slim veiligheidsvest voor social distancing op werkvloer We weten allemaal dat we, ook op de werkvloer, anderhalve meter afstand tot onze collega’s moeten houden. Maar deze afstand is niet altijd eenvoudig in te schatten.

afstand tussen werknemers. Wanneer een collega binnen een straal van 1,5 meter komt, lichten de vesten niet alleen op, maar pro-

heen werkt. Een bijkomend voordeel is dat er geen aanvullende technische infrastructuur nodig is; zodra medewerkers het vest heb-

worden gekozen, zodat bij een eventuele besmetting van een medewerker kan worden nagegaan welke collega’s zich recentelijk nog

duceren ze ook waarschuwende geluiden en trillingen. Hiervoor wordt extreem betrouwbare en nauwkeurige ultrabreedbandtechnologie gebruikt, die zelfs door muren, rekken en poorten

ben aangetrokken, kunnen ze zich volledig concentreren op hun werk zonder steeds in de gaten te hoeven houden of ze de voorgeschreven afstand aanhouden. Bovendien kan ook voor een tracing-functie

in zijn of haar omgeving bevonden. Op deze manier kunnen bedrijven voorkomen dat ze het hele personeelsbestand in quarantaine moeten plaatsen. Alle gegevens worden uiterlijk na vier weken ver-

Linde biedt nu twee efficiënte veiligheidsoplossingen, waarmee steeds de correcte 1,5 meter kan worden bewaard en efficiënt werken mogelijk blijft zonder het risico op besmettingen. Secure Distance Vest en de Distance Beeper laten medewerkers zowel akoestisch, visueel als via trilling weten wanneer ze te dicht in elkaars buurt komen. In industriële omgevingen of distributiecentra zijn contacten met collega’s soms zeer moeilijk te vermijden. Maar de huidige coronapandemie vormt in deze situaties helaas behoorlijke veiligheidsrisico’s. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de medewerkers zelf, maar net zo goed voor de bedrijven, die in het slechtste geval hun activiteiten volledig moeten stilleggen. WAARSCHUWING

Hoe kunnen de nieuwe social distancing regels effectief worden gehandhaafd in warehouses en magazijnen zonder dat dit een negatief effect heeft op de werkprocessen? Linde Material Handling geeft een slim antwoord op deze vraag in de vorm van het Secure Distance Vest. Deze draagbare veiligheidsoplossing, die is gecertificeerd volgens de EN ISO 20471 veiligheidsnorm, bewaakt continu de ingestelde minimale

BakeryNext •nl AK DE V

13

KRA

OO NT V

K R BA

KEN

D D NE

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

ERLA

ND

13 en Marsepein met decoraties al een verha

3

-1

shoppers Mission trend nieuwe

na

r0 6

Ap p a ‘

Bro

7

JA

IK

WI 68 L’

od via - en Wh Ba ats nk Ap etb p o akk ntv ers an nie 2 ge uw 67 n? s 6

Nummer 2020 | k 38 | 10 | Wee Jaargang

wijderd. De Distance Beeper werkt nagenoeg hetzelfde als het Secure Distance Vest, met als verschil dat het hier om kleine devices gaat die aan de kleding van medewerkers kunnen worden bevestigd. Beide systemen zijn gebaseerd op het Linde Safety Guard systeem, dat onder meer waarschuwt wanneer een aanrijding dreigt tussen een heftruck en een voetganger. Hierdoor kunnen beide veiligheidsoplossingen na de Covid-19 pandemie probleemloos worden omgebouwd naar de Linde Safety Guard. Ook omgekeerd geldt dat klanten die nu reeds over de Safety Guard beschikken, dit systeem kunnen laten ombouwen tot Secure Distance Vest of Distance Beeper. Op deze manier gaat een investering in uw veiligheid ook na de pandemie niet verloren. ‘Dit soort tijden vereist onconventioneel denken’, zegt Andreas Krinninger, CEO van Linde Material Handling: ‘Met ons Secure Distance Vest en de Distance Beeper hebben we een geavanceerd systeem aangepast aan nieuwe omstandigheden en bieden we bedrijven een eenvoudig te implementeren methode om besmettingen tegen te gaan en de productiviteit en continuïteit te waarborgen. Beide oplossingen worden al met succes toegepast op verschillende van onze eigen locaties - en we krijgen ook zeer positieve feedback van testklanten. Het feit dat deze hulpmiddelen ook na de Covid-19 pandemie nog kunnen worden ingezet, maakt deze investering overigens ook zeer duurzaam.’

11

rbetaling tie loondoo ‘Compensa taine’ komt dat thuisquaran een fonds

er wil dat loondoor- e erland voor de preventiev MKB-Ned s compenseert tijdens werkgever medewerkers van betaling ntaine. thuisquara

Wedstrijden BakkersVak en r het heeft beslot gaan doo ard strijden sen van rsVak-Wed doorgaan. Uitera n 2020 Pak de kan al houde ur van Bakke Het bestu rsVakWedstrijden isatie zich kan norma organ hoe corodat de Bakke ehoud dat de maatregelen. nd weet nieuwe voorb nde en niema , trends het najaar dat de lopende e is vlak voor s het nieuw kkelt. Feit We staan verder ontwiveranderingen volgenop inspelen. na zich r prima vuld met je als bakke zijn aange Daar kun ‘normaal’.

gelde met het november aan de in

na 18

er op pagi

Lees verd

na 9

er op pagi

Lees verd

na 4

er op pagi

Lees verd

Be Our Next Friend Dat kan, want nu is er Bakery Next, de vakkrant voor de bakkerijbranche! Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, introducties, vraag- en aanbod, wetenswaardigheden. Kortom het blad waar velen sector van achter het bureau, voor de oven tot in de winkel op zaten te wachten. EEN OPEN KRANT MET VERSTAND VAN ZAKEN

Laagdrempelig, verrassend, uitdagend, prikkelend, actueel en handig, dat zijn onze kernwaarden. Bakery Next wordt namelijk niet alleen gemaakt voor professionals in de sector, maar ook door professionals in de branche. Daarom willen we u als lezer alle ruimte

geven om redactionele inhoud aan te leveren. Of het nu gaat om een productintroductie, een nieuwe dienst, of het geven van adviezen, kritiek, commentaar, nieuwe visies of iets anders, Bakery Next staat open voor meedenkende lezers. EEN KRANT DIE GELOOFT IN VASTE RELATIES

Dankzij onze formule houden we de kosten laag, zodat wij u deze krant kunnen blijven toesturen. Dat willen we zo lang mogelijk zo volhouden, dus, bouwen we graag een blijvende relatie met u als lezer op. We nodigen u daarom van harte uit om our Next Friend te worden. Dat kan voor een bedrag van slechts 80 euro per jaar (excl. 9% BTW). Voor dat bedrag ontvangt u dan 18 keer per jaar Bakery Next en maakt u kans op een prijs! We verloten per 100 ‘friends’ een robuuste Josto RVS afvalzakhouder.

JA, IK WORD ‘NEXT FRIEND’ VAN BAKERY NEXT.

Adres

: ...........................................................................

Ik betaal € 80,- (excl. 9% BTW) per jaar tot wederopzegging.

Postcode

: ...........................................................................

Plaats

: ...........................................................................

Telefoon

: ...........................................................................

E-mail

: ...........................................................................

Twitter

: ...........................................................................

Handtekening

: ...........................................................................

S.V.P. INVULLEN IN BLOKLETTERS

Naam bedrijf

: ...........................................................................

Contactpersoon

: ................................................................. M / V

MAAK KANS OP EEN JOSTO!

Als u ‘Next Friend’ wordt van Bakery Next ontvangt u niet alleen 18 keer per jaar deze krant, maar u doet automatisch mee aan exclusieve verlotingen onder alle ‘friends’ van Bakery Next. Per 100 ‘friends’ verloten we een Josto RVS afvalzakhouder t.w.v. ± € 540,-. Ook zullen wij u in de toekomst met voorrang betrekken bij onze nieuwe ontwikkelingen.

Stuur deze bon naar: Bakery Next Schoolstraat 6 8603 XL Sneek U kunt deze ook faxen naar 0515-432153 of mailen; info@bakerynext.nl U kunt ook op www.vriendvan.nl de bon invullen.


| 11

Mission shoppers nieuwe trend

column

En nu? Om maar direct een open deur in te trappen: wat een gekke tijd hebben we achter de rug! Met het risico dat we tegen de tijd dat deze column gepubliceerd wordt een tweede Coronagolf hebben, is het toch goed om de balans eens op te maken van wat er nu eigenlijk veranderd is in de afgelopen maanden en hoe we hier ons voordeel mee kunnen doen. Deze ongekende periode heeft aanzienlijke veranderingen teweeggebracht die we nog niet eerder hebben meegemaakt in onze generatie. De manier waarop consumenten hun leven sociaal en mentaal vormgeven, dit ook hun koopgedrag beïnvloedt, daar zouden we als bakkerijsector zeker voordeel van kunnen hebben. Gezondheid, hygiëne en waar voor je geld zijn enkele van de trends die de pandemie van het coronavirus met zich mee hebben gebracht. In dit kader hebben we een soort herwaardering van het ambacht gezien en dat is heel erg positief. Waardepropositie in gebakken goederen is belangrijker dan ooit. Of het nu gaat om smaak, promotie van gelegenheden thuis, een uitstekende houdbaarheid, seizoensgebonden aantrekkingskracht of voedingswaarde. De consument trekt in deze onzekere tijd weer graag naar de ambachtelijke bakker. Toch ligt het gevaar op de loer. Gemak is onze grootse concurrent. Als straks alles weer normaal wordt en iedereen weer in zijn dagelijkse stramien zit, blijven diezelfde consumenten dan nog komen? Als we weten dat de consument voor gemak gaat, moeten we daar

dan niet op inspringen? Een aantal bakkers die ik sprak geven aan dat de hoeveelheid bestellingen via de webshop en het gemak van bezorgen voor een enorme boost hebben gezorgd in de online verkoop. Zonder dat u het misschien zelf in de gaten heeft, heeft de ambachtelijke bakkerij er de afgelopen tijd een hoop fans bij gekregen. Maak hier juist nu gebruik van. Blijf de mensen informeren over de unieke eigenschappen van uw bedrijf en de zaken en producten waarmee u zich onderscheid. Presenteer uzelf als vakman, als specialist. Ik zie nog teveel bakkerijen die via hun social media kanalen enkel en alleen de weekaanbiedingen communiceren en dat is echt zonde want als er dus iets de laatste maanden duidelijk is geworden, is dat de weekaanbiedingen in vele gevallen niet de reden zijn waarom de consument naar de ambachtelijke bakker gaat. Ik weet dat het allemaal makkelijk praten is vanaf de zijlijn. U moet het ook allemaal maar doen. Het komt er allemaal maar bij. Bij het normale werk, bij de productie, bij het werk in de winkel. U bent al zo druk en social media-kanalen zijn niet uw topprioriteit. Wilt u ontzorgd worden? Dat kan! Ik ga hier graag eens over in gesprek met u. Laten we samen ons voordeel doen met deze gekke tijd. Eric Tijhof Bakels Senior

De gezondheids- en veiligheidsmaatregelen die zijn ingevoerd, zorgen ervoor dat 80 procent van de consumenten zich gerustgesteld voelt om de fysieke winkel weer te bezoeken sinds de versoepeling van wereldwijde lockdowns. Toch toont recent onderzoek naar post-corona winkelgewoonten in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en de Verenigde Staten ook aan dat een groot aantal van de consumenten zowel minder tijd als minder geld besteedt aan fysiek winkelen. MISSION SHOPPERS

‘Vanaf het moment dat bedrijven en retailers hun deuren voorzichtig weer mogen openen, is het gedrag van consumenten in fysieke winkels drastisch veranderd’, zegt Scott Moore, chief marketing officer van Mood Media. ‘Een sterke trend die we signaleren is de opkomst van missionshoppers, die een winkel zo snel mogelijk in en uit gaan.’ Mood Media, wereldwijd marktleider in mediaoplossingen voor het verbeteren van de klantbeleving, liet de afgelopen weken onderzoeken hoe consumenten zich voelen bij het terugkeren naar de fysieke winkel sinds het uitbreken van de pandemie. 8.120 respondenten in vier cruciale markten (Verenigd-Koninkrijk, Frankrijk, Verenigde Staten en China) namen daarvoor deel aan een uitgebreide online enquête van marktonderzoeksbureau Censuswide. MONDMASKER

