BRÖD 4 2022

Page 1

>25

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

Psst!

Svenska Konditorlandslaget tog hem en hedrande silvermedalj när laget tävlade i Konditor-EM nyligen. Ett resultat som innebär att laget är kvalificerat till VM-finalen i Lyon 2023.

#04 april 2022 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

SMARTA AFFÄRER: RÄTT PRIS PÅ BULLEN RÄDDAR RESULTATET SPANING: ÅRETS SMAK ÄR FLUFFIGT! MEDLEM: BAKA FÖR UKRAINA – BÅDE GÖR OCH ÄR GOTT!

”Vi är inte främmande för att Grädda kommer att bestå av fler enheter framöver,och sneglar mot skidorter i norra Sverige”

Mumsigt on a stick

Konditorlandslagets spännande tävlingsbidrag frozen finger food i form av lollipop on a stick bär smaker av asiatisk fusion!

BRÖD _ 1


NAANTA POCKET ALL YUMMYNESS, NO MESS!

TRENDEN ÄR TYDLIG! ALLT FLER LETAR HELA TIDEN EFTER NYA SMAKUPPLEVELSER OCH SNABBA ON-THE-GO LÖSNINGAR SOM ÄR BÅDE GODA OCH BEKVÄMA. PERFEKT ATT NAANTA POCKET ÄR HÄR!

KÄNN DOFTEN AV NYBAKAT! Ge dina dina gäster en äkta bageriupplevelse och sprid doften av nybakat, varje dag. Vi har bullar och bröd för alla behov.

Vi har marknadens bredaste och mest innovativa sortiment inom bake-off och fastfood. Besök oss på Kistamässan så berättar vi mer, monter L:03.


LEDARE APRIL

Viktigt värna föreningsdemokratin Det går fort nu. Det har bara gått drygt två månader sedan restriktionerna med anledning av pandemin togs bort och pandemin är som bortglömd. Förutom i bageriernas resultat- och balansräkningar förstås! Där kommer tyvärr spåren av pandemin att dröja sig kvar. I år är första våren sedan 2019 då det går att arrangera större möten och träffar. Det märks att de senaste årens permafrost ersatts med vårkänslor. Inom Sveriges bagare & konditorer (SBK) har det gått fort att komma i gång. Våra distrikt har haft årsmöten där branschfrågor kunnat diskuteras och nya styrelser väljas. Representanter från alla distrikt samlades under en konferens där det diskuterades hur verksamheten ska utformas framöver och snart är det dags för SBK:s årsmöte. Årsmöten på distrikten och på riksnivå är inte bara ett trevligt tillfälle att träffas och byta erfarenheter bagare emellan. De är också en grund för föreningsdemokratin. Missade du tillfället att engagera dig i din distriktsstyrelse finns det många andra sätt att vara med och bidra till branschens utveckling, om det så är att hjälpa till i yrkesproven, i tävlingssammanhang eller att arrangera aktiviteter på ditt distrikt. På sista sidan i tidningen ser du kontaktuppgifter till den person som är ordförande i det distrikt där du bedriver din verksamhet. Efter pandemin har det även gått fort att återgå till en situation av akut brist på bagare.

Tidningen BRÖD Post: Box 3546 103 69 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 25 111 34 Stockholm Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

SBK genomför en mängd aktiviteter varje år för att locka fler till yrket, för att stötta och inspirera lärarna på landets bageriskolor, för att förmå myndigheter att skapa fler och bättre utbildningsplatser och en hel del ytterligare. Yrkesproven som genomförts runt om i landet är en aktivitet som du kan läsa mer om. I det här numret kan du också läsa om våra fantastiska konditorer i Svenska Konditorlandslaget som vann silver i konditor-EM. Genom att lyfta fram duktiga bagare och konditorer görs yrket attraktivt. Även i vårt politiska påverkansarbete har det blivit nya tider igen. Efter två år med en isolerad riksdag har vi kunnat återuppta de personliga kontakterna. Ett extra trevligt möte var när vi fick prata politik och förklara bageriernas förutsättningar med landsbygdsministern samtidigt som hon fick praktisera på ett bageri. Nya tider är det tyvärr i världen också och kriget i Ukraina pågår utan något slut i sikte. Som ett tips på hur du kan stötta de drabbade finns i det här numret ett recept på ett ukrainskt bröd som du kan baka och skänka valfritt belopp.

_

Det var en tämligen svag vårbudget som regeringen presenterade nyligen. I huvudsak präglad av kriget i Ukraina, men i stor avsaknad av bra reformer för företagen. Skenande kostnadsökningar för el, drivmedel och råvaror gör tillvaron extremt osäker för svenskt lantbruk och branschens företag. Men inga reformförslag för det!

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

+

Möten med makthavare. Tänk att det kan vara så enkelt och kul att umgås med ministrar i regeringen! Nyligen träffade vi landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) på ett medlemsföretag i Stockholm. Ministern bakade Budapestbakelser och vi fick tillfälle att prata yrkesstolthet, utbildning och företagande!

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Omslag Caspar Miskin Illustrationer Anna Windborne-Brown PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL april ~ nummer 4 2022

30

Sid 8

Årets Smak är fluffigt

För fjärde året har Arla Pro utsett Årets Smak, som i år är fluffigt. En komplex sensorisk smakupplevelse, enligt experterna.

Sid 10

Rätt pris

Det finns många sätt att bestämma priset på sina varor. Under vinjetten Smarta affärer får du tips på hur du kan tänka.

Sid 24

Många yrkesprov avklarade

11 07

18

Yrkesproven rullar på för fullt runt om i landets skolor med gymnasie- och vuxenutbildning i bageri/konditori.

Sid 42

Baka för Ukraina!

Här är receptet på det typiska ukrainska brytbrödet Pompuski. Baka och sälj till förmån för krigets offer!

ALLTID I BRÖD

08 4 _ BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 08_ Nyhetssvepet sid 30_ Hemma hos sid 38_ Fråga juristen sid 39_ Plockat sid 42_ Medlemsförmån

19


Foto: @cakesbycanfarotta

#

INSPIREME

BAKA I VACKRA FÄRGER Låt dina kunder njuta och förtjusas av choklad-Cremas med Callebaut© choklad 811, W2, GOLD, RUBY och rostade nötter Doppia Nocciola och Nocciola. Crema är en helt ny produktserie med underbara & lättanvända chokladfyllningar som är perfekta i en lång rad tillämpningar. Visa oss, och tagga, dina skapelser med #CallebautInspireMe och bli inspirerad i vårt chokladuniversum: bit.ly/CallebautinspiremeSE

@CallebautNordic orderse@barry-callebaut.com 0722054575/0734000440


NYBAKAT senaste nytt från branschen

Polarbröd granskas

Brödet blir dyrare DE SVENSKA konsumenterna får räkna med dyrare bröd framöver, rapporterar Dagens industri efter att ha pratat med landets tre största brödproducenter Pågen, Fazer och Polarbröd. Priset drivs upp av bland annat kriget i Ukraina, som är en stor producent av spannmål liksom angriparen Ryssland. Därutöver ökar kostnaderna för energi, förpackningsmaterial och logistik. Den enda utvägen är att höja priserna i alla led, och det landar slutligen hos konsumenten, uppger Fazer. Skånska Pågen höjde priserna redan i december, det vill säga innan Ukrainakriget startade. Detta på grund av de höga elpriserna i södra Sverige.

Diplom till bakarstuga KONSTANTIN MESSMER på Björkaholms bakarstuga, Lysvik i Fryksdalen - ”Sveriges minsta bageri” - har fått diplom av Gastronomiska akademien. Tillsammans med sin fru Cornelia Messmer driver han det som akademien beskriver som Sveriges minsta bageri. Björkaholms bakarstuga har öppet sommartid och serverar bland annat en skogspizza med crème fraiche och rökt sidfläsk.

6 _ BRÖD

Vilken yrkesstolthet! NYLIGEN BESÖKTE landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) bageri- och konditoribranschen i form av ett ”praktikpass” på Vete-Katten i Stockholm. Ministern fick prova på att göra Budapestbakelser, som är en av hennes bakverksfavoriter, samt göra en marsipanros. Hon coachades och guidades proffsigt av Josefine Pagander, med bakgrund bland annat i Konditorlandslaget. Under besöket, där även Sveriges bagare & konditorers vd Martin Lundell medverkade, avhandlades utbildningsfrågor, yrkesstolthet, arbetsgivaravgifter och andra viktiga företagarfrågor.

Stigande livsmedelspriser globalt DE GLOBALA priserna på livsmedel steg 12,6 procent i mars jämfört med månaden innan och nådde därmed en ny rekordnivå i spåren av kriget i Ukraina. Det visar siffror från FN:s livsmedelsmyndighet FAO. Ökningen leddes framför allt av vegetabiliska oljor som steg 23,2 procent, drivet av högre noteringar för solrosfröolja. Ukraina är världens största exportör av solrosfröolja. Det märktes även en kraftig prisökning på spannmål som var upp 17,1 procent i månadstakt, vilket berodde på stora prisökningar på vete och grovkorn. Sockerpriserna steg 6,7 procent medan köttindex var upp 4,8 procent till en ny rekordnivå.

Nyöppnar i Alvesta SANDWICH & CRÉPES i Alvesta AB ska enligt verksamhetsbeskrivningen ägna sig åt ”konditori och salladsbar samt därmed förenlig verksamhet”. Bolaget, som registrerades hos Bolagsverket den 28 mars, har sitt säte i Växjö.

POLARBRÖD ÄR föremål för en granskning från Konkurrensverket, skriver brödtillverkaren i ett pressmeddelande. Myndigheten har genomfört en så kallad platsundersökning på Polarbröds kontor i Umeå och vid Polfärskt Bröds kontor i Lindome. Ärendet gäller distributionen av bröd inom Polfärskt Bröd. Polfärskt Bröd uppger i sin tur att granskningen rör samarbetet med Fazer och Polarbröd. -Vi välkomnar undersökningen och kommer att samarbeta fullt ut med Konkurrensverket, säger Polarbröds vd Anders E Johansson.

Arla höjer priset EN HÖJNING med 5,2 öre för konventionell mjölk och med lika mycket för ekomjölk. Det är Arlas besked till ägarna beträffande det så kallade a contopriset i april. Efter höjningen är Arlas pris till lantbrukarna för konventionell mjölk 465,2 öre per kilo och för ekologisk mjölk 537 öre per kilo. Arla konstaterar i sin internationella marknadsöversikt att mjölkproduktionen i Europa fortsätter att minska. Trenden är densamma i USA. Priserna ökar på både ost och mjölkpulver. Smörpriserna har ökat med 15 procent på fem veckor.

Eko backar EKOFÖRSÄLJNINGEN i dagligvaruhandeln backade under helåret 2021. Totalt minskade försäljningen med 5,4 procent, 1,1 miljard kronor, enligt Ekologiska Lantbrukarnas marknadsrapport. Mest minskar försäljningen av svenska ekologiska baslivsmedel såsom ägg- och mejeriprodukter, men även försäljningen av frukt och grönsaker, kött och spannmål minskar. Den stora minskningen gör nu de större svenska förädlingsföretagen osäkra på framtiden för svenskt ekologiskt.


