Nya Projekt Grönt Byggande 009/2022

Page 1

Nya Projekt 009 Grönt byggande

Nya Projekt November 2022

Låt både tak och fasad producera el

Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och kon struktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.

Vaillant värmesystem ger komfort

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på sys tem som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.

Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

MINSKAD ENERGIANVÄNDNING OCH LÄGRE UPPVÄRMNINGS KOSTNADER – POSITIVA RESULTAT FÖR MIMERS OCH MÄLARENERGIS PILOTPROJEKT

För ett år sedan startade pilotprojektet smarta-staden med fokus på att testa koncept som bidrar till en effektiv energianvändning och tjänsteutveckling. Det är Bostads AB Mimer, Mälarenergi AB och Kiona som tillsammans drivit projektet. Med positiva resultat, som till exempel minskad energianvändning, fortsätter nu arbetet för att hitta ytterligare synergieffekter.

Pilotprojektet sjösattes i juli 2021 där sex utvalda fastigheter i Mimers bestånd aktiverades för AI-optimering.

Det innebar att temperaturgivare sattes upp i lägenheterna och att en ny styrutrustning installerades i värmecentralen. Detta görs för att kunna optimera inomhustemperaturen både utifrån komfort och ekonomi. Nu presenteras resultaten av projektet efter det första året.

– Det här är ett mycket lyckat projekt så här långt. Inte bara energimässigt där energianvändningen har minskat med 12,2 procent. Det är dessutom intressant hur andra mjuka värden som inomhusklimat, ett effektivare arbetssätt och uppföljning har bidragit till vår interna struktur på ett positivt sätt, säger Eric Johansson, sakkunnig energi på Bostads AB Mimer.

Uppkopplade och energieffektiva fastigheter skapar en större flexibilitet för Mimer men också för Mälarenergi som kan planera distribution över olika perioder på dygnet.

– Mimers målsättning är att hitta nya sätt att energioptimera och effektivisera. Nu ska vi arbeta vidare för att hitta ytterligare synergieffekter inom smarta staden-projektet både för fastighetsbeståndet och för fjärrvärmenätet, säger Eric Johansson.

RESULTAT:

Minskad energianvändning med - 12,2 % Effektiviseringen motsvarar en årlig minskad uppvärmningskostnad på 364 000 kr

Byggnaderna belastar inte fjärrvärmesystemet lika hårt som innan.

VAD ÄR DEN SMARTA STADEN?

En smart stad innebär bland annat A.I. (Artificiell Intelligens), 5G, digitalisering, Internet of Things (IoT), självkörande bilar, sensorer, Big Data (stora dataansamlingar) och övervakad energiförbrukning.

En smart stad är fossilfri. Idén med den smarta staden är ett EU-projekt som baseras på Förenta nationernas Agenda 2030 och hållbar utveckling.

Klicka för att kolla in våra övriga nummer!

Utgivare: Nya Projekt Grönt Byggande ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710

Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se

Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se

Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se

Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se

Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material.

Tidningen får citeras med angivande av källa.

Nr 009/2022

POPULÄRA KAJEN FÖRST UT

NOLAS SVANENMÄRKNING

I
>>>

POPULÄRA KAJEN FÖRST UT I NOLAS SVANENMÄRKNING

Nola kan med glädje meddela att den populära möbelserien Kajen nu fått märkningen Svanen i varianterna bord, bänk, soffa och solsoffa. Kajen är först ut i Nolas märkning hos Svanen och fler produkter från sortimentet kommer adderas inom kort.

Efter ett gediget dokumentationsarbete har Kajen, designad av Thomas Bernstrand, fått Nordens officiella miljömärkning Svanen. Det är varianter av soffan, solsoffan, bordet och bänken i Sioo:x-behandlad ek och Linaxbehandlad furu som är först ut att få märkningen.

– Certifieringen är en betydelsefull bekräftelse på att vår hållbara produktion i Sverige och ansvarsfulla materialval lönar sig för alla. Svanen, som ledande inom miljöcertifieringar, visar att vi

har en ansvarsfull produktion och att arkitekter, kunder och beställare kan lita på att de gör ett långsiktigt och bra val, säger Henrik Edlund, vd på Nola.

Kajen-serien produceras i Småland med minst 20 procent återvunnet stål i kombination med ek och furu från ansvarsfulla och dokumenterade leverantörskedjor. Träslagen ytbehandlas med de miljövänliga produkterna Sioo:x eller Linax för att motstå väder, vind och slitage under årens lopp. Med ett ansvarsfullt skötsel- och renoveringsprogram kan möblerna i princip leva för alltid.

Svanen är en märkning för produkter med målet att bidra till en mer hållbar utveckling. I stora drag bidrar Svanenmärkta produkter till minskade utsläpp av växthusgaser, att skydda våra ekosystem från farliga kemikalier samt att minska konsumtionen och resursanvändningen.

Nya Projekt 10 November 2022
WWW.CRAMO.SE CRAMO FINNS ALLTID DÄR FÖR DIG CRAMO LEVERERAR ALLTID I TID PRODUKTER FRÅN CRAMO FUNGERAR ALLTID CRAMO BIDRAR TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING www.mxtwo.se Vi är speciallister på boendesprinkler • Aktivt brandskydd. • För vanliga bostäder. • Vi är speciallister på boendesprinkler. Vi har system för alla typer av bostäder. • För ingjutning av rör och dolda sprinkler. Vi har egna lösningar för pump och tank. 30 års erfarenhet av sprinkler. Kontakta oss: Tel 031 30 11 900 info@mxtwo.se info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se GEOSYNTETER BETÄCKNINGAR DAGVATTEN VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN. www.kanonaden.com Björkstadens Plåt
Leksand Bandreklam 2800x740mm SecuriFire Brandlarm från Elektroskandia Behöver du hjälp med installation av godkänt brandlarmsystem? Vi på Elektroskandia har lång erfarenhet av brandlarmsinstallationer och arbetar nära våra certifierade partners. SecuriFire är marknadens mest kompletta och anpassningsbara brandlarmsystem som lämpar sig för anläggningar av alla storlekar.
mer information se: securifire.se
oss gärna: sakerhet@elektroskandia.se
För
Kontakta

ENGELBREKT UTVECKLING VÄLJER ISOTIMBER FÖR DET KLIMATSMARTA PROJEKTET I VALLASTADEN

Engelbrekt Utveckling har tecknat LOI tillsammans med det prisbelönta företaget IsoTimber gällande leverans av stomme till det klimatsmarta projektet i Vallastaden, med högt ställda ambitioner kring klimatavtryck och återbruk.

I alla avseenden planeras koncepthuset utifrån tanken om att göra minsta möjliga avtryck på platsen, genom användandet av lätt grundläggningsteknik och trästomme.

IsoTimbers stomsystem möjliggör en snabb och effektiv bygg process där byggblocken består av stående träreglar med frästa spår där stillastående luft skapar isolering.

– Hållbarhet handlar om att tänka långsiktigt. De här byggnaderna gör ett lätt avtryck, och någon gång långt fram i tiden ska husen kunna plockas isär i sina beståndsdelar och återbrukas, därför känns IsoTimber som det självklara valet. Med deras stomme som både är resurseffektiv och hållbar vid byggnation kan vi leverera ett parhus som lever upp till våra ambitioner kring klimat avtryck och återbruk, säger Mikaela Sundström, Marknadsansvarig Engelbrekt Utveckling

IsoTimber vann Träpriset 2022 för att ha utvecklat en innovativ produkt som på ett nytt sätt tar tillvara träets unika egenskaper och miljönytta.

Företagets vision är att leverera den mest hälsosamma och Klimatsmarta husstommen på marknaden. I fabriken i Östersund tillverkar IsoTimber det bärande och isolerande väggelementen av byggblock med urtag för fönster- och dörröppningar.

Produktionstekniken ger förutsättningar för exakt passform, stabilitet och snabbt montage.

- Att få vara en del av Engelbrekt Utvecklings framfart som en given storspelare i en framtida hållbar stadsutveckling är för oss stort. Det är alltid väldigt inspirerande att få arbeta tillsammans med företag som delar våra värderingar och strävar efter att bygga med förnyelsebara material och innovativa lösningar. Att vi nu har fått förtroendet att vara stomleverantör till detta klimatsmarta projekt i Vallastaden, betyder mycket för oss, säger Johan Hervall, Försäljningschef på IsoTimber Holding AB

Projektet i Vallastaden byggs med fokus på hållbarhet och klimatsmarta val av material, alla med hög grad av demonterbarhet och återvinning, återanvändning eller återbruk.

Fasaden byggs även delvis av återvunnen kanalplast. Sedumtak i kombination med solcellspaneler ska generera energi till bostäderna. I bidraget för markanvisningstävlingen har Engelbrekt samarbetat med prisvinnande Arkitekterna Hermansson Hiller Lundberg.

I Värtahamnen ligger en rad energianläggningar som försörjer stora delar av Stockholmsregionen med värme, kyla och el. Att dagens och framtidens hållbara energiförsörjning finns i Värtahamnen är ingen slump.

I en av Stockholms mest spännande stadsdelar ska nu arbetet med att skapa enorma utsläppsminskningar genom teknik för koldioxidinfångning skalas upp. Allt för att göra Stockholm till en mer attraktiv och hållbar stad – med potential att bli världens första klimatpositiva stad.

I Stadsutvecklarna i Värtahamnens intervjuserie lyfter vi fram företag som på olika sätt är verksamma i Värtahamnen – Stockholms nyaste och mest dynamiska stadsdel. Vi har intervjuat Erik Dahlén, ansvarig för forskning och utveckling inom processteknik på Stockholm Exergi.

Vilken verksamhet bedriver ni?

– Vid våra anläggningar i Värtaverket vid Värtahamnen producerar vi på Stockholm Exergi idag fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla. Värtaverket är en välkänd del av Stockholms stadsbild sedan förra sekelskiftet samtidigt som här finns en toppmodern, världsunik anläggning som producerar både el och värme till stockholmarna. Nu planerar vi för att även skapa stora mängder

minusutsläpp genom en teknik som avskiljer och fångar in koldioxid vid produktionen. Hela världens blickar är nu riktade mot Värtahamnen där vi utvecklar denna hållbara teknik, det är väldigt spännande.

Hur länge har ni varit verksamma i Värtahamnen?

– Det har pågått energiverksamhet i området sedan 1893, då kung Oscar II invigde Värtagasverket. Han klippte det blågula bandet framför ingången till Hus 7, det så kallade Reningshuset. Men man kan säga att vår verksamhet drog i gång ordentligt här i början på 1900-talet då Värtaverket, ritat av Ferdinand Boberg, invigdes. Produkten var från början uteslutande elektricitet, med fossilt kol som råvara. Allt sedan dess har vi ständigt utvecklats med ambitionen att göra Stockholm till en mer attraktiv och hållbar stad.

Vad är det bästa med att verka i Värtahamnen?

– Värtaverket utgör en naturlig del av Värtahamnen och passar mycket väl in med ambitionerna att bibehålla och ständigt utveckla staden med avseende på tillgänglighet, hållbarhet samt att göra Stockholm än mer estetiskt tilltalande. Placeringen i hamnen är mycket lämplig, dels då stora mängder solvärme hämtas från Lilla Värtan, dels då det mesta av bränslet inkommer per båt. Det är också härifrån flytande koldioxid planeras att skeppas ut då Värtaverket nu projekterar för att skapa betydande minusutsläpp av koldioxid, lika stora som hela den samlade vägtrafiken i Stockholm.

ECOCLIMES EVERTHERM

ECOCLIMES EVERTHERM

– återvinner mest energi när den behövs bäst

– återvinner mest energi när den behövs bäst

Ecoclime Groups system för återvinning av köpt energi ur avloppsvatten Evertherm SEW avsett för större fastigheter, minskar radikalt behovet av ny tillförd energi till fastigheter och industriprocesser. Besparingen är normalt 30 procent och under vissa förhållanden så stor som 45 procent.

Ecoclime Groups system för återvinning av köpt energi ur avloppsvatten Evertherm SEW avsett för större fastigheter, minskar radikalt behovet av ny tillförd energi till fastigheter och industriprocesser. Besparingen är normalt 30 procent och under vissa förhållanden så stor som 45 procent.

– VI ERSÄTTER normalt cirka 30 procent av den energi som en fastighet använder särskilt vintertid och i vissa fastigheter kan det ligga uppåt 40 – 45 procent. Det gäller där det är stora vattenflöden, exempelvis tätt befolkade fastigheter eller fastigheter där det finns restauranger, där vattenförbrukningen är hög. När vi adderar till återvinning av värme i frånluften och bergvärme med komfort kyla kan vi nå upp till 80 procent i energieffektivisering. Det säger Lennart Olofsson, en av tre grundare av Ecoclime Group, som är noterat på Nasdaq First North Premier och som just nu står inför en kraftig expansion.

– VI ERSÄTTER normalt cirka 30 procent av den energi som en fastighet använder särskilt vintertid och i vissa fastigheter kan det ligga uppåt 40 – 45 procent. Det gäller där det är stora vattenflöden, exempelvis tätt befolkade fastigheter eller fastigheter där det finns restauranger, där vattenförbrukningen är hög. När vi adderar till återvinning av värme i frånluften och bergvärme med komfort kyla kan vi nå upp till 80 procent i energieffektivisering. Det säger Lennart Olofsson, en av tre grundare av Ecoclime Group, som är noterat på Nasdaq First North Premier och som just nu står inför en kraftig expansion.

Ecoclime tar ansvar för hela värdekedjan, från tillverkning av värmeväxlarsystem i egen fabrik i Vilhelmina till installation ute hos slutkunderna. Systemet är unikt och integreras med befintliga energisystem i bostadsfastig heter, hyreshus och bostadsrättsföreningar, men också i ökande utsträckning i industrin.

Ecoclime tar ansvar för hela värdekedjan, från tillverkning av värmeväxlarsystem i egen fabrik i Vilhelmina till installation ute hos slutkunderna. Systemet är unikt och integreras med befintliga energisystem i bostadsfastig heter, hyreshus och bostadsrättsföreningar, men också i ökande utsträckning i industrin.

Företaget har närmare 30 system installerade i bostadsfastigheter och industriella miljöer. Så det finns gott om referensobjekt.

Företaget har närmare 30 system installerade i bostadsfastigheter och industriella miljöer. Så det finns gott om referensobjekt.

motsvarar den gas som Northstream 1 trans porterar till Tyskland eller hela 80 kärnkraft reaktorer typ Forsmark.

motsvarar den gas som Northstream 1 trans porterar till Tyskland eller hela 80 kärnkraft reaktorer typ Forsmark.

Ecoclime Group omsatte förra året 150 miljoner kronor och siktar på cirka 300 miljoner i år.

Ecoclime Group omsatte förra året 150 miljoner kronor och siktar på cirka 300 miljoner i år.

ECOCLIMES EVERTHERM

Ecoclime tillhandahåller fastighetstek nologi för återvinning, laddning, lagring, utvinning och distribution av återvunnen och förnybar termisk energi. Företagets ETX-teknologi och cirkulära energisystem kan användas i såväl ROT-projekt som vid nybyggnation.

Utöver vinster för den enskilde fastighets ägaren talar Lennart Olofsson om samhällsnyttiga effekter.

Utöver vinster för den enskilde fastighets ägaren talar Lennart Olofsson om samhällsnyttiga effekter.

Ecoclime tillhandahåller fastighetstek nologi för återvinning, laddning, lagring, utvinning och distribution av återvunnen och förnybar termisk energi. Företagets ETX-teknologi och cirkulära energisystem kan användas i såväl ROT-projekt som vid nybyggnation.

– Kan man minska behovet av energi vid respektive förbrukare kan man ju leverera ut energi till fler i de system som redan finns. Det betyder att hela infrastrukturen kan dra nytta av det när man inte behöver bygga ut el- och fjärrvärmenät i motsvarande grad.

– återvinner mest energi när den behövs bäst

– Vi har ambitionen att växa kraftigt, bland annat med ett förvärv vi gjorde nu efter årsskiftet. Vi har rejält med eget kapi tal och en väl tilltagen kassa och står därför väl rustade för att ta nästa steg. Vi har ett industriellt ben som vi startade förra året. Samma typ av lösning som vi hittills erbjudit flerbostadshus erbjuder vi nu industriella verksamheter, livsmedelsindustri, bryggerier, sjukhus och avloppsreningsverk.

– Vi har ambitionen att växa kraftigt, bland annat med ett förvärv vi gjorde nu efter årsskiftet. Vi har rejält med eget kapi tal och en väl tilltagen kassa och står därför väl rustade för att ta nästa steg. Vi har ett industriellt ben som vi startade förra året. Samma typ av lösning som vi hittills erbjudit flerbostadshus erbjuder vi nu industriella verksamheter, livsmedelsindustri, bryggerier, sjukhus och avloppsreningsverk.

Ecoclime Groups system för återvinning av köpt energi ur avloppsvatten Evertherm SEW avsett för större fastigheter, minskar radikalt behovet av ny tillförd energi till fastigheter och industriprocesser. Besparingen är normalt 30 procent och under vissa förhållanden så stor som 45 procent.

– Som mest nytta gör energibesparingen när behovet är som störst, säger Lennart Olofsson. 90 procent av all kostnadsbesparing görs vintertid när tillförd energi är som dyrast. Det finns ingen aktör som är i närheten av att återvinna så mycket köpt energi i en fastighet som vi gör.

– Som mest nytta gör energibesparingen när behovet är som störst, säger Lennart Olofsson. 90 procent av all kostnadsbesparing görs vintertid när tillförd energi är som dyrast. Det finns ingen aktör som är i närheten av att återvinna så mycket köpt energi i en fastighet som vi gör.

– VI ERSÄTTER normalt cirka 30 procent av den energi som en fastighet använder särskilt vintertid och i vissa fastigheter kan det ligga uppåt 40 – 45 procent. Det gäller där det är stora vattenflöden, exempelvis tätt befolkade fastigheter eller fastigheter där det finns restauranger, där vattenförbrukningen är hög. När vi adderar till återvinning av värme i frånluften och bergvärme med komfort kyla kan vi nå upp till 80 procent i energieffektivisering. Det säger Lennart Olofsson, en av tre grundare av Ecoclime Group, som

– Kan man minska behovet av energi vid respektive förbrukare kan man ju leverera ut energi till fler i de system som redan finns. Det betyder att hela infrastrukturen kan dra nytta av det när man inte behöver bygga ut el- och fjärrvärmenät i motsvarande grad.

– EU driver ett initiativ som heter Mission Innovation i syfte att identifiera teknologier som kan spara mycket energi genom åter vinning och cirkulär energi. De har genom den svenska Energimyndigheten och RISE kommit fram till att man globalt skulle kunna spara 6 000 TWh med vår teknologi. Fram till 2030 finns det enligt MI en marknad på 600 TWh för våra lösningar, vilket ungefär

– EU driver ett initiativ som heter Mission Innovation i syfte att identifiera teknologier som kan spara mycket energi genom åter vinning och cirkulär energi. De har genom den svenska Energimyndigheten och RISE kommit fram till att man globalt skulle kunna spara 6 000 TWh med vår teknologi. Fram till 2030 finns det enligt MI en marknad på 600 TWh för våra lösningar, vilket ungefär

Ecoclime tar ansvar för hela värdekedjan, från tillverkning av värmeväxlarsystem i egen fabrik i Vilhelmina till installation ute hos slutkunderna. Systemet är unikt och integreras med befintliga energisystem i bostadsfastig heter, hyreshus och bostadsrättsföreningar, men också i ökande utsträckning i industrin.

Företaget har närmare 30 system installerade i bostadsfastigheter och industriella miljöer. Så det finns gott om referensobjekt.

Utöver vinster för den enskilde fastighets ägaren talar Lennart Olofsson om samhälls-

– Vi genomför en generationsväxling med nytt management och har rustat för en internationell expansion, säger Lennart Olofsson.

– Vi genomför en generationsväxling med nytt management och har rustat för en internationell expansion, säger Lennart Olofsson.

motsvarar den gas som Northstream 1 trans porterar till Tyskland eller hela 80 kärnkraft reaktorer typ Forsmark.

