__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Svensk

Nr 5_2020

Byggtidning B Fastigheter & Projekt

Svensk

Byggtidning B ÄGGFORMAD BYGGNAD

med säregen fasad

KVALITET MED TRYGG PLÅT

SJUNKANDE HUS Fastigheter & Projekt

har återfått balansen

BOVERKET LANSERAR NY METOD

ÅTERBRUK AV FASADTEGEL FAIR PLAY BYGG

rätt medicin mot brottslighet, fusk och osund konkurrens

NYTT SPÄNNANDE BAD i Mölndal tar form

CIRKULÄRT TÄNKANDE PÅ

BASTA-DAGEN

för att bedöma bostadsbristen


R I N G OS S PÅ 03 1 – 4 3 5 0 9 0 E LLE R G Å I N PÅ W W W. M I LLE TE C H . S E

Säkrare, ljusare och enklare Vi har allt ni behöver för takläggning och många andra arbeten på fastigheter. Vi anstränger oss för att ni inte ska behöva göra något extrajobb, utan kunna beställa allt ni behöver direkt från oss. Vi utökar ständigt vårt sortiment för att tillgodose era behov. Marknadens lägsta priser. Jämför gärna själva!

Säker röklucka och brandlucka I en fastighet är det viktigt att man har en väl fungerande röklucka installerad. För att brandskyddet ska nå upp till kraven ska brandluckan anpassas efter utformning och storlek på byggnaden.

Röken gör störst skada I händelse av brand är det oftast röken som orsakar störst skada. Med brandventilatorer/rökluckor kan den skadliga och giftiga röken släppas ut. Det gör att branden inte sprids lika snabbt, att luften hålls renare och inte luften blir lika farlig att andas. Om man vill använda rökluckan till att släppa ut värme och förbättra ventilationen kan det vara smart att även installera en väderstation som automatiskt stänger luckan vid hård vind och regn.

Brand- och komfortventilator av hög kvalitet Våra brandluckor håller hög kvalitet och vi har allt som behövs för att anpassa rökluckorna efter olika sorters byggnader. Vi har bland annat enlocksventilatorer och tvålocksventilatorer med kupol eller lanternin. Självklart har vi även alla tillbehör som inbrottsgaller, nedstörtskydd, motorer och styrcentraler för luckorna.

Svanhals för kabelgenomföringar För kabelgenomföringar mellan inner- och yttertaket och skyddar kabeln mot påfrestningar, vattenflöden och läckor. Vi erbjuder effektiva svanhalsar av rostfritt stål, som ger en väldigt lång livslängd och som ger mer arkitektoniska uttryck än de traditionella. Vi har många olika varianter av svanhalsar, så som pappsvanhalsar och protansvanhalsar.

Åskledarfäste Takledningshållare för horisontaltak. Fyllnadsvikt på 1 kg i frostbeständig betong.

Uppstignings-/ inspektionslucka Takljuskupol 3-glas

• Låsningsbar från insidan

Rundad eller pyramid. Vi har de flesta storlekar i lager.

• Träram med svart eller tegelröd kondensisolerad plåtlucka.

Fuktavluftare ø 75 för PVC duktak. ø 75, 110 och 160 för papptak.

VÄ L KO M M E N T I L L O S S O M D U V I L L B L I L I K A LÖ N S A M S O M VÅ R A K U N D E R

• Taksäkerhet • Träskruv/bricka • Byggskruv • Lättbetongskruv/bricka • Takstosar • Takbrunnar • Teleskophylsor • Betongskruv • Betongstift • Lättbetongskruv • Plåtskruv med borrspets • Träskruv • Dubbelgängad träskruv • Slangklämmor • Montagehjälpmedel • Brickor • Mätredskap • Verktyg • Betong- / hammarborr • Tätningsprodukter • Skyddsartiklar • Ljuskupoler • Uppstigningsluckor m.m

Bergsjödalen 55 | Göteborg | 031 – 43 50 90 order@milletech.se | www.milletech.se


Tänk (långt) framåt – till Återbruket Planera redan vid projekteringen för materialval, miljö, hållbarhet och ett resurseffektivt byggande - fram till återbruket, för att minska klimatbelastningen och förbättra miljön.

När en byggnad skall ändras eller rivas i framtiden skall ingående material kunna återanvändas till nya byggprojekt för att uppnå en bättre miljö och ett cirkulärt byggande.

Marmoroc -stenen med den smarta och miljövänliga infästningstekniken är enkel att montera, demontera och återuppbygga. Upp till 90 % av fasadsystemet kan återanvändas En underhållsfri stenfasad – långt in i framtiden ®

www.marmoroc.se


Steg som gör skillnad.

S T I L R E N A E N T R É LÖ S N I N G A R S E D A N 1944 När du väljer en entrématta från Kåbe-Mattan får du mycket på köpet – renare golv, minskade underhållskostnader och en mer trivsam miljö för dina besökare. Kåbe Originalmatta är dessutom 100% återvinningsbar – vårt sätt att bidra till en mer hållbar värld. Upptäck våra entrémattor och tillbehör på kabe-mattan.se.


”Benders kan leverera stommar och stomkomponenter till ert byggprojekt!” Vill ni ha projekthjälp, kontakta oss! 010-888 00 00 | info@benders.se

www.benders.se

Benders har idag tre produktionsenheter för prefab betong i Sverige: - Norberg - Strängnäs - Uddevalla.

Det naturliga valet


VARNING! Ägaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet. Lag (2016:545) om Skyddsrum

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrättsförening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare 500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum? Kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sverige.se Tel. 040-94 40 30


Produkter i stål från Häfla Bruk Häfla Bruks AB tillverkar bl.a. raka trappor, spiraltrappor, räcken, lättdurk och sträckmetall i stål för alla miljöer, såväl inomhus som utomhus.

Spiraltrappa med skyddsbur, Origohuset Hovås, Göteborg

Sträckmetall i fasad, VA-Teknik Sweden AB i Borås

Rak trappa i flera löp, Skatteverket i Malmö

Lättdurk, Resecentrum, Älvsjö

610 14 Rejmyre, Tel 0151-52 40 00, Fax 0151-52 40 40 info@hafla.se, www.hafla.se


CC-FÖNSTERDREV VI HÅLLER VAD VI LOVAR!

från Expanderar 0 mm l3 2 mm upptil Nya Fabriken, hållbart från produktion till installation 5000 m2 solceller.

Sveriges mest väldokumenterade och godkända drev! Finns hos välsorterade bygghandlare.

3-C Production AB • Styrvägen 1 • 311 50 Falkenberg • Tel: 0346-587 54 • Fax: 0346-587 84 • info@3c.nu • www.3c.nu


FORMGE DIN VISION

INTEGRERA OCH SMÄLT IN

INFORMERA OCH FÖRMEDLA ETT TYDLIGT BUDSKAP

SKAPA IDENTITET OCH TILLFÖR EN PERSONLIG TOUCH

Ge din fasad ett unikt uttryck med fasadskivan Steni Vision – tillverkad av stenkomposit. Skivan kan användas för exteriör eller interiör beklädnad för alla typer av byggnader. Steni Vision finns i 14 olika standardutföranden och kan även beställas med olika motiv och mönster enligt önskemål. Stenis produkter är tillgängliga som nedladdningsbara BIM-objekt för Revit och Archicad på www.bimobject.com. Läs mer om Steni Vision på steni.se – testa Steni designverktyg – lek med olika byggnadstyper, former och motiv.

SKAPA ILLUSIONER MED ESTETIK SOM LURAR ÖGAT


ledare Garantier för byggnadskreditiv behövs nu! BYGGFÖRETAGEN SPÅR i sin senaste prognos att antalet startade bostadsrätter kommer att uppgå till 12 800 för 2021, det är byggföretagens senaste prognos för antalet startade bostadsrätter, för nästa år. Skulle den förutsägelsen slå in innebär det att bostadsrättsproduktionen halverats sedan toppåret 2017 då hela 25 000 bostadsrätter byggstartades. Här borde man införa särskilda garantier för byggnadskreditiv, detta för att vända trenden för bostadsrättsbyggandet. Byggandet av hyresrätter ligger kvar på typ samma nivåer som tidigare, samtidigt som byggandet av både bostadsrätter och småhus spås minska, trots stigande priser. Förklaringen till detta fenomen ligger i olika förutsättningar för själva finansieringen av bostadsbyggandet. Ett investeringsstöd finns för hyresrätter alltmedan när det gäller finansieringen av bostadsrätter och småhusen, sker detta av hushållen och våra banker. När vi har tider som det är just nu med pandemin så blir det inte helt enkelt att infria bankernas säljkrav vilket betyder ej byggstart om nu inte byggföretaget kan bemästra det med egna medel. Så klart har nu inte alla möjlighet till detta, vilket med ett någorlunda

sunt förnuft kan man förstå att detta kommer att minska starten av nya projekt. Här skulle en statlig garanti, kanske åtminstone under en period, hålla upp starten av nya projekt, nya bostadsrätter. Ytterligare siar byggföretagen att det kommer att påbörjas totalt 45 500 bostäder, detta då i olika upplåtelseformer under 2021. Under 2017 var denna siffra 64 000 stycken bostäder. Och, jag har nämnt det tidigare, de som kommer drabbas hårdast här är våra ungdomar. Bristen på bostäder för våra unga vuxna är skriande och ett samhällsproblem, detta kräver någon form av en politisk lösning. Här är ju kravet på de 15 procent som de behöver för att finansiera det hela, vilket i Stockholm betyder en ansenlig summa då vi här pratar om upp emot 100 000 kronor/kvadratmetern. Jag har sett olika förslag på en lösning för detta, bland annat har Riksbyggen ett förslag på hur ett statligt ungdomslån skulle kunna utformas. Här finns det också en rapport att ta del av, framtagen av Riksbyggen, där det framgår att i var femte kommun har hälften eller fler av ensamboende 20-30 åringar inte möjlighet att köpa en etta i den egna kommunen. Våra större städer och regioner är så klart där detta påverkas mest men även många mindre och medelstora kommuner finns med på listan där det är ungdomsbostadsbrist. God läsning, Jan Åström

Fullständig frihet! NorDan har marknadens bredaste produktutbud av fönster och dörrar i trä, trä/alu, hel aluminium, uPVC och biokomposit. www.nordan.se

NorDan AB har på senaste tiden uppmärksammats med viktiga priser

NORDAN AB ÅRETS LEANBYGGARE 2019


STARKA PARTNERS KRING…

…EN STARK KÄRNA Göthes Industribeslag grundades 1861 och är idag ett av Europas äldsta företag inom lås & beslag samt Skandinaviens ledande grossist till OEM Industri dvs Dörr-, Fönster- & Fasadindustrin. Vi har över 50 olika varumärken i vårt sortiment och du får alltid en samlad leverans. Det är smart logistik som sparar miljön med reducerad transport, distribution och emballage. Du som kund spar tid och pengar genom att beställa allt på ett ställe. Dessutom slipper du hantera flera olika leveranser och uppackningar, dvs lägre CO2 - avtryck. Smidigt för dig och bra för miljön. Välkommen till vårt klimatsmarta ONE STOP SHOP koncept - En hållbar affär! ƒ ƒ ƒ

Våra Leverantörer – Era Leverantörer Vår Logistik – Era Miljövinster Vårt Sortiment – Er Valfrihet

ƒ ƒ ƒ

Vår Kunskap – Er Kunskap Vår Prioritet - Er Leverans Vår Passion - Er Framgång e

Falun • Stockholm • Göteborg • 010-483 40 00 • Du hittar alltid det senaste på www.gothes.se


inneHÅLL 34

97 124

128

114

84 10 LEDARE 12 INNEHÅLL 16 NYHETER 22 PERSONNYTT 24 BOKTIPS 26 NYA PROJEKT

68

Vägen till ett perfekt stenarbete

69 71

KLIMAT ”Världens samhällsbyggare måste tänka nytt och radikalt – och agera snabbt” Masshantering lika enkelt som att boka resor

TEGEL 34 Danskt tegel till svenska byggen 36 Minimal CO2-belastning med fasad i tegel och stomme av korslimmat trä 37 Återbruk av fasadtegel nytt inom cirkulärt byggande

KONTOR 72 Sjunkande hus har återfått balansen 76 Nordens högsta kontorshus 78 Mer än bara en arbetsplats 80 Påbyggd industrihall blir modernt kontor i Linköping

SOL-EL 38 Linde Energi – årets mest nytänkande solcellshjälte 40 Kvalitetssäkrat systemkoncept för sol-el

SPORT & FRITID 82 Byte av linbanan på Skuleberget – del i ett friluftspaket 84 Linköpings nya miljömärkta simhall sätter tonen för ny stadsdel vid Folkungavallen 86 Malmö Civila Ryttarförening får ny ridanläggning i Jägersro 88 Nytt spännande bad i Mölndal tar form 90 Burlövs nya badhus – en levande mötesplats

42

HÅLLBARA MATERIALVAL Cirkulärt tänkande på BASTA-dagen

PLÅT 52 Årets plåtslagare utmanar sin yrkeskunskap 54 Stor klimatutmaning för plåtslageribranschen 58 Kvalitet med trygg plåt RENT SPEL 60 Fair Play Bygg – rätt medicin mot brottslighet, fusk och osund konkurrens STEN 64 Stenindustrin siktar högt på en fossilfri produktion 66 ”Vi har bara skrapat på ytan”

SKOLA 91 Svartedalsskolan spännande skola med skolskog 92 Magnus Åbergsgymnasiet får genomgående renovering 93 Till- och ombyggnad av förskolan i Malå 94 Ny högstadieskola i Lindesberg med fokus på miljö och estetik 96 Svärtinge Skogsbacke skola blir mittpunkt i den nya stadsdelen 98 Gärdsåsskolan uppdateras 99 Lammhult satsar på hållbar skola HANDEL 100 Snabbmat först på plats i Örebros Boglundsängen


Svensk

Nr 5_2020

Byggtidning B Fastigheter & Projekt

KONTOR 101 Rörelse, möten och öppenhet formar NCC:s nya kontorsbyggnad i Järva krog

Svensk

Byggtidning B ÄGGFORMAD BYGGNAD

med säregen fasad

KVALITET MED TRYGG PLÅT

SJUNKANDE HUS Fastigheter & Projekt

har återfått balansen

HOTELL 104 Höghushotellet i Jönköping har kommit upp ur marken

BOVERKET LANSERAR NY METOD

ÅTERBRUK AV FASADTEGEL

VÅRD & OMSORG 106 Alingsås bygger framtidens sjukhus

för att bedöma bostadsbristen

FAIR PLAY BYGG

rätt medicin mot brottslighet, fusk och osund konkurrens

BOSTAD 108 Avvecklat gjuteri görs om till attraktiva bostäder 110 Söderläge och solceller på taket i Gnestas nya hyreslägenheter 112 Skövde växer med nya studentbostäder 114 Äggformad byggnad med säregen fasad 116 Gemenskap ledstjärna på Tollare Terass i Nacka 118 Projekt View Åre i full gång! 120 Torpaterrassen i Björkekärr blir populärt område 121 SKB satsar i Uppsala – docenten på plats i Rosendal 122 Blickfånget i Kalmar gynnas av partnering 123 Bostadsrätter med bästa vätterutsikt 124 Nya Kvibergshuset väcker uppmärksamhet 126 Nya vindslägenheter byggs i Halmstad 128 Tullholmsviken – en blandning av sjöglitter och grönska 130 Punkthus blir starten på hållbar stadsdel i Borlänge 132 Mölndals innerstad fortsätter att utvecklas 135 Brf Havstornet nytt landmärke i Norrtälje hamn VERKSTAD 136 Nya hallen i Nyköping tvättar långtradarsläp på fem minuter LAGER & LOGISTIK 138 Postnords nya logistikterminal invigd BOSTADSBRIST 140 Boverket lanserar ny metod för att bedöma bostadsbristen 142 VI BYGGER SVERIGE

NYTT SPÄNNANDE BAD i Mölndal tar form

CIRKULÄRT TÄNKANDE PÅ

BASTA-DAGEN REDAKTION

ISSN 2000-8880 Nr 5/2020 UTGIVARE: Stordåhd Kommunikation AB Box 451 30, 104 30 Stockholm BESÖKSADRESS: Sveavägen 159 VÄXEL: 08-501 08 710 ANSVARIG UTGIVARE CHEFREDAKTÖR & PROJEKTLEDNING: Jan Åström jan.astrom@storkom.se ART DIRECTOR: Anneli Markström anneli.markstrom@storkom.se FÖRSÄLJNINGSCHEF: Fredrik Bojå fredrik.boja@storkom.se PRENUMERATION: Benjamin Jonsson benjamin.jonsson@storkom.se

BYGGA I TRÄ 146 Branschgemensamt sortiment för trävaror växer

TRYCK OCH BOKBINDERI: Exakta Print OMSLAGSBILD: Det blivande äldreboendet Sköndalsvillan i Tyresö är ett av sex svenska pilotprojekt för koldioxidneutrala byggen som initierats av Sweden Green Building Council. Liljewall arkitekter bidrar bland annat med att föreskriva återbrukat fasadtegel. Bild: Liljewall arkitekter

SKRIBENTER:

SVENSK BYGGTIDNING UTKOMMER SEX GÅNGER OM ÅRET. Thomas Andersson

Kjell-Arne Larsson

Niclas Svensson

Marie Louise Aaröe

Henrik Mårtensson

Gösta Löfström

Kim Hall

Annika Wihlborg

BESÖK OSS ÄVEN PÅ: www.svenskbyggtidning.se facebook @svenskbyggtidning.se www.issuu.se www.ocast.com www.mynewsdesk.se


PROFFSENS HEMMAPLAN När du är uppe tidigt, så är vi uppe tidigt. När du tar i så svetten lackar, så är vi där och hugger i. Och när du kämpar för att få jobbet klart i tid, så kavlar vi också upp ärmarna. För dina utmaningar är våra utmaningar. Oavsett om du är en proffshantverkare som bygger åt andra, eller en duktig hemmafixare som snickrar på ditt eget hus, så är vi med dig. Med rätt produkter, rätt kunskap, rätt tjänster och rätt attityd strävar våra tusentals medarbetare runt om i landet alltid efter att förenkla din arbetsdag och ditt byggprojekt. Vår inställning är att vårt jobb inte är gjort förrän ditt är gjort. Välkommen till proffsens hemmaplan.


byggNYTT

LÖVÅNGER BYGG LEVERERAR BYGGNAD TILL KRAFTVERK PÅ ISLAND LÖVÅNGERS BYGG, tillverkare av byggsatser för garage, maskinhallar och stall, har fått en prestigefylld order från globala och börsnoterade miljöföretaget Climeon. De har valt Lövångers Bygg som leverantör av byggnader till ett av de Climeon-kraftverk som byggs på Island. Climeon, som är ett produktbolag inom energiteknik, har utvecklat en skalbar produkt som omvandlar lågtempererad spillvärme eller geotermisk värme till ren elektricitet.

MÄKLARPANELEN: GLÖDHET VILLAMARKNAD FASTIGHETSBYRÅNS SENASTE Mäklarpanel visar att efterfrågan på bostadsmarknaden ökar ytterligare och säljarna har ett tydligt övertag över hela landet. Resultaten visar även att efterfrågan är speciellt stark på villor just nu.

DÄRFÖR BEHÖVER KONTOREN STÄLLAS OM FLEXIBLA ARBETSTIDER och -platser och distansarbete var aktuellt långt innan pandemin slog till. Ny teknik och digitalisering har under flera år bidragit till att kontorsgränser suddats ut. Och när många människor är fria att arbeta varifrån som helst och fokuset på hälsa blivit allt viktigare måste arbetsplatsen ställas om för att vara fortsatt värdefull.

VÄRLDENS FRÄMSTA BIM-PROJEKT KONTORS- OCH LABBHUSET Celsius i Uppsala har utsetts till världens främsta BIM-projekt på buildingSMART Virtual Summit, där Byggstyrning tog emot priset. White Arkitekter har gestaltat huset och spelade en nyckelroll i utvecklingen och implementeringen av de komplexa metoder som möjliggör att få ut mer värde av BIM-modellen. Läs mer på www.svenskbyggtidning.se

Fr.v. Jacob Torell, grundare och vd Next Step Group, Erik Selin, huvudägare och vd Balder, Joakim Garfvé, grundare och fastighetschef Next Step Group. Bild: Petra Björstad

Erik Selin går in som storägare i

NEXT STEP GROUP JACOB TORELL OCH Joakim Garfvé säljer en tredjedel av Next Step Group till Erik Selins Balder som genom en emission kapitaliserar bolaget med en kvarts miljard. De två grundarna har snabbt drivit upp sitt stadsutvecklingsbolag till en etablerad aktör, som i dag utvecklar tre av Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt – Nya Hovås, Life Science-klustret GoCo Health Innovation City och bostadsprojektet Wendelstrand. Det entreprenörsdrivna bolaget har på kort

tid byggt upp en stor och unik projektutvecklingsportfölj. Det började med Nya Hovås, som snabbt växte fram som ett levande område med både bostäder och handel. Nu ska Next Step Group fortsätta växa med ytterligare två stora projekt. I Life Scienceklustret GoCo Health Innovation City bredvid Astra Zeneca i Mölndal byggs det redan för fullt. Samtidigt arbetar man med att bygga cirka 1 000 hållbara bostäder i trä vid Landvettersjön i Mölnlycke.

HELMATT, TÅLIG FÄRG för fina väggar

CAPAROL LANSERAR väggfärgen Finest Wall, en väggfärg som kombinerar flera egenskaper som moderna konsumenter och fastighetsägare förväntar sig när de målar om; en glansfri yta som lyfter fram kulören i olika ljusförhållanden och som samtidigt klarar löpande underhåll. Produkten ger en supermatt yta (glansvärde 1) men tål ändå återkommande rengöring och avtorkning. Den har också en väsentligt högre tålighet mot skav och nötning än vad som är normalt för matta väggfärger.

De tåliga egenskaperna har åstadkommits genom ett omfattande arbete där erfarenheter och expertis från flera utvecklingsavdelningar i koncernen samarbetat. Finest Wall har målningsegenskaper anpassade både för proffs och hemmafixare. Stort fokus vid utvecklingsarbetet har varit, vidhäftning till underlaget, täckförmåga och att färgen ska ge ett jämnt och enhetligt resultat även i riktigt mörka kulörer. Finest Wall är miljömärkt med svanen och godkänd av BASTA och Byggvarubedömningen.


TEKNOWARE - NÖDBELYSNING DU KAN LITA PÅ ESCAP – Kondensatordrift • • • • •

Underhållsfritt Garanterad funktion ned till -25 ˚C Snabb återuppladdning Mycket kostnadseffektiv 10 års garanti Miljöbedömd i Sunda Hus

ET H Y N

SOLID Hänvisnings- och nödljusarmaturer

• IP65 • Perfekt för tuffa miljöer

Kontakta oss:

Östanvindsgatan 21 nr 33, 652 21 Karlstad Tel. 072 338 0116/17, offert@teknoware.se w w w. t e k n o w a re . s e

vi hjälper dig att bli förnybar På Skellefteå Kraft har vi arbetat med förnybar energi i över 100 år. Med vind- och vattenkraft i kallt klimat till offgridhus, solcellslösningar och utbyggnad av laddinfrastruktur driver vi på omställningen till ett samhälle som drivs av 100 % förnybar energi. Vill du bli förnybar? Vi hjälper dig. skekraft.se/intresserad


byggNYTT

Agneta Wallin.

Bild: M / Volvo Car Mobility

NYTT NATIONELLT AVTAL – HSB och M, Volvo Car Mobility i nytt samarbete HSB HAR INGÅTT ett nationellt avtal med Volvo Car Mobility för att kunna erbjuda delad mobilitet med M, ett smartare och mer hållbart sätt att ha bil. Avtalet omfattar alla HSBs medlemmar och medarbetare inom HSBs bolag som behöver köra i tjänsten. Dessutom kommer Ms tjänst att ingå i samband med att HSB bygger nya bostäder. Det nya rikstäckande avtalet mellan HSB och Volvo Car Mobility är unikt till sin om-

fattning som ger både privatpersoner och företag tillgång till bil dygnet runt. Alla HSBs medlemmar och bostadsrättsföreningar får ett förmånligt alternativ till privat bilägande, samtidigt som bolag inom HSB får möjlighet att ansluta sig till avtalet så att anställda kan använda M för resor i tjänsten. Dessutom har HSB möjlighet att använda M som mobilitetslösning när HSB bygger nya bostäder.

LULE BUILDING SYSTEM AB – Årets tillväxtföretag i Västernorrland VINNARE AV Årets Tillväxtföretag i Västernorrland är LBS Lule Building System AB! Med den motiveringen har Lule Building System AB priset som Årets tillväxtföretag vid Sundsvall Business Awards 2020. SBA definierar: Ett tillväxtföretag kännetecknas av förmåga och vilja att växa samt verka på nationella eller internationella marknader. Priset har som syfte att belysa och hylla de framåtsträvande och offensiva företag som gör en stor insats för samhället och som

också inspirerar andra att ta samma steg. – Det här är ett pris till våra medarbetare som inte tvekar att ”göra det lilla extra” för att lösa varje uppgift och möta kundernas förväntan. Utmärkelsen bekräftar också att Daniel Hallin och Mathias Hallin som sedan de kom in i familjeföretaget för 10 år sedan gjort allt rätt som fokuserat på kvalitet och nöjda kunder genom att mycket selektivt rekrytera personal som inte bara har rätt kompetens utan också delar företagets värdegrund, säger LBS vd, Johan Strömbäck.

”OFFENTLIGA UPPHANDLINGAR ett sätt att driva byggbranschen framåt”

SOM STOR AKTÖR i byggbranschen ser Ramirent offentliga upphandlingar som ett konkret sätt att påverka samhället till det bättre. – Om vi vinner en kommunupphandling kan vi visa kunden sätt att minska sin miljöpåverkan på genom att välja miljövänliga alternativ från oss, säger Agneta Wallin, specialist på offentliga upphandlingar på Ramirent. Pandemin har slagit hårt mot många sektorer i Sverige och många befarar att byggbranschen är näst på tur. När marknaden är oviss spelar offentliga upphandlingar en viktig roll i att hålla både samhället och byggbranschens hjul snurrande. Prognoser visar att stat, kommuner och regioner, genom att fortsätta enligt de byggplaner som aviserats innan pandemin, kan rädda upp till 5 000 jobb i byggbranschen och undvika en förlust på 10,5 miljarder kronor. Agneta Wallin på Ramirent är Key Account Manager när det gäller Ramirents offentliga affärer. Enligt henne ligger kommunernas upphandlingskraft på ungefär samma nivå som tidigare, detta i en tid då många andra i branschen planerar för en nedgång framöver. Osäkerheten är dock stor i dessa tider och det återstår att se hur senhösten och tiden framåt kommer att se ut, menar hon.


t

STIL

HAGA

NY FAVORIT i nyproduktion

STORSÄLJAREN

EPOK

STÅTLIG DESIGN för praktfulla byggnader

ROYAL

RAK OCH ELEGANT DESIGN

Utökad produktionskapacitet och fler än 707 000

AL modell LA fås me er kan dräner d dolda för 2+ ingshål 1e 3-glas ller

Aluminiumfönster med träbeklädd insida från Mariannelund sedan 1982

0496-707 00 • www.leiab.se

TRÖTT PÅ DIN LUKTANDE OCH HÖGLJUDDA DIESEL-KANON?

NU FINNS DET ETT ALTERNATIV! AIRREX AH-200/300/800 Nästan luktfri och tyst diesel-driven infrarödvärmare med 100% effektivitet I Behöver inget avgasrör ut I Biodiesel eller diesel I Ingen fläkt I Flyttbar, ingen montering I Termostatstyrd (0-40ºc) I Tyst, bara 48dB I Inga glödheta ytor I 13kW, 15kW och 22kW modeller FÖRBRUKSNINGSEXEMPEL Isolerad industrihall, kubikvolym: 500m³. Temperaturen ute: -0ºc, inne: +15ºc: Bränsleförbrukning/dygn: ca. 2,5L

Hitta din närmaste återförsäljare:

3 ÅRS GARANTI

SE_airrex_190x1255_uusikuva.indd 1

SERVICE I HELA SVERIGE

www.rexnordic.com tel. 072 200 22 22

29.8.2019 11.17


byggNYTT Flexibilitetstjänster är en viktig del för att använda kapaciteten i elnäten på ett mer optimalt och smartare sätt. Bild: Christian Andersson.

HSB brf Valby är en av 393 bostadsrätter i Malmö med tomträtt. Bild HSB Malmö

MALMÖ STADS MAXADE MARKHYRA

slår hårt mot boendes ekonomi

NU KAN AKTÖRER KÖPA OCH SÄLJA PLATS I ELNÄTET – direkt av varandra GENOM DEN DIGITALA handelsplatsen SWITCH kan företag som har ett tillfälligt ökat behov av elkapacitet köpa effekt av företag som har ett minskat behov. E.ON står bakom lösningen och är först i Sverige med att erbjuda en tjänst där företag kan köpa och sälja plats i elnätet direkt av varandra. SWITCH introducerades på marknaden under 2019. På den digitala handelsplattformen kan elanvändare och elproducenter bidra med kapacitet till elnätet i situationer med hög belastning. Nyheten nu är att företagen som är

anslutna till SWITCH själva kan köpa och sälja plats i elnätet och på så sätt matcha respektive bolags behov. I det första steget vänder sig tjänsten till vind- och vattenkraftsproducenter. – Flexibilitetstjänster är en viktig del för att använda kapaciteten i elnäten på ett mer optimalt och smartare sätt. Fortsatta investeringar i elnäten är absolut nödvändiga för att möta det växande elbehovet, men flexibilitetstjänster är också en viktig del av lösningen. Den här utvecklingen ger nya positiva möjligheter, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

PILBÄCK MARK & ANLÄGGNING väljer Pinpointer för nytt projekt ALLT FLER ENTREPRENÖRER vänder sig till det svenska techbolaget Pinpointer för smidig digital hantering av schaktmassor. Den här gången är det Pilbäck Mark & Anläggning (PMA) som anlitar bolaget ännu en gång för ett projekt i Stockholmsregionen. PMA är ansvarig markentreprenör i projektet Förskolan Ramviksvägen i Stockholmsområdet där anläggningsarbetet samt finplaneringsarbete nu ska

genomföras. I projektet har PMA valt att samarbeta med Pinpointer. – Vi har arbetat med Pinpointer tidigare och vet att det är en mycket smidig digital tjänst där allt blir korrekt genom hela projektet. De är en trygg partner som erbjuder både rätt och komplett dokumentation samt mottagare av massor, säger Linnea Moqvist, entreprenadingenjör på PMA.

KRAFTIGT HÖJDA markhyror väntar många av de tiotusentals malmöbor som bor i bostadsrättsföreningar med tomträtt. Kommunen maximerar markhyran vilket slår hårt mot de boendes plånböcker. En ny rapport från Ramberg Advokater, beställd av HSB, visar att det finns alternativ till politikernas hårdtolkning av lagen. – I grund och botten är tomträtten en mycket god idé.Men det som ursprungligen var en del av ett bostadssocialt stödsystem har nu omvandlats till ekonomisk osäkerhet för de boende och en kassako för staden, säger Michael Carlsson, vd HSB Malmö.

SKYMAPS VÄG

in på den norska marknaden har öppnat BYGG-TECHFÖRETAGET SKYMAP öppnar upp för den norska marknaden och påbörjar sin internationella resa. Detta har blivit möjligt genom att norska koordinatsystem har implementerats i SaaS-tjänsten SkyMap Portal som därmed också kan användas på byggprojekt och fastighetsobjekt i Norge. – Norska koordinatsystem har efterfrågats både av företag i Norge som vill börja använda SkyMap Portal, och av befintliga svenska kunder som har verksamhet i Norge och som saknat möjligheten att använda plattformen i sina norska projekt, så det känns som ett naturligt steg att börja med, säger Jon Bengtsson som är vd och grundare av SkyMap.


Katodiskt korrosionsskydd

HÖGTRYCK - VATTENDIMMA BEKÄMPAR BRAND SNABBT OCH EFFEKTIVT MED SMÅ VOLYMER VATTEN SÄNKER OMEDELBART TEMPERATUREN I BRANDOMRÅDET OFARLIGT FÖR MÄNNISKA OCH MILJÖ MYCKET LITEN PÅVERKAN PÅ BYGGNAD INGA FLÖDEN AV KONTAMINERAT VATTEN KORTA STILLESTÅNDSTIDER SMÅ DIMENSIONER PÅ RÖR = LITEN ÅVERKAN PÅ BYGGNAD

• Kraftverk • Parkeringsgarage • Nedgrävda rörledningar

• Broar • Tunnlar • Hamnar

www.3ccc.se

DIMsprinklerteknik AB www.dimtek.se - 010-33 00 588

Annons.indd 1

Förhindrar korrosionsprocesser hos konstruktioner i betong och stål. Ökad livslängd vid nybyggnation och reparation - hållbart för ekonomi och miljö.

2020-10-22 11:02:24


personNYTT att finna en intern lösning och att valet föll på Thomas Jansson var naturligt utifrån hans kompetens, erfarenhet, engagemang och värderingar. Thomas har arbetat på företaget sedan det bildades för 20 år sedan och varit engagerad och högst delaktig i företagets positiva utveckling.

Anna Nygren tillträder tjänsten den 11 januari 2021.

Peab stärker hyresrätts- och samhällsfastighetsaffären PEAB PROJEKTUTVECKLING ÖST, som ansvarar för bostads- och fastighetsutveckling i Stockholm-Uppsala, flyttar fram sina positioner och inrättar en ny tjänst som Affärschef för Hyresrätter och Samhällsfastigheter. Ny affärschef blir Anna Nygren som senast kommer från Svefa och en roll som senior transaktionsrådgivare.

Carina Tollmar tillträder som E.ON Sveriges nya hållbarhetschef i januari 2021. Bild: Kajsa Ragnestam

växande och starkt värderingsstyrd organisation. Dessförinnan har hon, med roller inom såväl produktutveckling som internt och externt kommunikationsarbete, byggt upp olika delar av Oatlys verksamhet under företagets resa från 5 anställda till dagens drygt 500.

Sara Tocklin ny HR-chef i Svevia SVEVIAS NYA HR-CHEF heter Sara Tocklin och kommer närmast från Arriva Sverige AB och rollen som Director Corporate Affairs, med ansvar för HR, kommunikation och säkerhet. Sara Tocklin har lång och gedigen erfarenhet från arbete med HR-frågor i organisationer som i mångt och mycket bygger på ingenjörskunskap och projektstyrning. Sara Tocklin kommer att ingå i Svevias koncernledning och tillträdde tjänsten den 2 november 2020.

CARINA TOLLMAR, idag hållbarhetschef på Oatly, blir ny hållbarhetschef på E.ON. Hon tillträder tjänsten i början på januari 2021. Carina Tollmar kommer närmast från rollen som hållbarhetschef på Oatly där hon utvecklat hållbarhetsarbetet i en snabbt

Bengt Rimark utses till ny vd för Work System-koncernen BENGT RIMARK har utnämnts till ny vd och Koncernchef för Work System AB, med tillhörande dotterbolag inom Work Systemkoncernen, med 60 medarbetare och 13 anläggningar i Sverige, Norge och Tyskland. Han tillträder sin nya tjänst den 1 november 2020. Bengt Rimark, som är utbildad maskiningenjör, har sedan år 2000 varit verksam inom LIFCO -koncernen, senast som vd och koncernchef för Rapid Granulator AB i Bredaryd.

Åsa Petterson blir ny vd på Energiföretagen Sverige

Thomas Jansson tillträdde som ny vd för M3 Bygg den 15 november 2020.

Carina Tollmar blir E.ONs nya hållbarhetschef

Bengt Rimark har utnämnts till ny vd och koncernchef för Work System AB.

Thomas Jansson har utsetts till ny vd för M3 Bygg AB EFTER 10 ÅR som vd meddelade Johan Lindberg styrelsen i M3 Bygg att tiden var mogen för en ersättare att ta över och fortsätta företagets framgångsrika utveckling. Styrelsen bestämde sig tidigt i processen

ENERGIFÖRETAGEN HAR glädjen att välkomna Åsa Pettersson som ny vd. Åsa arbetar idag på Scania där hon är chef för public affairs och hållbarhet. Hon tillträder som vd på Energiföretagen senast den 15 april. Åsa Pettersson är sedan sex år chef för public affairs och hållbarhet på Scania och har dessförinnan haft flera tjänster på Vattenfall. Nu axlar Åsa Pettersson rollen som vd för Energiföretagen Sverige. Till dess att Åsa Pettersson tillträder sin tjänst, senaste 15 april, är Gunilla Andrée fortsatt tillförordnad vd.


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i°Êän‡Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ>Ý\Êän‡Ç££ÊxÎÊÇÎ


bokTIPS Boken ger den kunskap som krävs för att kunna hantera de olika momenten i bygglovsprocessen. Författare: Annika Gustafsson Utgivningsår: 2020 Antal sidor: 267

Boverkets byggregler, BBR 29 (t.o.m. BFS 2020:4)

byggregler, men också i andra myndigheters kravställande.

Nordiska träd och träslag

Författare: Mats Östlund Utgivningsår: 2020 Utgivare: Svensk Byggtjänst Antal sidor: 140

I DAGENS ALLT mer ekologiskt medvetna samhälle har intresset för naturliga byggmaterial kommit i fokus. Nordiska träd och träslag är en vacker och inspirerande uppslagsbok för alla som använder trä. Här finns det mesta om hela tjugoåtta olika träslag och deras egenskaper; hur de växer, hur de åldras och framför allt om hur de kan användas i möbler och inredningar.

DEN KONSOLIDERADE versionen av Boverkets Byggregler, BBR är en sammanställning av alla bestämmelser, från grundförfattningen BFS 2011:6, till den senaste ändringsförfattningen BFS 2020:4, BBR 29, som trädde i kraft den 1 september 2020. Vidare ingår en sammanställning över de standarder och författningar som byggreglerna hänvisar till.

Författare: Torbjörn Dahlberg, Sven Wistrand, Magnus Wiström Utgivningsår: 2013 Utgivare: Arkus Antal sidor: 209

Utgivningsår: 2020 Utgivare: Svensk Byggtjänst Antal sidor: 212

Minimikrav på luftväxling Utg 11 UTGÅVA 11 AV Minimikrav för luftväxling anger omkring 500 luftflödesvärden för olika verksamheter. Tabellerna har uppdaterats av Mats Östlund, som även skrivit ett inledande avsnitt om de samhällskrav som gäller för ventilation. Innehållet i boken är en tolkning av Boverkets Byggregler, Arbetsmiljöverkets föreskrifter, Folkhälsomyndighetens allmänna råd och andra dokument. Boken riktar sig huvudsakligen till VVS-konsulter och ventilationsentreprenörer för att dimensionera ventilationssystem och då uppfylla exempelvis de övergripande funktionskrav som anges i Boverkets

Betong- och armeringsteknik BETONG- OCH armeringsteknik är en lärobok som används vid betongrelaterade utbildningar och beskriver egenskaperna hos betong och armerad betong samt armering och arbetstekniker vid byggandet. I boken finns normer och standarder beskrivna, materialegenskaper och grundläggande hållfasthetslära, utförande och produktionsmetoder, kontroll och provning. Boken vänder sig till arbetsledare, konstruktörer och allmänt intresserade. Utgivningsår: 2020 Utgivare: Byggföretagen Antal sidor: 264

Bygglovsboken Utg 3 REGELSYSTEMET för hantering av bygglovsärenden är komplicerat och många gånger behövs juridisk skolning för korrekt tolkning och handläggning.

