Nya Projekt Industri & Tillverkning 003/2022

Page 1

Nya Projekt

Juni 2021

003 Nya Projekt

Industri & Tillverkning


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Nr 003/2022

Utgivare: Nya Projekt Industri &Tillverkning ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Benjamin Jonsson, benjamin.jonsson@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.


2004–2018 2004 - 2014

I SVERIGE

ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER • Polyurea beläggningar & tätskikt i p-garage / utomhusbassänger / invallningar ca 8 000 m2 / tätskikt på brobanor / tak • Polyurea skumisolering på tak / vindar / bjälklag / i väggar • Kolfiberförstärkningar på broar / p-garage / pelare / bjälklag / fastigheter / dörröppningar ca 35 000 m • Betongrenoveringar av p-garage / balkonger / loftgångar / vattentorn / smide rostfritt / vattenverk / fasader ca 50 000 m2 • Auktoriserad i rostskyddsmålning av kraftverk / dammluckor / vattenvägar / sugrör m.m. sedan 1998 ca 45 000 m2 • Epoxi- & polyuretaninjekteringar / limning av sprickor fundament m.m. / undergjutningar samt tätning vattenläckage • Golvbeläggningar & efterlysande utrymningslinjer i p-garage / industrifastigheter m.m. • Bygg- & industriservice med ramavtal av ovan tjänster / Stockbolms Exergi sedan 2011 / Billerud Korsnäs / Söderenergi m.fl.

www.ysab.se 24 ÅR 1994 – 2018

www.ysab.se • ysab@telia.com


Stålleveranser www.huddingesteel.se www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller i stålväg. Naturligtvis hjälper vi ocksåallt digvad som hittar det Med stål av en debyggmarknad flesta format i kan vårtbehöva lager tillhandahåller vi med kort leveranstid eninte verkstad, ett du behöver i din järnhandel. vi material till de mått vi och vinklar samt bygge eller enlokala byggmarknad kanSjälvfallet behöva i kapar stålväg. Naturligtvis hjälper också digsom sombehövs, inte hittar detutför du blästring,i din grundmålning och målning efter kapar speciella målningsprogram. Vi transporterar vårasamt egnautför bilar behöver lokala järnhandel. Självfallet vi material till de mått och vinklar som med behövs, så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid,speciella när du behöver dem. Som kund hos oss fårmed du snabbt materiablästring, grundmålning och målning efter målningsprogram. Vi transporterar våra egna bilar let direkt i din produktion fördyrande – en kostnadseffektiv lösning. så att samtliga leveranserutan kan ske i rätt tid,mellanhänder när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i Stål din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i StockholmStål medhar filial i Hallsberg. Huddinge varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎ /i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎ


Nya Projekt

Juni 2021

6


Nya Projekt

Juni 2021

GOODYEARS NYA TILLVERKNINGSPROCESS MÖJLIGGÖR BRANSCHLEDANDE SVARSTID >>>

7


Nya Projekt

Juni 2021

GOODYEARS NYA TILLVERKNINGSPROCESS MÖJLIGGÖR BRANSCHLEDANDE SVARSTID Ny process möjliggör fyra gånger snabbare produktionstid för personbilsdäck med stor fälgdiameter. Goodyear Tire & Rubber Company har nu officiellt öppnat sin nya tillverkningsanläggning i Dudelange, Luxemburg, efter en investering på 77 miljoner dollar i den nya digitala industri 4.0-produktionsprocessen. För Goodyear är den nya anläggningen första i sitt slag och ger möjligheten att lära, testa och utveckla teknologi i takt med att produktionskapaciteten fortsätter att växa. Anläggningen har en ny process som är fokuserad på tillverkning av mindre partier med UHP- (Ultra High Performance) och UUHP-däck (Ultra-Ultra High Performance) för fälgar med stor fälgdiameter, vilket ger Goodyear möjligheten att tillverka däck fyra gånger snabbare än en standard produktionscykel. Det innebär att företaget kan reagera mycket snabbt och effektivt på kundernas behov. Processen har utvecklats av Goodyears tekniker och den förutser och besvarar den ökande komplexiteten i däckbranschen. Ett intensifierat fokus på däck med stor fälgdiameter från tillverkare av originalutrustning (OEM) samt ett brett utbud av fordonsmodeller och alternativ som är tillgängligt för konsumenterna, skapar ett växande behov av att effektivt utveckla och tillverka UUHPpremiumdäck i mindre partier på efterfrågan för eftermarknads- och originalutrustningskunder. – Vi hade behov av att utforma denna integrerade produkt och process för att uppfylla marknadens ändrade behov. Därigenom möjliggör vi en ny affärsmodell för att betjäna våra kunder och konsumenter i denna viktiga och allt mer komplexa del av marknaden, säger Chris Helsel, Senior Vice President för den globala verksamheten och Chief Technology Officer. Den nya processen kommer att ge oss en konkurrensfördel och riktar in sig på kvalitet och reaktionsförmåga i världsklass. Den nya tekniken kräver nya färdigheter, och hittills har Goodyear anställt 90 medarbetare för att stödja anläggningen, och kommer under de närmaste månaderna att rekrytera ytterligare 20 elektromekaniska tekniker. Goodyear har också investerat i ett utbildningsprogram för att utveckla kunskaper så att nuvarande medarbetare kan utföra de nya och innovativa tillverkningsprocesserna. >>>

8


Nya Projekt

Juni 2021

9


Nya Projekt

Juni 2021

>>> Den nya anläggningen är nu i drift och den officiella öppningsceremonin som hölls den 5 maj är ett viktigt steg på vägen mot full kapacitet. Den officiella öppningsceremonin hölls i närvaro av Hans Kungliga Höghet Storhertigen av Luxemburg, Franz Fayot, finansminister, och Dan Biancalana, tillförordnad borgmästare i Dudelange. Franz Fayot, Luxemburgs finansminister: – Som det första viktiga amerikanska företag som etablerade sig i Luxemburg 1951, markerade Goodyear en nystart i Luxemburgs industrihistoria och ekonomiska diversifiering. Sedan dess har Goodyear och Luxemburg alltid haft ett förhållande av ömsesidigt stöd och tillit. Företagets nya tillverkningsanläggning i Dudelange bekräftar att Storhertigdömet är ett mål för investeringar inom högteknologisk industri av internationella grupper. VAD BESTÅR DEN NYA PROCESSEN AV?

Processen gör att Goodyear kan tillverka däck fyra gånger snabbare än en standardproduktionscykel genom att forma och värmeapplicera komponenter vid däckmonteringsmaskinen. Med andra ord är det en version av 3D-utskrift för däckbranschen. Tillverkningshastigheten uppnås tack vare nya digitala processer med högt automatiserade, sammankopplade arbetsstationer som tillämpar additiva tillverkningstekniker. Processen skapar effektivitet under industrialiseringsprocessen av nya produkter som senare går i massproduktion, tack vare den helautomatiserade och mycket exakta tillverkningsprocessen. Detta, i kombination med de nya virtuella funktioner som Goodyear installerar i sitt innovationscenter i Colmar-Berg i Luxemburg, är ett viktigt steg mot att ytterligare reducera tiden för produktutvecklingscykeln. Syftet är att nå Goodyears mål att bli en föredragen leverantör av originalutrustning, uppnå första godkännande för alla utvecklingsprodukter med bara en fysisk iteration.

10


Nya Projekt

Juni 2021

11


MILJÖVÄNLIGA KABLAR FÖR NORDISKA FÖRHÅLLANDEN

SVERIGES LEDANDE FÖRETAG INOM LASERYTBEHANDLING Vi på Duroc Laser Coating erbjuder reparation av stålytor och nytillverkning av kundunika ytbehandlade komponenter i små och stora serier. Ytor utsatta för slitage, värme eller korrosion återställs och förstärks med hjälp av laserpåsvetsning, laserimpregnering eller laserhärdning.

Kabellösningar från nordisk tillverkare för energiöverföring i vindkraftsparker. Det som är viktigt för våra kunder är också viktigt för oss: Driftsäkerhet

Tillgänglighet

TVEKA INTE ATT HÖRA AV ER OM NI HAR FÅGOR! VI BESÖKER ER GÄRNA FÖR YTTERLIGARE INFORMATION.

Installationsvänlighet

Kolla in våra vindkraftprodukter på www.rekakabel.se

www.duroclasercoating.com

Krister Lundström Teknisk säljare Duroc Laser Coating AB krister.lundstrom@duroc.com

Mikael Silverlind Teknisk säljare Duroc Laser Coating AB mikael.silverlind@duroc.com

info.lasercoating@duroc.com | Fabriksvägen 16 | 972 54 LULEÅ | 0920-43 22 20

Nordiska Projekt 2020 nr 4_Reka Kabel_Kvartssida 92x125mm.indd 1

13.8.2020 10.19.32

Rostskydd Brandskydd Polyurea

We make the world last longer

www.teknos.se


Service, tjänster och produkter för trycksatta system och utrustningar

btrindustry.se

Energiservice är en komplett leverantör av strategiskt och operativt underhåll.

Vi är en heltäckande leverantör av underhållstjänster till företag inom vind, vatten, elnät och industri. Vi tar hand om ert strategiska och operativa underhåll så att ni kan fokusera på er kärnverksamhet. I vår tjänsteportfölj finns allt från totalt underhållsansvar till specialisttjänster.


Nya Projekt

Juni 2021

ABB-TEKNIK SKA FRÄMJA PRODUKTIONS- OCH ENERGIEFFEKTIVITET VID OLEFIN III, EUROPAS STÖRSTA PETROKEMISKA INVESTERING PÅ 20 ÅR ABB tillsammans med Hyundai Engineering och Técnicas Reunidas har anställts för att installera derasmarknadsledande distribuerade styrsystem (DCS) ABB Ability™ System 800xA vid den nya anläggningen Olefin III i Plock, Polen. Genom att integrera styrarkitekturen ABB Ability™ System 800xA i hela megaanläggningen kommer PKN Orlen fortlöpande kunna övervaka och analysera anläggningens produktivitet, maximera tillgångsprestanda, hantera energiförbrukningen, säkerställa produktkvalitet och optimera processeffektivitet i realtid. Genom att dra nytta av den kontinuerliga dataströmmen kommer företaget i linje med målet att uppnå en 30 procentig minskning av koldioxidutsläppen per produktton, att kunna fatta bättre underbyggda och korrekta beslut för att driva på en effektiv energianvändning. Det innefattar att bibehålla en noggrann kontroll över förbrukningen av råvaror, anläggningens energinivåer och avfallet med biprodukter. – Som en del av vår hållbarhetsstrategi satsar ABB på att stötta våra kunder att minska sina årliga koldioxidutsläpp med över 100 megaton per 2030. Genom att kombinera vår kompetens på marknaden tillsammans med vår ledande DCS-teknik för komplex anläggningsdrift kan vi hjälpa PKN Orlen att maximera deras avkastning på investerat kapital”, säger Brandon Spencer, chef för ABB Energy Industries.

14

Tillsammans med DCS kommer ABB också att leverera flera system som ska säkerställa att komplexet drivs på optimala säkerhetsnivåer, inklusive ett Burner Management System (BMS), ett Emergency Shutdown System (ESD) samt ett High-Integrity Pressure Protection System (HIPPS). De kompletteras med en industriell cybersäkerhetslösning som fokuserar på att minska påverkan från cyberhot mot komplexet. Alkener utgör basföreningen som består av kolväten som producerar olika typer av vardagsprodukter som rengöringsmedel, hygienprodukter och läkemedel, inklusive syntetfiber i skyddskläder och masker (PPE). Den globala marknaden värderades till 232,45 miljarder dollar 2020 och förväntas växa med 4,5 procent per år och 2028 uppnå 329,30 miljarder dollar.[1] Den exponentiella tillväxten drivs av konsumentefterfrågan och ökad användning inom den globala plastindustrin. Projektet planeras vara slutfört under 2024 och anläggningen tas i drift 2025. För att stödja denna tidslinje kommer ABB att tillämpa sin unika projektmetodik Adaptive Execution™. Adaptive Execution™ använder virtuell teknik och digitalisering för att leverera en strömlinjeformad, standardiserad och smidig upplevelse för alla intressenter. Genom denna metod kan ABB minska på leveranstiden med upp till 30 procent, uppstartstiden med upp till 40 procent och de totala automationsrelaterade kapitalkostnaderna med upp till 40 procent.


Nya Projekt

Juni 2021

15


“Where, Drying, Pyrolysis or Cooling is the Game – Torkapparater is the name!”

www.torkapparater.se

Vi utför alla typer av plåt och isoleringsarbeten, även byggnadsplåt Vår specialitet är platsskummad isolering och plåtbeklädnad Tel: 08-760 32 70 info@belisol.se

www.belisol.se


Alimak 92x255mm_Alimak_Hek_86x254mm.qxd 2020-05-26 14:30 Page 1

– när du behöver ett tätt och flexibelt ytskydd

• • • • •

Härdar extremt snabbt, 5-20 sekunder Flexibelt 300-700 % Kemikalieresistent Ljuddämpande Slitstarkt

072-307 03 40 • info@polyureasverige.se www.polyureasverige.se

Vill du sänka kostnaden för din anläggning? SVERIGES LEDANDE FÖRETAG INOM LASERYTBEHANDLING Vi på Duroc Laser Coating erbjuder reparation av stålytor och nytillverkning av kundunika ytbehandlade komponenter i små och stora serier. Ytor utsatta för slitage, värme eller korrosion återställs och förstärks med hjälp av laserpåsvetsning, laserimpregnering eller laserhärdning.

