BRÖD 4 2021

Page 1

>25

#04 april 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

DEBATT: MEN HUR TÄNKER NI, ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH UHR? SMARTA AFFÄRER: RINGA IN DIN BUSINESS POLITIK: VÅRBUDGET UTAN ÖVERRASKNINGAR

Psst!

Göteborgsbakelsen är en somrig skapelse med mördegsbotten och mazarinfyllning, toppad med passionscurd och passionsmousse.

”Vi ser stora möjligheter inom hotell, restaurang och catering”

Göteborgarna

får egen bakelse... …och bröd. I samband med att Göteborg firar 400 år som stad har yrkeshögskolan Yrgo tagit fram en speciell bakelse och ett bröd för att fira den stora tilldragelsen.

BRÖD _ 1


Mjöl, vatten och Glimek. Vi har utvecklat bagerimaskiner sen 1948. Men det är inte bara för att vi har gjort det länge som vi gör det bra. Sedan starten har vi lyssnat på dig som är bagare. Vi är flexibla och anpassar våra lösningar efter dig, för i slutändan vill vi samma sak. Att resultatet ska bli godare, och vägen dit smidigare.

CR400 Conical Rounder

Let’s go social:

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00


Är det dags att skrota ”livsmedelsprogrammet”?

LEDARE APRIL

D

e flesta av våra medlemsföretag har nu bedrivit en pandemianpassad verksamhet i över ett år. Vardagen ser fortfarande helt annorlunda ut och det krävs såväl uppfinningsrikedom som hårt arbete för att klara av att hålla företagen flytande. En stor del av Sveriges bagare & konditorers (SBK) arbete med att göra det enklare att driva bageri och konditori har också handlat om att hantera pandemin; som restriktioner, stödåtgärder och att ha kontakt med drabbade medlemsföretag. Parallellt med arbetet kring pandemin pågår påverkansarbetet oförtrutet, om än på ett annat sätt än tidigare. I det här numret kan du läsa om ett par myndigheters syn på vår bransch och våra yrken, deras underliga syn på bagare och konditorer. Det är uppenbart att många styrande tjänstemän och politiker inom utbildningsområdet har en mycket förenklad bild av verkligheten. De likställer en bagare med en kock. Harmlöst kan tyckas, men det avslöjar en brist på respekt för den kunskap som de båda yrkesgrupperna besitter. Visst finns det även likheter – på samma sätt som det finns likheter mellan en ishockeyspelare och en bandyspelare. Båda har skridskor och båda två utövar sina idrotter på is. Men vem skulle på allvar blanda ihop dem, eller använda gemensam statistik för hockeymatcher och bandymatcher? Inom utbildningsvärlden slår man i vissa sammanhang ihop allt från bagare till svetsare i statistiken och anser att de utgör samma yrkesgrupp. Ett annat exempel är att Skolverket låter bageriutbildningen heta ”Restaurangoch livsmedelsprogrammet, RL”. Vi är övertygade om att en 15-åring som vill bli bagare lockas mer av en utbildning som heter något i stil med bageri och konditori än ”livsmedelsprogrammet”. Söktrycket till utbildningarna är för lågt, så vi Tidningen BRÖD Storgatan 19, Näringslivets Hus Box 55680, 102 15 Stockholm 08-762 60 00 Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

vidtar ett flertal åtgärder för att skapa mer intresse bland ungdomar. En av dem är att lyfta fram behovet av namnbyte. Vi hjälper även Arbetsförmedlingen i upphandlingen av bageriutbildningar för arbetslösa. Men som i så många andra sammanhang går det inte att hjälpa den som inte vill bli hjälpt. Som du kan läsa mer om i den här tidningen negligerar Arbetsförmedlingen återkommande den expertkunskap bageribranschen förser dem med genom SBK. De som drabbas av myndighetens ovilja är främst de personer som ska få hjälp med en utbildning för att kunna få ett jobb, men som i många fall bara får en medioker utbildning som inte är till någon nytta. Under försommaren ska riksdagen fatta beslut om en ny lag som kallas UTP. Den går i korthet ut på att det blir förbjudet att använda otillbörliga affärsmetoder inom livsmedelsbranschen. Här försöker vi få oppositionspartierna att förstå att småföretag drabbas om det ska bli tillåtet med otillbörliga affärsmetoder bland de stora företagen. Vi argumenterar hårt för konkurrens på lika villkor. Självklart kan tyckas, men det finns mycket prestige, ideologi och en vilja att tycka tvärt emot regeringen, bara för sakens skull, som hindrar ett vettigt ställningstagande. SBK arbetar, som du vet, utifrån medlemmarnas bästa i syfte att göra det enkelt att driva bageri och konditori. Vad ser du för lagar, regler, myndigheter, attityder mm som skulle vara bra att förändra? Hör gärna av dig till oss!

_

Att det fortfarande ska vara så svårt för vissa myndigheter att förstå skillnaden mellan bagare/ konditorer, kockar, svetsare och andra processtekniker. Eller för den delen hur en bra utbildning som leder till jobb ska se ut. Det är obegripligt att det förekommer sådan tondövhet och bristande verklighetsuppfattning.

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK) Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Illustrationer iStockphoto Omslag Elin Rosqvist

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

+

Törs man hoppas på lite vårvärme snart? Det är i alla fall något jag ser fram emot. Och då framförallt att våra medlemsföretag ska börja dra igång glasstillverkningen. Jag tror många av oss längtar efter att kunna köpa en välgjord glass, sätta sig i solen en stund på en uteservering och låta sig väl smaka!

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL april ~ nummer 4 2021

27

Sid 10

Hur tänker UHR och Arbetsförmedlingen?

Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer, tycker att myndigheterna har en felaktig inställning till vilka krav som ställs inom bagar- och konditoryrket.

Sid 14

Frasigt är Årets Smak

När Arla Pro för tredje gången utser Årets Smak föll valet på ”frasigt”. Kanske inte en smak i egentlig mening, snarare en multisensorisk upplevelse.

Sid 16

39

Konditorlandslaget komplett

28

De två sista pusselbitarna i nybyggda Svenska Konditorlandslaget är på plats – Josefine Pagander och Fredrik Borgskog.

Sid 20

Rätt mot leverantören

Tack vare Sveriges bagare & konditorers medlemsförmåner kunde Linda Kosterhed driva sitt ärende mot en trilskande maskinleverantör och vinna målet!

ALLTID I BRÖD

14 4 _ BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 10_ Nyhetssvepet sid 28_ Hemma hos sid 36_ Fråga juristen sid 38_ Marias krönika sid 39_ Plockat sid 42_ Medlemsförmån

09


Smultronmarsipan PÅ SOMM ARBE SÖK! Svensktillverkad ljust smultronröd marsipan med fin smak av smultron.

TÄVLA MED DITT BÄSTA SMULTRONMARSIPANBAKVERK! Ta chansen att vinna

50 kg Svensktillverkad Diplom Kavlingsmarsipan. 1. Lägg upp ditt bästa bakverk med vår nya Diplom Kavlingsmarsipan Smultron på ditt företags instagramkonto senast den 18:e juni. 2. Märk inlägget med #smultronmarsipan och #kobia. 01227 - KOBIA

DIPLOM KAVLINGSMARSIPAN SMULTRON 4*2,5 KG Svenskproducerad rödrosa kavlingsmarsipan med smak av smultron.

En jury bestående av ett stort gäng glada kollegor på Kobia röstar fram det bästa bakverket och vinnaren tillkännages under midsommarveckan på vår instagramsida @kobia_ab. Endast ett tävlingsbidrag per företag. Läs mer om tävlingen och fullständiga tävlingsregler på kobia.se.

Kobia AB | 010-206 77 91 | www.kobia.se | @kobia_ab Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 010-206 77 91 | Or

PART OF ABDON GROUP


NYBAKAT 91

senaste nytt från branschen

Leksands säger det med film

HELA 91 procent av svenskarna har stort förtroende för den svenska livsmedelsindustrin. Det är en ökning med två procentenheter sedan november 2019 och den högsta siffran sedan branschoch arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen började mäta allmänhetens förtroende 2013.

I TVÅ NYA filmer för Youtube och Facebook berättar Leksands knäckebröd sin historia, dels om varumärket i sig, men även om hur företaget de senaste åren gått över till odling av ekologisk råg. Filmerna, som har ett nästintill dokumentärt anslag, har tagits fram i samarbete med bland andra reklambyrån Dalarna digital. En röd tråd genom filmerna är det stora fokuset som läggs vid tradition och långsiktighet.

”Citatet”

BRANCHORGANISATIONEN

FÖRETAGARNA har frågat 10 branschexperter om vad de tror om livet efter corona. Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, säger så här: ”Under pandemin har privatpersoner upptäckt sina lokala bagerier och konditorier och det tror jag blir en bestående trend. Att fler jobbar hemma kommer också att gynna våra medlemsföretag.”

Stöd minskade konkurser I TAKT MED införandet av företagsstöd bröts den snabba ökningen av konkurser som dominerade våren 2020. Efter införandet var det betydligt färre anställda som berördes 2020 jämfört med 2019. Det framgår av en analys från Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser. De hårdast drabbade branscherna under 2020, sett till antal konkurser, var hotell och restaurang samt transport och magasinering. Av de tre storstadsregionerna har Stockholm klarat sig bäst både vad gäller antal konkurser och berörda anställda.

6 _ BRÖD

Korvgrillning Kan ge vetebrist UNDER CORONAPANDEMIN har korvgrillandet ökat i Sverige. Undersökningar visar också att vi bakar och bunkrar betydligt mer än tidigare. Detta har bidragit till att lagren av svenskt vetemjöl sinar, vilket kan ge effekter på korvbrödshyllorna ute i butikerna. Men enligt Lantmännen bör inte korvgrillandet ge så stora effekter. Även om lantbrukarna har sålt slut på vetet så är ju inte all den varan levererad, utan levereras från och med nu och fram till sista juni. Dessutom är Sveriges export av vete stor och blir det ordentlig brist här i landet skulle man kunna minska exporten för att säkra tillgången.

Lantmännen märker svenskt LANTMÄNNEN INGÅR samarbetsavtal med Svenskmärkning och kommer under årets andra kvartal utöka märkningen av varumärkesportföljen. Produkter från Kungsörnen, AXA, GoGreen och Korvbrödsbagarn märks under 2021 i syfte att tydliggöra livsmedlens ursprung och förädlingsprocess. På årsbasis kommer över 50 miljoner konsumentförpackade produkter att svenskmärkas.

Bonus till Wasabröd KNÄCKEBRÖDSTILLVERKARNA PÅ Wasabröd i Filipstad fick i december förra året 10 000 kronor i gåva innan skatt av sina italienska ägare, Barilla. Det är som uppskattning för det jobb de gjort under pandemin. Samtliga medarbetare inom Barillakoncernen, cirka 8000 anställda världen över, fick motsvarande gåva.

Iba flyttas BRANSCHMÄSSAN IBA, som skulle hållits i oktober 2021 i München, flyttas på grund av coronapandemin. Nya datum är 22-26 oktober 2023.

Waynes till Limhamn I APRIL ÖPPNADE Limhamns första Waynes Coffee. Företagets 82:a kafé, och en strategisk etablering i Skåneregionen. Kaféet har cirka 70 sittplatser inne, och ligger i Limhamns Sjöstad, ett område i stark utveckling med etableringar av nya bostäder, restauranger och butiker.


Helt

flexibel

... i exakta vikter ... Smart fyllning ... Även för barS och kakor

Marknadens mest flexibla teknik för det mindre och medelstora bageriet. VEMAG Robot 500 är det perfekta hjälpmedlet för bagerier med ett brett produktspektra och är speciellt designad för det mindre och det medelstora bageriet. Tekniken möjliggör produktion av både traditionellt bröd till ”klistriga” glutenfria produkter. Degdelaren är mobil och kan enkelt flyttas runt i bageriet till de olika arbetsstationerna.

c-b-c.de

Med ett snabbt program och format byte kan ett flertal av bageriets produkter produceras i en och samma maskin. Vemag arbetar utan olja och har en hög hygienisk nivå.

nemco@nemco.se | www.nemco.se


! O T A L GE NU I VÅRT SORTIMENT

glassbas | smakpasta sorbetbas | fruktpasta topping | dekorpasta

08-534 102 40 |info@bageriprodukter.se | www.bageriprodukter.se 8 _ BRÖD


NYBAKAT / APRIL

Stabilt resultat för Fazer Stöd för ny UTP-lag SEX AV TIO svenskar anser att de tre största livsmedelskedjornas maktposition gör att de kan utnyttja sina leverantörer. Lika många anser att maktkoncentrationen inom handeln hindrar nya aktörer att ta sig in på marknaden och minskar den fria konkurrensen. Analysföretaget United Minds har på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen frågat 1000 svenskar hur de ser på att de tre största livsmedelskedjorna i Sverige tillsammans kontrollerar över 90 procent av livsmedelsmarknaden. Resultatet visar att en klar majoritet av svenskarna är kritiska mot handelns starka maktkoncentration som i praktiken är ett oligopol. Enligt samma undersökning är en majoritet av svenska folket positiv till att det införs en lag som reglerar förhållandet mellan livsmedelskedjorna och svenska livsmedelsproducenter. Den 16 mars la regeringen fram en proposition som riksdagen förväntas rösta om under våren. Lagförslaget bygger på EU:s så kallade UTPdirektiv som förbjuder ett antal affärsmetoder som förekommer oftare i livsmedelsbranschen än i många andra branscher, bland annat beroende på dagligvaruhandelns koncentration. (se också artikel i BRÖD #3 2021)

RESULTATET FÖR Fazer-koncernen för 2020 blev trots den pågående pandemin stabilt. Koncernens omsättning ökade marginellt till 1 101,2 miljoner euro (1 097) och rörelsevinsten uppgick till 51,9 miljoner euro (49,1). Det framgår av koncernens årsredovisning. Pandemin påverkade delar av Fazer-koncernen extra mycket. De verksamheter som drabbades hårdast var retailverksamheten, som omfattar Fazer Cafés och Gateaubutikerna, Travel Retail inom Fazer Konfektyr och verksamheten för djupfrysta bageriprodukter. On-the-go-kategorierna minskade eftersom konsumenterna reste och åkte kollektivt i mindre omfattning. Under året stärkte Fazer Bageri och Fazer Konfektyr sina positioner, särskilt i Finland. Försäljningen av frysta bagerivaror till butiker minskade i början av pandemin men ökade sedan i slutet av året. Året inleddes med avyttringen av Fazer Food Services och Fazer inledde även ett samdistributionsarbete med Polfärskt vilket kommer att innebära en avveckling av en fordonsflotta på runt 290 bilar samt avvecklingen av Fazer Bageris organisation för fältsälj och distribution.