Så byggdes villan Svensk villaarkitektur från 1890 till 2010 Utg 2 ”SÅ BYGGDES VILLAN”är en unik exposé över hur vanliga villors arkitektur utvecklats unde r modern tid. Boken visar tidstypiska villor och karakteristiska byggnadsdetaljer decennium för decennium, från de första villorna byggda på 1890-talet fram till villor byggda under 2000-talets första decennium. I Sverige finns närmare två miljoner villor som var och en utgör en del av vår livsmiljö, stadsbild och vårt kulturarv. Men vi vet förvånansvärt lite om vardagsarkitekturen och det tidstypiska för en villa från år 1890, 1930, 1950 eller 2000. Stilidealen har varierat under de olika tidsperioderna. Arkitektur, planlösningar, konstruktioner och inredningar har förändrats i takt med tiden. De generella dragen visas i ett stort antal exakta illustrationer i skala. Författare: Cecilia Björk, Lars Nordling, Laila Reppen Utgivningsår: 2015 Utgivare: Svensk Byggtjänst Antal sidor: 336


Hissar är inget slit och släng En hiss ska ha samma livslängd som fastigheten. Det betyder att en äldre hiss inte ska bytas ut efter ett antal år – Den ska moderniseras. Miljöpåverkan från en hiss är oftast större vid tillverkning än vid drift, det är därför viktigt att hissen anpassas till cirkulär ekonomi så att flera moderniseringar blir möjliga under dess livslängd. På så sätt lämnar vi slit och släng och sparar på jordens resurser. Vi jobbar för att förändra branschen till ett cirkulärt ekosystem genom att bevara hissens materiella och ekonomiska värden över en mycket lång användningstid. Detta är inget nytt för oss. Sedan 20 år tillbaka utvecklar, tillverkar och säljer vi högteknologiska driv- och styrsystem för hydraulhissar. Vårt fokus på energi- och resurseffektivitet tillsammans med produkternas unika egenskaper gör att vi idag leder utvecklingen av långsiktigt hållbara hisslösningar. Spara pengar och bidra till en hållbar framtid Tillverkningen av en motvikt till en ny linhiss kräver mer energi än vad en moderniserad hydraulhiss normalt förbrukar under 25 års drift. Genom att bara byta ut hissens slitagedelar och behålla stommen fås en modern och driftsäker hiss som går att modernisera flera gånger till. Både hissens miljöpåverkan samt hissägarens kostnader blir därmed betydligt lägre än vid ett fullt utbyte. För mer information: Hydroware AB www.hydroware.se

Installera hiss så att fler kan bo kvar I vårt land finns det cirka 1 000 000 lägenheter i flerbostadshus utan hiss. Åldersgruppen från 65 år och uppåt beräknas bli dubbelt så stor om 20 år. För att fler ska kunna bo kvar i sina lägenheter behöver dessa fastigheter utrustas med en robust hiss. Vi har färdiga koncept anpassade för fastigheter utan hiss som bidrar till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det finns många fördelar med att installera just hydraulhissar i befintliga bostadshus. Våra hissar är dessutom modulära och anpassade för att moderniseras - flera gånger. Cirkulära affärsmodeller tar bort investeringsbehovet Vi är övertygade om att hissbranschen måste förflytta sig snabbare mot cirkulär ekonomi. Framtidsadaptiva produkter tillsammans med cirkulära affärsmodeller är en förutsättning för att ta ytterligare steg mot en hållbar värld.

I framtiden måste hissen betraktas som en tjänst, där produktansvaret stannar kvar hos tillverkaren. Det innebär att investeringsbehovet försvinner och att produkterna måste anpassas för en längre livslängd, då slit & släng och försäljning av dyra reservdelar inte är en hållbar affärsmodell.” - Erik Paulsson, Produktchef Hydroware

Erik Paulsson

Produktchef erik.paulsson@hydroware.se 0472-451 33

M��g ‫��� ��פ‬s a �st���e ���


nya PROJEKT

Bilder: Jann Lipka

NY MÖTESPLATS

på Södermalm i Stockholm NOLA HAR BIDRAGIT till att möblera Hamntorget – en ny social mötesplats längs med Årstavikens promenadstråk på Södermalm i Stockholm. Platsen har utformats med Nolas Långbordet, formgivet av White Arkitekter, samt av ett svart trädäck och lekskulpturer i brons av Eva Fornåås. Långbordet är ett miljöbedömt modulärt bänkbordssystem som kan byggas på längden och i cirklar, för att anpassas efter olika miljöer och sammanhang efter ett landskaps förutsättningar. Bordet slingrar sig fram mellan träden och samlar besökare till gemensamma utomhusaktiviteter som lunch, fika, studier, loppis, lek och mycket annat. Den nya platsen på Södermalm ger upphov till möten och samtal som uppstår kring bordet, vilket bidrar till en gemenskap och trygghet för både boende och besökare i kvarteret. Platsen är beställd av Folksam och ritad av landskapsarkitekterna Cecilia Jarlöv och Josefin Norén Almén från White Arkitekter, med ljusdesign av Clara Fraenkel, White.


19.000

kollegor i branschen använder NEXT - gör det du också!

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag!

next-tech.com

NEXT ONE TECHNOLOGY AB | S:T LARSGATAN 32B | 582 24 LINKÖPING | SALES@NEXT-TECH.COM


nya PROJEKT

Bild: Fredric Boukari

ROT-PRISET 2020 JOHANNES KYRKA HAR utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2020. Johannes kyrkas stora kulturhistoriska värden stod i centrum när en ny församlingslokal skulle byggas. Lösningen blev en ny samlingssal under den stora trappan till kyrkan tillsammans med de två kapellen vid trappans fot som under årtionden endast använts som förråd. Den största byggtekniska utmaningen var det mycket djupa schakt som behövde grävas framför och precis intill den befintliga grundläggningen på det 70 meter höga kyrktornet. Under schaktningen uppstod ytterligare svårigheter: kapellen visade sig vara ytterst dåligt grundlagda och behövde stöttas upp genom stödmurar under trappan. En annan utmaning var att skapa bra ljus- och ljudmiljö i den underjordiska salen: två stora lanterniner infällda i markbeläggningen silar ner dagsljuset och olika akustiska lösningar motverkar de hårda ytorna. Ombyggnaden har inneburit att kyrkan kan användas mer, till exempel genom möjligheten att kunna arrangera konserter och andra tillställningar i den nya salen. JURYNS MOTIVERING ”Med knappt synliga ingrepp har man, under den monumentala trappan framför Johannes Kyrka, lyckats trolla fram en plats där tillsynes ingen plats fanns. En föredömlig samverkansentreprenad där församling entreprenör och arkitekt genom gott samarbete och

innovativt tänkande skapat goda tekniska och ekonomiska lösningar. Befintliga outnyttjade kor har återupplivats och förbinds med ett nybyggt underjordiskt rum vilket överraskar i rymd och ljusflöde från väl integrerade taklanterniner samt korens nya dörrar i glas. Detta skapar också förbindelse med kyrka och park och blir till ett givande möte mellan gammalt och nytt. Nu finns möjlighet att hålla en borgerlig begravning såväl som ett kyrkligt bröllopsfirande, här får skolbarn en plats att sitta i lugn på rasten och här kan församlingen utöva sin verksamhet. Ett känsligt tillägg som skapar nya rumsliga värden likväl som en plats för möten mellan människor.” JURYN FÖR ROT-PRISET 2020 Anna-Greta Leijon, ordförande, Jan Wejdmark, Newsec, Anders Larsson, Thetis AB, Josefin Larsson, Wingårdhs och vinnare av ROT-priset 2019. OM ROT-PRISET ROT-priset instiftades av Stockholms Byggmästareförening 1990 och är ett årligt pris som tillkommit för att främja ombyggnation i Stockholm. Priset ges till det projekt där beställare, arkitekt och byggentreprenör bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter.


040-620 65 00 | info@ottobygg.se | www.ottobygg.se 040-620 65 00 | info@ottobygg.se | www.ottobygg.se

Vi levererar och installerar vitvaror, köksinredningar och tvättstugor. Inget projekt är för stort eller för litet!

För offert eller referenser kontakta någon av våra byggsäljare! Skåne och Halland

Småland

Michael Ellerstrand Tel: 0763-90 17 95 michael.ellerstrand@elon.se

Tommy Leifsson Tel: 0733-695865 tommy.leifsson@elon.se

Robert Sjölander Tel: 0737-01 91 74 robert.sjolander@elon.se

Vi fir

www.kokscentrum.com

a 19 7 0 r 5 0 år ! -202 0


nya PROJEKT

Modulhus satsar på

HÅLLBART LYXBOENDE DE NYA VILLORNA som Modulhus nu lanserar för tankarna till de eleganta glasboxarnas guldålder och Case Study husen i Los Angeles. Men istället för de klimatbetungande material av betong och stål som förknippas med den här typen av villor skapas samma känsla med klimatsmart korslimmat trä och glas. Utökningen av utbudet hos Modulhus med CLT villor är en del i företagets satsning under 2020 på arkitektur och hållbarhet. – Med våra nya CLT villor fyller vi ett hål på marknaden. Den vanligaste frågan vi får från kunder gäller hållbarhet. Våra kunder värderar bra design och ett snyggt hus på sin tomt lika mycket som att huset ska vara hållbart, säger Oliver Nömm, grundare på Modulhus. CLT, eller KL-trä, är en förkortning av korslimmat trä. Fördelarna med matieralet

är många, vilket är varför det snabbt blivit en riktig arkitekt-favorit. Materialet är både starkt och hållbart, med en materialstyrka och formstabilitet jämförbar med betong som möjliggör flexibla lösningar då få bärande väggar krävs. En till fördel med korslimmat trä är den snabba konstruktionstiden, eftersom klimatskalet (väggar & tak) färdigställs på 2-3 dagar. På så sätt kan ett nyckelfärdigt hus vara färdigt inom tre till fyra månader. – Målet är att inom kort även kunna erbjuda nyckelfärdiga CLT-villor, vill du veta mer om det är det bara att höra av sig, säger Oliver Nömm. Modulhus lanserar nu 8 olika husmodeller i sin nya villaserie i storlekar mellan 123-237 kvadratmenter. Husen är rymliga och ljusa samtidigt som de är energieffektiva. Husen har stora panoramafönster och öppen planlösning.


Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige.

VisionPlus

www.contiga.se

Fönster för generationer från H-Fönstret i Lysekil H-Fönstret i Lysekil tillverkar underhållsfria aluminiumfönster med träklädd rumssida och överlägsen livslängd. Unik konstruktion! H-Fönstret AB | Gåseberg 420 | 453 91 Lysekil | Tel 0523-66 54 50 | Fax 0523-478 74 | info@hfonstret.se | www.hfonstret.se

Med känsla för kvalitet! Mark och Energibyggarna i Göteborg AB är baserade i Mölndal men verkar och arbetar i hela västra Sverige från Malmö i söder till Uddevalla i norr. Företaget är verksamt inom fyra affärsområden: • Mark som utför markarbetena på nya Åbybadet jobbar främst med mark- och grundläggningsarbeten för bostäder. • Infra jobbar med större projekt åt Trafikverket. • Anläggning jobbar med anläggningsprojekt åt kommunerna i och runt Mölndal. • Energi jobbar med fjärrvärme, fjärrkyla och el där de har ramavtal med Mölndals och Göteborgs Stad samt Kungälvs kommun. Besök oss på www.mark-energibyggarna.se


nya PROJEKT

SWECO UTVECKLAR ett “Silicon Valley” i södra Kina SWECO HAR FÅTT i uppdrag att utveckla en ny High-Tech Park på ön Hainan i södra Kina. Området blir ett nytt landmärke för Kina och en föregångare inom innovation, hållbar design och teknik, som ska attrahera internationella tech-företag. – Vi är såklart mycket stolta över att få möjlighet till att bidra med vår kompetens inom arkitektur och hållbar stadsutveckling i ett uppdrag som kommer påverka väldigt många människor under lång tid, säger Daan Cedergren tf. vd för Sweco Sveriges arkitektverksamhet. Sweco vann uppdraget i en internationell tävling, och projektet beräknas bli invigt under 2024. Swecos arkitekter utformar både planering och landskap, samt ritar alla byggnader inom området. Den totala byggnadsytan är 500 000 kvadratmeter. – Detta är ett gigantiskt projekt, med extremt höga krav. Att genomföra det mitt under en pågående pandemi är en utmaning utöver det vanliga. Våra arkitekter har en integrerad och involverande planerings-

process som ger unika hållbarhetsvärden. Samtidigt lär vi oss hela tiden av kinesernas effektivitet och utvecklingsambitioner, säger Daan Cedergren. Uppdraget omfattar förutom en “Future Office Park” även byggnader för forskning och utveckling, bostäder, handel, skolor och ett sjukhus. Flera av Swecos kompetenser är involverade och närmare 100 arkitekter från Sweco arbetar i uppdraget. – Sweco har arbetat med hållbara stadsutvecklingsprojekt i Kina under 20 år, och vi har varit ansvariga för många uppmärksammade stadsplaneringar runt om i landet. Att vi som i detta projekt har möjlighet att arbeta med helheten från planering till landskap, arkitektur och inredning känns extra roligt, säger Christer Stenmark, utlandschef för Sweco Sveriges arkitektverksamhet. Uppdragsgivaren är Hainan Future Office Park Investment and Holding co, Ltd. Uppdraget uppgår till cirka 85-100 miljoner kronor i den första etappen.


Hissar & rulltrappor för alla miljöer. Bostäder. Kontor. Butiker. Lager. Industrier. Skolor. Sjukhus.

Vi är ett svenskt företag med egen konstruktion och tillverkning av hissar. Vi installerar nästan en hiss om dagen och vi har avtal för service och förebyggande underhåll av 8 500 hissar runt om i landet. Vi erbjuder öppna styrsystem i våra hissar, vilket håller nere kostnaden och låser inte upp dig i dyra lösningar!

alt.se | 0472-390 700

BSK Arkitekters projekt Brf Slänten vann Haninge arkitekturpris 2020! “SPG har tillsammans med BSK arkitekter skapat ett kvarter som både refererar till arkitekturhistorien och stenstaden men också med samtiden och ett framväxande Vega – mellan stad och natur” Andreas Paulson, Stadsarkitekt Haninge

BSK Arkitekter brinner för karaktärsfulla, effektiva och vackra bostäder. Brf Slänten är det första av tre kvarter i Vegastaden som vi utformar på uppdrag av SPG och BOX Bygg.

Kontakta oss! www.bsk.se

Ansvarig arkitekt petter.aaro@bsk.se

VD lise.lott.soderlund@bsk.se


34 Svensk Byggtidning

SOLEL

DANSKT

TEGEL

till svenska byggen Tegel är ett resurseffektivt och hållbart byggmaterial. Det mesta fasadteglet som används i Sverige kommer från Danmark. Den svenska produktionen har i stort sett upphört. AV GÖSTA LÖFSTRÖM – TEGEL ÄR ETT långsiktigt hållbart och total-

ekonomiskt fördelaktigt byggmaterial. Det är bland de vackraste och mest hållbara byggmaterialen som med alla färg- och sammansättningsmöjligheter ger en arkitektonisk frihet, säger Gitte K Nielsen, vd i branschorganisationen Danske Tegl, ”kalk- og teglvaerksforeningen af 1893”. Hon representerar samtidigt föreningen Bygg i tegel, som samlar både danska och svenska aktörer.

Sista bruket stänger I Sverige finns bara ett kvarvarande tegelbruk för fasadtegel, Haga Tegelbruk i Enköping, och det stänger inom kort. Detta samtidigt som efterfrågan på tegel som byggmaterial ökar. Mycket av det tegel som säljs och används i Sverige importeras från Danmark där det finns sex bruk med sammanlagt 14 produktionsenheter som tillverkar just fasadtegel. Sverige var fram till slutet av 1960-talet väl försett med tegelbruk. Många av dem hade anor från 1700-talet. Teglets betydelse minskade i takt med


TEGEL

Efterfrågan på fasadtegel ökar kraftigt i Sverige, men snart kommer allt att importeras, framför allt från Danmark. Det finns inga svenska bruk kvar.

att andra byggnadstekniker för husbyggnad infördes i Sverige, exempelvis prefabricerad betong. Men också därför att tegel, trots alla sina förtjänster och andra länders annorlunda inställning, ofta ansågs vara ett föråldrat byggmaterial. Under de senaste tio åren har intresset för tegel dock ökat kraftigt. Många nya bostadshus förses idag med tegelfasader, vilket resulterar i att tegel nu importeras, framför allt från Danmark och Tyskland.

Mycket lång livslängd – Den väsentliga miljöfaktorn för tegel vid råvaru- och produktionsfasen är energiförbrukningen i samband med bränning av tegelprodukten. I de flesta fall är det nödvändigt att bränna vid en temperatur på mer än 1 000 grader för att säkerställa frostbeständighet och det färdigbrända teglets långa livslängd, säger Gitte K Nielsen. På plussidan finns att livslängden kan vara flera hundra år, att en tegelfasad förblir intakt och stabil, att den sparar underhållskostnader och att färgnyanser inte bleks av solljus eller luftföroreningar. Råvaran för tegel är lera, eventuellt blandat med sand och andra jordmineraler. Den mesta leran hämtas i närheten av tegelbruken och marken där den tas återgår till exempelvis jordbruksändamål. All lera som hämtas till bruken används, det existerar inget spill.

Svensk Byggtidning 35

Tegel är ett långsiktigt hållbart och totalekonomiskt fördelaktigt byggmaterial. /Gitte K Nielsen, vd, Danske Tegl, ”kalk- og teglvaerksforeningen af 1893” I Danmark används nästan uteslutande naturgas vid bränning av tegel.

Flera skäl att välja tegel Gitte K Nielsen sammanfattar i fem punkter varför hon anser att man ska välja tegel: – Eftersom tegelbyggen klarar en totalekonomisk granskning, eftersom det är ett hållbart val, eftersom det ger en arkitektonisk frihet, eftersom det bevarar värdet på lång sikt och eftersom det tål framtidens väder.


36 Svensk Byggtidning

TEGEL

Bildtext: Spaden i marken har nu tagits för Brunnshögs andra etapp. Bild. Lunds Kommun

MINIMAL CO2-BELASTNING med fasad i tegel och stomme av korslimmat trä Resan mot ett färdigt Brunnshög togs i oktober ett kliv framåt. Nu har nämligen den framtida stadsdelens andra utbyggnadsetapp – centrala Brunnshög – påbörjats. I NORDÖSTRA LUND byggs den framtida stadsdelen Brunnshög.

Här, där en tät urban miljö flätas samman med den öppna skånska slätten, är ambitionerna höga: en hållbar och högkvalitativ livsmiljö med upp till 40 000 boende och arbetande ska byggas. Stadsdelens första spadtag togs hösten 2017, sedan dess har flera byggkranar rests – och plockats ned – över stadsdelen. Just nu är fem byggprojekt färdigställda och 14 pågående i det första etappområdet, södra Brunnshög. I oktober ägde en milstolpe för färdigställandet av Brunnshög rum – då togs det första spadtaget för stadsdelens andra utbyggnadsetapp: centrala Brunnshög. Först ut att börja byggas blev Wästbygg och Lansa Fastigheters Lagerkransen. Byggnaden, som blir certifierad enligt Miljöbyggnad Guld, ska rymma 82 hyresrätter och ha solceller på taken, en fordonspool med elcyklar och elbilar samt odling på gårdarna, balkongerna och terrasserna. Fasaden blir i tegel och stommen av korslimmat trä för minimal co2-belastning. Centrala Brunnshög är – precis som namnet antyder – stadsdelens mitt och nav. Här, i direkt anslutning till spårvägshållplatsen Brunnshögstorget, kommer stadsdelens stora torg med

samma namn att finnas. Brunnshögs stora matbutik, arkitektradhusen och ett 35 våningar högt torn med publik takterrass är också några bland flera andra projekt som ska uppföras i etappområdet. – Detta är startskottet för byggandet av delen som blir Brunnshögs hjärta. Vi går från vision och planläggning till konkreta resultat med nya byggnader och trivsamma miljöer för såväl bostäder som verksamheter, säger Fredrik Ljunghill (M), kommunalråd med samordningsansvar för plan- och byggfrågor. Men det är inte en byggnad som blir den första att stå klar i centrala Brunnshög – det blir en park. Den 3,8 hektar stora Nobelparken står färdig redan till sommaren 2021. Genom att anlägga parkerna innan byggnaderna är klara får de boende tillgång till parkmiljöer direkt från dagen de flyttar in, samtidigt som växtlighet får växa i lugn och ro – helt i enlighet med Brunnshögs parkstrategi. – Till nästa sommar kan alltså Lundaborna hoppa på spårvagnen i centrala Lund och stiga av i direkt anslutning till en högklassig rekreationsmiljö, säger Eva Dalman, projektchef för Brunnshögsprojektet, Lunds kommun.


DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV BRUKSPECIALISTEN

Svensk Byggtidning 37

Mellanvångsskolan i Helsingborg är murad med återbrukat tegel.

ÅTERBRUK AV FASADTEGEL nytt inom cirkulärt byggande

Återbruk av fasadtegel är det senaste inom husbyggnadssektorn. Företaget Brukspecialisten har startat en storskalig återbruksproduktion av tegel som rensar, kontrollerar och ger CE-märkta och frostskyddsgodkända produkter. Därmed svarar företaget upp mot efterfrågan på klimateffektiva byggprodukter och en cirkulär materialhantering. – VÅR AMBITION ÄR att förlänga teglets livscykel genom att

säkerställa att rätt underhåll ges till befintliga tegelfasader och att våra framtida fasader ska klara flera livscykler genom återbruk, säger Jacob Steen, som är vd på Brukspecialisten. – Vi tar emot större mängder tegel från rivningar, kvalitetstestar redan innan det rivs, mäter stenens tryckhållfasthet och egenskaper och tar ansvar för kvaliteten. Vi tar vara på teglet, utför löpande tester genom rensningsprocessen, klassificerar och CE-märker det. Vi dokumenterar historiken och ger garantier så att köparen får kvalitet som motsvarar nytillverkning, ett tegel som uppfyller alla normer. Återbruksproduktionen tillsammans med vårt koncept Grönt murverk ger en garanti för att alla tegelfasader som vi säljer ut på marknaden ska gå att nedmontera och återbruka. Den här marknaden är ny och för många okänd. Jacob Steen anser att det krävs något av en ögonöppnare för att marknaden ska se de stora möjligheterna i resurseffektivt återbruk. Hittills är det ett fåtal nybyggen som använt återbrukat fasadtegel. Det är inte självklart hur de aktörer som river äldre byggnader beter sig. För många sitter det i ryggmärgen att materialet ska gå till deponi. – De flesta vill nog bidra till återbruk och cirkulation, men vanans makt är stor. – Tegel är ett bra byggmaterial som håller länge och som kräver minimalt underhåll. Nackdelen är att det ger en klimatbelastning när det produceras, bränningen av tegel kräver mycket energi, men sedan ger det klimatfördelar under lång tid, säger Jacob Steen. – Det finns ingen egentlig begränsning för hur länge tegel håller. Det kan vara i flera hundra år. I Sverige finns det tegel-

byggnader som är från 1100-talet och i övriga Europa byggnader som är flera tusen år gamla. Det underhåll som behövs kan vara att man behöver förnya fogarna vart 60:e år. Man river alltså inte en byggnad för att teglet blivit dåligt utan för att man vill använda marken på annat sätt. – Det ligger något av en symbolik i att samtidigt som Sveriges enda kvarvarande storskaliga tegelbruk för fasadtegel stänger så startar vi vår verksamhet med att ta vara på gammalt tegel och tillhandahålla det för nybyggnation. Det som rivs nu byggdes ofta kring mitten av 1900-talet, håller hög kvalitet och har hög tryckhållfasthet. Det klarar både rivning och återbruksproduktion.

Specialist på murat och putsat Brukspecialisten startades 1996 med fokus på murat och putsat byggande och är idag Sveriges enda specialistkedja som säljer tjänster och systemlösningar inom murat och putsat byggande. Företaget har kompletta system inom tegel, puts och betong, både för nyproduktion och renovering, samt konsulttjänster inom fasadprojektering. De finns i Stockholm, Göteborg och Malmö med både yrkesbutiker och sälj- och konstruktionsavdelningar samt egen återbruksproduktion och tegelbalktillverkning. Företagets värdegrund beskrivs i orden Förtroende, engagemang och arbetsglädje.

www.tegel.brukspecialisten.se


38 Svensk Byggtidning

SOL-EL

Får i Solhagen i Torphyttan. Solhagen i Torphyttan är belägen invid riksväg 50, i en befintlig fårhage. Bild: Linde energi

LINDE ENERGI

– årets mest nytänkande solcellshjälte När årets Energi- och klimatdag gick av stapeln korades Linde energi till ”Årets solcellshjälte” i kategorin nytänkande. Detta för investeringen i Örebro läns största markförlagda solpark, Solhagen i Torphyttan, och det unika konceptet att placera solparken i en befintlig fårhage samt att abonnera ut solpanelerna till sina kunder. – VI ÄR OERHÖRT stolta och samtidigt ödmjuka. Vårt motto

har hela tiden varit ”sol till alla” och att den energi som produceras i Solhagen ska vara tillgänglig för våra kunder. Det ska vara enkelt att välja lokalproducerad och förnybar el, samtidigt som du bidrar till en hållbar framtid, säger en sprudlande glad Jens Isemo, vd på Linde energi, när han nås av beskedet. Själva projektet att bygga en solpark är inte unikt i sig. Det som framför allt är nytänkande med Solhagen och som bryter ny mark ligger i placeringen och affärsmodellen, vilket vinnarmotiveringen skvallrar om: ”Dessa vinnare har just byggt Örebro läns största solpark, Solhagen i Torphyttan bredvid riksväg 50 – i en befintlig fårhage. Om inte det vore tillräckligt nytänkande har de också för solparken en innovativ affärsmodell, där kunderna kan abonnera på en eller flera solpaneler till en fast kostnad. På så vis är det möjligt att få solel också för den som inte äger sin egen fastighet.” – Vi har byggt den största markförlagda solparken och är mest nytänkande just nu, men vi lämnar gärna över stafettpinnen och uppmanar andra företag och organisationer i länet att utmana oss. Vänta dock inte för länge, då kanske vår andra solhage hinner före, avslutar Jens Isemo, med glimten i ögat. Solcellshjältar har i omgångar utsetts i de fem länen Örebro, Södermanland, Västmanland, Östergötland och Uppsala. Totalt tävlade nästan 200 bidrag, varav ett 70-tal i Örebro län. Vinnarna utsågs i fem kategorier: solcellstäthet, självförsörjningsgrad, nytänkande, framtidsplaner och annat.

– Tanken med tävlingen var att hylla de som har gjort en särskild bedrift inom solel. Jag är otroligt imponerad av så många bra bidrag i Örebro län, och inte minst dessa fantastiska vinnare!, hälsar Ylva Gullberg, utvecklingsledare Energi och klimat på Region Örebro län. Energi- och klimatdagen anordnas varje år av Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län.

Detta är Solhagen i Torphyttan Solhagen i Torphyttan är Örebro läns största markförlagda solpark. Solparken ligger i en fårhage, invid riksväg 50 i höjd med Torphyttan. Solhagen är till ytan stor som en fotbollsplan. De drygt 1 400 solpanelerna beräknas kunna producera cirka 500 000 kilowattimmar per år. Det räcker för att förse 100 typhushåll med hushållsel varje år. Projektet inkräktar inte på befintlig åkermark. Fåren går kvar i sin hage och betar, får skugga och svalka av solpanelerna och gräset under solpanelerna växer sig starkare, vilket ger fåren bättre föda och bidrar till den biologiska mångfalden.

FAKTA I KORTHET: Maximal eleffekt: 500 kW Bedömd årlig elproduktion: 500 MWh (=500 000 kWh) Markyta: 0,8 hektar Bedömd livslängd: 30 år


SOLCELLER PÅ TAKEN - SÅKLART!

Visste du att vi sätter solceller i alla våra nya lägenhetsområden? Just det, alla. Vartenda ett. Utan undantag. Det betyder att många nya hem från BoKlok , och många av våra kunder kommer att bidra till att minska koldioxidutsläppen. För vi vill att så många som möjligt ska kunna bo och leva hållbart. Och det ska inte kosta skjortan. Läs mer på boklok.se/solklart


40 Svensk Byggtidning

SOL-EL

HPSolartech levererar helhetslösningar även till kommersiella fastigheter. Bild: HPSolartech

KVALITETSSÄKRAT SYSTEMKONCEPT FÖR SOL-EL HPSolartech kvalitetssäkrar både komponenter och hela sina system för produktion av sol-el. Företaget deltar i och driver utvecklingen av solpaneler och andra komponenter som säljs under eget varumärke. Att HPSolartech också har egna elektriker för montage och installation borgar för driftsäkra anläggningar. AV KJELL-ARNE LARSSON HPSOLARTECH HAR TVÅ huvudsakliga affärsområden: lant-

bruk och kommersiella fastigheter. Allt fler ägare av jordbruksfastigheter inser möjligheterna med sol-el, att minska sitt driftsnetto, skaffa nya intäkter och bidra till ett miljömässigt hållbart energisystem. Ägare av kommersiella fastigheter har samma incitament för investering i sol-el.

Lagkrav samt önskemål från kunder och hyresgäster driver också investeringar i riktning mot hållbar miljö. Denna går att kombinera med ekonomisk hållbarhet. – Vi ser samtidigt ett skifte hos fastighetsägare att också se till den långsiktiga ekonomin och inte minst att själva vilja ta ett uppriktigt ansvar för miljön och vår planet, fortsätter Björn Modée.

Drivkrafter

Kvalitet hos komponenter och utförande

– Sol-el är en vettig investering med bra avkastning, säger Björn Modée, vd för HPSolartech. Allt fler fastighetsägare och professionella inköpare ser dessutom till helheten.

Miljöengagemanget får samtidigt inte göra att man glömmer att ställa kvalitetskrav på installationerna. Generellt inom branschen har 80 procent av installationerna haft brister.


Lantbruk är ett affärområde för HPSolartech. Företaget är väl insatt i den elsäkerhet som krävs inom lantbruket. Bild: HPSolartech

Strategin hos HPSolartech är att leverera robusta anläggningar med hög driftsäkerhet och som samtidigt är säkra för person och egendom. Anläggningarna hanterar likström med hög spänning och installationerna ska ha en livslängd på 30 år eller mer. HPSolartech arbetar inom branschföreningen Svensk Solenergi med att utarbeta riktlinjer som ska bidra till driftsäkra och säkra komponenter och installationer. – För våra egna installationer har vi tagit fram kompletta väl utprovade system byggda på komponenter med vårt eget varumärke, fortsätter Björn Modée. Därmed har vi ett egenutvecklat systemkoncept. Vi har exempelvis utvecklat ett eget skåp som innehåller all elektronik förutom växelriktare. Företaget har deltagit i utvecklingen av växelriktarna och ställt specifika krav för att med marginal uppfylla krav på driftsäkerhet och elsäkerhet. Sedan har varje del, såsom kablar och fästelement, i det egenutvecklade systemkonceptet reviderats i detalj för att underlätta montage samt säkerställa drift och livslängd.

Affärsområden De huvudsakliga affärsområdena är lantbruk och kommersiella fastigheter. På jordbruksfastigheter finns ofta lämpliga tak för

SOL-EL

Svensk Byggtidning 41

solpaneler. Byggtiden för en anläggning är 6 till 8 veckor, men långdragen byråkrati kring bygglovshantering och handläggning kring installationsmedgivanden hos nätägare kan ibland försena driftsättning med flera månader. Pay Back-tiden är 8 till 12 år och avkastningen mellan 10 och 15 procent. En anläggning upp till 255 kW per fastighet är skattemässigt förmånlig. – Det finns förslag på att höja denna till 500 kW och vi hoppas på beslut om detta, säger Björn Modée. Länsförsäkringar Uppsala är delägare i HPSolartech och eftersom LF försäkrar många jordbruksegendomar har företaget ett samarbete när det gäller elsäkerhet och installationer av sol-el hos lantbrukare. HPSolartech samverkar även med brandförsvaret i brandsäkerhetsarbete. För kommersiella fastighetsägare bidrar sol-el till att minska driftnettot och att jämna ut den lokala efterfrågan på energi och effekt. Sol-el kan samtidigt bidra till att klara mål när det gäller energiprestanda och miljöcertifiering av byggnader samt möta hyresgästernas efterfrågan på en ”grön” hyresvärd. – Det behövs mer el i samhället, men det är viktigt att den framställs miljövänligt. Både kommersiella och andra fastighetsägare gör något bra för planeten när man investerar i lokal och miljömässigt riktig elproduktion, avslutar Björn Modée.


42 Svensk Byggtidning

HÅLLBARA MATERIALVAL

Cirkulärt tänkande på

BASTA-DAGEN Sammanhängande digitala kedjor av relevant miljöinformation var ett återkommande ämne på BASTA-dagen. Organisationen presenterade också viktiga nyheter sedan sist. Ett tema för konferensen var cirkulär ekonomi, det vill säga att material återvinns och produkter återanvänds på ett hållbart sätt. AV KJELL-ARNE LARSSON BYGGBRANSCHEN STÅR inför en omställning från att hante-

ra linjära materialflöden till att hantera cirkulära flöden. Avsikten är att spara resurser och få ner mängden avfall, helst till noll. Återvinning och återanvändning måste samtidigt förenas med krav på frihet från gifter. – Hur ska vi hantera befintliga material i en cirkulär ekonomi? frågade inledningsvis Sussi Wetterlin, vd för BASTA. Hur få koll på innehållet och vara säkra på att inte föra gifter vidare?

– Det vi bygger idag måste göras så att det underlättar framtida återvinning och återbruk. Idag samlar vi mycket data om innehåll i material och produkter, men utgör de den rätta informationen för att underlätta en cirkulär ekonomi? fortsatte Sussi Wetterlin.

På gång i svensk och EU-lagstiftning Erik Gravenfors, som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, redogjorde för nyheter och uppdateringar från EU. >>


MASTER MARKER

ECO

Marker Eco är resultatet av ett långvarigt utvecklingsarbete med fälttester i verkliga miljöer, i samråd med Sveriges ledande byggföretag så som Skanska, Peab, NCC, Svevia och JM. Master Marker Eco är en helt nyutvecklad och Svensktillverkad markör med mycket god miljö-, och hälsoprofil för entreprenörer inom Bygg-, El/Tele-, VA-, Väg och Anläggning. Marker Eco är en snabbtorkande märkspray helt utan konventionella lättflyktiga lösningsmedel. Den konventionella drivgasen är ersatt med den förnyelsebara gröna Bio-Dimetyleter (DMEco™) vilket leder till en betydande lägre miljöpåverkan eftersom det inte bildas något nettoutsläpp av växthusgaser.

• • • • •

Mycket god fluorescerande effekt Flexibel med fullgod täckförmåga Luktar minimalt Enkel att tvätta av från huden Klarar att lagras under fryspunkten

LÄS MER PÅ WWW.SPRAYMASTER.SE

MADE IN SWEDEN


44 Svensk Byggtidning

HÅLLBARA MATERIALVAL

man vill uppnå och en problemformulering och att man dokumenterar utvärderingssteg och beslut. Alternativen ska jämföras ur flera aspekter: toxikologi, exponering, livscykel, teknisk och ekonomisk prestanda. Nya alternativ behöver dessutom testas och utvärderas. Fokus för centrumet är konsumentnära varor, men byggprodukter kan bli aktuella, till exempel i samarbete med den danska motsvarigheten till Substitutionscentrum – Center för cirkulär kemi – som har byggvaror som särskilt fokusområde. Det är värt att påpeka att genom samarbete med RISE har man tillgång till

Erik Gravenfors, som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, redogjorde för nyheter och uppdateringar från EU. Bild: Lieselotte van der Meijs

EU har presenterat en strategi för ett hållbart samhälle – Den europeiska gröna given – som i flera delar har bäring på byggbranschen och BASTA:s arbete. Ett av målen är att bygga och renovera på ett energi- och resursbesparande sätt. Strategin formulerar också en separat kemikaliestrategi för en giftfri miljö. I den nya kemikaliestrategin för hållbarhet – På väg mot en giftfri miljö – är ett av syftena att öka kemikalieindustrins globala konkurrenskraft genom att utveckla säkra och hållbara kemikalier som fungerar i en cirkulär ekonomi. Detta mål har också koppling till EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi. Hållbara kemikalier ska gynna giftfria kretslopp och minimera innehåll av potentiellt skadliga ämnen. Erik Gravenfors nämnde också PRIO som är ett verktyg för att producenter och andra företag ska kunna byta ut farliga ämnen i varor och kemiska produkter. PRIO har nu uppdaterade kriterier för allergiframkallande ämnen, PFAS, fluorerade växthusgaser samt nya sökfunktioner på material och batchvis sökning.

Substitutionscentrum Tonie Wickman, som är rådgivare på Substitutionscentrum, berättade om den hjälp som företag och offentlig verksamhet kan få. Centrumet startades 2018 som ett regeringsuppdrag, är statligt finansierat och placerat på RISE. Centrumet ger inte direkta rekommendationer om val av vissa produkter eller märken, utan ger råd om tillvägagångssätt, bland annat med hjälp av Substitutionsguiden (www.substitutionscentrum.se). En stark rekommendation är att använda Alternatives Assessment som metod för substitution, där man utgår från vilken funktion

– Jag rekommenderar starkt att använda Alternatives Assessment som metod för substitution, säger Tonie Wickman, rådgivare på Substitutionscentrum. Bild: Johan Pontén

flera testbäddar, där det till exempel går att utsätta en fasadmodul för brand, följa och utvärdera förloppet. LOGGBÖCKER

BASTA och motsvarande bedömningssystem på marknaden är viktiga då byggmaterial och – produkter väljs till bygget. Men med tanke på förvaltningsskede, framtida renoveringar, ombyggnader och slutligen rivning, är det viktigt att dokumentera vad som byggs in i huset. Särskilt om något ämne som senare visar sig medföra risker har byggts in, krävs information om var ämnet finns. Därför behövs en loggbok. Zsolt Toth, som är senior projektledare på Buildings Performance Institute Europe, berättade om en EU-studie av digitala loggböcker. Befintliga system för loggböcker har jämförts med en ideal loggbok. EU föreslår att en sådan bland annat ska kunna integreras med BIM och innehålla anvisningar för hur byggnaden kan renoveras. Loggboken ska vara transparent för bland annat myndigheter. Loggade data är dessutom ovärderliga när material och produkter från huset senare ska återvinnas och återanvändas. Inte minst en digital loggbok gynnar därför en cirkulär ekonomi.

Hur leverantörerna möter kraven Peder Welander, som är nyutvecklings- och marknadschef på Moelven Modus, berättade att företaget alltsedan 1958 haft ett livscykelfokus på fastigheter, återvinning som mål med sina produkter. – Livscykelperspektivet finns i vårt DNA, menade Peder Welander. När planlösningar ska förändras gör de flesta så att de

>>


TALL / NCS S 5005-G50Y

Sätt färg på ditt kök med Marbodal Utforska vår nya färgkollektion Jordnära. En harmonisk och rofylld kollektion av vattenbaserade färger inspirerade av vår nordiska natur, noga utvalda av våra experter för att passa kök och hålla över tid. Hitta din färg på marbodal.se MARBODAL – VI GÖR DET MÖJLIGT


46 Svensk Byggtidning

HÅLLBARA MATERIALVAL

river väggar och sätter upp nya. Vi demonterar väggar och monterar upp dem igen, i nya lägen. Moelven får allt mer att göra ute hos fastighetsägarna och mindre att göra i vår fabrik. Re-vironment är företagets koncept för att återbruka ännu mer. Åttio procent återbrukbarhet är målet och här arbetar man tillsammans med fastighetsägare och genomför ett ökande antal återbruksprojekt. Framtiden är True-vironment med en till hundra procent cirkulär loop. – Sedan görs nu en digital tvilling till ett fysiskt kontor vi bygger, med navigerbara ritningar på lokalen ”as built”. Tillsammans med fastighetsägare försöker vi nu hitta en bra form för lättnavigerade digitala tvillingar där alla material, produkter och deras placering framgår, avslutade Peder Welander. Fredrik Jörnlind, som är affärsutvecklingschef på Swerock, visade siffror på användning av ballastmaterial och användning av återvunna material som ballast. Årligen förbrukas cirka 100 miljoner ton ballastmaterial och detta är därmed den volymmässigt största produkten som tillverkas i Sverige. Samtidigt är vi bland de sämsta i Europa att använda återvunna material som ballast, på plats 13 av 18 länder. Lagstiftningen är lika för alla i EU, men den tolkas olika. Hos oss bedöms cirkulära jord- och ballastprodukter efter deras totalhalt av giftiga ämnen, inte efter deras påverkan på hälsa och miljö. Kanske dags att revidera tolkningen och öka återanvändningen? Henrik Jansson, som är handläggare på Sveriges Färg och Lim Företagare, tog med exempel upp den besvärliga avvägning som ofta måste göras mellan en produkts risker och dess funktion. En produkt med innehåll som medför vissa risker kan medge betydligt lägre underhållskostnader (minskad resursanvändning) och ge byggnaden hög livslängd. Utvecklingen hittills av färger har gjort bland annat att utsläppen av VOC – flyktiga organiska ämnen – har minskat 80 procent och att 70 procent av all industrifärg till trä idag är vattenburen. Men ska man gå längre? Branschen har utmaningar genom att mängden möjliga ämnen minskar och antalet möjliga konserveringsmedel minskar (biobaserad råvara angrips av bakterier). Funktion hos produkter är inte prioriterat idag, däremot att bli av med farligt innehåll. I praktiken är det svårt att välja mellan funktion och giftfrihet. Exempelvis har en rörelsefog av polyuretan en livslängd på cirka 40 år medan den är 10 år hos en annan fog och den senare dessutom orsakar energiläckage efter åldring. För ett monteringslim kan valet vara mycket enkelt, om inte konstruktionen sitter ihop kan den råka ut för kollaps och orsaka överhängande fara.

