BRÖD 8 2021

Page 1

>25

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

Psst!

Håller de senaste årens trend i Mack-SM i sig, med mycket vego och tydligt hållbarhetstänk?

#08 augusti 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

sparar pengar

SMARTA AFFÄRER: DAGS ATT SE ÖVER AFFÄRSPLANEN LAGSTIFTNING: NYA UTP-LAGEN OCH EN HEL DEL ANDRA NYA MEDLEM: KOSTNADSFRIA UTBILDNINGAR!

”Vi har nu ett sortiment som täcker in allt från surdegsbröd och kardemummabullar till franska bakverk och praliner”

Det drar ihop sig till årets Mack-SM! Blir det du som gör årets godaste, trendigaste och mest innovativa macka? Hög tid att anmäla sig, i november avgörs det. BRÖD _ 1


En ugn för dig som brinner för hantverket. En stickugn i C-Serien är din tysta och energieffektiva medhjälpare i bageriet som levererar pålitligt plåt efter plåt. Så att du kan koncentrera dig på din passion.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00


LEDARE AUGUSTI

Vart är vi på väg? Efter semesteruppehåll under en solig och varm sommar är vi på Sveriges bagare & konditorer (SBK) tillbaka i full fart och vi ser fram emot en höst fylld av aktiviteter. För många medlemsföretag har sommaren och alla svenskar som hemestrat inneburit en uppgång, åtminstone jämfört med det usla förra året. Andra drabbas fortfarande hårt av att turismen inte återgått till ”det normala” eller att företagens frukost, fika och konferensinköp inte kommit igång. På SBK arbetar vi med förberedelserna inför höstens tävlingar. Årets Konditor inleder säsongen, följt av Mack-SM. Precis som för våra medlemmar är förutsättningarna oklara och vi planerar för två olika upplägg för respektive tävling, med och utan publik. Vi ser även fram emot bagerimässan i Malmö den 30 oktober. Vi längtar alla efter att pandemin ska vara över och efter att försäljningen ska ta fart igen, med de roligare utmaningar det medför. Därför har SBK inlett en ansökan om EU-bidrag på 15 miljoner kronor som ska gå till att erbjuda våra medlemmar gratis rådgivning och utbildning inom allt från affärsplaner till ledarskap och försäljning i syfte att hjälpa dig att öka lönsamheten. Du har väl anmält ditt intresse? Trots den tuffa tid branschen går igenom har de flesta av tidningen BRÖD:s annonsörer fortsatt att annonsera och sponsorerna till SBK:s tävlingar har fortsatt att stödja branschen. Det är vi mycket tacksamma och glada för. I det här numret presenteras ytterligare en ny sponsor till Svenska Konditorlandslaget. Våra tävlingar och landslag skapar bra möjligheter för branschen att visa upp den höga

Tidningen BRÖD Storgatan 19, Näringslivets Hus Box 55680, 102 15 Stockholm 08-762 60 00 Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

+

yrkesskicklighet som så många svenska bagare och konditorer besitter. Tävlingarna skapar ett intresse för branschen och lockar kunder till bagerier samtidigt som ungdomar lockas till yrket. En av våra fantastiskt duktiga unga tjejer är Amanda Bäckström. Hon har redan hunnit med att tävla SM Unga Bagare och EM för Unga Bagare, vara en del av Svenska Bagarlandslaget och är nu coach i Svenska Juniorbagarlandslaget. Amanda är en av de förebilder vi gärna lyfter fram för att inspirera nästa generation bagare och konditorer. Nu har hon dessutom blivit belönad med ett nytt stipendium som du kan läsa mer om i den här tidningen. Du kan även läsa mer om hela branschens nestor, Jan Hedh. Finns det någon i branschen som inte inspirerats och fascinerats av honom? Även om vi arbetar i den godaste bransch som finns upplever även vi saker som ger oss en dålig smak i munnen. En sådan är dagligvaruhandelns sätt att behandla sina leverantörer. Därför har SBK, tillsammans med flera andra organisationer och företag, aktivt arbetat med den nya lagen som ska förhindra otillbörliga affärsmetoder (UTP). Lagen syftar i korthet till att skydda mindre och svagare företag inom livsmedelsbranschen mot större och starkare företag som missbrukar sin makt.

Pandemin. Kanske håller den på att klinga av i takt med att allt fler bli vaccinerade? Aktiviteter i samhället har kommit igång, arbetsplatser och skolor öppnar upp, vi kan gå på idrott, delta i kulturevenemang och träffas socialt såväl hemma som ute på andra lokaler och på serveringar.

_

Pandemin. Än är det inte över, tyvärr! Det finns allt för många orosmoln nu när hösten drar igång. Kommer smittan spridas via arbetsplatser och skolor när fler människor återvänder? Vad händer med delta? Kan vi genomföra våra arrangemang, eller blir det ännu en återgång till restriktioner och begränsningar?

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Illustrationer iStockphoto Omslag iStockphoto PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL augusti ~ nummer 8 2021

30

Sid 8

Vässa affärsplanen

Nu i början av hösten är det ett bra tillfälle att se över, och kanske skruva på, sina affärsplaner. Här får du några enkla tips.

Sid 12

Vem blir Årets Konditor?

Efter pandemiuppehåll förra året är det äntligen dags för Årets Konditor igen. Möt finalisterna som kommer att göra upp om titeln.

Sid 26

Så blir nya UTP-lagen

Den 1 november börjar den nya UTP-lagen, som ska förhindra otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan, att gälla. BRÖD förklarar hur den funkar, och vad den innebär.

40

Sid 42

Spara smartare

Opti är en ny medlemsförmån som erbjuder smart, enkelt och billigt fondsparande. Allt sköts via en app, och pengarna är givetvis skyddade av insättningsgaranti och investerarskydd.

ALLTID I BRÖD

08 4 _ BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 08_ Nyhetssvepet sid 30_ Hemma hos sid 36_ Marias krönika sid 37_ Plockat sid 38_ Fråga juristen sid 42_ Medlemsförmån

06NYBAKAT senaste nytt från branschen

ny utmärkelse till Karin Bodin Sveba Dahlen får ny vd PETER LARSSON lämnar Sveba Dahlen och Jan Zimmermann tar över uppdraget som vd från och med den 1 oktober. Jan Zimmermann är välbekant med företaget och produkterna då han varit vd för Varimixer ett antal år. Varimixer är, liksom Sveba Dahlen, ett företag inom Middleby-koncernen.

Lägre globala matpriser DE GLOBALA PRISERNA på livsmedel sjönk med 1,2 procent i juli jämfört med månaden innan, visar siffror från FN:s livsmedelsmyndighet FAO. Det var andra månaden i rad med nedgång. Livsmedelindexet var i genomsnitt 123,0 punkter under månaden vilket var 1,2 procent lägre än siffrorna i juni. Samtidigt är det 31 procent högre än samma period föregående år. De kategorier som sjönk mest i juli var spannmål, vegetabiliska oljor samt mejeriprodukter. De kategorier som steg var socker och kött.

6 _ BRÖD

Visste du att…

…GLASSTILLVERKNING FINNS dokumenterat i Sverige sedan 1700-talet, främst bevisat genom ett recept i Cajsa Wargs kokbok från år 1755. Den första bekräftade glassförsäljningen på gatan skedde 1890 i Stockholm. Det finns inte så mycket dokumenterat bakåt i tiden, utan Sveriges riktiga glasshistoria börjar lite senare på 1900-talet, närmare bestämt under 1920-talet då det tillverkades glass i större skala. Men det tog fram till 1955 innan glassen hade sitt stora genombrott. Första officiella glasstillverkaren i Sverige hette ChokladThule och låg i Stockholm. I början av 1930-talet såg även Fyris glasstillverkning i Uppsala dagens ljus, men redan 3 år senare försattes Fyris i konkurs. Det kom att bli Pressbyrån som lade grunden till konsumentglassen som satte verklig fart på försäljningen. Pressbyrån samarbetade fram till 1934 med Choklad-Thule men detta kontrakt lät man riva upp då man övertog Fyris gamla maskiner och började tillverka egen glass. Detta var starten på vad som skulle bli Alaska Glace. 1934 startade även dåvarande Mjölkcentralen glasstillverkning, vid namnet Glassbolaget Puck, namnet på glassen blev Puck och första Puckglassen såldes under en utställning 1935.

Kanelbullarna anfaller! FILMEN “FJÄRDE OKTOBER - Bullos El Skurkos 32:a Revenge” har spelats in i Gävle på sommarfilmskolan, som arrangeras av Filmtroopers, Realgymnasiet regionen och kommunen. I skräck-actionkomedin förekommer bland annat flygande bullar och vaniljpulverammunition!

POLARBRÖDS KONCERN-VD, Karin Bodin, har utsetts till Årets mentala Pitebo. Varje år delar Piteå-Tidningen och festivalen Piteå Dansar och Ler ut pris till Årets Pitebor i kategorierna Årets bofasta Pitebo, Årets utflyttade Pitebo och Årets mentala Pitebo. I motiveringen sägs: “Uppmärksammad för sitt ledarskap och för drivet i hållbarhetsfrågor. I sorgen efter systern och efter katastrofen när familjeföretaget brann ner till grunden har hon insett att det är livsnödvändigt att hitta det lustfyllda i livet för att orka. Karin Bodin är en förebild i samhället och hennes engagemang för en norrbottnisk pärla gör henne till en perfekt ambassadör för regionen och för Piteå.”

Butiker är fortsatt viktiga BUTIKER KOMMER även i fortsättningen att vara den viktigaste försäljningskanalen, men e-handeln har ökat kraftigt under coronapandemin, och kommer att fortsätta öka. Det är den bedömning som görs av livsmedelsföretag med ekologiska och KRAV-märkta produkter i sitt sortiment. Det framkommer i Kantar Sifo-undersökningen ”Ekologiska producentbarometern” som genomförts för andra året i rad på uppdrag av KRAV och Organic Sweden. Företagens framtidstro är övervägande positiv, och ju större andel av omsättningen som består av ekologiska och KRAV-märkta varor, desto bättre lönsamhet och mer positiv syn har de på framtiden. Sju av tio företag (68 procent) uppger att deras lönsamhet i det ekologiska sortimentet är mycket eller ganska bra. Dessutom ser mer än hälften av företagen (60 procent) en stor nytta med att vara certifierade enligt KRAV:s regler eller EU:s ekologiska regelverk.


NYBAKAT / AUGUSTI

Ekologisk rekordskörd 421 200 TON – skörden av spannmål som var ekologisk blev rekordstor i fjol, visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Totalt ökade spannmålsskörden med 4 procent, på grund av att större areal av mark odlades. Havre ökade mest av de ekologiska grödorna, plus 17 procent, men även oljeväxter ökade. Den ekologiskt odlade potatisen ökade med 7 procent, men den ekologiska skörden av ärtor minskade.

Export av livsmedel kan ta fart DEN SVENSKA livsmedelsindustrin, med företag som Arla och Lantmännen med flera, tror att exporten kan ta fart rejält när coronapandemin väl är över. Sex av tio företag bedömer att intresset för svenska livsmedel på exportmarknaden kommer att öka. Det är också i linje med primärproduktionens intressen. Framåt är bilden ljus, enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagens konjunkturrapport. Medlemsföretagen, av vilka Arla, Norrmejerier, Lantmännen och KLS Ugglarps är några, uttrycker optimism inför de kommande kvartalen. Förväntningarna rymmer en tydlig produktionstillväxt, särskilt under andra halvan av 2021. Mat och dryck får ett uppsving när pandemin lossar sitt grepp och människor kan leva friare. Svensk livsmedelsexport kommer att gynnas mot bakgrund av att produkterna uppfattas vara säkra och rena, resonerar företagen. Hälften av företagen räknar med en volymtillväxt på upp till 5 procent i årstakt för perioden april-september i år. Av konjunkturrapporten framgår även att det vanligaste motivet till att ett företag exporterar är att tillväxtpotentialen i Sverige anses vara för liten.

Omställningsstöd förlängs av regeringen REGERINGEN FÖRLÄNGER det förstärkta omställningsstödet till företag som drabbats av restriktioner med tio månader. Men samtidigt sänks taket för stödet för att få grönt ljus från EU, från högst 75 miljoner kronor till högst 40 miljoner kronor per företag och månad. Det förlängda stödet välkomnas av många pressade företag inom bland annat besöksnäringen. Nu kan dessa söka stöd för perioden augusti 2020 till april 2021. Listan över vilka restriktioner som kan berättiga till stödet utvidgas. Företag drabbade av det tillfälliga serveringsförbudet av alkohol till och med den 11 april och begränsningen av öppettider på serveringsställen till den 30 juni kan få det förstärkta stödet. Dessutom har reglerna justerats för att öppna för bättre stöd till säsongspräglad verksamhet.

Så funkar det förstärkta omställningsstödet Företaget som söker det nya förstärkta omställningsstödet ska bedriva näringsverksamhet i Sverige och ha godkänts för F-skatt. Omsättningen ska under räkenskapsåret närmast före den 1 maj 2020 ha uppgått till minst 250 000 kronor. För att få rätt till stödet krävs att företagen tappat minst 40 procent av omsättningen under perioden augusti–oktober 2020 eller 30 procent av omsättningen under resten av stödperioden. Dessutom ska ett omsättningstapp som motsvarar minst 25 procent av referensperiodens omsättning ha orsakats av vissa restriktioner. Företaget som får stödet får enligt definitionen av EU:s statsstödsregler inte ha haft svårigheter den 31 december 2019. Företaget ska även visa att möjligheterna till andra motsvarande stöd och försäkringsersättningar har uttömts.

Ny kompetens krävs DET BLIR FÄRRE anställda, och med lite annan kompetens, som krävs när Polarbröd drar igång sitt nya bageri i Älvsbyn i höst, efter branden för ett år sedan. Det blir mer automation och mer teknik så man kommer behöva annan kompetens än många haft tidigare och några som slutade går en utbildning just nu.

