RSL DM 2020

Page 1

SÅDAN FØLES DET AT BLIVE DANSK MESTER De forsvarende danske mestre i alle fem kategorier sætter ord på glædesfølelser, der er sværere end som så at beskrive.


Badmintonoplevelser

All Sport Inclusive

I mere end 30 år har Holstebro RejseCenter sendt badmintonspillere ud for at repræsentere Danmark ved mesterskaber over hele verden. Vi giver danske badmintonfans mulighed for at rejse med!

Flyv til Club La Santa og få verdens bedste aktive ferie, i nye og moderne rammer. Mere end 80 sportsgrene, over 500 aktiviteter, de bedste faciliteter og udstyr, undervisning fra kompetente instruktører, samt sjove turneringer, er til fri disposition og inkluderet i prisen.

træningslejre og klubture

under solen på Lanzarote

All England 2020 – udsolgt. Tag med på turen til All England 2021 og VM 2021 i Spanien – programmerne forventes klar juni 2020. Bestil program og rejse på holstebrorejsecenter.dk

Der er muligheder og tilbud til alle generationer og niveauer – helt ned til børn på 3 år, med den meget populære børneklub ’Play Time’.

Kontakt Mette Sørensen på telefon 96 10 10 57 eller mail

Bestil ferien i dag på 76 500 400 eller på clublasanta.dk

badminton@holrc.dk for spørgsmål til vores tilskuerrejser.


| RSL DM 2020

INTIME KONCERTER Oplev nogle af Danmarks store musikalske navne helt tæt på, når vi byder velkommen til en stribe af intime koncerter i 2020. Aftenen starter med en lækker 3-retters middag, hvor alle sanserne vækkes. Efter maden kommer du helt tæt på kunstneren og får en enestående og intens koncertoplevelse. Se hele koncertkalenderen og køb billet på sabrokro.dk

Koncert og 3-retters menu Zididada

7. februar 2020

Sko/Torp

28. februar 2020

Pris pr. pers. fra

550,-

Peter Viskinde 13. marts 2020

Hush

17. april 2020

LAD BILEN STÅ

Ta’ en overnatning  Koncert og middag  Overnatning i dobbeltværelse  Morgenbuffet Pris pr. pers. fra

950,-

Viborgvej 780 · 8471 Sabro · Tlf. 86 94 89 22 · Læs mere på sabrokro.dk

Hardinger Band 1. maj 2020

LUKSUSPAKKE

Juniorsuite med spa  Koncert og middag  Overnatning i juniorsuite med spa  Morgenbuffet Pris pr. pers. fra

1.150,-

3


4

RSL DM 2020 |

Bank skræddersyet til dig Hvad end du skal købe bolig, oprette pension eller vil investere, finder vi sammen de løsninger, som passer ind i dit liv. Fortæl os, hvordan vi kan hjælpe dig.

Axel Kiers Vej 11 / 8270 Højbjerg / tlf. 4456 5250 aarhussyd@handelsbanken.dk / handelsbanken.dk/aarhussyd

Aarhus Syd-annonce-184x127-skræddersyet-badminton danmark-jan19.indd 1

15-01-2019 10:20:16

BLUE WATER SHIPPING STØTTER

LOKALSPORTEN

Blue Water Shipping er et internationalt transport-, shipping- og speditionsfirma med over 1.500 ansatte, +65 kontorer over hele verden samt et omfattende globalt netværk af agenter og samarbejdspartnere. Firmaet blev grundlagt i 1972 i Esbjerg, hvor hovedsædet ligger.

Blue Water Shipping A/S | www.bws.dk


Indhold | RSL DM 2020

Indhold FORORD Bo Jensen, Direktør, Badminton Danmark

7

Rabih Azad-Ahmad, Rådmand for Kultur og Borgerservice

9

Velkommen til RSL Danmarksmesterskaberne Velkommen til Aarhus. Velkommen DM i Badminton

ARTIKLER

10

Herresingle Damesingle Herredouble Damedouble Mixeddouble

10 12 14 16 18

Årets Badmintonspiller 2019

21

Årets Komet 2019

23

Tidligere vindere

24

21

23

FØLG OS: Badminton.dk - Facebook: facebook.com/badmintondk - Instagram: @badmintondenmark - Youtube: @badmintondk LinkedIn: Badminton Danmark - Twitter: @baddk - Weibo: 丹麦羽毛球队 - WeChat: 丹麦羽毛球队

UDGIVET AF Badminton Danmark · Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20, 2605 Brøndby · tlf. 70 60 50 76 · e-mail: info@badminton.dk · badminton.dk denmark2020.dk · denmarkopen.dk | TEKST Jonas Kildegaard · Lasse Kjær Hansen · Søren Nielsen | REDAKTION Team Kommunikation og Marketing FOTO Badmintonphoto · Badminton Danmark | ANNONCESALG, LAYOUT OG PRODUKTION FL SportMarketing, Agerbakken 21 · 8362 Hørning tlf. 70 22 18 70 · e-mail: info@flsportmarketing.dk | TRYK Øko-Tryk ApS · tlf. 96 94 04 11

5


6

RSL DM 2020 |

ENESTÅENDE

fra Guldsmed Boye

VI GIVER RÅD TIL VÆKST - med nærvær, faglighed og engagement! På udkig efter en professionel samarbejdspartner på revisionsområdet?

Boye Diamond er Guldsmed Boyes eksklusive ombytningsserie. Serien føres i 14 kt rød- og hvidguld med brillantkvalitet TW VVS. Smykket kan ombyttes indenfor 2 år til et nyt med en større brillant mod at betale differencen. Serien forhandles kun hos Guldsmed Boye. BOYE DIAMOND fra 4.400,-.

Så skal du vide, at i Dansk Revision fokuserer vi ikke kun på tallene. Vi går dybere ind i din virksomhed, og på den måde bliver vi ikke kun problem- og talknuser, men også din fortrolige sparringspartner.

Guldsmed Boye har eget guldsmedeværksted, hvor guldsmedene forarbejder vores BOYE DESIGN-kollektion.

Det gør os i stand til at rådgive præcist og målrettet i forhold til den udvikling du ønsker i virksomheden.

Ses vi til en uforpligtende snak?

DENMARK

AARHUS • SILKEBORG LANDSDÆKKENDE BYTTESERVICE • EGET GULDSMEDEVÆRKSTED

TOMSAGERVEJ 2, 8230 ÅBYHØJ

WWW.GULDSMEDBOYE.DK

0676 1041 Ann. DM Badminton.indd 1

TLF. 8936 1212 | WWW.DANSKREVISION.DK

07.01.2020 09.29

DR-badmintonann-jan18.indd 1

09/01/2018 16.20


Forord | RSL DM 2020

Velkommen til RSL Danmarksmesterskaberne Det er femte år i træk, men også sidste år i denne omgang, at vi lægger baner til danmarksmesterskaberne i Badminton i Aarhus og Ceres Arena. Det har hvert år været en fornøjelse at ankomme til Smilets By, og vi håber på igen i år at kunne skabe smil på læberne af tilskuere, spillere, frivillige og TV-seere. Danmarksmesterskaberne leverede flere sportslige overraskelser i 2019, og forhåbentlig kommer der igen i år flere seværdige og spændende oplevelser på de grønne baner, når Danmarks største talenter og stjerner skal kæmpe om at kalde sig landets bedste og en plads i historiebøgerne. I historiebøgerne står blandt andre tidligere vindere såsom Erland Kops, Camilla Martin, Christinna Pedersen/ Kamilla Rytter Juhl og Anders Antonsen. Det er et helt særligt selskab, man kan blive en del af, hvis man formår at stå øverst på medaljeskamlen på lørdag. Man bliver den nyeste del af arven. En arv, der er en stor del af Badminton Danmarks 90-årige historie, som vi i dette år fejrer. Badmintonsporten har en enestående historie i Danmark, hvilket ikke kun bevises nationalt gennem danmarksmesterskaberne. Internationalt har vores lille land opnået resultater på de største scener rundt om i verden, vi uddanner nogle af verdens bedste trænere og dommere, vi har en unik foreningsstruktur, og vi arrangerer nogle af sportens største events. Det vil vi gøre vores bedste for at blive ved med. Blandt andet ved, at vi i år som den første europæiske nation nogensinde er værter for Thomas & Uber Cup på samme tid. Her skal de bedste herre- og damelandshold dyste om verdensmesterskabet. Det bliver lige her i Ceres Arena i Aarhus foran det danske publikum samt en masse tilrejsende badmintonfans fra hele verden. Det glæder vi os rigtig meget til i Badminton Danmark, og vi håber at se dig igen i maj fra den 16.-24. Endnu engang skal der lyde en stor tak til de medarrangerende klubber Viby, Højbjerg og AB Aarhus, samt alle frivillige, der har en stor andel i, at I som tilskuere og fans får en fantastisk badmintonoplevelse, og at vi kan udvikle denne event. Med det i kikkerten er det mig en stor glæde at byde jer alle sammen velkommen til RSL DM 2020. Jeg ønsker tilskuere, spillere, trænere, ledere, dommere, frivillige samt Badminton Danmarks professionelle stab et godt og spændende mesterskab med mange fine oplevelser.

