BRÖD 11 2022

Page 1

#11 november 2022 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900 Bara fördig som ärmedl em >25 FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG sparar pengar ”Jag vill se mer av den brödkultur som finns på kontinenten, och särskilt i mitt ursprungsland Tyskland” SMARTA AFFÄRER: JULPYNTA NÄTBUTIKEN! LAGSTIFTNING: ETT FÖRSTA ÅR MED LOH (UTP)-LAGEN PROFILEN: MÖT ANDREA WIBERG, JUNIORBAGARLANDSLAGET Josefine Paganders vinnande glassbakelse i Årets Konditor är inspirerad av ett gammal dags bläckhorn med gåspenna. Psst! ÅRETS KONDITOR Med många avancerade tekniker och ett mod som fascinerade juryn skapade vinnaren av Årets Konditor 2022 fantastiskt vackra bakverk. Och att smaka dem var en verklig njutning! EXTRA TJOCKT NUMMER! Medtematävlings-

Nu säljer vi mjöl igen!

Tack för allt stöd i samband med den omfattande branden hos oss i augusti. Vi vet att ni är många som väntat och längtat och med stolthet kan vi berätta att vi nu säljer mjöl igen, bara tre månader senare. Det är precis som tidigare vårt eget spannmål, odlat i nära samarbete med spannmålsbönder i vår närhet. Malningen är gjord hos våra vänner på Orga Kvarn och Berte Qvarn och därför är mjölet kanske inte exakt som du är van vid, men vi lovar, det är riktigt bra ändå. Kontakta oss på order@warbrokvarn.se eller 0730-34 39 88 eller beställ hos Bageriprodukter Thomas Björklund, vd Warbro Kvarn

Så här ser våra nya påsar ut

SBK gör det enklare

En gång varje år har styrelsen för Sveriges bagare & konditorer (SBK) ett möte där strategin ses över och där budgeten beslutas. Årets möte har precis avslutats och strategin har testats mot den situation branschen befinner sig i och mot de utmaningar styrelsen ser att medlemsföretagen kommer att möta framöver! Strategin sammanfat tas även framöver i missionen ”Vi gör det enklare att driva bageri och konditori!”.

Utifrån missionen arbetar SBK med fem fokusområden där det första är att få fram mer välutbildad arbetskraft. Bland de insatser som görs finns såväl framtagning av utbildningsböcker som aktiviteter med syftet att locka ungdomar till bageriutbildningen (som rent formellt heter Restaurang- och livsmedelsprogrammet, vilket vi också försöker ändra på). Och varje år bjuder vi in landets alla bagerilärare till två dagars fortbildning. Intresset är stort och i år deltog fler lärare än någonsin tidigare!

För att få fram välutbildade bagare är det avgörande att det finns duktiga bagerilärare. Det är därför både mycket roligt och en viktig händelse när Jan Sahlin på Stockholms Hotell- & Restau rangskola blir utsedd till årets yrkeslärare i Sverige.

I det här numret kan du läsa mer om Jan och hur han arbetat med att inspirera såväl sina kollegor som nästa generations bagare och kondi torer. Du kan även läsa om några som redan visat prov på sin yrkesskicklighet. Vi har återigen haft förmånen att dela ut såväl gesäll- som mästerbrev efter lyckade prov.

En annan aktivitet SBK bedriver, bland annat i syfte att skapa intresse och locka ungdomar

till yrket, är att arrangera tävlingar. Efter ett par års tävlande utan publik fick vi i år möjlighet att återigen arrangera såväl Mack-SM som Årets Konditor inför fyllda läktare. Och vilka bakverk som skapades! Har du sett en dessert i form av en kohage tidigare? Låt dig inspireras genom att ta en titt på bilderna från tävlingarna här i tidningen eller se filmer från båda tävlingarna på Youtube!

Det andra fokusområdet som SBK:s verksam het bygger på är att skapa bättre förutsättningar för verksamheten. Det gör vi genom att aktivt arbeta med politiker och myndigheter så de ska ha så bra kunskap som möjligt om hur deras beslut påverkar företag och människor i verkligheten. Det (felaktiga) sätt som hyror automatiskt räknas upp utifrån Konsumentprisindex (KPI) har lyfts fram från olika håll under flera år, men eftersom det varit låg uppräkning av KPI har effekterna på hyreshöjningar inte blivit lika stora och intresset för frågan har varit lågt. Nu är risken stor att många av våra medlemmar som hyr sina lokaler får 10 procent hyreshöjning från 1 januari. Om det, om elprisstödet och en massa annat intressant kan du läsa på de följande sidorna. Trevlig läsning!

Kul med tävlingar! Jag blir alltid lika imponerad av våra duktiga yrkespersoner när det är branschtävlingar på gång. Nu har vi genomfört både Mack-SM och Årets Konditor, och vilka prestationer! Helt fantastiskt. Och härligt att efter ett par år återigen kunna ta emot en så stor och entusiastisk publik!

I det här numret av BRÖD kan vi läsa om hur första året med den nya lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder i livsmedelsbranschen (LOH) har funkat. Tyvärr finns mycket mer att göra och allt för många köpare på den oligopol-präglade marknaden använder lagen som rundningskäppar i en slalombacke!

5766-2348 OCR

MARTIN LUNDELL VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Prenumerationsärenden

brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25

Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00

Omslag Sara Trus

Illustrationer Anna Windborne-Brown

LEDARE NOVEMBER Tidningen BRÖD Post: Box 3546 103 69 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 25 111 34 Stockholm Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård
67 82 johan@bageri.se
Per
82 E-post:
Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem
Sverigs Tidskrifter.
Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar.
OCR
08-762
Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com Annonser
Hansson 070-747 42
per@bageri.se Utgivning
i
Prenumerationspriser
Postgiro 415 65 01-1
Bankgiro
+ _ PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. or

Sid 8

Julpynta webbplatsen!

Så här inför julen kan det vara en smart idé att julpynta och pimpa webbplatsen/nätbutiken lite extra för att locka till julinköpen!

Sid 22

Årets Yrkeslärare

Jan Sahlin, bagerilärare vid Stockholms Hotell& Restaurangskola, har utsetts till Årets Yrkes lärare av WorldSkills Sverige.

Sid 24

Första året med LOH-lagen

Nu har lagen om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelsbranschen, tidigare kallad UTPlagen, varit i kraft i ett år. Konkurrensverket konstaterar att det finns mer att göra!

Sid 50

Se upp för indexhöjning av lokalhyran

Från årsskiftet kan många lokalhyror höjas kraftigt till följd av indexklausuler i avtalet som följer KPI-inflationen. Läge att säga upp för omförhandling innan nyår?

ALLTID I BRÖD

4 _ BRÖD
19 10
INNEHÅLL
Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 08_ Nyhetssvepet sid 36_ Hemma hos sid 44_ Fråga juristen sid 48_ Medlemsförmån
06 november ~ nummer 11 2022 14

NYBAKAT

senaste nytt från branschen

Tog hem pralin-SM

MONTADAR, ”Montis” Kanbar, som till vardags jobbar på Bullar & Bröd i Stockholm, tog hem tävlingen pralin-SM, svenska mästerskapet i pralintillverkning för yrkesverksamma konditorer och professionella pralinhantverkare. Tävlingen arrangeras av bransch föreningen Sveriges Bagar- och Konditormästare (SBoKM) tillsam mans med Bak- & Chokladfestivalen samt Stockholmsmässan.

Montis är en van vinnare. 2020 vann han tävlingen Årets Bagare och två år tidigare vann han SM för Unga Bagare.

Under ett års tid får han represen tera branschen med titeln Årets Pralinhantverkare. Dessutom får han skapa nästa års festivalpralin för Bak- & Chokladfestivalen, profes sionell monteryta och all försäljning av festivalpralinen under festivalen året efter vinsten.

Visste du att…

…på Luciadagen 2021 åt 55 procent av svenskarna minst en lussekatt. Lägger man till alla lussekatter som äts säsongens övriga dagar blir det ganska många miljoner.

Stjärnor på himlen

VID ÅRETS STELLAGALA, som hyllar kvinnliga profiler inom den svenska gastronomin, utsågs Anna Björlin, Lidingö Bröd & Pâtisserie, till Årets Stellabagare 2022 och Jessica Sandberg, Nya Konditoriet, Umeå, till Årets Stellakonditor 2022. Totalt utsågs vinnare i nio kategorier. Stellagalan, som i år firade femårsjubileum, hölls i Stockholm i slutet av oktober.

hälsosamt i brödhyllan

CANCERFONDEN och Hjärt-Lungfonden samarbetar med Coop i nudging*-projektet, som vill påverka kunderna till mer hälsosamma val i brödhyllan. Det kan handla om hur varorna är placerade, prissättning eller skyltar som pekar ut vilka brödsorter som är mer hälsosamma.

Forskningen visar att hälsosamma levnadsvanor, där kost är en viktig faktor, kan förebygga tre av tio cancerfall, ett av tre fall av stroke och över hälften av alla fall av kranskärlsjuk domar i Sverige. Nudging-projektet genomförs inom ramen för initiativet Folkhälsa för alla som startats gemensamt av Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden. Slutresultatet presenteras i januari 2023.

*Nudging – eller”puffning” – är ett begrepp inom beteen deekonomi som används för att underlätta för individer att fatta fördelaktiga beslut utan att begränsa deras handlingsfri het. Detta kan ske genom att man påverkar rutinbeteenden eller förenklar val i olika situationer.

Gastronomisk huvudstad

NÄSTA ÅR blir Stockholm Europas gastronomiska huvud stad. Aktörer inom det gastronomiska området bjuds nu in att delta och fylla projektet med spännande innehåll. Gastro nomiprofilen Carl Jan Granqvist leder projektet tillsammans med Gastronomiska Akademien och Stockholms stad.

Han är Årets Tunnbrödsinspiratör

HÅKAN SÖDER, grundare av Face bookgruppen Tunnbrödsrullens vänner, är Årets Tunnbrödsinspiratör 2022. Syftet med Facebookgruppen är att lyfta upp den unika svenska snabbmatsrätten. Håkan ville skapa ett rum - en gruppsom ger och gynnar ett socialt samtal om goda tunnbrödsrullar runt om i landet. På bara några år har gruppen samlat 25 000 medlemmar

Håkan har även instiftat Tunnbrödrul lens dag och den sammanfaller med Tunnbrödets dag – andra lördagen i maj – varje år. Håkan medverkar också till att lyfta fram de snabbmatställen som serverar tunnbrödsrullar genom att ha instiftat ett godkännande av de ställen som uppfyller kraven för en bra tunnbrödsrulle.

Bakom utnämningen Årets Tunnbröds inspiratör står Tunnbröds-akademin, som värnar den svenska tunnbrödstraditionen på olika sätt och varje år utser en person som har gjort särskilda insatser för tunnbrödskulturen.

BNP upp Q3

SVERIGES BNP ökade med 0,7 procent under tredje kvartalet jämfört med kvar talet innan. Jämfört med tredje kvartalet i fjol var tillväxten 2,6 procent, enligt preliminära beräkningar från Statistiska centralbyrån (SCB).

6 _ BRÖD

Runex fyller 50

BEGRILEVERANTÖREN Runex

firar 50-årsjubileum, och är mitt uppe i ett firarår som kommer att kulminera under våren 2023, då företaget planerar ett öppet hus i sin anläggning i Finspång.

Runex grundades i Finspång 1972, av bagaren Rune Nilsson. Trött på att stiga upp klockan 3 varje natt och missnöjd med existerande produkter på markna den, hade han börjat göra egna silikonbeläggningar. Det hela utvecklades snart till en affärsidé. Företaget växte och sortimentet utökades, men produktionen är fortfarande kvar i Finspång.

Lanserar mjölkchoklad

BAGERIET ANNAS Pepparkakor lanserar en konfektyrprodukt – Annas Original Mjölkchoklad. Chokladkakan är utformad så att man kan bryta av olika stora bitar för att, enligt bolaget, ”tillfredsställa sitt eget mindre eller större chok ladbegär”.Tillverkad på kakaobönor certifierade enligt Rainforest Alliance Certifiering, RAC.

Mer bröd hos

Polarbröd

POLARBRÖD utökar pro duktionen i nybyggda bageriet i Älvsbyn för att tillgodose en allt högre efterfrågan. Produktionsök ningen innebär att ytterligare sex medarbetare nyanställs. Parallellt med detta pågår bygget av nästa etapp av Polarbageriet i Älvsbyn, där företaget investerar 85 miljoner kronor i en byggnad som på sikt ska rymma en ny toppmodern bagerilinje.

Han är bäst på choklad

LLUC CRUSELLAS från Spanien har krönts till världens choklad mästare vid tävlingen World Chocolate Master i Paris. I samband med tävlingen gjorde han också en prisbelönad insats ihop med choklad kreatörer från Londonvaruhuset Harrods. Dessutom förärades han med ett publikpris, framröstat av tittarna som följde tävlingen hemifrån.

Nytt chokladmärke tar plats

HOLDSWORTH Chocolates är ett nytt varumärke hos ScandChoco. Fina praliner och tryfflar i flera olika smaker och choklader, vackert förpackade i askar. Holdsworthsortiment består av perfekta gåbortpre senter för alla speciella tillfällen, skriver ScandChoko i ett pressmed delande.

Holdsworth använder endast de finaste ingredienserna hämtade både lokalt och från hela världen, för att skapa unika chokladupplevelser att minnas.

Chokladen kommer i flera olika sorteringar och förpackningar.

Och lagom till jul kommer två julinspirerade varianter: Merry Christ mas – Giftbox, en presentask fylld med handgjorda premiumtryfflar och choklad gjorda i mörk och mjölkchoklad. Samt Christmas Baubles, en presentförpackning med praliner i mörk och ljus choklad fyllda med mjuk, krämig saltkola.

Skåne-möllan ökar

MJÖL- OCH spannmålsproducenten Skåne-möllan redovisar ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten minskade.

Omsättningen steg 29,9 procent till 71,3 miljoner kronor (54,9). Den ökade omsättningen beror dels på en högre snittintäkt per kilo efter succesivt högre råvarupriser sedan hösten 2021, dels på en ökad försäljningsvolym.

Volymökningen under året härleds till slopade pandemirestriktioner och hamstringseffekter efter Rysslands invasion av Ukraina.

Bruttovinsten blev 12,0 miljoner kronor (13,5), med en bruttomarginal på 16,8 procent (24,6).

Rörelseresultatet blev 5,3 miljoner kronor (7,7), med en rörelsemar ginal på 7,4 procent (14,0). Minskningen förklaras av de kraftigt ökade spannmålspriserna under våren 2022, som bolaget inte fullt ut kunnat kompensera för.

Resultatet före skatt var 5,4 miljoner kronor (7,7). Resultatet efter skatt blev 4,3 miljoner kronor (6,1), en minskning med 29,5 procent mot föregående år.

