BROD 3 2022

Page 1

>25

#03 mars 2022 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

SMARTA AFFÄRER: SKRIV SMART OCH NÅ FRAM HÄLSA: DET HÄR MED LAKTOS...

Psst! Körsbär och chokladcremeux satte pricken över i på Andrea Wibergs vinnande wienerbröd.

ARBETSMARKNAD: SÅ ANSTÄLLER DU EN UKRAINSK BAGARE

”Nu laddar vi allt vi kan och ser fram emot sommaren som vi hoppas blir riktigt bra”

Vinnande wienerbröd

Andrea Wiberg, 22 år, vann SM Unga Bagare som avgjordes i Göteborg nyligen. Bland annat med sitt fyllda wienerbröd som föll juryn i smaken.

BRÖD _ 1


S-SERIEN Let’s go social:

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00


LEDARE MARS

Ljus och mörker Äntligen har det gått att arrangera tävlingar där vi kunnat ha fokus på själva tävlingarnas genomförande och de tävlande bagarna utan att tänka på restriktioner och särskilda åtgärder för att undvika smittspridning. SM Unga Bagare och Skolmästerskapen arrangerades traditionsenligt i Göteborg med syfte att lyfta fram bagaryrket så fler söker till utbildningarna, och för att stimulera utvecklingen för branschen. Och för att lyfta fram de duktiga och otroligt engagerade bagerilärare som finns på landets skolor! Efter två års elände med pandemin händer det mycket positivt. Samtidigt som nästa generations bagare och konditorer tävlade i Göteborg, bland annat om platser i Svenska Juniorbagarlandslaget, finslipade de fantastiska konditorerna i Svenska Konditorlandslaget på de sista detaljerna innan avresan till konditor-EM i Paris där laget främst tävlar om en plats till VM-finalen nästa år. Redan i det här numret av BRÖD kan vi visa upp lagets imponerande tävlingsbidrag, och i nästa nummer förhoppningsvis rapportera om en framgångsrik tävling. Även om vi haft en period av mycket positiva händelser där pandemins restriktioner försvunnit, kunderna börjat hitta tillbaka till bagerierna och vi kunnat arrangera tävlingar så överskuggas det förstås av det fasansfulla som händer i Ukraina. Utöver alla döda är över tio miljoner människor på flykt.

Tidningen BRÖD Post: Box 3546 103 69 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 25 111 34 Stockholm Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

Förutom de mänskliga tragedierna för invånarna i Ukraina får kriget konsekvenser för många fler människor och även för vår bransch. Höga energipriser och råvarupriser, och till och med brist på råvaror och förpackningsmaterial ställer till det redan nu. Lantbruket har drabbats av extrema kostnadsökningar både på grund av energikostnaderna och de skenande priserna på gödsel. Vad det leder till på sikt får vi se – i bästa fall bara ökade kostnader, och i sämsta fall lantbrukare som lägger ned så det blir sämre tillgång på spannmål och mjöl framöver. Är det något de senaste åren lärt oss är det att landets bagare har en enastående förmåga att kämpa sig genom de utmaningar som branschen ställts inför. Många har kämpat och slitit i över två år och är rejält trötta och slitna. Ändå finns viljan att hjälpa dem som har det svårare och såväl stora som små bagerier har genomfört en mängd insatser.

_

Vad som däremot inte alls bådar gott just nu är kriget i Ukraina. Nog hade vi alla hoppats kunna gå en ljusare tid till mötes efter pandemin. Och så kommer detta, fullständigt onödiga och förskräckliga. Med stort lidande för alltför många människor, förödelse och massflykt. Låt oss verkligen hoppas det tar slut snabbt!

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

+

Branschtävlingar och samvaro! Så otroligt kul att kunna genomföra våra traditionella branschtävlingar i bageri – Skolmästerskapen och SM Unga Bagare – i Göteborg nyligen. Det är alltid lika inspirerande att ta del av nästa generations bagare och konditorers kreativitet och yrkesskicklighet.

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Omslag Natalie Greppi Illustrationer Anna Windborne-Brown PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL mars ~ nummer 3 2022

28

Sid 8

Vilka tål mjölk egentligen?

Kunskapsluckan reder ut vad som gäller kring laktosintolerans och mjölkproteinallergi. Och svarar på hur vanligt, eller ovanligt, det faktiskt är.

Sid 10

Skriv smart, sälj mer

Smarta affärer tipsar om hur du skriver smartare texter för hemsidan och sociala medier. Texter som når ut och fram – och blir lästa!

Sid 26

11

Utan redskap inget konditori

18

Vi möter Konditorlandslagets sponsor, Sundqvist, som förser både laget och hela branschen med nödvändiga redskap.

Sid 40

Anställ en ukrainare

Kriget rasar i Ukraina och många ukrainare tvingas söka sig till andra länder. EU har aktiverat massflyktingdirektivet som gör det möjligt att enkelt anställa arbetskraft från Ukraina.

ALLTID I BRÖD

15 4 _ BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 08_ Nyhetssvepet sid 30_ Hemma hos sid 36_ Fråga juristen sid 37_ Plockat sid 40_ Medlemsförmån

26


PÅSK INSPIRATION Gör påsken sötare med läckra chokladbakelser. Få massor av inspiration till påsk, vårt #INSPIREME-universum är fullt av läckra chokladrecept, perfekta för en sötare påsk. Visa oss, och tagga, dina skapelser med #CallebautInspireMe och bli inspirerad i vårt chokladuniversum: bit.ly/CallebautinspiremeSE

@CallebautNordic orderse@barry-callebaut.com 0722054575/0734000440


NYBAKAT senaste nytt från branschen Tunnbrödsakademins styrelse.

Matmässa som blir av MÄSSAN GASTRONORD öppnar den 5 april på Stockholmsmässan. Här möts aktörer inom hotell, restaurang och catering för att diskutera branschviktiga frågor, träffa utställare och ta del av intressanta seminarier. Årets genomförande har fem viktiga fokusområden med sikte på framtiden som handlar om matsvinn, teknikutveckling, framtidens mat, energifrågor och innovationer. Mässan pågår den 5-7 april på Stockholmsmässan, Älvsjö. Bland aktiviteter kan nämnas att vinnaren i Glass-SM utses redan på öppningsdagen!

Fazer lämnar Ryssland FINSKA LIVSMEDELSKONCERNEN Fazer har beslutat sig för att helt lämna Ryssland, ett beslut som påverkar totalt cirka 2 300 personer. Fazer har flera bagerier i Ryssland, tre i Sankt Petersburg och ett i Moskva. Den totala försäljningen har varit 157 miljoner euro, vilket motsvarande 13 procent av omsättningen. Fazer har sedan tidigare beslutat om investeringsstopp och exportstopp till Ryssland.

6 _ BRÖD

Film om tunnbröd ”TUNNBRÖD ÄR inte bara ett bröd, utan ett stycke kulturhistoria.” Med de orden bjöd projektet Kulturarv möter framtid och Tunnbrödsakademin in till smygpremiär i Långhed, Ovanåker, av en ny kortfilm, som visar tunnbrödets färd från sådd till färdigt matbröd. Det är projektet Kulturarv möter framtid som tillsammans med Tunnbrödsakademin producerat en film som visar vilket arbete det ligger bakom att göra tunnbröd. Från sådd till färdig produkt. Syftet med filmen är att få fler unga att reflektera över varifrån maten kommer. Kortfilmen följer på ett pedagogiskt sätt bondens år. Från det att marken plöjs på hösten till vårens sådd av korn och sommarens skörd. Sedan hur spannmålet mals till mjöl för att till slut bakas till tunnbröd. Projektägarna hoppas på så sätt att det ska bli tydligt hur mycket arbete och tid som ligger bakom en till synes enkel tunnbrödsmörgås. Tanken är att filmen i framtiden ska kunna användas i skolundervisningen, i allt från hemkunskap till naturkunskap och historia.

Nu blir alternativ matmärkning okej! KRIGET I UKRAINA påverkar oss i Sverige på olika sätt. I livsmedelssektorn kan det bli brist på vissa produkter. Företag kan därför med kort varsel behöva byta ut ingredienser. Enligt Livsmedelsverket ska de kunna använda förtryckta förpackningar utan att märka om dem, till dess att de är slut. Informationen måste dock nå konsumenterna på annat sätt. Bedömningen är att det inte finns någon risk för brist på mat i Sverige, men företagen kan få svårt att få tag på vissa specifika ingredienser. En sådan vara är solrosolja, där branschen uppmärksammat att det med kort varsel kan uppstå en brist. Företagen måste då snabbt ändra sina recept och använda andra ingredienser.

Många lämnar Ryssland DE STORA livsmedelsföretagen, Paulig och Olvi, har tidigare meddelat att de väljer att lämna både Ryssland och Belarus på grund av Rysslands invasion av Ukraina. De efterföljs nu av ytterligare stora nordiska livsmedelsföretag som Arla, Valio och Fazer. Arla har valt att avbryta sin verksamhet i Ryssland samt sin export till landet. Detta innefattar ett huvudkontor i Sankt Petersburg och ett kontor i Moskva samt ett partnerskap i en mejerianläggning i Kalach. Totalt berör beslutet ett 70-tal anställda i Ryssland. Även den finska mejerijätten Valio stänger ner sin verksamhet i Ryssland.

Ännu dyrare mat MATPRISERNA STIGER ännu mer än tidigare på grund av Ukrainakriget - bara under de närmaste månaderna kan det bli prisökningar som når minst 5 procent på årsbasis, enligt flera experter. Banken Nordea räknar med att matpriserna toppar med fem procent i sommar, jämfört med för ett år sedan. Men det skulle kunna bli betydligt högre än så, det är ett ovisst läge, enligt Nordea. Bakom de rusande priserna ligger både ökade energipriser och brist på spannmål. Både Ryssland och Ukraina är jättestora producenter av vete, tillsammans står de för 25 procent av veteexporten i världen, förklarar han. Fast redan innan Ukraina invaderades var matpriserna på väg upp.

Kvarn-avhopp BERTE QVARNS omsättning ökade under förra året, från 230 miljoner kronor till 245 miljoner kronor, men vinsten hängde inte med. Detta trots att det var första året med den nybyggda kvarnen för 160 miljoner kronor. Nu står det klart att vd Karolina Aldén lämnar inom kort för att få samma tjänst på Hushållningssällskapet i Skåne.


ENGÅNGSARTIKLAR AV plast ersätts nu av alternativ gjorda av material från korn, råg eller vete. Och det oroar hos personer med celiaki. Från den 1 januari är det förbjudet att tillverka vissa engångsprodukter som sugrör, muggar och tallrikar i plast. Lagändringen gäller hela EU. Därför letar tillverkarna efter nya material. Och nu tillverkas engångsartiklar bland annat av vete, råg och korn, som innehåller gluten. Man kan köpa glutenfri mat men kan riskera att lägga den på en tallrik som innehåller gluten. Speciellt om maten är fet och varm mjukar den upp det yttre lagret på tallriken och då finns det en risk att man får i sig gluten. Frågan är om de nya produkterna har hamnat mellan stolarna, menar Svenska Celiakiförbundet. Livsmedelsverket har ansvar för att kontrollera livsmedel. Men engångsartiklar, i sammanhanget kallat kontaktmaterial, är inte avsedda att ätas. Det är tillverkarna, förädlarna, importörerna eller distributörerna som ansvarar för att produkterna är lämpliga och att lagstiftningskraven uppfylls. Först förra sommaren utsågs kommunerna till kontrollmyndighet. Det finns mycket lite forskning på risken för att utsättas för gluten eller andra allergener via den nya typen av engångsartiklar.