Bo Jensen Direktør Badminton Danmark

7Forord | RSL DM 2020

Velkommen til Aarhus. Velkommen DM i Badminton 2020 bliver badmintonens år i Aarhus. For femte gang afholder vi nu de danske mesterskaber, og i maj er vi værter for BWF Thomas & Uber Cup 2020 - VM for herre- og damehold. Det er første gang, at Danmark er vært for den prestigefulde turnering, der for første gang i 36 år afvikles i Europa. Aarhus er i sandhed blevet en stor eventby. Hver eneste dag byder byen på nye oplevelser, og også de store internationale begivenheder kan opleves med jævne mellemrum. Det er med til at sætte Aarhus på verdenskortet. Men det er også en gevinst for byens borgere og gæster. Sport og events samler mennesker. Det er en fantastisk ramme om fællesskaber, hvor vi mødes og er aktive sammen. Uanset om vi selv er aktive på banen eller vi fra sidelinjen følger dem, vi holder med. Sport vækker de helt store følelser. Vi lider og jubler sammen med vores helte. Det vækker en fællesskabsfølelse, som ikke kan opleves på mange andre måder. Det skaber fællesskab. Et fællesskab, der går på tværs af alder, køn og baggrund. Fællesskaber er også i højsædet hos byens mange frivillige. De frivillige ildsjæle gør en kæmpe forskel. Uden dem ville Aarhus ikke være det samme. De frivillige er med til at sikre, at vi kan afholde store og små events, både VM i Badminton for hold og det igangværende DM. Det vil jeg gerne på hele byens vegne takke dem for. Jeg håber, at I vil sende de mange frivillige et venligt smil, når I møder dem – og så vil jeg ønske jer alle velkommen til DM i Badminton og velkommen til Aarhus.

Rabih Azad-Ahmad Rådmand for Kultur og Borgerservice

9


10 RSL DM 2020 | Herresingle

Første gang var noget specielt,

men tre i rap på pokalen kan også noget For Anders Antonsen var den første DM-titel, som han hjemtog for tre år siden, noget helt specielt. Med den tredje titel i rap bliver hans indgraverede navn på DM-pokalen sværere og sværere at overse, og det kan nu også noget, mener den forsvarende mester i herresingle. Af Lasse Kjær Hansen


Herresingle | RSL DM 2020

SIDSTE ÅR VANDT DU DM-TITLEN FOR TREDJE ÅR I STREG. HVORDAN VAR DET AT VINDE SENEST, I FORHOLD TIL FØRSTE GANG DU BLEV DANSK MESTER SOM BARE 19-ÅRIG? - For mig var den første gang nok lidt mere speciel. Jeg havde kun været med til DM to eller tre gange før, og jeg var ret ung og havde ikke vundet så meget før. Og så slog jeg Jan (Ø. Jørgensen, red.) i finalen, som var en rigtig stor ting for mig dengang. Efterfølgende blev jeg hyldet til et lille arrangement i AB, hvor der var en masse mennesker, så det var virkelig fedt. Ikke at jeg ikke synes, at det var fedt at vinde tredje gang. Det var selvfølgelig også stort for mig, men første gang var bare noget særligt, som det jo altid er med første gang, man opnår noget, man ikke har prøvet før.

ER DET EN TITEL, DU MÅSKE EFTERHÅNDEN FØLER DIG HJEMME I OG VANT TIL AT HAVE PÅ SKULDRENE? - Vant til ved jeg ikke, men det er jo fedt at kunne kalde sig dansk mester, og tre år i streg klinger godt. Jeg er måske til gengæld blevet ret vant til at have DM-pokalen som udsmykning derhjemme. Nu har den haft sin plads på reolen i tre år, så det ville da være lidt underligt, hvis den ikke er der længere, for jeg tror, jeg har fået en eller anden idé om, at den bare er min.

APROPOS POKALEN HVAD BETYDER DEN SÅ FOR DIG SOM EN SLAGS FYSISK BEVIS PÅ, AT DU BOGSTAVELIGT TALT HAR INDGRAVERET DIT NAVN I DANSK BADMINTONHISTORIE? - Jeg synes jo, det er sjovt, at når jeg kigger på pokalen, så står mit navn der ved siden af så mange store navne og profiler, som

11

jeg enten har hørt om eller set spille. Det er et sejt selskab at være en del af. Og så er det fedt, at mit navn står der tre gange lige i rap. Det, tænker jeg, må være svært ikke at lægge mærke til for den næste, som får pokalen.

NU HAR DU EFTERHÅNDEN OGSÅ FLERE STORE INTERNATIONALE TITLER OG PRÆSTATIONER I BAGAGEN. HVAD BETYDER SÅDAN EN DM-TITEL FOR DIG I LYSET AF DEM? - I takt med at jeg får prøvet mere og mere, sætter det selvfølgelig noget i perspektiv. Jeg tror ikke, at det er sådan, at det betyder mindre for mig at vinde DM i dag, men det føles måske bare lidt mindre vildt, end det gjorde den første gang. DM er jo også noget særligt, i og med det hverken er penge eller ranglistepoint, der er på spil. Det er mere det indbyrdes os spillere iblandt og håneretten, man kan tage med sig hjem som vinder. Derudover er det altid fedt, at unge spillere også får muligheden for at spille opad til DM, og omvendt også at jeg og de andre herresingler på forbundstræningen bliver presset til at vise, at der for de unge er et stykke vej endnu. Det er altid sjovt at se de kampe, der udspiller sig til DM og følge de nye navne, der dukker op undervejs.


12 RSL DM 2020 | Damesingle

Danmarksmesteren i damesingle: - Jeg er jo bare et helt almindeligt menneske

Titlen som danmarksmester er ikke noget, som Line Kjærsfeldt tænker specielt meget over i hverdagen, men det hænder, at hun gennem titlen bliver et forbillede. Det kan være svært at forholde sig til, når ”man bare ser sig selv som et helt almindeligt menneske,” som Line Kjærsfeldt selv siger. Af Jonas Kildegaard

HVORDAN HUSKER DU DM-SEJREN FRA SIDSTE ÅR? - Jeg kan huske, at jeg fik en lidt dårlig start allerede fra den første kamp. Der tænkte jeg: puha, det kan godt være, at det bliver lidt tungt at komme igennem. Men derfra begyndte jeg at nyde at spille. Jeg havde haft en hård periode op til DM, hvor jeg lige var kommet hjem fra halvanden måned i Asien. Der kunne jeg

godt mærke, at jeg var lidt træt, men det gjorde det bare endnu federe at hive sejren i land.

HVAD BETYDER DET AT SLÅ EN SÅ GOD SPILLER SOM MIA BLICHFELDT I FINALEN PÅ HJEMMEBANE? - Det er jo altid underligt. Det kan blive en mega god kamp, men


Damesingle | RSL DM 2020

det kan også blive en rigtig dårlig kamp, fordi vi kender hinanden så godt. Jeg fik også en rigtig dårlig start i finalen, men tænkte så bare på at komme ind i kampen igen, og jeg kender hende jo godt, så det forsøgte jeg at udnytte. Det er altid fedt at vinde over en topspiller, og det gør jo bare, at man får en masse selvtillid, og så det er jo fedt at kunne kalde sig danmarksmester.

HVORDAN ER DET FOR DIG AT SPILLE I DIN FØDEBY? - Det, synes jeg, er fedt. Jeg kan mærke, at der er mange, som støtter mig og mange, der hepper på mig. Jeg bor hjemme ved min familie under DM, og det er bare super dejligt. Jeg synes, det er fedt, når jeg nu er fra Aarhus, at jeg kan give lidt tilbage til byen og vise, at det er her, jeg er fra. Jeg vil ikke ligefrem sige, at Ceres Arena er min hjemmebane, for der har jeg jo ikke spillet til daglig, men at spille i min hjemby er dejligt.

