BRÖD 6/7 2022

Page 1

>25

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

Psst!

#06/07 juni 2022 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

jordgubbar har odlats i Sverige sedan 1700-talet!

SMARTA AFFÄRER: ALMI FIXAR FINANSERNA MEDLEMSFÖRMÅN: FÖRETAGSFÖRSÄKRINGEN – BRA BLIR STÄNDIGT BÄTTRE SAMVERKAN: BRÖDINSTITUTET OCH WW VIKTVÄKTARNA I SAMARBETE AV STOR VIKT

”Det vi lagt mest arbete på är att få fram riktigt bra bullar, vår verkliga spets”

Sommartider

jordgubbstider

Svenskarna sätter i snitt i sig två kilo jordgubbar per person och år. Och midsommarhelgen sticker ut – då äter vi drygt 5 miljoner liter jordgubbar!


S-SERIEN

The King of Combinations I Malvas Glutenfria Hantverksbageri i Stockholm går ministickugnen SR240 varm sedan installationen. Det var bara plug-and-play, sedan började Lina Wallentinson att baka direkt! Det lilla bageriet, som enbart är fyllt med glutenfria produkter, kan inte beskrivas med andra ord än succé. ”Detta är så roligt! Jag vill bara fortsätta att utveckla det här och göra det så bra och effektivt som möjligt och förse mina kunder med nybakat glutenfritt bröd!” säger Lina med ett stort leende.

Let’s go social:

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00


LEDARE JUNI / JULI

Branschen växlar upp Pandemin och allt elände den förde med sig gjorde att många personer som driver bageri eller konditori har varit trötta och slitna. Till och med väldigt trötta och slitna! Vi såg alla fram emot en återhämtning och ny energi när pandemin började avta och kunderna kom tillbaka, men då dök kriget i Ukraina upp med högre råvarukostnader och råvarubrist som en konsekvens. Jag har varit rejält orolig för hur det ska gå för alla våra medlemsföretag med de nya utmaningar redan slutkörda företagare tvingas möta. Så här inför sommaren verkar försäljningen gå bra för många, men bristen på personal gör att många får slita med långa arbetsdagar och långa arbetsveckor. Men det känns som branschen fattat ett outtalat kollektivt beslut: ”Oavsett vad som händer ska inget få knäcka oss. Nu växlar vi upp och kör ännu hårdare för att klara av allt elände vi möts av!” Jag har skrivit det förr och kommer skriva det igen, jag är enormt imponerad av alla småföretagare som tar sig igenom utmaningar de flesta andra inte skulle klara av, eller ens försöka sig på att ta sig igenom! I det här numret finns några exempel på framgångar från bagare som växlat upp. Svenska Juniorbagarlandslaget vann ett brons i VM för Unga Bagare, finalisterna i Årets Konditor presenteras och du kan läsa

Tidningen BRÖD Post: Box 3546 103 69 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 25 111 34 Stockholm Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

+

om de nyblivna gesällerna i Kristianstad och Göteborg. För branschen är det viktigt att lyfta fram förebilder som kan inspirera andra. I år kommer Årets Företagare i bageribranschen tillbaka efter att ha varit nedbäddad under pandemin. Finns det någon som gjort något extra i sin roll som företagare som du tror kan inspirera andra? Kanske ändrat sitt ledarskap, öppnat nya butiker, hittat annan säljkanal, ökat omsättningen eller på annat sätt utmärkt sig? Nominera den personen med en kort motivering genom ett mejl till julia@bageri. se. Du kanske själv har gjort något utöver det vanliga? Var inte blyg utan nominera dig själv i så fall! Det här är sista numret av BRÖD före sommaren. Jag hoppas att du lyckats hitta personal så du kan få lite skön och välförtjänt ledighet!

Internationella framgångar! Svenska Juniorbagarlandslaget placerade sig på bronsplats när VM för Unga Bagare avgjordes i Berlin. En fantastisk prestation som befäster Sveriges placering högt upp på världskartan för bagare. Och när vi ser alla duktiga elever som tar gesällbrev vid yrkeshögskolan är det mycket som bådar gott för branschens framtid.

_

Fortsatt krig och höga kostnader. Dessvärre syns ingen ljusning i världsläget, vilket påverkar mycket till det sämre – dyrare råvaror, höga energipriser och rekordinflation. Förutom förstås allt mänskligt lidande till följd av kriget. Låt oss verkligen hoppas att detta kan ta slut, och att det blir ordning och framtidstro i världen igen!

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Omslag iStockphoto Illustrationer Anna Windborne-Brown PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL juni/juli ~ nummer 6/7 2022

Sid 7

Nominera till Årets Företagare

15

Utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen är tillbaka. Nu är det dags att nominera kandidater! Vinnaren utses i höst.

Sid 8

Almi har lånet

34

Behöver du pengar till en satsning, expansion, eller annan företagsutveckling? Statliga Almi har många olika lånemöjligheter.

Sid 19

Viktigt samarbete av stor vikt

Brödinstitutet och WW ViktVäktarna har inlett ett viktigt samarbete för att slå hål på matmyter och ge tips om hälsosam kost.

Sid 46

Bästa försäkringen

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer har du möjlighet att teckna branschens förmånligaste företagsförsäkring. Som ständigt förbättras!

ALLTID I BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 08_ Nyhetssvepet sid 34_ Hemma hos sid 42_ Fråga juristen sid 46_ Medlemsförmån

19 4 _ BRÖD

25


INSPIREME

BAKA I VACKRA FÄRGER MED NYA CALLEBAUT CHOKLAD CREMAS @CallebautNordic orderse@barry-callebaut.com 0722054575/0734000440


NYBAKAT senaste nytt från branschen

Får utökat uppdrag FRÅN DEN 1 juni är Jimmy Sandell, som sedan 2016 arbetat som kommunikationschef på branschoch arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, även organisationens näringspolitiska chef. Jimmy kommer nu utveckla och leda Livsmedelsföretagens public affairs-arbete. Det handlar om hur företag eller organisationer arbetar för att påverka och skapa relationer med offentliga institutioner och aktörer.

Ny kafékedja intar Sverige NORSKA KAFÉKEDJAN Backstube, med tyska grundare, satsar nu på att bredda sin närvaro i Sverige och öppnar på Drottninggatan i Stockholm. Kedjan har haft rejäla framgångar i Norge, där man sedan starten 2015 öppnat 25 butiker. I mars öppnade kedjan en enhet på centralstationen i Göteborg och nu har man gjort klart med en lokal på Drottninggatan i Stockholm. Backstube är en kombo av kafé och bageributik där det bakas bullar och bröd hela tiden man håller öppet.

6 _ BRÖD

Tävlar inte i VM TYVÄRR BLIR DET inget VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, för Svenska Konditorlandslaget nästa år. Svenska Konditorlandslaget gjorde i våras en mycket fin insats och vann silver i konditor-EM i Paris. Placeringen innebar en plats i VM-finalen som avgörs i januari 2023, i Lyon. Rådande omständigheter i branschen gör tyvärr att laget inte kommer kunna ha den tid som krävs för den fortsatta satsningen mot VM, och laget tvingas därför att avstå tävlingen i januari.

Leipurin köper Kobia FINSKA LEIPURIN, ett dotterbolag till konglomeratet Aspo, köper bagerileverantören Kobia. Tillsammans ska de bilda en betydande livsmedelsaktör i hela Östersjöregionen, skriver Leipurin/Aspo i ett pressmeddelande. Säljare är svenska Abdon Group Leipurin är en heltäckande leverantör av både ingredienser och maskiner för bageri och konditori, och har verksamheter i Finland, Baltikum och östra Europa. Affären, som planeras vara genomförd i slutet av augusti, förutsätter godkännande från svenska konkurrensmyndigheter.

Nya rekord för inflationen INFLATIONEN I maj uppgick till 7,2 procent, visar uppgifter från Statistiska centralbyrån, SCB. Det är den högsta inflationssiffran sedan december 1991, och en uppgång från april då inflationstakten landade på 6,4 procent. Utvecklingen drivs till stor del av prisökningar på livsmedel, där kött, mjölk, ost och ägg var de produkter som steg mest i pris. Även prisökningar på el, kultur och annan rekreation bidrar till den ökande inflationen. Riksbankens inflationsmål ligger på 2 procent.

Boris får bakelse – i Kiev STORBRITANNIENS premiärminister Boris Johnson har politiska problem på hemmaplan. Men 200 mil längre bort, i Ukraina, hyllas han som en hjälte – och nu har den brittiske regeringschefen fått en egen bakelse där, skriver New York Times. Det är Zavertailo-kafét i huvudstaden Kiev som komponerat ett bakverk till Boris Johnsons ära. På en bas av engelskinspirerad äppelpaj ligger en vågig maräng och en klick vaniljglass som ska föra tankarna till premiärministerns karaktäristiskt ostyriga hår.

Marabou förnyar MARABOUS KLASSISKA chokladkaka har sedan 1972 producerats från samma produktionslinje i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Men nu har tiden kommit för att ersätta den med en helt ny och modern produktionslinje med ökad kapacitet. Mondelez International, som äger Marabou, investerar 186 miljoner kronor i en produktionslinje som beräknas tillverka 2 800 chokladkakor per timme, 691 000 chokladkakor per dag, 242 miljoner chokladkakor per år, vilket är en kapacitetsökning med upp till 60 procent.


NYBAKAT / JUNI-JULI

Eko fortsätter att tappa..

LIVSMEDELSVERKET blir så kallad sektorsansvarig myndighet och ska samordna och driva på beredskapsarbetet i hela livsmedelssektorn. Det har regeringen beslutat. Sektorsansvaret innebär att Livsmedelsverket ska driva på arbetet inom sin beredskapssektor, stödja andra beredskapsmyndigheter och verka för att samordning sker med andra aktörer inom hela livsmedelssektorn, inklusive primärproduktionen som uppfödning av köttdjur och spannmålsodling.

EFTER MÅNGA års arbete har forskare vid bland annat Lunds Tekniska Högskola, LTH, kartlagt och karakteriserat havrens hela genuppsättning. Det ger stora möjligheter att förädla fram havre som har ännu bättre näringsinnehåll, är mer hälsosamt eller kan odlas på ett mer miljömässigt hållbart sätt. Detaljerade genanalyser stärker också bevisen för att havre är säker i glutenfri kost. Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature. Den globala efterfrågan på havre och av havre framställda produkter ökar kraftigt på grund av att konsumenterna i allt högre grad äter mer växtbaserat och även som en följd av de många hälsofördelar som havre har. Havre har också ett intressant proteinhåll, det innehåller en betydligt större del essentiella aminosyror jämfört med många andra grödor vilket gör den till en attraktiv del i en växtbaserad kost.

Pandemifokus för Årets Företagare i bageribranschen EFTER UPPEHÅLL UNDER två pandemiår är det nu åter dags att utse Årets Företagare i bageribranschen Tidigare har utmärkelsen främst fokuserat på framgångsrikt företagande i branschen genom att bedöma faktorer som lönsamhet, tillväxt, ledarskap och affärsmannaskap. Till årets utmärkelse skruvas bedömningen mer mot att premiera innovativt företagande i samband med pandemin. Det kan exempelvis vara smarta lösningar för kundflöden, hemleveranser, hantering av svinn och liknande. Nu kan du nominera företag som du tycker gjort något bra i anslutning till pandemin. Motivera din nominering på ett bra och tydligt sätt, och mejla den till Julia Forsberg, projektledare och eventansvarig hos Sveriges bagare & konditorer: julia@bageri.se Senast den 31 augusti vill vi ha ditt förslag! En jury kommer sedan att utse finalisterna. Årets Företagare i bageribranschen delas ut den 15 oktober i Högbo bruk, Sandviken, i samband med en minimässa som arrangeras av distrikt Dala-Hälsinge-Gästrike inom Sveriges bagare & konditorer. Utmärkelsen sponsras av bagerileverantören Credin. Tidigare vinnare av Årets Företagare i bageribranschen: 2021 inställt 2020 inställt 2019 Roy Fares och Mattias Ljungberg, MR Cake 2018 Markus och Linda Ekelund, Thimons, Nässjö 2017 Tobias Karlsson och Mikael Pettersson, Urshultsbagarn, Urshult 2016 Christian Jörgensen, Dahls bageri, Göteborg

Scanna Qr koden för att se artikel nummer!

Verk får ansvar för beredskap

Havrens gener kartlagda

Ha en fin sommar !

MARKNADEN FÖR ekologiska livsmedel fortsätter att tappa försäljning under årets första kvartal. Det skriver ATL Lantbrukets Affärstidning. Försäljningen av alla ekologiska livsmedel minskade med 5,5 procent jämfört med samma tidsperiod under 2021, medan de konventionella livsmedlen ökade med 1,5 procent. Under de senaste fem åren har ekologiska varor som inte kan produceras i Sverige sålt bäst. Men det första kvartalet 2022 minskade försäljningen av importerade ekologiska livsmedel mer än svenskproducerade, totalt med 7,2 procent. Ekologiska livsmedel som kan produceras i Sverige minskade med 4,1 procent. Några av de svenska råvaror som sålde bättre är kött, mjölk och cerealier. Ekologiska spannmål upptog 2,5 procent av försäljningen vilket innebär att försäljningsvärdet minskade med 2,2 procent under första kvartalet 2022. Det totala försäljningsvärdet för det första kvartalet blev 282 miljoner kronor.

