BRÖD 3 2023

Page 1

UNDERLÄTTAR DIN VARDAG sparar pengar

SPANING: SMARTA AFFÄRER: KÖPA BILEN PRIVAT, ELLER PÅ FÖRETAGET?

TRENDSPANING: INSEKTER, CHILI, SJÖPUNG OCH 3DPRINTAD MAT TRENDADE PÅ FASTFOOD & CAFÉMÄSSAN I

KISTA

DEBATT: STENMALET ELLER SURDEG INTE AVGÖRANDE FÖR HÄLSAN!

”Hemligheten med våra pizzor är att de är bakade på surdeg och alla råvaror är av högsta kvalitet”

Hon vågade – och vann!

Bara fördig som ärmedl em >25
FÖRMÅNER
Ett
bland
Psst! Julia
#03 mars 2023 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900
av Julia Holmqvists vinnande bakverk i SM Unga Bagare var toppat med en Dulcey namelaka gjord på
annat 35-procentig choklad.
Holmqvist från Göteborg seglade hem med segern när SM Unga Bagare nyligen avgjordes. Med sitt tema ”Rädda havet”
navigerade hon skickligt vinsten i hamn.
NU I VÅRT SORTIMENT glassbas sorbetbas topping smakpasta fruktpasta dekorpasta | | | 08-534 102 40 |info@bageriprodukter.se | www.bageriprodukter.se GELATO!

Det bästa som finns att äta

Det sägs ibland att en bra produkt säljer sig själv. Om det skulle vara så skulle vi varken behöva marknadsföra bröd eller bagaryrket eftersom båda är något av det bästa som finns! Även om det inte stämmer att en bra produkt säljer sig själv så är det mycket roligare att arbeta med något man helhjärtat kan stå bakom – och det kan jag verkligen göra både med bröd och bagaryrket.

Fullkornsbröd är som bekant det nyttigaste som går att äta! Eller om jag ska uttrycka mig mer vetenskapligt korrekt så är fullkorn den enskilda kostfaktor som i högst grad motverkar folkhälsosjukdomar. Det enda som enligt Världshälsoorganisationens (WHO) sammanställning av all forskning i än högre grad främjar folkhälsan är att sluta röka!

Fullkornets bevisade fördelar är något vi ofta utgår ifrån när vi vill kommunicera kring bröd och under Brödinstitutets namn har vi precis avslutat en kampanj på sociala medier där vi lyfter fram fullkornsbröd. Kampanjen fick trots sin blygsamma budget över 11 miljoner visningar tack vare en utformning som stack ut och att innehållet intresserade målgruppen (personer i Sverige som är 18-35 år). Memesen* ”Brödflip” och ”Bröd of truth” lyfter på ett humoristiskt sätt fram några av brödets alla fördelar.

För att nå en lite bredare målgrupp har ett initiativ som kallas FullkornsFrämjandet grundats. Bakgrunden till vårt engagemang är enkelt – ju mer svenska folket lär sig om fullkorn, desto mer positivt inställda blir de till bröd och då blir det enklare för våra medlemsföretag att driva bageri och konditor!

För att konsumenterna ska kunna njuta av det goda, nyttiga och klimatsmarta brödet måste det finnas duktiga bagare. Under SM Unga Bagare och Skolmästerskapen som precis avgjorts

Tidningen BRÖD

Post: Box 3546

103 69 Stockholm

Besöksadress: Sveavägen 25

111 34 Stockholm

Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB

Chefredaktör, ansvarig utgivare

Johan Hård 08-762 67 82

johan@bageri.se

Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

visade de yngre bagarna upp en inspirerande passion för yrket. Genom alla de TV-, radio- och tidningsreportage som gjordes spreds budskapet att bagaryrket är ett intressant yrke och de ungdomar som funderar på vad de ska utbilda sig till fick en positiv påminnelse om bagaryrket.

Grattis till Julia Holmqvist som på ett imponerande sätt vann SM Unga Bagare och grattis till Jenny Nyströmskolan som vann Skolmästerskapen – igen! Jag unnar verkligen de otroligt engagerade lärarna i Kalmar denna framgång, särskilt utifrån den brist på förståelse för bagaryrket som verkar finnas uppåt i deras organisation. Under året har skolans huvudman börjat montera ned det fina upplägg på bageriutbildning som funnits på skolan i många år och gett dem en plats som en av de bästa skolorna i Sverige. Låt oss hoppas att årets Skolmästerskap inte var sista gången vi såg elever därifrån!

I det här numret kan du läsa mer om allt från FullkornsFrämjandet till elstöd och duktiga bagare som blivit premierade med konditor Oscar Barregårds stipendium – årets mottagare Montadar Kanbar och förra årets mottagare Amanda Bäckström – som för övrigt utbildade sig på Jenny Nyströmskolan i Kalmar!

*Meme är ofta kortfilmer eller bilder som sprids via sociala medier och uppnår stor popularitet och igenkänning på kort tid.

Duktiga ungdomar! Vi har precis genomfört tävlingarna Skolmästerskapen i bageri och SM Unga Bagare. Det är en stor glädje att konstatera vilka fantastiskt duktiga unga bagare vi har, och som snart kommer ut – eller redan är ute – i våra företag. Den svenska bageribranschen har en ljus framtid!

Inflationen ställer till det för vår bransch. Nu har finansministern kallat till sig ICA, Axfood och Coop för att pressa dem. Bra –kan man tro! Men med tanke på den oligopolmarknad som råder riskerar handeln pressa leverantörerna ännu mer. Hittills har lagen om otillbörliga handelsmetoder (LOH) inte kommit till nytta eftersom ingen vågat anmäla de mäktiga aktörerna i handeln!

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Annonser

Per Hansson

070-747 42 82

E-post: per@bageri.se

Utgivning

Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter.

Prenumerationspriser

Priser för 11 nr 499 kr

299 kr (exkl moms) för medlemmar.

Postgiro 415 65 01-1 OCR

Bankgiro 5766-2348 OCR

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 brod@flowyinfo.se 0770-45 71 25

Tryck

Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00

Omslag Stig Albansson

Illustrationer Anna Windborne-Brown

LEDARE MARS
+ _ PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or

mars ~ nummer 3 2023

Sid 9 Privat bil, eller på firman

Så ska du tänka om du ska köpa ny bil. Ibland är det en fördel att äga privat, andra gånger bättre att låta företaget stå för den.

Sid 28

Debatt: Vad är bäst för hälsan?

Det är inte om mjölet är stenmalet eller om brödet är bakat på surdeg som avgör om det är nyttigt, utan – just det – om där finns fullkorn! Det skriver Maria Sitell, Brödinstitutet.

INNEHÅLL 28

Sid 24 Framtidstro och publiktryck

På Fastfood & Cafémässan var alla minnen av pandemin som bortblåsta. Mer än 250 utställare fanns på plats och berättade om sina favoriter och nyheter.

Sid 42 Det här med elstöd…

……till företag är inte helt enkelt! Vad gäller egentligen, vem får och hur mycket? BRÖD försöker reda i röran.

ALLTID I BRÖD

Sid 3_ Ledare

sid 6_ Nybakat

sid 09_ Nyhetssvepet

sid 31_ Marias krönika

sid 32_ Hemma hos

sid 38_ Fråga juristen

sid 42_ Medlemsförmån

4 _ BRÖD
35
35
18

NYBAKAT

senaste nytt från branschen

Inte bara mjöl, även öl

ÅRETS KOCK 2022, Jessie Sommarström, lanserar ett öl med malt från Warbro Kvarn i samarbete med bryggeriet Spendrups. Ölet, Melleruds Mästarpilsner, görs på ekologisk malt från Warbro Kvarn och är ett lageröl, bryggt på den ekologiska maltkornssorten Balder från Warbro och den svenska ekologiska humlesorten Magnum. Ölet beskrivs av Spendrups som att det har en gyllengul färg, rund fyllighet, lätt humle och aromatisk doft samt markerad beska.

Böter för fall i choklad!

GODISJÄTTEN Mars Wrigley har bötfällts efter det att två arbetare trillat ner i ett kar med choklad. Olyckan inträffade förra året i en fabrik i Elizabethtown, Pennsylvania. Arbetarna var anlitade via ett annat företag för att utföra underhåll när de snavade ner i chokladen.

Räddningstjänsten lyckades få ut personerna genom att skära hål i botten på karet. Båda fördes till sjukhus, en med helikopter. USA:s arbetsmiljömyndighet OSHA kräver nu Mars Wrigley på drygt 14 500 dollar, motsvarande cirka 150 000 kronor.

Studiebesök på SBK

ETT GÄNG förstaårselever på bageriutbildningen vid Stockholms hotell- & restaurangskola besökte Sveriges bagare & konditorer i mars. Besöket var en del i ämnet branschkunskap, och under besöket fick de höra närmare om hur branschen fungerar, men också mer om branschtävlingar, yrkeshögskoleutbildning och gesällbrev.

Tar fram kakaofri choklad

PAULIGS RISKKAPITALGREN PINC har investerat i den brittiska startupen WNWN, det första företaget att ta kakaofri ”choklad”. Investeringen stödjer Pauligs mål att utveckla en matkultur som är bra för både människa och planeten, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Kakao är, enligt Paulig, en gröda som hotas av klimatförändringarna och som kommer att bli dyrare när utbudet minskar och efterfrågan fortsätter att öka. Eftersom miljöpåverkan från kakaoproduktionen också är hög, har en alternativ chokladmarknad dykt upp som en gren inom foodtech.

WNWN har utvecklat en process för att göra en smakidentisk, kakaofri och mer prisvänlig alternativ choklad. Detta sker bland annat med hjälp av traditionell fermentering. Företagets alternativa, kakaofria choklad ser ut, doftar, smakar, smälter, knäcks och bakas precis som riktig choklad.

Livsmedelsbranschen har visat ett stort intresse eftersom det är ett bra komplement till traditionell kakao, speciellt för hybridprodukter som överdrag och glass.

Den alternativa chokladen ger, enligt WNWN:s egna beräkningar, ungefär 80 procent mindre koldioxidutsläpp och kräver 86 procent mindre vatten under tillverkningsprocessen, jämfört med vanlig choklad.

Ny karriär i (s)ikte?

SOCIALDEMOKRATERNAS partiledare Magdalena Andersson har nyligen gjort en turné i Västerbottens läns inland samt i Jämtlands län. Ett syfte med turnén var att föra samtal om den ekonomiska krisen och lyssna in hur man ser på det utlovade elstödet.

Turnén inleddes med ett besök i Dorotea där hon bland annat praktiserade på Konditori Dorotea.

Hur gick det på kondiset då? Ja, enligt partiledaren själv sa hon att hon är ”värdelös på att baka”. Men hon fick däremot beröm av Ann-Sofie Brantholm på konditoriet: ”Det här går alldeles utmärkt. Det är få som tar sig an jobbet så snabbt.”

Under sin ”praktik” fick Magdalena Andersson bland annat prova på att stå i kassan samt baka pariservåfflor och semlor.

Se där – kanske ett yrke att ta upp om opinionssiffrorna viker för mycket!

DEN SENASTE prissänkningen på vete har medfört att köparna är mer intresserade. Färska exportsiffror från USA visar att köparna åter är i marknaden. Exportsiffrorna från USA när det gäller spannmål är en god indikator på hur stor efterfrågan egentligen är i världen. Just nu ökar exporten av vete.

