BRÖD 6/7 2021

Page 1

>25

#06/07 juni 2021 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

DEBATT: NUTRI-SCORE LEDER FEL SMARTA AFFÄRER: VARVA NED MED SKOGSBAD UTBILDNING: SÅ KAN DU SOM VUXEN BLI BAGARE/KONDITOR

Psst! ”Allting bakas i bageriet i Kumla, och därifrån går bilar ut till de olika kaféerna och till dagligvaruhandeln”

Du kan förenkla Konditorlandslagets sommartårta genom att gjuta den i anslagsring med plastband!

Landslagets sommartårta Det blir förstås ingen sommar utan en riktig sommartårta! I år inleder Svenska Konditorlandslaget en ny tradition med att ta fram en årlig tårta lagom till sommaren.

BRÖD _ 1


Bakning är en hel vetenskap. Inget nytt mästerverk har fötts utan några snedsteg på vägen. Därför är det skönt att kunna lita på sin utrustning. Veta att allt annat än degen i bageriet är noga testat och utvecklat till perfektion. Hos Sveba Dahlen hittar du varumärken som hjälper dig att nå din fulla potential. Så fortsätt experimentera med recepten, men inte med valet av ugnar och bagerimaskiner.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

Let’s go social:

Smarter Thinking - Smarter Solutions


LEDARE JUNI-JULI

Ödmjukhet – det är ordet för stunden Årets studenter kan nog vara den gladaste upplagan av studenter på länge. Efter ett år med restriktioner lättades begränsningarna upp något lagom till skolavslutningarna och det blev tillåtet att ha studentmottagningar. Studenterna, eller i varje fall deras föräldrar, blev ödmjuka och tacksamma över möjligheten till firande som tidigare år varit självklart. På en dag ökade tårtbeställningarna hos många bagerier med flera hundra procent (om än från en extremt låg nivå), för nu skulle alla som längtat efter tårta och tillställningar fira! Tack vare de lättade restriktionerna börjar många konditorier få näsan över vattenytan igen, men det senaste året har satt sina spår. Ett resultat av pandemin är att det finns en helt annan ödmjukhet i branschen nu än tidigare. Framgångsrika bagare och konditorer är ödmjuka och väldigt tacksamma över att kunder fortsatt handla bröd och bakverk under pandemin. Och många kunder är tacksamma över att deras lokala bageri och konditori faktiskt överlevt och finns kvar så de kan handla sina favoriter. Inte nog med att ödmjukheten spridit sig starkare än ett muterat virus i bageribranschen, den har dessutom synts i politiken. När riksdagspolitikerna debatterade UTP-lagstiftningen (UTP – lagen om otillbörliga affärsmetoder) lyfte flera partier fram hur komplicerad frågeställningen var eftersom små företag riskerade att drabbas av oönskade konsekvenser oavsett vilken väg som valdes. En så ödmjuk ton är inte så vanlig! Man kunde i och för sig samtidigt höra ovanligt hårda ord om daglig-

Tidningen BRÖD Storgatan 19, Näringslivets Hus Box 55680, 102 15 Stockholm 08-762 60 00 Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

Bra att riksdagen satt ned foten i fråga om UTP-lagen! Nu får vi en lagstiftning, och tillämpning av UTP-direktivet, som kommer att vara positivt för många, framförallt mindre, livsmedelsproducenter. Den nya lagen står på småföretagens sida.

varubranschen. En riksdagspolitiker ställde sig i talarstolen och sa rakt ut att hon hoppades att lagen skulle minska handelns utpressning av leverantörerna. Hon använde ordet minska, så kanske vågar hon trots den nya lagstiftningen inte hoppas på att utpressningen ska upphöra? Kanske är det ödmjukhet som under året gjort att regeringen abdikerat och överlåtit viktiga beslut till smittskyddsexperter på Folkhälsomyndigheten istället för att ta sitt politiska ansvar där olika perspektiv vägs mot varandra. Det är nästan ödets ironi att en statsminister som leder en regering som redan abdikerat blir avsatt i en misstroendeomröstning. Låt oss hoppas att partierna från höger till vänster visar ödmjukhet inför den situation Sverige befinner sig i och att de klarar av att bilda en ny regering snabbare än efter valet! För egen del är jag mycket ödmjuk inför den kamp du och många andra medlemmar utkämpat under året, och jag är imponerad över hur branschen hanterat krisen. Till sist vill jag passa på att önska dig en härlig sommar, med förhoppningar om att vi går en ljusare höst till mötes!

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

+ _

Regeringskris. Näringslivet och företagen vill ha tydliga och förutsägbara spelregler, för företagandet och i politiken. Den nuvarande situationen riskerar skapa osäkerhet och stillestånd i beslutsfattandet. Inte bra för någon i samhället.

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Illustrationer iStockphoto Omslag znapshot.se PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL juni-juli ~ nummer 6/7 2021

30 35

Sid 10

Skogsbad rensar och renar

Ett annorlunda tips för smartare affärer kan vara att rensa tankarna med ett skogsbad. Stark trend från Japan. Vi har testat!

Sid 16

Bagare/konditor som vuxen?

Jodå, med en komvuxutbildning kan det bli verklighet. Till exempel ”Bux” vid Stockholms Hotell& Restaurangskola.

Sid 24

Vilken märkning är bäst?

10

Franska Nutri-Score eller välkända Nyckelhålet? Brödinstitutets Maria Sitell reder ut skillnader och förklarar.

Sid 38

Billigare betalning

Med Elavons och Sveriges bagare & konditorers inlösenavtal för kortbetalningar kan du spara rejält med deg!

ALLTID I BRÖD

06 4 _ BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 10_ Nyhetssvepet sid 26_ Hemma hos sid 32_ Fråga juristen sid 34_ Marias krönika sid 35_ Plockat sid 38_ Medlemsförmån

17


Made for professional hands.

REDO FÖR EN ISKALL SOMMAR? Nyhet, en gräddbas för glass och mjukglass!

NYHET!

Debic är referensen för mjukglass, glass och shake i Europa och erbjuder högsta kvalitet och erkänd för utvecklingen av sundae, italiensk glass och milkshakes. Debics sortiment är unikt framtaget exklusivt för den professionella marknaden.

För kontakt, mer info och inspiration besök vår hemsida www.debic.se


NYBAKAT senaste nytt från branschen

E-handel fortsätter driva dagligvaror FÖRSÄLJNINGEN I dagligvaruhandeln ökade med 1,1 procent under maj 2021 jämfört med samma månad 2020, visar Dagligvaruindex från branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. Försäljningstillväxten drevs av e-handeln som ökade med 26,1 procent. Hemleverans ökade med 16,9 procent och upphämtning i butik med 36,3 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i maj månad till 6,4 procent. Den fysiska dagligvaruhandelns försäljning under maj landade på -0,3 procent.

Karin Bodin sommarpratar POLARBRÖDS KONCERN-VD Karin Bodin är en av årets sommarpratare i radions P1. Hennes program tar bland annat upp branden i Polarbröds fabrik förra året och kraften i företaget på vägen tillbaka. Hon berättar också om att växa upp i Älvsbyn, hur det är att börja jobba i familjeföretaget och förlusten av sin syster för två år sedan. Programmet sändes måndagen den 28 juni i P1 och finns att lyssna på i efterhand på SR Play.

Fler vill ha Fairtrade EFTERFRÅGAN PÅ Fairtrademärkta varor ökade under 2020 med cirka elva procent, bland annat efter en stor efterfrågan på choklad. Även rosor tillhör storsäljarna medan däremot kaffe tappat i takt med att hotell, restauranger och kaféer påverkats av coronapandemin.

Mässa flyttas FASTFOOD & CAFÉ & Restaurant Expo som skulle ha arrangerats i september i år flyttas nu fram till den 21-22 september 2022 på Prioritet Serneke Arena, Göteborg.

6 _ BRÖD

Visste du att…

… DEN 12 MAJ 1777 dök den första annonsen om glass upp i tidningen New York Gazette, USA, när en konditor vid namn Philip Lenzi som just hade anlänt från London tillkännagav att glass fanns i princip varje dag till försäljning. President George Washington (president 1789 - 1797) lät enligt sägnen spendera 200 dollar på glass varje år. En studie gjord 1946 visade att varje amerikan då åt cirka 20 liter glass per år. Glass var under 1940-talet en lyxvara och uppskattades mycket av det amerikanska folket. Det fanns glass i princip i varje gathörn under 1950- och 1960-talen. I Sverige, liksom USA, var frystekniken avgörande för det stora genombrottet.

Klimathot mot choklad och kaffe EUROPAS LEVERANSER av kaffe och choklad hotas av klimatkrisen. Den varningen kommer från en ny studie där forskarna förutspår utbredd torka i flera av de länder som exporterar varor till EU, skriver brittiska nyhetssajten The Guardian. I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications, har forskarna försökt förutspå hur importen av varor till EU kan påverkas av framtida torka i de exporterande länderna Slutsatsen är att EU:s importer skulle kunna störas i takt med att allt fler länder drabbas av torka.

Bäst på att snacka förändring POLARBRÖD ÄR vinnare av Stora Kommunikationspriset 2021 i kategorin bästa förändringskommunikation. Branschorganisationen Sveriges Kommunikatörer, som står bakom priset, motiverar beslutet så här: ”Det är många som har fått nya förutsättningar under det gångna året och för vinnaren av Bästa Förändringskommunikation skedde det bokstavligen över en natt. Men med starkt lokal förankring, fasta värderingar och med mänsklig värme kunde de inte bara hantera utan äga sin kriskommunikation så att de kom ut starkare.”

Nya bröd från Skogaholm SKOGAHOLM LANSERAR två nya svenskmärkta bröd - Lantbröd Bistro bakat på äkta surdeg och ToastFralla, ett färdigskivat portionsbröd bakat på spannmål från Västgötaslätten.


Konkurser både ökar och minskar KONKURSERNA ÖKADE i maj i år med 8 procent, jämfört med samma månad förra året, för företag utan anställda. Medan konkurserna minskade med hela 57 procent bland företag med anställda för samma period. Det skriver Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser i en färsk rapport. Myndigheten noterar sedan nästan ett år tillbaka en betydande minskning av antalet anställda som drabbas av företagskonkurser. I maj var minskningen 43 procent jämfört med samma månad året innan, och drabbade 1 107 personer jämfört med 1 948 personer. Antalet inledda företagskonkurser var i maj 569 stycken.

Hållbara mål sätts POLARBRÖDS hållbarhetsredovisning för 2020 beskriver företagets hållbarhetsarbete i ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Men årets utgåva behandlar även nya ämnen, efter ett år kantat av både bageribrand och pandemi. 2012 blickade Polarbröd framåt och fastslog en ambitiös 10-årig hållbarhetsplan med övergripande strategiska mål inom de fyra områden där verksamheten har störst påverkan: transporter, förpackningar, energi och råvaror. I det nya läget efter branden har företaget beslutat att se över sina långsiktiga mål redan nu. Under 2021 görs därför ett bokslut över de åtta åren som har gått, hur långt man har kommit och vad man lärt sig. Utifrån det kommer företaget att sätta nya hållbarhetsmål för 2030.

Uppåt för globala livsmedelspriser TORKA I SYDAMERIKA, svinpest i Kina och köldknäpp i Frankrike – de globala livsmedelspriserna har ökat kraftigt, i genomsnitt ökat 31 procent, det senaste året, enligt FN-organisationen FAO:s matprisindex, och ligger nu på den högsta nivån sedan 2014. Indexet baseras på fem livsmedelskategorier: Spannmål, oljeväxter, kött, mjölkprodukter och socker. Prisökningarna hade i april pågått i elva månader i rad, bland annat på grund av väderfenomenen El Niño och La Niña, som påverkar odlingsförhållandena i stora delar av världen. Både torkan och att Kina bygger upp sina lager, att det inträffar samtidigt är tillfälligheter som påverkar priset. Dessutom var 2018 ett torrt år, inte bara i skogsbrändernas Sverige, utan på flera håll, vilket fick lagernivåerna att minska. Allra mest ökade världsmarknadspriset på socker, med 60 procent på ett år. Priserna har ökat som mest efter årsskiftet, vilket troligen kommer att ge utslag för svenska konsumenter framöver.

