Page 1

Bliv klogere pĂĽ badmintonslang og -udtryk Side 40


DET BEDSTE VALG TIL JERES

KLUB NY KOLLEKTION KOMMER TIL AUGUST

Kontakt FZ-teamet

og hør mere om vores klubtilbud

Carsten Brink - 25 73 50 55 - CBR@asint.dk John Rosengren - 21 28 81 30 - JR@asint.dk


Badmintonoplevelser

Bliv bedre til din sport

I mere end 30 år har Holstebro RejseCenter sendt vores bedste bad-

Oplev det nye Club La Santa og få verdens bedste aktive ferie i nye og moderne rammer. Mere end 40 aktiviteter, de bedste faciliteter, masser af udstyr, undervisning fra kompetente instruktører og sjove turneringer er til fri disposition og inkluderet i prisen. Der er muligheder og tilbud til alle generationer og niveauer – helt ned til børn på 3 år med den meget populære børneklub ’Play Time’.

træningslejre og klubture

mintonspillere ud for at repræsentere Danmark ved turneringer og mesterskaber over hele verden. Vi arrangerer også gerne din eller din klubs næste badmintonrejse – uanset om det handler om træningslejr, deltagelse i turnering eller som tilskuer til en af de store turneringer. Besøg holstebrorejsecenter.dk for mere inspiration eller kontakt vores badmintonmedarbejder Mette Sørensen på tlf. 9610 1057 om din kommende badmintonrejse

under solen på Lanzarote

Bestil ferien i dag på 76 500 400 eller på clublasanta.dk


Din daglige økonomi

Savner du en personlig rådgiver? Nogle er på vej til badminton, andre mod en uddannelse, et nyt job, en familieforøgelse, ny bolig eller måske på vej på pension. Vi er alle på vej mod noget i livet. Sparekassen Kronjylland er landets største sparekasse, og vi hjælper også gerne dig på vej. Du får nemt fat i os Hos os får du en personlig rådgiver, som du kan ringe direkte til. Vi har ingen callcentre, du først skal igennem. Er du nysgerrig, så find din nærmeste afdeling på sparkron.dk.

sparkron.dk | tlf. 89 12 24 00

Book et møde og få en biograftur Book et møde, så du kan høre om dine muligheder hos os. Vi tror, at vi kan gøre det bedre end den bank, du har i dag. Afholder du et møde med os, giver vi en tur i biografen.


T R O P S S E R O V G A D S E R – VO forum n o t n i m Bad

øde -15 0 1 tskabsm n a a t r n f e s ræ j 2018 arks rep

. ma g Badminton Danm 6 2 n e d e øde o delsesm et i Vejl

DGI Hudse DGI Badmintons landsle en

Efterfølg

IDÈER

FÆLLESSKAB

inspiration

Samvær

Glæde

Viden Badminton

NET VÆRK

vi ses


6

INDHOLD

INDHOLD FORORD Velkommen til de danske mesterskaber for ungdom 2018

7

ARTIKLER 8

Sidste års UDM-vindere 2017 UDM-vindere 2016

10

Mød den nye danske U19-landstræner, Jesper Hovgaard

16

Når ungdomsspillerne banker på til seniortræningen

22

Kom og brug pæren sammen med resten af dansk badminton

29

Program

30

Keynote speakers

31

Kåring af Badminton Danmarks Talentpris 2018

36

Her er de nominerede til Badminton Danmarks Talentpris 2018

38

Badmintonslang og -udtryk

40

Er du vild med badminton? Få stillet din sult på Badminton Danmarks sociale medier

44

Fairplay og badmintonsportens uskrevne regler

46

Nu skal Årets Ungdomsklub 2018 kåres

48

16

Jesper Hovgaard bliver ny U19-landstræner pr. 1 maj. Vi stiller skarpt på den tidligere assisterende franske landstræner, og han giver et indblik i, hvilken retning han vil tage udviklingen af de unge danske talenter. Bliv klogere på den nye mand i dansk badminton og hans ambitioner.

22

Det er en sjov størrelse at gå fra at være ungdomsspiller til senior. Vi har taget en snak med to U15-spillere, som prøver kræfter med seniorbadminton – både på og udenfor banen. Hør om deres erfaringer og hvordan de ser forskellen på at være de små og de store.

36

Badminton Danmark uddeler for tredje gang Badminton Danmarks Talentpris. Talentpris-panelet har nomineret tre badmintonildsjæle, og vi gennemgår de tre nominerede og deres arbejde i deres respektive klubber. Bliv inspireret og find din favorit her i magasinet.

UDGIVET AF Badminton Danmark · Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20, 2605 Brøndby · tlf. 7060 5076 · e-mail: info@badminton.dk | WEB badminton.dk | TEKST Jonas Kildegaard · Stine Greve | REDAKTION Team Kommunikation og Marketing | FOTO Badmintonphoto · Badminton Danmark | ANNONCESALG FL sportMarketing, Agerbakken 21 · 8362 Hørning · tlf. 70 22 18 70 · e-mail: info@flsportmarketing.dk | LAYOUT OG PRODUKTION FL SportMarketing · Agerbakken 21 · 8362 Hørning · tlf. 70 22 18 70 · e-mail: info@flsportmarketing.dk


FORORD

VELKOMMEN TIL DE DANSKE MESTERSKABER FOR UNGDOM 2018 I Badminton Danmark er vi rigtig glade for endnu engang at byde velkommen til de danske mesterskaber for ungdom. Det er en berigelse at se, hvordan spillere, trænere, ledere, forældre og frivillige fra forskellige klubber, byer og landsdele mødes i fællesskab til en weekend med mindeværdige oplevelser. Når vi fejrer alle vinderne, fejrer vi samtidig det store arbejde, der bliver lagt i præstationen frem mod det flotte resultat. Det er både den enkelte spiller, men også klubberne og dets frivillige. Det er i høj grad arbejdet ude i klubberne, som ligger til grund for præstationerne ved de Danske Mesterskaber, og som lægger fundamentet for de flotte præstationer vores seniorspillere leverer ude i verden. Det er fedt at stå med pokalen til slut og kunne kalde sig danmarksmester i sin årgang på sit niveau. Det kan man med rette være stolt over, og det skal alle kæmpe for. Men det betyder ikke, at det er en fiasko, hvis man ikke når helt til tops. Deltagelse i et dansk mesterskab er også en succes, når man lykkes med de elementer i ens spil og taktik, som der er fokus på, når man giver alt, hvad man har på dagen, og når man har det sjovt og lærer noget. For alle turneringer – også de Danske Mesterskaber – skal ses som en del af børn og unges langsigtede sportslige udvikling. Konkurrence er et centralt element i talenternes sportslige udvikling, og turneringer i den rette form og i det rigtige antal er vigtige for børnenes læring og giver dem relevant erfaring med at præstere.

– i højere grad møder modstandere på deres eget niveau. Vi mener, at den nye rangliste fastholder de gode elementer og samtidig fjerner de mest uhensigtsmæssige effekter af den nuværende rangliste. Og set ud fra et talentudviklingsperspektiv er den nye rangliste i højere grad i tråd med denne seneste forskning om talentudvikling. Forskningen viser, at overdrevet turneringsdeltagelse i kombination med en for stor træningsmængde i en ung alder øger risikoen for dropout efter puberteten. Den nye rangliste reducerer denne risiko, da man ikke kan rykke op i en højere række ved blot at spille mange turneringer (og slå markant dårligere modstandere). For at rykke op på den nye rangliste skal man slå nogle jævnbyrdige og dygtigere spillere, og man er således nødt til reelt selv at blive en dygtigere badmintonspiller - og det kræver, at man udvikler sine badmintonmæssige færdigheder. Vi tror også på, at det kan være med til at fastholde en livslang badmintoninteresse, så vi kan blive ved med at se jer alle sammen til danmarksmesterskaberne igen og igen. Held og lykke til alle jer, som på tværs af alder og geografi mødes og kæmper om mesterskabet. Jeg håber, I får en fed weekend med jeres badmintonvenner med masser af god badminton, sjove situationer og gode oplevelser både på og uden for banen. Giv den gas!

Turneringer skal også gerne være med til at fastholde børn og unge i badmintonsporten ved at være en positiv og glædesfyldt oplevelse for dem. Det kræver blandt andet, at der er en god jævnbyrdighed imellem børnene, så de får nogle gode kampe mod hinanden. Derfor har vi i Badminton Danmark og DGI Badminton også (pr. 1. juli 2018) valgt at ændre ranglistestrukturen, så alle – både børn, unge, voksne og ældre

Jens Meibom

Sportschef i Badminton Danmark

7


8

ARTIKEL

SIDSTE ÅRS UDM-VINDERE 2017 Herresingle U13: Jakob Houe Andersen, Højbjerg

Vandt 21-12, 21-13 over Daniel Roger Jensen, Viby J.