6 _ BRÖD
sug
efter vete

Mindre fika i dyrtider

FIKA OCH MIDDAG med vänner får stryka på foten när plånboken blir tunnare, enligt en färsk undersökning som Novus gjort på uppdrag av Ica. Det skriver nyhetsbrevet Livsmedel i fokus. Nästan en tredjedel av de tillfrågade planerar att dra in på restaurang- och kafébesök. Mellanmål, fika och restaurangbesök ligger i topp bland de utgifter som de totalt 1000 svarande tänker dra in på. På frågan ”Vilka måltiders kostnad drar du först ner på?” svarar 32 procent mellanmål/fika, 26 procent middag med vänner, 22 procent brunch och 20 procent släktmiddag.

Pågen och Wasa i topp

I EN FÄRSK rankning från det internationella marknadsundersökningsföretaget YouGov placerar sig flera dagligvarumärken från branschföretag på tio-i-topp. Pågen kniper andraplatsen och

Wasabröd är trea. Listan toppas av Arla.

Rankningen anger hur stor andel av befolkningen som skulle överväga att köpa den här dagligvaran nästa gång de handlar.

Wasabröd finns också med på listan över Sveriges starkaste varumärken (sammantagen image från 2022)

Fössta tossdan i mass

TORSDAG DEN 2 mars var det – som traditionen numera bjuder – ”fössta tossdan i mass”. Den småländska hyllningen till prinsesseller marsipantårtan. Dagen då ”alla” småländska bagerier och konditorier, och numera även ett gäng utanför Smålands gränser, bullar upp med ”massipantååta” i stora lass!

Det började som en plojgrej mellan två småländska syskon i början av 2000-talet. Kanske hade det också kunnat stanna som ett skämt dem emellan, men när kollegor till dem i Stockholm blev nyfikna startade de en Facebook-sida omkring 2010. Då tog det fart ordentligt. En av de första bilderna som las upp var på en marsipantårta som syskonen bjöd på där de då hade sin arbetsplats.

I dag betraktas ”fössta tossdan i mass” av många som Smålands inofficiella nationaldag.

Kändisar bakar i tv

EN NY OMGÅNG av tv-programmet ”Hela kändis-Sverige bakar” är i gång. Och den här gången har Tina Nordström & Co sex nya lag vid bakborden. Från starten bestod de av: skådespelarna Christopher Wollter och Lia Boysen, influerarna Nicole Falciani och Alexandra Nilsson, underhållarna Daniel Norberg och Louise Nordahl, artisterna Shirley Clamp och Hanna Norman, radioprofilerna Titti Schultz och Josefine Sundström Lindberg samt modell- och idrottsprofilerna Filip Lamprecht och Michel Tornéus. Vid tidpunkten för den här tidningens pressläggning hade influerarparet och skådisarna fått lämna tävlingen.

Mer stöd till Östersjön

FAZER ARBETAR aktivt för att minska sin påverkan på miljön och har deltagit i arbetet för att skydda Östersjön sedan 2013. Nu förnyar Fazer sitt åtagande för Östersjön med Baltic Sea Action Group (BSAG), skriver företaget i ett pressmeddelande. En konkret åtgärd har varit att utarbeta en spannmålsvision, ett odlingsprogram som inleddes 2013. Målet är att bromsa upp övergödningen av Östersjön samt minska användningen av bekämpningsmedel vid odling. Spannmålsvisionen har införts på flera jordbruk i Finland och Sverige.

Finns i silver/guld eller svart/guld . 20-34 cm

Min.upplaga 1000st

Följ oss på instagram, facebook och Linked In

NYBAKAT / MARS
@siluettofsweden
Profilera er med våra stabila brickor i 1000 gsm

En naturlig genväg

till ett smakrikt & rågskållat bröd

Med skållat mjöl i degen får det färdiga brödet en rad fina egenskaper. Men eftersom processen tar tid väljer många bagare bort att skålla. TTT Rågskållning är ett värmebehandlat, skållat, torkat och siktat fullkornsrågmjöl som gör att du slipper skålla själv. Baktiden blir kortare och samtidigt får brödet härlig saftighet, lång hållbarhet och fin rågsmak. Vill du prova en naturlig genväg till skållat rågbröd? Ring 0418-50102 och beställ vår TTT provlåda med bland annat Rågskållning (Roggie M160).

TTT är en innovativ värmebehandlingsmetod som ökar sädesslagets vattenupptagningsförmåga och förlänger brödets färskhållning. Kärnans biologiska struktur och naturligt goda egenskaper bevara i processen vilket gör det möjligt att baka bröd med fin struktur, god smak och helt unik karaktär.

8 _ BRÖD
Skåne-möllan AB | Tel 0418-50102 | skane-mollan.se

Privat bil – eller på företaget?

Det här med bil kan vara knepigt. Visst, behövs den många gånger, men vilken ”ägarform” är bäst? Ska man köpa bilen privat, och också använda den i jobbet? Eller låta företaget köpa bilen, och sen använda den även privat? Kanske inte köpa alls, utan i stället leasa? Vi kollar vad som är smartast, och när.

Behovet styr! Det är det enklaste och kortaste svaret på frågorna i ingressen här ovan. Men låt oss utveckla resonemanget lite mer.

Om du funderar på att skaffa bil i någon form, börja med att fråga dig själv hur dina behov ser ut. Alltså – vad ska du främst använda bilen till? Det kommer att vara avgörande för om det är mest fördelaktigt att ha bilen på företaget eller privat. Avgörande bitar kan vara vilken budget du har att röra dig med, hur mycket du

kör bil privat respektive hur mycket du kör bil i tjänsten.

Är det så att du tror du kommer köra bilen främst privat, då kan det vara smartast att också köpa bilen privat och ta ut milersättning för milen du kör i tjänsten.

Om det däremot är så att bilen kommer att köras mest i tjänsten, ja då kan det bli mest fördelaktigt för dig att köpa den på företaget. Nackdelen med det här alternativet är dock att du kan bli förmånsbeskattad. (se också BRÖD #1 2023)

Om du köper bilen privat

För den som bara använder bilen i liten utsträckning i tjänsten är det mer fördelaktigt att köpa bilen privat. Framför allt slipper du tänka på förmånsbeskattning.

BRÖD _ 9
NYHETSSVEPET / MARS AFFÄRERSMARTA – TIPS & TRIX FÖR DIG SOM ÄGER

Till nackdelar med privat bil kommer att milersättningen från ditt företag (om du ändå använder bilen i tjänsten) i princip bara täcker själva resan, men varken slitage eller värdeminskning. Du får dessutom ta hela det ekonomiska ansvaret. Allt från handpenning, avbetalning och service får du som privatperson stå för själv.

Om du köper bilen på företaget

En klar fördel med att köpa bil på företaget är att det är just företaget som gör inköpet! På så sätt slipper du göra ett privat utlägg för bilen. Kostnaderna för bilen står ju dessutom företaget för. Det är också många gånger bättre för den som kör långt i tjänsten eller om man behöver en speciell typ av bil för verk samheten. Men viktigt då att tänka på att

10 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / MARS

Han fick andra stipendiet

I samband med Stockholms bagare & konditorers traditionella ”nyårsfest” i slutet av januari(!) tillkännagavs att bagaren Montadar ”Montis” Kanbar, som till vardags jobbar på Bullar & Bröd i Stockholm, utsetts att ta emot det andra stipendiet till konditor Oscar Barregårds minne.

-Det kom som en total överraskning, det hade jag inte förväntat mig, säger Montis med lite perspektiv på tillkännagivandet. Jag visste verkligen ingenting innan, och eftersom jag skickade in min ansökan så sent trodde jag verkligen inte att jag hade någon chans.

Stipendiet kan ju med fördel användas för någon form av utbildning, det är Montis så klart inne på.

-Det finns en konditorikurs i Paris som jag väldigt gärna skulle vilja gå, det är bara ett litet problem – franska språket är inte min paradgren… Annars är det en väldigt spännande kurs som omfattar tårtor, tarteletter, kavlade degar och annat på en väldigt hög nivå.

Montis har också spanat in ett annat alternativ i Las Vegas!

-Där håller den fransk-schweiziske konditorn Amaury Guichon kurser i bland annat chokladskulptur, som jag också vill lära mig mer om.

Montis känner sig väldigt glad och tacksam över att ha fått stipendiet, och därmed möjlighet att komma ut i världen och lära mer.

-Jag tycker alla ska våga testa och söka, säger han. Ett sånt här tillfälle öppnar så många dörrar till utveckling, och kan innebära att man får gå ”drömkursen”.

Det var 2021 som Eva Papalopoulou, barnbarn till konditor Oscar Barregård, tillsammans med Stockholms bagare & konditorer, tog initiativet till ett nytt stipendium för branschen.

Tanken var att lansera ett stipendium, upp mot 50 000 kronor, som bagare och konditorer verksamma i medlemsföretag i

Montadar Kanbar, bagare vid Bullar & Bröd, Stockholm fick ett stipendium till konditor Oscar Barregårds minne. Till vänster Ellinor Isaksson, orförande i Stockholms bagare & konditorer och i mitten Henrik Olsson, radioprofil.

Stockholms bagare & konditorer kan söka för vidareutbildning. Pengarna kommer från ett arv Eva Papalopoulou fått efter Oscar Barregård.

Stipendiet kan användas för till exempel en kurs utomlands, eller förkovran och kunskapsutbyte som på annat sätt bedöms utvecklande för yrket och verksamheten

man arbetar.

Visste du att…

Den första att få ta emot stipendiet var Amanda Bäckström, Haga Tårtcompani & Bageri, Stockholm, 2021.

…konditor Oscar Barregård (född 1890) förvärvade det välkända Oscar Bergs konditori på Regeringsgatan i Stockholm i början av 1930-talet. Han hade då en tid varit verksam som chefskonditor på varuhuset NK i Stockholm. Barregård vidareutvecklade konditoriet och kom att bli kunglig hovleverantör. Med åren blev det många avancerade bakverk som skapades.

Han var även mycket engagerad i Sveriges konditorförening, bland annat som vice ordförande, och stödde olika projekt i branschen, liksom utbyte över gränserna. Han drev lärlingsutbyte med schweiziska Sprüngli och medverkade i årliga utställningar bland annat på Grand Hôtel i Stockholm. Han fick även många utmärkelser och priser.

12 _ BRÖD NYHETSSVEPET / MARS
där
Amanda Bäckström

Hallå där…

2021 blev du mottagare av det första stipendiet till konditor Oscar Barregårds minne. Tyvärr kom ju en pandemi i vägen, så du har ännu inte kunnat använda stipendiet för att komma i väg på någon kurs eller utbildning, som ju pengarna kan användas för. Men i januari i år började det lossna lite och du har använt en del av stipendiet för en masterclass inom choklad här på hemmaplan.

Berätta mer!

-Det här var en kurs som arrangerades av chokladmakaren Kalle Jungstedt i Nacka, utanför Stockholm. Han hade bjudit in den internationella chokladprofilen Kriss Harvey för att hålla kursen. Fokus var på hur man kan skapa och bygga recept för mer hållbara produkter, men också teknik, tips och tricks. Det var deltagare från många olika länder, och jag var med under två dagar. Jag tycker kursen gav mycket inspiration och det är väldigt lärorikt att ta del av hur kollegor från andra länder arbetar.

Vad har den här klassen, eller kursen, betytt för dig?

-Framför allt tycker jag man får något av ”ny gnista” i det man håller på med till vardags. Ibland kan man tycka att man står och stampar lite, och då kan en sån här aktivitet vara den push man behöver för att komma vidare. Det har varit väldigt roligt och utvecklande.

Hur kommer du att få nytta av kunskaperna i ditt arbete?

-Jag har redan börjat använda de nya kunskaperna för att kalkylera och beräkna recept. Och jag tycker jag har fått mycket bättre koll.