Nya Bakelse Brickor Art nr. Z 684834 Natural Art nr. Z 684842 Vit *Utan film Storlek 9.5 cm 50 pcs/ pack 10 pack/ T-pack *Bestälningvara 2-3 veckor Följ oss på instagram, facebook och Linked In för mer inspiration och nyheter! @siluettofsweden BRÖD _ 7


SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Möt hösten med en vässad affärsplan Vågar vi tro att pandemin fortsätter att klinga av, och livet återgår mer till det normala? Oavsett om det blir så, eller inte, finns det all anledning att så här inför höstterminsstarten se över sin affärsplan. Eller att ta fram en, om det mot förmodan inte är gjort! Här följer några enkla och smarta tips på hur du kan göra. Dags att ta nya tag. Och varför inte göra det genom att kolla över, eller uppgradera, affärsplanen? Rätt använd är affärsplanen ett viktigt verktyg för att driva verksamheten åt rätt håll. Oavsett om det är tillväxt eller lönsamhet det handlar om – eller kanske båda – kan en välformulerad affärsplan vara till god hjälp. I grunden är affärsplanen en beskrivning av hur en affärsidé kan översättas i ett antal mål, en bedömning av genomförbarheten och en plan för att uppnå målen. Vid start av ett nytt företag är affärsplanen ofta ett centralt dokument för att kunna få stöd av intressenter och finansiärer. Det kan vara klokt att se affärsplanen som ett beslutsstöd, och det finns inga regler för exakt vad den behöver innehålla. Men vanligt innehåll kan vara vision, strategi, marknadsföring, finansiering, personal, rekrytering, patent och avtalsfrågor. Finansiärer vill ofta se en affärsplan från ett företag som söker kapital. Banker är främst intresserade av att se företagets förmåga att skapa intäkter och kunna återbetala lån, medan riskkapitalister har affärsidéns potential, marknads- och tillväxtförutsättningar samt exitplan i fokus. Men hur gör man då? Ja, så krångligt behöver det inte vara. En affärsplan kan, som sagt, se ut på många olika sätt. Det viktiga är att den är någorlunda strukturerad och svarar på några av företagets viktigaste frågor. Som exempelvis: • Vad är viktigt för ditt företag? • Vad vill du uppnå med ditt företag? • Hur vill du att företaget ska drivas? 8 _ BRÖD

Exempel från Företagarna Ytterligare exempel är Branschorganisationen Företagarnas förslag på affärsplan i 5 enkla steg: 1. Beskriv din affärsidé! Vad vill du göra i ditt företag? 2. Hur ser din marknad ut? Vilka kommer bli dina kunder, tror du? Vilka är dina stora konkurrenter? Vilka trender i samhället tror du spelar in för hur ditt företag utvecklas? 3. Hur ska företaget fungera? Här kan du skriva ner vilka priser du tror du behöver hålla. Fundera kring eventuella leverantörer. Hur ska din vara eller tjänst praktiskt produceras eller utformas för

att bli så konkurrenskraftig som möjlig gentemot dina konkurrenter. Använd kunskapen du har fått med dig när du analyserade företagets omvärld i steg 2. 4. Gör en budget. Nu är det dags att sätta sig och se om din plan är realistisk ur ett ekonomiskt perspektiv. Vad behöver du för att komma i gång? Vilka är dina uppstartskostnader? Vilka kommer bli dina löpande utgifter? Vad räknar du med att dra in och vilka resurser krävs för det? Räkna både på kortare och längre sikt. 5. Begrunda. Ta ett steg tillbaka och se över din affärsplan. Är den möjlig att genomföra? Annars, vilka delar kan du justera?


NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Affärsidé

ad

Mål

Produkt

n sio Vi

An a

s ly

nder

Mar k

n

Almi* har en lite mer ut- eller invecklad(?) modell i några fler steg: 6. Affärsidé/verksamhet. Beskriv företagets verksamhet och historik. 7. Vision. Beskriv vad ni vill uppnå med ert företag. 8. Mål. Beskriv vilka företagets mål är på 3-5 års sikt. 9. Kunder. Beskriv vilka som är era kunder 10. Marknad. Beskriv inom vilket geografiskt område och/eller bransch, produkterna/ tjänsterna ska säljas. 11. Konkurrens. Beskriv hur konkurrenssituationen ser ut. 12. Produkt. Beskriv er produkt eller ert tjänsteerbjudande. 13. Sälja, betala, leverera. Beskriv hur företagets varor/tjänster (1) säljs, (2) betalas och (3) levereras/tillhandahålls? 14. Marknadsbearbetning. Beskriv hur ni bearbetar/informerar om företagets erbjudande. 15. Affärsmodell. Beskriv hur er affärsmodell ser ut. 16. Viktiga resurser och/ eller förutsättningar.

Ku

Almis modell

Beskriv vilka resurser och/eller förutsättningar som är viktiga för ert företag. 17. Hållbart företagande. Beskriv på vilket sätt er affärsidé skapar värde utifrån ett hållbarhetsperspektiv. 18. Entreprenören/ teamet. Beskriv teamet som står bakom företaget och hur ni kompletterar varandra. 19. Analys. Vad har er verksamhet för starka respektive svaga sidor. Vilka möjligheter i omvärlden kan ni se i framtiden? Finns det framtida hot som ni måste tänka på?

Titta efter mÄr ket or! nÄr du BES TÄLLER var

Psssst!

Du kan ladda ned Almis mall för affärsplan som pdf, för att sedan fylla i på din dator: www.almi.se/kunskapsbanken/ mallar/affarsplan/ *Almi Företagspartner är ett statligt bolag med uppdrag är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering i kombination med rådgivning. Målet är

Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus: Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt!

att fler innovativa idéer kommersialiseras framgångsrikt, att fler livskraftiga företag startas och utvecklas samt att fler företag ökar sin konkurrenskraft och tillväxt.

/Källor: Företagarna, Almi.

Läs mer på frånsverige.se

BRÖD _ 9


NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Hon får Barregårds första stipendium Amanda Bäckström, som till vardags jobbar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm, är mottagare av det första stipendiet till konditor Oscar Barregårds minne.

Och i slutet av juni tillkännagavs att Amanda Bäckström får det första stipendiet. I sin ansökan lyfte Amanda bland annat fram det faktum att hon startade eget kafé direkt efter gymnasiet, att hon gått yrkeshögskolan och avlagt gesällprov, att hon tävlat flitigt och framgångsrikt i bageri, och att hon har tagit på sig en roll som coach för Juniorbagarlandslaget. -Det känns verkligen kul och lyxigt att få detta, säger Amanda, oerhört generöst. 10 _ BRÖD

Amanda har tävlat flitigt och framgångsrikt i bageri. Här är en av hennes vackra kreationer...

Det är pengar man inte har själv, och som kan göra det möjligt att få gå en riktig drömkurs. Jag har inte bestämt något konkret riktigt ännu, men det lutar åt något med choklad. Med tanke på pandemiläget, både här hemma och ute i världen, tror Amanda att hon kan komma iväg på en kurs först nästa år. -Jag har kollat runt en del, och bland annat hittat en spännande kurs i Los Angeles på åtta dagar, den skulle jag kunna tänka mig. Men det kan bli något annat också. Eva Papalopoulou menar att en starkt avgörande faktor för att just Amanda får det första stipendiet var hennes starka personlighet. -Amanda verkar vara en mycket målmedveten person med massor av go, det är helt i morfars anda. Hon visar exempel på gott ledarskap och har tydliga entreprenöriella egenskaper. Mitt i prick! Stipendiet är tänkt att delas ut årligen de kommande 6 åren. -Jag är glad att vi hittade formerna för detta så snabbt, nu hoppas jag att det ska sprida sig så att vi får många sökande

Hovkonditor Oscar Barregård

Eva Papalopoulou och Amanda Bäckström

Det var i början av 2021 som Eva Papalopoulou, barnbarn till konditor Oscar Barregård, tillsammans med Stockholms bagare & konditorer, tog initiativet till ett nytt stipendium för branschen. Tanken var att lansera ett stipendium, upp mot 50 000 kronor, som bagare och konditorer verksamma i Stockholm kan söka för vidareutbildning. Pengarna kommer från ett arv Eva Papalopoulou fått efter Oscar Barregård. För att vara aktuell för stipendiet ska sökande vara verksamma i medlemsföretag i Stockholms bagare & konditorer. Beviljade medel ska kunna användas för att finansiera exempelvis en kurs, resa och boende utomlands. Det ska också finnas tydligt syfte och mål i ansökan, med fokus på yrkesmässig utveckling.

framöver, säger Ellinor Isaksson, ordförande för Stockholms bagare & konditorer. Det här är en jättemöjlighet för den som vill utvecklas vidare i yrket.


Skapa unikt hållbarhetserbjudande I takt med att allt fler konsumenter blir medvetna om hur deras val påverkar både klimat och natur ökar efterfrågan på hållbara produkter. Med Nord Mills produkter märkta med Klimat & Natur kan du erbjuda dina kunder att vara med och driva på utvecklingen mot ett ännu mer hållbart lantbruk. Samtidigt kan du vara trygg i att du erbjuder slutprodukter bakade på mjöl av jämn och hög kvalitet. Var med och bidra till utvecklingen av framtidens jordbruk så att vi gemensamt når nya klimatmål. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.

30%

Programmets åtgärder för: Minskad klimatpåverkan

Biologisk mångfald

Klimatsmart mineralgödsel Fossilfritt bränsle på gården Precisionsodling Sparsam körning

Lärkrutor Blommande zoner Termiskt behandlat utsäde

Spårbar bas Svenskt ursprung Fritt från stråförkortningsmedel Fritt från slamgödsel

*Ungefärlig CO e-besparing för höstvete, jämfört ² med genomsnittlig svensk odling 2015.

lägre klimatpåverkan*

BRÖD _ 11 Vid frågor om våra produkter och beställning kontakta kundservice@nordmills.se, eller ring 020 - 91 00 92


NYHETSSVEPET / AUGUSTI

”Smak och tempo är mina styrkor, det är där jag kommer lägga mitt fokus.”

”Det är ett otroligt tufft

”Temat fenomen gav mig genast idéer och jag kände att det här passar mig perfekt.”

motstånd i år men jag är med för att vinna.”

”Ambitionen om att växa som konditor tror jag man når bäst genom att ständigt utmana sig.”

”Förra året slutade med en andraplats, som gav mig mersmak för tävlande.”

De kan vinna Årets Konditor I år är det dags igen. För den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor! Förra året blev det ingen tävling, på grund av coronapandemin. Men i år ska den bli av. Närmare bestämt den 12-13 november, i samband med Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan. Fem av landets absolut vassaste professionella konditorer har kvalificerat sig till den stora finalen. Och snart är det alltså dags att avgöra vem som är Årets Konditor, och tillika kammar hem titeln Svensk Mästare i konditori. Temat för årets tävling är ”fenomen”. Många är nog nyfikna på hur konditorerna kommer att tolka det. En är Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som också arrangerar tävlingen: -Det ska verkligen bli spännande att se hur de tävlande väljer att tolka temat, bara fantasin sätter gränserna. Det är upplagt för att årets final ska bli en riktig show där de tävlande redan visat att de håller allra högsta nivå. Om de är hälften så förväntansfulla som jag är så är vi garanterade en final utöver det vanliga. Och tävlingen behövs verkligen. Efter ett år kantat av pandemi, där många konditorier befunnit sig i ett pressat läge, så är Årets Konditor ett efterlängtat inslag i branschen, och som fokuserar på något positivt. Finalen planeras att avgöras inför publik, i samband med Bak& Chokladfestivalen på Stockholmsmässan, Älvsjö, om restriktio12 _ BRÖD

nerna vid tillfället tillåter det. Samtliga tårtor, bakverk och desserter bakas på plats och bedöms av en smakjury och en metodjury. Under de två tävlingsdagarna ska finalisterna under 10 timmar i tre delmoment skapa 5 tårtor, 30 bakelser i 3 olika varianter och 10 tallriksdesserter. Vinnaren får titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kronor samt en Varimixers Teddy. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Årets Konditor bjuder på en förstklassig uppvisning av teknisk skicklighet, smakprecision och kreativ höjd där minsta detalj räknas. Tävlingen har funnits sedan 1988 och sponsras av Arla och Sveba Dahlen.

Och finalisterna är… • • • • •

Jimmy Wollberg, bor i Olofstorp, driver Berzelii choklad i Göteborg Sara Nilsson, bor i Lerum, arbetar på Roots Foodmarket i Göteborg Kasper Kleihs, bor i Sundbyberg, arbetar på Etoile i Stockholm Jessica Pettersson, bor och arbetar i Stockholm, Gateau Andreas Modd, bor och arbetar i Nynäshamn, Chokladhuset


Président Tartimalin Färskost är särskilt utvecklad för det professionella köket och kommer i praktisk 1 kg bytta och 5 kg hink. 18% fetthalt.

EN FÄRSKOST. TUSEN MÖJLIGHETER.

Président Tartimalin är en frisk, krämig och lättarbetad ”cream cheese” (eller fromage à la crème) tillverkad i färskostens hemland Frankrike. Låt den bli din nya vän i allt från spreads och kalla röror till pajer och desserter. storhushall.skanemejerier.se


NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Uppgång för industrin… Återhämtningen ser därmed ut att gå snabbare jämfört med tidigare ekonomiska kriser. Sysselsättningsgraden har fallit under krisen men bedöms öka snabbt. Nu spås arbetslösheten gå ner till 7,7 procent nästa år. Hushållens konsumtion väntas öka i takt med att smittspridningen minskar och restriktionerna i samhället lättar och väntas växa med 4,7 procent i år. Det är en upprevidering med 1,3 procentenheter jämfört med den förra prognosen. Även den svenska exporten bidrar positivt till tillväxten och väntas öka med 8,9 procent. Här finns dock en risk för att bristen på vissa insatsvaror och flaskhalsar i transportkedjorna kan dämpa utvecklingen i världshandeln och därmed även den svenska exporten.