Nytt från BASTA BASTA vill givetvis underlätta övergången till cirkulära materialflöden. Därför blir det möjligt att redovisa cirkularitet i BASTA:s databas. Bland annat går det att ange hur stor andel cirkulärt material som en vara innehåller. Funktionerna kommer att lanseras under våren 2021. Beträffande hormonstörande ämnen har BASTA kommit med nya kriterier som har implementerats i BASTA-systemet. Den ganska komplexa arbetsgången som beskrivs, använder flera källor som underlag för bedömningen: REACH kandidatförteckning, EU:s vetenskapliga kriterier, EU:s CoRAP-lista, Danskt Center för hormonstörande ämnen och ChemSec SIN-listan. För att förenkla arbetet med hormonstörande ämnen så finns en lista över vilka ämnen som omfattas av det nya kriteriet. Ett bra tips är att utnyttja edlists.org som använder en liknande

– Cirkularitet är en oerhört viktig fråga. Det handlar om att använda resurser mycket bättre än idag och helst ha sikte på noll avfall, anser Sussi Wetterlin, vd för BASTA.

metod som BASTA och där det finns information om status hos utredningar i EU. För värdering generellt av material och produkter och information om dessa finns idag data utspridda i flera databaser och i flera system. I olika faser av ett byggprojekt och senare förvaltningsfas, måste mycket arbete göras manuellt och idag görs det om flera gånger. Sussi Wetterlin och Jeanette Green talade om betydelsen av digitala flöden, API-anrop, effektivare hantering av miljödata och spårbarhet. Data borde alltid kunna hämtas från källan. BASTA:s loggbok kompletteras för att kunna hämta data digitalt för visning i loggboken, exempelvis av klimatdata, cirkularitet och avfall. Denna möjlighet är planerad att introduceras under Q2 nästa år.

Plaståtervinning svårt Byggsektorn förbrukar årligen 262 000 ton plast. Och varje år uppstår 152 000 ton plastavfall. Endast 0,8 procent av detta materialåtervinns. – Utmaningen är att de olika plastsorterna inte går att återvinna blandade tillsammans, berättar Alexandra Almasi, projektledare på IVL. De olika sorterna – PVC, PE, PS och PP – måste sorteras vid källan. Några företag har fungerande rutiner, exempelvis Roofcollect och GBR Golvåtervinning. För ett effektivt resursutnyttjande och bra återvinning behöver aspekter på denna beaktas i byggprojektets alla faser, bland annat att konstruera byggnaden så att återvinning underlättas. Producenter av byggvaror bör också ha återvinning i åtanke redan när produkterna utvecklas.

Nya sorteringskrav När det gäller byggavfall generellt har ny lagstiftning trätt i kraft och under BASTA-dagen presenterades denna av Marianne Hedberg, miljöexpert på Byggföretagen. Vid alla byggen ska numera avfallet sorteras i sex fraktioner, där en av dem utgörs av plast. Denna delas inte i olika plastsorter, men för bästa återvinning måste branschen enas om vilka ytterligare fraktioner som är lämpliga. Nytt är också att farligt avfall ska >>


Låt oss skapa något hållbart tillsammans!

Är ni i behov av hållbara och iögonfallande stenprodukter till inne- eller utemiljöer? Då har ni hittat rätt. Med 40 års samlad expertis av natursten kan Granum tillgodose alla era stenbehov – oavsett om ni är ett företag eller en privatperson.

Granum Stenprodukter AB Aspgatan 33, 289 71 Sibbhult www.granumstenprodukter.se


48 Svensk Byggtidning

HÅLLBARA MATERIALVAL

– När det gäller byggavfall har ny lagstiftning trätt i kraft, berättade Marianne Hedberg – miljöexpert på Byggföretagen – på årets BASTA-dag.

rapporteras till Naturvårdsverket, med hjälp av ett digitalt verktyg. Byggherren ska – enligt förändring i PBL – bland annat göra en kontrollplan med uppgifter om återanvändning. Enligt Miljöbalken är det alltid den som ger upphov till avfallet, avfallsproducenten, som ansvarar för att avfallet genomgår ett fullständigt behandlingsförfarande och tar kostnaderna för att hantera det avfall som produceras. Det är EU:s avfallsdirektiv och strategier för att ställa om till cirkulära flöden som ligger bakom de nya bestämmelserna.

– Verktyget för att beräkna cirkularitetsindex finns idag i Excel-version. För närvarande tar vi fram ett webbaserat verktyg som ska lanseras kring årsskiftet för gratis användning, berättade Emma Östlund, hållbarhetschef hos ETTELVA Arkitekter.

där det maxade huset får högst cirkularitet och de tre övriga något lägre. Verktyget för att beräkna cirkularitetsindex finns idag i Excel-version. För närvarande tar ETTELVA och Bengt Dahlgren i Göteborg fram ett webbaserat verktyg som ska lanseras kring årsskiftet för gratis användning. Riksbyggen kommer att använda cirkularitetsindex i sitt systematiska hållbarhetsarbete och inte minst i sina ”Kappelle”-typhus.

Projektet CIX

Återvunnet material

Emma Östlund, hållbarhetschef hos ETTELVA Arkitekter och Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen gav en uppdatering av CIX som är ett verktyg för att utveckla mer cirkulära byggnader. CIX startade som ett projekt finansierat av Boverket och drivs idag av ETTELVA Arkitekter och Bengt Dahlgren i samarbete med Riksbyggen och Lokalförvaltningen i Göteborgs stad. För att utveckla och testa verktyget har tre teoretiska testbäddar används med ursprung från Riksbyggens koncept Kappellehusen: • Enkelt cirkulärt (10 % lägre klimatpåverkan) • Cirkulärt med hantverk (15 % lägre klimatpåverkan) • Design för återbruk (10 % lägre klimatpåverkan) Dessutom ett koncept för maxat modellhus med en flexibel konstruktion som bland annat underlättar ombyggnad (40 % lägre klimatpåverkan). Klimatpåverkan beräknades med byggbranschens vedertagna verktyg BM. För att kalkylera cirkulariteten användes indata för respektive produkt i modellhusen (stomme, grund, fasad och inredning). Indata var andel återbrukat, andel återvunnet, andel biobaserat respektive andel jungfruligt material. De fyra olika modellhusen hade olika andelar från respektive materialkälla. Cirkulariteten skiljer sig mellan de fyra teoretiska modellhusen,

Skanska hade tidigt målsättningar att agera för att underlätta cirkularitet. Ett grepp är att återbruka och återvinna eget material och produkter, ett annat att köpa in återbrukat material från andra aktörer eller att sälja material vidare till ett annat projekt. Andrea Pap de Pestény som är gruppchef för hållbar affärsutveckling på Skanska visade några exempel. Cirkulär asfalt minskar klimatpåverkan med upp till 75 procent och har samma kvalitet som konventionell asfalt. I ett projekt i Malmö återanvändes tegel och betong för att tillverka golvplattor. Fasaderna bestod delvis av plast med återvunna PET-flaskor som råvara. I ett annat projekt togs fasadtegel tillvara för användning på annat håll. Vi kommer kanske att få se okonventionella grepp inom återvinningsområdet; varför inte utnyttja avlagda jeans som råmaterial till byggisolering?

Cirkulära lokalanpassningar Slutligen gav hållbarhetschef Mattias Svensson från Humlegården fastigheter sin syn på cirkularitet. Han hänvisade till att bygg- och fastighetsbranschen orsakar stor miljöpåverkan i nationellt perspektiv: 21 procent av växthusgaserna, 37 procent av energianvändningen och 31 procent av avfallet. >>


mitthem.se | info@mitthem.se

Vi vill göra det goda livet möjligt! Att vi på Mitthem tar ett stort samhällsansvar är en självklarhet. Vi jobbar för att människor i Sundsvall ska få ett gott liv där fler är i arbete, fler barn klarar målen i skolan och där alla boende känner sig trygga.

SERVICE OCH REPARATION AV TVÄTTUTRUSTNING

Ljus, luft och utrymme

AT Drift är ett företag med många års erfarenhet av felavhjälpande reparationer, årlig underhållsservice, installationer och utbyte av tvättutrustning samt för rådgivning och konsultation vid ny- och ombyggnad. Vi hyr även ut tvättbod vid renoveringar. Vi har servicetekniker tillgängliga hela dagarna i StorStockholm och även utanför länet för att kunna erbjuda bästa service. Vi erbjuder personlig kontakt och service och strävar efter att våra kunder ska känna sig bemötta med värme och professionalitet. Vi värdesätter kvalitet och pålitlighet! AT Drift AB Stöttingsgränd 27, 129 45 Hägersten 08-21 22 88, info@atdrift.se

Ljus, luft och utrymme jus, luft och utrymme

Sunparadise Sverige AB Malmö - Stockholm - Göteborg Tel: 040-631 23 00 www.sunparadise.se

Inglasning - Uterum - Räcken - Glasfasader


50 Svensk Byggtidning

HÅLLBARA MATERIALVAL CIX är ett verktyg för att utveckla mer cirkulära byggnader. CIX startade som ett projekt finansierat av Boverket. Illustrationen visar modellen CIX maxad.

– Tidigare var fokus att spara i driftsfasen. Nu flyttas det mer till materialsidan, menade Mattias Svensson. Bland annat måste vi ändra mentalitet och se avfall som en resurs. Och vi ser även ett större intresse från kunden kring hur man kan arbeta med hållbarhet kopplat till lokalen. Medvetna val blir allt viktigare. Han visade exempel på ett kontorsgolv som var tillverkat av återbrukat spill från textilmattor. Byggdelar som kan återanvändas är bland andra glaspartier, ståldörrar, belysningsarmaturer, prefab WC, påkörningsskydd och plattformshissar. Till och med markismotorer och ventilationsaggregat återbrukas. Företaget försöker också utveckla återanvändning av fasadtegel och flytta tegel från rivningar till ny- och ombyggnationer. Humlegården tillsammans med Kinnarps, RISE och IVL driver det Vinnova-finansierade forskningsprojektet Circularity metrics in business KPI:s (CIRinK 2) som syftar till att utveckla och testa indikatorer, arbetssätt och cirkulära mått som ska främja en övergång till en mer cirkulär affärsmodell. Målet är bland annat att man genom detta projekt får möjlighet att vetenskapligt utvärdera och analysera hur vi genom medvetna val av material och metoder kan skapa en så cirkulär och resurseffektiv process och lokalanpassning som möjligt. – Tillgång på data är mycket viktigt och de tar tid att få fram. Det får inte bli alltför subjektiva mått och exempelvis siffror från

olika projekt måste kunna jämföras. I ett projekt måste vi få med alla parametrar från början. Här är data om risker med giftigt innehåll mycket viktiga. – För att kunna göra förbättringar krävs att saker och ting går att mäta. I många fall blir det ändå ytterst komplext att kalkylera fördelar och vinster, betonade Mattias Svensson. När det gäller hållbarhet går det inte att räkna på det gamla sättet. På Humlegården är man dock fast besluten att utforska möjligheten att göra cirkularitet till en del av företagets affärsmodell.

En bit på väg – Cirkularitet är en oerhört viktig fråga. Det handlar om att använda resurser mycket bättre än idag och helst ha sikte på noll avfall, menade Sussi Wetterlin. – Vi vill ju jobba för en klimatsmart ekonomi. Den här dagen visade att vi kommit en bra bit på väg mot cirkularitet. Kanske fattas bara en del i gemensam syn på termer inom området. Vi arbetar ju för ett giftfritt byggande. Detta handlar nu inte enbart om arbetsmiljön under byggproduktionen och exponeringsrisker för brukarna av huset under driftsfasen. Det handlar också om att utan risk kunna återvinna och återbruka för cirkularitet, avslutade Sussi Wetterlin, vd för BASTA.


VI TROR PÅ SUCCESSFUL INTERIORS Vi har levererat inredningslösningar under lång tid, och kommer att fortsätta att göra det med vetskapen att vi alltid kan förbättra oss. Vår ständiga nyfikenhet driver oss att leverera attraktiva inredningslösningar som hjälper dig och din organisation att behålla motivationen, produktiviteten och välbefinnandet. För oss handlar inredning om så mycket mer än bara möbler: det handlar om att använda design tillsammans med vår samlade kunskap, för att främja kreativitet och effektivitet, och att omvandla vårt kunnande inom ergonomi och hälsa för att skapa utrymmen som hjälper dig att forma en hållbar verksamhet som främjar individen. Sist men inte minst handlar det om att allt vi gör ska vara hållbart och ansvarsfullt. Det är endast när vi uppfyller allt detta som vi har gjort vårt jobb. När vi lyckas, lyckas även du - med att göra skillnad för organisationen, för medarbetarna och för vår planet. Vi kallar det: Successful Interiors.


52 Svensk Byggtidning

PLÅT

Niklas Hallingström är ”Årets plåtslagare” 2020. Bild: Tomas Skagerlind

ÅRETS PLÅTSLAGARE

utmanar sin yrkeskunskap Niklas Hallingström, anställd på Sveha Plåt AB Linköping, har belönats med den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets plåtslagare”. – DET HÄR KÄNNS jättekul och det är självklart en stor ära, sa

Niklas Hallingström arbetar just nu med takrenoveringen av Länsförsäkringars fastighet i centrala Linköping. Bild: Tomas Skagerlind

den glada pristagaren när han fick ta emot utmärkelsen, som förutom äran, även innefattar ett diplom, en medalj samt ett stipendium på 20 000 kronor. Efter plåtslagarutbildningen vid Ljungstedska skolan i Linköping i mitten av 80-talet, har Niklas Hallingström arbetat som byggnadsplåtslagare hos olika företag fram till 1997, då han fick anställning på Sveha Plåt där han fortfarande är anställd. Projekten har varit många under åren och favoriterna är jobb på kulturmärkta hus där man får tänka och fundera lite extra. Några av de objekt som ledde till vinsten är bland annat ett lusthus i Linköpings Trädgårdsförening samt koppararbeten på Frimurahotellet och på Gamla Riksbankshuset i samma stad. Just nu arbetar Niklas med en omfattande takrenovering på Länsförsäkringars huvudkontor i centrala Linköping. – Jag tycker om när jag måste tänka till, lösa problem och verkligen utmana min yrkeskunskap. Det ska vara många vinklar och vrår, säger Niklas som fastnade för plåtslagaryrket när han var på studiebesök på Ljungstedtska skolan i nian. – Det verkade kul att jobba med händerna och att ha ett jobb där man är ute större delen av tiden. Att man sen var så gott som garanterad jobb efter skolan var ju också ett lockbete. För prispengarna har Niklas ”i ett svagt ögonblick” lovat 13-åriga dottern Hanna att de ska åka på fotbollsresa till Liverpool. – Hanna spelar själv fotboll och jag är tränare i hennes lag, så vi har det intresset gemensamt. Nu får vi bara hoppas att vi kan komma iväg till våren, om allt har lugnat ner sig lite då med pandemin, säger Niklas. Det är Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond som varje år utser en yrkespersonlighet värd titeln ”Årets plåtslagare”. Utmärkelsen är till för att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort: ”Förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet.” Stipendiet delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Plåt & Ventföretagen och Lindabfonden.


COR-TEN®

Upplev arkitektens rostiga favorit Höghållfast korrosionsbeständigt stål. • Bredaste utbudet på marknaden. • Snäva toleranser. • Utmärkta egenskaper för formning, bearbetning och svetsning. • Förbättrar din verkstadseffektivitet. • Utmärkta kallformningsegenskaper. • 355–960 MPa sträckgräns.

Här kan du få svar på dina frågor om rosttröga stål och COR-TEN® från SSAB. Tech support 0243 729 29 techsupport@ssab.com

www.ssab.com

• Minimerar den totala livscykelkostnaden med låga eller obefintliga underhållskostnader. • Möjligt att beställa små kvantiteter. • SSAB är en av få leverantörer av COR-TEN® i Europa. • Teknisk support utan kostnad.


54 Svensk Byggtidning

PLÅT

Nytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspillet. Bild: Boel Ferm

STOR KLIMATUTMANING

för plåtslageribranschen Nu startar ett nordiskt projekt med syfte att minska mängden plåtavfall med hela 30 procent. Bristfällig hantering av byggavfall samt dålig kunskap om återvinning har växt fram som en stor klimatutmaning för plåtslageribranschen. ­– VI VILL BIDRA TILL den svenska byggbranschens arbete med

cirkulär ekonomi och till en mer hållbar byggindustri. Vi gör det genom en stor satsning på ett hållbarhetsprojekt som kommer

att minska mängden plåtavfall, säger Johan Lindström, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen. I juni kom beskedet att Nordiska Ministerrådet, via Nordic

>>


Nytt hos Bevego!

Proffsen väljer byggplåt som håller i längden Seriösa plåtslagare slarvar aldrig i sitt val av byggplåt. AMM MATT är ett kraftfullt material anpassat för vårt nordiska klimat. Materialet erbjuds i blankt och matt utförande i en rad olika kulörer. AMM MATT levereras med 20 års garanti i korrosionsklass C4 och upp till 30 år för genomrostning.


56 Svensk Byggtidning

PLÅT

Innovation, ger ekonomiskt stöd till de nordiska plåtslageriorganisationerna för utveckling och genomförande av ett nytt projekt som kommer att minska mängden avfall från nordiska plåtslagare. – Var och en av oss är för små för att genomföra ett så omfattande projekt, men tillsammans representerar vi nära 1 600 plåtslagerier i Norden. Gemensamt kommer vi upp i en storlek som verkligen kan göra skillnad, säger Johan Lindström. Det är första gången som de fyra nordiska förbunden Plåt & Ventföretagen (Sverige), Tekniq (Danmark), FBE (Island) och Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (Norge), samlas för ett gemensamt projekt i den här storleken. Bakgrunden till projektet är Avfallspyramiden, en modell som visar prioriteringar i den nordiska och europeiska avfalls- och återvinningspolitiken. – Det viktigaste vi kan göra är att minska mängden avfall och sedan återanvända produkterna. Det kommer fortfarande att finnas plåtavfall efter projektet, men de kommer att återvinnas på rätt sätt, förklarar Johan Lindström. Han fortsätter: – Vi har som mål att minska vårt avfall med 30 procent, vilket innebär 4 000 – 5 000 ton per år. Det kommer att ge en märkbar minskning av branschens miljöpåverkan och kommer att ha en positiv effekt även på de enskilda företagens ekonomi. Om vi uppnår detta innebär det en vinn-vinn-situation. Förutom att minska avfallet från verkstäder i synnerhet kommer projektet också att bidra till att minska mängden avfall på byggarbetsplatser. – Det första vi ska göra är att samla in information om hur olika länder behandlar sitt avfall i dag och sedan titta på nya lösningar. Vi kommer att utveckla praktiska och konkreta verktyg och guider som gör det möjligt för de enskilda företagen att avsevärt minska sitt plåtavfall. Samtidigt kommer vi att inleda ett samarbete med cirka tre plåtslagerier per land, som då blir våra referensföretag, säger Johan Lindström. Det har redan flaggats för en skärpning av kraven kopplade till avfallsminskning som kommer att kräva omfattande omstruktureringar för byggbranschen. Genom samarbete med leverantörer och andra samarbetspartners hoppas Plåt & Ventföretagen att projektet kommer att ge positiva följdeffekter även utanför plåtslageribranschen. – Detta projekt har potential att lyfta plåtslageribranschen i alla nordiska länder och göra oss attraktiva för nya marknader och inte minst förbereda oss på framtida krav och riktlinjer relaterade till klimat och miljö, avslutar Johan Lindström. Projektet, som redan har startat, kommer att ledas av det norska förbundet och avslutas den 31 mars 2022.

Detta projekt har potential att lyfta plåtslageribranschen i alla nordiska länder och göra oss attraktiva för nya marknader och inte minst förbereda oss på framtida krav och riktlinjer relaterade till klimat och miljö. /Johan Lindström, vd, Plåt & Ventföretagen Bild: Plåt & Ventföretagen

Kvalitet i över tjugo år

www.sveha.com


Kompetens & Engagemang för tak & fasad Konsulter & Besiktningsmän Plåt

|

Tätskikt

|

Tegel

|

Puts

|

Sten

|

Murverk

www.plat-konsult.se

- Din Byggnadsplåtslagare i Skaraborg! Sedan årsskiftet erbjuder vi på KAEFER, utöver ställningsbyggnation och teknisk isolering, även tjänster inom byggnadsplåtslageri. Våra medarbetare har lång erfarenhet av branschen och kan hjälpa er med det mesta inom byggnadsplåtslageri, bland annat band- och skivtäckning, vatten‐ avrinning, taksäkerhet, fönster- och dörrbleck, ventilationshuvar och skorstensbeslag. Vi förfo‐ gar över en modern maskinpark, både i vår verkstad och i våra servicebilar. Detta innebär att vi kan hjälpa våra kunder med det mesta oavsett om det är på plats eller i vår verkstad. Psst! Efter årskiftet kan vi även erbjuda industri- och Byggnadsmåleri! Läs mer på vår hemsida, www.kaefer.se eller kontakta avdelningschef Jimmy Järlesand på 0709-59 69 68 eller jimmy.jarlesand@kaefer.com.

För fler byggnyheter, besök:

• •

www.byggastockholm.se www.svenskfastighetsutveckling.se


58 Svensk Byggtidning

PLÅT

Bohus plåtslageri blev det hundrade företaget som blev auktoriserade enligt Trygg plåt. De tre delägarna i bolaget är Richard Sörensson, Andreas Martinsson och Åke Åkerblom. Bild: Rikard Lindskog

KVALITET MED TRYGG PLÅT Bohusläns plåtslageri AB blev det hundrade företaget som blev auktoriserade enligt ”Trygg plåt”. En magisk gräns för ett auktorisationssystem som på bara några år har växt och utvecklats till ett bevis på trovärdighet och hantverksskicklighet och som allt fler beställare känner till och respekterar. AUKTORISATIONEN ”TRYGG PLÅT” fungerar som en garanti

för uppdragsgivare att företaget de anlitar, har dokumenterade kunskaper och kvalitetsrutiner inom sitt verksamhetsområde. De tre delägarna i Bohus plåt – Richard Sörensson, Andreas Martinsson och Åke Åkerblom – känner sig därför mycket nöjda med att äntligen ha fått motta det åtråvärda diplomet med det tresiffriga talet 100 på. – Det är en magisk känsla och väldigt roligt att få en utmärkelse. Det är jättekul att det uppmärksammas, säger Richard Sörensson. Varför valde ni att auktorisera er? – För att kunna visa oss som ett seriöst företag. Man måste alltid visa framfötterna i alla lägen i den här branschen. ”Trygg plåt” är ett steg i den riktningen. Vad hoppas du att auktorisationen kommer att betyda för ert företag? – Att den kan resultera i förfrågningar. Det känns bara som en tidsfråga när även vi får uppdrag tack vare ”Trygg plåt” och då är

vi startklara. Jag hoppas att alla företag som har auktorisationen får en seriös stämpel som blir betydelsefull i framtiden. Hur skulle du vilja beskriva Bohusläns Plåtslageri AB? – Vi är ett ungt, modernt företag med tre killar från en ny generation. Vi tänker affärsmässigt, utan att vara toppstyrda och drivs av en teamkänsla. Dessutom ser vi till att vidareutbilda vår personal. Vår sammanhållning är väldigt god – vi hittar på roliga saker tillsammans med våra medarbetare och försöker göra dem delaktiga i saker och ting, säger Richard Sörensson. Alla företag som har blivit auktoriserade enligt ”Trygg plåt” har också tillgång till en garantifond, från vilken de i framtiden kan söka ersättning om det, efter tio år, framträder en skada eller ett fel som beror på utförandet. Garantifonden, som skapats av Plåt & Ventföretagen tillsammans med de sex största leverantörerna i Svensk Byggplåt, är helt kostnadsfri för företag som är auktoriserade enligt ”Trygg Plåt”.


ALUMINIUM – DET MILJÖSMARTA VALET FRAMTIDENS MATERIAL

TEKNISKA DATA FÖR PREFA FASADPANEL SIDING ytbelagt aluminium, coil coating-beläggning slät, stucco eller linjerad yta med eller utan skuggfog

*Färggarantin omfattar sprickor och blåsbildning på den lackerade ytan, enligt de villkor som anges i garanticertifikatet. Mer information hittar du under Material- och färggaranti på www.prefa.com/Garanti

Produkten bedömd i SundaHus

MÅTT:

138 x 0,7 mm 200 x 1,0 mm 300 x 1,2 mm 400 x 1,2 mm

VIKT:

cirka 3,30-4,30 kg/m2

LÄNGD:

500 - 2 500 mm

MONTAGE:

fastskruvad i underkonstruktion av aluminium eller trä fästmaterial: 6-9 st./m2

WWW.PREFA.COM


60 Svensk Byggtidning

RENT SPEL

FAIR PLAY BYGG rätt medicin mot brottslighet, fusk och osund konkurrens

Aktivare, resursstarkare och mer samarbetsinriktade myndigheter med sinsemellan slopad sekretess. Det är rätt medicin mot brottslighet, fusk och osund konkurrens på landets byggarbetsplatser. Det anser vd Kristin Andersson, Stockholms Byggmästareförening, och Peter Neuberg, vd Byggmästargruppen tillika styrelseledamot i Byggmästareföreningen. Båda drivande i projektet Fair Play Bygg. AV THOMAS ANDERSSON STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING och facket Bygg-

nads Stockholm-Gotland har gemensamt initierat och finansierar tillsammans Fair Play Bygg. Ett projekt som tar emot tips och samlar information om brottslighet, oegentligheter och osund konkurrens i byggbranschen. Ett arbete som resulterar i rapporter till och samarbete med berörda myndigheter som arbetsmiljöverket och skatteverket. I Fair Play Byggs senaste årsrapport för 2019 redovisas 361 inkomna tips på byggarbetsplatser med i varierande grad miss-

tänkt misskötta och olagliga förhållanden. Varav 241 skickades vidare till berörda myndigheter, i många fall med beteckningen ”gravt misskötta” arbetsplatsförhållanden. Då ofta med en stor mängd svart arbetskraft och regelvidrig hantering av exempelvis asbest och andra hälso- och miljöfarliga ämnen. Året innan, 2018, inkom 205 tips om missförhållanden på landets byggarbetsplatser. Vilket i sin tur var en ökning jämfört med 2017. – Kunskap och medvetenhet om möjligheten att anmäla har >>


Värmdövägen 726, 132 35 Nacka 0046 (0)8-728 57 90 ekonomi@bergtornet.se

Stambyte Byggmästargruppen är marknadsledande på stambyten i Sverige. Så mycket som 80 % av våra projekt genomförs med kvarboende hyresgäster.

Renovering Vi är också specialister på ombyggnads- och tillbyggnadsprojekt i bostäder likväl som i kommersiella fastigheter såsom skolor, lokaler och övriga offentliga byggnader. www.byggmastargruppen.se

Bevarar. Förstärker. Utvecklar.

BMG Annons Sv Byggtid 190x125mm.indd 1

2020-10-16 08:23


62 Svensk Byggtidning

RENT SPEL

ökat. Men vi tror nog att mörkertalet är ungefär detsamma för fusk och osund konkurrens, säger Kristin Andersson, vd för Stockholms Byggmästareförening och aktiv i Fair Play Bygg.

Skattebrott och svart arbete Sedan starten 2016 hade sommaren 2020 lite mer än tusen tips om oegentliga byggarbetsplatsförhållanden strömmat in till Fair Play Bygg. Drygt hälften har bearbetats och skickats vidare till berörda myndigheter. En överväldigande majoritet av de till myndigheterna överlämnade ärendena handlar om misstänkta skattebrott och svart arbetskraft. Andra återkommande brottsmisstankar är ”penningtvätt, brott mot utlänningslagen, bokföringsbrott och arbetsmiljöbrott”, rapporterade Fair Play Bygg i mitten på augusti 2020. Ett stort antal tillslag mot byggarbetsplatser, flera miljoner kronor i böter, omhändertagna personer utan arbetstillstånd, åtal för skattebrott och skattekrav på närmare 57 miljoner. Så sammanfattar Fair Play Bygg så här långt det sammanlagda resultatet av inkomna tips, sin egen granskning och myndighetsrapportering.

Skärpta regler Byggmästargruppen BMG:s vd och styrelseledamoten i Stockholms Byggmästareförening, Peter Neuberg, pekar på att par faktorer som under 2020 möjligtvis kan ha dämpat missförhållandena på landets byggarbetsplatser. Covid 19 med mindre rörlighet över gränserna som följd och nya bestämmelser i utstationeringslagen. Den 1 juli 2020 skärptes reglerna för i Sverige utstationerad arbetskraft. En implementering av EU:s ändringsdirektiv som innebär ökad rapportskyldighet och uppskruvade krav på lika villkor mellan utstationerad och inhemsk arbetskraft när det gäller löner och anställningsförhållanden. – Det här kan innebära att det blir mer ordning och reda och något mer kontroll på vem som jobbar och var, samt att skatter och avgifter betalas på rätt sätt. Det ska vara rättvist och man ska tävla på samma villkor! Vd Peter Neuberg pekar på rutinerna som på det här området tillämpas inom Byggmästargruppen. Det vill säga bland annat vanan att alltid använda sig av godkända underentreprenörslistor. Viktigt är att företag som anlitas har hängavtal med fackförbundet Byggnads och är medlemmar i Byggmästareföreningen. – Så att du har rätt firmor på plats och inte sådana som inte betalar skatt och håller på med det allehanda fusk som ju tyvärr förekommer i branschen. Peter Neuberg medger samtidigt att det ”ibland är lättare sagt än gjort” att i alla lägen ha stenkoll på hela entreprenörskedjan. – Du köper en underentreprenör för ett visst arbete. Då är det inte helt ovanligt att den i sin tur tar in folk som ska göra arbetet. Ju större aktör du är, och ju större projekt du driver, ofta i form av totalentreprenör, desto fler individer är det att hålla koll på. Då ökar risken att personer, som egentligen inte ska vara där, vistas på arbetsplatsen.

”Agera snabbare!” Vad är då viktigast framöver för att komma tillrätta med de missförhållanden som de facto förekommer på byggarbetsplatser runt om i Sverige? – Att man tillsätter tillräckligt mycket resurser för att exempelvis arbetsmiljöverket ska kunna göra kontroller. Det tror jag är viktigt och behövs tyvärr! Blir det för lite kontroller då vet alla som inte

Kunskap och medvetenhet om möjligheten att anmäla har ökat. Men vi tror nog att mörkertalet är ungefär detsamma för fusk och osund konkurrens. /Kristin Andersson, vd, Stockholms Byggmästareförening

vill sköta sig att det går att missköta sig, svarar vd Peter Neuberg, BMG. Byggmästareföreningens vd Kristin Andersson är inne på samma linje. – Vi vill att myndigheterna ska samarbeta mer, ta bort sekretesskrav mellan sig och ha ett aktivare arbete. Skatteverket, arbetsmiljöverket, migrationsverket, kan också vara polisen … Att de löpande och tillsammans besöker och täcker in arbetsplatsens hela ansvarsområde. Agerar snabbare helt enkelt!


EDINA STENSÄTTNING utför stensättning och markarbeten för stora företag och privatpersoner. Husgrunder, vägar, finplanering, plantering, och parkanläggninger. 073-969 50 81 fix@edina.nu www.edina.nu

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se

R Ä T T

S T Ä L L N I N G

Vi skapar säkra arbetsplattformar och arbetsmiljöer!

I

R Ä T T

T I D

ABC-Ställningar är ett modernt entreprenörsföretag som erbjuder branschens bästa service gällande byggnadsställningar och väderskydd.

Trygghet...

Kvalitet...

Ekonomi...

www.abcstallningar.se


64 Svensk Byggtidning

STEN

Årets sten 2020 – Gotländsk kalksten från Slite Stenhuggeri i Norrvange – klär in en av stationerna på Cityringen, Köpenhamns nya tunnelbana. Bild: Sveriges Stenindustriförbund

STENINDUSTRIN

siktar högt på en fossilfri produktion Svensk granit, gnejs, kalksten, marmor, sandsten … ”En produkt tillverkad av natursten, tagen som ett helt stycke, från ett helt block ur berggrunden.” Kai Marklin – ordförande Sveriges Stenindustriförbund – läser för Svensk Byggtidning ordagrant upp sin definition på natursten. – Väldigt viktig för oss! På inredningssidan har det kommit många kompositmaterial som efterliknar stenen. Då är det viktigt att ha koll på att sten är sten … AV THOMAS ANDERSSON DEN ALLRA STÖRSTA delen natursten i Sverige går idag till

torg, gatsten, hällar, murar, utomhustrappor och andra markbeläggningar i utemiljö. En mindre del används som bygg-, estetiskt – och konstmaterial till bänkskivor, golv, väggbeklädnader och fasader. Lägg till gravstenar. Medlemsföretagen i Sveriges Stenindustriförbund har tillsammans ungefär 1 300 anställda. – Vi är en liten bransch, konstaterar ordförande Kai Marklin. Den svenska branschen för brytning och förädling av natursten omsätter årligen runt 1,3 miljarder. Varav den i Sverige brutna naturstenen står för 300 miljoner kronor, där mycket går på export. Svenska tillverkare och förädlare omsätter resterande miljard av en råvara som till stor del utgörs av importerad natursten.

Två stenregioner Den svenska stenindustrin är framförallt knuten till två geografiska områden. Bohuslän som står för cirka 25 procent av verksamheten samt nordöstra Skåne och Småland med sina cirka 30 procent. Visst, Kai Marklin nämner ett par ”skräckexempel” på personalfrånvaro på grund av corona som i början på pandemin drabbade några små stenföretag. Men bedömer sent hösten 2020 att läget nu är under kontroll. – När jag talar med mina medlemsföretag får jag känslan att orderingången är okej.

Fossilfritt 2029 Enligt klimatlagen ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Sveriges Stenindustriförbunds nya färdplan siktar högre än så. – Vår bransch ska vara fossilfri 2029. Redan i dag lämnar natursten marginella avtryck jämfört med konkurrerande material, som exempelvis betong. När visionen är uppfylld blir skillnaden ännu större, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.

Vit granit som sockertema på Sockertorgets markbeläggning i Lund. Där ”sockerbitar” av granit ramar in vitstammiga himalayabjörkar. Bild: Sveriges Stenindustriförbund


TIDLÖS ELLER TRENDIG? VI HAR STENLÖSNINGAR FÖR ALLA BEHOV

VALTER EKLUND STENENTREPRENADER AB är ett specialistföretag som uför alla typer av stenarbeten och stenentreprenader. Bland annat golv, fasader, trappor, badrum, kök, markbeläggningar, murar m.m.

VE STEN AB är ett säljbolag med import och egen verkstad. Tillverkar, tillhandahåller och säljer alla typer av stenmaterial. Bland annat golv, väggplattor, gat- och kantsten, markhällar, fönsterbänkar, bänkskivor för kök och badrum, trappor, beklädnader, fasader, murar m.m.

KUNSKAP OCH TRADITION SEDAN 1938 VALTER EKLUND KONCERNEN Korgvidegränd 5-7, 162 44 Vällingby, Tel: 08-38 03 30 Mail: info@ve-sten.se, Hemsida: www.ve-sten.se


66 Svensk Byggtidning

STEN

”VI HAR BARA

skrapat på ytan” Svensk Byggtidning ställer fem grundläggande stenfrågor till Stenindustriförbundets ordförande Kai Marklin. AV THOMAS ANDERSSON

I utemiljö på hårdgjorda ytor av betong och asfalt kan natursten i stort sett ersätta vad som helst. En gågata, ett torg, en öppen plats utanför en offentlig byggnad eller något sådant … /Kai Marklin, ordförande, Sveriges Stenindustriförbund Bild: Sveriges Stenindustriförbund

Allt i Ölands- och Jämtlandskalksten

När – Kai Marklin – kan natursten ersätta andra material? – I utemiljö på hårdgjorda ytor av betong och asfalt kan natursten i stort sett ersätta vad som helst. En gågata, ett torg, en öppen plats utanför en offentlig byggnad eller något sådant … istället för betong eller asfalt kan du där istället ha natursten! Varför skulle det vara bättre? – Estetiskt tycker nog många att natursten är vackrare än både betong och asfalt. En konkret sak är miljöpåverkan. Vi sågar och krysshamrar men naturen har tillverkat själva materialet. Betong och asfalt tillverkas industriellt. Markläggning i gatsten har oändlig livslängd. Men, är inte natursten en ändlig naturresurs? – Så klart, men de volymer vi tar ut i Sverige är bara skrap på ytan. Vi har allt som allt cirka 50 naturstensbrott. Bara Carraramarmorn bryts i över 100 stenbrott i Italien. Då talar vi om en enda stensort! Vad beror då skillnaden mot exempelvis Italien på? – Det är så himla svårt att starta ett stenbrott i Sverige! Först tillåtelse för provbrytning, sedan länsstyrelsens tillåtelse att bryta natursten, där grannarna får uttala sig. Krångligt och kostsamt. Senaste nya stenbrottet är ett diabasbrott i nordöstra Skåne. Tror tillståndshanteringen tog sex år. Finns det några nya användningsområden för natursten? – Tycker mig märka restaurering av gamla offentliga byggnader. Kyrkor, 100-150 år gamla, är antingen gjorda helt i sten, ofta kalksten. Eller med tegel och natursten som lister runt hela kyrkan. Kanske är tornet i natursten. När den började vittra sönder så lappade vi i Sverige med cement och lim. Där har det nu blivit en trend att istället scanna av stenarna och sätta dit en ny sten. Huggen och tillverkad precis som för 120 år sedan!


Missa inga nyheter! Håll dig uppdaterad på allt som händer i Byggsverige!

• •

www.byggastockholm.se www.svenskfastighetsutveckling.se

LÅT OSS SKAPA NÅGOT HÅLLBART TILLSAMMANS!