BRÖD _ 7


SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Almi fixar finanserna Behov av finansiering, men vanliga banken krånglar? Lugn, det finns alternativ. Statliga Almi erbjuder en rad olika möjligheter till lån och riskkapital. Ett smart alternativ och komplement till andra källor för att få fram pengar, och om du till exempel vill satsa på att växa. Här går vi igenom vilka lånemöjligheter som finns. Almis företagslån vänder sig till bolag med upp till 250 anställda – oavsett bransch. Här kan de kliva in som en extra finansiär när du exempelvis vill utveckla, växa eller investera. Lånen kan även användas för att finansiera ett framtida företagsköp. Det viktigaste är att lånet bidrar till att företaget får möjligheten att utvecklas och växa. 8 _ BRÖD

Almi erbjuder lån som är marknadskompletterande, vilket innebär att lånen inte ska konkurrera med den privata marknaden. Deras lån är topplån – vilket betyder att de tar en högre risk. För att kompensera för den högre risken så tar Almi ut en ränta som är lite över den genomsnittliga bankräntan. Amorteringen som du får anpassas beroende på hur ditt bolags utveckling och ekonomiska situation ser ut. Det finns flera olika typer av Almilån: Företagslån Motsvarigheten till topplån vid bostadslån. Detta lån ska vara ett tillägg i din totala finansieringslösning, där banken brukar vara den andra finansiären. Detta är Almis breda lån – som lämpar sig för de flesta användningsområdena.

Tillväxtlån Driver du ett innovativt litet eller medelstort företag? Då är detta lån för dig. Lånet kan användas till rörelsekapital eller investeringar. Du kan också använda det för affärsidéer som ger tillväxt och lönsamhet. Det säkerställs med företagsinteckning samt många gånger i kombination av borgen. Lånet har fördelaktiga villkor – vilket innebär amorteringsfrihet, lägre ränta och längre löptid. Tillväxtslånet kan ges med upp till sju års löptid. Du kan välja att ha upp till två år amorteringsfria – en så kallad utvecklingsfas. Grönt lån Vill ditt lilla eller medelstora bolag göra en grön omställning? Då ska du ansöka om detta Almilån. Lånet kan också användas


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

projektets förutsättningar. Lånebeloppet är lägst 50 000 kronor och du kan låna upp till 50 procent av det totala finanseringsbehovet. På lånebelopp upp till 300 000 kronor kan medfinansiering ske med budgeterad nedlagd tid i projektet till ett värde av 250 kronor/ timme. Minst hälften av medfinansieringen måste vara i form av kapital – antingen eget, via bank eller annan extern finansiär. Exportlån Detta lån riktar sig till dig som har ett bolag med exportsatsningar – för att satsa på internationella marknader. Lånet är framtaget för bolag inom alla branscher – samt för små och medelstora. Om Exportkreditnämnden, EKN, är med och delar på risken så blir det lättare för ditt bolag att få finansieringen. Detta lån har en högre ränta och risk samt ska vara betalt på tre till fem år.

för gröna satsningar som bidrar till EU:s framtagna miljömål. Avsikten med lånet är att uppmana dig som företagare att göra gröna satsningar. Dessa ska vara hållbara men också bidra till målsättningar som EU har tagit fram. Detta lån har som Tillväxtslånet – fördelaktiga villkor. Brygglån Detta lån lämpar sig för den som driver ett bärkraftigt litet eller medelstort bolag. Till följd av pandemin så har många bolag haft det svårt. Almi har tagit fram detta lån för finanseringsbehov som har uppstått under den här perioden. Lånet ges med möjlighet till anpassade villkor – beroende på var ditt bolag befinner sig. Det viktigaste är att bolaget var stabilt innan pandemin samt bedöms ha en stabil utveckling efter. För att få lånet gäller följande villkor: Individuell räntesättning med rörlig ränta. • Rak amorteringsplan med initial amorteringsfrihet på max 12 månader. • Löptiden är max 7 år inklusive initial amorteringsfrihet. • Startups har möjlighet att låna upp till 500 000 kronor. • Ingen uppläggningsavgift. • Almi strävar alltid efter medfinansiering. Det kan vara medfinansiering från bank eller i form av ägarkapital. Medfinansiering är ett krav på belopp över 3 miljoner kronor. Innovationslån Ett villkorslån för dig med ett bolag som har innovationsprojekt på gång. Använd dig av detta lån om du exempelvis ska göra en marknadsundersökning eller utveckling av din produkt. Efter en kreditprövning så sätts villkoren utifrån hur ekonomin ser ut och

Mikrolån Ska du starta ett mikroföretag eller är en ung företagare? Då är Almis mikrolån rätt för dig! Det maximala beloppet att söka är 200 000 kronor. Tanken med lånet är att ge ditt bolag möjligheten att expandera och etablera sig. Som ägare till aktiebolaget så behöver du som säkerhet lämna en personlig borgen på 10 procent av lånet. Lånet har också fördelaktiga villkor: • Återbetalningstid på upp till 72 månader. • Amorteringsfrihet de första 12 månaderna. • Gynnsam ränta. Det här är Almi

Almi är ett statligt företag vars uppdrag är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering i kombination med rådgivning. Företaget erbjuder tjänster inom affärsutveckling, lån och riskkapital. Målet är att fler innovativa idéer kommersialiseras framgångsrikt, att fler livskraftiga företag startas och utvecklas samt att fler företag ökar sin konkurrenskraft och tillväxt. Almis uppdrag är att agera som komplement till marknaden, vilket till exempel innebär att lån beviljas till andra villkor än bank, men att Almi å andra sidan kan åta sig finansiering som inte beviljas av företagets reguljära bank. Almi kan också samverka med andra parter för att gemensamt hantera risk. Almi har operativ verksamhet i 16 regionala dotterbolag samt underkoncernen Almi Invest. Källor: Driva eget, Almi, Wikipedia

BRÖD _ 9


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

”Våga utforska det naturliga skafferiet”

Louise Söderqvist

Svenska Konditorlandslaget har flera sponsorer och samarbetspartner, för allt från ingredienser, till redskap, rockar och PR-tjänster. Grönsakshallen Sorunda är en partner som framför allt hjälper till med att leverera frukt- och bärpuréer och ser till att producenten i Frankrike når fram till laget. Louise Söderqvist, biträdande marknadschef, varför stödjer ni Konditorlandslaget? -Vi ser våra kunder och leverantörer som samarbetspartner och sådana ska hjälpa varandra att växa. Vi ser också att vi har en roll i att stötta och främja svensk gastronomi och där är Konditorlandslaget så klart en viktig spelare. Hur länge har ni jobbat med laget? -Så länge laget har 10 _ BRÖD

funnits har vi försökt stötta dem. Framför allt genom att leta fram specifika produkter som de har behövt, men också genom att förädla dem på olika sätt. Hur kopplas era produkter till samarbetet med Konditorlandslaget? -Frukter och bär har en klassisk koppling till bakverk och på senare tid har grönsaker och örter tagit allt större plats, inte minst våra svenska vildväxande sorter. Dessutom har vi bearbetade och förädlade produkter av frukter och grönsaker i sortimentet, som till exempel Cap Fruits högkvalitativa puréer. Finns det någon form av exklusivitet, alltså att laget bara ska använda era produkter? -Vi tror inte att laget främjas av att vi sätter begränsningar. De är proffs inom sitt område och tar grundade och kloka beslut. Vi är jätteglada om de vill använda våra råvaror och produkter!

Laget blev tvåa nu senast i Coupe Europe (Europamästerskapet) i våras, vad betyder det, har ni utvärderat på något sätt? -Vi tycker att det är fantastiskt att Konditorlandslaget, precis som Kocklandslaget, visar att Sverige är en gastronomisk nation att räkna med. Och vi har ju faktiskt en gedigen fikatradition att skryta med! Hur ser ni på lagets långsiktiga potential? Och er roll som sponsor i det? -Vi tycker att det vore både spännande och roligt om konditorerna vågar utforska det naturliga skafferiet med råvaror och produkter ännu mer. Vi kopplar gärna samman dem med våra duktiga producenter runt om i landet, särskilt de vi samarbetar med under sigillet Smakriket som lyfter fram ”Smaken av en plats”.


Bagarns Hvetemjöl är ett lokalt producerat bagerimjöl med hög kvalitet som passar lika bra till luftiga frukostbröd som till härligt mjuka kakor. Och även om mjölet är nytt är våra kvarnar anrika. Malmö Kvarn har malt mjöl sedan sent 1800-tal och i Strängnäs har kvarnen snurrat sedan 1914. Genom att välja mjöl från Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur bidrar ni till 30% lägre klimatpåverkan* och gynnar biologisk mångfald. Tillsammans gör vi skillnad! *Ungefärlig CO2e-besparing för höstvete, jämfört med genomsnittlig svensk odling 2015.

142261

142260

Art nr:142261 Bagarns Hvetemjöl från Malmö Kvarn. Art nr:142260 Bagarns Hvetemjöl från Strängnäs Kvarn. För mer info ring er lokala säljare på Lantmännen Cerealia.


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Finalisterna från vänster: Josefine Pagander, Andreas Modd, Guillaume Vilallonga, Linnea Andrae, Aneeta Faraj. Foto: Sveriges bagare & konditorer.

Här är finalisterna i Årets Konditor I november avgörs Årets Konditor i samband med Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan, Älvsjö. Och nu är finalisterna utsedda. Fem av Sveriges vassaste konditorer kommer att göra upp om den åtråvärda titeln. Det kan tyckas långt bort. Men för finalisterna i Årets Konditor börjar nu racet mot finalen. Och även om tiden fram till november kan kännas ”som en evighet” väntar en intensiv tid för finalisterna. Som stavas träning och åter träning, kryddat med några nypor kreativitet och finurlighet. Under finalen ska de tävlande, på tio timmar fördelat över två dagar, skapa totalt 4 tårtor, 16 desserter, 10 glassbakelser och 6 chokladkakor. Temat för Årets Konditor 2022 är ”Idoler” och finalisterna kommer att skapa bakverk utifrån sina personliga förebilder. Här sätter bara de tävlandes fantasi och kreativitet gränserna kring hur smakrika och avancerade skapelser som presenteras. – Det ska bli väldigt spännande att se hur finalisterna inspirerats av sina personliga idoler och hur de kommer att utforma 12 _ BRÖD

sina bakverk utifrån årets tema. Jag ser fram emot en färgsprakande, smakrik och kreativ final, där Sverige nyaste konditoridol kommer att utses, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen arrangeras sedan 1988 och i Årets Konditor bjuds publiken alltid på en förstklassig uppvisning i teknisk hantverksskicklighet, exakt smakprecision och kreativ höjd där minsta detalj i och på bakverken gör den stora skillnaden. Finalisterna bedöms på samma parametrar av en namnkunnig jury. I år är tävlingen dessutom tillbaka där den hör hemma; i samband med en riktig publik mässa så att många kan få ta del av det fina hantverket. Tävlingen Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och avgörs under två dagar den 11–12 november under Bak- och chokladfestivalen på Stockholmsmässan. Finalen avgörs inför publik och kommer även gå att följa via en webbsändning. Samtliga tårtor, bakverk och desserter bakas på plats och bedöms av en smakjury och en metodjury.

Vinnaren får under ett år titulera sig Årets Konditor, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Vinnaren får även 40 000 kronor samt en Varimixer Teddy. Årets Konditors huvudsponsorer är Arla, Sveba Dahlen och Ringdahls Bageriutrustning. De tävlande kommer bland annat använda sig av Arlaprodukterna mjölk och Schmand under finaldagarna.

Finalister Årets Konditor 2022 • • • • •

Andreas Modd, bor i Bollnäs och arbetar på Gefle Chocolaterie, Gävle. Aneeta Faraj, bor i Stockholm och arbetar på Icanders, Stockholm. Josefine Pagander, bor i Fjällbacka och arbetar på Setterlinds bageri, Fjällbacka. Guillaume Vilallonga, bor i Stockholm och arbetar på Mister French, Stockholm. Linnea Andrae, bor i Tyresö och driver LINNEA’S, Tyresö.


BÄKO AB Vi är ett grossist/fullserviceföretag som har levererat varor till bagerier och konditorier i Tyskland och Danmark i över 100 år! Vårt koncept garanterar högkvalitativa produkter till konkurrenskraftiga priser. Vi har allt för ditt bageri/konditori! Välkommen att kontakta vår bagarmästare, Magnus Svensson

magnus@baeko.se

www.baeko.se Copyright fotografi Matthias Retzlaff/Susana Apostel. Josefine Forsell Grafisk produktion.

