Nya Projekt Bygg och Fastighet 009/2022

Page 1

Nya Projekt 009 Bygg

och Fastighet

Nya Projekt November 2022

Svart bälte i utrymningsteknik

Ända sedan starten 1983 har vi jobbat med utrymning i någon form. Nu tar vi det här ytterligare några steg och utvecklar erbjudandet till en helhetslösning där kunskap, kompetens och produkter samspe lar för att möta de önskemål och krav man kan ställa när det kommer till trygg och säker utrymning på 2020-talet.

Välkommen att ta del av vår värld inom utrymningsteknik på kamic.se!

Läs mer på vår nya sajt!

www.kamic.se

På uppdrag av Platzer Fastigheter uppför Tuve Bygg en ny skola i Södra Änggården, Högsbo. Området där skolan byggs är en oslipad diamant i bästa läge med fantastisk potential. Här växer en tät och levande stadsmiljö fram där det är lika nära till gatuliv som till naturen.

”Ett skönare stadsliv” är nyckelorden för den nya stadsdelen Södra Änggården som gränsar till Änggårdsbergen på ena sidan och med närhet till både Botaniska, Slottsskogen och knutpunkter som Linnéplatsen och Marklandsgatan.

– Det är en riktigt häftig skola vi bygger för Platzer och det är kul att vara först ut i området och se en ny stadsdel växa fram. Med både skolgård och fotbollsplan på taket ställer det krav på tekniska lösningar utöver det vanliga för att bygga denna annorlunda skola, säger Oscar Johannesson, entreprenadingenjör på Tuve Bygg.

När den nya skolan står klar har man plats för drygt 900 elever i klasserna F-9 med en BTA på drygt 10 000 kvm. Skolan beräknas vara klar för inflyttning under höstterminen 2024 och certifieras enligt Miljöbyggnad Silver som bland annat innebär krav på låg energianvändning, god innemiljö med effektiv ventilation och miljömedvetna materialval.

Bild: Okidoki arkitekter

Klicka för att kolla in våra övriga nummer!

Utgivare: Nya Projekt Bygg & Fastighet ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710

Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se

Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se

Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se

Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se

Kontakta oss:

Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll.

Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material.

Tidningen får citeras med angivande av källa.

Nya Projekt 5 November 2022
Nr 009/2022
INFLYTTNING I RIKSBYGGENS BRF NÄRA I HYLLIE >>>

INFLYTTNING I RIKSBYGGENS BRF NÄRA I HYLLIE

Brf Nära är Riksbyggens tredje bostadsrättsförening i Hyllie, Malmö. Projektet innehåller både lägenheter och townhouse. Nu har samtliga boende flyttat in och kan börja njuta av sina nya hem, med nära till det mesta.

– Det känns fantastiskt roligt att kunna välkomna de boende till sina nya och fina bostäder. Brf Nära är ett riktigt fint projekt. I föreningen finns ett gemensamt hängande växthus/orangeri där boende kan odla tillsammans med sina grannar, säger Camilla Lundström, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Sydväst.

Brf Nära rymmer 47 nyproducerade bostadsrätter om ett till sju rum och kök. Av dessa är sjutton stycken unika townhouse. Townhousen har olika utformning, några unika med en avskiljbar lägenhetsdel som vi kallar generationsboende.

– Intresset för projektet har varit stort och det finns endast ett fåtal lägenheter kvar till salu. Hyllie växer snabbt och stadsdelen är som ett nav med goda kommunikationer både till centrala Malmö och Köpenhamn och vidare ut i världen, säger Camilla Lundström.

Nu startar OBOS försäljningen av nya, moderna radhus och parhus med äganderätt vid Stensö brygga i Kalmar. Redan nu är intresset stort för husen som har hög standard och ligger granne med både havet och hela Kalmars utbud.

– Det känns väldigt bra att vi snart kan välkomna nya boende till Stensö Brygga. Trots en orolig marknad är det många som visat intresse för att bo just här.

Husen som erbjuds är i två plan passar perfekt för den som vill ha ett lugnt boende med närhet till både natur och stadspuls, säger Elisabeth Berntsson, projektutvecklare på OBOS Sverige.

Kvarter Stensö Brygga bjuder på parhus och radhus om 159 respektive 152 kvadratmeter. Båda hustyperna har öppna sällskapsytor, tre sovrum, ett stort kök – och rymliga uteplatser i form av både altan och balkong. För att värna om områdets natur kommer OBOS att placera husen på varsin sida av befintlig naturmark.

– För oss är det viktigt att husen passar väl in i den vackra miljön och vi bygger alltid med hänsyn till omgivningen. Vi kommer att ge husen en modern gestaltning och färgsätta dem i en mjukt sandfärgad kulör med svarta detaljer som ger extra karaktär, fortsätter Elisabeth Berntsson.

Förutom att kvarteret har närhet till Stensö friluftsområde med motionsrundor, småbåtshamn och bad, finns här det mesta som behövs i vardagen. Både förskola och skolor för alla åldrar finns på bekvämt avstånd. In till Kalmar är det ungefär tio minuter med cykel. Och för den som vill vidare ut i Sverige eller världen är det nära till Kalmar flygplats.

– Det här är ett drömboende för den som vill bo i ett nybyggt eget hus som man äger själv, men vill slippa den krångliga vägen. Att bo i äganderätt innebär förstås att du äger ditt eget hem och kan göra vad du vill när du väl flyttat in. Men här behöver du inte ta dig igenom alla små och stora val som ett husbygge medför. Dessutom har OBOS lång erfarenhet av att bygga den här typen av område och vi kan erbjuda stabilitet i dessa oroliga tider, avslutar Elisabeth Berntsson.

Försäljningen av de 7 första radhusen och parhusen startar den 18 oktober och medlemmar i OBOS har förtur vid säljstart. Bostäderna har ett frånpris på 7 100 000 - 10 000 000 kronor. Inflyttning beräknas från hösten 2024.

Stora fördelar att välja STORA MASKOR av sträckmetall för sandwich

-  Skalskydd perfekt med stor maska, att motverka inbrott, sabotage bl a i samhällsviktiga byggnader och lager med stora ekonomiska värden. Det är den fördröjande tiden som är av stor vikt och sträckmetall är svårforcerad.

-  Stora maskor syns på långt håll, än om man inte ligger i första raden längs med huvud vägarna så syns det enormt väl.

-  Ekonomiskt alternativ att smycka en neutral sandwichfasad.

-  Solskydd, då stora maskor är vinklade som ger ett skydd, ej plattvalsade.

-  Olika modeller, ex utskurna logotyper eller mönster, se 2 bilder, där fasaden belyser för tagets logotype o varumärke.

Här

Det kan tyckas enkelt med ramlagt i aluminium, men tvärtom, hofv2 är i princip ensamma om att leverera detta, då det inte är många företag som svetsar sträckmetall och ram i aluminium för ett bästa resultat. Sträckmetalls modeller är belysta.

hofv2  vill också belysa kulörer och hoppas att arkitekterna får bygglov för lite mer val av NYA sobra kulörer. hofv2 har en helt ny palett med nya kulörer i högsta kvalitet. hofv2 väljer arkitekterna och byggbolagen, när arkitektens vision måste stämma 100% med utförandet. hofv2 förenklar ALDRIG varken sträckmetalltillverkningen i sina parametrar eller montage.

Slutligen kan man säga att de kulörer som varit efterfrågade 2020 är champagne, guld, brons, svart, 2021 lite mer blandad efterfrågan med starka kulörer.

Välkomna till hofv2, företaget med de stora sträckmetall visionerna.

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS
Projekt HEDE nya handelscenter i Kungsbacka färdigställt Q3 2020. har man valt en av hofv2s minsta maskstorlek inom vårt program av Material aluminium där maskan är svetsad i ram i spännande Dekorativa/ Ytbehandling i guld anodiserat (hofv2 erbjuder 3 nyanser av guldanodiserat).

Ett kunskapsmörker inom arbetsbelysning – TYRI SKA HJÄLPA BRANSCHEN ATT VÄLJA RÄTT

Ett kunskapsmörker inom arbetsbelysning – TYRI SKA HJÄLPA BRANSCHEN ATT

VÄLJA RÄTT

Belysningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus och belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt.

Belysningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus och belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt.

TYRI LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutanvändare av arbetsmaskiner, för att de på ett lättillgängligt sätt ska få kunskap om hur man kan förbättra produktiviteten och arbetsmiljön samt öka intäkterna genom att använda bra arbets belysning.

TYRI LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutanvändare av arbetsmaskiner, för att de på ett lättillgängligt sätt ska få kunskap om hur man kan förbättra produktiviteten och arbetsmiljön samt öka intäkterna genom att använda bra arbets belysning.

– Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del av fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även inom arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskaps luckor om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som är marknadschef på TYRI.

– Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del av fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även inom arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskaps luckor om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som är marknadschef på TYRI.

RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR

RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR

Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga lampor som lovar runt och håller tunt. Problem som oftast uppkommer efter ett tag på de billigare produkterna är att de stör ut annan teknisk utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i värsta fall själva maskinen.

Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga lampor som lovar runt och håller tunt. Problem som oftast uppkommer efter ett tag på de billigare produkterna är att de stör ut annan teknisk utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i värsta fall själva maskinen.

– Kvaliteten är dessutom ofta så dålig att lamporna vibrerar sönder, det kan läcka in damm och vatten, eller att lamporna helt enkelt förstörs av rost. Den totala kostnaden kan bli hög om man också räknar med att fordonet blir stående under reparationerna, menar PeO Axelsson.

– Kvaliteten är dessutom ofta så dålig att lamporna vibrerar sönder, det kan läcka in damm och vatten, eller att lamporna helt enkelt förstörs av rost. Den totala kostnaden kan bli hög om man också räknar med att fordonet blir stående under reparationerna, menar PeO Axelsson.

TYRI Light Academy är en nystartad plattform på TYRI:s webbplats samt på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del av insikter, tips, kunskap och uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus överlag.

TYRI Light Academy är en nystartad plattform på TYRI:s webbplats samt på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del av insikter, tips, kunskap och uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus överlag.

På den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt pub licera filmade föredrag, skräddarsydda artiklar och verktyg som guidar besökaren genom världen av arbetsbelysning. Förhoppningsvis leder det till att fler tar väl underbyggda beslut som gynnar deras verksamhet på lång sikt.

På den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt pub licera filmade föredrag, skräddarsydda artiklar och verktyg som guidar besökaren genom världen av arbetsbelysning. Förhoppningsvis leder det till att fler tar väl underbyggda beslut som gynnar deras verksamhet på lång sikt.

– I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom om råden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. Det är kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år och något vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson.

– I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom om råden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. Det är kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år och något vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson.

MILJÖ OCH SÄKERHET

Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till valet av arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exem pelvis dimmas automatiskt om föraren skulle bländas av sina egna lampor eller ett mötande fordons.

MILJÖ OCH SÄKERHET

Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till valet av arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exem pelvis dimmas automatiskt om föraren skulle bländas av sina egna lampor eller ett mötande fordons.

– I Sverige är vi långt fram vad gäller arbetet med både håll barhet och arbetsmiljö. Det har pushat oss att utveckla produkter som håller länge och som genom nya säkerhetslösningar förbättrar arbetsmiljön för föraren, kon staterar PeO Axelsson.

– I Sverige är vi långt fram vad gäller arbetet med både håll barhet och arbetsmiljö. Det har pushat oss att utveckla produkter som håller länge och som genom nya säkerhetslösningar förbättrar arbetsmiljön för föraren, kon staterar PeO Axelsson.

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS Nya Projekt November 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS
25 www.tyrilights.com
DAGENS
INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY
25 www.tyrilights.com
DAGENS
INFRASTRUKTUR
// DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY PeO Axelsson, marknadschef på TYRI.

TORNET

AXELSBERGS CENTRUM

Axelsbergs centrum är ett 1960-talscentrum i Stockholm. Fastighetsägaren Lennart Ericsson Fastigheter planerar en upprustning av centrumet med bland annat förslag på en ny 23-våningsbyggnad. PE Teknik & Arkitektur bidrar med kompetens inom el- och telesystem samt energieffektiva lösningar för hållbart byggande.

Axelsbergs centrum, som även kallas Hägerstens torg, ligger i ett attraktivt närförortsläge men har under lång tid varit i behov av upprustning. Enligt förslaget ska centrumet utvecklas med cirka 120 nya bostäder, fler verksamhetslokaler, ett upprustat centrumområde samt ett nytt landmärke för Axelsberg i byggnaden Tornet.

Enligt förslaget får det nya höghuset 23 våningar med bostäder samt kommersiella lokaler i de nedre våningsplanen. Utöver Tornet planeras även ett eller ett par nya våningsplan på befintliga byggnader vid centrumet. I syfte att säkerställa de bästa lösningarna från ett tidigt skede har byggherren i detta projekt redan från början valt att samarbeta med en entreprenör, Reomti.

ENERGIEFFEKTIVA LÖSNINGAR

PEs konsulter arbetar nu med att ta fram systemhandlingar för höghusets el- och telesystem. Fastighetsägaren sätter hållbarhet högt i projektet och för PEs arbete innebär det bland annat förslag på hur solceller kan placeras på byggnader, att planera laddning smöjligheter för elbilar i parkeringsgaraget samt planera energieffektiva belysningsstyrningar.

EXPERTER PÅ HÖGA HUS

– Tornet kommer att ge Axelsbergs centrum en helt ny identitet, vilket innebär att alla vi som jobbar i projektet känner ett särskilt ansvar. På PE har vi spetskompetens inom höga byggnader och stor erfarenhet av liknande projekt. Att bygga på höjden medför alltid speciella utmaningar vad gäller el- och telesystem. Bland annat krävs det att man planerar för en reservkraftsanläggning för att säkerställa drift av räddningshissar med mera om strömmen bryts, säger Johan Lundh, sektionschef och ansvarig för uppdraget på PE.

FAKTA

Tornet, Axelsbergs centrum

Fastighetsägare: Lennart Ericsson

Entreprenör: Reomti

El, tele, säkerhet, reservkraft: PE Teknik & Arkitektur

Arkitektur: Jägnefält Milton

Det nya höghuset får 23 våningar. PE Teknik & Arkitektur ansvarar för byggnadens el- och telesystem samt energieffektiva lösningar för hållbart byggande. ILLUSTRATION: Jägnefält Milton.

Är ni i behov av hållbara och iögonfallande stenprodukter till inne- eller utemiljöer?

Då har ni hittat rätt. Med 40 års samlad expertis av natursten kan Granum tillgodose alla era stenbehov – oavsett om ni är ett företag eller en privatperson.

Låt oss skapa något hållbart tillsammans!

Granum Stenprodukter AB Aspgatan 33, 289 71 Sibbhult www.granumstenprodukter.se

HÖR GÄRNA AV ER OM NI HAR FRÅGOR! Lars Johnson Tel. +46 (0)33 23 16 21 Mobil +46 (0)70 823 16 76 rescuelife247.se EN SÄKER HAMN RISKANALYSER / UTBILDNINGAR / DEMOVISNING / MONTERING / SUPPORT MONTERING LIVRÄDDNINGSPOSTER RÄDDNINGSSTEGAR
Anläggningskonstruktion Beräkningar Byggnadskonstruktion Processanalys Projektledning El & Automation
dimensionering av rör- och rördelar. DIN KOMPLETTA PARTNER FÖR PROJEKTERING AV INDUSTRIANLÄGGNINGAR!
Ingenjörs rman Rörkraft erbjuder hög servicegrad och rätt kompetens baserat på mer än 20 års erfarenhet gällande avancerad industriprojektering. Vi genomför även laserscanning i samband med om- och tillbyggnad. Vi har kontor i Lund, Karlshamn och Stockholm. www.rorkraft.se 010-251 21 00
För statisk

CONVINI INVESTERAR 150 MILJONER

I TOPPMODERNT LOGISTIKCENTER >>>

CONVINI INVESTERAR 150 MILJONER I TOPPMODERNT LOGISTIKCENTER

Nu står det klart att tillväxtbolaget Convini investerar cirka 150 miljoner kronor i ett nytt logistikcenter i Upplands Väsby utanför Stockholm. En driftscentral på cirka 6 000 kvm ska säkerställa en effektiv och hållbar lagerhållning och logistik för fortsatt expansion.

Den positiva tillväxten innebär förutom ett ökat antal anställda under det kommande året, dessutom en satsning på medarbetarna med sociala ytor, eget gym och baristacenter med kaffeakademi.

Convini som är Europas marknadsledande leverantör av smarta obemannade måltidsbutiker och kaffelösningar på arbetsplatser, har vuxit kraftigt under de senaste åren med en fördubblad omsättning sedan 2018.

Med sikte på att bli ett miljardbolag ökar Convini expansionstakten genom ett nytt logistikcenter för effektiv lagerhållning och logistik; en skräddarsydd driftcentral som ska garantera säkra leveranser i Stockholm/Mälardalen samt Convinis lager i Malmö och Göteborg.

– Detta är ett stort och viktigt steg för vår fortsatta tillväxtplan. Vi har växt ur våra befintliga lokaler och med vårt nya skräddarsydda logistikcenter kan vi säkerställa kapaciteten och fortsatt effektivisera både lager och logistik. Detta blir ett stort lyft för hela vår verksamhet och särskilt våra medarbetare inom serviceorganisationen, säger Mats Palmquist, VD på Convini.

Den höga tillväxttakten och den nya logistiskcentralen innebär att Convini kommer att öka antalet anställda i takt med företagets utveckling de kommande åren.

– Vi vill vara en förebild som arbetsplats och med vår nya driftcentral kan vi erbjuda våra medarbetare en ännu bättre arbetsmiljö i såväl lager och plockning som fordonshantering.

I kontorsdelen satsar vi också mycket på sociala ytor med eget gym och baristacenter, avslutar Mats Palmquist, VD på Convini.

Tillsammans med fastighetsbolaget Evolv planeras nu för lager och kontor i Bredden, Upplands Väsby. Fastigheten på 12 000 kvm har ett optimalt logistikläge nära E4 och E18 och i byggnaden på cirka 6 000 kvm planeras för modern och hållbar lagerhållning, kylrum, frysrum, kontor med kaffeakademi och gym.

Byggnaden kommer att miljöcertifieras med fokus på mer energisnål utrustning, väl utbyggd elbilsladdning och egen solcellsanläggning på taket.

– Vårt fokus på utveckling av fastigheter för last-mile logistik fortsätter och vi är stolta över att inleda ett spännande samarbete med Convini. Vi ser fram emot att sätta spaden i backen för en av Sveriges modernaste terminaler för citynära kyl- och fryslogistik, säger Viktor Tennström, Head of Asset Management på Evolv.

Convini investerar cirka 150 miljoner i det nya logistikcentret med beräknad byggstart till årsskiftet 2022/2023. I början av 2024 beräknas Convini kunna flytta den nuvarande lagerverksamheten från Solna och Sollentuna till den nya fastigheten i Upplands Väsby.

Nya Projekt 20 November 2022
Nya Projekt 21 November 2022

ANRIN NORDIC LEDER VATTEN

Rännor för transport av dagvatten är viktigt när urbaniseringen ökar och allt fler ytor blir hårdgjorda.

ANRIN Nordic tillhandahåller rännsystem och galler för många olika sammanhang och med anpassning för specifika behov.

– LEADING WATER ÄR vår devis. Våra produkter leder vatten och ligger helt rätt i tiden. Det är mycket tal om dagvattenhantering och beredskap för stora vattenflöden nu och i framtiden. Morgondagens problem är redan här, säger Mikael Holmberg, vd vid det svenska försäljningsbolaget ANRIN Nordic.

– Våra målgrupper är föreskrivande led, entreprenörer och slutkunder bland kommuner, fastighetsägare och industrier. Utöver vårt stora sortiment av rännor och galler kan vi ta fram speciella lösningar för specifika behov. Vi är lösningsorienterade, säger Mikael Holmberg,

Det handlar om rännsystem vid till exempel entréer, trottoarer, gårdar, terrasser. Rännsystemet består av en rännkropp och galler i valfri design. Gallren kan fås i olika material såsom segjärn, komposit, galvaniserat och rostfritt stål.

Rännsystemen klarar trafikklasserna A15-F900 enligt EN-1433. Några unika egenskaper som ANRIN erbjuder är bland annat UniLink vilket är ett system för att förenkla monteringen av ränn kropparna. En annan unik egenskap är designen OvalGrip som är mer än 15 procent mer effektivare i vattenupptag jämfört med den gamla designen.

ANRIN har tre produktgrupper:

1.

ANRINs polymerbetongprodukter

Rännor med och utan fall, slitsrännor för diskret design, komplett med stort utbud av galler. Gårdsbrunnar med lövsil och vattenlås, fotskrapor som gjuts in i entréer och brett utbud av sportprodukter för idrottsanläggningar.

2. HYDROTEC

Betongprodukter, rännor 100-400 mm breda, med och utan

fall, rännor (HYDROline) i aluminium eller segjärn samt HYDROblock som är en extremt stabil ränna helt i segjärn (finns i bredderna 100-300 mm) och med belastningsklass F900. Även gatugods såsom betäckningar i olika storlekar och utföranden.

3. Stainless Team

Rännor i rostfritt eller syrafast stål i rännutförande eller som golvbrunnar för hemmet, industri, utemiljöer, pooler och storkök.

– Vi kan också leverera galler och brunnar i specialdesign samt valfritt utförande med till exempel företagets namn/logotype. Andra produkter är också luftningsbrunnar och terrassbrunnar, säger Mikael Holmberg.

Etablerade samarbeten Det svenska försäljningsbolaget ANRIN Nordic startade 2017 som dotterbolag till tillverkaren ANRIN i tyska Anröchte och har sedan dess etablerat återförsäljarnät i samtliga nordiska länder. 2019 inleddes samarbete med finska Stainless Team och deras rostfria produkter. Nyligen har ett tredje samarbete inletts, nu med tyska tillverkaren HYDROTEC och deras produkter.

ANRIN Nordic har sitt centrallager i Trelleborg för distribution i de nordiska länderna.

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS 84 Svensk Byggtidning DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ANRIN NORDIC
www.anrin.com ANRIN OvalGrip galler.
Hos oss handlar du TRYGGT ! Hos oss gör du ett TRYGGT KÖP! www.staffare.se HUDIKSVALL TIMRÅ STOCKHOLM BOLLNÄS VÄSTERÅS UPPSALA STORVIK SKELLEFTEÅ LULEÅ ”Min Huddig har några år på nacken. Men med Staffare Garantin känner jag mig trygg och vet att jag kan köra många driftstimmar utan problem.” STAFFARE GARANTI SERVAD BESIKTAD Hos oss gör du ett TRYGGT KÖP!
CYKELFABRIKEN BLIR HÖGTEKNOLOGISKT CENTRUM FÖR – SÅ
OLINKS
LOKALER >>>
KOMMER
NYA
LIFE SCIENCE LOKALER SE UT

Det svenska life science-bolaget Olink flyttar in i Cykelfabriken i Uppsala – en lokalhistorisk industribyggnad om 7 400 kvadrat meter. Ansvarig inredningsarkitekt för fastighetens omvandling från multi- till singletenant är Studio Stockholm Arkitektur och i gestaltningen står högteknologiska lösningar och mänskliga värden i fokus.

Uppsalabaserade bioteknikföretaget Olink Proteomics har växt kraftigt de senaste åren och planerar för fortsatt expansion framåt. Detta var anledningen till att man under år 2020 tog beslut om att etablera ett nytt gemensamt huvudkontor, jämfört med de sju olika adresser man tidigare suttit på.

Studio Stockholm anlitades tidigt i processen som strategisk rådgivare med ansvar för fastighetens övergripande gestaltning.

När man nu presenterar det nya konceptet så är det med fokus på att spegla det innovativa, högteknologiska och mänskliga som utgör kärnan i Olinks verksamhet, samtidigt som det ska stötta visionen om ett Olink – såväl nationellt, som globalt.

– Olink är ett otroligt spännande bolag och en viktig arbetsgivare för det lokala näringslivet. Att såväl strategiskt som praktisk få tolka hur framtidens life science tar sig uttryck i den fysiska miljön känns därför som ett lika delar roligt som viktigt uppdrag, säger Karolina Nyström, ansvarig inredningsarkitekt på Studio Stockholm.

De nya lokalerna ska inrymma både laboratorium och kontorsplatser. För att skapa ett mer omfattande ljusinsläpp kommer den djupa

huskroppen att öppnas upp mellan de fyra våningarna och göra plats för ett atrium som agerar byggnadens primära vertikala kommunikationsstråk. Interiört kommer bjälklagen i betong att slipas och samsas med varma träpaneler samt rostfri plåt som agerar laboratoriereferens.

Exteriört kommer en tydlig entré att tillskapas samtidigt som håltag görs i den slutna huskroppen för att förbättra dagsljusinsläpp och möjliggöra en transformation av den gamla fabriken till en samtida arbetsplats.

– Det här är ett stort och viktigt steg för såväl vår affär som vår kultur. Vår globala närvaro i en högteknologisk bransch betyder att vi behöver ett huvudkontor som skapar bästa möjliga förutsättningar för både innovation och samarbete för att fortsätta ligga i framkant. Det blir en plats att fortsätta växa på – tillsammans, säger Jon Heimer, vd på Olink.

Cykelfabriken var under 1900-talets mitt norra Europas största cykeltillverkare, och fastighetens historiska attribut är också något Studio Stockholm har valt att förvalta i gestaltningen. Bland annat kommer man att återställa den takträdgård som tidigare återfunnits på översta våningsplanet och i den tidigare personalrestaurangen bevaras det befintliga marmorgolvet.

– Det finns något oerhört spännande i att ta sig an en fastighet som tidigare har huserat en lokal spjutspetsindustri, och som nu blir plats framtidens motsvarighet. Det är en fin båge mellan två industrier med stor betydelse för svensk export, om än med den skillnaden att innovationen då var cyklar medan den idag är proteinanalys, säger Karolina Nyström.

Inflytt för de drygt 450 medarbetarna är planerat till andra kvartalet 2023.

Nya Projekt 26 November 2022
Nya Projekt 27 November 2022

FORMGE DIN VISION

Ge din fasad ett unikt uttryck med fasadskivan Steni Vision – tillverkad av stenkomposit. Skivan kan användas för exteriör eller interiör beklädnad för alla typer av byggnader. Steni Vision finns i 14 olika standardutföranden och kan även beställas med olika motiv och mönster enligt önskemål.

Stenis produkter är tillgängliga som nedladdningsbara BIM-objekt för Revit och Archicad på www.bimobject.com.

Läs mer om Steni Vision på steni.se – testa Steni designverktyg – lek med olika byggnadstyper, former och motiv.

INTEGRERA OCH SMÄLT IN SKAPA ILLUSIONER MED ESTETIK SOM LURAR ÖGAT SKAPA IDENTITET OCH TILLFÖR EN PERSONLIG TOUCH

Din expert på fukt och hållbarhet i en byggnads alla faser

Polygon förebygger och avhjälper vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Vare sig det gäller befintligt bestånd eller nybyggnation är akuta och oväntade händelser kostsamma. Vi hjälper dig att minimera dessa samt tar kontrollen över miljökrav så att du kan bidra till ett hållbart samhällsbyggande.

Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor.

Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras.

Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen.

Vi förebygger och avhjälper vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.
Ring dygnet runt 020-235 235
>>>
KAMINSKY ARKITEKTUR OCH VÄSTPROJEKT TAR SIG AN DESTINATION KNIVEN I PARTILLE
Robert Eriksson, VD för Västprojekt AB. FOTO: Eddie Ekberg

KAMINSKY ARKITEKTUR OCH VÄSTPROJEKT TAR SIG AN DESTINATION KNIVEN I PARTILLE

Partille kommun inleder ett samarbete med Kaminsky Arkitektur och Västprojekt om utvecklingen av fastigheten Kniven till en attraktiv destination i Göteborgsområdet. Kommunen och de två aktörerna har tecknat ett markanvisningsavtal som antogs av kommunstyrelsen i Partille den 26 oktober.

Kommunstyrelsen gav samtidigt samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram ett detaljplaneförslag för Kniven.

– Vår vision är att Kniven ska vara en självklar besöks- och upplevelsedestination och är väldigt glada att välkomna Kaminsky Arkitektur och Västprojekt till Partille och äntligen kunna sätta igång arbetet, säger Marith Hesse, kommunstyrelsens ordförande i Partille. Att aktörerna är lokalt förankrade och kan marknaden i regionen känns extra kul och öppnar förhoppningsvis för spännande lösningar.

VALDES UT I MARKANVISNINGSTÄVLING

Kaminsky Arkitekturs och Västprojekts gemensamma förslag valdes ut bland elva intresserade aktörer i en markanvisningstävling som kommunen höll 2021.

– Kaminsky Arkitekturs och Västprojekts förslag utgår från Knivens visuella uttryck och historiska värden och bygger vidare från det. Deras tanke är även att bygga på höjden för att ge rum åt allt det som vi vill att Kniven ska vara och ladda platsen med ny energi, säger Kristina Englund, mark- och exploateringschef i kommunen.

