BROD 5 2019

Page 1

#05 2019 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

KONJUNKTUR: SVERIGE MÅSTE FÅ FART PÅ TILLVÄXTEN NY BOK: TUNNBRÖDET – EN LÄCKER HISTORIA SMARTA AFFÄRER: DEN ENES DÖD, DEN ANDRES BRÖD – KÖP ETT KONKURSBO!

Psst!

Denna cheescake med smak av jordgubb är gluten- och laktosfri och en av storsäljarna hos Gray´s bakery.

”Vi lyssnar väldigt mycket på våra kunder och är nyfikna på vad de vill ha”

Sommar enligt Grays ´ Gott ska det vara – och det gäller att aldrig tumma på råvaror eller kvalitet...

BRÖD _ 1


! T E H NY

F-SERIEN • PÅLITLIGT JÄSRESULTAT

- aldrig mer uttorkade degar!

• DOUGH ON DEMAND - alltid färskt bröd i butiken! • ANVÄNDARVÄNLIG TOUCHPANEL - kontrollerar hela jäsprocessen! • OPTIMERAD BELYSNING - med dagsljuseffekt för perfekt översyn av samtliga plåtar i sticket. • ENERGIEFFEKTIV - stora dubbelisolerade glasrutor, skumisolering och behovsstyrda fläktar. • PÅLITLIG ”FÖRSOVNINGSFUNKTION” - kyler ner de färdigjästa produkterna automatiskt. • ENKEL RENGÖRING - stora ytor utan ramar eller skarvar och lyftbar ramp. • KORT MONTERINGSTID - för snabb uppstart!

FINNS ÄVEN I ROSTFRITT UTFÖRANDE

• FLEXIBELT - finns i tre utföranden: jäs, kyl/jäs och frys/jässkåp samt i 8 standardstorlekar.

OPTIMAL JÄSNING TILL MINIMAL INSATS Nu lanserar vi framtidens jässkåp - F-Serien! F-Seriens program av jässkåp tillhör en ny generation jässkåp utvecklade tillsammans med bagare över hela världen. Stor vikt har lagts vid smarta funktioner som förenklar och förbättrar vardagen i bageriet. F500 ger inte bara full kontroll över hela jäsprocessen utan är också oerhört användarvänligt med genomtänkta val för såväl kontrollpanel som enkel renhållning, energieffektivitet och livslängd. Välkommen till en värld av jäs-ligheter!

Industrivägen 8, 513 82 Fristad. Tel: 033 15 15 00 2 _ BRÖD

sveba-dahlen.com


LEDARE MAJ

REDAKTION Tidningen BRÖD Storgatan 19, Näringslivets Hus Box 55680, 102 15 Stockholm 08-762 60 00 08-678 66 64 Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com Annonser Per Hansson annonsansvarig 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TS-kontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Öppettider: mån-fre 8.30-16.00 Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Omslag Sara Trus

Tennisförutsättningar Att driva bageri och konditori har sina utmaningar. När förutsättningarna, eller budskap om vad som kommer att gälla, ändras fram och tillbaka som en tennisboll far på en tennismatch blir det inte direkt lättare. Först halveras arbetsgivaravgiften, sen dubbleras den. Alliansen regerar, sen de rödgröna, följt av en något mer oklar rödgrön regering med blågrön stöttning. Det pratas om regelförenkling och livsmedelsstrategi samtidigt som personalliggare för ägare införs och rutinen för subvention på energiskatten kräver en ingenjörsutbildning för att klara av. Den som vänder blicken mot konsumenterna får också vara uppmärksam för att hänga med i svängarna. Från att många konsumenter inbillat sig att kolhydrater är livsfarligt börjar kunskapen om fullkornets hälsofördelar sakta sprida sig. Ena året fokuserar myndigheterna på förändrade märkningsregler, för att nästa år leta akrylamid. Jag har skrivit det förr, men det är värt att upprepa: Jag är enormt imponerad av er egenföretagare som sätter er privatekonomi, med hus belånade till taknocken, på spel när ni startar bageri och sen ägnar all kraft och energi till att få till ett livskraftigt företag som kan anställa personal - och skapa nytta för samhället med alla skatter som betalas. Sveriges bagare & konditorer, SBK, har precis genomfört en medlemsundersökning. Tack alla ni som svarade på enkäten! Resultatet visar att ni tycker att det arbete SBK utför blir allt viktigare. Det är inte så konstigt med tanke på alla de förändringar och den osäkerhet ni medlemmar dagligen måste hantera. Mest påtagligt är att så många fler av er anser att det är viktigt att SBK arbetar för att lagar och regler ska vara så enkla och företagsanpassade som möjligt, och att fler tycker att lobby-arbetet är viktigt. Tack vare att SBK samlar såväl hantverksbagerier som de största bageriföretagen får vi en tyngd som remissinstans och som påverkare. När vi går samman och drar åt samma håll har vi chans att göra skillnad. Vi får legitimitet genom att vi representerar hela branschen. SBK är både en central och lokal organisation som har sin grund i distrikten där det görs såväl lättsamma (nåja, mycket allvarsamma för vissa!) aktiviteter som skidåkning och bagarstafett, som även mer branschfokuserade som de lokala branschråden i skolorna. På riksnivå genomfördes nyligen ett trevligt årsmöte under årsträffsresan i Lyon där tankar och erfarenheter utbyttes under några dagar. Du som inte hade möjlighet att vara med den här gången kan ta del av SBK:s verksamhetsberättelse som en film på: bageri.se/medlem Tillsammans gör vi det enklare att driva bageri och konditori. Tack för att du är medlem!

Mina 3 favoriter just nu 1 ÅRSTRÄFF Många positiva kommentarer från Årsträffsresan till Lyon: spännande studiebesök, god mat och, som alltid, fantastisk samvaro. Sid 28

2. SÅ TYCKER NI! Vi har precis fått resultatet av årets medlemsundersökning, som visar att ni överlag är nöjda med SBK:s arbete. Vi återkommer med mera i nästa nummer!

3 FÖRENINGSLIV SBK är både en riksorganisation och, kanske framförallt, en lokal organisation. Här ryms allt från årsmöten och det mer formella föreningslivet, till inspirerande studiebesök, kurser och lekfulla tävlingar! Sid 35

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK) BRÖD _ 3


INNEHÅLL maj ~ nummer 05 2019 Sid 22

Bättre fart på tillväxten önskas

Förre finansministern m m Anders Borg (M) efterlyser åtgärder för att få bättre fart på den svenska industritillväxten.

Sid 24

Allt om tunnbröd

Tunnbrödsakademin har kommit ut med den kompletta guiden till tunnbrödet – dess historia, bakning och recept.

6

Sid 26

Köp ett konkursbo

Ett smart sätt att expandera sin verksamhet och komma över mer resurser billigt kan vara att köpa ett konkursbo.

16

Sid 28

Det hände i Lyon

Årets årsträffsresa gick till Lyon i Frankrike. Studiebesök, umgänge och god mat stod på programmet. Och förstår SBK:s årsmöte.

ALLTID I BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 8_ Plockat sid 10_ Recept sid 13_ Hemma hos sid 20_ Nyhetssvepet sid_34 Marias krönika sid 38_Fråga juristen sid 39_Landet Runt sid 40_ Medlemsförmån

15 4 _ BRÖD

20


Stickugnen. MIWE roll-in e : för bageriproffs som värdesätter effektivitet. Unik atmosfärisk bakning – för ett säkert resultat oavsett klimatförhållanden MIWE delta-baking för flexibel bakning

Med kärntemperatursensor för perfekt bakresultat Mjukstängande dörr, fjärrdisplay och stor skärm – för bra ergonomi

Energieffektiv för bättre ekonomi

Kontakta oss: Prægel & Co A/S Phone: +45 7020 4433 e-mail: praegel@praegel.dk Erik Hedemann Andersen GSM: +45 4096 4803 www.praegel.dk www.miwe.com/roll-in

BRÖD _ 5


Foto: Sara Trus

Foto: Jonas Sveningsson

NYBAKAT

Bagare får bra med bagare BAGARE ÄR EN av de yrkesgrupper som haft bäst löneutveckling under de senaste åren. Andra exempel är tapetserare, djursjuksköterska och finansanalytiker, enligt ny statistik från Medlingsinstitutet.

Brödfestival i Frankrike

DEN 14 TILL 20 maj var det brödfest i Frankrike då gratisfestivalen ”La Fête du Pain” ägde rum på ett femtontal platser runt om i landet. I Paris höll man till utanför katedralen Notre-Dame och visade upp såväl baguettetävlingar som levain-, croissant- och briochebakande.

Mindre transfett Rekordskörd i EU:s livsmedel att vänta DET SER UT att bli en rekordskörd av spannmål i världen i år, skriver Lantbruksnytt. Händer inget överraskande kommer den stora skörden att sätta press på spannmålspriset. Marknadsanalytiker spår ett kraftigt prisfall på spannmål senast till skörden 2019 och växtodlare som säljer spannmål rekommenderas att se över sin situation och eventuellt prissäkra.

Initiativ för klimatet

POLARBRÖD HAR, tillsammans med 90-talet andra nordiska företag och organisationer, skrivit under ett upprop till EU:s ledare där de efterlyser en klimatpolitik som gör EU helt klimatneutralt år 2050. Uppropet har gjorts inför att EU:s stats- och regeringschefer möts den 9 maj vid ett toppmöte i Sibiu, Rumänien. Syftet med mötet är att avsluta ett arbete med en färdplan för ett mer enat, starkt och demokratiskt EU, som EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker drog igång 2017.

6 _ BRÖD

NYA BEGRÄNSANDE EU-REGLER om transfetter i livsmedel träder i kraft den 15 maj. De nya reglerna innebär att maximalt 2 procent av det fett som finns i livsmedel får vara industriellt framställt transfett. Det är samma gränsvärde som märkningen Nyckelhålet haft sedan 2009. Svenska livsmedelsföretag har sänkt mängden industriellt framställt transfett kraftigt. I livsmedel från andra länder, inom och utanför EU, förekommer högre halter av transfett. Mest industriellt transfett finns i importerade kakor, kex och chips. När reglerna genomförts beräknas även de som nu äter mat med mest industriellt transfett komma ner till intag som enligt World Health Organization, WHO, är acceptabla – att högst 1 procent av energiintaget kommer från transfetter. Transfetter har bland annat kopplats till höjda halter i blodet av det onda LDL-kolesterolet och minskade halter av det goda HDL-kolesterolet. Vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Livsmedel som inte uppfyller kraven får fortsätta säljas till den 1 april 2021.

Glimek i ny kostym VARUMÄRKET GLIMEK, SOM ägs av Sveba Dahlen, får ny logotyp och profil. Uppdateringen av logotypen har gjorts för att, enligt ett pressmeddelande från Sveba Dahlen, visa att Glimek, trots sina mer än 70 år i branschen, fortfarande är ett modernt varumärke, redo att möta och axla framtiden. Detta, menar företaget, ska speglas i både den grafiska profilen och framtida produktutvecklingen. Den nya profilen införs löpande med start per omgående. Maskiner som orderläggs från och med september 2019 kommer vara försedda med den nya logon. Glimek utvecklar och tillverkar bagerimaskiner sedan 1948. Nästan alla Glimek-maskiner tillverkas på fabriken i Fristad. Försäljningen sker över hela världen.

Hon är årets glassmästare ÅRETS SVENSKA GLASSMÄSTARE kommer från Bräcke i Jämtland. När Svenska Glassmästerskapen avgjordes nyligen hos Primulator i Upplands Väsby, strax norr om Stockholm, vann Ulrika Nilsson med support av Kenth Asplund, Glassabaren i Bräcke. En hög och jämn nivå i de fyra ingående tävlingsmomenten fällde till slut avgörandet. Juryns motivering, som förkunnades av juryordföranden, konditorn Martin Isaksson, löd: ”Genomtänkta och innovativa smaker. Välbalanserad rakt igenom hela linjen. Lena och fina konsistenser och en väldigt läcker presentation.” I finalen tävlade totalt 14 gelaterior, konditorier och bagerier från hela landet. Vinnaren får bland annat 10 000 kronor att använda till valfri glassutbildning, samt förstås pokal och arbetsrock broderad med ”Svensk Glassmästare”. Vinnaren får också en fri anmälan till Street Food-festivalen i Kungsträdgården, Stockholm, i september så att fler ska kunna smaka vinnarglassen! Tävlingen arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson. Arla är huvudsponsor.