Tel: 070-289 87 17


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Hållbarhetsfokus på Fastfood- och Cafémässan Efter två års uteblivna mässor fick branschen återigen en chans att mingla när Fastfood & Café & Restaurant Expo intog Kistamässan den 24 och 25 maj. Med 250 utställare, mängder av nyheter och en intervjusoffa full av kända branschpersonligheter, erbjöd dagarna en efterlängtad mötesplats för de 4166 besökarna. – Mässbesökarna hade stora möjligheter att hämta inspiration, utveckla sitt utbud, nätverka och hitta det som behövs för att ta verksamheten till nästa nivå. Det var verkligen roligt att få presentera ett sådant komplett startfält med leverantörer och produkter från branschens alla hörn. Vi tänker att ju mer som kan hittas på ett och samma ställe, desto enklare och mer tidseffektivt blir det för våra besökare, sa Lisa Zenovon, Business Area Manager på Easyfairs Nordic som var arrangör, efter att mässan var över. Första dagen inleddes med ett föredrag av Lennart Wallander från kommunikationsbyrån Food & Friends som för en tid sedan släppt rapporten ”Back to Forward”. Han kunde konstatera att vid stora kriser, såsom pandemin till exempel, tenderar människor att söka sig till det som man känner sig trygg med och som är välbekant för en. Han exemplifierade detta bland annat med att de recept som var mest sökta på ica.se under pandemin, var exempelvis hasselbackspotatis och köttfärsbiffar. När pandemin nu släppt taget om livet vill människor dock gärna ha något nytt och fräscht igen och längtar efter nya upplevelser. Enligt Lennart Wallander är det nu hetta och starka såser, som till exempel sriracha, som gäller. Något annat som växer i popularitet är chili crunch eller chili crisp, som består av chili, olja och schalottenlök som steks så att det blir krispigt. En annan trend inom kafé och 14 _ BRÖD

Adam Thulin, vinnare av Sveriges Mästerkock i år, ryckte in i montern hos Lantmännen Unibake.

restaurangnäringen just nu är att bristen på personal, gör att gästerna får uträtta mer av jobbet själva. QR-koder på menyerna gör till exempel att gästen själv kan beställa och bestämma hur beställningen ska serveras, med till exempel extra mycket av något eller mindre av något annat. Enligt undersökningar så lyckas man på så sätt att expediera 30 till 40 procent fler gäster. Något annat som har visat sig vara populärt är att serveringsställen där gästerna kan aktivera sig med till exempel shuffleboard eller andra aktiviteter, tenderar att attrahera fler gäster. Sist men inte minst berättade Lennart Wallander om att trenden visar att det är viktigt att serveringsställena tar större socialt ansvar och har en bra personalpolitik som visar att personalen gör allt jobb tillsammans. Man flaggar alltså inte längre med stjärnkockar eller framstående

konditorer, utan att teamet gör jobbet. I Primulators monter tillverkades glass i stora lass och expertis från Carpigiani i Italien fanns på plats för att tillverka äkta gelato. Maskinen som visades var nytillskottet i sortimentet: Synthesis 2, en maskin som består av två kantiner som arbetar helt separat från varandra och gör att man kan ha olika temperaturer, konsistenser och smaker i gång samtidigt. Det är en ”allt i ett”-maskin som har alla funktioner man behöver för att producera gelato. Callebaut I montern träffade vi Mikael Gobbert, som är glad att mässorna är i gång igen och att man kan träffas som vanligt. – Många utställare och besökare är på plats, så vi är väldigt positiva till mässan, sa han. I montern lanserades NXT – två helt


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

BRÖD _ 15


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Jeanette som tagit hjälp i montern av Adam Thulin, vinnare av Sveriges Mästerkock på TV4 i år, berättade vidare: – Allt fler letar efter nya smakupplevelser och snabba on-the-go lösningar som är både goda och bekväma. Därför lanserar Korvbrödsbagaren Naanta Pocket som har både den härliga smaken av naanbröd och den praktiska formen och flexibiliteten från ett pitabröd. De visade också minisockerkakor i vanilj och choklad som kan fyllas med sylt, Nutella eller vaniljkräm och pimpas med färgglada strössel eller krossade nötter. Och inom matbröd, den vietnamesiska baguetten báhn mi som kan användas för att göra en egen signaturbaguett. nya veganska choklader som tillverkas i egna fabriker så man behöver inte deklarera spår av animaliska produkter. Den finns i mörk choklad på 56 procent kakao samt en ljus variant som ligger på 42 procent. Grays Bakery Vi fick en pratstund med Anton Ahlgren som tycker det är kul att mässorna äntligen är igång igen. Fokus i deras monter låg på veganskt då den trenden växer sig allt starkare. Grays Bakery lanserar även ett samarbete med Warbro Kvarn där man tagit fram ett småkakssortiment baserat på Warbro Kvarns ekologiska spannmål. Arla Foods Erika Elfving, Arla Foods, berättade att man är otroligt nöjd med mässan. – Det är kul att mötas igen och vi har längtat efter att komma ut och träffa kunderna, sa hon. I montern hade man tagit hjälp av konditorn Sara Aasum Hultberg som tagit fram goda och tjusiga bakelser tillverkade med Schmand som är Arlas nya grädde, syrad med både crème fraiche och yoghurtkultur. Produkten kan användas till mycket och kan nyttjas kall, men tål även höga temperaturer. Den passar perfekt i allt från krämiga sallader som coleslaw, till frosting på morotskaka eller i moussebakelser. Jan VeganMat Vi träffade även Jan Westberg som 16 _ BRÖD

är en kändis i bagerisverige från Heart of Sweden på Gotland. 2021 startade han företaget Jan VeganMat AB med inriktning på veganmat, där all tillverkning sker i Sverige. Hittills finns tre olika pajer och lasagne i sortimentet, men lagom till mässan lanserades även moussaka. Produkterna levereras i stora gastroformar och kommer att finnas hos större grossister. Jan var otroligt nöjd med mässan som överträffade hans förväntningar. Debic På plats fanns även mejeriföretaget Friesland Campina med sitt varumärke Debic. I montern fick vi en pratstund med Beatrice Algra Wikander som ansvarar för verksamheten i de nordiska länderna. – Mässan har varit fantastisk och det är väldigt roligt att mötas igen. I och med bristen på arbetskraft på restaurangerna och konditorierna ser vi en ökad efterfrågan på de av våra produkter som förenklar och effektiviserar. På mässan lanserar vi frysta redo-att-servera-desserter som man kan dekorera och sätta sin egen touch på, berättade hon. Lantmännen Unibake Jeanette Segeman var på plats i Unibakes monter och berättade: – Vi har haft två toppendagar på mässan och har träffat både nya och befintliga kunder. Det är verkligen roligt att få träffas igen efter två års uppehåll.

De starkaste trenderna på mässgolvet 1. Hållbarhetsfokus – I princip alla utställare visade på eller pratade om hållbarhet. 2. Ett ökat sortiment av växtbaserat – Där både etablerade leverantörer och nya uppstickare visade nya kreativa alternativ. 3. Nya tekniska lösningar – Med stort fokus på olika app-system, såsom exempelvis beställningsoch betalsystem och en och annan serveringsrobot. 4. Smarta ugnar – Som gör kockens jobb. 5. Hållbara förpackningslösningar – I framtidssäkrade material. 6. Autentiska presentationer – Bakverk, halv- och helfabrikat som ser handgjorda ut. 7. Premiumdrycker – Intresset för att betala lite mer för att exempelvis få den lite bättre juicen har blivit större, vilket syntes bland dryckesleverantörernas sortiment. 8. Alger och insekter – En del av framtidens mat är smarta och resurssnåla ingredienser, vilket kunde provas på mässan. 9. Ursprung – Fortsätter att vara viktigt där kvalitet vill påvisas. Text: Lo Bäcklinder/Per Hansson Foto: Per Hansson


a k s n Vega ia r f m l a p h c o r e t e h ny www.bakelssweden.se

NYA PRODUKTER: CHOCKEX NON TEMP MÖRK & MÖRK TRYFFEL Upptäck våra nya palmfria och veganska produkter. Vi har det du behöver för att lyckas. Kontakta din säljare för prover och mer information.

bakels.sweden

Läs mer här

bakels.sweden


DAGS ATT FÖRBEREDA SIG FÖR…

ÅRETS MACK-SM! Är det du som har idén som blir årets vinnare? Tveka inte att anmäla dig redan nu till den spännande och fartfyllda tävlingen som korar årets bästa, matigaste, godaste och smartaste macka! Tävlingen kommer äga rum den 11:e november under Bak- & Chokladfestivalen/Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan, Älvsjö, i november. Och du kan anmäla dig redan nu! På: www.macksm.se

Sponsor

Arrangör

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Ett samarbete av stor vikt

Karin Nileskog

Under vintern och våren har Brödinstitutet inlett ett närmare samarbete med WW ViktVäktarna som tagit sig flera olika uttryck. Podd, att slå hål på matmyter, receptutbyte och ”mackalong”, för att nämna några. Men det började egentligen med en julkalender 2019. Det var då Brödinstitutet första gången publicerade sin digitala julkalender i sociala medier. En lucka för var dag i december fram till jul, som tog kål på någon seglivad matmyt. Eller för den delen berättade om hur bra det är att äta mer fullkorn. Julkalendern fick stort genomslag, och uppmärksammades även av WW ViktVäktarna. -Vi och WW ViktVäktarna har till stora delar ett gemensamt tänk när det gäller mat, hälsa och klimat, säger Maria Sitell, dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet. Vi vilar båda på vetenskaplig grund och vill förmedla idéer som kan leda till en sundare livsstil, att må bra helt enkelt. Sagt och gjort – de båda organisationerna slog sina kloka huvuden ihop och inledde ett närmare samarbete vid senaste årsskiftet. -Den här typen av samarbeten gör vi inte med vem som helst, påpekar Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna. Men här kände vi direkt att vi delar samma grundsyn,

och vilja att folkbilda kring mat, hälsa och sunda vanor. För det är just vad vi vill förmedla, då WW ViktVäktarna inte är en diet eller en quick-fix. Vårt mål är att skapa en förståelse för hur man genom bättre kostvanor kan skapa en mer hälsosam livsstil. Bland det första som kom ut av samarbetet var att i sociala medier – återigen – försöka slå hål på ett antal seglivade matmyter. Som om man blir tjock av bröd, om glutenfritt är nyttigare, om surdegsbröd är mer hälsosamt än annat bröd… Och liknande. - Sambandet mellan mat och hälsa är nog ett av de områden som har flest myter, menar Maria Sitell. Då blir det förstås inte helt enkelt att veta vad som egentligen gäller. Och så finns det många självutnämnda ”experter” där ute, som inte alltid lutar sig mot vetenskapen i det de säger. Det vill vi råda bot på genom att lista några av de största myterna och ge svaren på dem. Matmyterna, och svaren, har kommunicerats främst via de båda organisationernas Instagramkonton och har nått närmare 100 000 besökare. -Genom att dra nytta av våra respektive spetskompetenser blir vi en trovärdig röst i debatten kring matmyter, och alla andra tokigheter som förekommer inom det här området, säger Karin Nileskog. Ett annat uttryck för samarbetet är att WW ViktVäktarna har anpassat flera av Brödinstitutets recept på ”Måndagsmackan” till sitt points-system och tagit in dem i sin receptbank. Recepten visar BRÖD _ 19


Maria Sitell

att man kan äta bra och nyttigt med bröd som bas, och att det både är förenligt med WW ViktVäktarnas viktminskningsprogram, och samtidigt att en macka kan vara en fullgod måltid. -WW ViktVäktarna har även en podd, WW-Podden, där Maria varit inbjuden som gäst och delat med sig av sin stora kunskap om nyttan av fullkorn och fibrer och varför bröd inte är något vi ska undvika eller vara rädda för att äta, säger Karin Nileskog. Det senaste uttrycket för samarbetet var något som arrangerades för bara en månad sedan – en så kallad ”mackalong”. Några gånger om året kör WW ViktVäktarna något de kallar cookalong på sociala medier. Det handlar om att förmedla smarta tips om mat och hälsa på ett lättsamt och tillgängligt sätt under ett direktsänt event. Och den här gången förvandlades konceptet till just mackalong. Rosanna Delling från WW ViktVäktarna och Maria Sitell bjöd på både godsaker och kunskaper i direktsändning. En smarrig tunnbrödswrap med kyckling, rödbetstsatsiki, alfalfagroddar och avokado tog form, samtidigt som kunskap förmedlades och mat- och brödmyter avfärdades. Intresserade kunde skicka in frågor till evenemanget och som besvarades i direktsändningen. Mackalongen var tillgänglig via både WW ViktVäktarnas och Brödinstitutets Instagramkonton. -Alla delar vi gör tillsammans är bra, och 20 _ BRÖD

att synas i olika format och plattformar gör att vi når fler målgrupper, menar Karin Nileskog. Samarbetet har även uppmärksammats av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK. -Vi tycker det är väldigt positivt att en organisation som WW ViktVäktarna, som står för en hälsosam livsstil och sund viktminskning, också väljer att lyfta fram brödet som en självklar del i kosten, säger Martin Lundell, vd för SBK. Planen är att samarbetet ska fortsätta framöver. -Självklart fortsätter vi att synas och höras på olika sätt i våra sociala medier, lovar både Karin Nileskog och Maria Sitell. Men det kan även bli medverkan i seminarier, debatter, paneler och liknande. Vi ska vara med på flera relevanta arenor och i olika sammanhang.

Psssttt…

följ WW ViktVäktarnas och Brödinstitutets Instagramkonton för mer hälsosamma och matnyttiga tips! @ww_viktvaktarna @brodinstitutet


ICA Maxi Haninge söker Försäljningschef till Bageriet ICA MAXI HANINGE är en av Stockholms största livsmedelsbutiker med ca 280 anställda. Vi återinvesterar i butiken och vår personal för att både kunna möta kundernas förväntningar samt för att vara en av de bästa arbetsgivarna i Stockholm. Vi är stolta över att erbjuda ett av marknadens största sortiment av dagligvaror och kunnig och engagerad personal.

Som Försäljningschef Bageri är ditt huvudsakliga ansvar att säkerställa en optimal drift i avdelningarna i syfte att bidra till att uppnå mål enligt affärsplan. Du har resultatansvar för din avdelning och du arbetar strategiskt med affärsplan, mål, budget och kunderbjudanden. Bageriet ingår i affärsområdet Öppna färskvaror och du rapporterar till din Affärsområdeschef. Du ansvarar för att det finns fungerande processer, rutiner och aktiviteter för att säkerställa att driften fungerar optimalt. Du har personalansvar för medarbetare inom din avdelning vilket bland annat innebär att leda och involvera medarbetare och se till att de känner sig engagerade i sitt arbete, att hålla utvecklingssamtal samt att säkerställa en god och trygg arbetsmiljö. Vi söker dig som: • Har minst 10 års dokumenterad erfarenhet som konditor/bagare och leda en produktionsenhet • Examen från en konditor- och/eller bagarutbildning • Har stor erfarenhet av inköp och säljplanering

Titta efter mÄr ket or! nÄr du BES TÄLLER var

• Tidigare har haft personalansvar, budget- och resultatansvar • Är strukturerad och har ett utpräglat kvalitetsmedvetande • Är handlingskraftig och effektiv • Har förmåga att organisera, prioritera och delegera • Är duktig på att motivera, engagera och involvera • Har förmåga att kommunicera, ge feedback och situationsanpassa ditt ledarskap • Är en god förebild och föregår med gott exempel Omfattning: Heltid, tillsvidare (6 månaders inledande provanställning) Start: Enligt överenskommelse Ansökan Sista ansökningsdag: 2022-07-03 Kontakt Lennart Land, Rekryterare 070-551 92 24 lennart@lennartice.se

Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus: Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt!

Läs mer på frånsverige.se

BRÖD _ 21


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Svenska Juniorbagarlandslaget bestående av Michaela Andersten, Mattias Jogmark samt coach Amanda Bäckström.

Trea i världen! Svenska Juniorbagarlandslaget är näst-näst bäst i världen! Nyligen placerade sig det svenska laget på bronsplats när VM för Unga Bagare avgjordes i Berlin. VM för Unga Bagare har nyligen avgjorts i Berlin och det blev en bronsplats för Svenska Juniorbagarlandslaget. Efter tre intensiva dagar där varje lag skulle presentera sammanlagt 130 produkter stod det klart att Sverige hamnade på en hedrande tredjeplats efter tvåan Frankrike och ettan Tyskland. Det var femtionde gången som VM för Unga Bagare avgjordes. Sverige tävlade i första gruppen tillsammans med Chile, 22 _ BRÖD

Spanien och Frankrike. Och första tävlingsdagen inleddes lite annorlunda för svenskarna. Det mesta av utrustningen och råvarorna för tävlingen skickades med taxi. Men surdegen vågade de inte låta åka ensam i taxin, så den tog de i knät på tunnelbanan! Det blir en del blickar när man åker tunnelbana i Berlin med 5 kilo surdeg i knät… Det svenska laget bestod av Michaela Andersten och Mattias Jogmark med coach Amanda Bäckström. Laget har tränat intensivt under hela våren, med sikte på VM-finalen. De andra ländernas lag hade väldigt olika upplägg på sin coachning av de tävlande, visade det sig. Spanien och Frankrike coachade


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

BRÖD _ 23


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

stenhårt och detaljstyrde mycket. -Det verkade som att de tävlande upplevde det stressigt och de fick springa mycket, säger Julia Forsberg, projektledare och eventansvarig vid Sveriges bagare & konditorer (SBK), och som var en del av stödtrupperna till laget under tävlingen. Sveriges lag, däremot, jobbade väldigt metodiskt och koncentrerat. Det kändes som de hade full koll på läget och var lugna. Temat för årets tävling var ”natur” och de tävlande skulle baka sammanlagt 130 produkter i fem olika kategorier: •Bröd •Frallor •Söta bullar •Kavlade bullar •Skådebröd Sverige hade valt ett tema med fjärilar, näckrosor och trollsländor som gick igenom i de olika produkterna. Surdegsfrallor med form av näckrosblad och trollslända ovanpå. Näckrosformade bullar med hallon, lingon och svartpeppar. Kavlat wienerbröd med choklad, kola och pannacotta med fjärilsdetaljer och ätbart guld. En svensk hejarklack fanns så klart med också, bestående av bland andra Caroline Lantau från Kåkå, Martina (Michaelas mamma), Thomas (Mattias pappa), Julia Forsberg och Jesper Långström från SBK. Michaelas mamma, Martina, har varit med på alla tävlingar hittills även om hon fick sitta på hotellet under SM Unga Bagare på grund av coronarestriktionerna. -Jag kollar hela tiden, läser ansiktsuttrycken och just nu känns hon lugn och nöjd. Tror hon blev väldigt nöjd med flätorna, sa Martina under tävlingen. Michaela och Mattias har tävlat mycket innan, både i bageri och inom idrott och det märktes på plats. Och det kan vara bra med viss erfarenhet, för allt går ju inte alltid som man tänkt sig… Andra dagen inleddes med att det tyska mjölet inte betedde sig riktigt som Michaela ville. Något hon gav tydligt uttryck för: ”B***jsmjöl!!! Var uttrycket ingen kunde missta sig på. Men andra lag hade det betydligt mer stressigt än så. När det var en timme kvar syntes mycket nervositet framför allt hos Frankrike och Spanien, snudd på panik… Spanien slängde på det sista när det var 24 _ BRÖD

”Ni är framtiden, you bake the world better” bara 0,2 sekunder kvar! Nu gick det ju ändå väldigt bra och både Michaela och Mattias var nöjda efteråt. - Det känns overkligt och sjukt kul, sa Mattias, jag är jättenöjd med vår presentation och lagarbetet. Jättekul att det räckte till medalj. -Helt fantastiskt! Jag trodde inte att det skulle gå så bra som det gjorde, sa Michaela, jag är verkligen jättenöjd med vår insats och resultatet.

Michaela var mest stolt över bullarna, de blev jättefina tyckte hon, och något hon verkligen tränat på. Mattias tyckte också det kändes bra, skönt att ha det klart. -Det var inte så mycket press när man väl kom hit, bra stämning och det var väldigt skönt, konstaterade han. Båda vill tävla mer framåt, SM Unga Bagare och Årets Bagare står på listan. Amanda Bäckström var både coach för laget och jurymedlem. Hon tyckte det var lite knepigt att veta vilken nivå man ska


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

lägga sig på i bedömningen då hälften tävlar dagen efter. -Det känns bra, de ligger i fas och jag känner mig stolt. Skönt att de kan vara så självgående och kan det de gör, konstaterade Amanda medan tävlingen ännu pågick. Självklart uppmärksammas lagets insatser även av SBK:s vd, Martin Lundell. -Våra unga bagare är otroligt duktiga och återigen placerar sig svenska bagare i världstoppen. Mattias och Michaela gjorde en suverän insats i Berlin. Det har krävts hårt arbete för att bli tredje bäst i världen och coach Amanda har verkligen sett till att laget fått tillgång till branschens samlade erfarenhet, säger han. Svenska Juniorbagarlandslaget består av de fyra unga bagare som placerar sig bäst i tävlingen SM Unga Bagare. Av de fyra lagmedlemmarna i landslaget tas två ut till VM för Unga Bagare. Svenska Juniorbagarlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Sponsorer är Jästbolaget, Nord Mills och Sveba Dahlen.

Günther Koerffer, ordförande i UIBC, jurymedlem VM Unga Bagare.

Prispallen VM för Unga Bagare 1. Tyskland 2. Frankrike 3. Sverige Övriga deltagande länder: Chile, Island, Singapore, Spanien samt Vietnam. /Foto: ADB BerlinBrandenburg, von Pavelbecker

BRÖD _ 25


Många nya gesäller till branschen

Årets gesäll i Kristianstad blev Elin Dehlén och här ser ni bild på hennes vinnande tårta.

Årets gesäll i Göteborg blev Karolina Lundberg – även här med vinnartårta.

Yrkeshögskolorna i Kristianstad och Göteborg har, precis som många andra skolor, haft ”examenstider” inför sommaren. Här har många nya gesäller sett dagens ljus. Branschens företag får därmed ett välkommet tillskott av duktiga yrkespersoner. I slutet av juni var det dags för gesällprov vid Yrkeshögskolan i Kristianstad. Samtliga gesällkandidater klarade sina prov och fick sina gesällbrev. - Det var många väldigt höga poäng som delades ut, säger Kajsa Larsson, yrkeslärare vid skolan. Årets gesäll blev Elin Dehlén. Till Årets gesäll utses den elev som får den högsta poängen i det praktiska provet. Elin fick hela 1068 poäng av totalt 1100 möjliga. - Samtliga studenter går ut med en godkänd examen och har en ljus framtid framför sig då det är gott om jobb, framhåller Kajsa Larsson. Flera har redan jobb klara, medan andra funderar lite på var de vill bo och liknande. Men jobb finns! Granskare vid proven var konditormästare Johan Landerhjelm och yrkeslärare Hans Gustavsson, Jenny Nyströmskolan i Kalmar. Gesäller i Kristianstad: Alma Hammare, Maartje van Eekelen, Hanna Lundin, Mathilda Jacob, Maja Sundström, Sara Andersson, Maria Erlandsson, Jonatan Pennanen, Louise Nilsson, Elin Lundahl, Moa Löfqvist, Tindra Lundegård. Ellen Hansson, Max Collin, Alice Olsson, Elin Häggström, Jennifer Ek Peter, Nhi Tran, Moa Eriksson, Felicia Tjernström Dyverfeldt, Erica Dahlkvist, Elin Dehlén Josephine Eriksson Krüger, Junia Jeansson Även vid yrkeshögskolan Yrgo i 26 _ BRÖD

Göteborg har det hållits gesällprov i slutet av terminen. - Det gick väldigt bra, det var enligt granskarna jämn och hög nivå på gesällerna med höga betyg som delades ut, säger Anna-Lena Ehrling, yrkeslärare vid Yrgo. Årets gesäll blev Karolina Lundberg. - Det har varit en väldigt fin klass som också varit stöttande mot varandra under hela året, och framför allt under gesällprovet, säger Anna-Lena Ehrling. Alla gesäller har redan fått jobb efter avslutad utbildning. Granskare var bagar- och konditormästare Anna Westgård, och bagarmästare Johan Landerhjelm Gesäller i Göteborg: Grupp 1: (från vänster i bilden på motsatt sida) • Kajsa Carlsson

• • • • • • •

Linda Arenhage Marit Cuperus Elwira Ceverinsson Charlotte Van Dingenen Mariam Melhem Helen Johansson Emma Magnell

Grupp 2: (från vänster i bilden på motsatt sida) • Malin Sundin • Evelina Alexandersson • Sofia Wall • Anna Thuvesen • Julia Åhlfeldt • Karolina Lundberg • Nora Jonsson • Wilma Jönsson


Grupp 1 Göteborg

Gesäller i Kristianstad.

Grupp 2 Göteborg

Glada granskare i Göteborg: Anna Westgård och johan Landerhjelm.

BRÖD _ 27


En vårbudget – till slut Efter många turer och politiska krumbukter ”lyckades” regeringen till sist landa sin vårändringsbudget i juni. Med endast en rösts marginal i riksdagen. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh bestämde sig i sista stund att rösta för regeringens budget. Pensionerna stod i centrum för budgeten. Och efter en del trixande landade det hela i ett samlat förslag på pensionsområdet med en höjning av garantipensionen och höjt bostadstillägg för pensionärer, som börjar tillämpas den 1 augusti. Pensionsdelen i budgeten är en kombination av regeringens, Centerpartiets, Vänsterpartiets, och Miljöpartiets pensionsförslag. Kortfattat innebär det att garantipensionen höjs med 1 000 kronor (800 kronor efter skatt) i månaden från augusti. Första utbetalningen kan dröja något. Lägsta garantipensionen för ensamstående skulle därmed bli cirka 9 800 kronor i månaden. Konsumtionsstödet i bostadstillägget höjs med 100 kronor från oktober. Det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år föreslås höjas 2023. En "gas" i pensionssystemet som ökar pensionerna i goda ekonomiska tider ska utredas. Andra förslag som klubbades var sänkt skatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk, som börjar gälla den 1 juli, samt ett tillfälligt tilläggsbidrag till barnfamiljer inom bostadsbidraget med anledning av ökade levnadsomkostnader, som börjar gälla den 1 juli. Riksdagen sa även ja till regeringens förslag om att Sverige ska hjälpa Ukraina med ekonomiskt stöd och utrustning till följd av Rysslands invasion av landet. Det alltmer osäkra läget i omvärlden medför också att regeringen satsar mer på att stärka försvaret. Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, menar regeringen. Därför vill man att Sveriges försvarsförmåga stärks på kort sikt och att upprustningen kan ske i snabbare takt. Anslagen till det militära försvaret har därför ökats. Regeringen lämnar även förslag om att stärka det civila försvaret. 28 _ BRÖD

Finansminister Mikael Damberg (S) överlämnar budgetpropositionen till riksdagen.

Åtgärderna ska bland annat bidra till att stärka kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samt stärka befolkningsskyddet genom upprustning av skyddsrum och varningssystem. Några mer omfattande satsningar eller reformer på näringslivsområdet var dock svåra att hitta den här gången. Viss elpriskompensation för höga elpriser, samt skattelättnaderna för diesel inom vissa näringsslag kan med lite god vilja ses som näringslivsriktade förslag. Sammantaget innebär förslagen att anslagen i statens budget för år 2022 ökar med ungefär 33 miljarder kronor. Regeringen bedömer att den svenska ekonomin

återhämtat sig starkt i spåren av pandemin och tillväxtutsikterna för i år är i grunden stabila. Men kriget i Ukraina skapar osäkerhet och bedöms få konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen. Tillväxten väntas bli lägre än vad som annars hade varit fallet, samtidigt bedöms inflationen bli högre. Svensk ekonomi är dock motståndskraftig tack vare starka offentliga finanser. Läget på arbetsmarknaden har tydligt förbättrats och sysselsättningsgraden är nu högre än innan pandemin bröt ut. /Foto: Ninni Andersson /Regeringskansliet


BRÖD _ 29


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

I-landsproblem i krigstider Mellan Sverige och Ukraina är det ungefär 175 mil fågelvägen, från mitt i ena landet till det andra. Det är inte alls långt och betydligt närmre än till både Italien och Spanien. Kriget som har pågått i fyra månader har gjort oss smärtsamt medvetna om hur vår del av världen inte är en fredad zon från despoter med makt att göra livet till ett helvete för de drabbade. Kriget kommer närmare och krismedvetenheten ökar. Men fortfarande lever vi i ytterligheter, trots närheten till kriget. Och extra varse har jag blivit den senaste tiden när jag har kommit i kontakt med en del lyxproblem, helt självdefinierat. Här är några exempel: Numera finns det kontinuerlig blodsockermätare för oss som har diabetes typ 1. Med en liten manick fastsatt på kroppen mäts blodsockret var femte minut och behandlingen blir extremt mycket bättre, vilket innebär att fler med diabetes typ 1 dels kan leva mer normalt, dels inte får komplikationer i alls lika hög grad. Men nu kan friska köpa en likadan för att hålla koll på blodsockret. Till vilken nytta? Absolut ingen, för kroppen löser detta själv. För idrottare lanseras hjälpmedlet med att man bland annat kan mäta när blodsockret sjunker och personen behöver inta mer energi. Men, den kunskapen finns redan. Efter 30–60 minuter, beroende på aktivitet, behövs extra kolhydrater. Möjligtvis att elitidrottare på VM-nivå kan finna viss nytta men det är några promille som ingår

Maria Sitell talesperson för Brödinstitutet.

i den gruppen. Jag reagerar instinktivt på detta lurendrejeri. Har vi inte viktigare saker att bry oss om och agera kring? Ett annat så kallat i-landsproblem är när människor klagar över att det är dyrt med läkemedel. Visst händer det att inköpet över disk på apoteket slutar med vad som kan upplevas som en relativt hög summa. Lika sant är att vi betalar aldrig mer än totalt 2 400 kronor per person och år. Det är gratis för barn. Ändå klagas det. En bekant får en spruta värd 22 000 kronor var sjätte vecka, han betalar ändå bara 2 400 kronor per år. Att få diabetes typ 1 i vissa länder är förenat med dödsdom i länder som inte har ett fungerande hälso- och sjukvårdssystem, då man själv får betala insulinet (om det finns vill säga). Att blicka över min egen horisont ger inte bara ett större perspektiv på mina egna händelser. Förhoppningsvis ser jag också var jag kan göra mer nytta för andra. Ska försöka komma ihåg det när jag i sommar har dålig mobilmottagning i världens vackraste skärgård, i en vattentät båt och det ösregnar. Påminn mig gärna. På nyheterna lär vi höra om krigets offer. Trevlig sommar och ta hand om dig, varandra och planeten. Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Minimässa och Årets Företagare i bageribranshcen Distrikt Dala-Hälsinge-Gästrike av Sveriges bagare & konditorer arrangerar en minimässa i Högbo bruk, Sandviken, lördag den 15 oktober. Möt branschkollegor, bagare, konditorer och förstås leverantörer. Kolla senaste nytt i branschen, mingla och umgås! På kvällen blir det middag för dem som önskar. Det kommer också finnas möjlighet till boende på Högbo bruk. I samband med mässan kommer även Årets Företagare i bageribranschen att utses. Utmärkelsen, som delas ut av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med bagerileverantören Credin, premierar framgångsrikt företagande i branschen. Utmärkelsen har varit vilande de två senaste åren på grund av pandemin. Men nu är det alltså dags igen! Håll ögonen öppna för mer information och inbjudan! Har du frågor om mässan, mejla Anders Hansen, distriktsordförande, på: hansenscafe@outlook.com 30 _ BRÖD

Det var glada miner på Bake On-mässan i Malmö förra året. Nu hoppas vi det blir minst lika bra på Högbo bruk!


2022

2012

2013

WANTED CUSTOMER:

USE THESE COLOURS FOR CMYK:

Sveriges bagare & konditorer

PROJECT:

Bagarlandslaget

100, 68, 21, 5

0, 20, 100, 15

DATE:

0, 0, 0, 100

2011-05-13

JOB NO:

SBK004

COACH TILL SVENSKA BAGARLANDSLAGET PRINTED SIZE: COLOURS FOR PRINTING REFERENCE ONLY. 100% DO NOT USE FOR MATCHING PURPOSES. FORMAT FONTS WILL NOT BE SUPPLIED WITH THIS ARTWORK. N/A

DESIGN VERSION NO:

1

BAKERSCAPE AB SURBRUNNSG 10, 114 27 STOCKHOLM gail@bakerscape.com M 0761 710707 VAT SE556807662301

Nu söker det framgångsrika Svenska Bagarlandslaget en ny coach som kan leda lagets satsning mot kommande VM och Nordiska Mästerskap. Självklart är du yrkeskunnig, brinner för branschen och har känsla för ledarskap och utveckling. Har du dessutom någon egen tävlingserfarenhet är det extra bonus! Skicka din intresseanmälan till: martin@bageri.se eller ring Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, på 08-762 67 94 om du vill veta mer! Svenska Bagarlandslaget drivs av Sveriges bagare & konditorer.

Arrangör

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Sponsorer

PMS 130 C

PMS 294 C

www.bagarlandslaget.se PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

Black


ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

Lindas Fruktoch fröbröd Vetemjöl 1530 gr Rågsurdeg 525 gr Honung 15 gr Jäst 40 gr Vatten 1150 gr Salt 60 gr Solrosförn 150 gr Pumpafrön 150 gr Aprikos 200 gr Russin 200 gr Plommon 200 gr •

Linda Kosterhed bjuder på ett av sina favoritrecept.

Väg ihop alla ingredienser utom salt, frön och frukten. Kör mjöl och surdeg, jäst och kallt vatten i 8 min på låg växel. Tillsätt saltet och öka hastigheten, sedan snabb växel i 4 min. Tillsätt frukt och frön kör på snabb växel 2 min. Tag upp degen lägg i oljad plastback, vik degen och ställ i kyl över natten. Dagen efter slå upp till frallor ca 150 g doppa i pumpa frön. Jäs upp och baka av. Sätt ugn på 250 g med ånga, sänk till 220 g och baka ca 8-15 min beroende på ugn.


ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

Snacks, godis och bakverk - russin från Kalifornien är det hälsosamma alternativet

Vi har en allt starkare önskan att kunna njuta av det vi äter, och samtidigt göra hälsomedvetna val. Bland annat genom att minska på socker och andra artificiella tillsatser. Att välja kaliforniska russin som naturligt sötningsmedel, och allmänt kvalitetshöjande ingrediens, är därför ett bra alternativ. Kaliforniska russin är fria från onaturliga färgämnen, smakförstärkare, stabiliserings- och konserveringsmedel. De hjälper livsmedelsproducenter att ta fram spännande och balanserade smaker. Från djupa och ”jordiga”, till finstämt aromatiska. Och därtill ett hälsosammare alternativ till vanligt socker. -Vi vill arbeta med trendmedvetna livsmedelsproducenter som använder kaliforniska russin i sin produktion, säger Peter Meadows, Skandinavienrepresentant för Raisin Administrative Committee (RAC), som marknadsför varumärket California Raisins i världen. Vi ger support och stöd så att de ska få ut högsta möjliga kvalitet i sina produkter genom att använda russin från Kalifornien. Har du någonsin tänkt på vilka ingredienser du kan använda i dina produkter, inte bara för att förstärka smaken, utan även för att tillföra sötma och hälsosamma fördelar? Nu behöver du inte leta längre! Oavsett vilka produkter du jobbar med är russin från Kalifornien ett utmärkt sätt att förstärka hälsoaspekterna i produkterna. Russin från Kalifornien är helt naturliga, inget är tillsatt, inget är borttaget. Russin kan bidra med vitaminer, mineraler, fibrer och sötma till många produkter. Från frukostbars och flingor, till kakor, snacks och godis.

Det socker som finns naturligt i russin, främst fruktos och glukos, innebär att russin från Kalifornien kan användas som ersättning för socker i många produkter. Med tanke på rådande hälsotrender inom livsmedel är det goda nyheter att mängden tillsatt socker därmed kan minskas. För den ”vetenskapligt” intresserade: sockerarter som förekommer naturligt i torkad frukt består av monosackarider som fruktos och glukos, samt disackarider som sackaros och maltos. Russin från Kalifornien innehåller rejält med vitaminer och mineraler. Bland annat kalcium, koppar, järn, magnesium, kalium, fosfor och zink samt vitaminerna B1, B6, A, C och E.

FÖRDEL RUSSIN

Det finns många fördelar med att använda russin från Kalifornien i livsmedelsproduktion: • Russin från Kalifornien behåller sin fruktiga och söta smak i upp till 15 månader opåverkat av tillverkningsprocesser. • Russin från Kalifornien har en naturlig blå-svart färg, helt utan tillsatser. Den mörka färgen är stabil och kommer inte att blöda igenom eller missfärga andra livsmedel.

Russin från Kalifornien har en mjuk och fyllig ”tuggkänsla” och kan fungera som ersättare för fett i bakade produkter. De är inte gryniga, samtidigt fria från större sockerkristaller och fungerar väl i fettfria bakade produkter, kakor och tårtor. Naturlig förekomst av vaxliknande ämnen bidrar till att hålla russinens skal intakta, på så sätt bevaras russinens saftiga och fylliga karaktär. Russin från Kalifornien bidrar till en naturlig fuktbalans till de produkter där de används, och håller dem fräscha länge. Tack vare att skalen hålls intakta sker mindre vätskeläckage jämfört med andra torkade frukter. Russin är därför idealiska att använda i snacks, godis och bakverk med låga fukthalter.

KONTAKTA OSS

Raisin Administrative Committee (RAS) brinner för samarbetet med skandinaviska livsmedelsproducenter, och vill bidra till utvecklingen av nya produkter med hjälp av russin från Kalifornien. info@ukraisins.com www.californiaraisinsscandinavia.com

info@ukraisins.com www.raisins.org

Think raisins, think California


HEMMA HOS / BRÖDFABRIKEN

HEMMA HOS Brödfabriken i Jonsered håller öppet fem dagar i veckan. Onsdag – fredag kl.7.00 – 17.00. Lördag – söndag, kl. 8.00 – 16.00. Det är stängt måndagar och tisdagar.

34 _ BRÖD


HEMMA HOS / BRÖDFABRIKEN

@BRÖDFABRIKEN I JONSERED

Bullar först och främst Den gör skäl för namnet – Brödfabriken – där den ligger i det gamla industriområdet, Jonsereds Fabriker, precis intill Säveån. Typiska tegelbyggnader från en svunnen tid, fabriksskorstenar och prång präglar den historiska miljön. Här möter vi den ganska nybakade bagaren och ”fabriksägaren” Eric Ericson, som nu har hållit i gång verksamheten i tre månader. text & foto > Johan Hård

BRÖD _ 35


HEMMA HOS / BRÖDFABRIKEN

H

an har synts i otaliga teaterpjäser, filmer och tv-serier: Irene Huss, Vinterviken, Beck, Johan Falk, Göta Kanal 3, På spåret, Vår tid är nu, för att bara nämna några. Men sedan starten i mars är Eric Ericson bagare på heltid. Skådiskarriären är – tillfälligt – på paus. Han är tjänstledig från Göteborgs stadsteater, åtminstone ett år till, för att

”När jag märkte att folk köade för att köpa bröd tänkte jag att nu kan jag satsa!”

2008 Börjar tänka att det skulle vara kul med ett eget bageri.

36 _ BRÖD

2020 Idén med bageriet tar mer konkret form.

satsa helhjärtat på bageriet. -Det här är en gammal dröm som vuxit sig allt starkare genom åren, säger Eric. Jag har alltid gillat bakning, mamma och mormor bakade när jag var liten och jag fick vara med. Nu är det kanske något av ”40-årskris” lagom till att jag snart blir 50…, men jag kände att det här måste prövas fullt ut! Jag skulle ångra mig massor om jag inte vågade. Pandemin, och därmed inga teateruppsättningar, må ha varit en kick i rätt riktning. Men tankarna på att ha ett eget bageri har funnits länge. -Jag började nog klura på det redan 2008, sen har det mognat fram genom åren, säger Eric. Jag har också bakat en del hemma, och sålt genom fönstret. När jag märkte att folk köade för att köpa bröd tänkte jag att nu kan jag satsa! Och den 19 mars slog portarna upp till Brödfabriken i Jonsered. Ett utpräglat hantverksbageri i det gamla industriområdet Jonsereds Fabriker. Lokalen är perfekt för ändamålet, jättehögt i tak, och en känsla av rå industrimiljö, men på ett varmt och inbjudande sätt. Nyrenoverad och anpassad för bageriet. -Vi vill sprida glädje i Jonsered, för boende, för dem som jobbar här och för besökare. Och det genom att erbjuda bröd och bakverk av riktigt hög kvalitet, hantverksmässigt framställt. Jag vill att det här ska uppfattas som ett utflyktsmål man väljer att besöka. Då gäller det att kunna leverera, och inte pytsa ut vilket bröd som helst. För att hålla uppe kvaliteten satsar Eric på närodlade råvaror, mjölk och ägg från gårdar strax intill, kaffet som serveras rostas bara 20 meter bort från bageriet.

2022 Öppnar Brödfabriken i Jonsered, 19 mars

2022 Vinner Hela kändisSverige bakar i TV4, 30 maj


HEMMA HOS / BRÖDFABRIKENA

Bästa bullen Bullar är Brödfabrikens verkliga storsäljare, och här har Eric och bagarna jobbat stenhårt för att hitta rätt touch. Kardemummabullarna, exempelvis, får alltid massor med beröm! SÅ HÄR KAN RECEPTET SE UT: VETEDEG Vetemjöl, 5900 g Socker, 1120 g Kardemumma, 112 g Salt, 112 g Jäst, 420 g Smör, 840 g Mjölk 2800 g Ägg, 280 g KANELREMONS Mandelmassa, 2000 g Smör, 2000 g Socker, 700 g Kanel, 300 g

BRÖD _ 37


HEMMA HOS / BRÖDFABRIKEN

Brödfabrikens bagare från vänster: Charlotta Åberg och Frida Karlsson samt Eric Ericson.