VipMagazine Najaar 2020

Het weer zo snel mogelijk willen verlaten van de winkel valt voor een belangrijk deel te verklaren doordat bijna de

helft van de consumenten wereldwijd denkt corona in de winkel op te kunnen lopen. Gezondheidsmaatregelen kunnen dit gevoel van angst verminderen. Zo geeft 80 procent van de shoppers aan gerustgesteld te zijn door de verscherpte hygiëne. Daarbij is de eis dat alle bezoekers een mondmasker moeten dragen voor de respondenten verreweg de belangrijkste maatregel om dit gevoel van veiligheid te creëren. Waar het rapport Shopper Sentiments: A September 2020 Global Mood Survey bevestigt dat de hoeveelheid geld die wordt uitgegeven in grote mate gelieerd is aan de verblijftijd in de winkel (31 procent van de consumenten

is korter in de winkel en besteedt minder, en 21 procent geeft evenveel geldt uit maar is korter in de winkel), blijven zintuiglijke ervaringen toch cruciaal voor de klant. Voor 47 procent van de respondenten is het product kunnen aanraken, voelen en proberen de belangrijkste reden om

te kiezen voor een fysieke in plaats van een online winkel. Daarnaast blijft het voor 46,6 procent van hen fijn om de aankoop meteen mee naar huis te nemen, gevolgd door 36 procent die in de winkel nieuwe dingen artikelen wil blijven ontdekken. Ook waar we wonen en onze leeftijd, hebben invloed op ons postcorona winkelgedrag. In het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten staat respectievelijk 30 procent en 28 procent van de consumenten flink op de rem. Maar in China geeft 26 procent van de Chinese consumenten meer geld uit in minder tijd en laat 29 procent van de Fransen budget en tijd ongewijzigd. Als het gaat

om shoppen in nietessentiële winkels is men in China met 81 procent en in Frankrijk met 77 procent heel wat meer op hun gemak dan de Britten (50 procent) en Amerikanen (60 procent). Minder verrassend is de rol die onze leeftijd speelt: 77 procent van de 16- tot

24-jarigen voelt zich in een winkel het meest gerustgesteld, de 55-plussers zijn dat het minst van iedereen. Tijdens deze pandemie kiest de consument bewust voor bepaalde winkels. 45 procent wereldwijd vertrouwt supermarkten het meest, gevolgd door lokale winkels (29 procent), warenhuizen (29 procent) en technologieen elektronicawinkels (27 procent). Scott Moore: ‘De consument wil veiligheid en comfort, de onderzoeksresultaten spreken voor zich. Informeer het winkelend publiek over de stappen die worden genomen om een gezonde omgeving te waarborgen. Dat doe je onder meer met één of meerdere

digitale schermen. Zorg bovendien voor een efficientere in-en-uit-ervaring. De consument wil meer dan ooit snel vinden wat hij nodig heeft en vlot en veilig betalen. Dergelijke inspanningen kunnen bijdragen aan een meetbare waardecreatie.’

e t i s b e w e z n o p o r Registree l .n p o o k e et d a l o c o www.ch de in voor uw winkel!

En koop uw chocola

Kwaliteiten van Chocoladetekoop ★ Wij denken met u mee ★ Aantrekkelijke prijzen ★ Alleen Callebaut chocolade

Wij zijn ook ijsleverancier van echt Italiaans ijs, keuze uit meer dan 70 smaken. Neem contact met ons op voor meer informatie. Inkoop /inspiratie dag op 19 augustus herfst, sinterklaas en de kerst met aantrekkelijke kortingen.

Terwijl we genieten van prachtige zomerdagen, is de blik al gericht op het najaar. Vipam heeft ruim honderd nieuwe producten in het inspiratiemagazine

opgenomen en vele nieuwe ideeën. Het nieuwe Vipammagazine is gepubliceerd. Uiteraard kan men de digitale versie direct bekijken: vipam.nl

Commandeur 9-11 | 5421 LK Gemert | Tel. 06 - 158 827 44 | Tel. 06 - 547 986 11

Chocoladetekoop www.chocoladetekoop.nl


12 |

Uw foto ook een keer op deze plaats of op de voorpagina? Dat kan! Wij zien uw inzending graag tegemoet per mail op redactie@BakeryNext.nl, of per post of op ons Redactie adres Schoolstraat 6 8603 XL Sneek Liefst voorzien van het ‘verhaal’ of de betekenis erachter.


| 13


14 |

Versleveranciers heffen glas op start E-commerce platform Na een voorbereiding van anderhalf jaar gaat Nextdeli. com in oktober van start. Het E-commerce platform heeft als doel een kwaliteitsimpuls te brengen in de markt van vers speciaalzaken door de versspeciaalzaak-ondernemer dichter bij zijn leverancier te brengen. In het BBQ-Walhalla Smokey Goodness van Jord Althuizen klonken zéér positieve geluiden. Initiatiefnemer van Nextdeli, Ben Hansen: ‘In 1970, toen mijn vader nog een slagerij had, waren er in Nederland 50.000 versspeciaalzaken. Dat zijn er nu nog maar 5000. We weten allemaal dat dat volume richting de supermarkt is weggelekt. Het wordt dus tijd dat de vers speciaalzaak nóg specialer wordt. En dat willen we bereiken met behulp van internet. Want Nextdeli.com wordt een e-commerce platform waar versspeciaalzaken via het platform direct bij leveranciers van grondstoffen, hulpstoffen, halffabricaten en eindproducten, vers, diepvries, droogwaar, maar ook verpakkingsmaterialen en

non-food kunnen inkopen. Nextdeli brengt hen dichter bij elkaar. Vijf keer per week bestellen met een ‘vanaf Next-Day-Delivery’, gratis bezorgd in de winkel.’ Lucas Roskam, algemeen directeur van Leen Menken (de logistieke partner van Nextdeli): ‘Partijen in de food keten communiceerden in het verleden alleen met de schakels vóór of ná de eigen plek in de markt. Inmiddels, en in toenemende mate, communiceren partijen in de food keten met álle schakels. En een veranderende keten vraagt om nieuwe concepten. Concepten die staan voor verbinding, zowel digitaal als fysiek. NextDeli is een trendsetter als platform voor orders en communicatie in de handel tussen speciaalzaken en haar toeleveranciers. Leen Menken past daar goed bij als platform voor het fulfilment van die orders.’ Nicole Kleuskens, directeur van PS in Foodservice is door Nextdeli aangesloten als partner in product-data. Kleuskens: ‘Je

hebt als boer, tuinder, producent, importeur, leverancier of merkeigenaar een product met veel specifieke eigenschappen/ kenmerken. PS in Foodservice borgt deze informatie en geeft je product een ‘digitaal gezicht’. Zodoende wordt je product digitaal zichtbaar en bruikbaar voor jezelf en voor alle klantgroepen & bestelsites in de keten. Productdata van leveranciers wordt via PS in Foodservice zichtbaar op Nextdeli.com.’ Ben Hansen gaf aan het ook belangrijk te vinden om in de plek die Nextdeli als verbinder in de markt heeft, ook te verbinden aan het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid met betrekking tot food. Daarom ondertekenden Ben Hansen van Nextdeli en Jan van Veldhuizen van Voedselbank Nederland tijdens de kick-off meeting een verklaring waarin Nextdeli zich gaat inspannen om in haar markt meer aandacht te vragen voor voedselverspilling en de rol die de voedselbank daarinkan spelen.

Hygiënische vloeren Hygiënische vloeren voor de bakkerijbranche Na 1 uur uitharding weer volledig belastbaar voor de bakkerijbranche

Wil de bakkerij- en zoetwarensector een gefundeerde toekomst tegemoet gaan, dan moet er intern en extern op een andere manier worden opgeleid. Geen traditionele klaslokalen meer, maar maatgericht opleiden op de werkvloer. Die boodschap kwam naar voren tijdens de eerste editie van Sessions: een serie interactieve bijeenkomsten, opgezet door Bakery Sweets Center (BSC). Centraal thema: opleiden. INTENSIEVE GESPREKKEN

De goed bezochte première vond corona-proof plaats in een voormalige verffabriek in Leeuwarden. Dit pand wordt mogelijk het fysieke onderkomen van Bakery Sweets Center. De samenkomst, waar een kleine dertig bezoekers op afkwamen – waaronder Bakkerij Van der Zee, Bakkerij Faber, Hellema, Van der Kloet Brood en Banket, Molkwarder Koeke, Nationale Bakkerij Academie, VNO-NCW Noord, Royal Steensma, Friesland College, Nordwin College, Van Hall Larenstein – werd georganiseerd door de werkgroep Onderwijs van het samenwerkingsverband van bakkerij- en zoetwarenbedrijven uit het Noorden. De afgelopen maanden voerde deze werkgroep, waarin onderwijs en bedrijfsleven zijn vertegenwoordigd, intensieve gesprekken met een aantal partners: (semi-) industriële en ambachtelijke bakkerijbedrijven. Aan de hand van die gesprekken is een BSC-profiel gemaakt dat wordt gebruikt om nieuwe manieren van opleiden te ontwikkelen. AFSCHEID KLASSIEK LEERMODEL

‘We nemen afscheid van het klassieke model van een docent die voor de klas staat’, vertelt Wijnand Verschuur van MBO Life Sciences tijdens zijn presentatie. ‘Beter is het bakkers en operators op te leiden in de bedrijven zelf. Daarbij

Na Na 11 uur uur uitharding uitharding weer weer volledig volledig belastbaar belastbaar

wordt geleerd van de bestaande mensen in de bakkerij; het vakonderwijs vult de leemtes in. Docenten zijn in dit hybride model niet langer de absolute kenners, maar begeleiders die helpen kennis goed over te dragen. In dit model is iedereen leermeester van iedereen. Dat is nieuw en best spannend. En je moet zo’n proces goed opzetten. Maar als een bedrijf écht openstaat om zo te willen werken en leren – we noemen dat Wendbaar Vakmanschap, kom je tot een nieuwe vorm van opleiden. Die kan deels generiek zijn, maar ook deels bedrijfsgebonden. Afhankelijk van de leervraag die er is. Als vakonderwijs gaan we dus vraaggericht opleiden.’ BETROKKENHEID

Arie Peerbolte – HR-/QAmanager bij Van der Meulen Hallum BV en voorzitter van de werkgroep Opleiden van BSC – ging in zijn presentatie in op de vraag wat de betrokken bakkerijbedrijven nu vragen van een toekomstige operator. ‘Betrokkenheid bij het product en bedrijf is dan een sleutelbegrip’, weet hij. ‘Dat moet deels uit de mensen zelf komen, maar deels kun je dat ook creëren door ze meer verantwoording te geven. Het is niet langer de directie, de plantmanager, de productieleider of de lijnchef die bepaalt: iedereen mag meedenken. Om zo tot de beste productiewijze te komen.’ CURSUSAANBOD

Als voortvloeisel uit het BSCprofiel is in september een cursus voor leidinggevenden gestart. Tijdens deze opleiding, die zo’n vijf maanden duurt, leert cursist hoe zich op te stellen in een omgeving waarbij de teamleden die je aanstuurt, mee mogen denken. De aanwezigen reageerden uitermate positief op de opzet en inhoud van Sessions. Op korte termijn wordt daarom een volgende editie gepland. Bron: bakerysweetcentrum.nl