U15: Magnus Johannesen, Brønderslev. Vandt 21-13, 15-21, 28-26 over Mads Vestergaard, Højbjerg. U17: Nicolaj J. Wolf, Hvidovre.

Vandt 21-14, 21-12 over Oscar Sunekær Bertelsen, Solrød Strand.

U19: Søren Hald, Odense OBK Vandt 17-21, 4-5, W.O. over Jesper Toft, Højbjerg.

Fra venstre: Jakob Houe Andersen, Magnus Johannesen, Søren Hald og Nicolaj J. Wolf.

Damesingle U13: Lærke Thomsen, Kolding BK.

Vandt 21-17, 21-14 over Norah Jeppesen, Farum.

U15: Astrid Molander, Værløse Vandt 21-14, 21-13 over Emilia Nesic, Kolding BK U17: Line Christophersen, Gentofte

Vandt 21-15, 21-11 over Amalie Schulz Terp-Nielsen, Kolding BK.

U19: Julie Dawall Jakobsen, Værløse. Vandt 21-9, 21-9 over Irina Amalie Andersen, Gentofte.

Fra venstre: Lærke Thomsen, Astrid Molander, Line Christophersen og Julie Dawall Jakobsen.


ARTIKEL

Damedouble U13: Lærke Thomsen/Frederikke Østergaard, Kolding BK.

Vandt 21-12, 21-16 over Kathrine Ørum Secher/Filippa Ørum-Petersen, Højbjerg.

U15: Astrid Molander/Cecilie Frost Andersen, Værløse. Vandt 21-12, 21-12 over Sofie Løth Topp/Clara Løber, abc Aalborg. U17: Amalie Magelund Krogh/Freja Ravn Nielsen, Greve/KMB2010 Vandt 21-13, 22-20 over Christine Busch Andreasen/Amalie Schulz Terp-Nielsen, KMB2010/Kolding BK.

U19: Alexandra Bøje/Alberte Spure Nielsen, Højbjerg/Aarhus AB Vandt 21-10, 21-19 over Julie Dawall Jakobsen/Cecilie Finne-Ipsen, Værløse. Bagerst fra venstre: Freja Ravn Nielsen, Cecilie Frost Andersen og Astrid Molander. I midten fra venstre: Frederikke Østergaard og Lærke Thomsen. Forrest fra venstre: Amalie Magelund Krogh, Alexandra Bøje og Alberte Spure Nielsen.

Herredouble U13: Jeppe Søby Hansen/Mikkel Langemark, Greve/Skovshoved. Vandt 21-11, 21-15 over Lukas Rathsach Lang/Jonathan Melgaard, Hillerød/Solrød Strand.

U15: Marcus Rindshøj/Magnus Johannesen, Lyngby/Brønderslev. Vandt 12-21, 24-22, 21-15 over Mads Juel Møller/Victor Ørding Kauffmann, Højbjerg/Gentofte. U17: Jonas Jæger/Lukas Kristiansen, Lillerød/Skælskør.

Vandt 21-13, 18-21, 21-17 over Jacob Haugaard Jensen/Christian Larsen.

U19: Emil Hybel/Rasmus Kæseler, Odense OBK/Ikast Vandt W.O. over Jesper Toft/Andreas Søndergaard, Højbjerg/Ikast

Bagerst fra venstre: Jeppe Søby Hansen, Mikkel Langemark, Marcus Rindshøj og Magnus Johannesen. Forrest fra venstre: Lukas Kristiansen, Emil Hybel, Rasmus Kæseler og Jonas Jæger.

Mixeddouble U13: Jakob Houe Andersen/Kathrine Ørum Secher, Højbjerg.

Vandt 21-14, 21-16 over Jeppe Søby Hansen/Amanda Abildgaard, Greve/Badminton Roskilde.

U15: Mads Vestergaard/Kamma Ørum Secher, Højbjerg Vandt 21-14, 21-17 over Astrid Molander/Axel Henrik Parkhøi, Værløse/ Skovshoved. U17: Amalie Magelund Krogh/Daniel Lundgaard, Greve/Værløse Vandt 21-16, 19-21, 21-10 over Freja Ravn Nielsen/Mads Muurholm Petersen, KMB2010/Viby J.

U19: Alexandra Bøje/Emil Hybel, Højbjerg/Odense OBK Vandt 12-21, 21-16, 21-18 over Sofie Nielsen/Oliver Gram, Greve/Odense OBK. Bagerst fra venstre: Kathrine Ørum Secher, Emil Hybel, Jakob Houe Andersen, Alexandra Bøje og Amalie Magelund Krogh. Forrest fra venstre: Daniel Lundgaard, Kamma Ørum Secher og Mads Vestergaard.

9


10

ARTIKEL

UDM-VINDERE 2016 Herresingle U13: Victor Ørding Kauffmann, Gentofte.

Vandt 17-21, 21-17, 21-16 over Mads Juel Møller, Højbjerg.

U15: Philip Henriksen, Hjørring. Vandt 21-16, 15-21, 21-12 over Nicolaj J. Wolf, Hvidovre. U17: Jesper Toft, Aarhus AB.

Vandt 21-18, 21-18 over Mads Thøgersen, Odense OBK.

U19: Ditlev Jæger Holm, Solrød Strand. Vandt 23-21, 21-18 over Patrick Seitzberg Abildgaard, Badminton Roskilde.

Bagerst fra venstre: Jesper Toft, Victor Ørding Kauffmann og Philip Henriksen. Forrest: Ditlev Jæger Holm.

Damesingle U13: Emilia Nesic, Kolding BK.

Vandt 21-15, 23-21 over Anna Siess Ryberg, Greve.

U15: Mathilde Cramer, KMB2010. Vandt 21-7, 21-14 over Clara Graversen, Viby J. U17: Michelle Skødstrup, Greve.

Vandt 21-18, 11-21, 21-14 over Alexandra Bøje, Højbjerg.

U19: Julie Dawall Jakobsen, Værløse. Vandt 21-19, 21-19 over Amalie Hertz Hansen, Greve.

Fra venstre: Mathilde Cramer, Emilia Nesic, Michelle Skødstrup og Julie Dawall Jakobsen.


ARTIKEL

Damedouble U13: Emilia Nesic/Cecilie Frost, Kolding BK/Værløse.

Vandt 21-13, 21-9 over Clara Løber/Maiken Slorup Johansen, abc Aalborg/Viby J.

U15: Christine Andreasen/Amalie Schulz, KMB2010/Kolding BK. Vandt 23-21, 21-12 over Frederikke Lund/Amalie Cecilie Kudsk, Solrød Strand. U17: Alexandra Bøje/Michelle Skødstrup, Højbjerg/Greve.

Vandt 21-15, 21-18 over Amalie Magelund Krogh/Freja Ravn Nielsen, Greve/KMB2010.

U19: Claudia Paredes/Line Fleischer, Skovshoved/Solrød Strand Vandt 21-17, 21-18 over Amalie Hertz Hansen/Maja Rindshøj, Greve/ Solrød Strand. Bagerst til venstre: Alexandra Bøje, Michelle Skødstrup, Emilia Nesic, Cecilie Frost, Claudia Paredes og Line Fleischer. Forrest fra venstre: Christine Andreasen og Amalie Schulz.

Herredouble U13: William Boe/Christopher Vittoriani, Odense OBK/Skovshoved. Vandt 21-16, 21-18 over Victor Ørding Kauffmann/Mads Juel Møller, Gentofte/Højbjerg.

U15: Joachim Mikkelsen/Sebastian Grønbjerg, Kolding BK/Viby J. Vandt 21-19, 18-21, 21-19 over Rasmus Espersen/Nicolaj J. Wolf, Holbæk/Hvidovre. U17: Paw Eriksen/Mads Thøgersen, Odense OBK.

Vandt 21-16, 21-12 over Mads Muurholm Petersen/Daniel Lundgaard, Viby J/Værløse.

U19: Rasmus Kjær Pedersen/Jeppe Bay Madsen, Gentofte/Solrød Strand. Vandt 21-15, 21-13 over Joel Eipe/Frederik Søgaard, Gentofte/ Odense OBK. Bagerst fra venstre: Sebastian Grønbjerg, Mads Thøgersen, Paw Eriksen, Rasmus Kjær Pedersen og Jeppe Bay Madsen. Forrest fra venstre: Joachim Mikkelsen, Christopher Vittoriani og William Boe.

