BRÖD 9 2022

Page 1

#09 september 2022 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900 Bara fördig som ärmedl em>25 FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG sparar pengar ”Man måste vara snabb, flexibel och anpassa verksamheten från dag till dag” TEMA: ELKRISEN OCH ELPRISERNA SLÅR SKONINGSLÖST MOT BRANSCHEN SMARTA AFFÄRER: SÅ BLIR BOKFÖRINGEN MYCKET ROLIGARE UTBILDNING: PRAKTIK UTOMLANDS LOCKAR MÅNGA Kanelbullens ursprung sträcker sig bortåt 100 år tillbaka i tiden, då Sverige blev självförsörjande på vetemjöl och socker. Psst! Bullrekord? Den 4 oktober är det Kanelbullens dag, en av bageriårets viktigaste dagar. Är det dags att slå rekord i år med över 10 miljoner sålda och uppätna bullar?

The original way of baking.

D-Serien är däckugnen som bakar med utmärkt resultat, oavsett om det gäller surdegsbröd, traditionellt bakat bröd eller konfektyr- och hantverksprodukter.

Däckugnen förenklar vardagen för bagare över hela världen, varje dag, med funktioner som receptbakning och veckoschema. En robust och pålitlig partner under många smakrika år i ditt bageri.

DÄCKUGN - D-SERIEN
sveba-dahlen.se | 033 15 15 00 Let’s go social:

Utan företag – inga skatteintäkter

Nu är valrörelsen över. Äntligen, känner nog många efter att ha följt en valrörelse som känneteck nats av ovanligt mycket smutskastning. Den har tyvärr också utmärkt sig som en valrörelse med mindre fokus på företagens villkor än vad vi hade önskat. Vi har kunnat följa debatt efter debatt där det pratats om hur skatteintäkterna ska fördelas, men många politiker verkar ha missat att varken stat, kommun eller regioner får några skatteintäkter till att uppfylla fina vallöften om det inte finns välmående företag som betalar skatt och som anställer personal, vilka i sin tur betalar skatt på sin lön.

Det tydligaste exemplet kanske är diskussionen om det skenande elpriset. Det har under lång tid pratats om ersättning till hushåll så de ska klara ekonomin över vintern. Det som missas är att privatpersoner inte kommer klara ekonomin trots elbidrag om företagen där de får sin lön inte överlever. Många företag lider med de höga el- och gaspriserna. I kombination med att efterfrågan av deras tjänster och varor minskar när hushållen får mindre pengar att röra sig med blir det ännu tuffare.

Efter skenande energipriser, ökade råvarukost nader och minskad efterfrågan kom nästa smäll när Riksbanken höjde räntan. Det blir som att hälla bensin på elden och vi kan vänta oss en än snabbare inbromsning av ekonomin – vi som precis hämtat andan efter pandemin!

En ny regering har i skrivande stund inte hunnit bildas än. Under den korta period som passerat sedan valet har ändå diskussionen börjat nyanseras. Allt fler lyfter fram företagens pressade situation

och att fungerande företag utgör grunden för välfärden. Någon form av högkostnadsskydd även för företag verkar bli en av de första åtgärderna den nya regeringen kommer införa. Än så länge vet vi i och för sig inte vilka partier som kommer ingå i en ny regering, men det finns en bred politisk samsyn kring att såväl hushåll som företag måste skyddas. Insikten i att företagen har det tufft nu och att det riskerar att bli ännu tuffare inom en snar framtid finns, och nu är det viktigt att alla hjälps åt för att undvika bredsladden i samhällsekonomin och i stället åstadkomma en mjuk och kontrollerad inbromsning.

Den lågkonjunktur vi är på väg in i måste mildras genom politiska insatser. Någon uttryckte det som att politikerna har kört oss i diket och nu är det deras ansvar att ta upp oss därifrån igen. Det är viktigare än på väldigt länge att genomföra tillväxtfrämjande reformer, som att sänka arbetsgivaravgiften. Och reformerna, tillsammans med insatser som ger en rimlig kostnad för el och gas behövs nu, helst redan till Kanelbullens dag. Fettisdagen brukar kallas för bageribranschens livboj, men i väntan på att vi ska närma oss den livbojen riskerar många företag att inte längre kunna hålla sig flytande.

Kanelbullens dag! När branschen möts av den ena utmaningen efter andra ser vi fram emot feststämningen och den extra försäljningen under Kanelbullens dag ännu mer än vanligt! Långbänk.

_Efter förra valet, 2018, tog regeringsbildningen oändligt lång tid. Hela 134 dagar segade sig fram innan det till slut blev en regering bestående av (S) och (MP). Låt oss verkligen hoppas att det går fortare den här gången. Sverige har inte tid och råd med fler långbänkar. Det krävs handling nu!

MARTIN LUNDELL VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Annonser

070-747

E-post:

Utgivning

Chefredaktör,

Johan Hård 08-762

johan@bageri.se

Grafisk

Sara Trus trusmedia@gmail.com

Prenumerationspriser

Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar.

Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25

Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00

Omslag SBK Illustrationer Anna Windborne-Brown

LEDARE SEPTEMBER Tidningen BRÖD Post: Box 3546 103 69 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 25 111 34 Stockholm Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB
ansvarig utgivare
67 82
formgivare
Per Hansson
42 82
per@bageri.se
Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter.
+
PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or

INNEHÅLL

nummer

30

Sid 8

Kanelbullens dag

En av bageriårets viktigaste dagar är här – Kanelbullens dag, den 4 oktober. Förutom massor med arbetstillfällen i branschen, bidrar dagen till stora skatteintäkter för samhället.

Sid 10

Roligare med bokföring

OK, bokföring är inte alltid det roligaste som finns. Men som företagare en nödvändighet att ha koll på. Med smarta verktyg, och smart tänk, blir allt mycket bättre.

Sid 22

Tema el

Elpriserna rusar och elkrisen hotar hela bran schen. Varför har det blivit så? Vad gör politiker na? Och vad kan man göra själv? BRÖD reder ut.

Sid 44

Enklare än du tror

E-handel kan vara ett bra komplement till försäljningen i butik. Kom i gång snabbt och smidigt med tidningen BRÖD:s e-handelsskola i samarbete med Cake it easy.

ALLTID I BRÖD

Sid 3_ Ledare

sid 6_ Nybakat sid 08_ Nyhetssvepet sid 30_ Hemma hos sid 43_ Fråga juristen sid 44_ Medlemsförmån

4 _ BRÖD
06
18 september ~
9 2022 08 39
Helt flexibel ... I exakta vikter ... smart fyllning ... även för bars och kex nemco@nemco.se | www.nemco.se c b c.de Träffa oss i Göteborg! 4 – 7 oktober 2022 • Svenska Mässan, Göteborg Önskar ni biljetter, skriv til oss: nemco@nemco.se Den mest flexibla tekniken på marknaden för små och medelstora bagerier. VEMAG Robot 500 är det perfekta verktyget för bagerier med ett brett produktsortiment och har utvecklats speciellt för små och medelstora bagerier. Tekniken gör det möjligt att tillverka traditionellt bröd, men även kakor, kex och glutenfria produkter. Degdelaren är mobil och kan enkelt flyttas runt i bageriet till olika arbetsstationer. Med ett snabbt byte av program och format kan en rad olika bageriprodukter tillverkas i en enda maskin. Vemag arbetar utan olja och har en hög hygienisk standard.

NYBAKAT

senaste nytt från branschen

Hon är Årets Kock

JESSIE SOMMARSTRÖM vann nyligen Årets Kock 2022, när tävlingen avgjordes i Stockholm.

Jessie är 43 år och bor i Vaxholm utanför Stockholm. Till vardags jobbar hon som kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm. Hon tävlade även 2019.

Lanserar tårta som gör gott

DAGLIGVARUKEDJAN LIDL lan serar en helt egen tårta tillsammans med Göteborgsbaserade One Cake. Tårtan, med smak av kola, belgisk choklad och maräng, finns att köpa i alla Lidl-butiker från september.För varje såld tårta skänker Lidl 5 kronor till Barncancerfonden. Tårtan kostar 59,90 kronor och är helt fri från nötter, gluten och palmolja.

Lindt på nätet

I AUGUSTI DROG schweiziska chokladtillverkaren Lindt i gång nätbutik. Nu kan kunder från hela landet beställa choklad och present förpackningar.

Smörgåstårte-kampanj!

I SAMBAND MED att Polarbröd i år firar 50 år som aktiebo lag sjösätter företaget en kampanj för att göra smörgåstårtan till svensk nationalrätt. Genom att samla in de bästa recepten och uppmana människor att skriva under en namninsamling vill Polarbröd starta en folkrörelse för att göra smörgåstårtan till Sveriges nya nationalrätt.

Richard Tellström, expert på matkultur och måltidshistoria, menar att det finns mycket som talar för att smörgåstårtan skulle vara en passande nationalrätt. Han lyfter bland annat fram att en nationalrätt är en maträtt som bygger på tradition och brukar ha speciella och högtidliga serveringstillfällen vilket stämmer väl in på just smörgåstårtan.

Den fick sitt stora genombrott på 1940-talet, men är sprungen ur den öppna smörgåsen med olika fina pålägg som redan på 1600-talet var en vanlig förrätt.

Till skillnad från sin föregångare blev smörgåstårtan en egen, avgränsad måltid och har sedan dess varit en vanlig festrätt.

Mål med egen el uppnått

2012 TOG Polarbrödskoncernen beslut på en långsiktig strategi för att bli självförsörjande på energi till 2022. 2014 byggdes fyra vindkraftverk och ett femte köptes förra året. Målet att vara självförsörjande i år är därmed uppfyllt med råge, överproduktionen väntas bli 15-20 procent i år.

Enligt planen skulle investeringen i vindkraft vara avbetald inom 25 år, men som elpriserna nu utvecklas finns möjlighe ter att den är avbetald redan inom ett par år. Polarkraft har haft en omsättningsökning under första halvåret på över 400 procent på grund av de höjda elpriserna. Det gör vindkraften till en av de lönsammaste delarna av koncernen.

Grattis Martin Lundell, 50 år!

TIDNINGEN BRÖD, och vi vågar göra oss till tals för hela bageri- och konditori branschen, gratulerar Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, på 50-årsdagen, som inföll den 14 september!

Kompostera bakpapper

NORDIC PAPERS bakplåtspapper har blivit certifierade för kompostering, både industriell kompost och även så kallad hemmakompost. Det betyder att pappret är biologiskt nedbrytbart samt att det inte lämnar några oönskade ämnen efter sig. Pappret förmultnar i komposten och blir tillsammans med övrig kompost till jord. Hela processen tar ett antal veckor.

Nordic Paper tillverkar ungefär tio sorters bakplåtspapper för olika använd ningsområden. Processen för att erhålla certifikatet för kompostering har tagit tre år och bedrivits i tätt samarbete med provningsinstitutet TÜV.

Bakplåtspappret tillverkas i Sverige, Norge och i Kanada och används i stora delar av världen, mestadels inom livsmedelsindustrin som restaurangkök och bagerier.

Företaget har sedan många år ett samarbete med Svenska Bagarlandslaget och branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

6 _ BRÖD

Svårt hitta personal

NÄSTAN VAR TREDJE företag tvingas skala ner sin verksam het på grund av personalbrist, visar en ny undersökning från bransch- och arbetsgivarorgani sationen Svenskt Näringsliv.

Redan tidigare i år uppgav sju av tio företag för Svenskt Näringsliv att de hade det svårt att hitta rätt kompetens i rätt tid. Den nya undersökningen visar att problemet kvarstår och att det på vissa håll blivit värre. 55 procent av företagen inom besöksnäringen har ett större rekryteringsbehov nu än för cirka ett halvår sedan.

Något som till viss del kan förklaras av ökat personalbehov under sommarsäsongen.

Svårast att hitta är utbildade kockar och hotell- och köksper sonal. Men det är ett brett spann av yrkesgrupper som är svåra att rekrytera. Till exempel under hållstekniker, elkraftsmontörer, bagare, veterinärer, lastbilschauf förer och fordonstekniker.

Generellt sett är efterfrågan stor på praktiskt yrkeskunnande och det är ett ökat intresse för dessa utbildningar. Andelen som läser yrkesprogram i dag är 30 procent. Framöver skulle 40 procent av en årskull behöva ta examen från ett yrkesprogram, enligt Svenskt Näringsliv.

Ökning för dagligvaror

– trots priserna

FÖRSÄLJNINGEN I daglig varuhandeln ökade med 9,1 procent under augusti, jämfört med samma månad 2021, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker är fortsatt historiskt hög och uppgick under månaden till 14,0 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex.

De inleder 2:a etappen

POLARBRÖD FORTSÄTTER att satsa i Älvsbyn. Den första etappen av den nya Polarbageriet stod klar i oktober 2021 och nu inleds bygget av den andra etappen av ett modernt bageri.

Sedan branden 2020 har Polarbröd investerat mer än 500 miljoner i de två anläggningarna i Bredbyn och Älvsbyn för att svara upp emot dagens och framtidens behov.

Nu tas nästa steg i utvecklingen i Älvsbyn genom bygget av etapp 2 av Polarbageriet. Företaget investerar 85 miljoner kronor i en byggnad som på sikt ska rymma en ny toppmodern bagerilinje.

Byggnaden kommer till en början att användas till lager för råvaror och emballage men inom en snar framtid kommer det att byggas en ny produktionslinje.