NYBAKAT / NOVEMBER Ha en mysig jul! Art.no B(mm) H(mm) Antal/ förp G9f09009 175x175 45 600 G9f09009-S 175X175 45 100 Hjär�ormad Baking Mould Följ oss gärna på Facebook, Instagram och Linked In! @silue�ofsweden

Julpynta webbplatsen

Julen står för dörren! Nåja, det är några veckor kvar. Men vi gissar att du är fullt uppe i julförberedelserna, och har kanske satt i gång produktionen av just era speciella julprodukter. För att boosta säljet ytterligare inför julen kan den som har en webbplats (hemsida, nätbutik) passa på att julpynta den lite extra.

OK, det finns två skolor här. Hör du till dem som vill låta kunderna mötas av en ren webbplats även den här tiden på året? Eller tycker du det är kul att bjuda på en köpupplevelse som skapar riktig julstäm ning? Digitala juldekorationer kan både skrämma bort och tilltala dina besökare.

Men om du väljer att julpynta finns det en del att tänka på.

Först kan vi dock göra en liten tillbakablick. Julskyltningen i butiker har en lång historia. Under 1800-talet började affärsgator se dagens ljus i städerna. I takt med att butikerna växte och välståndet nådde fler blev skyltfönster ett viktigt sätt för handlarna att visa upp sina varor. Redan tidigt intog just julskyltningen en särställ ning. Än i dag är det många butiker och varuhus som anstränger sig för att få det att tindra i ögonen på stora och små när det närmar sig jul. Tänk bara på NK:s julskylt ning i Stockholm.

Tillbaka till nutid. Idag kan företags webbplatser till viss del jämföras med skyltfönster. Och många webbplatser har utvecklats ytterligare, från att bara visa upp något som sker ”i cyberrymden” till att vara platsen där själva affären sker.

Ju mer affärskritisk ditt företags webbplats är, desto viktigare är det dock att inte förändra i själva användarupplevelsen bara för att det är jul. Det funkar att piffa till med färger och utsmyckning – men det är inte läge att ändra i själva funktionen. Det är viktigt att besökarna kan känna igen sig i sätt att beställa, att betala och andra kritiska funktioner. Väljer du annorlunda färger och nya grafiska moment ska det finnas en mening med det.

För företag i bageri- och konditori branschen är det inte ovanligt att utbudet varierar mellan olika säsonger på året. Och då kan ett visst mått av anpassning, till exempel inför julen, fungera. Särskilt då för dem som har sin huvudsakliga försälj ning direkt mot konsumenter. Kanske till och med den viktigaste försäljningsperio

8 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / NOVEMBER AFFÄRERSMARTA – TIPS & TRIX FÖR DIG SOM ÄGER

den är just inför julen?

Passa på att lyfta fram dina viktigaste kampanjer och erbjudanden inför julen! Här kan man förstås ”ta i lite” när det gäller att skapa julstämning! Se bara till så att säljsigna lerna inte drunknar i för mycket tingeltangel och lulllull… Det handlar ju trots allt om att julpyntet ska bidra till att sälja mer!

Tips för att pynta webbplatsen till jul

Planera. Att planera dina kampanjer, både det visuella och det affärsmässiga är, som vanligt, viktigt för att lyckas under en period på året då många är ute efter att handla. Se till att ha en röd tråd i kommunikationen. Så att sociala medier, webbplats och nätbutik samverkar för att leda till köpbeslut.

Julpynta bara det viktigaste. Att presentera sina viktigaste julerbjudanden på ett tydligt och bra sätt är klokt. Men det är fel period att experimentera med förändringar som inte tidigare har blivit testade. Det hand

lar om att vara lockande utan att julpyntet ”stör” för mycket!

Lyft upp USP*:ar och call to actions**. Vad är det unika i ditt julerbju dande? Se till att det framkommer tydligt, även mitt i julpyntet! Och vad är det du vill att besökarna ska göra? Jamen, köpa så klart! Hjälp besökarna till köpbeslutet, var tydlig med hur rutinerna kring beställning och betal ning funkar. Erbjuder du leveranser – se till att det klart framgår när kunderna kan förväntas få sina varor. Är det självklart vad besökarna ska klicka på eller göra på sidan?

*USP står för Unique Selling Point/Proposition, och innebär helt enkelt din unika konkurrensfördel. Det verkliga skälet att köpa just din produkt!

**Call to action är en term inom marknadsföring som innebär en direkt uppmaning om vad man vill att till exempel kunderna ska göra, till exempel ”beställ före Lucia, så har du dina varor i god tid före jul!”

/Källa: Företagarna

NYHETSSVEPET / NOVEMBER
Illustration: Anna Windborne-Brown

Josefine skapade – Linné ordnade

Josefine Pagander, 24 år, från Göteborg är Årets Konditor 2022! Efter två intensiva tävlingsdagar var det hon som till slut vann den åtråvärda titeln Årets Konditor, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Utifrån temat ”Idoler” tolkade Josefine sina bakverk efter förebilden Carl von Linné.

-Sinnessjukt och overkligt, det här trodde jag aldrig, sa en strålande glad Josefine Pagander direkt efter prisutdel ningen. Det har varit så fruktansvärt duktiga finalister i år, och alla håller en riktigt hög nivå. Men det här är ett verkligt drömscenario som jag aldrig kunde föreställa mig.

Tiden närmast före tävlingen har hon varit helt i sin tävlings bubbla och bara fokuserat mot målet.

-Jag tror det är en av framgångsfaktorerna, jag har nog tränat mest av alla, gissar Josefine. Under en och en halv månad har jag tränat på för fullt på heltid! Det, i kombination med mitt enhetliga koncept och min smaksäkerhet, tog mig hela vägen till guldet.

Konditori på högsta nivå – och idoler? Ja, varför inte. Det var i alla fall temat för årets upplaga av tävlingen. Ett tema som finalis terna tolkade på många olika och kreativa sätt. Inte minst Josefine. Hon valde att tolka temat som en hyllning till Carl von Linné.

Så här berättar hon själv hur hon tänkte: -När jag var liten fick jag en hundrakronorssedel i födelsedags present av min största idol, morfar. Sedeln pryddes på den tiden av Carl von Linné och morfar berättade att om man skapar något under sin livstid, som verkligen gör avtryck för mänskligheten, kan man hamna på en sedel. Precis som Carl von Linné hade gjort tack vare sitt sätt att kategorisera växter och djur, ett arbete som används än idag. Carl von Linné har ända sedan dess funnits med mig i form av ett intresse för växtriket. Därför skildrar jag temat idoler genom en tolkning av Carl von Linnés 1700-talsskrivbord.

Nu är Josefine ingen nybörjare i tävlingssamman hang, så att det är just hon som stod som segrare var kanske inte helt oväntat. 2020 vann hon guld i SM Unga Bagare och i våras var hon en del av svenska konditorlandslaget under KonditorEM. Dessutom har hon tävlingserfarenhet från helt andra sammanhang. Hon har spelat ishockey på hög nivå, och spelade senaste säsongen i Almtunas damlag.

Men allt gick inte spikrakt för henne under finalen.

-Nej verkligen inte! Det var massor med grejer som inte gick

10 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / NOVEMBER
NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Glassbakelse ”Gåspennan”

Vågar du dig på att försöka göra Josefine Paganders, vinnare i Årets Konditor 2022, glassbakelse som hon kallar Gåspennan? Ja varför inte! Här är i alla fall receptet för den som vill. Bakelsen är inspirerad av ett gammaldags bläckhorn med en gåspenna i choklad och ”bläck” av chokladglaze.

HASSELNÖTSBROWNIE

300 g smör 300 g Manjari (64%) 240 g ägg 264 g socker 84 g vetemjöl 5 g salt 150 g rostade hackade hasselnötter

• Smält smöret och häll i chokladen och sockret. Vänd med handen i ägg och när smeten börjar sätta sig vänd i mjölet. Sist i med hasselnötterna.

HAVTORNS- OCH PASSIONS

SORBET 180 g vatten 460 g socker 32 g torrglykos 12 g neutral five fruit (fabri) 255 g blodapelsin 335 g passion 750 g havtorn

• Blanda alla torra ingredi enser. Tillsätt resterande ingredienser och mixa 3 minuter. Kyl och låt svälla.

• Kör i glassmaskin och fyll i kupolformar, frys.

HASSELNÖTS- OCH TONKAGLASS

1100 g mjölk 1 st tonkaböna 100 g skummjölk 250 g socker 60 g dextrose

100 g torrglykos 12 g glassbas libera neutro 4 g salt 250 g hasselnötspasta

• Värm mjölk, tonka och grädde till 45 grader. Tillsätt de torra ingre dienserna och värm till 85 grader. Mixa ner i emulsion med hasselnöt och salt.

DOPPCHOKLAD

250 g satilia 35% 250 g hasselnötsolja

• Smält choklad till 40 grader. Mixa med hassel nötsoljan. Doppa glassen vid 30 grader.

SPRAYCHOKLAD 100 g Manjari (64%) 100 g kakaofett 1 g svart kakaofärg

• Blanda och sila.

CHOKLADBLÄCK

6 g gelatinpulver 40 g vatten 100 g glukos 100 g socker 50 g vatten 67 g kondenserad mjölk 100 g Manjari (64%) 0,3 g svart chokladfärg

• Blötlägg gelatinet i vattnet.

• Koka socker, glukos och vatten till 103 grader. Ta av från värmen och tillsätt gelatinet. Tillsätt den kondenserade mjölken. Slå över chokladen och mixa.

• Häll upp i spritspåse.

MONTERING

• Gjut havtorn/passionssor bet i kupolform, frys.

• Tryck ut sorbet och doppa i doppchoklad.

• Kör hasselnötsglassen, spritsa i form och tryck i sorbet och hasselnöts brownie, frys.

• Doppa glassbakelsen i doppchoklad, spraya med spraychoklad.

• Sätt på chokladfjädern och spritsa sist i bläcket.

NYHETSSVEPET / NOVEMBER

som planerat, jag fick ta till mycket ”plan B”, avslöjar hon. Det var stor nervositet och skakiga händer, men jag tror jag lyckades med att låtsas se lugn och fokuserad ut när jag jobbade…

Tvåa blev Andreas Modd – för andra året i rad! – och trea landade Guillaume Vilallonga.

-Det känns helt OK, det är i alla fall inte en försämring, sa Andreas. Jag är nöjd med min prestation och framför allt tårtan tycker jag blev bra, precis som jag hade tänkt.

Blir det tredje gången gillt nästa år då? Andreas funderar lite:

-Inte om ett år i alla fall, men kanske i framtiden? Någon gång ska jag väl ta den där titeln! Men nästa år ska jag bara vara publik.

Under finalen ska de tävlande produ cera 4 tårtor, 16 desserter, 10 glassbakelser och 6 chokladkakor var. Tävlingstiden är totalt 10 timmar, fördelade på två dagar. I år ingick det även i reglerna att finalisterna skulle använda sig av Arlaprodukterna mjölk och Schmand.

Finalisterna och deras bakverk betygsätts och bedöms av både en smakjury och en metodjury som tittar på hur de arbetar, att de är noggranna, metodiska och prioriterar god hygien. Till sin hjälp får varje finalist också en elev, assistent, från Yrkeshögskolan i Kristianstad och även gymnasieelever från Stockholms Hotell- & Restaurangskola var på plats för att hjälpa till med praktiska saker.

Dessutom provsmakades och kommenterades samtliga bakverk också av en ”expertpanel” bestående av Daniel Roos, som till vardags driver restaurang K-märkt i Stockholm och har otaliga Nobeldesserter på sitt samvete, samt Elisabet Johansson, konditor, kock och författare och ett välkänt ansikte som domare i tv-programmet ”Hela Sverige bakar”.

-Det var skyhög nivå rakt igenom hos alla finalisterna, men det är klart, några utmärkte sig lite extra, konstaterade Elisabeth Johansson. Vi har verkligen fått se exempel på både teknik, texturer och smaker i yppersta klass.

Expertkollegan Daniel Roos höll med:

-Jag är glad att vara på ”andra sidan” i den här tävlingen! Något jag särskilt gillar

”Det var skyhög nivå rakt igenom hos alla finalister”

är att flera har valt att jobba med ganska syrliga smaker. Till exempel har någon använt Åkerbär som jag tycker är världens bästa bär. Det är också väldigt kul att se hur olika man kan tolka ett och samma tema!

Något som de båda experterna var särskilt imponerade av var Josefines dessert, där hon lyckades få med både varma och kalla moment.

-Det är väldigt svårt att lyckas med att få in varma moment i en i övrigt kall dessert, sa Daniel.

En av medlemmarna i smakjuryn var Kasper Kleihs, förra årets vinnare.

-Det har varit ett spännande år med fullt ös och massor med roliga aktiviteter, gästspel och event, konstaterade Kasper.

Och kul att vara här igen som en del i juryn. Nu ska jag snart ut och tävla igen, den här gången med Kocklandslaget. Men ett råd kan jag skicka med till årets vinnare: Ta vara på tiden – och njut!

Cecilia Andersson, juryns ordförande och själv Årets Konditor 2012, tyckte att det blev en fantastiskt bra tävling.

-Alla har presterat på topp och det märks att dom tränat mycket. Josefine är en mycket värdig vinnare som verkligen presterade top noch! Och dessutom jobbade extremt metodiskt och snyggt, det tittade jag särskilt på i egenskap av metodjury. Jag tycker det var en tydlig vinnare, och det var vi överens om i hela juryn. Något jag också tycker stack ut lite extra i år var att de

BRÖD _ 13
NYHETSSVEPET / NOVEMBER

tävlande visade upp en verklig sportsman naanda. Dom hjälpte och stöttade varandra när något gick snett, som exempelvis när en spraymaskin gick sönder. Då erbjöd sig genast en annan deltagare att låna ut sin! Tidigare år tycker jag det varit lite mer vassa armbågar, nu var det snällare. Kunde du se några speciella trender i årets tävling?

-Jag noterade att många jobbade med lättare smaker baserade på bär och örter och med mer syra. Inga tunga chokladskapelser, sa Cecilia.

Årets Konditor är svenska mästerskapet för professionella konditorer. Under ett år får vinnaren titulera sig Årets Konditor i branschen. Vinnaren får bland annat 40 000 kronor att använda för något som är utveck lande i yrket, samt också en Varimixer Teddy, en kraftfull vispmaskin, degblandare och mixer i ett. Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med tävlingens huvudsponsorer: Arla, Sveba Dahlen och Ringdahls Bageriutrustning.

Årets tävling arrangerades den 11-12 november på Stockholmsmässan, Älvsjö, inför en stor och entusiastisk publik.

-Vi har fått en ny konditor-idol! Det har varit en fröjd att följa Josefine och de andra finalisterna under tävlingen när de skapat fantastiska bakverk. Jag är djupt imponerad av konditorernas otroliga hantverksskicklighet och den kreativa höjd de visat med sina skapelser, säger Martin Lundell, vd på Sverige bagare & konditorer.

