BRÖD 2 2021

Page 1

>25

#02 februari 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

POLITIK: PLASTSKATTEN KAN SKJUTAS FRAM CELIAKI: ”HAVRE HAR STOR POTENTIAL” SMARTA AFFÄRER: SÅ KLARAR DU KRISEN

”Jag har alltid haft det i bakhuvudet, suget efter att få driva eget”

Psst!

Bevisat nyttig!

…en matig macka är alltid ett bra måltidsalternativ. I brödet finns massor av nyttiga fullkorn, fibrer, vitaminer och mineraler som behövs för ett hälsosamt liv.

Utifrån aktuell kunskap om hälsosam mat var råden i SVT:s ”Fråga doktorn hälsa” kraftigt förenklade och i flera fall direkt felaktiga. Läs mer i årets viktigaste debattartikel på sidan 20.

BRÖD _ 1


SD Touch II Deck Oven

D-SERIEN

The original way of baking. Bakning är passion. I D-Serien tas den om hand genom att leverera resultat på högsta nivå. En tyst ugn som gör väsen av sig med genomtänkta funktioner. Strålningsskyddet fördelar värmen och stenarna lagrar den så du inte gör åt med mer energi än du behöver. Nu erbjuder vi också SD Touch II som är en digital panel samt vår molntjänst Sveba Connect. Har du passionen har vi receptet.

Molntjänst ger kontroll Med vår molntjänst får du full kontroll över dina kostnader och bakning. Övervaka dina ugnar online – var som helst, när som helst, hela vägen.

Let’s go social:

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00


LEDARE FEBRUARI

Fantastiska fettisdagen

V

issa gånger vet man redan i förväg att det är något speciellt med en dag. De där dagarna man sett fram emot, när man vaknar upp med en pirrande känsla i kroppen. Då man är fylld av förväntningar och tillförsikt inför dagen, men när man också känner en osäkerhet och då det gror en viss oro. Så som branschen hade längtat efter fettisdagen, ofta kallad bageribranschens livboj. Bland oss i branschen var längtan starkare än på länge och i media kunde vi se att intresset var ännu större än det varit de senaste åren. Samtidigt pratades det bagare emellan om hur få förhandsbeställningar de fått och oron var stor för vad de uteblivna företagskunderna skulle innebära. Det visade sig att fettisdagen skulle bli en fantastisk dag. Efter elva månaders motgångar blev det äntligen en dags glädje! Likt rapporteringen från ett val till riksdagen där nyhetsmedierna rapporterar om de senaste valprognoserna strömmade rapporter om försäljning av semlor in under fettisdagen. Nästan alla som hörde av sig berättade lyriskt, om än något slitna, att försäljningen överträffat alla förväntningar. Och alla tidigare år! Alla de som inte blev bjudna på en semla på jobbet i år tog sig till bageriet för att handla själva. Det i kombination med att kunderna hörsammade branschens rop på uppslutning gjorde att det blev rekordförsäljning! Fettisdagen visar hur fast förankrad semlan är i den svenska folksjälen. I tider av pandemi och oro verkar semlan på fettisdagen blivit något av en

Tidningen BRÖD Storgatan 19, Näringslivets Hus Box 55680, 102 15 Stockholm 08-762 60 00 Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

+

symbol för det vanliga trygga liv svenska folket vill ha tillbaks. Det var fascinerande vilken samling det blev kring semlan. Media rapporterade antagligen mer än någonsin om semlor och på radio kunde jag höra hur programledarna i inslag efter inslag utgick från semlan, från nyheterna som rapporterade om branschens situation till sporten som rapporterade om skidskytte-VM där de frågade sig om åkarna skulle fira med semla om de vann. Andra, som till exempel affärstidningen Dagens Industri, skrev om den samhällsnytta företagen gör och publicerade vår uträkning som visar att försäljningen av semlor på fettisdagen genererar skatteintäkter som finansierar lönen åt 64 000 sjuksköterskor för en dag. Att gå till det lokala bageriet för att handla semlor till sig och sin familj blev en symbolhandling, både för att själv få uppleva känslan av det normala i denna ovanliga tid och som ett sätt att i handling visa stöd för vår utsatta bransch och sitt lokala bageri. Sällan har det varit så gott att göra gott! En dags rekordförsäljning gjorde gott för stämningen i branschen och fettisdagen skapade på många håll en ny framtidstro. Men pandemin är inte över än och därmed inte heller faran över för alla de företag som hittills överlevt tack vare sina reserver! Fortfarande gäller det att hålla i och hålla ut. Själv tänker jag njuta av många fler semlor så länge de säljs!

Politiker som lyssnar! Regeringens planer på ny skatt på engångsförpackningar av plast skjuts upp, eller blir inte av alls. SBK har framfört det tokiga i en sådan ytterligare pålaga, inte minst under pandemin och vårt remissyttrande citeras flitigt!

_

Fortsatt osäkerhet! Fettisdagen blev ett positivt utropstecken i den grå pandemivardagen, med fantastiska kunder och försäljning. Men nu fortsätter den osäkra tillvaro som blivit allt för ”normal” för många av oss. Låt oss ändå hoppas att vaccin och den annalkande våren gör att pandemin klingar av.

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Illustrationer iStockphoto Omslag iStockphoto

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL februari ~ nummer 2 2021

28

Sid 8

Kontrollbalans klarar krisen

I tider av ansträngd likviditet kan upprättande av kontrollbalansräkning bli nödvändigt för att inte bli personligt betalningsansvarig vid en likvidation.

Sid 10

Äntligen tävlingsdags!

I mars är det äntligen dags för branschtävlingar igen. Nämligen SM Unga Bagare och Skolmästerskapen. Vi möter finalisterna inför tävlingarna.

Sid 15

Plastskatten skjuts fram Den föreslagna skatten på engångsmuggar och förpackningar av plast verkar skjutas fram Regeringen har lyssnat på kritiken, bland annat från Sveriges bagare & konditorer.

06

Sid 30

Mycket bra för dem med celiaki

Celiakispecialisten Margareta Elding-Pontén tycker att branschen varit duktig på att ta fram bra, glutenfria produkter. Men samtidigt att ren havre har en stor potential.

ALLTID I BRÖD

10 4 _ BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 8_ Nyhetssvepet sid 22_ Hemma hos sid 32_ Fråga juristen sid 34_ Marias krönika sid 35_ Plockat sid 38_ Medlemsförmån

07


Nyheter inom Kobias standardmargarin Delikatess, Vetebröd och Allround

09341 - KOBIA

DELIKATESSMARGARIN SG, 2*5 KG Margarin med 80% fetthalt. Främst anpassat för finare konditoriprodukter så som fyllningar, massor, smörkrämer, mördeg, småbröd, mjuka kakor och bottnar. Smältpunkt ca 33°C.

Sve

n sk h e l p r od u t ve g et c e r a d e a bi lisk och a!

09331 - KOBIA

VETEBRÖDSMARGARIN SG, 2*5 KG Margarin med 80% fetthalt. Främst anpassat för olika typer av bakade konditori- och bageriprodukter så som vete- och karlsbaderdegar samt mörka och ljusa matbrödsdegar. Smältpunkt ca 33°C. 09229 - KOBIA

ALLROUNDMARGARIN SG, 2*5 KG Margarin med 80% fetthalt. Används i både bakade konditori- och bageriprodukter. Smältpunkt ca 35°C.

PART OF ABDON GROUP

Kobia AB | 010-206 77 91 | www.kobia.se | @kobia_ab


NYBAKAT senaste nytt från branschen

Berte Qvarn havrar på

Fullkornsrost från Pågen

BERTE QVARNS nya havrekvarn är nu igång i Slöinge, södra Halland, och de första leveranserna har lämnat kvarnen. Havrekvarnen kommer att drivas av hållbar och förnybar el och biogas och processerna är, enligt företaget, trimmade för att vara så energieffektiva som möjligt. När driften är i full gång kommer den nya kvarnen att kunna behandla 50 000 ton havre under ett år. Det som ska produceras till att börja med är hel värmebehandlad havrekärna, havremjöl och klippta havrekärnor. De hela kärnorna kommer att användas för tillverkning av havredryck och andra havreprodukter. De klippta kärnorna och havremjölet kommer i första hand att användas av bagerier. Utöver havre från den egna gården kommer Berte Qvarn köpa upp havre som odlats i närområdet. Investeringen uppgår till cirka 160 miljoner kronor. Till det kommer en investering i ett nytt mer effektivt vattenkraftverk på 20 miljoner kronor. Berte Qvarn räknar med att nyanställa två till tre personer för att hantera den utökade produktionen.

PÅGEN LANSERAR en nyhet och utökar sortimentet med Fullkornsrost, ett ljust mindre rostbröd bakat med svenskt fullkornsdurum och toppat med krispiga vallmofrön. Fullkornsrost är ett frasigt rostbröd som, enligt tillverkaren, passar med en variation av pålägg eller med bara en klick smör som får smälta på den nyrostade brödskivan.

Butiksbrott på höga nivåer BUTIKSBROTTEN ÄR kvar på höga nivåer och vissa län är extra hårt utsatta, konstaterar branschorganisationen Svensk Handel och placerar Stockholm, Kalmar och Skåne i topp. Coronapandemin har också påverkat brottsligheten. Under pandemins inledning ökade andelen stölder, hot och våldssituationer till rekordhöga nivåer, för att sjunka under årets sista månader.

6 _ BRÖD

Årets maträddare KULTURBAGERIET I UMEÅ har utsetts till Årets maträddare av Karma, företaget som via sin app låter kunder köpa mat och fika som blivit över. De tar hem klassen kafé och bageri. Med hjälp av appen kan användare köpa matsvinn, mat som blivit över från restauranger, kaféer och matbutiker, till ett lägre pris.

Lantmännen investerar i Polen LANTMÄNNEN UNIBAKE lägger en investeringsplan om cirka 40 miljoner euro för att påskynda tillväxten på sina europeiska marknader. Investeringen omfattar en ny högeffektiv produktions- och förpackningslinje ämnad för snabbmatssegmentet och detaljhandeln samt en betydande utvidgning av lagret. Investeringen inleds omedelbart och målet är att starta produktionen på den nya linjen under andra kvartalet 2022. Lantmännen Unibake Polen har mer än 450 anställda. Expansionen kommer att skapa ytterligare 30–40 direkta jobb .

Kravmärkt ökar

FÖRSÄLJNINGEN AV Kravmärkta livsmedel ökade i dagligvaruhandeln under 2020, efter några år av svag utveckling. Det skriver Krav med stöd av färsk statistik från Nielsen. Enligt Nielsens siffror ökade försäljningen av Kravmärkt i landets matbutiker och i e-handeln under förra året med 65 miljoner kronor jämfört med 2019, en ökning med drygt 1 procent. Sett till volymer ökade försäljningen omkring 3 procent. De kategorier som har bidragit mest till försäljningsökningen är kött och ägg. Även kategorier som djupfryst, grönsakskonserver, kaffe och mjöl har ökat mer än tidigare år.

Ny sajt för köp-statistik HANDELSFAKTA.SE ÄR en ny interaktiv sajt för samlad, aktuell handelsstatistik. Sajten innehåller diagram, kartor och tabeller som kan modereras utifrån exempelvis bransch, region, antal butiker och antal anställda. Statistiken uppdateras kontinuerligt och kompletteras med analyser efter sajtens olika temaområden. Tanken är att samla handelsstatistik som tidigare presenterats i olika databaser för att ge en gemensam utgångspunkt för analys och utveckling av handeln. Handelsfakta.se finansieras av Handelsrådet och handhas av HUI Research.

Tävlingar flyttas fram KONDITOR-VM – Coupe du Monde de la Pâtisserie – flyttas fram. Igen! Det är förstås coronapandemin som än en gång ställer till det, och tvingar arrangörerna att flytta tävlingen. Nya datum är den 23-27 september. Tävlingen avgörs i Lyon, Frankrike. Svenska Konditorlandslaget är kvalificerat till VM-finalen. Även VM för unga bagare flyttas, till den 25-27 september.


Fastfood & Café-mässa flyttas fram PÅ GRUND av rådande mötesrestriktioner har mässarrangören i samtal med besökare och utställare valt att flytta mässan Fastfood, Café & Restaurant Expo i Stockholm från april 2021 till 9–10 mars 2022.

Torrt klimat ger dyrare mat GLOBALA LIVSMEDELSPRISER har nått den högsta nivån sedan mitten av 2014. FN:s livsmedelsprisindex steg med 4,3 procent i januari, jämfört med månaden innan. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations livsmedelsprisdata. Det är åttonde månaden i rad med uppgång efter att priserna noterat den lägsta nivån på 17 månader i maj förra året. Ökningen beror till stor del på ökade spannmålspriser, men även vegetabiliska oljor och socker. Större kinesisk import av bland annat majs, i kombination med lägre amerikansk produktion än väntat, beskrivs som några av anledningarna till den senaste tidens ökning i spannmålspriser. Priserna uppges även ha påverkats av ovanligt torrt klimat i Sydamerika.