HILDA BJÖRKMAN är ny marknadsdirektör för Fazer Bageri Sverige och kommer att ingå i ledningsgruppen för affärsenheten Fazer bageri. Tillträde skedde i mars. Hilda har en bakgrund inom marknadsföring och kommer närmast från Mondelez där hon haft olika roller, bland annat som marknadschef och nu senast som Head of category planning. Hilda har bred erfarenhet av att leda marknadsteam i stora nordiska företag.

Kvarn går som tåget BÖRSDOLDISEN SKÅNEMÖLLAN är en av årets starkaste svenska aktier och bolaget har växt till en miljardvärdering efter en uppgång på över 100 procent sedan årsskiftet, skriver både Dagens Industri och ATL Lantbrukets Affärstidning. Handeln i kvarnbolaget Skåne-Möllans aktier har ökat kraftigt under de senaste veckorna och det stora intresset har lyft kursen kraftigt. En förklaring till kursrusningen är högst sannolikt Rysslands anfall på Ukraina. Oron har även eldat på redan höga spannmålspriser, vilket också påverkar Skåne-Möllan som enbart köper in svenskproducerad vete och havre. En annan anledning till kursrusningen kan vara att mängden tillgängliga Skåne-Möllanaktier är liten. De tre största ägarna sitter på över 75 procent av röster och kapital vilket gör att andelen i free float, det vill säga disponibla för handel, är begränsad.

Kriget trissar priserna BÅDE UKRAINA och Ryssland kallas Europas kornbodar. De två länderna står tillsammans för nästan en fjärdedel av världens totala export av vete och majs. Nu har olika typer av handelshinder uppstått som påverkar exporten, vilket leder till att det blir brist på andra marknader. Priserna kommer troligtvis att fortsätta drivas upp. Även priserna för oljeväxter som raps skjuter i höjden.

Ny vd på Lantmännen MAGNUS KAGEVIK blir ny vd på Lantmännen efter Per Olof Nyman. Han är i dag ansvarig för divisionerna lantbruk och energi. Innan han kom till Lantmännen för fem år sedan var han Asienchef på låsjätten Assa Abloy.

701323 (B 75X H 20 mm)

Varning för gluten

Tar över Fazer Bageri

701474 (B 75x H 20 mm)

NYBAKAT / MARS

Stöd till UkrainaSTÖD STIFTELSEN EINAR BELVÉN och Delicato skänker 1 miljon kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR:s arbete med krisen i Ukraina. Totalt har stiftelsen över sju år nu skänkt 8,5 miljoner kronor. Delicato Bakverk AB grundades av Einar Belvén 1948 och när han drygt 40 år senare lämnade ledningen av företaget grundade han Stiftelsen Einar Belvén. Stiftelsens ändamål är att dela ut bidrag och stipendier för att stötta utbildning av barn och ungdomar samt vård av äldre och sjuka. Einar Belvéns devis var alla har rätt till ett värdigt liv, något som många människor på flykt saknar.

BRÖD _ 7


NYBAKAT / KUNSKAPSLUCKAN

Att tåla mjölk – eller inte

Maria Sitell

Laktosintolerans är inte så vanligt som många kanske tror…, med tanke på att det finns, och lanseras, rätt mycket laktosfria produkter på den svenska matmarknaden. Men givetvis är det viktigt för dem som verkligen har besvär att kunna hitta rätt. Och för dem är det positivt att valmöjligheterna ökat rejält. Maria Sitell, dietist och kommunikationschef vid Brödinstitutet, vad är laktos egentligen? -Laktos är mjölksocker och består av två sockerenheter. För att kroppen ska kunna ta upp laktosen behöver laktosens olika sockerenheter klippas isär. Enzymet laktas fungerar som en sax. Saknar man saxen jäser i stället laktosen i sin helhet och ger upphov till bland annat gaser och körningar i magen. Hur många är laktosintoleranta i Sverige? - 4–10 procent av de vuxna. Det är vanligare bland personer med utomskandinavisk bakgrund. I Finland är 15–20 procent av de vuxna laktosintoleranta. I Norden har vi utvecklat enzymet laktas då vår mat har varit mjölkrik under flera hundra år. Men det är ovanligt globalt sett. I medelhavsområdet är 30–60 procent av de vuxna laktosintoleranta. Det är dock extremt ovanligt att man inte tål någon laktos alls. Runt Medelhavet äter man syrade mjölkprodukter som yoghurt samt olika ostar. Så funkar det förstås även för de flesta med laktosintolerans i Sverige. Man kan dela in laktosintolerans i olika nivåer: 1. De som får en körig mage av att dricka mjölk och även får magont av typiska mjölkrätter som till exempel pannkakor och stuvningar. Här är det bra med de laktosfria/-reducerade alternativen av vanlig mjölk men för övrigt finns det ingen anledning att äta specialprodukter. 2. De som får kraftigare besvär som påverkar det dagliga livet genom oregelbundna och plötsliga toabesök, gaser, magknip, uppkördhet och liknande. Här kan det vara värt att undvika stora delar av de flesta mjölkprodukter och välja laktosfria alternativ. Dock går det oftast bra att steka i vanligt matfett och ha vanligt smörgåsmargarin. Ost funkar för där har laktosen försvunnit i lagringen. 3. Ingen laktasproduktion alls. Denna grupp är extremt ovanlig och sitter oftast ihop med någon annan tarmsjukdom. Då gäller att hålla sig ifrån allt med laktos. Är laktosintolerans något som är medfött hos vissa, eller är det något man kan utveckla över tid? -Det är oftast medfött. Så kallad sekundär laktosintolerans uppkommer ibland efter mag- och tarminfektioner eller efter strålbehandling mot magområdet. Var då försiktig med mjölkprodukter tills symptomen försvinner. Det gör de i de allra flesta fallen. 8 _ BRÖD

Varför tror du det blivit sådan hajp kring att välja ”fritt från-produkter”, till exempel laktosfritt? -Det har helt enkelt blivit en tro på att det som maten inte innehåller är det nyttiga. I själva verket är det förstås tvärtom. Väldigt många äter laktosfritt helt i onödan, trots att det är dyrare. Intressant tycker jag. Det finns också något som kallas mjölkproteinallergi, är det samma sak som laktosintolerans? -Nej, det är två helt olika saker och mycket viktigt att inse skillnaden mellan. Laktosintolerans har inget alls med allergi att göra då det är mer eller mindre brist på ett enzym (saxen) för några kolhydrater som är orsaken. Mjölkproteinallergi är en allergi som kan vara förenad med livsfara för den som är drabbad. Maten ska vara 100 procent fri från proteinet, det går inte ens att steka i samma stekpanna där det har varit mjölkprodukter innan. För denna grupp är det viktigt att läsa ingredienser på varje paket. Hur tycker du den svenska bageri- och konditoribranschens företag ska förhålla sig till det faktum att laktosintolerans förekommer hos delar av befolkningen? -Det är förstås svårt att inte servera laktosfritt när väldigt många efterfrågar det. Men det är inte alls så många som behöver det, som efterfrågar det. Dock är det ju svårt att veta vem som är vem. Problemet med att människor som inte har någon överkänslighet påstår att de har, skadar just dem som verkligen har en diagnos. Undersökningar visar att det här är ett problem för dem som verkligen behöver och ger både merarbete – och kostnader – i konditorier och bagerier.


Teknisk Säljare – det bästa av två världar Vill du arbeta både inom försäljning och produktutveckling? Då är tjänsten som Teknisk Säljare hos Puratos Sverige något för dig! Puratos levererar innovativa ingredienser till flera kundsegment inom bageri, konditori och choklad. Vill du vara med och skapa Puratos Magic? För att ytterligare stärka Puratos Sveriges verksamhet söker vi för närvarande:

TEKNISK SÄLJARE Du är/har: • Utbildad bagare/konditor med djup kunskap från yrket med Gesällbrev eller Mästarbrev • Några års säljerfarenhet • Fokus på produktuveckling och förmågan att skapa långsiktiga kundrelationer • Ambitiös och strukturerad men även flexibel och kreativ. • Behärskar engelska i både tal och skrift • Kan arbeta med IT-verktyg och använder MS Office obehindrat Vi erbjuder: • Försäljning, provbakning och teknisk support i en kombinerad tjänst • Varierat arbete som växlar mellan praktiska och administrativa uppgifter • Innovationscenter både i Sverige och många andra länder • Professionell och djup kunskap inom varje segment • Ett globalt nätverk med över 100 års erfarenhet inom bageribranschen Vi vill bygga tillit och förtroende hos våra kunder och samtidigt utbilda och växa tillsammans med dem. För mer information om tjänsten, gå in på: www.livsmedelsjobb.se eller ansök direkt via QR-koden. Puratos är en internationell koncern som erbjuder ett komplett utbud av innovativa produkter, råvaror och applikationsexpertis för hantverkare, industri, återförsäljare och foodservicekunder inom bageri-, konditori- och choklad. Huvudkontoret ligger i Belgien, där företaget grundades 1919. Idag finns våra produkter och tjänster i över 100 länder runt om i världen och vi växer snabbt med över 9300 anställda globalt. Puratos mål är att vara en “pålitlig partner inom innovation” över hela världen för att hjälpa våra kunder. Vår passion för innovation, vår pionjäranda och våra kärnvärden i kombination med vårt engagemang för vårt samhälle, är det som gör arbetet på Puratos så fantastiskt och magiskt.


SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / MARS

Skriv smart – och sälj mer OK, du har en hemsida, eller webbplats, där du presenterar företaget. Du använder sociala medier som Instagram och Facebook i marknadsföringen, framför allt bildmässigt. Kanske har du till och med börjat med nätbutik? Bra! Men vad står det i texterna på dina sidor egentligen? Att skriva smarta texter gör att du når fram ännu bättre. Och genom att tänka sökmotoroptimering, SEO, kan du flytta fram positionerna när folk söker efter tårtor, bakelser, bröd och bullar på Google. Här kör vi några tips på smart skrivande. Det säljande texter har gemensamt är att de vänder sig till läsaren, de har en lockande rubrik och fångar sedan in läsaren snabbt redan i början av texten. Säljande texter innehåller även relevanta nyckelord. Men först det gamla vanliga – tänk målgrupp! Vem som ska läsa den text du skriver är något du måste ha klart för dig innan du börjar. Gör en enklare målgruppsanalys, det vill säga ta reda på mer om målgruppens behov och önskemål eller gör lite omvärldsbevakning på liknande ställen. Till exempel, är de flesta av dina kunder pensionärer, ska du kanske inte vara för ungdomlig i tilltalet, och givetvis det omvända. Har du många företag som kunder? Då behövs ett visst uttryck. Liksom om du främst vänder dig till privatkonsumenter, studenter och så vidare. På nätet läser man lite annorlunda, jämfört med när man lutar sig tillbaka med en god bok, eller favoritmagasinet. Man läser ofta mer ”framåtlutat” och med ett tydligt sökfokus efter något specifikt. Det ställer krav på att texten måste vara tydlig, enkel och lätt att ta till sig. Huvudsaken är förstås att ha en tillräckligt intressant text som ger läsarna den information eller upplevelse de vill ha. Fångas läsarens intresse kan de börja läsa mer noggrant. Men du har inte lång tid på dig att övertyga läsaren om att stanna kvar och läsa. Om besökaren inte upptäcker något intressant inom tre-fyra sekunder är det för sent och besökaren letar sig 10 _ BRÖD

vidare. Det innebär att det viktigaste innehållet måste framgå av de första styckena. Nyckelord måste stå tidigt, till exempel i rubriker. Är det sälj du är ute efter är det därför viktigast att berätta om dina erbjudanden just nu! Inte att konditoriet grundades 1928 och har varit i samma familjs regi i generationer… Och allt om ställets tidstypiska och karaktäristiska inredning. Det kan vara nog så viktig och intressant information att ha med någonstans på sajten för att berätta företagets historia, men inte att toppa med om det är sälj du är ute efter! Viktigaste först! Du kan med fördel använda dig av samma berättarteknik som inom nyhetsjournalistik, som en ”omvänd pyramid”. Det betyder: Det viktigaste först! Övrig information följer i fallande viktighetsordning. Rubriken ska locka till klick och merläsning. En del av rubriken ska tydligt berätta vad texten handlar om och den andra delen ska ha en tydlig ”call to action”, alltså vad du vill att läsaren ska göra. Rubriken behöver inte berätta allt, utan får gärna skapa en ”jag

vill veta mer-känsla”. Den bör också innehålla något eller några sökord som texten handlar om. Och håll det kort! ”Hälften så långt – dubbelt så bra” är en gammal sanning som funnits, och finns, på många tidningsredaktioner. Men konsten att skriva kortfattat handlar inte om att skriva texter som bara är så korta som möjligt, utan om att texten ska säga allt som behöver sägas med så få ord som möjligt för att göra det tydligt. För att få säljande


NYHETSSVEPET / MARS

texter placerar du det viktigaste först och skriver så kortfattat du kan utan att tappa mening och tydlighet. Du kan förmodligen stryka mycket mer än du tror. Och utgå alltid från läsaren. Så här kan du tänka när du skriver: • Leverera! Det du påstår i texten måste hålla i ditt erbjudande. • Var hellre tydlig än rolig. • Lägg in nyckelord i början. • Använd siffror, gärna ojämna då de lockar mer. • Igenkänning. Använd ord som läsaren känner igen och kan identifiera. • Värdeord. Använd värdeladdade ord med måtta! Gäller även ”överdrifter”. Sökmotoroptimering Sökmotoroptimering, SEO, är en hel vetenskap som handlar om att få texter att hamna högt i sökmotorernas (till exempel Google) träffindex. Fundera först på vilka sökord som dina läsare kan tänkas använda och försök få med dem i rubriker och text. Använd dig sedan löpande av dina nyckelord i texten, men se upp för överanvändning som tvärtom kan få negativa konsekvenser då det straffas i Googles rankning. Det finns även olika verktyg som hjälper dig att sökoptimera texter eller att testa läsbarheten. Till exempel har Google en sökordsplanerare (Google Adwords Keyword Planner) där du kan testa dina rubrikord och få tips på vad människor oftast söker på. Illustrationer: Anna Windborne-Brown /Källa: Driva eget.

Linda Kosterhed tog del av nyheterna som Linea Gels delägare Matteo Durigon presenterade.

Bageriprodukter inspirerar med glass Ett 50-tal glassfantaster kom till Bageriprodukters inspirationsträff på Primulator i början av mars. På plats fanns även representanter från italienska Linea Gel som bjöd på tips och vårens nya smakkombinationer samt berättade om vårens glasstrender i Italien. -Att äntligen få träffa kunder i större grupp inspirerar bara det och att sedan få göra det med fantastisk gelato lovar gott inför vår och sommar. Med rena men innovativa smaker som Bueno, italiensk maräng, citronpaj och rostad mandel med kola var det många som längtade efter en gassande sol i glassvimlet, säger Martin Hellstén, Bageriprodukter som ansvarat för eventet.

BRÖD _ 11


ANNONS FRÅN PRIMULATOR

GELATOKURS HOS PRIMULATOR

Luften är fylld av förföriska dofter i Primulators rymliga lokaler i Upplands Väsby. Gorgonzola och päron, basilika och citron… Bara fantasin sätter gränser när deltagarna på gelatokursen ska testa sina nyvunna kunskaper. Under tre fullspäckade dagar har en grupp på tolv personer pluggat stenhårt på fryspunkter, smakbalanser och nyckeltal för att få till den bästa gelaton som ska ha en perfekt kombination av vatten, solida ämnen och luft. Deras lärare är en av de svenskar som behärskar området bäst – flerfaldige svenske mästaren i Glass-SM, Kenneth Erlandsson. Han driver omåttligt populära Snö Gelateria i Stockholm och dessutom är han diplomerad lärare från Gelatouniversitetet i Bologna och ger samma utbildning som dem.

– Det är så inspirerande och roligt att hålla i de här kurserna. Nu har deltagarna pluggat teori och provat på att göra standardsmaker samt sorbeter, och idag är det dags för dem att göra sina egna smakkombinationer, berättar han, där han kryssar mellan grupperna och ger råd. Tillverkningen sker i några av de glassmaskiner som finns i Primulators utställning. Kurserna, som hålls så ofta som Kenneth har möjlighet att komma loss från den egna verksamheten, är alltid

Kursen avslutas med ett examensprov och diplomering av godkända deltagare certifierat av Carpigiani Gelato University.

– Kursen har varit väldigt inspirerande. Jag älskar att utforska smaker och tycker att det är väldigt spännande att få prova egna varianter.

fulla och deltagarna kommer från såväl restaurang- som kafébranschen. En hel del är även privatpersoner som är väldigt förtjusta i frysta delikatesser. – Det är otroligt mycket kemi och fysik som spelar in när man gör gelato. Det finns vissa nyckeltal som man behöver känna till för att få till grunderna. Vissa saker kan man dock inte förutse, som till exempel hur mycket socker det är i frukten, vilket påverkar hur resultatet blir, förklarar Kenneth. Deltagarna, som ofta även är köpare av Primulators glassmaskiner, går i stor utsträckning kursen innan köpet, för att förstå vilka behov de har och på så sätt kan välja rätt produkt i Primulators breda sortiment. Där finns allt från table-top maskiner (Carpigiani Ready 14/20) till större golvmaskiner för storproducerande enheter (Carpigiani Labotronic 25/110) och allt däremellan. Efter att den krämiga och mjuka gelaton landat i trågen, chockfryses den i minus -40 °C i knappt tio minuter för att minska kristallbildningen. Sedan ripplas och dekoreras den med karamell, färska bär och frukt och därefter


ANNONS FRÅN PRIMULATOR

Välkommen till vår monter på Fastfood & Café & Restaurant Expo 24-25 maj på Kistamässan

Kursdeltagarna får bland annat lära sig hur man balanserar sina egna recept.

Kursledare är Kenneth Erlandsson som även driver Snö Gelateria.

laddas frysdisken med alla goda smaker innan det stora glasskalaset tar vid. NÅGRA RÖSTER OM KURSEN: Aiga Neimane som ska jobba med gelatotillverkning på Balders bröd blandar till en Snickersliknande smak på sin provbatch. – Kursen har varit väldigt inspirerande. Jag älskar att utforska smaker och tycker att det är väldigt spännande att få prova egna varianter, säger hon. Hana Hrkac från O´Pizzicato på Södermalm, testar att göra en citronoch basilikagelato. – Kursen har varit jättebra och det har varit intensiva och givande dagar. Nu har jag koll på grunderna och tänker fortsätta att experimentera och prova själv framöver.

Tillverkningen sker i några av de glassmaskiner som finns i Primulators utställning – Glassfrysaren Carpigiani 15/60 HE.

08-590 060 00 | info@primulator.se primulator.se


ÄR DU ELLER NÅGON DU KÄNNER

ÅRETS KONDITOR? Den 11-12 november gör fem av landets bästa konditorer upp i den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. 2022 års tema är Idoler! Läs mer och ansök på www.aretskonditor.se Sista ansökningsdag är 13 april 2022.

14 _ BRÖD


NYHETSSVEPET / MARS

Fredrik Borgskog fokuserar på sin frozen fruit dessert.

Äntligen tävlingsdags! Danmark, Storbritannien och Sverige är de tre länderna som gör upp om titeln i Coupe du Monde de la Pâtisserie – European Pastry Cup, i Paris den 28 mars. Team Sweden är först ut med start kl. 10.00. För Sverige tävlar konditorerna Fredrik Borgskog och Kalle Bengtsson. Ted Johansson medverkar som ledare och är även med i juryn för glassen och lollipopen. Sveriges tema med choklad- och sockerskulpturerna i centrum är: ”Nature in harmony! An organic interplay between chocolate and sugar symbolizing the motion and infinity of real life”. Laget tävlar bland annat med Glasstårta, restaurangdessert och lollipops:

Glasstårta - Frozen fruit dessert Sveriges frozen fruit dessert återspeglar på ett abstrakt sätt sockerskulpturens organiska former med vågor och vindar. Tänk is, sten, sand, vatten och gröna växter. Smak av bitter blodapelsinsorbet i kärnan insvept i ett täcke av pistagegelato. Till det honungsgelato med syltade blodgrapeskal. Restaurangdessert Sveriges restaurangdessert består av flera element som vart och ett ska ge en smakupplevelse. Något varmt, något kallt, något bakat, något ”crunchy”, syra, sött och salt. ”Visual taste” och höga smaker. Basen för hela komposition är en örtchoklad. Desserten består av glaserad mörk

Lollipop on a stick – ett av Konditorlandslagets tävlingsbidrag.

BRÖD _ 15


NYHETSSVEPET / MARS

Tallriksdessert med touch av mörk chokladmousse och salt brynt smörkaramell.

Valdéngårdens Mandelmassa Mandelmassa på enbart 50% Spansk Sötmandel 50% Strösocker Finvalsat, grovvalsat och/eller ekologiskt Vi tillverkar eſter ert behov!

www.valden.se

info@valden.se

0221-101 00

chokladmousse med salt brynt smörkaramell, bakad choux fylld med mandelkräm och nötter i kolasås samt yoghurtsorbet samt färskostskum med örtolja. Desserten ska vara finalen och höjdpunkten på en gourmetmeny. Lollipops Sveriges frozen finger food är en ”lollipop on a stick”. Den följer temat för bordets artistic creations med naturnära former och färger i form av en näckrosknopp. Dessa är även i sitt naturliga tillstånd ätbara som ”gyllene nudlar”. Smaken på dessa kan vara både pepprig och söt och syrlig. Smakerna i Sveriges lollipop är därför en Asian fusion med shisoört, ingefära, syrligt äpple och salt kola. Yoghurtgelato är knoppens hjärta. I mitten av mars körde laget sin sista tidsträning inför tävlingen i Paris. Tidsträningen avhölls hos Borgskog, Ringön, Göteborg. Tiderna hölls och smakerna satt. Små justeringar föreslogs av smakpanelen. Ett 30-tal supporter från sponsorer och nätverk var på plats och önskade laget framgång. Resultatet från tävlingen kommer i BRÖD nr 4. /Text: Evert Bränd Foto: Znapshot.se

Psssttt!