Ecoclime Group omsatte förra året 150 miljoner kronor och siktar på cirka 300 miljoner i år.

– Vi har ambitionen att växa kraftigt, bland annat med ett förvärv vi gjorde nu efter årsskiftet. Vi har rejält med eget kapi tal och en väl tilltagen kassa och står därför väl rustade för att ta nästa steg. Vi har ett industriellt ben som vi startade förra året.

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS 53 Svensk Byggtidning DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ECOCLIME www.ecoclime.se
Ecoclimes vd och grundare Lennart Olofsson till höger samt energitekniker Viktor Lindström och automationstekniker Jeff Hägerman vid fastigheten Fjärdingsmannen, där Stockholmshem nu driftsätter två Evertherm SEWsystem som ska återvinna gratis energi i tre nyproducerade studentfastigheter.
53 Svensk Byggtidning
www.ecoclime.se
DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ECOCLIME
Ecoclimes vd och grundare Lennart Olofsson till höger samt energitekniker Viktor Lindström och automationstekniker Jeff Hägerman vid fastigheten Fjärdingsmannen, där Stockholmshem nu driftsätter två Evertherm SEWsystem som ska återvinna gratis energi i tre nyproducerade studentfastigheter. 53 Svensk Byggtidning DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ECOCLIME Ecoclimes vd och grundare Lennart Olofsson till höger samt energitekniker Viktor Lindström och automationstekniker Jeff Hägerman vid fastigheten Fjärdingsmannen, där Stockholmshem nu driftsätter två Evertherm SEWsystem som ska återvinna gratis energi i tre nyproducerade studentfastigheter.

Slitstyrka

Vi gör arbetskläder för företag som ställer höga krav på plaggens funktion, kvalitet och slitstyrka.

Durability at work since 1975

>>>
SÄLJSTART FÖR SVANENMÄRKTA VILLOR I SIGTUNA

Nu startar OBOS försäljningen av friliggande Svanenmärkta villor i tre olika modeller med ett toppenläge i Sigtunas nyaste kvarter Stadsängshöjden. Intresset är stort för bostäderna som erbjuds som äganderätter med goda pendlingsmöjligheter till Arlanda, Uppsala och Stockholm.

– Här tror jag att familjer som längtar efter villalivet kommer att trivas. Både den växande familjen och de med större barn, eller de som tröttnat på underhåll och renoveringar av gamla villan. Kanske bor du i stan och drömmer om en mer hållbar och aktiv vardag, säger Jonathan Gyllstad, projektutvecklare på OBOS Sverige.

Kvarter Stadsängshöjden bjuder på tre olika villamodeller och två olika storlekar: 144 respektive 186 väldisponerade kvadratmetrar i två plan, med generösa altaner.

Det större huset har fyra sovrum som standard och möjlighet till ett femte som tillval.

Den lite mindre husmodellen om 144 kvm har tre sovrum som standard, men möjlighet till ett fjärde och en bardisk som binder samman kök och vardagsrum. Samtliga bostäder kommer att certifieras enligt miljömärkningen Svanen.

– Sigtunas nyaste kvarter har som ambition att bli Sveriges mest hållbara stadsdel. Våra villor är Svanenmärkta och därmed är extra snälla mot vår miljö och bra för din inomhusmiljö. Vi har också tagit hänsyn till naturen i form av färgval och hur de är placerade i kvarteret, fortsätter Jonathan Gyllstad.

Från kvarteret är det nära till det mesta: förskola, skola, matbutik, gym, apotek och den lokala delikatessbutiken. Dessutom finns både löparspår, vatten och naturreservat runt knuten.

– Sigtuna är en fantastisk kommun. Den nya stadsdelen som nu växer fram blir unik på många sätt – levande, trygg och praktisk. Samtidigt känner du historien i den charmiga stadskärnan. Och skulle du sakna storstadspuls är Stockholm bara en timmes tågresa bort, och Uppsala ännu närmare än så, avslutar Jonathan Gyllstad.

Försäljningen av de 7 bostäderna startade den 18 oktober med beräknad inflyttning under 2024. Frånpriset ligger på 8 100 000 kronor och medlemmar i OBOS har förtur vid köp.

AP

AB färger och lacker med unikt framtagna egenskaper

I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust.

Paint

Paint

nils-malmgren_byggnorden_helsida_1-2-3.indd 1 2018-08-07 13:57:24

AP Multi och
AP ESD är testade
EN
Uppfyller
AP ESD är testad enl
Uppfyller
Diffusionsöppna akrylat system låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg. II. Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se
enl
1504-2.
kriterierna för CE-märkning. Paint
IEC 61340-5-1.
kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass
Paint
från Nils Malmgren
Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper.
Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

MIMER ÖKAR SIN SATSNING PÅ SOLCELLER

Att installera solceller på de nya hus som byggs i Västerås är en självklarhet för Mimer men effekten av installationer på befintliga fastigheter är ännu större. Bostadsföretaget har därför ökat takten för att bygga ut sin produktion av fossilfri el genom solceller även på det äldre fastighetsbeståndet.

– De stigande elpriserna och energikrisen är aktuella frågor men långsiktigt handlar det för oss om att öka egentillverkning av fossilfri energi, säger Jouko Körström, elsäkerhetssamordnare på Mimer.

– Vi installerar solceller i alla våra nyproduktioner och det har vi gjort länge, men vår ambition är att nu installera fem till tio nya solcellsanläggningar om året på de äldre fastigheterna, säger elingenjören Jouko Körström, elsäkerhetssamordnare på Mimer, ansvarig för el och elsäkerhet hos bostadsbolaget.

Målet är att minst hälften av en fastighets energibehov för fastighetsel ska täckas av egenproducerad solenergi. Installationen görs med bakgrund av att elanvändningen i Sverige ökar, och förutspås öka ännu snabbare framöver.

Mer el behöver produceras för att möta behoven och hur detta ska göras debatteras flitigt. Flera olika energislag behövs för att skapa ett hållbart energisystem och solenergi är ett av dem.

– Satsningarna på solceller är något som definitivt kommer att löna sig framöver. Särskilt med tanke på de höga elpriser vi ser nu. Utvecklingen inom området går snabbt, solcellerna blir hela tiden effektivare och billigare att producera. Vi kan ganska snabbt räkna hem vår investering. Det blir billigare för oss när våra driftkostnader sjunker och i förlängningen bättre för våra hyresgäster, säger Jouko.

Solceller har flera fördelar. Förutom att de förser fastigheten med en del av energibehovet, avlastar den också elnätet då överskottsel matas ut, framför allt på sommaren då solinstrålningen är större än på vintern. Med batterianläggningar skulle energin dessutom kunna lagras.

– Utvecklingen går snabbt och nya spännande lösningar väntar runt hörnet, för oss som fastighetsägare men också för våra hyresgäster. Så vi fortsätter satsa på solceller. De är en viktig del av vårt arbete med energieffektiviseringar, stabilare elkostnader och självklart ett fossilfritt och hållbart sätt att driva våra fastigheter, avslutar Jouko Körström.

OM MIMERS MILJÖARBETE

Mimers mål är att halvera sina utsläpp av växthusgaser till 2030 för att sedan vara klimatneutrala till 2050 enlig parisavtalet. De områden som är i fokus är uppvärmning av fastigheterna, byggverksamhet och underhåll samt hyresgästernas möjlighet att leva hållbart kopplat till hemmet.

Hållbart brandskyddat trä

Byggsverige står inför stora utmaningar

Sverige står inför stora utmaningar – vi är i stort behov av att investera i fler bostäder och utbyggd infras truktur och samtidigt snabbt minska klimat påverkande utsläppen. Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för en femtedel av Sveriges utsläpp och den totala klimatpåverkan från byggprocesser i Sverige motsvarar utsläppen från samtliga svenska personbilar.

Vi måste alltså agera mycket snabbt och kraftfullt för att klara Sveriges klimat mål om klimatneutralitet till 2045. Ur det perspektivet kan vi inte ställa allt vårt hopp till framtidens fossilfria stål och gröna betong. Bygg- och fastighetsbran schen behöver i betydligt högre grad fokusera på de byggmaterial som är bäst för klimatet och som är tillgängliga här och nu.

Lösningen - Bygg mer i trä En redan tillgänglig dellösning på klimatkrisen är att bygga mycket mer i trä än vad vi gör i dag. Industriellt trähusbyggande gör att såväl materialåtgång som energianvändning kan optimeras i hög grad. Dessutom är skogen en förnybar resurs som fungerar som en aktiv kolsänka och därför mycket viktig ur ett klimatperspektiv. I ett aktivt skogsbruk där avverkning och återplantering genomförs på ett ansvarsfullt sätt kan stora mängder koldioxid plockas ut från atmosfären och bindas i både byggnader och skog.

Att bygga brandskyddat kräver mer av beslutsfattarna

När allt fler byggherrar väljer att bygga med trä, oavsett det gäller en fasadbeklädnad eller hela konstruktionen ställs inblandade aktörer inför situationen att behöva välja träprodukter som uppfyller specifika brand krav. Att bygga med trä är en sak, men att bygga med brandskyddat trä ställer högre krav på förståelse för hur träet kan användas för själva mon teringsförhållandet i relation vad träprodukten uppnår för brandklass i tredjepart certifikat. Faktorer som monteringsförhållande, luftspalt, isoler ing, träets tjocklek och densitet har en direkt avgörande roll för beslutet att upphandla en lämplig produkt eller inte.

Hållbart brandskydd riskerar att prioriteras bort Woodsafe ser en trend där nedströmsanvändare värderar miljöbedömn ingssystem högre än själva syftet med brandsäkerhet. Att välja en brand klassad träprodukt som i miljöbedömningssystem anses bästa alternativet för hälsa och miljö är inte ett sakkunnigt bevis för ett hållbart brandskydd. En hållbar brandskyddad träprodukt handlar om att värna om biologisk mångfald, att resursbehovet i förädlingsprocessen utförs med förnyelse bar energi, att brandskyddsmedlet uppfyller gränsvärden om kemiskt in nehåll enligt Reach. Det råder inga tvivel om att farliga ämnen skall fasas ut men det skall göras utifrån gällande lagkrav för kemikaliens gränsvärde, inte ideologiska värderingar i bedömningssystemet. Här måste branschen vara observanta så att t.ex. lämplighetsprovade egenskaper enligt EN16755 INT1, INT2 samt EXT inte faller utanför värdering av produkten bland annat eftersom denna egenskap inte ingår i miljöbedömningssystemen.

Så bidrar Woodsafe till ett ökat trähusbyggande Woodsafe bidrar till det ökande och hållbara trähusbyggandet genom att vi brandskyddsimpregnerar byggföretagens träråvara för ett långsiktigt skydd mot brand enligt gällande byggregler, men vi bidrar med mer än så. Vår pro duktion av brandskyddat trä genom impregnering framställs till hundra pro cent förnyelsebar biovärmeenergi och solkraft från vår egna solenergianlägg ning. Att vi hanterar kemikalier är ingen hemlighet och det är ingenting vi är rädda för eftersom vi uppfyller gällande lagkrav på gränsvärden för innehåll av ämnen i slutprodukten och det är därför byggherrarna känner sig trygga i sitt val av brandskyddad träprodukt när de väljer Woodsafe PRO eller Woodsafe Exterior WFX.

Möjligheterna är många Genom att använda Woodsafe öppnas dörrarna för kreativa arkitekter och hållbara byggentreprenrörer och beställare som värnar om människor, djur, miljö, bioligisk mångfald, ekonomiska värden samt arbetar för en hållbar framtid enligt de globala målen 2030.

Öppna kameran för att läsa mer om hållbart brandskydd, eller surfa in på www.woodsafe.se Om vill prata, ring oss på 010-2067230

SPARA PENGAR OCH MILJÖ MED

NATURENS EGET BINDEMEDEL

Dustex är en ekologisk och ekonomisk lösning för att åtgärda dammande grusvägar. Det är en naturprodukt tillverkad av lignin, som utvinns av gran. Låt oss utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa total ekonomi.

FÖRDELAR

• Tillverkas av en förnyelsebar råvara • Binder vägdamm och grus till en hård, slitstark körbana • Ger vägen en högre motståndskraft mot regn, torka, frost, och tjäle jämfört med salt

• Kräver mindre underhåll av väg där man använt Dustex och ger inte upphov till rostangrepp

• Bryts ned och är en naturlig del i kretsloppet

ETT NATURLIGT

Vi utför uppdrag i och runtomkring hela StorStockholm med moderna och effektiva fordon.

www.miljovision.se 08-570 300 14
BINDEMEDEL • Ofarligt för djur • Inte allergiframkallande • Inga skador vid kontakt med hud eller ögon • Ingen negativ inverkan på växter • Bryts ned i naturen • Ger inga skadliga nedbrytningsämnen • Ger inte upphov till
ANVÄNDNINGSOMRÅDEN • På vägar med grusbeläggning • Vid vägbyggen • Industriområden som har grusbeläggning • Gruvbrytning • Byggområden
DAMMBINDNING AV GRUSVÄGAR Låt Miljövision utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi Miljövänlig dammbindning – en självklarhet!
rostangrepp
mm.

Begreppet återbrukslägenhet kan vara nytt för många, men är redan idag en välkänd renoveringsprincip. En nyligen genomförd undersökning visar att två av tre vill se sina hyreslägenheter renoveras enligt denna, mer klimatsmarta metod.

Fastighetsbranschen har en stor potential att bidra i klimatomställningen och den cirkulära ekonomin, och många fastighetsägare känner ett stort ansvar för att göra just detta.

För att ta reda på allmänhetens attityd kring återbruk av byggmaterial och produkter vid renoveringar av lägenheter genomfördes under försommaren en undersökning bland hyresgäster och personer som stå i kö för att få lägenhet.

Ungefär en tredjedel av de svarande tycker att en lägenhet som renoverats med återbrukat material är mer attraktiv än en lägenhet renoverad med endast nytt material.

Majoriteten uttrycker dessutom att de skulle känna stolthet om deras hyresvärd visade ett tydligt klimatengagemang, och man är intresserad av att veta vilken klimatpåverkan en genomförd renoveringen har haft.

– Att ta tillvara och återanvända material som innerdörrar, vitvaror och WC-stolar när vi renoverar lägenheter är ett naturligt sätt för oss att bidra till den cirkulära ekonomin. Vi återbrukar redan idag mycket i vår löpande förvaltning, men vi kan göra ännu mer. Och precis som undersökningen visar ser vi ett stort intresse från våra hyresgäster kring hur vi arbetar med hållbarhet och miljöfrågor. Det ökar vårt engagemang för att jobba ännu hårdare med att minska vårt klimatavtryck, säger Per-Otto Bengtsson, energi- och miljöchef på Victoriahem.

Lundbergs Fastigheter har tillämpat återbruksprincipen när en

tvåa i fastigheten Eken i Norrköping skulle renoveras.

Vid renoveringen användes näst intill enbart återbrukade material och produkter. Till exempel lackerades befintliga dörrar om, vitvaror och badrumsinteriör togs från förvaltningens lager och befintliga köksluckor fick en uppfräschning. Klimatavtrycket blev 75 % lägre jämfört med en vanlig renovering.

– Det har varit väldigt roligt att jobba med det här projektet, säger Anna Fredriksson, Projektledare på Lundberg Fastigheter. Resultatet av renoveringen har överträffat våra förväntningar och intresset för att bo i lägenheten blev större än vi hade kunnat drömma om!

Resultatet av undersökningen mottas med optimism från fastighetsmarknadens alla parter. Den är beställd av Återbruksnätverket som består av företrädare från Hyresgästföreningen, privata och kommunala fastighetsföretag.

– Hela fastighetsbranschen behöver arbeta för att i första hand bevara och återbruka framför att ta nya resurser i anspråk så att vi minimerar vår klimatpåverkan. För att nå dit behöver vi utveckla nya arbetssätt och samverkansformer som stödjer ett ökat återbruk. Det arbetet ser vi fram emot att driva vidare tillsammans med andra aktörer. Det är också glädjande att se att en så stor andel av de tillfrågade hyresgästerna signalerar att det är rätt väg att gå, säger Malin Ribbenhed, hållbarhetschef på Stångåstaden.

OM ÅTERBRUKSNÄTVERKET

Nätverket startades av Sweco 2019 och samlar fastighetsägare, entreprenörer, arkitekter och konsulter som vill öka återbruket inom regionen. Sedan hösten 2022 är nätverket en del av ÖBKN Östergötland bygger klimatneutralt. Deltagare och ägare till rapporten är Sweco, Victoriahem, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Lundbergs och Stångåstaden, som sett ett behov av att arbeta fokuserat med återbruk i just hyresrätter.

Nya Projekt 30 November 2022

Den IVL-ledda återbruksarenan Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, har inlett digitala samarbeten med branschaktörerna Basta och Prodikt. Det innebär att begagnade byggvaror som läggs ut på CCBuilds marknadsplats nu kan få en bredare spridning och nå ut till fler intressenter.

– De nya samarbetena innebär att vi tar ytterligare kliv mot ett mer storskaligt återbruk, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL och koordinator för CCBuild.

Centrum för cirkulärt byggande är en arena där byggbranschens aktörer samverkar för att skapa mer återbruk och cirkulära materialflöden. Intresset från bygg- och fastighetsbranschen har varit stort och antalet aktörer anslutna till CCBuild ökar stadigt.

Ett led i att ytterligare stärka möjligheterna till återbruk är de nya digitala samarbetena med Basta och Prodikt. Basta är ett oberoende miljöbedömningssystem för bygg- och anläggningsprodukter. Prodikt är en digital hållbarhetsplattform där arkitekter, teknikkonsulter, tillverkare, fastighetsägare och byggföretag kan samarbeta genom hela byggprocessen.

De nya samarbetena bygger på att varor på CCBuilds marknadsplats läses in via API, Application Programming Interface, som fungerar som en bro mellan systemen. Därför når man dem nu

även från Bastas loggbokstjänst och Prodikts plattform.

ARTIKLAR LÄGGS DIREKT I LOGGBOKEN

Bastas loggbokstjänst har uppdaterats så att användarna kan lägga till artiklar i sina loggböcker direkt från CCBuilds marknadsplats.

– På så sätt blir det enklare att lägga till återbrukade byggvaror, vilket är ett steg mot ett mer cirkulärt byggande, säger Pehr Hård, vd för Basta.

Användare som har interna marknadsplatser på CCBuild når även dessa, medan samtliga användare når publika publiceringar på CCBuilds marknadsplats via loggboken.

HÅLLBARHETSDATA OCH KLIMATPÅVERKAN AV TRANSPORTER

När produkterna på CCBuilds marknadsplats blir tillgängliga på Prodikt får de egna produktkort med specifika hållbarhetsdata. Prodikt kopplar dessutom samman produktens geografiska placering och det aktuella byggprojektet för att beräkna transportens klimatpåverkan.

– Genom att koppla samman plattformarna ökar vi både tillgängligheten på och efterfrågan av cirkulära produkter. Tack vare att CCBuilds produkter blir tillgängliga på Prodikt kan samtliga i branschen tillämpa tillgängliga återbrukade produkter i sina projektanalyser, säger Rasmus Ekberg på Prodikt.

Nya Projekt 31 November 2022
NYA DIGITALA SAMARBETEN ÖKAR ÅTERBRUKET I BYGGSEKTORN
I VÅRDFÖRBUNDETS NYA LOKALER >>> ÅTERBRUK OCH BEGAGNAT

ÅTERBRUK

OCH BEGAGNAT I VÅRDFÖRBUNDETS NYA LOKALER

Renoveringen av Vårdförbundets Hus i Stockholm har färdigställts och fackförbundet har byggt om sina lokaler till ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Endast en tredjedel av möblerna har köpts in nya – resten är återbruk och begagnat.

Vårdförbundets lokaler hade inte gått igenom några avgörande förändringar sedan huset uppfördes på 1970-talet. Förbundets cirka 150 medarbetare arbetade i sina cellkontor fördelade på sju kontorsplan och det saknades naturliga mötesplatser och utrymmen för samverkan.

Förbundet ville nu, med hållbarhet i fokus, bygga om lokalerna för att bryta gamla, otidsenliga arbetsmönster och skapa samverkan och puls i ett modernt, aktivitetsbaserat kontor.