Mixeddouble U13: Emilia Nesic/Mads Juel Møller, Kolding BK/Højbjerg.

Vandt 23-21, 21-13 over Victor Ørding Kauffman/Anna Siess Ryberg, Gentofte/Greve.

U15: Joachim Mikkelsen/Mathilde Cramer, Kolding BK/KMB2010. Vandt 14-21, 21-19, 21-17 over Sebastian Grønbjerg/Clara Graversen, Viby J. U17: Alexandra Bøje/Paw Eriksen, Højbjerg/Odense OBK.

Vandt 21-11, 21-17 over Daniel Lundgaard/Amalie Magelund Krogh, Værløse/Greve.

U19: Ditte Søby Hansen/Joel Eipe, Greve/Gentofte Vandt 21-13, 21-19 over Frederik Søgaard/Sara Lundgaard, Odense OBK/Værløse. Bagerst fra venstre: Mathilde Cramer, Joachim Mikkelsen, Alexandra Bøje, Ditte Søby Hansen og Joel Eipe, Forrest fra venstre: Mads Juel Møller, Emilie Nesic, Paw Eriksen.

11


Næsbjerg Auto Hovedgaden 10, Næsbjerg • 6800 Varde erik@naesbjergauto.dk

Tlf. 75 26 74 10 • Mobil. 31 25 59 51

Næsbjerg Tømrer v/Jesper Sand

Hovedgaden 30, Næsbjerg 6800 Varde Tlf.: 75 26 70 07 Mobil: 23 23 35 17 CVR: 33 80 66 63 E mail: naesbjergtomrer@bbsyd.dk web: www.næsbjergtømrer.dk


VI

LANDSHOLDET

VI BADMINTON


16

ARTIKEL


ARTIKEL

MØD DEN NYE DANSKE U19-LANDSTRÆNER,

JESPER HOVGAARD Den 1. maj 2018 begynder Jesper Hovgaard som ny landstræner for de danske U19-talenter. Han kommer fra en stilling som assisterende landstræner i Frankrig, hvor han har haft hovedansvaret for doublekategorierne. Men hvem er han egentlig som træner og som person, og i hvilken retning vil han tage udviklingen af de unge danske talenter? Bliv klogere på den nye mand i dansk badminton og hans ambitioner lige her. AF STINE GREVE

Efter tre år i Frankrig vender Jesper Hovgaard snuden hjemad for at beskæftige sig med udviklingen af de danske U19-spillere, når han i begyndelsen af maj tiltræder som landstræner for netop den gruppe. Og det er en forventningsfuld dansker, der vender hjem til et job, som han glæder sig til at prøve kræfter med. - Jeg glæder mig rigtig meget til at komme hjem til en dansk badmintonkultur, som jeg kender, og som jeg har savnet på mange måder, og jeg glæder mig til at arbejde med spillere, som er opvokset i den danske badmintonkultur. Når man er ude, lærer man virkelig, at den er helt unik. Jeg glæder mig også særligt til arbejde med den årgang, som ligger lige under der, hvor det begynder at blive rigtig alvorligt, og hvor man stadig har en ret stor indflydelse på, hvordan de udvikler sig. Derudover ser jeg frem til igen at coache og kommunikere på dansk, siger Jesper Hovgaard.

”EN ANDEN MÅDE AT VÆRE TRÆNER PÅ” De danske ungdomslændstrænere har generelt ikke så meget med spillerne at gøre i hverdagen, hvor spillerne træner hjemme i deres klubber. Sådan bliver det også for Jesper Hovgaard og U19-spillerne, hvilket står lidt i kontrast til den arbejdsgang, Hovgaard kommer fra i Frankrig - Det jeg skal hjem til, det er noget helt andet, end det jeg kommer fra i Frankrig, hvor jeg har haft hovedansvaret for de tre doublekategorier i tre år og arbejdet meget tæt med en gruppe af spillere, som jeg har trænet med hver dag og rejst rundt i hele verden med, forklarer han og fortsætter. - Jeg er ret bevidst om, at jeg i Danmark ikke kommer til at være specielt tæt på spillerne i hverdagen, hvor de er i deres respektive klubber rundt omkring i landet, så man kan sidestille det lidt med at være landstræner i fodbold. Det er en anden måde at være træner på, og det glæder jeg mig til. Samtidig er jeg også meget ydmyg omkring, at jeg har en masse ting at lære i forhold til at lytte og sparre med de trænere, som gør det rigtig godt og arbejder med spillerne i hverdagen.

DET HANDLER OM AT VÆRE DEDIKERET Med en ny træner kommer der ofte også nye fokuspunkter. Når Jesper Hovgaard i >>

17


18

ARTIKEL

fremtiden skal kigge på, hvilke spillere han vil udtage til de danske landsholdstrupper, kommer han til at fokusere meget på, hvor dedikerede spillerne er, og hvor meget de fordyber sig i deres træning. - Jeg går ret meget op i, at man arbejder med spillere, som er dedikerede og som har overskud og lyst til at bruge tid på detaljer og arbejde dybt med tingene. Det lyder måske meget åbenlyst i forhold til, at man har med elitespillere at gøre, men jeg har oplevet mange spillere, for hvem de to daglige træninger bare har været nok. For mig handler det meget om dedikationen og om at gå i dybden med tingene og om, hvor meget spillerne gerne vil det. Det er sådan noget, jeg synes er enormt vigtigt, når man arbejder med spillere i den her aldersgruppe, forklarer han. Når snakken falder på talenter inden for ungdomsbadminton falder den også ofte på to parametre, der tit stilles op over for hinanden: spillernes topniveau her og nu og deres udviklingspotentiale. Her har den kommende U19-landstræner en vision for, hvordan de to parametre skal anskues og forenes. - Jeg mener ikke nødvendigvis, at man skal stille topniveau her og nu og udviklingspotentiale op over for hinanden. Jeg synes ikke, det behøver at være sorthvidt, men at det skal handle om, at man kigger meget på, hvor spilleren er her og nu, samt hvad vi ser af muligheder og begrænsninger i forhold til udvikling. For mig er det en helhedspakke, og jeg vil helst ikke kun kigge på udviklingspotentiale eller kun kigge på niveau, siger Hovgaard. Han peger dog også på, at vi i Danmark fortsat skal kigge på den lange bane angående udviklingspotentiale. Det er nemlig det, der har gjort, at dansk badminton, i modsætning til mange andre europæiske nationer, i en lang årrække har skabt talenter. - Der er rigtig mange lande i Europa, som kigger meget på niveau nu og her, men i bund og grund er resultaterne i U17 og U19 ikke altafgørende i forhold til at tage det næste skridt. I Danmark har vi været rigtig gode til at kigge på, hvad der er det vigtigste på den lange bane. Er det vigtigste at være den bedste U19spiller og lave de bedste resultater som U19-spiller, eller er det vigtigere, at vi får udviklet nogle ting hos spillerne, mens vi kan, og mens vi har muligheden? Det har vi rigtig meget coolness omkring i Danmark, og jeg tror helt sikkert, at jeg vil lægge mig op af den kultur, som er der i forvejen. Det er derfor, vi er så dygtige.

GOD RELATION OG ÆRLIGHED ER VEJEN FREM Som U19-landstræner har man mange jern i ilden, og mange relationer, der skal plejes på kryds og tværs med både spillere, forældre, klubtrænere og de øvrige trænere i Badminton Danmarks stab. Netop disse relationer er noget som Jesper Hovgaard i sin tid som U19-landstræner, vil gå meget op i for at opbygge så gode og brede samarbejdsrelationer som muligt. - Som udgangspunkt anser jeg mig selv som værende ret god til at skabe relationer og ret god til at kommunikere med folk – både unge mennesker, men også med de spillere, som jeg arbejdede med i Frankrig. Jeg vil bestræbe mig på at være meget synlig ude i klubberne, hvor spillerne har deres daglige gang, for


