Nya Produkter 001

Page 1

NYA PRODUKTER 001

Nya Produkter Mars 2024

Klicka

för att kolla in våra övriga magasin!

Nr 001/2024

Utgivare:

Nya Produkter ges ut av

Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm

Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710

Redaktion:

Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se

Art Director:

Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se

Marknad:

Försäljningschef Lisa Hofberg, lisa.hogberg@storkom.se

Försäljning:

Benjamin Jonsson, benjamin.jonsson@storkom.se

Kontakta oss:

Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll.

Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material.

Tidningen får citeras med angivande av källa.

SMART BETONGDATOR

VINNER NY MARK UTANFÖR SVERIGE

>>>

SMART BETONGDATOR VINNER NY MARK UTANFÖR SVERIGE

Den uppkopplade och batteridrivna betongdatorn Celsicom TC603 fortsätter att fascinera byggbranschen.

Runt om i Norden gör den gula, kompakta mätboxen succé tack vare att den erbjuder driftsäker teknik, är enkel att använda och via molnlagring ger användarna tillgång till aktuella mätvärden när som helst i mobilen, surfplattan eller datorn.

Celsicom TC603 ingår i en ständigt växande produktfamilj bestående av smarta mätboxar för olika mätstorheter i alla tänkbara miljöer. Den tekniska lösningen utvecklades av Celsicom AB för tio år sedan och mätboxarna har sedan starten sålts av Nordtec.

Där konstaterar man följande: det finns ett ökat intresse för den tåliga och smarta betongdatorn vars effektiva fjärrmätning eliminerar tidsödande, kostsamma kontrollmätningar av betonggjutningar.

SNABB IGÅNGSÄTTNING AV MÄTNING

Startsträckan för att komma i gång med Celsicom TC603 (och övriga mätboxar i Celsicom-familjen) är minimal. Allt som behöver göras är att skapa ett användarkonto (det tar bara några minuter), öppna mätboxen och skanna en QR-kod för att aktivera boxen för mätning.

Därefter fäster man två termoelementtrådar till polskruvar inuti boxen, tvinnar ihop de andra ändarna av trådarna med varandra och gjuter in dem i betongen. Svårare än så är det inte.

DRIFTSÄKER TEKNIK UTAN BASSTATION

Många fjärrmätningssystem på marknaden skickar mätdata till en lokal basstation (gateway) och därifrån vidare till mobilnätet.

Detta ställer krav på bra täckning mellan givare och basstation, vilket ofta saknas på byggarbetsplatser.

Med Celsicom TC603 är dessa problem ett minne blott. Betongdatorn har ett integrerat SIM-kort, vilket innebär att den kan mäta och sända alla värden direkt till molntjänsten Celsiview utan att behöva ta några driftkänsliga omvägar via en basstation eller gateway.

ETT AV EUROPAS MODERNASTE LISTMÅLERIER FINNS I LEKSAND

Une Produkter är ett svenskt företag med över 70 års erfarenhet av att producera högkvalitativa lister och byggprodukter. De har blivit en av Europas modernaste formgjutningstillverkare som använder miljövänliga material och processer.

Företagets primära fokus ligger på att tillhandahålla ytbehandlade lister, inklusive golvsocklar, foder, taklister, lister och täcklister bland annat. De har utvecklat en helt unik industriell process, i samarbete med marknadsledande maskintillverkare, för att säkerställa produkter av högsta kvalitet.

Une Products erbjuder en mängd olika lister, inklusive All-mogel, SEBE och MDF-Board. SEBE-listen är en standardprofil som kommer ytbehandlad, inklusive foder, golvsocklar, taklister, smyglister, täcklister och stealthpaneler.

SEBE-listen har rekommenderats av byggproduktbedömningen, vilket framhäver dess kvalitet och effektivitet.

Allmogel-listen är ett annat populärt alternativ, med en traditionell svensk design som tillför en touch av elegans till alla rum[5]. MDF-skivan är en fiberskiva med hög densitet som är perfekt för att skapa en jämn och enhetlig finish[4].

Utöver lister erbjuder Une Produkter andra byggprodukter, inklusive leksand, som är idealisk för att skapa en säker och trevlig lekplats för barn. De ger också skötselråd för sina produkter, för att säkerställa att kunderna kan behålla kvaliteten och livslängden på sina lister och byggmaterial. Une Produkter är stolta över sitt engagemang för kvalitet och miljö, vilket gör dem till ett pålitligt och hållbart val för alla dina form- och

byggbehov.

FÖRDELARNA MED ATT ANVÄNDA SEBELISTER OCH

DERAS CERTIFIERING

SEBE-gjutning är en typ av ytbehandlad standardprofil som används i bygg- och renoveringsprojekt[1]. Den är tillverkad av UNE-Produkter, ett företag med mer än 70 års erfarenhet av att måla ytbehandlade lister[1]. SEBE list finns i olika standardprofiler, inklusive foder, golvsocklar, taklister, täcklister, täckskivor etc. av furu eller MDF-skiva. Europas modernaste lister tillverkas av UNE-Produkter i Leksand.

