BRÖD 9 2021

Page 1

>25

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

Psst!

Visste du att Kanelbullens dag kan skapa skatteintäkter på drygt 40 miljoner kronor – på bara en dag!

#09 september 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

SMARTA AFFÄRER: VARFÖR DRIVER DU FÖRETAG, EGENTLIGEN? DEBATT: ÄR DET BRÖD SOM ÄR BUSARNA? MEDLEM: SÅ FIXAR DU WEBBSHOPEN PÅ ENKELT SÄTT

”Vi vill hitta smakhöjderna och älskar att vidareutveckla våra produkter. Och vi tänker aldrig snåla på råvarorna”

9 MILJONER Så många kanelbullar sätter vi i oss på kanelbullens dag den 4 oktober. 55 procent av svenskarna äter minst en bulle. Och närmare hälften bjuds på bulle av sin arbetsgivare.

BRÖD _ 1


En ugn för dig som brinner för hantverket. En stickugn i C-Serien är din tysta och energieffektiva medhjälpare i bageriet som levererar pålitligt plåt efter plåt. Så att du kan koncentrera dig på din passion.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00


LEDARE SEPTEMBER

Det är över nu! Det är över nu! Pandemin pågår i och för sig fortfarande, men restriktionerna är borttagna. Äntligen! Men det blev inte den stora glädjeyra bland det svenska folket som man kunde väntat sig utan beskedet möttes mer av förvåning över att restriktionerna hävdes trots att de kriterier som ställts upp inte uppfyllts. Förklaringarna är som vanligt olika beroende på vem man frågar. Det är allt från att andelen vaccinerade var högre än man kunnat förutspå när kriterierna sattes till att regeringen tog hänsyn till att det närmar sig valår. Utöver att regeringen tagit bort restriktionerna (dock inte pandemilagarna som möjliggör nya insatser) har budgetpropositionen presenterats. Det närmar sig valår och budgeten fick snabbt kritik om att vara en lyxfällebudget som tar av de skatter företagen betalar för att frikostigt dela ut till potentiella väljare. Regeringen föreslår till exempel ”familjeveckan” som ska ge föräldrar sex dagar extra ledigt från jobbet per år, men det föreslås till exempel inte slopat sjuklöneansvar eller sänkta arbetsgivaravgifter i syfte att stötta landets företag så de kan fortsätta skapa välfärd. Onsdag den 29 september tas pandemirestriktionerna bort. Några dagar senare, den 4 oktober är det Kanelbullens dag. Förra årets Kanelbullens dag var försäljningsmässigt riktigt dålig – påverkad av både pandemin och att den inföll en söndag. Inför fettisdagen i år, med pandemins restriktioner och många tjänstemän som arbetade hemma, var därför osäkerheten stor om hur det skulle gå. Det visade sig att det blev en folkvandring till bagerier och konditorier och vi

Tidningen BRÖD Storgatan 19, Näringslivets Hus Box 55680, 102 15 Stockholm 08-762 60 00 Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

+

kunde glädja oss åt försäljningsrekord på många håll. Nu när Kanelbullens dag sammanfaller med att många tjänstemän återvänder till kontoret efter 18 månaders arbete hemifrån hoppas jag att det blir en dag av stort firande. Vad symboliserar gemenskapen på en arbetsplats bättre än en fikarast med kanelbulle? För många av våra medlemmar har pandemin inneburit en mycket tuff tid när kunderna ändrat sitt beteende till att stanna hemma eller till att handla på andra platser. Samtidigt som många kunder, särskilt företagskunderna, försvann skapades även nya vanor. Personer som tidigare inte besökte det lokala bageriet har gjort det varje vecka. Nu när samhället successivt återgår till det (nya) normala har vi som bransch stor potential att ta vara på alla de nya kunder och vanor som skapats under pandemin – samtidigt som det kommer att krävas arbete för att få tillbaka de gamla. Låt oss med gemensamma krafter se till att Kanelbullens dag blir en god återstart för Sverige!

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

Kanelbullens dag är, vid sidan av fettisdagen, en av branschens allra viktigaste ”högtider”. I år hoppas vi på fantastisk försäljning i våra bagerier och konditorier. Och kanske att bullarna hittar tillbaka till många arbetsplatser nu när dessa börjar befolkas igen. En sämre måndag kan man ha!

_

Den politiska oron tilltar. Nyligen presenterades regeringens höstbudget, med ömsom vin, ömsom vatten. Dock – i dagsläget vet ingen om den kan bli verklighet, med tanke på det röriga parlamentariska läget. Så vill inte vi företagare ha det! Rakare rör och tydligare spelregler, tack.

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Illustrationer iStockphoto Omslag Sara Trus PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL september ~ nummer 9 2021

26

Sid 8

Varför driver du företag? Smarta affärer handlar den här gången om drivkrafter och att det kan vara bra att ibland reflektera kring varför man driver företag.

Sid 10

Debatt – om brödbusar Rapporten Brödbusar, av matprofilen Louise Ungerth, pekar ut bröd som en stor bov inom matsvinn. Men är det så egentligen? Här får hon svar på tal.

Sid 14

Salt –livsfarligt eller viktigt?

09

Både och. Men vi äter för mycket salt, det är ett stort folkhälsoproblem som åtgärdas med bättre matvanor. Lagom mängd salt i brödet bidrar.

Sid 42

Dra igång webbshop

Med en lösning från norska Cake it easy kan du snabbt och enkelt starta webbshop som driver merförsäljning. Rabatt för SBK-medlemmar!

ALLTID I BRÖD

20 4 _ BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 08_ Nyhetssvepet sid 28_ Hemma hos sid 36_ Marias krönika sid 37_ Plockat sid 38_ Fråga juristen sid 42_ Medlemsförmån

28


I REPRIS T I R O V A F

! Kostna dsfritt!

Kursens innehall

Kursens innehall

- INTRODUKTION TILL GLASSTILLVERKNING Vi går igenom vad som är viktigt när det kommer till ingredienser och balansering av råvaror.

- INTRODUKTION OCH GLASSTILLVERKNING I VÅR AKADEMI På plats kommer glassmästaren, Kyriakos Kastriotis (Galatea) finnas för att djupdyka i kunskaperna kring receptbalansering.

- GLASSTILLVERKNING I VÅR AKADEMI På plats kommer glassmästaren, Kyriakos Kastriotis (Galatea) finnas för att visa grunderna i hur du tillverkar den härligt krämiga och färgstarka glassen. Även glassexperterna Anders Johansson och Johan Landerhjelm (KÅKÅ) deltar i undervisningen med sin expertis kring recept och tillverkning. - MINGEL/EFTERSNACK Vi diskuterar maskiner mm.

Upplev nya glasstrender från världens alla hörn och få bättre förståelse för din maskinella utrustning genom vår expert från Valmar Global. Även glassexperterna, Anders Johansson och Johan Landerhjelm (KÅKÅ), deltar i undervisningen med sin expertis kring recept och tillverkning. - MINGEL/EFTERSNACK Vi diskuterar maskiner mm.

Gör som

~ kom på glasskurs hos oss!


NYBAKAT senaste nytt från branschen

ny utmärkelse till Karin Bodin Karin Bodin får medalj KARIN BODIN, koncern-vd för Polarbröd, tilldelas Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj för 2020. Motiveringen lyder: ”För att (hon) med hållbarheten i fokus drivit familjeföretaget Polarbröd – och på senare tid med kraft drivit företaget genom krisen efter den förödande branden.” Näringslivsmedaljen är Kungliga Patriotiska Sällskapets hedersbevis för utomordentligt entreprenörskap. Syftet är att hedra företagsledare som med ägarinflytande utvecklat framgångsrika företag och därigenom arbetat för ett välmående Sverige. Medaljen har delats ut sedan 1984.

Ny bok från Petrus PETRUS JAKOBSSON, som äger och driver medlemsföretaget Bageri Petrus på Södermalm, Stockholm, hade nyligen boksläpp för sin andra bok: Kakfatet. En snygg bok om just kakor i alla dess former, som en uppgraderad Sju sorters kakor eller kanske snarare Petrus blandband av favoritkakor. Förutom recept på klassiker som syltkakor, kolasnittar och toscakaka alla i Petrus versioner finns här även modernare varianter som salted chocolate rye cookie, Maryland cookies, salta kex till ost och marmelad och som bonus fantastiska brödkakor som tekakor, hålkaka och rågkaka.

6 _ BRÖD

Choklad ska stödja konfliktzon NU LANSERAS chokladen Virunga Origins i Sverige, där samtliga intäkter oavkortat går tillbaka till ett konfliktområde i anslutning till Afrikas äldsta nationalpark, Virunga National Park i östligaste delen av Kongo-Kinshasa. Nationalparken ligger i ett utsatt område som styrs av över hundra olika milisgrupper. Den svenska organisationen The World We Want (3W) har byggt en chokladfabrik i konfliktzonen som främst anställer änkorna till dödade parkvakter. Fabriken skapar nya viktiga arbetstillfällen då hela produktionen sker lokalt, till skillnad från tillverkare som bara köper områdets kakaobönor till lägsta pris, uppger organisationen 3W.

Skrädmjöl skyddas VÄRMLÄNDSKT SKRÄDMJÖL* har godkänts av EU och har nu blivit kvalitetstämplat med skyddad geografisk beteckning (SGB). Sverige har därmed fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning. Svenska produkter och råvaror håller hög kvalitet och många producenter värnar om ursprunget och den geografiska kopplingen. Detta är ett sätt att visa upp vad Sverige har att erbjuda. Sedan tidigare har Sverige sex matprodukter och tre drycker som har skyddad geografisk ursprungsbeteckning enligt EU:s kvalitetssystem. *Skrädmjöl är mjöl från rostade havrekärnor.

Kaffe kan bli dyrare BRASILIEN HAR drabbats av både svår torka och ovanlig kyla. Efter de senaste frostangreppen tros uppemot 20 procent av Brasiliens kaffeskörd nu vara förstörd. Landet är världens största kaffeexportör och ungefär en tredjedel av allt kaffe som dricks globalt kommer därifrån. Nu befaras köldkatastrofen leda till kaffebrist och stigande priser, något som redan ses i terminshandeln.

POLARBRÖDS KONCERN-VD, Karin Bodin, har utsetts till Årets mentala Pitebo. Varje år delar Piteå-Tidningen och festivalen Piteå Dansar och Ler ut pris till Årets Pitebor i kategorierna Årets bofasta Pitebo, Årets utflyttade Pitebo och Årets mentala Pitebo. I motiveringen sägs: “Uppmärksammad för sitt ledarskap och för drivet i hållbarhetsfrågor. I sorgen efter systern och efter katastrofen när familjeföretaget brann ner till grunden har hon insett att det är livsnödvändigt att hitta det lustfyllda i livet för att orka. Karin Bodin är en förebild i samhället och hennes engagemang för en norrbottnisk pärla gör henne till en perfekt ambassadör för regionen och för Piteå.”

Butiker är fortsatt viktiga BUTIKER KOMMER även i fortsättningen att vara den viktigaste försäljningskanalen, men e-handeln har ökat kraftigt under coronapandemin, och kommer att fortsätta öka. Det är den bedömning som görs av livsmedelsföretag med ekologiska och KRAV-märkta produkter i sitt sortiment. Det framkommer i Kantar Sifo-undersökningen ”Ekologiska producentbarometern” som genomförts för andra året i rad på uppdrag av KRAV och Organic Sweden. Företagens framtidstro är övervägande positiv, och ju större andel av omsättningen som består av ekologiska och KRAV-märkta varor, desto bättre lönsamhet och mer positiv syn har de på framtiden. Sju av tio företag (68 procent) uppger att deras lönsamhet i det ekologiska sortimentet är mycket eller ganska bra. Dessutom ser mer än hälften av företagen (60 procent) en stor nytta med att vara certifierade enligt KRAV:s regler eller EU:s ekologiska regelverk.


Vi finns på instagram,facebook och linked in! www.siluett.se

NYBAKAT / SEPTEMBER

POLARBRÖD HAR tagit hem titeln som Sveriges starkaste varumärke bland dagligvarumärken. I Evimetrix stora varumärkesundersökning Swedish Brand Award har 1 244 individer uttalat sig om 32 dagligvarumärken och Polarbröd är det varumärke som lyser starkast i kategorin. Wasabröd, som tagit hem titeln flera år i rad, kom på andra plats. Kung Markatta knep tredjeplatsen. Varumärkesstyrkan som utgör grunden för utmärkelsen Swedish Brand Award bygger på måt�ten Nöjd Kund Index (NKI) och kännedom.

livsmedelsminister, tack! REGERINGEN BÖR tillsätta en livsmedelsminister med helhetsansvar för den svenska livsmedelskedjan och försörjningsförmågan, skriver bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. Detta bland annat med anledning av att både landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) avgått i närtid eller aviserat sin avgång. Livsmedelsföretagen oroar sig för att regeringens arbete med den svenska livsmedelsstrategin, beslutad av riksdagen 2017, kan bli lidande om regeringen inte visar tydligt ledarskap. Regeringen bör ta tillfället i akt och tillsätta en dedikerad livsmedelsminister med övergripande ansvar för livsmedels- och försörjningsfrågor inklusive jordbruk, förädling, handel, fiske och konsumentfrågor, menar Livsmedelsföretagen. I tidigare inspel till regeringens budget har Livsmedelsföretagen lyft fram fyra olika delar i strategin som de anser behöver ytterligare satsningar: • Export, • Forskning och innovation, • Kompetensförsörjning, • Folkhälsa.