Josefines tävlingsbidrag:

gräset. Hagen utgörs av citrongräs och verbenapannacotta varierat med brynt mjölkpulver, fior de latte med råmjölk, bakad vaniljkräm, yoghurtmaräng och jordgubbe.

Tårta – ”Floran”

Utifrån en sida ur en gammal botanikers flora får denna spektakulära tårta sin dekor. Insidan av bakverket bjuder på framträ dande smaker av grönt äpple, grön shiso, pumpafrö och dulce.

Chokladkaka

En syrlig chokladkaka som med sudachi paté fruit, karamelltryffel och rostad sesam för tankarna till en färgsprakande botanisk trädgård.

Resultat Årets Konditor 2022:

1. Josefine Pagander, frilansande konditor, Göteborg

2. Andreas Modd, bor i Uppsala och arbetar på Tak, Stockholm

3. Guillaume Vilallonga, Mister French, Stockholm

4. Delad fjärdeplats utan inbördes ordning: Linnea Andrae, bor i Tyresö och driver LINNEA’S, Tyresö Aneeta Faraj, Icanders, Stockholm

Glassbakelse – ”Gåspennan”

Inget 1700-talsskrivbord utan en gåspenna i ett bläckhorn! En hasselnötsbrownie utgör botten av bläckhornet. På den en kärna av havtorns- och passionssorbet, omsluten av hasselnöts- och tonkaglass. Bakelsen toppas av en gåspenna i choklad, med ett bläck av chokladglaze.

Juryns motivering till årets vinnare lyder:

”Med många avancerade tekniker och ett mod som fascinerade juryn har sobra och vackra bakverk skapats. Att smaka dem är en ren njutning. Årets tema, idoler, genomsyrar alla skapelser och kommer med stor sannolikhet även att stå som tema för karriären. En ny konditor-idol har fått sitt genombrott!”

Dessert i glas – ”Kohagen”

Inspirationen kommer från barndomsmin nen av att springa runt kohagen i det höga

Juryn i Årets Konditor 2022:

• Cecilia Andersson, juryordförande och Årets Konditor 2012

• Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021

• Josefine Baumann, Årets Konditor 2011

• Christer Lundin, Arla

• Patrik Fredriksson, Årets Konditor 2013

• Tony Olsson, Årets Konditor 1993

• Maria Grave, Årets Konditor 2008

• Martin Isaksson, Chokladfabriken i Stockholm

• Annie Hesselstad, konditor

• Sara Aasum Hultberg, Årets Konditor 2014

• Mattias Ljungberg, Årets Konditor 2006

• Per Klein, Årets Konditor 2003

• Kim Lund, Årets Bagare 2016

• Johan Larsson, Sveba Dahlen

• Jennie Elmerfors, Årets Konditor 2007

• Jessica Sandberg, Nya Konditoriet i Umeå

• Anna Björlin, Lidingö Bröd & Pâtisserie

14 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Hållbar odling tillsammans med svenska bönder!

Allt fler konsumenter efterfrågar och förväntar sig hållbart framtagen mat. Tillsammans med våra ägare, 19 000 svenska bönder, driver vi därför odlingsprogrammet Klimat & Natur –Lantmännens program för Framtidens Jordbruk innehållande konkreta åtgärder för biologisk mångfald och sänkt klimatpåverkan. Siktet är inställt på ett klimatneutralt jordbruk och genom att välja Nord Mills produkter märkta med Klimat & Natur är du med och driver på utvecklingen. Mjölet erbjuder samma jämna och höga kvalitet som tidigare och bidrar till 30% lägre klimatpåverkan*. Låt oss tillsammans nå nya klimatmål! Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord!

Vid frågor om våra produkter och beställning kontakta kundservice@nordmills.se, eller ring 020 - 91 00 92 *Ungefärlig CO2e-besparing för höstvete, jämfört med genomsnittlig svensk odling 2015. Spårbar bas Svenskt ursprung Fritt från stråförkortningsmedel Fritt från slamgödsel Minskad klimatpåverkan Klimatsmart mineralgödsel Fossilfritt bränsle på gården Precisionsodling Sparsam körning Biologisk mångfald Lärkrutor Blommande zoner Termiskt behandlat utsäde Programmets åtgärder för:
Lokalt producerat!

Hur använder du dina russin från Kalifornien i jul?

Vårt ökade behov av att avnjuta god mat – och samtidigt leva hälsosamt – ställer nya krav på bageri- och konditoribranschen. Kunderna efterfrågar mindre socker och så få konstgjorda ingredienser som möjligt. Här har vi två övertygande skäl till att välja kaliforniska russin, det naturliga sötningsmedlet och en sann kvalitetsingrediens.

Solsken och vatten. Det är faktiskt det enda som behövs för att producera kalifor niska russin. De är helt enkelt fantastiska på egen hand. Både som ett utmärkt fiber- och näringsrikt mellanmål, men förstås främst som ingrediens i bröd och bakverk. Inte minst nu inför jul, då efterfrågan på russin är som störst.

RUSSIN I HUNDRATALS

SKANDINAVISKA BAKVERK

Skandinaviska bagerier och konditorier har sedan länge insett fördelarna med det kaliforniska russinet, så det är inte särskilt överraskande att vi hittar det i hundratals bakverk. En tydlig hälsomässig fördel är att det kaliforniska russinet ger ett hyfsat lågt glykemiskt index, tack vare sitt blygsamma fettinnehåll och höga fiberinnehåll.

VI ÄR BAGARNS

FÖRSTAHANDSVAL

Att Kalifornien, världens främsta

russinproducerande region, varje år gör enorma investeringar för att säker ställa druvornas premiumkvalitet, är förstås ytterligare en förklaring till att det kaliforniska russinet har blivit bagarens och konditorns förstahandsval. Försäljningen inom produktsegmentet bröd och bakverk uppgår i Sverige till närmare 3 miljoner US-dollar om året och förväntas öka stadigt kommande år, enligt www.statista.com.

VI ÄR ÄVEN KUNDENS FÖRSTAHANDSVAL

Kaliforniska russin ligger helt i linje med kundernas stora efterfrågan på produk ter med hälsosamma ingredienser, fria från konstgjorda färgämnen, smakförstärkare, stabilisatorer och konserveringsmedel.

Medan sultanrussinen bara torkas i sju till tio dagar – för att sedan doppas i en kalciumlösning som snabbar på torkproces sen – får det kaliforniska russinen torka fritt i solen i upp till tre veckor. Det är det här

som ger både den mörkare färgen och den härligt chokladaktiga smaken.

FANTASTISK HÅLLBARHET

Kaliforniska russin kan lagras i upp till 12 månader och behålla sin färg, smak och sitt näringsvärde!

VI HJÄLPER DIG!

Hos The Raisin Administrative Committee (RAC) kan du alltid få tips om hur du kan använda våra produkter. Vi vill gärna samarbeta med svenska bagare och konditorer i strävan att utveckla nya produkter med kaliforniska russin.

Kontakta oss på RAC genom att mejla info@ukraisins.com eller genom att ringa 01628 535 755.

LÄS MER

instagram.com/californiaraisins.scandinavia https://www.californiaraisinsscandinavia. com/

ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

RostaT Valnötsbröd med saftiga russin

• Blötlägg russinen 30 minuter. Använd gärna vattnet som degvätska. Körtid 4+6 min.

• Blanda i russin och valnötter när degen är nästan klar.

• Liggtid: 180 min med tre vik.

• Väg degämnena i valfri storlek och låt vila 30 min forma dina bröd på ditt sätt.

• Jäs och baka av.

Think raisins, think California ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS
g
g
g
46 g
g
650 g
650 g
Recept: Mattias Wallmark 1400
Vatten 2160
Vetemjöl 300
Graham
Salt 1320
Vetesurdeg
Russin
Valnötter
https://www.californiaraisinsscandinavia.com/

Lina tog guld på råg

Lina Lundqvist från Rodga Spis, Norrköping, tog hem segern i årets Mack-SM med sin macka ”Guld på rågbröd”. Det stod klart när Sveriges största smörgås-tävling avgjordes nyligen på Stockholmsmässan.

-Fantastiskt kul, jag är riktigt rörd, sa Lina Lundqvist från Rodga Spis i Norrkö ping, direkt efter det att det stod klart att hon var vinnare i årets upplaga av MackSM. Men det var nervöst också…

Vinnarmackan då, jo den bygger på ett rustikt rågbröd, som Lina brer med ett smakrikt ärtsmör med pepparrot och citron tillsammans med ärtskott. Den gröna bädden täcks av varmrökt lax, sötsyrlig hjortronkräm, syltad rödlök, pepprig krasse och små krispiga bitar av bacon. Kompo sitionen av tydliga traditionella svenska smaker imponerade stort på juryn.

I årets tävling var annars den hållbara trenden fortsatt stark. Tankegångarna bakom finalisternas bidrag är genomgående tydliga, där ett riktigt gott och närprodu cerat bröd står som stark huvudrollsin nehavare på samtliga mackor, för att sedan ackompanjeras med smakfulla pålägg i form av grönsaker och bär i säsong. Eller svenskt kött från närliggande skog eller gård.

-Det var en spännande tävling där alla mackor var bra och höll hög standard, konstaterade Amanda Bäckström, juryns ordförande. Flera hade valt lokala råvaror, och i år ser vi mer av kött tillbaka på mackorna. Vinnaren var väldigt tydlig i sina smaker och val av råvaror. Allt satt och bildade en bra helhet.

Jurykollegorna Alexander Pelli och förra årets vinnare, Mikaela Eliasson höll med:

-Det var kul att sitta med i juryn i år, jag noterar att ingen av årets mackor liknade min från förra året, nytänk är viktigt, sa Mikaela.

-Alla årets bidrag har säkra klassiska smaker. Bröden är också bra, det kollar jag gärna lite extra på, vi har allt från sötare rågbröd med sirap, till ljusa surdegsbröd på

”Jag har valt att jobba med smaker jag verkligen älskar!”

vete. Det har varit intressant att ta del av recepten, sa Alexander.

Under tävlingen ska varje finalist, på endast 45 minuter, göra 20 likadana mackor som därefter bedöms av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är både nyttig och mättande. Tiden är ofta en avgörande faktor i den här tävlingen, och i år drog tre av de fem finalisterna över tiden en aning, och fick därmed ett tidstillägg.

-Jag har valt att jobba med smaker som jag verkligen älskar, som både är traditionel la och enkla. Jag har skapat en macka som jag själv vill ha och tycker om. Den passar perfekt för en vardagsmiddag för att sätta lite extra guldkant på tillvaron, enligt Lina, som tycker att man ska äta den här mackan

på lite ”finare” vis, med kniv och gaffel.

Nu kommer Lina att jobba vidare med mackan under vintern, bland annat som catering och till företag. Priset för Linas macka mot kund är 129 kronor, det är i paritet med en räkmacka och i linje med vad kunderna är beredda att betala för en macka med bra råvaror.

-Och till våren när vi öppnar igen för säsongen på Rodga kommer den att finnas med på menyn, lovar Lina.

Idén till att vara med i tävlingen fick Lina när hon läste branschtidningen BRÖD, som hon hade börjat prenumerera på.

-Där fanns en annons om tävlingen, sagt och gjort, jag tycker det är roligt att skapa och gillar tävlingsmomentet, säger Lina.

I år var det dessutom 20-årsjubileum

NYHETSSVEPET / NOVEMBER

vill du prova att göra Lina Lundqvists vinnarmacka, ”Guld på råg”? Du hittar receptet på sidan 43 i den här tidningen!

Pssttt…
NYHETSSVEPET / NOVEMBER

för tävlingen.

-För varje år rör sig finalisternas bidrag i ny riktning men en sak är gemensam för varje tävling: Det är de tävlandes hantverks skicklighet och smaksäkerhet, där ett riktigt gott och bra bröd alltid är huvudrollsinnehavaren, som är i fokus säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer, som också arrangerar tävlingen. Det var också extra kul att vara tillbaka på mässan igen inför en entusiastisk publik!

Direkt efter tävlingen blev Lina intervjuad i radions P4 Stockholm och lite senare även av Titti Schulz i P4 Extra, där hon också fick bjuda självaste Thomas Ledin på vinnarmackan i studion!

-Både Thomas och Titti tyckte att mackan var jättegod, jag kände mig verkligen välkommen och det var en skön och avslapp nad stämning i studion, berättar Lina

Hon fick också visa upp sig själv och sin macka i Efter fem och Nyhetsmorgon i TV4.

Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorga nisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Vinnaren får 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbild ningssyfte.

Juryns motivering lyder:

”I årets vinnarmacka finns tydliga traditionella svenska smaker med en spännande twist. Med ett tydligt koncept utmärker sig årets vinnare bäst i sin enkelhet. Det gav juryn ett gyllene tillfälle att utse en riktig guldmacka.”

Placeringar Mack-SM 2022

1. ”Guld på rågbröd” av Lina Lundqvist från Rodga Spis i Norrköping

2. ”SMÅLAND” av Emmie Jonsson från Vamos bistro och bar i Kalmar, samt Stora Frögården på Öland

3. ”Sweet and hot” av Linda Kosterhed från Kosterheds Konditori i Solna

4. Delad fjärdeplats utan inbördes ordning: ”Hittepå” av Olga Andersson från Lilla caféet vid torget i Sävsjö. ”Getostfrestelse med polkabeta” av Anna Lanemo från Lanemo Konditori & Bageri i Linköping

Juryn bestod av:

• Amanda Bäckström, juryordförande och coach för Svenska Juniorbagarlandslaget

• Gabriel Olsson, vinnare Mack-SM 2020 och medlem i Svenska Bagarlandslaget

• Mikaela Eliasson, vinnare Mack-SM 2021

• Alexander Pelli, vinnare Årets Bagare 2019

• Magnus Hellman, produktutvecklingschef KåKå

• Maria Sitell, kommunikationschef Brödinstitutet

Text: Johan Hård

20 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / NOVEMBER
Emmie Jonsson, Vamos bistro och bar i Kalmar, kom tvåa i Mack-SM. Och hon var klar med sina mackor exakt på sekunden! Anna Lanemo.
BRÖD _ 21
Linda Kosterhed.

Janne är Årets Yrkeslärare

fungerar, menar Janne.

-Det var lite av en chock när dom ringde och berättade att jag skulle få utmärkelsen, säger Janne. Först trodde jag det var någon säljare, jag fattade ingenting… Jag satt och jobbade med helt andra saker. Jag blev verkligen förvånad, detta var inget jag hade väntat mig. Men ett stort tack!

Det är de olika yrkesbranscherna själva som nominerar kandidater till utmärkelsen, och sedan bedöms kandidaterna av en jury, som utser en manlig och en kvinnlig vinnare varje år.