Som vi förstår det gick inte hela stipendiet åt till den här kursen. Har du några planer för de återstående delarna av stipendiet?

-Jag har blivit inbjuden till en chokladkurs hos

Michel Cluizel i Frankrike som jag hoppas kunna delta i någon gång i framtiden. Det är ingen kurs man kan söka, utan man blir lite exklusivt inbjuden att få representera sitt land. Själva kursen är kostnadsfri enligt vad jag vet, men jag kommer att använda pengarna från stipendiet till resa och boende. Men i år blir det inte, jag har lite annat fokus just nu.

nÄr du BESTÄLLER varor! Titta efter mÄrket

Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus: Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt!

Läs mer på frånsverige.se

BRÖD _ 13 NYHETSSVEPET / MARS
…Amanda Bäckström, bagare på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm, och coach för Juniorbagarlandslaget.

Seglade hem seger

Julia Holmqvist navigerade bäst och styrde segerskutan i hamn i årets upplaga av branschtävlingen SM Unga Bagare. Med sitt tema ”Rädda havet” vågade hon mest.

-Helt sjukt att jag vann, sa Julia Holmqvist direkt efter prisutdelningen i årets upplaga av SM Unga Bagare, som nyligen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.

Nytänkande och kreativitet, i kombination med stor hantverksskicklighet, hörde till Julias vinnarrecept. Hon bakade bland annat frallor som såg ut som sköldpaddor och wienerbröd med sockerdekor som liknade vattenbubblor. Och sitt tema hade hon valt med omsorg.

-Världshaven engagerar mig verkligen, jag tycker det är hemskt med all nedskräpning och att så många djur dör i onödan i haven. Att bevara haven är en väldigt viktig sak att berätta om på alla tänkbara sätt.

Liksom förra årets vinnare, Andrea Wiberg, har även Julia varit med i tävlingen tidigare, nämligen 2021, då hon placerade sig på delad femte plats.

-Förra gången gick det inte riktigt som jag hade önskat, jag glömde jästen…, frustrerande när man är bagare. Men nu visade

jag vad jag går för och har fått min revansch, sa Julia. Mest nöjd är jag nog med mina wienerbröd.

Temat till trots så hade inte Julia flyt i alla moment. Skådebrödet, i form av en jordglob ur vilken det kom både bläckfiskarmar, fenor, rep och fiskenät, kraschade mot slutet av tävlingen.

-Det var lite jobbigt så klart, men jag fick massor med stöd och pepp, och lyckades samla ihop både mig själv och skådebrödet, och köra vidare.

Vad hon ska göra med prispengarna har hon inte hunnit fundera på än, det kanske blir nån specialkurs eller liknande så småningom.

-Men det ska bli jättekul att få komma med i Juniorbagarlandslaget, det ser jag verkligen fram emot. Det är inspirerande att tävla och utmana sig själv och utvecklas. Och inte minst allt som sker innan det är finaldags, alltså att testa sig fram, experimentera med former och smaker och komma på teman.

Totalt möttes åtta tävlande i finalen. Under fem timmar ska de baka matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd. Allt bakas från grunden och blir bedömt efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande av en kvalificerad jury.

Finalisterna imponerade med många kreativa teman inspi-

14 _ BRÖD NYHETSSVEPET / MARS

rerade av bland annat Andy Warhol, Sherlock Holmes, sjömän, skog och hav som blandades med spännande smaker av citrus, sesam, grönkål och hasselnöt utöver de traditionella smakerna som choklad och hallon. Liksom i Skolmästerskapen dagen innan hade flera av finalisterna här också valt att jobba med rostat mjöl.

-Det var en otroligt jämn tävling med bra och hög kvalitet hos samtliga deltagare, berömde Amanda Bäckström, juryns ordförande, som också är coach för Juniorbagarlandslaget och till vardags jobbar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm. Och till er som inte vann den här gången vill jag bara säga: Kom igen nästa år!

Även Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, var nöjd med

Hallå där…

Andrea Wiberg, vinnare av SM Unga Bagare 2022, och nyligen silvermedaljör i VM för unga bagare i Taiwan.

Du har varit med i juryn nu i två dagar, både för Skolmästerskapen och årets SM Unga Bagare. Vad tycker du om årets tävlingar?

-Det har varit väldigt bra tävlingar och jag tycker jag har sett både roliga och inspirerande bakverk, spännande teman, stor kreativitet och hantverksskicklighet.

Tycker du det har varit några särskilda trender som stuckit ut i år?

-Många har presenterat klassiska knutar den här gången, det verkar lite extra populärt. Och en hel del roliga smaker som olika ostar, grönkål, yuzu, sesam, bergamott och granskott! Spektakulärt!

Du har varit regerande mästare nu i ett år, hur känns det att lämna titeln vidare?

tävlingen och vad han fick se.

-Som alltid i SM Unga Bagare bjuds vi på en väldigt god uppvisning i bageriet. Finalisterna visade stor kunskap och genuin passion för hantverket, konstaterade han. Att tävla inom bageri är inte bara ett bra sätt att visa den hantverksskicklighet som krävs utan också att inspirera fler att välja en yrkesbana inom bageri.

SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium samt sponsorerna KåKå och Nord Mills. Vinnaren får 15 000 kronor att använda till något ändamål som är

-Lite blandade känslor, faktiskt… Men Julia är en väldigt värdig vinnare och en jätteduktig bagare så jag lämnar titeln vidare med varm hand.

Vad händer framåt i ditt liv?

-Jag kommer att vara kvar i Juniorbagarlandslaget i ett år till, och det ska bli kul att nu få in årets nya medverkande från den här tävlingen! Vi kommer att vara med på några kurser nu i maj. Och sen hoppas jag att vi kan synas som lag tillsammans på olika event framöver. Jag har också precis börjat jobba på Mannz Bageri i Lund. Är det fler tävlingar på gång?

-Nästa år är det VM för unga bagare igen, men då får inte jag vara med, då har jag passerat åldersstrecket! Sen får vi se om det kan bli något mer framöver så småningom.

BRÖD _ 15 NYHETSSVEPET / MARS
Foto: Cornelia Jönsson
”Världshaven engagerar mig verkligen, det är hemskt med all nedskräpning och att så många djur dör i onödan”

utvecklande för yrket. De bagare som placerar sig på plats 1 till 4 i tävlingen blir medlemmar i Svenska Juniorbagarlandslaget och får möjlighet att representera Sverige i internationella sammanhang och vid olika event.

Juryns motivering till vinnaren

”Vinnaren av SM Unga Bagare skapade en vacker helhet av både smaker och estetik med ett tydligt tema som genomsyrade alla bakverk. Årets final bjöd på en rafflande tävling med hög och jämn nivå där många unika kreationer kom fram. Genom ett systematiskt och professionellt arbetssätt utmärkte sig en bagare

extra. Vi gratulerar vår nya unga svenska mästare, vars passion och skicklighet inspirerar oss alla.”

Resultat SM Unga Bagare

1. Julia Holmqvist, 22 år, Göteborg och jobbar på Margaretas Bröd & Bakverk.

2. Matilda Jacob, 22 år, Stockholm och jobbar på Bageri Socker Sucker.

3. Alva Odelbrink, 22 år, Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.

4. Wilhelmina Krossén, 21 år, Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.

Kategoripriser

• Bästa skådebröd – Wilhelmina Krossén

• Bästa matbröd – Sofie Le, 23 år, Göteborg, studerar på Yrgo i Göteborg och jobbar extra på Cum Pane och i bageriet på Ica Maxi.

• Bästa kuvertbröd – Alva Odelbrink

• Bästa vetedeg/bulle – Julia Holmqvist

• Bästa kavlade deg/wienerbröd –Julia Holmqvist

Text: Johan Hård.

Foto: Stig Albansson, Johan Hård

16 _ BRÖD NYHETSSVEPET / MARS

För Hamburgerbröd med krav på exakt vikt och fin och jämn portionsstorlek!

Vemag Robot 500 är det perfekta verktyget för bagerier med ett brett produktionssortiment speciellt framtagen för små och medelstora bagerier.

Tekniken gör det möjligt att tillverka traditionellt bröd, men också hamburgerbröd, korvbröd och engelska muffins. Degdelaren är mobil och kan enkelt flyttas runt till bageriets olika arbetsstationer.

Med ett snabbt byte av program och format kan ett brett utbud av bakverk produceras i en enda maskin. Vemag arbetar utan olja och har en hög hygienisk standard.

... Exakta Vikter

... Smart fyllning

Helt flexibel

... ENHETLIG PORSTORLEK

nemco@nemco.se | www.nemco.se

cbc.de
04 – 10 maj 2023, Düsseldorf Träffa
oss i Düsseldorf! Önskar ni biljetter, skriv til oss: nemco@nemco.se

Rostad råg och brynt smör räckte hela vägen

För vilken gång i ordningen är det knappt någon som vet… Men återigen stod Jenny Nyströmskolan i Kalmar som vinnare när Skolmästerskapen i bageri avgjordes i Göteborg nyligen.

-Jättekul och väldigt oväntat, sa Maja Bonaparte och Emma Lind, som utgjorde det vinnande laget från Jenny Nyströmskolan i Kalmar. Det trodde vi aldrig!

Men efter 4,5 timmars tävlande, plus en del förberedelser dagen innan, stod det klart att Maja och Emma stod som segrare.

-Vi har tränat jättemycket, i flera veckor

innan, avslöjade tjejerna. Men det var också tufft motstånd.

Framgångsreceptet tror dom framför allt var jämnheten, och ett och annat ess i rockärmarna!

-Bland annat hade vi rostat grovt rågmjöl i våra matbröd och brynt smör i tårtbottnarna, något som verkade gå hem hos juryn! Vi var nog allra mest nöjda med tårtorna.

I Skolmästerskapen tävlar avgångselever vid landets yrkesgymnasier som har bageriutbildning. Totalt deltog 10 skolor i årets Skolmästerskap.

Varje skola deltar med ett tvåmannalag. De tävlande arbetar tillsammans men gör också ett par individuella arbeten (prinsesstårta och marsipanfigurer). Bedömningen görs både för laget som helhet, och även för de individuella arbetena.

Juryn kollar på sådant som utseende, design, kreativitet – och förstås smak. Juryn bedömer även hygien, ordning och reda och hur de tävlande samarbetar.

-Jag tycker årets tävling höll väldigt hög och jämn klass, sa Pernilla Boström, bland annat juniorvärldsmästare i bageri 2018, som också var juryns ordförande.

18 _ BRÖD NYHETSSVEPET / MARS

Därför tog det extra lång tid att komma fram till ett resultat den här gången, men det behövdes verkligen.

-Nu återstår att se om Jenny Nyströmskolan kommer att visa framfötterna i Skolmästerskapen fler gånger i framtiden. Dessvärre har skolans huvudman initierat en förändring – nedmontering som jag ser det – av bageriutbildningen vid skolan, säger Martin Lundell, vd vid Sveriges bagare & konditorer.

Skolmästerskapen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium. Sponsorer är KåKå och Nord Mills.

Juryns motivering till vinnande skola:

”Årets vinnare av Skolmästerskapen i bageri imponerade på juryn med sin jämnhet i både smak och utseende som harmoniserade perfekt. De hade också en tydlig röd tråd i temat från wienerbröd till tårta. Bagarnas skicklighet och kreativitet gjorde att varje bidrag var en njutning för både öga och gom. I den jämnaste tävlingen någonsin är årets vinnare Jenny Nyströmskolan!”