-Det märks på produkterna, menar Eric. Vi väljer hellre närodlat före exempelvis KRAV och andra hållbarhetsmärkningar. rödfabriken sysselsätter kring fem medarbetare, inklusive Eric själv. Två fasta bagare plus en extra helgbagare, samt butiksmedarbetare. -Det har varit en utmaning att hitta rätt och bra medarbetare, men jag måste säga att vi verkligen har lyckats. Frida Karlsson, en av bagarna, var den första som anställdes. Hon bor också här i Jonsered och jag hade koll på henne redan 1,5 år innan vi öppnade, jag följde henne bland annat på Instagram. Tillsammans med bagaren Charlotta Åberg utgör de stommen i bageriet. I och med att Eric själv inte har en formell bagarbakgrund, får Frida och Charlotta en tydligare roll genom att stå för yrkeskompetensen i bageriet. -Vi får stor frihet i att pröva och experimentera, säger Frida. Till exempel har vi gjort om flera av Erics egna recept så att de passar bättre i ett professionellt bageri. Charlotta håller med: -Det blir en lite annorlunda roll för oss, jämfört med där ägaren är en mer erfaren och utbildad bagare. Men samtidigt kul för vi får testa många nya idéer, och Eric lyssnar mycket på oss och tar till sig. -Jämfört med dem är jag en ”glad amatör”, säger Eric. Jag kan till exempel inte kondis alls, där slår de mig på fingrarna med hästlängder. Men jag har många idéer som vi kan prova ut tillsammans, och så försöker jag vara understödjande i bageriet, jag kokar krämer och försöker bidra. Och jag lär mig massor. ypiska produkter hos Brödfabriken är förstås fina matbröd: vetelevain, rågsurdeg och fröbröd bland annat. Fina kondisbitar har visat sig vara en succé. -Men det vi kanske lagt ned mest på är att få fram riktigt bra bullar, säger Eric. Där ligger nog vår verkliga spets, och det verkar som vi lyckats. Våra kardemummabullar får jättemycket beröm.

T 38 _ BRÖD

Foto: Jesper Långström

B

”Det blir en lite annorlunda roll för oss, jämfört med när ägaren är en utbildad bagare” Jonsered är en liten ort, men ligger nära Göteborg. Eric tycker att det är en bra plats att driva företag på. -Det finns många småföretag här, vi har fin samverkan och hjälper varandra. Kundunderlaget är också bra och får vi ut budskapet om att det här är en destination värd att besöka tror jag det kommer att gå lysande. Just nu ligger vi spot on på budget, men vi har ju bara vara i gång i tre månader… Eric tog tidigt hjälp av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer,

SBK, när han drog igång företaget. -Jag sökte efter en bra företagsförsäkring, och det var så jag kom i kontakt med SBK, eller ”Svenska Bussiga Klubben”, som jag kallar dem! Jag fick jättebra hjälp direkt med försäkringen, och sen har jag fått råd och stöd i en massa andra frågor, inte minst hur vi ska anpassa sortimentet. Planer för framtiden finns också, men dem vill Eric ännu så länge hålla lite för sig själv. -Viktigast nu är att få det här att rulla. Under våren har Eric synts i tv där han


HEMMA HOS / BRÖDFABRIKEN

medverkade i TV4-programmet Hela kändis-Sverige bakar, tillsammans med komikern Nour El-Refai. Och så vann de hela rasket -Jättekul att vi lyckades vinna, och roligt att få dela det med Nour, säger Eric. Han berättar att han blev tillfrågad av produktionsbolaget Meter om han ville vara med, och tackade förstås ja. Sen kontaktade han Nour och frågade om hon ville baka med honom, de känner varandra sedan tidigare. -Det passade ju bra i samband med att jag ungefär samtidigt drog i gång Brödfabriken. nder tävlingsveckorna fanns en del av det som Eric och Nour bakat i programmen till försäljning i Brödfabriken. -Uppmärksamheten från tv-programmet har förstås varit bra för försäljningen, säger Eric. Jag tycker absolut att man ska använda den här typen av uppmärksamhet, som ett tv-program eller en branschtävling medför, i sin marknadsföring. Sen var det jättekul att baka i tv! Jag kan lova att det inte är riggat, det är som man ser. Skådespeleriet då, blir det comeback på scenen? -Har ingen aning i dagsläget, jag stänger inga dörrar åt det hållet, men just nu tackar jag nej till allt annat, och har fullt fokus på bageriet, säger Eric.

U

produkterna. Favoritredskap i bageriet: Spritspåse. Inspireras av: Bagarnas stora kunnande.

Det här är jag Eric Ericson Ålder: 48 år. Gör: Driver Brödfabriken i Jonsered, tjänstledig från Göteborgs stadsteater. Familj: Fru två stora barn, 16 och 19 år. Bor: Jonsered. Roligast med att baka: Att möta kunderna, och få presentera

Här bor jag Jonsered Jonsered är en tätort i Partille kommun, Västergötland, omkring 15 kilometer öster om Göteborg. Befolkningen uppgår idag till knappt 900 personer. Namnet kommer av namnet ’Johan’ och av ordet ’ryd’ som betyder ’röjning’. Det påträffas första gången 1526. Jonsered var ett säteri som från 1830-talet utvecklades till en bruksort under ledning av familjen Gibson. Läget vid Säveån innebar

tillgång på vattenkraft och även expansionsmöjligheter. Gibson anlade även gjuteri och verkstadsindustri. Jonsereds fabriker var den dominerande arbetsgivaren och utmärkande är tegelbyggnaderna från tiden som bruksort som varade fram till början av 1980-talet. På fabriksområdet finns nu en blandning av modernt näringsliv och traditionellt hantverk. Bland annat resterna av Jonsereds motorsågar. 2016 flyttade Poppels bryggeri till området. I den tidigare huvudbyggnaden finns även tårttillverkaren One Cake. Källa: Wikipedia

BRÖD _ 39


RECEPTET Foto: Znapshot.se

40 _ BRÖD BRÖD _ 40


Lindvalls kaffeganache Många som besökt Uppsala har nog lagt märke till den klassiska röda fasaden vid Kungsgatan med skylten Lindvalls Kaffe. Redan 1891 startade Eric Lindvall kolonialvaruhandel i Tierp, som omfattade kryddor, te – och kaffe. Verksamheten gick bra och 1912 var det dags att expandera. Då inköptes tomten vid Kungsgatan och Strandbogatan, intill järnvägen. Och där uppfördes kafferosteriet som än idag, i femte generationen Lindvalls, sprider kaffedoft över nejden. Lindvalls är också en av Svenska Konditorlandslagets sponsorer (se BRÖD # 11 2021) och har fått ge namn och smak åt denna godbit som lagets Fredrik Borgskog här bjuder på. Receptet ger cirka 50 bitar om 20 gram styck.

DET HÄR BEHÖVER DU: KAFFEGANACHE 230 g grädde 50 g vatten 20 g grovmalda Lindvalls Premium-kaffebönor 600 g mjölkchoklad 50 g invertsocker 90 g osaltat smör 5 g salt 20 g mörk rom KAFFE- OCH KAKAONIBS 125 g kakaonibs 25 g grovmalda Lindvalls Premium-kaffebönor 75 g socker 25 g vatten 1 g salt 10 g osaltat smör ÖVRIGT Mjölkchoklad att doppa i.

KAFFE- OCH KAKAONIBS • Koka socker och vatten till 170 grader. Tillsätt nibs, salt och kaffe. • Rör sedan tills det har kristalliserat sig. Häll ut på silipatmatta och separera. • Låt sätta sig litet och lägg dem sedan i stekpanna och börja kristallisera. • Avsluta med smör. Lägg upp på silipatmatta för att kyla ner. KAFFEGANACHE • Koka upp grädde och vatten och häll i kaffebönorna. Låt dra i 15 min. Sila. • Koka upp invertsocker, salt och låt svalna till 40 grader. Smält under tiden choklad till 36-38 grader. Förbered en ram för 1000 g att gjuta i. • Gör emulsionen, avsluta med smör och rom. Mixa allt. Häll ut i ramen. Låt kristallisera sig till dagen efter. • Stryk ett tunt lager choklad på botten och toppen. Toppa med kaffe- och kakaonibs. Doppa sedan i tempererad mjölkchoklad. MONTERING • Dekorera gärna med en liten bit bladguld för extra lyx!

BRÖD _ 41


JURISTEN / JUNI-JULI

I förra numret av BRÖD skrev arbetsrättsjurist Alexander Iliev om tvisteförhandlingar, alltså den typen av förhandlingar som blir aktuella ifall en part anser att den andra parten brutit emot någon lag eller något kollektivavtal. En annan typ av förhandlingar är medbestämmandeförhandlingar, som det handlar om den här gången. I medbestämmandeförhandlingar är det inte fråga om att någon gjort något fel utan då är det fokus på förändringar som eventuellt kan komma att ske. Den typen av förhandlingar ska vi titta närmare på nu. Till skillnad från tvisteförhandlingar så påkallas medbestämmandeförhandlingar vanligtvis av arbetsgivaren. Även de fackliga organisationerna kan påkalla en medbestämmandeförhandling men

42 _ BRÖD

detta är mindre vanligt. En medbestämmandeförhandling innebär en så kallad primär förhandlingsskyldighet för er som arbetsgivare vilket innebär att ni ska ta initiativ till förhandlingen innan ni fattar ett beslut om en viktigare förändring av er verksamhet eller för någon individ. Detta gör ni helt enkelt genom att kontakta den lokala fackliga organisationen och begära en förhandling. Syftet med förhandlingarna är att ge de fackliga organisationerna möjlighet att framföra sina synpunkter, förslag, idéer och så vidare innan beslut tas. Det finns, som jag ovan antytt, två typer av medbestämmandeförhandling, verksamhetsfallet och individfallet. Vad dessa innebär redogörs för nedan.

Verksamhetsfallet Verksamhetsfallet är den situation där ni vill göra viktigare förändringar av er verksamhet. Men vad är då en viktigare förändring? Den frågan är både enkel, svår och ibland snudd på omöjlig att besvara. Vissa situationer är sådana att dom så gott som alltid utgör viktigare förändringar av verksamheten, och några exempel är uppsägningar på grund av arbetsbrist, större omorganisationer, flytt av lokaler och liknande. Betydligt mindre ingripande förändringar kan givetvis också vara viktigare förändringar men bedömningen måste göras utifrån förutsättningarna i varje enskilt fall. Här kan det vara en god idé att ringa oss och resonera.

Individfallet Individfallet är den situation då ni

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

avser att göra en viktigare förändring för en individ. De vanligaste situationerna i detta avseende är att man vill varaktigt omplacera någon eller förändra någons arbetsvillkor. Den avgörande skillnaden mellan verksamhetsfallet och individfallet är att ni bara har en primär förhandlingsskyldighet i individfallet om den berörda individen är med i facket. Det är ju facket ni är förhandlingspliktiga med, och en enskild individ kan inte göra gällande någon förhandlingsrätt med stöd av medbestämmandelagen.

Sakliga överläggningar Skyldigheten att förhandla innebär som jag var inne på ovan ett sätt att ge de fackliga organisationerna möjlighet att framföra sina synpunkter, förslag, idéer och så vidare innan beslut tas. Frågorna i sig är dock sådana att det ligger inom arbetsgivarens rätt att slutligt bestämma. Man måste alltså inte komma överens i en medbestämmandeförhandling även om det självklart är viktigt att parterna har en god dialog och försöker ta in varandras ståndpunkter på bästa möjliga sätt. Helt enkelt att genomföra sakliga överläggningar. I övrigt vill jag passa på att önska er alla en härlig sommar med allt vad det innebär. Skulle ni behöva vår hjälp är vi aldrig, semestrar till trots, längre än ett mejl eller ett samtal bort. Arbetsgivarrådgivningen har öppet och är bemannad som vanligt hela sommaren för att ni alltid ska få den service ni förtjänar.

Klipp ur och spara!

Förhandlingar del två – om medbestämmande


Prenumerera på:

BRÖD

... OFFICIELL BRANSCHTIDNING FÖR SVERIGES BAGARE & KONDITORER PMS 130 C

PMS 294 C PMSBRÖD 4625 Cär en uppskattad och PMS läsvärd 130 C PMS 294regler C PMS C samt berättar om maskiPMS 130 C Tidningen nya och4625 lagar,

tidning som sedan starten år 1900 har inspirerat

nerna och prylarna som en företagare inte kan

de. Tidningen porträtterar bagare och konditorer och deras goda idéer, nosar upp nya trender, bevakar mässor och tävlingar, reder ut och förklarar

nr. Utkommer 11 gånger om året. Pris för medlemmar: 299 kr + moms Pris för icke-medlemmar: 499 kr + moms

PMS 294 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C är tryckt i 30% av PMS 4625C bagare och konditorer att utveckla sittSkuggen företaganklara sig utan. Upplagan ligger idag på 3000Skuggen ex/ är tryckt i 70% och multiplicerat 100%. och multiplicerat 100%. multiplicerat 100%.

or fö

FÖRMÅNER Psst!

UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

REGIONALT / JANUARI

#01 januari 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

TIDNINGEN BRÖD

Bara

ig som är

dlem me

rd

>25

CORONA: NYTT KRISSTÖD FÖR DE VÄRST DRABBADE FÖRETAGEN #01 januari 2021 • Facktidskrift för Sveriges bagare & konditorer sedan år 1900

SMARTA AFFÄRER: KOLL PÅ LIKVIDITETEN UNDVIKER KRISEN TREND: INTE GLASKLART ATT BRÖD ÄR HÄLSO- OCH KLIMATSMART

Pandemitrender

”Vi vill hålla en lite lyxigare framtoning och vi märker att kunderna gillar det.”

Kommunikationsbyrån Food & Friends årliga trendspaning tar den här gången helt och hållet avstamp i coronapandemin. Några företeelser dom noterar är ”Distance Dining” inom restaurangvärlden. Restauranger, kaféer och barer anpassar sig, till exempel med glesare placering av bord och stolar. Mindre moraliska exempel är trenden ”Covid Covert” med allt fler så kallade ”Covid Speakeasies”, hemliga barer, hemmafester och skogsrejver. Det viktigaste ordet för i år är dock: hemmet. Vi lämnar det ogärna och lägger oss till med en hel del nya beteenden. Till exempel mer tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”. Maten som serveras på de väldukade borden är sådant som våra mor- och farföräldrar serverade oss som barn, ”comfort food”. Trenden handlar nu mer om att titta bakåt än framåt. Vi fortsätter att leta efter lokalt producerade livsmedel och bryr oss mer om varumärken igen vilket kan härledas till att man söker trygghet. Ett annat tydligt trendbrott, handlar om matsäkerhet. wMotståndet mot förpackningar har minskat med två tredjedelar under coronatiden. Den egna hälsan går nu helt enkelt före miljön!