Gateau slutar med fossilbaserad plast NU TAR FAZER Retail nästa steg i hållbarhetsarbetet på Gateaus 30 bageributiker och slutar med den fossila plasten i engångsmaterial. Först ut är sugrör, bestick och lock till kaffebägare som ersätts av fossilfria alternativ redan i juli 2019. Målet är att samtliga engångsmaterial för Take away ska vara fossilfria.


Investera i rätt

Chockfrys

Stolt leverantör till

Bakplåtsanpassade för svensk standard

60 x 45 cm

MD-serien • • • • • • • • • • •

Extra djup för att passa svenska bakplåtar (60x45 cm) Användarvänlig och ergonomisk Tydlig och enkel touchdisplay Produktspecifika snabbval för allt från glass, konditorivara eller bröd (...och även pasta, rå fisk mm!) Multifunktionell och effektiv Upptiningsfunktion Hög prestanda, arbetar vid-40°C Service-och miljövänlig Specialbehandlade förångare för att minska lukt, mögel och säkerställa långvarig hög prestanda Hygienisk; lätt att rengöra USB-port

Tel. 040-29 55 65 Email info@repro.se www.repro.se BRÖD _ 7


PLOCKAT Trendspaning i branschen

100% NATURLIGA

LIVSMEDELSFÄRGER NY OSTTYP

I SVERIGE

es första som är Sverig RUM Crème LE AL hårdost. R ad RA gr la av NU LANSE tensiv smak in h oc ad rik en en mix av lagr färskost med marknaden är de på p de tty bå os än a t al Denna ny en lägre fetth i smakerna färskost, med ns h Fin oc . t ar os st rd ko hå tliga färs tar och befin flesta hårdos ar. dd he C h oc är Svensk Karakt

Brämhults har precis lanserat sommarens smaker. Den ena är jordgubbar med lime som återigen är tillbaka med sin väl avvägda blandning av sötma och syra. Den andra är en lemonad med smak av rosa grapefrukt en helt ny och spännande kombination.

8 _ BRÖD

MED PCB CREATIONS senaste produktkoncept Pure emotion kan du nu färgsätta dina praliner, glasyrer och mousser med 100 procent naturliga ingredienser. I serien finns både pulver och kakaosmör för färgsättning. Produkterna finns i 15 vackra färger och: • är fria från färgämnen • är fria från konserveringsmedel • innehåller inga tillsatta smakämnen Istället består de av choklad, socker och andra vegetabiliska produkter (frukt, grönsaker, blommor m.m.).

SIPPVÄNLIGT

& SMAKRIKT

CALIENTE BY KIVIKS MUSTERI är sippvänliga, smakrika vuxendrycker utan alkohol och kolsyra. Chilin lyfter smakerna, ger en behaglig värme och samtidigt en fräsch kick. Finns i smakerna: Cranberry Juniper Chili, Lime Ginger Chili och Blueberry Lemongrass Chili.


som väntat på något litet God Morgon® EKO är juice pressad av ekologiska frukter och bär. Nu kommer favoriterna Apelsin och Äpple & Fläder i en mindre förpackning (0,25L) och två små smoothienyheter: Berry Fresh och Exotic Sweet.

NYHET: ies! smooth

i lit förpacken ning

BRÖD _ 9


RECEPTET Recept > California Raisins foto > Sara Trus

sega crackers SMÖRDEG MED RUSSIN 400 g kallt vatten 1000 g vetemjöl 1000 g smör 80 g äggula 5 g citronsaft 10 g salt 350 g russin.

METOD. • Smält 150 g av smöret och blanda ihop det tillsammans med mjöl, äggula, vatten, citron och salt. • Låt degen gå ihop och bli slät men inte utveckla så mycket gluten.

10 _ BRÖD

• • • •

• •

Lägg därefter degen i frysen ca 30 minuter. Banka ut det kylskåpskalla smöret och forma en platta. Gör fyrslag, treslag, fyrslag och treslag eller sex treslag med lång vila emellan. Lägg russinen i iskallt vatten 20 minuter. Kavla ut degen till 4 mm och ca 30 cm bredd. Pensla degen med sockerlag och strö över russinen. Rulla ihop och kubba upp i bitar på 50 gram. Kavla i strösocker och grädda i ugn ca 14 minuter i 190 grader.


Kvalitetsmjöl från jord till bord Då Lantmännen ägs av bönder och har egna kvarnar i Sverige kan vi producera kvalitetsmjöl och samtidigt bidra till ett hållbart jordbruk. I vårt breda mjöl- och grynsortiment finns allt från rena mjöler till unika blandningar och ekologiska produkter.

Bra mat från Lantmännen

Kontakta gärna kundservice@nordmills.se, eller ring 020 - 91 00 92, om du har frågor om utbildning eller produkter.

BRÖD _ 11


Vi tillhandahåller en mängd olika mjölsorter och samarbetar med följande kvarnar: _________________________________ Labans Kvarn Nord Mills Råberga Skåne Möllan

12 _ BRÖD

• • • •

Limabacka Orga Kvarn Saltå Kvarn Warbro Kvarn

www.bageriprodukter.se | 08-534 102 40


HEMMA HOS GRAY´S BAKERY

”Gott ska det vara.” Denna till synes enkla och självklara devis för varje bageri och konditori är också ledstjärnan för Gray’s Bakery, som namnet till trots är ett mycket svenskt bageriföretag som håller till i Saltsjö-BOO en bit sydost om Stockholm. text > Johan Hård foto > Sara Trus

GRAY´S BAKERY -ett företag av sin tid...

BRÖD _ 13


HEMMA HOS GRAY´S BAKERY

H ”Det kommer bli ännu viktigare med klimartsmat produktion. Vi samarbetar med Foodloopz som ser till att välgörenhetsorganisationer tar hand om överblivna produkter och andrasortering.” ANTON AHLGREN

14 _ BRÖD

är producerar drygt 35 medarbetare bageri- och konditoriprodukter med en stor variation och spännvidd. Närmare 160 olika produkter finns i sortimentet. Men med ett gemensamt – det handlar om söta grejer, kaffebröd, kakor, pajer, tårtor, kondisbitar, cheesecake, muffins, bullar och mycket annat. -Verksamheten startade för cirka 25 år sedan på Lidingö av familjen Gray. Efter bara några år köpte mina föräldrar, Micael och Angelica Ahlgren, företaget. Och för ungefär 12 år sedan tog vi bort ”American” i namnet, berättar Anton Ahlgren, marknadsansvarig. Även om sortimentet från början hade mer amerikansk prägel, så har det med tiden kommit in allt mer svenska influenser i smaker och råvaror. En riktig ”svensk klassiker” som vi alltid har är morotskaka, egentligen inte svensk från början, men uppfattas idag så av många. Vi är även måna om att stödja leverantörer av svenska råvaror. Gray’s är ett renodlat leveransbageri och kunderna är grossister och foodserviceföretag som sedan säljer och levererar vidare till konditorier, kaféer, restauranger och andra serveringar. Sverige är den dominerande marknaden, men företaget har även viss försäljning till Norge. -Och så har vi en liten ”fabriksförsäljning” här lokalt vid bageriet där vi säljer ut en del andrasortering, säger Anton. På så sätt kan vi minska svinnet och slipper slänga, något som ju verkligen ligger i tiden med ett medvetet hållbarhetstänk. Alla produkter fryses ned direkt efter produktion, inför leveransen. Genom det undviker man att använda konserveringsmedel, produkterna blir mer naturliga och hållbarheten garanteras via infrysningen. Gray’s produktutveckling är starkt kunddriven. -Vi lyssnar väldigt mycket på våra kunder och är nyfikna på vad dom vill ha, säger Anton. Sedan utgår vi alltid från ett utpräglat kvalitetsfokus när vi tar fram en ny produkt. Snarare det än att titta på trender eller ett speciellt innehåll. Nummer ett för oss är alltid att det smakar gott, sedan kan det handla om ett helt nytt bakverk, en förbättring, något som är glutenfritt, eller sockerfritt. Innan vi släpper en ny produkt testar vi också mycket internt först. Sedan gäller det också att bibehålla en bra variation. Anton berättar att det finns de kunder som vill ha stora produkter, som amerikanska muffins, medan andra vill ha mindre. Vissa vill kunna exponera bakverk i montrar och liknande. -Eftersom behoven skiljer så mycket och vi har slutkunder inom så många olika segment, måste vi ha en stor bredd. Överhuvudtaget är Gray’s ett företag som satsar mycket på innovation och nyheter. Normalt lanserar man flest nyheter i början av varje år. En produktkategori som vuxit på senare tid är sådant som i dagligt tal går under beteckningen ”fritt från”. Här har Gray’s


HEMMA HOS GRAY´S BAKERY

BRÖD _ 15


HEMMA HOS GRAY´S BAKERY

”Vi släpper aldrig på vår ledstjärna, att det först och främst ska vara gott...”

N

nischat in sig med ett ganska omfattande sortiment, som även innefattar veganska produkter. -Men vi släpper aldrig på vår ledstjärna – det här sortimentet genomsyras också av att det ska först och främst vara gott och hålla högsta kvalitet, framhåller Anton. Vi noterar att efterfrågan på det här segmentet ökar, återigen kunddrivet, men än så länge utgör det en relativt lite del i totalen. Idag har vi exempelvis 11 helt veganska produkter. Vi produktutvecklar i nära dialog med grossister, det är väldigt viktigt för oss att dom är med under hela processen med framtagningen. Och vi tar så klart hänsyn till slutkunderna. Idag uppger allt fler människor att de är allergiska, eller gör medvetna val – eller bortval – för som de upplever en hälsosammare livsstil. Vi respekterar det, och anpassar ett sortiment så att även dessa ska kunna njuta av goda bakverk. Våra kunder ska ha valmöjlighet. Hand i hand med ökningen av fritt från och veganskt följer även en större medvetenhet hos kunder om vad produkterna innehåller – och inte. 16 _ BRÖD

-Det ser vi absolut, menar Anton. Exempelvis sådant som råvaror och ursprung, och att det är hållbart och rättvis producerat blir helt klart viktigare för kunderna. Vi jobbar också med flera certifieringar för att kunna garantera spårbarhet och ursprung. Eftersom Gray’s är ett utpräglat leveransbageri marknadsför man inte produkterna med eget varumärke gentemot slutkunderna. -Man ser inte att det är våra produkter när man köper dem hos ett konditori eller kafé, säger Anton. Det är medvetet, tanken är att kaféet ska kunna sälja produkterna som ”sina egna”. Alla våra produkter är också ”färdiga” från leverans, det ska gå att bara packa upp, tina och sälja. Men självklart kan den som vill också leka lite och piffa efter egna idéer. är tidningen BRÖD besöker Gray’s får vi en rejäl rundtur i produktionsanläggningen. Man slås av att produktionen präglas av både mekanik och en stor del manuell handpåläggning. Mellan 10 och 20 olika produkter per dag produceras. -Det är faktiskt väldigt mycket hantverk, förklarar Anton. Och det är medvetet. Vi kanske skulle kunna ersätta fler moment med maskiner, men vi sätter ett värde på att våra cookies är chokladdoppade för hand, att nötterna på en pecannötspaj också placeras dit av mänskliga händer, det blir en annan känsla, mer som ett ”riktigt” bageri eller konditori. Maskiner använder vi för enklare moment.


Arla Pro Spray ger en gyllene yta och ser till att dina bakverk inte fastnar på plåtar och i formar. Innehåller inga onödiga ingredienser. Allt för att göra det enkelt för alla proffs att baka. Arla Pro Spray 400 ml. Art.nr. 87426

Unik förpackning, innehåller ren luft som drivgas!

Läs mer på kund.arla.se

BRÖD _ 17


HEMMA HOS GRAY´S BAKERY

18 _ BRÖD


HEMMA HOS GRAY´S BAKERY

DET ÄR ET YCK M T G I D L VÄ HANTVERK

L

iksom hos många andra bageriföretag är därför personalkostnaderna en betydande del i kostnadsbilden hos Gray’s. I branschen som helhet är det vanligt att personalkostnaden står för närmare 50 procent av den totala produktionskostnaden. -Det är inget undantag hos oss, menar Anton. Vi är väldigt beroende av att ha duktiga medarbetare på plats hela tiden och vi är väldigt glada för att många av våra medarbetare är riktiga ”långvägare”, 20 år hos oss är inte ovanligt. Tittar vi lite framåt i kristallkulan så menar Anton att Gray’s kommer att fortsätta jobba på enligt den inslagna vägen. Han ser inga större omvälvningar i närtid. -Vi kommer fortsätta baka på och hålla fokus på det vi gör bra. Sedan tror jag det kommer att bli ännu viktigare med att produktionen är i samklang med hållbarhet och klimatfrågorna. Vi kommer exempelvis att intensifiera arbetet med att minska svinnet ytterligare. Vi har inlett ett samarbete med en organisation som heter Foodloopz som jobbar med återvinning av livsmedel och vi kommer att samarbeta med välgörenhetsorganisationer för att ta hand om överblivna produkter och andrasortering så att de kan komma till nytta.