ARTIKEL

at se spillerne så meget som muligt, og jeg vil gerne involvere mig rigtig meget og skabe et godt samarbejde med klubberne. Jeg føler, at vi her skal investere noget tid og nogle kræfter for til gengæld at opnå det bedst mulige grundlag for dels at vurdere spillernes potentiale, men også hvilke fokusområder, der er vigtigst for spillerne at udvikle sig på, påpeger han. I det hele taget fylder det meget hos den kommende U19-landstræner, at han får kommunikeret ordentligt, godt og ærligt med folk, hvad enten det gælder ros eller kritik. - Jeg tror, de spillere jeg har arbejdet med, de vil beskrive mig som åben og meget, meget ærlig. Jeg føler selv, at jeg er meget ærlig i min kommunikation, men samtidig er jeg også meget bevidst om, at der er mange måder at fortælle tingene ærligt på. Det handler om, at unge mennesker, specielt i den her aldersgruppe, er nødt til at få tingene leveret på en måde, som de kan forstå, og som de kan forholde sig til, selvom beskederne både kan være positive og min-

dre positive. Jeg er ikke bange for at give kritik, men jeg er bestemt heller ikke bange for at rose og være ærlig i mine evalueringer af, hvordan jeg ser tingene, siger Hovgaard og afslutter. - Alt i alt så glæder jeg mig bare til at komme i gang. Inden jeg tog til Frankrig arbejdede jeg også en del med den her aldersgruppe, så det er ikke så fjernt for mig. Det nye for mig er især, at jeg skal være med til at lægge udviklingsplaner for spillerne og kigge på deres potentiale på den lange bane, og det ser jeg meget frem til. Jesper Hovgaard starter som nævnt i stillingen som U19-landstræner 1. maj, men han vil allerede være at finde på dansk grund under UDM. Her han har mulighed for at få et lille smugkig på de talenter, han i fremtiden skal arbejde sammen med og forsøge at føre helt frem til den internationale stjernehimmel. Hjerteligt velkommen til Jesper. Vi håber, I vil tage rigtig godt imod ham.

19


Få en god bilforsikring fra

357 kr. pr. md.

I badminton er det helt iorden at sigte mod grøften ...

Elitebilist

Snakken er dog en helt anden, når det kommer til bilforsikringer og det kan vi hjælpe dig med. Tag os med på råd, når du skal se på forsikringer til din bil.

Ingen kilometerbegrænsning

Kontakt vores salgskontor på tlf.: 88 13 95 76 eller se mere på www.technoforsikring.dk – så er du allerede godt i gang med, at spare penge på din bilforsikring.

Se flere fordele på technoforsikring.dk

Er du 21 år og har kørt skadesfrit de seneste 3 år, placeres du i kategorien ”Elitebilist”.

Der er ingen kilometerbegrænsning. Det gør hverdagen lettere for dig, da du ikke skal bekymre dig om, hvor meget du kører.

Dækforsikring Dækker uforudsete skader på dine dæk, indenfor de 2 første år fra købet af dækkene. Det kan f.eks. være punktering eller skader, som følge af påkørsel af kantsten.


22

ARTIKEL

NÅR UNGDOMSSPILLERNE BANKER PÅ TIL SENIORTRÆNINGEN Når man som ungdomsspiller efterhånden får bevæget sig op gennem de forskellige årgange i takt med, at man bliver ældre, så kommer der for langt de fleste spillere et tidspunkt, hvor de skal tage et, på flere punkter, ret markant spring: Springet fra ungdomstræning til seniortræning. AF STINE GREVE

Men hvordan er det egentlig at gå fra at være ungdomsspiller til at være senior? Fra at være en af de store på træningen til igen at være en af de små? Måske har du selv taget springet for nylig, måske skal du til at tage det i den nærmeste fremtid, eller måske

er der flere år til, det bliver din tur. Uanset hvad din situation er, kan du her blive lidt klogere på, hvordan to U15-spillere Jakob Buus Nyeng og Jens Undén fra Gladsaxe-Søborg Badmintonklub har oplevet skiftet fra ungdoms- til seniorbadminton.


ARTIKEL

TEMPOET OG FYSIKKEN ER ANDERLEDES Noget af det, som både Jakob og Jens peger på som den helt store forskel, er, at det lige er lidt hårdere og går en tand hurtigere, når man træner med klubbens seniorer i forhold til at træne med de andre ungdomsspilere. - Forskellen på ungdomstræningen og seniortræningen er især, at det går meget hurtigere på seniortræningen, og jeg synes, der er mere intensitet på, og det er også lidt hårdt, fortæller Jens, mens Jakob supplerer. - Ja, det er fysisk hårdere at spille deroppe i forhold til på ungdomstræningen. På seniortræningen er man allerede helt træt efter den første øvelse, hvorimod på ungdomstræningen, der kan man holde til det hele, griner han. Ud over tempoet og fysikken er det også en lidt anden slags spil, der præger seniortræningen. Hvor de på ungdomstræningen var vant til at være blandt de mest hårdtslående, må de to unge knægte på seniortræningen indstille sig på, at deres ellers så hårde smash bliver samlet op, og at der også jævnligt bliver sendt endnu hårdere smash afsted i retning mod dem selv, hvilket de, ifølge Jakob, bestemt ikke har noget i mod. - Jeg synes, det er dejligt at spille på seniortræningen, fordi man får noget andet spil end på ungdomstræningen, hvor de andre spillere ikke slår helt lige

så hårdt, som seniorspillerne gør. På seniortræningen skal man virkelig være klar i defensiven for at kunne følge med, siger han.

”JEG VAR SPÆNDT, MEN RIGTIG IKKE NERVØS” Mange ungdomsspillere vil nok have lidt sommerfugle i maven, inden de for første gang skal bide skeer med seniorspillerne i deres klub. Sådan var det da også for Jens og Jakob, da de en torsdag aften for første gang var med i den rundkreds, som seniorspillerne altid danner som start på træningen. Det var, heldigvis for de to unge drenge, ikke nervøsitet, der prægede dem, men derimod spænding omkring, hvordan træningen ville forløbe. - Inden min første seniortræningen var jeg spændt på, hvad der ville ske, fortæller Jens, mens Jakob stemmer i. - Der var ikke rigtig noget, jeg var nervøs for ved at starte på seniortræningen. Jeg var spændt, men ikke rigtig nervøs. Jeg kan dog huske en situation, hvor træneren bød os velkommen på seniortræningen og sagde: ”Nu skal I lige alle sammen give en hånd til de to nye spillere,” og så klappede alle af os. Det synes jeg var lidt pinligt, fordi man bare stod der og tænkte: ”Ja, hvad skal jeg så lige gøre nu?,” siger han med et smil. På trods af, at der altså ikke var den store nervøsitet på spil forud for den første træning med seniorerne, så var der alligevel nogle tvivlsspørgsmål, der meldte >> sig hos de unge talenter, fortæller de.

23


Med OK’s app vælger du selv, om du vil betale med OK Benzinkort eller Dankort, når du tanker og vasker. Hent OK’s app eller sms ”app” til 1912

ok.dk


ARTIKEL

- For mig var det lidt den samme situation, som da vi kom op på elitetræningen for fire år siden. Jeg tænkte i hvert fald meget på de samme ting: ”Er vi gode nok til at spille med de andre? Kan vi finde ud af det? Hvad sker der nu, hvis vi laver fejl, er vi så for dårlige?,” siger Jakob. Ifølge de to drenge fra Gladsaxe er især spørgsmålet omkring at lave fejl noget, der fylder meget, når man som ungdomsspiller får chancen på seniortræningen. Man vil helst gerne vise, at man er god nok og dermed berettiget til at træne med. - Når jeg er på seniortræningen, så prøver jeg virkelig at fokusere på ikke at lave fejl, når vi laver øvelser. Jeg er mere fokuseret på det på seniortræningen, end jeg er på ungdomstræningen, smiler Jens, og bliver suppleret af Jakob. - Man vil ikke rigtig lave fejl, for man vil gerne vise, at man er god nok til at være med. Jeg tænker meget på, at jeg virkelig ikke skal lave fejl, men bare skal have bolden over nettet. Det er ikke lige til seniortræningen, at jeg går efter at lave de sygeste finter.

EN FORDEL MED DEN SAMME TRÆNER PÅ UNGDOMS- OG SENIORTRÆNING I Gladsaxe-Søborg Badmintonklub, hvor Jens og Jakob spiller, er det den samme træner, der er inde over både ungdoms- og seniortræningen, og det har gjort springet fra ungdom til senior lettere, fortæller de. - Det betyder meget, at det er den samme træner på seniortræningen, som vi også har haft på ungdomstræningen. Han kender os og ved, hvor gode vi er, og hvad vi kan, og han kan sætte os sammen med nogen, så vi får så meget som muligt ud af øvelserne. Han kender vores niveau og ved, hvilke øvelser vi mangler, så på den måde han kan gøre os bedre, siger Jakob. - Ja, jeg er enig. Havde det været to forskellige trænere, så ville træneren på seniortræningen nok ikke kende os så godt, og så ville de måske også udfører øvelserne på forskellige måder, så det er meget dejligt, at det er den samme træner, supplerer Jens.