Ökad export av livsmedel EN ÅTERHÄMTNING för spannmålsexporten under 2020 lyfte den totala exporten av svenska livsmedel samtidigt som importen minskade något. Importen är dock fortfarande ungefär dubbelt så stor som exporten. Exporten av jordbruksvaror och livsmedel (exklusive fisk) uppgick 2020 till 58 miljarder kronor vilket är en ökning med tre miljarder kronor eller sex procent. De produktgrupper som ökade mest mellan 2019 och 2020 var spannmål följt av diverse livsmedel (bland annat soppor, matfett, färdigmat och halvfabrikat), tobaksvaror, mjölk och mejeriprodukter samt djurfoder. Importen uppgick till 113 miljarder kronor. Det innebär en minskning med en miljard kronor eller en procent jämfört med 2019. De viktigaste marknaderna 2020 för export av jordbruksvaror och livsmedel var Norge, Danmark och Finland som står för 47 procent.

Hallon Dott Art no.701442

B 50x H 25 mm 1000st / förp

Brott mot handeln ökar SVENSK HANDELS Trygghetsbarometer visar att över 4 av 10 handlare utsattes för brott under årets första kvartal – en kraftig ökning jämfört med fjärde kvartalet 2020. De brottstyper som ökade mest var butiksstölder och hotfullt beteende från besökare.

Mer inspira�on? Kolla silue�.se eller 9 Följ ossBRÖD på _instagram @silue�ofsweden


DEBATT / APRIL

Bagare och konditor = snickare eller målare? Två myndigheter – Universitets- och högskolerådet (UHR) och Arbetsförmedlingen – utmärker sig i sin totala brist på förståelse för vilka krav som idag ställs på utbildningen inom bagar- och konditoryrket. Det menar Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer. Universitets- och högskolerådet, UHR, är helt fel ute när det gäller bedömningen av blivande bageri- och konditorilärares yrkeskompetens. I dagsläget är det jag, i min roll som utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer, och Claes Johnsson (konditormästare och yrkeslärare verksam i Kristianstad) som granskar den sökandes yrkeskunskaper och bedömer dem efter de behörighetskrav som den statliga myndigheten UHR har slagit fast. Nu vill UHR skapa en ny ordning där vi som bedömare av bageri-/konditorikompetens ska utbyta erfarenheter i obligatoriska grupper tillsammans med de yrkesexperter som bedömer kökskompetens, serveringskompetens, samt hotellkompetens. Själv anser jag att vi har lika mycket gemensamt med dessa yrkesgrupper som vi har med snickare och målare. UHR framhärdar att vi ska sitta i samma diskussionsgrupp eftersom våra gymnasieprogram är gemensamma, och där blir tankevurpan och okunskapen hos UHR total. Genom sitt agerande att slå samman bagare/konditorer och restaurangexperter skickar UHR felaktiga signaler till övriga inom utbildningsystemet. Tyvärr leder detta till att några huvudmän och rektorer tycker att det är okej att sätta in en kock/kökslärare som bageri-/konditorilärare, eftersom UHR anser att skillnaden är så liten mellan yrkena. Naturligtvis kan skolan som agerar på detta vis även spara en slant eftersom man inte behöver anställa behörig yrkeslärare inom bageri/ konditori. Jag befarar att utbildningen blir undermålig, och den stackars eleven som drömde om en framtid i bageri-/konditoribranschen inte får den utbildning som krävs för att bli anställningsbar.

10 _ BRÖD

Eleven förlorar hoppet om sitt drömyrke, branschen går miste om kompetent arbetskraft, men skolan får in sin elevpeng och är nöjd. Detta blir resultatet om myndigheter som UHR inte kan skilja på bagare och kockar, trots att vi gång efter annan försöker att förklara skillnaden mellan yrkesgrupperna. Själv anser jag att det är dags för UHR att kliva ner från sina höga akademiska hästar och ta sitt uppdrag på allvar! En annan myndighet som utmärker sig för sin inställning till vår bransch är Arbetsförmedlingen. Myndigheten tycks tro att människor som ”står långt från arbetsmarknaden” lätt kan få en anställning i vår bransch. Sorry, det var väldigt länge sedan en outbildad person lätt fick arbete som bagare eller konditor. För att bli bagare/konditor krävs i dagsläget engagemang, intresse, kunskap, vilja, kvickhet och en hel del intellektuell kapacitet. Vi har under flera års tid bett Arbetsförmedlingen att se över sin upphandling av utbildningsanordnare inom bageri/konditori. Och vi har speciellt pekat ut en ökänd utbildningsanordnare i Stockholmsområdet som undermålig och kvalitetsfattig. Ändå tecknar myndigheten ett nytt samarbetsavtal med just den utbildningsanordnaren, trots att vi påpekat stora brister i utbildningen. Vi har också framfört våra medlemsföretags stora missnöje med utbildningsanordnaren, och dess brist på vilja att ersätta företagen för att de genomför den utbildning som utbildningsanordnaren, enligt avtal med Arbetsförmedlingen, är ålagd att genomföra. Både UHR:s och Arbetsförmedlingens inställningar står i kontrast till det stora intresse som media och allmänheten tycks hysa till vår bransch. Intresset angående bröd och bakverk ökar, hoppas bara att UHR och Arbetsförmedlingen också lyckas förstå vikten med välutbildade bagare och konditorer så att vi får vår kompetensförsörjning säkrad.

Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer, samt själv bagare och konditor.SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / APRIL

Kan ge ringar på vattnet... Så kallade REKO-ringar har blivit poppis på senare tid, inte minst drivet av coronapandemin. Det kan också vara ett bra sätt att hitta nya kunder för mindre företagare – lite som ringar på vattnet! REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Köpare och säljare får kontakt med varandra genom Facebook-grupper (i de flesta fall). I dem får köparen veta vilka varor som finns i den lokala ringen och hur man gör för att beställa. I januari 2021 fanns det runt 220 aktiva REKO-ringar med drygt 800 000 medlemmar i de olika Facebook-grupperna. I respektive Facebook-grupp finns all information om var och när de beställda varorna hämtas och hur betalningen går till. Alla affärer görs upp i förväg, primärt via Facebook. Som konsument behöver man inte vara medlem i Facebook-gruppen för att handla, men affären ska vara uppgjord i förväg. Oftast tillåter man bara försäljning av egna produkter. Det är Hushållningssällskapet som på uppdrag av Jordbruksverket ska främja utvecklingen av fler REKOringar. Vilka får sälja i REKO-ringar? Enligt småföretagarsajten Driva Eget får dessa aktörer sälja på en REKO-ring: • Registrerade primärproducenter • Registrerade livsmedelsföretag • Hobbyproducenter (privatpersoner) Tänk på att utforma ditt säljbudskap så att kunderna förstår vad som är speciellt och unikt med just ditt företag och dina produkter, till exempel om du bakar på fullkorn och surdeg. Mer fördjupad information är också bra, som om du använder KRAV-godkända råvaror, bakar glutenfritt och så vidare. Prisuppgifter, betalningsmöjligheter och tillgängliga mängder av dina 12 _ BRÖD

Närproducerat utan mellanhänder!

REKO

Det här är REKO-ringar En REKO-ring är ett sätt att sälja närproducerad mat helt utan mellanhänder. I din lokala REKO-ring handlar du råvaror och produkter direkt från producenten. Enkelt och genialt! Köpare och säljare får kontakt med varandra genom särskilda Facebookgrupper. Där hittar du informa-

tion som exempelvis hur ofta du kan beställa och när det är utlämning av de beställda varorna. Inför varje försäljning annonserar producenten ut sina varor i inlägg. Köparen beställer genom kommentar till inlägget. Alla affärer görs upp i förväg, det går alltså inte att handla vid utlämningen.

3 enkla steg

3 enkla steg

för att börja handla närproducerat genom REKO-ringar

1 2 3

Leta upp din närmsta REKO-ring på facebook och ansök om medlemskap i gruppen.

Välj bland de utannonserade varorna och beställ genom att kommentera i producenternas inlägg. Hämta din beställning på den avtalade mötesplatsen. Betalar gör du enkelt via Swish eller kontanter.

Fördelar för dig som konsument • Du hittar färsk mat med känt ursprung och handlar efter säsong • Du får tillfälle att själv träffa den som producerat din mat • Du kan handla varor som du inte hittar någon annanstans • Du stöder den lokala ekonomin • Du bidrar till att minska långa transporter och onödiga förpackningar • Matsvinnet blir mindre eftersom alla varor är förbeställda och allt som produceras utnyttjas

för att börja sälja närproducerat genom REKO-ringar

1 2 3

Leta upp din närmsta REKO-ring på facebook och ansök om medlemskap i gruppen. Ansök även om medlemskap i REKO-ringens producentgrupp. Lägg ut en annons om vilka varor du erbjuder till försäljning i REKO-ringen. Berätta gärna om dig och ditt företag med både ord och bild. Lämna dina beställningar på den avtalade mötesplatsen. Prata och lär känna dina kunder!

Fördelar för dig som producent • REKO är kostnadseffektivt. Administration och annonser kostar ingenting • REKO är tidseffektivt. Du tar med dig förbeställda varor och utlämningen sker snabbt • Du får sälja till någon som uppskattar dina produkter, som aktivt valt att handla av just dig • Du kanske har en liten produktion eller bara producerar en kort tid • Du vill prova på en ny verksamhet eller testa en ny produkt

REKO:s grundprinciper Endast försäljning av livsmedel och lantbruksprodukter som ull, skinn och bivax | Ingen återförsäljning | Inga

Produkterna är förbeställda inför varje utlämningstillfälle Varje beställning är en enskild uppde handla |återkommande? varor ärmellanhänder också bra| att få med. Lägg gärna görelse mellan köpare och säljare | Förtroende mellan alla inblandade genom en ärlig och saklig dialog | Det kostar ingenting | Det är producentens ansvar att följa lagar ochstarta regler för livsmedel Vem kan ensäkra REKO-ring? Både med bilder för att att få vara mermed uppmärksamhet producenter och konsumenter kan ta och fler kunder initiativ ochREKO dra igång en ring. Huvudsaken Varför är REKO-ringar bra för dig som är att du brinner för att man ska kunna producent? Eftersom annonseringen är handla bra mat på din ort. Det kostar heller kostnadsfri blir försäljningen kostnadsefinget i pengar. Bara din tid. Och det är fektiv. Dessutom är det tidseffektivt då du kostnadsfritt att vara med. En bra idé kan tar med dig förbeställda varor (inget svinn) vara att börja gå med i en befintlig ring för och utlämningen sker snabbt. att lära dig upplägget och förstå mekanisSom producent kan du också testa nya merna som får grupperna att fungera. produkter. Om du har en liten produktion är REKO-ringen också ett bra sätt att nå Vill du veta mer om REKO-ringar: ut enkelt. www.hushallningssallskapet.se/forskningOch varför inte passa på att fråga om utveckling/reko/ feedback direkt från kunderna? Är det något annat de skulle vilja köpa via dig? Vill Källa: Driva eget de få ditt nyhetsbrev med löpande info? Vill


Made for professional hands.

REDO FÖR EN ISKALL SOMMAR? Nyhet, en gräddbas för glass och mjukglass!

NYHET!

Debic är referensen för mjukglass, glass och shake i Europa och erbjuder högsta kvalitet och erkänd för utvecklingen av sundae, italiensk glass och milkshakes. Debics sortiment är unikt framtaget exklusivt för den professionella marknaden.

För kontakt, mer info och inspiration besök vår hemsida www.debic.se


Foto: Arla

NYHETSSVEPET / APRIL

Årets Konditor 2019, Isabella Westergren, har till Årets Smak 2021 skapat denna eleganta dessert utifrån äpple och smakkompisen kaffe.

Årets Smak är – frasigt! Tänk en nybakad croissant, en våffla eller en baguette. Vad är främsta kännetecknet? Jo, så klart – frasigt! Och just frasigt är Årets Smak, om vi ska tro på Arla Pro, som utser frasigt till Årets Smak 2021. Men frasigt – är det en smak? Njae…, kanske inte om man ska hålla sig till de så kallade grundsmakerna, sött, salt, surt, beskt och den lite flummiga umami. -Frasigt är en multisensorisk egenskap som både hörs och känns i munnen. Frasigt balanserar det krämiga och skapar harmoni mellan olika ingredienser. När vi äter något frasig triggas våra sinnen eftersom vi associerar frasigt med positiva upplevelser som att något är färskt, nybakat eller smörstekt. Det handlar om betingade reflexer som går långt tillbaka i tiden, förklarar smakforskaren Johan Swahn. För att komma fram till Årets Smak har Arla gjort ett grundligt 14 _ BRÖD

arbete berättar Annie Tidelius, som är projektledare för Årets Smak på Arla Pro. -Vi drog igång arbetet redan i början av 2020 då vi kollade av vad kockar, konditorer och andra matkreatörer lyfter fram på sina Instagramkonton internationellt. Det gav massor med input och en del saker som stack ut. Detta tog vi vidare till diskussioner i vårt smakråd, som består av kvalificerade matpersoner som kockar, konditorer och forskare. Men inte nog med det, sedan gjorde vi också en enkätundersökning bland 500 kockar och konditorer i Sverige för att se vilka globala trender de tyckte var mest intressanta. Frasigt fick överlägset flest röster. Det här är tredje gången som Arla Pro utser Årets Smak. Och i år vill man uppmärksamma vikten av olika texturer och uppmuntra kockar och konditorer att arbeta med frasigt för att höja smakupplevelsen. Det finns, enligt Arla, olika sorters frasighet och frasiga livsmedel består oftast av två olika texturer.


NYHETSSVEPET / APRIL

-I en frasig, nybakad baguette finns kontrasterna mellan en spröd yta och ett mjukt innanmäte, medan frukter som äpple och vattenmelon har en mjuk och saftig frasighet som ger ett initialt tuggmotstånd som sedan brister. Mejeriprodukters frasighet är inte lika framträdande men det finns en slags kompakt, kristallisk textur som upplevs som frasig hos vissa vällagrade ostar som till exempel Svecia, berättar Johan Swahn. Liksom tidigare har Arla även i år tagit fram så kallade smakpaletter som inspiration för kockar och konditorer. De frasiga råvaror som ingår är äpple, isbergssallad och Sveciaost, som har matchats med smakkompisar. Dessutom har några av medlemmarna i Arlas smakråd skapat varsin rätt på temat frasigt. Isabella Westergren, Årets Konditor 2019, valde att arbeta med äpple och dess smakkompis kaffe. -Även om äpple är syrligt och rostat kaffe är beskt så har båda en blommig och frisk smak, vilket gör att de kan mötas, säger Isabella. I min dessert har jag jobbat med flera olika texturer och frasigt är tacksamt då en kräm blir krämigare när man har något frasigt till och tvärt om. Frasigt dyker som ord upp i svenska språket i slutet på 1800-talet och kommer från verbet frasa som beskriver det prasslande ljud som uppstår när man rör vid torra löv eller sidentyg. Ordet frasigt används idag flitigt inom den professionella matvärlden. Det upptäckte Arla när de analyserade Instagraminläggen från några av världens främsta restauranger, kockar och konditorer i sökandet efter Årets Smak. -Vill man lära sig mer om frasigt och sensorik så kan man ta del av en film och inspiration på vår webbplats, säger Annie Tidelius. Och den 20 maj arrangerar vi en livesänd inspirationsföreläsning! (se nedan)

Keyyo och Sarah väljer mackan Alla behöver fylla på med energi emellanåt, både programledare i tv, och elitidrottare. I det andra avsnittet av Pågens YouTube-serie ”Mer än en macka” tar programledaren, komikern, let’s dance-aren med mera Kristina ”Keyyo” Petrushina med sin gäst, elitsimmerskan Sarah Sjöström, fram den ultimata träningsmackan: rostad macka med äggröra, avokado och bönsallad. DET HÄR BEHÖVER DU: 4 PORTIONER – 45 MINUTER 8 skivor Pågen Kärnsund 1 avokado 250 g kvarg Ärtskott BÖNSALLAD 1 förp (380 g) bönmix 1/2 silverlök eller rödlök 1 msk olivolja 1 msk vitvinsvinäger Färska örter (gräslök, persilja, basilika)

Detta är Årets Smak Årets Smak är ett projekt som undersöker smaktrender med syfte att hitta nya sätt att inspirera och få fler kockar och konditorer att experimentera med smaker. Det är även ett tillfälle att lyfta och utforska mejeriprodukters smak, textur och egenskap som utmärkta smakbärare. Årets Smak grundas på undersökningar och i diskussion med ett smakråd bestående av framstående kockar och konditorer i branschen. I år är det tredje gången som Årets Smak utses.

ÄGGRÖRA 4 ägg 0,5 dl vispgrädde 1-2 msk smör Färsk gräslök Salt och svartpeppar

Pssttt…

Gör så här: •

• Foto: Arla

….Vill du lära dig ännu mer om sensorik och frasighet, och låta dig inspireras? Anmäl dig till en livesänd föreläsning där matforskaren Johan Swahn och chokladexperten Sebastian Pettersson guidar genom smakens och sensorikens värld, med bland annat interaktiva smaktest som vänder sig till konditorer. Eventet hålls den 20 maj kl. 15.00. Anmäl dig här: https:// kund.arla.se/inspiration/aretssmak/frasigt/livestream-20-maj/

Bönsallad: Häll bönorna i en sil, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Rör ihop olivolja och vinäger i en bunke. Vänd ner bönor, skivad lök och hackade örter. Smaka av med salt. Äggröra: Lättvispa äggen, blanda ner grädden och krydda med salt och peppar. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme och tillsätt äggsmeten. Rör runt hela tiden tills du har en krämig röra. Vänd ner hackad gräslök och smaka av med salt och peppar. Montering: Fördela skivad avokado, äggröra och bönsallad på 4 brödskivor. Lägg på resten av bröden som lock. Servera med en klick kvarg och lite ärtskott.

Tips!

Rosta gärna bröden!

BRÖD _ 15


Foto: znapshot.se

NYHETSSVEPET / APRIL

Konditorlandslaget komplett De två sista pusselbitarna i lagbygget är på plats och nu är Svenska Konditorlandslaget komplett, med en riktigt stark uppställning. Fredrik Borgskog, med en meritlista lång som en gammaldags telefonkatalog, och Josefine Pagander, bland annat vinnare av SM Unga Bagare 2020 är de senaste tillskotten. -Sjukt roligt och overkligt! Jag ser verkligen fram emot att vara med i det här gänget, säger Josefine Pagander. Framförallt hoppas jag få lära mig massor och utvecklas i yrket. Det ska bli väldigt spännande att se hur det är att tävla i konditori. Eftersom jag är yngst i laget, handlar det mycket om att se och lära för min del. Josefine kommer dessutom att få sin chef som lagkamrat. Till vardags jobbar hon som konditoriansvarig på Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala. För ett tag sedan blev det klart att Frida Leijon, som driver Leijon Stenugnsbageri & Konditori, bildade grunden i laget tillsammans med Kalle Bengtsson från Kampanilen i Göteborg. -Jag tror bara det är en fördel, säger Josefine. Frida är väldigt erfaren och vet vad det innebär att tävla på högsta nivå, det ska bli kul att vara med henne ”in action” på riktigt. Josefine vann SM Unga Bagare 2020, och har varit medlem i Juniorbagarlandslaget under 2020. Hon är 22 år, kommer ursprungligen från norra Bohuslän. Hon är utbildad bagare och konditor från Uddevalla gymnasieskola och har gått yrkeshögskoleutbildningen vid Yrgo i Göteborg. Gesällbrev tog hon 2017. - Innan jag flyttade till Uppsala och började jobba på Leijon så jobbade jag säsong. Jag jobbade somrarna på Setterlinds bageri i Fjällbacka och på vintrarna har jag bland annat varit dessertansvarig på Kreta och i franska alperna, berättar Josefine. Hon har också tävlingsmeriter från annat än bageri och kondi16 _ BRÖD

tori. Hennes största fritidsintresse är att spela hockey och träna. - Från hockeyn tror jag att jag tar med mig en riktig vinnarskalle och vana av att utvecklas tillsammans i ett lag. Säger Josefine. Fredrik Borgskog har en gedigen meritlista i tävlingssammanhang och är faktiskt en ”återvändare” till Konditorlandslaget. Förra gången det begav sig blev han medlem 2013 och tävlade under tre år. 2014 kom laget 3:a i Europakvalet för Coupe du Monde de la Pâtisserie, då Fredrik även fick ett personligt pris för bästa choklad och på Coupe du Monde de la Pâtisserie 2015 knep de en 7:e plats. I Nordic Pastry Cup 2014 blev det guld tillsammans med Ronny Latva. Fredrik vann även världsfinalen i Valrhonas tävling C3 (Chef, Chocolate Competition i Brooklyn, New York) 2016. Fredrik har också meriter från Kocklandslaget där han ingick 2005-2008. -Det känns jättekul att vara tillbaka, säger Fredrik. Det är alltid kul att tävla, och jag känner mig sugen igen, inte minst med den här starka laguppställningen. Jag känner ju flera i laget väl, så det var en avgörande faktor för att hoppa på igen. Fredriks styrkor är både smak och konstnärlig kreativitet, en oslagbar kombination. Han gillar koncentrerade smaker med hög syra och subtila toner av örter. Yrkesmässigt har Fredrik bland annat varit chefskonditor på Upper House, Hotell Gothia Towers, och jobbat med desserter på Hotel Clarion Post i Göteborg. Han har även drivit hyllade Brøderi Borgskog i Göteborg och var en i teamet som skapade bröllopstårtan till prins Carl Philip och prinsessan Sofia 2015.

Psssttt….

… i ett kommande nummer av BRÖD ska vi ta hela laget på pulsen och lära känna dem lite närmare. Så håll utkik!


Lyft ditt café med nyrostat kaffe, skapat av dig. Roastelier by Zoégas® ger dig möjligheten att erbjuda dina gäster nyrostat kaffe, skapat av dig och rostat i ditt café. Det är enkelt, smidigt och möjligheterna är oändliga. Låt dina gäster få uppleva doften av de nyrostade kaffebönorna och få njuta av smakfullt kaffe på plats eller köpa med sig hem. Scanna QR-koden för att läsa mer.


NYHETSSVEPET / APRIL

Bra näring i glutenfritt En jämförelse av glutenfria produkter och sådana som innehåller gluten visar att glutenfria innehåller lika mycket fibrer och viktiga mineraler som de med gluten. De kan därmed vara lika nyttiga.

Nya regler för livsmedelskontrollen Från april införs ändringar i flera svenska lagar som berör livsmedelskontroll. Ändringarna anpassar de svenska lagarna till EU:s nya kontrollförordning. En av förändringarna är att efterhandsdebitering av livsmedelskontroll införs. Det innebär att livsmedelsföretagen får betala sin kontrollavgift efter genomförda kontrollbesök istället för som nu, i början av varje kalenderår. På detta sätt blir det en tydligare koppling mellan utförd kontroll och betalning. Den årliga kontrollavgiften har redan tagits ut för 2021. Därför kommer förändringen i praktiken att kunna införas av kontrollmyndigheterna först nästa år – 2022. Kontrollmyndigheter kommer

18 _ BRÖD

dock att kunna ta ut årlig kontrollavgift även för år 2022 och 2023, eftersom de kan behöva en omställningsperiod från det gamla till det nya systemet. Senast vid utgången av 2023 ska alla kontrollmyndigheter ha infört det nya systemet och de tidigare reglerna om årlig kontrollavgift blir då inte längre möjliga att använda. En annan nyhet, också från april, är att det blir tillåtet för myndigheter att göra inköp utan att ge sig till känna. Tidigare har det inte funnits stöd i lagen för myndigheter att agera så. Men nu kan alltså myndigheterna, när de anser det vara nödvändigt, köpa in livsmedel i syfte att kontrollera dessa och i efterhand informera företaget om kontrollen. Detta gäller både vid distansköp som e-handel och vid inköp i fysiska butiker.

Studien genomfördes i Finland, Norge och Sverige, där Livsmedelsverket medverkat från svenskt håll. Bland annat undersöktes näringsämnen och tungmetaller i glutenfria produkter som mjöl, spannmålsflingor, müsli, bröd och kakor. Syftet var att jämföra mängden fibrer, mineraler och tungmetaller i glutenfria produkter med innehållet i produkter som innehåller gluten. Resultatet visar att de innehåller lika mycket fibrer och viktiga mineraler som järn, kalcium och magnesium. Det är ämnen som ofta finns i fullkorn från de sädesslag som innehåller gluten. Livsmedelsverket menar att det är glädjande att det glutenfria utbudet är så bra näringsmässigt. Att äta fullkorn är viktigt för hälsan men för dem som har celiaki kan det vara svårt att få i sig tillräckligt. Därför är det extra viktigt att de glutenfria produkterna innehåller mycket av de här näringsämnena. Studien visar också att glutenfria produkter kan innehålla mer av vissa tungmetaller som bly och nickel än motsvarande produkt med gluten. Även om det inte är så höga halter bör ämnena minskas så mycket det går för att begränsa den totala mängden, speciellt när det gäller bly. Producenterna behöver se över sina produkter och Livsmedelsverket ska fortsätta undersöka produkter och råvaror för att hitta orsaken till att det finns mer av ämnena i glutenfria produkter. När det gäller tungmetallen kadmium var det ingen skillnad mellan glutenfria produkter och motsvarande produkter med gluten. Analyserna visade också att glutenfria produkter ofta innehåller mindre protein och mer av kolhydraten stärkelse än produkter med gluten.


Vill du Vara med och stötta Våra sVenska bönders omställning till ännu bättre djuromsorg? I kampanjen ”Det nya kolivet” berättar vi om vår största satsning på djuromsorg någonsin. Kanske har du sett den och undrat vad det innebär för dig som är kund hos Arla? Djuromsorg är en av de allra viktigaste frågorna för oss som företag och för alla våra miljontals mjölkkonsumenter. Därför är vi på Arla så stolta över den här förändringen. Att välja färsk mjölk från Arla innebär att du som kund vill följa med oss på resan mot en mer hållbar framtid.

Vi vill att alla som köper färsk mjölk från Arla ska kunna känna sig trygga med att den kommer från kor som lever det bästa kolivet på våra svenska gårdar, året runt. Vår nya satsning betyder bland annat att all vår färska mjölk med märkningen ”Ännu bättre djuromsorg” kommer från kor som får gå ute längre. De har dessutom gott om plats inomhus där de kan vandra fritt, får skön massage från roterande ryktborstar och har mjuka bäddar att vila på. Och smaken på mjölken? Den är precis lika god som förr!

Välj färsk mjölk från arla! läs mer på kund.arla.se/battrekoliV


NYHETSSVEPET / APRIL

Hon fick rätt mot leverantören En krånglande AC, och en motvillig leverantör, kunde blivit en dyr affär för Linda Kosterhed, Kosterheds Konditori i Solna. Men tack vare medlemskapet i Sveriges bagare & konditorer fick hon hjälp att driva sitt ärende rättsligt. Linda Kosterhed driver sedan några år tillbaka Kosterheds Konditori i Solna, strax norr om Stockholm. Lokalen är ganska liten och smal, men inrymmer allt som behövs – bageri, butik, jättelitet ”kontor”, och i normalfallet, utan corona, även några få bord för servering. Den har stora glasytor ut mot gatan, och därutanför en rejäl uteservering sommartid. Linda märkte rätt snabbt att lokalen blir väldigt varm, särskilt på sommaren när solen ligger på. Så ganska snart efter det att hon drog igång, bestämde hon sig för att skaffa en luftkonditionering, AC (Air Condition). Men som relativt nystartad gäller det att hålla koll på kostnaderna. Därför var det begagnat som gällde. -Jag hade tidigare haft kontakt med företaget Bergslagskyl, och därför vände jag mig till dem för att kolla om dom kunde ha något för oss, säger Linda. Och jodå, hon fick ett erbjudande om en begagnad AC via sin tidigare kontaktperson hos Bergslagskyl. Det gick ytterligare en tid och när Linda bestämt sig för att slå till på den begagnade AC:n, i maj 2020, fanns den inte längre kvar och hennes kontaktperson hade slutat. Av Bergslagskyls ägare fick hon dock ett nytt erbjudande om en annan maskin. Och en ny kontaktperson som kallades ”Kylis”, som skulle installera utrustningen tidigt en söndagsmorgon… -Nästan direkt efter det att maskinen var installerad märkte vi att den läckte, berättar Linda. Så mycket att vi fick ha hinkar under för att förhindra fuktskador. Dessutom är det otäckt med el och vatten. Det visade sig att en motor i maskinen var helt trasig. Reservdelar utlovades. Men det kom aldrig några. Och när Linda kollade maskinen visade det sig att den var från 2005, det är gammalt i sammanhanget. -Jag blev lovad att den skulle vara i ”nytt begagnat skick”, vilket skulle betyda max några år gammal, inte 15 år, säger Linda. Självklart var Linda inte nöjd med leveransen. Och några garantier fanns inte heller kvar på en så gammal maskin. Reservdelar fanns överhuvudtaget inte längre att få tag i. Av leverantören fick hon ett förslag om att dra av 3 000 kronor av köpeskillingen, om totalt cirka 40 000 kronor, som kompensation. Något hon inte accepterade. -Och nu började ägaren av Bergslagskyl, som jag hade kontakt med, att bli obehaglig. Han kallade mig ”lilla gumman” och menade att jag måste förstå att en begagnad maskin bara kan funka ”till 97 procent”. Han hotade även med att gå till inkasso om jag inte betalade. Efter ytterligare 3-4 månader slutade AC:n fungera helt och hållet. Linda kontaktade då en annan kylfirma som fick kolla på maskinen. 20 _ BRÖD

-Dom dömde ut den som helt värdelös, säger Linda. Eftersom leverantören satte sig på tvären och inte ville kompensera Linda i tillräcklig utsträckning, valde hon, som medlem, att vända sig till Sveriges bagare & konditorer, SBK, för att få juridisk hjälp att driva ärendet vidare. -Jag fick genom SBK kontakt med advokaten Dan-Michael Sagell*, som tog sig an mitt fall. Han rådde mig bland annat att anlita en auktoriserad firma för att besiktiga anläggningen, och att spara alla handlingar. Sagell menade också att fallet var så pass uppenbart felaktigt skött från leverantören att Linda med stor sannolikhet skulle vinna en rättslig tvist, och hon fick rådet att bestrida betalningskraven. -Ärendet togs så småningom upp i tingsrätten där Sagell drev fallet för min del, berättar Linda. Det hela sköttes väldigt proffsigt och jag fick rätt gentemot Bergslagsskyl. Dom fick ta tillbaka den undermåliga utrustningen och vi nådde en form av förlikning där jag fick betala 5 000 kronor, det var OK, och betydligt mindre än vad Bergslagskyl krävde från början. Linda är också väldigt tacksam för att Sagell skötte i princip allt det praktiska arbetet med att driva ärendet. -Det är ju inte sånt jag som bagare gör till vardags, och jag kan tänka mig att många kanske drar sig för att driva ett ärende på grund av att man känner sig osäker. Nu fick jag jättebra hjälp och kunde fortsätta jobba med mitt under tiden, säger Linda. Jag är väldigt glad för att jag anlitade Sagell, han skötte det väldigt vasst och kompetent hela vägen. Linda hade också bra hjälp av en annan medlemsförmån – företagsförsäkringen. -Tack vare att jag har rättsskydd via försäkringen kunde jag anlita Sagell utan att behöva stå för hela kostnaden själv. Det är


oerhört mycket värt i en sån här situation. Pia Weidenmark på Söderberg & Partners (tidigare Provins Insurance, reds. anm.) hjälpte mig också jättebra med det.

Dan-Michael Sagell tipsar om fel i vara När det gäller fel i en vara eller produkt/maskin finns det en rad olika saker man bör tänka på. Här ger advokaten Dan-Michael Sagell sina viktigaste råd om hur du kan göra om du upptäcker fel på en levererad vara. • Undersök varan så snart som möjligt i samband med mottagandet. • Klaga på (reklamera) felet snabbt skriftligen genom e-post till säljaren eller rek. brev efter att felet har upptäckts. Går det för lång tid mellan upptäckten av felet eller när felet borde ha upptäckts och reklamationen till säljaren kan man förlora sin rätt att få felet åtgärdat av säljaren, att få prisavdrag, att häva köpet och rätten att få skadestånd från säljaren. • Spara all kommunikation som har varit med säljaren före köpet såsom handlingar, överenskommelser, ritningar, e-post m.m., liksom all kommunikation med säljaren efter reklamationen av felet. • Skaffa ett utlåtande från en oberoende sakkunnig person som verifierar felet genom notering om detta i ett besiktningsprotokoll. • Säljaren har alltid rätt att inom en viss rimlig tid från reklamationen åtgärda felet eller leverera en ny vara utan extra kostnad. • Om felet inte åtgärdats eller ny vara inte har levererats inom denna tid, har man rätt att själv åtgärda felet på säljarens bekostnad, eller till prisavdrag alternativt en rätt att häva köpet, om felet är väsentligt, genom ett meddelande om detta till säljaren (en s.k. hävningsförklaring). Säljaren måste då lämna tillbaka pengarna för köpet mot att den felaktiga varan lämnas tillbaka till säljaren. • Oavsett om felet rättas, eller ny vara levereras eller inte, finns det en rätt till skadestånd som ska minst ersätta de kostnader som man har haft men som man inte skulle ha haft om en felfri vara hade levererats redan från början. *Advokaten Dan-Michael Sagell är samarbetspartner inom affärsjuridik till Sveriges bagare & konditorer. Som medlem kan man få hjälp med bland annat avtal av olika slag, företagsöverlåtelser, bolagsfrågor, generationsskifte, ekonomisk familjerätt. Rådgivningen kan också handla om att biträda vid bland annat avtalsförhandlingar, hyresförhandlingar i hyresnämnden, tvister vid domstol eller skiljenämnd, förlikningsförhandlingar, indrivning av fordringar, ackordsförhandlingar och konkursförhandlingar. Medlemmar har också möjlighet att få 15 minuters kostnadsfri juridisk rådgivning fyra gånger per år. /Johan Hård

Titta efter mÄr ket or! nÄr du BES TÄLLER var

Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus: Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt!

Läs mer på frånsverige.se

BRÖD _ 21


NYHETSSVEPET / APRIL

Hallå där Teres Johansson…

…som driver Hamnbageriet i Kungshamn

Vårbudget utan överraskningar Regeringens vårändringsbudget offentliggjordes i mitten av april. Många av förslagen handlade om förlängda krisstöd till företag, mer pengar till vården, vaccinering och mer pengar till kollektivtrafik på grund av pandemin. Och mycket var redan känt. I budgeten tillförs pengar för åtgärder som tillfälligt kommer att öka utbudet av utbildning, exempelvis medel för fler sommarkurser på universitet och högskola, medel för utökning av utbildningsplatser på folkhögskola samt satsningar inom regional yrkesinriktad vuxenutbildning. Bland satsningarna för att fler ska hitta jobb finns också mer pengar till så kallade kombinationsutbildningar – yrkesutbildningar som varvas med SFI-studier. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna lägger 779 miljoner kronor på detta i budgeten. Känt sedan tidigare, utöver det nya jobbpaketet, är mer pengar för att öka långtidsarbetslösas möjlighet att få jobb. Regeringen vill tillföra 448 miljoner kronor för matchningstjänster, extratjäns22 _ BRÖD

ter och introduktionsjobb. Budgeten omfattar även olika åtgärder riktade mot unga. Regeringen bedömer att unga kommer att ha fortsatt svårt att hitta sommarjobb, och föreslår därför 180 miljoner kronor extra till kommunerna för 15 000 fler sommarjobb i sommar. Sammanlagt innehåller vårändringsbudgeten åtgärder för 22 miljarder kronor. Regeringen räknade även in nya åtgärder för 45 miljarder kronor med den senaste extra ändringsbudgeten. Huvudsakligen i form av förlängda coronastöd. Regeringen vill till exempel förlänga företagsstöd till juni, och det särskilda hyresstödet till kvartal två. Samt sänka arbetsgivaravgifter för unga under juni–augusti. I år spås arbetslösheten hamna på 8,7 procent och nästa år 7,9 procent. Tuffast ser det ut för de unga, utrikesfödda och personer utan gymnasieutbildning. Sedan pandemin startade i början av förra året har regeringen och samarbetspartierna lanserat flera krispaket, totalt för 420 miljarder kronor.

Du har nyligen fått Västra gastronomiska akademins pris för ”bästa producent”. Hur känns det? -Häftigt! Och väldigt överraskande. Först tänker man: ”lilla jag, hur kan det komma sig att jag blir uppmärksammad så här bland många andra duktiga konkurrenter. Hur gick själva uttagningen till? - Någon måste ha nominerat oss, jag har ingen aning om vem! Extra kul och hedrande är att det är så kvalificerade yrkesmänniskor, företagsledare, forskare som gjort utvärderingen. Efter tre timmars intervju om allt från utbildning och miljö, till produktutveckling och råvaror insåg jag att det här faktiskt är ganska stort. Vad betyder en sån här utmärkelse? -Framförallt en extra kick i arbetet. Det är lätt att man bara kör på och inte tänker efter så mycket. Att bli uppmärksammad på det här sättet visar att man är inne på rätt spår. Det lyfter självförtroendet – och ger massor med ny energi. Varför fick du det, tror du? -En bidragande orsak tror jag är mitt genuina intresse för yrket. Att jag alltid ger hundra procent. Hinder finns inte för mig, jag är väldigt lösningsorienterad. Det har jag ju bland annat bevisat genom att bygga upp ett företag som funkar året runt i ett litet kustsamhälle som alla sa var helt dött på vintern. Vad gör du för att fortsätta den fina utvecklingen? - Jag håller i min filosofi att hela tiden utvecklas och skapa nytt. Man måste se möjligheter i allt, även nu under pandemin, det gäller att gasa! Vi kommer också fortsätta jobba mycket med utbildning och hela tiden utvärdera och utveckla våra produkter. Vilka nya planer och idéer finns inför sommaren? – Många har nog valt att bo kvar här ute i sina hus även under vintern med tanke på pandemin, så vi har haft fullt upp. Men jag kan avslöja att vi planerar för en större satsning, nåt i stil med att skapa ett turistmål året runt, med basen i Hamnbageriet!

Psssttt…

…så här lyder juryns motivering: ”En skicklig bagare, konditor och företagsutvecklare med stort engagemang för hantverket och den bygd hon verkar i.”


NYHETSSVEPET / MARS

MODUS SCANDINAVIA Modular Deck Oven

I sammarbete med Loguidice har vi tagit fram en optimal ugn för den skandinaviska marknaden. • Helglasluckor • Med eller utan ång generator. • För skandinavisk bakplåt 45x60cm • Modulbyggd, kan installeras i trånga lokaler • Stor variation på storlekar

Kontakta oss redan idag!

Industrigatan 5, 597 53 Åtvidaberg | Telefon: 0120-14895 | Email: info@svroulette.se

KVALITETSFYLLNINGAR FRÅN BAKELS I Bakels sortiment hittar du kvalitetsfyllningar som är bakstabila, pålitliga och smakrika. Fyllningarna finns i flera olika smaker.

Standardfyllningar Populära fyllningar i goda klassiska smaker som funnits med oss länge.

Rapsoljebaserade fyllningar Prisvärda fyllningar baserade på rapsolja och stärkelse.

Utan palmolja och kärnor Samma goda smaker och resultat, men helt utan palmolja, mandel och kärnor.

Palmfria med kärnor Fyllningar utan palmolja, med aprikoskärnor.

www.bakelssweden.se

bakels.sweden

bakels.sweden


NYHETSSVEPET / APRIL

Vill du rädda en marsipanskatt? Buddha, Jenny Lind, Chopin – och Sjunde inseglet. I Marsipan! Ja, än så länge finns en samling marsipanfigurer utförda av den kände skulptören Peter Linde. Men nu vill deras ägare, konst och kulturpersonen Cilla Jahn, överlåta samlingen för bevarande i framtiden – gärna till någon i bageri- och konditoribranschen. Konstnären Peter Linde är känd för att ha utfört en rad spännande och spektakulära skulpturer, som ofta återfinns i det offentliga rummet. Ett av hans mer kända verk den senaste tiden är den berömda Zlatanstatyn, som vandaliserades i Malmö. Under ett stort antal år har Peter Linde också skapat ett betydande antal marsipanfigurer som under åren givits som julgåva till konstoch kulturpersonligheten Cilla Jahn i Stockholm. Totalt handlar det om 18 figurer. Nu börjar Cilla bli lite orolig för marsipanfigurernas framtid och söker någon som skulle vilja ta hand om dem och bevara dem för eftervärlden. -Jag vill ju inte att de ska bli angripna av skadedjur eller liknande, säger hon. Därför tycker jag det vore kul om någon annan vill ta över dem, och varför inte skapa en liten utställning? Jag hoppas någon inom bageri- och konditoribranschen skulle tycka det vore kul att ta över. Det finns också en tydlig koppling mellan Cilla och branschen. Cillas farfar var bagare, och hennes kusin, Harald Jahn, har varit ordförande i en bagarorganisation. 24 _ BRÖD

Marsipanfigurerna anspelar på olika konstverk ur Peter Lindes produktion. Peter Linde har även gjort en skulptur av boxaren Ingemar Johansson som finns i Göteborg. Och ett betydande verk i Filmstaden, Solna, ”Teatervagnen” som anspelar på Ingmar Bergmans berömda film ”Sjunde inseglet”. Cilla Jahn har under sitt yrkesliv arbetat med att utsmycka offentliga miljöer, bland annat ”återupptäckte” hon Carl Milles skulptur Gud Fader på Himmelsbågen, som idag pryder Nacka strand i Stockholms hamninlopp. Hon har även givit ut ett antal böcker och valdes till Årets stockholmska 1995 av Svenska Dagbladet och år 2005 fick hon Nacka kommuns Stora Kulturpris. -Jag vill personligen inte ha några pengar, men det vore fint om de eller vem det nu blir som vill ta över marsipanfigurerna också vill betala en peng till Hjälpfonden för konstnärer, där jag sitter ordförande. Fonden förvaltar över 300 miljoner kronor och instiftades av Evald Dahlskogh, konstnär och Prins Eugen. Skulle du vara intresserad, och vill komma i kontakt med Cilla Jahn? Mejla henne på: cilla.anne.jahn@gmail.com

Pssttt….

… Peter Lindes svärfar var skulptören Gustav Nordahl, som vann olympiskt guld i skulptur 1948 i London. Cilla Jahn försökte övertala Olof Stenhammar som var vd för att få olympiska spelen till Stockholm, och Göran Långsved, styrelseordförande att man skulle återinföra kulturen bland sporterna till Stockholms-OS!


• överlägsna släppegenskaper • ingen risk för korskontaminering • mycket flexibla vilket möjliggör små övergångar mellan transportörer • rengörings- och desinfektions resistenta

Habasit® Cleanline ultimata transportband för bageri

www.habasit.se Vill du veta mer om Habasit® Cleanline?

kontakta oss för att tala om just dina specifika behov tel.:

+46 30 122 600 order.se@habasit.com

mail:

Faema espressomaskin

Förhöj upplevelsen!

Merrychef High-Speed ugnar

Tel: 08-590 060 00 E-post: salj@primulator.se Hemsida: www.primulator.se

BRÖD _ 25


NYHETSSVEPET / APRIL

Göteborg blir 400 – det ska vi fira! 400 år är en aktningsvärd ålder. Även om man är stad. I år fyller Göteborg 400 år – och vad passar väl bättre än att fira rejält – med både ett speciellt bröd, och en bakelse. Göteborg fyller 400 år och det vill Göteborgs stad fira genom en rad aktiviteter under året. Bland annat ett formellt, historiskt firande av den officiella födelsedagen den 4 juni, med flaggceremonier och salut. Och sedan en massa jubileumsaktiviteter under hela året. Men på grund av pandemin är det svårt att i år göra några mer publika evenemang. Därför planeras det för ett stort jubileumsprogram till 2023 då göteborgare och besökare från hela världen kan fira tillsammans. Självklart ska varje firande av födelsedagar också innehålla något ätbart. Och ingen födelsedag är komplett utan bakverk. Nu har Göteborg fått både en egen bakelse och ett eget bröd, födelsedagen till ära. - Sverige har en tradition av att fira speciella händelser och högtider med bakverk och att staden fyller 400 år är definitivt något som förtjänar en egen bakelse och ett bröd, säger Anna Lilja, rektor på Yrgo. Bakverken har tagits fram av lärare och elever på yrkeshögskoleutbildningen Bagare och konditor vid Yrgo i Göteborg. Studenterna 26 _ BRÖD

har, som en del i utbildningen, fått arbeta fram recepten. Bakelsen är en somrig skapelse bestående av en mördegsbotten med mazarinfyllning, toppad med passionscurd och passionsmousse. Göteborgsbrödet är en fyllig variant på ”Snoddas”, som är ett väldigt typiskt Göteborgsbröd. Ett klassiskt trossflätat vetebröd som ofta doppas i någon form av frön eller flingor, exempelvis vallmo. Jubileumsbrödet doppas i potatisflingor och innehåller även potatismos. Claus Jensen och Anna-Lena Ehrling är bagerilärare på Yrgo, och ledde arbetet med att ta fram Göteborgsbrödet tillsammans med eleverna. -Att det blev ”Snoddas” var ganska givet, det är ett väldigt välkänt bröd här i Göteborg, som finns på många olika ställen. Eleverna fick pröva sig fram med olika varianter och så småningom föll valet på det här receptet med potatis, senapspulver och malt, som ger ett mustigare och fylligare bröd, säger Anna-Lena Ehrling. Claus Jensen fyller i: -Potatis i bröd har blivit lite bortglömt tycker jag. Därför kändes det kul att kunna väcka den traditionen till liv med det här brödet, som också för traditionen av hamn- och arbetarstad vidare, med lite havssalt på toppen. Recepten kommer också att göras tillgängliga för alla som vill


NYHETSSVEPET / APRIL

Hallå där…

…Sebastian Pettersson, konditor och chocolatière, som sedan början av året är en del av chokladföretaget Barry Callebaut Premium Hero team i Sverige

pröva på att baka. -Jag hoppas verkligen att både bröd och bakelser kommer att finnas till försäljning på bagerier, konditorier och kaféer runtom Göteborg den 4 juni, säger Anna Lilja. Från början var planerna att kunna bjuda alla göteborgare på tårta den 4 juni. Men Göteborg & Co, som är Göteborgs stads event- och besöksnäringsföretag, kom fram till att det inte hade varit ekonomiskt möjligt. -Då erbjöd vi på Yrgo oss att ta fram recepten, berättar Anna Lilja, och det nappade Göteborg & Co på direkt. På själva firardagen, den 4 juni, planerar kronprinsessan Victoria att besöka Göteborg för att delta i firandet. -Vi hoppas att staden får bjuda kronprinsessan med följe på bakelsen, men det är såklart avhängigt pandemins utveckling, säger Maria Grave, bagare, konditor och en av lärarna på Yrgo som har handlett de studerande i framtagningen av Göteborgsbakelsen. Och Maria har bakat åt kronprinsessan förr. Hon var en av konditorerna som skapade kronprinsessans bröllopstårta 2010. -Att få bjuda kronprinsessan på något man själv har varit med och skapat är en fantastisk känsla som bagare och konditor. Jag hoppas verkligen att våra studerande får möjlighet att uppleva samma känsla, säger Maria Grave.

Pssttt….

….du hittar recepten på både brödet och bakelsen på sid 34-35 i den här tidningen!

Vad innebär det? -Det handlar om ett samarbetsprojekt där jag ska främja Barry Callebauts erbjudande i Sverige. Jag kommer bland annat att ta fram recept och medverka i produktutveckling. Barry Callebaut är större som varumärke i andra länder, så en del handlar också om att göra det mer känt här i Sverige. Är det ett fulltidsuppdrag, eller jobbar du med annat också? -Det här är ett av flera olika projekt som jag jobbar med. Jag är annars frilans och jobbar bland annat som matfotograf med egen studio. Alla BRÖD:s läsare kanske inte känner dig, berätta lite om vad du gjort tidigare? -Jag är 26 år och har tävlat för Sverige i matlagningtävlingar under de senaste 6 åren. Jag är fortfarande kvar inom genren men den här gången som coach. Vad är roligast med att arbeta med choklad? -Det finns inga gränser för vad man kan göra! Ett väldigt tacksamt ”material” som går att jobba med på så många olika sätt – konstverk, skulptur, smaker… En fantastisk råvara helt enkelt. Har du några favoritsmaker? -Jag gillar väldigt söta smaker. Barry Callebaut har flera som jag upptäckt och verkligen gillar, till exempel Callebaut Gold, som är en karamelliserad vit choklad i grunden. Den har en fin smak av karamell och toffee. En annan är Cacao Barry Lactée Caramel, en ljus, söt choklad med tydlig mjölk- och karamellkaraktär, men även inslag av smörkola och stjärnanis. Vad inspireras du själv av i ditt arbete? -Mycket av sådant som jag möter i vardagen. Det kan vara andra människor, en byggnad, en tavla, egentligen vad som helst som dyker upp, och man får idéer av. Jag är ganska kreativ och konstnärligt lagd. Minimalistisk design präglar mitt sätt att arbeta och mina produkter. I den här nya rollen, hur kommer konditor- och chokladsverige att få se och möta dig? -Förhoppningsvis på många olika sätt, jag hoppas kunna bjuda på ett brett utbud av inspiration. Kurser, utbildningar och fysiska event är väl något alla längtar efter i dessa tider. Men jag jobbar även digitalt, och kommer att synas i sådana kanaler också. Fram till det att samhället börjar öppna upp mer, ska jag verkligen gräva ned mig i den här för mig nya chokladvärlden, och lära mig så mycket som möjligt! BRÖD _ 27


HEMMA HOS / GATEAU

HEMMA HOS

Visste du att Gateau har sitt ursprung i den lite fashionabla förorten Saltsjöbaden strax utanför Stockholm, och med anor ända tillbaka till 1937. Bröden bakas traditionellt på surdeg, som man gör hos förebilden, bageriet Poliâne i Paris.

28 _ BRÖD


HEMMA HOS / GATEAU

@ GATEAU

bygger för framtiden

Efter en årslång och mycket intensiv byggperiod är Gateaus nya produktionslokaler i Skogås, strax söder om Stockholm, i drift. Utan en enda dags produktionsavbrott har företaget nu fått en 60-procentig ökning av kapaciteten och har dessutom gott om plats att växa ytterligare. text > Lo Bäcklinder foto > Gateau

BRÖD _ 29


HEMMA HOS / GATEAU

Foto: Per Hansson

V ”Vi hade bestämt redan från början att leverera hela tiden och inte stänga ner produktionen en enda dag”

i började leta efter nya lokaler för vår produktion för ungefär två år sedan, då jag var ny på min tjänst. Till slut hittade vi den här platsen som uppfyllde alla krav. Elförsörjningen var en avgörande faktor och flera tänkbara fastigheter fick vi avfärda för att de inte kunde tillgodose våra behov, berättar produktionschef Sören Resare, som tidigare jobbat som bageriansvarig inom ICA, chefskonditor på anrika Gunnarsons Specialkonditori i Stockholm, utbildningssamordnare på vuxenutbildning för bagare/konditorer och även drivit eget bageri i Värmland. På Vretvägen i Skogås fann de fastigheten med tillhörande mark, som passade bra för syftet. De behöll de befintliga kontorslokalerna och byggde en 2300 kvadratmeter stor produktionslokal för bageriet och konditoriet. Där har de nu plats för den produktion som tidigare var lokaliserad i två separata byggnader i Globenområdet, där en kraftig expansion pågår och gamla industrilokaler får ge plats för bostäder. – När vi planerade våra nya lokaler räknade vi på att öka produktionen med 60 procent jämfört med den dåvarande. Dessutom har vi byggt på ett sätt som gör att det finns plats för att växa ytterligare, säger Sören. – Vi har en expansionsplan under kommande år med flera nyetableringar i butiksnätet och ser även stora möjligheter för våra produkter inom dagligvaruhandeln och Horecasektorn (hotell, restaurang, catering), tillägger Per Blomberg som ansvarar för bygg och expansion inom Fazer Sweden AB/Gateau. ören visar runt i den nya produktionen tillsammans med Johan Olsson, som arbetar för Panea och har varit med under hela projekttiden som bollplank för att ta fram den rätta utrustningen. – Vi har till exempel specialbyggt 400 kvadratmeter kylrum som uppfyller bagerikraven. Det är bland annat frysrum, jäsrum och råvarukylar som gjutits in i golvet. På utsidan finns helt ny siloutrustning från Powdertech som står på plattform, den ena silon är på 20 ton och den andra på 15 ton. Vi har också förberett så att det går att bygga ut även för att hantera flytande komponenter i framtiden, förklarar Johan. Själva bygget påbörjades för drygt ett år sedan och det har inneburit en intensiv period när allt skulle falla på plats under en förhållandevis kort byggperiod.

S

VÅR RESA 1937 – Gateau grundades och låg på Ringvägen/ Rutger Fuchsgstan, på Södermalm i Stockholm.

30 _ BRÖD

1982 – öppnade butik 1981 – Claes och Birgitta Christenson köpte och stort kafé i nybyggda företaget tillsammans med Ringens köpcentrum. Tomas Klemming.

1984 – Öppnade i stor lokal i city. Levande musik från en vit flygel varje dag var ett kännetecken.

1989 – Sturegallerian öppnades och Gateau inbjöds att öppna kafé! Men Thomas Klemming


ÅRETS BAGARE UNCOATED COLOURS:

COATED COLOURS:

CUSTOMER:

Sveriges Bagare & Konditorer AB

PROJECT:

Årets Konditor

Tävlingsdags!

Pantone 375 U matt marzipan green

RUBINE RED U matt cherry

USE THESE COLOURS WHEN PRINTING ON MATT PAPERS.

Pantone 368C marzipan green

Pantone 214C cherry

USE THESE COLOURS WHEN PRINTING ON SMOOTH PAPERS AND GLOSSY SURFACES. THESE COATED COLOURS ARE ALWAYS THE PREFERENCE IF POSSIBLE.

DATE:

2010-08-20

PRINTED SIZE:

N/A

JOB NO:

SBK001 ARTWORK VERSION NO:

1

FORMAT

N/A

BAKERSCAPE AB ODENGATAN 37, 113 51 STOCKHOLM gail@bakerscape.com M 0761 710707 VAT SE556807662301

ÅRETS BAGARE OCH ÅRETS KONDITOR Är du Sveriges bästa bagare eller konditor? Kom och visa det i tävlingarna Årets Bagare eller Årets Konditor i höst! Nu är anmälan öppen till båda tävlingarna, som kommer att arrangeras i samband med Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan, Älvsjö, den 11 – 14 november. Mer information och anmälan hittar du på: www.aretskonditor.se www.aretsbagare.se

ARRANGÖR

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

SPONSORER

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PARTNERS

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

Werners Gourmetservice, Ringdahls bageriutrustning, Segers, J.A. Sundqvist

or

or

MS 294 C

Svart

ckt i 30% av svart at 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.


HEMMA HOS / GATEAU

32 _ BRÖD


HEMMA HOS / GATEAU

– Helt plötsligt kunde de ringa och fråga om jag ville att avloppsbrunnen skulle vara till höger eller vänster om en pelare som jag knappast visste var den stod, skrattar Sören och berättar om alla de snabba beslut som var tvungna att fattas. Den 15 november 2020 fick Gateau tillträde till lokalerna och kunde börja med installationerna av all utrustning, trots att det fortfarande var gott om hantverkare på plats. – Det krävdes mycket kommunikation och anpassningar för att alla skulle kunna genomföra sina delar, men jag måste säga att det gick förvånansvärt smidigt ändå, konstaterar Sören. I januari i år var allt på plats och i början av februari kunde man börja provbaka, för att därefter flytta över hela produktionen ett par veckor senare. – Vi hade bestämt redan från början att vi skulle leverera hela tiden och inte stänga ner produktionen en enda dag. Så med mycket god vilja och noggrann planering lyckades de till och med slå försäljningsrekord med sålda semlor under årets fettisdag, trots att bageriet nätt och jämnt hunnit komma på plats. Nu är produktionen i full gång och personalen stormtrivs med sina nya lokaler med belysning, ventilation, maskinpark i toppklass och bra personalutrymmen. – Coronapandemin har såklart drabbat även oss och bara den är över ska vi sätta upp speglar och installera maskiner i friskvårdsrummet också, slår Sören fast.

vars farfar ägt Centralbadet fascinerades av Sturebadets lokaler och därför skapades Sturecompagniet som var ett dotterbolag till Gateau.

1990 – Familjen Klemming säljer sin del i företaget till Stefan Bluhme och reklambyrån Poeform.

1994 – Dödsskjutningar i dörren till Sturecompagniet och företaget säljs. Nya partners, Peggy Fagergren och Fredrik Ekman, påbörjade expansion i både stad och förorter.

2011 – Fazer köper Gateau.

DET HÄR ÄR vi Det här är Gateau: • Drygt 50 anställda i produktionen i Stockholm, 12 i bageriet i Lund samt administrativ personal och butikspersonal i 30 egna butiker. • Bageriet i Stockholm tillverkar både matbröd, kaffebröd och konditorivaror. • Företaget har även egen tillverkning av sylt, marmelad, müsli, granola och småkakor som även säljs B2B. • Pralinaskar och andra chokladprodukter finns främst i egna butikerna, men även för B2B.

Hit flyttade vi: Skogås Skogås är en kommundel i Huddinge kommun, Stockholms län. Skogås har en areal på 11,7 kvadratkilometer och 14 451 invånare (2016). Skogås ligger i Huddinges nordöstra del och gränsar i norr och väster till Trångsund och i öster till sjön Drevviken Namnet Skogås saknar historisk anknytning och har troligen konstruerats av stadsplanerare på 1930-talet då området började exploateras. Östra Skogås och Mörtvik började planläggas under senare delen av 1970-talet.

Målet var att skapa ett område med några få flerbostadshus och i övrigt en småskalig bebyggelse med radhus, kedjehus och villor. I Skogås planeras nu för cirka 640 nya bostäder vars byggande startade 2020. Det nya bostäderna ger en förtätning av Skogås centrum. I södra delarna av Skogås ligger Länna industriområde som började anläggas 1965, och ännu inte är fullt utnyttjat.

BRÖD _ 33


RECEPTET Recept > Yrkeshögskolan Yrgo foto > Elin Rosqvist

Med anledning av att Göteborg i år firar 400 år som stad har yrkeshögskolan Yrgo fått äran att ta fram en bakelse och ett bröd för att fira tilldragelsen. För den som vill känna sig som en riktig göteborgare och delta i firandet, kommer här recepten på de båda produkterna. (Läs mer om 400-årsfirandet på sid 26-27.)

34 34 __ BRÖD BRÖD


Göteborgsbakelsen En en somrig skapelse med mördegsbotten, mazarinfyllning, toppad med passionscurd och passionsmousse. Ca 16 stycken. MÖRDEG 200 gram smör, kallt 100 gram florsocker 300 gram vetemjöl 20 gram äggula Metod: • Skär smöret i kuber • Väg upp allt och blanda med vinge tills det går ihop • Platta ut och kyl till nästa dag MAZARINMASSA 300 gram mandelmassa 150 gram smör, rumsvarmt 150 gram ägg Metod: • Blanda mandelmassan med lite av smöret • Tillsätt resterande smör och blanda till slät konsistens • Tillsätt äggen lite i sänder och blanda till jämn massa PASSIONSCURD 100 gram passionspuré 2 gram agar-agar 100 gram socker 100 gram ägg 130 gram smör Metod: • Skär smöret i kuber • Väg upp 30 gram puré samt agar i kastrull • Väg upp allt annat utom smöret i en annan kastrull • Värm till 85 grader och blanda med stavmixer • Koka puré och agar 1 minut och tillsätt i den större mängden • Mixa i smöret, sila, kyl MANDELSTRÖSSEL 50 gram kallt smör i kuber 50 gram farinsocker 20 gram vetemjöl 40 gram rostad hackad mandel 40 gram feullitine 0,6 gram salt 2 gram vaniljsocker Metod: • Blanda allt utom mandel och feullitine med vinge • Tillsätt och blanda lite till • Strö ut på plåt och kyl ca en timma • Baka av på 190 grader i 18 minuter • Gör smul och blanda med 70 gram vit choklad • Kyl igen och hacka i mindre bitar

PASSIONSMOUSSE 280 gram passionspuré 190 gram italiensk maräng 14 gram gelatin (brons) 470 gram löst vispad grädde Metod: • Lägg gelatinet i blöt • Smält gelatinet i ca 50 gram av purén • Blanda i resten av purén • Blanda med marängen • Vänd ner den löst vispade grädden VISPAD GANACHE, CHOKLADKRÄM 80 gram grädde 9 gram invertsocker (kan ersättas med akaciahonung) 13 gram glykos 1/2 vaniljstång, dela och skrapa ur 60 gram vit choklad 110 gram, kall grädde Metod: • Koka upp grädde, invertsocker och glykos med vaniljen, låt dra • Koka upp igen, slå över chokladen, mixa • Mixa i den kalla grädden, kyl • Vispas upp vid användning ITALIENSK MARÄNG 130 gram äggvita 155 gram strösocker 45 gram vatten Metod: • Koka socker och vatten till 121 grader • Slå över äggvitan under vispning och vispa till styv maräng GLAZE 14 gram gelatinpulver 85 gram vatten 210 gram glukos 210 gram socker 105 gram vatten 140 gram kondenserad mjölk 210 gram vit choklad Metod: • Blötlägg gelatinet i vattnet • Koka upp socker, glukos och vatten • Ta av från värmen och tillsätt gelatinet • Tillsätt den kondenserade mjölken • Häll över chokladen och mixa MONTERING • Fodra tarteletteformar med mördeg • Fyll till 2/3 med mazarinmassa och baka av i ca 190 grader • Låt svalna • Stryk upp med passionscurd • Glazea moussekupolerna och montera på bottnarna • Spritsa på ganache och lägg på mandelströssel och dekor

Göteborgsbrödet Det här är en fyllig variant på Snoddas, som är ett väldigt typiskt Göteborgsbröd. (Recept för bageri) DET HÄR BEHÖVER DU: 1000 gram vatten 40 gram jäst 40 gram salt 60 gram malt 15 gram malt senapspulver 200 gram potatismos (från neutrala potatisflingor) Ca 1800 gram bagerivetemjöl DAG 1: • Kör degen riktigt smidig och lägg i oljad back med lock i kyl över natten DAG 2: • Ta fram degen från kylen • Väg upp i 350 grams bitar som rundrivs och får vila ca 30 minuter, eller tills de känns riktigt avspända • Slå upp som en halvlång baguett och låt spänna av en stund • Rulla sen ut strängarna till ca 60 cm • Fläta 2 strängar tillsammans som en Snoddas (trossflätning) • Doppa i potatisflingor + strö på lite flingsalt • Låt bröden jäsa Avbakakning: Medelhög värme med lite ånga. Gärna i stenugn. Baktid: ca 25-30 minuter ATT TÄNKA PÅ Yrgo har använt potatismos gjort på neutrala potatisflingor som finns hos bagerileverantörer. Används annat potatismos som innehåller salt bör man anpassa saltmängden i degen efter det. Senapspulvret som använts är Coleman’s.

BRÖD _ 35


JURISTEN / APRIL

Att bli inspekterad av en myndighet är något som kan kännas olustigt för många, men samtidigt något företag i stor utsträckning måste finna sig i att bli. En myndighet som ofta återkommer i bageri- och konditoribranschen är Arbetsmiljöverket. För att hjälpa företag att vara proaktiva skriver arbetsrättsjurist Alexander Iliev i detta nummer tillsammans med sin kollega, tillika arbetsmiljöexpert Heléne Eklöf, om vad man bör tänka på i kontakter med Arbetsmiljöverket. Undvik onödiga missförstånd vid en inspektion. Se till att du har någon på plats, som känner till ert arbetsmiljöarbete, riskbedömningar och var dokument finns, så att det kan visas upp. Annars riskerar ni att få en skrivelse med krav, enbart för att ni inte uppvisar sådant som ni faktiskt har. Kontrollera alltid att myndigheten har fått ditt svar, exempelvis genom ett telefonsamtal. Tänk på att det som du skickar in till myndigheten blir allmänna handlingar och kan komma att begäras ut av någon, till exempel medier. Vad händer efter en inspektion? Normalt sett så hittar inspektören alltid någon brist. Oftast så får man då ett så kallat inspektionsmeddelande där man uppmanas att vidta åtgärder. Man bör svara på den skrivelsen, även om man inte håller med, och även om man redan hade allt iordning vid inspektionen, men inte fick möjlighet att visa upp det.

36 _ BRÖD

Underrättelse När myndigheten driver ett ärende vidare får man normalt en underrättelse. En ”underrättelse om föreläggande” kommer troligast att följa efter ett inspektionsmeddelande men även en underrättelse om förbud kan bli aktuellt. Den skrivelsen innebär att myndigheten talar om för dig som arbetsgivare att de överväger att förelägga eller förbjuda dig något. De ger dig på det sättet en möjlighet att svara med synpunkter (yttra dig). Det är i ett sådant läge en god idé att yttra sig. Säg om ni behöver mer tid, ange förslag på tid när ni kan vara klara, säg till om ni redan gjort/håller på med åtgärder etc. och redovisa om möjligt åtgärder. På detta sätt finns möjlighet att ärendet sedan avslutas, ibland efter ett återbesök/kontroll, och ni slipper att få ett föreläggande/förbud. Föreläggande eller förbud Om man inte svarar (yttrar sig), så får man normalt antingen ett: beslut om föreläggande. Detta är oftast kopplat till ett vite (pengabelopp). Man måste då ha vidtagit åtgärderna i skrivelsen senast ett fastställt datum. Annars riskerar man att få betala hela eller delar av vitet. Eller ett: beslut om förbud. Även detta är oftast kopplat till ett vite (pengabelopp). Man förbjuds då att exempelvis använda en maskin eller utföra visst arbete efter ett fastställt datum. Om man bryter mot förbudet, riskerar man att få betala hela eller delar av vitet.

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Ett förbud kan även gälla omedelbart och kan antingen skrivas direkt på plats vid första inspektionstillfället eller skickas till arbetsgivaren utan en föregående skrivelse/underrättelse. Sanktionsavgifter Till vissa paragrafer i arbetsmiljöföreskrifterna finns det kopplat direkta sanktionsavgifter. Det innebär att om du inte uppfyller kraven i den specifika paragrafen, så kan du få betala ett fastställ belopp. Överklaga beslut Självklart kan du överklaga beslut – det står alltid i skrivelsen/beslutet hur du ska göra.

Psssttt…

…du vet väl att du som är medlem i Livsmedelsföretagen gärna får kontakta vår arbetsmiljöexpert för praktiska råd om hur du kan förbereda dig, exempelvis för att slippa onödiga sanktionsavgifter. Detsamma gäller om du redan har fått en skrivelse och vill ha support och feedback innan du svarar myndigheten.

Klipp ur och spara!

Förelägganden, sanktionsavgifter och förbud


JOBB ETC Lediga jobb, bageri uthyres/säljes mm

VI SÖKER DRIVEN OCH ENGAGERAD BAGERICHEF FÖR SPÄNNANDE OCH UTVECKLANDE UTLANDSUPPDRAG Nystartade svenskägda Palma Bread i Palmas trevligaste kvarter expanderar och söker en skickliga och driven chef till vårt hantverksbageri. Vi är ett toppkvalitets bageri som bara bakar med de bästa råvaror och vi har snabbt byggt ett starkt varumärke på Mallorca.

VI SÖKER TVÅ DUKTIGA HANTVERKSBAGARE!

Snart öppnar Sigfrids bageri, bistro och bar i Örgryte, Göteborg, och söker därför två skickliga hantverks bagare/konditorer. Mat är kärlek, och kärlek är minnen. Minnen som skapas vid matbordet när vi äter, skrattar och skålar. Tillsammans är vi ett ambitiöst gäng som vill erbjuda göteborgarna mer mat och minnen. Vår meny tar avstamp i 1920 talets grace och finess, vi bakar med rena lokala råvaror, med respekt för hantverkstraditioner men med en strävan att ständigt utvecklas.

Du bör ha ambitionen och viljan att bygga och utveckla ett framgångsrikt koncept som har stora möjligheter på Mallorca och i Spanien. Vi kommer öppna upp fler enheter på Mallorca och inom en snar framtid starta upp i Madrid. Du bör ha ett antal års erfarenhet av större mängder surdegsbröd, bullar och kavlat och bör även ha erfarenhet av konditoridelen. Du är ordningsam och van vid bitvis högt tempo och att hålla flera saker igång sam­tidigt. Du är en positiv lagspelare som tycker om människor och som kan coacha men också sätta gränser för kollegor. Du är tävlingsmänniskan och ger dig inte förrän produktionen är perfekt, du har fingertoppskänsla för kvalité. Du har dokumenterad erfarenhet av att driva ett hantverksbageri rationellt , effektivt och strukturerat utan att kvalitén går förlorad. Vi söker dig som har drivet och energin och gillar äventyr, utmaningar och att hitta lösningar i alla lägen.

Du är duktig på surdegsbröd, bullar och kavlat och behärskar även konditori. Du är en person som brinner för kvalitet och att få möjligheten att kunna utvecklas i en spännande restaurang- bagerimiljö. Du är en positiv lagspelare som tycker om människor och som kan arbeta självständigt, ordningsamt och räds inte tempo och lite utmaningar.

Vi erbjuder dig ett spännande uppdrag i en mycket utvecklande och tillåtande miljö med ett härligt, skickligt och positivt team samt att få vara med från början av en resa som precis tagit sin början och att få arbeta nära ägarna med utveckla ett bagerikoncept med stora ambitioner. För rätt person finns stora framtidsmöjlighe­ter. Tillträde under sommaren/början av hösten 2021. INFO OM ANSÖKAN Frågor besvaras av Robin Edberg som sköter rekryteringen och nås på telefon +46707404604 och ansökan med CV skickas till robin.edberg@gmail.com. Berätta vem du är och varför du söker detta arbete och vad du har för drivkrafter.

Vi erbjuder dig en spännande arbetsplats i en mycket utvecklande och tillåtande miljö med ett härligt, skickligt och positivt team, samt att få vara med från början och bygga och utveckla ett bageri- bistro med stora ambitioner. Tillträde augusti. INFO OM ANSÖKAN

Frågor besvaras av Robin Edberg 0707404604. Ansökan med CV skickas till robin.edberg@gmail.com. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C PMS 130 C PMS 294 C Black Berätta vem du är ochSkuggen varför du vill jobba med oss. Skuggen är tryckt i 70% svart och Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. och multiplicerat 100%. multiplicerat 100%. Instagram: sigfridsgbg or

Utrota barncancer. Din gåva gör skillnad.

PMS 130 C

VI PÅVERKAR LAGAR OCH REGLER TILL DIN STORA FÖRDEL PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

barncancerfonden.se Pg 90 20 90-0

BRÖD _ 37 BCF_plugg_118x100.indd 2

2013-04-26 10:30


MARIAS KRÖNIKA / APRIL

Med mersmak av dåtid och framtid Det råder ingen brist på personer som uttalar sig om vad de tycker om ditt och datt, som gärna berättar för andra om hur just hen tror att olika tillstånd i världen, höga som låga, kommer att te sig framöver. Oerhört tröttsamt om du frågar mig för de allra flesta som har åsikter har just bara åsikter. Däremot blir jag nästintill löjligt upprymd när personer med kunskap ger sin analys och delar den med andra. Det sistnämnda var jag med om häromdagen då Livsmedel i fokus hade sitt årliga trendwebbinarium. Ett sällan skådat gäng med skickliga föreläsare och med olika perspektiv gav helt klart nya insikter. Jag väljer att stanna upp vid två av dem. Inledningsvis Magnus Västerbro som är journalist och författare, bland annat till Svälten – Hungeråren som formade Sverige. Det är helt klart så att vår tids farsoter kommer i perspektiv när man hör honom berätta om hur människor under flera år levde med extrem matbrist. Om hur hopp om bättre liv raserades och många gånger slocknade när båtarna som anlände från södra Sverige till norrlandskusten frös fast. Och hur maten som fanns ombord, de gånger båtarna inte frös fast, beslagtogs av de bättre bemedlade. Andra stoppet gäller GMO*. Parallellt med den enorma

Maria Sitell, dietist och kommunikationschef, Brödinstitutet

teknikutveckling världen har genomgått under flera decennier har GMO alltför ofta blivit styvmoderligt behandlat. Samtidigt som läkemedelsindustrin tar fram piller och människor inte bara överlever dödliga sjukdomar utan också med god livskvalitet, och upptäckten av gensaxen tilldelas Nobelpriset, kvarstår åsikter om att genmodifierad mat skulle vara onaturligt och farligt. Nej, det får vara ett slut på sådant tyckande och istället använda den forskning kring just GMO som visar hur framtidens livsmedelsutmaningar behöver tekniken. Mittemellan dessa verkligheter befinner sig nuet. En tillbakablick som ger perspektiv och ett framtidsscenario som har alltför många utmaningar avseende folkhälsan och klimatet, men där det också finns enorma tekniska utvecklingar till hjälp, om vi vill använda dem. *GMO står för genetiskt modifierade organismer. Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ANNONSERA I BRÖD... ...OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Vill du nå bageri- och konditoribranschen i SveSkuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C rige? En bransch som till större delen består av och multiplicerat 100%. och multiplicerat 100%. egna företagare som fattar beslut om rörelsens alla inköp, allt från råvaror till tjänster. Tillsammans omsätter de 18 miljarder kronor. or Tidningen BRÖD når företagarna och därtill brödansvariga hos Sveriges 950 största caféer, in store bakeries, coffeeshops och andra företag som är fokuserade på bröd, konditori, dessert och choklad. Det finns inget annat sätt att nå alla dessa bagare och konditorer samtidigt än i Tid-

38 _ BRÖD

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

ningen BRÖD, vars uppdragsgivare dessutom är Skuggen är tryckt i 70% svart och den starka branschorganisationen Sveriges bagare multiplicerat 100%. & konditorer (SBK). Att annonsera i BRÖD är ett kostnadseffektivt medieval. Här når du beslutsfattare till en låg kostnad i en tidning som läsarna själva ser som sin viktigaste informationskanal. 94% av läsarna tycker att tidningen är ”mycket bra” eller ”bra”!!!* Upplagan är idag 2900 ex/nr. Utkommer 11 gånger om året. PER HANSSON: 070-747 42 82 / per@bageri.se


PLOCKAT / APRIL

FRUKTIG

KAFFETÅR

ZOÉGAS SOMMARKAFFE 2021 är en smakrik mörkrostblandning med toner av smultron och krusbär. Säljs endast i begränsad upplaga!

MAGISK KOMBO Clarkson University i New York lät testpersoner dricka kaffe med olika tillbehör. När det kom till kombinationen koffein och kakao blev deltagarnas svar både snabbare och mer korrekta. Bara att njuta med gott samvete alltså!

SALTAT

ISKAFFE

KAFFEROSTERIET LÖFBERGS senaste tillskott heter ICE Salted Caramel, en svalkande nyhet med smak av salt karamell. Iskaffet är Fairtrade-märkt och säljs i en cylinderformad kartongförpackning som är helt återvinningsbar.

Standout Chocolate lanserar denna ekologiska och veganska choklad bestående av endast två ingredienser: Kakaobönor och rörsocker.

Pssst!

Från Löfbergs kommer även nyheten FIKA, ett mörkrostat bryggkaffe med toner av mörk choklad. Gjort på arabicabönor från Syd- och Centralamerika samt Östafrika.

BRÖD _ 39


REGIONALT / APRIL

HÄNT EXTRA! Konditor Årets unga företagare Årets unga företagare i Herrljunga är 31-åriga konditorn Martina Andersson, Alboga choklad. Hon ingår i nätverket Taste the countryside i trakterna kring Od och Alboga. Utmärkelsen delades ut av näringslivsorganisationen Företagarna.

Anna K öppnar bageri Den för många i branschen välkända profilen Anna K Sjögren öppnar stenugnsbageri på Öland. Stenugnsbageriet Olof blir namnet. Anna är frilansjournalist sedan 20 år tillbaka och skriver om mat, livsmedel och gastronomi i tidningar som Allt om Mat och Livsmedel i fokus samt i böcker. Sedan tre år tillbaka är Anna bosatt i Borgholm tillsammans med sin man. Bageriet kommer erbjuda flera sorters bröd av typen levain och även lite grövre bröd till stor del bakade av Ölandsvete. Hon kommer även att använda kulturspannmål och baka med surdeg. Men det blir inga konditorigrejer. Det är ett bageri med butik, säger Anna, inte ett kafé. Stenugnsbageriet Olof öppnar i slutet av juni, och planen är att hålla öppet året om.

Princess blir Kronan Efter veckor av renovering smygöppnar Kronans konditori i Nyköping i före detta Princess konditoris lokaler, som fått en rejäl ansiktslyftning. Men mycket är sig också likt när Kronans konditori öppnar i den klassiska kafélokalen på Bagaregatan, där Princess låg i 65 år. Och på många sätt blir det nu en verksamhet i liknande stil som tidigare. Kronan kommer förstås ha sin egen prägel, men mycket är också bevarat av det som tidigare fanns. Möblemanget har varit på restaurering, och diskarna och de flesta av lamporna har också fått stanna kvar från Princesstiden. Andra delar är helt nya. Utvändigt har fönstren mot Bagaregatan smyckats med kronor. Så småningom ska även en ny neonskylt monteras upp på fasaden. Det blir ett klassiskt konditoriutbud med bakverk, bröd och lättare luncher. Allt bakas på plats och bara riktigt smör ska användas.

40 _ BRÖD

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt. Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se

Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

Många omval i Småland Distrikt Småland/Östergötland av Sveriges bagare & konditorer, SBK, höll sitt digitala årsmöte den 20 april, med 15 deltagare, varav även några ”långväga gäster” från Sveriges bagare & konditorers kansli. Sedvanliga årsmötesärenden avhandlades, och det blev heller inga omkastningar i styrelsen. Oskar Frising är ordförande, med ett år kvar på sitt innevarande förordnande. Maria Blomstrand omvaldes som vice ordförande på två år. Jörgen Pettersson kvarstår ett år som ordinarie ledamot och Ola Ragnarsson och Anna Lanemo omvaldes för två år vardera. Under mötet diskuterades aktuella frågor för branschen och inom SBK, som plastskatt, tydligare märkning för fryst bröd i butiker, och tydligare märkning av surdegsbröd. Även frågor kring hur arbetstidskonto ska rapporteras till Fora, samt kontanthantering togs upp. Det konstaterades bland annat att kontanthanteringen är en kostsam historia.

Ny kvarn i Västerås Abdon Food etablerar en ny kvarn i Västerås. Syftet är, enligt företaget, att stärka erbjudandet av närproducerade produkter och förbättra miljöpåverkan genom minskade transporter. Med varumärken som Finax, Abdon Mills, Ramlösa Kvarn och Björnekulla är Abdon Food ett av de ledande cerealieföretagen i Norden och har sedan starten 1973 producerat mjöl och cerealieprodukter vid sin kvarn i Helsingborg. Etableringen av den nya kvarnen innebär ett 20-tal nya arbetstillfällen i Västerås.


REGIONALT / APRIL

Leve startar konditori

Pågen får öka – i 10 år

Bageri Leve i Malmö utvidgar och blir även konditori. De har redan tagit över en grannlokal och kommer att slå ihop den med befintliga lokaler för att kunna öppna i större storlek till hösten. Då med ett veganskt bakverksexperiment i veckan och färre sittplatser.

Pågen får tillstånd att utöka sin produktion i Malmö men tillståndet begränsas till tio år, enligt ett beslut i länsstyrelsen. Pågen överväger att överklaga tidsbegränsningen i beslutet. Pågen vill utöka sin produktion av främst bröd i Malmö och har ansökt om att få baka 125 000 ton bageriprodukter per år. Gällande tillstånd tillåter en produktion på 85 000 ton bröd per år. Tidigare har länsstyrelsens miljöavdelning uttalat att Pågen inte borde beviljas tillstånd till en utbyggnad. Nu är alltså ett tillstånd beviljat men med en begränsning på tio år. Det nya tillståndet gäller till och med den 30 juni 2031. Anledningen till begränsningen är utsläppen av etanol som sker i samband med jäsning och bakning. I tillståndet ingår att utsläppen kan öka från 260 till 465 ton per år.

Polarbröd investerar mer I januari togs första spadtaget för det nya bageriet i Älvsbyn och nu börjar man skönja hur den första delen av det nya bageriet kommer att se ut. Byggarbetet går enligt plan och ambitionen är att första brödkakan ska komma ur ugnen slutet av oktober. I april togs beslut om en tillkommande investering om 55 miljoner kronor för bland annat utökad kylkapacitet och ytterligare brandförebyggande åtgärder.

Skola flyttar Internationella hotell- och restaurangskolan (IHS) i Stockholm, som även har restaurang- och bageriutbildningar, lämnar Alströmergatan på Kungsholmen. Skolan ska flytta till ett nytt campus som just nu byggs i Norra Hammarbyhamnen på Södermalm. Även där är planen att restaurang och bageri ska ha öppet för allmänheten och servera lunch och middag, tillagat av eleverna. Campus Södermalm ska öppna höstterminen 2022 och då ha 1 900 elever fördelat på flera olika skolor. På sikt ska 2 200 elever ta plats i det nya campuset.

utan att kräva stråförkortningsmedel. Dessutom ska brödet bli gott. Tidigare testodlingar har gett nya sorters högproteinvete, durum och dinkel som kan odlas i Sverige och som inte behöver importeras från andra länder. Odlingarna med högproteinvete fördubblades under hösten 2020, vilket ledde till tio procents minskat behov av gödning. Ytterligare ett tjugotal sorter kommer att sås under året.

Jörgen Hansson vid Pågens och Lilla Harrie Valskvarns testodling.

Pågen ökar testodlingen Sedan flera år tillbaka bedriver Pågens testodlingar via sin kvarn i Lilla Harrie. Årets odling blir större än tidigare. Under april har 19 olika sorters spannmål såtts. Målet är att hitta sorter som ger gott bröd samtidigt som de är klimatsmarta. I kravspecen ingår hög avkastning samtidigt som så lite gödning som möjligt ska behövas. Spannmålet ska tåla väder och vind

K-märkt till Hagastaden Restaurang K-märkt öppnar ny restaurang och matkafé i Life City som just nu byggs i Hagastaden, den nya och expanderande stadsdelen på gränsen mellan Stockholm och Solna. Med en tydlig hållbarhetsprofil kommer K-märkt att servera både luncher och middagar och även leverera mat och dryck till konferensverksamheten i huset. K-märkt grundades 2014 i ”k-märkta” Garnisonen och finns idag på sex platser i Stockholm med restauranger, matcaféer och eventlokaler. K-märkt ägs och drivs av de tre K:na - kocken Hanna Normark, konditorn Daniel Roos och kyparen Jens Dolk. Den nya restaurangen får en yta på 800 kvadratmeter.

BRÖD _ 41


DITT MEDLEMSSKAP

Mindre salt, tack! Brödinstitutet flaggar för ett spännande och viktigt webbinarium för att inspirera till hur vi kan minska saltet i livsmedel. Webbinariet arrangeras av projektet ReduSalt, som är ett flerårigt projekt där många aktörer inom livsmedelssektorn samverkar. Ta del av värdefulla erfarenheter av hur andra länder gjort för att minska saltet, och få exempel på smart produktutveckling, implementering och informationsarbete. Webbinariet vänder sig till alla som är verksamma inom livsmedelsproduktion, och även inom myndigheter och branschorganisationer. ReduSalt är ett Vinnovafinansierat projekt som syftar till att utveckla och implementera metoder för saltreduktion i livsmedel. Statliga forskningsinstitutet RISE koordinerar arbetet som involverar ytterligare 15 aktörer i form av livsmedelsproducenter, branschorganisationer, intresseorganisationer och myndigheter. Projektet pågår till hösten 2022. När: Tisdag den 25 maj Kl: 9.00 – 11.00 Var: I en skärm nära dig Kostnad: Webbinariet är kostnadsfritt Anmälan: Håll utkik efter anmälningslänk på SBK:s hemsida och sociala medier

Li håller digital stämma Med anledning av coronapandemin kommer även årets förbundsstämma i bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen att hållas digitalt. • När: 6 maj, kl. 9.00 • Var: Via en skärm nära dig! Du som representerar något av Livsmedelsföretagens medlemsföretag och önskar delta vid stämman anmäler dig via www.livsmedelsforetagen.se/medlem Stämmohandlingar och information om stämmans genomförande kommer att distribueras till anmälda deltagare i god tid före stämman.

42 _ BRÖD

Förmåner för dig som är medlem Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/ leverantör: TenantPro Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/ leverantör: DHL Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer

försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt sätt. Partner/leverantör: PCS Flavour Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/ leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/ leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/ leverantör: Seger, Bakers Säkerhetsrådgivning Säkerhetspaket via Butikerna med flera olika delar, bland annat telefonsupport via Butikernas säkerhetschef. Partner/leverantör: Butikerna Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/ leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK Kontorsmateriel m m Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/ leverantör: Kontorab


BRÖD

... OFFICIELL BRANSCHTIDNING FÖR SVERIGES BAGARE & KONDITORER PMS 130 C

Tidningen BRÖD är en uppskattad och läsvärd tidning som sedan starten år 1900 har inspirerat bagare och konditorer att utveckla sitt företagande. Tidningen porträtterar bagare och konditorer och deras goda idéer, nosar upp nya trender, bevakar mässor och tävlingar, reder ut och

PMS 294 C

PMS 4625 C

förklarar nya regler och lagar,Skuggen samt berättar är tryckt om i 30% av PMS 4625C maskinerna och prylarna somoch en multiplicerat företagare 100%. inte kan klara sig utan. Upplagan ligger idag på 3000 ex/nr. Utkommer 11 gånger om året. Pris för medlemmar: 299 kr + moms Pris för icke-medlemmar: 499 kr + moms

or

ig som är

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

CORONA: NYTT KRISSTÖD FÖR DE VÄRST DRABBADE FÖRETAGEN

Psst!

REGIONALT / JANUARI

#01 januari 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

rd

>25

dlem me

TIDNINGEN BRÖD #01 januari 2021 • Facktidskrift för Sveriges bagare & konditorer sedan år 1900

SMARTA AFFÄRER: KOLL PÅ LIKVIDITETEN UNDVIKER KRISEN

Pandemitrender

”Vi vill hålla en lite lyxigare framtoning och vi märker att kunderna gillar det.”

Kommunikationsbyrån Food & Friends årliga trendspaning tar den här gången helt och hållet avstamp i coronapandemin. Några företeelser dom noterar är ”Distance Dining” inom restaurangvärlden. Restauranger, kaféer och barer anpassar sig, till exempel med glesare placering av bord och stolar. Mindre moraliska exempel är trenden ”Covid Covert” med allt fler så kallade ”Covid Speakeasies”, hemliga barer, hemmafester och skogsrejver. Det viktigaste ordet för i år är dock: hemmet. Vi lämnar det ogärna och lägger oss till med en hel del nya beteenden. Till exempel mer tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”. Maten som serveras på de väldukade borden är sådant som våra mor- och farföräldrar serverade oss som barn, ”comfort food”. Trenden handlar nu mer om att titta bakåt än framåt. Vi fortsätter att leta efter lokalt producerade livsmedel och bryr oss mer om varumärken igen vilket kan härledas till att man söker trygghet. Ett annat tydligt trendbrott, handlar om matsäkerhet. wMotståndet mot förpackningar har minskat med två tredjedelar under coronatiden. Den egna hälsan går nu helt enkelt före miljön!

Semlorna är här som ett ljus i mörkret och en välbehövlig säljboost, i skuggan av coronapandemin, osäkra tider och vårt långa vintermörker. God försäljning och stort lycka till! BRÖD _ 1

#9 september 2017 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

PLOCKAT / JANUARI

POLITIK: VALBUDGET UTAN LÅNGSIKTIGA REFORMER PROFILEN: EMELIE GER ALLT FÖR LAGET! SMARTA AFFÄRER: KOLL PÅ KASSAREGISTRET

#9 september 2017 • Facktidskrift för Sveriges bagare & konditorer sedan år 1900

GRÄDDE

HEMMA HOS / BAKE TO YOU

Kenneth Belvén, Stockholm, huvudägare och styrelseledamot i Delicato bakverk AB, Mobergarna i Kalmar AB och Stiftelsen Einar Belvén gick bort i slutet av 2020. Han blev 73 år. Närmast sörjande är hustrun Monica, barnen Ellinor och Robin, brodern Ronnie, övrig släkt och vänner samt anställda i Delicato och Mobergarna. Kenneth föddes praktiskt taget som konditor. Både hans far Einar och hans farbror var konditorer. Einar Belvén grundade Delicato när

Bygger ut i Bredbyn

Fredrik Nilsson är sedan årsskiftet ny vd för halländska Berte Qvarn. Han har sedan 2016 varit råvaru- och marknadschef samt vice vd för företaget. Han har tidigare erfarenhet från bland annat Lantmännen och Krafft. Berte Qvarn har en 450-årig historia. Familjeägt sedan 1569 är det unikt i landet. Men framtiden är också spännande, och idag är Berte Qvarn en av Europas modernaste kvarnar, som producerar mjöl med höga ambitioner i såväl kvalitet som hållbarhet. Tidigare vd, Johan Bäcklund, kommer att arbeta som kvarnmästare och produktionschef med ansvar för bland annat att trimma produktionen i kvarnen, jobba med utbildning och att vidareutbilda mjölnare samt Bertegruppens viktiga hållbarhetsarbete.

