Svensk Byggtidning 4/2019

Page 1

Svensk

Nr 4_2019

Byggtidning B Fastigheter & Projekt

Vattenskaderapporten sammanfattar 22 246 vattenskador

Dalarnas Villa

höjer byggkompetens och förebygger framtida byggskador

Nya Campus Albano

blandar undervisning och bostäder

Byggföretagets kreativitet ledde till effektivare sporthall

g r o b e t ö G i tt ä s s t e b r Nytt a ska ge TIDIGARE

Bonava

utvecklar Norra Ältadalen

Frölunda Park får nya stjärnor

Sveriges skyddsrum behöver rustas för miljarder

BYGGSTARTER


SSAB Weathering & COR-TEN®

Upplev arkitektens rostiga favorit SSAB Weathering är höghållfasta korrosionsbeständiga stål och COR-TEN®-sorter. • Bredaste utbudet på marknaden. • Snäva toleranser. • Utmärkta egenskaper för formning, bearbetning och svetsning. • Förbättrar din verkstadseffektivitet. • Utmärkta kallformningsegenskaper. • 355–960 MPa sträckgräns.

Här kan du få svar på dina frågor om rosttröga stål och Cor-Ten® från SSAB. Tech support 0243 729 29 techsupport@ssab.com

www.ssab.com

• Minimerar den totala livscykelkostnaden med låga eller obefintliga underhållskostnader. • Möjligt att beställa små kvantiteter. • En av få leverantörer av COR-TEN® i Europa. • Teknisk support utan kostnad.


Andas lugnt.

En underhållsfri och ekonomisk fasadteknik, utvecklad för vårt nordiska klimat. Patenterad teknik som bygger på närmare 50 års samlad erfarenhet. En ventilerad konstruktion för hårda klimat som håller fasaden torr och klarar byggnadsrörelser. Välj färg, yta, format. Tilläggsisolera upp till 250 mm. Andas lugnt – du sänker dina byggkostnader.

®

0221-36600 • www.marmoroc.se


CC-Fönsterdrev vi håller vad vi lovar!

från Expanderar 0 mm ll 3 2 mm uppti

jp som är e t e i l o f g g y NYHET! B nt. CC- Hugger! SITAC-godkä

Sveriges mest väldokumenterade och godkända drev! Finns hos välsorterade bygghandlare.

3-C Production AB • Porsevägen 27-29 • 311 32 Falkenberg • Tel: 0346-587 54 • Fax: 0346-587 84 • info@3c.nu • www.3c.nu


DETALJER SOM FÖRHÖJER Benders staketvariationer hjälper dig

KOMBI NE R A S M AKFU L LT - två naturmaterial i skön förening

rama in din uteplats och trädgård, gärna tillsammans med en snygg mur. Vårt dekormaterial ger en levande och lättskött yta, avgränsa en gång, lägg längs husväggen eller som marktäckare i en rabatt.

Våra markprodukter och murar i natursten och betong kompletterar varandra perfekt - ett smart sätt att skapa spännande och livfulla miljöer med kvaliteter som står sig. Utnyttja de olika materialens styrkor till din fördel, så håller du nere kostnaderna utan att pruta på vare sig funktion eller estetik.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM @benderssverige

Det naturliga valet


Stoppa smutsen i entrén...

Vi på Kåbe-Mattan AB är specialister på effektiva entrélösningar som minskar städkostnader och ger en renare inomhusmiljö. Vi erbjuder ett mycket brett sortiment av entrémattor och skrapgaller. Vill Du skapa en inbjudande, personlig och effektiv entrélösning? Kontakta oss!

Kåbe-Mattan AB Sågverksvägen 10A | SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 | mail@kabe-mattan.se www.kabe-mattan.se


Produkter i stål från Häfla Bruk Häfla Bruks AB tillverkar bl.a. raka trappor, spiraltrappor, räcken, lättdurk och sträckmetall i stål för alla miljöer, såväl inomhus som utomhus.

Spiraltrappa med skyddsbur, Origohuset Hovås, Göteborg

Sträckmetall i fasad, VA-Teknik Sweden AB i Borås

Rak trappa i flera löp, Skatteverket i Malmö

Lättdurk, Resecentrum, Älvsjö

610 14 Rejmyre, Tel 0151-52 40 00, Fax 0151-52 40 40 info@hafla.se, www.hafla.se


Kjell Johansson, grundare av Hydroware och vd för Hydroware Innovation

Bygg på en våning och installera hiss Vi har i vårt land cirka 1 000 000 lägenheter i flerbostadshus utan hiss. Bygg på en våning och installera hiss så får vi hundratusentals nya lägenheter. Det skulle ge många vinnare. Äldre kan bo kvar i sina lägenheter

Åldersgruppen från 65 år och uppåt beräknas bli dubbelt så stor om 20 år – från en halv till en miljon personer. Kan många av dessa tack vare en hiss bo kvar i sin lägenhet sparar kommunerna minst en halv miljon kronor per person och år.

Unga kommer också att ha råd

Det krävs ingen ny tomtmark eller infrastruktur för lägenheter som byggs på ett befintligt hus. Det innebär lägre boendekostnader jämfört med helt nyproducerat. En förutsättning för att många unga ska ha råd att skaffa sig sitt första egna hem.

Stat och kommun tjänar stort på det

foto elisabet sverlander

Det är stor skillnad i kostnad för samhället mellan hemtjänst och särskilt boende för äldre. Äldre som bor kvar i sina lägenheter är inte bara en god affär för samhället utan också oftast det som de äldre själva önskar. Vårt råd för att få fastighetsägarna att satsa: Inför ett investeringsbidrag för hissar som täcker halva kostnaden för material och installation till denna typ av fastigheter. En vinst för oss alla.

Bostadsområdet Skarpan i Linköping med 15 trevåningshus som nu får en fjärde våning och hissar. Hydroware levererar hissarna som installeras av Nordisk Hiss. Hydroware utvecklar och tillverkar HydroElite, ett driv- och styrsystem för hydrauliska hissar. Vi levererar kompletta lösningar för både modernisering av befintliga hissar och för nyinstallation.


KLOKT, MODERNT OCH FLEXIBELT

Skola, boende eller kontor. Vi utgår från dina förutsättningar och krav när vi bygger typhus med hög kvalitet till ett fast pris. Framtidens hus från Flexator bygger på 60 års kunskap och erfarenhet. Hör av dig så berättar vi mer! Upplev alla fördelar på flexator.se


ledare Skolbyggandet växer igen! I SIN SENASTE konjunkturrapport redovisar NAVET Analytics bland annat statistik för påbörjade husbyggnadsinvesteringar inom offentlig sektor. Den samlade volymen ny- och ombyggnadsinvesteringar inom offentliga lokaler uppgick till närmare 22 miljarder kronor under första kvartalet 2019. Utfallet innebar en minskning med cirka 10 procent jämfört med samma period 2018. Utvecklingen ligger i linje med den prognos NAVET Analytics presenterade i början av året. För närvarande är det endast en sektor som växer i den totala volymen av offentligt husbyggande. Sektorn skolor/förskolor och annan utbildningsverksamhet visar en ökning med cirka 15 procent under första kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Utvecklingen kan vara en positiv rekyl på den nedgång som skedde inom sektorn under helåret 2018, då skolbyggandet sjönk med knappt 15 procent. I detta nummer av Svensk Byggtidning ligger fokus på detta: * På Fastighetsmässan möter du branschens experter och kompetensutvecklar dig och ditt företag. Fastighetsmässan i år är väl-

digt spännande, vi bjuder på massor av nyheter i våra utställares montrar och nya samarbeten med flertal företag den 4–5 september, nu i vår toppmoderna mässhall Åbymässan, säger Petra Wohner, projektledare för Fastighetsmässorna. Kom och besök oss på Stordåhd Kommunikation i monter J16 den 4-5 september som stolt mediasponsor på Fastighetsmässan i Göteborg! * Utbildningsprojektet Dalarnas Villa för ett bättre och hållbarare byggande, är från och med sensommaren 2019 i full gång. Inledningsvis med fokus på inomhusmiljö, ventilation och energiförbrukning. Hur huset och de som bor där mår. * Campus Albano blir ett nytt universitetsområde i nordöstra Stockholm. Akademiska Hus är byggherre för undervisning och forskning. Svenska Bostäder står för student- och forskarbostäder. * Kvarteret Havsmannen är ett Svanenmärkt område med två bostadshus med hyreslägenheter och garage i sjönära läge på Öster Mälarstrand i Västerås. * Kustnära Falkenberg har fått nytt landmärke. Utsikten från den 16 våningar höga delen i Vesterhavsporten slår det mesta längs västkusten. Även den lägre delen med fyra våningsplan går inte av för hackor. God läsning, Jan Åström

Valt taksystem till tiotusentals byggnader i Norden! Våra duktiga ingenjörer projekterar taket i samarbete med beställare och ser till att projektet är i trygga händer. Vi har kapacitet att producera 300 000 m² tak per år. Elementen monteras alltid av våra egna specialiserade montörer som har säkerhet och kvalitet som sitt fokusområde. Lett-Tak tar sitt miljöansvar och använder sig enbart av kvalitetskomponenter från välkända leverantörer.

MARKNADENS BÄSTA TAKSYSTEM | Tel: +47 33 13 28 00 | salg@lett-tak.no |

www.lett-tak.se


DIN SJÄLVKLARA SAMARBETSPARTNER Vi är stolta över att vi fick förtroendet att leverera väderskydd och ställningar till Nationalmuseums komplicerade och känsliga projekt. Beställaren var mycket nöjd med vårt väl utförda arbete. Sedan 17 år är vi STIB-auktoriserade, vilket betyder att vi följer auktorisationskraven från STIB, som är den enda branschspecifika certifieringen likställd med ISO. Vi tror på egen välutbildad personal för att säkerställa kvalitet.

I

G

FP

Y

FA

R

G

STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING

P L A Y

B

Tipsa om brottslighet i byggbranchen, läs mer på fairlplaybygg.se


inneHÅLL

42 81

106

78 61

68 50 10 LEDARE 12 INNEHÅLL 14 BYGGNYTT 26 PERSONNYTT 28 BOKTIPS 30 NYA PROJEKT 36 40 41

MÄSSA Nordens ledande fastighetsmässor är tillbaka till Göteborg Anders Borg framtidsspanar om fastighetssektorn Finncont gör återvinning snyggt, nära och effektivt!

GÖTEBORG 42 Nytt arbetssätt ska ge tidigare byggstarter i Göteborg HALMSTAD 44 Halmstad bygger fler skolor

BELYSNING 46 Smart lyktstolpe för smarta städer

ARTIFICIELL INTELLIGENS 48 Om tio år kan roboten förstå vad arkitekten vill bygga

SKYDDSRUM 50 Sveriges skyddsrum behöver rustas för miljarder 54 Skyddsrum viktiga när nya Kiruna byggs VÅTRUM 56 BKR:s ”körkort” garanterar korrekt tätskikt i våtrum 58 Vattenskaderapporten sammanfattar: ledningar och diskmaskiner är största bovarna 60 Kiilto tätar våtrummet under kakel och klinker SOLSKYDD 20 Solskydd – hållbarhet och energibesparing 61 Solskyddsbranschen ser en framtida marknad i solenergi SÄKERHET 62 Kompetens och sund konkurrens viktigast i ställningsbranschen BOSTAD 64 Dalarnas Villa höjer byggkompetens och förebygger framtida byggskador 67 Nytt stadsdelskvarter med gränstillhörighet och hållbart boende 68 Nya Campus Albano blandar undervisning och bostäder 70 Bonava
utvecklar Norra Ältadalen


Svensk

Nr 4_2019

Byggtidning B Fastigheter & Projekt

72 74 77 78 81 82

Inflyttade bostadshus i trä på Öster Mälarstrand i Västerås Resecentrum i Halmstad 
utvecklas med nya bostäder Citylivet utvecklas i Kvibergsstaden Stjärnorna breder ut sig Vesterhavsporten – Falkenbergs
nya landmärke Nya Särö lockar

Vattenskaderapporten sammanfattar 22 246 vattenskador

Dalarnas Villa

SKOLA 84 Vallaskolan– en fulländad konstruktion i trä 85 Största förskolan i Kävlinge med hög miljöklassning

höjer byggkompetens och förebygger framtida byggskador

Nya Campus Albano

blandar undervisning och bostäder

Byggföretagets kreativitet ledde till effektivare sporthall

TEKNIK 86 ”Varje fredag tänker jag att neeeej, jag vill att det ska bli måndag igen”

g ätt i Götebor Nytt arbetss ska ge TIDIGARE

KONTOR 92 Hållbarhet och långsiktighet när Vasakronan bygger för Livsmedelsverket 96 Hogia bygger nytt i Stenungsund HANDEL 100 Jysk och Dollarstore
flyttar in i Hagfors nya handelshus

REDAKTION ISSN 2000-8880 Nr 4/2019

UTGIVARE: Stordåhd Kommunikation AB Box 451 30, 104 30 Stockholm BESÖKSADRESS: Sveavägen 159 VÄXEL: 08-501 08 710

VÅRD & OMSORG 102 Undvek byggmissar med modell skala 1:1 104 Parkgårdens trygghetsboende i Nässjö har moderniserats 105 LSS-boendet i Värnamo samlas i en byggnad KONSTHALL 106 Fysiklabb behåller känsla
i ny konsthall på Frescati Campus

ANSVARIG UTGIVARE CHEFREDAKTÖR & PROJEKTLEDNING: Jan Åström jan.astrom@storkom.se

INNOVATIONSCENTER 108 Innovationscenter i Rosengård tillförde byggbranschen arbetskraft

ART DIRECTOR: Anneli Markström anneli.markstrom@storkom.se

LADDINFRA 110 Norra Skåne laddar framtidens elbilar med GARO

PRENUMERATION: Benjamin Jonsson benjamin.jonsson@storkom.se

111 VI BYGGER SVERIGE

TRYCK OCH BOKBINDERI: Exakta Print

BOSTADSMARKNADEN 114 Stor orörlighet på bostadsmarknaden sätter stopp för både unga och gamla

SKRIBENTER:

Kjell-Arne Larsson Björn Asplind

OMSLAGSBILD: Älvsborgsbron, Göteborg SVENSK BYGGTIDNING UTKOMMER SEX GÅNGER OM ÅRET.

Niclas Svensson

Marie Louise Aaröe Henrik Mårtensson Ofelia Vasquez Gösta Löfström Graah-Hagelbäck

Frölunda Park får nya stjärnor

Sverige behöver bygga

minst 25 000 nya skyddsrum

BYGGSTARTER

SPORT & FRITID 88 Efterlängtat centrum för idrott och kultur i Knivsta 91 Byggföretagets kreativitet gav effektivare sporthall

Thomas Andersson

Bonava

utvecklar Norra Ältadalen

Kim Hall

Annika Wihlborg

BESÖK OSS ÄVEN PÅ: www.svenskbyggtidning.se facebook @svenskbyggtidning.se www.issuu.se www.ocast.com www.mynewsdesk.se


byggNYTT

TREND MICRO HAR KARTLAGT SVAGA PUNKTER I DET SMARTA HEMMET

Tjuvlyssna, spionera, stjäla personuppgifter och beställa mat och andra produkter från ditt konto, är bara några av de aktiviteter som det smarta hemmet möjliggör för cyberkriminella. Trend Micro har tagit fram en interaktiv karta som visar de svaga punkterna och en guide för hur privatpersoner skyddar sitt smarta hem.

SÅ SER FRAMTIDEN UT FÖR BOSTADSRÄTTSÄGARE

Delningsekonomi har aldrig varit så populärt som nu. El-scootrar, samåkningstjänster och andrahandsuthyrning är bara några exempel på detta. Men hur långt är vi egentligen beredda att gå när det kommer till att dela vår boyta med grannar? Inte så långt visar Sveriges Bostadsrättsrapport, framtagen av SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB. Endast fem procent av svenskarna kan tänka sig att dela TV-rummet med sina grannar.

DET HÄR VILL VI HELST STYRA MED MOBILEN I VÅRA HEM

Smarta bostäder blir allt vanligare i Sverige då nya lösningar möjliggör för konsumenter att styra sitt hem med mobilen. Men vad vill vi helst kunna kontrollera? Belysningen visar det sig. Och varför? Eftersom det är smidigt. Det visar en ny undersökning från Skanska.

FRISTADS LANSERAR HERITAGE – ikoniska arbetsplagg för en ny generation ATT BÄRA WORKWEAR-INSPIRERADE plagg till vardags har slagit igenom stort. Fristads arbetskläder är originalet som har klätt svenska yrkesarbetare sedan starten 1925. Som en hyllning till varumärkets ursprung och historia lanseras nu en off-duty kollektion, Fristads Heritage. I Heritage-kollektionen har man hämtat inspiration från ikoniska arbetsplagg från Fristads arkiv. Plaggen har fått en ny tolkning med modern design, för en mer urban look med streetwear-känsla. – Vi vill att fler människor ska upptäcka kvaliteten och slitstyrkan i våra plagg, samtidigt som vi visar på våra produkters mångsidighet. Flera av Fristads plagg går lika bra att bära även utanför arbetstid, och det ligger ju även en hållbarhetsaspekt i det. En look som varit aktuell i snart 100

år kommer troligtvis aldrig att gå ur tiden, säger Johannes Bergmann, Product Manager på Fristads. Kollektionen består av en manchesterväst som är inspirerad av Fristads klassiska storväst, en murarskjorta baserad på den traditionella hantverkarblusen, en uppdaterad version av den klassiska arbetsjackan med pälsfiberkrage och en workerbyxa i slitstark canvas. De fyra plaggen från Heritage-kollektionen matchas med befintliga arbetskläder som finns under Fristads koncept Original, där man hittar tidlösa plagg ur det ordinarie sortimentet, så som hängslebyxan i FAS® bomull, den rutiga flanellskjortan och pälsfiberjackan. Fristads Heritage lanseras i en limiterad upplaga den 6 augusti 2019. Plaggen kommer endast att finnas tillgängliga för köp online i Fristads webshop på fristads.com.

NP NILSSON LÄMNAR XL-BYGG MYRESJÖHUS HAR LEVERERAT HUS NR 95 000

Det som började med ett litet sågverk i Myresjö har idag utvecklats till en av Europas modernaste husfabriker. I början av juni levererade Myresjöhus hus nummer 95 000. Myresjöhus nummer 95 000 är av sluttningshusmodellen Arholma och levererades till Stenungsund utanför Göteborg i början av juni. Läs mer på www.svenskbyggtidning.se

och går mot en ny framtid NP NILSSON ÄR EN regional bygghandelskedja i södra Sverige som har bedrivit handel med byggvaror sedan 1907. Företaget är idag en stor aktör inom bygghandelskedjan XL-BYGG. XL-BYGG Sverige AB får nu nya majoritetsägare i ett norskt investeringsbolag och då väljer NP Nilsson att lämna kedjan för att satsa på det egna varumärket – NP Nilsson.

Man kommer samtidigt att bli delägare och teckna avtal med den medlemsägda bygghandelskedjan Woody Bygghandel. – Vi har haft nästan 30 härliga år tillsammans med kollegor och vänner inom XL-BYGG. Vi är tacksamma för alla erfarenheter som bidragit till vår utveckling och lämnar kedjan i vänskaplig ton. Vi önskar kedjan all lycka framöver, kommenterar företagets vd, Fredrik Bergh.


Ung gammal 90-ĂĽring inom golvlĂśsningar

www.linotol.se


byggNYTT

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer

Bild: Schneider

SCHNEIDER ELECTRIC VALD SOM PARTNER

vid ombyggnation av Mörby Centrum JUST NU PÅGÅR en ombyggnation av Mörby centrum. Denna storsatsning som avser 38 000 kvadratmeter ska skapa en ny galleria med namnet Danderyds Centrum – en moderniserad och hållbar fastighet. På uppdrag av Skandia Fastigheter och TL Bygg deltar Schneider Electric som partner vid ombyggnationen och ska med sina lösningar säkerställa maximal energieffektivitet och ökad säkerhet. I förtroende av Skandia Fastigheter och TL Bygg kommer Schneider Electric delta i ombyggnationen av Mörby Centrum. Detta ska resultera i ett moderniserat, mer funktionellt och driftssäkert kontorsoch handelsområde med det nya namnet och varumärket Danderyds Centrum. Moderniseringen avser ombyggnationer,

men även tillbyggnationer, där bland annat butiksytor samt kontorsytan ska utökas. Dagens centrum på 18 300 kvadratmeter butiksyta kommer bland annat utökas till 33 000 kvadratmeter. – Vi är väldigt stolta över att vara med och delta i ombyggnationen av Mörby Centrum med våra hållbara och säkra lösningar. Vid just större publika platser är det av extra angelägenhet att området kan tillförsäkra en säker och hållbar miljö, säger Andreas Finnstedt, affärsområdeschef för Digital Energy på Schneider Electric. Genom ombyggnationen kommer fastigheten uppnå en hög miljöklassning med miljöcertifieringen BREEAM. Ombyggnationen hade sin start tidigare i år och hela projektet beräknas vara klart under 2021.

DEFAS INSTALLERAT & KLART

MED CIRKA 200 medlemmar som tillsammans representerar 20-talet laddbara bilmodeller, väljer nu Techno att utöka sitt erbjudande inom elbilsladdning med helhetslösningar för både anläggningsladdning och hemmaladdning. Med konceptet Installerat & Klart från DEFA erbjuder Technos medlemmar en lösning för hemmaladdning som är anpassad efter kundens bil, hus och körmönster, med 3 års garanti och support. Kunden kan välja på en laddbox mellan 7.4 kW och 11 kW och har även möjlighet att addera dynamisk lastbalansering vid behov. Boxarna är försedda med MID-godkänd elmätare för korrekt särredovisning av elbilens förbrukning. – Konceptet är klockrent. Det är genomtänkt och väl beprövat. Genom att erbjuda Installerat & Klart via DEFA ska Technos medlemmar göra det enkelt att skifta till elbil för såväl den enskilda villaägaren som för bolag med stora bilflottor. Inom kort kommer efterfrågan på laddboxar skjuta i höjden igenom i och med att de politiska incitamenten återinförs, vi vill vi ställa oss i startblocken redan nu, säger John Winell vd på Techno. Erbjudandet består av såväl anläggningsladdning som slutkundserbjudandet Installerat & Klart.


gesis® - installationssystem för snabbkoppling Fördelar

Lösningen

+ Upp till 70% tidsbesparing

+ Färdig konfektionerade komponenter + Flexibel installation för enkel ut- eller ombyggnad + Modulärt, enkelt att anpassa till olika objekt

+ Felmontage undviks med hjälp av kodning

+ Resurskrävande felsökning minimeras + Upp till 30% kostnadsbesparing

Vi erbjuder dig

Behov

+ Besök av våra projektingenjörer för en genomgång av projektet + Vi hjälper till med ritningar och stycklistor + Enkel, säker och flexibel installation + Support före, under och efter projektet + Kablar med CPR brandklassning

+ Snabb installation + Flexibel kontorsmiljö + Ombyggnad av expempelvis kontoret

Välkomna att träffa oss på Elmässan i Kista 16-17 oktober Monter J:18 Wieland Electric AB

Tfn: 040 - 652 90 00

sales.sweden@wieland-electric.com


byggNYTT

Bild: Erik Linn

Carlanderska sjukhuset vinner

ICONIC AWARDS 2019 WHITES OM- OCH TILLBYGGNAD av Carlanderska sjukhuset i Göteborg har vunnit den internationella design- och arkitekturtävlingen ICONIC AWARDS 2019: Innovative Architecture. – Det är fantastiskt roligt att Carlanderskas arkitektoniska värden uppmärksammas på det sättet. Vi hade ett öga på ritningarna från 1917 men ville att tillbyggnaden skulle stå för det moderna. Ett slags samarbete mellan arkitekter från två olika århundraden, säger Whites Ulla Antonsson, ansvarig arkitekt. Tillbyggnaden består av fyra våningsplan samt ett souterrängplan och innehåller bland annat nya lokaler för de mest teknikintensiva verksamheterna – operation, röntgen och sterilcentral, verksamheter som inte kunde utvecklas i det gamla huset – och en publik restaurang. Carlanderska tilldelades priset i kategorin ”Public/Culture/Education”. Prisutdelningen äger rum i München i oktober.

BETONMAST STOCKHOLM renoverar och bygger nytt

BETONMAST STOCKHOLM har skrivit avtal med Vasakronan om renovering och tillbyggnad av nya Rosteriet på Liljeholmen. Totalentreprenaden är värd 35 miljoner kronor. Betonmast Stockholm har fått uppdraget att göra Nya Rosteriet modernare och effektivare. Det är fastigheten som är belägen på Rosterigränd 12, ett par minuters gångavstånd från Liljeholmens centrum och sjön Trekanten, som ska renoveras och byggas ut. De två befintliga huskropparna som idag är sammanlänkade med en gångbro, binds ihop med hjälp av en helglasad tillbyggnad med generöst ljusinsläpp. En ny entré öppnar upp ytterligare och gör plats i bottenvåningen för reception, möten och konferens. Totalt rör det sig om 1 800 kvadratmeter och 8 våningsplan med bjälklag i massivträ. Projektet ska uppnå miljöcertifiering enligt LEED, på nivån Guld. – Det är väldigt roligt att vårt första projekt är för Vasakronan, säger Pawel Missuna, vd på Betonmast Stockholm. Både projekt, kund och läge är helt i linje med vår strategi. Byggstart är beräknat till augusti 2019. Projektet beräknas vara slutfört hösten 2020. Ordervärdet uppgår till 35 miljoner kronor.

Bild: Peter Svensson

BRUNNSPARKEN ska bli ljusare, grönare och mer välkomnande

EFTER FÖRBEREDANDE ARBETEN i Brunnsparken under första halvåret 2019 är det nu dags att starta upprustningen. Från och med augusti kommer parken att spärras av. Våren 2020 ska upprustningen vara klar och invigning är planerad till juni 2020. Efter upprustningen kommer Brunnsparken att ha fler planteringar med blommande växter och grönska. För att parken ska bli ljusare kommer antalet träd bli färre men nya träd kommer att planteras med tydliga årstidsvariationer som vacker vårblomning eller sprakande höstfärger. Dessutom kommer det att finnas olika typer av belysning. Parkens äldsta träd, inklusive den stora almen, kommer att bevaras. – Brunnsparken ska behålla sin karaktär av historisk park och med de nya planteringarna och träden kommer parken få en ännu tydligare parkkänsla samtidigt som vi skapar bättre förutsättningar för biologisk mångfald, säger projektledare Johan Blomqvist, parkoch naturförvaltningen. Upprustningen av Brunnsparken ska vara klar i månadsskiftet mars/april 2020 och i maj 2020 kommer nya perenner att planteras. Invigning är planerad till juni 2020.

Brunnsparken ska behålla sin karaktär av historisk park och med de nya planteringarna och träden kommer parken få en ännu tydligare parkkänsla samtidigt som vi skapar bättre förutsättningar för biologisk mångfald. /Johan Blomqvist, projektledare park- och naturförvaltningen


Frame

Frame är en armatur i modern, stilren design, som passar lika bra inomhus som utomhus. Kan monteras både i taket och på väggen. Frame-serien finns som rund, kvadratisk och rektangulär i flera storlekar i svart, vit eller grafitgrå. Versioner med sensor, skymningsrelä och nödljus. 10 års korrosionsgaranti, skyddsklass IP65, slagfasthet IK10.

SG Armaturen AB • +46 31 81 71 10 • info@sg-ab.se • www.sg-ab.se


byggNYTT

Bild: Draper Solskydd

Solskydd – hållbarhet och energibesparing AV MARGARETA BERGETUN, FÖRBUNDSSEKRETERARE, SVENSKA SOLSKYDDSFÖRBUNDET I SOLSKYDDSBRANSCHEN ÄR vi ganska dåliga på att slå oss på bröstet för hur våra produkter faktiskt bidrar till Sveriges och EU’s energi- och klimatmål. Nästan 40 procent av EU’s energikonsumtion kommer från byggnader, men potentialen för besparing är stor. Och med fler solskydd installerade hade ”min bransch” kunnat vara med och bidra mycket mer, både på vintern och sommaren. En bra solskyddsanläggning kan faktiskt minska energibehovet i en ordinär kontorsbyggnad med upp mot 20 procent. För att förstå solskyddens bidrag till energibesparingar behöver man titta på en byggnads energibalans, d.v.s. inte bara hur mycket energi som förbrukas, utan även hur mycket som går till spillo och hur mycket som tillförs. Solskydden bidrar förstås till mindre energiförbrukning i form av minskat behov av aktiv kyla. Här finns en stor besparingspotential när det gäller kontor, offentlig verksamhet och kommersiella fastigheter, och i takt med att försäljningen av luftkonditionering till människors hem ökar, har det även inverkan på privatpersoners energiförbrukning. Det finns rapporter som visar att ökningen av användandet av komfortkyla globalt, är nära nog utom kontroll. Och när vårt klimat blir varmare, gäller det att göra rätt även här i Sverige; Man måste börja med de passiva åtgärderna – solskydden. Solskydd kan också sänka energiförbrukningen på vintern,

genom att de fungerar som en extra isolering på fönster och andra glaspartier. Ett invändigt solskydd som fälls ner på natten eller då en lokal är tom, kan reducera värmeförlusten genom fönstret med upp till 80 procent. Ju enklare fönsterkonstruktion, desto större skillnad förstås. Men även moderna isolerglas kan förbättras upp emot 35 procent. Tillförseln av värme och ljus via fönster i en fastighet är för oss i norden en stor och gratis energivinst. Och ett flexibelt solskydd hjälper till att optimera balansen och spara energi. Här handlar det om att i möjligaste mån, ha en dynamisk lösning som släpper in maximalt med ljus och värme och endast skärmar av när det verkligen behövs. Vinsten är dels en maximalt utnyttjad solvärme, dels ett minskat behov av artificiell belysning. Många parametrar att hålla reda på, och solskydd handlar alltså om mer än bara skugga! Så det gäller att vara noggrann med sina prioriteringar och med hur man räknar på energiåtgången. Jag vill i sammanhanget slå ett slag för SSF ESBO. Förkortningen står för Svenska Solskyddsförbundets Early Stage Building Optimisation, och är ett simuleringsverktyg som snabbt och enkelt kan beräkna hur effektbehov och årliga energikostnader påverkas av solskydd. Klimatprodukter på både rums- och byggnadsnivå kan utvärderas, såväl som glas, solskydd och byggnadsmaterial. SSF ESBO finns gratis på Svenska Solskyddsförbundets hemsida.