ALDERSFORSKELLEN ER IKKE ET PROBLEM En anden stor forskel på at spille ungdom og senior er den aldersforskel, der ofte er på spillerne på en seniortræning. På ungdomstræningen var Jakob og Jens blandt de ældste, mens de på seniortræningen er de klart yngste, og træner med spillere der er me-

get ældre end dem selv. Faktisk er Jakob nu på den samme træning som sin mor, men det tillægger han ikke den store betydning. - Jeg synes, det er lige meget, at jeg er på den samme træning som min mor. Det er lige som at spille med en hver anden voksen. Jeg tænker ikke over, at det er min mor, der står inde på banen sammen med mig, siger han og fortsætter. - Generelt synes jeg ikke, at det betyder noget, at der er stor aldersforskel på os og de ældste på seniortræningen. Jeg snakker fint med dem på seniortræningen, der er ældre end mig, men måske bare ikke på helt samme måde, som jeg snakker med de andre på ungdomstræningen, afslutter han, mens Jens tilføjer, at der socialt er en lille forskel på de to træninger. - På ungdomstræningen har vi det nok lidt bedre socialt, fordi vi mere kan snakke om de samme ting med de andre ungdomsspillere, men vi kan stadig sagtens snakke med de ældre seniorspillere, og de har taget godt i mod os, så det fungerer rigtig fint, afrunder han. Det er altså både sjovt, hårdt, udfordrende og lærerigt at tage springet til seniortræningen, og skulle der snige sig et par fejl ind under øvelserne, så går det nok. Det er jo trods alt bedre at lave fejlene til træning end i kamp.

25


T E ME


Se mere på denmarkopen.dk eller badminton.dk

Billetter på ticketmaster.dk

16.- 21. OKTOBER 2018

ODENSE IDRÆTSHAL

BADMINTON I VERDENSKLASSE

I

S R SNTOADENSE

THE


Ønsker du økonomisk frihed?

Med Sydbank Favorit kan du vælge de fordele, der passer til din daglige økonomi, boligen, børnene eller dine investeringer.

Ring til Sydbank Direkte på 70 10 78 79 eller find dine fordele på sydbank.dk/favorit Sydbank Favorit er Sydbanks fordelsprogram, hvor du selv vælger dine fordele og bliver belønnet for dine år som kunde.

FAVORIT

17205.0217

Find os også på de sociale medier

Måske Greves mest lokale ejendomsmægler RealMæglerne Greve & Solrød Tlf. 4390 0091 / 2670@mailreal.dk


ARTIKEL

KOM OG BRUG PÆREN SAMMEN MED RESTEN AF DANSK BADMINTON Lørdag den 26. maj står i badmintonsportens tegn. Ganske enkelt. DGI Badminton og Badminton Danmark inviterer dig til en dag, hvor det handler om din sport og din klub. AF JONAS KILDEGAARD

På Badmintonforum vil DGI Badminton og Badminton Danmark sørge for, at du går hjem med de seneste trends indenfor idrættens verden og aktivt inddrage dig og din erfaring. Badmintonfolk fra hele landet vil være samlet og en blanding af spændende indlæg og konkrete workshops giver ny viden og et større netværk til glæde for både dig og din forening. - Vi håber på, at vi kan inspirere hinanden. Det er den eneste dag om året, hvor alle badmintonaktører kan mødes. Som titlen siger, er det ’Vores dag’. Jeg håber, at deltagerne får en følelse af, at de hver især gør noget godt for badmintonsporten i Danmark. Vi skaber nogle rum, hvor vi kan snakke med hinanden og udveksle viden. Vi skal skabe kontakter, for det er super vigtigt, tror vi, i forhold til arbejdet ude i klubberne, siger Tommy Kristoffersen, Udviklingskonsulent i Badminton Bredde og Udvikling. Badmintonforum er for trænere uanset niveau og erfaring samt ledere og klubledere. Kort sagt; dig der arbejder med badminton, hvad enten det er frivilligt eller professionelt. - Der er et overflødighedshorn af forskellige workshops, der henvender sig direkte til den enkelte og som vil tale lige ned i deres dagligdag. Til at starte med sætter vi et fælles fokus på, hvordan man kan integrere og agere med digitalt indfødte børn. Det kan være en udfordring for trænere, at de skal have fysisk kontakt med børn, der er vant til at rette øjnene ned i en skærm. Her får vi en af landets absolut dygtigste oplægsholdere til at fortælle om, hvordan vi skaber motivation og en bedre kultur for de unge, siger Tommy Kristoffersen.

Ambitionen med Badmintonforum er også at skabe et fælles miljø, hvor oplægsholdere, arrangører og deltagere færdes sammen og på samme niveau. - Alle er sammen i det samme miljø. Vi har lejet et område svarende til fire haller. Vi arbejder meget med tanken om at gøre det til en klubtur. Det er bestyrelsesmedlemmer, trænere, ledere og ressourceforældre, der sammen kan hente inspiration og derfra tale om, hvad der var mest interessant for lige netop dem på vej hjem i bilen eller i bussen, siger Tommy Kristoffersen. DGI Badminton og Badminton Danmark sørger for busser, der på udvalgte steder samler op undervejs mod Vejle, så dagen allerede fra start af kan bruges til hyggeligt samvær med deltagere fra din egen klub og andre klubber. Der vil være kaffe og forfriskninger ombord i bussen. Der vil være busser fra Nordjylland og Sjælland, og køreplanen tilpasses efter de tilmeldte. Bussen kører igen fra Vejle kl.17.00. Du kan læse meget mere om Badmintonforum på www.badmintonforum.badminton.dk Så brug pæren og kom til DGI Huset i Vejle den 26. maj.

29


30

ARTIKEL

Program 09.30-10.00 Ankomst, registrering, markedsplads og kaffe

10.00-10.20 Velkomst fra scenen

10.20-10.50 ”Børn, unge og badminton i en præstationskultur” Oplæg ved Søren Østergård

11.00-12.15 Valgfrie oplæg (du skal vælge én af nedenstående ved din tilmelding) • •

”Den gode dialog og samtale med dine spillere” Oplæg ved Svend Åge Sørensen ”Skab motivation og glæde der smitter” Oplæg ved Esben Danielsen

12.15-13.15 Streetfood og netværk

12.30-13.00 Paneldebat “Er medlemskurven knækket i Badminton?”

13.15-14.30 Workshops (du skal vælge én af nedenstående ved din tilmelding) Læs mere om de forskellige workshops på www.badmintonforum.badminton.dk - Hvordan skaber voksenbadminton ny aktivitet og flere medlemmer i din klub? - Hvordan motiverer du nye unge trænere? - Sådan udvikler du dygtige badmintonspillere – praktiske eksempler fra Århusvejen - Sådan søger din klub om midler fra DIF og DGI’s foreningspulje - Sådan skaber du værdi gennem klubsamarbejde - Bliv klogere på piger – udfordringer og trivsel i badminton - Nyt liv i gamle haller – udvikling af klubben gennem faciliteter - Badmintonklubben som en aktiv del af dit lokalsamfund - Vi elsker badminton – synliggørelse af din klub i lokalområdet - Sådan hjælper du unge godt i gang som træner i din klub

14.30-15.00 Fælles afslutning

15.00-17.00 Badminton Danmarks repræsentantskabsmøde & DGI Badmintons landsledelsesmøde (der er særskilt tilmelding)

15.00-17.00 Netværk og socialt samvær Hvis du ikke deltager i ovenstående, kan du bruge tiden på netværk og socialt samvær i vores hyggelige lounge-område.

17.00 Fælles transport hjem


ARTIKEL

Keynote speakers SØREN ØSTERGAARD

Søren Østergaard er ph.d. i teologi og daglig leder af Center for Ungdomsstudier (CUR). Søren Østergaard har igennem en årrække blandt andet beskæftiget sig med følgende områder: Ungdomskultur, teenagere og postmoderne trends, perspektiver på unge, tro og kirke og nytænkning og udvikling af frivillige foreninger. Er involveret i Herfølge Boldklub.

SVEND ÅGE SØRENSEN

Svend Åge Sørensen er træner på Elitetalentcenteret i Aarhus. Studieadjunkt på Institut for Folkesundhed. Cand.scient. med hovedfag i idræt samt sidefag i psykologi. Opdelingen i arbejdet mellem at være underviser og talentudvikler har været gennemgående i Svend Åge Sørensens karriere. I årene 2004–2006 arbejdede Svend Åge som træner for de bedste badmintonspillere på New Zealand, hvilket blandt andet medførte en bronzemedalje ved VM i Los Angeles i 2005 samtidig med, at han var ansvarlig for uddannelsen af ”director of coaching”. Efter hjemkomsten til Danmark har han blandt andet været ansat på Idrætsskolerne i Ikast og Aarhus. Svend Åge har været med til at nytænke talentudviklingen i Aarhusområdet – i daglig tale kaldet Aarhusvejen.