Fredrik Borgskog bjuder på smarrig yoghurtglass på sid 34.

16 _ BRÖD


Made for professional hands.

REDO FÖR EN ISKALL SOMMAR? Nyhet, en gräddbas för glass och mjukglass!

NYHET!

Debic är referensen för mjukglass, glass och shake i Europa och erbjuder högsta kvalitet och erkänd för utvecklingen av sundae, italiensk glass och milkshakes. Debics sortiment är unikt framtaget exklusivt för den professionella marknaden.

För kontakt, mer info och inspiration besök vår hemsida www.debic.se


NYHETSSVEPET / MARS

Andr(e)a gången gillt! Det är ingen liten bisak att ta hem segern i branschtävlingen SM Unga Bagare. Eller…, det var kanske just så det var, när Andrea Wiberg från Göteborg fixade vinsten – just med sitt bi-tema. På andra försöket satt det! För vinnaren av årets SM Unga Bagare, Andrea Wiberg, 22 år, från Göteborg, har varit med förr. Närmare bestämt 2020 då hon slutade på delad femteplats. Men nu satt revanschen, med hennes bi-inspirerade tema där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd i form av ett blomstrande ekosystem. Det smakrika succékonceptet blandat med stor hantverksskicklighet fick juryn på fall. Bi-temat valde Andrea med omsorg, för att få med hela processen från biodlare och gården till honung, pollinering från blommor till själva slutprodukten i ett ekosystem, som körsbär. - Det här känns verkligen helt fantastiskt! Jag har tränat massor, ända sedan januari, för den här vinsten, slitit och bränt mig… och haft långa dagar i bageriet, sa Andrea i samband med prisutdelningen. Den här gången var jag mycket bättre förberedd och kände mig säkrare, det bidrog säkert till att det gick så bra. Så löd juryns motivering till vinnaren: ”I årets rafflande final av SM Unga Bagare utmärkte sig en bagare extra mycket tack vare sitt strukturerade och kvalitetssäkra arbetssätt. Vinnaren levererar ett fint, jämnt bord som håller både hög kvalitet och söt precision i smakerna såväl som i utförande. Årets vinnare blomstrar med sitt tema för hållbarhet i tiden.” -Mest nöjd var jag med wienerbröden, sa Andrea. Men jag hade en bra och jämn produktion på en tillräckligt hög nivå, och faktiskt var det inget direkt heller som gick dåligt. I SM Unga Bagare ska de tävlande under fem timmar producera goda och fantasifulla matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och ett vackert skådebröd. Allt bakas från grunden och de blir 18 _ BRÖD

bedömda efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande i sitt skapande av bröden. Finalisterna imponerade stort med många kreativa teman inspirerade av bland annat skogsväsen och exotiska havsdjur som blandades med syrliga smaker av citrus, passionsfrukt och mango. Vinnaren får 15 000 kronor att använda exempelvis i utbildningssyfte. Dessutom bildar ettan till fyran i tävlingen det Svenska Juniorbagarlandslaget, som kan få representera Sverige i internationella tävlingar. -Mitt mål var att ta mig till Juniorbagarlandslaget, sa Andrea. Jag visste faktiskt inte att man vinner pengar också, det var en glad överraskning och extra bonus! SM Unga bagare är svenska mäster-


NYHETSSVEPET / MARS

Andrea Wibergs vinnande bord.

Hallå där ... Victoria Tobisson Lind, vinnare av SM Unga Bagare 2021!

Max Collin, tvåa i tävlingen, skapar skådebröd.

Prispallen i SM Unga Bagare 1. 2.

3. 4. skapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen har funnits sedan 1990, och arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå, Sveba Dahlen och Nord Mills. Syftet är att uppmärksamma unga och ambitiösa talanger inom bagaryrket. -Att tävla inom bageri är inte bara ett bra sätt att visa den hantverksskicklighet som krävs utan också att inspirera fler att välja en yrkesbana inom bageri, sa Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer. Sen är det också väldigt kul att tävla! Det blev en spännande final och jag slutar aldrig förvånas över finalisternas talang och höga nivå.

Andrea Wiberg, från Göteborg, arbetar på Backhaus Bageri & Cafe i Helsingborg Max Collin, från Uppsala, studerar på yrkeshögskolan i Kristianstad och arbetar på Günterska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala Alice Olsson, från Nybro, studerar på yrkeshögskolan i Kristianstad Elin Lundahl, från och bosatt i Sölvesborg, arbetar på Ritz Conditori och Bageri i Sölvesborg

Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori: • • • • •

Bästa skådebröd: Alice Olsson Bästa matbröd: Andrea Wiberg Bästa kuvertbröd: Max Collin Bästa vetedeg/bulle: Max Collin Bästa kavlade deg/wienerbröd: Andrea Wiberg

/Foto: Natalie Greppi

Hur har året som vinnare varit? -Jätteroligt och väldigt mycket uppmärksamhet på olika sätt, inte minst i media. Fler vet vem man är och det öppnar möjligheter. Jag har också tagit gesällbrev. Nåt konkret exempel på öppningar? -Jag fick vara med och servera kungen förra året i samband med Göteborgs 400-årsjubileum och att vi då hade tagit fram en speciell Göteborgsbakelse. Och så fick jag vara med här på tävlingen i år igen och prata med de tävlande! Har du tagit några steg vidare i yrkeskarriären? -Ja, jag jobbade på LasseMaja Bageri & Café i Långedrag förra sommaren, och nu jobbar jag på Konditori Kampanilen i Göteborg, det är jättekul och jag har många kompisar där. Har du några tips till den som funderar på att tävla i bageri? -Satsa på mycket träning! Sen är det bra att sätta produkterna tidigt och hålla sig till dem. Jag ändrade lite för mycket in i det sista, det kan bli rörigt och man blir osäker. Behåll lugnet – och ha kul! /Foto: Johan Hård

BRÖD _ 19


NYHETSSVEPET / MARS

”Det känns verkligen jättebra och overkligt”, sa Saga och Ida – det vinnande teamet från Hushagsgymnasiet – direkt efter prisutdelningen.

Borlänge bäst i bageri Hushagsgymnasiet i Borlänge kammade hem vinsten i årets Skolmästerskap i bageri, som arrangerades i Göteborg nyligen. I år var tävlingen dessutom tillbaka på Ester Mosessons gymnasium, något som ger extra nerv till tävlingen när alla skolor tävlar tillsammans. När Skolmästerskapen i bageri avgjordes i Göteborg nyligen stod 10 skolor på startlinjen. Och denna gång var de tävlande tillbaka på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg, i stället för som under förra pandemiåret, då skolorna tävlade hemma i sina skolor, via en Zoom-sänd uppkoppling. Självklart ger det mer nerv och tävlingskänsla när alla tävlande skolor kämpar tillsammans, både med och mot varandra. I skolmästerskapen tävlar skolorna i tvåmannalag. Men för Jenny Nguyen från Rönnowska skolan, Helsingborg, blev dagen extra speciell. Hennes lagkamrat blev nämligen sjuk dagen innan och kunde inte ställa upp. Det hindrade dock inte Jenny, som i stället körde själv, och lyckades nästan producera allt som normalt 20 _ BRÖD

två tävlande ska göra. Årets bragd! Som också belönades med ett extrainsatt pris i samband med prisutdelningen. -Det var så klart inte planerat. Men jag tänkte att när vi nu förberett och tränat så mycket så är det lika bra att köra själv så får jag se hur långt det räcker, sa Jenny. Under tävlingen, som varar i 4,5 timmar plus uppvägningstid, bakar de tävlande matbröd. vetebröd och wienerbröd. Därtill prinsesstårta och marsipanfigurer som även bedöms individuellt. -I år har det gått framåt inom de kavlade degarna och wienerbröden, tyckte jurymedlemmarna Peter Halldén och ordförande Pernilla Boström, tidigare juniorvärldsmästare i bageri. Flera kavlar in olika färger vilket är spännande och kreativt. Resultatet bedöms av en jury som förstås kollar utseende, design, kreativitet – och smak. Juryn bedömer även hygien, ordning och reda och hur de tävlande samarbetar. -Det här var första gången för mig i juryn, sa Christer Nordh från Nord Mills. Som sponsor har vi alltid en representant i juryn och i år var det min tur. Det var verkligen kul och spännande att


NYHETSSVEPET / MARS

Christer Nordh

se hur duktiga eleverna är. Jag har sett många prov på nya kreativa former, snitt och vinklingar. Vinnande skola belönas, utöver stor uppmärksamhet, diplom och ära, med en utbildningsdag i regi av Svenska Bagarlandslaget på en tid som passar i skolans schema. -Jag är verkligen imponerad av hur duktiga eleverna är, och vad de presterar, sa Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som också arrangerar tävlingen. Och årets vinnare blev alltså Hushagsgymnasiet i Borlänge, en skola som ofta ligger i topp i den här tävlingen. Laget bestod av tredjeårseleverna Saga Sjöström och Ida Zettergren, som berättar att de tränat stenhårt sedan januari. -Det känns verkligen jättebra och overkligt, sa Saga och Ida direkt efter prisutdelningen. Vinnarkonceptet var nog att vi var ganska bra på alla moment, kanske inget i jättetopp, men jämnt och bra över hela baket. Bäst tycker vi det gick med matbrödet. Däremot blev det lite stressigt med tårtorna, pikeringen kunde absolut blivit bättre…

Läraren Gabriella Rönneberg Arvidsson var glad över eleverna och vinsten. -Jag är verkligen superstolt, helt fantastiskt! Det är väldigt mycket träning som ligger bakom framgången. Och ett stort engagemang, driv och vilja att hela tiden prestera mer. Det är nog deras största styrka. Det är förstås först och främst jättekul för Saga och Ida, men också för hela skolan. En sån här vinst ger massor med publicitet lokalt, och visar andra elever att man kan komma långt om man vill. Och så lockar det nya elever till skolan och branschen. Nu blir det stort firande på hemmaplan, jag tror både rektor och kommunen kommer att uppmärksamma vinsten. Tävlingar av det här slaget är viktiga för hela branschen. -För oss som branschorganisation är tävlingarna ett sätt att visa på vilken fantastisk bransch det här är, att det handlar om människor och hantverk. Det inspirerar fler att söka sig till branschen och bli duktiga, sa Martin Lundell. Jag vill också passa på att speciellt tacka våra sponsorer. Deras bidrag och stöd är en förutsättning för att vi ska kunna arrangera så här bra tävlingar.

Prispallen i Skolmästerskapen 1.

Hushagsgymnasiet, Borlänge

2. 3.