Silikal, Mainhausen Silikal, Mainhausen

HYGIËNISCHE VLOEREN VOOR DE BAKKERIJBRANCHE Op vrijwel alle terreinen in de bakkerijbranche hebben reactieharsvloeren hun bruikbaarheidWat al tientallen jaren HYGIËNISCHE VOOR ook is: reactieharscoaHYGIËNISCHEVLOEREN VLOEREN VOOR Wat ook belangrijk belangrijk is: de debewezen. reactieharscoaEn dat heeft een reden: het materiaaltings vanvan deSILIKAL coating is naadloos, DE houden ook DE BAKKERIJBRANCHE BAKKERIJBRANCHE tings van SILIKAL houden ook probleemprobleemis enininbiedt om die redenen de bij beste voorwaarden Op vrijwel de loos belasting. Opvloeistofdicht vrijwel alle alle terreinen terreinen de bakkerijbranbakkerijbranloos stand stand bij chemische chemische belasting.VeelvulVeelvulvoor een reactieharsvloeren hygiënisch onberispelijke omgang met levensche hun dig met zuren, vetten, che hebben hebben reactieharsvloeren hun bruikbruikdig contact contact metgevoelige zuren, zouten, zouten, vetten, logen logen en genotmiddelen. baarheid alal tientallen of baarheid tientallen jaren jaren bewezen. bewezen. En En dat dat of reinigingsmiddelen reinigingsmiddelen laat laat geen geen blijvende blijvende

Kick-off Bakery Sweets Sessions

Silikal, Mainhausen Silikal, Mainhausen

Silikal, Mainhausen Silikal, Mainhausen

heeft sporen heeft een een reden: reden: het het materiaal materiaal van van de de coacoasporen achter. achter. Besmetting Besmetting van van levensmidlevensmidting delen ting isis naadloos, naadloos, isis vloeistofdicht vloeistofdicht en en biedt biedt delen isis daardoor daardoor nagenoeg nagenoeg onmogelijk. onmogelijk. BAKKERIJ om redenen de voorwaarden voor Tegelijkertijd de om die die redenen de beste beste voorwaarden voor krijgt Tegelijkertijd de vloer vloer buitengewoon buitengewoon goed goed Een vloer in een bakkerij of winkel veel teisisverduren. een met bestand tegen zware een hygiënisch hygiënisch onberispelijke onberispelijke omgang omgang met bestand tegener zware belasting: er ontstaan ontstaan Temperatuurwisselingen bijvoorbeeld wanneer eenbelasting: oven ofer gevoelige en Tevens zelfs belasting gevoelige levenslevensen genotmiddelen. genotmiddelen. Tevens zelfs bij bij hoge hoge mechanische mechanische belasting door door diepvries wordt geopend. Maar de vloer wordt bij het schoonmaken is speciale welke machines, is er er een een speciale uitvoering uitvoering welke zeer zeer machines, heftrucks heftrucks of of zware zware containers containers ook blootgesteld aan water en schoonmaakmiddelen. geschikt voor hoge temperaturen. Dit geen gaten of geschikt vooreen hogeenorme temperaturen. Dit geen gaten of scheuren scheuren die tot hygiëneprohygiëneproEn watisisook belasting voor een vloer is, datdie is tot de zware voor blemen leiden. voor bijvoorbeeld bijvoorbeeld in in rijskasten rijskasten en en rondom rondom blemen zouden zouden kunnen leiden. apparatuur in een bakkerij, van de grote ovens totkunnen aan de mixers. bakovens. bakovens. Een Silikal vloer van AVG vloeren is zo sterk dat hij al deze belastingen ALLES ALLES IN IN EIGEN EIGEN BEHEER BEHEER met gemak aan kan. Jarenlang. De AVG De doorgangsvlakken doorgangsvlakken zijn zijn gemakkelijk, gemakkelijk, snel snel AVGVloeren Vloeren voert voert alles alles in in eigen eigen beheer beheer uit uit en zoals en grondig grondig te te reinigen. reinigen. Speciaal Speciaal voor voor de de zoals voorbereiden voorbereiden van van de de ondergrond, ondergrond, ALLES IN EIGEN BEHEER levensmiddelenindustrie levensmiddelenindustrie isis het het een een voordeel voordeel uitvlakken uitvlakken en en repareren repareren van van de de ondergrond ondergrond AVG voert kunnen alles eigen beheer uitaanbrengen zoals voorbereiden dat vloeren en van dat de deVloeren vloeren naadloos naadloos kunneninworden worden en het het aanbrengen van de de vloer. vloer. van de ondergrond, enzorrepareren van de ondergrond en het vervaardigd. Holle schuine vervaardigd. Holle en enuitvlakken schuine hoeken hoeken zoraanbrengen van de gen en bochten OMDAT gen ervoor ervoor dat dat hoeken hoeken envloer. bochten zonder zonder OMDATVLOEREN VLOEREN IN IN DE DE probleem BAKKERIJSECTOR probleem zijn zijn te te reinigen. reinigen. Daardoor Daardoor hebben hebben BAKKERIJSECTOR DE DE HYGIËNETOETS HYGIËNETOETS OMDAT VLOEREN DE BAKKERIJSECTOR DE HYGIËNETOETS kiemen randgebieden MOETEN GEVEN kiemen en en bacteriën bacteriën in in de deIN randgebieden MOETEN DOORSTAAN, DOORSTAAN, GEVEN MOETEN DOORSTAAN, GEVEN WIJ OPLOSSING AAN! ook om WIJ DE ook geen geen nisjes nisjes om zich zich te te nestelen. nestelen. WIJDE DE OPLOSSING OPLOSSINGAAN! AAN!

WELK SILIKAL PRODUCT IS GESCHIKT VOOR EEN BAKKERIJVLOER? WELK PRODUCT WELK SILIKALmet PRODUCT ISGESCHIKT GESCHIKT NeemSILIKAL contact ons op IS over welk VOOR VOOREEN EENBAKKERIJVLOER? BAKKERIJVLOER? Silikalproduct geschikt is voor een Neem Neemcontact contactmet metons onsop opover overwelk welk bakkerijvloer via +31(0)344645196 Silikal Silikalproduct productgeschikt geschiktisisvoor vooreen eenbakkerijvloer bakkerijvloer of +31(0)344645196 info@avgvloeren.nl via via +31(0)344645196of ofinfo@avgvloeren.nl info@avgvloeren.nl Wij advies. Wij geven vrijblijvend professioneel advies. Wijgeven gevenuuuvrijblijvend vrijblijvendprofessioneel professioneel advies.

Industrieweg 16 | 4051 BW Ochten - 64 |51 96 | 0344 info@avgvloeren.nl Industrieweg 16 BW -- 64 IndustriewegTelefoon 16 || 4051 4051 0344 BW Ochten Ochten | Telefoon Telefoon 0344 64 51 51 96 96 || info@avgvloeren.nl info@avgvloeren.nl

WWW.AVGVLOEREN.NL

Golden Tickets in pepernootverpakkingen Pepernotenproducent Van Delft stopt dit najaar Golden Tickets in tien gouden pepernootverpakkingen. De producent viert daarmee zijn 140-jarig bestaan. Consumenten die de golden tickets vinden, krijgen onder

meer een rondleiding in de gloednieuwe chocoladefabriek in Harderwijk. De actie lijkt een afgeleide van de vertelling van Roald Dahls Sjakie en de Chocoladefabriek. Ook worden de winnaars getrakteerd op een jaar lang gratis pepernoten, zo meldt Van Delft.


| 15

Riskplaza introduceert database voedselcontactmaterialen Zowel producenten van verpakkingsmaterialen als levensmiddelenbedrijven moeten voldoen aan de EU-wetgeving voor voedselcontactmaterialen, waaronder verpakkingsmaterialen. Het is een hele klus om vast te stellen dat gebruikte verpakkingen veilig zijn. Riskplaza biedt hét hulpmiddel: de database voedselcontactmaterialen. De database voedselcontactmaterialen geeft inzicht in de gevaren die afkomstig zijn van verpakkingsmaterialen en in de nabije toekomst ook van andere voedselcontactmaterialen. Vind welke wetgeving, migratiekenmerken en opslagcondities erop van toepassing zijn en ontdek de mogelijke voedselveiligheidsgevaren en beheersmaatregelen. Productmanager Manoeska Stolk: ‘We kregen signalen dat het vaak erg complex is om te controleren of verpakkingsmaterialen veilig zijn. Het was lastig om snel en eenvoudig een conformiteitsverklaring ook wel Declaration of Compliance (DoC) te beoordelen. Daarbij komt kijken dat de wetgeving snel verandert. Het opstellen van een risicoanalyse is voor sommige levensmiddelenbedrijven een hele uitdaging, maar auditoren vragen hier steeds vaker naar. Met deze derde database van Riskplaza wordt het erg gemak-

v.l.n.r. Andreas Hendrickx (Software Engineer), Jacco van Son (Senior Consultant KTBA en Riskplaza specialist), Jacob Schilstra (Directeur Riskplaza), Manoeska tolk (productmanager).

kelijk gemaakt. ’Riskplaza ondersteunt producenten en retailers in de levensmiddelensector bij de borging van voedselveiligheid.

Riskplaza levert actuele informatie over voedselveiligheidsgevaren en fraudegevoeligheid van grondstoffen.

staat op ketenborging.nl. Hiermee voegt Riskplaza vertrouwen toe aan de levensmiddelenketen.

Aan de voedselveiligheidsdatabase is het Riskplaza-audit+ certificatiesysteem gekoppeld wat is geaccepteerd door de NVWA en vermeld

WHAT’S • NEXT? BRAN C H E AGEN DA SEPTEMBER 21 september 2020 Beko Najaarsdagen, Nieuwegein 22 september 2020 Beko Najaarsdagen, Nieuwegein 30 september 2020 MOC bijeenkomst Groep Beko Zuid A, Middelbeers OKTOBER 2 oktober 2020 Bakery Nexus Travel 5 oktober 2020 MPG bijeenkomst Groepen Noord, Midden en Zuid, Dinteloord 6 oktober 2020 MOC bijeenkomst Groep Noord Holland A, NNB 7 oktober 2020 MOC bijeenkomst Groep Noord Holland B, NNB 13 oktober Talentenprijs en Gouden Gard, Miele Experience Center in Vianen.

14 oktober 2020 MOC bijeenkomst Groep Beko Zuid B, Drunen 27 oktober 2020 MOC bijeenkomst Groep Utrecht B, NNB 28 oktober 2020 MOC bijeenkomst Groep Utrecht A, Amsterdam

NIEU

NOVEMBER 5 november 2020 Bakery Nexus Najaarsbijeenkomst MAART 2021 7 tot en met 9 maart 2021 Bakkersvak en IJsvak, Gorinchem In verband met het coronavirus is het voor ons onmogelijk om ‘What’s Next’ up-to-date te houden. Heb je interesse in een activiteit? Check dan vooraf bij de organisatie of deze doorgaat.

Actieweek van de RI&E Dit jaar vindt de Week van de RI&E plaats van 21 tot 25 september. Een goede aanleiding om de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) erbij te pakken. Voor deze actie legt het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf nadruk op fysieke belasting. Voor zowel industriële als ambachtelijke bakkers zijn hiervoor gratis trainingen beschikbaar. Onder de bakkerijen die zich vóór 25 september aanmelden voor de training fysieke belasting wordt

W

SELMI Clusters

voor pindarotsjes en andere chocolade-noten producten.

een AED verloot. Fysieke belasting is een belangrijk onderdeel in de RI&E van het bakkersbedrijf. Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf ondersteunt bakkers met verschillende gratis hulpmiddelen, waaronder korte instructiefilmpjes, een vragenlijst lichamelijke klachten voor werknemers en gratis training fysieke belasting. Dit is terug te vinden op www.veiligengezond.nl/ gezond-werken.

• 6 spuitkoppen • Koppeling met Selmi tempereer-machine • 2 versies (koel-tunnel of platen)

Meer info: veiligengezond.nl/ weekvanderie.