Det finns flera fördelar med att använda SEBE-gjutning i byggoch renoveringsprojekt. Listen är mycket hållbar och motståndskraftig mot slitage, vilket gör den till en kostnadseffektiv och långvarig lösning.

Dessutom finns SEBE gjutning tillgänglig i en mängd olika storlekar och ytbehandlingar, vilket gör det enkelt att matcha alla designestetiska egenskaper. Den är också lätt att installera tack vare sin lätta och flexibla karaktär.

SEBE formgjutning är certifierad av Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC).

Denna certifiering säkerställer att träet som används i formningen kommer från hållbart skötta skogar, vilket främjar ansvarsfull skogs-förvaltning. Dessutom rekommenderar byggproduktbedömningen användningen av SEBE-gjutning, vilket ytterligare lyfter fram dess kvalitet och tillförlitlighet.

Genom att välja SEBE-gjutning för bygg- och renoveringsprojekt kan individer och organisationer dra nytta av en högkvalitativ, hållbar och hållbar produkt som bidrar till ett ansvarsfullt skogsbruk.

Nya Produkter Mars - DETTA ÄR EN ANNONS
Nya Produkter Mars - DETTA ÄR EN ANNONS

KOLFIBERFÖRSTÄRKNING STOCKHOLM REVOLUTIONERANDE TEKNIK

I takt med tiden kommer olika saker att nötas ut i byggnader och lokaler. För många handlar denna fråga om olika ytskikt och där exempelvis golv, väggar och tak tar skada och måste bytas ut. Detta slitage kan emellertid också drabba bärande konstruktioner som måste förstärkas för att även fortsatt vara säkra och hållbara.

Förstärkningen i fråga har traditionellt skett med hjälp av

exempelvis balkar - något som varit långt ifrån optimalt sett till att vikten förändras att detta kan leda tillmer påfrestning. Därför är  kolfibeförstärkning  ett välkommet tillskott på marknaden och vi är stolta över att erbjuda den lösningen för företag och fastighetsägare i Stockholm.

Med kolfiberförstärkning kan man skapa starka konstruktioner utan att vikten påverkas. Det handlar om en revolutionerande teknik som ger större säkerhet. Dessutom till lägre priser.

Kontakta oss för en offert! www.fogfriaytor.com

Nya Produkter Mars - DETTA ÄR EN ANNONS

UNIK ENERGILÖSNING FÖR HÅLLBARA BOSTÄDER I RÅBYLUND

En etapp är redan klar och etapp två blir färdig i början av 2024. Bostadsområdet Råbylund i sydöstra Lund växer fram så att det syns. Här har bostädernas miljövänliga energisystem tagits fram som en unik lösning just för Råbylund.

Området Råbylund i sydöstra Lund består av fem byggetapper. Arbetet påbörjades 2021, och samtliga fem etapper skall stå klara under 2026. Kraftringen fick tidigt i processen i uppdrag att ta fram en energilösning för de 367 lägenheterna i de två första etapperna. En grundförutsättning var att energianvändningen maximalt fick uppgå till 42 kWh/kvadratmeter och år. Kraftringen antog utmaningen. Jon Svärd är energiexpert i Kraftringen och har projektlett Kraftringens arbete med energisystemet på Råbylund:

– Vi är mycket stolta över projektet. Det var från första början tydligt och klart att utgångspunkten var en energiprestanda på max 42 kWh/kvadratmeter. Utifrån det unika kundbehovet har vi sedan designat anläggningen från grunden och kombinerat olika energikällor på nya sätt för att på så vis kunna skapa ett riktigt effektivt energisystem, säger Jon Svärd.

Energilösningen består av fjärrvärme, värmepump, värmemagasin i ackumulatortankar, elenergilagring i elbatteri, solceller el och solceller med el och termisk värme. Hela energilösningen samverkar i ett styrsystem som kommunicerar med kundens övergripande styrsystem i byggnaden. Målsättningen är att byggnadens energiprestanda ska hållas under 42 kWh/ kvadratmeter och år. Styrsystemet gör så att det alltid är den mest gynnsamma energikällan som används.

– Det unika är den sammansatta energilösningen där hybridsolceller levererar både el och termisk energi från solen. Den termiska energin hämtas även om solen inte lyser eftersom panelerna värms av omgivande lufttemperatur. Det ger oss möjligheten att hämta solenergi även under nattetid, berättar Jon Svärd.

Heimstaden är byggherre, ägare av fastighetsbeståndet i Råbylund och beställare av projektet

– Byggnationen i Råbylund är det första någonsin för Heimstaden där hybridsolceller används. Vi tycker det är spännande att implementera ny effektiv teknik i våra fastigheter som hjälper oss att minska vårt klimatavtryck och dettaär ett exempel på det, säger Annicka Jörgensen, hållbarhets-chef Heimstaden Sverige.