För att vinna priset måste ett antal kriterier uppfyllas: att de är yrkeslärare i Sverige, har lärarbehörighet, i sin roll ha lyckats entusiasmera elever till lärande och kunskapssökande, har en uthål lig och god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet samt samarbetar på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.

Årets kvinnliga vinnare är Anna Toft Mellerot, yrkeslärare på hotell- och turismprogrammet på Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg.

-Idén med det här priset är att uppmärksamma duktiga yrkeslärare som arbetar för att säkerställa hög kvalitet och arbetar för att få fler elever att välja yrkesutbildningar, förklarar Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden. Med utmärkelsen vill vi även att fler yrkesskickliga personer ska få upp ögonen och överväga en framtid som yrkeslärare.

-Det här är både ett erkännande av att man både gjort något bra som lärare, och en bekräftelse på att samarbetet med branschen

WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Genom samarbeten med företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor har detta samarbete i uppdrag att öka attraktionskraften, statusen samt kvaliteten för svenska yrken och yrkesutbildning. WorldSkills Sweden ansvarar för det svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM (WorldSkills Competition) och Yrkes-EM (EuroSkills) samt är arrangör av Yrkes-SM.

Janne fick ta emot sin utmärkelse vid en välbesökt ceremoni på Stockholms Hotell- & Restaurangskola den 7 november.

Så här lyder juryns motivering:

”Jan är en entusiasmerande, positiv och skicklig yrkeslärare som leder sina elever med glädje till hantverkets alla underbara hemligheter. Jan är en av de mest kompetenta, positiva och lösningsorienterade yrkeslärare inom bageri/konditori som vi har i landet. Med varsam hand lotsar Jan eleverna i den takt han anser bäst passar elevens utveckling. Jan har också en förmåga att alltid gå de där extra stegen för att hjälpa eleverna i sin utveckling. Jans yrkesskicklighet och hans sätt som yrkeslärare gör att han erhåller en stor respekt från branschen, kollegor och framför allt sina elever. Lyhört och intresserat lyssnar Jan på branschens önskemål och anpassar detta för att matcha sina elever till branschens behov.”

22 _ BRÖD NYHETSSVEPET / NOVEMBER
Jan Sahlin, mångårig bagerilärare vid Stockholms Hotell- & Restaurangskola, har fått utmärkelsen Årets Yrkeslärare 2022. Utmärkelsen delas ut av WorldSkills Sweden.
WorldSkills Sverige
Janne Sahlin (till vänster) tar emot utmärkelsen Årets Yrkeslärare 2022. I mitten Maria Eliasson, rektor vid Stockholms Hotell- & Restaurangskola och till höger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden.
Foto:

”Vi kan bättre”

Nu är ”smekåret” över! Det var Rikard Jermstens, generaldirektör för Konkurrensverket, budskap när företrädare för livsmedelsbranschen nyligen bjöds in till ett webbina rium för att utvärdera hur den nya LOH-lagen funkat under sitt första år.

För drygt ett år sedan, den 1 november 2021, trädde lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter, LOH, (även kallad UTP-lagen) i kraft.

Och vad har hänt under första året då? Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket, konstaterade att det finns problem kvar och att mer behöver göras.

Samtidigt måste den nya lagen sättas i perspektivet att den just är ny. Fortfarande är den kanske inte helt känd och det uppstår alltid en del övergångsproblem när ny lagstiftning införs.

Konkurrensverket har också varit försiktigt under det första året med att driva ärenden till domstol. Men nu kommer signaler om tuffare tillämpning och skarpare åtgärder framöver.

Under det första året har Konkurrensverket hanterat ett 20-tal ärenden, och gjort tre så kallade ställningstaganden, som innebär att verket ger sin syn på ett ärende men som inte är juridiskt bindande: Verket konstaterar att handel med tobak inte ska omfattas av LOH, att avtalsvillkor kan omfattas samt att modeller med leverantörsked jefinansiering i sig inte är i strid med lagen. Däremot att 30 dagars betalningstid ska gälla, om inte annat avtalats i särskild ordning.

Några ärenden har också avslutats med anledning av att aktörer ändrat sina beteenden så att de är mer i enlighet med lagen.

Flera ärenden har handlat om betalningstider och betalnings villkor samt sena avbeställningstider. Även frågor kring kross och reklamationer, ensidiga ändringar, returer samt marknadsföringsav gifter finns på listan.

För närvarande arbetar verket med ett 10-tal pågående ärenden.

Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, deltog i en paneldiskussion under webbinariet. Han framhöll bland annat att LOH är en viktig lag som behövs för att sätta fokus på skeva makt förhållanden på en marknad som i hög grad präglas av oligopol*.

-Det finns en risk att lagen kan bli lite som käpparna i en slalombana, som mindre nogräknade aktörer gör allt för att runda, menade han. Dessutom uppfattar jag att det finns en stor rädsla bland framför allt mindre leverantörsföretag att drabbas av ekonomiska eller andra repressalier från större köpare, om man anmäler sådant man tycker är oschysst. Många är beredda att stå för sin kritik, men är rädda för effekterna.

Från Konkurrensverkets sida känns den bilden igen, och konstaterar att av hittills anmälda ärenden är det bara ett enda där det anmälande företaget vågat framträda med sitt namn!

Nu kan Konkurrensverket visserligen utreda ärenden även vid anonyma anmälningar, eller på eget initiativ. Men bilden är ändå talande.

-Jag ser fram emot att Konkurrensverket nu skärper tonen och

förhoppningsvis kan komma med vassare och tydligare ställnings taganden, sa Martin Lundell. Det är viktigt att myndigheten ger uttryck för vad som är rätt och fel. Nästa steg hoppas jag kan bli ett större fokus på kommersiella repressalier och maktkoncentration.

När han inför seminariet pratade med representanter från både den egna branschen och andra leverantörer var det många som uppgav att man arbetar med ständig oro för att bli avlistad om man inte ställer upp på dagligvaruaktörernas villkor.

- Det är ett starkt oligopol, med en extremt ojämn maktbalans mellan leverantörerna och handeln. Lagen i sig kan inte ändra det, men lagen och Konkurrensverkets informationsarbete kan göra att kulturen förändras åt rätt håll, sa Martin Lundell.

Konkurrensverket kommer nu att jobba vidare för att öka kännedomen om lagen. Den kommer även att få en egen och tydligare plats på verkets hemsida.

När lagen infördes förra året visade medier ett visst intresse, om än ganska svagt. Och framför allt större medier har förhållit sig väldigt passiva.

”Vi är inte nöjda, vi kan göra betydligt mycket mer”, var det avslutande budskapet från Konkurrensverket!

*Oligopol innebär att det bara finns några få företag på en marknad. På marknader med oligopol finns risk att företagen begränsar konkur rensen genom att utnyttja sin dominerande ställning eller genom otillåtna samarbeten.

24 _ BRÖD NYHETSSVEPET / NOVEMBER
I en paneldiskussion under webbinariet deltog (från vänster) Martin Bäckström, enhetschef på Konkurrensverket, Liza Zetterberg, jurist på Svensk Handel Juridik som representerade dagligvarukedjorna, Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som representerade Sveriges livsmedelsproducenter och Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) som representerade primärproduktionen i Sverige.

Vad gör du just nu?

”Sucker för saffran”

Hon är den senaste i raden av vinnare i tävlingen SM Unga Bagare. Det var i mars i år som Andrea Wiberg tog hem titeln, på andra försöket. Som vinnare är hon nu en självklar del av Juniorbagarlandslaget.

läget?

- Det är bara fint. Jag jobbar på som konditor och bagare på Björns konditori i Vellinge. Och så tränar jag med laget så klart.

Tidigare i år tog laget en bronsmedalj i VM för unga bagare i Berlin. Vad betyder en sån framgång för laget som helhet?

-Det är en jättestor grej, en bra placering gör mycket för alla i hela laget. Man blir mer sugen på att prestera ännu bättre. Och så syns man mer i hela branschen.

Vilken är din roll i laget?

-Vi har inga speciellt uttalade roller i nuläget, det här laget är ju ganska nytt i den här formen och jag bidrar på samma sätt som alla de andra lagmedlemmarna, med min kunskap och mina idéer. Vi jobbar också på att lära känna varandra ännu bättre.

Kort om andrea

Ålder: 23 år.

Gör: Medlem i Juniorbagar landslaget, konditor och bagare på Björns konditori i Vellinge.

Bor: Malmö.

Familj: Sambo, två katter och två kaniner, och min egen familj.

Favoritbakverk: Wienerbröd och andra kavlade bakverk.

Inspireras av: Duktiga bagare, yrket som sådant – och så klart medlemmarna i Juniorbagar landslaget!

Vad har du för egen tävlings bakgrund?

-Jag har tävlat i SM Unga Bagare två gånger, 2020 och 2022. Första gången gick det inte bra alls. Men andra gången, tidigare i år, så vann jag!

Du är senaste vinnare i SM Unga Bagare, hur har det varit sedan vinsten? Vad har det inneburit?

-För mig personligen har vinsten betytt hur mycket som helst! Det här är ett prestationsyrke och man vill alltid att det ska gå bra, sedan är det ju inte alltid det blir så… Efter yrkeshögskolan hade jag en tuffare period, jag tappade självförtroendet ganska mycket och när sen tävlingen 2020 gick dåligt var det inte så kul.

Men jag tog mig samman och lyckades lyfta mig själv, för jag brinner verkligen för yrket och hantverket. Och jag valde att gå ”all in” inför tävlingen i år, med målet att både komma högt och att komma med i Juniorbagarlandslaget. För jag vill verkligen utvecklas mer och lära mig så mycket som möjligt. Jag ändrade tankesätt och tog mig ur den negativa bubblan, gav mig faen på att lyckas!

Vilka egenskaper behöver en bra tävlingsbagare?

- Att vara stresstålig och klara av att leverera när det verkligen gäller, hålla koll på nerverna. Och förstås ett stort intresse för hantverket och en vilja att lägga ned den tid som behövs.

Vilka är dina starkaste sidor?

Och svagare…?

-Jag är bra på att hålla mig lugn, stressar inte upp mig, utan kan samla mig och fokusera. Det är som att jag går in i en bubbla. Jag minns faktiskt inte så mycket av själva tävlingen senast, jag bara gick in och körde på!

På minussidan kan vara att jag kan

tappa självförtroendet om nåt inte blir bra, och få en del prestationsångest. Vad är roligast med att tävla i bageri?

-Att få utmana sig själv och utvecklas i yrket. Att tävlingsbaka är något helt annat än det man gör till vardags, i tävlingssammanhang gör vi helt andra grejer och man får utmana sin kreativitet. Jag tycker också personligen att man lär sig mycket om sig själv. Vad bakar du helst själv, matbröd eller söta bakverk?

Varför?

- Kavlade bakverk, wienerbröd! Det är absolut roligast, att jobba med tekniken och få till lagren. Det går också att variera kavlade degar och bakverk hur mycket som helst.

Om du nån gång inte håller på med bakning, vad gör du helst då?

-Oj…, jag gör nog inte så mycket annat än att baka, även på fritiden. Bakning är livet, om jag inte gjorde det jag gör idag skulle det vara kul att prova på att vara yrkeslärare också.

Snart är det jul, hur firar du? Och är det nåt speciellt bakverk som måste finnas med på din jul?

-Jag kommer att fira jul med min sambo och hans familj, men även vara med min egen familj några dagar. Jag är en riktig sucker för saffran! Så många saffransbullar, och en och annan lussekatt, lär det bli!

Hallå där Andrea, hur är
PROFILEN ANDREA WIBERG BRÖD _ 26

TRADITION MED INNOVATION

Create to stand out

Upptäck styrkan hos Vispgrädde Debic Stand & Overrun, grädden för professionella händer.

Debic säljs uteslutande för den professionella marknaden och fi nns tillgängligt hos alla stora grossister i Sverige.

Beyond everyday boundaries www.debic.se

Festligt i Blå hallen

Den 2 november bjöd Hantverkarna Stockholm och Stockholms Hantverksföreningen in till sin årliga utdelning av gesäll- och mästarbrev. Totalt delades närmare 155 gesällbrev och 100 mästarbrev ut under kvällen i ett 50-tal hantverksyrken.

Inom bagar- och konditoryrket fick Emma Donné, Sollentuna ta emot sitt gesällbrev. Martina Alm, Kolsva och Emelie Sandin, Västerås tog emot sina mästarbrev inom bagaryrket.

Hantverkarna Stockholm har arrangerat utdelningen av gesäll- och mästarbrev i Blå hallen sedan 1951.

Stefan Fritzdorf, ordförande i Hantverkarna Stockholm höll sitt välkomsttal där han bland annat halvt på skämt, halvt på allvar menade att politikerna borde införa ett REP-

avdrag (vid sidan av ROT och RUT) för att komma ifrån dagens slit- och slängsamhälle och att fler konsumenter istället ska låta Sveriges alla duktiga hantverkare laga och reparera kläder, skor och möbler med mera.

Gesäll- och mästarbrev är bevis på kunskap, erfarenhet och ett erkän nande inom olika hantverksyrken. För företagare och konsumenter är det en garanti och stämpel för god och hög kvalitet. För att bli antagen som gesäll krävs att lärlingen genomgått en omfat tande teoretisk och praktisk utbildning och ofta inför en granskningsnämnd av erkända experter inom hantverket avlagt godkänt gesällprov.

För mästarbrev krävs ”skicklighet och erfarenhet”, minst sex år i yrket samt kunskap i bokföring och kalkyle ring. Det finns särskilda bestämmelser för varje yrke.

Konferencier var i år, liksom förra året, antikvitetsprofilen och experten Li Pamp.

Bakverk för ALS-forskning

HOCKEYLEGENDAREN Börje Salmings insjuk nande i nervsjukdomen ALS har gripit tag i många. Nu har Konditori Lido i Gävle tagit fram ett bakverk som heter "Börjes puck". För varje såld bit skänks 9 kronor till ALS-forskning.

Bakverket har en mazarinbotten med mintchok ladtryffel och har sedan doppats i choklad med en stjärna uppepå. Bakverket skulle också associera till Börje Salming - så det blev i form av en puck.

Börje Salming har en spelarbakgrund i Gävlelaget Brynäs.

Svensk nationalrätt?

UNDER HÖSTEN har Polarbröd organiserat ett upprop för att göra smörgåstårtan till ny svensk natio nalrätt, drygt 4000 svenskar har skrivit under och mer än 475 recept har skickats in från hela landet. En som också tycker att smörgåstårtan är en väldigt passande svensk nationalrätt är Richard Tellström, mathistoriker och docent i måltidskunskap.

- Smörgåstårtans potential som nationalrätt märks tydligt och det är just möjligheten att variera den utifrån diet, smak och andra preferenser utan att förändra själva grunden i rätten som gör den så inbjudande och självklar. Och det är precis så en nationalrätt ska vara tycker jag, säger Richard Tellström i ett pressmeddelande.