TVEKA INTE ATT HÖRA AV ER OM NI HAR FÅGOR! VI BESÖKER ER GÄRNA FÖR YTTERLIGARE INFORMATION.

www.duroclasercoating.com

Krister Lundström Teknisk säljare Duroc Laser Coating AB krister.lundstrom@duroc.com

Mikael Silverlind Teknisk säljare Duroc Laser Coating AB mikael.silverlind@duroc.com

info.lasercoating@duroc.com | Fabriksvägen 16 | 972 54 LULEÅ | 0920-43 22 20

När du har till uppgift att kontrollera viktiga processer och funktioner, underhålla, reparera och förhindra kostsamma driftsstopp, eller transportera material som snabbt och säkert måste komma på plats, har Alimak en viktig roll. Med stor effektivitet, hög kapacitet och en flexibel konstruktion som klarar även extrema miljöer löser våra hissar vertikala transportproblem över hela världen. Det har de gjort i mer än 65 år. Några färska exempel på hissinstallationer: Hissar till Helsingborgs nya vattentorn, LKABs malmlada i Svappavaara, kokaren på Östrands pappersbruk, Söderenergi samt fyra hissar till Hisingsbron och tre hissar till nya pappersbruket Bracell Star, Brasilien. Kontakta oss på info@alimak.com för mer information

www.alimak.se


Nya Projekt

Juni 2021

NYTT, LOVANDE FRAMSTEG FÖR KLASSISKT PROBLEM PÅ MASSAKOKARE >>>

18


Nya Projekt

Juni 2021

19


Nya Projekt

Juni 2021

NYTT, LOVANDE FRAMSTEG FÖR KLASSISKT PROBLEM PÅ MASSAKOKARE På massabruken används ofta induktiva magnetiska ”magrör” för flödesmätning. Men det finns en del utmanande applikationer där de lider av högt underhåll och haverier. Nu finns en alternativ beprövad teknik sedan 2 år. De kemiska massabruken i Sverige och världen över är bland de största konsumenterna av induktiva magnetiska ”magrör” för flödesmätning. Magröret är uppskattat för dess relativt låga pris, robusthet och raka genomlopp som blir en del av rörledningen samt att det kan mäta en så stor variation av vätskor, bara de är konduktiva. Magrör klarar även fiber och partikelhaltiga vätskor ”slurrys” och blir därför en bra allround-mätare i hela bruket. Men magrören har en akilleshäl i sin konstruktion och det är att en isolerande liner behövs på insidan av röret för att mätelektroderna inte ska kortslutas. En annan utmaning är att beläggningar i röret isolerar mätelektroderna och sänker millivoltsignalen så att den mäter fel, säger Ulf Johansson, branschansvarig för papper och massa på Endress+ Hauser i Sverige. När beläggningen till exempel torkar efter ett stopp isolerar den extra mycket och man kan helt tappa mätningen i början när man startar upp kokaren igen. Linern på magrör hos bruken är i majoritet fluorplasterna PTFE eller PFA. Båda tillhandahålls även i olika förstärkta varianter för att bättre tåla vakuum vilket är en källa till haverier av magrör i svartlutsavdrag på kokaren. Vakuum suger ihop linern och leder antingen till läckage eller att mätaren visar ett för högt flöde eftersom en reducerad innerdiameter höjer lutens hastighet i mätaren. Diffusion genom linern är ett annat fenomen och brukar först upptäckas som ”böldpest” på insidan av linern när man tar ut mätaren. Det leder till fuktvandring vilket kortsluter innandömet av magröret utan att det syns på utsidan och brukar leda till för låga flödesvärden. En del alternativa keramiska liners har erbjudits genom åren utan större framgång på grund av skörhet och pris. Även mätfläns och dP celler används förstås men med varierande framgång eftersom inkruster pluggar igen dess tryck uttag. Vortex mätaren har blivit tekniken de flesta gått över till på grund av de beskrivna problemen. Men eftersom vortex till sin natur inte mäter från noll och även adderar en förträngning (en så kallad ”bluff-body”) i röret har den två klara minus där. Dessutom är den ofta känd för att störas ut av rörvibrationer. AKUSTISK MÄTNING

Nu är dock en fullvärdig ersättare utprovad. Tekniken är

20

ultraljud men inte clamp-on, utan en riktig rörmodell. Samma bygglängd och flänsar som magrörens går att beställa och den stora fördelen är att ingen liner behövs på ultraljud. Mätaren är ett rakt flänsat rör med all elektronik förpassad till utsidan, utan några hål in till processen. – Mätningen sker med ljudvågor tvärs genom röret. Eftersom det inte är en clamp-on kommer mätröret färdigkalibrerat direkt ur kartongen och noggrannheten är densamma som för magrör 0,5%. Transmittern är remote IP67 precis som magrör, säger Ulf Johansson. Mätaren tål +200c som ger en bättre marginal än magrörens max på +180c och man kan läsa av den akustiska signalen i decibel som information om påväxt av inkruster. Andra applikationer för mätaren kan vara grönlut, vitlut, tallolja och kondensat. Akustisk mätning klarar samtliga.


Nya Projekt

Juni 2021

ENGEL GÖR PLASTINDUSTRIN SMARTARE MED DIGITALA LÖSNINGAR Stabila processer, ökad produktivitet, och hög flexibilitet. Inject 4.0 från Engel innehåller flera digitala lösningar som gör tillverkningsindustrin betydligt smartare – något som fick stor uppmärksamhet under Elmia Polymer. Huvudbudskapet från Engel under Elmia Polymer var tydligt. Smarta och digitala lösningar skapar en mer konkurrenskraftig tillverkningsindustri. Paraplynamnet för Engels lösningar heter Inject 4.0 och här ingår tjänsterna iQ och e-connect. – Vi har väldigt många program som hjälper till med att stabilisera och dokumentera processen. Vinsterna är allt från lägre energiåtgång till minskad kassation, samtidigt som det möjliggör för företaget att faktiskt se vad de gör. Det blir också enklare för operatören att ställa in maskinen, säger Staffan Reimendal, Nordic Sales Director på Engel. Tjänsterna inom iQ rör allt som har med produktion att göra medan e-connect är digitala lösningar inom service och underhåll. – Vi har möjlighet att exempelvis koppla upp alla maskiner via en fjärrsupport och även övervaka vissa specifika delar i maskinen för att bättre kunna planera in stopp för underhållsarbete, säger Staffan Reimendal. FLER KUNDER SER FÖRDELARNA

Fördelen med digitala lösningar är att de blir smartare ju mer mängd data som är insamlat. Där är vi nu, menar Jens Thor Hansen

21

som är Managing Director för Engel Nordic, eftersom många företag har bytt ut sina gamla maskiner mot nya. – Kunderna börjar se fördelarna med de digitala systemen efter att tidigare ha varit mer analoga. En annan intressant detalj är att kunderna tidigare har köpt maskiner på pris, för första gången ser vi nu att flertalet kunder ser vikten av att fokusera på ”cost in use” i stället för inköpspris, säger han. SER VIKTEN MED UTBILDNINGAR

För Engel handlar det därför inte bara om att sälja effektiva maskiner. De är med kunden hela vägen från inköp, via utbildning till service och underhåll. På det svenska huvudkontoret i Jönköping genomförs exempelvis operatörsutbildningar och kurser inom underhåll och digitala lösningar. – Service och utbildning är jätteviktigt. Vi kommer att se många pensionsavgångar framöver och då är det viktigt att de yngre får en bra utbildning för att bättre kunna nyttja maskinens alla egenskaper, säger Jens Thor Hansen. ÖVERTRÄFFAT ALLA FÖRVÄNTNINGAR

Med en snabb teknisk utveckling är det samtidigt viktigt med en träffpunkt där branschen kan visa fördelarna med de digitala lösningarna. Det menar Jens Thor Hansen som samtidigt lyfter hur viktigt det är för Engel med en mässa som Elmia Polymer i Sverige. – Vi har fått många leads och framför allt leads från nya kunder. Redan efter två dagar kunde vi konstatera att mässan är precis så som vi vill att den ska vara. Det har varit väldigt många besökare och framför allt besökare från industrin.


Med inriktning på havsbaserad vindkraft - Marin hydrografi- & geokonsult - Marin geologi & geoteknik - Geofysiska undersökningstjänster - Metocean analys & undersökningar - Marina miljötjänster - Hydrografiska undersökningstjänster ®

Box 24104 ∙ SE-400 22 Göteborg ∙ SWEDEN Telephone:+46 (0)31 7046525 info@marin.se ∙ www.marin.se

Industrivägen 21, Box 3, 151 21 Södertälje

Tel: 08 522 933 00

För industri eller fastighet erbjuder vi: V ä l k o m m e n t i l l s ta d e n

Vägmärken & skyltar

Fasaddisplay LED

Fordonshinder

Digitala skyltar

www.blinkfyrar.se / order@blinkfyrar.se / 0200-240400

RINGDAHL MASKINER AB Stockholm

Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN www.ringdahl-maskiner.se


Gasell

KLOTET BEHÖVER MER FJÄRRVÄRME

MÖT FRAMTIDEN MED OSS! Med innovation och tekniskt kunnande jobbar KE THERM med lösningar för fjärrvärme och fjärrkyla. Vi satsar hårt på offensiv expansion av verksamheten för att fortsatt ligga i framkant. Behovet av hållbara energilösningar har aldrig varit större!

Värm upp din pool med fjärrvärme.

Smart app-styrning av fjärrvärmeanläggningen.

Självlärande elektronisk styrning av varmvatten.

Högst komfort med trådHelisolerad central. lös rumsgivarstyrning. Marknadens snyggaste?

WWW.KETHERM.SE


Nya Projekt

Juni 2021

STRATEGISK TILLVÄXTRESA FÖR VATTENRENINGSFÖRETAGET MARINFLOC Det är bolaget Marinfloc som ökar sin konkurrenskraft och flyttar fram sina positioner. De är idag ledande inom innovativa system för rening av avloppsvatten på fartyg och offshoreenheter. – Det är väldigt viktigt för oss att hela tiden utvecklas och nu är fokus att nå ut smart digitalt för att bli mer tillgängliga och ytterligare kunna förbättra våra kunders möjligheter att få rent vatten överbord, säger Marinfloc Service & Support AB:s vd Ola Larsson. Vägen i vår senaste satsning har varit en spännande resa utifrån en tydlig idé som sedan blivit verklighet med hjälp från Connect Väst och Chalmers Industriteknik som verkar gemensamt inom nätverket Industriell Dynamik. STRATEGISK TILLVÄXTRESA

Förra våren genomförde Marinfloc en strategisk tillväxtresa med hjälp av Connect Väst. Kort innebär det att man får stöd i sina strategiska vägval framåt. Till detta kopplas personer med nyckelkompetens från entreprenörer och näringslivet som kan hjälpa till att förädla och lyfta den plan som tagits fram. – Det var en rolig resa med Connect, säger Ola Larsson. Vi hade en bra handledare och coach med Hans Isacson som gjort en jättebra insats. En person vi verkligen kunde bolla med och ta fram vår strategi tillsammans med. – Att vara med i Connects tillväxtprocess var ett sätt att prova

24

något vi inte gjort förut. Vi ville fördjupa vårt erbjudande inom automatisering, digitalisering och AI inom vattenreningsteknik. Här fanns delar som inte var vår kärnkunskap men viktiga för vår utveckling. Vi var imponerade av de personer som hade bjudits in till Connects panel för att tillsammans med oss lyfta vår strategi. Personerna brann för entreprenörskap och att bidra med sin kompetens. Vi har fortsatt kontakt med flera personer i nätverket, fortsätter Ola Larsson. FINANSIERING

Kent Rundgren från Chalmers Industriteknik var en av de personer som bidrog med sin kunskap. För att ta nästa steg behövs finansiering. Kent såg en möjlighet med Västra Götalandsregionens FoU-kort Bas och Avancerat, att med hjälp av offentliga medel delfinansiera innovativa miljöförbättrande projekt. Företaget står för 50% och Västra Götalandsregionen för 50%. – För att kunna ta det här språnget behövdes detta stöd. Vi jobbade mycket med Kent som hjälpte till och stöttade ihop med sin organisation. Med Kents hjälp så blev ansökan rätt från början. Det blir väldigt kostnadseffektivt. Vi kan lägga tiden på rätt saker och det betyder mycket för oss, säger Ola Larsson. STÖD BEVILJAT

– Ansökan resulterade i att Västra Götalandsregionen beviljade ett betydande stöd för Marinflocs utvecklingsprojekt som startade i början av 2022 och löper på helt enligt plan. Samarbetet med Connect Väst och Chalmers Industriteknik var väldigt lyckat och vi har fått ut mycket värde i form av stöttning, engagemang och kunskap, avslutar Ola Larsson.


Nya Projekt

Juni 2021

25


Nordic Stone Crusher 20 ÅRS ERFARENHET INOM KROSSAR! Vi kan hjälpa dig med renovering och reparationer. Kontakta Robert och diskutera dina behov. 070-651 24 69, robert@krosservice.se En stillastående kross kostar pengar – snabb service och kvalitet på plats är något som vi prioriterar högt!


Experter på kameror för industri/processapplikationer/varma miljöer

Undvik Korrosion & Mögel! Energieffektiv luftavfuktning: Halverad energiförbrukning Lika energieffektiv vid alla temperaturer även låga Enkel installation utan rördragningar Uppkopplingsbar

info@airwatergreen.com

Högvarvsväxlar för ång- och gasturbiner. Serviceorganisation i Sverige Swedish Electrical and PowerControl AB

MAGNETISERING RELÄSKYDD PROV OCH IDRIFTTAGNING

070 424 40 33 www.sveapower.se 018-51 20 00 www.bronco.se


Nya Projekt

Juni 2021

SWECO SAMARBETSPARTNER NÄR LKAB PLANERAR CIRKULÄR INDUSTRIPARK UTANFÖR LULEÅ >>>

FOTO: FREDRIK ALM

28


Nya Projekt

Juni 2021

29


Nya Projekt

Juni 2021

30

GRAFIK: STARK ARKITEKTER

SWECO SAMARBETSPARTNER NÄR LKAB PLANERAR CIRKULÄR INDUSTRIPARK UTANFÖR LULEÅ Sweco har fått i uppdrag att bland annat ta fram tillståndsansökan för LKAB:s cirkulära industripark med tilltänkt placering på Svartön utanför Luleå som offentliggjordes idag. Sweco har också varit en viktig part i arbetet med industriparkens layout och design samt utformning av processer och kalkylering. Genom innovativa, cirkulära och fossilfria processer planerar LKAB att utvinna sekundära produkter från järnmalmsbrytningen. Sweco och LKAB arbetar just nu med industriparkens tillståndsansökan inklusive samordning och framtagande av det samrådsunderlag som LKAB offentliggjorde idag. Men Sweco har varit involverat i projektet sedan 2020 och har bland annat varit en viktig part i arbetet med industriparkens layout och design samt utformning av processer och kalkylering. – I ett stort och komplext projekt som detta är Swecos kompetens-

bredd mycket värdefull. Särskilt i detta skede med tillståndsansökan, att de kan ta ett helhetsgrepp med alla de expertkunskaper som krävs, säger Ulrika Håkansson, projektchef affärsområde specialprodukter, LKAB. – Vi är jättestolta över att bidra med vår expertis inom miljö, energi och industri för LKAB:s innovationsprojekt inom cirkulär och fossilfri industri. Satsningen är en viktig del i den gröna omställningen, säger Martina Söderström, divisionschef Environment & Planning på Sweco. Anläggningen ska ta vara på och framställa produkter från anrikningssanden, som är en restprodukt från LKAB:s järnmalmsproduktion i Kiruna och Gällivare/Malmberget. Anrikningssanden innehåller värdefulla mineraler som behövs vid produktion av mineralgödsel, sällsynta jordartsmetaller, gips och fluor. Tillståndsansökan planeras att lämnas in i slutet av 2022. Det sammanlagda ordervärdet är hittills 13 miljoner kronor.


Nya Projekt

Juni 2021

31

– även på mjuka material. NORTON UTÖKAR SITT UTBUD FÖR ALUMINIUMBEARBETNING Norton, den globala tillverkaren av slipprodukter, har uppgraderat sitt sortiment för bearbetning av aluminium och icke-järnmetaller. Det utökade sortimentet omfattar välkända kapskivor och navrondeller som kompletteras med nya lamellrondeller med öppen struktur för användning i vinkelslipmaskiner. De nya kapskivorna och navrondellerna i Norton ALU-serien har ett nytt, specialutvecklat bindemedel som är mycket mer beständigt mot igensättning och som i kombination med unika aluminiumoxidkorn ger upp till 30 procent högre prestanda än vårt tidigare aluminiumsortiment. Tack vare den specialutvecklade sammansättningen ger verktygen en snabb, smidig och fri avverkning utan igensättning

En nykomling i sortimentet är lamellrondellen Norton Alu Mesh. Den är utformad för hög avverkningshastighet på metall och har en öppen struktur som minskar värmeutvecklingen vid användning på en vinkelslip, vilket ger bättre detaljkvalitet och minimal materialförlust. De här verktygen är ideala för att slipa bort rost eller färg på plåt och tunna profiler. – Den nya produktlinjen Norton ALU för vinkelslipmaskiner är vårt svar på den växande efterfrågan på högpresterande slipprodukter som är avsedda speciellt för aluminium och mjuka metaller. Vi är övertygade om att våra sliplösningar för icke-järnmetaller uppfyller och överträffar våra kunders förväntningar på alla sätt och vis, genom att erbjuda betydligt snabbare avverkning, längre livslängd samt förbättrad användarkomfort, säger Tomasz Dus, produktchef på Norton Abrasives.


Vi hjälper er med val av gaslarm

Världens snabbaste

24Triple TIMMAR OM DYGNET IR flamdetektor? MED INBYGGDIKAMERA 7 DAGAR VECKAN 24– TIMMAR OM DYGNET - 7 3

SÄKRAR VI DIN ANLÄGGNING MOT

SÄKRAR VIGASDIN& ANLÄGGNING BRAND, DAMMEXPLOSIONERMOT BRAND,

Vi har ett stort utbud av gaslarm, såväl bärbara som stationära, som kan detektera de flesta gaserna. Kontakta oss så hjälper vi er med val av gaslarm för just er verksamhet.

24 TIMMAR OM DYGNET - 7 DAGAR I VECKAN

SÄKRAR VI DIN ANLÄGGNING MOT BRAND, GAS- & DAMMEXPLOSIONER 24 TIMMAR OM DYGNET - 7 DAGAR I VECKAN

SÄKRAR VI DIN ANLÄGGNING MOT BRAND, GAS- & DAMMEXPLOSIONER

Riskanalys • Projektering • Leverans • Installation •

Fire & Gas Dete

Sisjö Kullegata 8, 421 3 031-68 50 05 • safetec

08-774 05 90 Riskanalys www.proregcontrol.se

Riskanalys • Projektering • Leverans • Installation • Igångkörning • Utbildning • Service

Fire & Gas • Projektering • Leverans • Installation • Igångkörning • Detection Utbildning • Service

Fire & Gas Detection

Sisjö Kullegata 8, 436 32 Askim 031-68 50 05 • info@safetech.nu • www.safetech.nu

Sisjö Kullegata 8, 421 32 Västra Frölunda 031-68 50 05 • safetech@telia.com • www.safetech.nu

Din entreprenör i Mellanbygden

• Markanläggning • Transporter • Kranbilar

Medlem i MTAB Torbjörn 070-686 18 14 • Göran 070-686 16 42 gtlakeriab@gmail.com


20

år

i

s

n ra

b

e ch

n!

Vi på ConTub kan industrirör. Med över 20 års erfarenhet och egen verkstad tar vi fram rörlösningar för varje enskilt behov inom vatten, ånga, gas, naturgas och kyla. Verkstad och kontor finns på Södra Backa i Borlänge. Vi utför dock rörinstallationer hos industrier över hela Sverige, bland andra SSAB, Stora Enso, AGA Gas AB, Borlänge Energi och Arctic Paper Grycksbo.

Jonas Ehrling jonas@contub.se 070 - 531 33 45

Anders Molin anders@contub.se 070 - 687 96 91 ConTub Ab

Mästargatan 7B • 781 71 BORLÄNGE Telefon: 0243 - 921 90 • Hemsida: www.contub.se

NP 1/16 • Herrlin & Hansdotter AB

Kontakta oss när du vill ha en trygg samarbetspartner för industrirör.

Vi hjäper er att få balans i er verksamhet!

Magnetiseringssystem & spänningsregulatorer Vi representerar EMRI:s automatiska spänningsregulatorer. Magnetiseringssystem vi bygger baseras på EMRI:s produkter i kombination med vår egen beprövade konstruktion. Magnetiseringssystemen används med fördel både till vattenkraft, raffinörmotorer och provrum. Magnetiseringsströmmar på upp till ca 300 A produceras och är lämpliga för maskiner med släpringar.

En balansering är en investering för att undvika framtida oförutsedda produktionsstopp och kostnader. I vår balanseringsmaskin kan vi balansera t.ex. axlar, fläktar, rotorer och valsar. Maskinen har en kapacitet på 10-6000 kg med längder upp till 4 meter. Den klarar delar med en diameter på upp till 1,9 meter. I den mån era produkter inte kan tas in i vår verkstad så utför vi balansering på plats hos er.

Elektrisk drivteknik EDT AB P.O Box 305 • SE 442 10 Kungälv, Sweden Tel: +46-(0)303-240410 e-mail: info@edtab.se • www.edtab.se


Nya Projekt

Juni 2021

AGENDA GRAFEN LANSERAS – FRAMTIDEN FÖR SVENSK 2D-INDUSTRI Agenda Grafen är här! Den svenska strategiska innovationsagendan för 2D-material lanserades i maj. Det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen har i över åtta år arbetat för att svenska företag ska bli världsledande på att utveckla och använda grafen och andra 2D-material. Nu är Sveriges yngsta materialklass redo för nästa steg, vilket stimulerar flera av landets näringslivssektorer. HÅLLBAR TILLVÄXT

Grafen är världens tunnaste och starkaste material. Lättare än bomull, elektriskt ledande, samtidigt nytt och komplext. För att stärka områdets innovationsförmåga har SIO Grafen tillsammans med landets 2D-aktörer skapat Agenda Grafen. Agendan ska ge ökad kraft åt kommersialisering och hållbar tillväxt inom den växande 2D-branschen. – Grafen och andra 2D-material har en stor och viktig roll att spela inom svensk industri. Agenda Grafen sätter en ny standard för området och visar angelägna vägar framåt. Agendan är djupt rotad bland våra svenska 2D-aktörer och underlättar resan från labbet till industrin, säger Elisabeth Sagström-Bäck, programchef SIO Grafen. FYRA OMRÅDEN

I Agenda Grafen pekas fyra viktiga insatsområden ut. UNDERLÄTTA PRODUKTFRAMTAGNING

Prototyper, demonstratorer och produkter behövs. Förtydliga och kommunicera vad industrin behöver och skapa 2D-designregler för att stötta arbetet. KARTLÄGG OCH TILLGÄNGLIGGÖR

Infrastrukturen måste vara på plats. Underlätta genom testbäddar och skapa nya möjligheter till internationalisering och samarbete. SKAPA RAMVERK

Karakterisering och standardisering av 2D-material är en förutsättning för branschens tillväxt. Utveckla samtidigt kunskapen kring potentiella hälsorisker och koppla området än tydligare till cirkularitet. SAMLA EKOSYSTEMET

Utbildning och fortbildning behöver prioriteras. Säkra kompetensen och se till att Sverige fortsatt ligger i framkant av 2D-materialens blixtsnabba och fantastiska utveckling. Förstärk, förstora och förtydliga ekosystemet.

34


Nya Projekt

Juni 2021

35


Många är duktiga på ytskydd.

Vi är duktiga där andra inte räcker till. Våra hantverkare är inte bara skickliga yrkesmän – de är också certifierade klättrare som utför sina arbetsuppgifter från rep. Metoden är kostnadseffektiv, smidig och minimerar ev. störningar för omgivningen. Inspektion och provtagning

Betongreparation

Underhållsarbeten

Rostskyddsmålning

Impregnering

Svetsarbeten

Kontakta oss för rådgivning och offerering.

www.klatterservice.se - info@klatterservice.se STOCKHOLM - MALMÖ - ÖSTERSUND

KOMPOTEK AB Ventiler och ventilautomation

Vi tackar Stockholm Exergi för förtroendet att leverera EHP-003 certifierade ventiler.

GUIDELINES: EHP/003 CERTIFICATE: 01/03

www.kompotek.se

info@kompotek.se


»VÅRT ARBETE RÄDDAR STORA EKONOMISKA OCH KULTURELLA VÄRDEN«

HYREX – STÄLLNINGSFÖRETAGET MED ETT SÄKERHETSARBETE I VÄRLDSKLASS Hyrex och Hyrex Industri går stolt i fronten för ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala. Med egen KMA-ingenjör, konstruktör och säkerhetsinspektör garanteras högsta säkerhet och maximal kompetens till alla projekt. Vi har vad som krävs för de avancerade och komplexa uppdrag vi dagligen utför. Ta ställning för säkerheten och anlita Hyrex för ert nästa projekt.

Hyrex inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen

STOLTA MEDLEMMAR I STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING, BYGGFÖRETAGEN. STIB-AUKTORISERADE SAMT BF9K-CERTIFIERADE.


Nya Projekt

Juni 2021

COWI OCH SWEDISH BIOFUELS I SAMARBETE OM ATT BYGGA FABRIKER FÖR HÅLLBART FLYGBRÄNSLE Swedish Biofuels och COWI har tecknat ett avtal om att förse den svenska marknaden med 400 000 ton hållbart flygbränsle (SAF - sustainable aviation fuel). Swedish Biofuels teknik är baserad på metoden “Alcohol to Jet” (ATJ) för tillverkning av bränslet som helt kan ersätta fossilt flygbränsle. Den första anläggningen kommer att byggas i Brista nära Arlanda. Leveranserna av bränslet beräknas kunna starta 2025 och är den första kommersiella produktionen av hållbart flygbränsle utan inblandning. – Detta är ett unikt projekt som har potential att förändra flygindustrin och beroendet av fossila bränslen. I stor skala kommer hållbart flygbränsle innebära att flyget kan bli ett hållbart transportsätt. Projektet ligger i linje med att vi gjort ett strategiskt val att helt sluta arbeta med fossila bränslen. Vår kunskap om bränslen ska i stället användas till den gröna omställningen som nu pågår, säger Karin Genemo, divisionschef för Industri på COWI. COWI och Arkitema kommer inom ramen för uppdraget att bistå med planering, konstruktion och projektledning vid bygget av fabrikerna. Arkitemas kontor i Göteborg står bakom flera prisbelönta industrianläggningar och kommer att stå för utformningen. Den ATJ-teknologi som Swedish Biofuels tagit fram möjliggör ett nytt sätt att producera hållbart flygbränsle som till hundra procent kan ersätta fossilt flygbränsle. – Vår teknologi möjliggör den första kommersiella produktionen i världen av hållbart flygbränsle som inte kräver någon inblandning. Vi tror att detta kommer innebära en total förändring av flygindustrin eftersom tekniken innebär slutet för användning av fossilt flygbränsle. Hållbart flygbränsle är inte bara ett steg mot en grönare värld utan även ett slut på beroendet av utländsk olja och därmed större självförsörjningsgrad, säger Angelica Hull, vd, Swedish Biofuels. Projektet stöttas av EU-kommissionen och de första leveranserna av förnybart flygbränsle är planerade till 2025. Förutom att använda hållbar grön etanol som råvara i produktionen finns också alternativet att använda gröna avgaser och grön vätgas. Anläggningen kommer även att kunna producera hållbar diesel och bensin. Förutom fabriken i Brista planeras ytterligare två produktionsanläggningar i Sverige med en sammanlagd produktionskapacitet om 400 000 ton hållbart flygbränsle. Det är en volym som uppgår till cirka 40 procent av Arlandas årliga totala konsumtion av flygbränsle.

38


Nya Projekt

Juni 2021

39


Nya Projekt

Juni 2021

40

OPTIMAL RESURSANVÄNDNING FÖR HÅLLBAR TILLVERKNING OCH PRODUKTIVITET

skapar faktaunderlag för det ständiga förbättringsarbetet samtidigt som operatörerna får mer tid för värdeskapande.

Ett framgångsrikt hållbarhetsarbete kräver konkreta, mätbara, kommunicerbara och relevanta mål och faktabaserad realtidsinformation för analys, insikt och beslut på alla nivåer i organisationen.

– Visualiseringen har resulterat i ökad produktivitet, säger produktionsledaren Mikael Lönn. Visualiseringen är tydlig och operatörerna kör produktionen med ett öga på produktionsmålen i realtid. Alla operatörer vill naturligtvis göra ett bra jobb och systemet hjälper dem att göra det.

Storföretagen leder digitaliseringen med automatiserad insamling och analys av produktionsdata från produktionsflödena för att skapa faktabaserad information och kommunikation. Däremot går digitaliseringen trögt i små och medelstora tillverkningsföretag därför att många ser den som onödig, dyr, krånglig och personal- och investeringskrävande. OnTop Smart Manufacturing AB erbjuder trådlös digitalisering av automatiserade och manuella tillverkningsprocesser till ett lågt och fast “allt-ingår”-pris och utan IT-installationer. OnTop™ MES Cloud är en molnbaserad helhetslösning med plug&play dataloggers för automatisk mätning, databearbetning, effektiv kommunikation och visuell styrning med OnTop digital gemba™ dashboards. Medarbetarna är företagets viktigaste resurs. Automatisk mätning och effektiv kommunikation av helt tillförlitlig realtidsinformation ger dem möjligheter att agera proaktivt på avvikelser. Kaizen eller ständigt förbättringsarbete underlättas av att medarbetarna använder digital gemba boards för att rapportera kommentarer och lämna förbättringsförslag och även delar statistik, vilket ökar medarbetarnas engagemang och den värdeskapande tiden. – Ledning och operatörer får samma verklighetsuppfattning och kan samarbeta bättre, säger Per Johnsen, grundare och VD. GODA EXEMPEL

Log Max AB är världsledande tillverkare av högteknologiska skördaraggregat till skogsindustrin och exporterar till 35 länder. Fabriken bygger ca. 500 kompletta skördaraggregat per år. Bolaget omsätter cirka 400 miljoner kr och ingår i den japanska Komatsu-koncernen. Log Max AB använder OnTop™MES Cloud sedan drygt två år för mätning och operativ styrning av alla monteringsarbeten. Skördaraggregat av olika typer och utföranden platsbyggs på 16 stationer mot kundspecifikationer. Arbetsinnehållet varierar stort mellan olika aggregattyper och olika specifikationer. – OnTop™ MES Cloud har ersatt alla tidigare hjälpmedel och vi skapar enkelt alla tillverkningsordrar med detaljerade monteringstider i systemet, säger produktionstekniker Fredrik Fröst. Systemet visualiserar produktionsläget i realtid med använd tid resp. återstående tid samt olika statusflaggor per order och ingående arbeten på en stor OnTop gemba dashboard™ ute på verkstadsgolvet. – Då går det exakt att se var man gått över tiden, hur det har gått för aggregatet, vad som är gjort och vad som är klart, säger Fredrik Fröst. Det är en viktig konkurrensfördel att leverera i rätt tid till kund och ”drag-and-drop”-funktionen möjliggör att vi snabbt också kan göra nödvändiga omprioriteringar utifrån olika omständigheter.

Leax Falun AB är en ledande tillverkare av transmissionskomponenter för fordons- och gruvindustrin med en omsättning på ca. 600 miljoner kr. Fabriken tillverkar mer än 100 000 kompletta kardanaxlar per år samt andra komponenter och delsystem till fordonsindustrin.

Systemet mäter alla monteringsarbeten automatiskt på varje order och uppdaterar standardtider för alla arbeten automatiskt efter statistisk dataanalys av verkliga tider, vilket upplevs som positivt och motiverande för montörerna som ständigt förbättrar monteringstiderna.

Fabriken använder OnTop™ MES Cloud sedan åtta år för mätning, visualisering, operativ styrning och uppföljning av robotceller och manuell montering av axlar med blandad produktion och många omställningar mellan artiklar.

De uppmätta monteringstiderna är ett viktigt underlag för produktkalkyler, kapacitetsberäkningar m.m. och systemet skapar en omfattande statistik för detta.

Operatörerna använder OnTop™ digital gemba dashboards™, dels vid sina celler för att köra produktionen effektivt och dels för daglig styrning och genomgång av produktionsläget. Systemet mäter produktion, OEE, cykeltider, störningar m.m. automatiskt och

– Vi får en bra koll på varför vissa montage tar längre tid än andra så att vi enklare kan hitta ”best practice” samt göra förbättringar för monteringspersonalen. Nya funktioner för avancerad simulering och planering av alternativa produktionslösningar tillkommer inom kort, avslutar Fredrik Fröst.


Nya Projekt

Juni 2021

41


VI HAR ÖVER 25 ÅRS ERFARENHET AV BULKHANTERING Vi levererar alla typer av transportörer för bulkgodshantering: • • • • • • • •

Skruvtransportörer Skraptransportörer Spjäll Pneumatiska sändare Bandtransportörer Cellmatare Askkrossar Kylskruvar

NOXOR AB Box 279, 701 45 ÖREBRO I Tel 019 -21 90 60 info@noxor.se I www.noxor.se

www.rabygg.com


Förläng livslängden på Er rökgaskondensering och membranvattenrening Radscan Industriservice erbjuder • • • • • •

Service & underhåll Felsökning Reparationer Leverans av slit- och reservdelar Inspektion- och utredningsuppdrag Uppgradering och modernisering av anläggningar

Inget uppdrag är oss för stort eller för litet. www.radscan.se

Vi hjäper er att få balans i er verksamhet!

Magnetiseringssystem & spänningsregulatorer Vi representerar EMRI:s automatiska spänningsregulatorer. Magnetiseringssystem vi bygger baseras på EMRI:s produkter i kombination med vår egen beprövade konstruktion. Magnetiseringssystemen används med fördel både till vattenkraft, raffinörmotorer och provrum. Magnetiseringsströmmar på upp till ca 300 A produceras och är lämpliga för maskiner med släpringar.

En balansering är en investering för att undvika framtida oförutsedda produktionsstopp och kostnader. I vår balanseringsmaskin kan vi balansera t.ex. axlar, fläktar, rotorer och valsar. Maskinen har en kapacitet på 10-6000 kg med längder upp till 4 meter. Den klarar delar med en diameter på upp till 1,9 meter. I den mån era produkter inte kan tas in i vår verkstad så utför vi balansering på plats hos er.

Elektrisk drivteknik EDT AB P.O Box 305 • SE 442 10 Kungälv, Sweden Tel: +46-(0)303-240410 e-mail: info@edtab.se • www.edtab.se


Nya Projekt

Juni 2021

44

WÄRTSILÄ TAR I BRUK SIN VÄRLDSLEDANDE SUSTAINABLE TECHNOLOGY HUB

Byggandet av det nya teknologicentret offentliggjordes 2018 som en investering på sammanlagt cirka 250 miljoner euro.

Den 1:a juni öppnade Wärtsilä sitt nya teknologicenter Sustainable Technology Hub i Vasa, Finland. Det nya centret kommer att bidra med insatser för att främja den globala utfasningen av fossila bränslen inom fartygs- och energisektorn genom att gynna innovation, samarbete och utveckling av grön teknologi med hjälp av hållbara bränslen och digital teknik. Invigningen hölls idag och bland de inbjudna gästerna återfanns bland annat Finlands näringsminister Mika Lintilä.

Centret har ett modernt bränslelaboratorium, en flexibel testanläggning för teknologi och motorer samt ett toppmodernt produktionssystem som är långt automatiserat. I centret arbetar 1 500 anställda under ett och samma tak, vilket ger såväl operativ effektivitet som ett minskat logistiskt koldioxidavtryck.

– Marin- och energiindustrin håller ett accelererande tempo för att uppfylla målen för minskade koldioxidutsläpp. Sustainable Technology Hub (STH), som är ett världsledande center för forskning, innovation, ingenjörsvetenskap och tillverkning innebär början på en ny era för Wärtsilä. Genom att dra nytta av befintlig innovativ teknik kan vi påskynda utvecklingen av framtidssäkra motorer som kan drivas med hållbara bränslen. Därför kan vi nu påvisa att en koldioxidneutral framtid är realistisk, säger Håkan Agnevall, VD och koncernchef för Wärtsilä. Wärtsilä har redan motorer som drivs med koldioxidneutrala bränslen. Tidigare i år introducerade företaget sin Wärtsilä 32metanolmotor på marknaden, och under 2023 kommer ett koncept för ammoniakdrift att stå klart. Ett vätgaskoncept förväntas finnas tillgängligt år 2025. – Som vi alla vet är Wärtsilä ett globalt företag, ledande inom innovativa teknologier och livscykellösningar för marin- och energimarknaderna. Nu skriver Wärtsilä historia genom att ha gjort en betydande investering i Finland, och mer specifikt i Vasaregionen, där företaget har varit en av de drivande krafterna under en lång tid, sade minister Lintilä.

Centret har avancerade energiåtervinningssystem som gör det möjligt att vara självförsörjande på värmeenergi. I och med en ökad användning av hållbara bränslen, utgör STH en hörnsten för att företaget ska kunna nå sitt mål att den egna verksamheten ska vara koldioxidneutral år 2030. Wärtsiläs nya, moderna utbildningscenter Land & Sea Academy, kundexpertiscenter för driftstöd på distans (Customer Expertise Centres), lösningar för tillståndsbaserat underhåll och utveckling av nya digitala innovationer spelar en viktig roll för att hjälpa kunderna att optimera verksamheten under hela livscykeln för deras tillgångar och påskynda kundernas resa mot minskade koldioxidutsläpp. Centret fungerar också som ett globalt ekosystem för samarbete genom att man bjuder in kunder, partnerföretag och den akademiska världen för att utveckla, testa och utvärdera idéer. Ett betydande exempel på den här typen av samarbete är Wasalines fartyg ’Aurora Botnia’. Wärtsilä och Wasaline har haft ett nära samarbete för att befästa fartyget som ett av världens mest energieffektiva och miljömässigt hållbara passagerarfartyg. Samarbetet fortsätter genom att fartyget används som en flytande testbädd för Wärtsiläs framtida innovationer. Fartyget är utrustat med de teknologiskt mest avancerade lösningar och tjänster Wärtsilä har.


Nya Projekt

Juni 2021

45


DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV MEDICAL CARE SYSTEM Nya Projekt

Juni 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

Medical Care System

– köp våra produkter, men använd dem helst inte Första hjälpen när någon blir utsatt för stänk eller spill av starka kemikalier är ofta att skölja med vatten. Detta lindrar endast till viss del. Det finns mycket bättre sätt. Diphoterine motverkar angrepp av både syror, baser och många andra kemikalier. Vid exponering för fluorvätesyra finns specialprodukten Hexafluorine. KUNSKAPER OM ARBETSMILJÖRISKER ska utgöra grunden för säkerhetsarbete, både hos arbetsledande personal och utförare, såväl egen personal som inhyrd. Riskanalyser och förebyggande åtgärder ska prioriteras. Samtidigt, om olyckan ändå är framme måste rätt utrustning finnas på plats. Nödduschar och ögonduschar hjälper delvis. Vattnet sköljer bort den farliga kemikalien och späder ut den, dock inte speciellt effektivt. Men det finns betydligt effektivare åtgärder.

behandla ett kemikaliestänk där risken för skador av kemikalien bedöms som liten. – Vår produkt används främst på plats direkt efter att personen blivit exponerad för kemikalien, men produkten är verksam även senare, fortsätter Markus Wahren. Det betyder att ambulanspersonal och vårdpersonal på sjukhus också kan använda Diphoterine, upp till 24 timmar efter skadetillfället.

Neutraliserar Diphoterine från Medical Care System neutraliserar frätande kemikalier. Både syror och baser neutraliseras. Diphoterine är verksamt även mot lösningsmedel, oxidanter med mera. Produkten har testats effektivt mot över 1 200 kemikalier. Det har bland annat förmåga att ”dra ut” kemikalien från vävnaderna. Skador på djupet lindras och behovet av kirurgiska ingrepp minskar. – Under senare år har en stor mängd oberoende studier visat på effekten av Diphoterine, berättar Markus Wahren, försäljningschef hos Medical Care System. I Tyskland studerades 1400 verkliga fall, som mestadels gällde exponeringar för syror och baser. Studien visade på mycket goda resultat. Samtidigt har inga biverkningar dokumenterats någonstans i världen. Det är därmed inga risker att behandla med Diphoterine eller att

Produkter även mot exponering för fluorvätesyra En unik produkt – Hexafluorine – används vid exponering av fluorvätesyra. Denna är både frätande och giftig. Hexafluorine neutraliserar syran och fångar samtidigt upp den mycket giftiga fluoridjonen. Fluorvätesyra används i betbad i vissa stålverk samt på elektronikindustrier och där man etsar glas med hjälp av denna syra. Medical Care System har kunder hos landstingen, kommunernas räddningstjänster och hos laboratorier. Dessutom industrier som hanterar syror, alkalier och andra starka kemikalier. Bland kunderna märks flertalet massa& pappersbruk samt stålverk. Medical Care System har också produkter bland annat för att lindra brännskador och ta hand om utspillda kemikalier. Företaget genomför också kurser www.medicalcare.se för kunder.

FAKTA OM MEDICAL CARE SYSTEM: MCS framställer och distribuerar högkvalitativa och lättillgängliga Första Hjälpen-produkter för ett snabbt och effektivt omhändertagande vid behandling av kemiska och termiska brännskador i ögonen och över hela kroppen. MCS genomför också kundanpassade riskinventeringar och utbildningar om kemiska och termiska risker och hur man undviker dessa.

NORDISKA PROJEKT www.nordiskaprojekt.se

57


Här händer det grejer Nu är vi uppe i elva guider med tips om utformning av brandlarm för olika byggnadstyper. Ungefär hälften av landets alla brandkonsulter har redan laddat ned en eller flera guider och antalet växer ständigt.

Simhall

Lager

Arena

Industri

Äldreboende

Hotell

Köpcentrum

Skola

Kontor

Förskola

Sjukhus

Att dela kunskap och arbeta tillsammans räddar liv. Du är alltid välkommen att diskutera dina projekt med oss. Just nu är många nyfikna på hur man kan öka säkerheten genom att övervaka och styra flera anläggningar från dator eller mobil. Kanske du med? Vi söker också efter dig som vill vara med på vår spännande tillväxtresa. Besök consiliumsafety.com/career eller Consilium Safety Group på LinkedIn (välj ” jobb”). Där hittar du lediga tjänster och kan även skicka en spontanansökan.

Ladda ned guiderna på brandlarm.se


Nya Projekt

Juni 2021

48


Nya Projekt

Juni 2021

49

AUTOMATISKT KOPPLINGSBORD EFFEKTIVISERAR MATERIALHANTERING Automationslösningar vid formsprutningsmaskinen är en självklarhet – men stora vinster görs om du också automatiserar i materialrummet. Quiptec presenterar smarta lösningar på Elmia Polymer. Det automatiska kopplingsbordet Dolphin från Moretto har funnits en tid på marknaden men nu har intresset skjutit i höjden rejält, berättar Andreas Bladh, Quiptec. – Dolphin är en väldigt spännande lösning som gör att du slipper manuell hantering med slangar vilket både ger en renare miljö och minskar risken att koppla fel. KRINGUTRUSTNING OPTIMERAR PROCESSEN

Quiptecs specialitet är kringutrustning för plast- och gummiindustrin där man representerar italienska Moretto med deras lösningar för torkning, transportering, dosering, temperering och lagring. Lösningar som ger energibesparingar genom bland annat effektiv logistik med bättre kontroll över flöden och hållbarhet över tid. – Moretto är ett väldigt starkt varumärke som ligger långt framme vad gäller produktutveckling, energioptimering och processutveckling, berättar Andreas. Och det ligger helt i linje med Quiptecs idé. – Målet för oss är att vara ledande i Norden på kringutrustning, service och efterarbete. Vi vill sätta en ny standard på marknaden, säger Andreas. STÄRKER FOKUS PÅ PROCESSUTVECKLING

Han medger, kanske är det att sticka ut hakan. – Men allting kan alltid göras bättre, och då tror vi att vi också kan sätta en ny standard som blir en bra lösning för oss. För att stärka fokus på processutveckling har Quiptec valt att avveckla samarbetsavtalet man tidigare haft med maskinleverantören Negri Bossi vilket innebär att man inte längre kommer att sälja och serva formsprutor. – Från och med 1 augusti 2022 agerar vi inte längre som deras agent i Sverige och Norge men vi kommer givetvis att hjälpa våra kunder under en övergångsperiod, säger Andreas. LANSERAR SIN NYA SATSNING PÅ ELMIA POLYMER

– Vi har beslutat att fokusera på det vi är bra på och det vi känner att vi kan växa inom, nämligen kringutrustning. Att bli den ledande leverantören av kringutrustning för plastindustrin är vårt mål, och starten går i samband med vår satsning här på Elmia Polymer, säger Andreas.


Nya Projekt

Juni 2021

HL HYDRONICS OCH SCHNEIDER ELECTRIC BANAR VÄGEN FÖR FRAMTIDENS HÅLLBARA INDUSTRI Efter ett mångårigt samarbete med Schneider Electric har det värmländska tryckhållning- och vattenbehandlingsföretaget HL Hydronics AB haft en genomsnittlig omsättningstillväxt på nära 40 procent. Med hjälp av bland annat Schneider Electrics EcoStruxure Machine Expert kan HL Hydronics erbjuda nya hållbara lösningar på en växande marknad. För några år sedan hade HL Hydronics ett behov av att modernisera sina lösningar inom tryckhållning och vattenbehandling för slutna värme- och kylsystem. Lösningen blev EcoStruxure™ Machine Expert HVAC, Schneider Electrics multikompatibla, IoTanpassade plattform som erbjuder en öppen arkitektur och en plug-and-play-funktion.

50

– Tack vare att vi använder kvalitetskomponenter från bland annat Schneider Electric har vi en mycket hög efterfrågan, säger Björn Lennartsson, vd på HL Hydronics AB. Vi har haft ett samarbete med Schneider Electric i flera år och vi vet att de levererar det vi vill ha. Det känns tryggt att jobba med ett stort företag som ligger i framkanten inom sitt område, fortsätter Björn Lennartsson. En stor fördel med EcoStruxure Machine Expert HVAC är att den möjliggör fjärrstyrning av anläggningar, vilket till exempel kan användas vid larm för att undvika onödiga utryckningar. Samtidigt behöver användaren lägga mindre tid på service och installation, vilket i sin tur sänker kostnader. – Vi ligger ofta steget före och kan lansera funktioner som konkurrenterna inte hunnit ta fram, eller som inte ens har börjat efterfrågats än, säger Björn Lennartsson. Med hjälp av Schneider Electrics mjukvara kan vi snabbt uppdatera våra produkter med nya funktioner och lösningar.

– Maskinbyggarna i den moderna industribranschen kräver maskiner med avancerad automation, flexibilitet och skalbar prestanda. Schneider Electic har hjälpt HL Hydronics att möta dessa utmaningar med EcoStruxure Machine Expert HVAC, säger Mehrdad Bahmani, Operational Offer Manager, Industrial Automation på Schneider Electric.

HL Hydronics har haft ett starkt fokus på kvalitet, teknik och hållbarhet, tre delar som i stor utsträckning påverkar kundernas val i dag. Särskilt hållbara och klimatanpassade produkter är något som alltmer efterfrågas av dagens kunder.

Med EcoStruxure Machine Expert HVAC har HL Hydronics vuxit från en lokal aktör i värmländska Töcksfors till en multinationell aktör som bättre kan anpassa sina lösningar efter kundernas olika behov.

– Det är en utmaning att fortsätta att göra våra produkter så hållbara som möjligt, säger Björn Lennartsson. Där känner vi oss trygga med att välja Schneider Electrics lösningar, som till exempel Green Premium, som står för ett lågt klimatavtryck.


Nya Projekt

Juni 2021

AI-LÖSNING UNDERLÄTTAR PLANERING I INDUSTRIN BiTi utvecklar en AI-baserad lösning för planering av personalbemanning och produktion som testats inom industrin. Inom kort väntar funktionella tester. – Vår lösning sparar tid och underlättar flöden, säger delägaren P-O Östberg, forskare vid Umeå Universitet. P-O Östberg är lektor vid Umeå universitet och forskar bland annat kring så kallade superdatorer. Han är också en av grundarna till i startupbolaget BiTi Innovation som utvecklat ett planeringsstöd som använder artificiell intelligens, AI. Idén fick han från sin före detta sambo som jobbade i hemtjänsten. – Hon efterlyste ett bättre planeringsverktyg. Jag plockade upp idén och kopplade ihop den med min forskning, säger P-O Östberg. Lösningen, som fått namnet Lingon, underlättar inte bara för verksamhetsutövaren utan även för brukare och anhöriga, som kan ha koll på vem som kommer, och när, direkt i mobilen. – Det ger en stor tidsbesparing samtidigt som man fångar upp så att inget blir missat, säger P-O Östberg.

51

Tekniken är också möjlig att använda för planering i industrin, något som BiTi – som har fyra anställda på deltid – utforskat inom ramen för affärsutvecklingsprogrammet Future Industry Accelerator. Nu utvecklas tekniken inom ASSISTANT, ett EU-finansierat forskningsprojekt. Under våren genomförs tester av gränssnittet med flera kunder, därefter väntar funktionella tester. BiTi deltog i Future Industry Accelerator 2021, BizMakers program där innovativa startbolag vidareutvecklat sina bolag med hjälp av kunskap och stöd från branschledande företag i tillverkningsindustrin. – Vårt mål med att delta i programmet var att förstå hur tillverkningsindustrin arbetar och vilka behov de har framöver. Vi har fått ovärderliga insikter och kontakter, säger P-O Östberg. Anna Edblad, vd för Örnsköldsviks Industrigrupp, ser samarbetet som en möjlighet att stärka industrins konkurrenskraft i Västernorrland och samtidigt fortsätta utveckla innovativa lösningar. – Våra medlemsföretag i industrin har tagit stora kliv när det kommer till utveckling, och Future Industry Accelerator har möjliggjort för dem att fortsatt vara aktuella i tiden och tillföra nya innovativa lösningar, säger Anna.


tage

e

Ring: 08-591 432 32 Mail: info@lwsmide.se www.lvsmide.se Certifierade enligt EN-1090 & ISO-3834

Golv och beläggningar för kommersiella lokaler, offentlig miljö, industri, storkök och parkering. Fogfria ytor industri & försäljning AB 08-753 30 80 www.fogfriaytor.com

PROJECT & SITE MANAGEMENT AB Östra Torggatan 11 652 25 Karlstad

PROJEKT ─ KONTAKT Per-Ove Eriksson 070-354 02 55 per-ove.eriksson@psmab.com

www.psmab


Vindmätning på Blakliden/ Fäbodberget

Transformatorer till vattenkraftsanläggningar

– utförd av Suorvavind AB

Vi bygger kompletta master med mätsystem, övervakning, datalagring och energiförsörjning. Vi är sedan 1995 verksamma i Sverige, Norge och Finland och har gjort vindmätningen för många stora projekt i Sverige. Till exempel: Blaiken, Storrotliden, Lehtiorova, Maevaara, Sjisjka, Glötesvålen m.fl.

Mikael, Viktor och Vidar 070-21 464 21 www.suorvavind.se

Vi har ett brett program av falsvärmetransformatorer samt axelströmtransformatorer. Vi tillverkar också transformatorer som är anpassade efter just dina behov och krav. Nordtrafo tar fram kundanpassade 1-Fas, 3-Fas transformatorer och kabelströmtransformatorer för dig, vi har även ett stort standardprogram av våra produkter som vi kan erbjuda våra kunder. Nordtrafo AB är ett väletablerat företag som grundades 1965 och finns beläget mitt i Sverige, i det natursköna Höga Kusten. Vår styrka ligger i vårt stora kunnande i att snabbt ta fram kundanpassade transformatorer samtidigt som vi kan erbjuda ett brett standardsortiment. Välkommen med en förfrågan!

N

NORDTRAFO

www.nordtrafo.se | info@nordtrafo.se | +46 612 52210

FRAMTIDENS STYRSYSTEM - IDAG ENTERPRISE LABORATORY EN 206:2013

POLARPOWER Energiövervakning i realtid

www.polarmatic.com

POLARFLEET Billogistik

POLARAMA Kameraövervakning

Tel: 031-194480


Nya Projekt

Juni 2021

PLM FÖLJER KUNDEN UNDER HELA INNOVATIONSRESAN Från idé till slutprodukt. PLM Group har såväl verktygen som kompetensen för att kunna ta svenska tillverkningsföretag ut på en innovationsresa. På Elmia 3D visar PLM hur industrin kan dra nytta av tjänsterna som till slut mynnar ut i en 3D-printad produkt. Smidiga samarbeten, alla verktyg i ett digitalt ekosystem samt innovativ produktdesign och tillverkning med 3D-printning. Det är tre hörnstenar i PLM:s strävan mot att hjälpa tillverkningsföretagen i Sverige – och allt presenteras under Elmia 3D. – Det innovativa är egentligen inte våra unika produkter utan att vi är med kunden hela vägen från produktdesignen till utskriften i 3D-skrivaren. Vi kallar det för ett 3D-ekosystem. Vi förser kunden med verktyg för att kunna göra designen och är sedan med dem under hela värdekedjan, säger Alexander Håård, Business Area Manager Digital Transformation, PLM. Styrkan hos PLM är helt enkelt helhetstänket. Att kunna hjälpa kunden med alla processer fram till den färdiga produkten – allt inom ett och samma system. – Jag tror i och för sig att många arbetar på samma sätt som vi, men att det är uppdelat i olika system och leverantörer. Det är den nöten som vi knäcker tack vare ett obrutet informationsflöde – något som gör oss unika.

54

helhetstänket – det vill säga end-to-end-lösningar. Vi erbjuder alla steg inklusive service, säger Christoffer Wester, Sales Manager, 3D-printing. Han lyfter fyra generella fördelar med additiv tillverkning. Lägre kostnader, kortare ledtider, ökad funktionalitet och smidigare kundanpassningar. – Folk associerar fortfarande 3D-printing med prototyper, men det finns faktiskt fyra viktiga områden inom additiv tillverkning. Prototyper är en del, men även verktygstillverkning, produktion och reservdelar. Vi lyfter alla fyra delar på Elmia 3D och vill få bort tänket att additiv tillverkning endast handlar om prototyper, säger Christoffer Wester. LÖNSAMT ÄVEN FÖR STORA SERIER

Möjligheten att skriva ut reservdelar innebär exempelvis att tillverkningsföretagen kan bygga digitala lager och genomföra utskriften precis där reservdelen behövs. Finns behovet i Göteborg, ja då skrivs den ut i den fabriken utan några onödiga transportkostnader. – Vi ser också att allt fler går mot storskalig produktion och vi säljer maskiner med service och support till flera legotillverkare. Deras volymer ökar hela tiden och det handlar om serier med 100 000-tals detaljer. Det sitter ju printade detaljer överallt, i maskiner, flygplan, bilar…, säger Christoffer Wester.

MER ÄN BARA PROTOTYPER

HITTAR NYA KUNDER

PLM beskriver sig som en innovationspartner. Allt började med CAD-lösningar i början av 1990-talet och därefter har företaget vuxit till 145 anställda i sex länder som tillhandahåller mjukvara, kompetens, utbildning, 3D-skrivare och 3D-scanners.

Stor nyfikenhet. Så går det att beskriva stämningen i montern under Elmia 3D. Eller som Alexander Håård beskriver det: ”Besökarna inser hur mycket som har hänt på fyra år”. Något som onekligen visar på vikten av att branschen kan träffas och kunna visa hur tekniken hela tiden utvecklas.

Även när det handlar om maskinförsäljningen är PLM med kunden under hela resan. – En av de viktigaste detaljerna inom additiv tillverkning är efterbehandlingen och det är inget som en vanlig hobbymaskin gör. Det är ett tydligt exempel på hur vi hela tiden har med

– Det är superviktigt. Vi har verkligen längtat efter att få träffas igen och få visa våra maskiner och alla lösningar på riktigt. Det är en helt annan grej att träffas fysiskt. För oss har Elmia 3D gett väldigt mycket både vad gäller potentiella kunder och maskinförsäljning, säger Christoffer Wester.


Nya Projekt

Juni 2021

55

klimatpåverkan och bidra till klimatomställning och samhället i stort. NY NATIONELL FÄRDPLAN FÖR KONKURRENSKRAFTIG OCH HÅLLBAR GRUVNÄRING Metall och mineral är avgörande för att klara klimatomställningen och gruvnationen Sverige är ett föregångsland inom hållbarhet. För att säkra vår position - och visa globalt ledarskap- presenteras nu en ny strategisk forskning- och innovationsagenda.

– Svensk gruvnäring räknas som den mest hållbara i världen, tack vare effektiva produktionsmetoder, lägre utsläpp än näringen i jämförbara länder och god arbetsmiljö. Samtidigt hårdnar konkurrensen och Sverige har ett ansvar men samtidigt en unik möjlighet att visa globalt ledarskap, säger Katarina Nilsson, expertforskning och innovation på Svemin. SAMLAR KUNSKAP OCH BEHOV

Den nya agendan lyfter fram de utmaningar som är mest kritiska att satsa forskning- och innovationsmedel på för att möta branschens behov. Dessa grundar sedan Swedish Mining Innovation sina utlysningar på. – Tillgång till hållbart producerade metaller och mineral är avgörande för att vi ska klara klimatomställningen och skapa ett hållbart samhälle. De behövs för att bygga ny infrastruktur, batterier, elfordon, solpaneler, vindkraftverk och annat som möjliggör grön elförsörjning, elektrifiering och digitalisering. Agendan ringar in de allra viktigaste utmaningarna att lösa, och skapar en tydlig riktning för forskning- och innovationsarbetet framåt, säger Jenny Greberg, programdirektör på Swedish Mining Innovation. IDENTIFIERAR NÖDVÄNDIGA SAMHÄLLSREFORMER

Agendan syftar även till att förse beslutsfattare och politiker med en tillförlitlig och brett förankrad källa till kunskap om gruvindustrins utmaningar och behov för att kunna minska

Forskning- och innovationsagendan syftar till att skapa samsyn kring de behov och utmaningar som Sveriges gruv- och metallutvinnande industri står inför. Agendan vilar på en stor mängd insamlade fakta och är brett förankrad med närmare 100 företrädare från stora delar av industrin, ledande universitet och forskningsinstitut samt myndigheter. – Forskning och innovationssamverkan är avgörande för att accelerera den omställning som är nödvändig för framtiden. Agendan är ett bra exempel på den breda uppslutning och enighet som är utmärkande för Sverige som innovationsland och som gör att vi ligger i framkant internationellt, säger Cecilia Sjöberg, Avdelningschef Industriell Utveckling på Vinnova, Sveriges Innovationsmyndighet. Agendan är framtagen av Swedish Mining Innovation och Svemin i samarbete med representanter från forskning, industri, myndigheter och ideella föreningar.


WORLD LEADER IN REFRACTORY MATERIAL AND INSTALLATION

www.calderys.com


Annonsen finns längst ner Annonsen finns längst ner Attacus Stål & Smide AB är ett av Jämtlands äldsta svets och smidesföretag. Bolaget grundades 1949 men har anor ända ifrån 1883. Vi utför alla typer av svets och smidesarbeten samt montage och maskinbearbetning. Attacus är namnet på en fjäril – en av naturens skönaste skapelser. För oss är fjärilen en påminnelse om miljöns betydelse för människan. Attacus bygger för människan.

Annonsen finns längst ner

Sellihca

Vattenkraft entreprenader. Välkommen att kontakta oss. Vi kan vara din totalentreprenör, underleverantör eller idépartner. Box 725 831 28 Östersund Tel. 063-19 91 40

Qualified

smide@attacus.se www.attacus.se

Sten, natursten och gabioner Steelrod AB är ett företag som erbjuder leverans och montering av egenhändigt importerad sten och natursten från världens alla hörn. Vi gör även gabionmurar som vi bygger runt om i Sverige. Gabioner används oftast till stödmurskonstruktion samt buller och insynsskydd. Besök www.steelrod.se för mer information!

Tubvärmeväxlare för processindustrin Tubvärmeväxlare för processindustrin Tubvärmeväxlare för processindustrin Tubvärmeväxlare för processindustrin Vi dimensionerar och tillverkar termiskt högpresterande och mekaniskt

Vi dimensionerar och tillverkar termiskt och mekaniskt robusta tubvärmeväxlare förhögpresterande den svenskahögpresterande processindustrin Vidimensionerar dimensionerar och tillverkar och mekaniskt Vi tillverkartermiskt termiskt högpresterande och mekaniskt robustaoch tubvärmeväxlare för den svenska processindustrin robusta tubvärmeväxlare tubvärmeväxlare för robusta förden densvenska svenskaprocessindustrin processindustrin.

Siljan Allards AB Siljan Allards ABAllards Siljan AB Tel: 0248-12535; Fax: 0248-13785

Besök vår hemsida: Besök vår hemsida: Besök vår hemsida:

Adress: Brändavägen, 79532 Rättvik Adress: Brändavägen, Rättvik 79532 Rättvik Adress:79532 Brändavägen,

www.siljanallards.com www.siljanallards.com www.siljanallards.com

Siljan AB Brändavägen, 795 32 Rättvik Tel:Allards 0248-12535; Fax: 0248-13785 Tel: 0248-12535; Fax: 0248-13785 E-post: info@siljanallards.com Tel: 0248-125 35, Fax:E-post: 0248-137 85, E-post: info@siljanallards.com E-post: info@siljanallards.com info@siljanallards.com


Nya Projekt

Juni 2021

EPIROC LANSERAR NYA DIGITALA LÖSNINGAR FÖR TUNNELDRIVNINGSPROJEKT Epiroc breddar sin portfölj av digitala lösningar inom infrastrukturbranschen med Mobilaris Tunneling Intelligence. Dessa nya digitala lösningar kommer att höja säkerheten samtidigt som produktiviteten förbättras. Utvecklingen av dessa digitala lösningar för produktivitet, situationsöversikt och säkerhet för tunnelbyggen och gruvdrift sker i Luleå, Sverige. Veidekke Entrepenør AS kommer att vara först att använda de nya digitala lösningarna i ett tunnelprojekt norr om Oslo i Norge. – Vi ser hur digitaliseringen tar fart överallt, även inom byggoch infrastruktursbranschen när kraven på högre säkerhet, hållbarhet och produktivitet ökar. Det är därför glädjande att få möjligheten att genomföra denna digitala transformation tillsammans med Veidekke i Norge, säger Mikael Ramström, Vice President – Digital Business på Epiroc. Mobilaris Mining Intelligence produkterna har revolutionerat arbetsplatser globalt med sitt intuitiva beslutsstödssystem som i realtid som skapar värde på alla nivåer i ett företag. Det inkluderar planering-, produktivitets-, situationsmedvetenhet i 3D, rapporterings- och säkerhetsverktyg. MobilarisTunneling Intelligence ökar spårbarheten markant och möjliggör planering och schemaläggning i realtid med data från den pågående verksamheten. – Med bakgrunden från de teknologiagnostiska lösningarna för underjordsgruvdrift har vi utvecklat dem vidare för att passa de specifika behoven inom tunnelbyggen, säger Håkan Bolsöy, Business Development Manager på Epiroc, ansvarig för Mobilaris Tunneling Intelligence. Veidekke Entrepenør AS kommer att använda Epiroc’s Mobilaris Tunneling Intelligence lösningar för att öka produktiviteten i ett tunnelprojekt norr om Oslo i Norge. – Produkterna ifrån Epiroc ger oss en utmärkt möjlighet att skapa en skiftrapport direkt under pågående arbete. Det sparar mycket tid i och med att det ersätter manuell rapportering. I tillägg, så samlar vi värdefull data som gör att vi både kan identifiera och göra något åt tidsspill. Realtidsöversikten över våra resurser hjälper oss att planera vår framdrift, säger Bernt-Olav Berger Systemansvarig på Veidekke. Veidekke Entreprenør AS är en tunnelentreprenör i Skandinavien som varit i drift sedan 1936.

58


Nya Projekt

Juni 2021

59


Nya Projekt

Juni 2021

STORT INTRESSE GAV SVENSKA ELEKTROD AFFÄRER DIREKT Vad kan en kollaborativ robot egentligen göra? Svetsning, slipning och ytbehandlingen är bara tre exempel som Svenska Elektrod visade i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik. Tre exempel som samtidigt gav upphov till två affärer direkt i montern. Trycket var högt hos Svenska Elektrod på Elmia Svets och Fogningsteknik. Anledningen? De kollaborativa svetsrobotarna

60

från Universal Robots som demonstrerade svetsning, slipning och ytbehandling i montern. Lösningar som kan vara en nyckel för att vi ska kunna ha en tillverkningsindustri i Sverige även i framtiden. – Det är allmänt svårt att få tag på arbetskraft och särskilt svårt inom tillverkningsindustrin. En kollaborativ robot löser visserligen ingenting av sig själv, men den kan bli verkstadsarbetarens hjälpreda. Det är en viktig komponent för att kunna bibehålla


Nya Projekt

Juni 2021

fortsatt tillverkning i Sverige, säger Karl Ericsson, vd på Svenska Elektrod. KAN MER ÄN MAN TROR

Han lyfte två saker som stack ut bland besökarna i montern. Först och främst ett oerhört stort intresse för kollaborativa svetsrobotar. Därefter, vilket var den andra iakttagelsen, en bristande kunskap om vad en kollaborativ robot kan göra. Något som Svenska Elektrod och Karl Ericsson vill ändra på. – En kollaborativ robot kan användas till allt där du har manuell svetsning i dag och där svetsningen tar en betydande del av tiden. Det innebär nämligen att du måste låsa upp en person under väldigt lång tid. Utöver det fungerar robotarna för hela spannet, från produktion till reparation och underhåll, säger han. Svetsning, slipning och ytbehandling visades i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik, men Karl Ericsson säger att det i princip bara är fantasin som sätter gränserna. – De flesta vi möter vet om att det finns kollaborativa svetsrobotar och vissa kanske redan har implementerat det, men de förstår inte riktigt hur enkelt det är. Vi är till exempel i gång med projekt inom pulverlackering, gängning och även plockning av dumplings. Det finns egentligen ingenting som en kollaborativ robot inte kan göra. ENKELT ANVÄNDARGRÄNSSNITT

Svenska Elektrod är certifierade Universal Robots-integratörer och sköter hela intergrationsjobbet åt kunden, inklusive CE-märkning av lösningarna. Dessutom utbildar de blivande operatörer för att bättre kunna nyttja robotarnas alla egenskaper. – Det gör att våra kunder har rätt kunskapsnivå för att kunna ta över robotarna när vi är färdiga. Vi är även unika på så sätt att vårt gränssnitt inte är beroende av fabrikat plus att själva inlärningen av mjukvaran är väldigt enkel – man vill ju ”up and running” så snabbt som möjligt. AFFÄRER REDAN FÖRSTA DAGARNA

Intresset under Elmia Svets och Fogningsteknik då? Ja, det var så pass stort att Svenska Elektrod sålde två kollaborativa robotlösningar redan under de första dagarna på mässan. – Båda affärerna var med kunder som vi endast hade träffat snabbt på webinarer och liknande tidigare. Det var först när de kom hit till mässan som de tog beslutet, så det var verkligen här som affärerna gjordes, säger Karl Ericsson. Vad kan en kollaborativ robot egentligen göra? Svetsning, slipning och ytbehandlingen är bara tre exempel som Svenska Elektrod visade i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik. Tre exempel som samtidigt gav upphov till två affärer direkt i montern. Trycket var högt hos Svenska Elektrod på Elmia Svets och Fogningsteknik. Anledningen? De kollaborativa svetsrobotarna från Universal Robots som demonstrerade svetsning, slipning och

61

ytbehandling i montern. Lösningar som kan vara en nyckel för att vi ska kunna ha en tillverkningsindustri i Sverige även i framtiden. – Det är allmänt svårt att få tag på arbetskraft och särskilt svårt inom tillverkningsindustrin. En kollaborativ robot löser visserligen ingenting av sig själv, men den kan bli verkstadsarbetarens hjälpreda. Det är en viktig komponent för att kunna bibehålla fortsatt tillverkning i Sverige, säger Karl Ericsson, vd på Svenska Elektrod KAN MER ÄN MAN TROR

Han lyfte två saker som stack ut bland besökarna i montern. Först och främst ett oerhört stort intresse för kollaborativa svetsrobotar. Därefter, vilket var den andra iakttagelsen, en bristande kunskap om vad en kollaborativ robot kan göra. Något som Svenska Elektrod och Karl Ericsson vill ändra på. – En kollaborativ robot kan användas till allt där du har manuell svetsning i dag och där svetsningen tar en betydande del av tiden. Det innebär nämligen att du måste låsa upp en person under väldigt lång tid. Utöver det fungerar robotarna för hela spannet, från produktion till reparation och underhåll, säger han. Svetsning, slipning och ytbehandling visades i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik, men Karl Ericsson säger att det i princip bara är fantasin som sätter gränserna. – De flesta vi möter vet om att det finns kollaborativa svetsrobotar och vissa kanske redan har implementerat det, men de förstår inte riktigt hur enkelt det är. Vi är till exempel i gång med projekt inom pulverlackering, gängning och även plockning av dumplings. Det finns egentligen ingenting som en kollaborativ robot inte kan göra. ENKELT ANVÄNDARGRÄNSSNITT

Svenska Elektrod är certifierade Universal Robots-integratörer och sköter hela intergrationsjobbet åt kunden, inklusive CE-märkning av lösningarna. Dessutom utbildar de blivande operatörer för att bättre kunna nyttja robotarnas alla egenskaper. – Det gör att våra kunder har rätt kunskapsnivå för att kunna ta över robotarna när vi är färdiga. Vi är även unika på så sätt att vårt gränssnitt inte är beroende av fabrikat plus att själva inlärningen av mjukvaran är väldigt enkel – man vill ju ”up and running” så snabbt som möjligt. AFFÄRER REDAN FÖRSTA DAGARNA

Intresset under Elmia Svets och Fogningsteknik då? Ja, det var så pass stort att Svenska Elektrod sålde två kollaborativa robotlösningar redan under de första dagarna på mässan. – Båda affärerna var med kunder som vi endast hade träffat snabbt på webinarer och liknande tidigare. Det var först när de kom hit till mässan som de tog beslutet, så det var verkligen här som affärerna gjordes, säger Karl Ericsson.


10 ÅRS

GAR ANTI !

TRÅDLÖS BRANDVARNARE Larmar en, larmar alla! Brandsäkra ditt hus, sov tryggt och vakna snabbt om olyckan är framme med en trådlös sammankoppling mellan dina brandvarnare. Larmar en så larmar alla. Smidigt montage och enkla inställningar gör jobbet lätt. Spara tid och pengar med tio års livslängd på litiumbatteriet! • • • • •

Upp till 200 m räckvidd med inbyggd repeater 240 unika kanaler för störningsfri drift Valbar omnikanal, svarar och sänder på alla kanaler - säkrar allmänna utrymmen Larmminne och larmidentifikation Godkänd enligt SS-EN 14604:2005 / AC 2008

Kan även kombineras med värmedetektor, centralenhet med reläfunktion och larmtryckknapp. Marelcos brandvarnare har tryggat hem i mer än 25 år. Vår långa erfarenhet och gedigna kunskap borgar för högsta kvalitet och din säkerhet. E-nr: 63 028 76

KAMIC Light & Safety Tel: 054-57 01 20 | www.kamiclightsafety.se

R s


Rörmontage Rörmontageoch och svetsning svetsninginom inom Fjärrvärme,Fjärrkyla, Fjärrkyla, Fjärrvärme, h c o e g a Gas, Vatten ochVVS VVSiihela helaSverige. Sverige. t n Gas, Vatten och o m Rör

m o n i g n i , n a s l . t y e e k g v r i r s r ä e j F v S , e a l m e r h ä i v r S r V ä j V F ärm v h r r c ä j o f r n e t ler fö t a r t a n V e c tten t a n v e n m r o a Gas, b ab hv Installation och av byte av abbonentcentraler för fjärrvärme Utför även byten abonnentcentraler för fjärrvärme, och kylasamt samt kulvertbyten av värme och varmvatten fjärrkyla kulvertbyten av värme, varmvatten och kallvatten somtotalentreprenader. totalentreprenad. som e

e oc e av t m y r b ä v h c v en a ion o t t y a l l b t a r t e s In kulv t m a s a d. a n e och kyl r p e entr l a t o t som

ROSLAGENS VÄRMEMONTAGE AB BOX195 195••177 17724 24Järfälla Järfälla BOX Tel 08-580 813 00 ••www.rvm.nu www.rvm.nu


Nya Projekt

Juni 2021

VOLVO CE FÖRST I VÄRLDEN ATT LEVERERA ANLÄGGNINGSMASKIN TILLVERKAD MED SSABS FOSSILFRIA STÅL TILL KUND Volvo Construction Equipment (Volvo CE) blir först i världen med att leverera en anläggningsmaskin tillverkad med SSABs fossilfria stål. Det visar hur snabbt innovation kan införlivas i konkreta lösningar när företag i hela värdekedjan samarbetar för att åstadkomma förändringar. Den ramstyrda dumpern A30G som är byggd med fossilfritt stål överlämnades av Volvo CE till NCC, den 1 juni 2022, på en ceremoni anordnad av LeadIt – Leadership Group for Industry Transition – i samband med Förenta Nationernas klimatkonferens Stockholm+50. Överlämningen skedde bara nio månader efter att Volvo presenterat världens första konceptfordon med fossilfritt stål och är ett nästa steg för att testa implementeringen av stålet i ordinarie produktion. Det sker också bara tio månader efter att SSAB visat upp det första stålet som tillverkats med vätgas istället för med koks. – Det här är ett konkret bevis för att den gröna omställningen sker här och nu. Det visar i praktiken att det är möjligt att bygga partnerskap och skapa fossilfria värdekedjor som minskar utsläppen. Jag är glad och stolt att samarbeta med Volvokoncernen och NCC som föregångare i att minska klimatpåverkan i värdekedjan. Tillsammans kan vi inspirera andra, stärka

64

konkurrenskraften hos de hållbara lösningarna och bidra till att målen i Parisavtalet kan uppfyllas, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB. – Vi är övertygade om att alla aktörer i värdekedjan behöver samarbeta och agera om vi ska lyckas minska koldioxidutsläppen i anläggningsbranschen. Tack vare våra starka partnerskap med andra drivande och målmedvetna företag kan vi nu leda skiftet mot fossilfritt entreprenadarbete och vara först med att leverera en maskin byggd med fossilfritt stål till en kund. Att gå från ord till handling är avgörande för att bygga den värld vi vill leva i, säger Volvo CE:s vd Melker Jernberg. – NCC har en tydlig ambition att bidra till en hållbar utveckling. Det arbetar vi strukturerat och målmedvetet för att nå, bland annat genom att välja maskiner som lever upp till våra höga krav. Precis som i detta goda exempel så krävs det långsiktiga och proaktiva samarbeten mellan olika aktörer för att den hållbara förflyttningen ska vara möjlig, Tomas Carlsson, vd och koncernchef NCC. Sommaren 2021 producerade SSAB världens första stål tillverkat av järnsvamp reducerat med vätgas i pilotskala. SSAB planerar att erbjuda fossilfritt stål i industriell skala till marknaden redan under 2026 och har som mål att i stort sett eliminera koldioxidutsläppen från den egna verksamheten omkring 2030, 15 år före tidigare plan. Tillsammans med våra partners och kunder vill vi bygga helt fossilfria värdekedjor, från gruva till slutprodukt.


Nya Projekt

Juni 2021

65


Vi är specialister på nöd-och ögonduschar

Tel. 0240-59 40 00 • Fax 0240-64 90 47 • info@giapremix.se • www.giapremix.se


MÄLAREN Ett reningsverk som renar utan kemikalier enligt svenska normer.

För mer information www.reningsverketmalaren.se


Nya Projekt

Juni 2021

FINNFOAM SATSAR 100 MILJONER PÅ ÅTERVINNINGSANLÄGGNING FÖR CELLPLAST Finnfoam bygger en kemisk återvinningsanläggning för polystyren i Salo, där begagnade, även smutsiga, skumisoleringsmaterial kan återvinnas energi- och kostnadseffektivt till råmaterial för nytt isoleringsmaterial. Ett patent har sökts för återvinningsprocessen och för det nya miljövänliga lösningsmedlet som används i processen. I takt med att det mer och mer efterfrågas effektiva och säkra sätt att ta hand om spill och överbliven isolering på byggarbetsplatser är Finnfoam stolta att kunna meddela att man nu bygger en anläggning för återvinning av cellplastisolering. Samtidigt ökar också efterfrågan på produkter som framställts med större andel återvunnet råmaterial, något som man nu kommer att kunna erbjuda. Finnfoam är en isoleringstillverkare som investerar i cirkulär ekonomi och bygger en pilotanläggning för kemisk återvinning av cellplast-, XPS- och EPS-isoleringar. Investeringens totala värde kommer att uppgå till över 100 miljoner kronor. – Vi utvecklar ständigt våra egna processer för att bli mer resurseffektiva och miljövänliga och strävar efter att hitta lösningar baserade på cirkulär ekonomi. Tack vare denna kemiska återvinningsanläggning kommer vi att kunna använda ännu mer återvunnet material i framtiden vid tillverkningen av våra egna isoleringsprodukter, säger Henri Nieminen, VD för Finnfoam.

Finnfoam har sedan 2019 samlat in avfallsbitar av EPS-, XPS- och PIR-isolering från byggarbetsplatser i Finland. Hittills har smutsigt isoleringsmaterial använts bland annat som fyllmedel för SILENT-ytan i produkten FF-EPS SILENT.

68

Efter rengöringen dunstar lösningsmedlet tillbaka och polystyrenen omvandlas till granulat i fast form. Granulatet kan sen användas för tillverkning av nytt isoleringsmaterial. Anläggningen som uppförs på Finnfoams fabriksområde i Salo är nu i grundläggningsfasen och beräknas vara färdig i oktober 2022. PATENT HAR SÖKTS FÖR DEN FRUKTBASERADE LÖSNINGSMEDELSCOCKTAILEN OCH ÅTERVINNINGSSYSTEMET

Den kemiska återvinningsprocessen med renings- och avdunstningsutrustning och lösningsmedel är resultatet av en treårig utvecklingsprocess. Under utvecklingen har Finnfoam haft Brightplus som en långsiktig partner. Utgångspunkten var att hitta det bästa sättet att återvinna cellplast så energieffektivt som möjligt. – Kemisk återvinning genom upplösning är överlägsen traditionell mekanisk återvinning genom att det är lätt att ta bort fysiska föroreningar från lösningen. Och när plasten har återställts till granulat kan den återanvändas energieffektivt som material i isoleringsproduktionen, förklarar Jarkko Leivo från Brightplus. Det var viktigt att förstå med vilket lösningsmedelsalternativ polymerstrukturen bevaras bäst i flytande polystyren, då det är lättast att återställa det till råmaterial igen. – Lösningsmedlet som används i processen är en kombination av organiska lösningsmedel som är baserade på vissa ätliga frukter, säger Leivo. NÄSTA ÅTERVINNINGSANLÄGGNING I SVERIGE

RENGÖRINGSPROCESSEN I NYCKELROLL

Efter uppstarten av Salo-anläggningen planerar Finnfoam att bygga nästa anläggning med motsvarande teknik i Sverige för att betjäna den svenska marknaden. Redan innan dess planeras också lansering av tjänsten FF Återvinning tillsammans med partners.

Vid återvinning är materialets renhet en utmaning, så också för återvinningsbar cellplastisolering. I synnerhet är material som samlas in från byggarbetsplatser ofta smutsiga: de kan till exempel innehålla sand, betong eller limrester.

Att på ett säkert och energieffektivt sätt kunna ta hand om restprodukter från byggarbetsplatser för att förhindra att materialet hamnar i naturen har varit en av Finnfoams starkaste drivkrafter under hela processen.

I Finnfoams återvinningsprocess omvandlas polystyren till en helt flytande form med hjälp av ett nytt innovativt lösningsmedel, vilket gör den enkel att separera genom att sila föroreningarna.

– Plast är en verkligt återvinningsbar och hållbar produkt och vi tror att effektiv återvinning är en lösning på många av de problem som är förknippade med plast, sammanfattar Nieminen.


Nya Projekt

Juni 2021

69


Det bästa underhållet är det som kräver minst underhåll När vindkraftverken blir större och mer energi produceras, ökar också mängden värme och risken för överhettade elektroniksystem. Genom att använda sig av effektiva vätskekylda system kan denna värme avledas, och kostsamma underhåll undvikas. Användning av snabbkopplingar i ett kylsystem möjliggör en snabbare installation, montering och underhåll. CEJN ultraFLOW är en serie lättviktskopplingar med inget spill, lågt tryckfall och säker anslutning i vätskeledningarna. En investering för effektiv vätskekylning, helt enkelt. Läs mer om ultraFLOW och ladda ner vår Thermal Control-guide på www.cejn.se

CEJN ultraFLOW Inget spill Lågt tryckfall Robust

www.cejn.com CNA_annons_wind.indd 1

2020-08-19 16:13:39Nya Projekt

Juni 2021

72

mycket damm och vatten. INDIKERINGSLAMPOR SPECIELLT ANPASSADE FÖR TUFFA MILJÖER Det finns många befintliga indikeringslampor på marknaden med fluorescerande eller glödljuskälla som snart måste bytas ut. För att bemöta detta har vår leverantör Oxley Development tagit fram plug and play-serier med LED som ljuskälla för att förenkla skiftet och förbättra prestandan utan att behöva göra kostsamma ingrepp i applikationen. Oxley har indikeringslampor av högsta kvalitet. Lamporna är utformade specifikt för extra krävande applikationer, exempelvis militära, där de måste kunna utsättas för tuffa miljöer med

Oxley kombinerar den senaste teknologin med redan beprövad mekanik och optik, för att kunna tillhandahålla indikeringslampor anpassade för de mest krävande industriella och militära applikationerna. Lysdioderna är IP68-klassande och har en MTBF från 90 000 timmar vid arbetstemperaturer på -55°C till 100°C. Den unika moduluppbyggnaden av indikeringen gör det möjligt att välja ett stort utbud av färger, integrera EMI-filter, NVG (Night Vision Goggle)-kompabilitet samt anpassningar för full synlighet i solljus.


Nya Projekt

Juni 2021

HALVERAD ENERGIFÖRBRUKNING FÖR KYLNINGEN VIKTIGT STEG FÖR INTERNATIONELL FRAMGÅNG Halverade klimat- och energikostnader samt en reducering av köldmediemängden med 55 procent. Med det resultatet tar maskintillverkaren Lang GmbH ett kraftfullt steg för ökad energieffektivitet och hållbarhet på en global marknad. Lang har valt att för sina maskiner använda den senaste generationen av Rittal Blue e+ chiller, ett vätskekylaggregat som med innovativ teknik ger kraftfulla energibesparingar jämfört med konventionella vätskekylaggregat. – Frågan om energieffektivitet och hållbarhet spelar en enorm roll, inte bara för oss själva utan också för våra kunder. Det är därför vi använder Rittal Blue e+ chiller här på Lang, säger Andreas Lex, chef för materialhantering på Lang GmbH. EFFEKTIV KLIMATKONTROLL

Hüttenberg-baserade Lang GmbH & Co KG, grundat 1972, är ett globalt företag inom verktygsmaskinkonstruktion. Förutom CNC-fräsmaskiner och graveringsmaskiner är digitaliseringssystem, positionskontroller och CAD/CAM-mjukvara bland de produkter som Lang utvecklar, producerar och framgångsrikt säljer över hela världen. Under våren 2021 började till exempel “Banco de la República”, Colombias centralbank, att använda företagets maskiner för att ta fram masterverktyg för tillverkning av metallmynt.

73

en 5 kW-enhet. Därefter kunde den anslutna belastningen snabbt reduceras till 1,4 kW. – Det betyder att vi uppnår kostnads- och energibesparingar för kylningen på upp till 50 procent per maskin. Kunder inom bilindustrin och inom verktygs- och formtillverkning använder ett stort antal av dessa maskiner, och de årliga besparingarna ökar mycket snabbt, konstaterar Dimitri Kungl, Langs konstruktionsingenjör för elektroteknik. DEN HÖGA ENERGIEFFEKTIVITETEN

Medan konventionella kylaggregat med bypass-reglering med hetgas har ett energieffektivitetsförhållande EER (Energy Efficiency Ratio) på 1, kan en EER så hög som 3 uppnås med Rittal Blue e+ chiller. De inverterstyrda komponenterna utgör grunden för denna höga energieffektivitet. En inverter i kombination med DC-motorer i kompressor och fläktar samt en elektronisk expansionsventil gör det möjligt att styra aggregatet med hög precision, vilket betyder att Rittal Blue e+ chiller alltid arbetar med optimal hastighet och ger precis så mycket kylkapacitet som krävs. FÖRDEL MED MIKROKANALER

En ytterligare innovation är mikrokanaltekniken i värmeväxlarna. Den större ytan i förhållande till volymen för utbyte av värme mellan köldmedium och kylvatten gör det möjligt att minska mängden köldmedium med upp till 55 procent. INTERNATIONELLT GÅNGBARA

STORA ÅRLIGA BESPARINGAR

Lang marknadsför sina maskiner världen över. Därför är det avgörande att ha ett internationellt godkännande för varje komponent. Rittal Blue e+ chiller kan användas på alla större marknader, eftersom det finns godkännanden och certifieringar från cULus Listed, EAC, CB certifiering och GS, vilket gör global användning ännu enklare.

Innan Lang GmbH ersatte de konventionella vätskekylaggregaten med Rittal Blue e+ chiller företogs en utvärdering för att i förväg övertyga sig om effektiviteten och kvaliteten. Det började med

Dessutom garanterar Rittal TÜV-testade prestanda enligt standarden DIN EN 14511. Tack vare sin världsomspännande närvaro tryggar Rittal även reservdelstillgänglighet och all service på plats.

– Även om vi tillverkar specialmaskiner behöver vi standardlösningar för dem som fungerar i alla delar av världen. I Rittal har vi hittat den perfekta partnern för effektiv klimatkontroll av våra maskiner.


WWW.SCHEUCH.COM

VI LEVERERAR TEKNIK FÖR REN LUFT SCHEUCH - ALLTID ETT STEG FÖRE I RÖKGASRENING I mer än 50 år har Scheuch stått för innovativ luft- och miljöteknik inom industrin. Som marknadsledare och teknikpionjär tillhandahåller vi industriella produkter och system för att skydda människor och miljö på platser runt om i världen. Och det innebär att vi ser till att luften förblir ren för kommande generationer. VÅRA TJÄNSTER Teknik för ren luft - från planeringsfasen ända fram till driftsatt anläggning Anpassade kundlösningar Optimala helhetslösningar utformade för att säkerställa högsta driftsäkerhet och tillgänglighet

KONTAKT / SVERIGE: SCHEUCH GMBH KRINOVA SCIENCE PARK 29139 KRISTIANSTAD, SVERIGE PHONE: +46 708 439939, E-MAIL: OFFICE.SWE@SCHEUCH.COM

Scheuch GmbH Weierfing 68 4971 Aurolzmünster Austria Phone +43 / 7752 / 905 – 0 Fax +43 / 7752 / 905 – 65000 E-Mail office@scheuch.com


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


Nya Projekt

Juni 2021

ABB LANSERAR NÄSTA GENERATIONS STYRSYSTEM FÖR GRUVSPEL BASERAT PÅ 130 ÅRS EXPERTIS ABB presenterar lanseringen av ABB Ability™ NGX Hoist Control, ett globalt styrsystem som gör det möjligt för gruvföretag att uppnå maximal prestanda och säkerhet för driften av gruvspel. Styrsystemet, som baseras på ABB:s tidigare pålitliga och beprövade generationer av styrsystem för gruvspel, är tillförlitligare, flexiblare och enkelt att använda för mindre företag till nya projekt och uppgraderingar. Det kan även hjälpa större företag att minska kostnaderna och öka effektiviteten genom standardisering av styrsystem. ABB Ability NGX Hoist Control kommer att presenteras på Euro Mine Expo 2022 i Sverige nästa månad och kan anpassas till alla typer av gruvspel samt kan användas för uppgradering av projekt genom att ersätta styrsystem från andra tillverkare. NGX Hoist Operation Station har utformats i enlighet med de senaste tekniska riktlinjerna gällande ergonomi och mänskliga faktorer och baseras på de senaste rönen från människamaskingränssnitt (human machine interface) för att erbjuda det mest moderna och intuitiva användargränssnittet. Lösningen kan enkelt integreras med andra marknadsledande ABB-tekniker, däribland ABB Ability™ Safety Plus for hoists – den första fullständigt SIL 3-certifierade lösningen för gruvspel som säkerställer allra högsta säkerhetsnivå – som togs i drift första gången 2019 på världens största gruvspel av friktionstyp. Den är även kompatibel med den avancerade digitala tjänsten för övervakning ABB Ability™ Performance Optimization for hoists som kontinuerligt spårar statusen för ett gruvspel och förbättrar drifttid, tillgänglighet, prestanda och produktivitet genom att tillhandahålla information för beslut samt nyckeltal och erbjuder ständig fjärråtkomst för ABB-experter. – Denna nya spännande lansering följer den senaste introduktionen av ABB Ability Safety Plus och är ytterligare en milstolpe för högre nivåer av tillförlitlighet, optimering och säkerhet iiiav gruvspel”, säger Oswald Deuchar, Global Product Line Manager för Hoisting på ABB. ”Med ABB Ability™ NGX Hoist Control kan gruvoperatörer dra nytta av ökad flexibilitet och förbättrad användarupplevelse, däribland support dygnet runt och förmågan att styra gruvspel för förbättrad optimering. Genom att implementera samma styrsystem över flera anläggningar kan OPEX förbättras ytterligare. – Hälsa och säkerhet hos människor som arbetar i gruvor, både vår egen och kundernas personal, är av största vikt för ABB”, säger Max Luedtke, Head of Global Product Group, Mining Aluminium Cement och Vice President på ABB. ”ABB Ability NGX Hoist Control är det senaste exemplet på detta och följer utvecklingen av ABB Ability Safety Plus för gruvspel och autonoma lösningar, däribland behovsbaserad ventilation och digitala tjänster. Tillsammans förbättrar dessa kvaliteten på arbetsmiljön och möjliggör fjärrövervakning och autonom drift så att operatörerna kan flyttas från farliga områden.

76


Nya Projekt

Juni 2021

77


90W 90Wöver överdatanätverket datanätverket Standard Standard- IEEE - IEEE802.3bt 802.3bt4PPoE 4PPoE

90W 90W

med med dok do

Samtliga Samtligaprodukter produkteri länken i länken designade designadeför för4PPoE 4PPoE90W 90W

LBW LBW

Web:www.lbw.se www.lbw.se Tel: Tel:08-584 08-584108 1088080 Web:

Furnes Furnes Furnes Jernstöperi Jernstöperi Jernstöperi AS ASärAS ären en ärav av en av Nordens Nordens Nordens största största största producenter producenter producenter utav utavutav gatugjutgods. gatugjutgods. gatugjutgods. Furnes Furnes Furnes specialitet specialitet specialitet ärärgatugjutgods gatugjutgods är gatugjutgods tillverkat tillverkat tillverkat i segjärn. i segjärn. i segjärn. Fabriken Fabriken Fabriken ligger ligger ligger utanför utanför utanför Hamar Hamar Hamar i Norge. i Norge. i Norge. När Närvåra När våravåra kunder kunder kunder köper köper köper produkter produkter produkter producerade producerade producerade i Norden i Norden i Norden minskar minskar minskar CO2CO2CO2utsläppen utsläppen utsläppen genom genom genom korta korta korta transporter. transporter. transporter. Andra Andra Andra miljöval miljöval miljöval Furnes Furnes Furnes står stårför: står för:Använder för: Använder Använder huvudsakligen huvudsakligen huvudsakligen järnskrot järnskrot järnskrot och ochåtervunnet och återvunnet återvunnet material material material ii i produktionen, produktionen, produktionen, och ochmiljövänlig och miljövänlig miljövänlig energi energi energi i form i form i form av avNorsk Norsk av Norsk vattenkraft. vattenkraft. vattenkraft.

www.furnes.se www.furnes.se www.furnes.se

Integrerad Integrerad Integrerad Ventilbetäckning, Ventilbetäckning, Ventilbetäckning, RSK RSK nr:nr: RSK 7034575 7034575 nr: 7034575 PREMIUM PREMIUM PREMIUM Brandpost, Brandpost, Brandpost, RSK RSK nr:nr: RSK 7025741 7025741 nr: 7025741 REGULAR REGULAR REGULAR Kupolsil, Kupolsil, Kupolsil, RSK RSK nr:nr: RSK 7025786 7025786 nr: 7025786 DOUBLE, DOUBLE, DOUBLE, RSK RSK nr:nr: RSK 7034635 7034635 nr: 7034635


Med en Digital Låssmed® får du kontroll, enkelhet och trygghet – med lösningar som ständigt bryter ny mark.