I USA ökar BNP med 6,0 procent i år och 4,0 procent under 2022. Enligt Industriarbetsgivarna väntas inflationen i Sverige i genomsnitt bli 1,9 procent i år. Det är en viss upprevidering sedan prognosen i mars till följd av ett ökat kostnadstryck och större prispåslag. Enligt Industriarbetsgivarna är ekonomin inne i en konjunkturåterhämtning, men även i en strukturell förändring.

…och regeringen håller med Strax före sommaren skrev också regeringen upp sin tillväxtprognos för 14 _ BRÖD

svensk ekonomi kraftigt. Nu väntas BNP växa med 4,7 procent i år. -Vi reviderar upp tillväxten, som är den högsta i Norden. Arbetsmarknaden stärks och vi har fortsatt starka statsfinanser och det offentliga sparandet revideras upp, sa finansminister Magdalena Andersson i samband med presentationen av prognosen. I den förra prognosen från mitten av april spådde regeringen en BNP-tillväxt i år på 3,2 procent och 3,8 procent nästa år. Arbetslösheten bedömdes då landa på 8,7 procent i år för att falla till 7,9 procent nästa år. Att prognosen revideras upp så kraftigt förklaras bland annat av att den ekonomiska återhämtningen har gått snabbare än tidigare väntat, enligt finansdepartementet. Flera indikatorer visar att tillväxten kommer vara fortsatt stark den närmaste tiden. Efter att ha fallit med 2,8 procent 2020 var BNP under första kvartalet 2021 tillbaka på samma nivå som för ett år sedan.

Magdalena Andersson

I årets andra konjunkturrapport gör Industriarbetsgivarna bedömningen att BNP i Sverige och även i euroområdet ökar med 3,3 procent i år och 3,6 procent under 2022. I USA bedöms tillväxten bli tydligt högre, drivet av en expansiv politik och framgångar med vaccineringen.

Polarbröd satsar cirkulärt En hållbar, cirkulär brödindustri. Det vill Polarbröd uppnå när man nu bygger upp bageriet efter branden och man gör det i samarbete med Luleå tekniska universitet. I samarbete med universitetet ska Polarbröd bygga upp verksamheten på ett för framtiden flexibelt, anpassningsbart och hållbart sätt. Det görs genom det Vinnovafinansierade projektet Rasp, Resilient and Sustainable Production. Ett exempel på hur man kan jobba med en konkret fråga är vad man kan göra med polarbrödsspill. Redan nu jobbar Polarbröd med Göteborgsföretaget Mycorena där man kan göra protein av brödrester.


En naturlig genväg till ett smakrikt & rågskållat bröd

Med skållat mjöl i degen får det färdiga brödet en rad fina egenskaper. Men eftersom processen tar tid väljer många bagare bort att skålla. TTT Rågskållning är ett värmebehandlat, skållat, torkat och siktat fullkornsrågmjöl som gör att du slipper skålla själv. Baktiden blir kortare och samtidigt får brödet härlig saftighet, lång hållbarhet och fin rågsmak. Vill du prova en naturlig genväg till skållat rågbröd? Ring 0418-50102 och beställ vår TTT provlåda med bland annat Rågskållning (Roggie M160). TTT är en innovativ värmebehandlingsmetod som ökar sädesslagets vattenupptagningsförmåga och förlänger brödets färskhållning. Kärnans biologiska struktur och naturligt goda egenskaper bevara i processen vilket gör det möjligt att baka bröd med fin struktur, god smak och helt unik karaktär.

Skåne-möllan AB | Tel 0418-50102 | skane-mollan.se


NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Lägre arbetsgivaravgifter – tillfälligt... Bland de nya lagar och regler som införts i anslutning till halvårsskiftet märks i år tillfälliga nedsättningar av arbetsgivaravgifter för unga, samt för företag som inte har några anställda men som anställer en eller två personer. Beräkningen av bilförmån justeras Den schablon som används för att beräkna värdet av bilförmån justeras på så sätt att två delbelopp i beräkningen ändras – det ränterelaterade beloppet och det prisrelaterade beloppet. Syftet är att förmånsvärdet bättre ska spegla kostnaden av att ha en privatägd bil. Förändringen är en del av regeringens gröna skatteväxling, där höjda miljöskatter växlas mot sänkt skatt på jobb och företagande. Ikraftträdande: 1 juli 2021. Skatte- och avgiftsfriheten för förmån av fri parkering och gåva till anställda förlängs Under 2020 slopades tillfälligt förmånsbeskattningen för fri parkering till anställda i anslutning till arbetsplatsen. Det infördes även en tillfällig skatte- och avgiftsfrihet för gåvor som arbetsgivare ger till anställda upp till ett värde på 1 000 kronor per år och anställd. Båda skattelättnaderna förlängs nu så att de gäller även 2021. Dessutom höjs beloppsgränsen för gåvorna till 2 000 kronor per anställd. Ikraftträdande: 1 maj 2021 (gäller retroaktivt från och med den 1 januari 2021). Arbetsgivaravgifterna för unga sänks ytterligare juni–augusti 2021 Under perioden januari 2021 till och med mars 2023 betalar arbetsgivare en lägre arbetsgivaravgift för personer som är 19–23 år. Nedsättningen förstärks nu ytterligare så att endast ålderspensionsavgiften på 10,21 procent betalas under juni-augusti 2021. Nedsättningen gäller ersättningar upp till 25 000 kronor per månad. Ikraftträdande: 19 juni 2021. Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda Sedan 2017 finns en möjlighet för vissa så kallade enmansföretag att få en nedsättning av arbetsgivaravgifterna när en första person anställs i företaget. Nu utvidgas nedsättningen tillfälligt så att den ska gälla företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag som har en anställd och som anställer ytterligare en person. De tillfälliga reglerna gäller till och med den 31 december 2022. Ikraftträdande: 1 juli 2021. Tillträdesförbud till butik och förstärkt straffrättsligt skydd mot tillgreppsbrott Det införs en ny lag om tillträdesförbud till butik. Lagen 16 _ BRÖD

innebär att en person kan förbjudas att få tillträde till och vistas i en butik om det finns risk för att hen kommer begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. Den som bryter mot ett tillträdesförbud döms till böter eller fängelse i högst sex månader. En ny straffbestämmelse om inbrottsstöld införs. Brottet omfattar stöld som har skett efter intrång i bostad. Straffet är fängelse i lägst ett och högst sex år. Det införs också en ny kvalifikationsgrund, som tar sikte på systematik, i straffbestämmelserna om grov stöld och grovt häleri. Vidare kriminaliseras försök, förberedelse och stämpling till häleri. Ikraftträdande: 1 mars 2021. Konkurshanteringen blir effektivare Det införs nya regler i syfte att effektivisera och modernisera konkursförfarandet. All skriftlig kommunikation i konkursförfarandet ska kunna ske i digital form. Exempelvis ska kungörelser fortsättningsvis normalt endast ske på internet. Motsvarande ska gälla för företagsrekonstruktion. Vidare ska den som är försatt i konkurs kunna bekräfta bouppteckningen hos konkursförvaltaren i stället för att avlägga ed i tingsrätten vid ett edgångssammanträde. Därutöver görs vissa ytterligare effektiviseringar av konkurshanteringen. Ikraftträdande: 1 juli 2021.


NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Utökat stöd för åtgärder som minskar utsläpp Ändringar i den så kallade industriklivsförordningen innebär att stöd ska kunna ges även för åtgärder som minskar utsläpp som indirekt kopplar till industrins processer samt andra åtgärder som på ett väsentligt sätt bidrar till att nå klimatmålen. Förordningens rubrik ändras till ”Förordning om statligt stöd till åtgärder som bidrar till industrins klimatomställning”. Ikraftträdande: 23 februari 2021. Utsläppsgränsen skärps och bonusbelopp höjs för klimatbonusbilar Utsläppsgränsen skärps till 60 gram CO2/km och högsta bonusbeloppet höjs till 70 000 kronor för klimatbonusbilar. Det högsta bonusbeloppet ges endast till nollutsläppsfordon medan övriga bilar får högst cirka 45 000 kronor i bonus beroende på utsläppsnivå, utifrån en justerad beräkningsmodell. Ikraftträdande: 1 april 2021. Konkurrensverket får större befogenheter Det införs bestämmelser som innebär att instansordningen för prövning av konkurrensskadeavgift ändras. Detta för att Konkurrensverkets tillsyn över konkurrensreglerna ska bli effektivare. Konkurrensverket får, i stället för Patent- och marknadsdomstolen, som första instans besluta i frågor om konkurrensskadeavgift. Verkets beslut kan överklagas till domstolen. Vidare införs bestämmelser som innebär bland annat att Konkurrensverkets befogenheter vid platsundersökningar utökas. Konkurrensverket får också besluta om sanktionsavgifter mot företag som trotsar verkets beslut under utredningen av en överträdelse som företaget är misstänkt för (utredningsskadeavgift). Ikraftträdande: 1 mars 2021. Ändrade regler för kontrollmyndigheter i livsmedelskedjan Ändringarna innebär bland annat att det nya uttrycket ”annan offentlig verksamhet” införs i lagarna som en beteckning för sådana myndighetsuppgifter som inte är offentlig kontroll. Kontrollmyndigheterna får i vissa fall rätt att köpa in produkter utan att identifiera sig, i syfte att kontrollera att produkterna uppfyller gällande krav. Det införs även bestämmelser om skyldighet för kontrollmyndigheterna att ha ett ändamålsenligt rapporteringssystem för den som vill anmäla misstänkta överträdelser av den nya kontrollförordningen. Vidare införs bestämmelser om tystnadsplikt för organ med delegerade uppgifter och för fysiska personer som offentlig kontroll eller annan offentlig verksamhet har delegerats till. Beslut som har meddelats av sådana organ eller fysiska personer ska kunna överklagas. Ändringarna görs för att anpassa svensk lagstiftning till en ny EU-förordning om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet i livsmedelskedjan. Ikraftträdande: 1 april 2021. Riktålder för pension bestäms till 67 år för år 2027 Riktålder för pension är tänkt att styra de pensionsrelaterade

åldersgränserna i pensionssystemet och i angränsande trygghetssystem samt att fungera som ett riktmärke för de försäkrades individuella pensionsbeslut. Riktåldern för pension bestäms till 67 år för år 2027. Ikraftträdande: 1 juli 2021. De med störst behov av utbildning prioriteras inom komvux Bestämmelserna om vilka som ska prioriteras inom kommunal vuxenutbildning (komvux) på gymnasial nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå ändras så att de med störst behov av utbildning prioriteras. Dessutom ändras reglerna om urval till dessa delar av komvux bland annat i syfte att öka möjligheterna till utbildning för dem som behöver ställa om från ett yrke till ett annat. Det införs även en mer flexibel högskoleförberedande gymnasieexamen som inte längre knyts till gymnasieskolans nationella program utan till något av studieområdena samhällsvetenskap och humaniora eller naturvetenskap och teknik. Detta för att det behöver bli enklare för personer med en brokig utbildningsbakgrund att få en gymnasieexamen från komvux. Dessutom blir det möjligt att genomföra ett komvuxarbete inom komvux. Ett komvuxarbete är ett arbete som kan ingå i en gymnasieexamen från komvux. Inom komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå införs ett komvuxbevis vilket är ett dokument som kan innehålla uppgifter om utbildning som en person har genomgått inom komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå och utbildning inom gymnasiesärskolan. Ikraftträdande: 1 juli 2021. Dröjsmålstalan införs vid erkännande av yrkeskvalifikationer En möjlighet införs för en enskild att utnyttja den rätt att väcka en så kallade dröjsmålstalan som följer av EU:s direktiv om erkännande av yrkeskvalifikationer. En sökande som inte har fått något beslut inom de tidsgränser som gäller för handläggningen i ett ärende om erkännande av yrkeskvalifikationer, utfärdande av europeiskt yrkeskort för yrkesutövning i en annan stat eller överföring av ansökan om europeiskt yrkeskort till en annan stat, ges rätt att begära en förklaring av en domstol att ärendet uppehålls. Om en domstol bifaller en sådan begäran ska den förelägga myndigheten att snarast avgöra ärendet. Ikraftträdande: 1 juni 2021.

BRÖD _ 17


NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Konditorlandslaget får ny sponsor!

Debic är ett professionellt mejerivarumärke producerat och lanserat av nederländska FrieslandCampina*, ett av världens största mejeriföretag. 2020 firade Debic 100 år som varumärke. Nu går de in i rollen som huvudsponsor för Svenska Konditorlandslaget. I ett första steg för en period på två år. Detta för att kunna följa och stötta laget i deras långsiktiga och ambitiösa satsning mot prispallen i Coupe du Monde de la Pâtisserie (Konditor-VM) 2023. Men dessförinnan måste laget kvalificera sig i Coupe Europe, Europadivisionen av tävlingen, som avgörs 2022. -Genom vårt sponsorskap vill vi inspirera och stötta laget på deras resa mot nya medaljer, säger Bea. Samtidigt som vi vill nå ut till branschen och öka medvetenheten om Debics roll på marknaden. För oss är det också ett viktigt steg i vårt fortsatta arbete med att vara en stark partner i branschen, där vårt mål är att ge konditorer och bagare inspiration, lösningar och produkter som verkligen underlättar deras dagliga arbete. Tack vare vårt långa och nära samarbete med tävlingen Coupe du Monde, är våra produkter välkända och används flitigt av konditorer på den absolut högsta nivån. Borde inte Svenska Konditorlandslaget använda svenska produkter? -Det är en mycket berättigad fråga, menar Bea. Vårt erbjudande består av många olika produkter som enbart vänder 18 _ BRÖD

Beatrice Algra, säljchef för Sverige och Finland.