Globala matpriser upp MATPRISERNA I VÄRLDEN ökade i augusti efter att tidigare sjunkit under två månader i rad, enligt FN:s livsmedelsmyndighet FAO. Ökningen i augusti var 3,1 procent jämfört med månaden innan. Matprisindex steg till 127,4 i augusti, mot 123,5 i juli. Jämfört med augusti i fjol har matpriserna stigit med 32,9 procent. Framför allt är det suget efter socker, vegetabiliska oljor och vissa spannmålsprodukter som driver priserna, enligt FAO.

Antal/ förp 1000 1000 50 50 1000

KOCKEN, BAGAREN och konditorn Jenny Roshage Theander från Näsby Slott tilldelas Karin Franssons mentorspris 2021. Utmärkelsen belönar årligen mentorer som bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. Priset delas ut av Restaurangakademin i samband med finalen av Årets kock.

Namn Orange bakformar 50x25 mm Orange mini bakformar 35x27 mm Orange brickor dia 9.5 cm Svart brickor dia 9.5 cm Mix Tulip svart och natural 50x50/65mm

Polarbröd starkaste varumärket

Hon får mentorpris

Art.nr 701121 701120 z683882 z683597 701473

I ÅR ÄR DET 10 år sedan Hela Sverige bakar hade premiär i TV4. För att fira jubileet kommer tidigare vinnare besöka programmet för att dela med sig av vad som krävs för att bli årets bästa hemmabagare 2021. Deltagarna kommer från hela landet och ställs, som tidigare säsonger, inför två olika bakutmaningar i varje program, ett paradbak och ett bak där deltagarnas tekniska färdigheter sätts på prov. Programledare även denna gång är Tina Nordström och Johan Östling. I det första avsnittet blir det en nostalgisk tillbakablick när deltagarna ska baka en prinsesstårta, något som gjordes i det allra första avsnittet för 10 år sedan. Bakverken bedöms av domarna Elisabeth Johansson och Johan Sörberg. Säsongens första tekniska utmaning blir en känslosam hyllning till kakornas drottning, Birgitta Rasmusson, som gick bort under förra året. Deltagarna får i uppgift att baka hennes klassiska toscabakelse. Förutom den eftertraktade titeln ligger även ett eget bakbokskontrakt i potten för vinnaren. Hela Sverige bakar, jubileumssäsongen 2021, hade premiär den 22 september på TV4.

Foto: William Backman

10 år i tv

BRÖD _ 7


SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Har du frågat dig själv: ”varför”? Ja, varför driver du företag egentligen? Är svaret på frågan enkel och självklar kan du sluta läsa här. Men för dig som nån gång grubblat och funderat – fortsätt att läsa den här texten! Vad är det egentliga syftet med ditt företag? Dess existensberättigande? Dess ”varför”? Svaret på frågan är nog lika många som det finns företag, och företagare. Och det ena är inte varken mer rätt eller fel än det andra. Det viktiga är att emellanåt reflektera och fundera, det behöver inte alltid handla om tvärsäkra svar. I Sverige är det lätt att starta företag. Bolagsverket har gjort det smidigt och med bara några klick kan man kalla sig både entreprenör, egenföretagare och vd. Svårigheten ligger i att driva företaget. Inte minst i samband med pandemin har många fått känna på utmaningar. Många företag har tvingats stirra in i sitt ”varför”. Varför gör jag det jag gör? Att förstå sina drivkrafter hjälper oss att finna motivation. Drivkraften är grunden till att prestera bra. Både på jobbet och utanför. Drivkrafterna är viktiga för att människan ska trivas och när man har tagit reda på sina drivkrafter kommer man allra bäst till sin rätt oavsett vad man gör. Alla behöver ha koll på sina drivkrafter. Företaget behöver tydligt kommunicera och leva sina värderingar. Precis som Volvo testkör sina bilar i alla möjliga förhållanden. Testkör dina 8 _ BRÖD

drivkrafter. Håller dom? Drivkraften ligger ofta nära dina bästa stunder och upplevelser. När du har trivts särskilt bra är sannolikheten stor att du har fått använda dina drivkrafter fullt ut. Men drivs du av rädsla är sannolikheten att du ska fatta felaktiga beslut överhängande. Drivs du enbart av pengar kommer du troligen att bli besviken någon gång under livet. Kanske till och med hamna i en kris.

Så kan du hitta företagets ”varför” Det finns många teorier och mallar för hur vi ska ta reda på och identifiera våra drivkrafter men det behöver inte vara komplicerat. Inte mer komplicerat än att man börjar rota i vad man känner lust i och var passionen finns. Svaret på de frågorna tar oss närmare någon av de drivkrafter som kan vara bottenplattan för

motivationen, vårt driv. Man kan hitta sina drivkrafter på olika sätt. Drivkrafter som ingen kan ta ifrån mig, det som inte är beroende av min omgivning och olika sakers tillstånd. Var hittar jag motivationen om jag drivs av pengar och pengarna tar slut? Var hittar jag motivationen om jag drivs av min familj och deras behov när barnen flyttar och partnern drar?


NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Vad är viktigast för dig? Fråga dig till exempel: • Vad brinner du för? • Vad gör du när du glömmer tid och rum? • Vad är du vansinnigt bra på? • Vad är det du gör när andra bekräftar dig och ger dig beröm? • Vad skulle du kunna slåss för, stå på barrikaderna för? • Vad är det som får det att kittla i magen?

Övning – hitta 100 olika ”varför” Samla på dig cirka 100 olika ord, 100 olika drivkrafter. Skriv ner, skapa en bank. Högt och lågt. Prata med din partner, dina kollegor, din familj, vänner. Vad är en drivkraft? Lägg sedan undan ditt dokument i två dagar, ta fram och stryk hälften av de ord som inte är relevanta för dig. Gör om den proceduren till dess att du bara har tre drivkrafter kvar. Där finns sannolikt all den motivation du behöver! Illustrationer: Anna Windborne-Brown /Källa: Driva eget

Nytt pris till Birgittas minne

Conditori Nordpolen i Vara får Västra Gastronomiska Akademins nyinrättade pris på 50 000 kronor till minne av före detta ledamoten, kakdrottningen Birgitta Rasmusson, som avled i våras. Motiveringen lyder: ”Conditori Nordpolen håller våra svenska kak- och bakverkstraditioner högt och levande. Conditori Nordpolen har länge varit en institution bland Sveriges konditorier för dess stora och framför allt utsökta utbud av småkakor.” Conditori Nordpolen är ett klassiskt konditori med anor från 1903 då systrarna Alma och Alvida Jansson startade konditoriet. Företaget drivs idag som ett familjeföretag av syskonen Tina, Per och Elin. Cirka 40 personer är sysselsatta i rörelsen. Västra Gastronomiska Akademin samarbetar med branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, bagerileverantören Kobia och Skåne-

mejerier. Juryn består av Lars-Magnus Olovsson, Annelie Öster, Anders Rasmusson, Peter Halldén, Urban Nyberg och Gun Karlsson. Birgitta Rasmusson var hela Sveriges kakdrottning. Hon har varit med och format den svenska fikakulturen och skrivit flera böcker om bakning och matlagning däribland ”Rutiga bakboken”, ”Rutiga kokboken” och ”Sju sorters kakor”. Vid 75 års ålder blev hon känd för den breda massan efter att ha fått uppdraget som domare i det populära TV4-programmet ”Hela Sverige bakar”. Birgitta Rasmusson avled 81 år gammal efter en tid på sjukhus i mars i år. Västra Gastronomiska Akademin har till uppgift att främja matkulturen i Västra Sverige, fördjupa medlemmarnas kunskaper inom det gastronomiska området och träffa likasinnade som delar passionen för god mat och dryck.

BRÖD _ 9


DEBATT / SEPTEMBER

Är det bröd som är busarna? Rapporten Brödbusar, skriven av matprofilen Louise Ungerth med lång erfarenhet av livsmedelsbranschen och arbete med hållbarhetsfrågor, pekar ut just bröd som den kanske största boven när det gäller matsvinn. Men stämmer det? Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer (SBK) och Maria Sitell, kommunikationschef Brödinstitutet bemöter påståendet. Brödbusar, som kom ut 2019 med en uppföljare 2021 har sin grund i den så kallade Boråsrapporten (från Statens lantbruksuniversitet och University of Borås). Brödbusar har en god intention när den granskar brödsvinn. Tyvärr färgas rapporten av en ogrundad tanke om att det idag skulle finnas ett stort systemfel i det 10 _ BRÖD

sätt bröd distribueras och att den största positiva förändringen av brödsvinn i butik skulle uppnås genom att ändra på just det systemet. Rapporten argumenterar för att handeln själv skulle ta över hanteringen av brödet. Med andra ord att den affärsmodell som idag finns, där bagerierna själva distribuerar och packar upp brödet på hyllan, och även sköter returhantering, borde ersättas av att butikerna gör detta. Detta trots att siffror, i undersökningen hon hänvisar till, visar att de stora bageriernas distribution leder till lägre svinn än när handeln själv sköter distributionen. Om man tittar på Boråsrapportens siffror och jämför svinnet med hur mycket bröd som säljs visar det sig att bageriernas retursystem leder till betydligt lägre svinn än butikernas EMV-bröd och

bake-offbrödet. De system handeln själva ansvarar för är alltså betydligt sämre än det system bagerierna hanterar. Det kan tyckas att det inte spelar någon roll att de olika affärsmodellerna jämförs på ett felaktigt sätt. Svinnet måste minska oavsett hur brödet distribueras. Men när en felaktig analys görs uppstår en opinion och ett tryck att förändra till den felaktigt framställda distributionsmetoden, med risk för ökat svinn istället för minskat. Att därför utmåla leveransbageriernas affärsmodell med TBA (Take Back Agreement) som sämre, när det i själva verket är den bättre modellen enligt rapportens siffror, bidrar till att dagligvaruhandeln kan utöva ett ännu starkare tryck på de redan betydligt svagare leverantörerna. Konsekvensen av en felaktig analys av distributionsmodeller riskerar alltså att, om än oavsiktligt, öka svinnet och försämra leverantörernas ställning gentemot handeln. Vi anser att det är en märklig, och framförallt vilseledande, vinkling. Sveriges bagare & konditorer och Brödinstitutet kommer fortsätta att bidra till hållbara matvaror och matvanor där allt från produktion, svinnhantering, leveranser, rimligt antal sorter på hyllan, till att berätta hur maten på bordet kan se ut för både bättre klimat och folkhälsa, ingår. Vi konstaterar samtidigt att det finns mycket kvar att göra – av oss alla.

Pssttt…

Du kan läsa en längre version av den här texten på: www.bageri.se/opinion/ar-detbrodet-som-ar-busarna

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer

Maria Sitell, kommunikationschef BrödinstitutetNYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Yrkesprogrammen ska ge högskolebehörighet Regeringen vill att alla gymnasieprogram ska ge grundläggande högskolebehörighet i framtiden. Det framgår av ett förslag från utbildningsminister Anna Ekström, inom ramarna för regeringens höstbudget.

Jesper Långström, utbildningsansvarig SBK.

-Det är väldigt bra att regeringen nu föreslår att alla gymnasieutbildningar – alltså även yrkesprogrammen – ska ge grundläggande högskolebehörighet, säger Jesper Långström, utbildningsansvarig vid branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK. Antalet elever på yrkesprogrammen har sjunkit sedan yrkesprogrammen inte längre automatiskt innehåller de kurser som ger grundläggande behörighet till högre utbildning. För att öka intresset för yrkesprogrammen vill regeringen att alla elever som väljer ett yrkesprogram ska vara garanterade att kunna läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet om de vill. Idag kan man välja till dessa ämnen, men de ingår alltså inte med automatik. -Konkret innebär förslaget att alla elever på yrkesprogrammen erbjuds svenska och engelska utan att ge avkall på de yrkesämnen som behövs för anställningsbarhet, förklarar Jesper Långström. De elever som så önskar kan fortfarande välja bort de högskoleförberedande ämnena men ändå få ut en yrkesexamen.

12 _ BRÖD

Alltför få elever väljer idag att läsa ett yrkesprogram, samtidigt som bristen på utbildad personal är ett stort problem för företagen inom livsmedelssektorn och för Sverige. Många arbetsgivare har svårt att hitta gymnasialt yrkesutbildad arbetskraft. -För vår bransch, och för SBK som organisation, är det också ett prioriterat fokusområde att verka för att få fram mer utbildad arbetskraft, framhåller Jesper Långström. Att nu återinföra grundläggande behörighet på de gymnasiala yrkesprogrammen ger eleverna möjligheter att hålla fler dörrar öppna. Det har tydligt framkommit att detta är mycket viktigt vid elevernas val av gymnasieprogram. -I dagsläget är det många som väljer

bort yrkesprogrammen av just det skälet, menar Jesper Långström. Att öka attraktiviteten på yrkesprogrammen är avgörande om vi ska kunna få fler välutbildade medarbetare till våra företag i framtiden. Ett av målen i regeringens livsmedelsstrategi är att det senast 2030 ska vara lätt att rekrytera medarbetare till livsmedelsproducerande företag. Tillväxtverket har gjort en kartläggning som visar att så inte är fallet idag. Det saknas helt utbildningar för hantverksyrken inom kött och chark men även för personal till livsmedelsproduktion, samt råder brist inom bageri/konditori, eftersom alltför få kommuner erbjuder dessa. Ett skäl som kommunerna ofta anger är att för få elever väljer de relevanta yrkesprogrammen.