NYBAKAT / APRIL

Nytt från Fazer

Nyhet!

LANTFRANSKA HETER Fazers nyhet i brödhyllan. Det är ett klassiskt osötat surdegsbröd bakat med vete i företagets bageri i Eskilstuna. Lantbröd Bistro och Lantbröd Havssalt finns sedan tidigare, det är bara förpackningen som är ny. En förpackning väger 600 gram och kostar 29 kronor.

Bageri Gruppen drar i gång BAGERI GRUPPEN AB är ett nytt företag med säte i Trelleborg. Företaget anger som sin verksamhetsbeskrivning att man ”ska idka bagerirörelse, samt administration av brödförsäljning och förvaltning av fast och lös egendom, samt även äga och förvalta aktier i dotterbolag och därmed förenlig verksamhet." Registreringen av företaget gjordes den 13 april.

Många varor blir dyrare BRÄNSLE OCH energi sticker ut när det kommer till de varukategorier som ökat mest i pris under det senaste året. Men vissa specifika livsmedel har också skjutit i höjden. Pandemin, råvarubrist, dyra transporter – och förstås kriget i Ukraina – driver upp priserna. Jämfört med 2021 har drivmedlet E85 ökat mest, med hela 60 procent, följt av dieselolja med 57 procent samt eldningsolja med 54 procent. Bland livsmedel toppar honungsmelon med 39 procent, kaffe med drygt 34 procent samt färsk lax och tomater med 28 procent vardera. Mjöl har ökat med dryg 13 procent och vetebröd drygt 12 procent.

Easybake Natural Prinsess vs prinsess SOM VI SKREV i förra numret av BRÖD släppte Hemglass nyligen hela 13 nyheter. Härom dagen damp ett urval av dem ner på redaktionen: •

Gurkis = grön isglass med smak av gurka. Omdöme: ”Härligt fräsch och oväntat gott med söt gurksmak”

Glasskiosken = förpackning som kan förvandlas till en glasskiosk, innehållande isglassar med smak av päron, hallon, citron. Omdöme: ”Kul förpackning, men bitvis smaksvagt innehåll. Päron solklar favvo”.

Saltkolabåt = gräddglass med salt karamellsmak, en kärna av salt kolasås överdragen med choklad och krisp. Omdöme: ”Härligt gräddig med en modigt hög sälta”.

Prinsesstårta = gräddglass med vaniljsmak, sockerkaksbitar, jordgubbssylt och fudge med marsipansmak. Omdöme: ”Kul att den folkligaste av tårtor nu kommit i glassig form i en söt liten bägare. Men, smaken är lååååångt ifrån originalet. Smakar mest vaniljglass och en något kemisk massipansmak. Länge leve tårtan, säger vi!

Art nr : CEB025174* Storlek : 80x40 x40 mm Tråg storlek: 552x360 mm 20 formar per tråg 25 tråg / förp *med PET film

Amarettodagen får egen bakelse KONDITORN MATTIAS LJUNGBERG, som driver Tössebageriet i Stockholm, har skapat en ny bakelse till internationella Amarettodagen den 19 april. Dagen är en hyllning till den klassiska italienska mandellikören. Mattias Ljungberg har i sitt recept utgått från likören Disaronno Originale som uppfanns redan 1525 och är idag den mest sålda italienska likören i världen. Den nya bakelsen kallas Disaronno Spring Sandwich, och tar fasta på årstiden med både färgglädje och relativt frisk smak. Bakelsen består av en mascarponemousse varvad med körsbärskräm och pistagejoconde. Receptet är helt fritt för alla konditorer i landet att använda.

Psssttt…

du hittar receptet på sidan 31 i den här tidningen!

Följ oss gärna för mer inspiration och nyheter! @siluettofsweden Siluett Of Sweden Siluett of Sweden BRÖD _ 7


NYHETSSVEPET / APRIL

Årets smak är ”fluffigt” För fjärde året i rad har Arla Pro utsett Årets Smak. Och den här gången blev det – fluffigt! ”En multisensorisk matupplevelse”, enligt smakforskaren Johan Swahn.

Sara Aasum

Men vad är då fluffigt? Är det verkligen en smak, som salt, sött, surt, bittert och umami? Njaee… det är ju så klart inte en grundsmak i den meningen. Mer av en smakupplevelse. -Fluffigt är en komplex sensorisk upplevelse som ger unika dimensioner i en maträtt, förklarar smakforskaren Johan Swahn. Fluffigt fungerar som kontrast till det krispiga och knapriga på tallriken. Många förknippar fluffigt med desserter, men äggrätter, såser, skum, puréer, svampar och bakverk kan också vara fluffiga. Fluffiga komponenter kan bidra till att skapa den rätta balansen mellan olika texturer och smaker. Fluffigt är även viktigt visuellt då det skapar förväntan på det som ska ätas. Arbetet med att få fram Årets Smak bottnar i en omvärldsbevakning där Arla Pro analyserat 40 000 Instagram-inlägg från några av världens främsta restauranger, kockar och konditorer. Sammanlagt utforskades 500 000 ord och 200 000 hashtags. För att ta reda på om trenderna även gäller i Sverige, genomfördes en webbenkät där över 300 svenska matproffs fick ge sin input. Den slutgiltiga urvalsprocessen leddes av Johan Swahn och Arla Pros Smakråd där flera framträdande matkreatörer ingår. Och landade alltså just i fluffigt! Sara Aasum Hultberg, konditor, matstylist och vinnare av Årets Konditor 2014 ingår i smakrådet. Hon har, tillsammans med kocken Ludwig Tjörnemo, tagit fram rätter som illustrerar hur fluffigt kan tolkas och gestaltas. -När jag skapar en dessert jobbar jag med flera olika texturer så att det händer något i munnen. Har man något krispigt, vill man

8 _ BRÖD

Saras ”fluffdessert” är en chokladchantilly med earl grey-bavaroise, chokladsorbet och röda vinbär.

ha något fluffigt till, säger Sara Aasum Hultberg. Saras ”fluffdessert” är en chokladchantilly med earl grey-bavaroise, chokladsorbet och röda vinbär. (Receptet hittar du på Arla Pros kundwebb, se nedan) Genom Årets Smak vill Arla Pro inspirera och förhoppningsvis bidra till experimentlustan hos landets kockar, konditorer och andra matkreatörer. -En nyhet för i år är att man kan ladda ner vår omvärldsspaning från vår kundwebb. Den innehåller även smakpaletter som vi hoppas kan öka experimentlustan att hitta nya smakkombinationer, säger Fanny Lindh, projektledare för Årets Smak på Arla Pro.

Arla Pros smakråd 2022 består av: Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, Sveriges Bocuse d’Or-kandidat 2022/23. Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. Marion Ringborg, kock, driver restaurang Garba. Sara Aasum Hultberg, konditor och matstylist, Årets Konditor 2014.

Psssttt…

...du hittar massor av mer inspiration, tips, trender, kunskap – och inte minst recept – på Arla Pros kundwebb: kund.arla.se


Jubileum för Skåne-möllan Skåne-möllan firar 50 härliga år! Vi är så glada och stolta över att den ursprungliga idén om att vara en innovativ kvarn och en lyhörd resurs i allra högsta grad är vår verklighet idag. Med högkvalitativt mjöl, skräddarsydda produkter och Skåne-möllans egna värmebehandlade spannmålsprodukter är platsen på kvarnkartan självklar. Bakom framgången står också vårt duktiga och engagerade team som alltid siktar högt. Det är laget Skåne-möllan som håller kvarnhjulen igång!

Vill du prova vårt goda mjöl? Ring 0418-501 02 så skickar vi en provsäck!

Skåne-möllan AB | Silosgatan 5 | 268 75 Tågarp | Sverige www.skane-mollan.se


SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / APRIL

Rätt pris på bullen Att sätta rätt pris på sina produkter är inte helt enkelt, men viktigt. Här kikar vi på några modeller, och några smarta tips, som gör prissättningen både enklare och i bästa fall leder till högre lönsamhet och bättre koll. Det finns flera olika modeller för prissättning. En är att man bygger priset gentemot kunderna utifrån vilka kostnader man har. En vanlig modell framför allt för företag som säljer produkter, som ju är aktuellt i bageri- och konditoribranschen. Här sätts priset baserat på en produktionskostnad och ett önskat påslag. Ett vanligt misstag här är att man enbart ser på sin kalkyl över produktionskostnad och påslag och glömmer värdet för kunden. Kanske är din produkt faktiskt värd mer för kunden än din kalkyl visar? I hantverksbagerier och konditorier är också personalkostnaden en betydande del, uppemot 50 procent av priset kan utgöras av personalkostnad! Man kan också kolla vilka priser konkurrenterna, eller hela branschen, har och sätta det egna priset utifrån det. Inom bageri/konditori kan det dock vara knepigt att jämföra hela branschen, eftersom priserna kan skilja sig åt mellan storstad, mindre stad och landsbygd. Men en viss koll på det lokala prisläget kan vara bra. Kom också ihåg att inte bara stirra dig blind på andras prissättning utan utgå från den egna produktens värde ut till kund. Din produkt kanske har fler värdefaktorer än konkurrenten. Därmed motiverar det ett högre pris ut till kund – och naturligtvis det omvända. Att de har fler värdefaktorer som motiverar ett högre pris än ditt. Exempel på sådana värdefaktorer kan vara om bageriet/ konditoriet har en lång historik och gott rykte, att man bara använder högklassiga råvaror, eller att man har medarbetare som vunnit branschtävlingar, och kan dra nytta av det i marknadsföringen. Till exempel att sälja en ”vinnarbulle” – det är många beredda att betala extra för! Pris baserat på produktens värde: Hur värdefullt är det som du erbjuder och vad är 10 _ BRÖD

kunden villig att betala? Det här har absolut ingenting med produktionskostnaden att göra utan vilket värde du faktiskt tillför. Där värdet för kunden är det du prissätter. Man behöver inte heller ha samma pris alltid. Tänk säsong, eller teman – som semmeltid, eller inför Kanelbullens dag. Det kanske går att skruva upp priserna, när efterfrågan ökar! Alla kunder ska kanske inte ha samma pris? Har du en återkommande kund, kanske ett lokalt företag, som köper in en viss mängd varje vecka? Den kunden kan sannolikt ha ett annat pris än den kund som bara köper en limpa i månaden. Volym kan ofta bära ett lägre pris. Så kommer du vidare Som med det mesta här i världen – tänk efter före, och var väl förberedd innan du drar igång prissättningsarbetet. Till exempel genom att göra en analys över vad det kostar att producera, hur mycket du behöver sälja för att få ut önskad lön, vilka omkostnader som behöver täckas etc. Du bör också göra en konkurrensanalys, det vill säga en analys av vad dina konkurrenter tar betalt för liknande produkter. Priset du sätter ska i den mån som det är

möjligt ligga på den nivå som kunden är villig att betala. Det är inte helt enkelt men det är mot det här målet man bör sträva när man sitter med sin egen prissättning. Hur värdet av dina produkter uppfattas på marknaden som i sin tur ligger till grund för din prissättning. Tänk också på att utvärdera priserna över tiden. Håll koll på om priset du satt är för lågt eller högt och reglera försiktigt därefter. Du kan också göra en prisundersökning till ditt kundsegment. Till exempel med en enkät på sociala medier eller på hemsidan, där du frågar vad kunderna är villiga att betala.