ESBEN DANIELSEN

Er direktør for Lokale og anlægsfonden som hvert år uddeler mange millioner i støtte til blandt andet idrætsfaciliteter. Han har i en årrække været talsperson for Roskilde Festivalen. På Roskilde Festivalen var han også ansvarlig for at lede de 30.000 frivillige, som hvert år arbejdede mod fælles mål. Desuden er han aktiv motionsbadmintonspiller.

31


VI

LANDSHOLDET

VI BADMINTON


36

ARTIKEL

KÅRING AF BADMINTON DANMARKS TALENTPRIS 2018 AF JONAS KILDEGAARD

For tredje gang skal vinderen af Badminton Danmarks Talentpris kåres. Prisen går til en talenttræner, en cheftræner, en sportschef, en ildsjæl i en forening eller en anden, som i løbet af det/de seneste år har gjort en ekstraordinær indsats for talentudviklingen i dansk badminton. Formålet med prisen er at sætte fokus på og anerkende det store talentarbejde, der bliver gjort i dansk badminton.

DE NOMINEREDE ER: Peter Arvedsen Michael Kjeldsen Jakob Poulsen


ARTIKEL

DE NOMINEREDES INDSATS ER KENDETEGNET VED: Talentudviklingsmiljøet, f.eks. ved - At træning og aktiviteter byder på udfordringer, kræver fokus og engagement. - At have klare rammer og forventninger til samarbejdet i træning og i klubben. - At alle tager medansvar for udvikling og samarbejde både af sig selv og miljøet. - At samarbejde med alle relevante personer omkring spillernes udvikling og trivsel. - At udvise engagement og oprigtig interesse for badmintontalenterne – både som unge spillere og som unge mennesker. Badmintonmæssige og personlig udvikling, f.eks. ved - At fokusere på badmintonspillernes langsigtede udvikling frem for det kortsigtede resultat. - At træningen tilgodeser principperne i aldersrelateret træning. - At fokusere på udvikling af sportslige, personlige og sociale kompetencer. - At fokusere på at spillerne lærer at mestre den med- og modgang, de oplever i deres badmintonkarriere. - At spillerne klædes på til at håndtere overgangen fra ungdomsspiller (talent) til seniorspiller (elite).

Egne kompetencer og udvikling, f.eks. ved - At engagere sig i sin egen udvikling og uddanne og dygtiggøre sig specifikt i forhold til at arbejde med og udvikle unge talenter. Ud fra de indstillinger som Badminton Danmark har modtaget, skulle Badminton Danmarks Talentprispanel nominere kandidaterne til Badminton Danmarks Talentpris.

PANELET BESTÅR AF: Kenneth Kruse Larsen, Eliteansvarlig i Badminton Danmarks hovedbestyrelse. Kim Møller Heller, Formand i Badminton Danmarks ungdomsudvalg. Jens Meibom, Sportschef i Badminton Danmark. Bo Ømosegaard, Talentudviklingschef i Badminton Danmark. Vacant, U19-landstræner i Badminton Danmark. Steen Thomsen, sidste års vinder og træner i Kolding Badminton Klub. Vinderen af Badminton Danmarks Talentpris findes via en afstemning blandt danske talenttrænere og kåres til UDM Gallamiddagen.

37


38

ARTIKEL

HER ER DE NOMINEREDE TIL BADMINTON DANMARKS TALENTPRIS 2018 Talentpris-panelet har nominerede disse tre badmintonpersonligheder til Badminton Danmarks Talentpris 2018. Vi tager her et nærmere kig på, hvem de nominerede er, og hvorfor netop de blev udvalgt af panelet. AF JONAS KILDEGAARD

Peter Arvedsens arbejde har også været med til at sikre, at klubben har op mod 100 aktive børn og unge i holdkampe og/eller åbne turneringer. De har ligeledes spillere i den allerbedste række på tværs af alle årgange, hvilket sikrer et flow af nye kvalificerede spillere til seniorafdelingen hvert år – noget som var sjældent i klubben før ”Arveds” tid.

PETER ARVEDSEN

PETER ARVEDSEN For andet år i træk er Peter Arvedsen nomineret til Badminton Danmarks Talentpris, efter Lyngby Badminton Klub har valgt at indstille ham. Sidste år var det en kreds af forældre, som indstillede ungdomscheftræneren, og den opbakning har han fortsat. ”Arved”, som han kaldes i klubben, har været ungdomscheftræner i Lyngby Badminton Klub siden 2011, og han tilskrives i væsentlig grad den flotte medlemsfremgang af ungdomsspillere, der i perioden er steget fra 130 til p.t. 282 spillere. Lyngby blev kåret til Årets Ungdomsklub i 2014, og her får Peter Arvedsen også en stor del af æren for, at det kunne lade sig gøre. Det er ikke sådan, at Lyngby og Peter Arvedsen blot så sig tilfredse med den hæder. Siden da har de fortsat ungdomsarbejdet, og i 2016 vandt de Kredsmesterskaberne for Ungdomshold i både U11, U13 og U15 – noget som klubben aldrig havde opnået før.

- Den udvikling, som han har sat i gang, kan vi se, kører videre, fordi Lyngby fylder mere i vores ungdomsrækker. Ungdomsspillerne rykker frem i bussen og opnår flotte resultater, og de kommer på baggrund af hans indsats. Lyngby og Peter er et rigtig godt match, der understøtter hinanden, siger Badminton Danmarks talentudviklingschef Bo Ømosegaard og uddyber, hvorfor Arvedsen er nomineret af panelet. - Trænerfagligt ved vi, at Peter Arvedsen er dygtig, og det er der også mange andre trænere i Danmark, der er. Men det der med, at han står med hele sin krop og sjæl og skaber et miljø, hvor ungerne er vilde med at komme, det er helt karakteristisk for Peter, og en af årsagerne til, at han er nomineret til prisen.

JAKOB POULSEN Preben Nørgaard fra Solrød Strand Badmintonklub blev den første vinder nogensinde af Badminton Danmarks Talentpris i 2016. Nu følger Nørgaards Solrød-kollega Jakob Poulsen måske i vinderfodsporene. Jakob Poulsen er indstillet af klubben, som finder hans indsats på talentudviklingsområdet ganske enestående gennem de seneste 10 sæsoner, og blandt andet derfor er han også nomineret. - Jakob Poulsens engagement og entusiasme er jo ekstrem synlig, når det er, han sidder bag banen i Solrød. Det engagement og den indlevelse han har,


ARTIKEL

igen frem i Højbjerg, og Michael Kjeldsen har med spillerne at gøre fra de tidlige ungdomsår og helt op til deres Badmintonligahold. Det er et rigtig flot stykke arbejde. Sådan siger Badminton Danmarks talentudviklingschef Bo Ømosegaard om Michael Kjeldsen på vegne af Talentpris-panelet.

JAKOB POULSEN

kan spillerne selvfølgelig mærke på banen, men de kan også mærke den, når de har ham på tomandshånd. Jakob besidder også gode strukturelle kompetencer samtidig med, at han altid gør noget for sin egen udvikling. Han er også god til at koble det taktiske sammen med det tekniske. Altså hvilke muligheder har de unge spillere for at lykkes og udvikle sig. Specielt den svære overgang fra talentfuld ungdomsspiller til seniorspiller har optaget Jakob Poulsen. Hans vision i klubben er ”at skabe Danmarks bedste træningsmiljø, hvor der er sammenhæng fra de yngste til de bedste spillere i klubben.” Sådan beskriver han det i hvert fald selv på ssb.dk. Dermed er der også tale om en dedikeret træner, som går ud over sin titel som seniortræner med ansvar for ligaholdet.

Sportschefen for både ungdom og senior i Højbjerg kom til klubben på et tiltrængt tidspunkt. Ifølge klubben selv havde de nået et absolut bundniveau i antallet af medlemmer, og blødningen ville ikke stoppe efter skolereformen, der var som et åbent sår på ungdomsafdelingen. Klubben var presset, men målet var klart: Udviklingen skulle vendes. Som noget af det første indledte Michael Kjeldsen et samarbejde med fire folkeskoler. Det samarbejde går nu på tværs af flere skoler, og på to år har initiativet hjulpet klubben med en medlemsfremgang fra 140302 ungdomsspillere. På blot to år. Det har blandt andet betydet, at Højbjerg kan stille med 33 hold i holdturneringen med i alt 168 spillere. 200 ungdomsspillere på forskellige niveauer har indtil videre fået turneringssejre i åbne turneringer og foreløbigt er 45 ungdomsspillere rykket op fra en række til en anden fra U11, U13, U15, U17 og U19. Vi ønsker alle de nominerede held og lykke. Vi vil i Badminton Danmark også benytte lejligheden til at sige mange tak til alle jer, der har sendt indstillinger ind.

