Page 1

Jaargang 8 | Week 44 | 2018 | Nummer 16

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

16 Lotte van Gorp wint Gouden Gard 2018

10 Geheime winkel

17

Ewals Lekkerste Vlaaienbakker 2018

BakkersVakWedstrijden in teken Culturele Hoofdstad

Segment ‘IJs’ keert terug op Bakkersvak

De wedstrijdvlaaien waren de Kruisbessen schuimvlaai en de Zwarte pruimenvlaai. De bakker die gemiddeld de beste beoordeling krijgt mag zich een jaar lang ‘Lekkerste vlaaibakker’ noemen.

Leeuwarden-Fryslân 2018 pakt het Culturele Hoofdstad jaar aan om de kop boven het maaiveld uit te steken Daar zijn moed, creativiteit en verbeelding voor nodig. Dat geldt ook voor de deelnemers aan de BakkersVakWedstrijden.

Door de vele raakvlakken tussen de werelden van bakkerij, patisserie en ambachtelijk ijs is besloten om ‘IJs’ een eigen, volwaardige plek op de beursvloer te geven. Met onder andere een IJs-plein en een IJs-route..

Lees verder op pagina 14

Lees verder op pagina 19 De vakkrant voor bakkend Nederland!

Lees verder op pagina 19


2

|

VAN

COLOFON

DE REDACTIE

Verhoging De BTW verhoging van 6 naar 9% op o.a. voedingsmiddelen en medicijnen. Er is al heel veel over gezegd en geschreven. Is het terecht of onterecht. Is men het er mee eens of niet mee eens. En waarom dan wel, of juist niet? Er gingen zelfs al stemmen op om er voor te pleiten brood BTW-vrij te maken. Ook een interessante gedachte. Achter deze BTW verhoging zit een aantal politieke keuzes, zoals het verlagen van de schijven van de inkomstenbelasting om hiermee de belasting op arbeid te verlagen. Om deze aanslag op de staatskas op te vangen wordt de belasting op consumptie vervolgens verhoogd. De BTW dus, waarvan het lage tarief per 1 januari 2019 van 6 naar 9% gaat. We kunnen er dus wel nog alles van vinden, maar het is een feit, dus is het zonde van de tijd en de energie om je daarover nu nog druk te maken. Je kunt niet de wind veranderen, maar wel de stand van je zeilen. En daar gaat het nu om in ondernemersland. Hoe ga je als ondernemer met deze verhoging om. Bereken je deze door aan de consument, of juist niet en betaal je de verhoging van de BTW dan maar uit je eigen winstmarge en daardoor indirect uit je eigen achterzak? Deze keuze mag iedere ondernemer gelukkig nog altijd zelf maken en hij of zij staat nu voor deze fundamentele keuze. Belangrijk argument om, ondanks de BTWverhoging, de prijzen niet te verhogen per 1 januari, is de angst dat de concurrentiepositie wordt aangetast. Ten opzichte van de supermarkt? Ten opzichte van collega’s? Als iedereen gewoon netjes omhoog gaat, blijven de verhoudingen gelijk en wordt de marge van de ondernemers in ieder geval niet verder uitgehold. Ook de verwachte stijging van grondstofkosten speelt hier dwars doorheen. Voor de consument is het niet te volgen, laat staan te bepalen welke prijsverhoging waardoor is ontstaan. En om het vertrouwen van de consument te behouden, is het een goede zaak duidelijk te zijn, transparant dus. Dat zorgt voor begrip en rust. De tweede angst is dat de consument minder gaat besteden als gevolg van alle prijsverhogingen. Of die nu komen door de BTW

N ieuWe

Jaargang 8 | Week 44 | 2018 | Nummer 16

16 Lotte van Gorp wint Gouden Gard 2018

10 Geheime winkel

17

verhoging, door de grondstofprijzen, of wat dan ook. Zeker voor de wat meer luxere producten zal dat best eens zo kunnen zijn. Dat is gewoon een economische wetmatigheid. Dus de afzet zal in de bakkerswinkel inderdaad wel eens kunnen gaan dalen. Zeker op korte termijn. En dat maakt het nou net zo buitengewoon vervelend, want structureel staat het volume immers toch al onder druk. En dan is de verleiding groot om toch naar het prijswapen te grijpen en in dit geval de prijsstijging en de BTW verhoging niet door te berekenen. Dat betekent een directe aanslag op de winstmarge en is, zeker op termijn, een onbegaanbare weg. Op een gegeven moment dwingen de financiële resultaten je dan wel tot ingrijpen in óf de prijzen óf de bedrijfsprocessen. Uitstel van executie dus. En dan moet het misschien ook nog eens op een moment dat er in de markt geen enkele aanwijsbare reden voor is, waardoor het aan de klanten niet goed uit te leggen valt. Dus onder het motto beter korte pijn dan lange pijn, gewoon nu de prijzen verhogen. A. omdat het nodig is en B. omdat de consument het overal zal ervaren waar zij haar aankopen doet, waardoor het eerder geaccepteerd wordt en het concurrentienadeel best mee zal vallen. Maar nogmaals, iedere ondernemer bepaalt het uiteraard zelf en is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen toko, maar toch zit er ook een collectief aspect aan. Als alle bakkers één lijn trekken, dan verandert er onderling niks en wordt je in ieder geval niet elkaars (prijs) concurrent. Tweede effect is dat de bedrijfsresultaten dan niet onnodig achteruitgaan waardoor de gezondheid van de gehele sector alleen maar minder zou worden.

Ewals Lekkerste Vlaaienbakker 2018

BakkersVakWedstrijden in teken Culturele Hoofdstad

Segment ‘IJs’ keert terug op Bakkersvak

De wedstrijdvlaaien waren de Kruisbessen schuimvlaai en de Zwarte pruimenvlaai. De bakker die gemiddeld de beste beoordeling krijgt mag zich een jaar lang ‘Lekkerste vlaaibakker’ noemen.

Leeuwarden-Fryslân 2018 pakt het Culturele Hoofdstad jaar aan om de kop boven het maaiveld uit te steken Daar zijn moed, creativiteit en verbeelding voor nodig. Dat geldt ook voor de deelnemers aan de BakkersVakWedstrijden.

Door de vele raakvlakken tussen de werelden van bakkerij, patisserie en ambachtelijk ijs is besloten om ‘IJs’ een eigen, volwaardige plek op de beursvloer te geven. Met onder andere een IJs-plein en een IJs-route..

Lees verder op pagina 14

Lees verder op pagina 19

Lees verder op pagina 19

De vakkrant voor bakkend Nederland!

Jaargang 8, week 44, 2018, nr. 16

s proNk b AkkerijmAChiNes

Lars vierhout neemt stokje over van Hans van Egmond Per 8 oktober is Lars Vierhout in dienst getreden als account manager Zuid-Nederland bij Spronk Bakkerijmachines. Hij neemt hiermee het stokje over van Hans van Egmond die ruim 28 jaar een vertrouwd gezicht is geweest in bakkend Nederland als accountmanager voor Spronk Bakkerijmachines. Hans gaat nu van zijn welverdiende pensioen genieten. Recent is het (rol-) stokje, letterlijk overgedragen in Breda. Lars is 30 jaar oud en heeft inmiddels ruime ervaring opgedaan in brood- en banketbakkerijen. De laatste zeven jaar is Lars werkzaam geweest bij een grondstoffenleverancier. Met de aanstelling van Lars Vierhout is opnieuw een stap gezet in de verjonging van Spronk Bakkerijmachines. ‘Al nieuwe generatie Spronk bewijzen wij hiermee dat

UYT

wij ook in de toekomst een leidende positie willen behouden in de bakkerijwereld’, aldus Harm Spronk. Arno, Henry en Harm Spronk willen verder blijven bouwen aan de positie als betrouwbare partner met sterke merken in hun pakket. De succesvolle samenwerking met Wachtel (ovens) is hier onder andere een voorbeeld van. Voor rayon Zuid-Nederland is Lars Vierhout telefonisch te bereiken op nummer 06-15144091, en per e-mail via lars@spronkbakkerijmachines.nl Voor rayon Noord-Nederland is Kees-Jan Meijer telefonisch te bereiken op nummer 06-46404114 en per e-mail via kees-jan@spronkbakkerijmachines.nl Meer informatie is te vinden op www.spronkbakkerijmachines.nl

DEN OUDEN DOOSCH

Bakery Next, de vakkrant voor bakkend Nederland. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Verschijnt 18 x per jaar. Uitgave van: Addictive Media Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Tel: 0515-432140 www.addictivemedia.nl BE OUR NEXT FRIEND: Nederland € 70,00 per jaar excl. 6% btw. Extra nummer € 6,50 (excl. btw en verzendkosten) ‘Be our next friend’ kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Als vakkrant zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan er van uit dat u de krant ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt ‘Be our next friend’ steeds stilzwijgend met een jaar verlengd. Redactie: Hans Sangers E-mail: redactie@bakerynext.nl Twitter @bakerynext Redactieadvies: Coen de Kok, Pascalle Mulder, Frans Stommel, Ale Kor Riedstra en Jolanda van Voorthuizen Aan dit nummer werkte(n) mee: Jeroen Bol en Marcel van Haren Fotografie: Hartpagina: Beko, Bakery Next Verkoop: André Schoppen Tel: 0515-432140 / 06-16044131 andre@addictivemedia.nl Wilfred Wubs Tel: 0515-432140 / 06-20479538 wilfred@addictivemedia.nl Edwin Schoenmaker Tel: 0515-432140 / 06-81907601 edwin@addictivemedia.nl Vormgeving: Bay6 Print Tel: 06-50212014 peter@bay6print.nl Druk: Rodi Media ISSN: 2212-8247

En daar zit toch echt niemand op te wachten? Hans Sangers

pApiereN brooDtAsseN vAN

F&F Verpakkingen heeft speciaal voor bakkerijen een aantal nieuwe papieren broodtassen met bijpassende opdruk toegevoegd aan haar assortiment. Deze tassen zijn al vanaf 250 stuks leverbaar en eenvoudig via de webshop www. ff-packagingshop.com te bestellen. Daar is tevens het volledige assortiment te zien. Het is mogelijk om de tassen met eigen logo te laten bedrukken.

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

f&f

Gewichtscontrole door de Keuringsdienst van Waren Ingezonden door: Geerlof Haaring Haaring Bakkerijadvies & taxaties Offertes, gratis samples, of meer informatie zijn aan te vragen via www.fenfverpakkingen.nl, of telefonisch op nummer 0341-430413.

Heb jij ook een leuke historische foto, mail deze dan, liefst met het verhaal erachter, naar redactie@bakerynext.nl

Disclaimer: De Redactie van Bakery Next stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht voor om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.


|

Vipam exclusief distributeur De Kuyper Creative Kitchen De Kuyper Creative Kitchen wordt op de markt gebracht door Team Products, een 100% dochter van Koninklijke De Kuyper BV in Schiedam. Om dit merk in de Nederlandse Patisserie, chocolaterie, (IJs) keuken goed in de markt te zetten, is gekozen voor een exclusieve samenwerking met Vipam International BV. Verkoop en distributie worden sinds 1 oktober jl. door Vipam verzorgd. Dit is de eerste stap in de samenwerking tussen Vipam en De Kuyper Creative Kitchen waartoe ook de merken Mandarine Napoléon Culinair en Peachtree voor culinair gebruik onder vallen. De aftrap van de samenwerking vond plaats bij de Eindejaars demonstratie van Vipam bij Miele op 3 oktober en tijdens de Beko dagen.

culinaire chefs te versterken. Vipam had op haar beurt behoefte het portfolio aan smaken opnieuw verder uit te breiden met zowel bijzondere smaken als ook klassiekers. De klant kan daarin zeer breed kiezen om accenten aan haar product mee te geven. Naast de bekende merken zullen ook lavendel en speculaas weer in het assortiment komen. Zo zullen ruim 20 smaken aan het assortiment van Vipam worden toegevoegd.

3

 Bekoslicer

halfautomaat

Met minder kwaliteit moet u geen genoegen willen nemen Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij uw Beko Techniekverkoopadviseur.

nog steeds op ambachtelijke wijze gemaakt in de eigen distilleerderij in Schiedam. Van klassieke smaken als vanille en cacao tot innovatieve smaken als tonkaboon en chili.

Beko Techniek, de weg naar bedrijfszekerheidSAMENWERKING

Simon Stevinstraat 4 6603 BD Wijchen024 648 62 88www.beko-techniek.nl

De Kuyper beoogt, door samen te werken met Vipam, hun positie als toonaangevende smaakleverancier voor professionals op patisseriegebied, maar ook voor ijsmakers en DE KUYPER

De producten worden geleverd in 1 liter PET flessen en 5 liter cans. Team Products is ook producent van de vertrouwde Banketbakkersadvocaat die Vipam verdeelt. Nog een aspect aan de samenwerking tussen Vipam en De Kuyper is de kleinschaligheid waarmee producten eventueel klantspecifiek kunnen worden ontwikkeld.

Koninklijke De Kuyper is het 9e oudste familiebedrijf in Nederland, opgericht in 1695 en ’s werelds grootste merk in cocktaillikeuren, exporterend naar meer dan 100 landen. Koninklijke De Kuyper is al sinds 1695 dé expert in het creëren van smaken. De distillaten/esprits en extracten uit de Creative Kitchen zijn 100% natuurlijk en worden

COLUMN

DE WEESPER MOPPEN TROMMEL

Beleidsregen uit Den Haag De afgelopen tijd zijn er nogal wat nieuwe beleidsvoornemens vanuit Den Haag gekomen. Allereerst de Missie Gedreven Innovatie Aanpak t.a.v. de topsectoren, ten tweede de Kringloop Landbouw visie van minister Schouten en tot slot de Prinsjesdag stukken. Staan er nou hele gekke of opvallende zaken in? Op het eerste oog niet, maar als je iets beter kijkt lijkt de overheid de regie op veel terreinen (weer) veel meer naar zichzelf toe te trekken. Dat is niet nieuw, Den Haag doet dit historisch gezien altijd al met golfbewegingen, variërend van alles aan de markt overlaten tot alles zelf regisseren. Het optimum zal vast in het midden liggen, maar kennelijk moeten we daarvoor het wiel nog heel vaak uitvinden. Missie Gedreven Innovatie, feitelijk betekent dit dat de overheid gaat opleggen welke beleidsuitdagingen de topsectoren moeten/mogen oplossen. Hiervan zal Kringloop Landbouw er zeker één gaan worden, net als een duurzame voedselproductie via bijvoorbeeld het Sustainable Food Initiative (SFI). En laat ik eerlijk zijn over

de Kringloop Landbouw Visie, ik vind deze visie van de minister erg hoopgevend. Terug naar hoe we het vroeger deden, maar dan ondersteund met moderne technologie. Nu nog de uitwerking naar daden, wij staan te popelen om hiermee aan de slag te gaan, of beter gezegd, we zijn al lang aan het werk, want de sector zag dit al lang aankomen. Tot slot de oude samenvoeging van LNV en EZ weer ongedaan maken. Hiervoor heeft de minister kennelijk vele tientallen miljoenen over, zo blijkt uit de LNV begroting in de Miljoenennota. Als je het mij vraagt is dit een grote misser, hoe kun je het verkopen om zoveel geld te steken in een eigen ministerie, terwijl de sector alle Euro’s dubbel en dwars nodig heeft om de nodige transities voor elkaar te krijgen? Met vriendelijke groet, Marcel van Haren

Een medewerker komt weer eens te laat op zijn werk. Zegt de chef geïrriteerd tegen hem: ‘Zeg moet je eens even goed naar me luisteren, dit is nu al de derde keer dat je deze week te laat bent. Weet je wel wat dat betekent?’ ‘Jawel hoor’, antwoordt de werknemer droogjes: ‘dat het vandaag woensdag is!’

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Heb jij een leuke mop ? Mail hem naar redactie@bakerynext.nl Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roest

Doseer dé beste oliebollen met de • multi-functioneel

• neemt al uw handmatige doseringen over • eenvoudig te reinigen • in hoogte verstelbaar

• leverbaar in combinatie met onze frituurbakken Ook produceren wij appelbeignetlijnen, volautomatische

frituurlijnen tot 20.000 oliebollen per uur, hefkiepinstallaties en telbanenmet automatische aan- en afvoersystemen.

Marcel van Haren is directeur van GMV, de bij FME gevestigde branchevereniging van machinebouwers voor de voedselverwerkende industrie. Meer weten of contact? www.dutchfoodsystems.com tel. 088-4008537 of gmv@fme.nl

0515 - 33 19 58

Vtech[A4-flyer]-2016.indd 1

info@v-technology.eu

www.v-technology.eu

31-08-16 11:08


4

|

Nu

ook een vestiging buiten

W ijk

bij

D uurstede

Bakkerij Lakerveld opent vierde winkel Sinds 1 september jl hebben Marco, Frank en Hanneke Lakerveld er een vierde winkel bij. Met 3 winkels binnen Wijk bij Duurstede was altijd de gedachte dat het goed was zo en dat ze nooit buiten Wijk bij Duurstede zouden gaan. Dat leek hen logistiek niet handig en het liep lekker in ‘Wijk’. Ze waren dus zeker niet op zoek naar uitbreiding, maar toen het dan toch op hun pad kwam en de kans zich voordeed om er een prachtige locatie bij te krijgen in een drukke winkelstraat in Driebergen, was de keuze snel gemaakt! Frank vertelt: ‘Toen we de vraag kregen of we interesse hadden in deze winkel, hoefden we hier niet lang over na te denken. Eigenlijk was de timing niet zo handig, aangezien we ook net begonnen waren met

lademachines kwijt kan. Geweldig om alles bij elkaar te hebben. Wij maken ook alle versieringen op ons banket zelf en nu kunnen we alles direct combineren, dus we zijn veel flexibeler geworden en werken veel efficiënter.’ ZELFBEDIENING

de uitbreiding in de bakkerij in de binnenstad. En ondanks dat het niet echt goed uitkwam, dachten we ook gelijk: ‘zo’n mooie kans komt nooit meer.’ Dus zijn we om de tafel gaan zitten en was direct duidelijk: dit moeten we gewoon doen! Wij hebben nooit beren gezien, alleen uitdagingen waarvan we dachten dat we ze konden oplossen.’ Hanneke beaamt: ‘We waren direct alle drie enthousiast. Dit kun je niet doen als één van ons drieën het niet zou zien zitten. Dat was voor ons belangrijk: dat we er alle drie vertrouwen in hadden.’