SELMI Clusters platenversie Input: 8x plaat 600x400mm

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

info@henkkoenen.nl +31(0)161-452516 www.henkkoenen.nl /henkkoenen

n Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal


16 |

Heerlijke Franse croissantjes en stokbrood halen, anno 2020

Met de Compact serie van AVT, kunt u al brood snijden en verpakken op slechts 4 m2

Verhoeven Family of Companies Met de ingebruikname van een nieuw fabriekspand heeft de Osse Machinefabriek Verhoeven de voltooiing bereikt van een transitie die het bedrijf duidelijker in de markt moet zetten. ‘Verhoeven Family of Companies’ staat nu prominent op de gevel en is de overkoepelende naam van de organisatie die ruim vijftig jaar actief is in de productie van custom made systemen voor intern transport, maatwerk apparatuur,

Ook voor onderhoud en reparatie van andere merken snij- en verpakkingsmachines

opslag en material handling. In die periode groeide het bedrijf uit tot een belangrijke speler in de maakindustrie (16e positie in de Nationale Maak Top 100 van 2019), met diverse, zeer uiteenlopende specialisaties. De organisatie introduceert nu twee verschillende families, te weten Verhoeven Material Handling Family en Verhoeven Bakery Equipment Family.

oorspronkelijke activiteiten van de overkoepelende organisatie die nu in deze aparte familietak zijn ondergebracht. Het ontwerpt, ontwikkelt en produceert oplossingen voor interne handling- en conveyingtoepassingen. Deze oplossingen zijn over de hele wereld geïnstalleerd en toegepast in de meest uiteenlopende industrieën.

Ook voor onderhoud en reparatie van andere merken snij- en BAKERY EQUIPMENT Verhoeven Material Handling Inverpakkingshet segment voor industriële Family is de benaming voor de bakkerijen is het bedrijf een belangmachines

Met de Compact serie van AVT, kunt u al brood snijden en verpakken op slechts 4 m2

WWW.AVT.NU | info@AVT.NU | +31 (0)76 54 15 260 | Nijverheidsweg 25 | 4731 CZ OUDENBOSCH

rijke wereldspeler als toeleverancier van turn-key projecten voor de vervaardiging van alle denkbare deegproducten. Deze tak beschikt over diverse specialisten met grote kennis van de bakkerij-technologie als aanvulling op de kennis van de techniek. Door acquisities zijn in de afgelopen jaren de gespecialiseerde merken BVT en NewCap toegevoegd aan de Verhoeven organisatie en met de introductie van nog twee gespecialiseerde divisies – Vacuum Cooling and Baking Solutions en Bakepack – is de Verhoeven Bakery Equipment Family in staat grote industriële projecten turn-key op te leveren. De Vacuum Cooling and Baking divisie is bovendien marktleider in haar segment en levert als innovatieve specialist een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing en verduurzaming van productieprocessen in de bakkerij van de

SPIRIT OLIEBOLLEN MACHINES v.a. 4.495, voor informatie of een demonstratie

PORTIONSUPPORT.nl (033) 2994308 (06) 55192974

toekomst. De vier aparte labels van de Bakery Equipment Family zullen in de toekomst blijven bestaan als gespecialiseerde spelers in de markt, maar werken nadrukkelijk samen in het kunnen aanbieden van totaaloplossingen. NIEUWE SLOGANS

Hans Stoop, algemeen directeur van Verhoeven Family of Companies, vindt de herpositionering en naamgeving bijzonder goed passen bij het karakter van de organisaties. ‘Vaak worden we door onze klanten gewezen op de meerwaarde die wij als organisatie leveren door de inzet van onze mensen. Daarbij staat voorop dat we onze afspraken nakomen als team en niet rusten voor we daarin zijn geslaagd. Een familiegevoel is daarbij onontbeerlijk en past bij de oorsprong van onze organisatie als familiebedrijf. Nu hebben we twee divisies, twee ‘familietakken’ in onze organisatie, maar het is duidelijk dat ze van dezelfde moeder afstammen. Al was het alleen maar door de nieuw geïntroduceerde slogans: ‘We make to make’ (Material Handling) en ‘We make to bake’ (Bakery Equipment). It’s all in the family.’


beweegt. Problemen lost hij samen met u op en hij geeft gepaste adviezen in begrijpelijke taal.” | 17

in het Franse Annecy U onderneemt, wij ondersteunen u met branchekennis en heldere adviezen. Dat is de kracht van het Boschland Bakkersteam.

Laat uw onderneming door ons screenen en wij vertellen u waar uw kansen liggen.

We k snap bijko zake kunt

We maken uw handen graag vrij zodat u kunt ondernemen. Bent u nieuwsgierig naar wat het Bakkersteam voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op! Henk Hoksbergen (0318) 69 11 11 bakkersteam@boschland.nl

@bakkersteam www.boschland.nl

Maak van uw oliebollenbak een solide werkbank! Wij bouwen al jaren oliebollenbaklijnen in diverse groottes en uitvoering. Solide baklijnen, geheel vervaardigt uit rvs en met een rvs werkblad er bovenop het hele jaar door te gebruiken als een robuuste werkbank.

Update RI&E industriële bakkerijen De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor de industriële bakkerijen is geüpdatet en online beschikbaar. Er zijn wetswijzigingen doorgevoerd, er wordt meer aandacht besteed aan Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en op sommige punten is meer diepgang aangebracht. Daarnaast is er een module toegevoegd specifiek gericht op het corona-virus en zijn er vereenvoudigingen aangebracht voor kleinere bedrijven. Een werkgroep, bestaande uit experts en vertegenwoordigers van NVB en industriële bakkerijen, heeft gekeken naar de opbouw en de inhoud van de RI&E. Qua opbouw van de RI&E is gekeken op welke manier het eenvoudiger voor kleinere bedrijven gemaakt kan worden. Er is een module die in hoofdlijnen de risico’s van productie, technische dienst en logistiek inventariseert. Is het bedrijf ‘overzichtelijk’, dat wil zeggen dat verschillende bedrijfsonderdelen zich in een ruimte bevinden, dan kunnen de risico’s in een keer in beeld worden gebracht.

Heeft het bedrijf aparte afdelingen, dan zijn er modules per afdeling die dieper ingaan op de risico’s.

Onze baklijnen zijn te leveren in een diverse groottes, zoals de; o CP-2 / 2 korven / lengte 105 cm o CP-3 / 3 korven / lengte 199 cm o CP-4 / 4 korven / lengte 260 cm o CP-5 / 5 korven / lengte 321 cm (1 demo te koop) o CP-6 / 6 korven / lengte 382 cm o met of zonder laden te leveren

CORONAVIRUS

De Inspectie SZW heeft bedrijven erop gewezen dat ook de risico’s rond het coronavirus in de RI&E thuishoren. Een apart ‘corona-protocol’ heeft geen juridische status. Om bakkers te ondersteunen, is er een aparte module beschikbaar die eenvoudig toegevoegd kan worden aan de basis vragenlijst van de RI&E. OVERGANG

Er zijn nogal wat zaken verandert in de RI&E. Per 1 juli is er een document beschikbaar met een overzicht van de veranderingen met daarbij een advies over hoe overgegaan kan worden naar de nieuwe situatie. Via de Nationale Bakkerij Academie (NBA) zullen trainingen worden georganiseerd voor nieuwe en oude gebruikers van het systeem. Alle informatie is beschikbaar via www.veiligengezond.com/veiligwerken/RIE

Voor meer informatie eigen fabrikaat silo, bollenrijskast, automatisering, oliebollenlijn en stofafzuiging

www.terhaarnijverdal.nl info@terhaarnijverdal.nl Tel: 0548-616088


18 |

BakkersVakWedstrijden gaan door Het bestuur van BakkersVakWedstrijden heeft, na lang en wikken en wegen, besloten dat de BakkersVakWedstrijden 2020 doorgaan. Uiteraard met het voorbehoud dat de organisatie zich kan blijven houden aan de in november geldende coronamaatregelen.

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

‘We houden dus een kleine ‘slag om de arm’. Maar op dit moment zijn we ervan overtuigd dat we de veiligheid van de deelnemers en onze medewerkers kunnen waarborgen en kunnen voldoen aan de eisen die overheid en RIVM op dit moment stellen.’ Dat het dit jaar ‘anders dan anders’ zal zijn is duidelijk. Overigens veranderen de keuringen zelf niet. De jury keurt op dinsdag 10 november in het Fries Congrescentrum in Drachten. Wat anders zal zijn is de prijsuitreiking. Het is namelijk niet mogelijk om die op woensdag 11 november te laten plaatsvinden in het bijzijn van honderden belangstellenden. Woensdag 11 november is er vanaf 17.00 uur een livestream te zien middels een link op de website. Tijdens deze livestream zal Hanno Spanninga juryleden en bestuurders

Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestv

FunCakes gaat from scratch in een ‘talkshow-achtige setting’ interviewen. Er wordt dan aandacht besteed aan de categorieën waarin gekeurd is en de winnaars van de Top10 (de kampioen BakkersVakWedstrijden), de Banketbakkers TopVijf en het Talent van het Jaar worden bekend gemaakt. En drie van onze medewerkers maken woensdag filmpjes in de winkel of de bakkerij van de drie winnaars. Die filmpjes worden tijdens de livestream uitgezonden.Nieuw dit jaar is dat er dinsdagavond tijdens de keuringen per categorie filmpjes worden gemaakt waarin juryleden bijzonderheden van de ingezon-

den producten bespreken en laten zien. Zij geven dus vakinhoudelijk commentaar. Deze filmpjes worden na afloop van de prijsuitreiking op onze site geplaatst. Omdat we later dit najaar er pas zeker van zijn dat we de BakkersVakWedstrijden kunnen laten doorgaan, en we tot die tijd zo weinig kosten willen maken, laten we het wedstrijdboekje niet drukken en gaan we ook geen boekjes opsturen. We stellen eind september het wedstrijdboekje digitaal beschikbaar. Ook kan het boekje dan gedownload worden vanaf de website.

We kwamen massaal thuis te zitten door het coronavirus. En bij afwezigheid van zonnige terrassen, culturele uitjes en andere sociale activiteiten, bleken velen van ons hobby’s te kort te komen. Want volle bak ‘Netflix and chill’ lijkt misschien wel lekker, totdat het ook écht kan. Dan blijken we toch ineens op een andere manier de dag door te willen komen. Dus werd er geklust, gepuzzeld, getuinierd, talen bijgespijkerd en online cursussen gevold en uiteraard, gebakken. En met zeeën van tijd, werd er niet zomaar even gebakken, er werd brood gebakken. Met een wereld die op z’n zachtst gezegd wat uit balans is, grijpen we terug naar de basis. De eerste levensbehoeften. Puur, rauw. Even geen bombarie, maar focussen op wat echt belangrijk is. En zo kwamen we bij brood bakken. Een echt ambacht. Stap voor stap iets opbouwen. Je verse boterhammen zien groeien uit je eigen handen. En dan de geur van dat versgebakken brood in huis. Dat geeft ons dan weer een warm, geborgen, veilig gevoel. Konden we ook goed gebruiken. COMFORTZONE

Molenaars die hun omzet de laatste jaren flink zagen dalen, kregen de voorraad nu dus niet aangesleept. De kans om een zak bloem in de supermarkt te scoren was klein. En typte je in Google ‘brood bakken’ in, dan werd dit aangevuld met de suggestie ‘zonder gist’. Want gist,

dat was al helemaal onvindbaar. ‘Dat we bij FunCakes met onze bakmixen wel van wat gemak in het leven houden, moge duidelijk zijn. Maar ook wij zagen de wereld veranderen. En een wereld waarin meer gebakken wordt, kunnen wij alleen maar toejuichen. Dus besloten wij ook een stapje buiten onze comfortzone te zetten. Eens iets nieuws te proberen. Iets onbekends.’ FUNCAKES FROM SCRATCH

Het werd een volledig ‘FunCakes from Scratch’-assortiment dat naast ons reguliere assortiment komt te staan. De eerste producten ervan liggen al in de schappen: drie soorten bloem & meel, instant gist en 3 broodverbeteraars. En binnenkort worden daar nog een aantal andere ‘from scratch’-producten aan toegevoegd.

Vijf weken aanvullend partnerverlof Werknemers hebben na de bevalling van hun partner recht op vijf dagen betaald kraamverlof. Tijdens deze vijf verlofdagen betaalt de werkgever het volledige loon door.