08-120 46 110 | info@samuelssonpartner.se | samuelssonpartner.se

ZUGOL Miljöskyddsmedel

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. Ett miljövänligt barkgranulat för absorption ZUGOL är tillverkat furubark, ren förnyelsebar avav oljespill ochenandra kemikalier.naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

Använd originale9t! Sedan 196 nst! i miljöns tjä

ZUGOL AB Svensk Barkindustri Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com

ZUGOL AB Svensk Barkindustri

Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN

Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, E-mail: info@zugol.com

www.zugol.com


Nya Projekt

Juni 2021

ABB-TEKNIK SKA FRÄMJA PRODUKTIONS- OCH ENERGI EFFEKTIVITET VID OLEFIN III, EUROPAS STÖRSTA PETROKEMISKA INVESTERING PÅ 20 ÅR ABB tillsammans med Hyundai Engineering och Técnicas Reunidas har anställts för att installera derasmarknadsledande distribuerade styrsystem (DCS) ABB Ability™ System 800xA vid den nya anläggningen Olefin III i Plock, Polen. Genom att integrera styrarkitekturen ABB Ability™ System 800xA i hela megaanläggningen kommer PKN Orlen fortlöpande kunna övervaka och analysera anläggningens produktivitet, maximera tillgångsprestanda, hantera energiförbrukningen, säkerställa produktkvalitet och optimera processeffektivitet i realtid. Genom att dra nytta av den kontinuerliga dataströmmen kommer företaget i linje med målet att uppnå en 30 procentig minskning av koldioxidutsläppen per produktton, att kunna fatta bättre underbyggda och korrekta beslut för att driva på en effektiv energianvändning. Det innefattar att bibehålla en noggrann kontroll över förbrukningen av råvaror, anläggningens energinivåer och avfallet med biprodukter. – Som en del av vår hållbarhetsstrategi satsar ABB på att stötta våra kunder att minska sina årliga koldioxidutsläpp med över 100 megaton per 2030. Genom att kombinera vår kompetens på marknaden tillsammans med vår ledande DCS-teknik för komplex anläggningsdrift kan vi hjälpa PKN Orlen att maximera deras avkastning på investerat kapital”, säger Brandon Spencer, chef för ABB Energy Industries.

80

Tillsammans med DCS kommer ABB också att leverera flera system som ska säkerställa att komplexet drivs på optimala säkerhetsnivåer, inklusive ett Burner Management System (BMS), ett Emergency Shutdown System (ESD) samt ett High-Integrity Pressure Protection System (HIPPS). De kompletteras med en industriell cybersäkerhetslösning som fokuserar på att minska påverkan från cyberhot mot komplexet. Alkener utgör basföreningen som består av kolväten som producerar olika typer av vardagsprodukter som rengöringsmedel, hygienprodukter och läkemedel, inklusive syntetfiber i skyddskläder och masker (PPE). Den globala marknaden värderades till 232,45 miljarder dollar 2020 och förväntas växa med 4,5 procent per år och 2028 uppnå 329,30 miljarder dollar.[1] Den exponentiella tillväxten drivs av konsumentefterfrågan och ökad användning inom den globala plastindustrin. Projektet planeras vara slutfört under 2024 och anläggningen tas i drift 2025. För att stödja denna tidslinje kommer ABB att tillämpa sin unika projektmetodik Adaptive Execution™. Adaptive Execution™ använder virtuell teknik och digitalisering för att leverera en strömlinjeformad, standardiserad och smidig upplevelse för alla intressenter. Genom denna metod kan ABB minska på leveranstiden med upp till 30 procent, uppstartstiden med upp till 40 procent och de totala automationsrelaterade kapitalkostnaderna med upp till 40 procent.


Nya Projekt

Juni 2021

81


Sveadiesel AB Inter-Turbine Nyförsäljning och service av snabbstartande ångturbiner från Howden (KK&K). • 40kW – 24 MW • 3-130 bar(a) upp till 530 º • Mottryck upp till 29 bar(a) • Ventilgrupper ger hög verkningsgrad även vid dellast • Servicevänlig design (overhung)

Sveadiesel AB Inter-Turbine Sveadiesel AB Nyförsäljning och service av Inter-Turbine snabbstartande ångturbiner Nyförsäljning och service av från Howden +46 8 764 66 10 • (KK&K). mail@interturbine.se www.interturbine.se snabbstartande ångturbiner • 40kW – 24 MW •från 3-130Howden bar(a) upp till 530 º (KK&K).

BESÖKSADRESS: LEVERANSADRESS: Trädgårdsgatan 21 Tritonvägen 16 172 Sundbybergupp till 172 Sundbyberg • 26 Mottryck 2963Sverige bar(a) Sverige

POSTADRESS: Box 1326 SE-172 26 Sundbyberg Sverige

• 40kW – 24 MW • Ventilgrupper ger hög verkningsgrad • 3-130 bar(a) upp till 530 º även vid dellast • Mottryck upp till 29 bar(a) • Servicevänlig design (overhung) • Ventilgrupper ger hög verkningsgrad även vid dellast • Servicevänlig design (overhung)

Stålsä tter Skelle fteå!

+46 8 764 66 10 • mail@interturbine.se www.interturbine.se BESÖKSADRESS: LEVERANSADRESS: POSTADRESS: +46 8 764 66 10 • mail@interturbine.se Trädgårdsgatan 21 Tritonvägen 16 Box 1326 www.interturbine.se 172 26 Sundbyberg 172 63 Sundbyberg SE-172 26 Sundbyberg Sverige Sverige Sverige BESÖKSADRESS: Trädgårdsgatan 21 172 26 Sundbyberg Sverige

LEVERANSADRESS: Tritonvägen 16 172 63 Sundbyberg Sverige

POSTADRESS: Box 1326 SE-172 26 Sundbyberg Sverige

Maskingatan 1, 934 52 Byske 070-607 08 22 • www.legosvets.com


NÄR SÄKERHETEN SPELAR ROLL … SEDAN 1988

Nyinstallation, modernisering, service & reparation av hissar

• Återkommandekontroll • Cisternrengöring • Service • Tekniska beskrivningar • Nya tankanläggningar

• Bygglov • Utbildningar • Riskanalys (LBE §7) • Klassningsplaner • Handhavandeinstruktioner

www.nordiskhiss.se

J D Cisternkontroll AB Vi finns i dina tankar!

070-318 22 40 jdcisternkontroll@gmail.com www.jdcisternkontroll.se

Ett urval av våra kunder:

Sjöfartsverket, Polisen, Swedavia, flygplatser, industrier och privatpersoner.

Prisvärda produkter för entreprenadföretag!

Prisvärda prod

Produkter för gö omrörare pu

Produkter för åkerier Container flak, Grusflak, Liftdumper Specialprodukter Slamsug och spolbilsutrustning, tankar med högtryckspumpar. Mini slamsugare

Hos oss hittar du Släpvangar con Furuvägen 30, 872 32 KRAMFORS Tel.nr 070-320 63 87

www.aspby.se

Furuvägen 30, 872 32 Kramfors | 070-320 63 87 | www.aspby.se

Vi erbjuder både standard


Nya Projekt

Juni 2021

65 PROCENT LÄGRE KOLDIOXIDUTSLÄPP NÄR PEAB ASFALT SUMMERAR Sedan lanseringen av ECO-Asfalt 2015 har Peab Asfalt minskat koldioxidutsläppen från sin asfalttillverkning med 65 procent. Den totala besparingen på 240 000 ton koldioxid motsvarar de årliga utsläppen från hela Sveriges asfaltproduktion. Nu fortsätter resan mot klimatneutralitet. ECO-Asfalt-konceptet bygger på att biobränsle ersätter fossil eldningsolja vid torkning och uppvärmning av stenmaterialet, den mest energikrävande delen av tillverkningsprocessen. Resultatet är en halverad klimatpåverkan, utan att slutproduktens egenskaper påverkas. Resterande delen av klimatbesparingen kommer från återanvändning av returasfalt. – Jag är stolt över att vi har minskat vår klimatpåverkan med nästan två tredjedelar, säger Peter Svensson, vd Peab Asfalt. Det är en fantastisk resa vi har gjort, men än är vi inte i mål. Vi fortsätter att utveckla våra produkter, inte minst med fokus på ökad cirkularitet. Det finns en stor potential att spara klimat och naturresurser genom ökad återvinning, utan att ge avkall på kvalitet och funktion. Vi testar även att ersätta det råoljebaserade bindemedlet bitumen med lignin, en restprodukt från skogsindustrin. På så sätt minskar vi ytterligare användandet av fossila produkter, säger Peter. När ECO-Asfalt lanserades 2015 var Peab Asfalt bland de första på marknaden att erbjuda asfalt med lägre klimatpåverkan. Några år senare är det många kunder som ställer klimatkrav i sina upphandlingar, vilket Peab Asfalt välkomnar. – Vi vågade investera innan efterfrågan fanns och idag ser vi att det har skapat konkurrenskraft. Allt fler kunder inser fördelarna med ECO-Asfalt, som erbjuder samma kvalitet men med väsentligt lägre klimatpåverkan. Vi ser också ett stort engagemang hos våra medarbetare. Det är tack vare deras kunskap och idéer som vi har lyckats, avslutar Peter. Idag har samtliga stationära asfaltverk i Sverige konverterats till att tillverka ECO-Asfalt. Under 2021 lanserades ECO-Asfalt även i de övriga nordiska länderna. Det innebär ett viktigt steg mot Peabs Asfalts mål, att vara klimatneutrala 2045.

84


Nya Projekt

Juni 2021

85


FRAMTIDENS PARTIKELSEPARATOR ÄR NU LEVERANSKLAR!

RÄTT DAGVATTENMAGASIN RÄTTALLA DAGVATTENMAGASIN FÖR APPLIKATIONER... FÖR ALLA APPLIKATIONER... PLUVIAL CUBE

• Prefab garanterar PLUVIAL CUBE alltid snabb och enklaste installationen.

• Prefab garanterar alltid snabb och •enklaste Prefabhöjder 0.55 m - 3.2 m. installationen. Finns i 4 st 0.55 olikam - 3.2 m. ••Prefabhöjder belastningsklasser. • Finns i 4 st olika •belastningsklasser. Full spol och inspektionsbarhet. • Full spol och inspektionsbarhet.

DAGVATTENMAGASIN RÄTT DAGVATTENMAGASIN FÖR ALLA APPLIKATIONER... APPLIKATIONER... PIVOIDSMALL SMALL PLUVIAL CUBE PLUVIAL CUBE PIVOID

Levereras staplad på pall ochoch Prefab snabb Prefabgaranterar garanterar alltid snabb och •••Levereras staplad påalltid pall och omonterad. enklaste installationen. omonterad. enklaste installationen. Optimal vid mindre magasin och •••Optimal vid mindre magasin och Prefabhöjder 0.55 m 3.2 m. Prefabhöjder 0.55 m - 3.2 m. framförallt lågbyggda varianter. framförallt varianter. Finns ii 44 st stlågbyggda olikabelastningsklasser. •• Finns olika ••Integrerad spol ochoch sedimentskanal. Integrerad spol sedimentskanal. belastningsklasser. Full spol och inspektionsbarhet. ••Kan kombineras med övriga Kan spol kombineras med övriga • Full och inspektionsbarhet. magasin förför attatt klara alla alla olikaolika magasin klara höjder. höjder.

PIVOID PI VOID XL PIVOID SMALL

XL på pall och omonterad. ••PIVOID Levereras staplad Levereras staplad på •Passar Levereras staplad påpall palloch och Levereras staplad på pall och •• utmärkt vid mellanstora elleromonterad. större omonterad. omonterad. •magasin. Passar utmärkt vid mellanstora eller större Optimal vid mindre magasin och Optimal vid mindre magasin och •••Extremt robust magasin med hög tillmagasin. framförallt lågbyggda varianter. gällande spolning & Inspektion. framförallt lågbyggda varianter. •gänglighet Extremt robust magasin med hög tillIntegrerad spol och sedimentskanal. •••Kan kombineras med övriga magasin Integrerad spol och sedimentskanal. gänglighet gällande spolning & Inspektion. att kombineras klara alla olikamed höjder. •för Kan övriga

HET!

NY

• Finns i 5 storlekar • Passar 1000 – 2800 mm brunnar • Patenterad 2-stegs separering • Effektiv partikelseparering inkl. microplaster • Upp till 80% reningseffekt • Klarar flöden upp till 270 l/s • Klarar ytor upp till 18.000 m2

• Kan Kan kombineras kombinerasmed medövriga övrigamagasin magasin magasin föralla att klara alla olika för att att klara klara olika höjder. höjder. för alla olika höjder.

PLUVIMAX

• Smart dagvattentunnel 1.6 m3. PLUVIMAX PIVOID XL design. •PLUVIMAX Kostnadseffektiv •••Snabbaste magasinet attpall installera Smart dagvattentunnel 1.6 m3. Levereras staplad på och omonterad.

marknaden. Kostnadseffektiv ••på Passar utmärkt viddesign. mellanstora eller större magasin. marknaden. • på Extremt robust magasin med hög till• gänglighet Levereras staplad pall. & Inspektion. gällandepå spolning • Kan kombineras med övriga magasin HD förVOID att klara alla olika höjder.

••Levereras staplad på pall. att installera Snabbaste magasinet

• Absolut starkaste magasinet på marknaden. HD VOID vid överbyggnad •PLUVIMAX Full körbarhet HD VOID cm. Absolut starkaste magasinet påpå ••25Absolut starkaste magasinet Smart dagvattentunnel 1.6 m3. • Kan byggas i alla höjder. marknaden. marknaden. • Kostnadseffektiv design. • Levereras staplad på pall men ••bitvis Full körbarhet vid Full körbarhet vidöverbyggnad överbyggnad förmonterad. Snabbaste magasinet att installera

25 cm. 25 på cm. marknaden. Kan byggas i allahöjder. höjder. Levereras staplad på pall. ••• Kan byggas i alla • Levereras staplad på pall men • bitvis Levereras staplad på förmonterad. pall men bitvis förmonterad.

... GARANTERAR OCKSÅ VOID •HD Kräver inga invändiga mellanplattor. RÄTT LÖSNING OCH PRIS! • Absolut starkaste magasinet på • marknaden. Perfekt att kombinera med andra

... GARANTERAR OCKSÅ RÄTT LÖSNING OCH PRIS!

• magasin. Full körbarhet vid överbyggnad

• 25 Levereras cm. staplad på pall och PlastInject Watersystem AB ❘ Tel: 0371-58 70 00 • info@plastinject.se • www.plastinject.se • omonterad. Kan byggas i alla höjder. Levererasvid staplad pålågbyggda pall men •• Spolkanal extremt