Följ oss på Instagram, Facebook och Linked in för mer inspiration och nyheter! @siluettofsweden

NYBAKAT / JUNI-JULI

Positivt för hotell och restaurang ARBETSGIVARNA I den svenska hotell- och restaurangbranschen är försiktigt optimistiska inför det tredje kvartalet med en sysselsättningstrend på 2 procent, en ansenlig ökning från förra kvartalets prognos på -13 procent. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer. För ett år sedan, när pandemin var ett faktum, visade prognoserna på en arbetsmarknad i fritt fall men nu konstateras en gedigen upphämtning.

Stabilt för Lantmännen LANTMÄNNEN REDOVISAR ett resultat på omkring en halv miljard kronor för årets fyra första månader, vilket är något bättre än under motsvarande period i fjol. Coronapandemin har dock fortsatt att slå mot livsmedelsverksamheten i allmänhet och foodservice-verksamheten i Unibake i synnerhet (hotell, restaurang, flygbolag bland annat). I den delen har resultatet netto påverkats negativt med cirka 100 miljoner kronor jämfört med omkring 150 miljoner under de första månaderna 2020.

BRÖD _ 7


Hållbar produktion Med produktionssäkra brödlinjer från WP Haton

En optimerad och hållbar produktion av bröd innebär minimala produktionsstopp och minsta möjliga svinn. Att investera i utrustning som ger kvalitet, precision, är skonsam mot degen och är tillförlitlig med låga underhållskrav är ett smart val för lönsamheten och miljön.


WP Haton Parta U avvägare Precisionssäker avvägare som delar alla typer av degar med mycket stor viktnoggrannhet vilket minimerar degspill. Har ett brett viktintervall på 110 - 2 800 gram samt funktion för att hantera olika batchstorlekar genom separata trattar. Ger stor flexibilitet och hjälper till att optimera arbetsflödet i bageriet. Är tyst och har en kapacitet på upp till 4 890 bröd i timmen beroende på maskintyp.

WP Haton långrullare Funktionell långrullare för produktion av limpor, formbröd och baguetter av hög kvalitet. Justerbara inmatningsvalsar möjliggör korrekt placering av degen. Formar degbitarna med stor precision och ger samma storlek och form på brödet. Hanterar bröd med vikt 200 - 1 100 gram och har en kapacitet upp till 3000 bröd / timme. Är designad för enkel rengöring samt lågt underhåll.

DYNATEC Maskinleverantör & samarbetspartner Som svensk återförsäljare av WP Hatons maskiner levererar Dynatec några av marknadens mest uppskattade lösningar för produktion av bröd. Med ett team av erfarna tekniker och projektledare finns vi ofta med som en rådgörande part i hela kedjan från förädlad råvara till pall och försäljning.

Kristofer Bergman +46 (0) 73-331 50 09 kristofer.bergman@dynatec.se

www.DYNATEC.se


SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Varva ned med ett skogsbad Ibland kan det smartaste sättet att bli effektivare, mer fokuserad och maxa lönsamheten vara – att istället koppla av och bort. Till exempel med ett skogsbad! En form av naturterapi med rötterna i Japan och som just nu trendar i hela Europa. Kanske läge att prova inför sommaren? Skogsbad är en typ av naturvistelse som utvecklades i Japan under 1980-talet, i samband med att en våg av stressrelaterad ohälsa svepte över landet. Myndigheterna kom fram till att den urbaniserade japanen kommit för långt ifrån sin naturliga miljö. Man inrättade hälsoparker över hela Japan för att möjliggöra vistelse i naturen under lugna och kravlösa former. Tack vare bevisade hälsoeffekter – minskad stress, lägre blodtryck, stärkt immunförsvar, förbättrad kognitiv förmåga – har konceptet spridit sig över hela världen. Metoden går ut på att göra en mycket långsam skogsvandring på mjuka stigar i kombination med aktiviteter som öppnar sinnena och låter skogens dofter, ljud och 10 _ BRÖD

känselintryck lugna ner kropp och hjärna. Tidningen BRÖD:s layoutare och fotograf, Sara Trus, hängde med certifierade skogsterapiguiden Susanna Bävertoft på en tur i Igelbäckens naturreservat, Sundbyberg, strax norr om Stockholm. -Susanna ber oss ta plats på våra liggunderlag, där vi i olika övningar ska fokusera på att öppna upp ett sinne i taget. Sedan inbjuds vi till att sakta ströva

omkring för att utforska hur platsens olika naturmaterial känns mot händerna, fötterna och mot kinden beskriver Sara, och fortsätter: -Guiden ber oss lägga märke till fraktaler, självupprepande mönster, som

Susanna Bävertoft

Skogsbad har genom forskning visat sig minska stress och sänka både puls och blodtryck. Idag kan du till och med använda företagets friskvårdsbidrag till att skogsbada tillsammans med en certifierad guide.

förekommer rikligt i naturen och som stimulerar vår hjärna på ett positivt och återhämtande sätt. Vi upptäcker dem på ormbunkar, trädens blad, grenar och barr. Gradvis blir vi mer tillgängliga för naturens läkande inverkan, en upplevelse och process som sker på flera plan. Susanna menar att det är skogen som är terapeuten och guiden den som öppnar dörren till det naturen kan ge. Skogsbadet blir därmed ett sätt att förebygga stress. -Vi leds vidare till en glänta där solens strålar dansar sig ner genom en grans glesa grenverk. Här har Susanna dukat upp för teceremoni, där de som vill får dela sina tankar om upplevelsen, berättar Sara. Någon konstaterar att hon istället för att ha tydliga mål med sin skogsvaro – motionera, plocka bär eller rasta hunden – ska unna sig att bara kliva ut i skogen. Stanna upp och lägga märke till naturen på ett mer närvarande sätt. En annan deltagare föreslår skogsbad som en del av grundskolans läroplan, för ”ju mer samhörighet man känner med naturen tidigt i livet, desto snällare blir vi mot planeten”. Mot slutet av aktiviteten sitter delta-


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

på din uppmärksamhet – gå närmre. Det kan handla om att utforska fårorna i trädens bark, dofta på blommande mossa, lyssna på vind och fåglar eller betrakta mönstret i ett spindelnät. 4. Slå dig ner på en plats du dras till. Vila här en stund, kanske 20 minuter. Ingen telefon. Prata inte med någon. Genom doft, syn och hörsel – lägg märke till vad som finns runt dig.

garna alldeles tysta en stund. Läppjar på teet, som Susanna bryggt på skogens skafferi, och låter nya erfarenheter och tänkvärda förslag sjunka in. Du kan enkelt göra ditt eget skogsbad – kolla tipsen i rutan härintill! Eller varför inte boka in en certifierad guide som hjälper dig finna den rätta känslan? Idag kan du till och med använda företagets friskvårdsbidrag till upplevelsen.

Gör ditt eget skogsbad i fyra enkla steg: 1. Ta med ett sittunderlag när du går ut på promenad, för att kunna slå dig ner på en plats som känns inbjudande. 2. Prova att verkligen sakta ner farten, det är först då du kan lägga märke till det du har runt omkring dig. 3. När du ser något som pockar

Därför ska du skogsbada Skogsbad har genom forskning visat sig: • Minska stress och impulser till aggressivitet och stress. • Sänka puls och blodtryck. • Stärka vårt immunförsvar genom de kemiska ämnen (fytoncider) som träd släpper ifrån sig när vi berör dem. Fytonciderna ökar mängden NK-celler (natural killer cells). /Text och foto: Sara Trus

MODUS SCANDINAVIA Modular Deck Oven

I sammarbete med Loguidice har vi tagit fram en optimal ugn för den skandinaviska marknaden. • Helglasluckor • Med eller utan ång generator. • För skandinavisk bakplåt 45x60cm • Modulbyggd, kan installeras i trånga lokaler • Stor variation på storlekar

Kontakta oss redan idag!

BRÖD _ 11

Industrigatan 5, 597 53 Åtvidaberg | Telefon: 0120-14895 | Email: info@svroulette.se


RECEPTET Recept > Svenska Konditorlandslaget foto > znapshot.se

Storyn bakom Årets Tårta 2021 -När vi fick det roliga uppdraget med att ta fram Årets Tårta kom vi snabbt fram till att vi ville göra något för att lyfta säsongens råvaror. Något som känns klassiskt och där viktiga smakingredienser är i harmoni, berättar Evert Bränd, projektledare för Svenska Konditorlandslaget. Tanken med smakerna hallon/honung/havre är att alla landets bagerier enkelt skall kunna välja dessa råvaror från lokala producenter. Honungens naturliga sötma tillsammans med uppfriskande hallon och havre är inte bara ett fantastiskt

12 12 __ BRÖD BRÖD

samspel i smaker utan även en sympatisk symbios där våra bin pollinerar frukter och bär. Tänk havreaxen som vajar på fälten i den lätta sommarvinden. Det inspirerar till smaker som hör sommaren till. Tårtan är uppbyggd på en saftig honungsbotten, en fräsch hallonkompott, en honungskola och en mousse med rostad havre. Tårtan är sedan omsluten av en gyllene honungsglaze. Varför inte passa på att baka Konditorlandslagets sommartårta som något nytt, smakligt och kreativt att erbjuda kunderna!


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Årets Tårta 2021 Sommarinspiration av Svenska Konditorlandslaget

(Recept beräknat på 2 st 10-bitars tårtor) ROSTAD HAVREBOTTEN 200 g Smält smör 160 g Råsocker 120 g Honung (Fast) 2 st Ägg 50 g Havregryn 3 g Bakpulver 80 g Vetemjöl • Rosta havregryn till botten och moussen i 200 grader cirka 20 min. Mixa till havremjöl. • Vispa ägg med sockret och honungen lätt med vinge. Blanda alla torra ingredienserna och vänd i äggblandningen. Vänd sist ner smöret. Baka på 180 grader i ca 12 min. HALLONKOMPOTT 400 g Hallon 80 g Vatten 80 g Socker 15 g Gel cream hot (Werners) 10 g Gelatin • Koka alla ingredienser utom gelatin i 3-4 minuter. Tillsätt gelatin och häll upp i ringar med storlek mindre än tårtan. HONUNGSKOLA 140 g Honung (fast) 90 g Grädde (Debic 40%) 60 g Smör (Debic) 1 st Gelatinblad 2 g Salt Wetproof hallonkrisp (Werners) • Koka honungen och grädde till 116 grader. Dra av plattan och tillsätt resten av ingredienserna. Låt svalna och häll sedan på ett lager på hallonkompotten. Strö sedan ett lager av Wetproof hallon över kolan. HAVREMOUSSE 25 g Rostat havremjöl 250 g Mjölk 250 g Grädde (Debic 40%) 130 g Socker 150 g Äggula 5 st Gelatinblad 600 g Grädde (Debic 40%, lättvispad) • Dag 1: Blanda havremjöl och mjölk och ställ i kyl över natten. • Dag 2: Koka upp ”havremjölk”, grädde och socker, mixa. • Tillsätt äggulan och värm till 83 grader.

Sila blandningen. Tillsätt gelatin och låt svalna innan du vänder i den lättvispade grädden. GLAZE 150 g Vatten 300 g Socker 300 g Honung 20 g Gelatin 200 g Kondenserad mjölk 300 g Valrhona dulcey (Werners) • Koka upp vatten, socker, honung. Häll över resten av ingredienserna och mixa. Använd vid ca 36 grader. DULCEYKRÄM 200 g grädde (Debic 40%) 120 g Valrhona dulcey (Werners) • Dag 1: Koka upp grädden. Häll över chokladen och mixa. • Dag 2: vispa upp och spritsa med slät tyll i ringen uppe på tårtan. MONTERING I SILIKONFORM (går lika bra i tårtring ca 20 cm) • Häll i havremoussen i formen. • Vänd interiören så honungkrämen i slutändan hamnar uppåt i tårtan. • Fyll upp med mousse, frys. • Ta ut tårtan ur form, glazera och ställ på havrebotten. DEKOR Valrhona inspiration hallon (Werners) Färska hallon Atsina Dulceykräm Wetproof Hallon (Werners) Plastband 2-3 cm • Chokladband nere: Klipp ett plastband som räcker runt tårtan. Smält Valrhona hallonchoklad och stryk på plastbandet. Vänta till chokladen börjat sätta sig och lyft sedan bandet och sätt i nederkant av tårtan. • Chokladring: Klipp ett plastband ca halva längden. Temperera chokladen, stryk tunt på plastbandet och forma till en ring. • Lägg på chokladringen på tårtan och spritsa i dulceykrämen, strö wetprof hallon, lägg färska hallon och avsluta med Atsina. TIPS PÅ FÖRENKLING AV TÅRTAN • Gjut tårtan i anslagsring med plastband. • Skippa de rosa banden av choklad. • Vill man göra utseendet ännu enklare kan man hoppa över att glazera tårtan och bara dekorera med färska hallon.