De aroma’s fabrief !

www.jac-machines.com

De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen, maar moet dit wel doen binnen vier weken na de geboorte van het kind. Per 1 juli 2020 kunnen partners nu ook maximaal vijf weken (vijf keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens dit verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. De werkgever vraagt de uitkering aan bij het UWV en betaalt de werknemer uit.


| 19

Column

Ambachtelijke bakkers in coronatijd De afgelopen maanden heb ik vaak de vraag gehoord: ‘Kunnen speciaalzaken, zoals de ambachtelijke bakker, wel hun hoofd boven water houden in deze moeilijke tijd?’ Het houdt de consument toch bezig, want hoe gaat het met de lokale ondernemers? Over het algemeen hebben speciaalzaken, zoals bakkers, de afgelopen maanden extra omzet gedraaid, ondanks de coronacrisis. In de coronamaanden verkochten de bakkers gemiddeld zo’n 16 procent meer blijkt uit onderzoek van Retailtrends. Tijdens de lockdown én in de tijd dat de horecagelegenheden gesloten waren, wilden veel consumenten zichzelf thuis verwennen. Dat geniet-gevoel werd beter ingevuld door de ambachtelijke bak-

ker, dan door de supermarkt. Daarnaast wilden veel consumenten de lokale ondernemer, in deze moeilijke tijd, steunen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de ambachtelijke bakkers over het algemeen meer omzet hebben gedraaid. Helaas blijft de omzetontwikkeling bij de meeste bakkers een zorg, ondanks de positieve geluiden. De bakkers leveren namelijk niet alleen aan de consument, maar ook voor ongeveer een derde aan bijvoorbeeld horecabedrijven, cateringbedrijven en evenementenorganisaties. De omzet aan deze bedrijven blijft fors achter. Ze leveren wel weer (beperkt) aan horecabedrijven, maar er is toch een fors deel in het derde kanaal weggevallen. Volgens een enquête van NBOV ligt bij 78 procent van de deelnemende

bakkers de omzet van het derde kanaal nog flink onder het niveau van voor de coronamaatregelen. Slechts 7 procent geeft aan boven het oude niveau te komen. Bijna 50 procent van de bakkers maakt gebruik van één of meer overheidsregelingen, zoals de coulanceregeling van de Belastingdienst, de BMKB-regeling, NOW, TOGS of de TOZO. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van één van de regelingen? Neem gerust contact met mij op, ik help graag.

coraties ooiste deONLINE DeJEmVAKKRANT enten voor de mooiste mom

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

IS ALTIJD TOT JE BESCHIKKING

Henk Hoksbergen accountant Boschland Accountants en adviseurs

Brood van brood In de Verspillingsvrije week begin deze maand introduceerde Jumbo Supermarkten het concept ‘Brood van Brood’. Jumbo benutte hiermee retourbrood om er nieuw, dagvers brood van te bakken. In eerste instantie ging het om een Knip Wit én Knip Volkoren brood onder het Jumbo huismerk. Met deze pilot wilde Jumbo verspilling in haar keten verder tegengaan en onderzoekt Jumbo uitbreiding naar andere broodsoorten. Het vervaardigen van nieuw brood uit brood is een oeroud ambachtelijk bakprincipe dat Jumbo samen met haar broodbakkers nieuw leven inblaast. Dagvers voorverpakt wit en volkoren brood dat terugkomt uit de winkels wordt verkruimeld, water en desemcultuur worden toegevoegd, waarna het in speciale ketels zich ontwikkelt tot een voordeeg. Dit wordt als ingrediënt gebruikt voor de ‘Brood van Brood’ knipbroden. ‘Bij Jumbo zijn we trots

op de introductie van ‘Brood van Brood’,’ zegt Olaf de Boer, directeur Commercie. ‘Niet alleen omdat het een mooi, ambachtelijk product is met een zeer rijke smaak, maar vooral ook omdat het aansluit bij onze doelstelling om voedselverspilling verder terug te dringen. Naast ons slimme bestelproces, waarmee we op basis van kassadata prognoses kunnen doen over te verkopen hoeveelheden, willen we met ‘Brood van Brood’ de verspilling van brood verder aanpakken. Als onze klanten dit omarmen, zullen we dit bakprincipe gaan uitbreiden naar meer broodsoorten.’ Toine Timmermans van Stichting Samen tegen Voedselverspilling is enthousiast over het concept: ‘Brood is één van de meest verspilde producten, zowel op de winkelvloer als bij de consumenten thuis. Het is mooi dat Jumbo het concept van ‘Brood van Brood’ in de markt zet en op die manier verspilling van brood tegengaat. Ik hoop van

Collse Heide 46, 5674 VN Nuenen tel. 040 2842050 - fax 040 2842373 verkoop@dekomart.nl - www.dekomart.nl

harte dat deze manier van brood bakken in de toekomst de standaard wordt. Daarnaast blijft het uiteraard belangrijk retourbrood zoveel mogelijk te voorkomen.’

JE VAKKRANT ONLINE

JE VAKKRANT ONLINE

KLANT HELPEN MINDER TE VERSPILLEN

DEKA01_adv_93x130.indd 1

Voedselverspilling vindt voor een belangrijk deel ook plaats bij de consument thuis, daarom helpt Jumbo haar klanten al jaren minder te verspillen via tips en inspiratie. Ook committeert Jumbo zich dit jaar aan de Verspillingsvrije week en roept klanten op hetzelfde te doen. De Boer: ‘Uiteindelijk hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid om voedsel zoveel mogelijk te consumeren en niet weg te gooien. Daar helpen we onze klanten graag bij. Uiteindelijk is dat goed voor het milieu én de portemonnee van onze klanten. We roepen iedereen op om daar in de Verspillingsvrije week extra bij stil te staan.’

23-08-16 14:

Volg ons ook via twitter @BakeryNext DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

Ga op de PC, laptop, smartphone of tablet naar

IS ALTIJD TOT JE BESCHIKKING IS ALTIJD TOT JE en lees de volledige versie van de vakkrant online WWW.BAKERYNEXT.NL

BESCHIKKING

De Bakkersplaats Geef hier uw gratis korte advertentie op voor nummer 14, 2020 van BakeryNext • nl Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen). n Aangeboden n Gezocht

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Bedrijfsnaam : .......................................................................................................................................... Contactpersoon : ..........................................................................................................................................

Volg ons ook via.......................................................................................................................................... Adres : twitter @BakeryNext Postcode / Plaats : ..........................................................................................................................................

Volg Telefoon : ons ook via .......................................................................................................................................... E-mail : .......................................................................................................................................... twitter @BakeryNext Ga op de PC, laptop, smartphone of tablet naar WWW.BAKERYNEXT.NL

Stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar redactie@bakerynext.nl

en lees de volledige versie van de vakkrant online

Ga op de PC, laptop, smartphone of tablet naar


20 |

column

Een opvolgingsplan, is dat nodig?

in om het opvolgingsproces in te gaan? Wie dienen hierbij betrokken te worden en hoe voorkom je onenigheid? Wil je de vijf grootste valkuilen bij opvolging voorkomen? Download dan ons e-book. Tip 3: Beslis niet alleen

Als u wilt bepalen wie het bedrijf na u zal leiden, dient u enkele openhartige gesprekken te voeren met uw familieleden en andere betrokkenen. Er moet voldoende ruimte en aandacht komen voor de ideeën en gedachtes die een ieder heeft omtrent opvolging. Hoe kijkt iedereen naar opvolging en de toekomst van het bedrijf? Wanneer het gezinshoofd alleen de beslissingen omtrent opvolging neemt, kan dit een bom leggen onder het familiebedrijf én de familie.

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 66 procent van de familiebedrijven wel een soort opvolgingsplan heeft maar dat slechts 20 procent daadwerkelijk een gedocumenteerd plan heeft. Dat is verbazingwekkend toch?! Uw bedrijf overdragen doet u vaak maar één keer in uw leven, dan kunt u het maar beter goed doen. En een gedegen opvolgingsplan op papier geeft de meeste kans op een succesvolle generatiewisseling. In veel gevallen levert het ontbreken van een opvolgingsplan ruzie en onenig-

heid op binnen de familie. Alleen daarom al is het verstandig om tijdig om een opvolgingsplan op te stellen voordat u er een nodig heeft. 7 tips die u hierbij kunnen helpen! Tip 1: Wees duidelijk over wat u wilt

Eén van de vragen die je jezelf als ondernemer zou moet stellen is ‘wat is het doel van dit bedrijf?’ Is het opgericht zodat de volgende generatie het kan voorzetten en de familienaam nog lang op de gevel

mag staan? Of is het belangrijker om geld voor de familie te creëren? Misschien zijn uw familieleden niet het meest geschikt om leiding te geven aan het bedrijf en zou het aandeelhouderschap beter passen. Opvolgen en overdragen betekent keuzes maken. Wat is uw eigenaarsvisie? Tip 2: Begrijp wat opvolging inhoudt

Opvolging is een langdurig proces waarin alle belanghebbenden dienen te bewegen. Wat houdt het

Tip 5: Train uw opvolger om te leiden

Een familiebedrijf kent een andere dynamiek ten opzichte van een niet-familiebedrijf. Dat betekent dat de opvolger het meest gebaat is bij een op-maat-trainingsprogramma, gericht op opvolging en de nieuwe rol en verantwoordelijkheid in het familiebedrijf. Hierbij hoort ook meer kennis ontwikkelen over het familiesysteem, vaardigheden eigen maken en leren van andere (toekomstige) ondernemers. Tip 6: Maak een tijdsplanning

Leg een tijdslijn vast voor de beslismomenten bij opvolging en voor het overdragen van het leiderschap van uw bedrijf. En evalueer dit regelmatig.

Tip 4: Laat u begeleiden

Tip 7: Zorg altijd voor een plan B

Het proces waar je zelf onderdeel van uitmaakt, valt simpelweg niet zelf te begeleiden. Je bent onderdeel van het ‘probleem’ en van de oplossing en dat is alleen van een afstand goed te bezien door een externe, neutrale adviseur. Het is verstandig om gespecialiseerde adviseurs in te schakelen, te beginnen met een familiebedrijvenspecialist (zoals familiezaken) die aandacht en ruimte geeft voor de emoties die er altijd zijn. Daarnaast heeft u ook nog te maken met uw eigen emoties en de gevoeligheden binnen de familie. Deze emoties zijn vooraf niet te voorspellen.

Zelfs de best opgestelde opvolgingsplannen kunnen snel veranderen, om die reden is het verstandig om een back-up plan te hebben. Houd rekening met verschillende scenario’s. Bent u bezig met het proces van opvolging en wilt u dat dit traject soepel en gestructureerd verloopt? U kunt altijd een adviesgesprek aanvragen zodat we kunnen bespreken of wij u verder kunnen helpen. Voor meer informatie kijk op familiezaken.nl Liane en Carola

De zussen Liane en Carola de Ruijter werken samen in het familiebedrijf FamilieZaken. Samen met hun team helpen zij ondernemers in familiebedrijven met overdragen, opvolgen, (team-) samenwerking, professionalisering en groei. Neem contact op via info@familiezaken.nl

TE KOOP:

d e B a K K e r S p l a at S GRATIS Echte Bakker van Eeden beschikt over een heleboel (brede) broodkratten. Deze zijn gratis op te halen in Lisse. Contact of meer informatie via info@bakkerijvaneeden.nl of 0252-372335. BN 2020-11

MAKOMBI/KOMBIMIX watermeng- en meetapparaat, type KWD201, met deegtemperatuurvoeler, beschikbaar wegens bedrijfsbeëindiging. Prijs: € 1.950,-- ex btw

Ackersdijk.nl Tel. 06-51259700

TE KOOP 2 kruiswagens met 35 bakplaten à € 125 12 stokbroodrekken (6 gootjes) à € 10 2 vloerbroodrekken (6 broden) à € 15 Zela pannen/platen smeermachine € 950 Oliebollenbak +/- 40 oliebollen € 450 2 pinapparaten (licentie t/m mei 2025) à € 300 Valsgeld-scanner € 20 Thermo-sifon wagenoven Becker (144 broden) met 4 wagens – narijskast en stoomapparaat, € 9.500 Winkelinventaris compleet met koelmotor, broodmanden, broodrekken, onderkast broodrekken, plafonverlichting, € 1200 Bakkerij Peter Kool, Nibbixwoud, 0229 – 572390, pm.kool@ quicknet.nl BN 2020-11

KAN UW HUISTIJL WEL EEN VERFRISSING GEBRUIKEN? Wij kunnen hierin adviseren Voor meer informatie kunt u mailen naar: info@addictivemedia.nl