SNABBA FAKTA Här bor jag

Saltsjö-BOO är en stadsdel i Nacka kommun inom kommundelen BOO, belägen på västra delen av ön Värmdö öster om Skurusundet. Fram till 2015 utgjorde Boo en egen tätort, varefter den växte samman med Stockholms tätort. Folkmängden uppgår till drygt 32 000 personer. Stadsdelen har blandad bebyggelse med både flerfamiljsbostäder och villaområden. Ett par kända personer från Saltsjö-BOO (Orminge) är författaren, musikern, poeten m m Ulf Lundell samt multiartisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo.

Kort om Anton Namn: Anton Ahlgren. Ålder: 27 år. Bor: Södermalm, Stockholm. Gör: Marknadsansvarig på Gray´s Bakery. Familj: Sambon Sandra. Bakgrund: Restaurangvärlden, kockutbildning i botten. Inspireras av: Ambitiösa och kreativa människor. Oväntad talang: Bra på att jonglera! Gör i sommar: Jobbar med produktutveckling. Men ska försöka hinna med lite semester i Frankrike också.

BRÖD _ 19


NYHETSSVEPET MAJ

MÄCKISH PÅ TURNE:

Med mackor och tåg runt Europa Mackinitiativet Mäckish har nyligen gjort en Europaturné med – så klart – mackor i fokus. Men även för att ta sig fram i Europa på ett miljövänligt och hållbart sätt, med tåg. text > Olga Grönvall Lund

-Vi ville visa att det är möjligt att tacka ja till jobb på avlägsna platser även om du har bestämt dig för att undvika flyget, säger Olga Grönvall Lund, ena hälften av Mäckish. Att ta sig fram med tåg är bekvämt, tidseffektivt och roligt. Det blir helt enkelt ett äventyr! Kan Mäckish göra det så kan vem som helst klara av det Vi valde att köpa ett Interrailkort med 8 resor på 4 veckor. Turnén började i och med att Mäckish medverkade i Nyhetsmorgon på tv4 i februari. -Vi använde våra minuter i rutan till att förklara olika påläggs miljöpåverkan, skillnader i utsläpp och om hur du med små förändringar faktiskt kan göra skillnad, berättar Olga. Dagen efter tog vi tåget till Malmö där vi drog direkt till köket för att laga mat till ett event på hotell MJ’s. Menyn bestod av fem olika mackor som serverades på gammaldags kakfat. Nästa anhalt blev Köpenhamn. Här gjorde de en ”pop up” med Sigdals Knäckebröd på det gamla varuhuset Magazin du Nord. -Under två dagar fick vi tillgång till deras underbara deli-avdelning och fick välja vad vi ville för att skapa våra mäckish (mackor) som vi gav ut till människor i varuhuset, säger Olga. Det gick mycket bra och vi fick väldigt gott bemötande. Vårt sista uppdrag i Köpenhamn var att spela in en resefilm åt Sigdals. Efter en del tågstrul mellan Hamburg och Berlin ställdes siktet in på Bologna, Italien, och resandet började ordna till sig. -Att sitta i ”business class” med sin bästa vän, käka mäckish, svara på roliga mejl och se Europa swisha förbi är ett underbart sätt att spendera sitt liv, säger Olga. I Bologna skulle tjejerna servera mackor på den stora skönhetsmässan Cosmoprof i anslutning till Business Swedens olika montrar och invigning. Under två dagar var det lunchmackor och en av dagarna gjorde de ”mini mäckish”. -Temat var ”Swedish beauty food” och som vanligt tänkte vi lokalt, i säsong och organiskt när vi skapade menyn, men även 20 _ BRÖD

foto > Mäckish

denna gång med en touch av Sverige, säger Olga. Vi hade bland annat tagit med lingonpulver, Västerbottenost, gröna torkade ärtor, hasselnötter och kallrökt renkött från Sverige. Inget var i stora mängder utan dessa ingredienser satte bara guldkant på menyn.

GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT

Sanomat gräddmaskiner är prisbelönta för sin användarvänlighet samt snabba och hygieniska rengöring. När det gäller att vispa grädde är valet självklart Sanomat!

Lägg din order idag och få en årsförbrukning med Sano desinfekt på köpet!

www.ringdahls.se | 0302-174 30


NYHETSSVEPET MAJ

Olga Grönvall Lund och Kajsa ”Kegen” Lorentzon.

Hallon Dott Art no.701442 Mackorna fick otroligt god respons vilket som vanligt är kul. Efter Italien bar det vidare till Schweiz. Här var vårt uppdrag att filma ännu en film åt Sigdals. -Turnén var något av det bästa som hänt Mäckish så här långt, konstaterar Olga. Vi fick så bra bemötande, hade det så kul, var med om fantastiska människor och vyer.

Detta är Mäckish Mäckish är från början ett slanguttryck för macka och sandwich – ”mäckish”! Mäckish är idag en community och en catering-

och eventarrangör som drivs av de två vännerna Olga Grönvall Lund och Kajsa ”Kegen” Lorentzon. Initiativet startade på sociala medier för ett antal år sedan. Men har sedan vuxit till en omfattande verksamhet med kul mackor som grund. I samarbete med uppdragsgivaren skapar Mäckish unika menyer för varje event. Råvarorna väljs noga utifrån hållbarhetsperspektiv och gärna lokalt. Menyerna anpassas för alla önskemål.

B 50x H 25 mm 1000st / förp

Mäckish finns på: www.mackish.se Facebook: @officialmackish Instagram: @mackishofficial, @mäckish

Mer inspira�on? Kolla silue�.se eller Följ ossBRÖD på _instagram 21 @silue�ofsweden


NYHETSSVEPET MAJ

ANDERS BORG:

”Sverige måste få fart på tillväxten” Hur ska det gå för Sverige när världsekonomin nu börjar bromsa in? Och hur ska arbetsmarknadens parter tackla det i den kommande avtalsrörelsen inför 2020? Det var ämnena för ett seminarium som Livsmedelsföretagen arrangerade i maj, tillsammans med IKEM och Industriarbetsgivarna. text > Johan Hård foto > Livsmedelsföretagen

-Vi instår för tre utmaningar i svensk ekonomi, konstaterade tidigare finansministern m m, Anders Borg, som var seminariets huvudtalare. Den första är att världsekonomin bromsar upp och framförallt Europa, USA och Asien går mot lägre tillväxt. Därtill politisk osäkerhet i Europa, med gula västar, Brexit, oro i Italien och Tyskland… I världen eskalerar handelskrig mellan USA och Kina. Den andra utmaningen som Borg lyfte fram var teknologiskiftet och den ökande robotiseringen och digitaliseringen som kraftigt kommer att förändra arbetsmarknaden, inte minst inom handeln, där e-handel tar över allt mer. Den tredje utmaningen Borg tog upp var det faktum att den svenska produktivitetstillväxten avtar. -Det här är kanske det allvarligaste problemet som Sverige står inför, menade Borg. På senare år har tillväxten legat bara kring 0,5 procent per år, jämfört med 1-2 procent för 10-15 år sedan. Lösningen på ”krisen”, enligt Borg, är att ge industrin bättre villkor för tillväxt. Och en delförklaring är att det finns ett stort investeringsunderskott. -Den kommande avtalsrörelsen blir helt avgörande för Sveriges ekonomi framöver, sa han, och konstaterade att den så kallade ”svenska modellen” under många år gynnat Sveriges ekonomi. Och en förutsättning för 22 _ BRÖD

det är att arbetsmarknadens parter tar sitt ansvar och fokuserar på industriavtalet och ”märket” i de kommande förhandlingarna. Många andra länder avundas vårt industriavtal, det borde vi vara rädda om och värna. Vid seminariet medverkade även bland andra Irene Wennemo, tidigare statssekreterare, som i stort sett höll med Anders Borg om vikten av att värna den svenska modellen och industriavtalet. Hon framhöll också att ytterligare en utmaning för den svenska arbetsmarknaden är att öka kompetensnivån inom IT och annan avancerad teknik för att hänga med internationellt. -Vi måste ha ett utbildningssystem som underlättar vidareutbildning även av äldre personer, inte bara fokusera på unga på väg

ut i arbetslivet, sa Irene Wennemo. Carl Eckerdal, chefsekonom på Li, gick också in på kompetensfrågor. -Utbildningsnivån måste höjas rejält och Sverige bör göras mer attraktivt för utomlandstalanger, idag lämnar spetskompetensen landet, det är förstås inte bra, sa han. Han nämnde också att svensk livsmedelsindustri är beroende av en stark hemmamarknad. -Vi möter stentuff global konkurrens även på hemmaplan, och ett bekymmer är hur konsumenterna väljer att agera – köper de svenskt, som inte sällan är lite dyrare, eller föredrar man billigare importerade livsmedel?


Psst!

Recept på dessa sega och knaprigt goda crackers hittar du på sidan 10

100% Soltorkade russin från Kalifornien Perfekt för

BAGERI & konditori konfektyr

,

Sega crackers smaksatta med saftiga soltorkade 100% russin från Kalifornien med perfekt naturlig sötma. Think raisins, think California info@ukraisins.com www.raisins.org

BRÖD _ 23


NYHETSSVEPET MAJ

Allt om tunnbröd Lagom inför Tunnbrödets dag, som i år inföll den 11 maj, lanserade Tunnbrödsakademin boken Tunnbrödet – en läcker historia. Boken tar upp det mesta om tunnbröd, dess historia och många variationer. text > Johan Hård foto > Tunnbrödsakademin

Tunnbrödet har en lång och brokig historia i Sverige, som sträcker sig åtminstone tillbaka till 1500-talet. Från början en stapelföda för människor främst på landsbygden i norra Sverige, och många gånger det enda bröd som fanns till hands. Säkra belägg för att just tunnbrödsbakning har skett i större omfattning ges i Olaus Magnus historieskrivning från 1500-talet. Där visar illustrationer hur män gräddar bröd över öppen eld och hur kvinnor kavlar tunna bröd och gräddar på en trebent järnhäll. Man kan också se hur bröden staplas i högar vilket tyder på förrådsbakning redan under senmedeltiden. Det hårda tunnbrödet var under många hundra år basföda för en stor del av Sveriges allmoge. Självhushållning med förrådsbakning var en självklarhet fram till 1900-talet, då ökat välstånd och industria-

”DET FINNS INGA KRIG I EN BAGARSTUGA, MAN BLIR HARMONISK” MARCUS BODIN, TUNNBRÖDSAKADEMIN

24 _ BRÖD

lisering ledde till att tunnbrödet gick att köpa i butik. Idag är tunnbröd både mat och kultur, affärsverksamhet och nostalgi. Världens största tunnbrödsbageri, Polarbageriet i Bredbyn i Ångermanland, bakar 21 ton tunnbröd om dagen. Den nya boken som Tunnbrödsakademin nu tagit fram, Tunnbrödet – en läcker historia, tar för första gången ett samlat grepp om tunnbrödet och alla dess varianter från norr till söder. Därtill innehåller boken många beskrivningar på hur brödet kan bakas och avnjutas, både hemma i hushållsugnen, eller i en bagarstuga. Råvaror och olika bakredskap har också sin givna plats. Boken har förord av bagar- och konditormästaren Jan Hedh. -Tunnbröd finns i en mängd lokala varianter runt om i landet. Hårda, mjuka och sega, bakade på potatis, kornmjöl, ärtmjöl och rågmjöl, vassle, vatten och blod, kryddade med anis och fänkål eller bara salt. Det är så spännande med den rika tunnbrödskulturen. Vi hoppas att boken ska göra fler människor nyfikna på att både baka och äta tunnbröd, säger Anki Berg, bokens huvudförfattare och ledamot av Tunnbrödsakademin. Även runt om i världen bakas mjuka och hårda tunna bröd: tortilla, naan, flatbrød, lavash och många fler. Gemensamt för de flesta är att de bakas för att ätas direkt, ofta till en måltid. Det svenska ”tunnbrödsbältet” sträcker sig från Karesuando i norr, och ned genom landet till Värmland-Dalsland. Hårt tunnbröd är mest populärt längs norrlandskusten, medan det mjuka brödet dominerar inåt landet, i Dalarna, Jämtland

och Härjedalen. Dalarna utmärker sig också med sina många olika lokala namn på brödet, några exempel är: tuttul, stittjer, tuppa, tyta och tölla. Totalt äts mest tunnbröd i Stockholmsområdet. -Inom Tunnbrödsakademin har vi utsett Ångermanland till något av ”tunnbrödets hjärta”, säger Anki Berg.