Skapa unikt hållbarhetserbjudande I takt med att allt fler konsumenter blir medvetna om hur deras val påverkar både klimat och natur ökar efterfrågan på hållbara produkter. Med Nord Mills produkter märkta med Klimat & Natur kan du erbjuda dina kunder att vara med och driva på utvecklingen mot ett ännu mer hållbart lantbruk. Samtidigt kan du vara trygg i att du erbjuder slutprodukter bakade på mjöl av jämn och hög kvalitet. Var med och bidra till utvecklingen av framtidens jordbruk så att vi gemensamt når nya klimatmål. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.

30%

Programmets åtgärder för: Minskad klimatpåverkan

Biologisk mångfald

Klimatsmart mineralgödsel Fossilfritt bränsle på gården Precisionsodling Sparsam körning

Lärkrutor Blommande zoner Termiskt behandlat utsäde

Spårbar bas Svenskt ursprung Fritt från stråförkortningsmedel Fritt från slamgödsel

*Ungefärlig CO e-besparing för höstvete, jämfört ² med genomsnittlig svensk odling 2015.

lägre klimatpåverkan*

BRÖD _ 13 Vid frågor om våra produkter och beställning kontakta kundservice@nordmills.se, eller ring 020 - 91 00 92


NYHETSSVEPET / KUNSKAPSLUCKAN

Nyhet – Kunskapsluckan

Det händer mycket nu inom flera områden som rör mat och folkhälsa. Och på de högsta nivåerna i samhället. Regeringen, myndigheter, organisationer, forskare, akademier och branschens företag är involverade i flera stora och omfattande tvärdisciplinära uppdrag för ökad folkhälsa. ”Kunskapsluckan” är en ny vinjett i tidningen BRÖD från och med det här numret. Med det här materialet vill vi lyfta fram och förmedla kunskap från de olika uppdrag som pågår. Brödet har en central roll i samhället och givetvis är branschens företag bland de viktigaste företrädarna att förvalta den kunskapen och förmedla den via en produktion av hög kvalitet och i samklang med kunskapsutvecklingen. Konkret kan det exempelvis handla om aktuella rön och insatser för mer eller mindre salt, fullkorn, gluten och socker i maten överlag och för bröd i synnerhet. Stay tuned!

”Vi behöver minska på saltet och det nu!” För mycket salt kan öka blodtrycket och ett förhöjt blodtryck ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke. Det är den samlade 14 _ BRÖD

forskningen överens om. Samtidigt innehåller salt natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen. För hälsan bör man inte få i sig mer än 1 tesked salt (6 gram) per dag. I genomsnitt får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Det mesta av saltet kommer från färdiga livsmedel, som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat, enligt Livsmedelsverket. Maria Sitell, leg. dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet, hur tusan ska vi komma tillrätta med det här, så att vi får i oss lagom med salt? -Att minska på salt är inte lika populärt att ta tag i, till skillnad mot att driva frågan om att äta mindre socker, även om det höga saltintaget är ett betydligt större problem för folkhälsan än vårt sockerintag. Min uppfattning är att just detta faktum tror väldigt få på även om det är ett helt säkerställt samband. Med jämna mellanrum dimper det ner någon artikel i de stora tidningarna om att salt inte alls är farligt utan tvärtom något vi dör av om vi inte får i oss, och så är utvecklingen tillbakadragen flera år. Saltfrågan har varit nästa stora folkhälsofråga i snart två decennier. Men vi äter alltså för mycket salt, vad beror det på? -Flera saker. Vi tycker om salt mat och salt lyfter fram smaken i de flesta råvaror. Och vi ska ha salt i maten, men Sverige har som ett av få länder i världen dessutom extrasaltade produkter vilket på riktigt är helt galet. Genom att vänja sig vid salta produkter och i värsta fall extrasaltade produkter blir det också svårt att äta lagom mycket salt och även att minska. Att vänja sig vid mindre saltad mat behöver gå stegvis men är helt nödvändigt för nästan alla. De enda som inte behöver minska på saltet är sjuka personer som har svårt att få i sig tillräckligt med mat och därmed inte får i sig den saltmängd som kroppen behöver. Resten äter för mycket salt. Är det till och med så illa att människor dör i onödan av för mycket salt? -Tveklöst ja. Idag lever två miljoner människor i Sverige med hjärt- och kärlsjukdom vilket också är den främsta dödsorsaken. Levnadsvanor (mat, rökning, rörelse, alkohol, stress etc.) orsakar ungefär hälften av dessa. Ohälsosamma matvanor är den största riskfaktorn och bland matvanorna har högt intag av salt den största påverkan, följt av för lite fullkorn. Andelen sjukdom kopplat till levnadsvanor är större för dem mellan 25 och 64 år jämfört med dem som är +65 år. Sjukdomskostnaden för ohälsosamma matvanor är 8,6 miljarder kronor i Sverige. Per år. Vilka initiativ finns inom livsmedelsbranschen för att komma till rätta med saltproblemet? -Det finns idag ett stort engagemang hos livsmedelsbranschen, och idag är det två uppdrag/projekt som är igång. ReduSalt är ett Vinnovafinansierat projekt med 15 parter från olika delar av samhället. Sveriges bagare & konditorer, SBK, är en av dessa och även enskilda bagerier är med. Ett av de kommande stora stegen är att kommunicera ut de metoder som tagits fram för att minska på saltmängden i till exempel bröd, charkuterier och färdigmat. Det


Maria Sitell, kommunikationschef Brödinstitutet

NYHETSSVEPET / KUNSKAPSLUCKAN

kan bli spännande och det kommer märkas framöver på olika sätt. I december 2020 fick Livsmedelsverket ett regeringsuppdrag för att undersöka och skapa förutsättningar för en överenskommelse i livsmedelsbranschen om att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel, samt att ta fram kunskapsunderlag om hur intaget av energitäta och näringsfattiga livsmedel kan minska. SBK medverkar i dialogen med Livsmedelsverket tillsammans med tre andra branschorganisationer. SBK gör förstås allt för att det ska bli bra och vettigt för bagerier och skapa ett mervärde i affären. Hur är det med just bröd och salt, det behövs väl salt i bröd av flera skäl, eller? -Exakt. Salt är ju helt centralt i brödet både för smakens och kvalitetens skull, den mängden ska inte bort. Går det att ersätta saltet i bröd med något annat? -ReduSalt kommer att visa på intressanta lösningar men för de allra flesta bagerier är det enklaste, bästa och billigaste sättet att minska mängden salt. Det kan med fördel göras stegvis så att

kunderna vänjer sig. En väldigt viktig aspekt för att vi som befolkning ska minska på saltet är att livsmedelsföretag minskar på saltet samtidigt. Det finns många matprogram i tv nuförtiden, och där påtalas ofta att det ”saltas för lite”, eller nån kändiskock som slänger i nävar av salt i maten… Hur ser du på det, mot bakgrund av vad forskningen säger? -Att de inte hänger med och att det har gått alldeles för långt. Men det var ju precis samma sak för sådär 30 år sedan när det skulle vara en ’skvätt’ grädde (det vill säga 3 deciliter) i alla maträtter som lagades i tv. Känns rätt omodernt idag, eller hur? Och då var det kockarna som ledde utvecklingen mot mindre och bättre fett och mycket mer grönsaker som ju det är idag. Så det går, om man vill. Är det här med för mycket salt ett speciellt problem för oss i Sverige/Norden, eller ser det likadant ut i resten av världen? Vad beror det på? -För mycket salt i maten är ett problem som har funnits i den så kallade västvärlden länge. Överlag har Sverige ett högre saltintag än övriga Norden och globalt. I stora delar av västvärlden har man jobbat med saltsänkning från centralt håll. I det avseendet ligger Sverige lite efter. Det positiva med de initiativ som finns i Sverige idag är att branschen är involverad och att förutsättningar för att det ska lyckas sker i dialog mellan näringsliv och myndigheter.

Titta efter mÄr ket or! nÄr du BES TÄLLER var

Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus: Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt!

Läs mer på frånsverige.se

BRÖD _ 15


NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Det är mycket välfärd i regeringens höstbudget Det är en expansiv höstbudget som finansminister Magdalena Andersson lägger fram till riksdagen. Regeringen menar att svensk ekonomi bedöms bli stark 2021 och 2022. Flera förtroendeindikatorer är på historiskt höga nivåer, både i tillverkningsindustrin och tjänstesektorn. Tillväxten drivs bland annat av en stark utveckling av hushållens konsumtion när allt fler är vaccinerade och restriktioner är på en låg nivå. I takt med att efterfrågan i ekonomin stiger väntas också utsikterna på arbetsmarknaden förbättras. Finanspolitiken som förts under pandemin har varit en viktig förutsättning för att återhämtningen kommit igång så snabbt, enligt regeringen. För att inte riskera att bryta återhämtningen behöver finanspolitiken vara fortsatt kraftfull även nästa år. Regeringen menar att Sveriges stabila statsfinanser möjliggör fortsatt finanspolitisk stöttning av återhämtningen och hantering av pandemins risker. I regeringens proposition finns bland annat förslag på åtgärder för att klimatomställningen ska påskyndas, fler ska komma i arbete, välfärden stärkas och tryggheten ska öka. Mycket av förslagen i budgeten har varit känt en tid, men en nyhet är att regeringen tillskjuter ytterligare 5 miljarder kronor i ett välfärdspaket med satsningar på starkare sjukvård och den så kallade familjeveckan, som blir tre dagar. Den fortsatta hanteringen av pandemin utgör också en stor budgetpost även utanför den vanliga vården. 9,6 miljarder ska trygga tillgången till vaccin, testning och smittspårning. Regeringen vill också satsa 8 miljarder kronor på jobben. Pengarna ska bland annat gå till matchningstjänster och till att 16 _ BRÖD

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

I september presenterades regeringens höstbudget, som föreslår reformer om sammanlagt 74 miljarder kronor.

fördubbla antalet platser på yrkeshögskolor. Samt införa ett nytt studiestöd från och med 2023 som ska göra det lättare för vuxna mitt i arbetslivet att utbilda sig och byta yrkesbana. Bland andra stora reformer finns bland annat flera satsningar på klimatarbete om sammanlagt 12 miljarder kronor. Därtill föreslås skattesänkningar för 7,5 miljoner svenskar, något som väntas kosta 10,5 miljarder. Det blir skattesänkning med fokus på låg- och medelinkomsttagare. Förslaget innebär i genomsnitt drygt 1 300 kronor per år för en person med lägsta heltidslön enligt kollektivavtal. Ett annat förslag är att minska skatteklyftan mellan arbetslön och sjuk- och aktivitetsersättningar. Företag som drabbas ekonomiskt av coronaviruset kan ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms. Under pandemin har ungefär 51 000 företag beviljats anstånd med inbetalning av skatt och moms. Det rör sig om cirka 54 miljarder kronor, varav nästan hälften har betalats in. Resten skulle ha betalats in senast i mars och april nästa år. Men nu

föreslår regeringen att återbetalningstiden förlängs med 15 månader, om man följer en avbetalningsplan. På så sätt vill regeringen ge företag mer tid på sig att återhämta sig från krisen och komma tillbaka till en normal lönsamhet. För att stödja återhämtningen och stötta företag ur krisen vill regeringen återinföra den tillfälliga sänkningen av arbetsgivaravgifterna för 19–23-åringar även under nästa sommar. Småföretagare kan även se fram emot att omsättningsgränsen för momsbefrielse höjs från 30 000 kronor till 80 000 kronor per år. Vilande företag ska även få förlängda lättnader genom undantag från 5-årsregeln. Regeringen tillför även omkring 5,7 miljarder kronor per år till landsbygd och jordbruk. Riksdagen beslutar om budgeten i två steg: Den 18 november tar finansutskottet ett beslut om de totala utgiftsramarna, sedan ska ramarna även godkännas i kammaren den 24 november. Därefter ska detaljerna i budgeten, sammanlagt 27 utgiftsområden, klubbas i respektive utskott i början av december.