Nytt om Nyckelhålet DEN 1 MARS träder nya föreskrifter för märkningen Nyckelhålet i kraft. Föreskrifterna finns på Livsmedelsverkets webbplats. Nyheter i föreskrifterna är bland annat att fler typer av nyttiga livsmedel kan märkas med Nyckelhålet och att antalet kriterier för färdigrätter minskas. Nyheterna fokuserar på sådant som innehåll av fullkorn, grönsaker och salt. Och i stället för att ta med den totala mängden fett är det bara andelen mättat fett som nu räknas. Nytt är också att exempelvis en sallad inte måste innehålla kolhydrater, som pasta, potatis eller bröd, för att räknas som en komplett måltid och för att kunna märkas med nyckelhålet. I och med de nya reglerna blir det också möjligt att märka en rad nya vegoprodukter, bland annat skivade vegetariska smörgåspålägg.

Dagligvaror ökade

Cupcake, cerice

FÖRSÄLJNINGEN I dagligvaruhandeln växte med 7,6 procent under 2020 jämfört med 2019, visar Dagligvaruindex från Svensk Dagligvaruhandel. Den fysiska försäljningen i butik ökade med 5,2 procent och e-handelsförsäljningen med 94,5 procent. Den starka tillväxten i e-handeln resulterade i att e-handelsandelen av den totala dagligvaruförsäljningen nådde 6,5 procent i december 2020, vilket kan jämföras med 3,2 procent i januari 2020. Under det fjärde kvartalet växte den totala försäljningen med 7,5 procent. Den fysiska butiksförsäljningen växte med 3,8 procent och e-handeln med 135,6 procent. I december 2020 uppgick den totala försäljningsutvecklingen till 7,6 procent, jämfört med december 2019. Försäljningen i fysisk butik växte med 3,1 procent och e-handeln med 191,6 procent. Upphämtning i butik växte i december med hela 348,7 procent.

Mini

spår snabb återhämtning BANKEN SEB bedömer att vaccinationer och kraftfulla stimulanser kan bädda för en snabb ekonomisk återhämtning. Det framgår av en färsk upplaga av bankens prognos, Nordic Outlook. Banken menar att med mjukare restriktioner antas den svenska konjunkturen bli jämnare än i omvärlden.

B x H mm Art nr. 50 x 35 700874 35 x 27 700871

Cupcake, gul 50 x 35 700873 35 x 27 700870

Mini

Antal förp: 1000 st Como rosa

50 x 40 V9I60376-S

Como gul

50 x 40 V9I60350-S

Como grön 50 x 40 V9I60348-S Antal förp: 300 st

För mer inspiration och nyheter följ gärna oss på instagram @siluettofsweden BRÖD _ 7


SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / FEBRUARI

Kontrollbalans kan rädda plånboken Vi fortsätter även denna gång på temat likviditet (jämför #1 där vi skrev om likviditetsbudget). Kanske något av det smartaste man kan göra nu när tiderna är osäkra och försäljningen svajar, är just att ha stenkoll på likviditeten. Vår samarbetspartner, advokaten Dan-Michael Sagell, ger sina råd och tips på hur du kan och bör använda kontrollbalansräkning. Coronakrisen innebär att många företag har det knepigt med kassan, likviditeten. För aktiebolag kan det innebära att det registrerade aktiekapitalet förbrukas genom att bolagets egna kapital (tillgångar) understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. (som efter den 1 januari i år för många aktiebolag bara behöver vara 25 000 kronor.) Det gäller därför att ha stenhård koll på sin bokföring och upprätta en så kallad kontrollbalansräkning om man känner att pengarna tryter. Aktiebolagslagen säger att bolagets styrelse genast ska upprätta, och låta bolagets revisor granska, en kontrollbalansräkning när det finns skäl att anta att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Visar kontrollbalansräkningen då att så är fallet, ska styrelsen snarast möjligt kalla till en bolagsstämma som ska pröva om bolaget ska gå i likvidation (första kontrollstämman). Om kontrollbalansräkningen inte visar att det egna kapitalet vid tiden för stämman uppgår till minst det registrerade aktiekapitalet, och stämman då inte har beslutat att bolaget skall gå i likvidation, ska bolagsstämman inom åtta månader från den första kontrollstämman på nytt pröva frågan om bolaget ska gå i likvidation (andra kontrollstämman). Styrelsen ska inför den andra kontrollstämman upprätta en ny kontrollbalansräkning och låta bolagets revisor granska den. Är det registrerade aktiekapitalet då fullt täckt av det egna kapitalet är allt bra, men är det inte det ska bolagets styrelse ansöka om likvidation. Skulle styrelsen inte göra allt detta ansvarar styrelsens ledamöter personligen med bolaget för de förpliktelser och skulder som uppkommer för bolaget under den tid som underlåtenheten består. Det vill säga: Om inte den första kontrollbalansräkningen upprättas gäller det personliga ansvaret från den tidpunkten när den skulle ha upprättats. Om den första kontrollbalansräkningen upprättas och styrelsen beslutar att ändå inte likvidera bolaget utan att fortsätta med förhoppningen om att det egna kapitalet ska komma att motsvara det registrerade aktiekapitalet efter en viss tid, men det inte blir så och ingen andra kontrollbalansräkning upprättas, blir styrelsens ledamöter personligt ansvariga för alla bolagets förpliktelser och skulder som uppkommer åtta månader efter den första kontrollbalansräkningen. Om en andra kontrollbalansräkning upprättas och den visar att det egna kapitalet inte fullt täcker det registrerade aktiekapitalet och man ändå väljer att fortsätta verksamheten blir styrelsen personligt 8 _ BRÖD

ansvarig för alla bolagets förpliktelser och skulder som uppkommer åtta månader efter den första kontrollbalansräkningen. Det personliga ansvaret gäller också för den som handlar på bolagets vägnar och deltar i beslut att låta bolaget fortsätta verksamheten, som exempelvis en ägare eller en vd. För att inte drabbas av det personliga ansvaret måste man bevisa att man inte har varit försumlig. Det är mycket svårt eftersom det knappast finns några ursäkter som domstolen accepterar för att man inte har följt aktiebolagslagens regler om kontrollbalansräkning. Rådet är därför att omgående se över bokföringen och upprätta en kontrollbalansräkning, om man misstänker att kassan sinar. De bolag som inte behöver ha en revisor enligt lag, och som därför valt att inte ha en revisor, behöver heller inte ha en revisor för att granska kontrollbalansräkningen. Men det är dock klokt att upprätta kontrollbalansräkningen tillsammans med en ekonomisk kunnig rådgivare, eftersom det finns särskilt gynnsamma värderingsregler för en kontrollbalansräkning. Om det visar att det egna kapitalet överstiger det registrerade aktiekapitalet är ju allt ok, men är så inte fallet, ska den procedur följas som har beskrivits ovan för att undgå personligt ansvar för bolagets förpliktelser och skulder, alternativt ansöka om konkurs. OBS: en ansökan om företagsrekonstruktion stoppar inte det personliga ansvaret!

Detta är kontrollbalansräkning Kontrollbalansräkning är ett kontrollinstrument för att undersöka ett aktiebolags ekonomiska situation. Det är en balansräkning som styrelsen ska upprätta i vissa föreskrivna fall, dels när det finns skäl att anta att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet, dels när det vid utsökning har visat sig att bolaget saknar utmätningsbara tillgångar.

Pssttt….

…som medlem i Sveriges bagare & konditorer har du möjlighet att utan kostnad konsultera Dan-Michael Sagell per telefon. Kontaktuppgifter hittar du via www.bageri.se

/Dan-Michael Sagell


Vill du Vara med och stötta Våra sVenska bönders omställning till ännu bättre djuromsorg? I kampanjen ”Det nya kolivet” berättar vi om vår största satsning på djuromsorg någonsin. Kanske har du sett den och undrat vad det innebär för dig som är kund hos Arla? Djuromsorg är en av de allra viktigaste frågorna för oss som företag och för alla våra miljontals mjölkkonsumenter. Därför är vi på Arla så stolta över den här förändringen. Att välja färsk mjölk från Arla innebär att du som kund vill följa med oss på resan mot en mer hållbar framtid.

Vi vill att alla som köper färsk mjölk från Arla ska kunna känna sig trygga med att den kommer från kor som lever det bästa kolivet på våra svenska gårdar, året runt. Vår nya satsning betyder bland annat att all vår färska mjölk med märkningen ”Ännu bättre djuromsorg” kommer från kor som får gå ute längre. De har dessutom gott om plats inomhus där de kan vandra fritt, får skön massage från roterande ryktborstar och har mjuka bäddar att vila på. Och smaken på mjölken? Den är precis lika god som förr!

Välj färsk mjölk från arla! läs mer på kund.arla.se/battrekoliV


NYHETSSVEPET / FEBRUARI

Foto > Julia Forsberg

Här är finalisterna i 2021 års omgång av SM Unga Bagare. Hanna Bigelius, längst upp till höger är reserv – en viktig åtgärd i pandemitider.

De gör upp i SM för unga Årets åtta finalister till tävlingen SM Unga Bagare är utsedda. De kommer från hela landet och har handplockats av en erfaren jury. Finalen hålls den 15 mars i Göteborg.

U

nder fem intensiva timmar kommer finalisterna att tävla om titeln svensk juniormästare samt en eftertraktad plats i Juniorbagarlandslaget. I år har konkurrensen varit extra hård eftersom de tävlande behövt slåss om färre finalplatser än vanligt på grund av den rådande pandemin. Tävlingen består av fem olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd. Juryn kommer därefter att utse vinnaren baserat på smak, utseende och metod. För att kamma hem förstaplatsen krävs en kombination av stor hantverksskicklighet med en fin känsla för detaljer och teknik, tillsammans med mycket kreativitet och inte minst smaksäkerhet. -Årets finalister är ett imponerande

10 _ BRÖD

gäng och det är fantastiskt vad de brinner för sitt yrke och sina degar som de med stor kreativitet kommer skapa underbara bakverk av. I finalen kommer såväl kreativitet som förmågan att klara av att baka under press att sättas på prov i finalen där bara de allra bästa unga bagarna i Sverige får chansen att visa upp sin yrkesskicklighet. Flera av dagens starkast lysande stjärnor inom branschen är tidigare vinnare av SM Unga Bagare så det är mycket som står på spel. Jag ser fram emot en riktigt spännande tävling, säger Martin Lundell som är vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Det kommer att bli en annorlunda final i år som skiljer sig från tidigare upplägg på grund av coronapandemin. Antalet finalplatser har reducerats till åtta och det kommer inte vara publik på plats fysiskt under tävlingarna eller ske någon utställning i Nordstan som tidigare. Däremot kommer finalen för första gången vara möjlig att följa digitalt via en livestream. SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Utöver titeln och en plats i Juni-

orbagarlandslaget innebär en vinst även för många det första steget mot en framgångsrik karriär inom branschen. Flera tidigare vinnare har efter SM Unga Bagare bland annat startat egna företag och vunnit internationella priser som EM, VM och Euroskills. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Kåkå, Sveba Dahlen och Nord Mills. Årets jury består av ordförande Peter Halldén, Juniorbagarlandslagets coach Amanda Bäckström och representanter från sponsorerna.

Finalisterna i årets SM Unga Bagare är: 1.Marcus Bloch Westh, 19 år, bor i Högsby och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad. 2.Julia Holmqvist, 20 år, bor i Askim och går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo. 3.Mattias Jogmark, 23 år, kommer från Eslöv och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad.


NYHETSSVEPET / FEBRUARI Så här kan det se ut under SM Unga Bagare och Skolmästerskapen, där finalisterna ofta är påpassade av media.

4.Tova Pernu, 20 år, bor i Gävle och jobbar på Epi bageri och café. 5.Jesper Elmqvist, 19 år, är uppvuxen i Ystad och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad. 6.Michaela Andersten, 19 år, kommer från Mora och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad. 7.Victoria Tobisson Lind, 21 år, kommer från Hovås och går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo. 8.Cassandra Persson, 21 år, kommer från Hörby och arbetar som bagare på Mat & Chokladstudion i Malmö. Reserv: Hanna Bigelius, 19 år, kommer från Enköping och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad.

PMS 130 C

Skolmästerskapen blir digitalt

PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 294

Skuggen är tryckt i 70% multiplicerat 100%.

or

Skolmästerskapen i bageri, där elever i avgångsklasserna vid landets gymnasieutbildningar gör upp om bästa skola, kommer i år att hållas lokalt och inte som brukligt i Göteborg. Det är förstås coronapandemin som sätter käppar i hjulen även här. Eleverna kommer istället att tävla på ”hemmaplan” och det hela kommer att filmas och sändas ut via den digitala tjänsten Zoom. Juryn kommer att titta på de digitala sändningarna och bedöma bakverken utifrån vad de ser. En representant utsedd av Sveriges bagare & konditorer kommer också att vara på plats på varje skola. Skolmästerskapen hålls den 16 mars. Deltagande skolor är: Almåsagymnasiet, Borås Stockholms Hotell- & Restaurangskola, Stockholm Ester Mosessons gymnasium, Göteborg Jenny Nyströmsskolan, Kalmar Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping Kungsmadskolan, Växjö Uddevalla gymnasieskola, Uddevalla Tranellska gymnasiet, Västerås Falkenbergs gymnasieskola, Falkenberg Hushagsgymnasiet, Borlänge Rönnowska skolan, Helsingborg

PMS 294 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Svart

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET!

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

/Johan Hård

BRÖD _ 11


NYHETSSVEPET / FEBRUARI

24-åringar ska rapporteras till Fora Lennart Wallander, VD, och projektledare Carolina Lenngren, PR-konsult.