BRÖD _ 13


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Kim Lund om livet efter Årets Bagare Kim Lund är (liksom Montadar Kanbar 2020) den yngsta som tagit hem titeln Årets Bagare. När hon vann 2016 var hon 23 år. Nu har det gått några år. Tidningen BRÖD hälsar på hos Kim Lund i Västerås och pratar om hur tiden efter vinsten har varit. -Just då var vinsten det största som hänt i livet, säger Kim Lund. Men samtidigt en stor utmaning och jag var verkligen inte säker på att vinna. Kim hade dock tränat mycket och någon rookie i tävlingssammanhang var hon verkligen inte, trots relativt ung ålder. Tvåa i SM Unga Bagare 2014 och tävlade i EM samma år med Juniorbagarlandslaget. Blev medlem i ”stora” Bagarlandslaget 2015, där hon bland annat vunnit Nordiska Mästerskapen. -Under ett år vann jag två Nordiska Mästerskap – och Årets Bagare, konstaterar Kim, inte helt utan viss stolthet. Framgångsreceptet tror hon handlar om en kombination av kreativitet och att inte låsa in sig vid gränser, samtidigt som det gäller att ha superkoll på reglerna för tävlingen. Disciplin och att vara lösningsorienterad. -Vissa saker är ju väldigt strikta regler kring, till exempel croissanter, dom ska se ut på ett givet sätt, det måste man förhålla sig till. Sen kan man spela ut kreativiteten i de friare bakverken. När Kim stod i tävlingsbageriet i Årets Bagare 2016 visste hon alltså ganska väl vad det handlade om. -Jag hade nog fördel av att ha en god disciplin och visste vad som skulle krävas. Sen stimuleras jag av att bli engagerad, och det blir man verkligen i tävlingssammanhang, man lyfter sig ytterligare. En vinst i exempelvis Årets Bagare kan bli ett rejält avstamp i karriären, inte minst för den som är lite yngre. -För mig innebar det en rejäl kick för självförtroendet. Och respekt från branschen, menar Kim. Har man vunnit en sån här tävling har man inget mer att bevisa, 14 _ BRÖD

man får medvind, och mycket lättare att få fram sina idéer inom yrket. Det blir också en hel del uppmärksamhet i media. Vid tiden för vinsten jobbade Kim på Taverna Brillo i Stockholm. Men redan då började tankarna ta form för att flytta tillbaka till hemstaden Västerås. Något hon också gjorde en tid senare. Det blev först jobb på restaurang Frank. -Under tiden funderade jag allt mer på att kanske starta eget. Och 2020 – mitt under pandemin – startade jag Bageri April i Västerås. Jag förstod allt mer att jag ”hade det i mig” att driva eget, säger Kim. Succén var given och Bageri April blev snabbt en favorit bland västeråsarna. -Jag hade absolut stora fördelar av att ha tävlingsmeriterna i bagaget när jag skulle starta eget. Inte minst när det gällde lokalen, hyresvärden ställde verkligen upp på ett positivt sätt och mötte de idéer vi hade. Tävlingsmeriter öppnar dörrar. Vi drar också nytta av tävlingserfarenheten i bageriets sortiment, vi kan anpassa men ändå utgå från idéer, smaker och teknik från tävlingarna. Ibland gör vi nåt lite mer avancerat också. Och så är det kul att media fortfarande uppmärksammar vinsten då och då!

På senare år har Kim också varit en del av Juniorbagarlandslaget, som coach. -Ett jättekul uppdrag, där jag är säker på att mina tävlingserfarenheter varit till nytta för laget. Det är en klar fördel att själv ha stått där, när man ska förmedla kunskapen och få andra att förstå vad det handlar om. Till exempel att det inte blir perfekt alla gånger, man har bra och dåliga dagar. Idag har hon inte längre något direkt engagemang i Juniorbagarlandslaget, men hon hjälper Bagarlandslaget en del, som bollplank och med kurser i skådebröd. Kan du tänka dig att tävla igen? -Jodå, jag har inte stängt några dörrar, det är ju så roligt! Men det får vänta en tid. Jag ska ha barn i september, så nu går livet in i ett nytt kapitel.

Kim Lunds vinnartips: • • • •

Sätt av ordentligt med tid! Kom ihåg att en tävlingsmedverkan ger mycket tillbaka även senare. Tro på dig själv. Se till att äta, dricka och sova ordentligt!


BRÖD _ 15


Full fart i bageriet på Bux.

Gustaf Mabrouk, lärare och Linda Beijar biträdande rektor, Bux.

Bli bagare/konditor som vuxen Jodå, det går. Till exempel via en utbildning på komvux. 2020 startade Stockholms Hotell- & Restaurangskola just en sådan utbildning, som nu går under namnet ”Bux” (Bageri/ konditori-komvux). Och intresset är stort. -Den här utbildningen omfattar totalt 62 veckor och vi har i dagsläget kursstarter i mars och i oktober, berättar Linda Beijar, biträdande rektor för komvux vid Stockholms Hotell- och Restaurangskola. 20 elevplatser per omgång finns tillgängliga. Redan nu har vi massor med sökande till höstens kursstart. Behovet av en bra vuxenutbildning till bagare/konditor har funnits en längre tid i Stockholmsområdet, och visst har det funnits, och finns, andra utbildningsarrangörer. -Vi har haft en nära och intensiv dialog med Stockholms stad i den här frågan, de har tryckt på för att vi skulle kunna dra igång en bra utbildning i kommunal regi, framhåller Linda Beijar. Och förra året kunde vi alltså komma igång. Vi är noga med att det här är en seriös utbildning, inget halvdant. Vi har även involverat branschen via nära dialog med Jesper Långström, utbildningsansvarig vid Sveriges bagare & konditorer (SBK), för utformningen av utbildningen, inte minst 16 _ BRÖD

apl (arbetsplatsförlagt lärande). Det är viktigt att branschens företag förstår att det här är elever som kommer ut på apl, inte ”gratis arbetskraft”. Och det är intensivkörning som gäller! Eleverna är schemalagda 6 timmar om dagen, därtill förväntas självstudier. Komvux har heller inga lov som gymnasieskolan, snarare är det än mer intensivt under lovperioderna då skolans lokaler är mer lediga. Utbildningen omfattar 1550 poäng, och förutom bageri- och konditoriämnena ingår sådant som livsmedelskunskap, hygien, service och bemötande med mera. En central del i bageriutbildningen är apl. Bux-eleverna börjar med 17 veckor i skolan innan första apl-perioden, av totalt fyra, kommer. -Det är bra med en hyfsat lång period innan de kommer ut i ”verkligheten”, säger konditormästaren Gustaf Mabrouk, yrkeslärare på Bux. Vi förbereder eleverna med de grunder som branschen kräver, som de vidare utifrån sin första apl-period kan bli starkare i. Då ett av målen med praktiken är att förmedla den unika kunskapen endast en arbetsplats innehar bör företagen inte tycka att det är jobbigt att ta emot elever. Branschen skriker efter utbildad personal – dagens elev kan vara morgondagens medarbetare, rätt hanterat! Något som också skiljer Bux-eleverna från gymnasieelever är just att de är vuxna.

Åldersspannet nu är 20 – 52 år. Och givetvis har man då som lite äldre hunnit samla på sig livserfarenheter av olika slag. -Den smarta arbetsgivaren kan utnyttja det i samband med elevernas apl-period, menar Gustaf Mabrouk. Tänk vad kul att få in en snickare, eller en arbetsledare i bageriet! Det gäller att se varje enskild individ och lära känna dem för att få ut det bästa. Inte sätta dem att skrapa plåt – enbart – i sex veckor. Man får inte ha inställningen att eleven måste ”övervakas”, det handlar om att utveckla hen, och få till en dynamisk samverkan mellan skola och arbetsplats. Då utvecklas eleven, och branschen får den arbetskraft som efterfrågas. Att vuxna elever har livserfarenhet kan även innebära att de har gått på en och annan mina. Flera av dem som går utbildningen har kanske blivit av med jobbet eller blivit lite stukade på andra sätt. Inte sällan kan det också finnas språksvårigheter och eventuella funktionsvariationer i bagaget. -Allt sådant måste vi också ta hänsyn till och möta, säger Linda Beijar. Komvux är öppet för alla, och som skola har vi kravet att prioritera dem med störst behov, vilket gör antagningen lite speciell. Bux är en krävande utbildning och alla har inte förutsättningar att klara av den. Det finns till och med exempel på individer som inte vet vilken utbildning de sökt till… Detta har initialt lett till ganska stora


Hallå där… …Victor Örndahl, 36, elev på Bux.

avhopp och man har fått kalla in nya elever efter hand. -I framtiden kommer vi att kalla alla sökande på intervju och provapå-dag, säger Linda Beijar. Men det är också roligt att jobba med vuxna, tycker både Linda och Gustaf. Det är motiverade elever som har ett mål. De har många gånger tagit studielån för att kunna betala mat och hyra, och de är väldigt ambitiösa i sin satsning, vill inte annat än att komma igenom och få börja jobba. -Vi hör från många företag att de är förvånade hur duktiga eleverna kan vara när de kommer ut på sin första apl, säger Linda Beijar. Flera får jobberbjudande, trots att de kanske har mer än halva utbildningen kvar. -Jag upplever att det är stor skillnad mellan gymnasieelever och vuxenelever, säger Gustaf Mabrouk. På gymnasiet kan det vara mycket viktigare att skapa en trygghet för eleven i skolan. Inte vara för fyrkantig i sitt yrkeskunnande som lärare och tjata om betydelsen av att bygga gluten och så… Ibland kan det till och med vara bättre att prata om något som inte har med bakning att göra för att ”nå

fram” i kunskapsmottagligheten hos den yngre eleven. Vuxeneleverna är framförallt ute efter att ta del av yrket så snabbt som möjligt. Och utifrån denna premiss kan vi som lärare ställa högre krav på eleven som vidare även själv ansvarar för sin egen utbildning! Vad tycker ni kan förbättras i relationen mellan skola och bransch för att ytterligare göra det enklare att gå från skolbänk till arbete? -Från skolans sida kan vi bli bättre på att verkligen följa upp dialogen med branschen. Ibland känner jag att vi är lite trötta, menar Gustaf Mabrouk. Vi bjuder in branschfolk, men följer inte alltid upp vad som sägs. Här tror jag vi kan göra mer till exempel inom ramarna för branschråden. Att lyfta utbildningsfrågorna så här i branschtidningen BRÖD är också bra. Det handlar om många små steg. Och varför inte bjuda in SBK:s distriktsordförande, eller kanske hela styrelsen, till fortbildningsdagarna till hösten? Allt som kan ta bort eventuella motsättningar och vi-och-dom-tänk är bra. För det är ju endast vi tillsammans som kan förändra hur vår bransch och utbildning ska se ut i framtiden.