GEVRAAGD Voor onze bakkerij in Mijdrecht zijn wij op zoek naar een banketbakker voor 38 uur per week. Graag CV sturen aan: Westerbos & Mens Brood & Banket t.a.v. Jan Westerbos, Kerklaan 7, 1424 BK De Kwakel. E-mailen kan ook: info@westerbos.nl BN 2020-11

GEVRAAGD Voor onze bakkerij in de Kwakel zijn wij op zoek naar een brood- & banketbakker voor 32 uur per week. Graag CV sturen aan: Westerbos & Mens Brood & Banket t.a.v. Jan Westerbos, Kerklaan 7, 1424 BK De Kwakel. E-mailen kan ook: info@westerbos.nl BN 2020-11

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

TE KOOP Zeer goed onderhouden Kalmeijer stokbroodmachine. Ringnalda speculaas-/koekjesmachine met negen walsen. Het is een oudje, maar er zitten nieuwe bandjes op en de machine werkt nog perfect. Sanyo Emond airco installatie Zo goed als nieuwe Hobart vaatwasmachine geschikt voor platen 40 x 80 cm Roggebrood snijmachine Alles is te koop vanwege het beëindigen van de zaak. Boonstra’s Bakkerij, info@bakkerij-boonstra.nl, tel 0512 – 301 413

n Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal

BN 2020-13

GEZOCHT Stadsbakkerij Broodt is op zoek naar een enthousiaste, gepassioneerde zelfstandig werkende bakker – boulanger. De volledige vacatureomschrijving staat op www.broodt.nl Stadsbakkerij Broodt, Eindhoven, 040 – 211 22 00 BN 2020-12

GEZOCHT Allround broodbakker. Wij zouden graag de werkzaamheden en verdere details toelichten in een persoonlijk gesprek. Ben jij een bakker met passie en wil je ons team komen versterken? Neem dan contact op met Ad, René of Jim van Eeden. Voor meer informatie mail of bel naar: info@bakkerijvaneeden.nl, 0252-372335. BN 2020-12

TE KOOP Brood- en banketbakkerij in Zuid Limburg. Winkels met diverse afzetkanalen. Moderne bakkerij, HACCP gecertificeerd. Voor meer informatie 06 - 13201704 BN 2020-12

GEVRAAGD Bakkerij De Vries uit Oudega (Smallingerland) zoekt een enthousiaste en gedreven brood-, en banketbakkerleerling voor 20 tot 38 uren per week. Wat vragen wij? Leerling niveau 1 tot en met 3 en het liefst één jaar ervaring. Graag ontvangen wij jouw CV. Stuur deze naar bakkerijoudega@live.nl. Met vragen kun je terecht bij Stephen Lenis: 0512 - 371 366. BN 2020-12

TE KOOP: RVS Van’t Wout broodkoelwagen 8 etages 33x100cm € 750,Imperator planeetmenger 60 liter, met 40 literset. Voor beide bekkens complete gereedschapset erbij, nw.variatorriem € 3.250,Volop Bongard 60x80 ovenplatenwagens en grootbroodwagens. Prijs n.o.t.k. Birnbaum broodsproeier met spiraalslang € 80,RVS Kalmeijer broodsnijmachine, type KBA 12,5 mm bovenlosser, automaat € 2.500,RVS Thecor puntjesmachine € 900,Alle prijzen ex. Btw. ACKERSDIJK BAKKERIJMACHINES Pijnacker Tel. 06-51259700 BN 2020-12

Advertenties blijven minimaal 2 edities vermeld in deze rubriek. Heeft u gevonden wat u zocht, of verkocht wat u heeft aangeboden, is de vacature ingevuld of de nieuwe baan gevonden? Laat het ons weten, dan verwijderen wij de advertentie.


| 21

Sint

Geef uw assortiment tijdens de komende feestdagen een extra impuls. Keuze uit meer dan 30 sintproducten. Bestellen kan via telefoon, fax of e-mail!

T 013 - 511 45 45

www.chocolateriealbert.nl


22 |

N uttige

adressen

ACCOUNTANCY AMS Accountants Tel. 0523 - 61 05 57 www.ams-accountants.nl Boschland Accountants & Adviseurs Tel. 0318-691111 www.boschland.nl Bouwer & Officier Accountants Tel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nl ADVIES Bakery Academy Tel: 06 14960608 www.bakeryacademy.com Beko Advies Tel: 088-2023200 www.beko-advies.nl Kolijn Bakkerij Advies Tel: 06-33104958 www.kolijnbakkerijadvies.nl Resultsplus Tel: 06-21835075 www.resultsplus.nl TenBa BV Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie Tel: 0317-471211 www.tenba-bv.nl AFREKENSYSTEMEN Compad Software Tel. 053-4329995 www.bakkerijsoftware.com De Ridder & Den Hertog Tel: 0418-591245 www.ridderenhertog.nl Digi Nederland Tel: 0299 - 405550 www.digi.eu Evers Kassasystemen Tel: 073 645 8110 www.evers-kassasystemen.nl Graaggedaan.nl B.V. Tel. 085-7604360 www.graaggedaan.nl Ingenieursbureau Prompt Tel: 0517-418878 www.fritec.nl Marti Orbak Software Tel: 0174-638690 www.marti-orbak.nl RBK Group Tel: 0570-680100 www.rbk.nl AUTOMATISERING AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Cas Afstort Systeem G4S Tel: 088-4472133 www.safe-express.nl CSB-System Benelux BV Tel: 076-5307676 www.csb-system.com Ingenieursbureau Prompt Tel: 0517-418878 www.fritec.nl Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Marti Orbak Software Tel: 0174-638694 www.marti-orbak.nl.nl Marvu foodprocessing equipment Tel: 0413-478828 www.marvu.nl Pilz Nederland Tel: 0347-320477 www.pilz.com PWR Pack International B.V. Tel: 0318-519757 www.pwr-pack.nl RBK Group Tel: 0570-680100 www.rbk.nl Reflex Systems Nederland Tel: 036-5358070 www.reflex-systems.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Rolan Robotics Tel: 0229-248484 www.rolan.nl Schouw automatisering Tel: 076 - 5042520 www.schouw.org Siloba nv Tel: 0032-52423818 www.siloba.be Silowacht B.V. Tel: 038-4670666 www.silowacht.nl Technisch Buro Rittershaus Tel: 030-2312392 www.rittershaus.eu www.terhaarnijverdal.nl Ter Haar Bakkerijmachines BV Tel: 0548-616088 www.terhaarnijverdal.nl Van Wees Waalwijk Service B.V. Tel: 0416-673967 www.vanweeswaalwijk.nl

Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl VERHEUL Consulting & Bakery Engineering Tel: 06-44309755 www.verheulconsultingbakeryengineering.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl BAKE/MAKE OFF Almost Ready bake-off Tel: 020-5110848 www.almostready.nl Brown & Serve B.V. Tel: 020-5110844 www.brown-serve.com Comeba foodservice BV Tel: 0524-524928 www.comeba.nl Consenza Bakery Glutenvrij Tel: 036-5224887 www.consenza.nl CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux Dero Foods Tel: 0183-500373 www.derofoods.nl Desem Steengoedbrood Tel. 024-3585404 www.steengoedbrood.nl De Graaf Bakeries Tel: 033-2997499 www.degraafbakeries.nl D. van der Pol & Zonen bv Tel: 0416-692785 www.vdpol.nl Handgemaaktbrood Tel: 085-2103500 www.handgemaaktbrood.nl Lantmännen Unibake Nederland (Pastridor) (Schulstad) 0416-560088 www.lantmannen-unibake.nl Procema BV Tel: 0345-534748 www.procema.nl Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Wolf ButterBack KG Tel: 06-41891399 www.butterback.com/nl BAKKERIJGEREEDSCHAP AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.bakkerijgereedschap.nl Colson Europe BV Tel: 0318-536611 www.colson-europe.com/nl/ COVEKA B.V. Bakkerij- en Grootkeukentechniek Tel: 038-3313685 www.coveka.nl Coveka Schoonmaak B.V. Tel: 038-3333152 www.covekaschoonmaak.nl Francois Products Tel: 079-3619031 www.francoisproducts.nl Josto Innovatief in Roestvaststaal Tel: 0529-482244 www.josto.nl www.jostoshop.nl KeyBAKE BV Tel: 0321-841214 www.keybake.com Meijers Pan-Glaze vof Tel: 0543-512301 www.bakvormen.nl Rational Nederland Grootkeukentechniek BV Tel: 0546-546000 www.rational.nl BAKKERIJMACHINES AMF Tromp 0183-626252 www.amfbakery.com AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu Van Asselt en Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl Baas Food Equipment Tel: 070-3209152 www.baasfood.nl Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl Beldos Tel. 0032-36464048 www.beldos.com B & O Bakkerijtechniek BV Tel: 0165-316341 www.benobakkerijtechniek.nl BSH Dalen Tel: 0524-552655 www.bakkerijservice.nl BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Divary Engineering & Bakery Services Tel: 0343-523880 www.divardy.nl

Ter Haar Bakkerijmachines BV Tel: 0548-616088 www.terhaarnijverdal.nl H.T.I. Bakkerijtechniek BV Tel: 024-6415848 www. htiwijchen.nl Handels Onderneming Ackersdijk Tel: 06-51259700 www.ackersdijk.nl Handelsonderneming Freerk Wijma Tel: 0512-361574 www.freerk-wijma.nl Handelsonderneming Hengelo Tel. 074-2590900 www.hohhengelo.nl Handelsonderneming van Snippenberg Tel: +31 (0) 6 40996849 www.bakkerijwereld.com Interbake BV Tel: 0548-622751 www.interbake.nl JAC Tel: +32 (0)4 234 98 70 www.jac-machines.com Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Kalmeijer B.V. Tel: 070-3888950 www.kalmeijer.com König Nederland Tel: 0183-682868 www.koenig-rex.com Marvu foodprocessing equipment Tel: 0413-478828 www.marvu.nl Müssana www.mffnijverdal.nl Tel. 0548-619036 Technisch Buro Kortlever BV Tel: 0183-352955 www.kortlever.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com Jan de Ruyter bakkerijinstallaties Tel: 0181-627652 www.jdr.nl SVM Bakery Machines Tel: 085-9028814 www.svm-bakerymachines.nl G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl Theo van Vliet Weesp Tel: 0294-416040 www.theovanvliet.nl Unispray www.unispray.nl 0347-322097 Vanbakkernaarbakker BV Tel: 0181-410333 www.vanbakkernaarbakker.nl Vemag.nl B.V. Tel: 0412 - 640 858 www.vemag.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl Woertman Nederland BV Tel: 030-6084141 www.woertman.nl BAKKERIJ MUSEUM Bakkerijmuseum ‘de oude bakkerij’ Tel: 0227-545014 www.deoudebakkerij.nl Bakkerijmuseum Hattem Tel: 038-4441715 www.bakkerijmuseum.nl Bakkerijmuseum Luyksgestel Tel: 0497-541314 www.bakkerij-museum.nl BAKKERSKLEDING Buchholz International B.V. Tel: 055-5431791 www.buchholz.nl Devagro Bedrijfskleding Tel: 040- 2518304 www.devagro.nl J. Zoetelief B.V. Tel: 020-6246002 www.zoetelief.nl CHOCOLADE Articor Tel: 046-4745160 www.articor.nl Belcolade NV Tel: 0168-326260 www.puratos.nl Bonbon Atelier N. Limmen BV Tel: 075-6140571 CARLZ Tel.: 06 53 461 596 www.carlz.nl Chapter Chocolate Tel: 035-3034999 www.chapterchocolate.com Chocolade te koop Tel: 06-15882744 www.chocoladetekoop.nl Chocolaterie Albert bv Tel: 013-5114545 www.chololateriealbert.nl