Wasabröd rankas högt

I YOUGOVS BRANDINDEX, som rankar svenska och internationella varumärken, placerar sig Wasa bröd på en hedrande fjärdeplats på svensktoppen. Listan toppas av Swish, före Ica på andraplatsen och Ikea som trea.

YouGov BrandIndex baseras på indexpoäng där resultatet bygger på genomsnittet av sex olika imageparametrar: kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet.

28 _ BRÖD NYHETSSVEPET / NOVEMBER
Emma Donné

För Hamburgerbröd med krav på exakt vikt och fin och jämn portionsstorlek!

Vemag Robot 500 är det perfekta verktyget för bagerier med ett brett produktionssortiment speciellt framtagen för små och medelstora bagerier. Tekniken gör det möjligt att tillverka traditionellt bröd, men också hamburgerbröd, korvbröd och engelska muffi ns. Degdelaren är mobil och kan enkelt fl yttas runt till bageriets olika arbetsstationer. Med ett snabbt byte av program och format kan ett brett utbud av bakverk produceras i en enda maskin. Vemag arbetar utan olja och har en hög hygienisk standard.

nemco@nemco.se | www.nemco.se

c b c.de
flexibel ... Exakta Vikter ... Smart fyllning ... ENHETLIG PORSTORLEK
Helt

Svagt åtstramande budget från regeringen

Den nya regeringen presenterade sin första budgetproposition den 8 november. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) betonade att den ekonomiska prognosen fått revideras ned på kort tid. Sverige bedöms vara i en lågkonjunktur 2023.

Regeringen bedömer att svensk tillväxt blir negativ under 2023, prognosen är -0,4 procent. 2024 väntas en tillväxt på 2 procent. Lågkonjunktur och stigande arbetslöshet kan förväntas de kommande åren.

Ett läge som i normala fall kunde motivera en mer expansiv budget för att stimulera ekonomin. Men i dagens situa tion, med hör inflation, väljer regeringen i stället att lägga en ”svagt åtstramande” budget. Stimulansåtgärder skulle kunna riskera att öka inflationen ytterligare, menar regeringen.

Det tidigare beslutade utgiftstaket om 1 539 miljarder kronor rivs upp, och höjs till 1 665 miljarder kronor.

Några utgiftsområden – reseavdraget, byggsubventionen, biståndet och elbils bonusen – förändras till förmån för andra områden.

Av de större satsningarna i budgeten som ändå finns med kan lyftas fram sänkt energiskatt på bensin och diesel för 6,7 miljarder kronor, att den tillfälligt höjda a-kassenivån under pandemin permanentas för 5,8 miljarder kronor och 2 miljarder kronor till förstärkt vård och fler vårdplatser.

Pensionärer får sänkt skatt med 770 miljoner kronor årligen, och regeringen avsätter 6 miljarder kronor till ökat statsbi drag till kommunerna. Yrkesvux förstärks med fler praktikplatser till en kostnad om 450 miljoner kronor.

Antalet kvotflyktingar ska minskas, vilket beräknas leda till en besparing på 390 miljoner kronor 2023.

Överskottet för offentlig sektor 2023

förväntas bli 0,2 procent av BNP, tidigare trodde man på 0,7 procent. Under 2024 stiger överskottet till 0,4 procent.

Arbetslösheten bedöms öka under nästa år till 7,7 procent för att sedan sjunka till 7,5 procent under 2024.

Inflationen kan börja sjunka under 2023, med ett snitt under året på 5,2 procent jämfört med 7,9 procent för 2022. Under 2024 och 2025 är prognosen för inflationen 2 procent, vilket även är i linje med Riksbankens inflationsmål.

Regeringen framhåller att staten varken kan eller bör kompensera för alla kostnads ökningar som förekommer just nu. Men vill ändå att ekonomiskt utsatta grupper ”särskilt beaktas”. Exempel på åtgärder för

dessa är sänkt skatt på drivmedel, och ett nytt stöd till elintensiva företag utöver det högkostnadsskydd för elräkningar som regeringen tagit fram tillsammans med Svenska Kraftnät.

Några budgetsatsningar 2023

• Sänkt skatt på bensin och diesel: 6,7 mdr kr

• A-kassa, permanent höjd nivå: 5,8 mdr kr

• Ett starkare försvar: 4,3 mdr kr

• Civilt försvar: 0,9 mdr kr

• Vård och omsorg: 2 mdr kr

• Höjt reseavdrag: 1,8 mdr kr

• Biståndspolitik: −7,3 mdr kr

30 _ BRÖD
Elisabeth Svantesson, Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Vegansk och vegetariskt trendar inom fastfood

I oktober genomfördes årets tredje och sista Fastfood & Café & Restaurant Expo på Malmömässan. Mellan montrarna på mässgolvet minglade mängder av besökare och tog del av alla branschens nyheter.

Det var stort fokus på vegetariskt och veganskt hos utställarna när årets sista Fastfood & Café & Restaurant Expo ägde rum den 19 och 20 oktober i Malmö. Besökare på mässgolvet fick uppleva nya produkter, nya innovationer, nya trender och nya smaker. På scenerna var det både mästerskap i pizzabakning, chiliprovning som fick besökarnas ögon att tåras, kända ansikten som bjöd på spännande smakpro ver och trendspaningar.

När dagarna var över kunde arrangö rerna räkna in sammanlagt 10 210 besökare och 465 utställare för de tre mässorna. Mässan i Stockholm, som ägde rum i 8 och 9 mars, stod för ungefär hälften av dessa med sina 250 utställare och 4 166 besökare. Siffrorna för Göteborg var 2 942 besökare och för Malmö låg det på 3 102.

Delicato fanns på plats och produkt utvecklare Jari Kotiaho kunde konstatera att företaget har gått från att i huvudsak producera direkt till konsumenter till att ha utökat sitt utbud till konditorier och restauranger.

– Det som ökar mest just nu är det veganska, växtbaserade och laktosfria sortimentet, konstaterade han.

I Switsbakes monter kunde man se både gamla bekanta produkter och en hel del nyheter.

– Efterfrågan går mot ett mer veganskt utbud, men vi har även ett premiumsorti ment som går bra, berättade Peter Eklund.

I Sveba Dahlens monter bakades det pizza för fullt. Mikael Lundgren, alias Pizza-Micke, tyckte att mässan var bra och pratade sig varm för de populära napoli tanska pizzorna som kom rykande heta ur

ugnen.

– Det blir mer och mer populärt med premiumpizzor. När man använder de finaste råvarorna så behövs det inte lika mycket, eftersom det smakar mer. Kunderna blir också mer villiga att betala mer när de märker kvaliteten, konstaterade han.

Han visade också stolt upp den ugn som användes i montern – en variant med helsvetsat ugnsrum och LED-lampor, vilket är världsunikt.

Hos Snabbgross kunde Dag Throne Holst berätta om de stora utmaningar som präglar branschen.

– Vi handskas med ett stort logistik problem ovanpå allt annat som vi varit drabbade av med pandemi och höjda elpriser. Just nu jobbar vi hårt på att bara få fram varorna, sa han.

Gray’s Bakery erbjöd smakprov på en hel del av de 15 nyheter som de presenterar

varje år.

– Kunderna efterfrågar mycket närpro ducerat, veganskt, gluten- och laktosfritt, så vi har anpassat en del av vårt sortiment efter det, berättade Anette Beckius.

Debic presenterade bland annat en grädde med 20-procentig fetthalt som redan är reducerad och tack vare tillsatt majsmjöl tjocknar snabbt.

Arla bjöd på den relativt nya produkten Schmand, en grädde syrad med både crème fraiche och yoghurtkultur och som kan användas både i det söta och det salta köket.

Från och med nästa år kommer mässan i Stockholm att äga rum varje vår med start 8 till 9 mars 2023. I Göteborg och Malmö kommer den varvas under hösten med start med i Malmö den 20 till 21 september.

Text: Lo Bäcklinder

Foto: Per Hansson

32 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Beprövad

Hållbarhet

& Lång Livslängd så att du kan baka ditt allra bästa

Investera i bakutrustning med dokumenterad kvalitet och hållbarhet i bagerier runt om i världen. Våra beläggningar ger optimal bakning och släppförmåga. Med vår förnyelseservice förlänger du livslängden på din utrustning och får bästa valuta för pengarna. Kontakta oss för mer information om våra produkter och livscykelprogram.

Standardutrustning och utrustning anpassad för just dina behov, för bakning av dina populäraste produkter: Limpor, frallor, formbröd, vetebröd, wienerbröd, anslag, baguetter, knäckebröd, muffins, hamburgerbröd och pizza

är
| STORBRITANNIEN
HÄR FINNS VI Ett av våra mest populära saffranextrakt som våra kunder återkommer till år efter år. Innehåller äkta råsaffran och har en mycket god smak. 6040 AROMATIC SAFFRANEXTRAKT Innehåller äkta råsaffran som dubbelextraheras och på så vis förstärkts med en mycket intensiv saffranssmak. 6047 AROMATIC SAFFRANEXTRAKT DUO Långa fina saffranstrån med en djupröd färg och intensiv smak. 6038 AROMATIC SAFFRANSTRÅ www.bakelssweden.se bakels.sweden bakels.sweden Läs mer om vår saffran här. Säkra din saffran inför julen! Kontakta din Bakelssäljare för att beställa.
numera en del av American Pan, världsledande inom industriell bakutrustning och beläggningar. TILLVERKNING & SERVICE I: RUMÄNIEN | SPANIEN | SVERIGE
FINSPÅNG, SE Admir Talic SÄLJARE Tel: +46 76 624 03 36 a.talic@runex.com

Så blir regeringens elstöd

För en tid sedan presenterade regeringen och Svenska Kraftnät sina planer på hur det kommande elstödet till företag och hushåll ska utformas.

Modellen bygger på vilken förbrukning respektive elabonnent haft det senaste året. Beräknat för september 2021 till oktober 2022. Det ekonomiska stödet kommer bara att betalas till elanvändare inom elområdena 3 och 4.

Stödet omfattar 55 miljarder kronor, som ska tas från de 97,4 miljarder kronor som man beräknar finns till förfogande från kapacitetsavgifter. Eftersom elöverföringskapaciteten inte kan byggas ut så kraftigt på kort tid blir det i stället en återbäring till dem som betalat dessa avgifter.

Enligt den föreslagna modellen kommer återbetalningen ske i de elområden där det genomsnittliga elpriset överstigit 75 öre/kWh vilket i praktiken innebär elområde 3 och 4. Det kommer vara en retroaktiv återbetalning för de senaste 12 månaderna och gälla både hushåll, företag och föreningar.

Nästa steg är att Energimarknadsinspektionen ska utvärdera modellen. Först därefter kommer det gå att fastställa när utbetal ningarna kan ske.

Regeringen har gett Försäkringskassan och Svenska Kraftnät i

uppdrag att förbereda för att kunna betala ut stödet. Nu pågår en utredning om hur utbetalningarna ska kunna ske snabbast möjligt.

Så här beräknas stödet:

Man sätter en nivå på högkostnadsskyddet på 0,75 kr/kWh. Sedan tittar man på vilket medelpris respektive elområde haft under beräkningstiden (det senaste året). Elområde 3 har då ett historiskt medelpris på 1,25 kr/kWh. Alltså blir stödet i elområde 3 1,250,75=0,5 kr/kWh (1,25-0,75).

I område 4 är medelpriset högre och i område 1 och 2 mycket lägre. Så i område 1 och 2 är medelpriset lägre än högkostnadsskyd det och därför betalas inget stöd ut i område 1 och 2.

Exempel:

Ett bageri i elprisområde 3 med en förbrukning senaste året på 100 000 kWh får ett stöd på 100 000 x 0,5 = 50 000 kr.

...mer information finns på Svenska Kraftnäts hemsida: www.svk.se

34 _ BRÖD
Pssttt…
I FOKUS / EL
BRÖD _ 35 We offer a full line of easy-to-use, HOT OR COLD PROCESS GLAZES that will take your products to the next shiny level. GLAZES www.dawnfoods.com Vi har i mer än 40 år utvecklat och marknadsfört branschens ledande tillverkare av bagerimaskiner LUNDVALLS ABBageriservice Vi är nu återförsäljare för Bernardi Mixers! Lundvalls i Borås AB Skaraborgsvägen 35C, 506 30 Borås. Tel. 033-13 67 00. www.lundvalls.se. info@lundvalls.se Dubbelarms blan dare med skonsam hantering av degen för perfekt resultat! Finns i storlekar från 3 kg upp till 48 kg. 0221-101 00 Valdéngårdens Ekologiska Mandelmassa 50% Spansk Ekologisk Sötmandel 50% Ekologiskt Strösocker En av två Ä-märkta produkter i vårt sortiment! www.valden.se info@valden.se

HEMMA HOS

Hos Mannz bakas det klassiska bakver ket bretzel (eller ibland pretzel) som är vanligt i tyskspråkiga länder, och ofta utformas som en kringla. För att få den typiska bruna färgen på bakverket doppas det i lut före avbakningen.

36 _ BRÖD HEMMA HOS / MANNZ

@MANNZ

brödet i centrum

I anrika lokaler på Sankt Petri Kyrkogata i Lund ligger Mannz Bageri, en plats där brödet står i centrum. Sedan april i år har Robert Richter och hans personal byggt upp en verksamhet som förutom att leverera hantverksbakat bröd och bakverk, även inspirerar och ger plats för möten mellan människor.

BRÖD _ 37
text > Lo Bäcklinder & foto > Per Hansson
HEMMA HOS / MANNZ

bara hantverksbagerierälskaroch

Redan när man befinner sig ett par portar bort från Mannz Bageri möts man av bröddofterna som sveper fram över gatan. Genom de stora fönstren ut mot gatan ser man de båda bagarna Linnéa Axelsson och Mohamad Khir Alshibani som knådar bretzel. Och så ett par kliv uppför den lilla trappan och man är inne i den varma butiken.

Med ett stort leende kommer Robert ut från bageriet.

– Jag har velat skapa ett professionellt hantverksbageri där man blir inspirerad att smaka och testa alla våra produkter, förklarar han och berättar hur han kom att bli bageriägare.

– Samtidigt som min fru och jag flyttade till Lund öppna des Widerberg & Ko Hantverksbageri i den här lokalen. Innan dess låg här den anrika Widerbergs kött- och charkuteriaffär i 50 år. Dessförinnan drevs dock Thebrödsbageriet under tre decennier, vilket inte så många vet. Detta vackra sekelskifteshus vid Petriparken är alltså ett känt och kärt ställe för många Lundabor.

Tyvärr knäckte coronapandemin den nystartade verksamhe ten. Robert, med en bakgrund som företagsrådgivare, tog sig an att hjälpa till med att försöka hitta en köpare till bageriutrust ningen. I takt med att han läste in sig på branschen insåg han till slut att han skaffat sig så goda kunskaper att han själv skulle kunna starta ett eget bageri.

