BRÖD 5 2022

Page 1

>25

#05 maj 2022 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

SMARTA AFFÄRER: ÄR DU KREDITVÄRDIG, LILLE VÄN?

Psst!

I Finland är deras rågbröd något av en nationalrätt och en viktig del av den finska matkulturen.

UTBILDNING: KONDIS I OMSTÄLLNING SÄKRAR KOMPETENSEN I EN FÖRÄNDRAD OMVÄRLD EKONOMI: KONJUNKTUREN BROMSAR IN – OCH INFLATIONEN ÄR REKORDHÖG

”Det vita vetesurdegsbrödet går bäst bland bröden, de flesta vill inte ha alltför grovt bröd när det är varmt”

Finland fixar fördel fullkorn För finländarna är bröd en självklar del av kosten. Hela 99.7 % av dem tycker att bröd hör till måltiden. Och det ska gärna vara bakat på inhemsk råg.

BRÖD _ 1


Diplom Björnbärssylt - nyhet i vårt syltsortiment Vår nya björnbärssylt är tillverkad i Sverige efter vårt eget unika recept. Diplom björnbärssylt innehåller 30% björnbär. Dessutom har vi dragit upp syran i den och lyft den goda björnbärssmaken genom att tillsätta en hint av lime. Den är bredbar, bakfast och frysstabil precis som alla våra Diplomsylter.

DIPLOM SYLTER • • • •

Svensktillverkade sylter Nya förbättrade recept 35 % frukt eller bär Ny frakt- och miljöanpassad hink

01580 DIPLOM BJÖRNBÄRSSYLT 6 kg, hink

Kobia AB | 010-206 77 91 | www.kobia.se | @kobia_ab Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 010-206 77 91 | Order 010-206 77 95

PART OF ABDON GROUP


LEDARE MAJ

Den förberedde överlever Det är maj. Solen skiner och det har varit så varmt att shortsen åkt på för första gången i år samtidigt som glassen äts på uteserveringen. Det är också ishockey-VM och mycket är alltså precis som det brukar vara varje år! Samtidigt finns det mycket som förändrats till och med sedan senaste numret av BRÖD kom ut. Förutom efterdyningarna av pandemin och effekterna av kriget i Ukraina, stiger räntorna och siffrorna över börsens utveckling visar rött. Efter att ha klarat av en pandemi med alla utmaningar utifrån sjuk personal och kunder som försvann, är det nu utmaningar i råvarubrist, kostnadsökningar och att det inte finns några bagare att anställa! Företag har alltid behövt anpassa sig efter förändrade förutsättningar inom allt från trender till samhällsutveckling för att överleva. Ofta har utvecklingen skett successivt och det har funnits tid att anpassa sin verksamhet. De senaste åren har på ett brutalt sätt visat hur viktigt det är att man som företagare kan ställa om sin verksamhet utifrån förändrade förutsättningar, och det fort. Ibland har det varit ändrade lagar med så kort framförhållning som under 40 timmar, och andra gånger har det varit en ny våg av pandemin som ställt till det. Med personal som är bättre eller bredare utbildad blir det lättare att möta de nya förutsättningar och oväntade utmaningar ett

Tidningen BRÖD Post: Box 3546 103 69 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 25 111 34 Stockholm Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

+

företag möts av. Sveriges bagare & konditorer (SBK) arbetar som bekant för att göra det enklare att driva bageri och konditori. Som en del i arbetet sökte vi för ett tag sedan bidrag hos EU (Europeiska socialfonden, ESF) till ett projekt vi döpt till ”Kondis i omställning”. SBK har precis blivit beviljade nästan 10 miljoner kronor som vi ska använda till att erbjuda kostnadsfria utbildningar till personal på landets bagerier och konditorier. Det är vi jätteglada över, och jag hoppas att alla ni som tidigare anmälde ert intresse nu tar vara på möjligheten att låta personalen utbilda sig inom allt från service till ledarskap och digitalisering, så vi får företag som blir ännu bättre rustade att möta de utmaningar som med all säkerhet kommer även framöver! Den förberedde överlever, på latin: praeparatus supervivet. Har du inte anmält ditt företag och din personal? Det finns fortfarande chans till kostnadsfria utbildningar. Hör av dig så fort som möjligt!

Vår och värme! Äntligen börjar den härliga utomhussäsongen då våra medlemsföretag öppnar upp sina uteserveringar för en fika – eller varför inte en god glass? – i solskenet. Passa på att besöka branschkollegan på andra sidan torget, eller varför inte en utflykt till grannstaden? Det finns massor med inspiration att ta del av!

_

Kostnadskrisen. Kostnaderna skenar för många medlemsföretag. Med fallande lönsamhet, och i värsta fall utslagning, som följd. Nyligen exemplifierat av 108-åriga Gerdas i Grästorp som tvingades ge upp på grund av för dyra insatsvaror, drivmedel och el, trots att verksamheten gick som tåget. Vi vill inte ha fler liknande exempel!

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Omslag iStockphoto Illustrationer Anna Windborne-Brown PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL maj ~ nummer 5 2022

Sid 8

40

Framtiden tryggas

Yrkesprov genomförs nu på många skolor runt om i landet. Yrkesprov och yrkesbevis är ett samarbete mellan branschen och Skolverket.

Sid 10

Kreditbetyg – en värdehandling

28

Ett bra kreditbetyg kan ge många fördelar för företaget, inte minst när det handlar om låneoch betalningsvillkor.

Sid 24

Finland för fullkorn

Finländare äter betydligt mer bröd än vi svenskar. Och dessutom mer fullkorn. Maria Sitell, Brödinstitutet, förklarar varför.

Sid 41

Säkra kompetensen

Kondis i omställning är en ny utbildningssatsning inom Sveriges bagare & konditorer, i samarbete med Europeiska socialfonden, ESF. Fokus är rätt kompetens i en föränderlig omvärld.

ALLTID I BRÖD

34 4 _ BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 08_ Nyhetssvepet sid 28_ Hemma hos sid 36_ Fråga juristen sid 37_ Plockat sid 40_ Medlemsförmån

14


Bagarns Hvetemjöl är ett lokalt producerat bagerimjöl med hög kvalitet som passar lika bra till luftiga frukostbröd som till härligt mjuka kakor. Och även om mjölet är nytt är våra kvarnar anrika. Malmö Kvarn har malt mjöl sedan sent 1800-tal och i Strängnäs har kvarnen snurrat sedan 1914. Genom att välja mjöl från Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur bidrar ni till 30% lägre klimatpåverkan* och gynnar biologisk mångfald. Tillsammans gör vi skillnad! *Ungefärlig CO2e-besparing för höstvete, jämfört med genomsnittlig svensk odling 2015.

142261

142260

Art nr:142261 Bagarns Hvetemjöl från Malmö Kvarn. Art nr:142260 Bagarns Hvetemjöl från Strängnäs Kvarn. För mer info ring er lokala säljare på Lantmännen Cerealia.


NYBAKAT senaste nytt från branschen

Hon tar över klubban

Hantverkare hyllas I SAMBAND med Stockholms Hantverksförenings 175-årsjubileum den 6 maj släpptes boken Handkraft, skriven av kulturjournalisten Bo Madestrand och foto av Klara G. Boken är en hyllning till hantverkets historiska betydelse och alla de hantverkare som fortsätter hålla traditioner vid liv. I text och bild berättar boken historierna bakom de olika yrkena, samtidigt som den bjuder på unika inblickar i det dagliga arbetet. Syftet med boken är att både lyfta det historiska perspektivet och att skildra några av de livskraftiga hantverksyrken som är med och bygger dagens Stockholm. Målet är också att boken ska inspirera till fortsatt hantverk, oavsett om läsaren redan är hantverkare, vill utbilda sig eller bara vill konsumera de produkter som skickliga hantverkare producerar. -Vi är otroligt stolta och glada över vår historia och över vad våra medlemmar har gjort för stadens utveckling. Med sin hantverksskicklighet har de bokstavligt talat byggt Stockholm till den vackra stad det är, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening.

6 _ BRÖD

Film lär ut om tunnbröd LAGOM TILL årets upplaga av Tunnbrödets dag – alltid andra lördagen i maj – har kortfilmen Tunnbröd - från hagen till magen premiär. I den åtta minuter långa filmen får tittaren följa när 12-åriga Melody förklarar för sin bror hur bonden Roger plöjer marken, sår och skördar för att till slut åka till kvarnen för att mala mjöl. Vi får också se när Melody själv är med och bakar tunnbrödet och hur hon och brodern Liam äter en god tunnbrödsmacka hemma i köket. Inför årets firande har barn och unga lyfts fram som en särskilt viktig målgrupp och filmen är ett sätt att nå fler med kunskap om den svenska tunnbrödstraditionen, oavsett ålder. Filmen är gjord av fotograf och filmare Peter Hoelstad i samarbete med projekt Kulturarv möter framtid i Långhed och Tunnbrödsakademin. Till filmen finns en pedagogisk handledning som ska inspirera till fortsatt fördjupning för alla åldrar.

SOFIE ELIASSON MORSINK, vd för Coca-Cola Europacific Partners Sverige, har valts till ny styrelseordförande för bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. Hon efterträder Lars Appelqvist, vd för HKScan Sverige, som efter sex år som ordförande blir ordinarie ledamot. Sofie Eliasson Morsink har varit styrelseledamot i Livsmedelsföretagen sedan 2018. 2020 blev hon vald till vice ordförande. Sofie har en flerårig bakgrund inom livsmedelsbranschen, bland annat tio år på Heineken i Nederländerna. 2015 började hon som försäljningsdirektör på Coca-Cola Europacific Partners Sverige och sedan juli 2018 är hon vd för verksamheten.

Gd får förlängt LIVSMEDELSVERKETS generaldirektör Annica Sohlström får fortsatt förtroende av regeringen, som nu har förlängt hennes anställning till den 31 maj 2025. Hon har varit generaldirektör sedan 2016 men började uppdraget som tillförordnad generaldirektör i december 2015.

Pssttt… Nybakad

du kan se filmen, som finns på Tunnbrödsakademins webbplats, den är fri att visa för privat bruk och vid allmänna sammankomster. www.tunnbrodsakademin.se/film/

Paulig utsedd till årets exportör MED EXPORT till över 40 länder och en exportandel på 62 procent är Paulig, med varumärket Santa Maria i spetsen, en av Sveriges främsta matexportörer. För detta har Paulig belönats med priset Årets Livsmedelsexportör. Priset delades ut av utrikeshandelsminister Anna Hallberg på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen nyligen.

bagare i tv

DEN 19 MARS öppnade den tjänstledige skådespelaren Eric Ericson upp sitt helt nya bageri Brödfabriken i Jonsereds fabriker. Men inte nog med det, han medverkar även i nya säsongen av ”Hela kändis-Sverige bakar” på TV4. Eric Ericson tävlar då tillsammans i par med skådespelaren och komikern Nour El Refai. De ställs mot fyra andra par: Linda Bengtzing/Jessica Andersson, Catharina Westphal/Maria Montazami, Andre Myhrer/Mattias Hargin och Morgan Alling/ Anna-Maria Dahl. Juryn består av bagaroch konditormästare Johan Sörberg och konditorn Elisabeth Johansson.


NYBAKAT / MAJ

Palmolja ökar igen VÄRLDENS MEST konsumerade matolja, palmolja, finns i allt från choklad till biobränsle. Och nu ökar användningen av palmolja i världen. Men framställningen kopplas också ihop med miljö- och människorättsproblem i produktionsländerna och därför har många företag bytt palmolja mot solrosolja. Men kriget ställer till det, eftersom Ryssland och Ukraina står för en stor del av världsproduktionen. När leveranserna minskar i invasionens spår går flera företag tillbaka till palmolja. I nuläget behöver det i Sverige inte framgå på förpackningen om palmoljan har gjort comeback. Livsmedelsverket har med hänvisning till kriget beslutat att företag som snabbt behöver ändra recept kan använda förtryckta förpackningar utan att märka om dem. Dock måste de informera på andra sätt.