Det kooperativa mejeriföretaget FrieslandCampina med varumärket Debic är ny huvudsponsor för Svenska Konditorlandslaget. -Vi vill vara en del av lagets framtid, och samtidigt stötta dem med produkter av högsta kvalitet, i samband med deras satsning på framskjutna placeringar i Coupe du Monde de la Pâtisserie, säger Beatrice Algra, säljchef för Sverige och Finland, FrieslandCampina Proffesional.

sig till professionella användare. Det är ofta produkter som man inte hittar hos andra tillverkare, till exempel smör med olika smältpunkter, grädde med optimala egenskaper vid vispning, för att nämna några. Produktutveckling är därför en viktig ingrediens i Debics strategi. - Tillsammans med ambassadörer runt om i hela världen ser vi till att alltid följa nya trender och de behov som finns, vilket gör att vi förstår de utmaningar som användning av mejeriprodukter innebär, och ser till att våra produkter är mycket praktiska att använda, säger Bea. Att bidra med inspiration på olika sätt för sina professionella kunder är också en bärande del, något som uttrycks genom att erbjuda spännande recept, kulinariska koncept och Debic Masterclasses, där de främsta konditorerna och kockarna i världen delar med sig av sin kunskap, tips och tricks. Debic är sedan 20 år tillbaka även part-

ner till själva tävlingen Coupe du Monde. Samarbetet med Konditorlandslaget är precis nystartat, men Bea hoppas det ska leda till många gemensamma aktiviteter för den svenska marknaden framöver. -Jag ser framför mig workshops och andra tillfällen då vi och laget kan få visa upp oss för intresserade i branschen, säger hon. Vi kommer att ha en tät dialog och utveckla och fördjupa samarbetet över tid. *Nederländska FrieslandCampina är ett av världens största mejeriföretag. De har en kooperativ tradition som sträcker sig 150 år tillbaka och firar födelsedagen nu i september. Företaget har fler än 13 000 medlemmar som också äger företaget till 100 procent. Alla mjölkbönder är självständiga företagare. FrieslandCampina producerar och säljer produkter så som mejeridrycker, barnmat, ost och desserter i mer än hundra länder världen över. Ingredienser säljs också till produktion av barnmat, inom livsmedelsindustrin och läkemedelssektorn. Produktionsanläggningar finns i 24 länder.


n a r ff a s n i d Säkra ! n e l u j r infö 6040 AROMATIC SAFFRANEXTRAKT

Ett av våra mest populära saffranextrakt som våra kunder återkommer till år efter år. Innehåller äkta råsaffran och har en mycket god smak.

6047 AROMATIC SAFFRANEXTRAKT DUO

Innehåller äkta råsaffran som dubbelextraheras och på så vis förstärkts med en mycket intensiv saffranssmak.

6038 AROMATIC SAFFRANSTRÅ NEGIN Långa fina saffranstrån med en djupröd färg och intensiv smak.

www.bakelssweden.se

Kontakta din Bakelssäljare för att beställa.

bakels.sweden

Läs mer om vår saffran här. bakels.sweden

MODUS SCANDINAVIA Modular Deck Oven

I sammarbete med Loguidice har vi tagit fram en optimal ugn för den skandinaviska marknaden. • Helglasluckor • Med eller utan ång generator. • För skandinavisk bakplåt 45x60cm • Modulbyggd, kan installeras i trånga lokaler • Stor variation på storlekar

Kontakta oss redan idag!

Industrigatan 5, 597 53 Åtvidaberg | Telefon: 0120-14895 | Email: info@svroulette.se


Prenumerera på:

BRÖD

... OFFICIELL BRANSCHTIDNING FÖR SVERIGES BAGARE & KONDITORER PMS 130 C

PMS 294 C PMSBRÖD 4625 Cär en uppskattad och PMS läsvärd 130 C PMS 294 C nya PMSregler 4625 C Tidningen förklarar och lagar, samt berättarPMS om130 C

PMS 294 C

tidning som sedan starten år 1900 har inspirerat maskinerna och prylarna som en företagare inte Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C är tryckt i 30% av PMS 4625C Skuggen är tryckt i 70% svar bagare och konditorer att utveckla Skuggen sitt företakan klara sig utan. Upplagan ligger idag på 3000 och multiplicerat 100%. och multiplicerat 100%. multiplicerat 100%. gande. Tidningen porträtterar bagare och kondi- ex/nr. Utkommer 11 gånger om året. torer och deras goda idéer, nosar upp nya trenPris för medlemmar: 299 kr + moms der, bevakar mässor och tävlingar, reder ut och Pris för icke-medlemmar: 499 kr + moms

or fö

FÖRMÅNER Psst!

UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

REGIONALT / JANUARI

#01 januari 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

TIDNINGEN BRÖD

Bara

ig som är

dlem me

rd

>25

CORONA: NYTT KRISSTÖD FÖR DE VÄRST DRABBADE FÖRETAGEN #01 januari 2021 • Facktidskrift för Sveriges bagare & konditorer sedan år 1900

SMARTA AFFÄRER: KOLL PÅ LIKVIDITETEN UNDVIKER KRISEN TREND: INTE GLASKLART ATT BRÖD ÄR HÄLSO- OCH KLIMATSMART

Pandemitrender

”Vi vill hålla en lite lyxigare framtoning och vi märker att kunderna gillar det.”

Kommunikationsbyrån Food & Friends årliga trendspaning tar den här gången helt och hållet avstamp i coronapandemin. Några företeelser dom noterar är ”Distance Dining” inom restaurangvärlden. Restauranger, kaféer och barer anpassar sig, till exempel med glesare placering av bord och stolar. Mindre moraliska exempel är trenden ”Covid Covert” med allt fler så kallade ”Covid Speakeasies”, hemliga barer, hemmafester och skogsrejver. Det viktigaste ordet för i år är dock: hemmet. Vi lämnar det ogärna och lägger oss till med en hel del nya beteenden. Till exempel mer tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”. Maten som serveras på de väldukade borden är sådant som våra mor- och farföräldrar serverade oss som barn, ”comfort food”. Trenden handlar nu mer om att titta bakåt än framåt. Vi fortsätter att leta efter lokalt producerade livsmedel och bryr oss mer om varumärken igen vilket kan härledas till att man söker trygghet. Ett annat tydligt trendbrott, handlar om matsäkerhet. wMotståndet mot förpackningar har minskat med två tredjedelar under coronatiden. Den egna hälsan går nu helt enkelt före miljön!

Semlorna är här som ett ljus i mörkret och en välbehövlig säljboost, i skuggan av coronapandemin, osäkra tider och vårt långa vintermörker. God försäljning och stort lycka till! BRÖD _ 1

#9 september 2017 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

TIDNINGEN BRÖD

PLOCKAT / JANUARI

POLITIK: VALBUDGET UTAN LÅNGSIKTIGA REFORMER PROFILEN: EMELIE GER ALLT FÖR LAGET!

PMS 130 C

Grattis Centralbageriet…

3 000 000

Branschens viktiga livboj

MARIAS KRÖNIKA / JANUARI

HÄNT EXTRA!

I och med coronapandemin stannar vi helst hemma och lägger gärna tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”.

Under ett normalår sätter svenska folket i sig bortåt 6 miljoner semlor bara på fettisdagen! Totalt under säsongen går det närmare 50 miljoner semlor.

REGIONALT / JANUARI

Så många pepparkakor lyckades klassiska Göteborgs Pepparkaksbageri baka inför julen 2020. Trots att bageriet bytte ägare samtidigt som coronapandemin lamslog Sverige förra året. Nye ägaren Christian Jörgensen, bageriprofil i Göteborg, berättar att en av framgångsfaktorerna är det gamla – och mycket hemliga – receptet på kakorna. Receptet, som varit oförändrat sedan starten 1924, har endast tre personer tillgång till. Christian beskriver receptöverlämningen som närmast en ritual där tidigare ägaren, Per Blomdell, lämnade över en sliten gammal träram med ett blyertsskrivet recept daterat till 1924. 2019 omsatte bolaget 4,4 miljoner kronor och Christian tror det landar på något liknande för 2020. Pepparkakorna står för 80 procent av omsättningen.

Modernast i Norden Göteborgsbaserade Fria Bröd, som specialiserar sig på glutenfritt bröd, bygger nytt bageri i Bårhult strax utanför Göteborg, det ska bli ett av Nordens mest moderna. Det nya bageriet är på 7000 kvadratmeter och innebär bland annat att Fria Bröd kan fördubbla sin produktionskapacitet. Det nya bageriet ska invigas under första halvåret 2022. Då kommer också företaget att lämna sina nuvarande lokaler i Västra Frölunda i Göteborg.

Gylles utökar Till våren flyttar Gylles, en caféinstitution i Karlskrona, till gågatan och Ronnebygatan. Den nya lokalen har tidigare huserat en klädbutik. Gylles produktion är uppbyggd för mycket större verksamhet än vad serveringsplatserna i den tidigare lokalen möjliggjort. I den nya blir det mellan 50 och 60 sittplatser.

…i Gävle, som i december förra året fick försäkringsbolaget Svedeas småföretagarstipendium! När coronapandemin tog fart under 2020 vände de senaste årens goda resultat snabbt. Efterfrågan hos stora kundgrupper försvann och för första gången någonsin fick bageriet dra ned på personal. De hade stora förväntningar i början på 2020 ända tills covid-19 dök upp och förändrade förutsättningarna. När företagen i omgivningen började ställa in sina möten och skicka hem sina anställda att jobba hemifrån förlorade de en av sina största kundgrupper, och tvingades dra ner produktionen och minska öppettiderna. Stipendiet uppgår till 25 000 kronor. Pengarna kommer främst att användas för att undvika permitteringar.

Till minne av Kenneth Belvén Kenneth Belvén, Stockholm, huvudägare och styrelseledamot i Delicato bakverk AB, Mobergarna i Kalmar AB och Stiftelsen Einar Belvén gick bort i slutet av 2020. Han blev 73 år. Närmast sörjande är hustrun Monica, barnen Ellinor och Robin, brodern Ronnie, övrig släkt och vänner samt anställda i Delicato och Mobergarna. Kenneth föddes praktiskt taget som konditor. Både hans far Einar och hans farbror var konditorer. Einar Belvén grundade Delicato när

Bygger ut i Bredbyn

Kenneth var två år gammal. Genom åren jobbade Kenneth i många olika funktioner i ”firman”, som han kallade Delicato. När Kenneth och brodern Ronnie förvärvade firman från Einar 1992, axlade Kenneth vd-rollen, som han innehade i drygt tio år. Vi minns Kenneth som en i alla avseenden oerhört generös person. Han var alltid intresserad av människan bakom namnet och kände personligen många av de anställda på Delicato. När Kenneth inte jobbade, trivdes han allra bäst på familjens smultronställe i Trosa. Där njöt han av tillvaron tillsammans med övriga familjemedlemmar och vänner, men även av att vistas i naturen och att göra utflykter i skärgården. Mikael Hellberg, Anders Hällström och Lars Högström för styrelsen och alla anställda i Delicato och Mobergarna.

Ny vd till Berte Qvarn Fredrik Nilsson är sedan årsskiftet ny vd för halländska Berte Qvarn. Han har sedan 2016 varit råvaru- och marknadschef samt vice vd för företaget. Han har tidigare erfarenhet från bland annat Lantmännen och Krafft. Berte Qvarn har en 450-årig historia. Familjeägt sedan 1569 är det unikt i landet. Men framtiden är också spännande, och idag är Berte Qvarn en av Europas modernaste kvarnar, som producerar mjöl med höga ambitioner i såväl kvalitet som hållbarhet. Tidigare vd, Johan Bäcklund, kommer att arbeta som kvarnmästare och produktionschef med ansvar för bland annat att trimma produktionen i kvarnen, jobba med utbildning och att vidareutbilda mjölnare samt Bertegruppens viktiga hållbarhetsarbete.

Falu Bröd växer

Styrelsen i Polarbröd beslutade i november om ytterligare investeringar i företagets bageri i Bredbyn. Det handlar om 14,3 miljoner till för att förbättra processen på en av bagerilinjerna. 55 miljoner kronor är den totala summan som Polarbröd lägger på sin nya anläggning i Bredbyn. En stor del av pengarna ska användas till en utbyggnad som kan vara klar redan i sommar. Det blir bland annat en helt ny packhall som rymmer hela baklinjen, allt från ugn till frys. Den planerade lokalen blir över 700 kvadratmeter stor och rymmer 110 personer. Om bygglovet godkänns snabbt och allt annat går enligt plan är hallen redo att tas i bruk redan i början av juni 2021.

Therese Vesterholm öppnade eget konditori och bageri på Åsgatan i Falun våren 2018. Efter drygt två och ett halvt år har Falu Bröd & Patisserie vuxit ur lokalerna. Bland annat behövs mer sittplatser och större kök, för tanken är att utöka lunchserveringen. Omsättningen har också ökat vilket gör att konditoriet behöver mer anpassade lokaler. Nu står det klart att flyttlasset går – en bit längre upp på Åsgatan, till gamla Hammars konditoris lokaler, som stått tomma en tid. Men nu ska ett konditori åter få husera i vad som kan vara en av Sveriges äldsta konditoribyggnader. Falu Bröd & Patisserie kommer att fortsätta vara ett hantverksbageri och konditori som gör allt ekologiskt och från grunden.

Bagare Bengtsson bommar Efter ett tufft 2020 har Bagare Bengtsson, Bengt-Inge Bengtsson, i Falköping bestämt sig för att stänga, bland annat efter en tids sjukdom. Tanken var att Bagare Bengtsson skulle öppna igen så fort han blev frisk. Men så blir det inte. Coronapandemin har också bidragit till sämre ekonomi som inte längre gjorde det möjligt att ha en anställd. Nu har han sålt inventarierna i bagerilokalen på auktion och sätter därmed snart punkt.

36 _ BRÖD

HEMMA HOS / BAKE TO YOU

BRÖD _ 37

HEMMA HOS / BAKE TO YOU

SMARTA AFFÄRER: KOLL PÅ KASSAREGISTRET

PMS 294 C

KULIGASTE Svart SMÖRKNIVEN

BIG PACK-

HÄR KOMMER universums första flodhästsmörkniv – handgjord i Sverige och signerad Drosselmeyer Designgroup. 10 procent av all försäljning går till flodhästälskande Karen Polillos förening ”SAVE THE HIPPOS”.