Vi siktar på 100 år till. I över hundra år har vi snickrat inredningar i det lilla samhället Vedum på Västgötaslätten. Det kan låta som en lång tid men vi ser det bara som en början. Vi tror nämligen att vårt sätt att bygga inredningar på håller i minst hundra år till. Precis som ett nytt kök eller badrum hos dig kommer att leva genom många vardagar och fester, ögonblick och år. Välkommen hem till vedum.se.


byggNYTT

Bild: Kiruna Kommun

SAMHÄLLSOMVANDLINGEN I KIRUNA skapar fler byggprojekt åt Lindbäcks FÖRFLYTTNINGEN AV KIRUNA STAD har pågått några år och den nya stadskärnan ska bli en central plats som förmedlar en tydlig citykänsla genom kvartersbildningar, torg och handel. Nu är det klart att Lindbäcks på uppdrag av Nåiden Bygg ska uppföra 181 bostäder fördelade över kvarter 7, 8 och 9 mitt i centrum av nya Kiruna. Det innebär att Lindbäcks är uppe i leverans av 700 bostäder till Malmfälten bara de senaste två åren.

– Det känns väldigt roligt att vi får vara en del av omvandlingen till ett nytt centrum genom att leverera fler fina hållbara bostäder till Kirunaborna, och denna gång mitt i stadskärnan, säger Ellen Bäckman, projektutvecklare på Lindbäcks. Kvarter 7, 8 och 9 i nya Kiruna centrum består av gallerior, lokaler, kontor, garage och bostäder där Lindbäcks kommer att leverera en del av bostäderna. Nåiden uppför kvarteren genom ett samverkansprojekt tillsammans med

CSR EXPO GENOMFÖRS PÅ ÅBYMÄSSAN CSR EXPO ÄR MÖTESPLATSEN för den som aktivt vill bidra till en hållbar utveckling. Här träffas företag och organisationer för att förstå sin påverkan och ta ansvar för samhälle, miljö och människa. Mässan som nu lanseras kommer äga rum

Bild: Environ

på Åbymässan, 3-4 november 2020 i Göteborg. Mässan CSR Expo utgår från de tre områdena miljö, social-, ekonomisk hållbarhet samt FN:s globala mål för 2030. Under två dagar samlas företag, föreningar, bransch- och

byggherren LKAB. Kvarteren byggs som ersättning av funktion där tagare av kvarteren är Kirunabostäder som i slutänden kommer att äga och förvalta fastigheterna. – Projektet utförs i samarbete med Nåiden Bygg och i och med detta projekt summerar vi kontrakt för nyproduktion av cirka 700 lägenheter i Kiruna och Gällivare/ Malmfälten de senaste två åren, varav vissa pågående byggen och det senaste planerad byggstart i höst.

intresseorganisationer, myndigheter, forskare, utbildare och politiker för erfarenhetsutbyten från respektive fält inom CSR-området. Här skapas en mötesplats där man tar del av varandras erfarenheter, affärsidéer och initiativ, där utmaningar lyfts och potentiella lösningar diskuteras. En av de första organisationerna som ställt sig bakom mässan är CSR Sweden. – Som Sveriges ledande företagsnätverk som fokuserar på företagens samhällsansvar och samhällsengagemang står vi självklart bakom och ser fram emot att få vara en del av CSR Expo, säger Marianne Bogle, direktör på CSR Sweden.byggNYTT

Bild: @raffles

SLÄTTÖ OCH FASTPARTNER SKAPAR ETT NYTT JV-BOLAG – förvärvar 50 procent av projektet Helix från Oscar Properties

IG

N

U

AR

AN

TEE THE MAR

KE

T CA FFE NO

E

DOBEL®

R

1973

G

AT I N G D E S

T

CO

NC

VA

E

SI

INNO

IV

Quality & Service Guarantee

KL A S IF IE D.se AUGUST 2019

knappt 70 procent av lägenheterna är sålda. – Affären passar väl med Slättö VII:s mandat och inriktning. Vi ser fram emot att utveckla projektet med Oscar Properties och att fördjupa vårt strategiska samarbete med Fastpartner inom ytterligare en transaktion, säger Johan Karlsson, vd på Slättö.

THE BE S

Projektet Helix är den andra etappen av Norra tornen i nordvästra delen av Vasastan, Stockholm. Produktionen omfattar 138 lägenheter fördelade över drygt 12 000 kvadratmeter BOA med förväntat färdigställande i slutet av år 2020. Produktionen är pågående och

T

SLÄTTÖ VII AB OCH Fastpartner AB:s gemensamägda bolag, Slättö Fastpartner II AB, har ingått aktieöverlåtelseavtal med Oscar Properties om förvärv av 50 procent av aktierna i Torsplan Holding AB och därmed indirekt 50 procent av bostadsprojektet Helix.

VI ÖPPNAR NYA DÖRRAR PÅ BYGGMARKNADEN DOBEL® FILM LAMINATED METAL Metalcolours unika tillverkningsprocess gör det möjligt att använda samma laminat till både dörrblad, karmar och profiler vilket garanterar samma färg, glans och struktur på alla ytor. Med DOBEL® Film Laminated Metal får du ett väl beprövat material från en flexibel och pålitlig leverantör. Som bonus får du också en bättre service- och kvalitetsgaranti än någon annan aktör på marknaden kan erbjuda. Kontakta oss så berättar vi mera.

Metalcolour A/S Agrovej 6 DK-4800 Nykøbing F. Phone: +45 5484 9070 info@metalcolour.com

Metalcolour Sverige AB Emaljervägen 7 SE-372 30 Ronneby Phone: +46 457 781 00 info@metalcolour.com

Metalcolour Asia Pte Ltd 17 Tuas Avenue 4 SG-639368 Singapore Phone: +65 6898 2535 info@metalcolur.com

pnr3605-annons-SvenskByggtidn-halvsida-14aug-mc-infor.indd 1

metalcolour.com 2019-08-13 14:08


Skärmväggar – Toalettbås och duschvägg/bås. Även med tryck från kundens egna motiv.

Skärmväggar – Toalettbås och duschvägg/bås. Även med tryck från kundens egna motiv.

Scandic Hotelli, Helsinki LTT 24 mm PLM Digiprint

info@toab.se www.toab.se

Hotell på hjul! Det prisvärda alternativet för ett bekvämt och praktiskt boende med serviceorganisation över hela Sverige. Ring 036-39 37 25 www.kaberental.se


personNYTT Bild: Bonnier Fastigheter

– Stina blir drivande i vår resa från traditionell annonsmarknadsföring till digital varumärkeskommunikation. Hon kommer bl.a. att ansvara för implementeringen av en ny kraftfull digital plattform som innefattar PR, CMS, Mail, e-handel, PIM och inbound marketing, säger Karin Lidman, vd, Arbesko

Jens Mattsson ny generaldirektör på FOI

Katarina Holmgren ny chef för Strategisk förvaltning HSB Stockholm har rekryterat Katarina Holmgren i rollen som verksamhetschef för den nya avdelningen Strategisk förvaltning. Hon kommer närmast från Bonnier Fastigheter, och tillträder den nya tjänsten nu efter sommaren. – HSB Stockholm gör nu en tydlig satsning, och det känns otroligt inspirerande att få bidra till att forma nya förvaltningstjänster och affärsmodeller. Förvaltningsbranschen befinner sig i ett spännande skede, med fortsatt stor utvecklingspotential framåt. Jag lockas även av HSBs starka varumärke och värderingsarbete, säger Katarina Holmgren.

Peter Sjölin ny försäljningsdirektör på Uponor AB Peter Sjölin, som är civilingenjör i botten, har bred erfarenhet av försäljning av komplexa projekt inom fastighets- och byggbranschen och kommer senast från ComfortKedjan AB, där han innehaft rollen som Affärsområdeschef Entreprenad & Service sedan 2014.

Arbesko anställer Stina Karlsson som marknadsansvarig med digitalt fokus – Vi är stolta över att kunna tillkännage att Stina Karlsson har valt att komma till Arbesko och ansvara för vår marknadssatsning med digitalt fokus. Stina börjar hos oss som marknadsansvarig den 14 augusti och kommer närmast från en roll som tf marknadschef på Silva Sweden AB.

Älvstranden Utveckling 13 augusti och kommer i rollen som chef för projektstyrningen att leda medarbetare som arbetar operativt med stadsutveckling i flera av Göteborgs centrala delar, bland annat Lindholmen, Frihamnen och Masthuggskajen. Idag består avdelningen av cirka 20 projektledare och koordinatorer. Kristina kommer också att ingå i bolagets ledningsgrupp.

Från och med augusti är Jens Mattsson generaldirektör och myndighetschef för FOI. Beslutet om utnämningen togs vid regeringens sammanträde den 9 maj 2019. Jens Mattsson kommer närmast från Statens veterinärmedicinska anstalt där han varit generaldirektör och myndighetschef sedan 2012. Han har tidigare varit verksam som avdelningschef vid Karolinska Institutet. Åren 2014–2016 var han verksam som ledamot av Statens jordbruksverks insynsråd. Jens Mattsson invaldes 2018 som ledamot vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och är också medlem i akademiens utskott för forskningsfrågor. Han är därutöver ledamot i flera stiftelser, nämnder och råd. Bild: Tengbom

Ny förvaltningschef för SKB Madeleine Brisère har utsetts till ny förvaltningschef för SKB. Madeleine, som tidigare arbetat inom företaget, kommer närmast från Rikshem och rollen som fastighetschef för södra Stockholm. Madeleine Brisère har tidigare arbetat som både förvaltare och distriktschef hos SKB och har utöver det även erfarenhet från Väsbyhem, SSSB (Stiftelsen Stockholms studentbostäder) och Familjebostäder. – Jag ser fram mot att fortsätta utveckla fastighetsförvaltningen, kvaliteten och servicen till de boende, både nu och i framtida projekt, säger Madeleine Brisère.

Kristina Gradin ny chef för projektstyrning på Älvstranden Utveckling Kristina Gradin har anställts som ny chef för projektstyrning på Älvstranden Utveckling. Hon kommer från en rad ledande befattningar inom NCC-koncernen. Närmast från en tjänst som regionchef på Bonava Sydväst. Kristina Gradin tillträder sin tjänst på

Johanna Frelin blir ny vd för Riksbyggen I januari 2020 tillträder Johanna Frelin som ny vd för Riksbyggen. Johanna Frelin efterträder Leif Linde som fyller 65 år och går i pension i maj 2020. Närmast kommer Johanna Frelin från Tengbom där hon varit vd sedan 2016. – Det känns klockrent att ha rekryterat Johanna Frelin som ny vd för Riksbyggen. Under Leif Lindes ledning har Riksbyggen kraftigt ökat både omsättning, resultat och bostadsproduktion. Johanna Frelin har den bakgrund och kompetens som behövs för att fortsätta Riksbyggens framgångsresa och ytterligare förstärka vår position som samhällsbyggare med fokus på hållbar utveckling, säger Johan Lindholm, ordförande i Riksbyggens styrelse. Johanna Frelin kommer närmast från vd-posten för Tengbom arkitekter. Tidigare har hon bland annat varit vd för Hyper Island, ett innovationsdrivet bolag som utbildar framtidens ledare. Dessförinnan har hon innehaft flera chefspositioner inom ledningen för SVT-koncernen.


NÄR KVALITET RÄKNAS, RÄKNA MED OSS! VI DELAR GÄRNA MED OSS AV VÅR KUNSKAP.

Omni Trafikmiljö är en av sveriges ledande tillverkare. Tillverkar alltifrån cykelställ och cykelskydd, till hela cykelgarage.

TEKNOWARE - NÖDBELYSNING DU KAN LITA PÅ ESCAP – Kondensatordrift • • • • •

ET H Y N

Underhållsfritt Garanterad funktion ned till -25 ˚C Snabb återuppladdning Mycket kostnadseffektiv 10 års garanti Miljöbedömd i Sunda Hus

SOLID Hänvisnings- och nödljusarmaturer

• IP65 • Perfekt för tuffa miljöer

Kontakta oss:

Östanvindsgatan 21 nr 33, 652 21 Karlstad Tel. 072 338 0116/17, offert@teknoware.se w w w. t e k n o w a re . s e


bokTIPS

Bromma upp och ner, då och nu I boken berättas Bromma flygplats historia, alltifrån planering och arkitektförslag, hur Bromma användes som krigsflygfält, hur flygtull och smuggling skedde, till vilka större personligheter som landat här, hur mat serverades, vilka faciliteter som erbjöds resenärerna och mycket mer. Boken är rikt illustrerad med foton.

tionsanvisningar, beräkningsformler och vissa materialdata dels möjlighet för läsaren att kunna identifiera var fuktproblem kan förekomma. I denna den fjärde utgåvan har teoriavsnitten utökats med beskrivning av beräkningsmodeller och har kompletterats med beräkningsexempel. Nya materialdata och ytterligare klimatdata har införts. Fukthandbok är ett standardverk som används av byggherrar, projektörer, konstruktörer, tillverkare, leverantörer, entreprenörer med flera. Boken används också inom den högre undervisningen. Till boken finns i Dokumentbanken kompletterande, kostnadsfria dokument och länkar. Författare: Arfvidsson Jesper, Harderup Lars-Erik, Samuelson Ingemar Utgivningsår: 2017 Utgivare: Svensk Byggtjänst Antal sidor: 504

Författare: Berggren Jan, Ekdahl Mats, Nilzén Göran Utgivningsår: 2019 Utgivare: Carlsson Bokförlag Antal sidor: 183

Arbetsmiljölagen med kommentarer. Utg 14

Fukthandbok. Praktik och teori. Utg 4 Fukthandbok ger dels rena sakuppgifter såsom konstruk-

I boken återges Arbetsmiljölagen med tillhörande Arbetsmiljöförordning i sin helhet. Likaså ingår utdrag ur Brottsbalken samt Plan- och bygglagen. I kommentarerna finns även hänvisningar till föreskrifter som anknyter till lagtexten.

Denna utgåva är uppdaterad till och med den 1 juli 2018. Utgivningsår: 2018 Utgivare: Prevent Antal sidor: 179

Författare: Wetterberg Gunnar Utgivningsår: 2018 Utgivare: Albert Bonniers förlag Antal sidor: 351

Energieffektivisering Bokens första del fokuserar på energikartläggning och energieffektivisering. I den andra delen behandlas energiledning samt hinder och incitament för energieffektivisering i svensk tillverkningsindustri. I den tredje och sista delen riktas fokus mot styrmedel för energieffektivisering och hur dessa kan designas, implementeras och utvärderas. Författare: Thollander Patrik, Karlsson Magnus, Rohdin Patrik, Rosenqvist Jakob Utgivningsår: 2019 Utgivare: Studentlitteratur Antal sidor: 247

Träd. En vandring i den svenska skogen I boken skildras samspelet mellan människa och skogen alltsedan träden vandrade in. I TRÄD berättas om medeltida sågkvarnar, massaindustrins genombrott och de stora skogsbolagens excesser.

Byggteknik. BYT 3. Grundläggning och undergrund BYT 3 innehåller grunden för allt byggande eftersom den tar upp grundläggning och grundbyggnad. Grundläggande är en egen disciplin inom byggandet. Att utföra en gedigen grund borgar för en stabil byggnad utan sättningsskador. Boken omfattar allt från geologi till perkulation och fuktskydd. Denna femte utgåva av ”BYT 3. Grundläggning och undergrund” har uppdaterats med en slagords-lista, ny pålningsteknik och mätning av kapillaritet. Byggteknikserien omfattade ursprungligen 7 häften utarbetade av adjunkt Bo Mårdberg under åren 1983–1996. Därefter har serien har reviderats och detta är alltså den 5 utgåvan. Boken borde vara lämplig som kurslitteratur på landets samtliga byggingenjörsutbildningar men även kunna användas av anläggare. Författare: Berg Samuel A. Utgivningsår: 2013 Utgivare: Lärnö AB Antal sidor: 230


Leksand t

STIL

NY FAVORIT i nyproduktion

Bandreklam 2800x740mm HAGA EPOK

STORSÄLJAREN

STÅTLIG DESIGN för praktfulla byggnader

Utökad produktionskapacitet och fler än 707 000

Aluminiumfönster med träbeklädd insida från Mariannelund sedan 1982

0496-707 00 • www.leiab.se

ROYAL

RAK OCH ELEGANT DESIGN

AL mode LA fås meller kan dräner d dolda för 2+ ingshål 1e 3-glas ller


nya PROJEKT

Veidekke bygger bostäder åt SKB i Hagastaden VEIDEKKE BYGG BOSTÄDER Stockholm har fått förtroendet av SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, att bygga totalt 128 nya kooperativa hyresrätter i Hagastaden i Stockholm. Projektet går under namnet Kvarteret Lysosomen och är en totalentreprenad på 295 miljoner kronor. Byggstart sker under tredje kvartalet 2019 med preliminär inflyttning hösten 2022. Husen blir upp till tolv våningar högt med innergård och kommersiella lokaler i bottenplan. – Vi är mycket glada över förtroendet och ser fram emot ett nära och involverande samarbete med SKB. Kv Lysosomen blir det femte projektet i Hagastaden som Veidekke utför. Vi känner trygghet i vår

närvaro och relationer med både staden och kringliggande fastighetsägares pågående projekt, säger Gunilla Lindgren, arbetschef på Veidekke Bygg Bostäder Stockholm. År 2025 kommer Hagastaden vara färdigbyggd. Stadsdelen har då omkring 50 000 arbetsplatser och 6 000 bostäder. Det finns lärosäten, företag, forskningsinstitut, sjukhus, caféer och restauranger, kultur, service och parker – bland annat en av Stockholms största parksatsningar som förbinder Hagastaden med Hagaparken. Den nya tunnelbanelinjen Gula linjen kommer att gå från Odenplan via Hagastaden vidare norrut till Arenastaden i Solna. Station Hagastaden får totalt fyra entréer.

Diös skriver avtal med Polisen om helt ny modern polisstation i centrala Umeå NU ÄR DET KLART att Polismyndigheten blir ny hyresgäst till Diös på Signalvägen i centrala Umeå. Diös kommer, tillsammans med Polisen, att bygga en av landets modernaste polisstationer med helt unik arkitektur. Fastigheten blir mer välkomnande och tillgänglig för både allmänheten och Polisens medarbetare. Det nya hyreskontraktet löper under en lång tid och inflyttning i de nya lokalerna sker preliminärt hösten 2022. Den nya polisstationen blir en nybyggnation som länkas till den

befintliga fastigheten på den aktuella adressen. Den totala ytan blir cirka 10 000 kvadratmeter. I samband med moderniseringen väntas Polismyndigheten i Umeå utöka antalet medarbetare och de nya lokalerna kommer att möta framtidens behov med utökad tillgänglighet och nya mötesplatser.


FRAMTIDEN INOM ENERGIEFFEKTIVT BYGGANDE Ett sandwichelement med innovativa isoleringsegenskaper

Bäst i klassen

λ=

W/(m.K)

(med hänsyn tagen till åldring enligt EN 14509)

certifierat av försäkringsbolag

SP Fire 105 Fasad brandtest

B-s1,d0 brandegenskaper (mycket begränsad rökutveckling) enligt EN 13501-1

Kingspan AB Kråketorpsgatan 10 C 431 53 Mölndal, Sweden t: +46 (0)31 760 26 99 , e: info@kingspan.se

Kontakta Oss:

r a r e l l a t s n i h c o r a r e r e . v r e o l g N u O t L s t E t ä um tv r h t c n o e r C a s g k n ö i K dn e r n i s k ö k , vitvaror För offert eller referenser kontakta våra byggsäljare direkt! SKÅNE OCH HALLAND Michael Ellerstrand, mobil: 0763-90 17 95 michael.ellerstrand@kokscentrum.com Robert Sjölander, mobil: 0737-01 91 74 robert.sjolander@kokscentrum.com

stort r ö f r ä t k e j Inget pro för litet! eller

SMÅLAND Tommy Leifsson, tel: 0733-695865 tommy.leifsson@carlssons.com www.kokscentrum.com

BYGG & FASTIGHET


nya PROJEKT

GERT WINGÅRDH

ritar visualiseringsdom och utbyggnad för Universeum DECEMBER 2021 SKA Universeums visualiseringsdom och publika visualiseringslabb stå klara. Här ska vetenskap förklaras och utforskas så att det känns i magen, kittlar längs nervbanorna och fastnar i huvudet. För att rymma de nya miljöerna ska vetenskapscentret bygga ut – och upp. Planerad byggstart är juni 2020. Universeum, ritat av Gert Wingårdh, började byggas 1999 och öppnade 2001. Det är en klimatsmart byggnad, byggd mot berget vid Korsvägen med synliga klippor innanför dess väggar och en imponerande utsikt över Göteborg. Samma år som huset stod klart röstades det fram till Sveriges mest älskade samtida byggnad. Byggnaden är i stora stycken utförd i trä och belönades med Träpriset 2004. Det stora taket över regnskogen är optimalt orienterat mot solen för att skörda solenergi året runt. Dessutom utnyttjar byggnaden naturkrafterna för sin ventilation genom självdrag. Stora delar av den går att demontera och återanvända.

Nu behövs fler kvadratmeter för att ge utrymme till Universeums förstärkning av teknik och matematik samt storsatsning på digitalisering, med fokus på visualisering och artificiell intelligens. Därför expanderar nu Universeum med en utbyggnad mot söder och en sfär högst upp ovanpå Universeums tak. Allt är ritat av arkitekt Gert Wingårdh, upphovsman till originalbyggnaden och till den nya visualiseringsdomen. Trä är självklart nu som då, liksom skiktade fasader som nyttjar solen. – Trä framstår alltmer som det klimatsmarta byggmaterialet. I Universeums utbyggnad förekommer det på nya och innovativa sätt. Mest spännande blir det att se hur själva sfären, visualiseringsdomen, formas av månghörningar, säger Gert Wingårdh. Men denna gång blir ingreppen i omgivande miljö minimala. – Byggnaden tar nästan ingen ny markyta i anspråk. Den spänner fritt och landar på det redan byggda. Längst upp i utbyggnaden mot söder tar det nya visualiseringslabbet plats. Universeum är först i världen med att bygga ett


publikt visualiseringslabb, där människor kommer få utforska och förstå vetenskaplig data med hjälp av den allra senaste visualiseringstekniken. Labbet möjliggörs genom en donation på 50 miljoner kronor från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur och utvecklas i nära samverkan med Visualiseringscenter C i Norrköping och professor Anders Ynnerman, direktör för Visualiseringscenter C och professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet. VISUALISERINGSDOM I VETENSKAPLIG FRAMKANT Den stora sfären, 26,4 meter i diameter, ska rymma den nya visualiseringsdomen. Projektioner på den invändiga, krökta ytan kommer omge och omsluta betraktaren. Det är visualiseringsteknik i absolut världsklass, utvecklad i Norrköping under ledning av Anders Ynnerman. Tekniken och den digitala produktionerna möjliggörs genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. 2017, i samband med att stiftelsen fyllde 100 år, fick fem svenska science centers sammanlagt 150 miljoner kronor för projektet. Den nationella satsningen går under namnet Wisdome (Wallenberg Immersive Science Communication Dome) och omfattar Visualiseringscenter C i Norrköping, Umevatoriet i Umeå, Science Center Malmö Museer, Tekniska Museet i Stockholm och Universeum i Göteborg. Med den nya sfären svävandes på toppen av Universeum, tillsammans med den banbrytande teknik den ska rymma, så sätter Universeum ett nytt landmärke – inte bara i Göteborg utan i Sverige. – Universeum är den perfekta arenan för att utforska nya lösningar. Vi vill ta hållbarhet till en ny nivå, säger Gert Wingårdh.


nya PROJEKT Skanska renoverar

Nu lanserar Amasten

SKANSKA HAR TECKNAT avtal med Entra om att renovera en kontorsbyggnad i centrala Oslo, Norge. Kontraktet är värt cirka 695 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas orderingången för Norden för det andra kvartalet 2019. Byggnaden är cirka 26 000 kvadratmeter och har höga ambitioner vad gäller digitalisering och flexibilitet samt andra lösningar för kundens hyresgäster. Den äldre kontorsbyggnaden kommer att bli en modern och attraktiv plats som främst kommer att hyras ut till teknologiföretag. Byggnaden kommer att vara planerad för utställningsområden, auditorium, öppna kontorslandskap och restauranger. Kontorsbyggnaden ska stå färdigrenoverad i juni 2021. Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Norden, med verksamhet inom husbyggnation och infrastrukturbyggande i Sverige, Norge och Finland samt utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader. Kommersiell fastighetsutveckling sker även i Danmark. Skanska omsatte cirka 67 miljarder kronor i sin nordiska verksamhet och hade drygt 15 500 anställda under 2018.

I JULI PRESENTERADE Amasten, tillsammans med Luleå kommun, ett testprojekt – en kooperativ boendeform i Kronandalen. Ett kooperativt boende är en hybrid mellan hyresrätt och bostadsrätt där hyresgäster betalar en insats för lägenheten som återfås vid utflytt. I Amastens kooperativ ingår möjligheten att semestra i Portugal. – Luleå är en innovativ och hållbar kommun som passar perfekt för den här typen av satsningar. Vi vill tillsammans skapa rörelse på bostadsmarknaden, säger Jan-Erik Höjvall, vd på Amasten. – Det är jättekul att fler företag är intresserade av att etablera sig i Luleå. Att det dessutom är ett företag som kan erbjuda låga hyresnivåer är extra roligt, säger Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå. På en ansträngd bostadsmarknad växer nya boendeformer fram. Amasten testar marknaden i Luleå inför pilotprojekt i Kronandalen. – Vi tror på nya lösningar på boendefrågan men vi måste även lyssna på vad marknaden säger. Vi öppnar därför en kö där den som är intresserad kan anmäla sig. Vi får se om intresset finns, fortsätter Jan-Erik Höjvall.

kontorsbyggnad i Oslo för 695 miljoner kronor

ett nytt koncept för boende – med start i Luleå

I RÄTT HÄNDER BLIR SVÄVANDE PROJEKT KONKRETA

VisionPlus

Nu är det äntligen klart och vårt “svävande” projekt, där vi varit huvudkonstruktör, har blivit lika stadigt och konkret som stommen det är byggt på. Balticgruppens bostadsprojekt Glitne är unikt på många sätt. Och vi kan nu med stolthet visa upp projektet som står klart i centrala Umeå, redo för inflyttning. Läs mer om projektet på sigmacivil.se.

Fönster för generationer från H-Fönstret i Lysekil H-Fönstret i Lysekil tillverkar underhållsfria aluminiumfönster med träklädd rumssida och överlägsen livslängd. Unik konstruktion! H-Fönstret AB | Gåseberg 420 | 453 91 Lysekil | Tel 0523-66 54 50 | Fax 0523-478 74 | info@hfonstret.se | www.hfonstret.se


Drift | Underhåll | Förvaltning | Energi | Miljö | Säkerhet | Digitalisering Fri entré till tre mässor! 4-5 september 2019 | Åbymässan | Göteborg Nordens ledande Fastighetsmässor sedan 2009

På Fastighetsmässan möter du branschens experter och kompetensutvecklar dig och ditt företag

Janne Josefsson Journalist och programledare

Linda Jonsson Analytiker Veidekke

Anders Borg Tidigare Finansminister

Anna Denell Hållbarhetschef Vasakronan

Bert Karlsson Entreprenör

Stefan Hyttfors Futurist

Linda Schuur Affärsutvecklare stadsutveckling och hållbarhet Serneke

Erik Stenberg Professor i arkitektur KTH

PROPTECH AREA Utställare som visar innovativa tjänster för ett mer hållbart samhälle med fastighetsbranschens häftigaste entreprenörer.

DIPLOMERAD ENERGIBYGGARE

LIVESÄNDNING PÅ MÄSSAN

Hur skapar vi ett energieffektivt samhälle och en hållbar klimatsituation? Det är svar du får om du går utbildningen på mässan. Unikt mässpris.

Radio Allmännyttan, en podd om bostäder och politik från Sveriges Allmännytta, intervjuar intressanta talare som varit på scen.

För mer info gå in på fastighetsmassangbg.se


36 Svensk Byggtidning

MÄSSA

NORDENS LEDANDE FASTIGHETSMÄSSOR är tillbaka till Göteborg

På Fastighetsmässan möter du branschens experter och kompetensutvecklar dig och ditt företag. – Fastighetsmässan i år är väldigt spännande, vi bjuder på massor av nyheter i våra utställares montrar och nya samarbeten med flertal företag den 4–5 september, nu i vår toppmoderna mässhall Åbymässan, säger Petra Wohner, projektledare för Fastighetsmässorna. ETT SEMINARIEPROGRAM med över 100 talare, fortfarande

helt kostnadsfritt för er i branschen. Med spännande talare och paneldebatter med bland annat forskare, innovatörer, ministrar och experter. Temat för året är hållbarhet, innovationer, framtid och digitalisering. En nyhet är att Fastighetsmässan flyttar in i toppmoderna Åbymässan, som även har 2 000 parkeringar.

– Ingen ska ha några problem att besöka oss i Åby nu när resten av Göteborgs stad är under ombyggnad, säger Petra. Göteborg är i fokus när Axel Josefson, kommunstyrelsen ordförande, besöker mässan för att prata om framtida utmaningar. Missa inte heller Stefan Hyttfors som ger oss insikter om hur människan manipulerar material på atomnivå och skapar artifi>> ciell intelligens som ska överträffa människans.


Låt vår kunskap bli din trygghet!

• Brand/utrymningslarm • Säkerhetsprodukter och lösningar inom lås och larm Kontakta någon av oss, så samordnar vi allt för er!

Truesafety® är ett varumärke inom Prosero Security Group där vi samverkar för att höja kvalitén på olika säkerhetssystem i Sverige. Varumärket innefattar allt från produkt till drift av systemen där man genom kompetens, produkter och samverkan fokuserar på kundnyttan. Vi paketerar hela lösningen för dig och ser till att du är trygg i din verksamhet med vilket innefattar det som just du behöver.