– Till saken hör att jag bara älskar hantverksbagerier och gott bröd och gärna skulle vilja se mer av den brödkultur som finns på kontinenten och särskilt i mitt ursprungsland Tysk land. Där står brödet för en mer central del av kosten och man går fortfarande till ett av de många bagerierna ett par gånger i veckan för att handla färskbakade frallor eller sina favoritbröd. För mig står brödet för både njutning och näring, säger han, och gör en gest mot brödhyllan där produkterna är exponerade som i ett smyckeskrin.

Robert bestämde sig till slut för att själv överta det välut rustade bageriet i vintras och i slutet av april i år slog han upp portarna enligt plan. All utrustning fanns redan på plats efter de förra ägarna, bland annat en tysk Wachtel infra-stenugn

38 _ BRÖD
HEMMA HOS / MANNZ
”Jag
gott bröd och skulle gärna vilja se mer av kontinentens brödkultur”
1900-TALET Josef Manns* driver ett bageri i tyska Bonn. 1930-TALET Engelbert Manns arbetar som bagare i New York. APRIL 2022 Mannz Bageri öppnas i Lund. SOMMAREN 2022 Kafé och brödbod öppnas på Glimmingehus. * Josef och Engelbert är Roberts morfars far respektive morfar Bagaren Mohamad Khir Alshibani fyller ugnen.
BRÖD _ 39 HEMMA HOS / MANNZ WANTED COACH TILL SVENSKA BAGARLANDSLAGET Självklart är du yrkeskunnig, brinner för branschen och har känsla för ledarskap och utveckling. Har du dessutom någon egen tävlingserfarenhet är det extra bonus! Skicka din intresseanmälan till: martin@bageri.se eller ring Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, på 08-762 67 94 om du vill veta mer! Svenska Bagarlandslaget drivs av Sveriges bagare & konditorer. 0, 20, 100, 15 0, 0, 0, 100 100, 68, 21, 5 COLOURS FOR PRINTING REFERENCE ONLY. DO NOT USE FOR MATCHING PURPOSES. FONTS WILL NOT BE SUPPLIED WITH THIS ARTWORK. CUSTOMER: PROJECT: DATE: JOB NO: PRINTED SIZE: DESIGN VERSION NO: FORMAT Sveriges bagare & konditorer Bagarlandslaget 2 0 11 05 13 SBK004 1 0 0% 1 N/A BAKERSCAPE AB SURBRUNNSG 10 114 27 STOCKHOLM gail@bakerscape.com M 0761 710707 VAT SE556807662301 USE THESE COLOURS FOR CMYK: 2022 2012 2013 PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. www.bagarlandslaget.se Nu söker det framgångsrika Svenska Bagarlandslaget en ny coach som kan leda lagets satsning mot kommande VM och Nordiska Mästerskap. Sponsorer Arrangör

med fem däck. Kunderna som sätter sig ner för att fika vid det stora fönstret behöver bara vrida huvudet över axeln en aning för att titta rakt in i ugnen och se bröden som bakas därinne.

– Den här ugnen har sten på fyra sidor vilket gör att värmen är mer konstant och bevaras väl hela dagen, berättar han samti digt som Mohamad lyfter ut de dubbel gräddade rågsurdegsbröden Josef som precis fått göra sitt första besök i ugnen.

Robert har rekryterat unga duktiga bagare som var med och provbakade fem veckor innan öppningen. Mohamad kommer från en bagarfamilj i Damaskus och lärde sig svenskt bagerihantverk bland annat på Hollandia i Malmö. Linnéa tog sitt gesällbrev som bagare och konditor hos Yrkeshögskolan i Kristianstad i 2021 och anslöt till Mannz efter en sejour hos Nyfiket i Mjölby. Tillsammans med en vän till Robert, en österrikisk bagarmästare,

”Kvaliteten i våra bröd och bakverk ska tala för sig själv”

tog de fram ett noga utvalt sortiment med väldokumenterade recept och proces ser. Som tillägg till långtidsjäsning och stenugnsbakning bestämdes det från början att hålla produkterna så fria från tillsatser som möjligt och att främst använda rena råvaror.

– Jag vill att kvaliteten i våra bröd och bakverk ska tala för sig självt. Det verkar fungera väl och vi har redan många stamkunder som hittar nya favoriter allt eftersom, säger Robert.

Och om sortimentet med namn från Roberts familjemedlemmar har en familjär prägel, så hamnar inte bemötandet långt

efter. Både butikspersonalen och bagarna är öppna och sociala, uppmuntrade av Roberts egen vilja att prata sig varm för produk terna. Bland recensionerna på nätet är det många kunder som berättar om hur Robert och de anställda generöst delar med sig av sin kunskap och entusiasm och får var och en att känna sig välkommen.

Det är också de varma mötena med kunderna som Robert ser som den största vinsten i att driva bageri. Han bläddrar fram en fotograferad akvarell bland bilderna i sin mobil och berättar om Eva, en ukrainsk tjej som med sin familj flytt landet på grund av kriget och som en dag satt på parkbänken

40 _ BRÖD HEMMA HOS / MANNZ

utanför butiken. Han gick ut och gav henne en kopp kaffe och en croissant som hon tacksamt tog emot. Någon timme senare kom hon tillbaka med en målning som föreställer bageriet sett från gatan, med en bagare och hund på trottoaren, målat i varma toner.

– Titta på hunden, det är en likadan som jag har. Hur kunde hon veta det?

För att ytterligare nyttja bageriets kapacitet utökades verk samheten redan i somras med brödbutik och kafé på utflyktsmålet Glimmingehus på Österlen. Men även om det har varit en rivstart

Det här är jag:

Robert Richter

Bakgrund: Egenfö retagare, sedan 1997 bosatt i Sverige. Familj: Svensk fru, två vuxna barn. Bästa med att driva bageri: Att dagligen skapa färsk mat och nya minnen åt människor.

Favoritbröd: Just nu ”Engelbert” som är ett råg-/vetesurdegsbröd med rostade hassel- och valnötter. Oanad talang: Att som okunnig på

med fint mottagandet både i Lund och på Glimmingehus, så är det inte önskan om att växa och bli stora som är Roberts största drivkraft. Det viktigaste tycker han är att skapa ett unikt och gediget hantverksbageri som blir en mötesplats för kunderna.

– Jag vill att verksamheten, arbetsplatsen och butiken, ska vara en mötesplats fylld av värme, men det är inte jag som är Mannz Bageri utan det är vi som jobbar här, tillsammans med våra kunder, som skapar känslan, avslutar Robert.

sociala medier kunna sköta Insta gramkontot @mannzbageri själv.

Här bor vi:

Lund

Lund är centralort i Lunds kommun och ligger i sydvästra Skåne. Orten har cirka 125 000 invå nare vilket gör det till Skånes tredje största och Sveriges tolfte största tätort. Lund grundades omkring år 990.

När Lund under 1100- och 1200-talet var säte för ärkebiskopen

byggdes ett stort antal kyrkor och kloster runt om i staden. Att Lund är en medeltidsstad märks främst i gatunätet som på sina håll har sett likadant ut i århundraden Lunds universitet rankas som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns cirka 46 000 studenter. Lund har en lång tradition av forskning och entreprenörskap med både världsledande internatio nella och nya företag. Byggandet av forskningsanläggningen European Spallation Source påbörjades 2014, som sannolikt kommer att vara i full drift år 2027.

BRÖD _ 41 HEMMA HOS / MANNZ

RECEPTEN

Kryddig mjölkchokladganache

Hösten bjuder till litet vassare kryddiga smaker. Kanske börjar vi tänka på passliga smaker till advent och andra festligheter?

Svenska Konditorlandslagets tidigare medlem, Fredrik Borgskog, tänker pepparkaka!

Receptet ger cirka 64 bitar om 14 gram styck.

Foto: Znapshot.se

DET HÄR BEHÖVER DU: 565 g Valrhona Jivara mjölkchoklad

87 g honung 60 g ljus sirap 176 g grädde 3 g salt 8 g apelsinzest 85 g smör 15 g kryddblandning (kanel, ingefära, pomerans, kardemumma, nejlika) Mjölkchoklad till doppning

GÖR SÅ HÄR:

• Koka upp grädde och glykos och låt svalna till 40 grader. Smält chokladen under tiden till

36-38 grader.

• Förbered en ram för 850-900 gram att gjuta i. Gör emulsio nen, avsluta med smöret och kryddorna. Mixa allt och häll ut i ramen.

• Låt kristallisera till nästa dag.

• Stryk sedan ett tunt lager choklad på toppen och botten. Dela.

• Doppa i tempererad mjölk choklad.

BRÖD _ 42

Guld på rågbröd

Här är vinnarmackan från årets Mack-SM

Recept: Lina Lundqvist, Rodga Säteri, Norrköping

Skogens och havets guld i förening på en nyttig ärtgrön bädd. En matig smörgås med svenska smaker som med fördel intas med kniv och gaffel.

Recept: Lina Lundqvist

Fotograf: Sara Trus

INNEHÅLL

Mustigt rågbröd med solrosfrö och linfrö

Grönt ärtsmör

Ärtskott

Varmrökt lax

Hjortronkräm

Picklad rödlök

Baconströssel

Krasse

Hjortron

MUSTIGT RÅGBRÖD

MED SOLROSFRÖ OCH LINFRÖ

Vatten

Vetemjöl

Sirap

Fullkornsrågmjöl

Surdeg på fullkornsråg och vete Solrosfrö

Rågflingor Fullkornsdurumvetemjöl Linfrö

Rapsolja Jäst Salt

GRÖNT ÄRTSMÖR MED PEPPARROT

• Mixa gröna ärtor med smör och lite rapsolja till en slät kräm. Smaksätt med pepparrot, citronzest och havssalt.

HJORTRONKRÄM

• Blanda färskost med hjortron, majon näs, salt och svartpeppar.

PICKLING AV RÖD LÖK

• Koka upp ättikslagen bestående av vatten, strösocker och ättika.

• Skär två stycken rödlökar i tunna strimlor. Fördela lagen i lika delar i två stycken glasburkar och pickla.

BACONSTRÖSSEL

• Knaperstek baconet och finhacka det.

FISK

• Ca 1300 g varmrökt lax, gärna välrökt.

• Dela i bitar, ca 65 g på varje smörgås.

TOPPING

• Klipp det översta på krassen.

• Hjortron.

MONTERING

• Skär upp 20 stycken skivor av rågbrödet.

• Bred på ärtsmör på brödskivorna.

• Lägg ut ärtskott så att det spretar ut åt alla håll.

• Montera ca 65 g varmrökt lax på det gröna.

• Spritsa hjortronkrämen i ett jämt lager, cirka tre matskedar.

• Dekorera mackorna med den picklade rödlöken, baconströssel, krasse och några hjortron.

BRÖD _ 43
Lina Lundqvist vinnare i årets Mack-SM. Gabriel Olsson, jurymedlem och tidigare vinnare i Mack-SM, gillade årets vinnarmacka.

Omställnings- och kompetensstöd

I det här numret av BRÖD avslutar arbetsrättsjurist Alexander Iliev artikelserien om nya LAS och Huvudavtalet med att berätta om de nya reglerna för omställnings- och kompetensstöd.

I Huvudavtalet finns dels de arbetsrättsliga förändringar som jag i stort har redogjort för i tidigare artiklar under hösten, dels förändringar som rör omställ nings- och kompetensstöd samt kontantersättning. Därutöver finns även ett särskilt kollektivavtal om omställningsförsäkring för arbetare som kan antas av de förbundsparter som inte kommer att anta Huvudavtalet för arbetare. Detta avtal innehåller inga arbetsrättsliga förändringar utan enbart ett grundläggande omställningsoch kompetensstöd och en begränsad kontantersättning. Livsmedelsföretagen har undertecknat huvudavtalet med tjänstemannafacken och med HRF. Med Livs och Handelsanställdas Förbund har vi dock enbart undertecknat det särskilda kollek tivavtalet om omställnings försäkring för arbetare. I omställnings hänseende är det därför olika regler som gäller för olika anställda beroende på vilket kollek tivavtal som gäller.

Tjänstemannafacken och HRF

Omställnings- och kompetensstöd för tjänstemän tillhandahålls av Trygghetsrådet, TRR, medan det för arbetare tillhandahålls av Trygghetsfonden, TSL. Omställningsstöd är åtgärder som syftar till att underlätta för den enskilde att hitta nytt arbete. Omställningsstöd består av individuell rådgivning och vägledning samt förstärkt stöd för sjuka vars anställning har upphört (Grundläggande omställningsstöd). Vidare består omställningsstödet av kompletterande studiestöd, kortvarigt studiestöd samt köpt utbildning och validering. För tjänstemän ingår även TRR Studieersättning. Kompetensstöd är åtgärder som syftar till att stärka den enskildes ställning på arbetsmarknaden. Kompetens stöd består av individuell rådgivning och vägledning (Grundläggande kompetensstöd). Vidare består kompetensstödet av kompletterande studiestöd, kortvarigt studiestöd samt köpt utbildning och validering.

Livs och Handelsanställdas Förbund

Omställnings- och kompetensstöd för arbe tare tillhandahålls av TSL. Omställningsstöd består av individuell rådgivning och vägledning samt förstärkt stöd för sjuka vars anställning har upphört (Grundläggande omställningsstöd). Vidare består omställningsstödet av kort utbildning och validering. Kompetensstöd består av individuell rådgivning och vägledning (Grundläggande kompetensstöd). Sammantaget är detta därmed ett mindre omfattande paket. Om man i detalj är intresserad av på vilket sätt dessa skiljer sig åt kan man i första hand studera vårt cirkulär där frågan utvecklas närmare. Man är dessutom givetvis alltid välkommen att kontakta vår rådgivning om man har frågor eller funderingar.

Redogörelsen för det här ämnet är på ett mycket övergripande plan. Om ni vill ha mer utförlig information om de nya reglerna så finns det, framför allt i form av ett cirkulär, på vår hemsida: www.livsmedelsföretagen.se

44 _ BRÖD Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se
JURISTEN / NOVEMBER
Klipp ur och spara!

COOLASTE ELDSTADEN

DEN RUSTIKA ELDSTADEN FireCube i corten kan tippas och vinklas på två sätt, vilket inte bara skärmar av elden. Det skapar även en vacker form i trädgården eller på terrassen. Med det tillhörande grillgallret kan du laga middagen utomhus. Pris: Ca 5 500 kr. www.evasolo.com

Livat i holken...

Den här fröautomaten från Gardena kommer garanterat locka vinterfåglar till trädgården. Genom pinnens smarta ”ClickUp!-system” klickar du kvällstid på en fackla med droppsä ker behållare för lampolja. Pris: cirka 450 kr, skaft 150 kr.

Kolla in...