Nya Produkter 11 Mars

INDUO REVOLUTIONERAR IOT-MARKNADEN MED NYA ENKLA LÖSNINGAR

Nya IoT-paket från Induo förenklar installation och minskar kostnader. Induos två nya IoT-paket är skräddarsydda för drifts tekniker, fastighetsansvariga eller professionella användare som vill övervaka värme och ventilation.

Paketen, som är lätta att installera, sparar tid och minskar kostnader för kunder inom telekom och IoT. Dessa paket, designade för enkelhet och effektivitet, är anpassade för snabb installation och kostnadseffektiv drift.

INNOVATIVA LÖSNINGAR FÖR DEN MODERNA ANVÄNDAREN

Induos nya temperaturlarmpaket och larmpaket med inbyggda givare är utformade för att ge professionella användare en problemfri upplevelse.

Med dessa paket kan kunderna snabbt installera och övervaka temperatur och luftfuktighet utan behov av omfattande teknisk kunskap.

Detta är särskilt värdefullt för den som behöver pålitliga och lätthanterliga system. Paketen ansluts till mobilnätet vilket underlättar vid installation.

EN-PLATTFORMS-STRATEGI FÖR ENKEL HANTERING

Ett kärnvärde i dessa paket är Induos heltäckande plattform som möjliggör både övervakning av data samt inställningar av enheten.

Denna användarvänliga plattform förenklar processen för kunden och ger dem full kontroll över sina system. Med realtidstillgång till data och enkel justering av inställningar, erbjuder Induo en lösning som sparar både tid och pengar och där enheterna alltid kan justeras för individuella behov.

SKALBARHET OCH ANPASSNINGSBARHET FÖR ALLA BEHOV

Dessa IoT-paket är inte bara enkel att installera, utan också anpassningsbara för att möta olika behov.

Detta gör dem idealiska för en mängd olika miljöer och applikationer. Från övervakning av viktiga temperaturgränser till att hantera luftfuktighet och larmingångar, har Induo skapat en flexibel och skalbar lösning som växer med kundens behov.

IOT-SENSORER MED SMS-FUNKTIONALITET

Traditionella IoT-sensorer skickar data till en plattform där data analyseras och triggar larm som skickas via mail eller SMS. Induo har lagt denna funktionalitet direkt i sensorn istället vilket skapar ökad pålitlighet genom flera larmvägar än den traditionella strukturen.

SKYDDSRUMSSPECIALISTEN LANSERAR

NYCKELFÄRDIGT SKYDDSRUM

Skyddsrumsspecialisten lanserar nu sin senaste satsning på att projektera och skapa ett privat skyddsrum i samarbete med Global Construction. Den nyckelfärdiga skyddsrumslösningen är nu tillgänglig för försäljning genom återförsäljaren Överlevnadsbutiken.

Detta banbrytande skyddsrum kombinerar avancerad teknik med robust konstruktion för att erbjuda en nivå av trygghet och säkerhet som är oöverträffad på marknaden.

Konstruerat med högkvalitativ 6 mm tjock plåt som är behandlad med korrosivitetsklass C3 och förstärkt med balkar och pelare runt om för ökad stabilitet, erbjuder detta skyddsrum pålitligt skydd i alla situationer.

En effektiv ventilation med fläkt och filtersystem säkerställer kontinuerlig luftcirkulation och ren luft, samt klarar av alla kända stridsgaser (CBRN), medan en stöttålig trappa med 90 graders entré möjliggör enkel åtkomst och klarar av att stå emot gammastrålning och tryckvågor.

Säkerheten är av högsta prioritet med en gastät dörr och en gastät, rostfri, skott-, stötvågs-, och inbrottssäker säkerhetslucka som förhindrar penetration av oönskade ämnen. Skyddsrummet är också utrustat med en övertrycksventil för att bibehålla konstant tryck och förhindra infiltration av farliga ämnen.

Med en imponerande belastningskapacitet på 10 ton/m2, vilket är dubbelt så mycket som myndigheternas krav, erbjuder skyddsrummet en extra nivå av trygghet.

Dess placering minst 1 meter under jord ger effektivt skydd mot gammastrålning, medan konstruktionen effektivt hanterar tryckvågor för att skydda mot explosionsliknande företeelser.

NORDSJÖ LANSERAR TVÅ NYA PRODUKTER FÖR RENGÖRING AV FASADEN

Nu lanserar Nordsjö två nya produkter för fasad – Nordsjö Original Universal Målartvätt och Nordsjö Original Alg- och Mögelmedel.

Två rengöringsmedel som ger de bästa förutsättningarna för att målarfärgen ska få fäste eller när fasaden behöver en uppfräschning efter vinterhalvåret.

För att säkerställa att den nya färgen som ska målas på husfasaden får bästa möjliga fäste är det nödvändigt att tvätta fasaden mycket noggrant. Detta så att föroreningar, påväxt och smuts inte sitter kvar.

Nu lanserar Nordsjö de två produkterna för fasadtvätt som ser till så att förutsättningarna att måla om och underhålla blir de bästa

Nordsjö Original Universal Målartvätt och Nordsjö Original Alg- och Mögelmedel.