DEN SJÄLVKLARA PLATSEN ATT VARA PÅ

– Det ska bli mycket intressant att utveckla en plats med så stor potential som Kniven. Vi vill väcka liv i de gamla byggnaderna och fylla dom med liv och rörelse. Kniven ska bli den självklara platsen att vara på, säger Robert Eriksson, VD för Västprojekt AB som har god erfarenhet av fastighetsutveckling i Göteborgsregionen och att driva stora projekt genom delägarskap med investerare och byggentreprenörer.

– Arkitektoniskt vill vi tillvarata de vackra industri-byggnadernas charm och materialitet och kombinera dem med moderna tillägg. Att arbeta hållbart med återbruk av byggnader, byggnadsdelar och material känns självklart, säger Joakim Kaminsky, ägare och arkitekt på Kaminsky Arkitektur som ser arkitektur som ett kraftfullt verktyg för att rita byggnader med minimalt ekologiskt fotavtryck.

MED PARTILLES BÄSTA LÄGE

Fastigheten Kniven, med Ecks gamla elektriska fabrik från 1900-talets början, ligger naturskönt vid Säveån mitt i Partille centrum och bara ett stenkast från Partilles pendeltågsstation. Målet är att blåsa liv i den åldrade fastigheten och lyfta Kniven som en mötesplats för konsert-, kultur- och matupplevelser, mässor, konferenser och hotellvistelser.

– Vi tillåter oss att tänka brett om Kniven inledningsvis, säger Kristina Englund. Med Kaminsky Arkitektur och Västprojekt på plats kan vi påbörja detaljplanearbetet och den långsiktiga utvecklingen av destination Kniven.

Att ta fram ett detaljplaneförslag kan ta två till tre år. Först ska en hel del utredningar och analyser göras för att se vilken utveckling Kniven tål och vad som krävs för att skapa en destination som är hållbar och attraktiv över tid.

BUBBLANDE MIKRODESTINATION

Men Kniven bubblar redan av liv. Kommunen har skapat en tillfällig mikrodestination i Kniven i samarbete med unga kreatörer och eventmakare för konserter, café, kvartersodling, matmarknad, återbruk och kreativ verkstad. Just nu tar man sats för firandet av Halloween och mexikanska Dia de Muertos i Kniven.

för destination Kniven i Partille ILLUSTRATION: Kaminsky Arkitektur AB och Västprojekt AB

Nya Projekt 32 November 2022
Joakim Kaminsky, ägare och arkitekt på Kaminsky Arkitektur AB. FOTO: Jan Töve Visionsbild

Nu söker Partille kommun investerare som vill vara med och utveckla fastigheten Kniven – med Partilles bästa läge – till en ny självklar besöks- och upplevelsedestination i Göteborgsområdet. Fastigheten är 9580 kvadratmeter och inte detaljplanelagd.

VI TAR ÖVER ANSVARET FÖR ERA GOLVYTSKIKT

FRÅN HÅLLBARHETSANALYS VIA UTFÖRANDE TILL CERTIFIKAT – VI KAN MED STOLTHET TA ANSVAR FÖR ATT LEVERERA HELA PROCESSEN.

Vi har Sverige-rättigheterna för vår patenterade keramiska golvlack. Under snart tio år har vi applicerat den keramiska lacken hos våra kunder. Därför vet vi nu att det inte finns någon annan produkt som ger det nötningsmotstånd som den skapar. Nu tar vi nästa steg och levererar Certifikat Hållbara Golv. Konceptet medför inga tillkommande kostnader för er som kund utan ingår i vårt redan befintliga erbjudande.

VÅRT HELHETSANSVAR

Ekonomiskt

Vår produkt och process ger mer än 50 % i direkt kostnadsbesparing jämfört med traditionell golvhantering.

Du kan också kontakta Simon Fredman, Marknadschef simon.fredman@ hallbarteknik.se, Mobilnr. 070-374 18 76

Enkelt

Vi tar ansvaret för er golvförvaltning samtidigt som underhållet förenklas och innemiljön blir mer hälsosam och trevlig.

DELÅRSAVSTÄMNING

Värdeskapande

Certifikat Hållbara Golv skapar lång siktigt ekonomiskt värde för fastig heter, miljö och människor.

Hållbart

UTFÖRANDE: RENOVERING

Vår produkt och process förlänger de befintliga golvens livslängd med minst 10 år. Den direkta besparingen av CO2-avtryck jämfört med ett golvbyte är över 90 %. Dvs. 10 kg CO2 i besparing per renoverad kvadratmeter.

VI RENOVERAR
HALLBARTEKNIK.SE
SAMTLIGA TYPER AV GOLVMATERIAL
BESÖK OSS PÅ FASTIGHETS MÄSSAN I MONTER N:11.
CERTIFIKAT HÅLLBARA GOLV REVIDERING PLANER ÅRSAVSTÄMNING, CERTIFIERING NULÄGES- & HÅLLBARHETSANALYS RAPPORT STATUS & PRIORITERING UTVECKLINGS- & FÖRVALTNINGSPLAN
UTFÖRANDE: FÖRVALTNING & ÖVERSYN Vill du veta mer?
Vi är specialister på nöd-och ö Tel 0240-59 40 00 • Fax 0240-64 90 47 • info@giapremix.se • www.giapremix se

WINN OCH TORNSTADEN SKAPAR ETT NYTT DESTINATIONSHOTELL PÅ ÖCKERÖ

ILLUSTRATION: Arkitekterna Krook & Tjäder
>>>

.

Markanvisningstävlingen som Öckerö kommun utlyst för ett destinationshotell på norra Öckerö är nu avgjord. Det blev Winn och Tornstaden tillsammans med arkitekterna Krok & Tjäder som tog hem segern med förslaget Långesand Havshotell. Enligt kommunens motivering visar förslaget stor respekt för platsen och sammanhanget, samt att det bidrar till det lokala näringslivet.

Winn Hotel Group och Tornstaden har tillsammans med arkitekterna Krok & Tjäder, arbetat fram det vinnande förslaget för det destinationshotell som ska bli en ny mötesplats med en möjlighet att uppleva den unika skärgården. Inom kort påbörjas en gemensam process med Öckerö kommun för att planera för en byggstart vid årsskiftet 2023/2024.

Västkustmiljön inbjuder till unika möten i Göteborgsområdet och hotellet riktar sig både till privatgäster, affärsresenärer och konferenser. Hotellet kommer sätta Öckerö på kartan som destination för långväga gäster och skapa en naturlig mötesplats för de bofasta i Öckerö kommun. Dessutom gynnas den befintliga näringen inom kommunen då antalet besökare, intäktsströmmar och arbetstillfällen ökar.

– Vi är stolta och glada över tilldelningen och ser fram emot att förverkliga vår vision kring Långesand Havshotell tillsammans med det Winnande teamet. Med havet och Västkusten som utgångspunkt och i tätt samarbete med lokala aktörer vill vi skapa en genuin upplevelse av Västkusten som lockar människor från när och fjärran. Här finns förutsättningarna att skapa en destination utöver det vanliga, säger Anders Junger som är koncernchef för Winn Hotel Group.

– Vi har haft ett mycket givande samarbete i framtagandet av vårt förslag och nu ser vi fram emot att tillsammans med Winn och Öckerö kommun förverkliga vår gemensamma vision. Jag är övertygad om att Långesand Havshotell kommer att bli ett viktigt tillskott vad gäller både arbetstillfällen, besöksnäring och upplevelser på Öckerö”, säger Jan Edlund som är koncernchef på AB Tornstaden.

Winn har erfarenheten av att äga, driva och utveckla destinationshotell och Tornstaden är en trygg aktör på bygg- och fastighetsmarknaden med stor erfarenhet av att både utveckla, bygga och förvalta fastigheter.

WINN OCH TORNSTADEN SKAPAR ETT NYTT DESTINATIONSHOTELL PÅ ÖCKERÖ
ILLUSTRATION: Arkitekterna Krook & Tjäder

Säkrare, ljusare och enklare

Vi har allt ni behöver för takläggning och många andra arbeten på fastigheter. Vi anstränger oss för att ni inte ska behöva göra något extrajobb, utan kunna beställa allt ni behöver direkt från oss. Vi utökar ständigt vårt sortiment för att tillgodose era behov. Marknadens lägsta priser. Jämför gärna själva!

Säker röklucka och brandlucka

I en fastighet är det viktigt att man har en väl fung erande röklucka installerad. För att brandskyddet ska nå upp till kraven ska brandluckan anpassas efter utformning och storlek på byggnaden.

Röken gör störst skada

I händelse av brand är det oftast röken som orsa kar störst skada. Med brandventilatorer/rökluckor kan den skadliga och giftiga röken släppas ut. Det gör att branden inte sprids lika snabbt, att luften hålls renare och inte luften blir lika farlig att andas. Om man vill använda rökluckan till att släppa ut värme och förbättra ventilationen kan det vara smart att även installera en väderstation som auto matiskt stänger luckan vid hård vind och regn.

Brand- och komfortventilator av hög kvalitet

Motorstyrd brandventilator

Våra brandluckor håller hög kvalitet och vi har allt som behövs för att anpassa rökluckorna efter olika sorters byggnader. Vi har bland annat enlocksventilatorer och tvålocksventilatorer med kupol eller lanternin. Självklart har vi även alla tillbehör som inbrottsgaller, nedstörtskydd, motorer och styrcentraler för luckorna.

Svanhals för kabelgenomföringar

För kabelgenomföringar mellan inner- och yttertaket och skyddar kabeln mot påfrestningar, vatten flöden och läckor. Vi har många olika varianter av svanhalsar, så som pappsvanhalsar och protansvanhalsar.

Åskledarfäste

Takledningshållare med ledningshållare och underdel av doppförzinkat stål.

Åskledarfäste

Takledningshållare för hori sontaltak. Fyllnadsvikt på 1 kg i frostbeständig betong.

Takljuskupol 3-glas

Rundad eller pyramid. Vi har de flesta storlekar i lager.

Uppstignings-/ inspektionslucka

• Låsningsbara från in- eller utsidan.

• Träram med svart eller tegelröd kondensisolerad plåtlucka.

Fuktavluftare

ø 75 för PVC duktak.

ø 75, 110 och 160 för papptak.

RING OSS PÅ 031 – 43 50 90 ELLER GÅ IN PÅ WWW.MILLETECH.SE Bergsjödalen 55 | Göteborg | 031–43 50 90 order@milletech.se | www.milletech.se • Taksäkerhet • Träskruv/bricka • Byggskruv • Lättbetongskruv/bricka • Takstosar • Takbrunnar • Teleskophylsor • Betongskruv • Betongstift • Lättbetongskruv • Plåtskruv med borrspets • Träskruv • Dubbelgängad träskruv • Slangklämmor • Montagehjälpmedel • Brickor • Mätredskap • Verktyg • Betong- / hammarborr • Tätningsprodukter • Skyddsartiklar • Ljuskupoler •
TILL
OM DU
Uppstigningsluckor m.m VÄLKOMMEN
OSS
VILL BLI LIKA LÖNSAM SOM VÅRA KUNDER
www.hrc-europe.com High Performance Reinforcement Products Cer ed … Environmental Product Declara on (EPD) … BIM tools HRC Europe NL BV NL-8211 AD Lelystad The Netherlands HRC Europe AS N-3426 Lierstranda Norway info@hrc-europe.com
>>>
SÄLJSTART FÖR RIKSBYGGENS BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ

SÄLJSTART FÖR RIKSBYGGENS BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ

Riksbyggen säljstartar nu 75 bostäder i Brf Utsikten, högt upp på Getberget i Skellefteå. Energieffektivitet och hållbara materialval är en självklarhet i projektet och det kommer bland annat att finnas solceller på taket och laddstolpar till elbil.

– Det kommer att bli väldigt fina lägenheter med genomgående hög standard. Köparna i projektet kan se fram emot ett renoveringsfritt och bekvämt boende i ett mycket bra bra läge, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen, AO Bostad Norr.

Brf Utsikten får ljusa och moderna lägenheter bekvämt nära strövområden, idrottsanläggningar, badhus och skola. Lägenhetsstorlekarna spänner från 2-4 rum och kök.

– Det kommer att bli härliga, inglasade balkonger. Från de översta våningsplanen är utsikten enorm, säger Jenny Elveljung, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggens Bostad Norr.

Till huset byggs ett garage med många parkeringsplatser.

– För många köpare är garageplatsen viktig. Till tio av garage-

platserna kommer att finnas laddstolpar för elbil, berättar Jenny Elveljung.

De nya bostäderna kan upplevas på ett nytt och innovativt sätt. Ta med mobilen, scanna QR-koden på skylten vid den obebyggda tomten och se hur husen reser sig upp.

– Riksbyggen är först med att använda AR-teknik i Skellefteå på det här sättet, kanske är vi till och med först ut i landet med just denna typ av teknik. Det blir ett roligt och bra sätt för alla intressenter att uppleva de kommande husen i Brf Utsikten, säger Jenny Elveljung.

AR-teknik - förstärkt verklighet är ett begrepp inom informationsteknik. I detta fall innebär det att du genom skärmen på din mobil kan se ett eller flera lager av “upplevd verklighet” i befintlig verklighet.

EN TRYGG BOSTADSAFFÄR

Riksbyggen har sedan lång tid Trygghetslöftet. Trygghetslöftet ger ett ekonomiskt skydd för köparna om något oförutsett händer.

– Med Trygghetslöftet får köparen ekonomisk hjälp om man inte lyckas sälja sin bostad, blir sjukskriven eller arbetslös, berättar Jenny Elveljung.

Nya Projekt 44 November 2022
MILJÖ & EFFEKTIVITET I HARMONI Alron Chemical AB är Skandinaviens ledande leverantör av peroxidbaserade & mikrobiolo giska produkter, system och tjänster till saneringsbranschen. I över 40 år har vi tillämpat modern forskning och teknik för att utveckla produkter inom områdena desinfektion, byggnadsskydd, mögel- och luktsanering som är ekonomiska och effektiva utan att kompromissa med vare sig hälsa eller miljö. DESINFEKTION LUKTKONTROLL RENGÖRING BYGGNADSSKYDD AVLOPPSUNDERHÅLL NYHET! Alron Chemical Co AB Kontakta oss för mer information: Tel. 0152-134 75 | info@alron.se | www.alron.se

Stålleveranser

www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materia let direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning.

Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

OCH PLANERAR FÖR NYTT LANDMÄRKE >>>
RIKSBYGGEN TILLDELAS MARK I KARLSKRONA

Riksbyggen har tillsammans med Odalen Fastigheter vunnit en offentlig upphandling i området Pottholmen i Karlskrona. Riksbyggen planerar för cirka 60 bostäder i kvarteret Brandtornet, där en del av projektet blir Karlskronas högsta hus med 14 våningar.

Odalen bygger ett omvårdnadsboende med 48 bostäder. Tillsammans byggs ett gemensamt mobilitetshus. Projektförslaget har utformats av FOJAB.

– Satsningen på Pottholmen är viktig för Karlskronas utveckling och jag är väldigt glad att vi nu tar ett nytt steg framåt i det arbetet. Nya bostäder och livsmiljöer gör oss till en ännu mer attraktiv kommun att bo, leva och verka i vilket är positivt för alla kommuninvånare, säger Emma Svahn Nilsson, kommun styrelsens ordförande i Karlskrona.

– På Riksbyggen är vi väldigt glada. Vi ser fram emot att bli en närvarande och långsiktig aktör i Karlskrona och utveckla staden med vår erfarenhet och strävan mot ett mer hållbart samhällsbyggande. Det goda samarbetet med Odalen och Fojab har varit avgörande för vårt fina tävlingsförslag, säger Magnus Laneborg, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Sydost.

– Riksbyggen har lyckats fånga platsens förutsättningar på ett väldigt bra sätt, med fokus på attraktiv och utvecklande livsmiljö. De nya kvarteren blir en viktig del av stadens entré och bidrar verkligen till Karlskronas ambition att vara en förebild för hållbara livsmiljöer. Jag är också glad över att Riksbyggen nu blir en aktiv part i nästa generations bomässa, Expo25, som arrangeras i Karlskrona 2025, säger Magnus Lindoffsson, projektledare för Pottholmen på Karlskrona kommun.

Pottholmen är nyexploaterat område mitt mellan hav och tåg- och busstation. Bostadsprojektet kommer att bestå av tre huskroppar varav en är 14 våningar och kommer att bli stadens högsta bostadshus och ett nytt landmärke för staden.

– Det är ett drömläge för utveckling av nya bostäder. Havsutsikt åt två håll, strandpromenad längs borgmästarkajen, precis intill tåg- och busstationen och ett stenkast från gågatan med butiker och restauranger. De nya bostäderna kommer att erbjuda karlskronaborna ett kvalitetsboende men inte minst att bo i en tryggt förvaltad lägenhet av Riksbyggens lokala förvaltningsorganisation säger Karin Hoberg, sälj- och marknadsansvarig, Riksbyggen Bostad/Sydost.

– Vi är förstås glada över de höga poängen från juryn för gestaltningen. Byggnaderna utgår från Karlskronas speciella historia och brokiga stadsmässighet, men de landar i ett helt eget formspråk. Vi har lagt stor vikt vid platsbildningar, förutsättningar för folkliv och både lugna och livliga mötesplatser. Det är också roligt att juryn uppmärksammat den innovativa dagvattenhanteringen och hur vi arbetar med att integrera solenergilösningar i byggnaderna, säger Anders Eriksson Modin, arkitekt på FOJAB.

– Vi är enormt glada över att återigen se hur en kommun värdesätter vårt fokus på kvalitet. Med mycket höga poäng för vårt gemensamma gestaltningsförslag med projektidé och en motivering som belyser anbudets styrka i stadsmässighet, utformning och innovation är vi tillsammans med Riksbyggen och FOJAB otroligt stolta över det vi nu ska skapa vid Pottholmen. Samarbetet med såväl Riksbyggen som FOJAB har varit betydande för resultatet av denna arbetsprocess, säger Alex Mabäcker, vd, Odalen Fastigheter.

DE NYA KVARTEREN KOMMER BESTÅ AV TRE DELAR:

BOSTÄDER ”BRANDTORNET” - RIKSBYGGEN

Cirka 60 lägenheter i tre huskroppar varav en är 14 våningar och kommer att bli stadens högsta bostadshus och ett nytt landmärke för staden. En lägre byggnad med 7 våningar, takterrass på taket som blickar mot havet i två riktningar och stadssiluetten mot en tredje. Den tredje huskroppen i trä är 2 våningar och kommer att vara någon typ av kommersiell verksamhet men med en vision om en kvartersnära restaurang med kvällssol.

MOBILITETSHUSET ”HAMNMAGASINET”

Arkitekturen är inspirerad av ett gammalt hamnmagasin. Här blir det plats för bilpool, boendeparkering för bilar och cyklar. Det planeras för en innovativ dagvattenhantering där vattnet på mobilitetshusets tak leds ner som bevattning genom en grön vägg på innergården mot vårdboendet. Det blir även en publik bastu med utsikt över staden och havet.

OMVÅRDNADSBOENDE ”STALLET” – ODALEN FASTIGHETER

Det blir sammanlagt 48 lägenheter i 3 plan i omvårdnadsboendet. För ovårdnadsboendet på Pottholmen har målet varit att skapa ett trivsamt och tryggt hem där vi utgår från boendes sinnen samtidigt som lokaler och utemiljö ska inbjuda till rörelse och upptäckande på egen hand.

Nya Projekt 50 November 2022

Rätt säkerhet och brandskydd spar pengar

Rätt säkerhet och brandskydd spar pengar

Om verktyg, diesel eller hela maskiner stjäls från en arbetsplats är det inte bara värdet av det stulna som drabbar. Det kan leda till driftstopp och förseningar som kostar stora pengar. Vid bygget av Förbifart Stockholm hjälper Securitas till att minimera säkerhetsriskerna på flera delprojekt.

Om verktyg, diesel eller hela maskiner stjäls från en arbetsplats är det inte bara värdet av det stulna som drabbar. Det kan leda till driftstopp och förseningar som kostar stora pengar. Vid bygget av Förbifart Stockholm hjälper Securitas till att minimera säkerhetsriskerna på flera delprojekt.

– KUNDERNA VÄLJER ofta en kombination av tjänster inom säkerhet. Vad man vill ha hjälp med varierar mellan de olika delprojekten. Behoven ändras även under projektets gång. Ofta handlar det om ett perimeterskydd som övervakas av väktare. Det kan kombineras med rondering med hund. Hunden markerar om något verkar fel. På så sätt behöver väktaren inte gå in över allt. Det är en bra kombination, berättar Lars Svantesson som är kundansvarig på Securitas.

– KUNDERNA VÄLJER ofta en kombination av tjänster inom säkerhet. Vad man vill ha hjälp med varierar mellan de olika delprojekten. Behoven ändras även under projektets gång. Ofta handlar det om ett perimeterskydd som övervakas av väktare. Det kan kombineras med rondering med hund. Hunden markerar om något verkar fel. På så sätt behöver väktaren inte gå in över allt. Det är en bra kombination, berättar Lars Svantesson som är kundansvarig på Securitas.

LARMGIVANDE KAMEROR

hur brandskydd ska bedrivas. I maj 2020 kom SBF 505:1 som är nya regler för brandsäkerhet på byggarbetsplatser, framtagna av Brandskyddsföreningen.

hur brandskydd ska bedrivas. I maj 2020 kom SBF 505:1 som är nya regler för brandsäkerhet på byggarbetsplatser, framtagna av Brandskyddsföreningen.

– Även om reglerna är frivilliga är de en bra hjälp för att få till ett skäligt brandskydd på en arbetsplats, vilket det finns lag- samt försäkringskrav på.

– Även om reglerna är frivilliga är de en bra hjälp för att få till ett skäligt brandskydd på en arbetsplats, vilket det finns lag- samt försäkringskrav på.

BRANDSKYDDSORGANISATION

BRANDSKYDDSORGANISATION

Ett annat system är larmgivande kameror. Om en kamera upptäcker ett intrång larmar den automatiskt till en väktares handdator.

LARMGIVANDE KAMEROR

Ett annat system är larmgivande kameror. Om en kamera upptäcker ett intrång larmar den automatiskt till en väktares handdator.

– Det gör att vi snabbt kan få ut resurser på plats för att mini mera skadan. Förutom fasta kameror har vi även mobila kameror, eftersom maskiner och byggbodar ofta flyttas.

– Det gör att vi snabbt kan få ut resurser på plats för att mini mera skadan. Förutom fasta kameror har vi även mobila kameror, eftersom maskiner och byggbodar ofta flyttas.

De företag som anlitar Securitas får en överblick över säker hetsarbetet i appen MySecuritas. Där summeras allt som hänt på arbetsplatsen. Det är exempelvis kameralarm, utryckningar och rondrapporteringar. Där framgår vad som hänt, vilken åtgärd det lett till och en bild av det som åtgärdats.

De företag som anlitar Securitas får en överblick över säker hetsarbetet i appen MySecuritas. Där summeras allt som hänt på arbetsplatsen. Det är exempelvis kameralarm, utryckningar och rondrapporteringar. Där framgår vad som hänt, vilken åtgärd det lett till och en bild av det som åtgärdats.

Securitas erbjuder även hjälp med brandskydd, något som ofta brister vid byggprojekt.

Securitas erbjuder även hjälp med brandskydd, något som ofta brister vid byggprojekt.

I reglerna står bland annat att en byggarbetsplats ska ha en brandskyddsorganisation med en brandskyddsansvarig. Riskinventeringar ska utföras liksom dokumenterade och systematiska brandskyddskontroller.

I reglerna står bland annat att en byggarbetsplats ska ha en brandskyddsorganisation med en brandskyddsansvarig. Riskinventeringar ska utföras liksom dokumenterade och systematiska brandskyddskontroller.

– Det ska finnas en nödlägesplanering. Alla på arbetsplatsen ska veta var släckutrusning och utrymningsvägar finns samt kun na aktivera ett utrymningslarm.

– Det ska finnas en nödlägesplanering. Alla på arbetsplatsen ska veta var släckutrusning och utrymningsvägar finns samt kun na aktivera ett utrymningslarm.

För detta krävs utbildning samt utrustning som exempelvis tillfälligt brand- och utrymningslarm.

För detta krävs utbildning samt utrustning som exempelvis tillfälligt brand- och utrymningslarm.

– Framför allt handlar det om att skydda människoliv. Men en brand kan även skada maskiner, utrustning och det som byggs. En brand under natten på ett bygge kan innebära att man får börja om från början dagen efter. Här finns stora summor att skydda för såväl entreprenörer som byggherrar, säger Martin Stenqvist som är verksamhetsutvecklare på Securitas Brand & Räddning. Han konstaterar att många byggföretag saknar kunskap om

– Framför allt handlar det om att skydda människoliv. Men en brand kan även skada maskiner, utrustning och det som byggs. En brand under natten på ett bygge kan innebära att man får börja om från början dagen efter. Här finns stora summor att skydda för såväl entreprenörer som byggherrar, säger Martin Stenqvist som är verksamhetsutvecklare på Securitas Brand & Räddning.

Han konstaterar att många byggföretag saknar kunskap om

– Med vårt WES-larm kopplar vi ihop detektorer, larm knappar och centralutrustning efter behov och driftsätter samt underhåller under den tid som kunden bedriver sin byggnation. Helt enkelt hjälper vi kunderna att bygga upp ett systematiskt brandskyddsarbete, så att de kan koncentrera sig på att bygga, säger Martin Stenqvist.

– Med vårt WES-larm kopplar vi ihop detektorer, larm knappar och centralutrustning efter behov och driftsätter samt underhåller under den tid som kunden bedriver sin byggnation. Helt enkelt hjälper vi kunderna att bygga upp ett systematiskt brandskyddsarbete, så att de kan koncentrera sig på att bygga, säger Martin Stenqvist.

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS 41
DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SECURITAS www.securitas.se
41
DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SECURITAS www.securitas.se

En förklaring är besparingen. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem.

Vi hjälper er att spara energi!
Anpassad
• Trygghet
serviceavtal
väljer
Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning. IVT VENT 402 - frånluftsvärmepump • Enkel styrning och snygg installation. • Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke.
Hög verkningsgrad och låg ljudnivå. IVT GEO - bergvärmepump •
för all typer av fastigheter.
Möjlighet att kombineras med fjärrvärme.
med installation och
av IVT-Partners. Varför
allt fler fastighetsägare värmepump?
LÄS MER www.ivt.se/fastighetsprojekt

SÅ BLIR DET NYA HAMNBADET I JUBILEUMSPARKEN

>>>

I Jubileumsparkens nya hamnbad kommer det att finnas något för alla. Bassänger med salt- och sötvatten att bada, simma, hoppa och dyka i. Platser att sola, hänga eller ta en promenad på. Den 7 oktober, i samband med Älvstadendagarna i Nordstan, presenterar vi hur hamnbadet ska se ut och fungera.

Lagom till Göteborgs 400-årsfirande i juni 2023 ska det nya hamnbadet vid Kvillepiren i Frihamnen stå klart.

Badanläggningen kommer att bestå av en längre bassäng för simträning, en badbassäng (nuvarande ”Allmänna badet”) med en rutschkana, en rund hopp- och dykbassäng och en yta med duschar och soldäck. Omkring bassängerna kommer det att finnas trädäck att promenera på och bryggor som knyter samman badet med Jubileumsparken på land.

BÅDE SÖT- OCH SALTVATTENBAD

I sim- samt i hopp- och dykbassängen kommer det att vara saltvatten som pumpas upp från saltvattenkilen i Göta älv. I badbassängen kommer det att vara cirkulerande sötvatten som renas med hjälp av en filterbädd av sand och grus på land.

– I ”Allmänna badet”, och även i den tillfälliga bassängen ”Lilla Salt”, har vi sedan 2015 testat olika lösningar för att kunna använda saltvattnet i älven och naturlig rening av sötvatten. Det har gjort det möjligt att erbjuda både söt- och saltvattenbad och

därmed bad året om, förklarar projektledare Amelie Sandow, park- och naturförvaltningen.

NÄTBOTTEN I BASSÄNGERNA

De nya bassängerna byggs på pontoner som just nu tillverkas hos en underleverantör på östkusten. Omkring årsskiftet kommer de att bogseras med pråm till Göteborg och Jubileumsparken. Därefter fortsätter bygget på plats i Frihamnen.

Det kommer inte att finnas en botten i de nya bassängerna men av säkerhetsskäl kommer det att finnas nät.

– Det är för att den som badar inte ska kunna simma ut i älven och för att sälar inte ska kunna simma in i bassängerna, säger Amelie.

Cirka 500 personer kommer att kunna vistas samtidigt på badanläggningen, som kommer att vara bemannad med badvärdar från föreningen Passalen. De ansvarar sedan tidigare för alla aktiviteter i Jubileumsparken, på land såväl som på vattnet, genom ett samverkansavtal med Göteborgs Stad.

UNIK KONSTRUKTION OCH TEKNIK

Göteborg är inte ensam om att ha ett hamnbad. Det finns även i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors berättar Amelie:

– Men, den här konstruktionen och de tekniska lösningarna med saltvatten från älven och naturlig rening är vi hittills ensamma om.

Nya Projekt 56 November 2022

HYREX – STÄLLNINGSFÖRETAGET SOM TAR HÖJD FÖR SÄKERHETEN

Hyrex AB och Hyrex Industri AB är två av de ledande ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala.