Semlorna är här som ett ljus i mörkret och en välbehövlig säljboost, i skuggan av coronapandemin, osäkra tider och vårt långa vintermörker. God försäljning och stort lycka till! BRÖD _ 1

MARIAS KRÖNIKA / JANUARI

PLOCKAT / JANUARI

PMS 294 C

Så många pepparkakor lyckades klassiska Göteborgs Pepparkaksbageri baka inför julen 2020. Trots att bageriet bytte ägare samtidigt som coronapandemin lamslog Sverige förra året. Nye ägaren Christian Jörgensen, bageriprofil i Göteborg, berättar att en av framgångsfaktorerna är det gamla – och mycket hemliga – receptet på kakorna. Receptet, som varit oförändrat sedan starten 1924, har endast tre personer tillgång till. Christian beskriver receptöverlämningen som närmast en ritual där tidigare ägaren, Per Blomdell, lämnade över en sliten gammal träram med ett blyertsskrivet recept daterat till 1924. 2019 omsatte bolaget 4,4 miljoner kronor och Christian tror det landar på något liknande för 2020. Pepparkakorna står för 80 procent av omsättningen.

Modernast i Norden Göteborgsbaserade Fria Bröd, som specialiserar sig på glutenfritt bröd, bygger nytt bageri i Bårhult strax utanför Göteborg, det ska bli ett av Nordens mest moderna. Det nya bageriet är på 7000 kvadratmeter och innebär bland annat att Fria Bröd kan fördubbla sin produktionskapacitet. Det nya bageriet ska invigas under första halvåret 2022. Då kommer också företaget att lämna sina nuvarande lokaler i Västra Frölunda i Göteborg.

Gylles utökar Till våren flyttar Gylles, en caféinstitution i Karlskrona, till gågatan och Ronnebygatan. Den nya lokalen har tidigare huserat en klädbutik. Gylles produktion är uppbyggd för mycket större verksamhet än vad serveringsplatserna i den tidigare lokalen möjliggjort. I den nya blir det mellan 50 och 60 sittplatser.

…i Gävle, som i december förra året fick försäkringsbolaget Svedeas småföretagarstipendium! När coronapandemin tog fart under 2020 vände de senaste årens goda resultat snabbt. Efterfrågan hos stora kundgrupper försvann och för första gången någonsin fick bageriet dra ned på personal. De hade stora förväntningar i början på 2020 ända tills covid-19 dök upp och förändrade förutsättningarna. När företagen i omgivningen började ställa in sina möten och skicka hem sina anställda att jobba hemifrån förlorade de en av sina största kundgrupper, och tvingades dra ner produktionen och minska öppettiderna. Stipendiet uppgår till 25 000 kronor. Pengarna kommer främst att användas för att undvika permitteringar.

Till minne av Kenneth Belvén Kenneth Belvén, Stockholm, huvudägare och styrelseledamot i Delicato bakverk AB, Mobergarna i Kalmar AB och Stiftelsen Einar Belvén gick bort i slutet av 2020. Han blev 73 år. Närmast sörjande är hustrun Monica, barnen Ellinor och Robin, brodern Ronnie, övrig släkt och vänner samt anställda i Delicato och Mobergarna. Kenneth föddes praktiskt taget som konditor. Både hans far Einar och hans farbror var konditorer. Einar Belvén grundade Delicato när

Bygger ut i Bredbyn

Kenneth var två år gammal. Genom åren jobbade Kenneth i många olika funktioner i ”firman”, som han kallade Delicato. När Kenneth och brodern Ronnie förvärvade firman från Einar 1992, axlade Kenneth vd-rollen, som han innehade i drygt tio år. Vi minns Kenneth som en i alla avseenden oerhört generös person. Han var alltid intresserad av människan bakom namnet och kände personligen många av de anställda på Delicato. När Kenneth inte jobbade, trivdes han allra bäst på familjens smultronställe i Trosa. Där njöt han av tillvaron tillsammans med övriga familjemedlemmar och vänner, men även av att vistas i naturen och att göra utflykter i skärgården. Mikael Hellberg, Anders Hällström och Lars Högström för styrelsen och alla anställda i Delicato och Mobergarna.

Ny vd till Berte Qvarn Fredrik Nilsson är sedan årsskiftet ny vd för halländska Berte Qvarn. Han har sedan 2016 varit råvaru- och marknadschef samt vice vd för företaget. Han har tidigare erfarenhet från bland annat Lantmännen och Krafft. Berte Qvarn har en 450-årig historia. Familjeägt sedan 1569 är det unikt i landet. Men framtiden är också spännande, och idag är Berte Qvarn en av Europas modernaste kvarnar, som producerar mjöl med höga ambitioner i såväl kvalitet som hållbarhet. Tidigare vd, Johan Bäcklund, kommer att arbeta som kvarnmästare och produktionschef med ansvar för bland annat att trimma produktionen i kvarnen, jobba med utbildning och att vidareutbilda mjölnare samt Bertegruppens viktiga hållbarhetsarbete.

Falu Bröd växer

Styrelsen i Polarbröd beslutade i november om ytterligare investeringar i företagets bageri i Bredbyn. Det handlar om 14,3 miljoner till för att förbättra processen på en av bagerilinjerna. 55 miljoner kronor är den totala summan som Polarbröd lägger på sin nya anläggning i Bredbyn. En stor del av pengarna ska användas till en utbyggnad som kan vara klar redan i sommar. Det blir bland annat en helt ny packhall som rymmer hela baklinjen, allt från ugn till frys. Den planerade lokalen blir över 700 kvadratmeter stor och rymmer 110 personer. Om bygglovet godkänns snabbt och allt annat går enligt plan är hallen redo att tas i bruk redan i början av juni 2021.

Therese Vesterholm öppnade eget konditori och bageri på Åsgatan i Falun våren 2018. Efter drygt två och ett halvt år har Falu Bröd & Patisserie vuxit ur lokalerna. Bland annat behövs mer sittplatser och större kök, för tanken är att utöka lunchserveringen. Omsättningen har också ökat vilket gör att konditoriet behöver mer anpassade lokaler. Nu står det klart att flyttlasset går – en bit längre upp på Åsgatan, till gamla Hammars konditoris lokaler, som stått tomma en tid. Men nu ska ett konditori åter få husera i vad som kan vara en av Sveriges äldsta konditoribyggnader. Falu Bröd & Patisserie kommer att fortsätta vara ett hantverksbageri och konditori som gör allt ekologiskt och från grunden.

Bagare Bengtsson bommar Efter ett tufft 2020 har Bagare Bengtsson, Bengt-Inge Bengtsson, i Falköping bestämt sig för att stänga, bland annat efter en tids sjukdom. Tanken var att Bagare Bengtsson skulle öppna igen så fort han blev frisk. Men så blir det inte. Coronapandemin har också bidragit till sämre ekonomi som inte längre gjorde det möjligt att ha en anställd. Nu har han sålt inventarierna i bagerilokalen på auktion och sätter därmed snart punkt.

36 _ BRÖD

HEMMA HOS / BAKE TO YOU

BRÖD _ 37

HEMMA HOS / BAKE TO YOU

KULIGASTE Svart SMÖRKNIVEN

BIG PACK-

HÄR KOMMER universums första flodhästsmörkniv – handgjord i Sverige och signerad Drosselmeyer Designgroup. 10 procent av all försäljning går till flodhästälskande Karen Polillos förening ”SAVE THE HIPPOS”.

@ BAKE TO YOU

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. MEJERIFOKUS GRÄDDE

Grattis Centralbageriet…

3 000 000

Branschens viktiga livboj

PMS 130 C

HÄNT EXTRA!

I och med coronapandemin stannar vi helst hemma och lägger gärna tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”.

Under ett normalår sätter svenska folket i sig bortåt 6 miljoner semlor bara på fettisdagen! Totalt under säsongen går det närmare 50 miljoner semlor.

REGIONALT / JANUARI

NU LANSERAR DEBIC sin grädde i en praktisk 10litersförpackning. Sedan tidigare finns den i förpackning om 1 och 5 liter. Grädden har bra volymökning samt hållfasthet. Frysstabil även efter vispning.

Mor & dotter i perfekt symbios

Så här under årets fattigaste månad känns det naturligt att ta en titt på vad som händer på den rika mejerisidan. Storpack, växtbaserat och humor är trenden.

NÖTSMÖR – PERFEKT

I BRÖD OCH BAKVERK

NU SLÄPPS EN ny produktserie av nöt- och frösmör i smakerna mandelsmör, cashewsmör, nötsmör och frösmör. Produkterna, som är sockerfria och tillverkade på rostade nötter, passar perfekt i både bröd och bakverk och som tillbehör till sallad, i smoothies, gröt, yoghurt och bowls.

Redan när Alma-Eleonora Sandberg var 16 år startade hon och hennes mamma Anna-Karin Sandberg eget företag. Nu är hon nyutbildad konditor och de håller tillsammans på att bygga upp en verksamhet som redan spräckt den nuvarande kostymen.

Nu by mar ter Ko bia klas garin . sit mar sikerna Tillbak t stan garin a in dard De so och likat är sv Allro essm ensk rtimen undm arga tillver t på rin arga , Ve kade tebr rin . öds-

text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

HEMMA HOS Att jobba ihop mor och dotter är inget som bekymrar Anna-Karin och Alma-Eleonora. Visst kan de vara oense ibland, men inte värre än att det reder ut sig snabbt. Mest har de bara roligt på jobbet.

BRÖD _ 35

18 _ BRÖD

BRÖD _ 19

43 _ BRÖD BRÖD _ 43


REGIONALT / JUNI-JULI

HÄNT EXTRA! Ny utbildning för konditorer Flera av framtidens konditorer ska bakas på Skurups folkhögskola. I höst tar man in åtta-tio elever på restauranglinjen med inriktning konditori. Skurup har en kocklinje sedan tidigare och har nu fått medel för att starta ytterligare en linje i höst med inriktning konditori. Folkhögskolan vill jobba så nära branschen som möjligt och ha samarbeten. -Många tycker att det är väldigt roligt och är intresserade av bakning. Vi har sett över olika bristyrken och konditor, bagare och kock är några av dem. Just nu skriker branschen efter folk efter pandemin, säger Emelie Atals, lärare i konditori/bageri. Utbildningen är på ett år och varje termin har en praktikperiod. För att gå utbildningen behöver man ha grundskoleutbildning och vara 18 år.

Kakslottet bullar upp Nu har bakverken åter dukats upp på Kakslottet i Taxinge, Nykvarn. Efter en tuff period med varierande grad av pandemirestriktioner är verksamheten nu i full gång. Taxinge slott ligger naturskönt vid Mälaren. Ägorna har anor ända från slutet av 1200-talet då de förvaltades av Strängnäs domkyrka. Men den nuvarande byggnaden uppfördes i början av 1800-talet. Taxinge slottskafé är berömt för sin mångfald av kakor, tårtor, bakelser och bullar. Förutom kaféet tar slottet emot konferenser, bröllop, fester med mera. Taxinge slott har runt 250 000 besökare per år. Kaféet står för den största delen av omsättningen.

Glasstillverkare prisas Tegelbrukets Hantverksmejeri i Boden, som drivs av Emma och Sebastian Gröndal, är vinnare av Icas pris Årets lokala hjälte. Med mjölk från en bonde i närheten, bär från Mockträsk och ett brinnande intresse för mathantverk började de sälja glass i bägare direkt till privatpersoner. Sedan våren 2021 huserar Tegelbrukets Hantverksmejeri i sin egen fabrik och produkterna finns hos återförsäljare runt om i Norrbotten. Och nu vinner paret bakom den frysta succén Icas entreprenörspris som Årets lokala hjälte. Vinstsumman är på 100 000 kronor, och kommer att användas till en packningsmaskin.

44 _ BRÖD

Eskilstuna får churros Spritsad deg av vetemjöl, friterad i olja och rullad i kanel och socker - där har ni det spanska bakverket churros som blivit omåttligt poppis. Nu har Oonnicha Aon åter öppnat sitt churrosbageri på Fristadstorget i Eskilstuna. En churro är ett spanskt friterat bakverk som i smaken påminner om munkar eller donuts. De serveras varma och inte sällan fyllda med chokladkräm eller toppade med varm kola- eller chokladsås. -De är väldigt enkla att göra och det går jättebra att sälja. Våra churros toppade med Nutella eller vit choklad är populära, men en del vill bara ha dem som de är med kanel och strösocker på.

Hårt jobb lönar sig För drygt ett år sedan öppnade bageriet och konditoriet Gauffin boulangerie och pâtisserie i Kvarnsveden, Borlänge. Nu hyllas företaget, och ägarna Josefin och Daniel Gauffin, på flera sätt. Bland annat ger restaurang- och kaféguiden White guide betyget ”Mycket god klass”. Borlängebageriet och konditor Josefin Gauffin ligger också högt på Svenska gastronomiprisets topplistor Konditorernas konditor och Konditorernas konditori för 2022. Bakom framgången ligger bland annat långa arbetsdagar och hårt arbete.