AIRMASTER VENTILATION Ventilation är viktigt för ett bra inomhusklimat med Airmasters ventilationlösningar ventilerar du både effektivt och ekonomiskt. Decentral ventilation med värmeåtervinning monteras och behov styrs i de rum som behöver ventileras - när det är nödvändigt. Energieffektiv ventilation utan långa kanaler till skolor, daginstitutioner, kontor m.m. STYRNING OCH ADMINISTRATION Med Airlinq® Online är det möjligt att bevara alla fördelar med decentral ventilation samtidigt med att man utnyttjar de administrativa fördelar som central kontroll erbjuder. Möt oss på Fastighetsmässan i monter F:13 den 4-5 september, Åbymässan i Göteborg

Airmaster AB Tlf. 010-450 98 70 info@airmaster.se www.airmaster.se

• Utbildning inom brandskydd och HLR

Safetytech i Väst AB 031-712 02 10 info@safetytech.se

Cadsafe Brandservice AB 0320-555 28 info@cadsafe.se

www.safetytech.se

www.cadsafe.se

Låssmeden Sven Alexandersson AB 031-337 55 60 info@lassmeden-sa.se www.lassmeden-sa.se


38 Svensk Byggtidning

MÄSSA

Anders Borg talar om vad som händer i fastighetssektorn och om det är en kris på väg? Hållbarhet på hög nivå som handlar om ”Vi ska inte bygga vi ska förvalta” med superpanelen från Vasakronan, KTH, Ihus och Serneke. Ante Baric, digitaliseringsansvarig för Göteborgs stad, tar i sin medverkan upp hur fastighetsägaren ska utveckla sitt erbjudande för den smarta staden. På Säkerhetsscenen får ni inte missa Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret MUST som talar om huruvida vi i Sverige är rustade för framtida hot. Späckat program med andra ord! Läs mer på fastighetsmassangbg.se

NYHETER PÅ MÄSSAN FÖR 2019: • Proptech area, ett område med utställare från fastighetsbranschens häftigaste entreprenörer som visar innovativa tjänster och geniala tekniker för ett mer hållbart samhälle. – Jag är fantastiskt stolt över vårt samarbete med Greenups – ett start-up projekt från Johanneberg Science Park med partners som GU Ventures, Chalmers Ventures och Energimyndigheten, säger Petra. • Kom och bli inspirerad till nya möjligheter för livet utanför bostaden. Public Spaces, området med utställare för det offentliga rummet utomhus. Den ökande tillväxten i storstadsregionerna skapar ett ökat behov av fler välkomnande närområden med fokus på hållbarhet. Massor av talare på scen Public som t ex; Janne Josefsson, journalist som gästspelar i en panel om hur man lyfte Gårdsten från ett särskilt utsatt område till ett lyckat område. Hälsar Stefan Mazetti, projektledare • Lyssna på en ”Live-sändning” från mässan med Radio Allmännyttan (SABO) som intervjuar talare direkt på plats. De ställer kluriga frågor till våra talare som kommer ner direkt från scen. • Bli smartare på mässan, eller i alla fall utbilda dig mer, med RISE Energibyggare, som handlar om hur vi skapar ett mer energieffektivt samhälle och en hållbar klimatsituation. Hissförbundet och SBC har fördjupningsspår med experter på scen som delar unika och smarta tips på sina områden. – Vi skulle kunna lista mer än 100 intressanta punkter, men ni får helt enkelt komma och besöka oss den 4-5 september på Åbymässan i Mölndal!


Välutvecklade system och säkra leveranser. Gustavsberg Rörsystem har skapat och utvecklat avlopps- och tryckrörssystem sedan år 1947. Kombinationen av välutvecklade system, lång erfarenhet och vår kompetensorganisation ger oss rätt verktyg för att kunna guida dig vid mer komplicerade lösningar. Vår filosofi om att aldrig göra avkall på kvalitet, håller vi hårt vid. Vi har ett långsiktigt kvalitetstänk som genomsyrar alla enheter på företaget.

Gustavsberg Rörsystem står bakom varumärkena MA-SYSTEM® och VRS-SYSTEM. Produktprogrammet innefattar även handpumpar, lätta betäckningar, spygatter och golvbrunnar. Våra produkter finns lagerförda på vårt lager i Halmstad samt hos grossist, vilket garanterar dig snabba och säkra leveranser.

Vi kan guida dig till lösningar som gör skillnad.

Möt oss i monter...

U:04 På Fastighetsmässan i Göteborg 2019

Genom vår historik har vi samlat erfarenhet. Vår erfarenhet har vi sedan analyserat och bearbetat, för att kunna implementera den i tillverkningsprocessen av MA-SYSTEM®. Detta för att tillhandahålla ett avloppssystem av högsta kvalitet, som klarar dagens påfrestningar och samtidigt står rustat för framtidens prövningar.

Ljud. Strukturen i gråjärnet hindrar effektivt spillvattenljud från att ta sig ur avloppet. Genom sin stabilitet och det faktum att utvidgningskoefficienten för gråjärn är närmre noll, hindrar systemet effektivt stomljud.

Brand. Gråjärn brinner inte, vilket gör att MA-SYSTEM® ger ett effektivt brandmotstånd och hindrar därmed även spridning av brand. MA-SYSTEM® är testat i sin helhet och uppfyller kraven för den brandtekniska euroklassen A2-s1, d0.

Läs mer på: www.gustavsberg-ror.se Återvinning. MA-SYSTEM® kan återvinnas till närmre 100% utan dyra och komplicerade retursystem. Komponenter ur MA-SYSTEM® sorteras som järnskrot och blir därefter nya rör och rördelar.


40 Svensk Byggtidning

MÄSSA

Anders Borg framtidsspanar om fastighetssektorn

Vad ser du för utmaningar i Sverige just nu inom den ekonomiska sektorn? – Det finns en rad orosmoment just nu. Trump och handelskonflikten mellan USA och Kina är inte bra. Att Storbritannien är på väg mot Brexit är också komplicerat. De politiska motsättningarna i Frankrike pressar tillbaka reformviljan. – Samtidigt är räntorna låga och kommer att förbli låga. Det finns ingen inflation i Sverige eller i USA och övriga omvärlden. Det behövs inte några stora räntehöjningar från Riksbanken. Det betyder att tillväxten har en del stöd. Fastighetsmarknaden kommer att gå lite sidledes under hela 2019. Det sker ju en uppbromsning i nybyggnationen. – Sverige har goda förutsättningar för tillväxt. Företagsklimatet är starkt, makroekonomi i god ordning, innovationsförmågan stark och arbetsmarknaden präglas av stabilitet i lönebildningen. Det kan också komma en del strukturreformer. En borttagen värnskatt och förbättrade villkor för personaloptioner gör Sverige mer attraktivt. Kan det också ske vissa avregleringar kring hyresfastigheter och byggnation är det positivt. – Den stora utmaningen är hushållens skuldsättning i kombination med att byggsektorn vuxit mycket snabbt de senaste åren. Sker det en mer allvarlig uppbromsning i världsekonomin kommer det påverka Sverige. Fastighetssektorn har utvecklats starkt, vad är din framtidsspaning för fastighetsbranschen? – Fastighetssektorn i Sverige och Norden är väldigt intressant. Det sker nu en mycket snabb urbanisering i hela Norden. Göteborg, Stockholm, Malmö och andra större städer ser en snabb befolkningstillväxt och förutsättningar för att näringslivet ska växa är goda. Arbetsmarknaden är stark och närheten till forskning och utveckling ger ett stöd. Start up-företagen har bra förutsättningar. Tillgången till infrastruktur är en viktig faktor. Det kommer att behöva byggas mera, men det måste ske utan att de finansiella riskerna ökar. Det betyder att det måste ske gradvisa förändringar av regelverket för att det ska bli mindre kostsamt att bygga. Den kanske allra viktigaste är att det blir enklare att bygga på höjden eftersom det sänker kostnaderna, ökar hållbarheten miljömässigt och ger närhet till service och kultur. Fastighetssektorn står inför en väldigt intressant period. Varför är Fastighetsmässan ett bra forum att mötas på? – Detta är Nordens största fastighetsmässa och en bra mötesplats där fastighetsbranschen samlas. Jag har deltagit tidigare och det har alltid gett spännande möten och förutsättningar för intressanta diskussioner. Det ska bli jättekul att komma till Fastighetsmässan i september!


Finnconts fullsortering för återvinning – Finncont Blok – installerades våren 2019 i ett radhusområde i Skärholmen i södra Stockholm.

DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV FINNCONT

Svensk Byggtidning 41

FINNCONT

gör återvinning snyggt, nära och effektivt!

Försäljningschef Måns Fornell, Finncont Sverige.

Restavfall, matavfall, kartong, plast, glas … Sedan våren 2019 kan radhusområdet i Skärholmen glädja sig åt sitt nya fullsorteringssystem för återvinning – Finncont Blok i åtta fraktioner. Ett ”typiskt snyggt sorteringssystem under jord”. – På Fastighetsmässan i Göteborg fokuserar vi på våra underjordsbehållare, tillägger Måns Fornell, försäljningschef för finska Finnconts nyetablerade svenska dotterbolag inom miljö och återvinning. FINNCONT GRUNDADES 1974 i Virrat i finska storskogen

några mil norr om Tammerfors. Från början med plastgjuteri och metalltillverkning för kemi- och livsmedelsindustri. Idag med system för miljö och återvinning som ett andra ben i verksamheten. – Produkter som vuxit fram under resans gång, förklarar svenska försäljningschefen Måns Fornell. Finncont var i själva verket först i Europa med att tillverka fraktionsindelade underjordsbehållare för återvinning. – Vi har väldigt lång erfarenhet av de här systemen. Allt som syns är en ”snygg behållare” en bit ovan jord. Allt som ska återvinnas hamnar i osynliga kärl under marknivå. – Istället för att gå till ett miljörum med kärl tycker vi att man skall gräva ner behållarna. Det har visat sig skapa bättre ordning, minimera lukt och reducera antal tömningar! Med egen tillverkning av de flesta produkterna i sortimentet kontrollerar Finncont nästan alltid hela kedjan från tillverkning till slutkund. Det vill säga till en enskild fastighetsägare, bostadsrätts- alternativt villaförening, småhusägare eller lantbrukare. Kort sagt alla som önskar ett, nära bostaden, diskret designat sorteringssystem för återvinning i valfritt antal sektioner. Finnconts produkter har länge, även i Sverige, via återförsäljare

nått kunder runt om i Europa. Framgångsrik försäljning i egen regi hemma i Finland gör dock att Finncont via sitt svenska dotterbolag nu etablerar samma direkta kundkontakt på den svenska fastighetsmarknaden.

Maximal kundservice Kommunalt ansvar för avfall och återvinning, bred medvetenhet om miljö och hållbarhet. Det här förenar Finland och Sverige och bidrar till att Finncont med sikte på maximal kundanpassning och service stärker sin närvaro på den svenska marknaden. Ett första synligt bevis blir försäljningschefen Måns Fornell och Finncont Groups svenska dotterbolags närvaro på Fastighetsmässan i Göteborg den 4-5 september 2019. – Alla vill sortera, men du vill inte gå så långt. Det är där vi kommer in i bilden!

www.finncont.se


42 Svensk Byggtidning

GÖTEBORG

NYTT ARBETSSÄTT ska ge tidigare byggstarter i Göteborg

Som första kommun i Sverige erbjuder Göteborgs Stad ett nytt arbetssätt med flera parallella processer mellan byggaktörer och kommunen för att byggstart ska kunna ske tidigare. Med det nya arbetssättet kan spaden sättas i jorden ett år tidigare jämfört med traditionella processer.


Visionsbild som kommunicerar och visualiserar samspelet mellan tekniken med självkörande fordon och stadsplanering. Bild: Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad

GÖTEBORG

Svensk Byggtidning 43

Vi vet att en del andra kommuner erbjuder parallell fastighetsbildning eller parallell bygglovshandläggning som är två av delarna i vårt nya arbetssätt. Men att införa flera parallella processer som ett koncept som går att pröva i alla exploateringsprojekt är något nytt. /Johan Benjaminsson, t.f. chef, lantmäteriavdelningen

DET NYA ARBETSSÄTTET gör det möjligt att börja bygga strax

efter att detaljplanen fått laga kraft. Byggaktören projekterar byggnaden parallellt med att detaljplanen utformas och Göteborgs Stad erbjuder särskilda processer för att ta fram nybyggnadskarta, genomföra lantmäteriförrättning och förbereda bygglovsansökan. För att ta fram arbetssättet har Göteborgs Stad använt erfarenheterna från Bostad2021, ett projekt mellan byggaktörer och Göteborgs Stad som startade 2014 för att snabbt skapa tusentals nya bostäder utöver den ordinarie produktionen med hjälp av samverkan och parallella processer. – En viktig lärdom från Bostad2021 är att alla byggprojekt inte klarar av att nå en tidigare byggstart genom parallella processer. Därför är det nya arbetssättet bara aktuellt för projekt som har vissa förutsättningar, och en av de viktigaste är att byggaktören

kan börja bygga så snart detaljplanen fått laga kraft, säger Henrik Kant, Göteborg Stads stadsbyggnadsdirektör. Ett arbetssätt med parallella processer kräver att byggaktören är aktiv tidigare i processen och har finansiella och organisatoriska möjligheter att följa en utsatt tidsplan. – Det kan innebära att även byggaktören behöver se över sina rutiner och arbeta på ett annat sätt än tidigare, säger Johan Benjaminsson som är t.f. chef för lantmäteriavdelningen och en av de som utvecklat det nya arbetssättet. En annan viktig förutsättning är att det finns utbyggt vatten och avlopp samt vägar på plats som har kapacitet att klara den nya bebyggelsen. Dessutom bör marken vara klar att bebyggas så snart detaljplanen fått laga kraft, exempelvis ska alla förhandlingar om markförvärv vara klara och inga större ledningsomläggningar behöva göras. – Vi vet att en del andra kommuner erbjuder parallell fastighetsbildning eller parallell bygglovshandläggning som är två av delarna i vårt nya arbetssätt. Men att införa flera parallella processer som ett koncept som går att pröva i alla exploateringsprojekt är något nytt, fortsätter Johan Benjaminsson. Parallella processer ska inte förväxlas med exploatörsmedverkan i detaljplansprocessen, som innebär att byggaktörerna själva utför fler arbetsmoment när en detaljplan tas fram, moment som normalt hanteras av kommunen. Med det nya arbetssättet gör byggaktören fler av de arbetsmoment som normalt är byggaktörens ansvar tidigare och parallellt med processen. Bägge arbetssätten innebär att byggaktören blir mer aktiv tidigare i exploateringsprocessen och syftet är detsamma – att snabbare nå byggstart. Arbetssättet med parallella processer kan användas för samtliga detaljplaner som innebär bebyggelse av kvartersmark, och inte bara för bostäder.


44 128 Svensk Byggtidning

HALMSTAD SKOLA Entré, Kärlekens skola. Bild: Fredblad Arkitekter AB

Halmstad bygger fler skolor Det kan låta lite lustigt att döpa en skola till Kärlekens skola, men i det expansiva området Kärleken i Halmstad byggs det en helt ny skola för årskurs 4 till 9. AV KIM HALL DEN 7 200 KVADRATMETER stora skolbyggnaden är uppdelad i två plan där eleverna från årskurs 4 till 6 har egen ingång vänd mot skolgården och eleverna i årskurs 7 till 9 använder skolbyggnadens huvudentré. På så sätt får eleverna var sin skolgård anpassad efter sin ålder och intresse. Parallellt med projektet Kärlekens skola bygger Halmstad kommun ut Sofiebergsskolan, som ligger cirka 300 meter längre bort.

Effektiva lösningar

för värme, kyla och ventilation Vi erbjuder total- och delentreprenader för projektering, installation och service avseende helt nya eller ombyggnad av anläggningar/lokaler. Våra resurser innefattar behörig personal för varje del i verksamheten som el, kyla, tryckprovning och ventilationsbesiktning (OVK).

035-18 89 30 • info@frigovent.se • www.frigovent.se

Det är en f-3 skola som byggdes 1995 för 200 elever men som nu blivit för trång och därför byggs ut med en ny flygel om 370 kvadratmeter och en ny byggnad på cirka 1 000 kvadratmeter så att skolan kan ta emot 300 elever. – Eleverna hade ingen matsal på Sofiebergsskolan tidigare. Det befintliga köket får en ny matsal med plats för 110 elever i nedre plan av tillbyggnaden. På övre plan blir det musikrum, dramaundervisning och bibliotek. Den stora byggnaden på gården ska ersätta de tillfälliga paviljongerna och kommer att innehålla undervisningssalar, arbetsrum för personalen, ateljé och verkstad samt skolsköterskemottagning, flexenhet och administration, säger Kenny Störsjö, projektledare i Halmstads kommun. Kärlekens skola är en helt ny skola där entrén till skolan blir en stor öppen plats med högt till tak och där eleverna ska kunna vistas, studera och arbeta i grupp. Det blir skolans hjärta med ljusinsläpp från takkupolen och fönsterpartierna på sidorna. Alla gemensamma delar kommer att kunna nås via Kunskapsgatan inne i skolbyggnaden. – Tanken är att nyttjandegraden av skolan ska ökas även utanför skoltid. Det kan vara event, föreningsmöten och annan tillfällig verksamhet som kan hyra in sig i aulan, bildsalen eller rent av nyttja skolan för lägerverksamhet på sommaren, säger Kenny Störsjö.

Versalt B i logo


HALMSTAD SKOLA

45 Svensk Byggtidning 129

Översikt, Kärlekens skola. Bild: Fredblad Arkitekter AB

av gjuten platta på mark, HDF-bjälklag respektive plattbärlag, stomytterväggar är bärande ytterväggar i form av skivor och stålregelverk. Yttertak och ytterbjälklagsstommar, takkonstruktion utförs med Kerto-balkar och uppstolpade reglar, takstolar över plan ett och prefab-takstolar på plan två. Tegelfasaden består av black Etna med skivmaterial. Taket på tillbyggnaden består av betongpanna, två kupiga pannor, medan det stora huset har bitumenduk (papptak).

Inom skolan kommer det att finnas sex hemvister med plats för totalt 90 elever i varje hemvist. Genomtänkta akustiklösningar skapar en lugn inomhusmiljö och skolan projekteras genomgående med höga krav på materialval eftersom skolan certifierar Miljöbyggnad – nivå Silver. Det är ett pilotprojekt från Halmstads kommun sida. När skolan är färdigbyggd kommer kommunen att göra en utvärdering för framtiden. Det finns behov av fler förskolor och skolor och kommunen vill göra bra satsningar från början av projekten. Konstruktionen i Kärlekens skola består av platsgjuten betongplatta, stombjälklag, HDF-bjälklag, stomytterväggar i form av skivor och stålregelverk. Fasaden består av gult tegel i kombination med mörkgrön skivbeklädnad. Sofiebergsskolans till- och friliggande byggnader består också

FAKTA I KORTHET: Kärlekens i Halmstad Byggperiod: sommaren 2018–maj 2020 Byggherre: Halmstads kommun Generalentreprenad: B Sjögren i Halmstad Arkitekt: Fredblad Arkitekter AB

FAKTA I KORTHET: Sofiebergsskolan i Halmstad Byggperiod: sommaren 2018 och kommer att avslutas i två etapper; Etapp 1: Tillbyggnaden besiktas under höstlovet v.44 2019 och inflyttning i början av december. Etapp 2: Nybyggnad besiktas vecka 2 2020 och inflyttning från 17/2 2020. Byggherre: Halmstads kommun Generalentreprenad: HA Bygg Arkitekt: Creacon HKAB, Krook & Tjäder Sofiebergskola förstudiegestaltningen på Sofiebergsskolan

Ex: ByggSjögren_byggskylt_cmyk.eps

Producerad av reklambyrån

B

Halmstad – www.mco.se – 14.1

otypen anger måttet

Generalentreprenör för Kärlekens skola

På CD:n finns logotyporiginal i varierande filformat avsedda för olika användningsområden enligt information nedan. I första hand väljs 15, logotypens 1-radiga grundutförande. sammanhanget Fiskaregatan 302 90 Halmstad • 035-180 280 •När www.byggsjogren.se så kräver finns den även i 2-radigt utförande. Logotypen kan användas i ByggSjögrens röda färg eller i helsvart. I undantagsfall där underlaget så kräver kan den vita logotypen användas (= neg logo). Logotypen placeras väl synligt och skiljs från text och annat innehåll. Logotypen får inte


46 Svensk Byggtidning

BELYSNING

SMART LYKTSTOLPE för smarta städer

Gatubelysning med flera olika smarta IT-funktioner kommer med all säkerhet bli en vanlig företeelse i framför allt smarta städer runt om i världen. Signifys nya BrightSites smarta lyktstolpar har redan installerats i städer som New Caledonia till San Jose i USA och även vid ett sjukhus i Spanien. AV KIM HALL LYKTSTOLPEN BRIGHTSITES ÄR en allt- i-ett-lösning som

lämpar sig för den smarta stadsinfrastrukturen med LED-belysning i toppen, en rörlig kamera inom ett glasfisköga som övervakar trafiken och stadsmiljön. På ena sidan lyktstolpen är en digital skärm fastmonterad som guidar trafikanterna, visar lediga parkeringsplatser eller förmedlar information från till exempel Vägverket, kommun eller annan avsändare. Inne i stolpen finns

ett antennsystem med 4G/5G och WiFi infrastruktur som är tillgänglig för allmänheten som rör sig inom en viss radie. – Vi har designat en lyktstolpe med all tänkbar teknik som samhället efterfrågar. Den digitala skärmen kan snabbt förmedla viktig information till allmänheten om till exempel en olycka, brand eller explosion har inträffat, säger Olivia Qiu, innovationschef för Signify, när Svensk Byggtidning, som enda svenska


BELYSNING

tidskrift besöker Signify i Eindhoven i Holland. Just nu är tekniken fiberbaserad och Signify använder bland annat Ericssons antennsystem och Axis kamera. Lyktstolpen är tolv meter i full höjd, men kan naturligtvis regleras efter önskad höjd. Lyktstolpen smälter väl in oavsett stadsmiljö, antennerna är integrerade i stolpen och säkerställer att polerna passar in i miljön så att staden kan behålla sin estetik. – Systemet är fiberbaserat och vi kan använda samma antenn oavsett radiofrekvens. Vi behöver dessutom inte stänga av vägen för servicearbeten. Det tar bara några minuter att byta ut enheter som är dolda i stolpen, säger Musa Unmehopa, generalagent för Signifys BrightSites.

Världsledande inom belysning Signify är det nya företagsnamnet för Philips Lighting och är världsledande inom belysning generellt men också att få fram innovativa IT-lösningar med hjälp av ljuset. – Denna belysningslösning är en evolution. Vår strategi är att utnyttja belysningsinfrastruktur för att utveckla nya funktioner och tjänster för våra kunder. Innovationen är en del av företagets ledarskap inom belysning för ”Internet of Things”, säger Maria Letizia Mariani, marknads- och strategichef på Signify.

Smart polteknologi De nya BrightSites IoT-stolparna bygger på tidigare smart polteknologi, vilket är banbrytande. Signify och Ericsson tillhandahåller LEDbelysning och trådlös 4G LTE-anslutning från småcellbasstationer inuti polen. De nya polerna, som har förbättrade IoT-

Svensk Byggtidning 47

kapaciteter, visar utvecklingen av gatubelysning från att vara ett kommunalt verktyg och kostnadsansvar till att bli en potentiell intäktskälla med dynamisk dator som har trådlöst anslutningsnav och miljöövervakning. På så sätt kan lyktstolpen tillföra nya tjänster via telekommunikation, reklam/information som kan generera intäkter för kommunen.

Digitala sensorer och förstärkt WiFi – Vi har uppgraderat våra anslutningsmöjligheter avsevärt, infört digitala sensorer och förstärkt WiFi för lokal anslutning. De dolda integrerade antennerna förmedlar 4G- och 5G-tjänster från flera aktörer. Gatubelysningen är med BrightSites en plattform för leverans av smarta stadstjänster. Ett nytt sortiment av eleganta mönster gör att dessa stolpar matchar alla urbana estetiker, säger Musa Unmehopa.

Olika tillvalsmöjligheter Lyktstolpen har olika tillvalsmöjligheter som till exempel sensorer som tillhandahåller aktuell miljöövervakning, luftkvalitet, buller och händelsedetektering. Den kan också samla in data som kan leda till beslut om att förbättra den totala livskraften i urbana områden. Det finns också kameror som kan följa vägförhållandena för att förbättra trafikflödena, vägleda beslut om underhåll och utplacering av utryckningsfordon. Lyktstolpen har även tillval såsom smarta mikrofoner utrustade med avancerat mönsterigenkänning som kan utlösas av ljud förknippade med antisocialt beteende som rop, billarm, glasbrott eller till och med skott. Därefter lyser de automatiska ljuset, spelar in ljud och larmar SOS-alarm. En innovativ lösning som vi med all säkerhet kommer att få se mer av.


48 Svensk Byggtidning

ARTIFICIELL INTELLIGENS

Sveriges högsta massivträhus ligger i stadsdelen Kajstaden i Västerås. Bild C.F. Møller Architects/fotograf Nikolaj Jacobsen

OM TIO ÅR KAN ROBOTAR FÖRSTÅ

vad arkitekten vill bygga I framtidens automatiserade byggbransch kommunicerar robotar direkt med arkitekter, konstruktörer och snickare. Artificiell intelligens kommer att göra trähusproduktionen smartare och mer kostnadseffektiv. – DET HÄR ÄR EN NY spännande utmaning för våra forskare

som deltar i projektet Tillverka i trä, säger Fredrik Danielsson, forskningsledare på Högskolan Väst. Tänk dig att arkitektens och konstruktörens husritningar går direkt till tillverkningsroboten utan att någon behöver programmera den. Roboten förstår vad som ska tillverkas och behöver bara assistans av produktionspersonalen. När snickaren sedan ska montera huset på plats får hen alla mått och fakta i digital form. Med hjälp av laserprojicering direkt på bottenplattan framgår det var byggelementen ska placeras. Några ritningar och tumstockar behövs inte. – Detta är fullt möjligt om tio år. Vi har ramverket för hur arti-

ficiell intelligens kan användas i automatiserad produktion och om fem år kan vi ha delar av lösningen klar, konstaterar Fredrik Danielsson, som leder forskning om industriella automationssystem på Produktionstekniskt centrum.

Ett tiotal företag deltar Intresset för att bygga och designa i trä är stort både nationellt och regionalt. I det treåriga projektet Tillverka i trä ska nya möjligheter inom industriell produktion i trä utforskas. Projektet leds av Innovatum i Trollhättan tillsammans med partnerna Stenebyskolan, Högskolan väst, Högskolan för design och konsthantverk/Göteborgs universitet, Fyrbodals kommunalförbund och


ARTIFICIELL INTELLIGENS

Svensk Byggtidning 49

Bild C.F. Møller Architects/fotograf Nikolaj Jacobsen

Johanneberg Science park. Dessutom deltar för närvarande 15 företag från träbyggnads- och automationsbranschen, och fler är på väg in. – Högskolan Väst ska framförallt bidra med kompetens inom automation och digitalisering. Vi ligger i framkant inom artificiell intelligens på det här området och har forskat länge om automationssystem för fordonsbranschen och andra teknikområden, säger Fredrik.

Från bilar till trähus – Nu breddar vi arbetsfältet till att även omfatta träproduktion. Vi kan inget om trä, men vår kompetens inom automation och digitalisering kan i princip användas i alla typer av produktion. En av våra doktorander har precis startat ett forskningsprojekt om detta och vi planerar för fler forskningsinsatser på området, berättar Fredrik. Projektet fokuserar just nu på att identifiera och kartlägga vilka behov de deltagande företagen har. Det handlar framförallt om att utveckla produktionsteknik, informationsöverföring och logistik för automatiserad träproduktion. En test- och demomiljö kommer att byggas upp på Produktionstekniskt centrum, där man bland annat kan titta på hur robotar kan komplettera produktionspersonal på olika sätt.

– Framtidens hustillverkare kommer säkert att behöva både snickare och robotar. Medan robotarna tar hand om de tunga och farliga momenten kan snickarna ta mer avancerade roller, säger Fredrik. – Med robotar i produktionen kan byggföretagen enklare anpassa sin verksamhet till svängningarna mellan låg- och högkonjunktur. Robotarna kan backa upp när stora volymer ska produceras och när efterfrågan minskar kan man stänga av dem. På så vis kan företagen behålla kompetent personal över tid.

Söker möbel- och kökstillverkare Parallellt med satsningen på trähustillverkare och andra aktörer i byggbranschen jobbar projektet även på att få med företag som jobbar med inredning, möbler och design. – Vi ska titta närmare på hur produktion av möbler och köksinredning kan automatiseras. Här finns också mycket att vinna på att till exempel konvertera CAD-ritningar till robotkod, berättar Bo-Göran Bernheim, Innovatums projektledare för Tillverka i trä. – På sikt hoppas vi kunna bilda ett kompetenscentrum för träbyggnation där branschen jobbar med utvecklingsfrågor tillsammans. Intresset för att använda trä i större utsträckning ökar snabbt nu, säger Bo-Göran.


50 Svensk Byggtidning

SKYDDSRUM Skyddsrum Torsgatan i Stockholm.

SVERIGES SKYDDSRUM

behöver rustas för miljarder Svenska skyddsrum är i akut behov av upprustning. Enbart i Stockholm beräknas åtgärder för en miljard kronor behöva göras. AV LARS-OLOF TANDBERG DET FINNS CIRKA 65 000 skyddsrum i Sverige med plats

för cirka sju miljoner människor. Det har inte byggts några nya skyddsrum i Sverige sedan 2002. För närvarande finns inga planer på att utöka det totala antalet skyddsrumsplatser. Däremot måste skyddsrum som rivs ersättas med nya. Dessutom är många av de befintliga skyddsrummen i stort behov av upprustning. – De befintliga skyddsrummen byggdes utifrån dåvarande skyddsbehov och det var aldrig tänkt att det skulle finnas skyddsrumsplatser för alla innevånare. 2002 beslutades därför att inte bygga fler nya, utan man skulle i stället förvalta och vidmakthålla

de som redan fanns, säger Marie Wilhelmsson som är skyddsrumshandläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). MSB gör löpande kontroller av skyddsrum. Om det vid en kontroll upptäcks brister är det fastighetsägarens ansvar att åtgärda dessa inom tre månader. – Brister i ett skyddsrum som beror på otillräckligt underhåll eller där man gjort ett felaktigt ingrepp hamnar på fastighetsägaren att åtgärda och bekosta. De flesta bristerna beror på detta. För vissa moderniseringsåtgärder står staten för kostnaden. Det kan exempelvis vara byte av skyddsfilter.