Ester Mosessons gymnasium, Göteborg Stockholms Hotell- och Restaurangskola

Specialpriser • • •

Bästa matbröd: Hushagsgymnasiet, Borlänge Bästa wienerbröd: Jenny Nyströmskolan, Kalmar Bästa vetebröd: Hushagsgymnasiet, Borlänge

Individuella priser • • •

Bästa tårta: Lina Sjösing, Stockholms Hotell- och Restaurangskola Bästa marsipan: Lisa Blucher, Ester Mosessons gymnasium, Göteborg Årets bragd: Jenny Nguyen, Rönnowska skolan, Helsingborg

Skolmästerskapen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Sponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba Dahlen. /Foto: Johan Hård

BRÖD _ 21


ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

Russin från Kalifornien - när endast det bästa är gott nog!

Produkter som innehåller torkad frukt faller den skandinaviska marknaden på läppen. Russin används i hundratals olika bröd och bakverk, tack vare sin naturliga sötma och att de är både fettsnåla och fiberrika. Dessutom fungerar russinets fruktsyror som ett naturligt konserveringsmedel. Men viktigast av allt är att namnet ”Kalifornien” väcker en känsla av förtroende hos kunderna, något konkurrenterna saknar. Och det med goda skäl. Russinindustrin i Kalifornien har långt djupare rötter än genomsnittskonsumenten inser. Varje år görs enorma investeringar för att säkerställa druvornas premiumkvalitet. Dessutom utförs omfattande kvalitetskontroller av USDA (United States Department of Agriculture) för att säkerställa att endast de bästa russinen levereras. Vilket sammantaget förklarar varför det kaliforniska russinet har blivit bagarens och konditorns förstahandsval.

NÄR RUSSINET INTE ÄR ETT RUSSIN, UTAN “EN SULTAN”

Ni skulle bli förvånade över hur få människor som vet skillnaden mellan ett kaliforniskt russin och ett sultanrussin.

Den största skillnaden ligger i själva torkprocessen. Medan sultanrussin bara torkas i sju till tio dagar – för att sedan doppas i en kalciumlösning som snabbar på torkprocessen – får kaliforniska russin torka fritt i solen i upp till tre veckor. Den distinkta svartblåa färgen är en effekt av den naturliga soltorkprocessen, som kan komma upp i temperaturer på runt 40 grader. Skalet fungerar som ett matlagningskärl som håller kvar safterna inuti medan sockret sakta karamelliseras.

FANTASTISK HÅLLBARHET

Kaliforniska russin kan lagras i upp till 12 månader och behålla sin färg, smak och sitt näringsvärde, särskilt om de förvaras under 7 °C i lufttäta behållare. Dessutom går russin utmärkt att frysa. Kaliforniska russin levereras i polyfodrade bulkförpackningar om 12,5 kg. Välj mellan oljebelagda och sockerbelagda.

KONTAKTA OSS IDAG!

Hos The Raisin Administrative Committee (RAC) kan du alltid få tips om hur du kan använda våra produkter. Vi vill gärna samarbeta med svenska bagare och konditorer i strävan att utveckla nya produkter med kaliforniska russin. – Vi är fast beslutna att stödja våra handelspartner. Som russinexperter vill vi gärna vara involverade i kundevenemang, utställningar och butikskampanjer, säger Peter Meadows på RAC. Kontakta oss på RAC genom att mejla på info@ukraisins.com eller ringa på 01628 535 755.

Tips!

Receptet på våra chokladsolbullar hittar du på https://www.californiaraisinsscandinavia.com/sweden


ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

Pssssst!

...visste du att Påskens gula färg kan kopplas till solens färg? Enligt gammal folktro finns föreställningen att om man går upp tidigt på påskdagens morgon kan man få se solen dansa eller se den göra tre glädjesprång.

,

Think raisins, think California info@ukraisins.com www.raisins.org


NYHETSSVEPET / MARS

Nya las-förslaget klubbat Nu har regeringen klubbat igenom propositionen förändringarna i las, lagen om anställningsskydd. Det innebär att spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden delvis ändras. De nya reglerna innebär bland annat att löntagare ska kunna byta inriktning i arbetslivet och att kunna utbilda sig i upp emot ett år med betald ersättning under utbildningstiden. Det blir också förändringar i turordningsreglerna. Arbetsgivare får större möjligheter att bestämma vilka som får sluta vid uppsägningar. Undantag från turordning vid arbetsbrist utökas från två till tre och att detta gäller alla företag oavsett antal anställda. Nuvarande lagstiftning medger två undantag i företag med högst 10 anställda. Något mer undantag från turordningen ska inte kunna göras inom tre månader från den första arbetsbristuppsägningen. Förändringen kommer innebära utökade möjligheter för de mindre företagen att behålla kompetensen i företaget vid en eventuell arbetsbrist. Har företaget kollektivavtal utökas möjligheterna ännu mera. Bland annat införs en procentregel som innebär att antalet undantag som får göras beräknas som en procentsats. Detta skulle för de större företagen ge utökade möjligheter till att behålla rätt kompetens vid en arbetsbristsituation. Om arbetsgivare vill minska tjänstgöringsgraden för anställda med hjälp av så kallad hyvling, måste detta ske i turordning. Det kan komma att innebära mindre flexibilitet för arbetsgivaren att bestämma över vilken kompetens som ska vara kvar i företaget. En ytterligare förändring är att normen vid anställning ska vara heltid. Vill arbetsgivaren att det ska vara en lägre tjänstgöringsgrad behöver det avtalas skriftligen. De nya las-reglerna bygger på avtal mellan arbetsmarknadens parter: Svenskt Näringsliv, tjänstemannakartellen PTK och 24 _ BRÖD

Nya förslaget: Överst på listan? Nu får arbetsgivare utökad möjlighet att göra undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar.

LO. Dock har flera LO-förbund valt att stå utanför överenskommelsen. Omröstning om ”nya las” sker i riksdagen i juni. Förutsatt att riksdagen röstar ja kan den nya lagen formellt träda i kraft vid halvårsskiftet och reglerna börja tillämpas i oktober. Det här, bland annat, innehåller nya las: • Arbetsgivare får utökad möjlighet att göra undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar, vilket kan leda till lägre kostnader. Undantag får nu göras för tre

personer och minimigränsen för arbetsgivarens storlek tas bort. Detta gäller främst företag utan kollektivavtal. För företag med kollektivavtal kan upp till 15 procent av personalstyrkan få undantas från turordningsreglerna. Löntagare får utökade möjligheter till omställning. Bland annat rätt till vidareutbildning uppemot ett år med studiestöd (bidrag och lån) som kommer motsvara minst 80 procent av medarbetarens lön.


Sommarens godaste nyhet är här!

Marsipan med smak av päron, vaniljglass och sötmandel Gör du Sveriges drömmigaste bakverk med vår nya marsipan? Var med i vår instagramtävling! Läs mer på kobia.se

NYHET! 01226 - DIPLOM

KAVLINGSMARSIPAN PÄRONDRÖM, 4*2,5 KG Svensktillverkad pastellgrön kavlingsmarsipan med drömmigt krämig smak av päron, vaniljglass och sötmandel. Baserad på kalifornisk mandel som är mycket finhackad och finvalsad. Marsipanen är kallfabricerad och har en fin struktur med hög elasticitet.

Kobia AB | 010-206 77 91 | www.kobia.se | @kobia_ab Kobia AB | Tyresö - Göteborg - Hässleholm | www.kobia.se | info@kobia.se | Växel 010-206 77 91 | Order 010-206 77 95

PART OF ABDON GROUP


NYHETSSVEPET / MARS

Bred palett av viktiga redskap Vad vore en konditor utan sin palett? En kock utan kniv? En bagare utan kavel? Ingenting! Företaget Sundqvist förser sedan många år restauranger, bagerier, konditorier och andra med högklassiga redskap för de flesta arbetsuppgifter och moment inom gastronomin. Sundqvist sponsrar också Svenska Konditorlandslaget.

Karin Cushing

Varför gör ni det, Karin Cushing, kommunikatör/sponsoransvarig på Sundqvist? - För oss är det viktigt att vara en del av utvecklingen i svensk gastronomi och vi har under alla år sponsrat allt från unga gymnasieelever, till landslag, Årets Kock och Bocuse d’Or. Vad betyder det för er som företag? -Framför allt att vi får möjlighet att lära känna de tävlande och synas i landslagssammanhang. Det är en viktig del i vår marknadsföring. Hur kopplas era produkter till samarbetet med Konditorlandslaget? -En konditor behöver hållbara och kvalitativa redskap och där fyller de produkter och varumärken som Sundqvist representerar en viktig roll i allt från knivar och kastruller, till den så viktiga paletten. Vi hoppas att få vara ett självklart val för bageri- och konditoribranschen, även utanför tävlandet i Konditorlandslaget. Vad är roligast med att sponsra laget? -Att få vara en del av deras resa mot sitt mål oavsett om det är att vinna Coupe du Monde eller att göra nya fantasifulla skapelser. Vad, mer konkret, omfattar sponsoråtagandet? -Vi ser det som ett samarbete där det är lika viktigt för oss

26 _ BRÖD

att lyfta laget, vilket vi gör genom att till exempel skriva om dem på vår hemsida/ blogg: www.sundqvist.se och i våra övriga marknadsföringskanaler, som det är att sponsra dem med våra produkter för att underlätta deras arbete. Hur länge löper det nuvarande sponsoravtalet? -Till den 30 juni 2022. Finns det några motprestationer som laget förväntas leva upp till? -Det är inget uttalat krav, men känns som en självklarhet att laget vill synas med våra kvalitetsprodukter i olika sammanhang och avtalet möjliggör att kunna arbeta ihop med lagmedlemmar mot en överenskommen summa, ta del av recept och få synas i samband med lagets namn. Samtidigt finns det mycket mer att utveckla kring att synliggöra sponsorerna. Laget gör en långsiktig satsning mot Coupe du Monde de la Pâtis-

serie 2023 (Konditor-VM), och framskjutna placeringar (prispallen), hur kan ni bidra i det? -Vi jobbar alltid långsiktigt med våra satsningar och ser det som en självklarhet att vara en partner under lång tid. Vi kan bidra med att ge laget mer uppmärksamhet genom att lyfta dem i våra kanaler vilket kan leda till ökat intresse hos andra sponsorer, samt ett ökat intresse för att delta i laget. Och självklart genom att erbjuda dem våra produkter. I dagarna tävlar laget i Paris, i Coupe du Monde, European Pastry Cup, vad gör ni i samband med det? -Vi skriver som sagt om tävlingen på vår blogg och har varit och besökt laget under deras träning vid ett par tillfällen för att visa engagemang och stöttning.


GLASSBAS SMAKPASTA SORBETBAS FRUKTPASTA DEKORPASTA TOPPING

NU I LAGER! 08-534 102 40 | info@bageriprodukter.se | www.bageriprodukter.se annons_lineagel_mini.indd 1

2021-05-24 08:16:35

SKAPA FÄRGGLADA ÖGONBLICK MED DAWNS PÅSKRECEPT För mer information: www.dawnfoods.com


HEMMA HOS / TEGNÉRS BAGERI EKERÖ

HEMMA HOS

Tegnérs nyaste ställe ligger vid Sjöstadskajen på Ekerö, strategiskt där färjan mellan Slagsta och Ekerö landar och utgår. Sjöstadskajen är en ny och modern mötesplats vid Jungfrusund, en arbetsplats med flexibla ytor, havsutsikt i tre väderstreck, restaurang och bageri – och en egen brygga där gäster kan lägga till med båt.