Helt

flexibel

... i exakta vikter ... Smart fyllning ... Även för barS och kakor

Marknadens mest flexibla teknik för det mindre och medelstora bageriet. VEMAG Robot 500 är det perfekta hjälpmedlet för bagerier med ett brett produktspektra och är speciellt designad för det mindre och det medelstora bageriet. Tekniken möjliggör produktion av både traditionellt bröd till ”klistriga” glutenfria produkter. Degdelaren är mobil och kan enkelt flyttas runt i bageriet till de olika arbetsstationerna.

c-b-c.de

Med ett snabbt program och format byte kan ett flertal av bageriets produkter produceras i en och samma maskin. Vemag arbetar utan olja och har en hög hygienisk nivå.

nemco@nemco.se | www.nemco.se


DYNATEC – TOTALLEVERANTÖR INOM BAGERI UTRUSTNING VI PÅ DYNATEC HAR FOKUS PÅ ATT UTVECKLA LÖSNINGAR SOM GER DIREKTA OCH MÄTBARA RESULTAT FÖR VÅRA KUNDER. Dynatec har kompetens och muskler att ta hand om hela kedjan från förädlad råvara till pall med allt som behövs däremellan. Tillsammans med världsledande tillverkare och egna ingenjörer skräddarsyr vi lösningar anpassade för uppgiften. En speaking partner genom Säljfasen, Projektledning och Eftermarknad för hela linjen.

König I-Rex Compact AW

Cetravac vakuumkyl

Dynatec kavlingslinje Åge Agriflex

Dynatec Hygienbana

“VILL DU VETA MER? TA KONTAKT“ TEL: +46 (0) 733 315 009 KRISTOFER.BERGMAN@DYNATEC.SE Kristofer Bergman Segmentchef Bageri

18 _ BRÖD

DYNATEC är totalleverantör av automation, och utrustning inom livsmedelsindustrin. Kontakta oss för ett kostnadseffektivt samtal DYNATEC AB, tel: 0411 557 590, e-mail: DYNATEC@DYNATEC.se DYNATEC.se

Mixer Avant Force


AFFÄRSOMRÅDEN 1 Fabriksplanering 2 Dosering 3 Kyl og frys 4 Iläggare

5 Förpackning 6 Robotlösningar 7 Produktkontroll 8 Transportlösningar

9 Palletering 10 Egen verkstad 11 Service och reservdelar Tecnopool kylspiral

Heuft thermo olja ugn

Anritsu röntgen

WP Haton Konisk rundrivare

Compact 2000 tömmare och avsättare

Se korv- och hamburgarbröd linje

IceCool raskskåp

Se Cetravac hos Kolonihagen

Dynabake stickugn

Se Heuft installerat hos Kanelsnurren

Hartmann SL30 + GBK220

Se König Artisan SFM EC i action


NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Sänkta gränsvärden EU har sänkt gränsvärdena för bly, kadmium och mjöldryga i spannmål samt mjöldrygealkaloider i livsmedel. De nya gränsvärdena omfattar ett stort antal livsmedel och ska tillämpas under 2021 och 2022. Det är viktigt att företagen anpassar sina kvalitetskrav till de nya gränsvärdena, skriver Livsmedelsverket. För bly sänks gränsvärdet i olika kategorier av barnmat som är spannmålsbaserade dvs. gröt, välling och drycker. För kadmium sänks gränsvärdet för bland annat citrusfrukter, ris och rågkärnor. Nötter, quinoa, durumvete och oljeväxtfrön är exempel på kategorier som inte tidigare haft gränsvärden men som nu får det. Mjöldryga är en skadesvamp som kan växa på spannmål under odlingen. Mjöldrygealkaloider är mögelgifter som kan bildas av denna skadesvamp. Gränsvärden för mjöldrygealkaloider i bland annat kvarnprodukter av vete, havre och råg har införts. Gränsvärdet för mjöldryga i obearbetad spannmål har också sänkts.

DIN PÅLITLIGA PARTNER FÖR INREDNINGSLÖSNINGAR AV HÖG KVALITET Njut av doftande kaffe, läckra kakor och färskt bröd i en mysig atmosfär det är vad Bageri & konditori Kardemumma står för.

BÄSTA BAKVERKEN I EN MYSIG „FEEL HOME“ ATMOSFÄR 2008 öppnade Jonas & Christine Björk sin första butik, under årens lopp har kundkretsen vuxit som har fått njuta av den fantastiska kvalitet som bageri Kardemumma erbjuder. Efter ett år av planerande så stod filialen i Enebyberg redo i augusti för att möta kunderna igen. Butiken bjuder kunderna på en känsla av att sitta hemma och fika, i en fräsch och inbjudande miljö.

ETT LÅNGVARIGT SAMMARBETE Det nationella partnerskapet mellan KÜHLA & Kardemumma har funnits i över 10 år. I alla Kardemumma butiker har vi varit den operativa partnern för planering, tillverkning och montering. Det centrala kravet för detta projekt var för oss att förstora köket och att göra plats för mer exponering och montrar i föräljningsområdet. Med två nya kyltorn gör att utbudet av kakor och tårtor når helt nya höjder i den nya butiken. Jonas & Christine ser fram emot att välkommna sina kunder i en ny atmosfär och med en ny utrustning för att kunna erbjuda ännu mer färska bakverk.

KONTAKT KÜHLA TYSKLAND

KÜHLA Kühltechnik & Ladenbau GmbH 20 _ BRÖD Nordkämpe 1a 49377 Vechta

Tel.: +49 4447 9633-11 Fax: +49 4447 9633-31 E-post: info@kuehla.de www.kuehla.de

DIN REPRESENTANT I SVERIGE Urban Gudmundsson Tel.: +46 730434010 E-post: u.gudmundsson@kuehla.de


Changing to Pcdata is easier than you think! You can even re-use your hardware

"A smooth change and a great company to work with." "After a detailed analysis of the providers in question, the choice fell on Pcdata, because the priceperformance ratio is just right here."

The advantages - Hands-free paperless operation - Efficiency Improvements - Maximized accuracy - Real-time recording - Maximize customer satisfaction - Short payback period - Easy to use

"We appreciate how they support us developing our new concept." "Changing from the old system to Pcdata was like Night and Day."

For information contact: Erik Hedemann Andersen at Prægel & Co A/S Bøgeskovvej 6 DK-3490 Kvistgård

www.praegel.dk


NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

LO vill satsa på livsmedel Nyligen släpptes LO:s program ”Nystart för vanligt folk – investera i Sverige”. Med programmet vill LO ge sin gemensamma syn på vilka investeringar som behövs för att återstarten ska göra Sverige till ett starkare land med högre tillväxt, lägre arbetslöshet och större rättvisa. För att nå detta, menar organisationen, att det är viktigt att utbilda bagare, slaktare och styckare, med flera. LO pekar ut sju områden där investeringar behövs och ett antal konkreta investeringsbehov. Extra viktiga områden att förbättra för livsmedelsbranschen är, enligt LO: • Tillståndsprocesserna för nyetablering av fabriker måste kortas, • En utbyggnad och stärkning av energiförsörjningen måste ske, • Se över befintliga krav på tillstånd och regler för att minska regelkrångel, • Utveckla infrastrukturen, • Öka förutsättningarna för export av livsmedel, • Tillför resurser till arbetsförmedlingen, • Säkerställ arbetskraften inom bristyrken.

Arla satsar i Götene Arla fortsätter att framtidssäkra mejeriet i Götene och investerar ytterligare 300 miljoner kronor i mejeriet, detta utöver de 95 miljoner kronor som redan beslutats under 2021, enligt ett pressmeddelande. Investeringarna innebär att mejeriets kapacitet för hantering av ekomjölk fördubblas och bidrar till att Arla kan utöka det ekologiska sortimentet, samtidigt som modernare system säkrar produktionen. Den nya utrustningen kommer att bidra till bättre spårbarhet och större produktionssäkerhet. Annan utrustning på mejeriet kommer också att uppgraderas för att allting ska fungera bättre. Produktionsstart sker under våren 2023

Femtorp får ny säljchef Femtorp förändrar sin organisation med en ny roll och anställer Maria Eckard som Sales Manager för Foodservice & Bakery. Hon kommer närmast från kosmetikbranschen som Sales & 22 _ BRÖD

Marketing Manager hos Isadora AB. Senaste uppdraget inom livsmedelsbranschen var hos Orkla Foods AB.

American Pan förvärvar Runex American Pan, med verksamheter i hela Europa, förvärvar Runex, en leverantör av bakverktyg och ytbeläggningar med huvudkontor i Sverige. Avtalet omfattar företagets produktion, försäljning och service i Sverige, Norge och Storbritannien. Runex beläggningsverksamhet som tidigare låg i Luton, England, har flyttat till American Pan i Skelmersdale och kommer där att fortsätta göra Runexbeläggningar. Runex i Sverige och Norge kommer att fortsätta sina normala verksamheter i befintliga lokaler.

Spannmålspriserna stiger Världspriserna på spannmål har stigit kraftigt. Orsaken till prishöjningarna är bland annat en global värmebölja.

Skördarna i Europa, Ryssland, USA och nu även i Brasilien blev betydligt sämre än man räknat med. Det kan komma att ge konsekvenser även på svenska konsumentpriser. I Malmö, inne i Lantmännens handlarrum för spannmål, köps och säljs 60 procent av de svenska skördarna elektroniskt. Dagligen på datorskärmarna har spannmålshandlarna sett hur priserna stigit kraftigt. Det för Sverige viktiga vetet har gått upp med cirka 35 procent, havre med 21 procent och malt med 65 procent - och det bara på bara ett år.

Ökning för dagligvaror Försäljningen i den svenska dagligvaruhandeln ökade med 0,7 procent under augusti 2021 jämfört med samma månad 2020, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Försäljningsutvecklingen i butik uppgick till 0,5 procent under månaden. Den fysiska försäljningen var därmed positiv under hela sommaren. Försäljningen i e-handeln växte under månaden med 4,7 procent.


HALLOWEEN TREATS Bring your pastries to life

Mer information om receptet www.dawnfoods.com/Nordics

MODUS SCANDINAVIA Modular Deck Oven

I sammarbete med Loguidice har vi tagit fram en optimal ugn för den skandinaviska marknaden. • Helglasluckor • Med eller utan ång generator. • För skandinavisk bakplåt 45x60cm • Modulbyggd, kan installeras i trånga lokaler • Stor variation på storlekar

Kontakta oss redan idag!

BRÖD _ 23

Industrigatan 5, 597 53 Åtvidaberg | Telefon: 0120-14895 | Email: info@svroulette.se


NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Friterat på menyn

Linköping har fått en bakverksbutik med inspiration från Danmark och Tyskland, Daily Donuts mitt i stan. Friterade bakverk, munkar, kanske inte alltid passar så bra med hälsotrenden, men enligt ägaren behövs de ändå.

Nybakat i Jungfrusund Snart kan det lukta nybakat för färjeresenärer vid Jungfrusund, Mälaröarna. I augusti planerar Tegnérs bageri att slå upp dörrarna i det nybyggda bostadsområdet. Inflyttningen i bostäderna i Jungfrusunds sjöstad har redan skett och området växer så det knakar med allt mer utbud för både besökare och boende. Lokalerna ligger i närheten av Sjöräddningssällskapets lokaler vid färjeläget.

Vetlandakondis uppmärksammas När reseguiden Nya Upplev Sverige kom ut för ett tag sedan landade Konditori Cecil i Vetlanda på tiondeplats i rankingen av konditorier och kaféer att besöka i landet. I motiveringen står det att Konditori Cecil är ett “klassiskt kondis i Vetlanda som lagar precis allt med kärlek och från grunden.”

Näslunds bygger ut I sommar har Näslunds konditori i Normaling byggt ut och de har gjort plats för tio nya sittplatser, en handikappanpassad toalett och en glassfrys. Planeringen av bygget inleddes i april och utbyggnaden färdigställdes strax efter midsommar. Förutom den nya ytan har även utrymmet vid kassan expanderat.

7400 kvadratmeter Det är storleken på det nya fryslager som Lantmännen Unibake ska bygga i anslutning till sina befintliga bagerilokaler i Lillån i 24 _ BRÖD

Örebro. Investeringskostnaden uppgår till 300 miljoner kronor. Fryslagret, som ska stå färdigt första halvåret 2023, kommer att vara automatiserat, vara 36,5 meter högt i den högsta delen samt ha maskinrum och kontor. Investeringen innebär att man kommer hålla ihop tillverkning och lager i samma anläggning vilket långsiktigt är miljö- och hållbarhetsmässigt riktigt, enligt företaget.

Lulus i konkurs Det klassiska konditoriet Lulus i Borås har gått i konkurs. Orsaken är pandemin - och permitteringsersättningar som inte betalats ut. Lulus startade 1961 och har genom åren haft flera filialer runtom i Borås, men sedan 2001 har bageriet bara huserat i lokalen på Österlånggatan 47. Som en lösning på den svåra ekonomiska situationen när pandemin slog till valde Lulus att, precis som många andra, korttidspermittera personal. Men trots att deras permitteringar beviljats har de fortfarande inte fått ut ersättning från Tillväxtverket, enligt ägaren.

Gustafs bröd i Säter flyttar Gustafs bröd i Säter flyttar in till nya lokaler vid torget, där tidigare Annas hembageri höll till. I och med det utökar Gustafs sin verksamhet till två orter i kommunen. Sedan tidigare finns en verksamhet i Mora by. Verksamheten sysselsätter totalt fem personer. Utöver kaféverksamheten levererar man till fler matbutiker i området.


SMARTY 4 TTi Introduktionserbjudande 199.400:(exkl.moms) Ord. pris 265.900:-


NYHETSSVEPET / SEPTEMBER

Med smak för livets goda

Valrhona, Sicoly, Sosa…, bekanta varumärken för många i konditorvärlden. Werners Gourmetservice är företaget som förser bland andra Svenska Konditorlandslaget med produkter och ingredienser av högsta kvalitet. Sedan flera år tillbaka är Werners också en av lagets huvudsponsorer.

Ida Holm

-Vi vill vara en del i att driva branschen framåt och medverka i utvecklingen av både bransch och produkter, säger Ida Holm, projektledare Marknad på Werners Gourmetservice. Och även lyfta fram desserter och de söta bakverken som en central del i svensk gastronomi, på restauranger, kaféer och konditorier. Konditorlandslaget bidrar mycket till branschens utveckling av tekniker 26 _ BRÖD

och genom att förfina hantverket inom konditori. Werners kom på allvar in i konditorvärlden 2013 när företaget blev distributör av Valrhona choklad i Sverige. I samband med det inleddes också sponsorsamarbetet med Konditorlandslaget. -Vårt engagemang i laget och branschtävlingarna blir också ett sätt att öka kännedomen om våra premiumprodukter inom den svenska gastronomin, samtidigt som utbytet ger oss väldigt mycket kunskap tillbaka som vi har nytta av, säger Ida Holm. Det gör att vi håller oss på tå hela tiden. Werners har ett brett spektrum av produkter i sin portfölj, både sött och salt. Förutom sådant som används inom konditorivärlden, tillhandahåller företaget bland annat tryffel, kaviar, kryddor, olja, vinäger och mycket mer, som används av många restauranger. Några varumärken sticker ut lite extra i samarbetet med konditorerna. Valrhona choklad förstås, som också är sponsor av Konditor-VM, Coupe du Monde de la

Pâtisserie. Sicoly frukt- och bärpuréer och Sosa som tillverkar texturmedel, frystorkade produkter, confit, karamelliserade nötter, poppande bruskristaller, naturliga aromer, bland annat. Även kryddor av olika slag är viktiga. Werners sponsorskap för Konditorlandslaget löper i princip i treårscykler, vilket sammanfaller med perioderna för Coupe du Monde. -Så nu är vi inne i en satsning med laget med sikte på VM-finalen 2022, berättar Ida Holm. Första steget på resan är dock Coupe Europe, ”Europamästerskapet” som hålls i Frankrike i januari 2022, och som även är kvalificering till VM-finalen. Där gäller det att lyckas för att komma vidare, en nog så tuff uppgift. Nordiska Mästerskap väntar också så småningom. På Werners finns en särskild arbetsgrupp som jobbar med laget. Och även utbildningsverksamheten inom Werners Education som bidrar med kunskap, utveckling och inspiration. -Vi ser oss som ett bollplank och teknisk support till laget. Konkret omfattar Werners sponsoråtagande finansiellt stöd så att de kan delta i olika tävlingar, som exempelvis Coupe du Monde. -Det roligaste med sponsorskapet är att få följa med på resan som laget gör, menar Ida Holm. Det blir många tillfällen att bolla idéer och utveckla tekniker. Och förstås att lära känna laget och dess medlemmar närmare. Jag hoppas verkligen det ska gå att följa med till Frankrike i januari och få vara med och heja och stötta på plats! -Som motprestation förbinder sig laget att endast använda sig av produkter från våra avtalade varumärken, berättar Ida Holm. Laget får också använda vår logga med länk på hemsidan. Vi får även använda laget i vår marknadsföring och de medverkar i samband med olika event. Och vi utbyter och utvecklar recept tillsammans. Foto: Werners Gourmetservice


Det är insidan som räknas! Ingen semla är bättre än sin fyllning. Satsa på en riktigt bra kvalitetsfyllning från Bakels. Vi har en lång tradtition av att utveckla och tillverka semlefyllningar. I år har vi bytt namn på våra semlefyllningar och vi har också adderat en nyhet till sortimentet! Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt sort för ditt unika behov.

Hitta din favorit! 575012 SEMLEFYLLNING SELMA En klassisk fyllning med hackad rostad mandel (1,3%). 14 kg hink och 90 kg fiberfat (art nr 575010).

575410 SEMLEFYLLNING LENA En slät fyllning helt utan mandel. 14 kg hink.

575611 SEMLEFYLLNING VIKTORIA En lyxig smakrik fyllning med mandelmassa och hackad rostad mandel (9,5%). 14 kg hink.

Visste du att?

ALLA VÅRA SEMLEFYLLNINGAR ÄR VEGANSKA

575711 SEMLEFYLLNING SVEA En rustik fyllning med rik och fyllig smak. Gjord på råmassa som innehåller skalbitar och hackad rostad mandel (9,5%). 14 kg hink.

577613 SEMLEFYLLNING FRIDA En slät semlefyllning särskilt utvecklad för industriell tillverkning. Innehåller mandelmassa (2,5%). 14 kg hink.

Kontakta oss för att få prover på våra fyllningar.

www.bakelssweden.se

bakels.sweden

bakels.sweden


HEMMA HOS / ENSKEDEPARKENS BAGERI

HEMMA HOS Pizzakväll i parken? Företag som letar efter en annorlunda kväll med kollegor och medarbetare kan boka en kväll med pizza som tema hos Enskedeparkens bageri.

28 _ BRÖD


HEMMA HOS / ENSKEDEPARKENS BAGERI

@ENSKEDEPARKENS BAGERI De sprider bulldoft

I den gamla trädgårdsmästarbostaden från 1700-talet har Jarl Tungelstedt skapat ett bulldoftande Mecka tillsammans med sin fru Charlotte Tungelstedt och sina brödälskande bagare. På ett minimalt antal kvadratmeter serverar de hantverksmässiga bageriprodukter till flera hundra gäster dagligen. text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

BRÖD _ 29


HEMMA HOS / ENSKEDEPARKENS BAGERI

E ”De förstod inte varför de skulle bygga om stugan till bageri när så mycket annat behövde pengar”

1997 – Flyttade till Enskede med familjen

30 _ BRÖD

2012 – Fattade beslut om att öppna bageri i den gamla trädgårdsmästarbostaden

gentligen var det självklart att jag skulle starta ett bageri till slut. Min mamma var hushållslärarinna så jag är uppväxt med hembakat och har dessutom rötter i den värmländska fikatraditionen där sju sorters kakor är minimum. Sen har jag alltid själv älskat att baka, allt från sockerkakor till surdegsbröd och har hållit på länge och experimenterat med olika degar, berättar Jarl Tungelstedt. Han blev dock fastighetsmäklare till yrket och jobbade som det i många år. När han flyttade till Enskede gård med familjen 1997 började tanken om att driva ett eget bageri att slå rot. Ett generationsskifte pågick i grannskapet med många barnfamiljer som flyttade in och de saknade en mötesplats. Till en början var idén om att starta något i det lilla torpet, som stått tomt i många år, bara en vag fantasi. Men så småningom växte den sig starkare och till slut gjorde Jarl och hustrun Charlotte slag i saken. – Vi tog kontakt med Stockholms stad som till en början inte förstod varför de skulle satsa på att bygga om stugan till ett bageri, när så mycket annat behövde pengar. Jarl skrattar när han minns tveksamheterna, både från omgivningen och hos honom själv och Charlotte. Ingen hade kunnat ana att bageriet skulle bli en sådan succé. Men mitt emellan den prunkande koloniträdgården, som en gång i tiden var köksträdgård till godset, och det stora stallet med ridhus, har nu gästerna fått en mötesplats som heter duga. För att möta pandemiperiodens speciella omständigheter har de fått installera nummerlappssystem och tålmodiga kunder väntar på att få komma in i den bulldoftande 50 kvadratmeter stora stugan och välja ur sortimentet. Här finns allt från surdegsbröd till ett rejält bull- och wienerbrödssortiment samt en rejäl kakvariation. Kardemummarågkakan, bakad på kulturspannmål, är en av favoriterna och erbjuder en smakexplosion, trots sitt oansenliga yttre. I bortre änden av lokalen ryms produktionen på några fåtal kvadratmeter och där är det varmt både i luften och stämningen. – Vi har verkligen fått tänka till för att få allt att funka och

2014 – Öppnade bageriet

2016 – Fick Dagens Nyheters gulddrake

2017– Omskriven i New York Times


HEMMA HOS / ENSKEDEPARKENS BAGERI

Parkens rågkaka En favorit i sortimentet är Parkens rågkaka med kardemumma. Receptet ger 45-70 st kakor. DET HÄR BEHÖVER DU: 500 g rumstempererat smör 250 g socker 80 g honung 125 g Ölandsvete 400 g svedjeråg 20 g havssalt 20 g bakpulver 10 g kardemumma GARNERING 200 g råsocker GÖR SÅ HÄR: • Blanda ihop alla råvaror

• • •

utom råsockret. Låt degen vila kallt över natt. Väg upp och forma degbollar i 20-30 gram. Häll upp råsockret på fat och tryck till kakbollarna i sockret. Lägg därefter de uttryckta kakorna på plåt med sockret uppåt. Grädda kakorna 20 minuter i 175 grader.

Smaklig fika! BRÖD _ 31


HEMMA HOS / ENSKEDEPARKENS BAGERI

32 _ BRÖD


HEMMA HOS / ENSKEDEPARKENS BAGERI

man får inte vara rädd för kroppskontakt om man ska jobba här. agarna Oskar Vehviläinen, Niklas Theodoru och Leon Ekman samsas på den lilla ytan och rör sig runt varandra när bulldegarna kavlas och plåtarna ska flyttas fram och tillbaka. Här bakas det hela dagarna och bulldoften ligger tung och lockande över serveringen. Bakom kylrummet tittar Niklas fram och i hörnet mot serveringen har Jarls och Charlottes son William sin halva kvadratmeter där han tillreder sallader. – Fördelen med att ha det så här trångt är att varje sak har sin plats och att man inte kan drälla saker omkring sig utan man måste hålla reda på allting, konstaterar Jarl när han visar utrymmena. Stämningen är hög bland personalen och även omsorgen om råvarorna samt viljan att alltid leverera bästa tänkbara kvalitet. Jarl säger vid flera tillfällen att han aldrig tänker snåla på råvarorna, i så fall skulle han hellre sluta med det han gör. –Vi vill hitta smakhöjderna och älskar att vidareutveckla våra produkter. Men i slutändan så handlar det ju mycket om tycke och smak. Därför gräddar vi till exempel våra croissanter på två olika sätt, för att tillgodose olika kunder. Tillsammans med bagarna testar han

B

nya recept och experimenterar, de pratar jäsning och gräddning samt ser till att montrarna är fyllda. Alltsom oftast jobbar han själv i bageriet, men däremellan fixar han med allt annat som hör verksamheten till. Plockar disk, snackar med kunder eller bär ut beställningar. Man kan se honom småspringa mellan borden på den stora

Det här är jag Jarl Tungelstedt Bakgrund: Entreprenör Bästa med att driva bageri: Alltid färskt bröd Förebilder: Min mamma och min fru Bästa bakverk: Bullar Oanad talang: Fotografi

uteserveringen, men han tar sig alltid tid till att hälsa glatt och säga några ord till både bekanta och nya gäster. Då och då får han lite glada tillrop från någon stammis, som tar en lunch i den tidiga höstsolen. – Vi har blivit otroligt väl mottagna ända sedan dag ett. Ambitionen är att upplevelsen ska vara total när man kommer hit och det tror jag att kunderna känner.

Här bor vi Enskede gård

Enskede gård, i Brännkyrka socken, omtalades första gången 1397. Nuvarande huvudbyggnad stod färdig 1807. Under 1800-talet var det ett mönsterjordbruk och ett av Sveriges mest inkomstbringande storgods. Idag är Enskede gård en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Stadsdelen gränsar till Johanneshov, Gamla Enskede, Enskedefältet och Årsta. Stadsdelen saknar ett stadsdelscentrum. / K ä l l a : W i k i p e d i a

BRÖD _ 33


Prenumerera på:

BRÖD

... OFFICIELL BRANSCHTIDNING FÖR SVERIGES BAGARE & KONDITORER PMS 130 C

PMS 294 C PMSBRÖD 4625 Cär en uppskattad och PMS läsvärd 130 C PMS 294 C nya PMSregler 4625 C Tidningen förklarar och lagar, samt berättarPMS om130 C

PMS 294 C

tidning som sedan starten år 1900 har inspirerat maskinerna och prylarna som en företagare inte Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C är tryckt i 30% av PMS 4625C Skuggen är tryckt i 70% svar bagare och konditorer att utveckla Skuggen sitt företakan klara sig utan. Upplagan ligger idag på 3000 och multiplicerat 100%. och multiplicerat 100%. multiplicerat 100%. gande. Tidningen porträtterar bagare och kondi- ex/nr. Utkommer 11 gånger om året. torer och deras goda idéer, nosar upp nya trenPris för medlemmar: 299 kr + moms der, bevakar mässor och tävlingar, reder ut och Pris för icke-medlemmar: 499 kr + moms

or fö

FÖRMÅNER Psst!

UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

REGIONALT / JANUARI

#01 januari 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

TIDNINGEN BRÖD

Bara

ig som är

dlem me

rd

>25

#01 januari 2021 • Facktidskrift för Sveriges bagare & konditorer sedan år 1900

SMARTA AFFÄRER: KOLL PÅ LIKVIDITETEN UNDVIKER KRISEN

Pandemitrender

”Vi vill hålla en lite lyxigare framtoning och vi märker att kunderna gillar det.”

Kommunikationsbyrån Food & Friends årliga trendspaning tar den här gången helt och hållet avstamp i coronapandemin. Några företeelser dom noterar är ”Distance Dining” inom restaurangvärlden. Restauranger, kaféer och barer anpassar sig, till exempel med glesare placering av bord och stolar. Mindre moraliska exempel är trenden ”Covid Covert” med allt fler så kallade ”Covid Speakeasies”, hemliga barer, hemmafester och skogsrejver. Det viktigaste ordet för i år är dock: hemmet. Vi lämnar det ogärna och lägger oss till med en hel del nya beteenden. Till exempel mer tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”. Maten som serveras på de väldukade borden är sådant som våra mor- och farföräldrar serverade oss som barn, ”comfort food”. Trenden handlar nu mer om att titta bakåt än framåt. Vi fortsätter att leta efter lokalt producerade livsmedel och bryr oss mer om varumärken igen vilket kan härledas till att man söker trygghet. Ett annat tydligt trendbrott, handlar om matsäkerhet. wMotståndet mot förpackningar har minskat med två tredjedelar under coronatiden. Den egna hälsan går nu helt enkelt före miljön!

Semlorna är här som ett ljus i mörkret och en välbehövlig säljboost, i skuggan av coronapandemin, osäkra tider och vårt långa vintermörker. God försäljning och stort lycka till! BRÖD _ 1

#9 september 2017 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

TIDNINGEN BRÖD

PLOCKAT / JANUARI

POLITIK: VALBUDGET UTAN LÅNGSIKTIGA REFORMER PROFILEN: EMELIE GER ALLT FÖR LAGET!

PMS 130 C

Grattis Centralbageriet…

3 000 000

TREND: INTE GLASKLART ATT BRÖD ÄR HÄLSO- OCH KLIMATSMART

Branschens viktiga livboj

ARIAS KRÖNIKA / JANUARI

HÄNT EXTRA!

I och med coronapandemin stannar vi helst hemma och lägger gärna tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”.

Under ett normalår sätter svenska folket i sig bortåt 6 miljoner semlor bara på fettisdagen! Totalt under säsongen går det närmare 50 miljoner semlor.

CORONA: NYTT KRISSTÖD FÖR DE VÄRST DRABBADE FÖRETAGEN

REGIONALT / JANUARI

Så många pepparkakor lyckades klassiska Göteborgs Pepparkaksbageri baka inför julen 2020. Trots att bageriet bytte ägare samtidigt som coronapandemin lamslog Sverige förra året. Nye ägaren Christian Jörgensen, bageriprofil i Göteborg, berättar att en av framgångsfaktorerna är det gamla – och mycket hemliga – receptet på kakorna. Receptet, som varit oförändrat sedan starten 1924, har endast tre personer tillgång till. Christian beskriver receptöverlämningen som närmast en ritual där tidigare ägaren, Per Blomdell, lämnade över en sliten gammal träram med ett blyertsskrivet recept daterat till 1924. 2019 omsatte bolaget 4,4 miljoner kronor och Christian tror det landar på något liknande för 2020. Pepparkakorna står för 80 procent av omsättningen.

Modernast i Norden Göteborgsbaserade Fria Bröd, som specialiserar sig på glutenfritt bröd, bygger nytt bageri i Bårhult strax utanför Göteborg, det ska bli ett av Nordens mest moderna. Det nya bageriet är på 7000 kvadratmeter och innebär bland annat att Fria Bröd kan fördubbla sin produktionskapacitet. Det nya bageriet ska invigas under första halvåret 2022. Då kommer också företaget att lämna sina nuvarande lokaler i Västra Frölunda i Göteborg.

Gylles utökar Till våren flyttar Gylles, en caféinstitution i Karlskrona, till gågatan och Ronnebygatan. Den nya lokalen har tidigare huserat en klädbutik. Gylles produktion är uppbyggd för mycket större verksamhet än vad serveringsplatserna i den tidigare lokalen möjliggjort. I den nya blir det mellan 50 och 60 sittplatser.

…i Gävle, som i december förra året fick försäkringsbolaget Svedeas småföretagarstipendium! När coronapandemin tog fart under 2020 vände de senaste årens goda resultat snabbt. Efterfrågan hos stora kundgrupper försvann och för första gången någonsin fick bageriet dra ned på personal. De hade stora förväntningar i början på 2020 ända tills covid-19 dök upp och förändrade förutsättningarna. När företagen i omgivningen började ställa in sina möten och skicka hem sina anställda att jobba hemifrån förlorade de en av sina största kundgrupper, och tvingades dra ner produktionen och minska öppettiderna. Stipendiet uppgår till 25 000 kronor. Pengarna kommer främst att användas för att undvika permitteringar.

Till minne av Kenneth Belvén Kenneth Belvén, Stockholm, huvudägare och styrelseledamot i Delicato bakverk AB, Mobergarna i Kalmar AB och Stiftelsen Einar Belvén gick bort i slutet av 2020. Han blev 73 år. Närmast sörjande är hustrun Monica, barnen Ellinor och Robin, brodern Ronnie, övrig släkt och vänner samt anställda i Delicato och Mobergarna. Kenneth föddes praktiskt taget som konditor. Både hans far Einar och hans farbror var konditorer. Einar Belvén grundade Delicato när

Bygger ut i Bredbyn

Kenneth var två år gammal. Genom åren jobbade Kenneth i många olika funktioner i ”firman”, som han kallade Delicato. När Kenneth och brodern Ronnie förvärvade firman från Einar 1992, axlade Kenneth vd-rollen, som han innehade i drygt tio år. Vi minns Kenneth som en i alla avseenden oerhört generös person. Han var alltid intresserad av människan bakom namnet och kände personligen många av de anställda på Delicato. När Kenneth inte jobbade, trivdes han allra bäst på familjens smultronställe i Trosa. Där njöt han av tillvaron tillsammans med övriga familjemedlemmar och vänner, men även av att vistas i naturen och att göra utflykter i skärgården. Mikael Hellberg, Anders Hällström och Lars Högström för styrelsen och alla anställda i Delicato och Mobergarna.

Ny vd till Berte Qvarn Fredrik Nilsson är sedan årsskiftet ny vd för halländska Berte Qvarn. Han har sedan 2016 varit råvaru- och marknadschef samt vice vd för företaget. Han har tidigare erfarenhet från bland annat Lantmännen och Krafft. Berte Qvarn har en 450-årig historia. Familjeägt sedan 1569 är det unikt i landet. Men framtiden är också spännande, och idag är Berte Qvarn en av Europas modernaste kvarnar, som producerar mjöl med höga ambitioner i såväl kvalitet som hållbarhet. Tidigare vd, Johan Bäcklund, kommer att arbeta som kvarnmästare och produktionschef med ansvar för bland annat att trimma produktionen i kvarnen, jobba med utbildning och att vidareutbilda mjölnare samt Bertegruppens viktiga hållbarhetsarbete.

Falu Bröd växer

Styrelsen i Polarbröd beslutade i november om ytterligare investeringar i företagets bageri i Bredbyn. Det handlar om 14,3 miljoner till för att förbättra processen på en av bagerilinjerna. 55 miljoner kronor är den totala summan som Polarbröd lägger på sin nya anläggning i Bredbyn. En stor del av pengarna ska användas till en utbyggnad som kan vara klar redan i sommar. Det blir bland annat en helt ny packhall som rymmer hela baklinjen, allt från ugn till frys. Den planerade lokalen blir över 700 kvadratmeter stor och rymmer 110 personer. Om bygglovet godkänns snabbt och allt annat går enligt plan är hallen redo att tas i bruk redan i början av juni 2021.

Therese Vesterholm öppnade eget konditori och bageri på Åsgatan i Falun våren 2018. Efter drygt två och ett halvt år har Falu Bröd & Patisserie vuxit ur lokalerna. Bland annat behövs mer sittplatser och större kök, för tanken är att utöka lunchserveringen. Omsättningen har också ökat vilket gör att konditoriet behöver mer anpassade lokaler. Nu står det klart att flyttlasset går – en bit längre upp på Åsgatan, till gamla Hammars konditoris lokaler, som stått tomma en tid. Men nu ska ett konditori åter få husera i vad som kan vara en av Sveriges äldsta konditoribyggnader. Falu Bröd & Patisserie kommer att fortsätta vara ett hantverksbageri och konditori som gör allt ekologiskt och från grunden.

Bagare Bengtsson bommar Efter ett tufft 2020 har Bagare Bengtsson, Bengt-Inge Bengtsson, i Falköping bestämt sig för att stänga, bland annat efter en tids sjukdom. Tanken var att Bagare Bengtsson skulle öppna igen så fort han blev frisk. Men så blir det inte. Coronapandemin har också bidragit till sämre ekonomi som inte längre gjorde det möjligt att ha en anställd. Nu har han sålt inventarierna i bagerilokalen på auktion och sätter därmed snart punkt.

36 _ BRÖD

HEMMA HOS / BAKE TO YOU

BRÖD _ 37

HEMMA HOS / BAKE TO YOU

SMARTA AFFÄRER: KOLL PÅ KASSAREGISTRET

PMS 294 C

KULIGASTE Svart SMÖRKNIVEN

BIG PACK-

HÄR KOMMER universums första flodhästsmörkniv – handgjord i Sverige och signerad Drosselmeyer Designgroup. 10 procent av all försäljning går till flodhästälskande Karen Polillos förening ”SAVE THE HIPPOS”.

@ BAKE TO YOU

#9 september 2017 • Facktidskrift för Sveriges bagare & konditorer sedan år 1900

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. MEJERIFOKUS GRÄDDE

NUfirar LANSERAR DEBIC sin grädde i en praktisk 10”Vilitersförpackning. 10-årsjubileum Sedan tidigare finns den i förpackmedningöverraskningar och om 1 och 5 liter. Grädden har bra volymökning samt hållfasthet. även efter vispning. nyheter förFrysstabil kunderna”

Mor & dotter i perfekt symbios

Så här under årets fattigaste månad känns det naturligt att ta en titt på vad som händer på den rika mejerisidan. Storpack, växtbaserat och humor är trenden.

NÖTSMÖR – PERFEKT

BRÖD DAR FÖROCH BAKVERK VII LAD ÅRETS KONDITOR

NU SLÄPPS EN ny produktserie av nöt- och frösmör i smakerna mandelsmör, cashewsmör, nötsmör och frösmör. Produkterna, som är sockerfria och tillverkade på rostade nötter, passar perfekt i både bröd och bakverk och som tillbehör till sallad, i smoothies, gröt, yoghurt och bowls.

Stajla med bronsbröd

Svenska Bagarlandslaget bjuder på sina bästa matbröd från Nordiska Mästerskapen BRÖD _ 1 BRÖD _ 35

34 _ BRÖD

Redan när Alma-Eleonora Sandberg var 16 år startade hon och hennes mamma Anna-Karin Sandberg eget företag. Nu är hon nyutbildad konditor och de håller tillsammans på att bygga upp en verksamhet som redan spräckt den nuvarande kostymen.

Nu by mar ter Ko bia klas garin . sit mar sikerna Tillbak t stan garin a in dard De so och likat är sv Allro essm ensk rtimen undm arga tillver t på rin arga , Ve kade tebr rin . öds-

text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

HEMMA HOS Att jobba ihop mor och dotter är inget som bekymrar Anna-Karin och Alma-Eleonora. Visst kan de vara oense ibland, men inte värre än att det reder ut sig snabbt. Mest har de bara roligt på jobbet.

18 _ BRÖD

BRÖD _ 19


Marsipan P R E M I U M K VALI TET

S VE N S K P ROD UCE RAT

MÅN GA FÄRG E R

Klassisk marsipan 25/75 av högsta kvalitet. Vår premiummarsipan ger dig möjligheter att skapa, forma och dekorera dina bakverk i princip som du vill. Lättarbetad, smidig och kavlingsbar flera gånger utan att den spricker. Finns i stort antal färger.

Förpackningsstorlek 15 kg

Mandelmassa ingår också i vårt sortiment. ART NR

FÄRG

225000 225001 225002 225003 225004 225005 225006 225007 225008 225009 225010 225012 225013 225014 225015 225017 225018

GRÖN VIT ROSA GUL RÖD LILA ORANGE BRUN BLÅ SVART EXTRA VIT LJUSBLÅ LJUSROSA BLADGRÖN LJUSLILA FLAGGBLÅ LJUSGUL

Marsipanrosor Rosorna ingår som en del i sortimentet Marsipan. Stort urval av färger, kan beställas i halva eller hela pallar. Hel pall består av 48 kartonger á 360 rosor. Blanda gärna valfritt antal färger på pallen, dock endast i hela kartonger. Marsipanrosorna levereras direkt från producent. För order och info om rosorna, kontakta Jenny: order@engelhardt.se Tel 031–709 17 08

© 2020 B. Engelhardt & Co AB, Box 49, 421 21 Västra Frölunda, Sweden Växel +46 (0)31 – 709 17 00, engelhardt@engelhardt.se, www.engelhardt.se


MARIAS KRÖNIKA / SEPTEMBER

Allt på en gång

Maria Sitell, dietist och kommunikationschef, Brödinstitutet

Det duggar tätt om stora insatser. Det handlar om att temperaturen inte får öka +2 grader, att hela planetens matsystem ska förändras, radikalt, att vi nu ska äta mest från träd, buskar och åkrar och när vi väl äter kött ska det vara närodlat och fisken ska vara miljömärkt. Man kan ju bli lite trött. Och då har jag inte nämnt att vi ska minska på saltet. Men faktum är att jag väljer att tycka att detta är fantastiskt. Stora delar av världens demokratier gör gemensam sak för tredje planeten från solen och befolkningen som bor på den, för som vi håller på funkar inte. Tidningarnas tester om hur många jordklot vi gör av med landar på allt mellan tre och sex beroende på tidning, och när jag gör om testet blir jag jätteglad när jag har minskat med ett halvt jordklot. Men fortfarande flera hundra procent för mycket om generationerna som kommer efter ska ha en chans. Klimatförnekare, vaccinmotståndare och andra foliehattar kommer att hålla emot men nu finns det – på allvar – insatser som behöver stöd från oss som tror på vetenskap och god praxis.

Samma dag som jag skriver denna krönika går Food Systems Summit av stapeln, som är FN:s initiativ för ett mer hållbart globalt matsystem. Jag blir på riktigt tacksam för att min yrkesbana tog mig hit, till svensk gedigen och bra matproduktion och får vara med när hållbarhet inklusive klimat och hälsa får den plats som många av oss har längtat efter under flera decennier. Mat är så mycket mer än mättnad och smak och äntligen blir det tydligt. Jag är glad över att vi som jobbar med bröd kan bidra med en av världens mest klimatsmarta produkter som samtidigt innehåller fullkorn – det allra bästa för hälsan. Även om de allra flesta äter bröd för att det är gott så är det ändå värt att ägna en tanke åt detta lite oftare – vi håller ett kanonlivsmedel i våra händer, varje dag. Och nu kan vi vara med i arbetet för ökad hållbarhet och bättre hälsa. Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ANNONSERA I BRÖD... ...OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625Crer (SBK). Att annonsera Skuggeni är tryckt i 70% och BRÖD är svart ett kostnadseffektivt konditoribranschen i Sverige? och multiplicerat 100%. multiplicerat 100%. medieval. En bransch som till större delen består av egna företagare Här når du beslutsfattare till en låg kostnad i en som fattar beslut om rörelsens alla inköp, allt från råvaror tidning som läsarna själva ser som sin viktigaste informatill tjänster. Tillsammans omsätter de 18 miljarder kronor. or tionskanal. 94% av läsarna tycker att tidningen är ”mycket Tidningen BRÖD når företagarna och därtill brödbra” eller ”bra”!!!* ansvariga hos Sveriges 950 största caféer, in store bakeries, Upplagan är idag 2900 ex/nr. coffeeshops och andra företag som är fokuserade på bröd, Utkommer 11 gånger om året. konditori, dessert och choklad. Det finns inget annat sätt att nå alla dessa bagare och konditorer samtidigt än i Tidningen BRÖD, vars uppdragsgivare dessutom är den PER HANSSON: 070-747 42 82 / per@bageri.se starka branschorganisationen Sveriges bagare & kondito-

Skuggen är tryckt 30%nå av PMS 4625Coch Vill i du bagerioch multiplicerat 100%.

36 _ BRÖD


PLOCKAT / SEPTEMBER

Årets glöggsmak från Saturnus är vintermojito, en alkoholfri glögg med inspiration av den klassiska romdrinken från Kuba.

JULIGA NYHETER Snart är julen här och det märks tydligt i de pressreleaser som landar på plockat-redaktionen. Vi har valt ut ett par av årets knapriga och värmande julnyheter

Pssst!

Nu lanserar Gille drömmar bakade med saffran, vilket Camilla Tuvesson, marknadschef på Continental Bakeries North Europe, kommenterar såhär: ”Dessa goda saffransdrömmar kompletterar pepparkakorna på julbordet och tillför en ny dimension!”

KRYDDIGT

KNÄCKE

FÖR ÅTTONDE ÅRET i rad släpper Leksands Knäckebröd ett nytt julknäcke i begränsad upplaga. 2021 års smak går tillbaka till en av julens mest älskade och igenkända smaker, glögg. I vinter lanseras för första gången i Sverige Santa Clausthaler, en maltig bryggd med inslag av citrustoner. I Norge lanserades julölen som en limited edition, där den gjorde succé.

BRÖD _ 37


JURISTEN / SEPTEMBER

Föräldraledighet, del 2 I förra numret av BRÖD skrev arbetsrättsjurist Alexander Iliev om olika former av föräldraledighet. Nu fortsätter han på samma tema men fördjupar sig i vad som gäller kring hur ledigheten ska förläggas, vilken ersättning arbetstagarna har rätt till och vad som gäller vid återgång i arbete. Arbetstagares rätt att vara föräldraledig är omfattande. Vi börjar med att titta på vad som gäller för arbetstagare som begär ledighet på heltid. Av 11§ Föräldraledighetslagen framgår följande: ”Arbetstagaren får ta ut hel ledighet

den eller de dagar som arbetstagaren begär.” Läser man bara detta verkar det som att arbetstagare kan vara lediga när de vill och hur de vill, men riktigt så är inte fallet. Det finns två begränsningar. Den ena ligger i att arbetstagare måste ansöka om föräldraledighet minst två månader i förväg, och den andra begränsningen är att en anställd bara har rätt att vara föräldraledig tre perioder under ett kalenderår. Som arbetsgivare kan ni givetvis bevilja ledighet även om ansökan sker kortare än två månader från att ledigheten ska ta sin början, eller trots att en anställd redan haft tre ledighetsperioder, men ni måste inte göra det. Vid ledighet på deltid ska arbetsgivaren och arbetstagaren samråda om hur denna ledighet ska förläggas. Enkelt uttryckt, när och på vilka dagar ledigheten ska tas ut. Om man inte kan komma överens ska ledigheten som utgångspunkt förläggas i enlighet med arbetstagarens önskemål så länge det inte medför en påtaglig störning av arbetsgivarens verksamhet.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Vem betalar? När en arbetstagare är föräldraledig betalar i första hand Försäkringskassan ersättning till personerna i fråga. För tjänstemän finns dock regler om föräldralön vilket innebär att ni som arbetsgivare ska betala ytterligare ersättning till era tjänstemän, utöver det de får ifrån Försäkringskassan. För kollektivanställda finns ingen sådan skyldighet. Däremot finns en kollektivavtalad försäkring FPT (Föräldrapenningtillägg) som kan utgå när kollektivanställda ska vara föräldralediga. På avtalat.se finns bra information om vad som gäller kring FPT. Som ni märkt finns det mycket att skriva om när det gäller föräldraledighet och detta är bara en mycket översiktlig bild av vad som gäller. När ni har anställda som är, eller vill vara, föräldralediga på ett eller annat sätt så är ni så klart alltid välkomna att kontakta oss på Livsmedelsföretagens arbetsgivarenhet för råd och stöd.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

38 _ BRÖD

STENSTANS BAGERI SÄLJES! Nu har tillfället kommit att förvärva lönsamma Stenstadens Bageri & Konditori i centrala Sundsvall. 32 sittplatser inomhus och 24 sittplatser utomhus. Bra maskinell utrustning. Omsättning 4,5 miljoner/år. Kontakta oss på: 070-2094629 info@stenstansbageri.se

PMS 130 C

VI PÅVERKAR LAGAR OCH REGLER TILL DIN STORA FÖRDEL

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Klipp ur och spara!

JOBB ETC

orREGIONALT / SEPTEMBER

HÄNT EXTRA! Årets unga i Blekinge Årets Unga Företagare i Blekinge 2021 är Robin Falck, som driver Rockos konditori i Karlshamn. Han får utmärkelsen för att: ”Med passion för sitt yrke startade han sitt företag i en tuff bransch och har med klurig marknadsföring och god kunskap byggt upp ett företag som idag säljer högklassiga produkter framför allt till Karlshamnsbor, men även till andra delar av världen. Genom sin marknadsföring har han synts och hörts i press över hela Sverige vilket har gjort att de idag är fem anställda och vill fortsätta att växa.”

Bröd till H&M Olofssons bageri i Överkalix ska leverera bröd till klädjätten H&M:s butiker i Europa. Affären ger sysselsättning i Överkalix och kan även öppna nya marknader. Ordern gäller en variant av bageriets mjuka tunnbröd, ”klåddan”, bakat med ekologiskt mjöl från Europas nordligaste kvarn utanför Uleåborg i Finland. Arket-butikerna är ett koncept inom H&M, där man i anslutning till butikerna har kaféer med vegetariska produkter. Affären innebär att Olofssons bröd lagerhålls hos grossister i de aktuella länderna och gör att även andra kan köpa in och sälja bröden.

Skara får surdegsbageri Brödbaren är ett nytt bageri som öppnar i Skara. Det kommer att finnas ett grundutbud av bröd, med surdeg, lite grövre sorter som danskt rågbröd, ostlimpa och någon form av frölimpa. Surdegen sätter man själv och det ger ett bröd som är både mer saftigt och hållbart. Fredagar och lördagar satsas det på lite festligare sorter som focaccia och brioche, kanske också bröd med frukt eller tomat i. Färdiga smörgåsar och färdiga desserter som pannacotta, mousse och tiramisu, kommer också att finnas. Bageriet kommer att vara öppet tisdag till lördag.

Nya smaker i Falkenberg Falkenberg får ännu ett bageri i centrum. Nyligen öppnade Sam’s Bake Shop som satsar på ett internationellt utbud av bröd och kakor med annorlunda smaker.

40 _ BRÖD

Borgskog har öppnat nytt Välmeriterade konditorn, bagaren och nu även medlemmen i Svenska Konditorlandslaget, Fredrik Borgskog, har tillsammans med frun Bella öppnat en ny verksamhet på Ringön i Göteborg, med det klara och tydliga namnet: Borgskog. Det ska enligt uppgift vara en lokal för produktion och event. För närvarande hålls stället öppet publikt på lördagarna. Tidigare har lokalen använts för att svetsa båtar, men kan komma att renoveras till ett bageri, konditori eller kafé till sommaren, skriver GP. Tidigare hade Borgskog planen att öppna en ny verksamhet i en lada i Tostared utanför Kungsbacka. Men pandemin grusade den planen.

Hållbart hos Lillebrors Efter två år av byggarbeten har Lillebrors Bageri flyttat ett stenkast ner på Rörstrandsgatan, Stockholm, till en större lokal. Stefan Berg som startade bageriet för fem år sedan har byggt sina drömmars bageri där allt är noga uttänkt och designat för att skapa en hållbar arbetsplats och miljö. Material, mått och yta är noga avvägda för att kunna användas och åldras med värdighet och förhoppningsvis se likadant ut om hundra år. Utbudet på den nya adressen kommer vara detsamma som tidigare men kompletteras med fler produkter och två kassor istället för en vilket förhoppningsvis kommer ge en kortare kö och ännu mer tid för samtal med bageriets besökare. Lillebrors ligger numera på Rörstrandsgatan 10 i Stockholm.


REGIONALT / SEPTEMBER

Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt.

Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se

Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

Det närmar sig - Bake on i Syd Nu är det bara en knapp månad kvar – till minimässan Bake on i Malmö. Närmare bestämt lördag den 30 oktober, kl. 10.00-16.00. Mässan hålls på Best Western Malmö Arena Hotell. Det är distrikt Syd inom Sveriges bagare & konditorer som arrangerar, och hoppas på en dag där alla ska känna sig uppfyllda av inspiration och glädje, med intressanta föredrag och trevliga samtal med kollegor och leverantörer. Det kommer bli en lite avskalad mässa utan fest på kvällen men ändå ges möjligheter att njuta av god mat och samvaro på lördagskvällen för den som vill stanna. För mer information, kontakta Christian Nilsson, distriktsordförande: christian@boaltsbrod.se, 0732-305 275.