Vinnarna i mathantverk

NORMALT ARRANGERAR Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk, svenska mästerskap i mathantverk. I år blev det i stället nordiska mästerskap – Nordic Artisan Food Award – som avgjordes på norra Djurgården, Stockholm, i början av september.

Totalt bedömdes fler än 400 olika produkter i 28 klasser. Och som vanligt fanns det flera olika vinnare i bageriklasserna. Och vinnarna är: Smaksatt bröd: Vänga Kvarncafé & Bageri, Västra Götaland, bröd med emmer.

Surdegsbröd med råg: Gnesta Hantverksbageri, bröd med ren råg.

Surdegsbröd med vete: Sibbarps Gårdsbageri, Västra Götaland, ”Hults rostade havrebröd”.

Tunna, platta bröd: Solkulla Gård, Åland, brödet ”Kvarnsten”.

Tinar brödet i lastbilen?

DET MENAR Pågen, som har anmält sin konkurrent Polfärskt till miljökontoret i bland annat Eskilstuna. Polfärskt distribuerar exempelvis Skogaholms bröd. Sedan förra året kör inte längre Skogaholm ut brödet själva till butikerna. I stället anlitar hela Fazerkoncernen distributionsor ganisationen Polfärskt för leveranserna.

Bageriföretaget Pågen menar att Polfärskt transporterar Skogaholms frysta bröd i lastbilar som saknar frys och kyl. Brödet hinner då tina under transporten och kan sedan komma att frysas ner igen när det anländer till butiken.

Om brödet tinas kan kondens bildas som i sin tur kan leda till mögel.

Från vänster: Samuel Hellström, vd Hellströms Bygg, Anders E Johansson, vd Polarbröd och Jonas Holmgren, fastighetschef.
NYBAKAT / SEPTEMBER
Art.nr Namn Antal/ förp 701121 Orange bakformar 50x25 mm 1000 701120 Orange mini bakformar 35x27 mm 1000 z683882 Orange brickor dia 9.5 cm 50 z683597 Svart brickor dia 9.5 cm 50 701473 Mix Tulip svart och natural 50x50/65mm 1000 Vi nns på instagram,facebook och linked in! www.siluett.se

Viktig dag för välfärden

Så var det åter dags för en av den svenska bageribranschens verkliga högtidsdagar – Kanelbullens dag, den 4 oktober. Även om bullar är goda, så gör dagen också mycket gott för den svenska välfärden.

Kanske är det den dagen, möjligen tillsammans med fettisdagen, som är vikti gast av alla dagar för landets bagerier och konditorier. I år infaller dagen dessutom en vardag, tisdag, så förutsättningarna är väldigt goda att försäljningen ska landa på toppnoteringar.

Många har återvänt till arbetsplatserna efter de trista pandemiåren, och det är bara att hoppas att arbetsgivarna passar på att bjuda sina anställda på bulle i år.

Ett normalår klämmer svenska folket i sig närmare 9 miljoner bullar på Kanelbul lens dag. 55 procent av svenskarna äter minst en bulle. Och 30--40 procent bjuds på bulle av sin arbetsgivare.

-Tänk om vi kunde spränga 10-miljo nersvallen i år i antal uppätna bullar i år, säger Martin Lundell, vd för branschorga nisationen Sveriges bagare & konditorer.

De senaste åren har det dock varit en dipp för bullarna. En kombination av pandemi och att dagen infunnit sig på helgdagar har dragit ned siffrorna.

-Exempelvis var det bara 13 procent av svenskarna som bjöds på bulle på jobbet 2020, men då var det kanske också värsta tiden i pandemin, innan vaccinen hade kommit och många satt hemma, framhåller Martin Lundell. 2021 var det genast bättre, då bjöds 38 procent på bulle.

Först och främst är bullar goda! Men man kan också säga att bullarna gör väldigt mycket gott för samhället. För ett par år sedan räknade bransch- och arbetsgivar organisationen Svenskt Näringsliv ut att Kanelbullens dag skapade skatteintäkter om 40,7 miljoner kronor – bara på en dag! Det kan finansiera till exempel 33 000 undersköterskor i hemtjänsten, eller nästan 28 000 sjuksköterskor.

-Det visar att vår bransch är viktig både

för branschen själv i och med alla arbets tillfällen som skapas, och för hela samhället genom de skatteintäkter som verksamheten ger upphov till, som i sin tur kan användas för att finansiera olika välfärdstjänster, säger Martin Lundell. Alla bagare och konditorer ska vara stolta och stå raka i ryggen för den samhällsinsats de gör. Inte bara på Kanel bullens dag, utan varje dag, året om.

Nu hoppas vi på bullrekord den 4 oktober!

Psssttt…

visste du att kanelbullens ursprung sträcker sig 100 år tillbaka i tiden? Efter att Sverige blivit självförsörjande på både vetemjöl och socker i början på 1900-talet började man mer allmänt baka söta vetebröd, tidigare en lyxvara. Det söta vetebrödet utvecklades så småningom i flera former, storlekar och smaker. Ur det kreativa hant verket uppfanns kanelbullen eller kanelsnäckan som den också kallas i stora delar av landet.

8 _ BRÖD NYHETSSVEPET / SEPTEMBER
Limited edition hösten 2022 www.nicice.se Pepparkakstopping

Så blir bokföringen roligare

Bokföring. Smaka på den bullen! Visst längtar du varje gång till när du äntligen får sätta dig med fakturorna och kvittona…? Eller kanske inte? För de flesta som driver bageri och konditori är nog inte bokföringen favoritsysslan. Men för alla som driver företag – en nödvändighet. Och smart utnyttjat får du bättre koll på ekonomin, och därmed möjlighet att förbättra lönsamheten.

Navet i ett företag är ekonomin. Och särskilt i mindre företag är det avgörande att ha koll på varje krona, speciellt i tuffa ekonomiska tider, som nu. Att välja ett smart bokföringsprogram kan ge dig stenkoll och spar tid genom smarta automatiseringar.

Håll koll på det här:

• Välj ett bokförings- och faktureringsprogram som ligger i ett svenskt moln (det säger lagen).

• Välj ett bokföringsprogram som hela tiden uppdateras med de senaste lagarna och reglerna (utan att du behöver göra något).

• Välj ett smart bokföringsprogram som automatiserar och hjälper dig att göra rätt, och som säger till när du gör fel. Dessutom är det bra om det har påbyggnadsfunktioner som tidrapportering, lön och bokslut.

Det här bör ett bokföringsprogram innehålla

Valet av bokföringsprogram kan avgöra hur mycket av företa gets ekonomi du kan automatisera. Det är fullt möjligt att skapa en självkörande ekonomiprocess där du som användare bara behöver göra minimal handpåläggning och hantera avvikelser.

Tänk så här när du väljer bokföringsprogram:

• Det ska vara molnbaserat och ha en smart app som gör att du kommer åt uppgifterna direkt i mobilen. Smarta företagare har direkt tillgång till företagets ekonomi i fickan.

• Det ska hela tiden uppdateras med de senaste reglerna och lagarna.

• Det ska finnas många smarta funktioner som du lätt kan lägga till när företaget växer.

• Det ska finnas inbyggda funktioner för automatisering av betalning av leverantörsfakturor och kundfakturor.

• Det ska finnas kopplingar med alla de vanliga bankerna.

• Det ska finnas appar för exempelvis kvittohantering och tidrapportering.

• Programleverantörer måste också kunna säkerställa att din data lagras på ett säkert sätt.

Du kan alltid byta bokföringsprogram

Det finns några saker som är viktiga att tänka på om du ska byta från ett bokföringsprogram till ett annat, till exempel:

• Undersök olika alternativ. Hitta ett program som fungerar nu och även om företaget växer.

• Fungerar programmet med andra system som du behöver i ditt företag? Det kan vara CRM-system, kassaregister, lager, webbshop och liknande.

• Är supporten tillgänglig på de tider som passar mig? Om du sköter bokföringen på kvällar och helger, är det bra om supporten är tillgänglig då eller att det finns andra kontaktvägar, som exempelvis ett forum där du kan få hjälp av andra användare.

• Gör programmet du ska byta till automatiska säkerhetsko pieringar?

• I Sverige används ett standardiserat bokföringsformat vilket gör att det är hyggligt enkelt att byta bokföringspro gram. Alla uppgifter förs över från ett system till ett annat genom en så kallad SIE-fil. Du kan också exportera ut register och övrig information och föra över det till det nya systemet.

Bokföra i Excel?

Men Excel då, kanske någon frågar sig. ”Alla” har ju program met i sin dator (i alla fall om man har ett Officepaket från Micro soft), och det går att anpassa utifrån verksamheten… Sant. Men det håller inte!

Bokföring i Excel är inte tillåtet enligt Bokföringslagen. I Excel går det nämligen att ändra siffror i efterhand. Och det är inte tillåtet om du ska följa lagen. Dessutom blir du helt utlämnad till din egen kunskap om du skulle använda Excel. Medan de speciellt framtagna

NYHETSSVEPET / SEPTEMBERAFFÄRERSMARTA – TIPS & TRIX FÖR DIG SOM ÄGER

bokföringsprogrammen både uppfyller lagens krav, och hjälper dig göra rätt. Ofta tar även själva administrationen av bokföringen mindre tid med ett bra program. Flera av dem har även support. Några vanliga är: Visma, Fortnox och Bookio, för att ta ett par exempel.

Bokföra själv eller lägga ut?

• Många företagare börjar med att bokföra själva, för att lära sig grunderna och spara pengar. När företaget sedan går bättre kan det vara läge att lägga ut bokföringen på en redovisningsbyrå – och självklart kan ni då jobba vidare i samma bokföringsprogram.

Fördelar med att sköta bokföringen själv:

• Du får kontroll över ekonomin i ditt företag.

• Det blir enklare att följa upp och styra företaget mot målen.

• Du sparar pengar jämfört med att anlita en redovisnings byrå.

Fördelar med att anlita en redovisningsbyrå:

• Du sparar tid som du kan använda till exempelvis försälj ning eller affärsutveckling.

• Du får kompetens som du kanske inte har själv, och det kan mycket väl gå snabbare och bli bättre.

• Det känns tryggt att slippa ansvaret, och chansen ökar att det blir rätt.

Om du väljer att lägga ut bokföringen på en redovisnings byrå – se till att ni jobbar i ett program med smarta flöden och automatiserade funktioner i ett svenskt moln.

vill du lära dig mer om bokföring? Visma Spcs till handahåller en kostnadsfri kurs i bokföring på: www.vismaspcs.se/bokforingsskolan

Driva eget

Anna Windborne-Brown

BRÖD _ 11
Pssttt….
/Källa:
Illustration:
NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Praktik utomlands lockar

Stockholm har fått ytterligare en gymnasieskola som seriöst satsar på bageri- och konditoriutbildning. Internationella Hotell- och Restaurangskolan har byggt bageri och konditori i sina nya lokaler på Södermalm.

Skolan beräknar att examinera cirka 15 elever om året. Ett välbehövligt tillskott till Stockholms bagerier och konditorer, som söker efter kompetent arbetskraft.

Hösten 2022 flyttade skolan till Campus Södermalm som ligger precis vid Skanstull, centralt i Stockholm. De nya lokalerna har en helt ny restaurang, metodkök, bageri och rum anpassade för hotellutbildningen.

För närvarande har skolan två klasser inom bageri/konditori, en etta med 15 elever och en tvåa med 12 elever.

Sofia Läck arbetar som bageri-/kondi torilärare på skolan. Hon har en gedigen bakgrund från branschen och har arbetat på

företag som Enskede bakgård och Kringel gården i Saltsjöbaden.

-Jag brinner för lärande och utveckling, så efter några år i branschen sökte jag lärarjobb och pluggade till lärare, något jag aldrig ångrat, säger Sofia. I somras blev jag också färdig specialpedagog.

Just nu är Sofia ensam lärare inom bageri/konditori. Men till nästa år, när skolan får fler elever, kommer en till lärare

att anställas. Målet är att ha cirka 15 elever i varje årskurs från och med nästa år.

-Det är verkligen jättekul att jobba här och eleverna är otroligt motiverade, säger Sofia.

På skolan används de läroböcker som Sveriges bagare & konditorer tagit fram. Eventuellt ska man också genomföra branschens yrkesprov så småningom.

-Och visst skulle det vara kul om vi kunde vara med i Skolmästerskapen i bageri, tycker Sofia.

Internationella Hotell- och Restau rangskolan startade 2007 på Kungsholmen, Stockholm. Från starten fanns Restaurangoch livsmedelsprogrammet med inrikt ningarna Kök och servering. 2016 startade Hotell- och turismprogrammet och 2020 startade programmet Bageri och konditori.

”Internationellt” betyder bland annat att alla elever erbjuds att göra praktik utomlands. Det finns också möjligheter till extra kurser i engelska.

Sofia Läck, bagerilärare på Internationella Hotell- och Restaurangskolan, trivs på Söder.
12 _ BRÖD NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

142261

Bagarns Hvetemjöl är ett lokalt producerat bagerimjöl med hög kvalitet som passar lika bra till luftiga frukostbröd som till härligt mjuka kakor. Och även om mjölet är nytt är våra kvarnar anrika. Malmö Kvarn har malt mjöl sedan sent 1800-tal och i Strängnäs har kvarnen snurrat sedan 1914. Genom att välja mjöl från Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur bidrar ni till 30% lägre klimatpåverkan* och gynnar biologisk mångfald.

Tillsammans gör vi skillnad!