@ BAKE TO YOU

#9 september 2017 • Facktidskrift för Sveriges bagare & konditorer sedan år 1900

GRÄDDE Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. MEJERIFOKUS LANSERAR DEBIC sin grädde i en praktisk 10”ViNU firar 10-årsjubileum litersförpackning. Sedan tidigare finns den i förpackmedningöverraskningar och om 1 och 5 liter. Grädden har bra volymökning samt hållfasthet. även efter vispning. nyheter förFrysstabil kunderna”

Mor & dotter i perfekt symbios

Så här under årets fattigaste månad känns det naturligt att ta en titt på vad som händer på den rika mejerisidan. Storpack, växtbaserat och humor är trenden.

NÖTSMÖR – PERFEKT

BRÖD DAR FÖROCH BAKVERK VII LAD ÅRETS KONDITOR

NU SLÄPPS EN ny produktserie av nöt- och frösmör i smakerna mandelsmör, cashewsmör, nötsmör och frösmör. Produkterna, som är sockerfria och tillverkade på rostade nötter, passar perfekt i både bröd och bakverk och som tillbehör till sallad, i smoothies, gröt, yoghurt och bowls.

Stajla med bronsbröd

Svenska Bagarlandslaget bjuder på sina bästa matbröd från Nordiska Mästerskapen BRÖD _ 1 BRÖD _ 35

20 _ BRÖD

Redan när Alma-Eleonora Sandberg var 16 år startade hon och hennes mamma Anna-Karin Sandberg eget företag. Nu är hon nyutbildad konditor och de håller tillsammans på att bygga upp en verksamhet som redan spräckt den nuvarande kostymen.

Nu by mar ter Ko bia klas garin . sit mar sikerna Tillbak t stan garin a in dard De so och likat är sv Allro essm ensk rtimen undm arga tillver t på rin arga , Ve kade tebr rin . öds-

text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

HEMMA HOS Att jobba ihop mor och dotter är inget som bekymrar Anna-Karin och Alma-Eleonora. Visst kan de vara oense ibland, men inte värre än att det reder ut sig snabbt. Mest har de bara roligt på jobbet.

18 _ BRÖD

BRÖD _ 19


GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT. Just nu extra bra priser på gräddmaskiner från Sanomat. Vi har även fina begagnade maskiner. Vi tar emot era gamla maskiner in inbyte.

Du behöver bara en kontakt när det gäller maskiner och utrustning till ditt konditori. RINGDAHLS BAGERIUTRUSTNING AB säljer utrustning och maskiner för bagerier, konditorier och glasstillverkning. Våra kunder består av allt från små konditorier till stora industribagerier. Vi levererar över hela Sverige!

Ring oss:

0302 - 174 30

ringdahls.eu

Skanna QR-koden med din swish-app och ge ditt bidrag.

Vi vill bli fler som inte skräpar ner. Vill du hjälpa till? Gå med i Sveriges största rörelse mot skräp eller swisha 90 02 817. BRÖD _ 21


NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Kvalitetsbröd kostar

Martin Lundell

När prisnivåerna för bröd jämfördes med EU:s normalindex på 100, fanns unionens högsta priser i Danmark (index 153), enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat. Näst dyrast var det i Österrike (index 135) och på en delad tredje plats låg Sverige tillsammans med Finland och Luxemburg (alla tre låg på prisindex 127). Billigast var det i Rumänien där prisindex låg på 56. Även Bulgarien, Polen, Ungern och Tjeckien hörde till de länder där priserna var lägst. Enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorier finns en stor skillnad mellan Sverige och de flesta andra länder: Sverige har ett stort utbud av bröd med hög kvalitet, som är dyrare. -När man åker på semester utomlands och handlar bröd brukar de flesta tycka att det inte finns något vidare utbud att välja på. I Sverige finns alla sorter, så jag är inte förvånad att vi ligger högre i en prisjämförelse inom EU, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorier. Han menar också att det högre priset handlar om att bröd i motsats till många andra livsmedel tillverkas av människor och inte maskiner. -För hantverksbagerier går hälften av det man som kund betalar för brödet till personalens löner – att jämföra med andra livsmedel där i genomsnitt 10 procent av priset går till tillverkarna. Människor kostar, säger Martin Lundell.

Brödinstitutet nominerat Brödinstitutet är nominerat till utmärkelsen Livsmedelspriset 2021. I motiveringen kan man bland annat läsa att Brödinstitutet nomineras: ”för sitt informativa sätt att möta matmyter med fakta. Brödinstitutet lyfter fram brödets förträfflighet från många olika synvinklar, som nyttigt, klimatsmart och en viktig källa till proteiner och fullkorn.” Nätverket Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling.” Bland de nomineringar som kommit in har en jury som består av nätverkets styrelse valt åtta finalister. Brödinstitutet kommer i finalen att ställas mot bland 22 _ BRÖD

andra Polarbröd/Karin Bodin, som nominerats för sitt sätt att hantera företagets situation efter den stora branden i företagets fabrik i Älvsbyn för ett år sedan. Prisutdelning och offentliggörande av vinnaren sker den 21 oktober under banketten på Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Inga mer söder-surdegar Den 25 september säljer Sebastien på Söder i Söderhallarna, Stockholm, sin sista surdegslimpa. Men bagaren Sebastien Boudet, som driver stället, kommer inte att sluta baka bröd. Han uppger sig ha ”massor med projekt på gång”! Men något nytt bageri blir det inte. Däremot kommer webbutiken att finnas kvar med ännu flera produkter.

Enskedeparken vill nu utöka Enskedeparkens bageri, strax söder om Stockholm, är så populärt att köerna ibland ringlar långa och sittplatserna inte räcker till. Därför vill ägarna bygga en vinterträdgård. 2014 öppnade Enskedeparkens bageri i en 1700-talsstuga, mittemot Enskede ridstall. Ryktet spred sig om att här fanns både smarriga bullar, gott matbröd, fina soppor och välsmakande pizzor. 2016 vann bageriet DN-priset Gulddraken, som bästa kafé. Det gav ytterligare skjuts åt verksamheten. För att klara trycket vill nu ägarna bygga ut. Planen är att bygga en ny byggnad för bageri och servering. Den ska delvis utformas som en vinterträdgård, där gästerna ska kunna sitta. Dessutom vill man bygga ett nytt förråd och en ny miljöstuga för avfall.


Helt

flexibel

... i exakta vikter ... Smart fyllning ... Även för barS och kakor

Marknadens mest flexibla teknik för det mindre och medelstora bageriet. VEMAG Robot 500 är det perfekta hjälpmedlet för bagerier med ett brett produktspektra och är speciellt designad för det mindre och det medelstora bageriet.

nemco@nemco.se | www.nemco.se

Tekniken möjliggör produktion av både traditionellt bröd till ”klistriga” glutenfria produkter. Degdelaren är mobil och kan enkelt flyttas runt i bageriet till de olika arbetsstationerna.

c-b-c.de

Med ett snabbt program och format byte kan ett flertal av bageriets produkter produceras i en och samma maskin. Vemag arbetar utan olja och har en hög hygienisk nivå.

BRÖD _ 23


Foto: Polarbröd

NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Fullt ös på Omne

Hasse och Marita Styrlander satsar mycket på energibesparande åtgärder.

Amarant sparar energi Konditori Amarant i Torshälla är ett anrikt familjeföretag som funnits i samma lokaler sedan 2008, de har eget bageri och konditori i samma lokaler och bakar i stort sett enbart till den egna verksamheten. Amarant drivs av Hans Styrlander och hans fru Marita. Hans är också ordförande i distrikt Mellansverige av Sveriges bagare & konditorer. Utöver verksamheten i Torshälla finns två enheter med servering inne i Eskilstuna (Cityhuset och på Väster). I samarbete med Energy Evolution Center i Eskilstuna, har Amarant under flera år genomfört en rad klimatsmarta lösningar och åtgärder för att minska energiförbrukningen i verksamheten. Bland annat: • Komprimatorer för avfallshanteringen, • Timerstyrningen av kompressorn, • Fläktstyrningen av stekborden i köket, • Kombinationslösning med en kompres24 _ BRÖD

sor i kyl/frysrum, Lösning med kyl- och frysrum gemensamt för att minska avkylningen till varma lokalen, • Mycket bra ventilationslösningar och även underhåll av filter som utförs kontinuerligt, • Start av ugnarna precis när de behövs för att jämna ut effekten. Som ett resultat av dessa lösningar sjunker energianvändningen i verksamheten stadigt år för år. Energy Evolution Center är ett samarbete mellan Eskilstuna Kommun och Energimyndigheten och delfinansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Syftet med projektet är att bidra till omställningen till ett hållbart energisystem, inspirera till resurs- och energieffektiva lösningar samt att stärka konkurrenskraften genom klimatsmarta och energieffektiva företag. •

På bageriet Omne Bröd i Nordingrå är det full fart. Företaget har den senaste tiden ökat personalstyrkan och tvingats tacka nej till kunder. I slutet av augusti år 2020 brann Polarbröds bageri i Älvsbyn ned. Kort efter branden inleddes en dialog med bageriet i Omne som sedan dess hjälper Polarbröd genom att baka flera av deras produkter. Det ledde till en upptrappning av personal hos Omnebageriet. Från att ha varit 23 tillsvidareanställda gick personalstyrkan upp i drygt 60 anställda i början av oktober. Nu är den totala personalstyrkan uppe i 75 personer och omställningen till att tillverka mer än vanligt åt Polarbröd har gjort att bageriet i Omne behövt tacka nej till förfrågningar från andra kunder. Men snart kommer Polarbröd att kunna köra igång med egen brödtillverkning igen - närmare bestämt i slutet av oktober. Det innebär att Polarbröd återtar tillverkningen av sina produkter som Omnebageriet försett dem med. Det kommer att göra att Omne kan tacka ja till förfrågningar från andra kunder igen.


Med precision och kärlek AF FÄR S I N R I KTAD P ROD U KTUT VECK LAR E Du har hantverket i händerna samtidigt som du brinner för utveckling och innovation. Du vill driva, skapa resultat och göra skillnad. Dessutom är du passionerat förtjust i bröd och kakor. Då har vi jobbet för dig. Vi behöver förstärka vårt team på bagerisidan. Din roll blir att greppa taktpinnen och leda vår produktutveckling framåt. I korthet innebär det att stötta våra säljare med att ta fram nya bakhjälpmedel och blandningar – enkla, kostnadseffektiva och lönsamma för framförallt de större och industrialiserade bagerierna. Inom Engelhardt älskar vi förändring. Vi anpassar ständigt vår verksamhet till nya förutsättningar, kundkrav och samhällets trender. För rätt person kan vi utlova en spännande möjlighet att vara med och göra skillnad i ett dynamiskt team, med stor spännvidd på produkterna. Engelhardt är en etablerad partner inom den nordiska livsmedelsindustrin, inom alla områden med tonvikt på bageri. Nu moderniserar vi verksamheten ytterligare för att kunna växa i rollen som en ledande aktör på den nordiska och internationella marknaden. Läs mer om oss och om tjänsten på: www.engelhardt.se

© 2020 B. Engelhardt & Co AB, Box 49, 421 21 Västra Frölunda, Sweden Växel +46 (0)31 – 709 17 00, engelhardt@engelhardt.se


NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Så blir nya UTP-lagen I våras fattade riksdagen beslut om införande av den nya så kallade UTP-lagen, som ska förhindra otillbörliga handelsmetoder i livsmedelsbranschen. Sveriges bagare & konditorer (SBK) har, tillsammans med flera andra organisationer och aktörer inom livsmedelssektorn, arbetat intensivt med frågan sedan 2019 och ser lagen som ett stort framsteg för svenska livsmedelsproducenter. Drygt 1,5 år efter det att utredningen om genomförandet av UTP-direktivet presenterades så har riksdagen antagit den nya UTP-lagen, huvudsakligen i enlighet med regeringens proposition. När lagen träder i kraft den 1 november i år förbjuds ett antal otillbörliga metoder i affärsrelationer inom livsmedelskedjan, till exempel: • Förbud mot sena betalningar • Förbud mot sena annulleringar • Förbud mot ensidigt ändrade villkor • Obehöriga angrepp på leverantörens företagshemligheter • Förbud mot kommersiella repressalier Utöver detta så förbjuds ett antal ytterligare metoder – om leverantör och köpare inte klart och tydligt har avtalat om dem i förväg, den så kallade ”grå listan”. Den nya lagen har sitt ursprung i EU:s UTP-direktiv (Unfair Trading Practices), och lagen är den svenska tillämpningen av direktivet. Ett mål för SBK, som varit remissinstans i arbetet, har varit att den nya lagen skulle genomföras i svensk tillämpning utan de undantag från regelverket som direktivet medger, viket bland annat innebär att lagen ska vara tillämplig på alla aktörer oavsett storlek. Det här perspektivet speglades i regeringens utredning och ingick även i regeringens proposition. SBK menar också att det är positivt att den beslutade lagen inte bygger på den mycket komplexa så kallade trappmodellen, baserad på företagens omsättning, som tidigare fanns med i förslaget, då det är viktigt 26 _ BRÖD

med en bred tillämpning av regelverket. Utgångspunkten för SBK har varit att otillbörliga handelsmetoder är lika fel oavsett om de används mot en liten lokal producent eller mot en global livsmedelsjätte. Den svenska livsmedelsmarknaden är extremt koncentrerad och i förhållande till dagligvaruhandeln är alla leverantörer, små som stora, i underläge. Ett undantag tillkom i lagen som innebär att köpare med en omsättning under 2 miljoner euro undantas från lagstiftningen. Detta har från vissa politiska läger, och även från några av livsmedelsbranschens och handelns aktörer, kritiserats då man menar att detta skulle vara en ”överimplementering” av direktivet i den svenska lagen. I ett tidigare skede diskuterades även undantag för företag med en omsättning över 350 miljoner euro, men detta togs bort i senare fas, mycket tack vare att SBK med flera aktörer, argumenterat för att en sådan gräns skulle kunna innebära stora risker för att mindre leverantörer skulle kunna utsättas för otillbörliga metoder. Något som ju lagen alltså ska syfta till att motverka. Konkurrensverket har fått i uppdrag att följa upp hur de nya reglerna tillämpas samt utvärdera hur de eventuellt påverkar konkurrensförhållanden i livsmedelskedjan. En första rapport ska lämnas två år efter lagens ikraftträdande, och en slutrapport efter fyra år. Till skillnad från i andra länder så innehåller den svenska lagen inte några övergångsregler och tillämpas i sin helhet från den 1 november 2021. Det innebär att klausuler i befintliga avtal som strider mot lagen inte längre ska tillämpas efter den 1 november. Sanktionsavgifterna för dem som bryter mot förbuden kan bli kännbara, som upp till 1 procent av omsättningen föregående räkenskapsår. Under arbetets gång har SBK haft omfattande kontakter med ansvariga politiker inom samtliga riksdagspartier. Många olika synpunkter har ventilerats och SBK har fått många bra tillfällen att lyfta fram sina viktigaste argument. Det upplevs också som att politikerna har lyssnat, tagit

till sig och så småningom kommit fram till en bra utformning av lagen. Den nya lagen röstades igenom med stor majoritet i riksdagen den 10 juni.