28 _ BRÖD


HEMMA HOS / TEGNÉRS BAGERI EKERÖ

@TEGNÉRS

nyöppnat på Ekerö

I slutet av januari slog Tegnérs bageri upp portarna till sitt nya ställe precis invid Mälaren på Ekerö, en bit utanför Stockholm. Nu lär de som bäst känna Ekeröbornas fikavanor och längtar samtidigt efter att få möta båtfolk och turister till sommaren. text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson/privata

BRÖD _ 29


HEMMA HOS / TEGNÉRS BAGERI EKERÖ

D ”Vi vill att Ekeröborna ska visa oss vad de gillar”

2019 Tegnérs bageri öppnar i Tullinge i april.

30 _ BRÖD

et glittrar utanför fönstret på Tegnérs bageri i det nybyggda området Sjöstadskajen på Ekerö. I änden av den ladliknande byggnaden som är uppförd i återvunnet rödtegel från Danmark, har de flyttat in i en lokal målad i grönt och med möbler i marmor och böjträ. Bara ett stenkast från deras uteservering ligger bryggan med gästplatser för Mälarens båtfolk. Där hoppas ägaren Tomas Ablahad och produktionschef Andon Trougia att det ska landa en strid ström med gäster från sjön under den kommande sommaren. Senast som tidningen BRÖD skrev om Tegnérs bageri var vi på besök i verksamheten i Tullinge och då berättade Tomas om sin framtidsvision kring att expandera. Först ut var Ekeröfilialen. – Vi smygöppnade den 28 januari och det var ett högt tryck från kunderna redan från början. Sedan har det rullat på och särskilt på helgerna har vi haft väldigt fullt upp, berättar han och får medhåll av Andon som har haft en intensiv jobbperiod och ännu är inte allt på plats. – Vi väntar in att Ekeröborna ska visa oss vad de gillar så att vi kan anpassa sortimentet efter det, säger han. ndon, som är konditori- och bageriutbildad i Grekland och har jobbat på många stora hotell i Stockholm, har utvecklat kondissidan enormt sedan han började i företaget för två år sedan. Tanken är nu att den delen av produktionen i första hand ska ske på Ekerö och att brödet även fortsättningsvis bakas i Tullinge. Sedan gäller det att hitta ett sätt att transportera de ömtåliga bakverken utan att de tar stryk, men Andon som är van vid varmare klimat är övertygad om att de kommer hitta ett fungerande sätt. Även på personalsidan jobbar de hårt på att hitta de rätta medarbetarna. – Vi bygger en stabil bas med bra personal och en välfung-

A

2020 Andon Trougia börjar som produktionschef i mars.

2022 Tegnérs bageri Ekerö öppnar i januari.


HEMMA HOS / TEGNÉRS BAGERI EKERÖ


HEMMA HOS / TEGNÉRS BAGERI EKERÖ

erande distribution först, sen arbetar vi vidare med affärsutvecklingen, säger Tomas som är full av idéer kring hur man kan hitta fler sätt att dra nytta av det fina läget precis invid färjan till Slagsta, där mängder av pendlare passerar dagligen. ekryteringen har dock tagit tid och han ser fram emot att få in ännu en duktig bagare i verksamheten om ett par veckor, även om det saknas ytterligare en. Därefter kommer fokus ligga på att utveckla brödsidan ännu mer. Den senaste tidens prishöjningar har även påverkat verksamheten och Tomas befarar att man behöver titta över kalkylerna och justera priserna framöver. Varken Andon eller han har någon som helst tanke på att tumma på kvaliteten. – Nu laddar vi allt vi kan och ser fram emot sommaren som vi hoppas blir riktigt bra, säger Tomas.

R

Psssttt!

Läs mer om Tegnérs i BRÖD #5 2021, då vi gjorde hemma-hos-besök i Tullingebageriet.

Det här är jag Tomas Ablahad Bakgrund: Varit i hotellbranschen sedan 2007 och drivit eget hotell sedan 2015. Drivit Tegnérs bageri sedan 2019. Bästa med bageribranschen: Att man måste provsmaka för att säkerställa kvaliteten. Favoritbakverk: Tegnérs toscabulle. Den är grym!

Här bor vi: Ekerö Ekerö är en tätort och centralort i Ekerö kommun på

32 _ BRÖD

Mälaröarna, nordväst om Stockholm. Orten ligger på Ekerön i östra Mälaren och är främst en bostadsort. Största arbetsgivare är kommunen. Pendling sker främst till Stockholm kommun. Ekerö centrum är ritat av arkitekten Ralph Erskine och invigdes 1990. Innan dess var Träkvista ortens centrum. Själva Ekerö består av de tidigare orterna Tappström och Träkvista, som sedan 1975 räknas som sammanväxta. I kommunen finns två platser som är med på Unescos världarvslista: Drottningholms slott och Birka Hovgården. Det första belägget för namnet Ekerö, ”Akru”, finns på en runsten återfunnen 2013 på Bogesundslandet (Vaxholm). Folkmängden i tätorten uppgår till cirka 12 400 invånare, och i kommunen knappt 30 000 invånare. Befolkningsutvecklingen har varit snabb, särskilt under första hälften av 1970-talet.

Källa: Wikipedia


24–25 MAJ STOCKHOLM Träffa 250 utställare Provsmaka stjärnornas mat i Live-Köket Du i branschen har fri entré,

HÄMTA DIN BILJETT IDAG

Frida Nilsson, Sandra Mastio, Sebastian Gibrand, Jens Dolk, Hans Skruvfors, Lennart Wallander Media & partners


RECEPTET Foto: Znapshot.se

34 _ BRÖD BRÖD _ 34


Yoghurtglass med brynt smörflarn, hallonkräm, pistage och torkade blommor. Konditorlandslagets Fredrik Borgskog bjuder i det här numret på en smarrig yoghurtglass. Receptet ger cirka 10 desserter.

DET HÄR BEHÖVER DU: YOGHURTGLASS 325g mjölk 132g socker 31g torrglykos 20g mjölkpulver 2g Sosa Goma 300g yoghurt, naturell 100g grädde 20g citronjuice 2g salt BRYNT SMÖRFLARN 50g brynt smör 50g äggvita 50g florsocker 25g vetemjöl 40g pistagemjöl 2g salt HALLONKRÄM 200g hallonpuré 20g florsocker 10g citronjuice 10g Sosa gelcrem fred

Titta efter mÄr ket or! nÄr du BES TÄLLER var

ÖVRIGT torkad nyponros halloncrisp torkad hibiskus pistagenötter pistagekräm

GÖR SÅ HÄR: YOGHURTGLASS • Värm mjölk, socker, torrglykos, goma och mjölkpulver till 75 grader. • Låt svalna och montera sedan resterande ingredienser. Mixa och sila. Låt smeten sätta sig litet. Kör i glassmaskin. BRYNT SMÖRFLARN • Smält smöret och mixa allt i matberedare. Låt sätta sig i kyl. • Sprid ut tunna ringar på silipatmatta. Baka av på 165 grader tills de är gyllenbruna, 6-8 min. HALLONKRÄM • Mixa allt med stavmixer. Låt svälla i 10 min. Mixa igen och sila. Lägg i spritspåse. MONTERING • Blanda smulet som glassen ska rullas i. Kula glassen och rulla i smulet. Montera ihop mellan flarnen. • Spritsa pistagepasta innan översta locket sätts på. Spritsa hallonkräm för att sätta samman dem.

Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus: Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt!

Läs mer på frånsverige.se

BRÖD _ 35


JURISTEN / MARS

Vad kan man som arbetsgivare göra då? I alla företag finns saker som är viktiga för att arbetet ska fungera. Men ibland går saker sönder, kanske på grund av hur en medarbetare hanterat utrustningen. Här utreder arbetsrättsjurist Alexander Iliev något om vilket ansvar som gäller. Många av er, kanske rentav alla, har saker i er verksamhet som ni är rädda om. De allra flesta av de sakerna är dessutom sådana som personalen

förväntas använda för att utföra sitt arbete. Det kan handla om allt ifrån dyra maskiner som används i bageriet eller konditoriet till mobiltelefoner eller datorer. Så vad händer då ifall något går sönder och vilket ansvar har anställda för att se till att så inte sker? Detta är vad vi ska försöka reda ut i den här artikeln.

Arbetstagares skyldigheter I ett anställningsförhållande har en arbetstagare flera skyldigheter. En av dessa skyldigheter är att vårda arbetsgivarens egendom. En anställd får därmed inte vara vårdslös eller oförsiktig på ett sätt som riskerar att orsaka skada på arbetsgivarens egendom. Det kan givetvis många gånger vara svårt att veta var gränsen går mellan ren vårdslöshet och slarv men principen i sig är viktig att ha med sig. Arbetstagarna är helt enkelt skyldiga att vara rädda om och vårda arbetsgivarens saker.

Vad ni som arbetsgivare kan göra Först och främst är det viktigt att klargöra för de anställda vad som gäller och hur ni förväntar er att er egendom ska hanteras. Detta bör rimligtvis göras i ett så tidigt skede av

36 _ BRÖD

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

anställningen som möjligt. Beroende på vad det är för typ av egendom kanske man även behöver vara mer praktisk i sin vägledning. Kanske visa hur en viss maskin fungerar och vad man behöver tänka på för att den ska hålla så länge som möjligt.

Agera och markera Att inte vara rädd om och vårda arbetsgivarens saker är en form av misskötsamhet. Likt all annan typ av misskötsamhet kan även detta ytterst leda till uppsägning eller avsked från arbetsgivarens sida. En viktig del av bedömningen avseende just den här typen av misskötsamhet är givetvis hur omfattande skador som uppstått eller riskerat att uppstå, samt hur vårdslös den anställde faktiskt har varit. Det är stor skillnad på att av misstag tappa till exempel en elvisp i golvet så att den går sönder, till att mer eller mindre uppsåtligen handha en dyr bakmaskin på att sätt som gör att den går sönder. Om en anställd agerat på ett sätt som ni upplever problematiskt bör ni i regel agera och markera på något sätt. Det kan handla om allt ifrån ett samtal med den anställde till mer ingripande åtgärder i form av en varning eller rentav en uppsägning. Allt beror i vanlig ordning på omständigheterna i det enskilda fallet. Då är det givetvis bra att kontakta oss på Livsmedelsföretagens rådgivning i ett så tidigt skede som möjligt för råd och vägledning.

Klipp ur och spara!

”Medarbetarna har sönder mina saker”


PLOCKAT / MARS

NYKAVLAT

FRÅN KOBIA ÅRETS SOMMARSMAK är en pastellgrön kavlingsmarsipan med smak av päron, vaniljglass och sötmandel. Tillverkad fossilfritt i Tyresö.

Pssst!

Missa inte Kobias instagramtävling med chans att vinna 50 kg Diplom Kavlingsmarsipan. Läs mer på kobia.se

ANKARSRUMS

NYA TRENDFÄRG

GRÖNA NYANSER kommer trenda under 2022, enligt Ankarsrum. Företaget menar att den gröna färgen både minskar stress och ökar våra positiva känslor och lanserar därför en ny ”Assistent Original” i en matt olivgrön kulör.

Pssst!