Detta är tunnbröd

”Ett kavlat, naggat, mjukt eller hårt bröd som bakas under kort tid i hög temperatur, helst 400-500 grader. Brödet har oftast små bubblor. Det är cirka 0,5 – 3 millimeter tjockt, bubblorna ej medräknade. Brödet bakas på mjöl av korn, råg, vete, havre, ärtor och bark, antingen i olika blandningar eller med ett enda mjölslag. Tunnbröd kan bakas med som utan surdeg, jäst och potatis. Som degvätska förekommer vatten, mjölk, blod och vassla. De vanligast förekommande kryddorna är anis och fänkål. Färgen varierar från nästan vit via ljust grå till gyllene. Blodbröd är grålila.”

Pssst….

…du kan köpa tunnbrödsboken på Adlibris, Bokus och hos utvalda lokala återförsäljare. Priset är cirka 350 kronor. …och vill du veta mer om Tunnbördsakademin? Kolla här: www.tunnbrodsakademin.se


Arla Pro syrad grädde ger karaktär och textur till rätten – som den är eller vispad – både i kall och varm matlagning. Den milda syran framhäver smaken i både det salta och söta. Passar utmärkt i såser, soppor, och grytor. Även i desserter så som mousser, krämer, kola och fudge. Arla Pro Syrad grädde 1 liter Art.nr. 87188

Laktosfri!

Läs mer på kund.arla.se

BRÖD _ 25


SMARTA AFFÄRER

NYHETSSVEPET MAJ

Den enes död, den andres bröd

Det klassiska talesättet kan komma väl till pass om du funderar på att expandera din verksamhet och snabbt vill komma i besittning av mer kapacitet, nya marknader och kunder. Väx genom att köpa ett konkursbo! text > Johan Hård

Vissa företag lyckas, växer och frodas. Medan andra kan gå sotdöden till mötes och drabbas av konkurs. Orsakerna kan vara många – felsatsningar, avhopp, vikande marknad, eller bara allmän trötthet… Oavsett vad, är det ett ofrånkomligt faktum att företag då och då går omkull. Den uppmärksamme företagaren – med expansion i blicken – kan dra nytta av detta genom att helt enkelt köpa konkursboet för att på så sätt snabbt, och förhoppningsvis även relativt billigt, komma över nya tillgångar. Enligt tidningen Dagens Industri, DI, sitter många konkursade företag på attraktiva värden. Men hur ska man resonera om man funderar på att slå till? Vi kikar närmare på några saker det kan vara bra att hålla koll på.

1 Finns det någon substans i företaget/konkursboet? En trend idag är att allt fler konkursade företag faktiskt har attrak-

tiva tillgångar. Tidigare handlade det många gånger om helt tömda bolag, men nu finns det ofta mer innehåll – substans. Kolla om det finns sådant som inventarier, lager, maskiner och andra tillgångar du kan ha nytta av och som passar in i din verksamhet och dina planer. Om det är en ganska färsk konkurs handlar det ju faktiskt om en affärsverksamhet som fram till ganska nyligen fungerade, så kan du tänka.

2 Due dilligence Ett knepigt uttryck för en ”enkel” sak – undersök företaget/ konkursboet noga och i detalj! Att köpa konkursbo skiljer sig från ett förvärv av en rullande verksamhet på flera sätt. Ett sådant är priset, som ofta vid ett första påseende kan förefalla väldigt attraktivt = billigt. Men låt dig inte förföras fullständigt. Gör läxan och undersök. Priset är

Dawn‘s sommarbakelse ljuvlig vit chokladmousse & rabarber

För mer 26 _information: BRÖD www.dawnfoods.com/Nordics


NYHETSSVEPET MAJ

satt bland annat därför att konkursförvaltaren säljer i ”befintligt skick” och lämnar inga som helst garantier på vad du faktiskt köper. Ansvaret att undersöka är ditt. Och den viktigaste frågan att ställa sig är förstås: Varför har företaget inte varit lönsamt?

3 Lägg lågt från början Konkursbon säljs ofta genom ett auktionsförfarande. Och inte sällan går det undan när auktionen öppnas. Det vanligaste, i alla fall för lite mindre verksamheter, är att man lägger bud på hela konkursboet. Men det förekommer även att delar kan säljas var för sig. Det brukar göras om man bedömer att en delad försäljning kan ge mer totalt till fordringsägarna. Men börja lågt när du lägger ett bud! Och var samtidigt beredd på att snabbt kunna ge dig in i en fortsatt budgivning. Ett tips kan vara att krydda budet med löfte om återanställning av personal, eftersom en del lokala konkursförvaltare känner ett visst ansvar för jobben på orten. Då kan du till och med vinna utan att ha högsta budet.

4 Fråga mycket Ställ in dig från början på att ha en tät dialog med konkursförvaltaren, fråga, fråga, fråga – och fråga lite till! Ett konkursbo köps skuldfritt, det är tillgångarna du köper. Som köpare har man heller inga skyldigheter gentemot tidigare medarbetare. Men – som enligt punkt 3 här ovan – du kan vinna budgivningen genom att lova att återanställa. Allt annat praktiskt ligger dock på dig som köpare. Tänk också på att om du köper hela verksamheten utgår ingen moms. Men du får betala kontant. Och förfarandet är ganska styrt och standardiserat – alltså inte mycket som går att påverka själv. Därför – som vi började med – fråga konkursförvaltaren så mycket som möjligt innan du slår till, för att slippa obehagliga överraskningar.

5 Företag i rekonstruktion Innan ett företag går omkull definitivt kan rekonstruktion vara aktuellt. Det innebär att företaget visserligen har ekonomiska problem, men bedöms av domstol kunna ha möjligheter att överleva på sikt. En rekonstruktion kan till exempel innebära att fordringsägare avstår från

en del av sina fordringar för att rädda företaget. Att köpa företag i rekonstruktion kostar ofta lite mer, jämfört med ett kursat, men å andra sidan får du behålla mjuka värden som medarbetarnas uppbyggda kompetens etc. Din trumf på hand som köpare är att ägaren förmodligen sitter rätt pyrt till med begränsat förhandlingsutrymme. Så ge ”an offer he can’t refuse”, bäste don Corleone! En annan aspekt är att ett konkursat bolag kan dras med dåligt rykte, som i värsta fall kan följa med en ny ägare, en risk du minskar om det ”bara” är i rekonstruktion.

6 ”Den som är satt i skuld är icke fri” Förre statsministerns m m, Göran Persson, berömda citat kan vara tänkvärt om du är ute och letar. Idén med en företagsrekonstruktion är många gånger att locka köpare. Och nyckeln är att göra företaget skuldfritt och få en ny kreditvärdering. Ett skuldtyngt företag kan genom rekonstruktionen, och skuldnedskrivning, få en ny chans. Som köpare kan man även åta sig att betala en viss del av eventuella återstående skulder, som i praktiken blir en del av köpeskillingen.

/källa: DI Smart företagande

KÖNIG HAR ETT STORT URVAL OCH OSLAGBAR KVALITET KÖNIGS BREDA SORTIMENT STRÄCKER SIG FRÅN DEN KÄNDA MINI REX TILL NYA MONSTRET T-REX! ÄVEN OM SKILLNADEN PÅ STORLEKEN ÄR STOR SÅ ÄR KÖNIGS IKONISKA KVALITET DEN SAMMA. OBEROENDE AV DEGTYP GER KÖNIG DIG SKONSAM DEGBEARBETNING OCH BÄSTA RESULTAT. DYNATEC är totalleverantör av automation, och utvecklar solida och effektiva förpackningslinjer för livsmedelsindustrin. Tillsammans med bl. a. König har våra kunder fått ökad effektivitet och driftsäkerhet. Kontakta oss för ett kostnadseffektivt samtal.

KÖNIG CERES 2.1 Ceres 2.1 är ett modernt degstyckare som uppfyller de högsta kraven på degutnyttjande och skonsam degbehandling, samtidigt som ger dig största möjliga noggrannhet.

KÖNIG SFC - KOMPAKT OCH PRISVÄRD König SFC s styrka är en kreativ mångfald av produkter genom olika, utbytbart stämpelverktyg.

KÖNIG REX FUTURA MULTI Viktintervall från 12 - 245 g för avrundade produkter och upp till 600 g för endast delade produkter.

OPTIMALA LÖSNINGAR FÖR LIVSMEDELSINDUSTRIN

DYNATEC AB, tel: 0411 557 590, e-mail: DYNATEC@DYNATEC.se, web: DYNATEC.se

BRÖD _ 27


Årsträff i gastronomins anda Årets årsträffsresa gick verkligen i den goda smakens tecken. Resmålet Lyon, Frankrikes ”gastronomiska huvudstad”, levererade både förstklassiga bagerier, kaféer och restauranger samt spännande och branschnära studiebesök. Med många provsmakningar!

N

ärmare 90-talet förväntansfulla deltagare – medlemmar, anhöriga, medarbetare, leverantörer och andra branschmänniskor –fick en perfekt start på årets årsträffsresa, som traditionsenligt arrangerades i början av maj. Vad sägs om att direkt efter landningen bussas till Les Halles de Lyon Paul Boucuse* för resans första kulinariska upplevelse, lunch i de fina saluhallarna. En god och mättande början på vistelsen i Lyon, efter tidigt morgonflyg för de allra flesta. Incheckning på hotellet, Lyons högsta byggnad(!), där alla rum låg på 33 våningar upp eller högre, med fantastisk utsikt över den gamla staden Lyon. Visste du att staden daterar sig så långt tillbaka som till år 43 f. kr. då den grundades under romartiden, med namnet Lugdunum, strategiskt placerad där floderna Saône och Rhône rinner samman. Idag är den Frankrikes tredje största stad, efter Paris och Marseille, med drygt 500 000 invånare. Redan under första dagens eftermiddag var det dags för årsmöte i föreningen Sveriges bagare & konditorer. 26 röstberättigade medlemsföretag var närvarande, samt övriga

28 _ BRÖD

text & foto > Johan Hård

deltagare på resan. De flesta förvandlade till ”äkta fransoser” med basker, scarf och mer eller mindre randiga kläder. Mötet inleddes med att Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på branschorganisationen Livsmedelsföretagen, Li, slog an tonen inför den stundande avtalsrörelsen. 2020 ska löner för många arbetstagare omförhandlas. Och Henrik poängterade vikten av att det blir en sansad avtalsrörelse för att bibehålla den svenska konkurrenskraften. Han lovade också att Li kommer att agera särskilt kraftfullt för att ta tillvara de mindre branschföretagens förutsättningar och villkor i de kommande förhandlingarna. Nästa ”gästtalare” var Marcus Bodin, här i egenskap av sekreterare för Tunnbrödsakademin. Marcus anmälde den nya boken Tunnbrödet – en läcker historia, som akademin tagit fram och lanserat lagom till årets Tunnbrödets dag (som hölls den 11 maj). Boken tar upp alla aspekter av tunnbröd man kan tänka sig, och lite till… -Med den här boken vill vi sprida kunskap och skapa nyfikenhet kring tunnbrödet, sa Marcus. Hur många av er känner till begrepp som ”klådda” eller ”kavelgris? Läs boken! Så tog det mer formella årsmötet vid.