Konditorlandslaget får nu nya vänner! Kommunikationsbyrån Food & Friends är ny samarbetspartner till Svenska Konditorlandslaget. -Med vår långa erfarenhet och tydliga nisch inom mat och dryck hoppas jag att vi ska kunna bidra till att göra Konditorlandslaget än mer framgångsrikt, säger Lennart Wallander, vd och projektledare på Food & Friends. Byrån har tidigare samarbetat med Kocklandslaget under många år, men efter 17 år tillsammans var det dags att gå skilda vägar och pröva någonting nytt. -Att få möjligheten att jobba med Konditorlandslaget passar oss som hand i handske just nu, säger Lennart Wallander. En spännande ny värld för oss. Byrån kommer framförallt att arbeta med Konditorlandslagets medienärvaro, PR och kommunikation. Med sin erfarenhet inom branschen har byrån inblick i och förståelse för hur marknaden fungerar och hur det pratas. -Vi vill hjälpa laget framåt med nya koncept och idéer kring sådant som kommunikation och sociala medier, säger Carolina 12 _ BRÖD

Lenngren, PR-konsult på Food & Friends. Till exempel genom att vara på plats när laget tävlar i olika sammanhang, och kunna rapportera direkt från ”rinkside”. Samarbetet är precis nystartat och nu den närmaste tiden kommer fokus vara att lära känna varandra och identifiera samarbetsområden. -Jag ser fram emot att få inblick i hur laget jobbar, och framförallt tävlar, säger Lennart Wallander. Food & Friends är en välkänd byrå för många som jobbar med mat och dryck. Den sedan 17 år tillbaka årliga Trendspottingen är något av en institution som blickar mot vad och hur vi kommer att äta och dricka den närmaste framtiden, och den några år yngre (sedan 2012) Matrapporten 2021 som är en årlig undersökning om hur vi handlar, lagar och äter här och nu, är kanske byråns mest bekanta produkter. Nu jobbar byrån också med flera spännande innovationsprojekt för att ta fram helt nya livsmedelsprodukter och varor. Food & Friends har cirka 25 medarbetare, varav tre PR-konsulter, och har sin hemvist i Gamla stan, Stockholm. /Johan Hård

ÖVERENSKOMMELSEN OM pensioner och försäkringar mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK är nu slutgiltigt antagen inom samtliga avtalsområden. Det innebär att det införts en sänkt inträdesålder för arbetare till Forapensionen. Arbetare som fyllt 24 år ska därför ingå i lönesumman arbetsgivaren rapporterar till Fora*. De nya reglerna gäller från och med 1 januari 2021 och avser de lönesummor som är underlag vid beräkning av premien arbetsgivare ska betala till Avtalspension SAFLO. Kostnaderna för den sänkta inträdesåldern har räknats av från lönehöjningarna i det senaste kollektivavtalet, varför åtgärden är kostnadsneutral för medlemsföretagen. Fakturorna från Fora baseras på preliminära lönesummor. Den sänkta inträdesåldern för ålderspension till 24 år från och med 2021 innebär att arbetsgivare kan behöva uppdatera företagets preliminära löner hos Fora. Genom att uppdatera uppgifterna undviker företaget för låga inbetalningar till Avtalspension SAF-LO under året. Enklast uppdateras de preliminära lönerna via E-tjänsten ”Mina sidor” på Foras hemsida. *Fora är oberoende valcentral för Avtalspension SAF-LO och hjälper företag och anställda med deras kollektivavtalade pensionsoch försäkringslösningar.


MAGISKA SMAKER

Vinter

Socker framkallar ett spektrum av intryck i våra sinnen. Det märks tydligt i bakverk och desserter som till exempel vår härliga Chokladsnurra. Sockrets smakförhöjande effekt trollar fram sagolika smaker ur de flesta råvaror. En symfoni spelas upp inom oss när ljuvliga smaker kombineras med doft, känsla och läckert utseende. Oavsett säsong är det viktigt att locka fram ljuva tankar och minnen. Det gör du bäst med svenskt socker.

För recept på Chokladsnurra, gå gärna in på vår inspirationssida. Vi har fyllt den med härligt goda recept och fina bilder. Recepten är framtagna av de rosade danska och svenska konditorlandslagen och även recept som vi själva tagit fram här på Nordic Sugar. www.nordicsugar.se/recept


PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

KONDITORLANDSLAGETS FRAMTID?

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

Är det du som är: Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

NYA STJÄRNOR SÖKES! Som ett första steg behöver vi en konditor för att komplettera laget, med Magdalena Larsson och Pia Cedvall, som ska tävla i finalen i Konditor-VM – Coupe du Monde de la Pâtisserie – 2021. Vi ser gärna att du har tidigare tävlingserfarenhet PMS 130 C PMS 294 C Svart och vet vad som krävs för att bli framgångsrik Skuggen är tryckt i 30% av svart och multipliceratoch 100%. att arbeta i team mot ett gemensamt mål. Och förstås passion både för hantverket och

att tävla i konditori. Fokus för dig kommer att vara chokladdessert och vara del i skapandet av chokladskulpturen. ANMÄL DITT INTRESSE! Mejla en intresseanmälan och berätta om dig själv till: martin@bageri.se, så ringer vi för mer information.

SPONSORER

PARTNERS: Bakers, J.A. Sundqvist, Ringdahls Bageriutrustning, ScanBox, Segers 14 _ BRÖD


Plastskatten skjuts fram Den föreslagna skatten på engångsmuggar och förpackningar av plast kan komma att skjutas fram i tiden. Eller – i bästa fall – helt slopas. Det är resultatet bland annat av Sveriges bagare & konditorers, och flera andra remissinstansers, skarpa kritik mot förslaget och som riktats till finansdepartementet. Det ursprungliga förslaget går ut på att en ny skatt föreslås för engångsmuggar och livsmedelsbehållare som helt eller delvis består av plast, Skattenivån föreslås vara 5 kronor per mugg och 7 kronor per livsmedelsbehållare. Något lägre skattesatser om andelen plast är mindre. Men skatt ska inte tas ut på behållare för enklare förtäring, om behållaren förpackas industriellt och är nödvändig för att säkerställa hållbarheten på livsmedlet. Enligt det ursprungliga förslaget var lagen tänkt att träda i kraft den 1 september. Som förslaget utformats, menar Sveriges bagare & kondi-

torer, att skatten missgynnar lokala företag men gynnar långa transporter, då den enbart ska omfatta de lokala företagen medan industriell tillverkning undantas. Att skatten på engångsartiklar enbart ska omfatta hantverksmässig tillverkning, det vill säga småföretag, är kontraproduktivt och bidrar än mer till regelbördan för småföretag. Dessutom motverkas övergripande klimatmål när långa transporter gynnas. Enligt utredningen finns det idag inga plastfria muggar eller livsmedelsbehållare på marknaden. Det innebär att majoriteten av bagerier och konditorier, inte har tillgång till några alternativ. Skatten påverkar alltså inte materialval och leder därmed inte heller till någon klimateffekt. Skatten blir enbart fiskal. I utredningen hänvisas till att konsumenter ska uppmanas att själva ta med muggar och behållare till servering eller butik. Det finns en mängd problem med att låta konsumenten ha med sig en egen förpackning. Hit hör tillämpning av livsmedelslagstiftning, risk för smittspridning och ansvarsfrågor. Därtill riskerar skatten att leda till en övergång mot sämre BRÖD _ 15


alternativ genom att den inte gör någon skillnad på fossil, biobaserad eller återvunnen plast. Det innebär att skatten tar bort ekonomiska incitament för producenterna av engångsförpackningar att arbeta mot en ökad användning av biobaserade material och ökad cirkularitet. Det finns därför en risk att skatten leder till negativa miljökonsekvenser och motverkar sitt syfte. Koppling mellan införande av den föreslagna skatten och minskad nedskräpning är svår att se när enbart småskalig produktion, med låga volymer, beskattas och industriell produktion med stora volymer undantas. Skatten skulle också göra det svårare för ungdomar att få sitt första jobb på arbetsmarknaden. Bagerier, konditorier, kaféer och restauranger är ofta en inkörsport i arbetslivet för unga och nyanlända. Dessa kan komma att påverkas av konsekvenserna av införandet av en punktskatt. Slutligen anser Sveriges bagare & konditorer att tidpunkten för att införa eventuell skatt är synnerligen illa vald. Företagen i bageribranschen har drabbats mycket hårt av den pågående pandemin och de restriktioner som införts. Möjligheten till take-away och användandet av engångsförpackningar har varit avgörande för att kunna upprätthålla verksamhet. Den tuffa situation som pandemin innebär för många företag kommer att kräva lång tid till återhämtning – för de företag som överlever. Förutsättningarna att klara ytterligare en skatt från september är mycket låg. I slutet av januari skedde dock en vändning, och det 16 _ BRÖD

verkar som att politikerna har lyssnat till kritiken. Och regeringen indikerade att ett införande av skatten kan komma att skjutas framåt. Förra miljöministern Isabella Lövin (MP) sa bland annat att: ”under covid 19-pandemin är det förstås inte lämpligt att gå fram med en skatt på engångsartiklar för take away-restauranger och liknande, eftersom vi nu är i en kris, där vi måste se till att de här verksamheterna kan fortsätta utan ytterligare

pålagor”. Även finansminister Magdalena Andersson är inne på samma linje, och vill i nuläget inte närmare gå in på när en eventuell skatt skulle kunna införas. Frågan om skatt och hantering av engångsartiklar av plast kommer fortsatt att vara aktuell och viktig för branschen att följa och påverka i så gynnsam riktning som möjligt. Även arbete med ett nytt EU-direktiv pågår. /Johan Hård

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, är starkt engagerad i, och driver, frågan om en eventuell skatt på engångsartiklar av plast, för branschens bästa.


Helt

flexibel

... i exakta vikter ... Smart fyllning ... Även för barS och kakor

Marknadens mest flexibla teknik för det mindre och medelstora bageriet. VEMAG Robot 500 är det perfekta hjälpmedlet för bagerier med ett brett produktspektra och är speciellt designad för det mindre och det medelstora bageriet.

nemco@nemco.se | www.nemco.se

Tekniken möjliggör produktion av både traditionellt bröd till ”klistriga” glutenfria produkter. Degdelaren är mobil och kan enkelt flyttas runt i bageriet till de olika arbetsstationerna.

c-b-c.de

Med ett snabbt program och format byte kan ett flertal av bageriets produkter produceras i en och samma maskin. Vemag arbetar utan olja och har en hög hygienisk nivå.

BRÖD _ 17


NYHETSSVEPET / FEBRUARI

”Med ren luft i påsen” Rent mjöl i påsen brukar ju vara ett rättesnöre för alla som vill göra ett bra jobb, inte minst i bageribranschen. Ren luft i bageriet är minst lika viktigt för att lyckas. Luftkvaliteten kan vara avgörande, både för att alla som jobbar i verksamheten ska må bra, och för att produkterna ska hålla rätt kvalitet. Spannmålsallergi, bagarlunga, bagarastma… Nä, låter inte kul! Och inget man önskar som verksam inom bageribranschen. Dessvärre är det relativt vanligt förekommande sjukdomstillstånd, som kan bero på att arbetsmiljön inte alltid är på topp. Tillstånden kan orsakas av mjöldamm och förekomst av mögelsporer i arbetsmiljön. Mögelsporer finns ofta naturligt i luften i samband med hantering av mjöl. Symptomen för medarbetarna kan visa sig på flera olika sätt, som mag- och tarmbesvär, eksem eller nässelutslag, och besvär från övre luftvägar, astma. Och i värsta fall som svåra allergiska reaktioner, så kallad anafylaktisk chock, som yttrar sig i hastigt blodtrycksfall. För bagare som drabbas kan det i svåra fall betyda att man måste byta yrke eftersom det är knepigt att vistas i de miljöerna om man väl utvecklat besvär. Livsmedelsbranschen, totalt sett, är ganska kraftigt drabbad av olycksfall och sjukfrånvaro jämfört med många andra branscher. Det finns många olika anledningar till det, exempelvis brister kring hantering av maskiner, kemikaliehantering och belastningsergonomi, men även brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Enligt Arbetsmiljölagen (AML) är det arbetsgivarens ansvar att säkerställa en sund och säker arbetsmiljö, samt förebygga risker för ohälsa och olycksfall. Därför behövs kunskap och ett väl fungerande arbetsmiljöarbete där man bland annat undersöker och riskbedömer arbetsmiljön. En kritisk faktor är luftkvaliteten, som just inom bageriverksamhet är dubbelt viktig. Givetvis för att medarbetarna ska må bra, men lika viktig för att produkterna ska vara rena och inte kontamineras av ämnen som inte ska vara där. Hantering av mjölprodukter innebär inte sällan att man kan få in mögelsporer som en oönskad krydda, något man inte vill ha på färdigt bröd då det förkortar livslängd och hållbarhet. Allergener av olika slag kan också hamna på produkterna om inte reningen är tillräcklig. Och för den som bakar glutenfritt gäller det verkligen att den produktionen hålls ren från påverkan av mjöl som innehåller gluten. För att förbättra luftkvaliteten finns många tekniska lösningar. QleanAir Scandinavia är ett svenskt börsnoterat företag i Solna, strax utanför Stockholm, med över 30 års erfarenhet av luftreningslösningar och som erbjuder produkter och lösningar för att förbättra luftkvaliteten. QleanAir började med att tillverka luftrenare för rening av tobaksrök, men har idag ett bredare utbud för olika tillämpningar och miljöer, och säljer sina produkter och lösningar över hela världen. Bland annat bygger man nyckelfärdiga och modulbyggda renrum för att kontrollera inomhusmiljön inom 18 _ BRÖD

en rad verksamheter som sjukhus, medtech, livsmedelsindustri med flera. Det handlar helt enkelt om att minimera mängden oönskade partiklar i luften, beroende på vilken verksamhet det är. Nu har QleanAir tagit fram en luftrenare som är speciellt anpassad för livsmedelsindustri, som till exempel bagerier. -Vi konstaterade att det saknades en luftrenare optimerad för livsmedelsindustrin. Här behövs lösningar som både gör det enkelt för de anställda att hålla rent och fräscht, samtidigt som den ska leva upp till de höga miljökraven inom livsmedelsbranschen, säger Bo Dolk-Petersson, ansvarig för produktutveckling på QleanAir. Luftrenaren – med ett namn som nästan associerar till raketvetenskap – kallas ”QleanAir FS 70 FG”. Som alla QleanAirs luftrenare bygger den på teknik med mekanisk rening och har automatisk luftflödesreglering. Just denna variant har också detaljer anpassade för hygienkraven inom livsmedelsindustrin: Chassi av