DET AT KUNNE KALDE SIG DANMARKS BEDSTE DAMESINGLESPILLER, HVORDAN ER DET? - Det er sjovt, for jeg kan komme til at tænke på, at jeg kan være

13

et forbillede for nogle. Det er underligt at tænke på, at folk kan se op til en, fordi jeg tænker, at jeg jo bare er et helt almindeligt menneske. Men det er ikke noget, jeg normalt tænker over, men det er ret specielt, synes jeg. Det er også fedt, at man i fremtiden vil kunne sige til sine børn: jeg har vundet DM, og det står her på pokalen. Det er jo mega fedt, og det er mega fedt, at man forhåbentlig kan give noget inspiration til andre, men jeg vil sige, at i hverdagen tænker jeg ikke så meget over, at jeg er danmarksmester. Der træner jeg og gør mit bedste for at blive en af verdens bedste.

HVAD SKAL DER TIL FOR AT GENVINDE DM? - Jeg tror, at jeg skal spille med godt humør, spille afslappet og med en simpel tilgang til spillet. Ikke lægge for meget i det, men bare nyde at spille badminton. Det er der, jeg spiller bedst, og så skal jeg selvfølgelig være klar i hovedet og have de hurtige ben med, hvis jeg skal vinde igen, for jeg synes, at vi har fået en rigtig stærk damesinglegruppe, og vi står der altid alle sammen, så det kan blive hårde kampe, hvis man vil vinde.


14 RSL DM 2020 | Herredouble

En rørende oplevelse:

DM-titel gav rum til refleksion Lange skadesperioder og hårdt arbejde blev sat i perspektiv, da Lasse Mølhede og Mathias Bay-Smidt landede deres første fælles DM-titel. – Man bliver selvfølgelig rørt, lyder det fra den ene part af den forsvarende danske mesterkonstellation. Af Lasse Kjær Hansen


Herredouble | RSL DM 2020

HVILKET MINDE STÅR KLAREST FOR JER HVER ISÆR, FRA DA I VANDT DM SIDSTE ÅR? Mølhede: - At vi ramte den lige i røven på det rigtige tidspunkt i finalen. Jeg var farlig på forbanen, og Mathias spillede frit på bagbanen. På det tidspunkt fik vi ikke mange sæt mod David og Frederik (Daugaard og Søgaard, red.) til træning, så vi var underdogs i finalen og kunne spille frit. Vi plejer at være bedst, når vi mentalt er afslappede og ikke tænker for meget over tingene, og sådan følte jeg, vi gik ind til finalen sidste år. Vi havde da også stået i flere semifinaler og en enkelt finale tidligere, så vi følte os også fint tilpas i hele setup’et. Bay-Smidt: - Jeg husker selvfølgelig finaledagen som en fantastisk dag og det hele som nogle dage, der bare gik rigtig hurtigt. Som jeg husker det, var finalen mod Frederik og David den første kamp på finaledagen, så Lasse og jeg skulle lige finde os til rette. Da vi senest havde mødt dem forinden finalen, var vi også foran i kampen, hvorefter de kom tilbage. Så for os gjaldt det virkelig om at holde tungen lige i munden hele vejen. Det lykkedes heldigvis, og så var det jo bare en kæmpe forløsning, da vi vandt.

MED FINALESEJREN LANDEDE I JERES FØRSTE DMTITEL. HVORDAN VIL I BESKRIVE DEN FØLELSE, I STOD MED LIGE OVEN PÅ SEJREN? Mølhede: - Man bliver selvfølgelig rørt. Jeg blev meget rørt over det, for det var jo lidt urealistisk. Jeg synes virkelig, det var stort, at der var så mange tilskuere, familie og venner for at se

15

en spille. DM er en turnering, man fra barnsben ser op til, hvor de store spillere kæmper om titlen. Pludselig at stå på pokalen sammen med dem er en følelse, der er svær at sætte ord på. Bay-Smidt: - For mig var det især det at spille i Aarhus og vinde der, som var noget helt specielt, i og med jeg er fra byen og stadig tæt tilknyttet en Aarhus-klub (Højbjerg BK, red.). Hele min familie var der også på finaledagen, hvilket er sjældent, fordi vi oftest spiller i udlandet eller i hovedstadsområdet, så det var superfedt og en fed dag.

HVAD BETYDER DET FOR JER AT HAVE VUNDET DE DANSKE MESTERSKABER I BADMINTON? Mølhede: - På en eller anden måde satte titlen ligesom en masse ting i perspektiv for mig, som jeg i løbet af min badmintonkarriere har været igennem med lange skadesperioder, knæoperationer og hårdt slid og arbejde. Den gav på en måde rum til at reflektere over nogle ting, som, ligesom med et flashback, passerede revy. Og ikke mindst så beviste vi jo, at vi kan spille, og det gav os virkelig et sindssygt vigtigt boost af selvtillid. Bay-Smidt: - Det betyder rigtig meget for mig. Selvfølgelig fordi det var i Aarhus, men også det at vinde DM. Det er det, man altid har drømt om på den danske scene, så det betød sindssygt meget.


16 RSL DM 2020 | Damedouble

Glæde og eufori:

- Vi taler stadig om det, hver gang vi ses Julie Finne-Ipsen og Claudia Paredes var nær røget ud i første runde ved DM sidste år, men de kom i den grad igen og gav ikke et sæt fra sig fra kvartfinalen frem til toppen af podiet. Den nærmest euforiske oplevelse, som sejren var for dem, kommer stadig på tale, når damedoublen, som i dag er splittet op, møder hinanden. – Når man ikke har regnet med det, så bliver følelserne bare 100 gange stærkere, lyder det. Af Lasse Kjær Hansen


Damedouble | RSL DM 2020

HVORDAN HUSKER I DM-SEJREN SIDSTE ÅR? Finne-Ipsen: - Jeg tænker bare glæde helt generelt. Det var jo helt fantastisk og nærmest euforisk og svært at forstå. Vi havde startet lidt sløjt i turneringen, og lige pludselig stod vi og havde vundet det hele og slået alle de andre på vejen. Hver gang, vi møder hinanden, snakker vi stadig om den oplevelse. Paredes: - Jeg husker det lidt som sådan en DM-boble. Jeg tog til Aarhus uden de store forventninger og tog tingene en kamp ad gangen. Men dag for dag måtte jeg jo forlænge mit hotelværelse, og så endte det til sidst med at blive en helt vild oplevelse. Desuden husker jeg det, som om at Julie og jeg bare havde det rigtig fedt sammen. Vi havde en god kemi og var et godt match, og da jeg for nylig genså nogle klip fra turneringen, synes jeg også, at vi virkelig så ud til have det sjovt på banen.

HVAD VAR DET FOR EN FØLELSE, I STOD MED, DA I HAVDE VUNDET OG KUNNE KALDE JER DANMARKS BEDSTE DAMEDOUBLE? Finne-Ipsen: - Jeg tror, det var en kombination af rigtig mange følelser, vi stod med. Som sagt var vi jo ved at ryge ud i første runde, og jeg tror, at når man ikke har regnet med noget, så bliver følelserne bare 100 gange stærkere. Det var sådan en blanding af adrenalin og en masse glædesfølelser. Det er svært at beskrive, men da den sidste bold blev slået i gulvet, var det bare lettelse. For mig personligt var jeg selv på en måde stolt, for der var rigtig mange følelser i spil, og dét at det lykkedes, selv om der var noget nerve i, var bare en god præstation og en oplevelse, der var helt fantastisk at dele med Claudia.

17

Paredes: - Jeg følte, at jeg næsten ikke kunne være i min egen krop. Jeg plejer ellers at have nogenlunde styr på sådan noget, men jeg vidste hverken, hvad jeg skulle gøre eller sige efterfølgende. For os gjaldt det i første omgang om at have det sjovt og gøre vores bedste uden de store forventninger eller mål, og så var det bare rigtig stort lige pludselig at stå med en DM-titel.

HVAD BETYDER FOR JER AT HAVE VUNDET ET DM OG PÅ DEN MÅDE SKREVET JER IND I DANSK BADMINTONS HISTORIE? Finne-Ipsen: - Det er jo bare mega fedt og mega stort. For mig betyder DM rigtig meget, og det har det sådan set altid gjort. Desuden er det jo en kæmpe anerkendelse, og folk synes, det er sejt gået, så det er fedt. Og så i damedouble, hvor vi i Danmark med blandt andre Kamilla og Christinna (Rytter Juhl og Pedersen, red.) har en stor tradition, så giver det jo motivation og håb om, at man en dag kan komme op blandt toppen. Paredes: - Det betyder jo bare rigtig meget med sådan en sejr og at vise, at vi kan være med, hvor det gælder. DM senior er et mesterskab, vi har fulgt, siden vi var små, og det spilles hvert år. Så der er på en måde noget tradition over det, og det er nok også derfor, det føles så stort at vinde - fordi det er en drøm, vi har haft, siden vi var helt små. Der er bare et eller andet specielt over at være dansk mester.