De befintliga skyddsrummen byggdes utifrån dåvarande skyddsbehov och det var aldrig tänkt att det skulle finnas skyddsrumsplatser för alla innevånare. 2002 beslutades därför att inte bygga fler nya, utan man skulle i stället förvalta och vidmakthålla de som redan fanns.

Svensk Byggtidning 51

SKYDDSRUM

I fredstid används skyddsrum för andra ändamål, ofta som cykelförråd eller som här ett gym. Bild: Michael Öhgren

/Marie Wilhelmsson, skyddsrumshandläggare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

För många av de befintliga skyddsrummen är behovet av upprustning stort. – Behovet varierar mellan olika skyddsrum. En del är i stort behov av upprustning medan andra är i mycket bra skick. I dagsläget utförs det cirka 2 000 skyddsrumskontroller årligen där eventuella brister i skyddsrummen dokumenteras och åtgärdas, >> säger Peter Carman, skyddsrumshandläggare på MSB.

het - Kv er k

skyd

t ite al

Arbetar med projektering och kontroll av skyddsrum i hela Sverige

Skyddsrumsprojekt i Luleå AB

dsru

mspr ojek

I

lu

t

Sakkunnig med kvalificerad behörighet

Michael Öhgren - SRG139 070 - 549 65 94 - www.skyddsrum.nu

leå AB


52 Svensk Byggtidning

SKYDDSRUM

Många av Sveriges 65 000 skyddsrum är i stort behov av upprustning. På bilderna ser vi Katarinabergets skyddsrum i Stockholm.

Det är oklart hur stora kostnader det handlar om för att upprusta Sveriges skyddsrum. – Då vi inte vet vilka brister som finns i de skyddsrummen som inte kontrolleras går det inte att ange hur stor kostnaden blir. Även kostnaden för de åtgärder som upptäcks vid våra kontroller är svåra att beräkna, då det är fastighetsägaren som bekostar dessa. Situationen i Stockholm ger en fingervisning om underhållsskulden för Sveriges skyddsrum. Där beräknas akuta åtgärder för upprustning av skyddsrum till ett värde av en miljard kronor behöva göras fram till år 2025, enligt stockholmdirekt.se. Det finns inga pengar anslagna till dessa nödvändiga investeringar, men det pågår en intensiv debatt om frågan bland de styrande i Stockholms stadshus och oppositionen. Det finns för tillfället inga krav på att bygga skyddsrum vid nybyggnad. Det finns heller inga statsbidrag för byggande av nya skyddsrum. – De nya skyddsrum som byggs är sådana som ersätter befintliga som rivs. Enligt reglerna är fastighetsägaren skyldig att ersätta de skyddsrum som rivs, och att då stå för kostnaden. I övrigt sker det för närvarande ingen utökning av det totala antalet skyddsrumsplatser, avslutar Marie Wilhelmsson.


VARNING! Ägaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet. Lag (2016:545) om Skyddsrum

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrättsförening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare 500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum? Kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sverige.se Tel. 040-94 40 30


54 Svensk Byggtidning

SKYDDSRUM

SKYDDSRUM VIKTIGA när nya Kiruna byggs

När de centrala delarna av Kiruna flyttas räknar man med att 10 000 skyddsrumsplatser försvinner när byggnader rivs. Det är upp till fastighetsägarna att ersätta dessa i stadens nya centrum. AV LARS-OLOF TANDBERG MYNDIGHETEN FÖR samhällsskydd och beredskap (MSB),

som ansvarar för skyddsrum i Sverige, har ställt som krav att alla skyddsrum som rivs ska ersättas med nya i byggnader i Kirunas nya stadscentrum. För de flesta byggnader som rivs har LKAB löst in mark och fastigheter och gått in som byggherre för nya byggnader i nya centrum. – Allt som byggs där LKAB är byggherre projekteras med nya skyddsrum. Men sedan finns det även privata byggherrar som Riksbyggen och Kirunabostäder med flera som hittills inte byggt skyddsrum i sina nya fastigheter, säger Michael Öhgren på Skyddsrumsprojekt i Luleå AB. Han är MSB:s samordnare i skyddsrumsfrågor för stadsflytten i Kiruna.

Tydligare krav Kirunabostäder ska bygga 430 lägenheter i nya centrum. Av dessa byggs 62 i egen regi medan övriga är så kallade ersättningsbostäder, där LKAB löst in de gamla fastigheterna och nu står som byggherre för de nya. När de är färdiga tar Kirunabostäder över dem. – När vi byggde de första 62 lägenheterna var vi byggherre och fick då beskedet att inga skyddsrum skulle byggas. Det kvarteret projekterades samtidigt som nya stadshuset, och i det finns heller inga skyddsrum. Nu är det en ny nivå på diskussionerna. Världsläget har ändrats och MSB har blivit tydligare med sina krav. Så i de fastigheter som LKAB nu bygger åt oss planeras för skyddsrum, säger Per Eriksson som är projektledare för stadsomvandlingen på Kirunabostäder.

Så mycket har byggts Så här långt byggs det skyddsrum i Jägarskolan och Räddningstjänstens byggnader där det blir tre skyddsrum med 300 platser och i Lousavaara byggs 120 platser i två flerbostadshus. I kvarter sju, åtta och nio projekteras för 1 560 platser. Sammanlagt innebär det 1 980 nya skyddsrumsplatser. – Det pågår en dialog med kommunen och andra intressenter för att se var återstående skyddsrum kan byggas. Men tyvärr känns det som att det missats många möjligheter att bygga skyddsrum, säger Michael Öhgren.

Det pågår en dialog med kommunen och andra intressenter för att se var återstående skyddsrum kan byggas. Men tyvärr känns det som att det missats många möjligheter att bygga skyddsrum. /Michael Öhgren, Skyddsrumsprojekt i Luleå AB MSB:s samordnare för skyddsrumsfrågor vid stadsomvandlingen i Kiruna Bild: Susanne Lindholm

Han påpekar att när en källare ska byggas så kostar det inte så mycket mer att bygga ett skyddsrum, under förutsättning att det tas med redan vid planering och projektering. Dessutom kan skyddsrummen i fredstid användas för annat, som cykelförråd eller lägenhetsförråd. På MSB är man dock inte oroliga för att de 10 000 skyddsrumsplatser som försvinner i samband med stadsomvandlingen inte ska ersättas. – Alla skyddsrumsplatser som rivs kommer att ersättas. Just nu byggs cirka 2 000 skyddsplatser men i och med stadsomvandlingen kommer även flera skyddsrum att byggas, säger Peter Carman, som är skyddsrumshandläggare på MSB.


SKYDDSRUM

Skyddsrum ska ge skydd vid krig Vi ser till att de håller måttet när det verkligen gäller

Ett skyddsrum ska ha förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Ett skyddsrum ska ha speciell ventilation och en luftsluss för att minimera verkan från giftiga gaser. Ett skyddsrum ska ge ett bra skydd vid händelse av krig. Vi ser till att ditt skyddsrum uppfyller myndighetens ställda krav och att allt fungerar som det ska när det verkligen behövs.

Gör ditt skyddsrum aktivt inom 48 timmar med ett service- och underhållsavtal Finns det ett skyddsrum i din fastighet är du som fastighetsägare ansvarig för att det är i funktionsdugligt skick. I vårt service- och underhållsavtal ingår ett årligt underhåll som säkerställer att det går att återställa till ett aktivt skyddsrum inom 48 timmar. Service- och underhållsavtalet innehåller:

• Fullständig statusbesiktning enligt MSBs riktlinjer. • Protokoll på eventuella brister som skickas till fastighetsägaren. • I samband med statusbesiktningen utförs även underhållsarbetet enligt avtalets checklista. • Ett årligt underhållsarbete som utförs enligt serviceavtalets checklista och återrapporteras med ett protokoll varje år.

Ett service – och underhållsavtal som ger dig ett unikt mervärde • • • • • •

Garanti att skyddsrummet håller MSBs ställda krav och kan återställas till ett aktivt skyddsrum inom 48 timmar. Möjlighet att fånga upp eventuella felaktiga ingrepp i skyddsrummet så att entreprenörens byggaranti går att tillämpa. Möjlighet att budgetera eventuella åtgärder över längre tid i stället för att ta hela kostnaden på tre månader som blir fallet vid MSBs besiktning. Ansvar och underhållsplan som följer MSBs regelverk i SR 15 enligt kapitel 9:12. Telefonsupport inför planering av ingrepp i fastigheten. Service- och underhållsavtal som skrivs på 3 eller 5 år.

Hör av dig till info@skyddsrumsspecialisten.se så berättar vi mer!

www.skyddsrumsspecialisten.se


56 Svensk Byggtidning

VÅTRUM

BKR:s ”körkort”

Huvuduppgiften är att på olika sätt öka användningen av byggkeramik. Och säkerställa att det finns killar och tjejer som vill bli plattsättare och att de är välutbildade i yrket. Alla i byggsvängen jobbar med rekrytering, även vi. Att behålla och öka den här yrkeskunskapen är en stor utmaning! /Ralf Jerad, vd, Byggkeramikrådet, BKR Bild: Anna Schori.

garanterar korrekt tätskikt i våtrum Byggkeramikrådet, BKR, är branschorganisation och ledande auktoritet vid användning av keramiska material i våtrum och torra utrymmen. BKR, bildat 1989, ägs av Plattsättningsentreprenörernas Riksförening, PER, och Kakelföreningen, KAF. Den förra representerar cirka 4 300 företag med drygt 10 000 plattsättare. Runt 65 medlemsföretag i BKR är importörer och leverantörer av kakel och tillbehör. Byggbranschen, fastighetsägare, byggherrar, myndigheter, försäkringsbolag med flera är slutkunder. BKR:s branschregler för våtrum, BBV, är allmänt erkända regler för garanterat fackmässigt utförda keramiska konstruktioner i våtrum. Utbildning är centralt i BKR:s verksamhet. Liksom samarbete med andra branschorganisationer. AV THOMAS ANDERSSON Vad – vd Ralf Jerad, BKR – menas med ”byggkeramik”? – När BKR startade ville man komma ifrån ordet keramik, som kanske mer förknippas med sådant som koppar, muggar och fat. Benämningen byggkeramik förtydligar att det här rör sig om en annan användning och byggarbetsplatser. I dagligt tal kakel och klinker.


VÅTRUM

Vad är det för råvara i byggkeramik? – Bränd lera, ett av de mest miljövänliga materialen. Vi jobbar mycket med återvunnet material. Numera säljs kakelplattor som kan vara gamla toalettstolar, återvunnet kakel och klinker, allt möjligt. Sverige har idag ingen tillverkning av keramiska plattor. De kommer främst från Italien, Spanien men i princip i från hela världen. Kina, Brasilien, Portugal, Turkiet, Saudi Arabien …

Svensk Byggtidning 57

Byggkeramik – bränd lera i form av kakel och klinker – används för ytskikt i våtrum och torra utrymmen. Bild: Jennifer Glans

Branschorganisationen BKR:s viktigaste uppgifter idag? – Huvuduppgiften är att på olika sätt öka användningen av byggkeramik. Och säkerställa att det finns killar och tjejer som vill bli plattsättare och att de är välutbildade i yrket. Alla i byggsvängen jobbar med rekrytering, även vi. Att behålla och öka den här yrkeskunskapen är en stor utmaning! Viktigast att tänka på vid etablering och renovering av våtrum? – Våra utbildningar leder till behörighet att jobba med tätskikt i våtutrymmen. Beviset är ett kort som ser ut som ett litet körkort. Det är viktigt att du väljer en behörig plattsättare som arbetar i ett behörigt företag. Varför ska du som plattsättare eller återförsäljare vara medlem i BKR? – Förutom branschregler för våtrum har vi även tekniska riktlinjer för många andra miljöer. Pooler, bassänger, storkök och så vidare. Det gäller att hålla sig à jour, vara uppdaterad på branschregler och övrig information som vi ger ut och ha koll på allt som händer i branschen. Då är det bra att vara medlem i BKR. BKR:s viktigaste framtidsfråga?

– Vi måste inte bara få in fler killar och tjejer i branschen. Vi måste också säkerställa kompetensen. Det hänger lite ihop, understryker Ralf Jerad, vd för branschorganisationen för byggkeramik, BKR.

Moderna golvbrunnar För enkla och snabba installationer som även ger många byggtekniska fördelar för både installatör och konsument

www.purus.se Purus_Svensk_Byggtidning_190x125mm_Purus_Line_Pearl_1.indd 1

2019-03-20 15:35:36


58 Svensk Byggtidning

VÅTRUM

VATTENSKADERAPPORTEN sammanfattar 22 246 vattenskador:

ledningar och diskmaskiner är största bovarna Vattenskador i kök och badrum är vanligast och oftast handlar det om läckande ledningssystem. Diskmaskiner som är 10 år eller yngre står för närmare 20 procent av alla vattenskador i kök. ALLRA STÖRST RISK att råka ut för vattenskador löper ägare av

villor eller fritidshus byggda på 1970-talet. Det visar statistik från Vattenskaderapporten, som sammanfattar samtliga försäkringsbolags vattenskador under 2018. Vattenskaderapporten ges ut av Vattenskadecentrum, där de större försäkringsbolagen samt VVS-och tätskiktsbranscherna ingår. Rapporten bygger på nästan alla försäkringsbolags skaderapporter under 2018. Statistik finns nu årligen från 2008 vilket ger en god överblick över vattenskador i Sveriges fastighetsbestånd. – För GVKs del jobbar vi vidare med kontroll och uppföljning på utförda våtrumsarbeten. 2018 gjordes 1 600 kontroller av våtrum utförda av GVK-auktoriserade företag. Vid dessa kontroller fann GVK att i 97 procent av våtrummen var tätskiktsanslutningen

till golvbrunnen felfri. Något man som beställare kan tänka på är att anlita ett företag som systematiskt följer upp sitt kvalitetsarbete, säger Johan Aspelin, vd på GVK. Så många som 62 procent av alla vattenskador orsakas av läckage från ledningssystem för kall- och varmvatten, värme och avlopp, medan 22 procent av vattenskadorna orsakas av installerad utrustning såsom disk- eller tvättmaskin, varmvattenberedare, kyl eller frys. Övriga vattenskador, 16 procent, orsakas av läckage genom tätskikt i badrum, tvättstugor eller andra utrymmen som är försedda med golvbrunn. Totalt kostade vattenskadorna försäkringsbolagen och fastighetsägarna uppskattningsvis närmare 10 miljarder under 2018. Vattenskador i kök och badrum är vanligast och oftast handlar


VÅTRUM

det om läckande ledningssystem. Diskmaskiner, 10 år eller yngre, står för nära 20 procent av alla vattenskador i kök. Störst risk att råka ut för vattenskador löper ägare av villor eller fritidshus byggda på 1970-talet. Det visar statistik från Vattenskaderapporten, som sammanfattar samtliga försäkringsbolags vattenskador under 2018.

Vanligaste orsakerna till vattenläcka i kök: 1. Rör 29 % 2. Diskmaskin 19 % 3. Koppling 18 % Vanligaste orsakerna till vattenläcka i bad/dusch: 1. Läckage genom tätskikt i golv 22 % 2. Rör 21 % 3. Läckage vid tätskiktets anslutning till golvbrunn 15 %

Svensk Byggtidning 59

100 ÅR AV SÄKRA VÅTRUM NU MED MARKNADENS MEST FLEXIBLA SORTIMENT

Med valmöjligheter som traditionella system, primerfritt och H-metoden eller varför inte vår senaste nyhet KeraSafe Speed, en produkt till allt så kan du välja helt efter ditt sätt att arbeta. Vi har lösningen som ger dig ett säkert våtrum som håller.

Manschett limmad från fabrik för ökad säkerhet och smidigare montage! RSK 7129810/7113607/7113618

WWW.I-DRAIN.SE

Kiilto firar 100 år I oktober 1919 startade familjen Solja Kiilto i Tampere. 100 år senare är företaget forfarande familjeägt och fjärde generationen är delaktiga i företaget. Vi fortsätter att utveckla, utforska och hitta på nya produkter allt med en ödmjuk respekt för natur och miljö. kiilto.se


60 Svensk Byggtidning

VÅTRUM

Tätar våtrummet

under kakel och klinker Kiilto, grundat 1919, är ett finskt familjeföretag inom kemiindustrin. Kiilto utvecklar, tillverkar och marknadsför kemibaserade produkter inom de två affärsområdena Industri och Bygg. – Bygg är största delen av verksamheten och där ingår våtrum, säger vd Per Göransson, Kiilto Sverige. AV THOMAS ANDERSSON BYGGKEMIFÖRETAGET KIILTO tillverkar och levererar pro-

dukter för tätskikt i våtrum. – Vi håller på med allt i våtrum, utom ytskikt. Vi har dock nära samarbete med leverantörer av plastmatta och keramik för att säkerställa att våra produkter fungerar med de material våra kunder efterfrågar, förtydligar den finska familjekoncernen Kiiltos vd i Sverige, Per Göransson. Kiiltos byggkemiska sortiment täcker in behoven hos såväl golvläggare som plattsättare, snickare och målare. – Vi är en väldigt bred leverantör, men jag skulle säga vi är allra starkast på våtrum, tillägger Per Göransson. Under det senaste decenniet har foliebaserade tätskiktssystem tagit över som den dominerande lösningen i Sverige. Detta på grund av den oftast enklare installationen, och tryggheten i att tätskiktet uppfyller branschkraven. Utmärkande för Kiilto är att man tagit fram en helt egen folielösning, som tillverkas i egen fabrik i Finland. – Tillsammans med vårt breda sortiment av folie- och skarvlimmer, fästmassor och tillbehör gör vi det möjligt för installatören att jobba tidseffektivt och, kanske ännu viktigare, efter sina egna preferenser, säger Per Göransson. Utöver folien har branschens utveckling mot allt kortare byggtider och effektivare byggen även märkts i installationen av våtrum. Detta gäller ofta både renovering och nybyggnation. Detta har Kiilto tagit fasta på. – Med ett tryggt och snabbt system som utgångspunkt vill vi hjälpa branschen att utvecklas inom såväl nybyggnation och renovering. Det säger Per Göransson och tillägger: – Vi gör det möjligt för våra användare att jobba enkelt och effektivt. Vilket skapar värde i form av effektiviseringsvinster för installatören, enklare entreprenader för generalentreprenören och minskat hyresbortfall för fastighetsägare, som några exempel. Vilka är Kiiltos kunder och marknader? – Fokus är professionella installatörer av olika storlek. Riksbyggarna och deras underentreprenörer, men också små och

Vi har en lång egen produktionskedja där vi i hög grad kan styra materialval och inköpta kemikalier. Vi väljer bort lösningsmedel i våra produkter och försöker vi använda så mycket förnybara energikällor som möjligt. /Per Göransson, vd, Kiilto Sverige

medelstora företag som installerar våtrum. Traditionellt är det plattsättare, men även golvläggare installerar idag mycket våtrum. Hur arbetar byggkemiföretaget Kiilto med miljöfrågor? – Vi har en lång egen produktionskedja där vi i hög grad kan styra materialval och inköpta kemikalier. Vi väljer bort lösningsmedel i våra produkter och försöker vi använda så mycket förnybara energikällor som möjligt. Kiilto koncernen har en mycket hög ambition och ”jobbar mot att bli klimatneutrala i hela sin verksamhet”. – Utöver detta satsar vi mycket på att förbättra arbetsmiljön för de som använder våra produkter. Exempelvis har vi ett mycket brett sortiment dammreducerade produkter, avslutar byggkemiföretaget Kiiltos vd i Sverige, Per Göransson.


SOLSKYDD

Svensk Byggtidning 61

Solskyddsbranschen

ser en framtida marknad i solenergi Svenska Solskyddsförbundet är en branschorganisation för företag som arbetar med solskydd. Med drygt 100 medlemsföretag från Skellefteå i norr till Malmö i söder. Verksamma som producenter, återförsäljare, grossister eller komponenttillverkare inom solskydd. Solskyddsförbundet sysslar med övergripande branschfrågor, håller kurser och stöttar forskning med anknytning till solskydd. Förbundet företräder solskyddsbranschen i svenska och internationella kommittéer och arbetsgrupper. AV THOMAS ANDERSSON MARGARETA BERGETUN ÄR VD och förbundssekreterare på

Svenska Solskyddsförbundet. Vad menas med solskydd? – Det är invändigt eller utvändigt solskydd. Markiser, persienner, rullgardiner, pergolas med mera. Allting som handlar om att skydda en lokal eller bostad från solljus. Vilka är kunderna till medlemsföretagen? – Privatpersoner, villaägare och bostadsrätter. Sedan är det också företag. Det kan vara byggare och fastighetsägare. Allting från väldigt små projekt till jättestora projekt. Vad är viktigt att tänka på när du ska etablera ett solskydd? – Vad vill du ha ut av ditt solskydd? Vad är problemet? Är det för att det är för varmt, för ljust, vill man ha mindre bländning eller ta bort reflektioner på en monitor, eller för att möblerna bleks, eller en kombination? Det finns många funktioner och även mervärden att få på köpet. Exempelvis förbättrad energihushållning och akustik. Allt det här bestämmer om du behöver något som sitter utanpå fastigheten, på insidan osv …

Nej, men i ett projekt tillsammans med RISE* i Borås tittade vi på synergier mellan solskydd och solenergi. Vi riktar ju oss båda uppåt mot solen! Frågan var om det kan finnas en produkt som både är solskyddande och samlar in solenergi. Ett häftigt projekt och resultatet är att det finns en potential! /Margareta Bergetun, vd, förbundssekreterare Svenska Solskyddsförbundet Bild: Svenska Solskyddsförbundet

Ägnar sig Svenska Solskyddsförbundet åt solel och solceller? – Nej, men i ett projekt tillsammans med RISE* i Borås tittade vi på synergier mellan solskydd och solenergi. Vi riktar ju oss båda uppåt mot solen! Frågan var om det kan finnas en produkt som både är solskyddande och samlar in solenergi. Ett häftigt projekt och resultatet är att det finns en potential!

paneler, bland annat på kommunhuset i Alvesta och Torslandaskolan. Här är en jättespännande ny marknad att utveckla! Men vi är inte där ännu. Hos våra medlemsföretag finns nog på vissa håll ett intresse, men ännu inga konsumentlösningar.

Finns sådana produkter på marknaden idag? – Ganska begränsat, men det finns. Fasta solskärmar med sol-

*RISE (RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN) är Sveriges oberoende statligt ägda forskningsinstitut och innovationspartner.


62 Svensk Byggtidning

SÄKERHET

KOMPETENS OCH SUND KONKURRENS

viktigast i ställningsbranschen Ofullständig dokumentation om korrekt dimensionering. Det är enligt branschorganisationen Ställningsentreprenörerna, STIB, det vanligaste problemet med byggnadsställningar. AV THOMAS ANDERSSON STIB ÄR EN rikstäckande branschorga-

nisation med runt 125 ställningsentreprenörer – från Trelleborg i söder till Luleå i norr – som medlemsföretag. Kompetenskrav på ställningsföretagen, deras ställningsbyggare och att verka för sund konkurrens i ställningsbranschen är högprioriterade frågor på STIB:s agenda. Inte minst av säkerhetsskäl. – Självklart finns sådant du kan se med blotta ögat. Om ett skyddsräcke inte är okej, om det är för stort avstånd mellan ställning och byggnad och så vidare. Men det kan också vara så att ställningen inte är korrekt dimensionerad. Det syns inte, men kan vara direkt farligt, sade STIB:s kanslichef Håkan Carlsson till Svensk Byggtidning 2019-1.


SÄKERHET

Branschorganisationens egen lärlingsutbildning för yrkesbevis som ställningsbyggare omfattar 4 200 timmar varvad teori och praktik. Lägg till särskilt utformad utbildning och information riktad till arbetsledare, företagsledare och beställare. Om vad som är viktigt att tänka på vid beställning och användning av byggnadsställningar. – Här har vi lite problem med Arbetsmiljöverkets föreskrivna utbildningsnivåer. Rena teoretiska utbildningar där högsta nivå är en rekommenderad utbildningstid på 80 timmar.

STIB-auktoriserade Omkring 40 medlemsföretag – med runt 70 procent av alla anställda i branschen – är STIB-auktoriserade och uppfyller därmed först och främst kraven på att såväl anställd som inhyrd personal är yrkesutbildad. Förutom kraven på utbildning och yrkesbevis använder STIB lobbying och verkar även som remissinstans för sund konkurrens i ställningsbranschen. Dimensionering, dokumentation, uppföljning och personalens kompetens. Det här är exempel på avgörande frågor som en beställare av ställningsföretag bör ha med i sitt förfrågningsunderlag, anser STIB.

Reviderad standard I början på april 2019 publicerade STIB det tillsammans med Sveriges Byggindustrier specifikt för ställningsbranschen reviderade standardavtalet. Det nya tillägget går under beteckningen STÄLLNING 19 och finns att ta del av på stib.a.se

Svensk Byggtidning 63


64 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Familjen Pihlblad med föräldrarna Josefine och Fredrik, sonen Viggo och storebror Hugo hyr Dalarnas Villa under ett pågående utbildningsprojekt för minskade byggskador. Bild: Dalarnas Försäkringsbolag

DALARNAS VILLA

höjer byggkompetens och förebygger framtida byggskador Utbildningsprojektet Dalarnas Villa för ett bättre och hållbarare byggande är från och med sensommaren 2019 i full gång. Inledningsvis med fokus på inomhusmiljö, ventilation och energiförbrukning. Hur huset och de som bor där mår. – Vårt sätt att bidra till höjd byggkompetens, säger skadeförebyggare och projektledare Johan Apel, Dalarnas Försäkringsbolag. AV THOMAS ANDERSSON UTBILDNINGSPROJEKTET DALARNAS VILLA genomförs av

Dalarnas Försäkringsbolag i samarbete med Högskolan Dalarna, gymnasiala yrkesutbildningar, material- och husleverantörer. Målet är att förändra produktion och byggande av småhus för att i största möjliga utsträckning förebygga skador på grund av exempelvis brand, inbrott och vattenläckage.

– Vi har byggt hus på samma sätt sedan 80-talet. Facit är de skador vi sitter med i dag. Många hade vi med ganska enkla medel kunnat bygga bort. Det här vill vi förändra, säger projektledare Johan Apel på Dalarnas Försäkringsbolag. Ett hållbart byggande med minsta möjliga miljöpåverkan är en självklar del i utbildningsprojektet Dalarnas Villa. Svanen-märkt >>


Upplev friheten med värmepump från CTC!

När du väljer CTC får du en av Sveriges bästa värmepumpar, en proffsig installation och många bekymmersfria år framöver.

Manschett limmad från fabrik för ökad säkerhet och smidigare montage! RSK 7129810/7113607/7113618

WWW.I-DRAIN.SE

www.ctc.se

Undvik dyra vattenskador

LK Vattenfelsbrytare WSS Med vattenfelsbrytaren säkrar du huset genom att placera ut läckagedetektorer och fuktsensorer där risk för läckage finns. • Upptäcker, larmar och stänger av vattnet • Kan styras och övervakas mobilt och med en app • Kan kopplas ihop med villalarmet

lksystems.se

Livet runt en kran. När ingen fattas. Runt den här kranen pågår livet. Ett liv där vi låter allt det där som är så viktigt få stanna utanför. Just här och nu är vi inte utspridda. Inte uppfyllda av annat. Just här och nu är vi tillsammans. Och medan kaffemaskinen gör sitt bästa för att höras, säger vi inte så mycket. Kanske är vi tacksamma för att ingen fattas. För att vi sitter precis här. Sida vid sida. I ett kök som tar emot oss med öppna armar, medan det nyfiket lyssnar till våra hemligheter. Om en stund går vi alla ut i världen igen. Snart samlas här några andra, och livet runt kranen fortsätter.

BILDEN ÄR TAGEN AV KERAMIKERN OCH STYLISTEN ELIN LANNSJÖ PÅ HENNES POJKVÄNS ARKITEKTKONTOR I MAJORNA I GÖTEBORG. KRANEN ÄR MORA PULLOUT. FÖR MER INSPIRATION, FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM: @mora_armatur


66 Svensk Byggtidning

BOSTAD

installationer som bland annat registrerar familjen Pihlblads vatten- och värmeförbrukning.

Hållbart koncept

Det som byggs från och med idag och framöver ska vara något som är bättre och inte får lika mycket skador. /Johan Apel, projektledare, Dalarnas Försäkringsbolag

innebär särskilda krav på energi, kemiska produkter och faktorer som är viktiga för miljön och människors hälsa. Den 15 juli 2019 startade projektet på allvar med att ”försöksfamiljen” Pihlblad flyttade in i enfamiljshuset Dalarnas Villa i Norsbro mellan Falun och Borlänge. Under de första åren studerar en forskare familjens boende i villan. Ett tvåplanshus med en beräknad livslängd på 100 år och en boyta på 150 kvadratmeter, kompletterad med fristående förråd och garage. Dalarnas Villa är nu utrustad med praktiska hjälpmedel och

Den inledande delen av utbildningsprojektet Dalarnas Villa med fokus på inomhusmiljö, ventilation och energi beräknas pågå till utgången av 2020. Hela projektet avslutas år 2022. Det hållbara konceptet betyder bland annat medvetna materialval och solpaneler. Plus styrning av uppvärmnings- och ventilationssystem. System för golvvärme och tappvatten är levererade av LK Systems i samråd med Dalarnas Försäkringsbolag. LK Systems har också konstruerat installationsskåp utan rörgenomföringar i botten. En innovativ lösning som minskar risken för läckage och underlättar underhåll. Tappvattensystemet i Dalarnas Villa övervakas med hjälp av vattenfelsbrytare från LK Systems. Ett hjälpmedel för att förebygga vattenskador som Dalarnas Försäkringsbolag med installationsbidrag och slopad självrisk uppmuntrar sina kunder att använda.