Varför går du den här utbildningen? -Jag har tidigare jobbat i restaurangbranschen, framförallt inom kallköket. Även inom konferensverksamhet där jag bland annat ansvarat för fikabeställningar. Jag kände att jag ville fördjupa mig inom bageridelen och på sikt jobba i ett bageri. Har du tänkt öppna eget? -Till att börja med tänker jag mig att jobba som anställd, efter den här utbildningen. Men på sikt vet man aldrig, det kanske kan bli att öppna eget så småningom. Hur tycker du utbildningen funkar? -Jättebra! Jag lär mig massor hela tiden och det känns att lärarna verkligen kan sina saker. Till exempel Gustaf Mabrouk, som ju också är en välkänd branschperson, det tillför en extra dimension. Jag tycker också lärmodellen med en relativt lång period i skolan innan första praktiken känns bra, så att man hinner komma in i det hela. Som vuxenstuderande har det varit något av en omställning att gå från jobb till skolbänken igen, man har ingen vidare studievana längre… Men det börjar också komma tillbaka nu. När började du? -Jag går andra omgången, som drog igång i mars. Och nu till sommaren ska jag ut på praktik, det ska bli jättekul och intressant. Var det här ditt förstahandsalternativ för dina studier? -Jag kom först in på Astars utbildning. Men jag ville helst hit, och fick en möjlighet att byta efter ett tag, det ångrar jag verkligen inte! Jobbar du något extra under studietiden? -Nej, jag satsar 100 procent på studierna, och lever på studielån. Jag tror att det hade varit knepigt för mig att både hinna och orka jobba extra under tiden. Det är ändå en relativt kort utbildning.

BRÖD _ 17


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Hallå där… …Magdalena Höglund, sedan några veckor tillbaka vikarierande eventansvarig vid Sveriges bagare & konditorers kansli. Vem är du? -En glad och positiv kvinna som trivs bäst när jag lyckas få andra att må bra. Jag är 48 år och bor med sambo, dotter och hund i Djursholm, strax norr om Stockholm. Är lite äventyrlig till läggningen. Beskriv dig med tre ord! -Framåt, förändringsbenägen, ordningsam. Vad har du gjort tidigare? -Jag har framförallt jobbat med kundkontakt på olika sätt. Samt även med säljstrategi. Fungerat mycket i roller som ”spindeln i nätet”. I huvudsak inom hotelloch konferensverksamhet. Senast som egen företagare/konsult. Vad ska du göra hos SBK? -Jag vikarierar som eventansvarig under Julia Forsbergs föräldraledighet. Det innebär att jag ska ansvara för genomförandet av våra branschtävlingar: Årets Konditor, Årets Bagare (i delvis ny form och plats), Årets Företagare i bageribranschen, Mack-SM, och under 2022 blir det SM Unga bagare och Skolmästerskapen. Jag kommer också jobba med stöd för medlemmarna och kansliet, och delta i andra projekt, hemsidan, nyhetsbrev och annat. Jag kan också komma att få någon roll i arbetet med SBK:s årsträffsresa. Hur länge ska du jobba för SBK? -Enligt planerna fram till april 2022, då det är tänkt att Julia ska vara tillbaka. Sen får vi se… Vad driver dig i jobbet? -Möten med människor och

18 _ BRÖD

att vara en del i genomförandet av olika arbetsuppgifter. Hur kommer medlemmarna – och andra i branschen – att märka att du sitter vid rodret? -Det är ju en relativt kort tid som jag ska arbeta för SBK, men jag hoppas kunna bidra med några positiva avtryck som att jobba proaktivt för att marknadsföra våra event/tävlingar ännu bättre och att kunna utveckla den kommersiella aspekten av eventen. Jag vill gärna ha mycket medlemskontakt och alla är välkomna att höra av sig med tips, idéer och förslag! Vad tycker du om att göra när du inte jobbar? -På vintern åker jag gärna skidor, mest utför men det kan bli lite längd också. På sommaren är det Stockholms skärgård som gäller, helst i solen på bryggan på Ljusterö, med en bra ljudbok i öronen. Jag gillar också att vandra i skogen med hunden – helst ensam! – som något av egen kvalitetstid. Till sist – har du något favoritbakverk? -Det måste vara citronpaj med lemoncurd och italiensk maräng. Kort om Magdalena Ålder: 48 år. Bor: Djursholm, strax norr om Stockholm. Familj: Sambo, dotter på 10 år, mellanpudel. Roll på SBK: Vikarierande eventansvarig. Inspireras av: Entreprenörsanda, framtidstro, ”driv”. Speciell talang: Gör Djursholms frasigaste pannkakor!

Psstt…

…du hittar Magdalenas kontaktuppgifter på sidan 51 i den här tidningen!

Fler gamlingar får bakelse Lagom till 400-årsdagen får nu Borås sin egen jubileumsbakelse (precis som Göteborg, som tidningen BRÖD uppmärksammade nyligen). Borås jubileumsbakelse går, liksom stadsvapnet, i rött och vitt. Bakelsen innehåller förstås jordgubbar, som är stort i juni! Därtill grädde på toppen och jordgubbsgelé, och såväl jordgubbsmousse som limemousse ihop med sockerkaksbotten. Bakom Borås jubileumsbakelse står Gullkragens konditori, Byttorps finbageri, Rammefors konditori & café, Trandareds hembageri, Lulus konditori och Centrumkonditoriet i Sandared.

Öppnar nytt i Visby Warfsholm bageri öppnar nytt i Visby. Sedan tre år finns Warfsholm bageri i Klintehamn, och under en längre tid har ägaren varit sugen på att utveckla verksamheten. Vilken lokal det blir vill ägaren än så länge hålla hemligt, men det blir i kärnan av Visby innerstad, och tanken är att ha samma utbud som i Klintehamn till en början, för att efter hand se vad Visbyborna gillar och utveckla därefter. Det kommer bli ännu mer fokus på fika. Man ska kunna sitta ner och känna doften av nybakat.

Entreprenörspris för fröknäcke Två elever som drev ett UF-företag (Unga företagare) vid Furulundsskolan i Sölvesborg prisas av SölvesborgsMjällby sparbank. Affärsidén var att tillverka ett fröknäckebröd som gjort stor succé i Blekinge och Skåne. Namnet på företaget var UF Semilla, som är en lek med det latinska ordet för vetemjöl. De ville få fram något som var gott, snabbt och nyttigt efter fotbollsträningen. Priset är att få delta i E-max – en landsomfattande träff för unga företagare med fyra dagars digitalt nätverkande, tävlingar och föreläsningar om entreprenörskap.Foto yp Örebro: Jonas Pettersson

Foto: Yrkeshögskolan i Kristionstad, och Yrgo

NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Fler gesäller och yrkesbevis Nu har också yrkeshögskolorna i Kristianstad och Yrgo (Göteborg) examinerat sina gesäller. Och flera skolor har genomfört yrkesprov. Vi säger grattis till alla fina prestationer. Samtliga studerande i årets klass på Yrgos yrkeshögskoleutbildning Bagare och konditor fick sina gesällprov, ett bevis på en hög grad av yrkeskunnande. För första gången tilldelades också en av de studerande full pott i ett av delmomenten. Konditormästare och granskare Reino Persson har gjort över 300 bedömningar av gesällprov genom åren, men denna gång var lite speciell. Han fick nämligen för första gången dela ut full pott i ett delmoment. Julia Holmqvist från Yrgo får 100 poäng för sin helt perfekta moussetårta, ett mycket imponerande arbete. 20 _ BRÖD

Tillsammans med bagarmästare Anna Westgård utsåg Reino Persson också ”Årets gesäll” på Yrgo, som är ett stipendium på 5 000 kronor till den studerande som får högst poäng i den praktiska delen. Detta år gick stipendiet till Ridha Soemansyah. Även i Kristianstad har det hållits gesällprov, i två omgångar. Årets gesäll i Kristianstad blev Hanna Bigelius. Skolan riktar ett tack till Johan Landerhjelm, Hans Gustavsson och Anna Westgård för fina insatser under de intensiva gesälldagarna, och tack till Sveriges bagare & konditorer (SBK) och Ringdahls Bageriutrustning. Runt om i landet har också yrkesproven fortsatt, bland annat på Virginska gymnasiet i Örebro, samt Hushagsgymnasiet, Borlänge, Nyköping Strands vuxenutbildning, Jenny Nyströmskolan, Kalmar och Stockholms Hotell- & Restaurangskola.


Président Tartimalin Färskost är särskilt utvecklad för det professionella köket och kommer i praktisk 1 kg bytta och 5 kg hink. 18% fetthalt.

EN FÄRSKOST. TUSEN MÖJLIGHETER.

Président Tartimalin är en frisk, krämig och lättarbetad ”cream cheese” (eller fromage à la crème) tillverkad i färskostens hemland Frankrike. Låt den bli din nya vän i allt från spreads och kalla röror till pajer och desserter. storhushall.skanemejerier.se


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Nya köpmönster och mer e-handel E-handeln kan komma att stå för 40 procent av all detaljhandel år 2030, enligt en färsk rapport från branschorganisationen Svensk Handel. Coronapandemin förändrar köpbeteenden och flyttar den digitala omställningen av handeln flera år framåt. Svensk Handels rapport Läget i handeln visar att e-handeln kommer att utgöra 31–40 procent av den totala detaljhandeln år 2030. Inom sällanköpshandeln kan drygt hälften av försäljningen ske på nätet. Men trots en stark tillväxt av jobb i e-handeln och partihandeln kommer uppemot 35 000 arbetstillfällen att försvinna. I takt med att kunderna gör en större andel av inköpen på nätet minskar antalet butiker och Svensk Handels prognoser visar att mellan 6 000 och 10 000 butiker kommer att försvinna till år 2030. Störst effekt har e-handeln inom sällanköpsvaruhandeln, det vill säga försäljning av varor som hemelektronik, kläder och sportartiklar. Här väntas upp till varannan krona (41–52 procent) omsättas på nätet. Även den internationella konkurrensen ökar och upp till var tionde krona kan hamna utomlands inom en tioårsperiod. Mellan 10 000 och 14 000 arbetstillfällen försvinner utomlands. Digitaliseringen har gjort handeln till en internationell bransch och svenska företag måste få rätt förutsättningar att klara konkurrensen, menar Svensk Handel. För att värna företag och 22 _ BRÖD

jobb måste kostnaderna för arbetskraft och hyror anpassas till övriga Europa. Matförsäljningen på nätet förväntas fortsätta att växa. Tidigare har försäljningen av mat på nätet legat på låga nivåer men under pandemin har omsättningen nästan fördubblats. E-handelsandelen bedöms fortsätta växa för att utgöra upp till 18 procent år 2030, jämfört med dagens cirka 4 procent. Antalet butiker minskar något och därmed även behovet av butiksanställda, men det vägs upp av nya jobb inom logistik och IT. Sammantaget bedöms antalet anställda inom dagligvaruhandeln öka något. Försäljningen på nätet kommer att fortsätta växa och företagen ställer om för att möta kunden där den befinner sig. Butiken kommer fortsatt att spela huvudrollen och för många företag blir mixen mellan en stark fysisk och digital närvaro avgörande. Begagnathandel har seglat upp som en växande del av handeln. Rapporten visar att två av tre konsumenter har handlat begagnat det senaste året. Totalt omsätter begagnathandeln 20 miljarder kronor. Genom att partihandeln, dagligvaruhandeln och e-handeln växer även i antal anställda, så motverkas delvis det stora bortfallet av jobb inom den traditionella sällanköpsvaruhandeln. För handeln som helhet väntas antalet anställda minska med mellan 2 och 7 procent till 2030, vilket motsvarar mellan cirka 8 000 och 35 000 anställda.


NYHETSSVEPET / JUNI-JULI

Trendspaning:

Nya matvanor i spåren av corona Minskat intresse för matlagning. Och minskat vegetariskt ätande. Det är ett par trender som sticker ut i Matrapporten 2021, som nyligen presenterades av matkommunikationsbyrån Food & Friends. I förra årets rapport konstaterades att pandemin har gjort avtryck i hur svenskarna äter, handlar och konsumerar mat. Det fortsätter i år med några tydliga nya tendenser. 2021 är året då det vegetariska ätandet minskar för första gången sedan Matrapportens start för 10 år sedan. Vid krisår är det vanligt att man äter mer så kallad ”comfort food”, det vill säga mat man känner sig trygg med eller som man åt själv när man var liten. Detta kan förklara trendbrottet som gäller det gröna ätandet. Den tydliga trenden innan pandemin har varit att allt fler vill äta vegetariskt. Men alltså inte nu! Andelen som äter vegetariskt minst en gång i veckan minskar för första gången till 58 procent från 59 procent. Dock uppger ungefär en femtedel av svenskarna att de ska fortsätta minska sin konsumtion av nöt- och griskött, vilket är en fortsatt tydlig minskning jämfört med föregående år. Det är främst yngre kvinnor som vill minska sin köttkonsumtion. Årets undersökning visar också att fler nu definierar sig som allätare, även det med ett minskat vegetariskt ätande som följd. Något färre ser sig som flexitarianer. Precis som förra året är 3 procent vegetarianer och 1 procent är veganer, en siffra som gått ner en procentenhet sedan i fjol. 8 procent av alla 15-24 åringar är idag vegetarianer och är man över 45 år så är motsvarande siffra 1 procent. Motivet för att äta vegetariskt har också ändrats från tidigare år. Numera äter man vegetariskt mest för klimatets skull. Innan var den största drivkraften den egna hälsan. Minskat uteätande, mer tid i hemmet och brist på ny inspiration har gjort att svenskens intresse för mat och matlagning gått ner. I år uppger 25 procent att de är mycket matlagningsintresserade. Motsvarande siffra 2018 låg på 38 procent.