NYHETSSVEPET / FEBRUARI

rostfritt stål, tätningar och packningar av livsmedelskvalitet samt släta och rundade kanter. -En utmaning just för livsmedelsbranschen var att designa och bygga den så att det inte kan fastna material som kan orsaka till exempel mögeltillväxt, säger Bo DolkPetersson. Därför var det viktigt att bygga bort springor mellan metalldelar, håligheter för skruvar och liknande. I princip helt slätt, och enkelt att göra rent var kravet. FS 70 FG är byggd med det i minnet, och har förstås en reningsteknik som är anpassad till gällande standarder inom livsmedelsindustri. En luftrenare av det här slaget är en fristående maskin som går att få in i många verksamheter, och kräver därför inga omfattande installationsarbeten. Det är bara utrymmet som kan vara begränsande. FS 70 FG är ungefär 160 centimeter hög, 70 centimeter bred, 60 centimeter djup och väger 120 kilo. Den kommer monterad med hjul för att vara enkel att flytta. En luftreningslösning från QleanAir innebär i de flesta fall att man som kund hyr utrustningen och har ett serviceavtal, QleanAir ansvarar för all skötsel och underhåll. -Det betyder att kunden ”köper ren luft” av oss, medan vi sköter allt det praktiska, säger Bo Dolk-Petersson. Apropå ”köper”, vad kostar en luftreningslösning från QleanAir? -Det är svårt att säga exakt, menar Bo Dolk-Petersson. Som med mycket annat beror det på en rad faktorer, som avtalslängd, typ/modell av ren luft som en tjänst, vilken typ av filter och vilket serviceintervall. Ett riktmärke, om än lite grovt, kan vara en månadskostnad mellan 2 000 kronor och 4 000 kronor. För ett lite större bageri med en mer industriell produktion kan så kallade renarumslösningar vara ett alternativ. Det innebär att man bygger ett ”rum i rummet” där luftreningsutrustningen monteras och med slussar ut till den vanliga miljön. -Sådana lösningar kan anpassas helt och hållet utifrån vilka utrymmen som är tillgängliga, och förstås till vilken verksamhet som bedrivs, säger Bo Dolk-Petersson. Inom bageri tror jag att renrumslösningar skulle passa bra vid tillredningsprocesser, och rena zoner för förpackningsavdelningar. Eller varför inte om man funderar på en

Bo Dolk-Petersson, ansvarig för produktutveckling på QleanAir.

särskild bageriavdelning för glutenfritt?

Så funkar det 1 Insug – fångar in föroreningar Insuget på FS 70 FG är placerat på framsidan av enheten för att maximera insugsvolymen. Insuget är av säkerhetsskäl skyddat av ett galler. Filtren är placerade direkt bakom inloppsgallret för att undvika hålrum där partiklar och mikrobiologiska föroreningar kan ansamlas över tid. 2 Filtrering – avskiljning av partiklar och föroreningar Genom filtreringstekniken fångas skadliga partiklar och luftburna föroreningar effektivt in och avlägsnas från luften i flera steg,

med hjälp av en uppsättning mekaniska filter anpassade för branschens unika behov. 3 Utblås – renad luft skickas tillbaka till omgivningen Efter att luften har renats från luftburna partiklar och skadliga föroreningar recirkuleras den ut i rummet genom utblås som är anpassningsbara för att skapa optimal cirkulation eller för att distribuera den rena luften till ett specifikt område.

Pssst...

Vill du veta mer?

gå in på: www.qleanair.com

/Johan Hård

BRÖD _ 19


NYHETSSVEPET / DEBATT

SVT förvanskar vetenskap! Varför sprider SVT förvirrande budskap om mat och hälsa? Den frågan ställer sig tre nutritionskunniga efter att SVT hade premiär på 'Fråga doktorn hälsa' i januari. Serien inleddes med ett avsnitt om det komplexa sambandet mellan mat och hälsa. Tyvärr tog man hjälp av en uppsättning så kallade experter som förenklade och förvanskade vad vetenskapen faktiskt säger. Ämnet och tittarna förtjänar betydligt bättre. Om ett tv-program påstår sig vilja inspirera till ett hälsosamt liv på ett ”härligt och vetenskapligt sätt” måste därför de vetenskapligt baserade kostråden tydligt lyftas fram. Så var tyvärr inte fallet i det första avsnittet av ”Fråga doktorn hälsa” som hade fokus på kopplingen mellan mat och hälsa. I programmet får så kallade experter ge egna hemmasnickrade tolkningar av vad som är bra mat. Till exempel gavs lösryckta råd som att skära bort fettet på köttet, att äta fibrer så att inte magbakterierna äter upp slemhinnan i tarmen, att undvika processad mat och vitt mjöl, att äta mat med lågt glykemiskt index för att minska i vikt och att minska på sockret. Utifrån aktuell kunskap om hälsosam mat är dessa så kallade råd i bästa fall kraftigt förenklade men i flera fall direkt felaktiga. Man nämner överhuvudtaget inte Livsmedelsverkets evidensbaserade kostråd, inte ens när programledaren ställer frågan om det finns något att luta sig mot bland alla råd som florerar. Enligt den samlade evidens som idag finns kring sambandet mellan mat och hälsa är det tydligt vilka råd som ger mest positiva hälsoeffekter. De finns samlade i Livsmedelsverkets kostråd som är baserade på analys av tusentals vetenskapliga artiklar och som därmed vilar på tung evidens. De säger entydigt att ett kostmönster som består av mer fullkorn, grönsaker, frukt, fisk, skaldjur, nötter och frön och mindre rött kött, salt och socker förebygger våra största levnadsvanesjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och cancer. I ett inslag i programmet mätte man blodsockret på två av deltagarna, före och efter intag av apelsinjuice respektive apelsinklyftor. Berodde skillnaden i blodsockersvar (11 mmol/l för juice, 8 mmol/l för klyftor) på att klyftorna innehåller fibrer men inte juicen, att mängden juice som dracks upp totalt innehöll mer socker än apelsinklyftorna, på individuella skillnader mellan de två ”försökspersonerna” eller skillnad i när de åt senast? Att använda hemsnickrade experiment med en haltande metodik som väcker fler frågor än ger svar, skapar bara förvirring och eventuellt oro bland tittarna. Inte minst då man tidigare i programmet nämnt att om man efter en måltid har blodsocker över 11 mmol/l så har man diabetes. Efter programmet fick tittarna möjlighet att chatta med de så kallade experterna som därmed fick utrymme att sprida fler felaktiga påståenden om mat, näring och hälsa. Så här kan det inte gå till, i alla fall inte i ett program i public 20 _ BRÖD

service som dessutom utger sig för att använda ett vetenskapligt sätt. Det är visserligen positivt att man gör program om levnadsvanor och hälsa men ett public service-företag som SVT måste lägga sig vinn om att presentera fakta och inte bidra till ökad förvirring som man nu gjort i området mat och hälsa, ett område som redan på förhand är omgärdat av mycket förvirring, vilket också nämndes i programmet. Och tyvärr är detta långt ifrån första gången som SVT har tagit in okvalificerade personer för att ge råd om mat och hälsa. Kan det vara så illa att SVT för tittarsiffrornas skull hellre tar in personer som ger ”sensationella” råd utifrån enstaka studier än experter som utgår från vad den samlade vetenskapen säger?

Vilka bör SVT bjuda in som experter? Förslagsvis personer som har en gedigen och relevant utbildning och kunskap i ämnet och som är uppdaterade i aktuell forskning. Hit hör leg. dietister, nutritionister, läkare med nutritionsspecialisering och förstås de som forskar inom sambandet mellan mat och hälsa. Som tur är finns det ingen brist på sådana personer. Vi hjälper gärna SVT med att sätta ihop en lista på experter som kan kontaktas inför nästa program om mat och hälsa. Maria Sitell, leg dietist, Brödinstitutet

Elisabet Rytter, med.dr. nutrition, Livsmedelsföretagen

Ingrid Larsson, näringsfysiolog, docent Sahlgrenska Universitetssjukhuset


AV KÄRLEK TILL BRANCHEN OCH VÅRA KUNDER Haarla Oy och CSM Bakery inleder ett samarbete Vi är två företag som är engagerade i innovation och hängivna att skapa kundorienterade lösningar. Nu är vi glada över att berätta för er om vårt nyuppstartade sammarbete och alla de fördelar som vårt partnerskap genererar för den nordiska marknaden.

Tillsammans erbjuder vi allt du behöver för bageri- och konfektyrapplikationer från enskilda ingredienser till blandningar, inklusive lösningar för: bröd • brownies • tårtor och cupcakes • kakor • fyllningar • glasyrer • kristyr • muffinsar • garneringar • vispade garneringar

HAARLA OY har över 50 års erfarenhet av att leverera råvarulösningar till livsmedelsindustrins behov. Vårt produktsortiment omfattar enskilda råvaru- och tillsatsämnen, blandningar och kundspecifikt skräddarsydda råvarulösningar. CSM BAKERY SOLUTIONS är en internationell ledande aktör

inom bakindustrin och producerar ett av industrins bredaste utbud av produkter för kunder i fler än 100 länder.

HAARLA – EXPERTEN VID DIN SIDA Haarla Sweden Filial • Bomansgård 3c, SE-434 48 Kungsbacka sweden@haarla.com www.haarla.com


HEMMA HOS / BREAD & SWEETS BY JENNIE

HEMMA HOS Jennie Elmerfors har många fina meriter på sitt konditor-cv. Hon var bland annat första kvinna att vinna Årets konditor 2007. 2010 var hon med och skapade kronprinsessans Victorias och prins Daniels elva våningar höga bröllopstårta.

22 _ BRÖD


HEMMA HOS / BREAD & SWEETS BY JENNIE

@ BREAD & SWEETS by Jennie

Efter många års pendlande fram och tillbaka mellan Västerås och Stockholm har Jennie Elmerfors öppnat eget i hemstaden. Under namnet ”Bread & Sweets by Jennie” producerar hon och hennes anställda nu bröd och bakverk i stadsdelen Öster Mälarstrand. text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

BRÖD _ 23


HEMMA HOS / BREAD & SWEETS BY JENNIE

”Självklart kommer jag ha min vinnartårta i sortimentet och även om det var några år sedan, så håller den fortfarande måttet”

J

ennie Elmerfors har många fina meriter på sitt konditor-cv. Hon var bland annat den första kvinna att vinna Årets konditor 2007 och var även med och skapade kronprinsessans Victoria och prins Daniel elva våningar höga bröllopstårta 2010. Dessutom har hon varit chefskonditor på Gateau i många år, men suget efter att driva eget har växt till sig allt

eftersom. – Jag har alltid haft det i bakhuvudet, men jag har trivts väldigt bra på Gateau och det var först nu som det kändes som ett bra läge, berättar hon. Med sambon Anders Hellkvist som kompanjon tog hon steget att starta en verksamhet när de hittade lokalen som är belägen i den nybyggda stadsdelen i Västerås. När de väl hade skrivit på kontraktet så hade de givetvis ingen aning om att det väntade en väldigt annorlunda tid. Inte heller kunde de ana när de väl öppnade den 11 december 2020, efter en försenad byggperiod, att de skulle få ett mottagande som överträffade alla förväntningar. – Från det att vi öppnade och fram till nyår hade vi tagit emot

MIN RESA 2003: började jobba på Gateau

24 _ BRÖD

2007: vinner Årets Konditor

2010: var med och skapade kronprinsessans Victorias och prins Daniels elva våningar höga bröllopstårta

2020: startade Bread & Sweets by Jennie i VästeråsHEMMA HOS / BREAD & SWEETS BY JENNIE

26 _ BRÖD


HEMMA HOS / BREAD & SWEETS BY JENNIE

1900 kunder och då hade vi ändå stängt på julafton, konstaterar Anders, som vanligtvis driver byggbolag, men för närvarande satsar allt på att stötta Jennie med allt som behöver göras i ett nystartat företag. ycket i den stilrena inredningen är också ett resultat av hans eget hantverkskunnande. I det nybyggda området har de mött en stor efterfrågan från kunderna och de är glada över att ha fått flytta in i lokaler som är helt anpassade efter verksamhetens behov. – Vi har fått rita upp lokalen helt själva och både ventilation och eldragningar är anpassade efter vad vi behöver. Det är skönt att inte ha behövt bygga om, vilket sannolikt hade varit fallet om vi hade haft en äldre lokal, säger Anders. För att få fart på verksamheten och låta alla rutiner sätta sig, satsade Jennie till en början på att i första hand producera bröd, bullar och annat som går fort att fylla montrarna med. Inför julen fick hon dock även fart på pralintillverkningen och satsar nu på att även skala upp produktionen av tårtor och bakelser. – Jag har varit försiktig med att gå ut med att man kan göra beställningar, för att vara säker på att jag hinner med. Självklart kommer jag ha min vinnartårta i sortimentet och även om det var några år sedan, så håller den fortfarande måttet, skrattar hon och berättar att en del samarbeten med näraliggande företag också är på gång.