Vatten störst skada Vattenskador i bostaden var 2017 den värdemässigt största skadan för svenska hushåll. Med ett skadebelopp på sammanlagt 2,3 miljarder kronor, enligt statistik från Svensk Försäkring. Projektledare Johan Apel, Dalarnas Försäkringsbolag, är mot den här bakgrunden övertygad om utbildningsprojektet Dalarnas Villas stora betydelse för försäkringstagarna. – Det som byggs från och med idag och framöver ska vara något som är bättre och inte får lika mycket skador, avslutar Johan Apel.

Skyddar mot & reducerar effekten av vattenskador i fastigheter

Vi har produkterna som behövs för en säker vatteninstallation i fastigheter.

Betong för ett innovativt samhällsbyggande Betongindustri levererar högkvalitativ betong till det hållbara och innovativa samhällsbyggandet.

• Golvskydd, vitvaruskydd, tätningar, översvämningsskydd och rörgenomföringar. • Vattenlarm • Läckagebrytare • Vattenfelsbrytare Vi har en lösning för alla tänkbara behov. Du hittar produkterna hos välsorterade vvs-grossister! Vill du veta mer? Spana in vår hemsida eller kontakta oss på Tollco AB!

Tollco AB, Rubanksgatan 4, 741 71 Knivsta

Bilden visar WaterFuse® - Offentlig miljö & Närvarosensor

WaterFuse® vattenfelsbrytare finns för flera olika ändamål. • • • • • • • •

WaterFuse® Villa WaterFuse® Lägenhet WaterFuse® Stuga WaterFuse® Offentlig miljö WaterFuse® Utrustning WaterFuse® Kök WaterFuse® Plug In WaterFuse® GSM

Tel: +46 (0)18 34 90 10 E-post: info@tollco.se

Webb: www.tollco.se

Vi kan solenergi. Hos oss hittar du allt du behöver för att bygga en solanläggning. Vi utför även kompletta installationer.

TRYG

GH 30 år s erfa ET renhe t 0241-101 11 • www.svesol.se

Borlänge


BOSTAD

Svensk Byggtidning 67

NYTT STADSDELSKVARTER med gränstillhörighet och hållbart boende

Mitt emot miljonprogrammet i Arlöv bygger Burlövs Bostäder fyra punkthus med känsla för stadskvarter, gränstillhörighet och hållbart boende. AV KIM HALL DALBYVÄGEN SOM GÅR förbi bostadskvarteret omvandlas till

en smal stadsgata med torgytor för handel och social samvaro. I vinkelhuset finns sex LSS-boenden. Lägenheterna högst upp får terrass och balkong med utsikt över hela stadsdelsområdet. – Burlövs Bostäder ska ha beröm för sina höga ambitioner och att de värnar om boendekvalitet när de bygger i egen regi. Detta projekt bidrar till en grön och fin stad och bygger vidare på Arlövs trädgårdsstadskaraktär. Kvarteret Ugglan skapar tillhörighet och ett boende man kan vara stolt över när det är färdigt, säger Jakob Peetre, arkitekt på Jais Arkitekter som varit delaktiga i projektet sedan 2013, då kommunen påbörjade planeringsarbetet. – För oss på Burlövs Bostäder betyder detta byggprojekt väldigt mycket. Burlövs Bostäder, Jakob och kommunen har jobbat länge med projektet, som nu blir verklighet. Vi kan erbjuda något annat i vårt fastighetsbestånd; lägenheter som har rikligt med dagsljusinsläpp, tillgång till bil-pool och underjordisk sophantering, med mera. Det blir ett hållbart boende med höga energikrav, säger Marcus Vesterberg, projektchef i Burlövs Bostäder. Byggprojektet i kvarteret Ugglan har delats upp i två etapper där etapp ett består av fyra flerfamiljshus med totalt 110 lägenheter i varierande storlekar, tvåor och treor mellan på cirka 55-80 kvadrat-

• •

JSIS

arkitekter

-

Arkitekt för Kv Ugglan, Arlöv

Burlövs Bostäder har haft höga ambitioner när de planerade för kvarteret Ugglan i Arlöv. Förutom att man bygger efter miljöbyggnad silver värnar man mycket om utemiljön. Här har kommunen och Jais Arkitekter lagt stort fokus på grönskan och stadsgatan med torgytor som inbjuder till social samvaro. Illustration: Jais Arkitekter

meter och fyror på cirka 90 kvadratmeter och etapp två med 40 lägenheter i ett nio våningar högt punkthus som ska byggas i ett senare skede. Det finns mycket grönska i området och tvärs över gatan ligger kyrkan omgiven av gröna träd och en kyrkogård. Kvarteret Ugglan bildar en länk mellan denna och miljonprogramshusen som byggdes i slutet av 1960-talet. – Vår vilja var att knyta ihop grönskan i området och skapa ett bostadsområde med tydliga gränser mellan gata och gård. Gårdstillhörighet som en del av boendet upplever vi som viktigt för trivseln. Det missade man när miljonprogrammet byggdes, säger Jakob Peetre. Man har även jobbat mycket med tegelfasaderna som består av tre nyanser, lite mörkare tegel ut mot gatan och vitslammat tegel in mot gården. Lägenheterna på bottenvåningen är förhöjda ut mot gatan för att förhindra insyn, medan uteplatsen in mot gården ligger i marknivå. Konstruktionen i övrigt består av prefabricerad betong och stålpelare. Under de sex LSS-lägenheterna finns några större teknikutrymmen; som krävs vid offentlig verksamhet. Alla boende möts på samma gård och LSS-boendet har också egna uteplatser mot denna. – Vi använder Miljöbyggnad silver även om vi inte kommer att certifiera husen. Vi har ställt höga krav på dagsljusinsläpp och försökt att bygga in stora fönster med begränsad solvärmelast. Fördelen med miljöbyggnad är att man även får in boendekvalitet, annars blir det lätt fokus på det tekniska, avslutar Marcus Vesterberg.

FAKTA I KORTHET: Flerfamiljshus Kv Ugglan, Arlöv Byggperiod etapp 1: 2019–2021 Byggperiod etapp 2: 2020–2021 Byggherre: Burlövs Bostäder Totalentreprenör: Betonmast Malmö Arkitekt: Jais Arkitekter


68 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Nya Campus Albano

blandar undervisning och bostäder Campus Albano blir ett nytt universitetsområde i nordöstra Stockholm. Akademiska Hus är byggherre för undervisning och forskning. Svenska Bostäder står för student- och forskarbostäder. – Med vår normala standard, i princip jämförbar med bostadsrättsstandard, säger projektledare Mats Åhlander, Svenska Bostäder. AV THOMAS ANDERSSON MELLAN STOCKHOLMS universitet och KTH, nära Roslags-

tull i nordöstra Stockholm, växer Campus Albano fram. Ett nytt universitetsområde med byggnader och lokaler för undervisning och boende motsvarande sammanlagt cirka 150 000 kvadratmeter. Student- och forskarbostäder uppförs som ett CM-uppdrag (Construction Management) med Svenska Bostäder som byggherre och byggföretaget Ebab i Stockholm AB som byggledare. – Vi går normalt ut med färdiga handlingar och frågar på totalentreprenad. I det här fallet fick vi inte in några anbud. Det är ett komplicerat projekt och var en tid när bostadsrättsbyggandet var i full blom, säger projektledare Mats Åhlander, Svenska Bostäder.

CM-uppdraget på Campus Albano ska med sista inflyttning sommaren 2023 resultera i 1 000 lägenheter för studenter och forskare. – Just nu pågår det stommontage och grundläggning, rapporterar sommaren 2019 Ebabs projektchef Andreas Petersson till Svensk Byggtidning.

Högt stråk Centrala gång- och cykelstråket Albanovägen ligger på högsta marknivån rakt igenom campus Albano. På var sida sluttande markpartier med blandade och ofta terrasserade byggnader för boende


BOSTAD

och undervisning. Byggnaderna har ljusa, putsade fasader, inslag av påkostade naturmaterial i socklar och bottenvåningar och med som mest 6 våningar. – Målet är att skapa ett campus, ett sammanhängande område med både bostäder och undervisningslokaler. Som ska vara levande befolkat både dagtid och kvällstid, säger arkitekt Anna-Kersti Palm, Brunnberg & Forshed Arkitektkontor, som ritat studentbostäderna på Albanovägens norra sida. Hus som ges ett sammanhållet utryck underordnat en för hela Campus Albano utförlig detaljplan. – Alla är en del av helheten, med individuella variationer. Bostäderna har lite mindre skala. tillägger Anna-Kersti Palm. En del lägenheter på Campus Albano blir ”korridorsboende” där som mest 8 rum med egna badrum delar på ett kök. Flertalet lägenheter är ett rum och pentry med linoleum- och klinkergolv och kaklade badrum. Med ytor från 16 till 25 kvadratmeter. – Det är väldigt kompakta lägenheter, men det gör att vi kan få en hyresnivå som är okej för studenter, tillägger Mats Åhlander. Några bostäder är två-eller trerummare.

Utmaningar och miljö CM-uppdraget för projektet på Campus Albano kräver minutiös planering från Ebabs sida. – Utmaningen är att lösa logistiken. Väldigt mycket ska byggas på liten yta. Fler utmaningar kommer framöver med tredje man och succesiv inflyttning. Det blir mycket att ta hänsyn till, säger Ebabs projektchef Andreas Petersson. I uppdraget ingår kalkylering, miljö och upphandling. Hållbarhetsmålet för studentbostäderna är minst Miljöbyggnad Silver.

Svensk Byggtidning 69

Universitetsområdet som helhet ska svara upp mot Citylab Action, Sweden Green Buildings certifiering för stadsdelar. Här ingår bland annat gröna tak, nya system för dagvatten och habitat – det vill säga biologiska miljöer som främjar växt- och djurliv.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad student- och forskarbostäder, Stockholm Tidplan: mars 2017–juli 2023 Byggherre: AB Svenska Bostäder Byggledare: Ebab i Stockholm AB Arkitekter: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor/Tovatt Architects & Planners Kostnad: 1,8 Mdkr


70 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Brf Victorias nya enfamiljshus i trä i Ältadalen med första inflyttning september 2019. Bilder: Bonava

BONAVA

utvecklar Norra Ältadalen Efter byggstart i oktober 2018 är tidigt hösten 2019 bostadsutvecklaren Bonavas 27 enfamiljshus i bostadsrättsföreningen Victoria i Norra Ältadalen i Nacka färdiga för inflyttning. På tur står nu äganderättsprojektet Pionen. – Vi vill fortsätta att utveckla det här området, säger projektchef Therése Edén, Bonava. AV THOMAS ANDERSSON BOSTADSRÄTTSPROJEKTET VICTORIA är byggherren och

byggentreprenören Bonavas fjärde etapp som bostadsutvecklare i Norra Ältadalen i Nacka kommun. Detta i en miljö med närhet till natur, idrott och rekreation. Och på samma gång nära handel och service i Älta centrum och

med bekvämt avstånd till storstad och Stockholms innerstad. – Det är väldigt viktigt för oss att våra kunder får möjlighet till aktivt liv i närområdet. Det här är ett väldigt trevligt område och nära stan, säger Bonavas projektchef Therése Edén. Victoria är en bostadsrättsförening som omfattar 27 enfamiljs-


BOSTAD

Svensk Byggtidning 71

Vi känner väl till vad våra kunder önskar och efterfrågar, vad marken innehåller och de produktionsmässiga förutsättningarna /Therése Edén, projektchef, Bonava

Projektchef Therése Edén, Bonava. Bild: Bonava

DIN BYGGENTREPRENÖR I STOCKHOLM Nordbyggen är ett väletablerat byggföretag som utför alla vanligt förekommande byggtjänster: nybyggnader, ombyggnader, renoveringar och tillbyggnader. Nordbyggen arbetar gärna med hela projekt som totalentreprenör, med projektledning och samordning mellan alla hantverksgrupper. Det underlättar för dig som beställare. • Montering • Gipsväggar Inget jobb är för litet • Inredning eller stort för oss. • Byggservice Välkommen! • Snickeri www.nordbyggen.se

hus fördelade på kedjehus, parhus och friståendehus. Det handlar genomgående om trähus – det vill säga Svanenmärkta byggnader med stomme och fasad i trä. Fasaderna pendlar mellan olika grå nyanser och brunt. – Färgerna är valda för att matcha våra tidigare 52 hus i området. I den nu slutsålda bostadsrättsföreningen Victoria finns två av Bonava nyanlagda lekplatser. – Vi har också varit med och skapat detaljplanen som innehåller en stor aktivitetspark, tillägger Therése Edén. I området runt Älta centrum ligger även Ältasjön och friluftsgården Hellasgården med sina motionsslingor, skidspår och vintertid plogade skridskobanor på Källtorpssjön. Gott om cykelvägar och goda kommunikationer in till Stockholm kompletterar bilden av ett område och en långsiktig kommunal satsning på temat ”Ännu mer Älta 2025”.

Nästa ”Pionen” Bonava är en bostadsutvecklare sprungen ur NCC som sedan 1930-talet format hem och bostadsområden. Idag med verksamhet även i övriga Norden, Tyskland, Sankt Petersburg och Baltikum. Med sina fyra nu genomförda projekt i Ältadalen i bagaget är Bonava välrustat för att förverkliga ytterligare ett bostadsprojekt i området. Nämligen äganderättsboendet Pionen – även det Svanenmärkt och med sina 46 bostäder uppdelat på rad-, kedjeoch fristående hus. – Vi känner väl till vad våra kunder önskar och efterfrågar, vad marken innehåller och de produktionsmässiga förutsättningarna, avslutar projektchef Therése Edén.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad enbostadshus Älta, Nacka Tidplan: oktober 2018–augusti 2019 Byggherre: Bonava Sverige AB Byggentreprenör: Bonava Sverige AB Arkitekt: Villa Arkitektur i Sölvesborg AB Kostnad: 30-40 Mkr


72 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Två nya bostadshus i kvarteret Havsmannen i Västerås uppförda med trävolymer från Grännäs Trähus fabrik i Valdemarsvik.

INFLYTTADE BOSTADSHUS I TRÄ på Öster Mälarstrand i Västerås

Kvarteret Havsmannen är ett Svanenmärkt område med två bostadshus med hyreslägenheter och garage i sjönära läge på Öster Mälarstrand i Västerås. Inflyttning började första kvartalet 2019. AV THOMAS ANDERSSON DE TVÅ HUSKROPPARNA i kvarteret Havsmannen i Västerås

har sammanlagt 114 lägenheter inklusive sex gruppbostäder för LSS-boende. Husen är uppförda av totalentreprenören Grännäs Trähus, ett dotterbolag till byggherren och förvaltaren K2A Knaust & Andersson. De nybyggda bostadshusen på Sjöjungfrugatan och Havsfrugatan vid Mälaren är Svanenmärkta. Det vill säga är kvalitetssäkrade bostäder, fria från gifter och hälsovådliga kemikalier. En certifiering som även uppfyller högt ställda krav på ventilation, uppvärmning och energiförbrukning. Husen och lägenheterna är byggda med trävolymer tillverkade på totalentreprenören Grännäs Trähus fabrik i östgötska Valdemarsvik och har sedan monterats på plats i Västerås. – Det är trähus med trästomme, förtydligar Paul Johansson, vd på Grännäs Trähus. Mot gatan har de fem våningar höga husen i varm ton putsade fasader. Mot en upphöjd innergård uppvisar de långa terrasser med spaljéer och värmebehandlad träpanel. Allt trä som använts i byggprojektet kommer, enligt K2A Knaust & Andersson Fastigheter, från hållbart skogsbruk. Innergården med ett halvvägs under marknivå nedsänkt garage ligger mellan de två huskropparna. Pågående exploatering i hela området, kombinerat med anlägg-

ning av ett garage mellan Havsmannens två bostadshus, har krävt extra planering. Det har gällt såväl logistik som byggnadsställningar och arbetsutrymme. – Vi har fått påla extra i garagegolvet och gjort extra tjocka markplattor för att kunna göra allt kranarbete inne på gården. För att inte stå i vägen för annan byggnation. Vi var tvungna att montera husen innan vi lade tak på garaget, berättar Paul Johansson. Lägenheterna med ett till tre rum och kök i kvarteret Havsmannen har boendeytor från 21 upp till 62 kvadratmeter. Samtliga med komfort- och golvvärme samt tvättpelare i badrummen. Alla lägenheterna med sina ljusa och öppna planlösningar har balkong samt ett förråd. De nyinflyttade hyresgästerna i området Havsmannen erbjuds garageplats och har tillgång till en cykelparkering med 250 platser.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad bostäder, Öster Mälarstrand, Västerås Tidplan: augusti 2017–januari 2019 Byggherre/Förvaltare: K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB Totalentreprenör: Grännäs Trähus AB Arkitekt: Reflex Arkitekter AB Totalinvestering: 210 Mkr


”Efter tusentals kök kan HTH det här” – Christian Tapper, Chef Fastighetsutveckling på Hembla.

”Snabba, kompletta leveranser som kommer på utsatt tid” – Christofer Gleissman, Strategisk inköpare på Balder.

HTH Stockholm levererar idag kök till entreprenörer, husfabriker och fastighetsägare i hela Sverige. Med vårt breda produktsortiment kan vi anpassa oss efter enskilda kundbehov utifrån både pris och design. Dessutom levererar vi med egna HTH-bilar, inburet och klart till anvisad plats av våra chaufförer. Genom detta unika koncept, tillsammans med vår projektering, har vi skapat en effektiv och lönsam helhetslösning gentemot våra kunder, speciellt för fastighetsägare med ”rullande ROT”.

DESIGN NYHET För mer information kontakta: HTH Stockholm, Projekt/Försäljningschef – Per Sannemo Tel: 0763-079060 Mail: pesa@hth.se


74 Svensk Byggtidning

BOSTAD

RESECENTRUM I HALMSTAD

utvecklas med nya bostäder

I kvarteret Kilot 1 byggs både bostäder, hotell och lokaler för central handel alldeles intill resecentrum i Halmstad. Området är uppdelat i två kvarter där det södra blir kvarter för bostäder med de viktiga centrumfunktionerna och den andra delen bebyggs med hotell och konferens och även högre byggnader som blir ett spännande landmärke som knyter an till resecentret. AV MARIE LOUISE AARÖE – DENNA FASTIGHET VAR tidigare postens terminal i Halm-

stad, berättar Greger Petersson, vd för Fastighetsstaden Halmstad. – Det var svårt att som postterminal fungera optimalt i detta centrumnära läge. Vi från Fastighetsstaden Halmstad köpte en tomt på ett industriområde i Halmstad och föreslog posten en omdirigering dit som de accepterade.

Angelägen utveckling En detaljplanering genomfördes och den gamla posttomten delades upp i fyra delar där befintlig byggnad byggdes om för nya och gamla hyresgäster. Den andra delen av tomten planerades

för bostäder och hotell. Denna del tillåter en högre byggnad som kommer att bli en tydlig målpunkt i staden och ett nytt spännande landmärke. – Vi har rivit del av den ursprungliga byggnaden. Bostäderna stod färdiga i juni i år och består av ettor, tvåor och treor. Samtliga lägenheter är uthyrda. Hotellet som består av 14 våningar ska stå klart 2021. Det innebär att då är hela området färdigbyggt.

Tongivande förvaltare – Fastighetsstaden förvaltar cirka 380 lägenheter och 100 lokaler på cirka 100 000 kvadratemeter med en blandning av privata, >>


www.heda.se

www.heda.se Attraktiva, aktiva & hållbara utemiljöer! Utegym, fallskydd, konstgräs, landscaping & näridrottsplatser - vi skapar miljöer för aktivitet.

unisport.com svensk byggtidning_unisport.indd 1

2019-08-15 09:58:47

Låt oss ta hand om ert köksprojekt! Boka ett möte med våra duktiga köksplanerare. Tillsammans löser vi ert nästa projekt!

FLYGAREGATAN 12, HALMSTAD | 035-16 66 60 | WWW.STOBY.SE


76 Svensk Byggtidning

BOSTAD

En detaljplanering genomfördes och den gamla posttomten delades upp i fyra delar där befintlig byggnad byggdes om för nya och gamla hyresgäster. Den andra delen av tomten planerades för bostäder och hotell. Denna del tillåter en högre byggnad som kommer att bli en tydlig målpunkt i staden och ett nytt spännande landmärke.

Vi lägger stor vikt vid ordning kring våra fastigheter, och jobbar kontinuerligt med att vidareutveckla genom att till exempel minska energianvändningen. Det leder även till att vi minskar belastningen på vår miljö och bidrar till ett bättre samhälle. /Greger Petersson, vd, Fastighetsstaden i Halmstad

kommersiella och offentliga hyresgäster. Vi förvaltar och förädlar fastigheter belägna i Halmstad med omnejd, där våra verksamhetsområden inkluderar Sannarp, Centrum, Larsfrid och Vilhelmsfält. – Vi lägger stor vikt vid ordning kring våra fastigheter, och jobbar kontinuerligt med att vidareutveckla genom att till exempel minska energianvändningen. Det leder även till att vi minskar belastningen på vår miljö och bidrar till ett bättre samhälle, berättar Greger Petersson.

Viktig del av Västsverige Halmstad tillhör tillväxtkommunerna i Sverige och är en viktig del av infrastrukturen mellan Göteborg och Malmö.

Staden ligger vid Nissans mynning i Laholmsbukten och den offentliga sektorn utgör en stor andel av sysselsättningen, till exempel garnisonen, högskolan och Hallands sjukhus. Halmstad har en mycket spännande historia och var från början en dansk ort som vid freden i Roskilde 1658 definitivt blev svensk.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av flerbostadshus i Halmstad Byggherre: Fastighetsstaden Halmstad Totalentreprenör: MTA Bygg & Anläggning i Halmstad AB Arkitekt: Strandberg Arkitektur


BOSTAD

Svensk Byggtidning 77

Citylivet utvecklas i KVIBERGSSTADEN Mellan Kvibergs kaserner, gamla luftvärnsregementet LV6, och grönskan vid Säveån byggs Kvibergs Esplanad. Det är 108 lägenheter i två lamellhus och ett punkthus som utvecklas för ett bekvämt stadsboende i ett lugnt läge och med arkitektonisk inspiration från den gamla regementsbyggnaden. AV MARIE LOUISE AARÖE

De gamla kasernerna lever kvar i den tilltalande exteriören på Kvibergs Esplanad i rött tegel.

– JM AB HAR VARIT med och utvecklat Kvibergsstaden i olika

till den övriga nya bebyggelsen i Kvibergsstaden. Tegelfasaderna i lamellhusen, som går i rött, och de ljusgrå plåttaken, håller ihop bebyggelsen samtidigt som punkthuset får intrycket av en rödare fasad då teglets fogar går i rött. Genom att man genomgående bryter fogen ovanför entrédörrarna till vitt ger det en skillnad med ett spännande intryck, samtidigt som byggnaderna hålls ihop av det röda teglet med anspelning på den viktiga historiken i området. – Detta område var tidigare en övningsplats för regementet som har stått orörd i många år. Nu har vi förändrat miljön med attraktiva bostäder och en tilltalande utemiljö där innergården erbjuder ytor för lek och mötesplatser med bänkar och platser som inspirerar till att träffas och ha trevligt, säger Mathias Petersson. I början av 2019 inbjöds boende och närboende i Kvibergsområdet till ett möte för att lämna synpunkter på möjligheterna att utnyttja ytan ner till Säveån som rinner genom området. Kvibergsrundan blev namnet och är ett samarbete mellan JM, Skanska, Peab och Riksbyggen med målet att skapa en bra boendemiljö och en trevlig utemiljö. Projektet stöds av Boverket. Mötet i mars 2019 har utmynnat i ett spännande aktivitetsstråk utmed Säveån.

projekt under de senaste tio åren, berättar Mathias Petersson, projektledare på JM AB. Det innebär att vi har tagit med tidigare erfarenheter in i detta projekt. Vår målsättning har varit att skapa attraktiva bostäder som är tilltalande, mänskliga och trygga i den nya delen av Kviberg som också har en spännande idrottsprofil. Exteriört knyter arkitekturen an till Kvibergs kaserner i rött tegel, ett gediget material och med vissa spännande träinslag samt med plåttak som passar in med kasernbyggnaderna. Det är två lamellhus på fyra och fem våningar samt ett punkthus på fyra våningar som byggs. I gestaltningsprogrammet var man angelägen om att tydliggöra sockeln. Det har åstadkommits genom att ge fogarna en avvikande färg. – Lamellhusen har vindslägenheter med en utskjuten takvinkel vid balkongerna. Samma utskjutande vinkel går igen vid huvudentréerna. Det ger en djärv karaktär åt huset, säger Mathias Persson. Lägenheterna i markplan har en upphöjd uteplats i trä med en liten trappa ner till en stensatt yta som ger en trevlig villakänsla. Vi utmärker oss i området med både genomtänkta planlösningar och väl tilltagna balkonger som vi vet från tidigare projekt uppskattas av köparna. Planlösningarna ska passa olika livssituationer. Från tvåor och treor med halvöppna kök och fyror som har fått en extra gästtoalett. Genomgående är tanken; flexibla, genomtänkta och användbara ytor. Våningsantalet är lågt för att passa in mellan villaområdet i Utby och den mer stadsmässiga bebyggelsen i Gamlestaden. De moderna inslagen ger samtidigt en koppling

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av flerbostadshus i Göteborg, Kvibergs Esplanad Byggherre: JM AB Arkitekt: Lindberg Stenberg Arkitekter AB


78 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Det gamla området från 60-talet får nytt tillskott av stjärnor. Sjöstjärnan är först ut med 130 bostadsrätter. Bild: White Arkitekter

STJÄRNORNA BREDER UT SIG

Sjöstjärnan med 130 bostadsrätter är det nya tillskottet i Frölunda Park. Den gamla stadsdelen från 60-talet fräschas upp och förnyas med nya stjärnor. Namnet kommer av att byggnaderna från luften ser ut som stjärnor. AV MARIE LOUISE AARÖE OMRÅDET INGÅR I Göteborgssatsningen för 2021 då staden

också jubilerar. Det är fastighetsbolaget Balder som äger stjärnhusen med planer på sammanlagt 600 nya lägenheter som byggs på tidigare parkeringsytor i olika etapper. – Det här är en nystart för Frölunda Park, berättar Christian Nygård, projektledare på Balder AB. Sjöstjärnan med 130 nya lägenheter blir inflyttningsklar i september 2019 och följs av Strandsnäckan med 146 lägenheter nästa år. Samtliga är bostadsrätter, vilket innebär ett viktigt tillskott i området. Det är i dag en stor arbetsplats som kräver tålamod av de befintliga hyresgästerna i de äldre stjärnhusen, som också får en upprustning av både fasaderna och utemiljön. Hela området ska kännas fräscht och tilltalande. – De äldre husen har ett antikvariskt värde, därför har en dialog och ett tätt samarbete skett med stadsantikvarien och staden.

Det är angeläget att arbeta med området i dess helhet och även se till att det finns möjlighet till gröna resvanor som bilpool och laddplatser för elbilar. Vi är stolta över utvecklingen i området samtidigt som vi är ödmjuka inför vad utmaningen innebär för våra hyresgäster och övriga i området. Därför sker kontinuerligt en dialog, säger Christian Nygård. Bostäderna beräknas stå klara under 2023.

Första etappen av flera stjärnor – Vi har varit med redan i detaljplaneringen av området och formgivit den, berättar Bruno Manrique-Carrera, arkitekt på White Arkitekter. – Tanken är att skapa en ny årsring och en spännande förnyelse av det gamla 60-talsområdet genom att ge det nya huset en röd färg som skiljer sig från de ursprungliga husen. Byggnaden syns


Lägenheternas utformning har varit viktig. Vi har arbetat med många fönster med låg bröstning som ska ge mycket ljusinsläpp. De översta våningarna får en vidunderlig utsikt över Göteborg. /Bruno Manrique-Carrera, arkitekt, White Arkitekter

på långt håll. Avsikten med den röda kulören är att ge energi åt området. De ursprungliga husen har nio våningar det nya får 16 våningar. I arbetet har det varit viktigt att genom vinklingar och mönster i betongelementen och med de inbjudande balkongerna få huset ”att prata” med omgivningen. De befintliga husen har en mer introvert arkitektur. – Lägenheternas utformning har varit viktig. Vi har arbetat med många fönster med låg bröstning som ska ge mycket ljusinsläpp. De översta våningarna får en vidunderlig utsikt över Göteborg. Lägenheterna är ytsmarta med öppna planlösningar, >> berättar Bruno Manrique-Carrera.

BOSTAD

Svensk Byggtidning 79


80 Svensk Byggtidning

BOSTAD

– Tanken är att skapa en ny årsring och en spännande förnyelse av det gamla 60-talsområdet genom att ge det nya huset en röd färg som skiljer sig från de ursprungliga husen, säger Bruno Manrique-Carrera, arkitekt, White Arkitekter. Bild: White Arkitekter

P-platser finns under mark vilket gör det lätt att med hiss komma upp till sin lägenhet. Gårdarna är öppna och ska tillföra något nytt i området. Här skapas kullar, planteras träd, byggs utegym och lekplatser för en öppen miljö att mötas i. – Att en ny skola byggs är viktigt och ökar attraktiviteten av området samtidigt som en ny grupp bostadsrättsinnehavare tillför något nytt. De 130 bostadsrätterna är samtliga slutsålda och det talar för sig själv, säger Bruno Manrique-Carrera. – Projektet har skett i samverkan med utvecklingsföretaget Balder, berättar Daniel Himlevik, platschef på Skanska. – Sjöstjärnan är en fristående byggnad mellan stjärnhusen från 60-talet. Vi har byggt husen med prefabricerade betongelement. Genomgående har produktionen varit tacksam med yteffektiva lägenheter och bra upprepning vilket innebär effektivitet i byggnationen. Huset är på 16 plus 1 våning högt med åtta lägenheter per våningsplan. – Vi arbetar på slutklämmen just nu i augusti med besiktningar för att lämna över projektet i september då de första inflyttningarna sker. Det har varit ett givande och spännande projekt med ett mycket bra samarbete och roligt att vara med och skapa en ny levande atmosfär i kvarteret, avslutar Daniel Himlevik.