I och med att fler måltider lagas i hemmet, som en följd av att många arbetar hemifrån och att skola drivs på distans, tvingas vi planera på ett annat sätt. 1 av 3 gör veckomatsedel idag, vilket är en ökning från föregående år. Man strävar efter mer planering för att variera matlagningen. Tidigare har måltiden varit ett tydligt sätt att visa vem man är, speciellt när man har gäster. Man har kunnat briljera, men det går ju inte nu när rekommendationen har varit att inte träffas. Detta har påverkat det tidigare så stora mat- och matlagningsintresset, enligt Food & Friends. I år lägger vi dessutom mindre tid per måltid på att laga mat. 2012 la vi ner 37 minuter per dag på vardagsmatlagningen och i år är vi nere på 33 minuter. Till helgen syns samma mönster och vi har gått från 47 minuter per måltid 2012 till 44 minuter idag. Vi gör också färre besök i fysiska butiker och handlar mat mer sällan. Veckohandlingen ökar och drivs framförallt av 55-plusarna där hela 43 procent veckohandlar. I fjol besökte ändå en tredjedel en matbutik tre gånger eller mer per vecka, i år har den siffran minskat. Förra året fick pastarätter ett tydligt uppsving och placerade sig på både första och andra plats i vardagstoppen. I år fortsätter trenden och pastarätter syns nu i alla topplistor. I vegotoppen tar pastan till och med förstaplatsen. Detta kan vara en coronaeffekt då pasta, enligt Food & Friends, är comfort food som passar både till vardags och fest och som dessutom går att variera i oändlighet. Annars syns inga större förändringar i svenskarnas favoritmåltider. På vardagstoppen är det fortfarande spagetti och köttfärs som är mest populärt, och i helgtoppen är det tacos som regerar. I trendtoppen har poké bowlen för första gången klättrat upp i ledning, vilket nu syns i hela landet. En annan, väldigt specifik rätt har också klättrat in på trendlistan på plats nummer 12, nämligen den så kallade Tik Tok-pastan. Aldrig tidigare har ett så specifikt recept gjort ett tydligare avtryck i någon av topplistorna. Detta kan förklaras av att svenskarna numera hittar allt mer matinspiration från sociala medier. Utvecklingen drivs framförallt av de yngre generationerna.

BRÖD _ 23


NYHETSSVEPET / DEBATT

”Nutri-Score leder fel” Maria Sitell, dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet, svarar och förklarar...

Den ursprungligen franska framsidesmärkningen av livsmedel, Nutri-Score, har på senare tid seglat upp som ett högprofilerat alternativ i debatten om livsmedelsmärkning och hälsa. Men inte utan kritik. Medan flera länder i södra och Mellaneuropa förespråkar Nutri-Score, menar bedömare i de nordiska länderna att modellen har flera brister. Maria Sitell, dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet, svarar och förklarar. I Sverige, och ett antal andra länder, finns sedan 30 år tillbaka den etablerade framsidesmärkningen Nyckelhålet, för att vägleda konsumenter till hälsosammare val. Vilka är de främsta skillnaderna mellan Nutri-Score och Nyckelhålet? -För det första att Nutri-Score inte tar hänsyn till nationella folkhälsoutmaningar, kostråd och mattraditioner vilket alltså Nutri-Score inte gör avseende Sverige och övriga nordiska länder. Nutri-Score blir därför vilseledande för konsumenter. För det andra att i Nutri-Scores algoritm ingår inte fullkorn och mängden fullkorn i mjöl, bröd, ris, müsli, flingor, pasta och dryck räknas därmed inte in. För det tredje att Nyckelhålsmärkningen lyfter fram vilken mat vi ska äta mer av, inte mindre som Nutri-Score kan uppfattas som, då det är uppbyggt som ett varningssystem. Behövs det en EU-gemensam framsidesmärkning, eller är det bättre att vi i norr fortsätter med Nyckelhålet, och andra länder kan välja Nutri-Score? Finns det några nackdelar eller risker med det? -En gemensam framsidesmärkning underlättar förstås för företag som finns på flera marknader men för vår del – vi som arbetar med bröd – så innebär ett införande av Nutri-Score att vi inte kan lyfta fram något av det bästa med spannmål, det vill 24 _ BRÖD

säga fullkorn. Så för fullkornsprodukter finns det inga fördelar, nej. En märkning behöver förstås ett syfte att underlätta att göra vissa val – det är själva poängen. Det syftet fungerar inte om det inte utgår från det landets behov och utmaningar där den ska användas. En brist som framförts vad gäller Nutri-Score är att modellen inte sägs ta tillräcklig hänsyn till fullkornets hälsofrämjande egenskaper. Kan du utveckla det resonemanget? -Ja, det är ytterst illa och anmärkningsvärt att fullkorn inte finns med då det enligt all evidens över världen tydligt visar att det är den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsan i högst grad. Att räkna med fibermängden i fullkornsprodukter är inte tillräckligt. Även om vi fortfarande äter för lite fullkorn i Sverige så har bröd och andra spannmål en betydligt starkare mattradition här och i övriga Nordeuropa än runt Medelhavet. Det förändrar dock inte det faktum att mer fullkorn, även runt Medelhavet, skulle innebära de största hälsofördelarna avseende matvanor för hela EU. Med andra ord; alla länder inom EU behöver öka fullkornsintaget. Enligt Global Burden of Desease (GBD) ska fullkorn vara den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i högst grad. Om det verkligen är så, varför tar inte Nutri-Score hänsyn till det? -Bra fråga. Nutri-Score har sitt ursprung i Frankrike och Nutri-Scores algoritm är justerad för drycker, matfett och ost för att överensstämma med kostråden där. Just det sambandet visar tydligt att det finns stor anledning att framsidesmärkningar behöver utgå från respektive länders folkhälsoutmaningar, mattraditioner och kostråd. Finns det andra livsmedel än fullkorn som Nutri-Score bedömer annorlunda, jämfört med de svenska kostråden?

-Ja, en annan aspekt är våra kostråd i de nordiska länderna om att byta till nyttiga matfetter och till magra mejerivaror då andelen omättat fett behöver öka och det mättade minska. Nutri-Score märker oljor som har hög halt av omättat fett med gult/orange vilket felaktigt signalerar ett ohälsosamt innehåll. Man skiljer inte heller på mejerivaror med olika fetthalter och som främst består av mättat fett. Vad skulle vara bäst i ett folkhälsoperspektiv - en livsmedelsmärkning som varnar för sådant vi bör undvika, eller en märkning som pekar ut vad vi bör äta? Hur funkar Nutri-Score respektive Nyckelhålet i det perspektivet? -Ur ett folkhälsoperspektiv är det vad vi inte äter som är en av de stora utmaningarna när det gäller matvanor. Därför bör dessa livsmedel lyftas fram. Nutri-Score riskerar istället att uppfattas som en varningsmärkning av livsmedel som man helt bör undvika, snarare än att de bör vara en mindre del i en i övrigt balanserad kost. Vad skulle det innebära för det svenska/nordiska folkhälsoarbetet om Nutri-Score införs som EU-gemensam framsidesmärkning? Försvinner Nyckelhålet i så fall? -Det är viktigt att en gemensam framsidesmärkning blir frivillig, av flera anledningar. Om det inte blir det riskerar Nyckelhålsmärkningen att läggas ned. Men det är alldeles för tidigt att säga. Mycket ska hända inom EU först och Sverige är inte ensamt om att reagera. Värt att lägga till är att Nyckelhålsmärkningen har över en 30-årig historia som succesivt har utvecklats i framgångsrik dialog mellan myndigheter, livsmedelsproducenter och även forskare, och är nu en väl förankrad framsidesmärkning som lyfter fram de svenska kostråden. Nyckelhålsmärkningen finns även i Danmark, Norge, Island, Litauen och Makedonien. För folkhälsans skull är Nyckelhålsmärkningen ett mycket bättre alternativ än att införa Nutri-Score.


NYHETSSVEPET / DEBATT

ningsstudie som beskriver dödlighet och sjuklighet kopplat till större sjukdomar, skador och riskfaktorer över hela värden. Uppgifter samlas in och analyseras av ett konsortium som består av mer än 3600 forskare från 145 länder. Det här är…

…Nutri-Score Nutri-Score baseras på en algoritm som tar hänsyn till energi, socker, mättat fett, natrium, fibrer, protein, andel frukt, grönsaker, baljväxter, nötter samt oliv- rapsoch valnötsolja. Olika färgmarkeringar från grönt till rött i kombination med bokstäverna A till E anger gradering av produktens näringsmässiga innehåll. Algoritmen är justerad för drycker, matfett och ost för att överensstämma med kostråden i Frankrike.

…Global Burden of Disease (GBD) GBD är en omfattande global forsk-

Ansvarig för projektet är Institute for Health Metrics and Evaluation vid University of Washington, Seattle

och nyttigare fett. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kriterierna åt för varje grupp – flingor jämförs med flingor och korv med korv. Nyckelhålsmärkningen syftar till att göra det enklare att äta nyttigt, som i sin tur minskar risken för kroniska sjukdomar.

…Nyckelhålet Det som förenar mat med Nyckelhålet är att den är ett nyttigare val i just sin livsmedelsgrupp. För att ett företag ska få märka mat med Nyckelhålet ska maten uppfylla vissa regler. Reglerna, som också kallas kriterier, handlar om mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer

Maria Sitell, kommunikationschef, Brödinstitutet

ANNONSERA I BRÖD... ...OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! Vill du nå bageri- och konditoribranschen i Sverige? En bransch somPMS till4625 större delen består av egna företagare PMS 130 C PMS 294 C C PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C som fattar beslut om rörelsens alla inköp, allt från till Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Skuggen är tryckt i 30%råvaror av PMS 4625C och multiplicerat 100%. och multiplicerat 100%. tjänster. Tillsammans omsätter de 18 miljarder kronor. Tidningen BRÖD når företagarna och därtill brödansvarigaorhos Sveriges 950 största caféer, in store bakeries, coffeeshops och andra företag som är fokuserade på bröd, konditori, dessert och choklad. Det finns inget annat sätt att nå alla dessa bagare och konditorer samtidigt än i Tidningen BRÖD, vars uppdragsgivare dessutom är den starka

branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer (SBK). Att annonsera i BRÖD är ett kostnadseffektivt medieval. PMS 130 C PMS 294 C Black Här når du beslutsfattare till en låg kostnad i en tidning Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%. som läsarna själva ser som sin viktigaste informationskanal. 94% av läsarna tycker att tidningen är ”mycket bra” eller ”bra”!!!* Upplagan är idag 2900 ex/nr. Utkommer 11 gånger om året. PER HANSSON: 070-747 42 82 / per@bageri.se

BRÖD _ 25


HEMMA HOS / SVEAS

HEMMA HOS

Sveas producerar cirka 150 000 semlor, 10 000 gräddtårtor och 12 000 smörgåstårtor varje år. Till det går det bland annat åt 50 ton grädde, 260 ton vetemjöl och 160 ton rågmjöl!