Chocolaterie Winters Tel: 040-20753142 www.winterschocolate.nl De Truffel BV Tel: 0348-434757 www.detruffel.nl De Jong Groothandel In Lekkernijen Tel: 035-6012806 www.dejonggroothandel.nl Dewaele Technical Agencies N.V. Tel: +32 (0)56 73 56 73 www.dta-industrial.be Ekris Chocola 06-14235699 www.ekrischocola.nl Handelsonderneming Zilco BV Tel: 036-5304519 www.zilco-industrial.nl Henk Koenen V.O.F. Chocoladevormen en machines Tel: 0161-452516 www.henkkoenen.nl Hoogenboom Benelux b.v. / Barry Callebaut Tel: 076-5978460 www.hoogenboom-benelux.nl JKV BV de chocoladevormenspecialist Tel: 0161-452290 www.jkvnl.com Leonidas Tel: 0165-534141 www.leonidas.nl Mourik BV Tel: 088-1114111 www.mourikfoodservice.nl Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Van Ham Groothandel B.V. Tel: 013-5051591 www.vanhamgroothandel.nl Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl Visser Zoetwaren B.V. Tel: 0593-523671 www.visser-zoetwaren.nl DECORATIES Articor Tel: 046-4745160 www.articor.nl Dekom Tel: 040-2842050 www.dekomart.nl J. Gort Decoraties BV Tel: 036-5370144 www.gortdecoraties.nl Hoogenboom Benelux b.v. / Barry Callebaut Tel: 076-5978460 www.hoogenboom-benelux.nl Mourik BV Tel: 088-1114111 www.mourikfoodservice.nl Primus Wafer Paper Tel: 075-6164061 www.primuswaferpaper.com Technology Unlimited B.V. Tel : 0547-286444 www.technology.nl Trend Decor Tel: 0492-324690 www.trenddecor.nl Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl DEEGVERWERKING AMF Tromp 0183-626252 www.amfbakery.com BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl Be-St Holland Products B.V. Tel: 085-0711877 www.deegcups.nl Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Technology Unlimited B.V. Tel : 0547-286444 www.technology.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl WP Haton BV Te. 077-3071860 www.wp-haton.com DIENSTVERLENING 3W Makelaars Tel: 033-4323552 www.3wmakelaars.nl Arbo Content Tel: 050-5293400 www.arbocontent.nl Bakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566 www.bakkersbelang.nl Beko Advies Tel. 088-2023200 www.beko-advies.nl Beko Coöperatie Tel: 0413-316800 www.beko-cooperatie.nl Bouwer & Officier Accountants Tel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nl

Eurofins Food Testing Netherlands Tel. +31((0)88-831 00 00 www.eurofinsfoodtesting.nl Haaring Bakkerijadvies & Taxaties Tel: 0481-461842 www.bakkerijadvies-taxaties.nl KPI Kwaliteit & Proces Inspecties Tel: 06-14011568 www.kpi-inspecties.nl KTBA Kwaliteitszorg 0800-5558880 www.ktba.nl Lemstra Kwaliteitsbeheersing Tel: 06-23804888 www.lemstraqa.nl MKB Nederland Tel: 015-2191212 www.mkb.nl Molenaar & Partners BV Tel: 06-22933963 www.molenaar-partners.nl NBOV Tel: 0182-693030 www.nbov.nl Nederlands Bakkerij Centrum Tel: 0317-471247 www.nbc.nl N&S Quality Consultants B.V. Tel: 0418-575859 www.ns-quality.nl Payroll-Talent Tel 010-7891066 www.payroll-talent.nl PPC BV Tel: 050 - 3687777 www.ppc.nl Précon Food Management Tel: 030-6566010 www.precon-food.n Stichting Ambachtelijke Bakkerij Tel: 088 - 666 9 333 www.ambachtelijkebakkerij.nu TenBa BV Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie Tel: 0317-471211 www.tenba-bv.nl VERHEUL Consulting & Bakery Engineering Tel: 06-44309755 www.verheulconsultingbakeryengineering.nl DOSERING AMF Tromp 0183-626252 www.amfbakery.com Bakon food equipment bv Tel: 0113-244330 www.bakon.eu.com/nl Kombimix / Makombi Tel: 0413-292903 www.kombimix.nl Terlouw / Unidos Tel: 055-5768628 Theo van Vliet Weesp BV Tel: 0294-416040 www.theovanvliet.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl EETBARE BEDRUKKING Primus Wafer Paper Tel: 075-6164061 www.primuswaferpaper.com ETIKETTERING Bandall Benelux BV Tel: 0348-431520 www.bandall.com Compad Software Tel. 053-4329995 www.bakkerijsoftware.com De Koningh Coding & Labeling BV Tel: 026-741000 www.dekoningh.nl EasyEtiket Tel. 06-51692262 www.easyetiket.nl Espera-Nederland B.V. Tel: 040-2530665 www.espera.nl Marti Orbak Software Tel: 0174-638694 www.marti-orbak.nl.nl Tegra Systems BV Tel: 0228-582780 www.tegrasystems.nl FORMULES Ambachtsbakker Tel: 033-2999053 www.ambachtsbakker.nl Echte Bakkersgilde Tel: 0317-424342 www.echtebakker.nl Heerlijk & Heerlijk Tel: 0345-470070 www.banket.nl Top Bakkers B.V. Tel: 055-5998222 www.topbakkers.nl GECONDITIONEERDE RUIMTE BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Jasca Food Technology BV Tel: 0541-293688 www.jasca.nl

Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl Lampe Technical Textiles bv Tel: 0515-445544 www.lampe.nl Roma Isolatiesystemen Tel: 0162-512012 www.romaned.nl Willemsen Isolatiebouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.com GIST AB Mauri Netherlands B.V. Tel: 078-6525600 www.abmauri.nl Algist-Bruggeman Benelux B.V. Tel: 0032-92570808 www.algistbrug.be GRONDSTOFFEN AB Mauri Netherlands B.V. Tel: 078-6525600 www.abmauri.nl Aigremont N.V. Tel: +32(0)42737100 www.aigremont.be Algist-Bruggeman Benelux B.V. Tel: 0032-92570808 www.algistbrug.be Backaldrin Benelux BV Tel: 076-5201047 www.backaldrin.com Bak Speciaal Tel: 033-4654810 www.bakspeciaal.nl Bakels Senior-N.V. Tel: 0294-414559 www.bakels-senior.nl Bakeplus BV Tel: 077-3829090 www.bakeplus.nl Webshop.bakeplus.nl Bake-Performance NV Tel: +32 (0)11 392 002 www.bake-performance.be Baktotaal Bouwhuis B.V. Tel: 0548-623016 www.bouwhuis.com Beko Groothandel Tel: 030-2473050 www.beko-groothandel.nl Belcolade NV Tel: 0168-326260 www.puratos.nl Contined Tel: 0317-465410 www.contined.nl CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux Dawn Foods Benelux Tel: 0162-799010 www.dawnfoods.nl D. van der Pol & Zonen bv Tel: 0416-692785 www.vdpol.nl Dossche Mills Tel: +32 (0) 93814444 www.dosschemills.com Eicom Barneveld 0342-490700 www.eicom.nl FrieslandCampina Foodservice www.debic.com Hela Thissen bv Tel: 077-3204204 www.hela.nl Hemelter Mühle Dr. Cordesmeyer GmbH & Co. KG Tel. +49 (0)5971 808 21 -0 www.hemelter-muehle.de Hoogenboom Benelux BV / Barry Callebaut Tel: 076-5978460 www.hoogenboom-benelux.nl Ireks GmbH Tel: 040-2263800 www.ireks.nl Koopmans Meel BV Tel: 058-2948494 www.koopmansmeel.nl Meneba B.V. Tel: 010-4238911 www.meneba.com Mourik BV Tel: 088-1114111 www.mourikfoodservice.nl Puratos NV 0168-326260 www.puratos.nl Remia C.V. Tel: 030-2297911 www.remia.nl Royal Buisman Tel: 038-3861487 www.royalbuisman.com Ruitenberg Ingrediënts Tel: 0571-270000 www.ruitenberg.nl Smilde Bakery Tel: 0299-372856 www.smildebakery.nl Suiker Unie Tel: 0165-525252 www.suikerunie.com Sonneveld Group B.V. Tel: 078-6442525 www.sonneveld.com Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Upfield Professional BV www.upfieldprofessional.nl Vamo produkten v.d. bakkerij BV Tel: 026-3646205 www.vamo.nl


| 23

Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Waddenmolen ‘t Hoogeland Tel: 595-454500 www.waddenmolen.nl Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl INKOOPORGANISATIES Inbak All into Food Tel: 085-2100172 www.inbak.nl Het Bakkerscollectief HK Tel. 0622376208 www.hetbakkerscollectiefhk.nl INZAMELING GEBRUIKTE FRITUUROLIE Olthuis Recycling Tel: 0321-381166 www.olthuisrecycling.nl IJS Bakeplus BV Tel: 077-3829090 www.bakeplus.nl Webshop.bakeplus.nl Beko Groothandel Tel: 030-2473050 www.beko-groothandel.nl Laan Heiloo Tel: 072-5331425 www.laan.nl Valmar Benelux Tel: 030-6084144 www.valmar-benelux.nl NATUURLIJKE SMAAK EN KLEURSTOFFEN Natural Flavour Company Tel: 06-30330133 www.naturalflavourcompany.nl KOEL & VRIES Van Asselt en Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Dawsonrentals (Nederland) BV Tel: 010-4952955 www.dawsonrentals.nl Emondt’s Koeltechniek en Winkelinrichting BV Tel: 053-4314466 www.emondt.nl Eurofours Tel: 078-6760635 www.eurofours.nl Gram Nederland BV Tel. 0850-188370 www.gram.nl HHS RVS Producten Tel: 0575-565349 www.h-hs.nl/koelcelstelling Gerben Hekman Bakkerijtechniek Tel: 0548-610523 www.gerbenhekman.nl Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl Koma Koeltechnische Industrie BV Tel: 0475-474700 www.koma.com LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl MIWE Nederland Tel: 0342-465606 www.miwe.nl RBS Koudetechniek Tel: 06-20405669 www.rbskoudetechniek.nl Roma Isolatiesystemen Tel: 0162 512 012 www.koelcelbouwen.nl G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl Willemsen Koel- & vriesbouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.nl KRUIDEN & SPECERIJEN Hela Thissen BV Tel: 077-3204204 www.hela.nl Hoogpak BV Tel: 0512-523818 www.hoogpak.nl J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij B.V. Tel: 0521-514040 www.polak.nl Raps Benelux Tel: 0499-373525 www.raps.com Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl MARKETING & PROMOTIE Bakkerij Monitor Retail Intelligence Consultancy Tel: 06-18514489 www.bricc.nl Bakkerij Support, Marketing voor Bakkers Tel: 06-10988842 www.bakkerijsupport.nl Buro MC Marketing & Creatie Tel: 088-2341700 www.buromc.nl

Versplatform Nederland Tel: 033 - 495 30 34 www.versplatform.com OLIËN EN VETTEN AAK Tel: 075-6278400 www.aak.com Levo Produktenmij BV Tel: 0517-394141 www.levo.nl Rotie BV Tel: 020-2606060 www.rotie.nl Smilde Foods Tel: 0513-639639 www.smildefoods.nl Smilde Natura B.V. Tel: 0513-639629 www.smildenatura.nl Sonneveld Group B.V. Tel: 078-6442525 www.sonneveld.com Upfield Professional BV www.upfieldprofessional.nl Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl ONGEDIERTEBESTRIJDING Rentokil Pest Control Tel: 0800-7368654 www.rentokil.nl OPSLAG Plastibac Tel: 0180-415371 www.plastibac.nl OPLEIDINGEN Aeres Hogeschool Wageningen Tel. 088-0206700 www.aereshogeschool.nl/ wageningen Albeda College Tel: 010-2901010 www.albeda.nl Bakery Institute. Tel: 075-6157226 www. bakeryinstitute.nl Da Vinci College Tel: 088-6572657 www.davinci.nl Deltion College Tel: 038-8503000 www.deltion.nl Fontys Opleiding Consumptieve Techniek Tel: 06-22958764 www.fontys.nl/bent HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen Tel: 088-8903637 www.haskennistransfer.nl Markland College OudenBosch Tel: 0165-390390 www.markland.nl NBA Praktijkopleider voor de bakkerijbranche Tel : 0317-471255 www.nationalebakkerijacademie.nl Rijn IJssel Vakschool Wageningen Tel: 026-3129600 www.rijnijssel.nl ROC Horizon College Tel: 072- 547 64 76 www.horizoncollege.nl ROC van Amsterdam Tel: 06-51110625 www.rocva.nl Scalda Tel: 0118-558300 www.scalda.nl OUWELS Primus Wafer Paper Tel: 075-6164061 www.primuswaferpaper.com OVENS AMF Den Boer 033-2994373 www.amfbakery.com Van Asselt en Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl Baas Food Equipment Tel: 070-3209152 www.baasfood.nl Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl Brouwer Oventechniek Tel: 0548-614798 www.brouweroventechniek.nl Dijko Ovens BV Tel: 013-5942211 www.dijko.com Eurofours Tel: 078-6760635 www.eurofours.nl Heuft Thermo-Oel GmbH & Co. KG Tel: 06-14659332 www.heuft-backofenbau.de Jansen Bakkerij Techniek bv Tel: 026-8400460 www.jbtechniek.com MIWE agency Nederland Tel: 0342-465606 www.miwe.com Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl

Theo van Vliet Weesp BV Tel: 0294-416040 www.theovanvliet.nl Woertmann Nederland BV Tel: 030-6084141 www.woertman.nl PETIT FOURS Goemans Versbakkerij Tel: 0251-238354 www.goemansversbakkerij.nl Patisserie Unique Tel: 035-5882395 www.patisserieunique.nl PINNEN Worldline 0180-442442 www.pinnen.nl PRIJSKAARTJES Toba Card Nederland Tel: 0299-657676 info@tobacard.nl PRODUCTIELIJNEN AMF Tromp 0183-626252 www.amfbakery.com BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Integrated Bakery Tel: 073-5991402 www.integratedbakery.com Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Marvu foodprocessing equipment Tel: 0413-478828 www.marvu.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Rinc Europe Tel: 0345 473 984 www. rinceurope.com Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com Siloba nv Tel: 0032-52423818 www.siloba.be Van Wees Waalwijk Service B.V. Tel: 0416-673967 www.vanweeswaalwijk.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl VERHEUL Consulting & Bakery Engineering Tel: 06-44309755 www.verheulconsultingbakeryengineering.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl REINIGING & HYGIËNE Bioclimatic Tel: 0252-626962 www.bioclimatic.nl Bosgraaf Food & Hygiënetechniek B.V. Tel: 0513-417374 www.bosgraaftechniek.nl Brilliant Group B.V. Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Brilliant Group Select Partner van Nilfisk Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Cemex Trescon B.V. Tel: 079-3466000 www.cemextrescon.nl Cleanfix Benelux BV Tel: 0499-550033 www.cleanfix.nl Coveka Schoonmaak B.V. Tel: 038-3333152 www.covekaschoonmaak.nl Gullimex BV Tel: 074-2657788 www.gullimex.com Green Clean Tel: 0653-200937 www.green-clean.nl HHS RVS Producten Tel: 0575-565349 www.h-hs.nl/schuimtank Hospamed Tel: 06-33314404 www.hospamednederland.nl Hygiënecode Online Tel: 06-11186940 www.hygienecodeonline.nl Innovi BV Tel: 0546-660710 www.innovibv.nl Interceil Nederland Tel: 0481- 420460 www.interceil.nl Kolijn Bakkerij Advies Tel: 06-33104958 www.kolijnbakkerijadvies.nl Lampe Technical Textiles bv Tel: 0515-445544 www.lampe.nl LETS bv Tel: 0321 - 386600 www.letsbv.nl

Mafo Holtkamp BV Tel: 0546-575360 www.mafo.nl QleanAir Scandinavia Tel: 085-0471822 www.qleanair.com Steamteq Nederland Tel: 085-1300910 www.steamteq.nl Stichting Voedsel Veiligheid­ inspectie Wageningen (SVVW) Tel: 0317 47 12 70 www.svvw.nl The Clean Experience Tel: 085-1045164 www.tce.nl REVISIE BSH Dalen Tel: 0524-552655 www.bakkerijservice.nl RIJSKASTEN Van Asselt & Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Eurofours Tel: 078-6760635 www.eurofours.nl Koma Koeltechnische Industrie BV Tel: 0475-474700 www.koma.com LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl MIWE Nederland Tel: 0342-465606 www.miwe.nl Roma Isolatiesystemen Tel: 0162 512 012 www.rijskast.nl G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl SILO’S Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com Siloba nv Tel: 0032-52423818 www.siloba.be Spekschoor Industriële Reiniging BV Tel. 0575-820000 www.silo-reiniging.nl Silowacht B.V. Tel: 038-4670666 www.silowacht.nl SNIJ- EN INPAKMACHINES AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu Haddeman Machines B.V. Tel. (076)- 504 09 78 www.haddemanmachines.nl Omori Europe Tel: 088 - 666 7400 www.omori.eu Skillpack Tel: 078-6933900 www.skillpack.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl SPIJS & MARSEPEIN Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Sonneveld Group B.V. Tel: 078-6442525 www.sonneveld.com Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl THERMISCHE OLIE Rodun BV Tel: 040-2049479 www.rodun.nl TRANSPORT- EN PROCESBANDEN Ashworth Belts B.V. Tel: 020-5813220 www.ashworth.com Habasit Netherlands B.V. Tel. 033-247 20 30 www.habasit.nl UITZENDBUREAUS Uitzendbureau Het Ambacht Tel. 0591-555442 www.uitzendbureauhetambacht.nl VAKBLADEN Bakery Next Tel: 0515-432140 www.bakerynext.nl Bakkers in bedrijf Tel: 088-2944834 www.bakkersinbedrijf.nl Bakkerswereld Tel: 088-5840673 www.bakkerswereld.nl

NBT Magazine Tel: 024-3246146 www.nbtmagazine.biz VERLICHTING Lixero Tel: 0493-311314 www.lixero.eu Van Erkel | FoodLed Tel: 0182-320167 www.vanerkel.nl VERPAKKINGEN/VERPAKKINGSMACHINES AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu bag-again Tel : 06-50656694 www.bag-again.nl Bandall Benelux BV Tel: 0348-431520 www.bandall.com Chocapack Tel: 088-6500165 www.chocapack.com Beko Verpakkingen Tel: 088- 20 23 210 www.beko-verpakkingen.nl F&F Verpakkingen Draagtassen en verpakkingen Tel: 0341-430413 www.fenfverpakkingen.nl Gopack BV Tel: 0168-359909 www.gopack.nl Guillin Nederland BV Tel: 033-4656262 www.guillinnederland.nl Gullimex BV Tel: 074-2657788 www.gullimex.com Haddeman Machines BV Tel : 076-5040978 www.haddemanmachines.nl Havelaar verpakkingen BV Tel: 075-6400100 www.havelaar-verpakkingen.nl Omori Europe Tel: 088- 6667400 www.omori.eu Niverplast Tel: 0548-538380 www.niverplast.com Paardekooper Verpakkingen Tel: 0186-648222 www.paardekooper.nl Sensabox Tel: 06-12724888 www.sensabox.nl Skillpack Tel: 078-6933900 www.skillpack.nl Twinpack Special Products B.V. Tel: 088-0308900 www.twinpacksp.com Veer Karton Tel: 075-6284659 www.veerkarton.nl Zwager Techniek BV Tel: 0251-272088 www.zwagertechniek.nl VERZEKERINGEN Bakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566 www.bakkersbelang.nl Beon Risk Tel: (050) 317 55 40 www.beonrisk.nl Kuindersma Verzekeringen en Hypotheken Tel: 0513-417755 www.kuindersma.nl TenBa BV Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie Tel: 0317-471211 www.tenba-bv.nl VLOEREN EN WANDEN AVG vloeren en wanden Tel: 0344-645196 www.avgvloeren.nl Bolidt Tel: 078-6845444 www.bolidt.nl Cleanpanel Tel: 0342-420233 www.cleanpanel.nl Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl Multipox Tel: 0578-696755 www.multipox.nl Rvs Afvoergoten BV Tel: 0299-671237 www.rvs-afvoergoten.nl Firma Roth Tel: 045-5417571 www.firmaroth.nl Vloersch BV Tel: 0181-776286 www.vloersch.nl Willemsen Isolatiebouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.com VRUCHTEN & NOTEN Articor Tel: 046-4745160 www.articor.nl CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux

De Notenbeurs Tel: 0180-637063 www.notenbeurs.nl Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl WEBSHOPS Marti Orbak Software Tel: 0174-638694 www.marti-orbak.nl.nl Shopforce Tel: 085-8883395 www.shopforce.nl WEGEN EN METEN Gullimex BV Tel: 074-2657788 www.gullimex.com OCS Checkweighers BV Tel: 036-5252946 www.ocs-cw.com WINKELINRICHTING Emondt Koeltechniek en winkelinrichting Tel: 053-4314466 www.emondt.nl Infrashop Winkelinterieurbouw Tel: 030-2239970 www.infrashop.nl Interieurbouw Koning BV Tel: 0252-623020 www.interieurbouwkoning.nl LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl Redie Interieurs Oirschot BV Tel: 0499-573232 www.redie.nl Van Erkel Presentatie & Communicatie Tel: 0182 - 320 167 www.vanerkel.nl ZUIVELPRODUCTEN CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux SA Corman Tel: +32 87342211 www.corman.be Twente Foods Tel: 053-5363005 www.twentefoods.nl Van Roemburg Ei & Zuivel Tel: 0342-471107 www.eienzuivel.nl OVERIGE PRODUCTEN Markus & Markus Stroopwafels bv Tel: (0182) 61 88 24 www.stroopwafelsvanmarkus.nl Staat uw bedrijf nog niet in dit overzicht met nuttige adressen? Mail naar info@bakerynext.nl of bel 0515-432140


BAKKERSBELANG:

DE RISICOSPECIALIST BINNEN DE BAKKERSBRANCHE SLIM OMGAAN MET RISICO’S Als (vers)ondernemer garandeert u uw klanten topkwaliteit producten. Iedere dag weer. Die service vormt uw succes en is een voorwaarde voor de continuïteit van uw bedrijf. Met het ondernemen krijgt u ook te maken met zaken als risico en aansprakelijkheid. U helpen om slim om te gaan met die risico’s rond uw werknemers, winkel, inventaris en transportmiddelen: dat is waar wij goed in zijn. We staan bekend om onze betaalbare premies, onze persoonlijke service en snelle hulp bij schades. Als specialist in de bakkersbranche, weten we wat de specifieke risico’s zijn binnen bakkerijen, wat de financiële consequenties zijn en wat u kunt doen om de kans op deze risico’s zoveel mogelijk te verkleinen. Hierdoor krijgt u met onze grondige risicoanalyses en heldere adviezen altijd maatwerk voor uw bakkerij.

UNIEKE PERSOONLIJKE SERVICE Wij zijn een familiebedrijf dat zich al 100 jaar inzet voor de Nederlandse versondernemers. We kennen u persoonlijk, we kennen uw winkel en/of bakkerij en we kennen uw branche. We komen bij u langs voor een intakegesprek en we zijn er ook als u schade heeft. Kortom, we weten we wat u bezighoudt, we zijn er voor u op de momenten dat u ons nodig heeft en we helpen u om zo goed mogelijk te ondernemen. Met deze service zijn we uniek in de Nederlandse bakkersbranche! WILT U ZEKER WETEN DAT U DE RISICO’S IN UW (BANKET-) BAKKERIJ ONDER CONTROLE HEEFT? Neem dan contact op met een adviseur in uw regio. Een kennismakingsgesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

kt als ondernemer hard aan een mooie toekomst van drijf. Daar horen risico’s bij. Geen probleem, maar zich bewust van al uw risico’s? Alleen dan kunt u erwogen keuzes maken.

Wij spreken uw taa

n overzicht heeft van uw risico’s, helpt dit u bij het maken van de juiste

en kan dit de toekomst van uw bedrijf een stuk zekerder maken. U

an namelijk goed in beeld wat uw bedrijfsdoelstellingen in de weg kan

n kunt de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Denk dan niet alleen dus scherpe premies - Collectieve verzekeringen, www.bakkersbelang.nl • info@bakkersbelang.nl • Telefoon 033 - 24 75 566 •

nd, diefstal en ziekte van een werknemer. Maar bijvoorbeeld ook aan - Uitstekende polisvoorwaarden

06 - 39 42 73 27


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.