Nordsjö Original Universal Målartvätt används när husfasaden ska tvättas på bästa möjliga vis inför en ommålning.

Den kan även användas regelbundet för att hålla fasaden ren och fräsch och därmed öka hållbarheten över tid.

Speciellt effektiv är produkten tillsammans med Nordsjö Original Alg- och Mögelmedel så att ny påväxt av alger och mögel förebyggs. Båda produkterna passar även utmärkt att använda för rengöring av exempelvis träterrasser och trädgårdsmöbler.

ZPARK DUO: KONVERTERA BEFINTLIGA MOTORVÄRMARE TILL ELBILSLADDNING >>>

ZPARK DUO: KONVERTERA BEFINTLIGA

MOTORVÄRMARE TILL ELBILSLADDNING

Zpark, en ledande aktör inom energisystem och laddinfrastruktur, introducerar stolt sin banbrytande helhetslösning för fastighetsägare – Zpark Duo.

Denna lösning erbjuder enastående fördelar som förenklar driftsättning, ger total kontroll över laddning och uppvärmning samt främjar hållbarhet.

Fördelar för fastighetsägare:

1. Använd befintligt kablage: Zpark Duo M-serie och T-serie erbjuder snabb plug-and-play-installation, sparar värdefull tid för fastighetsägare. Ingen kablagebyte krävs; befintlig infrastruktur kan utnyttjas, inklusive konvertering av befintliga motorvärmare till elbilsladdning.

2. Smidig administration och support: Zpark fungerar som helhetsleverantör med dedikerad kundsupport, avlastar fastighetsägare och säkerställer problemfri drift.

3. Zpark Portal och App: All administration, inklusive laddningsoch uppvärmningsstyrning, sköts effektivt genom Smart Zpark Portal och App.

4. Automatisk betalning från hyresgäster: Zpark Duo M-serie och T-serie ger möjlighet att styra automatisk betalning från hyresgäster via Smart Zpark Portal, ökar intäkter och skapar en smidig betalningsprocess.

5. Motorvärmarstyrning: Zpark Duo fungerar även som motorvärmarstyrning, vilket ger fördelar även för icke-elbilsägare genom möjligheten att debitera el för uppvärmning till hyresgäster.

6. Bidrag: Zparks lösning möjliggör bidrag för grön omställning, täckande upp till 50 procent av kostnaderna med maxbelopp på 15 000 kr per laddpunkt. Zpark stödjer genom hela ansökningsprocessen.

MURBLOCK BAS ECO ÄR NOMINERAT TILL ÅRETS MEST INNOVATIVA PRODUKTNYHET

FINJA är nominerade till Nordbyggs Guldmedalj 2024 för årets mest innovativa produktnyhet.

Nominerade Murblock Bas ECO är ett resultat av Finja Betongs gedigna hållbarhetsarbete och strävan efter en lägre klimatpåverkan.

Murblocket är en del av Finja Betongs revolutionerande och innovativa produktserie med inbyggd kolsänka i form av biokol.

FINJA MURBLOCK BAS ECO

Murblock Bas ECO är ett oisolerat murblock av lättklinker med inbyggd kolsänka i form av biokol. Kolsänkan är aktiv i minst 100 år och har resulterat i en sänkning av GWP total* med 56 % jämfört med dess föregångare.

Den väger upp för den ingående cementens klimatpåverkan.

Kolatomer binds och bidrar till en minskad växthuseffekt eftersom det förhindrar koldioxid att bildas och släppas ut i atmosfären.

Det unika murblocket har försetts med en tredjepartsgranskad EPD, miljövarudeklaration, som är den första i världen av sitt slag för en cementbaserad produkt med tillgodoräknad kolsänka.

UNIK PRODUKTSERIE MED INBYGGD KOLSÄNKA

Det unika murblocket ingår i en produktserie som även innefattar Mur- & Putsbruk B ECO (länk) och Puts- & Murbruk C ECO (länk). Alla med inbyggd kolsänka där brukens respektive GWP total* sänkts med 75 % jämfört med ordinarie produkter.

Produktserien är en del av Finja Betongs gröna ECO-linje.

NORDBYGGS GULDMEDALJ 2024

Priset för årets mest innovativa produktnyhet delas ut årligen sedan 2010. Utdelare är Nordbygg och Svensk Byggtjänst.

Nya Produkter 22 Mars

EPIROC PRESENTERAR PERFORMANCE BOOSTER - EN HELT NY NIVÅ AV EFFEKTIVITET VID RIVNINGSARBETEN

Epiroc, en ledande leverantör av innovativa lösningar för bygg- och gruvindustrin, är stolta över att kunna presentera det senaste tillskottet till sitt sortiment av demoleringspulveriserare – nya Performance Booster för demoleringspulveriseraren DP 1820.

DP 1820, som först lanserades på Bauma 2022 i Tyskland, har en slimmad, modulär konstruktion som klarar den extra kraften hos en Performance Booster. DP 1820 är särskilt anpassad för bärare i viktklassen 15–22 ton.