De generösa balkongerna har ett fast inglasat skivmaterial som räcke, vilket ger känslan av rymd. Tanken har varit att skapa en hotellkänsla när man kommer in i byggnaden. Den röda färgen går igen i golvstenen i entréhallarna samt i lägenhetsdörrar och räcken. De spännande sneda vinklarna går också igen i utsmyckningen av korridorerna.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av flerbostadshus i Rud i Göteborg Byggherre: Fastighets AB Balder Totalentreprenör: Skanska Sverige AB Arkitekt: White Arkitekter AB

Fuktsakkunnig, fukt- och täthetsmätning har säkerställt projektet till ett ”friskt hus”. www.svenskacykelrum.se

www.monomeet.se

ER PARTNER INOM ALLT SOM RÖR BALKONGER OCH TRAPPOR.

Leksand Bandreklam 2800x740mm

Läs mer om hur vi kan hjälpa i ert nästa projekt på www.mibnordic.se eller direkt på 0470 - 23248


BOSTAD

Vesterhavsporten – Falkenbergs nya landmärke

Svensk Byggtidning 81

Utsikten från Vesterhavsporten i Falkenberg blir slående med 270 graders utsikt från de inglasade burspråken. Bild: Fredblad Arkitekter

Kustnära Falkenberg har fått nytt landmärke. Utsikten från den 16 våningar höga delen i Vesterhavsporten slår det mesta längs västkusten. Även den lägre delen med fyra våningsplan går inte av för hackor. AV KIM HALL DE BÅDA HUSKROPPARNA är sammanbyggda och har verk-

samhet på de nedre våningsplanen och 131 bostäder för övrigt. Burspråken i glas med 270 graders utsikt i hörnen utmärker den höga byggnaden. Under huskropparna och gården finns en stor källare och garage med förråd. I den lägre delens första våningsplan och även i höghuset kommer Strandhälsan med friskvård att flytta in när byggnaden är klar vid årsskiftet. I de tre övre våningsplanen finns de 47 lägenheterna belägna där flertalet består av tvårumslägenheter. I den delen där huset bryter av ligger tre- och fyrarumslägenheterna. Den högre huskroppen består av kontorslokaler i de första våningsplanen, medan de 84 lägenheterna som består av tvåor och treor ligger på plan tre till 16:e våningsplanet. – Detta blir det högsta huset i Falkenberg och därmed också ett nytt landmärke. Det byggs mycket i Falkenberg nu och vi har tre stora byggprojekt igång. Som lokalt baserat byggföretag känns det kul att det går framåt för orten med både bostäder och affärsutveckling, säger Martin Cronholm, platschef på Peterson & Hansson Byggnads AB. Källarplan under mark i den lägre byggnaden består av platsgjutet filigranbjälklag och betongväggar. Höghusdelen är helt byggd i prefabricerad betongstomme. – Efter tionde våningsplanet är det inte ekonomiskt försvarbart med platsgjuten betong. Materialtransporter och pumpar blir för dyrt helt enkelt. Men där vi har möjlighet att påverka och förutsättningarna finns kör vi platsgjutet. Fördelen är att vi har mer kontroll. Prefabricerat är alltid externt, säger Martin Cronholm.

Från början var det tänkt att även lägenheterna i höghuset skulle släppas vid årsskiftet, men i april månad råkade det högsta våningsplanet i huset ut för brandrök och byggnaden fick saneras. – Det är naturligtvis tråkigt för alla som väntat på att flytta in. Vi tog lärdom av detta och alla har verkligen ställt upp och satsat allt. Det blev en test för organisationen och våra underentreprenörer. Branden gjorde oss starkare och vi har alla utvecklats, säger Martin Cronholm som tillägger att brandorsaken fortfarande är en gåta. Byggnaden består av mycket glas och borstad betong i höghuset, medan den lägre delen får blandat tegel och fibercementskiva med inslag av stående träpanel i fasaden. För att förhindra fallkänsla i de glasade burspråken med 270 graders utsikt, har man aluminium i bröstningen. – Vi släpper lägenheterna i höghuset i slutet av mars 2020 och inflyttningen i den lägre delen påbörjas vid årsskiftet 2019-2020. Det bli fina lägenheter med fantastisk utsikt, säger Martin Cronberg och tillägger att det är Fredblad Arkitekter som ritat husen.

FAKTA I KORTHET: Vesterhavsporten i Falkenberg, flerbostadshus Byggperiod: april 2018–december 2019 Byggherre: Gekås Ullared Totalentreprenör: Peterson & Hansson Byggnads AB Arkitekt: Fredblad Arkitekter

Geoteknik och grundläggning Frågor? Kontakta Geogruppen i Halmstad. Sms 0730-51 14 62


82 Svensk Byggtidning

BOSTAD

Tanken är att skapa bekväma lägenheter med också i de lägre husen en Bullerbykänsla. Bild: Anna Sigge

Nya Särö lockar Särö är ett mycket populärt område i Kungsbacka kommun. Med närhet till havet och med många ståtliga villor från början av förra seklet har Särö alltid haft en dragningskraft men hittills har möjligheten att byta till bekvämare boende varit liten. AV MARIE LOUISE AARÖE NYA SÄRÖ ÄR ETT utvecklingsprojekt som ligger mellan han-

delscentret vid Säröavfarten och Säröskolan och genomförs i samarbete mellan Mjöbäcks Entreprenad, Järngrinden och AB Hundra Fastigheter. – Vi bygger sammanlagt 106 lägenheter i området, fördelade på två bostadsföreningar och en fastighet för hyresrätter, berättar Per-Olof Martinsson, projektledare för samtliga projekt. Vi påbörjade projektet för fem år sedan genom en markanvisningstävlan som vi vann. Här ingick att lämna förslag efter vissa givna förutsättningar samt offert på själva marken. Därefter påbörjade vi detaljplanearbetet i samarbete med Kungsbacka kommun. Byggstarten skedde 1 oktober 2017. Den första bostadsrättsföreningen med 38 lägenheter stod klar för inflyttning i juni 2019 för att följas av den andra i slutet av detta år. Därefter följer hyresrätter med 30 lägenheter som också står klara i slutet av 2019. – Kommunen har begränsningar när det gäller hur mycket dagvatten som de kan ta hand om till det lokala avloppsreningsverket berättar Per-Olof Martinsson. Vi har därför skapat Rain Gardens, regnträdgårdar, som innebär fördröjning av regnvattnet

samtidigt som det blir mycket trevligt i området. Samtliga carportar och förråd har sedumtak och stora träd har planterats som också absorberar mycket av dagvattnet.

Utformningen är spännande – Vi har varit med från början och varit delaktiga i utformandet av detaljplanen, berättar Anders Eloff, arkitekt på QPG Arkitekter. Vi har delat upp området i två delar med en låg bebyggelse närmast skolan och den högre bebyggelsen intill köpcentret. Tanken har varit att skapa bekväma lägenheter där man ska kunna välja mellan markboende och bullerbykänsla, alternativt lägenheter med balkong och utsikt i de lite högre husen. Tunet ska bli samlingspunkten i området. – Det är olika lösningar på husen där de lägre inger träkänsla med viktiga detaljer. De större husen är i puts och hyreshusen i betong. Genomgående är det bra och hållbara byggnader. Som arkitekt har det varit spännande med de olika varianterna som piggar upp området. Färgsättningen har varit central. Beslutet i byggnadsnämnden blev att ta upp färgerna från träinnerstaden i Kungsbacka som


BOSTAD

Svensk Byggtidning 83

Bild: Anna Sigge

Vi har ingått i en mycket professionell grupp med en entreprenadform i samverkan som är mycket handlingskraftig. Det påverkar självklart också att projektet blir lyckat. /Anders Eloff, arkitekt, QPG Arkitekter

går i rött, grönt och grått. Med det största huset i gult och hyresrätterna i en beige färg. Det har varit viktigt att hålla ihop området. Gestaltningen av gångstigar, gatlyktor och den gemensamma gatan har därför varit betydelsefull. – Vi har ingått i en mycket professionell grupp med en entreprenadform i samverkan som är mycket handlingskraftig, berättar Anders Eloff. Det påverkar självklart också att projektet blir lyckat.

Bygget inspirerar – Vi började med schaktarbeten i oktober 2017 och därefter med pålningsarbeten, berättar Jerry Henriksson, totalentreprenör Wästbygg AB. Grundförhållandena har varit besvärliga med pålningar för samtliga byggnader på mellan 20 och 50 meter, vilket har inneburit 12 000 meter pålar.

Samarbetspartner & markentreprenör på Nya Särö www.utetjanst.se

QPG RITAR SÄRÖ CENTRUM www.qpg.se

– De första småhusen har högt i tak och vinklar som tar tid att bygga men blir mycket trevliga när de är färdiga. Fasaderna består av träpanel och taken är beklädda med tegel. De lite större husen har en putsad fasad och punkthusen som är på fem våningar med 5-6 lägenheter per våning är byggda i prefab betong och med plåttak. Den översta våningen är indragen för att få ner skalan. Den totala BTA är på cirka 10 000 kvadratmeter.

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad av flerbostadshus i Kungsbacka, Särö centrum Byggherre: Mjöbäcks Entreprenad AB Totalentreprenör: Wästbygg AB Arkitekt: QPG arkitekter AB


84 Svensk Byggtidning

SKOLA

Nybyggnadsdelarna består av tre huskroppar. De kompletta träkonstruktionerna kläds med tegel för att ansluta till fasaderna på befintliga byggnader. Bild: Kjell-Arne Larsson

VALLASKOLAN – en fulländad konstruktion i trä

Salas centralt belägna skola – Vallaskolan – är kommunens största. Lokalerna har tyvärr drabbats av dåligt inneklimat. Detta har varit tvunget att åtgärdas och samtidigt ökar elevunderlaget. Kommunen tog därför beslut om en stor om- och tillbyggnad av skolan. AV KJELL-ARNE LARSSON DEN BEFINTLIGA VALLASKOLAN består av en pietetsfull

byggnad från sekelskiftet 1800/1900 samt byggnader i huvudsak från början av 1950-talet. Vallaskolan har under senare tid fungerat som F1-9 skola, men där man under de sista åren varit tvungen att utlokalisera bland annat förskolebarn och klasserna 1, 4, 5 och 6. I det aktuella projektet har lågstadiedelen rivits och matsalen har byggts ut. Denna delas i två sektioner, för yngre respektive

Sunt förnuft

från Dalarna För oss handlar sunt förnuft om att vara okomplicerade och att hitta bra lösningar. Sunt förnuft handlar också om förmågan att tänka objektivt och att våga gå utanför sin egen ram. Välkommen att ringa oss 0243-55 95 00

www.byggpartner.com

..... ByggPartner

..... ByggPartner

äldre elever. Framförallt har man rest ett nybygge med tre huskroppar som är länkade till en central sammanbindningsbyggnad. Det var tursamt att den gamla folkskolan hade en stor tomt med asfalterad plan som kunde tas i anspråk för nybygget. Detta är konstruerat helt i massivträ och korslimmat trä. Det är trä i både bärande och icke-bärande delar. Trä är ett bra val både för den inre och yttre miljön samt bidrar bevisligen till trivseln. Fasadklädnat på nybyggnaderna är dock tegel, detta för att ansluta till fasaderna på befintliga delar av skolan. Målet är att certifiera de nya delarna för Miljöbyggnad, nivå silver, vilket gäller för all nyproduktion i kommunens regi. Totalentreprenör är ByggPartner i Dalarna och projektet genomförs med ett partneringupplägg, både under projektering och produktion. Det handlar främst om nybyggnaden av skolan till F-6 för 500 elever. – Produktionen har underlättats genom att det är en konstruktion helt i trä, berättar Kristian Haglund, ansvarig för projekteringen hos ByggPartner. Jämfört med att bygga i betong innebär montage av prefabelement i trä att alla lyft blir lättare. Det går smidigare att montera och fästa elementen. Arbetsplatsen är inte lika bullrig som vanligt och man slipper betongdamm. Arbetsmiljön blir bättre helt enkelt. – Trämaterialet tas tillvara i interiören och lyfts fram genom att ytorna bara laseras. Flera undersökningar visar att vår hälsa gynnas av trä. Dessutom är det bra för yttre miljön. Vi har sett till att prefabelementen transporterats hit med järnväg på hela sträckan från fabriken i Österrike. Miljövinsten visas i LCA-beräkningar som vi gjort, avslutar Kristian Haglund. ByggPartner har tidigare svarat för byggnader i trä, bland annat ett kontor som uppfördes vid Lugnet i Falun inför skidVM 2015.

FAKTA I KORTHET: Vallaskolan, Sala, till-, om- och nybyggnad Tidplan: april 2018–maj 2020 Byggherre: Sala Kommun Totalentreprenör: ByggPartner i Dalarna AB Arkitekt: Archus Arkitektur AB Värde: ca 200 Mkr


SKOLA

Tolvåkers förskola i Löddeköpinge byggs enligt Miljöbyggnad silver, med plats med totalt 240 barn i hela byggnaden. Bild: KKB Fastigheter i Kävlinge

Svensk Byggtidning 85

Största förskolan i Kävlinge med hög miljöklassning

Tolvåkersområdet i Löddeköpinge, utanför Kävlinge, växer och behovet av förskolor och skola är stort. För första gången i Kävlinges historia bygger de en förskola i två plan. Istället för avdelningar har man enheter som inbjuder till färre barngrupper och lugnare miljö. Akustik och bra byggmaterial är något som KKB Fastigheter i Kävlinge varit extra noga med. AV KIM HALL – VI BYGGER EN förskola enligt Miljöbyggnad silver för att vara

säkra på att byggmaterialet och inomhusmiljön för barnen blir så bra som möjligt. Ljudstandarden är hög och vi har satsat på ljudklass A, säger Jimmie Persson, fastighetschef för KKB Fastigheter i Kävlinge. Att små barn hörs mycket är ingen nyhet, men det kan påverka ljudnivån negativt. Därför satsar KKB Fastigheter på akustikplattor både i tak och även på väggarna i bland annat de båda matsalarna i den nya förskolan som nu byggs i Tolvåkersområdet. Bruttoytan är 2 730 kvadratmeter och byggnaden består av två plan där de fyra enheterna på varje plan utgår från matsalen i den gemensamma byggnaden i mitten. Varje enhet har plats för 40 barn, totalt 240 barn i hela byggnaden. På plan ett finns tillagningskök som förser båda matsalarna med mat. – Istället för traditionella avdelningar har vi valt enheter som ger fler mötesplatser för mindre barngrupper och effektivare

vistelseyta utan korridorer. Förskolan följer de nya riktlinjerna i läroplanen, berättar Jimmie Persson. Utemiljön är anpassad efter skogsmiljön i omgivningen med lekredskap i trä i huvudsak. De mindre barnen får en inhägnad gård att leka i. Gården är anpassad för de olika åldersgrupperna. Byggkonstruktionen består av prefabricerad betongstomme och väggar sam TRP-tak med papp. VAV-system som ger bra inomhusklimat. Både ventilation och ljus är anpassad efter närvaro och temperatur. – Vi har valt att bygga helt oorganiskt för att undvika fuktproblem. När man jobbar med betong är det viktigt att också jobba med ljudet. Framför allt i matsalen där ljudnivån kan bli ganska hög. Där har vi klätt väggarna med akustikplattor i olika mönster och kulörer som kompletterar ljudnivån i övrigt, säger Jimmie Persson. Kävlinge kommun har ett koncept över hur byggnaderna ska se ut, vilket speglar färgsättningen i fasad och fönsterpartier. Byggnaden är generellt vit med inslag av olika kulörer på ramarna runt fönsterpartierna. Även förrådshusen i utemiljön har olika färger. I januari 2020 flyttar verksamheten in och barnen kommer efter februarilovet. Idag hålls förskoleverksamheten i moduler intill. Dessa moduler kommer till ny användning när den nya Tolvåkersskolan med plats för 900 elever, f-6 och 7-9, byggs med start 2020.

FAKTA I KORTHET: Tolvåkers förskola i Löddeköpinge Byggperiod: oktober 2018–december 2019 Byggherre: KKB Fastigheter Totalentreprenör: Henrik Anderssons Byggnads Arkitekt: A-Konsult


86 Svensk Byggtidning

TEKNIK

”Varje fredag tänker jag att neeeej, jag vill att det ska bli måndag igen” Den perfekta kombon av människor, service och teknik. Det är jobbet som energitekniker, tycker Nataliya Alikina, som gärna ser att fler kvinnor söker sig till branschen. Vi är på väg till Norra Djurgårdsstaden och Stockholmshems hus för att göra energiavläsningar. Nataliya rattar företagsbilen och berättar om sitt jobb, sina kollegor, tjejer i branschen och hur hon hittade till Stockholmshem. NATALIYA ÄR EN av tio energitekniker som

arbetar med allt från ventilation till att företagets 400 fastigheter ska vara så energieffektiva som möjligt.

Från polis till teknik och service

Nataliya Alikina är energitekniker hos Stockholmshem. Bild: Bengt Alm/ Stockholmshem

Vägen hit var inte spikrak utan gick via hemtjänst och värnplikt: – Jag ville bli polis och tänkte att värnplikten var en bra merit. På sambandsbataljonen där jag hamnade handlade det mycket om teknik. Jag blev intresserad och märkte att jag hade lätt för att lära så jag ändrade inriktning, berättar Nataliya. För tre år sedan började hon plugga till fastighetsingenjör på yrkeshögskolan John Erikssoninstitutet i Stockholm, en utbildning på 2,5 år. För


TEKNIK

att testa olika jobb inom branschen praktiserade Nataliya på flera företag under studierna, som drifttekniker, teknisk förvaltare och projektledare. Bland de som studerade till ingenjörer var 20 procent tjejer. Varför tror du att kvinnor fortfarande är underrepresenterade i teknikyrken och fastighetsbranschen? – Kanske fördomar. Det finns många förutfattade meningar om vad vi gör, men det finns ju många olika jobb inom branschen. Vi kanske inte heller uppmuntrar flickors intresse för teknik. Med fler kvinnliga förebilder hoppas jag att vi kan ändra på det, säger Nataliya.

Svensk Byggtidning 87

Bild: Bengt Alm/Stockholmshem

Du är ensam kvinna på driftenheten, hur funkar det? – Jättebra, mina kollegor tycker snarare att det är roligare att det kommer in kvinnor. Jag hoppas att fler tjejer söker sig till branschen och den här typen av jobb i framtiden. En mix är alltid bra.

Den perfekta kombon Enligt Nataliya är jobbet som energitekniker den perfekta kombon människor, service och teknik. – Tidigare tänkte jag att man antingen är tekniknörd eller tvärtom, men här kan jag kombinera båda. Det är dessutom en spännande bransch där utvecklingen går i rekordfart, säger Nataliya. I december 2018 började Nataliya jobba hos Stockholmshem, det första fasta jobbet efter utbildningen. – Det kändes rätt redan på intervjun och så fort jag kom till min arbetsplats i Solberga förstod jag att jag skulle trivas. Jag har stor nytta av min utbildning, det blir lättare att förstå hur allt hänger ihop om man kan teorin. Fast såklart, det går inte att läsa sig till allt, man behöver ut och ”skruva” lite också, berättar Nataliya.

Spetskompetens och plusenergihus En stor del av Stockholmshems tekniska kompetens är samlad på kontoret i Solberga. Här jobbar drifttekniker ihop med projektledare, teknikspecialister och energistrateger. Varje energitekniker ansvarar för sitt område, i Nataliyas fall innerstan och Norra Djurgårdsstaden, dit vi är på väg. Här har Stockholmshem flera nya fastigheter, bland annat stadens första flerfamiljshus byggda som plusenergihus, som genererar mer energi än de gör av med. – Det ska bli superspännande att arbeta med senaste tekniken inom fastigheter, säger Nataliya.

Tji fördomar Efter ett halvår är Nataliya fortfarande nykär i sitt arbete. – Vår grupp är perfekt sammansatt och alla i hela företaget är otroligt hjälpsamma. Varje fredag tänker jag att neeeej, jag vill att det ska bli måndag igen. – Mina fördomar att det inte händer så mycket i kommunala bolag stämmer inte alls. Jag är omgiven av engagerade människor som brinner för det de gör, säger Nataliya. Vad behöver man kunna för att jobba som energitekniker hos Stockholmshem? – Formell utbildning inom relevanta teknikområden är så klart viktigt, men det behöver inte vara ett absolut krav. Det finns möjlighet att utbildas internt om man saknar kunskap på något område. Det allra viktigaste är att du är intresserad och engagerad. Av både teknik och människor.

Fakta Namn: Nataliya Alikina Jobbar som: Energitekniker sedan december 2018 Utbildning: Fastighetsingenjör på John Erikssoninstitutet, 2,5 år Född: För 32 år sedan i Votkinsk, Ryssland Okänd talang: Kan jonglera

Bäst med jobbet • När jag får lösa problem som våra hyresgäster har. De dagarna känns extra bra, när man får vara någons hjälte för en stund. • Kollegorna och samverkan mellan oss. • Fritt jobb, bra variation med arbete både ute på fältet och på kontoret. • Bra möjlighet att utvecklas inom företaget.

Mindre bra med jobbet • Inget som jag har upptäckt ännu. Jo förresten, vi får inget bidrag för förstörda naglar ;).

En vanlig dag som energitekniker • Klockan 07.00 ses vi i teknikergruppen i Solberga och börjar dagen med kaffe, skratt och diskussioner. • Vi går igenom jourrapporten och om det finns akuta jobb så sticker några iväg direkt. • De flesta fastigheterna är uppkopplade så att vi kan styra flera tekniska installationer via våra datorer. Vi som är kvar på kontoret kollar driftstatus för ”våra” fastigheter • Antingen deltar vi i möten på kontoret som handlar om energifrågor eller kommande ombyggnadsprojekt. Eller så åker till våra fastigheter, det finns alltid något att göra. Om problemen är svårlösta hjälps vi åt, alla i Solberga ställer upp. Det är en av fördelarna med mitt jobb – att vi tillsammans har kunskaper för att lösa nästan allt. • Klockan 16.00 slutar arbetsdagen.


88 Svensk Byggtidning

SPORT & FRITID

Knivsta CIK för idrott och scenkonst blir ett certifierat passivhus med bärande trästomme och grånad av fasad av värmebehandlad thermowood.

Efterlängtat centrum för idrott och kultur i Knivsta

Knivsta Centrum för idrott och kultur håller på att förverkligas. En anläggning med två sporthallar, ett mittskepp för kultur och scenkonst plus en ishall. – Hela anläggningen är efterfrågad som mötesplats för kultur och idrott, säger näringsutvecklare Kent Ryberg, Knivsta kommun. AV THOMAS ANDERSSON KNIVSTA MELLAN STOCKHOLM och Uppsala är en kommun

med stark tillväxt. En ung kommun bildad år 2003 med visionen att 18 000 Knivstabor ska växa till närmare 25 000 år 2025.

På några decenniers sikt planerar kommunen 15 000 nya bostäder som ett led i utvecklingen ”av tätorten Knivsta till en modern småstad”. Knivsta Centrum för idrott och kultur, Knivsta >>


ENERWEX Certifierade passivhusexperter. Och mycket mer... Projektering Kalkylering

Enerwex Honnörsgatan 16 352 36 Växjö www.enerwex.se info@enerwex.se 0470-70 51 70

Tvärfackligt samarbete skapar helhetssyn Norconsult har varit engagerade med flera discipliner i projektet. Bland annat har våra arkitekter, akustiker och landskapsarkitekter ansvarat för den totala gestaltningen av huset, både invändigt och utvändigt. Scenkonstlokalen i trä har utformats av våra akustiker, för en reglerbar salsakustik med AV och scenmekanik som ska fungera för tal, kammarmusik och metal. Vill du veta mer? Besök www.norconsult.se eller kontakta: Dan Johansson 010-141 80 59 dan.johansson@norconsult.com


90 Svensk Byggtidning

SPORT & FRITID

CIK, är ett viktigt led i framtidssatsningen. – Det har inte funnits en stor idrotts- och kulturarena i Knivsta. Samtidigt som det är en ort i väldigt stark tillväxt, säger näringsutvecklare Kent Ryberg på Knivsta kommun. Ett ursprungligt önskemål om en ishall har med tiden utvecklats till Knivsta CIK. Den mötesplats idrott och kultur som nu håller på att förverkligas. Anläggningen består av en tredelad huskropp som byggs i lika många etapper. En del av byggnaden med två sporthallar, en för kultur och kampsport plus en tredje del med ishall för vinteridrott. Inför hösten 2019 är de två sporthallarna färdiga och har taANNONS gits i bruk. I mars–april 2020 ska ishallen och hela anläggningen vara klar. – Nu håller man på med mittskeppet. Den som innehåller budolokal, lokaler för scenkonst, caféoch restaurang, reception samt kontorsdelar. De blir klara och tas i bruk nu i november, rapporterar ANNONS Kent Ryberg till Svensk Byggtidning i mitten på augusti 2019. Knivsta CIK byggs som ett certifierat, energisnålt och miljövänligt passivhus med bland annat 2 500 kvadratmeter solceller på taket. Det

högre mittskeppet binder samman de lägre delarna av byggnaden med sporthallar respektive konstis. Väggarna mellan scenkonst och hallarna för idrott är ljudisolerade – Du ska kunna ha verksamheter parallellt utan att de stör varandra. Där fungerar dessutom passivhusteknik ganska väl. Då jobbar man med bra isolering. Merparten av Knivsta CIK uppförs i trä och massivt trä. Det gäller såväl stomme som fasad och inredning. – Av konstruktionsmässiga skäl har man valt betong i bottenplatta och i ett bjälklag. Men alla bärande stommar är trästommar. Exteriört uppvisar Knivstas nya arena och mötesplats en ofärgad värmebehandlad träfasad i form av thermowood. – Den klarar väta och allting sådant. Är nu lite brunaktig, men blir grånad med tiden. Har projektet Knivsta CIK inneburit några särskilda utmaningar? – Nej egentligen inte. Utmaningen har varit att fylla huset invändigt. Verksamheternas olika önskemål om vad som ska finnas därinne. Huset i sig har inte inneburit några större svårigheter, avslutar näringslivsutvecklare Kent Ryberg, Knivsta kommun.

FAKTA I KORTHET: Knivsta CIK, anläggning idrott, kultur, Knivsta Tidplan: april 2017–mars 2020 Byggherre: Kommunfastigheter i Knivsta AB Totalentreprenör: HMB Construction AB Kostnad: 150-250 Mkr

Arkitekter, ingenjörer och specialister med stora planer för kommande generationer För våra 1300 arkitekter, ingenjörer och specialister handlar det inte bara om byggnader, lösningar och system. Det handlar om människorna som ska använda dem.

Vi skapar för livet | pe.se


SPORT & FRITID

Svensk Byggtidning

Byggföretagets

kreativitet gav effektivare sporthall

Foto: Erlandssons Bygg.

Ibland kan det vara en fördel för en byggherre att tillvarata byggbranschens erfarenhet och kunskap. Skövde kommun lät Erlandsson Bygg dra nytta av sin kreativa kraft när Kavelbrohallen skulle byggas till med ny fullstor gymnastik- och idrottshall. I juni 2019 överlämnades den efterlängtade hallen. AV KIM HALL KAVELBROSKOLAN, ERIKSDALSSKOLAN och föreningslivet

i Skövde har länge uttryckt en önskan om en större publik idrottsoch sporthall. Bland annat för innebandyturneringar när inte skolan behövde vara där. År 2017 var detaljplanen satt och i juni 2018 påbörjades byggnationen av den nya hallen, som är en tillbyggnad. Den första juli 2019 genomfördes slutbesiktningen och överlämnandet till kommunen. – Tillbyggnaden är något större än den gamla hallen. Vi kunde se att man med ganska enkla medel kunde få in läktarkapacitet och fler omklädningsrum, säger Mikael Nykvist, affärsområdeschef på Erlandssons Bygg. Kommunen gick ut med en förfrågan med tekniska kravspecifikationer och önskade rum. Ritningar fanns inte. Erlandssons Bygg presenterade utifrån det ett förslag utan allt för hög kostnad. Kommun och entreprenör möttes halvvägs med resultat till bådas belåtenhet. – Vi såg till att verksamheten i den gamla hallen inte hindrades av vårt arbete. Det enda vi gjort med den andra hallen är att ändra entrén så att man kan komma in genom en gemensam entré till båda hallarna, berättar Mikael Nykvist. Den nya gymnastik-och sporthallen har 16 omklädningsrum. Den kan delas av med en höj- och sänkbar ridåvägg.