68 Svensk Byggtidning

STEN

Badrum beställt av privat kund. Bilder: VE Sten

VÄGEN TILL ETT PERFEKT STENARBETE Natursten är inte bara ett extremt starkt material. Det är samtidigt möjligt att bearbeta, till rätt dimensioner och till att erhålla en perfekt yta, just den ytstruktur som önskas. Ibland mycket grov – som en kantsten i markanläggningen – ibland spegelblank, som en golvplatta i badrummet. AV KJELL-ARNE LARSSON DEN PERFEKTA NATURSTENEN är den som är

bearbetad för just sin tillämpning och har just det utseende som kunden önskar. För VE Sten är anpassningar till kundens funktionskrav och estetiska önskemål centrala. VE Sten är ett genuint svenskt företag med rötterna i en hantverkstradition som sträcker sig tillbaka till 1938 då verksamheten inleddes. Företaget håller styvt på sin tradition, men det har inte hindrat att man med tiden har breddat sig till alla tänkbara affärsområden inom natursten. Traditionen hindrar heller inte att produktionen sker med moderna CNC-maskiner, stensågar, kantslipar och polermaskiner. De datoriserade maskinerna ger precision och kvalitet. Medan flera av konkurrenterna har flyttat sina verkstäder utomlands, stannar VE Sten kvar med sin produktion i Vällingby strax utanför Stockholm. För att kunna utveckla och behålla sin kompetens och ha en solid personalstyrka, för att alltid säkerställa en hög kvalitet

och bra arbetsmiljö, både vid tillverkning och montage. VE Sten levererar sten till både privatpersoner, företag och det offentliga. Inomhus och utomhus. Det är sten till golv, fasader, trappor, markanläggningar och parker. Företaget levererar kompletta stensatta ytskikt till badrum och kök. Man har behörighet både enligt Byggkeramikrådet och Plattsättningsentreprenörernas Riksförening och är medlem i Svenska Stenindustriförbundet. VE Sten gör allt från bastanta byggblock och stenmonument till handfat och spispaneler. Inget är omöjligt för företaget. Produkterna är specialmåttade eller har standardmått. I lager och beställningsbart från e-butik finns fönsterbänkar, markhällar, gatsten, trappor, markbetong och stenar till murar med mera. Företaget kan svara för olika delar av ett projekt, allt från projektering, via produktion, leverans och montage till slutbesiktning, eller en komplett entreprenad. Man har också återkommande uppdrag med renoveringar, reparationer och restaureringar.


KLIMAT

Svensk Byggtidning 69

Göta älv. Bild: Per Pixel Petersson / Göteborg & Co

”Världens samhällsbyggare måste tänka nytt och radikalt – och agera snabbt” Byggsektorn, fastighetsbranschen och stadsförvaltningar måste högprioritera samma mål – att drastiskt minska sin klimatpåverkan. Kraftfulla, statliga insatser är helt avgörande för möjligheterna att uppnå FN:s hållbarhetsmål. Och – allt måste ske mycket snabbt. Det är hörnstenarna i den färdplan som presenterades på världskonferensen Beyond 2020. IDAG BOR 55 PROCENT av världens befolkning i städer. År

2050 beräknas den siffran ha stigit till 68 procent, enligt FN. Städerna producerar redan 70 procent av världens växthusgaser. Byggnader och byggande står för 40 procent av de energirelaterade utsläppen av koldioxid. Den snabba urbaniseringen ställer nya krav som behöver bemötas på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt. – Om vi fortsätter som hittills har vi ingen chans att ens komma i närheten av klimatmålen. Nu behöver vi agera med nytt radikalt tänkande, vi måste göra det snabbt och öka takten i arbetet med att sänka städernas klimatpåverkan. Vi måste hitta innovativa sätt att bygga våra samhällen så att vi rör oss mot hållbarhetsmålen, och inte bort ifrån dem, säger Colin Fudge, gästprofessor i urban framtid och design, Chalmers.

Färdplan för alla samhällsbyggare världen över Som ett resultat från världskonferensen Beyond 2020 har Colin Fudge och hans kollega Holger Wallbaum upprättat ett ”Ramverk till en färdplan för den byggda miljön”. Initiativet syftar till att lägga en grund för regionala strategier som kan vägleda framtidens

samhällsbyggande mot målen i FN:s Agenda 2030. – Konferensen visade tydligt på en ökande medvetenhet om hållbarhetsfrågor hos allt fler samhällsbyggnadsaktörer. Men det räcker inte. För att nå hållbarhetsmålen krävs en gemensam förståelse hos alla aktörer för hur hållbarhetsmålen ska kunna uppnås och – inte minst – handling. Det är det vi nu vill bidra till, säger Holger Wallbaum, professor i hållbart byggande, Chalmers, och huvudansvarig för Beyond 2020. Ordförande i det svenska Rådet för hållbara städer, Helena Bjarnegård, välkomnar deras initiativ. – Vi är medvetna om att vi måste leverera förändringar för att ta itu med klimatet, den biologiska mångfalden, resursbrist och segregation. Vi behöver utveckla hållbara livsmiljöer inte minst för människors hälsas skull. Ramverket till en färdplan för den byggda miljön ger ett skarpt men nödvändigt förslag på konkreta åtgärder för att uppnå FN:s hållbara utvecklingsmål inom en av de viktigaste sektorerna, säger riksarkitekten Helena Bjarnegård.

Föreslår 72 åtgärder i nordvästra Europa I ramverket har Wallbaum och Fudge lagt till en detaljerad >>


70 Svensk Byggtidning

KLIMAT

handlingsplan för nordvästra Europa som innehåller 72 konkreta förslag till åtgärder – som en inspiration för övriga världen. Förslagen handlar om allt från energieffektiviseringar och forskning kring nya byggmaterial, digitala verktyg och renoveringsmetoder till gratis kollektivtrafik, mer grönytor och fler cykelbanor. De involverar alla samhällsbyggnadsaktörer – som arkitekter, byggare, fastighetsbolag, materialproducenter och stadsplanerare. Flera av de högt prioriterade åtgärderna ligger under direkt statligt ansvar: • Högre skatt på koldioxidutsläpp och utnyttjande av mark och naturresurser – lägre skatt på arbete • Statligt stöd för energieffektiva fastighetsrenoveringar • En plan för storskalig produktion av hållbara, prisvärda bostäder • Ökat tempo i utfasningen av fossila bränslen till förmån för eldrift från förnybara källor – Här har politiker och myndigheter en nyckelroll, eftersom det är politiska beslut som beskattning, riktat stöd och nationella strategier som kan bana väg för de radikala förändringar vi föreslår. Men alla aktörer med inflytande över den byggda miljön måste bidra med förändringar. I andra delar av världen kan det vara näringslivet som spelar motsvarande huvudroll, säger Holger Wallbaum.

Åtgärder måste anpassas efter region Wallbaum och Fudge är tydliga med att de föreslagna åtgärderna är specifikt avsedda för länderna i Nordvästeuropa och att deras arbete ska ses som en inbjudan till diskussion. Olika aktörer jorden runt är bäst skickade att föreslå vilka åtgärder som är mest akuta och relevanta i deras respektive regioner, utifrån regionala förutsättningar, menar de. – Nyckelpersoner och institutioner i olika delar av världen har antagit utmaningen att upprätta noder för utvecklingen av regionala strategier. Från Chalmers sida har vi erbjudit oss att stötta med global samordning. Vårt förslag är att alla noder presenterar sina framsteg för utvärdering och vidareutveckling på en världskonferens vart tredje år, närmast i Montreal 2023, säger Colin Fudge. Ett tusental deltagare följde Beyond 2020 som arrangerades av Chalmers i samarbete med Johanneberg Science Park, Rise och Göteborgs stad. Till följd av Coronapandemin hölls den online. På konferensen diskuterades metoder för minskat klimatavtryck, lägre resursförbrukning, digital utveckling och innovativa transporter. Bland talarna fanns auktoriteter inom hållbart byggande, digitalisering och finansiering från hela världen. Beyond 2020 har status som World Sustainable Built Environment Conference (WSBE). Arrangörer utses av iiSBE, en världsomspännande ideell organisation vars övergripande mål är att aktivt arbeta för initiativ som kan bidra till mer hållbara samhällsbyggen. Nästa WSBE hålls i Montreal 2023.

Mer om: Ramverk till en färdplan för världens byggda miljö I sitt upprättade ramverk etablerar Wallbaum och Fudge ett generellt angreppssätt som samhällsbyggande aktörer i varje enskild region i världen kan använda för att identifiera de åtgärder som är mest akuta och relevanta för att nå målen i FN:s Agenda 2030, baserat på lokala förutsättningar. De identifierar de nyckelfrågor som måste besvaras av alla samhällsbyggande aktörer, vilka hinder som måste övervinnas och vilka möjligheter som kommer att vara avgörande för sektorn under det närmaste decenniet. Arbetet har genomförts i dialog med framstående forskare och samhällsbyggare jorden runt. Läs mer om ramverket och ladda

Ordförande i det svenska Rådet för hållbara städer, Helena Bjarnegård, välkomnar initiativet. Bild: Hanna Franzén

ner material här (på engelska): Framework document on a Transformational Plan for the Built Environment

Mer om: Åtgärdsplan för samhällsbyggande i nordvästra Europa Wallbaum och Fudge har konkretiserat 76 akuta hållbarhetsåtgärder i nordvästeuropa (Tyskland, Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien, Irland, Norge, Belgien, Schweiz). Ett axplock: • Upprätta renoveringsplaner med fokus på energieffektiviseringar för alla befintliga fastighetsbestånd senast 2023. Undvik att riva och bygga nytt när det är möjligt att renovera. • Halvera utsläppen från produktion av byggmaterial till 2025. Övergången till fler material med mindre klimatpåverkan måste accelerera. • Öka takten i utfasningen av fossila bränslen i transportsektorn till förmån för eldrift – med t.ex. förbud för nya bensin- och dieselbilar 2030. • Fördubbla tillgången på gång- och cykelbanor i städerna till 2030. • Erbjud gratis kommunal kollektivtrafik för alla skolbarn och för alla över 70 år. För in klimatperspektivet som en obligatorisk del av arkitektbranschens etiska riktlinjer. • Öka andelen grönytor med 20 procent i alla städer senast 2030. • Koncentrera forskningen på utvecklingen av nya byggmaterial med lägre koldioxidavtryck, digitala verktyg för den byggda miljön och nya energieffektiva renoveringsmetoder.


DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV PINPOINTER

71 Svensk Byggtidning 69

MASSHANTERING

lika enkelt som att boka resor Pinpointer är ett molnbaserat verktyg som kopplar samman företag som behöver bli av med förorenade massor med lämplig mottagare. Det är enkelt att söka och hanteringen sköts i datorn eller mobilen. Samtidigt kan användaren göra en miljöinsats. – DET KAN VARA svårt att hitta en anläggning som tar emot

överblivna massor. Ofta missar man anläggningar som hade varit närmare och billigare. Vi tycker att det ska vara lika enkelt att hantera jordmassor som att söka resor på nätet. Därför har vi utvecklat Pinpointer, säger Joakim Klintred som är vd på Pinpointer. Masshantering har fram till idag varit svåröverskådlig. Med Pinpointer introduceras ett enkelt, digitalt sökbart arbetssätt för masshantering. – Anlitar man en konsult kan det innebära många timmars arbete och en hög kostnad. Genom att använda Pinpointer hittar du lämplig mottagare och fyller i ansökan på några minuter. Du får svar direkt från Pinpointer som har granskat alla tillstånd för att ta emot de massor du vill bli av med.

laddas upp. Det plus att Pinpointer går igenom alla dokument och ser över hela processen innebär att man kan vara på den säkra sidan med alla regler och lagar som finns i branschen.

Smidig hantering för transportörerna Transportören får uppgifter om vart transporten ska köras i sin mobilapp. Efter att ha tippat fotograferar föraren vågsedeln som går in i systemet. – Varje lastbil som kommer till en mottagare dokumenteras med registreringsnummer och den avfotade vågsedeln. På så sätt får både avlämnaren och mottagaren statistik på hur mycket som kommer till anläggningen, varifrån det kommer, när det tippas och så vidare.

Enkel sökning i dator

Bidrag till miljöforskning

All information om vilka kemiska föroreningar en mottagaranläggning har tillstånd att ta emot finns inlagt i systemet. Därför är det lätt för systemet att matcha en användares sökning med rätt mottagare. En användare som vill bli av med förorenade massor gör en sökning i systemet, som gör en matchning med anläggningar i närheten som är godkända att ta emot just den typen av föroreningar. Systemet räknar även ut kostnaden för att ta emot materialet och uppskattar priset för transporten. Därefter får användaren tre alternativ på anläggningar. Alternativ ett är det billigaste. Alternativ två är ”Bra miljöval”, och innebär den närmaste anläggningen, även om det då blir dyrare. Det går även att välja ”Bästa miljöval”. Det innebär närmaste anläggningen och med en transportör som kör med biobränsle. När användaren gjort sitt val ska resultat från analys av massorna

Eftersom Pinpointer vill leva som företaget lär betalas en summa till en fond för miljöforskning för varje ton som förmedlas. Väljer användaren lägsta pris läggs 50 öre per ton i fonden, vid ”Bra miljöval” 75 öre per ton och om användaren väljer ”Bästa miljöval” får fonden en krona per ton. – Ju mer användaren gör för miljön desto mer ger vi. Grundtanken är att man inte ska behöva välja mellan miljö och en bra affär. Med vårt system får branschen möjlighet att få båda delarna, understryker Joakim Klintred.

www.pinpointer.se


SJUNKANDE HUS har återfått balansen

Vid Kungsträdgården höll Riksbankens jubileumsfonds fastighet Styrpinnen 23 på att sjunka ner i marken. Genom ett omfattande grundförstärkningsarbete har nu byggnadens framtid säkrats. – Projektet har nästan varit att jämställa med gruvverksamhet för de som jobbat med det, säger Jörgen Rahm, partner på Red management som är byggherreombud åt husets ägare Riksbankens jubileumsfond. >> AV MARTINA NYHLIN

Mitt i projektet fick man pausa grävarbetet eftersom ett 1500-talsskepp fanns gömt i husgrunden. Bild: Red Management


Vi står redo, rustade för era utmaningar! Vi levererar säkra, miljövänliga och kostnadseffektiva lösningar till er inom rivning, håltagning och sanering.

VÅRT ERBJUDANDE

Vi utför alla typer av rivningsarbeten.

Vi utför alla typer av håltagningsarbeten:

Vi utför alla typer av saneringsarbeten.

• Lättrivning • Tungrivning • Totalrivning

• • • •

• • • •

Betongborrning Golvsågning Väggsågning Vajersågning

Asbestsanering PCB-sanering Oljesanering Sanering av miljöfarligt avfall

Vi finns i Mälardalsområdet (Kungsör, Eskilstuna, Västerås), Stockholm. Örebro och Uppsala med omnejd.

växel 010-122 13 00 |

www.betongborrargruppen.se

HÖSTEN 2020 BYTER VI NAMN TILL RECOVER Recover är marknadsledande i Norden inom Industri- & Skadeservice och har i tillägg en dominant position inom Riv & Håltagning i Sverige. Recover i Sverige driver verksamheten utifrån 20 orter igenom varumärkena Relita , Betongborrargruppen, Misab-gruppen, Demolit, Skadesanering i Stockholm AB och Skadeteknikgruppen som vid årsskiftet bli ett och samma varumärke. www.recovernordic.com

SKADETEKNIKGRUPPEN


74 Svensk Byggtidning

KONTOR Bild: Studio Stefan Nilsson.

STYRPINNEN 23 UPPFÖRDES 1854 på rustbädd på gammal

havsbotten och har sedan dess byggts om flera gånger. Konstruktionen på en bädd av stockar fungerar bra under grundvattennivån, men på grund av landhöjning och sänkta grundvattennivåer har bädden ruttnat genom åren och byggnaden sjunkit. – Golven inomhus hade börjat luta och fasaden hade spruckit, säger Jörgen Rahm. För att kunna gör den nödvändiga grundförstärkningen evakuerades husets hyresgäster. Via en tillfällig transportöppning genom Café Milanos restaurangfönster lyfte man ner 170 pålar som pålades med vattendrivet tryck. Det fanns stor oro för grundvattennivåerna under grundförstärkningsarbetena eftersom man inte får pumpa bort grundvatten utan tillstånd för vattenverksamhet. – Som tur var så var det förhållandevis lite nederbörd och det gick att infiltrera tillbaka det grundvatten som letade sig in, säger Jörgen Rahm. Sedan följde arbetet med att gjuta en halvmetertjock bottenplatta för att balansera upp huset. Förutom arbetet med grunden renoverades även fasaden, och träbjälklagen som hade överbelastats av alla ombyggnationer förstärktes med stålbalkar. För att få ekonomi i projektet sänktes huset källare en halv meter så Cafe Milanos lokal blev mer ändamålsenlig och gav ökade hyresintäkter. Fläktrummet flyttades från källare till tak och innergården gjordes om till mer kontorsyta.

En stor utmaning i projektet var logistiken. – Vi har jobbat med just-in-time leveranser, noggrann planering och mycket av arbetet har fått ske på nätter, eftersom Kungsträdgårdsgatan är så känslig för avstängning, säger Carl Skarin arbetschef på entreprenören In3prenör. En överraskning var när det 30 meter långa 1500-talsskeppet Samson uppenbarade sig i husgrunden. En kul och uppmärksammad nyhet även om den blev dyr för projektet. – Ett litet skoptag med en av minigrävmaskinen och där låg det. Då var det bara att dra i handbromsen och tillkalla arkeologerna, säger Carl Skarin. Efter arkeologisk dokumentation är nu skeppet ingjutet i fastighetens botten. Riksbankens jubileumsfond och KK-stiftelsen har redan flyttat in i huset och snart öppnar Cafe Milano i nytappning.

FAKTA I KORTHET: Grundförstärkning av fastighet samt tillbyggnad på innergård Tidplan: december 2018–hösten 2020 Byggherre: Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond Byggherreentreprenör: Red Management AB Totalentreprenör: IN3PRENÖR AB Smidesentreprenör: Byggnadssmide i Bandhagen AB Arkitekt: Equator Stockholm AB Kostnad: 100 Mkr


LOGOTYPE FÖR BYGGNADSSMIDE Logotypen finns i 3 varianter: färg, svart och vit.

Missa inga nyheter! Håll dig uppdaterad på allt som händer i Byggsverige!

• •

www.byggastockholm.se www.svenskfastighetsutveckling.se

FÄRGER Digitala filer av logotypen finns i CMYK (4-färgstryck), PMS (dekorfärgstryck) samt RGB (för webb och kontorsbruk). Färgkoder:

Allt för ditt tak, på rätt sätt! CMYK PMS RGB

80 28 100 14 7741 C # 387c32

CMYK PMS RGB

0 0 0 100 – # 000000

CMYK PMS RGB

0 0 0 0 – # ffffff

FILFORMAT

Logotypen finns i två olika filformat: .EPS och .PNG EPS – för tryck Ett vektoriserat bildformat som med fördel används till tryckta medier, t ex i annonser, foldrar, till profilprodukter eller skyltar. Eftersom filformatet bygger på matematiskt beräknade kurvor och banor får man exakta figurer med absolut skarpa konturer. Dessa kan förstoras eller förminskas i princip hur mycket som helst utan att bildkvaliteten påverkas. Filen monteras in i de vanligaste layoutprogrammen, exempelvis InDesign. Filen kan dessutom öppnas och bearbetas

i alla professionella bildbehandlingsprogram som Illustra och Photoshop. Tänk bara på att om logotypen sparas om till ett annat format, så mister den de egenskaper so nämnts här.

PNG – för webb och kontor Är ett bildformat som är uppbyggt av pixlar. Det används inte till tryck utan för kontorsbruk som t ex Officeprogra men eller för visning på skärm.

Materialet är producerat av Windh & Co AB.

Brandskydd och riskhantering över hela landet Läs mer om oss på bricon.se


76 Svensk Byggtidning

KONTOR

NORDENS HÖGSTA KONTORSHUS Citygate Gårda växer upp i centrala Göteborg och kommer att bli Nordens högsta kontorshus med 36 våningar. Den kände danske arkitektbyrån Henning Larsen står bakom designen. AV MARIE LOUISE AARÖE DET ÄR EN INVESTERING på två miljarder kronor som Skanska

Per Hanson är projektchef över Skanskas projekt City Gate i Göteborg.

Fastigheter Göteborg gör. Det viktiga har varit att skapa en bra betongkärnan gjuts med en våning i taget och därefter följer bjälkbyggnad i staden som tillsammans med hyresgästerna får hållbara lag och fasader. En basbyggnad på nio våningar byggs med sex och effektiva kontorsytor. större kontorsplan på vardera 2 600 kvadratmeter. Mellan våning– I detaljplanen ville man få till något högt i området, berättar arna 10 och 36, som kallas tornet, är det mindre våningsytor på Per Hanson, projektchef och byggherrerepresentant på Skanska 800 kvadratmeter per våning. Det har varit viktigt att kunna erbjuda Fastigheter Göteborg AB. Högt kan betyda mycket och det slutade både stora och små företag plats och få den trivsamma blandningen. med att i detaljplanen fastställa en byggnad på minst 30 våningar – Vi har haft många intressanta diskussioner mellan oss, den och max 40 våningar. Det landade på 36 våningar. Det har alltså danske arkitektbyrån Henning Larsen och Stadsbyggnadskontoret, inte handlat om att bygga högt för sakens egen skull utan för att berättar Per Hanson. Det är spännande att arbeta med danska platsen främjas av byggnader med höjd. Det är två ytterligare arkitekter. De har den viktiga integriteten och följer arbetet konaktörer i området, Platzer/NCC och Wallenstam. tinuerligt. Hela processen handlar om ett givande och tagande. Det har varit en lång process där man 2015 började med markStadsbyggnadsnämnden har varit noga med att det ska vara ett förvärv och detaljplanearbetet. 2018 påbörjades projektstarten öppet och välkomnade hus även från marknivå och med en med första pålslaget den 18 mars 2019. Det tog 15 månader att inbjudande entré. bara gå neråt i den 60 meter tjocka leran till berg. Därefter har Fasaden är en systemfasad, som är ett beprövat system för man gått uppåt och befinner sig i skrivande stund tolv våningar större byggnader. En glasad fasad i kombination med vita fasadupp. Man bygger en våning per vecka och räknar med att i augusti delar. En rombformad byggnad. De spetsiga delarna längts upp 2021 nå den färdiga höjden. består bara av glas och ska ge en speciell upplevelse i samband – Geotekniken är viktig för grundläggningen av ett så högt hus. med soluppgången och solnedgången. När man kommer in Inom Skanska har vi en stark geoteknisk sida. En kunskap som i byggnaden befinner man sig i en voluminös entréhall med vi har lärt oss genom alla projekt i den göteborgska leran. När det Assemblin utför installationer elför och i tele Brfhandlar Eksluttningen. gällerAssemblin dennaElbyggnad går pålarna ner för i berget. Halva tiden mycket trämaterial och en stor välkomnande trappa. El utför installationer eltele och i Brf Eksluttningen. Tillsammans med staden har Skanska arbetat fram en hållbarom grundarbetet och den andra halvan om att bygga huset. hetsplan med fokus på socialt engagemang där samarbeten med Man använder en klätterform när man bygger. Det innebär att Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system för elteknik Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system för elteknik

ViVi ärär med och skapar med och skapar BrfBrf Eksluttningen Eksluttningen Vi är med och skapar Brf Eksluttningen Vi är med och skapar Vi är med och skapar Brf Eksluttningen Brf Eksluttningen Vi utför el-installationer till Göteborgs Citygate i alla slags fastigheter. Vi fårVi husen att fungera. Idag och framtiden. i alla slags fastigheter. får husen att fungera. Idagi och i framtiden. Assemblin El utför installationer för el och tele i Brf Eksluttningen.

Assemblin El, Alingsås Assemblin El, Alingsås Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system för elteknik tel 010-472 60 00 tel 010-472 60 00 Vi får husen att fungera. Idag och i framtiden. i alla slags fastigheter. www.assemblin.com www.assemblin.com Assemblin El utför installationer för el och tele i Brf Eksluttningen. Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system för el-teknik i alla slags fastigheter. Vi får installerar husen att fungera. Idag ochtekniska i framtiden. Vi utformar, och underhåller system för elteknik Assemblin El, Alingsås

tel 010-472 60 00 i alla slags fastigheter. Vi får husen att fungera. Idag och i framtiden. Assemblin El utför installationer för el och tele i Brf Eksluttningen. www.assemblin.com

Vi utformar, installerar ochEl,underhåller Assemblin Alingsås tekniska system för elteknik Box 2058, 421 02 att Västra Frölunda, 010-472 60 00, www.assemblin.com iAssemblin alla slagsEl,fastigheter. Vi får husen fungera. Idag och i framtiden. tel 010-472 60 00 Alingsås tel 010-472 60 00www.assemblin.com www.assemblin.com Assemblin El, Alingsås tel 010-472 60 00


KONTOR

Angereds gymnasium ingår. Ungdomarna får ta del av projektet och därigenom en bra lärdom. Projektet är även involverat i läxhjälp i Biskopsgården. – Vi miljöcertifierar efter LEED, Leadship in Energy and Enviromental Design, som är ett amerikanskt certifieringssystem för kommersiella fastigheter. Det är en tuff certifiering där vi har valt den högsta som är platina. Det är viktigt att få till en grön och hållbar byggnad. Ett samarbete med Göteborg Energi pågår med gröna lösningar. Det är viktigt att vi får en hållbar byggnad i staden. Därutöver certifierar vi efter WELL som lyfter värdena som främjar hyresgästernas hälsa och välbefinnande. Detta är ett stort projekt även för Skanska. Totalt är uthyrningsytan på 40 000 kvadratmeter och därtill garage med en speciell design som man kan likna vid en byrålåda. Där en våning ligger under mark och fyra över mark ut mot E6an. Den är flexibelt konstruerad och kan byggas om till kontor om man i framtiden inte skulle behöva p-platser. – Det positiva med Skanska är att vi bara bygger med eget kapital, finansieringen är klar från början och därmed står vi emot eventuella konjunktursvängningar. Självklart har vi gjort en noggrann marknadsgenomlysning innan vi påbörjade projektet,

Svensk Byggtidning 77

Citygate i Gårda, Göteborg kommer att bli ett nytt landmärke med den spännande arkitekturen som kommer att väcka uppmärksamhet.

säger Per Hanson. Den 1 juli 2022 sker inflyttningen och redan nu är 20 procent av ytan tecknad. Det finns många spännande förväntningar på denna byggnad och vi tror att den kommer ta plats i staden som en viktig arkitektonisk upplevelse.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av kontorshus i Göteborg Byggherre: Skanska fastigheter Göteborg AB Totalentreprenör: Skanska Sverige AB Arkitekt: Henning Larsen Architects A/S, design/skiss Arkitekt: Kanozi Arkitekter AB Projektkostnad: 2 Mdkr

Beyond Facades. Toward unique, smarter, sustainable buildings

www.staticus.com

Team. Work. PE är huvudkonstruktör för Citygate. Vi är över tusen medarbetare som tillsammans skapar innovativa och hållbara lösningar inom samhällsbyggnad och infrastruktur. Läs mer på pe.se


78 Svensk Byggtidning

KONTOR

Hemvisten för Sh bygg i Uppsala.

Frösåkerskolan i Östhammar.

MER ÄN BARA EN ARBETSPLATS Med en egen tidning som har namnet ”Som Hemma” och ett nytt huvudkontor, som inte benämns kontor, utan i stället ”Hemvist” anslår Sh bygg en ny ton för sin personal och sina kunder. Företaget är angeläget att skapa innovativa miljöer för att hitta bra vägar i sin expansion. AV KJELL-ARNE LARSSON SH BYGG HAR VÄXT ur sina nuvarande lokaler i Boländerna i

Uppsala. Sh Fastighetsutveckling AB genomförde därför ett par strategiska köp av industritomter, och på den ena av dem i Östra Fyrislund uppförs nu företagets hemvist, med 3 000 kvadratmeter kontor och 500 kvadratmeter verkstad. Till en början kommer man inte att behöva hela kontorsytan och därför erbjuds en del av utrymmena till hyresgäster. I de nya lokalerna ska en ny innovativ miljö byggas upp för att stärka samverkan inom företaget och med kunder, samt vidareutveckla värdegrunden ”Som Hemma”. Målet är att hitta nya vägar för att finslipa en redan väl fungerande företagskultur. Målet med byggnationen, som pågår nu och görs i egen regi, är bland annat att åstadkomma en så miljövänlig byggnad som möjligt. Ambitionen är Miljöbyggnad Silver. För uppvärmning används bergvärme. En innovation är att bergvärmen installerades redan när bygget startade och ska användas under byggproduktionen. Nu finns bergvärme via en hetvattenvärmare på plats. Jämfört med enbart elvärme begränsas användningen av el under byggtiden. Någon fjärrvärme behövs inte heller. Källaren är platsgjuten. Två plan har stomme i prefab betong. Dessutom byggs en toppvåning i trä med takstolar av limträ. I denna våning ska en lounge och teknikrum inrymmas. Huset kläds med sandwichelement som har en strukturerad fasadskiva vilken ger huset en unik framtoning i stadsdelen. Sh bygg har flera skolor på sin referenslista. Frösåkerskolan i Östhammar blir en ytterligare merit som på flera sätt är mer innovativ än andra skolor. Kommunen valde ett partneringupplägg för byggprojektet, där alla parter jobbade tillsammans från

början – i möten och workshops – även de barn som kommer att gå i skolan! Pedagogiken skulle utvecklas och därmed också planlösningen för skolan. I december står nya skolan klar, för 600 elever i årskurserna 4-9. Byggnaden har planerats med stor flexibilitet och dessutom med större möjligheter till kollegialt lärande. Frösåkerskolan har en planlösning långt ifrån gammaldags skolor med långa korridorer och fyrkantiga klassrum. Man har jobbat fram en skolbyggnad som skapar trygghet genom att man inte har utrymmen som inte ”syns”, för att motverka mobbing. Det finns därmed klara paralleller mellan hur barn- och ungdomsförvaltningen i Östhammar och Sh bygg tänker. Frösåkerskolan blir elevernas hemvist och Sh bygg:s nya kontor blir hemvist för anställda och partners. På båda ställena växer innovativa miljöer fram som ger förutsättningar för lärande och ökad samverkan.

FAKTA I KORTHET: Sh bygg:s Hemvist, nybyggnad, kontor och verkstad, Uppsala Tidplan: januari 2020–september 2021 Byggherre: Sh Fastighetsutveckling AB Totalentreprenör: Sh Bygg, Sten & Anläggning AB Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder i Uppsala AB FAKTA I KORTHET: Frösåkersskolan, nybyggnad av skola i Östhammar Tidplan: februari 2019–december 2020 Byggherre: Östhammars kommun Totalentreprenör: Sh Bygg, Sten & Anläggning AB Arkitekt: Origo Arkitekter AB


WWW.HYREX.NU

KVALITETSSÄKRADE VÄDERSKYDD Sedan 2002 har Hyrex varit STIB-auktoriserade. Vi är stolta att uppfylla auktorisationskraven från STIB, som är den enda branschspecifika certifieringen likställd med ISO. Det är ett bevis för dig som kund på att vi har den kompetens som krävs för att utföra ett säkert arbete.


80 Svensk Byggtidning

KONTOR

Den gamla industrihallen i Tannefors i Linköping omformas av White Arkitekter, med bland annat påbyggda våningar, till en modern, flexibel kontorsbyggnad. Bild: White Arkitekter

PÅBYGGD INDUSTRIHALL blir modernt kontor i Linköping

I stadsdelen Tannefors i Linköping får en gammal industrihall ägd av fastighetsbolaget Klövern en genomgripande ombyggnad. – Vi har precis fått tätt hus och håller på med många invändiga arbeten, rapporterar affärsområdeschef Rickard Piehl, totalentreprenören Åhlin & Ekeroth Byggnads, till Svensk Byggtidning. AV THOMAS ANDERSSON DEN GAMLA industribyggnaden på fastigheten Morellen, som

nu byggs om i Linköping, ligger i Råberga i den gamla industristadsdelen Tannefors nära SAAB och Linköping City Airport. – Vi har pålat för en ny stomme som går upp i huset. Ovanpå bygger vi tre våningar, berättar Rickard Piehl, affärsområdeschef Industri & Hus, Åhlin & Ekeroth Byggnads. Förutom påbyggnad med tre våningar så inbegriper ombyggnaden även ett nytt våningsplan i den befintliga delen. – Det var en industrihall med ungefär åtta meters takhöjd. Där stoppar vi in ett bjälklag och gör två våningar i den hallen, förklarar Rickard Piehl. Den nya stommen är en stålstomme som bärs upp av 16 pelare plus en rad primär – och sekundär balkar. – Uppe på det lägger vi KL-skivor som bjälklag. Även ytterväggarna består av KL-skivor, det vill säga korslimmat trä som sedan är isolerat. Ytterst på fasaden sitter en fibercementskiva. Att kombinera och få stål och KL-trä att samverka i stommen på den om- och tillbyggda industribyggnaden har varit en utmaning i byggprojektet, konstaterar Rickard Piehl – Sedan hade vi i början på projektet också en hel del jobb med markförstärkningar. Vi har totalt 76 pålar som är borrade inomhus. De påbyggda våningarna ovanför belastar inte alls det befintliga huset utan går ner på ny grundläggning. Vad är det som utifrån Åhlin & Ekeroth Byggnads erfarenhet utmärker just den här om- och tillbyggnaden i industrimiljö? – Sättet att bygga med stål och KL-trä. Det är beställarens önskan

att det ska vara flexibla våningsplan. Och det blir ju väldigt flexibelt i och med att vi har 16 pelare som bär hela huset.

Trafikverket flyttar in Ombyggnaden av industrihallen med nya våningsplan i befintligt hus plus påbyggda våningsplan resulterar våren 2021 i en modern kontorsmiljö där Trafikverket Region Öst flyttar in som hyresgäst. Industribyggnaden i Tannefors-Råberga ägdes ursprungligen av Mabro Fastigheter, som också från början beställde byggprojektet. Under resans gång har emellertid fastighetsbolaget Klövern tagit över som ägare och byggherre. Ett börsnoterat bolag med fokus på kontor och cirka 350 fastigheter i bagaget runt om i Sverige och även i Köpenhamn och New York. Totalentreprenören Åhlin & Ekeroth Byggnads – med kontor i Linköping, Norrköping, Finspång, Motala och Mjölby – är enligt egen utsago ”ett resursstarkt byggföretag i Östergötland, med ägare, ledning och medarbetare som bor i närområdet och känner ansvar för sin hembygd.”

FAKTA I KORTHET: På- och ombyggnad kontor, Linköping Tidplan: september 2019–april 2021 Byggherre: Klövern AB Totalentreprenör: Åhlin & Ekeroth Byggnads AB Arkitekt: White Arkitekter AB Kostnad: 100 Mkr


För fler byggnyheter, besök:

• •

ioner Svets & rep. Byggnadssmide Arbeten i rostfritt Licenssvetsning

www.byggastockholm.se www.svenskfastighetsutveckling.se

3600x1200 mm

Gottorpsgatan 8

Stålkonstruktioner Svets & rep. Byggnadssmide Arbeten i rostfritt Licenssvetsning

2019-09-17

Vi utför samtliga tekniska installationer på Trafikverket Morellen.

Opposite Reklambyrå 2020

Till våra leverantörer

Vår fakturaadress är

TA I TRÄ

Ternstedt Invent AB Box 198 597 24 Åtvidaberg Organisationsnummer 556567-1152 Vi tar gärna emot fakturor via

Vi är byggare och har i viss mån alltid jobbat med trä. Ett material som till vår glädje börjar ta allt större plats i våra projekt. Just nu skapar vi Trafik­ verkets nya kontor i Tannefors genom att förädla en gammal industrilokal som får nya bjälklag och ytterväggar av massivträ. Samtidigt bygger vi HSB brf Björkalund med KL­trästomme och träfasad i Norrköping samt ett äldre­ boende med trästomme och träfasad i Åtvidaberg. Inom stadsutvecklings­ projektet Ebbepark i Linköping, där vi redan uppfört flera spännande trä­ konstruktioner, bygger vi snart ett spektakulärt 6­våningshus helt i trä.

faktura@tern

Fakturorna ska vara märkta Till meritlistan lägger vi även det runda trähuset Vallamed Berså i Referens Linköping och den faluröda träkyrkan på Furulid i Motala. För för- och efter oss känns det braOrdernummer i själen att bygga med ett naturligt material 6-siffrigt som binder koldioxid, kräver färre transporter och ger en renare och trevligare arbetsmiljö. Utvecklingen är tydlig, Fakturortarsom saknar dessa allt fler av våra beställare i hand på att de vill hauppgifter trä som kommer vi bärande material i sina byggnationer. Vi som kan trä håller alla tummar att trenden håller i sig. Peppar, peppar, ta i trä!

Till våra leverantörer

Välj lokalproducerat från länets byggare i Östergötland Halvsidesannons_SvenskByggtidning_trä.indd 1

Med vänliga hälsningar Ternstedt Invent AB www.ahlin-ekeroth.se Catharina Månsson

2020-10-07 08:44


82 Svensk Byggtidning

SPORT & FRITID

Den gamla linbanan klarade inte längre säkerhetskraven och behövde ersättas. Bild: Magnus Engström

BYTE AV LINBANAN PÅ SKULEBERGET – del i ett friluftspaket

Linbanan på Skuleberget har fallit för åldersstrecket och ersätts med en helt ny, där allt från fundament till maskinutrustning och styrsystem kommer att bli tipp-topp. AV KJELL-ARNE LARSSON – LINBANAN VAR FEMTIO år gammal och klarade inte längre

besiktningen, berättar Patrik Asplund, kultur- och fritidschef i Kramfors kommun. Att renovera den var inte realistiskt och därför satsade vi på en ny. Förutsättningen var att kommunen fick ekonomiskt stöd. Lyckligtvis erhöll man medel från Tillväxtverket och från Regionen på sammanlagt 28 miljoner kronor. Kommunen sköt till 10 miljoner kronor. Linbanan med kringutrustningen kommer att kosta ungefär 30 miljoner kronor. Resterande medel ska enligt planerna användas för att skapa en Down Hill-anläggning för cyklar, utöka bilparkeringen och bygga ett servicehus.

– Dessa investeringar ska ses i ett större sammanhang, fortsätter Patrik Asplund. Nya linbanan får större kapacitet och möjliggör både flera besökare och mer aktiviteter i området. Främst mot bakgrund av att Skuleberget är ett naturreservat krävs att tillstånd erhålls från länsstyrelsen. Sådant är beviljat för nya linbanan och ansökan förbereds för Down Hill-anläggningen. Skuleberget ska utvecklas till en av Sveriges bästa friluftsdestinationer. Satsningen beräknas ge ökad årsomsättning med 20 miljoner kronor. – Parallellt med de fysiska projekten gör vi en hel del affärsutveckling kring projekt Skuleberget och ska paketera erbjudanden. Här samarbetar vi med den lokala besöksnäringen och andra


SPORT & FRITID

lokala näringsidkare. Vi ser att det vi gör idag kan ge många ytterligare arbetstillfällen, både direkta och indirekta, avslutar Patrik Asplund. När detta skrivs pågår arbete med fundament till liftstolparna. Den gamla linbanan har rivits och ersätts nu till alla delar med ny bana och kringutrustning. Leverantör och totalentreprenör är MND Sverige AB, ett säljbolag som är dotterbolag till MND Group med kontor, fabrik och projektavdelning i Sainte-Helène-du-Lac i Frankrike. – Detaljprojektering och tillverkning av komponenter sker i Frankrike. Arbetet på plats vid Skuleberget utförs av både fransk och svensk personal, berättar Magnus Engström, vd för MND Sverige AB och säljansvarig för Skandinavien. Vi använder oss på plats av svenska företag, såsom Tyréns för geoteknik, och lokala företag som underentreprenörer. Det är viktigt för bygden att anlita resurser på hemmaplan. Nya banan får samma längd och sträckning som den tidigare. Med en 1 050 meter lång färd kommer turisterna 300 meter längre upp. En vanlig hastighet för att hinna njuta av utsikten är 1,5 meter per sekund, vilket innebär att färden tar cirka 12 minuter. Den gamla anläggningen var en 2-stolsbana. Nu blir det en 4-stolsbana som har kapacitet för 1200 personer per timme, och som i framtiden går att uppgradera till 1800. MND svarar för hela anläggningen inklusive kontrollrum i en ny separat byggnad. – Ordern betyder mycket för oss och det är en stor ära att få leverera till detta expansiva friluftsområde, säger Magnus Engström. Mycket spännande att kunna bidra till att höja attraktionen för Skuleberget och att öka kapaciteten för antal besökare. Detta

Svensk Byggtidning 83

Nu görs helt nya fundament för liftstolparna. Bild: Magnus Engström

är den andra fasta 4-stolsbanan vi levererar i Sverige. Den första finns i Kiruna. Linbanor är en av MND:s fem affärsområden som tillsammans täcker in liftar, snökanoner, lavinsystem, sommaraktiviteter och skyddsutrustning. FAKTA I KORTHET: Skulebergets linbana, ersättning och kapacitetshöjning Tidplan: sep 2020–juni 2021 Byggherre: Kramfors kommun Totalentreprenör: MND Sverige AB Underentreprenörer: Docksta Maskin AB, Nylands Trä AB m.fl. Värde: cirka 30 Mkr


84 Svensk Byggtidning

SPORT & FRITID

Linköpings nya simhall beräknas kunna välkomna sina första besökare hösten 2022.