Kvarnen får bageri Linds bageri etablerar sig i Galleria Kvarnen i Mjölby, i de lokaler där Konditori kvarnen nyligen lämnade. Nu ska lokalen totalrenoveras och beräknas öppna i mitten av augusti. Det kommer bli ett traditionellt konditori likt de Linds bedriver sedan tidigare. De nya ägarna kommer att få tillgång till lokalen till 1 juni. Linds har redan Ica och Hemköp i Mjölby som kunder idag. De har även upphandling med Mjölby kommun. Brödet till konditoriet hämtar företaget från sitt bageri i Linköping. Lättare smörgåsberedning och kallskänk kommer göras i Mjölby.


REGIONALT / JUNI-JULI

Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

Foto: Stockholms bagare & konditorer

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt.

Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se

Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

STOCKHOLM

Elever prisades i Stockholm

Det finns fortfarande möjlighet att söka konditor Oskar Barregårds stipendium för vidareutveckling i yrket. Stipendiet vänder sig till yrkesverksamma inom medlemsföretag i Stockholms bagare & konditorer. Pengarna, som kan uppgå till cirka 50 000 kronor, kan användas för till exempel en kurs, resa och boende utomlands, eller annat som bedöms utvecklande för yrket. Stipendiet har gjorts möjligt tack vare en donation av Eva Papalopoulou, barnbarn till Oskar Barregård. Skicka din ansökan senast den 1 augusti till Ellinor Isaksson, ordförande i Stockholms bagare & konditorer, på: ellinor@chokladfabriken.se

Stockholms bagare & konditorers diplom och pris till de två bästa eleverna vid Stockholms Hotell- & Restaurangskola har tilldelats Nikita Eklöf och Johan Forstadius. Förutom diplom och blommor fick de även varsin vinkelpalett, konditorns favoritverktyg! Priserna delades ut av Ellinor Isaksson, Chokladfabriken Stockholm, och ordförande i Stockholms bagare & konditorer. Bagerileverantören KåKås pris i form av en valfri kurs hos dem delades ut till Aenimi Muadsanthia och Hjalmar Malmberg. Prisutdelare var Henrik Rosenqvist från KåKå.

Sök Barregårds stipendium

Satsar i Norge Wermlandschoklad, med basen i Eda kommun vid norska gränsen, gör en storsatsning på den norska marknaden. Ett femårigt avtal med hälsokostkedjan Sunkost, med 107 butiker i Norge, gör att man fördubblar produktionen. Avtalet innebär en beräknad försäljning på 150 000 - 250 000 chokladkakor per år via Sunkost. Nu tar man även sikte på Finland och Tyskland och har anlitat en konsult för att undersöka de två exportländerna.

Fikastad får fikautbildning Alströmergymnasiets, i Alingsås, restaurang-och livsmedelsprogram kan

få bageri- och konditorinriktning. Om kultur- och utbildningsnämnden går på förvaltningens linje kommer inriktningen införas på programmet med start läsåret 2023/-24. Alströmergymnasiet har idag ett restaurang- och livsmedelsprogram med inriktningen kök och servering.

Öppnar i Motala För fem år sedan startade Motalatjejen Brenda Hilding företaget Min söta värld. Nu tar hon företagandet ett steg längre och öppnar konditori intill PK-torget i Motala centrum. Våren 2017 deltog Brenda i tv-programmet ”Det stora tårtslaget”. Därefter tog hon det avgörande steget att bli egen företagare.

Nya lokaler Det har tagit närmare två år för allt att falla på plats. Men nu har det varit premiär för nya, större och fräschare Jessans konditori i Heby, som öppnat i nya lokaler en bit längre ner på Kyrkogatan. Det finns en tanke i inredningen med fondväggar, trägolv och möbler i en äldre tappning, att det ska se lite gammalt ut men ändå nytt.

Flyttar från Trollhättan För tre år sedan öppnade kaféet Greek Pastry Factory på Järnvägsgatan i Trollhättan. Kaféet ska nu lämna Trollhättan och flytta till shoppingcentret i Västra Frölunda i Göteborg.

BRÖD _ 45


DITT MEDLEMSKAP

Bra blir ständigt bättre Du vet väl att du har tillgång till branschens förmånligaste företagsförsäkring via medlemskapet i Sveriges bagare & konditorer, SBK? Sett såväl till innehåll och omfattning, som premier och försäkringsbelopp. Premien har exempelvis inte höjts på hela 6 år! Samtidigt har försäkringen stadigt utökats med nya delar. Medlemsförsäkringen förmedlas av Söderberg & Partners (tidigare Provins Insurance), och försäkringsgivare är Svedea. -Jag är personligen jättenöjd med Svedea som försäkringsgivare, de är flexibla och kan lösa medlemmarnas önskemål när det är någon ”specialare” som ska göras, säger Pia Weidenmark, försäkringsförmedlare på Söderberg & Partners och huvudsaklig kontaktperson för SBK och dess medlemmar. 2017 gjordes den senaste mer omfattande upphandlingen av försäkringen, förfrågan gick ut till sju olika försäkringsbolag. -Det var ingen som var i närheten att matcha Svedea, säger Pia. Dessutom fick vi till en rad nyheter och en hel del förbättringar som de övriga bolagen inte ens offererat. Och vi kunde sänka premien i snitt med 17 procent. Alla fick lägre, även om det skiljde något. Andra nyheter då var att en spillförsäkring infördes, möjlighet att teckna olycksfallsförsäkring som tillägg samt att sjukavbrott ingår gratis i grundförsäkringen upp till 10 000 kronor i månaden för en nyckelperson. Flera förbättringar gjorde också, för rån/överfallsförsäkring, kundolycksfall och tjänsteresor. Fribeloppet höjdes för vin och sprit 46 _ BRÖD

som förvaras i lokalerna, högre försäkringsbelopp för skada på kyl och frys, samt förbättring i försäkringen för skadegörelse på hyrd lokal. Självrisken för glasskada har sänkts från 9 600 kronor till 4 000 kronor. Och så där har det fortsatt, med ständiga förbättringar och nyheter, under åren 2018 – 2022. Utan premiehöjning! -Bland sådant som tillkommit är utökat skydd vid terrorism, möjlighet att teckna sjukvårdsförsäkring – som dessutom inte kräver någon hälsodeklaration för den som är fullt arbetsför, allriskförsäkring för datorer, paddor och mobiltelefoner och dataintrångsförsäkring, berättar Pia. I år har vi också tecknat nytt tvåårsavtal med Svedea för att säkra skadeklausulen, och som innebär att Svedea under perioden inte får höja premienivån utöver index för nästkommande period om skadeprocenten understiger 60 procent.

Kör lugnt – med motorförsäkring Nu kan du också teckna en bra försäkring för företagets samtliga fordon, som personbilar, transportbilar och truckar. -Försäkringen är konstruerad som ett så kallat samlingsavtal vilket betyder att du får alla fordon i samma avtal, förklarar Pia. Det är i princip företagets organisationsnummer som är försäkrat, så köper du ett nytt fordon så blir det försäkrat med automatik om du talar om för handlaren att du har ett samlingsavtal. Fler fordon kan också läggas till löpande under året.


DITT MEDLEMSKAP

Motorförsäkringen har i jämförelse låga självrisker. För trafik 10 procent, delkasko 5 procent och vagnskada 10 procent. -Och samma premie gäller oavsett bilmärke, om det är storstadspremie eller övriga landetpremie, framhåller Pia. Fordon med värde upp till 850 000 kronor kan försäkras. Det kommer inte att bli några premiehöjningar i september i och med att försäkringen då förnyas. Fria mil gäller. Hyrbil kan väljas till för samtliga personbilar, eller lastbilar, eller för båda. Krishantering och självriskeliminering vid viltkollision ingår. Dessutom ingår utökat skydd för personbilar gratis, och inkluderar kupéskada, nyckelförlust och sanering av tank vid feltankning. Försäkringsgivare för motorförsäkringen är Dina Försäkringar.

Glöm inte människorna! Som företagare är det självklart att man försäkrar sitt ”levebröd”, företaget och dess maskiner. Det är inte så konstigt att ta till sig, men det är lätt att glömma bort sig själv, familjen och sin personal. Har du koll på vilket försäkringsskydd du har om du blir sjukskriven? Och hur ser det ut när du blir pensionär? Ett bra tips är att börja med att titta i det ”orange kuvertet” från Pensionsmyndigheten. Vid behov kan du utöka ditt skydd med exempelvis: Sjukförsäkring, som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan vid sjukskrivning. Pensionssparande till tjänstepension. Börja i tid och förvissa dig om låga avgifter så skapas förutsättningar till en bättre pension.

Psssttt…

vill du prata försäkring med Pia Weidenmark? Du är välkommen att kontakta henne på: tel 072-967 84 91, mejl: pia.weidenmark@soderbergpartners.se Gäller det tjänstepension och sjukförsäkring, kontakta: Gunnar Ageskär, tel: 070-303 34 37, mejl: gunnar.ageskar@soderbergpartners.se

Förmåner för dig som är medlem Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt PMS sätt. 130 C PMS 294 C Partner/leverantör: PCS Flavour Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Kontorsmateriel m m Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Hotell Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Webbshop Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 47


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

www.dawnfoods.com

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Produkter och tjänster för bageri, konditori och café.

Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service. lt

huv

udspons

or av

Följ oss på Facebook och Instagram.

o

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

www.kobia.se | 010-206 77 91

St

Bakels Sweden

Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se

www.femtorp.se 040-94 90 00

48 _ BRÖD


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82

www.nbt.se

www.DYNATEC.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

FOOD IS OUR PASSION

ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation

Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen.

Receptet för bättre affärer.

www.unox.com Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00

BRÖD _ 49


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKFORMAR

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

BAKPLÅTAR

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

www.praegel.dk BAKE OFF

Panea AB www.panea.se

info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

BAKUGNAR Panea AB www.panea.se

Halmstad 035-301 49

Stockholm 08-510 00 300

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

08-590 006 00 info@revent.se

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

08-590 006 00 info@revent.se PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

50 _ BRÖD

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

C CHOKLAD/PRALINER

Välj dina professionella maskiner från onbart. Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar extrema krafter.

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97.

www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

DONUT-/MUNKMASKINER

Email: orderSE@barry-callebaut.com

Smakspecialister sedan 1862 LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

FÖRSÄKRINGAR 08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

D DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

Brödbranschens totalleverantör

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss!

G

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Kaffebrödslinjer

NYHET! Uppgradering till nya versioner av Uppslagslinjer leverantörsoberoende Flavour Recept och Degblandare Kalkyl samt webbaserad orderregistrering, PCS Internetbeställning, Vispmaskiner till de flesta plattformar såsom paddor, surfplattor etc. Matbrödslinjer

Rademaker industriella maskiner Tel 031 309 98 90 Sancassiano Industriella blandare ab@pcs.se. www.pcs.se

ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar DISKMASKINER Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

Mårdvägen 4, 352 45 Växjö

Stockholm Halmstad Tel. 0470-77 Jönköping 12 00 • Fax 0470-237 52 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49

E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se

I INREDNING & DESIGN

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Ugnar för bageri och butik Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, Kyl-jässkåp/rum EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare Kavlingsmaskiner med flera.

Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med Ritar, projekterar, bygger och finansierar bagerisystemet PCS WinBag

Panea AB www.panea.se

GRÄDDAUTOMATER

Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 51


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

vi förverkligar dinar ideer

Ä

URBAN GUDMUNDSSON

PMS 294 C

PMS 4625 C

FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING

TÄNK BLÅTT FÖR

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

52 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

T TRANSPORTBAND

Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

S

ipco.com/bake

SILOS

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

LUNDVALLS AB

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se

Världsledande leveratör av diskmaskiner & blandningsmaskiner för all storköksverksamhet

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

SOCKER

TÅRTDEKORATIONER

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

VAKUUMKYLAR

Socker och Sirap – naturliga råvaror

Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88

040-53 70 00

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 53


i v r a d d a Nu l t r a t s l o k s för

BRÖD #8 UTE I SLUTET PÅ AUGUSTI INTERVJU MATTIAS LANDÉN, BAGARMÄSTARE OCH REKTOR VID EKEBYGYMNASIET, MOT NYA UTMANINGAR LAGSTIFTNING NYA LAGAR FRÅN HALVÅRSSKIFTET

54 _ BRÖD BRÖD _ 54


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig. Julia Forsberg Tel: 08-762 67 97 E-post: julia@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 3546, 103 69 Stockholm BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Ellinor Isaksson 100%. och multiplicerat (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se) or

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson är tryckt i 30% av PMS 4625C BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg och multiplicerat 100%. (christian@pilefood.se) Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 55 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)

Stockholms äldsta bageri satsar på Bongard och sätter råvaran och hållbarhet i fokus När Jonas Findell skulle förnya Stora Bageriet i Stockholm var det självklart för honom att kontakta Panea. Han ville ha kvalitetsmaskiner och valde därför ett plug´n play kyljäsrum från Revent och hjärtat i bageriet ska vara en stenugn från Bongard där allt bröd ska bakas av. Anrika Kronobageriet som det hette när det grundades var belägget på Sibyllagatan i Nordens äldsta industribyggnad. Där bakades upp till 60 000 bröd om dagen när bageriet var aktivt. När verksamheten lades ner 1958 hade man bakat bröd här i över 300 år. Trots att

namnet var Kronobageriet så kallade man det i folkmun för Stora Bageriet därför valde Jonas att ta tillbaka det namnet när man öppnade bageriet igen i oktober 2021. – Vi tyckte det behövdes fler bra hantverksbagerier som sätter råvaran i fokus och jobbar hållbart, säger Jonas och fortsätter: – Vi är väldigt nöjda med maskinerna som Panea levererade och valde dessa då vi visste att de var kvalitetsmaskiner. Besök gärna Stora Bageriet på Sibyllagatan och låt er inspireras av det anrika bageriet.

Gör som Stora Bageriet - kontakta Panea om du vill förnya och effektivisera ditt bageri eller konditori. Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger och se till att du och din personal får den utrustning och inredning ni vill ha och behöver. Kontakta Panea för att komma igång med utvecklingen av er verksamhet: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.