Stefan Ftitzdorf, Vivels och ordförande i föreningens Sveriges bagare & konditorer styrelse, öppnade mötet med att konstatera att det i år var föreningens 119:e årsmöte! Inte illa. En parentation (ceremoni för hedrande av avlidna) hölls och uppmärksammade Anna Borgeryd, Polarbröd, som gick bort i februari och konditormästare Hans Eichmüller som gick bort i augusti 2018. Vd, Martin Lundell, presenterade årets verksamhetsberättelse, bland annat genom ett bildspel som lyfte fram några av alla de saker och händelser som präglat föreningen och branschen under året. Inte minst det faktum att det var valår och att organisationen därför uppvaktade alla riksdagspartier med branschens viktigaste frågor inför valet. et blev en hel del annat också… Och innan han gav ordet tillbaka till Stefan var det dags för en liten överraskning: -Stefan, tänk att det redan har gått 10 år sedan du blev ordförande. Jag vill tacka för de (första) 10 åren, det har verkligen varit full fart och hänt otroligt mycket. Vi har startat tävlingar och flyttat fram positio-

D


BRÖD _ 29


nerna för vår bransch på många olika sätt! Sedvanliga årsmötesärenden tog vid, när Stefan samlat sig lite efter ”hyllningen”. Och jadå, styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret. tefan Fritzdorf omvaldes som ordförande för två år och Anders Hansen, Hansens Café & Bageri i Sandviken, omvaldes till vice ordförande för två år. Övriga ledamöter som valdes var: Hans Styrlander, Konditori Amarant Torshälla (omval 2 år), Ellinor Isaksson, Chokladfabriken Stockholm (omval 2 år), Fredric Ackermann, Lilla Bageriet Lycksele (omval 1 år), Torbjörn Ullsten, Mjälloms Tunnbröd Ullånger (nyval 2 år), Johan Lemser, Margaretas Bröd & Bakverk Mölndal (nyval 2 år), Peter Halldén, Peters Konditori Falkenberg (nyval 2 år) samt Christian Nilsson, Boalts Bröd Sölvesborg (nyval 2 år). Ledamöter valda 2018 med ett år kvar på sina förordnanden är: Oskar Frising, Oskars Konditori Vetlanda, Karin Bodin, Polarbröd Älvsbyn, Anders Carlsson Jerndal, Pågen Malmö samt Per Klein, Lundbergs Konditori Stockholm. Lämnade styrelsen gjorde: Nina Andersson, Mörrum, Peter Björkman,

S 30 _ BRÖD

”De här resorna tycker jag är värdefulla på många sätt.” Malmö, Peter Rydja, Stockholm och Teres Johansson, Kungshamn. Det beslutades även att lämna medlemsavgifterna oförändrade, alltså samma som föregående år samt några smärre justeringar i föreningens stadgar. Inga motioner (förslag från medlemmar eller distriktsföreningar) hade inkommit till årsmötet. Styrelseledamoten Oskar Frising, som fyllt 50 år, uppmärksammades avslutningsvis. Kvällen fortsatte med franska förtecken som, innan middagen serverades, omfattade en tuff tävling i boule eller petanque, som spelet egentligen heter på franska. Efter idogt spelande stod slutligen laget ”Rödvin” som segrare. Laget bestod av Anna Lanemo Myhrinder, Pär Myhrinder, Kent-Inge Ohlsson och Håkan Steinbrenner. (Tidningen BRÖD gratulerar till segern, något motvilligt…) Dag två var det dags för resans första studiebesök, och det var inte vad som helst. Utan det gick till den världsberömda chokladtillverkaren Valrhona, ett välkänt

varumärke för många i branschen. Men nu skulle vi alltså få se själva tillverkningen! Valrhona grundades 1922 och är idag en av världens största chokladtillverkare, med fem dotterföretag och 60 lokala distributörer runt om i världen. Företaget erbjuder en bred palett av chokladprodukter, såväl konsumentförpackat som för konditorier, chocolaterier och restauranger. Förutom tillverkning driver Valrhona École du Grand Chocolat, en skola för professionella med fokus på chokladbaserade produkter. Gänget delades upp i två grupper, den ena skulle besöka fabriken på förmiddagen, medan den andra fick åka till Cité du Chocolat, Valrhonas utställnings- och upplevelseanläggning om, kring och med choklad i fokus. Byte efter lunch. Det blev ett spännande och intressant fabriksbesök där tillverkningens alla steg gicks igenom grundligt. Givetvis avslutades besöket med provsmakning! På Cité du Chocolat blev det en kort workshop och därefter möjlighet att ta del av Valrhonas utställningar om choklad. Och så klart att handla i butiken.


Lights on in Sweden! Prægel brings the next level of Pick by Light to Sweden

Prægel & Co A/S is now a official distributor for Pcdata. Pcdata is the biggest supplier of paperless picking systems for bakeries worldwide. With this partnership Prægel brings the next level of Pick to Light technology to Sweden. Pcdata´s DisM2K Display in the only one on the market with flexible layout, showing progress information, messages and much more. The advantages Hands-free paperless operation Efficiency improvements Maximized accuracy Real-time recording Maximize customer satisfaction Short payback period Easy to use

For information contact: Erik Hedemann Andersen at Prægel & Co A/S Bøgeskovvej 6 DK-3490 Kvistgård

www.praegel.dk

BRÖD _ 31


Mästerkocken Paul Boucuse i egen hög person

”Ett så engagerat och ambitiöst företag, verkligen kul att se...” De flesta lärde sig nog ett och annat, men där fanns också någon lite ”vass” synpunkt: -Det var intressant, men kanske lite basic, tyckte Fanny Johansson, årets vinnare av SM Unga Bagare. Mycket av det dom berättade är ju sådant vi redan kan. Men det är så klart alltid kul att se på tillverkningen i verkligheten. Dagens lunch avhölls gemensamt på anrika vinhuset M. Chapoutier, som ligger i samma by, Tain-l’Heremitage, som Valrhona. Givetvis ingick en vinprovning i samband med lunchen. Resten av eftermiddagen och kvällen ägnades åt fria aktiviteter. Med på resan var, som alltid och glädjande, också ett flertal leverantörer och samarbetspartner till branschen. En sådan återkommande är Anicimex, som sällan missar en årsträffsresa. -De här resorna tycker jag är väldigt värdefulla, på många sätt, sa Lars Ekstrand, Key Account Manager på Anticimex. Mycket för att det är så trevligt! Man kanske inte gör så många direkta affärer under själva resan, men man bibehåller och knyter många kontakter och blir på så sätt ”en del av familjen”. Jag tror det bidrar till att ligga på ”top of mind” när det sedan kommer till att lösa uppkomna situationer hemma i vardagen. Sista dagen under resan var det studiebesök igen. Denna gång gick färden till jordbrukskollektivet Sicoly, som framförallt tillverkar fruktpuréer, såser, fryst frukt och 32 _ BRÖD

andra fruktbaserade produkter. Sicoly, som startade 1962, har 150 medlemsföretag som odlar på 570 hektar odlingsmark, hanterar 10 000 ton färsk frukt per år, och tillverkar och säljer 5 000 ton fruktprodukter! Företaget arbetar med en unik förädlingsmetod för att bibehålla fruktens färg, smak, och vitaminer. Direkt efter ankomsten tvättas frukten varsamt i svalt vatten innan den går vidare till krossning, siktning, vakuumbehandling, pastörisering och infrysning – en process som inte tar mer än ett par timmar. Hela tillverkningen baseras på naturliga råvaror och några andra tillsatser än socker, och i vissa fall askorbinsyra, används inte. är blev det åter gruppindelning, denna gång i tre grupper som cirkulerade mellan lika många ”stationer”: tillverkningsanläggningen, provsmakning och odlingar i fält. En heltäckande presentation där deltagarna fick en mycket detaljerad inblick i hela verksamheten. -Det här var fantastiskt. Ett så engagerat och ambitiöst företag, verkligen kul att se, konstaterade Claes och Birgitta Christenson, Kringelgården. Besöket avslutades med en, inledningsvis något kylig och blåsig, lunch i det fria men med strålande utsikt över det vackra franska landskapet. Det blev även tillfälle till ett kort improviserat ”styrelsemöte” – med traktor!

H

Kanske resans höjdpunkt, galamiddagen, avnjöts på Abbaye de Collonges – Paul Boucuse. Återigen ett ställe där den gastronomiska gigantens Paul Boucuse ande eller anda gjorde sig starkt påmind, som på så många andra håll i Lyon. Ett ställe i lite halvcrazy cirkusstil där styltförsedda värdar mötte och minglade med festdeltagarna. Efter att ha paraderat förbi monseigneur Bocuse själv, om än något stel i framtoningen…, tog deltagarna plats i festsalen, med en gigantisk cirkusorgel i fonden. Middagen var förstås ned till minsta kommatecken komponerad av den store Boucuse själv. Stället följer fundamentalistiskt hans recept in i detalj, inget får ändras. Under middagen levererades också flera akrobatiska cirkusnummer. Men kanske att kvällens clou ändå var serveringen av desserten? Tre servitörer serverade 90 festdeltagare på rekordtid, med snabblöpning utför en lång trappa! Utan att missa en enda gång… - Det var jättekul att konstatera att Paul Boucuse levererar trots att han inte finns mer. Begåvat att de lagt till lite underhållning och serveringen av desserten var verkligen fantastisk, sa Claes Christenson. Mätta och belåtna tyckte nog alla det var skönt att släppa loss med lite dans efter maten, innan bussarna rullade hemåt frampå småtimmarna. Nu är det bara att börja planera för nästa årsträff – vart är vi på väg…?

Visste du att… …både Valrhonas och Sicolys produkter marknadsförs i Sverige av Werners Gourmetservice.

*Paul Boucuse var en fransk kock som levde mellan 1926 och 2018. Han anses vara en av 1900-talets främsta kockar och en av de första att bli en ”kockkändis”. Han fick sin första Michelinstjärna 1958, sin andra 1960, och en tredje stjärna 1965. Bocuse var från 1970-talet en av de främsta företrädarna för det nya franska köket – La nouvelle cuisine. Det inofficiella världsmästerskapet i matlagning, Bocuse d'Or, är uppkallat efter honom.


Président Tartimalin Färskost är särskilt utvecklad för det professionella köket och kommer i praktisk 1 kg bytta och 5 kg hink. 18% fetthalt.

EN FÄRSKOST. TUSEN MÖJLIGHETER.

Président Tartimalin är en frisk, krämig och lättarbetad ”cream cheese” (eller fromage à la crème) tillverkad i färskostens hemland Frankrike. Låt den bli din nya vän i allt från spreads och kalla röror till pajer och desserter. storhushall.skanemejerier.se

BRÖD _ 33


NYHETSSVEPET MAJ

LBageriservice UNDVALLS AB

Vi har i mer än 40 år utvecklat och marknadsfört branschens ledande tillverkare av bagerimaskiner

Nylansering av Eurofour i Sverige Vi har nöjet att lansera Eurofours kvalitetsmaskiner såsom mindre ugnar, kyljäs, frysar för det mindre bageriet och butiker. Eurofour har också allt från däckugnar, 4-6-8-10 plåtars ugnar, till rejäla däckugnar för tungt stenugnsbakat bröd.

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033-13 67 00, www.lundvalls.se, info@lundvalls.se

Beställ din gräddmaskin, av märket Sanomat, redan idag och få en årsförbrukning med Sano desinfekt på köpet!

www.ringdahls.se | 0302-174 30 34 _ BRÖD

Maria Sitell talesperson inom PR och kommunikation för Brödinstitutet.

Bingo för helheten och enkelheten Enligt Food & Friends trendrapport kring mat för 2019 ligger hållbarhet, hälsa, bekvämlighet och enkelhet i toppskiktet. Inte helt överraskande för det följer samhällets trender i stort. Hållbarhet och hälsoaspekterna hoppas jag att vi snart inte ser som trender utan som hygienfaktorer för livet, för individen liksom för hela planeten. Personligen blir jag minst sagt nöjd av att läsa att behovet av bekvämlighet och enkelhet när det handlar om mat tar för sig. För som vi alla vet, oftare än man tror, är det enkla det bästa. Enkelt kan förstås vara högkvalitativt och vice versa. Jag älskar mat! Både att äta och laga den. Och jag har ägnat hela mitt yrkesliv och mina studier åt mat. Bästa jobbet man kan ha tycker jag. Samtidigt så är mitt tålamod med stylade foton på mat rätt begränsat. I själva verket önskar jag ofta att det fanns ett filter i de sociala medierna för matbilder som är så avancerade att knappt de som är hemma på heltid hinner med att dels laga den, dels lägga upp den. Som konstverk är de fantastiska, men kanske inte alltid användbara i så många kök med hungriga människor. Mitt i detta nämns trenden att vi längtar efter bekvämlighet och enkelhet. Samtidigt som jag ger en tacksamhetens tanke till dem som vill göra mat vacker och inspirerande, så ingår jag i gruppen som gärna ”bara” serverar stekt spätta, kokt potatis, ärtor eller en fisksoppa på tomatsås som bas och vitlöksrörd yoghurt som främsta färgklick, till lunch eller middag som oftast. Och ibland blir det ännu enklare då jag äter helfabrikat som exempelvis lasagne eller köttbullar. Jag är helt trygg med att det är bra mat och sedan kan man ju komplettera maten med det man vill. För många är det dags att sänka axlarna och slappna av och vara nöjd med den mat de äter och serverar. Tänk tallriksmodell, tänk mycket fullkorn och du har kommit långt i din strävan att maten ska vara bra för dig och dem du lagar till. Avslutar med att nämna att en ”enkel” maträtt som ofta får utstå väldigt mycket felpåståenden, nämligen hamburgaren, kan vara riktigt bra mat. Kött, fisk, eller vegoalternativ i kombination med ett bra bröd och morötter, kanske äpplen och med vatten, mjölk, juice eller liknande som dryck kommer enligt vilket näringsvärdesprogram som helst att visa på gröna staplar avseende både energi (kalorier) och näringsämnen. Det blir lite annorlunda om portionen är XL, om pommes och sötad läsk ingår. Men, det är ju inte hamburgarens fel, eller hur?