18 RSL DM 2020 | Mixeddouble

DM-sejr blev startskud

til bølge af selvtillid og store sejre Mathias Bay-Smidt og Rikke Søby Hansen overraskede gedigent i DM-finalen 2019, da de besejrede Mathias Christiansen og Christinna Pedersen, som på det tidspunkt var blandt de 15 bedste par i verden. Triumfen førte sidenhen til flere store milepæle for de danske mestre, som fik et boost af selvtillid med sejren. Af Lasse Kjær Hansen


Mixeddouble | RSL DM 2020

SIDSTE ÅR LEVEREDE I EN AF DE FORMENTLIG STØRSTE DM-OVERRASKELSER PÅ FINALEDAGEN. HVORDAN TÆNKER I TILBAGE PÅ FINALEKAMPEN I DAG? Søby Hansen: - Jeg er stadigvæk meget stolt over, at vi vandt DM. Jeg havde på ingen måde forventet det. Da vi gik ind på banen til kampen mod Mathias og Christinna, følte jeg, at vi havde alt at vinde, så jeg var slet ikke nervøs. Jeg har tidligere vundet DM som ungdomsspiller og altid tænkt, at det kunne være sejt også at vinde et senior-DM, så på en måde var det et af mine karrieremål at stå med den pokal, som vi endte med at opnå. Bay-Smidt: - Det var helt vildt. Med sejren i herredouble havde jeg nået mit mål om at vinde DM - forinden finalen i mixeddouble, hvor Mathias og Christinna var favoritter. Derfor følte jeg, at det var en ret fri kamp for Rikke og mig. Det var med mere sænkede skuldre og en mere afslappet tilgang i forhold til herredoublefinalen. Og så var den sejr bare en af de helt store for os, blandt andet i kraft af at vi lige nåede at slå Christinna, som jeg havde tabt mange gange til i holdkampe, inden hun stoppede.

HVAD BETØD DM-TITLEN FOR JER SOM KONSTELLATION OG PERSONLIGT HVER ISÆR? Søby Hansen: - Frem til DM havde Mathias og jeg i en længere periode haft svært ved at få vores spil til at fungere. Men til DM

19

formåede vi for første gang at få styr på vores spilkoncept, og det blev startskuddet til den gode periode for os, som fulgte efter. Titlen og de mange gode kampe, vi spillede under DM, gav os helt sikkert noget selvtillid, som fik stor betydning for os i de efterfølgende turneringer. Bay-Smidt: - Rikke og jeg havde ikke fået den bedste start på året, men sejren til DM gav os virkelig en tro på tingene og en stor portion selvtillid. Rent spillemæssigt åbnede et nyt kapitel sig for os. Vi fik fundet hinanden bedre, og ikke længe efter nåede vi også et par turneringsfinaler på Challenge-niveau og vandt Swiss Open (Super 300, red.).

HVORDAN KAN I BEDST BESKRIVE DE FØLELSER, DER RAMMER, NÅR MAN BLIVER DANSK MESTER I MIXEDDOUBLE? Søby Hansen: - Jeg kunne slet ikke forstå, at det var sket. Men jeg var selvfølgelig bare helt sindssygt glad, især fordi jeg kunne mærke, hvor stolt min familie og mange af de nærmeste var. Det betød rigtig meget. Bay-Smidt: - Det skulle ligesom lige gå op for mig, at vi lige slået Mathias og Christinna, men ellers var det jo selvfølgelig bare en kæmpe forløsning.


20 RSL DM 2020 |

WWW.INNOVA-LAW.COM


| RSL DM 2020

21

Årets Badmintonspiller 2019 Badminton Danmark og TV 2 SPORT kårer Årets Badmintonspiller 2019 ved RSL DM 2020. 2019 bød på en masse flotte danske badmintonpræstationer, og der har derfor været mange flotte resultater at se tilbage på og vælge mellem for Badminton Danmarks sportslige ledelse, da de skulle finde de tre nominerede. Af Jonas Kildegaard

DE TRE NOMINEREDE ER FØLGENDE: -

Mia Blichfeldt: Vinder af World Tour-turneringen Spain Masters, guld til European Games, vinder af Li-Ning Denmark Challenge, sølv til DM og en VM-kvartfinale.

-

Anders Antonsen: Vinder af World Tour-turneringen Indonesia Masters, guld til European Games, VM-sølv, guld til DM, andenpladser ved Indonesia Open og Spain Masters. Etableret sig i Top 10 på verdensranglisten.

-

Viktor Axelsen: Vinder af World Tour-turneringerne India Open og Spain Masters, andenplads ved All England og ubesejret til Sudirman Cup 2019, hvor han for første gang i karrieren slog Chen Long i Kina.

Nedenstående stemmer har dannet grundlag for valget af Årets Badmintonspiller: • en afstemning for alle via www.badminton.dk og TV 2 SPORT (flest stemmer – en stemme) • en afstemning blandt spillerne i Badminton Danmarks spillergrupper (flest stemmer – en stemme) • en afstemning blandt badmintonkyndige journalister (flest stemmer – en stemme) • en indstilling fra Team Danmark (en stemme) • en indstilling fra DIF (en stemme) • en indstilling fra landstræner (en stemme) • en indstilling fra TV 2 SPORT (en stemme)

TIDLIGERE VINDERE AF ÅRETS BADMINTONSPILLER 2004 – Jens Eriksen 2005 – Thomas Laybourn og Kamilla Rytter Juhl 2006 – Jens Eriksen og Martin Lundgaard 2007 – Tine Rasmussen 2008 – Tine Rasmussen 2009 – Thomas Laybourn og Kamilla Rytter Juhl 2010 – Mathias Boe og Carsten Mogensen 2011 – Joachim Fischer Nielsen og Christinna Pedersen 2012 – Mathias Boe og Carsten Mogensen 2013 – Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen 2014 – Jan Ø. Jørgensen 2015 – Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen 2016 – Thomas Cup-holdet 2017 – Viktor Axelsen 2018 – Anders Skaarup og Kim Astrup


22 RSL DM 2020 |

MALERFIRMA Bente Langvad

Kristoffervej 8, Elsegårde • 8400 Ebeltoft

RING OG FÅ ET TILBUD Tlf. 20 68 21 73

Sponsoreret

HEIMDALS KØRESKOLE

Rosensgade 30 1 tv 8000 Aarhus C Tlf. 30 23 30 61 post@jb-tomrer.dk

Olesen & Jensen A/S Ørnevej 1 • Dk-6705 Esbjerg Ø T: +45 7514 2255 Døgnvagt: 7514 2255 oj@o-j.dk • www.o-j.dk El-installation • Entreprise • Industri & Automation • Sikring • Data / Tele • Elektromekanisk • Energi UP-DATE

Oddervej 172 • 8270 Højbjerg • Tlf. 24 85 81 85 www.heimdalskoreskole.dk

g

Opbevarin

v/ Orla Nielsen Møldalvej 15B, Skjoldelev • 8471 Sabro on@campingly.dk

Tlf. 22 95 84 77


| RSL DM 2020

23

Årets Komet 2019 Udover at kåre Årets Badmintonspiller 2019 til RSL DM skal også Årets Komet 2019 udnævnes. Af Jonas Kildegaard Prisen Årets Badmintonspiller blev stiftet i 2009 og tildeles en ung spiller eller et par under 24 år, som på fremragende vis har markeret sig ved at have ydet en ekstra eller anderledes indsats og opnået resultater, der adskiller sig markant fra tidligere. Prismodtageren er udpeget af den sportslige ledelse i Badminton Danmark. Sidste år vandt damesinglen Line Christophersen prisen, blandt andet på baggrund sin historiske præstation ved UVM, hvor hun

vandt sølv. I forbindelse med prisoverrækkelsen lød det sådan fra Line Christophersen: - Jeg er super stolt over at få den kåring. Det er en kæmpe anerkendelse. Især når man ser på, hvem der tidligere har fået den. Det viser bare, at det er stort, og at jeg er på rette vej, så det er jeg mega stolt over. Jeg håber, at jeg også kan gøre det godt i 2019, udvikle mig og få spillet nogle flere seniorturneringer.