Med lanseringen av Performance Booster tar Epiroc DP 1820 till nya höjder genom att erbjuda betydligt högre prestanda jämfört med standardversioner.

DE VIKTIGASTE FÖRDELARNA MED PERFORMANCE BOOSTER:

1. Bättre prestanda:

Epiroc Performance Booster höjer DP 1820:s prestanda med upp till imponerande 20 %, vilket säkerställer att jobben slutförs snabbare och effektivare.

2. Kortare käftcykeltid:

Performance Booster ökar inte bara effekten utan minimerar även öppnings cykeltiden med upp till 25%, vilket bidrar till ökad produktivitet på arbetsplatsen.

3. Bränsleeffektivitet:

Förvänta dig en betydande minskning av bärarens bränsleförbrukning på upp till 35 %, vilket gör DP 1820 med Performance Booster till en hållbar och kostnadseffektiv lösning.

EN UNIK MÖJLIGHET FÖR BEFINTLIGA HYDRAULTILLBEHÖR:

Epirocs DP-serie utmärker sig genom att Performance Booster kan eftermonteras på befintliga fästen, en särskiljande egenskap som möjliggörs av robustheten hos Epirocs standardpulveriserarstomme.

Till skillnad från andra pulveriserare på marknaden som kräver olika stommar för att klara belastningen från en Performance Booster, erbjuder DP 1820 en kostnadseffektiv och bekväm lösning.

DP 1820 – ETT KRAFTPAKET FÖR DEMOLERING:

DP 1820, med en arbetsvikt på 1 820 kg och en käftöppning på 746 mm, erbjuder exakt hantering och imponerande krosskraft.

Den slimmade, modulära konstruktionen eliminerar behovet av skydd för cylinderstången, och den oändliga hydrauliska 360°-rotationen säkerställer optimal positionering och exakt hantering på arbetsplatsen.

Demoleringspulveriserarens konstruktion eliminerar behovet av ytterligare cylinderskydd, vilket effektiviserar driften.

NYA NIVÅER AV MÅNGSIDIGHET:

Epirocs demoleringspulveriserare, däribland DP 1820 med Performance Booster, är mycket mångsidiga tillbehöra som kan hantera både demoleringsarbeten och sekundär brytning av rasmassor.

Denna effektivitet underlättar materialåtervinning och återanvändning, vilket gör Epirocs DP-tillbehör till allt-i-ett-lösningar för en rad olika tillämpningar.

Nya Produkter 23 Mars
ETT PREFABRICERAT VÄGGSYSTEM AV HAMPAKALK >>>
EVIA HAR UTVECKLAT BIOSTONE
BIOSTONE >>>

EVIA HAR UTVECKLAT BIOSTONE - ETT PREFABRICERAT VÄGGSYSTEM AV HAMPAKALK

Hampakalk är ett självbärande isoleringsmaterial med unika egenskaper inom hållbar byggnation. I Europa har materialet fått en renässans i och med behovet att hitta lösningar för att bygga hälsosamt och klimatneutralt.

Hampakalk har använts i flertal hus i Sverige, men då som en platsbyggd lösning, vilket ger hög variation i kvalitet samt lång byggtid.

EVIA BIOSTONE

Evia erbjuder nu färdiga väggelement som är smidiga att montera, vilket spar tid och garanterar kvalitet. Väggsystemet kan utformas helt oberoende av husets design och val av fasad samt ytskikt, så länge konstruktionen görs diffusionsöppen.

Hampakalk är en utomordentlig putsbärare, vilket även erbjuder goda möjligheter att använda kalk- och lerputs som invändigt ytskikt eller fasad. I Sverige är det vanligt med en utvändig träpanel, vilket också är möjligt med EVIA Biostone.

INOMHUSMILJÖN ÄR VIKTIG FÖR OSS MÄNNISKOR

EVIA Biostone påminner om en korsning mellan ett sten- och timmerhus, där den omslutande tunga massan skapar en behaglig, tyst och stabil inomhusmiljö.

Hampakalk är ett hygroskopiskt material som buffrar fukt och värme, vilket bidrar till en mer komfortabel och hälsosam inomhusmiljö. Det värmetröga materialet hjälper till att jämna ut temperatursvängningar på vår och höst.

Detta utan skadliga ämnen eller kemikalier och dessutom beständigt mot brand, skadedjur och mögel.

EVIA Biostone kan utformas som en bärande yttervägg till villor & småhus men även till samhällsbyggnader och skolor. EVIA arbetar med ledande arkitekter och konstruktörer och kan hjälpa dig från idé till leverans och montering runt om i Norden.

FINJA BETONGS ISOLERBLOCK EXAKT NU ÄVEN I EN SMALARE BREDD >>>

FINJA BETONGS ISOLERBLOCK EXAKT NU ÄVEN I EN SMALARE BREDD

Finja Mursystem Exakt utökas med ett smalare isolerblock som lämpar sig väl för exempelvis attefallshus och uppvärmda garage. Isolerblock Exakt finns därmed numera i fyra olika breddstorlekar, 250, 290, 350 och 400 mm.