Vi har egen KMA-ingenjör, konstruktör och även säkerhets inspektör vilket garanterar både säkerhet och hög kompetens till era projekt.

Med över 40 års erfarenhet i branschen är vi specialister på tekniska lösningar och säkra produkter.

Hyrex inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen

STOLTA MEDLEMMAR I

STOCKHOLMS

BYGGMÄSTAREFÖRENING, BYGGFÖRETAGEN SAMT STIB-AUKTORISERADE.

stål
Sträckmetall i fasad, VA-Teknik Sweden AB i Borås 610 14 Rejmyre, Tel 0151-52 40 00, Fax 0151-52 40 40 info@hafla.se, www.hafla.se Rak trappa i flera löp, Skatteverket i Malmö Spiraltrappa med skyddsbur, Origohuset Hovås, Göteborg Lättdurk, Resecentrum, Älvsjö Häfla Bruks AB tillverkar bl.a. raka trappor, spiraltrappor, räcken, lättdurk och sträckmetall i stål för alla miljöer, såväl inomhus som utomhus.
Produkter i
från Häfla Bruk
TORNSTADEN BYGGER FLER HYRESRÄTTER FÖR MAGNOLIA I BORÅS >>>
På bilden: Första Spadtag Öresjö Ängar Centrum. Från vänster: Viktor Nordenborg, avdelningschef Tornstaden och Niklas Ohldin, Regionchef Väst Magnolia Bostad. FOTO: Helena Hedlund

I BORÅS

I dag togs första spadtaget för Öresjö Ängar Centrum i Borås, vilket innebär att produktionen av centrumkvarteret i det nya bostadsområdet nu påbörjas. Projektet har utvecklats av Magnolia Bostad och Tornstaden har fått förtroendet att ansvara för totalentreprenaden. Kvarteret innehåller 295 hyresrätter och samtliga hus får träfasader för att smälta väl in i omgivningen.

Öresjö Ängar är en naturnära stadsdel som växer fram norr om Borås. Byggnads AB Tornstaden startade i början av året byggnationen av den del av området som kallas Berget innehållande 235 hyres rätter och har nu även tecknat avtal om att ansvara för den del som kallas Centrum med ytterligare 295 hyresrätter, samt ett under liggande garage.

Husen får fasader av trä och blir energi- och resurseffektiva för

att certifieras enligt miljöbyggnad Silver.

Idag sattes spaden i backen och på plats var representanter från Magnolia Bostad, Borås kommun och Tornstaden. Under hösten 2024 beräknas de första lägenheterna i Centrum vara inflyttningsklara.

– Vi är så glada att få starta byggnationen av vårt andra projekt i Öresjö ängar och vi ser mycket framemot ett fortsatt samarbete med Tornstaden och kommunen. Här kommer vi att utveckla vackra och hållbara bostäder i en attraktiv naturmiljö och fortsätta bidra till Borås utveckling”, säger Niklas Ohldin, Regionchef Väst Magnolia Bostad.

– Det känns mycket bra att få ansvara för en stor del av bygg nationen i ett helt nytt bostadsområde och att tillsammans med Magnolia få vara delaktig i skapandet av en ny fin stadsdel. Vi tackar för förtroendet och ska göra vårt yttersta för att bidra till att det blir ett område som vi alla kan vara stolta över, säger Staffan Waldenström, vd Byggnads AB Tornstaden.

Nya Projekt 62 November 2022

EN NY STADSDEL VÄXER FRAM – MKB, HSB OCH HUB PARK TILLTRÄDER NYA ELLSTORP I MALMÖ

Idag, den 28 oktober, tillträder Ellstorp Fastigheter AB området vid Värnhemstorget och Östervärns station som MKB förvärvade från Jernhusen 2020. Bolaget som tillträder marken ägs gemensamt av MKB Fastighets AB, HSB och Hub Park AB. De tre delägarna har under två år arbetat med detaljplanen och kommer nu förbereda för att börja bygga.

Den nya stadsdelen kommer att ha något för alla. Från studentlägenheter och äldreboende till en stor variation av hyresrätter och bostadsrätter när det gäller boendeformer. Det kommer att finnas förskola, affärer, aktivitetsytor, park, torg, hundrastgård, mobilitetshus och nära till bra kollektivtrafik – mycket av sådant som behövs för en enkel och bra vardag.

– Med den nya stadsdelen binder vi samman innerstaden med Kirseberg på ett synligt sätt. Malmös befolkning växer och med 750 nya bostäder kan 1 800 Malmöbor få ett nytt hem i ett kollektiv-trafiknära läge. I direkt anslutning till bostadsområdet kommer en av Malmös expresslinjer för bussar, MEX 4 mellan Limhamn och Kirseberg, att stanna. Östervärns tågstation finns redan på plats och ett stenkast bort ligger Värnhemstorget med alla bussar, säger Gunnar Östenson, transaktionsansvarig hos MKB.

– Vi är tre aktörer med höga hållbarhetsambitioner. Tillsammans arbetar vi för att skapa en ny stadsdel som präglas av innovativa miljö- och klimatsmarta byggnader samt effektiva mobilitetslösningar. Ett konkret exempel på områdets mobilitetsfokus

är att utbyggnaden skapar nya förutsättningar att till fots och på cykel ta sig öster ut genom en ny gång- och cykeltunnel under kontinentalbanan. I Nya Ellstorp blir det enkelt att leva hållbart, säger Pär Hammarberg, nyproduktionschef på HSB.

– Vi tycker att det är spännande att vi är tre bolag som valt att samarbeta på ett sätt som gynnar staden och Malmöbon. De lösningar och den kunskap vi har tillsammans gör att boendelösningar, service och mobilitet kan förverkligas i det Nya Ellstorp, säger Tomas Strandberg, Vd för Hub Park.

Det blir cirka 450 hyresrätter, varav MKB bygger 350 och Hub Park 100. HSB kommer att bygga cirka 300 bostadsrätter. MKB, HSB och Hub Park kommer att äga sina respektive kvarter. Malmö stad ansvarar för allmän platsmark. Detaljplanen vann laga kraft i somras.

Nya Projekt 63 November 2022

Låt både tak och fasad producera el

Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och kon struktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.

Estetiskt Hållbart

ANVÄND DIN FASADS FULLA POTENTIAL!

Vi växer och öppnar kontor i södra Sverige!

Fasadsystem är experter på fasader, dörrar, fönster, uterum och tak. Vi erbjuder även funktionella solcellslösningar med mycket hög kvalitet.

Vi skapar en ljusare framtid. Solenergi har en enorm potential, inte minst för att skynda på den gröna omställningen. Det ställer höga kvar på oss i branschen att ta fram snyggare, effektivare och mer prisvärda fasadlösningar där solenergi spelar en allt mer betydande roll.

Nu växer vi och utvecklar ett lokalkontor i södra Sverige som kompletterar vår verksamhet sedan över 40 år i Stenkullen. Låt oss berätta mer om hur våra framtidssäkrade lösningar kan anpassas till dina behov och bli kostnadseffektiva.

Kontakta oss:

STENKULLEN info@fasadsystem.se 0302 - 230 10

REGION SYD krister@fasadsystem.se 046 - 550 21

Soltechkoncernen är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak-, el- och fasadarbeten.

Landén, Fasadsystem Syd

Tryggt
Krister
>>>
RÖDA MATTAN ÄR UTRULLAD FÖR DE BOENDE I RIKS-BYGGENS BRF HONUNGSLUNDEN I ULRICEHAMN

Nu är det inflyttning i Riksbyggens bostäder i Brf Honungslunden i Ulricehamn. Nycklarna delades i dagarna ut till förväntansfulla boende. Brf Honungslunden består av 34 par- och radhus i storlekarna 2–4 rum och kök.

– Det är otroligt roligt att det nu blir ”fullt hus” i Brf Honungslunden. Det är ett mycket fint projekt där Riksbyggen har skapat fantastiska bostäder med tillvaratagande av den tidigare platsens atmosfär, säger Maria Kjellgren, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen.

Handelsträdgården som förr fanns på platsen har fått ge inspiration åt den nya föreningen och såväl ekologisk som social hållbarhet har varit högt prioriterat.

I Brf Honungslunden har det återanvänts en hel del material från det hus och ladugård som tidigare fanns här. Gamla takstolar har exempelvis blivit portaler över gångarna i området, berättar Maria Kjellgren.

Det finns gemensamma odlingsytor, ett stort orangeri och föreningen har en egen bikupa som förväntas ge varje bostad två burkar honung per år. Stora delar av de omkringliggande ytorna består av ängsgräs som tillsammans med fruktträd och bärbuskar ska locka till sig och bevara pollinerarna.

TRÄFFADES PÅ STOMVISNING - NU FLYTTAR DOM IHOP!

Sofia Jungmalm och Michael Larsson hade var och en för sig

bestämt sig för att flytta till Brf Honungslunden. Under visningen av stommen stötte de på varandra för första gången.

– Genom ryktesvägen hade vi båda fått höra att nya grannen skulle vara singel. Sedan började vi träffas, berättar Sofia Jungmalm.

Tycke uppstod och för ungefär en månad sedan bestämde de sig för att flytta ihop, i en gemensam lägenhet.

– Det känns väldigt bra. Vi är nöjda med lägenheten och det blev som vi hade tänkt. Vi tror att vi kommer trivas bra här och få ett mysigt hem tillsammans, säger Sofia Jungmalm.

Par- och radhusen är i storlek 59–106 kvm med flexibla plan lösningar som gör att bostäderna passar många olika behov. Och spannet bland de som köpt är stort, från 23 år till 83 år. På området finns också en lekplats för barnen, gemensam grill och en gemensamhetslokal med övernattningsrum som alla har tillgång till.

Nya Projekt 68 November 2022

VARNING! Ägaren till

en byggnad eller annan anläggning där

det finns

ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet.

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrätts förening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare 500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum, kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sweden.se Tel. 040-94 40 30

cigaretttext.indd 1 16/06/2016 11:11:00
Lag (2016:545) om Skyddsrum
Ett komplett KMA-system ETT FÖRETAG I www.smartdok.se Allt i en app – Ett system!
Hantera avvikelser KMA-handbok Fotodokumentation
& Egenkontroller
dina egna formulär & checklistor
& positiva observationer SCAN ME
Formulärbibliotek
Byggdagbok
Riskbedömning Bygg
Förbättringsförslag

PÅ BILDEN: BAKOM KIMIYA ZINAT, 20, KOMMER HUSET MED HENNES EGNA BOSTAD ATT STÅ.

FÖRSTA SPADTAGET FÖR HSB BRF KALK AVKLARAT

Till ljudet av aktivitet på byggarbetsplatsen togs under torsdagen den 27 oktober det officiella första spadtaget för HSB brf Kalk intill Kalkbrottet Limhamn i Malmö.

Även om byggarbetsplatsen tyder på att många spadtag redan har tagits, grävmaskinstag snarare kanske, så tog Kent Andersson, HSB Malmös ordförande, Peter Lindstedt, Peabs regionchef, och Kimiya Zinat, HSB Dela-köpare, det officiella första spadtaget.

Kalkbrottet var länge en plats för industriell brytning av kalk, och ljudet av sprängningar området brukade vara en naturlig del av miljön. I dag är det en tyst plats, återtagen av naturen.

– Med detta läge, hur naturen tagit tillbaka Kalkbrottet, har de ledord vi ser inom vår kooperation, som hållbarhet, miljö och ekonomi varit viktiga inom hela processen, säger Kent Andersson.

För att visa hänsyn till djurlivet under bygget har en fem meter hög mur uppförts längs fastigheten, så att ljud från byggnationen inte ska störa pilgrimsfalken och dess möjlighet att häcka i kalkbrottet.

– Det är inte bara läget som är speciellt, utan också det som sker just nu i vår omvärld. Att kunna stå här idag när media fylls med domedagsprofetior, byggprojekt skjuts på framtiden och allmän krisstämning råder. Det visar på HSBs styrka och engagemang, säger Kent Andersson.

Socialt ansvarstagande spelar också en roll i HSB brf Kalk, där en del av bostäderna säljs som en del av konceptet HSB Dela, som ska underlätta unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden. En av dem som har köpt en lägenhet på just detta sätt är Kimiya

Zinat från Bunkeflostrand.

– Jag har velat köpa en bostadsrätt ett tag, och när jag såg brf Kalk i juni så föll jag nästan direkt, det gick väldigt snabbt, säger hon.

Dryga två veckor från det att hon anmälde intresse till det att hon skrivit på tog det, och nu står hennes namn på en lägenhet på 55 kvadrat.

– Jag tycker att HSB Dela är ett jättebra koncept, det ger helt andra möjligheter. Utan det finns det många ungdomar som hade fått hyra istället, och kanske aldrig haft möjligheten att köpa en bostad, säger Kimiya Zinat.

Men det som verkligen fick henne såld på HSB brf Kalk, förutom det natursköna läget samt närheten till både stan och föräldrarna, var tidsplanen.

– Jag studerar till socionom och bor i studentbostad. Min lägenhet beräknas vara klar precis lagom till när jag tar min examen, så det kan inte bli bättre!

HSB brf Kalk består av 78 lägenheter, i storlekar från ett till fem rum och kök. Totalentreprenör är Peab, och inflyttning planeras till slutet av 2024.

Limhamns kalkbrott är ett unikt naturreservat där den industriella kalkbrytningen, som pågick fram till 1994, möter natur som långsamt tar över. Resultatet är en speciell plats med många sällsynta djur och växter.

Nya Projekt 74 November 2022

Helt nya skräddarsydda lösningar när MVB bygger studios för Warner Bros TV- och filmproduktion som flyttar till ny fastighet i Gamlestan i Göteborg.

Sommaren 2023 får Bingolotto och Postkodmiljonären nytt hem när produktionsbolaget Warner Bros i Göteborg flyttar till ny adress. I samband med flytten kommer den befintliga fastigheten som ägs av Svenska Hus därför att genomgå en total ombyggnad för att anpassas till Warner Bros verksamhet.

Bland annat kommer helt nya skräddarsydda studios byggas, framtagna tillsammans med MVB för att möta kraven för TV- och filmproduktion.

Förutom studios och kontor skapas även ett snickeri och specialrum för bland annat redigering. Entreprenaden medför även en förstärkning av marken då husets fasad kommer att ligga bara 50 cm från Göta älvs kant. Den närliggande tågrälsen medför

också att ljudkraven i huset är extra höga.

– Nu är vi äntligen i gång. Vi påbörjade projekteringen tillsammans med Svenska Hus i våras och har väntat på startbeskedet. Att få vara en del av Sveriges framtida TV- och filmproduktion känns så klart väldigt kul. Framför oss har vi ett spännande projekt där vi ska ge Warner Bros de bästa förutsättningarna för sin verksamhet, säger Henrik Ljungdahl, VD MVB Väst.

Henrik

Sjölin är Fastighetsutvecklingsansvarig i Göteborg för Svenska Hus:

– Vi har gjort många projekt med MVB och hela vårt upplägg bygger på förtroende. Jag litar på att MVB gör de bästa valen i produktionsfrågor samtidigt som jag försöker vara noggrann med att förmedla kundernas önskemål på bästa sätt till projektgruppen. Ett arbetssätt som visat sig fungerat väldigt bra och har bidragit till varför vi har så nöjda kunder.

Warner Bros Sverige är ett av landets största produktionsbolag och producerar program som ”Bingolotto”, ”Postkodmiljonären”, ”Lotta på Liseberg”, ”Bachelor”, ”Jills Veranda” och en rad dramaproduktioner.

Nya Projekt 75 November 2022
0612-76 39 20 www.aspby.se Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål Prisvärda produkter till din entreprenad! Östanvindsgatan 21 nr 33, 652 21 Karlstad Tel. 072 338 0116/17, offert@teknoware.se www.teknoware.se Kontakta oss: TEKNOWARE - NÖDBELYSNING DU KAN LITA PÅ ESCAP – Kondensatordrift • Underhållsfritt • Garanterad funktion ned till -25 ˚C • Snabb återuppladdning • Mycket kostnadseffektiv • 10 års garanti Miljöbedömd i Sunda Hus SOLID Hänvisnings- och nödljusarmaturer • IP65 • Perfekt för tuffa miljöer NYHET

FH Carlsen AS levererar maskiner och utrustning till industrin. Våra kunder är entrepreprenörer, krossningsföretag, grusproducenter och processindustrier. Vi levererar både nya och begagnade maskiner. Vår egen fullt elektriska och mobila käftkross Carlsen Omega J960M är nu klar för leverans. Vi söker nya återförsäljare i hela Skandinavien. Se fler maskiner på www.crushing.no

PRISVÄRT DIGITALT BACKKAMERAKIT

Orlaco har tagit fram detta prisvärda backkamerakit med mycket fin bildkvalité. Det är ett rent backkamerakit med “Plug and Play”-funktion. Montera kamera, monitor och dra och plugga i kablarna och spänningsätt systemet. Klart att användas direkt.

Kameran är redan spegelvänd och monitorn förinställd för bästa funktion och kan därmed inte ändras. Monitorn är utrustad med automatisk “backlight”-justering, vilket innebär att den sänker ljusflödet i mörker. Enbart en kamera kan anslutas till denna monitor.

DETTA INGÅR

• 1st högupplöst 7” monitor

• 1st 120° kamera, spegelvänd 1st kablage 11 meter

oemautomatic.se

CARLSEN
Kontaktperson Andreas
OMEGA J960M NU I SKANDINAVIEN! +47 92 01 66 67 www.crushing.no
Friberg andreas.friberg@oemautomatic.se +46 75 242 41 86
KONTAKTA OSS FÖR ETT RIKTIGT BRA PROVA-PÅ-PRIS!

NORCONSULT RITAR TVÅ NYA SIMHALLAR I GÖTEBORG

Norconsult har vunnit en offentlig upphandling för två nya simhallar i Askim och Kortedala i Göteborg och stärker därmed specialistkompetensen inom badanläggningar.

I Göteborg finns flera äldre badhus och idrotts- och föreningsförvaltningen vid Göteborgs Stad har tagit fram en strategi för sim- och badanläggningar där de definierar behoven framåt. I strategin identifierar de behov av ett stort centralbad, några mellanstora områdesbad och flera små lokalbad.

– Tanken är att lokalbaden ska finnas nära invånarna och bidra till en likvärdig samhällsservice oavsett vart i staden du bor. Vi som samhällsbyggare ser en viktig demokratiaspekt i detta och är väldigt glada över att få vara med på denna spännande resa, säger Malin Ahlstedt, arkitekt och uppdragsledare på Norconsult.

Uppdraget gäller en utförandeentrepenad av två lokalbad som i stort sett ska vara likadana. Detta gör att invånarna får tillgång till likvärda anläggningar och skapar dessutom förutsättningar för ett kostnadseffektivt projekt.

– Båda anläggningarna kommer rymma 25-metersbassäng och undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten. De kommer bara skilja sig åt genom detaljer som behöver anpassas efter tomternas förutsättningar, vilket är ett smart och effektivt användande av skattebetalarnas pengar, säger Malin Ahlstedt.

Norconsult har specialistkompetens inom just badanläggningar och har tidigare arbetat med exempelvis Täby Simhall, Malung Simhall, Harjagersbadet i Kävlinge och Arena Älvhögsborg i Trollhättan.

I det här projektet medverkar sex olika kompetenser: arkitektur, mark- och landskapsarkitektur, akustik, BIM-samordning, certifierad tillgänglighetskonsult och brandsäkerhet.

Just nu pågår arbetet med en systemhandling som planeras vara klar under våren 2023. Sen följer en detaljprojektering som ska vara klar sommaren 2023. Anläggningarna planeras vara klara 2026.

Ergonomisk design!

ABUCompact kättingtelfer

Vikten av flexibilitet

ABUS produktprogram inom lätta lyft ger ergonomiska lyft precis där det behövs.

Gör produktionen smidigare med våra lättraverser, lättportalkranar och svängkranar. Tillsammans med en kättingtelfer får du maximal rörelsefrihet och säkerhet för din personal.

Vänd dig till ABUS Sverige Gruppen när du vill ha en komplett lyftlösning, läs mer på abus-kransystem.se eller kontakta oss på 054-55 56 50 eller info@abus-kransystem.se

www.gunnarprefab.se

#HOMEOFROADSAFETY

THE ORIGINAL

FOR OVER 20 YEARS

Oavsett om du ska på semester, till jobbet eller bara hem – är alltid målet detsamma: att komma fram tryggt och säkert. För att säkerställa detta kan du alltid lita på originalet, DELTABLOC®. Vi har med innovativa vägräcken i betong och stål samt moderna bullerskyddssystem bidragit till att göra världens vägar säkrare i över 20 år. Vi är Home of Road Safety. deltabloc.com

NU TAS DET FÖRSTA ”FÖRSTA SPADTAGET”

FÖR FISKSÄTRA ENTRÉ

>>>

NU TAS DET FÖRSTA ”FÖRSTA SPADTAGET” FÖR FISKSÄTRA ENTRÉ

Nu sätter Stena Fastigheter spaden i marken för den första etappen av nya bostäder inom detaljplanen för Fisksätra Entré. Första etappen består av projekten Saltsjöblick, bestående av 67 bostadsrätter, och Sjölyckan som består av 101 hyresrätter. Spadtaget togs tillsammans med Nacka Kommun och en av de boende i Fisksätra som nu valt att köpa bostad i den första etappen av bostadsrätter.

I tisdags, den 25 oktober, togs det första första spadtaget inom detaljplanen för Fisksätra Entré.

Fisksätra Entré är detaljplanen som möjliggör ca 400 st nya bostäder, ett äldreboende och en förskola på Fisksätras norra parkering. De nya bostäderna binds ihop med de befintliga husen och skapar nya gemensamma mötesplatser.

– Det känns väldigt kul att vi nu äntligen tagit det första spadtaget för nyproduktionen och den första etappen inom Fisksätra Entré. Det är en stor investering vi gör i Fisksätra både i det befintliga beståndet men även i att tillskapa nya bostadsformer i kvarteren. Det är dessutom alltid skönt när man går från ord till handling och nu kan börja se hur det nya byggnaderna sakteligen växer fram, säger PG Sabel, vd Stena Fastigheter Stockholm.

Första spadtaget togs tillsammans med Nacka Kommun och en av de boende i Fisksätra som nu valt att köpa bostad i den första etappen.

Etappen består av projekten Saltsjöblick och Sjölyckan. Saltsjöblick är ett bostadsrättsprojekt bestående av 67 stycken moderna bostadsrätter med ett vackert och naturnära läge där Saltsjön glimtas från flertalet av lägenheterna.

Idag är 13 av lägenheterna redan sålda inför inflyttningen som är planerad till hösten 2024. Sjölyckan består av 101 st välplanerade hyresrätter som kommer att annonseras ut i början av 2024 och med inflyttning under den hösten.

– Jag är stolt och glad att vi tar viktiga steg i den fortsatta utvecklingen av Fisksätra. Genom en värdefull samverkan mellan Stena Fastigheter, kommunen och civilsamhället skapas nu fler bostäder, en ny förskola, ett äldreboende och nya levande mötesplatser med närhet till natur och hav. En viktig pusselbit som bidrar till ett mer attraktivt och tryggare Fisksätra, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

FAKTA

Etapp1: Saltsjöblick, 67 st bostadsrätter och Sjöyckan, 101 st hyresrätter

Arkitekt: BAU samt Brunnberg och Forshed Entreprenör: Mecon Bygg AB

Stena Fastigheter äger drygt 2 500 lägenheter i Fisksätra, Nacka. Fram till 2030 kommer det att pågå omfattande renoveringar av befintligt bestånd samt nyproduktion av bostäder, vårdboende och förskolor. Vi kommer att bygga såväl hyres- som bostadsrätter.

AirKey

Smart helt enkelt

AirKey gör din vardag enklare och ger dig större frihet. Med AirKey kan du låsa upp dörrar med din mobil, skicka nycklar via sms och enkelt organisera hela ditt låssystem. På så sätt ger AirKey dig maximal frihet och maximal säkerhet – på jobbet eller i bostaden. www.evva.com

ZUGOL Miljöskyddsmedel

ZUGOL Miljöskyddsmedel

ZUGOL Miljöskyddsmedel

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption

ZUGOL AB Svensk Barkindustri

ZUGOL AB Svensk Barkindustri

ZUGOL AB Svensk Barkindustri

Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com

Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com

Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com

Ett miljövänligt

Ett

Österå 145, SE-791

Österå 145,

Alla har rätt till en säker arbetsplats!

Bäcktuvevägen 4 Göteborg 031-23 19 50 . Kryptongatan 6 Mölndal 031-745 80 90

Dreem är ansvariga arkitekter för detaljplanen DP öst, vi är stolta över att tillsammans med Klövern utveckla en del av det fantastiska Kopparlunden.

DP Öst kommer att knyta ihop Kopparlunden med de övriga detaljplanerna, dels genom det längsgående parkstråket, men även genom att tillföra ytterligare bostäder och verksamheter. Området knyter ihop den nya stadsutvecklingen mot järnvägen med nya bostäder och en ny kontorsbyggnad i norr.

Det planeras även för en förskola och området kommer även att kopplas med det gröna parkstråket genom gröna gårdar och stråk genom området. Områdets karaktär och kulturhistoria kommer att vara viktiga för utformningen av hela DP Öst, där exempelvis siktlinjer och den äldre delen av Gjuteriet kommer att fortsätta vara en central del av det nya Kopparlunden.

SNABBA BESPARINGAR FÖR FASTIGHETER

• Smart termostat för fastigheter

• Återbetalningstid ca 2-3 år även för mindre fastigheter

• Effektiv märkesoberoende styrning

• Realtidseffekt med Ngenic Track

• IMD för flerbostadshus

• Se var och när förbrukningstoppar uppstår

• Rättvis fördelning av förbrukning

• Bättre energiprestanda och lägre kostnader

LÄS MER PÅ: NGENIC.SE/FORETAG

Stepisol Ljudgolv

Ombyggnad av vindar. För bästa resultat gjuter man direkt på stepisolen. Stepisolgolv i kombination med golvbeläggning av plast eller linoleum uppfyller konstruktionen luft- och stegljudsklass B i SS 01 52 67 på träbjälklag och klass A på betongbjälklag.

Gymgolv. Stepisol Silence 300 Grå 60 mm kombineras med 30mm gummimatta för bästa resultat. Fungerar utmärkt för att dämpa ljuder av tunga hantlar och stänger som tappas i golvet.

Sportgolv. Stepisolvskiva (50 mm) och 2 st 16 mm spånskivor, samt golvbeläggning av plast eller trä.

Byggvarudeklarationer. Produkterna är byggvarudeklarerade.

”Stepisol är registrerad i BASTA-registret”. ”BASTA-registreringen innebär att vi kan styrka att denna produkt klarar BASTA-kriterierna avseende miljö-och hälsofarliga egenskaper. Se www.bastaonline.se”. 2018

Svensk Emballageteknik AB Åkervägen 15, 177 41 Järfälla - 08-580 940 00 sales@stepisol.se | www.stepisol.se

Stepisol
FULL KONTROLL & INGA KONSTIGHETER!
Nyréns
>>>
Visualiseringsbilder:
TYRÉNS BIDRAR I UTVECKLINGEN AV AVENYN OCH GÖTAPLATSEN

TYRÉNS BIDRAR I UTVECKLINGEN AV AVENYN OCH GÖTAPLATSEN

Tyréns har tillsammans med Nyréns, Glad Stad, MW Landskapsarkitekt och Viös tagit fram det vinnande förslaget till upprustning och utveckling av Avenyn. Kungsportsavenyn och Götaplatsen ska få en ny chans att bli Göteborgs främsta paradgata och mötesplats.

– Vi ser framemot att få arbeta vidare med förslaget AveNy och bidra till att skapa en attraktiv och levande stadsmiljö på en ikonisk gata och plats, säger Åsa Lilja, trafikplanerare på Tyréns.

– Gatan ska utformas för att bidra till livskvalitet för både de som rör sig där dagligen, och för de som är på besök. Vilket gestaltas med gott om utrymme för gående, med grönska och platser att stanna vid, samtidigt som cyklister och kollektivtrafikens resenärer får mer plats, fortsätter Åsa Lilja.

Förslaget AveNy bygger på platsens långa historia och syftar till att återge platsen sin forna glans, och har tagits fram till projekttävlingen Avenyn och Götaplatsen som anordnats av Göteborgs Stad och berörda fastighetsägare i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Tyréns har bidragit med kompetens inom trafikplanering och dagvattenhantering i tävlingsförslaget.

Nya Projekt 94 November 2022
Visualiseringsbilder: Nyréns

STORT INTRESSE FÖR BOKLOKS SPADTAG I KARLSLUND, LANDSKRONA

Ett första spadtag har tagits för ytterligare hållbara hem och trygga BoKlok-kvarter i området Karlslund i Landskrona. BoKlok fortsätter därmed bidra till att området går vidare på den förvandlingsresa som staden har initierat. En av de boende fick dessutom själv chansen att fatta tag i spaden, för att markera starten för BoKloks nya radhus.

Landskrona stad har sedan några år tillbaka påbörjat ett arbete för att utveckla bostadsområdet Karlslund. Med bland annat fler gröna ytor och mer blandade bostadsformer ska området förnyas och göras mer attraktivt.