Den är även förberedd för olika arrangemang som utställningar och mindre mässor. En läktare med stå- och sittplatser lades till under projektets gång. Hallen är en stålkonstruktion med yttervägg av plåtsandwichelement. Taket består invändigt av en högprofilerad vitstålplåt. Isolering och utvändigt är taket försett med papp. Ljusa väggar och tak och genomarbetad akustik präglar den nya Kavelbrohallen i Skövde.Väggar och sarg runt spelplanen i hallen är täckta med träpanel med ljudisolering. Den gamla byggnaden har tegelfasad, tillbyggnaden profilerad plåt. – Vi har satt in en del gymnastikutrustning på sådant sätt att det även ska fungera att utöva sporter som innebandy. Inredning är alltid en kompromiss mellan föreningsliv och skolverksamhet, men jag tycker att kommunen har hittat en bra lösning här, säger affärsområdeschef Mikael Nykvist, Erlandssons Bygg.

www.erlandssonbygg.se

FAKTA I KORTHET: Kavelbrohallen i Skövde Byggperiod: maj 2018–juni 2019 Byggherre: Skövde kommun Totalentreprenör: Erlandssons Bygg Arkitekt: Andrén Glimmervik Esplund Arkitekter Det finns tre nyckelord som mer än något annat kännetecknar framgångsrika företag inom byggbranschen idag: kunnande, förtroDet finns tre nyckelord som mer ende och effektivitet. Det sitter i än något annat kännetecknar vår ryggmärg sedan generationer framgångsrika företag inom bygg-Vi vet att det är kundens tillbaka. branschen idag: kunnande, förtro- som är vår framgång. framgång Det finns nyckelord som äni något annat kännetecknar ende ochtre effektivitet. Det mer sitter framgångsrika företag inom byggbranschen Kontakta stort kunnande, som smått.förtroende vår ryggmärg sedan generationer oss för idag: och effektivitet. Det sitter i vår ryggmärg sedan generationer tillbaka. tillbaka. vetnyckelord att det ärsom kundens Det finnsVitre mer Vi vet att detsom är kundens framgång som är vår framgång. framgång är vår framgång. än något annat kännetecknar

www.erlandssonbygg.se

ETT KOMPLETT BYGGFÖRETAG ETT KOMPLETT www.erlandssonbygg.se BYGGFÖRETAG www.erlandssonbygg.se ETT BYGGFÖRETAG ETTKOMPLETT KOMPLETT

ETT KOMPLETT BYGGFÖRETAG BYGGFÖRETAG BYGGNATION • FASTIGHET • INFRASTRUKTUR

framgångsrika företag inom byggKontakta oss för stort som smått. Det finns tre nyckelord som mer Kontakta ossidag: för stort som smått. branschen kunnande, förtroän Det något annat kännetecknar ende och effektivitet. sitter i framgångsrika vår ryggmärg sedan generationer företag inom byggtillbaka. Vi vet att det är kundensidag: kunnande, förtrobranschen framgång som är vår framgång. ende och effektivitet. Det sitter i BYGGNATION • FASTIGHET • INFRASTRUKTUR

vår ryggmärg Kontakta oss för stort som smått.

sedan generationer

91


92 Svensk Byggtidning

KONTOR

Vasakronans nya hus i Science Park kommer att inrymma kontor, men också stora areor med laboratorier. Livsmedelsverket blir huvudsaklig hyresgäst. Bild: Kjell-Arne Larsson

HÅLLBARHET OCH LÅNGSIKTIGHET

när Vasakronan bygger för Livsmedelsverket I Uppsala Science Park uppför Vasakronan ett hus med kontor och laboratorieutrymmen, där 80 procent av lokalytorna kommer att hyras av Livsmedelsverket. Verket är idag inhyst i kvarteret Hugin vid Hamnesplanaden, där lokalerna saknar den flexibilitet och takhöjd som behövs för att kunna anpassas väl till verksamheten. AV KJELL-ARNE LARSSON I BÖRJAN AV 2021 kommer Livsmedelsverket att flytta in i det

aktuella bygget i Science Park. Vasakronan äger och förvaltar redan ett tjugotal byggnader inom området. När Livsmedelsverket gick ut med förfrågan på en lokallösning var Vasakronan ensam att kunna tillgodose verkets behov. Särskilt byggande av laboratorier ställer nämligen mycket höga krav. – Vi hade en tung referenslista, inte minst genom att vi byggt

Hubben som också innehåller laboratorier och kontor och ligger granne med den nya fastigheten, samt att Läkemedelsverket ligger på området, berättar Anders Boström, projektchef på Vasakronan. Vasakronan har svarat för både projektledning, projekteringsledning och produktionsledning. Någon huvudentreprenör har inte anlitats, utan företaget har upphandlat drygt 40 olika entreprenader. >>


PROJEKT:

Celsius, Uppsala. Utvecklingen av nya arbetssätt och tekniker går allt fortare fram och i Celsiusprojektet genomför våra elektriker elinstallationerna uteslutande med hjälp av digitala ritningar och BIM 3D-tablets. "Nya arbetssätt och tekniker kan innebära svårigheter för de aktörer som inte tänker framåt men även möjligheter för de som ligger i framkant - det gör vi och det tänker vi fortsätta att göra." / Thomas Ericsson, Affärsområdeschef Entreprenad

» Läs mer om oss på www.sallen.se

Välkommen till Sallén Elektriska - din lokala elinstallatör i Uppsala, Stockholm och Mälardalen


94 Svensk Byggtidning

KONTOR

Projektledningen har knutit till sig ett antal sakkunniga konsulter inom respektive disciplin och produktionsledningen har enligt samma mönster en grupp konsulter för stödfunktioner inom kvalitet, miljö och tillgänglighet. Projektledningen har använt egna resurser för support avseende förvaltning/uthyrning, affärskoncept, teknik/media och driftsfrågor.

Flexibilitet och långsiktighet Livsmedelsverket kommer att hyra 80 procent av cirka 10 000 kvadratmeter LOA i det nya huset. Ungefär hälften av verkets lokaler kommer att utgöras av laboratorier där planlösningen baseras på ett modulkoncept. I övrigt blir det kontorslokaler med i huvudsak öppen planlösning. – Vi tänker långsiktigt och har därför bland annat planerat för flexibla planlösningar, berättar Anders Boström. Detta gäller både laboratorierna som kan byggas om och kontorsdelar som kan kompletteras med exempelvis mellanväggar. För närvarande söker Vasakronan hyresgäster för delar av plan 2, markplanet där laboratorier kan inredas, och för delar av plan 6 där kontor kan inredas. Byggnaden har fem plan ovan mark, där översta planet är indraget och en terrass breder ut sig i tre väderstreck. Laboratorierna ställer höga krav på installationer, inte minst på grund av ett stort antal dragskåp och sterilbänkar. Teknikrum för bland annat ventilation inreds dels i källarvåningen, dels i delar av det översta planet. Husets fasad går i en rödbrun ton. Betongen i de prefabricerade ytterväggselementen har infärgats och ger därför mer intryck av keramik än av betong. Arkitektur och färgval passar väl in bland befintliga fastigheter i Science Park. Hela byggnaden är robust och gedigen vilket återspeglas i dess exteriör.

Vi tänker långsiktigt och har därför bland annat planerat för flexibla planlösningar. Detta gäller både laboratorierna som kan byggas om och kontorsdelar som kan kompletteras med exempelvis mellanväggar. /Anders Boström, projektchef, Vasakronan

– Vasakronan har satsat på en mycket hållbar byggnad för långsiktig och bärkraftig förvaltning. Detta gäller för övrigt alla fastigheter i vårt bestånd, avslutar Anders Boström, projektchef hos Vasakronan.

FAKTA I KORTHET: Celsius Uppsala Science Park, ny byggnad för Livsmedelsverket Tidplan: april 2018–november 2020 Byggherre: Vasakronan AB (Uppsala Science Park KB) Entreprenadform: delad entreprenad med drygt 40 olika entreprenader Arkitekt: White Arkitekter AB Kostnad: 420 Mkr


Vi utförde schakt och markarbetet vid Celsius i Uppsala Science Park. Östlund Entreprenad fick förtroendet att utföra markarbetet vid Celsius med bland annat schakt, återfyll, ledningsförläggning samt viss finplanering.

018-67 38 47 • www.ostlundentreprenad.se

MODIGT. GEDIGET OCH VACKERT Tack Vasakronan för att vi får vara med och skapa Celsiusprojektet i Uppsala Science Park. VVS & Energi / Installationssamordning / Miljö / Projektering / Projekteringsledning / Projektledning / Styr & Övervakning


96 Svensk Byggtidning

KONTOR

Hogias nya kontor i Stenungsund bildar ett spännande landmärke. Bild Hogia

HOGIA BYGGER NYTT i Stenungsund

Hogia är programvaruföretaget som började utvecklas i liten skala för 40 år sedan. Företaget har sedan dess gått från klarheten till klarhet och utvecklar nu den fjärde etappen i hemkommunen Stenungsund med en arbetsplats för 200 nya medarbetare. AV MARIE LOUISE AARÖE – DET HAR VARIT ett mycket spännande projekt som vi startade

för fyra år sedan, berättar Patrik Karlsson, projektledare på Hogia. För Hogia har alltid miljön stått i fokus genom Åse Hogsveds försorg redan så tidigt som i början av 2000. Därför var det självklart att den nya fjärde etappen skulle byggas och certifieras efter Miljöbyggnad Guld. I tidigare projekt hade vi framgångsrikt arbetat med Morten Eriksen på Hansson & Söner. Självklart var att nu fortsätta arbeta i samverkan vilket innebär att samtliga entreprenörer har varit engagerade från början i projektet. För att säkerställa att arbetsmiljön blir den bästa möjliga har

samtliga medarbetare haft möjligheten att tycka till genom en enkätundersökning. I byggnationen har ljus, ljud, ventilation och energi stått i fokus. När det gäller ljus har man köpt fönsterglas från Sage glass i USA som innebär att man kan reglera den yttre solavskärmningen digitalt. Traditionella solavskärmningar hade aldrig fungerat på denna plats vid havet med både kraftiga och salta vindar. De tidigare byggnaderna ligger lite undanskymda. Det gör inte den fjärde etappen. Den bildar ett spännande landmärke i Stenungsund. Den grå färgen i den övre delen har samma färg


KONTOR

Svensk Byggtidning 97

som det intilliggande berget. Den gula färgen i den nedre delen av byggnaden går i Hogiagult.

Hållbart i alla led – Det har varit en utmaning att hitta de rätta kulörerna, berättar Patrik Karlsson. Helabyggnaden är i glaserad terrakotta skärmtegel som har återfunnits i England på 4 000 år gamla byggnader som fortfarande är opåverkade. Det bådar gott för framtiden även här i Stenungsund. Samtliga fönster är smarta och innehåller elektronik som reglerar både värme- och ljusinsläpp automatiskt. Belysningen är inbyggd i taket och uppfyller alla behov av ljusinsläpp, därför behövs ingen arbetsplatsbelysning. Klimatsystemet är automatiserat för att dra så lite energi som möjligt, samtidigt som det ger det bästa inomhusklimatet. – Själva arbetsplatserna har också stått i fokus med en blandning av öppna landskap, rum för kreativa möten, tysta zoner med avskärmningar för korta möten och tysta rum för de som inte vill bli störda. Det är en viktig blandning som vi har skapat, säger Patrik Karlsson. Vi har redan fått många förfrågningar av både företag och kommuner som vill komma hit och ta del av det som vi har skapat.

Unikt bygge

Människorna är det viktigaste. Det är därför vi har strävat efter att ge medarbetarna den bästa tänkbara arbetsmiljön. Och att skapa möjligheter för människor både för anställda och kunder. Att vara långsiktig och en viktig support till våra kunder det är det centrala i vår verksamhet. /Bert-Inge Hogsved, grundare och vd, Hogia Bild Hogia

Vi fick förtroendet att leverera till HOGIA nya kontor i Stenungsund. Invändiga dörrar-glaspartier i trä. Invändiga-utvändiga ståldörrar. Stålpartier inkl. montage. Tel: 0709-32 11 10

info@caliro.se

Entré-glaspartier Aluminium - Stålprofil - Trä Säkerhetsdörrar Branddörrar Montage

www.caliro.se

– Vi har varit delaktiga i hela processen från början, berättar Morten Eriksen, arbetschef på Hansson & Söner. Vi började planeringen för fyra år sedan och själva byggnationen för två år sedan. Det är en totalentreprenad i samverkan. Bygget är unikt även om själva stommen är traditionell med HDF bjälklag, stål och betong. Men utformningen, fasaden och de tekniska lösningarna är unika. Det var en stor process för Patrik Karlsson bara att hitta det unika fönsterglaset och fasadteglet är specialbeställt. Själva utformningen av byggnaden är gjord av arkitekten Gert Wingårdh. Själv ser jag huset som en stor bikupa som stämmer väl överens med verksamheten med ständigt stor aktivitet. Miljöklassningen Guld ställer stora krav och uppföljning, därför har man haft stort fokus på tätt hus. Läget alldeles intill Hakefjorden gör att platsen är hårt utsatt för väder och vind. – Hållbart hus har varit ledord under hela produktionen med både teknik och ekonomi i fokus. Dessa aspekter har vi haft med från början i projektet vilket har gjort att vi har haft ett mycket bra samarbete med Hogia och övriga entreprenörer, säger Morten Eriksen.

Hogia bygger på långsiktighet – Det är roligt med alla positiva kommentarer som vi får om vårt nya hus, säger Bert-Inge Hogsved, Hogias grundare och vd. I dag är vi 700 anställda i Norden och Storbritannien, varav 575 i Stenungsund. Under de senaste tio åren har vi ökat med 25 personer per år. Vi förvärvar inga nya företag utan vi anställer i Hogiagruppen. Det viktiga för oss är att de människor som anställs och kommer in i gruppen med sin kompetens får möjlighet att utveckla sig vidare i företaget. Hogia är långt framme när det gäller att erbjuda programmeringslösningar. En tredjedel går till transportbranschen och erbjuder det bredaste sortimentet i Europa. Exempelvis får nio av tio kollektivtrafikresenärer i Sverige information om sin resa via ett av våra system.. Byggtransporter utgör en stor del och även färjetrafiklösningar. – Bredden på transportlösningar är stor, säger Bert-Inge Hogsved. Jag är själv mycket förtjust i transportsektorn då jag i >>


98 Svensk Byggtidning

KONTOR

min ungdom var ansvarig för logistik och transporter för på sin tid Stenungssund största företag. Vi gör inga specifika kundlösningar utan tillhandahåller branschfokuserade lösningar. Vi investerar varje år 200 miljoner kronor i företaget, agerar småskaligt och har ett 30-tal företag i gruppen. MÄNNISKORNA ÄR DET VIKTIGASTE

Bert-Inge, som är utbildad ingenjör startade företaget tillsammans med hustrun Åse som är utbildad ekonom. – Vi borde utbildat oss tvärtom. Det är jag som vill utveckla företag och Åse som under 15 år varit vd för fastighetsbolaget och ansvarig för de tidigare tre byggetapperna och redan i början av 2000-talet haft med det viktiga miljötänket. 1996 skrev Bert-Inge Hogsved boken ”Klyv företagen” om att inte låta organisationer växa sig för stora. Boken är en av de mest sålda svenska managementböckerna under 1990-talet. – Människorna är det viktigaste, poängterar Bert-Inge Hogsved. Det är därför vi har strävat efter att ge medarbetarna den bästa tänkbara arbetsmiljön. Och att skapa möjligheter för människor både för anställda och kunder. Att vara långsiktig och en viktig support till våra kunder det är det centrala i vår verksamhet.

FAKTA I KORTHET: Nösnäs, Nybyggnad av kontor i Stenungsund Byggherre: Hogia AB Totalentreprenör: Hansson & Söner Entreprenad AB Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor AB Konstruktör: cowi AB

Patrik Karlsson är projektledare på Hogia framför det nya kontorshuset som är byggt enligt miljöklass Guld. Bild Hogia

VI VILL TACKA HANSSON & SÖNER OCH HOGIA FÖR FÖRTROENDET

STENUNGSUND | WWW.BEIJERBYGG.SE


Noliahallen | 28-29 augusti | www.elmassannorr.se

HELA SVERIGES ELMÄSSA NEXT STOP – UMEÅ!

Ett besök på Elmässan bjuder på såväl tusentals produktnyheter, innovationer och ny teknik som nya kontakter inför framtiden. På plats finns även ett seminarieprogram med scener där aktuella ämnen avhandlas och diskuteras. Talar gör kända branschprofiler, företag och organisationer. Entrébiljetten är helt kostnadsfri för dig som är verksam inom branschen. Läs mer och skriv ut din biljett på www.elmassannorr.se HELA SVERIGES ELMÄSSA 28 & 29 augusti 2019, Umeå 16 & 17 oktober 2019, Stockholm 22 & 23 januari 2020, Malmö 27 & 28 maj 2020, Göteborg

ELMÄSSAN NORR Nordens största mässa inom elinstallation, belysning och fiber – men nu även kraft.

Norr

28 & 29 augusti 2019, Nolia, Umeå


100 Svensk Byggtidning

HANDEL

Skandinaviska möbelvaruhuset Jysk blir granne med lågpriskedjan Dollarstore i Hagfors nya handelshus. Bild: EcoSign Skyltar i Sverige AB

JYSK OCH DOLLARSTORE

flyttar in i Hagfors nya handelshus I höst 2019 får värmländska Hagfors ett nytt affärshus. Här blir skandinaviska möbelbutiken Jysk och lågpriskedjan Dollarstore grannar i nyöppnade butiker. – Vi har byggt rätt många sådan här handelshus runt om i Sverige, säger arbetschef Joacim Sverker på småländska byggentreprenören JL Byggtjänst i Eksjö. AV THOMAS ANDERSSON ÖSTER OM ABORRTORPSVÄGEN och norr om Parkvägen på

ett grönområde bakom Lidl. Här i värmländska Hagfors färdigställer hösten 2019 JL Byggtjänst ett nytt handelshus. Ett byggprojekt på uppdrag av byggherren och fastighetsutvecklaren CT Developement. – Vi ska vara färdiga i slutet på oktober, rapporterar småländska byggentreprenören JL Byggtjänsts arbetschef Joacim Sverker till

Svensk Byggtidning i början på augusti 2019. Det hösten 2019 färdiga affärshuset – med en bruttoyta på 4 600 kvadratmeter i ett plan – började byggas i november 2018. Svåra, leriga markförhållanden har ställt extra krav på en grundläggning med pålsulor. – Vi har genomgående fått påla hela grunden, tillägger Joacim Berger på JL Byggtjänst.


HANDEL

Svensk Byggtidning 101

Nja, det är grundläggningen som har varit lite struligare än vad det brukar vara. /Joacim Berger, arbetschef, JL Byggtjänst På grunden har sedan lagts en betongsockel, rests en stålstomme och lagts ett betonggolv. Väggarna är uppbyggda med hjälp av sandwichelement. utegård på 200 kvadrat för utomhusmöbler. Fastighetsutvecklaren CT Development har även i Ronneby och Torsby – på liknande sätt som nu i Hagfors – agerat byggherre för nyuppförda handelshus med butikskedjorna Jysk och Dollarstore som kommande hyresgäster.

Är det något som skiljer det här byggprojektet från era andra jämförbara projekt? – Nja, det är grundläggningen som har varit lite struligare än vad det brukar vara.

Liknande projekt

FAKTA I KORTHET: Nybyggnad handelslokaler, Hagfors Tidplan: november 2018–oktober 2019 Byggherre: CT Development AB Totalentreprenör: JL Byggtjänst i Eksjö AB Kostnad: 75 Mkr

I slutet av november hösten 2019 planerar Dollarstore att öppna sin butik i Hagfors nybyggda affärshus. Lågprisvaruhusets nya kedjebutik lägger med sina 3000 kvadratmeter beslag på större delen av den samlade butiksytan. Efter årsskiftet i februari 2020 flyttar möbelvaruhuset Jysk in på resterande 1 400 kvadratmeter butiksyta, samt använder en

BÅDE STORA OCH SMÅ TAK KRÄVER EXPERTIS OCH ERFARENHET Protan Entreprenad AB är totalleverantörer för tätning av tak och terrasser samt av säkra lösningar för radontätning. Kvalitet, flexibilitet och tillförlitlighet är vårt varumärke.

VI LÄGGER TAK I HELA SVERIGE

Vi utför takentreprenader med takdukar och asfaltsbaserade tätskikt. Protans takdukar är P-märkta och uppfyller Boverkets krav om brandskydd - BKR 5, 5.7 Brandskydd på taktätning. Vi monterar takduk som är Basta-registrerad, registrerad i Sunda Hus och accepterad i Byggvarubedömningen . För lokala entreprenadprojekt kontakta respektive avdelning.

protanentreprenad.se

Alingsås

Karlstad

Stockholm

Örebro

alingsas@protan.se

karlstad@protan.se

stockholm@protan.se

orebro@protan.se

0322-67 03 40

054-56 71 85

08-564 733 50

019-25 14 00


102 Svensk Byggtidning

VÅRD & OMSORG

Tack vare god planering och att bygga upp ett rum i skala 1:1 upptäcktes att rumsstorleken var för liten och innan byggnadsarbetet påbörjades kunde detta rättas till. Bild: Asplunds Bygg

Undvek byggmissar med modell skala 1:1 Genom att bygga ett rum i skala 1:1 innan byggprocessen påbörjades kunde byggmissar undvikas när Demenscentrum i Tåstorp, i utkanten av Falköping skulle uppföras. Verksamheten kunde testa utrymmet vilket resulterade i att man fick lägga till en decimeter så att rummet är bättre anpassat till verksamheten. Nu är byggprojektet i slutskedet och den femte november lämnas huset över till kommunen och verksamheten kan flytta in. AV KIM HALL – VI HAR HAFT en mycket bra projektledning och arbetsgrupp

med Kerstin Jagbrandt, enhetschef på socialförvaltningen, som ledare. Arbetsterapeuter, vårdpersonal, arkitekter och byggprojektledare har tillsammans med Kerstin tagit fram en planeringsupphandling som gjort att vi nu kunnat bygga 80 rum och minimera antalet fel, säger Jan Aurén, fastighetschef och biträdande förvaltningschef på Falköpings kommun. – Hade vi börjat bygga innan vi gjorde studiebesöken och testade utrymmet hade det kostat massor av pengar utöver budget.

Nu när vi kunnat flytta vägg i projekteringsstadiet kostar det i stort sett inget. Nu finns det tillräckligt med utrymme för personalen att lyfta från två sidor om sängen utan problem, tillägger Jan Aurén. Som SB tidigare skrivit togs det första spadtaget till Tåstorps demenscentrum den sjätte november 2017. Marken som tidigare var ett koloniområde har nu gett plats för fyra huskroppar, varav tre är boendehus; 60 boendeplatser för demens och 20 för korttidsboende.


VÅRD & OMSORG

Varje lägenhet är 36 kvadratmeter med pentry, hygienutrymme och burspråk ut mot den sinnesrika trädgården. – Sex av åtta avdelningar är nu färdiga och fyra av dem är besiktigade. Vi har ytskiktet kvar och håller på med att montera och installera vitvaror. Vi har anlitat en markentreprenad som utfört arbetet med utemiljön, som blivit jättefin. För oss har den stora utmaningen varit uttorkningstiderna för betong. Det har vi löst med byggfläktar och behandling av fukt. Uttorkningen påverkar byggtiden, men vi har klarat det bra, säger Viktor Hresan, byggprojektledare på Asplunds Bygg. Tack vare bra grundarbete landar budgeten för bygget på cirka 210 miljoner kronor. Med Demenscentrum kan Falköpings kommun samla all demensvård till en plats istället för tidigare då den var utspridd i kommunen. Nästa stora projekt blir en årskurs 7-9 skola med plats för 1 100 elever. Just nu pågår projekteringen och till skillnad från Demenscentrum som var en totalentreprenad, blir skolbyggnadsprojektet en partneringupphandling. Tåstorpsområdet kommer att växa som bostadsområde och då ökar även behovet av skolor och förskolor.

FAKTA I KORTHET: Tåstorps Demensboende Falköping Byggperiod: november 2017–oktober 2019 Byggherre: Falköpings Kommun Totalentreprenör: Asplunds Bygg Arkitekt: LINK Arkitektur

BARA MÖJLIGHETER Vi tackar Asplunds Bygg i Mellansverige AB för förtroendet till samarbete i samband med nybyggnationen av Tåstorps Demenscentrum i Falköping. Vi har levererat golv, kakel och badrumsentreprenad samt storkök i detta projekt. Inget projekt är för stort eller för litet.

rgolv.se

Svensk Byggtidning 103


104 Svensk Byggtidning

VÅRD & OMSORG

PARKGÅRDENS trygghetsboende i Nässjö har moderniserats

Ombyggnationen av Parkgårdens trygghetsboende i Nässjö är slutförd och de 75 lägenheterna är moderniserade. Sinnenas trädgård är anlagd och de boende har därmed kunnat njuta av sommarens grönska. Man har nu har övergått till att bygga personalutrymmen med bland annat utbildnings- och tvättmöjligheter samt kontor, matsal och omklädningsrum. AV KIM HALL – RENOVERINGEN AV källarutrymmet var inte inplanerad

från början. Det tillkom i ett senare skede när vi hade byggt klart lägenheterna, säger Ulf Henriksson, platschef på Eriksson & Lönn Bygg i Vetlanda. Renovering av äldre byggnader för som regel alltid med sig överraskningar. Dessutom är det inte helt enkelt när det bor kvar människor under byggprojektets gång. De tre inplanerade etapperna drabbades av viss fördröjning och källaren som skulle varit klar för två år sedan fick därmed vänta i sex månader. – Vi hade hemsjukvården och Hemtjänsten i huset som skulle flytta ut när vi kom för att riva och bygga om. Planen var visserligen löst satt från början, men det är inte alltid det går efter planerna, säger Ulf Henriksson samtidigt som det bilas och borras i bakgrunden för dragning av nya rör och ledningar till bland annat dusch, toalett och köksutrymme i källarplan. Samtliga fönsterpartier har dessutom bytts ut till nya. Parkgården med anor från 1970-talet är beläget mitt i centrala Nässjö. Huset ägs av Kooperativa hyresrättsföreningen Trygga Hem i Nässjö kommun som beslutade att bygga om de relativt små 89 lägenheterna till 75 större lägenheter för 65+ boende. RenoANNONS veringen och ombyggnationen har gjorts etappvis sedan oktober 2016. Storleken på lägenheterna varierar mellan ettor, tvåor och treor. Projektet drevs som en totalentreprenad med Riksbyggen som bygg-

herre, Erikssons & Lönn Bygg som byggentreprenör och Arkitekthuset i Jönköping som formgett byggnaden. Byggnaden omfattar fyra våningsplan. Ombyggnationen planerades vara slutförd i mars 2019, men blev som sagt något fördröjd. Direkt efter övergick projektet till ombyggnation av källarlokaler. – Boende, personal och besökare i rörelse samt logistiken har varit de stora utmaningarna i detta projekt. För att kunna lämna av material har vi behövt stänga av hela gator. Det kräver noggrann planering och hänsynstagande, säger Mattias Hassel, projektledare på Riksbyggen, som tillägger att samarbetet med Eriksson & Lönn Bygg har fungerat bra trots omständigheterna som bidragit till viss fördröjning av projektet. Men som sagt äldre byggnader medför ofta överraskningar som är svåra att förutse. Den nyanlagda trädgården, som är ett koncept som skall stimulera sinnena, blev väldigt lyckad och de boende har kunnat njuta hela sommaren av att se de gröna växterna ta sig. Här har Eriksson & Lönn Bygg gjort ett riktigt bra jobb utöver de fina lägenheterna som nu har den goda standarden man kan önska sig i ett trygghetsboende.

FAKTA I KORTHET: Parkgårdens trygghetsboende Nässjö Byggperiod: oktober 2016–mars 2019 Byggherre: Riksbyggen Totalentreprenör: Eriksson & Lönn Bygg i Vetlanda Arkitekt: Arkitekthuset Jönköping


VÅRD & OMSORG

Svensk Byggtidning 105

LSS-boendet i Värnamo samlas i en byggnad

Den sjätte maj togs det första spadtaget till LSS-boendet i Värnamo med 12 lägenheter fördelade i två plan i en huskropp. Byggnationen beräknas pågå i ett år med beräknad inflyttning i april 2020. AV KIM HALL

Behovet av ett gemensamt LSS boende har funnits länge i Värnamo. Det finns dem som bor hemma och som länge önskat egen bostad samt äldre som är isolerade. Då blir det bra med gemensamhetsytorna och möjligheten att träffa andra i det nya LSS-boendet i kvarteret Ling. Bild: bsv arkitekter & ingenjörer

BYGGNADEN UPPFÖRS med diplomering Miljöbyggnad silver,

på cirka 50 kvadratmeter och nio stycken på cirka 38 kvadratmeter. vilket uppfyller krav på effektiv energianvändning, sunda materialPå plan tre är lägenhetsförråden samlade tillsammans med val, tyst inomhusmiljö, god ventilation och hög fuktsäkerhet. teknikutrymmen. Från början ville man ha sadeltak, men höjden NaijBygg innehar totalentreprenaden som via sitt dotterbolag medgav inte detta därför blev takhöjden låglutande. Men något NaijBetong tillverkar all prefabricerad betong som ingår i byggfel på utsikten är det verkligen inte. Byggnaden ligger på bästa projektet. läge med utsikt över centrala Värnamo. – Vi tillverkar betongelementen som ska till. Från början skulle Varje lägenhet har egen ingång. Lägenheterna på plan två når det ha varit traditionella utfackningsväggar, men när vi kunde man via en loftgång och hiss. Lägenheterna på markplan får uteerbjuda prefabricerade utfackningsväggar, vilket medför kortare terrass medan de på plan två har balkong. byggtid och att byggnaden blir tät fortare, så valde Finnveds– Vi hade lite problem med mark och avloppssystem i början bostäder vårt alternativ, berättar Håkan Göransson, projektchef då kommunen flyttat spill- och vattensystemet endast till hälften. på NaijBygg. Eftersom vi måste ha brunnar på viss höjd och inga höjder var Efterfrågan att samla demensboendet till en gemensam byggsatta ställde det till problem för oss. Men detta har kommunen nad har funnits under en längre tid i Värnamo kommun. Finnvedslöst nu, säger Håkan Göransson. bostäder, som är det kommunala bostadsbolaget, fick i uppdrag Eftersom detta blir det första miljöbyggnadsprojektet för Naijav kommunen att ansvara för byggprojektet som byggherre. Det Bygg betyder detta mycket. lokala arkitektkontoret, bsv arkitekter & ingenjörer, fick uppdraget – Miljöbyggnad är nytt för oss och eftersom det blir allt vanliatt formge byggnaden. gare är det bra för oss att ha detta projekt som referens, tillägger – Vi gjorde en detaljplan som presenterades i augusti 2016, Håkan Göransson. som stötte på patrull av grannarna. Med efter att ha delgett relevanta svar är nu byggprojektet igång för fullt. Det fanns gott om FAKTA I KORTHET: tomtyta i det befintliga bostadsområdet så att det kunde byggas LSS-boende i Värnamo ett hus till, förklarar Per-Magnus Rylander, fastighetsutvecklingsByggperiod: maj 2019–april 2020 chef på Finnvedsbostäder. Assemblin El utför installationer förkommer elför ocheltele BrfblandEksluttningen. Byggherre: Finnvedsbostäder Byggnaden är El ett utför långsmalt hus som att fåi tele en Assemblin installationer och i Brf Eksluttningen. Totalentreprenör: NaijBygg ning av fasadskivor- och betong i olika kulörer, vilket ger lite mer Arkitekt: bsv arkitekter & ingenjörer åtVi huset. Lägenheterna består av tre stycken tvårumslägenheter Vilivutformar, installerar och underhåller tekniska system för elteknik utformar, installerar och underhåller tekniska system för elteknik

ViVi ärär med och skapar med och skapar BrfBrf Eksluttningen Eksluttningen Vi är med och skapar Brf Eksluttningen Vi är med och skapar Vi är med och skapar Brf Eksluttningen Brf Eksluttningen Vi är med och skapar Värnamo i alla slags fastigheter. Vi fårVi husen att fungera. Idag och framtiden. i alla slags fastigheter. får husen att fungera. Idagi och i framtiden. Assemblin El utför installationer för el och tele i Brf Eksluttningen.