Jakob Poulsen supplerer sin trænergerning i Solrød Badminton Klub ved sideløbende at arbejde på Solrød Gymnasiums elitelinje. Foruden at han er lærer på gymnasiet, står han for træningen tre gange om ugen. Det giver ham mulighed for at rådgive spillerne i sådan et omfang, at elitesport og uddannelse går op i en højere enhed.

MICHAEL KJELDSEN - Michael Kjeldsen er ligesom de to andre nominerede en person, som er nærværende og engageret. Man føler altid, at han er til stede. I Højbjerg har han opbygget ungdomsafdelingen, og han er gået hundrede procent ind i det. Det er ikke nyt at samarbejde med skoler, men den systematiske måde, som Michael har gjort det på, er ny. Nu vælter talenterne

MICHAEL KJELDSEN

39


40

ARTIKEL

BADMINTONSLANG OG -UDTRYK De fleste har hørt vendingen ”der er så meget kvinder ikke forstår”, som er forbundet med de udtryk i fodbold, som man nok skal være fodboldinteresseret for at forstå. Den slags udtryk findes også i badminton. For det er nok ikke alle forældre og bedsteforældre på sidelinjen, der forstår, hvad der menes, hvis en spiller får at vide, at han eller hun skal ”helt op på hegnet”. AF STINE GREVE

Vi har samlet en række udtryk, som for den inkarnerede badmintonspiller måske virker ganske normale, men som nok ikke giver så meget mening for heppekoret på tilskuerpladserne.

FJER, ÆG OG BRILLER Først og fremmest er ordet fjer den korte og nemme måde at sige badminton på, og med tanke på hvad vores kære badmintonbolde er lavet af, er det ikke helt skævt. Ordet æg bruges, når modstanderen har 0 point. Så vinder man et sæt 21-0, har man uddelt et æg.

Briller er det samme som dobbelt op på æg – altså hvis man vinder 21-0, 21-0.

SKE Når man i badminton hører nogen hentyde til skeen, er der ikke tale om den ske, de har med til at spise den medbragte pastasalat. Her er det ganske enkelt badmintonketsjeren, der menes, og hører man vendingen op med skeen, betyder det således, at netspilleren i en double skal have sin ketsjer oppe og være klar til at fange boldene.


ARTIKEL

HEGNET OG HELT OP PÅ HEGNET I løbet af dagen i badmintonhallen kan man også komme ud for at høre nogen snakke om hegnet. Dette er den lidt smarte måde at omtale nettet på. I samme boldgade finder vi udtrykket helt op på hegnet. Dette kan bruges både i single og i double, og betyder at den pågældende spiller skal være klar og i bedste fald nå bolden helt oppe ved nettet og så højt som muligt.

handler om den situation, hvori der serves. Men hvor lang er servesituationen egentlig? Og hvad betyder det, når spillerne får at vide, at de enten skal serve ud i grøften eller ind i T’et? Spørgsmålene er mange men frygt ej, hjælpen er nær. Servesituationen omhandler selve serven, returbolden og tredjebolden. Herefter er man ude af servesituationen. En serv ud i grøften refererer til, at man server bolden ud i banen - altså ud mod sidelinjerne. En serv ind i T’et betyder, at man server ind mod midten af banen, hvor servelinjen og tværlinjen danner et T.

SNE PÅ De fleste ved nok, hvad et løft fra nettet er. Men hvis ikke, så antyder navnet på slaget i sig selv, at vi har at gøre med et slag, hvor bolden løftes væk fra nettet. Når det sættes sammen med, at der skal sne på løftet, er det dog for nogle ikke helt så lige til. Kort og godt betyder det, at løftet skal være meget højt, langsomt og langt, frem for hurtigt og fladt.

FLYV

SERVESITUATION, UD I GRØFTEN OG IND I T’ET

Der er tale om, at den ene spiller opfordrer sin makker til at kaste sig efter en bold, der måske ellers vil være svær at nå. Vælger makkeren at følge opfordringen, vil det måske blive underholdende at se på, men en elegant flyvetur bliver det næppe til.

I forbindelse med doubler hører man tit og ofte om servesituationen, og det giver måske sig selv, at det

Hvis man er heldig, vil man i løbet af en double kunne overhøre den ene spiller, med opfordrende og måske lidt skinger stemme, råbe flyyyyyyyv! til sin makker. Men hvis man her forventer, at den ene spiller folder vingerne ud og flyver elegant rundt på banen, bliver man skuffet.

Der findes altså i badminton mange mærkelige udtryk, som det kræver lidt kendskab at forstå, men forhåbentlig er det ikke længere helt sort snak, når den ene spiller siger til den anden grib skeen og lad os spille noget fjer!.

FUN FACT Har du også undret dig over, hvorfor stillingen 2-0 i en badmintonkamp på engelsk udtales two – love og ikke two – zero eller two - nil? Forklaringen er, at man i badminton regner nul point som et ’æg’. Ordet æg hedder på fransk ’æufs’, og udtalen af det minder, med lidt god vilje, om udtalen af ordet love. Det har badmintonverdenen taget til sig, og derfor bruges denne betegnelse for det at have nul point. Har vi glemt noget slang eller nogle udtryk, eller har du opfundet dit eget? Så skriv det til os på vores Facebookprofil eller skriv udtrykket på Twitter og anvend #baddk og #vielskerbadminton. Vi glæder os til at læse jeres bud.

41


T ØM RER- & S N EDK ERF IRM A E T

JEPPE JEPSEN ApS Vævergangen 20 • 2690 Karlslunde Tlf. 43 60 03 39 www.jeppejepsenaps.dk

GREVE SVØMMEHAL Greve Svømmehal byder på motionssvømning, vandgymnastik, 1 og 3 meter vipper, 5, 7,5 og 10 meter tårne, baby- og småbørnsbassin samt motionscenter. Se vores aktuelle åbningstider på vores hjemmeside www.gsh.dk Velkommen i Greve Svømmehal – din svømmehal

Jørgen Bachs Plads 1 • 2670 Greve • Tlf. 43 97 95 27

Vestre Landevej 78 • 6800 Varde Tlf. 75 22 28 11


Elitebadminton og uddannelse

Sportstar College Ikast-Brande www.sportstarcollege.dk


44

ARTIKEL

ER DU VILD MED BADMINTON? FÅ STILLET DIN SULT PÅ BADMINTON DANMARKS SOCIALE MEDIER Bliv opdateret og underholdt på Badminton Danmarks sociale medier, hvor vi giver dig sidste nyt om spillere, landshold og events. AF JONAS KILDEGAARD

Over 25.000 Facebook-brugere ved det allerede. At vi i Badminton Danmark har en Facebook-side, hvor vi dagligt opdaterer med blandt andet nyheder, resultater, videoer og billeder. Få et unikt indblik i, hvad det vil sige at være elitebadmintonspiller på vores Instagram-profil. Her tager vi dig med ned i træningshallen, de danske stjerner og talenter laver Instagram-takeovers, og så kan du se badmintonbilleder taget af nogle af verdens bedste badmintonfotografer. Mangler du inspiration til din træning? Tag et kig på vores Youtube-profil hvor du kan se en masse videoer, der kan hjælpe dig i din badmintonudvikling. Vi er naturligvis også til stede på Twitter, hvor vi selv præsenterer dig for de seneste nyheder og holder dig opdateret med nyt om de danske spillere. Du kan også følge os på Snapchat, bad.dk, hvor vi snapper løs fra vores events – både fra kampene, men også fra alt det, som sker rundt om eventen. Så login på de sociale medier og følg os, hvis du vil have endnu mere på badmintonopleveren. Facebook: facebook.com/badmintondk Instagram: Badmintondenmark Youtube: Badmintondk Twitter: @Baddk Snapchat: Bad.dk LinkedIn: Badminton Danmark Her kan du se et udpluk af, hvad du kan opleve på vores profiler!