Martin Lundell, vd SBK, kommenterar: -Vi välkomnar den nya lagen. Den kommer kunna bidra till att skydda mindre och svagare parter, leverantörer, i förhandlingar med stora uppköpare, framförallt inom dagligvaruhandeln. Vår grundinställning är normalt att det ska råda avtalsfrihet på öppna marknader. Men i det här fallet, som också regeringens utredare påpekade, fungerar inte den här marknaden på lika villkor. Därför behövs ett regelverk. Men det här är knepiga frågor och det gäller att landa i något bra. Det märktes tydligt under resans gång i våra kontakter med företrädare för samtliga riksdagspartier. Normalt är de politiska lägren ganska låsta, men i den här frågan är det flera som bytt fot både en och två gånger under resan, i takt med att de fått mer information om ämnet. Vi har ställt frågor till partiernas företrädare via enkäter och på så sätt också kunna förmedla vår syn på saken, och delge mer information. För just SBK:s medlemmar kommer lagen att innebära ett bättre skydd för de företag som säljer till dagligvaruhandeln. Frågan är dock om det kan vara ett visst motstånd mot att anmäla, om man upplever sig utsatt för någon form av otillbörlig metod, till exempel om en starkare part hotar med repressalier för den som inte går med på ensidigt missgynnande villkor? Det får väl framtiden utvisa, och det ska bli intressant att se vad Konkurrensverket kommer fram till när lagen ska utvärderas.


LADENBAU ▪ KÜHLTECHNIK ▪ EDELSTAHLTECHNIK ▪ MINERALWERKSTOFFE

Modernt, rustikt, mysigt - butiksinredningen är profilkortet för varje restaurang, bageri eller kafé. Det skapar en må-bra atmosfär som gör att du vill stanna och njuta. I mer än 30 år har vi framgångsrikt använts som verkställande partner för arkitekter och butiksplanerare främst för kunder till livsmedelssektorn. VI UPPFYLLER KRAVEN FÖR LIVSMEDEL Inom livsmedelssektorn ställs höga krav på butiksinredning för att hantera färska varor som är föremål för speciella kyloch hygienkrav. Den optimala symbiosen mellan funktionalitet och sammanhängande design är därför vår högsta prioritet. Förutom träbearbetning är vi också specialister på bearbetning av rostfritt stål. För övrigt använder vi mängder av olika exklusiva material så som kompositmaterial, granit, marmor och konststen. Våra kunder drar också nytta av vår mångåriga expertis inom kylar och kylteknik. SKRÄDDARSYDDA HÖGKVALITATIVA LÖSNINGAR FRÅN EN KÄLLA Varje projekt beräknas individuellt, planeras och projekteras professionellt i fabriken. Med CAD kan vi visualisera projektet från tillverkning genom kvalitetskontroll fram till montering. Med vårt tillverkningssortiment är vi en av de ledande butiksbyggarna i Tyskland. Idag är vi runt 70 anställda på 6000 kvadratmeter produktionslokaler och tillhandahåller högkvalitativ produktionsutrustning av högsta kvalitet för våra kunder i Tyskland och många andra europeiska länder. I synnerhet har vi varit aktiva många år i Skandinavien. KÜHLA – VI GER PLATS FÖR IDÉER För oss betyder modern butiksinredning: ett pålitligt utbyte under hela projektfasen, en miljömedveten och resursbesparande användning av material, planering för genomförandet, korrekt montering och omfattande kundservice. Tack vare individuell konstruktion av hög kvalitet får varje anläggning hos oss sitt omisskännliga utseende, där atmosfär, kvalitet, funktionalitet och design går hand i hand. Det är så vi ger idéer plats. KÜHLA – din pålitliga partner för inredningslösningar av hög kvalitet.

KONTAKT KÜHLA TYSKLAND

KÜHLA Kühltechnik & Ladenbau GmbH Nordkämpe 1a 49377 Vechta

Tel.: +49 4447 9633-11 Fax: +49 4447 9633-31 E-post: info@kuehla.de www.kuehla.de

DIN REPRESENTANT I SVERIGE Urban Gudmundsson Tel.: +46 730434010 E-post: u.gudmundsson@kuehla.de


RECEPTET Recept och styling: Camilla Pérez Fotograf: Lina Eidenberg Adamo

Måndagsmackan - Snabb Banh Mi Höstterminen är här, och därmed vardagen för de flesta av oss. Med jobb, skola, vardagsmat – och rester. Vad passar väl bättre då än att knyta an till Brödinstitutets koncept Måndagsmackan – det svinnsmarta, klimatsmarta och hälsosamma svaret på frågan vad man ska äta till lunch eller middag när en mängd olika rester dignar i kylen och skafferiet. Inga krångliga ingredienser behövs för att göra måltiden god och läcker. De flesta bröd funkar och det skadar inte om man använder bröd som har några dagar på nacken. Den här gången föreslår vi en härlig och lätt variant på Banh Mi, den smakrika vietnamesiska baguetten!

28 28 __ BRÖD BRÖD

• •

Börja med att snabbpickla (10 min i ättika, socker, vatten) grönsaker du tycker om, vi har använt morot och gurka. Gör en enkel chilimajonnäs genom att blanda ihop färdig majonnäs och valfri chilisås som står i kylen, till exempel srirachasås – det är gott med lite hetta här! Lägg grönsakerna och majonnäsen i en uppskuren fullkornsbaguette tillsammans med ugnsbakad fläskkarré från gårdagens middag. Avsluta med mycket koriander.

Smaklig måltid!


NYHETSSVEPET / AUGUSTI

Fler yrkesbevis på komvux! I augusti klarade ytterligare 9 elever på komvux Sveriges bagare & konditorers (SBK) yrkesprov, och kunde utkvittera sina yrkesbevis. Denna gång vid Nyköping Strand Utbildningscentrum.

Priser till Frida och Fosch Nyligen delades Svenska Gastronomipriset ut vid en ceremoni på Nationalmuseum i Stockholm, inför knappt 150 specialinbjudna gäster från restaurangbranschen. Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri & konditori i Uppsala, blev den som tog hem titeln

-Det är positivt och glädjande att komvux väljer att använda branschens yrkesprov och bevis för att säkerställa kvaliteten i utbildningen, säger Jesper Långström, utbildningsansvarig vid SBK. Granskare var Therese Wallin och Johanna Stenberg, båda från medlemsföretaget Sultan i Katrineholm.

Konditorernas Konditor. Det här var inte första gången Frida tog hem den här titeln, även 2018 tilldelades hon priset. I kategorin Konditorernas Konditori blev Fosch Artisan Pâtisserie, Stockholm, vinnare. Under prisutdelningen presenterades 10 vinnare i olika kategorier framröstade av branschen själv. Ingen extern jury är inblandad i tävlingen. BRÖD _ 29


HEMMA HOS / HEDH-ESCALANTE

HEMMA HOS

Om du nån gång flyger med SAS är chansen stor att du kommer att bjudas på choklad från Hedh-Escalante, som har specialiserat sig på att leverera praliner till olika flygbolag.

30 _ BRÖD


HEMMA HOS / HEDH-ESCALANTE

@HEDH-ESCALANTE Stabilt på flera ben

När pandemin slog till försvann en stor del av Jan Hedhs och Maria Escalantes försäljning i ett enda slag. Ett och ett halvt år senare har de hämtat upp det mesta igen och skaffat sig fler ben att stå på. text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson & Hedh-Escalante

BRÖD _ 31


HEMMA HOS / HEDH-ESCALANTE

N ”Vi fick dra ner personalen till halva styrkan, men nu är vi uppe på samma nivå som innan pandemin startade”

32 _ BRÖD

är pandemin slog till stod vi inför att tredubbla vår försäljning och hade fått flera nya flygbolag som kunder och skulle leverera praliner till deras flighter, berättar Maria Escalante, som tillsammans med den legendariske konditorn Jan Hedh driver Hedh-Escalante Chocolatier, med produktionslokaler och en butik i centrala Malmö. Stora mängder förproducerade praliner fick skänkas till välgörande ändamål för att inte gå till spillo och sedan stannade den verksamheten av. Nu har de dock hämtat igen en hel del, även om de är långt ifrån tillbaka på de tidigare nivåerna. – Vi fick dra ner personalen till halva styrkan, men nu är vi snart uppe på samma nivå som innan pandemin startade, säger Jan Hedh och beskriver att det varit svårt att få rätt stöd från myndigheterna när det gäller permitteringsbidrag och annat. Flygbolagskunderna har kommit tillbaka även om kvantiteterna är mycket mindre än tidigare, men ett av de stora problemen är fortfarande att få råvaru- och förpackningsleveranser. – Det är våra leverantörer i sin tur, som har problem med att få det material som de behöver, särskilt när det gäller förpackningar. Vi måste ju också vara väldigt noga och kan aldrig tumma på kvaliteten, säger Maria. on har dragit ett tungt lass under de senaste ett och halvt åren och jobbat varje dag för att hålla verksamheten i full gång. Jan är lite bekymrad över hur hon ska orka, men Maria ser ingen annan råd än att fortsätta kämpa tills situationen har återgått till hur det var innan pandemin slog till. Helt och hållet kommer det dock förmodligen inte återgå till samma läge som innan. De avstannade flygen ledde fram till att verksamheten fick utveckla sina andra ben, vilket gör att butiksförsäljningen har fått en mycket viktigare roll. – Vi har bland annat börjat med bageri- och konditoriprodukter samt utvecklat vårt sortiment med fina veganska alternativ och produkter tillverkade utan tillsatt socker,

H


MIN IDÉ. MIN LÖSNING.

NU KAN JAG PRODUCERA MINA BAKVERK MED MAXIMAL PRECISION OCH PRESTANDA TILL VARJE GRAM.

Läs mer om våra lösningar för uppdelning Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. och dosering av deg: www.handtmann.com/bakedgoods

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

Handtmann i samarbete med: Sveba Dahlen AB Industrivägen 8 | 513 82 Fristad industrial@sveba.com | 070 583 45 80

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

LBageriservice UNDVALLS AB

PMS 130 C

PMS 294 C

Vi har i mer än 40 år utvecklat och marknadsfört branschens ledande tillverkare av bagerimaskiner

Nylansering av Eurofour i Sverige

Svart

Vi har nöjet att lansera Eurofours kvalitetsmaskiner såsom mindre ugnar, kyljäs, frysar för det mindre bageriet och butiker. Eurofour har också allt från däckugnar, 4-6-8-10 plåtars ugnar, till rejäla däckugnar för tungt stenugnsbakat bröd.

VI PÅVERKAR LAGAR OCH REGLER TILL DIN STORA FÖRDEL Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033-13 67 00, www.lundvalls.se, info@lundvalls.se


HEMMA HOS / HEDH-ESCALANTE

34 _ BRÖD 34 _ BRÖD


HEMMA HOS / HEDH-ESCALANTE

berättar Jan och Maria. Med ett sortiment som täcker in allt från surdegsbröd och kardemummabullar till franska bakverk och praliner, hoppas nu både Maria och Jan på att den ljusning de redan sett, ska fortsätta i rätt riktning för att de ska kunna fortsätta göra det som de brinner för. w

Det här är vi: JAN HEDH är en svensk bagare och konditor bosatt i Malmö. Han har givit ut ett flertal böcker om bröd och bakverk. Jan Hedh har vunnit ett antal utmärkelser och är oerhört välrenommerad och välkänd i branschen. Driver idag Hedh-Escalante Chocolatier i Malmö, tillsammans med Maria Escalante. MARIA ESCALANTE växte upp bland kakaoträd och plantager i norra Peru och har sagts vara född med kakao i blodet. Hon har sedan dess etablerat sig i Sverige som en av landets ledande chokladkännare och tillverkare. Hon håller föreläsningar, undervisar i choklad på festivaler och mässor, arrangerar tester, guidar på resor till Sydamerika med mera.

Här bor vi

Malmö

Malmö är Sveriges tredje största stad med 316 588 (2018)

invånare i tätorten samt även länet Skånes residensstad. Malmö ingår tillsammans med bland annat Köpenhamn i Öresundsregionen som har närmare 4 miljoner invånare. Malmö var under 1100-talet en kyrkby som låg på platsen för nuvarande Triangeln. Vid mitten av 1200-talet anlades en stad vid kusten som övertog byns namn. Staden kan ha anlagts av den danske ärkebiskopen som en kommunikationsort mellan Köpenhamn och Lund. Den tunga industrin var tidigare betydande. Bland annat var varvsindustrin och Kockums en central del i stadens näringsliv. Malmö är inne i en förvandling från industri- till kunskapsstad. Privata tjänsteföretag är den sektor som växer snabbast, med sektorer som logistik, detaljoch partihandel samt bygg- och fastighetsmarknad. Turning Torso är Sveriges och Nordens högsta skyskrapa belägen i Västra Hamnen, invigd 2005. Som sportstad är Malmö mest känd för fotbollslaget Malmö FF som bildades 1910, vars främsta meriter är att ha vunnit Allsvenskan fler gånger än något annat svenskt klubblag.