På prispallen

1. Jenny Nyströmskolan, Kalmar

2. Yrkesgymnasium Ekeby, Uppsala

3. Stockholms Hotell- & Restaurangskola

Vinnare kategoripriser:

• Bästa vetebröd – Stockholms Hotell- & Restaurangskola

• Bästa wienerbröd – Jenny Nyströmskolan, Kalmar

• Bästa matbröd – Yrkesgymnasium Ekeby, Uppsala

• Bästa prinsesstårta – Emma Lind, Jenny Nyströmskolan, Kalmar

• Bästa marsipanfigur – Ebba Jönsson, Kungsmadskolan, Växjö

Text och foto: Johan Hård

BRÖD _ 19 NYHETSSVEPET / MARS
Emma Lind

SBK GOES TO GDANSK – SOPOT 2023

Följ med oss på en resa där det kommer bli många nya smakupplevelser och inspiration! Självklart provar vi lokala bakverk, god mat och dryck, det blir spännande utflykter och aktiviteter, och en hel del överraskningar!

Sista kvällen – kan vi avslöja redan nu – blir det underhållning med Isaac & The Soul Company, kända från flertalet tv-galor och andra stora event.

De kommer se till att vi får en festkväll som ingen vill missa! Under resan håller också föreningen Sveriges bagare & konditorer sitt årsmöte.

Nu är anmälan öppen!

Gå in på www.bageri.se/medlem och klicka på ”Årsträffsresan” så hittar du allt du behöver veta. Du kan förstås anmäla dig direkt

Har du frågor kring resan, kontakta:

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, mejl: martin@bageri.se eller telefon: 08-762 67 94

Per Lirås, Monkfish Experience, mejl: per.liras@monkfish.se eller telefon: 031-760 09 91.

20 _ BRÖD 12-15
MAJ
PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.
or
Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Hallå där…

Josefine Baumann, Årets Konditor 2011. Hur är läget och vad gör du idag?

-Bara fint tack. Jag jobbar sedan augusti förra året som chefskonditor på Ofvandahls Hovkonditori i Uppsala.

Vad betydde vinsten i Årets Konditor för dig?

-Jättemycket! Man växer personligt enormt mycket och får ökat självförtroende. Min vilja att utvecklas mer i yrket stärktes också rejält. En sån här vinst är nog bland det bästa man kan ha på sitt cv, det öppnar otroligt många dörrar och möjligheter. Och man kan få jobb var man vill! Vad var ditt vinnarkoncept?

Snart dags för Årets Konditor

Varje år arrangerar Sveriges bagare & konditorer den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor, där den svenska mästaren för professionella konditorer utses. Inför årets tävling tar vi pulsen på några som varit med tidigare.

Årets Konditor hör till det största man kan vinna som konditor i Sverige. Tävlingen har arrangerats sedan 1980talet, och vinnaren för titulera sig Årets Konditor i branschen och tillika svensk mästare för professionella konditorer under ett år.

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, i samarbete med sponsorerna Arla, Sveba Dahlen och Ringdahls Bageriutrustning.

Genom åren har många av landets mest kända och skickligaste kondito-

rer någon gång deltagit i tävlingen. Och till hösten är det dags igen för årets upplaga! Närmare bestämt den 10 november, då finalen avgörs i samband med Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan, inför en entusiastisk publik.

Inför årets tävling tar tidningen BRÖD i några nummer framåt pulsen på några av tidigare års deltagare –både vinnare och de som inte nådde hela vägen – där de får dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser av att vara med. I det här numret möter vi Josefine Baumann.

Psstt…

På sidan 30 i den här tidningen hittar du en annons om hur du anmäler dig till årets tävling!

-Massor med vilja och passion. Jag verkligen brann – och brinner fortfarande – för yrket, och hade en strak vilja att skapa. Och så gäller det att lägga ned hela sin själ i förberedelserna, många timmar och tidsträna jättemycket. Vad lärde du dig av tävlingen?

-Framför allt gav det väldigt många nya erfarenheter efter själva tävlingstillfället. Jag fick medverka i många olika event, bland annat Arla Guldko, och fick inblick i helt nya verksamheter som restaurangvärlden. Jag lärde mig skriva recept. Och inte minst att umgås med media. Hur förberedde du dig?

-Som sagt, massor med timmar och tidsträning. Men jag fick också möjlighet att bjuda in erfarna branschmänniskor till provsmakning. Jag var bara 23 år när jag var med och fick mycket hjälp av min dåvarande chef, Martin Isaksson på Chokladfabriken i Stockholm, som hade ett jättebra nätverk. Att låta erfarna personer prova var väldigt värdefullt och hjälpte mig mycket framåt. Vad är viktigast att tänka på under själva tävlingen, och om något går fel?

-Att behålla lugnet! Jag sjöng för mig själv under tävlingen för att se cool och lugn ut, men inombords är det ju ingen som är det. Man kan också vara ganska säker på att något kommer att gå fel, då gäller det att ha en ”plan B”. Jag råkade sätta fingret i min tårta precis innan den skulle presenteras, så det blev ett hål i chokladdekoren. Det löste jag med att trycka dit en hasselnöt i sista stund!

BRÖD _ 21
Foto:SBK Josefine Paganders vinnande glassbakelse ”Gåspennan” i Årets Konditor 2022, inspirerad av Carl von Linné. Foto: Sara Trus

Nytt, fräscht – och tydligare

Brödinstitutet har sedan en tid en uppdaterad webbplats, eller hemsida. Syftet är att göra fakta om bröd, klimat, kolhydrater och hälsa tillgängligt för så många som möjligt.

-Vi tillför hela tiden ny fakta och vi vill att folk både i branschen och utanför hittar hit för att lära sig mer, säger Maria Sitell, kommunikationschef på Brödinstitutet. Med den senaste uppdateringen har vi fått en modernare och mer lättillgänglig lösning. Bland annat

finns det 30 filmer om allt tänkbart, som tar död på gamla myter och förmedlar ny kunskap. Filmerna passar exempelvis alldeles utmärkt att ha rullande i sin butik!

Här hittar du självklart, och liksom tidigare, massor med vetenskapligt baserat material om bröd, fullkorn, kolhydrater, gluten, surdeg, antiinflammatorisk kost och annat matnyttigt.

-Det finns också en aktiv blogg, ”Bröd och annat väsentligt”, som gärna sticker ut hakan och tar debatten med självutnämnda ”experter” och andra godtyckliga tyckare, berättar Maria Sitell. Gå in på hemsidan och registrera dig för att prenumerera på nya inlägg från bloggen!

Det finns även recept på ”Måndagsmackor” och uppdaterade versioner av de populära och användbara informationsskrifterna ”10 snabba” som finns om bröd, fullkorn och gluten.

En kul grej som fått mycket uppmärksamhet är ett inslag om den klassiska kampanjen ”Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen”, från 1970-talet, där bland andra Magnus Härenstam medverkar.

Den är en av Sveriges mest uppmärksammade kommunikationskampanjer genom tiderna. Och många minns den fortfarande väl.

-Vi har lyft in kampanjen i 2020-talet och visar vad den innebär närings- och kalorimässigt och att bröd är ett väldigt bra sätt att få i sig tillräckligt med fullkorn, förklarar Maria Sitell.

Det finns även mycket att ta del av från Brödinstitutets övriga kampanjer, som exempelvis den lite skruvade ”Bread the Future” som gick för några år sedan. Och förstås den allra senaste som rullar nu för fullt på Tiktok: ”Det torra livet på Brödinstitutet!” Psstt...

du hittar Brödinstitutets webbplats på: www.brodinstitutet.se

22 _ BRÖD NYHETSSVEPET / MARS
Maria Sitell

www.dawnfoods.com

Erbjud ett hållbart tesortiment

Tekompaniet erbjuder ett brett sortiment av certifierade premiumteer. Life by Follis är ett omsorgsfullt producerat te med noggrant utvalda råvaror och låg miljöpåverkan.

Vi erbjuder en unik expertis och personlig service. Då varje verksamhet är unik skräddarsys alltid erbjudandet till verksamhetens specifika kundgrupp. Tekompaniet vill ge de bästa tänkbara förutsättningarna att erbjuda hållbart te som passar alla. Välkommen!

tekompaniet.se

One that’s always looking ahead for the ideas and inspirations for the sweet moments in life.

Create with Dawn some delightful Me time and Happiness in every bite.

EKOLOGISKT | FAIRTRADE | PREMIUM

Framtidstro och publiktryck på Fastfood & Café-mässan

Trots snöoväder och trafikproblem blev det en lyckad Fastfood & Café & Restaurant-mässa (FFCR) på Kistamässan, Stockholm, den 8 och 9 mars. Upplevelser var i fokus och i montrarna fanns många innovativa produkter som lockade branschen.

När FFCR-mässan i Kista slog upp portarna i början av mars var det som om alla minnen av pandemin var bortblåsta. Besökarna strömmade till och mer än 250 utställare var på plats och berättade om sina favoriter och nyheter. Detta trots att Stockholmstrakten drabbades av ett kraftigt snöoväder under mässdagarna, vilket skapade stora trafikproblem.

I kontrast till det sedvanliga minglet, smakupplevelserna och de inspirerande recepten hade arrangörerna skapat en "Experience Area” i mitten av mässan. Där bjöds det på intervjuer med kända branschpersonligheter och provsmakningar av allt från sjöpung till 3D-printat kött och tång.

Bland utställarna fanns både nytt och gammalt att beskåda och FFCR:s egen trendspaning slog fast att: "insekter är framtidens proteinkälla, chili smakar bäst till allt, sjöpung finns i fler rätter än vi kunnat ana och 3D-printad mat kommer vi att få se mer av framöver”.

Magnus Gullberg på Primulator bjöd på en krämig drakfruktssorbet med yuzu och bekräftade att även han tyckte att mässan hämtat upp efter pandemiavbrotten, och erbjöd många trevliga kundbesök i montern där han hade flera italienska kollegor till sin hjälp med att blanda drinkar och göra gelato.

Han gav också en liten trendspaning:

– Det börjar bli mer och mer populärt i glassvärlden att exponera glassen så som italienarna gör, det vill säga i diskar med lock, i stället för i tråg som vi är vana vid.

I vimlet fanns också Linda Kosterhed som driver Kostherheds Konditori, Huvud-

sta Parkcafé och Kosterheds Choklateria. Hon hade hittat många nya produkter och råvaror som hon var sugen på att ta in till sina verksamheter.

– Bland annat har jag hittat en fantastiskt god tortellini och några goda kolsyrade drycker utan tillsatt socker. Jag har också provat en grym vegansk lax som jag tror att jag kommer köpa in. När det gäller trender så tycker jag att jag ser att människor vill ha bra kvalitet när de väl unnar sig något och så tycker jag att det är väldigt mycket flatbread just nu.

Göran Egeland hos Unox visade bland annat företagets storsäljare mot bagerikunderna.

– Det här är världens första kombiugn med automatisk ångrengöring, något som jag tror kommer vara standard i framtiden, sa han.

I Delifrance monter serverade Thomas Olsson och hans kollegor bland annat mangotårta som dekoreras med till exempel färska bär strax före serveringen. De visade också upp en ny serie med 30 olika baguetter.

– Jag tycker nog att den starka trenden med veganska och ekologiska produkter har mattats av lite, men åtminstone det senare tror jag nog kommer vända upp igen så snart krisen är över, siade han om framtiden.

Hos Lantmännen Unibake och Cerealia serverades minipizzor av bland andra Adam Thulin som tog hem titeln "Sveriges Mästerkock 2022”. En fryst deg med durumvete som tinas, toppas med något gott och sedan gräddas, var en av de produkter de exponerade.