M

DET HÄR ÄR JAG Jennie Elmerfors Favoritbakverk: Svårt att välja, kan vi ta favoritsmak i bakverk? I så fall citrus. Bästa verktyg: Paletten och just nu min nya chokladtempererare (ovärderlig ;) Intressen utöver yrket: Barnen, stugan i Sälen, skidåkning (och allt annat som hör till däruppe), inredning. Bakgrund: Gymnasium, 3-årig livsmedelsteknisk linje med inriktning bageri/konditori i Västerås. 1 år påbyggnadsutbildning vid Enskede gård och tog gesällbrev. Jobbat på lite olika bagerier i bland annat Västerås innan jag började på Gateau 2003. Blev sen chefskonditor på Gateau och årets konditor 2007. (Även gått mängder med kurser genom åren i bland annat glass/choklad/pastry med mera)

Här bor vi/

Öster Mälarstrand, Västerås

Öster Mälarstrand är en stadsdel i det administrativa bostadsområdet Hamre-Talltorp i östra Västerås. Området ligger vid Mälaren. Öster Mälarstrand innehåller sjönära boende, övervägande i bostadsrätter och hyreshus. Vid Mälaren finns kajanläggningar för fritidsbåtar. Elbafärjan lägger till vid Öster Mälarstrand på väg från färjekajen i Östra hamnen till Östra holmen. Skogsområdet bakom passar för rekreation med gång- och cykelvägar i Mälarparken och med Himlabacken för pulkaåkning på vintern. Närmast centrum ligger det gamla Ångkraftverket, som innehåller actionbadet Kokpunkten och Steam Hotel. Sista byggetappen i Öster Mälarstrand, etapp 3 närmast Ångkraftverket, påbörjades 2016. I områdets norra del finns fritidsområdet Notuddsparken och den 2016 byggda lekparken Poesiparken. Källa: Wikipedia

BRÖD _ 27


RECEPTET Recept > Amanda Bäckström foto > SBK

ÄNTLIGEN SNART HÄR!

Påsken närmar sig med stormsteg, och en fin tradition då är att äta en riktigt smarrig påsktårta. Vad är det då kan man ju undra? Ja, det finns nog ingen exakt definition av vad som egentligen är en påsktårta. Många bagerier och konditorier har sina egna tolkningar. Marsipan, mousse, frukt och bär… allt funkar! Och många gånger handlar det om ”påskaktig” design, med gula påskinspirerande färger, figurer som ägg och påskkycklingar. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

28 _ BRÖD


Påskprinsess À la amanda Vi lånar denna gång ett recept komponerat av Amanda Bäckström, coach för Juniorbagarlandslaget och som till vardags jobbar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm. En påskprinsessvariant! ANSLAG DET HÄR BEHÖVER DU: 2250 g Ägg 1350 g Strösocker 675 g Vetemjöl 675 g Potatismjöl 50 g Bakpulver GÖR SÅ HÄR: • Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. • Värm ägg och socker till ca 45-50 grader under omrörning. • Vispa den värmda äggblandningen luftig i ca 10 minuter. • Vänd försiktigt i mjölblandningen i den luftiga äggblandningen. • Fyll anslagsringar till ca tre fjärdedelar. • Baka av på 180-190 grader tills anslaget ”fjädrar” väl när man trycker lätt på ytan. • Vänd anslagen på plåt med bakplåtspapper efter avbak.

VANILJKRÄM DET HÄR BEHÖVER DU: 1000 g Mjölk 3% 0,5 st Vaniljstång 200 g Äggulor 75 g Maizenamjöl 200 g Strösocker 50 g Smör GÖR SÅ HÄR: • Häll mjölken i en kastrull och dela den halva vaniljstången på längden, skrapa ur fröna i mjölken och lägg även i den urskrapade vaniljstången (i höljet sitter massor av smak). • Gör ett uppkok och låt mjölk/vanilj-blandningen stå och dra i ca 10 minuter. • Koka upp mjölk/vaniljblandningen igen och ta upp vaniljstången. • Vispa ihop äggula, maizena och socker till en slät smet. • Tillsätt mjölk/vaniljblandningen i smeten, vispa väl. • Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten börjar koka. • Passera krämen genom en sil eller sikt tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen. Häll upp krämen i strut eller bunke och se till att den svalnar fort i kyl eller blaster. • Komplettera tårtan med marsipan och valfri sylt!

NÄR PANDEMIN KOMMER - SÅ RÄDDAR DU DITT FÖRETAG

Den erfarna advokaten, obeståndsjuristen och konkursförvaltaren Lars-Håkan Lindberg har räddat många företag från konkurs och räddat ägare till bolag som gått i konkurs från att drabbas i sin privatekonomi. Hör Lars-Håkans bästa tips! • •

Vad kan du göra för att trygga ditt företags överlevnad när det är tuffa tider? Vad måste du göra för att inte sätta din privatekonomi på spel?

På föredraget berättar Lars-Håkan om vad lager säger och ger dig ovärderlig input om vad du måste tänka på och prioritera när bolagets pengar börjar ta slut. Som medlem har du ett mycket förmånligt pris om du vill utnyttja Lars-Håkans juridiska tjänster. Du kan även använda honom till att rekommendera en jurist som är verksam på din ort om du hellre vill det. Efter föredraget kommer du och de andra deltagarna från ditt distrikt att få ett eget virtuellt rum där ni kan diskutera hur pandemin påverkat era företag och det blir tid för allmänna diskussioner och erfarenhetsutbyten. NÄR: 9 mars kl 14-15 VAR: Digitalt, på Zoom KOSTNAD: Utan kostnad för medlemmar HUR: Först föreläsning av advokaten, därefter placeras du automatiskt i en grupp med övriga från ditt distrikt ANMÄLAN: Via mail till julia@bageri.se

BRÖD _ 29


FORSKNING / FEBRUARI

Celiaki är förmodligen en väldig gammal sjukdom, men det var inte förrän på 1950-talet som problemen kopplades till vete och forskningen tog ordentlig fart.

”Fortsätt ta fram bra produkter” Glutenfria trenden är stark. Men varför har glutenfritt blivit så stort? Ett skäl är att den autoimmuna sjukdomen celiaki (glutenintolerans) uppmärksammas allt mer. Ett annat att många konsumenter väljer att äta glutenfritt av andra skäl.

T Foto: Fritiof Pontén

idningen BRÖD har träffat doktorn i kemi, föreläsaren, författaren och skribenten, Margareta Elding-Pontén, för att prata om celiaki och bageribranschens utmaningar i den ökande glutenfria trenden. Hon har själv diagnosticerad celiaki sedan 2004 och har under många år engagerat sig i ämnet. Hennes äldsta son har också sjukdomen sedan 10-årsåldern. Så det är inte konstigt att förstå varför det varit viktigt för henne att lära sig mer. Idag jobbar hon via eget företag, med basen i Göteborg, med att sprida information och kunskap om celiaki, och visa att det går att ha ett bra liv och äta gott även med konstaterad sjukdom. Hon arbetar även en del av sin tid som celiakispecialist åt Fria bröd i Göteborg. Och har jobbat med bland annat patentfrågor för AstraZeneca. -Celiaki är förmodligen en väldig gammal sjukdom. Symtomen finns beskrivna sedan länge. Men det var inte förrän runt 1950 som

30 _ BRÖD

man kopplade vete till problemen och forskningen tog ordentlig fart, säger Margareta Elding-Pontén. Vad som utlöser celiaki är fortfarande inte helt utrett för forskarna, men det forskas mycket nu och en teori är att tidiga virusinfektioner i livet kan vara en utlösande faktor. Nyligen justerade också Livsmedelsverket sina rekommendationer för introduktion av gluten till spädbarn. Mellan 1 och 3 procent av befolkningen beräknas ha celiaki. Men myterna är många kring gluten. Det är kanske därför uppfattningen om hur stor andel av befolkningen som har celiaki stämmer så illa med verkligheten. Frågar man får man svaret att befolkningen tror att 17 procent har celiaki. Och ser man till ”fritt från-ätandet” är det en så stor andel av befolkningen som 25 procent som väljer bort gluten och laktos av andra anledningar än diagnosticerad intolerans. Det visar bland annat de årliga undersökningar om attityder till mat som Brödinstitutets opinionsundersökning Brödtermometern genomför. -Mer kunskap behövs verkligen, konstaterar Margareta EldingPontén. För mig är det av största vikt att inte sprida sådant som inte har förankring i vetenskapen. Vi ska inte sprida rädsla för livsmedel i onödan. Inte minst på grund av att ämnet förknippas med ”gråzoner”, mycket tyck och tänk och många självutnämnda experter. Glutenkänslighet utan celiaki är exempelvis ett kontroversiellt ämne. Många tror sig uppleva besvär som de kopplar till just gluten, men flera vetenskapliga studier pekar på att det snarare ofta handlar om svårnedbrytbara kolhydrater, så kallade FODMAP:s, som finns i varierande grad i vissa spannmålssorter, lök, melon, vitlök, baljväxter med mera och kan orsaka problem, inte glutenproteinet i sig.


FORSKNING / FEBRUARI

Illustratör: Moa Graaf

del konsumenter avstår att köpa dem av rädsla, och kan begränsa sin kost i onödan och missa nyttiga och nödvändiga näringsämnen. Överkorsade axet är en märkning som licensieras av Svenska Celiakiförbundet. Märkningen är ett samarbete mellan 35 andra europeiska celiakiförbund och ställer höga krav på tillverkarna för att få användas. Bland annat ska produkten testas hos ett oberoende ISO-certifierat laboratorium och bageriet regelbundet kontrolleras. Testet visar att maten inte innehåller mer än tillåtna gränsvärden. Detta ska ske minst en gång per år eller om receptet görs om. -Den här märkningen är tydlig, bra och går att lita på, men den kräver lite mer av producenterna, säger Margareta Elding-Pontén. Att öka produktionen av glutenfria havrebaserade produkter, menar Margareta Elding-Pontén, skulle absolut kunna bidra till bättre folkhälsa. -Med ren havre kan personer med celiaki tillgodogöra sig både fullkorn, bra fibrer, mineraler, B-vitamin och kolhydrater och samtidigt undvika gluten, säger Margareta Elding-Pontén.

Foto: Hans Björck

Symtom kan förekomma till exempel i form av IBS (Irritable Bowel Syndrome,”stressmage”). -Tyvärr leder det till att många självdiagnosticerar sig. Men utan kontakt med dietist för att lägga om kosten kan de riskera att inte få i sig tillräckligt av fullkorn och fibrer som tarmen behöver för att må bra, säger Margareta Elding-Pontén. Och även flera andra viktiga näringsämnen och vitaminer. Den som däremot har konstaterad celiaki ska förstås helt undvika gluten. I dagsläget finns det ingen annan bot. Vid diagnos blir man remitterad till dietist, just för att kostomläggningen är så viktig. -Om man misstänker att man kan lida av celiaki är mitt råd att uppsöka vården och testa sig, inte experimentera och införa glutenfri kost själv. Diagnosen måste ställas inom vården, men det kan tyvärr vara omöjligt att konstatera eller utesluta celiaki om personen redan äter glutenfritt, förklarar Margareta Elding-Pontén. Bageribranschen då, hur ska den navigera rätt mellan forskare, bloggare och självutnämnda experter? -Jag tycker att det är rena himmelriket idag, jämfört med när jag konstaterades med celiaki. Nuförtiden finns det hur mycket bra glutenfria produkter som helst att hitta i butikerna, säger Margareta Elding-Pontén. Branschen har verkligen mött trenden och tillgodosett den ökade efterfrågan. Jämfört med många andra länder tycker jag också vi är duktiga i Sverige, och i Norden, att få in fibrer i produkterna. Jag hoppas att producenterna fortsätter på det spåret, även om den glutenfria trenden skulle klinga av. Men det finns också potential att göra mer, menar Margareta Elding-Pontén. Till exempel när det handlar om havre, som ju är ett av naturen glutenfritt sädesslag och mycket nyttigt, med bland annat fibrer av typen betaglukaner. -Här borde det gå att produktutveckla mer, säger hon. Och inte minst restauranger och andra serveringar kan bli bättre på att erbjuda produkter med ren havre. Ren havre betyder att den är producerad på ett sätt så den inte kontaminerats av gluten från exempelvis vetehantering under odling, skörd, transport, bearbetning och förvaring. Ren (även kallad glutenfri) havre får inte innehålla mer än 20 ppm gluten och måste vara rent processad redan innan den kommer in i bageriet. Den bör också vara märkt med det Överkorsade axet. Det finns även andra sädesslag som är av naturen glutenfria, som teff, durra, quinoa och bovete, exempelvis. Men de är inte naturligt förekommande och odlade i någon större utsträckning i Sverige, och då kommer hållbarhetsaspekter och transporter också in som faktorer att ta ställning till. Margareta Elding-Pontén tycker därför att havre har en bra potential. Många olika produkter kräver förstås tydlig märkning. På det stora hela tycker Margareta Elding-Pontén att dagens märkning funkar bra. Med Informationsförordningen måste alla spannmål som innehåller gluten framhävas i ingrediensförteckningen för att underlätta för konsumenten. -Men jag gillar inte ”spår av-märkningen”, säger hon. Det blir osäkert och otydligt för oss som måste veta. Självklart ska produkter som är märkta ”glutenfritt” också vara det. Även andra produkter kan vara glutenfria utan att det skrivs ut eller sägs i klartext, men en

Pssst…

…visste du att Margareta Elding-Pontén skrivit två böcker för att bidra till ökad kunskap om celiaki och glutenfritt: Glutenfritt – gott och enkelt, en receptoch kunskapsbok som kom ut 2014 och nu i februari 2021 i en ny upplaga. Lotta och Tarm-Ludde, en barnbok om celiaki, som kom ut 2020.