ÅTERBRUK

Hållbarhet är viktigt för Vårdförbundet och projektet har haft ett självklart fokus på detta. Byggnaden har fått klassificeringen Miljöbyggnad Silver.

– Vi har satsat på helhet före del för att nå ett långsiktigt perspektiv, oberoende av smak eller modeväxlingar, förklarar Petra Mann, uppdragsansvarig arkitekt på PE Teknik & Arkitektur.

Endast en tredjedel av möblerna har köpts in nya och då har tonvikten legat på möbler med hög kvalitet, tillverkade av gedigna material som håller över lång tid och åldras med värdighet.

En tredjedel är återbruk, antingen i befintligt skick eller så har möbler lackats eller klätts om och getts ett unikt utseende. En tredjedel av inredningen har slutligen köpts in begagnat. Slutresultatet har landat väl hos kunden.

– Vi samarbetade mycket inom PE mellan olika kompetensområden. Förutom inredningsarkitekter och arkitekter medverkade även våra ljusdesigners, landskapsarkitekter, el-, tele- och säkerhetskonsulter, samt akustik- och brandexperter i projektet. Eftersom vi är väl införstådda med varandras arbetssätt bidrog detta till ett gediget samverkansprojekt med hög nivå på leveranser och kvalitet, avslutar Petra Mann.

Med inriktning på havsbaserad vindkraft

- Marin hydrografi- & geokonsult

- Marin geologi & geoteknik

- Geofysiska undersökningstjänster

- Metocean analys & undersökningar

- Marina miljötjänster

- Hydrografiska undersökningstjänster

Box 24104 ∙ SE-400 22 Göteborg ∙ SWEDEN

Telephone:+46 (0)31 7046525 info@marin.se www.marin.se ∙

Vi har haft nöjet att leverera och montera stommen till Havsdoften. Planerar ni att bygga? Kontakta oss, så hjälper vi er att utforma den bästa stomlösningen för ert projekt.

www.gripenbetong.se

Vi är en del av Power Heat Gruppen

Gripen Betongelement AB har huvudkontor i Malmö och produktionsanläggningar i Polen, vid västkusten nära till hamn och Sverige. Totalt är vi cirka 90 medarbetare. Vi är nytänkande, engagerade och har kunden i fokus. Med erfarna medarbetare, moderna fabriksanläggningar och stark närvaro i projekten så är alltid vårt mål; att vara den självklara samarbetspartnern gällande prefabricerade betongelement och stomentreprenader.

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se

Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materia let direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning.

Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

Just nu pågår ett spännande projekt utanför norra Västkusten. Här förbereder man sig för att sänka ner en betydande mängd konstgjorda rev av betong med förhoppningen att återskapa förutsättningarna för livskraftiga korallrev, som på senare tid minskat kraftigt.

– Med hjälp av betongen, som vi provat och tagit fram i samarbete med C-lab och Thomas Concrete Group, är det mycket som talar för att ögonkorallernas larver kommer kunna få fäste och

bygga upp nya rev, säger förste forskningsingenjör i projektet Susanna Strömberg vid Göteborgs Universitet.

Förhoppningen med den klimatförbättrade betongen är att få både en betong som håller längre i den marina miljön, har lite lägre pH än vanlig betong för att organismer snabbare ska kunna kolonisera den, och få ett lägre klimatavtryck. En trippel-win.

Susanna Strömberg hänvisar till ett projekt som heter ROMACON (Roman Concrete) där arkeologer tagit och analyserat borrkärnor från romarnas gamla pirar, som stått i 2000 år.

– I dessa kärnor framkom det att vulkaniskt material, rikt på sura

Nya Projekt 38 November 2022

oxider (som kiseloxid) och aluminiumoxid, gav starkare betong.

– Därför ville jag hitta ett alternativ till vulkansten/sand som var tillgängligt på närmre håll, slagg och silikastoft från järn- och stålindustrin var rätt nära i både sammansättning och rent geografiskt.

– Reven behöver vara tillräckligt höga för att ge larverna ytor som är ordentligt strömexponerade för att sediment ska spolas bort. Men de får samtidigt inte vara för höga, för ju högre de är desto större är risken att de kollapsar efter en tid, förklarar Susanna Strömberg vid Göteborgs Universitet och Institutionen för marina vetenskaper.

Detta är förklaringen till att Thomas Concrete Group och C-lab fick en förfrågan om man kunde hjälpa till att hitta passande betongprodukter för att bygga konstgjorda revstrukturer.

Få känner till att det finns korallrev i svenska hav. Anledningen är att de lever på stora djup, från ca 80 meter, och därför inte är något som allmänheten kommer i kontakt med. Historiskt har det funnits flera områden med ögonkoraller i Koster-Väderöfjorden.

Reven har skadats av tidigare bottentrålning och provtagningar i forskningssyfte med destruktiva metoder. Även klimatförändringarna börjar bli kännbara, med ökande temperaturer och havsförsurning. Än så länge tycks korallerna ha klarat klimatförändringarna, men vissa arktiska arter har minskat drastiskt, t.ex. fotbollssvampen Geodia barettii.

Tidigare fanns det sex ögonkorallrev i Kosterhavets nationalpark och Väderöfjordens naturreservat, ett Natura 2000-område. Idag finns endast två kvar, men det ska man alltså ändra på nu.

Bakgrunden till att man vill hjälpa korallreven att få ny fart är att

de är en viktig förutsättning för andra arters fortlevnad. Drygt 1 300 olika arter har observerats vid rev av ögonkorall. Det är en precis lika imponerande artrikedom som vid tropiska korallrev. Många kommersiellt viktiga fiskarter, speciellt olika torskfiskar, har sina uppväxtområden i revmiljön.

Projektets primära syfte är att skapa bästa möjliga förutsättningar för korallerna och deras tillväxt. Därför kommer man att använda de klimatförbättrade betongstrukturerna som är framtagna i samarbete med C-lab.

De fungerar som konstgjorda rev där vattnet strömmar snabbare och som ett substrat (underlag) där korallernas larver kan sätta sig på. För att trivas behöver de nämligen hårda ytor som sticker upp en bit från havsbottnen.

Projektet – LIFE Lophelia – kommer att pågå till 2025, och i det ingår förutom forskarna på Göteborgs Universitet, Ann Larsson och Susanna Strömberg, även huvudmannen Länsstyrelsen i Västra Götaland, med Anita Tullrot som projektledare. Projektet medfinansieras av EU-kommissionen (EU:s LIFE-fond) och Havs- och vattenmyndigheten.

Nya Projekt 39 November 2022

Små och medelstora bygg- och anläggningsföretag står för ungefär 80 procent av den svenska byggbranschens omsättning och personal. För att driva på omställningsarbetet hos dessa företag initierar bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen nu ett kunskapslyft kring klimatberäkning av byggnader. IVL Svenska Miljöinstitutet är utförare och håller under hösten ett antal utbildningar anpassade för målgruppen.

– Det kommer att vara avgörande för byggbranschens omställning att även de mindre byggföretagen har kompetens att göra klimatberäkningar och kan förstå vilka åtgärder som behövs för att minska klimatpåverkan. Det finns en föreställning om att den svenska byggbranschen domineras av ett fåtal stora byggföretag, men de små och medelstora företagen står faktiskt för merparten av branschens omsättning och personal, säger Anders Ejlertsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Från och med den 1 januari 2022 gäller krav på klimatdeklaration vid uppförande av nya byggnader. Det har fått många större byggföretag att satsa på kunskapsuppbyggande åtgärder och utbildning – både för att uppfylla lagkravet men också för att se över sina möjligheter att utveckla en klimatdriven affär.

Små och medelstora bygg- och anläggningsföretag har dock inte samma resurser och förutsättningar och riskerar därmed att halka efter i omställningen. Och eftersom dessa företag står för merparten av branschens omsättning och sysselsättning riskerar en kunskapsbrist att bli ett hinder för byggbranschens omställning i stort.

– Små och medelstora byggare utgör en mycket stor del av den svenska byggbranschen. De måste också ges möjlighet att bidra till omställningen för att öka sin konkurrenskraft, säger Martin Klang, bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen.

För att få till ett kunskapslyft har Byggföretagen därför tagit initiativ till en utbildningsinsats där ett stort antal mindre byggföretag ska erbjudas en grundutbildning i klimatberäkning av byggnader.

Efter utbildningen kommer ett tiotal av företagen att erbjudas hjälp att genomföra sin första klimatberäkning med stöd av IVL:s klimat beräkningsexperter. Vid öppna möten ska erfarenheter och lärdomar från beräkningarna sedan delas med andra företag i branschen.

I projektet ingår ett antal parter som arbetar aktivt med målgruppen små och medelstora bygg och anläggningsföretag; Byggföretagen, Beijer Byggmaterial, Wikells Byggberäkningar, Elecosoft, Basta och Byggvarubedömningen.

Nya Projekt 40 November 2022

Cushman & Wakefield lanserar kontorsrapporten Office Snapshot Sweden med temat ”Hur grönt är Stockholm?”.

Under de senaste åren har en stor andel av Stockholms kontors fastigheter fått uppdaterade energideklarationer. Fastighetsägare har satsat på energieffektiviseringar för att få bättre finansieringsvillkor genom gröna obligationer och gröna lån hos investerare och banker.

För att klassas som en grön, hållbar investering enligt nya EU Taxonomin, måste en fastighet tillhöra topp-15 procent bäst presterande fastigheter sett till energiprestanda. I december 2021 bestämdes gränsvärdet för kontorsfastigheter till ett primärenergital om 89 kWh/kvm eller lägre. Detta gränsvärde kommer att uppdateras årligen, om tillgänglig data finns, vilket kommer innebära sjunkande gränsvärden ju bättre fastighetsstockens prestanda blir.

I Cushman & Wakefields kartläggning av energiprestanda framkommer att 8 procent av fastigheterna kvalificerar sig som gröna enligt den nya EU Taxonomin, motsvarande 13 procent av Stockholms totala kontorsyta. Studeras däremot endast de fastigheter som har det gällande primärenergitalet, så kvalificerar sig 34 procent av fastigheterna, motsvarande 48 procent av ytan, som hållbar enligt EU Taxonomin.

Diskrepansen mellan dessa resultat tyder på att det finns ett mörkertal av Taxonomi-gröna fastigheter i Stockholm, som skulle kunna kvalificeras som sådana ifall en uppdatering av energideklarationen gjordes med dagens sätt att mäta primärenergitalet.

I Stockholm är troligen andelen Taxonomi-gröna kontor med stor sannolikhet högre än det nationella genomsnittet om 15 procent, då marknaden har de högsta hyresnivåerna och även mest kapital att använda för investeringar i energieffektiviseringar.

I jämförelse med de etablerade miljöcertifieringarna verkar således EU Taxonomin ännu inte ha fått någon större genomslagskraft som underlag till grön finansiering.

– Det är spännande att se att energideklarationerna nu får en mer framträdande roll i regelverken. I flera andra europeiska länder ser vi en ännu mer progressiv användning av energideklarationerna, där olika energiklasser stegvis kommer att påverka fastighetsägarnas möjligheter till uthyrning. De fastighetsägare som inte lever upp till kraven i tid kommer att stå med strandade tillgångar, vilket direkt kommer att påverka fastigheternas värde.

Under det tredje kvartalet noterar Cushman & Wakefield stigande direktavkastningskrav för kontor i bästa läge i Sveriges större städer, medan topphyrorna återfinns på en stabil nivå. Andelen tillgänglig kontorsyta på marknaden har dock förändrats under kvartalet.

Vakansgraden i Stockholm CBD har minskat något till en nivå om 4 procent, medan nivån för huvudstadens ytterförorter har ökat till 13 procent. I Göteborg CBD har vakansgraden stigit till strax över 6 procent, medan Malmö Nya CBD uppvisar en minskad vakansgrad motsvarande 6,5 procent.

Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory Cushman & Wakefield säger:

– I den turbulenta tid vi nu upplever så ser vi fortsatt en stark efterfrågan på kontor i bästa läge i Stockholm. Detta är ett av få segment där vi sett affärer signeras och kommuniceras efter sommaren och då på direktavkastningsnivåer inte alls långt från tidigare toppnoteringar. Det är uppenbart att investerare gör större skillnad idag än för ett år sedan på läget, kvalitén och risken kopplad till vakanser och kommande projekt.

Nya Projekt 41 November 2022
HÖG ANDEL ”TAXONOMIGRÖNA” KONTOR I STOCKHOLM VISAR NY RAPPORT Annie Lilja, Senior Advisor, Strategic Advisory på Cushman & Wakefield:

Svart bälte i utrymningsteknik

Ända sedan starten 1983 har vi jobbat med utrymning i någon form. Nu tar vi det här ytterligare några steg och utvecklar erbjudandet till en helhetslösning där kunskap, kompetens och produkter samspe lar för att möta de önskemål och krav man kan ställa när det kommer till trygg och säker utrymning på 2020-talet.

Välkommen att ta del av vår värld inom utrymningsteknik på kamic.se!

www.kamic.se

Läs mer på vår nya sajt!

HÅLLBAR HELHET

Svensk natursten är ett av de vackraste och mest hållbara material som finns. En sann klassiker som både håller och håller stilen i generationer. Det där med generationer är viktigt för oss. Inte minst de framtida. Därför har vi jobbat stenhårt på att göra vår produktion helt fossilfri, och i somras gick vi i mål. All el vi använder kommer från grön, lokalproducerad vindkraft, våra lokaler värms med bergvärme och våra fordon drivs med HVO biodiesel.

Så vill du göra ett val som är lika hållbart för ditt projekt som för planeten är du varmt välkommen till oss!

Ljusgrå Borghamnskalksten.

Diphoterine® är lika e ektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. www.medicalcare.se Diphoterine® är lika e ff ektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. www.medicalcare.se Diphoterine® är lika e ff ektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. www.medicalcare.se Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. www.medicalcare.se Borghamns Stenförädling AB Stenvägen 6, 592 93 Borghamn Tel. +46 (0)143-201 74 info@borghamns-stenforadling.se www.borghamns-stenforadling.se
Gråbrun Borghamnskalksten, Nationalmuseum. Kolmårds marmor.
ALIGHT OCH TEKNISKA VERKEN BYGGER SVERIGES STÖRSTA SAMLOKALISERADE BATTERILAGRING I EN SOLPARK >>>
TA SOLPARK

SOLPARK

Alight och Tekniska verken adderar batterilager till solparken på 12 MW i Linköping. Batteriets effekt är på 2 MW/2 MWh, vilket gör parken till den Sveriges största samlokaliserade batterilagring i en solpark.

Alights solpark på 12 MW är en av de största solparkerna i Sverige och driftsattes 2020. Genom att addera batterilagring till anläggningen blir det den största anläggningen för samlokaliserade sol-plusbatterilagring i Sverige. Batterilagret kommer att tas i drift i december 2022.

Alight har utvecklat, äger och förvaltar solparken. Tekniska verken är delägare i solparken och batteriet, samt nät- och markägare. Infranode är huvudfinansiär för både solparken och batteriet. Varberg Energi har varit rådgivare till Alight i projektet och Soltech installerar batterilösningen på plats.

I takt med att förnybara energikällor blir en allt större del av Sveriges energimix och elektrifieringen av alla sektorer ökar snabbt blir det svårare att hålla det svenska elnätet i balans, särskilt med intermittent elproduktion. Energilagringssystem som batterier är en källa till flexibilitet som kan bidra till att balansera nätet och bli en viktig faktor för att möjliggöra en Gigawatt-skalig utbyggnad av förnybar energi i nätet.

Batteriet kommer bidra till att balansera det nationella elnätet genom frekvensreglering. Ett batteri kan utöver stödtjänster till

nätägare också öka värdet av solenergiproduktionen genom att lagra solenergi och sälja den när marknadspriser är höga. Batterilager kan även tillhandahålla energi när solanläggningen inte producerar, t ex nattetid eller vid avbrott.

– Vi är väldigt stolta över att etablera Sveriges största kombinerade anläggning för sol-plus-lagring för att visa hur solel utan subventioner ihop med lagring skapar stora möjligheter. Genom att addera lagringslösningar i våra solparker revolutionerar vi sättet att producera förnybar el och gör den till en kraft för förutsägbarhet och nätstabilitet. När sol-plus-lagring alltmer blir en standard vinner alla på det, säger Harald Överholm, vd på Alight.

– Tekniska Verken har som vision att bygga världens mest resurseffektiva region. Då krävs det innovativa tekniska lösningar för att ersätta fossila bränslen. Det är därför glädjande att vi kan ta ännu ett steg i rätt riktning genom att tillsammans med Alight tillföra ny innovation i form av energilagring till en storskalig solpark. Målet är att kunna bidra till välbehövlig reglering på Svenska Kraftnäts frekvens- och balansmarknader i syfte att ytterligare stabilisera dagens elsystem, samtidigt tror vi att det kan vara en bra affär för oss, säger Fredrik Remneblad, affärsområdeschef Tekniska verken Sol-, vind- och vattenkraft.

– Sol-plus-lagring kan kompensera för obalanser i elsystemet och erbjuder en snabb och skalbar lösning för att undvika dyra och långsamma nätförbättringar. Att stärka elnätet är viktigt men tar lång tid, medan solel och batterier växer snabbt och kan därför vara en viktig och kompletterande del av lösningen, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

effectreklam.se giha.se »Installationsgolv »ljudgolv »Ventilationsgolv »Golvvärmesystem Golvlösning en Smartare
L j e w a l l P P a r k t e k t e r

Återbruk av byggprodukter och möbler minskar de klimatpåverkande utsläppen generellt mycket mer än klimatkostnaden för att göra dem klara för återbruk. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort för Stockholms stad.

– Vi ser att exempelvis ett träfönster kan skickas för åter bruk med lastbil längre än till Kapstaden innan transportens klimatpåverkan äter upp den besparing som görs, säger Sandra Moberg på IVL Svenska Miljöinstitutet, som har skrivit rapporten tillsammans med sina kolleger Johanna Andersson och Carina Loh Lindholm.

Resultatet av studien visar tydligt att klimatpåverkan från de processer som kan uppstå vid återbruk generellt är mycket lägre än den klimatbesparing man får av att undvika att köpa eller tillverka en ny produkt. Det innebär att återbruket ger en klimatbesparing trots ökade transporter, lagerhållning och rekonditionering i samband med återbruk av byggmaterial.

SVÅRT ATT PEKA UT ENSKILDA MATERIAL

– Många vill ha en lista över vilka enskilda material eller produkter som ger störst klimateffekt vid återbruk, men vår bedömning är att det är olämpligt att peka ut några specifika. Det är viktigt att ta hänsyn till vilka flöden som i dag finns tillgängliga för återbruk, vilka mängder som omsätts och komplexiteten i återbruket. Även många bäckar små gör en stor å, säger Johanna Andersson på IVL.

Utifrån ett förenklat resonemang har följande tre grupper av produkter att återbruka för stor klimatbesparing identifierats i studien:

• Produkter med omfattande klimatutsläpp vid utvinning/tillverkning

• Stora produktvolymer och tunga material

• Produkter med stort flöde

Rapporten är skriven på uppdrag av Stockholm stad som en del av EU-projektet Dramatically reducing embodied carbon in Europe’s built environment.

Syftet är bland annat att undersöka klimateffekten av återbruk av byggprodukter och möbler och ta fram underlag för att väga klimataspekten mot exempelvis utrymme, ekonomi och efterfrågan inför Stockholms stads beslut om att eventuellt skapa en återbrukscentral.

– Vi benar även ut två metoder för att klimatberäkna återbruk och när de olika metoderna passar. Kortfattat kan man säga att för beslut och kommunikation lämpar det sig bra att beräkna den klimatbesparing man får från återbruk, medan rapporteringsformer ofta kräver att man räknar ut klimatpåverkan som uppstår, säger Sandra Moberg.

EFTERFRÅGAN PÅ ENERGIBESPARANDE RENOVERINGAR ÖKAR

Under början av oktober genomförde Beijer Byggmaterial, genom sitt verktyg Hantverkarbarometern, en undersökning bland 421 hantverkare runt om i Sverige. Undersökningen visade bland annat att hantverkarna ser en drastisk ökning av efterfrågan på energibesparande renoveringar, och spår samtidigt att branschen går en tuffare period till mötes.

Beijer Byggmaterials undersökningsverktyg Hantverkarbarometern har sedan 2021 fungerat som ett enkätverktyg för att få reda på Sveriges hantverkares olika åsikter i vissa frågor.

Under början av oktober 2022 tillfrågades 421 hantverkare om hur de ser på det rådande konjunkturläget, orderingång, ROT-avdraget samt efterfrågan på energibesparande renoveringar.

Resultaten visar att 68 procent av de tillfrågade hantverkarna har sett en ökad efterfrågan på energibesparande renoveringar.

Endast cirka en procent tyckte sig ha sett en minskning. Samtidigt spår hantverkarna att branschen går en tuffare tid till mötes, då 65 procent svarade att de tror att konjunkturen för branschen kommer vara sämre inom ett års tid.

Dessutom är hantverkare fortfarande starkt beroende av ROTavdraget, där 83 procent svarar att de anser att ROT-avdraget har stor eller mycket stor betydelse för branschen.

– Det är tydligt att ROT-avdraget fortsatt har en väldigt hög ställning bland hantverkarna runt om i Sverige, där hela

83 procent av de tillfrågade tycker det har stor eller mycket stor betydelse för branschen; vilket är en ökning med 9 procent jämfört med föregående år. Det är även tydligt att det finns en nedåtgående trend även för hantverkarna när det kommer till orderingång men framförallt tro på framtiden, vilket är i linje med resten av samhället, säger Geir Thomas Fossum, VD på Beijer Byggmaterial.

Hantverkarnas uppfattning backas upp av siffror från Villaägarnas Riksförbund som i en färsk undersökning visar att 47 procent av villaägarna skulle göra en energieffektiviserande renovering om de skulle göra en renovering idag.

BraByggare, som förmedlar hantverkartjänster online, ser också en ökad efterfrågan på den typen av renoveringar, men att det är få hantverkare som väljer att ta sig an dem.

En lösning för att få fler hantverkare att ta jobben kan, enligt Geir Thomas Fossum, vara en utveckling av det gröna ROT-avdraget som i dagsläget bara innefattar solceller:

– Vi har ett grönt ROT-avdrag i Sverige idag, men som i dagsläget endast omfattar byggnationer som är kopplade till solceller. Vi skulle gärna se att det gröna ROT-avdraget utvecklas till att omfatta fler så kallade ”gröna” renoveringar för energibesparande. Med tanke på energikrisen som Sverige just nu befinner sig i och uppmaningarna som går ut till svenskarna om att spara el finns det fog att införa ytterligare incitament för folk att genomföra den här typen av renoveringar för att energieffektivisera våra hem. En utökning av bidraget skulle hjälpa både hantverkare och husägare att ta steget att genomföra den här typen av renoveringar, säger Geir Thomas Fossum, VD på Beijer Byggmaterial.

Nya Projekt 52 November 2022

Det fanns en vilja från HSB Sydosts styrelse att erbjuda egna energitjänster i fastigheterna och då var solceller ett bra alternativ.

– Vi har som mål i HSB Sydost att minska energiförbrukningen i våra hyresfastigheter. Detta uppnår vi bland annat genom att montera solpaneler på våra fastigheter och då producera egen el till fastighetsdrift och till våra hyresgäster. Vi arbetar även intensivt med driftoptimering vilket också minskar energiförbrukning och ger mindre miljöpåverkan, säger Håkan Claesson, affärsområdeschef för Fastighet och förvaltning.

Arvid Fasth, energikonsult på HSB Sydost berättar att med solceller blir den generellt höga elförbrukningen i hyresfastigheterna framför allt bekostad av egenproducerad el.

– Tvättstugor och garage med både belysning och laddstationer för elbilar, samt en del hyresgäster som är företag förbrukar mycket elenergi. Man kan jobba på att ha energisnåla produkter så som energisnåla tvättmaskiner, men med solenergi kan vi minska användningen av el från elnätet på ett helt nytt sätt. Sedan har vi har så fina takytor på våra fastigheter. HSB Sydost har gott om relativt nya tak vilket underlättar monteringen

av solceller. I etapp ett installeras solceller på sju fastigheter. Under nästa år kommer HSB Sydost titta på möjligheter med att montera solceller på fler hyresfastigheter inom regionen.

– Fastigheterna blir mindre känsliga för höga elpriser. Ju högre elpriser det blir desto snabbare sparar man in på solcellsenergin. Detta är ett sätt att minska andelen köpt el från elnätet vilket även bidrar till att minska belastningen på svenskt elnät. I södra Sverige är detta extra samhällsnyttigt eftersom vi har problem med eltillförseln generellt här, menar Arvid Fasth.

Solceller har vissa begränsningar eftersom de just drivs av solenergi. Men här menar han att dagens paneler är betydligt bättre än förut.

– Rent geografiskt är vi högre upp i på jordklotet och solen står lägre vintertid vilket genererar mindre sol från oktober till mars. När inte elen räcker till köper vi in från nätet och ganska ofta, även vintertid, får vi solenergi över som går tillbaka ut i elnätet, menar Arvid Fasth.

Solcellspanelen monteras på de tak som är relativt nya och hållbarheten på panelerna är garanterad till 25 år men man menar att den faktiska livslängden uppgår till 30-40 år.

Solceller på hyresfastigheterna är ett sätt att uppnå HSB Sydosts mål att vara en än mer hållbar organisation. Genom att sätta klimatet i första rum kan HSB Sydost också vara hållbara in i framtiden och fortsätta att skapa trygga boenden.

Nya Projekt 53 November 2022

Nyproduktion eller renovering av simbassäng Det grönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installerar

15% för dig 27 400 ton för miljön

Alla vet att vi måste bli bättre och effektivare på att få våra affärsmål att sammanfalla med planetens behov. Drivec Sustainable Suite 2.0 är helt energioberoende och utvecklat med unik teknik som även fungerar för morgondagens elektriska fordonsflottor. Systemet med EcoDriving och fordonshälsa ger förare, verkstad och trafikledning en helhetsbild av hur fordonet nyttjas. Smart för miljön och för er ekonomi. It’s payback time.

Drivec Ecodriving ger upp till 15 % förbättrad bränsleeffektivitet. Varje år minskar vi CO 2-utsläppen med 27 400 ton.

www.drivec.se
Stainless Steel MADE IN SWEDEN

Din fuktexpert under en byggnads alla faser

Polygon och AK-konsult förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Genom att kunna minimera akuta och oväntade händelser minskar de totala kostnaderna för fuktproblem under såväl produktionstid som under förvaltningsskede.

Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon och AK-konsult kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras.

Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen.

Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor.

Ring dygnet runt

020-235

235

Vi förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

Den gamla Biliahallen som stod färdig1973har fått nytt liv i det nyaHållbarhetshuset i Haga Norra. Hela 60-70% av den nyabyggnadensvolyminklusive alla bjälklagselement utgörs av återbrukat material. I augusti i år flyttade man in och nu är byggnaden i fullt bruk.

Både den gamla och dennya byggnaden tillhör samma fastighet som ägs av Fabege. Fabegeingår i konsortiet för samverkansprojektet’ Återhus - att bygga hus av hus’.

Återhus - att bygga hus av hus utvecklar processer och standardiserade metoder för demontering och återbruk av tunga byggnadsdelar.

Projektetverkar för en ökad innovationsförmåga och för att möjliggöra en uppskalning av system för återbruk.

Målet är att minska mängden avfall, uttag av naturresurser, samt CO2-utsläpp inom bygg- och fastighetsbranschen.

Allt för att bidra till cirkulär byggnation och visionen om en klimat neutral framtid. I projektet ingår fyra pilotbyggander där innovationer testas i praktiken. Dessa ägs av Fabege, Vasakronan och NCC. Hållbarhetshuset är den första piloten som idag står färdigbyggd!

Hållbarhetshuset är ett tillfälligt platskontor och showroom där hela processen för återbruk av tunga stomdelar har testats; inventering, kvalitetssäkring, projektering med återbrukat material, tillstånd och demontering,montering och användning.

Stora delar avBiliahallen som låg inom samma kvarter demonterades istället för att rivas och material och stomdelar i form av HDFbjälklag byggdes in i den nya byggnaden.

– Fabege jobbar gärna med innovationer i sina projekt och i dialog med Zengun som totalentreprenör för rivningen enades vi om att försöka återbruka så mycket som möjligt från den befintliga Biliafastigheten som skulle rivas. Istället för bodar skulle vi bygga ett innovativt platskontor av återbrukat material, Hållbarhetshuset. Det går i linje med de ambitiösa hållbarhetsmålen för Haga Norra som stadsutvecklingsprojekt,berättar Emilie Larsson från Fabege, projektansvarig för Hållbarhetshuset.

FAMILJEBOSTÄDER HYR UT HELT ÅTERBRUKAD LÄGENHET

Återbruk är centralt vid renovering på Kustgatan i Göteborg. Gårdsmöbler tillverkade av de gamla fasaderna och en lägenhet som är helt renoverad med återbrukat material – det är delar av vad som döljer sig bakom entrén till Familjebostäders hus på Kustgatan 3.

Fastigheten började sina dagar som ungkarlshotell, men har de senaste decennierna inhyst både lokaler och mindre bostäder. Nu har huset genomgått en rejäl upprustning där både digitalisering och hållbarhet tar stor plats.

År 2020 beslutade Familjebostäder att satsa på återbruk som en del i renoveringarna. Tidigare sågs inte återbruk som en resurs utan standard var att slänga och köpa nytt. Först ut blev Kustgatan 3 där vi både bygger om och bygger nya lägenheter.

En av de nya lägenheterna är helt inredd med återbrukat material som innerdörrar, wc-inredning, köksstommar, vitvaror och armaturer. Kakel och klinker var en felbeställning av ett annat bolag som skulle slängts om det inte återbrukats och är därför i nyskick.

– För att kvaliteten ska hålla samma standard som en ny lägenhet, fräschas de återbrukade materialen upp till nyskick innan de används. Sedan har vi valt att göra nya tätskikt i kök och badrum för att därefter sätta upp återbrukat kakel ovanpå, säger Filip Elfström, projektledare på Familjebostäder.

VARSÅGOD OCH SITT – PÅ FASADEN

Som en del i arbetet med återbruk har Familjebostäder bland annat hittat ett företag som arbetar om sjöstenselementen, som tidigare satt på fasaden, till både sittmöbler för den nya lummiga innergården och möbler till gemensamhetslokalen.

– Man kan säga att återbruket på Kustgatan har tre delar. Först handlar det om återbrukslägenheten, sedan inredning med bland annat stolar och bord till gemensamhetslokalen. Den tredje delen är mer generell där vi har försökt återbruka i stort och smått. Vi har återbrukat allt från element, marksten av betong och dörrar som har målats om och uppdaterats, säger Filip Elfström.

Förutom att återanvända produkter från den egna fastigheten, har Familjebostäder bland annat hämtat material från ombyggnationen av ett Volvo-kontor och från en rivning på Selma Lagerlöfs torg som vi köpt in via CCBuild, en marknadsplats för återbrukat material.

– Till exempel har vi använt en så kallad holländsk parkett som tidigare legat på Göteborgs universitet, berättar Filip Elfström.

Det material som Familjebostäder inte haft möjlighet att återanvända på plats har sparats till andra renoveringar framöver eller lagts ut till försäljning.

Under projektets gång skrivs en manual, som ska vägleda i arbetet med återbruk vid framtida ombyggnationer.

– Det här är lite av ett pionjärprojekt inom återbruk både för branschen och för oss själva, där vi har lärt oss mycket inför kommande renoveringar, sammanfattar Filip Elfström.

ÅTERBRUKAT MATERIAL

Material från allmänna ytor och utemiljö, såsom betongsten, radiatorer, armaturer och dörrpartier. Återbrukslägenheten är inredd med återanvänd parkett, kakel, klinkers, blandare, radiatorer, köksstommar och luckor, bänkskiva, garderober, tamburdörr, innerdörrar, WC-tillbehör samt fönsterbänkar. Sjöstenselementen från fastighetens fasad har bearbetats om till ett nytt material som används i produktionen av möbler till gården och gemensamhetslokalen.

Nya Projekt 58 November 2022
Nya Projekt 59 November 2022

Ett kunskapsmörker inom arbetsbelysning – TYRI SKA HJÄLPA BRANSCHEN ATT VÄLJA RÄTT

Ett kunskapsmörker inom arbetsbelysning – TYRI SKA HJÄLPA BRANSCHEN ATT VÄLJA RÄTT

Belysningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus och belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt.

Belysningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus och belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt.

TYRI LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutanvändare av arbetsmaskiner, för att de på ett lättillgängligt sätt ska få kunskap om hur man kan förbättra produktiviteten och arbetsmiljön samt öka intäkterna genom att använda bra arbets belysning.

TYRI LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutanvändare av arbetsmaskiner, för att de på ett lättillgängligt sätt ska få kunskap om hur man kan förbättra produktiviteten och arbetsmiljön samt öka intäkterna genom att använda bra arbets belysning.

– Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del av fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även inom arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskaps luckor om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som är marknadschef på TYRI.

– Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del av fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även inom arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskaps luckor om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som är marknadschef på TYRI.

RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR

På den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt pub licera filmade föredrag, skräddarsydda artiklar och verktyg som guidar besökaren genom världen av arbetsbelysning. Förhoppningsvis leder det till att fler tar väl underbyggda beslut som gynnar deras verksamhet på lång sikt.

På den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt pub licera filmade föredrag, skräddarsydda artiklar och verktyg som guidar besökaren genom världen av arbetsbelysning. Förhoppningsvis leder det till att fler tar väl underbyggda beslut som gynnar deras verksamhet på lång sikt.

– I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom om råden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. Det är kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år och något vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson.

– I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom om råden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. Det är kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år och något vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson.

MILJÖ OCH SÄKERHET

Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga lampor som lovar runt och håller tunt. Problem som oftast uppkommer efter ett tag på de billigare produkterna är att de stör ut annan teknisk utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i värsta fall själva maskinen.

RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR

Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga lampor som lovar runt och håller tunt. Problem som oftast uppkommer efter ett tag på de billigare produkterna är att de stör ut annan teknisk utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i värsta fall själva maskinen.

– Kvaliteten är dessutom ofta så dålig att lamporna vibrerar sönder, det kan läcka in damm och vatten, eller att lamporna helt enkelt förstörs av rost. Den totala kostnaden kan bli hög om man också räknar med att fordonet blir stående under reparationerna, menar PeO Axelsson.

– Kvaliteten är dessutom ofta så dålig att lamporna vibrerar sönder, det kan läcka in damm och vatten, eller att lamporna helt enkelt förstörs av rost. Den totala kostnaden kan bli hög om man också räknar med att fordonet blir stående under reparationerna, menar PeO Axelsson.

TYRI Light Academy är en nystartad plattform på TYRI:s webbplats samt på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del av insikter, tips, kunskap och uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus överlag.

TYRI Light Academy är en nystartad plattform på TYRI:s webbplats samt på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del av insikter, tips, kunskap och uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus överlag.

MILJÖ OCH SÄKERHET

Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till valet av arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exem pelvis dimmas automatiskt om föraren skulle bländas av sina egna lampor eller ett mötande fordons.

Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till valet av arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exem pelvis dimmas automatiskt om föraren skulle bländas av sina egna lampor eller ett mötande fordons.

– I Sverige är vi långt fram vad gäller arbetet med både håll barhet och arbetsmiljö. Det har pushat oss att utveckla produkter som håller länge och som genom nya säkerhetslösningar förbättrar arbetsmiljön för föraren, kon staterar PeO Axelsson.

– I Sverige är vi långt fram vad gäller arbetet med både håll barhet och arbetsmiljö. Det har pushat oss att utveckla produkter som håller länge och som genom nya säkerhetslösningar förbättrar arbetsmiljön för föraren, kon staterar PeO Axelsson.

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS
DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY 25 www.tyrilights.com
DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY 25 www.tyrilights.com
PeO Axelsson, marknadschef på TYRI.
Ett komplett KMA-system
www.smartdok.se Allt i en app – Ett system! Formulärbibliotek Hantera avvikelser KMA-handbok Fotodokumentation Byggdagbok & Egenkontroller Riskbedömning Bygg dina egna formulär & checklistor Förbättringsförslag & positiva observationer SCAN ME
ETT FÖRETAG I

För att visa på trädens viktiga miljönytta sätter MKB upp trädskyltar på ett antal utvalda träd i sina bostadsområden. Syftet är att ge en förståelse för hur viktiga träden är för både klimat, djur och människor. I morgon (27/10) är det dags för ett av MKBs äldsta och största träd att få sin skylt – en minst 70 år gammal bok.

MKB har många träd i sina bostadsområden, närmare bestämt runt 9 100. Träden fyller många olika funktioner. De skapar skugga för växter och djurliv, de sänker temperaturen på gårdarna under somrarna och de binder vatten i jord och mark. De gör oss lugna och får oss att må bra.

– Träd är fantastiska! De gör så mycket nytta som vi kanske inte tänker på dagligdags. Det är det vi vill berätta på våra skyltar, exempelvis hur många kilo syre som det specifika trädet producerar och hur mycket det motsvarar för en människa, säger Linnea Wettermark, miljöutvecklare hos MKB Fastighets AB.

Träd hjälper oss att möta pågående klimatförändringar och extremväder. Under 2020 - 2022 har MKB inventerat alla sina träd, identifierat var det behövs planteras nya träd och också hunnit plantera 400 nya träd. Att informera om trädens miljönytta är en del av trädprojektet. Varje träd räknas — Mkb (mkbfastighet.se).

FOTO: Gugge Zelander

INSPIRERANDE MED NYA ARBETSSÄTT FÖR ÅTERBRUK AV BYGGMATERIAL

En enkel men effektiv digital metod ger Micasa Fastigheter AB försprång bland Stockholms stads bostads- och fastighetsbolag i arbetet med återbruk av byggmaterial.

För att nå stadens mål för ett resurssmart Stockholm 2030 har bolagen en nyckelroll och Micasa tar täten i utvecklingen av nya arbetssätt för ett cirkulärt byggande.

– Möjligheterna att kombinera digitalisering med miljö är oändliga. Tack vare engagerade kollegor har vi kunnat rivstarta vårt arbete, säger Sofie Tellberg, miljösamordnare på Micasa Fastigheter AB.

I ett större byggprojekt i Farsta strand, där Micasa utvecklar en av sina befintliga fastigheter för att tillskapa cirka hundra nya seniorbostäder, har bolaget på kort tid tagit fram en metod för att kartlägga vad som kan sparas för återbruk i projektet och hur ma terial och produkter kan matchas mot behov i andra byggprojekt och förvaltning.

Det är Sofie Tellberg, miljösamordnare, som jobbat fram metoden. Med hjälp av den branschgemensamma samverkansplattformen CCBuild, som koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet, har Micasa använt de olika digitala stöd som utvecklats inom CCBuild.

Med hjälp av CCBuilds inventeringsapp har man dokumenterat materialet och sedan genererat QR-koder för att möjliggöra spårbarhet för återbruk. I en första fas är materialet tillgängligt för projekt i Farsta strand, men på sikt även för andra utvecklingsprojekt i Micasas bestånd.

– Micasa fastigheter har på kort tid arbetat fram en konkret och användbar metod som jag hoppas inspirerar andra bolag att komma igång med återbruk, säger Jonathan Hummelman, projektledare för Cirkulärt byggande inom Stockholms stad.

2021 lanserade Stockholms stad en handlingsplan för cirkulärt byggande som utgår från stadens Miljöprogram 2020-2023. Handlingsplanen är ett första steg i ett långsiktigt arbete för ökad cirkularitet och minskat byggavfall, med ett inledande fokus på att testa nya arbetssätt och öka kunskapen genom bland annat pilotprojekt.

– Micasa har tagit sig an uppgiften på ett gripbart sätt och ligger steget före många andra i byggsektorn, säger Jonathan Hummelman.

Får att nå målet, att Stockholms stad till 2030 har utvecklats till en stad där resurser används effektivt och i enlighet med EU:s avfallshierarki, måste alla aktörer hitta nya arbetssätt.

De analyser staden gjort visar att bygg- och anläggning sticker ut när det gäller resursförbrukning och miljöpåverkan. Stockholms stads bostads- och fastighetsbolag behöver samverka och bygga kunskap om återbruk.

Erfarenheter och lärdomar kan sedan tas vidare och på sikt skalas upp för att utveckla mer kostnadseffektiva lösningar.

Sofie Tellberg höll nyligen en inspirationsföreläsning om Micasas metod för återbruk i projekt på Centrum för cirkulärt byggandes (CCBuild) nätverksträff, inbjuden av Johanna Andersson, senior projektledare på IVL som driver nätverket.

– Micasa visar med sin metod att det inte behöver vara komplicerat att komma igång med återbruk av byggmaterial. Mycket handlar om att ta ett första steg och börja i någon ände, och vi hoppas att fler följer Micasas exempel, säger Johanna Andersson.

Micasa Fastigheter fortsätter att utforska metoder för återbruk i utvecklingsprojektet i Farsta strand.

– Min erfarenhet är att kollegor gärna vill bidra till att vi hittar nya arbetssätt för återbruk. Vi har ett stort internt engagemang att utvecklas mot ett cirkulärt byggande, säger Sofie Tellberg.

FAKTA MICASAS METOD FÖR ÅTERBRUK I PROJEKT

CCBuild erbjuder digitala tjänster som stöttar en övergång till cirkulära flöden. Verktyget består av flera integrerade delar. Micasa dokumenterar materialet i CCBuilds inventeringsapp. Därefter genereras QR-koder som bolaget scannar in med hjälp av inventeringsappen. Med QR-koderna kan Micasa sedan märka produkterna, vilket möjliggör scanning av koderna och tillgång till informationen vart man än befinner sig.

Nya Projekt 64 November 2022

THOMAS BETONG PROVAR UNIKT KONCEPT MED CEMENT FRI BETONG

Under det senaste året har Thomas Betong, som är en del av Thomas Concrete Group, provat ett koncept som bygger på att tillverka betong helt utan cement. Testerna med alternativa bindemedel har genomförts på två västsvenska betongfabriker.

Resultatet är en cementfri betong med samma goda egenskaper som traditionell betong, men med ett väsentligt lägre klimatavtryck.

– I vårt ständiga arbete med klimatförbättrad betong har vi provat olika koncept där cementet bytts ut mot andra beståndsdelar. Enligt den nuvarande standarden kan vi ännu inte använda cementfri betong i bärande konstruktioner. Därför testar vi det i stället i andra sammanhang, som till exempel betongblock. Nästa steg blir att ta fram en klimatmässigt motsvarande lika bra produkt som vi kan erbjuda marknaden, säger Mats Karlsson, produktchef på Thomas Betong.

Thomas Betong har som mål att leverera den första klimatneutrala betongen innan 2030. Företaget har under många år arbetat intensivt med att utveckla betong med alternativa bindemedel, med

målet att klimatpåverkan från betongen ska bli så låg som möjligt. På fabrikerna i Västsverige genomförs just nu framgångsrika tester med cementfri betong.

– Vi arbetar fokuserat med att utveckla nya betongtyper som bygger på att vi vill ersätta delar av cementet med alternativa bindemedel som slagg och olika typer av askor. Att vi nu har tagit fram ett koncept för helt cementfri betong är ett stort steg framåt i utvecklingen, fortsätter Mats.

Den cementfria betongen har lika goda egenskaper som traditionell betong när det gäller konsistens, arbetbarhet och hållfasthetsutveckling. Skillnaden är att klimatpåverkan är avsevärt mycket lägre: endast 0,08 kg CO2 per liter betong. Med de lyckade fullskaleförsöken i fabrik visar Thomas Betong att de är ledande i utvecklingen av klimatförbättrad betong.

– Alltsedan vi lanserade vår första klimatförbättrade betong 2012 har vi fortsatt utveckla betong med lägre och lägre klimatavtryck. Vi ser den cementfria betongen som en möjlighet att jobba konkret med färdplanen, ett viktigt steg framåt i vår ambition att minska vårt och hela branschens klimatavtryck, avslutar Carina Edblad, vd på Thomas Betong.

Nya Projekt 65 November 2022
CO2-e
?
ett aktivt hållbarhetsval och välj PP som ger en minskning av CO2-e på 65%*
Vikanredovisa CO2-eförallarörochrördelariPP Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning VÄNDBAR Venti
www.rethermkruge.se Tfn: 010-22 00 200 Våra rörsystem är bedömda av Byggvarubedömningen och Sunda Hus. Man får också poäng i LEED och BREEM projekt om man väljer dessa produkter. *Läs rapport på www.rethermkruge.se/hallbarhetsarbete Vill ni ha ett lågt
avtryck i era byggprojekt
Gör
www.rethermkruge.se Tfn: 010-22 00 200 Våra rörsystem är bedömda av Byggvarubedömningen och Sunda Hus. Man får också poäng i LEED och BREEM projekt om man väljer dessa produkter. *Läs rapport på www.rethermkruge.se/hallbarhetsarbete

I Albyberg, strategiskt beläget på Södertörn, skapas nu framtidens företagspark i expansiva Haninge. Albybergfastigheter AB planerar att bygga 250 000 kvm lager-, produktion- och kontorslokaler i Albyberg. www.albybergsfastigheter.se

Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål Prisvärda produkter till din entreprenad!
Albybergfastigheter AB ritar, bygger och förvaltar högkvalitativa, energismarta kontors- och industrihus
0612-76 39 20 www.aspby.se
+46 (0)76-0519712, elsemarie@knholding.se

INDUSTRIAVFALL

DESIGN

GROHE tar sin stora satsning för att bekämpa plastföroreningar till nästa nivå. Genom ett fortsatt samarbete med möbeltillverkaren Mater Design ska industriavfall omvandlas till exklusiva stolar och bord.

– Det är utan tvivel att cirkulär produktion är vägen att gå i framtiden. Det är något som vi vill implementera genom att göra vår produktionslinje mer ansvarsfull, säger Christina Holmberg, PR & Communications Manager Nordics på GROHE.

Redan 2018 inledde sanitetsleverantören GROHE sitt initiativ i att delta i kampen mot plastföroreningar genom att ersätta plastförpackningar med mer hållbara alternativ. Nu fortsätter initiativet genom ett nytt strategiskt samarbete med det danska designvarumärket Mater Design som kommer att återanvända industri avfall till att skapa morgondagens designbord och stolar.

Syftet med samarbetet är att gå från den slit- och slängkulturen som tidigare dominerat sanitetsproduktionen. Genom att göra det går produktionen in i en mer medveten era av cirkulär ekonomi och återskapande.

– Vi söker alltid efter partnerskap med företag som delar vår värdering. Samarbetet med Mater Design är ett bra exempel på hur vi kan återanvända resurserna från vår industriella produktionslinje genom att ompröva dem som designmöbler, säger Christina Holmberg.

Hon poängterar att GROHE är långt ifrån färdiga med sin hållbara

resa där varje initiativ och samarbete tar företaget närmare sin målsättning.

– Framtiden ligger i partnerskap och genom att samla krafter med olika verksamheter där vi genom att dela kunskaper och resurser kan stötta varandra i det gemensamma målet att få ut så mycket som möjligt av våra naturresurser, avslutar hon.

I somras resulterade samarbetet mellan GROHE och Mater i en ny design i återlanseringen av Børge Mogensens designerstol från 1958. Klassikern, döpt till Børge Mogensen Conscious, är tillverkad av återvunnen plast från bland annat GROHE.

– Vi känner verkligen av att konsumenterna har blivit mer klimatmedvetna i sina shoppingvanor. Det återspeglar sig i deras val av möbler där man inte bara går på design och kvalité längre. Därför är vi glada över att kunna stärka vårt samarbete med ett globalt tyskt varumärke när vi lanserar den nya generationen möbler tillsammans med GROHE, skapade av deras återvinningsbara avfall, säger Ketil Årdal på Mater Design.

Nya Projekt 68 November 2022

Hållbarhet är ett ledord i framväxten av GoCo Health Innovation City. En insats för att göra byggprocessen mer klimatsmart är att värma upp byggbodar med fjärrvärme istället för el. BRA Bygg, Wangeskog och Mölndal Energi har nu tillsammans arbetat för att göra detta möjligt. Vanligtvis värms byggbodar upp med el. Det är en riktig ener gislukare. Trots de fördelar som finns med fjärrvärme är det fortfarande ovanligt att använda det för att värma upp byggbodar. En anledning är att det krävs en hel del insatser initialt, bland annat behöver byggbodarna ha ett vattenburet uppvärmningssystem.

Därför har nu BRA Bygg, Wangeskog och Mölndal Energi gått samman för att göra denna satsning på fjärrvärmeuppvärmda byggbodar. Byggbodarna har byggts om och kommer att kunna kopplas ihop med fjärrvärmenätet och värmas med lokalproducerad, förnybar energi. Samtidigt frigörs kapacitet i elnätet. I en tid med höga elpriser och risk för effektbrist i elnätet är fjärrvärme ett extra klokt val.

– Vi är glada att göra denna satsning tillsammans med Wangeskog och BRA Bygg, säger Richard Lundström, energisäljare på Mölndal Energi. GoCo kommer att fortsätta bygga under många år framöver och genom det här initiativet kommer de ha långsiktig tillgång till hållbar uppvärmning till ett stabilt pris. Det är glädjande att allt fler ser fördelarna med fjärrvärme i byggprocessen, både till byggbodar och att torka ut byggnader. Det är en viktig insats för att hushålla med den elkapacitet vi har, avslutar Richard Lundström.

Wangeskog Hyrcenter äger byggbodarna som kommer kunna värmas upp av fjärrvärme även på framtida byggarbetsplatser.

– Byggbodar som värms upp med hjälp av fjärrvärme är helt klart ett steg i rätt riktning med många fördelar, inte minst ur ett klimatperspektiv. Vi är väldigt glada över att delta i detta nytänkande projekt, säger Magnus Jakobsson, regionchef på Wangeskog Hyrcenter.

För BRA Bygg är förhoppningen att satsningen kan leda till fler projekt med liknande upplägg i framtiden.

– Som entreprenör är det för oss på BRA viktigt att tänka utanför boxen, för att se möjligheter till innovativa lösningar på energiproblem. Det innebär också att vi behöver fortsätta arbeta mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer och partners. På så vis kan vi ta steg mot samma mål med större genomslagskraft som resultat. Samarbetet tillsammans med GoCo, Wangeskog och Mölndal Energi är ett exempel på en handling skraftig leverantörskedja med många gemensamma nämnare i arbetet med omställningen mot en hållbar värld. Att driva en byggetablering med fjärrvärme är ett spännande exempel på en innovativ lösning som skapar nya möjligheter för framtiden, säger Magnus Riemer, koncernchef BRA Group.

För GoCo var byggbodar med fjärrvärme en fråga om ansvarstagande och hållbarhet.

– Eftersom att vi står för en stor mängd byggnation i Mölndal vill vi också vara hållbara stadsutvecklare i alla dimensioner. Här är vi stolta över att vara en liten del av när våra leverantörer och partners tar stort samhällsansvar genom att i rådande energikriser övergå till en smartare uppvärmningstyp, samtidigt som vi värnar klimatpåverkan – bra på alla sätt, säger Viktor Bakker, hållbarhetsansvarig på GoCo Health Innovation City. Här handlar det om att ta många steg för en mer hållbar fastighets- och byggbransch, varav detta är ett viktigt på vägen.

Nya Projekt 70 November 2022

GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) har i sin årliga, globala utvärdering ur ett hållbarhetsperspektiv rankat SPP Fastigheter och förvaltningsbolaget Storebrand Fastigheter till global sektorledare (“Global Sector Leader”) i kategorin diversifierade fastighetsbolag (“Diversified”).

Utmärkelsen ges till fastighetsbolag och fonder som har visat ett enastående hållbarhetsarbete.

SPP Fastigheter och förvaltningsbolaget Storebrand Fastigheter erhöll för 6:e året i rad toppratingen fem av fem stjärnor i GRESB:s årliga ESG-bedömning av fastighetsbranschen.

Med 94 av 100 poäng innebär det att bolaget rankas till global sektorledare (“Global Sector Leader”) i kategorin diversifierade fastighetsbolag (“Diversified”), vilket innebär att SPP Fastigheter och förvaltningsbolaget Storebrand Fastigheter är ett av de högst presterande bolagen i världen inom denna sektor. I årets utvärdering deltog över 1800 fastighetsbolag i 74 länder.

GRESBs data används av mer än 170 institutionella och finansiella investerare. Utvärderingen omfattar bland annat miljöaspekter,

social hållbarhet, styrning och uppföljning.

SPP Fastigheter och förvaltningsbolaget Storebrand Fastigheter har tagit emot utmärkelserna flera år i rad och Henrik Svensson, Hållbarhetsansvarig på förvaltningsbolaget Storebrand Fastigheter, menar att konkurrensen hårdnar och att kraven ökar för varje år.

– Att få en så fin placering i GRESBs utvärdering och dessutom förbättra resultatet år efter år är ett välkommet kvitto på att vi bidrar till omställningen mot ett mer hållbart samhälle, samtidigt som vi tjänar pengar åt våra kunder. I takt med att vi får mer data kan vi också göra bättre analyser och minska riskerna ytterligare i våra portföljer, säger Henrik Svensson. Bygg- och fastighetssektorn står för cirka 30 procent av Sveriges energianvändning. Samtidigt utgör energikostnader en stor del av de totala driftskostnaderna inom fastighetsförvaltning. Storebrand Fastigheter och SPP Fastigheter utvärderar varje enskild fastighets klimat- och omställningsrisker i enlighet med initiativet Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD).

– Vi arbetar kontinuerligt med energioptimering och miljöcertifiering i och av våra fastigheter. Varje insats minskar vårt koldioxidavtryck samtidigt som vi sänker våra kostnader och står bättre rustade för framtiden, avslutar Henrik Svensson.

Nya Projekt 71 November 2022
Vi levererar och installerar vitvaror, köksinredningar och tvättstugor. Sedan 70-talet har vi på KöksCentrum hjälpt nöjda bygg- och fastighetsföretag i hela södra Sverige. Låt oss hjälpa er! För offert och referenser kontakta någon av våra kunniga byggsäljare här nedan. SKÅNE & HALLAND Michael Ellerstrand Tel: 0763-90 17 95 michael.ellerstrand@elon.se Robert Sjölander Tel: 0737-01 91 74 robert.sjolander@elon.se SMÅLAND Tommy Leifsson Tel: 0733-695865 tommy.leifsson@elon.se www.kokscentrum.com
ZUGOL AB Svensk Barkindustri Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen ZUGOL Miljöskyddsmedel Ett miljövänligt barkgranulat för absorption

Denna debattartikel har ursprungligen publicerats i Byggvärlden

TEXT: JOHAN LINDSTRÖM, VD PÅ PLÅT & VENTFÖRETAGEN

Miljövänliga och samhällsnyttiga satsningar kan låta smarta i teorin. Men i praktiken kan de skapa stora och negativa konsekvenser när det gäller landets klimat- och miljömål.

Ett sådant exempel är det ökande byggandet i trä. Det kan låta miljövänligt, men kan också föra med sig oanade och oönskade konsekvenser. Därför måste vi tänka ett steg längre, och följa devisen ”rätt material på rätt plats”.

Vi kan börja med att göra jämförelsen med att det numera är standard att nya bilar är utrustade med AC, alltså kylfunktion. Detta för att moderna människor kräver bra komfort i sina bilar, även sommartid. Detsamma gäller även arbetsmiljön då man i dag som anställd inte längre accepterar att det blir för varmt på arbetsplatsen.

Vi svenskar har helt enkelt blivit mer komfortmedvetna, vilket även håller på att överföras till vårt boende. Redan i dag finns det bostadsköpare som efterfrågar AC, och intresset växer. Men tyvärr innebär den ökade AC-användningen att vår energiförbrukning ökar, vilket är helt emot Sveriges beslutade klimat- och miljömål.

De senaste åren har det byggts allt mer energieffektiva hus, då med fokus på att klara värmebehovet. Detta ger ofta den oönskade bieffekten att dessa hus upplevs alltför varma sommartid, vilket är ett problem som kommer att växa i framtiden.

De hus som upplevs alltför varma sommartid har oftast det gemensamt att de är så kallade lätta byggnader som många gånger är byggda i trä. Denna typ av hus kan inte lagra kyla över dygnet, vilket ger stora temperatursvängningar i byggnaden. De kan alltså inte dra nytta av den svala nattluften för att kyla ner själva byggnadskonstruktionen.

Ett hus som i stället upplevs svalt sommartid har en tung konstruktion, eftersom de är byggda i till exempel sten eller betong. Ett sådant hus magasinerar kylan och jämnar ut svängningar i temperatur över dygnet på ett naturligt sätt och huset upplevs därför svalare dagtid, vilket ger en kylfunktion som är helt gratis. Man kan jämföra med en äldre kyrka som upplevs sval och skön sommartid.

Företag som arbetar med AC och ventilation har god kompetens och kan lösa de problem som uppstår med för varmt inomhusklimat. Men här måste vi tänka klimatsmart genom att, på ett bättre sätt, dra nytta av den svalare nattluften som vi inte behöver betala något extra för.

Ett ökat byggande i trä kan låta miljövänligt, men kan i stället föra med sig oanade och oönskade konsekvenser. Vi ber därför politiker att inte välja ut enskilda byggmaterial som vi uppmanas att använda, utan låt istället byggbranschen få arbeta efter devisen – rätt material på rätt plats. För det är först då vi uppnår ett hållbart byggande ur ett materiellt, ekonomiskt och energieffektiv tperspektiv.

BRF STORSPOVEN I UMEÅ RENOVERAR OCH HALVERAR ENERGIANVÄNDNINGEN

Med hjälp av smart och innovativ teknik hjälper Riksbyggen Brf Storspoven i Umeå att genomföra en omfattande renoveringen av både tak och fasader och samtidigt göra föreningens hus mer energieffektiva. Åtgärderna beräknas minska energianvändningen med cirka 50 procent. Brf Storspoven består av sammanlagt 170 lägenheter och energibesparingarna är bra både för klimatet och för bostadsrättsföreningens ekonomi.

– Hållbarhetsfrågorna har blivit allt viktigare för oss i föreningen.

Vi vill vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle och med tanke på de ökade energipriserna är vi väldigt glada att kunna starta projektet för att göra föreningens hus mer energieffektiva, säger Stefan Landström, ordförande i Brf Storspoven.

Brf Storspoven i Umeå uppfördes år 1968 och består av totalt åtta huskroppar. Arbetet inleds med ett provhus för att kunna identifiera okända förutsättningar inför genomförandet av projektet i sin helhet.

I projektet installeras nya ytskikt på fasaden där teglet kommer att plockas ner och ersättas med putsfasad som isoleras med mineralull. Husets tak kommer att renoveras, marken dräneras och montage av nya ventilationskanaler enligt den sk SmartFrontmetoden installeras.

– Att hjälpa äldre bostadsrättsföreningar att genomföra åtgärder som gör deras hus mer energieffektiva är ett prioriterat arbete för Riksbyggen. Att minska våra kunders energianvändning är en del av Riksbyggens övergripande klimatmål och ett sätt att bidra till ekonomisk hållbarhet hos bostadsrättsföreningarna, säger Frida Wallgren, projektchef på Riksbyggen Ombyggnad.

Riksbyggen har hjälpt föreningen med att söka bidrag för energieffektivisering för flerbostadshus vilket också beviljades.

Ett tryggt val

Vi levererar och/eller monterar allt från villastängsel till komplexa lösningar för stora industrier.

Ingen kund är för liten och ingen kund är för stor för oss. Vi utför uppdrag i hela Sverige men har, som namnet antyder, Uppland som bas.