*Ungefärlig CO2e-besparing för höstvete, jämfört med genomsnittlig svensk odling 2015.

142260

Art nr:142261 Bagarns Hvetemjöl från Malmö Kvarn. Art nr:142260 Bagarns Hvetemjöl från Strängnäs Kvarn. För mer info ring er lokala säljare på Lantmännen Cerealia.

Han värnar de klassiska bakverken

Hela den svenska bageri- och konditoribranschen är väl bekant med bagar- och konditormästaren Jan Hedh. Hans gärning för yrket och branschen är oomtvistlig. Nu vill ha slå ett slag för de klassiska, ibland bortglömda, bakverken i sin nya bok: Inte bara bullar – 100 klassiska bakverk och kakor från förr.

”Många klassiska bakverk har rationaliserats bort från svenska konditorier på grund av tidsbrist eller dålig efterfrågan.” Så inleder Jan Hedh förordet i boken. Han saknar dessa bakverk, och menar att många andra med honom också gör det. Och att de förtjänar att komma tillbaka. Han har skrivit boken just för att berätta om de klas siska bakverken och inspirera dagens bagare och konditorer att baka ett och annat av dem.

-Det blir lite av nostalgi, säger Jan. När jag går runt, till exempel i Malmö, tycker jag knappt det finns några klassiska konditorier kvar. Allt är bara bagerier numera, och det är inte samma sak. Jag hoppas boken i någon mån kan väcka nyfikenhe ten hos några av dagens konditorer att kanske pröva något klassiskt recept från förr.

I förordet, eller kanske snarare bokens första kapitel, delar Jan också frikostigt med sig av nedslag i och minnen från sin långa karriär. Som när han som 14-åring sommararbetade på Hotel Kramer i Malmö, och där fick beundra konditorerna som arbetade med dekorationer i karamell och isskulpturer. Eller hur det var att åka jorden runt som chefskonditor ombord på kryssningsfartyg och arbeta med krävande passagerare.

-För mig har det varit viktigt att göra den här boken just för att många av de här bakverken har glömts bort, säger Jan. Och jag tycker de är värda ett bättre öde. Ta till exempel ökensand, en av mina absoluta favoriter, som fortfarande är en av våra riktiga storsäljare!

Innan boken går in på själva recepten finns också ett praktiskt inriktat avsnitt som tar upp sådant som råvaror och metoder.

Receptdelen är pedagogiskt upplagd och går i tur och ordning igenom kate gorierna bakelser, wienerbröd, smördegsbakverk, kakor, tårtor, chokladägg, sufflé, maräng, glass samt avslutningsvis: Konditorns excesser!

Borrar man lite djupare i kategorierna finner man många mer eller mindre kända bakverk. Vad sägs om kiddevipper, florentinetarteletter och olika Sarah Berhardt-bakelser? Savaränger, smördegsstrutar och skarpskyttar! Förstås eclairer och chokladbomber. Olika wienerbrödsvarianter. Kakor som frimurare, Napoleon hattar och strassburgare. Tårtor – Schwarzwälder kirschtorte (originalschwarzwald!), tryffeltårta, punschtårta… Bland mycket annat. 100 klassiker, som sagt!

Boken avslutas med ett avsnitt med grundrecept som varje bagare och konditor bör ha koll på.

Fängslande nordiskt möte

Årets möte för ordföranden och vd:ar i de nordiska bageriorganisationerna arrangerades i Stockholm i slutet av augusti.

Högt på agendan var förstås de skenande elpriserna, som också diskuterades ingående. Men agendan innehöll även bland annat frågor kring tävlingar, utbildning och kompetensförsörjning samt erfarenheter och lärdomar från pandemin. Och aktuella redogörelser för utvecklingen i branschen i respektive land.

-När det gäller tävlingar bestämdes att nord iska mästerskap – Nordic Bakery Cup och Nordic Pastry Cup – ska genomföras i Sverige under 2023, berättar Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, SBK.

Det konstaterades också att SBK lyckats väl med medlemskommunikationen i samband med pandemin.

-Ja, de andra var imponerade över att vi på kort tid lyckades göra mycket – som kampanjer för att stödja lokala bagerier och konditorier, och tydlig information kring regler och lagstiftning, framhåller Martin Lundell. Exempelvis fick vår årsfilm från 2021, med tydligt pandemifokus, mycket beröm. Nu ska vi också säga att profilen på våra organisationer ser lite olika ut. I Finland och Danmark är man mer av arbetsgivarorganisationer och har därmed mer inriktning på avtal och andra juridiska frågor, medan vi och de övriga jobbar främst med branschspecifika saker, och kanske därför har det enklare att agera snabbt när sådant som en pandemi uppstår.

Psstt…

du kan kika på SBK:s årsfilm med pandemi fokus på: www.bageri.se/om-oss/

De nordiska bageriorganisationernas ordföranden och vd:ar fängslades av miljön på Långholmen, Stockholm, under årets nordiska möte. Fotot är gjort av Charlotte Gawell, och den ges ut på Bokförlaget Arena.
16 _ BRÖD NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

FYNDA MASKINER

11-13 NOVEMBER PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN

Som sponsor till Årets Konditor 2022 lånar vi även i år ut ett antal maskiner till tävlingen, som äger rum den 11-13 november på Bak- & Chokladfestivalen, Stockholmsmässan (Älvsjö). Dessa maskiner vill vi sälja direkt efter mässan, så vi ger er ett unikt tillfälle att fynda fina maskiner. Villkoret är att maskinerna hämtas direkt efter tävlingen på lördag eller senast söndag förmiddag på Stockholmsmässan i Älvsjö. Hör av er till oss omgående om ni är intresserade.

TILL SALU

och

belysning och fotpedal.

N 37, 113 51 STOCKHOLM gail@bakerscape.com 5 st bagerikyl Haglund med belysning
fotpedal. Mått: 60x86,5x216cm 5 st bagerifrysar Haglund med
Mått: 60x86,5x216cm 2 st chockfrysar Coldline Modi UP 6. Mått: 78x80x90cm 1 st chokladtempereringsmaskin helautomatisk för 25kg choklad LCM 25 AT/S. Mått: 61x57x90cm 1 st Glassmaskin Bravo Trittico 183 EXECUTIVE EVO 3liter per sats ca 12-18liter i timmen: Mått: 50x79x78cm KONTAKT Ringdahls Bageriutrustning AB Hedeforsvägen 9 443 61 STENKULLEN Tel: 0302-174 30 www.ringdahls.se Följ oss gärna på Instagram på @ringdahlsbageriutrustning matt marzipan matt cherry Sveriges Bagare & Konditorer AB Årets Konditor N/A 1 N/A N 37, 113 51 STOCKHOLM gail@bakerscape.com www.aretskonditor.se #åretskonditor

Med fokus och koncentration

Vi fortsätter att lära känna Svenska Juniorbagarlandslaget, som knep en bronsmedalj tidigare i år när VM för unga bagare avgjordes i Berlin. Den här gången möter vi andra halvan av bronslaget – Mattias Jogmark.

Hallå där Mattias, hur är läget?

-Bara fint, tack. Vi har så smått börjat dra upp riktlin jerna för lagets arbete framåt, vi hade en träff med laget nyligen hos Sveriges bagare & konditorer. Och i övrigt jobbar jag på i vardagen.

I våras tog du, tillsammans med Michaela Andersten, en bronsmedalj i VM för unga bagare, som avgjordes i Berlin. Hur var det?

- Kul och spännande! Framför allt att få komma till ett annat land och se hur andra gör. Det lär man sig massor av.

Vad betyder en sån framgång?

-Det blir som ett kvitto på att hårt slit lönar sig. Det måste man tänka på alla dagar man står och sliter och bakar på träning, och kanske inte alltid känner att man kommer någon vart. Så när det plötsligt blir ett resultat inser man att det är värt allt nedlagt jobb.

Vad var ert vinnarkoncept?

-Jag skulle nog säga ett bra lagarbete, och en tydlig uppdelning av jobbet så att vi gjorde det vi är bäst på, var och en – men tillsammans. Jag koncentrerade mig mest på bröd och kavlat, medan Michaela tog hand om de mer kreativa uppgifterna.

Vad har du för tävlingsbakgrund sedan tidigare?

-När det gäller bakning har jag varit med i SM Unga Bagare 2021 och där kom jag på andra plats. Sen har jag tävlat en hel del i gevärsskytte.

Vilka egenskaper behöver en bra tävlingsbagare?

- Man ska vara stresstålig och lugn och kunna fokusera på sin uppgift. Samtidigt

måste man vara snabb och kunna få fram grejerna.

Vilka är dina starkaste sidor? Och svagare…?

-Jag är nog bra just på att hålla fokus och att hålla mig till planen. Jag flipprar inte ur… Det jag skulle kunna utveckla mer är den kreativa sidan.

Vad är roligast med att tävla i bageri?

- Egentligen tycker jag det är själva resan mot tävlingen som är roligast. Den utvecklingsprocess man är med om genom träningen och upplevelsen att arbeta fram sitt koncept.

Hur ser tävlingsprogrammet ut framåt? Träningar?

-Det är lite oklart… Men vi hade, som sagt, en träff för ett tag sedan och pratade ihop oss i hela det ”nya laget” där också vinnarna från årets SM Unga Bagare är med. Sen får vi se hur tävlingsprogrammet kommer att gestalta sig, och vilka som kommer att vara med. Vi har också en del andra uppdrag framför oss, bland annat ska vi vara med på Sveriges bagare & konditorers fortbildningsda

gar för yrkeslärare i höst, och även vara med och bedöma yrkesprov. I och med att vi nu är en större grupp med olika åldrar blir det också tillfälle att få coacha de lite yngre lagmedlemmarna.

Vad jobbar du med till vardags?

-Jag är bagare på Lillebrors bageri i Vasastan, Stockholm.

Om du nån gång inte håller på med bakning, vad gör du helst då?

- Jag har sysslat en hel del med gevärsskytte, luftgevär 10 meter och så kallat korthållsskytte på 50 meter. Nu under tiden jag varit del av Juniorbagarlandslaget har det inte blivit så mycket tid för skytte, men det går säkert att ta igen så småningom.

Det här med skytte verkar vara en grej för er i laget. Du skjuter gevär och Michaela skjuter pistol. Vad innebär det?

-Skytte är väldigt bra för att träna fokusering och koncentration. Det har man nytta av även som tävlings bagare.

text > Johan Hård bild > SBK
PROFILEN MATTIAS JOGMARK BRÖD _ 18 Kort om Mattias Ålder: 25 år. Gör: Medlem i Juniorbagarlands laget, bagare på Lillebrors bageri i Stockholm. Bor: Solna. Familj: Mamma, pappa en yngre bror. Favoritbakverk: att baka – crois sant, att äta – saffransbulle. Inspireras av: Att jobba med händerna. Speciell talang: Fokusering och koncentration.

KOM OCH HEJA PÅ

ÅRETS MACK-SM!

Den fartfyllda och spännande tävlingen som utser årets bästa, matigaste, godaste och smartaste macka arrangeras den 11 no vember under Bak- & Chokladfestivalen/Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan, Älvsjö.

På bara 45 minuter ska finalisterna få fram 20 mackor var. Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan.

www.macksm.se

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 CPMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C PMS 130 C PMS 294 C Black Arrangör
Sponsor tävlingsdags 11/11!

Peter Kjellerås har drivit SoFo Bageri och Konditori på Södermalm, Stockholm, sedan 2015. Men nu ger han upp och säljer.

”Politiken skapar omöjliga förutsättningar för små företag”

-Det går inte längre, jag har jobbat med det här i sju år nu utan lönsamhet. Jag har kunnat ta ut 100 000 kronor från verksamheten under de här sju åren. Det säger sig självt att det inte kan bära sig. Jag är mycket kritisk till vilka förutsättningar politiken skapar för små företag. Det spelar ingen roll vilken färg olika regeringar har, den politik som förs på båda sidorna innebär väldigt dåliga förutsättningar för småföretag som oss att kunna hävda sig. Det finns ingen plats för sådana som oss längre, det är bara stora kedjor med många enheter som har chans att klara sig, menar han.

Ett annat dilemma som liten är att man får sämre villkor på sina inköp. De stora får alltid bättre rabatter. Om man har flera enheter, går det också att fördela vinster och förluster mellan enheterna på helt andra sätt än vad vi kan. Och dessutom flytta personal mellan enheterna. Lokalhyrorna i Stockholms innerstad är förstås inte heller att leka med!

Trots ett centralt läge på Folkungagatan, alldeles intill Medborgarplatsen, på Söder har vi inte kunnat klara lönsamheten. Någon kanske tycker att det borde vara ett ”önskeläge” för ett fik? Med de här årens erfarenhet tror jag att det faktiskt hade varit bättre att ligga något kvarter innanför. Visserligen är det massor av folk hela tiden här på gatan, men alla har bråttom och springer mest förbi. Det är få som har tid att sätta sig här och ta en fika, eller köpa med sig något.

För det tycker jag man borde. Att komma hit är lite som att komma till en annan värld, från en annan tid. Vi har många tidsmarkörer från äldre tider. Böcker, fotografier, gamla kaffe koppar… Jag är själv också fotograf, utöver att vara bagare och företagare. Vi har alltid försökt vara lite annorlunda. Bland annat har vi från starten haft massor med utställningar av fotografi och måleri tillsammans med olika fotografer och konstnärer. Dom har kunnat visa upp sina verk här, och vi har även hanterat försäljning. Även böcker. Vi har erbjudit författare att ha visningsexemplar av sina böcker, och att sälja.