Det lätta och jämna isolerblocket ingår i Finja Betongs populära mursystem Exakt, vars olika komponenter bidrar till hållbara, välisolerade och precist murade väggar.

I samband med lanseringen av Finja Isolerblock Exakt i ytterligare en bredd, 250 mm, ersätts och fasas Finja Isolerblock Bas ut ur sortimentet. Något som påverkar både U-värde och isoleringsförmåga positivt.

– Vi strävar efter energieffektiva lösningar och är nu glada över att kunna erbjuda isolerblock Exakt i en smalare bredd. U-värdet är lågt och blocket rekommenderas till garage och andra isolerade komplementbyggnader, säger försäljningschef Fredrik Karlsson.

ENERGIEFFEKTIVA OCH UNDERHÅLLSFRIA BYGGNADER

Finja Mursystem Exakt ger välisolerade och underhållsfria väggar ovan och under mark med så pass låga U-värden som 0,12 W/m2K.

Det murade och putsade byggmaterialet bidrar dessutom till ett jämnt inomhusklimat och energisnålt hem genom att lagra värme varma dagar och släppa ifrån sig värme kalla dagar.

PRECISION OCH EFFEKTIVITET MED HILTIS NYA SÄNKSÅG SC 6WP-22 >>>

PRECISION OCH EFFEKTIVITET MED HILTIS NYA SÄNKSÅG SC 6WP-22

Bland årets första produktnyheter, lanserar Hilti SC 6WP-22, en kraftfull sänksåg med överlägsen prestanda och robust konstruktion.

SC 6WP-22 är skräddarsydd för träsnickerier, butiksinredning, fiberpaneler och en mängd andra tillämpningar, vilket gör den till det optimala verktyget för yrkesverksamma som strävar efter precision och effektivitet i sitt arbete.

ÖVERLÄGSEN PRESTANDA OCH ROBUST KONSTRUKTION

SC 6WP-22 utmärker sig genom överlägsen prestanda och robusthet.

Den avancerade dammhanteringen säkerställer en ren arbetsmiljö samtidigt som den förlänger verktygets livslängd, vilket gör SC 6WP-22 till det ultimata verktyget för den professionella hantverkaren.

– Hiltis nya sänksåg är framstående när det gäller precision och hållbarhet. Vi är övertygade om att den kommer att revolutionera arbetsflödet för yrkesverksamma inom bygg och snickeri, kommenterar Maria Pfannenstill, Category Manager på Hilti.

Den nya sänksågen erbjuder ett jämnt, säkert och exakt kapsnitt. Har ergonomiskt handgrepp, parallellstyrning och är kompatibel med andra styrkesnor på marknaden.

HUVUDFUNKTIONER

• Utmärkt dammuppsamling med dammsugartillsats.

• Snabb och enkel justering av djup, fas och skärlinje.

• Kompatibel med andra styrskenor på marknaden.

Möjlighet att ställa in fasvinkeln i intervallet -1 till +47 grader.

TEKNISK DATA

Vikt: 4,5 kg

Kapdjup: 57 mm

Bladdiameter: 165 mm

FORSKNINGSPROJEKT INOM AI SKA FRÄMJA ÅTERBRUK AV BYGGNADER

Ett innovativt verktyg ska förenkla storskaligt återbruk av byggmaterial och därmed möjliggöra transformation av ännu fler byggnader.

Med hjälp av AI blir det möjligt att skanna byggnadsdelar på ett enkelt sätt för att identifiera byggnadens återbrukspotential.

Forskningsprojektet leds av LINK Arkitektur i samarbete med Arkitekthögskolan i Aarhus och stöds av Multiconsult och den danska Innovationsfonden, som investerar i innovativ teknik som löser vår tids samhällsutmaningar.

Det finns många tomma lokaler runt om i landet. De har en enorm potential för återbruk och med skanning kan man på ett enkelt sätt definiera och kategorisera byggnadselement som kan användas på nytt.

Detta är kärnan i LINK Arkitekturs forskningsprojekt som leds av doktorand Povl Filip Sonne Frederiksen. Projektet startade för drygt två år sedan och har som mål att minimera risker och öka effektiviteten i återbruksprocessen genom att ge en bättre insikt tidigt i projektfasen.

ANVÄNDBARA 3D-MODELLER

En av dagens stora utmaningar är att omvandla rådata till 3D-modeller som sedan kan arbetas vidare med.

I forskningsprojektet vill man därför utveckla ett verktyg som kan omvandla denna data till användbara format, som möjliggör mer effektiva och exakta analyser av projekten.

Den första delen av projektet fokuserar på att utveckla en prototyp, som ska testas av olika användare för att samla in feedback och förbättra verktyget.

Verktyget ska kunna användas av kommuner och fastighetsutvecklare i alla typer av byggnader för att få en översikt över återbrukspotentialen och en beräkning av koldioxidbesparingen.

När forskningsprojektet är klart, om ungefär ett år, ska verktyget vara färdigt för användning i praktiken.