Företagarna + Bröd & Salt FÖRETAGARNA I Stockholms stad lanserar en ny medlemsförmån för sina medlemmar: co-working space hos Bröd & Salt till reducerat pris. I medlemskapet ingår förutom kontorsplats även tysta bokningsbara rum för digitala möten och 10 procents rabatt på all mat och dryck i Bröd & Salts kaféer.

Ny mat av räddad råvara E-HANDLAREN MATSMARTS varumärke By Motatos erbjuder mat gjord på räddad råvara. Till exempel pasta gjord på överbliven majs och linser och en kaka av räddad choklad. Lanseringen sker i partnerskap med organisationen The Hunger Project, där en del av intäkterna kommer gå till att bekämpa världshungern.

Nya bageriet invigt I NÄRVARO AV bland andra kronprinsessan Victoria och prins Daniel invigdes nyligen Polarbröds nya bageri i Älvsbyn. – Nu är vi är äntligen tillbaka. Det känns helt fantastiskt. Vi är ett familjeföretag med rötter i Älvsbyn sedan 1879. Därför är den här dagen och platsen så viktig för oss. Vi vill se bygden växa och bidra till att människor kan välja att stanna kvar eller flytta hit för att leva och utvecklas här, sa Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd, i samband med invigningen. Bageriet i Älvsbyn har varit i full produktion sedan februari i år och bröd som är bakat i Älvsbyn finns sedan en tid tillbaka i butikshyllorna. Kronprinsessan Victoria avtäckte Polarbröds entréskylt, som mirakulöst nog var nästan det enda som klarade sig ur branden. Skylten har kommit att bli en symbol för återkomsten. Efter investeringarna de senaste 1,5 åren har Polarbröd en produktionskapacitet på mer än 30 000 ton per år i bagerierna i Älvsbyn och Bredbyn. Bageriet i Älvsbyn kan baka 15 000 ton bröd per år på treskift. Det motsvarar ungefär 400 miljoner brödkakor per år. Det nya bageriet byggs i etapper. Den första etappen som nu är klar har inneburit 37 nya tjänster för bageripersonal samt 5 tjänster på tjänstemannasidan.  I smörgåshuset finns 13 anställda.

Lantmännen lämnar Ryssland… LANTMÄNNEN SÄLJER av sina verksamheter i Ryssland. Avyttringen innebär att Lantmännen inte längre kommer att ta in några resultat från Ryssland i sina resultaträkningar. Försäljningen i Ryssland omsatte 497 miljoner kronor för Lantmännen i fjol, lite drygt en procent av koncernens nettoomsättning. Hur det blir med eventuella nedskrivningar för Lantmännens del framöver är oklart. Bara anläggningstillgångarna i Ryssland beräknas till 770 miljoner kronor, enligt årsredovisningen. Lantmännen har funnits i Ryssland sedan mitten av 00-talet. 2004 förvärvade Lantmännen en större bagerianläggning utanför Moskva. Sedan dess har expansionen fortsatt. Den ryska verksamheten har bland annat omfattat två större bagerier. Lantmännen har haft 500 anställda i Ryssland, vilket motsvarar 5 procent av personalstyrkan i hela koncernen.

Optima

Stabil kartong teracotta färgad form med PET. Perfekt till fuktiga pajer,mazarinkakor m.m Finns båda i botten 90 mm up till 240 mm För mer info scanna QR koden nedan eller besök www.siluett.se

…men fortsätter i Ukraina I Ukraina fortsätter Lantmännen samtidigt att hålla i gång livsmedelsproduktionen, som bland annat består av frukostprodukter. Försäljningen fortsätter men företaget har också skänkt bort livsmedel till välgörenhet. Cirka 250 medarbetare finns i Ukraina, men Lantmännen har även varit med och evakuerat personal ut ur landet på grund av kriget.

BRÖD _ 7


NYHETSSVEPET / MAJ

Branschens framtid tryggas På många håll i landet fortsätter yrkesproven att rulla över gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Bara sedan förra numret av BRÖD har flera nya prov klarats av. Vid Tranellska i Västerås hölls yrkesprov den 22 april. Fyra elever klarade sina prov och fick yrkesbevis: Abdirahman Aadow Mohamed, Elin Sandfur Kivinen, Emma Sandfur Kivinen och Karin Japarian. Granskare var Kim Lund, Bageri April, Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer (SBK), Erica Berg, Brynolf Bagare samt Eric Bäckström, Bread & Sweets by Jenny. Yrkeslärare: Mikael Staaff, Martina Alm. På Tingvallagymnasiet i Karlstad hölls yrkesprov den 29 april. Här var det tre elever som genomförde proven med fina resultat: Tilda Svensson, Alma Sahlström och Linn Gröndhal. Granskare var: Gustav Fagerman, Artisan Bread och Jesper Långström, SBK. Yrkeslärare: Märta Fylkenljung. Vid Jämtlands Gymnasium i Östersund genomförde eleven Sara Karlsson sitt yrkesprov den 13 maj. Provet uppmärksammades till och med av radio P4 Jämtland som var på plats och intervjuade! -Det ska bli kul att visa vad vi kan och lärt oss, sa en pirrig Sara, som också var nöjd med sitt arbete. Granskare var bland andra Jesper Långström SBK. Yrkeslärare: Leif Axelsson och Sofie Nygård. I Stockholm, närmare bestämt på Lidingö, arrangerades ett gesällprov på Lidingö Bröd & Pâtisserie den 9 maj. Två av bageriets medarbetare, Emma Dolk och Jesper Elovsson, prövade vingarna. För Emma gick det bra, men Jesper föll tyvärr på målsnöret och får göra ett nytt försök vid ett annat tillfälle. Att genomföra gesällprov på arbetsplatsen är alltid lite extra speciellt. Det är mycket fritid som går åt och aspiranterna får försöka hinna med att träna när de inte jobbar. -Här har hela företaget varit engagerat 8 _ BRÖD

Sara Karlsson intervjuas av P4 Jämtland i samband med sitt yrkesprov.

Emma Dolk.

och satt av tid för träning och pepp, berättar Anna Björlin som driver Lidingö Bröd. Granskare var Magnus Håårdh och Tony Olsson, samt Pelle Henriksson som ”praoade” för att så småningom själv bli granskare. -Utmaningen är att lägga rätt nivå

i bedömningen, och verkligen kolla vad aspiranterna presterar, konstaterade Pelle. Foto: Jesper Långström, Julia Forsberg.


Foto: @cakesbycanfarotta

#

INSPIREME

BAKA I VACKRA FÄRGER Låt dina kunder njuta och förtjusas av choklad-Cremas med Callebaut© choklad 811, W2, GOLD, RUBY och rostade nötter Doppia Nocciola och Nocciola. Crema är en helt ny produktserie med underbara & lättanvända chokladfyllningar som är perfekta i en lång rad tillämpningar. Visa oss, och tagga, dina skapelser med #CallebautInspireMe och bli inspirerad i vårt chokladuniversum: bit.ly/CallebautinspiremeSE

@CallebautNordic orderse@barry-callebaut.com 0722054575/0734000440


SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / MAJ

Är du kreditvärdig, lille vän?

Trippel-A vill alla ha! Men vad betyder det där certifikatet som man ser på väggen hos vissa företag egentligen? Det handlar om företagets kreditvärdighet, i klartext företagets förmåga att kunna betala sina skulder. Den som har en hög rating, till exempel AAA enligt vissa skalor, kan få flera fördelar, till exempel bättre låne- och betalningsvillkor. Att visa upp sin kreditvärdighet i form av ett betyg eller certifikat kan vara smart av flera anledningar. Förutsatt att betyget, eller ratingen, är bra förstås… Några sådana fördelar är att det ger en tydlig bild av företagets tillväxttakt, lönsamhet och risk för 10 _ BRÖD

konkurs. För nystartade företag utan historik kan du visa att du inte har några anmärkningar. Det är ett bra sätt att vara transparent med företagets ekonomi. Och det gör dig till en attraktiv partner för såväl kunder som leverantörer. Men framför allt innebär en god kreditvärdighet att den ligger till grund för många viktiga beslut kring företaget. Hur bra ränta kan du få av banken och kan ni bli beviljade lånet ni behöver? Kreditvärdigheten kan också behöva styrkas om ni till exempel vill delta i en offentlig upphandling. Har ni då för dålig kreditvärdighet finns det risk att ni inte ens kan delta. Men bara lugn, det går att öka företagets kreditvärdighet genom några enkla åtgärder. Här går vi igenom några steg för att få bättre

kreditvärdighet och kreditbetyg i ditt företag. Som tur är finns det flera saker du kan göra för att öka företagets kreditvärdighet. Och det är inte heller raketvetenskap! Det handlar i stora drag om att ha en ordnad ekonomi, vara noggrann med sina inbetalningar och försiktig med stora skulder. Råd för bättre kreditvärdighet: • Betala skulder och fordringar i tid! Simpelt men det absolut viktigaste för att skapa en god kreditvärdighet för företaget. Att betala i tid gäller allting i företaget såsom fakturor men även löner och skatt. • Vänta inte med att fakturera – utan fakturera allt som går löpande.


NYHETSSVEPET / MAJ

• • • • • •

Öka vinst och vinstmarginal. Till exempel genom att öka omsättningen och/eller dra ner på fasta kostnader. Var försiktig med skulder. Stora skulder kan dra ner er kreditvärdigheten och därför är det klokt att vara försiktig med att dra på sig allt för stora skulder. Investera egen vinst. Styrelsen och ägarnas privatekonomi påverkar företagets kreditvärdighet. Så håll koll på att alla dessa sköter sin privatekonomi gällande exempelvis betalningsanmärkningar. Nystartade bolag behöver vara extra noggranna med detta då att vara nystartad också är en punkt som påverkar kreditvärdigheten negativt. Lämna bokslut i tid!

ensk t Tack att du vÄljer sv r! nÄr du bestÄller varo

Så mäts kreditvärdighet Kreditvärdighet mäts i ett kreditbetyg som kan ges genom en kreditvärdering av ett upplysningsföretag. Exempel på upplysningsföretag kan vara Creditsafe, Dun & Bradstreet eller UC. Kreditvärdigheten definieras genom detta kreditbetyg som placeras ut på en skala från låg kreditvärdighet till hög kreditvärdighet. Fem snabba om kreditvärdighet: 1. Mått på företagets förmåga att betala sina skulder. 2. Viktigt när du ska ta ett lån eller förhandla dig till en bra ränta. 3. God kreditvärdighet ger fler ekonomiska möjligheter. 4. Dålig kreditvärdighet kan leda till att ni inte kan delta i upphandlingar eller ta lån. 5. Kreditvärdighet mäts i ett kreditbetyg som kan ges via kreditvärdering av ett upplysningsföretag. Illustrationer: Anna Windborne-Brown /Källor: Driva eget, Dun & Bradstreet

Svenska bönder gör ett fantastiskt jobb med hållbar odling och god djuromsorg. Livsmedelsföretagen ger trygg och säker mat och i butiken och hos grossisten finns de varor vi önskar, laddade med svenska mervärden. Det är värt varenda krona.