DROOM

De taken bij bakkerij Lakerveld zijn goed verdeeld. Frank bestiert de broodbakkerij, Marco de banketbakkerij inclusief chocola/bonbons en Hanneke regelt alles met betrekking tot de winkels, medewerkers en alles daarom heen. Voor Marco komt een droom uit. Daar waar hij vroeger zijn banketbakkerij en chocolaterie op twee locaties had, heeft hij nu alles-in-een. Marco: ‘Achter de winkel in Driebergen zit een prachtige ruimte, die we nu hebben ingericht als banketbakkerij en waar ik ook mijn 3 choco-

Hanneke: ‘Ondertussen draaien we een week in de verbouwde winkel. We zijn ontzettend trots zoals het geworden is. Complimenten voor Infrashop hoe ze hebben meegedacht met ons en er een ontzettend mooie winkel hebben neergezet. We hebben gekozen voor veel zelfbediening, zowel in klein- als grootbrood. En natuurlijk een middeneiland waar genoeg ruimte is om al onze producten zoals koekjes en cake te presenteren. Wat voor ons nieuw is, is dat we ook een zelfbedieningskoeling hebben. Dat hebben we in onze andere winkels niet en het leek ons heel gaaf om daarmee te experimenteren. Onze eerste ervaringen zijn positief. Het is de plek voor impulsieve aankopen, zo aan het einde van de winkel, op

weg naar de kassa. Dus we doen daar niet alleen taarten en schnitten in, maar juist ook kleine doosjes met onze specialiteiten. Dat mensen onder de 5 euro een doosje lekkers mee kunnen nemen.

Beheeruw uweigen eigenbedrijfskleding. bedrijfskleding. Beheer Miele Professional. Immer Besser. Miele Professional. Immer Besser. Beheer uw eigen bedrijfskleding.

GEWOONTES

‘We krijgen ontzettend veel positieve reacties’ vertelt Hanneke, ‘van ‘wat mooi en overzichtelijk’ en ‘heel modern, echt van deze tijd’ tot ‘wat een mooie kleuren’. Wel is het heel frappant hoe de klanten in hun gewoonte zijn vastgeroest. Al 32 jaar lopen ze hier direct naar

Miele Professional. Immer Besser.

de toonbank, vragen hun spullen en willen direct afrekenen. Ook nu zien we veel klanten die direct naar de medewerkster lopen en hun portemonnee al in de hand hebben. Dan vragen ze naar twee croissants, terwijl ze daar net langs zijn gelopen. Dat hebben ze dan gewoon niet gezien! We zien dat ze daar nog even in moeten schakelen. Dat heeft tijd nodig, dat realiseren we ons en die tijd geven we ze. We geven iedereen een mandje mee, zodat ze niet met hun handen vol naar de kassa lopen en altijd nog plek in hun mandje hebben om even dat zakje bonbons te pakken dat op weg naar de kassa voor het grijpen ligt of om dat doosje eikeltjes uit de koeling te halen’.

Hanneke haast zich in haar enthousiasme over hun nieuwe winkel er nog snel aan toe te voegen: ‘We gaan natuurlijk ook met een oven in de winkel aan de gang. Lekkere desembroden afbakken, maar ook kaasstengels, gevulde koeken, saucijzenbroodjes, etc. We hebben ook ieder onze eigen afdeling en laten daarna de klant weer los, zodat ze zelfstandig weer de winkel ingaan met hun mandje en dan uiteindelijk bij de kassa uitkomen met hopelijk meer in hun mandje dan waar ze voor kwamen!’ TROTS

Hanneke vervolgt: ‘Het was een heel geregel, best wat stress, veel voorbereiding en ook een behoorlijke investering, maar als je dan die mooie winkel ziet met al onze producten zo mooi gepresenteerd, dan kunnen we niet anders dan trots zijn en blij met de beslissing die we hebben gemaakt. Wij hebben er alle vertrouwen in dat deze winkel goed gaat lopen en dat de klanten binnen ‘no time’ zijn gewend aan het ‘winkelen bij de bakker’ en met veel plezier bij ons blijven komen.

Door uw bedrijfskleding zelf te beheren en te wassen in uw eigen in-huis-wasserij kunt Door uwuw bedrijfskleding ente tewassen wassen eigen in-huis-wasserij Door bedrijfskledingzelf zelfte te beheren beheren en inin uwuw eigen in-huis-wasserij kuntkunt u veel geld besparen ten opzichte van uitbesteding aan een commerciële wasserij of u veel geld besparen uitbesteding aaneen een commerciële wasserij u veel geld besparenten tenopzichte opzichte van uitbesteding aan commerciële wasserij of of verhuurbedrijf. verhuurbedrijf. verhuurbedrijf. Optimaal resultaat. Minder slijtage wasgoed. Optimaal resultaat. Minder slijtage van het wasgoed. Optimaal resultaat. Minder slijtage vanvan hethet wasgoed. Lage kosten. Laag water-, energieen zeepverbruik en geen transportkosten. Lage kosten. Laag water-, energieen enen geen transportkosten. Lage kosten. Laag water-, energieen zeepverbruik zeepverbruik geen transportkosten. Snelle doorlooptijd. Minder kleding nodig. Snelle doorlooptijd. Minder kleding nodig. Snelle doorlooptijd. Minder kleding nodig. Voor meer informatie: Voor meer informatie: Voor meer informatie: www.miele-professional.nl | Telefoon: (0347) 37 88 84 84 www.miele-professional.nl | Telefoon: (0347) www.miele-professional.nl | Telefoon: (0347) 37 37 88 88 84 Lees hoe andere organisaties hun bedrijfskleding organiseren:

Lees hoe andere organisaties hun bedrijfskleding organiseren: Lees hoe andere organisaties hun bedrijfskleding organiseren: ga naar www.inspiredbyprofessionals.nl naar www.inspiredbyprofessionals.nl gaga naar www.inspiredbyprofessionals.nl 18-0377_FZ_Anzeige138279_121,5x177_nl_NL.indd 1

10.04.18 11:37

• De beste oplossing voor alle deegsoorten.

• Voor industrie, middenbedrijf en ambachtelijke bakkerijen tot laboratorium • Robuust en zeer onderhoudsvriendelijk

• Kwaliteit tot in detail! • Diosna servicepartner

BAKKERIJMACH IN ES

www.spronkbakkerijmachines.nl

Andelst I tel. 0488-452051


|

A fsluiting

5

van een feestelijk jubileumjaar

Gezellige ‘Heel Vermeulen & Den Otter bakdag’ Zaterdag 6 oktober mochten 50 mini-bakkers samen broodjes bakken met Bas bij Vermeulen & Den Otter in Vlijmen. En zoals op de foto te zien is, was het een gezellige boel. Deze dag stond in het teken van het 90-jarige bestaan van het bedrijf

In Vught mochten de 5 finalisten van ‘heel Vermeulen & Den Otter bakt’ hun mooiste en lekkerste taarten bakken. De winnaar Marianne de Groot uit Hedel, heeft een weekendje Brugge gewonnen met een bezoek en workshop bij het chocolademuseum! Tevens werd die dag ook de directie, Bas en Angelie Vermeulen, door alle medewerkers in het zonnetje gezet en gefeliciteerd met hun 90 jarig jubileum. Zij kregen een tegeltje aangeboden dat is bevestigd op een

SPIRIT OLIEBOLLEN MACHINES 3.995, voor informatie of een demonstratie

PORTIONSUPPORT.nl (033) 2994308 (06) 55192974 Heeft u nieuws voor het volgende nummer? Laat het ons weten op redactie@bakerynext.nl

TE KOOP

Nog 3 stuks DIJKO kleppenovens en 1 DIJKO wagenoven Ackersdijk.nl Tel. 06-51259700 Ackersdijk is een bedrijf van Jos Hogervorst.

kei. ‘Misschien zijn wij zo bijzonder omdat we zo gewoon zijn gebleven. Omdat wij aangestuurd worden door een kei van een baas die altijd zichzelf is!’ Ook kregen Bas en Angelie een boek aangeboden met daarin persoonlijke verhalen en leuke anekdotes van wat de medewerkers mee hebben gemaakt bij de bakkerij in de afgelopen jaren. En natuurlijk waren er bloemen voor Bas en Angelie maar zeker ook voor Kees en Annie Vermeulen die 30 jaar geleden het stokje doorgaven aan Bas en Angelie. Hiermee werd het jubileumjaar feestelijk afgesloten.

FC DEN BOSCH

Ter gelegenheid van het 90 jarig jubileum is Vermeulen & Den Otter ook met 2 clubs naar FC den

 Bekoslicer

automaat

Snijdruk variabel instelbaar voor een perfect snijresultaat Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij uw Beko Techniek-verkoopadviseur.

Beko Techniek, de weg naar bedrijfszekerheid

 Bosch geweest. Daarvoor hadden ze 120 kinderen en leiders van de Essche Boys en Real Lunet uit Vught uitgenodigd om naar de wedstrijd van FC den Bosch -Jong AZ te gaan! Deze teams hadden meegedaan aan een actie om geld in te zamelen voor hun eigen club door worstenbroodjes te verkopen van Vermeu-

Simon Stevinstraat 4 6603 BD Wijchen024 648 62 88

len & Den Otter. De avond begon natuurlijk met drinken en lekkers en daarna nog een loterij waar de FC Den Bosch shirts en sjaals om de oren vlogen! En toen ging de reis naar het stadion waar ze naar een mooie wedstrijd konden kijken. Tussendoor werden in de rust nog 400 chocolade bolletjes en bonbonswww.beko-techniek.nl

uitgedeeld op de tribune, want de bakkerij was tenslotte jarig . En na de 2e helft werd de mooie avond afgesloten met 3-1. ‘Wij hebben ervan genoten en de voetballertjes uit Esch en Vught (wat aan hun gejuich was te horen) ook!’, aldus Bregje van Hulten van Bakkerij Vermeulen & Den Otter.


6

|

Triple i Sourcing Group uitgebreid De Holding, waarin Inbak, Indusource en Indupay zijn ondergebracht, is onlangs versterkt met de komst van Jan Voerman naar Indusource en Sonja Kolk naar Inbak. TRIPLE I SOURCING GROUP

Inbak en Indusource zijn beide onderdeel van de Triple i Sourcing Group, onafhankelijke inkooporganisaties en marktleider in

Nederland op het gebied van zowel product gerelateerde als niet product gerelateerde inkoop. Er wordt doorlopend gewerkt aan een verdere optimalisatie van de

diverse inkoopgroepen. De klanten staan centraal in de visie om voor een lange termijn, met een sterk collectief, op een professionele en transparante wijze scherp in te kopen tegen de laagst mogelijke integrale kosten.

JAN VOERMAN - INDUSOURCE

SONJA KOLK – INBAK

Per 1 september is Jan Voerman in dienst getreden als Director Indusource bij de Triple i Sourcing Group. In deze rol zal hij het management van de Triple i Sourcing Group verder versterken en de positie van Indusource als strategisch inkoopplatform voor producenten in de (niet levensmiddelen) industrie. Jan heeft ruim 20 jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening, specifiek in de HR dienstverlening/uitzendsector, waarvan één van de laatste in een directieve functie bij de Randstad Holding. Hij heeft in de diverse rollen veel kennis en ervaring opgedaan van de Nederlandse maakindustrie. Daarnaast zal Jan binnen de groep de inkoop van flexibele arbeid gaan begeleiden. ‘Met de komst van Jan verwelkomen wij een ervaren commerciële manager met ruime relevante kennis’, aldus Wietse Nieuwenhuis, Eigenaar en Founding Partner Triple i Sourcing Group

Sinds eind september is Sonja werkzaam is als Senior Inkoper en Accountmanager bij Inbak all into Food. Met een rijke kennis op het gebied van grondstoffen en verpakkingen zal zij verantwoordelijk worden voor een aantal inkoopgroepen, met name op het gebied van verpakkingen. ‘Met ruim 18 jaar ervaring in diverse rollen bij onder andere Drie Mollen, NNZ en in de laatste functie als Purchase Manager bij Vitablend zal zij zeker in staat zijn om onze klanten te begeleiden en informeren op dit gebied. Met Sonja breiden we ons team kwalitatief uit waardoor we op kennisgebied onze klanten nóg meer kunnen bedienen en een verdere voorsprong kunnen doorvoeren’. vertelt Erik Molenschot (Eigenaar en directeur Inkoop van de Triple i Sourcing Group)

VERSE ROOMBOTER Tijdbesparing door eenvoudige handling bij het uitpakken Minder verpakkingsafval Ergonomische verpakking

COLUMN

Wie is verantwoordelijk voor machineveiligheid? Als u voor uw bedrijf machines aanschaft, vertrouwt u erop dat deze veilig zijn en veilig gebruikt kunnen worden door uw mensen. Maar stel dat er toch een ongeval plaatsvindt met een machine. Kunt u dan de machinefabrikant aansprakelijk stellen? Jaarlijks krijgen meer dan 200.000 werknemers een arbeidsongeval waardoor zij langer dan een dag moeten verzuimen. En gemiddeld zijn er door bedrijfsongevallen 60 doden per jaar te betreuren. Ook het werken met machines kan tot risicovolle situaties leiden. Wie is er dan verantwoordelijk, u of de fabrikant? ERVARINGEN DELEN

De fabrikant is in eerste instantie verantwoordelijk voor het afleveren van een veilige machine. Maar dat wil niet zeggen dat hij voor een veilig gebruik helemaal niet v e ra n t wo o rdelijk is. U als afnemer van machines moet zelf geen ingrijpende veranderingen aanbrengen, maar de fabrikant moet er rekening mee houden dat mensen fouten maken. Het is daarom cruciaal dat u en de fabrikant regelmatig de ervaringen met de machine delen en de problemen die zich voordoen, bespreken. De fabrikant kan dan eventueel voor verbeteringen zorgen.Verder moet de machine goed onderhouden worden en moet voor de juiste certificering gezorgd worden, ook na een ingrijpende of substantiële aanpassing van een machine. STRAFRECHTELIJK ONDERZOEK

BEL ONS VOO MOGELIJK R DE HEDEN OF KIJK O P ONZE WEBSITE !

U bent verplicht om ernstige arbeidsongevallen te melden aan de Inspectie SZW. Die doet vervolgens onderzoek om te bepalen hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en of er wet- en regelgeving is overtreden. Helaas is dat inderdaad het geval bij veel

arbeidsongevallen met letsel of de dood tot gevolg. Het Openbaar Ministerie start dan een onderzoek naar strafvervolging. Er moet in dat geval wel een causaal verband zijn tussen het incident en de veiligheid van (het werken met) de machine. De schade moet toe te rekenen zijn aan de fabrikant en/of de werkgever en een van deze partijen had de schade moeten kunnen voorzien. De aansprakelijkheid wordt achteraf vastgesteld. Ook als dat niet leidt tot definitieve aansprakelijkheid, kan dat gevolgen hebben voor uw financiën. Banken en verzekeraars aarzelen namelijk om zaken te doen met organisaties en/ of personen waarnaar een strafrechtelijk onderzoek is gedaan. PREVENTIE EN VERZEKERINGEN

Ook als veilig werken hoog op de agenda staat in uw bedrijf, kunt u een ongeval niet altijd voorkomen. Kijk daarom behalve naar preventie ook naar uw verzekeringen. Hoe is aansprakelijkheid verzekerd en waar kunnen uw medewerkers op rekenen als zij door een ongeval getroffen worden? Neem contact op met ons kantoor voor een gesprek over uw verzekeringen. Jeroen Bol

Jeroen Bol is Hoofd Buitendienst bij Mercurius / Bakkersbelang, de versverzekeraar van Nederland. www.bakkersbelang.nl; info@bakkersbelang.nl Tel. 033-2475566

Twente Foods B.V. Martinusplein 4 7581 AN Losser

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

053 5 363 005 info@twentefoods.com Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestv www.twentefoods.com


|

Editie 2018 Broodway succesvol Broodway is een vakbeurs die 100% gericht is op de ambachtelijke bakker, banketbakker, chocoladebewerker en ijsbereider, met een programma dat het ambacht in al haar aspecten laat beleven. Deze keer was er een record aantal exposanten, op méér expo-oppervlakte, en bovendien ruimere openingsuren dan eerdere edities. Na een forse groei bij de vorige editie, breidde Broodway ook nu weer sterk uit. Met maar liefst 276 exposanten (25% meer) verspreid over 5 hallen was dit een absoluut record. ‘Interessante producten en nieuwigheden, prachtige en sfeervolle stands, massale belangstelling voor de vaktechnische demo’s, sterke winnaars van de innovation awards, boeiende vakwedstrijden op een hoog niveau, een stevige opkomst van geïnteresseerde bezoekers, en heel veel sfeer en gezelligheid: dat was Broodway 2018’, zo meldde de organisatie na afloop.. INNOVATION AWARDS

Chocolate in a Bottle, Cnudde en FoodBot3D hebben de Innovation Awards 2018 gewonnen. De Innovation Awards bekronen de beste innovaties van Broodway. Enerzijds is er de prijs van de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers

hazelnoot cacao boeket, tegelijk blijft in de mond de fruitigheid van de chardonnay proefbaar. Daarna komt de chocolade terug. www.chocolate-in-a-bottle.com VAKWEDSTRIJDEN

Er stonden diverse vakwedstrijden op het programma, zoals: de prestigieuze Georges Boute Wisselbeker, de Bakery Awards en de préselectie voor het Belgisch Kampioenschap Bakkerij. PRESELECTIE BELGISCH KAMPIOENSCHAPPEN

van de pers, opleiding en leidinggevende inkopers uit de bakkerijwereld en anderzijds de stem van de bezoekers.