Detta är celiaki Celiaki (glutenintolerans) är en autoimmun sjukdom som innebär att tarmluddet i tunntarmen skadas när personen äter mat som innehåller gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn. När tarmluddet skadas förstörs förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Immunförsvaret reagerar när gluten når tunntarmen genom att slemhinnan blir inflammerad. Det leder till att tarmluddet gradvis försvinner. Något som i sin tur kan leda till näringsbrist och allmän ohälsa med flera olika symtom. Celiaki är än så länge obotligt och behandlingen är att äta glutenfri kost resten av livet efter fastställd diagnos. /Johan Hård

BRÖD _ 31


JURISTEN / FEBRUARI

Dags att anställa igen

När så blir fallet tror arbetsrättsjurist Alexander Iliev att många bagerier och konditorier kommer att behöva börja anställa igen efter att ha gått på sparlåga under en längre tid. Han hoppas därför att många får användning av det han skriver om i detta nummer. Det handlar nämligen om två saker som är väldigt viktiga att ha i åtanke när man nyanställer: företrädesrätt och anställningsavtal. Företrädesrätt återanställning För att en arbetstagare ska ha

32 _ BRÖD

företrädesrätt till återanställning måste hen ha varit anställd under sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren vid ”vanlig” anställning. Om det är fråga om företrädesrätt till en ny säsongsanställning gäller, för en tidigare säsongsanställd arbetstagare, en kvalifikationstid på mer än sex månaders säsongsanställning under de senaste två åren. En ytterligare förutsättning för att en arbetstagare ska ha företrädesrätt till återanställning är att den ursprungliga

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

anställningen upphörde på grund av arbetsbrist. En annan viktig aspekt är att en arbetstagare med företrädesrätt ska ha tillräckliga kvalifikationer för att klara av den nya anställningen, dock med en skälig upplärningstid. Om flera arbetstagare har företrädesrätt till återanställning har arbetstagare med längre anställningstid företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid. Anställningsavtalet Ett anställningsavtal kan ingås såväl muntligt som skriftligt. För anställda som faller under bageriavtalet finns en skrivelse om att anställningsavtal ska vara skriftliga. Denna innebär dock inte att en anställning inte finns bara för att man inte har papper på det. Däremot utgör det kollektivavtalsbrott att inte använda sig av ett skriftligt anställningsavtal. Vidare ska kopia på anställningsavtalet tillsändas Livs (facket) lokalt om anställningstiden överstiger en månad. Notera att detta krav inte gäller för serveringsavtalet, butiksavtalet eller tjänstemannaavtalet. För att undvika missförstånd och för såväl er som era anställdas trygghet rekommenderas starkt att anställningsavtal ingås skriftligen. På Livsmedelsföretagens hemsida www.livsmedelsforetagen.se finns mallar för detta ändamål. Var även observanta så att ni tar rätt mall. Det finns nämligen olika mallar för de olika kollektivavtalen.

Klipp ur och spara!

Än så länge är samhället förhållandevis stängt och långt ifrån det normala. Dock börjar ett visst ljus synas i horisonten, en del kurvor pekar nedåt vad gäller smittspridningen och vaccineringen pågår för fullt. Förhoppningsvis kan vi snart börja leva mer som vanligt även om det såklart är en bra bit kvar innan allt är precis som vanligt igen.


BRÖD

... OFFICIELL BRANSCHTIDNING FÖR SVERIGES BAGARE & KONDITORER PMS 130 C

Tidningen BRÖD är en uppskattad och läsvärd tidning som sedan starten år 1900 har inspirerat bagare och konditorer att utveckla sitt företagande. Tidningen porträtterar bagare och konditorer och deras goda idéer, nosar upp nya trender, bevakar mässor och tävlingar, reder ut och

PMS 294 C

PMS 4625 C

förklarar nya regler och lagar,Skuggen samt berättar är tryckt om i 30% av PMS 4625C maskinerna och prylarna somoch en multiplicerat företagare 100%. inte kan klara sig utan. Upplagan ligger idag på 3000 ex/nr. Utkommer 11 gånger om året. Pris för medlemmar: 299 kr + moms Pris för icke-medlemmar: 499 kr + moms

or

ig som är

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

CORONA: NYTT KRISSTÖD FÖR DE VÄRST DRABBADE FÖRETAGEN

Psst!

REGIONALT / JANUARI

#01 januari 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

rd

>25

dlem me

TIDNINGEN BRÖD #01 januari 2021 • Facktidskrift för Sveriges bagare & konditorer sedan år 1900

SMARTA AFFÄRER: KOLL PÅ LIKVIDITETEN UNDVIKER KRISEN

Pandemitrender

”Vi vill hålla en lite lyxigare framtoning och vi märker att kunderna gillar det.”

Kommunikationsbyrån Food & Friends årliga trendspaning tar den här gången helt och hållet avstamp i coronapandemin. Några företeelser dom noterar är ”Distance Dining” inom restaurangvärlden. Restauranger, kaféer och barer anpassar sig, till exempel med glesare placering av bord och stolar. Mindre moraliska exempel är trenden ”Covid Covert” med allt fler så kallade ”Covid Speakeasies”, hemliga barer, hemmafester och skogsrejver. Det viktigaste ordet för i år är dock: hemmet. Vi lämnar det ogärna och lägger oss till med en hel del nya beteenden. Till exempel mer tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”. Maten som serveras på de väldukade borden är sådant som våra mor- och farföräldrar serverade oss som barn, ”comfort food”. Trenden handlar nu mer om att titta bakåt än framåt. Vi fortsätter att leta efter lokalt producerade livsmedel och bryr oss mer om varumärken igen vilket kan härledas till att man söker trygghet. Ett annat tydligt trendbrott, handlar om matsäkerhet. wMotståndet mot förpackningar har minskat med två tredjedelar under coronatiden. Den egna hälsan går nu helt enkelt före miljön!

Semlorna är här som ett ljus i mörkret och en välbehövlig säljboost, i skuggan av coronapandemin, osäkra tider och vårt långa vintermörker. God försäljning och stort lycka till! BRÖD _ 1

#9 september 2017 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

PLOCKAT / JANUARI

POLITIK: VALBUDGET UTAN LÅNGSIKTIGA REFORMER PROFILEN: EMELIE GER ALLT FÖR LAGET! SMARTA AFFÄRER: KOLL PÅ KASSAREGISTRET

#9 september 2017 • Facktidskrift för Sveriges bagare & konditorer sedan år 1900

GRÄDDE

HEMMA HOS / BAKE TO YOU

Kenneth Belvén, Stockholm, huvudägare och styrelseledamot i Delicato bakverk AB, Mobergarna i Kalmar AB och Stiftelsen Einar Belvén gick bort i slutet av 2020. Han blev 73 år. Närmast sörjande är hustrun Monica, barnen Ellinor och Robin, brodern Ronnie, övrig släkt och vänner samt anställda i Delicato och Mobergarna. Kenneth föddes praktiskt taget som konditor. Både hans far Einar och hans farbror var konditorer. Einar Belvén grundade Delicato när

Bygger ut i Bredbyn

Fredrik Nilsson är sedan årsskiftet ny vd för halländska Berte Qvarn. Han har sedan 2016 varit råvaru- och marknadschef samt vice vd för företaget. Han har tidigare erfarenhet från bland annat Lantmännen och Krafft. Berte Qvarn har en 450-årig historia. Familjeägt sedan 1569 är det unikt i landet. Men framtiden är också spännande, och idag är Berte Qvarn en av Europas modernaste kvarnar, som producerar mjöl med höga ambitioner i såväl kvalitet som hållbarhet. Tidigare vd, Johan Bäcklund, kommer att arbeta som kvarnmästare och produktionschef med ansvar för bland annat att trimma produktionen i kvarnen, jobba med utbildning och att vidareutbilda mjölnare samt Bertegruppens viktiga hållbarhetsarbete.

Falu Bröd växer

Styrelsen i Polarbröd beslutade i november om ytterligare investeringar i företagets bageri i Bredbyn. Det handlar om 14,3 miljoner till för att förbättra processen på en av bagerilinjerna. 55 miljoner kronor är den totala summan som Polarbröd lägger på sin nya anläggning i Bredbyn. En stor del av pengarna ska användas till en utbyggnad som kan vara klar redan i sommar. Det blir bland annat en helt ny packhall som rymmer hela baklinjen, allt från ugn till frys. Den planerade lokalen blir över 700 kvadratmeter stor och rymmer 110 personer. Om bygglovet godkänns snabbt och allt annat går enligt plan är hallen redo att tas i bruk redan i början av juni 2021.

Therese Vesterholm öppnade eget konditori och bageri på Åsgatan i Falun våren 2018. Efter drygt två och ett halvt år har Falu Bröd & Patisserie vuxit ur lokalerna. Bland annat behövs mer sittplatser och större kök, för tanken är att utöka lunchserveringen. Omsättningen har också ökat vilket gör att konditoriet behöver mer anpassade lokaler. Nu står det klart att flyttlasset går – en bit längre upp på Åsgatan, till gamla Hammars konditoris lokaler, som stått tomma en tid. Men nu ska ett konditori åter få husera i vad som kan vara en av Sveriges äldsta konditoribyggnader. Falu Bröd & Patisserie kommer att fortsätta vara ett hantverksbageri och konditori som gör allt ekologiskt och från grunden.

Bagare Bengtsson bommar Efter ett tufft 2020 har Bagare Bengtsson, Bengt-Inge Bengtsson, i Falköping bestämt sig för att stänga, bland annat efter en tids sjukdom. Tanken var att Bagare Bengtsson skulle öppna igen så fort han blev frisk. Men så blir det inte. Coronapandemin har också bidragit till sämre ekonomi som inte längre gjorde det möjligt att ha en anställd. Nu har han sålt inventarierna i bagerilokalen på auktion och sätter därmed snart punkt.

BRÖD _ 37

HEMMA HOS / BAKE TO YOU

PMS 294 C

Svart

@ BAKE TO YOU

LANSERAR DEBIC sin grädde i en praktisk 10”ViNU firar 10-årsjubileum litersförpackning. Sedan tidigare finns den i förpackmedningöverraskningar och om 1 och 5 liter. Grädden har bra volymökning samt hållfasthet. även efter vispning. nyheter förFrysstabil kunderna”

Mor & dotter i perfekt symbios

MEJERIFOKUS Så här under årets fattigaste månad känns det naturligt att ta en titt på vad som händer på den rika mejerisidan. Storpack, växtbaserat och humor är trenden.

NU SLÄPPS EN ny produktserie av nöt- och frösmör i smakerna mandelsmör, cashewsmör, nötsmör och frösmör. Produkterna, som är sockerfria och tillverkade på rostade nötter, passar perfekt i både bröd och bakverk och som tillbehör till sallad, i smoothies, gröt, yoghurt och bowls.

Gylles utökar Till våren flyttar Gylles, en caféinstitution i Karlskrona, till gågatan och Ronnebygatan. Den nya lokalen har tidigare huserat en klädbutik. Gylles produktion är uppbyggd för mycket större verksamhet än vad serveringsplatserna i den tidigare lokalen möjliggjort. I den nya blir det mellan 50 och 60 sittplatser.

Ny vd till Berte Qvarn

Till minne av Kenneth Belvén

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

HÄR KOMMER universums första flodhästsmörkniv – handgjord i Sverige och signerad Drosselmeyer Designgroup. 10 procent av all försäljning går till flodhästälskande Karen Polillos förening ”SAVE THE HIPPOS”.