BRÖD _ 35


MARIAS KRÖNIKA / AUGUSTI

Skomakarens barn har de sämsta skorna Vi påverkar våra barn på alla möjliga och omöjliga sätt. Det gäller oavsett om det är ens egna eller andras barn som man står nära. De vanor vi präglas av, sitter ibland i hela livet och jag är helt säker på att jag inte är ensam om att upptäcka att vissa vanor som jag starkt ogillade hos mina föräldrar nu finns hos mig själv. På vägen har det utvecklats till att vara bra vanor. Vissa av våra präglingar är dock viktigare än andra. I somras kom följande inlägg från 17-åringen i familjechatten: ”Finns det något gott att äta till middag hemma när jag kommer hem? Svara inte ’bröd’ utan riktig mat.”. Det blev pasta utan någon förklaring att de är spannmålsprodukter båda två. Min handledare under dietistutbildningen berättade att hennes son hade uttryckt tacksamhet för att mamman lämnade jobbet på jobbet och inte lagade nyttig mat hemma. Men självklart lagade min handledare så kallat nyttig mat och sonen kände helt enkelt inte till något annat utan tyckte det var jättegott under uppväxten. Hälsosam och hållbar mat handlar väldigt sällan om stora förändringar utan om att göra små sådana. Och det är betydligt svårare. Att sluta äta kött helt och hållet, att inte äta något godis alls och liknande upplevs många gånger enklare än att äta kött mer

Maria Sitell, dietist och kommunikationschef, Brödinstitutet

sällan och mindre godis. Men i långa loppet så vet alla att egentligen är det de små nyanserna som har betydelse. Många, många studier visar med emfas på den enormt stora betydelsen bra matvanor i unga år har för att barnen ska fortsätta med dessa när de blir vuxna. Barn som äter grovt bröd hemma fortsätter med det när de flyttar hemifrån. Barn som får cykla och gå istället för att ta bilen inser att vardagsmotion är en bra grej även när man har blivit vuxen. Barn som får lördagsgodis lär sig skillnaden mellan vardagsmat och sällanmat. Goda levnadsvanor är inget projekt utan helt vanliga vanor som du och jag väljer hur vi vill hantera, varje dag. Jag fick bevis på att mina barn ändå tycker att bröd är rätt bra. Några föräldrar berättade om hur de, på varsitt håll och på lite olika sätt, hade hört dem gå till brödets och kolhydraternas försvar när de vid kompisarnas middagsbord hade pratat om vad nyttig mat egentligen är. Där ser man, det är nog bara att fortsätta. Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ANNONSERA I BRÖD... ...OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! Vill du nå bageri- och konditoribranschen i Sverige? PMS 294 C C PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C En bransch somPMS till4625 större delen består av egna företagare Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C som fattar beslut om rörelsens alla inköp, allt från råvaror till och multiplicerat 100%. och multiplicerat 100%. tjänster. Tillsammans omsätter de 18 miljarder kronor. Tidningen BRÖD når företagarna och därtill brödansvarigaorhos Sveriges 950 största caféer, in store bakeries, coffeeshops och andra företag som är fokuserade på bröd, konditori, dessert och choklad. Det finns inget annat sätt att nå alla dessa bagare och konditorer samtidigt än i Tidningen BRÖD, vars uppdragsgivare dessutom är den starka PMS 130 C

36 _ BRÖD PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer (SBK). PMS 130 C PMS 294 C Black Att annonsera i BRÖD är ett kostnadseffektivt medieval. Skuggen är tryckt i 70% svart och Här når du beslutsfattare till en låg kostnad i en tidning multiplicerat 100%. som läsarna själva ser som sin viktigaste informationskanal. 94% av läsarna tycker att tidningen är ”mycket bra” eller ”bra”!!!* Upplagan är idag 2900 ex/nr. Utkommer 11 gånger om året. PER HANSSON: 070-747 42 82 / per@bageri.se


PLOCKAT / AUGUSTI

HÖSTIGA NYHETER

I smarta “Duopan” från Wilfa kan du steka två olika rätter samtidigt! Pannan sägs vara norska kocklandslagets favvo.

September månad är här och med den nyheter på hyllan. Redaktionen botaniserar bland delade pannor och verktyg som kirrar hemmagjorda nudlar till höstsoppan.

SVARVA

SNYGGT

STAVMIXERN BRAUN MQ 5 Vario Fit har ett grönsakssvarvs-tillbehör, en så kallad spiralizer, som gör det möjligt att tillverka grönsaksnudlar hemma.

VEDELDAD

UTAN ELD

ANKARSRUMS BAKSTÅL ska enligt tillverkaren grädda pizza med restaurangkvalitet på 2 minuter. Stålet ska dessutom funka för alla typer av bröd som har kort gräddningstid med högt gradtal och som stekbord på utegrillen.

Pssst!

I mitten på september lanseras Bladnoch 11 i Systembolagets beställningssortiment. En singelmalt-whisky från Lowlands i Skottland som lagrats på en mix av bourbonfat och rödvinsfat från Kalifornien. Denna ersätter den tidgare så populära Bladnoch 10.

BRÖD _ 37


JURISTEN / AUGUSTI

Föräldraledighet – så funkar det...

JOBB ETC

Ännu är sommaren inte slut men det är sannerligen inte mycket kvar heller. Semesterledigheterna däremot är i de flesta fallen ett minne blott. Detta gäller dock inte mig själv. Inte för att jag tagit en särskilt sen semester eller för att jag i största allmänhet försöker undvika arbete utan för att jag är föräldraledig! Detta kommer inte hindra mig från att under hösten fortsätta leverera artiklar till den här tidningen, däremot kan det vara bra för er att känna till då jag ju ofta har kontakt med många av er. Så om ni inte får tag i mig under hösten vet ni i alla fall vad det beror på. När jag nu ska skriva höstens första artikel tänkte jag därför att just föräldraledighet skulle vara ett bra tema. Vad innebär det? Måste det alltid beviljas? Vem betalar? Ja, frågorna är många så i detta och i nästa nummer ska jag göra mitt bästa för att reda ut vad som gäller.

Hel ledighet med eller utan föräldrapenning Under barnets första 18 månader har en förälder rätt att vara ledig. Under den tiden saknar det betydelse ifall den anställde får någon föräldrapenning ifrån Försäkringskassan eller inte, personen har rätt att vara ledig oavsett. Detsamma gäller vid adoption men då räknas de 18 månaderna ifrån det att den anställde fick barnet i sin vård. Efter att barnet passerat 18 månader har en anställd fortfarande rätt att vara helt ledig, i de fallen måste den anställde dock uppbära föräldrapenning. Delledighet med föräldrapenning En arbetstagare kan också vara föräldraledig på deltid. En förälder kan få tre fjärdedels, en halv, en fjärdedels eller en åttondels föräldrapenning. Om en arbetstagare beviljas det från Försäkringskassan så har denne rätt till förkortning av sin arbetstid i motsvarande grad. Värt att notera är alltså att det bara går att vara föräldraledig på deltid med en frånvaro om 75 procent, 50 procent, 25 procent eller 12,5 procent.

UTFÖRSÄLJNING MASKINER MM... Utförsäljning av bagerimaskiner, utrustning och diverse från nedlagt bageri. För mer info, se hemsida: www.nynasbageriet.se

38 _ BRÖD

Delledighet utan föräldrapenning Även anställda som inte uppbär föräldrapenning har rätt att i begränsad utsträckning vara föräldralediga på deltid. En arbetstagare har rätt att förkorta arbetstiden med upp till en fjärdedel oavsett om föräldrapenning utgår. Arbetstiden kan förkortas till dess att barnet fyllt åtta år eller är äldre än så, men inte har slutat sitt första skolår. Ledighet med tillfällig föräldrapenning Ledighet med tillfällig föräldrapenning kan avse flera olika ledigheter. Det vanligaste är vård av barn (VAB), men även rätten till ledighet under 10 dagar i samband med ett barns födelse (så kallade pappadagar) faller in under ledighet med tillfällig föräldrapenning. Som ni säkert noterat handlade detta i stort sett om olika former av föräldraledighet. I nästa nummer ska vi dock fördjupa oss i vad som gäller angående vilken ersättning arbetstagarna har rätt till och vad som gäller vid återgång i arbete.

Bageri säljes i Edsbyn Mindre bageri i Edsbyn, Hälsningland. Butik och leverans. Säljes på grund av pensionering. Goda utvecklingsmöjligheter. Ring 0271-238 95. Fråga efter Lars.

Klipp ur och spara!

Nu när de flesta av oss är åter på jobbet efter sommaren, passar arbetsrättsjurist Alexander Iliev på att sparka igång höstterminens juridiska artiklar med att ta ett grepp om – ledighet! Närmare bestämt föräldraledighet.

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se


GÖR DU ÅRETS BÄSTA MACKA? Det drar ihop sig till årets Mack-SM. Söndag den 14 november avgörs den fartfyllda tävlingen i samband med Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan. Men redan nu är det hög tid att anmäla sig! Eller kanske en kollega som är riktigt vass på mackor. Fram till den 20 september står anmälan öppen. Står sig trenden från de senaste åren, då mackorna i tävlingen i hög grad har präglats av hållbarhetstänk, med mycket vegetariska och veganska fyllningar och pålägg? Eller får vi en återgång till mackor med kött, fisk eller fågel som huvudingrediens? Förra årets vinnare, ”Södermalms hembrännare” skapad av Gabriel Olsson, innehöll linsfalafel på Gotlandslinser, hummus gjord på rostad sparris och lök, mjölksyrad romanesco, honungsbakade morötter och konfiterad lök – allt ovanpå ett stenugnsbakat korn- och svedjerågsbröd. Smak, utseende och val av ingredienser är förstås nyckelfaktorer som juryn bedömer. Men också mackans ekonomi och säljbarhet i en servering. Så det gäller att tänka till på flera plan

för att skapa ett vinnande koncept. Förra året arrangerades tävlingen på ett annorlunda sätt jämfört med det vanliga. Givetvis med anledning av coronapandemin. Istället för att avgöras inför en entusiastisk publik på en mässa, blev det en tv-sänd inspelning som kunde ses på matkanalen Godare.se. I år är ambitionen att återgå till ett publikt arrangemang i samband med Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan, Älvsjö, söndag den 14 november. Om coronarestriktionerna så medger… Som vanligt gäller det för finalisterna att skapa 20 mackor på endast 45 minuter, vilket gör tävlingen till ett riktigt race mot klockan. Allt förutom brödet och eventuellt tillagat kött, fågel eller fisk ska göras på plats från grunden, så det krävs väl genomtänkta recept för att hinna med. Ett bra tips är att tidsträna några gånger innan finalen! Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Segraren i Mack-SM vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

LÄS MER OCH ANSÖK SENAST 20 SEPTEMBER www.mack.se/anmalan


REGIONALT / AUGUSTI

HÄNT EXTRA! Pris till Lindas & Elinas Lindas & Elinas bageri och konditori i Edsberg, Sollentuna, var ganska nytt när pandemin slog till. Men familjeföretaget har klarat sig och nu har familjen Thaqi fått pris som Årets Företagare 2021. Familjeföretaget har blivit en viktig företeelse i Edsberg, som i många sammanhang har klassats om ett “utsatt” område i Sollentuna. I motiveringen lyfts fram betydelsen av att en invandrad familj lyckas” fånga upp” och att bli områdets sociala träffpunkt. ”Att de dessutom har fantastiskt goda bakverk och gott bröd - och är oerhört trevliga, gör det enkelt att föreslå dem som vinnare av priset Årets företagare i Sollentuna.”

Ekbergs i Piteå får ny ägare Nya Hanséns konditori i Piteå har tagit över Ekbergs konditoris livsmedelstillstånd och fått godkänt att ha uteservering i sommar. Enligt ansökan kommer företaget heta Nya Ekbergs konditori. Ekbergs konditori försattes i konkurs i februari i år efter att företagets dåvarande ägare dragits med skatteskulder under en längre tid. Det anrika kaféet stängde en månad senare. Nya Hanséns konditori driver sedan tidigare konditori vid Öjatorget Öjebyn och vid Rådhustorget i Piteå. Alla bakverk bakas vid företagets bageri i Öjebyn som även levererar fika och bröd till flera matbutiker i Piteå kommun.

David Bagare har öppnat nytt Sedan tidigare finns det två David Bagare i Kungsbacka: på Kungsmässan samt på torget i innerstaden. I sommar slogs portarna upp till ett tredje konditori på Hantverksgatan. En invigning som innebär att David Bagare numera också har sitt bageri i Kungsbacka. Planerna på att flytta bageriet till Kungsbacka hade funnits en tid. I slutet av 2019 var det tänkt att ske, men coronapandemin satte stopp. Nu har David Bagare stängt sitt bageri på Frölunda torg och tillverkar istället sina bakverk i Kungsbacka. Ett nytt bageri innebär nya möjligheter. I det nya bageriet finns en stenugn där det kommer bakas surdegsbröd.

40 _ BRÖD

Fosch bäst på croissant Fosch Artisan Pâtisserie bakar Stockholms godaste croissant. Det slog en kräsen jury fast i det franska residensets trädgård i början av sommaren. Östermalmsbageriet Fosch är flerfaldigt prisbelönt och har blivit utsett till årets kafé och konditori flera gånger. Nu kan de sätta ytterligare en fjäder i hatten. Det är franska ambassaden som ligger bakom utmärkelsen Stockholms bästa croissant, och efter en lång omröstning fick fem finalister ställa sig inför en svensk-fransk jury, bestående av stjärnkockar och matexperter, i det franska residensets trädgård i Bromska palatset på Narvavägen. Efter att de beaktat de tre kriterierna utseende, konsistens och smak utropades Fosch till vinnare. Utöver äran går vinnaren hem som franska ambassadens huvudleverantör av croissanter.

Glassfabrik i nya lokaler I det kulturklassade huset intill Stortorget i Åre gapar stora affärsytor tomma. Nu fylls två av lokalerna. En glassfabrik från Åre flyttar in och restaurang Ripan förstorar. Daniel Matthias driver sedan 16 år tillbaka bageriet Grädda i Åre. För sju år sedan startade glasstillverkningen och 2017 vann han Svenska glassmästerskapen med blåbärsglassen. Nu ska det bli gelato, den italienska glassen – men på jämtländskt vis, med till exempel smaker som hjortron. Förutom att glassen säljs i det egna bageriet säljs den även på sju restauranger i Åre. Siktet är inställt på att även sälja glass till restauranger utanför länet.