Stabila och snygga skärbrädor från Global, tillverkade i FSCcertifierad ek. Den lilla skärbrädan är slät i designen, medan den stora har försänkta fåror för spill och smulor.

DET VÅRAS Släpp propdukterna loss, det är vår! Härliga vårnyheter på G. Vad sägs om lokalt hantverksmjöl och choklad som stoltserar med både terroir och årgång.

LOKALT

I PÅSEN

BAGARNS HVETEMJÖL från Malmö Kvarn och Strängnäs Kvarn är nyheter från Lantmännen Cerealia. Bagerimjöl som passar lika bra till luftiga frukostbröd som till mjuka kakor.

LÄCKERHETER

FRÅN BELGIEN

MILLÉSIME CHOCOLAT är en hantverksproducent från Liège i Belgien som producerar choklad från kakaoböna till chokladkaka. Grundaren Jean-Christophe söker upp kakaoplantager med hållbara odlingsmetoder och kakao med ett stort smakspektrum. De jobbar med terroir och årgångar, vilket ger möjlighet till god choklad med tydliga smakprofiler – som ofta matchas med spännande smaker och konsistenser.

BRÖD _ 37


REGIONALT / MARS

HÄNT EXTRA! Panem har öppnat i Gamla stan Bagaren och konditorn Gustaf Mabrouk har öppnat ett nytt bageri, konditori, bistro och mötesplats på Stora Nygatan, i Gamla stan, Stockholm. Satsningen är ett samarbete med Chinzo Group, som ligger bakom flera andra ställen i Stockholm. Det kommer självklart att erbjudas nybakat bröd, bullar och andra bakverk. Men även praliner, sallader och skurna pizzor. Dryckesmenyn kommer att erbjuda allt från hantverkskaffe, lemonader och färskpressade juicer, till öl och noggrant utvalda viner. Som ofta i Gamla stan är lokalen ”spännande” med olika rum och tidstypiska detaljer. Tidigare har där varit bland annat lampaffär och ölkafé. På sikt hoppas Gustaf Mabrouk också kunna utnyttja en källare med gamla tegelvalv för sådant som choklad- och vinprovningar. Nu hoppas Gustaf på en bra turistsäsong, och att många ska hitta till det nya stället. Gustaf kommer även fortsättningsvis att medverka i tv-programmet Go’kväll i SVT. Panem har totalt cirka 15 medarbetare och håller öppet vardagar mellan kl. 8 och 18, och helger mellan kl. 9 och 18.

Petrus flyttar ut, Haga flyttar in Det rör sig på ”Bagerisöder” i Stockholm. Kvarteren kring Mariatorget har på senare år blivit ett riktigt bagerikluster, med flera profilerade bagerier. Ett av dem är, eller kanske nu mer rätt, har varit Bageri Petrus som legat på Swedenborgsgatan i närmare 10 år. Men nu är det slut, ägarna har bestämt sig för att de vill göra något annat. Vad? Ja den som lever får se… Att det kommer handla om brödbakning står dock utom allt tvivel! Men bageritätheten på Söder består. För in i lokalerna på Swedenborgsgatan flyttar Haga Tårtcompani & bageri, som uppger att de här kommer att ” utveckla sin brödsida ännu mer, och läget vid Mariatorget har alltid varit en dröm”.

38 _ BRÖD

Årets Företagare i Kramfors Torbjörn Ullsten, som driver Mjälloms Tunnbröd i Ullånger, har utsetts till Årets Företagare i Kramfors. -Utmärkelsen betyder otroligt mycket för mig, säger Torbjörn. Vi har varit nära att gå under men kämpat oss tillbaka och nu går det bättre än någonsin. Idag är företaget, med 18 anställda i Ullånger, landets näst största producent av hårt tunnbröd. Det bakas som aldrig förr, nya affärsidéer har rönt framgång och med ett starkt 2021 i bagaget är optimismen stor. Det som vände den nedåtgående kurvan var en högst medveten strategi att gå tillbaka till företagets rötter. Varumärket och identiteten hade tappat kraft och glans, och en stor insats på området design förde in ny energi i företaget. Mjälloms har sedan byggt en restaurang och en delikatessbutik där deras tunnbröd självklart är mittpunkten. Här har en spännande utveckling skett där företaget förädlat produkten och till exempel adderat olika röror på brödet. Butiken är tidvis obemannad och kunderna skannar själva sina varor, helt i linje med modern digital teknik. -Restaurangen och butiken har 50 000 besökare om året och denna del av verksamheten står för 20 procent av omsättningen, samt att den också är väldigt viktig för vårt varumärke, säger Torbjörn som smider planer för fortsatt expansion av Mjälloms som ett besöksmål.

Vallonen säljs Konditori Vallonen i Fagersta ska säljas. Det välkända konditoriet Vallonen har legat på samma plats i Fagersta centrum i cirka femtio år. Konditoriet har lagts ut på köp- och säljsajten Blocket och det finns intresserade personer.


REGIONALT / MARS

Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt.

Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se

Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

STOCKHOLM

Sök Barregårds stipendium För andra året utlyser Stockholms bagare & konditorer möjligheten att söka stipendium för vidareutveckling i yrket, till konditor Oskar Barregårds minne. Stipendiet vänder sig till dig som är yrkesverksam inom ett medlemsföretag i Stockholms bagare & konditorer. Pengarna, som kan uppgå till cirka 50 000 kronor, kan användas för till exempel en kurs, resa och boende utomlands, eller annat som bedöms utvecklande för yrket. Stipendiet har gjorts möjligt tack vare en donation av Eva Papalopoulou, som är barnbarn till Oskar Barregård. Styrelsen för Stockholms bagare & konditorer är mycket tacksam för det generösa initiativet. Du ansöker genom att skicka ett mejl (se nedan) där du berättar lite om dig själv, vad du har för framtidsplaner och varför du skulle behöva ett stipendium. Det ska också finnas tydligt syfte och mål i ansökan, med fokus på yrkesmässig utveckling. En jury bestående av Stockholms Bagare & konditorers styrelse samt Eva Papalopoulou kommer att utvärdera ansökningarna och fatta beslut om tilldelning av årets stipendium. Ansökan är öppen från och med nu, och ansökningsperioden pågår till den 1 augusti. Skicka din ansökan till Ellinor Isaksson, ordförande i Stockholms bagare & konditorer, på: ellinor@chokladfabriken.se

Andra bullar för skådis Pandemin satte käppar i hjulen före skådespelaren Eric Ericson, alla skådespelaruppdrag ställdes in. Då plockade han fram en gammal dröm i stället – och sadlade om till bagare! Nu har han öppnat surdegsbageri i Jonsered, med namnet Brödfabriken. Först tänkte han sig en mindre lokal i Jonsereds Fabriker där han kunde göra lokalbefolkningen glad med hjälp av nybakt och gott bröd. Men till det var öppningsdags för ett par veckor sedan hade

Den första stipendiaten, som alltså utsågs 2021, blev Amanda Bäckström, verksam vid Haga Tårtcompani & Bageri, samt även coach för Juniorbagarlandslaget. Amanda medverkar även flitigt som jurymedlem vid olika branschtävlingar och evenemang. Oskar Barregård var konditor och drev Oscar Bergs konditori på Regeringsgatan i Stockholm 1932-1952. Han vidareutvecklade konditoriet och kom att bli kunglig hovleverantör. Oscar Barregård var även mycket engagerad i Sveriges konditorförening, bland annat som vice ordförande, och stödde olika projekt i branschen, liksom utbyte över gränserna. Han drev lärlingsutbyte med schweiziska Sprüngli och medverkade i årliga utställningar bland annat på Grand Hôtel i Stockholm. Han fick även många förnäma utmärkelser och priser. SMÅLAND-ÖSTERGÖTLAND

Dags för årsmöte

Småland-Östergötlands bagare & konditorer håller sitt årsmöte den 20 april i Linköping. Det utlovas ett spännande program utöver själva det formella årsmötet. Så här ser det ut: 11.30-13.30 Lunch och studiebesök hos Gyllen bageri. 13:45-14:45 Studiebesök på Modern Orient Bageri. 15:15-16:15 Fika och studiebesök på Lanemo Konditori. 17:00-17:45 Årsmöte på hotell Scandic city. 18:30- Middag på Stångs magasin. SBK bjuder (ej dryck). Eventuell övernattning ordnar deltagare själva. Kallelse och andra möteshandlingar skickas separat till medlemmar. För mer information, kontakta Oskar Frising, distriktsordförande, på: oskar.frising@telia.com

Fler årsmöten på G Det är bråda tider i SBK:s alla distriktsföreningar. Det är nämligen hög tid att genomföra föreningarnas årsmöten. Flera är avklarade, medan andra står på tur. Så här ser schemat för samtliga ut: • Dala-Hälsinge-Gästrike: 9 mars, digitalt. • Stockholm: 5 april, Stockholm. • Mellansverige: 6 april, digitalt. • Norrland: 6 april, digitalt. • Syd: 7 april, Helsingborg. • Västra Sverige: 9 april, Falköping. • Småland/Östergötland: 20 april, Linköping.

det hela vuxit sig mycket större än det från början var tänkt. Eric har fått lära sig om ledarskap, ekonomi, att prioritera rätt och att kunna välja när han ska göra vad. I bageriet jobbar, förutom Eric, två heltidsbagare och en butiksmedarbetare. Sortimentet kommer bland annat att bestå av surdegsbröd som Fabrikslevain, Vävarns vallmo och Herrskapslimpa men också kanelbullar, kardemummabullar, Bokedalen brownie och mazariner. Mackor, frallor och småkakor.

BRÖD _ 39


DITT MEDLEMSKAP

Branschen välkomnar ukrainska bagare Kriget i Ukraina rasar för fullt, och många människor flyr krigets hemskheter. Vart det tar vägen vet ingen idag, men helt klart står Europa inför en ny omfattande flyktingvåg. Sverige kommer att solidariskt ta emot de ukrainska medborgare som väljer att ta sin tillflykt hit. Som arbetsgivare har du också möjlighet att anställa exempelvis ukrainska bagare och konditorer. Med anledning av kriget har EU aktiverat det så kallade massflyktingdirektivet. Det innebär att den som är ukrainsk medborgare, är varaktigt bosatt i Ukraina eller har skyddsstatus i Ukraina, och har lämnat landet efter den 24 februari, kan få omedelbart skydd i Sverige och beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. För att få ett sådant uppehållstillstånd enligt massflyktingdirektivet behöver den ukrainska medborgaren registrera sig hos Migrationsverket och får vid beviljande ett uppehållskort som visar en rätt att bland annat arbeta i Sverige. Många ukrainare som kommer hit har god utbildningsnivå, kunskaper i engelska och har arbetslivserfarenhet med sig i bagaget. Både regeringen och Arbetsförmedlingen bedömer att det finns goda möjligheter att hitta jobb inom exempelvis hotell och 40 _ BRÖD

restaurang, handeln, vården och gröna näringar med flera. Det innebär att svenska bagerier och konditorier har goda möjlighet att erbjuda yrkeskunniga ukrainare arbete för kortare eller längre tid. Som arbetsgivare måste du dock kontrollera att ett beslut om arbetstillstånd finns samt kontrollera giltighetstiden på beslutet. Om du anställer en person som är så kallad tredjelandsmedborgare, det vill säga medborgare utanför EU, som ju är fallet med Ukraina, ska Skatteverket informeras om anställningen. En ukrainsk medborgare som flyr till Sverige kan även ansöka om asyl i landet och då gäller ordinarie asylprocess.