Feldts fisk och skaldjur var en av de utställare som visade upp veganska varianter på fisk. Anette E Rönnblom delade ut smakprov på två sorters vegansk sashimi.

– Den passar utmärkt att använda till exempel i poke bowls och smörgåstårtor, eller så har man lite rökolja på den och

använder den som kallrökt lax. Den här produkten gör det lätt att erbjuda alla i ett sällskap samma rätt, oavsett vad de har för preferenser, konstaterade hon.

Bakers Karolina Diesner upplevde att tillströmningen av besökare till mässan var bättre än förväntat. Hon och kollegorna hade med sig ett brett sortiment av plåtar och vagnar som tillverkas och ytbehandlas i den egna anläggningen i Lessebo.

Gaby Brünink, Dawn Foods, var nöjd med mässan och tacksam över att fått tillfälle att träffa många av företagets kunder under mässdagarna. Hon visade upp några av de "sweet tapas” som fanns för provsmakning.

– Det här är en av våra storsäljande mixer som man bara blandar med vatten. Den kan man sedan baka under hela året och fylla eller toppa med precis vad man vill och som passar i säsong.

För den som vill besöka kommande FFCR-mässor så äger nästa rum i Malmö den 20 och 21 september.

Text: Lo Bäcklinder

Foto: Per Hansson

24 _ BRÖD NYHETSSVEPET / MARS
BRÖD _ 25 NYHETSSVEPET / MARS

FullkornsFrämjandet tar form

Vi ska äta mer fullkornsprodukter – både för hälsans och klimatets skull – det finns ingen tveksamhet i evidensen för det påståendet. Och det vill det nya FullkornsFrämjandet, som håller på att bildas i Sverige, ta vidare. Nu vill främjandet få många medlemmar bland hela livsmedelskedjans företag, samt myndigheter, intresseorganisationer och akademi.

Under 2022 har Maria Sitell på Brödinstitutet tillsammans med Elisabet Rytter på bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen varit drivande i ett projekt för att initiera ett svenskt samarbete för ökat intag av fullkorn hos befolkningen.

Och nu har det landat i bildandet av det svenska FullkornsFrämjandet.

I likhet med danska framgångsrika Fuldkornspartnerskabet är tanken att många olika delar av samhället såsom livsmedelsföretag, branschorganisationer, handel, intresseorganisationer, akademi, myndigheter och offentlig verksamhet ska göra detta tillsammans.

FullkornsFrämjandets övergripande mål är att öka tillgängligheten av fullkornsprodukter, öka konsumtionen av och medvetenheten om fullkornsprodukter och visa på hälso- och miljömässiga fördelar. Dessa mål går hand i hand med de företagsekonomiska fördelar som ett ökat fullkornsintag

kan innebära.

FullkornsFrämjandet är tänkt att vara medlemsfinansierat. I den inledande uppbyggnadsfasen har förutom Brödinstitutet och Livsmedelsföretagen även Chalmers tekniska högskola, Hjärt-Lungfonden, Göteborgs Stad, Lantmännen, Leksands Knäckebröd, Nestlé, Paulig, Pågen och branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer medverkat.

Nu är arbetet inne i en införsäljningsfas med målet att kunna få Främjandet ”up and running” innan året är slut.

-Det innebär bland annat att vi jobbar med att få in avsiktsförklaringar från aktörer som är potentiella medlemmar

26 _ BRÖD NYHETSSVEPET / MARS

i främjandet, förklarar Maria Sitell, kommunikationschef vid Brödinstitutet. Avsiktsförklaringen ska ses som en viljeyttring att så småningom bli medlem i främjandet ”på riktigt” och därmed även bidra ekonomiskt. I dagsläget har 14 aktörer, varav sex av de stora bagerierna, skickat in sin avsiktsförklaring. Ett av företagen som har valt att gå in är Paulig.

-Vi har ett strategiskt beslut att 70 procent av vår omsättning ska komma från hälsosamma produkter, säger Karin Jonsson, hållbarhetschef Nutrition & Hälsa vid Paulig. Så för oss är det här en helt naturlig del av affären. Att bidra till förbättrad folkhälsa genom ökad konsumtion av fullkorn, går hand i hand med våra affärsmål.

Att säkerställa ekonomin och finansieringen för främjandet är en av de viktigaste knäckfrågorna för initiativtagarna just nu. Ett delmål är att säkra avsiktsförklaringar som motsvarar medlemsavgifter på cirka 1 miljon kronor. Verksamheten ska vara ett fristående organ som styrs av en styrgrupp med representanter av de olika medlemmarna. Arbetet ska bedrivas från ett sekretariat med en verksamhetsledare. En rådgivande funktion, till exempel ett vetenskapligt råd, ingår också.

-När vi är i hamn med det kan vi gå vidare och förhoppningsvis även anställa en verksamhetsledare under året, säger Maria Sitell.

Medlemsavgifterna kommer att variera beroende vilket typ av aktör det är, det kommer exempelvis att skilja sig mellan organisationer och affärsdrivande företag.

-Årsavgiften för företag kommer baseras på omsättningen för att göra det rättvist och även för att det ska ses som en investering mer än en kostnad, medan vissa typer av organisationer får en fast avgift, förklarar Maria Sitell,

Planen för resten av året, när finansiering, organisation och verksamhetsledare finns på plats, är att ta fram verksamhetsplan och budget samt att forma arbetsgrupper och rådgivande funktioner.

- Kommunikationsaktiviteter och medlemsrekrytering kommer att vara huvudfokus för främjandets första år, säger Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.

MODUS SCANDINAVIA

Modular Deck Oven

I sammarbete med Loguidice har vi tagit fram en optimal ugn för den skandinaviska marknaden.

• Helglasluckor

• Med eller utan ång generator.

• För skandinavisk bakplåt 45x60cm

• Modulbyggd, kan installeras i trånga lokaler

• Stor variation på storlekar

Kontakta oss redan idag!

BRÖD _ 27
NYHETSSVEPET / MARS
Industrigatan 5, 597 53 Åtvidaberg | Telefon: 0120-14895 | Email: info@svroulette.se
Maria Sitell Elisabet Rytter

Stenmalet eller surdeg inte avgörande för hälsan

Vackra bilder på stenmalet bröd, inte sällan surdegsbakat är vanligt förekommande i alla slags (sociala) medier. Men i ett hälsoperspektiv är det rätt ointressant. Det menar Maria Sitell, dietist och kommunikationschef för Brödinstitutet.

Det är att sila mygg och svälja kameler om fokuset på bra och hälsosamt bröd främst handlar om malningsmetod, surdeg eller kulturspannmål. Många kan tycka att stenmalet låter mer nyttigt, men det är bara en metod för att krossa kärnorna. Den stora och betydelsefulla hälsoskillnaden ligger i stället i om du väljer ett siktat mjöl eller ett fullkornsmjöl. Fullkorn, oavsett om det är malet, krossat eller helt förebygger ohälsa mest av all mat.

I slutet av februari publicerades en TT-artikel om möjliga för- och nackdelar med stenmalet och valsat mjöl. Undertecknad citerades om att det är ganska ointressant i det större perspektivet, det vill säga vad vi behöver äta mer av både för hälsans och planetens skull.

Att mat inte bara är näring utan också kultur, arv, vanor, identitet, statusmarkör, minnen plus säkert lika mycket till hindrar inte att mjöl- och även hela kolhydratdebatten tar in de större frågorna, alltså om hur vi ställer om för att äta mer hållbart.

Den stora och betydelsefulla hälsoskillnaden vid val av olika slags mjöl ligger i om du väljer ett siktat mjöl eller ett fullkornsmjöl, inte hur det är malet. I det siktade mjölet är fibrer, kli och skaldelar borttagna, och därmed är 95 procent av näringsinnehållet som finns i spannmål borta. I fullkornet finns allt kvar. Och 9 av 10 äter för lite fullkorn!

Det är alltså relativt ointressant i ett hälsoperspektiv om mjölet är valsat eller stenmalet. Skillnaderna innehållsmässigt är minimala. Samma sak för surdeg.

Förvisso bidrar surdeg bland annat till att näringsämnena i brödet tas upp bättre men om det är bakat på siktat mjöl finns det inte så många sådana i brödet från början. Däremot är det utmärkt att baka fullkornsbröd med surdeg, då blir det ’alla rätt’.

Intresset och fascinationen för surdegsoch stenmalet bröd är lätt att förstå. Vad triggar inte känslor kring matdofter och smaker såsom nybakat, rejält och gott bröd?

Det är samtidigt inte rimligt att aspekter som inte har några belägg för att vara mer hälsosamma tar de platserna och i gemene mans öron kan verka vara de viktigaste, i stället för att det helt enastående fullkornsbrödet, som har gedigen evidensbaserad rygg, lyfts fram som det ’super food’ som det verkligen är, i ordets rätta bemärkelse.

Fullkorn, oavsett om det är malet, krossat eller helt, förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och tjock-

och ändtarmscancer. Det är sjukdomar som bidrar till flest dödsfall. Det finns inget av det vi äter som är så bra för hälsan som just fullkorn! Och att få många att äta bara lite mer fullkorn kan ge stora hälsoeffekter, faktiskt mer än om några få ändrar sig mycket. Dessutom är fullkornsbröd något av det mest klimatsmarta som finns.  Det finns mängder av fler fördelar som till exempel att det klassas som proteinrik krismat.

Debattör: Maria Sitell

Dietist- och kommunikationschef

Brödinstitutet

Tel: 08-762 67 95

E-post: maria@ brodinstitutet.se

28 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / DEBATT MARS
Det är inte om brödet har stenmalet mjöl, är surdegsbakat eller är bakat på kulturspannmål som har den stora betydelsen för hälsan.

Uppnå full potential

Snabbare, smidigare, med hållbarhet i fokus.

Vi erbjuder marknadsledande lösningar för bageribranschen: Effektiva blandningar, bakhjälpmedel, mögelhämmare, bröd-boosters med mera.

Ta steget mot optimal lönsamhet i din produktion. Beställ snabbt och effektivt via Stockfiller.

Yrkeshögskoleutbildning Bagare och Konditor

1-årig påbyggnadsutbildning

Gesällförberedande med möjlighet att avlägga gesällprov

Start: Augusti 2023

Ort: Västerås

Ansökan är öppen till 30 april.

Läs mer och ansök på vasterasyrkeshogskola.se

BRÖD _ 29
Scanna koden och kom direkt till Stockfiller Patrick Hallgren 070-589 17 18 Jerry Holmqvist 070-142 48 11 www.engelhardt.se

ÄR DU 2023 ÅRS

ÅRETS KONDITOR?

Fredag den 10 november, i samband med Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan, arrangeras den spännande finalen inför en entusiastisk publik. Årets tema är ”Old school”.

Nu är anmälan till årets tävling öppen! Välkommen med din ansökan. Årets Konditor är svenska mästerskapet för professionella konditorer. Under ett år får vinnaren titulera sig Årets Konditor i branschen. Vinnaren får bland annat 40 000 kronor att använda för något som är utvecklande i yrket. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Arla och Sveba Dahlen är huvudsponsorer, Ringdahls Bageriutrustning är sponsor.

För frågor och mer information, kontakta: Martin Lundell, vd vid Sveriges bagare & konditorer, på telefon: 08-762 67 94 eller mejl: martin@bageri.se

Anmälan hittar du här: www.aretskonditor.se/anmalan-2023/

30 _ BRÖD

Det här med processat bröd

Mat, livsmedel och hälsofrågor tilldelas ständigt nya begrepp, tycks det, och den senaste blomman i buketten av dessa handlar om processad mat och även ultraprocessad sådan. Vissa rubriker berättar med emfas att det är dålig mat. Det stämmer inte, utan bilden är större än sina detaljer.

För det första är det orimligt att viss mat är dålig medan annan är nyttig. För det andra är klassificeringen både felaktig och vilseledande.

Det mesta vi äter och dricker är på något sätt processat. Kaffebönorna som rostas och sedan blir kaffe är processade, köttsoppan som kokas detsamma. Mjöl, jäst och vatten som blandas och

bakas av är förstås också processat. Att vissa företrädare sedan drar detta till att när det sker i en industri så blir maten med någon slags automatik onyttig, är för mig en gåta. Den stora skillnaden beror inte på hur industriellt bearbetade livsmedlen är, utan på sammansättningen av närings ämnen. Kakor innehåller socker, fett och många kalorier oavsett om de är hembakade, bakade i hantverksbageriet eller i en större livsmedelsfabrik. På exakt samma sätt blir det för brödet. Det är självklart innehållet i bröd, inte var det är bakat, som avgör dess näringsinnehåll. Själva tekniken eller storleken på degbunken bidrar inte,

LUNDVALLS ABBageriservice Vi är nu återförsäljare för CSC Sartori!

Vi har i mer än 40 år utvecklat och marknadsfört branschens ledande tillverkare av bagerimaskiner

nehållet eller dess brist på det. Och hur mycket man äter av det.

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

or

PMS 130 Skuggen och multiplicerat

Sartori är ett av de mest innovativa företagen i vår bransch just nu och de utvecklar och tillverkar bullrivningsmaskiner samt hela linjer för frallor, korvbröd såvöl som pizza, pita, dönerbröd och tortilla. Kontakta oss för mer information.

Lundvalls i Borås AB

Skaraborgsvägen 35C, 506 30 Borås. Tel. 033-13 67 00. www.lundvalls.se. info@lundvalls.se

ANNONSERA I BRÖD OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN!

PMS 130 C PMS 294 C Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

BRÖD _ 31
MARIAS KRÖNIKA / MARS
Maria Sitell kommunikationschef för Brödinstitutet.

HEMMA HOS

Güntherska kallar sig ”schweizeri”. Vad kan det då betyda egentligen?

Jo, ett schweizeri var i Sverige på 1800-talet en sorts kafé med alkoholservering. Beteckningen

skapades när invandrade schweiziska konditorer i början av 1800-talet startade utskänkningsställen i Sverige där de serverade kaffe, te, choklad och likör.

32 _ BRÖD
GÜNTHERSKA
HEMMA HOS /
HOVKONDITORI & SCHWEIZERI

@GÜNTHERSKA

Med nya idéer

Under åren har Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala etablerat sig som ett populärt vattenhål för såväl Uppsalas invånare som besökare i staden. Ägarfamiljen Landing vill dock inte nöja sig med det. De fortsätter utveckla verksamheten och sedan en tid erbjuder de även äkta napolitanska pizzor, bakade av bagare från Neapel.

BRÖD _ 33
HEMMA HOS / GÜNTHERSKA HOVKONDITORI & SCHWEIZERI
text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

Det doftar ljuvligt när man kliver in genom dörren på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri. I lunchtid ringlar kön lång och de flesta platserna i lokalen är upptagna. Den första disken är fylld med semlor och bakelser, i nästa finns välfyllda mackor och sallader och bakom disken längst in i rummet finns det som kommit att öka omsättningen rejält och locka hit ännu fler kunder. Här har konditorerna fått maka på sig och flytta över till brödbutikens lokaler längre ner på gatan, för att ge plats till pizzabagarna och den nya Roulette-ugnen. I ett raskt tempo växer det fram drömlika pizzor under händerna på Nicola Marino och Alessandro Caputo.

–  Vi fick en idé om att vi ville utöka sortimentet med napolitanska pizzor och en av mina vänner som är halvitalienare kände till pizzabagaren Nicola, som då bodde i Italien. Han fick ett erbjudande om att flytta hit och han nappade, sedan har Alessandro kommit efter. Vi har hjälpt dem med bostad och de trivs toppenbra, säger Claes Landing.

Tillsammans med hustrun Anne och deras barn har han drivit verksamheten sedan 2012. Trots att konditoriet blev omåttligt populärt redan när det var nyöppnat, har de aldrig slagit sig till ro och nöjt sig, utan fortsatt att testa nya idéer som slagit väl ut. Den senaste, att servera napolitanska pizzor, har blivit succé och i dagsläget langar bagarna ut mellan 500 och 550 i veckan, med störst försäljning på fredagar.

– Hemligheten med våra pizzor är att de är bakade på surdeg och lite jäst, degarna har en liggtid på 72 timmar och alla råvaror är av högsta kvalitet, konstaterar Claes, samtidigt som Nicola ställer ner två ljuvligt doftande pizzor på bordet.

– Det ska vara San Marzanotomater och man ska inte mixa såsen, svarar Nicola stolt på frågan om vad det är som gör tomatsåsen till en sådan smakexplosion.

Pizzorna gräddas i 455 grader under 90 sekunder i en ugn som uppfyller de högt ställda kraven hos bagarna. Den ugn som först hade köpts in var dock inte till belåtenhet och man bytte därför ut den till en mer avancerad variant som nu står redo för att baka pizzor under alla veckans dagar.

Idag drivs företaget av Claes och Annes barn Mattias, Johan och Matilda som tog över verksamheten under pandemin. Den lilla nedgång som pandemin förde med sig till en

34 _ BRÖD
HEMMA HOS / GÜNTHERSKA HOVKONDITORI & SCHWEIZERI
”Vi kommer på nya idéer hela tiden och visst pratar vi om att kanske införa något mer på menyn”
BRÖD _ 35 HEMMA HOS / GÜNTHERSKA HOVKONDITORI & SCHWEIZERI

Güntherskas chokladtårta

Bakad utan gluten

20 st 20cm ringar

4000g socker

1000g vatten

4000g smör

4000g mörk choklad

1800g äggula

4000g äggvita

2300g grädde

1400g Sao Palme

200g smör

GÖR SÅ HÄR:

DAG 1

• Koka upp socker och vatten. Tillsätt smör och låt det koka upp. Häll blandningen över den mörka chokladen och blanda till sist i äggula. Fördela i två hinkar.

• Plasta och låt stå till nästa dag.

DAG 2

• Vispa upp hälften av äggvitan och blanda försiktigt med en av hinkarna från dag 1.

• Halvfyll anslagsringar och grädda i 24 minuter på 180 grader.

• Tryck ned kanterna efter gräddningen.

• Vispa upp andra halvan äggvita och upprepa proceduren. Fyll upp ringarna till kanten och frys.

DAG 3

• Stryk upp tårtan med tryffel och pudra med kakao.

HEMMA HOS / GÜNTHERSKA HOVKONDITORI & SCHWEIZERI

början, har de hämtat upp och idag är omsättningen högre än någonsin. För ett par år sedan färdigställde man ett orangeri på innergården och för att ytterligare möta kraven på avstånd mellan kunderna under pandemin, byggde man nya, växthusliknande glasrum på trottoaren utanför och utökade på så sätt ytorna ytterligare.

– Idag har vi ungefär 100 sittplatser inomhus och 120 i våra uppvärmda inglasningar och betjänar cirka 500 kunder om dagen. Det trodde vi aldrig när vi startade för drygt tjugo år sedan, säger Clas.

Den yngre generationen har fördelat arbetet mellan sig och sköter sina respektive ansvarsområden. Mattias är vd för verksamheten och håller i det övergripande när det gäller ekonomin samt utvecklingsarbetet, Johan ansvarar för bageriet och Matilda sköter kök och konditori.

Även om Claes och Anne inte behöver, så är de fortfarande djupt engagerade i arbetet. Claes är på plats i stort sett dagligen och Anne hoppar in där hon behövs. Just idag står hon bakom kassan på Forsa Hembageri som ligger ett par kvarter bort och som också ägs och drivs av familjen. Några dörrar längre ner på gatan från konditoriet ligger familjens tredje ställe i Uppsala: Güntherska Butiken på hörnet.  Och för den som har sett hur familjen Landings idéer har förverkligats, den ena

Det här är

efter den andra, så går det inte att låta bli att undra vad som ska hända härnäst. När Claes får frågan ser han lite lurig ut och ler.  – Vi kommer på nya idéer hela tiden och visst pratar vi om att kanske införa

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri och Forsa hembageri

• Güntherska Hovkonditori öppnade 1870 på Vaksalagatan och flyttade 1903 till den nybyggda fastigheten på den nuvarande adressen Östra Ågatan.

• Familjen Landing tog över verksamheten 2011 och öppnade 2012 efter ett år av renovering efter en vattenläcka. Namnet fick en uppgradering med Schweizeri eftersom de fick alkoholrättigheter.

• Forsa Hembageri öppnade 1937 på Dragarbrunnsgatan, samma plats som idag.

• Familjen Landing tog över 2008.

Här bor vi Uppsala

något mer på menyn. Härnäst har vi dock bestämt oss för att vi ska införa QR-koder som gör att man kan sitta vid bordet och beställa sina pizzor.

Uppsala är Sveriges fjärde största tätort med knappt 170 000 invånare i tätorten, medan hela kommunen har drygt 240 000 invånare.

Sedan 1164 är Uppsala kyrkligt centrum i Sverige i och med dess ärkebiskopssäte inom Svenska kyrkan. Uppsala universitet, grundat 1477, är det äldsta sätet för högre utbildning i Norden.

Stadens tidigaste namn var Östra Aros, där Aros (det ursprungliga namnet) betyder åmynning och syftar på Fyrisåns utlopp i Mälaren. Utmärkande för Uppsalas stadsbild är Fyrisån, domkyrkan och slottet.

/Källa: Wikipedia

BRÖD _ 37
HEMMA HOS / GÜNTHERSKA HOVKONDITORI & SCHWEIZERI
”Det ska vara San Marzanotomater på pizzan och man ska inte mixa såsen!”

Arbetsvillkorsdirektivet – utökad informationsskyldighet

En av de största förändringarna var som sagt en utökad informationsplikt gentemot arbetstagare i samband med anställnings ingående. Informationsplikten omfattar numera därför även följande:

1. Om det inte finns någon fast eller huvudsaklig arbetsplats ska det anges att arbetet ska utföras på olika platser eller att arbetstagaren själv får bestämma sin arbetsplats.

Det så kallade Arbetsvillkorsdirektivet är en av nyheterna i de förändringar som infördes i LAS 2022. I det här numret av BRÖD går arbetsrättsjurist Alexander Iliev lite närmare in på vad det innebär.

Under hösten 2022 trädde ett omfattande paket av förändringar i kraft på den svenska arbetsmarknaden då LAS (Lagen om anställningsskydd) i vissa delar ändrades och då Huvudavtalet antogs på delar av arbetsmarknaden. Merparten av dessa förändringar behandlades i den artikelserie som jag skrev på temat i den här tidningen under hösten. En annan stor förändring som ägde rum lite innan var implementeringen av det så kallade Arbetsvillkorsdirektivet. Även detta ledde till förändringar i LAS som bland annat innebar en utökad informationsskyldighet för arbetsgivare när man anställer personal. I det här numret tänkte jag utveckla lite vad detta innebär i praktiken.

2. Eventuella villkor för provanställning.

3. Begynnelselön och andra löneförmåner ska anges separat. Det ska även anges hur ofta och på vilket sätt lön och andra löneförmåner ska betalas ut.

4. Anställningens arbetstidsmått för det fall det inte går att fastställa längden på arbetstagarens normala arbetsdag eller arbetsvecka på grund av hur arbetsgivaren förlägger arbetstiden.

5. Minsta tidsfrist för besked om den ordinarie arbetstidens och jourtidens förläggning samt i förekommande fall att förläggningen kommer att variera mellan olika klockslag och dagar samt om regler för skiftbyte.

6. Uppgift om kundföretagens namn och adress lämnas om arbetstagaren hyrs ut av bemanningsföretag.

7. Arbetstagarens rätt till utbildning som tillhandahålls av arbetsgivaren i förekommande fall. Informationsskyldigheten omfattar enbart

de fall när det finns en rätt till utbildning.

8. De bestämmelser som arbetstagare och arbetsgivare ska följa när någon av dem vill avsluta anställningsförhållandet.

9. Inbetalning av arbetsgivaravgifter och om det skydd för social trygghet som tillhandahålls av arbetsgivaren.

Informationen enligt punkt 1 – 5 ovan ska lämnas så snart som möjligt, dock senast den sjunde kalenderdagen efter att arbetstagaren har börjat arbeta. Information om kundföretag enligt punkt 6 ska lämnas så snart den är känd. Information enligt punkt 7 – 9 ska lämnas senast en månad efter det att arbetstagaren har börjat arbeta.

För att underlätta hanteringen av detta har vi tagit fram mallar för anställningsavtal och separat information särskilt utformat för vart och ett av våra kollektivavtal, dessa hittar ni på livsmedelsforetagen.se/medlem/ blanketter-och-checklistor.

Observera att ovanstående inte är en uttömmande redogörelse för de effekter Arbetsvillkorsdirektivet har och har haft.

För den som vill fördjupa sig ytterligare på temat finns ett cirkulär frän 2022 på vår hemsida livsmedelsforetagen.se/ medlem/arbetsgivarguiden/cirkular/ Klipp ur och spara!

Psssttt…

38 _ BRÖD Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se
JURISTEN / MARS

INDUSTRIELLT MEDRÄTTKUPA

RUSTIKA GRÖNA METALLKORGAR i olika former är fina att förvara uteserveringens filtar i. Finns hos Miljögården.

SURKÅL + PEPPRIS=SANT

VISSA SMAKKOMBINATIONER är helt klart mer oväntade än andra. Enligt företaget Tistelvind består det perfekta snackset av pepparkaka + färskost + surkål!! Tydligen ska den syrliga, krispiga surkålen möta den krämiga runda osten och sedan balanseras av sötman och kryddorna i pepparkakan. Well, dare to try?

Yuzu på flaska

EN AV KONDITORNS favoritsmaksättningar, yuzu, finns nu i tvål. Svenstillverkad av Bruka Design och med en fin doft av yuzu, grapefrukt, citrongräs och neroli.

RABATT PÅRULL

är en vårig nyhet från Tehuset Java. Grönt te med frukter, bär och blommor.

Adressos nya espressomaskin

är framtagen för bilar, båtar, bussar, husvagnar m.m. Drivs direkt från batteri 12/24 Volt.

Miljögården har ett stort sortiment av krukor och vaser. Denna lanseras lagom till årets påsksäsong.

MED BEDDS planteringslåda kan du skapa en levande och inspirerande entré till konditoriet (60x60 h40). Här i limited edition färgen Green. Tillverkad i Sverige.

PLOCKAT / GRÖNT OCH SKÖNT TILL PÅSK!
”Grön Fredagsmys”

HÄNT EXTRA!

Curlar laget till framgång

Nyligen arrangerades VM i curling i Sandviken, en svensk paradgren där både dam- och herrlandslag skördat stora framgångar och öst hem VM- och OS-medaljer genom åren.

Sandvikens kommun har satsat 1 miljon kronor för att marknadsföra orten i samband med VM-tävlingarna. Och även engagerat det lokala näringslivet. Det är något Hansens Café& Bageri i Sandviken hakat på. Nämligen genom att ta fram en speciell VM-bakelse, självklart i form av en curlingsten!

Bakelsen har de sålt i sin butik, men de har också bjudit curlingdamerna i lag Hasselborg på den i själva tävlingsarenan, Göransson Arena.

Bakelsen har medarbetarna på Hansens tagit fram tillsammans och för dem var formen en viktig del i framtagandet. Slutresultatet blev en curlingsten med smak av chokladtryffel och salt karamellmousse.

-Det här är ett jättebra och roligt sätt att få uppmärksamhet i medierna, säger Anders Hansen, som driver Hansens Café& Bageri tillsammans med Helena Lindström. Jag vill uppmana alla i branschen att passa på tillfället om det kommer ett event till orten där man är verksam.

Bakverk firar Strängnäs

Nu är tävlingen i gång för att kora bakverket som ska bli Strängnäs kommuns gastronomiska landmärke. Tävlingen pågår under våren och deltagarna är lokala bagare, konditorer och matentreprenörer. Tävlingen är också en del av Strängnäs 500-årsresa och arrangeras av måltidsdesignern Maria Printz, Strengnäs tidning och Strängnäs kommun.

I april skickas alla bidragen in och den 6 maj koras vinnaren. Bakverket bedöms utifrån smak och textur, story, estetik, miljöpåverkan och marknadspotential. Det vinnande bakverkets recept kommer att publiceras, så att alla ska kunna baka bakverket. Det kommer även att serveras den 6 juni under biskopens lunch med kungaparet.

Byggpris till Karin Bodin

Norrbottens Byggmästareförening har utsett Polarbröds koncern-vd Karin Bodin till vinnare av Stora Byggpriset 2022 med en prissumma på 75 000 kronor. Hon får priset för ett ”målmedvetet arbete med hållbarhet, och det mod och den beslutsamhet hon visat när hon, tillsammans med sin ledning, beslutade att snabbt bygga upp bageriet igen efter den stora branden. Resultatet är ett ännu starkare varumärke, säkrad fortsatt produktion i Älvsbyn och ett ännu mer hållbart företag.”

Fikastad fyller 290

Om 10 år kan Alingsås fira att det är 300 år sedan bagarmästare Anders Sundgren öppnade stadens första bageri - och därmed la grunden till vad som i dag ibland kallas Sveriges officiella fikastad. Eller ”the capital of fika” som man kallar sig på svengelska. Men varför vänta med att duka fram prinsesstårtorna när det går lika bra att fira 290 årsjubileum? Därför kommer det redan den här sommaren att bullas upp med jubileumsfester i museiparken och i vår gör de guidade fikavandringarna comeback. En pudersockrig historielektion i fikakultur, sju sorters kakor och lokala klassiker som potatisbakelsen på programmet.

Herr Bröd utökar

Orustbageriet Herr Bröd har funnits i fem år. Nyligen har verksamheten flyttat in i Vrälands gamla mejeri där ett tidigare garage gjorts om till både kafé och bageri, och lokalerna utökats rejält. Nu söker stället en konditor. Efter flytten har man fått en delvis ny kundkrets som ställer nya krav. Det har blivit mer av mazariner, budapestbakelser och prinsesstårtor.

Ny konceptbutik i Malmö

Malmö chokladfabrik öppnar egen konceptbutik. Det utlovas provsmakningar och lösvikt, enligt Jens Fylkner, delägare och konceptansvarig. Butiken ska ligga mitt i city, bara ett stenkast från centralstationen.

40 _ BRÖD REGIONALT / MARS

Branschorganisationen

Full rulle i distrikten

Det är bråda tider i Sveriges bagare & konditorers distriktsföreningar runt om i landet. Årsmötestider! Ett antal av föreningarna har redan klarat av sina möten, och några andra återstår ännu. Så här ser tidtabellen ut:

Norrland, 20 mars, Lycksele.

Dala-Hälsinge-Gästrike, 31 mars, Tällberg.

Stockholm, 19 april, Gustavsberg.

Mellansverige, 29 mars, på Teams.

Småland/Östergötland, 22 april, Öland.

Västra Sverige, 11 mars, Varberg.

Syd, 28 mars.

Full fart för Fjällkonditoriet

Sedan december 2022 är Fjällkonditoriets senaste tillskott i gång för fullt. Nämligen företagets etablering i Lofsdalen, Härjedalen.

Det handlar om ett helt nybyggt bageri, butik och servering med ett 20-tal sittplatser, placerat mitt i byn mellan turistbyrån Destination Lofsdalen och restaurang Trapper.

Bageriet har fyra anställda, förutom Ylva och Björn Forsanker som är ägare. Fjällkonditoriet finns även i Oviken och

Piteå får surdegsbageri

Piteås första surdegsbageri har öppnat i restaurangen Pensionatets nyrenoverade vinkelhus.

Det blir fokus på bullar och bröd, där brödet blir surdegsbröd och bullarna blir långjästa. Bageriet kommer att ha öppet på fredagar och lördagar så att Piteåborna kan köpa hem färskt bröd till helgen. Sedan är tanken att ha öppet särskilda dagar som fettisdag bland annat, och baka bullar efter säsong.

På innergården i anslutning till bageriet ska det att finnas några kaféplatser där espresso och nybakat bröd ska kunna fikas på plats.

Nystartat i Sunne

Krusidull Konfekt AB ska enligt verksamhetsbeskrivningen jobba med ”hantverksmässig tillverkning och försäljning av konfekt och bakverk. I bolaget bedrivs även biodling och bed och breakfast.” Bolaget, som registrerades hos Bolagsverket den 15 februari, har sitt säte i Sunne.

Fricks får nya ägare

Siljans Konditori tar över Fricks Konditori i Rättvik. Efter flera års övervägande tar en 65 år lång familjehistoria slut när familjen Frick beslutat sig för att sälja verksamheten. Nu är det klart att ägarna till Siljans Konditori tar över från och med i höst.

Änge, båda i Jämtland. På självaste fettisdagen, den 21 februari, passade BRÖD-redaktionen på att pröva ställets semlor!

Fricks Konditori startades 1958 av de tre bagarbröderna Kjell, Lawe och Pelle Frick från Skåne som på den tiden även körde brödleveranser och livsmedelsbussar.

BRÖD _ 41 REGIONALT / FEBRUARI
REGIONALT / MARS
Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt. Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Västra Sverige Urban Nyberg (urban@steinbrenner-nyberg.se) Härligt och soligt när Norrlands bagare & konditorer höll sitt årsmöte i Lycksele utomhus! Och i norr kör man hundspann till sina möten.

Det här med elstöd…

…till företag är inte helt enkelt! Men här ska vi i alla fall försöka kika lite på vilka stöd som finns och vilka som kan komma att bli aktuella.

Det finns i grunden tre olika stöd att ha koll på:

1. Skattereduktionen som en del tillverkande företag alltid har.

2. Generellt stöd till alla företag i elområde 3 och 4 likt det privatpersoner får. Regeringen har föreslagit att Skatteverket ska hantera elstödet till företag. Inget stöd kommer att betalas ut till företag som bara har eluttagspunkt i elområde 1 och 2.

För att få stödet måste det finnas ett giltigt elnätsavtal i elområde 3 eller 4 den 17 november 2022. Den som har tecknat avtal efter 17 november 2022 får inget bidrag. Dessutom måste företaget bland annat ha betalat alla skatter och gjort deklarationen. Företaget får heller inte ha vissa skulder hos Kronofogden.

• Företag i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme.

• Företag i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kilowattimme.

Hur stort elstödet blir bestäms av elförbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022. Ett företag kan maximalt få 20 miljoner kronor. Om företaget ingår i en koncern kan hela koncernen maximalt få 20 miljoner kronor.