Det finns också planer på framtida funktioner såsom klassificering av material samt dataexporter i format som är kompatibla med BIM- och CAD-program som används av arkitekter, ingenjörer och konstruktörer.

LK ARMATUR LANSERAR EN KOMPAKT OCH

EFFEKTIV LÖSNING FÖR SOLVÄRMESYSTEM

LK 212 SOLARSTATION

LK 212 SolarStation är utformad för att ge optimalt skydd av och kontroll över solvärmesystemet. Det är ett kompakt 2-rörs drivpaket för säker drift av systemet.

Den gör att du kan reducera din energikostnad med hjälp av solen och finns i flera olika varianter.

LK 212 SolarStation är kompakt och innehåller alla nödvändiga komponenter för säker drift och styrning av solvärmesystemet, såsom säkerhetspaket, cirkulationspump, kulventil med integrerad backventil, termometer, luftavskiljare med manuell luftventil samt flödesmätare med avstängnings-, påfyllningsoch dräneringsventiler.

LK 212 SolarStation finns i utförande med och utan solvärmeautomatik. I variant med inkluderad solvärmeautomatik finns möjlighet att välja mellan tio förinställda hydrauliska scheman.

Det valda schemat och driftstatusen visas på skärmen. Enkelt och effektivt.

– LK 212 SolarStation är en komplett lösning som är enkel att installera och använda, och den ger maximal effektivitet och pålitlighet för soluppvärmningssystem. Den finns i sju olika varianter med olika pumpar och styrningar, vilket gör att den passar för de flesta lösningar, säger Lars Adolfsson, produktchef på LK Armatur.

TRE FÖRDELAR MED LK 212:

1. Minskar energikostnaderna genom att använda solkraft

2. Kompakt 2-rörs drivpaket

3. Möjligt att ansluta mot 1” utvändig gänga eller ¾” invändig gänga

Med nya LK 212 SolarStation får du reducerade energikostnader och bidrar till att skapa en mer hållbar framtid.

Nya Produkter 38 Mars

klimatoptimerade lösningarna för sina projekt.

Verktyget består av tre huvudkomponenter:

Idag står installationsbranschen för uppskattningsvis 10-15 % av klimatavtrycket inom byggsektorn. Ingen vet exakt eftersom man har använt schablonsiffror. För att kunna ta hållbara val så behöver man ha rätt information.

Därför har Bengt Dahlgren har utvecklat Becos, ett innovativt verktyg som förändrar sättet vi tänker kring klimatberäkningar i byggbranschen.

Detta verktyg är skapat av ingenjörer, för ingenjörer och ger full kontroll över klimatavtrycket i realtid.

Becos styrka ligger i dess förmåga att utföra realtidsberäkningar av klimatavtryck direkt i Autodesk Revit, en av de mest använda programvarorna inom arkitektur och byggkonstruktion.

Genom att möjliggöra beräkning av klimatavtryck i realtid vid ritbordet, hjälper Becos konstruktörer att välja de mest

Revit Add-in: En bro mellan nuvarande arbetsflöden och framtida hållbarhetsmål, som möjliggör sinifikanta förbättringar utan att behöva justera den befintliga designprocessen.

Databas: En ständigt växande resurs av klimatdata på produktoch materialnivå, som möjliggör mer exakta och informerade beslut. Denna databas utgörs av tre typer av datakällor: EPD (Environmental Product Declarations), Generell och Proxy.

Rapportering: Ett verktyg som transformerar samlad data till konkreta handlingar och beslut, vilket gör det möjligt för projektledare, beställare och tillverkare att fatta välgrundade beslut baserade på hållbarhet.

– Becos är inte bara ett verktyg; det är en rörelse mot en mer hållbar byggbransch, säger Anna Nivala, VD för Bengt Dahlgren Göteborg.

Nya Produkter 39 Mars
BECOS – EN HELT NY INNOVATION SOM VISAR KLIMATPÅVERKAN I REALTID

SKYDDSPRODUKTER HAR ALLT FÖR UPPRUSTNING AV SKYDDSRUM

Skyddsprodukter i Sverige har kompetens och produkter för utrustning av skyddsrum. I en tid av allt mer fokus på säkerhet och beredskap ökar nu upprustningen av gamla och bygge av nya skyddsrum.

Skyddsprodukter är landets ledande specialistföretag inom utveckling, tillverkning och försäljning av produkter för civila skyddsrum och försvarsanläggningar. En modern fabrik med högklassig maskinpark och testutrustning garanterar kvalitet liksom specialutbildad personal.

– Vi har lång erfarenhet av skyddsrum, säger Tore Robertsson, styrelseordförande och grundare av Skyddsprodukter i Sverige AB, som startades för 30 år sedan och som blivit ganska ensamma på marknaden. Det har varit en liten marknad, men den växer kraftigt nu i skuggan av en allt oroligare omvärld.

Skyddsprodukter är en mekanisk industri med egen tillverkning och lagerhållning av kompletterande utrustning, totalt 1500 produkter i lager.

– Det är en grannlaga uppgift att tillhandahålla utrustning som uppfyller alla krav för skyddsrum. Det gäller att de håller för bombstötar, står emot stridsgaser och bakteriell krigföring för att ta några exempel. Men alla våra produkter är certifierade

och godkända av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och vår produktion övervakas noga av myndigheten.

Bland produkterna märks dörrar, luftintag, golvbrunnar och ingjutnings-gods, fläktar, stötvågsventiler och filter av olika slag, skyltar, packningar, verktygslådor och mycket annat. Men det är ofta inte bara installationer som behövs. Många viktiga verktyg och annan utrustning kan ha försvunnit från skyddsrummen under åren.

En statlig utredning om ”stärkt skydd för civilbefolkningen vid höjd beredskap” har nyligen lagts på regeringens bord jämte en rad remissvar och beslut väntas framöver om miljarsatsningar på upprustning av befintliga skyddsrum och bygge av nya. Det finns i Sverige 650 000 skyddsrum som räcker till sju miljoner invånare. Ytterligare 700 000 skyddsrumsplatser planeras varav hälften bara i Stockholm. Det handlar om investeringar på 750 miljoner kronor per år från 2025.

– Alla svenska skyddsrum ska inspekteras under ett fåtal år med början 2025. Många fastighetsägare kommer att bli varse vilket ansvar de har när myndigheterna börjar göra sina kontroller.

– Det svenska skyddsrumssystemet är ett utmärkt exempel på högklassig ingenjörskonst. Men det behöver underhållas. Självfallet står vi med vår unika kompetens för all tänkbar rådgivning. Den som ska utrusta ett skyddsrum behöver någon att hålla i hand, säger Tore Robertsson.

www.skyddsrum.eu

Skyddsprodukter har 1500 produkter för utrustning av skyddsrum i lager, bland annat splitterskydd för övertrycksventiler, stötvågsventiler för ventilationssystem och stomgenomföringar ingjutningsgods.

Nya Produkter Mars - DETTA ÄR EN ANNONS

UNIK LÖSNING SPARAR 1300 LITER DRICKSVATTEN PER DAG

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljs boende som använder renat dagvatten från det kommunala ledningsnätet för tvätt och toaletter.

Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

Sedan ett par veckor tillbaka har kollektivhuset Röda Oasen, med sina cirka 40 boende, en unik lösning för sitt vatten till toaletter och tvättmaskiner.

I stället för dricksvatten används renat dagvatten till husets 22 toaletter och 4 tvättmaskiner. Dagvatten är regn eller smält snö som rinner på marken. Genom att använda renat dagvatten sparar fastigheten cirka 1300 liter dricksvatten per dag.

– Det är inte rimligt att vi använder dricksvatten till allt, som till exempel att spola toaletter. Genom nya sätt att arbeta och ny teknik så får vi möjlighet att utvärdera hur en lokal lösning kan fungera, som använder dagvatten istället för dricksvatten, säger Therese Jephson, projektledare REWAISE på uppdrag av VA SYD och Sweden Water Research.

SÅ FUNGERAR SYSTEMET OCH MEMBRANRENINGEN

Dagvattnet samlas upp i två magasin under marken. Det ena är ett 70 micron* stort magasin från det kommunala ledningsnätet och det andra, mindre magasinet samlar dräneringsvatten från Röda Oasens tomt.

Från de båda magasinen leds vattnet in i fastigheten där det

renas med membranteknik, som fungerar ungefär som ett kaffefilter. Membranteknik är en känd reningsteknik, men det är första gången tekniken används i Sverige för att rena dagvatten i en fastighet.

– Membranteknik är en väldigt säker och robust rening. Membranreningen tar bort alla mikroföroreningar som är större än 0,1 mikron* från vattnet. Det kan till exempel handla om partiklar, bakterier och till och med mikroplaster, säger Tobias Hey, forskare på institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap, Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet.

SPARAR 475 000 LITER DRICKSVATTEN PÅ ETT ÅR

På ett år beräknas Röda Oasen spara 475 000 liter dricksvatten, vilket motsvarar cirka 40 procent av fastighetens vattenförbrukning. Eftersom vattenanvändningen från toalettspolning och tvätt är svår att uppskatta så kommer mängden förbrukat dagvatten att mätas dygnet runt.

– Det är otroligt spännande att vara med och få göra något för första gången. Vi brinner för att skapa ett cirkulärt och hållbart boende där vatten är en viktig del. Och så hoppas vi att vi kan inspirera andra byggaktörer att våga testa nya lösningar, säger Ludvig Haav, boende på Röda Oasen.

SAMARBETE VÄGEN FRAMÅT

Projektet på Röda Oasen är en del av ett internationellt EU innovations-projekt: REWAISE. Målet med projektet är att hitta smarta vattenlösningar som minskar användningen av dricksvatten.

*Mikron är en term som beskriver finheten hos ett filter. 1 mikron är en tusendels millimeter.

Nya Produkter 41 Mars
Nya Produkter Mars 2024
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.