NYHETSSVEPET MAJ

SBK:s distrikt text > Johan Hård

SKÅNE-BLEKINGE (SYD)

Vaktombyte i Syd

Vid distrikt Skåne-Blekinges (Syd) årsmöte nyligen lämnade Nina Andersson över ordförandeskapet till Christian Nilsson, Boalts Bröd i Sölvesborg. Åke Duvander lämnade också sitt styrelseuppdrag. Ny invald ledamot blev Carina Olsson, Kickis café i Olofström. Cirka 30 personer deltog vid årsmötet som i år hölls på Österlen. -Vi började med ett intressant besök hos konditor Stefan Jonsson Petersén och hans nybyggda bageri med namn Grevelunds mathantverk, berättar Nina Andersson. Vi fick smaka fantastiska bullar och lyssna på Stefans resa inom yrket. Vi åkte sen vidare till Simrishamn där Paul och Karin visade upp sitt fina konditori Bagaren & Konditorn. Ett klassiskt konditori med fina hantverksmässiga bakverk. Paul och Karin skämde bort oss med en trerätters pizzameny och på en härlig berättelse om varför dom valde att starta eget. Härligt med människor som brinner för branschen. Allt var så fantastiskt gott. Och vilken trevlig eftermiddag vi fick! SMÅLAND-ÖSTERGÖTLAND

Årsmöte i herrgårdsstil

Småland-Östergötlands bagare & konditorer höll årets årsmöte på Hooks Herrgård utanför Jönköping lördagen den 6 april. Sedvanliga årsmötesärenden kubbades igenom i rasande fart. En liten förändring i styrelsen blev det i och med att Åke Danås, ledamot i över 30 år(!) nu slutar och avtackades. -Åke har hjälpt oss alla med idéer och tips om hur företag kan expandera, och ändå hålla koll på verksamheten, ja han har varit ett bollplank för oss alla, sa ordförande Oskar Frising i samband med avtackningen. Ny ledamot är Anna Lanemo Myhrinder, som valdes på 2 år. Redan vald är Oskar Frising (ordförande) med ett år kvar på sitt förordnande samt Jörgen Pettersson, ledamot också med ett år kvar. Övriga ledamöter är Mia Blomstrand Fülöp (vice ordförande, omval 2 år) och Ola Ragnarsson (ledamot, omval 2 år). Suppleanter är Krister Söderkvist (omval 1 år) och Marcus Bjuren (omval 1 år). Under mötet diskuterades även miljö och hälsas senaste upplägg, frysta hallon, kommunala avgifter, energiskatter och omständliga kassasystem. Lärarna från Anders Ljungsteds gymnasium informerade om hur läget ser ut bland elever och hur många som söker. -Vi bjuder alltid in distriktets gymnasieskolor till årsmöten. Vi hörde om intresse fanns att göra några studiebesök under hösten, vilket styrelsen ska jobba vidare med, säger Oskar Frising Därefter informerade Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorers kansli, om vad organisationen centralt jobbar med just nu tillsammans med förbundsstyrelsen, och alla förmåner som medlemsföretag. -Efter en fika i vårsolen så höll Mattias Ljungberg föredrag om framgångssagan MR Cake och även om deras nysatsning i Göteborg, berättar Oskar. Ett lyckat och innehållsrikt årsmöte, med livliga diskussioner och trevligt umgänge. -Det är alltid lika kul att träffas, och man blir full av energi, avslutar Oskar.

STOCKHOLM

Lidingö vinnare i långa loppet

Det blev Lidingö Bröd & Pâtisserie som till slut stod som segrare när Bagarstafetten avgjordes vid Vinterviken och runt sjön Trekanten, Gröndal, den 23 maj. Totalt 10 löpstarka lag från bageriföretag i Stockholmsområdet kom till start. Tvåa blev förra årets vinnare, Lundbergs Konditori och trea Valhallabageriet. -Det är kul att göra nåt annorlunda ibland, inte bara prata bullar, säger Ellinor Isaksson, Chokladfabriken och ordförande i Stockholms bagare & konditorer samt tävlingsledare. Alla får umgås under trevliga former, och så blir det lite tävlingshets, man ser ju här vilka hurtiga tävlingsmänniskor det finns i våra företag. Lagen skulle ta sig fyra varv runt sjön trekanten, en sträcka på knappt 3 kilometer, liksom förra året bestod ”stafettpinnarna” av baguetter! Och starkast i år var alltså Lidingö Bröd & Pâtisserie. -Vår strategi gick ut på att ta lite längre steg än dom andra och att göra det snabbare, avslöjade Fredrik Björlin, ägare av Lidingö Bröd & Pâtisserie, som sprang startsträckan. Dessutom satsade vi på löpare med medellängd över en och åttio! Det var andra året i rad som Bagarstafetten arrangerades. -Nu börjar det bli en tradition, och sådana gillar vi så vi är med igen, sa Anders Jakobsson, vd på Bageriprodukter som sponsrar tävlingen. Det här är ett roligt initiativ, lättsamt och alla kan vara med. Och så blir det lite friskvård också. För oss som sponsor är det ett tillfälle att träffa våra kunder på ett kul och enkelt sätt. Det håller Ellinor Isaksson med om: -Jag lovar att vi gör om det här nästa år igen. Kanske också med någon ny utmaning, vi får se… Tävlingen uppmärksammades även i radio P4 Stockholm på tävlingsdagens morgon där reporter Henrik Olsson intervjuade Hans Berg, Ett bageri, som också senare själv deltog i tävlingen. Bagarstafetten arrangeras av Stockholms bagare & konditorer i samarbete med sponsorn Bageriprodukter.

Här är SBK:s 7 distrikt!

Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Skåne-Blekinge Christian Nilsson (christian@pilefood.se)

BRÖD _ 35

Västra Sverige Teres Johansson Info@hamnbageriet.se


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

När är ett russin inte längre ett russin? - Jo, när det är ett sultanrussin!

RUSSIN ÄR VINDRUVOR UTAN VATTEN. Det låter nästan för enkelt för att vara sant och delvis så är det också det. Att ta fram världens bästa russin tar år av hängivelse och erfarenhet hos de kalforniskarussinens odlare och packare. De kaliforniska russinen är torkade druvor av sorten “Vitis vinifera”, en naturligt kärnfri druvsort som torkas i solen, antingen direkt på plantan eller på pappersbrickor. Naturligt soltorkade kärnfria russin innefattar Thompson kärnfri och även senare framtagna sorter som Selma Pete och Fiesta. Andra sorter som Zante Currant, Muscat och Munnuka förekommer också. DE KALIFORNISKA RUSSINEN SKILJER SIG från sultanrussinen främst på sättet som de torkas. De kaliforniska russinen får torka fritt i solen i upp till tre veckor, medan

sultanrussinen bara torkas i sju till tio dagar, varpå de sedan doppas i en kalciumlösning för att snabba på torkprocessen. Den distinkta svartblå färgen på ett kaliforniskt russin kommer från den naturliga soltorkprocessen, som kan komma upp i temperaturer på runt 40 grader. Det något tjockare skalet hos ett kaliforniskt russin förebygger också skador som annars kan uppkomma i packning eller under bakning. DET KALIFORNISKA RUSSINET håller formen. Både i sötsaker och maträtter har det en självklar plats som bakade, iblandade eller täckta i choklad. Den naturligt söta och saftiga smaken, mörka färgen och unika texturen gör de kaliforniska russinen till förstahandsvalet för alla. De bidrar inte bara med näring utan textur, smak och ökad hållbarhet.

En helt vanlig soluppgång på en vingård i Napa Valley, Kalifornien.

36 _ BRÖD


NYHETSSVEPET MAJ

Vad gör Svenskt Näringsliv egentligen? I tidningen Dagens Industri, DI, kunde man på fettisdagen läsa att all produktion av semlor i Sverige den dagen bidrar med en välfärdssumma på dryga 34 miljoner kronor. Fantastiskt! Pengar som bland annat ger oss en lärartätare skola och fler sjuksköterskor. Sveriges bagare & konditorers ordförande Stefan Fritzdorf driver tillsammans med sin bror Peter Fritzdorf, Vivels konditori i Stockholm. Stefan och Peter bidrar tillsammans med sina medarbetare med 5 094 690 kronor i skatteintäkter varje år. Skatteintäkter som kan omvandlas till 10 poliser eller 34 förskoleplatser. Ni företagare är välfärdsskapare, ni ska vara stolta! Kolla vad ditt företag bidrar med på: www.valfardsskaparna.se Vad innebär ditt jobb på Svenskt Näringsliv? En vanlig fråga jag ofta får. Jag tycker mitt arbete är enormt roligt och jag tänkte att jag i detta nummer av BRÖD ska ägna min spalt åt att beskriva just detta. Svenskt Näringsliv är en näringslivsorganisation som företräder 60 000 små, medelstora och stora företag. Dessa är organiserade i 49 bransch- och arbetsgivarförbund. Förbunden utgör föreningen Svenskt Näringslivs medlemmar. Företag är primärt med i ett arbetsgivarförbund och/eller i en branschorganisation och genom detta blir de även medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Vi vill öka allmänintresset för att det är företag som skapar ökat välstånd och vi vill skapa så goda förutsättningar som möjligt att starta, driva och utveckla företag i hela Sverige. Det blir en form av tvåsamhet när man som företag blir medlem i sitt arbetsgivarförbund, då får man per automatik ett medlemskap även i Svenskt Näringsliv. I ert fall finns ju Sveriges bagare & konditorer som är en branschorganisation och sen Livsmedelsföretagen, Li, som är arbetsgivarorganisationen. Det är alltså Li som förhandlar hur kollektivavtalet ska se ut. Svenskt Näringslivs roll i förhandlingarna handlar mest om samverkan där vi formulerar gemensamma mål när det gäller konkurrenskraft, arbetsledningsfrågor och lönebildning. Arbetsgivarorganisationen stöttar i förhandlingarna och tar ställning till överenskomna avtal. Vi har även ett skydd vid eventuella konflikter, där vi kan hjälpa berörda företag vid exempelvis en strejk. Med de fackliga rörelser som finns i Sverige idag så anser jag att vi på Svenskt Näringsliv tillsammans med våra arbetsgivarorganisationer behövs som en väldigt viktig motpart när det gäller arbetsgivarfrågor. Har du som företag en branschspecifik fråga, hjälper din bransch- eller arbetsgivarorganisation dig. Har du en mer övergripande företagsfråga, går vi på

Save the date... Nina Andersson opinionsbildare Svenskt Näringsliv Nina.andersson@svensktnaringsliv.se

Svenskt Näringsliv in och hjälper till och driver opinion runt den. Vi jobbar väldigt nära alla våra medlemsorganisationer, på huvudkontoret i Stockholm, men även lokalt ute i landet. Svenskt Näringsliv har 20 regionkontor i Sverige plus ett kontor i Bryssel. Vi kan på så sätt påverka alla våra folkvalda politiker på hemmaplan. Både riksdagspolitiker och kommunpolitiker. Vårt arbete är långsiktigt och vi står för marknadsekonomi och fri företagsamhet. I huset där vi har vårt kontor i Stockholm finns en enorm kompetens samlad. Vi har experter inom de flesta områden som rör näringsliv och samhällsfrågor. Upphandling, osund konkurrens, skatter, miljö, infrastruktur och mycket annat. Jag tillsammans med cirka 40 kollegor tillhör regionverksamheten. Vi besöker medlemmar, kämpar med regelförändring och på olika sätt försöker påverka våra politiker att ta rätt och väl genomtänka beslut. Allt för företagens bästa. Vi ser också att de kommuner som har framgång i våra frågor är de där politiken satt de näringslivspolitiska frågorna högt upp på agendan. Det räcker inte med att en näringslivenhet driver dessa frågor. De ska genomsyra hela verksamheten. Varje år mäter vi det lokala företagsklimatet i landets alla 290 kommuner. Det handlar om hur företagen upplever servicen i just sin kommun? Konkurrerar kommunen på något vis med det lokala näringslivet? Och hur är tjänstemännens attityder till företagen? Kolla på www.foretagsklimat.se hur det går för just din kommun. Den 21 maj presenterade vi 2019 års resultat, mer om det i min junispalt.