26 _ BRÖD


HEMMA HOS / SVEAS

@SVEAS

nystartad gammal goding För drygt 80 år sedan startade Svea Larsson i Kumla ett bageri tillsammans med några väninnor för att dryga ut hushållskassan. Då hade hon nog aldrig kunnat tro att Sveas skulle finnas kvar än i dag och ha växt till ett sjuttiotal anställda. text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

BRÖD _ 27


HEMMA HOS / SVEAS

V ”Nu hoppas vi att pandemin snart är över och att vi kan få riktig fart på verksamheten och visa vad vi går för”

1940 – Svea Larsson startar Sveas Bageri & Konditori

28 _ BRÖD

1977 – Göran Eskilsson köper verksamheten

2006 – Samuel och Lennart Hamre köper verksamheten

i tog över verksamheten i september 2021, precis innan pandemin tog ny fart. Vi har fått en tuff start, men nu märker vi att det lättar och vi är mer än redo för framtiden, konstaterar Sandra Emanuelsson, driftchef för Sveas Bageri & Konditori som idag innefattar sex enheter inklusive själva bageriet i Kumla. Ägare är Lars Lagerfjäll som är en erfaren entreprenör som både drivit restauranger och skolbespisningar tidigare. Han vill ha många ben att stå på i verksamheten och satsar nu på att få luft under vingarna efter den tuffa pandemitiden och gärna även expandera ytterligare framöver. – Det har kommit till två nya enheter bara under det här året. Wienerkonditoriet i Lindesberg och Sveas Café och Bistro i Örebro. Men det viktigaste just nu är inte att växa utan att bygga upp kundernas förtroende så att de vet att vi alltid satsar på hållbarhet och kvalitet. Vi är ett äkta hantverksbageri och alla kondisprodukter görs styckvis, poängterar Sandra. Sandra, som själv har en bakgrund i restaurangvärlden, har tidigare även både drivit kafé och bensinstation så att ha många bollar i luften är ingen nyhet för henne. Hon förklarar att just nu är det stort fokus på att sätta samman bra personalgrupper och att ha en hållbar bas att stå på för framtiden. En del produkter har åkt ur sortimentet, då de inte höll måttet och andra har kommit till. Även personalstyrkan har förändrats sedan i september. – När vi tog över var det 45 anställda och nu är vi ungefär 70, så det har växt snabbt. Men nu har vi en stabil personalgrupp som vi trivs med. dag är Sveas ett välkänt varumärke i regionen, men när hemmafrun Svea Larsson från Kumla startade konditori 1940 anade hon nog inte att hennes verksamhet skulle växa till sig på det här sätter. Hon hade tidigare bakat och sålt bröd tillsammans med några väninnor för att dryga ut hushållskassan och gjorde sedan slag i saken och öppnade konditori. Kumlabor och genomresande militärer frekventerade stället under beredskapsåren och det blev snart populärt. Svea drev verksamheten själv i 37 år och sedan dess har ytterligare tre ägare passerat innan den nuvarande kom in. Sortimentet är stort och spänner från tårtor och bröd till smörgåstårtor och kaffebröd. Produktionen är koncentrerad till ett ställe. – Allting bakas i bageriet i Kumla idag och därifrån

I

2016 – Magnus Sundin köper verksamheten

2020 – Lars Lagerfjäll köper verksamheten

2021 – Två nya kaféer tillkommer


! O T A L E G NU I VÅRT SORTIMENT

glassbas | smakpasta sorbetbas | fruktpasta topping | dekorpasta

08-534 102 40 |info@bageriprodukter.se | www.bageriprodukter.se


HEMMA HOS / SVEAS

30 _ BRÖD 30 _ BRÖD


HEMMA HOS / SVEAS

går bilar ut till de olika kaféerna och till dagligvaruhandeln. ageriet är inrymt i vad som tidigare var en skofabrik och där producerar idag bagare, konditorer och övrig personal allt från handgjorda marsipanfigurer till bröd och unika tårtor. Kallskänkorna gör upp emot 12 000 smörgåstårtor varje år samt landgångar och matpajer bland annat. – Nu hoppas vi att pandemin snart är över och vi kan få riktig fart på verksamheten och visa vad vi går för, säger Sandra med tillförsikt.

B

”Nu har vi en stabil personalgrupp som vi trivs med” Utsikt från sommarkaféet i Askersund.

• •

Ett trettiotal dagligvaruhandlare i regionen säljer bageriets produkter. Företaget har cirka 70 anställda.

Här bor vi

Kumla Fakta om Sveas • •

Själva leveransbageriet ligger i Kumla. Dessutom ingår sex kafeér i koncernen: Kumlabageriet, Kumlatorget, Wienerkonditoret Lindesberg, Tutingen Askersund, Sveas Bistro Örebro och Sveas Stortorget Örebro.

Kumla är en tätort i Närke, i Örebro län. Det är en gammal kulturbygd och har sitt namn efter kyrkbyn i Kumla socken. Under 1620-talet blev byn en kort tid föremål för pilgrimsfärder. Dagens ort växte fram som stationssamhälle i slutet av 1800-talet vid den 1862 uppförda stationsbyggnaden vid järnvägen mellan Örebro och Hallsberg. ”I Kumla bor det fler skomakare än folk”,

är ett gammalt talesätt i Närke. 1927 låg halva landets skotillverkning här. Idag finns skotillverkaren Arbesko kvar. Bland andra industrier finns Procordia Food som tillverkar sylt och saft under varumärket BOB, och telekomföretaget Ericsson har verksamhet här. Folkmängden i kommunen är cirka 22 000 personer. Kumla växer snabbt och kommunen siktar på 25 000 invånare år 2025. ”Kumla 25 000” är namnet på kommunens strategiska mål. Orten är kanske mest känd för fängelset Kumlaanstalten, Sveriges största anstalt, där många av landets långtidsdömda avtjänar sina straff.

BRÖD _ 31


JURISTEN / JUNI-JULI

Får man ställa krav på att anställda vaccinerar sig? Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tar i sommarnumret av BRÖD upp en synnerligen aktuell fråga – covidvaccineringen! Vad gäller egentligen, och vad får du som arbetsgivare kräva? När jag skriver detta har cirka hälften av den vuxna befolkningen i Sverige fått åtminstone en dos av coronavaccin. En bra bit på vägen men även en bra bit kvar. Många av dem, som nu väntar på att få bli vaccinerade, tillhör den yngre och arbetsföra delen av befolkningen och är således era anställda. En fråga som då börjat bubbla upp är hur ni ska förhålla er till personal som inte vill, eller inte anser sig kunna, ta vaccinet. I den här artikeln ska jag försöka reda ut vad som gäller och vad ni bör tänka på ifall situationen uppstår. Intresseavvägning Varje person har rätt att själv bestämma vilka medicinska behandlingar man vill underkasta sig, detta är en del av

den personliga integriteten. Denna kan bara åsidosättas ifall man vid en intresseavvägning skulle komma fram till att det intresse som frågan gäller (i detta fall vaccinering mot covid-19) väger tyngre än den personliga integriteten. I den bransch där ni verkar har jag mycket svårt att se att en sådan intresseavvägning skulle landa i att ni kan kräva att arbetstagare vaccinerar sig. Hur ska man agera? I och med att ni egentligen inte kan kräva att en anställd vaccinerar sig blir det i förlängningen även svårt att vidta rättsliga åtgärder mot en anställd som vägrar. Ni kan med andra ord inte säga upp en anställd som inte vill underkasta sig vaccineringen. Det ni däremot kan göra är att uppmana era anställda att vaccinera sig och även vida åtgärder som underlättar för dem att göra detta. Ett exempel på en sådan åtgärd kan vara att låta dem vara lediga i samband med att de fått en tid för vaccination. Det ska dock betonas att ni inte har någon skyldighet

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

att bevilja ledighet för vaccinering emot covid-19. I övrigt vill jag passa på att önska er alla en härlig sommar med allt vad det innebär. Skulle ni behöva vår hjälp är vi dock aldrig längre än ett mejl eller samtal bort. Arbetsgivarrådgivningen har öppet och är bemannad som vanligt hela sommaren för att ni alltid ska få den service ni förtjänar.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

32 _ BRÖD

CAFÉ & BAGERI PÅ ÖSTERLEN, TILL SALU Äppelblom, vita stränder, böljande landskap, äppelmarknad och Fritiof Nilsson Piraten..... ja, allt detta finns att uppleva i Kivik. Café och Bageri som ligger centralt i Kivik och etablerades för drygt 20 år sedan av nuvarande ägarfamilj. Verksamheten har varit oerhört framgångsrik och står idag för ett mycket starkt och väletablerat varumärke. Verksamheten överlåts på grund av åldersskäl till någon som vill fortsätta att driva och utveckla företaget. Verksamheten bedrivs i hyrda ändamålsenliga lokaler och som består av bageri m lager, butik samt servering både inom- och utomhus. Det finns även möjlighet att förvärva fastigheten. Årsomsättningen uppgår till drygt 4 Mkr och verksamheten drivs med en bra lönsamhet. KONTAKT Kontakta Jens Lundgren, Redovisningskonsult Jens Lundgren AB, för mer information: jens.lundgren@jlab.se eller ring 0708-57 14 76.

VI PÅVERKAR LAGAR OCH REGLER TILL DIN STORA FÖRDEL

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Klipp ur och spara!

JOBB ETC

or


Med precision och kärlek AF FÄR S I N R I KTAD P ROD U KTUT VECK LAR E Du har hantverket i händerna samtidigt som du brinner för utveckling och innovation. Du vill driva, skapa resultat och göra skillnad. Dessutom är du passionerat förtjust i bröd och kakor. Då har vi jobbet för dig. Vi behöver förstärka vårt team på bagerisidan. Din roll blir att greppa taktpinnen och leda vår produktutveckling framåt. I korthet innebär det att stötta våra säljare med att ta fram nya bakhjälpmedel och blandningar – enkla, kostnadseffektiva och lönsamma för framförallt de större och industrialiserade bagerierna. Inom Engelhardt älskar vi förändring. Vi anpassar ständigt vår verksamhet till nya förutsättningar, kundkrav och samhällets trender. För rätt person kan vi utlova en spännande möjlighet att vara med och göra skillnad i ett dynamiskt team, med stor spännvidd på produkterna. Engelhardt är en etablerad partner inom den nordiska livsmedelsindustrin, inom alla områden med tonvikt på bageri. Nu moderniserar vi verksamheten ytterligare för att kunna växa i rollen som en ledande aktör på den nordiska och internationella marknaden. Läs mer om oss och om tjänsten på: www.engelhardt.se

© 2020 B. Engelhardt & Co AB, Box 49, 421 21 Västra Frölunda, Sweden Växel +46 (0)31 – 709 17 00, engelhardt@engelhardt.se


MARIAS KRÖNIKA / JUNI-JULI

Större parentes än corona ... Det senaste halvårets parentesliknande tillstånd tär. Kanske främst ekonomiskt och socialt. Men för många även psykiskt. Att som ensam äldre inte få krama sina barn och barnbarn i över ett år har nog aldrig hänt förr. Vad gör det med människor? Vi vet inte. Det finns många andra tragiska händelser som coronapandemin har fört med sig. Samtidigt finns en parallell, minst lika stor, parentes som ’tack vare’ corona har fått strålkastarljuset på sig. Maten, hälsan och klimatet. Kan nämna i sammanhanget att när jag i slutet av 90-talet hade uppdrag på dåvarande Folkhälsoinstitutet var de ekonomiska insatserna för tobaksprevention och alkoholprevention i storleken 20 gånger större än för matvanor. Idag visar all forskning tydligt att matvanor, tillsammans med tobak är den största faran för ett hållbart hälsosamt liv. Folkhälsomyndigheten kallar till kraftansträngning. Tyvärr äntligen. De senaste 50–70 åren har våra matvanor varit en parentes, både för klimatet och hälsan. Samma period har sjukdomar kopplat till folkhälsan ökat, dramatiskt. Att äta som ’förr’ har dock inte bara fördelar. Det är inte länge sedan det fanns både bristsjukdomar och svält. Bland de stora fördelarna med vårt sätt att äta idag kan nämnas tillgången till mer och bättre protein, och frukt och grönsaker hela året.