BoKlok har tidigare byggt radhus och flerfamiljshus i närheten – kvarteren Pilkronan samt Pilkvisten, och nu är det dags för kvarteret Månstenen. Här ska ytterligare 30 hållbara hem i form av bostadsrätter, vara färdigställda efter sommaren 2023.

Speciellt inbjudna att närvara vid det första spadtaget var elever i femte klass från närliggande Pilängskolan och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad, Torkild Strandberg samt blivande boende i Månstenen.

För eleverna började dagens event med en guidad presentation srunda utanför byggstängslet. Eleverna fick höra hur planeringen av projektet gått från skrivbordet till de grävningar som nu görs inför montaget av färdiga moduler av trä från en modern husfabrik.

Det gav eleverna en chans att bli inspirerade av de olika yrken

som kan vara inblandade i ett byggprojekt.

Några av de som guidade runt från BoKlok var Jessica Hallberg, senior projektchef samt Maria Forssell, projektledare. De är ansvariga för projektet och eniga om att chansen att få träffa människorna i området är mycket givande:

– Kontakten med de boende i området är alltid något av det bästa med byggtiden. Det är då vi får möjligheten att skapa oss en uppfattning om hur man lever och verkar i området, vilket ger en bra inblick och en samtidig bekräftelse på att BoKlok har ett boendekoncept som passar för de många människorna, säger Jessica Hallberg.

Torkild Strandberg underströk hur viktigt det här spadtaget är för Landskrona stad:

– Att området nu får ytterligare trivsamma kvarter är av stor vikt och det gör mig riktigt glad. Det visar på den vidareutveckling vi arbetar för i Karlslund och jag ser fram emot att få se det färdiga resultatet från BoKlok även här, sa Torkild Strandberg.

För Niclas Bagler som besökt platsen innan BoKlok påbörjade projekt Månstenen, kändes det extra positivt:

– För BoKlok är det här precis det vi arbetar för – att skapa inte bara hållbara hem för de många människorna, utan även hållbara områden med mycket plats för gemenskap och trygghet. Vi är minst lika glada och tacksamma för att vi får fortsätta vara med på resan för att göra Karlslund ytterligare trivsamt och attraktivt, sa Niclas Bagler.

Nya Projekt 95 November 2022

FÖRVÄRVAR MARK I BORÅS

CA Fastigheter genomför ett förvärv av fastigheten Hevea 6 i Nordskogen, Borås. Fastigheten innefattar cirka 100 000 kvm markareal. Tillsammans med CA Fastigheters befintliga fastighet Hevea 4, som ligger bredvid, omfattar dessa två fastigheter cirka 190 000 kvm markareal.

I första skedet i utvecklingen av den förvärvade fastigheten kommer en lagerfastighet på cirka 15 000 kvm att uppföras åt hyresgästen Wikholm Form. Utöver den etableringen finns stora möjligheter för fler företag att etablera sig på fastigheten.

CA Fastigheters vision för fastigheten och området är en blandning av olika typer verksamheter och företag. Främst lager och logistik, sällanköpshandel och proffsbutik men även upplevelse- och restaurangverksamhet.

– Vi ser en stor potential för området och med våra två fastigheter. Läget är starkt, i närhet till växande delar av Borås samt med direkt anslutning till riksväg 42. På sikt kan det växa och bli ett nytt handels- och industriområde, säger CA Fastigheters regionchef Morgan Ulvestig.

Med förvärvet av fastigheten fortsätter vi också vår strategi att växa i starka regionstäder.

CA Fastigheter AB:s fastighetsbestånd i Borås uppgår efter förvärvet och Wikholms etablering till cirka 95 000 kvm.

CA

Känd som bästa armeringsfiber vid inblandning och bearbetning av betong. Läs mer på www.forta-ferro.com För mer information kontakta:

info@betonova.se, www.betonova.se

INTERTURBINE ÅNGTURBINER

FRÅN KK&K OCH HOWDEN

Inter-Turbine erbjuder ett fullt produktsortiment från Howden Turbo Technology.

Alla ångturbiner utvecklas och produceras i Frankenthal, Tyskland, och kvaliteten på dessa produkter är mycket hög.

Vi erbjuder även underhåll och försäljning av reservdelar. www.interturbine.se

Balkongsystem

Funktionella balkonger till både nyproduktion och renovering av fastigheter. I balkongsortimentet ingår balkongräcken, balkonger och inglasningssystem.

Weland Aluminium AB Tel. 0472-445 00 www.welandalumi.se

Skinande blankt med Allt inom byggstäd 0708-26 86 11 • 0709-82 92 43
VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN. www.kanonaden.com
info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se GEOSYNTETER BETÄCKNINGAR DAGVATTEN 3000mm x 1000mm Insynsskydd med tryck. (Öljetter runtom) Customer Number Date __/__/__ Signature: ..................... This proof fully meets my requirements please proceed with my order Additional comments / alterations: Colours are shown as RGB values. Pantone and RAL colours will be matched as accurately as possible. Material- Mesh white BG1116 R - 10 G - 78 B - 153 R - 25 G - 10 B - 16 TOLERANCE ON OVERALL DIMENSIONS & HOLES 1%

SPEKTAKULÄRT HOTELL BYGGS MITT I NORRKÖPING >>>

Flera restauranger, skybar med himlen som tak, stort spa och avancerad design bäddar för succé när Clary House Hotel tar plats på Sveaplatsen i Norrköping.

När Clary House Hotel öppnar i Norrköping hösten 2025 lyfter hotellscenen i stan till en helt ny nivå – bokstavligt talat.

Anders Junger, vd för Winn Hotel Group, säger:

– Det blir ett spektakulärt hotell med stans kanske bästa läge, Sveaplatsen, där vi tar avstamp i den lokala historien. Planerna fanns redan innan pandemin men lades på is och har under tiden förfinats. Det blir det vi kallar ett destinationshotell, där hotellet i sig kan bli anledningen till ett besök. Flera faktorer spelar in för det, bland annat att designen måste sticka ut, både interiört och exteriört. Vi skapar 205 rum och Norrköpings största hotellgym i atriumgården och stans första nya hotellspa och en stor konferens- och mötesavdelning och stor bankettsal…

Han tar ett andetag och fortsätter:

– …och inte minst tre olika mat- och dryckeskoncept under samma tak, inte minst viktigt i en sådan här hotellsatsning. Det är där både tillresande gäster och Norrköpingsbor kommer att mötas. Ett av dess koncept är en skybar med bistro och utsikt över Norrköping. Och när det är sommar väntar ytterligare en nivå. För ovanpå skybaren har en open air-bar, med himlen

som tak, placerats i en magisk miljö.

Anders Junger betonar att efter en lång karriär i hotellbranschen känner han sig säker på att satsningen i Norrköping kommer att bli framgångsrik. Inte minst för att Norrköping är just Norrköping.

– Staden har en stor historia och tradition och ligger vackert kring mycket vatten. Där finns en lång rad spännande företag samt flera statliga myndigheter och inte minst pågår en intressant expansion. Hotellet kommer att ge den internationella touch i kombination med Norrköpings eget DNA som en stad av Norrköpings dignitet är värd, säger Anders Junger.

Winn Hotel Group och Skanska har arbetet med projektet i flera år och har nu tecknat avtal om byggnationen som ligger 300 meter från Norrköpings planerade nya resecenter.

Marcus Ekelund, affärsutvecklare på Skanska säger:

– Skanska tar nu ytterligare steg som hållbar hotellutvecklare och Clary House Hotel ska ligga i framkant med bland annat värme och kyla från djupa borrhål och solpaneler på taken. Nyligen öppnade hotell i både Kiruna och Jönköping som Skanska utvecklat och byggt med höga ambitioner inom hållbarhet. Därifrån tar vi med oss erfarenheter in i detta projekt.

Winn Hotel Group driver idag elva hotell i tio städer under olika varumärken. Norrköpingshotellet sätter en ny standard för hur Winn Hotel Group kommer att utveckla framtidens cityhotell. Hotellet beräknas stå klart mot slutet av 2025.

Nya Projekt 104 November 2022

Komfor

tabla läktar stolar fr ån ALFING

www.alfingstolar.se

JPC är markentreprenören vid utförande av grund och finplaneringsentreprenaden beträffande projektet Brf Wellingeby Vattenfallet 17.

Vår styrka är en egen maskinpark och yrkeskunnig personal där vi tar ett helhetsansvar med återkommande kundrelationer.

jpcentreprenad.se 08 410 360 90

Björkstadens Plåt +46 321-53 30 00 www.svedbergs.se

Tillsammans med ankarhyresgästen Fojab har Stena Fastigheter omvandlat den anrika gamla Trikåfabriken på Möllevången i Malmö till hållbara kontorslokaler. Samtliga lokaler, totalt ca 3 500 kvm, är uthyrda och här samlas nu ett kluster av både etablerade och nya företag inom kreativa näringar.

Under hösten börjar nästa etapp för att utveckla kvarteret ytterligare – en tillbyggnad på ca 2 000 kvm planeras som ska läka ihop hela kvarteret.

Stena Fastigheter påbörjade utvecklingen av kvarteret Bilden, mitt i hjärtat av Malmö, i början av 2020 genom att renovera den gamla Trikåfabriken.

Målet var att behålla husets karaktär och själ och med en genomtänkt renoveringsprocess har en gammal fastighet blivit en modern, hållbar arbetsplats med smart teknologi och flexibla lösningar. Första etappen är nu klar och samtliga lokaler är uthyrda.

Trikåfabriken har länge huserat många kreativa aktörer. När det var dags att göra en större upprustning av fastigheten ville man hålla fast i profilen på hyresgästerna.

Resultatet har blivit en härlig mix av kreativa företag så som filmproduktionsbolaget Anagram, reklambyrån Edisen Sweden, Fojab Arkitekter, Horisont Arkitekter, innovationsbolaget Hödving, Konovalenko Reklambyrå, modellagenturen MIKAs Stockholm, musikappföretaget Sonemic och digitalbyrån Talkative m fl.

– Vår ambition är att kvarteret ska bli en trygg och kreativ mötesplats för både våra hyresgäster, boende och besökare dygnet om. Och det har det stor chans att bli med Grand Mat och Vin i huset mitt emot Trikåfabriken, biografen Panora, gymnasiet Rythmus och Massive Entertainment runt hörnan, säger Sofia Lagerblad, affärutvecklingschef på Stena Fastigheter.

x Stålstommar och skärmtak x Hisschakt x Stål till utomhusmiljöer x Specialtrappor x Utrymningstrappor och räcken Vi har även lång erfarenhet av arbete på Arlanda och Bromma flygplats Produktion och montage av byggnadsmide Ring: 08-591 432 32 Mail: info@lwsmide.se www.lvsmide.se Certifierade enligt EN-1090 & ISO-3834 James Edvärn 070-510 81 13 Tony Edvärn 070-818 72 20 Per Möller 076-473 07 99 Ove Johansson 070-915 22 10 www.west2000.se James Edvärn 070-510 81 13 Tony Edvärn 070-818 72 20 Per Möller 076-473 07 99 Ove Johansson 070-915 22 10 James Edvärn 070-510 81 13 Tony Edvärn 070-818 72 20 Per Möller 076-473 07 99 Ove Johansson 070-915 22 10 www.west2000.se
ENTREPRENAD MED HELHETSYN Vi håller undan vatten, både över och under mark! Vi är ett besiktnings- och konsultföretag som verkar inom brandskyddsanordningar och elanläggningar med hela Norrland som arbetsplats. www.el-brandskyddskontroll.se Anlita oss vid jordförstärkning eller förorenad jord. FÖR EN STABIL GRUND STÅLBYGGNADER 0733-68 99 93 • www.actmb.se
NYBYGGDA SLÅR >>>
NYBYGGDA SKÖNADALS FÖRSKOLA SLÅR UPP PORTARNA >>>

Med många smarta lösningar, magisk utemiljö och lokaler anpassade för små barngrupper står nu nybyggda Skönadals förskola färdig. Efter en hektisk flytthelg välkomnas idag 144 förskolebarn till sin nya förskola i Hofterup.

– Det känns helt magiskt att kunna erbjuda barnen detta, strålar rektor Anna Liedbergius.

Hon visade på fredagen runt i det flyttkaos som då rådde. Förskolepersonal packade upp leksaker och pedagogiskt material medan hantverkare färdigställde det sista.

– Det känns otroligt lyxigt att vi har fått vara med och styrt under hela byggtiden. Vi har kunnat göra pedagogiska avvägningar hela tiden - hur vill vi att en förskola ska fungera?

Förskolan är byggd för tvåhundra barn på fem enheter, med vardera tre grupper, men avdelningarna kommer inte att vara fullbelagda vid inflyttningen.

– Det har varit knökfullt i de gamla lokalerna så barn från Hofterup har fått börja förskolan i Löddeköpinge, men nu kommer vi att ha plats, ler Anna Liedbergius.

Enheterna har namn hämtade från nordiska naturmiljöer - Stranden, Gläntan, Ängen, Vildmarken och Fjället.

– Namnen är valda med omsorg. Detta ska vara en förskola i skogen. Det har varit vår vision sedan start och återspeglas i allt, som exempelvis i färg- och materialval. Hofterup är ju ett ställe folk flyttar till för naturen, förklarar Anna Liedbergius.

Förskolan ligger vackert inbäddad bland träd och genom de stora fönstren är skogen en alltid närvarande kuliss, även inomhus.

– Jag tror vi är ganska unika med att ha en naturgård på det här viset. Ute och inne ska vara i symbios. Till exempel har alla avdelningar möjlighet att välja om måltiderna ska ätas inomhus eller utomhus.

Anna stannar till och tittar ut genom fönstret mot skogen utanför:

– Tänk att komma in här som tvååring och vara van vid att knappt få näsan över fönsterblecket, men här ha denna utsikt, säger hon och ler med hela ansiktet.

INVIGNING I DECEMBER

Barn och personal ska nu få några veckor på sig att bo in sig i de nya lokalerna. I december kommer förskolan sedan att invigas officiellt, med pompa och ståt. Kanske kommer den traditionella tårtan då att bytas ut mot något mer rustikt och friluftsaktigt för att passa till Hofterups härliga skogsmiljö?

Nya Projekt 114 November 2022

Slitstyrka

Vi gör arbetskläder för företag som ställer höga krav på plaggens funktion, kvalitet och slitstyrka.

Durability at work since 1975

Du förtjänar att bli hörd.

Förstklassig ljudkvalitet för tal och musik

d&b audiotechnik har på ett unikt sätt löst de akustiska problemen som oftast uppstår med traditionella pelarhögtalare.

Ljudinstallationen i Gustav Vasa kyrka i Stockholm, utförd av SoundCop Consulting, vann den prestigefyllda utmärkelsen Mondo*dr Awards 2019 i kategorin ”House of Worship”.

”Vi har installerat d&b:s pelarhögtalare xC-Series i ett flertal kyrkor med fantastiskt bra resultat. I Gustav Vasa kyrka, som har en efterklangstid på hela 7,5 sekunder, var d&b xC-Series ett självklart val för att kunna få ordning på ljudet”, säger Jacob Julin på SoundCop Consulting. Kontakta Arva Trading för mer information om referensinstallationer och installatörer.

Stockholm: tel. 08-470 58 10 Malmö: tel. 040-43 23 90 www.arva.se • info@arva.se

• xC-Series pelarhögtalare Gustav Vasa kyrka

Alldeles på gränsen till det vackert karga Kalkbrottet i Limhamn, ska nu fyra stycken flerbostadshus växa fram. Här kommer finnas allt från mindre lägenheter och bostäder i radhus-stil, till penthousevåningar med utsikt över kalkbrottet.

Det första spadtaget togs torsdagen den 27 oktober klockan 11.30-13.00.

HSB brf Kalk består av 78 lägenheter, i storlekar från ett till fem rum och kök. Totalentreprenör är Peab, och inflyttning planeras till slutet av 2024.

Limhamns kalkbrott är ett unikt naturreservat där den industriella kalkbrytningen, som pågick fram till 1994, möter natur som långsamt tar över. Resultatet är en speciell plats med många sällsynta djur och växter.

På industrimarken intill kalkbrottet har HSB Malmö sedan ett antal år inhyst tusentals hyresgäster. Här står nämligen några av HSBs bikupor, med bin som susar runt Limhamn, Elinegård och omgivningen.

Tomten som nu ska bebyggas ligger precis på gränsen mellan Victoria Park, gamla villor och kalkbrottet. För att möta detta och ta vara på platsens karaktär har arkitekten Alexander Lenre Simittchiev på STADSTUDIO arbetat genomgående med kontraster. De fyra huskropparna varierar i storlek och höjd, fasaderna kläs i det färgskiftande naturmaterialet skiffer, och huskropparna får delvis indragna hörn för en mjukare och levande upplevelse.

Några av lägenheterna erbjuds i enlighet med konceptet HSB Dela. Det innebär att bosparare mellan 18 och 29 år har en möjlighet att dela bostadsköpet med HSB. Delägarmodellen är ett sätt att hjälpa unga in på bostadsmarknaden.

Vi gör det enkelt att revolutionera energibranschen Sveriges största grossist av förnybara energilösningar glaskedjan.se • info@glaskedjan.se • 010-494 09 90 100% KLART Hela vägen från måttagning till montering! PROFFS PÅ GLASSKADOR • SERVICEAVTAL

QUICK & EASY - SMART BYGGSATS FÖR EGET MONTAGE

underlätta har vi självklart förberett montaget åt dig.

Vill du veta mer? Kontakta oss på telefon 0511-79 18 40 eller läs mer om våra olika hallar på www.borga.se.

LIFESAVING BY INTERACTION

Oavsett om du, dina nära och kära eller dina medarbetare befinner sig i skolan, på hotell, arbetsplatsen eller i andra offentliga miljöer skall de känna sig trygga. Vi ser till att du inte skall behöva tänka på alla eventuella dolda brandfaror som finns överallt omkring oss.

Det är inte alltid lätt att hålla reda på vad du behöver för Livräddande branddetektor i just den miljö som du vill skydda.

Därför vill vi gärna dela med oss av vår erfarenhet och hjälpa er, genom interaktion och utbyte av kunskaper så säkerställer vi tillsammans att din vardag kan fortsätta –precis som vanligt.

www.consiliumbuildingsafety.com

BYGGSATS

Scanna QR koden och läs mer om Q&E NYHET 2022! Quick & Easy byggsats är en prefabricerad hall som fungerar utmärkt för både industri och lantbruk, där du som kund själv gör montaget. För att

NYTT UTSEENDE PÅ

MINNESMÄRKTA RESIDENSETS GÅRD
>>>

GÅRD

Det statliga byggnadsminnet Länsresidenset i Kristianstad har fått en ny innergård, ritad av FOJAB. Gestaltningen utgår ifrån renässansens ideal och ska fungera som en härlig pausplats för residensets hyresgäster.

Residenset, som utgör ett helt kvarter i Kristianstad, har de senaste åren successivt renoverats och anpassats för nya funktioner och hyresgäster. Bland annat har representationsvåningen omvandlats till kontorslokaler, huvudbyggnadens fasader putsats om och huvudentrén diskret tillgänglighetsanpassats.

Arbetet leds av Mattias Hedberg Ek på FOJAB. 2016 utsågs han till husarkitekt av Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar byggnaden.

Nu är också innergården färdig efter en större renovering.

– När residenset uppfördes fanns det stall och vagnshus på gården, i övrigt var det troligtvis en grusyta. Utseendet före renoveringen härstammar från början av 1960-talet. Därefter har förändringar och tillägg gjorts allt eftersom. Nu har gården anpassats efter dagens behov och samtidigt fått ett nytt uttryck som harmonierar med byggnaden, berättar ansvarig landskapsarkitekt Caroline Hertzman på FOJAB.

Den nya gestaltningen utgår från renässansens ideal där byggnad och trädgård samverkar och tar fasta på husets material och symmetriska formspråk.

En större central mötesplats kantas på två sidor av granitmurar, perennplanteringar och spegeldammar. Mötesplatsen lyfts fram med ett avvikande markmaterial och ett centralt placerat vårdträd.

Befintliga stenmurar runt den tidigare trappan bevaras och skapar en ram runt den nya stenlagda ytan framför entrén. Planteringar som syns på 1937 års relationsritning återskapas längs fasaderna.

Innergården rymmer också cykelparkering och ett nytt miljöhus. I samband med omgestaltningen har även en historisk belysningsarmatur restaurerats. Tillsammans med låga pollararmaturer i planteringarna lyser den nu upp gårdens nya mötesplats.

– Innergården har fått tillbaka sin värdighet och återtagit den status som den en gång hade som residensträdgård. Omdaningen har blivit ett lyft för hela kvarteret, säger Maria Nordh, fastighetschef på Statens fastighetsverk Syd.

FAKTA KRISTIANSTAD LÄNSRESIDENS

Ritades av arkitekt Fredrik Wilhelm Scholander och uppfördes 1857–1860. Fram till 1997 var det residens för landshövdingen i Kristianstads län. Sedan 1935 är residenset statligt byggnadsminne.

Nya Projekt 124 November 2022
Trappa och ramp anpassas för att skapa en generösare huvudentré samt för att följa gårdens nya formspråk. FOTO: Werner Nystrand.
Nya Projekt 125 November 2022
Innergården på Residenset har renoverats av FOJAB. FOTO: Werner Nystrand Innergården på Residenset har renoverats av FOJAB. FOTO: Werner Nystrand
Kingspan AB Kråketorpsgatan 10 C 431 53 Mölndal, Sweden t: +46 31-760 26 99 e: info@kingspan.se Kontakta Oss: λ= W/(m K) SP Fire 105 certifierat av försäkringsbolag Bäst i klassen B-s1,d0 brandegenskaper (mycket begränsad rökutveckling) enligt EN 13501-1 Fasad brandtest (med hänsyn tagen till åldring enligt EN 14509) FRAMTIDEN INOM ENER GI EFFEKT I VT BY GG AND E Ett sandwichelement med innovativa isoleringsegenskaper Produktion nu möjlig i Finland

Enligt trafikskadelagen skall alla skador som orsakas av trafikförsäkringspliktiga fordon ersättas, även om fordonet är okänt.

Trafikskadetjänst erbjuder den kompetens som fordras för att ni skall få ersättning för skador som orsakats både vid smitningsolyckor och då det skadevållande fordonet är känt.

KONTAKTA OSS 08-646 70 40 www.trafikskadetjanst.se

När standardlösningar inte räcker till Kundanpassade kök och inredningar från Dalarna
Claessons Snickeri AB • Fabriksgatan 2, Krylbo • claessonkok.se •
0226-618 20
VAR
KOSTNADER
HAMNAR ERA
FÖR TRAFIKSKADOR?

SÄLJSTART FÖR EXKLUSIVA LÄGENHETER I TABERG

I samhället Taberg strax söder om Jönköping bygger OBOS ut Tahe med ett nytt bostadsområde precis intill Tahesjön. Området byggs ut med allt från villor till radhus och lägenheter och de två första projekten är slutsålda. Den 25 oktober startade OBOS försäljningen av det senaste bostadsprojektet i ordningen, med 54 lägenheter i flerbostadshus.

– Det känns riktigt roligt att få säljstarta ännu ett projekt i Tahe, som OBOS hittills har byggt ut med radhus och kedjehus i bostadsrättsföreningar men även villor från våra systervarumärken Myresjöhus och SmålandsVillan. Vi ser att blandade boende- och upplåtelseformer skapar de bästa bostadsområdena och därför är vi glada att nu även kunna erbjuda lägenheter anpassade för såväl förstagångsköpare som pensionärer och barnfamiljer säger Elisabeth Berntsson, projektutvecklare på OBOS.

I Brf Furuberget planerar OBOS för 54 bostadsrättslägenheter i tre flerbostadshus på 5 våningar. Lägenheterna erbjuds i storlekarna 2-4 rum och kök, med variationer på 51, 55, 66, 72, 74, 86 och 107 kvm.

Samtliga lägenheter har öppen planlösning mellan vardagsrum och kök, helkaklad dusch/wc med tvättmaskin och torktumlare, samt balkong eller uteplats med möjlighet till inglasning. Eget för

råd ingår också till varje bostad och möjlighet att hyra parkeringsplats antingen i carportlänga eller på öppen parkeringsyta.

– Varje lägenhetstyp kommer att ha något speciellt att erbjuda för olika smaker. Till exempel är trerummarna trivsamma hörnlägenheter, med fönster åt två håll i vardagsrummet. Den största lägenhetstypen är placerad som vindsvåning, vilket verkligen ger en wow-effekt. Gemensamt för alla bostäderna är att de håller en hög standard i inredningen, fortsätter Elisabeth Berntsson.

Tahe och Brf Furuberget ligger omgivet av natur med vandringsleder, och samtidigt är det nära till service i Tabergs centrum. Butiker, handel och restauranger ligger en kort cykeltur eller promenad bort och bussen in till Jönköping stannar vid bostadsområdet.

Man tar sig även smidigt ut till motorvägen och är inne i Jönköping city på cirka 15 minuter.

– I Brf Furuberget erbjuder vi det bästa av flera världar. Ett smidigt, lättskött och attraktivt boende i nyproducerade lägenheter – i direkt anslutning till skön natur och med närhet till allt man behöver för vardag och nöjen, avslutar Elisabeth Berntsson.

Försäljningen av de 54 bostäderna startade den 25 oktober och har en beräknad inflyttning från vintern 2024. Frånpriset ligger på 1 500 000 kronor och medlemmar i OBOS har förtur till köp.

Nya Projekt 128 November 2022
Nya Projekt 129 November 2022

Lillängsvägen 24 136 72 Vendelsö info@gwasfalt.se www.gwasfalt.se 08 447 31 30

DRÄNERING / GRUNDISOLERING I STOCKHOLMSREGIONEN

- För friskare hus -

Skanska vill tacka alla underentreprenörer, leverantörer och vår kund Castellum för ett mycket gott samarbete.

7stjärnan kommer att bli väldigt fint!

Vi bygger ett bättre samhälle.

>>>
BYTER ETERNIT MOT ROMBER I PLÅT

Eternittaket på villan hade gjort sitt och när familjen nu behövde byta taket ville de ha ett liknande utseende. De hade sett att Prefa erbjuder ett taksystem i aluminium, där romber i plåt skapar samma mönster som eterniten. Helléns Plåtslageri fick i uppdrag att byta taket och eftersom de är helkunder till Bevego beställde de även Prefas taksystem via Bevego. Grannhuset blev så inspirerade, att Helléns Plåtslageri även fick sätta romber på deras tak.

Vilka är Helléns Plåtslageri AB?

Helléns Plåtslageri AB är i grunden ett renodlat plåtslageri som firar 100 år nu 2022. Trots 100 år på nacken är Patrik, Robert och Tobias endast den femte konstellationen som driver företaget vidare.

Helléns Plåtslageri startades av Leo med det finska efternamnet Hellén, vars son och sonson senare kom att driva företaget fram till 1988. Då köptes Helléns Plåtslageri av två av företagets anställda som drev det vidare i 30 år.

Under 1990-talet utvecklades affärsidén till att omfatta stora delar av det arbete som utförs på tak, och flera olika material.

– Jag har arbetat som plåtslagare på Helléns Plåt i över 20 år och sedan 2018 driver jag företaget tillsammans med Robert Engdahl och Tobias Persson, som också varit anställda länge. Vi har lite olika roller och kompletterar varandra väldigt bra. Vi utgår från Malmö och arbetar i västra Skåne. Det är stor efterfrågan på plåtslagare så vi har haft turen att kunna välja vart vi vill arbeta, och då är det skönt att hålla sig på hemmaplan, säger Patrik Persson.

ETT VARIERAT ARBETE

Helléns Plåtslageri är 16 anställda och har bred kompetens inom både plåtslageri och takomläggningar med till exempel takpannor, papp, shingel och skiffer. Patrik berättar att det är värdefullt för företaget att kunna ta sig an kompletta takomläggningar och ha all kompetens som behövs inom företaget.

Det är också uppskattat av medarbetarna som får ett mer varierat arbete och får arbeta med många olika typer av tak och material.

– Under 1900-talet låg det en stor eternitfabrik i Lomma så det finns många eternittak här i Skåne. Vi på Helléns Plåt är utbildade i att riva och hantera eternit, och vi har bytt många eternittak genom åren. I våras rev vi ett tak i eternit där kunden ville byta till Prefas taksystem. Prefa har koll på oss på Helléns Plåt och vet att vi arbetar med deras produkter, så ibland tipsar de om oss när en slutkund vill använda deras taksystem, säger Patrik.

VAD ÄR PREFAS TAKSYSTEM?

Prefa tillverkar en mängd olika produkter i plåt, där ett av deras affärsområden är tak- och fasadsystem i aluminium.

Prefas historia började i Österrike då många byggnader i Europa var präglade av krigsskador. Tennsmeden Alois Gödl tog då fram

en takprodukt som var otroligt stark och snabbt kunde täcka tak. Det var en produkt i aluminium som genomgick pressning (pressen) och vikning (falzen), och därigenom fick namnet Prefa.

Idag finns Prefas tak- och fasadsystem i flera olika former och storlekar. Det fungerar på både nybyggnation och renovering, och kan anpassas efter i princip alla takformer.

– Detta system är smidigt att arbeta med, här använde vi oss av romber men det finns även andra former. Man börjar med att fästa en startskena nere vid rännan, sedan fäster man romberna mot skenan och jobbar sig uppåt. En romb åt gången hakas i, och för varje romb används en klammer som skruvas fast i taket med en skruv. Det blir riktigt snyggt faktiskt, plåten lyser upp taket mer än vad eterniten gjorde, säger Patrik.

HELLÉNS PLÅTSLAGERI OCH BEVEGO

- Helléns Plåt är helkunder till oss på Bevego och vi är tacksamma över att ha dem som kunder. De har varit med länge! Helléns Plåt är ett av Malmös äldsta plåtslagerier och det har alltid varit väldigt bra och trevliga killar som drivit företaget, i alla generationer. Jag har haft kontakt med dem sedan jag började arbeta i branschen på 80-talet, det är bara första generationen Hellén som jag inte har koll på, det var innan jag var född, säger Ulf Rohrstock, säljare på Bevego inom byggplåt.

– Jag har känt Ulf Rohrstock sedan jag var lärling, och på Helléns Plåt har vi handlat av Bevego så länge Bevego funnits, det trivs vi jättebra med! Det är så viktigt att man har kontakt med rätt personer, vi har alltid fått så bra hjälp av Rickard på filialen i Malmö och nu när han blivit platschef vägrar vi släppa honom. Sedan har vi ju nära kontakt med Ulf också, när man ringer upp honom får man ju världens bästa hjälp, säger Patrik.

ARBETET RULLAR VIDARE

– Nu när dessa två tak är klara kanske det är någon mer i området som blir inspirerade och vill ha hjälp att byta till Prefas taksystem. Under hösten ska vi genomföra ett annat projekt där två tak ska täckas med Prefas system, men den här gången är det rektangulära plåtar. Vi gör gärna takbyten istället för nyproduktion för då kan vi vara mer flexibla. Vid nyproduktion är vi beroende av många andra yrkesgrupper men vid en renovering har vi oftast all kunskap som behövs inom företaget. Det gör att vi kan få arbetet att flyta på väldigt smidigt, avslutar Patrik.

Nya Projekt 134 November 2022
Nya Projekt 135 November 2022
LEISTER, LEISTER, PROFFSENS VAL I ÖVER 40 ÅR Backa Bergögata 7, 422 46 Hisings Backa | Tel 031-583065 | Info@piltorps.se l www.piltorps.se Vi levererar och installerar vitvaror, köksinredningar och tvättstugor. Sedan 70-talet har vi på KöksCentrum hjälpt nöjda bygg- och fastighetsföretag i hela södra Sverige. Låt oss hjälpa er! För offert och referenser kontakta någon av våra kunniga byggsäljare här nedan. SKÅNE & HALLAND Michael Ellerstrand Tel: 0763-90 17 95 michael.ellerstrand@elon.se Robert Sjölander Tel: 0737-01 91 74 robert.sjolander@elon.se SMÅLAND Tommy Leifsson Tel: 0733-695865 tommy.leifsson@elon.se www.kokscentrum.com
We make wood last longer NORDICA Husfärger färgsystem med brandskydd TEknos FR FACADE + NORDICA-serien brandskyddar din husfasad • Teknos FR Facade uppnår B-s1,d0, SP Fire 105 och systemet har verifierad bruksklass EXT enligt EN 16755. • Systemet innefattar TEKNOSAFE 2407-00 + NORDICA EKO 3330-03 + slutstrykning med Teknos husfärger i NORDICA-serien, finns i tre glanser; matt, halvmatt och blank. • NORDICA CLASSIC är Svanenmärkt. Standardprofil • Specialprofiler Allmogelister • Egen design 0247-125 00, 127 40 | sebe@une.se | www.uneprodukter.se Europas modernaste listmåleri finns i Leksand!

DEN POSITIVA UTVECKLINGEN AV CENTRALA STAN GÅR FORT

I centrala Skellefteå byggs det som aldrig förr. En utveckling som drivs av både enskilda, näringsliv och offentliga aktörer. 2016 antog kommunen en ny fördjupad översiktsplan för stadsdelen Centrala stan med föreslagna åtgärder som skulle gälla fram till 2030.

Nu har nästan halva tiden gått och flera projekt är genomförda eller pågår – och 600 nya bostäder har hunnit byggas.

På dagens sammanträde fick politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott en lägesuppdatering.

Nya industrier, omställningsbehov och omfattande finansiering har gjort att tempot har blivit högre och utvecklingen har gått snabbare än vad som förutspåddes när den fördjupade översiktsplanen antogs.

– Vi är mitt uppe i omvandlingen nu och fler projekt är i idéstadiet eller under planering än vad vi trodde de skulle vara vid den här tidpunkten. Det märks av, det kan vara besvärligt att ta sig genom stan, men jag tror att Skellefteborna kan ha överseende med det när de ser den otroliga utveckling som sker, säger Lars Hedqvist, planeringschef vid Skellefteå kommun.

Sedan planen antogs har 600 nya bostäder byggts i Centrala stan och ytterligare 1200 bostäder kommer att bli färdiga innan 2030.

Tre projekt, Sara kulturhus, utveckling av Älvbrinken och flytt av parkeringsplatser har blivit verklighet. Ytterligare omkring 15 projekt pågår just nu. Det är bland annat arbetet med att bygga Karlgårdsbron, utveckla Trädgårdsgatan (delen Kanalgatan-Södra Järnvägsgatan), öppna upp Lasarettsvägen för biltrafik och göra ett huvudstråk för cykel längs Södra Lasarettsvägen, ta fram fler cykelparkeringar och planera för ett nytt resecentrum.

Översiktsplanen är ett vägledande beslutsunderlag för att utveckla Centrala stan och ett stöd för både enskilda fastighetsägare, handlare och kommunen. Planen speglar också Skelleftebornas synpunkter på utvecklingen. Syftet är att stadsdelen ska bli attraktivare med fler bostäder, hållbara transportsystem, handel och aktiviteter.

Stadsdelen Centrala stan sträcker sig från järnvägen i norr till Skråmträskvägen i söder samt mellan Viktoriagatan (E 4) i öster till Södra Lasarettsvägen i väster.

Nya Projekt November 2022
FAKTA

Störst på Socklar i Alu/RF-stål

Metal Line 90 Tyst

Den nya generationens sockellist som absorberar ljud.

En stilrent designad produkt, med funktioner utöver det vanliga.

www.olivesverige.se

HÖKERUM BYGG UPPFÖR 218 LÄGENHETER I LINDVALLEN

>>>

HÖKERUM BYGG UPPFÖR 218 LÄGENHETER I LINDVALLEN

Byggstarten sker i november. Hökerum Bygg går därmed in som totalentreprenör i Vivid Developments projekt Fjällbäcken 1–3. Projektet ligger på promenadavstånd till Söderåsen Expresslift, varifrån man når hela skidsystemet i Lindvallen.

Avtalet omfattar byggnation i tre etapper. Bostadsrätterna kommer att uppföras i mindre flerfamiljshus med sex-åtta lägenheter per hus. Bostäderna är i varierande storlekar, gemensamt för alla är att de har en egen bastu samt en rejäl terrass alternativt balkong. På området kommer även en padelbana samt en uppvärmd utomhuspool att uppföras.

För Hökerum Byggs del innebär projektet att man utvidgar sitt projektområde geografiskt.

– Det är väl förankrat i organisationen och vi ser inga bekymmer

med att driva projekt längre norrut än tidigare. Våra medarbetare ser fram mot att bygga i den här miljön, säger Johan Lind, VD på Hökerum Bygg.

Samarbetet mellan de båda parterna har börjat mycket bra:

– Det är med glädje vi nu slutit avtal om samarbete med Hökerum Bygg som kommer att ansvara för byggnationen av projektet Fjällbäcken. Tillsammans med dem kommer vi uppnå intentionerna i detta eftertraktade projekt och förverkliga drömmen för våra kunder, säger Lisa Grahm Borg som äger Vivid Development tillsammans med Håkan Borg.

Bostadsrätterna är till största delen redan sålda. I dagsläget har Vivid Development endast tio bostäder kvar till salu.

– Samarbetet har startat i positiv anda och vi ser fram mot att bygga de här fina lägenheterna med riktigt bra standard och fantastiskt läge, säger Jesper Svensson, projektutvecklare på Hökerum Bygg.

Nya Projekt 144 November 2022

SÄLJSTART FÖR PARHUS OCH KEDJEHUS I NY TRÄDGÅRDSSTAD I LANDVETTER

I populära Landvetter ligger natursköna, barnvänliga Björröd. Här startar OBOS nu försäljningen av Brf Björrödsbacken – 22 nybyggda kedjehus och parhus i bostadsrättsform. Ambitionen är att området ska bli en trädgårdsstad med betoning på livet mellan husen, blandad bebyggelse och ett ambitiöst miljötänk.

Sedan tidigare står det klart att OBOS och Boklok fått klartecken att bygga totalt uppemot 300 bostäder i Landvetter. För OBOS del handlar det om cirka 100 bostadsrätter, varav Brf Björrödsbacken är först ut.

– Intresset är stort, både från Landvetterbor och unga barnfamiljer från Göteborg, säger Johan Åstradsson, projektutvecklare på OBOS.

Brf Björrödsbacken erbjuder hus i två olika modeller och storlekar: kedjehus i suterräng om 130 ljusa och välplanerade kvadratmetrar eller parhus om 106 smarta sådana.

Båda har sociala ytor, gott om plats för privatlivet i 2-3 sovrum –och en hög standard redan från början. I parhuset finns dessutom möjlighet att välja till ett fjärde sovrum. Varje hus har rymliga

uteplatser.

I området finns planer på odlingsmöjligheter och lekplats för att skapa gemensam samvaro. Men det är inte bara människor som ska trivas i det nya området – även floran och faunan är högt prioriterade av OBOS som har en ambitiös för att ta hand om det befintliga växt- och djurlivet.

– Vi vill att det ska bli en trädgårdsstad och har därför noga utrett så att vi inte förstör för groddjur. Både vi och kommunen gör flera anläggningar med diken, vattensamlingar och krypin. Och då tror vi att även annat djurliv ska trivas där. Givetvis kommer vi också bevara den värdefulla bäcken, fortsätter Johan Åstradsson.

Från Brf Björrödsbacken finns goda pendlingsmöjligheter till Göteborg – 15 minuter med bil, eller 30 minuter med buss.

– Det här ett perfekt område för den som vill kunna njuta av naturen men ändå ha stadens utbud inom räckhåll. Här lever du det bekväma huslivet, i ett välbyggt och välutrustat hem i bostadsrättsform, avslutar Johan Åstadsson.

Försäljningen av de 22 bostäderna startar den 11 oktober med ett frånpris på 4060 000 kronor. Medlemmar i OBOS har förtur till att teckna avtal. Det första spadtaget väntassättas i marken till våren och beräknad inflytt sker hösten 2024.

Nya Projekt 145 November 2022

Även om detaljer bara är en liten del av helheten, kan de göra eller förgöra den. Dörrbeslag är en sådan detalj och spelar en vik tig roll för helhetsupplevelsen. Det är delvis tack vare samarbetet med flertalet designers som FORMANI®’s produkter har etablerat sig inom designsvärlden att vara mer än just en detalj.

FORMANI har tillsammans med Göthes Industribeslag nu utvecklat och lanserat en serie designtrycken och beslag anpassade för skan dinavisk låsstandard. Med FORMANI får du en genomgående design på beslagen i hela huset, från dörr och fönster till badrumsinredning.

För katalog skriv gärna till patrik.ostlund@gothes.se

Göthes Industribeslag AB är exklusiv återförsäljare för FORMANI i Sverige.

www.gothes.se

Huvudkontor: Roxnäsvägen 14, 791 44 Falun • Lager: Falun & Stockholm Försäljningskontor: Falun | Stockholm | Göteborg | Malmö | Huskvarna Telefon: 010 - 483 40 00 • 010 - 483 40 25 • order@gothes.se

“The details are not the details. They make the design”

RENOVERA HALVHÅRDA GOLV OCH

BIDRA TILL EN HÅLLBAR MILJÖ

Förena nytta med miljömål genom att tänka cirkulärt när det är dags att renovera golv. Idag finns det mycket bra lösningar för att reno vera och göra slitna golv fina igen.

Årligen byter fastighets- och bygg branschen ut 25 miljoner m² golv. Håll barhet blir allt viktigare för alla typer av fastigheter och dess intressenter. Detta innebär i sin tur att produkter, system och lösningar som kan möta denna efterfrågan blir alltmer aktuella.

EU-kommissionen lanserar en heltäck ande ny strategi där man fokuserar på att öka materialeffektiviteten och mins ka klimatpåverkan för att främja en håll bar byggindustri. Nya produkter och system gör det möjligt att undvika att vi fyller på sopberget och att vi samtidigt reducerar de utsläpp av växthusgaser som byggbranschen står för. Idag kan även de mest slitna och trista halvhårda

golven (av linoleum, vinyl, gummi, PVC, LVT etc.) livstidsförlängas med hjälp av miljövänliga renoveringsprocesser.

Erbjuder ett cirkulärt alternativ Forskning visar att förnyelse av halvhår da golvytor kan ge upp till 92% minskat koldioxidavtryck för ett PVC-golv och 90% besparingar av energiresurser, jämfört med att installera ett nytt golv. Detta enligt en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Bona. Idag finns det 150 miljoner m² plastgolv i offentliga miljöer runt om i Sverige, en ligt beräkningar gjorda av IVL. Därmed finns en stor outnyttjad potential för såväl kommersiella- som offentliga ak törer att bidra till en cirkulär omställning.

- Normen idag är att det ska vara nytt och fräscht, där renovering med slip ning och lackering ofta upplevs som svårare, säger Maria Ahlm, rapportför fattare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

90% 41% 90%

Men idag finns moderna metoder och miljövänliga alternativ som förlänger golvets livslängd som förutom de mil jövänliga aspekterna, dessutom erbjud er kortare driftstopp och lägre kostnad er. Man kan alltså renovera, rengöra, vårda och till och med förnya designen på det befintliga golvet med metoder som alla bidrar till en hållbar miljö.

LÖNSAM GOLVRENOVERING PÅ ÄLDREBOENDE

Bona Resilient System

Bona Resilient System för halvhårda golv återställer slitna och skadade gummi-,PVC-, PU-, LVT-, vinyl- och linoleumgolv. Bonas system för halvhårda golv består av processer och produkter som täcker in allt från helrenovering och lackning till daglig rengöring, vilket ger golvet en längre livslängd och förvandlar golvet med ett nytt fräscht utseende.

Göteborgs stad har använt Bonas sys tem för att renovera linoleumgolvet på Örgryte äldreboende, en golvyta på 300 m² fördelat på fyra våningsplan. Renoveringen bestod av djuprengöring och applicering av nytt ytskikt som ge nomfördes etapp- och avdelningsvis.

Med en god planering kunde arbetet genomföras utan att vårdtagarna be hövde flytta ut från sina rum. - Med Bonas kunskap, teknik och pro cess har vi sparat både pengar och tid med 50 procent, säger Anders Post uppdragsledare på Göteborgs Stads

Lokalförvaltning. Vi är så nöjda, att vi under hösten genomfördes ytterligare golvrenoveringsprojekt med behand ling av halvhårda golv på en förskola, avslutar Anders.

Bona.com/Resilient

Förra veckan blev det klart vilket tävlingsbidrag som vann Vellinge kommuns markanvisningstävling. Av de nio tävlings bidrag som kommit in från olika byggherrar har vinsten gått till Mjöbäcks Entreprenad AB.

– Det är glädjande att så många visat intresse och vill bygga i Västra Ingelstad. Det vinnande förslaget har fångat platsen väl och utformning och gestaltning knyter an till intilliggande bebyggelse på ett tilltalande sätt och de röda tegelbyggnaderna påminner om det historiska på platsen samtidigt som de upplevs moderna och fräscha. Det finns dessutom ett gediget hållbarhetstänk som visar på ett modernt och framtidsinriktat bostadskvarter, säger Carina Wutzler (M) Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun.

Byggherrar och arkitekter tävlade om möjligheten att bygga radhus eller atriumhus och flerbostadshus i samma stil som befintlig bebyggelse. Den nya bebyggelsens formspråk skulle till exempel gärna reflektera skånska traditioner i nutida tappning.

Förslagshandlingarna anonymiserades genom att samtliga logotyper, firmanamn, varumärken etcetera avlägsnades. Förslagen utvärderades därefter av en arbetsgrupp utsedd av kommunen.

Utvärderingen gjordes genom arbetsgruppens samlade bedömning av förslagens innehåll avseende Pris på marken, Gestaltning och Hållbarhet, såsom definierat i inbjudan till markanvisningstävlingen.

Efter utvärdering och övervägande bestämde Vellinge kommun att inleda en fördjupad diskussion med byggherren Mjöbäcks Entreprenad AB som inkommit med förslag nummer 5.

MOTIVERINGEN TILL VALET AV FÖRSLAG LYDER:

“Förslaget stämmer mycket väl in med kommunens målbild avseende den aktuella fastigheten i stationsmiljön i Västra Ingelstad. Föreslagen bebyggelse innebär en rimlig avvägning mellan flerbostadshus och radhus samtidigt som arkitekturen knyter väl an till befintlig bebyggelse i området.

Genom förslaget tas befintliga värden på platsen tillvara på

och förslagets gestaltnings- och hållbarhetsaspekter möter väl kommunens höga målbild för området. Den föreslagna bebyggelsen kommer att erbjuda ett mervärde till orten och invånarna i Västra Ingelstad och den planerade byggnationen har en realistisk genomförbarhet.

Sammantaget bedöms förslaget utgöra den bästa helhetslösningen för kommunen och har en ambitionsnivå för området som är nivå med kommunens förväntningar.”

ARBETSGRUPPEN BESTOD AV:

- Linn Huitfeldt Rydberg, energi- & klimatrådgivare

- Maria Koistinen-Hellborg, stadsarkitekt

- Per Andersson, projektledare

- Rickard Persson, planarkitekt

Stort grattis till Mjöbäcks Entreprenad AB och Arkitetbyrån White Arkitekter! Kan ni berätta lite om ert förslag?

– Tack! Vi har länge sett en stor potential i Västra Ingelstad - en charmig by med ett fantastiskt läge. Med dethär projektet hoppas vi kunna bidra till byns positiva utveckling. Stationskvarteret knyter an till Västra Ingelstads karaktär både i skala och material.

Det röda teglet och noga bearbetade detaljer lägger grunden till en varm arkitektur som tål tidens tand. Varierade gavelmotiv och många entréer gör gaturummet omväxlande och intressant. Den gröna miljön löper som en röd tråd genom gestaltningen. Alla bostäder har en egen liten täppa och i mitten finns ett socialt gårdsrum och ett gemensamt växthus, berättar Ingrid Wingård, arkitekt på White arkitekter, i samarbete med Mjöbäcks Entreprenad AB.

Västra Ingelstad är en viktig utvecklingsort och marknadsförs som Sveriges mest centrala landsbygd, mycket tack vare stationen för Pågatåg som öppnades år 2015.

Området som markanvisas ligger inom detaljplanen för ”Ingelstad 3:36 m.fl., vid Kanslivägen, Västra Ingelstad” och omfattar cirka 4 900 kvadratmeter som kan bebyggas med bostäder, handel och centrumverksamhet i bottenplan mot Stationsvägen.

Markanvisningsområdet är beläget i Västra Ingelstad vid Kanslivägen. Markanvisningsområdet är en förtätning av befintlig bystruktur där Mjöbäcks Entreprenad AB kommer att uppföra ca 20 bostäder.

VI KAN ASFALT

Asfaltera ny vägsträcka, laga potthål, planera och asfaltera en gårdsplan utanför en industri eller garageuppfart – ja, vi utför alla typer av asfalteringsarbeten. Vi har också kompetensen att göra förberedande markarbeten med grävningar och planering av den yta som ska asfalteras.

Besök asfaltsgruppen.se eller ring oss på 013 12 59 50 för mer information.

Asfaltsgruppens
LINKÖPING (HK) NORRKÖPING MOTALA STOCKHOLM VAGNHÄRAD Asfaltsgruppens
Asfaltverket
585
Jägarvallsvägen 3A 584 22 Linköping Skalles väg 5 605 97 Norrköping Drakvägen 9 591 32 Motala Gustav Adolfsvägen 60 141 32
Kalkbruksvägen 610 74
NORMSTORP
Asfaltverk
Asfaltverk
Normstorp
98 Linköping
Huddinge
Vagnhärad

Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper.

I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust.

Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Diffusionsöppna akrylat system låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.
Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se
Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.
Paint AP från Nils Malmgren AB
färger och lacker med unikt framtagna egenskaper

BEIJERS STORA SATSNINGAR I REGION VÄST

Beijer Byggmaterial satsar fullt ut i Göteborg och bygget av den toppmoderna anläggningen med kombinerad logistikhub i Hisings Backa är nu i full gång. I mitten av oktober togs det första spadtaget för den nya anläggningen som kommer att bestå av två delar med en totalyta på 20 000 kvm.

Anläggningen kommer att bli en av Sveriges mest moderna bygghandel - en komplett hämtfilial med snickeri och Specialistcenter för Fasad & Betong samt en separat logistikanläggning.

Ombyggnationen är Beijers största investering i en enskild anläggning någonsin och skapar tillsammans med de senaste förvärven av Angereds Bygg, Törners i Frölunda, Sotenäs trä i Bovallstrand, Tanumshede & Strömstad nya möjligheter att utöka kunderbjudandet ytterligare i Göteborg med omnejd. Dessutom etablerar Beijer även ett helt nytt byggvaruhus i Rollsbo, Kungälv.

De senaste förvärven i väst, tillsammans med nybyggnationen i Hisings Backa och etableringen i Kungälv gör att Beijer skapar en enklare och tydligare möjlighet för byggarna i Västsverige att handla och ta del av Beijers breda byggtjänster.

Även logistikkapaciteten för storgöteborg ökar och därmed stärks kunderbjudandet ytterligare.

– När allt står klart kommer vi att finnas på 18 platser i Västsverige vilket gör att vi skapar helt nya möjligheter för vår personal att kunna leverera och skapa det bästa kunderbjudandet. Tillsammans ser vi fram emot att välkomna nya och existerande kunder till tidernas mest moderna bygghandel, säger Lars Sahlberg, Regionchef Väst på Beijer Byggmaterial AB.

Den nya anläggningen, där etapp 1 kommer stå klart i slutet av 2023 och etapp 2 under slutet av 2024, kommer att byggas under totalentreprenad av DC Wäst och hålla öppet för alla kunder under hela nybyggnadsperioden.

– Vi är glada och stolta över det förtroende vi fått av Beijer i och med valet av oss som entreprenör. Vi ser fram emot ett givande samarbete, där vi gemensamt ska uppföra Sveriges mest moderna bygghandel, säger Claes Westerberg, VD på DC Wäst.

Kontorsbyggnaden Portalen i Värtahamnen utformas med en kvalitativ gestaltning och stort fokus på hållbarhet. LINK Arkitektur, som står för både arkitektur och landskap, har följt projektet sedan vinsten av det parallella uppdraget.

Det började med en tävling för sex år sedan, där LINK Arkitektur stod som vinnare för ett av de nya kvarteren som Bonnier Fastigheter utvecklar i Norra Djurgårdsstaden.

Efter ett par års paus har projektet en nästintill färdigställd utformning och hyresgäster välkomnas att ställa sig i kö. Zengun är anlitad som totalentreprenör och byggstarten är planerad till våren 2023.

LEVANDE BOTTENVÅNING OCH AKTIVA TAK

Portalen blir med sina 17 000 kvadratmeter och 13 våningar ovan mark den nya entrén till Värtahamnen. Här fylls entréplanet med liv från verksamheter och restauranger samt gemensamma mötesplat sytor för Bonnier Fastigheters hyresgäster.

Den publika verksamheten bjuder in gatulivet och bidrar till en trygg och välkomnande stadsdel. På taklandskapet får hyresgästerna tillgång till gröna rum för såväl möten som sociala aktiviteter. På den högsta terrassen finns också ett exklusivt mötesrum med utsikt mot vattnet.

– Gestaltningen av den här byggnaden handlar om såväl robusthet som elegans. Kontorslokalerna blir riktigt fina, med gott om dagsljus tack vare de smala byggnadskropparna. Folklivet bjuds in i gatuplan, vilket balanseras med en exklusivitet för hyresgästerna, som erbjuds egen tillgång till takterrasserna. Att hållbarhet har haft så stort fokus har varit fantastiskt givande, säger Xavier Saladin, uppdragsansvarig arkitekt på LINK Arkitektur.

HÅLLBAR ARKITEKTUR I EN HÅLLBAR STADSDEL

Portalen är en del av ett stort utvecklingsområde där Värtahamnen omvandlas från hamnindustri till levande stadsdel med 20 000 arbetsplatser och plats för 5 000 boende. Hela Norra Djurgårdsstaden utmärker sig med sina höga miljöambitioner och Portalen är inget undantag.

Här duggar certifieringarna tätt. Från Bonnier Fastigheters sida har BREEAM Excellent varit ett riktmärke. Därtill har Stockholms stad specifikt utformade hållbarhetskrav för stadsdelen och inomhusmiljön ska följa Miljöbyggnad Guld.

För att möta de högt satta kraven har LINK Arkitektur arbetat med sin egenutvecklade Kompass för hållbar arkitektur. I verktyget kartläggs vilka hållbarhetsparametrar som ger störst effekt och bäst svarar mot målen.

Exempelvis monteras solpaneler på byggnadens tak, som komplement till energiförsörjningen. Grönytefaktorn för kvarteret är ambitiös. Exteriört bidrar grönskan på byggnadens terrasser och innergård till en vacker miljö, luftrening, dagvattenhantering och lokal biodiversitet. Materialvalen görs utifrån det långsiktiga livscykelperspektivet, med stort fokus på lågt underhållsbehov

och hög återanvändningsgrad.

MOBILITET OCH FLEXIBILITET

Portalen vänder sig till en generation med nya förväntningar och krav på hur de vill arbeta, mötas och inte minst röra sig mellan olika mål i en social och trygg vardag.

För att uppmuntra till cykelpendling finns det 250 cykelparkeringsplatser, tre cykelservicestationer och omklädningsrum. För den som hellre reser kollektivt finns det tunnelbana inom gångavstånd. Det finns även parkeringsplatser som är avsedda för bilpool och laddningsplatser för elbilar.

Tolv våningsplan erbjuder kontorslokaler med en variation av storlek och disposition. Därmed finns det en stor flexibilitet inom byggnaden för både små och stora företag som dessutom både kan krympa och växa, men ändå stanna kvar inom samma väggar.

Bonnier Fastigheters krav på flexibilitet har funnits med från början och är något som de kommer att erbjuda sina kunder i ett nytt koncept.

– LINK har lyckats med att rita en robust, hållbar och flexibel byggnad som kommer att stoltsera som portal in i den nya stadsdelen och den moderna hamnmiljön. Vi är mycket nöjda med samarbetet, säger Lars Johansson, projektchef på Bonnier Fastigheter.

Portalen beräknas välkomna sina första hyresgäster 2025/2026.

Nya Projekt 154 November 2022
Nya Projekt 155 November 2022

Heta

Heta Arbeten® PREMIUM är verktyget som hjälper ditt företag att spara tid och öka säkerheten med digital tillståndshantering. – digital tillståndshantering för företag
Arbeten® PREMIUM hetaarbeten.se/sv/premium Boka en kostnadsfri demo idag!

FÖRSTA SPADTAGET FÖR RIKSBYGGENS 5:E OCH SISTA RADHUSETAPP I GAMLA UPPSALA

Nu har det första spadtaget tagits för Riksbyggens sista radhusetapp i Gamla Uppsala, Radhusblicken 5. Riksbyggen bygger 15 radhus och kedjehus med egen trädgård i projektet. Den avslutande etappen gör att det nya radhusområdet blir färdigställt med sammanlagt 76 nya bostäder. Inflyttningen beräknas kunna ske i februari 2024.

– Det är väldigt roligt att vi officiellt nu har startat byggandet av Radhusblicken 5. Det kommer att bli 15 charmiga rad- och kedjehus med flexibel planlösning som kan anpassas efter hur familjekonstellationen förändras över tiden, säger Karin Dimander Lannergård, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad i Uppsala.

Husen finns i två storlekar, 119 eller 135 kvadratmeter. Samtliga hus får en egen trädgård med gräsmatta och en altan med trädäck.

– I Radhusblicken i Uppsala har Riksbyggen byggt in en rad barnvänliga lösningar som till exempel att ge hallen lite extra plats för en vagn. Både på entréplan och på övervåningen finns möjlighet att göra ett extra sovrum, om familjen växer går det bra att bo kvar, berättar Karin Dimander Lannergård.

FAKTA OM BOSTÄDERNA:

Hallen har klinkers och skjutdörrsgarderob med spegelvägg. Köket är inrett med bekvämligheter som induktionshäll, ugn och mikro i högskåp samt fullutdragslådor med dämpning.

Ännu snyggare blir det med rostfria vitvaror, helintegrerad diskmaskin, dryckeskyl och infällda spotlights i taket. Badrummen är helkaklade med komfortvärme i golvet, så du slipper frysa om fötterna efter duschen.

Det större badrummet på nedre plan har tvättmaskin och torktumlare.

Systemsvets är inriktade på högkvalificerade svets- och montagearbeten främst i rostfritt men även andra material. Företaget har högsta fokus på sin specialistkompetens, men har samtidigt mycket stor bredd.

Kunderna finns inom allt från läkemedelsindustri, övrig processindustri och kärnkraft, till gas- och kylanläggningar. Processinstallationer och rostfritt är de gemensamma nämnarna för alla affärsområden. Systemsvets har också en stor bredd genom att ta helhetsansvar och leverera paketlösningar. Åtagandet spänner över alla faser från planering av uppdraget till och med tester, inspektion och dokumentation.

SMIDIGA OCH FLEXIBLA

Systemsvets har två fullskaliga stationära verkstäder, i Norrköping och Uppsala. Där produceras moduler och skiddar och här förebereder man för installationer i fabrik. De senaste åren har Systemsvets dessutom investerat i flera mobila verkstäder, vilket är en otroligt smidig och flexibel lösning som gör att man kan producera och montera med största precision, utan att ta upp dyrbar yta i fabriksbygget.

– Kunderna uppskattar verkligen vår förmåga att vara på plats snabbt med våra mobila verkstäder för att starta upp arbetena och sedan att vi fullföljer projektet till och med den avslutande dokumentationsfasen, berättar Nicke Sundberg, som är projektledare. Vi tar helhetsansvar mot kunden för all dokumentation gällande vårt arbete. Dokumentationen omfattar materialcertifikat, material

mottagning, RA-mätning, svetslistor, testprotokoll samt inspektion.

Företaget har mer än tjugo års erfarenhet av att hantera projekt i alla faser.

Systemsvets utför både processinstallationer och service. Affärsidén är att leverera högklassiga lösningar inom allt slags montage. Den huvudsakliga inriktningen är vid större fabriksbyggnationer men även skilda typer av uppdrag inom övrig industriell service.

– Vi är verksamma inom områden såsom läkemedel, livsmedel, kylanläggningar och maskinmontage och andra områden som är i behov av rostfria installationer, fortsätter Nicke Sundberg.

– Att garantera en hög kompetens ställer stora krav på vår personal. För att säkerställa kvalitén på våra uppdrag genom förs kontinuerligt utbildningar inom olika kvalitetsförbättrande områden. Detta för att alltid hålla högsta fokus på kvalitet, avslutar Nicke Sundberg.

SPÅRBARHET OCH DOKUMENTATION

Systemsvets är nischade inom avancerad TIG- och Orbitalsvetsning samt rördragning där kraven på renhet, ytfinish samt spårbarhet och dokumentation är höga.

All personal får genomgå svetsarprövning enligt SS-EN 287 och/eller SS-EN 1418. De är utbildade inom standarden ISO 5817 för att säkerställa den kvalitet som krävs.

Systemsvets är godkänt för de mycket krävande interna stan darderna hos alla större svenska läkemedelsbolag. Detta innebär ett uttalat förtroende som talar sitt tydliga språk.

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS Nya Projekt November 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS
SYSTEMSVETS – SPECIALISTER MED HELHETSANSVAR

Systemsvets inleder projekten med genomgång av arbetshandlingar. Därefter håller man inledande planeringsmöten där man går igenom det som är viktigt i början av projektet. Detta innefattar exempelvis kravspecifikation, vilka arbetsledare som kommer att vara delaktiga samt vilket material som behövs.

Systemsvets satsar på den senaste teknologin. Maskinparken innefattar bland an nat ett tiotal orbitalsvetsmaskiner samt tillhörande kringutrustning för kvalificerade montage.

Systemsvets inledde verksamheten 1989. Under trettio år har företaget utfört svetsarbeten i olika industrianläggningar. Företaget har en rad nöjda kunder inte minst inom läkemedel och livsmedel, där många beställare har mycket högt ställda krav gällande utförande samt att färdigställandetider hålls. Bättre merit för en leverantör av svets- och montageuppdrag går inte att få.

Systemsvets ser alltid till att företagets svetsare har rätt kompetens för arbetet. All personal får genomgå svetsarprövning enligt EN 287 och EN 1418. Företaget har även personal som är utbildade inom standarden ISO 5817. Systemsvets har också interna krav för att säkerställa den kvalitet som krävs på montage i miljöer med högsta krav på renhet och hygien.

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS Nya Projekt November 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS
Med hjälp av fiberoptisk utrustning kan svetsskarvar inspekteras även invändigt för att ytterligare garantera ett noggrant utfört arbete enligt ställda krav.
WWW.SYSTEMSVETS.COM • Läkemedel • Livsmedel • Kärnkraft • Kylanläggningar • VS-installationer • Maskininstallationer • Gasanläggningar

14/AI-STÖDD REALTIDSMODELLERING HJÄLPER COBE ATT

Prisbelönta Danska arkitektbyrån Cobe ligger bakom flera välkända landmärken i Köpenhamn. Deras fokus på små detaljer i vardagen som höjer stadsbornas livskvalitet har gjort platser som Nørreport station, Israels Plads och Nordhavn omtyckta av stadens invånare.

Nu bygger de en helt ny stadsdel, och med hjälp av datadrivna programvaran Spacemaker snabbas arbetet under projektets inledningsfas upp avsevärt.

Idag arbetar Cobe, med huvudkontor i den danska huvudstaden och omkring 150 anställda, bland annat med att ta fram en detaljplan för området Vridsløse i Albertslund, strax väster om Köpenhamn.

Det som tidigare var ett fängelse ska bli en ny stadsdel med en rad nya bostäder, grönytor och platser där människor kan mötas. Området får sex bostadskvarter med varierande karaktär och byggnadstyper som länkas samman med grönområden, inklus ive en helt ny park.

Men som alla stadsbyggnadsprojekt är det en rad olika faktorer som måste tas hänsyn till när en ny stadsdel växer fram. Solljus, vind, dagvatten och oljud är bara några av de faktorer som påverkar de många beslut som måste fattas, och att hitta de bästa lösningarna har tidigare varit en både lång och tidskrävande process. Men med AI och modern teknik går det att snabba på denna avsevärt.

En järnväg går precis söder om området, så hur bullret från tågen påverkar boendemiljön är ett exempel på en av många detaljer som får en direkt påverkan på hur människor upplever hur det är att bo och vistas där.

Genom att använda Spacemakers AI-modelleringsverkyg kunde teamet i realtid se hur detaljer som ett extra våningsplan eller val av design på huskropparna närmast spåren inte bara påverkade bullernivåerna, utan även mängden solljus och vindflöden i hela det angränsande området.

Teamet kunde också i ett tidigt skede få en uppfattning av potentiella problemområden nära de angränsande gatorna.

– Eftersom offentliga utrymmen spelar en stor roll i det nya bostadsområdet var det väldigt viktigt att de blev så bra som möjligt. För att uppnå detta fokuserade vi på att skapa bästa möjliga mikroklimat. Tack vare Spacemaker kunde vi kontrollera att tillräckligt med solljus når grönområdena på marknivå, och att det finns platser där det går att söka skydd från väder och vind. Det har gett oss ett nytt lager med analysunderlag och ökar våra möjligheter att fatta kvalificerade beslut, säger Arendse Steensberg, arkitekt och stadsplanerare på Cobe.

Genom att zooma in och detaljgranska specifika platser i projektet, och jämföra flera alternativ sida vid sida, kunde teamet enkelt hitta den optimala utformningen.

Det gick tydligt att se hur små justeringar av designen av en specifik huskropp inte bara frigjorde fler kvadratmeter till bostäder, utan

samtidigt också gav den angränsande innergården ett behagligare mikroklimat, i synnerhet under blåsiga dagar.

Man kunde också se att dessa förändringar bidrog till att skapa en mysigare och intimare närmiljö på gården, samtidigt som man behöll utsikten till en närliggande sjö.

Ett annat exempel rör hur man valt att dra vägarna som går genom området. Modellerna visade på klara fördelar om en av de planerade vägarna drogs genom ett område som låg i skugga under en stor del av dagen. På så sätt kunde man frigöra utrymme för ett torg och en mötesplats på en annan punkt med mer solljus.

– Att kunna genomföra förändringar i Spacemaker och direkt se vilka konsekvenser det får är någonting helt nytt för oss. I kombination med rumsanalyser är det oerhört kraftfullt. Det ger oss en bra grund för vårt beslutsfattande, och känns nästan som en superkraft för oss arkitekter, säger Arendse Steensberg.

Att designa platser med människans välbefinnande i fokus är inte någonting nytt för Cobe. Men det är däremot användandet av digitala datadrivna planeringsverktyg som byrån nu använder i kombination med sina traditionella processer som skisser och fysiska modeller.

Med hjälp av Spacemaker får arkitekterna på byrån bättre insikter och beslutsunderlag redan från dag ett, vilket i förlängningen bidrar till att göra framtidens städer både mer hållbara och motståndskraftiga.

Nya Projekt 162 November 2022

Vaillant värmesystem ger komfort

Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på sys tem som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.

UNIK JORDFELSBRYTARE FRÅN MALTHE WINJE AUTOMATION

Malthe Winje Automation AB tillhör en norsk koncern som säljer fastighetsautomation och elmaterial.

Företaget är främst ett agenturbolag, man jobbar med fem stora företag och har 20 agenturer totalt.

Företaget har 18 anställda i Sverige.

En av alla produkter i företaget är Gewiss jordfelsbrytare Re-Start som ger många fördelar.

– Det som är unikt med den här produkten från Gewiss är att de är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbry tare. Det som är speciellt är att när jordfelsbrytaren löser ut mäter den upp den anslutna kretsen och om det är säkert att återkoppla gör den det. Framför allt är det perfekt för sommarstugor så att inte värmen slås av, frysen blir varm och att det fryser sönder i huset. Den är också lämplig för pumpinstallationer i skogen när man blir tvungen att skicka ut en jourelektriker tio mil ut i skogen för att återställa jordfelsbrytaren. Den stora fördelen med den här jordfelsbrytaren är funktionen att den är självtestande eller självmotionerande. Alla jordfelsbrytare måste motioneras, det vill säga att man ska trycka på den lilla knappen på framsidan och se att den fungerar minst två gånger om året. Det här gör Gewiss brytare själv utan att bryta spänningen! säger Erik Roberger, Teknisk säljare komponent vid Malthe Winje Automation AB.

TESTAR ALLA

– Detta har gjort att vi har blivit väldigt framgångsrika till sjukhus och statliga fastighetsverk som tar det här på allvar och går runt och testar alla sina jordfelsbrytare.

Den är nu specad och används av de flesta landsting och regioner i Sverige. De sätter in den här i stället och kan vara lugna med det mesta. Det påverkar inte verksamheten mycket.

– Trots att det är en dyrare produkt än standarlösningen sparar det pengar i det långa loppet, säger Erik Roberger.

LARM PÅ OLIKA SÄTT

Det finns också möjlighet att skicka larm på olika sätt. Det enklaste sker med en larmkontakt, men den går även att koppla upp via Wi-Fi eller via Modbus. På det sättet kan den integreras i fastighetens styr eller i ett överordnat styrsystem i fastigheten.

– Om något blir fel i anläggningen får den som ska ha larmet det. Det är möjligt att minimera driftstörningar och vara snabb på banan.

En annan stor fördel med här produkten är att den klarar kraven för jordfelsbrytare i elbilsladdare och även för solcellsanläggingar.

– Här är det krav på att ha den här typen av jordfelsbrytare med B-typ. Från årsskiftet kommer vi att kunna erbjuda den här möjligheten, avslutar Erik Roberger.

GLÖM ATT MOTIONERA JORDFELSBRYTAREN!

Om en jordfelsbrytare ligger i tilläge för länge kan brytarmekanismen bli trög. Det kan medföra att jordfelsbrytaren inte löser ut vid ett fel. ReStart Autotestenheterna utför periodiskt ett test av sin egen funktion utan att strömmen i anläggningen bryts.

GLÖM ONÖDIGA STRÖMAVBROTT!

Jordfelsbrytare kan lösa ut även på grund av temporära felorsaker som inte har orsakats av ett direkt jord- eller apparatfel i anläggningen. ReStart Autotest enheten känner automatiskt av om allt är normalt i anläggningen, om frånslaget skett beroende på ett temporärt fenomen och att inget permanent fel finns när varande i anläggningen återstartas jordfelsbrytaren automatiskt.

Produkten från Gewiss är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare.

GÖR DIN SMARTA JORDFELSBRYTARE ÄNNU SMARTARE!

• Inbyggd hjälpkontakt:

ReStart kommer som standard med en larm/hjälpkontakt som kan användas för att få reda på om att allt är normalt i anläggningen samt att man kan få reda på att och när den har motionerat sig.

• WIFI-modul:

Tillbehöret som kopplar upp din ReStart mot internet och du kan övervaka & styra din anläggning. Detta sker genom en kostnadsfri molnlösning samt tillhörande app. Denna enhet gör också din jord felsbrytare till en energimätare. (endast till 2-polig jordfelsbrytare).

• Modbus-modul:

Övervaka & styr din anläggning i ett Modbus RS485-nätverk. Man kan antingen göra detta via ett kostnadsfritt program från Gewiss eller genom att integrera dina ReStartenheter i ett styr/ överordnat system.

FAKTA:

Malthe Winje Automation AB marknadsför automations- och installationsprodukter på den svenska marknaden. Rollen är att ge sitt kunnande inom produktområden och en god service och support på alla produkter.

Denna kombination av kvalitet och support gör dig som kund/ partner konkurrenskraftig på en marknad med höga kundkrav.

Företaget har valt sina produkter med omsorg både vad gäller kvalitet och pris.

Nya Projekt November 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS Nya Projekt Maj 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS
WWW.MWA.SE

UTHYRNING PÅGÅR I SELMA STAD

Området kring Selma Lagerlöfs Torg växer fram med över 1 700 nya bostäder och andra byggnader som bildar det nya torget. Mycket är redan klart och mer kommer att hända i området de närmaste åren. Det gröna parkstråket med planteringar, lekplatser och umgängesytor breder samtidigt ut sig längs området.

Här finns det mesta för ett gott vardagsliv som mataffär, fiskhandel, butiker, skola, bibliotek och fina lekplatser för små och stora barn.

Det nya kvarteret i ljust tegel och trä har ljusa lägenheter med adress Backadalen och Selma Lagerlöfs Torg – mellan torget och parkstråket. På gården finns lekplats, grillplats och trevliga sittgrupper.

Lägenheterna har öppen planlösning, fönsterbänkar i sten och parkettgolv. Helkaklat badrum med klinker på golvet och tvättmaskin och torktumlare.

– Vi har många hyresgäster som bor och trivs i området och vi ser fram emot att välkomna fler. Vid torget finns god service och man har samtidigt mycket grönska och fina promenadstråk runt knuten, säger Emelie Garvik, boendeutvecklare på Familjebostäder.

De nya gatorna får namn som kommer från Selma Lagerlöfs litteratur som exempelvis Havssilvers Gränd, Charlotte Löwenskölds Gränd och Dunfins Gata. Totalt bygger Framtiden Byggutveckling 238 bostäder för Familjebostäder i Selma stad.

Näst på tur är två kvarter närmare Gåsagången med inflyttning i början av 2024.

Har din väg fått frostskador, potthål, blivit spårig av tung trafik eller har bara slitits med åren?

Vi hjälper dig med val av beläggning utifrån dina önskningar och förutsättningar. Tillsammans kan vi hitta den mest kostnadseffektiva lösningen. Vi erbjuder flera olika typer av beläggning såsom indränkt makadam, ytbehandling eller fräsning.

Vi erbjuder även snabelbil för att laga små skador.

Kontakta Stefan Hane/Maja Hjeltman 0706-90 53 72, maja.hjeltman@peabasfalt.se, för mer information och kostnadsfri offert.

peabasfalt.se

Nu finns det ett enkelt sätt att höja säkerheten på er arbetsplats

Pacetell är en innovativ hastighetsdisplay som effektivt dämpar hastigheten i trafiken. Den är robust och tålig, enkel att sköta och kan förses med en rad olika tillbehör, som exempelvis solceller. Och priset är avsevärt lägre än för ett traditionellt system med samma funktion.

Nyfiken? Gå in på pacetell.se eller ring oss på 031-15 01 91.

UTVECKLAD OCH TILLVERKAD I SVERIGE
Annons.DagensInfra.190122.indd 1 2019-01-24 16:07

OBOS

ÄNNU ETT KVARTER I POPULÄRA STALLARHOLMEN

Efter att husen i grannkvarteret sålt slut är det dags att säljstarta OBOS nästa kvarter i Stallarholmen – Brf Sundby Hed. Kvarteret erbjuder radhus och parhus i olika storlekar i en grön och lugn miljö, alldeles intill Mälaren.

– Det är väldigt kul att vi nu är i gång på allvar. Här flyttar du rakt in i ett trevligt område med villor och småhus som redan blivit väldigt populärt, framför allt bland barnfamiljer. Det finns en känsla av gemenskap och gott om plats för ett liv mellan husen, med trevliga sociala ytor där grannar kan mötas, säger Markus Hellberg, projektutvecklare på OBOS.

Brf Sundby Hed bjuder på radhus om 107 och 120 välplanerade kvadratmetrar och parhus om 120 och 137 sådana. Samtliga hus har rymliga sällskapsytor på bottenvåningen och gott om plats för familjens privatliv en trappa upp.

De nybyggda hemmen är modernt utrustade med dubbla uteplatser och 3-4 sovrum. Husen erbjuds i bostadsrättsform och därmed slipper de boende klassiska villabekymren som dränering och ommålning av fasader. OBOS har också ett särskilt trygghetspaket för sina medlemmar.

– Som en av Sverige och Norges största bostadsutvecklare är vi väl rustade att fortsätta uppfylla bostadsdrömmar – även när marknaden svänger. Vårt trygghetspaket innehåller bland annat skydd mot dubbla bokostnader om försäljningen av nuvarande bostad drar ut på tiden. Det ska vara tryggt att köpa ett nytt hem, fortsätter Markus Hellberg.

Omgivningarna kring Stallarholmen består av vacker jordbruksbygd med nära till Mälaren, serviceutbud, och gångavstånd till både förskola och skola (F-6).

– För att vara en mindre ort har Stallarholmen ett imponerande utbud, mycket tack vare alla driftiga och kreativa personer som flyttar hit. Här finns ett rikt föreningsliv och massor av aktiviteter för alla åldrar, året om. Bara en timme från Stockholm, avslutar Markus Hellberg.

Försäljningen av de 8 bostäderna startade den 25 oktober och OBOS-medlemmar har förtur vid köp. Frånpriset ligger på 2 220 000 kronor och inflyttning beräknas under 2024.

Creating a safe community Vi levererar och monterar allt från villastängsel till komplexa lösningar för stora industrier. Ingen kund är för liten och ingen kund är för stor för oss. upplandsstangsel.se  08-24 71 15  info@upplandsstangsel.se 
URVAL AV
Polyurea beläggningar & tätskikt i p-garage / utomhusbassänger / invallningar ca 8 000 m2 / tätskikt på brobanor / tak
Polyurea skumisolering på tak / vindar / bjälklag / i väggar
Kolfiberförstärkningar på broar / p-garage / pelare / bjälklag / fastigheter / dörröppningar ca 35 000 m
Betongrenoveringar av p-garage / balkonger / loftgångar / vattentorn
rostfritt
vattenverk
ca 50 000 m2
rostskyddsmålning av kraftverk / dammluckor
45 000 m2
ETT
VÅRA TJÄNSTER •
/ smide
/
/ fasader
• Auktoriserad i
/ vattenvägar / sugrör m.m. sedan 1998 ca
• Epoxi- & polyuretaninjekteringar / limning av sprickor fundament m.m. / undergjutningar samt tätning vattenläckage
utrymningslinjer
• Golvbeläggningar & efterlysande
i p-garage / industrifastigheter m.m.
www.ysab.se • ysab@telia.com
• Bygg- & industriservice med ramavtal av ovan tjänster / Stockbolms Exergi sedan 2011 / Billerud Korsnäs / Söderenergi m.fl.

Nyligen togs det första spadtaget för 26 pastellfärgade radhus i Norrtäljestadsdelen Lommarstranden. OBOS är först ut med att bygga i området där det totalt planeras för cirka 1200 bostäder.

– Det känns väldigt bra att vi är i gång och allt går enligt plan. Vi ser att intressenterna för våra grupphus i Norrtälje är personer från såväl närområdet som Stockholm med omnejd. Fördelarna med att bo i våra nyproducerade bostäder är många, inte minst med tanke på att vi bygger både modernt och energieffektivt, säger Emil Kroll, försäljningschef på OBOS Kärnhem.

Radhusen har en yta på 105 kvadratmetrar i två plan, med uteplats eller terrass i trätrall. Kvarteret är beläget strax intill sjön Lommaren med närhet till skola för barn i alla åldrar och cykelavstånd till Norrtälje.

Den som pendlar kommer med bil till Stockholm via E18 på cirka en timme och bussförbindelserna är goda. Förutom Lommarstranden har OBOS ett stort projekt på gång i Björnö, Norrtälje.

– OBOS är en stabil bostadsutvecklare med lång erfarenhet av driva den här typen av projekt från start till mål. För oss är det självklart att fortsätta bygga bostäder för våra medlemmar och övriga kunder även när marknaden är osäker. Vi ser fram emot att vara en del av Norrtäljes utbyggnad även framöver, säger Emil Kroll, försäljningschef på OBOS Kärnhem.

Inflyttning beräknas att starta våren 2024.

SPECIALMASKINER GIGANTER INGA KOMPROMISSER -rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se HJULLASTARE HJULGRÄVARE SPECIALMASKINER GIGANTER INGA KOMPROMISSER -rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se HJULLASTARE HJULGRÄVARE V SPECIALMASKINER GIGANTER INGA KOMPROMISSER -rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se HJULLASTARE HJULGRÄVARE VBANDGRÄVARE SPECIALMASKINER GIGANTER INGA KOMPROMISSER -rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se HJULLASTARE HJULGRÄVARE MINIGRÄVARE BANDGRÄVARE V SPECIALMASKINER GIGANTER INGA KOMPROMISSER -rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se HJULLASTARE HJULGRÄVARE MINIGRÄVARE BANDGRÄVARE V SPECIALMASKINER INGA KOMPROMISSER -rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se HJULLASTARE HJULGRÄVARE MINIGRÄVARE BANDGRÄVARE V SPECIALMASKINER GIGANTER INGA KOMPROMISSER -rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se HJULLASTARE HJULGRÄVARE MINIGRÄVARE BANDGRÄVARE V SPECIALMASKINER GIGANTER INGA KOMPROMISSER -rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se HJULLASTARE HJULGRÄVARE MINIGRÄVARE BANDGRÄVARE

RIMNERSBADET OCH NYA RIMNERSVALLEN VÄXER FRAM

Nu händer det grejer i rask takt på Rimnersområdet. Nya Rimnersbadet börjar ta form med väggar och rumsindelning, och inom kort ska bassängerna tryckprovas med vatten för att se om betongen håller tätt.

Samtidigt pågår arbeten med renovering av Rimnersvallen där stommen till västra läktaren kommer upp och löparbanorna nästan är klara.

I simhallen Rimnersbadet pågår gjutningsarbeten för fullt som planeras vara klara om två veckor. Vecka 44 fylls den första betong bassängen med vatten under två veckor för att se om den håller tätt. Först ut är undervisningsbassängen. Därefter testas barnbassängen, och slutligen 50-metersbassängen, som fylls vecka 3.

Under vecka 8 nästa år ska alla bassängtester vara klara. Simhallen beräknas ha tätt hus i april, därefter påbörjas tätning och kakling av bassängerna.

ALLA VÄGGAR TILL RIMNERSBADET UPPE TILL ÅRSSKIFTET

En stor del av de prefabricerade betongväggarna till Rimnersbadet är på plats, samtliga väggar ska vara uppe till årsskiftet. Byggnaden har fått olika rumsindelning där man nu kan se början till det som ska vara entré, omklädningsrum, bassängutrymmen och övriga delar. Nu börjar också en del vita fasadskivor att synas utvändigt

på byggnaden.

– Det känns fantastiskt kul att se att simhallen är på gång. Nu när väggarna till Rimnersbadet kommer upp börjar det bli verklighet, det känns otroligt bra efter alla år, säger Ingemar Samuelsson, kommunstyrelsens ordförande.

50 PERSONER ARBETAR PÅ RIMNERSOMRÅDET

Cirka 50 personer arbetar just nu på Rimnersområdet, men när det blir som mest intensivt kommer 100 personer att jobba på byggarbetsplatsen. Bara arbetet med kakling av Rimnersbadet kommer att sysselsätta åtta personer i tio månader.

– Vi håller tidplan och budget, det har varit gynnsamt väder hela våren och sommaren för byggarbetet, säger Anders Emilsson, projektledare för Rimnersbadet och Rimnersvallen.

VÄSTRA LÄKTAREN BYGGS UPP PÅ RIMNERSVALLEN

Rimnersvallen håller också på att ta form. Stommen till västra läktaren byggs just nu upp och takstolar kommer upp under vecka 44.

Till årsskiftet planeras västra läktaren att ha tätt hus. Nu inleds också gjutning av bottenplattan till norra läktaren. De åtta löparbanorna är nästan klara och inom kort startar arbetet med fotbollsplanen, där det först läggs värmeslingor och dränering. Under våren görs de avslutande arbetena med fotbollsplanen.

Nya Projekt 178 November 2022

Malmö stad har under ett antal år arbetat med att restaurera, återskapa och rekonstruera landeriet Katrinetorp. Nu har man blivit nationellt uppmärksammad av Svensk kulturarv och blivit tilldelad kulturarvspriset 2022.

– Vi är mycket stolta och glada att Malmö stad och Katrinetorp landeri har uppmärksammats nationellt i Föreningen Svenskt Kulturarv, säger Katrinetorps intendent Mats Bohman.

“En flerårig besöksmålsutveckling har bidragit till att detta kulturarv har omhändertagits och stärkts. Samtidigt har en breddning av besöksupplevelserna varit i tydligt fokus, vilket gör att besöksmålet som helhet har genomgått en imponerande utveckling.”

“Denna storstadsnära men ändå lantliga oas har en huvudbyggnad vars glansdagar inföll vid 1800-talets början. Nu har glansdagarna återkommit. Med stor respekt för originalinredningen har tillägg gjorts som möjliggör förståelsen av kulturarvet, samtidigt går miljön att använda för olika typer av verksamhet.”

“Det gröna kulturarvet med park och trädgård har utvecklats på samma omsorgsfulla sätt och är en viktig del i en helhetsupplevelse. Idag är anläggningen en plats för många olika målgrupper. Besökare kan lära, uppleva och finna rekreation. I det rika publikutbudet ingår numera såväl utställningar, mässor som marknader. Den höga ambitionen i besöksservicen är tydlig i bl.a. café, konferensmöjlighet och butik.”

“Orden kvalitet, kreativitet och känsla summerar väl förädlingen av Katrinetorps landeri. Breddningen av besöksmålets erbjudande har inte enbart bidragit till fler besökare. Katrinetorp har blivit angeläget för fler - en stark grund för den fortsatta utvecklingen!”

Nya Projekt 179 November 2022
effectreklam.se giha.se »Installationsgolv »ljudgolv »Ventilationsgolv »Golvvärmesystem Golvlösning en Smartare

BLASTING SERVICES

FOR NORDIC CONDITIONS

FORCIT EXPLOSIVES levererar sprängmedel till alla applikationer inom branschen såsom gruvor, täkter, tunnlar och övrig entreprenad. Vårt omfattande produktsortiment består av välkända produkter som är utvecklade speciellt för Nordiska förhållanden.

Läs mer om vår service >> FORCIT.SE

Stena Fastigheter har hyrt ut sina egna lokaler på Vattugatan 2 i Stockholm. Avtal är tecknat med Getswish AB som tar över de ca 700 kvadratmeter kontor från och med 1 mars 2023.

Stena Fastigheter har tecknat avtal med Getswish AB om förhyrning av ca 700 kvm kontor på Vattugatan 2 i Stockholm. Det är idag Stena Fastigheter själva som sedan 2018 sitter på dessa ytor. Getswish AB, som redan idag är en kund till Stena Fastigheter, flyttar till de nya ytorna under mars 2023.

– Det känns alltid bra att kunna hjälpa sina kunder att utvecklas. Att kunna lösa deras lokalbehov inom eget bestånd. Detta är en väldigt bra lösning även om vi nu måste se över vår egen framtida kontorsplats, säger Kim Bernheden, fastighetschef på Stena Fastigheter i Stockholm.

– Swish befinner sig i en superspännande tillväxtfas och när vi nyligen växte ur våra befintliga lokaler behövde vi hitta en ny plats att fortsätta vår resa från. För oss är det viktigt att kunna erbjuda våra medarbetare moderna lokaler och en central plats att arbeta från, något som Stena Fastigheter varit till stor hjälp med att hitta åt oss, säger Urban Höglund, Vd på Getswish.

HSB Bostad har vunnit en markanvisningstävling i Söderhöjden i Järfälla kommun. HSB planerar att bygga 65 lägenheter i tre huskroppar med en innehållsrik gård. Det vinnande förslaget har HSB tagit fram tillsammans med Brunnberg & Forshed och Urbio.

HSBs bostadsrättsprojekt planeras innehålla välplanerade lägenheter med stort ljusinsläpp och rymliga balkonger. Sockelvåningen består av gemensamma utrymmen som tvättstuga, cykelverkstad och miljörum blandat med bostäder med utgång mot gården. Dessa markbostäder utformas som studios med extra rumsvolym och fina uteplatser.

– Vi är stolta över att tillsammans med våra samarbetspartners ha tagit fram ett omsorgsfullt förslag på ett attraktivt och tryggt bostadskvarter. Nu ser vi fram emot ett vidare samarbete med

Järfälla kommun i att förverkliga visionen och bidra till utvecklingen i Söderhöjden, säger Johanna Berg, Projektutvecklingschef vid HSB Bostad.

För att bygga en trygg bostadsmiljö för både nya grannar och de som redan bor i stadsdelen, har fokus varit att utforma inkluderande gårdsmiljöer och trygga välplanerade rörelsestråk.

Entrégårdarna utgör multifunktionella platser för både samvaro och vardagslogistik. Odlingslådor, utekök och en liten lekplats för de minsta skapar gemenskap och grannsamvaro på gården. Att möta sina grannar till vardags på gården bygger trygghet och ger möjlighet till gemensamma aktiviteter.

I Söderhöjden, mitt i den regionala stadskärnan Barkarby-Jakobsberg, planeras för ca 900 nya lägenheter, skolor och lokaler.

Detaljplanen har vunnit laga kraft och sälj- och byggstart beräknas kunna ske 2024.

Nya Projekt 184 November 2022
HSB BOSTAD VINNER MARKANVISNINGSTÄVLING I SÖDERHÖJDEN I JÄRFÄLLA KOMMUN

MED

Utvecklingsfastighet om 24 000 kvadratmeter i Mantorp, Mjölby. Detaljplanen medger bebyggelse av verksamheter som tillverkningsindustri, lager och handel med en byggnadshöjd om 12 meter.

Den här veckan kan vi presentera en Fastighet med byggrätt med bra läge mellan Linköping och Jönköping.

Fastigheten är belägen alldeles invid E4:an i Mantorp, Mjölby och har en uppskattad areal om 24 000 kvadratmeter. Detaljplanen medger bebyggelse av verksamheter med begränsad omgivningspåverkan och det föreslås att bebygga marken med tillverkningsindustri, lager och handel med skrymmande varor. Med skrymmande varor avses exempelvis bilhandel, byggvaruhandel och energisystem.

Planområdet är beläget i nordöstra Mantorp och avgränsas av både Mantorp Hästsportarena och Depot Mantorp med hyres gäster som Citygross och Team Sportia Outlet. På andra sidan av E4:an ligger även Motorbanan, Mantorp Park.

bland andra Cemi, Crendo, FF Fastighetsservice och Svefab.

– Fasadgruppen och PHM delar många värden och verkar båda genom lokala marknadsledande dotterbolag. Med detta ramavtal skapar vi ett långsiktigt samarbete där vi underlättar för bolagen att arbeta tillsammans och hitta gemensamma tillväxtmöjligheter, säger Pål Warolin, vd för Fasadgruppen.

OMRÅDE

Under två år kommer Svevia att arbeta med att anlägga vägar, cykelvägar, torg och andra ytor i det nya bostadsområdet Packrummet. Projektet utförs på uppdrag av Stockholms stad.

I stadsdelen Hägersten-Liljeholmen invid pendeltågstation Årstaberg håller det nya bostadsområdet Packrummet på att ta form med 1 000 nya lägenheter, en skola, tre förskolor samt verksamhetslokaler.

Svevias uppdrag är att utföra allt mark- och anläggningsarbete som behövs för att knyta ihop och rama in det nya bostadsområdet. I uppdraget ingår anläggning av vägar, gångvägar, cykelvägar, cykelbro, cykelparkering samt ett torg och en park.

– Det omfattar även arbeten som spontning, sprängningsarbete, ledningsarbete, anläggning av betongmurar, plantering av träd, buskar och grönytor samt att sätta upp en lekpark. Det här kommer att bli ett fint och trivsamt område när det är klart, säger Moritz Kolmar, Svevia./

FASADGRUPPEN INGÅR RAMAVTAL MED PHM GROUP AVSEENDE FASADRENOVERINGAR

Fasadgruppen har ingått ett ramavtal med fastighetsförvaltaren PHM Groups svenska verksamhet avseende fasadrenoveringar och andra arbeten på fastigheters yttre. Ramavtalet gäller i hela Sverige och löper initialt fram till 31 december 2024.

PHM Group är en nordisk koncern som arbetar med fastighetsförvaltning på uppdrag genom sina helägda dotterbolag.

PHM har lokal verksamhet i hela Sverige med fokus på lokal närvaro och kännedom. Bland de 25 svenska dotterbolagen finns

Projektet är en utförandeentreprenad och den sjätte etappen i projekt Packrummet. Etableringen av Svevias arbetsplats pågår och arbetet som beräknas starta under oktober månad ska vara klart under hösten 2024.

– Arbetsområdet sträcker sig över ett stort område som kommer att ge oss närkontakt med boende i området liksom pendlare till och från pendeltåg och tvärbana. Det är stort fokus på säkerheten för att skapa trygga och bra arbetsförutsättningar för våra medarbetare och leverantörer, och samtidigt värna om att alla som bor och verkar i området ska kunna komma fram tryggt och säkert. Närheten till pendeltågens spårområde gör också att vi kommer att utföra nödvändigt sprängningsarbete med stor varsamhet, säger Moritz Kolmar.

Kontraktet är värt cirka 88 miljoner kronor.

Nya Projekt 185 November 2022
SVEVIA ANLÄGGER INRAMNINGEN FÖR NYTT BOSTADS-

Inför bergschaktning är det viktigt att planera hur berguttaget ska ske så att kostnad och tid kan prognostiseras.

Vid provsprängning bestäms bergets överföringsegenskaper, dvs hur vibrationer sprider sig i bergmassan beroende på hur man spränger. Det blir då möjligt att planera arbetet utifrån omgivande vibrationskrav samt att ta fram ett bättre beräkningsunderlag då projektet ska upphandlas. Detta innebär normalt besparingar i både tid och pengar.

Vid Omformarstationen i Alingsås bidrog Nitro Consult förutom med provsprängning och uttagsprognoser även med sprängteknisk uppföljning på plats, salvoptimering och vibrationsmätning.

Figuren visar prognostiserad max samvarande laddning i kg (via iso linjer), vid omformarstationen i Alingsås samt platser för de mätpunkter som användes i projektet

För mer information kontakta Nitro Consult AB: Jonas.wetterberg@nitroconsult.se Tel: 031 742 30 85

Nyproduktion eller renovering av simbassäng

Det grönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installerar

SWEDEN

General
Stainless Steel MADE IN
OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. Diphoterine® är lika e ff ektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. www.medicalcare.se info@skadeservice.se • www.skadeservice.se Fastighetsjour 010-155 61 00 Sanering • Översvämningsberedskap • Städning Återställning av skadade fastigheter • Bygg info@skadeservice.se • www.skadeservice.se Fastighetsjour 010-155 61 00 Sanering • Översvämningsberedskap • Städning Återställning av skadade fastigheter • Bygg info@skadeservice.se • www.skadeservice.se Fastighetsjour 010-155 61 00 Sanering • Översvämningsberedskap • Städning Återställning av skadade fastigheter • Bygg Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. www.medicalcare.se

OBOS OCH PEAB

Det står nu klart att OBOS har förvärvat mark i Alby Vagnhärad i Trosa och Barkarö i Västerås genom en bytesaffär med Peab. Samtidigt köper Peab en del av Sandbyhov, Norrköping, av OBOS.

– Det här en affär som gynnar båda parter och gör att områdena kan byggas ut snabbare och får större variation. Vi sätter ett stort värde på den här typen av samarbeten och för OBOS del innebär det att vi kommer att kunna bygga fler av våra uppskattade radhus och parhus i några tätorter med bra kommunikation, säger Malin Svensson, vd OBOS Kärnhem.

FAKTA OBOS MARKFÖRVÄRV

Barkarö, Västerås

16 parhusbostäder om 105 kvadratmeter BOA Planerad byggstart under andra halvåret 2023

Detaljplanen har vunnit laga kraft och möjlig byggstart beräknas kunna ske hösten 2023. Det naturnära området är idag obebyggt och ligger intill ett småhusområde med närhet till skola och bra kollektivtrafik till centrala Västerås.

Alby Vagnhärad, Trosa

30 radhusbostäder om 105 kvadratmeter BOA Planerad byggstart under andra halvåret 2023

I Vagnhärad finns service i form av förskolor, f-9 skola, vårdcentral och ett lokalt köpcentrum. Härifrån finns flera avgångar i timmen med fjärrtåg till Nyköping, Stockholm och Södertälje. En gång och cykel väg kommer att byggas som skapar en genväg och kopplar projektet med Vagnhärad centrum.

I Albyberg, strategiskt beläget på Södertörn, skapas nu framtidens företagspark i expansiva Haninge. Albybergfastigheter AB planerar att bygga 250 000 kvm lager-, produktion- och kontorslokaler i Albyberg. www.albybergsfastigheter.se

L l j e w a l P P a r k i t e k t e r
Albybergfastigheter AB ritar, bygger och förvaltar högkvalitativa, energismarta kontors- och industrihus +46 (0)76-0519712, elsemarie@knholding.se

Furnes Jernstöperi AS är en av Nordens största producenter utav gatugjutgods. Furnes specialitet är gatugjutgods tillverkat i segjärn. Fabriken ligger utanför Hamar i Norge. När våra kunder köper produkter producerade i Norden minskar CO2utsläppen genom korta transporter. Andra miljöval Furnes står för: Använder huvudsakligen järnskrot och återvunnet material i produktionen, och miljövänlig energi i form av Norsk vattenkraft.

Integrerad Ventilbetäckning, RSK nr: 7034575 PREMIUM Brandpost, RSK nr: 7025741 REGULAR Kupolsil, RSK nr: 7025786 DOUBLE, RSK nr: 7034635

Patriam har avtalat om att förvärva fastigheten Fågelbärsträdet 12 på John Ericssonsgatan 4 invid Norr Mälarstrand. Detaljplanen medger en utveckling av en ny bostadsbyggnad och rivningslov är erhållet för den befintliga och uttjänta byggnaden.

Tillträde sker under första kvartalet 2024. Projektet ligger i ett helt unikt läge på Kungsholmen med Riddarfjärden runt husknuten.

– Det händer inte ofta att en sådan här möjlighet ges på nedre Kungsholmen och förvärvet ligger helt i linje med vår strategi att utveckla premiumbostäder på attraktiva platser i Stockholm, säger Andreas Holmberg, VD på Patriam.

– Tillträdet sker först i början av 2024, vilket ger oss god tid att med omsorg arbeta fram ett bygglov för den nya bostads byggnaden som ska berika platsen med nytt liv, fortsätter Andreas Holmberg.

Avsikten med projektet är att skapa tidlös och progressiv arkitektur tillsammans med marknadens främsta arkitekter. Att bygga hållbart och energieffektivt är något av en självklarhet för Patriam som alltid haft höga ambitioner i frågan.

– Här kan vi utveckla en Patriambostad som hör hemma i området nvid Norr Mälarstrand på Kungsholmen, med genomtänkt funktionalitet, hållbara och kvalitativa materialval och med tidlös arkitektur säger Fredrik Andren, Utvecklingschef på Patriam.

Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 75 mkr.

Roschier var köparens rådgivare.

Nu startar OBOS försäljningen av Brf Golfrundan – 30 enplanshus i bostadsrättsform, ett stenkast från populära golfbanan i Saxnäs. Redan nu är efterfrågan stor på det naturnära kvarteret som har cykelavstånd till både Färjestaden och Ölandsbron.

– Jag är jätteglad att vi är i gång. Våra enplanshus passar som både fritids- och permanentboende. Trots en orolig marknad ser vi ett stort intresse från personer i alla åldrar och olika delar i Sverige, många med ett särskilt fokus på golf, säger Linus Ståhl, projektutvecklare på OBOS Sverige.

Brf Golfrundan erbjuder par eller radhus på 83 kvadrat i markplan. Rymliga sällskapsytor, två sovrum, en altan och gott om praktiska detaljer – till exempel finns det en parkeringsplats för golfbilen utanför dörren.

Marklägenheterna fördelas tre och tre och i par – här finns inga långa längor – vilket bidrar till att ge kvarteret ett trivsamt och luftigt uttryck med gott om villakänsla.

– Husen får fasader i trä med en harmonisk färgsättning för att matcha de fina omgivningarna, och allt som allt får kvarteret ett naturnära men ändå modernt uttryck, fortsätter Linus Ståhl.

Förutom närheten till golfrundor har Saxnäs mycket annat att erbjuda: vandringsleder, långgrunda stränder för svalkande bad och surfing.

Till all service i Färjestaden tar man sig smidigt med bil eller cykel, och därifrån in till Kalmar på en kvart. Det är också smidigt att cykla ner till Färjestaden och hoppa bussen nära brofästet – eller ta cykelfärjan Dessi som går april-september, färden över tar cirka 30 minuter.

– Här kan du fylla dagarna med långa golfrundor, svalkande bad och grillkvällar med grannarna. Du slipper lägga tid på klassiska husbekymmer, och dagen det är dags för tyngre underhåll är det bostadsrättsföreningens ansvar, avslutar Linus Ståhl.

Försäljningen av de 30 bostäderna startar den 11 oktober med beräknad inflyttning från vintern 2024. Frånpriset ligger på 2 280 000 kronor och medlemmar i OBOS har förtur vid köp.

Nya Projekt 194 November 2022
Nya Projekt 195 November 2022
Vi finns på samtliga orter: Halmstad (HK), Falkenberg, Karlstad, Arboga & Malmö. Kontakta oss redan idag på 0346-554 50 för att få reda på hur vi kan supportera dig i ditt projekt. Preconal utvecklar, tillverkar och installerar fasader, glastak, dörrar, fönster säkerhets dörrar, branddörrar i glas och metall.
Sondex Plattvärmeväxlare och Spiralvärmeväxlare Stort utbud av värmeväxlare vätske-, slam- och ångapplikationer. Processor AB l Box 8011 l 163 08 Spånga Telefon 08-122 206 75 e-post: info@processor.se l www.processor.se l Fråga oss - det lönar sig!

Den 27 oktober var det dags att ta det första spadtaget för Riksbyggens sista etapp på Fredriksskans, Brf Callmare Fästning. Föreningen kommer att bestå av 31 mindre, kvadratsmarta lägenheter.

– Samtidigt som många drar i handbromsen fortsätter Riksbyggen att hålla en hög produktionstakt av nya bostäder. Riksbyggen är ett kooperativt företag med stark kassa och det ger oss möjligheten att arbeta långsiktigt för att lösa utmaningarna på bostadsmarknaden och bidra med fler bostäder i Kalmar, säger Magnus Laneborg, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.

Brf Callmare Fästning, Fredriksskans

Riksbyggen planerar för 31 mindre, kvadratsmarta lägenheter. Bostäderna blir utformade som 1–3 rum och kök på ca 27-66,5 kvm. Brf Callmare Fästning kommer bjuda på väldisponerade planlösningar med stilren inredning. Säljstart 7 november 2022.

Brf Nyponrosen, Snurrom

Riksbyggen har vunnit en markanvisning i Snurrom, Kalmar, med förslaget ”Kvarteret Nyponrosen”. I kvarteret planerar Riksbyggen för 36 bostadsrätter. Både social och miljömässig hållbarhet kommer

att vara projektets röda tråd.

Brf Liljekonvaljen, Sandås

I Brf Liljekonvaljen är säljstarten i full gång och vi har gått ut på den öppna marknaden. Här skapar vi ett unikt bostadsprojekt med 58 lägenheter om 2-6 rum och kök. Här kombineras smakfull arkitektur med ofta efterfrågade boendekvaliteter på ett utmärkt läge med närhet till hela Kalmar.

Brf Fredriks Udde, Fredriksskans

På Fredriksskans med sitt enastående läge i Kalmar bygger vi just nu Brf Fredriks Udde. Fredriks Udde i Kalmar består av totalt fyra huskroppar och är ritade av ingen mindre än arkitekten Thomas Sandell på arkitektfirman Sandellsandberg. Samtliga huskroppar får sin egen unika karaktär i form av olika och noga utvalda färg- och materialval, vilket kommer ge liv till platsen.

Brf Fågelsången, kvarteret Tranan

Först ut i Kvarteret Tranan är Brf Fågelsången. På en plats som tidigare innehöll en bilverkstad och bensinpumpar kommer snart ett helt nytt kvarter att växa fram. Vi river det gamla och förvandlar platsen till ett attraktivt och hållbart bostadskvarter med trivsamma grönytor att vistas på. Kvarteret ligger centralt med gångavstånd till allt som Kalmar stad har att erbjuda.

Samtliga projekt kommer certifieras med Miljöbyggnad Silver. Riksbyggen är den aktör som har flest nyproducerade flerfamiljshus som certifierats med Miljöbyggnad i branschen.

Nya Projekt 198 November 2022

WIHLBORGS MÖTER RUSNING PÅ KONTORSHOTELL MED NYTT KONCEPT

Efter pandemin har efterfrågan på större kontorshotell ökat rejält. Nu skapar Wihlborgs ett nytt delningskoncept på Mobilvägen i Lund, ”Workspace +”, för mindre bolag som vuxit ur det traditionella kontorshotellet.

– Vi har ett extremt tryck på mindre lokaler idag. Det rör sig framför allt om företag med en handfull anställda som växer och behöver mer utrymme, men där steget till nästa nivå med egen lokal är ett för stort steg, säger Hampus Svännel, förvaltare i Lund.

Det nya konceptet, Workspace +, kommer att invigas våren 2023 i ”Node” på Mobilvägen i Brunnshög och är precis som det framgår av namnet ett större kontorshotell med lokaler på 100 till 220 kvadratmeter.

Hyresgästerna delar på mötesrum, pentry, kaffemaskin, skrivare, lås och passagelösning. Faciliteter som annars kan vara en förhållandevis stor investering för mindre företag.

Ombyggnationen innebär en uppfräschning av de aktuella lokalerna i Node med fokus på att skapa ett modernt kontor som låter hyresgästen fokusera på sin verksamhet.

BEHOV AV SOCIAL SAMVARO OCH FLEXIBILITET

Den höga efterfrågan är en effekt av både pandemin och det osäkra omvärldsläget, tror Jenny Eklöf, förvaltningsassistent i Lund.

– De intressenter vi pratar med som har mindre bolag är trötta på att sitta hemma och jobba. De vill komma ifrån köksbordet och träffa folk, men samtidigt inte ha ett för stort åtagande vad gäller avtalstid och hantering av kringkostnader. Då är ett större kontorshotell en perfekt lösning, säger hon.

Wihlborgs har idag fyra kontorshotell i Lund med olika typer av upplägg vad gäller möblering och service. Alla är fullt uthyrda. Samma trend ser Wihlborgs i Helsingborg och Malmö.

– Våra olika kontorshotell innebär flexibilitet på riktigt. Företag kan växa och flytta runt efter behov och välja hur mycket service som ska ingå, säger Hampus Svännel.

Nya Projekt 199 November 2022

Hörslingan

Vi hjälper er med service och inmätning samt levererar ny vid behov.

Spets & styrka.

STRUCTOR JOBBAR FÖR DIG

Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten.

Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner.

www.gripenbetong.se

Vi är en del av Power Heat Gruppen

Vår organisation erbjuder det lilla bolagets driv i kombination med det stora företagets styrka. Structor består av fristående specialist bolag i samverkan.

Vi utvecklas av egen kraft och växer organiskt. Det ger en stark sammansvetsad organisation med god lönsamhet och hög kunskap.

Vi har haft nöjet att leverera och montera stommen till Havsdoften. Planerar ni att bygga? Kontakta oss, så hjälper vi er att utforma den bästa stomlösningen för ert projekt.

DU JOBBAR FÖR STRUCTOR

Hos oss är alla konsulter. Alla företräder Structor och deltar i kunddialogen. Vårt mål är att upp fattas som ledande aktör på de marknader och segment vi arbetar.

Gripen Betongelement AB har huvudkontor i Malmö och produktionsanläggningar i Polen, vid västkusten nära till hamn och Sverige. Totalt är vi cirka 90 medarbetare. Vi är nytänkande, engagerade och har kunden i fokus. Med erfarna medarbetare, moderna fabriksanläggningar och stark närvaro i projekten så är alltid vårt mål; att vara den självklara samarbetspartnern gällande prefabricerade betongelement och stomentreprenader.

Grunden för vår framgång är kreativa och kunniga medarbetare och en kontinuerlig satsning på kompetensutveckling.

Vår verksamhet bygger på entreprenörsanda och tro på medarbetarna.

Alla har lika värde, möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Vi värnar om balans i livet och har bra trygghetsvillkor

www.structor.se
ser
Vi drivs
projekt och visioner. Spets & styrka.
Ett leverantörsoberoende
Vi
möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten.
av att utveckla våra kunders
Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se Sela AB
företag Vi anpassar ljud och bildsystem till ert behov.
Bilden är ett exempel där vi designat möbeln och installerat ljudsystemet i Huddinge kyrka
en viktig funktion i ljudet, fungerar den på rätt sätt?
Ringeller mejla för mer information 08-940270 / info@sela.se
BRA TEKNIK Konstruktörer för just ert behov Kontakta Alexander Strand om du vill veta mer om oss eller besök oss på bragroup.se/tjanster/bra-teknik/ alexander.strand@bragroup.se Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301. www.hbm-ab.se RINGDAHL MASKINER AB Stockholm www.ringdahl-maskiner.se Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN

POSITIVT PLANBESKED I SANDVIKEN, ÖSTERSUND

Strax väster om Vallsundsbron, med utsikt över Storsjön, Frösön och Östersund planerar Cernera ett nytt bostadsområde stads- och naturnära läge. Östersunds kommun har nu givit Cernera positivt planbesked för bostäder.

– Ett mycket roligt besked, säger Oskar Malmén, vVD på Cernera. Vi ser med tillförsikt på detta projekt, där vi fått förtroende från Östersunds kommun som vi vill förvalta på bästa sätt. Arbetet kommer nu gå in i en fas där vi närmare utformar projektet för att kunna få en detaljplan på plats.

Området delas av väg 592 där det sjönära läget kan tänkas att användas till en park. Det blir en möjlig plats för östersundare att besöka för en aktiv dag med exempelvis bad, segling, längdskidor eller skridskor.

Den tänkta bebyggelsen i parkmiljö är av varierande storlekar där de olika delarna får en egen karaktär. Den naturliga nivåskillnaden nyttjas där husen i största utsträckning får trädgård och uteplats mot söder eller väst samt utsikt mot sjön i norr.

45/FÖRSTA SPADTAGET HAR TAGITS FÖR ZEPPELINS HUVUDANLÄGGNING

Nu börjar bygget av Zeppelin Sveriges nya huvudanläggning i Landvetter utanför Göteborg. Första spadtaget togs idag 14 oktober av Zeppelin Sveriges VD Volker Poßögel tillsammans med totalentreprenören GBJ Bygg Västs VD Fredrik Dahlström.

– Det här är ett mycket intressant och roligt projekt där vi får använda vår breda kompetens för en branschledande aktör som Zeppelin Sverige. Anläggningen består av en mix av kontor, verkstadslokaler och utomhusområden med höga krav på utförandet, säger GBJ Bygg Västs VD Fredrik Dahlström.

– Idag känner vi stor glädje, vi har länge sett fram emot bygg starten. Anläggningen är en viktig del i vår satsning på den svenska marknaden, rymmer vårt svenska huvudkontor och blir basen för västra Sverige, säger Volker Poßögel, vd för Zeppelin Sverige AB och Zeppelin Nordics.

Den nya anläggningen innehåller det svenska huvudkontoret med cirka 150 arbetsplatser liksom en multifunktionell serviceanläggning som blir en heltäckande bas för Zeppelins samtliga verksamheter i regionen.

Anläggningen kommer också att vara utgångspunkt för Zeppelins fältservicemekaniker i västra Sverige liksom Zeppelin Rental, Zeppelin Power Systems och Zeppelin Energy Rental.

ALLT UNDER ETT TAK

– Den stora vinsten är att vi får allt samlat under ett tak. Alla verksamheter, kontor, verkstad, lager och ett nytt demoområde ligger i direkt anslutning till varandra. Vi ökar dessutom kapaciteten med toppmoderna, större och skräddarsydda verkstadslokaler vilket gör att vi kan korta ledtiderna och ge våra kunder ännu högre servicenivå, berättar Volker Poßögel.

Anläggningen som ligger granne med Landvetter flygplats etableras

på en tomtyta som är hela 31 000 kvadratmeter stor.

Den totala lokalytan är cirka 9000 kvm varav verkstad, lager och kontor omfattar närmare 7800 kvm. Hela anläggningen blir miljöcertifierad enligt BREEAM In-Use.

– Bygget är en del i Zeppelin-koncernens plan att vara CO2neutrala 2030, säger Volker.

SKANDINAVISK PROFIL

Arkitekter i projektet har varit Semrén & Månsson.

– Det här är ett projekt som i stora delar handlar om att samla Zeppelins olika kompetenser från kontor till verkstad och skapa flöden som främjar ett integrerat och effektiviserat arbetssätt. Arkitektoniskt är tanken att kombinera hög Zeppelinigenkänning med en skandinavisk twist i enlighet med deras premiumvarumärke, säger Patrik Winnergård-Helm, Arkitekt SAR/MSA på Semrén & Månsson.

Utmärkande är de många och höga fönstren, den rena formen och ambitionen med inslag av trämaterial i entrén och kontorsdelarna som en del av den nordiska anpassningen.

– Det har varit väldigt utvecklande att arbeta tillsammans med Zeppelin Sverige. Vi har varit med hela vägen, från första utredningsskissen till att nu färdigställa bygghandlingarna, berättar Patrik Winnergård-Helm.

SER FRAM EMOT FORTSÄTTNINGEN

Byggtiden planeras till cirka 1,5 år och allt beräknas stå klart våren 2024. Parallellt fortsätter satsningen på Zeppelins anläggningar i Sverige med rask takt.

– Vi ser redan nu framåt mot nästa steg i att utveckla våra lokaler i Sverige. Vår ambition är att planera och inleda arbetet med renoveringen av vår stora anläggning i Upplands Väsby redan under 2023, berättar Volker Poßögel.

Nya Projekt 204 November 2022
Första spadtaget för Zeppelins nya huvudanläggning, fr v Anna McLaren Real Estate Manager Nordic, Zeppelin Sverige AB, Volker Poßögel, CEO för Zeppelin Nordics och Zeppelin Sverige AB, Fredrik Dahlström VD GBJ Bygg Väst AB, Johan Ohlsson Projektchef.

LINDBÄCKS OCH SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET FORTSÄTTER SAMARBETET I SKELLEFTEÅ

Lindbäcks och Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fortsätter sitt samarbete med byggstart av ett nytt bostadskvarter i Skellefteå, kvarter Bägaren i Moröhöjden med 51 lägenheter. Lindbäcks har nyligen färdigställt 161 lägenheter i kvarteret Dubbelkrut, Västra Erikslid åt SBB.

– Jätteroligt att Samhällsbyggnadsbolaget väljer att fortsätta bygga med oss på vår hemmamarknad i en så expansiv stad som Skellefteå. Vi delar uppfattningen att trähus är framtidens hållbara boende, säger David Sundström, affärschef på Lindbäcks.

I Skellefteå fortsätter bostadsbyggandet och nu startar bygget av

SBB:s andra projekt med Lindbäcks.

– Kvarter Bägaren består av två hus i fem respektive sju våningar, totalt 51 hyresrätter samt en garagebyggnad. Projektet kommer att certifieras med Miljöbyggnad silver och det känns väldigt bra att SBB vill prioritera hållbarhet i sina projekt, säger David Sundström.

Kvarter Bägaren ligger centralt i området Moröhöjden i Skellefteå. De två punkthusen kommer att byggas med stort fokus på materialval. Mellan husen anläggs en gårdsmiljö med möjlighet för attraktiva lek- och samlingsplatser. Parkeringar kommer att anläggas vid den södra delen vid husen mot Myntgatan.

Arkitekt: Nordmark & Nordmark.

Nya Projekt 205 November 2022
MILJÖVÄNLIGA KABLAR FÖR NORDISKA FÖRHÅLLANDEN Kabellösningar från nordisk tillverkare för energiö verföring i vindkraftsparker. Det som är viktigt för våra kunder är också viktigt för oss: Driftsäkerhet Tillgänglighet Installationsvänlighet Kolla in våra vindkraftprodukter på www.rekakabel.se Nordiska Projekt 2020 nr 4_Reka Kabel_Kvartssida 92x125mm.indd 1 13.8.2020 10.19.32 ELITE LED - Nya generationen gatubelysning NYHET www.defa.com WWW.CRAMO.SE CRAMO FINNS ALLTID DÄR FÖR DIG CRAMO LEVERERAR ALLTID I TID PRODUKTER FRÅN CRAMO FUNGERAR ALLTID CRAMO BIDRAR TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING

Osynlig när du så önskar Prestanda när du behöver det

Powermatic, dold dörrstängare, erbjuder exceptionell prestanda såväl som en mängd andra fördelar som vanliga dörrstängare inte kan matcha.

• Överlägsen design

• Perfekta för kulturbyggnader

• Minskad risk för vandalism

• Lämplig i installationer med stora hygienkrav

• Överensstämmer med relevanta brandnormer för 30 och 60 minuter branddörrar

• Klarar kraven för tillgänglighet

• Perfekt för hotell, hälsovård, utbildning, vårdhem, skyddat boende, kommersiella och många andra fastigheter

• Finns som standard och Free Swing för brandlarmsanläggningar

www.concealeddoorclosers.com www.luakonsult.se lars@luakonsult.se Tel 0705211306

SpecialiSter på tubvärmeväxlare, tryckkärl, tankar & ciSterner Bonäsvägen 32 • 891 78 Bonässund • Box 416, 891 28 Örnsköldsvik Telefon: 0660-26 56 00 • info@omv.se • www.omv.se
®
Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping http://www.team4service.de http://www.team4service.de 031-27 85 70 • www.rabygg.com RA Bygg är ett bygg- och byggserviceföretag som verkar i västsverige. Genom engagemang och yrkesskicklighet är RA Bygg kundens naturliga val och därmed skapas tillväxt och god lönsamhet.

SENIORBOENDET BONTOP MÖLNLYCKE ÖPPNAR: 87 LÄGENHETER OCH EN VINTERTRÄDGÅRD - MITT I CENTRUM

I dagarna öppnar seniorboendet Brf BonTop i Mölnlycke centrum i Härryda kommun. Här har Bo Aktivt uppfört 87 seniorlägenheter, 1–3 rok, 41–99 kvm som erbjuder möjligheter till aktiviteter, gemenskap och en boendeform med höga mervärden. Brf BonTop Mölnlycke är Bo Aktivts första, men arbete med nya anläggningar pågår också bl.a. i Helsingborg, Öckerö och Tyresö.

Lägenheterna har grupperats runt en 1 200 kvm stor vinterträdgård som erbjuder en varm, grönskande plats med sommar året om.

Till BonTop hör också en stor samlingslokal och en wellnessdel med gym, bastu, pool och behandlingsrum. Även om BonTop erbjuder en lugn och trevlig miljö, ligger anläggningen faktiskt i hjärtat av staden och under BonTop finns både butiker och ett stort garage.

– Det här är ett efterlängtat tillskott på bostadsmarknaden, både för Härryda och Göteborgsområdet, men också för Sverige. Gruppen äldre blir större, men samtidigt kräsnare och vi

erbjuder en boendetyp som länge saknats – lägenheterna var slutsålda för mer än ett år sedan. Bo Aktivts koncept innebär bostäder med hög arkitektonisk klass och smarta lösningar. Anläggningens hjärta är den stora vinterträdgården där man kan umgås och njuta av sommar hela året, säger Ulf Spennare, vd på Bo Aktivt i Sverige AB.

– Bo Aktivt bygger inifrån och ut och vi anpassar konceptet till varje plats. BonTop i Mölnlycke ligger mitt i staden och inordnar sig i den befintliga strukturen. I bottenvåningen ligger butiker och för en förbipasserande på gatan är det egentligen inget som avslöjar vad som finns här uppe, säger Ulf Spennare.

– Det här är vår första anläggning och jag är lika stolt som våra nyinflyttade är nöjda. Vi arbetar med fler anläggningar, bland annat i Ödåkra utanför Helsingborg, på Öckerö, på Särö i Kungsbacka och i Tyresö utanför Stockholm. Vår ambition är att utveckla Sveriges ledande seniorboenden och vi vill etablera oss på många fler platser. Vi är flexibla och konceptet kan lätt anpassas till olika platser och olika strukturer, mitt i stan som här eller bland villorna vid havet, avslutar Ulf Spennare, vd på Bo Aktivt i Sverige AB.

Nya Projekt 208 November 2022

SJU REGIONER ÄR ÖVERENS OM ARLANDA

Arlandas utveckling är avgörande för hela Sverige och särskilt viktig för huvudstadsregionen Stockholm-Mälarregionen. Idag har sju regioner i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete lämnat in ett gemensamt svar på utredningen ”Arlanda flygplats – en plan för framtiden”. Ett av kraven är att stationsavgiften för tågresenärer måste avvecklas för att öka kollektivtrafikresandet till Arlanda.

Genom Mälardalsrådets infrastruktursamarbete har sju regioner enats om vad som behöver prioriteras när det gäller Arlanda flygplats. I samarbetet ingår Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Gotland.

De sju regionerna vill se en utvecklad kollektivtrafik och mer effektiv infrastrukturanvändning till Arlanda. Stationsavgiften som tas ut för tågresenärer till och från Arlanda är ett hinder för utvecklingen. Eftersom avgiften grundas på statens avtal med Arlandabanan behöver staten därför inleda en förhandling med A-Train för att avveckla avgiften.

– Arlandas utveckling är avgörande för Stockholm-Mälardalen. För våra band till omvärlden såväl som för omvärldens band till oss. Till utvecklingen framåt krävs både en utvecklad infrastruktur på flygplatsen liksom till och från den. Staten måste här undanröja hinder och statliga straffavgifter på hållbart kollektivtrafikresande, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande Mälardalsrådet.

ARLANDA ÄR AV REGIONALT, STORREGIONALT OCH NATIONELLT INTRESSE

Snabba förbindelser till och från hela landet till huvudstadsregionen är viktiga. Arlanda behöver utvecklas med förbättrade förbindelser till Stockholm-Mälarregionens större städer. Även kopplingarna mellan inrikes- och utrikestrafiken samt utvecklingen av den internationella tillgängligheten är viktig för svensk konkurrenskraft.

SAMRÅD KRING INFRASTRUKTURINVESTERINGAR

Trafikverket bör samråda med Mälardalsrådet och andra relevanta aktörer kring kollektivtrafikfrågor, exempelvis vid framtagande av underlag inför en eventuell Arlandaförhandling. Mälardalsrådets infrastruktursamarbete vilar på en gedigen och stabil grund kring samsynen om behovet av att stärka tillgängligheten till Arlanda – framför allt med järnväg.

OM REMISSEN

Rapporten Arlanda flygplats – en plan för framtiden redovisades den 17 juni och har tagits fram av bokstavsutredaren Peter Norman på uppdrag av Regeringskansliet.

Uppdraget har innefattat att ta fram en plan för utveckling och utökning av Arlanda flygplats, inklusive miljötillstånd, för att säkra tillräcklig flygkapacitet baserat på tillförlitliga prognoser. Utredaren har även haft i uppdrag att i arbetet beakta de bedömningar och förslag som redovisas i promemorian Bromma flygplats – underlag för avveckling av drift och verksamhet (Ds 2021:25).

Nya Projekt 209 November 2022

Ställ om till en förnybar framtid

Vi skippar krånglet och väljer att fokusera på enkelheten. Vårt helhetskoncept innefattar marknadsledande laddutrustning, laddboxar, installation och service. Visste du att vi också erbjuder energitjänster som till exempel solenergi och energilagring. Varför krångla till någonting som kan vara enkelt?

Läs mer på OKQ8.se/foretag/elbilsladdning

Elektricitet Servicestation
Solenergi
Energilagring E-mobility
211 Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND • TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • SLAGKROSSAR • MATARE • TUNNELMATARE WWW.GRUSKUNGEN.SE Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 l boklund@gruskungen.se Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK Behöver du köpa maskin? KONTAKTA OSS!

Stena Fastigheter har tecknat hyresavtal med Handelsbanken i Stuveriet på Masthuggskajen i Göteborg. Inflyttning sker våren 2023. Med sin flytt till Stuveriet får Handelsbanken nya moderna lokaler i en LEED-certifierad fastighet i ett av Göteborgs mest attraktiva lägen.

-Genom flytten till moderna och ändamålsenliga lokaler kommer vi att stärka vårt kunderbjudande väsentligt. I samband med flytten så byter kontoret namn från Första Långgatan till Masthuggskajen, säger Peter Romedahl, kontorschef för Handelsbankens kontor Masthuggskajen.

Stena Fastigheters nya kontorshus Stuveriet är en del av utvecklingen på Masthuggskajen, som ska bli en ny kreativ och livfull stadsdel, intill vattnet. Stuveriet ligger nära kollektivtrafik, långgatorna, Järntorget, restauranger och kultur. Den 16 våningar höga kontorsdelen byggs samman med den befintliga byggnaden som fått två extra våningar. Totalt har huset 10 400 kvm uthyrningsbar yta.

– Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Handelsbanken till

Stuveriet, en hållbar kontorsfastighet med spännande arkitektur och många mervärden för våra hyresgäster, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter Göteborg.

Handelsbanken flyttar in på våning 8 och 9 och hyr 758 kvadratmeter. Förutom nya moderna lokaler, anpassade för verksamheten får Handelsbanken, och alla andra företag i Stuveriet, tillgång till de gemensamma ytorna i receptionen, caféet, orangeriet på 14e våningen och takterrassen. I huset finns också möjlighet till dusch och omklädning och plats för cykeln.

Stuveriet har ett högt hållbarhetsfokus med bland annat fasad i återvunnet aluminium och solceller som försörjer hela fastigheten med el. Stuveriet ämnar uppnå certifiering enligt LEED Platinum, vilket är LEEDs högsta certifiering för miljöbyggnader.

Masthuggskajen är ett av Göteborgs största stadsutvecklingsprojekt och här kommer 1300 bostäder, 6000 arbetsplatser, restauranger, förskolor, hotell och plats för kulturliv att växa fram.

Stena Fastigheter bygger 300 hyresrätter och 30 000 kvadratmeter kontor, handel, service och restauranger. Masthuggskajen certifierade enligt City Lab Action och har belönats med vinst i Sweden Green Building Award i kategorin City Lab.

Nya Projekt 212 November 2022

HÅLLBARA BYGGNADER

världsmål.

Ansvarsfull dansk producent

I mer än 20 år, har Alfix dedikerad och målriktat arbetat med att minimera onödiga miljöpåverkan och samtidigt säkerställa arbetsmiljön i de vänliga produkterna och lösningarna för byggbranchen.

Men dessförutom jobbar vi aktivt för miljö-/arbetsmiljö och hållbarheten i den värld vi omger oss med. SÅ! Har det alltid varit fallet för Alfix.

100%
PÅ VÄG TILL MER Läs mer om hållbarhets-resan här! 2000 2021 2019 2020 2016 2018 2010 2014 2015 2012 2009 2002 2005 2007 HÅLLBARHETS - RESAN  Förberedelserna till den första ”Alfix Miljöpolicy” startades. 1. Miljöpolicy Doku- mentation och ”gröna” målsättningar. 2. Miljöpolicy Dokumentation och nya ”Gröna” målsättningar. 4. Miljöpolicy  3. Miljöpolicy  Anpassning med svensk miljöorganisation "BASTA". Alla trycksaker: Flyers, broschyr etc. samt marknadsföringsskyltar tillverkas enbart i miljövänligt papper och pappkartong. Alfix nomineras till ”Byggeriets Miljøpris” med en ny snabbhärdande och miljöhållbar fästmassa. 7. Miljöpolicy Alfix
Alfix
1
köper enbart (100 %) elektricitet vindkraftverkfrånåt fabrikken Kolding.
nomineras till "Byggeriets Miljøpris" med en hållbar miljövänlig stegljudsmatta, tillverkad av återvunnen europeisk gummi, från bildäck samt ca 10% naturligt kork. 8. MiljöpolicyMed löpande uppföljning samt nya initiativ och mål. Fokusområden är avproduktutveckling,hållbaråtervinning sopor och energikartläggning inom FN’s
EPD'ar – Nu har vi mer än miljö-bedömningar(EPD'ar)60på Alfix produkterna. Inköp av Bionaturgas åt fabrikken i Kolding. Med detta kan vi reducera vår samlade CO2 förbrukning på fab- rikken med 10 %. Alfix "ByggerietsvinnarMiljøpris" i DanmarkTack vara vår innovativa miljö-/ arbetsmiljö strategi. Alfix blir medlem av GEV EMICODE och uppnår därvid certifiering. EC1 plus Introduktion av fasadputs och målarfärg i emballage av återvunnen plast. Inköp av säck-/påseemballage i särskild miljövänlig kvalitet. 5. Miljöpolicy 6. Miljöpolicy

kreativ, konsekvent och kostnadseffektiv lösning.

Energieffektiv och klimatsmart isolering med

lösull

Kraven på hållbarhet, effektivt byggande och kort produktionstid ökar hela tiden. Det gör isolering med lösull till det smartaste alternativet.

Tekniken har mängder av fördelar som minimalt utrymmeskrav för teamet vid blåsningen, ingen lagerhållning, ingen markpåverkan, inget behov av kranar eller containrar för spill.

ENIVA Isolerproffs • 020 – 25 29 00 • www.isolerproffs.se

erbjuder även projektledning inom byggnation, vi har goda kontakter och bra samarbetspartners inom bygg och entreprenadverksamheten.

Produkter för Svanenmärkta hus brandtätning | brandisolering | tillverkning | utbildning brandteknikab.se CERTIFIERAD ISO 9001 CERTIFIERAD ISO 14001 För mer information eller frågor ring eller maila, Johan Söderström tfn. 073-5170010 / 08-7787500 mail: johan@teamjsm.se Vi erbjuder ett helhetsåtagande inom måleri, från idéer, projektering till besiktning. Våra kunder erhåller en kvalitativ, kreativ konsekvent och kostnadseffektiv lösning. Vi erbjuder även projektledning inom byggnation, vi har goda kontakter och bra samarbetspartners inom byggoch entreprenadverksamheten. Vi erbjuder ett helhetsåtagande inom måleri, från idéer projektering till besiktning. Våra kunder erhåller en kvalitativ,
Allt från idéer, projektering till utför A nde
För mer information eller frågor, ring eller maila Johan Söderström 073-517 00 10 / 08-778 75 00 johan@teamjsm.se Helhetsåtagande inom måleri Använd ROTavdraget Johan Referensbilder UC Trygg Företagare Kreditvärdig
Vi

Öijared Resort är känt för sitt annorlunda och spektakulärt klubbhus, ritat och formgivet 1988 av en av Sveriges främsta arkitekter, Gert Wingårdh. Klubbhuset är ett av Gerts allra första projekt då han började sin karriär som arkitekt.

Gert säger ofta att han ogärna besöker sina projekt då de väl står färdigbyggda, men igår gjorde han ett undantag då han kom till Öijared för att tala inför medlemmar i, och partners till Öijared Resort. På plats fanns också medlemmar av ägarfamiljen Brandström med Monica och Jonas Brandström i spetsen och även sonen Johan som i samråd med Gert Wingårdh ritat Öijared Resorts hotellbyggnad om 34 stora rum och sammanlagt 200 bäddar.

Jonas och Gert berättade om resan de gjort tillsammans inför skapandet av vad som kom att bli en riktig snackis. Både på grund av den ovanliga arkitekturen men också på grund av den då unge, okände arkitekten Gert. De berättade om resan till Stockholm där de mottog Sveriges finaste arkitekturpris, Kasper Salin priset, 1988.

Efter en intressant berättelse om det kreativa arbetet bakom Öijareds klubbhus, materialval, utmaningar och anekdoter var det dags för frågestund som helt säkert hade kunnat fortsätta långt mycket längre då många fångades av Gerts spontanitet och genuina kärlek till arkitektyrket.

– Vi är så glada att Gert ville besöka oss denna kväll. För oss betyder klubbhuset och dess spännande arkitektur otroligt mycket och uppskattas av så många varje dag. Att arkitekten och vår egen visionär Jonas Brandström, som tillsammans skapade detta för så många år sedan nu stod här tillsammans än en gång, det var häftigt, säger Sandra Taranger Eberstein, VD för Öijared Resort.

Vi utför alla typer av kyrkorenoveringar, både små och stora projekt. Tillhandahåller alla tjänster inom specialsnickeri, kulturmåleri, byggnadsvård, fönsterrenoveringar, samt moderna inredningar till församlingar. Välkommen till Hesta snickeri AB! Kontakta oss för mer information! info@hestasnickeri.se 018-39 52 77 BEHÖVER DU HJÄLP MED MARKARBETE? Holmströms entreprenad utför de flesta typer av markarbeten åt både privatpersoner och företag mattias@holmstromsentreprenad.se 070 - 540 01 22 projekt.svedbergs.se Namnlöst-1 1 2022-10-11 19:17 070-335 63 09 • john@bamaleri.se • www.bamaleri.se I www.univent.se 08-522 990 90 Intallationer •
Levererar och monterar allt i natursten i hela landet. Golv Trappor Fasader Fönsterbänkar Bänkskivor Marmor Granit Kaksten Skiffer Skärmtegel www.stenentreprenader.se PROJECT & SITE MANAGEMENT AB Östra Torggatan 11 652 25 Karlstad www.psmab.com PROJEKT ─ KONTAKT Per-Ove Eriksson 070-354 02 55 per-ove.eriksson@psmab.com 0705-40 45 62 • www.fridstromsmaleri.se Fönster Ekonomiskt, Komfortmässigt, Estetiskt Inglasningar Integrerat system, Tillvalsinglasning, Uterum Balkonger Plattor, räcken, tak T KNO A BYGGSYSTEM AB B 75, 592 22 Vadstena T LEFON: 0143-292 20 FAX: 0143-131 50 OST: info@teknova.se .teknova.se Snickarvägen 8, 592 41 Vadstena Tel: 0143-292 20 info@teknova.se

RIKSBYGGEN FÅR TEKNISK FÖRVALTNING I BRF PORKALA MED 823 LÄGENHETER

Från den 1 oktober sköter Riksbyggen teknisk förvaltning, drift av byggnader och installationer i Brf Porkala, Akalla. Brf Porkala är en av Stockholmsområdets största bostadsrättföreningar som äger 18 bostadshus med totalt 823 lägenheter och 22 lokaler.

– På Riksbyggen är vi väldigt glada över avtalet med Brf Porkala. Vi ser fram emot samarbetet med föreningen och vi tar med oss Riksbyggens breda kompetens inom teknisk förvaltning och hållbarhet, säger Maria Söderberg, marknadsområdeschef för

Riksbyggens fastighetsförvaltning i Stockholm.

Brf Porkala uppfördes 1976-78. Föreningen har 823 lägenheter och fem hyresrätter, två stora parkeringar, flera cykelrum och tio kommersiella lokaler, en träfflokal som går att hyra, en bastu och ett mindre gym. Avtalet börjar gälla med start från den 1 oktober i år.

– Det ska bli väldigt roligt att arbeta tillsammans med föreningen med en proaktiv och långsiktig fastighetsförvaltning där vi tillsammans med styrelsen har satt gemensamma mål, säger Christian Richard, försäljningsansvarig, Fastighetsförvaltning Stockholm.

Nya Projekt 220 November 2022

Nu lanserar Riksmäklaren sin projektsida för Brf Carls Park, där finns mer information att läsa och möjlighet att redan nu göra sin intresseanmälan. Här finns boende för dig som söker en större lägenhet för familjen eller för dig som söker ett ytsmart boende.

– Det här är verkligen ett boende med det lilla extra i natursköna Rosendal. Vi befinner oss just nu i väntan på säljstart, men vill du hålla dig uppdaterad under resans gång, gör en intresseanmälan redan idag, säger Sisela Rosman, fastighetsmäklare på Riksmäklaren.

Här finns bostäder som erbjuder ett socialt liv med öppna sällskapsytor mellan kök och vardagsrum. Här kan hela familjen med släkt och vänner samlas för trevliga stunder.

Samtliga bostäder har väl tilltagna balkonger för middagar och avkoppling, många med utsikt över grönskande Carls Park eller Stadsskogen.

– Dessutom kan du njuta av solen och storslagna vyer tillsammans

med dina vänner på någon av föreningens två takterrasser, säger Sisela Rosman.

Brf Carls Park erbjuder ett bekvämt boende med hiss från markplan och vidare till ditt våningsplan eller garage, förråd samt bil- och cykel pool. Alla större lägenheter kommer vara garanterad garageplats.

– Här får man närhet till fin natur samtidigt som det är cykelavstånd till centrum. Värt att nämna är att bostäderna är miljövänligt byggda av trä och utrustade med solceller, säger Sisela Rosman.

FAKTA

Antal lägenheter: 74 bostadsrättslägenheter

Lägenheter: 1-5 rum och kök

Storlek: 28-124 kvm

Säljstart: Januari 2023

Planerad inflytt: Q2 2025

Andrahandsuthyrning: Tillåtet

Köp av juridisk person: Tillåtet

Nya Projekt 221 November 2022
NU LANSERAS BRF CARLS PARK I ROSENDAL
Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning VÄNDBAR Venti

as med aggregat

Nya simhallen i Kiruna utrust as med våra Euroclima luf tbehandlingsaggregat

Nya simhallen i Kiruna utrust as med våra Euroclima

luf tbehandlingsaggregat

eransen ingår 10 st. ehandlingsaggregat otalt 130.000 m3/h. egaten utföres med meåtervinning i flera steg med luftavfuktning, ktning, samt komfortkyla s största tillverkare

ngår 10 st. gsaggregat 000 m3/h. tföres med ning i flera steg vfuktning, amt komfortkyla

I leveransen ingår 10 st. luftbehandlingsaggregat på totalt 130.000 m3/h. Aggregaten utföres med värmeåtervinning i flera steg och med luftavfuktning, befuktning, samt komfortkyla

Tel 040 45 33 80 info@menair se www menair se

Euroclima en av Europas största tillverkare Tel 040 45 33 80 info@menair se www menair se

Euroclima en av Europas största tillverkare

Säljkontor: Vellinge: 0767 970 770 Stockholm: 0724 020 483

Säljkontor: Vellinge: 0767 970 770 Stockholm: 0724 020 483

Lu ft avfu kt ar n a t i u t el u ft fl ö d e p å en l i g t U H M : s h ål l b arh et s kri
Lu ft avfu kt ar n a t i l l fö r m i n u t el u ft fl ö d e p å 3 0 % , en l i g t U H M : s n ya h ål l b arh et s kri t eri er
Kontakta oss för att ta
vårt
del av
nya simhallskoncept! 3
Liebherr-Sverige AB Fallskärmsvägen 5 721 31 Västerås Upplev
Tel: +46 21 80 62 40 info.lsv@liebherr.com www.facebook.com/liebherrsverige www.instagram.com/liebherrsverige www.liebherr.se Annons Nya Projekt 3_halv sida_en bild.indd 1 2020-06-05 08:48:30
utvecklingen.

SKANDIA FASTIGHETER FÖRVÄRVAR NOVA OCH GÖR ENTRÉ I LUND

Skandia Fastigheter förvärvar handelsplatsen Nova och ökar därmed sitt innehav med en anläggning som omfattar ett sjuttiotal butiker och restauranger.

En av Skandia Fastigheters inledande aktiviteter efter tillträdet blir att starta ett arbete för att miljöcertifiera byggnaderna– ett grundläggande kriterium för de fastigheter som ingår i bolagets bestånd.

För flertalet boende i regionen är Nova det självklara valet av mötesplats med starka varumärken som H&M, Clas Ohlsson, Stadium, Jysk och Bastard Burgers. Här finns 26 000 kvm service, butiker och restauranger på fem minuters cykelavstånd från

Lunds centrum.

– I Nova hittar vi egenskaper vi särskilt värdesätter även hos andra handelsplatser vi äger, förvaltar och utvecklar, säger Bo Jansson, fastighetschef på Skandia Fastigheter. Nova är en mötesplats nära stan för de som vill uppleva, shoppa, äta en god lunch, umgås med vänner och ta del av service som exempelvis ett frisörbesök eller att rita upp ett nytt kök.

– Det är prioriterat att så snart som möjligt få en egen centrumledning på plats, säger Bo. För oss är det viktigt att vara nära hyresgästerna, förstå deras behov och jobba tillsammans med dem för att utveckla handelsplatsen vidare. Initialt kommer detta ske under ledning av centrumchefen Niklas Blonér och hans framgångsrika förvaltningsteam i Väla, Helsingborg.

Nya Projekt 224 November 2022

ETT BYGGPROJEKT DÄR INGEN SKADAS.

afgruppen.se/anlaggning
FÄRGBYGGE ECO PROFFS VÄGG FÅR BETYGET GULD I EUROFINS INDOOR AIR COMFORT (IAC) TEST! BÄST ITEST! MED ECO PROFFS VÄGG HAR VI ERHÅLLIT EUROFINS HÖGSTA NIVÅ FÖR CERTIFIERING INDOOR AIR COMFORT GOLD.
products,
European
GENOM FÄRGBYGGES MODERNA BRYTSSYSTEM ERBJUDER VI MARKNADENS STÖRSTA UTBUD AV KULÖRER!
SEUPP! SNARTBYTERVIGRAFISKPROFIL. VOC-halt ECO Proffs Vägg (2,27g/l) EU gränsvärde (30 g/l) enl. (kat A/a) TVOC (µg/m3)-halt efter 3 dygn 0 5 10 15 20 25 30 35 ECO Proffs Vägg (12µg/m3) Eurofins Gold Limit Value (1000µg/m3) 0 200 400 600 800 1000 1200
Testresultatet medför att ECO Proffs Vägg klarar samtliga för marknaden relevanta miljömärkningar så som Indoor Air Comfort - Eurofins certified
US Green Building rating system LEED, Blue Angel German ecolabel, Nordic Swan (Scandinavia),
"Flower" ecolabel mfl. ECO Proffs Vägg är skapad av högkvalitativa, naturliga råvaror med modern teknik, vilket gör den till ett självklart val avseende funktion, hälsa, miljö och design. ECO Proffs Vägg är ett överlägset alternativ till de petrokemiskt framställda färgerna på marknaden!
För att beställa färgprover eller mer material vänligen kontakta oss på Färgbygge tel 08-551 747 50, mail: info@fargbygge.com. Alternativt våra återförsäljare som återfinns på www.fargbygge.se

Nyligen togs det första spadtaget för 25 nya bostäder i Torsviken. OBOS fortsätter därmed utbyggnaden av det naturnära området som ligger endast 20 minuter från Norrköping.

– Det känns väldigt bra att vi är i gång! Vi märker ett stort intresse från framför allt barnfamiljer som vill bo nära naturen men samtidigt ha nära till Norrköping. Fördelarna med att bo i våra nyproducerade bostäder är många, inte minst med tanke på att vi levererar energieffektiva produkter, vilket såklart drar ned elkostnaderna för de boende, säger Karl Braune, projektutvecklare på OBOS Sverige.

OBOS har tidigare byggt det slutsålda grannkvarteret Brf Trivsamheten. Den här gången bygger OBOS välplanerade radhus och kedjehus på 113 och 122 kvadratmeter, alla med stora uteplatser och en egen lättskött trädgård att sköta om. Samtliga hus har rymliga sociala ytor och gott om plats för hela familjens privata liv i 3–4 sovrum.

I området byggsplaneras också en stor lekplats med trollskogstema som kommer att stå klar i slutet av oktober. Det mesta man behöver i vardagen finns två kilometer bort i Krokek, som har goda buss- och tågkommunikationer in till Norrköping. För den som lockas av äventyr finns också Kolmårdens djurpark på ett bekvämt avstånd. Dessutom ligger populära Oscarshälls Restaurang endast en kort promenad bort.

– För oss är det självklart att fortsätta bygga bostäder för våra medlemmar och övriga kunder även när marknaden är osäker. Vi erbjuder ett trygghetspaket, som bland annat gör att OBOSmedlemmar kan få ersättning för dubbla boendekostnader om försäljningen av nuvarande bostad drar ut på tiden. Vi ser fram emot att fortsätta vara med och utveckla Torsviken framöver, avslutar Karl Braune.

Inflyttning i radhusen beräknas runt hösten 2023, medan kedje husen är redo för inflyttning våren 2024.

I mer än 50 år har Scheuch stått för innovativ luft- och miljöteknik inom industrin. Som marknadsledare och teknikpionjär tillhandahåller vi industriella produkter och system för att skydda människor och miljö på platser runt om i världen. Och det innebär att vi ser till att luften förblir ren för kommande generationer.

VÅRA TJÄNSTER

Teknik för ren luft - från planeringsfasen ända fram till driftsatt anläggning Anpassade kundlösningar Optimala helhetslösningar utformade för att säkerställa högsta driftsäkerhet och tillgänglighet

SCHEUCH - ALLTID ETT STEG FÖRE I RÖKGASRENING VI LEVERERAR TEKNIK FÖR REN LUFT Scheuch GmbH Weierfing 68 4971 Aurolzmünster Austria Phone +43 / 7752 / 905 – 0 Fax +43 / 7752 / 905 – 65000 E-Mail office@scheuch.com KONTAKT / SVERIGE: SCHEUCH GMBH KRINOVA SCIENCE PARK 29139 KRISTIANSTAD, SVERIGE PHONE: +46 708 439939, E-MAIL: OFFICE.SWE@SCHEUCH.COM WWW.SCHEUCH.COM Scheuch_Ins_Image_Energie_220x280_140815_schw.indd 1 14.08.15 10:02