NYHETSSVEPET / APRIL

6 prisvärda tips om prissättning: 1. Var redo, och beredd på att se över dina priser kopplat till saker som efterfrågan, prishöjningar hos leverantörer eller andra ökade omkostnader för dig. 2. Våga ta betalt! Priset du sätter bör inte vara prutbart. Värdesätt ditt arbete. 3. Undvik prissänkningar, om det inte är kopplat till volym. Det krävs ofta en rejäl volymökning för att kompensera för lägre prisnivåer. 4. Sätt pris efter värde och vad kunden är villig att betala snarare än efter enbart produktionskostnad. Många undervärderar sina produkter i förhållande till vad kunden är villig att betala för värdet av dessa. Har du speciella värdeskapande faktorer – lyft fram dem som motiverande! 5. Om du kikar på konkurrenterna – stirra dig inte blind på bara priset. Kanske har du fler värdefaktorer som gör att din vara eller tjänst kan motivera ett högre pris till kunden? 6. Förarbete och analys. Kolla konkurrenternas pris och vad du behöver ha in för att täcka dina egna omkostnader. Här stannar många i sina funderingar kring prissättning. Vilket är viktigt att inte du gör. Utan att du också funderar på vad marknaden är villig att betala för värdet av din produkt. Någonstans här bör du ha skapat dig en bild av vilket pris du bör lägga dig på. Illustrationer: Anna Windborne-Brown /Källa: Driva eget.

Inflationen ångar på Svensk ekonomi står stark trots kriget i Ukraina. Men inflationen har tagit rejäl fart och Konjunkturinstitutet (KI) räknar med att Riksbanken måste höja räntan tidigare än man bedömt förut. Samtidigt är hushållens förtroende för ekonomin i botten. En oro som enligt KI är befogad. KI räknar med att styrräntan höjs till 1 procent till 2024. Längre fram – till 2026 – tror de på ytterligare räntehöjningar. Men prognosen är osäker på grund av kriget, och flera andra faktorer, som hur många flyktingar som kommer, energipriser och en fortsatt osäkerhet kring pandemin, som om det kommer nya mutationer eller om smittspridningen tar fart igen och leder till nya nedstängningar. Nu ligger inflationen på den högsta nivån sedan 1993, i mars uppgick den till 6,1 procent. Inflationen enligt måttet KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) beräknas enligt KI:s uppdaterade prognos toppa på 5,2 procent i år för att falla tillbaka till 2,8 procent 2023. För att nå Riksbankens inflationsmål om 2 procent måste man dock vänta till 2024, enligt KI. Kriget i Ukraina får påtagliga konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen i Europa. Kraftiga uppgångar i råvarupriser skapar ytterligare tryck uppåt på den redan höga inflationen i många länder inklusive Sverige. Svensk BNP-tillväxt hålls uppe, delvis tack vare av en kraftigt ökad offentlig konsumtion, men förväntas ändå bromsa in. Tillväxten väntas uppgå till 3,3 procent i år och minska till 2,1 procent 2023. Kriget medför en enorm humanitär katastrof och ett stort mänskligt lidande. Ungefär 200 000 ukrainska flyktingar

kan komma till Sverige i år, vilket skulle medföra stora offentliga utgiftsökningar. Den stora utmaningen med flyktingmottagandet på kort sikt handlar i första hand om bostäder och skola för dem som kommer till Sverige. De offentliga finanserna är dock starka. Den svenska ekonomin går in i en mild högkonjunktur i slutet av i år och arbetslösheten sjunker till strax under 7 procent 2023. Hushållens köpkraft minskar av den höga inflationen, men utfasningen av pandemirestriktionerna bidrar till att de minskar sitt sparande och hushållens konsumtion ökar ändå. Den höga inflationen och det växande resursutnyttjandet i ekonomin gör att Riksbanken överger nollräntepolitiken och inleder en serie räntehöjningar under året. Amerikanska investmentbanken Goldman Sachs har nedgraderat sina prognoser för den globala tillväxten. Högre råvarupriser samt minskad industriell aktivitet på grund av högre gaspriser och nedgångar på aktiemarknaden uppges som anledningar. Risken ökar för stagflation, med högre inflation och lägre tillväxt, enligt investmentbanken. Centralbankerna står inför en svår avvägning mellan att stötta ekonomin när tillväxten går ner, eller förhindra att inflationen skenar. Sannolikt kommer centralbankerna att strama åt penningpolitiken för att stävja inflationen, om inte tillväxten får ett rejält slag och det uppstår ett hot om lågkonjunktur.

BRÖD _ 11


Schtabil froschting med schmand.

ARLA® PRO SCHMAND Upptäck schmand! Det är inte en grädde och inte en yoghurt. Det är schmand. En nyhet som passar lika bra i varma rätter, desserter, bakverk och röror. Den fasta konsistensen gör att den blir lättarbetad och håller sig stabil över tid. Säg hejdå till lösa frostings. Testa schmand till desserten, röran eller varför inte på rabarberkakan? Läs mer på kund.arla.se

12 _ BRÖD


Lennart Wallander, foto: Food & Friends

NYHETSSVEPET / APRIL

”Vi tror på kunskap i alla former” En tydlig medienärvaro är en strategiskt viktig del i Svenska Konditorlandslagets arbete. För att synas och märkas samarbetar laget med kommunikationsbyrån Food & Friends, som är specialister inom gastronomi, mat och dryck. Syns man inte, finns man inte. Det är ett gammalt välkänt statement i reklam- och kommunikationsbranschen. Och det gäller så klart även för Svenska Konditorlandslaget. Därför har laget sedan något år tillbaka ett sponsorsamarbete med kommunikationsbyrån Food & Friends i Stockholm, som inriktar sig just på verksamheter inom mat och dryck. -Vi vill vara en del i utvecklingen av den svenska gastronomin, och har under flera år samarbetat med Kocklandslaget, berättar Lennart Wallander, projektledare på Food & Friends. Därför känns det väldigt kul och utmanande att nu också vara partner åt

Konditorlandslaget, det är lite av ett nytt och spännande område för oss. Samtidigt passar samarbetet bra in i vår kundmix, där vi har kunder som exempelvis Lantmännen Unibake och Cerealia. Samarbetet bidrar även till kunskapsuppbyggnad hos båda parterna och att nätverk kan etableras. -Jag hoppas också att vi ska kunna få till mer av konkreta samarbetsprojekt och aktiviteter framöver, säger Lennart. Självklart har pandemin lagt stora hinder i vägen för sådant de senaste åren, men nu kanske det kan bli lite lättare. Till exempel att vi kan få använda oss av någon eller ett par av lagets medlemmar när vi har en kundfrukost, det är alltid uppskattat. Överhuvudtaget har vi en bra och generös dialog med laget och dess projektledning, om hur vi kan tillämpa samarbetet. Givetvis finns det i grunden ett ramavtal mellan Food & Friends och Konditorlandslaget om omfattningen av samarbetet och vad som förväntas av parterna. Och avtalet rullar på fram till BRÖD _ 13


NYHETSSVEPET / APRIL

Att synas i media är viktigt för Konditorlandslaget. Kommunikationsbyrån Food & Friends hjälper till...

och med VM-finalen i Lyon i januari 2023. -Det vi framför allt kan bidra med till laget är att hjälpa dem att synas, menar Lennart. Ofta är det en förutsättning för att få andra sponsorer och samarbetspartner. Det gäller för laget att synas i media på olika sätt för att attrahera andra partner, och det är ju vårt kompetensområde. Vi gjorde exempelvis ett utskick med lagets tävlingsbidrag i ”miniformat” till ett antal utvalda journalister, inför det att laget skulle tävla i Paris. Här tror jag vi kan komma på mycket mer saker att göra tillsammans för att öka uppmärksamheten ytterligare framöver. Det roligaste med samarbetet, enligt Lennart, är ändå att få lära sig en massa nytt. -Vi tror på kunskap i alla dess former och gebit, det är i mångt och mycket vad som driver vårt företag. Och genom Konditorlandslaget lär vi oss nya saker hela tiden. Dom är riktiga ”supernördar” i positiv bemärkelse inom sitt område, det är väldigt kul att jobba med sådana människor. Jag tycker också det är viktigt att ett sponsorsamarbete ger ömsesidig nytta, annars är det inte sponsring, då blir det välgörenhet. Vi ska så klart ha nytta av varandra. Konditorlandlaget kom på andra plats när de tävlade i Coupe du Monde de la Pâtisserie, European Selection (KonditorEM) i Paris i mars. Det innebär bland annat att laget är kvalificerat för den stora VM-finalen, som hålls i januari 2023 i Lyon. -Nu jobbar vi som bäst med planerna för hur laget ska synas fram mot VM-finalen, berättar Lennart. Helt klart kommer det att bli en hel del uppmärksamhet. Med Kocklandslaget har vi kanske varit lite djupare involverade och jobbat med både konceptutveckling och exponering. Dit har vi inte kommit riktigt ännu med konditorerna. Men nu ska vi fokusera mot Lyon och stötta laget på alla tänkbara sätt som vi kan bidra med.

Detta är Food & Friends Food & Friends är en kommunikationsbyrå i Stockholm som inriktar sig helt 14 _ BRÖD

på mat, dryck och måltider. Verksamheten startade 1998. I erbjudandet finns kompetensområden som koncept, strategi, reklam, kommunikation, PR och design. Företaget har kring 30 medarbetare. Food & Friends publicerar varje år trendspaningar kring krog- och matvanor. Samt den årliga Matrapporten, där 1000 svenskar tillfrågas om vad och hur de äter. Rapporten presenterar matvanor och

attityder till mat i Sverige. Food & Friends erbjuder även ett FoodLab, där kunder kan arbeta strukturerat med sin innovationsprocess, i samarbete med byrån. Bland kunder kan nämnas Lantmännen, Orkla, Dan Sukker, Scan, Abba med flera tongivande livsmedelsföretag och aktörer.


Helt Den mest flexibla tekniken på marknaden för små och medelstora bagerier. VEMAG Robot 500 är det perfekta verktyget för bagerier med ett brett produktsortiment och har utvecklats speciellt för små och medelstora bagerier. Tekniken gör det möjligt att tillverka traditionellt bröd, men även kakor, kex och glutenfria produkter. Degdelaren är mobil och kan enkelt flyttas runt i bageriet till olika arbetsstationer. Med ett snabbt byte av program och format kan en rad olika bageriprodukter tillverkas i en enda maskin. Vemag arbetar utan olja och har en hög hygienisk standard.

c-b-c.de

Träffa oss i Frankfurt! Önskar ni biljetter, skriv til oss: nemco@nemco.se

flexibel

... I exakta vikter ... smart fyllning ... även för bars och kex

nemco@nemco.se | www.nemco.se


FASTFOOD & CAFÉ & RESTAURANT EXPO

VÄLKOMMEN STÖRSTA BRA

24–25 MAJ KISTAMÄSSAN

Vill du testa 100 sorters ost eller smaka på kändiskockar Live-Köket? Vill du bli först med det senaste eller vara m möten? Oavsett vad ditt syfte är så är du i branschen vä årets största mötesplats. PS. I år kan du förvänta dig någ

LENNART WALLANDER

LISA LEMKE

SEBASTIAN GIBRAND


N TILL ÅRETS ANCHFEST

rnas mat i med om oväntade älkommen till got alldeles extra.