Assemblin El, Alingsås Assemblin El, Alingsås Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system för elteknik tel 010-472 60 00 tel 010-472 60 00 Vi får husen att fungera. Idag och i framtiden. i alla slags fastigheter. www.assemblin.com www.assemblin.com Assemblin El utför installationer för el och tele i Brf Eksluttningen. Assemblin EL utför installationer för el, tele, data och säkerhetssystem. Assemblin El, AlingsåsVi utformar, installerar och underhåller tekniska system för elteknik tel 010-472 60 00 i alla slags fastigheter. Vi får husen att fungera. Idag och i framtiden. Vi utformar,El installerar och underhåller för elteknik Assemblin utför installationer för eltekniska och telesystem i Brf Eksluttningen. www.assemblin.com i alla slags fastigheter. Vi får husen att fungera. Idag och i framtiden.

Vi utformar, installerar ochEl,underhåller Assemblin Alingsås tekniska system för elteknik iAssemblin alla slagsEl,fastigheter. Vi får husen att fungera.107 Idag och i framtiden. Assemblin El AB, Jönköpingsvägen D, Värnamo • 010-472 60 00 tel 010-472 60 00 Alingsås tel 010-472 60 00www.assemblin.com www.assemblin.com Assemblin El, Alingsås tel 010-472 60 00

• www.assemlin.com


106 Svensk Byggtidning

KONSTHALL

FYSIKLABB BEHÅLLER KÄNSLA

i ny konsthall på Frescati Campus Ett för detta fysiklaboratorium blir konsthall på universitetsområdet Frescati i Stockholm. – Det är en fantastisk underjordisk anläggning som fått möjlighet att göras om till en konsthall! Det säger Per Kraft – ansvarig arkitekt, 2BK Arkitekter, för konsthallen Accelerator – från och med september 2019 ny mötesarena för konst, vetenskap och samhällsfrågor på Frescati Campus. AV THOMAS ANDERSSON NOBELPRISTAGAREN MANNE SIEGBAHNS underjordiska

laboratorium för forskning och utveckling inom acceleratorfysik från 1930- och 40-talet på universitetsområdet Frescati i Stockholm stod länge oanvänt. Men är från och med hösten 2019 omvandlat till konsthallen Accelerator. Med två gigantiska underjordiska utställningshallar och en sammanlagd utställningsyta på 600 kvadratmeter. Per Kraft, 2BK Arkitekter, beskriver de nu till utställningsytor förvandlade underjordiska lokalerna som två ”enorma bunkerrum med fantastiska betongarbeten”. – Arkitekturen fanns ju redan där. Vi har lyft fram den och försökt behålla den här ursprungliga råheten, inte bygga bort den. Ser du som arkitekt något samband mellan ett laboratorium och en konsthall? – Absolut! Det där är intressant. Därför kallas också konsthallen för Accelerator. Konsten är ju i sig ett experimenterande. Där finns det onekligen en parallell. Konsthallen Accelerators utställningshallar visar sig ovan mark som två låga byggnader. Mellan dessa, i en nybyggnad, är nu den gemensamma entrén till konsthallens två utställningssalar placerad. – Men det ska fortfarande kännas att det är ett mellanrum. Utmaningen har varit att behålla mycket av ursprungskänslan, samtidigt som det ska vara en elegant, fungerande och modern konsthall.

Exponerade installationer Rent funktionellt ska Accelerator fungera minst lika bra som en helt nybyggd konsthall. Akustik och möjlighet att sätta upp konst i en hård betongmiljö, belysning, ventilation och inomhusklimat för många besökare, eldragning och sprinkler … En lång rad installationer har med andra ord integrerats i byggnaden. – Den enklaste lösningen hade i det läget varit att bygga in allting, säger arkitekt Per Kraft, 2BK Arkitekter. – Men det har vi inte velat göra. Vi har försökt att exponera så mycket som möjligt av det ursprungliga. Det har varit en stor del av arbetet.108 Svensk Byggtidning

INNOVATIONSCENTER

Av de 100-talet personer som haft praktik under upprustningen och ombyggnationen av huset har nu 50-tal personer fått anställning inom byggbranschen.

Innovationscenter

i Rosengård

tillförde byggbranschen arbetskraft Huset Botildenborg i Malmö var rivningshotat när Lena Friblick, vd och grundare för Botildenborgsprojektet, hittade huset som visade sig vara ett mödrahem från tidigt 1900-tal. Med innovativa krafter har huset räddats och blivit en hållbar mötesplats för mat, kultur och arbetstillfällen. Ett 50-tal arbetslösa hantverkare med utländsk härkomst fick dessutom jobb inom byggbranschen. AV KIM HALL BOTILDENBORG LIGGER I Rosengård mitt i Malmö och väcktes

från sin törnrosasömn 2015 då Lena Friblick och Anneli Evers hittade huset i samband med att Lena letade efter en lokal till arbetet med Kryddor från Rosengård. Lena och Anneli gjorde en dokumentärfilm för Sveriges Television om byggnadens historia och människorna som vuxit upp där. Botildenborg hade då länge stått tomt och var ganska nedgånget. Det herrgårdsliknande huset var ursprungligen en mangårdsbyggnad till Jeppa och Boel Anderssons bondgård år 1860. 1933 köptes huset av Malmö stad och två år senare startade föreningen för ensamställda mödrar, och för många barn blev detta deras hem. Några av barnen som växte upp här berättar om livet i huset i dokumentärfilmen. 2017 påbörjades en omfattande renovering av Botildenborg med ”Hållbarhet” som ledord. Denna kulturhistoriska byggnad skulle få en ny betydelse för Malmö. – Det har varit en tuff, stor och tung resa. Med hjälp av Malmö stad, arbetsförmedlingen och byggbranschens främsta aktörer har vi inte bara lyckats renovera byggnaden, utan även fått våra nysvenskar att komma in på arbetsmarknaden genom att visa vad de kan genom sin medverkan i projektet, berättar Lena Friblick och tillägger att av de 100-talet personer som haft praktik har nu 50 fått anställning inom byggbranschen. – Det kommer många duktiga hantverkare till Sverige som har svårt att förmedla vad de egentligen kan. I Sverige är vi ofta

specialinriktade, vilket har gjort det svårt för byggföretagen att anställa dessa personer eftersom de ofta kan lite av allt. Nu fick de visa vad de kunde vilket gav dessa personer självaktning och en tro på en framtid i Sverige, samtidigt som byggbranschen behöver arbetskraft, säger Lena Friblick. På en treårsperiod innebär det att samhället sparar närmare 90 miljoner kronor på att göra dessa personer till skattebetalare. Botildenborg omges av 150 olika nationaliteter och kommer att bli en viktig mötesplats när byggnaden invigs den 21 augusti. Detta innovationscenter för hållbarhet blir en samlingsplats för gemenskap där människor kan förädla odling och matlagning. Sprida matkultur, skapa möten och konferenser, men framför allt ge hopp för ungdomar som växer upp i området. – Segregeringen i Malmö är påtaglig. Kan vi med Botildenborg öppna upp för social gastronomi genom att jobba med odling och mat inom olika etniciteter och samtidigt bli en mötesplats för innovativa idéer skapar det möjligheter för arbete, hopp och framtidstro, menar Lena Friblick.

FAKTA I KORTHET: Botildenborg – ombyggnation till kunskapscentrum i Malmö Byggperiod: mars 2014–augusti 2019 Byggherre:Botildenborg Fastighetsutveckling Arkitekt: Moorhead & Co Arkitekter

AB KJELL PETERSSON VVS BYRÅ VVS Projektering VVS Besiktningar Utredningar Jonas Petersson 070-544 28 90 jonas.petersson@kpvvs.se Kjell Petersson 070-55 71 406 kjell.petersson@kpvvs.se


Ställ krav! Det gör vi. På bild; solskyddsinstallationer gjorda av Thoréns Markis & Persienn, Härnösands Persienn & Markis, Eneroths/Markis.se, Rullux Markis & Persienn, Anderssons Markis och Persiennkompaniet.

HOTEL EGGERS VERANDA, GÖTEBORG

ORANGERIET, BORÅS

VOLVO ACRE, GÖTEBORG

ODINSGATAN 2, GÖTEBORG

HÄRNÖSANDS FOLKHÖGSKOLA, HÄRNÖSAND

FASTIGHETEN LEJA, STOCKHOLM

CHALMERS, GÖTEBORG

HÖGT STÄLLDA KRAV är en självklarhet när man ska beställa solskyddsprodukter. Men tänk på att leveransen inte enbart handlar om produkten utan lika mycket om installationen, eventuellt framtida service, och inte minst leverantören – solskyddsföretaget.

För att du ska bli nöjd med din solskyddsinstallation är viktigt att anlita ett företag med ett brett produktprogram, utbildad och certifierad personal samt stor kunskap kring teknik, energi och säkerhet. Det har solskyddsförbundets medlemmar. Hitta din solskyddsleverantör på www.solskyddsförbundet.se GRAND HOTEL, LUND


110 Svensk Byggtidning

LADDINFRA

Projektet startade genom klimatklivet för ungefär ett år sedan och är nu slutfört. Bild: GARO

Norra Skåne laddar framtidens elbilar med GARO Höganäs Kommun har installerat 34 nya laddplatser för el och hybridbilar. Dessa finns på strategiskt utvalda platser i kommunen. Tanken är att passerande turister ska hitta en plats att fylla på elen i sin bil. Projektet är nu slutfört men det utesluter inte att det kan bli fler platser i framtiden. I TAKT MED SNABBT ökande antal elbilar satsar många kom-

muner på att bygga ut sina platser för elbilsladdning. Höganäs kommun är en av dessa som tillsammans med Höganäs Energi installerat 34 nya laddpunkter från GARO på strategiskt offentliga platser. Laddstationerna ska i första hand främja turistnäringen i kommunen men självklart även för kommuninnevånarna. Projektet startade genom klimatklivet för ungefär ett år sedan och är nu slutfört. Laddstationerna är profilerade med den röda logotypen för Höganäs Energi.

Kommunen ligger långt framme gällande laddinfrastruktur, men Anders Kallin, fiberansvarig/projektledare på Höganäs Energi utesluter inte att det blir fler laddplatser i framtiden. Nästa steg är att kunna erbjuda boende och näringsliv att köpa egna laddstationer. – Vi kände att GARO var den rätta leverantören för de produkter vi behövde i projektet. Företaget står för god kvalitet och bra support. Dessutom är produkterna lättarbetade för våra installatörer, säger Anders Kallin fiberansvarig/projektledare Höganäs Energi.


vi bygger SVERIGE

GOLV

smf

GH SYDGOLV AB

SMF

ARKITEKT

SVETS SVETSMONTAGE FRITSLA AB 072-253 24 26

0708-43 28 49, www.ghsydgolv.se

Med erfaren personal kan vi erbjuda alla typer av Fritsla AB objekt. Genom att vi samarbetar med landetsSvetsmontage ledande SVETSMONTAGE FRITSLA AB leverantörer med miljövänliga samt certifierade avjämningsmassor kan vi garantera golv som är färdiga för beläggning av ytskikt typ klinker, matta och parkett med arkitektur korta torktider. sm f Låt oss tillsammans i god tid före utförande, tillsammans F gå igenom ert objekt, så vi kan anpassa ochSM planera material och arbets utförande. Bara genom god planering kan vi tillsammans få en kostnadseffektiv och utförd entreprenad. Sve t s m o n t a g e Fr i t s l a AB Så låt GH Sydgolv AB bli ert naturliga val av leverantör.

FOKUS

08 - 594 407 40 Stationsgatan 6A 195 40 Märsta fokusarkitektur.se

SVETSM ONTAGE FRI TSLA AB

INOMHUSKLIMAT ECOCLIME GROUP

V090-77 19 00, www.ecoclime.se

Ecoclime Group är en svensk ledande leverantör av fastighetsteknologi för återvinning, laddning, lagring, SM F utvinning och distribution av återvunnen och förnybar termisk energi. Vi bidrar till en hållbar framtid genom KINGSPAN att minska fastigheters behov av köpt och tillförd Företagshusvägen 5 BOX 44, 244 93 Kävlinge www.kingspan.com S v e t s m o n t a g e Fr it s l a A B energi, samtidigt som vi skapar en bättre inomhusKingspan har funnits på den svenska marknaden sedan komfort. Våra unika innovativa produkter och cirkulära 2006. Vår marknadsnärvaro ökar. Idag har Kingspan energisystem gör det möjligt för fastighetsägare att ta Panels och Kinsgspan Insulation flera svenska säljkontor. till vara på egen återvunnen och förnybar energi, med Vi vill växa med hjälp av tillgänglighet, kompetens och lägre kostnader, ökad hållbarhet och nöjdare hyresengagemang. gäster som följd. Kingspan satsar på forskning och utveckling för att leda Som första företag i världen introducerade vi 2017 utvecklingen av energibesparande lösningar. cirkulära energisystem och en vision om att göra Ett aktivt innovationsarbete i en traditionell bransch fastigheters totala energiförsörjning 100 procent skapar fördelar. förnybar, samtidigt som inomhuskomforten blir bättre Kingspan får ett tekniskt försprång men framför allt kan – allt via en ekonomiskt hållbar affärsmodell som vi skapa unika och attraktiva produkterbjudanden. skapar vinster för såväl fastighetsägare och investerare som för miljön.

FASADER

Vi utför arbeten med svetskonstruktioner och smidesarbeten samt montage och försäljning av portar och hallar. Vi levererar stål, rostfritt och aluminium. Även tillverkning och montage.

Leverantör av stål ,rostfritt,aluminium. Tillverkning och montage.

HALLBYGGNADER Telefon 070-574 47 33 TEMAHALLEN

044-33 70 60, www.temahallen.com

Under mer än 25 år har Temahallen i Vinslöv levererat hallbyggnader i Sverige, Danmark och Norge. Genom ett målinriktat arbete mot effektivitet, kvalitet och fokus på kundernas behov, har vi utvecklat ett vinnande koncept för kompletta byggsatser med lång livslängd och för alla ändamål. Vi skräddarsyr hallbyggnader för alla ändamål och storlekar, isolerade och oisolerade, med alla olika vägg och takbeklädnader, helt efter våra kunders önskemål. Det kan exempelvis gälla: • Lantbruksbyggnader • Industribyggnader • Affärsbyggnader • Sport- och Fritidshallar Skräddasydda stålbyggnader • Lagerhallar • Bilhallar för alla verksamheter

• Lantbruk • Industri • Butik & affär • Fritidsbyggnader www.ecoclime.se


vi bygger SVERIGE BETONG

LIFTAR & STÄLLNINGAR

TRÄSKYDD

GTAB

SKYAB

LAVTOX

Betongföretaget GTAB vänder sig både till privatpersoner och till företag. Vi arbetar i Storstockholm med omnejd, och under årens lopp har vi utfört en mängd arbeten, både för företag, kommunala bolag och för privatpersoner. Vår kunniga och yrkesutbildade personal hittar alltid hållbara lösningar oavsett vilka förutsättningar de ställs inför. En bra kontakt med resten av branschen är viktig för att arbetet ska flyta på smidigt. Vi samarbetar även med både stora och små byggföretag i hela Stockholmsområdet.

Liftar och ställningar för både inomhus och utomhusbruk. Vi har över 350 liftar för både inom och utomhusbruk – ett stort utbud av liftar av alla slag. Ställningssortimentet består av både rullställningar och fasadställningar. Vi erbjuder arbetsplatsbesök utan kostnad för att ta reda på vilken lift eller ställning som bäst passar det arbete som ni skall utföra. Vi har öppet vardagar kl 06.30-16.00, men skulle du önska hämta eller lämna på annan tid, så hör av dej till oss, vi är flexibla! Du når oss på telefon även kvällar och helger.

www.gtab.nu

BENDERS

010-888 00 00, www.benders.se

Benders är idag en av de ledande nordiska leverantörerna av produkter i betong, lertegel och natursten. Benders har under åren ständigt utvecklat sitt koncept och erbjudande när det kommer till betongprodukter för närmiljön, samt produkter för trafikmiljön, väggbyggnation ochtrappor. Benders Byggsystem AB erbjuder kompletta stomlösningar i betong och stål för alla typer av byggnationer. När du väljer Benders Byggsystems helhetslösning för prefabricerade stomsystem ansvarar vi för projektering, projektledning, tillverkning och montage. Vi har lång erfarenhet inom BIM och 3D-modellering något vi använder genom hela processen. Genom att involvera oss i tidigt skede av ert projekt så skapas de bästa förutsättningarna för ett lyckat och kostnadseffektivt resultat.

VENTILATION AHLSELL

www.ahlsell.se

Som kund hos Ahlsell får du: • Marknadens största och bredaste sortiment för VA-produkter. Dessutom ett heltäckande sortiment för din verksamhet med allt från verktyg och personlig skyddsutrustning till arbetskläder, skor och tillfällig el. Vi har över 100 000 lagerförda artiklar från ledande leverantörer. • Kompletta leveranser. Vi skräddarsyr en lösning som passar dig. • Leverans dagen efter beställning i hela landet. Vår leveranssäkerhet håller världsklass. • Lägre kostnader och förenklad administration.

08 550 363 78, www.skyab.se

0730-22 21 89, www.lavtox.se

Mer än 60 år i branschen har gett företaget en unik kunskap om träimpregnering. Den erfarenheten tar vi med oss in i nästa fas! EU-godkännande av alla våra produkter. Utvecklingsarbetet är en pågående process, vi strävar hela tiden efter att våra produkter ska vara effektivast på marknaden! Ett EU-godkännande garanterar att både miljö- hälso- och effektivitetskrav uppfylls. Produkterna ska hålla vad de lovar! I vårt sortiment är IMPEL Prof först ut med EU:godkännande (under namnet “ACS Boron Rods”). Tätt följd av Boracol 20. EU-godkännande av Boracol 10 / Boracol Special är på gång.

UTHYRNING • UTBILDNING • TRANSPORTER Maskinuthyrning sedan 1988

STÅL Vi är proffs på liftar och ställningar! HUDDINGE STÅL 08-550 363 78 www.skyab.se

info@skyab.se Oxelgrensvägen 28 Södertälje

08–711 25 35, www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning.

HISSAR NORDISK HISS 013–31 47 00, www.nordiskhiss.se

Vi är flexibla specialister. Vi arbetar genom nära och personliga kontakter för att tillgodose och motsvara våra kunders önskemål på bästa tänkbara sätt. Grunden för vår t arbete ska vara gällande miljölagstiftning. Vi ska kontinuerligt följa myndigheters krav och vara lyhörda för kundernas behov och förväntningar. Vårt miljöarbete skall stå under ständig förbättring. Nordisk Hiss star tades 1993 och ingår i Motumkoncernen sedan december 2014.

TEJP STOKVIS TAPES

011 28 04 00 www.stokvistapes.se

Stokseal® byggfolietejp har mycket god vidhäftning mot de flesta ytor, även mot ojämna och strukturerade ytor samt lågenergiytor. Stokseal® har mycket god beständighet mot åldring, fukt och UV-ljus. Produkten är VOC-fri samt är registrerad i Sunda Hus, Basta och hos Byggvarubedömningen. Dessutom är produkten listad i portalen för byggprodukter som kan användas i Svanenmärkta hus. Stokvis Tapes förser den Nordiska marknaden med kundunika tejper till B2B-kunder samt ett komplett sortiment av olika tejper till proffshantverkaren. Stokvis Tapes finns hos alla välsorterade bygg-, järn-, färg- och industrihandlare/grossister i Norden.


INDUSTRIMATERIAL

YTBEHANDLING

BRANDSÄKERHET

CEMEX

YSAB

SEWATEK SVERIGE

Vi inser att byggbranschen går mot mer kostnadseffektiva, effektiva och miljövänliga lösningar. Detta inspirerar oss att vara mer innovativa när det gäller att bedriva vår globala verksamhet. Vi har en geografiskt diversifierad portfölj av tillgångar på välbalanserade hållbara och lönsamma tillväxtmarknader, fokuserade på vår kärnverksamhet av cement, aggregat och färdigblandad betong.

Genom kompetenta och erfarna medarbetare levererar vi rationella arbetsmetoder och högkvalitativa ytbeläggningsprodukter till våra kunder. De långa kundrelationer som vi byggt upp är ett tecken på detta och vi for tsätter kontinuerligt att utveckla våra relationer till ett mervärde för kunden. Vi har erfarenhet av att behandla olika typer av underlag, även vid svåra förhållanden. Vi ytbehandlar stål och betongkonstruktioner.

www.cemex.com

060-925 20, www.ysabytbehandling.com

EL-JOUR

BERGSPRÄNGNING

JOURAB

BEF – BERGSPRÄNGNINGS ENTREPRENÖRERNAS FÖRENING

010-480 86 40, www.jourab.se

Vi är en jour för alla, av alla. Vi är en samlingspunkt för företag som erbjuder jourtjänst. Vi erbjuder en rad fördelar för våra anslutna företag inom respektive branscher. Läs mer på vår hemsida om vad vi kan göra för ditt företag och skicka in en ansökan att bli JourAB Tekniker.

070 693 68 98, www.bef.nu

BEF – Bergsprängnings Entreprenörernas Förening, bildades 2001 och är en branschorganisation för bergsprängare. Vi har idag cirka 100 medlemsföretag spridda över hela landet. Våra medlemsföretag utför 85 procent av ovanjordsprängningarna i Sverige. I föreningen finns också en sektion för aktivt stödjande partners, det vill säga företag med en betydande roll inom bergsprängningsbranschen. För tillfället har vi 40 aktivt stödjande par tners.

www.sewatek.se Återförsäljare: EOV Sverige AB, www.eldochvatten.se

Sewatek tillverkar brandgenomföringar och brandtätningsprodukter för rör och kablar. Våra CE-märkta färdig-brandgenomföringar sparar arbetstid och arbetsfaser på byggplats. I vårt produktsortiment hittar man lösningar för konstruktioner av olika byggnadsmaterial.

Brandgenomföringar för rör och kablar FÖRPACKNINGAR

BILLERUD KORSNÄS AB

08-553 335 00, www.billerudkorsnas.se

Som en ledande leverantör av förnyelsebara material och smarta lösningar till förpackningar är det vårt sätt att utmana oss själva, våra kunder och alla sorters förpackningar för att främja en hållbar framtid. Sammanslagningen av företagen Billerud och Korsnäs år 2012 gör att vi idag tillsammans kan bygga vidare på mer än 150 år av samlad verksamhet och stolta traditioner inom skogsbruk och pappersindustri. Genom vår expertis, som omfattar allt från råvaror till konsumentinsikter och miljöhänsyn, kan vi frigöra potentialen inom papper och förpackningslösningar.

AKUSTIK INTEROC AKUSTIK

08-20 05 10, www.interoc.se

Vi är ett av Sveriges ledande entreprenadföretag inom undertak och väggsystem. Med helhetslösningar erbjuder vi ett komplett koncept med alla delar inom bygginredning. Vi levererar och monterar undertak, glaspartier och väggsystem. Vi utför: – Egen tillverkning och montering av täta och glasade väggsystem med smarta dörrlösningar. – Montering av alla undertak som finns på marknaden samt väggakustik – Egen tillverkning och montering av metalltak och väggar – Eget utbud av kompletterande belysning – Montering av plåtfasader – Montering av beklädnadspaneler Vi hjälper till med idéer och lösningar för att uppfylla föreskrivarens önskemål när det gäller design och funktion. Vi ser också till att slutprodukten blir kostnadseffektiv och monteringsvänlig. Med lång erfarenhet och breda kunskaper tar vi fram snygga och smarta lösningar för såväl inom- som utomhusmiljöer.

LÄKTARE ALFING

www.alfingstolar.se

I snart 50 år har vi konstruerat, tillverkat och monterat stolar. På Alfing började vi tillverka och montera stolar i slutet av sextiotalet. Främst var det då inredningar till skolor och universitet. Sortimentet har genom åren utökats med robusta stolar för arenor och komfortabla stolar för konferensanläggningar. De senaste åren har vi även expanderat vårt sortiment med teleskopläktare för bland annat multiarenor och andra arenor där stor flexibilitet önskas. Vår konstruktion, tillverkning och montering arbetar efter vårt interna kvalitetssystem som är årligen ISO-9001-certifierat sedan 1997. Alla ingående komponenter hos oss eller våra underleverantörer följer detta system. Detta ger dig som kund en trygghet för att kvaliteten ska uppfylla dina krav för många år framåt.

Komfortabla läktarstolar

Tänk dig vad ett träd kan göra Building system by Stora Enso är ett nytt sätt att bygga i trä som balanserar dagens behov med framtida generationers behov. Trä är starkt som stål, lättare än betong samt flexibelt och enkelt att hantera. Vi erbjuder ett strukturerat sätt att genomföra dina drömmar och ambitioner. Läs mer: www.storaenso.com/buildingsystems


114 Svensk Byggtidning

BOSTADSMARKNADEN

Stor orörlighet på bostadsmarknaden

sätter stopp för både unga och gamla Varannan lägenhetsägare i Sverige vill gärna flytta till radhus eller villa, samtidigt uppger en av tre äldre över 60 att de skulle vilja lämna huset för en lägenhet. Dagens flytthinder skapar en orörlig marknad med ett dåligt nyttjande av det existerande bostadsbeståndet, det visar en ny undersökning från Mäklarhuset med fler än 10 000 bostadsägare över hela landet. EN UNDERSÖKNING bland lägenhets- och villaboende i Sverige

visar att många vill lämna sina nuvarande bostäder, men möjligheterna att flytta är för många små. 37 procent av totala antalet som bor i lägenhet att de har låga eller mycket låga möjligheter att flytta till ett radhus eller villa. – Idag står villamarknaden alldeles för stilla. För att lyckas med bostadsbristen behöver vi effektivisera nyttjandegraden av nuvarande bostadsbestånd och öka incitamenten till att flytta, både till och från villa säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset. Rörligheten är betydligt större på lägenhetsmarknaden än husmarknaden. Trots att villa- och radhusbeståndet är större än antalet bostadsrätter görs det betydligt fler lägenhetsaffärer. Mellan april 2018 till april 2019 bytte cirka 50 000 villor ägare, vilket motsvarar hälften av antalet lägenhetsköp. Mäklarhusets undersökning visar att kostnaderna för att flytta utgör ett av de allra största hindren. Över hälften av de lägenhetsboende mellan 31-40 år anser att kostnaderna utgör ett stort eller mycket stort hinder för dem att flytta från sin nuvarande bostad till en ny. Av villa- och radhusägarna är det i snitt 38 procent som uppger att kostnaderna är ett stort eller mycket stort hinder för dem att byta bostad och 36 procent av de äldre över 60 år. – Kostnaderna i samband med en flytt skapar väldigt starka

inlåsningseffekter. En viktig del handlar om flyttskatterna som gör det ekonomiskt ogynnsamt att byta till ett mindre, ofta mer lättskött boende för de äldre husägarna. När flyttkedjorna sätts ur spel minskar utbudet och priserna ökar, vilket i sin tur gör det till ett flerårsprojekt att få ihop till en tillräcklig insats. Sammantaget leder detta till en väldigt problematisk bostadssituation där bostadsbeståndet utnyttjas inte som det borde, säger Erik Wikander. För att en villaägare ska flytta krävs också ett lägenhetsutbud som matchar villaflyttarnas behov. Bland svenska villa- och radhusägare är det så många som 30 procent som upplever att utbudet på bostadsmarknaden matchar deras behov dåligt eller mycket dåligt. Lägenheterna får enligt gruppen inte vara för små, utan helst mellan två tredjedelar till hälften av nuvarande bostadsyta. Nio av tio uppger också att tillgång till uteplats, balkong eller terrass är en avgörande faktor för en lägenhet.

FAKTA I KORTHET: Mäklarhusets undersökning genomfördes via Mäklarhusets digitala nyhetsbrev mellan 17–20 juni 2019. Total sett svarade 10 350 personer uppdelat på 4 681 lägenhetsboende och 5 669 villa- och radhusboende. Boende i samtliga Sveriges 21 län finns representerade i undersökningen.


HELHETSLÖSNINGAR FÖR DIG SOM KRÄVER LITE MER Utifrån ser vi ut som vilken bygghandel som helst. Men tittar du lite närmare upptäcker du varför proffsen väljer att handla hos oss. Ja, du behöver inte ens köpa, alla verktyg går även att leasa. Här hittar du bara noggrant utvalda varor från kända leverantörer – produkter av tveksam kvalitet har vi valt bort. Vi vet vilka produkter som ger bäst slutresultat och ordnar allt material du behöver för ditt projekt. Men viktigast av allt, vi är stolta över att kunna vara din partner hela vägen, från projektuppstart till logistikplanering och leverans.

Välkommen till Bygma – En bygghandel för dig som kräver lite mer

DU HITTAR VÅRA 17 ANLÄGGNINGAR PÅ BYGMA.SE


POSTTIDNING AB Stordåhd Kommunikation AB Box 451 30, 104 30 Stockholm

Riki-staden VÄ L K O M M E N T I L L

AK TUELL A RIKI-PROJEK T

Nykvarn

Umeå

Timrå

Sollentuna

INFLYTT

INFLYTT

INFLYTT

INFLYTT

Hösten 2020

Hösten 2018/2019

Hösten 2019

Hösten 2020

HYRESRÄTTER

HYRESRÄTTER

HYRESRÄTTER

HYRESRÄTTER

165

77

48

80

UTÖKNING AV NYK VARN CENTRUM. PROJEKTET BYGGS I TVÅ ETAPPER.

TVÅ HUS I NATURNÄRA TOMTEBO. FÖRSTA HUSET ÄR INVIGT OCH KLART.

HÄR BYGGER VI PÅ EGENÄGD MARK MED HAVSUTSIKT.

SJÖBERG CENTRUM, STUDENTLÄGENHETER & LÄGENHETSHOTELL SAMT BOENDENÄRA KÖPCENTRUM.

R IK I-KONCEP TET är vårt sätt att på snabba 10 månader bygga ytoch energieffektiva lägenheter. När modulerna är på plats tar det bara tre månader till huset är redo för inflyttning. Riki-hus har flexibel design och byggnaderna utformas efter miljön vi bygger i. Det fungerar som i bilindustrin; chassit är gemensamt för många olika modeller men karossen som i det här fallet är lägenheten, fasad och tak – kan skräddarsys och ges en individuell prägel. Med Riki-huset kan vi erbjuda attraktiva och kvalitativa lägenheter som passar alla. Läs mer på amasten.se