TIDLIGERE VINDERE AF ÅRETS KOMET 2009 Jan Ø. Jørgensen

2014 Anders Antonsen

2010 Viktor Axelsen

2015 Frederik Søgaard/Joel Eipe

2011 Mads Conrad-Petersen

2016 Anders Antonsen

2012 Rasmus Gemke

2017 Mathias Christiansen

2013 Mia Blichfeldt

2018 Line Christophersen


24 RSL DM 2020 |

Tidligere vindere Du kan se alle tidligere DM-vindere siden 1931 på badminton.dk

2018-2019 CERES ARENA, AARHUS

2013-2014 GRINDSTED

HS: DS: HD:

HS: DS: HD:

DD: MD:

Anders Antonsen, Aarhus AB Line Kjærsfeldt, Skælskør Mathias Bay-Smidt, Højbjerg/ Lasse Mølhede, Solrød Strand Julie Finne-Ipsen, Værløse/ Claudia Paredes, Skovshoved Rikke Søby Hansen, Greve/ Mathias Bay-Smidt, Højbjerg

2017-2018 CERES ARENA, AARHUS HS: DS: HD: DD: MD:

Anders Antonsen, Aarhus AB Mette Poulsen, Skovshoved Anders Skaarup Rasmussen, Højbjerg / Kim Astrup Sørensen, Skælskør Sara Thygesen, Skovshoved / Maiken Fruergaard Sørensen, Solrød Strand Sara Thygesen, Skovshoved / Niclas Nøhr, Solrød Strand

2016-2017 AARHUS STADIONHAL HS: DS: HD: DD: MD:

Anders Antonsen, Aarhus AB Mette Poulsen, Skælskør Rasmus Fladberg, Solrød Strand / Frederik Colberg, Gentofte Sara Thygesen / Maiken Fruergaard Sørensen, Odense OBK Sara Thygesen, Odense OBK / Mathias Christiansen, Greve

2015-2016 AARHUS STADIONHAL HS: DS: HD: DD: MD:

Rasmus Fladberg, Solrød Strand Line Kjærsfeldt, Værløse Mathias Boe, Odense OBK / Carsten Mogensen, Skovshoved Christinna Pedersen / Kamilla Rytter Juhl, Skovshoved Christinna Pedersen / Joachim Fischer Nielsen, Skovshoved

2014-2015 FREDERIKSBERG HS: DS: HD: DD: MD:

Jan Ø Jørgensen, Skovshoved Line Kjærsfeldt, Værløse Mathias Boe, Odense/ Carsten Mogensen, Skovshoved Christinna Pedersen / Kamilla Rytter Juhl, Greve Kamilla Rytter Juhl, Greve/ Mads Pieler Kolding, Skælskør

DD: MD:

Viktor Axelsen, Odense Mia Blichfeldt, Solrød Strand Mads Conrad-Petersen/ Mads Pieler Kolding, Skovshoved Marie Røpke/Line Kruse, Gentofte Mads Conrad-Petersen/Julie Houmann, Skovshoved

2012-2013 VEJEN HS: DS: HD: DD: MD:

Jan Ø Jørgensen, Skovshoved Tine Baun, Værløse Mads Conrad-Petersen, Odense/ Jonas Rasmussen, Greve Kamilla Rytter Juhl/Christinna Pedersen, Greve Christinna Pedersen, Greve/ Rasmus Bonde Aarhus AB

2011-2012 FREDERIKSBERG HS: DS: HD: DD: MD:

Jan Ø Jørgensen, Skovshoved Tine Baun, Værløse Mads Conrad-Petersen, Odense/ Jonas Rasmussen, Greve Line Kruse/ Marie Røpke, Gentofte Anders Skaarup Rasmussen, Højbjerg/ Sara Thygesen, Odense

2010-2011 RANDERS HS: DS: HD: DD: MD:

Peter Høeg Gade, Skælskør-Slagelse Tine Baun, Værløse Mads Conrad-Petersen, Aarhus AB/ Jonas Rasmussen, Vendsyssel Elite Marie Røpke, Gentofte/Line Kruse, Viby J. Mads Pieler Kolding, Værløse/ Maria Helsbøl, Værløse

2009-2010 SLAGELSE HS: DS: HD: DD: MD:

Peter Høeg Gade, Skælskør-Slagelse Tine Rasmussen, Værløse Mathias Boe, Skælskør/Carsten Mogensen, Greve Helle Nielsen, KMB/Marie Røpke, Gentofte Mikkel Delbo Larsen, Gentofte/ Mette Schjoldager, Skovshoved


| RSL DM 2020

2008-2009 RANDERS HS: DS: HD: DD: MD:

Peter Høeg Gade, Skælskør-Slagelse Tine Rasmussen, Værløse Mathias Boe,Skælskør/Carsten Mogensen, KMB Kamilla Rytter Juhl, Værløse/ Lena Frier Kristiansen, Aarhus Elite Thomas Laybourn, KMB/ Kamilla Rytter Juhl, Værløse

2007-2008 FREDERIKSHAVN HS: DS: HD: DD: MD:

Kenneth Jonassen, Greve Tine Rasmussen, Værløse Mathias Boe, Skælskør/Carsten Mogensen, KMB Helene Kirkegaard, Skælskør/ Mette Van Dalm, Frederikshavn Joachim Fischer/Ann-Lou Jørgensen, KMB

2006-2007 ESBJERG HS: DS: HD: DD: MD:

Peter Gade, Højbjerg Tine Rasmussen, KMB Lars Paaske, Greve/Jonas Rasmussen, KMB Christinna Pedersen, Frederikshavn/ Mie Schjøtt-Kristensen, Hillerød Jens Eriksen, Hvidovre/Helle Nielsen, KMB

2005-2006 VEJEN HS: DS: HD: DD: MD:

Peter Gade, Højbjerg Tine Rasmussen, KMB Jens Eriksen, Hvidovre/ Martin Lundgaard, Værløse Britta Andersen/Mette Schjoldager, Hvidovre Jens Eriksen/Mette Schjoldager, Hvidovre

2004-2005 ODENSE HS: DS: HD: DD: MD:

Peter Gade, Gentofte Tine Rasmussen, KMB Jens Eriksen, Hvidovre/ Martin Lundgaard, Værløse Rikke Olsen, KMB/Mette Schjoldager, Hvidovre Thomas Laybourn/Kamilla Rytter Juhl, Værløse

2003-2004 AALBORG HS: DS: HD: DD: MD:

Kenneth Jonassen, Greve Tine Rasmussen, KMB Lars Paaske, KBK/Jonas Rasmussen, KMB Rikke Olsen/Ann-Lou Jørgensen, KMB Jens Eriksen/Mette Schjoldager, Hvidovre

Scan og se alle vindere siden 1931 og frem

25| RSL DM 2020BADMINTON Danmark

Thomas og Uber Cup 2020 - Man ved ikke, om det nogensinde kommer til Danmark igen

De danske titler og medaljer i 2019

Amalie Schulz og Christine Busch

Den fremadstormende danske damedouble ser tilbage på et år, der bød på et klart højdepunkt i form af en UVM-kvartfinale, debut til DANISA DENMARK OPEN presented by VICTOR og en plads på verdensranglisten blandt de 100 bedste.


For at vinde skal du ville det 100% – südan arbejder vi

Kom ind i kampen pĂĽ martinsen.dk


| BADMINTON DANMARK

Alle skal kunne spille badminton

Dusager 16 • 8200 Aarhus N Telefon. 89 30 77 00 www.danskmetal.dk

Sport skal – som alt andet – være tilgængeligt for alle. Med de rette hjælpemidler kan alle få et aktivt og værdifuldt liv - både på og uden for banen.

Pressalit er stolt sponsor af Parasport Danmark

Mesterlodden 33, 2820 Gentofte emil.nielsen@smedevaerksted.dk www.smedevaerksted.dk Tlf.: 3965 0207

3


DAFA - en stærk spiller på markedet i 80 år De næsten usynlige linjer, som er med til at udrette mirakler Hos DAFA er vi eksperter i specialiserede produkter og løsninger, der tætner, dæmper og beskytter. Med kompromisløs kvalitet, konstant innovation og tæt samarbejde med kunderne bidrager vi til succesfulde projekter i brancher, hvor opmærksomhed på detaljerne er forskellen på succes og fiasko. Vores erfaring dækker tre fjerdedele af et århundrede, og vores globale supply chain betyder, at vi kan levere effektivt og konkurrencedygtigt over hele verden.

Industrial Solutions

Building Materials

Wind Power

dafa-group.com Denmark · Sweden · Germany · China · US · Norway · Poland · Italy


Indhold | BADMINTON DANMARK

Indhold ARTIKLER Sidste års vinder af talentprisen:

6

Autografside

8

- Det er en stor ære Hiv mig ud!

Thomas og Uber Cup 2020

12

Ungt og fremadstormende damedoublepar:

16

Store titler og glinsende guld

22

- Man ved ikke, om det nogensinde kommer til Danmark igen - Ungdoms-VM var det største i år De danske titler og medaljer i 2019

12

16

22

FØLG OS: Badminton.dk - Facebook: facebook.com/badmintondk - Instagram: @badmintondenmark - Youtube: @badmintondk LinkedIn: Badminton Danmark - Twitter: @baddk - Weibo: 丹麦羽毛球队 - WeChat: 丹麦羽毛球队

UDGIVET AF Badminton Danmark · Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20, 2605 Brøndby · tlf. 70 60 50 76 · e-mail: info@badminton.dk · badminton.dk denmark2020.dk · denmarkopen.dk | TEKST Jonas Kildegaard · Lasse Kjær Hansen · Søren Nielsen | REDAKTION Team Kommunikation og Marketing FOTO Badmintonphoto · Badminton Danmark | ANNONCESALG, LAYOUT OG PRODUKTION FL SportMarketing, Agerbakken 21 · 8362 Hørning tlf. 70 22 18 70 · e-mail: info@flsportmarketing.dk | TRYK Øko-Tryk ApS · tlf. 96 94 04 11

5


6

BADMINTON DANMARK | Artikel

Sidste års vinder af talentprisen:

- Det er en stor ære Til foråret skal Badminton Danmarks Talentpris atter uddeles. Prisen gives til en person, der har gjort en ekstraordinær indsats for talentudviklingen i dansk badminton. I 2019 modtog Lennart Engler, der er sportschef i Odense Badmintonklub, hæderen og nævnte i den forbindelse, at han særligt vægter én ting inden for talentudvikling: - Jeg er meget bevidst om, at spillerne skal blive ved med at synes, at badminton er fedt. Af Søren Nielsen

Det er næppe nogen tilfældighed, at Danmark har været blandt verdens største badmintonnationer det seneste århundrede. En stor del af æren for det kan tilskrives alle Danmarks ihærdige og passionerede trænere og sportschefer. Bag hver en topspiller gemmer der sig adskillige ildsjæle. Én af disse krones med Badminton Danmarks Talentpris til foråret. Ved Ungdoms-DM i april sidste år modtog cheftræner og leder af Odense Badminton Academy Lennart Engler Badminton Danmarks talentpris, og den blev han tildelt på baggrund af tre årtiers blændende talentarbejde. I den forbindelse lød det fra Engler selv: - Jeg er selvfølgelig glad for, at der er nogen, som lægger mærke til, at man laver et godt stykke arbejde. Men jeg er også meget ydmyg omkring det, for vi har rigtig mange rundt omkring, der gør et godt stykke arbejde, og som også kunne have vundet prisen. Vi har alle del i hinandens succes, lød det ydmygt fra Lennart Engler. Det er imidlertid ikke alle, der ligesom Lennart Engler kan bryste sig af at have trænet topspillere som Sara Thygesen,

Frederik Søgaard og Viktor Axelsen. På trods af tidligere tiders succeser forsøger pristageren hele tiden at udvikle sig.

Den kommende prisvinder vil traditionen tro blive hædret under Gallaaftenen til Ungdoms-DM.

- Jeg er meget bevidst om, at spillerne skal blive ved med at synes, at badminton er fedt – også når de bliver 18-20 år. Derfor bliver jeg også nødt til at følge med tiden, og hvad der sker rundt i verden. Hvis jeg bare gør, som jeg gjorde sidste år, vil jeg på en måde holde spillerne fast i fortiden, men mit job er jo at være med til at udvikle og uddanne de her spillere, så jeg lader mig hele tiden inspirere af al ny viden, jeg hører om, fortalte Lennart Engler, da han blev nomineret til prisen sidste år.

Det er muligt for enhver at indstille kandidater frem til den 17. februar 2020 klokken 12.00.

Odense-træneren er nu at finde i en eksklusiv klub, der udover ham selv blot tæller fire forhenværende prismodtagere. I 2016 modtog Preben Nørgaard prisen, mens Peter Nedergaard og Steen Thomsen i fællesskab fik overrakt prisen i 2017. I 2018 tilfaldt anerkendelsen Højbjerg-sportschefen, Michael Kjeldsen. Som følge af prismodtagelsen er Lennart Engler optaget i panelet, der skal vurdere, hvilke kandidater der skal nomineres til prisen i 2020 og dermed have mulighed for at blive klubbens sjette medlem.

Udover Lennart Engler består panelet af Kenneth Kruse Larsen, eliteansvarlig i Badminton Danmarks hovedbestyrelse, Jens Meibom, Sportschef i Badminton Danmark, Bo Ømosegaard, Talentudviklingschef i Badminton Danmark, Jens Grill Andersen, Talentudviklingsleder for Jylland og Rune Ulsing, U19 Cheftræner i Badminton Danmark


Artikel | BADMINTON DANMARK

7

SÅDAN INDSTILLER DU DIN KANDIDAT TIL BADMINTON DANMARKS TALENTPRIS: Udfør maks. en A4-side, hvori du begrunder, hvorfor din kandidat skal vinde Badminton Danmarks Talentpris ud fra de nedenstående kriterier. Vedhæft et billede af personen og send indstillingen til anha@badminton.dk senest 17. februar. Husk også at indikere, hvem afsenderen er.

Alle har mulighed for at indstille kandidater til talentprisen, som skal ske ud fra følgende kriterier: Kandidaten har arbejdet med udvikling af badmintonspillere og badmintonmiljøer samt været ambassadør for badmintonsportens værdier: glæde, udvikling, fællesskab og oplevelse. Kandidatens indsats er kendetegnet ved: Talentudviklingsmiljøet, f.eks. ved – At træning og aktiviteter byder på ud fordringer, kræver fokus og engagement. – At alle tager medansvar for udvikling og samarbejde både af sig selv og mil jøet. – At der er fokus på at styrke de sociale relationer, glæde og trivsel i miljøet. – At der udvises engagement og oprig tig interesse for badmintontalenterne.

– både som unge spillere og som unge mennesker. Badmintonmæssige og personlig udvikling, f.eks. ved – At der fokuseres på badmintonspiller nes langsigtede udvikling frem for det kortsigtede resultat. – At træningen tilgodeser principperne i aldersrelateret træning. – At der fokuseres på udvikling af sports lige, personlige og sociale kompeten cer. – At der fokuseres på, at spillerne lærer at mestre den med- og modgang, de oplever i deres badmintonkarriere. – At spillerne klædes på til at håndtere overgangen fra ungdomsspiller (talent) til seniorspiller (elite). Egne kompetencer og udvikling, f.eks. ved – At engagere sig i sin egen udvikling samt uddanne og dygtiggøre sig speci fikt i forhold til at arbejde med og ud vikle unge talenter. Indstillingsfristen er 17. februar 2020 kl. 12.00.

Prisen betragtes som en ”One time Award”, og derfor er det ikke muligt at indstille tidligere vindere. Tidligere nominerede kan godt indstilles igen. Ud fra de indstillinger som Badminton Danmark har modtaget, skal Badminton Danmarks Talentpris-panel nominere kandidaterne til Badminton Danmarks Talentpris. Den endelige prismodtager blandt de nominerede vil blive fundet ved en afstemning blandt udvalgte talenttrænere – heriblandt ungdomslandstrænere, talentcentertrænere samt undervisere på badmintonsportens træneruddannelser, og vinderen af Badminton Danmarks Talentpris vil blive hædret under Gallaaftenen til Ungdoms-DM.


8

BADMINTON DANMARK |

Autografside

HER KAN DU FÃ… SAMLET DINE IDOLERS AUTOGRAFER


| BADMINTON DANMARK

9


10 BADMINTON DANMARK |

FEBRUARS MÅSKE BEDSTE TILBUD Brother MFC-J6530DW

Alt i en farveprinter fra Brother • Print, scan, kopi og fax • WiFi og kablet netværk • Print direkte fra smartphone og tablet • Op til 22 sider pr. min. • Scan og print op til A3

A3

PRINT

Normalpris: 1971,-

SPAR 375,-

1596,KUN . FRA 12 M MLE GA DEN

Tilbuddet gælder til og med lørdag d. 15. februar 2020.

FIND OS PÅ DEN NYE ADRESSE P. Hiort Lorentzens Vej 2A Aarhus C


| BADMINTON DANMARK

11


12 BADMINTON DANMARK | Artikel

- Man ved ikke, om det nogensinde kommer til Danmark igen Frivilligkoordinator Morten Skrøder Bødskov er ikke i tvivl. Thomas & Uber 2020 Cup på dansk grund bliver stort. Kæmpe. Verdensmesterskaberne for herre- og damelandshold er en begivenhed, han ikke vil gå glip af. For som han siger: Man ved ikke, om det nogensinde kommer til Danmark igen. Derfor håber han også, at så mange som muligt vil gribe chancen for at hjælpe med at gøre begivenheden til den bedste i sin lange historie. Af Jonas Kildegaard

Noget er på vej til Danmark for første gang nogensinde. Rent faktisk er det første gang i historien, at det kan anes inden for Europas grænser. Der er tale om Thomas & Uber Cup – VM for herre- og damelandshold. Badmintonsportens måske største begivenhed. En begivenhed, hvor verdens bedste badmintonspillere repræsenterer deres respektive lande i den hårde vej på at kunne kalde sig verdens bedste badmintonnation for henholdsvis herrer og damer. Indtil nu har danske såvel som øvrige europæiske badmintonfans været nødsaget til at drage mod Øst for at se Thomas & Uber Cup-pokalerne blive løftet live. Men i år sker det lige her i Danmark, nærmere bestemt Ceres Arena i Aarhus den 16.-24. maj. De datoer har Morten Skrøder Bødskov for længst krydset af i kalenderen. Rent faktisk har han krydset mange datoer af til Thomas & Uber Cup. Han er nemlig frivilligkoordinator, ligesom han er til RSL DM. Og det har krævet, ligesom det stadig kræver, en masse tid. Men der er tale

om et luksusproblem for lysten til at være frivillig er til at få øje på. - Mange af dem, som er frivillige til DM, kommer også til Thomas & Uber Cup. Men jeg kan tydeligt mærke, at interessen for Thomas & Uber Cup er stor. Vi har

stor tilmelding fra folk uden for Aarhusområdet, og interessen breder sig. Folk vil tæt på og være en del af den her store begivenhed, som måske kun overgås af OL, og det er fedt for folk at få lov at være en del af, siger Morten Skrøder Bødskov.


Artikel | BADMINTON DANMARK Det, man kan blive en del af som frivillig til Thomas & Uber Cup, er fællesskab. Fællesskab ved at hjælpe hinanden og den oplevelse af at gøre en forskel. Det har Morten Bødskov selv mærket på egen krop. - Jeg kan tydeligt mærke, at jeg bliver mødt med en helt anden tilgang til, hvem jeg er. Jeg er på et lidt andet niveau sammen med de andre frivillige, fordi jeg har bidraget til, at eventen har kunnet lykkes og fungere. Det er den følelse, vi har som frivillige. Det giver et kæmpe stort netværk, bekendtskaber og venner, siger Morten Skrøder Bødskov. Ikke én opgave er større eller mindre end den anden. Det handler om at få hele begivenheden til at gå op i en højere enhed. - Man kan blive sat til at hente og bringe BWF’s præsident i Billund, tjekke billetter ved indgangen, stå som kontrol ved træningshallen, være læge eller fysioterapeut, man kan sidde på hotellerne og stå for information til landene. Det er altså en bred vifte af opgaver, hvor man ikke nødvendigvis låser sig til det enkelte, men godt kan prøve flere ting, siger Bødskov. Der er ingen aldersgrænse for at være frivillig. Den unge frivillige kan eksempelvis være maskot eller bringe kaffe ud, mens den ældre frivillige kan være chauffør. Alle aldersgrupper er velkomne. Indstillingen må til gengæld gerne være af en speciel støbning. - Jeg håber, at der kommer frivillige med gåpåmod, et åbent sind og en positiv tilgang til tingene. Man vil få fri til at se badminton, men man skal selvfølgelig hjælpe, uden at man ser badminton. Men man skal gøre det, fordi det er en unik mulighed, som vi ikke ved, om vi nogensinde får i Danmark igen. Det er en mulighed for at komme helt tæt på verdensstjernerne, fordi de alle sammen kommer, siger Morten Skrøder Bødskov, der også har været frivilligkoordinator ved RSL DM gennem de seneste fem år.

Kunne du tænke dig at blive frivillig til Thomas & Uber Cup 2020 den 16.-24. maj 2020 i Aarhus? Tilmeld dig her ved at scanne QR-koden:

13


VM for hold Aarhus, Denmark Ceres Park & Arena May 16.-24. 2020 ticketmaster.dk denmark2020.dk

Photo credit: BadmintonPhoto

TOTAL BWF Thomas and Uber Cup finals 2020


Badminton Danmark fylder rundt

Glæde Oplevelse Fællesskab Udvikling Badminton for alle – hele livet

Se jubilæumsmagasinet her


16 BADMINTON DANMARK | Interview

Ungt og fremadstormende damedoublepar: - Ungdoms-VM var det største i år

2019 har været et skelsættende år for makkerparret Amalie Schulz og Christine Busch. De to 18-årige har entret top-100 på verdensranglisten, spillet sig i en UVM-kvartfinale og fået debut i DANISA DENMARK OPEN 2019 presented by VICTOR. Af Søren Nielsen

De tre ovenstående resultater er blot nogle få udvalgte milepæle fra parrets sæson, hvor sejrene har siddet som perler på en snor. Ikke desto mindre er damedoublens imponerende resultater ingenlunde noget, der stiger nogen af dem til hovedet. Tværtimod.

- Det har været et ret godt år, lyder det meget beskedent fra Amalie Schulz og Christine Busch, når de selv skal sætte ord på, hvordan de har oplevet kalenderåret 2019.

Forud for de flotte resultater ligger der en kolossal træningsindsats fra begge spillere, som har det til fælles, at de har fået badmintonsporten ind med modermælken. Både den højrehåndede og den venstrehåndede halvdel af konstellationen er opvokset i en badmintonfamilie.


Interview | BADMINTON DANMARK

- Min far har spillet rigtigt meget badminton, og han var forholdsvis dygtig, så han ville selvfølgelig også gerne have min søster og mig til at spille, fortæller venstrehåndede Amalie Schulz. Netop søsteren Signe, der er Amalies tvillingesøster, er en person, som UVMkvartfinalisten har trænet enormt meget med i løbet af sin barndom.

- Vi har tidligere haft klarere roller på banen. Jeg var mest fremme ved nettet, mens Amalie var mere nede bagved. Hun slår hårdt og er god til at afgøre bolden, men jeg føler, at vi er blevet mere all round. Christine Busch

Christine Buschs familie er ligeledes mere end bekendt med badmintonsporten. - Begge mine forældre har selv spillet badminton tidligere. Ikke på helt højt plan, men de har spillet meget, og min storebror har også spillet. Så tror jeg bare, at det var meget nærliggende, at jeg også begyndte, beretter Busch.

Træningstimerne er taget til De er begge startet til badminton omkring folkeskolealderen. Det hele begyndte i Amager ABC for Christine Busch, mens Amalie Schulz klaskede til sin første fjerbold i Kolding Badmintonklub. Nu spiller

førstnævnte i KMB, mens sidstnævnte slår sine folder i Højbjerg Badmintonklub. I takt med at årene er gået, er træningstimerne blevet flere. - Jeg har normalvis otte haltræninger i løbet af en uge, og så har jeg typisk to eller tre træningspas i styrkelokalet. Antallet af styrketræninger afhænger lidt af, hvordan min sæsonplan ser ud, siger Christine Busch. Det kræver umådeligt mange træningstimer, hvis man vil befinde sig i toppen af eliteidræt. De mange timer i hallen er

17

dog på ingen måde noget, der generer Amalie Schulz. - Det er ikke et problem for mig at finde motivationen til at træne. Jeg elsker at træne. Jeg har aldrig rigtig haft nogle dage, hvor jeg ikke har haft lyst til at træne. Jeg har det sjovt med det, og så synes jeg, at det er fedt at udvikle sig og hele tiden arbejde med nye ting i mit spil. Jeg kan selvfølgelig godt have en dårlig træning, hvor alt går stolpe ud, men det tror jeg, at alle kan, siger hun.

Makkerskab og venskab De fleste træningstimer foregår dog foreløbig hver for sig, da UVM-kvartfinalisterne af logistiske årsager ikke har mulighed for at træne sammen så ofte. Alligevel kender de to gymnasieelever hinanden til hudløshed, fortæller de. - Vi startede med at spille sammen i U15, så vi har efterhånden spillet sammen i fem-seks år. Til at begynde med prøvede vi det bare af i et par turneringer, og det gik egentlig meget godt, så siden da har faktisk spillet sammen, siger Christine Busch. >>


FAIRPLAY I

BADMINTON Badminton Danmark og DGI Badminton er klar med vores syn på Fair Play. Det vil I støde ind i og stifte bekendtskab med i hallerne, i den kommende tid til de større mesterskaber.

At være FAIR handler om at opføre sig ordentligt, ærligt og retfærdigt, samt ikke virke stødende med sin adfærd, både i forhold til dem, der spilles med og imod.

Målet og det primære fokus er at hjælpe til at børn og forbilleder efterleve de rammer og regler, der er sat i badminton og opføre sig fair især i turneringsaktivitetssammenhæng.

• Badminton er en enestående sportsgren, da langt de fleste badmintonkampe afvikles, hvor spillerne selv dømmer kampene. Det stiller store krav til badmintonspillernes opførsel og evne til at dømme og opføre sig fair. Badminton Danmark og DGI Badminton går ind for FAIRPLAY, da det danner fundamentet for, at det er sjovt at konkurrere, giver masser af gode oplevelser og, at der er plads til alle.

FAIRPLAY er at overholde reglerne og respektere sin modstander og handle på en måde, der sikrer retfærdighed og en god afvikling af konkurrencesituationen. FAIRPLAY er at være ærlig og retfærdig, også selvom det ikke er til ens egen fordel. Det betyder, at du skal være villig til at ofre din egen succes til fordel for et retfærdigt udfald. FAIRPLAY handler om spillet på banen, men også om, hvad der sker udenfor stregerne på tilskuerpladserne, så det gælder både spillere, trænere og forældre.

Gensidig respekt og FAIR PLAY overfor hinanden giver de bedste forudsætninger for gode oplevelser for alle.

Vidste du,... At det kun er en dommer, der kan dømme ”fejl”. Du kan ikke dømme, at modstanderen ramte nettet med ketsjeren, eller lavede overhåndsserv el.lign. Du skal altid spille en duel færdig, og duellen afgøres altid ved, at bolden dømmes inde eller ude eller ikke kommer over nettet.

At du som forbillede altid kan stoppe dit eget barn i at fortsætte en kamp og trække dit barn ud, hvis dit barn er gået over stregen for FAIRPLAY.

At du altid kan henvende dig ved hallens dommerbord, hvis du som forbillede oplever en meget problemfyldt kamp, som du ikke føler, spillerne selv kan håndtere. Dommerbordet kan tage stilling til, om det vil hjælpe med en neutral observatør (som afgør uenigheder) resten af kampen.

At en badmintonkamp starter, når spillerne er trådt ind på baneområdet, og slutter når de er trådt ud. Spillerne må IKKE forlade banen, før kampen er spillet færdig. Ingen må gå på banen, heller ikke forbilleder med vanddunk eller et sidste godt råd, når spillerne er gået på banen.


Interview | BADMINTON DANMARK

19

Makkerskabet har i særdeleshed i de seneste to år ført de to badmintonspillere ud på en masse rejser rundt omkring i verden. De mange timer på farten har dog ikke givet anledning til nogle ophedede diskussioner. - Vi kender hinanden rigtigt godt og er gode venner. Så vi har styr på hinandens rutiner, og det er ret dejligt. Vi er helt trygge med hinanden og kender efterhånden hinanden så godt, at man bare kan slappe helt af og hygge sig sammen, siger Schulz.

God synergi

Jeg elsker at træne. Jeg har aldrig rigtig haft nogle dage, hvor jeg ikke har haft lyst til at træne. Jeg har det sjovt med det, og så synes jeg, at det er fedt at udvikle sig og hele tiden arbejde med nye ting i mit spil. Amalie Schulz

På det badmintonmæssige plan oplever parret også en god synergi, og begge spillere er udmærket klar over egne styrker og svagheder på banen, om end hverken Amalie Schulz eller Christine Busch ynder at sætte sig selv op på nogen piedestal, når snakken falder på egne styrker.

er hendes offensive slag. Hun slår som sagt hårdt, og så kan hun slå med mange vinkler nede bagfra, siger Christine Busch, inden Amalie Schulz følger op.

- Vi har tidligere haft klarere roller på banen. Jeg var mest fremme ved nettet, mens Amalie var mere nede bagved. Hun slår hårdt og er god til at afgøre bolden, men jeg føler, at vi er blevet mere all round. Jeg tror, at Amalies største styrke

- Jeg har ikke altid det bedste overblik, men Christine har et rigtig godt overblik, og hun er god til at holde styr på taktikken. Men vi hjælper jo hinanden ad. Jeg vil helst stå nede bagved, fordi jeg måske ikke er lige så skarp på nettet, som

Christine er, da hun også spiller mixeddouble. Men jeg synes, at det har udlignet sig mere de seneste år. Vi er måske stadigvæk bedst, når Christine er fremme og kan komme ind på nettet og afgøre boldene, og jeg fra bagbanen kan slå til den, siger hun.

Uforglemmeligt UVM Den stærke damedouble er overordnet set ret enige, og det gør sig såmænd også gældende, når årets bedste præstation skal vurderes. Begge spillere nævner UVM-kvartfinalen, som årets højdepunkt i 2019, og præstationen blev ikke mindre af, at Schulz og Busch tabte kvartfinalen i tre sæt til et kinesisk par, der endte med at løbe med UVM-gulvet. 2020 er kun lige startet, men den ambitiøse damedouble har allerede vundet første titel i det nye år. Det gjorde de, da de vandt abc Aalborg Senior GPC i overbevisende stil. Sejren bliver med al sandsynlighed ikke parrets sidste i år, og det bliver derfor spændende at følge den fortsatte udvikling. Det unge par ser ekstra meget frem til RSL DM 2020, fordi de ikke var med sidste år sammen grundet skader. I skrivende stund har de ikke drøftet, hvad deres målsætning skal være, men Amalie Schulz kommer alligevel med et forsigtigt bud. - En målsætning kunne måske være en kvartfinale, udtaler hun.


20 BADMINTON DANMARK |

Målrettet rådgivning betaler sig Aarhus | Tlf. 87 32 57 00 | beierholm.dk

Industrivej 34 • 4320 Skælskør T: +45 58 19 10 20 www.kecon.dk

BOCONCEPT AARHUS Guldsmedgade 22 8000 Aarhus 8612 3500 aarhus@boconcept.dk

MENY RISSKOV

Tornebakken 1 • 8240 Risskov Tlf. 86 21 96 00 • www.meny.dk


| BADMINTON DANMARK

21


22 BADMINTON DANMARK | Collage

De danske titler og medaljer i 2019 Husker du de danske toppræstationer i løbet af 2019? Også i året, der netop er gået, viste de danske fjerstjerner, at de er blandt verdens bedste. Her giver vi jer et visuelt tilbageblik på de danske storsejre i det forgangne år. Af Lasse Kjær Hansen

Indonesia Masters

India Open

Anders Antonsen

Viktor Axelsen

HSBC BWF WORLD TOUR SUPER 500

HSBC BWF WORLD TOUR SUPER 500

Spain Masters

VM

Viktor Axelsen

Anders Antonsen

HSBC BWF WORLD TOUR SUPER 300

(Sølv)


Collage | BADMINTON DANMARK

European Games

European Games

Spain Masters

Swiss Open

Mia Blichfeldt

Mathias Bay-Smidt/Rikke Søby Hansen

Anders Antonsen

HSBC BWF WORLD TOUR SUPER 300

EM for blandede hold Det danske landshold

Mia Blichfeldt

HSBC BWF WORLD TOUR SUPER 300

23


24 BADMINTON DANMARK |


| BADMINTON DANMARK

Vi har Vestjyllands bedste badmintontilbud • Badmintontræning op til 4 gange om ugen • Stærkt trænerteam med trænere fra øverste hylde • Fantastiske faciliteter med bl.a. to idrætshaller • Plads til alle uanset niveau • Kombinér badminton med andre valgfag eller fokusér fuldt ud på fjerene • Fokus på sportslig, personlig og faglig udvikling

r e j df

e m ild

#v

Læs mere på vie.dk & theinternational.dk

25