Maria Sitell, dietist och kommunikationschef, Brödinstitutet

Parentesens matvanor kan i stora drag sammanfattas: • För mycket mat • Mer siktat mjöl och mindre fullkorn • Mer salt • Mer fett och mer mättat fett • Mer animaliskt protein Framtidens mat kan sammanfattas: • Lagom med mat • Mer fullkorn och mindre siktat mjöl • Mindre salt • Mer omättat fett • Mer växtbaserat protein. Det blir dock mer och mer tydligt att upptaget i kroppen av det växtbaserade proteinet har stora utmaningar. Att äta lite kött, att utnyttja den så kallade köttfaktorn visar på stora hälsofördelar. En tredjedel av tonårsflickorna har idag järnbrist, en fjärdedel av kvinnor i fertil ålder. Det är förstås ohållbart. Det blir nog mer om detta framöver. Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ANNONSERA I BRÖD... ...OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! Vill du nå bageri- och konditoribranschen i Sverige? En bransch somPMS till4625 större delen består av egna företagare PMS 130 C PMS 294 C C PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C som fattar beslut om rörelsens alla inköp, allt från råvaror till Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C ochtjänster. multiplicerat Tillsammans 100%. ochmiljarder multiplicerat 100%. omsätter de 18 kronor. Tidningen BRÖD når företagarna och därtill brödansvariga hos Sveriges 950 största caféer, in store bakeries, or coffeeshops och andra företag som är fokuserade på bröd, konditori, dessert och choklad. Det finns inget annat sätt att nå alla dessa bagare och konditorer samtidigt än i Tidningen BRÖD, vars uppdragsgivare dessutom är den starka

34 _ BRÖD

branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer (SBK). Att annonsera i BRÖD är ett kostnadseffektivt medieval. PMS 130 C PMS 294 C Black Här når du beslutsfattare till en låg kostnad i en tidning Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat som läsarna själva100%. ser som sin viktigaste informationskanal. 94% av läsarna tycker att tidningen är ”mycket bra” eller ”bra”!!!* Upplagan är idag 2900 ex/nr. Utkommer 11 gånger om året. PER HANSSON: 070-747 42 82 / per@bageri.se


PLOCKAT / JUNI-JULI

INGET MER

SEMESTERSPILL

SKÅLA IN SEMESTERN med magnetiska champagneglas – står stadigt i både båt och husbil. Magneten i foten ser till att glasen står kvar på sina magnetiska underlägg även om det guppar, svänger eller lutar kraftigt.

SMARTASTE PRYLARNA Lagom till semestern lanseras ofta en mängd smarta prylar som underlättar livet. Här har redaktionen valt ut sina 5 favoriter...

PERFEKT BIT

VARJE GÅNG SMARTASTE

MED TÅRTSPADEN ”Magisso” skär du perfekta bitar även i en riktigt hög tårta. Bara att skära igenom tårtan, klämma åt med spadens sidor, lyfta upp och servera på tallriken. Du slipper nudda tårtan på ovansidan, vilket är hygieniskt när flera personer ska ta för sig...

GRILLKROKEN

DEN SVENSKUTVECKLADE grillkroken North Hook är ett smart grillverktyg som gör det enkelt att vända köttet och grönsakerna på grillen. Krokens långa handtag håller händerna borta från den varma glöden och de vassa krokarna ger ett riktigt bra grepp när du vänder, flyttar eller lyfter upp köttet på serveringsfatet.

Pssst!

Med ”Nyckelgömman” kan du förvara extranyckeln på ett säkrare ställe än under stenen. Gömman har ett 4-siffrigt kodlås och en kraftig bygel som gör att du kan låsa fast den på ett bra ställe. Rymmer 14 plastkort eller 20 nycklar. Läs mer på www.smartasaker.se

ARBORIST PÅ

ETT LITET KICK!

MED SVENSKUTVECKLADE grenkaparkitet Nordic Pocket Saw Arborist, kan två personer såga ner grenar utan att behöva klättra eller använda stegar. De långa remmarna och den vassa kedjesågen gör att ni på avstånd enkelt får ner grenar på 8 meters höjd utan att oroa er för att få grenar i huvudet...

BRÖD _ 35


REGIONALT / JUNI-JULI

HÄNT EXTRA! Guldkorn i Falun Falu Bröd & Pâtisserie, som drivs och ägs av Therese Vesterholm, har utsetts till guldkornet i Världsarvet Falun. Nyligen flyttade verksamheten in i ”nya” lokaler där det bedrivits konditoriverksamhet sedan 1766, även känt som ”Hammars konditori”. Kanske den äldsta konditorilokalen i Sverige? Utmärkelsen delas ut årligen av Världsarvet Faluns vänförening.

Nytt fik till Karlskoga Ett nytt kafé har slagit upp sina portar i Karlskoga lagom till sommaren. Förutom att skilja sig från andra kaféer när det kommer till sortimentet skapar Café la Sockertoppen även arbetstillfällen. Det nya stället drivs av föreningen Funkis, som arbetar för att ge individer utanför arbetsmarknaden möjligheter till delaktighet och personlig utveckling, att pröva på arbete, att nå en social gemenskap samt öka sina chanser till en anställning. Här bakas och lagas allt från grunden av konditor Linnea Ahlberg med hjälp av medarbetare och personal. Föreningen Funkis startade för cirka tio år sedan. Idag är Funkis ett arbetsintegrerat socialt företag som har cirka 20 anställda inom olika verksamheter såsom städ, restaurang och kafé. Den dagliga verksamheten inryms också i företaget.

Glutenfritt gav pris Anneli Johansson på Lysings glutenfria bageri har utsetts till Årets företagare i Ödeshög. Det var i tider när konditoriet inte gick så bra som hon satsade på att börja baka glutenfritt bröd. Det i kombination med att hon själv och även hennes barn har konstaterad celiaki. Det glutenfria brödet har blivit en succé. Lysings kör ut brödet till utlämningsställen på 63 orter, förutom ett antal externa återförsäljare. Omsättningen på brödet är i dag omkring 4 miljoner kronor, en fjärdedel av Lysings försäljning. Årets företagare utses av Ödeshögs företagarförening.

Lunch på Fjällkonditoriet I sommar kommer Fjällkonditoriet att driva lunchservering hos Wikners i Persåsen, Jämtland. Från början av juli och sex veckor framåt ska lunchprojektet pågå.

36 _ BRÖD

Roslagsbageriet fick Norrtälje Nyckel Tomas Persson, som driver Roslagsbageriet och Café Hörnan i Norrtälje, har tillsammans med iva-personalen på Norrtälje sjukhus fått motta utmärkelsen Norrtälje Nyckel. Motiveringen säger bland annat: ”Tomas Persson tog tidigt initiativ till en insamling för att bjuda kommunens sjukvårdspersonal på smörgåsar under pandemins första hårda slag mot samhället. Det blev väldigt lyckat. Tomas Persson är en värdig mottagare av Norrtälje Nyckel 2021.” Diplomet kommer placeras bredvid tredjeplatsen i Mack-SM. Norrtälje Nyckel utdelas till medborgare som med hänsyn till sin verksamhet eller sina insatser i övrigt ansetts förtjänta av en utmärkelse från kommunens sida.

Stigs kan få rätt om korttidsstödet I oktober 2020 fick kafékedjan Stigs café & bageri, med basen i Värnamo, avslag från Tillväxtverket på sin ansökan om korttidsstöd för fem av sina medarbetare, skriver tidningen Näringslivet. Enligt beslutet fanns det inga arbetsgivardeklarationer för dem som gällde jämförelsemånaden. Direkt efter avslaget skickade Stigs café & bageri in en överklagan och arbetsgivardeklarationer för de fem medarbetarna. Då hade stöd för två perioder med början den 20 mars samma år redan betalats ut, den senaste i början av juni 2020, men därefter har inget korttidsstöd betalats ut för någon anställd på företaget. Trots att Stigs gjorde allt rätt – fastnade de i Tillväxtverkets onda spiral. Det senaste årets händelser kring korttidsstödet för Stigs visar sedan på långa perioder av tystnad från Tillväxtverkets sida under våren 2021. Ända till slutet av maj, då meddelar Tillväxtverket Förvaltningsrätten en önskan om att ta tillbaka ärendet. Motiveringen är uppgifter som visar att företaget visst har betalat ut lön enligt kraven för de fem anställda och nu vill Tillväxtverket pröva om Stigs ”uppfyller övriga förutsättningar för stöd”. Nu kan historien få ett bra slut eftersom företagets vd och ägare Fredrik Olsson har kunnat hålla verksamheten rullande trots pandemin och den långa väntan på korttidsstödet.


REGIONALT / JUNI-JULI

Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)

Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se)

Arrangören välkomnar också förslag på workshop eller egna kundevent. OBS att detta event kan komma att påverkas av situationen kring covid-19. För mer information, anmälan m m, kontakta Christian Nilsson, distriktsordförande: christian@boaltsbrod.se, 0732-305 275. Läs mer på www.bageri.se

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt.

Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se

Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

Bake on i Syd

SVERIGES BAGARE

& KONDITORER

MÄSSA 2021 Plats: Best Western Malmö Arena Hotell Datum: Lördagen den 30 oktober 2021 Tid för mässan: kl. 10:00 - 16:00

Äntligen! I höst händer det, vi får börja träffas ”på riktigt” igen. Framtiden är här! Närmare bestämt på minimässan Bake on i Malmö. Det Vi serär nudistrikt hopp och framtidstro igen och behovet att träffas och umgås med vänner Syd inom Sveriges bagare & konditorer som arrangerar, datum och och bekanta är stort i branschen. Passa nu på att ta tillvara denna möjlighet att delta på BAKE ON 2021 i Malmö. Vi tid är lördag den 30 oktober, kl. 10.00-16.00. Mässanhoppas hålls kunna på Best ge en dag där alla känner sig uppfyllda av inspiration och glädje med intressanta föredrag och trevliga samtal med kollegor och leverantörer. Western Malmö Arena Hotell. ’Hopp och framtidstro börjar spira igen och behovet att träffas OBS! Var vänlig notera att detta event kan komma att påverkas av situationen kring Covid-19. och umgås med vänner och bekanta är stort i branschen. Distrikt Det kommer bli en lite avskalad mässa utan fest på kvällen men kommer ändå ges möjligheter att Syd hoppas kunna bjuda på en dag där alla känner sig uppfyllda avgod mat och samvaro på lördagskvällen för den som vill stanna. njuta av När det gäller montrar, bokar ni det antal bord ni vill ha och eventuellt informerar vem ni vill ha inspiration och glädje, med intressanta föredrag och trevliga samtal som närmsta grannar så vi kan ge er den bästa placeringen när alla är bokade. med kollegor och leverantörer. Återkom gärna med förslag med workshop eller egna kund event. Det kommer bli en lite avskalad mässa utan fest på kvällen Fyll i anmälningsblanketten och skicka till: Ordförande SBK distrikt Syd men det kommer ändå ges möjligheter att njuta av god mat och Alicia Berg (till vänster) och Olivia Hedberg är mottagare av Christian Nilsson samvaro på lördagskvällen för den som vill stanna. Stockholms bagare & konditorers diplom som delas ut till de två christian@boaltsbrod.se När det gäller montrar, bokar man det antal bord man vill ha elevertel.som gjort275bäst ifrån sig på bageriutbildningen vid Stockholms 0732-305 och eventuellt informerar vem man vill ha som närmsta grannar så Hotell- & Restaurangskola. De får även ett presentkort hos Åsö för ska distriktet göra sitt bästa för att få till önskad placering, när alla deltagande på en av deras kurser. Stockholms bagare & konditorer är bokade. riktar ett tack till Åsö, som sponsrar detta initiativ.

Stockholmselever diplomerade

Bengts skalar upp Efter 46 år fick Bengts konditori i Staffanstorp en ny ägare. Nu väljer denna ägare att skala upp verksamheten och även öppna Lilla Bengts konditori på Djäknegatan i Malmö. Kanske blir det även ett konditori i Lund?

Testar pant på engångsmuggar I sommar genomför Örnsköldsviks kommun, tillsammans med statliga forskningsinstitutet RISE, ett pilotprojekt med test av pant på engångsmuggar. Syftet är att få en hållbar lösning som leder till ökad källsortering på allmänna platser. I projektet ”Panta på stan!” kommer Örnsköldsviksborna under perioden 1 juni till 31 augusti få möjlighet att panta sina engångsmuggar. En pant kommer att läggas på take away-muggar på utvalda kaféer i stadskärnan. Med hjälp av en app i mobilen kan

konsumenten skanna en QR-kod som finns på muggen för att sedan lägga den i rätt behållare på en återvinningsstation eller i de speciella källsorteringsstationer som projektet placerar ut. Panten kommer att kunna tas ut i form av pengar, poäng eller donation.

