BRÖD 11 2021

Page 1

>25

#11 november 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

SMARTA AFFÄRER: BOOSTA BUSINESSEN MED FACEBOOKGRUPPER

Psst!

En sockeretromb är pricken över i på Kasper Kleihs vinnartårta från Årets Konditor.

DEBATT: GENMÄLE BRÖDBUSAR – SOM FAN LÄSER BIBELN! MÄSSA: SUCCÉ FÖR BAKE ON I MALMÖ

”Vi har några unika produkter i vårt sortiment. Vitkålsbrödet, spenatlimpan och rödkålslimpan är innovationer som tagits emot väl.”

Fenomenalt! Kasper Kleihs tog hem tävlingen Årets Konditor nyligen – och i stor stil. Med en fenomenal tolkning av tävlingstemat fenomen, svepte han hem det hela som en stormvind!

BRÖD _ 1


Bakning är en hel vetenskap. Inget nytt mästerverk har fötts utan några snedsteg på vägen. Därför är det skönt att kunna lita på sin utrustning. Veta att allt annat än degen i bageriet är noga testat och utvecklat till perfektion. Hos Sveba Dahlen hittar du varumärken som hjälper dig att nå din fulla potential. Så fortsätt experimentera med recepten, men inte med valet av ugnar och bagerimaskiner.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

Let’s go social:

Smarter Thinking - Smarter Solutions


LEDARE NOVEMBER

Dags för en företagarvecka? Inom idrotten är försäsongsträning för många något nödvändigt ont och upplevs lika hemsk som redskapsgymnastiken i skolan. När jag gick i skolan hade någon satt upp klistermärken i omklädningsrummen med texten ”Redskapsgymnastiken är inte så farlig – det finns de som överlevt!”. Vi gick in i pandemin med samma fasa. Pandemin har inneburit en otrolig prövning för många av våra medlemsföretag. Var tjugonde medlem har fått kasta in handduken. Övriga har klarat sig genom att uppvisa en imponerande handlingskraft och förmåga att anpassa sig efter ständigt förändrade förutsättningar. Om några månader har pandemin varat i två år. Det har varit två år av försäsongsträning. Den där träningen då man tar ut sig totalt när alla i laget ska springa milen på tid för att efter målgång få höra att det är dags att träna ruscher samtidigt som man med blodsmak i munnen försöker resa sig upp på sina skakiga ben. Efter några väl valda ord, och en mental omstart, går det att springa igen. Många i branschen har klarat sig igenom pandemin med blodsmak i munnen och många som jag pratar med säger att de är helt slut. Men de tar sig samman och kämpar en dag till. En dag som blir en vecka, som blir en månad, som blir ett år. Landets företagare har en målmedvetenhet som skulle imponera på elitidrottare! Det är alltid viktigt med tydliga spelregler för landets företagare. I osäkra tider är spelreglerna än viktigare. Tyvärr så är pandemin oförutsägbar och tvingar såväl svenska som andra länders myndigheter att lära sig längs vägen och därför förändra insatserna successivt. Dessutom ska myndigheter som normalt sett inte arbetar med företagande skapa förutsättningar för just företagen. Det är inte lätt för myndigheterna och det blir inte alltid så bra

Tidningen BRÖD Storgatan 19, Näringslivets Hus Box 55680, 102 15 Stockholm 08-762 60 00 Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

Kul att vara tillsamammans! Mack-SM, Årets Konditor och Bake on-mässan i Malmö. Det har varit många olika aktiviteter den senaste tiden. Och vad härligt att träffa branschfolk ”på riktigt” igen i den här typen av sammanhang! Jag tror vi alla har saknat det oerhört mycket.

_

Pandemieländet verkar dessvärre börja röra på sig igen. Smittspridningen ökar i Europa, och i skrivande stund börjar det komma signaler från Folkhälsomyndigheten om eventuella nya restriktioner. Låt oss hoppas vi slipper en fjärde våg av allvarligare karaktär.

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

+

även om viljan är god. Nu skapar inte heller politiken särskilt mycket stabila förutsättningar för företagen. I skrivande stund är det mer rörigt än på länge, efter att vår första kvinnliga statsminister blivit vald för att avgå innan hon tillträtt, för att direkt förklara att hon vill väljas om till statsminister. Som extra krydda till osäkerheten var det tänkt att en vänsterregering skulle regera på en högerbudget, innan ett av regeringspartierna hoppade av innan den nya regeringen ens tillträtt. Tänk om ett bageri skulle drivas på samma sätt. Det skulle inte bli många bullar bakade! Det återstår att se om vi får en lösning som kommer hålla de tio månader det är kvar till nästa val, då det återigen blir nya förutsättningar. En utskälld reform är familjeveckan som ur företagarens perspektiv ger föräldrar rätt att ta ytterligare sex dagar semester per år. Sveriges företagare har kämpat på under pandemin, räddat många jobb och fortsatt betala arbetsgivaravgifter, moms, preliminärskatt och en hel del andra skatter. Efter pandemins påverkan vore det mer välbehövligt med en företagarvecka, så landets företagare får återhämta sig från blodsmaken i munnen. Nu kan ju en företagare inte bara ta ledigt, så vad sägs om en företagarvecka där företagarna slipper betala skatt? Nej, det är kanske inte realistiskt, men åtminstone en vecka där politikerna hyllar landets alla fantastiska företagare?

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Omslag Sara Trus Illustrationer Anna Windborne-Brown PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL november ~ nummer 11 2021

36

Sid 8

Boosta din business

Att använda Facebookgrupper kan vara ett bra sätt att knyta kunderna närmare sig, och därmed bädda för merförsäljning.

Sid 12

Svinndebatten går vidare

Här svarar matprofilen Louise Ungerth på Martin Lundells och Maria Sitells kommentar till Ungerths rapport Brödbusar.

Sid 14

Lyckad mässa i Malmö

Äntligen ett tillfälle att träffas. Det var många glada miner och möten i Malmö, när mässan Bake on arrangerades nyligen.

26

Sid 43

Kampanjer 2022

Det är dags att beställa kampanjmaterial för 2022! Medlemmar i SBK beställer förmånligt kampanjpaket för årets alla högtider.

ALLTID I BRÖD

22 4 _ BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 08_ Nyhetssvepet sid 30_ Hemma hos sid 36_ Plockat sid 37_ Marias krönika sid 38_ Fråga juristen sid 42_ Medlemsförmån

18


Helt Den mest flexibla tekniken på marknaden för små bagerier.

flexibel

... för mindre mängder ... litet fotavtryck ... lätt att flytta ... även för bars och kakor

nemco@nemco.se | www.nemco.se

VEMAG HP1 är det perfekta verktyget för bagerier med ett brett produktsortiment och har utvecklats speciellt för små bagerier. Tekniken gör det möjligt att tillverka både traditionellt bröd och "klibbiga" glutenfria produkter. Degdelaren är mobil och kan enkelt flyttas runt i bageriet till olika arbetsstationer.

c-b-c.de

Med ett snabbt byte av program och format kan en rad olika bageriprodukter tillverkas i en enda maskin. Vemag håller en mycket hög hygienisk standard.

(

s Vå r s p e c i a l i

t för

er t e t i t n a v k å sm

!)


NYBAKAT senaste nytt från branschen

Polarbröd blåser på

Narkotika vanligare i bakverk HEMBAKADE KAKOR med knark. Söta kolor med knark. Och chokladpraliner med knark. Godis och bakverk som innehåller narkotika rinner i en allt stridare ström in för analys hos Nationellt forensiskt centrum (NFC). Tullverket varnade nyligen för superstarkt knarkgodis som stoppats vid gränsen. Men fenomenet med knarkgodis är inte nytt. Kakor och godis med knark i har de senaste åren dykt upp allt oftare bland de beslag som analyseras hos NFC. De första ärendena kom runt 2013 och då var det tre till fem ärenden per år. Förra året hade NFC mer än 100 ärenden. Hittills i år har NFC haft runt 75 så bedömningen är att det kan bli mer än 100 även i år. Övervägande delen av det söta materialet som kommer in till NFC är fortfarande hembakt eller egentillverkat. Det är kakor och chokladbollar men även kola, fudge och praliner.

Svagt upp för dagligvaror FÖRSÄLJNINGEN I dagligvaruhandeln ökade med 0,1 procent under oktober 2021 jämfört med samma månad 2020, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex.

6 _ BRÖD

Bjöd världsstjärnan på finfika ISABELLA WESTERGREN, Årtets Konditor 2019, fick för ett tag sedan en förfrågan om att göra en bakelse till världsstjärnan Ed Sheeran, och hon tvekade inte en sekund. Det var när matlagningskanalen Uppdrag Mat skulle laga en specialkomponerad trerättersmeny till artisten Ed Sheeran som Isabella blev kontaktad. Isabella fick montera ihop prinsessbakelserna på en kvart, skynda sig till pendeltåget och sedan springa till inspelningsplatsen med två prinsessbakelser i en plastlåda.

Kan tappa sin kungliga glans GÖTEBORGS KEX utflyttning till Baltikum kan leda till att varumärket förlorar den kungliga utnämningen som hovleverantör. Det kommer att bli en omprövning, uppges från Kungliga Hovstaterna. Göteborgs Kex kommer att fortsätta att producera kex och kakor på fabriken i Kungälv fram till slutet på 2022. Därefter flyttar den svenska produktionen över permanent till Riga, vilket norska ägaren, livsmedelskoncernen Orkla, varit mycket tydlig med. Därmed är en 130 år lång västsvensk historia slut, och kanske också den prestigefyllda utnämningen som Kunglig hovleverantör, vilken Göteborgs Kex har haft sedan 1897.

Högre världspriser på livsmedel DE GLOBALA priserna på livsmedel steg 3,9 procent i oktober jämfört med månaden innan, visar siffror från FN:s livsmedelsmyndighet FAO. Det var tredje månaden i rad med ökning och innebär att priserna nu är på den högsta nivån sedan juli 2011. De kategorier som steg mest var vegetabiliska oljor och spannmål.

POLARBRÖD HAR utökat sin energisatsning med ett femte vindkraftverk. Koncernen har haft ett mål om att vara helt självförsörjande på förnybar energi till 2022 genom sitt energibolag Polarkraft. Med ett femte vindkraftverk som de döpt till ”Nova” så producerar de mer förnybar energi än vad de använder. Det nya kraftverket står i Bösjövarden i Dalarna där tre av bolagets andra vindkraftverk också står. De fyra kraftverken som de redan hade, Aurora, Borealis, Stella och Polaris, var dimensionerade för att täcka bageriernas energibehov.

Bröd, ost, mjöl i varumärkestopp I YOUGOVS årliga imagerankning av varumärken hamnar flera branschrelaterade varumärken på tio-i-topp. Listan toppas visserligen av betaltjänsten Swish. Men Wasabröd kniper femteplatsen. Västerbottenost blir nia, och som tia placerar sig Kungsörnen. Med andra ord – allt man behöver för att fixa schyssta mackor! Rankningen är framtagen med hjälp av YouGov BrandIndex och baseras på indexpoäng. Index är genomsnittet av sex olika imageparametrar: kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet. I Sverige mäts cirka 400 varumärken dagligen. Varje dag genomförs 160 intervjuer med allmänheten i Sverige. All data är från den 1 oktober 2020 till den 30 september 2021.


Rätt om ”fritt från”

Mejeri kan bli dyrare

NU FINNS NY information om ”fri från”-livsmedel och specialkost i Livsmedelsverkets Kontrollwiki. Den nya informationen är i huvudsak en överföring av de texter som tidigare fanns i ”Vägledning till kontrollmyndigheter m.fl. Livsmedel särskilt avsedda för personer med allergi eller intolerans”. Informationen ska ge vägledning till hur livsmedelslagstiftningen bör tolkas för att allergiska och överkänsliga konsumenter ska få säkra ”fri från”-livsmedel och specialkost. Den vänder sig till inspektörer som utför offentlig kontroll av företag som märker med ”fri från” eller serverar specialkost, samt även till företag som märker med ”fri från” eller serverar specialkost, och handlar bland annat om vad dessa företag ska tänka på i sin hantering för att resultatet ska bli säkra livsmedel..

FÖR EN TID sedan gav Arla beskedet att man höjer kilopriset för både konventionell och ekologisk mjölk med 10,4 öre under november månad, rapporterade Jordbruksaktuellt. Och priset tros fortsätta stiga. Hela mjölkbranschen upplever precis som alla andra stora kostnadsökningar för energi, logistik och andra utgifter.

Plastprylar förbjuds DEN 3 NOVEMBER fattade regeringen en rad beslut för att genomföra EU:s engångsplastdirektiv. Bland annat införs en ny nedskräpningsavgift och pengarna fördelas till kommunerna. I direktivet finns krav på att införa ett utökat producentansvar som inkluderar att producenterna ska täcka kostnader för att öka medvetenheten bland konsumenter och insamling av avfall på offentliga platser. I direktivet finns krav på att vidta åtgärder för att minska förbrukningen av muggar och lock samt livsmedelsbehållare. Sverige har satt ett mål att användningen ska minska med 50 procent till 2026. För att uppnå detta införs krav från 2024 att den som säljer snabbmat och dryck i engångsförpackning också ska erbjuda ett flergångsalternativ. En del produkter förbjuds. Här är utgångspunkten att fokusera sådant som gör stor skada på det marina djurlivet och fåglar. Från den 1 januari 2022 förbjuds: bomullspinnar (tops), sugrör, bestick och ätpinnar, omrörare för drycker, ballongpinnar och tallrikar. Även matlådor för snabbmat som innehåller expanderad polystyren kommer att förbjudas.

BRÖD _ 7

Följ oss gärna på Facebook, Instagram och Linked In! @silue�ofsweden

ÅRETS VINNARE AV Polarbröds Utstickarpriset är The Breadlab vid Washington State University. The Breadlab är en del av universitetet där forskare skapar och odlar olika vete-, korn- och rågvarianter som är bättre för jorden och jordbruket och som dessutom är hälsosammare för människan. Kunskapen delas brett genom nära samarbeten med bagare, jordbrukare och i princip alla som vill skapa hälsosammare mat genom fullkorn. Målet är att förändra hur världen ser på och äter framför allt vete. Arbetet leds av Steve Jones, professor vid institutionen för Crop and Soil Sciences vid Washington State University.

Antal/ förp 600 100

ULRICEHAMNSKONDITORN Günther Koerffer har valts till ordförande i den internationella unionen för bagare och konditorer, UIBC, vars uppgift är att representera den globala gemenskapen för hantverket. Valet genomfördes vid UIBC:s årsstämma i Sao Paulo i Brasilien nyligen.

H(mm) 45 45

Utstickarpriset gick till brödforskare

Art.no B(mm) G9f09009 175x175 G9f09009-S 175X175 Hjär�ormad Baking Mould

ordförande för UIBC

Ha en mysig jul!

NYBAKAT / NOVEMBER


SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Boosta din business med en Facebookgrupp Facebook. Kan det vara nåt nuförtiden? Du kanske finns där privat? Eller till och med har en företagssida. Men – handen på hjärtat, använder du den aktivt? Lugn, det finns smarta tricks! Många företag har idag en företagssida på Facebook som används mer eller mindre som en hemsida. Och då ganska statiskt. Däremot är det många som missar att det finns mycket mer än så att hämta på Facebook som skapar mervärde för din business. Och som alltid handlar det om att vara aktiv och utnyttja mediets potential. Som privatperson kanske du är med i flera olika grupper som någon annan har skapat. Exempelvis ”Alla vi som bor eller bott i Sundsvall”, ”Du som gillar veteranmopeder”, ”Alla som heter Stig Helmer” och så vidare. Det många inte tänker på är att det finns massor med grupper där du som företagare också kan gå med. Och det

bästa av allt, finns inte den gruppen som du söker så har du möjlighet att skapa en ny grupp helt själv. Det är enkelt. En grupp skapar dialog En Facebooksida är som ett skyltfönster utåt för dina kunder. En sida där du kan visa upp och berätta om just ditt företag. Men är det så att du vill skapa dialog med dina kunder är det bättre att skapa en Facebookgrupp som du länkar till sidan. Bjud in kunder att gå med i gruppen och nyttja den för att till exempel ge ut erbjudanden, förhandsvisningar, berätta om nyheter och kampanjer med mera. Det får dina kunder att känna sig speciella, utvalda, och de får en starkare relation till ditt företag. Sök svar på dina frågor De problem som du stöter på i vardagen är du säkert inte den enda som har haft. Med största sannolikhet finns det någon med liknande erfarenheter, som också sitter

inne med svaret. Funderar du exempelvis på att börja med gelato, eller hantverkschoklad? Det finns säkert de som ligger lite före dig, och som kanske redan är igång. Och chansen är stor att de också är med i någon eller några grupper som fokuserar på ämnet. Där kan det finnas svar på en massa funderingar. Många gånger kanske innan man ens tänkt på dem själv eftersom man kan ta del av andras frågor och svar. Låt dig inspireras! Tänk till vad du brinner för eller om det är något som du skulle behöva lära dig mer om, sök på det ordet i sökfältet och du kommer få förslag på grupper som passar det som du efterfrågar. Vad diskuteras just nu i branschen eller vad pågår på orten där du verkar? Är du surdegsnörd, eller vill veta allt om fullkorn? Det är bara att hänga på, och gå med. Viktigt vara aktiv Gör inlägg där du ställer dina frågor, dela med dig av dina tankar eller ge tips på det som du är bra på. På så sätt har du möjlighet att hitta det som du söker på samma sätt som när du går på ett nätverksevent. Mingla i sociala medier funkar! Illustrationer: Anna Windborne-Brown /Källa: Företagarna

8 _ BRÖD


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Kosterheds blir med choklateria! I slutet av oktober blev stadsdelen Huvudsta i Solna, strax norr om Stockholm, betydligt sötare och godare. Då slog nämligen Kosterheds Choklateria upp dörren, för att erbjuda praliner och andra hantverksmässigt gjorda chokladprodukter till alla sugna. Nu är inte Kosterheds på något sätt nykomlingar i området. Kosterheds Konditori ligger bara strax över gatan sedan några år tillbaka. Och ner mot Mälarens vatten en bit bort, vid Huvudsta gård, driver Kosterheds även Huvudsta Parkcafé som håller växlande öppettider under året, beroende på väder och vind. Men nu alltså utökat med ett särskilt chokladställe. Varför det, Linda Kosterhed, som äger och driver verksamheten? -För att det är roligt och gott med

choklad så klart, säger Linda. Vi har också märkt ett ökande intresse från kunderna för den choklad som vi haft i konditoriet, så när den här lokalen blev tillgänglig tyckte vi det var läge att satsa. Från starten håller choklaterian öppet en dag i veckan, men planen är att så småningom öka till tre-fyra dagar. Det kommer att finnas massor med praliner. Och allt produceras för hand på plats. En chokladmaskin från Ringdahls Bageriutrustning har också införskaffats. -Det blir goda grejer, lovar Linda. Och mycket guld! Nu inför julen finns också en adventskalender fylld med chokladöverraskningar gjorda på 62-procentig choklad från Valrhona. Lokalen rymmer även företagets kontor, som tidigare låg i konditoridelen och var ytterst minimalt. -Det är fortfarande litet, men här har vi i alla fall något mer plats, konstaterar Linda.

Pampig ceremoni i Blå hallen Första onsdagen i november, som alltid, var det dags igen. För den festliga och högtidliga utdelningen av gesäll- och mästarbrev i Blå hallen, Stockholms stadshus. Närmare 180 hantverkare från hela Sverige, inom 37 hantverksyrken, fick ta emot sina gesäll- och mästarbrev som vittnar om deras hantverkskunnande och yrkesskicklighet. -Jag är stolt att få dela ut bevis på alla dessa hantverkares skicklighet, kommenterade Stefan Fritzdorf, ordförande för Hantverkarna Stockholm, tillika ordförande i Sveriges bagare & konditorer, i samband med att han delade ut breven. Inom bagar- och konditoryrket delades gesällbrev ut till Elin Andersson, Tidaholm och Viktoria Tiberg, Tibro som även fick motta Lilla belöningsmedaljen och hålla gesällernas tacktal. Mästarbrev i bagaryrket delades ut till Anna Björlin, Lidingö och Gabriel di Grado, Stockholm. Gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Blå hallen arrangeras av Stockholms Hantverksförening. Konferencier under kvällen var antikexperten Li Pamp. BRÖD _ 9

Bild: Per Hansson

Linda Kosterhed och sambon Joakim Tenne, som svarat för stora delar av renoveringen av lokalen.


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

”Tack för kaffet” Med både hjärta och hjärna. Lindvalls Kaffe, med basen i Uppsala, är en av Svenska Konditorlandslagets allra färskaste sponsorer. Samarbetet är i sin linda, men bådar gott för framtiden. Alla uppskattar ju ett gott kaffe! -Det här har vi valt att gå in i av flera skäl, säger Patric Torstensson, försäljningschef på Lindvalls. Först och främst tycker vi att vi har produkter med hög kvalitet, som passar bra i kontexten av landets allra vassaste konditorer. Det bidrar till att stärka vårt varumärke. Lindvalls brukar kalla sig själva för landets ”minsta, största kafferosteri”. I Uppsala med omnejd är varumärket välkänt, och den som någon gång kommit Kungsgatan söderifrån in mot stadens centrala delar, kan inte ha missat den välkända fasaden med namnet i stora bokstäver. Och där har rosteriet legat, sedan början av 1900-talet. Idag drivs det av femte generationen Lindvalls. Att Frida Leijon, medlem i Konditor10 _ BRÖD

landslaget och som driver Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala, har Lindvalls som sitt huskaffe kanske också bidragit… Patric återkommer gärna till att Lindvalls vill förknippas med kvalitet. -Genom att synas tillsammans gagnas båda parter och även om kaffe kanske ligger lite utanför det som Konditorlandslaget har som huvudfokus, så har kaffe ändå en naturlig koppling till konditori och bakverk, menar han. Sponsoravtalet innebär att Lindvalls stödjer laget ekonomiskt under i första hand en period om två år. Självklart får laget tillgång till kaffe i samband med träningar och event. Lindvalls logga kommer också att synas där laget framträder. Patric hoppas att sponsorsamarbetet ska bidra till att sprida kunskapen om Lindvalls Kaffe i bredare led. -Idag är vi väldigt starka lokalt, säger han, men genom det här samarbetet tror jag vi kan nå ut bredare. Samarbetet är ju ännu så länge väldigt nytt, så vi måste också lära känna varandra och ser hur vi kan samverka

på bästa sätt. Det handlar både om hjärta och hjärna. Något uttalad motprestation som laget förväntas leva upp till är inte i detalj formulerat. -Vi vill förstås att laget hjälper till med och bidrar till att sprida namnet Lindvalls Kaffe och på olika sätt skapa goodwill, framhåller Patric. Det roligaste med samarbetet är få jobba med de verkliga fullblodsproffs som laget består av, och jag hoppas verkligen vi ska kunna var med i många sammanhang framöver. Lindvalls Kaffe har 20 anställda och svarar för 2 procent av den svenska kaffemarknaden. Årsproduktionen uppgår till cirka 1700 ton kaffe per år. 2009 råkade Lindvalls ut för en ganska omfattande brand i rosteriet. Men inget ont som inte för något gott med sig. -Idag har vi kanske landets allra modernaste rosterianläggning, förklarar Patric. Det innebär bland annat att vi rostar bönorna på ett jämnare sätt under längre tid än de flesta andra, vilket ger en fylligare och mer aromatisk smak.


Skapa unikt hållbarhetserbjudande I takt med att allt fler konsumenter blir medvetna om hur deras val påverkar både klimat och natur ökar efterfrågan på hållbara produkter. Med Nord Mills produkter märkta med Klimat & Natur kan du erbjuda dina kunder att vara med och driva på utvecklingen mot ett ännu mer hållbart lantbruk. Samtidigt kan du vara trygg i att du erbjuder slutprodukter bakade på mjöl av jämn och hög kvalitet. Var med och bidra till utvecklingen av framtidens jordbruk så att vi gemensamt når nya klimatmål. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.

30%

Programmets åtgärder för: Minskad klimatpåverkan

Biologisk mångfald

Klimatsmart mineralgödsel Fossilfritt bränsle på gården Precisionsodling Sparsam körning

Lärkrutor Blommande zoner Termiskt behandlat utsäde

Spårbar bas Svenskt ursprung Fritt från stråförkortningsmedel Fritt från slamgödsel

Vid frågor om våra produkter och beställning kontakta kundservice@nordmills.se, eller ring 020 - 91 00 92

*Ungefärlig CO e-besparing för höstvete, jämfört ² med genomsnittlig svensk odling 2015.

lägre klimatpåverkan*


DEBATT / NOVEMBER

”Som fan läser bibeln” Brödsvinndebatten går vidare. För en tid sedan kommenterade* Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer och Maria Sitell, kommunikationschef Brödinstitutet, matprofilen Louise Ungerths rapport ”Brödbusar”, som tar upp frågan kring brödsvinn.** Nu har Louise Ungerth valt att i sin tur svara på Martin Lundells och Marias Sitells kommentar. Vi återger hennes genmäle nedan. -Bästa Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer och Maria Sitell, kommunikationschef för Brödinstitutet. Ni har skrivit en lång kritisk kommentar till min rapport Brödbusar del II som handlar om de enorma mängder bröd som slängs. Rapporten publicerades i maj 2021. Här är min kommentar! Ni läser faktiskt min rapport som fan läser bibeln. Jag föreslår att ni tar av era egna vinklade glasögon och läser rapporten Brödbusar II ytterligare en gång. För ni har fel. Ni anklagar mig för att skriva att bageriernas retursystem innebär ett systemfel. Det har jag inte skrivit. Jag skriver att systemfelet ligger i att både butiker och bagerier bakar alldeles för mycket bröd. Bröd som man redan på förhand vet aldrig kommer att gå åt (sid 3). Ni säger att jag i rapporten argumenterar för att butikerna ska ta över brödaffären. Det är fel. Jag låter både brödbranschen, Sveriges bagare & konditorer (SBK), och livsmedelskedjorna komma till tals med sina respektive åsikter och argumenterar själv varken för den ena eller andra hållningen. Däremot framför jag fördelar och nackdelar med både retursystemet och om butikerna själva skulle köpa in brödet. Jag anser att min rapport ger de ” tydliga och korrekta infallsvinklar ” som ni själva efterlyser. På vilket sätt är min analys av de två sätten att distribuera bröd felaktig? Jag redogör klart och tydligt för att störst andel bröd svinnas inom bake-off och butiksbakat bröd, det vill säga det bröd som butikerna själva ansvarar för, och att flest antal ton 12 _ BRÖD

bröd svinnas inom bageriernas retursystem. Dessutom redogör även jag själv för SBK:s siffror om ”överandel respektive underandel av svinnet” som ni hänvisar till (sid 13). Jag har skrivit rapporten av eget intresse och helt på eget bevåg och har inget som helst intresse av att stärka handelns position, som ni antyder. Mitt intresse är att minska brödsvinnet och att bland annat inspirera alla aktörer till följande: (sid 3). • Börja samarbeta! Dela information om försäljningsstatistik, kunddata, svinn, returer. • Inled gemensamma svinnprojekt, utvärdera, justera. • Mät och följ upp butikernas eget svinn, åtgärda, sälj ut överblivet bröd, donera. • Minska antalet brödsorter, ta bort ”svansar”. • Acceptera ”hål” i brödhyllan då och då, informera kunderna om anledningen. • Fundera över gemensamma lösningar så att överblivet bröd kan förädlas till andra livsmedel, djurfoder eller bioetanol. • Se över och uppdatera affärsmodellen och logistikkedjan.

Det är bara att sätta igång! För så här kan vi inte ha det. /Louise Ungerth

*Du kan läsa hela Martin Lundells och Maria Sitells kommentar på Louise Ungerths rapport Brödbusar här: www.bageri.se/opinion/ar-detbrodet-som-ar-busarna **se även tidningen BRÖD #9 2021, där vi publicerade en kortad version av texten.

Svar direkt: Louise, Det är utmärkt om du tycker att vi, och många andra, missuppfattat din rapport. Det är bra att du i ditt svar refererar till mätningarna som visar att svinnet ökar när mataffärerna tar över ansvaret för brödhyllorna. Bageribranschen har under många år arbetat för att minska svinnet och bagerierna har avancerade system för att minska effekterna av returer från butikerna så mycket som möjligt genom att brödet nyttjas till annat, till exempel djurfoder och bioetanol som du föreslår. Med det sagt kan vi även konstatera att även om bröd redan är det mest klimatsmarta man kan äta finns det en gemensam ambition från alla parter att minska såväl returer som svinn. Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer

Maria Sitell, kommunikationschef Brödinstitutet


Lyft ditt café med nyrostat kaffe, skapat av dig. Roastelier by Zoégas® ger dig möjligheten att erbjuda dina gäster nyrostat kaffe, skapat av dig och rostat i ditt café. Det är enkelt, smidigt och möjligheterna är oändliga. Låt dina gäster få uppleva doften av de nyrostade kaffebönorna och få njuta av smakfullt kaffe på plats eller köpa med sig hem. Scanna QR-koden för att läsa mer.

BRÖD _ 13


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Christian Nilsson, mässgeneral för Bake on, och ordförande I Sveriges Bagare & konditorer, distrikt Syd.

Succé för minimässa i Malmö I slutet av oktober var det så äntligen dags att träffas igen inom ramarna för en branschmässa. Nämligen Bake on i Malmö, arrangerad av Sveriges bagare & konditorers distrikt Syd. Det låg förväntan i luften på förmiddagen, lördag den 30 oktober på Malmö Arena Hotell. Där hade ett 30-tal utställare, bagerileverantörer med flera, dukat upp för att äntligen, efter den tråkiga pandemiperioden, få möta bageri- och konditoribranschens företag ”på riktigt”. Och redan från starten var det en strid ström nyfikna som fyllde upp mässlokalen. Och stannade länge. Det hördes många spontana och positiva toner mellan besökare och utställare. Alla verkade ovanligt på hugget. Helt klart fanns där ett stort uppdämt behov att träffas. -Det här är verkligen kul, och många verkar nöjda, konstaterade Christian Nilsson, mässgeneral och ordförande i Sveriges bagare & konditorers distrikt Syd, som ansvarade för mässan. Det här känns som en riktig omstart för branschen efter ett långt och ofrivilligt vakuum. Kanske var inte detta mässan där de största affärerna gjordes. 14 _ BRÖD

Men här gavs många tillfällen till ”kak- och brödprat”, och att ändå få kika på flera nyheter bland råvaror, ingredienser och maskiner. -Jag hoppas detta kan bli startskott för fler och intensivare möten framöver, säger Christian. Därför tror jag det var bra att börja så här på en lagom nivå, med ett inte allt för stort arrangemang. Vi hade planer på att köra korta föredrag också, men släppte den tanken för att istället prioritera de direkta mötena. En tanke som flera var inne på var att kolla möjligheten att kopiera mässkonceptet för att kunna köra det i fler distrikt. Det här var något som flera av utställarna tyckte kunde vara intressant. Sveriges bagare & konditorer har sju distrikt i olika delar av landet, och varför inte rulla Bake on mellan distrikten, kanske en gång i halvåret? -Mässan ligger på en lagom och hanterlig nivå, både kostnadsoch arrangörsmässigt, menar Christian. Samtidigt innebär det ändå intäkter för distrikten. Nu när vi är igång tror jag fler både vågar ställa ut och besöka nästa gång. Totalt summerades över 220 besökare när dagen var slut vid 16-tiden.


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

-Jag gillar absolut mindre mässor bättre, framhöll Lars Ekstrand, Anticimex.

Många kända ansikten och ett trevligt arrangemang. Fler besökare än jag hade trott, sa Björn Ringdahl. Här kan vi visa hur enkel och lättanvänd vår lösning är! Dessutom värdefullt att träffa potentiella kunder i verkligheten, sa Cake it easys VD Steffen Gausemel Backe.

Det är ett stort sug efter nyheter och många vill testa, säger Mikael Hall på Lesaffre.

Nu närmar sig julen, så vi har en hel del säsongsgrejer här att visa upp!

KåKå hade ett av mässans större monterutrymmen, med flera dignande bord och bjöd på bl a minisemla, apelsinmarsipan. Här ser ni marknadschef Elin Vigre Steineck.

Det finns en stor potential i branschen och jag skulle nog säga att det inte är en fråga ”om” utan ”när” proppen går ur på allvar. Vi har fått många kontakter att följa upp, sa Peter Jiwesson, Starweb, som tillhandahåller lösningar för e-handel.

Bra tillfälle att träffa folk igen under trevliga former, sa Lantmännens säljoch marknadschef Örjan Pettersson.

Bra lokal och många intresserade besökare! Därtill lagom format och kostnader för oss som utställare, sa Jonas Håkansson på Nordic Sugar.

BRÖD _ 15


ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

Hur använder du dina russin från Kalifornien i jul?

Vårt ökade behov av att avnjuta god mat – och samtidigt leva hälsosamt – ställer nya krav på bageri- och konditoribranschen. Kunderna efterfrågar mindre socker och så få konstgjorda ingredienser som möjligt. Här har vi två övertygande skäl till att välja kaliforniska russin, det naturliga sötningsmedlet och en sann kvalitetsingrediens. Solsken och vatten. Det är faktiskt det enda som behövs för att producera kaliforniska russin. De är helt enkelt fantastiska på egen hand. Både som ett utmärkt fiber- och näringsrikt mellanmål, men förstås främst som ingrediens i bröd och bakverk. Inte minst nu inför jul, då efterfrågan på russin är som störst.

RUSSIN I HUNDRATALS SKANDINAVISKA BAKVERK

Skandinaviska bagerier och konditorier har sedan länge insett fördelarna med det kaliforniska russinet, så det är inte särskilt överraskande att vi hittar det i hundratals bakverk. En tydlig hälsomässig fördel är att det kaliforniska russinet ger ett hyfsat lågt glykemiskt index, tack vare sitt blygsamma fettinnehåll och höga fiberinnehåll.

VI ÄR BAGARNS FÖRSTAHANDSVAL

Att Kalifornien, världens främsta

russinproducerande region, varje år gör enorma investeringar för att säkerställa druvornas premiumkvalitet, är förstås ytterligare en förklaring till att det kaliforniska russinet har blivit bagarens och konditorns förstahandsval. Försäljningen inom produktsegmentet bröd och bakverk uppgår i Sverige till närmare 3 miljoner US-dollar om året och förväntas öka stadigt kommande år, enligt www.statista.com.

VI ÄR ÄVEN KUNDENS FÖRSTAHANDSVAL

Kaliforniska russin ligger helt i linje med kundernas stora efterfrågan på produkter med hälsosamma ingredienser, fria från konstgjorda färgämnen, smakförstärkare, stabilisatorer och konserveringsmedel. Medan sultanrussinen bara torkas i sju till tio dagar – för att sedan doppas i en kalciumlösning som snabbar på torkprocessen – får det kaliforniska russinen torka fritt i solen i upp till tre veckor. Det är det här

som ger både den mörkare färgen och den härligt chokladaktiga smaken.

FANTASTISK HÅLLBARHET

Kaliforniska russin kan lagras i upp till 12 månader och behålla sin färg, smak och sitt näringsvärde!

VI HJÄLPER DIG!

Hos The Raisin Administrative Committee (RAC) kan du alltid få tips om hur du kan använda våra produkter. Vi vill gärna samarbeta med svenska bagare och konditorer i strävan att utveckla nya produkter med kaliforniska russin. Kontakta oss på RAC genom att mejla info@ukraisins.com eller genom att ringa 01628 535 755.

LÄS MER

instagram.com/californiaraisins.scandinavia https://www.californiaraisinsscandinavia. com/


ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

JULVÖRT MED saftiga RUSSIN SKÅLLNING: 1000 g svagdricka 500 g grovt rågmjöl

,

RASKDEG: 500 g svagdricka 400 g jäst 500 grovt rågmjöl • Tillsätt även skållningen. • Låt blandningen vila under bakduk i ca 30 minuter. BORTGÖRNING: 1000 g svagdricka 1300 g mörk sirap 1000 g flytande vört (se ovan) 30 g mald pomerans 10 g mald kryddnejlika 20 g malen ingefära 10 g mald kardemumma 500 g grovt rågmjöl 5000 g vetemjöl 100 g salt 200 g smör 600 g kaliforniska russin

Pssssst!

Korintkakor, med sina karaktäristiska ränder från en gaffel, tillhör de klassiska småkakorna. Ännu saftigare blir de med naturligt söta russin från Kalifornien.

Degtemperatur: 26 grader. Liggtid: ca 40 minuter. •

Think raisins, think California info@ukraisins.com www.raisins.org

Lägg russinen i kallt vatten i ca 20 minuter innan användning. Sila bort russinen och tillsätt dem i slutet av degkörningen (tillsammans med saltet). Pensla bröden med mjölk direkt efter att de tagits ur ugnen.


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

prov på stor hantverksskicklighet, men också på otroligt starka psyken, sa Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen. Förra året blev det ju ingen tävling, så det här har verkligen varit värt att vänta på. Finalen avgjordes den 11–12 november på Stockholmsmässan, Älvsjö, framför publik som kunde följa de tävlande under två fullspäckade finaldagar. Den som inte var på plats kunde se tävlingen via en livesändning. nder finalen skulle de tävlande i tre olika delmoment skapa: 5 tårtor, 30 bakelser i 3 olika varianter och 10 tallriksdesserter. Till sin hjälp hade finalisterna elever från Stockholms Hotell- & Restaurangskola samt yrkeshögskolan i Kristianstad. Tävlingsbidragen bedöms både av en smak- och en metodjury. Cecilia Andersson, Årets Konditor 2012, var juryordförande. Smaken är alltid det viktigaste och mest avgörande i bedömningen, men även utseende, nytänk, teknik och kreativitet. -Jag ser många spännande saker här idag, sa Cecilia, och jag tycker att dom jobbar ovanligt metodiskt, rent och snyggt. Dessutom fanns en ”expertpanel” på plats, bestående av de inte helt okända branschprofilerna Maria Grave från Göteborg och Magnus Johansson, Stockholm. De båda provsmakade alla bidragen och kommenterade vad de tyckte. Men hade så klart ingen med den officiella bedömningen att göra. -Fräscht och syrligt, bra skuret, mycket botten och ”fluff ”, tyckte Maria om nån av bakelserna. -Åkerbär är nog världens bästa bär, menade Magnus. De båda resonerade också en del huruvida bidragen ”ser goda ut”, eller verkligen ”är goda”. Men moussetårtor har de fått nog av… -Nä, det är inte så kul längre, sa Maria. -Jag vill hellre se att det händer något spännande inuti en tårta, fyllde Magnus i. Magnus resonerade också en del kring hur man ka ta sina tävlingsbidrag vidare i produktion:

U Ett fenomen till konditor Kasper Kleihs, ursprungligen från Ullared, men numera boende i Sundbyberg och verksam i Stockholm, är Årets Konditor 2021. Därmed också svensk mästare bland professionella konditorer. -Jag är otroligt nöjd! Jag siktade på att vinna och då känns det härligt att plocka hem guldet. Min känsla för dagen var som min tolkning tema, att inleda med ljusets fenomen som gav ett lugn före den begynnande stormen och avsluta med cyklonen 18 _ BRÖD

som sveper in med all sin kraft och ta hem alltihop, säger Kasper Kleihs. Temat för årets tävling var ”fenomen”, något som finalisterna valde att tolka på olika kreativa sätt. Kasper valde, som sagt, väderfenomen. Men här fanns också månsken, bubblor och naturen som inspiration. -Idag var det hög nivå. Med temat fenomen blev årets tävling en riktig show och jag är väldigt imponerad över finalisternas förmåga att hantera så många moment under den hårda tidspressen. De har visat


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

-Det kan vara smart att använda sig av tävlingsbidragen också i vardagen, när man nu jobbat så mycket med att få till dem. Men då att förenkla och anpassa så att det funkar både i produktion och blir lönsamt. Kasper Kleihs arbetar till vardags som konditor på restaurang Etoile i Stockholm. Han är även Head Pastry Chef i Swedish Culinary Team och 2020 tog han en silvermedalj i Culinary Olympics. -Det här känns fantastiskt! Trots mina

andra tävlingsmeriter rankar jag det här högst, alla gånger, sa Kasper i samband med prisutdelningen. Vinstkonceptet var nog min tanke på helhet i tolkningen av temat, i allt från design och form till bordets utformning och backdrop, detta i kombination med nordiska smaker med bär och frukter. Exempelvis åkerbär. Jag har tränat sjukt mycket, kanske 40-50 timmar de senaste två månaderna. Vinsten visar att det var värt allt. Jag kommer att

fortsätta tävla, också i andra sammanhang. Och nu funderar jag på att starta eget så småningom, en sån här vinst är en väldigt bra grund för det.

Resultat Årets Konditor 2021: 1. Kasper Kleihs, från Ullared, bor i Sundbyberg, arbetar på restaurang Etoile i Stockholm BRÖD _ 19


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Kasper Kleihs vinnande tårta, ”Stormen”.

2. Andreas Modd, från Bollnäs, bor och arbetar i Nynäshamn på Chokladhuset 3. Jimmy Wollberg, bor i Olofstorp, driver Berzelii choklad och arbetar på Yrgo i Göteborg Delad fjärde plats utan inbördes ordning • Sara Nilsson, från Hedemora, bor i Lerum, arbetar på Roots Foodmarket i Göteborg • Jessica Pettersson, från Örnsköldsvik, bor och arbetar i Stockholm på Gateau

Juryns motivering: ”Med årets vinnare får vi se en tolkning på temat fenomen som är helt fenomenal. Med fokus och målmedvetenhet har vinnaren med stor hantverksskicklighet och precision i världsklass, levererat ett elegant bord där alla sinnen och element får ta plats i ljuset.”

Här är vinnarbordet: Tårta: Stormen Den spektakulära tårtan ”Stormen” är inspirerad av ett regnigt väder med sin droppliknande form och en trombdekor på toppen. I tårtans inre finns stora smaker i en krämig mandelbavaroise och choklad, täckt av svartvinbärsglaze. Bakelse 1: Halo Det optiska fenomenet ”Halo” lyser i en cirkel av ljus och representeras av en krämig vaniljbavaroise kombinerad med sötma från persika och frisk citronganache. Bakelse 2: Norrsken I bakelsen ”Norrsken” finns åkerbär och vildhallon som står för bakelsens syrlighet, kombinerat med en len mjölkchoklad och hasselnötspannacotta. Bakelse 3: Slutet på regnbågen I bakelsen ”Vid regnbågens slut” finns en smakstark sammansättning av syrliga tendenser från lime, kryddigheten från halländsk fläder och söt blåbärssylt, allt på en havrebotten. Tallriksdessert: Cyklon I en varm brynt smörkaka med både 20 _ BRÖD

äppelkompott, äppelsås och äppelglaze och med en syrlighet från yoghurten och citronmarängen är tallriksdesserten uppbyggd likt en cyklon.

Det här är Årets Konditor Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Vinnaren får titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare. Dessutom får vinnaren 40 000 kronor samt en Varimixers Teddy. Under ett års tid får vinnaren representera branschen på olika sätt. Tävlingens huvudsponsorer är Arla och Sveba Dahlen. I år kunde finalisterna bland annat använda Arlaprodukter som Arla® Pro

Färskost, Arla® Pro Grekisk Yoghurt och Arla® Pro Smetana. Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Psssst!

Recept hittar du på sidorna 28-29 i den här tidningen. Magdalena tipsar: Du vet väl att du kan se filmer från Årets Konditor, både ett sammandrag och hela finaldagen, på www.aretskonditor.se/se-finalen/

Foto: Sara Trus


Till dig som väntat på en riktigt bra stek- & grillost!

NYHET!

Med en ny, unik metod utvecklad av våra ostmästare har vi skapat en svensk grillost med överlägsen smak och konsistens. Stek eller grilla den och servera som proteinet i hamburgaren, grytan eller salladen. Panera och fritera till krispiga nuggets för tapasmenyn. Välj mellan lättarbetade portionsskivor och helbit att bita eller tärna. Pannoumi Stek- & Grillost har fått toppbetyg av våra krävande kockar.

Välj mellan flexibel 600-grams helbit eller lättarbetade 60-grams och 100-gramsskivor.

storhushall.skanemejerier.se

GRILLA GRYTOR, SOPPOR OCH GRATÄNGER

Vi tillverkar Pannoumi Stek & Grillost på vårt mejeri i Kristianstad. Mjölkråvaran kommer från våra gårdar i Skåne och södra Sverige som sätter kornas hälsa i fokus.

FRITERA


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Mikalea Eliasson, vinnare i årets Mack-SM, med sin ”Grön macka”.

”Matig, mättande och moffig” Grön macka är årets vinnare i Mack-SM, skapad av Mikaela Eliasson, som till vardags jobbar på Haga Schweizeri i Stockholm. Mackan är en hyllning till svensk matkulturs två trotjänare: potatis och gul lök. -Den här mackan är matig, mättande och moffig, säger Mikaela. Brödet är gjort på algot- och Ölandsvete med potatis. Mellan bröden ryms en fyllig rostad lökmajonnäs, två friterade lökringar, syrad lök och potatiskrisp. På toppen en vacker potatisgalette. Där många andra tävlingsmackor kanske innehöll tvåsiffriga antal ingredienser – och givetvis också var väldigt välkomponerade och goda! – valde alltså Mikaela att gå andra vägen, och med bara några få ingredienser skapa ett vinnande koncept. Dessutom rekordbilligt. Mackans 22 _ BRÖD

ekonomi och säljbarhet är ett av kriterierna som bedöms. Grön macka kostar endast 7 kronor i tillverkningskostnad! Andra kan ligga kring 100 kronor. - Det är de enkla och helt veganska ingredienserna som utgör grunden i min macka, förklarar Mikaela. Potatis och lök är två ingredienser som verkligen kan skapa guld. Till färgen är kanske min macka inte speciellt grön, men den är ändå ett väldigt grönt alternativ då den är uppbyggd av två så hållbara råvaror. Mack-SM avgjordes i år på Stockholmsmässan, Älvsjö, inför en begränsad, men entusiastisk, publik. Tävlingen kom därmed att bli det första ”semipublika” evenemanget på Stockholmsmässan sedan pandemin stängde ned all verksamhet. Förra årets tävling gjordes i form av en tv-inspelning, helt utan publik. Men nu var det sig mer likt igen.

I årets mästerskap höll trenden från de senaste åren i sig, med stort fokus hållbarhet, vegetariskt och veganskt. Finalbidragen dominerades av lokala och medvetna val av råvaror i säsong, med allt från vilt till höstfrukter och svamp. -Kul att se hur finalisterna har tänkt i år, det är fortfarande mycket vegetariskt, men även kött- och fiskprotein med i smakbilderna, konstaterade Amanda Bäckström, juryordförande. Jurykollegan, bagaren Kim Lund, höll med: -Hållbarhetstänket finns där, och tar sig i år lite nya uttryck. Jag tycker exempelvis det är bra att lyfta fram lokalt viltkött, det kan vara nog så hållbart. Inte minst om man jämför med importerat sojaprotein. Spännande också att se hur finalisterna jobbar med sina mackor som en helhet, där brödet blir en ingrediens, inte bara något


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Full fart i mackköket! Här spurtar Annika Brännborn, som slutade tvåa i tävlingen.

Martin Lundell

man lägger det andra på. Årets final avgjordes i två tävlingsheat om 45 minuter vardera, där fyra finalister åt gången kämpade på. Och tiden blir ofta kritisk i Mack-SM. Ett par av finalisterna hamnade i lite tidsnöd, med något tidstillägg som följd. Men alla får göra färdigt och bedömas av juryn. I stundens hetta uppstod även ett par blodviten… - Finalisterna har verkligen tagit fasta på att bröd är bland det mest hållbara vi kan äta, och tillsammans med bidragens innovativa pålägg och fyllningar så blir finalmackorna väldigt klimatsmarta. Jag är väldigt imponerad över finalisternas förmåga att tänka nytt, samt hur alla lyft fram sina bidrag som matiga lunchalternativ.

Det är bra att vi på det här sättet kan lyfta vår bransch, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen. Det här var faktiskt nittonde året som vi arrangerar Mack-SM! En förutsättning för att kunna genomföra branschtävlingar av typen Mack-SM är stöd från sponsorer och samarbetspartner. Bagerileverantören KåKå sponsrar just Mack-SM. -Mackor funkar alltid och passar till varje måltid, det vill vi gärna se mer av, säger Elin Vigre Steineck, marknadschef på KåKå. Och det går att göra så mycket, variera i säsong och hitta ny inspiration. Nivån står verkligen på topp här i år, med många kreativa kombinationer, som exempelvis potatismos. Och trevliga bröd överlag, det gillar vi. Mack-SM var Mikaelas första tävlingserfarenhet i branschsammanhang. -Det känns jättekul att jag lyckades vinna, sa Mikaela direkt efter prisutdelningen. Jag är imponerad över alla fina mackor här, men jag har visat att man kan ”göra

mycket av lite” – lök och potatis kommer man långt med! Väldigt nöjd med att juryn förstod mitt koncept med hållbarhet och enkla råvaror.

Så löd juryns motivering: ”Att med de enklaste och minst ansedda råvarorna skapa en så raffinerad och spännande macka som känns både exklusiv och vacker kräver en hög nivå av yrkesskicklighet och kreativitet. Den här mackan tar matarvet till framtiden.”

Resultat MackSM 2021 1. ”Grön macka”, Mikaela Eliasson, Haga Schweizeri, Stockholm 2. ”Kejserligt”, Annica Brännborn, ICA Maxi Kristianstad 3. ”Höstdröm på rostat dinkel”, Michaela Andersten, frilansande bagare, Rotebro BRÖD _ 23


Media & partners 24 _ BRÖD


NYHETSSVEPET / NOVEMBER Delad fjärdeplats utan inbördes ordning: • • • • •

”Caesarish” av Jennie Wester, K-märkt, Stockholm ”Mak-grill” av Anders Svensson, Bageriet Sjöstrands, Munka-Ljungby ”Återbrukaren” av Marica Lundberg, Estvalls Bageri & Konditori, Moheda ”Oh my sweet deer” av Liv Johansson, Kaffestugan i Böda, Öland ”En glimt av hösten” av Veronica Vikström, Bageri Kardemumma, Täby

Det här är Mack-SM Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Under tävlingsdagen skapar varje finalist under 45 minuter 20 likadana mackor som därefter bedöms av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att göra ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Segraren i Mack-SM vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte. Mer om Mack-SM finns på: www.macksm.se Foto: David Thunberg

Snart är säsongen här... Kontakta oss idag!

08-534 102 40 | info@bageriprodukter.se | www.bageriprodukter.se Annons_175x117mm.indd 1

2021-10-06 10:35:02

BRÖD _ 25


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

Malvas valde rätt från början Det lilla bageriet i Vasastan, Stockholm, har bara varit igång några veckor. Och håller endast öppet tre dagar i veckan, torsdag-lördag. Men ryktet har gått, och sociala medier ”kokar”. Vi är hos Malvas glutenfria bageri, och pratar med Lina Wallentinson, som driver stället. När BRÖD hälsar på en oktoberförmiddag, är det en strid ström av nyfikna kunder som kommer in i den lilla lokalen och botaniserar bland det helt och hållet glutenfria sortimentet. Matbröd av olika slag ligger på plåtar i en stickvagn bredvid kassan, tydliga skyltar talar om vad det är, som till exempel ”Dansken”, en glutenfri variant av danskt rågbröd. På disken ligger nybakade kanel- och kardemummabullar och hyllorna dignar av genomskinliga påsar med flera sorters kakor. Lina Wallentinson, kostvetare, journalist, matskribent och kokboksförfattare, hade en tid intresserat sig för lite experimentell bakning och testat att tänja på gränser. Och efter en utbildning i hantverksbageri vid Eldrimner i Ås, strax utanför Östersund, kände hon sig mogen att ta steget till eget. -I utbildningen ingick också praktik på fyra olika bagerier. Jag är verkligen tacksam för allt jag fick lära mig där, berättar Lina. Bland annat på glutenfria Kea Bageri i Bromma, där Lina också bor. Att baka helt glutenfritt är lite mer utmanande än att baka ”vanligt”. Men det ligger också i Linas filosofi att vara mer experimentell. Dessutom har dottern Malva, som bageriet är uppkallat efter, diagnosticerad celiaki. -Jag tycker det är kul att kunna erbjuda färska glutenfria bröd och bullar, säger Lina. Det kan vara knepigt att hitta, även om det blivit bättre. Men det finns absolut plats för fler glutenfria bagerier som bakar hantverksmässigt. Bovete, ren havre och potatismjöl är råvaror som återkommer i Linas sortiment. 26 _ BRÖD

Lina Wallentinson driver Malvas glutenfria bageri i Vasastan, Stockholm.

Hon försöker också i möjligaste mån välja ekologiskt och närodlat, även om det inte alltid är helt lätt att hitta sådant som funkar för glutenfritt bakande. Ännu så länge jobbar Lina i princip själv i bageriet. Men dottern Malva rycker in och förstärker på lördagar. Lokalen i Vasastan är vald med omsorg. Här finns ett ganska stort kluster av lokala restauranger, och bara en bit ifrån ligger Lillebrors bageri, som är välkänt i stan. Många som bor och jobbar här är vana vid att handla lokalt. -Jag hade lite planer i början på att kanske blanda glutenfritt och vanligt sortiment, men när jag insåg att Lillebrors var så starka och etablerade här tänkte jag att det nog är bättre att nischa sig tydligare mot just glutenfritt. Redan har ett par lokala restauranger också börjat köpa bröd här. Innan Lina tog över lokalen bedrevs där bland annat produktion av bröllopstårtor, och där fanns en enklare ugn. -Under både utbildningen, och senare på praktiken, blev jag bekant med bageriugnar från Sveba Dahlen. Och jag insåg att jag behövde något proffsigt för att få

mina bröd och bakverk som jag vill ha dem, förklarar Lina. Valet föll på en stickugn. -Den är idealisk för mig, säger Lina. Jag kan ladda in sjukt mycket i ugnen, och den bara kör! Jag kan sätta in upp till 50 bröd på en gång. Visserligen bakar jag ganska små bröd, men ändå! Utöver ugnen har Lina också valt ett kyljässkåp från Sveba Dahlen. -Där kan jag jäsa bullarna över natten och sen baka av, funkar perfekt. Eftersom Lina visste ungefär vilken maskinutrustning hon ville ha, fungerade kontakten med Sveba Dahlen väldigt enkelt och smidigt. -Jag pratade med Mikael Lundahl, som är försäljningschef för Sverige. Han och en kollega kom hit och kollade lokalen, berättar Lina. Och det var tur, för de upptäckte att det inte fanns tillräckligt med el, så vi fick dra nya och kraftigare ledningar. Sen funkade installationen hur bra som helst. Vi kommer absolut att hålla kontakten om det skulle dyka upp några frågor eller nya behov.


DAGS ATT FIRA Vi har receptet för en lyxig julhelg!

www.dawnfoods.com

MODUS SCANDINAVIA Modular Deck Oven

I sammarbete med Loguidice har vi tagit fram en optimal ugn för den skandinaviska marknaden. • Helglasluckor • Med eller utan ång generator. • För skandinavisk bakplåt 45x60cm • Modulbyggd, kan installeras i trånga lokaler • Stor variation på storlekar

Kontakta oss redan idag!

Industrigatan 5, 597 53 Åtvidaberg | Telefon: 0120-14895 | Email: info@svroulette.se


NYHETSSVEPET / NOVEMBER

RECEPTEN Recept > Kasper Kleihs & Mikaela Eliasson foto > Sara Trus & David Thunander

Vilka vinnare!

Den här gången slår vi på riktigt stort och bjuder på två verkliga vinnarrecept. Dels vinnaren av Mack-SM – ”Grön macka” – som med bara ett par ingredienser tog hem hela tävlingen (läs mer om Mack-SM på sid 22). Och Kasper Kleihs vinnartårta – ”Stormen” – från Årets Konditor, en fenomenal skapelse som tog juryn med storm! (Mer om Årets Konditor på sid 18)

Tårta Stormen

Recept: Kasper Kleihs, restaurang Etoile, Stockholm. ”Tårtan har fått namnet av stormen då den är inspirerad av ett regnigt väder med sin droppliknande form. En tromb växer sig stark i dess hjärta av mandel, choklad och vinbär.” Så beskriver Kasper Kleihs sin vinnande skapelse. BROWNIE 550g socker 500g ägg 625g smör 330g manjari Valhrona 220g bahibe Valrhona 175g mjöl GÖR SÅ HÄR: • Vispa ägg och socker fluffigt, smält smör och choklad, vänd ihop med äggblandningen och sikta i mjöl. • Stryk ut 0,8cm tjockt och baka på 165 i 10 minuter, låt svalna och stansa ut mitten. JACONDE 200g mandelmjöl 100g florsocker 100g strösocker 300g ägg 50g vetemjöl 50g smör 360g äggvita 90g socker GÖR SÅ HÄR: • Smält smöret, vispa äggvita och socker till maräng, vispa ägg, mandelmjöl, florsocker och strösocker fluffigt, vänd ihop med marängen, tillsätt smälta smöret och vänd i mjöl, stryk ut 0,5cm tjockt lager och baka på 165 grader i 8 minuter, låt svalna och stansa ut mitten. KRISPBOTTEN 150g jivara Valhrona 175g mandelpraliné 150g eclat dor 100g puffad quinoa 25g svartvinbärsbladsolja GÖR SÅ HÄR: • Smält ihop choklad och praliné, tillsätt torra ingredienser och olja, stryk sedan krispet på browniebotten och frys.

28 28 __ BRÖD BRÖD


RECEPTEN / NOVEMBER

KRYDDIG NAMELAKA 350g grädde 125g mjölk 125g mandelpraliné 50g farinsocker 350g jivara valrhona 10g gelatin 4g kardemumma 1g tonkaböna GÖR SÅ HÄR: • Koka upp grädde och mjölken med kryddorna tillsätt urkramat gelatinblad, häll över choklad och mandelpraliné blanda och gjut i form. MANDELBAVAROISE 500g grädde 350g mjölk 250g farinsocker 2st vaniljstång 300g äggula 400g jivara Valhrona 275g mandelpraliné 32g gelatin 1100g grädde GÖR SÅ HÄR: • Värm grädde, mjölk och vaniljstång, blanda sedan med socker och äggula och sjud till 84 grader, tillsätt urkramat gelatinblad, sila över chokladen och mandelpralinen och rör ut, kyl ned till 28 grader, vänd ihop med lättvispad grädde och gjut. SVARTVINBÄRSGLAZE 500g svartvinbärsjuice 500g discovery äppelmust 450g socker 18g gel jam GÖR SÅ HÄR: • Värm upp svartvinbärsjuice med äpplemust, blanda socker och gel jam tillsätt i musten och koka kraftigt, låt svalna och sprayglasera tårtan vid 55 grader. MONTERING • Fyll bavaroisen i droppformad tårta, sätt i namelakan sedan svartvinbärsgelen och avsluta med bottnarna frys och sprayglasera. • Täck kanterna av tårtan med chokladband och ställ trombdekor i mitten av tårtan.

1 dl brödkanter från grön macka-brödet (eller något annat bröd du har hemma, som börjar sjunga på sista versen) 1 tsk salt 8 dl rapsolja Foto: David Thunander

SVARTVINBÄRSGEL 575g svartvinbärspuré 200g socker 5g agar 5g gelatin GÖR SÅ HÄR: • Koka alla ingredienser, tillsätt urkramat gelatin och frys i form.

Grön macka

Recept: Mikaela Eliasson, Haga Schweizeri, Stockholm. ”En hyllning till svensk matkulturs två trotjänare, potatis och gul lök. Grön macka är en matig, moffig, fantastiskt god macka”, enligt Mikaela Eliasson. INNEHÅLL: Bröd på algot- och Ölandsvete med potatis, rostad lökmajonnäs, lök- och mjölksyrad potatischutney, lökringar, syrad lök och potatiskrisp. RECEPT FÖR 4ST GRÖNA MACKOR: Bröd Vatten, kallt 270 g Algotvetemjöl (Råberga Kvarn) 250 g Ölandsvetemjöl (Råberga Kvarn) 100 g Vetesurdeg 80 g Salt 8 g GÖR SÅ HÄR Dag 1: • Blanda alla ingredienser utan salt långsamt. Låt vila i 30 minuter under bakduk. • Blanda ned saltet och knåda degen tills den känns riktigt elastisk. Lägg upp i en oljad bunke, låt ligga i rumstemperatur ca 2 timmar. Vik degen efter första timmen. • När degen är igång och känns pigg så ta ur den försiktigt ur bunken, platta till lätt med fingertopparna och lägg i en lagom stor ugnssäker form ungefär 20x20 cm, upp till 25x25 cm stor. Ställ in brödet i kylskåpet att jäsa långsamt under natten. Dag 2: • Sätt ugnen på 210 grader. • Ta ut degen ur kylen, och täck med tunt hyvlad potatis. • Grädda brödet tills det är klart, ca 30 minuter. Potatisen ska ha fått lite färg på toppen, och brödet ska vara mellan 96-98 grader i mitten. LÖKRINGAR: 2 gula lökar 1 dl kikärtsspad 0,5 dl Algotvetemjöl (Råberga Kvarn)

GÖR SÅ HÄR: • Rosta brödkanterna, låt svalna och mixa sedan till ett lite grövre ströbröd. • Mät upp mjöl, kikärtsspad och ströbröd i tre separata bunkar. Tillsätt saltet i bunken med ströbröd. • Ta fram dina två lökar och skala dem. Skär varje lök i 4 tjocka skivor. Spara toppen och botten till senare. Nu har du två tjocka lökskivor kvar/lök. Ta försiktigt isär ringarna, och använd de två största ringarna per lökbit. De mindre ringarna och mitten av löken sparar vi till nästa komponent. • Dags att dubbelpanera dina lökringar. Börja med att doppa lökringen ordentligt i mjölet. Doppa den sedan i kikärtsspadet. Och sedan i ströbrödet. Lägg de panerade ringarna i en ugnsform eller på en skärbräda som får plats i din frys. Frys dina ringar i ca 1 timme så att de blir mindre ömtåliga och lättare att jobba med. • Hetta upp rapsoljan till ca 170 grader i en kastrull med tjock botten. Fritera 1-2 ringar åt gången. När de har en varm, lite mörkare gyllene ton är de klara. Ta upp dem med hjälp av en hålslev eller tång, lägg dem på ett hushållspapper så att oljan får rinna av. Salta lite extra. ROSTAD LÖKMAJONNÄS TILL 4 MACKOR (+ lite extra! Det är viktigt att ha tillgång till extra sås): 3 msk kikärtsspad 1/2 tsk champagnevinäger 1 tsk dijonsenap 1/2 tsk salt 2 dl ekologisk rapsolja Mittendelen av lökarna du sparade när du gjorde lökringarna. GÖR SÅ HÄR: • Börja med att ta fram löken som blev över från lökringarna. Lägg i en ugnssäker form, olja lätt och rosta i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Ta ut dem först när du tänker ”Ojoj, nu börjar det ju bli bränt!”. Ställ sedan löken åt sidan och låt den svalna helt. • Mixa eller vispa kikärtsspad fluffigt. Tillsätt dijonsenap, vinäger och salt och fortsätt sedan mixa. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle medan du fortsätter mixa. Mixa på ordentligt tills du har en fluffig majonnäs. • Ta fram din avsvalnade rostade (nästan brända) lök, hacka den i mindre bitar och rör ner i majonnäsen. Smaka av med lite mer salt om det behövs. • Tips: Låt lökmajonnäsen stå i kylen ett tag så kommer den goda smaken fram mer.

BRÖD _ 29


HEMMA HOS / MÜLLERS

HEMMA HOS I montrarna finns många klassiska bakverk, bullar och wienerbröd. Och under säsong, Müllers egen klassiker: den rosa semlan!

30 _ BRÖD


HEMMA HOS / MÜLLERS

@MÜLLERS

Experimentlust & unika bröd

Efter 62 år på samma adress flyttade Müllers konditori i Nynäshamn in i nyrenoverade lokaler i början av oktober. Men även om skruden är ny ser ägarna Kamilla och Michal Bialk till att kunderna känner igen sig genom att lägga samma omsorg i produkterna som alltid. text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

BRÖD _ 31


HEMMA HOS / MÜLLERS

J ”Min första chef lärde mig att det är på söndagar människor vill fika”

1994 Michal blir färdigutbildad bagare och konditor i Polen.

32 _ BRÖD

1997 Flyttar till Sverige och börjar jobba.

2007 Köper Konditori Eclair i Sundsvall tillsammans med två kollegor.

ag och Kamilla köpte verksamheten 2013 av Bosse som drev den under många år. Han hade i sin tur tagit över efter Ernst och Arvida Müller som registrerade företaget 1946. Från början låg det på Industrigatan en bit härifrån, berättar nuvarande ägaren, bagaren och konditorn, Michal Bialk. Vid den tiden hade han, efter att ha utbildat sig till bagare och konditor i hemlandet Polen, jobbat på många olika ställen i Stockholmstrakten. Redan under utbildningen hade han lärt sig att jobba hårt och mycket, en förmåga som han haft mycket glädje av genom åren. – Vi gick tre dagar i skolan och fyra var vi ute på praktik, söndagar var inget undantag. Min första chef lärde mig att det är på söndagar människor vill fika, säger han. Efter sina år som anställd köpte Michal och två kollegor Konditori Eclair i Sundsvall och drev det tillsammans i sex år innan flytten till Nynäshamn och övertagandet av Müllers blev aktuellt. Det var dock med lite skräckblandad förtjusning som han och hustrun Kamilla, som tidigare jobbade som frisör, bestämde sig för att satsa. Den tidigare ägaren förvarnade om att Nynäshamnsborna kunde vara lite kärva mot nykomlingar, men med gott hantverkskunnande och lika gott humör har de tagits emot väl, inte minst av de äldre Nynäshamnsborna varav många är trogna kunder. – Tanken var att vi skulle sköta allt helt själva och det gick bra genom att vi pusslade ihop våra dagar för att kunna ta hand hem och familj också. Men det blev för tufft i längden och vi fick ta in hjälp och idag har vi sex anställda. Efter en mindre ombyggnad av de gamla lokalerna så blev det aktuellt med att ta över den större grannlokalen och efter lite tvekan gjorde de slag i saken. – Urban ritade upp ett förslag och övertygade mig om hur bra det skulle bli, skrattar Michal och nickar mot Urban Gudmundsson från Kühla, som ritat både butiksdelen och bageriet som ligger öppet för kunderna att se vad som pågår i produktionen.

2013 Köper Müllers konditori i Nynäshamn.

2016 Sveba Dahlen bygger om montrar i den gamla lokalen.

2021 Flyttar in i de nyrenoverade grannlokalerna.HEMMA HOS / MÜLLERS

Vitkålslevain Det här brödet är en ”specialare” hos Müllers, och görs som de flesta bröden på bageriets egen surdeg. DET HÄR BEHÖVER DU: 1 l vatten, 35 grader 700 g vetesurdeg (egen) 7 g jäst 400 g oblandat rågsikt 1000 g vetemjöl 200 g durumvete 50 g havssalt 100 gr torkade vitkålsflingor (Kåkå) GÖR SÅ HÄR: • Blanda vitkålsflingor med 200 g vatten, låt dra cirka 15 min. • Blanda alla ingredienser utan salt 8 min långsamt, sedan 2 minuter snabbt. • Lägg till vitkålsflingor och kör i 1 min. Tillsätt salt på slutet (sista 10 sekunder). • Olja plastback och låt stå i rumstemperatur cirka 45 min. • Vik degen i fyra slag och låt vila i 30 min. • Kuba degen i önskad storlek och form. • Låt stå i cirka 30 min innan bakning. • Snitta brödet och strö med grovmalen svart peppar. • Baka på 235 grader i cirka 25-30 minuter i stenugn.

34 _ BRÖD


HEMMA HOS / MÜLLERS

S

vart granit, guld och mörkt trä sätter prägel på den luftiga lokalen. – Vi har gjort en lite lägre disk som gör att personalen får bättre kontakt med kunderna och den gör också att det blir mer lättjobbat. Det är inte heller några dörrar i kyldisken som har blivit mycket enklare att fylla på. Den är byggd i enkelglas och ger inte någon kondens, förklarar Urban. Även om flytten blev fördröjd med flera månader gick allt smärtfritt och verksamheten behövde bara stänga en dag i samband med den. I montrarna finns många klassiska bakverk, wienerbröd och under säsong, Müllers egen klassiker: den rosa semlan. – Det var många som var oroliga över att vi skulle ta bort den när vi tog över, men det gick ju inte. Nu har jag förbättrat den lite med en annan mandelmassa och lite finjusteringar, men vi har fortfarande kvar den, säger Michal. en även om tiden inte räcker till för att experimentera så mycket som han skulle vilja, så har han ändå en del unika produkter i sortimentet. Vitkålsbrödet, spenatlimpan och rödkålslimpan är några innovationer som tagits emot väl av kunderna. Allt bakat

M

med den ordinarie surdegen som grund. – Jag är uppväxt på surdegsbröd och när jag var liten var vitt bröd det godaste man kunde äta. När jag kom till Sverige var det ingen som åt surdeg, men sen kom det hit också. Idag har Michal och Kamilla inte öppet på söndagar, trots de gamla lärdomarna som

Det här är jag Michal Bialk FAMILJ: Frun Kamilla och dotter Julia. BÄSTA MED BRANSCHEN: Att man träffar mycket folk och är fysisk aktiv. FAVORITBAKVERK: Kardemummabulle. FAVORITVERKTYG: Palettkniv.

Här bor vi Nynäshamn Nynäshamn är beläget längst söderut på Södertörn, 58 kilometer söder om Stockholm. Folkmängden i tätorten uppgår till drygt 15 000 invånare.

han fick av sin första chef i Polen. Även runt julen stänger de igen och likaså en månad under sommaren. Det är omsorgen om personalen och dem själva som får råda. – Även om vi missar intäkter så kan man inte ta med sig pengar i graven och man måste leva också, slår Michal fast.

Namnet Nynäshamn kommer från Nynäs gård och är känt sedan 1644. Fram till slutet av 1800-talet var Nynäshamn ett mindre fiskeläge, där cirka 100 personer bodde år 1899. År 1898 bildades järnvägsbolaget Stockholm-Nynäs Järnvägs AB och 1901 invigdes den. Arkitekten Per Olof Hallman fick uppdraget att planera Nynäshamn, stadsplanen fastställdes 1915. Han delade in området i tre delar: Industrier och arbetarbostäder längst norrut, handel, service och bostäder i mitten och fashionabla villor och badhotell längst söderut. Turism och färjetrafik har alltid varit viktiga näringar. Men det har också funnits två viktiga industrigrenar, tillverkning av utrustning för telekommunikation och raffinering av olja. Nynäshamn var värd för seglingstävlingarna när Stockholm arrangerade de olympiska sommarspelen 1912.

/Källa: Wikipedia

BRÖD _ 35


PLOCKAT / NOVEMBER

Fjolårets succé är tillbaka från Almondy – pepparkakskladdkaka med smarrig Marabou mjölkchoklad.

LJUVLIGT JULIGT_2 Årets vintersäsongssmaker är här! Redaktionen botaniserar bland alla smarta och smarriga nyheter från branschens leverantörer.

Pssst!

Nu släpper Löfbergs en ny limiterad upplaga av sitt populära iskaffe: ICE Cold Irish, en vinterklassiker med smak av krämig choklad. Det alkoholfria iskaffet är Fairtrade-märkt och säljs i en kartongförpackning som är helt återvinningsbar.

KRYDDIG ÅRETS TUFFASTE

GLÖGGFLASKA

WINEFINDER CAPIONIUM är en glögginspirerad dryck gjord på en portvin- och etanolbas, spetsad med en mängd hemliga kryddor. Med sin koncentrerade och kryddiga smak är den inte lika söt som många traditionella svenska glöggsorter. Capionium är inspirerad av ett gammalt svenskt glöggrecept och kommer i en exklusiv 1-litersbutelj.

36 _ BRÖD

MARSIPAN

SEDAN 2003 kommer Blossa med en årlig smak på sin glögg. Årets variant smakar glöggkryddor, apelsinskal och apelsinblom, smaker lånade från staden Valencia i Spanien. – Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa i ett pressmeddelande.


MARIAS KRÖNIKA / NOVEMBER

Känslan av sammanhang

Maria Sitell, dietist och kommunikationschef, Brödinstitutet

När pandemin hade hållit på länge och vaccineringen ännu inte var igång var jag till slut tvungen att krama min 90-åriga pappa, men bara mot hans rygg. Båda höll andan men vi fick kroppskontakt och det var något jag hade saknat. Det vill säga att få krama någon som betyder mycket för mig. De gånger vi träffades hade jag oftast med mig min hund och deras ömsesidiga tillgivenhet visade sig ännu tydligare. Betydelsen av kroppskontakt är hög och jag lider med alla som levde ensamma utan någon fysisk kroppskontakt alls under den långa tid som vi levde mer isolerat på grund av corona. Vissa gör det även utan corona. Vad gör det med människor? En annan intressant frågeställning är hur hälsan påverkas av våra levnadsvanor och hur de får skjuts av vår känsla av sammanhang (KASAM). KASAM som begrepp grundades av sociologen Aaron Antonovsky som bland annat studerade hur livet och hälsotillståndet tedde sig hos kvinnor som hade överlevt Förintelsen. De som, av diverse olika anledningar, lärde sig att hantera sin situation mådde både fysiskt och psykiskt bättre. Utan att gå in på möjligheterna för att kunna agera, så visar KASAM påtagligt att sambandet är tydligt. Hanterbarhet – oavsett grundläge är viktigt för hälsan.

Vad har det här med bröd, mat, hälsa och klimat att göra kanske du tänker? En hel del säger jag. Det är tydligt att vissa matmönster (mer fullkorn, frukt, fisk, olja, nötter m m och mindre salt, socker, rött kött, siktad mat, alkohol m m) ger betydligt mindre sjukdom medan motsatsen alltså bidrar till sjukdom. Men ändå så känner vi nog alla personer som har haft bra levnadsvanor och ändå blir kraftigt sjuka. Och andra som inte har levt hälsosamt, tvärtom, ändå förblir friska. Ett exempel är Winston Churchill, premiärminister i Storbritannien under bland annat andra världskriget, som var överviktig, rökte och drack mycket alkohol. Han blev 90 år. Han hade (eller mer rätt: han tog) kontroll över mer än sig själv, han hanterade och lyckades många gånger med svåra situationer som har påverkan än i dag. Med detta sagt är jag övertygad om att trygghet, en känsla av sammanhang i livet, är helt avgörande för att insatser för bättre matvanor och andra levnadsvanor ska ha effekt. Dessvärre blir ohälsosamma matvanor ännu mer skadliga i grupper som saknar KASAM. Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT. Just nu extra bra priser på gräddmaskiner från Sanomat. Vi har även fina begagnade maskiner. Vi tar emot era gamla maskiner in inbyte.

Du behöver bara en kontakt när det gäller maskiner och utrustning till ditt konditori. RINGDAHLS BAGERIUTRUSTNING AB säljer utrustning och maskiner för bagerier, konditorier och glasstillverkning. Våra kunder består av allt från små konditorier till stora industribagerier. Vi levererar över hela Sverige!

Ring oss:

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

0302 - 174 30

ringdahls.eu BRÖD _ 37

PMS 130 C

PMS 294

Skuggen är tryckt i 30% och multiplicerat 100%.


JURISTEN / NOVEMBER

Det här med kollektivavtal och arbetsuppgifter

Ibland behöver man anställa en person som gör lite olika saker på företaget. Ibland vill man göra om en tjänst så att en anställd får helt eller delvis andra arbetsuppgifter. Ibland blir det bara så att någon går in och gör arbetsuppgifter som denne inte brukar göra. Helt normalt, såklart. Rentav vardag på mindre företag, skulle troligtvis många säga. Men en fråga som i vissa fall kan dyka upp när anställda utför olika arbetsuppgifter är: vilket kollektivavtal som egentligen ska gälla?

38 _ BRÖD

till sin verksamhet eller om försäljningen sker över disk utan att kunderna stannar kvar för att äta och dricka. De som går på dessa avtal är alltså antingen de som arbetar i serveringen eller de som arbetar i butiken. Huvudsaklig arbetsuppgift Så långt är allt ganska solklart men saken är ju den att i verkligheten kan personal behöva rycka in lite här och där för att hjälpa till, det kan ju rentav vara så att någon har en tjänst där arbetsuppgifterna består av lite av varje. Ett vanligt förekommande exempel på detta är att någon arbetar i bageriet men också i serveringen. Vilket avtal gäller då? Bageriavtalet eller Serveringsavtalet? Svaret på den frågan måste sökas i vad som är den anställdes huvudsakliga arbetsuppgift. Det är därför viktigt att det finns en sådan. Om en anställd till exempel arbetar 60 procent i bageriet och 40 procent i serveringen är det alltid Bageriavtalet som gäller. Att utföra arbetsuppgifterna 50/50 är inte speciellt bra i det långa loppet på grund av den osäkerhet som kan uppstå angående vilket kollektivavtal som ska tillämpas. För som sagt, det är bara ett kollektivavtal som kan gälla för en anställning.

Klipp ur och spara!

Det finns många olika arbetsuppgifter, inte minst i mindre företag, som kanske inte alltid ingår i en medarbetares ordinarie arbetsuppgifter. Och det finns också många olika kollektivavtal att förhålla sig till. Här reder arbetsrättsjurist Alexander Iliev ut något om vad som gäller.

Vilka avtal kan komma i fråga? Det första som är viktigt att ha med sig är att det bara är ett kollektivavtal som gäller för en specifik anställning. Som ni säkert vet omfattas ni av ett antal kollektivavtal genom ert medlemskap hos oss (Livsmedelsföretagen). Detta är för att underlätta och för att ni - såsom företagare - ska slippa riskera att något fackförbund som organiserar anställda hos er kommer med krav på att ni ska teckna kollektivavtal, så kallat hängavtal, för deras medlemmar. Genom medlemskapet hos oss har ni redan en komplett uppsättning kollektivavtal som är anpassad till den arbetskraft ni har och efter den verksamhet ni bedriver. De kollektivavtal vi tecknar och som ni (bagerier och konditorier) vanligtvis omfattas av är Bageriavtalet och Tjänstemannaavtalet samt antingen Serveringsavtalet eller Butiksavtalet. För Bageriavtalet är Livs motpart och det avtalet tillämpas på anställda som arbetar med livsmedelsproduktion. För Tjänstemannaavtalet är Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer motparter och det avtalet tillämpas på personal som utför tjänstemannauppgifter. Vad som är en tjänstemannauppgift går ibland att diskutera men typiskt sett rör det sig om personal som arbetar på kontor, till exempel löneadministration. Sedan har vi Serveringsavtalet med HRF och Butiksavtalet med Handels. I de allra flesta fallen tillämpar man antingen det ena eller det andra beroende på om man har en servering i anslutning

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se


Valdéngårdens Mandelmassa Mandelmassa på enbart 50% Spansk Sötmandel 50% Strösocker Finvalsat, grovvalsat och/eller ekologiskt Vi tillverkar eſter ert behov!

www.valden.se

info@valden.se

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

0221-101 00

or

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

DIN PÅLITLIGA PARTNER FÖR INREDNINGSLÖSNINGAR AV HÖG KVALITET FOLKETS SMÖR & BRÖD

Nytt, fräscht och modernt! Folkets Smör & Bröd står för en modern matkultur – från klassiska smörgåsar i sofistikerade varianter till läckra sallader och nybakade varor. Bröderna Saber och Nazir, står bakom konceptet till tre butiker i Malmö. Det första caféet öppnades för 11 år sedan där KÜHLAs arkitektoniska språk har utvecklats och genomförts.

ETT LÅNGSIKTIGT PARTNERSKAP

Ett långsiktigt partnerskap har utvecklats från långvarigt samarbete. Det senaste året har vi gemensamt realiserat ytterligare två butiker, var och en med olika koncept i centrala Malmö. En butik är specialiserad på take-away, den befintliga butiken uppdaterades av oss för detta ändamål, för att få mer kapacitet, bl.a. genom fler kylande delar i köksdelen.

DESIGN SOM INBJUDER DIG TILL LUGN

Ytterligare ett café byggdes i närheten av universitetet. I försäljningsområdet erbjuder många montrar möjlighet att exponera mellanmål och erbjudanden. Den nya, rymliga serveringen är uppmuntrande för ungt klientel att dröja mellan föreläsningarna. Tack vare den nya köksdelen med stora arbetsytor och kylförvaring har nu även Saber och Nazir möjlighet att välkomna sina gäster förutom till take-awayförsäljning med ett varierat utbud av rätter till frukost, lunch och kunna unna sig eftermiddagskaffet dag efter dag.

KONTAKT KÜHLA TYSKLAND

KÜHLA Kühltechnik & Ladenbau GmbH Nordkämpe 1a 49377 Vechta

Tel.: +49 4447 9633-11 Fax: +49 4447 9633-31 E-post: info@kuehla.de www.kuehla.de

DIN REPRESENTANT I SVERIGE Urban Gudmundsson Tel.: +46 730434010 E-post: u.gudmundsson@kuehla.de

PMS

Skug och m


REGIONALT / NOVEMBER

HÄNT EXTRA! Stockholmsbageri bland gaseller Bageriet SurÅdeg, med basen i Norsborg en bit söder om Stockholm, har placerat sig på tidningen Dagens Industris lista över så kallade gasellföretag i Stockholms län. Listan uppmärksammar Sveriges snabbast växande företag. SurÅdeg uppvisar en tillväxt på hela 453 procent under åren 2017-2020.

Skedvi Bröd fick Guldvingen När Guldvingen nyligen delades ut i Dalarna, för första gången, så vann Skedvi Bröd pris som Årets besöksnäringsföretag. Priset för Årets besöksnäringsföretag delas, enligt statuterna, ut ”till ett företag som genom nytänkande, engagemang och framåtanda bidragit till att stärka Dalarnas besöksnäring lokalt eller regionalt”.

Fint pris till Rådmansö bageri Rådmansö bageributik utsågs nyligen till Årets Företagare i Roslagen. Det är Företagarna Roslagen som står bakom utmärkelsen. Priset delades ut vid Roslagens företagsgala.

Årets Brödavdelning finns i Lund Vid Dagligvarugalan nyligen i Stockholms stadshus gick priset för Årets Brödavdelning till Stora Coop Lund. Från butikens sida uppges att avdelningen byggdes ut i februari. Man ställer krav på leverantörerna vilket gör att avdelningen håller en hög kvalitet på både det färdiga brödet och det som bakas i butiken. Juryns motiverade sitt val så här: ”Årets brödavdelning andas engagemang, nytänkande och inspiration. Avdelningen är prioriterad och känns viktig för butiken. Här kan kunden botanisera i utbudet och avdelningen håller högsta klass inom sortiment, belysning, kommunikation och exponeringar. Det märks att både personal och kunder tycker att bröd är roligt.”

40 _ BRÖD

Ny chefskonditor på Vår Gård Från mammas kök i Jordanien via Le Cordon Bleu i Paris och Grand Hotel Stockholm till bageriet på Vår Gård i Saltsjöbaden gick resan för konditorn med passion för småskalig perfektion. Ban Tell är Vår Gårds nya chefskonditor och hon har en klar bild över vad hon vill utveckla. Bland annat sortimentet för Vincaféet och presentshopen med nya kakor och bakelser samt börja tillverka chokladpraliner i liten skala. Ett nytt favoritkoncept är Afternoon Tea som hon tänker ska få två olika format. Ett lite mer avslappnat i Vincaféet och på sikt en mer exklusiv High Tea som tar plats i den nya restaurangen i Villa Skärtofta. Ban berättar även att hon vill designa bröllopstårtor, skapa aktiviteter för team-building och tillverka hemlagad glass till sommaren. På sikt ser hon även Vår Gård lansera sin egen chokladkollektion men det är inte officiellt än.

Polarbröd igång med provbak Under oktober drog provbakandet igång vid Polarbröds nya fabrik i Älvsbyn. Och nu går bygget omedelbart in i etapp två. Det nya bageriet har en högre grad av teknik och automation än det gamla så det är mycket ny utrustning som ska kalibreras och köras in. Polarbageriet i Älvsbyn stod för tre fjärdedelar av företagets produktionskapacitet före branden. Nästa etapp kommer att innehålla ytterligare en bagerilinje i Älvsbyn. I dagsläget doseras degarna också för hand men i etapp två kommer automatisk dosering. Polarbröd har tagit höjd i bygget av frysen för att kunna bygga fler linjer. 42 medarbetare är tillbaka på jobbet, 37 nya tjänster för bageripersonal plus fem tjänster på tjänstemannasidan.


REGIONALT / NOVEMBER

Fahlmans får ny ägare Fahlmans konditori som funnits i Helsingborg sedan 1914 har fått ny ägare. Det är Rolf Holmgren, som även driver andra verksamheter, som nu slår sig in på kafé- och restaurangbranschen. Ett tioårigt hyreskontrakt är tecknat, och flera förändringar planeras. Den första i slutet av november. Det handlar om hur kunderna ska beställa och få sin mat. Det blir en frukostbuffé, där gästerna får ta själva, samtidigt som det blir bordsservering under resten av dagen. Förändringar görs för belysning och inredning. Förhoppningen är också att kunna ta fram glastaket i salongen. I februari ska en ny bardel komma på plats och avgränsas från butiksförsäljningen. Samtidigt ska konditori och bageri uppgraderas med ny utrustning, vilket kommer att kräva en tillfällig stängning av verksamheten. Även uteserveringen ska rustas upp.

Leksands har öppnat nytt I årets allhelgonahelg slog Leksands Knäckebröd upp portarna till sin nya fabriksbutik. Under året har den byggts ut, nu för fjärde gången. Nu är butiken tre gånger så stor, och omfattar i dag 620 kvadratmeter mot tidigare 200 kvadratmeter. Butikssatsningen har kostat drygt 20 miljoner kronor, och parallellt bygger företaget ut sin trekantsavdelning för 45 miljoner kronor, som ska vara i produktion sommaren 2022.

Polfärskt satsar i Falkenberg Polfärskt Bröd i Halland med 20 medarbetare har bestämt sig för att bygga nytt vid Falkenbergsmotet, bland annat för att få mer ändamålsenliga lokaler. Polfärskt Bröd i Halland samarbetar med Polarbröd, Lantmännen, Fazer bageri, Gillebagaren och Hägges. Företaget säljer och distribuerar deras bröd och fikabröd till lokala Ica-, Coop-, Axfood-, Bergendals- och Lidl-butiker. Falkenbergs kommun säljer marken för två miljoner kronor. Nu söks det bygglov för en fastighet på 1 350 kvadratmeter.

Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt.

Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se

Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

Art Bakery expanderar Den 23 november öppnade Art Bakery en filial i Söderhallarna på Medborgarplatsen i Stockholm. På plats serveras konstliknande bakverk och tårtor samt nybakat hantverksbröd och lättare luncher. Art Bakery öppnade i varuhuset NK i centrala Stockholm 2018. Konceptet skapades av bagaren Johan Sörberg och blev snabbt en succé. Art Bakerys framgång bygger på hantverksbröd och vackra bakverk samt tårtor av högsta klass. Produktionen sker på bageriet i NK och levereras dagsfärskt till Söderhallarna varje morgon. Öppettiderna är kl. 10 på morgonen till kl. 19 på kvällen måndag till lördag. Art Bakery ägs av Melanders Group.

Bagerivinnare i SM i mathantverk För en tid sedan avgjordes SM i mathantverk på Frösö Park Hotel i Östersund. Arrangör är nationella resurscentret Eldrimner. SM i mathantverk avgörs i en rad olika klasser, däribland bageri. Och här är årets alla bagerivinnare: Kategori Vinnarbröd Företag Hårt bröd Björkknäckebröd Undersåkers bröd, Jämtland Hårt tunnbröd Vilda paltbrödet från Börtnan Halvar-Jönsgården, Börtnan, Jämtland Smaksatt surdegsbröd Vallmo Lantbröd Majas Skafferi, Jämtland Småkakor Syltkaka Park bageri & konditori, Stockholm Surdegsbröd med kulturspannmål Eviga Enkorn Cum Pane Ekologisk Bakverkstad, Göteborg Surdegsbröd med råg Svedjeråg Ekenäs Hantvereksbageri, Ljungbyholm, Kalmar Surdegsbröd med vete Uddens ljusa Ekenäs Hantvereksbageri, Ljungbyholm, Kalmar

BRÖD _ 41


DITT MEDLEMSSKAP

Grattis Stefan Fritzdorf, 60 år!

Stefan Fritzdorf är en man med många järn i elden. Till vardags driver han Vivels bageri med ett flertal enheter i Stockholmsområdet. Men inte nog med det, han är ordförande i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer sedan flera år tillbaka, han är ordförande i Hantverkarna Stockholm, sitter i bransch- och arbetsgivarorganisationens Livsmedelsföretagen styrelse och i styrelsen för Djurgården hockey... En riktig föreningsmänniska med andra ord. Och nu fyller Stefan 60 år! Vi tar väl den klassiska sportfrågan: hur känns det? -Fantastiskt bra! Jag har egentligen inte funderat och reflekterat så mycket över det. Om inte alla runt omkring mig hela tiden påmint mig hade jag nog inte tänkt så mycket alls på det. 12 år som ordförande för Sveriges bagare & konditorer har det blivit nu, hur vill du summera det? -Oj, det är massor som har hänt. Tillsammans med kansliet har vi uträttat väldigt mycket positivt för branschen. Som att ta fram läroböcker som idag används 42 _ BRÖD

på gymnasieskolorna och i vuxenundervisningen, vi har etablerat landslag inom bageri och konditori som verkligen bidrar till att sprida en positiv bild av yrket och branschen, vi har på olika sätt höjt statusen för branschen, och bidragit till att medarbetare på våra företag trivs och mår bättre. På 1990-talet var det här något av en krisbransch – konditorier och bagerier las ned på löpande band, eller blev pizzerior. Men från 2000-talet och framåt har det verkligen lyft, jag upplever en enorm skillnad i branschens förflyttning. Idag är branschen jättepoppis, vi syns i tv och i många andra sammanhang. En stor förändring som SBK bidragit starkt till att driva. Kan du lyfta fram några särskilda höjdpunkter, och eventuella dalar, under din ordförandetid? -Något av det enskilt roligaste tycker jag var när Bagarlandslaget tog hem bagar-EM framför näsan på självaste Frankrike för några år sedan! Det om något visade att svenskt bagerihantverk nått upp till absolut världsklass – en riktig milstolpe. Dalar? Kan inte peka på något specifikt, men det är aldrig roligt när politiken och myndigheter trilskas. Vi har ju haft en del turer kring exempelvis arbetsgivaravgifter för unga där vi haft lite knepigt att får gehör för

vår syn. Och regelkrångel i största allmänhet. Vilka är, enligt dig, de viktigaste frågorna för branschen just nu? -Framförallt att branschen ska klara av att repa sig och komma igen efter den här oerhört trista pandemitiden. Det gäller nu att lyckas anpassa sig till den nya ordning som kommer efter corona – och som ingen egentligen vet hur den ser ut… En nog så knepig utmaning. Annars är den allra viktigaste frågan kompetensförsörjning och att lyckas hitta bra och duktiga medarbetare till våra företag. Och även att förmå myndigheter och andra beslutsfattare att förstå vilken verklighet branschens företag verkar inom. Vad driver dig vidare? -Jag brinner verkligen för det här yrket, som jag tycker är helt fantastiskt! Det roligaste är att får vara med och se unga människor utvecklas i yrket och som företagare. Och det genom att ta vara på och utveckla sin kreativitet och experimentera med nya smaker och idéer. Jag drivs verkligen av att stötta dem, och tänker fortsätta så länge det känns så här kul. En annan drivkraft är förstås att förändra – och förbättra – villkoren för vår bransch och våra företag. Tillsammans med SBK:s kansli lyfter vi kritiska frågor för branschen gentemot politiker, myndigheter och andra beslutsfattare, en ständig process. Till sist, hur ska du fira? -Pandemin ställer ju till det en smula fortfarande… Men det blir förstås något med familjen. Och även en lite mer ”jobbrelaterad” mottagning. Efter det planerar vi en resa med nära och kära till Hawaii! Och framåt nästa sommar hoppas jag kunna ordna en rejäl baluns för vännerna. Tanken var först att göra det redan i år, men det gick ju inte. Så då har vi något att se fram emot nästa år också!

Stort grattis då, Stefan!


DITT MEDLEMSSKAP

– FIRA FARS DAG 13 NOVE MBER –

er smaker akttis Gra Grattissm - ENDESTNUD till STUtill

TEN TEN

Förmåner för dig som är medlem Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Festligt med

fintårt

a

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Dags beställa kampanjer för 2022

Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Även inför 2022 erbjuds alla medlemmar i Sveriges bagare & konditorer möjlighet att förmånligt köpa sex kampanjpaket, med totalt nio olika kampanjer för att boosta försäljningen. Liksom tidigare är kampanjerna kopplade till olika högtider, tema- och firardagar. Som exempelvis fettisdag, alla hjärtans dag, påsk, mors dag, student/examen, midsommar och – förstås – Kanelbullens dag. I år har vi även lagt till fars dag! Priset du som medlem betalar är 980 kronor (ex moms) för samtliga kampanjpaket. Observera att kampanjerna inte skickas ut med automatik – du måste själv beställa om du vill utnyttja erbjudandet! Beställ senast den 10 december.

Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

För beställning eller om du vill veta mer, mejla eller ring till Magdalena Höglund vid Sveriges bagare & konditorers kansli: 073 -052 67 67 eller magdalena@bageri.se

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt PMS sätt. 130 C PMS 294 C Partner/leverantör: PCS Flavour Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Kontorsmateriel m m Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Hotell Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Webbshop Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 43


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

www.dawnfoods.com/nordics

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

Kontakta oss för mer information om Dawn Foods Anders Jonsson, Sales Manager Sweden, M +46 (0) 702 494945

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. www.kobia.se | 010-206 77 91

lönsamhet. St o

PART OF ABDON GROUP

lt

udspons huv or

Vi inspirerar till nya bakverk, ökad omsättning, bättre lönsamhet och utvecklat ledarskap. Läs mer i vår kundtidning Inspiration & Affärsmannaskap och på vår hemsida.

av

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

Inspiration för ökad

Följ oss på Facebook och Instagram.

www.femtorp.se 040-94 90 00

44 _ BRÖD

Credin Sverige AB Elvägen 4 • 443 61 Stenkullen 0302-252 00 • info@credin.se • www.credin.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.DYNATEC.se

www.nbt.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Lyft & töm

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

Skräddarsydda lyftar och tömmare för effektiv bageriproduktion.

www.nimo-kg.se info@nimo-kg.se | 0418-446 440

FOOD IS OUR PASSION ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

www.kaka.se 010-484 99 00 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Receptet för bättre affärer.

www.lundpac.se 040-19 08 31

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

BRÖD _ 45


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKE OFF

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Jönköping 08-510 00 303

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Konditorier Brödbutiker BAKUGNAR Caféer Coffeeshops Restauranger Barer

08-590 006 00 info@revent.se

C

CHOKLAD/PRALINER Panea AB www.panea.se

Halmstad 035-301 49

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

BAKPLÅTAR

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

08-590 006 00 info@revent.se

www.praegel.dk

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 4625 C

or

PMS 130 C

46 _ BRÖD

PMS 294 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Smakspecialister sedan 1862

DONUT-/MUNKMASKINER

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

or

08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

D

DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med bagerisystemet PCS WinBag

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare med flera. NYHET! Flavour Recept och Kalkyl. Det första leverantörsoberoende recept- och kalkylsystemet i Sverige!

FÖRSÄKRINGAR

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

DISKMASKINER

Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Skandinaviens ledande leverantör Uppslagslinjer av diskmaskiner för storkök Degblandare Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Vispmaskiner Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 Matbrödslinjer E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Välj dina professionella Siloanläggningar maskiner från onbart. Doseringsoch fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar Inredning för konditori och café extrema krafter.

LUNDVALLS AB

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Brödbranschens totalleverantör G

Tel 031 309 98 90 ab@pcs.se. www.pcs.se

GRÄDDAUTOMATER

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

I INREDNING & DESIGN Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Panea AB www.panea.se

Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 47


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

Vi förverkligar dina idéer

Urban Gudmundsson

Ä

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

TÄNK BLÅTT FÖR

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

48 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

S

T

SILOS

TRANSPORTBAND

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

ipco.com/bake

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se www.habasit.se

SOCKER När transportband är viktigt för dig! Habasit® Cleanline ultimata transportband för bageri tel.

+46 30 122 600

TÅRTDEKORATIONER

Socker och Sirap www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export

– naturliga råvaror PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

040-53 or 70 00

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

VAKUUMKYLAR ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

www.warbrokvarn.se • Tel: 0730-34 39 88 Finns att beställa hos:

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 49


SPANING SÅ SER JULMATSTRENDERNA UT I ÅR JUBILEUM MORA KAFFESTUGA HAR FYLLT 100

Pepparkako lussekatte r, r, vört och chokl ad – julen närmar si g!

BRÖD #12 UTE I MITTEN PÅ DECEMBER 50 _ BRÖD BRÖD _ 50


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig, vik. Magdalena Höglund Tel: 08-762 67 97 E-post: magdalena@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 55680, 102 15 Stockholm BESÖK: Storgatan 19, Stockholm (Näringslivets hus) TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Stockholm och multiplicerat 100%. Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser or (johan@margaretas-bob.se)

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg är tryckt i 30% av PMS 4625C (christian@pilefood.se) och multiplicerat 100%. Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 51 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 55680, 102 15 Stockholm)

David Bagare satsar på nytt och effektivt bageri Anders och Eva Pedersen, ägare till David Bagare som har tre serveringar i Göteborg. De behövde större lokal för sitt bageri och hittade en perfekt lokal i Kungsbacka och ville satsa på nytt och fräscht med mycket ljus och yta. Panea har tillsammans med Ringdahls Bageriutrustning AB levererat utrustning och projekterat bageriet. Panea fick förtroendet att leverera en Revent

stickugn för ett stick samt en Revent kyljäs med värmegolv och plats för fyra vagnar och den nya Bongard Soleo EVO M3 däckugn. Installationen av utrustning gick väldigt snabbt och smidigt. Anders och Eva kom snabbt i gång med bageriet som även har en cafédel på utsatt tid. Åk gärna till Hantverksgatan 4 i Kungsbacka och inspireras samt prova deras goda bakverk.

Gör som David Bageri i Göteborg - kontakta Panea om du också vill ha hjälp med att effektivisera eller planera ett nytt bageri eller konditori. Paneas idé är enkel: att hjälpa till att starta bagerier, kafeér och restauranger; och se till att du som entreprenör får den utrustning och inredning du verkligen behöver med rätt kvalitet. Om du har frågor så tveka inte att ringa: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.