Ett effektivt, prisvärt och ansvarsfullt arbetssätt; vårt ansvar börjar vid första spadtaget och slutar när allt är på plats Med hjälp av våra egna anställda montörer och vår egna maskinpark kan vi garantera hög kvalitet med ett effektivt och modernt arbetssätt på utförda uppdrag.

www.upplandsstangsel.se

Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping

Blir det alltid dyrare att bygga i trä än i betong och är det priset vi måste betala för att klara hållbarhetsmålen? En ny studie jämför byggkostnaderna för att öka kunskapen kring träbyggande.

Arkitema, COWI Norge och Chalmers har tillsammans studerat och jämfört nyligen byggda projekt i Sverige och Norge. Projekten har stommar i antingen betong eller korslimmat trä.

SLUTSATSERNA AV JÄMFÖRELSEN, TILLSAMMANS MED LITTERATURSTUDIER OCH INTERVJUER, ÄR BLAND ANNAT ATT:

De totala byggkostnaderna för att bygga med korslimmat trä måste inte bli högre, det beror på typen av projekt. Ju mer erfarenhet av att planera och bygga träkonstruktioner, desto lägre blir byggkostnaderna. Materialkostnaden för trästomme blir ofta högre... ... men med trästomme blir ofta byggtiden kortare vilket minskar investeringskostnader och snabbar på intäktsflödet.

– Trä är ett hållbart material med en koppling till naturen som också är bra för människors hälsa, och som samtidigt håller nere byggbranschens klimatpåverkan. Det är viktigt att höja kunskapsläget kring träbyggande eftersom metoder och materialteknik ständigt utvecklas. Ju mer erfarenhet vi får av träbyggande desto bättre är det både för klimatet och den ekonomiska kalkylen, säger Aija Baumane, hållbarhetsspecialist på Arkitema.

– Alla material har sina fördelar och nackdelar. Alla projekt består av kombinationer av olika material och vi måste balansera ekonomi, miljö och sociala aspekter. Trä är ett förnybart material och därför ett intressant och bra alternativ. Vi hoppas att den här studien kan bidra till mer hållbara lösningar och välinformerade beslut, säger Yutaka Goto, forskare på Chalmers.

Räntor, inflation och elkostnader oroar svenskarna och har fått småhusbyggandet att minska kraftigt. Men efter att Hjältevadshus tog beslutet att som första, och hittills enda, stora svenska hustillverkare införa solceller som standard har de i år mer än dubblat marknadsandelarna.

Under första halvåret 2022 minskade den totala orderingången rörande småhus av trä med 37% jämfört med 2021. Detta enligt data från TMF, Trä- och Möbelföretagen, som samlar större delen av svenska småhustillverkare.

Men en småhustillverkare går tydligt mot strömmen. För helåret 2021 hade Hjältevadshus en marknadsandel på 1,7% över hela Sverige, enligt siffror från undersökningsföretaget Byggfakta. Men fram till september i år hade de ökat sin marknadsandel till 4,2% – en ökning på 150%.

Anledningarna är flera, men en starkt bidragande orsak är beslutet som fattades under våren att införa solceller som standard på alla nya hus. Ett beslut som togs emot positivt av både branschen och husköparna – och gjort att Hjältevadshus efter sommaren ökat produktionen och även anställt fler medarbetare.

– Vi såg ett ökande intresse för solceller redan under förra året och bedömde att marknaden redan då fanns för att öka det erbjudandet genom att göra det till standard. Med de ökande elpriserna blev det ännu tydligare att solceller är bra för villaägarnas driftsekonomi, bra för den gröna energiomställningen och att det ökar värdet på huset. Jag hoppas att fler i branschen väljer att ta samma beslut, säger Johan Bynell, VD för Hjältevadshus.

Det var i juni som Hjältevadshus gick ut med sitt beslut att göra solceller till standard, och att de som under sommarperioden köpte ett Hjältevadshus till och med fick det på köpet.

Beslutet fick stor uppmärksamhet – både i media, i branschen och av husköparna – och Hjältevadshus såg ett rejält uppsving i intresset. Dessutom välkomnades beslutet av branschorganisationen Svensk Solenergi, där Hjältevadshus som första hustillverkare är medlem.

– Vi välkomnar Hjältevadshus beslut och ser det som oerhört positivt att man väljer att föregå lagstiftningen och bidra till energiomställningen. Småhusägare har en viktig roll att spela i framtidens energiförsörjning och jag vill uppmana fler aktörer att på detta sätt underlätta för den omställningen, sa Anna Werner, VD för Svensk Solenergi, i samband med lanseringen.

Hjältevadshus beslut förekommer dessutom den lagstiftning som EU-kommissionen föreslår ska införas i medlemsländerna för att accelerera den gröna energiomställningen.

I planen anges att solcellskapaciteten inom EU ska fördubblas fram till 2025. Dessutom föreslås en gradvis lagstiftning för att göra solceller obligatoriskt vid byggnation av både kommersiella fastigheter och bostadshus.

Solcellspaketet som är del i standarderbjudandet omfattar 10 paneler (4 kW), men för den som vill öka sin elproduktion och minska driftskostnaderna ytterligare så kan man uppgradera till ett paket med 20 paneler (8 kW) på vissa av husmodellerna.

För den som trots allt vill välja bort solceller så räknas kostnaden bort, men Hjältevadshus ser ändå till att huset är förberett för den som vill installera solceller längre fram.

Nya Projekt 82 November 2022
Södergården. Enplanshuset Södergården med solceller Johan Bynell, Hjältevadshus VD i fabriken, hållandes en (gammal) solcellspanel - FOTO: Suvad Mrkonjic
www.slutagrav.se info@slutagrav.se 010-110 34 02 Namnlöst-2 1 VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING VILL NI VETA MER ? www.slutagrav.se info@slutagrav.se 010-110 34 02 info@slutagrav.se 010-110 34 02 VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING VILL NI VETA MER ? www.slutagrav.se info@slutagrav.se 010-110 34 02 VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING VILL NI VETA MER ? 2019-10-16 09:02 www.slutagrav.se info@slutagrav.se 010-110 34 02 www.slutagrav.se info@slutagrav.se 010-110 34 02 www.slutagrav.se info@slutagrav.se 010-110 34 02 Namnlöst-2 1 www.slutagrav.se Namnlöst-2 1 www.slutagrav.se Namnlöst-2 1 www.slutagrav.se Namnlöst-2 1 www.slutagrav.se Namnlöst-2 1 www.slutagrav.se Namnlöst-2 1 www.slutagrav.se Namnlöst-2 1
info@slutagrav.se VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING VILL NI VETA MER ? 2019-10-16 VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV 2019-10-16

LEED-CERTIFIERAT I VÄRTAHAMNEN, THE ROTTERDAM DISTRICT

Castellums kontorsfastighet The Rotterdam District ligger i hjärtat av den levande blandstad som växer fram i Södra Värtahamnen.

Den stora tidigare SVT-byggnaden har moderniserats för att uppfylla höga krav på hållbarhet och energieffektivitet. PE Teknik & Arkitektur har hjälpt fastighetsägaren med miljöcertifiering av byggnaden.

Värtahamnen är ett av Stockholms klassiska hamnområden och etablerades redan 1879. Nu pågår en omvandling av området som går in i en ny era i form av en modern blandstad.

Nära kajen ligger den nu moderniserade fastigheten The Rotterdam District. Det är en byggnad som tidigare var SVTs och ursprungligen uppfördes på 1990-talet. Den upptar hela kvarteret med en totalyta om cirka 21 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, fördelat över sju våningsplan med garage i bottenplan.

The Rotterdam District innehåller till största delen moderna, energisnåla kontorsytor, men här finns även en TV-studios, liksom en stor restaurang i markplan. Det ska vara en inspirerande arbetsoch mötesplats med välbefinnande i fokus som gynnar kreativitet, produktivitet och välmående.

Castellums högt ställda hållbarhetsambitioner understryks av att den moderniserade byggnaden med hjälp av PEs experter har certifierats enligt LEED O+M, en standard som ska minska miljöpåverkan från drift och underhåll av befintliga fastigheter.

– Det här är ett projekt där flera kompetenser inom PE har samverkat och kunden har dragit nytta av vår bredd. Vi är stolta över att vi tillsammans med Castellum har uppnått Guld som betygsnivå och att byggnaden nu har blivit en av finalisterna inom kategorin Årets LEED O+M i prestigefyllda Sweden Green Building Awards, berättar Stephanie Angeraini, Energi- och miljökonsult och Amanda Sällberg, Strateg inom Samhällsutveckling på PE Teknik & Arkitektur.

VARFÖR BEHÖVER VI GRÖNA STÄDER?

Green Cities presenterar tillsammans med SLU Tankesmedjan Movium en ny forskningssammanställning över gröna städers mervärden. Rapporten inkluderar gröna städers påverkan på hälsan, klimatet, den biologiska mångfalden och ekonomin. De fyra forskarna bakom sammanställningen är Johanna Deak Sjöman, Christine Haaland, Anders Sandoff och Jonathan Stolz. Namnet på publikationen är Argument för grönare städer.

Argumenten för gröna städer är överväldigande för den som följer aktuell forskning. Växter i stadsmiljöer har positiva effekter för invånarnas hälsa, klimatet, den biologiska mångfalden, den sociala sammanhållningen och även samhällsekonomiskt.

Listan kan göras lång, men här är några konkreta exempel:

VÄXTERS MERVÄRDEN - NÅGRA EXEMPEL

Invånarna mår bättre och blir friskare Koncentrationsförmågan ökar Stressnivåerna minskar Patienter tillfrisknar snabbare Stadsklimatet förbättras eftersom växter skänker svalka heta dagar Växter fungerar fördröjande för dagvatten

Den biologiska mångfalden gynnas Ohälsosamma partiklar i luften tas upp Växter binder koldioxid Problem med buller minskar

KUNSKAP TAS INTE TILLVARA

Trots starka belägg för växters mervärden i våra städer tar vi inte alltid tillvara den kunskap som finns. Istället tillåts hårdgjorda ytor och byggnader ta plats på bekostnad av grönområden och träd. Men det medför många problem.

Som ett resultat av luftföroreningar dör till exempel varje år mer

än 7000 svenskar. Hårdgjorda ytor och byggnader magasinerar värme. Tillsammans med ett förändrat klimat ger det allt för varma städer sommartid. Skador på grund av översvämningar ökar. Buller skapar stress.

Varför fortsätter vi då att bygga städer på ett sätt som inte är bra för oss? Det kan bero på olika faktorer. Kortsiktiga ekonomiska kalkyler, komplexa beslutsvägar och platsbrist är några. En annan förklaring är att kunskap inte når fram till dem som fattar besluten.

Trots att argumenten för gröna städer är överväldigande är fortfarande okunskapen i många led stor. För att lyfta gröna städers mervärden på ett enkelt och överskådligt sätt har därför Green Cities tillsammans med SLU Tankesmedjan Movium tagit fram en aktuell forskningssammanställning.

VÄLRENOMMERADE FORSKARE BAKOM SAMMANSTÄLLNINGEN

Fyra forskare står bakom sammanställningen.

Det är Johanna Deak Sjöman, Christine Haaland, Anders Sandoff och Jonathan Stolz. De besitter alla stor kunskap inom sina respektive forskningsområden. Forskarna verkar på Sveriges Lantbruksuniversitet och Göteborgs Universitet.

OMSTÄLLNING TILL GRÖN ENERGI KRÄVER GENOMTÄNKT ARKITEKTUR

TEXT: JOHN STRANDFELT, AFFÄRSOMRÅDESCHEF ENERGI, VATTEN OCH INDUSTRI, PARTNER, ARKITEKT MAA, ARKITEMA OCH SUSANNE RENEE GRUNKIN, KREATIV CHEF, KOMPETENSANSVARIG FÖR HÅLLBARHET, LANDSKAPSARKITEKT MDL, ARKITEMA, DANMARK.

Det kräver ett ökat politiskt fokus att påskynda den gröna omställningen så att de stora tekniska anläggningar som följer med etableras i vår omgivning utan att det sker på bekostnad

Nya Projekt 88 November 2022

av staden, naturen eller närmiljön.

Vi har sett konsekvenserna med vindkraftverk och solceller på landsbygden. Under de kommande åren kommer fler och fler Power-to-X-anläggningar också att uppföras i våra hamnstäder och på landsbygden. Ett holistiskt arkitektoniskt synsätt kan skapa lösningar som möter flera behov och forma visionen för den gröna omställningen, där vi samtidigt gör Danmark vackrare och stärker stads- och lokalsamhällen.

MÄRKBARA STRUKTURELLA FÖRÄNDRINGAR

Under dessa år sker märkbara förändringar i landskapet: fler och fler vindkraftverk och solceller dyker upp i landskapet. Så här ser den gröna omställningen ut idag.

Under de kommande åren kommer grön omställning att synas på flera sätt och i en skala som vi inte har någon överblick över. Den gröna omställningen är en grundläggande uppgift som möter stöd över hela det politiska spektrumet. Men det kommer att ske stora strukturförändringar både i våra städer och på landsbygden. Den enorma produktionen av förnybar energi från vindkraftverk och solceller, belägen både på landsbygden och till havs, måste fortsätta i värdekedjan till användarna. Nästa utbyggnad blir de stora Power-to-X-anläggningarna (PtX).

PtX låter som ett kodord för det förlovade landet, men är i själva verket en kemisk industri – en slags XL-tankstation, som lite förenklat omvandlar grön kraft till gröna bränslen för de delarna av industrin och transportsektorn, till exempel luft trafik, som inte kan elektrifieras, men som måste använda flytande bränsle.

Var kan PtX placeras bäst så att produktionen blir mest ändamålsenlig i förhållande till var den gröna elen produceras och var de gröna bränslena ska användas? Förutom lägen på den danska landsbygden och vid noder i elinfrastrukturen är hamnarna självklara och redan igång.

NY GENERATION INDUSTRIHAMNAR?

Historiskt sett har många städer legat vid kusten, där hamnen varit en drivande faktor för stadsutvecklingen. Dessa städer har på många sätt vuxit ur hamnen. Genom industrialiseringen utvecklades och underhålls de djupa hamnarna där kol skeppas in till kraftverk och tung industri. Men hamnarna har tappat storlek och betydelse över tid, eftersom industriproduktionen har minskat.

Under de senaste 20-25 åren har många danska hamnar fått en ny funktion. Från att vara industrihamnar till att bli bostadshamnar. Med denna utveckling har vi upptäckt nya rekreationsvärden och skapat stadslivsfunktioner i de nu populära bostadshamnarna. Nu knackar den gröna omställningen på vilket ger ny aktivitet med tekniska anläggningar i hamnarna.

Vi har lärt oss, bland annat från utbyggnaden av enorma hektar solsystem i det öppna landet de senaste åren, att vi lätt kan hamna på efterkälken. Det gäller både när anläggningarna ska placeras ändamålsenligt i förhållande till Danmarks energiinfrastruktur, och när hänsyn ska tas till natur, kulturlandskap och närmiljö. Det kan vara förenat med stora konsekvenser om vi bortser från skala och antal, nu när PtX-anläggningar är på väg ut i de danska

hamnstäderna och på landsbygden.

GRÖN OMSTÄLLNING - OCKSÅ EN ARKITEKTONISK DISCIPLIN

Kan vi med de nya XL-tankstationerna, där stora fartyg och lastbilar ska lasta och transportera gröna bränslen, riskera att bostadshamnens härliga värden och stadslivskvaliteter kommer under press? Ser vi inte konflikter med medborgare och stadsliv vid horisonten? Vad vill vi egentligen med våra hamnar? Och hur genomför vi en grön omställning där vi samtidigt får ut det mesta av stad och land?

Frågorna ska hanteras i stads- och landskapsplaneringen. Vi kommer inte att uppnå de bästa lösningarna om vi struntar i att ta oss före kurvan med en medveten och holistisk planering. I hamnstäderna handlar det både om stadsutveckling, infrastruktur, stadsliv och stadskvalitet, precis som på landsbygden handlar det också om hänsyn till kulturlandskapet och naturen. Oavsett var är poängen att arkitekturen kan ge form åt visionen för den gröna omställningen, så att nya tekniska anläggningar får ett estetiskt värde och kan fungera i samexistens med sin omgivning.

Regeringen kommer under den kommande tiden att utarbeta en ny nationell arkitekturpolitik som ersätter den tidigare från 2014. Vi måste använda arkitekturpolitiken för att omsätta ambitioner i konkret handling. Debatterna pågår runt om i landet och i yrkeskretsar. På kulturmötet på Mors i augusti efterlyste vi att grön omställning också ska ses som en arkitektonisk disciplin.

Arkitekturen behandlar en rad relevanta ämnen som skala, visuella utmaningar och potentialer, grad av öppenhet, infrastruktur, kopplingar, härledda konsekvenser på angränsande ytor, mildrande åtgärder – och givetvis det arkitektoniska uttrycket. Platsanalyser och landskapskaraktärsanalyser är också arkitektoniska discipliner.

Med ett helhetsgrepp arkitektoniskt får vi klarhet i vad vi har att hantera – och tar tillvara på möjligheterna, så att vi kan påskynda den gröna omställningen utan att det sker på bekostnad av staden, naturen eller närmiljön.

Grön omställning är också en arkitektonisk disciplin som kan gestalta visionen för den gröna omställningen. Med ett holistiskt arkitektoniskt synsätt kan vi bidra med lösningar som samtidigt gör Danmark vackrare och stärker våra urbana och lokala samhällen.

Nya Projekt 89 November 2022

Byggsverige står inför stora utmaningar

Sverige står inför stora utmaningar – vi är i stort behov av att investera i fler bostäder och utbyggd infras truktur och samtidigt snabbt minska klimat påverkande utsläppen. Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för en femtedel av Sveriges utsläpp och den totala klimatpåverkan från byggprocesser i Sverige motsvarar utsläppen från samtliga svenska personbilar.

Vi måste alltså agera mycket snabbt och kraftfullt för att klara Sveriges klimat mål om klimatneutralitet till 2045. Ur det perspektivet kan vi inte ställa allt vårt hopp till framtidens fossilfria stål och gröna betong. Bygg- och fastighetsbran schen behöver i betydligt högre grad fokusera på de byggmaterial som är bäst för klimatet och som är tillgängliga här och nu.

Lösningen - Bygg mer i trä

En redan tillgänglig dellösning på klimatkrisen är att bygga mycket mer i trä än vad vi gör i dag. Industriellt trähusbyggande gör att såväl materialåtgång som energianvändning kan optimeras i hög grad. Dessutom är skogen en förnybar resurs som fungerar som en aktiv kolsänka och därför mycket viktig ur ett klimatperspektiv. I ett aktivt skogsbruk där avverkning och återplantering genomförs på ett ansvarsfullt sätt kan stora mängder koldioxid plockas ut från atmosfären och bindas i både byggnader och skog.

Att bygga brandskyddat kräver mer av beslutsfattarna När allt fler byggherrar väljer att bygga med trä, oavsett det gäller en fasadbeklädnad eller hela konstruktionen ställs inblandade aktörer inför situationen att behöva välja träprodukter som uppfyller specifika brand krav. Att bygga med trä är en sak, men att bygga med brandskyddat trä ställer högre krav på förståelse för hur träet kan användas för själva mon teringsförhållandet i relation vad träprodukten uppnår för brandklass i tredjepart certifikat. Faktorer som monteringsförhållande, luftspalt, isoler ing, träets tjocklek och densitet har en direkt avgörande roll för beslutet att upphandla en lämplig produkt eller inte.

Hållbart brandskydd riskerar att prioriteras bort Woodsafe ser en trend där nedströmsanvändare värderar miljöbedömn ingssystem högre än själva syftet med brandsäkerhet. Att välja en brand klassad träprodukt som i miljöbedömningssystem anses bästa alternativet för hälsa och miljö är inte ett sakkunnigt bevis för ett hållbart brandskydd. En hållbar brandskyddad träprodukt handlar om att värna om biologisk mångfald, att resursbehovet i förädlingsprocessen utförs med förnyelse bar energi, att brandskyddsmedlet uppfyller gränsvärden om kemiskt in nehåll enligt Reach. Det råder inga tvivel om att farliga ämnen skall fasas ut men det skall göras utifrån gällande lagkrav för kemikaliens gränsvärde, inte ideologiska värderingar i bedömningssystemet. Här måste branschen vara observanta så att t.ex. lämplighetsprovade egenskaper enligt EN16755 INT1, INT2 samt EXT inte faller utanför värdering av produkten bland annat eftersom denna egenskap inte ingår i miljöbedömningssystemen.