Ett annat dilemma som också har att göra med läget stavas Ica. Vårt bageri ligger vägg i vägg med en stor Ica-butik. Det är klart att vi märker av konkurrensen. Dom har ett enormt utbud av bröd och bakverk, i alla prisklasser. Och kan matcha allt vi har med sina resurser, dom kommer hit och spanar och kopierar gärna.... Dess utom har dom en flashig servering som givetvis också konkurrerar

med oss. För dom som handlar sin mat där är det förstås enkelt att bröd och bakverk åker med. Varför då komma till oss?

Men nu är det alltså slut. Jag har försökt sälja sedan i våras, och nu har jag en spekulant på gång. Om vi kommer överens kan ägarbytet ske närsomhelst. Någon form av servering verkar det bli även i fortsättningen. Jag tycker det känns OK att sälja. Det har varit väldigt lärorikt och fantastiskt roligt emellanåt. Men nu har jag andra planer, jag ska ägna mig mer åt böcker och fotografi. Och att bygga om på landet.

Mer om SoFo

Förutom Peter har SoFo Bageri en anställd konditor på ungefär halvtid, Diana Nordin. Samt någon extra personal i butiken. Tidigare fanns även en deltidsanställd bagare.

-Jag har bakat hela mitt liv, så något ska jag väl kunna hitta att göra även i framtiden, säger Diana, som också är keramiker.

!Peter Kjellerås har drivit SoFo Bageri och Konditori på Södermalm, Stockholm, sedan 2015.

20 _ BRÖD DEBATT / SEPTEMBER

Beprövad Hållbarhet & Lång Livslängd

så att du kan baka ditt allra bästa

Investera i bakutrustning med dokumenterad kvalitet och hållbarhet i bagerier runt om i världen. Våra beläggningar ger optimal bakning och släppförmåga. Med vår förnyelseservice förlänger du livslängden på din utrustning och får bästa valuta för Kontakta oss för mer information om våra produkter och livscykelprogram.

Standardutrustning och utrustning anpassad för just dina behov, för bakning av dina populäraste produkter: Limpor, frallor, formbröd, vetebröd, wienerbröd, anslag, baguetter, knäckebröd, muffins, hamburgerbröd och pizza

76 624

TILLVERKNING & SERVICE I: RUMÄNIEN

Upptäck Bakels stora utbud av svenskproducerade remonser. Vilken är din favorit?

Psst! Hittar du ingen som passar tittar vi gärna på ditt specifika projekt.

Standardremonser

Populära remonser i goda klassiska smaker som funnits med oss länge.

Rapsoljebaserade

Prisvärda remonser baserade på rapsolja och stärkelse.

Samma goda smaker och resultat, men helt utan palmolja och kärnor.

Palmfria remonser med kärnor.

Smakria remonser helt utan E-nummer. Gjorda på äkta och rena råvaror.

FINSPÅNG,

| SPANIEN | SVERIGE | STORBRITANNIEN är numera en del av American Pan, världsledande inom industriell bakutrustning och beläggningar.
SE Admir Talic SÄLJARE Tel: +46
03 36 a.talic@runex.com HÄR FINNS VI
remonser Utan palmolja och kärnor Clean label remonser Palmfria med kärnor www.bakelssweden.se bakels.sweden bakels.sweden Läs mer här

280 kronor för en kanelbulle!

Elpriserna och elkrisen har seglat upp som den abso lut viktigaste frågan för den svenska bageribranschen. Företag efter företag vittnar om skyhöga kostnader som riskerar kullkasta hela verksamheten. Vid ett hantverksbageri på västkusten har man räknat ut att om elpriserna ska ges fullt genomslag i produkterna kan en kanelbulle komma att kosta 280 kronor!

Företag tvingas minska på verksamhet och personal, några stänger helt, och i värsta fall väntar konkurs. Oron är stor.

Prognosen för snittpriset på en kilowattimme i elområde 4 i vinter är cirka 520 öre. Ett medelstort bageri i södra Sverige, som förbrukar kring 600 000 kilowattimmar per år, kan riskera att få se sina årliga elkostnader att öka från cirka 720 000 kronor till närmare 3 100 000 kronor!

Något har gått väldigt snett. De rödgröna politiska partierna skyller på Putin och kriget i Ukraina, det blå laget menar att den svenska energipolitiken bär skulden. Någonstans däremellan ligger nog sanningen.

Värst är det alltså i södra Sverige, i det som kallas elområdena 3 och 4. Här har priserna skjutit mest i höjden, och allt tyder på att de kommer öka dramatiskt framåt hösten och vintern.

Pågen, med tillverkning i Malmö, hör till de drabbade företa gen. Anders Carlsson Jerndal, vd på Pågen, har varit kritisk mot regeringens energipolitik en längre tid. Bland annat tvekar Pågen att göra verklighet av sina expansionsplaner på ett nytt bageri i Landskrona, just på grund av osäkerheten kring tillgången på planerbar el.

-Den rådande situationen gör absolut att vi måste se över våra planer, säger Anders Carlsson Jerndal. Regeringen har låtit montera ner planerbar energi som kärnkraft samtidigt som man inte har investerat i tillräcklig överföringskapacitet, sa Anders Carlsson Jerndal till Svenska Dagbladet redan i vintras.

Elkrisen slår lika hårt mot de mindre företagen. Joel Lindqvist driver Mat och chockladstudion i Malmö. Han oroar sig inför framtiden och risken för att behöva säga upp personal är uppenbar. I juli låg elräkningen på 70 000 kronor. Motsvarande tid förra året låg den på knappt 6 000 kronor.

-Jag har världens roligaste jobb. Jag får träffa fantastiska människor och göra det jag älskar, men just nu är det inte roligt att vara konditor och egenföretagare i den här branschen. Jag ser på hösten med en stor klump i magen.

En som redan gett upp är Ulf Granholm som driver Södviks bageri på Öland. För en tid sedan beslutade han att helt enkelt stänga ned för säsongen, på grund av elpriserna.

-Nu har vi stängt och öppnar först i påsk igen, säger han i en intervju med Tidningen Näringslivet. Det går inte när elen kostar upp mot 60 000 kronor i månaden.

De senaste 20 åren har de haft öppet året om. Till exempel

brukar Skördefesten i slutet av september vara en höjdpunkt med hög omsättning.

Även Konditori Bullvivan i Örebro stänger ned på grund av elpriserna. Nyligen tog företaget beslut om att stänga ner sin verk samhet under vardagarna på ett av sina konditorier, och kommer endast ha öppet på helger framöver för att få det att gå runt.

Där finns många fler exempel, och dessvärre ökar det hela tiden.

Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är mycket oroad efter att flera medlemsföretag tvingats lägga ner sin verksamhet eller riskerar att gå i konkurs. Han har dagligen kontakt med förtvivlade medlemsföretag som inte vet hur de ska klara situationen.

- Det är jättesorgligt för varje bageri som lägger ner, säger han. Ett krav är att politikerna hjälper företagarna här och nu.

Som om det inte vore nog med rekordpriserna på el. I slutet av augusti varnade Svenska kraftnät för att de kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter. Väldigt mycket produktion i bageribranschen pågår dygnet runt och kräver en konstant eltillförsel. Livsmedels industrin klassas som samhällsviktig och nu kräver bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen att industrin undantas från eventuella bortkopplingar av elen.

22 _ BRÖD
TEMA / EL

Vad gör Sveriges bagare & konditorer åt elkrisen?

-Först och främst vill jag framhålla att jag verkligen känner starkt för alla medlemsföretag som kämpar, säger Martin Lundell. För några kan det här om möjligt upplevas värre än pandemin. Då fanns i alla fall vissa möjligheter att kunna anpassa verksamheten utifrån läget. Men elpriset går ju inte att påverka alls.

SBK för ständigt en dialog med politiker och beslutsfattare.

-Frågan kring elpriser har vi kanske nått begränsad framgång med, säger Martin Lundell. Men här är vi absolut inte ensamma, det gäller hela näringslivet, och inte minst stora delar av basin dustrin som är väldigt elintensiv. Exempelvis är Pågen ett företag i vår bransch som länge haft en tydlig och kritisk linje i el- och energifrågan.

Men det finns ändå vissa saker som man som enskild företagare kan göra.

-Ett råd jag kan ge är att se över sina elavtal, det är inte alltid helt enkelt att förstå hur de är konstruerade och vad som driver priserna, säger Martin Lundell. Det finns många olika konstruktioner av avtal, med fast pris, rörligt pris, timpriser och liknande. Här kan det finnas möjligheter till besparingar. Vi har även en resurs via SBK som är ett expertstöd vad gäller skatter och elpriser. Vill du komma i kontakt med det stödet, hör av dig till oss på SBK:s kansli. Du kanske också känner till någon lokal stödperson för energifrågor? Använd i så fall den. Också!

Varför är elpriset så högt?

Elpriserna är rekordhöga och mycket tyder på att de kommer bli ännu högre i vinter. Vad är det som driver prisutvecklingen?

En anledning till de höga elpriserna i södra Sverige är det skenande priset på naturgas som står för en betydande del av elproduktionen på kontinenten. Priset på gas har ökat markant då Ryssland har strypt tillflödet av gas till Europa som ett påtryckningsmedel för att stävja Europas stöd till Ukraina i kriget. Att Sverige får höga priser, trots att en försvinnande liten del av den svenska elproduktionen kommer från gas, är kopplingen till den europeiska elmarknaden.

Och eftersom elpriset sätts utifrån den energikälla (gas, vind, vatten, kärnkraft etc.) som för tillfället är dyrast, blir priserna för närvarande så oerhört höga nu.

På grund av de uteblivna gasleveranserna från Ryssland råder energibrist i Europa. För att elpriserna ska kunna sjunka varaktigt så måste de ryska energileveranserna ersättas, eller använd ningen av energin bli mer effektiv så att konsumtionen minskar. På sikt behöver andra typer av energiproduktion byggas ut. Mer elproduktion skulle ge lägre priser.

Inom EU arbetas nu med ett förslag där gasen skulle kunna frikopplas från övriga energislag. På så sätt skulle elpriserna inte påverkas på samma sätt av tillgången på gas. Och därigenom bedöms att elpriserna skulle kunna bli mycket lägre på den europeiska marknaden, och i princip kunna halveras för södra Sverige.

Det finns också ett förslag inom EU om vinsttak för energiföretag som tjänar väldigt mycket pengar på de höga priserna. Pengarna ska i stället återföras till elkunderna som stöd eller bidrag. Utformningen av detta ska ske inom respektive EU-land.

/Källor: Sigholm Markets & Strategy, regeringskansliet

BRÖD _ 23
TEMA / EL

Regeringen har lovat el-kompensation…

För att hantera konsekvenserna av de höga energipriserna gav den socialdemokratiska regeringen, före valet, uppdraget åt Svenska kraftnät att ansöka hos Energi marknadsinspektionen om att få använda intäkter från överbelastning i elnätet, så kallade flaskhalsintäkter, för att finansiera nödåtgärder för hushåll och företag. Dessa kan användas för olika åtgärder som sänker priserna eller för att återföras till elkunderna.

Svenska kraftnät bedömer att man kommer att ha upp mot 90 miljarder kronor på kontot för så kallade flaskhalsintäkter nästa år. Regeringen föreslog att cirka 45 miljarder kronor av dessa ska kunna återföras till hushåll och företag.

I vilken form återföringen ska ske blir upp till myndigheten att avgöra. Regeringen menade att det skulle kunna handla om åtgärder som sänker priser på elmarknaden, men även om en direkt kompensation till hushåll och företag.

Tanken är att de som drabbats hårdast av höga elpriser ska kompenseras mest genom återföringen. Därför ville regeringen att åtgärderna särskilt skulle träffa hushåll och företag i södra Sverige.

…och att inrätta ”elräkningsakut”

Strax före valet föreslog regeringen också att skapa en

”elräkningsakut”. Det innebär att staten ska kunna erbjuda lån till elhandelsbolagen – så att de i sin tur kan erbjuda avbetalningsplaner för hushåll och företag som har det tufft.

Avbetalningsplaner för kunder som har svårt att betala hela sin elräkning direkt ska vara på plats senast till novemberräkningen, sa dåvarande finansminister Mikael Damberg (S) i september.

Elräkningsakuten ska ses som en kompletterande åtgärd för att bygga in ytterligare säkerheter för att folk ska klara vintern.

Brasklapp!

Vid tidpunkten för den här tidningens pressläggning var inte regeringsbildningen klar efter valet den 11 september. Valresultatet innebar att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna fick 176 mandat i riksdagen vilket alltså ger majoritet. Talmannen har därför uppdragit åt Ulf Kristersson (M) att sondera förutsätt ningarna för att bilda en ny regering. Huruvida en eventuell sådan kommer att infria den tidigare socialdemokratiska regeringens löften kring elkompensation, eller komma med nya förslag, är därför inte känt i dagsläget.

Tidningen BRÖD återkommer när eventuella nya förslag på elområdet finns att presentera.

24 _ BRÖD TEMA / EL

Uppfinnar-Hasse tipsar om el…

Hans Styrlander driver, tillsam mans med sin fru Marita, sedan många år Konditori Amarant i Torshälla. Förutom att vara en skicklig yrkesperson, och ordförande i distrikt Mellansverige av Sveriges bagare & konditorer, har Hans också alltid varit något av en ”OppfinnarJocke”, när det handlar om teknik och lösningar som effektiviserar verksamheten. Eller som nu – opti merar elförbrukningen. Här delar han med sig av några idéer och praktiska tips som varje företagare kan överväga.