UPPLEV

250 UTSTÄLLARE LIVE-KÖKET LOUNGEN FFCR BY NIGHT SKANNA QR-KODEN FÖR FRI ENTRÉ

SANDRA MASTIO

www.ffcr-stockholm.com


NYHETSSVEPET / APRIL

Sverige blev Europatvåa!

Konditorlandslaget

Svenska Konditorlandslaget tog nyligen silver i konditor-EM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, European Selection, som avgjordes i Paris. Storbritannien vann tävlingen och på tredjeplats kom Danmark. Efter fem intensiva tävlingstimmar stod det klart att Sverige hamnade på andraplats i Coupe du Monde de la Pâtisserie, European Selection (konditor-EM). Förutom en hedrande silverplats innebär resultatet också att det svenska laget är kvalificerat till VM i konditori 2023 i Lyon. Det svenska laget som tog hem silvermedaljen bestod av Kalle Bengtsson, Fredrik Borgskog och Ted Johansson (lagledare och jurymedlem). Tillsammans skapade konditorerna glasstårta, lollipops, tallriksdessert, sockerskulptur och chokladskulptur. Ted Johansson var nöjd med prestationen, men siktar nu framåt. -Vi är väldigt nöjda med prestationen och hur vi jobbade idag, även om vi så klart hade hoppats på ett ännu bättre resultat. Nu ska vi utvärdera poängsättningen och lära oss av den, inför den stora finalen av Coupe du Monde i Lyon i januari nästa år. Självklart kommer vi också att jobba stenhårt framåt med att utveckla vårt koncept, sa Ted Johansson i samband med prisutdelningen. Det Svenska Konditorlandslaget har sedan starten bland annat vunnit guld, silver och brons i konditor-EM. Dessutom har de kvalificerat sig till VM-final tre gånger. -Nu är det bara att börja träna för VM-finalen, säger Fredrik Borgskog. Först ska vi så klart utvärdera vårt resultat här, och kika närmare på hur bedömningen sett ut. På det stora hela måste vi ändå vara nöjda, smakerna satt och jag tycker vi fick fram vår stil. Kalle 18 _ BRÖD

Fredrik Borgskog till vänster och Kalle Bengtsson tävlade för Sverige.

Bengtsson håller med: -Det känns helt OK, och jag tycker vi hade ett väldigt bra samarbete och löste uppgifterna vi ställdes inför. Tävlingen Coupe du Monde har sitt ursprung i Frankrike och har sin grund i en klassisk konditorkultur. Tidigare år har skulpturerna i socker och choklad haft en betydande roll och gett höga poäng. Ted kan se att reglerna förändrats och att man verkar vilja ha större fokus på smak än på vackra skulpturer. En välkommen utveckling för det svenska laget. -Vi lägger mest fokus på det som ska

ätas. Sveriges styrkor är smakerna och själva uttrycket, säger Ted Johansson. Tävlingen arrangerades i Paris i mars månad, i samband med branschmässan Europain. Svenska Konditorlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, i samarbete med huvudsponsorerna Debic, KåKå och Werners Gourmetservice, sponsorerna Food & Friends, Lindvalls Kaffe, Repro Restaurangprodukter, Valmar, Scan Box, Segers, Sundqvist samt samarbetspartner Bakers och Grönsakshallen i Sorunda.


NYHETSSVEPET / APRIL

ed m a t r å t ss Gla in blodapels

kt sätt ett abstra rmer rt ska på se aniska fo es rg -d o it s u des frozen fr dapelsin ulptur och lo b sk Sveriges er av ck ak lagets so rtan har sm ill det återspegla ar. Glasstå egelato. T av pistag r och vind o e g ck vå tä t ed m t i et peskal. rna insvep e blodgra med en kä med syltad o at el sg g honun

BRÖD _ 19


Storbritanniens vinnande socker- och chokladskulpturer.

20 _ BRÖD


Sveriges frozen finger food är en lollipop on a stick. Även denna har naturnära former och färger och är i form av en näckrosknopp.

Resultat Coupe du Monde de la Pâtisserie, European Selection 1. Storbritannien 2. Sverige 3. Danmark

Här är Svenska Konditorlandslagets tävlingsbidrag i Coupe du Monde Glasstårta med blodapelsin Sveriges frozen fruit-dessert ska på ett abstrakt sätt återspegla lagets sockerskulptur och dess organiska former med vågor och vindar. Glasstårtan har smak av blodapelsin med en kärna insvept i ett täcke av pistagegelato. Till det honungsgelato med syltade blodgrapeskal.

Lollipop Sveriges frozen finger food är en lollipop on a stick. Även denna har naturnära former och färger och är i form av en näckrosknopp. Dessa är även i sitt naturliga tillstånd ätbara som ”gyllene nudlar”. Smaken på dessa kan vara både pepprig och söt och syrlig. Smakerna i Sveriges lollipop är därför en ”Asian fusion” med shisoört, ingefära, syrligt äpple och saltkola. Yoghurtgelato är knoppens hjärta. Tallriksdessert med örtchoklad Restaurangdesserten består av flera element. Varmt, kallt, bakat, ”crunchy”, syra, sött och salt. Basen för hela kompositionen är en örtchoklad. Desserten är tänkt att vara finalen och höjdpunkten på en gourmetmeny. Foto: Sirha/Caspar Miskin

BRÖD _ 21


NYHETSSVEPET / APRIL

Kenny Mattsson är svensk glassmästare 2022. Han gratuleras av juryns ordförande Magnus Johansson.

Kennys Gelato är Svensk Glassmästare Den 5 april arrangerades Glass-SM på Stockholmsmässan, Älvsjö, där Sveriges bästa glassmästare utsågs i fyra olika tävlingskategorier. Totalvinnare och Svensk Glassmästare 2022 blev Kennys Gelato, Saltsjö-Boo.

22 _ BRÖD

Sveriges godaste glass finns i Tollare, Saltsjö-Boo, en bit sydost om Stockholm. Här håller Kennys Gelato till, och här finns vinnaren i årets Glass-SM, Kenny Mattsson. Efter att tagit medalj i tävlingens samtliga kategorier, samt guld för sin jordgubbs-

sorbet, tog han hem den totala segern. Och kanske var det de färska jordgubbarna från Frankrike som han fick tag på lagom till tävlingen, som till slut satte pricken över i! Juryns motivering löd: ”Med en genomgående hög kvalitet i samtliga kategorier,


NYHETSSVEPET / APRIL

tävlingsledare var Tony Olsson, grundare av tävlingen och till vardags bagar- och konditormästare på Thelins konditori i Stockholm. Glass-SM arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med Tony Olsson. Tävlingen ägde rum under mässan GastroNord.

Här är alla vinnare i Glass-SM där råvarorna fått skina i rampljuset. Och en jordgubbssorbet juryn sent kommer glömma.” Glass-SM avgörs i fyra kategorier där de olika tävlingsbidragen provsmakas anonymt av juryn. Alla jurypoäng räknas ihop och avgör vilken valör varje bidrag får. Därför finns det i vissa kategorier mer än ett bidrag som får samma valör. Juryns ordförande var bagar- och konditormästare Magnus Johansson och

Kategori: Glassmästarens val Guld: Glassvillan. Silver: Gelatonova, Glassbaren i Bräcke, Gelato Chill. Brons: Favvo Glass, Gelaterian Göteborg, Gelato Factory i Gränna, Kalasglass, Kennys Gelato, Kosterheds Konditori, Renates Konditori, Rykets Gård, Snickaretorpet Vedugn & Butik, Stebbarps Glasscafe, Gelato Factory Kalmar, Betsy Sandberg Choklad & Glass, Letiz Gelato. Kategori: Jordgubbssorbet Guld: Kennys Gelato, Saltsjö-BOO.

Silver: Gelateria La Venezia, Kalasglass, Renates Konditori, Rykets Gård, Gelato Factory Kalmar, Gelato Chill AB. Brons: Favvo Glass, Gelaterian Göteborg, Gelato Factory i Gränna, Gelatonova, Glassbaren i Bräcke, Glassmagasinet, Kosterheds Konditori, Snickaretorpet Vedugn & Butik, Stebbarps Glasscafe, TM Bagarstuga, Betsy Sandberg Choklad & Glass, Letiz Gelato. Kategori: Hasselnötsglass Guld: Gelaterian Göteborg. Silver: Kennys Gelato. Brons: 31:ans glass och kök, Favvo Glass, Gelateria La Venezia, Glassvillan, Kalasglass, Renates Konditori, Snickaretorpet Vedugn & Butik, TM Bagarstuga. Kategori: Arla Pro Grekisk Yoghurt Guld: Gelato Chill. Silver: Favvo Glass, Gelatonova, Gelato Factory Kalmar. Brons: 31:ans glass och kök, Gelateria La Venezia, Gelaterian Göteborg, Grädda, Kalasglass, Kennys Gelato.

BRÖD _ 23


NYHETSSVEPET / APRIL

Fem elever på Hushagsgymnasiet i Borlänge har just tagit emot sina yrkesbevis.

Yrkesprov på bred front Yrkesproven rullar på med oförminskad kraft i landets skolor med gymnasium och vuxenutbildning inom bageri och konditori. Nyligen har yrkesprov arrangerats vid Ystads fria läroverk, Rönnowska skolan i Helsingborg och hela två tillfällen vid Hushagsgymnasiet i Borlänge. Sammanlagt 11 elever vid tre olika skolor kan vara stolta över att ha klarat sina yrkesprov och fått sina yrkesbevis under mars och april. Yrkesprovet och yrkesbeviset är ett samarbete mellan skola och bransch, som leder fram till en bedömning av hur eleven står sig i förhållande till de krav som branschen ställer för att vara anställningsbar direkt efter avslutad utbildning från skolan. -Vi brukar säga att yrkesprovet bedömer om det eleverna producerar skulle vara ”säljbart” i ett bageri eller konditori, förklarar Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer. Yrkesprovet är givetvis frivilligt för eleverna att göra, och det ger heller inga poäng som kan räknas in i utbildningen. Det skrivs inte 24 _ BRÖD

heller inte elevens betyg. -Men självklart är det meriterande för eleven att ha, säger Jesper Långström. Det ska ses som ett komplement till betyg och andra bedömningar. Yrkesprovet granskas och betygssätts av representanter för Sveriges bagare & konditorer, vanligtvis personer som är yrkesverksamma i lokala medlemsföretag. Representanter från det lokala programrådet kan också närvara under bedömningen. Elev som blir godkänd får ett diplom, yrkesbevis, utfärdat av Sveriges bagare & konditorer. -Om eleven blir underkänd är det ändå fullt möjligt att få godkänd examen från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen, då betyg sätts av lärare på skolan, framhåller Jesper Långström. Elev som underkänts får göra om yrkesprovet en gång, men efter ett år, på skolans bageri med skillnaden att eleven då får bekosta provtillfället själv. Blir provet godkänt vid provomgång två får eleven sitt yrkesbevis.