Pengarna kommer att betalas ut via företagets skattekonto. Ambitionen är att de flesta ansökningar ska hanteras maskinellt och att pengarna kan betalas ut i nära anslutning till ansökan.

Ansökan om elstöd kommer att göras via en e-tjänst som beräknas öppna den 30 maj.

Tips: Kontrollera redan nu att ditt företag har ett mottagarkonto registrerat hos Skatteverket.

3 Stöd till så kallade elintensiva företag.

Stödet omfattar företag som använder mycket el i sina processer och har drabbats hårt av höga elpriser hösten 2022. Det riktar sig till företag i hela Sverige som hade en elanvändning på minst 0,015 kWh per omsatt krona under 2021 (exklusive uppvärmning). Elintensiva företag klassas på ett annat sätt än när Skatteverket tittar på vilka som ska få skatterabatten. Definitionen är vald utifrån att det är elanvändning, inte bransch, som ska avgöra om man är berättigad till stöd.

För att ett elintensivt företag ska få

stöd behöver följande krav vara uppfyllda:

• Att energianvändningen uppgår till minst 0,015 kWh per omsatt krona.

• Att stödet uppgår till minst 50 000 kronor per företag.

• Att företaget under de senaste tre åren har vidtagit energieffektiviseringsåtgärder eller har för avsikt att vidta energieffektiviseringsåtgärder under det innevarande året.

De som uppfyller kriterierna kan få del av elkostnadsstöd för perioden oktober till december 2022. Stödet baseras på företags faktiska kostnader för inköpt el. Som mest kan ett företag eller en koncern få upp till 2 miljoner euro (cirka 20 miljoner kronor).

42 _ BRÖD
DITT MEDLEMSKAP

KONDITORLANDSLAGET SÖKER DIG !

Vill du tävla på internationell nivå? Och utvecklas tillsammans med vårt lag och samtidigt investera i dig själv?

Tveka inte att skicka in din intresseanmälan till Svenska Konditorlandslaget!

Skicka CV och personligt brev till: coach@konditorlandslaget.se

Du är också välkommen att kontakta

lagledare: Beatrice Algra på telefon:

Förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor.

Konkursförvaltare

Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Företags- och personförsäkringar

Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna.

Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Bilförsäkring

Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Kortinlösenavtal

Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Affärsjurist

Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Arbetsrättsjurist

Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Transportavtal

Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Digital kvittohantering

Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Mobil betallösning

Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kampanjmaterial

Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Recept- och kalkylsystem

Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt sätt.

Partner/leverantör: PCS Flavour

Person- och transportbilar

Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör:

Renault

Billeasing

Förmånliga villkor vid leasing av bil.

Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit

Affärscoachning och utbildning

Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM

Consulting

Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers

Elektronik

Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten

Marknadsinformation

Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds

Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK

Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Bagerimentor

Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Mallar för HR-arbete

Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Tidningen BRÖD

Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Kontorsmateriel m m

Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Hotell

Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Webbshop

Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 43 DITT MEDLEMSKAP PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

BRANSCH

branschregister från A till Ö

AARBETSKLÄDER

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01

Hemsida: www.bakers.se

E-mail: info@bakers.se

BBAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796

www.dawnfoods.com

ALLTID TILL ER TJÄNST

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com

Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com

Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

Följ oss på sociala medier för inspiration, trender och nyheter

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café.

031-755

Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service.

Följ oss på Facebook och Instagram.

Stolthuvudsponsorav

www.femtorp.se 040-94 90 00

Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se

44 _ BRÖD
Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 415 05 Göteborg 35 00 info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se Bakels Sweden

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

VI

ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LUNDVALLS ABBageriservice

2E Ellgard Vattenblandare Silo System Råvaruhantering Meincke Industrilinjer Telme Krämkokare och Glassmaskiner Chocoma Chokladmaskiner Chocolate World Chokladmaskiner Dovaina Brödskärare och packmaskiner

Formex Småbrödsmaskiner och muffinslinjer

Lundvalls i Borås AB

Skaraborgsvägen 35c, 506 30 Borås Tel. 033-13 67 00, info@lundvalls.se www.lundvalls.se

FOOD IS OUR PASSION

Blandningar Ingredienser Innovation

Tel 031-709 17 00 • www.engelhardt.se Tel 031-709 17 00 • www.engelhardt.se

Maskiner, service och automatiseringar till:

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier

Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

för bättre affärer.

Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen.

www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

www.unox.com

Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

BRÖD _ 45
08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.nbt.se
I BAGERTPRODUKTER I or dig som uppskauar ser111ce utover det vanltga BAGERIPRODUKTER AB BOX 48,147 21 TUMBA TEL 08-534 I 02 40 E-MAIL info@bageriprodukter.se www.bageriprodukter.se
HAR
ROULETTE BAGERISYSTEM
Receptet

MIWE • PC-DATA • WP KEMPER

Prægel & Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Erik H. Andersen

Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 e-mail: erik@praegel.dk

www.praegel.dk

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

46 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se BAKPLÅTAR BAKUGNAR 08-590 006 00 info@revent.se 08-590 006 00 info@revent.se BAKE OFF Brödbranschens totalleverantör Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Ritar, projekterar, bygger och finansierar Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se 10-80 l SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. or
info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se BAKFORMAR Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier
konditorier
och

CHOKLAD/PRALINER

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

DONUT-/MUNKMASKINER

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig. Telefon 0142-892 97.

Email: orderSE@barry-callebaut.com

ab@pcs.se. www.pcs.se

DISKMASKINER

Säljande förpackningar för bageri och konditori. Specialitet: Namntryck Stort sortiment av påsar, brickor, kartonger och bärkassar. Tel. 031-55 00 35 • info@lidbecks.com

www.lidbecks.com

BRÖD _ 47 C
FG GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR FÖRSÄKRINGAR
Tel.
E-post:wexiodisk@wexiodisk.se
Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö
0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52
www.wexiodisk.se
GRÄDDAUTOMATER LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 I INREDNING & DESIGN
Siloanläggningar
Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37 08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se Smakspecialister sedan 1862
Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval
Doserings- och fyllningsmaskiner
FÖRPACKNINGAR

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON

TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

vi förverkligar dinar ideer

URBAN GUDMUNDSSON

Mobil: +46 730434010

u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

www.kipanel.se • Tel: 018-780 51 00

M

MJÖL

FÄRSK SVENSK JÄST

TÄNK BLÅTT FÖR matBRÖD...

K KARTONGER

Finns att beställa hos: KåKå AB

Tel: 010-484 99 00

JÄST JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

jastbolaget.se

HÖGPRESTERANDE

KYL- & FRYSUTRUSTNING FÖR DIG SOM ÄR PROFFS. www.colia.se

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn

www.lhv.se info@lhv.se 046-238832

www.labanskvarn.se

Tel: 0498-28 70 90

Finns att beställa hos:

48 _ BRÖD
J
08-590 006 00 info@revent.se
TBRÖD _ 49 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Sk åne -möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegensk aper. Vi utveck lar också sk räddarsydda TTTprodukter, som ger dig era möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.sk ane-mollan.se eller ring 0418-50102 Med mjöl som möjlighet S SILOS LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 TÅRTDEKORATIONER SOCKER 040-53 70 00 Socker och Sirap – naturliga råvaror SMÖRGÅSTÅRTOR/BRÖD
TRANSPORTBAND VAKUUMKYLAR 08-590 006 00 info@revent.se AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se Specialisten på bottnar till smörgåstårtor! Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål ipco.com/bake IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1 06/08/2019 14:17 Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88 Mjöl till hela Sverige
order@abdonfood.se I TIDNINGEN BRÖD PER HANSSON 0707 47 42 82 PER@BAGERI.SE NordMills_Baguette_Annons_55x80mm_Feb_2023_TK.indd 1 2023-02-23 17:24 PMS 130 C Skuggen är tryckt och multiplicerat PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. or
042-29 51 50

Snart är påsken här, med godsaker!

ARBETSMARKNAD SÅ BLIR DE NYA KOLLEKTIVAVTALEN

HEMMA HOS

VI HÄLSAR PÅ HOS CAFÉ GRINDSTUGAN I TOLLARE, EN KVART

FRÅN STOCKHOLM PÅ VÄGEN MOT

SKÄRGÅRDEN

BRÖD #4

UTE I SLUTET PÅ APRIL

BRÖD _ 50

Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer

VD

Martin Lundell

Tel: 08-762 67 94

E-post: martin@bageri.se

Ekonomiansvarig

Nils Adolfsson

Tel: 08-762 67 92

E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig

Jesper Långström

Tel: 08-762 67 86

E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig.

Julia Forsberg

Tel: 08-762 67 97

E-post: julia@bageri.se

Projektassistent/Kondis i omställning

Sitimiya Melka

Tel: 08-762 67 93

E-post: sitimiya@bageri.se

Dietist- och kommunika-tionschef Brödinstitutet

Maria Sitell

Tel: 08-762 67 95

E-post: maria@brodinstitutet.se

Tidningen BRÖD

Johan Hård

chefredaktör

Tel: 08-762 67 82

E-post: johan@bageri.se

Tidningen BRÖD

Sara Trus

formgivare

E-post: trusmedia@gmail.com

Annonser BRÖD

Annonsansvarig

Per Hansson

Tel: 070 747 42 82

E-post: per@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li

Karin Thapper, utbildningsansvarig

utvecklar och förbättrar

utbildningar för vårt yrke

Tel: 08-762 65 38

E-post: karin.thapper@li.se

Arbetsrättsjurist

Alexander Iliev

tel: 08-762 65 20

mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer

POST: Box 3546, 103 69 Stockholm

BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm

Styrelsen

Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se)

Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com)

Fredric Ackermann

Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se)

Oskar Frising

Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com)

Ellinor Isaksson

Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com)

Hans Styrlander

Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se)

Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se)

Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Christian Nilsson (christian@pilefood.se)

Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Stockholm

Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com)

Västra Sverige

Kontaktperson: Urban Nyberg (urban@steinbrenner-nyberg.se)

Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

Johan Sandelin

Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Urban Nyberg, adjungerad

Steinbrenner & Nyberg, Göteborg urban@steinbrenner-nyberg.se

PMS
PMS
PMS 130
or BRÖD _ 51
130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. C PMS Skuggen är tryckt multiplicerat 100%.

POSTTIDNING B

(Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)

Panea är stolt leverantör till Bröd & Salts nya bageri

Bröd & Salt expanderar kraftigt och behövde flytta till större produktionslokaler.

Panea kontaktades tidigt som samarbetspartner för det nya bageriet. Vi tittade och hjälpte Bröd & Salt att utvärderade flera olika lokaler innan valet till slut föll på lokalen i Västberga.

Panea hjälpte sedan till med hela projekteringen, ritningar, flöden, maskinval och nu installeras den nya utrustningen av Paneas serviceteam. Bland annat nya

ugnar från Revent, Jäsrum från Lillnord, Boyens spraybana och vågstationer mm. Sammantaget ger det en otroligt effektiv och rationell produktion som ska vara igång i slutet av april.

I lokalen på Västberga Allé 9 finns även företagets nya huvudkontor samt en helt nyöppnad butik med Bröd & Salts kompletta sortiment. Titta gärna in på en god lunch om ni har vägarna förbi.

Vill du också effektivisera bageriet?

Kontakta Panea så hjälper vi dig med planering, utrustning och finansiering. Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger och se till att du och din personal får den utrustning och inredning ni vill ha och behöver.

Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se

Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se

Emilia Björnlund 08-510 00 304 emilia.bjornlund@panea.se 08-510 00 340, service@panea.se

Delar av Paneateamet tillsammans med Kirles Barsoum, produktionsansvarig på Bröd & Salt, som är otroligt stolt över de nya moderna och effektiva produktionslokalerna i Västerberga.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.