• Börja att titta på elmarknaden, det finns skillnader mellan olika bolag fortfarande. Undersök vad de kan erbjuda för olika typer avtal, till exempel timtariff som kan passa branschen. Kanske nattbakning, eller att baka andra tider på dygnet, kan vara ett sätt att få ned elkostnaden?

• Överväg om det finns förutsätt ningar att installera solcellsanläggning. Förstås enklast för den som äger sin fastighet, men kan även vara aktuellt för den som hyr.

• Om möjligt komprimera bakningen så att du bakar allt i ett flöde. Och undvik att ugnen går tom eller att slå och av och på under dagen. Titta över raskens och ugnens dörrlister så att de är hela och sluter tätt och att spjället fungerar på ugnen.

• För att möjliggöra ett bra flöde i bakningen får man tänka till med bakning av icke-jäsdegar. Mycket kan förberedas och förvaras i kyl och frys för att bakas av med gott resultat dagen efter eller senare, typ egen ”bake off”.

• Se över kylar och frysar, kontrollera att lister är hela och dörrar sluter tätt. Man kan montera plastdraperier innanför frysdörrar för att minska kylförluster när dörrarna öppnas. Ta bort isbildning på förångarna,

elementen ska alltid vara rena för att luftströmmen inte ska reduceras. Se till att hålla kondensorerna rena från damm, det bör göras flera gånger per år. Se över avfrostningsperioder och längd, om man har problem med isbildning.

• Se över ventilationen. Filter ska bytas efter viss tid och kontrollera inställningar om sådana möjligheter finns, som hel- och halvfart, start- och stopptid, sommar- och vinterdrift.

• Byt ut ljuskällor och armaturer till LED. Montera rörelsedetektorer i biutrymmen, strömbrytare har en förmåga att glömmas bort. Om man har stora ytor eller olika avdelningar, försök att sektionera belysningen. I butik kan man minska belysningen i serveringsdelen, men behålla den i butiksdelen, vilket kan ge en gynnsam kontrast.

• Starta inte diskmaskinen tidigare än nödvändigt, och diska bara fulla

diskar. Man kan med fördel använda diskbackar, samma om man har i köksmaskin, även i grovdiskmaskin. Jobba med fler backar och fyll på under dagen, det kan resultera i färre diskningar.

I samarbete med Energy Evolution Center i Eskilstuna, har Amarant under flera år genomfört en rad åtgärder för att minska energiförbrukningen i verksamhe ten. Bland annat:

• Komprimatorer för avfallshanteringen,

• Timerstyrning av kompressor,

• Fläktstyrningen av stekborden i köket,

• Kombinationslösning med en kompressor i kyl-/frysrum,

• Lösning med kyl- och frysrum gemensamt för att minska avkylningen till den varma lokalen,

• Ventilationslösningar och även underhåll av filter som utförs kontinuerligt,

• Start av ugnarna precis när de behövs för att jämna ut effekten.

BRÖD _ 25 TEMA / EL

Inspiration – och lite tävlingshets

För ett tag sedan samlades finalisterna i tävlingen Årets Konditor 2022 hos Arla i Solna för en inspirationsdag och workshop. Bland annat fick finalisterna pröva att jobba med produkten Schmand, en grädde som är syrad med både crème fraîche och yoghurtkultur.

Den ger en syrlig, fyllig och gräddig smak samt tjock konsistens. Tanken är att Schmand ska ingå i tårtan under själva tävlingsmo mentet när finalen avgörs senare i höst.

För att i någon mån få upp lite tävlingsghets hos finalisterna fick de också gå en match i att vispa maräng. Det momentet vanns av Guillaume Vilallonga.

Kasper Kleihs, vinnare av Årets Konditor 2021, bjöd på sina erfarenheter från tävlingen och gav många tips på hur man kan förbereda sig och tänka under själva finalen. Han gjorde också sin tolkning av ”glass i glas” som en hyllning till mjölken och temat för årets tävling: Idoler.

Årets Konditor avgörs under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan, Älvsjö, den 11-12 november.

Kasper Kleihs Årets Konditor 2021 inspirerade.
26 _ BRÖD

Our american heritage together with the expertise on traditional european pastries allows us to develop authentic MIXES, PREMIXES and CONCENTRATES for all kind of pastry applications.

EUROPEAN AND AMERICAN PASTRY MIXES

BRÖD _ 27
www.dawnfoods.com
EN MÄSSA FYLLD AV OVÄNTADE MÖTEN & NYA SMAKUPP Träffa närmare 150 utställare, lyssna REGISTRERA DIG FÖR FRI ENTRÉ! MALMÖMÄSSAN 19–20 OKTOBER 2022 10:00 - 18:00, 19 OKT 10:00 - 16:00, 20 OKT MALMÖ
SANDRA MASTIO LENNART WALLANDER FRIDA NILSSON PONTUS FRITHIOF
FFCR Sverige@ ffcr_sverige Fastfood&Café / Restaurangexpo
NYHETER, INSPIRATION, LEVELSER I MALMÖ på branschexperter och provsmaka stjärnornas rätter

HEMMA HOS

Hos Bullvivans ”tårtverkstad” kan kunderna beställa sin tårta efter egna önskemål och storlekar. Här finns tårtor för alla tillfällen: Bröllop, evenemang, med bild och självklart för allergiker.

30 _ BRÖD HEMMA HOS / BULLVIVAN
BRÖD _ 31 Med påhittighet och kreativa lösningar har konditoriet och bageriet Bullvivan tagit sig igenom pandemin, och nu möter man el- och kostnadskrisen på samma sätt. Framgångsreceptet är ett stort utbyte med kollegor i branschen, och aldrig glömma att jobbet går ut på att förmedla glädje! text & foto > Johan Hård Färg, form och glädje! HEMMA HOS / BULLVIVAN @BULLVIVAN

Har alla i vår bransch skrik och panik nu? Det frågar sig Johanna Grönroos, som driver konditoriet och bageriet Bullvivan i Örebro, tillsammans med sin man Fredrik, sedan 20 år tillbaka.

Hon syftar förstås på elpris-krisen som seglat upp, samtidigt som inflationen skenar, råvarukostnaderna går i taket, kunderna håller i plånboken och hyreshöjningar på det. Och detta efter två knepiga pandemiår med neddragningar och tappad försäljning. Det är tuffa tider.

-Under pandemin tappade vi omsättning på ungefär 6 miljoner kronor, och vi höll på att gå mot minusresultat, men lyckades ändå landa på plus 200 000 kronor, säger Johanna.

Före pandemin låg omsättningen kring 16 miljoner kronor, ett rejält tapp med andra ord.

-Vi fick visserligen ett statligt stöd på 20 000 kronor, men det kunde vi varit utan, säger Johanna lite syrligt.

För att hantera läget gäller det att vara mycket här och nu.

-Man måste vara snabb, flexibel och kunna anpassa verksamheten från dag till dag, menar Johanna. Här hos oss påverkas köphumöret hos kunderna väldigt mycket av vädret. Är det sol och blåser, då har kunderna ”el-glädje” och kommer och handlar. Men om det är mulet och vindstilla gäller samma för kunderna. Vi anpassar produktionen bland annat efter detta.

Johanna berättar också att på Bullvivan har de backat bandet 8 år tillbaka i tiden, först med anledning av pandemin, och nu elkrisen.

-Vissa arbetsmoment som vi tidigare förenklat på olika sätt gör vi idag i stället mer för hand, från grunden. Det gör att vi kan använda personalen effektivare och samtidigt får en mer kostnadseffektiv produktion. Och det gäller även andra arbetsuppgifter, nu är det inte tid att vara för bekväm utan att lära sig laga kaffemaskinen och fixa bokföringen själv.

Till vintern förväntas ännu högre kostnader.

-Därför försöker vi förbereda och redan nu producera sådant som vi kommer att behöva längre fram, säger Johanna.

”Nu är det inte tid att vara för bekväm utan att lära sig laga kaffemaskinen
2002: Tar över bageriet som racerföraren Ronnie Petersons pappa Bengt drivit i Örebro. 2012: Öppnar konditoriet Bullvivan på industriområdet Aspholmen, Örebro. 2016: Drar i gång ”tårtverk staden” vid konditoriet på Aspholmen. 2017: Öppnar Bullis på öster, med brödbutik och enklare luncher.
32 _ BRÖD
och fixa bokföringen själv” HEMMA HOS / BULLVIVAN
HEMMA HOS / BULLVIVAN

Vi har också idag en konstruktiv dialog med hyresvärden, om energieffektivisering med mera, nu är dom villiga att hjälpa till och verkar ha förstått allvaret.

Och så gäller det att vara en smula påhittig och kreativ för att få fart på försäljningen.

-Vi har jobbat en hel del med Swish, som har gått hur bra som helst, säger Johanna. Vid högtider och temadagar, som fettisdagen har vi kunnat få upp försälj ningen med 25 procent genom att använda Swish. Vi har en stor skylt vid vägen, och sedan bord ute på parkeringen. Där kan kunderna ta själva och swisha betalningen utan att behöva komma in i butiken. Det har inte varit något problem med svinn, folk är ärliga här i Örebro.

Bullvivan har alltså 20 år på nacken som företag. Startåret sätts till 2012.

-Då sa vi – jag och min man Fredrik – upp oss från våra jobb och köpte ett litet bageri i Almby på andra sidan stan. Omsättningen låg på 300 000 kronor och ingen trodde på oss, allra minst banken,

säger Johanna. Året därpå omsatte vi 3 miljoner kronor!

Både Johanna och Fredrik har rötterna i Örebrotrakten, Johanna från Nora fyra mil utanför, så att bli kvar i stan var självklart. Familjen bor också idag i Nora.

Bullvivan har tre enheter på olika plat ser i Örebro: Konditoriet i industriområdet Aspholmen, bageriet i Almby och senaste tillskottet är Bullis på öster med fik, enklare luncher och butik. Antalet medarbetare är cirka 10.

-Nu har vi dessvärre tvingats stänga ned på vardagar på Bullis på öster, berättar Johanna. När kostnaderna sticker i väg gäller det att agera snabbt, så där har vi nu

bara öppet på lördagar. I stället vill vi styra kunderna till våra andra enheter.

Till konditoriet på Aspholmen hittar kunderna.

-Vi försöker ha något för alla här eftersom vi har så varierande kundgrupper, förklarar Johanna. Barnfamiljer, men det märks att de håller igen i nuläget, vi har pensionärer som vill ha ”kaffe-och bulle”, kontorsfolket som köper luncher och hant verkarna som kommer tidigt på morgonen för frukost. Och inte bara sånt man stoppar i sig – hantverkarna vill exempelvis inte ha öra på sin mugg, medan pensionärerna vill ha kopp på fat! Det fixar vi.

34 _ BRÖD HEMMA HOS / BULLVIVAN
”Ingen trodde på oss, allra minst banken. På 1 år gick vi från 300 000 till 3 miljoner! ”

Bullvivan har i dagsläget tonvikten på konditorisidan.

-Det beror på att vi minskat något på leveranser till företag, då blir det mindre av frallor och bröd som går, säger Johanna. En typisk produkt som vi haft här under alla år är något vi kallar ”Blåbärsbomb”, egentligen ett wienerbröd med blåbärsfyllning. Jag drömde fram den när vi skulle starta och den har blivit kvar.

Något av det allra viktigaste när tiderna är tuffa och svåra är, enligt Johanna, att prata med och ta hjälp av kollegor i branschen.

-Alla har det jobbigt, men man är inte ensam. Det handlar om att både ge och ta emot hjälp. Jag har massor med utbyte och kontakt med branschkollegor om allt möjligt, och jag tycker det är superviktigt att det ska gå bra för alla. Det är nästan alltid bättre att fråga någon än att tro att man ska uppfinna hjulet själv. Jag tycker verkligen att alla ska ta nytta av sina relationer och kontakter. Vi bagare är ju glada skitar i grunden!

Och att förmedla just glädje, menar Johanna, är branschens kanske allra viktigaste uppgift, inte minst just nu.

-Vårt jobb är att ge kunderna livsglädje, inte bara fett och socker, säger hon. Många behöver få någon att prata med, och dom ska givetvis känna sig välkomna och att vi finns här. Det är också något av skillnaden att handla hos ett hantverkskonditori, till skillnad mot andra. Här ska kunden få en totalupplevelse, från bemötandet och själva produkten, till förpackningen och miljön. Vi tror mycket på form och färg, som också syns här i lokalerna, vi

”överdekorerar” gärna våra tårtor. Och vi satsar extra på förpack ningarna så att det ska upplevas fint.

Johanna skulle gärna se att hantverkets status lyftes fram mer.

-Jag kanske inte har några jätteförväntningar på den nya regeringen…, men en fråga dom gärna får ta tag i är just att värna om hantverkets status, lite som i Frankrike, där jag upplever att det är viktigare.

Framåt då, kan Johanna se bortom elkriser och kostnads chocker? Pandemin gick ju över…

-Absolut, jag är i grunden optimist. Vi planerar självklart att kunna öppna upp för fullt igen när tiderna blir bättre och stabilare. Och vi har även en del tankar på att kanske öppna fler ställen. Jag skulle gärna vilja ha in ungdomar i ett sådant sammanhang, som kan tillföra nya idéer och kunskap, och hjälpa dem växa in i yrkesrollen.