BRÖD DAR FÖROCH BAKVERK VII LAD ÅRETS KONDITOR

Modernast i Norden Göteborgsbaserade Fria Bröd, som specialiserar sig på glutenfritt bröd, bygger nytt bageri i Bårhult strax utanför Göteborg, det ska bli ett av Nordens mest moderna. Det nya bageriet är på 7000 kvadratmeter och innebär bland annat att Fria Bröd kan fördubbla sin produktionskapacitet. Det nya bageriet ska invigas under första halvåret 2022. Då kommer också företaget att lämna sina nuvarande lokaler i Västra Frölunda i Göteborg.

Mikael Hellberg, Anders Hällström och Lars Högström för styrelsen och alla anställda i Delicato och Mobergarna.

PMS 130 C

KULIGASTE

NÖTSMÖR – PERFEKT

Så många pepparkakor lyckades klassiska Göteborgs Pepparkaksbageri baka inför julen 2020. Trots att bageriet bytte ägare samtidigt som coronapandemin lamslog Sverige förra året. Nye ägaren Christian Jörgensen, bageriprofil i Göteborg, berättar att en av framgångsfaktorerna är det gamla – och mycket hemliga – receptet på kakorna. Receptet, som varit oförändrat sedan starten 1924, har endast tre personer tillgång till. Christian beskriver receptöverlämningen som närmast en ritual där tidigare ägaren, Per Blomdell, lämnade över en sliten gammal träram med ett blyertsskrivet recept daterat till 1924. 2019 omsatte bolaget 4,4 miljoner kronor och Christian tror det landar på något liknande för 2020. Pepparkakorna står för 80 procent av omsättningen.

…i Gävle, som i december förra året fick försäkringsbolaget Svedeas småföretagarstipendium! När coronapandemin tog fart under 2020 vände de senaste årens goda resultat snabbt. Efterfrågan hos stora kundgrupper försvann och för första gången någonsin fick bageriet dra ned på personal. De hade stora förväntningar i början på 2020 ända tills covid-19 dök upp och förändrade förutsättningarna. När företagen i omgivningen började ställa in sina möten och skicka hem sina anställda att jobba hemifrån förlorade de en av sina största kundgrupper, och tvingades dra ner produktionen och minska öppettiderna. Stipendiet uppgår till 25 000 kronor. Pengarna kommer främst att användas för att undvika permitteringar.

Kenneth var två år gammal. Genom åren jobbade Kenneth i många olika funktioner i ”firman”, som han kallade Delicato. När Kenneth och brodern Ronnie förvärvade firman från Einar 1992, axlade Kenneth vd-rollen, som han innehade i drygt tio år. Vi minns Kenneth som en i alla avseenden oerhört generös person. Han var alltid intresserad av människan bakom namnet och kände personligen många av de anställda på Delicato. När Kenneth inte jobbade, trivdes han allra bäst på familjens smultronställe i Trosa. Där njöt han av tillvaron tillsammans med övriga familjemedlemmar och vänner, men även av att vistas i naturen och att göra utflykter i skärgården.

36 _ BRÖD

SMÖRKNIVEN BIG PACK-

Grattis Centralbageriet…

3 000 000

TREND: INTE GLASKLART ATT BRÖD ÄR HÄLSO- OCH KLIMATSMART

REGIONALT / JANUARI

HÄNT EXTRA!

I och med coronapandemin stannar vi helst hemma och lägger gärna tid på spektakulära dukningar. Fenomenet kallas ”Tablescaping”.

Under ett normalår sätter svenska folket i sig bortåt 6 miljoner semlor bara på fettisdagen! Totalt under säsongen går det närmare 50 miljoner semlor.

Branschens viktiga livboj TIDNINGEN BRÖD

MARIAS KRÖNIKA / JANUARI

Prenumerera på:

Redan när Alma-Eleonora Sandberg var 16 år startade hon och hennes mamma Anna-Karin Sandberg eget företag. Nu är hon nyutbildad konditor och de håller tillsammans på att bygga upp en verksamhet som redan spräckt den nuvarande kostymen.

Nu by mar ter Ko bia klas garin . sit mar sikerna Tillbak t stan garin a in dard De so och likat är sv Allro essm ensk rtimen undm arga tillver t på rin arga , Ve kade tebr rin . öds-

Stajla med bronsbröd

Svenska Bagarlandslaget bjuder på sina bästa matbröd från Nordiska Mästerskapen BRÖD _ 1 BRÖD _ 35

text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

HEMMA HOS Att jobba ihop mor och dotter är inget som bekymrar Anna-Karin och Alma-Eleonora. Visst kan de vara oense ibland, men inte värre än att det reder ut sig snabbt. Mest har de bara roligt på jobbet.

18 _ BRÖD

BRÖD _ 19

BRÖD _ 33


MARIAS KRÖNIKA / FEBRUARI

Lyft fram rätt kostråd! För en månad sedan skrev jag tillsammans med Elisabet Rytter på Livsmedelsföretagen och Ingrid Larsson, dietist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ett öppet brev till SVT. Anledningen var att vi hade suttit med skämskudden framför oss när SVT för en gång skull hade ett program om sambandet mellan mat och hälsa, denna gång i Fråga doktorn hälsa. Det var ett riktigt dåligt program! Varför är det viktigt att man säger rätt saker om sambandet mellan mat och hälsa? Därför att av alla våra påverkbara levnadsvanor såsom att äta, röra på sig, stressa, röka, dricka alkohol med mera så påverkar matvanorna hälsan mest. Att då, som i programmet, i bästa fall förenkla å det grövsta och i värsta påstå direkta felaktigheter är förstås att lura människor. I undersökning efter undersökning där frågan är vad som är viktigast i livet ligger svaret ”min och mina näras hälsa” alltid i topp. Jag blir helt bedrövad när jag inser hur många som verkligen vill bry sig om vad de äter nu får ännu mer ångest med tanke på vad man sa i tv-programmet. Socker nämndes som det enskilda viktiga att låta bli. Vi rekommenderas även att undvika processad mat. Man la även till att maten blir bättre för oss om man njuter av den. De flesta inser att för mycket socker inte är en hit men ett enskilt ämne har inte den påverkan på hälsan som det lät, och tilläggas kan att för mycket salt är värre för folkhälsan än för mycket socker. Angående processad mat så finns ännu ingen vedertagen definition på internationell, vetenskaplig nivå även om uttrycket används ganska mycket. Den diskussionen har bara börjat

och åsikterna är mycket Maria Sitell, dietist varierade. Och självklart och kommunikationschef, Brödinstitutet är det bra om maten är god. Men det är inte dessa saker som har betydelse i det långa loppet och för de flesta människor. Det som verkligen påverkar hälsan är en helhet med mer fullkorn (det nämndes överhuvudtaget inte), baljväxter, fisk och skaldjur, frukt, grönt, rotfrukter, oljor och mindre kött, salt, socker och vitt mjöl. Och i lagom mängd. Det är just dessa kostråd som behöver lyftas fram när SVT för en gång skull har ett ämne som handlar om sambandet mellan mat och hälsa men den matchbollen tog man inte. Men är det värt att göra sådant här? Att reagera och säga till? Försvinner det inte i mängden av allt annat? SVT har inte svarat på vårt brev men reaktionerna runt omkring oss har varit enorma. Brödinstitutets hemsida slog alla rekord avseende besökare och debatten i de sociala medierna blev stor. Vi tror att vi har sått ett frö och vi är ännu inte klara. Du hittar hela brevet på sidan 20 i den här tidningen, och på Brödinstitutets hemsida under press & nyheter. Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ANNONSERA I BRÖD... ...OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Vill du nå bageri- och konditoribranschen i SveSkuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C rige? En bransch som till större delen består av och multiplicerat 100%. och multiplicerat 100%. egna företagare som fattar beslut om rörelsens alla inköp, allt från råvaror till tjänster. Tillsammans or omsätter de 18 miljarder kronor. Tidningen BRÖD når företagarna och därtill brödansvariga hos Sveriges 950 största caféer, in store bakeries, coffeeshops och andra företag som är fokuserade på bröd, konditori, dessert och choklad. Det finns inget annat sätt att nå alla dessa bagare och konditorer samtidigt än i Tid-

34 _ BRÖD

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

ningen BRÖD, vars uppdragsgivare dessutom är Skuggen är tryckt i 70% svart och den starka branschorganisationen Sveriges bagare multiplicerat 100%. & konditorer (SBK). Att annonsera i BRÖD är ett kostnadseffektivt medieval. Här når du beslutsfattare till en låg kostnad i en tidning som läsarna själva ser som sin viktigaste informationskanal. 94% av läsarna tycker att tidningen är ”mycket bra” eller ”bra”!!!* Upplagan är idag 2900 ex/nr. Utkommer 11 gånger om året. PER HANSSON: 070-747 42 82 / per@bageri.se


PLOCKAT / FEBRUARI

SNYGGASTE

GRYTLAPPEN GLOBALS GRYTLAPP ÄR tillverkad i robust canvastyg och har en läderkant som är perforerad med Globals klassiska prickmönster. Den har också en praktisk ögla i mattborstad metall som möjliggör hängande förvaring. Tål att tvättas i 60 grader.

KÖKETS GRÄDDA

Paletternas palett från Global.

Vårens snyggaste köksprylar har landat. Redaktionen har valt ut 5 nyheter som kommer hålla länge – ur trend- miljö- och kvalitetsperspektiv.

MUNBLÅST

ELEGANS

DE FLESTA VINER mår gott av en nypa luft innan de dricks. För att luftningen ska ge någon effekt måste vinet dekanteras, det vill säga hällas över i en karaff. Riedels munblåsta karaffer tillverkas av skickliga yrkesmän i Tyrolen i Österrike.

Pssst!

Visste du att unga och äldre viner dekanteras av olika anledningar. Unga viner behöver komma i kontakt med syre för att utvecklas. Äldre viner dekanteras istället för att vinet ska skiljas från bottensatsen som bildas under lagringen.

FRÅN SKRÄP

TILL TESTVINNARE

PANNOR OCH KASTRULLER från ”SCANPAN PRO IQ” är tillverkade av återvunna aluminiumburkar med en tuff beläggning helt fri från miljögifter. Stekpannan har vunnit Aftonbladets stora stekpannetest 3 år i rad!

BRÖD _ 35


REGIONALT / FEBRUARI Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt. Västra Sverige Teres Johansson Info@hamnbageriet.se

Skåne-Blekinge Nina Andersson (ninaskonditori@live.se)

foto: Polarbröd

Dags för årsmöten Våren närmar sig, och därmed årsmötestider. Förra året ställde coronapandemin till det så att flera av distriktsföreningarna ställde om till digitala årsmöten. Hur det blir i år återstår att se. Vaccinationerna är igång, och skulle det bli några lättnader i myndigheternas restriktioner kanske det kan bli några traditionella – fysiska – årsmöten igen. Men digitala möten planeras också i år. Just nu är mycket i planeringsfas och förberedelser pågår runt om i landet. Vid denna tidning pressläggning hade det kommit till redaktionens kännedom att: • Stockholms bagare & konditorer håller digitalt årsmöte torsdag den 15 april. Mer information, kallelser och andra årsmöteshandlingar kommer att distribueras via distriktsföreningarna.

Ekologisk trekant Från och med nu kommer Leksands ekologiska trekantsknäckebröd bara innehålla råg från Dala Sörby gård i Hedemora, en gård som ligger mindre än tio mil från bageriet. Odlingen på gården ställdes om till ekologisk 2017. Det var samma år som Leksands knäckebröd lanserade sitt första ekologiska knäckebröd. Gården har levererat spannmål till bageriet sedan 2004.

Huså Bröd bygger ut Huså Bröd i Åre har på senare tid fått stora beställningar från både Norge och Schweiz. Därför är det nu läge att bygga ut. Bland annat har en importör i Norge tagit in storsäljaren dippknäcke som en del i en dagligvarukedjas grundsortiment. Och i Schweiz är tanken att Huså Bröd ska ingå i grundutbudet hos en schweizisk matvarukedja. Huså Bröd hade under 2020 en omsättning på 5 miljoner kronor och totalt ökade de omsättningen med cirka 10 procent, och utlandsförsäljning gick upp med hela 100 procent under fjolåret. I brödfabriken sätts dagligen 200-400 kilo deg, vilket motsvarar ungefär 150-300 kilo bröd. Huså Bröd grundades 1995. Företaget sysselsätter cirka 4 bagare. 36 _ BRÖD

Första spadtaget i Älvsbyn I slutet av januari togs det första spadtaget för vad som ska bli Polarbröds nya bageri i Älvsbyn. Planen är att den första etappen av bageriet ska vara klar i oktober. Medverkade vid spadtaget gjorde bland andra koncern-vd Karin Bodin, Polarbröds vd Anders E Johansson, Älvsbyns kommunalråd Tomas Egmark, Polarbröds fastighetschef Jonas Holmgren, platschef Lilian Nilsson och projektchef David Greisman Lundberg.

Tunnbröd är kultur I Långhed, Alfta i Hälsingland, pågår ett projekt som heter Kulturarv möter framtid, och i detta projekt är det fokus på bröd och på tunnbröd i synnerhet. Målet med projektet är att blåsa liv i tunnbrödsbakandet i trakten utifrån de gedigna traditioner som finns, bland annat många lokala tunnbrödsbagare. En vision är att bagarstugan i Långhed kan bli en plats där tunnbröd bakas och säljs, både för att ta med hem och för att avnjutas på plats. Alla bagare som vill baka är välkomna.

Orkla in på hållbarhetslista Under World Economic Forum i januari presenterades Corporate Knights Global 100, en ranking över världens mest hållbara bolag. Livsmedelsföretaget Orkla är ett av bolagen på listan. Orkla blev rankat nummer 81 av 100. Andra svenska företag som rankas bland de mest hållbara i världen är hygienoch hälsoföretaget Essity (63:e plats) samt telekomföretaget Ericsson (89:e plats). Rankingen bygger på en analys av totalt 8 080 företag.


REGIONALT / FEBRUARI

HÄNT EXTRA! Nääs fabriker utökar Framåt våren slår Nääs fabriker i Tollered, strax utanför Göteborg, upp dörrarna till Bröd & Malt som blir Nääs eget bryggeri och bageri. Här ska överblivet bröd från bageriet användas i tillverkningen av öl och restprodukter från öltillverkningen användas vid brödbaket. Bageriet blir ett klassiskt stenugnsbageri där spannmål tas från både nära råvaruproducenter och restprodukter från bryggeriet. Mikrobryggeriet kommer i första hand att producera olika ölsorter men även cider och must finns med i planeringen.

Pågen slipper bo-grannar Det ska inte byggas några bostäder i Sofielunds verksamhetsområde i Malmö, har stadsbyggnadsnämnden beslutat. I stället ska man ta vara på och förstärka områdets styrkor och kvaliteter som kultur-, fritids- och näringslivscentrum. Pågens bageri med 600 anställda är ett av företagen i Sofielund, därmed en av de två största verksamheterna i området och en viktig arbetsplats som ska vara kvar. Och kan nu komma att utöka verksamheten.

Eldrimner får stöd Eldrimner, nationellt centrum för mathantverk, får 10 miljoner

Mekka till Oxelösund Nu öppnar ett nytt konditori i Oxelösund. Den senaste tiden har Nyköpingskonditoriet Mekka byggt upp ett mindre kaféimperium i östra Sörmland. Och nu blir det en butik och ett litet kafé i Birgers gamla lokaler i Prismanhuset, Oxelösund. Själva bageriet ligger i Nyköping och levererar bröd, kakor och tårtor till företagets sex kaféer. Under den senaste tiden har Mekka expanderat snabbt. Det som började med ett konditori i Nyköping 1946 finns nu över hela östra Sörmland: På Väster, Öster och i Oppeby i Nyköping, samt ett konditori i Trosa. I Gnesta tog Mekka över Humbles i somras.

kronor per år för åren 2021-2023. Det är regeringen som ger dem pengarna via länsstyrelsen i Jämtlands län. Det handlar om en basfinansiering och det är samma summa som Eldrimner fått de senaste fem åren. Även Myndigheten för yrkeshögskolan har gett positivt besked till Eldrimner att få fortsätta den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen inom mathantverk. Bagare, mejerister, charkuterister och förädlare inom bär, frukt och grönsaker utbildas. Detta läsår går 17 personer den och de utgör den sjätte årskullen.

Öppnade nytt i Skellefteå Skellefteå har fått ett nytt kondis. Ägaren, Cornelia Luckey, utlovar ett hantverksbageri med ett litet sortiment och stort fokus på kvalitet. Det blir dansk hantverksglädje, säger hon. Idén växte fram i Danmark där hon studerade till konditor i fyra år. Under sin tid i Köpenhamn fick hon också tävla för det danska konditorlandslaget. Luckey Konditori & Bageri huserar till en början i The Great Northern-huset där man delar kök med fiket Norma.

Fjällkonditoriet växer Fjällkonditoriet i Myrviken, Berg kommun i Jämtland, utökar verksamheten. Bara ett år efter öppnandet av en filial i Storlien ligger man nu i startblocken för en nyetablering i Änge, i centrum av Offerdal och ett övertagande av Sundings konditori i Mörsil. Ägarna hoppas kunna öppna i Mörsil i maj. Både klassiskt och modernt utlovas från det anrika kondiset, men med riktigt hantverk.

Företaget har planer på att växa ännu mer. På önskelistan finns bland annat ett nytt bageri. Just nu sysselsätter Mekka uppemot 25 personer. Öppnandet i Oxelösund kommer troligtvis inte att medföra några nyanställningar.

Princess konditori slår igen Efter 65 år på Bagaregatan i Nyköping har den sista bullen bakats på Princess konditori. 1987 tog Thomas Swenson över verksamheten tillsammans med sin bror Christer. Men nu har det blivit dags för både Thomas och Princess att gå i

pension. Känslan är att han går med flaggan i topp. Thomas föräldrar startade fiket 1955 och själv har han aldrig haft något annan arbetsplats än Princess.

60 år i Tranås I år firar Wienerbageriet i Tranås 60 år. Bageriet har drivits av tre generationer med ledorden ”tradition och kvalitet” och ”för den goda smakens skull”. Så gott som hela grundsortimentet av bakverk som finns i dag är samma sortiment som för 60 år sedan. Enligt ägarna är det kunderna vill ha det. De vill inte ha några nyheter. Många av dem som handlar i dag handlade också som barn med sin far- och morföräldrar.

BRÖD _ 37


DITT MEDLEMSSKAP

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Mot Sydafrika år 2022 Sveriges bagare & konditorers (SBK) årsträffsresa, planerad att gå till Kapstaden, Sydafrika, har på grund av coronapandemin fått ändras och flyttas flera gånger. Ett tag var förhoppningen den att resan skulle kunna bli av i april i år. Men på grund av det osäkra coronaläget, att vaccineringen verkar dra ut på tiden en del och inte minst att UD har restriktioner, så arbetar nu SBK med sina samarbetspartner för att resan ska kunna genomföras i januari 2022, närmare bestämt den 12-17 januari. Förutsatt givetvis att coronasituation i världen är bättre då. En annan klar fördel med januari är att det är sommar och varmt i Sydafrika den årstiden. För dem som bokat extra dagar och ska på safari så har det gjorts en uppgradering till en, enligt arrangören, bättre lodge. Samtliga kommer nu att bo på samma anläggning, som heter Ivory Tree Lodge. 38 _ BRÖD

Ny lag om tillträdesförbud till butik Riksdagen har röstat igenom ett lagförslag om tillträdesförbud till butiker. Det innebär att personer som återkommande stjäl eller trakasserar anställda kan portas från att besöka butiker. Den nya lagen innebär att åklagare ska kunna besluta om ett tillträdesförbud på högst ett år i taget. Den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader. Lagen träder i kraft den 1 mars.


DITT MEDLEMSSKAP

Många förmåner för dig som är medlem Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Håll (av-) stånd med fem limpor För att hjälpa medlemsföretagen att följa den nya pandemilagen, har Sveriges bagare & konditorer, SBK, tagit fram ett nytt material som visar att bagerierna arbetar på ett säkert sätt och som minskar kundernas oro. Materialet har skickats ut fysiskt i form av en affisch och en rund bild, och kan även laddas ned digitalt från www. bageri.se De digitala bilderna kan exempelvis användas för tv-skärmar, i kassor och serveringar. Samt förstås även i sociala medier. Materialet är givetvis kostnadsfritt för medlemmar i SBK.

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Provins Insurance Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Provins Insurance Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

SBK håller digitalt årsmöte Sveriges bagare & konditorer håller digitalt årsmöte måndag den 3 maj. Kallelse och aktuella handlingar kommer att skickas ut till medlemmarna i vanlig ordning.

Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via

mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt sätt. Partner/leverantör: PCS Flavour Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers Säkerhetsrådgivning Säkerhetspaket via Butikerna med flera olika delar, bland annat telefonsupport via Butikernas säkerhetschef. Partner/leverantör: Butikerna Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

BRÖD _ 39


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

www.dawnfoods.com/nordics

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

Kontakta oss för mer information om Dawn Foods Anders Jonsson, Sales Manager Sweden, M +46 (0) 702 494945

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. www.kobia.se | 010-206 77 91

lönsamhet. St o

PART OF ABDON GROUP

lt

udspons huv or

Vi inspirerar till nya bakverk, ökad omsättning, bättre lönsamhet och utvecklat ledarskap. Läs mer i vår kundtidning Inspiration & Affärsmannaskap och på vår hemsida.

av

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

Inspiration för ökad

Följ oss på Facebook och Instagram.

www.femtorp.se 040-94 90 00

40 _ BRÖD

Credin Sverige AB Elvägen 4 • 443 61 Stenkullen 0302-252 00 • info@credin.se • www.credin.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.DYNATEC.se

www.nbt.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Lyft & töm

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

Skräddarsydda lyftar och tömmare för effektiv bageriproduktion.

www.nimo-kg.se info@nimo-kg.se | 0418-446 440

FOOD IS OUR PASSION ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

www.kaka.se 010-484 99 00 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Receptet för bättre affärer.

www.lundpac.se 040-19 08 31

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

BRÖD _ 41


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKE OFF

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Jönköping 08-510 00 303

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Konditorier Brödbutiker BAKUGNAR Caféer Coffeeshops Restauranger Barer C

CHOKLAD/PRALINER Panea AB www.panea.se

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

08-590 006 00 info@revent.se

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

08-590 006 00 info@revent.se

Halmstad 035-301 49

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

BAKPLÅTAR

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

www.praegel.dk

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 4625 C

or

PMS 130 C

42 _ BRÖD

PMS 294 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Smakspecialister sedan 1862

DONUT-/MUNKMASKINER

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

DOSERING

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Hafströms dosera ab

D

För en effektivare produktion

Specialist på dosering, portionering och spritsade produkter www.dosera.se • 0706-89 86 89

DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med bagerisystemet PCS WinBag

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare med flera. NYHET! Flavour Recept och Kalkyl. Det första leverantörsoberoende recept- och kalkylsystemet i Sverige!

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FÖRSÄKRINGAR

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

DISKMASKINER

Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Skandinaviens ledande leverantör Uppslagslinjer av diskmaskiner för storkök Degblandare Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Vispmaskiner Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 Matbrödslinjer E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Välj dina professionella Siloanläggningar maskiner från onbart. Doseringsoch fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar Inredning för konditori och café extrema krafter.

LUNDVALLS AB

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Brödbranschens totalleverantör G

Tel 031 309 98 90 ab@pcs.se. www.pcs.se

GRÄDDAUTOMATER

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

I INREDNING & DESIGN Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Panea AB www.panea.se

Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 43


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

Vi förverkligar dina idéer

Urban Gudmundsson

Ä

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

TÄNK BLÅTT FÖR

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

44 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Prata mjöl med oss!

R

T

RENGÖRING

TRANSPORTBAND

Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

www.tecnovap.se 08-590 860 90

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

S SILOS

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

ipco.com/bake

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se www.habasit.se

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

När transportband är viktigt för dig! Habasit® Cleanline ultimata transportband för bageri tel.

+46 30 122 600

TÅRTDEKORATIONER Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

SOCKER

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

VAKUUMKYLAR

Socker och Sirap – naturliga råvaror

www.warbrokvarn.se • Tel: 0730-34 39 88 Finns att beställa hos:

040-53 70 00

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 45


glöm inte våffeldagen 25 mars!

TÄVLING: DE VANN SM UNGA BAGARE OCH SKOLMÄSTERSKAPEN LAGSTIFTNING: DAGLIGVARUKEDJORNAS MAKT SKA MINSKAS

BRÖD #3 UTE I SLUTET PÅ MARS 46 _ BRÖD BRÖD _ 46


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig Julia Forsberg Tel: 08-762 67 97 E-post: julia@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 55680, 102 15 Stockholm BESÖK: Storgatan 19, Stockholm (Näringslivets hus) TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Stockholm och multiplicerat 100%. Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser or (johan@margaretas-bob.se)

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg är tryckt i 30% av PMS 4625C (christian@pilefood.se) och multiplicerat 100%. Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 47 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 55680, 102 15 Stockholm)

Peters konditori investerar i effektivare ugnar Peter och Christin Halldén, ägare till Peters konditori beläget vid vackra Skrea strand i Falkenberg hade funderingar på att byta ut sina befintliga ugnar för att få ett effektivare bageri. De kontaktade Panea för att bolla sina ideer. Vi tog fram ett förslag samt offert på tänkbar utrustning. Enkelt och smidigt! Vi på Panea gjorde ett besök för att dokumentera förutsättningarna för vår utrustning med tanke på intagning och installation. En skiss presenterades inom några dagar med en lösning bestående av ny Revent 726 enkelstickugn samt den nya däckugnen Bongard Soleo

EVO med inlastare.Inlastaren besparar mycket arbetstid och den utför både inlastning av deg samt urtagning av bakade produkter. Redan några veckor senare fick vi det stora nöjet att installera de nya ugnarna och tog även hand om uttagning av de befintliga ugnarna. Efter färdigställandet var det dags för provbakning vilket resulterade återigen i en mycket nöjd kund! Åk gärna till Peters konditori i Falkenberg och provsmaka de utsökta produkterna bakade i Reventugn samt Bongard däckugn.

Gör som Peters konditori i Falkenberg! Kontakta Panea om du också vill ha hjälp med att effektivisera eller planera ett nytt bageri. Paneas idé är enkel: att hjälpa till att starta bagerier, kafeér och restauranger; och se till att du som entreprenör får den utrustning och inredning du verkligen behöver med rätt kvalitet. Om du har frågor om produktion eller inredning tveka inte att ringa: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 08-510 00 303 anders.blahed@panea.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.