LINKÖPINGS NYA MILJÖMÄRKTA SIMHALL

sätter tonen för ny stadsdel vid Folkungavallen Sommaren 2022 står Linköpings nya simhall klar och planen är att den ska invigas under hösten samma år. Stadens nya simhall, som byggstartades sommaren 2019, är belägen vid Tinnerbäcksbadets södra strand. Målsättningen är att simhallen ska bli en mötesplats för alla Linköpingsbor med bland annat undervisningsbassäng, motionsbassäng och avdelningar för lek, träning och återhämtning. AV ANNIKA WIHLBORG LINKÖPINGS NYA SIMHALL ersätter stadens befintliga sim-

hall, som stod klar 1965 och därmed förstås är i stort behov av modernisering. Linköpings kommun bedömde att det var mer kostnadseffektivt att bygga en ny simhall än att renovera stadens befintliga simhall. Simhallen får en samlad yta på drygt 21 700 kvadratmeter. Här byggs bland annat en simbassäng med tävlingsmått samt åskådarläktare, vilket gör det möjligt att arrangera tävlingar i den nya simhallen. Halva femtiometersbassängen kan täckas, vilket frigör utrymme för en tillfällig läktare vid exempelvis vattenpolomatcher. I anslutning till den nya simhallen planeras en helt ny stadsdel inom Folkungavallen. Tanken är att simhallens arkitektoniska utformning ska bli en naturlig samlingsplats och samtidigt ange

tonen för den nya stadsdelens gestaltning. Det är 3XN Arkitekter som står för simhallens arkitektoniska utformning. Deras bidrag vann den arkitekttävling som byggherren Lejonfastigheter utlyst.

Sedumtak, solceller och energieffektiv teknik Den nya simhallen blir dubbelt så stor som Linköpings befintliga simhall och dimensioneras för 3 200 besökare per dag. Hållbarhet står högt på dagordningen när den ny simhallen byggs. Linköpings nya simhall certifieras som miljöbyggnad av Sweden Green Building Council. Den förses bland annat med sedumtak, solceller och den senaste och mest energieffektiva tekniken. Upplevelsebadet utrustas med två vattenrutschbanor, en våg-


SPORT & FRITID

Svensk Byggtidning 85

På taket kommer det att finnas en relaxavdelning med flera olika bastuteman, konferenslokaler samt en servering och en stor utomhusterrass.

De största utmaningarna i det här projektet är för vår del att det är ett storskaligt projekt där mycket ska samordnas och ske på en begränsad yta. Simhallar är dessutom generellt sett komplexa byggprojekt, vilket innebär att vi har många tekniska detaljer att ta hänsyn till under projektets gång. /Stefan Karlsson, arbetschef, Serneke

bassäng, strömkanal och bubbelpooler. I simhallen kommer det även att finnas en hoppbassäng som dessutom kan användas för undervattensrugby. En trappa upp planeras för ett gym på drygt ettusen kvadratmeter med utrymme för såväl gruppträning som enskild träning.

VI UTFÖR MARKENTREPRENADEN FÖR TINNERBÄCKSBADET - Linköpings nya badhus

Häv & Gräv är ett ungt och friskt företag med bred kunskap, stora resurser och ett glatt humör. Vi åtar oss alla typer av jobb, stort som smått. Vad kan vi hjälpa dig med?

www.havograv.se 011 - 12 00 48

Komplexa tekniska krav – För tillfället pågår stommontage samt betongarbeten. De största utmaningarna i det här projektet är för vår del att det är ett storskaligt projekt där mycket ska samordnas och ske på en begränsad yta. Simhallar är dessutom generellt sett komplexa byggprojekt, vilket innebär att vi har många tekniska detaljer att ta hänsyn till under projektets gång. När vi gjuter bassängerna behöver vi exempelvis ta hänsyn till att några av dem ska utrustas med höjoch sänkbar botten och även uppfylla internationella tävlingskrav. Det ställer sammantaget krav på stor noggrannhet från vår sida, säger Stefan Karlsson, arbetschef på Serneke, som är projektets totalentreprenör. Under hösten fortgår arbetet med stommontage, som beräknas pågå fram till årsskiftet. När betongarbetet är klart och såväl takstolar som yttertak, fasader och glaspartier är monterade och klara inleder Serneke de invändiga installationerna, vilket förmodligen blir senare under hösten. FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av simhall på Folkungavallen, Linköping Tidplan: september 2019–augusti 2022 Byggherre: Lejonfastigheter Totalentreprenör: Serneke


86 Svensk Byggtidning

SPORT & FRITID

De bågade limbalkarna är synliga både i ridhuset och i stallet. Bild: Anders Klang

MALMÖ CIVILA RYTTARFÖRENING får ny ridanläggning i Jägersro

Planerna för en ny ridanläggning åt MCR (Malmö Civila Ryttarförening) har funnits länge. I november görs slutbesiktningen och ridskolan kan glädjas åt att flytta sin verksamhet till den nya stallbyggnaden och ridhuset, inte långt ifrån den gamla som ska rivas för att ge plats åt bostäder. AV KIM HALL BYGGFÖRETAGET NOVAB vars kärnverksamhet är just lant-

bruk har byggt många ridanläggningar genom åren och nu även ridanläggningen vid Jägersro i Husie. I stallet finns det plats för 48 hästboxar, personalutrymme, lektionslokal samt omklädningsrum. Mellan stallet och ridhuset finns ett förbindelsehus som gör att ryttarna slipper gå utomhus för att komma till ridhuset. Ridhuset har ett mindre antal läktarplatser där man kan följa lektionerna. Där finns även ett café varifrån man också kan följa ridlektioner och hästtävlingar genom glasrutan. Ridhuset har en sandbädd som hästarna går på som bevattnas underifrån för att det inte ska damma. Stallet har betongplatta på

mark. Både ridhuset och stallet har limträkonstruktioner. I ridhuset är de bågformade och går längs väggar och tak. De är synliga och ger karaktär åt byggnaden invändigt samtidigt som det ger plats för ridning. Fasaden i både ridhuset och stallet består av trä och hålad plåt som är varvade och ger bra luftväxling utan att det blir drag. Taket består av fibercementplattor. Ridhuset har även teknik- och förrådsutrymmen för bland annat hinder. Utanför ridanläggningen anläggs parkeringsplatser, ridvägar och hagar, samt dagvattendammar. Den anlagda ytan omfattar cirka fyra hektar. Bruttoyta för byggnader uppgår till cirka 5 500 kvadratmeter.


SPORT & FRITID

– Marken hade schaktats och vissa förberedelser hade gjorts innan vi kom in i projektet sensommaren 2019. Byggnationen har gått planenligt och nu är vi inne i en slutfas med installationer och avslutande byggarbeten invändigt. Väggarna är oisolerade eftersom hästarna mår bäst då, medan de utrymmen där människorna vistas när de inte rider eller sköter om hästarna är isolerade, förklarar Anders Klang, KMA-ansvarig på NOVAB. KMA står för kvalitet, miljö och arbetsmiljöansvarig. NOVAB grundades 1992 i Töreboda i Västergötland och har idag även kontor i Örebro. – Ridanläggningar blev en utvecklingsform av lantbrukssidan. Nu bygger vi även bostäder, skolor, industrihallar, höga trähus med mera. Vi är cirka 90 anställda och bygger konstruktioner som är anpassade till kundens behov, säger Anders Klang avslutningsvis.

Missa inga nyheter! Håll dig uppdaterad på allt som händer i Byggsverige!

• •

www.byggastockholm.se www.svenskfastighetsutveckling.se

FAKTA I KORTHET: Ridanläggning i Husie Jägersro, Malmö Byggperiod; september 2019–november 2020 Byggherre: Malmö Stad Fastighetskontoret Arkitekt: Fojab arkitekter

Vi kombinerar 40 års erfarenhet med nytänkande och kreativitet Konsulter inom landskap, ljusdesign, trafik, tillgänglighet, byggledning och besiktning

Göteborg Telefon 031-749 60 00 Lund Telefon 046-19 05 60 www.landskapsgruppen.se

NOVAB • • • • •

Svensk Byggtidning 87

Sportanläggningar Industri Flerbostadshus Skolor Lantbruk m.m.

– ett företag att bygga framtiden med www.novab.se


88 Svensk Byggtidning

SPORT & FRITID

Ett spännande familjebad utvecklas i Mölndal. Bild: Liljewall arkitekter

NYTT SPÄNNANDE BAD i Mölndal tar form

I Åby Arenastads fritidsområde i Mölndal har ett nytt badhus börjat byggas. Det blir ett nytt och modernt badhus för många olika möjligheter att träna, leka och njuta. Badet beräknas stå klart under första halvåret 2023. Projektkostnaden ligger på 500 miljoner kronor. AV MARIE LOUISE AARÖE – SEDAN TIDIGARE LÅG här ett bad som inte höll vare sig

dagens krav på bra arbetsmiljö eller säkerhet, berättar Thea Wedin, projektchef på Mölndals stad. Vi funderade från början på möjligheten att renovera men kom snart fram till att det skulle bli mycket dyrt och ändå inte bli ett bad som är up to date. Under 2018 valde man att stänga det gamla badet och upphandlade samtidigt byggentreprenören Vestia Construction Group AB som totalentreprenör i strategisk partnering. Den gamla anläggningen var på 7 000 kvadratmeter och den nya kommer att bli på 10 000 kvadratmeter.

Vattenytan är viktig – Vårt fokus i projektet har varit att skapa så mycket av vattenytan som möjligt, berättar Christian Wieland, vd på Vestia. Det har inneburit en hel del omtag för att maximera vattenytan utan att den totala byggnadsarean blir för stor. Det gamla äventyrsbadet ersätts med ett familjebad där vi försöker att skapa något för alla. Det har varit värdefullt att vi har fått vara med från början och kunnat påverka byggnadens innehåll och utformning samt att

vi har ett mycket bra samarbete med representanter för verksamheten. Badhuset kommer att fortsätta ha en 50-metersbassäng men nu bredare med åtta simbanor och en läktare med plats för 260 personer samt en 25-metersbassäng med fyra banor. Därutöver tre multibassänger samt ett familjebad med två rutschkanor inomhus och två utvändigt. Ett café, gym och en relaxavdelning är också planerade samt en bubbelpool. – Arbetsmiljön har tidigare varit ett problem, berättar Thea Wedin. Det har varit slitsamt för personalen och luftmiljön har varit ett problem. Nu har vi i detaljprojekteringen varit noga med att välja rätt material som klarar den aggressiva miljön som är i ett badhus samt lagt fokus på rening och ventilation för att skapa ett bra inomhusklimat. Materialvalen har varit viktiga och vi vill absolut inte tumma på kvaliteten i detta nya bad.

Framgångsrik partneringsamarbete – Vestia har varit med och arbetat fram beslutsunderlag och det har varit ovärderligt att få in entreprenörer i det tidiga skedet


SPORT & FRITID

Thea Wedin projektchef på Mölndals Stad har utvecklat ett bra samarbete med Christian Wieland, vd på Vestia. Bild: Mölndals Stad

Svensk Byggtidning 89

stadgade simundervisningen för barn. Det är ett mycket roligt projekt där vi anser att ett nytt badhus kommer att bidra till att Mölndals stad förstärker Västsverige, säger Thea Wedin. Den strategiska partneringen mellan Mölndals stad och Vestia innehåller fler potentiella projekt inom Åby Arenastad som ännu inte är beslutade, som en ny isstadion, ny betongpist i ishallen och förenings- och omklädningslokaler för fotbollen. FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av simhall i Mölndal Byggherre: Mölndals Stad Totalentreprenör: Vestia Construction Group AB Arkitekt: Liljewall arkitekter AB

och att kostnadsberäkna olika förslag på innehåll. För att hamna rätt har förstudien tagit två år fram till nu. Från start har verksamheten varit delaktig genom hela arbetet, vilket har gjort att vi minimerat ”omtagen”. Tack vare en strategisk partnering har vi kunnat gasa och bromsa i projektet efter behov utan att drabbas av extra kostnader. Det hade aldrig fungerat vid en vanlig totalentreprenad, säger Thea Wedin. Projektet drog igång i juni 2018 med rivning av det gamla badhuset och själva byggandet av det nya påbörjades under sommaren 2020. Just nu i september/oktober håller man på med grundläggningen. – Vi har gjort provisoriska insatser för att under byggtiden få till en liten simhall på 25 meter i ett mässtält för att ändå kunna erbjuda Mölndalsinvånarna möjlighet till simning och den lag-

Möbelgatan 2B 431 33 Mölndal

DEN MEST ENGAGERADE INGENJÖRSBYRÅN INOM VVS OCH ENERGI! Med lång erfarenhet är vi Er självklara samarbetspartner i nästa projekt!

www.aohab.se • 031-704 25 00 • Vi finns på LinkedIn


90 Svensk Byggtidning

SPORT & FRITID

Badhuset i Burlöv blir en samlingspunkt när det står klart 2022. Just nu pågår grundläggning och gjutning av bassängerna. Bild: Trafikverket

BURLÖVS NYA BADHUS – en levande mötesplats

Burlöv expanderar och befolkningsmängden fortsätter att öka. När det nya badhuset är klart att invigas 2022 blir det en viktig mötesplats för det nya bostadsområdet Kronetorpsstaden. Badhuset ska kunna ta emot 200 000 badgäster varje år. AV KIM HALL DET NYA BADHUSET ligger så att det syns från nya Burlövs

station, som har byggts längs stambanan mellan Malmö och Lund. Framför badets entré kommer det att finnas ett allmänt torg och parkeringen placeras mellan badhuset och järnvägen. – Till en början blir det en markparkering, men om behov uppstår finns det möjligheter för ett parkeringshus upp till 10,5 meters höjd, vilket skulle innebära tre plan om man inte väljer att gräva ner parkeringshuset och på så sätt få ytterligare yta för parkering. Men det får framtiden utvisa, säger Emma Segerstedt, projektledare i Burlövs kommun. I november påbörjar man resningen av den prefabricerade betongstommen. Just nu pågår de sista gjutningsarbetena av de fyra bassängerna; en 50 metersbassäng, en 25 meters undervisningsbassäng, en multibassäng med höj- och sänkbar botten med lite varmare vatten samt en barnbassäng för de minsta badgästerna. Eftersom badhus är aggressiva miljöer ställs det vissa krav på

Epsilon Byggkonsult AB Box 14166, 400 20 Göteborg Tel: 031-400 380 www.epsilon-byggkonsult.se

betongen och vilka material man skall använda i byggnationen för att förhindra exempelvis korrosion samt fukt- och mögelskador. Därför har Burlövs kommun valt att uppföra projektet i samverkan med NCC som har en specialgrupp med erfarenhet av att bygga badhusanläggningar. – Vi började byggprojektet i december 2019 och har gjutit bassänger och källare. Badhuset är det första som byggs i det nya Kronetorpsområdet och ligger bredvid den gamla badhusanläggningen, säger Emma Segerstedt. Projektet uppförs enligt Miljöbyggnad silver, version 2. Liljewall arkitekter har ritat anläggningen och projektet är ett partneringprojekt mellan kommunen och NCC. Kultur- och fritidsverksamheten som ska driva badhusverksamheten, är också delaktiga. – Liv och rörelse samt en hälsosam paus i vardagen är de teman vi jobbar efter när vi valt färger och utformning interiört. Barnavdelningens fondvägg är en pixel av färger som är lekfull och fin, förklarar Emma Segerstedt. I 50-metersbassängen kommer det finnas möjlighet till vattenpolo och andra vattensporter. Den kan även delas upp med en bom. Simskolan är en stor del av Burlövs strategi – alla ska kunna simma. Det kommer även finnas café, lokaler för gym och reception. Simklubben får egna lokaler på plan två. – I november utser vi konstnären som ska stå för utsmyckningen, tillägger Emma Segerstedt. FAKTA I KORTHET: Burlövsbadet Byggperiod: december 2019–januari 2022 Byggherre: Burlövs kommun Totalentreprenör: NCC Sverige Arkitekt: Liljewall arkitekter


SKOLA

SVARTEDALSSKOLAN

Svensk Byggtidning 91

Svartedalsskolan i Björkekärr i Göteborg har en spännande arkitektonisk utformning med väggar i markplan som lutar utåt 14 grader. Bild: Göteborgs stad lokalförvaltningen.

spännande skola med skolskog

Svartedalsskolan blir en spännande skola som ligger i en dal fri från biltrafik med ett skogsparti som används som skolskog. Med vackra hållbara material, både exteriört och interiört, byggs skolan för att vara underhållsfri. AV MARIE LOUISE AARÖE – DEN URSPRUNGLIGA skolan på platsen byggdes på 60-talet

och hade miljöproblem. Det beslutades att man skulle riva skolan och uppföra en ny, berättar Liselotte Heintz, byggprojektledare på lokalförvaltningen i Göteborg. Under byggtiden har vi haft kvar den gamla skolan som när den nya är klar kommer att rivas och ge plats för en fin skolgård. Under byggtiden har mellanstadieeleverna haft undervisning i den gamla skolan. Högstadieeleverna har varit evakuerade till Lundby gymnasium. Nu är den gamla skolan riven och det pågår markarbeten för att ge plats för skolgården. Det befintliga skyddsrummet i den gamla skolan behålls. Skolgården kommer att bli ljus och en trygg punkt i dalen. Trappor har skapats upp till bergets topp för att få en bra kommunikation med de intilliggande bostadsområdena. Och det är inte vilken trappa som helst utan en trappa under sedumbeklätt tak. – Den gamla skolan var för mellan 400 och 500 elever. Den nya skolan byggs för 720 elever samt även för elever som går i särskola. Den får också en ny matsal och ett tillagningskök som är dimensionerat för mat till 1 500 personer. Det handlar om förutom mat till eleverna även utkörning till andra verksamheter. Det har varit viktigt att samla all verksamhet i den nya byggnaden och det är arkitektgruppen Wahlström & Steijner Arkitekter

Byggkonstruktion B yggkonstruktion K ontrollansvarig Kontrollansvarig B yggledning Byggledning Besiktning www.stiba.se

som har tagit fram förslaget. Skolan är byggd i pyramidform, på grund av begränsningar i tillåten byggnadshöjd som följer den gamla stadsplanen. Första planet ligger under mark med idrottshall med mera, markplanet har en 14 grader lutande yttervägg samt de två övre planen är indragna. – Mitt i byggnaden har vi skapat en vinterträdgård som har glasats in för att undvika avvattning samtidigt som det blir en trevlig miljö med både inne- och utekänsla. Förutom mellan- och högstadium kommer skolan att innehålla en träningsskola och en särskola, berättar Liselotte Heintz. Vi får beställningar till lokalförvaltningen från skolförvaltningen och har därefter gjort en upphandling enligt LOU som Flodén Byggnads AB har fått som en totalentreprenad. – Vi kom in i projektet genom anbud 2017, berättar Martin Holgersson, platschef på Flodén Byggnads AB. Vi började med att riva några byggnader och startade en renovering av en befintlig byggnad för att eleverna skulle kunna gå kvar där under byggtiden. Detta skedde under 2018. Fasaderna i markplan lutar 14 grader utåt, en spännande arkitektonisk konstruktion. Fasaderna är beklädda med skiffer, vilket ger ett gediget intryck. För att minska solinstrålningen har man installerat elektrokromt glas i fönster och glastak som minskar värmestrålningen från solen med upp till 80 procent. När det gäller miljö och energi följer man Göteborgs allmänna villkor och beräknar en energiåtgång på 45 kW per kvadratmeter och år. – Då skolan ligger i en dalgång påminner den i sin utformning om en kulle i naturen. Samarbetet har gått mycket bra vilket är en del i att vi kunde leverera en färdig skola sex månader före avtalad tid, berättar Martin Holgersson. Det medförde att skolverksamheten kunde börja sin verksamhet till höstterminen 2020.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av skola i Göteborg Byggherre: Göteborgs stad lokalförvaltningen Konstruktör: Stiba AB Generalkonsult och arkitekt: Wahlström & Steijner Arkitekter AB Totalentreprenör: Flodén Byggnads AB


92 Svensk Byggtidning

SKOLA

Starka färger skapar attityd i de renoverade elevutrymmena. Bild: Kraftstaden och Contecton Arkitekter

MAGNUS ÅBERGSGYMNASIET får genomgående renovering

Hösten 2021 kommer den etappvisa upprustningen av Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan att vara klar. Just nu pågår renoveringen av kvarteret Laborator 2, som innehåller både yrkesprogram och teoretiska program. AV GÖSTA LÖFSTRÖM DET ÄR EN genomgripande upprustning av gymnasieskolan

från 1970-talet som nu genomförs under flera års tid i tre huvudsakliga etapper. Tidigare har Slättbergsskolan och Byggprogrammet genomgått renovering och nu pågår den tredje etappen som ska resultera i en bättre, säkrare och mer trivsam läromiljö i kvarteret Laborator. – Den här delen av skolans ombyggnad sker också i tre etapper med start i augusti 2019 och omfattar 7 700 kvadratmeter och en mindre tillbyggnad om 100 kvadratmeter. Vi bygger till ett cykelgarage och ett nytt soprum, säger Bengt-Ove Andersson totalentreprenören Peabs platschef.

Laborator 2 innehåller bland annat yrkesprogram, samhäll, estetiskt och naturprogram med bland annat kemisalar. Under ombyggnadens olika etapper flyttas eleverna runt i olika lokaler. – Vi river i princip ut allting och göra nya rumsindelningar och nya ytskikt. Vi bygger igen innergårdar och skapar nya lokaler. Det blir nya elevytor och en ny hörsal. Vi renoverar den gamla aulan, där det blir nya stolar och helt ny belysning. Bara belysningen är en stor del av entreprenaden. Mest är det fråga om invändiga jobb, men i projektet höjs taket på att fläktrum och det tillkommer mindre markarbeten. – Största utmaningen är att bygga mitt i en pågående verksamhet. Det gäller att störa så litet som möjligt och sörja för säkerheten, säger Bengt-Ove Andersson. Magnus Åbergsgymnasiet (allmänt lokalt kallat MÅG) vid Karlstorpsvägen nära E 45 söder om stadens centrum, har drygt 1 000 elever vid teoretiska och praktiska program och är uppkallat efter kyrkoherden Magnus Åberg, som var ledare för skolväsendet i Trollhättan i slutet av 1800-talet. FAKTA I KORTHET: Tredje etappen i en flerårig renovering av Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan. Byggherre: Kraftstaden Fastigheter Totalentreprenör: Peab Entreprenadkostnad: 75 Mkr

Golvläggning, Plattsättning & Städ Din partner i vått och torrt www.pbgolv.se


Utbyggda förskolan Tjambo i Malå med traditionell trästomme och röd träfasad färdigställs etappvis hösten 2020. Bild: Peab

SKOLA

Svensk Byggtidning 93

TILL- OCH OMBYGGNAD AV FÖRSKOLAN I MALÅ I Malå kommun i Västerbotten bygger general- och byggentreprenören Peab om förskolan Tjambo i centralorten Malå. Ett byggprojekt som ska vara klart till årsskiftet 2020/21. AV THOMAS ANDERSSON FÖRSKOLAN TJAMBO var tidigare en av flera förskoleavdel-

ningar utspridda på olika håll i Malå – en centralort och kommun med drygt 3 000 invånare i norra Västerbotten vid Malå ån, sju mil norr om Lycksele. – Det har tidigare varit flera förskolor men nu blir det bara en i Malå med sju avdelningar, säger arbetschef Jens Skoglind på Peab i Skellefteå. Peabs om- och tillbyggnadsentreprenad omfattar grund- och markarbeten, rivning, husbyggnad samt diverse installationer för luftbehandling, vatten och sanitet, kylsystem, tele och el. Tillbyggda husdelar är uppförda med traditionell trästomme. De bildar, tillsammans med det gamla förskolehuset, en sammanhängande byggnad, formad som ett u med en innergård. Hösten 2020 slutförs byggprojektet förskolan Tjambo i Malå samtidigt som det pågår förskoleverksamhet i två tredjedelar av byggnaden.

Vi arbetar med alla typer av golv utom klinker samt golvslipning. Vi arbetar inom Skellefteå kommun och samarbetar med alla stora leverantörer av mattor och parkettgolv. Vi har över 20 års erfarenhet av golvläggning. I dagsläget är vi åtta anställda och ni hittar oss på Industrivägen 30 i Skellefteå. Tel: 0910-77 53 05 • www.golv4u.se

– Lokalerna och förskoleavdelningarna görs klara etappvis. På vissa avdelningar håller vi på med dörrmontage och på andra med inredningssnickerier och skåp, berättar Jens Skoglind, Peab. Alla tillbyggnader är uppförda i ett plan, med ett undantag. En del med två våningar har ett storkök i bottenplanet med ett fläktrum ovanför. – Storköket är en av de saker som vi har gjort i samband med att vi bygger en förskola för flera avdelningar. Den nya om-, tillbyggda– och utvidgade förskolan Tjambo får en exteriör med en träfasad i röd kulör och ett tak av plåt. Peab med arbetschefen Jens Skoglind – och erfarenhet från liknande byggprojekt i bland annat Skellefteå – anser att förskoleprojektet Tjambo i Malå har ”flutit på bra”. Men pekar samtidigt på att samordning av olika yrkesdicipliners insatser alltid tar tid och resurser i anspråk. Om- och tillbyggnader av existerande byggnader rymmer dessutom i större eller mindre utsträckning så gott som alltid en särskild problematik. – När du ska in i delvis befintliga byggnader, samtidigt som du bygger andra nya, så kan det dyka upp förhållanden som inte är som du trodde, avslutar arbetschef Jens Skoglind på Peab i Skellefteå.

FAKTA I KORTHET: Om-och tillbyggnad förskola, Malå Tidplan: maj 2019–december 2020 Byggherre: Malå kommun General- och byggentreprenör: Peab Sverige AB Förfrågningsunderlag: TM Konsult Teknik & Arkitektur Kostnad: 23 Mkr


94 Svensk Byggtidning

SKOLA

Inför vintern 2020/21 har det pågående bygget av den nya Lindbackaskolan i Lindesberg tätt hus Bild: Sweco.

NY HÖGSTADIESKOLA

I LINDESBERG med fokus på miljö och estetik

En ny högstadieskola byggs nu i Lindesberg. Byggprojektet inkluderar två nya idrottshallar, ett storkök samt upprustning av befintliga F-6 skolan Brotorpsskolan. – Den gamla högstadieskolan är undermålig och svår att rusta upp, förklarar projektledare Jan Källberg på kommunala fastighetsbolaget FALAB. AV THOMAS ANDERSSON LINDESBERGS NYA högstadieskola inkluderar flera skolbygg-

nader som tillsammans bildar Lindbackaskolan och ska stå färdiga till höstterminen 2021. Det rör sig om totalt fyra skolbyggnader plus en idrottshall. Där kommunala fastighetsbolaget FALAB är byggherre och Lindesbergs kommun fungerar som byggherreombud. – Allting är tätt och tre hus ska besiktigas före jul. Det har flutit på riktigt bra, berättar FALAB:s projektledare Jan Källberg för Svensk Byggtidning i mitten på november 2020. Skolbyggnadsprojektet i Lindesberg handlar om kommande

skolbyggnader på totalt 17 700 kvadratmeter. Skolbyggnader med stålstomme, HDF–bjälklag, utfackningsväggar och cementbaserade stenskivor i fasaderna. – Vi överlämnar storkök, administration och särskolans matsal nu till årsskiftet. Idrottshallen och huvudbyggnaden för undervisning kommer till våren, rapporterar i november 2020 projektchefen och ledaren Håkan Öfverström på lokala totalentreprenören Lindesbergs Bygg AB. Slutresultatet av Lindesbergs skolbyggnadsprojekt blir fönsterrika pedagogiska miljöer med generösa ljusinsläpp och exteriört


SKOLA

estetiska mervärden. Det sistnämnda lite av en inspirerande utmaning för totalentreprenören Lindesbergs Bygg. – Det är en konstnärlig utsmyckning, en skärm runt omkring fasaden, som vi har fått ägna ganska mycket tid åt, berättar platschefen Håkan Öfverström.

Utemiljöer Det pågående byggprojektet i Lindesberg omfattar även utbyggnad med två plan, ombyggnad och upprustning av den befintliga Brotorpsskolan. – Utbyggnad är redan tagen i bruk, meddelar Jan Källberg på FALAB. Även upprustning av cafeterian i ishallen i Lindehov ingår i byggprojektet i Lindesberg. Liksom en rad delprojekt med sikte på utemiljön runt skolbyggnaderna. Anläggning av ytor och mark för sådant som mötesplatser, lek, idrott, parkering, bussangöring, plantering och gröna ytor. Alltsammans med miljö och estetik som genomgående riktmärken.

Bild: Creative Commons

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad 7-9 skola, utbyggnad med mera, Lindesberg Tidplan: maj 2019–juni 2021 Byggherre: FALAB Totalentreprenör: Lindesbergs Bygg AB Arkitekt: Projektengagemang Projektledning i Sverige AB

Med effektiva installationer och regelbunden service skapar vi trivsamma miljöer. Besök vår hemsida, bravida.se

Risåns Måleri & Färgstation AB 0580 – 121 21

Svensk Byggtidning 95


96 Svensk Byggtidning

SKOLA

Bilder: Marcus Sandlund

SVÄRTINGE SKOGSBACKE SKOLA blir mittpunkt i den nya stadsdelen

Svärtinge Skogsbacke skola är en två-parallell f-6 skola som byggts som en ny stadsdel i Svärtinge, Norrköping. Skolan ligger i en skogsbacke, inte långt från sjön Glan och är en skolbyggnad utöver det vanliga. Själva byggnaden är stor, men har arkitektoniskt brutits ner till flera mindre enheter. AV KIM HALL SKOLBYGGNADEN OMFATTAR 6 600 kvadratmeter bruttoyta

och konstruktionen består av traditionell betongplatta på mark, utfackningsväggar, stålpelare med utfackningsväggar, tegelfasad dragen åt det röda hållet men ändå i jordnära kulörer. Vissa delar är i två plan medan andra är byggda i ett plan. Det är en arkitektoniskt påkostad skola där hela skolbyggnaden är sammanbyggd som en enhet, men har delats upp i olika enheter. Lokalerna är rymliga med bra ljusinsläpp och inomhusklimat. Materialvalen är ljusa med nordisk känsla. Vitmålade väggar med inslag av trä invändigt. – Skolans utformning passar väl in i miljön och kommer att bli en mittpunkt i den nya stadsdelen, säger Marcus Sandlund, affärschef och ombud för NCC, som genomfört projektet i totalentreprenad. NCC en av Sveriges största skolbyggare och är kända för att satsa på samhällsutveckling och tillsammans med Norrevo utvecklar de den nya skolan i naturskön miljö i Svärtinge skogsbacke. Projektet är en del av Norrköpings kommuns samhällsutveckling utanför stadskärnan. Skogen som ligger inpå skolknuten har inspirerat utformningen av skolgård och skolbyggnad och kommer att ge eleverna förutsättningar till en lugn och trygg studiemiljö. – Hållbarhet och trygghet genomsyrar projektet med bra materialval, bergvärme och närvarostyrd ventilation och belysning. Dagens skolbyggnader är installationstekniskt avancerade. Skolan ska vara en miljö som stimulerar till inlärning, säger Marcus Sandlund. Skolan är färdigbyggd och verksamheten flyttar in under vinterlovet.


Hållbarhet och trygghet genomsyrar Svärtinge Skogsbacke skola. Bilder: Marcus Sandlund

420 elever och cirka 35 lärare ska vistas i lokalerna, som dels består av undervisningssalar, grupprum, hemvist och personalutrymmen, dels matsal med tillagningskök och bibliotek. På området byggs även en fristående idrottshall om 470 kvadratmeter. – Tomten är lite sluttande, därför är gymnastikhallen placerad

SKOLA

Svensk Byggtidning 97

något lägre än skolbyggnaden, som består av två plan respektive ett plan. Trots byggnadens storlek tycker vi att skolan smälter bra in i miljön. Det är en styrd entreprenad där utformningen av skolbyggnaden var färdigprojekterad i förfrågan, säger Per Kempe, projektchef på Norrevo.

FAKTA I KORTHET: F-6 skola i Svärtinge, Norrköping Byggperiod, november 2028–december 2020 Byggherre: Norrköpings kommun Totalentreprenör: NCC Construction Sverige Arkitekt: AG arkitekter

SPORTGOLV, LÖPARBANOR, KONSTGRÄS OCH UTRUSTNING


98 Svensk Byggtidning

SKOLA

Den ombyggda och nya Gärdåsskolan kommer att stå klar till vårterminen 2022 för 650 elever.

GÄRDSÅSSKOLAN

UPPDATERAS Det är många som flyttar in i stadsdelen Kortedala i Göteborg som byggdes upp under 1950-talet. Det medför behov av en uppdaterad skola för dagens krav på skollokaler. Nu byggs Gärdssåsskolan om och till. Det är en investering på 240 miljoner kronor. AV MARIE LOUISE AARÖE

– VI BÖRJADE 2015 med en förstudie på uppdrag av Göteborgs verksamhet på kvällarna. Vissa lokaler samnyttjas i tid mellan Stad för en skola som uppfyller dagens behov för elever som går skolan och fritidsgården respektive kulturskolan. Den befintliga från fjärde till och med nionde klass, berättar Susanne Rasmusson, byggnaden, som bland annat innehåller tillagningskök och matsal, projektledare på Lokalförsörjningskontoret. Investeringsbeslutet kommer att byggas om och renoveras. Matsalen utökas genom togs 2017 och entreprenaden startade vi 2018 med Tuve Bygg AB en tillbyggnad på cirka 100 kvadratmeter. som totalentreprenör i samverkan och med byggstart under 2019. – Det ställs stora krav på arbetet då vi bygger under pågående Det första som genomfördes var rivning av en gammal verkstadsverksamhet. Vi har sprängt en hel del och i samband med detta byggnad från den tidigare yrkesskolan. Detta är en skola som krävs stor disciplin och tålamod. Det är stora markarbeten som vi genom åren har haft många skepnader och verksamheter och ingår har genomfört bland annat för nya värmekulvertar, VA-ledningar i ett bevarandeprogram som kulturhistoriskt värdefull. och separering av VA för att inte blanda dagvatten och spillvatten – Hela Kortedala byggdes upp på 50-talet, så även skolan besom man tidigare har gjort. rättar Susanne Rasmusson. Det innebär en industriprägel med För att inte störa verksamheten alltför mycket har man rivit mycket tegel i området och därför är stadsdelen Kortedala tidsoch gjort ombyggnaden i etapper. En stor utmaning har varit att typisk och intressant ur ett bevarandeperspektiv. Skolan består av skolan ska vara tillgänglig och säker samt att verksamheten ska tegel både interiört och exteriört och det har varit viktigt att bevara. störas så lite som möjligt. Det är en speciell form på den ursprungliga bygganden med –Vi kommer att ha en slutbesiktning av skolan under hösten långa korridorer, som skolor byggdes förr. Dagens skolor är mer 2021 för att eleverna ska kunna börja sina studier lagom till vårfyrkantiga och djupa byggnader med ett minimum av korridorer. terminen 2022, berättar Susanne Rasmusson. Med hänsyn till bevarandekraven har vi försökt att bryta ner skolan speciellt i höjdled. Skolan uppfördes mellan 1957 och 1959 efter ritningar av den FAKTA I KORTHET: kände funkisarkitekten Nils Einar Eriksson och ingår som en viktig Rivning och nybyggnad av skola i Göteborg del i 1950-talets stadsplanering. Byggherre: Göteborgs Stad Lokalförvaltningen Brickor Delsjös Golfrestaurang Nybyggnaden består av fyra våningar varav tre kommer att Annonsyta 140x90 mm Totalentreprenör: Tuve Bygg AB innehålla skolverksamheten och den översta all teknik. Här komArkitekt: Contekton Arkitekter Fyrstad AB mer också finnas plats för en fritidsgård och en kulturskola med Byggkonsult: Tyréns AB

Fuktsakkunnig, fukt- och täthetsmätning har säkerställt projektet till ett ”friskt hus”. www.monomeet.se

TILLRÄCKLICKT SMÅ FÖR ATT GE SERVICE. STORA NOG FÖR DITT NÄSTA PROJEKT

www.el-finess.se

info@el-finess.se


SKOLA

Svensk Byggtidning 99

LAMMHULT SATSAR på hållbar skola

Lammhultsskolan byggs om och till för att rymma förskoleklass, låg-, mellan- och högstadieklasser samt en sporthall med utrymme för publika event. Den gamla låg- och mellanstadieskolan med tillhörande gymnastiksal och matsal rivs medan det befintliga högstadiet byggs om till förskola. AV KIM HALL LAMMHULT VÄXER OCH därmed ökar också behovet av

modernisering av skola och förskola. Skolan kommer att ge plats åt cirka 500 elever när den är klar våren 2022. Byggherre är Vidingehem och arkitekt är Byggingenjörsbyrån i Gnosjö medan totalentreprenaden hanteras av GJB Bygg. – Paviljonger kommer att uppföras under om- och nybyggnationen så att undervisningen kan bedrivas som vanligt, säger Vidingehems fastighetschef Henrik Vernersson. I första etappen kommer låg-, mellan- och högstadiet att byggas med tillhörande kök, matsal, bibliotek och sporthall. När den etappen är klar flyttar barnen från den gamla högstadieskolan in i nya lokaler. Även barnen i de tillfälliga paviljongerna flyttas till nya lokaler. I etapp två byggs den gamla högstadieskolan om till förskola. När den är renoverad flyttar förskolebarnen från paviljongerna på Humlan och Linden samt barnen på Värendsgården in i de nya förskolelokalerna och därmed avyttras paviljongerna. Ytmässigt omfattar den nya skolbyggnaden 8583 kvadratmeter bruttoyta. Men för att skolan inte ska upplevas så stor har den brutits ner med en central byggnad med entré i glas och som sammanbinder de tre skollängorna. – När vi ritade byggnaden utgick vi ifrån att skolan skulle hänga

Genom att bryta ner skolbyggnaden i en central del som sammanbinder de tre flyglarna upplevs Lammhultsskolan inte lika stor som den egentligen är. Bild:er Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer

ihop. Elever och personal skulle kunna gå inomhus mellan de olika skolbyggnaderna. Sporthallen är en suterrängbyggnad där en del är nedgrävd, vilket gör att byggnaden inte upplevs som så hög. Här finns läktarplats för cirka 300 åskådare. Tanken är att hallen även ska kunna användas för publika evenemang, förklarar Erik Gärskog, arkitekt på Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer, som utformat arkitektskissen för projektet. Den väg som tidigare gick rakt igenom skolområdet finns kvar och skolan är samlad på en fastighet. Man har säkrat utemiljön för busshållplats, parkering och väg. – Byggnaden är energieffektiv med solceller på taket till sporthallen. Det är bra ljusinsläpp och ventilation. Vi har försökt spegla stommen i uttrycket i huset genom att exponera träkonstruktionen i den inre miljön, säger Erik Gärskog.