... TISDAG 10/9

DÅ ARRANGERAR SVERIGES BAGARE & KONDITORER HÖSTTRÄFF Det blir ett spännande program med studiebesök, snabba föredrag – och som en riktig höjdpunkt – utdelningen av utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen! NOMINERA: Du kan nominera kandidater till utmärkelsen nu. Skicka ditt förslag, med en kort motivering till: martin@bageri.se VAR? Höstträffen hålls i Stockholm. Håll utkik efter mer information och ”officiell” inbjudan!

PS. Tack för era mejl och glada tillrop för mina krönikor jag skrivit. Det gör mig mer än glad att ni hör av er. Att skriva krönika till en av Sveriges snyggaste branschtidningar är för mig en ära. Vi ses i nästa nummer av BRÖD. Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

BRÖD _ 37

or


Primär förhandlingsskyldighet – vad betyder det?

Detta är en fråga som också har betydelse när det kommer till uppsägningar av personliga skäl så lite stannar vi fortfarande kvar på det temat. Den så kallade primära förhandlingsskyldigheten regleras i 11 § medbestämmandelagen (MBL). Den aktualiseras i anslutning till att arbetsgivaren planerar att göra en viktigare förändring av antingen sin verksamhet eller arbets-/anställningsförhållandena för en enskild arbetstagare. Något som kännetecknar sådana förhandlingar är att det är arbetsgivaren som självmant ska påkalla dem. Vilket om man tänker på saken är ganska logiskt eftersom förhandlingsfrågan i sig är något arbetsgivaren vill genomföra. Det är därför viktigt att förhandlingen påkallas och hålls innan arbetsgivaren fattar sitt beslut, detta är en förutsättning för att uppfylla sin förhandlingsplikt. Har man redan bestämt sig innan förhandlingen kan det ju tyckas ganska meningslöst att förhandla över huvud taget. En vanlig missuppfattning i dessa sammanhang är att man måste komma överens med sin fackliga motpart vid förhandlingen. Det måste man inte! Frågor som förhandlas inom ramen för 11 § MBL är sådana där arbetsgivaren bestämmer i slutänden. Syftet med förhandlingen är att ingå i sakliga överläggningar så att facket kan göra bruk av sitt medinflytande. Exempel på frågor man ska förhandla Det arbetsgivaren är skyldig att påkalla förhandling om är som sagt planerade viktigare förändringar av antingen sin verksamhet eller arbets-/anställningsförhållandena för en enskild arbetstagare. Minsta lilla åtgärd på en arbetsplats är

38 _ BRÖD

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

alltså inte förhandlingspliktig, men om åtgärden är av lite större och viktigare karaktär blir den det. Bedömningen av vad som är en ”viktigare förändring” kan många gånger vara ganska uppenbar, till exempel är förändringar som kan få till konsekvens att uppsägningar på grund av arbetsbrist äger rum alltid förhandlingspliktiga. Andra exempel på viktigare förändringar kan vara flytt av företagets lokaler, överlåtelse av rörelsen eller förändringar i organisationen. Exemplen ovan tar sikte på det så kallade ”verksamhetsfallet”, alltså viktigare förändring av verksamheten. Som jag skrev ovan är dock även viktigare förändring för enskild arbetstagare förhandlingspliktigt. Det brukar kallas för ”arbetstagarfallet”. Arbetstagarfallet avser förändringar som rör en enstaka person eller viss kategori av arbetstagare. Exempel på sådana situationer kan vara omplaceringar, ändrade arbetsuppgifter eller utlåning till andra företag. En mycket viktig skillnad mellan verksamhetsfallet och arbetstagarfallet är att det senare förutsätter att det finns medlemmar hos den kollektivavtalsbärande fackliga organisationen på arbetsplatsen för att primär förhandlingsskyldighet ska föreligga. I lagtexten uttrycks det som ”viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare som tillhör organisationen”. Det finns såklart många andra frågor än de som tas upp ovan som är förhandlingspliktiga. Eftersom det ibland kan vara en klurig uppgift att bedöma var gränsen går vill jag påminna om att ni som är medlemmar i Livsmedelsföretagen, Li, alltid är välkomna att kontakta oss för arbetsrättslig rådgivning.

Klipp ur och spara!

I de senast fem numren av tidningen BRÖD har arbetsrättsjurist Alexander Iliev skrivit på temat anställningens upphörande, något som vi hoppas har varit relevant för dig som läsare och för din verksamhet samt att du haft nytta av artiklarna. I det här numret skriver Alexander om den primära förhandlingsskyldigheten i medbestämmandelagen (MBL).


LANDET RUNT senaste nytt från hela landet

Bagare uppmärksammas på kulturfest BAGAREN LINA ANDERSSON, som vann guld i den stora internationella yrkestävlingen Euroskills förra året, uppmärksammas i samband med Kulturnatten i Ånge i slutet av maj. Förutom massor med fest och musik präglas evenemanget den här gången också av företagande. Bland annat prisas Årets startup och Ljungandalens åttonde underverk på torgets scen. En särskild satsning är just att lyfta fram duktiga ungdomar som förebilder, och det är här Lina Andersson kommer in i bilden. Festivalen vill sätta fokus på unga som utmärkt sig på positiva sätt. Linas framgångar födde dessutom en idé till ytterligare en programpunkt. En lokal variant av Det stora tårtslaget, där Ångeprofilerna Johanna Ojala (SVT), Mattias Larsson (Takida) och Peter ”Seppo” Lindström (Tre Kronor/U18) ska få bevisa hur väl de hanterar tårtbottnar och slickepottar. -Jag är väl mer experimentell än tekniskt skillad, säger Johanna Ojala. Drömtårtan för mig är maräng med glass, jordgubbar och grädde, vilket inte kommer vara allt i denna tävling, glass är svårjobbat. Men utöver det ser jag fram emot att få vara kreativ med givna råvaror som jag inte fått bestämma själv.

Fabrique startar bank… Gateau expanderar

GATEAU FORTSÄTTER SIN expansion och från slutet på mars finns företaget med en ny butik i Uppsala. Därmed har Gateau 33 butiker i fyra städer. Den nya butiken ligger i direkt anslutning till Uppsala centralstation. – Det är ett mycket attraktivt läge och har länge varit på vår önskelista för potentiella etableringar, vi är därför otroligt glada över att öppna vår första butik i Uppsala just här. Vi har sett att det finns en efterfrågan i staden som vi nu vill svara på och i med denna butik öppnas också andra möjligheter i regionen, säger Johan Rosenblom, vd Gateau Sverige. Butiken kommer, utöver bröd, tårtor och andra bakverk, även att erbjuda ett urval av take away-produkter som färska smörgåsar, yoghurt samt kalla och varma drycker.

Norrköping får bageriutbildning

TILL HÖSTTERMINEN KAN hugade elever i Norrköping plugga till bagare och konditor på de Geergymnasiet. Utbildningen förläggs till skolans lokaler vid Västgötebacken och en bagerilärare ska rekryteras under våren. Skolan hoppas kunna bjuda på en komplett utbildning i fräscha lokaler och med senaste teknik.

Printz Bageri utökar

PRINTZ BAGERI, MED bas i Gula Industrihuset i Stallarholmen, utökar sitt sortiment i och med att Fika by Anna blir del av verksamheten. Anna Viltling från Eskilstuna driver Fika by Anna, som har inriktning på rawfood.

NÄ, INTE RIKTIGT. Men bagerikedjan kommer att öppna sin 19:e brödbutik i bankens SEB tidigare lokaler vid Kungsholmstorg, Stockholm. Lokalen har stått tom sedan förra året. Nu pågår ombyggnad för fullt och de räknar med att kunna öppna i augusti eller september. Det var på Kungsholmen Fabrique startade för 10 år sedan, med ett bageri på Scheelegatan, inte så långt ifrån den nya butiken.

Ninas Konditori i konkurs NINAS KONDITORI I Mörrum är begärt i konkurs. De sju anställda har inte fått lön och ägaren, Thomas Bergkvist, redovisar skulder om cirka 1,6 miljoner kronor. Det ska hållas edgångssammanträde den 24 juni. Enligt konkursförvaltaren är målet att försöka sälja verksamheten och hitta en ny köpare så fort som möjligt. Konkursen hos Ninas i Mörrum påverkar inte verksamheten i Ronneby, som öppnade i mars i år, då den verksamheten bedrivs i ett separat bolag. Nuvarande ägaren tog över verksamheten efter Nina Andersson, som sålde rörelsen 2018.

BRÖD _ 39


MEDLEM förmåner tips och erbjudanden

Därför ska du vara medlem! Bagare, konditor eller både och? Då har du hittat rätt! Välkommen till din branschorganisation, Sveriges bagare & konditorer, SBK. text < Johan Hård foto: iStockphoto

40 _ BRÖD


Medlemskap ger dig mer! ”Som medlem får du tillgång till förmåner som sparar både tid och pengar, till exempel ett oslagbart avtal för kortköp!” SBK jobbar för att göra det enklare att driva bageri och konditori. SBK samlar Sveriges bageri- och konditoribransch och har cirka 400 medlemsföretag som tillsammans anställer kring 15 000 personer. Bland medlemsföretagen finns allt ifrån det lokala bageriet/konditoriet till landets största bageriföretag. Organisationen grundades redan år 1900 och har ända sedan dess arbetat för att främja utvecklingen i branschen. Som medlem får du tillgång till många förmåner som gör att du sparar både tid och pengar, till exempel en mycket förmånlig företagsförsäkring och ett helt oslagbart avtal för kortköp! Men SBK gör mycket mer, bland annat arbetar med lobbying, pratar med politiker och myndigheter för att få dem att förstå vad det innebär att driva eget företag så att de stiftar bättre lagar. Det kan handla om allt från märkningsfrågor till skattefrågor som momsen och arbetsgivaravgifter. Att branschen ska ha tillgång till kompetent arbetskraft tycker är viktigt, därför ger SBK till exempel ut böcker till gymnasieutbildningen. SBK tar också fram handböcker och guider som Märk Väl om märkningsfrågor och Rent mjöl i påsen om egenkontroller. Bland de senaste tillskotten är branschöverenskommelser om bröd som lanserades tidigare i år. Tävlingar skapar uppmärksamhet och bidrar till att göra yrket mer populärt. SBK driver landslag inom både bageri och konditori och arrangerar flera tävlingar. SBK ger även ut tidningen BRÖD med 11 nummer om året. SBK består av en rikstäckande organisation som har ett kansli i Stockholm med sex anställda. Dessutom finns det sju

lokala distriktsföreningar som ordnar träffar, utbildningar, mässor och annat i närheten av dig. SBK har också ett dotterbolag – Brödinstitutet – som arbetar med information om brödets positiva effekter för hälsa, miljö och klimat.

Medlemssidor på webben På Sveriges bagare & konditorers hemsida: www.bageri.se/medlem hittar du våra medlemssidor där du kan läsa mer om vad det innebär att vara medlem, mer om medlemsförmånerna – och givetvis ansöka om medlemskap!

Så här blir du medlem

Alla bagerier och konditorier som har som huvudsyssla att baka bröd och bakverk kan gå med i Sveriges bagare & konditorer. Gör så här: Gå in på SBK:s hemsida: www.bageri.se/medlem klicka på ”Hur blir man medlem?”. Där laddar du ned inträdesblanketten. Fyll i och skicka in! Adressen finns på blanketten. Har du frågor om medlemskap? Kontakta då SBK:s kansli på telefon 08-762 67 90, eller mejla: kansli@bageri.se

Psssttt…

Allt detta ingår i ditt medlemskap i Sveriges bagare & konditorer (SBK)! Du hittar mer information om de olika tjänsterna via SBK:s hemsida: www.bageri.se/medlem. I inloggat läge ser du kontaktuppgifter m m. Har du inte inloggningsuppgifterna kan du kontakta kansli@bageri.se eller 08-762 67 90.

Företags- och personförsäkring Provins Insurance Bilförsäkring Provins Insurance Kortinlösenavtal Elavon Transportavtal DHL Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd och rädda liv Anticimex Kontanthantering Cashguard Mobil betallösning eeZee pos Affärsjurist Sagell & Co Arbetsrättsjurist AttoffLaw, Butikerna Kampanjmaterial Butikskampanjer Recept- och kalkylsystem PCS Flavour Personbilar Renault, Volvo och BMW Billeasing Bilia och Wasa Kredit Transportbilar Renault Egenkontroll Anticimex Affärscoachning MHM Consulting Säkerhetsrådgivning Butikerna Branschriktlinje/Rent mjöl i påsen SBK Märkningshandbok SBK Bagerimentor SBK Tidningen BRÖD SBK Hyresförhandlingar TenantPro Hotellavtal or Elite Hotels PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

…Första året som medlem kan dessutom bli extra billigt eftersom du helt kan slippa serviceavgiften!