Tänk på det här om du vill anställa ukrainare •

Sök kontakt i första hand via dina egna nätverk. Arbetsförmedlingen utreder just nu vilka av deras verktyg som passar bäst för att arbetsgivare ska komma i kontakt med personer från Ukraina som kan jobba i Sverige.


DITT MEDLEMSKAP

• •

• •

Medborgare från Ukraina behöver först registrera sig på Migrationsverket för att få sitt ärende behandlat och få sitt uppehålls- och arbetstillstånd. Ukrainska flyktingar som har beviljats arbetstillstånd kan anmäla sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Personer som får uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt att arbeta på samma villkor som andra personer med uppehållstillstånd. Om personen inte har ett samordningsnummer eller personnummer behöver han eller hon ansöka om samordningsnummer på ett servicekontor. Det är du som arbetsgivare som måste kontrollera personens rätt att arbeta i Sverige. Som arbetsgivare måste du också vara uppmärksam på att den du anställer har ett personnummer eller samordningsnummer, uppehålls- och arbetstillstånd samt ett lönekonto. Som arbetsgivare enligt utlänningslagens definition ska du underrätta Skatteverket när en tredjelandsmedborgare anställs.

Hjälp som hjälper Flera av de etablerade hjälporganisationerna samlar nu in pengar som går till olika former av hjälp och stöd. Och du kan göra en insats! Kolla med respektive hjälporganisation hur du ska märka din gåva. Men något med ”Ukraina” i märkningen av din gåva lär funka: • Radiohjälpen – Swish 90 1950 6, bankgiro 901-9506 • Röda Korset – bankgiro 900-8004 • Rädda Barnen – Swish 902 0033, bankgiro 902-0033 • UNHCR – Swish 123 129 50 21 • Läkare utan gränser – Swish 900 60 32, bankgiro 900-6032 • Läkarmissionen – Swish 90 00 217, plusgiro 90 00 21-7

Psssttt!

Du kan hitta fler hjälporganisationer som arbetar på plats i Ukraina på: www. givasverige.se/nyhet/giva-sveriges-medlemsorganisationer-pa-plats-i-ukraina/

Förmåner för dig som är medlem Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt PMS sätt. 130 C PMS 294 C Partner/leverantör: PCS Flavour Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Kontorsmateriel m m Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Hotell Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Webbshop Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 41


2022

2012

2013

WANTED CUSTOMER:

USE THESE COLOURS FOR CMYK:

Sveriges bagare & konditorer

PROJECT:

Bagarlandslaget

100, 68, 21, 5

0, 20, 100, 15

DATE:

0, 0, 0, 100

2011-05-13

JOB NO:

SBK004

COACH TILL SVENSKA BAGARLANDSLAGET PRINTED SIZE: COLOURS FOR PRINTING REFERENCE ONLY. 100% DO NOT USE FOR MATCHING PURPOSES. FORMAT FONTS WILL NOT BE SUPPLIED WITH THIS ARTWORK.

DESIGN VERSION NO:

1

N/A

BAKERSCAPE AB SURBRUNNSG 10, 114 27 STOCKHOLM gail@bakerscape.com M 0761 710707 VAT SE556807662301

Nu söker det framgångsrika Svenska Bagarlandslaget en ny coach som kan leda lagets satsning mot kommande VM och Nordiska Mästerskap. Självklart är du yrkeskunnig, brinner för branschen och har känsla för ledarskap och utveckling. Har du dessutom någon egen tävlingserfarenhet är det extra bonus! Skicka din intresseanmälan till: martin@bageri.se eller ring Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, på 08-762 67 94 om du vill veta mer! Svenska Bagarlandslaget drivs av Sveriges bagare & konditorer.

Arrangör

Sponsorer

42 _ BRÖD PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C

PMS 130 C

PMS 294 C

www.bagarlandslaget.se PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och


JOBB ETC. Till salu, platsannonser mm...

Nordfeldts konditori i Vänersborg är nu till salu! Anrika Nordfeldts konditori är ett av Sveriges äldsta konditorier och grundades redan år 1900 av familjen Nordfeldt. Företaget är marknadsledande i Vänersborg. Nordfeldts har en stor servering inomhus med 74 sittplatser och sommartid finns en uteservering för över 80 personer i bästa läget vid stadens gågata. Nu ges möjlighet att förvärva detta välkända och väletablerade konditori som erbjuder alla typer av bakverk till alla olika tillfällen, både till vardags och fest. Möjlighet finns också att förvärva fastigheten som verksamheten bedrivs i. Kontakta Nordfeldts representant Andreas Molander på mobil: 0768-147147 eller mejl: andreas.molander@anacka.se. Vänligen respektera att inte kontakta bolagets anställda.

BAGERI SÄLJES! Passa på och ta över bästa konditoriet i Hässleholm Danielas konditori ligger på A-läge mitt på torget i Hässleholm med fin uteservering i söderläge. Helrenoverat café och konditori med ny maskinpark och ny inredning. Vi har en stabil kundkrets och återkommande företagskunder. Sittplatser: inne 60 stycken och ute 20 stycken. För mer information och bokning av visning: 0704-225109 – Daniela. 0737-481215 – Dorin. PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

KONDITORI TILL SALU

PEPPES KONDITORI Väl inarbetat konditori precis intill riksväg 25 (mellan VäxjöKalmar) där ca 4.000 fordon dagligen passerar precis utanför skyltfönstret. Nuvarande Peppes Konditori har funnits centralt i Lessebo i 20 år. Det har varit konditori på platsen från ca 1970. Lönsamt företag som tyvärr måste säljas då en av ägarna drabbats av mjöldammsallergi. peppeskonditori@outlook.com Martina: 070-247 46 42 eller Peter: 073-507 65 56

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

ANNONSERA I BRÖD... ...OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! Vill du nå bageri- och konditoribranschen i Sverige? En bransch som till större delen består av egna företagare som fattar beslut om rörelsens

alla inköp, allt från råvaror till tjänster. Tillsammans omsätter de 18 miljarder kronor. Kontakta Per Hansson 070-747 42 82 / per@bageri.se

BRÖD _ 43


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY Kontakta: Anders Jonsson M +46 (0) 702 494945

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

www.dawnfoods.com

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Produkter och tjänster för bageri, konditori och café.

Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service. lt

huv

udspons

or av

Följ oss på Facebook och Instagram.

o

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

www.kobia.se | 010-206 77 91

St

Bakels Sweden

Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se

www.femtorp.se 040-94 90 00

44 _ BRÖD


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82

www.nbt.se

www.DYNATEC.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

FOOD IS OUR PASSION

ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation

Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen.

Receptet för bättre affärer.

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00

BRÖD _ 45

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKE OFF

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

BAKPLÅTAR info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Jönköping 08-510 00 303

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Konditorier Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

BAKUGNAR

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

Panea AB www.panea.se

Halmstad 035-301 49

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

08-590 006 00 info@revent.se

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

08-590 006 00 info@revent.se

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

www.praegel.dk PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

46 _ BRÖD

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

C CHOKLAD/PRALINER

Välj dina professionella maskiner från onbart. Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar extrema krafter.

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97.

www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

DONUT-/MUNKMASKINER

Email: orderSE@barry-callebaut.com

Smakspecialister sedan 1862 LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

FÖRSÄKRINGAR 08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

D DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

Brödbranschens totalleverantör

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss!

G

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Kaffebrödslinjer

NYHET! Uppgradering till nya versioner av Uppslagslinjer leverantörsoberoende Flavour Recept och Degblandare Kalkyl samt webbaserad orderregistrering, PCS Internetbeställning, Vispmaskiner till de flesta plattformar såsom paddor, surfplattor etc. Matbrödslinjer

Rademaker industriella maskiner Tel 031 309 98 90 Sancassiano Industriella blandare ab@pcs.se. www.pcs.se

ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar DISKMASKINER Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

Mårdvägen 4, 352 45 Växjö

Stockholm Halmstad Tel. 0470-77 Jönköping 12 00 • Fax 0470-237 52 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49

E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se

I INREDNING & DESIGN

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Ugnar för bageri och butik Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, Kyl-jässkåp/rum EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare Kavlingsmaskiner med flera.

Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med Ritar, projekterar, bygger och finansierar bagerisystemet PCS WinBag

Panea AB www.panea.se

GRÄDDAUTOMATER

Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 47


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

vi förverkligar dinar ideer

Ä

URBAN GUDMUNDSSON

PMS 294 C

PMS 4625 C

FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING

TÄNK BLÅTT FÖR

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

48 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

T TRANSPORTBAND

Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

S

ipco.com/bake

SILOS

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

LUNDVALLS AB

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se

Världsledande leveratör av diskmaskiner & blandningsmaskiner för all storköksverksamhet

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

SOCKER

TÅRTDEKORATIONER

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

VAKUUMKYLAR

Socker och Sirap – naturliga råvaror

Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88

040-53 70 00

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 49


Snart är , r ä h n e k pås ! r e k a s d o med g RECEPT BAKA FÖR UKRAINA! VI HAR BRÖDET TÄVLING SÅ GICK DET FÖR KONDITORLANDSLAGET I PARIS

BRÖD #4 UTE I SLUTET PÅ APRIL 50 _ BRÖD BRÖD _ 50


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig, vik. Magdalena Höglund Tel: 08-762 67 97 E-post: magdalena@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 3546, 103 69 Stockholm BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Stockholm Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Ellinor Isaksson och multiplicerat 100%. (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

or

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg är tryckt i 30% av PMS 4625C (christian@pilefood.se) och multiplicerat 100%. Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 51 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)

Skanna QR-koden och läs mer på www.panea.se om våra kundcase.

Att installera i Gamla Stan har alltid sina utmaningar med trånga passager och små intagsöppningar.

Panem bjuder på utsökt bröd och skådespel Gustaf Mabrouk har tillsammans med två kollegor öppnat sitt nya bageri med kök och servering på Stora Nygatan 26 i Gamla Stan i Stockholm. Namnet Panem syftar på det latinska ”Panem et Circenses” som betyder ungefär Bröd och skådespel till folket, vilket är vad man vill bjuda på. Det var naturligt för Gustaf att kontakta Panea som levererade och installerade all

bageriutrustning. I hjärtat av bageriet står en Revent One26 stickugn med skjutdörr, en Revent däckugn samt ett Revent plug´n play kyljässkåp för två vagnar. På Panem produceras allt från de läckraste kondisbitarna till Levain och danskt rågbröd. Passa på att hälsa på Panem i Gamla Stan nästa gång ni är i Stockholm och få lite ”Bröd och skådespel”.

Gör som Panem - kontakta Panea om du också vill ha hjälp med att förverkliga dina drömmar samt effektivisera eller planera ett nytt bageri eller konditori. Paneas idé är enkel: att hjälpa till att starta bagerier, kafeér och restauranger; och se till att du som entreprenör får den utrustning och inredning du verkligen behöver med rätt kvalitet. Om du har frågor så tveka inte att ringa: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se Mikael Ivansson 070-431 10 44 mikael.ivansson@panea.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.