Mölndal räddade Steinbrenner Konditori- och kafékedjan Steinbrenner & Nyberg har tio konditorier runt om i Göteborgstrakten och de flesta ligger i centrala Göteborg. När pandemin slog ut turistnäringen och allt fler jobbade hemifrån kraschade försäljningen i staden. Vid butiken i centralstationen försvann uppemot 85 procent av kunderna när det slog som hårdast. Men på Alfagatan i Mölndal såg det helt annorlunda ut. I Jolenområdet i Mölndal ligger företagets huvudkvarter med kontor, produktion och försäljning. Här har försäljningen klarat sig utan större problem. Under delar av pandemin stod den här filialen för uppemot 20 procent av omsättningen. - Jag är helt övertygad om att det är tillgängligheten här som gjorde att det gått så bra här ute även under pandemin. Det är lätt att svänga av motorvägen och vi får även många från området som går eller cyklar hit, säger Urban Nyberg, vd för Steinbrenner &

Jubileum för 1996 års Kungsmad-elever Avgångsklassen på bageriutbildningen av årgång 1996 vid Kungsmadskolan i Växjö har nyligen haft ett hejdundrande 25-årsjubileumsfirande, berättar Oskar Frising, ordförande i Småland/Östergötlands bagare & konditorer och som till vardags driver Oskar’s Konditori i Vetlanda. Av de tidigare – och jubilerande – eleverna är tre idag egna företagare i branschen, tre jobbar som konditor/bagare och en är kock. Med på firandet var även Arne Vråmo, idag en pigg 92-åring som gav dagen guldkant med humor och ärlighet, då lärare på skolan. Arne gick i pension 1994, då kom Camilla Dahlberg in i bilden som lärare. Hon jobbar fortfarande kvar på skolan. Medverkade gjorde även Bertil Elvin som var klassföreståndare för jubilarerna. -Dagen började med rundvandring på skolan, vi fick bland annat se och beundra deras nya kafé och butik, säger Oskar Frising. Firandet fortsatte med räkmacka, tårta och bubbel i skolbageriet. Därefter blev vi bjudna till Arne Vråmo på mingel innan jubileumsmiddag på nya restaurangen SKAI i Växjö tog vid. Det blev en väldigt trevlig dag! Nyberg. Det finns också en kultur kring att man handlar bakverk här i Mölndal. En viktig anledning till att just denna filial klarat sig så bra under pandemin är att Steinbrenner & Nyberg själva äger lokalen. Därmed har de kunnat halvera hyran och själva bestämma hur de skulle anpassa sig efter pandemins svårigheter. I slutet av augusti gick Steinbrenner och Nyberg tillbaka till sina vanliga öppettider och alla anställda började jobba heltid efter att ha varit permitterade.

Lundbergs säljs Det klassiska Karlstadsbageriet Lundbergs Finbageri ligger nu ute till försäljning. Bageriet har drivits i nuvarande regi i drygt 30 år. Det startade dock många år tidigare på Kroppkärrsvägen, men när den platsen skulle rivas flyttade man 1967 till bageriet Gravanders lokaler på Rudsvägen. 1986 flyttade man till Sågverksgatan där det ligger i dag. Tack vare sin placering på industriområdet på Örsholmen har bageriets största kundkrets kommit att bli hantverkare och företag.

BRÖD _ 41


DITT MEDLEMSSKAP

Träffar i höst med Livsmedelsföretagen Nu kan du boka in dig på Livsmedelsföretagens arbetsgivarträffar och utbildningar i arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor. Samtliga höstens träffar och utbildningar sker digitalt via Teams. Träffarna äger rum den 8-12 november uppdelat på företag från Stockholm/ mellersta Sverige, Västra Götaland, Skåne/ sydöstra Sverige och öarna samt Norrland. Om det inte är möjligt att delta vid träffen i just företagets region går det bra att anmäla sig till en av de andra träffarna. Lämpliga deltagare är företagsledning, HR-personal, produktionschefer och motsvarande ledare. Huvudtemat för

Psst!

Du har väl inte missat Livsmedelsföretagens nya logga, som bättre ska spegla och representera Sveriges godaste och mest dynamiska industri.

höstens träffar är ”förhandling”. Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk leder träffarna tillsammans med arbetsmiljöexpert Heléne Eklöf. Det är också möjligt att anmäla sig till utbildningar under hösten i arbetsrätt, kollektivavtal och arbetsmiljö. Har du frågor eller funderingar kring träffarna eller utbildningarna, kontakta Livsmedelsföretagens arbetsrättsrådgivning på telefon: 08-762 65 50 eller mejl: erbjuda medlemsföretag en utbildnings- och radgivning@li.se inspirationsdag inom olika frågor som kan vara viktiga för livsmedelsproducenter. LivsmedDigital branschträff 19 oktober elsföretagens experter kommer att presentera Den 19 oktober arrangerar Livsmedaktuella frågor inom exempelvis förhandling, elsföretagen årets digitala branschträff via lagstiftning och näringspolitik. Och självklart Teams. Syftet med branschträffarna är att finns möjlighet att ställa frågor.

Det ska va’ enkelt… …att driva nätbutik! Cake it easy är ett koncept för att snabbt och enkelt starta och driva försäljning på nätet. Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, får du också rabatt på lösningen och bra support och hjälp att komma igång. -Det här är en webbshop som är speciellt framtagen för bagerier och konditorier, och den är väldigt enkel och lättanvänd, berättar Steffen Gausemel Backe, vd. Cake it easy startades av bagare och har funnits cirka 10 år i Norge. Sedan en tid också i Sverige. För den som redan har en webbplats, eller hemsida, går det att koppla Cake it easys lösning direkt till den. Annars får du hjälp med att skapa en enkel webbplats. Det går också att styra kundernas beställningar av varor så att de anpassas till produktionen. Kunderna kan betala med kort eller Swish, och all betalning sker i förväg. 42 _ BRÖD

Gänget som jobbar på Cake it easy, från vänster: Steffen Gausemel Backe, Hanna Erlandsson, Katharina Jens och grundaren Marius Sevaldsen.

-Jag skulle säga att det här passar för de allra flesta bagerier och konditorier, stor som liten, menar Steffen Gausemel Backe. Mycket tyder på att den som kompletterar sin fysiska försäljning med webbshop ökar försäljningen totalt sett.

-Det är svårt att säga exakt hur mycket, sådant beror på tillgänglighet, omfattning av verksamheten och en rad andra faktorer, menar Steffen Gausemel Backe. Men vi har sett exempel på så mycket som fördubbling av försäljningen. Vi ser också att köpsum-


DITT MEDLEMSSKAP

morna i snitt ofta blir högre i webbshopen. Förmånen för dig som är medlem i SBK består av att du med hjälp av Cake it easy kan sätta upp en webbshop (eller webbplats/ hemsida) utan några fasta kostnader. Affärsmodellen bygger sedan på att du betalar en viss provision på försäljningen. Ordinarie provision är 6,25 procent på transaktionen. SBK-medlemmar betalar 5 procent. -Av erfarenhet vet vi att det kan finnas en del osäkerhet, och många frågor, innan man drar igång en webbshop, säger Steffen Gausemel Backe. Vi erbjuder support på både telefon och mejl så att det ska funka smidigt. Och vi kan garantera att lösningen är trygg och säker. Mer om Cake it easy hittar du på medlemssidorna på www.bageri.se

Näthandelstrenden fortsätter Allt fler handlar mat på nätet. Pandemin verkar ha drivit på det ytterligare, visar forskning från bland annat Handelshögskolan i Stockholm. I början av 2020 köptes 3,2 procent av dagligvarorna på nätet, vid slutet av året var andelen 6,5 procent. Smittoläget under pandemin har dessutom lett till att köp av färskvaror hemma framför skärmen ökat. Även på lång sikt syns en ökning, så sammantaget kommer nog köpbeteendet att ligga kvar på en högre nivå även efter pandemin. Många har också hunnit skaffa sig nya inköpsrutiner eftersom pandemin varit långdragen. Det gäller inte minst äldre som fått pröva på e-handel i större utsträckning, när de varit mer isolerade på grund av smittorisken.

Vill du synas i BRÖD? Tagga! Som många i branschen kanske du och ditt företag finns på sociala medier, som exempelvis Instagram och Facebook. Och det är ju kul och bra. Nu kan du också få synas här i tidningen BRÖD! Tagga dina inlägg med #tidningenbröd, #sverigesbagarekonditorer, eller #brodinstitutet så kommer vi att välja ut några inlägg och publicera i tidningen framöver!

Förmåner för dig som är medlem Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt PMS sätt. 130 C PMS 294 C Partner/leverantör: PCS Flavour

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit

Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers Säkerhetsrådgivning Säkerhetspaket via Butikerna med flera olika delar, bland annat telefonsupport via Butikernas säkerhetschef. Partner/leverantör: Butikerna Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kontorsmateriel m m Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Hotell Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

BRÖD _ 43


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

www.dawnfoods.com/nordics

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

Kontakta oss för mer information om Dawn Foods Anders Jonsson, Sales Manager Sweden, M +46 (0) 702 494945

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. www.kobia.se | 010-206 77 91

lönsamhet. St o

PART OF ABDON GROUP

lt

udspons huv or

Vi inspirerar till nya bakverk, ökad omsättning, bättre lönsamhet och utvecklat ledarskap. Läs mer i vår kundtidning Inspiration & Affärsmannaskap och på vår hemsida.

av

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

Inspiration för ökad

Följ oss på Facebook och Instagram.

www.femtorp.se 040-94 90 00

44 _ BRÖD

Credin Sverige AB Elvägen 4 • 443 61 Stenkullen 0302-252 00 • info@credin.se • www.credin.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.DYNATEC.se

www.nbt.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Lyft & töm

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

Skräddarsydda lyftar och tömmare för effektiv bageriproduktion.

www.nimo-kg.se info@nimo-kg.se | 0418-446 440

FOOD IS OUR PASSION ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

www.kaka.se 010-484 99 00 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Receptet för bättre affärer.

www.lundpac.se 040-19 08 31

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

BRÖD _ 45


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKE OFF

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Jönköping 08-510 00 303

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Konditorier Brödbutiker BAKUGNAR Caféer Coffeeshops Restauranger Barer

08-590 006 00 info@revent.se

C

CHOKLAD/PRALINER Panea AB www.panea.se

Halmstad 035-301 49

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

BAKPLÅTAR

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

08-590 006 00 info@revent.se

www.praegel.dk

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 4625 C

or

PMS 130 C

46 _ BRÖD

PMS 294 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Smakspecialister sedan 1862

DONUT-/MUNKMASKINER

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

or

08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

D

DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med bagerisystemet PCS WinBag

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare med flera. NYHET! Flavour Recept och Kalkyl. Det första leverantörsoberoende recept- och kalkylsystemet i Sverige!

FÖRSÄKRINGAR

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

DISKMASKINER

Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Skandinaviens ledande leverantör Uppslagslinjer av diskmaskiner för storkök Degblandare Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Vispmaskiner Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 Matbrödslinjer E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Välj dina professionella Siloanläggningar maskiner från onbart. Doseringsoch fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar Inredning för konditori och café extrema krafter.

LUNDVALLS AB

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Brödbranschens totalleverantör G

Tel 031 309 98 90 ab@pcs.se. www.pcs.se

GRÄDDAUTOMATER

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

I INREDNING & DESIGN Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Panea AB www.panea.se

Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 47


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

Vi förverkligar dina idéer

Urban Gudmundsson

Ä

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

TÄNK BLÅTT FÖR

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

48 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

S

T

SILOS

TRANSPORTBAND

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

ipco.com/bake

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se www.habasit.se

SOCKER När transportband är viktigt för dig! Habasit® Cleanline ultimata transportband för bageri tel.

+46 30 122 600

TÅRTDEKORATIONER

Socker och Sirap www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export

– naturliga råvaror PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

040-53 or 70 00

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

VAKUUMKYLAR ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

www.warbrokvarn.se • Tel: 0730-34 39 88 Finns att beställa hos:

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 49


Hej lärare, ar g a d s g in n d il b t r o f årets närmar sig!

TÄVLING: HÄR ÄR FINALISTERNA I MACK-SM MEDLEM: SÅ TYCKER NÅGRA AV ÅRETS NYBLIVNA MEDLEMSFÖRETAG

BRÖD #10 UTE I SLUTET PÅ OKTOBER

50 _ BRÖD BRÖD _ 50


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig, vik. Magdalena Höglund Tel: 08-762 67 97 E-post: magdalena@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 55680, 102 15 Stockholm BESÖK: Storgatan 19, Stockholm (Näringslivets hus) TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Stockholm och multiplicerat 100%. Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser or (johan@margaretas-bob.se)

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg är tryckt i 30% av PMS 4625C (christian@pilefood.se) och multiplicerat 100%. Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 51 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 55680, 102 15 Stockholm)

Brot har öppnat nytt på kajen i Liljeholmen När Johannes Eder ägare av Brot Bageri & Pâttiserie fick erbjudande om ta över lokalen på Sjövikstorget i Liljeholmen så tvekade han inte. En fantastisk hörnlokal där det tidigare varit en guldsmedja. Stora fönster och högt i tak med bästa läge i närheten av kajen i Liljeholmen. Johannes kontaktade Panea och berättade om sin vision att skapa en unik inredning med känslan av industriromantik där det skulle serveras kaffe, kondisvaror, bröd, luncher och glass.

Panea hjälpte Johannes att ta fram ett helhetskoncept med allt från färger, belysning, bord, stolar, serveringslinje och köksutrustning med mera. Vi levererade byggde och monterade allt utom glassmaskinerna under några hektiska försommarveckor i juni. Slutresultat blev precis så unikt och fantastiskt som Johannes önskade. Besök Brot på Sjövikstorget 14 i Liljeholmen. Bli inspirerade och njut av allt gott som erbjuds.

Gör som Brot Bageri & Pâtisserie - kontakta Panea om du också vill ha hjälp med att effektivisera eller planera ett nytt bageri eller konditori. Paneas idé är enkel: att hjälpa till att starta bagerier, kafeér och restauranger; och se till att du som entreprenör får den utrustning och inredning du verkligen behöver med rätt kvalitet. Om du har frågor så tveka inte att ringa: Café, inredning, servering kontakta Mikael Ivansson, tel 070-431 10 44 Bageri kontakta Anders Blåhed 070 431 10 34


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.