Så bidrar Woodsafe till ett ökat trähusbyggande Woodsafe bidrar till det ökande och hållbara trähusbyggandet genom att vi brandskyddsimpregnerar byggföretagens träråvara för ett långsiktigt skydd mot brand enligt gällande byggregler, men vi bidrar med mer än så. Vår pro duktion av brandskyddat trä genom impregnering framställs till hundra pro cent förnyelsebar biovärmeenergi och solkraft från vår egna solenergianlägg ning. Att vi hanterar kemikalier är ingen hemlighet och det är ingenting vi är rädda för eftersom vi uppfyller gällande lagkrav på gränsvärden för innehåll av ämnen i slutprodukten och det är därför byggherrarna känner sig trygga i sitt val av brandskyddad träprodukt när de väljer Woodsafe PRO eller Woodsafe Exterior WFX.

Möjligheterna är många Genom att använda Woodsafe öppnas dörrarna för kreativa arkitekter och hållbara byggentreprenrörer och beställare som värnar om människor, djur, miljö, bioligisk mångfald, ekonomiska värden samt arbetar för en hållbar framtid enligt de globala målen 2030.

brandskyddat
Öppna kameran för att läsa mer om
brandskydd, eller surfa in på www.woodsafe.se Om vill prata, ring oss på 010-2067230
Hållbart
trä
hållbart

Vi hjälper er att spara energi!

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

IVT Vent 402 - frånluftsvärmepump • Enkel styrning och snygg installation.

• Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke. • Hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

Varför väljer allt fler fastighetsägare värmepump?

En förklaring är priset. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem.

Vill du se hur andra gjort?

Vi har flera referensprojekt att läsa om - från mindre hyresfastigheter till Sveriges största geoenergiprojekt. Besök: www.ivt.se/storre-fastigheter/projekt och inspireras.

Du hittar din IVT-återförsäljare på www.ivt.se

IVT Geo - bergvärmepump • Anpassad för all typer av fastigheter. • Möjlighet att kombineras med fjärrvärme. • Trygghet med installation och serviceavtal av IVT-Partners.

Tillsammans med ankarhyresgästen Fojab har Stena Fastigheter omvandlat den anrika gamla Trikåfabriken på Möllevången i Malmö till hållbara kontorslokaler. Samtliga lokaler, totalt ca 3 500 kvm, är uthyrda och här samlas nu ett kluster av både etablerade och nya företag inom kreativa näringar. Under hösten börjar nästa etapp för att utveckla kvarteret ytterligare – en tillbyggnad på ca 2 000 kvm planeras som ska läka ihop hela kvarteret.

Stena Fastigheter påbörjade utvecklingen av kvarteret Bilden, mitt i hjärtat av Malmö, i början av 2020 genom att renovera den gamla Trikåfabriken. Målet var att behålla husets karaktär och själ och med en genomtänkt renoveringsprocess har en gammal fastighet blivit en modern, hållbar arbetsplats med smart teknologi och flexibla lösningar. Första etappen är nu klar och samtliga lokaler är uthyrda.

Trikåfabriken har länge huserat många kreativa aktörer. När det var dags att göra en större upprustning av fastigheten ville Stena Fastigheter hålla fast i profilen på hyresgästerna – något man tycker att man verkligen har lyckats med.

Resultatet har blivit en härlig mix av kreativa företag så som filmproduktionsbolaget Anagram, reklambyrån Edisen Sweden, Fojab Arkitekter, Horisont Arkitekter, innovationsbolaget Hödving, Konovalenko Reklambyrå, modellagenturen MIKAs Stockholm, musikappföretaget Sonemic och digitalbyrån Talkative m fl.

Man har stora ambitioner för området och samarbetar tätt med våra hyresgäster, grannarna i kvarteret såsom Massive, m fl samt samverkansgruppen BID Möllan och Möllevångsskolan. Renoveringen av Trikåfabriken tillsammans med vår ankarhyresgäst Fojab startade under 2019 och flera andra hyresgäster anslöt längs resans gång. Våren 2022 flyttade de första hyresgästerna in och i huset pågår full verksamhet.

Nu letar man efter en hyresgäst till den nya fastigheten som vill göra en liknande resa mitt i det kreativa myllret på Möllan.

– Vår ambition är att kvarteret ska bli en trygg och kreativ mötesplats för både våra hyresgäster, boende och besökare dygnet om. Och det har det stor chans att bli med Grand Mat och Vin i huset mitt emot Trikåfabriken, biografen Panora, gymnasiet Rythmus och Massive Entertainment runt hörnan, säger Sofia Lagerblad, affärutvecklingschef på Stena Fastigheter.

DE FÖRSTA ENERGIEFFEKTIVA BOSTADSFASTIGHETERNA SOM FINANSIERATS AV EIB ÄR KLARA

Fyra energieffektiva kvarter finansierade av Europeiska investeringsbanken (EIB) står klara i Stockholm och Uppsala. EIBs vice president Thomas Östros har besökt SKB och det senast byggda bostadskvarteret. Det är en av Sveriges första energieffektiva bostadsfastigheter som EIB varit med och finansierat.

Det var 2017 som EIB för första gången direkt finansierade projekt hos ett svenskt, privat bostadsföretag. Lånet om 550 miljoner kronor användes då av SKB till fyra energieffektiva och miljöklassade nyproduktionsprojekt, tre i Stockholm och ett i Uppsala.

Tillsammans med Liisa Raasakka, Head of the EIB Group Office for Sweden, besökte EIB:s vice president Thomas Östros bostadskvarteret Skrönan i Bromma, som nyligen stod inflyttningsklart med 114 kooperativa hyresrätter.

EIB är Europeiska unionens bank och tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. Ambitionen är att stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet under årtiondet fram till 2030 och anpassa sin nya verksamhet till målen och principerna i Parisavtalet.

– För oss gäller det att finansiera bostäder som inte bara är socialt hållbara och trevliga, utan dessutom är väldigt effektiva när det gäller energianvändning. Och vi är intresserade av att hitta innovativa projekt, där man pressar energianvändningen så

mycket som det går, säger EIB:s vice president Thomas Östros.

ÄNNU MER ENERGIEFFEKTIVT BOENDE

– Med 92 000 medlemmar behöver vi naturligtvis bygga nytt. Lånet från EIB, med de krav på hållbarhet som de har, stretchar oss att gå före i att bygga ännu mer hållbart, ännu mer energieffektivt. Det stärker också vår roll som samhällsaktör i regionen, säger SKB:s vd Ingrid Gyllfors.

SKB skapades 1916 ur en god idé om att skapa ett bättre boende och tillsammans göra gott, både för medlemmarna och för samhället. Sedan dess har föreningen aldrig sålt något hus. När perspektivet är förvaltning för evigt, så får byggandet av nya fastigheter en naturlig och inbyggd koppling till hållbarhet. Sedan flera år tillbaka byggs alla SKB:s nybyggnationer för certifiering enligt Miljöbyggnad.

– Om det finns aktörer som är beredda att bygga väldigt energieffektivt, då tycker vi det är intressant och då är vi beredda att titta på sådana projekt. Och är man duktig nog att göra det ännu mer energieffektivt än vad lagar och regleringar kräver, då blir vi extra intresserade, säger Thomas Östros.

ÖVER 300 NYA LÄGENHETER

Det senaste lånet på 800 miljoner kronor till SKB ska finansiera byggandet av energieffektiva bostadsfastigheter i två nyproduktionsprojekt. Det gäller ett kvarter på Södermalm med 153 lägenheter och ett kvarter i Kista med 164 lägenheter. Energiförbrukningen i fastigheterna kommer att ligga under 55kWh per kvadratmeter och år, vilket är cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet.

Nya Projekt 94 November 2022
PÅ BILDEN: Thomas Östros, vicepresident i EIB, besökte SKB-kvarteret Skrönan i Nockeby, som finansierats av ett EIB-lån för energieffektiva bostäder. Till höger SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding. Foto: baraBild

STOR OCH GRÖN UTVECKLINGSPOTENTIAL I HAUGESUND I NORGE

I oktober träffades Norconsults vd Egil Hogna, borgmästare Arne-Christian Mohn och branschaktörer i Haugesund. Det blev ett möte med Haugaland Næringspark och en presentation av planerna för en ny spännande batterifabrik.

Vid mötet, som ägde rum på Norconsults kontor i Haugesund, med batterioperatören Beyonder och Haugaland Næringspark, presenterades Norconsult för den enorma utvecklingspotentialen för Næringsparken och de tekniskt spännande planerna för batterioperatören Beyonder.

Företagsparkens verkställande direktör, Tiril Fjeld, förvaltar Norges största företagspark, som har över 5 000 tunnland fullt reglerat område. Parken jobbar mot stora industriaktörer och där finns en kamp om att etablera sig. Parken ska ha en grön profil och man vill ha aktörer som passar in i en sådan portfölj. Vi arbetar bland annat med koncept kring cirkulär ekonomi, där vi försöker matcha aktörer som kan utnyttja varandras resurser – till exempel överskottsvärme.

BATTERIINVESTERING TILL 10 MILJARDER

Den första stora aktören som vill etablera sig i företagsparken är Beyonder som presenterade planer på en batterifabrik i parken. En pilotfabrik utanför Stavanger kommer att ha en testlinje för produktion 2023 och det är erfarenheter från detta som ligger till grund för fabriken i företagsparken vid Gismarvik utanför Haugesund.

En årlig produktion på 10 miljoner battericeller per linje förväntas

när fabriken är klar och en investering på cirka 10 miljarder. Bolaget arbetar nu med en fråga och väntar på tillstånd för tillskottsel. Battericellerna kommer att vara specialprodukter anpassade till bland annat industrimaskiner och elbussar. Tillverkningen av Beyonder är unik eftersom prestandan är 10-20 gånger kraftfullare än andra batterier, laddas betydligt snabbare och har en mycket lång livslängd.

Norconsult har redan anlitats av Haugaland Kraft/Fagne för projekteringen av den första transformatorstationen som ska ge tillräckligt med ström för den första byggfasen i Gismarvik. Norconsult är också engagerat i av Freyr infm. etablering av deras pilotfabrik och testcenter i Mo i Rana samt av Arendals kommun och Morrow i anslutning. etableringen av en batterifabrik i Sørlandsbyen.

Borgmästare Arne-Christian Mohn i Haugesunds kommun representerar kommunen, som storägare av företagsparken. Ägarna har själva satt förutsättningarna för företagsparkens gröna profil. Han lyfte fram vikten av Norconsults närvaro som ett synligt och viktigt expertföretag i Haugesundsregionen.

Tor Inge Fredriksen är chef för Norconsult i Haugesund och Ryfylke, och var värd för mötet med borgmästaren och branschaktörer.

– Det händer mycket i vår region, och mycket av det spännande slaget. Nu för tiden är det roligt att vara ett kompetensföretag med lokal närvaro, och inte minst att vi får vara med på denna resa. Ständigt ökande efterfrågan på vår kompetens gör att vi behöver ännu fler duktiga personer för både befintliga och kommande projekt, säger Tor Inge Fredriksen.

Nya Projekt 95 November 2022
PÅ BILDEN FRÅN VÄNSTER: Alex Lunde, Tor Inge Fredriksen, Egil Hogna, Gunvar Mjølhus og Torbjørn Munkejord Pedersen

Recoma gör byggmaterial av MJÖLKKARTONGER

Recoma gör byggmaterial av MJÖLKKARTONGER

Varje vecka lämnar svenskarna mängder av mjölkkartonger och konservkartonger till våra återvinningsstationer. Men eftersom kartongerna innehåller både plast och papper bränns idag en stor del av materialet upp som energiåtervinning. Det här vill företaget Recoma ändra på. De gör nu ett kompositmaterial för byggbranschen där de kan använda 100 procent av kartongen.

Varje vecka lämnar svenskarna mängder av mjölkkartonger och konservkartonger till våra återvinningsstationer. Men eftersom kartongerna innehåller både plast och papper bränns idag en stor del av materialet upp som energiåtervinning. Det här vill företaget Recoma ändra på. De gör nu ett kompositmaterial för byggbranschen där de kan använda 100 procent av kartongen.

EN ÖNSKAN ÄR att i framtiden även kunna nyttja våra svenska insamlade kartonger, säger Max Rosenberg, grundare av Recoma.

och tillverka byggskivor för innerväggar, fasadbeklädnad och till exempel möbelkonstruktion har Recoma tagit från liknande innovationer i USA.

Materialet har samma egenskaper som trä, men är också mer fuktbeständigt. Det är tätare än trä, men andas ändå, menar Max Rosenberg.

Vid återvinningsprocessen av plastad kartong går i dag oftast all plast och en del av pappret inte att återvinna, utan bränns som energiåtervinning.

EN ÖNSKAN ÄR att i framtiden även kunna nyttja våra svenska insamlade kartonger, säger Max Rosenberg, grundare av Recoma.

Idén att i stället nyttja hela kartongen

Vid återvinningsprocessen av plastad kartong går i dag oftast all plast och en del av pappret inte att återvinna, utan bränns som energiåtervinning.

Idén att i stället nyttja hela kartongen

–Pappret i materialet ger styrka och plasten är bindemedel. Vi behöver inga andra tillsatser, det är 100 procent avfall som används i tillverkningsprocessen, säger Max Rosenberg.

och tillverka byggskivor för innerväggar, fasadbeklädnad och till exempel möbelkonstruktion har Recoma tagit från liknande innovationer i USA.

–Pappret i materialet ger styrka och plasten är bindemedel. Vi behöver inga andra tillsatser, det är 100 procent avfall som används i tillverkningsprocessen, säger Max Rosenberg.

– Materialet påminner närmast om OSB och plywood skulle jag säga och det går att använda till allt som dessa material används till. Att bygga möbler av materialet går också väldigt bra. Samma verktyg och skruvar som

Materialet har samma egenskaper som trä, men är också mer fuktbeständigt. Det är tätare än trä, men andas ändå, menar Max Rosenberg.

– Materialet påminner närmast om OSB och plywood skulle jag säga och det går att använda till allt som dessa material används till. Att bygga möbler av materialet går också väldigt bra. Samma verktyg och skruvar som

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS
STORDÅHD KOMMUNIKATION 66
till träskivor D värms I av överbliven tillverkarna. juice kassera likansorterat importerar som som återv Men för uttryc sortering hus, Målet tag och är lite Recoma säljer både fasadplattor, plattor som kan användas för innerväggar, innertak och underlag för golv och material som kan användas för möbelbygge. Bild: Recoma
66
GRÖNT SAMHÄLLSBYGGANDE • 2022
STORDÅHD KOMMUNIKATION
till träskivor D värms I av överbliven tillverkarna. juice kassera likansorterat importerar som som återv Men för uttryc sortering hus, Målet tag och är lite Recoma säljer både fasadplattor, plattor som kan användas för innerväggar, innertak och underlag för golv och material som kan användas för möbelbygge. Bild: Recoma

till träskivor kan användas, säger han. De plastade kartongerna skärs i småbitar, värms upp och pressas ihop igen.

I d ag ti llv erk as materialet b land annat av överbliven kartong från förpack nings tillverkarna.

Tillverkare av till exempel mjölk och juice får ofta fel på produkter eller måste kassera feltryckta förpackningar eller lik- nande, dessa kan vi använda. Eller så an- vänder vi det pappersbruket har sorterat ut som ska förbrännas. Vi importerar också material från länder som Norge, Estland, Lettland och Litauen som samlar in materi-a let men inte återv i nner det, säger Max Rosenberg. Men målet är förstås att i stället återvinna de kartonger som samlas in i Sverige idag.

Ju närmare vi kan ta avfallet, desto bättre för alla. Det finns kommuner som har uttryckt intresse för att prova separat sortering för plastad kartong i flerfamiljs hus, säger Max Rosenberg.

Målet är att sälja materialet till både före tag och privatpersoner. Priset för materialet är lite högre än en OSB-skiva.

Materialet påminner närmast om OSB och plywood skulle jag säga och det går att använda till allt som dessa material används till. Att bygga möbler av materialet går också väldigt bra. Samma verktyg och skruvar som till träskivor kan användas.

/Max Rosenberg, grundare av Recoma Bild: Recoma

Missanyheteinga r!

Företaget är bara åtta månader gammalt, men de första skivorna användes kommer siellt i Sverige redan förra veckan.

–Det gäller främst renovering och till byggnader av villor, men vi har en hel del andra projekt på gång, som jag inte kan berätta mer om just nu, säger Max Rosenberg.

Max Rosenberg tycker att mottagandet från byggbranschen varit positivt. Utmaningarna i att jobba med produkten har främst legat inom kategorin byråkrati.

–Det är höga trösklar att få en produkt certifierad och i och med att vi hantera avfall klassas vi som en miljöfarlig verksam het så det har varit mycket jobb med alla olika tillstånd för att driva verksamheten, säger han.

FAKTA

Företaget bildades sommaren 2021 och har idag 5 anställda.

Företaget har sitt säte i Hässleholm. I processen torkas kartongerna, steriliseras, mals ner och pressas ihop under höga temperaturer.

Botanisera bland alla våra magasin. Här kan du hålla koll på allt som händer inom bygg, industri, energi, infrastruktur, fastighet och samhällsbyggande.

https://issuu.com/b2bnyheter.se/docs

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS GRÖNT SAMHÄLLSBYGGANDE • 2022 STORDÅHD KOMMUNIKATION 67
Bild: Recoma

Norconsult har vunnit ett ramavtal för GotlandsHem, det kommunala bostadsbolaget på Gotland, som står inför stora nybyggnationer. Det är ett av många kommande uppdrag för Norconsult på ön och utmärkande för projekten är en stark hållbarhetsprägel.

GotlandsHem planerar 300 bostäder och Norconsult kommer leverera tjänster inom VA-projektering, landskap, konstruktion och geoteknik.

– Vi är glada över att ha vunnit det här avtalet eftersom det här är en kund som verkligen har fokus på hållbarhet. Om viljan finns så är det enklare för oss att hitta lösningarna, säger Josefin Moberg, uppdragsledare inom VA-process på Norconsult.

Hon understryker att Gotland siktar på att bli den första klimat neutrala regionen i Sverige till år 2040.

– Det finns ett energicentrum som ska verka för den visionen, även om den bromsades lite av pandemin. Men många krafter i samhället vill ställa om, både privatpersoner och näringsverksamheter. Det handlar till exempel om biogas, solceller, klimatneutral cementproduktion och olika insatser för att spara vatten.

Just hållbarhetsprägeln genomsyrar flera av de projekt som Norconsult är involverade i på Gotland. Norconsult har exempelvis sedan ett år tillbaka ett ramavtal med regionen och driver flera projekt inom framtida vattenförsörjning och dricksvattenteknik.

– Vattentillgången har länge varit ett problem och vi har bevattnings-förbud sedan 2016. Vi jobbar bland annat med hur man ska hantera vattenbehoven kopplat till kommande nybyggnation. Vi jobbar också med leverans och kapacitet kopplat till utbyggnad och renovering av det byggnadsminnesmärkta vattenverket i Visby, säger Josefin Moberg.

VECTURA OCH AMBEA INLEDER SAMARBETE FÖR ÖKAT HÅLLBARHETSARBETE

Fastighetsbolaget Vectura har som mål att redan 2030 vara klimatneutrala i hela verksamheten, och som ett led i arbetet stärker bolaget partnerskapet med hyresgästerna. Vectura har nu ingått sitt första partnerskap med fokus på att förbättra hållbarhetsarbetet i fastigheterna.

Detta görs tillsammans med bolagets största hyresgäst Ambea som driver flertalet vård- och omsorgsboenden i olika delar av landet.

Genom samarbetet kan Vectura arbeta med sina hållbarhetsutmaningar och nå klimatmålen genom samverkan. Vectura ser att möjligheterna för större krafttag och satsningar ökar när de görs i samspel med andra aktörer som arbetar mot samma höga mål.