Kanske är det därför som Johanna också engagerat sig starkt i att vara granskare för branschens och skolorna yrkesprov.

-Det är ett väldigt bra sätt att knyta samman utbildningen med branschen. Oerhört viktigt att vi bidrar till att föra ut yrkes kunskapen och få fram välutbildad personal. Jag betalar mycket hellre för bra medarbetare, än för dyr el. Att vi nu fått en yrkeshög skoleutbildning för branschen i Västerås är också helt fantastiskt, förhoppningsvis leder det till att många som utbildar sig här också väljer att stanna kvar och jobba på företag i Mälardalen.

Här bor vi Örebro

Örebro ligger vid Hjälmaren i Närke. Det är Sveriges sjunde största tätort med drygt 126 500 invånare i tätorten, och kommunen har cirka 157 000 invånare.

Det här är jag Johanna Grönroos

Ålder: 47 år.

Bor: Nora, en bit utanför Örebro.

Gör: Driver Bullvivan konditori och bageri tillsammans med maken Fredrik.

Utbildning: Bagare/konditor.

Familj: Man Fredrik och fyra barn.

Favoritbröd/Bakverk: Prinsesstårta.

Inspireras av: Människor med energi.

Och massor av olika intryck från allt möjligt.

Örebro var under första hälften av 1900-talet känd som ”skostaden”, eftersom ett stort antal skofabriker fanns där. Fortfarande är Örebro i viss mån en industristad, även om den under senare delen av 1900-talet alltmer kommit att präglas av service, tjänster och utbildning.

Örebro är beläget på och omkring en låg rullstensås på Närkeslätten, på bägge sidor om Svartån.

Någon gång på 1200-talet tros Örebro ha fått stadsprivilegier.

Den blev garnisonsstad 1836 när delar av Livregementets husarers verksamhet förlades på Olaigatan.

Staden har i sina centrala delar en

regelbunden stadsplan. Medelpunkten är slottet på sin holme i Svartån, som delar staden i en nordlig och en sydlig del. En fästning eller borg, benämnd Örebrohus, fanns redan 1364. År 1573 påbörjades arbetet med att göra Örebro slott till ett modernt renässansslott.

Idag är huvudnäringarna handel, logistik, industri, utbildning och offentlig förvaltning.

BRÖD _ 35 HEMMA HOS / BULLVIVAN

När jag för några år sedan besökte Fazers kvarn i Lahti Finland berättade den legendariske kvarnchefen att han för tio år sedan hade haft en mardröm som handlade om hur allt råg i kvarnen hade bytts ut mot havre. I drömmen var katastrofen därmed ett faktum. Tio år senare, alltså samtidigt som mitt besök, fanns både råg och havre i kvarnen och mardrömmen visade sig vara helt obefogad.

Både råg och havre har fantastiska egenskaper för hälsa och klimat. Rågen har en gedigen tradition i norra Skandinavien och så kommer det säkert förbli. Ett rågsurdegsbröd är för många ett måste vid frukosten.

Fokuset på havre som vi ser nu är välkommet. Det har gått från att inled

ningsvis anses som ett ogräs till att idag anses som ett så kallat superfood. Ett begrepp som jag överlag är tveksam till men havre skulle kunna kvala in.

Havre innehåller betaglukaner som verkligen bidrar till att förbättra höga blodfetter (kolesterol) och även jämnar ut blodsockerkurvan. Betaglukanerna har också visat sig vara särskilt bra för att hålla tarmslemhinnan tät och motståndskraftig.

Med sina 7 procent fett är havre det fetaste sädesslaget. Fettet är av bra kvalitet,

Havre innehåller också vad vi kallar resistent stärkelse som är en form av stär kelse som inte bryts ner i tunntarmen utan kommer ner i tjocktarmen i intakt form och där ger bra mat till de goda bakterierna i tarmen.

Många med IBS (irriterad tarm) tål havre bättre än andra sädesslag då de

och

Havre är rent biologiskt glutenfritt men kontamineras av andra sädesslag både ute på åkern och i kvarnen vilket gör att den i praktiken inte är glutenfri. För den som har celiaki (glutenintolerans) finns rena varianter av havre att använda i stället. Idag utgör havre 13 procent av den totala spannmålsskörden.

100%.

Det här är en personligt skri ven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

or

PMS

Skuggen

tryckt och multiplicerat

innehåller mindre av vissa svårnedbrytbara Dessutom har havre en mjuk smak som
36 _ BRÖD
Varför så mycket om havre? I BRÖD... ...OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN!
130 C PMS
är
PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C
multiplicerat
PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.
0221-101 00 Valdéngårdens Ekologiska Mandelmassa 50% Spansk Ekologisk Sötmandel 50% Ekologiskt Strösocker En av två Ä-märkta produkter i vårt sortiment! www.valden.se info@valden.se

VÄLKOMMEN

OCH

Den 15 oktober anordnar vi mässa på Högbo Bruk i Sandviken. Under dagen kommer det vara utställare på plats, föredrag, fika och vi kommer även utse vinnaren i Årets Företagare i bageribranschen.

Läs mer och boka

plats på

PÅ BAGERIMÄSSA
ÅRETS FÖRETAGARE I BAGERIBRANSCHEN
din
www.bageri.se/massa . . DALA-HÄ LSINGES B A GARE & KONDITOR E R

RECEPTEN

Ganache med färsk getost

Kanske en lite oväntad kombo –choklad och getost? Men ibland är det just i de oväntade mötena som magi skapas. Och det är det här som de verkligt kreativa konditorerna är så bra på. Den här gången bjuder tidigare Konditorlandslagets Fredrik Borgskog på just detta, och menar att den litet syrliga getosten bjuder på en härlig smakbrytning till den söta chokladen.

Receptet ger cirka 64 bitar om 14 gram styck.

DET HÄR BEHÖVER DU:

545g karamellchoklad

50g getfärskost

200g grädde

30g smör

Frön från 1st vaniljstång

5g salt

60g socker

15g punch

Mjölkchoklad till doppning

GÖR SÅ HÄR:

• Koka upp grädde, färskost, salt och vaniljfrön.

• Gör sedan en torr karamell i en kastrull med strösocker. Litet i taget. Häll sedan gräddblandningen på karamellen i tre omgångar. Koka upp och låt svalna till 40 grader.

• Under tiden, smält chokladen till 36-38 grader. Gör emulsionen och avsluta med smöret. Mixa allt. Gjut i en ram för 850-900 gram. Låt kristallisera till nästa dag.

• Stryk ett tunt lager choklad på toppen och på botten. Skär i fyrkanter. Doppa sedan i tempererad mjölkchoklad.

BRÖD _ 38

Temperera mera!

Säg hej till en digital chokladgryta från italienska Martellato. För effektiv tem perering och varmhållning av choklad. Apparaten har färdiga program för vit, ljus och mörk choklad samt en givare som mäter temperaturen exakt.

DEKOR BY MONALISA

FÖR KONDITORER som gärna vill sticka ut lite extra är ”Mona Lisa” det perfekta valet, enligt Callebaut. Varumärket omfattar ett stort urval av läckra dekorationsprodukter i många olika färger, former, smaker och texturer.

Kolla in...

... Kobias rykande färska sortiment av chokladdekora tioner såsom spån/shavings, blossom/curls, pärlor, pen nor, tryffel/pralinskal.. Vad sägs om denna rosa marmor penna?

SNABBGUIDE TILL UNIKDEKOR

KOBIA BJUDER i senaste numret av Frestelser på en guide till hur ursnygga chokladdekorationer kan växa fram ur kakaosmörsbaserad chokladfärg.

TEMPERERAR

MAGISKT

MAGIC TEMPER, nyhet från Ringdahls Bageriutrustning, är ett nytt sätt att temperera choklad på. Man tempererar chokladen genom att tillsätta rent tempererat kakaosmör. 1-2 procent räcker, och det Magic temper gör är att temperera kakaosmöret. Denna teknik används även för att temperera fyllningar till praliner för att få fyllningen att sätta sig betydligt fortare.

Kåkås nylanserade choklad under eget varumärke kommer i tre varianter – ljus, mörk och vit. Knapparna gör det lätt att väga upp och smälta.

Bakade skal..

Bakade skal från Hug (Åsö) har en ytlig skyddshinna för att stå emot fuktiga fyllningar och krämer på ett bra sätt.

Belcolade Selection M

är en belgisk, växtbaserad ljus choklad med fina nötiga toner. Certifierad med Cacao Trace, Belcolades hållbarhetsprogram för chokladtillverkning.

PLOCKAT / TEMA CHOKLAD

HÄNT EXTRA!

Mycket på G hos Guldkringlan

Det händer mycket på bageri Guldkringlan i Vimmerby. Under september firar bageriet tvåårsjubileum. Det kommer att uppmärksammas stort. Bland annat invigs en ny butik, som är betydligt större än den tidigare. Butiken har gått från att vara 10 kvadratmeter stor till att bli 50 kvadratmeter stor.

Dessutom blir det en satsning för att den som handlar ska kunna få sin frukost komplett. Det ska gå att köpa hela frukosten här inklusive juicer, mjölk, smör och nybakta frallor förstås.

Satsningarna som nu görs innebär att Guldkringlan med säkerhet blir kvar på sin nuvarande plats i Vimmerby.

Framöver behöver bageriet bli större och få ännu mer fryskapacitet. De kan även behöva nyanställa.

Byvägen ökar – och minskar

Byvägen, med fem kaféer och ett bageri på Österlen, drar både ner och expanderar för att överleva krisen. Elräk ningarna och andra höjda kostnader gör läget svårt, enligt ägarna. Bagerierna är hårt ansträngda av höga elräkningar och stigande priser på råvaror. Byvägen, som startades 2015, är ett av de företag som känner av energikrisen tydligt efter två års pandemi. Priserna skenar även på annat som mjöl och grönsaker. För juli i år var elräkningen på över 100 000 kronor. Det är dubbelt så mycket som samma månad förra året. Mjöl har gått upp 20 procent i pris, andra livsmedel har gått upp 15 procent eller mer på kort tid.

Byvägen menar att de inte kan kompensera de ökade kostnaderna med högre priser.

Byvägen tvingas dra ner i höst. Öppettiderna begränsas och personal kanske behöver sägas upp. Samtidigt utökar företaget med ett sjätte ställe. Bageriet i Borrby flyttar i oktober till en ny ort på Österlen. Borrbybageriet görs då om till att baka glutenfritt, som blir en ny inriktning i företaget.

Nyöppnat stänger

Nyöppnade bageriet Bagaren och Björnen i Ed har blivit tvungna att stänga i juni. Detta redan efter bara cirka fem veck ors öppethållande. Det var i maj som Eds enda bageri öppnade. Tanken var att kunna erbjuda landsbygdsborna ekologiskt bröd och kvalitetsvaror. Men drygt en månad senare blev de tvungna att stänga ner. Anledningen till den hastiga nedstängningen beror enligt ägaren på den inflation som råder i Sverige.

Vete-Katten till söder

Vete-Katten öppnar nytt på Södermalm, Stockholm. Kondi toriet tar över skobutiken Skobells gamla lokaler i hörnet av Götgatan och Blekingegatan.

Planen är att öppna ett schweizeri och ett så kallat grand café, ett ställe med många sittplatser, och inte bara högt i tak utan även lite kaféslammer i bakgrunden. Man ska kunna ha en diskussion utan att behöva bli avlyssnad av bordet bredvid.

Det kommer serveras lättare rätter och finnas öl- och vinservering. Däremot blir det inget bageri i lokalerna, varorna tas från bageriet på Kungsgatan. Men det kommer att finnas kallskänk och beredning av mackor och sallader.

I lokalen ska det bli plats för upp till 140 gäster på ett våningsplan.

Det är andra gången på kort tid som Vete-Katten bestämmer sig för att expandera. På S:t Eriksgatan ska ännu ett grand café öppna i slutet av september. Med tillskotten finns de nu på åtta adresser i stan.

Det är inte helt klart när de öppnar på Söder, det hänger på bygglovet. Förhoppningen är dock att slå upp portarna under första kvartalet 2023.

Lofsdalen får bageri

Ett nytt bageri kommer att öppnas i Lofsdalen, Härjedalen. Bageriet kommer att vara placerat centralt i byn. Bygget har redan påbörjats och väntas stå klart till kommande vintersäsong. Det är Fjällkonditoriet Oviken som kommer att driva bageriet och erbjuda allt från färskt bröd till bakelser och enklare luncher.

Bageriet får en yta om 190 kvadratmeter. Med ett tjugotal sittplatser kommer det att erbjuda både fika på plats samt ”take away”.

Investeringen står Fjällfastigheter i Lofsdalen för. Fjällkon ditoriet kommer att arrendera och driva bageriet. De har sedan tidigare konditorier i jämtländska Oviken, Änge och Mörsil samt restaurangen i Wärdshuset i Persåsen.

40 _ BRÖD
REGIONALT / SEPTEMBER

Nu är det nära…

…till det att portarna slås upp till distrikt Dala-HälsingeGästrikes branschmässa som hålls på Högbo Bruk, Sandviken, lördag den 15 oktober!

Kom och ta del av branschnyheter och träffa företrädare för leverantörer och utställare. Och inte minst möt och mingla med branschkollegor, bagare och konditorer samt företrädare för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

försvara titeln!