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

BRÖD _ 41


JOBB ETC PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Lediga jobb, bageri uthyres/säljes mm

PMS 130 C

or

Mysigt bageri till salu • • •

Gott rykte, väletablerad verksamhet Norr om Stockholm Ensamma på orten

Maila för mer information: bageritillsalu@outlook.com

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE PMS 130 C

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET!

PMS 294 C

KåKå AB är Sveriges ledande leverantör av bageriingredienser. KåKå AB finns representerat i Malmö, Stockholm, Örebro och Göteborg med totalt 155 anställda. KåKå befinner sig i ett expansivt och spännande skede där vi stärker våra positioner inom alla våra kundsegment såsom hantverksbageri, leveransbageri, industribageri, livsmedelsindustri samt konsument. KåKå omsätter ca 1 miljard SEK. KåKå ingår i Orkla Food Ingredients (OFI) som är ett av Orklas fyra affärsområden. OFI har ca 2400 anställda och omsätter ca 8 miljarder SEK. I OFI ingår också bl.a. Jästbolaget, Odense Marcipan, Dragsbaek Margarine, Idun Industri och Sonneveld. www.kaka.se

Till affärsområde BAGERI söker vi Dig med passion och affärsmannaskap samt hantverksskicklighet som vill bli vår

Teknisk support Bageri I dina arbetsuppgifter ingår att hjälpa våra kunder med behovsanalys, produktutveckling, lönsamhetsberäkningar, telefonsupport och produktionsförbättringar. Du kommer även ansvara för den dagliga driften av KåKå Innovationscenter i Stockholm samt vara baksupport till vårt dotterbolag Jästbolaget. Intresserad? Gå in på www.kaka.se och klicka på Jobba hos KåKå.

42 _ BRÖD

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

PMS 4625

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


GÖTEBORG

11-12 SEPTEMBER 2019 ÅBYMÄSSAN

LYSSNA PÅ KRISTER DAHLS TANKAR

om Convenience eating och vart trenden är på väg. Passa även på att smaka på hans matlagning i Live-köket. Vi ses på Åbymässan 11 september!

Registrera dig med kod 7060

fastfoodcafegbg.se

restaurangexpogbg.se BRÖD _ 43


BRANSCH A

branschregister från A till Ö

ARBETSKLÄDER

Alltid till Er

tjänst

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B

BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

www.dawnfoods.com/nordics Kontakta oss för mer information om Dawn Foods Anders Jonsson, Sales Manager Sweden, M +46 (0) 702 494945

Bakels Aromatic tillhandahåller ett komplett sortiment för hantverks-, industribagerier och dagligvaruhandel.

IREKS Konsulenter:

Jesper Dahlskog Rickard Persson Bil: +46 70 575 25 31 Bil: +46 70 576 44 82 jesper.dahlskog@ireks.com rickard.persson@ireks.com Emil Nilsson Bil: +46 70 631 26 16 emil.nilsson@ireks.com

Brödbaser W Kakbaser W Bakhjälpmedel W Skiljeoljor Malter W Margarin W Choklad & Tryffel W Remonser Fruktfyllningar W Aromer W Färger.. och mycket annat !

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. www.kobia.se | 08-682 72 00 Kontakta oss gärna för att se hur vi kan hjälpa just Er med produktion och utveckling!

031-755 35 00 info@nordbakels.se www.nordbakels.se www.aromatic.se

Inspiration för ökad

lönsamhet. Vi inspirerar till nya bakverk, ökad omsättning, bättre lönsamhet och utvecklat ledarskap. Läs mer i vår kundtidning Inspiration & Affärsmannaskap och på vår hemsida.

Telefon 0302-252 00, www.zeelandia.se

44 _ BRÖD

lt

udspons huv or

av

St o

Följ oss på Facebook och Instagram.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIMASKINER AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI! 08 -760 66 50 • 036 -18 77 82

www.nbt.se

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

www.DYNATEC.se

www.malvia.se Tel 0410-451 60 info@malvia.se

Blanda gärna in oss Bageriingredienser Bakhjälpmedel Brödbaser Konditorimixer Malt & Vört margarin Torrjäst Surdeg

Brödbranschens totalleverantör Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Mono fyllningsmaskiner Rademaker industriella maskiner San Marco espresso- och kaffemaskiner Siloanläggningar Snickerier och inredningar Begagnade maskiner Inredning för konditorier

www.engelhardt.se

www.kaka.se Göteborg 031-335 59 90 Lomma 040-641 95 00 Stockholm 08-564 709 00 Örebro 019-21 97 00

Konditorier Brödbutiker Caféer STICKUGNAR - DÄCKUGNAR Coffeeshops PIZZAUGNAR - JÄSSKÅP Restauranger BRÖDLINJER Barer

sveba-dahlen.com , Tel 033 15 15 00

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Lyft & töm Panea AB www.panea.se

Panea AB www.panea.se

Box 49, 421 21 Västra Frölunda Tel 031-709 17 00, fax 031-709 17 39

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Stockholm Göteborg Halmstad Jönköping 08-510 00 300 031-383 02 50 035-301 49 08-510 00 302

Stockholm Göteborg Halmstad Jönköping 08-510 00 300 031-383 02 50 035-301 49 08-510 00 302

LUNDVALLS AB 2E Escher Mixers Bago-line DFEI Mimac Arca Eurofours Crm Chocoma Gasparin

Råvaruhantering Blandningsmaskiner Stickugnar Tunnelugnar Småbrödsmaskiner Brödbackar Ugnar Gräddmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 E-post: info@lundvalls.se www.lundvalls.se

Skräddarsydda lyftar och tömmare för effektiv bageriproduktion.

www.nimo-kg.se info@nimo-kg.se | 0418-446 440

www.lundpac.se BRÖD _ 45


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

B

ROULETTE BAGERISYSTEM

Maskiner, service och automatiseringar till:

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

BAKE OFF

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

Erik H. Andersen

BAKPLÅTAR

Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

www.praegel.dk DÄCKUGNAR & JÄSSKÅP Kypered 3 504 90 Borås www.abbu.se

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Idealisk för mindre satser

mail@abbu.se Tel: 033 24 31 08 Fax: 033 24 31 08

BAKUGNAR

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING 08-590 006 00 info@revent.se

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

8-80 L

info@aluform.se tele 0120-451340

Gäller storlek 10-80 L

Tel. 08-6579490 www.smaky.se info@smaky.se

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN or VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

C CHOKLAD/PRALINER

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com

08-590 006 00 info@revent.se

46 _ BRÖD

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

E

EMBALLAGE

Robert Lidbeck Säljande förpackningar för bageri och konditori. Specialitet: Namntryck Stort sortiment av påsar, brickor, kartonger och bärkassar. Tel 031-55 00 35 • Fax 031-55 51 79

D DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med bagerisystemet PCS WinBag

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare med flera. NYHET! Flavour Recept och Kalkyl. Det första leverantörsoberoende recept- och kalkylsystemet i Sverige! Tel 031 309 98 90 ab@pcs.se. www.pcs.se

DISKMASKINER

Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se

DONUT-/MUNKMASKINER

FÖRPACKNINGSMASKINER

FÖRSÄKRINGAR Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer

bread 'n cakes 2014

14-10-14

GLUTENFRIA PRODUKTER

15.01

Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidenmark för Företagsförsäkring: pia.weidenmark@provinsinsurance.se 0729-678 491 William Persson för Liv och pension: william.persson@provinsinsurance.se 070-665 26 70

G

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Gott glutenfritt bröd Vi är Skandinavisk marknadsledare och erbjuder det bredaste sortimentet av frysta gluten-, laktosoch mjölkfria bageriprodukter. Levereras fryst från:

info@fria.se • 031-734 13 30

www.fria.se

Glutenfritt och Laktosfritt Matbröd • Kaffebröd • Färdigmat

Fler än 40 st olika produkter i sor�mentet. Vi levererar �ll Grossister, Bagerier, Konditorier och Caféer över hela landet.

www.helensglutenfria.se 019 - 31 43 00 LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Nya MixWell AB

DOSERING

Hafströms dosera ab

Olika mjölsorter och bagerimixer utan gluten PMS 130 C

PMS 294 C

Tel 021350960 Fax 021-30 12 62 E-mail: mixwell@mixwell.com PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

För en effektivare produktion

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET!

Specialist på dosering, portionering och spritsade produkter www.dosera.se • 0706-89 86 89 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

BRÖD _ 47

Sida 1


hens ntör

skiner

Jönköping 08-510 00 302

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

J

GRÄDDAUTOMATER

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

JÄST

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

Vi utvecklar & tillverkar aktiv surdeg, bakhjälpmedel & jäst sedan 1853.

I INREDNING & DESIGN

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer

www.lesaffre.se Tel: 031-3015020

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

M MJÖL

Let us boost your success

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

Panea AB www.panea.se Stockholm Göteborg Halmstad Jönköping 08-510 00 300 031-383 02 50 035-301 49 08-510 00 302

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

Vi förverkligar dina idéer

Urban Gudmundsson Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET!

Svart

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

48 _ BRÖD

PMS 130 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Prata mjöl med oss!

R

or

RENGÖRING

Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

T

www.tecnovap.se 08-590 860 90

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

TRANSPORTBAND

PMS 4625 C

PMS 130 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 294 C

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

S

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

SILOS

LUNDVALLS AB

Sandvik Process Systems är nu IPCO

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 ipco.com

SOCKER

TÅRTDEKORATIONER09/01/2019

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

14:32

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export

www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

Socker och Sirap – naturliga råvaror

040-53 70 00

S

VAKUUMKYLAR

SKYLTAR & PROFILMATERIAL www.warbrokvarn.se • Tel: 0730-34 39 88 Finns att beställa hos:

TJÄNA MER DEG!

Tel: 08-462 00 31

www.promotionab.se

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 49


Dags för midsommar tårta TÄVLING MÖT FINALISTERNA I ÅRETS KONDITOR! UTBILDNING FÖRSÖK MED YRKESBEVIS FÖR GYMNASIESKOLAN I KALMAR

BRÖD #6/7 NÄSTA NUMMER – UTE I SLUTET AV JUNI

_ 50 50BRÖD _ BRÖD


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Ekonomiansvarig Sofia Dahlén, Tel: 08-762 67 92 E-post: sofiad@bageri.se

Eventansvarig och projektledare Alexandra Ellénius Tel: 08-762 67 83 E-post: alexandra@bageri.se Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Brödinstitutet Maria Sitell talesperson Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: sara@bageri.se

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Skåne-Blekinge Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Teres Johansson (info@hamnbageriet.se)

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson Skuggen är tryckt i 30% av PMS Boalts Bröd, Sölvesborg4625C och multiplicerat 100%. (christian@pilefood.se) Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger or (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 130 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

PMS 294

Skuggen är tryckt i 30% och multiplicerat 100%.

BRÖD _ 51


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 55680, 102 15 Stockholm)

Kvalitet in i minsta detalj när Fredrik får bestämma Vi på Panea är stolta över att Fredrik Borgskog känd från Svenska kocklandslaget och Svenska konditorlandslaget kontaktade oss när han skulle öppna sitt egna bageri - Brøderiet Borgskog på Prinsgatan 3 i centrala Göteborg. Vi diskuterade olika lösningar för att kunna uppnå Fredriks högt ställda kvalitetskrav på bakverken. Fredrik bestämde sig för en Revent 52 _ BRÖD

One39S med underbyggd kyljäs samt en Revent däckugn med 3-däck.Fredrik gjorde mycket av renoveringen själv i sin lokal och fick till en jättebra lösning för bageriet och butiken. Allt installerades av Paneas tekniker och Fredrik och Bella kunde starta sitt bageri på utsatt datum och sälja fantastiska och nyskapande bakverk till alla nöjda kunder.

Panea har projekterat, levererat och installerat en stor del av utrustningen till Brøderiet Borgskog i centrala Göteborg. Paneas idé är enkel: att hjälpa till att starta bagerier, kafeér och restauranger; och se till att du som entreprenör får den utrustning du verkligen behöver med rätt kvalitet. Om du har frågor om Brøderiet Borgskog, eller hur man planerar inför renovering eller nybygge - tveka inte att ringa: Johan Olsson 08-51 00 03 02 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 08-51 00 03 03 anders.blahed@panea.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.