FAKTA I KORTHET: Lammhultsskolan, Lammhult Byggperiod: augusti 2020–våren 2022 Byggherre: Vidingehem Totalentreprenör: GBJ Bygg Arkitekt: Byggingenjörsbyrån i Gnosjö, Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer

Arkitekter & Ingenjörer

GULLMANDERS


100 Svensk Byggtidning

HANDEL

Kentucky Fried Chicken är en av tre snabbmatskedjor som hösten 2020 flyttat in i utbyggda handelscentrumet Boglundsängen i Örebro. Bild: KFC

SNABBMAT FÖRST PÅ PLATS Boglundsängen i Örebro är ett handelsområde i snabb utveckling. Hösten 2020 är tre snabbmatsrestauranger på plats i nyproducerade butiksbyggnader. Möbel- och inredningsbutiken Chilli etablerar sig i början på 2021 i sedan tidigare existerande butikslokaler. AV THOMAS ANDERSSON HANDELSOMRÅDET BOGLUNDSÄNGEN i Örebro växer i

snabb takt, konstaterar byggherren Fastighets AB Regio i ett pressmeddelande november 2020. I samarbete med projektledaren P & E Fastighetspartner tecknades då ytterligare ett hyresavtal i det utbyggda handelscentrumet i centrala Örebro. Regio förvärvade handels- och utvecklingsområdet Boglundsängen hösten 2017 och har sedan dess ihop med P & E Fastighetspartner byggt ut handelscentrumet. – Vi försöker utveckla byggrätterna som finns i Boglundsängen, säger fastighetsutvecklare Jan-Christer Nilsson, P & E Fastighetspartner, till Svensk Byggtidning. Fokus ligger på handel, restaurang och service. Där snabbmatsrestaurangerna Burger King, ”drivethru” asiatiska ChopChop och Kentucky Fried Chicken tidigt hoppade på tåget som hyresgäster.

Detta i ett sammanhängande och integrerat handelsområde där snabbmatskedjorna hösten 2020 successivt öppnat i nyproducerade, fristående, separata byggnader. Samtliga uppförda av totalentreprenören Olofsson Bygg & Entreprenad och slutbesiktigade sensommar och tidig höst 2020. – Det här är ett volymhandelsområde där alla hyresgäster har egna entréer, förtydligar Jan-Christer Nilsson och tar som jämförande exempel handelsplatsen Barkaby i Stockholmsområdet. Det i november 2020 tecknade hyresavtalet med möbel- och inredningsbutiken Chilli gäller dock 1300 kvadratmeter butiksyta i en befintlig byggnad med inflyttning första kvartalet 2021. Branschkollegan och konkurrenten Mio har hösten 2020 redan etablerat sig i handelsområdet Boglundsängen.

Planenligt För erfarna fastighetsutvecklaren, delägaren och hyresvärden P & E Fastighetspartner har projektet i Boglundsängen löpt på enligt plan. – Vi har byggt ganska mycket av den här typen av fastigheter de senaste åren. Här har marken varit lite problematisk, men vi har ett gott samarbete med våra hyresgäster och våra byggentreprenörer, avslutar fastighetsutvecklare Jan-Christer Nilsson, P & E Fastighetspartner.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad handelscentrum, Boglundsängen, Örebro Tidplan: november 2019– juli 2020 Byggherre: Fastighets AB Regio Projektledare: P & E Fastighetspartner AB Totalentreprenör: Olofsson Bygg & Entreprenad AB


KONTOR

En fasad med glas, aluminium och integrerade solceller omger NCC:s nya kontorsbyggnad i Järva Krog. Bild: Joakim Kröger/ NCC

Svensk Byggtidning 101

Trä och en svag doft av färskt virke ger en rofylld atmosfär i fastighetsägaren Fastpartners kontorsbyggnad i Järva Krog. Bild: Joakim Kröger/ NCC

RÖRELSE, MÖTEN OCH ÖPPENHET

formar NCC:s nya kontorsbyggnad i Järva Krog En öppen trädoftande ljusgård. Generösa trappor i korslaminerat trä mellan transparanta, flexibla, kontorsplan. NCC:s nya huvudkontor med flyttbara väggar, coworking-ytor och koncentrerad avskildhet ligger som tidigare i Järva Krog. Nu på väg att bli en ny stadsdel vid E4:an på vägen mot Arlanda i norra Stockholm. Med ett färdigt progressivt byggprojekt som enligt fastighetsutvecklare Andreas Andersson, NCC Property Development, engagerat över 2000 medarbetare inom olika yrken. – Det är lite häftigt när du tänker på det! AV THOMAS ANDERSSON SOM BYGGHERRE, byggentreprenör och hyresgäst har fastig-

hetsutvecklaren och byggföretaget NCC från grunden utvecklat sitt nya huvudkontor i Järva Krog i norra Stockholm. Ett komplext byggprojekt som handlar om mycket mer än bara en ny kontorsbyggnad. Istället för det gamla otrygga, nu rivna, har exempelvis ett nytt attraktivt parkeringshus, med butiker, restauranger och annan service, uppförts. Ett bidrag till närservice och trygghetskänsla. Det här betonar fastighetsutvecklare Andreas Andersson på NCC Property Development och tillägger: – Vi rev vårt gamla huvudkontor. Ett hus med vinklar, vrår och en massa outnyttjade ytor på en jättestor tomt. Nu skapar vi 90 000 kvadratmeter kontor och bostäder på samma tomt, mer kvartersstruktur och en mer levande stad! Där exempelvis Ovacon AB – med sin isoleringsentreprenad i det nya parkeringshuset – bara är en av en lång rad anlitade entreprenörer som dragit sitt strå till stacken. Och där NCC själv med sitt huvudkontor, den 16 november 2019, flyttade in som hyresgäst i en av de nya byggnaderna. Närmare bestämt den med beteckningen K12, som fastighets-

bolaget Fastpartner AB sedan mars 2020 tagit över som ägare, och i samarbete med NCC utvecklar vidare i Järva Krog. Fastpartners fastighetschef Svante Hedström beskriver den nio våningar höga nya byggnaden vid Herrjärva Torg 3 som en ”hörnpelare” i bolagets fastighetsbestånd. Miljöklassad och nära kollektivtrafik – Vi kom in innan huset var färdigt och förde en dialog. Vi tycker att det är ett bra, modernt kontor i fint läge. Välutvecklat, miljöcertifierat enligt Breeam Excellent och med bra hyresgäster. Det säger Svante Hedström när han tillsammans med NCC:s Andreas Andersson guidar runt Svensk Byggtidning i den nya kontorsbyggnaden. Förutom NCC:s huvudkontor är, hösten 2020, amerikanska produktutvecklaren 3M, liksom finska medicinteknikföretaget Mitru inflyttade hyresgäster.

Insekter och fågelholkar Den nya kontorsbyggnaden vid Herrjärva Torg är uppförd med en prefabricerad betongstomme. Fasaden av glas och aluminium >> har integrerade solceller och övergår högst upp i ett sedumtak.


102 Svensk Byggtidning

KONTOR

Sprinkler och LED-armatur är integrerade i undertak och jämförelsevis enkla att ändra.

Centralt atrium

Fastighetschef Svante Hedström, Fastpartner. Bild: Fastpartner

– Solcellerna är utbytbara. Den dagen tekniken blir bättre kan vi enkelt plocka bort de gamla och sätta in nya, förklarar Andreas Andersson. På taket finns en inbjudande takterrass med grönska, insektsboenden och fågelholkar plus förberett för solceller. – Vi gillar fastigheten som är certifierad med sitt gröna tak. Hållbarhet ligger högt på agendan, tillägger Svante Hedström. Här ingår också energibrunnar för såväl bergvärme som bergkyla. I en byggnad helt utan radiatorer distribueras all värme och kyla via luften. Ett inomhusklimat som är oberoende projekterat och individuellt avstängningsbart för på varje våningsplan två olika hyresgäster. Med flytt- och monterbara innerväggar, och få våningshöga väggar, är det lätt att anpassa lokalerna efter hyresgästernas olika behov. Liksom till framtida krav på förändring och ombyggnad. Lättlyfta kvadratiska golvplattor bildar ett flexibelt installationsgolv med dolda men lättåtkomliga digitala och andra installationer.

Invändigt sätter ett atrium – en ljusgård som öppnar upp mellan våningsplanen – sin prägel på NCC:s nya huvudkontor i Järva Krog. Liksom de framträdande, ljusa, svagt trädoftande, våningstrapporna av korslaminerat trä. Inköpta i paketform från Österrike. – Det fanns ingen i Sverige som kunde leverera de spännvidder vi behövde, berättar Andreas Andersson. Trapporna monterades på fabrik här hemma och levererades sedan i färdiga längder och mått för att ovanifrån lyftas in i den nya byggnaden på byggarbetsplatsen i Järva Krog. Hålet i taket var dock mindre än trapporna … Men en datorsimulering av Ramboll visade hur de skulle vinklas för att kunna lyftas in och komma på plats. – Nu var problemet, fortsätter Andreas Andersson, att ingen entreprenör ville åta sig jobbet. – Det slutade med att fyra av våra egna yrkesarbetare sade; vi fixar det här! Det blev ett stort plockepinn där det skulle passa på millimetern. Helt fantastiskt och lite spännande! På det sättet kunde alla våningstrappor i den nio våningar höga kontorsbyggnaden monteras utan byggnadsställningar nere på ljusgårdens golv. – Det här var både kostnadseffektivt och tidsbesparande. Vi har haft ett otroligt duktigt produktionsgäng! Den i kontorsbyggnaden centralt placerade trappan – inte i första hand den mer undanskymda hissen – välkomnar i entrén och förbinder sedan upp genom byggnaden de transparenta våningsplanen. Arkitektur och inredning som tar sikte på rörelse, hälsa och möten. – Alla avdelningar på NCC har tillgång till och kan bokstavligen se varandra, säger Andreas Andersson.

Spontana fikamöten Kontorsbyggnaden i Järva Krog är ett ”aktivitetsbaserat” kontor. Hyresgästernas medarbetare har en ”hemvist” på ett särskilt våningsplan. Där förvarar de sina personliga material och arbetsredskap i egna skåp, istället för på fasta arbetsplatser. – Sedan sätter du dig och jobbar i den miljö som passar bäst för dina aktuella arbetsuppgifter, förklarar Andreas Andersson. I arbetsmiljöer på avdelningar och öppna våningsplan där du kan välja mellan individuella arbetsbord, gruppmöblerade


KONTOR

trivsel och möten på NCC:s och övriga hyresgästers kontor i Järva Krog. Bild: Joakim Kröger/ NCC

Svensk Byggtidning 103

att detta är möjligt utan att bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. – Just för att det är så stort och luftigt så att du kan sitta på distans.

Hälsa och jobbresor

coworking-ytor och där det förstås alltid finns tillgång till enskilda arbetsrum. Under vår rundvandring stannar NCC:s Andreas Andersson till vid en av alla ”coffice”. Möjligheten att nära en kaffeautomat – med sitt utbud av allt från svensk standardfika till italienska excesser – spontant slå sig ned för ett tankeutbyte över en kopp kaffe. – Många smarta idéer kläcks vid kaffeautomaten! Visst, även på NCC:s nya huvudkontor i Järva Krog gör covid-19 att fler än vanligt jobbar hemifrån. Men när Andreas Andersson privat pratar med kompisar och jämför med andra arbetsplatser upplever han att det är fler medarbetare på NCC, jämfört med andra arbetsplatser, som vill vara på sitt kontor. Som bedömer

Vector Wall stödmursystem ®

Vi avslutar rundturen i fastighetsägaren Fastpartners och hyresgästen NCC:s nybyggda kontorsbyggnad i Järva Krog med att blicka ned på den för allmänheten öppna och välbesökta restaurangen i bottenplanet. Vägg i vägg ligger även ett gym. – En hälsostudio för att främja hälsa och träning hos våra anställda, påpekar fastighetsutvecklare Andreas Andersson, NCC Property Development. Fastpartners fastighetschef Svante Hedström fyller i. – Synen på hälsa och resande har ju förändrats. Vi har också ett gigantiskt cykelrum här nere med verktyg, luft- och avspolningsmöjligheter och duschar. Att folk cyklar och åker kollektivt till jobbet kommer att öka något ofantligt!

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad kontor, Järva Krog, Solna Tidplan: juni 2017–april 2020 Byggherre: NCC Property Development AB Byggentreprenör: NCC Sverige AB Fastighetsägare: Fastpartner AB Arkitekt: White Arkitekter AB Kostnad: 1 Mdkr

Vector Wall® unika funktioner och design är integrerade naturligt i miljön och är ett attraktivt alternativ till betongmurar. Vector Wall® har ett optimalt skydd mot graffitti, skadegörelse och brand mm. BG Byggros har leverar 8 st Vector Wall murar till Sunderbyn - Sävast, som är lokaliserat i Luleå längst upp i norr.

www.byggros.com BG Byggros AB, Levins väg 4, 291 73 Önnestad, Tel: 0771 48 90 00

Foto: HydroTerra/NCC

Vi la grunden till Järva krog

hercules.se

På Hercules har vi egna geotekniker som hjälper dig att analysera platsen, välja optimal design och lösa oväntade problem på plats. Ett av våra uppdrag är Gruvöns bruk, Billerud Korsnäs fabrik i Grums. • Grundläggning, stödkonstruktioner, armering • Egen teknikavdelning löser oväntade problem direkt • Egen tillverkning med hög kvalitetskontroll


104 Svensk Byggtidning

HOTELL

Gradienten blir med sina 18 våningar ett nytt landmärke för Jönköping. Bild: Enter Arkitektur

HÖGHUSHOTELLET I JÖNKÖPING

har kommit upp ur marken Om två år ska det nya storhotellet på Tändsticksområdet i Jönköping stå klart. Just nu är projektet ”uppe ur marken” och har börjat byggas på höjden. Skanska Sverige är byggherre, fastighetsbolaget Balder blir fastighetsägare och Nordic Choice Hotels blir hyresgäst. AV GÖSTA LÖFSTRÖM TILLSAMMANS MED ETT nytt torg som anläggs av Jönköpings

kommun ska det nya hotellet knyta ihop Tändsticksområdet med Västra centrum vid Vätterns södra strand. Hotellprojektet, som drivs av Skanska Sverige, går under namnet Gradienten, ett ord som har med gradera att göra och som bland annat betyder toning och beskriver en fin övergång från en färg till en annan. Litet mer vardagligt talas i Jönköping om projektet som Höghushotellet eller Tändstickshotellet. Bygget ligger vid Järnvägsgatan precis söder om Vättern och området bär på en stolt historia från tändsticksindustrin, som från präglade staden från mitten av 1800-talet och fram till 1970-talet.

Hotellet blir ett nytt landmärke för Jönköping, en 60 meter hög byggnad om 18 våningar över mark innehållande bland annat 229 hotellrum. Därtill blir det spa, bar och restaurang och utsikt mot både Vättern och näraliggande Munksjön. Utsikten tas till vara genom ett flertal terrasser och andra ytor, exempelvis i hotellets sviter högst upp i byggnaden. Under försommaren 2020 påbörjades gjutning av bottenplattan som består av 730 kubikmeter betong och nu börjar hotellet ta form ovan mark. Byggnaden omfattar 12 300 kvadratmeter bruttoyta. Under byggnaden blir det ett allmänt parkeringsgarage i suterräng i två


HOTELL

våningar med 115 p-platser. Det nya hotellet byggs samman med det gamla industriområdets ”G-hus” som byggs om till hotellrestaurang. De två nedre våningsplanen kommer att inrymma hotellreception och en konferensanläggning om 830 kvadratmeter. – Vi vann en markanvisningstävling om utvecklingen av denna historiska mark, där kommunen länge haft visionen att knyta ihop det gamla industriområdet med Västra centrum, där det bland annat finns tåg- och busstation, säger Kristin Kallebo Ydrén. Hon är projektchef och byggherrens ombud gentemot kommunen, Balder och Choice. – Vi har en fortlöpande och nära dialog med kommunen, täta möten och ett gott samarbete. Byggnadstekniskt uppförs hotellet med stålstomme och bjälklag i HDF. De två nedre våningsplanen får en fasad i tegel och resten av exteriören kommer att präglas av glas och aluminium med fasadband som graderas uppåt.

Helt klart om två år – Till sommaren 2021 kommer vi att ha stommen uppe, säger Jan Selberg som är projektdirektör för Gradienten. Han konstaterar att det förstås är litet läskigt med hotellbyggen i dessa tider, att Choice kämpar med en del av sina hotell men att det över tid kommer att finnas ett stort behov av hotell i Sverige och världen. – Det är ett stort projekt och lite mark att röra sig på. Det kräver sin planering och hantering av logistiken. Det är alltid en utmaning. Sommaren 2022 är det meningen att Skanska ska lämna över bygget varefter Nordic Choice har att ordna inredningen inför en

Svensk Byggtidning 105

planerad öppning under senare delen av året. Parallellt med bygget av det nya hotellet anlägger Jönköpings kommun ett torg som ska bli en naturlig samlingspunkt i området.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av hotell vid Tändsticksområdet i Jönköping Byggherre: Skanska Sverige AB Totalentreprenör: Skanska Sverige AB Arkitekt: Enter Arkitektur Hyresgäst: Nordic Choice Hotels Entreprenadkostnad: 350 Mkr

DinInstallatör Installatör Din

ElajoEl El&&Energiteknik Energiteknik AB AB Elajo Fridhemsvägen 14, Jönköping Tel 036-349 150 Fridhemsvägen 14, Jönköping Tel 036-349 150 Installation och service av el, tele, kyla, säkerhet och Din Installatör Installation och service av el, tele, kyla, säkerhet och

Elajo El & Energiteknik AB

Fridhemsvägen 14, Jönköping Tel 036-349 150 www.elajo.se Installation och service av el, tele, kyla, säkerhet och automation


106 Svensk Byggtidning

VÅRD & OMSORG

Investeringskostnaden för ombyggnad och nybyggnad av Alingsås lasarett är 560 miljoner kronor. Bild: Andreas Thylander

Alingsås bygger

FRAMTIDENS SJUKHUS Alingsås lasarett bygger om och bygger nytt för att kunna leva upp till dagens krav av standard och effektivitet både för personalen och patienterna. Totalt ligger investeringskostnaden på 560 miljoner kronor. AV MARIE LOUISE AARÖE – VI BÖRJADE INLEDNINGSVIS 2010 med en förstudie för

om- och nybyggnad av Alingsås lasarett, berättar Tobias Sävengård, projektledare på Västra Götalandsregionen Västfastigheter. Dessförinnan har det länge funnits idéer om förnyelse av lasarettet. Lokalerna har varit uttjänta och logistiken inte optimal. 2011 utlyste vi en arkitekttävling som Sweco Architects vann. Lasarettet har fått en helt ny entré med reception varifrån man kan nå hela sjukhuset, samt café och trevliga väntrum. De flesta mottagningarna är också placerade i entréplan. I anslutning till entrén finns en hörsal och flera konferensrum. Från tidigare fyrbäddsrum har man byggt om till en- och tvåbäddsrum. Intensivvårdsavdelningen har byggts om helt samt även de fem vårdavdelningarna. Delar av operationsavdelningen har också byggts om för att få ett bättre flöde. Det innebär en ombyggnad på BRA 12 300 kvadratmeter och

en nybyggnad på BRA 8 850 kvadratmeter. – Samtliga äldre byggnader har byggts under olika år. Tre byggnader mellan 1930 och 1964 och de två modernaste byggnaderna mellan 1965 och 1974. Det är gamla byggnader och därför tar vi nu ett helhetsgrepp. Det är angeläget att skapa goda förutsättningar för samverkan mellan olika verksamheter. Det har vi åstadkommit genom att bygga nya kommunikationsstråk som ska bidra till vård inom rimlig tid och god information till patienterna.

Patienten i fokus Utformning och systemval har gjorts utifrån ett mycket stort fokus på hög energieffektivitet. Målet är att uppfylla Västra Götalandsregionen och Västfastigheters energikrav om halverad energianvändning fram till 2030. De nya byggnaderna ligger nästan 50


Detta blir nu ett stort lyft för Alingsås lasarett med bättre förutsättningar för bra vård- och arbetsmiljö. Den nya entrén är fantastisk. /Andreas Thylander, projektchef, Skanska Sverige AB

procent under BBR:s krav på energiförbrukning enligt de senaste energiprognoserna, detta kan ännu ej verifieras. – En stor utmaning i projektet har varit att bygga om bredvid pågående verksamhet, säger Tobias Sävengård. Nu får vi ett fantastiskt lasarett där byggnaden ska framhålla patienten och utstråla omtanke och trygghet där färgvalet har varit en viktig del i att skapa en hemmakänsla. Det är en del i att påskynda tillfrisknandet.

Utförande entreprenad i partnering – Vi var med 2015 i en upphandling enligt LOU som vi vann, berättar Andreas Thylander, projektchef på Skanska Sverige AB. Projektet tog direkt fart och i januari 2016 påbörjade vi ombygg-

VÅRD & OMSORG

Svensk Byggtidning 107

nationen. Det är en utförande entreprenad i partnering. Under de tre första åren projekterade vi parallellt med produktionen. Vi har varit djupt involverade från början för att styra projektet kostnadseffektivt och få kvalitet till rätt pris. En av utmaningarna har varit marken som består av lera som medfört pålning som självklart har påverkat verksamheten. Vi har haft vibrationsmätare för att inte överskrida gränsvärden för känsliga instrument. En annan av de stora utmaningarna har varit att docka in de nya huskropparna i de befintliga.

Många etapper Att bygga om och nytt i befintlig verksamhet är alltid en utmaning och besvärligt för verksamheten då de i princip under fem år har fått leva i en bullrig miljö och delvis fått flytta runt till tillfälliga vårdlokaler. Det har varit många etapper i projektet både små och stora. Som mest har det arbetat 100 personer samtidigt på arbetsplatsen. – Detta blir nu ett stort lyft för Alingsås lasarett med bättre förutsättningar för bra vård- och arbetsmiljö. Den nya entrén är fantastisk. Fasaderna är nya och även utemiljön är ny och fräsch. Projektet ska vara helt och hållet slutfört under första halvåret 2021, berättar Andreas Thylander. Innan dess kommer samtliga verksamheter att ha flyttat in i februari 2021.

FAKTA I KORTHET: Om- och tillbyggnad av Alingsås lasarett Byggherre: Västra Götalandsregionen Västfastigheter Utförande entreprenad: Skanska Sverige AB Arkitekt: SWECO Architects AB


108 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Det var ett självklart val att fasaderna skulle vara i tegel med ett inslag av puts för att påminna om den gamla industriverksamheten. Bild: Cathrine Sjölin, HSTD

Avvecklat gjuteri görs om till

ATTRAKTIVA BOSTÄDER Ett stenkast från Stora Torg i Halmstad bebyggs Lundgrens Trädgårdar med 151 nya hyresrätter. Här fanns tidigare ett gjuteri som successivt har avvecklats. Karaktären på de nya bostäderna fångar upp den gamla industrin genom gedigna materialval. AV MARIE LOUISE AARÖE – DETTA ÄR ETT TYPISKT omvandlingsområde som har gått

från industri till i dag attraktiva bostäder med perfekt läge inte långt från ån Nissan och med parker in på knuten med möjlighet till promenader och aktiviteter, berättar Henrik Oretorp, projektchef på Tornet Bostadsproduktion AB, ett företag som bildades 2010 med ägare som Peab, Balder och Folksam. Uppdraget vi har är att bygga mellan 700 och 800 hyreslägenheter per år med en långsiktig förvaltning.

bidrar till låga energiförbrukning. En kombination som ger så låga värden som 25 kW per kvadratmeter. – Vi har dessutom valt att certifiera våra byggnader i Miljbyggnad Silver. Därutöver är den sociala delen viktig. Vår målsättning är att skapa kvarter där människor trivs och kan mötas. Det är viktigt för en stad med levande områden. Och det är många som vandrar i området och är nyfikna både på utformningen och konsten på innergårdarna.

Energi i fokus

Själen består i området

Hållbarhetsfrågorna är viktiga där energieffektiva hus står i fokus. Fjärrvärme, bergvärme i kombination med solceller och solhybrider

Husen ligger på olika höjd och är på mellan 3, 4 och 5 våningar höga. Består av ettor upp till fyror som varierar mellan 35 och 80


BOSTAD

Svensk Byggtidning 109

kvadratmeter. Kvarteren är slutna med fina lummiga gårdsmiljöer där träd, buskar, klätterväxter, perenner och lökar samsas. Trädgårdsplaneringen följer mjuka former och uteplatserna avgränsas med häckar. – I gestaltningsdokumentationen beskriver vi själen i området som vi har velat bevara genom två kulturhistoriskt värdefulla byggnader från den gamla gjutjärnsfabriken, en kontorsbyggnad och en industribyggnad med sågtandstak. Även delar av en gammal mur har bevarats, berättar Henrik Oretorp.

Det röda teglet går igen Halmstad är traditionellt en tegelstad genom att en gång i tiden fanns här ett tegelbruk. Det mörkröda teglet är karaktäristiskt för Halmstad. Det har man tagit upp i de nya husen samt adderat ett ljust putsat hus. Det är dock tegel och stål som är det dominerande i exteriören. Dörrar och detaljer går i trä och ger den mjuka och varma känslan. – Vi har satsat på att anlita konstnärer för att smycka innergårdarna. Målsättningen är att skapa trivsel för de boende på olika sätt. Genom det stora intresset från de förbipasserande tror vi att vi har uppfyllt detta, säger Henrik Oretorp. Den första inflyttningen skedde i slutet av oktober. FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av flerbostadshus i Halmstad Byggherre: Tornet Bostadsproduktion AB Totalentreprenör: Peab Sverige AB Arkitekt: DOARK AB

Vi har satsat på att anlita konstnärer för att smycka innergårdarna. Målsättningen är att skapa trivsel för de boende på olika sätt. /Henrik Oretorp, projektledare, Tornet Bostadsproduktion AB Bild: Cathrine Sjölin, HSTD

För liten plats för bergvärme? Då är hybridpaneler svaret. Borra färre hål på mindre yta Du får en kostnadseffektiv energilösning oavsett om du bygger nytt eller ska byta ut ett gammalt värmesystem. Med vårt innovativa koncept kan du placera borrhålen tätare. Det innebär att du kan borra för bergvärme trots att du har en begränsad yta. Du behöver heller inte borra lika många hål.

Få mer värme och el för pengarna Vårt koncept består av solhybrider kopplade till ett gemensamt borrhålslager och en värmepump. Vår hybridpanel producerar mer el tack vare att den kyls ner. Den producerar dessutom värme dygnet runt då systemet fungerar som en luft/vatten-värmepump. • 20% bättre prestanda på din bergvärmepump • 20% mer el jämfört med en vanlig solpanel Besök samster.se eller mejla oss direkt på info@samster.se


110 Svensk Byggtidning

BOSTAD

En L-formad huskropp med 37 hyreslägenheter ritad av arkitektfirman Visbyark bidrar till blandade upplåtelseformer i Frönäs Gärde, Gnesta. Bild: Gnestahem

SÖDERLÄGE OCH SOLCELLER PÅ TAKET

i Gnestas nya hyreslägenheter Området Frönäs Gärde ligger med 10 minuters gångavstånd från Gnesta centrum. Här bygger totalentreprenören Betonmast Mälardalen AB ett flerbostadshus med fyra våningar och 37 lägenheter. AV THOMAS ANDERSSON ALLMÄNNYTTIGA GNESTAHEM är byggherre för Gnesta

kommuns kommande flerbostadshus i det nya bostadsområdet Frönäs Gärde. Byggprojektet inleddes hösten 2019 med ett förhållandevis tidskrävande grundläggningsarbete på lerfylld mark. Därefter har en VST betongstomme rests och ett uppstolpat metallbelagt tak kommit på plats. – Sedan är det en isolerad och putsad fasad, tillägger Mattias Persson, projektchef på totalentreprenören Betonmast Mälardalen.

Tätt hus Vad pågår nu hösten 2020 med cirka halvår kvar till planerat färdigställande i april 2021? – Just nu pågår putsarbeten, invändig stomkomplettering och takarbetet med plåtbeläggning. Det är tätt hus. Det rapporterar projektchefen Mattias Persson i månadsskiftet september – oktober till Svensk Byggtidning inför den annalkande vintern.

Det nya flerbostadshuset på Frönäs Gärde i Gnesta får en L-formad huskropp med innergård. Med sitt söderläge och sina planerade solceller på taket gör bygget själ för projektnamnet ”Solsidan”. Kommunala bostadsbolaget Gnestahem har idag sammanlagt 863 lägenheter placerade tätorten Gnesta, i Björnlunda och Stjärnhov. Allmännyttiga Gnestahem förvaltar dessutom 27 lägenheter åt likaledes kommunala fastighetsbolaget Centrumfastigheter.

Växande bostadsområde Gnesta är en växande kommun med 11 000 invånare mitt i Södermanland. Målet är en årlig befolkningstillväxt på minst två procent. Det kräver i sin tur ett bostadsbyggande på cirka 90-170 nya bostäder per år, enligt kommunens bedömning. När de nya hyresrätterna i området Frönäs Gärde blir färdiga för inflyttning våren 2021 bidrar de till ett framväxande bostads-


BOSTAD

Svensk Byggtidning 111

Det är mycket nyproduktion i området. /Mattias Persson, projektchef Betonmast

område i Gnesta med blandade upplåtelseformer. På Frönäs Gärde finns sedan tidigare FB Bostad med sina 35 bostadsrättslägenheter samt GFAB äldreboende med 44 lägenheter. – Det är mycket nyproduktion i området, konstaterar Mattias Persson, Betonmasts Mälardalens projektchef för det nu pågående byggprojektet Solsidan i det nya bostadsområdet Frönäs Gärde i Gnesta. FAKTA I KORTHET: Nybyggnad flerbostadshus Frönäs Gärde, Gnesta Tidplan: oktober 2019–april 2021 Byggherre: Gnestahem AB Totalentreprenör: Betonmast Mälardalen AB Arkitekt: Visbyark AB Kostnad: 70-80 Mkr


112 Svensk Byggtidning

BOSTAD

– Även om lägenheterna är små till ytan är de välplanerade, berättar Sebastian Karlström som är byggchef på Skövdebostäder. Bilder: Skövdebostäder

SKÖVDE VÄXER

med nya studentbostäder Skövde är en högskoleort som växer och efterfrågan på studentbostäder ökar hela tiden. För att möta studenternas behov bygger Skövdebostäder därför ett 12 våningar högt punkthus med totalt 132 studentlägenheter. Inflyttning är planerad till höstterminen 2021. AV KIM HALL UPPMÄRKSAMHETEN SOM studentort fick Skövde i samband

med sina utbildningar för dataspelsutveckling. Från att vara en ganska begränsad verksamhet blev det en bransch som vuxit kraftigt. Idag har högskolan breddat utbudet på utbildningar och efterfrågan på fler studentbostäder kom både från studentkåren och högskolan. – Vi ser styrkan i att studera på en mindre ort eftersom allting är inom räckhåll. Det är nära till högskolan, bostaden, fritidssysslor, butiker och kommunikation. Stationen har stor betydelse för attraktionen på en ort. Många är beroende av att kunna ta sig hem och till högskolan utan bil, säger Sebastian Karlström, byggchef på Skövdebostäder. Boulogner heter skogen där denna studenthusbyggnad uppförs. Ett naturskönt område med närhet till en skogslik park för rekreation och ändå nära centrala Skövde där allt utbud finns. Byggnaden kommer att bestå av 114 enrumslägenheter om 30,5 kvadratmeter innehållande sovalkov, ordentligt kök och smart förvaring i form av garderober och väggskåp. Inredningen

består av Pergogolv, vitmålade väggar, helkaklade badrum med dusch. För de studenter som har behov av större utrymme finns 18 stycken tvårumslägenheter om 44,5 kvadratmeter, som då har ett ordentligt sovrum. – Även om lägenheterna är små till ytan är de välplanerade. Vi färdigställde en referenslägenhet i ett tidigt skede av byggnationen för att vi skulle vara säkra på att alla detaljer blev som vi ville ha dem. Detta för att vi skulle säkerställa att vi inte upprepar misstag i 132 lägenheter, berättar Sebastian Karlström. Byggnationen påbörjades för ett år sedan med pålningsarbeten då marken består av gammal sjöbotten från istiden. Betongplattan gjöts på plats under januari månad och i februari och mars påbörjades prefabmontage. Den bärande konstruktionen består av betongstomme, massiva förspända plattor samt utfackningsväggar. Fasaden är murad med inslag av skivmaterial på vissa ytor. Resterande del består av tegel. – Vi byggde fläktrummet vid sidan om huset och lyfte det på plats på taket i mitten av juni. Då hade vi tätt hus lagom till


BOSTAD

semestern, säger Daniel Sjöberg, platschef i Skeppsviken Bygg i Skövde som innehar totalentreprenaden. Byggnaden är ritad av arkitekt Micael Ekberg på Studio Ekberg. All media färdigställdes i samband med schaktningsarbetet. Massiva delen består av korridor och lägenhetsskiljande väggar i betong. I trapphuset finns två hissar varav den ena hissen är en räddningshiss som är brandklassad. Varje våningsplan har tolv lägenheter varav på våningsplan tre finns den gemensamma balkongen. FAKTA I KORTHET: Studentbostäder i Boulogner, Skövde Byggperiod: oktober 2019–augusti 2021 Byggherre: Skövdebostäder Totalentreprenör: Skeppsviken Bygg Arkitekt: Studio Ekberg

FÖLJ MED TILL

SKEPPSVIKEN BYGG

|

FASTIGHET

Svensk Byggtidning 113

PNP Stålhallar monterade ihop fläkt-/ventilationhus på marken för att sedan lyfta densamma upp på översta våningen och förankra byggnaden.

0511-40 11 00 • info@pnpab.se • www.pnpab.se


114 Svensk Byggtidning

BOSTAD

De tre lamellhusen är grunden och sammanbinds med den glasade fasaden med inslag av plåt i olika kulörer. Bild: NWT

ÄGGFORMAD BYGGNAD med säregen fasad

På Gustav Ander gata, ett stenkast från tåget mellan Göteborg och Karlstad och E18, ligger denna äggformade byggnad i sex plan med sin säregna fasad bestående av glas och plåt i tre olika jordnära kulörer. De 150 hyreslägenheterna fördelade i tre lamellhus, med solceller på ett av husen, håller extra hög standard. AV KIM HALL – BYGGPROJEKTET startades 2014 då jag lämnade in förslaget

och presenterade det för ägarna. 2015 fattades beslut om att gå vidare. 2016 kom planbeskedet och då kom vi fram till ägget och kilen, men gick vidare med ägget. Fram till 2018 jobbade vi med detaljplanen för att sedan under hösten påbörja bygget, säger Magnus Henriksson, fastighetschef på Nya Wermlands-Tidningen Fastigheter. Magnus har varit med från Ax till limpa och är idag glad över att ägarna, Familjen Ander, ville satsa på detta byggprojekt. Sweco architects har ritat byggnaden och Skanska är totalentreprenör. Samarbetet har varit tätt och byggprocessen har gått enligt plan. – Det är ett stort men också ett roligt projekt. Ett speciellt bygge med speciellt utseende. Vi har haft många moment med tunga lyft; prefab i betong och glasfasad bestående av både glas och plåtpartier, säger Anton Hansson Böe, produktionschef på Skanska.

info@bravida.se

www.bravida.se

I ett stort bygge som Härolden i Karlstad krävs det alltid mycket logistik. Ytan är begränsad och det är många som ska komma till under byggprocessen. Markarbeten med pålning och gjutning av betongplatta påbörjades i oktober 2018. Konstruktionen består av prefabstomme i betong, takstolar på vindsplan och gårdsbjälklag i mitten med garage under innergården. Norra byggnaden med sedumtak innehåller kontorsytor. I mitten av varje huskropp finns entrén med hiss till loftgångarna. – Sedan i maj har vi monterat glasfasaden runt hela huset. Glasfasaden fungerar som en ljudvall mot E18. Innanför glaset finns loftgångarna till lägenheterna. Innergårdens fasad består av vitmålad betong med balkonger där räcken består av samma glas- och plåtpartier i samma kulörer som på framsidan, förklarar Anton Hansson Böe. Lägenheterna är i storleken ettor om cirka 40 kvadratmeter, tvåor på cirka 42 kvadratmeter samt treor och fyror i storleken 72 kvadratmeter. Takhöjden 2,50 meter ger ljus och rymd till lägenheterna. Golven består av parkett. Klinker och kakel i badrummen där det även finns tvättmaskin och torktumlare. Planlösningen mellan kök och vardagsrum är öppen. Förråden är placerade på vinden, där även teknikutrymmen finns. – Varje tågresenär som kommer från Göteborg till Karlstad kommer att kunna se denna konventionella byggnad med okonventionell skärm, säger Magnus Henriksson. FAKTA I KORTHET: Härolden, Karlstad Byggperiod: oktober 2018–september 2020 Byggherre: Nya Wermlands-tidningen Fastigheter Totalentreprenör: Skanska Sverige Arkitekt: Sweco Architects


KP GLASPARTIER KVARTERET HÄROLDEN

KP STÅLDÖRRAR INNOVATÖRER SEDAN 1953 Med innovationstraditioner från femtiotalet är dagens KPAB en kvalitetscertifierad, högteknologisk leverantör av produkter som ståldörrar och glaspartier, med både utveckling och tillverkning i Kvänum på Västgötaslätten.

+46 512 79 75 00

I

info@kpab.com

www.kpab.com

DET SÄKRASTE VALET!

SÄKERHETSDÖRRAR BRANDDÖRRAR FÖRRÅDSDÖRRAR


116 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Pappersbruket i Tollare användes till inspelningen av Stieg Larssons Milleniefilmer.

GEMENSKAP LEDSTJÄRNA på Tollare terass i Nacka

Brf Tollare Terass planerades i brinnande högkonjunktur. När det nu färdigställs är det ekonomiska läget ett annat, men tre av fem hus är ändå redan inflyttade och klara. – Utsikten från husen är fantastisk och de är gediget byggda och kommer att stå länge, säger Anne Schönberg, regionchef Stockholm. AV MARTINA NYHLIN I TOLLARE FANNS på 1900-talets början ett pappersbruk. Den

stora tegelbyggnaden köptes upp av en föregångare till NCC och sedan dess har NCC och Bonava arbetat för att utveckla området. Efter många års miljöprövningar startade utvecklingen av området runt millenieskiftet. Det blir en helt ny stadsdel med skolor,

förskolor, centrum och nära till natur och vatten. Nu byggs de sista husen mot vattnet, varav Tollare Terass är ett. – Bonava bygger inte bara bostäder, vi bygger grannskap. Därmed var gemenskap ledstjärnan när vi ritade Tollare terass, där arkitekturen anpassats efter den branta sluttning som husen är


BOSTAD

byggda i, säger Anne Schönberg. Fyra av husen har tio våningsplan varav sex våningar i suterräng. Överst i husen finns stora takterrasser. Ytterväggar är av sandwichkonstruktion som kräver minimalt med underhåll i det utsatta vattennära läget. Husen byggs i betongstomme, med tegelfasader som ska föra tankarna till industriarvet och sedum och plåt på taken. Ytan närmast bergväggen har använts till garage som byggts mellan och under husen – en komplicerad lösning. – Det hör inte till vanligheterna att bygga ett garage på det sättet, säger Andreas Törnblom, produktionschef på Bonava. Höjdskillnaderna i området har också påverkat bygget. Entrén i husen ligger på husets halva höjd och totalt från Tollare torg ner till kajen är det 30 meters höjdskillnad. Områdets huvudväg slingrar sig genom området. – Att bygga i området har varit lite som att bygga vid en alpväg, säger Andreas Törnblom. För totalentreprenören NCC har projektet varit utmanande på det sätt som nyproduktion i nya stadsdelar ofta är. Logistiken och samarbetet med andra byggentreprenörer har krävt mycket. – Projekten som byggs i området blir dessutom mer utmanande ju närmare vattnet man kommer, säger Anders Ragnerstam NCC:s projektchef. För NCC känns projektet lite extra viktigt eftersom det är ett av de projekt som inleddes i samma tid då Bonava knoppades av från NCC 2016. – Vår ambition har varit att lämna området med flaggan i topp så att vi får bygga mer åt Bonava, och det tror och hoppas jag att Bonava upplever att vi gjort, säger Anders Ragnerstam.