De winnaars van 2018

boters bevatten pure cacaoboter en 100% natuurlijke fruit- of groentepoeders en geen enkele kleurstof. Er zijn 8 kleuren beschikbaar in zowel vloeibare als poedervorm. – www. cnudde.com

FINALISTEN IN DE CATEGORIE BROOD:

FOODBOT I

FoodBot van FoodBot3D won de Innovation Award Non-Food van de vakjury Dit is de eerste 3D foodprinter op de markt in Belgie en kan ingrediënten zoals puree, chocolade, cremeux, marsepein, rolfondant, sugar ice, confituur, boter, enz. printen in elk 2D of 3D model dat ontstaat uit de creativiteit van de vakman. Het grootste patent ligt in de verwarmde spuitkop. - www. foodbot3d.com PURE EMOTION CACAOBOTER

Cnudde wist met Pure Emotion Cacaoboter de Innovation Award Food van de vakjury in de wacht te slepen. Pure Emotion is een gamma zonder kleurstoffen. Deze cacao-

De winnaars van het BK Bakkerij krijgen de kans om onder begeleiding van de organiserende Richemont Club België deel te nemen aan internationale wedstrijden zoals de Coupe du Monde, de Coupe Lesaffre en Les Pellons d’Or. Tijdens de preselectie voor het Belgisch Kampioenschap Bakkerij 2019, werden op Broodway de finalisten gepresenteerd:

Valentin Clerc Kurt Van Hoorde Stefan Vandaele FINALISTEN IN DE CATEGORIE VIENNOISERIE:

CHOCOLATE IN A BOTTLE

Dit product van de gelijknamige firma Chocolate in a Bottle won de Innovation Award Publieksprijs. Chocolate in a bottle is een unieke combinatie van Chardonnay en chocolade. Deze drank wordt gemaakt op een variant van méthode traditionnelle (champagne). In de neus is er een mooi

Jef Bruynseels Loïc Dos Santos Labreco Alexandre Morsomme Michel Van Damme Guy Van de Vorst

Bakery Awards BESTE PISTOLET:

1e plaats: Gabriel Frimout Bakkerij Frimout, Wervik 2e plaats: Ronald Adams Bakkerij Adams, Baarle-Hertog 3e plaats: Willem Matthys Bakkerij Matthys Willem, Mechelen BESTE LUXEBROOD:

1e plaats: Quentin Callier Boulangerie Pâtisserie Callier, Ukkel 2e plaats: Guillaume Lecocq Boulangerie Le Petit Garin, Merbes-le-Château 3e plaats: Gabriel Frimout Bakkerij Frimout, Wervik BESTE NUTRITIONBROOD:

1e plaats: Hans Torfs Broodbroeders, Mechelen 2e plaats: Biobakkerij De Trog, Ieper 3e plaats: Vincent Devos Maison Devos, Tournai Beste student: Jorne Lauwers De volgende editie van Broodway vindt plaats over 3 jaar, in september 2021.

19E WISSELBEKER GEORGES BOUTE

Winnaar 19e editie Georges Boute: Kristof De Vocht Winnaar prijs originaliteit sierstuk: Lorentz De Meyer Winnaar publieksprijs: Joeri Vandekerkhove Vipam International B.V. Poppenbouwing 26a 4191 NZ Geldermalsen Tel. 0345 56 56 70

Exclusief verkrijgbaar bij Vipam

Ruim 20 nieuwe smaken voor de Patissier, Chocolatier, IJsbereider en Banketbakker Mandarine Napoléon Culinair Peachtree Lavendel Speculaas en veel meer klassiekers en bijzondere smaken

kijk voor meer info op www.vipam.nl

Accijnsvrij leverbaar! Leverbaar in 1 liter PET fles

info@vipam.nl www.vipam.nl

7


8

|

WHAT’S • NEXT? B R A NCHE A G E ND A

Bezoek aan Japan werd keerpunt in mijn leven

Begin dit jaar waren we met ons team, dat naast mijzelf bestond uit mijn broer Mark, Bas Mulderij en mijn partner Jim Kellerman, te gast in het Japanse Saga (zie Bakery Next editie 4) Vol met bijzondere ervaringen en inspiratie voor nieuwe producten en uitbreiding van Lanskroon kwamen wij terug in Amsterdam. Dat het een belangrijk keerpunt zou gaan worden in mijn leven, besefte ik toen nog niet.

breiden, maar om mij volledig te storten op mijn andere droom. Ik ga als vierde generatie ons 110 jarige banketbakkers bedrijf verlaten om samen met mijn partner definitief te emigreren naar Portugal. In de West-Algarve gaan we per 1 januari a.s. een Bed & Breakfast beginnen, gekoppeld aan onze stichting: De Bron voor Rust & Geluk. Met deze stichting willen wij aandacht vragen voor een andere manier van leven en werken. Zo willen wij jongeren en volwassenen graag de gelegenheid geven om even helemaal op adem te komen als ze een moeilijke tijd hebben gehad. Ook bren-

Wat ik achteraf nu wel zie, is dat ik daar in Japan onbewust een heel andere beslissing heb genomen. Namelijk niet om Lanskroon uit te

gen we door kennisoverdracht een bewustwording op gang bij mensen en stimuleren hen om meer rust en aandacht in hun leven te brengen. Hiertoe geef ik workshops, presentaties en lezingen, ter inspiratie en om met overgave te (leren) leven. De onderwerpen raken aan thema’s zoals gezondheid, zingeving, beslissingen en moedig zijn. Zo ontvangen wij bijvoorbeeld leidinggevenden om hen te laten inzien en ervaren, hoe het is om in het midden te leven van de maatschappij. Zo gaan zij zich beter beseffen wat hun beslissingen betekenen in de levens van andere mensen. Dat gaan we in Portugal doen met paardentherapie. De prijs die deelnemers daarvoor betalen biedt ruimte om hetzelfde trainingsprogramma ook aan te bieden aan mensen aan de onderkant van de samenleving, zodat ook zij inzicht krijgen hoe het is in het midden. De waarde van het midden vertalen wij dan als ‘balans’ Nu we inmiddels hebben voorzien in de vacature, die was ontstaan door mijn vertrek en de continuï-

NOVEMBER 2018 5 nov. Beko MOC Groep Utrecht A Gorredijk 6 nov. Beko MOC Groep Beko Zuid B Nederhemert 6 – 8 nov ExpoProtection, Parijs 6 - 8 nov. Gulfood Manufacturing Dubai. 7 nov. Beko MOC Groep Noord-Holland B Werkhoven 12 nov. Beko MOC Groep Beko Noord, Wehl 13 nov. Beko MOC Groep Beko Zuid A Helmond 14 nov. BakkersVakWedstrijden Drachten 20 nov. Online basiscursus Bakkerijtechnologie HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen, ‘s-Hertogenbosch 26 – 29 nov. All4Pack, Parijs

teit gewaarborgd is, gaat Lanskroon gewoon verder als familiebedrijf, met Mark Dunselman als banketbakker. Hoewel… Nee, er verandert weldegelijk iets. Lanskroon gaat terug naar vroeger. Gewoon als kleine banketbakkerszaak met alleen een eigen winkel. Alle horeca-omzet wordt afgestoten. Alleen Bagels & Beans en Marqt zullen nog producten van Lanskroon blijven verkopen Ik ga dus nu mijn andere droom verwezenlijken in Portugal, samen met mijn partner, maar de recepten van Lanskroon gaan mee hoor. De gasten die we daar in onze Bed & Breakfast zullen ontvangen voor een stuk zingeving, zullen dan in ieder geval van de stroopwafels en de appeltaart van Lanskroon kunnen genieten.

DECEMBER 2018 14 dec Open Dag Bakery Institute Zaandam

JANUARI 2019 7 - 10 jan. Horecava, Amsterdam 23 jan. BEKO Bedrijfsbezoek Chocolade Compleet, Callebaut - Wieze (B) 25 jan. Bakery Nexus Nieuwjaarsevent, Rotterdam 27-30 jan. ISM, Keulen (D)

Evenals wijzelf natuurlijk. Claudia Dunselman

Cardprinter om snel prijskaartjes te maken Het jaar 2019 nadert met rasse schreden. De aangekondigde BTW verhoging van 6% naar 9% staat dus ook al voor de deur. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde voor menig bedrijf. Prijzen moeten worden aangepast en huidige prijskaartjes moeten worden vervangen. Dit is vaak een tijdrovend klusje, zeker wanneer het gehele assortiment van vernieuwing moet worden voorzien. De Cardprinter maakt het maken van prijskaarten eenvoudig. Er zijn verschillende soorten printers die allemaal tot hetzelfde eindresultaat komen. Er is een budget model, een dubbelzijdig model, een model dat meerdere kaartmaten aan kan en de

handmatig dubbelzijdige printer. De printer wordt aangestuurd vanaf de computer en wordt geleverd met software voor het opmaken van de kaart. De gebruiker maakt een ont-

via Excel de prijslijst te exporteren naar de printersoftware, de opdracht aan de te printer geven en ondertussen iets anders te doen, terwijl de printer de prijskaarten print.

werp en kan hierin de tekst en prijs gemakkelijk wijzigen en zo kaartje voor kaartje printen. Binnen enkele seconden heeft de printer de afdruk gemaakt. Ook is het mogelijk om

Voor degenen die wat minder thuis zijn in deze digitale wereld, is er service beschikbaar, zodat ook bij hen de printer aan het printen kan. Het resultaat is strak, ieder kaartje

FEBRUARI 2019

is hetzelfde. De meeste printers printen op pinpas formaat. Wanneer er gekozen wordt voor een zwarte kaart met witte tekst is dit bijzonder goed leesbaar, ook van grotere afstand. Er zijn overigens ook andere kleuren kaarten en printlinten, mochten die meer aanspreken. Bij van Erkel Presentatie & Communicatie zijn de printers zijn te koop in diverse bundels. De printlinten en prijskaarten zijn nu ook verkrijgbaar in kortingspakketten. Eigenlijk alle benodigdheden voor de prijskaartprinters zijn nu in de aanbieding.

MEI 2019

Ham-Asperge

#halal #roomboter #curry #kwaliteit

5 – 7 mrt Expo Antad Alimentaria, Mexico 10-12 mrt Bakkersvak 2019, Gorinchem 15- 19mrt. Internorga, Hamburg (D) 20-22 maart NK voor beroepen, Amsterdam 24 – 26 mrt Alimentaria & Horexpo, Lissabon 25 mrt. Beko Workshop Dürüm Utrecht 26 mrt. Beko Workshop Dürüm Utrecht 27 mrt. Beko Workshop Dürüm Utrecht 1 apr. Beko Workshop Dürüm Utrecht 2 apr. Beko Workshop Dürüm Utrecht 3 apr. Beko Workshop Dürüm Utrecht

Nu weer PLA N T Ileverbaar, JNWEG 11 Pittige ons 4 1‘ovenheerlijke’ 0 4 BKip C CULEMBORG seizoensproduct T E L EPiri F O Osnacks N ( 0het 3 4… 5) 53 47 48 Piri INFO@PROCEMA.NL W W W. P R O C E M A B V. N L

We komen meer dan broodje graag een proefpakket bij u langsbrengen. Het grote gemak, smaak en kwaliteit zullen vanzelf overtuigen. Daarmeer hoeven wijof zelf niets Bel direct via via Uw Uw leverancier! leverancier! Bel voor informatie, of bestel bestel direct leverancier! Belvoor voor meer informatie, meerKONSTANT-KWALITEIT aan toe te voegen. KONSTANT-KWALITEIT Plantijnweg Telefoon (0345)53 5347 4748 48 Plantijnweg11 11 |||4104 4104BC BCCulemborg Culemborg || Telefoon Telefoon (0345) (0345) 53 47 48 Plantijnweg 11 4104 BC Culemborg info@procema.nl | www.procemabv.nl Fax www.procema.nl Fax(0345) (0345)53 5335 35 53 53 || info@procema.nl info@procema.nl || www.procema.nl Procema BIB201103.indd 1

MAART 2019

APRIL 2019

Meer informatie is te vinden op www.vanerkel.nl

Bakkerij-halffabrikaten Bakkerij-halffabrikaten

Frikadelrollen Frikadelbroodjes Curry XL

23 -26 feb. Intersicop, Madrid

14-03-11 15:58

6 - 9 mei Tutto Food, Milaan 20 mei Beko Workshop To Go Utrecht 21 mei Beko Workshop To Go Utrecht 22 mei Beko Workshop To Go Utrecht

JUNI 2019 3 jun Beko Ledendag, Nieuwegein 14 jun. Bakery Nexus Social Event 23 – 25 jun Africa’s Big 7, Johannesburg

SEPTEMBER 2019 21 – 24 sept. Südback, Stuttgart (D) 23-24 sept Beko Najaarsdagen Nieuwegein

OKTOBER 2019 4-6 okt. Bakery Nexus Travel 5-9 okt. Anuga, Keulen (D) 12 okt. Chocoladefestival, Hattem

NOVEMBER 2019 15 nov Bakery Nexus Najaarsbijeenkomst


|

W erelDprimeur

7th Circle - 100% natuurlijke zoetstoffen en additieven De Rotterdamse startup 7th Circle heeft de introductie aangekondigd van Fooditive, haar merk van natuurlijke additieven voor voedingsmiddelen en dranken. Met Fooditive introduceert 7th Circle een nieuwe generatie additieven volledig gebaseerd op restproducten uit de groente- en fruitsector. ‘Wij maken een revolutie voor de voedings- en drankenindustrie mogelijk om producten in de schappen van de supermarkt te zetten die vrij zijn van de chemicaliën en dus ongevaarlijk voor de gezondheid van de consument’, aldus 7th Circle oprichter en wetenschapper Moayad Abushokhedim. ‘De additieven zijn volledig gebaseerd op restproducten van groenteen fruit. Zo zijn onze emulgatoren afgeleid van aardappelen en worden onze zoetstoffen gemaakt van de schillen van peren en appels. We gebruiken bananenschillen als hoofdingrediënt van onze verdikkingsmiddelen en wortelen staan aan de basis van onze conserveringsmiddelen.’ VOLLEDIG CIRCULAIR

7th Circle wil voorzien in een volledig duurzaam productieproces en daarmee bijdragen aan de opbouw van een circulaire economie. Bovendien profiteren agrariërs en supermarkten: tegen een eerlijke

prijs leveren zij de grondstoffen waarmee afval in additieven wordt getransformeerd. Tot slot zijn de natuurlijke zoetstoffen ook caloriearm, waarmee ze zelfs veilig zijn voor mensen die lijden aan diabetes of gewoon bewust willen zijn van hun lichaamsgewicht. ‘We geloven dat de toewijding aan en zorg voor onze planeet iets geweldigs teruggeeft: onze gezondheid,’ aldus Abushokhedim. ‘Deze producten zijn revolutionair en dragen bij aan een betere wereld. In dat geloof staan wij niet alleen.

Tijdens de gesprekken met potentiele investeerders, kregen we hiervoor veel bijval, ook daar waar je dat niet direct verwacht.’ Met het bedenken en ontwikkelen van hun voedingsmiddelen strijdt Fooditive voor een wereld met minder suikerconsumptie. Fooditive wil niet verantwoordelijk zijn voor aan obesitas gerelateerde aandoeningen, zoals hartaandoeningen, beroertes, type 2-diabetes en zelfs bepaalde soorten kanker. Daarnaast hanteert 7th Circle strenge

 Bekospecialslicer

maatstaven om de voedselveiligheid te kunnen garanderen, door bijvoorbeeld te testen op pesticiden en zware metalen. Om de strategie van duurzaamheid te onderstrepen, streeft de startup naar een productie die volledig op basis van hernieuwbare energie is gebaseerd.

Speciaal voor vaste, rogge- en speciaalbroden Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij uw Beko Techniekverkoopadviseur.

CONSUMENT

Het gebruik van zoetmakers en andere additieven is niet alleen gangbaar maar ook belangrijk in de hedendaagse voedingsmiddelenen drankenindustrie, en hoewel de verkoop van Fooditive producten uitsluitend aan producenten plaatsvindt, streeft 7th Circle ernaar om het bewustzijn onder consumenten te vergroten: zij moeten weten dat er natuurlijke, gezonde alternatieven bestaan voor veel van de vervelende e-nummers waar we tot nu toe mee te maken hadden. ‘Consumenten willen begrijpen wat ze eten,’ aldus Moayad Abushokhedim. ‘7th Circle is gespecialiseerd in de productie van volledig natuurlijke additieven en zoetstoffen omdat we geloven dat dit is wat consument wenst en wat het milieu nodig heeft.’ ‘Nu kan iedereen genieten van hun favoriete zoetigheid, zonder zich schuldig te voelen of later de lichamelijke gevolgen te ondervinden’.

Beko Techniek, de weg naar bedrijfszekerheid

024 648 62 88www.beko-techniek.nl

Heeft u nieuws, foto’s, een compliment, of een kat voor het volgende nummer? Laat het ons weten op redactie@bakerynext.nl

Henk Vermeulen Van Slingelandtplein 5 1051 DD Amsterdam +31 20 624 60 02 info@zoetelief.nl www.zoetelief.nl

Henk Vermeulen

Meer informatie is te vinden op www.7thcircle.nl

? t r a t S n a Goed v n e st i l a i ec p s e l ë i c n a n fi De ! j i r e k k a b e d in

Simon Stevinstraat 4 6603 BD Wijchen

Van Slingelandtplein 5 1051 DD Amsterdam +31 20Vermeulen 624 60 02 Henk info@zoetelief.nl www.zoetelief.nl Van Slingelandtplein

5

1051 DD Amsterdam +31 20 624 60 02 info@zoetelief.nl www.zoetelief.nl

www.bouwer-officier.nl

Rijndijk 139 Hazerswoude-Rijndijk Telefoon (071) 34 19 000 Fax (071) 34 12 716

Tienlingstraat 10 | 1507 DD Zaandam | Telefoon 075 - 614 05 71 | Fax 075 - 614 05 72 | Email: info@bonbonatelierlimmen.nl

9


10 |

Lotte van Gorp wint Gouden Gard 2018 Bij deze belangrijke prijs in de patisserie moeten jonge talenten binnen een kort tijdsbestek een showstuk, 2 friandises, 2 identieke desserttaarten, 1 doorhaalbonbon, 1 vorm bonbon en 1 gebakje (zonder gebruik van vriezer) creëren. Zij worden vervolgens door een deskundige jury op o.a. presentatie en interieur beoordeeld. De spanning werd langzaam opgebouwd tijdens de drukbezochte prijsuitreiking bij het Miele Experience Center in Vianen. Uiteindelijk mocht Lotte van Gorp de Gouden Gard in ontvangst nemen. De Zilveren Gard ging naar Joanne Crajé en Marc van Steijn veroverde de Bronzen Gard. In totaal streden twaalf kandidaten om de prijzen. Bij de wedstrijd om de Talentenprijs kwam Lisanne Star als beste uit de bus.

Taartdecoraties t he e H

le jaar ron

d!

Na afloop van de uitslag was Lotte nog was beduusd: ‘Ik ben hier zo blij mee! De afgelopen maanden heb ik zoveel getraind. Elke keer je producten laten beoordelen en dan omgaan met de kritiek die er komt.

Lotte van Gorp met de Gouden Gard 2018 bij haar showtafel

Zilveren Gard winnaar Joanne Crajé veroverde 942 punten en bleef hiermee de Bronzen Gard winnaar Marc van Steijn net voor die 936 punten behaalde. TALENTENPRIJS

Aan de wedstrijd om de Talentenprijs deden 23 deelnemers mee. De jury beoordeelde het dessert-

www. gortdecoraties.nl

stonden in het teken van het vooraf bepaalde thema Outer Space. VERNIEUWEN

Meester Patissier Hidde de Brabander gaf in zijn rol als voorzitter aan weer trots te zijn op deze editie van de Gouden Gard. ‘Maanden werken we hiernaar toe en dan is het zo tof om weer voor zo’n volle zaal te staan. We hebben dit jaar nieuwe showtafels voor de wedstrijddeelnemers en we hebben alle prijzen vernieuwd. Ieder jaar vernieuwen we waar we kunnen met als doel nog meer enthousiaste wedstrijddeelnemers te krijgen.’

T WEE

EHA

N D S M AT E R

WEBSHOP

De uitslag

IN BAKKERIJGEREEDSCHAPPEN

GOUDEN GARD

EN

VAN AL UW: • BROODWAGENS • OVENWAGENS • PLATENWAGENS • KRUISREKWAGENS • BAKPLATEN • BROODKOPPELS ETC.

IAL

REINIGING REPARATIE REVISIE

D

Uw specialist in reiniging van bakkerijgereedschappen

Gouden Gard - Lotte van Gorp, Huize van Wely, 959 punten Zilveren Gard - Joanne Crajé, De Patissier, 942 punten Bronzen Gard - Marc van Steijn, Crème de la Crème, 936 punten

BROODWAGENS, PLATEN, KOPPELS, WERKTAFELS, OVENWAGENS ENZ.

COVEKASCHOONMAAKSHOP.NL

SNEL - VAKKUNDIG - HYGIENISCH HAAL- EN BRENGSERVICE • LEENSERVICE

www.covekaschoonmaak.nl • 038-3333152

TALENTENPRIJS

De winnaars van de Talentenprijs 2018

Daar ben ik echt beter van geworden. Ik wil dan ook al mijn collega’s van Huize van Wely en mijn familie bedanken’. Lotte’s showtafel stond in het teken van het thema Egypte. Hiermee behaalde zij 959 punten.

taartje van Lisanne Star als beste. Het podium werd aangevuld met Ricardo Heuvelink en Eline Aarts die als tweede en derde eindigden. Alle ingeleverde desserttaarten waren een genot voor het oog en

1e plaats - Lisanne Star, Grand Hotel Karel V, 217 punten 2e plaats - Ricardo Heuvelink, De Berekuil Chocolaterie-Patisserie, 214 punten 3e plaats - Eline Aarts, Patisserie Teurlings, 201 punten SOCIAL MEDIA PRIJS

De Social Media Prijs was een prooi voor Aline ter Apel die werkt bij Bakkerij Brouwer. Het showstuk van Eline wist bij de volgers van de Gouden Gard de meeste likes (361) te behalen via Instagram, Facebook en Twitter. CONSUMENTENPRIJS

Bakkers in Bedrijf reikt jaarlijks de Consumentenprijs uit. Michelle de Koning heeft namens het vakblad alle taartjes van de Talentenprijs deelnemers geproefd. Hier kwam het taartje van Ricardo Heuvelink als beste uit de bus. Michelle een cheque uit voor een inspiratiereis. De Gouden, Zilveren en Bronzen Gard winnaars 2018

Lotte’s weg naar de overwinning

‘leukste Uitje NH’ (AD)

Het thema van deze vakwedstrijd mogen de deelnemers zelf bepalen. Lotte koos voor het thema ‘Egypte’, vanwege een mooie reis die zij in 2017 in dit fascinerende land maakte. De stijl, het kleurgebruik en de diversiteit in smaken zorgde voor een enorme inspiratiebron waarin zij ontelbare mogelijkheden vond. In december 2016 maakte Lotte van Gorp de eerste proefjes van haar showstuk. Daarna volgde een maandenlange voorbereiding waarin Lotte het maximale uit zichzelf heeft gehaald. Er vond vijf keer een proefmoment plaats waarbij zij vroeg om een kritische blik vanuit het deskundige team van Huize van Wely. Deze

kritiek nam zij tot zich met een persoonlijke groei en verbetering van haar producten als gevolg. Tijdens de voorbereidingen kwamen ook 3 proeftrainingen van 6 uur aan bod om aan het werken onder tijdsdruk gewend te raken. Lotte, die zichzelf ‘een vakidioot in hart en nieren’ is Huize van Wely dankbaar voor alle hulp die in de vorm van bedrijfsruimte, ingrediënten en deskundig advies van collega’s is geboden. De door Lotte ontworpen winnende desserttaart ‘Luxor’, is tot eind november 2018 in alle winkels van Huize van Wely verkrijgbaar.


| 11

b Akker

eN moleNAAr beDeNkeN brooD uit

‘ verloreN ’

proDuCt

Gerard Hardeman ontwikkelde Eko-kiembrood Gerard Hardeman (Bakkerij Gerard & Suus uit Wijk en Aalburg) en molenaar Sven Verbeek praten maar al te graag over hun werk, zeker als EKO-vakidioten onder elkaar. Onlangs bedachten ze het EKO-Kiembrood, door de mensen in de bakkerij ook wel ‘LostSon’ genoemd. Vol smaak, gezonde voedingsstoffen en laag in gluten. Een bijzonder brood, dat aanleiding geeft om nog eens uit te leggen waar het bij EKO allemaal om draait. In de korenmolen van Sven Verbeek gaat niets verloren. Voor het witte meel, dat je gebruikt voor bijvoorbeeld witbrood en cakemeel, zeeft

unieke samenstelling en bestaat nog maar uit 10% zetmeel en eiwitten. We hopen de mensen die niet zo goed reageren op gluten, ermee te kunnen bedienen. MEER DAN BIOLOGISCH

Dit brood is bovendien een mooi voorbeeld van onze bedrijfsfilosofie. Als ondernemers met EKO-keurmerk, werken we niet alleen biologisch. Wij gaan in onze bedrijfsvoering verder. Afval scheiden, opletten bij de inkoop (suiker!) en faire prijzen in de keten. Een nieuwe koeling bespaart flink op energie.’ Sven: ‘Ik gebruik herbruikbare katoenen zakken. Het extra werk neem ik voor lief. Dan let je dus ook

Gerard Hardeman, als medebestuurslid van de Stichting EKO wilde deze handschoen wel oppakken, en zo werd er gekozen voor het thema ‘sociaal en eerlijk in de keten’. Iedereen in de keten, in dit geval de boer, de molenaar en de bakker moeten een eerlijke prijs voor hun product krijgen en dat wordt vooraf transparant en open met elkaar gedeeld. Een ombudsman houdt daarna toezicht en controle op de naleving. Verder moet ieder bedrijf met een EKO keurmerk jaarlijks twee verbeterdoelen hebben. Zo heeft Hardeman twee nieuwe energiezuinige koelingen aangeschaft ter vervanging van de oude energieslurpers. Het gaat uiteindelijk om het bijdragen aan de vorming een betere wereld.

pilot op het landgoed Clootwijck geopend hebben (‘Gerard & Suus op Clootwijck’) het Eko brood te laten proeven door het publiek. Er wordt daar in een gerestaureerd bakhuis met een houtgestookte oven gewerkt en dat past helemaal in de sfeer van Eko. De winkel is op vrijdag en zaterdag open en wordt gerund door Corianne Vos. Het publiek heeft de nieuwkomer goed ontvangen en het draait boven verwachting, zo vertelde Gerard. Ook reageerde de grote meerderheid van het publiek positief op het nieuwe Eko-kiembrood. Men verwachtte een soort roggebrood, omdat het er uiterlijk erg op lijkt, maar doordat het veel losser is van structuur, waren de mensen positief verrast. Behalve in de naturel variant, is Eko-kiembrood ook verkrijgbaar in diverse noten- en zaden uitvoeringen. Een Eko brood weeg zo’n 1400 gram en gaat voor €5,= over de toonbank. Dan maakt iedere schakel in de keten een fatsoenlijke marge en de consument krijgt er behalve een goed product ook een goed gevoel voor terug.

Goede Bakkers, Goede Machines:

Ze horen bij elkaar

Belader en ontlader van ovenwagens.

Kleinbroodinstallaties van 3000 t/m 15000 st/u.

EKO WEEK

hij de gemalen granen: ‘Je houdt dan de vezels, vitaminen, mineralen en kiemen - vol gezonde vetzuren over. Een schat aan voedingsstoffen, maar bij mij in de molen bleef het een restproduct. Gerard en ik waren het erover eens dat deze zemelen en griezen niet verloren mochten gaan’. KNEEDBAAR

Dus ging de bakker op zoek naar een betere bestemming. Gerard Hardeman experimenteert graag: ‘Een deeg van alleen zemelen en griezen is niet zo kneedbaar, en het rijst maar heel weinig. Qua textuur en smaak lijkt ons EKO-Kiembrood daarom wel wat op roggebrood. Zonder de rogge en minder vast van structuur. Het brood heeft een

Om de betekenis van Eko aan het brede publiek uit te dragen werd van 9 tot en met 13 oktober de landelijke Eko-week gehouden. Gerard & Suus hebben hier invulling aan gegeven door in hun tweede winkel, die ze kort geleden als een soort

op verspilling. Vandaar dat we blij zijn met dit super-volkorenbrood, het EKO-Kiembrood.’ BEKENDHEID

Sinds de automatische koppeling van het Europese eko keurmerk aan het SKAL certificaat voor biologische producten, hadden de nationale EKO keurmerken, waaronder ook de Nederlandse versie, aan betekenis en bestaansrecht verloren. 60% van de Nederlandse consumenten zegt het Eko-keurmerk te kennen, maar de overgrote meerderheid weet er geen betekenis aan te Silo’s, GrondstoffenEvenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen geven. Professor Kitty Koelemeijer en Fermentatietanks. [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl (Nyenrode) had het Eko bestuur al Automatisering. eens uitgedaagd om met die hoge bekendheid iets te gaan doen en om Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal het uit te dragen.

PRE

M I UM

QU AL IT Y

WW

W

.P

RI

MU

S.DIREC

T

GEMAKKELIJK BROODLABELS BESTELLEN

BROODLABELS MET BEDRUKKING Bestel in de webshop van PRIMUS.DIRECT uw broodlabels met een simpele muisklik. Binnenkort ook met uw eigen logo! U kunt al bestellen vanaf 400 stuks verpakt in een handig doosje.

DÉ ORIGINELE ZAANSE OUWEL! WWW.PRIMUS.DIRECT

 Snel betalen

RVS hefkiepers, deegtrechters, invet-units en deegtransportbanden.

 In 3 dagen geleverd  Gemakkelijk bestellen

www.rittershaus.eu info@technischburo.com M +31 (0) 6 53 32 45 60

TE KOOP:

Josto schuim-strijktafel, 120 x 80 cm incl. 3 vormplaten, rol vetvrij papier en RVS werkbankblad. Beschikbaar wegens bedrijfsbeëindiging. Prijs: € 3.750,-- excl. BTW.

Ackersdijk.nl Tel. 06-51259700


12 |


| 13


14 |

U nanieme

jury

Ewals Lekkerste Vlaaienbakker 2018 Ewals, de Echte Bakker uit Tegelen is de grote winnaar geworden van de jaarlijkse vlaaikeuring. De vlaaikeuring is een prestigieuze wedstrijd tussen de alle Ambachtelijke bakkers van Limburg. De bakkers zenden 2 vooraf bepaalde wedstrijdvlaaien in die vervolgens beoordeeld worden door een vakjury. De wedstrijdvlaaien van 2018 waren de Kruisbessen schuimvlaai en de Zwarte pruimenvlaai. De bakker die gemiddeld de beste beoordeling krijgt mag zich een jaar lang ‘Lekkerste vlaaibakker’ noemen. De jury beoordeelde de vlaaien van Ewals unaniem als de beste. Belangrijke beoordelingscriteria zijn onder andere bakaard, bodem, vulling, aroma, smaak en de algemene indruk. Ewals, de Echte Bakker scoorde op alle criteria uitstekend

en mag zich daarom met recht de Lekkerste vlaaibakker noemen. ‘Een goede vlaai is dun van leer en dik van smeer. De vlaaien van Ewals waren uitmuntend gebakken’ zo vatte juryvoorzitter Vries de beoordeling van de winnende vlaaien

OVERIGE KEURINGEN

Tijdens de vlaaikeuring waren er ook nog andere keuringswedstrijden. Zo werden er dit jaar ook vruchtenbrood en luxe vlaai gekeurd. Voor de leerlingen was de wedstrijdvlaai de Abrikozen Kruimelvlaai. DE WINNAARS:

samen. De vlaaikeuring is onderdeel van de jaarlijks terugkerende ‘Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker’. Een week lang staat de ambachtelijke bakker centraal.

LEKKERSTE VLAAIBAKKER 2018:

1. Ewals, de Echte Bakker, Tegelen 2. Bakkerij Heerschap, Roggel 3. Bakkerij Kessels, Meijel

VRUCHTENBROOD:

1. Thijs Koolen, De Echte Bakker, Ell LUXE VLAAI:

1.Hagedoren, De Echte Bakker, Hoensbroek

EEN BEGRIP DE FOODSECT IN OR! TECHNIEK EN ERVARING

RENDEMENT DOOR KENNIS, RENDEMENT DOOR EEN BEGRIP IN Venema Techniek & Service is al jarenlang dé specialist op het gebied van het ontwerpen, DE FOO D S E C T O R! RENDEMENT produceren onderhouden klantspecifi machines de foodsector. T O E en PA SDOOR S I N GvanKENNIS, V A N eke T ETECHNIEK C H NinI voornamelijk E K EN ERVARING

R

E N Dverzorgen E M EwijNvoor T diverse D O Osectoren, R Naast dit maatwerk waaronder de bakkerijsector, het technische Venema onderhoud Techniek & en Service is al jarenlang dé specialist op het van het ontwerpen, de benodigde reparaties en revisies aangebied het machinepark. T O E PA S S I N G VA N T E C H N I E K

Een nieuw product, maar nog geenvan machine om het te fabriceren? produceren en onderhouden klantspecifi eke machines in voornamelijk de foodsector. Een probleem in een productielijn? Een machinale toepassing vinden voor NaastWij dit denken maatwerk verzorgen voor diverse sectoren, waaronder de bakkerijsector, het technische met u mee enwij adviseren u met betrekking tot het optimaliseren van de diverse onderhoud en de benodigde reparaties revisies aan het machinepark. arbeidsintensief handmatig werk? Het zijn kwesties waar elken productie-

productieprocessen ommaar hetnog rendement Een nieuw product, geen machineteommaximaliseren. het te fabriceren? Ook het opzetten van compleet nieuwe bedrijf vroeg of laat mee te maken krijgt. Venema Techniek & Service productielijnen of onderdelen hiervan behoren tot ons vakgebied, van ontwerp tot realisatie en Een probleem in een productielijn? Een machinale toepassing vinden voor Wij denken u mee en adviseren met betrekking tot het optimaliseren van de diverse heeft zich met gespecialiseerd in het maken vanuklantspecifieke machines. onderhoud zijn wij partner. arbeidsintensief handmatig werk? Het zijn kwesties waarde elkjuiste productie-

productieprocessen het rendement te maximaliseren. Ook Totaaloplossingenom waarmee u uw productiedoelstellingen kan bereiken of het opzetten van compleet nieuwe bedrijf vroeg of laat mee te maken krijgt. Venema Techniek & Service productielijnen of onderdelen hiervan behoren tot ons vakgebied, van ontwerp tot realisatie en verderzich optimaliseren. Uw ideale partner, ookvan op het gebied van engineering, heeft gespecialiseerd in het maken klantspecifieke machines. onderhoud zijn wij de juiste partner. onderhoud, reparaties en totaal-revisie! Totaaloplossingen waarmee u uw productiedoelstellingen kan bereiken of verder optimaliseren. Uw ideale partner, ook op het gebied van engineering, onderhoud, reparaties en totaal-revisie!

* Venmatic platen- en koppelhandling systeem

* Venmatic platen- en koppelhandling systeem

LEERLINGEN NIVEAU 1:

1. Eline Engemann, GildeOpleidingen 2. Anouk Crooijmans, GildeOpleidingen 3. Senne Strijbosch, GildeOpleidingen De leerlingen van niveau 2 en 3 strijden binnenkort om de prijzen tijdens een Bake-off wedstrijd.

SPIRIT OLIEBOLLEN MACHINES 3.995, voor informatie of een demonstratie

PORTIONSUPPORT.nl (033) 2994308 (06) 55192974

24/7 service • Venmatic • Diosna • Spare parts • Periodiek onderhoud • Revisie/reparaties • Tweedehands machines 24/7 service • Venmatic • Verhuizingen Diosna • Spare parts • Periodiek onderhoud • Revisie/reparaties Verhuizingen • Tweedehands machines

Robert Scottstraat 11 | 7825 AR Emmen | Tel. +31 (0)591 - 31 33 77 | Fax +31 (0)591 - 31 17 15

Robert Scottstraat 11info@venematechniek.nl | 7825 AR Emmen | Tel.| +31 (0)591 - 31 33 77 | Fax +31 (0)591 - 31 17 15 www.venematechniek.nl Robert Scottstraat 11, 7825 AR Emmen | T +31 (591) 31 33 77 | F +31 (591) 31 17 15 info@venematechniek.nl | www.venematechniek.nl Robert Scottstraat 11, 7825 AR Emmen | T +31 (591) 31 33 77 | F +31 (591) 31 17 15 www.venematechniek.nl www.venematechniek.nl


| 15

b eko A Dvies N . A . v . btW

verhogiNg :

Verkoopprijzen transparant aanpassen in januari 2019 De laatste tijd is er veel aandacht besteed aan de discussie over het wel of niet verhogen van de (winkel)verkoopprijzen. De meningen over het wel of niet doorvoeren van de verhoging in het lage BTW-tarief zijn vrij unaniem, gewoon doen! De vraag op welk moment dat dan zou moeten, oktober/ november 2018 of in januari 2019 erbij geeft echter meer discussie. Medio 2018 moesten de salarissen conform de CAO voor het Bakkersbedrijf met 1,25% worden aangepast. De inflatie bedraagt momenteel 2%. Dit jaar zijn grondstofprijzen gemiddeld genomen gestegen, met een kleine 3%. Het blijft een gemiddelde, er zakken ook grondstoffen in prijs. Maar de prijs van meel/bloem, voor de broodbakkerij een belangrijk ingrediënt, vertoont een sterker stijgende tendens. Rozijnen zijn ook in prijs opgelopen. Het aantal aankopen in bakkerswinkels staat al een jaar onder druk, met ruim 3%. Beko Advies vindt dit verontrustend, zeker gezien de BTW verhoging per 1 januari 2019 van 6% naar 9%.

ven naar het maken van grote(re) charges waardoor de loonkosten in verhouding per producteenheid dalen en nog meer gebruik maken van technische mogelijkheden om dit mogelijk te maken, zijn belangrijke aandachtspunten voor ondernemers. Meer gebruik maken van technische ontwikkelingen kan weliswaar op zich hogere energiekosten met zich meebrengen, maar energiekosten bedragen in het algemeen ongeveer 10% van loonkosten. KWALITEIT

Het advies is om als bakker het verschil te maken door kwaliteit te bieden. Kwaliteit is veel meer dan alleen productkwaliteit. Beleving creëren met behulp van een gastvrij verkoopteam, aantrekkelijke verkooppresentaties, een open dag, demonstraties en proeverijen houden, maken een groot verschil in het aankoopgedrag van uw consument. Als in een calculatie rekening gehouden wordt met inflatie, gestegen loonkosten en een gemiddelde stijging van grondstofprijzen, leidt dat volgens een globale berekening nu tot 2% prijsverhoging.

DOORBEREKENEN

‘Kou in de lucht’ schreef het economisch bureau van ING onlangs. Dat dreigt ook voor de ambachtelijke bakker. Prijsverhogingen, hoe legitiem ook, hebben in de loop van goede en slechte tijden de gang voor brood en banket naar de supermarkt eerder gestimuleerd dan afgeremd. Beko Advies is en blijft voorstander van het doorberekenen van prijs-en kostenverhogingen in de verkoopprijzen van producten. Zij raadt de bakkers wel met klem aan dit met grote zorgvuldigheid te doen en op productniveau niet meer door te berekenen dan wat noodzakelijk is. Met verlaging van grondstofprijzen moet hierbij ook rekening gehouden worden. In de huidige marktsituatie, met een verder onder druk staand marktaandeel, moet er uitermate zorgvuldig en per product gecalculeerd worden. De consument krijgt er via de media van alles over mee en weet wat er komen gaat. Beko Avies is het hiermee eens, en adviseert om in januari 2019, en zeker niet eerder, deze verhoging zo transparant mogelijk door te voeren. Beko wijst er wel op dat hogere prijzen het volume zullen remmen. De vraag is in hoeverre de stijgende koopkracht dit compenseert. Omzetdaling levert altijd verlies van resultaat op, op de korte termijn het meest want ingrijpen in kosten vergt tijd. KOSTENBEHEERSING

De sleutel van uw rendement zit vaak in de beheersing van de loonkosten in combinatie met een zo hoog mogelijke brutowinstmarge. Efficiency speelt bij de beheersing van de personeelskosten een grote rol, personeelskosten zijn immers de grootste kostenpost in een ambachtelijk bakkersbedrijf. Stre-

Bron: Beko Advies

Eén taxatiebureau voor al uw taxaties! Brandverzekering conform artikel 7:960 BW Aan- en verkoop bakkerij Toe- en uittreden van vennoten

Uw bedrijfsinventaris deskundig en onafhankelijk getaxeerd door Gecertificeerd RegisterTaxateurs bakkerij-inventarissen

Rechtsvormwijziging Financieringsdoeleinden Bedrijfsbeeïndiging Ook voor taxaties van uw onroerend goed

s peCiAAlbrooD

met kAstANjes

Ireks introduceert Castanoce Ireks brengt met Castanoce een speciaalbrood met kastanjes op de markt. Brood met een unieke smaaksensatie, door de combinatie van bijzondere ingrediënten zoals: tamme kastanjes, hoogwaardige walnoten, lijnzaad en boekweit. Het samenspel van deze veelzijdige aroma’s neemt de consument mee ‘op reis’ door de alpine-mediterrane regio Trentino in Zuid-Tirol waar deze ingrediënten vaak gebruikt worden, en ze steeds meer hun weg vinden naar de keuken van fijnproevers. De stevig gebakken krokante kastanjebruine korst loopt over in een rustikale structuur, wat typerend is voor een handgemaakt brood. Het heeft een mild geroosterd aroma, dat wordt afgerond met een lichte karamelsmaak en

een zachte grove kruim die met zijn rood-bruine kleur bijzonder in het oog springt. De herfst is te proeven door het intensieve notenaroma dat wordt gedragen door een fijne zachte geur. De zoetheid van de tamme kastanje baant zich een weg door de smaakcombinatie van walnoten en boekweit dat wordt afgerond met een mild roggearoma. De Castanoce mix heeft een toevoeging van 50% en is verpakt per 12,5 kg. Deze mix is alleen in het najaar, en zolang de voorraad strekt verkrijgbaar. Met de Castanoce mix en Uniplus zijn heerlijke Castanoce brood, Castanoce broodjes of de Castanocini te bakken. Meer informatie over deze Castanoce variaties met en het promotiemateriaal zijn te verkrijgen via www.ireks.nl, bij de baktechnisch adviseur of via marketing@ireks.nl


16 |

De hype rond tritordeum lijkt over Er leek een nieuwe hype te gaan ontstaan rond het supergraan Tritordeum, een kruising tussen harde tarwe en wilde gerst, met belangrijke gezondheidseigenschappen. Na het succes van spelt- en desembrood, leek dit de derde doorbraak te worden. De ontwikkeling van het zoekvolume in Google naar Tritordeum wijst echter in een andere richting. Dat blijkt uit een onderzoek gedaan door Marktdata.nl naar het ‘googlen’ op de term Tritordeum in de periode oktober 2014 t/m september 2018. Gemiddeld werd er in Nederland in het jaar 2014 in Google slechts 10 keer per maand gezocht op de term ‘Tritordeum’. In het lopende jaar 2018 is tot oktober gemiddeld 621 keer per maand gezocht op ‘Tritordeum’. Daarmee is er in het lopende jaar fors meer gezocht naar het wondergraan. Dat blijkt echter te verklaren door een enorme piek in juli tijdens de Tour de France in juli zien we een flinke piek in het zoekvolume. Daarmee lijkt Tritordeum als wondergraan toch geen trend of hype te worden. Hele-

G rote

prijsstijging

C alciumcarbonaat

Omya, een belangrijke wereldwijde leverancier van industriële mineralen, kondigt wereldwijd een aanzienlijke prijsstijging voor calciumcarbonaatproducten aan., beginnend vanaf 1 januari 2019 of als klantencontracten dit toestaan. Deze toename is een gevolg van de aanhoudende druk van escalerende grondstof-, chemische, energie- en transportkosten en de algehele inflatie in alle regio’s. maal niet als het wordt vergeleken met de ‘zoekcijfers’ op Google voor speltbrood en desembrood. Dat gaat over duizenden per maand.

‘Onze voortdurende investeringen in efficiëntieverbeterin-

gen van de toeleveringsketen, productiviteitsverbeteringen, kostenbeheersing, digitalisering en operationele uitmuntendheid hebben ons slechts in staat gesteld deze aanzienlijke en ongekende kostenstijgingen gedeeltelijk te compenseren. Omya blijft zich inzetten om de technische service en assistentie te versterken en innovatieve en kosteneffectieve producten en oplossingen te leveren om onze klanten te helpen de impact te verzachten ‘, zegt Thoralf Gliese, Executive Vice President Sales, Marketing & Innovation.

Bron: Marktdata.nl

Meet us at: - Gulfood

Delicious! INTEGRATED SOLUTIONS

D ewanand M ahadew CCO

bij

I ntegrated

B akery Per 1 oktober is Dewanand Mahadew in dienst getreden als Chief Commercial Officer bij Integrated Bakery. In deze functie is Dewanand eindverantwoordelijk voor alle commerciële activiteiten van Integrated Bakery. Dewanand Mahadew heeft veel ervaring in (internationaal) business development, contracting en B2B marketing en heeft wereldwijd een groot netwerk dat interessant is voor Integrated Bakery. Daarnaast is hij bekend met modellen om via feasibility studies en ketenbenadering, projecten te ontwikkelen. ‘De afgelopen maanden is Dewanand betrokken geweest bij de strategische keuzes die wij hebben gemaakt en bleek een zeer welkome aanvulling in het commerciële ‘vacuüm’ dat opgevuld diende te worden’, aldus Frans van der Schoot, CEO van Integrated Bakery. ‘In aanvulling op onze traditionele consulting en engineering services gaat Integrated Bakery zich meer en meer richten op het contracteren en turn-key uitvoeren van semi industriële en industriële projecten met een specifieke focus op de West Europese markt (NL, DE, FR, UK en BE) alsmede het Midden Oosten en Azië. Met zijn kennis en ervaring hebben wij er alle vertrouwen in dat hij in staat is om deze nationale en internationale groeiambities, samen met het commerciële team, verder vorm te geven en uit te rollen’.

SHEETED BREADS PASTRY & LAMINATED DOUGHS PIZZAS, BAKED & TOPPED CAKES & MUFFINS WAFFLES & FUNCAKES PIES

WWW.TROMPGROUP.NL

37932.TRG140204.Tromp adv BakeryNext ED_week 44 Sheeted breads 210-297_2018.indd 1

27-03-18 16:33


| 17

h oreCAvA

NieuWs

Deelnemers ‘Dobla Pastry Battle’ 2019 bekend

box-opdracht. De competitie vindt plaats in de wedstrijdkeukens van het Gastronomisch Gilde op de Horecava en kan gevolgd worden door het aanwezige publiek en via live feeds, bijvoorbeeld op Facebook. ORGANISATIE

De acht deelnemende teams, die op 10 januari 2019 strijden in ‘The Dobla Pastry Battle’, zijn bekend. Deze spannende patisseriewedstrijd voor banket- en chocoladeprofessionals, georganiseerd door Dobla en het Gastronomisch Gilde, vindt plaats tijdens de Horecava in RAI Amsterdam.

Geheime winkel Onlangs hebben wij een nieuwe ‘winkel’ geopend. Daarvoor hadden we de pers benaderd en hebben we het op facebook vermeld dat we een nieuwe winkel gingen openen, maar met de mededeling dat we de locatie nog even geheim hielden

Heel Oldenzaal was in de ban van onze nieuwe locatie en er werd volop gespeculeerd. Komt hij in het centrum? in een andere stad? Zelfs de eerste sollicitatie brieven kregen we binnen.

dome) Peter Remmelzwaal en Richard van Dijk (Peter Remmelzwaal Patisserie) Drie wedstrijdrondes De deelnemende patisserieteams, bestaande uit een leermeester of leraar en een leerling, strijden in

‘The Dobla Pastry Battle’ wordt door Dobla in diverse landen tot stand gebracht, de Nederlandse editie in samenwerking met het Gastronomisch Gilde. Dobla in Alkmaar staat garant voor top-patisserie: niet alleen bonbons en taarten, maar

drie rondes om de titel ‘The Dobla Pastry Battle Champion NL 2019’. De winnaars nemen de kampioensbelt en een hoofdprijs van €2.500 mee naar huis. De rondes bestaan uit het maken van een klassieke desserttaart, friandises en de mysterieuze black

ook honderden andere chocoladeproducten in allerlei vormen, maten en smaken. Het Gastronomisch Gilde is dé vakvereniging voor professionals in de Gastronomie.

Welk team van chefs en patissiers heeft de meeste passie, affiniteit en de juiste skills om diverse rondes aan patisseriegevechten te overleven? De deelnemers die begin volgend jaar zullen concurreren om dé Dobla Pastry-titel zijn:

bestellen. In juni zijn we gestart met de bouw van webshop en het maken van alle productfoto’s. Zo’n 3 maanden later zijn we live gegaan en er wordt gretig gebruik van gemaakt. Voordeel voor de klant is dat men te allen tijde zijn boodschappen kan doen en een kijkje kan nemen in onze virtuele winkel (en ook dingen zien die ze misschien in de winkel nog niet hebben gezien). Voordeel voor ons: de bestelling is reeds afgerekend en het scheelt ook aanzienlijk in het aantal telefoontjes in de winkel.

Tineke Hendrikse en David de Jong (Culinair Centrum Beverwijk) Wouter Westerhoff en Matthijs van der Tuin (Hotel Theater Figi) Amy Kotterer en Rick van der Drift (Hotel Okura Amsterdam) Sebastiaan Kikkert en Mark Jonker (La Grande Brasserie Bodon) Ruben van Trigt en Bram Wakker (Top’s Edelgebak) Rowen Juch en Joël Juch (Manfred Spaargaren Confiserie) Anika van der Veen en Stephanie van Sonderen (Albertema & Sana-

Meer informatie is te vinden op www. dobla.com en www.gastronomischgilde.nl.

5 dagen lang hebben klanten en concullega’s zich hierover gebogen. Na 5 dagen werd het dan eindelijk bekend gemaakt! Welkom in onze nieuwe webwinkel! Op deze ludieke manier hebben we mensen willen prikkelen en zo onze webwinkel onder de aandacht willen brengen. Om ze kennis te laten maken met onze nieuwe winkel, kreeg iedere klant een welkomstvoucher met korting die ze in de webwinkel konden spenderen. We kregen steeds meer aanvragen of men ook online kon

Ook was er een krant die de pr stunt toch anders heeft gezien, maar dat is ook publiciteit. ;-) Met vriendelijke groeten, Pascalle Cosijnse Bakkerij Olde Keizer by Frans Oldenzaal

Elektra is de toekomst voor de vakman bakker! Wachtel ovens staan bekend om hun kwaliteit, bedrijfszekerheid en prachtige uitstraling.

Altijd 3 jaar garantie i.c.m. een jaarlijkse onderhoudsbeurt!

Ovens die revolutionair zijn qua techniek, gebruiksgemak en energie zuinig gebruik.

Meer weten? Wij zijn u graag van dienst, 0488-452051

K R * O

OPE

KO R *

PL

IN RA ELEKTNS OVE

PL

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Fo u n d i n t h e b e s t b a k e r i e s o f t h e wo r l d

OPE

n Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal 39661.SPR120078.Wachtel adv 148-210mm.indd 1

11-06-18 08:54


18 |

Bakkerij Schuiteman tevreden over stoomreiniging Sander van den Top van Bakkerij Schuiteman raadt het iedereen aan: ‘Verhoog je hygiëne level door te reinigen met stoom! Volgens bakkersbegrippen maakten we voorheen echt wel schoon, maar nu hebben we, door de stoomreiniger te gebruiken, onze productiemachines weer als nieuw.’

bijbehorende accessoires nog beter konden schoonmaken.’ INHAALSLAG

‘We hebben eerst een inhaalslag gemaakt om te zorgen dat de achterstand weggewerkt was. En nu is er één persoon verantwoordelijk voor de schoonmaak. Deze medewerker werkt de hele week volgens een hygiëneplan voor alle afdelingen, om dagelijks, wekelijks en maandelijks werkzaamheden uit te voeren volgens een draaiboek. En voor 75% van die werkzaamheden wordt hierbij de stoomreiniger ingezet. STOOM

Bakkerij Schuiteman is een begrip in Garderen en Voorthuizen. De brood- en banketbakkerij wordt succesvol gerund door Sander van den Top en zijn vrouw, en samen met hun klantgerichte team werken ze gedreven om hun klanten het beste te kunnen bieden. Zo zijn ze onlangs nog uitgeroepen tot ‘lekkerste speculaasbakker van Nederland’. ACHTERSTALLIG ONDERHOUD

Een tijdje geleden kregen ze wat opmerkingen van het omtrent het onderhoud van de productieruimte, ook in verband met de hygiëne code HACCP. Sander vertelt: ‘Er was wat achterstallig onderhoud, ook op plekken waar je met een doek en borstel niet bij kunt komen. Deze opmerkingen van het NBC heeft ons doen besluiten strenger te zijn, om tot een betere schoonmaak te komen. We hadden al wel eens wat gelezen over reinigen met stoom en droogijs, en de voordelen hiervan. Maar Innovi (importeur van de Tecnovap stoomreinigers, red.) heeft bij ons op locatie gedemonstreerd en ons overtuigd hoe we de productieruimte met 32 machines, de tegels, het RVS en de vloer met de stoomreinigingsmachine en

De gebruikers ervaren de stoomreiniger ook als prettig. De stoomunit is heel gebruiksvriendelijk en veel minder arbeidsintensief. ‘Als we bijvoorbeeld kijken naar de beschuitmachine met loopband. Deze wordt lopende het bakproces steeds vuiler. En dat is niet direct erg vanuit de keuring, maar het is toch niet schoon. Deze machine wordt dankzij de stoomreiniger weer als nieuw. Daarnaast zijn alle machines van RVS, en die staan er nu weer goed bij. Je werkt met levensmiddelen, dus je moet zorgen dat het goed schoon is.’‘Wij hadden er geen idee van, wat het effect is van een stoomreiniger. Je ziet wel eens stoomreinigers bij autobedrijven of andere industrieën, maar dat deze reinigingstechniek in de bakkerij toegepast kon worden wisten we niet. We zaten echter wel te zoeken naar een oplossing om plekken waar je slecht bij komt en die echt wel vervuilen, toch schoon te kunnen maken. Waardoor we toch nieuwsgierig waren of stoomreiniging een oplossing kon bieden. En nu kunnen we echt overal bij. De unit staat ook op wielen, en je kunt hem overal inpluggen. Vooraf verwijderen we de losliggende vervuiling, en daarna zetten we de stoomreiniger in. De unit is een onmisbaar instrument geworden,

het geeft een stuk gebruiksgemak. De schoonmakers hoeven niet zo intensief te poetsen, omdat de machine dit nu doet. En in combinatie met de microvezeldoeken trek je het mooi schoon. Ik zou het iedereen kunnen aanbevelen. Het is natuurlijk afhankelijk van wat je wil en wat voor een bedrijf je hebt, maar onze 32 machines in de productie, die allemaal draaien en aankoeken door het vocht en het vet en de zaadjes, moeten nu nog steeds gereinigd worden, alleen veel minder arbeidsintensief met wel het maximale resultaat.’ VERBRUIK

Op de vraag of de waterbesparing bij het stoomreinigen ook als een voordeel gezien wordt, antwoordt Sander van den Top: ‘Er wordt zakelijk gezien nog steeds heel veel water gebruikt (buitenzijde pand, auto’s etc.), maar de waterreductie in de productieruimte is mooi meegenomen. Maar vooral ook het gebruik van reinigingsmiddelen hebben we substantieel terug kunnen dringen en dat is wel een groot voordeel.’‘En hoewel het nog

geen consequenties had voor ons certificaat, merkten we wel dat er links en rechts wat opmerkingen kwamen dat bepaalde aspecten niet schoon genoeg waren in de ogen van de keurmeesters. Maar je wilt toch graag wel het certificaat behouden, om te kunnen blijven leveren aan hotels, waarbij het certificaat als eerste voorwaarde geldt om zaken te mogen doen. We hebben er zwaar op ingezet om de schoonmaak als protocol te zien en er speciaal iemand voor aangesteld die dat bijhoudt. Maar we zijn verbeterd in de schoonmaak, en met substantieel minder chemie.’ Meer informatie is telefonisch te verkrijgen bij Innovi op nummer 0546-660710 of per e-mail via info@innovibv.nl.

Foodsafe UVC lampen een must Veel bakkerijen gebruiken UVC lampen om schimmels te bestrijden in rijskasten. Maar als niet de juiste vervangingslampen worden geplaatst kan het voorkomen dat de lampen niet werken of onveilig zijn in het gebruik. Volgens de HACCP norm moeten fysische gevaren voorkomen worden maar UVC lampen zijn van glas en dus een risico. Een HACCP sleeve is echter niet de oplossing, dat houdt het UVC licht tegen. De enige juiste manier is om Foodsafe UVC lampen te monteren aldus UV specialist Bioclimatic. Die

speciaal voor de

Meer informatie is te vinden op www.bioclimatic.nl

Kleurrijke Kusjes veroveren Europa Op de Vakbeurs Foodspecialiteiten lanceerde CARLZ zijn ‘COLOURFUL KISSES’, waarmee CARLZ en Geruba Chocolade ook buiten onze landsgrenzen succes hebben.

Frituurbakken

hebben een omhulsel van Teflon dat wel UVC licht doorlaat en goede bescherming biedt tegen glassplinters. Voor de standaard armaturen (15, 30 en 36 watt) heeft Bioclimatic altijd Foodsafe lampen op voorraad.

Negen Callebaut chocolade-kusjes die in elke gewenste kleurcombinatie kunnen worden samengesteld en verpakt, in de gouden cadeaubox.

Bijvoorbeeld in land- of stadskleuren, club- of carnavalskleuren, bedrijfskleuren, of welke andere kleurencombinatie dan ook. Zelfs zwarte, gouden en zilveren KUSJES zijn leverbaar. Vanaf 100 doosjes op kleur te bestellen, inclusief private label met tekst naar keuze. Meer informatie is te vinden op www.carlz.nl

• extra diep

• afdruiprekken

• digitale temperatuur regeling • timers inclusief zoomer • dompelrekjes • aftapkraan • manden

• dubbel (2 x 60) en triple uitvoering (3 x 60) • optie met werkblad

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl 0515 - 33 19 58

Vtech[A4-flyer]-2016.indd 2

info@v-technology.eu

Innovatief www.v-technology.eu

in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roest 31-08-16 11:08


| 19

Open dag Bakery Institute Op 14 december houdt het Bakery Institute in Zaandam haar Open Dag. Dan is het mogelijk een kijkje te komen nemen in de les. Voor jongeren misschien het moment om de knoop door te hakken over de opleidingskeuze, voor anderen ook de gelegenheid om hun vragen aan het team van

Bakery Institute voor te leggen. Op vrijdag 14 december krijgen bezoekers de kans om de studenten van de 9-weekse Patisserie en Boulangerie aan het werk te zien en de docenten te spreken. De Open is van 10.00 tot 15.00 uur.

Vak /docent?

Meer informatie is te vinden op www.bakeryinstitute.nl

Segment ‘IJs’ keert terug op Bakkersvak Het segment ‘IJs’ keert in 2019 terug op de vakbeurs Bakkersvak in Gorinchem. Door de vele raakvlakken tussen de werelden van bakkerij, patisserie en ambachtelijk ijs is in 2018 besloten om ‘IJs’ een eigen, volwaardige plek op de beursvloer te geven. Daar werd vanuit de markt enthousiast op gereageerd en daarom pakt de organisatie in 2019 door en komt ‘IJs’ weer terug naar Bakkersvak met onder andere een IJs-plein en een IJs-route. De meeste deelnemers uit het segment IJs van afgelopen jaar hebben alweer toegezegd, waaronder de officiële distributeurs van bekende merken uit de Italiaanse ijswereld zoals PreGel, Mec3 en Pernigotti (Laan Heiloo), Babbi (Vipam), Fabbri en Aromitatalia (Bakeplus), Bravo (Lobbia) en Carpigiani (Frozen Brothers). ‘Maar ook nieuwkomers als De Gimmerse Verleiding en La Venezia zullen ijssalonhouders bekend in de oren klinken’, vertelde Corine Visser, Event Manager van Bakkersvak. PreGel is specialist op het gebied van de productie van ingrediënten ten behoeve van Italiaanse ‘gelato’, soft- en frozen yoghurts en patisserie. In de zomer van 2016 opende het Italiaanse bedrijf een eigen trainingscentrum in Geldrop. ‘Na het succes van de afgelopen twee jaar is PreGel ook in 2019 weer te vinden op Bakkersvak. We doen dat met alle plezier. Er wordt niet alleen veel inspiratie opgedaan, het is een beursbelevenis op zich en dat alles speelt zich af in een uitermate prettige, familiaire sfeer’, zegt Sandro di Palma namens PreGel. Dit wordt ook beaamd door Arjan van de Rovaart, Directeur Vipam International BV: ‘Vipam doet mee aan de Bak-

kersvak/IJsvak, omdat dit het enige podium is in Nederland om de gehele doelgroep effectief te benaderen en waar we onze producten breed onder de aandacht kunnen krijgen. De gemoedelijke sfeer en het informele karakter van deze beurs draagt bij aan de saamhorigheid binnen de branche.’

Docent consumptieve techniek

IJSPLEIN EN IJSROUTE

Een centraal geplaatst IJs-plein vormt het hart van ‘IJs’ op Bakkersvak. Professionals uit de ijsbranche kunnen hier terecht voor inspirerende demonstraties van Nederlandse en internationale ijsbereiders. De IJsroute komt eveneens terug, want ook tussen de leveranciers van de bakkerijen banketsector is genoeg te vinden voor de ijsbereiders. Over de hele beursvloer verspreid zullen leveranciers die iets voor de ijssalonhouder kunnen betekenen, herkenbaar worden aangeduid. ‘Daarnaast leent Bakkersvak zich er ook voor om ideeën op te doen om de ijssalon in de wintermaanden van een nieuwe impuls te voorzien’, aldus Visser. BAKKERSVAK 2019

Na zes edities in het Autotron in Rosmalen werd Bakkersvak in 2018 voor het eerst georganiseerd in Evenementenhal Gorinchem. Met ruim 8400 bezoekende professionals nam het aantal bezoekers toe met 10 procent ten opzichte van 2017 en specifiek binnen de ijsbranche steeg het aantal bezoekers van 2 naar 11 procent op het totaal aantal bezoekers. Ook in 2019 wordt Bakkersvak gehouden in Evenementenhal Gorinchem. De ditmaal 3-daagse vakbeurs is te bezoeken op zondag 10, maandag 11 en dinsdag 12 maart 2019. Meer informatie is te vinden op www.bakkersvak.nl.

(voltijd en deeltijd)

Word docent in jouw vakgebied met onze hbo-opleidingen op maat: aereshogeschool.nl/consumptieve-techniek A rno

van der

H eyden

reikt opnieuw de prijzen uit

BakkersVakWedstrijden in teken Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 pakt het Culturele Hoofdstad jaar aan om de kop boven het maaiveld uit te steken en om als stad, provincie, land een ontwikkeling door te maken binnen en buiten Europa. Daar zijn moed, creativiteit en verbeelding voor nodig. Dat geldt ook voor de deelnemers aan de BakkersVakWedstrijden en in het bijzonder voor hen die de sierstukken gaan maken. Deze gelijkenis heeft het bestuur doen besluiten om ‘Culturele hoofdstad van Europa’ als thema te kiezen voor de BakkersVakWedstrijden 2018. Het bestuur van BakkersVakWedstrijden hoopt, maar gaat er eigenlijk vanuit, dat dit thema heel veel bakkers en banketbakkers in Nederland zal inspireren en dat er

op 14 november prachtige sierstukken te bewonderen zullen zijn. Een sierstuk mag gemaakt zijn van chocolade, brooddeeg of suikerwerk, zolang het maar uit 90 procent eetbare producten bestaat. Oneetbare onderdelen mogen alleen ter ondersteuning worden gebruikt. PRIJSUITREIKING

Voor de tweede keer op rij zal cabaretier-zanger-presentator Arno van der Heyden de prijsuitreiking van de BakkersVakWedstrijden op 14 november voor zijn rekening nemen. Dat vindt hij een hele eer. Vorig jaar wist hij nog vrijwel niets van brood. Maar inmiddels is hij redelijk ingevoerd in de bakkerijsector. Kruimkleur, korsteigenschappen, structuur en de verhouding

vulling/deeg van pencees zijn voor hem inmiddels gesneden koek. In het wedstrijdboekje, dat te downloaden is op de website: www.bakkersvakwedstrijden.nl staat meer informatie over de BakkersVakWedstrijden 2018.


20 |

D E B A KKERSP L A AT S Eigen wijs ?!

TE KOOP Probat Active 4 laags Met Elco brander Evt. ook losse onderdelen Hans v.d. Ligt - Eindhoven Tel: 06-57161295

Als ondernemer ben je eigenwijs…. toch? Je mag tenslotte alles zelf bepalen en door tegen de stroom in te roeien kan je jezelf onderscheiden van anderen. Zo begonnen wij 10 jaar gelden met onze delicatessewinkel op het gebied van koffie, thee en chocolade. En wij waren eigenwijs… Wij zijn vanaf het starten van onze winkel werkervaringsplaatsen gaan bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit omdat wij geloven dat er voor iedereen passend werk is midden in de maatschappij; ieder op zijn/haar eigen wijze. Door collega ondernemers en klanten werden we voor gek verklaard.‘Dat gaat je klanten kosten’ en ‘Dat kan toch niet als je voor hoge kwaliteit wilt gaan’,‘Een schande voor het vak’. En toch waren we eigenwijs en zetten we door… Dat gaat natuurlijk gepaard met ups en downs. Inderdaad vinden sommige klanten het lastig. Het kan soms wat langer duren en de kennis moet vooral van jezelf komen want iemand met een (licht) verstandelijke beperking kan niet alles weten wat jij weet… Je moet ogen van voren en van achteren hebben. In tijden van extreme drukte kost het je beslist extra energie. Het vraagt ook extra inzet van je personeel. Buiten het werken in een speciaalzaak verwacht je ook begeleidingstaken van ze. Maar wat is het mooi! Er is geen gedrevener personeel dan die met een beperking! Ze gaan er voor de volle 100% voor. Iedereen die bij ons werkt doet dat op zijn eigen niveau. Dat houdt in dat er mensen bij zijn die alleen

BN 2018-15

in de productie en afwas meewerken maar dat er ook mensen zijn die vrij zelfstandig klanten kunnen helpen en alles wat er tussen zit. Het voordeel voor onszelf is dat we gestructureerd moeten werken en voor alle werkzaamheden een vast patroon hebben. Je moet vooraf goed nadenken over wat je wel en wat je niet uit handen wilt geven. Zo hebben wij besloten dat onze medewerkers met beperking niet aan de espressomachine mogen komen. Niet omdat ze het niet zouden kunnen, maar puur omdat de kwaliteit gewaarborgd moet zijn en je dus moet herkennen wat er eventueel niet goed zou zijn en hoe je dat kunt oplossen. En dat is een brug te ver denken wij. Het kost je klanten? Beslist niet! Het kost je tijd. Maar het levert je nog meer op. Mensen midden in de samenleving, met elkaar, lekker eigenwijs en ieder op zijn eigen wijs!

TE KOOP 3-poot Kalmeijer speculaas wals machine Bevat 1 speculaas wals, 1 kerstkrans wals Incl. 41 bakplaten (25x90cm) 2 rijer, krachtstroom, recent voorzien van nieuwe transportbandjes. Bedrijfsklaar, tot vorig jaar nog in bedrijf geweest. Interesse of foto’s/filmpje zien? info@degebackerij.nl t.e.a.b. (af te halen in Deurne, NB) Tel: 0493-314608 BN 2018-15

TE KOOP Wegens bedrijfsbeëindiging per 1 november 2018 2 bakkers reclameborden, € 50, Winkeloven € 250, 3 bamboe etalagestukken, € 100, Verkoopkraam met luifel €50, Gebakskoeling 5 jaar oud + broodjestoonbank 5 jaar oud Koeltoonbank 3 meter € 950, Broodjes toonbank € 350, Broodwandrek met verlichting € 400, Dubbel deurs koelkast € 1200, Enkeldeurs koelkast € 600, Enkeldeurs koelkast € 300, Wiesheu winkeloven met onderkast € 2.000, 6 deursvrieskast met 1 jaar oude motor, € 1.000, 2 roestvrijstalen werkbanken € 1.000,Verrijdbaar ijzeren werkbank met

gladhouten blad € 100, Berkel weegschaal 6 kg € 200, Planeetmenger 40 liter € 450, Berkel weegschaal 1 kg € 200, Wandkast € 50, Bruidstaart vervoer box € 50, DE koffieautomaat fitesse 1 jaar oud € 600, Roestvrijstalen werkbank met 8 laden € 600, Roestvrij stalen werkbank € 400, Speculaas-koekjesmachine met 50 plaatjes met teflon en 10 walsen. 4 lichtbakken led licht € 1.000, Op verzoek zijn digitale foto’s te mailen Tel. 0255-518000 E-mail info@bastmeijer.nl BN 2018-15

TE KOOP Complete (winkel)-Banketbakkerij-Tearoom Vitrines + toonbank + kassa 40 eiken stoelen met biezen zitting 9 ronde massief eiken tafels (z.g. 3 poot) 1 meter Koelcel Emondt 3,85 x 2,80 x 2,80 m (hoog) Koelkast Emondt 1,90 x 1,90 x 0,85m 6-deurs Divers kleingereedschap en vormen Prijs: t.e.a.b. Tel: 0573 – 471360 BN 2018-16

TE KOOP Metaaldetector Loma Met transportband en uitwerpunit Geschikt voor metaalfolie VFB Nijverheidsweg 8 4529 PP Eede Tel: 0117-381796 E-mal: Inkoop@verduijns.com BN 2018-16

PERSONEEL

Marc Lagerwerf Eigenaar samen met Christa van Choco & Zo in Barneveld. Bestuurslid van stichting KDWN waar hij de chocolaterieën, koffie en theewinkels vertegenwoordigd.

AANGEBODEN Interim Bakker Zit u tijdelijk om een bakker te springen ? Bel mij ! Ik ben sinds 30.06.18 met de leiding van ons bedrijf gestopt ,maar heb nog energie genoeg om een enkele dagen per week ons mooie vak uit te oefenen. Ik ben 59 jaar jong en werk als zzp er ,dus geen risico voor de werkgever ! Tel: 06-40460146 BN 2018-15

GEZOCHT Wij zoeken ervaren brood- en banketbakkers! Gepassioneerde bakkers die weten van aanpakken. Vakmensen die zelfstandig zijn en ook in een team, nauwkeurig en sociaal aan de slag gaan. Wil jij de uitdaging aan gaan, om met z’n allen een mooi product te maken? Enige ervaring is wel gewenst. Ga naar bakkersgezocht.nl Bakkerij Van der Waal, Ridderkerk Tel: 0180 - 462200 BN 2018-15

Meld je aan voor de training Winkelbegeleider Start: februari 2019 Wil jij winkelbegeleider worden in de ambachtelijke bakkerij? Of ben je dit al en wil je graag beter worden in je vak? Volg dan de training Winkelbegeleider bij de Nationale Bakkerij Academie! Word beter in je vak Medewerkers inspireren en motiveren, heel goed worden in de aankleding van de winkel en etalage én de omzetcijfers continu in de gaten houden… Deze vaardigheden en bijbehorende kennis komen uitgebreid aan bod in de training Winkelbegeleider. Na het volgen van deze training kun jij het maximale uit jouw team(s) halen.

Meer weten? Ga voor meer informatie, de kosten en in te schrijven naar onze website.

Schrijf je in op www.nationalebakkerijacademie.nl

GEZOCHT Support medewerker Bakkerij Fulltime Help jij graag mensen met hun computervragen? Ben jij het telefonische visitekaartje van Marti Orbak Software, het eerste aanspreekpunt voor de gebruikers van onze bakkerijsoftware? Dan zoeken wij jou! Kijk voor de vacature op https://www.marti-orbak.com/ vacature-support-medewerker/ Tel: 0174-638690 E-mail: info@marti-orbak.nl

bedienen van de nieuwe moderne productielijnen ( laminatoren ), vullingen aandraaien in onze vullingmakerij, het opzetten van proef productie in onze proefbakkerij en alle overige voorkomende productie werkzaamheden, in één van onze moderne productieruimtes. Kennis van de Nederlandse taal is een pre, in woord en geschrift; Ervaring in de bakkerij, dan wel een afgeronde broodof banketbakkersopleiding; Goede motivatie en enthousiasme om ons team te komen versterken. Geen ploegendiensten (avond of nachtdiensten); Geen weekenddiensten; Goed salaris; Werktijden van 07.30u tot 16.00u of van 06.30u tot 15.00u (in overleg). Woonachtig in een straal van circa 30 km van Culemborg genieten de voorkeur. Procema BV Tel: 0345-534748 E-mail: info@procema.nl GEZOCHT Weet jij wat een relais is? Kun je een elektromotor vervangen? Spreek je Engels? Ben je representatief En een beetje commercieel? En houd je van chocolade? Dan hebben wij jou nodig! Stuur je cv naar info@henkkoenen.nl www.henkkoenen.nl BN 2018-15

BN 2018-15

GEZOCHT Medewerker met Brood- en/of banket achtergrond, ter versterking van onze productie afdelingen (Voltijd) Werkzaamheden zijn zeer divers en bestaan uit het

Advertenties blijven minimaal 2 edities vermeld in deze rubriek. Heeft u gevonden wat u zocht, of verkocht wat u heeft aangeboden, is de vacature ingevuld of de nieuwe baan gevonden? Laat het ons weten, dan verwijderen wij de advertentie.

De Bakkersplaats Geef hier uw gratis korte advertentie op voor nummer 17, 2018 van BakeryNext • nl Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen). n Aangeboden n Gezocht

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Bedrijfsnaam : ........................................................... Contactpersoon : .......................................................... Adres : ..................................................................................................................................................... Postcode : ........................................................... Plaats : .......................................................... Telefoon : ........................................................... E-mail : .......................................................... Fax, of stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53 Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar redactie@bakerynext.nl


| 21

Sint

Geef uw assortiment tijdens de komende feestdagen een extra impuls. Keuze uit meer dan 30 sintproducten. Bestellen kan via telefoon, fax of e-mail!

T 013 - 511 45 45

www.chocolateriealbert.nl


22 |

N uttige

adressen

ACCOUNTANCY AMS Accountants Tel. 0523 - 61 05 57 www.ams-accountants.nl Boschland Accountants & Adviseurs Tel. 0318-691111 www.boschland.nl Bouwer & Officier Accountants Tel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nl Flynth Tel. 0546-831010 vestiging Almelo Tel. 026 - 3542600 vestiging Arnhem Tel. 043-3253535 Maastricht Tel. 0475-375500 vestiging Roermond Tel. 040-2552929 Eindhoven Tel: 0348-422 180 vestiging Woerden Tel: 038-4535 499 vestiging Zwolle www.flynth.nl ADVIES Bakery Academy Tel: 06 14960608 www.bakeryacademy.com Kolijn Bakkerij Advies Tel: 06-33104958 www.kolijnbakkerijadvies.nl Resultsplus Tel: 06-21835075 www.resultsplus.nl TenBa BV Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie Tel: 0317-471211 www.tenba-bv.nl AFREKENSYSTEMEN Compad Software Tel. 053-4329995 www.bakkerijsoftware.com De Luca Tel: 0594-514063 www.deluca.nl De Ridder & Den Hertog Tel: 0418-591245 www.ridderenhertog.nl Digi Nederland Tel: 0299 - 405550 www.digi.eu Evers Kassasystemen Tel: 073 645 8110 www.evers-kassasystemen.nl Graaggedaan.nl B.V. Tel. 085-7604360 www.graaggedaan.nl Ingenieursbureau Prompt Tel: 0517-418878 www.fritec.nl Marti Orbak Software Tel: 0174-638690 www.marti-orbak.nl RBK Group Tel: 0570-680100 www.rbk.nl AUTOMATISERING AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Cas Afstort Systeem G4S Tel: 088-4472133 www.safe-express.nl CSB-System Benelux BV Tel: 076-5307676 www.csb-system.com Ingenieursbureau Prompt Tel: 0517-418878 www.fritec.nl Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl KeyBAKE BV Tel: 0321-841214 www.keybake.com Marti Orbak Software Tel: 0174-638694 www.marti-orbak.nl.nl Marvu foodprocessing equipment Tel: 0413-478828 www.marvu.nl Pilz Nederland Tel: 0347-320477 www.pilz.com Project Techniek Tel: 073-5991402 www.projecttechniek.nl PWR Pack International B.V. Tel: 0318-519757 www.pwr-pack.nl RBK Group Tel: 0570-680100 www.rbk.nl Reflex Systems Nederland Tel: 036-5358070 www.reflex-systems.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Rolan Robotics Tel: 0229-248484 www.rolan.nl Schouw automatisering Tel: 076 - 5042520 www.schouw.org S&T Veendam tel: +31625096880 www.serviceentechniek.nl Siloba nv Tel: 0032-52423818 www.siloba.be Silowacht B.V. Tel: 038-4670666 www.silowacht.nl

Technisch Buro Rittershaus Tel: 030-2312392 www.rittershaus.eu www.terhaarnijverdal.nl Ter Haar Bakkerijmachines BV Tel: 0548-616088 www.terhaarnijverdal.nl Tromp Group BV Tel: 033-2994373 www.trompgroup.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl VERHEUL Consulting & Bakery Engineering Tel: 06-44309755 www.verheulconsultingbakeryengineering.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl BAKE/MAKE OFF Almost Ready bake-off Tel: 020-5110848 www.almostready.nl Banketbakkerij van Strien B.V. Tel: 0186-626326 www.koekjes.nl Banketbakkerij Wouter de Graaf B.V. Tel: 033-2997499 www.wouterdegraaf.nl Brown & Serve B.V. Tel: 020-5110844 www.brown-serve.com Comeba foodservice BV Tel: 0524-524928 www.comeba.nl Consenza Bakery Glutenvrij Tel: 036-5224887 www.consenza.nl CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux Délifrance Nederland bv Tel: 0180-485111 www.delifrance.nl Dero Foods Tel: 0183-500373 www.derofoods.nl Desem Steengoedbrood Tel. 024-3585404 www.steengoedbrood.nl D. van der Pol & Zonen bv Tel: 0416-692785 www.vdpol.nl Europastry Benelux Tel: 0181-698208 www.europastry.nl Handgemaaktbrood Tel: 085-2103500 www.handgemaaktbrood.nl Koekjesbakkerij Veldt Tel: 0318-514608 www.koekjesbakkerij.nl Lantmännen Unibake Nederland (Pastridor) (Schulstad) 0416-560088 www.lantmannen-unibake.nl Procema BV Tel: 0345-534748 www.procema.nl Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Wolf ButterBack KG Tel: 06-41891399 www.butterback.com/nl BAKKERIJGEREEDSCHAP AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.bakkerijgereedschap.nl Colson Europe BV Tel: 0318-536611 www.colson-europe.com/nl/ COVEKA B.V. Bakkerij- en Grootkeukentechniek Tel: 038-3313685 www.coveka.nl Coveka Schoonmaak B.V. Tel: 038-3333152 www.covekaschoonmaak.nl Francois Products Tel: 079-3619031 www.francoisproducts.nl Josto Innovatief in Roestvaststaal Tel: 0529-482244 www.josto.nl www.jostoshop.nl KeyBAKE BV Tel: 0321-841214 www.keybake.com Meijers Pan-Glaze vof Tel: 0543-512301 www.bakvormen.nl Rational Nederland Grootkeukentechniek BV Tel: 0546-546000 www.rational.nl BAKKERIJMACHINES AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu Van Asselt en Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl Baas Food Equipment Tel: 070-3209152 www.baasfood.nl Be-St Holland Products B.V. Tel: 085-0711877 www.deegcups.nl Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl Beldos Tel. 0032-36464048 www.beldos.com B & O Bakkerijtechniek BV Tel: 0165-316341

www.benobakkerijtechniek.nl BOGE Kompressoren B.V. Tel: 033 - 456 1586 www.boge.com/nl BSH Dalen Tel: 0524-552655 www.bakkerijservice.nl BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Divary Engineering & Bakery Services Tel: 0343-523880 www.divardy.nl Euroblades Tel: 0599-470746 www.euroblades.com FRITSCH GmbH Tel: 0049-9326830 www.fritsch.info Ter Haar Bakkerijmachines BV Tel: 0548-616088 www.terhaarnijverdal.nl H.T.I. Bakkerijtechniek BV Tel: 024-6415848 www. htiwijchen.nl Handelsonderneming Freerk Wijma Tel: 0512-361574 www.freerk-wijma.nl Handelsonderneming Hengelo Tel. 074-2590900 www.hohhengelo.nl Handelsonderneming van Snippenberg Tel: +31 (0) 6 40996849 www.bakkerijwereld.com Interbake BV Tel: 0548-622751 www.interbake.nl JAC Tel: +32 (0)4 234 98 70 www.jac-machines.com Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Kalmeijer B.V. Tel: 070-3888950 www.kalmeijer.com KeyBAKE BV Tel: 0321-841214 www.keybake.com König Nederland Tel: 0183-682868 www.koenig-rex.com Marvu foodprocessing equipment Tel: 0413-478828 www.marvu.nl Müssana www.mffnijverdal.nl Tel. 0548-619036 Technisch Buro Kortlever BV Tel: 0183-352955 www.kortlever.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com Jan de Ruyter bakkerijinstallaties Tel: 0181-627652 www.jdr.nl SVM Bakery Machines Tel: 06-17018966 www.svm-bakerymachines.nl S&T Veendam tel: +31625096880 www.serviceentechniek.nl G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl Theo van Vliet Weesp Tel: 0294-416040 www.theovanvliet.nl Tromp Group BV Tel: 033-2994373 www.trompgroup.nl Twentrade Tel: 06-24325811 Unispray www.unispray.nl 0347-322097 Vanbakkernaarbakker BV Tel: 0181-410333 www.vanbakkernaarbakker.nl Vemag.nl B.V. Tel: 0412 - 640 858 www.vemag.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl Woertman Nederland BV Tel: 030-6084141 www.woertman.nl

CHOCOLADE Adviesburo 4P Tel: 0181 - 631599 www.4p.nl Articor Tel: 046-4745160 www.articor.nl Belcolade NV Tel: 0168-326260 www.puratos.nl Bommels Conserven Tel: 0180-465255 www.bommelsconserven.nl Bonbon Atelier N. Limmen BV Tel: 075-6140571 CARLZ Tel.: 06 53 461 596 www.carlz.nl Chapter Chocolate Tel: 035-3034999 www.chapterchocolate.com Chocolade te koop Tel: 06-15882744 www.chocoladetekoop.nl Chocolaterie Albert bv Tel: 013-5114545 www.chololateriealbert.nl Chocolaterie Winters Tel: 040-20753142 www.winterschocolate.nl De Truffel BV Tel: 0348-434757 www.detruffel.nl De Jong Groothandel In Lekkernijen Tel: 035-6012806 www.dejonggroothandel.nl Dewaele Technical Agencies N.V. Tel: +32 (0)56 73 56 73 www.dta-industrial.be Dobla BV Tel: 072-5760770 www.dobla.com Ekris Chocola 06-14235699 www.ekrischocola.nl Handelsonderneming Zilco BV Tel: 036-5304519 www.zilco-industrial.nl Henk Koenen V.O.F. Chocoladevormen en machines Tel: 0161-452516 www.henkkoenen.nl Hoogenboom Benelux b.v. / Barry Callebaut Tel: 076-5978460 www.hoogenboom-benelux.nl JKV BV de chocoladevormenspecialist Tel: 0161-452290 www.jkvnl.com Manfred Spaargaren confiserie Tel: 0297-540890 www.manfredspaargaren.nl Mourik BV Tel: 088-1114111 www.mourikfoodservice.nl Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Van Ham Groothandel B.V. Tel: 013-5051591 www.vanhamgroothandel.nl Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl Visser Zoetwaren B.V. Tel: 0593-523671 www.visser-zoetwaren.nl

BAKKERIJ MUSEUM Bakkerijmuseum ‘de oude bakkerij’ Tel: 0227-545014 www.deoudebakkerij.nl Bakkerijmuseum Luyksgestel Tel: 0497-541314 www.bakkerij-museum.nl Nederlands Bakkerijmuseum ‘Het Warme Land’ Tel: 038-4446190 www.bakkerijmuseum.nl

DEEGVERWERKING BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Tromp Group BV Tel. 033 2994373 www.trompgroup.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl WP Haton BV Te. 077-3071860 www.wp-haton.com

BAKKERSKLEDING Buchholz International B.V. Tel: 055-5431791 www.buchholz.nl Chaud Devant Kokskleding en bakkerskleding Tel: 020-4941930 www.chauddevant.nl Devagro Bedrijfskleding Tel: 040- 2518304 www.devagro.nl J. Zoetelief B.V. Tel: 020-6246002 www.zoetelief.nl

DECORATIES Articor Tel: 046-4745160 www.articor.nl Dekom Tel: 040-2842050 www.dekomart.nl Dobla BV Tel: 072-5760770 www.dobla.com J. Gort Decoraties BV Tel: 036-5370144 www.gortdecoraties.nl Hoogenboom Benelux b.v. / Barry Callebaut Tel: 076-5978460 www.hoogenboom-benelux.nl Mourik BV Tel: 088-1114111 www.mourikfoodservice.nl Primus Wafer Paper Tel: 075-6164061 www.primuswaferpaper.com Trend Decor Tel: 0492-324690 www.trenddecor.nl Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl

DIENSTVERLENING 3W Makelaars Tel: 033-4323552 www.3wmakelaars.nl Arbo Content Tel: 050-5293400 www.arbocontent.nl

Bakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566 www.bakkersbelang.nl Beko Advies Tel. 088-2023200 www.beko-advies.nl Beko Benelux Tel: 0344-714714 www.beko-benelux.nl Bouwer & Officier Accountants Tel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nl Coolen adviesburo brood- banket bakkerij Tel: 06-15871749 www.coolenadvies.nl De Bakkerij Architect BV Tel: 0317-47 12 39 www.debakkerijarchitect.nl Eurofins Food Testing Netherlands Tel. +31((0)88-831 00 00 www.eurofinsfoodtesting.nl Haaring Bakkerijadvies & Taxaties Tel: 0481-461842 www.bakkerijadvies-taxaties.nl Industrial Auctions BV Tel. 0499-872510 www.industrial-auctions.com Interpolis Pensioenbeheer Tel: 050-5235500 www.interpolis.nl KTBA Kwaliteitszorg 0800-5558880 www.ktba.nl Lemstra Kwaliteitsbeheersing Tel: 06-23804888 www.lemstraqa.nl MKB Nederland Tel: 015-2191212 www.mkb.nl Molenaar & Partners BV Tel: 06-22933963 www.molenaar-partners.nl NBOV Tel: 0182-693030 www.nbov.nl Nederlands Bakkerij Centrum Tel: 0317-471247 www.nbc.nl N&S Quality Consultants B.V. Tel: 0418-575859 www.ns-quality.nl Payroll-Talent Tel 010-7891066 www.payroll-talent.nl PPC BV Tel: 050 - 3687777 www.ppc.nl Précon Food Management Tel: 030-6566010 www.precon-food.n Project Techniek Tel: 073-5991402 www.projecttechniek.nl Stichting Ambachtelijke Bakkerij Tel: 088 - 666 9 333 www.ambachtelijkebakkerij.nu TenBa BV Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie Tel: 0317-471211 www.tenba-bv.nl VERHEUL Consulting & Bakery Engineering Tel: 06-44309755 www.verheulconsultingbakeryengineering.nl DOSERING Bakon food equipment bv Tel: 0113-244330 www.bakon.eu.com/nl Kombimix / Makombi Tel: 0413-292903 www.kombimix.nl Terlouw / Unidos Tel: 055-5768628 Tromp Group BV Tel. 033 2994373 www.trompgroup.nl Theo van Vliet Weesp BV Tel: 0294-416040 www.theovanvliet.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl EETBARE BEDRUKKING Primus Wafer Paper Tel: 075-6164061 www.primuswaferpaper.com ETIKETTERING Bandall Benelux BV Tel: 0348-431520 www.bandall.com Compad Software Tel. 053-4329995 www.bakkerijsoftware.com De Koningh Coding & Labeling BV Tel: 026-741000 www.dekoningh.nl EasyEtiket Tel. 06-51692262 www.easyetiket.nl Marti Orbak Software Tel: 0174-638694 www.marti-orbak.nl.nl Tegra Systems BV Tel: 0228-582780 www.tegrasystems.nl FORMULES Ambachtsbakker Tel: 033-2999053 www.ambachtsbakker.nl Bart’s Retail Tel: 024-6782782 www.bakkerbart.nl Echte Bakkersgilde Tel: 0317-424342 www.echtebakker.nl Heerlijk & Heerlijk Tel: 0345-470070 www.banket.nl

Top Bakkers B.V. Tel: 055-5998222 www.topbakkers.nl GECONDITIONEERDE RUIMTE BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Jasca Food Technology BV Tel: 0541-293688 www.jasca.nl Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl Lampe Technical Textiles bv Tel: 0515-445544 www.lampe.nl Roma Isolatiesystemen Tel: 0162-512012 www.romaned.nl Willemsen Isolatiebouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.com GIST AB Mauri Netherlands B.V. Tel: 078-6525600 www.abmauri.nl Algist-Bruggeman Benelux B.V. Tel: 0032-92570808 www.algistbrug.be GRONDSTOFFEN AB Mauri Netherlands B.V. Tel: 078-6525600 www.abmauri.nl Aigremont N.V. Tel: +32(0)42737100 www.aigremont.be Algist-Bruggeman Benelux B.V. Tel: 0032-92570808 www.algistbrug.be Backaldrin Benelux BV Tel: 076-5201047 www.backaldrin.com Bak Speciaal Tel: 033-4654810 www.bakspeciaal.nl Bakels Senior-N.V. Tel: 0294-414559 www.bakels-senior.nl Bakeplus BV Tel: 077-3829090 www.bakeplus.nl Webshop.bakeplus.nl Bake-Performance NV Tel: +32 (0)11 392 002 www.bake-performance.be Baktotaal Bouwhuis B.V. Tel: 0548-623016 www.bouwhuis.com Belcolade NV Tel: 0168-326260 www.puratos.nl Broer Bakkerijgrondstoffen BV Tel: 0182-612055 www.broerspijs.com Contined Tel: 0317-465410 www.contined.nl CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux D. van der Pol & Zonen bv Tel: 0416-692785 www.vdpol.nl Dossche Mills Tel: +32 (0) 93814444 www.dosschemills.com Eicom Barneveld 0342-490700 www.eicom.nl Esbaco VOF Tel: 0229-210112 www.esbaco.nl FrieslandCampina Foodservice www.debic.com Hela Thissen bv Tel: 077-3204204 www.hela.nl Hemelter Mühle Dr. Cordesmeyer GmbH & Co. KG Tel. +49 (0)5971 808 21 -0 www.hemelter-muehle.de Hoogenboom Benelux BV / Barry Callebaut Tel: 076-5978460 www.hoogenboom-benelux.nl Ireks GmbH Tel: 040-2263800 www.ireks.nl Koopmans Meel BV Tel: 058-2948494 www.koopmansmeel.nl Meneba B.V. Tel: 010-4238911 www.meneba.com Mourik BV Tel: 088-1114111 www.mourikfoodservice.nl Multiflour Tel: 06-51063871 www.multiflour.nl Puratos NV 0168-326260 www.puratos.nl Remia C.V. Tel: 030-2297911 www.remia.nl Royal Buisman Tel: 038-3861487 www.royalbuisman.com Ruitenberg Ingrediënts Tel: 0571-270000 www.ruitenberg.nl Smilde Bakery Tel: 0299-372856 www.smildebakery.nl Suiker Unie Tel: 0165-525252 www.suikerunie.com Sonneveld Group B.V. Tel: 078-6442525 www.sonneveld.com


| 23

Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Vamo produkten v.d. bakkerij BV Tel: 026-3646205 www.vamo.nl Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Waddenmolen ‘t Hoogeland Tel: 595-454500 www.waddenmolen.nl Westfälische Lebensmittelwerke Lindemann GmbH & Co. KG Tel: 0049-522382030 www.lindemann-food.de Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl INKOOPORGANISATIES Inbak All into Food Tel: 085-2100172 www.inbak.nl IJS Bakeplus BV Tel: 077-3829090 www.bakeplus.nl Webshop.bakeplus.nl IJs Totaal Tel: 06-12737802 www.ijstotaal.nl Laan Heiloo Tel: 072-5331425 www.laan.nl Valmar Benelux Tel: 030-6084144 www.valmar-benelux.nl IJSMACHINES Ezmatic Tel: 0478-855390 www.ezmatic.nl KASSASYSTEMEN Cikam Tel. 036-5397234 www.cikam.nl KOEL & VRIES Alaska Bedrijfskoeling Tel: 010-4600181 www.alaskacooling.com Van Asselt en Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Dawsonrentals (Nederland) BV Tel: 010-4952955 www.dawsonrentals.nl Emondt’s Koeltechniek en Winkelinrichting BV Tel: 053-4314466 www.emondt.nl Eurofours Tel: 078-6760635 www.eurofours.nl Gram Nederland BV Tel: 0546-454252 www.gram.nl Heinen Freezing gmbh tel: 0049-44511220 www.heinen.biz HHS RVS Producten Tel: 0575-565349 www.h-hs.nl/koelcelstelling Gerben Hekman Bakkerijtechniek Tel: 0548-610523 www.gerbenhekman.nl Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl Koma Koeltechnische Industrie BV Tel: 0475-474700 www.koma.com LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl MIWE Nederland Tel: 0342-465606 www.miwe.nl RBS Koudetechniek Tel: 06-20405669 www.rbskoudetechniek.nl Roma Isolatiesystemen Tel: 0162 512 012 www.koelcelbouwen.nl G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl Unifreezing BV 053-3031630 www.unifreezing.com Willemsen Koel- & vriesbouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.nl KRUIDEN & SPECERIJEN Hela Thissen BV Tel: 077-3204204 www.hela.nl Hoogpak BV Tel: 0512-523818 www.hoogpak.nl J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij B.V. Tel: 0521-514040 www.polak.nl Raps Benelux Tel: 0499-373525 www.raps.com Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl

MARKETING & PROMOTIE Bakkerij Monitor Retail Intelligence Consultancy Tel: 06-18514489 www.bricc.nl Bakkerij Support Marketing en Meer Tel: 06-10988842 www.bakkerijsupport.nl Bonvivantinsite Tel. 0341-258878 www.bonvivantinsite.nl Buro MC Marketing & Creatie Tel: 088-2341700 www.buromc.nl Frederik-Jan van der Meulen Internet Marketingspecialist/ Adviseur Tel: 06-41817663 www.frederikjan.nl Versplatform Nederland Tel: 033 - 495 30 34 www.versplatform.com OLIËN EN VETTEN AAK Tel: 075-6278400 www.aak.com Levo Produktenmij BV Tel: 0517-394141 www.levo.nl Rotie BV Tel: 020-2606060 www.rotie.nl Smilde Foods Tel: 0513-639639 www.smildefoods.nl Smilde Natura B.V. Tel: 0513-639629 www.smildenatura.nl Sonneveld Group B.V. Tel: 078-6442525 www.sonneveld.com Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl ONGEDIERTEBESTRIJDING ANTICIMEX B.V. Tel: 088-5486660 www.anticimex.nl Lagerwey Bestrijding & Bescherming Tel: 0318-572859 www.lagerweybv.nl PCS Europe BV Tel: 079-3621144 www.pcs-europe.nl Pest Free Benelux Tel: 06-48731301 www.pestfree.nl Rentokil Pest Control Tel: 0800-7368654 www.rentokil.nl OPSLAG Plastibac Tel: 0180-415371 www.plastibac.nl OPLEIDINGEN Aeres Hogeschool Wageningen Tel. 088-0206700 www.aereshogeschool.nl/wageningen Albeda College Tel: 010-2901010 www.albeda.nl Bakery Institute. Tel: 075-6157226 www. bakeryinstitute.nl Da Vinci College Tel: 088-6572657 www.davinci.nl Deltion College Tel: 038-8503000 www.deltion.nl Fontys Opleiding Consumptieve Techniek Tel: 06-22958764 www.fontys.nl/bent HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen Tel: 088-8903637 www.haskennistransfer.nl Markland College OudenBosch Tel: 0165-390390 www.markland.nl NBA Praktijkopleider voor de bakkerijbranche Tel : 0317-471255 www.nationalebakkerijacademie.nl Rijn IJssel Vakschool Wageningen Tel: 026-3129600 www.rijnijssel.nl ROC Horizon College Tel: 072- 547 64 76 www.horizoncollege.nl ROC van Amsterdam Tel: 06-51110625 www.rocva.nl Scalda Tel: 0118-558300 www.scalda.nl OUWELS Primus Wafer Paper Tel: 075-6164061 www.primuswaferpaper.com OVENS Van Asselt en Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl Baas Food Equipment Tel: 070-3209152 www.baasfood.nl Bakkerijtechniek bvba Tel: 06-42381369 www.bakkerijtechniek.com Beko Techniek Tel: 024-6486288 www.beko-techniek.nl

Brouwer Oventechniek Tel: 0548-614798 www.brouweroventechniek.nl Den Boer Baking Systems BV Tel: 0529-438383 www.denboerbs.nl Dijko Ovens BV Tel: 013-5942211 www.dijko.com Eurofours Tel: 078-6760635 www.eurofours.nl Fri-Jado BV Tel: 076-5481000 www.frijado.nl Hebaco Bakovenbouw BV Tel: 0548611010 www.hebaco.nl Heuft Thermo-Oel GmbH & Co. KG Tel: 06-14659332 www.heuft-backofenbau.de Jansen Bakkerij Techniek bv Tel: 026-8400460 www.jbtechniek.com Lute Brouwer Oventechniek Tel: 0548-614798 www.lutebrouwer.nl MIWE agency Nederland Tel: 0342-465606 www.miwe.com Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl Theo van Vliet Weesp BV Tel: 0294-416040 www.theovanvliet.nl Tromp Group BV Tel. 033 2994373 www.trompgroup.nl Woertmann Nederland BV Tel: 030-6084141 www.woertman.nl

Hygiëne Advies.nl Tel: 06-11186940 www.hygiene-advies.nl Hygiënecode Online Tel: 06-11186940 www.hygienecodeonline.nl Imbema Cleton B.V. Tel: 010-4345922 www.imbemacleton.nl/reiniging Innovi BV Tel: 0546-660710 www.innovibv.nl Interceil Nederland Tel: 0481- 420460 www.interceil.nl KeyBAKE BV Tel: 0321-841214 www.keybake.com Kolijn Bakkerij Advies Tel: 06-33104958 www.kolijnbakkerijadvies.nl Lamers Reinigingstechniek BV Tel: 0314-623341 www.lamersequipment.nl Lampe Technical Textiles bv Tel: 0515-445544 www.lampe.nl LETS bv Tel: 0321 - 386600 www.letsbv.nl Mafo Holtkamp BV Tel: 0546-575360 www.mafo.nl QleanAir Scandinavia Tel: 085-0471822 www.qleanair.com Stichting Voedsel Veiligheid­ inspectie Wageningen (SVVW) Tel: 0317 47 12 70 www.svvw.nl The Clean Experience Tel: 085-1045164 www.tce.nl

THERMISCHE OLIE Rodun BV Tel: 040-2049479 www.rodun.nl

TenBa BV Bakkerij Advies | Taxatie | Realisatie Tel: 0317-471211 www.tenba-bv.nl

TRANSPORT- EN PROCESBANDEN Ashworth Belts B.V. Tel: 020-5813220 www.ashworth.com Habasit Netherlands B.V. Tel. 033-247 20 30 www.habasit.nl

VLOEREN EN WANDEN AVG vloeren en wanden Tel: 0344-645196 www.avgvloeren.nl Bolidt Tel: 078-6845444 www.bolidt.nl Cleanpanel Tel: 0342-420233 www.cleanpanel.nl Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl Multipox Tel: 0578-696755 www.multipox.nl Rvs Afvoergoten BV Tel: 0299-671237 www.rvs-afvoergoten.nl Firma Roth Tel: 045-5417571 www.firmaroth.nl Smit Vloersystemen Tel: 0314-345627 www.smitvloeren.nl Vloersch BV Tel: 0181-776286 www.vloersch.nl Willemsen Isolatiebouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.com

PETIT FOURS Goemans Versbakkerij Tel: 0251-238354 www.goemansversbakkerij.nl Patisserie Unique Tel: 035-5882395 www.patisserieunique.nl

REVISIE BSH Dalen Tel: 0524-552655 www.bakkerijservice.nl

VERPAKKINGEN AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu bag-again Tel : 06-50656694 www.bag-again.nl Bandall Benelux BV Tel: 0348-431520 www.bandall.com Chocapack Tel: 088-6500165 www.chocapack.com De Beer Verpakkingen BV Tel: 071-5809207 www.debeerverpakkingen.nl Beko Verpakkingen Tel: 088- 20 23 210 www.beko-verpakkingen.nl F&F Verpakkingen Draagtassen en verpakkingen Tel: 0341-430413 www.fenfverpakkingen.nl Geppert - Band Tel: +31 (0)6-20901340 www.geppert-band.nl Gopack BV Tel: 0168-359909 www.gopack.nl Guillin Nederland BV Tel: 033-4656262 www.guillinnederland.nl Gullimex BV Tel: 074-2657788 www.gullimex.com Haddeman Machines BV Tel : 076-5040978 www.haddemanmachines.nl Havelaar verpakkingen BV Tel: 075-6400100 www.havelaar-verpakkingen.nl Mediane Tel: 0346-285029 www.mediane-flexibles.com MetalArts Tel: 020-6150870 www. Metalarts.nl Niverplast Tel: 0548-538380 www.niverplast.com Paardekooper Verpakkingen Tel: 0186-648222 www.paardekooper.nl Sensabox Tel: 06-12724888 www.sensabox.nl Skillpack Tel: 078-6933900 www.skillpack.nl Tric Tel: 0515-435652 www.yourtric.com Twinpack Special Products B.V. Tel: 088-0308900 www.twinpacksp.com Veer Karton Tel: 075-6284659 www.veerkarton.nl Ulma Packaging Tel: 0345-623800 www.ulmapackaging.nl

PINNEN CCV Nederland Tel: 088-228 9911 www.ccv.nl Worldline 0180-442442 www.pinnen.nl PRIJSKAARTJES Toba Card Nederland Tel: 0299-657676 info@tobacard.nl PRODUCTIELIJNEN BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Kaak Nederland BV Tel: 0315-339111 www.kaak.nl Marvu foodprocessing equipment Tel: 0413-478828 www.marvu.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Rinc Europe Tel: 0345 473 984 www. rinceurope.com Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com Siloba nv Tel: 0032-52423818 www.siloba.be Tromp Group BV Tel. 033 2994373 www.trompgroup.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl VERHEUL Consulting & Bakery Engineering Tel: 06-44309755 www.verheulconsultingbakeryengineering.nl V-Technology Tel: 0515-331958 www.v-technology.nl REINIGING & HYGIËNE Bioclimatic Tel: 0252-626962 www.bioclimatic.nl Bosgraaf Food & Hygiënetechniek B.V. Tel: 0513-417374 www.bosgraaftechniek.nl Brilliant Group B.V. Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Brilliant Group Select Partner van Nilfisk Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Cemex Trescon B.V. Tel: 079-346600 www.cemextrescon.nl Coveka Schoonmaak B.V. Tel: 038-3333152 www.covekaschoonmaak.nl Gullimex BV Tel: 074-2657788 www.gullimex.com Green Clean Tel: 0653-200937 www.green-clean.nl HHS RVS Producten Tel: 0575-565349 www.h-hs.nl/schuimtank Hospamed Tel: 06-28909802 www.hospamednederland.nl

RIJSKASTEN Van Asselt & Alferink BV Tel: 0345-820204 www.asselt-alferink.nl BVT Bakery Services BV Tel: 0412-699008 www.bvtbs.com Eurofours Tel: 078-6760635 www.eurofours.nl Gerben Hekman Bakkerijtechniek Tel: 0548-610523 www.gerbenhekman.nl Koma Koeltechnische Industrie BV Tel: 0475-474700 www.koma.com LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl MIWE Nederland Tel: 0342-465606 www.miwe.nl Roma Isolatiesystemen Tel: 0162 512 012 www.rijskast.nl G. Spronk & Zn. BV Tel: 0488-452051 www.spronkbakkerijmachines.nl SILO’S Rittershaus Technisch Buro Tel: 030-2312392 www.technischburo.com Siloba nv Tel: 0032-52423818 www.siloba.be Spekschoor Industriële Reiniging BV Tel. 0575-820000 www.silo-reiniging.nl Silowacht B.V. Tel: 038-4670666 www.silowacht.nl SNIJ- EN INPAKMACHINES AVT Tel: 076-5415260 www.avt.nu Dijkstra Vereenigde Tel: 0320-266100 www.dijkstra.net Haddeman Machines B.V. Tel. (076)- 504 09 78 www.haddemanmachines.nl Omori Europe Tel: 088 - 666 7400 www.omori.eu Skillpack Tel: 078-6933900 www.skillpack.nl Venema Techniek & Service Tel: 0591-313377 www.venematechniek.nl SPIJS & MARSEPEIN Broer Bakkerijgrondstoffen BV Tel: 0182-612055 www.broerspijs.com Esbaco VOF Tel: 0229-210112 www.esbaco.nl Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl Rens Automation BV Tel: +31 (0) 77-2300005 www.rensautomation.nl Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com Vipam International B.V. Tel: 0345-565670 www.vipam.nl

UITZENDBUREAUS BRENBA Bakkerij Support Tel: 072-5315278 www.brenba.nl De Bakkerij Specialist Tel: 085-9021753 www.bakkerij-specialist.nl Uitzendbureau Het Ambacht Tel. 0591-555442 www.uitzendbureauhetambacht.nl MF Horeca personeelsdiensten Tel: 050 -3112244 www.mfhoreca.nl VAKBLADEN Bakery Next Tel: 0515-432140 www.bakerynext.nl Bakkers in bedrijf Tel: 088-2944834 www.bakkersinbedrijf.nl Bakkerswereld Tel: 088-5840673 www.bakkerswereld.nl NBT Magazine Tel: 024-3246146 www.nbtmagazine.biz VERLICHTING Lixero Tel: 0493-311314 www.lixero.eu

VERZEKERINGEN Bakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566 www.bakkersbelang.nl De Goudse Verzekeringen Tel: 0182-544303 www.goudse.nl Interpolis Pensioenbeheer Tel: 050-5235500 www.interpolis.nl Kuindersma Verzekeringen en Hypotheken Tel: 0513-417755 www.kuindersma.nl Meeùs Assurantiën Tel: 0800-2356338 www.meeus.com Supergarant Zorg en Verzekeringen Tel: 070-3204680 www.supergarant.nl

VRUCHTEN & NOTEN Articor Tel: 046-4745160 www.articor.nl Felix Cohen BV Tel: 0162-684120 www.felixcohen.nl CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux Royal Steensma B.V. Tel: 088-1632000 www.steensma.com VS Apple Industries BV Tel: 0527-203917 www.vsapple.com Koninklijke Zeelandia Nederland b.v. Tel: 0111-419000 www.zeelandia.nl WEBSHOPS Marti Orbak Software Tel: 0174-638694 www.marti-orbak.nl.nl Shopforce Tel: 085-8883395 www.shopforce.nl WEGEN EN METEN Delta Ohm Benelux BV Tel: 085-2731917 www.deltaohm.nl Gullimex BV Tel: 074-2657788 www.gullimex.com OCS Checkweighers BV Tel: 036-5252946 www.ocs-cw.com T Service Tel: 0485-542626 www.tservice.nl Testo BV Tel: 036-5487000 www.testo.nl Weegtechniek Holland Tel: 036-5222030 www.weegtechniek.nl WINKELINRICHTING Emondt Koeltechniek en winkelinrichting Tel: 053-4314466 www.emondt.nl Infrashop Winkelinterieurbouw Tel: 030-2239970 www.infrashop.nl Interieurbouw Hans van de Goor Tel: 0492-383055 www.hansvandegoor.nl Interieurbouw Koning BV Tel: 0252-623020 www.interieurbouwkoning.nl LTI Tel: 0348-554405 www.lti-bv.nl Redie Interieurs Oirschot BV Tel: 0499-573232 www.redie.nl Van Erkel Presentatie & Communicatie Tel: 0182 - 320 167 www.vanerkel.nl ZUIVELPRODUCTEN CSM Benelux BV Tel: 0800-8647762 www.csmglobal.com/Benelux Twente Foods Tel: 053-5363005 www.twentefoods.nl Van Roemburg Ei & Zuivel Tel: 0342-471107 www.eienzuivel.nl Zuivelvers BV Tel: 0172-650794 www.zuivelvers.nl OVERIGE PRODUCTEN Markus & Markus Stroopwafels bv Tel: (0182) 61 88 24 www.stroopwafelsvanmarkus.nl Staat uw bedrijf nog niet in dit overzicht met nuttige adressen? Mail naar info@bakerynext.nl of bel 0515-432140


Durf te innoveren! En win de innovatietrofee

info@bakkersbelang.nl | Telefoon 033 - 247 55 66

WWW.BAKKERSBELANG.NL

Bakery Next 16 2018  

De vakkrant voor de bakkerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, in...

Bakery Next 16 2018  

De vakkrant voor de bakkerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, in...

Advertisement