Vectura har tillsammans med Ambea, Skandinaviens största omsorgsföretag, inlett ett partnerskap som innebär ytterligare framtidssäkring av byggnader för att hantera framtida klimatkriser och att vidta gemensamma energieffektiveringsåtgärder.

Åtgärder som kan öka graden av återvinning i verksamheterna och samtidigt investera ytterligare i exempelvis solcellsanläggningar och värmesystem.

Vectura och Ambea har gemensamt tagit fram en grön bilaga till alla hyresavtal och med denna på plats kommer en rad gemensamma aktiviteter inledas.

Bland annat kommer en gemensam dag- och nattrondering göras

i fastigheterna för att se över belysning samt mäta temperaturer. Vectura kommer en till två gånger om året att presentera energiförbrukning, klimatpåverkan, i CO2e från verksamheten, och förslag till åtgärder för att minska klimatavtrycket.

– För Vectura är detta samarbete mycket viktigt och något vi är väldigt stolta över. Vi har inte sett denna typ av partnerskap i branschen tidigare och vår ambition är såklart att fler aktörer ska ta efter för att kunna driva hållbarhetsarbetet och utvecklingen i fastighetsbranschen framåt, säger Joel Ambré, VD på Vectura Fastigheter.

Ambea är hyresgäst i 14 av Vecturas fastigheter runt om i Sverige och genom samarbetet kommer båda aktörerna ges möjlighet att på ett effektivt- och bättre sätt skapa klimatsmarta, energieffektiva och framtidssäkrade lokaler. Detta ger i sin tur Ambea ökade mö jligheter att driva verksamheten framåt på bästa sätt.

– Ambea har höga målsättningar för vårt hållbarbarhetarbete och det är positivt att vi har engagerade fastighetsförvaltare som Vectura som delar vår målsättning, säger Christan Horne, HR- och hållbarhetsdirektör, hos Ambea.

Trots det att partnerskapet nyligen inletts har flera åtgärder påbörjats och några redan genomförts. Bland annat har det installerats solceller på yttertak, behovsanpassats belysning i flera utrymmen samt att ventilation har anpassats till mer behovsstyrd.

Vecturas förhoppning är att fler hyresgäster ska ingå partnerskap i syfte att arbeta tillsammans med hållbarhetsfrågor och tillsammans skapa långsiktigt hållbara och klimatsmarta fastigheter.

Nya Projekt 100 November 2022

PRODIKT OCH CCBUILD INGÅR ETT SAMARBETE OCH ÖKAR DÄRMED MÖJLIGHETERNA ATT BYGGA CIRKULÄRT

Prodikt och CCBuild har inlett ett samarbete: nu kan man nå återbrukade varor på marknadsplatsen hos CCBuild även på hållbarhetsplattformen Prodikt. Det här betyder i praktiken att publiceringar på CCBuilds marknadsplats får bredare spridning och når fler intressenter. Detta förväntas sätta fart på cirkulärt byggande och återbruk.

När produkterna på CCBuilds marknadsplats blir tillgängliga på Prodikt får de egna produktkort med specifika hållbarhetsdata. Prodikt kopplar dessutom samman produktens geografiska placering och det aktuella byggprojektet för att beräkna transportens klimatpåverkan.

Samarbetet förväntas resultera i förenklade arbetsprocesser, snabbare utvärderingar av alternativa lösningar i byggnation samt förtydligande av förtjänsten – både cirkulärt och klimatmässigt

– av återbruk.

– Detta samarbete innebär att vi tillsammans tar ytterligare kliv mot mer storskaligt återbruk. Genom att koppla samman plattformarna ökar vi både tillgängligheten på och efterfrågan av cirkulära produkter, säger CCBuilds koordinator Carina Loh Lindholm.

I Prodikt kan man nu arbeta aktivt med sitt återbruk – från tidig estimering av klimat- och resursbesparing till faktiska produktval. I projektanalysen i Prodikt kan man sedan enkelt och tydligt ta del av den potentiella besparing man som projektör lyckats med tack vare CCBuilds produkter.

– Tack vare att CCBuilds produkter blir tillgängliga på Prodikt kan samtliga i branschen tillämpa tillgängliga återbrukade produkter i sina projektanalyser, kommenterar Rasmus Ekberg på Prodikt. Genom sammankopplingen med CCbuild fortsätter vi arbetet mot vår vision att förenkla för byggbranschen genom bland annat samverkan mellan tjänster och plattformar.

Nya Projekt 101 November 2022

VI ÄR KLIMATPOSITIVA

Ett riktigt seriöst klimatarbete innebär att man lägger ner ordentligt med resurser på att beräkna varje steg, göra möjliga förbättringar och till sist klimatkompensera allt som inte går att förbättra, berättar Anders Larm, som håller i arbetet.

- Vi är naturligtvis inte perfekta, men vi har fått bra koll på vår verksamhet och har dokumentation som tål granskning.

- Vi hade hamburgerkedjan MAX som förebild, berättar Anders. MAX har gjort ett väldigt seriöst klimatarbete där hela menyn nu är klimatpositiv sedan 2018. Kan de bli klimatpositiva, så kan vi!

KLIMATANALYSEN GÄLLER ÄVEN VÅRA LEVERANTÖRER

Första steget till att bli klimatpositiv handlar om att be räkna, och då måste allt tas med.

- Vad vi upptäckte när vi började analysera vår verksam het var hur stor del av vår klimatpåverkan som inklude rade våra leverantörer. Vi måste ju klimatkompensera hela vägen uppströms. En väldigt stor del av ansvaret vi tar att bli klimatpositiva berör leverantörernas verksamhet. Det handlar framförallt om våra materialleverantörer, men även om de hantverkare som ingår i vår leverans. Ett exempel: Om vi anlitar en elektriker, en rörmokare eller snickare som underleverantör i våra projekt, måste vi också beräkna deras klimatpåverkan och klimatkom pensera för deras arbete. Låt säga att Alviks Måleri står för 10% av en elektrikers verksamhet. Då måste vi klimatkompensera för 10% av deras verksamhet för att kunna kalla oss klimatpositiva.

VÅRA UPPDRAGSGIVARE HAR NYTTA AV VÅRT MILJÖARBETE

Genom vårt miljöarbete hjälper vi också våra kunder att nå sina miljömål. Exempelvis uppskattar de stora byggföretag som anlitar oss vårt arbete med att bli kli matpositiva - de har höga krav på sig av andra att redovisa sin miljöpåverkan, och kan vi som leverantör visa att vi är klimatpositiva, behöver de inte lägga ner arbete på att beräkna Alviks Måleris del i sina miljörapporter, vi har redan gjort beräkningen.

KAN MAN PANTA SLIPDAMM?

Vi har märkt hur Alviks Måleris klimatarbete har sått ett frö hos både leverantörer och kunder, som nu har påskyndat sina klimatanalyser och sitt klimatarbete. Även bland Alviks Måleris 190 medarbetare har miljöengagemanget ökat, och det kan väcka nya ideer. En sådan nytänkande ide är att börja panta slipdamm, precis som man pantar PET-flaskor? Kan allt överblivet slipmaterial bli nya produkter?

KOMPENSERAR I ETT CERTIFIERAT PROJEKT

När vi klimatkompenserar gör vi det inte bara till 100% för att bli klimatneutrala, utan till 110% så att vi blir kli matpositiva. Vi har valt ett certifierat klimatprojekt, enligt högsta internationell standard: Gold Standard. - Håller man sig till certifierade projekt kan man vara relativt säker då dessa projekt också granskas, liksom vi. - Alviks Måleri klimatkompenserar i projekt i Laos, som handlar om att utveckla och bygga vattenkraft där. När fler människor får till gång till el, kan de klara sina dagliga sysslor utan att så många träd behöver huggas ner.

ANDERS LARM TANKAR ELBILEN PÅ ALVIKS MÅLERIS HUVUDKONTOR. ANDERS ANSVARAR FÖR VERKSAMHETSUTVECKLINGEN PÅ ALVIKS MÅLERI.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER!

WWW.ALVIKSMALERI.SE @ALVIKSMALERI

Ljuskvalitet och energieffektivisering LÖSNINGAR FRÅN SCHRÉDER

Rätt slags ljus, det vill säga väl vald kvalitet på ljuset, och i rätt mängd vid rätt tidpunkt, väl avvägd för sin plats i samspel mellan naturen och människan. Och samtidigt maximerad energieffektivisering. Högst realistiska mål som uppnås med omsorgs full projektering/ljusberäkning, och där anläggningen med fördel kombineras med ett öppet styrsystem som erbjuds idag.

SCHRÉDER NORDIC AB levererar lösningar för utomhusbelysning i städer och tätorter, samt för infrastruktur som vägar, tunnlar och broar. Företaget både projekterar, vilket inkluderar ljusberäkningar, ger rådgivning samt levererar armaturer och styrsystem. Beställare är ofta konsultföretag, installatörer samt slutanvändare såsom Trafikverket och kommuner. Till företagets främsta kunder hör Stockholm, Malmö och Helsingborg.

Schréder är marknadsledare i Europa på utomhusbelysning och har ett mycket brett och komplett sortiment av armaturer för belysning av torg, parker och andra vistelseytor samt gator, cykel vägar, tunnlar och andra kommunikationsstråk. Företaget levererar också styrsystemet EXEDRA och avancerade styrsystem för tunnlar. Oftast handlar det om hela belysningssystem som en del av en totallösning samt service och support av dessa.

För att skapa belysning med rätt kvalitet beaktas flera punkter:

• Färgtemperatur. I Sverige föredrar vi en varmare färgtemperatur, 3000 eller 4000 Kelvin är vanliga men trenden går mot lägre färgtemperaturer. Att gå ner till 2200 K ger en mer behaglig belysningsupplevelse. Viktigt dock är att detta avvägs noga så man får rätt balans mellan upplevelse och trygghet. Rätt ljus i rätt applikation. Schréder erbjuder till exempel alternativet Tunable White som kan varieras från 1870 till 3000 K. Lösningen är framtagen för samspelet mellan natur, djur och människa.

• Natur och miljö. Hänsyn till djur och växter som kan störas av ljus.

• Optimering. Storlek på armaturer, antal, placering med fokus på energieffektivisering.

Projektering/ljusberäkning eftersträvar balans mellan att skapa trygghet på plats och att säkerhetsställa rätt mängd ljus, på rätt plats vid rätt tillfälle. Spill-ljus kan reduceras genom att använda rätt optik eller till exempel med Back Light Control.

Ljusprojekteringen påverkar givetvis anläggningens energiför brukning. Marknadens övergång till LED sparar mängder med energi och optimeras ytterligare genom framtidssäkrad styrning. Styrsystemet EXEDRA används för att anpassa belysningsnivån med avseende på plats samt tid på dygnet och på året. EXEDRA är en IoT-plattform som kan integrera och hantera olika sensorer, kameror etc. allt efter kundens behov. Schréders lösningar blir ett

självklart inslag i ett Smart City. Bra att veta att kommunens GIS-data går att integrera i EXEDRA, vilket ger en stor mängd möjligheter att optimera användningen av plattformen.

– Vårt styrsystem är en öppen plattform och vi kan integrera i stort sett alla andra förekommande fabrikat på marknaden som följer de standarder som finns (t.ex. Zhaga D4i Book 18, TALQ), en stor fördel inte minst för kommunerna som inte behöver känna sig låsta till ett fabrikat, berättar Michael Ferm, General Manager för Schréder Nordic.

Alla kommuner och andra offentliga beställare strävar efter att optimera energianvändningen. Framförallt vid nyinstallationer jobbar allt fler också med ljusets kvalitet. Schréder projekterar för att maximera både energibesparingen och kvalitén med anpassning till den miljö där det ska installeras. Ett torg i citymiljö har helt annat belysningsbehov än t.ex. ett villaområde. Och exempelvis en vägtunnel ställer helt andra krav. Här levererar Schréder speciella tunnelarmaturer för ändamålet i kombination med ett avancerat styrsystem med fokus på trafiksäkerhet.

– Oavsett projekt är det viktigt med rätt mängd belysning och med rätt kvalitet på rätt plats, och dimensionerat med hänsyn till platsens behov och karaktär, avslutar Michael Ferm.

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SCHRÉDER • 2022 www.schreder.com
För denna parkmiljö har valet fallit på en belysning med färgtemperaturen 1870 Kelvin, vilket ger ett varmare och behagligare ljus än vi är vana med.
STORDÅHD KOMMUNIKATION 9

Ekoplankompassen är ett nytt webbstöd som innehåller forskares och kommuners kunskap och erfarenheter. Webbstödet ger information och inspiration för att stärka ekosystemtjänster och biologisk mångfald i kommuner när det byggs om eller byggs nytt.

Ekoplankompassen riktar sig till kommuner som använder eller vill börja använda verktyget ekologisk kompensation i fysisk planering, men även till byggherrar och andra inom den privata sektorn, och till allmänheten. Ekoplankompassen har tagits fram av Hållbar Utveckling Skåne i samarbete med Högskolan Kristianstad.

Förlusterna av biologisk mångfald är i dag omfattande och hotar att slå ut de ekosystemtjänster som våra samhällen är så beroende av.

När mark exploateras måste man därför i första hand undvika att påverka naturvärden negativt. Går inte det att undvika ska påverkan minimeras och, som sista utväg, kompenseras.

Problemet är att det i dagsläget inte finns lagar som ger de skarpa verktyg gällande ekologisk kompensation i fysisk planering som kommuner behöver för att kunna implementera det.

– Det finns ett stort intresse från kommunerna att få veta mer om vad ekologisk kompensation innebär och hur man tillämpar det i fysisk planering. Det är också viktigt att forskningen inom detta område når ut till kommunerna på ett lättillgängligt sätt. Ekoplankompassen samlar erfarenheter både från forskningen och från de kommuner som tillämpar kompensation på en och samma webbplats. Vi tror att detta är ett bra sätt att ge inspiration till fler kommuner att införa kompensation i sina planeringsprocesser, säger Ingemar Jönsson, professor i teoretisk och evolutionär ekologi på Högskolan Kristianstad.

Hållbar Utveckling Skåne står som värd för sidan och har i nära samarbete med Högskolan Kristianstad och forskningsprojektet Ekologisk kompensation som styrmedel – ett kommunperspektiv (MuniComp) samlat in och skapat innehåll till sidan under 2022. Finansieringen har kommit från Region Skånes Miljövårdsfond.

– Sidan innehåller filmade intervjuer från kommuner som jobbar med ekologisk kompensation redan i dag, de delar också med sig av dokument och checklistor och allt binds ihop av kunskap från det forskningsprojekt som Ingemar Jönsson lett sedan tidigare. För att säkerställa användarvänligheten har vi haft en referensgrupp med elva kommuner och för att vi inte bara ska upprepa vad Boverket och Naturvårdsverket redan säger på sina sidor, så har även dessa varit med och tyckt till, säger Marja Boström, projektledare på Hållbar Utveckling Skåne.

PÅ BILDEN: Lasse Lindvall och Magnus Carlson

Campus Alnarp står inför en del utmaningar framöver, när det gäller energisatsningar och ny teknik. De satsar just nu bland annat på en geoenergianläggning som en del i hållbarhetsarbetet. Byggnadernas energibehov ska minskas och armaturer och ljuskällor ska bytas ut.

Lasse Lindvall är den elektriker vid RSA som känner till husen bäst, vilket sparar tid för beställaren.

I Alnarp vet alla att elektrikern Lasse Lindvall är och jobbar i en byggnad, när de ser RSA-bussen stå utanför.

Det uppskattas att man ser var RSA är och arbetar just för dagen och det är inga problem att ställa bussen precis utanför dörren. Lasse är ”hus-elektriker” vid Campus Alnarp för beställaren Akademiska Hus och han känner till de flesta vrår i de många byggnaderna.

Han har arbetat vid RSA-gruppen i ett år men har en lång karriär bakom sig som elektriker i Alnarp.

– Jag bytte helt enkelt till en snyggare tröja och fortsatte jobba, när jag började som elektriker vid RSA-gruppen!

Campus Alnarp och Alnarpsparken ligger mellan Malmö och Lund och är en vacker kulturhistorisk miljö och en grönskande oas, både för studenter, personal och besökare.

Akademiska Hus fastighetsbestånd i Alnarp består av fler än 100 byggnader i varierande storlek och i varierande ålder och den största hyresgästen på området är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Lasse ser miljön i Alnarp som en av de stora fördelarna med jobbet:

– Det är en fantastisk arbetsmiljö här! Alnarpsparken är vacker och många av husen är från 1800-talet, vilket så klart är en utmaning när det gäller att hålla el och ledningar i skick.

Magnus Carlson är ansvarig Tekniskförvaltare vid Akademiska Hus i Alnarp och även han har en gedigen bakgrund här. Sedan 1989 har han arbetat på Campus, från och till i olika arbetsroller. Han har bara gott att säga om ”sin” RSA-elektriker:

– Att ha RSA på plats har fungerat smidigt, men det beror egentligen mest på Lasse! Han är så självgående här och att ha en och samma kontakt sparar oss mycket tid och energi.

Magnus berättar att de står inför en del spännande utmaningar framöver, när det gäller energisatsningar och ny teknik. De satsar just nu bland annat på en geoenergianläggning som en del i hållbarhetsarbetet. Byggnadernas energibehov ska minskas och armaturer och ljuskällor ska bytas ut. Han beskriver hur det gamla och nya möts på Campus Alnarp:

– Utmaningen är att bevara så mycket som möjligt i de äldre byggnaderna men samtidigt göra det till ett modernt campus för studenter, lärare och andra hyresgäster. Med all ny teknik som krävs.

Ansvarsfull dansk producent

I mer än 20 år, har Alfix dedikerad och målriktat arbetat med att minimera onödiga miljöpåverkan och samtidigt säkerställa arbetsmiljön i de vänliga produkterna och lösningarna för byggbranchen.

Men dessförutom jobbar vi aktivt för miljö-/arbetsmiljö och hållbarheten i den värld vi omger oss med. SÅ! Har det alltid varit fallet för Alfix.

100%
HÅLLBARA BYGGNADER
PÅ VÄG TILL MER Läs mer
hållbarhets-resan här! 2000 2021 2019 2020 2016 2018 2010 2014 2015 2012 2009 2002 2005 2007 HÅLLBARHETS - RESAN  Förberedelserna till den första ”Alfix Miljöpolicy” startades. 1. Miljöpolicy Doku- mentation och ”gröna” målsättningar. 2. Miljöpolicy Dokumentation och nya ”Gröna” målsättningar. 4. Miljöpolicy  3. Miljöpolicy  Anpassning med svensk miljöorganisation "BASTA". Alla trycksaker: Flyers, broschyr etc. samt marknadsföringsskyltar tillverkas enbart i miljövänligt papper och pappkartong. Alfix nomineras till ”Byggeriets Miljøpris” med en ny snabbhärdande och miljöhållbar fästmassa. 7. Miljöpolicy Alfix
Alfix
EC1
5.
1
om
köper enbart (100 %) elektricitet vindkraftverkfrånåt fabrikken i Kolding.
nomineras till "Byggeriets Miljøpris" med en hållbar miljövänlig stegljudsmatta, tillverkad av återvunnen europeisk gummi, från bildäck samt ca 10% naturligt kork. 8. MiljöpolicyMed löpande uppföljning samt nya initiativ och mål. Fokusområden är avproduktutveckling,hållbaråtervinning sopor och energikartläggning inom FN’s världsmål. EPD'ar – Nu har vi mer än miljö-bedömningar(EPD'ar)60på Alfix produkterna. Inköp av Bionaturgas åt fabrikken i Kolding. Med detta kan vi reducera vår samlade CO2 förbrukning på fab- rikken med 10 %. Alfix "ByggerietsvinnarMiljøpris" i DanmarkTack vara vår innovativa miljö-/ arbetsmiljö strategi. Alfix blir medlem av GEV EMICODE och uppnår därvid certifiering.
plus Introduktion av fasadputs och målarfärg i emballage av återvunnen plast. Inköp av säck-/påseemballage i särskild miljövänlig kvalitet.
Miljöpolicy 6. Miljöpolicy