NYHETSSVEPET / APRIL

Utdelning av yrkesbevis vid Ystads fria läroverk.

Ystads fria läroverk, den 23 mars Elever: Julia Nyman Carlsen, Madicken Olsson Blixt, Johanna Persson. Granskare: Karin Ludorowski, Anderas Brygge (Bagaren & Konditorn på Österlen) Jesper Långström (Sveriges bagare & konditorer), Corinne Persson (Möllans Café, Sjöbo), Robert Pegelow (Conditori Hjärtat, Klippan), yrkeslärare Mattias Isaksson samt Jessika Larsson. Hushagsgymnasiet, Borlänge, den 1 april Elever: Charlie Holt-Busk, Catarina Nilsson. Granskare: Therese Vestholm (Falu Bröd & Patisserie), Jesper Långström (Sveriges bagare & konditorer, yrkeslärare Monia Almquist, Gabriella Rönnberg Arvidsson. Rönnowska skolan, Helsingborg, den 8 april Elev: Jenny Nguyen.

Granskare: Andrea Wiberg (Backhaus, Helsingborg), Christopher Schiller (Café Schiller, Helsingborg), Robert Pegelow (Conditori Hjärtat, Klippan) Hushagsgymnasiet, Borlänge, den 8 april Elever: Kerstin Baggens, Selma Stolt, Saga Sjöström, Moa Palomaa, Emma Pettersson. Granskare: Anna Björlin (Lidingö Bröd & Pâtisseri), Helena Frick (Fricks konditori, Rättvik), yrkeslärare Monia Almqvist, Gabriella Rönnberg Arvidsson. Rekrytera till distriktet – med yrkesprov! -Jag vill komma med ett tips till er som har utmaningar med att få era medlemmar att komma på distriktets aktiviteter och liknande, säger Jesper Långström. Om

Jesper Långström

Här är de senaste yrkesproven

yrkesprov anordnas i ert distrikt, så är det ett bra tillfälle att få träffa medlemmarna och knyta kontakter, kanske för att rekrytera till uppdrag inom distriktsföreningen! Vid yrkesprovets bedömning samlas representanter för lokala medlemsföretag med gemensamma intressen för yrket, och agerar granskare. Dessa personer får då tillfälle att prata med yrkeslärare, elever och varandra, det ger en god inblick i skolans värld. Dessutom ett bra tillfälle att försöka rekrytera framtida arbetskraft. -Yrkesprovet har också visat sig vara ett utmärkt tillfälle att knyta till sig nya personer och resurser till distriktsföreningens arbete, kanske som nya styrelseledamöter eller för att hålla i olika projekt, menar Jesper Långström. Ett strålande exempel är distrikt Syd där styrelsen tog tillfället i akt under ett yrkesprov och mötte medlemmarna. Detta resulterade i att man numera har fått nya ledamöter i distriktsstyrelsen, och att man skapat nya och värdefulla kontakter.

BRÖD _ 25


NYHETSSVEPET / APRIL

Vårbudget i krigets skugga Regeringens vårbudget offentliggjordes i april. Bland annat innehöll den stöd till Ukraina, förstärkning av försvaret och pengar till pensionärer. Sammanlagt presenterades åtgärder för 31,4 miljarder kronor i vårbudgeten. Tillsammans med extraändringsbudgetar som kommit under året och riksdagens utskottsinitiativ om stöd till Ukraina uppgår hela budgetpaketet till 35,4 miljarder kronor. En nyhet, som inte var känd sedan tidigare, var 500 miljoner kronor för att stärka sjukvården, som enligt finansminister Mikael Damberg ansträngts hårt av pandemin. Sedan tidigare var det känt att det civila försvaret förstärks med 800 miljoner kronor. 91 miljoner kronor av dessa ska gå till att rusta upp skyddsrum och varningssystem utomhus. Det militära försvaret förstärks med 2 miljarder kronor, och får ändrade regler för att kunna köpa in materiel. Polisen, Säkerhetspolisen, SOS Alarm, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Myndigheten för psykologiskt försvar får också ökade anslag. Budgeten omfattar även det omdiskuterade förslaget om garantitillägg till pensionärer. För det finns 4 miljarder kronor

Glassmaskiner...

...i ett flertal modeller och storlekar God glass för varma finsmakare! Hårdglassmaskin

Mjukglassmaskin Pastöriseringsmaskin Lundvalls i Borås AB Skaraborgsvägen 35C, 506 30 Borås. Tel. 033-13 67 00. www.lundvalls.se. info@lundvalls.se 26 _ BRÖD

avsatta. Reglerna är tänkta att börja gälla i slutet av augusti. I budgeten finns också åtgärder riktade mot hushåll och jordbruket för att kompensera för prisökningar på el, livsmedel och drivmedel, samt klimatåtgärder och olika pandemistöd. Merparten av de drygt 30 miljarder kronorna i budgeten är inte finansierade, det vill säga de betalas inte genom nedskärningar på andra anslag eller höjda skatter. Undantaget är de 10,3 miljarderna till flyktingmottagandet, som till stor del ska finansieras med biståndspengar.


Bakels Team Sweden

ALLTID REDO!

Här är vi. Teamet som står redo att hjälpa dig med dina utmaningar. Kontakta oss för rådgivning, teknisk stöttning, receptutveckling, nya idéer och spännande projekt.

ann.karnefelt@bakelssweden.se

Din framgång är vår framgång.

peter.bengtsson@bakelssweden.se

camilla.lundin@bakelssweden.se

staffan.olsson@bakelssweden.se

Läs mer om oss och våra produkter

madeleine.gotborg@bakelssweden.se ted.stark@bakelssweden.se

www.bakelssweden.se

bakels.sweden

bakels.sweden


2022

2012

2013

WANTED CUSTOMER:

USE THESE COLOURS FOR CMYK:

Sveriges bagare & konditorer

PROJECT:

Bagarlandslaget

100, 68, 21, 5

0, 20, 100, 15

DATE:

0, 0, 0, 100

2011-05-13

JOB NO:

SBK004

COACH TILL SVENSKA BAGARLANDSLAGET PRINTED SIZE: COLOURS FOR PRINTING REFERENCE ONLY. 100% DO NOT USE FOR MATCHING PURPOSES. FORMAT FONTS WILL NOT BE SUPPLIED WITH THIS ARTWORK.

DESIGN VERSION NO:

1

N/A

BAKERSCAPE AB SURBRUNNSG 10, 114 27 STOCKHOLM gail@bakerscape.com M 0761 710707 VAT SE556807662301

Nu söker det framgångsrika Svenska Bagarlandslaget en ny coach som kan leda lagets satsning mot kommande VM och Nordiska Mästerskap. Självklart är du yrkeskunnig, brinner för branschen och har känsla för ledarskap och utveckling. Har du dessutom någon egen tävlingserfarenhet är det extra bonus! Skicka din intresseanmälan till: martin@bageri.se eller ring Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, på 08-762 67 94 om du vill veta mer! Svenska Bagarlandslaget drivs av Sveriges bagare & konditorer.

Arrangör

Sponsorer

28 _ BRÖD PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C

PMS 130 C

PMS 294 C

www.bagarlandslaget.se PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och


NYHETSSVEPET / APRIL

Det går inte att lura kroppen

Maria Sitell talesperson för Brödinstitutet.

20-årige sonen ligger i lumpen och har precis genomfört ett av de tuffaste proven som görs inom Försvarsmakten i Sverige. Med 70 kilo på ryggen i drygt 3 dygn har de förflyttat sig 15 mil, ibland har de simmat i 6-gradigt vatten! Jag skulle inte klara en förmiddag. Men vissa gör det och mår dessutom ganska bra någon vecka efter målgång. Kroppen håller och energin har räckt. Sedan han ryckte in i augusti förra året har han snittat på runt 5 000 kalorier per dag och har samtidigt gått ner 5 kilo, utan att vilja det. I min del av vardagen kommer vi nu i början av maj se rubriker som utlovar olika dieter om hur du lätt förlorar 5 kilo till midsommar… Läste också helt nyligen att vissa grupper av massajer, som vi sedan länge vet äter stora mängder kött och mjölk, även får en riktigt stor del av sitt matintag från honung. Det vill säga, de äter en hel del rent glukos vilket faktiskt honung består av. Några av yttre kännetecken för massajer är att de är långa och spensliga.

Kroppen är extremt anpassningsbar och inte minst smart. En normalbyggd frisk vuxen med lagom rörlig tillvaro har ett energibehov på mellan 1800 och 2400 kalorier per dag. Av detta går ungefär 75 procent (jo!) till att hålla igång kroppen som andning, svälja, spjälka maten etcetera. Dagens yrkesarbeten är tyvärr inte så energikrävande, inte ens när man står och går mycket. I ett evolutionsperspektiv så är vi skapade för att leta efter mat och inte för att låta bli. Men våra livsvillkor är fundamentalt annorlunda mot från när vi var jägare. Slutsatsen blir att det inte går att lura kroppen. Den gör allt den kan för att finnas kvar. Vid starka fysiska påfrestningar gör den vad den kan för att hushålla med energin. Vid matbrist (frivillig eller ofrivillig) gör den detsamma. Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT. Just nu extra bra priser på gräddmaskiner från Sanomat. Vi har även fina begagnade maskiner. Vi tar emot era gamla maskiner in inbyte.

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET!

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Du behöver bara en kontakt när det gäller maskiner och utrustning till ditt konditori. RINGDAHLS BAGERIUTRUSTNING AB säljer utrustning och maskiner för bagerier, konditorier och glasstillverkning. Våra kunder består av allt från små konditorier till stora industribagerier. Vi levererar över hela Sverige!

Ring oss:

0302 - 174 30

or

ringdahls.eu PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

BRÖD _ 29

PMS 130 C

PMS

Skuggen är tryckt och multiplicerat 1


HEMMA HOS / GRÄDDA

HEMMA HOS Grädda har definierat tre sätt att mäta framgång. Det första är om personalen trivs på sin arbetsplats, det andra är om det kommer in bra med pengar och det tredje är vad man får för recensioner på nätet.

30 _ BRÖD


HEMMA HOS / GRÄDDA

@GRÄDDA

Bakar på topp

På två år har Grädda Bageri i Åre gått från att ha ett par anställda till tretton stycken. En resa som varit lärorik, intensiv och givit en hel del växtvärk. Nu tycks det mesta vara på plats och verksamheten går bättre än någonsin. text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson/privata

BRÖD _ 31


HEMMA HOS / GRÄDDA

D

et har runnit mycket vatten under broarna sedan Daniel Matthias kom tillbaka till Sverige 2003 efter att ha jobbat som kock på en svensk restaurang i New York under några år och dessförinnan på Gotland. Uppväxten i Östersund och längtan efter Jämtland gjorde sig påmind och han började känna hur de gamla hemtrakterna drog

”Jag hade väl någon slags livskris och bestämde mig för att jag skulle starta ett nytt bolag varje år” 2003 Daniel Matthias tog över restaurangen på Årekliniken och började baka bröd.