Bagarkampen är en vidareutveckling av Bagarstafetten som genomförts två gånger tidigare, innan pandemin bröt ut. Efter några års ofrivillig pandemipaus var det äntligen dags i år igen. Men nu i det nya formatet femkamp. En anpassning så att fler deltagare ska våga sig på att vara med, inte bara utpräglade ”elitlöpare”…

-Äntligen, som vi väntat. Tänk att få träffas igen och snacka lite bullar på det här sättet, och samtidigt mäta krafterna, sa Ellinor Isaksson, Chokladfabriken, tävlingsgeneral och tillika ordförande i Stockholms bagare & konditorer. Det här utvecklade konceptet med femkamp var ju en succé. Nu kan alla vara med. Till nästa år får vi skruva lite ytterligare på grenarna, kasta bullar och bröd verkade uppskattat. Vi får nog köra lite enklare dofter? Och nåt kraft-/kondi tionsaktigt måste vi så klart ha. Kanske kortare och mer intensivt, tyngdlyftning…?

Tävlingen mönstrade totalt 14 lag från branschföretag i Stock holmsområdet. Och över 100 deltagare, både tävlande och supportrar, trivdes i gröngräset vid Vinterviken, Gröndal, strax söder om Söder i Stockholm. Förutom själva tävlingarna bjöds det på god mat och dryck i Bageriprodukters regi.

-Roligt att vara tillbaka, sa Anders Jakobsson, vd på Bageripro dukter. Det här har blivit en härlig tradition, och självklart kommer vi att vara med nästa år igen! Ett väldigt bra genomfört arrangemang.

Delikat seger i

Bagarkampen

Bagarkampen är avgjord. I den stentuffa femkampen som arrangerades nyligen av Stockholms bagare & konditorer i samarbete med leverantören Bageriprodukter, stod till slut laget Pepparkaksrullarna från Delicato som segrare. På delad silverplats landade Valhalla Vikings från Valhallabageriet och Dr Stockmans Frukostkamrater från Robin Delselius bageri. Bronset knep Avengers från Haga Tårtcompani & Bageri.

-Jättekul att vi vann, det trodde vi aldrig, konstaterade det vinnande laget Pepparkaksrullarna från Delicato. Det var svåra grenar, särskilt de båda kastgrenarna och lukten. Stafetten och vikten gick bättre. Vi kommer garanterat igen nästa år för att

Grenarna det tävlades i då? Jo, det var idel bagarinspirerade varianter, som kortare stafett med baguette, diskuskastning med finskt rågbröd, precisionskastning med levainfralla, uppvägning av 1 kilo mjöl, samt – och kanske svårast – att med förbundna ögon sätta fem olika dofter med bagerikoppling.

Du kan fortfarande söka:

…Oskar Barrlings stipendium! Stipendiet vänder sig till yrkes verksamma inom medlemsföretag i Stockholms bagare & konditorer. Pengarna, som kan uppgå till cirka 50 000 kronor, kan användas för till exempel en kurs, resa och boende utomlands, eller annat som bedöms utvecklande för yrket.

Intresserad? Hör av dig till Ellinor Isaksson, ordförande i Stockholms bagare & konditorer, på: ellinor@chokladfabriken.se

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt. Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se) DALA-HÄLSINGE-GÄSTRIKE STOCKHOLM
BRÖD _ 41 REGIONALT / SEPTEMBER

Till minne

Bo Dolk, andra generationens bagare och företagare vid Balders Bröd, Sollentuna, har avlidit i en ålder av 78 år.

Halvor Ildstad, bland annat ordförande för Din Bagare har avlidit i en ålder av 67 år.

Öppnar nytt i Vindeln

Ett nytt konditori ska öppna i Vindeln. Det får namnet Dahlbergs konditori och ska kunna öppna till våren. I februari nästa år påbörjas ombyggnader.

Beatrice Dahlberg, som ska driva det nya konditoriet, är utbildad konditor och hon kommer att baka allt från grunden, som kanelbullar och wienerbröd, men även ha lite mackor och lättare luncher. Till en början kommer hon att arbeta själv, men planen är att kunna anställa fler så småningom.

Höghuset firar 20

Det började i ett undanskymt läge på Malmen i Kristinehamn. Men i dag innehar de profilläget på Västerlånggatan mitt i centrum. Sedan Bageri Höghuset gjorde den stora flytten för elva år sedan är de med och förvaltar ett 70-årigt kaféarv i Kristinehamn.

Bageri Höghuset startade för 20 år sedan och kan nu fira

20-årsjubileum i de gamla kafélokalerna. Först låg här Café Royal och Schultz, därefter Ejes. Möblerna i lokalen är original sedan starten. Bageri Höghusets första 20 år kommer att firas ända fram till årsskiftet. Det blir extraerbjudanden, särskilda gratisgåvor och kanske även något jubileumsbakverk.

Mormor Bättys flyttar

Mormor Bättys kringlor i Härenebro, norr om Vårgårda, satsar i höst på ett nytt bageri- och fikakoncept på Kungsgatan i Alingsås.

I Härenebro har stället haft ”mormorstilen”. I Alingsås kommer det att bli en ruffare industristil. Men namnet behålls eftersom det är så inarbetat.

Öppning på den nya adressen planeras till någon gång i oktober.

Skeppsbro Bageri satsar på eko

Skeppsbro Bageri i Gamla stan, Stockholm, samarbetar med Naturskyddsföreningen kopplat till ekologiskt jordbruk. Syftet med samarbetet är att öka medvetenheten om och fördelarna med ekologiskt och hur det påverkar matproduktion och konsumtion.

Tillsammans med Skeppsbro Bageri kommer Naturskydds föreningen, vid två tillfällen under året, föreläsa om vikten av ett ekologiskt jordbruk för att öka kunskap om skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt producerade matvaror. Föreläsning arna hålls på Skeppsbro Bageri under hösten och välkomnar alla som vill lära sig mer om eko.

Får hundfik

I Mariestad öppnar Hundhaket - ett kafé och bageri där fyrbenta vänner står i centrum. Precis som vilket annat kafé som helst kommer det gå att köpa kaffe och kaka till sig själv, men också finnas menyer speciellt för våra fyrbenta vänner. Det kommer finnas cupcakes, som kallas

”pupcakes”, och cappuccino, som kallas ”puppuccino”. Det kommer också finnas morotskaka och hallongrottor, fast i hundvarianter. Samt eget hundgodis.

Nytt bageri

i Mora

Ett nytt bageri har öppnat i Våmhus utanför Mora, Leve Bröd Hantverksbageri. Bakom bageriet står en trio som länge brunnit för surdegsbröd.

De vill nu lyfta gamla kultur- och lantsorter som enkorn, emmer, svedjeråg och dalavete. Det är, som företagets namn antyder, ett bageri i första hand, ett kafé i andra. De tar emot beställningar och på fredagar kan man hämta det man har beställt, och då kan man också ta

sig en fika. Allt bakas från grunden med ekologiska råvaror och spannmål.

Personalbrist stänger bageri

I brist på personal stängs tillfälligt den dagliga verksamheten Bageriet på Östermalm, Borås, från den 1 september. Anledningen är enligt Borås stads hemsida att den personal som har bagarkompetens avslutar sin anställning. Man skriver vidare att bageriet ska öppna igen så fort en ny bagare kan börja arbeta.

Bageriet hotades av permanent stängning för drygt två år sedan. Beslutet väckte ilska från flera håll, och resulterade bland annat i en namninsamling med 1200 underskrifter.

42 _ BRÖD REGIONALT / SEPTEMBER

ur och spara!

Nya begrepp och regler i arbetsrätten

Här fortsätter arbetsrättsjurist

Alexander Iliev att gå igenom reglerna nya LAS och huvudavtalet. Något han kommer att ägna hela hösten åt här i BRÖD.

I det här numret kommer vi fokusera på de nya reglerna om särskild visstid samt de nya reglerna gällande omreglering till lägre sysselsättnings grad. Notera att dessa förändringar bara följer av nya LAS och alltså inte är en del av huvudavtalet. Om ni vill ha mer utförlig information om de nya reglerna så finns det på vår hemsida, www. livsmedelsföretagen.se

Allmän visstid blir särskild visstid

I och med att nya reglerna i LAS börja gälla så införs en ny tidsbegränsad anställningsform som kommer att heta särskild visstid. I och med detta försvinner den gamla anställningsfor men allmän visstid ur lagen. Den nya anställningsformen särskild visstid övergår i en tillsvidareanställning redan efter en sammanlagd period om 12 månader under en treårsperiod, till skillnad från en allmän visstidsanställ ning som övergick till en tillsvidarean ställning efter en sammanlagd period om två år under en femårsperiod. Vidare så får en anställd företrädesrätt till en ny särskild visstidsanställning när denna varit anställd i särskild visstid under nio månader i en treårsperiod. En

ytterligare, administrativt betungande regel, är även att om en anställd har tre separata särskilda visstidsanställningar under en kalendermånad, så ska hela kalendermånaden med den mellanlig gande tiden räknas som anställningstid i vissa avseenden. Ni som arbetsgivare måste därför hålla noga koll på alla som bara är inne och frekvent arbetar kortare perioder.

Vår bedömning är dock att de allra flesta av er inte kommer omfat tas av de nya reglerna om särskild visstid. Reglerna är nämligen dispo sitiva vilket innebär att man får träffa kollektivavtal med annan innebörd. I våra Serveringsavtal, Livsmedelsavtal (bageriavtal) och tjänstemannaavtal är anställningsformerna reglerade och dessa gäller således även framgent. Vad gäller Butiksavtalet är dock frågan inte reglerad fullt ut så där kommer lagens regler att gälla, med ett viktigt undantag.

I Butiksavtalet är nämligen frågan om konvertering reglerad, alltså när en tidsbegränsad anställning övergår till en tillsvidareanställning. Därför kommer även fortsättningsvis en särskild visstids anställning på butiksavtalets område att övergå till en tillsvidareanställning efter en sammanlagd anställningstid om två år under en femårsperiod.

Omreglering till lägre sysselsättningsgrad

I och med nya LAS kommer det införas regler för situationen att

anställningar, genom en omorganisation, omregleras till en lägre sysselsättnings grad (så kallad hyvling). De nya reglerna innebär att en arbetsgivare i en sådan situation måste lämna erbjudandena om anställning till lägre sysselsättningsgrad i turordning. Alltså att en anställd med kortare anställningstid är den som först ska erbjudas en anställning med lägre sysselsättningsgrad. Ifall det i omorganisationen uppkommer flera anställningar med lägre sysselsättnings grad som sinsemellan även har olika sysselsättningsgrad så ska även de nya tjänsterna turordnas. Detta får till följd att anställd med kortast anställningstid först ska erbjudas anställningen med lägst sysselsättningsgrad.

De nya reglerna i detta avse ende innebär även att en anställd som accepterar ett erbjudande om anställning med lägre sysselsättningsgrad under en period som motsvarar den anställdes uppsägningstid ska behålla sin gamla sysselsättningsgrad, dock som längst under tre månader. Även denna regel är dispositiv och i Serveringsavtalet och Butiksavtalet finns redan regler om denna omställningsperiod. Det måste därför noteras att det inte finns någon begränsning på tre månaders omställ ningsperiod i Serveringsavtalet eller Butiksavtalet. Anställda på de avtalen har därför rätt till en omställningsperiod motsvarande deras hela uppsägningstid för det fall denna överstiger tre månader.

BRÖD _ 43 Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se
Klipp
JURISTEN / SEPTEMBER

Kom i gång med e-handel

enklare än du tror...

bråkdel av det en fysisk butik gör. Nätbuti ken gör också att du når ut till nya kunder som normalt inte besöker dina andra butiker. I tillägg fungerar den även som ett skyltfönster för de produkter ni erbjuder, och kan på så sätt även vara med att lyfta försäljningen i de andra butikerna.

Fördelarna med e-handel är många:

1. Nätbutiken är alltid öppenkunderna kan köpa i lugn och ro när de själv önskar.

2. Ni frigör tid för personalen. Behöver inte ta emot ordrar på telefon och mejl.

3. Ni har full kontroll på ordrar och vilka stopptider som ska gälla.

4. Få in flera ordrar och tjäna mer pengar per order.

5. Full trygghet - kunden betalar i förväg.

E-handel består egentligen av tre saker:

6. En hemsida.

7. En nätbutik där dina kunder kan beställa och betala på förhand.

Är du nyfiken på e-handel, men känner att du inte hinner ta tag i det? Eller är du orolig för att tappa kontrollen över hur kunderna beställer?

Lugn, du är inte ensam. Häng med på e-handelsskolan här i tidningen BRÖD!

Här kommer vi genom ett antal lektioner förklara hur e-handel fungerar. E-handelsskolan görs i samarbete med företaget Cake it easy.

En bra nätbutik ger dig koll på alla de val som kunderna kan göra - inklusive när en beställning senast måste läggas - och

nätförsäljningen blir ett komplement till försäljningen som sker i butik och kommer oftast ovanpå din befintliga försäljning.

Cake it easy är en e-handelsplattform som från grunden är byggd för bagerier och konditorier. Över 100 bagerier i Sverige och Norge använder lösningen för att öka sin försäljning, och sedan 2021 är Cake it easy samarbetspartner till Sveriges bagare & konditorer.

Därför ska du börja med e-handel

En nätbutik fungerar som en extra butik som alltid är öppen, där kunderna köper med självbetjäning och som kostar en

8. Ett administrationssystem där du kan lägga upp de produkter du vill erbjuda i nätbutiken, och vilka stopptider och andra regler som ska styra de val kunden kan göra.

Att komma i gång

Vi börjar med det första du behöver - en hemsida. De allra flesta bagerier har redan en hemsida, och med några enkla grepp kan den även få en nätbutik kopplad till sig. Om er hemsida däremot har några år på nacken, kan det löna sig att byta ut den till en modernare version. Det är också viktigt att hemsidan fungerar bra i mobilen, då majoriteten av era besökare finns just i mobilen.

Illustration: Anna Windborne-Brown
44 _ BRÖD DITT MEDLEMSKAP
-

De flesta som besöker ett bageri på nätet är ute efter en av tre saker: att kontakta bageriet, hitta öppettiderna eller att beställa varor. Då är det viktigt att hemsidan löser detta snabbt och effektivt. Om inte, kan kunden snabbt gå vidare, och då har man en förlorad kund. Forskning visar att vi spenderar i snitt tre sekunder på att bestämma oss för om vi vill stanna kvar på en hemsida eller ej.

Ett vanligt fel många gör är att fokusera på att göra snygga hemsidor med mycket olika innehåll, medan det kunderna egentligen önskar sig är funktionella och snabba sidor. Design och utseende är givetvis viktigt, men det allra viktigaste är att hemsidan konverterar besökarna till betalande kunder.

Undvik att fylla hemsidan med för mycket information eller för många undersidor. Hitta i stället de två-tre saker som majoriteten av kunderna är ute efter - och gör det riktigt bra! Fokusera på vad ni vill att era kunder ska kunna åstadkomma med så få klick och lite navigering som möjligt. Det kan ge en stor effekt på försäljningen.

Bygga hemsidan själv, eller ta hjälp Cake it easy kan hjälpa dig att bygga och anpassa hemsidan så att den fungerar bra för e-handel. Det finns förstås många andra webbyråer som också kan detta. Eller så kan man göra allt själv.

Nästa lektion:

I nästa nummer av BRÖD ser vi på hur en nätbutik bör fungera och vilken funktionalitet som vi menar är ett måste för bagerier. Vi går genom hur det fungerar med betalning, hur ordrarna kommer in, kommunikation med kunderna etc. Väl mött i nästa nummer!

Pssst...

Som samarbetspartner till Sveriges bagare & konditorer kan ni alltid prata med oss om ni har frågor om hemsidor eller nätbutik, oavsett om ni önskar använda vår lösning eller inte. Hör av er till oss på post@ cakeiteasy.se eller telefon 010 205 00 13.

Förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor.

Konkursförvaltare

Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpas sade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Bilförsäkring

Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Kortinlösenavtal

Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m

Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspre mien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Affärsjurist

Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Arbetsrättsjurist

Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Hyresförhandlingar m m

Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Transportavtal

Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leveran tör: DHL

Digital kvittohantering

Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvit ton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Mobil betallösning

Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kampanjmaterial

Effektiva butikskampanjer som stödjer försälj ningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Recept- och kalkylsystem

Beräkna innehållsförteckningar och näringsvär desdeklarationer på enkelt och smidigt sätt. Partner/leverantör: PCS Flavour

Person- och transportbilar

Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault

Billeasing

Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit

Affärscoachning och utbildning

Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknads föring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting

Profilkläder

Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers

Elektronik

Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten

Marknadsinformation

Årliga mätningar av brödförsäljning och allmän hetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds

Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedels lagen. /SBK

Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Bagerimentor

Rådfråga kvalificerade och erfarna branschper soner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Mallar för HR-arbete

Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Tidningen BRÖD

Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Kontorsmateriel m m

Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Hotell

Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Webbshop

Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.
BRÖD _ 45 DITT MEDLEMSKAP

Hallå där… Nora Hattar

Du har precis börjat som eventassistent vid Sveriges bagare & konditorers kansli för att jobba med den stora utbildningssatsningen Kondis i omställning.

Vem är du?

-Jag är 29 år och bor i Solna. Jag pluggar en master vid Stockholms universitet inom global politisk ekonomi.

Vad innebär jobbet hos SBK?

-Jag kommer att hjälpa till med administration med mera kring de olika kurserna som ska genomföras under projektet. Det kan nog bli en hel del medlemskontakt. Jag kommer att jobba 20 timmar i veckan.

Beskriv dig själv med tre ord!

-Nyfiken, positiv, ödmjuk. När du inte jobbar eller pluggar, vad tycker du om att göra då?

-Jag gillar att laga mat och umgås med familj och vänner. Jag gillar att resa, och så skriver jag poesi!

Hur får man tag på dig?

-Jag har en mejladress som är: nora@bageri.se

”Service i världsklass”

Nu är den stora utbildningssatsning en ”Kondis i omställning i gång”. I slutet av september genomfördes de första kurstillfällena, i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Först ut är kursen ”Service i världsklass” som förstås omfattar service, kundbemötande med mera.

Den fortsätter med kurstillfällen i Linköping den 6 oktober, Gävle 11 oktober, Kramfors 12 oktober samt Västerås 13 oktober. Dessutom kommer kursen även att ges digitalt.

Totalt är cirka 150 deltagare anmälda, från cirka 20 olika företag.

Under oktober drar även två andra kurser i gång: Grundläggande datakunskap och E-handel.

Senare i höst följer kurser i ledarskap, marknadsföring i sociala medier och grund läggande branschkunskap.

Kondis i omställning genomförs i samarbete med Europeiska socialfonden, ESF, och fortsätter med flera utbildningstillfällen under 2023.

46 _ BRÖD DITT MEDLEMSKAP

COACH

Nu söker det framgångsrika Svenska Bagarlandslaget en ny coach som kan leda lagets satsning mot kommande VM och Nordiska Mästerskap.

WANTED
TILL SVENSKA BAGARLANDSLAGET Självklart är du yrkeskunnig, brinner för branschen och har känsla för ledarskap och utveckling. Har du dessutom någon egen tävlingserfarenhet är det extra bonus! Skicka din intresseanmälan till: martin@bageri.se eller ring Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, på 08-762 67 94 om du vill veta mer! Svenska Bagarlandslaget drivs av Sveriges bagare & konditorer. 0, 20, 100, 15 0, 0, 0, 100100, 68, 21, 5 COLOURS FOR PRINTING REFERENCE ONLY. DO NOT USE FOR MATCHING PURPOSES. FONTS WILL NOT BE SUPPLIED WITH THIS ARTWORK. CUSTOMER: PROJECT: DATE: JOB NO: PRINTED SIZE: DESIGN VERSION NO: FORMAT Sveriges bagare & konditorer Bagarlandslaget 2 0 11 05 13 SBK004 1 0 0% 1 N/A BAKERSCAPE AB SURBRUNNSG 10, 114 27 STOCKHOLM gail@bakerscape.com M 0761 710707 VAT SE556807662301 USE THESE COLOURS FOR CMYK: 2022 2012 2013 PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. www.bagarlandslaget.se
ArrangörSponsorer
48 _ BRÖD A ARBETSKLÄDER B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER BRANSCH branschregister från A till Ö Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se Följ oss på sociala medier för inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden www.femtorp.se 040-94 90 00 ALLTID TILL ER TJÄNST IREKS KONSULENTER: Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service. Följ oss på Facebook och Instagram. Stolthuvudsponsorav www.dawnfoods.com Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796 AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY
BRÖD _ 49 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE 08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.nbt.se VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI! AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN. LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90. www.DYNATEC.se Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se LUNDVALLS ABBageriservice 2E Råvaruhantering Silosystem Råvaruhantering Esher Mixers Visp & degblandning Bago-Line Stickugnar / Jäs Haas Meincke Industrilinjer Arca Brödbackar Telme / CRM Grädd-/glassmaskiner Chocoma Chokladmaskiner Chocolate World Chokladmaskiner Gasparin Brödsågar Flamic Kavlingsmaskiner FOOD IS OUR PASSION Blandningar Ingredienser Innovation Tel 031-709 17 00 Telwww.engelhardt.se 031-709 17 00 www.engelhardt.se Maskiner, service och automatiseringar till: ROULETTE BAGERISYSTEM Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se sveba-dahlen.se | 033 15 15 00 När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss. Receptet för bättre affärer. BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen. www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00 www.unox.com Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com
50 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE To talleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk www.praegel.dk Erik H. Andersen MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se BAKPLÅTAR BAKUGNAR 08-590 006 00 info@revent.se 08-590 006 00 info@revent.se BAKE OFF Brödbranschens totalleverantör Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Ritar, projekterar, bygger och finansierar Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se 10-80 l SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. or Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se BAKFORMAR

Välj dina professionella maskiner från onbart.

Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar extrema krafter.

Gräddblåsare Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min.

Diskmaskiner för all slags diskgods. Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tun nel- och banddiskmaskiner.

BRÖD _ 51 C CHOKLAD/PRALINER Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig. Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com ab@pcs.se. www.pcs.se BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE DONUT-/MUNKMASKINER G GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR FÖRSÄKRINGAR Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se DISKMASKINER GRÄDDAUTOMATER LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 I INREDNING & DESIGN Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920
08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se Smakspecialister sedan 1862 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82
52 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE J JÄST JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR 08-590 006 00 info@revent.se K KARTONGER KYL- OCH FRYSANLÄGGNING HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK +46 (0)156 67 57 00 colia.se www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00 M MJÖL Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se info@lhv.se046-238832 Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00 FÄRSK SVENSK JÄST ...OCH RÖTT FÖR SÖTT! TÄNK BLÅTT FÖR matBRÖD... jastbolaget.se PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE vi förverkligar dinar ideer URBAN GUDMUNDSSON Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de
BRÖD _ 53 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92 Sk åne -möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegensk aper. Vi utveck lar också sk räddarsydda TTT produkter, som ger dig era möjligheter att förbättra ditt bröd Mer info på www.sk ane-mollan.se eller ring 0418-50102 Med mjöl som möjlighet S SILOS LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 TÅRTDEKORATIONER SOCKER 040-53 70 00 Socker och Sirap – naturliga råvaror SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD T TRANSPORTBAND VAKUUMKYLAR 08-590 006 00 info@revent.se HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos: AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se Specialisten på bottnar till smörgåstårtor! Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål ipco.com/bake IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1 06/08/2019 14:17 Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se Telefon: 0730 - 34 39 88 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920 Världsledande leveratör av diskmaskiner & blandningsmaskiner för all storköksverksamhet
UTE I SLUTET PÅ OKTOBER BRÖD _ 54 Härlig Kanelbullens dag, önskas alla bagare och konditorer! BRÖD #10 TÄVLING MÖT FINALISTERNA I ÅRETS MACK-SM MÄSSA ALLT OM MÄSSAN I HÖGBO BRUK. OCH HEN ÄR ÅRETS FÖRETAGARE I BAGERIBRANSCHEN!

Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer

VD

Martin Lundell

Tel: 08-762 67 94

E-post: martin@bageri.se

Ekonomiansvarig

Nils Adolfsson

Tel: 08-762 67 92

E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig

Jesper Långström

Tel: 08-762 67 86

E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig.

Julia Forsberg

Tel: 08-762 67 97

E-post: julia@bageri.se

Brödinstitutet

Maria Sitell

dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet

Tel: 08-762 67 95

E-post: maria@brodinstitutet.se

Tidningen BRÖD

Johan Hård chefredaktör

Tel: 08-762 67 82

E-post: johan@bageri.se

Tidningen BRÖD

Sara Trus formgivare

E-post: trusmedia@gmail.com

Annonser BRÖD

Per Hansson annonsansvarig

Tel: 070 747 42 82

E-post: per@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig

utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke

Tel: 08-762 65 38

E-post: karin.thapper@li.se

Arbetsrättsjurist

Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Styrelsen

Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se)

Anders Hansen, vice ordförande

Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com)

Fredric Ackermann

Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se)

Oskar Frising

Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com)

Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm

Christian Nilsson (christian@pilefood.se)

Småland/Östergötland

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C

Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Stockholm

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com)

Västra Sverige

Kontaktperson: Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

or

Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se)

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C

Christian Nilsson Boalts Bröd, Sölvesborg (christian@pilefood.se)

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Torbjörn Ullsten

Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

Johan Sandelin

Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

PMS 130 C PMS 294 C Svart
BRÖD _ 55

Avvägaren som gör bagarens liv lättare

Panea har fått glädjen att leverera Pietroberto Omegas nya oljefria avvägare till bageriet på Ica Maxi i Högsbo utanför Göteborg.

Nu är den installerad i deras matbrödslinje och den gör verkligen bagarens liv lättare.

Avvägaren har en 150 kilo tefloniserad deg tratt samt ett kortare dubbelt utmatningsband för att passa i linjen.

Det finns även en mjölare på utmatnings bandet för veka degar. Touchpanelen som är standard gör att man enkelt ställer in önskad vikt och antal degbitar man vill producera. Vill

man justera degvikten under tiden så görs det enkelt med en knapptryckning.

Den tefloniserade degtratten gör att bagaren inte behöver peta ner degen utan maskinen tar ner all deg i maskinen och väger upp degbitarna med otrolig noggrannhet.

Eftersom avvägaren är oljefri så görs städ ningen efter produktionen väldigt snabbt och enkelt genom att tömma uppsamlingsplåtarna

Helt enkelt en avvägare som gör bagarens liv enklare!

Gör som Ica Maxi i Högsbo - kontakta Panea om du vill förnya och effektivisera ditt bageri eller konditori.

Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger och se till att du och din personal får den utrustning och inredning ni vill ha och behöver.

Kontakta Panea för att komma igång med utvecklingen av er verksamhet: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se

Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se

Emilia Björnlund 08-510 00 304 emilia.bjornlund@panea.se

Skanna QR-koden och läs mer på www.panea.se om alla våra kundcase.
POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.