Bageriutbildning måste läggas ned Kanalskolans i Töreboda köks- och bageriutbildningar avvecklas. Utbildningarna har för få sökande. Utbildningarna har länge varit viktiga för kommunen; eleverna har lagat mat för prominenta gäster som kronprinsessan Victoria och vid högtidliga tillfällen som Näringslivsgalan har det varit en självklarhet att det är skolans elever som serverar. Men nu läggs utbildningarna ned på grund av för få sökande. Bageri och kök har fått in 25 ansökningar till hösten, och det skulle behövas omkring 65 elever för att verksamheten skulle gå runt.

BRÖD _ 37


DITT MEDLEMSSKAP

Spara deg med rätt kortavtal! Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du möjlighet att teckna och nyttja marknadens kanske mest kostnadseffektiva inlösenavtal för kortbetalningar. Du kan spara rejält med pengar! Idag är kortbetalning den överlägset vanligaste tekniken för betalningar av köp i butik. OK, det finns Swish. Och en och annan som fortfarande använder kontanter. Men kort är i dagsläget den helt dominerande betalformen. Men kortbetalningar är inte gratis. Liksom all annan betalning kostar den för dem som använder den. Till exempel betalar butiker och andra säljställen avgifter för kortterminaler och för själva betalningarna. Olika beroende på vilken bank man har och vilket så kallat inlösenavtal man har. Sveriges bagare & konditorer, SBK erbjuder, via sitt samarbete med paraplyorganisationen Butikerna, ett unikt kortinlösenavtal, som kan vara det mest fördelaktiga för butiker och säljställen med relativt låga belopp på de genomsnittliga köpen. Lösningen tillhandahålls av Elavon, med sitt nordiska huvudkontor i Oslo, och som har en världsomspännande verksamhet inom betalningstjänster. -Vårt avtal ger låga avgifter för den som tillhandahåller kortbetalningar, säger Camilla Rosåsen, Sales Manager på Elavon. Framförallt för dem som ofta har lite lägre köpsummor. En annan fördel är att man kan behålla samma kassor och kortterminaler man hade innan, om man väljer att gå över till vår lösning. Och pengarna kommer alltid in på kontot dagen efter köp. Tidigare var det lite krångligt för dem som hade Swedbanks Babs/Paylink-terminaler att byta till Elavon, men nu har de löst det genom att en ny terminal skickas till den som väljer att teckna avtal med dem. Under tiden går det att använda den gamla terminalen inom ramarna för avtalet. Avtalet har heller ingen uppsägningstid. En sak som skiljer Elavons lösning från de traditionella bankernas är att man bara betalar för själva transaktionen, alltså betalningen. Det finns ingen fast månadsavgift eller andra dolda avgifter. -Vår lösning hanterar också alla förekommande kort – bankkort, kreditkort inklusive American Express, framhåller Camilla Rosåsen. Hur mycket man som användare sparar är svårt att säga exakt, det beror förstås på vilka köpvolymer man har, hur stora snittköpen är och så vidare. Det är enkelt att skaffa Elavons lösning. Kontakta dem direkt, eller kolla med Sveriges bagare & konditorers kansli. Du hittar kontaktuppgifter här intill! -Vi har ett team som hjälper våra kunder med alla tänkbara frågor kring avtalet, säger Camilla Rosåsen. Och hela sju av dem är svensktalande! Vi har även medarbetare i Sverige – i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du är välkommen att höra av dig direkt till oss så hjälper vi dig med en kostnadskalkyl – och förstås alla andra 38 _ BRÖD

frågor kring lösningen. Elavons avtal är egentligen två varianter. Du kan välja att teckna avtal för snittköp under 500 kronor, eller över 500 kronor. -För de allra flesta av SBK:s medlemmar skulle jag rekommendera varianten under 500 kronor, menar Camilla Rosåsen. Det blir en dynamisk effekt som innebär att kostnaden alltid hamnar på en konkurrenskraftig nivå.

Exempel, köpsumma 100 kronor: Svenska kort Visa debet 0,30% Mastercard debet 0,32% Visa credit 0,40% Mastercard credit 0,42% Visa företagskort 1,65% Mastercard företagskort 1,65% Kort utfärdade utanför EU/EEA Visa debet 0,38% Mastercard debet 0,40% Visa credit 0,48% Mastercard credit 0,50% Visa företagskort 1,73% Mastercard företagskort 2,00% Övriga kort JCB 1,90% UnionPay 1,90% Discover/Diners 1,90% Americn Express 1,90% Aktuella procentsatser avser juni 2021.

Så här ansöker du Ansök om att teckna Elavons kortinlösenavtal genom att fylla i och skicka in en blankett till Elavon. Logga in på medlemssidorna på www.bageri.se, så kan du ladda ned ansökningsblanketten där! Vår kontaktperson hos Elavon är Camilla Rosåsen. Hon hjälper till med allt kring avtalet och svarar på frågor. Hennes mejl är: camilla.rosasen@elavon.com och telefonnummer +47 982 26 177. Det går självklart även bra att kontakta kansliet genom att mejla: kansli@bageri.se eller ringa 08-762 67 92.


DITT MEDLEMSSKAP

Förmåner för dig som är medlem Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Hotell med rabatt i sommar… …och även senare så klart. Nu kan du bo till rabatterat pris på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Om du är medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, vill säga. Best Western har över 150 hotell i Skandinavien som alla ger upp till 20 procent rabatt för boende till hotellets dagspris. Hotellen drivs, enligt kedjan, av färgstarka entreprenörer som brinner för att skapa levande mötesplatser med en stark lokal prägel. Du bokar rum via Best Westerns hemsida eller på telefon via kedjans centralbokning. Hotellen finns från Narvik i norr till Sönderborg (Danmark) i söder, från Stockholm i öster till Stavanger i väst. Du kan även registrera dig som medlem i Best Westerns lojalitetsprogram så får du förmåner när du checkar in på hotellen. Du samlar även poäng som du sedan kan nyttja till fria hotellnätter över hela världen, eller omvandla till presentkort hos någon av alla kedjans samarbetspartner. Som avtalskund har du också rabatt på konferens- och möteslokaler. För mer information, och uppgifter om hur du utnyttjar hotellrabatten, logga in på medlemssidorna på www.bageri.se

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt PMS sätt. 130 C PMS 294 C Partner/leverantör: PCS Flavour

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit

Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers Säkerhetsrådgivning Säkerhetspaket via Butikerna med flera olika delar, bland annat telefonsupport via Butikernas säkerhetschef. Partner/leverantör: Butikerna Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kontorsmateriel m m Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Hotell Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

BRÖD _ 39


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

www.dawnfoods.com/nordics

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

Kontakta oss för mer information om Dawn Foods Anders Jonsson, Sales Manager Sweden, M +46 (0) 702 494945

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden

Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. www.kobia.se | 010-206 77 91

lönsamhet. St o

PART OF ABDON GROUP

lt

udspons huv or

Vi inspirerar till nya bakverk, ökad omsättning, bättre lönsamhet och utvecklat ledarskap. Läs mer i vår kundtidning Inspiration & Affärsmannaskap och på vår hemsida.

av

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

Inspiration för ökad

Följ oss på Facebook och Instagram.

www.femtorp.se 040-94 90 00

40 _ BRÖD

Credin Sverige AB Elvägen 4 • 443 61 Stenkullen 0302-252 00 • info@credin.se • www.credin.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.DYNATEC.se

www.nbt.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Lyft & töm

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

Skräddarsydda lyftar och tömmare för effektiv bageriproduktion.

www.nimo-kg.se info@nimo-kg.se | 0418-446 440

FOOD IS OUR PASSION ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

www.kaka.se 010-484 99 00 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Receptet för bättre affärer.

www.lundpac.se 040-19 08 31

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

BRÖD _ 41


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKE OFF

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Jönköping 08-510 00 303

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Konditorier Brödbutiker BAKUGNAR Caféer Coffeeshops Restauranger Barer

08-590 006 00 info@revent.se

C

CHOKLAD/PRALINER Panea AB www.panea.se

Halmstad 035-301 49

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

BAKPLÅTAR

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

08-590 006 00 info@revent.se

www.praegel.dk

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 4625 C

or

PMS 130 C

42 _ BRÖD

PMS 294 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Smakspecialister sedan 1862

DONUT-/MUNKMASKINER

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

or

08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

D

DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med bagerisystemet PCS WinBag

Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare med flera. NYHET! Flavour Recept och Kalkyl. Det första leverantörsoberoende recept- och kalkylsystemet i Sverige!

FÖRSÄKRINGAR

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

DISKMASKINER

Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Skandinaviens ledande leverantör Uppslagslinjer av diskmaskiner för storkök Degblandare Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Vispmaskiner Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 Matbrödslinjer E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Välj dina professionella Siloanläggningar maskiner från onbart. Doseringsoch fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar Inredning för konditori och café extrema krafter.

LUNDVALLS AB

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Brödbranschens totalleverantör G

Tel 031 309 98 90 ab@pcs.se. www.pcs.se

GRÄDDAUTOMATER

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

I INREDNING & DESIGN Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Panea AB www.panea.se

Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 43


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

Vi förverkligar dina idéer

Urban Gudmundsson

Ä

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

TÄNK BLÅTT FÖR

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

44 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

S

T

SILOS

TRANSPORTBAND

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

ipco.com/bake

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se www.habasit.se

SOCKER När transportband är viktigt för dig! Habasit® Cleanline ultimata transportband för bageri tel.

+46 30 122 600

TÅRTDEKORATIONER

Socker och Sirap www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export

– naturliga råvaror PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

040-53 or 70 00

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

VAKUUMKYLAR ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

www.warbrokvarn.se • Tel: 0730-34 39 88 Finns att beställa hos:

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 45


Trevlig sommar alla bagare & konditorer!

TÄVLING: HÄR ÄR FINALISTERNA I ÅRETS KONDITOR LAGSTIFTNING: SÅ FUNKAR NYA UTP-LAGEN

BRÖD #8 UTE I SLUTET PÅ AUGUSTI

46 _ BRÖD BRÖD _ 46


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig, vik. Magdalena Höglund Tel: 08-762 67 97 E-post: magdalena@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 55680, 102 15 Stockholm BESÖK: Storgatan 19, Stockholm (Näringslivets hus) TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Stockholm och multiplicerat 100%. Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser or (johan@margaretas-bob.se)

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg är tryckt i 30% av PMS 4625C (christian@pilefood.se) och multiplicerat 100%. Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 47 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 55680, 102 15 Stockholm)

Paneas nya oljefria avvägare Nu kan vi på Panea äntligen presentera vår nya oljefria avvägare från Pietroberto. Panea har tillsammans med Pietroberto varit med och utvecklat den nya touchpanelen med alla dess funktioner. I panelen ändrar man enkelt från manuellt läge till receptläge. Touchpanelen är väldigt lätt att använda liksom hela avvägaren. Vi på Panea är stolta över att få leverera denna avvägare till Ica Maxi i Kalmar där Jocke och hans medarbetare i bageriet gör underverk i bageriet varje dag.

Pietrobertos nya avvägare är helt oljefri vilket inte bara är bra för degarna och underlättar rengöring av maskinen. Den spar också pengar varje dag den används då den inte förbrukar någon olja alls. Maskinen på bilden har vår standardutrustning som innebär att den är rostfri utvändigt samt har en effektiv mjölare och teflonbehandlad degtratt. Kontakta gärna oss på Panea för mer information. Besök Ica Maxi i köpcentret Giraffen och se maskinen “in action”.

Gör som Ica Maxi i Kalmar - kontakta Panea om du också vill ha hjälp med att effektivisera eller planera ett nytt bageri eller konditori. Paneas idé är enkel: att hjälpa till att starta bagerier, kafeér och restauranger; och se till att du som entreprenör får den utrustning och inredning du verkligen behöver med rätt kvalitet. Om du har frågor om produktion eller inredning tveka inte att ringa: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.