32 _ BRÖD

2005 Startade Grädda Bageri i Åre.

i honom. – Jag hade väl någon slags livskris och bestämde mig för att jag skulle starta ett nytt bolag varje år och sedan göra en exit när jag var 40, minns han skrattande. Fast besluten att genomföra sina plan började han med att ta över restaurangen på rehabanläggningen Årekliniken och öppnade den för lunchgäster utifrån. En bagare, som var inlagd på kliniken för astmarehabilitering, lärde honom grunderna i bakning och så småningom blev deras bröd så populärt att Daniel bestämde sig för att våga satsa på ett eget bageri. Detta var något år innan alpina VM ägde rum i Åre 2007. Orten expanderade kraftigt vid den tiden och han gjorde bedömningen att det fanns goda utsikter för hans bageri. Året efter var det dags för Daniel att ta nästa steg i sin plan och han startade en konferensverksamhet. Det höll dock bara i ett år innan finanskrisen bröt ut 2008 och varenda konferens ställdes in. – Jag sålde konferensbolaget för en krona, men bageriet skulle inte gå att sälja så jag bestämde mig för att bli bagare på heltid i stället. Vid samma tid började surdegsbrödet bli riktigt populärt och jag jobbade stenhårt varenda dag för att lära mig bli en duktig bagare. När han jämför bagarjobbet med sitt ursprungsyrke som kock ser han många fördelar i det senare. Att ha lång framförhållning och slippa den omedelbara stressen när gästen sitter och väntar är en av dem. En annan är de förhållandevis låga råvarukostnaderna som gör svinnet mindre kostsamt. – Får man bara till en god försäljning på det man producerar, ligger man bra till, konstaterar han.

2017 Vann Glass-SM med blåbärsgelato med viol och karamell.

2020 Startade produktion och kafé i Östersund och anställde Jon Reinklou för att ansvara för driften i Åre.


HEMMA HOS / GRÄDDA


HEMMA HOS / GRÄDDA

Efter ett antal års god ruljangs i bageriet tog Daniel ett nytt steg i att utveckla sitt företag för två år sedan. I samma veva som pandemin rullade in öppnade han produktion för mat och gelato i Östersund och även en liten kaféverksamhet i samma lokal. I samband med det har han också utökat verksamheten i Åre med mer mat. Senaste utvecklingen kom när Grädda fick öl- och vinrättigheter, vilket lockar gästerna att sitta längre och konsumera mer under sina besök. När Daniel själv flyttade över för att sköta produktionen i Östersund, anställde han Jon Reinklou för att ha hand om driften i Åre. En satsning som har gett resultat. Bland annat har han jobbat hårt på att sätta samman en bra personalgrupp, trots det svåra rekryteringsläget som man tampas med på orten. – Vi har gått från ett par anställda till tretton stycken på två år, så vi har verkligen vuxit snabbt, säger han och konstaterar att växtvärken har känts av, men att en välfungerande organisation börjar sätta sig. Han fortsätter: – Jag är otroligt nöjd med de guldklimpar som vi har i personalen nu. Att hålla rätt bemanning över året i en ort där kundunderlaget varierar stort mellan säsongerna är en svår uppgift. Han berättar att han läser ungefär 150 ansökningar per säsong och att ansökningarna kommer in från hela Sverige. Av de sökande kommer ungefär 20 till provjobb och slutligen anställs en handfull. – Jag har haft folk från längst upp i norr och hela vägen ner. Kommer de inte och provjobbar får de inte heller jobbet. Jag låter dem ta hand om våra kunder i två timmar, kan dom det så kan jag lära dem resten. Det största bromsklossen när det kommer till rekryteringen

Det här är jag Daniel Matthias Bakgrund: Kock, gick restauranghögskolan i Grythyttan 1995-1998. Bästa med bageribranschen: Låga råvarukostnaderna. Favoritbakverk: Croissanter. Bästa verktyg: Händerna. Oanad talang: Trumpetare.

Här bor vi: Åre Åre är en tätort och kommun i västra Jämtland. Folkmängden i tätorten uppgår till cirka 3 500 invånare, totalt i kommunen drygt 12 000. Åre är den största fjällsport- och alpinsportorten i Sverige,

34 _ BRÖD

är svårigheten med att hitta bostad i området. Att ha rätt mängd personal i varje tid av den säsongspräglade verksamheten, är ytterligare en utmaning. Även om Åre börjar bli en välbesökt ort även under sommarsäsongen, dras man fortfarande med att det är väldigt få besökare under några månader om året. Jon ser trots detta att verksamheten lyckas växa i samma takt som Åre expanderar och att kurvan fortsätter uppåt. – Jag har definierat tre sätt att mäta framgång. Det första är om personalen trivs på sin arbetsplats, det andra är om det kommer in bra med pengar och det tredje är vad man får för recensioner på nätet. Vi får toppenrecensioner så det borde betyda att vi har framgång, slår han fast. För närvarande jobbar Daniel med att utveckla och sälja in sitt gelatosortiment, som han producerar under namnet Jämtlands Gelato, med smaker från omgivningarna och under devisen ”varje by borde ha sin egen smak”. I år fick han ett SM-brons för en av sina smaker och 2017 tog han hem ett guld. Både gelaton och bagerileveranser är en stor del av verksamheten och de har dessutom fått sällskap av en stor försäljning av degämnen till restauranger i trakten. Daniel håller också på att utveckla ett koncept med kallpressade frukt- och grönsaksjuicer som han tror kommer bli en storsäljare i framtiden. Daniel är inte heller främmande för att Grädda kommer att bestå av ännu fler enheter framöver och sneglar mot andra skidorter i norra Sverige. – Jag bestämde mig ju för att göra en exit vid 40, men nu har jag insett att det aldrig kommer att hända. Jag tycker att det är alldeles för roligt att jobba, säger han.

med tillhörande alpina skidområde och Sveriges alpina nationalarena som har arrangerat tre världsmästerskap (de enda i Sverige) och över 100 världscuptävlingar, och har en av landets mest utvecklade och största besöksnäring. Åredalen har varit en passage och central mötesplats ända sedan medeltiden, då av europeiska pilgrimer som vandrade på Nidarosvägarna till/från Norge. 1895 stod Åres första riktiga hotell färdigt, Hotell Åreskutan (nuvarande Åregården). 1910 invigdes Bergbanan. Under 1920- och 1930-talen byggdes flera hotell och pensionat. 1952 byggde SJ Sveriges första linbana för utförsåkartransport, en korglift uppdelad i två delsträckor, från Fjällgården och upp på Mörvikshummeln. På senare år har stora utbyggnader skett både i Åre centrum och skidanläggningen. Ishockeyspelarna och tvillingbröderna Joel och Henrik Lundqvist kommer från Åre.

Källa: Wikipedia


Bagarns Hvetemjöl är ett lokalt producerat bagerimjöl med hög kvalitet som passar lika bra till luftiga frukostbröd som till härligt mjuka kakor. Och även om mjölet är nytt är våra kvarnar anrika. Malmö Kvarn har malt mjöl sedan sent 1800-tal och i Strängnäs har kvarnen snurrat sedan 1914. Genom att välja mjöl från Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur bidrar ni till 30% lägre klimatpåverkan* och gynnar biologisk mångfald. Tillsammans gör vi skillnad! *Ungefärlig CO2e-besparing för höstvete, jämfört med genomsnittlig svensk odling 2015.

142261

142260

Art nr:142261 Bagarns Hvetemjöl från Malmö Kvarn. Art nr:142260 Bagarns Hvetemjöl från Strängnäs Kvarn. För mer info ring er lokala säljare på Lantmännen Cerealia.


RECEPTEN Foto: Znapshot.se & Mattias Ljungberg

36 _ BRÖD BRÖD _ 36


Kaffemoussetart I det här numret bjuder Svenska Konditorlandslaget på en liten godbit i form av en kaffemoussetart med smak av miso- och karamellsås samt vit chokladcremeux. Receptet ger cirka 10 bitar. DET HÄR BEHÖVER DU: KAFFEMOUSSE 175 g mjölk 65 g socker 5 g grovmalt Lindvalls Espressokaffe 20 g äggula 6 g gelatin 35 g karamellchoklad 2 g salt 175 g grädde MISO- OCH KAFFEKARAMELLSÅS 80 g glykos 125 g socker 100 g grädde 40 g osaltat smör 1 g salt 2 g finmalt Lindvalls Premiumkaffe 25 g Liura miso (svensk miso) VIT CHOKLADCREMEUX 180 g crème fraiche 80 g äggula 40 g socker 3 g gelatin 180 g vit choklad MÖRDEG 30 g kakao 200 g vetemjöl 75 g florsocker 60 g ägg 5 g salt 110 g smör KAKAOGLACE 50 g glykos 60 g vatten 175 g socker 75 g kakao 150 g grädde 9 g gelatin ÖVRIGT kakaonibs chokladsticks GÖR SÅ HÄR: KAFFEMOUSSE Koka upp mjölk och socker. Gå i med grovmald espresso. Låt dra i ca 10 min. Blötlägg gelatin i kallt vatten. Sila mjölken och sjud upp med äggula till 82 grader. Gå i med gelatin, salt och choklad. Mixa och sila. Låt sedan svalna till 27-29 grader. Montera

i lättvispad grädde och spritsa sedan upp i formar och frys. MISO- OCH KAFFEKARAMELLSÅS Koka glykos och socker till 170 grader. Koka upp övriga ingredienser och när det nått 170 grader, montera ner litet i taget av gräddblandningen. Koka sedan till 110 grader. VIT CHOKLADCREMEUX Blötlägg gelatinet. Värm socker, crème fraiche och äggula till 82 grader. Häll det över chokladen och gå i med gelatinet. Mixa en emulsion. Sila och kyl. När den satt sig i kyl, så lägg den i spritspåse. MÖRDEG Blanda 1/3 vetemjöl med smör, kakao, salt, ägg och florsocker. När det gått ihop, gå i med resterande mjöl. Blanda så kort tid som möjligt. Kyl. Kavla sedan tunt och fodra formarna. Frys. Baka från fryst på 165 grader i 12-15 min. KAKAOGLACE Blötlägg gelatin. Koka upp grädde, vatten, socker och glykos. Gå i med gelatin och kakao. Mixa och sila. Glacera vid 38-40 grader. MONTERING Börja med att glacera moussen och låt den sätta sig litet. Strö sedan grovmalda kakaonibs på dem (Om den ska stå en dag i kylmonter så pensla mördegsskalet med smält choklad på insidan). Spritsa sedan först med misokaramellen i skalet, sedan chokladcremeux. Sätt sedan moussen på toppen och dekorera med mjölkchokladsticks.