REGIONALT / AUGUSTI

Full pott!

Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt.

Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se

Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

Som vi också skrev i BRÖD #6/7, genomförde yrkeshögskolorna, både i Kristianstad och Yrgo i Göteborg, gesällprov före sommaren. Och just hos Yrgo var det lite speciellt denna gång. För första gången kunde konditormästare och granskare Reino Persson, som gjort över 300 bedömningar av gesällprov under åren, dela ut en fullpoängare – 100 poäng – för ett delmoment. Det var studenten Julia Holmqvist som fick denna toppnotering för sin moussetårta. Tidningen BRÖD säger stort grattis! Och det även till Ridha Soemansyah som utsågs till Årets gesäll. Medgranskare var bagarmästare Anna Westgård. Här visar vi några fler exempel på fina gesällarbeten från Yrgo.

Save the date - Bake on i Syd Tillvaron börjar alltmer återgå till ”det normala”. Pandemin är hyfsat under kontroll och vaccineringen fortsätter. Det ger nya möjligheter till möten ”på riktigt” igen. Distrikt Syd inom Sveriges bagare & konditorer arrangerar minimässan Bake on i Malmö. Närmare bestämt lördag den 30 oktober, kl. 10.00-16.00. Mässan hålls på Best Western Malmö Arena Hotell. Distrikt Syd hoppas kunna bjuda på en dag där alla känner sig uppfyllda av inspiration och glädje, med intressanta föredrag och trevliga samtal med kollegor och leverantörer. Det kommer bli en lite avskalad mässa utan fest på kvällen men det kommer ändå ges möjligheter att njuta av god mat och samvaro på lördagskvällen för den som vill stanna. OBS att detta event kan komma att påverkas av situationen kring covid-19. För mer information, anmälan m m, kontakta Christian Nilsson, distriktsordförande: christian@boaltsbrod.se, 0732-305 275.

• • • • • • • • • • • • •

Anmälda utställare så här långt: Anticimex AB Bakels Sweden Bakers Berte Qvarn Credin Sverige AB Dawn Food Feldt's Fisk & Skaldjur Femtorp IREKS NORDIC ApS Kobia AB KåKå AB Lantmännen Cerealia AB/ Nord Mills Lesaffre Nordic

• • • • • • •

Malmö Chokladfabrik AB Panea AB Söderberg & Partners, försäkring Ringdahls Bageriutrustning AB Siluett Of Sweden AB Skåne-möllan AB Starweb AB

Och naturligtvis finns Sveriges bagare & konditorer samt styrelsen för distrikt Syd representerade.

BRÖD _ 41


DITT MEDLEMSSKAP

Tillfälle att få kostnadsfri kompetensutveckling! Sveriges bagare & konditorer planerar att söka finansiering från EU:s socialfond för ett projekt med fokus på att, genom branschanpassade kompetensutvecklingsinsatser, främja utvecklingen av landets bagerier och konditorier. Vi hoppas att din verksamhet vill medverka för att på det sättet få kostnadsfri utbildning för att stärka medarbetarna och möjliggöra ökad tillväxt och konkurrenskraft för din organisation. I projektet kommer både ägare/chefer och personal från medverkande bagerier och konditorier att få tillgång till skräddarsydda och kostnadsfria kompetensutvecklingsinsatser inom bland annat följande områden: • •

Jonas Hombert, vd på Opti

• • • •

Verksamhetsutveckling på ett bageri/konditori, Hur kan jag utveckla min verksamhet genom digitala kanaler? Ledarskap i ett förändrat landskap, Kundbemötande som konkurrensmedel, Praktisk säljträning, Rekrytering – hur kan vi konkurrera om framtidens arbetskraft?

Spara som en bagare Opti är en ny medlemsförmån för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer (SBK) – och som vill spara smart. Det är både enkelt och säkert, bara ladda ned appen, och logga in med bank-id. Du är igång på fem minuter. Och du får en bra rabatt! Optis modell för sparande bygger på att du skapar en portfölj 42 _ BRÖD

Projektet kommer preliminärt att starta i januari 2022 och pågå till och med april 2023 (16 månader). För att projektet ska kunna bli av behöver vi få tillräckligt många intresserade och därför behövs din intresseanmälan – nu! Skicka din intresseanmälan till magdalena@bageri.se Ange hur många personer på ditt företag som du är intresserad av ska delta i kostnadsfria utbildningar. som innehåller tillgångar i form av aktiefonder, räntefonder och råvaror. Lite grovt sett. Tillgångsslagen fördelas sedan utifrån en riskprofil som fås fram genom att du svarar på ett antal frågor utifrån livsstil, ekonomi m m. Sedan bygger Optis system sparportföljen utifrån den risk du är villig att ta. -Vi vill stå för en ny typ av kapitalförvaltning, fri från dyra och obegripliga produkter, och erbjuda ett bättre och effektivare sparande jämfört med de traditionella bankerna och förvaltarna, säger Jonas Hombert, vd på Opti. Man kan nästan jämföra Optis modell med ett recept till ett bakverk! -Ja, lite så är det faktiskt. De tre ”huvudingredienserna” – tillgångsslagen aktiefonder, räntefonder och råvaror – ingår alltid i ”grundreceptet” (som mjöl, socker, smör…). Sedan är det riskprofilen som avgör hur ”kakan”, eller sparportföljen, kommer att se ut, menar Jonas Hombert. Tekniken bakom bygger på avancerade automatiska, matematiska modeller, som hanterar stora mängder historiska data. -Målet är att jämna ut risken, vi väljer i huvudsak breda fonder från välrenommerade, internationella fondbolag för att sprida investeringarna, säger Jonas Hombert. Och enkla, begripliga sparprodukter. Genom att investera brett kan vi nämligen sänka


DITT MEDLEMSSKAP

risken utan att nödvändigtvis behöva sänka avkastningen. I och med att Opti är en enligt svensk lag oberoende rådgivare och kapitalförvaltare kan de också välja helt fritt vilka fonder de placerar i. Hållbarhetskriterier står högt i kurs hos Opti, som är ett värderingstyrt företag. Du kan välja tre olika hållbarhetsnivåer i portföljen. Som sparare bestämmer man förstås själv hur mycket man kan och vill spara. Snittsparandet hos Opti är cirka 2 000 kronor i månaden, och man kan justera när man vill. -Det går även att justera i riskprofilen, om man känner att man kanske vill riska lite mer, eller om man vill börja ta ned risken, exempelvis inför pension, säger Jonas Hombert. En viktig sak att komma ihåg är att det alltid är du själv som sparare som äger pengarna hos de olika fondbolagen. Om Opti, av någon märklig anledning, skulle upphöra har du alltid dina pengar kvar i respektive fonder och bolag du har valt. Medlemserbjudandet då? Ja, som medlem i Sveriges bagare & konditorer får du 20 procent evig rabatt på förvaltningsavgiften hos Opti. -Då ska man ha i minnet att storbankernas snittavgifter för aktiefonder ligger på 1,55 procent, medan våra snittavgifter är 0,8-0,9 procent för både fonderna och förvaltningen, framhåller Jonas Hombert. En gång om året kommer Opti att höra av sig till dig som sparar, för att följa upp på din ekonomi och vid behov rekommendera förändringar i sparbelopp eller riskprofilen. Du får också regelbundet nyhetsbrev, som på vanlig svenska tar upp olika aspekter på sparande och placeringar. Givetvis står Opti under Finansinspektionens kontroll, och omfattas av samma insättningsgaranti och investerarskydd som de vanliga bankerna. Du kan även använda Opti för att spara företagets medel. Nyfiken på Opti? Kolla mer här: www.opti.se Du kan också höra av dig till hello@opti.se eller ringa på 08-612 70 70 om du vill veta mer! Logga in på medlemssidorna på www. bageri.se för att ta del av rabatterbjudandet!

Förmåner för dig som är medlem Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt PMS sätt. 130 C PMS 294 C Partner/leverantör: PCS Flavour

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit

Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers Säkerhetsrådgivning Säkerhetspaket via Butikerna med flera olika delar, bland annat telefonsupport via Butikernas säkerhetschef. Partner/leverantör: Butikerna Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kontorsmateriel m m Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Hotell Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

BRÖD _ 43


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

www.dawnfoods.com/nordics

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

Kontakta oss för mer information om Dawn Foods Anders Jonsson, Sales Manager Sweden, M +46 (0) 702 494945

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. www.kobia.se | 010-206 77 91

lönsamhet. St o

PART OF ABDON GROUP

lt

udspons huv or

Vi inspirerar till nya bakverk, ökad omsättning, bättre lönsamhet och utvecklat ledarskap. Läs mer i vår kundtidning Inspiration & Affärsmannaskap och på vår hemsida.

av

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

Inspiration för ökad

Följ oss på Facebook och Instagram.

www.femtorp.se 040-94 90 00

44 _ BRÖD

Credin Sverige AB Elvägen 4 • 443 61 Stenkullen 0302-252 00 • info@credin.se • www.credin.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.DYNATEC.se

www.nbt.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Lyft & töm

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

Skräddarsydda lyftar och tömmare för effektiv bageriproduktion.

www.nimo-kg.se info@nimo-kg.se | 0418-446 440

FOOD IS OUR PASSION ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

www.kaka.se 010-484 99 00 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Receptet för bättre affärer.

www.lundpac.se 040-19 08 31

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

BRÖD _ 45


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKE OFF

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Jönköping 08-510 00 303

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Konditorier Brödbutiker BAKUGNAR Caféer Coffeeshops Restauranger Barer

08-590 006 00 info@revent.se

C

CHOKLAD/PRALINER Panea AB www.panea.se

Halmstad 035-301 49

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

BAKPLÅTAR

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

08-590 006 00 info@revent.se

www.praegel.dk

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 4625 C

or

PMS 130 C

46 _ BRÖD

PMS 294 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Smakspecialister sedan 1862

DONUT-/MUNKMASKINER

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

or

08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

D

DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med bagerisystemet PCS WinBag

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare med flera. NYHET! Flavour Recept och Kalkyl. Det första leverantörsoberoende recept- och kalkylsystemet i Sverige!

FÖRSÄKRINGAR

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

DISKMASKINER

Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Skandinaviens ledande leverantör Uppslagslinjer av diskmaskiner för storkök Degblandare Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Vispmaskiner Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 Matbrödslinjer E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Välj dina professionella Siloanläggningar maskiner från onbart. Doseringsoch fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar Inredning för konditori och café extrema krafter.

LUNDVALLS AB

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Brödbranschens totalleverantör G

Tel 031 309 98 90 ab@pcs.se. www.pcs.se

GRÄDDAUTOMATER

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

I INREDNING & DESIGN Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Panea AB www.panea.se

Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 47


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

Vi förverkligar dina idéer

Urban Gudmundsson

Ä

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

TÄNK BLÅTT FÖR

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

48 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

S

T

SILOS

TRANSPORTBAND

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

ipco.com/bake

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se www.habasit.se

SOCKER När transportband är viktigt för dig! Habasit® Cleanline ultimata transportband för bageri tel.

+46 30 122 600

TÅRTDEKORATIONER

Socker och Sirap www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export

– naturliga råvaror PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

040-53 or 70 00

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

VAKUUMKYLAR ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

www.warbrokvarn.se • Tel: 0730-34 39 88 Finns att beställa hos:

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 49


t t a s g a D s n e t s ö skörda h ! d ö l f r e v ö

SVINN-DEBATT ÄR DET BRÖDET SOM ÄR BUSARNA? STATSFINANSER REGERINGENS HÖSTBUDGET LÄMNAS TILL RIKSDAGEN

BRÖD #9 UTE I SLUTET PÅ SEPTEMBER

50 _ BRÖD BRÖD _ 50


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig, vik. Magdalena Höglund Tel: 08-762 67 97 E-post: magdalena@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 55680, 102 15 Stockholm BESÖK: Storgatan 19, Stockholm (Näringslivets hus) TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Stockholm och multiplicerat 100%. Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser or (johan@margaretas-bob.se)

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg är tryckt i 30% av PMS 4625C (christian@pilefood.se) och multiplicerat 100%. Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 51 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 55680, 102 15 Stockholm)

Anna förverkligar sin dröm Anna K Sjögren, frilansande matjournalist sedan många år och alltid haft en dröm att få baka bröd i ett eget bageri på Öland. Anna kontaktade Panea och de tog tillsammans fram hur hennes drömbageri skulle utrustas och projekteras Anna ville baka kalljäst stenugnsbakat bröd med mjöl från Öland. Hon bakar nu många av sina produkter med Ölandsvete från Isgärde kvarn på Öland. Vi på Panea fick förtroende att få leverera hjärtat i bageriet - en Bongard Soleo EVO däckugn som har ny touchpanel samt snygg design

förutom de fantastiska bakegenskaperna. Panea levererade även Colia kylrum, Sigma spiraldegblandare och ett Revent plug&play kyljäsrum där man även kan kalljäsa degämnen med kontrollerad temperatur samt tillföra fukt. I mitten av Juni öppnade Anna upp dörrarna till Olof Stenugnsbageri på Västra Järnvägsgatan 45 i Borgholm. Där finns allt ifrån bullar och Croissanter till härligt matbröd. Namnet Olof tog Anna från sin farfars farfar som levde hela sitt liv på Öland. Besök gärna Olof Stenugnsbageri i Borgholm och låt dig smaka och inspireras!

Gör som Olof Stenugnsbageri i Borgholm - kontakta Panea om du också vill ha hjälp med att effektivisera eller planera ett nytt bageri eller konditori. Paneas idé är enkel: att hjälpa till att starta bagerier, kafeér och restauranger; och se till att du som entreprenör får den utrustning och inredning du verkligen behöver med rätt kvalitet. Om du har frågor om produktion eller inredning tveka inte att ringa: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.