Falu Bröd växer

Styrelsen i Polarbröd beslutade i november om ytterligare investeringar i företagets bageri i Bredbyn. Det handlar om 14,3 miljoner till för att förbättra processen på en av bagerilinjerna. 55 miljoner kronor är den totala summan som Polarbröd lägger på sin nya anläggning i Bredbyn. En stor del av pengarna ska användas till en utbyggnad som kan vara klar redan i sommar. Det blir bland annat en helt ny packhall som rymmer hela baklinjen, allt från ugn till frys. Den planerade lokalen blir över 700 kvadratmeter stor och rymmer 110 personer. Om bygglovet godkänns snabbt och allt annat går enligt plan är hallen redo att tas i bruk redan i början av juni 2021.

Therese Vesterholm öppnade eget konditori och bageri på Åsgatan i Falun våren 2018. Efter drygt två och ett halvt år har Falu Bröd & Patisserie vuxit ur lokalerna. Bland annat behövs mer sittplatser och större kök, för tanken är att utöka lunchserveringen. Omsättningen har också ökat vilket gör att konditoriet behöver mer anpassade lokaler. Nu står det klart att flyttlasset går – en bit längre upp på Åsgatan, till gamla Hammars konditoris lokaler, som stått tomma en tid. Men nu ska ett konditori åter få husera i vad som kan vara en av Sveriges äldsta konditoribyggnader. Falu Bröd & Patisserie kommer att fortsätta vara ett hantverksbageri och konditori som gör allt ekologiskt och från grunden.

Bagare Bengtsson bommar Efter ett tufft 2020 har Bagare Bengtsson, Bengt-Inge Bengtsson, i Falköping bestämt sig för att stänga, bland annat efter en tids sjukdom. Tanken var att Bagare Bengtsson skulle öppna igen så fort han blev frisk. Men så blir det inte. Coronapandemin har också bidragit till sämre ekonomi som inte längre gjorde det möjligt att ha en anställd. Nu har han sålt inventarierna i bagerilokalen på auktion och sätter därmed snart punkt.

BRÖD _ 37

HEMMA HOS / BAKE TO YOU

PMS 294 C

Svart

@ BAKE TO YOU

NUfirar LANSERAR DEBIC sin grädde i en praktisk 10”Vilitersförpackning. 10-årsjubileum Sedan tidigare finns den i förpackmedningöverraskningar och om 1 och 5 liter. Grädden har bra volymökning samt hållfasthet. även efter vispning. nyheter förFrysstabil kunderna”

Mor & dotter i perfekt symbios

MEJERIFOKUS Så här under årets fattigaste månad känns det naturligt att ta en titt på vad som händer på den rika mejerisidan. Storpack, växtbaserat och humor är trenden.

NU SLÄPPS EN ny produktserie av nöt- och frösmör i smakerna mandelsmör, cashewsmör, nötsmör och frösmör. Produkterna, som är sockerfria och tillverkade på rostade nötter, passar perfekt i både bröd och bakverk och som tillbehör till sallad, i smoothies, gröt, yoghurt och bowls.

Gylles utökar Till våren flyttar Gylles, en caféinstitution i Karlskrona, till gågatan och Ronnebygatan. Den nya lokalen har tidigare huserat en klädbutik. Gylles produktion är uppbyggd för mycket större verksamhet än vad serveringsplatserna i den tidigare lokalen möjliggjort. I den nya blir det mellan 50 och 60 sittplatser.

Ny vd till Berte Qvarn

Till minne av Kenneth Belvén

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

HÄR KOMMER universums första flodhästsmörkniv – handgjord i Sverige och signerad Drosselmeyer Designgroup. 10 procent av all försäljning går till flodhästälskande Karen Polillos förening ”SAVE THE HIPPOS”.

BRÖD DAR FÖROCH BAKVERK VII LAD ÅRETS KONDITOR

Modernast i Norden Göteborgsbaserade Fria Bröd, som specialiserar sig på glutenfritt bröd, bygger nytt bageri i Bårhult strax utanför Göteborg, det ska bli ett av Nordens mest moderna. Det nya bageriet är på 7000 kvadratmeter och innebär bland annat att Fria Bröd kan fördubbla sin produktionskapacitet. Det nya bageriet ska invigas under första halvåret 2022. Då kommer också företaget att lämna sina nuvarande lokaler i Västra Frölunda i Göteborg.

Mikael Hellberg, Anders Hällström och Lars Högström för styrelsen och alla anställda i Delicato och Mobergarna.

PMS 130 C

KULIGASTE

NÖTSMÖR – PERFEKT

Så många pepparkakor lyckades klassiska Göteborgs Pepparkaksbageri baka inför julen 2020. Trots att bageriet bytte ägare samtidigt som coronapandemin lamslog Sverige förra året. Nye ägaren Christian Jörgensen, bageriprofil i Göteborg, berättar att en av framgångsfaktorerna är det gamla – och mycket hemliga – receptet på kakorna. Receptet, som varit oförändrat sedan starten 1924, har endast tre personer tillgång till. Christian beskriver receptöverlämningen som närmast en ritual där tidigare ägaren, Per Blomdell, lämnade över en sliten gammal träram med ett blyertsskrivet recept daterat till 1924. 2019 omsatte bolaget 4,4 miljoner kronor och Christian tror det landar på något liknande för 2020. Pepparkakorna står för 80 procent av omsättningen.

…i Gävle, som i december förra året fick försäkringsbolaget Svedeas småföretagarstipendium! När coronapandemin tog fart under 2020 vände de senaste årens goda resultat snabbt. Efterfrågan hos stora kundgrupper försvann och för första gången någonsin fick bageriet dra ned på personal. De hade stora förväntningar i början på 2020 ända tills covid-19 dök upp och förändrade förutsättningarna. När företagen i omgivningen började ställa in sina möten och skicka hem sina anställda att jobba hemifrån förlorade de en av sina största kundgrupper, och tvingades dra ner produktionen och minska öppettiderna. Stipendiet uppgår till 25 000 kronor. Pengarna kommer främst att användas för att undvika permitteringar.

Kenneth var två år gammal. Genom åren jobbade Kenneth i många olika funktioner i ”firman”, som han kallade Delicato. När Kenneth och brodern Ronnie förvärvade firman från Einar 1992, axlade Kenneth vd-rollen, som han innehade i drygt tio år. Vi minns Kenneth som en i alla avseenden oerhört generös person. Han var alltid intresserad av människan bakom namnet och kände personligen många av de anställda på Delicato. När Kenneth inte jobbade, trivdes han allra bäst på familjens smultronställe i Trosa. Där njöt han av tillvaron tillsammans med övriga familjemedlemmar och vänner, men även av att vistas i naturen och att göra utflykter i skärgården.

36 _ BRÖD

SMÖRKNIVEN BIG PACK-

Grattis Centralbageriet…

3 000 000

TREND: INTE GLASKLART ATT BRÖD ÄR HÄLSO- OCH KLIMATSMART

REGIONALT / JANUARI

HÄNT EXTRA!

I och med coronapandemin stannar vi helst hemma och lägger gärna tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”.

Under ett normalår sätter svenska folket i sig bortåt 6 miljoner semlor bara på fettisdagen! Totalt under säsongen går det närmare 50 miljoner semlor.

Branschens viktiga livboj TIDNINGEN BRÖD

MARIAS KRÖNIKA / JANUARI

Prenumerera på:

Redan när Alma-Eleonora Sandberg var 16 år startade hon och hennes mamma Anna-Karin Sandberg eget företag. Nu är hon nyutbildad konditor och de håller tillsammans på att bygga upp en verksamhet som redan spräckt den nuvarande kostymen.

Nu by mar ter Ko bia klas garin . sit mar sikerna Tillbak t stan garin a in dard De so och likat är sv Allro essm ensk rtimen undm arga tillver t på rin arga , Ve kade tebr rin . öds-

Stajla med bronsbröd

Svenska Bagarlandslaget bjuder på sina bästa matbröd från Nordiska Mästerskapen BRÖD _ 1 BRÖD _ 35

text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

HEMMA HOS Att jobba ihop mor och dotter är inget som bekymrar Anna-Karin och Alma-Eleonora. Visst kan de vara oense ibland, men inte värre än att det reder ut sig snabbt. Mest har de bara roligt på jobbet.

18 _ BRÖD

BRÖD _ 19

BRÖD _ 43


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

www.dawnfoods.com/nordics

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

Kontakta oss för mer information om Dawn Foods Anders Jonsson, Sales Manager Sweden, M +46 (0) 702 494945

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. www.kobia.se | 010-206 77 91

lönsamhet. St o

PART OF ABDON GROUP

lt

udspons huv or

Vi inspirerar till nya bakverk, ökad omsättning, bättre lönsamhet och utvecklat ledarskap. Läs mer i vår kundtidning Inspiration & Affärsmannaskap och på vår hemsida.

av

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

Inspiration för ökad

Följ oss på Facebook och Instagram.

www.femtorp.se 040-94 90 00

44 _ BRÖD

Credin Sverige AB Elvägen 4 • 443 61 Stenkullen 0302-252 00 • info@credin.se • www.credin.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.DYNATEC.se

www.nbt.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Lyft & töm

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

Skräddarsydda lyftar och tömmare för effektiv bageriproduktion.

www.nimo-kg.se info@nimo-kg.se | 0418-446 440

FOOD IS OUR PASSION ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

www.kaka.se 010-484 99 00 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Receptet för bättre affärer.

www.lundpac.se 040-19 08 31

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

BRÖD _ 45


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKE OFF

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Jönköping 08-510 00 303

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Konditorier Brödbutiker BAKUGNAR Caféer Coffeeshops Restauranger Barer C

CHOKLAD/PRALINER Panea AB www.panea.se

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

08-590 006 00 info@revent.se

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

08-590 006 00 info@revent.se

Halmstad 035-301 49

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

BAKPLÅTAR

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

www.praegel.dk

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 4625 C

or

PMS 130 C

46 _ BRÖD

PMS 294 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Smakspecialister sedan 1862

DONUT-/MUNKMASKINER

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

DOSERING

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Hafströms dosera ab

D

För en effektivare produktion

Specialist på dosering, portionering och spritsade produkter www.dosera.se • 0706-89 86 89

DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med bagerisystemet PCS WinBag

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare med flera. NYHET! Flavour Recept och Kalkyl. Det första leverantörsoberoende recept- och kalkylsystemet i Sverige!

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FÖRSÄKRINGAR

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

DISKMASKINER

Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Skandinaviens ledande leverantör Uppslagslinjer av diskmaskiner för storkök Degblandare Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Vispmaskiner Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 Matbrödslinjer E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Välj dina professionella Siloanläggningar maskiner från onbart. Doseringsoch fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar Inredning för konditori och café extrema krafter.

LUNDVALLS AB

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Brödbranschens totalleverantör G

Tel 031 309 98 90 ab@pcs.se. www.pcs.se

GRÄDDAUTOMATER

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

I INREDNING & DESIGN Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Panea AB www.panea.se

Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 47


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

Vi förverkligar dina idéer

Urban Gudmundsson

Ä

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

TÄNK BLÅTT FÖR

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

48 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Prata mjöl med oss!

R

T

RENGÖRING

TRANSPORTBAND

Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

www.tecnovap.se 08-590 860 90

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

S SILOS

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

ipco.com/bake

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se www.habasit.se

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

När transportband är viktigt för dig! Habasit® Cleanline ultimata transportband för bageri tel.

+46 30 122 600

TÅRTDEKORATIONER Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

SOCKER

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

VAKUUMKYLAR

Socker och Sirap – naturliga råvaror

www.warbrokvarn.se • Tel: 0730-34 39 88 Finns att beställa hos:

040-53 70 00

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 49


Glöm inte – tårta till Mors dag! MEDLEM: BESLUT PÅ SVERIGES BAGARE & KONDITORERS ÅRSMÖTE TÄVLING: ÅRETS BAGARE PÅ G! MÖT TIDIGARE VINNARE

BRÖD #5 UTE I SLUTET PÅ MAJ

Psst!

Tårta signerad Linda Kosterhed, som du kunde läsa om i det här numret på sidorna 20-21.

50 _ BRÖD BRÖD _ 50


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig Julia Forsberg Tel: 08-762 67 97 E-post: julia@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 55680, 102 15 Stockholm BESÖK: Storgatan 19, Stockholm (Näringslivets hus) TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Stockholm och multiplicerat 100%. Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser or (johan@margaretas-bob.se)

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg är tryckt i 30% av PMS 4625C (christian@pilefood.se) och multiplicerat 100%. Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 51 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 55680, 102 15 Stockholm)

Perfektion in i minsta detalj hos Magnus Johansson Glass & Konfektyr När Magnus väl hade bestämt sig för att öppna sin nya verksamhet med glass- och konfektyrtillverkning gick det snabbt. Panea kontaktades för att få tips och förslag. Inom tre månader skulle vi etablera en helt ny verksamhet; Ta fram koncept och design samt bygga och inreda hela butiken och produktionslokalen. Panea levererade och installerade all inredning i butiken samt nya arbetsbänkar och maskiner i produktionslokalen. Bland annat en nyutvecklad chokladdrageringsmaskin från Pomati. Inget har

lämnats åt slumpten - till och med bordsbenen i mässing är glassformade och designen leker med verksamhetens ”core business”. Det var en snäv tidsram med tanke på att allt skulle göras mitt i en pandemi men vi lyckades och Magnus kunde ta över de färdiga lokalerna i tid i början av mars. Vi är stolta för uppdraget vi fick att hjälpa Magnus. Vill ni också bli inspirerade och smaka på Sveriges kanske bästa glass och konfektyr, kika in hos Magnus Johansson Glass & Konfektyr i Hammarby Sjöstad.

Gör som Magnus Johansson - kontakta Panea om du också vill ha hjälp med att effektivisera eller planera ett nytt bageri, kondiotri eller gelateria. Paneas idé är enkel: att hjälpa till att starta bagerier, kafeér och restauranger; och se till att du som entreprenör får den utrustning och inredning du verkligen behöver med rätt kvalitet. Om du har frågor om produktion eller inredning tveka inte att ringa: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.