Disaronno Spring Sandwich Recept: Mattias Ljungberg, Tössebageriet. 2 st ramar 35 x 35 cm (64 st bakelser) PISTAGEJACONDBOTTNAR 300g pistagemjöl 250g vetemjöl

300g florsocker 450g äggvita 250g ägg (1st) 200g socker 120g pistagepraline 20g salt Vispa ägg och socker luftigt. Sikta i mjölet och pistagemjölet. Vispa äggvita och florsocker luftigt och blanda med äggsmeten. Vänd i pistagepralinen och saltet. Stryk ut tunt 8 lika bottnar på bakplåtspapper (minst 35x35 cm). Baka av på 220 grader i 4 minuter. MASCARPONEMOUSSE 375g mascarpone 40g grädde 50g Disaronno Originale 110g äggula 140g socker 60g vatten 14g gelatin 375g lätt vispad grädde Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka vatten och socker till 120 grader och häll över äggulan under kraftig vispning. Minska hastigheten till låg och låt det gå tills smeten är luftig och inte varm. Blanda Mascarpone, grädde och Disaronno Originale. Blanda det sedan med den vispade grädden och tillsätt därefter äggvispet. Smält gelatinet och vänd ner det i moussen. KÖRSBÄRKRÄM 1000g körbärspuré 60g citronsaft 300g socker 35g pektin 30g Disaronno Originale 9g citronsyra Gelatin Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp körbärs puré och citronsaft. Blanda socker och pektin och tillsätt i den kokande purén. Låt koka en stund tills den börjar tjockna. Blanda Disaronno Originale och citronsyra och tillsätt det i krämen och där- efter gelatinet. MONTERING Skär jacondbotten så den passar i en ram (35x35 cm). Fyll på med ca 0,5 cm tjockt lager med mascarponemousse och lägg därefter på ytterligare en botten och ställ in i frysen. Sammanlagt skall du ha fyra sådana ramar till receptet. Fyll ett ca 0,5 cm tjockt lager med körsbärskräm emellan två frusna mascarponemoussebottnar i en ram och ställ in i frysen. Alla lager skall sammanlagt bli ca 2,5-3 cm tjockt. Skär ut rutor 8,5x8,5 cm och dela dessa diagonalt och ställ dem på högkant. Placera en chokladtriangel på var sida och dekorera med honungsrostad mandel, pistagenötter och frystorkade körsbär.

BRÖD _ 37


JURISTEN / APRIL

Hur är det egentligen med ledighet för tjänstgöring inom försvaret? Om det skriver arbetsrättsjurist Alexander Iliev den här gången. Förstås delvis mot bakgrund av kriget i Ukraina. Men också för att det är ett ämne och område som kan komma att aktualiseras mer, i takt med ett ökat fokus på försvarsfrågor i samhället och världen. Det huvudsakliga syftet för mig när jag skriver i BRÖD är att ge er kunskap och information inom det arbetsrättsliga området, den här gången hoppas jag dock innerligt att denna kunskap inte ska behöva komma till användning. Med anledning av den rådande situationen i Ukraina hör många medlemmar av sig med frågor som rör rätt till ledighet för att på ett eller annat sätt delta i militär verksamhet, hemma i Sverige eller utomlands. Att jag skulle skriva en artikel på det här temat för ett par månader sedan skulle ha känts väldigt främmande men som vi lärt oss de senaste åren kan världen förändras, och det snabbt.

Rätt till ledighet i Sverige I Sverige har vi totalförsvarsplikt. Detta innebär att alla svenska medborgare mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga och kan komma att kallas in vid höjd beredskap. Detsamma gäller för övriga personer inom samma åldersspann som är permanent bosatta i Sverige, oavsett

38 _ BRÖD

nationalitet. Man kan bli inkallad i totalförsvaret antingen som värnpliktig eller civilpliktig inom det militära. Man kan dessutom bli inkallad genom den allmänna tjänsteplikten inom civil verksamhet. Om det råder höjd beredskap, och någon anställd hos er kallas in till tjänstgöring med stöd av totalförsvarsplikten, har denne rätt att vara tjänstledig. Detta innebär således att ni måste bevilja den typen av ledighet.

Rätt till ledighet utomlands Vad gäller då ifall en anställd vill vara ledig för att åka till ett annat land för militärtjänstgöring? I många europeiska länder finns regelverk som till stor del påminner om våra egna vad gäller totalförsvarsplikt. Detta är en väldigt svår och givetvis även en mycket känslig fråga. Om en utländsk medborgare blir kallad att infinna sig men inte gör det kan det sannolikt medföra straffrättsliga konsekvenser för honom eller henne. Huruvida svenska arbetsgivare är skyldiga att medge ledighet är dock en annan

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

sak. Det finns inte någon motsvarande rättslig reglering (som den jag ovan redogjort för gällande den svenska totalförsvarsplikten) som ger rätt till ledighet för militärtjänstgöring utomlands i en annan försvarsmakts regi. Det är därför svårt att komma till slutsatsen att en anställd skulle kunna kräva att få vara ledig. Sannolikt är det därför så att det blir upp till varje enskild arbetsgivare att själva bestämma ifall man vill bevilja ”vanlig” tjänstledighet i en sådan situation.

Klipp ur och spara!

Givakt, manöver – lediga?


PLOCKAT / APRIL

NYGRÄDDAT

FRÅN GRAYS

KRÄMIGA CHEESECAKES, knapriga kakor, maffiga muffins, räddade bakverk och veganska härligheter – årets sortimentsguide från Grays bakery dignar av godsaker. Vad sägs om godingen till höger, ”cheesecake honung”?

Pssst!

Nytt för i år är utvalda småkakor på stenmalet, ekologiskt mjöl från sörmländska Warbro Kvarn. Råg, dinkel och vetemjöl.

DRÖMMEN OM SOMMAR

”CITRONDRÖMMAR” ÄR en av sommarens smaker från Gille. Kakorna är lite mindre i storlek än de i ordinarie sortiment och varje burk innehåller cirka 38 kakor. – Vi upplever att det finns ett stort intresse för fika och småkakor, samt att variation ökar intresset för kategorin, säger Camilla Tuveson, marknadschef på Continental Bakeries North Europe.

Svalkande!

Löfbergs iskaffe-sortiment fortsätter växa. Nu kommer ICE Creamy Vanilla, ett krämigt och havrebaserat iskaffe med smak av vanilj. Både laktos- och glutenfri.

Vässat...

Under varumärket Norton lanserar den globala tillverkaren av slipmaterial, Saint-Gobain Abrasives, ett sortiment slipstenar och brynen med proffskvalitet. För bladreparation och underhållsuppgifter i hushållet.

KNALLGULT

OCH EKO

BERIKSSON LANSERAR veganska och ekologiska energidrycker med naturligt koffein från grönt te som kombineras med matchate, ginkgo och ginseng. Samtidigt presenterar företaget knallgula Creamy Mango Cheesecake Crumble. Bryt en bit och du möts av krämig mangofyllning, syrlighet, tropisk sötma, mjuka vaniljtoner och krispiga salt- och kolabitar. Det här är Berikssons första egna chokladrecept, utvecklat i samarbete med JeanChristophe, grundare till belgiska Millésime Chocolat.

BRÖD _ 39


REGIONALT / APRIL

HÄNT EXTRA! Nytt kafé i Ljungby Nyligen fick Ljungby ytterligare ett kafé. Med specialiteter som baklava-bakverk, godis i mängder med till exempel choklad, honung och nötter samt glass så har Royal Sweets & Café slagit upp dörren. Kaféet huserar i före detta Mitas, där det förra året var italiensk glassbar. Det drivs av Feras och hans bror Khaldoon Alsaleh som båda kommer från Alvesta, men har liksom medhjälparen Mohammed Aboershide sina rötter i Jordanien. På ena sidan av lokalen finns godis med mycket choklad, nötter, honung och nougat till försäljning. På andra sidan finns specialitén baklava-bakverk. Och dessutom utlovas kulglass i tolv smaker, även laktosfritt. Senare kommer de också att börja med tårtor. Några bord för servering kommer att finnas inne i lokalen och även utomhusservering.

Fjällkonditoriet växer Fjällkonditoriet har haft sin uppskattade verksamhet i Änge, Jämtland, i snart ett år. Nu byter de lokal och utökar! De kommer så snart som möjligt att i stället öppna i gamla mejeriet i centrala Änge. I denna större lokal blir både bageri och mer mat. Dessutom kommer den att gå att hyra för olika arrangemang och tillställningar. De utökar även personalstyrkan med en person till i produktionen och annonserar om detta just nu. Fjällkonditoriet finns idag på fyra platser: i Oviken, Wikners i Persåsen, i Mörsil samt i Änge. I samband med öppnandet i vår, kommer de också att lansera en speciell Offerdalsbakelse, en ”Offerdaling”.

Vilgots surdeg prisas Vilgots surdegsbageri i Våxtorp, Laholm, har blivit utnämnt till ett av Sveriges mest gastronomiska och hållbara bagerier och kaféer av restaurangguiden 360Eat Guide. Bageriet har varit i gång bara ett år, och alltså redan fått fin uppmärksamhet. 360Eat Guide är en restaurangguide som bedömer både gastronomi och hållbarhet. Vilgots surdegsbageri hamnar på listan i kategorin hållbarhet och gastronomi inom kafé och bageri.

40 _ BRÖD

Majblomma som bakelse Nu har försäljningen av årets Majblomman dragit igång. I Vänersborg har flera konditorier valt att göra bakelser för att bidra till årets insamling, bland andra Nordfeldts konditori. Konditoriet ger 6 kronor för varje såld bakelse till Majblommas verksamhet. Totalt är det 489 barn i Vänersborg som kommer att sälja årets Majblomma. Flera andra konditorier har valt att ansluta sig till årets insamling. Däribland Konditori Princess som har gjort en bakelse med Majblomman på, och skänker även de 6 kronor till Majblomman för varje såld bakelse. Även Ashas caféhörna i Vargön kommer att sälja särskilda bakelser där en del av intäkterna går till Majblommans arbete. Det är första gången som Majblomman i Vänersborg samarbetar med konditorierna.

För dyrt att leverera Nordells bageri och konditori i Arvika slutar att leverera till vissa orter. Höga transportkostnader är orsaken. Nordells har levererat bröd till butiker i Hagfors, Ekshärad, Munkfors, Torsby, Östmark och Kristinehamn i cirka 10 år. Från och med nu kommer bageriet att enbart leverera till Karlstad, Årjäng, Charlottenberg, Säffle, Filipstad och Grums. Det är för långa transporter och för lite omsättning, uppger företaget. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen tror att detta bara är början och att fler företag i livsmedelsbranschen kommer agera på samma sätt. Livsmedelsproducenterna över hela landet har en tuff tid framför sig på grund av kostnadsläget, bedömer organisationen. Det är inte bara drivmedel, det är råvaror, höga elpriser och förpackningsmaterial. Kriget i Ukraina har förvärrat situationen, men Livsmedelsföretagen har varnat för ökade kostnader i ett år.

Stora Frögården får kafé För en tid sedan öppnade ett nytt kafé på Stora Frögården, Öland, med bröd, bakverk och lättare luncher - samtidigt som krögaren växlar upp med omtalade burgare på restaurangen. På Stora Frögården jobbar också Emmie Jonsson som ganska nyligen tävlade i SM Unga Bagare. Kaféet har öppet lördagar och söndagar till att börja med, sedan sex-sju dagar per vecka när det väl är säsong. Det blir ett ganska klassiskt koncept som alla kan känna igen sig i - med bullar, bröd, bakelser och småkakor samt lättare luncher som pajer och räkmackor. Det utlovas även dryckesprovningar och musik- och quizkvällar framöver.


REGIONALT / APRIL

Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt.

Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se

Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

STOCKHOLM

minne, som delades ut för första gången 2021. Mottagare blev Amanda Bäckström, Haga Tårtcompani & Bageri. Ellinor Isaksson, Chokladfabriken och Oscar Målevik, Haga Tårtcompani, omvaldes som ordförande respektive vice ordförande för två år. Mattias Wallmark, Lundbergs Konditori, valdes som ny ledamot. Föreningens nya kapitalförvaltare, Opti, anmäldes, och vid nästa årsmöte ska en rapport av kapitalförvaltningens utveckling presenteras. Eva Papalopoulou, stiftare av Oscar Barregårds stipendium, berättade om bakgrunden till stipendiet, och utlyste, tillsammans med föreningen, möjligheter att söka stipendiet för innevarande år. Givetvis bjöds det även på en hel del godsaker – både ”minismörrebröd” och en överdådig buffé där inget fattades av kakor, bullar och bakelser! Allt så klart tillverkat av elever på skolan.

Stipendium årets höjdpunkt Den 5 april höll Stockholms bagare & konditorer sitt årsmöte, denna gång i fysisk form i Stockholms Hotell- & Restaurangskolas lokaler intill Globen (Avicii Arena). Ett drygt 20-tal medlemmar samt ett antal andra personer mötte upp. Mötesdeltagarna fick en grundlig presentation av skolans olika utbildningar inom bageri/ konditori, som utöver gymnasium även innefattar vuxenutbildning och särskola. En rundvandring i lokalerna, som guidades förtjänstfullt av elever på skolan, stod också på programmet. Den formella delen av årsmötet avhandlades snabbt och odramatiskt. Det konstaterades att verksamheten gått på sparlåga, mycket till följd av pandemin. Dock uppmärksammades en händelse – det nya stipendiet till konditor Oscar Barregårds

Bygger bageri i Arlandastad Bake my day ska bygga ett nytt bageri om 10 000 kvadratmeter i Arlandastad norr om Stockholm. Arlandastad Group säljer 51 procent av dotterbolaget Arlandastad Extra 5 till Bake my day holding och skapar därmed ett joint venture bolag. Samtidigt tecknas ett hyresavtal med Bake my day som ska bygga det nya bageriet. Bake my day uppger att man en tid letat efter tillgängliga ytor i Stockholmsregionen för att hantera sin pågående expansion. Företaget har varit i kontakt med flera fastighetsutvecklare

VÄSTRA SVERIGE

Västra årsmöttes i Falköping Västra Sveriges bagare & konditorer höll sitt årsmöte den 9 april i Falköping på Mössebergsbagaren. Dagen började med en rundvandring hos Mössebergsbagaren samt årsmöte på plats, efter det utflykt till Hornborgasjön och vidare till Löfwings Ateljé och krog. Det hela avslutades med middag och övernattning på Falköpings hotel.

och kommuner och insett att stora ytor är väldigt svåra att hitta. Speciellt med en kort tidsplan på 24 månader. Där har Arlandastad Group varit tillmötesgående i sitt erbjudande och även med sin flexibilitet att skapa ett joint venture. Hittills har Bake my day bakat sina produkter i Huddinge söder om Stockholm. De nya lokalerna ligger direkt vid E4 och Arlanda flygplats vilket möjliggör leverans för kunder som är alltifrån grossister, livsmedelshandlare, hotell och andra företag samt återförsäljare runt om i Sverige. Totalt beräknas det nya bageriet skapa 150 nya arbetstillfällen initialt och 200 arbetstillfällen på sikt. Det nya bageriet beräknas vara klart vid årsskiftet 2023/-24.

BRÖD _ 41


DITT MEDLEMSKAP

Brödhjälp med Pompuski Ett tips – både för att få fart på försäljningen – och för att bidra till hjälp för krigets offer i Ukraina, är att skänka en del av försäljningssumman från Ukrainabrödet Pompuski till någon av de hjälporganisationer som finns på plats! Exempelvis: • • • • • •

Radiohjälpen – Swish 90 1950 6, bankgiro 901-9506 Röda Korset – bankgiro 900-8004 Rädda Barnen – Swish 902 0033, bankgiro 902-0033 UNHCR – Swish 123 129 50 21 Läkare utan gränser – Swish 900 60 32, bankgiro 900-6032 Läkarmissionen – Swish 90 00 217, plusgiro 90 00 21-7

Du kan hitta fler hjälporganisationer som arbetar på plats i Ukraina på: www.givasverige.se/nyhet/giva-sveriges-medlemsorganisationerpa-plats-i-ukraina/ 42 _ BRÖD

Baka Pompuski för Ukraina – smakar gott, gör gott Pompuski är namnet på ett typiskt ukrainskt brytbröd med touch av vitlök. Det serveras ofta till rödbetssoppan borstj, som är vanlig mat i Ukraina. Det passar förstås bra även till andra soppor och maträtter. Det speciella är att när brödet är nybakat och varmt ringlar man över en vitlökssås. Brödet blir saftigt och får en läcker smak av vitlök. Bagaren och konditorn Peter Halldén, som till vardags driver Peters Konditori i Falkenberg, har tagit fram ett recept på Pompuski som vi rekommenderar alla att testa! Och varför inte sälja nu och skänka en del av försäljningssumman till krigets offer i Ukraina?! Det är säkert många som vill köpa ett sådant bröd.


DITT MEDLEMSKAP

Förmåner för dig som är medlem

Det här behöver du: 1 liter mjölk 100 g smör 50 g jäst 1600 g vetemjöl 40 g salt 80 g honung Gör så här: • Kör degen till full glutenutveckling. • Liggtid 30 min. • Slå upp runda bullar, exempelvis 50 g. Sätt ihop till brytbröd (Peter har satt 9 bullar i en 22 cm anslagsring). Jäs och baka av med lite ånga. • Efter avbakningen, pensla med rapsolja blandat med rejält med hackad vitlök och hackad persilja.

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Pssst!

Visste du att Peter Halldén var en av finalisterna i Årets Företagare i bageribranschen 2019. Tävlingen är ett sätt att premiera företagsledare inom bageri- och konditoribranschen som driver ett företag, som anställd eller ägare, med tillväxt, lönsamhet och föredömligt ledarskap.

Recept och foto: Peter Halldén

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt PMS sätt. 130 C PMS 294 C Partner/leverantör: PCS Flavour Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Kontorsmateriel m m Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Hotell Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Webbshop Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 43


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY Kontakta: Anders Jonsson M +46 (0) 702 494945

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

www.dawnfoods.com

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Produkter och tjänster för bageri, konditori och café.

Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service. lt

huv

udspons

or av

Följ oss på Facebook och Instagram.

o

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

www.kobia.se | 010-206 77 91

St

Bakels Sweden

Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se

www.femtorp.se 040-94 90 00

44 _ BRÖD


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82

www.nbt.se

www.DYNATEC.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

FOOD IS OUR PASSION

ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation

Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen.

Receptet för bättre affärer.

www.unox.com Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00

BRÖD _ 45


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKFORMAR

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

BAKPLÅTAR

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

www.praegel.dk BAKE OFF

Panea AB www.panea.se

info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

BAKUGNAR Panea AB www.panea.se

Halmstad 035-301 49

Stockholm 08-510 00 300

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

08-590 006 00 info@revent.se

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

08-590 006 00 info@revent.se PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

46 _ BRÖD

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

C CHOKLAD/PRALINER

Välj dina professionella maskiner från onbart. Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar extrema krafter.

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97.

www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

DONUT-/MUNKMASKINER

Email: orderSE@barry-callebaut.com

Smakspecialister sedan 1862 LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

FÖRSÄKRINGAR 08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

D DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

Brödbranschens totalleverantör

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss!

G

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Kaffebrödslinjer

NYHET! Uppgradering till nya versioner av Uppslagslinjer leverantörsoberoende Flavour Recept och Degblandare Kalkyl samt webbaserad orderregistrering, PCS Internetbeställning, Vispmaskiner till de flesta plattformar såsom paddor, surfplattor etc. Matbrödslinjer

Rademaker industriella maskiner Tel 031 309 98 90 Sancassiano Industriella blandare ab@pcs.se. www.pcs.se

ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar DISKMASKINER Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

Mårdvägen 4, 352 45 Växjö

Stockholm Halmstad Tel. 0470-77 Jönköping 12 00 • Fax 0470-237 52 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49

E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se

I INREDNING & DESIGN

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Ugnar för bageri och butik Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, Kyl-jässkåp/rum EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare Kavlingsmaskiner med flera.

Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med Ritar, projekterar, bygger och finansierar bagerisystemet PCS WinBag

Panea AB www.panea.se

GRÄDDAUTOMATER

Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 47


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

vi förverkligar dinar ideer

Ä

URBAN GUDMUNDSSON

PMS 294 C

PMS 4625 C

FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING

TÄNK BLÅTT FÖR

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

48 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

T TRANSPORTBAND

Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

S

ipco.com/bake

SILOS

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

LUNDVALLS AB

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se

Världsledande leveratör av diskmaskiner & blandningsmaskiner för all storköksverksamhet

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

SOCKER

TÅRTDEKORATIONER

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

VAKUUMKYLAR

Socker och Sirap – naturliga råvaror

Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88

040-53 70 00

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 49


MEDLEM DAGS FÖR SVERIGES BAGARE & KONDITORERS ÅRSMÖTE TÄVLING HÄR ÄR FINALISTERNA I ÅRETS KONDITOR

Glöm int e – Mors d ag!

BRÖD #5 UTE I SLUTET PÅ MAJ

50 _ BRÖD BRÖD _ 50


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig. Julia Forsberg Tel: 08-762 67 97 E-post: julia@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 3546, 103 69 Stockholm BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Ellinor Isaksson 100%. och multiplicerat (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se) or

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson är tryckt i 30% av PMS 4625C BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg och multiplicerat 100%. (christian@pilefood.se) Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 51 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)

Premiär i Sverige:

Nya Chefcut vattenskärare installerad hos Vete-katten Johan Sandelin som är delägare och chefskonditor på Vete-katten har nyligen fått en ny arbetskompis i konditoriet. Hen heter Chefcut och kan skära ut nästan vad som helst upp till 9 cm tjocklek med en fantastisk precision och effektivitet. Frysta eller färska bottnar/lager till tårtor, bakelser eller mindre kondisbitar, dekorationer i choklad, ost med mera. Variationen som maskinen klarar är enorm. För att få minimalt spill räknar maskinen själv ut bästa utnyttjande av mönster, bilder och figurer

som finns lagrade i färdiga program. Man kan också enkelt skanna in och skära ut färdiga bilder, som till exempel logotyper etc. Precisionen är otrolig och maskinen arbetar snabbt helt själv när man har tryckt på startknappen vilket ger en enorm tidsbesparing. Maskinen som är den första i sitt slag i Sverige är äntligen en riktig ny innovation för konditori- och bageribranschen. Besök Vete-katten på Kungsgatan 55 i Stockholm och låt er imponeras.

Panea som har levererat maskinen har dessutom två utbildade tekniker för att säkerställa snabb service om något skulle hända. Kontakta Johan Olsson om ni har frågor om nya Chefcut. Paneas idé är enkel: att hjälpa till att starta bagerier, kafeér och restauranger; och se till att du som entreprenör får den utrustning och inredning du verkligen behöver med rätt kvalitet. Om du har frågor så tveka inte att ringa: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.