ARTIKEL

45


46

ARTIKEL

FAIRPLAY OG BADMINTONSPORTENS USKREVNE REGLER I langt de fleste sportsgrene findes der en hel bunke regler, som ikke er at finde i det officielle reglement – de såkaldte uskrevne regler. Badminton er ingen undtagelse. Her får du et bud på, hvad du som spiller kan gøre for at overholde de uskrevne regler og dermed udvise fairplay over for dine mod- og medspillere. AF STINE GREVE

JUBEL Den mest kendte af de uskrevne regler handler om, hvordan man opfører sig på banen. Nærmere bestemt går den på, hvordan og hvornår man jubler over et vundet point. Her er tommelfingerreglen, at man ikke jubler, når modstanderen laver en fejl. Det betyder altså, at når man selv laver et vinderslag, og slår bolden i gulvet, er det helt okay at juble. Men hvad så, hvis man presser modstanderen til at lave en fejl? Altså, hvis man har slået det ene gode

slag efter det andet, og drevet modstanderen rundt på banen, hvilket til sidst ender med en fejl fra modstanderen? Dette er lidt en gråzone i forhold til jubel, for på den ene side, er man selv årsagen til, at man vinder bolden, hvorfor man gerne må juble, men på den anden side er det også en fejl fra modstanderen, som antyder, at jubel her ikke er på sin plads. Dette bringer os videre til pointen om, hvordan man jubler. På egne, rene vinderslag er det okay med højlydt jubel, men på fejl fra modstanderen, som man


ARTIKEL

selv har fremprovokeret ved godt spil, vil en mere afdæmpet jubel være mere passende. Dermed er det altså okay at knytte næven og juble afdæmpet, hvis man virkelig får fremtvunget en fejl fra modstanderen ved selv at spille godt. Laver modstanderen derimod en nem fejl eller misser en oplagt vinderbold, er det bestemt ikke okay at juble. Ved alle jubellejligheder er det dog vigtigt at huske, at man aldrig må juble direkte op i hovedet på modstanderen og dermed provokere. På samme måde er det også ilde set, hvis man demonstrativt knytter næven og vifter med den i retning mod modstanderen.

HVEM DØMMER HVOR? Reglementet siger, at hver spiller eller par dømmer på egen banehalvdel – og sådan bør det også være. Desværre ses det indimellem, at ikke alle spillere og/ eller forældre er indforstået med dette, og så opstår problemerne. Det sker som regel, hvis en spiller føler, at modstanderen snyder gentagne gange. En sådan situation kan også være frustrerende, men det er vigtigt at huske at lige meget hvad, så fortsætter man selv med at dømme retfærdigt. Dermed ikke sagt, at man skal acceptere snyd, men løsningen er ikke selv at begynde at gøre det samme. Føler man sig snydt, er det okay lige at rette henvendelse til modstanderen og give udtryk for dette, men hvis det ikke hjælper, er det dommerbordet, der skal involveres, så de kan løse problemet på en god og retfærdig måde.

DET ER SURT AT TABE, MEN… Alle der spiller badminton ved, at det aldrig er sjovt at tabe en kamp, men der er bare nogle kampe, der er værre at tabe end andre. Taber man en kamp stort uden at have været i nærheden af sejren, er det lidt nemmere at acceptere, end hvis man taber en tæt tresætter, hvor man måske endda har haft matchbold undervejs. Lige meget hvordan man taber, er det vigtigt at huske at opføre sig ordentligt over for sin modstander. Det betyder, at man ikke kyler rundt med sin ketsjer undervejs. Heller ikke når man har tabt kampen. Vigtigst af alt siger man altid tak for kampen. Det er en situation, hvor man udviser respekt for sin modstander og anerkender hans eller hendes præstation – og så er det faktisk lige meget, om man har vundet eller tabt.

HUSK NU DET GODE HUMØR OG DEN GODE TONE Det er sjovt at spille badminton, og det må man meget gerne udstråle, når man spiller. Husk at nyde øjeblikkene på banen og smil – det smitter! Et vigtigt middel, til at få det gode humør til at være fremtrædende i badmintonhallerne rundt omkring, er at huske at snakke pænt og ordenligt til hinanden. Tal opmuntrende og pænt til din makker – han eller hun ved godt, at det er ærgerligt at lave en fejl, så en opmuntrende kommentar er bedre end kritik. Lige såvel som man skal snakke pænt til sin makker, skal man også huske at gøre det til modstanderen. Bare fordi man står på hver sin side af nettet, betyder det ikke, at man må snakke grimt til og om hinanden. Hvis vi husker at opretholde den gode tone, så kommer det gode humør automatisk som resultat heraf. Og husk så, at selvom man måske er modstandere og konkurrenter på banen, kan man sagtens være gode kammerater uden for banen, når kampen er slut. Fairplay opstår, når de uskrevne regler overholdes, så tag den viden med jer rundt i hallerne, og når I spiller turneringer – rigtig god fornøjelse!

47


48

ARTIKEL

NU SKAL ÅRETS UNGDOMSKLUB 2018 KÅRES AF JONAS KILDEGAARD

Der er utroligt mange klubber, der yder en kæmpe indsats for ungdomsarbejdet. Disse klubber skal vi hylde ved DMU, hvor vi kårer Årets Ungdomsklub 2018. Der har været flere gode ansøgninger, og nu er de fire nominerede fundet. Sidste år løb Charlottenlund Badminton Klub med æren og checken på 5.000 kroner, og nu er det tid til at kåre en ny vinder af Årets Ungdomsklub. Fra Badminton Danmark skal der lyde en stor tak til alle

dem, der dagligt arbejder for at fremme ungdomsarbejdet i de danske klubber. Alle klubber, der udfører et godt stykke ungdomsarbejde, kan søge om at blive Årets Ungdomsklub. På baggrund af ansøgninger fra klubber og indstillinger fra kredse udnævner Badminton Danmark Årets Ungdomsklub 2018. Fire klubber er nomineret for blandt andet disse følgende punkter:


ARTIKEL

GENTOFTE BADMINTON KLUB • •

Har på to år formået at fordoble antallet af U9-spillere. Har udvidet antallet af ugentlige træninger samt oprettet weekendtræning på grund af høj efterspørgsel. Har et struktureret årshjul med sociale arrangementer for ungdomsholdene.

ENGESVANG BADMINTON • • •

Har genopbygget ungdomsafdelingen det seneste halvandet år med få ressourcer. Har stor succes med afholdelse af natminton. Stiller krav til trænerne om videre uddannelse.

ABC AALBORG •

Har mere end en træner på alle ungdomstræninger. • Varierer og regulerer hårdheden af træningerne, så det passer til sæsonen. • Har som en del af ’Projekt 9220’ et stærkt samarbejde med lokale skoler, der prøver kræfter med badminton i dagtimerne.

GØRLEV BADMINTON KLUB •

• •

Afholder ’Familie Badminton Aften’ for medlemmernes venner, forældre, søskende og bedsteforældre – alle er velkommen. Arbejder efter grundreglen: Det skal altid være sjovt. De skoler ungdomsspillerne til at hjælpe hinanden til træning, under turneringer, og når modvinden er størst.

TIDLIGERE VINDERE: 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Charlottenlund Badminton Klub Hillerød Badminton Klub Varde Badminton Klub Kolding Badminton Klub Lyngby Badminton klub Vordingborg Badmintonklub Slagelse Badminton Klub Stubbekøbing Badmintonklub Kolding Badmintonklub Holbæk Badmintonklub

2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998

Middelfart Badmintonklub Amager Badmintonklub ASG TIF Bornholm Herlev Badminton Klub Grindsted Badmintonklub Greve Strand Badmintonklub Gug Badmintonklub Ringsted I.F. Badmintonafd. Horn-Fårvang I.F. Badmintonafd. Esbjerg-Sæding-Guldager Badmintonklub

49


Alslev VVS & Blik Tømrervej 10A • 6800 Varde Tlf. (+45) 75 26 96 74 Mobil (+45) 23 61 26 74 E-mail: kurt@alslev-vvs.dk www.alslev-vvs.dk

TÆNK ANDERLEDES

Mangler du et foreningsblad, eller har du allerede ansvaret for et, kan vi tilbyde at løfte opgaven med produktionen. Et foreningsblad er ofte det vigtigste bindeled mellem forening og medlemmer. Vi har mange års erfaring og kan være behjælpelige med layout, tryk, distribution og eventuelt annoncesalg til hel eller delvis finansiering af bladet. Vi kan også altid give et godt tilbud på dine øvrige trykopgaver, f.eks. programmer, billetter, plakater, flyers, visitkort, etc. Kontakt os for en uforpligtende snak, vi deler gerne ud af vores erfaring...

FL Reklame · Agerbakken 21 · 8362 Hørning · fl@flreklame.dk · t. +45 7022 1870


RSL/FZ FORZA DM ungdom 2018  
RSL/FZ FORZA DM ungdom 2018  
Advertisement