Läs mer på frånsverige.se

BRÖD _ 11


NYHETSSVEPET / MAJ

Tydliga tecken på att konjunkturen bromsar in Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv bedömer att den svenska tillväxten bromsar in de närmaste åren. Räntehöjningar, produktionsstörningar och höjda prisnivåer uppges som orsaker. Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att den svenska BNPtillväxten väntas bli 2,5 procent 2022 och 1,5 procent 2023. Världsekonomin har på kort tid drabbats av två utbudschocker. Först kom pandemin med störningar i produktion och leveranskedjor och sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina som ytterligare minskar utbudet av energi, metaller och spannmål. Detta pressar upp priser varför inflationen i världsekonomin stigit kraftigt. Men flera av de råvarudrivna effekterna kommer att avta, vilket gör att inflationen ökar långsammare framöver. Osäkerheten om den framtida prisutvecklingen är dock fortsatt stor. Inflationen bedöms falla tillbaka till 2,6 procent 2023. Just nu är det en kraftig uppgång i inflationen. Det viktiga, enligt Svenskt Näringsliv, är att inte skapa en löne- och prisspiral genom kompensation via kraftiga löneökningar. Riksbanken har en svår balansgång framför sig mellan att förhindra en uppgång i inflationsförväntningarna och att inte bromsa tillväxten för kraftigt. Svenskt Näringsliv bedömer att reporäntan kommer att stiga till 1,0 procent under 2022 för att sedan ligga kvar där under 2023. Arbetslösheten beräknas fortsätta sjunka ned till 7 procent 2023. Efterfrågan på arbetskraft är hög men företagen har svårt att hitta rätt kompetens. Tudelningen på arbetsmarknaden är fortsatt stor och en stor grupp står fortsatt långt från arbetsmarknaden.

12 _ BRÖD

Högre räntor att vänta För första gången sedan oktober 2014 ligger reporäntan på plus. Riksbanken har höjt räntan från noll till 0,25 procent och räknar med fler höjningar i år. Inom tre år väntas reporäntan ligga på 1,8 procent, enligt en ny prognos från Riksbanken. Inflationen var 6,4 procent i april enligt SCB, långt över Riksbankens mål på 2 procent.” Alla möjliga priser stiger i dagsläget”, konstaterar riksbankschefen Stefan Ingves, och slår fast att epoken med extremt låga räntor är över, penningpolitiken är i ett nytt läge. Under vintern var inflationen främst driven av energipriser - men nu syns den i mataffärerna. Prisökningstakten för livs-

medel ligger nu på 4,9 procent, för varor 4,1 procent och för tjänster 3,5 procent. Hushållen bör ta höjd för fortsatta räntehöjningar. När reporäntan höjs brukar den rörliga bolåneräntan stiga ungefär lika mycket. En höjning av räntan brukar också få effekten att kronan stärks, ekonomin kyls av och inflationstakten avtar. Riksbanken tror att inflationen landar på i snitt 5,5 procent i år, och sedan sjunker tillbaka till 3,3 procent 2023. Den svenska penningpolitiken kan inte påverka internationella råvaru- eller fraktpriser. Men Riksbanken kan med penningpolitiken motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen och se till så att inflationen återgår till målet efter en tid.


Jubileum för Skåne-möllan Skåne-möllan firar 50 härliga år! Vi är så glada och stolta över att den ursprungliga idén om att vara en innovativ kvarn och en lyhörd resurs i allra högsta grad är vår verklighet idag. Med högkvalitativt mjöl, skräddarsydda produkter och Skåne-möllans egna värmebehandlade spannmålsprodukter är platsen på kvarnkartan självklar. Bakom framgången står också vårt duktiga och engagerade team som alltid siktar högt. Det är laget Skåne-möllan som håller kvarnhjulen igång!

Vill du prova vårt goda mjöl? Ring 0418-501 02 så skickar vi en provsäck!

Skåne-möllan AB | Silosgatan 5 | 268 75 Tågarp | Sverige www.skane-mollan.se


NYHETSSVEPET / MAJ

Äntligen! Den sedan två år tillbaka planerade och efterlängtade årsträffsresan till Sydafrika och Kapstaden kunde äntligen bli av. Pandemin har satt käppar i hjulet för resan oräkneliga gånger känns det som, men i maj kunde den alltså äntligen genomföras! Och vilken resa det blev. Häftiga upplevelser och massor med intryck att smälta från en annorlunda och spännande del av världen. Många givande möten mellan medlemmar i Sveriges bagare & konditorer (SBK), kollegor i branschen – bagare, konditorer och leverantörer. Drygt 80 deltagare sammanstrålade, via olika flighter och flygplatser, på Kapstadens internationella flygplats den 28 april. Därifrån blev det transfer till Signal Hill, en utsiktspunkt högt ovanför Kapstaden, och med det kanske mer välkända Taffelberget strax intill. Om transfern från flygplatsen till Signal Hill var av det mer traditionella slaget – buss – så blev färden därifrån av ett helt annat slag. Från fjärran växte sig ett dovt brummande allt starkare och rätt var det var uppenbarade sig drygt 40 äldre motorcyklar med sidovagnar, framförda av skinnklädda knuttar av både manligt och kvinnligt kön! Årsträffsresans deltagare fick raskt ikläda sig skinnpajer och hjälmar, och fördela sig på hojarna, i vagnar och på bönpall. Sen drog kortegen vidare med ett fasligt buller nerför Signal Hill, genom stan, mot hotellet. På vägen blev det ett uppskattat lunchstopp också. 14 _ BRÖD

Och lite senare på kvällen, gemensam middag på strandrestaurangen Grand Beach. Odramatiskt årsmöte Dag två hade två teman: Föreningen SBK:s årsmöte och vingårdar. In med hela gänget i bussar efter frukost. Och sedan kurs på vindistriktet Franschhoek, någon dryg timmes körning från Kapstaden. Första anhalten var vingården Haute Carbière där också årsmötet skulle hållas. Innan själva det formella årsmötet drog igång fick SBK:s kanslimedarbetare en minut var att säga något om kansliarbetet i skuggan av pandemin: Utmaningar, osäkerhet, kreativitet, pragmatism, speciella förutsättningar, snabba puckar, och många bollar… Lösningar! Så klubbade SBK:s styrelseordförande, Stefan Fritzdorf, i gång själva mötet. Formalia klarades av i rask takt, verksamheten redovisades, räkenskaper fastställdes, revisionsberättelse föredrogs och – inte minst viktigt – styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret. Aktuella val förrättades, där först Anders Hansen, Hansens Café & Bageri i Sandviken, omvaldes som vice ordförande för två år. Fredric Ackermann, Lilla Bageriet i Lycksele, Oskar Frising, Oskar’s Konditori i Vetlanda, Karin Bodin, Polarbröd, Anders Carlsson Jerndal, Pågen, Per Klein, Lundbergs Konditori i Stockholm samt Johan Sandelin, Vete-Katten i Stockholm omvaldes samtliga som ledamöter på två år. Övriga i styrelsen har ett år kvar


NYHETSSVEPET / MAJ


NYHETSSVEPET / MAJ

Fredrik Borgskog till vänster och Kalle Bengtsson tävlade för Sverige.

Håkan Juholt.

på sina valda mandat. Mattias Ljungberg, Tössebageriet i Stockholm, och tillika valberedningens ordförande, meddelade att skälet till att inga förändringar eller nyval aviserats denna gång var att pandemin begränsat ledamöternas möjlighet att verka fullt ut på sina mandat, varför de nu ges förnyad möjlighet till det. Föreningens avgifter beslutades vara oförändrade. Inga motioner hade inkommit från medlemmar till årsmötet. Styrelsen lade ett förslag (proposition) om årligt arvode till styrelsens ledamöter om 1 000 kronor vardera, vilket också beslutades. Några jämna födelsedagar uppmärksammades: Annica Brynolfsson (PCS) 60 år, Nicklas Svensson (Nöjds Konditori) 50 år, Torbjörn Ullsten (Mjälloms Tunnbröd) 50 år och Per Lirås (Monkfish Experience) 50 år. Spännande föreläsare Därmed var det slut på den formella delen av årsmötet. Men inte slut på upplevelser… Två föreläsare anmäldes. Och först ut visade sig vara Sveriges ambassadör i Sydafrika, Håkan Juholt (S). Han talade engagerat och initierat om landets möjligheter, svårigheter och utmaningar. Bland annat lyfte han fram vikten av att svenska företag finns på plats och investerar i Sydafrika, för att därigenom bidra till både ökat välstånd och demokrati. Sydafrika är också inne i en stor omställningsprocess vad gäller energi – från kraftigt kol- och gasberoende, dominerat av Ryssland och Kina, till mer hållbara lösningar. Korruption är ett annat problem som landet brottas med och som är starkt rotat, men nuvarande presidenten, Cyril Ramaphosa, försöker i alla fall komma till rätta med det. Håkan Juholt fick också många 16 _ BRÖD

”Det erbjöds guidad busstur till

Godahoppsudden och Cape Point, tur i kåkstäder samt för de mer äventyrliga – ziplining!”

frågor från intresserade åhörare. Talare två var Christo Brand, som vid 19 års ålder blev Nelson Mandelas fångvaktare i fängelset på Robben Island. Under åren utvecklades deras relation till en djup vänskap som kom att prägla hela Christo Brands vuxna liv. När Mandela så småningom blev det ”fria” Sydafrikas förste president jobbade Christo Brand

för Mandela i olika roller. Han var även drivande för att göra Robben Island till ett museum. Christo Brand har också skrivit en bok om livet med Mandela: Doing Life with Mandela – my prisoner, my friend. Dagen fortsatte med lunch och därefter flera vingårdsbesök gruppvis. Kvällen var ”fri till förfogande”.


DAGS ATT FÖRBEREDA SIG FÖR…

ÅRETS MACK-SM! Är det du som har idén som blir årets vinnare? Tveka inte att anmäla dig redan nu till den spännande och fartfyllda tävlingen som korar årets bästa, matigaste, godaste och smartaste macka! Tävlingen kommer äga rum under Bak- & Chokladfestivalen/Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan, Älvsjö, i november. Och du kan anmäla dig redan nu! På: www.macksm.se

Sponsor

Arrangör

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och


2022

2012

2013

WANTED CUSTOMER:

USE THESE COLOURS FOR CMYK:

Sveriges bagare & konditorer

PROJECT:

Bagarlandslaget

100, 68, 21, 5

0, 20, 100, 15

DATE:

0, 0, 0, 100

2011-05-13

JOB NO:

SBK004

COACH TILL SVENSKA BAGARLANDSLAGET PRINTED SIZE: COLOURS FOR PRINTING REFERENCE ONLY. 100% DO NOT USE FOR MATCHING PURPOSES. FORMAT FONTS WILL NOT BE SUPPLIED WITH THIS ARTWORK. N/A

DESIGN VERSION NO:

1

BAKERSCAPE AB SURBRUNNSG 10, 114 27 STOCKHOLM gail@bakerscape.com M 0761 710707 VAT SE556807662301

Nu söker det framgångsrika Svenska Bagarlandslaget en ny coach som kan leda lagets satsning mot kommande VM och Nordiska Mästerskap. Självklart är du yrkeskunnig, brinner för branschen och har känsla för ledarskap och utveckling. Har du dessutom någon egen tävlingserfarenhet är det extra bonus! Skicka din intresseanmälan till: martin@bageri.se eller ring Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, på 08-762 67 94 om du vill veta mer! Svenska Bagarlandslaget drivs av Sveriges bagare & konditorer.

Arrangör

Sponsorer

18 _ BRÖD PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

www.bagarlandslaget.se PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

Black


NYHETSSVEPET / MAJ

BRÖD _ 19


NYHETSSVEPET / MAJ

Nyfiken på allt som SBK gör under ett år? Skanna qr-koden så kan du se en film om verksamheten!

Utflykter och hemgång Dag tre bjöd på fler sevärdheter och aktiviteter. Deltagarna hade i förväg fått välja dagsaktivitet, där programmet erbjöd guidad busstur till Godahoppsudden och Cape Point, tur i kåkstäder samt för de mer äventyrliga – ziplining! Samtliga verkade väldigt nöjda med dagens upplevelser när gänget återvände till hotellet på eftermiddagen, och det oavsett vad man hade valt. Dagen avrundades med en ”äkta afrikansk middag” som utöver spännande mat även innehöll musik, sång och dans samt en ”crash course” för alla i konsten att spela afrikansk trumma! Emellanåt till och med i takt… 20 _ BRÖD

Därmed var den gemensamma delen av resan till ända. Dagen efter var det hemgång för dem som inte hade bokat extra dagar med safari, för dessa var det däremot tidigt flyg till Johannesburg för vidare äventyr i vildmarken. Men det är en helt annan historia! Årsträffsresan hölls den 27 april – 1 maj, med möjlighet till två extradagar för safari. Resan arrangerades av SBK i samarbete med Monkfish Experience, som även var samarbetspartner för resorna till Porto 2018 och Lyon 2019. Årsträffsresan är ett – normalt – årligt arrangemang inom SBK, öppet för alla

medlemmar att åka med på. I samband med resan hålls vanligtvis föreningens årsmöte. /Foto: SBK, Monkfish

Psstt…

Har du fler bilder från resan? Eller vill du kolla andras bilder? SBK har skapat ett utrymme på fotodelningstjänsten Photocircle där det går att se, ladda upp och ta del av andras bilder från resan. Skicka ett mejl till BRÖD-redaktionen, johan@bageri.se, så får du inloggningsuppgifterna!


BRÖD _ 21


ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

Lindas Fruktoch fröbröd Vetemjöl 1530 gr Rågsurdeg 525 gr Honung 15 gr Jäst 40 gr Vatten 1150 gr Salt 60 gr Solrosförn 150 gr Pumpafrön 150 gr Aprikos 200 gr Russin 200 gr Plommon 200 gr •

Linda Kosterhed bjuder på ett av sina favoritrecept.

Väg ihop alla ingredienser utom salt, frön och frukten. Kör mjöl och surdeg, jäst och kallt vatten i 8 min på låg växel. Tillsätt saltet och öka hastigheten, sedan snabb växel i 4 min. Tillsätt frukt och frön kör på snabb växel 2 min. Tag upp degen lägg i oljad plastback, vik degen och ställ i kyl över natten. Dagen efter slå upp till frallor ca 150 g doppa i pumpa frön. Jäs upp och baka av. Sätt ugn på 250 g med ånga, sänk till 220 g och baka ca 8-15 min beroende på ugn.


ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

Snacks, godis och bakverk - russin från Kalifornien är det hälsosamma alternativet

Vi har en allt starkare önskan att kunna njuta av det vi äter, och samtidigt göra hälsomedvetna val. Bland annat genom att minska på socker och andra artificiella tillsatser. Att välja kaliforniska russin som naturligt sötningsmedel, och allmänt kvalitetshöjande ingrediens, är därför ett bra alternativ. Kaliforniska russin är fria från onaturliga färgämnen, smakförstärkare, stabiliserings- och konserveringsmedel. De hjälper livsmedelsproducenter att ta fram spännande och balanserade smaker. Från djupa och ”jordiga”, till finstämt aromatiska. Och därtill ett hälsosammare alternativ till vanligt socker. -Vi vill arbeta med trendmedvetna livsmedelsproducenter som använder kaliforniska russin i sin produktion, säger Peter Meadows, Skandinavienrepresentant för Raisin Administrative Committee (RAC), som marknadsför varumärket California Raisins i världen. Vi ger support och stöd så att de ska få ut högsta möjliga kvalitet i sina produkter genom att använda russin från Kalifornien. Har du någonsin tänkt på vilka ingredienser du kan använda i dina produkter, inte bara för att förstärka smaken, utan även för att tillföra sötma och hälsosamma fördelar? Nu behöver du inte leta längre! Oavsett vilka produkter du jobbar med är russin från Kalifornien ett utmärkt sätt att förstärka hälsoaspekterna i produkterna. Russin från Kalifornien är helt naturliga, inget är tillsatt, inget är borttaget. Russin kan bidra med vitaminer, mineraler, fibrer och sötma till många produkter. Från frukostbars och flingor, till kakor, snacks och godis.

Det socker som finns naturligt i russin, främst fruktos och glukos, innebär att russin från Kalifornien kan användas som ersättning för socker i många produkter. Med tanke på rådande hälsotrender inom livsmedel är det goda nyheter att mängden tillsatt socker därmed kan minskas. För den ”vetenskapligt” intresserade: sockerarter som förekommer naturligt i torkad frukt består av monosackarider som fruktos och glukos, samt disackarider som sackaros och maltos. Russin från Kalifornien innehåller rejält med vitaminer och mineraler. Bland annat kalcium, koppar, järn, magnesium, kalium, fosfor och zink samt vitaminerna B1, B6, A, C och E.

FÖRDEL RUSSIN

Det finns många fördelar med att använda russin från Kalifornien i livsmedelsproduktion: • Russin från Kalifornien behåller sin fruktiga och söta smak i upp till 15 månader opåverkat av tillverkningsprocesser. • Russin från Kalifornien har en naturlig blå-svart färg, helt utan tillsatser. Den mörka färgen är stabil och kommer inte att blöda igenom eller missfärga andra livsmedel.

Russin från Kalifornien har en mjuk och fyllig ”tuggkänsla” och kan fungera som ersättare för fett i bakade produkter. De är inte gryniga, samtidigt fria från större sockerkristaller och fungerar väl i fettfria bakade produkter, kakor och tårtor. Naturlig förekomst av vaxliknande ämnen bidrar till att hålla russinens skal intakta, på så sätt bevaras russinens saftiga och fylliga karaktär. Russin från Kalifornien bidrar till en naturlig fuktbalans till de produkter där de används, och håller dem fräscha länge. Tack vare att skalen hålls intakta sker mindre vätskeläckage jämfört med andra torkade frukter. Russin är därför idealiska att använda i snacks, godis och bakverk med låga fukthalter.

KONTAKTA OSS

Raisin Administrative Committee (RAS) brinner för samarbetet med skandinaviska livsmedelsproducenter, och vill bidra till utvecklingen av nya produkter med hjälp av russin från Kalifornien. info@ukraisins.com www.californiaraisinsscandinavia.com

info@ukraisins.com www.raisins.org

Think raisins, think California


NYHETSSVEPET / KUNSKAPSLUCKAN FINSKA FULLKORN

Mer sisu och fullkorn i Finland I dessa dagar har Sverige och Finland mycket gemensamt, inte minst i samband med Natofrågan. När det här skrivs pågår också ishockey-VM som bäst, just i Finland. Och Sverige har precis spöat Finland i gruppspelet! Men på en annan punkt spöar finnarna oss: Att äta bröd i allmänhet, och fullkorn i synnerhet. En aktuell konsumentundersökning från Finlands Brödinformationsförening visar att 95 procent av finländarna äter bröd varje dag, medan endast 60 procent av svenskarna gör det. Och hela 99,7 procent av finländarna uppger att bröd är en självklar del av deras kost. Maria Sitell, dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet, varför ser det ut så här? -I Finland är deras rågbröd något av en nationalrätt och en viktig del av den finska matkulturen. Det är helt enkelt så att en majoritet av finländarna ser bröd som en självklar del av måltiden. Och då ska det vara bröd av inhemskt producerad råg. Om man borrar lite djupare i materialet konstateras även att finländare får i sig betydligt mycket mer fullkorn än svenskarna. Vad beror det på? -Det går också att koppla till den finska rågbrödet, ofta bakat 24 _ BRÖD


Maria Sitell

NYHETSSVEPET / KUNSKAPSLUCKAN FINSKA FULLKORN

på fullkornsmjöl, som alltså dominerar där och äts mycket. Medan vi i Sverige äter mycket mer bröd bakat på exempelvis siktat vetemjöl. Det i sin tur beror på att vi har mer gynnsamma förutsättningar för att odla vete, jämfört med Finland. OK, hur ska vi få upp fullkornsintaget, och brödätandet, då? -Här har den svenska bröd- och bageribranschen ett gyllene tillfälle att både vara en del i förbättrad folkhälsa, och tjäna pengar till sina företag. Vår egen årliga allmänhetsundersökning, Brödtermometern, visar att medvetenheten om fullkornets hälsofördelar ökar i befolkningen, och att flest associerar fullkorn till just bröd. Den smarta brödproducenten inser förstås affärspotentialen i detta, och borde omgående börja producera och marknadsföra mer fullkornsbröd. Ungefär som surdeg? -Ja, det skulle man kunna säga. Surdegsbröd har ju länge varit hajpat och hippt. Inget fel i det heller, men fullkorn har långt fler hälsofördelar, enligt den samlade vetenskapen. ”Risken” för brödbranschen är annars att ”fullkornsmarknaden” tas över av producenter av gröt, flingor och andra fullkornsprodukter, om man inte ”mutar in” sambandet bröd och fullkorn.

Kan brödbranschen göra något mer för att öka konsumtionen? -Idag ses nyttiga och matiga mackor alltmer som en fullgod måltid. Jag tror att många bagerier skulle ha mycket att vinna på att marknadsföra fullkornsmackor som riktiga måltider. Alltså inte bara inrikta sig på att sälja stora, hela bröd. Mat-på-språng är en stark trend, men tyvärr är mycket i mackväg som säljs i Sverige av typen baguetter och andra bröd bakade på siktat mjöl. Så vi ska sluta med bröd bakat på vete? -Nej, det menar jag absolut inte! Men det går att byta ut siktat vetemjöl mot fullkorn av vete. Eller för den delen råg och havre också. Det viktiga är att öka fullkornskonsumtionen lite grann för att få betydande fördelar för folkhälsan. Och som ju alla vet behöver inte fullkornsbröd vara tråkiga eller ”jobbiga” att äta. Det viktiga är att hela kornet används i mjölet, malet, krossat - eller helt om man så vill. Och havre är på frammarsch? -Det sker rätt mycket spännande forskning och produktutveckling kring havre just nu, bland annat kommer nya mjölsorter, och även så kallat havreris har blivit något av en succé. Till sist då, vinner Sverige hockey-VM? -Ja du, det vet vi inte idag. Men jag lovar att äta en fullkornsmacka till finalen, om det är Finland och Sverige som möts. Hyvä Ruotsi!

Bakels Team Sweden

ALLTID REDO!

Här är vi. Teamet som står redo att hjälpa dig med dina utmaningar. Kontakta oss för rådgivning, teknisk stöttning, receptutveckling, nya idéer och spännande projekt.

ann.karnefelt@bakelssweden.se

Din framgång är vår framgång.

peter.bengtsson@bakelssweden.se

camilla.lundin@bakelssweden.se

staffan.olsson@bakelssweden.se

Läs mer om oss och våra produkter

madeleine.gotborg@bakelssweden.se ted.stark@bakelssweden.se

BRÖD _ 25

www.bakelssweden.se

bakels.sweden

bakels.sweden


NYHETSSVEPET / MAJ

”Allt går att få fram”

Peter Diesner

Bakers, med basen i småländska Lessebo, är ledande tillverkare av bageri- och konditoriutensilier i Norden. Och har utveckling och tillverkning av framför allt bageriplåtar och stickvagnar i Sverige, Finland och Norge. Sedan många år tillbaka sponsrar företaget också Svenska Konditorlandslaget. Peter Diesner, vd Bakers, varför sponsrar ni Konditorlandslaget? -Det är något som ”rullat på” under flera år. Vi stöttar ju Sveriges bagare & konditorer och deras lag och tävlingar på flera olika sätt. För oss är det så klart naturligt att finnas i en miljö där våra produkter används. Vad betyder det för er som företag? -Att vi får reklamutrymme och annan uppmärksamhet i ”rätta” sammanhang. Fast ärligt talat så har vi nog inte varit helt bra på att använda oss av engagemanget. Fram till nu vill säga. I och med att Anders Oskarsson kommit in som en av ledarna i laget har vi börjat få till en bättre ordning och styrning. Jag känner Anders väl sedan tidigare och det känns väldigt bra att vi nu kan samarbeta med ett tydligare fokus på laget. Vad omfattar ert sponsoråtagande? -Vi har en budget om cirka 50 000 kronor och avtalet löper över 1 år i taget. Men vi skickar inte in pengar som sådant, utan förser laget med produkter och utensilier som de behöver. Till exempel bakplåtar, bakformar, stickvagnar, tyll, handverktyg och en mängd andra prylar som går åt för att kunna träna och tävla. Vad är roligast med att sponsra Konditorlandslaget? -Framför allt kontakten med alla branschprofiler som vi haft förmånen att träffa 26 _ BRÖD

och samarbeta med under åren. Det har varit – och är! – jättekul att få ta del av deras kunskaper och kreativitet i olika sammanhang, som mässor, kundträffar och liknande. Finns det några motprestationer som laget förväntas leva upp till? -Det har ju, som sagt, varit lite si och så med hur vi utnyttjat sponsorsamarbetet… Men vi kommer styra upp mer nu så att vårt varumärke alltid syns på lagets bagarrockar och i sammanhang när laget framträder. Vi förväntar oss också att laget kan vara med på träffar av olika slag, bland annat. Konditorlandslaget är ju nu kvalificerat för finalen i Coupe du

Monde de la Pâtisserie, KonditorVM, i Lyon nästa år. Hur kommer det att märkas inom ramarna för ert sponsorsamarbete? -Vi kommer självklart att se till att laget har tillgång till den utrustning de behöver. Ibland kan specialgrejer behöva beställas och det kan ta lite tid att få fram, men jag hoppas att vår goda relation med Anders ska medföra att vi kan ha bra framförhållning och alltid se till att rätt grejer finns tillgängliga. Ett exempel är ju att isskulptur verkar vara tillbaka i tävlingen. Normalt har vi inte verktyg före det i vårt sortiment, men det fixar vi förstås fram, allt går!


Glad Sommar! önskar vi på

.. oppet hela sommaren 08-534 102 40 | info@bageriprodukter.se Annons_175x117mm_02.indd 1

2022-05-20 10:41:12

GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT. Just nu extra bra priser på gräddmaskiner från Sanomat. Vi tar emot era gamla maskiner in inbyte.

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET!

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Du behöver bara en kontakt när det gäller maskiner och utrustning till ditt konditori. RINGDAHLS BAGERIUTRUSTNING AB säljer utrustning och maskiner för bagerier, konditorier och glasstillverkning. Våra kunder består av allt från små konditorier till stora industribagerier. Vi levererar över hela Sverige!

Ring oss:

0302 - 174 30

or

www.ringdahls.se info@ringdahls.se PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

BRÖD _ 27

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PM

Skuggen är tryck och multiplicerat


HEMMA HOS / PALMA BREAD

HEMMA HOS Det vita vetesurdegsbrödet är det som går bäst bland bröden, de flesta kunder vill inte ha alltför grovt bröd när det är varmt. Kanelbullarna är en riktig storsäljare, croissanterna är också väldigt populära, liksom bageriets prinsesstårtor.

28 _ BRÖD


HEMMA HOS / PALMA BREAD

@PALMA BREAD

vill expandera mera

Ett par månader innan pandemin lamslog världen öppnade svenska paret Solweig Gejler och Jeff Carling bageriet Palma Bread på Mallorca. De fick en tuff och annorlunda start, men nu bakar före detta landslagsbagaren Tomas Helgesson och kollegorna kanelbullar och surdegsbröd som går åt som smör i solsken. text > Lo Bäcklinder foto > Bengt Libäck/privata

BRÖD _ 29


HEMMA HOS / PALMA BREAD

D

et är ingen idé att stänga entrédörren till Palma Breads brödbutik. Centralt belägen i en av huvudstadens (Palma) hippare stadsdelar, Santa Catalina, ligger den bra till för att kunderna ska avlösa varandra i stort sett oavbrutet. Trots att det är en strålande dag där ute, tycks lusten att handla bröd och bakverk vara stor hos Mallorca-

Jeff Carling och Solweig Gejler driver Palma Bread

”I Spanien är man inte van vid att företagare gör på det här sättet, det var jättesvårt att ens få lämna över bullar. ” JUNI 2019 Startade Palma Bread

30 _ BRÖD

MARS 2020 Lockdown nedstängning av hela samhället

borna denna dag. – Att anpassa produktionen till efterfrågan är en av våra största utmaningar. Det kan vara enormt stor skillnad i försäljningen från en dag till en annan och vädret brukar vara en avgörande faktor för hur mycket kunder vi har, säger Jeff Carling. Han och hustrun Solweig Gejler tog klivet till att bli bageriägare strax innan pandemin lamslog det spanska samhället. Att förse Mallorcaborna med riktigt bra surdegsbröd var målet som definitivt besannats, trots stora utmaningar under pandemin. Resultatet har blivit en framgångsrik verksamhet som gjort succé hos kunderna. – Vi drev tidigare ett stort företag i vård- och omsorgsbranschen, men vi jobbade alldeles för mycket och var i stort sett aldrig lediga. När vi väl kunde komma i väg på små weekendsemestrar till Mallorca förstod vi att vi måste ändra livsstil och fick idén om att sälja verksamheten i Sverige och bosätta oss här, berättar Solweig. De började fördjupa sig i vad det fanns för behov på Mallorca och kunde snart konstatera att gott, genuint surdegsbröd och bakverk gjorda på äkta råvaror, var en bristvara. Spanskt bröd bakas ofta på näringsfattigt mjöl och innehåller mycket tillsatser. Det mesta brödet på Mallorca är industribakat eller prefabricerat och hantverksmässigt bröd på riktigt bra råvaror är sällsynt. När beslutet var fattat och lokalen hittad påbörjades jobbet med att omvandla den tidigare vietnamesiska restaurangen till ett fräscht bageri. Roulette bagerisystem byggde inredningen, men spanska hantverkare och tekniska ingenjörer utförde

JULI 2020 Öppnade filial i San Agustin

OKTOBER 2021 Fick ta emot diplom av Guardia Civil


HEMMA HOS / PALMA BREAD

”Fågelbröd” Brödtraditioner skiljer sig åt i olika delar av världen. Om man äter nyttigt i Spanien innebär det för spanjorer att man äter mycket frön, precis som en fågel. Det här brödet är en favorit bland Palma Breads kunder som väljer åt det ”nyttigare” hållet! Vetemjöl 4900 g Vatten 3500 g Rågsurdeg 1700 g Salt 150 g (Degvikt 10250 g) GÖR SÅ HÄR: • Addera och blanda i rostade fröer i lika proportioner motsvarande 10 procent av degvikten: Vallmo, lin, solros, pumpa, sesam • Rulla brödet i fröblandningen innan avbakning.

BRÖD _ 31


HEMMA HOS / PALMA BREAD

ombyggnationen och Jeff och Solweig konstaterar att det är stor skillnad i byggbranschkulturen mot den svenska. Tvister med ett byggbolag, ett svindyrt, felinstallerat ventilationssystem som krånglat och allmänna förseningar har varit en följetong som både fördyrat och försenat arbetet. – Det var meningen att vi skulle öppna till julen 2018, men allt drog ut på tiden och vi öppnade först till midsommar 2019. Det kändes helt underbart och vi fick en flygande start, säger Jeff. Sex månader senare kom pandemin och Spanien lydde under undantagslagar som gjorde att man i princip inte fick röra sig utomhus. Jeff beskriver en näst intill postapokalyptisk stad med folktomma gator där de enda som rörde sig ute var människor i tjänst, de allra flesta iförda uniform. Att ta sig till och från jobbet gick bra med dokument att visa upp för polis och Jeff fick rätt att distribuera bröd hem till människor. Här öppnade sig en möjlighet som de inte hade kunnat förutspå. Med inspiration från Sverige och till mallorkinernas förvåning började de ganska omgående med gratis hemleveranser, vilket blev en succé och Jeff levererade bröd och bakverk till människor som satt instängda runt hela ön. Ytterligare en idé som kom från Sverige och som gjorde succé, var när de tog initiativ till att skänka nybakade kanelbullar till vårdpersonal, militär och poliser som alla jobbade extremt hårt under pandemin. Jeff visar en film i mobiltelefonen som är tagen när det levereras 200 bullar till en akutmottagning på ett sjukhus med hjälp av poliseskort, i en kortege värdig ett statsbesök. – I Spanien är man inte van vid att företagare gör på det här sättet och till en början var det jättesvårt att ens få komma in på områdena och lämna över bullar. Men vi kontaktade den svenska honorärkonsuln i Palma och fick stor hjälp den vägen. Vi fick otroligt mycket uppskattning från människor som slet hårt inom sjukvården, men även uppmärksamhet för det vi gjorde, berättar Jeff och fortsätter: – Tv var här och vi fick senare både tackbrev från sjukvårdspersonal, polis och militär samt ett brev från borgmästaren i Palma. I höstas fick vi även ta emot ett diplom som delas ut årligen av Guardia 32 _ BRÖD

”Kanelbullarna är riktiga storsäljare och det vita surdegsbrödet går bäst bland bröden” Civil till individer och företag som gjort någonting gott för samhället. Detta skedde under en fantastisk ceremoni med parader och pompa och ståt. Förutom att få lokalerna i ordning och att hantera en lockdown har det funnits ytterligare en stor utmaning som har varit som ett detektivarbete – att hitta lokala leverantörer av riktigt bra råvaror. Tillsammans med sina bagare har de dammsugit marknaden efter de bästa råvarorna. Idag levereras mycket från Sverige, i synnerhet specialprodukter såsom kardemumma och

kanel och de har ett stort torrförråd för förvaring, ett kvarter från bageriet. arken Solweig eller Jeff har någon bakgrund inom bageribranschen, men har ett stort kulinariskt intresse och har ätit sig igenom bröd och bakverk på de bästa bagerierna i både Sverige och Europa. De gjorde även grundlig research under ett och ett halvt år innan de startade och tog hjälp av flera av de mest namnkunniga i branschen. En inspirerande bok av Jan Hedh ledde till

V


att de kontaktade honom och fick tips om bagerier och kunniga personer i Sverige. Efter en tid tog de även kontakt med Robin Edberg som hjälpt dem att strukturera upp bageriet, gå igenom sortimentet samt bedöma kompetensen på de anställda bagarna. – Robin har varit en enorm tillgång och höjt kompetensen både hos oss och personalen. Han kommer fortfarande till Mallorca några gånger per år och hjälper oss med rekryteringen av bagare och introduktionen av dem på plats, säger Solweig. edan ett knappt år jobbar också före detta landslagsbagaren Tomas Helgesson på Palma Bread. – Det var på gång att jag skulle börja arbeta här redan till öppningen, men eftersom den drog ut på tiden blev det först till förra sommaren som jag blev anställd. Det tog mig bara en minut att fatta beslutet när jag fick frågan, skrattar han och berättar hur väl han trivs med klimatet och miljön. Han ser stora skillnader mot att jobba som bagare i Sverige. Att hantera degarna i värmen som kan gå upp mot 40 grader, är nog den största. Luftfuktigheten och logistiken med att få råvarorna på plats och att kunna beställa i rätt volymer vid rätt tillfälle, är några av de mest utmanande faktorerna. – När det var som varmast och vårt kylaggregat inte fungerade, fick vi ha is i degarna i stället för vatten. Skorporna på brödet är också svåra att behålla då det är mycket fukt i luften, berättar han. Kollegan Isabell Grahn som också flyttat till Mallorca tillsam-

S

Det här är vi Solweig Gejler Bakgrund: Personalchef, reklamchef, marknads- och säljchef inom flera företag i Sverige, entreprenör inom vård och omsorg samt bageri. Bäst med bageribranschen: Man gör människor lyckliga med till synes små saker gjorda med mycket kärlek. Favoritbakverk: Prinsesstårta så som vi gör den – himmelskt luftig och lätt. Saknar mest med Sverige: Familj och vänner, enkelheten och effektiviteten i affärskulturen och att man sätter en ära i att leverera någonting bra.

Jeff Carling Bakgrund: Affärsutveckling, marknadsföring och sälj som anställd inom tillverkande industri och tjänsteproducerande företag, entreprenör inom vård och omsorg samt bageri. Bäst med bageribranschen: Alla tycker om ett gott bröd, det är ett dagligt samtalsämne och möjlighet till många trevliga kontakter.

mans med pojkvännen Tim Jönsson, även han bagare på Palma Bread, berättar om vad som blivit kundernas favoriter i sortimentet. – Det är det vita vetesurdegsbrödet som går bäst bland bröden, de flesta vill inte ha alltför grovt bröd när det är varmt. Kanelbullarna är en riktig storsäljare, croissanterna är också väldigt populära, liksom våra prinsesstårtor, säger hon. Som av en händelse kommer samtidigt en av Palmas alla bofasta svenskar in i butiken för att hämta en dekorerad prinsesstårta till sin fru inför spanska Mors dag som infaller dagen efter. Efter lite småprat lämnar han butiken med sin tårtkartong och Jeff berättar om leveranser till de största lyxyachterna i Palmas hamn samt stora specialbeställningar till kända, icke namngivna svenskar som firat bemärkelsedagar på ön. Sedan två år tillbaka finns också en filial till Palma Bread i kustorten San Agustin, men Solweig och Jeff tycks ha fått smak för att driva bageri och vill inte nöja sig med det. – Vi har planer på att öppna ytterligare butiker på Mallorca om inte allt för länge och därefter är drömmen att expandera till fastlandet, säger Solweig. När hon blir påmind om att hon och Jeff berättade i början av intervjun att de sålde sitt förra företag för att de jobbade för mycket skrattar hon och tittar på Jeff. – Jo visserligen, men det här är ju så roligt och vi får så mycket härlig respons från kunderna att det bara inte går att låta bli, slår hon fast.

Favoritbakverk: Våra goda nystade kardemummabullar tillsammans med en cafe con leche (kaffe med mjölk). Saknar mest med Sverige: Familj, släkt och vänner och att kunna göra sig förstådd i alla sammanhang språkligt och kulturellt.

Här bor vi Palma de Mallorca Palma de Mallorca ligger vid Palmabukten på Mallorcas sydvästra kust och är huvudstad både i regionen Balearerna och provinsen med samma namn. Staden har ungefär 300 000 invånare. Palmas största näring är turismen. I april 1955 landade den första svenska charterresan på Mallorca. Palmas historia som stad går tillbaka till romartiden då en befäst stad uppfördes öster om floden. Under morisk tid kom hela ön under arabiskt inflytande, och staden hette på den tiden Medina Majorca. Staden består av en stadskärna som en gång varit omgiven av en stadsmur. Stadskärnan ligger vid kusten och öster om en liten flod och utanför stadskärnan löper en lång pir där fiskehamnen är belägen. Källa: Wikipedia

BRÖD _ 33


RECEPTET Foto: Znapshot.se

34 _ BRÖD BRÖD _ 34


Sorunda choux I det här numret av BRÖD presenterar Konditorlandslagets Fredrik Borgskog en fylld choux med mandel och aprikoskräm, vispad grädde och aprikossås. Receptet ger cirka 20 bakelser. DET HÄR BEHÖVER DU: CHOUX 125 g mjölk 125 g vatten 100 g osaltat smör 150 g vetemjöl 4 g salt 10 g socker 240 g ägg MANDEL- OCH APRIKOSKRÄM 100 g mjölk 150 g grädde 150 g Capfruit aprikospuré 4 g salt 80 g äggula 100 g rostad mandel 20 g socker 100 g vit choklad 3 g gelatin VISPAD MOUSSE 55 g grädde 50 g Capfruit apriskospuré 10 g socker

10 g glykos 75 g Valrhona Orelys choklad 160 g grädde 10 g Absolut vodka 1 g salt ½ citron, zest APRIKOSSÅS 200 g Capfruit aprikospuré 20 g florsocker 10 g citronjuice 10 g Sosa Gelcream fred ÖVRIGT Torkade aprikoser Mandel GÖR SÅ HÄR: CHOUX • Koka upp mjölk, vatten, salt och socker. Gå i med mjöl. Vispa runt med träslev, koka ur mjölet någon minut under ständig omröring. • Dra av och lägg i vispmaskin, montera ner lite ägg i taget. Vispa svalt. Ladda i spritspåse. Spritsa och baka av på 160-170 grader i 30 min. MANDEL- OCH APRIKOSKRÄM • Koka upp grädde och mjölk. Gå i med rostad mandel. Låt dra i 30 min, mixa och sila. • Blötlägg gelatinet. Värm på socker, aprikospuré, grädde, salt och äggula till 82 grader. Häll det över chokladen och

gå i med gelatinet. Mixa till en emulsion. Sila och kyl. När den satt sig, lägg i spritspåse.

VISPAD MOUSSE • Koka upp grädde, socker och glykos. Häll det över chokladen. Gör en emulsion. • Gå sedan i med vodka, grädde och zest. Låt sätta sig och vispa sedan upp den och lägg på. APRIKOSSÅS • Mixa allt med stavmixer, låt svälla i 10 min, mixa igen och sila. Lägg i spritspåse. MONTERING • Börja med att fylla choux med mandelkrämen. Spritsa eller montera moussen med sked eller spritspåse. • Spritsa aprikoskräm i moussen. Dekorera runt bakelsen med strimlad torkad aprikos och hyvlad mandel.

Pssttt….

Sorunda, som gett namnet åt bakverket i det här receptet, är en ort i Nynäshamns kommun några mil söder om Stockholm. Grönsakshallen Sorunda är en av Konditorlandslagets sponsorer.

BRÖD _ 35


JURISTEN / MAJ

Om tvist uppstår - förhandla

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

olika artiklar. I det här numret kommer tvisteförhandlingar att beskrivas närmare, medan jag i nästkommande nummer på ett ingående sätt avser att redogöra för vad en medbestämmandeförhandling är.

Tvisteförhandling

Förhandlingar är något som hör vardagen till. På sätt och vis hamnar man i en eller annan förhandling mest hela tiden. Vems tur är det att plocka ur diskmaskinen? Vems tur är det att storhandla? Hur mycket kan man få banken att pressa ner ens ränta? Etc, etc… Det mesta är, om man tänker på det, förhandlingar i en eller annan form. En väldigt central sorts förhandling i mitt yrke är fackliga förhandlingar och eftersom ni är arbetsgivare är det sannolikt ganska vanligt förekommande även i er verksamhet. Förhandlingar har jag visserligen skrivit om här tidigare men den här gången tänkte jag fokusera på de två olika typerna av fackliga förhandlingar som är vanligast. Dessa är tvisteförhandlingar å ena sidan och medbestämmandeförhandlingar å den andra sidan. Då detta är ganska omfattande materia kommer jag dela upp det på två

36 _ BRÖD

Slutlig prövning i domstol Om det inte går att hitta någon lösning på vare sig lokal eller central nivå kan den part som vill driva tvisten vidare ta tvisten till domstol. Om det varit fråga om lokal och central förhandling mellan kollektivavtalsbärande parter, alltså vi och våra fackliga motparter, hamnar tvisten i arbetsdomstolen. Om det är fråga om parter som inte är medlemmar i någon organisation blir situationen dock annorlunda, exempelvis kanske tvisten rör en anställd som inte är med i facket som därför inte företräds av dem. I sådana situationer gäller inte reglerna om lokal och central förhandling på samma sätt och dessutom prövas tvisten, om det går så långt, i första hand i tingsrätten (inte Arbetsdomstolen).

Klipp ur och spara!

Förhandlingar är något man ofta hör talas om, och kanske också tycker att man håller på med hela tiden. På det arbetsrättsliga området handlar det inte sällan om fackliga förhandlingar. Arbetsrättsjurist Alexander Iliev kommer i detta och i nästa nummer av BRÖD att gå in närmare på förhandlingar om tvist och medbestämmande.

Tvisteförhandlingar handlar, såsom namnet antyder, om just tvister. En tvist i juridisk mening uppstår när två parter tycker olika om något och detta ”något” är mer substantiellt, såsom exempelvis en paragraf i en lag eller en regel i ett kollektivavtal. Utöver att parterna tycker olika krävs för att en tvist ska uppstå att någon anses ha brutit emot den aktuella regeln. I vår och er verksamhet inleds merparten av alla tvisteförhandlingar genom att ni tillsänds en förhandlingsframställan ifrån facket där det anges att ni brutit emot någon regel, vanligtvis någon lag eller något kollektivavtal. När ni får en sådan förhandlingsframställan är det så gott som alltid en god idé att så snabbt som möjligt kontakta oss för en utvärdering och bedömning av läget. Därefter ska ni givetvis sätta er ner och förhandla med motparten på lokal nivå. Om man inte kan komma fram till någon lösning på tvisten i den lokala förhandlingen kan den part som vill driva tvisten påkalla central förhandling, då hamnar förhandlingen hos oss (Livsmedelsföretagen) och hos den fackliga organisationen på central nivå.


PLOCKAT / MAJ

Tea party!

Tea Fortes serie Jardin är, i samarbete med New York Botanical Gardens, inspirerad av vårens blommor, fruktiga inslag och somriga blandningar. Teerna är lika goda kalla som varma – perfekta att göra ett fruktigt iste på under sommarens värmeböljor.

BUBBLIGT &

PASTELLIGT

Petite Presentation Box Jardin, Tea Forté

I APRIL LANSERADES både en helt ny dryck och ett nytt varumärke, MUSTLY® Sparkling Coldpress. En pigg, bubblig törstsläckare som sägs passa utmärkt till mat med en läskande och uppfriskande smak. Inga tillsatser som socker, sötningsmedel eller konserveringsmedel.

2022-04-08 13:07 CEST

VÅRENS NYHETER FRÅN

Bin som surrar omkring, dofter av växter som precis sorl som sprider sig av människor som rör sig ute i t Jardin är i samarbete med New York Botanical Gard blommor, fruktiga inslag och somriga blandningar. som varma och är perfekta att göra ett fruktigt iste värmeböljor.

Psssst!

Visste du att årets chipssmak, enligt en färsk folkomröstning i regi av Estrella, blev brynt smör och chili?

NEW* PETITE PRESENTATION BOX - JARDIN

SMÅKAKOR

PÅ BOK

BAKBLOGGAREN Fredrik Nylén bjuder i denna bok på sina bästa recept för fikastunden: mördegskakor som hallongrottor, jitterbuggare och brysselkex men också amerikanska chocolate chip cookies, italienska amaretti och argentinska alfajores fyllda med dulce de leche.

Kanadensiska Collective Arts har släppt fler varianter ur sin IPA-serie på Systembolaget. Nu är det dags för IPA No 20 som är ofiltrerat och har en intensiv smak av frukt, citrus och tallbarr. Alkoholhalt 6,5%.

BRÖD _ 37


REGIONALT / MAJ

HÄNT EXTRA! Andra bullar på Ikea Under flera år har Ikeas kanelbullar bakats på det tidigare Finax-bageriet, numera Cake & Bake AB, i Höganäs. Nu har avtalet sagts upp och det tvingar företaget att minska bemanningen. Huvudsakligen sades avtalet upp på grund av att det inte var en lönsam affär för Abdon food (som äger Cake & Bake), bland annat på grund av minskade volymer. Idag har företaget femton anställda i Höganäs. Exakt hur många som varslas vill företaget inte uppge.

Systrar växer Systrarna Lindqvist Cafe & Surdegsbageri i Karlskrona växer. Nu bygger de ut för att få mer yta för kylrum och packning. Utbyggnaden kan ske tack vare att lokalen intill på Borgmästaregatan står tom. Nuvarande ”arbetsyta” i bageriet är 50 kvadratmeter och den nya blir alltså dubbelt så stor. Hela utbyggnaden planeras vara klar till lövmarknaden i juni.

På klassisk mark Mannz bageri har öppnat på Widerbergs klassiska adress i Lund. Bakom satsningen står Robert Richter, en man med rötter i Tyskland som älskar bröd och alla upplevelser som hör därtill. Målet med bageriet är att erbjuda kunderna lite mer centraleuropeiskt bröd och sortiment. Att komma och köpa bröd hos Mannz varje dag eller varannan ska kännas som en självklarhet för kunderna precis som för människor i Frankrike eller Italien, enligt Robert Richter. Han vill också att bageriet ska vara en mötesplats. Kunderna ska kunna stanna en stund, ta en kopp kaffe och få en pratstund.

Nystartat i Karlstad Elden Bageri AB är ett nystartat företag som har sitt säte i Karlstad. Företaget uppger att de ska ägna sig åt bageriverksamhet och försäljning av bröd samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget registrerades hos Bolagsverket i april.

38 _ BRÖD

Hon får Magnoliapriset Marie Louise Gunnarsson, Gunnarssons Specialkonditori på Södermalm, Stockholm, är årets mottagare av det prestigefyllda Magnoliapriset. Utmärkelsen delas årligen ut av Sofia hembygdsförening sedan 1969. Priset, som är en magnoliaplanta, delas ut till en person som med sin gärning gjort förtjänstfulla insatser och glatt sina medmänniskor i Sofia församling eller på Södermalm. Marie Louise Gunnarsson är nu i gott sällskap med Evert Taube, Greta Garbo, Johan Ulvesson, Kennedy Bakircioglu bland många andra kända personer som fått detta pris för sina insatser för Södermalm.

Veras startar om Veras bageri i Falun öppnar nytt igen. Enligt ägaren Veronica Hellström, är det en satsning på att hålla landsbygden levande. Företaget – Veras bageri och catering – har flyttat produktionen till Linghed. Senare hoppas man kunna öppna fik i både i Linghed och i Svärdsjö. Veronica Hellström driver också Veras Bryggeri i Äppelbo och sammanlagt består personalstyrkan av åtta anställda. I år, efter pandemins begränsningar, ökar catering till bröllop och sommarfester kraftigt, så pass att rekrytering av personal till säsongen varit svår, uppger Veronica Hellström.

Printz i ny kostym Bageri speceri är det nya namnet på verksamheten som Stallarholmsbor, med flera, har känt som Printz bageri sedan 2010. Det var då Maria Printz Emond slog upp portarna till sitt bageri i Gula industrihuset. Det nya namnet och loggan till trots så kommer kunderna att känna igen sig, lovar bageriet i sociala medier. ”Samma goda bullar och bröd kommer ha bakats av samma bagare och säljas i samma mysiga butiker/kaféer av samma glada tjejer och killar”, står det på deras Facebooksida.


REGIONALT / MAJ

Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

ordföranden Oskar Frising med Mia Blomstrand som sekreterare. Det blev inga förändringar i styrelsen. Utöver dagordningen diskuterades hur pandemin drabbat medlemmarna både negativt och positivt, samt oron över råvarusituationen och personalförsörjningen. Avslutningsvis informerade bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita om hur ett byte av arbetsgivarorganisation kan göras. Middagen för kvällen avnjöts på Stångs Magasin, som ligger vackert utmed Stångån. Styrelsen tackar alla för en härlig dag med fina studiebesök, gemenskap och mycket prat om bullar och bröd. /Text: Oskar Frising

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt.

Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se

Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

SMÅLAND / ÖSTERGÖTLAND

Trivsamt årsmöte Distrikt Småland/Östergötland av Sveriges bagare & konditorer höll sitt årsmöte i Linköping den 20 april. Cirka 30 personer slöt upp till mötet, som inleddes med lunch på Gyllen Linds Bageri. Här välkomnades mötesdeltagarna av Krister Söderqvist, Roulette Bagerisystem samt Marcus Larsson och Magnus Olsson, båda Gyllen Linds. Jan Kindgren från Bakers bjöd på färskpressad juice. Efter lunchen var det dags för uppdelning i två grupper och två studiebesök, det ena på Gyllen Linds, där besökarna fick en detaljerad presentation av företagets affärsidé och framtidsplaner. Det andra gick till Mob Modern Orient Bageri som tillverkar libanesiska bröd. Därefter bar det iväg till Lanemo Konditori & Bageri för fika och visning av verksamheten, som leddes av Anna och Ola Lanemo. Årsmötet klubbades igenom i rask takt av den omvalde

Hon för skånsk tradition vidare Ulrika Lööw Nilsson är läraren som blev spettkaksbagare. Nyligen tilldelades hon Skåneländska Gastronomiska Akademiens stipendium 2022. Hon startade spettkaksbageri i Vä tillsammans med maken Pi Nilsson, också han lärare, den 1 maj förra året. Detta genom att ge klassiska spettkaksfabriken från Nosaby nytt liv på ny ort.

Ny ägare på Grillska Huset Stockholms Stadsmissions enhet Grillska Huset, Gamla stan i Stockholm,

Bagare visade upp sig I samband med att Yrkes-SM arrangerades i Växjö i maj, passade elever vid Kungsmadskolan i Växjö på att visa upp bagaryrket för de drygt 22 000 besökarna till tävlingarna. Camilla Dahlberg och Maja Nyström går bagarutbildningen vid Kungsmadskolan i Växjö. De fick många frågor från besökarna om hur utbildningen går till, vilket gymnasieprogram man ska välja och hur arbetsmarknaden ser ut. Bland annat berättade de att det är ett högt söktryck till utbildningen och att skolan har ett nära samarbete med branschens företag. Den här gången var inte bagaryrket representerat vid själva SM-tävlingarna. Men totalt tävlade 170 ungdomar i 30 olika yrken. Ett annat år är säkert bagarna tillbaka igen.

får ny ägare från och med den 1 juni. Den nya ägaren, Grillska Huset Restaurang & Konditori AB med vd:n Lars Sjölund i spetsen, kommer tillsammans med nuvarande enhetschef Fidelia Hjelte, att driva verksamheten vidare med ett fortsatt fokus på arbetsträning för människor som befinner sig långt från den ordinarie arbetsmarknaden.

Bakade för Ukraina Eleverna på restaurangskolan Grillska i Hornsberg, Stockholm, kom för en tid sedan själva på idén att baka bröd och laga soppa till stöd för det ukrainska folket. Det skriver tidningen Mitt i. Projektet började med att eleverna

fick hälsa på Stadsmissionens verksamhet Matmissionen för att inspireras. Sedan fick eleverna bestämma vad de skulle göra. Det blev att ta emot matsvinn och göra soppor, bröd och dryck av det. Livsmedlen förpackades i kassar som såldes för 60 kronor styck. Men man fick betala ännu mer om man ville och all vinst gick till Röda Korsets arbete för det ukrainska folket.

Wienerbageriet utökar i Kalmar Danska Wienerbageriet i Kalmar har funnits i cirka 100 år och utökar nu med ytterligare ett tredje kafé med försäljning på Giraffen köpcentrum i Kalmar.

BRÖD _ 39


DITT MEDLEMSKAP

Nyfiken på Visita? Sedan förra året rekommenderar Sveriges bagare & konditorers (SBK) styrelse medlemsföretag, hantverksbagerier, som kan anses tillhöra besöksnäringen att överväga att byta kollektivavtal från Livsmedelsföretagens till besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisations, Visita, avtal. Bakgrunden är den skillnad som råder mellan bageriverksamhet som bedrivs i industriell form och mer hantverksmässig bageriverksamhet som anses ligga närmare besöksnäringen. Verksamhetstyperna kräver olika kompetenser och därmed kollektivavtal. Och nu är det alltså möjligt för medlemmar i SBK att välja den arbetsgivarorganisation och kollektivavtal som bedöms passa bäst för verksamheten. Om du vill veta mer om vad Visitas avtal innebär, och hur ett eventuellt byte skulle gå till, är du välkommen att höra av dig till Visitas medlemsrekryterare (se nedan). Vid ett första samtal görs en genomgång av verksamheten för att se om den är av sådan art att den skulle kunna vara medlem i Visita och hur ett eventuellt byte praktiskt går till. Är man intresserad av ett 40 _ BRÖD

byte och idag är medlem i Livsmedelsföretagen är det bra att höra av sig så snabbt som möjligt då en uppsägning behöver ske senast den 30 juni! Hur en uppsägning går till får du veta under mötet.

Hör av dig till: Daniel Paulus Medlemsrekryterare 08-762 74 28 daniel.paulus@visita.se Teresa Nyström Medlemsrekryterare 08-762 74 26 teresa.nystrom@visita.se Det går även bra att ringa eller mejla: 08-762 74 20 eller nyttmedlemskap@visita.se


DITT MEDLEMSKAP

Förmåner för dig som är medlem

Ny utbildning – Kondis i omställning Kondis i omställning är namnet på en ny utbildning som startas av Sveriges bagare & konditorer (SBK) i samarbete med EU/ Europeiska socialfonden, ESF. Utbildningen, som vänder sig till medarbetare på medlemsföretag, fokuserar på åtgärder som ska stärka medlemsföretagens lönsamhet. Bland annat ämnen som digital försäljning och marknadsföring, kundbemötande, både ”bakom disk” och på nätet, personligt ledarskap när arbetslivet förändras samt att vara chef och ledare på bageri/konditori. Utbildningen tar även upp hur man kan hantera frågor kring närproducerat, svinn och ekologisk produktion, när kunderna ställer nya krav. I dagsläget medverkar 80 bagerier och konditorier över hela landet, med drygt 500 anställda. SBK har beviljats stöd om 10 miljoner kronor från ESF för att genomföra Kondis i omställning. Projektet erbjuder kostnadsfri utbildning inom alla utbildningsområden. Vissa utbildningar genomförs digitalt och andra fysiskt i olika delar av landet. Som företag står du endast för den tid ni deltar i utbildningen samt för eventuella resor till utbildningsort inom regionen. Projektet pågår mellan maj 2022 och april 2023. Kurser ska hållas under augusti 2022mars 2023. Närmare information om kurser och datum kommer presenteras under sommaren. De som anmält sig ska ha fått mejl från Julia Forsberg, projektledare SBK, och blivit kallade till informationsmöte. Om någon mer vill vara med kan man mejla Julia för mer information och för att få veta vad som gäller: julia@bageri.se

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt PMS sätt. 130 C PMS 294 C Partner/leverantör: PCS Flavour Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Kontorsmateriel m m Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Hotell Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Webbshop Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 41


JOBB ETC. Till salu, platsannonser mm...

KAFFESTUGAN PÅ NORRA ÖLAND – inarbetad rörelse med kvalitetstänk

FÖRETAG TILL SALU

Välbesökt genuint bageri beläget i Böda på Norra Öland, Ölands riviera, i en av Sveriges största besöksnäringsregioner. Verksamheten har stort utbud av stenugnsbakade surdegsbröd, vetebröd, bakelser, kafferosteri, marmeladoch gelatotillverkning, prisad gourmetpizza. Nyrenoverad butik, toppmodern maskinpark. Lägenheter till personal eller uthyrning. Verksamheten inrymmer även två gelaterior i förhyrda lokaler belägna i Byxelkrok och Sandviks hamn, Gelato & Biscuits. Läs mer på www.exitpartner.se/projects/kaffestugan Mäklare: Roger Eriksson, roger.eriksson@exitpartner.se, 070-328 50 05 Leo Ulmborg, leo.ulmborg@exitpartner.se, 070-657 60 38

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD – KONTAKTA PER HANSSON och bakverk och som vill jobba på vårt bageri i New York. Du har en passion för smaker, är kreativ och älskar att lära dig nytt och samtidigt visa prov på de färdigheter du redan har. Du är också ansvarstagande. Detta är en tillsvidareanställning. Du blir en del av vårt glada gäng med god stämning. Vi är drivna och har en positiv inställning, är flexibla och ansvarstagande och vill leverera världsklass.

VI SÖKER BAGARE TILL VÅRT BAGERI I NEW YORK Fabrique stenugnsbageri är ett lokalt stenugnsbageri som startade 2008 i Stockholm och som idag har flera butiker runtom i Stockholms innerstad. Vi har även två sommarkaféer på Gotland, Rute Stenugnsbageri samt Leva Kungslador och butiker i både London och New York. Vi har både ett bageri och en konditordel. Vi bakar surdegsbröd med rena naturliga produkter på ett traditionellt och hantverksmässigt sätt. I vårt konditori bakar vi både klassiska och moderna bakverk ~ allt från grunden, med högsta kvalitet och på de bästa råvarorna. Vi söker dig som är utbildad bagare med ett brinnande intresse för mat

42 _ BRÖD

VI SER GÄRNA ATT DU ÄR: -Stresstålig -Lösningsfokuserad -Van att arbeta självständigt men även i team.

helger kan ingå.

I ARBETET INGÅR: - Vara påläst om våra produkter och utföra våra rutiner - Arbeta professionellt och ha god känsla och förståelse för vårt hantverk - Arbeta efter fast schema dagtid,

- Kollektivavtal

KRAV:

- Bagarutbildning LÖN:

Välkommen med din ansökan och frågor till: johanna.sarefjord@fabrique.se


ANNONS FRÅN LAGKAGEHUSET

VI SÖKER BAGARE! Är du en erfaren bagare med ledarskapsambitioner? Vill du vara en del av ett stort och välrenommerat bageri i Brøndby där du får ta ansvar och utvecklas tillsammans med oss? BOR I SVERIGE, JOBBAR I LAGKAGEHUSET A/S I DANMARK. När du bor i Sverige och jobbar i Danmark har du vissa skyldigheter i båda länder vad gäller beskattning och socialförsäkring. SKATT När du bor i Sverige och jobbar för Lagkagehuset A/S i Danmark beskattas din danska löneinkomst enligt danska skatteregler, förutsatt att allt arbete utförs i Danmark, är detta inte fallet bör din skattskyldighet granskas. SOCIALFÖRSÄKRAD Som lokalt anställd av Lagkagehuset A/S i Danmark, och utförs allt arbete i Danmark, är du socialförsäkrad i Danmark OM JOBBET Dina primära arbetsuppgifter blir att producera vårt varierade sortiment av bakverk, samt ett brett sortiment av andra produkter. Detta sker i nära samarbete med ett professionellt och kompetent team i en passionerad, professionell och social miljö. Du kommer tillsammans med en teamledarkollega ha ansvar för ert team som under natten producerar ett stort antal produkter och andra bakverk till våra gäster. Detta är en viktig arbetsuppgift att du och den andra teamledaren får ett nära och starkt samarbete. Du leder, motiverar och säkrar den höga kvaliteten och ligger själv i framkant av produktionen. Du kommer att vara en del av ledningsgruppen i bageriet där du tillsammans med bagarmästaren och de övriga teamledarna säkrar en bra arbetsplats som sätter kvalitet, livsmedelssäkerhet i första rum. Du kommer att lära känna Lagkagehusets tekniker och koncept genom utbildning på plats och kommer själv få bidrar med din egen professionella kunskap. Tillsammans med dina kollegor säkerställer du en arbetsplats med professionalism, socialt ansvar och omtänksamhet. Tillsammans levererar ni en dejlig passion i dansk bagarklass med stor focus på kvalitet. I denna tjänst erbjuder vi 37 timmars arbetsvecka. En ledig dag i veckan och ledig varannan helg. Din arbetstid är primärt nätter och din arbetsdag startar 21.00. BLI VÅR NÄSTA BAGERITEAMLEDARE I BRØNDBY OM DU: • Är utbildad bagare med praktisk erfarenhet innanför bagerihantverket • Har ledarerfarenhet från tidigare jobb • Har en passion för ditt hantverk som bagare och har tidigare erfarenhet av yrket • Har erfarenhet med processledning, kvalitetssäkring och livsmedelssäkerhet • Tar ansvar och kan arbeta självständigt • Är en god ledare och kommunikatör

• • • •

Är strukturerad och kan ta initiativ Kan förstå och tala danska och engelska Har bra överblick och kan hantera tidvis en hektisk vardag Har mötesdisciplin

VI ERBJUDER DIG: • Bra arbetsförhållande i ett modernt bageri med härliga kollegor • Ett utvecklande och spännande arbete med focus på bageri, ledning och utveckling • Att bli en del av en gemenskap där du får möjlighet för att dela din erfarenhet och kompetens • Bra utveckling och karriärmöjligheter i en stor organisation • Lön efter kvalifikation med pensionssystem • Anställningsförmåner VAD LAGKAGEHUSET ERBJUDER DIG: Hos oss får du ett mångsidigt arbete med professionellt duktiga kollegor och spännande individuella utvecklingsmöjligheter. Lagkagehuset växer och expanderar i Danmark såväl som utomlands. Detta bidrar till att skapa goda karriärmöjligheter i hela organisationen. ANSÖKNINGSPROCESSEN: Vi kommer att behandla din ansökan så fort som möjligt! Du kommer höra ifrån oss senast 5 dagar efter du laddat upp din ansökan. Senast 14 dagar efter ansökningstiden gått ut kan du förvänta dig att få en uppdatering om vi i första omgången valt att gå vidare med dig.Varmt välkommen med din ansökan! KONTAKTA OSS! Om du har några frågor, kontakta oss gärna på people@lagkagehuset.dk

Läs mer om jobbet och skicka in din ansökan genom att fotografera QR-koden här intill.

BRÖD _ 43


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

www.dawnfoods.com

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Produkter och tjänster för bageri, konditori och café.

Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service. lt

huv

udspons

or av

Följ oss på Facebook och Instagram.

o

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

www.kobia.se | 010-206 77 91

St

Bakels Sweden

Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se

www.femtorp.se 040-94 90 00

44 _ BRÖD


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82

www.nbt.se

www.DYNATEC.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

FOOD IS OUR PASSION

ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation

Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen.

Receptet för bättre affärer.

www.unox.com Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00

BRÖD _ 45


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKFORMAR

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

BAKPLÅTAR

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

www.praegel.dk BAKE OFF

Panea AB www.panea.se

info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

BAKUGNAR Panea AB www.panea.se

Halmstad 035-301 49

Stockholm 08-510 00 300

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

08-590 006 00 info@revent.se

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

08-590 006 00 info@revent.se PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

46 _ BRÖD

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

C CHOKLAD/PRALINER

Välj dina professionella maskiner från onbart. Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar extrema krafter.

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97.

www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

DONUT-/MUNKMASKINER

Email: orderSE@barry-callebaut.com

Smakspecialister sedan 1862 LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

FÖRSÄKRINGAR 08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

D DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

Brödbranschens totalleverantör

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss!

G

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Kaffebrödslinjer

NYHET! Uppgradering till nya versioner av Uppslagslinjer leverantörsoberoende Flavour Recept och Degblandare Kalkyl samt webbaserad orderregistrering, PCS Internetbeställning, Vispmaskiner till de flesta plattformar såsom paddor, surfplattor etc. Matbrödslinjer

Rademaker industriella maskiner Tel 031 309 98 90 Sancassiano Industriella blandare ab@pcs.se. www.pcs.se

ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar DISKMASKINER Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

Mårdvägen 4, 352 45 Växjö

Stockholm Halmstad Tel. 0470-77 Jönköping 12 00 • Fax 0470-237 52 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49

E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se

I INREDNING & DESIGN

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Ugnar för bageri och butik Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, Kyl-jässkåp/rum EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare Kavlingsmaskiner med flera.

Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med Ritar, projekterar, bygger och finansierar bagerisystemet PCS WinBag

Panea AB www.panea.se

GRÄDDAUTOMATER

Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 47


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

vi förverkligar dinar ideer

Ä

URBAN GUDMUNDSSON

PMS 294 C

PMS 4625 C

FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING

TÄNK BLÅTT FÖR

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

48 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

T TRANSPORTBAND

Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

S

ipco.com/bake

SILOS

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

LUNDVALLS AB

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se

Världsledande leveratör av diskmaskiner & blandningsmaskiner för all storköksverksamhet

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

SOCKER

TÅRTDEKORATIONER

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

VAKUUMKYLAR

Socker och Sirap – naturliga råvaror

Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88

040-53 70 00

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 49


Nu laddar vi för midsommar

BRÖD #6/7 UTE I SLUTET PÅ JUNI

MÄSSA HIGHLIGHTS PÅ FASTFOOD& CAFÉMÄSSAN I KISTA TÄVLING HÄR ÄR FINALISTERNA I ÅRETS KONDITOR 50 _ BRÖD BRÖD _ 50


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig. Julia Forsberg Tel: 08-762 67 97 E-post: julia@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 3546, 103 69 Stockholm BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Ellinor Isaksson 100%. och multiplicerat (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se) or

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson är tryckt i 30% av PMS 4625C BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg och multiplicerat 100%. (christian@pilefood.se) Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 51 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)

Skanna QR-koden och läs mer på www.panea.se om alla våra kundcase.

Konditori Cecil har förnyat serveringen på ett klimatsmart sätt Konditori Cecil i Vetlanda drivs och ägs av Mihaela Diaconu och Stefan Bjäde sedan fyra år tillbaka. De kontaktade Panea då de ville förnya och fräscha upp hela serveringen men behålla sina befintliga diskar. För att matcha den nya inredningens modernare stil utsmyckades konditoridiskarna med fronter i form av valnötsbetsade träribbor. Samma typ av träribbor används även för väggarna på kaffebuffén och övrig serve-

ring för att skapa en enhetlig och ombonad känsla. Dessutom fick Panea i uppgift att leverera nya bord och stolar samt lampor över borden. Hela ombyggnaden tog två veckor att genomföra och med Paneas hjälp kunde Konditori Cecil öppna på utsatt tid. Har ni vägarna förbi Vetlanda titta gärna in hos Mihaela och Stefan för att avnjuta en fika i deras nya servering.

Gör som Konditori Cecil - kontakta Panea om du vill förnya din servering. Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger och se till att du och din personal får den utrustning och inredning ni vill ha och behöver. Kontakta Panea för att komma igång med utvecklingen av er verksamhet: Mikael Ivansson 070-431 1044 mikael.ivansson@panea.se Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.