Svensk Byggtidning 117

Skorstenen rivs på det gamla bruket

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av flerbostadshus i Tollare Tidplan: Augusti 2017–hösten 2020 Byggherre: Bonava Sverige AB Totalentreprenör: NCC Sverige AB Arkitekt: ETTELVA Arkitekter Kostnad: 399 Mkr

TEGELMURAR

ANPASSADE MURELEMENT FÖR UTEMILJÖER Intresset för att använda naturliga och hållbara material i staden växer. Till Tollare Terrass har vi tillverkat monteringsfärdiga stödmurar av tegel som på ett smidigt sätt monterades direkt på plats. Med våra modulmurar skapar du robusta strukturer som består. Läs mer på baramineraler.se

Färdiga moduler

Enkel anläggning

Naturligt och hållbart


118 Svensk Byggtidning

BOSTAD

View Åre – typiskt ”Årebruna” men kommande exklusiva och lite högre flerbostadshus än normalt i Sveriges alpina vintersport- och nöjesmetropol Åre. Bild: vieware.se

PROJEKT VIEW ÅRE i full gång!

Projekt View Åre handlar om exklusiva bostäder intill Sveriges Alpina Nationalarena och nära centrala Åre. – Här bor du med gångavstånd till nöjespulsen i Åre, men ändå utanför. Ett stort plus! Det poängterar projektchef Nicklas Sandström, Fastec, totalentreprenör på uppdrag av skidikonen Björn Dählie och byggherren Dähliehuset i Åre AB. AV THOMAS ANDERSSON PROJEKTET VIEW ÅRE kommer att resultera i sammanlagt

fem huskroppar vid Bräckegården i Åre. Ett sedan 1700-talet bebyggt område med utsikt mot Alpina Nationalarenan och Åresjön med Renfjället i fonden. View Åre förverkligas i tre olika etapper och börjar med hus nummer 5. Den minsta etappen med 25 lägenheter som byggstartade i juni 2020. – Det huset är under uppförande och ska vara klart i maj nästa år, berättar projektchef Nicklas Sandström på totalentreprenören Fastec Sverige.

View Åres fem hus får bjälklag och lägenhetsskiljande väggar av platsgjuten betong. Konstruktion och material för lägenheternas rumsskiljande väggar är gips på stålreglar. Ytterdörrarna är av aluminium och taket läggs med bandtäckt plåt. ”Klassiskt Årebruna hus” kläds exteriört med träpanel och inslag av sten. – Det som här sticker ut lite grand är att det är lite högre hus på åtta våningar. I en väldigt intim miljö i en fin gruppering i slänten, tillägger Nicklas Sandström.


Invändigt är fönstermaterialet trä och utvändigt ramar aluminium in 3-glasfönster. Lägg till delvis inglasade balkonger med betongplatta och glasfyllda aluminiumräcken. Installationerna i View Åre görs bland annat för fjärrvärme med vattenburen golvvärme och för individuellt debiterad hushålls-el. – Utmaningen är att hitta installationsvägar. Vi har nu valt att göra en platsgjuten betongstomme, vilket gör att vi kan dra en hel del installationer i bjälklaget. Det ser vi som en fördel. Lägenhetsstorlekarna är från två rum upp till fem rum och kök med några etagelägenheter. Alla lägenheter har helklinkade badrum och golvvärme. Självklart ingår förråd med plats för skidor och cyklar samt möjlighet att hyra bilparkering.

Vallare och byggherre Den idag 53-årige före detta norske längdskidkungen Björn Dählie – med bland annat åtta OS-guld och fyra OS-silver i bagaget – står tillsammans med sin gamla vallare och nuvarande affärskompanjon, Hans Olofsson, bakom View Åres byggherre; Dähliehuset i Åre AB.

BOSTAD

Svensk Byggtidning 119

Det som här sticker ut lite grand är att det är lite högre hus på åtta våningar. I en väldigt intim miljö i en fin gruppering i slänten. /Nicklas Sandström, projektchef, Fastec Sverige

Björn Dählie är idag en framgångsrik byggherre och affärsman som även tidigare varit engagerad i flera nybyggnadsprojekt på svensk mark, bland annat i Åre. – Varav jag har varit delaktig i två. Vi lärde känna varandra runt 2003, 2004, avslutar projektchef Nicklas Sandström, Fastec Sverige.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad flerbostadshus, Åre Tidplan: juni 2020–april 2023 Byggherre: Dähliehuset i Åre AB Byggentreprenör: Fastec Sverige AB Arkitekt: Arkitekt Rolf Bergsten AB

Vi fick möjligheten att utföra rör-, ventilation- och energientreprenaden i detta projekt. www.tk-service.se


120 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Torpaterrassen byggs i HSB Göteborgs regi med 125 lägenheter fördelade i tio hus i en trevlig gestaltning med fasader i tegel och innergårdar med mycket grönska. Bild: Björkekärr HSB 3

TORPATERRASSEN i Björkekärr blir populärt område

Vid Torpagatan/Smögengatan i östra Göteborg bygger HSB Göteborg 10 hus med 125 bostadsrättslägenheter. Området är populärt och ligger nära rekreationsområdena Delsjön och Härlanda tjärn med cykelavstånd in till centrala Göteborg. AV MARIE LOUISE AARÖE – VI BYGGER HELA tio hus i två etapper, berättar Christer

Thomassen, projektledare på HSB Göteborg. Tre hus i första etappen och sju hus i andra etappen under samma entreprenad. Projektet påbörjades i december 2017 och har föregåtts av en detaljplan från 2015. Då det kommunala bostadsbolaget Poseidon skulle bygga på tomten intill beslöt parterna att samordna sprängning och schaktning. Nu har samtliga köpare i de tio husen hunnit flytta in i sina lägenheter som består av två, tre och fyra rum från 52 kvadratmeter upp till 105 kvadratmeter. I den första etappen flyttade 40 lägenhetsinnehavare in under oktober månad 2019. I den sista etappen är det 85 lägenheter som har stått klara för inflyttning under september 2020.

Attraktiv arkitektur – Sweco Architects har skapat en mycket trevlig gestaltning med två rader av hus placerade utmed gatan och med innergårdar mellan husen. Garagen ligger under byggnaderna där det också finns tvättstuga och förråd för bland annat cyklar. Många av de som har flyttat in har en bakgrund i området från en villa eller en annan lägenhet. Utmärkande för HSB brf Torpaterrassen är de rymliga balkongerna och uteplatserna som ligger med härlig eftermiddags- och kvällssol. Fasaderna är trevliga i tegel och innergårdar med mycket grön-

Markarbetet på Torpaterrassen utfördes av

www.utetjanst.se

ska. Då det tidigare har varit ett naturområde vill man bekräfta det genom att fortsätta med de fina gröna ytorna. Gestaltningen har varit viktig. Den första etappen består av fyra våningar samt källare och den andra etappen av fem till sex våningar där vissa delar ligger i souterräng.

Kommunikationen är viktig – Det är viktigt med trivseln, därför har vi kontinuerligt haft kundträffar och nu senast, efter sista inflyttningen i september, en grillkväll. Det är angeläget att man blir nöjd med sitt boende. Vi på HSB Göteborg kommer att vara förvaltare och stanna kvar i projektet under lång tid, säger Christer Thomassen. –Vi fick totalentreprenaden via ett anbudsförfarande, berättar Christer Larsson, projektchef på Serneke Sverige AB. I en entreprenad likt denna tar vi vid från beställarens ramhandlingar och utifrån dessa skapar vi sedan bygghandlingar. Det är ett omfattande projekt som innebär ett stort arbetsområde vilket i sin tur ställer höga krav på produktionsledningen och ordning o reda. Det har dessutom pågått ytterligare en nybyggnation i direkt anslutning till detta projekt vilket medför ett stort tryck på planeringen då enda transportvägen är en återvändsgata där tunga transporter ska samsas med boende som både går och cyklar. Därför har vi lagt stor fokus på säkerhet och logistik.

Säkerheten i fokus – Det har varit många olika entreprenörer involverade i projektet under åren därför har det varit viktigt att introducera människor i arbetet för att lära sig de regler som gäller. Ett av våra fokusområden har varit att hålla hög säkerhet, vilket man aktivt måste arbeta med hela tiden. Den goda dialogen med beställaren HSB Göteborg har underlättat för oss. En engagerad och professionell beställare är viktigt för att få till ett bra projekt.

FAKTA I KORTHET: Flerbostadshus – Nybyggnad Byggherre: HSB Brf Torpaterrassen Byggherreombud: HSB Göteborg Totalentreprenör: Serneke Sverige AB Arkitekt: SWECO Architects AB


BOSTAD

Svensk Byggtidning 121

SKB SATSAR I UPPSALA

– Docenten på plats i Rosendal SKB – Stockholm Kooperativa Bostadsförening – tecknade 2018 en avsiktsförklaring med Uppsala kommun om att uppföra fem hundra kooperativa hyresrätter under en tioårsperiod. Ett första steg är bygget av 122 lägenheter i kvarteret Docenten i Rosendal. AV KJELL-ARNE LARSSON ROSENDAL ÄR ETT OMRÅDE med hög hållbarhetsprofil som

växer upp mellan naturreservaten Stadsskogen och Kronparken, på marker där det tidigare funnits en golfbana flankerad av björkhagar. I området finns idag service i form av bland annat matbutik, restauranger, frisör, sporthall, skola och förskola. I Stockholms stad och fem kringliggande kommuner är SKB väletablerade med 8 100 kooperativa hyresrätter. Uppsala är däremot nytt för SKB. För att bo i SKB:s hus och även för att söka bostad hos föreningen måste man vara medlem. – Vi riktade blickarna mot Uppsala där vi idag har omkring tusen medlemmar. Uppsala och Stockholm växer samman allt mer. Detta förstärks genom satsningar på järnvägen med planer på fyra spår mellan städerna och en ny station i Bergsbrunna. Det var ändå inte självklart att satsa på Uppsala, men nu tar vi första steget, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef hos SKB. Kvarteret Docenten får 122 lägenheter i en huskropp med varierande antal våningar, från sex till tio. SKB bygger långsiktigt med hållbara material. Fasaderna utförs i tegel. Golv i trapphus och lägenhetshallar bli belagda med sten. Luckor till garderober och köksskåp är möjliga att måla om. Precis som i andra SKBboenden kommer en kvarterslokal att inredas och en fastighetskötare att vara på plats för att ta hand om hyresgästerna. Det blir generöst med cykelgarage som inkluderar möjlighet att tvätta cyklar samt verkstad. – Att Rosendal är ett fint nybyggnadsområde nära Uppsalas centrala delar med universitetet gör området särskilt attraktivt för oss, säger Johan Jarding. Totalentreprenör är TL Bygg AB, ett dotterbolag till Atrium

Tegelfasaderna som är praktiskt taget underhållsfria signalerar ett robust och långlivat bostadshus, som bland annat genom mönster- och strukturmurning har höga estetiska kvaliteter. Bild: AIX/Studio Superb

Ljungberg som bland annat äger Gränbystaden i Uppsala. Beträffande kv Docenten i Rosendal svarar TL Bygg för en totalentreprenad. Docenten ska certifieras enligt Miljöbyggnad nivå silver. Huset får tak med Sedum-vegetation omväxlande med solceller. Värme kommer att återvinnas både i ventilationsluft och i avloppsvatten från bad och kök. Målet för energiprestanda är en förbrukning på högst 52,5 kWh/kvm och år. – Miljöprestandan tillhör utmaningarna med byggproduktionen. Husets storlek och den långa produktionstiden är också utmanande, säger TL Byggs Christer Zetterberg, affärsområdeschef för Uppsala och nyproduktion i Stockholm. Husets fasad har rött strukturmurat tegel mot gatorna och mot gården består fasadens två första våningar av samma tegel och där ovanför puts i samma nyans. – På plan 1 blir det platsmurat men på övriga plan levereras fasaderna som prefab med tegelstenarna ingjuta i betong. Det är utmanande att montera prefab på plats och bibehålla precisionen. Men våra erfarna hantverkare klarar detta bra, säger Christer Zetterberg.

FAKTA I KORTHET: Docenten i Rosendal, nybyggnad av bostäder, Uppsala Tidplan: okt 2019–nov 2021 Byggherre: Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) Totalentreprenör: TL Bygg AB Arkitekt: AIX Arkitekter AB Värde: cirka 200 Mkr

En frisk fläkt. All slags ventilationmontage.

En frisk fläkt. All slags ventilationmontage.

www.rodjevent.se www.rodjevent.se


122 Svensk Byggtidning

BOSTAD

BLICKFÅNGET I KALMAR gynnas av partnering

Partnering har blivit en allt vanligare samarbetsmetod där beställare och entreprenör samverkar. Utmärkande för byggprojektet Blickfånget i Kalmar, bestående av flerbostadshus fördelade i två huskroppar, är just samverkansformen. Byggentreprenören Dynacon och beställaren Kalmarhem ser stora fördelar med denna form.

Bild: Jonas Eliasson

AV KIM HALL – ATT JOBBA I partnering ger ett roligare samarbete där man

tillsammans löser saker. Det blir inte lika mycket strid om kostnader när man pratar gemensamt om budgeten. Det är ett stort gäng personer som ska lära känna varandra. Det är också en utmaning, men slutresultatet blev mycket bättre, säger Lars Olsson, fastighetschef i Kalmarhem. Kalmar växer i snabb takt med cirka 1 000 personer om året. Det är en aktiv stad med Linnéuniversitetet som drar till sig många studenter och forskare. Dessutom har antalet e-handelsföretag och andra tillväxtföretag ökat. Det gör att det kommunala bostadsbolaget måste bygga fler bostäder. – Vi har cirka 5 000 hyres lägenheter i staden och politikerna har sagt att vi ska leverera 75 nya lägenheter per år i snitt och för att nå det målet bygger vi cirka 85-90 lägenheter om året. Blickfånget i norra delen av Kalmar finns i en ganska ny stadsdel, med närhet till skog och badplats, säger Lars Olsson. Blickfånget består av 64 lägenheter fördelade i två huskroppar, fem respektive sex våningsplan. Konstruktionen består av betongplatta på mark, betongstomme, sandwichelement, håldäck och vitmålad betongfasad med inslag av trä. Solceller på taket och extra isolering i väggarna. Storleken på lägenheterna varierar från en etta på 35 kvadratmeter, tvåa på 58 kvadratmeter, trea på 73 kvadratmeter och fyra

på 88 kvadratmeter. Öppen planlösning, helkaklade badrum med tvättmaskin och torktumlare, vitmålade väggar och ekparkett samt klinker i hallen. – Husen var färdigritade när vi kom in i projektet. Men i och med att vi kom in tidigt i projektet kunde vi påverka planeringen. Bland annat såg vi att taket behövde höjas för att ge plats åt ventilationskanalerna, säger Jonas Eliasson, arbetschef och ombud i Dynacon Construction. Som totalentreprenör tycker Jonas Eliasson det var bra att Kalmarhem var mer aktiva i byggskedet. De fick insyn i byggmoment som byggprocessen innefattar. – Arbetsmiljön blir bättre och vi vinner tid genom att utveckla projekt tillsammans. Partnering underlättar när alla har insyn i ekonomin och inköpen, tillägger Jonas Eliasson.

FAKTA I KORTHET: Blickfånget, flerbostadshus i Kalmar Byggperiod: november 2018–september 2020 Byggherre: Kalmarhem Totalentreprenör: Dynacon Constrution Arkitekt: Atrio Arkitekter Kalmar


Bostadsrättsföreningen Skålen med bästa utsikten över Vättern, består av 36 lägenheter i Jönköping. Projektet beräknas vara färdigt i november 2021.

BOSTAD

Svensk Byggtidning 123

BOSTADSRÄTTER MED BÄSTA VÄTTERUTSIKT Med bästa utsikt över Vättern byggs dessa 36 bostadsrättslägenheter i Jönköping. Bostadsrättsföreningen Skålen är fördelade på två parallella huskroppar i fyra respektive fem plan som trappar upp längs Sandbacksgatan och Kortebovägen. Målsättningen är att skapa ett grönt och miljösmart boende. AV KIM HALL DETTA ÄR VERKLIGEN ett boende på första parkett på By-

markens sluttning, i nyproducerade bostadsrättslägenheter från yteffektiva ettor på 43 kvadratmeter eller rymliga treor på 88 kvadratmeter. Du kan välja med eller utan snedtak och möjlighet till balkong i olika väderstreck med en obruten utsikt över Vättern, Stadsparken och Jönköpings stadskärna. Boytan är en välplanerad, öppen planlösning mellan kök och vardagsrum med modern design och materialval. Husens form och kulör smälter väl in i Bymarkens karaktäristiska miljö. Den generösa takhöjden och stora fönsterpartier förstärker den luftiga känslan. Fokus har legat på hållbart byggande med lågenergihus som tillvaratar allt från mänsklig och maskinell värme till solens värmande strålar. Med solceller på taket förses bostäderna och de gemensamma utrymmena med miljövänlig el. Under de kalla årstiderna erbjuds närproducerad bergvärme som också värmer upp vattnet året runt.

Genom aktiva val av rumstemperatur, el- och vattenanvändning kan boende sänka sin förbrukning och på så sätt minska kostnaderna, då bostäderna har individuella uppmätningssystem. Boende betalar endast för den mängd de förbrukar. Bostadsentréerna är vända in mot Sandbacksgatan och den gemensamma gården – en mötesplats för de boende. I anslutning till det västra huset finns föreningens carportar och parkeringsplatser. Det var i maj 2019 som kommunen fastställde detaljplanen för området för att ge utrymme åt de nya bostadsrätterna, sedan ett tidigare bostadshus rivits. Första spadtaget togs i augusti i år och projektet beräknas vara färdigt i november 2021. Husen är utformade av Tengbom arkitekter. – Målbilden har varit att skapa klassiska hus som till form och kulör ansluter till sin omgivning och utgör ett naturligt inslag bland Bymarkens karaktäristiska takåsar, säger Johan Franzén, arkitekter på Tengbom arkitekter. – Konstruktionen består av tung stomme vilket ger mycket energisnåla hus, ett bra inomhusklimat via värmetröghet i konstruktionen, låga drifts- och underhållskostnader samt bra ljud- och brandegenskaper. Solcellerna på taken mot öster beräknas ge cirka 28 000 kWh per år, vilket motsvarar cirka 15 procent av husens totala elförbrukning, förklarar Martin Alexandersson, projektchef på Peab som innehar generalentreprenaden i projektet.

FAKTA I KORTHET: Brf Skålen, Jönköping Byggperiod: september 2020–november 2021 Byggherre: Sandbacksbyggaren ekonomisk förening Generalentreprenör Peab Sverige Arkitekt: Tengbomgruppen


124 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Framtiden i Göteborg skapar något nytt på Kviberg genom Kvibergshuset som väcker stor uppmärksamhet genom sitt spännande lutande tak. Bild: Bostads AB Poseidon

NYA KVIBERGSHUSET väcker uppmärksamhet

Framtiden Byggutveckling AB bygger storskaligt i Kviberg, Göteborg. 250 lägenheter som väcker stort intresse med det lutande taket. Ett terrasserat hus på fem våningar i ena delen och upp till 17 i den andra. AV MARIE LOUISE AARÖE – SEDAN 60-TALET FINNS grannhuset som på sin tid blev

internationellt uppmärksammat med anledning av sin storlek och sitt nytänkande. Vi har i detta projekt velat arbeta i samma skala men på ett nytt intressant sätt. Vi har velat göra något nytt från den befintliga monotona miljön som är stor, hög och i betong, berättar Mattias Ström, projektchef på Framtiden Byggutveckling i Göteborg. På det Nya Kvibergshuset sticker taket ut och formar gestaltningen i området och dagens nytänkande står miljötänket för. Lägenheterna är från ettor upp till och med fyror med tyngdpunkten på tvåor. Det är meningen att man ska kunna börja att

bo med den lilla familjen och sedan byta upp sig till större lägenheter allt eftersom. Lägenheterna är ytsmarta och samtliga har balkong. Alla dessa balkonger som är väl tilltagna är också något som utmärker byggnaden. – Miljötanken genomsyrar hela projektet. Det sluttande taket är belagt med solceller och genererar mer el än behovet, vilket medför att vi säljer överskottselen till marknaden. Vi har också tagit fram en mobilitetspolicy som blivit standard i Göteborg. Den innebär bland annat en parkeringsutredning där både bilpool, elcyklar, kollektivtrafiktavlor och en verkstad för cyklar ingår. Man


är automatiskt medlem i bilpoolen under de fem första åren som man bor i sin lägenhet. Utegården ligger skyddat inom den L-formade byggnaden där det kommer att finnas både lekplats och grönytor samt en terrass som ligger ovanpå ett tvåvåningsgarage. De externa cykelhusen är beklädda med sedumtak. I den framtida planen ligger också en förskola i området.

Spännande byggnation som utmanar – Huset är byggt på ett traditionellt sätt med en prefabricerad betongkonstruktion med filligranbjälklag och utfackningsväggar, berättar Mattias Ström. – Det är en ansträngd konstruktion som det gäller att få till på rätt sätt. Vi har börjat vid lågpunkten för att avancera uppåt till högsta punkten 65 meter ovan mark. Taket är en utmaning, därför har vi haft experter anlitade för att vara säkra på att inget läckage ska uppstå. Det är uppbyggt av en prefabricerad stålkonstruktion som är projekterad i 3D och helt korrekt anpassad i fabrik för takets unika utformning. Väderförhållandena har stått på vår sida under byggtiden, vilket självklart har underlättat. Fasaderna består av skiffer i olika varma grå jordtoner. Balkongerna är i olika längder som då ger ett varierat mönster. De längst ner får fronter i skiffer och de högre upp lackerad mönstrad plåt i en ekfärgad ton. Trapphusen har en grå granitkeramik med ljusa väggar och tamburdörrar med laminerat trä. Trapphusen får en vitgrå mosaik och räcken i stål med handledare i oljad ek. För att få liv och rörelse i området finns i gatuplan affärslokaler att hyra för olika verksamheter. – Byggnationen startade vi 2019 med Tuve Bygg som total-

BOSTAD

Svensk Byggtidning 125

Miljötanken genomsyrar hela projektet. Det sluttande taket är belagt med solceller och genererar mer el än behovet, vilket medför att vi säljer överskottselen till marknaden. /Mattias Ström, projektchef, Framtiden Byggutveckling i Göteborg entreprenör. Inflyttning kommer att ske i fyra etapper där de första 40 lägenheterna blir inflyttningsklara under sommaren 2021, berättar Mattias Ström. Under hösten 2022 kommer den sista etappen att stå färdig för inflyttning.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av flerbostadshus i Kviberg, Göteborg Byggherre: Framtiden Byggutveckling AB Totalentreprenör: Tuve Bygg AB Arkitekt: Tengbomgruppen


126 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Under renoveringen av lägenheterna i kvarteret Klackerup i Halmstad har man passat på att bygga vindslägenheter med takfönster, öppen planlösning och badrum.

NYA VINDSLÄGENHETER byggs i Halmstad

Utöver den totala renoveringen med stambyte, nya elledningar och modernisering av badrum och kök i de 270 hyreslägenheterna på Stålgatan & Granatvägen i Halmstad, nyttjas nu även vinden i de fem huskropparna för att bygga vindslägenheter. Ett smart sätt att förtäta samtidigt som behovet av fler bostäder tillfredsställs. AV KIM HALL GEVÄRET OCH GRANITEN är två fastigheter som tillsammans

bildar ett kvarter med fem huskroppar byggda under åren 1954–57. Samtliga är fyravåningshus och majoriteten består av välplanerade, genomgående lägenheter. Husen har typisk 50-talsarkitektur med röd tegelfasad och stora fönsterpartier. Konstruktionen består av stomme i betong och murade eller gjutna innerväggar.

Vissa lägenheter har fönster i tre väderstreck. – Det är bra, bastanta hus som är tacksamma att renovera. De är väldigt populära att bo i och vissa har bott här i många år. Nu byter vi ut samtliga kallvatten-, varmvatten- och avloppsledningar till nya i både badrum och kök. All el i husen byts ut och jordfelsbrytare och jordade uttag monteras i samtliga lägenheter. De gamla fönsterpartierna byts ut till fönster med isolerglas. Vi


BOSTAD

installerar även ny FTX-ventilation som ger jämnare inomhusklimat samtidigt som det är energibesparande, säger Johan Staberg, projektledare i Halmstads Fastighets AB. Redan 2017 påbörjades renoveringen av byggnaderna i etapp ett och två. Nu påbörjas etapp tre som omfattar renovering av 104 befintliga lägenheter i kvarteret Gullhönan, samt 24 nya vindslägenheter under takåsen. Det är inte bara den invändiga miljön som byggs om, även balkonger, fasader och tak har renoverats. Renoveringen utförs av B Sjögren i Halmstad som en utförandeentreprenad. – Det är ett spännande projekt där man har förtätat genom att bygga mindre lägenheter i befintliga vindar. De ljusa vindslägenheterna har takfönster, öppen planlösning och badrum, säger Marcus Kleinfeld, arbetschef på B Sjögren i Halmstad, som utfört entreprenaden. Vissa hyresgäster har bott kvar medan andra valt att flytta ut tillfälligt under ombyggnaden. Samarbetet mellan Johan som projektledare för HFAB och ByggSjögrens platschef har varit tätt. Platschef och arbetsledare har sett till att underleverantörer och egen personal håller de deltider som är bestämda. Tiden i varje trapphus är kort, men renoveringsarbetet har fungerat väl. – Rätt platsorganisation och duktiga hantverkare är viktigt för att få projektet utfört på ett bra vis. Dagliga samordningsmöte med samtliga hantverkare gör att onödiga missförstånd undviks samt bidrar till en god kvalitet och trivsel på plats. Det gäller att få gänget på plats att fungera tillsammans för att klara de deltiderna som är bestämda. Jag är stolt över att vår platsorganisation fått det att fungera så bra, säger Marcus Kleinfeld.

Svensk Byggtidning 127

FAKTA I KORTHET: Förnyelse av flerfamiljshus i Klackerup, Halmstad Byggperiod: Vinter 2018–hösten 2020 Byggherre: Halmstad Fastighets AB Generalentreprenör: B Sjögren i Halmstad Artikel: Sköld Forsberg Byggkonsult AB

Missa inga nyheter! Håll dig uppdaterad på allt som händer i Byggsverige!

• •

www.byggastockholm.se www.svenskfastighetsutveckling.se

Din VS-installatör i Halmstad Assemblin VS AB Skyttevägen 41 302 44 Halmstad 010-472 60 00, www.assemblin.se

Vi utför plattsättning och golvläggningsentreprenaden på detta projekt.


128 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Fjärde etappen av Skanskas egenutvecklade bostadsprojekt vid Tullholmsviken i Karlstad, är ett byggprojekt i framkant där alla lägenheter får utsikt mot sjö och skog. Bild: Skanska

TULLHOLMSVIKEN

– en blandning av sjöglitter och grönska I Karlstad hänger allt vatten ihop med Vänern. Grönska och sjöglitter blev därför naturliga element när Skanska lät bygga egenutvecklade bostäder i Tullholmsviken. Nu är fjärde etappen med 51 lägenheter under uppförande, alla med sjöutsikt och hållbar boendekvalitet. AV KIM HALL – NÄR VI STARTADE projektet 2015 med första etappen i Tull-

holmsviken hade Skanska ännu inte infört Svanen som norm för byggandet. Sedan 2017 är Svanen en självklarhet och nu jobbar vi för att nå klimatneutralitet år 2045. 2030 ska vi ha halverat våra utsläpp, säger Henrik Wiker, affärsutvecklare på Skanska. Skanskas kärnvärden; hållbarhet, etik och öppenhet, mångfald och att alltid vara vid kundens sida är något som utmärker projektet vid Tullholmsviken. Skanska har dessutom öppnat ett kontor för att vara riktigt nära kunden. – Kundnärhet är viktigt för oss. Genom att höra våra kunder kan vi utvecklas och bygga hållbara bostäder som människor vill bo i. Vi har oerhört nöjda kunder, vilket avspeglar sig i att vi

kom på andra plats i kundnöjdhet i Sverige enligt Prognoscenters mätningar 2019, säger Ulrika Nordh, marknadskoordinator på Skanska. Fjärde etappen, som består av ett lamellhus i åtta plan innehållande 51 bostadsrättslägenheter i storleken från ettor på 35 kvadratmeter boarea till fem rum och kök om 147 kvadratmeter boarea, beräknas vara inflyttningsklar i november 2021. Byggmaterialen följer Svanen och är därför noggrant utvalda med låg energiförbrukning. Konstruktionen består av stålregelstomme, prefabricerade utfackningsväggar, fasad i tegel och puts i jordnära kulörer. Alla lägenheter har balkong med utsikt mot innergården och sjön.


BOSTAD

Svensk Byggtidning 129

Vi väljer den gyllene medelvägen som ska hålla över tid. /Ulrika Nordh, marknadskoordinator, Skanska

– Vi har använt samma arkitekt för samtliga etapper för att få ett holistiskt intryck, samtidigt som byggnaden sticker ut som ett Skanskahus, säger Henrik Wiker. Inredningen håller hög grundstandard med genomgående ekparkett och målade väggar i annat än vitt som tillval. Det har i denna etapp blivit mer populärt med kulör på väggen vilket ökar mysfaktorn. Badrummen är generösa i storlek och helkaklade. Köken, som blivit en del av vardagsrummen, är fullt utrustade med energieffektiva vitvaror och köksluckor som efter kundtillval anpassas enligt önskemål. En ny trend är att vi sålt flera kök i marinblå ton med mässingshandtag. – Skanska kan upplevas traditionellt och följer inte alltid alla de senaste trenderna. Men vi märker att det finns ett intresse för mer färg och att man går ifrån det vita. Vi väljer den gyllene medelvägen som ska hålla över tid, säger Ulrika Nordh avslutningsvis. FAKTA I KORTHET: Brf Trädgårdsholmen, Tullholmsviken i Karlstad Flerbostadshus Byggperiod: december 2019–oktober 2021 Byggherre: Hem från Skanska Totalentreprenör: Skanska Sverige Arkitekt: Tengbomgruppen

#rentasverige

renta.se


130 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Gräddvita putsade punkthus på gammal myrmark är först på plats i Borlänges nya stadsdel Jakobsdalen. Bild: AB Stora Tunabyggen

PUNKTHUS BLIR STARTEN på hållbar stadsdel i Borlänge

Två nyproducerade punkthus i kvarteret Aniara blir startpunkten för utvecklingen av en ny stadsdel i Borlänge. – Ett stort stadsutvecklingsprojekt som vi kallar för Jakobsdalen. Där vi förtätar, bygger nytt och gör en hållbar stadsdel! Det förklarar marknadschef Pernilla Bergkvist på byggherren och allmännyttiga AB Stora Tunabyggen. AV THOMAS ANDERSSON JAKOBSDALEN HETER DEN nya stadsdel som håller på att

växa fram i västra Borlänge. Där de första två punkthusen med hyreslägenheter är en förtätning av äldre bebyggelse och samtidigt, på tidigare oexploaterad mark, början på den nya stadsdelen Jakobsdalen. – Vi har ett stort markområde där vi kommer att bygga ganska mycket i framtiden. Med hållbarhetsperspektiv och där vi kommer att försöka bygga så blandat som möjligt i hela området. En mix av villor, hyresrätter och bostadsrätter, säger marknadschef Pernilla Bergkvist på kommunala bostadsbolaget allmännyttiga Stora Tunabyggen.

Kommer även allmännyttan att bygga bostadsrätter? – Vi kan bygga bostadsrätter om vi vill och det kommer vi förmodligen att göra här.

”Gammal myrmark” Byggstarten för de två initiala 6 våningar höga punkthusen ägde rum i april 2019. Det handlar om rakt igenom prefabricerade betonghus med gräddvita putsade sandwichelement i fasaden och traditionellt stolpat tak med ytpapp. Utmaningen för totalentreprenören ByggPartner i Dalarna, enligt projektchefen Anders Östlund, har varit mark- och grund-


BOSTAD

Sunt förnuft från Dalarna

läggningsarbetena. Med höga grundvattennivåer och mycket stockmattor för att på sank mark komma till med redskap, maskiner och utföra en pålad grundläggning. – Det är ju så att säga gammal myrmark. Så det var en hel del jobb innan vi kom upp ur backen!

För oss handlar sunt förnuft om att Tätt hus vara okomplicerade och att hitta bra Hösten 2020 har Borlänges kommande bostadshus i Jakobsdalen tätt hus med sikte på inflyttning första april 2021. Strax före jul lösningar. Sunt förnuft handlar ocksa om förmågan att tänka objektivt och att våga gå utanför sin egen ram.

Välkommen att ringa oss •• 0243-55 95 00 •

. ··..··.

_..,.,:.......

Förrådsvägen 4 • 774 24 Avesta • www.byggpartner.com

0226-595 20

Svensk Byggtidning 131

sker en samordnad funktionsprovning av brandlarm, spjällstängning och en rad andra installationer – För att se att alla system pratar med varandra på rätt, förklarar Anders Östlund. I början på 2021 besiktigas de nya punkthusen i Borlänges nya stadsdel Jakobsdalen. – Någon gång i slutet på februari eller i början på mars lämnar vi över husen till Stora Tunabyggen, avslutar projektchef Anders Östlund, ByggPartner i Dalarna.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad bostäder, Borlänge Tidplan: april 2019–februari 2020 Byggherre: AB Stora Tunnabyggen Totalentreprenör: ByggPartner i Dalarna AB Arkitekt: Arkitektgruppen GKAK i Ludvika AB Kostnad: 80-100 Mkr

..... ByggPartner ..... ByggPartner

RÄTT TAK PÅ RÄTT PLATS - TILL RÄTT PRIS Nu monterar vi tätskikt på kv Aniara. I ett tätt samarbete med Svenskt tätskikt på tak sedan 1889.

Dalsgatan 14, Box 2143, SE-600 02 N


132 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Gråsejen i centrala Mölndal väcker positiv uppmärksamhet med sina röda färger i olika schatteringar. Här bygger Mölndalsbostäder vid torget 100 attraktiva hyresrätter. Bild: Mölndalsbostäder

MÖLNDALS INNERSTAD fortsätter att utvecklas

Mölndals stad har gjort en stor satsning på sin innerstad. Gallerian intill stationen med lägenheter har stått klar några år. Ett stenkast därifrån förnyas innerstaden med nya lägenheter samt affärer och restauranger som ett småskaligt alternativ till gallerian. AV MARIE LOUISE AARÖE – TOTALT TILLFÖRS CIRKA 650 nya lägenheter i Mölndals

innerstad. 300 av dessa har vi byggt varav 100 lägenheter i kvarteret Gråsejen som i stort sett är färdigbyggt, berättar Mats Andersson, fastighetsutvecklingschef på Mölndalsbostäder. Mölndal har tidigare genom åren gått kräftgång med många av stadens affärsidkare som successivt flyttat. Det var hög tid att ta tag i detta. Det började man med 2012 och 2017 startade projektet Gråsejen. – 36 befintliga lägenheter utmed Bergmansgatan har rivits

och ersatts med 106 nya från ettor upp till fyror och därtill fem butikslokaler och tre restauranger som nu är i gång med sina verksamheter. Vi hade slutbesiktning på projektet i oktober i år, berättar Håkan Ljungberg, projektledare på Mölndalsbostäder.

Vacker tegelexteriör De ursprungliga husen i kvarteret var på tre våningar och har nu ersatts av två hus på fem våningar. Läget är attraktivt då byggnaderna vetter mot torget med den öppenhet som ett torg för- >>


Allt inom brand och fog! Svensk Brandkonsult AB är ett serviceföretag med kärnverksamhet inom aktivt och passivt brandskydd. Vi arbetar även med all typ av fog såsom fasad, ljud eller mjukfog.

självklart tillgodose dina behov även i norra och mellersta Sverige.

Till oss vänder du dig när du vill komma i kontakt med en entreprenör som tar helhetsansvar från början till slut.

Våra anställda har lång erfarenhet inom respektive område, vi levererar högkvalitativ service där våra kunniga medarbetare har en viktig funktion i det dagliga arbetet med våra kunder och partners.

Vi är landstäckande och arbetar med egen personal i Västra Götaland, Halland och Skåne, men kan

Vi hälsar både gamla och nya kunder välkomna till Svensk brandkonsult AB.

Svensk Brandkonsult AB 031-790 40 90 info@svenskbrandkonsult.se www.svenskbrandkonsult.se


134 Svensk Byggtidning

BOSTAD

medlar. Det är viktigt med en bra balans mellan bostäder, butiker och kontor för att skapa den livfulla staden där alla ska trivas. – Husen har en fasad i tegel som är från en lokal leverantör. Att det skulle bli tegelfasader var självklart men i vilken färg har det varit diskussion om, berättar Mats Andersson. Det blev rött tegel med röda fogar och därtill röda balkonger i lite olika schatteringar. Färgsättningen är uppseendeväckande men också mycket uppskattad. Därtill kommer två miljöhus där man har valt svart fasadtegel, Black Beauty och med vegetationstak. Miljöhusen är storleksmässigt anpassade till behovet av återvinning som växer alltmer i dag. – Lägenheterna har hög standard och möter dagens efterfrågan på en attraktiv bostad. Det har inte varit några problem att hyra ut dem, även om de med det centrala läget är lite dyrare.

Begränsad tomt – Tre sidor av husen vetter mot gata. När utrymmet att bygga på är begränsat krävs kreativitet och planering för att finna rätt metoder och lösningar, säger Håkan Ljungberg. Vi har exempelvis hyrt mark under byggtiden och haft ett mycket bra samarbete med de intilliggande fastighetsägarna. Samtidigt har det varit en jobbig tid för de boende i området då vi har pålat för grunden vardagar mellan sju på morgonen och 18 på kvällen. Vi skapade en strategi i samråd med de kringboende för att korta antalet dagar och istället påla under fler timmar per dag. Det har fungerat bra. Så fort väggar och tak är uppe dämpas dock störningarna. För Mölndals innerstad tillför de nya projekten en tydlig stadskaraktär och ger en stor attraktionskraft tillsammans med de nya

Lägenheterna har hög standard och möter dagens efterfrågan på en attraktiv bostad. /Mats Andersson, fastighetsutvecklingschef, Mölndalsbostäder

bostäderna och gallerian vid resecentret som tillsammans knyter ihop staden på ett attraktivt sätt. – Det är unikt med denna komplexitet, med resecentret inpå innerstaden och förädling av det gamla med komplement av det nya, säger Mats Andersson. Om tre till fyra år kommer förmodligen Mölndals innerstad stå helt klar, då även de planerade kontorsbyggnaderna vid Mölndals Bro planeras att vara klara. FAKTA I KORTHET: Rivning och nybyggnad av flerbostadshus i Mölndal Byggherre: Mölndalsbostäder AB Totalentreprenör i partnering: Peab Sverige AB Arkitekt: Fredblad Arkitekter AB

För fler byggnyheter, besök:

• •

www.byggastockholm.se www.svenskfastighetsutveckling.se

ARAS Plåtkonsulter

Partille Elkonsult Benjamin Messinger


BOSTAD

BRF HAVSTORNET

Svensk Byggtidning 135

Brf Havstornet är det högsta av två höga bostadshus som blir nya landmärken i Norrtäljes expansiva nya stadsdel Norrtälje Hamn. Bild: Index Residence.

nytt landmärke i Norrtälje Hamn

Höga nybyggda flerbostadshus ersätter två nu rivna silor som landmärken i Norrtäljes nya stadsdel Norrtälje Hamn. Efter redan inflyttade Brf Soltornet står Brf Havstornet på tur. – Vi kör nu för fullt och börjar kommande vecka att underifrån förbesiktiga lägenheterna, meddelar projektutvecklingschef Jonas Davidsson, Index Residence, Svensk Byggtidning i mitten på november 2020. AV THOMAS ANDERSSON NORRTÄLJE HAMN UTVECKLAS till en ny stadsdel med på

sikt uppemot 2 000 planerade bostäder. Ett led i detta är att hamnens nu rivna 55 meter höga silor byts mot två nyproducerade höga bostadshus. – Båda två har ersatt två stora betongsilor i samma läge. Vi köpte marken från Lantmännen och har sedan utvecklat det här, berättar projektutvecklingschefen Jonas Davidsson på byggherren Index Residence. Första ut var, sommaren 2019 inflyttningsklara och 16 våningar höga, Brf Soltornet. I slutet på april 2021 sker första inflyttning till det andra blivande landmärket i Norrtälje Hamn; 23 våningar höga Brf Havstornet, ett stenkast från kajkanten och utsikten mot Roslagens skärgård och Östersjön. – Det är inga tvillinghus, men båda är väldigt höga. Havstornet är uppfört med prefab stomme med bärande ytterväggar från UBAB Ulricehamns Betong. Upp till 20:e våningen handlar det om så kallade ”sexspännare”, det vill säga i stort sett identiska ytplan med sex lägenheter på varje våningsplan. Byggnaden kläds med obrännbar PIR isolering och utanpå det visar Havstornet upp en fasad uppbyggd av behandlade aluminiumkassetter. – Kassetterna bildar en väv över fasaderna, där de i vertikalled har tredimensionell utbuktning som ger en levande fasad.