...julens finaste gå-bortpresent! Glasflaskan rymmer cirka 60 tändstickor i standardstorlek och har plån på baksidan. Finns i ett 15-tal olika fina kulörer. Pris: Ca 100 kr på https://eldstickan.com

LÅDDA TILL BRÖÖDET

STILREN BRÖDBOX av plast och oljad bambu. Finns i färgerna svart, sand och grått. Mått L: 42 x B: 19 x B: 15,5 cm. Pris: Ca 500 kr. www.evasolo.com

Braskotten är en ny braständare som på bara några minuter får fart på alla typer av brasor och grillar. Gjord på naturliga restprodukter från skogsindustrin och ljustillverkning i Sverige. Pris: Ca 160 kr https://braskotten.se

SPÄNNANDE UNDERYTAN

GÄDDBIBELN ÄR DEN första heltäckande boken om gäddan sedan 70-talet. 300 sidor, fyllda av historier, djup kunskap, unika bilder, illustrationer och recept. Här finns allt du behöver för att få det att plötsligt hända. Författare är fiskeribiologen Tobias Fränstam.

STÄDA MED HANDGJORT

ETT DESIGNSAMARBETE mellan Andrée Jardin och Mr & Mrs Clynk har resulterat i dessa vackra handgjorda städredskap. I setet ingår en hand borste i 100 % naturliga material, en sopskyffel och två väggkrokar. Pris: Ca 1 100 kr. https//sufracofinebrands.com/

Årets snyggaste kanna kommer från Nordic kitchen! Rymmer 1,4 liter och fungerar lika fint till varma som kalla drycker. Handtag av ekträ. Finns i kulörerna sand och svart.

Pris: Cirkapris 1 000 kr. www.evasolo.com

PLOCKAT / JULKLAPPSTIPS

HÄNT EXTRA!

Olof Viktors startar fabriksbutik

Olof Viktors har sitt bageri och kafé i Glemmingebro, en bit från Ystad, och har dessutom många återförsäljare runt om i landet. Nu öppnar man en fabriksförsäljning i företagets produktionslokaler på Förskeppsgatan i Ystad. På personalens eget initiativ ska de nu bedriva en liten försäljning i anslutning till produktionen. Bullar och bröd som inte säljs på första dagen fryses in och sedan kan Ystadsborna köpa det på Förskeppsgatan. I butiken kommer det att säljas skorpor, kakor, bullar, knäckebröd, glass och en massa annat som man kanske har i stora partier och som därmed kan säljas lite billigare. Butiken är inte bemannad förrän den har kunder. Den bemannas då kunden ringer på klockan.

Priems fyller 110

Nyligen firade Priems Conditori i centrala Nybro 110 år. Det var under en så kallad frivecko-torsdag, en dag när pigor och drängar kunde byta gårdar, som Herman Priem passade på att starta ett bageri 1912. Till en början huserade verksamheten på Storgatan 28 men flyttade senare ett stenkast bort till Storgatan 32, där det ligger kvar än i dag.

Under veckan som 110-årsjubileet firades bakades 110 stycken av något varje dag, till exempel chokladbiskvier, som sedan såldes för 10 kronor styck så länge lagret räckte.

Nytt koncept i Umeå

Ullas konditori, Västerslätts centrum i Umeå, sätter in skåp där kunderna kan hämta sina tårtor efter stängnings tid. Konditoriet tar över en del av Handelsbankens gamla lokaler. Men de utökar inte själva kafédelen utan gör i stället en ny entré till ett litet utrymme med tårtskåp. Den nya uthämtningstjänsten gör Ullas mer digitalt. Kunder kan beställa via nätet och sedan hämta sin tårta i skåpet, som är kallt som ett vanligt kylskåp, via en kod som de får. Butiken kan även, med hjälp av en app, styra hur länge entrédörren till skåpen ska vara öppen.

Skåpen beräknas vara installerade vid årsskiftet.

Nystartat i Åmål

Red Velvet Konditori är ett nystartat företag med säte i Åmål. Företaget ska enligt verksamhetsbeskrivningen ”driva en restaurangverksamhet inom konditori.”

Leijon kan knipa gasell

Det går bra för Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala. Företaget ligger på en tredjeplats på affärstidningens Dagens Industri, DI, lista över så kallade gasellföretag i Uppsala län. Företaget uppvisar en stark vinsttillväxt om 220 procent för åren 2018-2021. DI Gasell är en utmärkelse som premierar företag som uppvisar snabb tillväxt och god lönsamhet. Vid Gasellgalan, som i år hålls den 5 december i Stadshuset, Stockholm, koras Supergasellen, det företag som har vuxit snabbast i Sverige de senaste tre åren.

Waynes öppnar expresskafé

Waynes Coffee har utvecklat ett koncept för ett expresskafé. Tanken är att erbjuda bra kaffe för människor ”på språng”. Men fortfarande med ett sortiment av bakverk och lättare luncher. Waynes vill med det nya konceptet kunna tillgodose behovet hos dem som inte självklart vill eller hinner sitta ner för en fika.

Det nya kaféet har öppnat i Väla Centrum utanför Helsingborg och är Waynes andra kafé i köpcentrumet. Sedan tidigare finns där ett mer traditionellt kafé, så den som hellre vill sitta ner och fika i lugn och ro ska kunna göra det.

Olofssons kritiserar

elstödet

Olofssons bageri i Överkalix är kritiska mot att konkurrerande bagerier i söder får stöd för höga elpriser. Olofssons bageri levererar bröd till en fjärdedel av Sveriges yta. Höjda drivmedelspriser har gjort att företagets transportkostnader ökat med 60 procent. Samtidigt får konkurrerande bagerier i söder stöd för höga elpriser.

-Regeringen slänger iväg 55 miljarder till södra Sverige, vi får ingenting. Det här är en konkurrensfördel för stora bagerier i södra Sverige som får in mycket pengar, säger Bengt-Olof Olofsson, vd på Olofssons bageri, i en intervju med DN.

46 _ BRÖD
REGIONALT / NOVEMBER

Stockholm:

Tillrättaläggande

I septembernumret av BRÖD påminde vi om att det fortfa rande går att söka Oscar Barregårds stipendium. Tyvärr blev namnet fel i tidningen. Redaktionen beklagar felskrivningen. Rätt ska vara Oscar Barregård, och ingenting annat.

Stipendiet, som kan uppgå till cirka 50 000 kronor, kan användas för till exempel en kurs utomlands, eller förkovran och kunskapsutbyte som på annat sätt bedöms utvecklande för yrket och verksamheten där man arbetar.

Stipendiet har gjorts möjligt tack vare en donation av Eva Papalopoulou, barnbarn till Oscar Barregård.

Vill du veta mer om stipendiet, eller söka? Hör av dig till Ellinor Isaksson, ordförande i Stockholms bagare & konditorer, på: ellinor@chokladfabriken.se

Lindells expanderar

Lindells bageri i Landskrona har flyttat in i nya lokaler på Järvgatan norr om statio nen. Nu fullbordas resan från litet bageri till en fullskalig fabrik. 1500 kvadratmeter stort är det nya bageriet dit flytten gick i början på oktober. Verksamheten startade redan 1933 som ett vanligt bageri. På senare tid har verksamheten förändrats och idag handlar det övervägande om bake offvaror och att förse bagerimarknaden med produkter.

Den nya lokalen är runt 20 procent större än tidigare och med en bättre planlösning. En viktig komponent var en

Lilla bageriet Mönsterås i konkurs

Lilla bageriet i Mönsterås har försatts i konkurs. Det beslutades för en tid sedan vid Kalmar tingsrätt.

Företaget har haft det tufft ekonomiskt under flera år. Pande min slog hårt. Sedan har maskiner som gått sönder, bränslepriser och höga elräkningar haft stor påverkan på ekonomin. Vilket har lett till att företaget dragits med stora skulder.

I oktober skickade Skatteverket in en ansökan om konkurs för Lilla bageriet. Redan för ett år sedan var det nära att företaget gick omkull. Vid en konkursförhandling vid tingsrätten i Kalmar i augusti i fjol fick bolaget åtta veckor på sig att betala en skuld. Vilket man lyckades med.

Framtiden säkrad för Lundbergs finbageri

Lundbergs har varit ett begrepp i Karlstad sedan 1967. Länge såg det svårt ut att hitta någon som vill satsa på att driva det vidare. Men nu tar Abdul Hussein, som också driver Abbes golfkrog vid Karlstads golfklubb sedan fyra år tillbaka, över. Den nye ägaren ser framför sig att det kan bli ett utbyte mellan restaurangen och bageriet. Om brödet och bullarna kan serveras på restaurangen kan det kan säljas färdigrätter på bageriet. Golfrestaurangen har sin högsäsong på sommaren, då stänger bageriet under fem veckor.

Sellberga bageri drar ned

Sellberga bageri i Bjuv tvingas dra ned på verksamheten. Ökade kostnader leder till att man måste stänga sin fabriksbutik och låta produktionen gå ner till ett skift.

obruten frysbrygga där varorna kan lastas vidare på ett säkert sätt.

Satsningen är långsiktig och Lindells har skrivit på ett 10-årigt avtal med möjlighet till förlängning. Bageriet har upp till 14 anställda, som är fler eller färre beroende på säsong.

Säsongsstyrt i Dalsjöfors

Elise Johansson vill att årstiderna ska styra. Under november öppnar hon sitt säsongsstyrda bageri. Svenskt och närproducerat blir ledord för verksamheten, liksom att leva i samklang med naturen och handplocka leverantörer och råvaror.

Hon tog studenten 2019 efter att ha läst bageri- och konditoriutbildningen på Almåsgymnasiet. Elise säger att tanken på att driva ett bageri först kändes något övermäktig. Under gymnasietiden extrajob bade hon i lokalen som hon nu har tagit över. Bageriet hette då La Boulangerie. När ägaren bestämde sig för att lägga ner fick Elise frågan om att ta över.

Malin fick pris

Malin Olenius, Wienerkonditoriet i Hedemora, har utsetts till Årets unga företagare i Hedemora. Bakom utmärkelsen står branschorganisationen Företagarna.

BRÖD _ 47 REGIONALT / NOVEMBER
Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt. Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

Lyft lönsamheten med enkla grepp

I förra lektionen av e-handelsskolan visade vi hur en bra nätbutik kan bidra till att spara både tid och pengar. Nu kikar vi på hur nätbutiken kan hjälpa er att sälja mer och tjäna mer på varje order.

Tänk vilken effekt det kunde ha för er lönsamhet om ni hade kunnat tjäna 25 procent mer på varje order! Det är faktiskt möjligt med en bra nätbutik. Vi på Cake it easy har hjälpt många bagerier med detta, och delar i den här lektionen våra bästa tips med er.

Här är fyra sätt hur en bra nätbutik hjälper bageriet att tjäna mera pengar:

1. Butiken är alltid öppen

Det låter grundläggande, men det är ack så viktigt. För många kunder är det på kvällen de har tid att planera födelsedagar och firanden. Om de då inte kan beställa från er, så väljer de någon annan – till exempel den lokala ICA-butiken, eller från tyska dintarta.se (som skickar tårtor med DHL från Tyskland till svenska hushåll). Därför är det så viktigt att ha en nätbutik där ni visar upp era produkter och som alltid är öppen för kunder som vill beställa. Kunderna vill då också göra beställningen själv, så att era anställda inte behöver lägga tid på att ta emot ordrar på telefon.

En nätbutik sänker också tröskeln för att beställa, vilket leder till merförsäljning. Om någon plötsligt vill beställa något gott till fredagsfikat, så kan de göra så direkt. Om de däremot måste vänta till konditoriet öppnar nästa dag, har de ofta glöm det.

2. Erbjud extraval och ta betalt

Detta är viktigt för att öka värdet på varje order, framför allt på tårtor. De flesta konditorier erbjuder text på tårtan, olika

marsipanfärger eller laktosfri grädde, men många ger fortfarande bort det gratis. Det behöver ni inte göra. Inga kunder tycker det är konstigt att betala lite extra för något de upplever som ett mervärde. Erbjud även extra marsipanrosor, olika figurer eller möjligheten att ändra marsipanfärg - mot en liten extrakostnad. Kunderna älskar att göra små personliga tillval, och betalnings viljan finns.

Vi vet också att många konditorier drar sig för att erbjuda bildtårtor, då de inte vill hantera en bildskrivare. Vår rekommenda tion är klar: Bildtårtor är en väldigt populär produkt både bland privatkunder och företag, och du kommer snabbt att ha tjänat in de kring 2 000 kronor en bildskrivare kostar.

Samtidigt kan det vara svårt för butiks personalen att sälja på kunderna dessa olika möjligheter när kön är lång och kunderna har ont om tid. Men i nätbutiken - när

kunden i lugn och ro själv kan välja det hen önskar - ser vi att de älskar att lägga till små tillval, och snittordern ökar markant. Statistik visar att en snittorder på en tårta kan vara så mycket som 30 procent högre i en nätbutik. Det är en marginal du inte vill gå miste om!

3. Gör som Interflora - sälj flera produkter

På samma sätt som nätbutiken gör det enkelt att erbjuda tilläggsval på varje produkt, vill ni även kunna erbjuda kunderna att fylla den digitala varukorgen med flera produkter. ”Lägg till det lilla extra” brukar Interflora kalla det, när de frågar om du vill passa på att köpa med en nallebjörn till blombuketten du valt. Så kan det funka även i bageriets nätbutik. Har kunden lagt smörgåsar i varukorgen så kanske de även önskar några bullar eller kondisbitar till kaffet.

48 _ BRÖD DITT MEDLEMSKAP
E-handelsskolan, del 3

4. Sälj mer till företag

Maxar ni er potential på företagsmark naden? Många företag behöver tårtor, fika och lunch. Det handlar bara om att göra produkterna mer tillgängliga och enklare att beställa. Med en bra nätbutik kommer den kunna rekrytera nya företagskunder till konditoriet - och ni kommer kunna öka er försäljning.

Med dessa grepp kan ni lyfta försälj ningen markant. Och medan nätbutiken fungerar som en automatiserad säljare som frigör er tid, så tycker kunderna det är kul att beställa, då de känner att de själva kan beställa precis det de önskar.

Välj rätt lösning

För att få full effekt av extraval och merförsäljning, så är det en fördel att använda en nätbutik som är byggd för detta. De flesta nätbutiker på marknaden är byggda för enklare produkter utan extraval, och har. svårt med olika priser för tillval beroende på storlek på tårtan. Hör gärna av er till oss om ni önskar att prata med någon av de konditorier som använder nätbutiken från Cake it easy, och ta del av deras erfarenheter kring merförsäljning.

Nästa lektion:

I nästa nummer av BRÖD ser vi på hur ni kan få ännu flera kunder till nätbutiken, det vill säga marknadsföring. Vi går bland annat igenom vilken typ av annonsering som fungerar, hur ni kan nyttja sociala medier och hur ni gör effektiva kampanjer. Väl mött i nästa nummer!

Pssst...

Som samarbetspartner till Sveriges bagare & konditorer kan ni alltid prata med oss om ni har frågor om hemsidor eller nätbutik, oavsett om ni önskar använda vår lösning eller inte. Hör av er till oss på post@cakeiteasy.se eller telefon 010 205 00 13.

Förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor.

Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpas sade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Bilförsäkring

Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Kortinlösenavtal

Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspre mien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Affärsjurist

Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Arbetsrättsjurist

Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Hyresförhandlingar m m

Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Transportavtal

Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leveran tör: DHL

Digital kvittohantering

Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvit ton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Mobil betallösning

Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kampanjmaterial

Effektiva butikskampanjer som stödjer försälj ningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Recept- och kalkylsystem

Beräkna innehållsförteckningar och näringsvär desdeklarationer på enkelt och smidigt sätt. Partner/leverantör: PCS Flavour

Person- och transportbilar

PMS 130 C PMS 294 C Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault

Billeasing

Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit

Affärscoachning och utbildning

Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknads föring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting

Profilkläder

Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers

Elektronik

Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten

Marknadsinformation

Årliga mätningar av brödförsäljning och allmän hetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds

Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedels lagen. /SBK

Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Bagerimentor

Rådfråga kvalificerade och erfarna branschper soner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Mallar för HR-arbete

Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Tidningen BRÖD

Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Kontorsmateriel

m m

Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Hotell

Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Webbshop

Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 49 DITT MEDLEMSKAP

Se upp för indexuppräkning av hyran

I princip alla lokalhyresavtal med en hyrestid om minst 3 år har en indexklausul som innebär att hyran årligen automatiskt räknas upp i förhållande till förändringar i KPI.

När den KPI-baserade indexklausulen infördes ingick vanligtvis driftskostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp i hyran. Idag betalar hyresgästen oftast ersättning till hyresvärden för dessa kostnader utöver själva hyran. Genom indexklausulen kompenseras hyresvärden därför för en kostnad man inte har.

Det kan vara hög tid att se över hyresavtalet om det löper ut under perioden den sista augusti eller september 2023 och avtalet har en uppsägningstid om minst 9 månader. Många hyresavtal kan sägas upp innan årsskiftet.

Den som har en indexklausul i avtalet, och med de inflationstal som råder idag, kan räkna med en kraftig hyreshöjning från årsskiftet. Enbart denna kostnadsökning kan vara skäl nog att säga upp avtalet för villkorsändring.

Även om hyresavtalet inte är uppsäg ningsbart inom kort är rekommendationen att kontakta hyresvärden och försöka träffa en överenskommelse för justering av den höga indexhöjningen.

Har du koll på hyresavtalet? I samband med årsskiftet kan det bli indexuppräknade hyreshöjningar på 10 procent som följd av indexklausu ler i hyresavtalet.

I och med att inflationen för närva rande är hög kan indexuppräkningar av lokalhyresavtal, som följer konsumentpris index (KPI), slå extra hårt efter årsskiftet.

Höjningar på 10 procent kan komma att bli verkligheten för många!

Besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita anser att indexuppräkningar av hyrorna med KPI när inflationen skenar är orimliga. Tillfälliga inflationstoppar ska inte medföra följder för all framtid eller att hyrorna höjs mångdub belt mer än fastighetsägarnas faktiska kostnadsökningar.

Få hjälp med hyresförhandlingen

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer kan du få professionell hjälp med hyresfrågor och förhandlingar via företaget TenantPro, som är specialister på hyresförhandling och hyresavtalsgransk ning.

Som medlem får du också rabatt hos TenantPro.

Vill du veta mer, logga in på medlems sidorna på www.bageri.se/medlem

50 _ BRÖD
MEDLEM / NOVEMBER

Bland kvackare och charlataner

För några veckor sedan, samtidigt som mässan Sthlm Food & Wine/Bak- & Chokladfestivalen arrangerades, gick den till namnet mer hälsoinriktade Allt för Hälsan i mässhallen bredvid. Jag är klart tveksam till att den senare nämnda har bättre saker för hälsan. Självklart var jag tvungen att ta reda på om mina farhågor var riktiga.

Mycket riktigt, det är svårt att värja sig mot ruffel och båg och för att stå ut bestämde jag mig för att fota några av de värsta och göra ett kåseri av det hela. Det finns betydligt mer än dessa att oja sig över. Just de jag har valt ut har med mat att göra. Kvar är bland annat kristaller, chakraguider och elöverkänslig hetslösningar. Och fler felaktigheter om sambandet mellan mat och hälsa.

Ett ställe erbjöd kostrådgivning varpå jag frågade vad hon hade för bakgrund för detta rätt rejäla ingrepp i en människas liv. Fick till svar från hennes kollega att ”hon är inte nån slags dietist eller nutritionist för det tror hon inte på”. Jag svarade inte men funderar vidare vad hon tror på för

att utföra sitt arbete. Inte vetenskap i alla fall, det var tydligt.

Håller strax därefter på att gå in i två stora roll-ups som marknadsför klimat neutral, vegansk funktionsdryck från lokal källa. Men, en vattendryck är ju naturligt vegansk. Att tillsätta diverse vitaminer, mineraler och koffein ger inga särskilda funktioner. De hade dessutom även med D-vitamin som är ett fettlösligt vitamin, det finns bara i mat som innehåller fett Alltså omöjligt i en vattendryck. Drick ett glas kranvatten där du är just nu och ta en frukt och kanske en kopp kaffe så är du hemma. Maria Borelius intervjuas och vi blir varse att vi ska äta mat som är så kallad antiinflammatorisk. Men, det finns inga enskilda livsmedel som dämpar inflammationer i kroppen. Och att gluten skulle vara inflammatoriskt är endast sant för en grupp, dem med celiaki. Andra tål gluten. Punkt. Enligt vetenskapen har man låg halt av skadliga inflammatoriska processer i kroppen när man har normal vikt och använder sin muskelmassa, det vill säga rör på sig. Och äter bra överlag.

Av utrymmesskäl slutar jag med att ta upp kokosfettet som på flera ställen säljs som ett undermedel. Det är i själva verket precis tvärtom. Kokosfett innehåller fett som på intet sätt är bra för hälsan, tvärtom. Jag frågar om underlag för deras påståenden och får en personlig berättelse om egna bra blodvärden till svar.

Irritationen över dessa charlataner blir för min del inte mindre, tvärtom. Jag blir på riktigt djupt olycklig över att de lurar människor. Människor som letar efter mer hälsosamma val.

lättare att andas. Långt ifrån allt där är bra mat och dricka men det är det heller ingen som påstår. Mitt i mässan avgörs bland annat Mack-SM som i år fick en vinnare med fullkornsbröd. Det är fullt rimligt och rätt enligt all samlad vetenskap att lyfta fram som något av det mest hälsosamma och klimatsmarta vi kan äta.

Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT.

BRÖD _ 51
Maria Sitell kommunikationschef för Brödinstitutet.
MARIAS KRÖNIKA / NOVEMBER PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%. or
Just nu extra bra priser
Du behöver bara en kontakt när det gäller maskiner och utrustning till ditt konditori. RINGDAHLS BAGERIUTRUSTNING AB säljer utrustning och maskiner för bagerier, konditorier och glasstillverkning. Våra kunder består av allt från små konditorier till stora industribagerier. Vi levererar över hela Sverige! Ring oss: 0302-174 30 www.ringdahls.se info@ringdahls.se ANNONSERA I BRÖD OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN!
på gräddmaskiner från Sanomat. Vi tar emot era gamla maskiner in inbyte.
52 _ BRÖD A ARBETSKLÄDER B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER BRANSCH branschregister från A till Ö Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se Följ oss på sociala medier för inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden www.femtorp.se 040-94 90 00 ALLTID TILL ER TJÄNST IREKS KONSULENTER: Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service.
oss på Facebook och Instagram. Stolthuvudsponsorav www.dawnfoods.com Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796 AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY
Följ
BRÖD _ 53 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE 08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.nbt.se VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI! AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN. LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90. www.DYNATEC.se Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se LUNDVALLS ABBageriservice 2E Råvaruhantering Silosystem Råvaruhantering Esher Mixers Visp & degblandning Bago-Line Stickugnar / Jäs Haas Meincke Industrilinjer Arca Brödbackar Telme / CRM Grädd-/glassmaskiner Chocoma Chokladmaskiner Chocolate World Chokladmaskiner Gasparin Brödsågar Flamic Kavlingsmaskiner FOOD IS OUR PASSION Blandningar Ingredienser Innovation Tel 031-709 17 00 www.engelhardt.se Tel 031-709 17 00 www.engelhardt.se Maskiner, service och automatiseringar till: ROULETTE BAGERISYSTEM Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se sveba-dahlen.se | 033 15 15 00 När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss. Receptet för bättre affärer. BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen. www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00 www.unox.com Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com
54 _ BRÖD BOKA ANNONS:
PER
TFN:
To talleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk www.praegel.dk Erik
Andersen MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se BAKPLÅTAR BAKUGNAR 08-590 006 00 info@revent.se 08-590 006 00 info@revent.se BAKE OFF Brödbranschens totalleverantör Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Ritar, projekterar, bygger och finansierar Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se 10-80 l SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. or Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se
KONTAKTA
HANSSON
070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE
H.
BAKFORMAR

dina professionella maskiner från onbart.

Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar extrema krafter.

Gräddblåsare Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min.

Diskmaskiner för all slags diskgods. Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tun nel- och banddiskmaskiner.

BRÖD _ 55 C
flera distributörer
DONUT-/MUNKMASKINER G GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR FÖRSÄKRINGAR Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se DISKMASKINER GRÄDDAUTOMATER LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 I INREDNING & DESIGN Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920
CHOKLAD/PRALINER Vi samarbetar med
i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig. Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com ab@pcs.se. www.pcs.se BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE
Välj
08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se Smakspecialister sedan 1862 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82
56 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE J JÄST JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR 08-590 006 00 info@revent.se K KARTONGER KYL- OCH FRYSANLÄGGNING HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK +46 (0)156 67 57 00 colia.se
Tel:
51 00 M MJÖL Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se info@lhv.se 046-238832 Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00 FÄRSK SVENSK JÄST ...OCH RÖTT FÖR SÖTT! TÄNK BLÅTT FÖR matBRÖD... jastbolaget.se PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! vi förverkligar dinar ideer URBAN GUDMUNDSSON Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de
Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:
www.kipanel.se
018-780
www.labanskvarn.se
BRÖD _ 57 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92 Sk åne -möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegensk aper. Vi utveck lar också sk räddarsydda TTT produkter, som ger dig era möjligheter att förbättra ditt bröd Mer info på www.sk ane-mollan.se eller ring 0418-50102 Med mjöl som möjlighet S SILOS LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 TÅRTDEKORATIONER SOCKER 040-53 70 00 Socker och Sirap – naturliga råvaror SMÖRGÅSTÅRTOR/BRÖD T TRANSPORTBAND VAKUUMKYLAR 08-590 006 00 info@revent.se HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se Specialisten på bottnar till smörgåstårtor! Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål ipco.com/bake IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1 06/08/2019 14:17 Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920 Världsledande leveratör av diskmaskiner & blandningsmaskiner för all storköksverksamhet Mjöl till hela Sverige 042-29 51 50 order@abdonfood.se
UTE I MITTEN PÅ DECEMBER BRÖD _ 58 BRÖD #12 SPANING SÅ SER ÅRETS JULMATSTRENDER UT UTBILDNING FOKUS ÄMNESBETYG PÅ ÅRETS FORTBILDNINGSDAGAR NU laddar vi inför julen

för dig på Sveriges bagare & konditorer

VD Martin Lundell

Tel: 08-762 67 94

E-post: martin@bageri.se

Ekonomiansvarig

Nils Adolfsson

Tel: 08-762 67 92

E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström

Tel: 08-762 67 86

E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig. Julia Forsberg Tel: 08-762 67 97

E-post: julia@bageri.se

Eventassistent/Kondis i omställning Nora Hattar Tel: 08-762 67 93

E-post: nora@bageri.se

Dietist- och kommunika-tion schef Brödinstitutet Maria Sitell Tel: 08-762 67 95

E-post: maria@brodinstitutet.se

Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör

Tel: 08-762 67 82

E-post: johan@bageri.se

Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Annonser BRÖD Annonsansvarig

Per Hansson

Tel: 070 747 42 82

E-post: per@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer

POST: Box 3546, 103 69 Stockholm BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm

Styrelsen

Stefan Fritzdorf, ordförande

Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se)

Anders Hansen, vice ordförande

Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com)

Fredric Ackermann

Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se)

Oskar Frising

Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com)

Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com)

Hans Styrlander

Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se)

Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se)

Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Christian Nilsson (christian@pilefood.se)

Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Stockholm

Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com)

Västra Sverige

Kontaktperson: Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal

Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

Johan Sandelin

Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Urban Nyberg, adjungerad Steinbrenner & Nyberg, Göteborg urban@steinbrenner-nyberg.se

är vi som jobbar
PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS Skuggen är tryckt multiplicerat 100%. or BRÖD _ 59
Det

Skanna QR-koden och läs mer på www.panea.se om Pomati tempereringsmaskin eller annan utrustning för ett lyckat resultat.

Marias Chokladmakeri i Nora satsar på Pomati tempereringsmaskiner

Maria har alltid älskat choklad och har vid sidan av sitt yrke inom vården tillverkat praliner i sitt egna kök i över 15 års tid.

Det var först 2021 då det kom in en större be ställning som hon bestämde sig för att förverkliga sin dröm och startade Marias Chokladmakeri AB.

Verksamheten har gått bra och Maria stortrivs med det. Nu ett år senare var det dags att ta nästa steg i utvecklingen att skaffa en tempereringsma skin.

Valet föll till slut på två stycken Pomati T5 bordsmodeller. Pomati T5 är små helautomatiska tempereringsmaskiner för max 5 kg choklad per

maskin vilket passar utmärkt för Marias behov.

Med två olika T5 maskiner kan hon arbeta med två olika sorters choklad samtidigt och vara mer flexibel och tidseffektiv, vilket i sin tur ger Maria större möjligheter till att utveckla sitt företag framåt!

Panea hjälpte även Maria med finansieringen så att båda maskinerna kunde köpas samtidigt.

Marias vackra praliner går att köpa i hennes chokladbutik. Hon säljer även på olika marknader och mässor.

Har ni vägarna förbi Nora så passa på att titta in hos Maria i kvarteret Bryggeriet på Prästgatan 29 och köp en ask chokladpraliner!

Gör som Marias Chokladmakeri i Nora - kontakta Panea om du vill förnya och effektivisera ditt bageri eller konditori.

Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger och se till att du och din personal får den utrustning och inredning ni vill ha och behöver.

Kontakta Panea för att komma igång med utvecklingen av er verksamhet: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se

Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se

Emilia Björnlund 08-510 00 304 emilia.bjornlund@panea.se 08-510 00 340, service@panea.se

POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.