Brf Havstornet kommer att rymma sammanlagt 119 lägenheter. Med traditionell lite högre bostadsrättsstandard, HTH-kök och golvtiljor i ljuslaserad ek. Att det handlar om ett av de högsta bostadshusen norr om Stockholm har gjort att hela byggnaden är sprinklad med lägenhetssprinkler. Höjden ställer också extra krav på sådant som branddimensionering och larm. – Vi har reservkraft som du normalt inte har i vanliga bostadshus. Höjden gör att det ska finnas extra reservkraft för hissar, sprinklerpumpar och larm, tillägger Jonas Davidsson I bottenplanet etablerar Index Residence sitt för bostadsrättsföreningar särskilda servicerecept ”Touch”. En ”concierge” i bottenplanet med service och arbetsplatser som går att hyra. – Där de boende kan gå ner och utnyttja faciliteterna. Där du kan hyra bil och båt och få hjälp med förmedling av hushållstjänster. Den nya stadsdelen Norrtälje Hamn innebär en fördubbling av Norrtäljes stadskärna. Med parker, torg, kajstråk och inte minst bostäder. Hela tiden med hav, båtar och badliv som utsikt, granne och lättillgänglig rekreation. ”En levande stadsdel för barn, båtar och bad”, är ledorden för Norrtäljes mest omvälvande stadsutvecklingsprojekt i modern tid.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad flerbostadshus, Norrtälje Tidplan: januari 2019–april 2021 Byggherre: Index Residence Byggentreprenör: GR Construction AB Arkitekt: ÅF sandellsandberg AB Kostnad: 150-200 Mkr


136 Svensk Byggtidning

VERKSTAD

Den nya lastbilshall som uppförs vid E4:an i Nyköping blir snarlik relativt nybyggda Rejmes lastbilshall i Örebro. Bild: Byggmästarna i Nyköping AB

NYA HALLEN I NYKÖPING tvättar långtradarsläp på fem minuter

Vid från E4:an södra infarten mot Nyköping uppförs en ny lastbilshall med verkstad och rekordsnabb tvätt för lastbilar med släp. – Nu håller vi på med det sista med stommen, gör tätt tak och tät byggnad med portar och dörrar, rapporterar vd Marcus Wiklund, byggentreprenören Byggmästarna i Nyköping, till Svensk Byggtidning i början på november 2020. AV THOMAS ANDERSSON DEN NYA LASTBILSHALLEN i Nyköping uppförs i det nya

Hemgårdsområdet vid den södra infarten från E4:an mot Nyköping och Oxelösund. Ett industriområde under utveckling där BMW för några år sedan var först på plats. – Sedan har det poppat upp fler etableringar och vi har byggt mer därute, berättar Marcus Wiklund, vd för den blivande lastbilshallens byggentreprenör Byggmästarna i Nyköping. Nyköpings nya lastbilshall blir en 2 500 kvadratmeter stor gedigen betongbyggnad. Med verkstad och personalutrymmen plus en separat uppförd lastbilstvätt på en sammanlagt tomtyta motsvarande cirka 30 000 kvadratmeter.

– Lastbilstvätten är lite av en värstingtyp. En lastbil med släp på 24 meter kan köra igenom och tvätta på 5 minuter! När du passerar på E4:an så kan du åka in och tvätta.

Grundläggande utmaning Grundläggningsarbetet, med bortåt hela 60 meter ned till fast berggrund, har varit lite av en utmaning. Lastbilshallen uppförs därför på en pålad platta. – Det är jättedålig mark här. Normalt sätt slår du ju pålar ner till fast berg. Men här är det så långt dit så vi har istället slagit så kallade kohesionspålar ned till bara 30 meter.


Lastbilstvätten är lite av en värstingtyp. En lastbil med släp på 24 meter kan köra igenom och tvätta på 5 minuter! När du passerar på E4:an så kan du åka in och tvätta.

VERKSTAD

Svensk Byggtidning 137

Söderströms Plåtslageri AB

/Marcus Wiklund, vd, Byggmästarna i Nyköping

Efter en vecka sugs kohesionspålarna fast av det omgivande jordmaterialet och hänger stadigt på sina sidoytor. Det handlar om betongpålar på 25 x 25 centimeter som alltså inte står på fast berggrund, förklarar Marcus Wiklund. – Men när du gör så här så kanske du måste ha fler pålar. Eftersom de inte tål samma last som andra pålar. Fordonsbyggnader av den här typen uppförs ofta med plåtkassetter som byggmaterial. Lastbilshallen i Nyköping blir däremot en byggnad med genomgående betong i stomme och fasad. – Här har det valts lite högre nivå med betongelement. Även taket läggs med betongkassetter och isolering i papp.

0155-28 06 60 • info@byggmastarna.com www.byggmastarna.com

Erfaren entreprenör Byggföretaget Byggmästarna i Nyköping har stor erfarenhet av industribyggnader, men bygger även bostäder. Ofta som byggentreprenör på kommunalt uppdrag, inte minst från Nyköpings kommun. Det gäller dock inte entreprenaden för den nya lastbilshallen i Hemgårdsområdet. Här är privata Fastighets AB Bettorp byggherre för ett byggprojekt som ska vara klart den 21 juni 2021, så att lastbilshallen därefter kan tas i bruk så snart som möjligt.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad lastbilshall, Nyköping Tidplan: november 2019–juni 2021 Byggherre: Fastighets AB Bettorp Byggentreprenör: Byggmästarna i Nyköping AB Arkitekt: Jihab Byggkonsulter i Norrköping AB Kostnad: 100 Mkr

Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping


138 Svensk Byggtidning

LAGER & LOGISTIK

Lagom till julhandeln är verksamheten i full gång i Postnords nya terminal på Torstarp i Helsingborg. Bild: Ciconia Projekt Group

POSTNORDS NYA LOGISTIKTERMINAL INVIGD E-handeln växer extra mycket inför julen. Något som Postnord kommer att hantera i den nya brev- och paketterminalen på Torstarp i Helsingborg. Ett stenkast från E6:an och E:4:an ligger denna 18 300 kvadratmeter stora terminal med sorteringshub, företagscenter och terminal för styckegods. AV KIM HALL ANLÄGGNINGEN ÄR UPPFÖRD av Catena, som äger och för-

PMJ tillverkar och levererar allt inom glas och metall. Hos oss hittar du dörrar och fönster i både glas och metall av högsta kvalitet. Vi är experter på glas och aluminium. Vi glasar in din färdiga altan, sätter glasväggar i badrum eller glasräcke på altan eller trappa ute och inne. Invändiga kontorsväggar i glas är en produkt som vi säljer och installerar med DEKO i Danmark som leverantör. Vi erbjuder även service om ert fönster eller er dörr går sönder. Vi kan reparera glas i alla dess former. PMJ vill erbjuda en komplett lösning med högsta möjliga kundnöjdhet, från Malmö i söder till Stockholm. Vi utsågs även till årets företagare i Markaryd. Inget är omöjligt och alla är varmt välkomna till oss. 0433-106 25 • info@pmjmontage.se • www.pmjmontage.se

valtar flera logistikfastigheter i området. Parallellt med Post Nords terminal uppförde Catena två andra byggnader. Nowaste Logistics – ett tredjepartslogistikföretag byggdes ut med en 18 000 kvadratmeter stor tillbyggnad med inflyttning i september. Samt en högbyggnad som byggdes åt samma företag, på 11 000 kvadratmeter, på samma fastighet, som fastställdes i november 2019. – Tidplanen har hållits för samtliga projekt och i slutet av augusti kunde Postnord flytta in, medan Nowaste flyttade in i september. Tostarp är ett strategiskt bra läge för logistik, säger Göran Jönsson, regionchef på Catena AB. Förutom Postnord och Nowaste finns Bring Frigo, Plantagen och Freja Transport på området, som nu i princip är fullbelagt. Postnords anläggning är försedd med solceller på taket och är miljöcertifierad enligt Miljöbyggnad 3.0 silver. Det innebär att det finns ett krav på energieffektiva byggmaterial och att byggnaden har minskad klimatpåverkan. – Med den nya terminalen kan vi möta den ökade volymen av paket men också bli logistikmässigt mer effektiva vilket är viktigt inte minst nu i juletider, säger Jessica Nilsson, distributionsområdeschef i Helsingborg. Konstruktionen består av prefabricerade betongplintar, stålstomme, plåtsandwichelement som väggar, tak med TRP-plåt, isolering och papp och ett friliggande betonggolv. – Vi är nöjda med resultatet. Det var inte första gången vi byggde terminal, men med varje projekt lär man sig något nytt, säger Mats Persson, marknads- och projektledare på Tecta Bygg & Projektledning som varit byggentreprenör för projektet.


LAGER & LOGISTIK

Anläggningen bemannas av cirka 200 personer som arbetar för Postnord. GDPR och säkerheten på anläggningen har gjort så att man har installerat säkerhetsslussar med kameror med IR-funktion som läser av varje person som går in. Lås och dörrar samt entrépartier har legat på Tecta Bygg & Projektlednings ansvar, utöver alla andra stomkompletteringsarbeten. Terminalen är projekterad av JKAB-Arkitekter som varit ansvariga för gestaltning och materialval. JKAB har arbetat efter att skapa en attraktiv arbetsplats genom att balansera ekonomi, estetik, funktion och hållbarhet. – Vi har jobbat efter en omfattande styrhandling med riktlinjer från Postnord och sen tagit fram våra tankar om design efter det.

Svensk Byggtidning 139

Det har visat sig vara möjligt genom gott samarbeta att göra industribyggnad klassad enligt miljöbyggnad silver, vilket kan komma att bli en standard att jobba vidare med i framtiden, säger Oscar Selemba, arkitekt på JKAB arkitekter i Helsingborg.

FAKTA I KORTHET: Terminal Tostarp i Helsingborg Byggperiod: juni 2019–juli 2020 Byggherre: Catena Fastigheter AB Projektledning: Ciconia Project Group Stomkompletteringsentreprenör: Tecta Bygg & Projektledning Arkitekt: JKAB Arkitekter

ESTETIK FUNKTION EKONOMI


140 Svensk Byggtidning

BOVERKET Att bostaden är ny och har hög standard innebär inte med automatik att boendet är rimligt. Exempelvis kan pendlingsavståndet till arbetet vara orimligt. Bild: Kjell-Arne Larsson

BOVERKET LANSERAR NY METOD för att bedöma bostadsbristen

Nästan 10 procent av hushållen i landet är trångbodda och drygt 1 procent av dem har dessutom en ansträngd boendeekonomi. Det är hushåll som har en orimlig boendesituation och som saknar ekonomiska möjligheter att ta sig ur den. AV KJELL-ARNE LARSSON I SLUTET AV SEPTEMBER släppte Boverket

rapporten ”Mått på bostadsbristen – Förslag på hur återkommande bedömningar ska utföras”. Verket fick 2019 i uppdrag av regeringen att lämna förslag på bedömningsmetod som bland annat inkluderar förslag på enhetliga begrepp som ska användas vid kommunikation kring bostadsbristen.

Rimligt bra Metoden ska inte kartlägga efterfrågan på bostäder. Boverket har i stället tagit fasta på hur många hushåll som har ett rimligt boende och försökt att hitta parametrar som beskriver de hushåll som inte har ett rimligt boende i ett eller annat avseende. Kriterierna för att basbehoven i en bostad ska tillgodoses är: • Rimlig materiell standard, med avseende på utrustning, uppvärmning, tillgång till el etc. • Tillräcklig area som medger att vardagen fungerar • Rimlig boendekostnad i förhållande till inkomst • Rimligt geografiskt läge • Bostaden kan disponeras under rimlig tid • Rimlig tid att hitta en ny bostad Metoden (modellen) som Boverket nu har presenterat visar antal hushåll (och andel av totala antalet hushåll) vars behov inte tillgodoses eller som har problem med sitt boende. Hela 462 000 av hushållen (9,9 procent) är trångbodda och 245 000 (5,3 procent) har ansträngd boendeekonomi. De som är både trångbodda och har ansträngd ekonomi utgör 1,2 procent. Bland ensamstående med barn dras


BOVERKET

Svensk Byggtidning 141

5,7 procent med båda dessa problem. Siffrorna redovisas också uppdelade ner till regionnivå och kommun. Malmöregionen utmärker sig med en stor andel som har ansträngd ekonomi (8 procent) och även en stor andel som har både ansträngd ekonomi och är trångbodda (2 procent). Sett över hela riket har 9 procent av hushållen återkommande problem. Denna grupp definieras som att ha varit trångbodda eller haft ansträngd boendeekonomi minst två år i rad. – Det mest slående med siffrorna är att trångboddheten är stor och att den har ökat. Däremot har andelen med ansträngd boendeekonomi minskat något, berättar Tor Borg, bostadsanalytiker vid Boverket och den som varit projektledare för regeringsuppdraget.

Vissa jämförelser Den presenterade metoden är ny, men vissa av parametrarna går att jämföra med tidigare år. Det går också att ana trender framöver, som att trångboddheten kanske kommer att öka ytterligare. Modellen ger emellertid inga mått på hur många nya bostäder som behöver byggas. Inte heller på hur många kvadratmeter boyta eller antal rum som skulle behöva tillkomma eller hur mycket priser och hyror skulle behöva förändras. Boverket betonar att ”Det finns ett oräkneligt antal sätt att påverka den bostadsbrist vi mäter, förändringar i bostadsutbud är bara ett av många”. Boverket betonar också att datatillgången sätter gränser för vad det är möjligt att mäta och vilka boendekategorier det går att utskilja. Ett exempel är svårigheten att mäta behovet av särskilt boende för äldre personer och de med funktionsnedsättning. En annan begränsning är att hemlöshet inte kan hämtas ur registerdata. Boverkets nya modell är tänkt att kunna användas varje år framöver. Den är möjlig att komplettera med nya parametrar efter behov. – De här beräkningarna ger alla aktörer på bostadsmarknaden och inte minst landets kommuner, regering och riksdag, en bra bild av hur bostadsbristen ser ut och vilka hushåll som främst är drabbade. Jag tycker att det är dags att på allvar diskutera hur vi ska få fram fler bostäder för trångbodda, unga vuxna och hushåll med ansträngd boendeekonomi. För att möta detta behöver Sverige en mer tydlig social bostadspolitik. Det viktiga nu är att vi går från ord till handling, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör vid Boverket. Siffrorna från Boverket är öppna och transparenta. De blir förhoppningsvis till stor hjälp för kommunerna vid planering av sociala insatser och som underlag för bostadsförsörjningsprogram.

Jag tycker att det är dags att på allvar diskutera hur vi ska få fram fler bostäder för trångbodda, unga vuxna och hushåll med ansträngd boendeekonomi. För att möta detta behöver Sverige en mer tydlig social bostadspolitik. /Anders Sjelvgren, generaldirektör, Boverket

För fler byggnyheter, besök:

• •

www.byggastockholm.se www.svenskfastighetsutveckling.se


vi bygger SVERIGE

VENTILATION

TRAPPOR

MARKSKRUV

AHLSELL

ATAB-TRAPPAN

SLUTA GRÄV / DENSUS BYGG

Som kund hos Ahlsell får du: • Marknadens största och bredaste sortiment för VA-produkter. Dessutom ett heltäckande sortiment för din verksamhet med allt från verktyg och personlig skyddsutrustning till arbetskläder, skor och tillfällig el. Vi har över 100 000 lagerförda artiklar från ledande leverantörer. • Kompletta leveranser. Vi skräddarsyr en lösning som passar dig. • Leverans dagen efter beställning i hela landet. Vår leveranssäkerhet håller världsklass. • Lägre kostnader och förenklad administration.

Ta steget och designa din trappa tillsammans med oss! Vi erbjuder ett unikt och flexibelt trappsortiment som gör det enklare att hitta rätt trapplösning. DesignLinjerna är skapade så att man kan skapa fritt i de grundläggande trappformerna. ATABs trappor med konceptet Safe Design ger dig också tryggheten att få en trappa som uppfyller alla normer. Kontakta gärna våra återförsäljare som har kompetens med allt från uppmätning till montering av din trapp. När du har tid, kom och upplev kvaliteten i våra permanenta utställningar!

Sluta Gräv AB är ett svenskt företag som har skapat och utvecklat markskruven: en modern och kostnadseffektiv markförankring för såväl stora som små byggprojekt. Vårt koncept är att leverera en helt byggfärdig grund – inte bara skruven utan också monteringen – en tjänst som sparar tid och pengar. Vi monterar markfundament av jordskruv i hela landet, året runt. Sluta Grävs professionella montörer tar dig tryggt från ritning till byggstart.

www.ahlsell.se

0372-655 00, www.atab-trappan.se

www.slutagrav.se


SOLSKYDD

KÖK

LÄKTARE

C.S. PERSIENNER & MARKISER

PUUSTELLI

ALFING

Vår verksamhetsidé är att erbjuda allt från fönster- och terrassmarkiser till persienner i olika material och färger. Vi har ett brett sortiment och tar alltid med oss prover på våra kundbesök så att ni har möjlighet att se hur de passar in.Vi gör även kostnadsfria hembesök på kvällar och helger. Vi levererar produkter med hög kvalitet och bra service. Trygghet och förtroende är nyckelorden i vårt företag. Vi har ett gott rykte och är måna om att göra ett bra jobb till en låg kostnad, samtidigt som det går snabbt.Vi levererar inom 10-15 arbetsdagar. Företaget har egen tillverkning av markiser och persienner. Alla våra produkter är svensktillverkade och levereras med 5 års garanti.

Puustelli står redan idag rustade för att möta framtidens tuffare krav för miljö och hållbarhet. Puustelli tar fullt ansvar i hela processen. Från planering på arkitektstadiet till eftermarknad med egen serviceavdelning. Puustelli är känt för sin genomgående höga kvalitet och sitt breda sortiment. Finlands ledande kökstillverkare levererar nu sin höga kvalitet och service även till den svenska byggprojektmarknaden. Puustelli är världsledande på naturbesparande möbeltillverkning.

08-519 804 84, www.csmarkiser.se

STÅL HUDDINGE STÅL

08–711 25 35, www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning.

www.puustelli.se

www.alfingstolar.se

I snart 50 år har vi konstruerat, tillverkat och monterat stolar. På Alfing började vi tillverka och montera stolar i slutet av sextiotalet. Främst var det då inredningar till skolor och universitet. Sortimentet har genom åren utökats med robusta stolar för arenor och komfortabla stolar för konferensanläggningar. De senaste åren har vi även expanderat vårt sortiment med teleskopläktare för bland annat multiarenor och andra arenor där stor flexibilitet önskas. Vår konstruktion, tillverkning och montering arbetar efter vårt interna kvalitetssystem som är årligen ISO-9001-certifierat sedan 1997. Alla ingående komponenter hos oss eller våra underleverantörer följer detta system. Detta ger dig som kund en trygghet för att kvaliteten ska uppfylla dina krav för många år framåt.

Komfortabla läktarstolar från ALFING

DATA/KYLSYSTEM

BYGGKONSTRUKTION

SEE COOLING

CIVILBYRÅN www.civilbyran.se www.alfingstolar.se

www.seecooling.com

SEE Cooling levererar energieffektiva kyllösningar till datahallar. Vi är också medlemmar i NodePole Alliance, ett partnerskap för leverantörer i datacenterbranschen. Vi har under lång tid utvecklat deplacerande kylning av data och teknikhallar med GEO kyla. Energieffektiv kylning med SEE Cooling Concept i Green Room innebär minimerade förluster i alla steg och därigenom oslagbar totalekonomi. Konceptet, initialt från TeliaSonera är en integrerad del i operatörens Green Cooling satsning. SEE hjälper kunder bygga energieffektiva, robusta, redundanta datahall ar med fram tidssäkrad kylning.

Civilbyrån är konsulter inom bygg- och anläggningsfacket med breda kunskaper inom byggnadskonstruktion. Vi åtar oss projekt som både huvudkonstruktör & stomkonstruktör från tidiga skeden till färdiga bygghandlingar för uppförande av bland annat flerbostadshus, kontor och industribyggnader. Projektering sker i avancerade 3D-miljöer för såväl beräkningar som vid skapandet av ritningar. Vi är vana att arbeta i både mindre och större projekt där ett nära samarbete med kunden alltid är av största betydelse för oss. Vi vet att gott samarbete och engagemang ger lönsamma projekt och långsiktiga arbetsrelationer.

TEJP SWL STÅLKONSTRUKTIONER AB www.swl.se

SWL Stålkonstruktioner AB är ledande inom konstruktion och tillverkning av fackverk samt takstolar. Med fackverken som grundelement kan även speciella konstruktioner som ex. ramar, gång- och cykelbroar samt rörbryggor tillverkas. Våra beställare kan försäkra sig om att våra produkter tillverkas och kontrolleras för att fylla krav i myndighetsregler, standarder och typgodkännanden. Vi är certifierade av Nordcert enligt SS-EN 1090-1. För övrig information samt noggrann beräkning och pris vänd er till vår marknadsavdelning.

SEE Cooling AB LEDNINGAR

www.seecooling.com BCT SCHAKTFRI TEKNIK AB info@seecooling.com www.bctab.se

Vi är ett entreprenadföretag specialiserat på nyläggning av ledningar och utbyte av befintliga ledningar med schaktfria metoder. Vi utför vibrationsfri rörspräckning, styrd borrning och rörtryckning. Med flera tusen borrade och spräckta metrar så vet vi vad rörspräckning handlar om. Våra metoder har störst efterfrågan i tätorter med stora svårigheter och höga kostnader att schakta. Vi är därför etablerade i Stockholmsregionen och den fjärde storstadsregionen Linköpingsområdet. Därigenom har vi nära till Stockholm, Linköping, Norrköping.

STOKVIS TAPES

011-28 04 00 www.stokvistapes.se

Stokseal® byggfolietejp har mycket god vidhäftning mot de flesta ytor, även mot ojämna och strukturerade ytor samt lågenergiytor. Stokseal® har mycket god beständighet mot åldring, fukt och UV-ljus. Produkten är VOC-fri samt är registrerad i Sunda Hus, Basta och hos Byggvarubedömningen. Dessutom är produkten listad i portalen för byggprodukter som kan användas i Svanenmärkta hus. Stokvis Tapes förser den Nordiska marknaden med kundunika tejper till B2B-kunder samt ett komplett sortiment av olika tejper till proffshantverkaren. Stokvis Tapes finns hos alla välsorterade bygg-, järn-, färg- och industrihandlare/grossister i Norden.


vi bygger SVERIGE BETONG

FASADER

BALKONGER

GTAB

HOFV2

WELAND ALUMINIUM

Betongföretaget GTAB vänder sig både till privatpersoner och till företag. Vi arbetar i Storstockholm med omnejd, och under årens lopp har vi utfört en mängd arbeten, både för företag, kommunala bolag och för privatpersoner. Vår kunniga och yrkesutbildade personal hittar alltid hållbara lösningar oavsett vilka förutsättningar de ställs inför. En bra kontakt med resten av branschen är viktig för att arbetet ska flyta på smidigt. Vi samarbetar även med både stora och små byggföretag i hela Stockholmsområdet.

hofv2 har funnits på den svenska marknaden sedan 2008 och startade konstruktion och montage av sträckmetallfasader 2010 och är numera tekniskt ledande med vår spetskompetens på stora maskor i alla dess modeller, som rakt, S-format, V-format, organisk form, solpaneler, inboxning mm. Vi lägger mycket tid på innovation – bästa montage och att ta fram nya modeller, nya maskstorlekar. Egna klammer och bärverk i aluminium. Fasadmaterial aluminium • Stor sträckmetall från 110 - 800mm maskor • Avancerad mönsterperforering Våra fasader med våra material P-Hus, Handel - kontor - kultur, Logistikkluster idrottshallar - bilhallar, Skolor, Bostadsrätter

Weland Aluminium – din kompletta balkongsystemsleverantör. Med oss som leverantör har du en stöttepelare från statik/konstruktion till monterad balkong på huset. Vi hjälper dig att välja en anpassad lösning oavsett om det är utbyte eller nya balkonger. Fastigheter kan generellt sett få nya större balkonger utan större ingrepp eller störande konstruktioner. Den viktigaste frågan är val av infästning mot husets konstruktion. Ju bättre infästning desto enklare montage. Aluminiumplatta 100 mm Balkongplattan, som har låg vikt, är uppbyggd av strängpressade aluminiumprofiler med en målningsbar undersida. Dessa balkongplattor kan monteras med ett flertal typer av infästningar samt har en självbärande längd på cirka 5 meter. Djupet följer fasta modulmått i 50-100 mm:s intervaller.

www.gtab.nu

www.hofv2.se

KUNSKAP I KUBIK

KINGSPAN

Har du ett projekt på gång i Skåne, Blekinge eller Halland? Då är Sydsten det självklara valet! Vi är en trygg par tner inom fabriksbetong, betongpumpning och prefab – och vi ser till att ditt projekt blir som du har tänkt dig. För oss är varje projekt unikt och tillsammans hittar vi vägen till ett perfekt resultat. Nu kan vi även erbjuda klimatförbättrad betong som ger ett markant lägre CO2-avtryck jämför t med standardbetong.

Kingspan har funnits på den svenska marknaden sedan 2006. Vår marknadsnärvaro ökar. Idag har Kingspan Panels och Kinsgspan Insulation flera svenska säljkontor. Vi vill växa med hjälp av tillgänglighet, kompetens och engagemang. Kingspan satsar på forskning och utveckling för att leda utvecklingen av energibesparande lösningar. Ett aktivt innovationsarbete i en traditionell bransch skapar fördelar. Kingspan får ett tekniskt försprång men framför allt kan vi skapa unika och attraktiva produkterbjudanden.

www.sydsten.se

www.kingspan.com

0472-445 00 www.welandaluminium.se

YTBEHANDLING YSAB

060-925 20, www.ysabytbehandling.com

Genom kompetenta och erfarna medarbetare levererar vi rationella arbetsmetoder och högkvalitativa ytbeläggningsprodukter till våra kunder. De långa kundrelationer som vi byggt upp är ett tecken på detta och vi for tsätter kontinuerligt att utveckla våra relationer till ett mervärde för kunden. Vi har erfarenhet av att behandla olika typer av underlag, även vid svåra förhållanden. Vi ytbehandlar stål och betongkonstruktioner.

SCHWENK

www.schwenk.de

SCHWENK är en tysk byggmaterialproducent, etablerad 1847 i Ulm, Tyskland. Det är det äldsta familjeägda företaget inom byggmaterialindustrin, som också är bland de mest moderna och innovativa. I Tyskland driver SCHWENK 4 cementfabriker, 12 sand- och grusproduktionsanläggningar, 128 fabrikbetonganläggningar. Under våren 2019 utvidgade SCHWENK sin verksamhet genom förvärv av CEMEX-tillgångar i Norden och Baltikum. Vår cementfabrik i Lettland (Broceni) är en av Europas mest moderna. Här producerar SCHWENK högkvalitativa cementtyper för den svenska marknaden. Vi erbjuder den svenska marknaden högpresterande cement för alla typer av betongkonstruktioner samt betongprodukter. Leveranser till våra kunder sker genom helautomatiserade och strategiskt belägna terminaler.

BELYSNING LIGHTLIFT ESYSTEMS AB 070-733 6612, www.lightlift.se

Lightlift Esystems AB är ett företag som säljer lösningar för underhåll och hantering av svåråtkomliga, energiförbrukande och/eller servicekrävande anordningar som exempelvis belysning, fläktar, luftfilter, högtalare, med mera. Företaget erbjuder motordrivna belysningshissar i två koncept. Båda omfattar hjälpmedel för höjning och sänkning av högt belägna eller svåråtkomliga objekt för enkel, kostnadseffektivt och energieffektiviserande underhåll.

HISSAR NORDISK HISS 013–31 47 00, www.nordiskhiss.se

Vi är flexibla specialister. Vi arbetar genom nära och personliga kontakter för att tillgodose och motsvara våra kunders önskemål på bästa tänkbara sätt. Grunden för vår t arbete ska vara gällande miljölagstiftning. Vi ska kontinuerligt följa myndigheters krav och vara lyhörda för kundernas behov och förväntningar. Vårt miljöarbete skall stå under ständig förbättring. Nordisk Hiss star tades 1993 och ingår i Motumkoncernen sedan december 2014.


PROJEKTERING

AKUSTIK

TRAFIKSÄKERHET

RIBA

INTEROC AKUSTIK

TMA ÖREBRO AB

08 599 02 800, www.riba.se

08-20 05 10, www.interoc.se

Vi är ett av Sveriges ledande entreprenadföretag inom undertak och väggsystem. Vi erbjuder ett komplett koncept med alla delar inom bygginredning. Vi levererar och monterar undertak, glaspartier och väggsystem. – Egen tillverkning och montering av täta och glasade väggsystem med smarta dörrlösningar. – Montering av alla undertak som finns på marknaden samt väggakustik – Egen tillverkning och montering av metalltak och väggar – Eget utbud av kompletterande belysning – Montering av plåtfasader • VVS-projektering– Montering av beklädnadspaneler • Energi & Miljö Vi hjälper till med idéer och lösningar för att uppfylla • Projektstyrning önskemål vad gäller design och funktion. Vi ser också till att slutprodukten blir kostnadseffektiv och monter• Teknisk förvaltning ingsvänlig. Med lång erfarenhet och breda kunskaper tar vi fram snygga och smarta lösningar för såväl I fronten för en samverkande teknikanda inom- som utomhusmiljöer. Vår erfarenhet och spetskompetens inom ”Projektering – Projektstyrning – Energi & Miljö – Förvaltning” säkerställer kundens krav på rätt samarbetspar tner för fastigheten under byggnadens hela livslängd. Våra tjänster • Projektering • Projektstyrning • Energi & Miljö • Förvaltning

inom byggande och förvaltning.

STRÖMFÖRSÖRJNING

RIBA AB BATTERIELEKTRONIK tel. 08-599 02 800 www.batterielektronik.se

Utbildningar för Yrkesförare & Vägarbetare. TMA Örebro AB är ett företag som jobbar med trafiksäkerhet både genom TMA-skydd till de som jobbar på våra vägar men även genom utbildning som är riktad till dig som jobbar som yrkesförare eller vägarbetare. När det gäller TMA-skydd erbjuder vi våra tjänster dygnet runt på årets samtliga dagar. Jourtelefon 019-10 36 00.

EL-JOUR JOURAB

010-480 86 40, www.jourab.se

riba.se

Vi erbjuder service och försäljning av UPS, DC-Utrustning, Stationära batterier och mycket annat som behövs för avbrottsfri strömförsörjning. Med vår samlade erfarenhet, kunskap och nytänkande ser vi till att leverera en optimal lösning där kund, helhetstänk och miljö står i fokus. Vi är vana att jobba i både mindre och större projekt där ett nära samarbete med kunden alltid är av största betydelse för oss. För mer information, hör av er till oss!

TRÄSKYDD LAVTOX 0730-22 21 89, www.lavtox.se

www.tmaorebro.se

Boracol® 10/3Bd Prof är nu också godkänd enligt EU´s biociddirektiv! Utvecklingsarbetet är en pågående process, vi strävar hela tiden efter att våra produkter ska vara effektivast på marknaden samtidigt som kraven för miljö och hälsa uppfylls. Många år i branschen har gett företaget en unik kunskap om bekämpning av röta, svamp och mögel i bostäder och andra byggnader. Boracol® 10/Bd Prof skyddar mot svamp i trä, Äkta Hussvamp och mögel i både trä och mur. Bor, det aktiva ämnet, tränger in på djupet i träet och når in där svamp och träskadeinsekter är aktiva. Svampars resistens mot bekämpningsmedel är ett allvarligt och växande problem – men mer än 100 års erfarenhet bekräftar att tränedbrytande svampar inte utvecklar resistens mot BOR. BOR är ett grundämne och dess effekt är stabil, medan syntetiska molekyler försämras gradvis.

Vi är en jour för alla, av alla. Vi är en samlingspunkt för företag som erbjuder jourtjänst. Vi erbjuder en rad fördelar för våra anslutna företag inom respektive branscher. Läs mer på vår hemsida om vad vi kan göra för ditt företag och skicka in en ansökan att bli JourAB Tekniker.

SVENSK EMBALLAGETEKNIK AB 08-58 09 40 00, www.bastaonline.se

Stepisol är lösningen för dig som upplever att oljud är ett problem. I byggnader med dålig stegljudsisolering kan ljud enkelt transporteras genom olika våningsplan, men med Stepisol stegljudsisolering kan det hållas inom dess avsedda utrymme. Stepisols ljudisolerade skivor installeras under golven och skapar en effektiv ljuddämpning – som också är bevisad. Stepisol tillverkas till 90 procent av återvunnen Polyeter och är därför ett bra val. Stepisol är registrerad i BASTA-registret. BASTAregistreringen innebär att vi kan styrka att denna produkt klarar BASTA-kriterierna avseende miljö- och hälsofarliga egenskaper.

SVETS SVETSMONTAGE FRITSLA AB 072-253 24 26

Vi utför arbeten med svetskonstruktioner och smidesarbeten samt montage och försäljning av portar och hallar. Vi levererar stål, rostfritt och aluminium. Även tillverkning och montage.

TAKLJUS & LUCKOR NYTEC AB

0371-335 90, www.nytec.se

Nytec är ett familjeföretag beläget i Smålandsstenar. Med erfarenheter sedan 1960-talet har vi kunskaperna som behövs för att kunna svara upp till framtida behov och efterfrågan inom vårt arbetsområde. Nytec AB är inte bara en leverantör av takprodukter, vi är också en problemlösare och producent av helt färdiga produkter. Det är du som väljer hur mycket du vill ha hjälp med. Vi har en hög serviceinriktning för att snabbt kunna hjälpa dig som kund på bästa sätt. Vi lyssnar på dina behov och önskemål. Nytec är ISO-certifierade enligt ISO 9001, kvalitet, och ISO 14001, miljö. Vi har även Trippel-A, vilket är det högsta kreditvärdet. Välkommen till Nytec AB. Våra affärsområden är takljuskupoler, rökluckor / brandgasventilatorer, uppstigningsluckor, takljuslanterniner, vindstrappa, fasadluckor. Vi har en lång erfarenhet och kunnande, våra produkter håller en hög kvalitet och är anpassade för det nordiska klimatet. Välkommen att kontakta oss för – ”en ljusare framtid”.

 


146 Svensk Byggtidning

TRÄVAROR

BRANSCHGEMENSAMT SORTIMENT för trävaror växer

Branschorganisationerna Byggmaterialhandlarna och Svenskt Trä har lagt till ytterligare 32 träprodukter i det branschgemensamma sortimentet VilmaBas. Totalt finns nu över 580 produkter som bland annat visar detaljritningar och kvaliteter på svenska trävaror. – INTRESSET FÖR ATT bygga i trä fortsätter att öka och med

De nya produkterna är:

ett branschgemensamt sortiment ser vi till att hålla kvaliteten hög på våra svenska trävaror. Oavsett vem som levererar dem så beskrivs alla produkter på ett och samma sätt, det gör det enklare för beställaren, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä. Byggmaterialhandlarna och Svenskt Trä lade den 1 november 2020 till ytterligare 32 produkter i VilmaBas- sortimentet. Totalt finns nu över 580 träprodukter. Produkterna beskrivs i så kallade egenskapsdeklarationer som bland annat visar detaljritningar på respektive produkt, kvaliteter och andra egenskaper på svenska trävaror. Det gör att man säkrar och höjer kvaliteten på svenska träprodukter. VilmaBas är ett branschgemensamt sortiment för alla som arbetar med trä eller producerar träprodukter. Från konsument, arkitekt, konstruktör till entreprenör, bygghandel och sågverk. – Tidigare när man beställde trä kunde det innebära olika mått och kvalitet beroende på leverantör. Med VilmaBas finns nu en tydlig standard och bestämda kriterier som varje produkt ska leva upp till. Det gör att kvaliteten på svenska trävaror säkras, säger Monika Björk, vd för Byggmaterialhandlarna.

• Underlagsspontsluckor • Takfotsluckor • Handledare • Dimensionshyvlad ändspont • Slätspont • Staketregel • Falsad spårpanel med fasad kant I träbranschen har det länge saknats ett gemensamt synsätt för hur olika trävaror ska kategoriseras och standardiseras. Många produkter har tagits fram lokalt och trots att de hetat samma sak och haft samma användningsområde har de ofta skiljt sig mycket från varandra. Det har gjort det svårt att kvalitetssäkra träprodukter – ett problem som VilmaBas syftar till att lösa.

Om VilmaBas Byggmaterialhandlarna och Svenskt Trä skapade 2010 ett branschgemensamt register med egenskapsdeklarerade trävaror. Idag finns över 580 produkter på vilmabas.se kopplade till ett specifikt VB-nummer så att köparen kan vara säker på att få rätt produkt.


Att göra hållbara val blev precis ännu enklare! Spray Master är en av de första i världen att nu fasa ut de rent fossila drivgaserna. Samtliga av våra högpresterande och svenskproducerade aerosoler det så är möjligt på berörs. På så vis sänker vi CO₂-utsläppen från drivgasen i produkterna med många hundra ton årligen. Våra Eco-märkta produkter är utöver den gröna drivgasen dessutom utvecklade både för minsta möjliga miljö och hälsopåverkan i övriga avseenden. Marker Eco är exempelvis resultatet av ett långvarigt utvecklingsarbete med fälttester i verkliga miljöer, i samråd med Sveriges ledande byggföretag så som Skanska, Peab, NCC, Svevia och JM, som utöver den fossilfria drivgasen exempelvis inte innehåller några konventionella lösningsmedel. Vi vill nu underlätta för dig att ta hållbara beslut, bland annat genom att tydligt placera Green Certified Propellant-logotypen fysiskt på våra produkter. Var med och påverka - Leta efter loggan för att finna produkter som ger ett mindre fotavtryck på vår miljö!

I

ED

LA

C E RT

FI

NT

GREEN

P RO P E

L


POSTTIDNING AB Stordåhd Kommunikation AB Box 451 30, 104 30 Stockholm

Våra bästa kunder är de som gör vårt jobb svårt. Välkommen till en bygghandel för dig som ställer höga krav. Vi vet att ett lyckat bygge kräver de bästa förutsättningarna. Därför ställer vi höga krav på oss själva. Från vårt utbud av material till våra tjänster som leverans och rådgivning. Precis som vi gjort sedan 1952. Hitta din närmaste Bygmaanläggning på bygma.se

Profile for Stordåhd Kommunikation AB

Svensk Byggtidning 5/2020  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded