Nya Projekt Grönt Byggande 008/2022

Page 1

Nya Projekt

Oktober 2022

008 Nya Projekt

Grönt byggande


Låt både tak och fasad producera el Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och konstruktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.


Vaillant värmesystem ger komfort Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på system som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.


Nya Projekt

Oktober 2022

CERTIFIERING ÖPPNAR UPP NYA MARKNADER FÖR MOSAIKHØRNET I DANMARK Nya marknader har precis öppnat sig för en av landets största kakelleverantörer, Mosaikhørnet. Den italienska kakeltillverkaren Iris Ceramica Group, som står bakom en stor del av Mosaikhørnets utbud och tillsammans med kakelleverantören driver showroomet Surface Design Studio, har fått en av de mest erkända hållbarhetscertifieringarna i världen, nämligen Cradle to Cradle Certified®. Kraven på hållbarhet droppar inte bara utan silar successivt ner genom försörjningskedjorna inom byggandet under dessa år. Och utvecklingen kommer sannolikt bara att ta ytterligare fart när de nya livscykelanalyserna och taket för CO2-utsläpp för nya byggnader träder i kraft från och med årsskiftet. Just därför kan nu en av landets största kakelleverantörer glädja sig åt att deras närmaste affärspartner har fått den mest erkända hållbarhetscertifieringen i världen. Den italienska kakelkoncernen Iris Ceramica Group, som bland annat tillverkar stora delar av Mosaikhørnets kakelutbud, har fått det internationella Cradle to Cradle Certified® Silver-certifikatet. – Det finns generellt en stor efterfrågan på dokumentation av byggmaterials miljöaspekter och Cradle to Cradle-certifieringen kan till fullo tillhandahålla den dokumentationen. Så det kommer definitivt att öppna upp nya marknader för oss, eftersom certifieringen är bland de mest trovärdiga inom hållbarhetsområdet, säger vd på Mosaikhjørnet, Tanja Foged. Certifikatet ställer krav på företagets fokus på hälsa, cirkulär ekonomi, klimat, miljö och social rättvisa och är den enda certifieringen i världen som i dagsläget kan garantera en helt hållbar produktion. – Det ger till exempel ett stort urval av våra produkter extrapoäng i flera byggnadscertifieringssystem, bland annat DGNB-systemet,

4

som förmodligen är det mest använda här i Danmark. Så det ger oss en enorm konkurrensfördel speciellt med byggnader inom den frivilliga hållbarhetsklassen, och det förväntar vi oss ännu fler arkitekter, entreprenörer och byggare kommer att titta på oss i framtiden, säger Tanja Foged. På Iris Ceramica Group är vi också glada över certifieringen, som enligt områdesboendechef Skandinavien, Tomaso Bergonzini, har varit några år på väg: – Vi har arbetat med hållbarhet sedan koncernen grundades redan på 1970-talet, då grundaren Romano Minozzi satte upp en skylt vid företagets entré där det stod ‘EKOLOGI = EKONOMI’. De senaste åren har vi arbetat hårt för att säkra Cradle to Cradlecertifieringen och det arbetet har bestått av flera parallella insatser. Vi har bland annat samarbetat med universitetet Massachusetts Institute of Technology – mer känt som MIT. Vi är bland annat med i deras Green Future Index 2022, som är en rankning av 76 länders utveckling och bidrag till att skapa en hållbar framtid, där Danmark faktiskt ligger på andra plats, säger han och tillägger att MIT också har hjälpt till att utveckla koncernens nu vätebaserade kakelfabriker. SKÄRPER DET GEMENSAMMA SHOWROOMETS PROFIL

Förutom att producera en bra del av Mosaikhjørnets kakelutbud står Iris Ceramica Group tillsammans med den danska kakelleverantören även bakom Surface Design Studios showroom på Store Kongensgade i hjärtat av Köpenhamn. Showroomet slog upp portarna för ett år sedan och har enligt Tanja Foged fått en bra start: – Trots coronapandemin och de tillhörande restriktionerna har Surface Design Studio gjort en bra start med det förväntade antalet besökare. Utställningsrummet syftar förutom till att locka besökare även till att göra oss och Iris Ceramica Group synliga för en av våra viktigaste målgrupper – nämligen arkitekterna. Därför ligger även showroomet medvetet i Store Kongensgade, där flera av de stora danska arkitekthusen har adresser.


Nya Projekt

Oktober 2022

5


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Nr 008/2022

Utgivare: Nya Projekt Grönt Byggande ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.


Nya Projekt

Oktober 2022

EN HÅLLBAR PROFIL PÅ BÅDE FÖRETAG OCH PROJEKT >>>

8


Nya Projekt

Oktober 2022

9


Nya Projekt

Oktober 2022

10

EN HÅLLBAR PROFIL PÅ BÅDE FÖRETAG OCH PROJEKT

tad, laddstolpar för bilar och en biologisk mångfald på gården.

Teknisk isolering är avgörande för att göra byggnader energieffektiva och hållbara på lång sikt. Uppsala Isolering arbetar just nu på projektet Rosendals Port i Uppsala där de ansvarar för både rör- och ventilationsisolering. Ett projekt med en stark hållbar profil och tuffa krav. Här berättar Camilla Stoor, VD på Uppsala Isolerings AB om hur dom ser på hållbart byggande.

Skanska har sedan 20 år tillbaka arbetat med Svanenmärkta bostäder, och här på Rosendals Port ställer de ännu högre krav än vad certifieringen innebär. Det handlar bland annat om vart träet kommer ifrån, vilket innehåll som används i färgen, och att byggprodukterna självklart inte innehåller ämnen som ftalater och tungmetaller.

– Vi brukar säga att isolering är nyckeln till vår framtida lösning eftersom isolering kommer hjälpa alla att spara energi och resurser. De pågående och kommande klimatförändringarna ställer nya krav på bygg-, installations-, och fastighetsbranschen. Vi måste minska energianvändningen och därför är energieffektivisering av industrier och fastigheter en mycket viktigt åtgärd. Den bästa energin är ju den som inte används, men eftersom vi är beroende av energi behöver vi göra det vi kan för att minska behovet. Det är för oss hållbart byggande, säger Camilla Stoor, VD på Uppsala Isolerings AB.

BIDRAR TILL EN GRÖNARE FRAMTID

– På Rosendals Port är Bravida underentreprenör. Vi har arbetat med Bravida i många år och är väldigt glada över att de gav oss förtroendet för både rör- och ventilationsisoleringen. Rosendals Port är ett omfattande projekt så här får vi verkligen vara med och bidra till en grönare framtid. Bravida är väldigt duktiga på projektledning och leverans så det är mycket roligt att arbeta med dem.” säger Camilla. NY ROLL INOM ISOLERINGSBRANSCHEN

ROSENDALS PORT I UPPSALA

Rosendals Port är ett framtidsprojekt i Uppsala där Skanska bygger 129 st lägenheter i stadsdelen Rosendal. Hela kvarteret är Svanenmärkt, ligger nära skog och strövområden, och har ett stort fokus på hållbarhet. Här planeras det bland annat för solceller på taken, en lägre energiförbrukning än normalt, en cykelverks-

Uppsala Isolering grundades 1936 och är ett väletablerat företag i branschen som erbjuder heltäckande specialistkompetens inom teknisk isolering. Tony Andersson blev delägare 1990 tillsammans med Hans Andersson, och 2003 tog Joachim Karling över som delägare efter


Nya Projekt

Oktober 2022

Hans. Tony och Joachim är en riktigt bra duo som är oerhört kunniga inom isolering. I april 2022 utökades ledningen i företaget då Camilla Stoor tillträdde som VD. Camilla har arbetat inom Operations & Supply Chain i över 25 år och har haft flera ledande positioner i tillverkande industrier. När hon fick möjlighet att kliva in i Uppsala Isolering såg hon potentialen i att vidareutveckla verksamheten och leda företaget mot ytterligare fokusområden. Arbetet innebär bland annat ökad fokus på planering, projektledning och uppföljning. Allt för att i slutänden maximera kundnyttan.

11

som Bevego står för, och den kunniga och serviceinriktade personal som alltid finns tillhands, säger Camilla. – Som utesäljare inom teknisk isolering arbetar jag över hela region Mälardalen, och jag har mycket kontakt med Uppsala Isolering som är en stor kund i regionen. Vi har en tajt kommunikation och har utöver det regelbundna avstämningar. Då diskuterar vi produkter, leveranser, vad de har på gång, hur de ser på framtiden och så vidare. På detta sätt bygger vi vidare på våra styrkor inom båda bolagen och utvecklas tillsammans, säger Daniel Ståhl på Bevego. STORT BEHOV AV KOMPETENS I BRANSCHEN

– Precis som många andra hantverkare som driver företag saknas ibland tiden till att både göra det man är bra på och att utveckla företaget. För att möta framtidens utmaningar och vara lönsamma på lång sikt krävs det att man har en förmåga att se hur organisationen behöver anpassas, leda i förändring och vara snabb på att montera rörskålar! Med min passion för verksamhetsutveckling arbetar jag nu för att stärka företaget mot framtida utmaningar, öka lönsamheten och maximera kundnyttan.” säger Camilla. TEKNISK ISOLERING FRÅN BEVEGO

– Eftersom Bevego är en ledande aktör inom teknisk isolering för den professionella marknaden är de en given partner för oss. Vårt mål är att allt material ska köras ut till projekten för att öka effektiviseringen, men när vi arbetar med snabbt uppkomna serviceärenden uppskattar vi den lokala förankringen

Byggnationen av Rosendals Port påbörjades under våren 2021 och sträcker sig till våren 2023, och Uppsala Isolering har precis påbörjat isoleringen för ventilation. Varje projekt har sina egna utmaningar och ofta handlar det om tidsplaner som inte hålls men så är inte fallet på Rosendals Port där allt ännu flyter på enligt plan. En av utmaningarna som annars är kännbar i branschen är kompetensbristen. – Det är få som väljer att utbilda sig till isolerare, och vi på Uppsala Isolering söker alltid nya medarbetare. Teknisk isolering är ett underskattat yrke, det är ett fantastiskt hantverk men i mångt och mycket väldigt osynligt. Vi önskar att fler sökte sig till branschen. Den magi som uppstår när man har ett väl sammansvetsat team där alla arbetar som ett lag, man hjälps åt och har kul tillsammans, den känslan är obetalbar, avslutar Camilla.


Nya Projekt

Oktober 2022

FYRTORNET – DET FÖRSTA SOM MÖTER DEN SOM STIGER AV TÅGET I HYLLIE TEXT: KJELL-ARNE LARSSON

Embassy of Sharing – som blir en del av Hyllie i Malmö – ska som namnet anvisar präglas av delningsekonomi, men även av innovationer och hållbarhet. I sju byggnader kommer ytorna att till ungefär hälften bestå av bostäder, både bostadsrätter och hyresrätter, medan resten blir kontor och andra kommersiella lokaler såsom mötesplatser och restauranger.

12

– Grundläggning och gjutning av källarvalv har gjorts i klimatförbättrad betong, men i övrigt utgörs stommen uppåt till cirka 97 procent av trä, både KL-trä och limträ, berättar David Eriksson, arbetschef hos Otto Magnusson. Stål kommer bara att finnas i kopplingspunkter och i form av några balkar. En av många utmaningar är att motverka vibrationer i den höga träbyggnaden. Lösningen blir att förankra stommen i berget och använda flytspackel på bjälklagen. Trästommen levereras för övrig av Binderholz i Österrike medan fabriksbetongen kommer från Sydsten. DUBBEL GLASFASAD

År 2017 utlyste Malmö stad en marksanvisningstävling för området Embassy of Sharing. Granitor tillsammans med Wingårdhs arkitekter lämnade det vinnande bidraget. – Tävlingsförslaget bygger på delningsekonomi, innovationer och hållbarhet där vi på ett komplext sätt fått ihop helheten, berättar Maria Ekström, affärschef, Granitor Properties. De två första byggnaderna kommer huvudsakligen att inredas som kontor, nämligen Drivbänken och Fyrtornet. Området omfattar sju hus med cirka 55000 kvadratmeter lokalyta. Husen får lite mixat och varierat innehåll, med ungefär hälften bostäder och resten kommersiella lokaler. – Att se helheten med mixen av verksamheter ger oss förutsättningar för att kunna realisera delningsekonomi och i och med detta blir området också en levande mötesplats, fortsätter Maria Ekström. Samtidigt blir det hållbart både ur ekologisk, ekonomisk och inte minst social synpunkt. Embassy of Sharing tar hänsyn till alla 17 globala mål i FN:s Agenda 2030. SÄKRA HÅLLBART BYGGANDE

För att styra mot hållbart byggande certifieras de två kontorshusen med Miljöbyggnad. Som materialbedömningssystem används Sunda Hus. Inte minst Fyrtornet blir ett klimatsmart hus, med stomme i trä och som sträcker sig elva våningar upp, därmed det högsta kontorshuset i trä i Sverige. Trä är klimatsmart och under projekteringen görs klimatsmarta val även i övrigt, vilket gör att klimatbudgeten vässas. Träet blir synligt både exteriört och interiört. Ett mycket utmärkande drag blir också den dubbla glasfasaden.

Fasaden blir mycket speciell. Det blir en dubbelglasfasad med 2-glasfönster både mot utsidan och mot interiören. På tre ställen öppnar sig den breda spalten mellan glasen i vinterträdgårdar. Dessa får golv med tätskikt lika bra som på en takterrass, för att klara bevattning, jord och organisk aktivitet. Solceller blir integrerade i glasfasaden, diskret på bjälklagskanten. Elen kommer att användas bland annat för att driva värmepumpar i ett geoenergi delningssystem – GEDS. Geoenergin ska stå för både värme och kyla. Energiutjämningsystemet kommer att omfatta alla sju byggnader. Detta är bra eftersom de olika husen ska ha skilda verksamheter med huvudsakligen kontor i Fyrtornet och dess närmaste granne Drivbänken. Exempelvis kommer behovet av kyla att variera mellan husen. KLIMATBERÄKNINGAR

När Otto Magnusson lämnade anbud till Granitor inkluderades en klimatkalkyl, bland annat baserad på användning av klimatförbättrad betong nivå 4. Otto Magnusson använde metodiken för klimatbudget från LFM30. Denna visade att byggnaden skulle klara målgränsen för LFM30 som är 270 kg CO2 / kvadratmeter ljus BTA kontor. När detaljprojekteringen ligger klar kan indata i kalkylen ersättas med verkliga data för valda produkter/lösningar och kalkylen kommer då förhoppningsvis att peka på ett ännu lägre värde. – Vi lyckades få entreprenaden för Fyrtornet framförallt genom vår ambition att ligga långt fram i denna typ av byggnationer. Vi tror på framtiden med hållbara materialval och låga klimatavtryck. Inom 10–20 år blir det allt högre krav på energieffektivitet och koldioxidsnåla lösningar. Byggnadsfirman Otto Magnusson Entreprenad AB tillhör därför spjutspetsarna inom värme- och klimatberäkningar, avslutar David Eriksson, företagets arbetschef.

Totalentreprenör för det mycket utmanande bygget är Byggnadsfirman Otto Magnusson Entreprenad AB. FAKTA

Mot bakgrund av vilka konsultdiscipliner som är särskilt krävande för Fyrtornet kan nämnas Wingårdh som arkitekt, Structor som byggkonstruktör, Acouwood som akustiker och WSP som brandkonsult. Idén till Fyrtornets utförande ingick som nämnts i tävlingsförslaget från Granitor och Wingårdhs. Huset är unikt anpassat till tomten på cirka 30 x 30 meter och till övriga sex hus i Embassy of Sharing.

Fyrtornet i Embassy of Sharing Nybyggnad av kontor i Malmö Tidplan: jan 2022 – februari 2024 Byggherre: Granitor Properties AB Totalentreprenör: Byggnadsfirman Otto Magnusson Entreprenad AB Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor


Nya Projekt

Oktober 2022

13


Hållbart brandskyddat trä Byggsverige står inför stora utmaningar Sverige står inför stora utmaningar – vi är i stort behov av att investera i fler bostäder och utbyggd infrastruktur och samtidigt snabbt minska klimat påverkande utsläppen. Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för en femtedel av Sveriges utsläpp och den totala klimatpåverkan från byggprocesser i Sverige motsvarar utsläppen från samtliga svenska personbilar.

Vi måste alltså agera mycket snabbt och kraftfullt för att klara Sveriges klimatmål om klimatneutralitet till 2045. Ur det perspektivet kan vi inte ställa allt vårt hopp till framtidens fossilfria stål och gröna betong. Bygg- och fastighetsbranschen behöver i betydligt högre grad fokusera på de byggmaterial som är bäst för klimatet och som är tillgängliga här och nu.

Lösningen - Bygg mer i trä

En redan tillgänglig dellösning på klimatkrisen är att bygga mycket mer i trä än vad vi gör i dag. Industriellt trähusbyggande gör att såväl materialåtgång som energianvändning kan optimeras i hög grad. Dessutom är skogen en förnybar resurs som fungerar som en aktiv kolsänka och därför mycket viktig ur ett klimatperspektiv. I ett aktivt skogsbruk där avverkning och återplantering genomförs på ett ansvarsfullt sätt kan stora mängder koldioxid plockas ut från atmosfären och bindas i både byggnader och skog.

Att bygga brandskyddat kräver mer av beslutsfattarna

När allt fler byggherrar väljer att bygga med trä, oavsett det gäller en fasadbeklädnad eller hela konstruktionen ställs inblandade aktörer inför situationen att behöva välja träprodukter som uppfyller specifika brandkrav. Att bygga med trä är en sak, men att bygga med brandskyddat trä ställer högre krav på förståelse för hur träet kan användas för själva monteringsförhållandet i relation vad träprodukten uppnår för brandklass i tredjepart certifikat. Faktorer som monteringsförhållande, luftspalt, isolering, träets tjocklek och densitet har en direkt avgörande roll för beslutet att upphandla en lämplig produkt eller inte.

Hållbart brandskydd riskerar att prioriteras bort

Så bidrar Woodsafe till ett ökat trähusbyggande

Woodsafe bidrar till det ökande och hållbara trähusbyggandet genom att vi brandskyddsimpregnerar byggföretagens träråvara för ett långsiktigt skydd mot brand enligt gällande byggregler, men vi bidrar med mer än så. Vår produktion av brandskyddat trä genom impregnering framställs till hundra procent förnyelsebar biovärmeenergi och solkraft från vår egna solenergianläggning. Att vi hanterar kemikalier är ingen hemlighet och det är ingenting vi är rädda för eftersom vi uppfyller gällande lagkrav på gränsvärden för innehåll av ämnen i slutprodukten och det är därför byggherrarna känner sig trygga i sitt val av brandskyddad träprodukt när de väljer Woodsafe PRO eller Woodsafe Exterior WFX.

Möjligheterna är många

Genom att använda Woodsafe öppnas dörrarna för kreativa arkitekter och hållbara byggentreprenrörer och beställare som värnar om människor, djur, miljö, bioligisk mångfald, ekonomiska värden samt arbetar för en hållbar framtid enligt de globala målen 2030.

Woodsafe ser en trend där nedströmsanvändare värderar miljöbedömningssystem högre än själva syftet med brandsäkerhet. Att välja en brandklassad träprodukt som i miljöbedömningssystem anses bästa alternativet för hälsa och miljö är inte ett sakkunnigt bevis för ett hållbart brandskydd. En hållbar brandskyddad träprodukt handlar om att värna om biologisk mångfald, att resursbehovet i förädlingsprocessen utförs med förnyelsebar energi, att brandskyddsmedlet uppfyller gränsvärden om kemiskt innehåll enligt Reach. Det råder inga tvivel om att farliga ämnen skall fasas ut men det skall göras utifrån gällande lagkrav för kemikaliens gränsvärde, inte ideologiska värderingar i bedömningssystemet. Här måste branschen vara observanta så att t.ex. lämplighetsprovade egenskaper enligt EN16755 INT1, INT2 samt EXT inte faller utanför värdering av produkten bland annat eftersom denna egenskap inte ingår i miljöbedömningssystemen.

Öppna kameran för att läsa mer om hållbart brandskydd, eller surfa in på www.woodsafe.se Om vill prata, ring oss på 010-2067230


rd

R e n jo

l u ft

hå

Und

Ren

B io

g as

Nu går vi mot grönare tider Norra Sverige går i spetsen för den gröna omställningen. BDX är med på resan och skapar innovativa helhetslösningar i allt från logistik till entreprenad- och industritjänster. Att vara cirkulär betyder inte att köra på i samma hjulspår utan om att våga tänka nytt. Vill du vara med på våra cirkulära resa? Hör av dig så hjälps vi åt att tänka nytt och framåt.

BDX är framtidsbyggare.

BDX skapar innovativa helhetslösningar som löser kundens behov – allt från logistik till entreprenad-, anläggnings- och industritjänster. Vi jobbar över hela landet med norra Sverige som vår hemmamarknad. Vi är framtidsbyggare. bdx.se


Nya Projekt

Oktober 2022

16

lådor som ger huset karaktär”. MILJÖPROFIL NAMNGER OCH FORMAR UPPSALAS NYA KVARTER I ROSENDAL TEXT: THOMAS ANDERSSON

I Uppsalas nya stadsdel Rosendal uppför HEBA fastighet och Åke Sundvall Projekt i kvarteret Verket Svanenmärkta bostäder med ByggPartner som totalentreprenör. Fyra bostadshus med lägenheter från 1- 4 rum och kök med beräknad inflyttning våren 2023. Kvarteret Verket ligger i södra Uppsalas snabbt växande stadsdel Rosendal. Byggstarten för HEBA fastighets och Åke Sundvall Projekts fyra flerbostadshus i kvarteret Verket skedde i maj månad 2021. Karakteristiskt för husen är en våningshög sockel i tegel eller terrazzo, ljus putsad fasad, plåtdetaljer och längst upp mörkbruna mansardtak. De fyra husen - med sina 159 Svanenmärkta lägenheter med inriktning på ett hållbart boende – fördelas på flerbostadshusen Gro, Einar, Tillie och Telkes. Alla med platta på mark som grundläggning och en betongstomme med färdiggjutna och monteringsfärdiga installationer. Lägg till putsade fasader. – Som blir lite gråvita, Sedan är det lite varierande sockelvåningar. Men i allt väsentligt är husen lika varandra, tillägger totalentreprenören ByggPartners projektchef Markus Spångberg.

Huset Einar – till minne av ”återbrukskonstnären” Einar Schelén – är med sina 42 lägenheter placerat på tvären i kvarteret Verket. Med ett litet torg mot gaturummet. Hälften av lägenheterna har balkong, hälften fönsterpartier ner till golv. Takkupor och utsikt kännetecknar de högst belägna lägenheterna i huset Einar. Huset Tillie med sina 33 lägenheter är uppkallat efter en svenskamerikansk stjärncyklist. Mycket riktigt kommer här att finnas generöst med parkeringsplatser för drygt 200 cyklar. Kvarteret Verkets ansvariga Kod Arkitekter har här gett husen ett ”klassiskt sydländskt uttryck”, med väl tilltagna balkonger och profilerade blomlådor. Solcellsteknologiska pionjären Mária Telkes har namngett det fjärde huset Telkes. Med 50 lägenheter och även här med balkonger, takkupor och stora fönsterpartier. Inflyttning 2023

Uppsalas nya stadsdel Rosendal utvecklas snabbt med ett brett utbud av bostäder, butiker, restauranger, friskvård och gym. Detta i ett läge nära verksamhet knuten till Uppsala universitet och en halvtimmes promenadavstånd till centrum. De fyra husen Gro, Einar, Tillie och Telkes i kvarteret Verket väntas stå färdiga för inflyttning våren 2023.

FAKTA PROFILNAMN

Huset Gro med sina 34 hyresrätter har fått sitt namn efter före detta norska statsministern Gro Harlem Brundtland och hennes miljöengagemang. Här handlar det om 34 ”ljusa och välplanerade” lägenheter. De som är vända mot gatan förses med ”fina blom-

Tidplan: maj 2021- mars 2023 Byggherre: HEBA Fastighets AB – Åke Sundvall Totalentreprenör: ByggPartner AB Arkitekt: Kod Arkitekter AB Kostnad: 186 mkr


Nya Projekt

Oktober 2022

17

Bild: HEBA Fastighets AB


Ecoclimes vd och grundare Lennart Olofsson till höger samt energitekniker Nya Projekt Oktober 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS Viktor Lindström och automationstekniker Jeff Hägerman vid fastigheten DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ECOCLIME Fjärdingsmannen, där Stockholmshem nu driftsätter Evertherm SEWEcoclimes vd och grundare Lennart Olofsson till höger två samt energitekniker systemLindström som ska återvinna gratis energi i tre Jeff nyproducerade studentfastigheter. Viktor och automationstekniker Hägerman vid fastigheten DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ECOCLIME Fjärdingsmannen, där Stockholmshem nu driftsätter två Evertherm SEWsystem som ska återvinna gratis energi i tre nyproducerade studentfastigheter.

Ecoclimes vd och grundare Lennart Olofsson till höger samt energitekniker Viktor Lindström och automationstekniker Jeff Hägerman vid fastigheten Fjärdingsmannen, där Stockholmshem nu driftsätter två Evertherm SEWsystem som ska återvinna gratis energi i tre nyproducerade studentfastigheter.

Svensk Byggtidning 53

Svensk Byggtidning 53

DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ECOCLIME

Svensk Byggtidning 53

ECOCLIMES EVERTHERM ECOCLIMES – återvinner mest energiEVERTHERM när den behövs bäst

–Ecoclime återvinner mest energi när den behövs bäst Groups system för återvinning av köpt energi ur avloppsvatten Evertherm SEW avsett för

större fastigheter, minskar radikalt behovet av ny tillförd energi till fastigheter och industriprocesser. Ecoclime Groups system för återvinning av köpt energi ur avloppsvatten Evertherm SEW avsett för Besparingen är normalt 30 procent och under vissa förhållanden så stor som 45 procent. större fastigheter, minskar radikalt behovet av ny tillförd energi till fastigheter och industriprocesser. Besparingen är normalt 30 procent och under vissa förhållanden så stor som 45 procent. – VI ERSÄTTER normalt cirka 30 procent

Ecoclime tar ansvar för hela värdekedjan, motsvarar den gas som Northstream 1 transav den energi som en fastighet använder från tillverkning av värmeväxlarsystem i egen porterar till Tyskland eller hela 80 kärnkraft–särskilt VI ERSÄTTER normalt 30 procent Ecoclime tar ansvar hela värdekedjan, denForsmark. gas som Northstream 1 transvintertid och i vissacirka fastigheter kan fabrik i Vilhelmina tillför installation ute hos motsvarar reaktorer typ av den energi som en fastighet använder från tillverkning av värmeväxlarsystem i egen porterar till Tyskland hela 80förra kärnkraftdet ligga uppåt 40 – 45 procent. Det gäller slutkunderna. Systemet är unikt och integreras Ecoclime Groupeller omsatte året särskilt vintertid och i vissa fastigheter i Vilhelmina till installation ute hos reaktorer typ Forsmark. där det är stora vattenflöden, exempelviskan tätt fabrik med befintliga energisystem i bostadsfastig150 miljoner kronor och siktar på cirka det ligga uppåt 40 – eller 45 procent. Detdär gäller Systemet är unikt och integreras omsatte förra året befolkade fastigheter fastigheter det slutkunderna. heter, hyreshus och bostadsrättsföreningar, 300Ecoclime miljoner iGroup år. där det är stora vattenflöden, exempelvis tätt med befintliga energisystem i bostadsfastig150 miljoner kronor ochattsiktar cirka finns restauranger, där vattenförbrukningen är men också i ökande utsträckning i industrin. – Vi har ambitionen växa på kraftigt, befolkade fastigheter eller fastigheter det heter, hyreshus bostadsrättsföreningar, miljoner i år. ett förvärv vi gjorde nu Företaget haroch närmare 30 system install- 300 hög. När vi adderar till återvinning avdär värme bland annat med finns restauranger, där vattenförbrukningen är men i ökande utsträckning i industrin. – Vi har ambitionen attmed växaeget kraftigt, eradeockså i bostadsfastigheter och industriella i frånluften och bergvärme med komfortefter årsskiftet. Vi har rejält kapiFöretaget har närmare 30 system installhög. När vi adderar till återvinning av värme bland annat med ett förvärv vi gjorde nu kyla kan vi nå upp till 80 procent i energi- miljöer. Så det finns gott om referensobjekt. tal och en väl tilltagen kassa och står därför i bostadsfastigheter och industriella ieffektivisering. frånluften ochDet bergvärme med Olofsson, komfort- erade årsskiftet. rejält steg. med eget kapisäger Lennart Utöver vinster för den enskilde fastighets- efter väl rustade för Vi att har ta nästa Vi har ett och en välben tilltagen och står Så det finns gott om referensobjekt. kyla nå upp av tillEcoclime 80 procent i energien avkan tre vi grundare Group, som miljöer. ägaren talar Lennart Olofsson om samhälls- tal industriellt som vikassa startade förradärför året. effektivisering. Det säger Olofsson, Utöver vinster för den enskilde fastighets- väl rustade förlösning att ta nästa Vierbjudit har ett är noterat på Nasdaq First Lennart North Premier och nyttiga effekter. Samma typ av som visteg. hittills en av tre grundare av Ecoclime Group, som ägaren talar Lennart Olofsson om samhällsindustriellt ben som vi startade förra året. som just nu står inför en kraftig expansion. – Kan man minska behovet av energi vid flerbostadshus erbjuder vi nu industriella är noterat på Nasdaq First NorthfastighetstekPremier och nyttiga effekter. typ av lösning som vi hittills erbjudit Ecoclime tillhandahåller respektive förbrukare kan man ju leverera ut Samma verksamheter, livsmedelsindustri, bryggerier, som justför nuåtervinning, står inför en laddning, kraftig expansion. – Kan behovet energi vid flerbostadshus erbjuder vi nu industriella nologi lagring, energi tillman fler minska i de system somav redan finns. sjukhus och avloppsreningsverk. Ecoclime tillhandahåller fastighetstekrespektive förbrukare kan man ju leverera ut verksamheter, livsmedelsindustri, bryggerier, utvinning och Groups distribution av återvunnen Det betyder att hela infrastrukturen kan dra Evertherm – Vi genomför en generationsväxling Ecoclime system för återvinning av köpt energi ur avloppsvatten SEW avsett för nologi för återvinning, laddning, lagring, energi tilldet fler i de system som redan finns. sjukhus och avloppsreningsverk. ochstörre förnybar termisk energi. Företagets nytta av när man inte behöver bygga ut med nytt management och har rustat för fastigheter, minskar radikalt behovet av ny tillförd energi till fastigheter och industriprocesser. utvinning och distribution återvunnen Det betyder att hela infrastrukturen dra Vi genomförexpansion, en generationsväxling el- och fjärrvärmenät i motsvarandekan grad. ETX-teknologi och cirkuläraavenergisystem en –internationell säger Lennart Besparingen är normalt 30 procent nytta och under vissa förhållanden så stor 45 och energi. Företagets av det när inte som behöver ut som med nyttprocent. management och har rustat för kan förnybar användas termisk i såväl ROT-projekt som vid – EU driver ettman initiativ heterbygga Mission Olofsson. eloch fjärrvärmenät i motsvarande grad. ETX-teknologi och cirkulära energisystem en internationell expansion, säger Lennart nybyggnation. Innovation i syfte att identifiera teknologier kan––användas såvälgör ROT-projekt vid – EU driver initiativ som heter Mission VI ERSÄTTER normalt cirkasom 30 procent Ecoclime tar ansvar för hela värdekedjan, motsvarar den gas som Northstream 1 transSom mesti nytta energibesparingen som kan sparaettmycket energi genom åter- Olofsson. nybyggnation. attavidentifiera den energi som en fastighet använderInnovation från tillverkning värmeväxlarsystem i egen porterar till Tyskland eller hela 80 kärnkraftvinning ochi syfte cirkulär energi. Deteknologier har genom närav behovet är som störst, säger Lennart – Som mest nytta gör energibesparingen som kan spara mycket energi genom återsärskilt vintertid och i vissa fastigheter kan fabrik i Vilhelmina till installation ute Olofsson. 90 procent av all kostnads- den svenska Energimyndigheten och RISE hos reaktorer typ Forsmark. och energi. Deskulle har genom när behovet är som säger Lennart det ligga uppåt 40störst, – 45 Det gällervinning slutkunderna. Systemet är unikt och integreras Ecoclime Group omsatte förra året besparing görs vintertid närprocent. tillförd energi kommit framcirkulär till att man globalt kunna svenska Energimyndigheten och RISE Olofsson. 90 procent av allaktör kostnadsdär det är stora vattenflöden, exempelvis med befintliga i bostadsfastig150 miljoner kronor och siktar på cirka är som dyrast. Det finns ingen som är tättden spara 6 000 TWh energisystem med vår teknologi. Fram besparing görs vintertid närsåtillförd energi fram tilldet attenligt man globalt kunna befolkade eller fastigheter där detkommit heter, hyreshus och bostadsrättsföreningar, 300 miljoner i år. i närheten avfastigheter att återvinna mycket köpt till 2030 finns MI enskulle marknad på är som dyrast. Det finns aktör som är ärspara 6 000 med vår teknologi. Fram finns restauranger, däringen vattenförbrukningen också i ökande utsträckning i industrin. – Vi har ambitionen att växa kraftigt, energi i en fastighet som vi gör. 600men TWh förTWh våra lösningar, vilket ungefär www.ecoclime.se i närheten återvinna så mycket av köpt finns dethar enligt MI en30marknad på Företaget närmare system installhög. Näravviatt adderar till återvinning värmetill 2030 bland annat med ett förvärv vi gjorde nu energi i en fastighet vi gör. med komfort-600erade TWh iför våra lösningar, vilket bostadsfastigheter och ungefär industriella efter årsskiftet. i frånluften och som bergvärme Vi har rejält med eget kapiwww.ecoclime.se kyla kan vi nå upp till 80 procent i energi- miljöer. Så det finns gott om referensobjekt. tal och en väl tilltagen kassa och står därför effektivisering. Det säger Lennart Olofsson, Utöver vinster för den enskilde fastighets- väl rustade för att ta nästa steg. Vi har ett en av tre grundare av Ecoclime Group, som ägaren talar Lennart Olofsson om samhälls- industriellt ben som vi startade förra året.

ECOCLIMES EVERTHERM – återvinner mest energi när den behövs bäst


Slitstyrka Vi gör arbetskläder för företag som ställer höga krav på plaggens funktion, kvalitet och slitstyrka.

Durability at work since 1975


Nya Projekt

Oktober 2022

GRÖNSKANDE VÄGGKONST

PÅ HSB LIVING LAB >>>

20


Nya Projekt

Oktober 2022

21


Nya Projekt

Oktober 2022

22

Lars Höglund och Charlie Granberg

GRÖNSKANDE VÄGGKONST PÅ HSB LIVING LAB Gröna levande fasader har många fördelar – de bidrar till ökad biologisk mångfald, binder koldioxid och är ett viktigt verktyg för att hantera negativa effekter av klimatförändringen. HSB Living Lab har i ett nytt projekt tillsammans med betongtillverkare Butong på ett innovativt sätt kombinerat gröna fasaderteknik med konstnärlig utsmyckning. Till sin hjälp har de street art-konstnären Charlie Granberg som fått i uppdrag att skapa grönskade muralmålningar. Nu är det första verket monterat på HSB Living Labs fasad. Att låta grönskan ta plats i våra städer kommer bli allt viktigare. Den kan också ha positiva effekter på hälsa, livskvalitet och biologisk mångfald. Grönskande städer är också ett viktigt verktyg för att hantera negativa effekter av klimatförändringen som värmeböljor eller extrema skyfall. Växtligheten kan dessutom hjälpa till att fördröja dagvatten och binda koldioxid.

I takt med att städer blir allt tätar är det viktigt att hitta nya sätt att tillföra grönska på liten yta och där kan gröna levande fasader vara en del av lösningen. I HSB Living Lab utforskar man just nu gröna levande fasader i flera olika projekt. Nu tar man ett nytt innovativt grepp tillsammans med betongtillverkare Butong, genom att kombinera växtlighet på väggar med konstnärlig utsmyckning. Till sin hjälp har man tagit street art-konstnären och musikern Charlie Granberg, som fått i uppdrag att skapa muralmålningar där blommor och grönska kan frodas. – Det var på 15 meters höjd i Uppsala när jag stod i en skylift och målade Pelle Svanslös samtidigt som Lars underhöll en av Butongs växtväggar på andra sidan gatan som idén att kombinera streeart och gröna fasader uppstod. Det känns fantastiskt att det äntligen blivit verklighet. Den här kombinationen jag inte sett någonstans tidigare och det känns väldigt nytt och spännande, säger Charlie Granberg, konstnär och musiker från Ljusdal. Idén om att konstnärlig utsmyckning i bostadsområden för att


Nya Projekt

Oktober 2022

påverka människor i en positiv riktning går som en röd tråd genom HSBs historia. Ända sedan HSB bildades för nästan 100 år sedan har HSBs fastigheter över hela Sverige utsmyckats med mängder av konstverk. HSB lägger alltid en summa av produktionskostnaden i nybyggnadsprojekten på konstnärlig utsmyckning. Det ses som ett klokt sätt att återinvestera i det område där man verkar. – Att kombinera konst med gröna levande fasader är ett helt nytt grepp för att skapa värdefulla och hållbara utemiljöer i våra projekt. Vi ser med spänning fram emot att se hur de grönskande muralmålningarna kommer att tas emot av de boende och förbipasserande, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab. INNOVATIV KOMBINATION

Butong har tagit fram en innovativ lösning för gröna fasader. Tredimensionellt formade betongskivor gör att väggarna är vackra oavsett om det växer i dem eller inte, vilket är en fördel för det svenska klimatet där många växter vissnar över vintern. Materialet gör dem också lämpliga för att kombinera med muralmålningar och det ska nu testas för första gången. – Eftersom våra paneler inte behöver vara täckta med växter för att se bra ut, har vi kunnat kombinera fröer med växter och på kort tid blivit Nordens ledande leverantör av gröna fasader. Nu vill vi även vara med och utveckla det konstnärliga anslaget och är supertaggade på att göra det tillsammans med HSB och Charlie Granberg, säger Lars Höglund, grundare av Butong.

Muralmålning på HSB Living Lab

23

Tanken med projektet är att hitta en lösning för flerbostadshus, där grönska kombineras med ett konstnärligt uttryck, och som är enkel att installera och sköta. Samtidigt som HSB får ökad förståelsen för hur gröna fasader fungerar och hur man kan jobba med gestaltningsfrågor på nya sätt. En annan viktig del är att undersöka vad som krävs av fastighetsägare och förvaltare kring skötseln. Den första gröna levande fasaden i form av en muralmålning har nu monterats på HSB Living Labs fasad. Under 2023 planerar man även att klä in ett miljöhus i brf Norman i Uppsala med ännu ett grönt levande konstverk. Här knyter muralmålningen an till områdets namne, Normann Brändbo. I den tänkta ”grönskande skrothögen” kan den uppmärksamme skymta en kranbil från Brändbos Kranbilar.

FAKTA Pojektet syftar till att dels testa och utvärdera gröna fasader ur ett fastighetsägar- och förvaltarperspektiv, dels ett konstnärligt/ gestaltningsmässigt perspektiv. Här vill man undersöka hur konstnärlig utsmyckning upplevs av de som bor i området, vilka krav gröna fasader ställer på fastighetsägare, vad som krävs i form av skötsel, hur det upplevs av de boende och hur integrationen med byggnaden fungerar över tid. Andra intressanta områden är vad man bör tänka på vid val av växter och hur det påverkar såväl utseende som behov av skötsel.


Nya Projekt

Oktober 2022

FINJA BETONG LANSERAR PRODUKTER SOM MOTVERKAR DEN INGÅENDE CEMENTENS KLIMATPÅVERKAN I en unik satsning presenterar nu Finja Betong att man lyckats att ta fram produkter som motverkar ökande halter av koldioxid i atmosfären genom att lagra en kolsänka, i form av biokol, i produkterna. Utvecklingsarbetet har pågått under lång tid för att få till recept som fungerar med bibehållen hög teknisk kvalitet. Resultatet är betongprodukter med minimal klimatpåverkan under hela sin livstid. FÖRSTA PRODUKTERNA LANSERAS I HÖST

I höst kommer de första produkterna att lanseras på marknaden. Produkterna kommer att ingå i Finja Betongs klimatpositiva ECO-linje. Tack vare att produkterna bildar en kolsänka motsvarar det den ingående cementens klimatpåverkan. Därtill klimatkompenseras produkterna för att nå till målet för klimatneutralitet. Vi kompenserar sedan med ytterligare 15 procent CO2e i ett biogasprojekt i Brasilien, vilket gör att produkterna går från att vara klimatneutrala till att bli klimatpositiva. – Tack vare nytänkande kan vi nu ta ännu ett stort kliv i vår hållbarhetssatsning och erbjuda ännu fler byggvaror med så lite klimatpåverkan som möjligt. Denna typ av produkter, som motverkar den ingående cementens klimatpåverkan, är något nytt och unikt! Helt i linje med att vi på så sätt säkerställer att betong är ett viktigt och långsiktigt hållbart byggmaterial, säger Gull-Britt Jonasson, VD Finja Betong. VAD ÄR EN KOLSÄNKA?

En kolsänka skapas när man kapslar in biokol och lagrar den långsiktigt. Då hindras kolatomerna från att reagera med syre och på så sätt bilda koldioxid. Arbetet har gjorts tillsammans med företaget Biokolprodukter. Utvecklingen har möjliggjorts med stöd från innovationsprogrammet BioInnovation – en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

24


Nya Projekt

Oktober 2022

25Paint AP från Nils Malmgren AB färger och lacker med

unikt framtagna egenskaper Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper. I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust. Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.

Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.

Diffusionsöppna akrylatsystem låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se

nils-malmgren_byggnorden_helsida_1-2-3.indd 1

2018-08-07 13:57:24


Nya Projekt

Oktober 2022

SOLCELLSANLÄGGNING GER BRF ÖRNSKÖLDSVIKSHUS HALVA ÅRSANVÄNDNINGEN AV EL Brf Örnsköldsvikshus 2 har gjort en storsatsning på solceller i samband med ett takbyte. Sammanlagt är det åtta huskroppar som fått nya plåttak och samtidigt har 1 200 kvm solceller installerats. Föreningen beräknas nu kunna producera 110 000 – 120 000 kWh/år egen el. Uppskattningsvis motsvarar detta halva fastighetselen för föreningen på årsbasis. – Det känns väldigt roligt att vi nu har solcellerna på plats och med mycket bra timing med tanke på att elpriset skjutit i höjden. I föreningen har vi länge arbetat med hållbarhetsfrågorna och med solcellerna kommer vi att både minska klimatpåverkan och minska våra elkostnader, säger Hans Delen, ordförande i Brf Örnsköldsvikshus 2. Brf Örnsköldsvikshus 2 har tidigare utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Västernorrland inom Riksbyggen. – För oss på Riksbyggen så är det viktigt att hjälpa bostadsrättsföreningar att utveckla sina fastigheter till att bli mer hållbara. I det här projektet så har vi sett ett helhetsperspektiv och samordnat ett underhållsbehov av taken tillsammans med solcellsinstallationen vilket ger synergieffekter, säger Frida Wallgren, projektchef på Riksbyggen Ombyggnad. Solcellsanläggningen har en sammanlagd effekt på 142 kW. – Solceller kommer att ge ett rejält tillskott till föreningen. Enligt våra beräkningar kommer solcellerna att stå för ungefär hälften av fastighetselen, den el som föreningen står för och som används i t ex trapphus, gemensamma utrymmen och tvättstugor, berättar Frida Wallgren.

NÅGRA EXEMPEL PÅ ANDRA HÅLLBARHETSÅTGÄRDER SOM BRF ÖRNSKÖLDSVIKSHUS 2 TIDIGARE GJORT: Bytt ut alla ljuskällor till energisnål LED-belysning. Bytt till välisolerade fönster. Förbättrat källsorteringen. Satt upp en fågelholk. Ordnat sociala sammankomster för boende, kontinuerligt. BRF Örnsköldvikshus 2 består av 8 byggnader med 83 lägenheter. Byggnaderna är uppförda 1950.

28


Nya Projekt

Oktober 2022

29


Tre saker att tänka på när fastighetens ledningar behöver renoveras

1

Trygghet

Se till att välja en metod och en entreprenör som har mångårig erfarenhet av att arbeta med bostadsrättsföreningar och samfällighetsföreningar, och som finns kvar under hela garantitiden.

2

Kvalitet

Vårt flexibla foder bildar ett nytt rör i det gamla röret. Studier visar att flexibla foder har en förväntad livslängd på minst femtio år.

3 Effektivitet Att förnya fastighetsledningar behöver inte vara en omständlig process. Ofta kan felet åtgärdas med minimal påverkan för de boende.

Läs mer på: www.aarsleff.se

089_ANC_Aarsleff_Annons_A4_K5.indd 1

2019-01-07 10:35


VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN. www.kanonaden.com

Med inriktning på havsbaserad vindkraft - Marin hydrografi- & geokonsult - Marin geologi & geoteknik - Geofysiska undersökningstjänster - Metocean analys & undersökningar - Marina miljötjänster - Hydrografiska undersökningstjänster ®

Box 24104 ∙ SE-400 22 Göteborg ∙ SWEDEN Telephone:+46 (0)31 7046525 info@marin.se ∙ www.marin.se

Nyproduktion eller renovering av simbassäng Det grönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installerar

Stainless Steel MADE IN SWEDEN


Nya Projekt

Oktober 2022

32

BARA EN AV FEM INOM BYGGBRANSCHEN VÄLJER HÅLLBARA ALTERNATIV FRAMFÖR BILLIGASTE >>>


Nya Projekt

Oktober 2022

33

Karin Ekberg, hållbarhetsspecialist på Ramirent


Nya Projekt

Oktober 2022

BARA EN AV FEM INOM BYGGBRANSCHEN VÄLJER HÅLLBARA ALTERNATIV FRAMFÖR BILLIGASTE Byggbranschen tar kliv framåt för att nå målet om nettonollutsläpp av växthusgaser till 2045, samtidigt som förbättringspotentialen är stor. Detta framgår av Ramirentrapporten* där drygt 500 företrädare för byggbranschen uttalat sig om bland annat sitt hållbarhetsarbete. Bygg- och anläggningsbranschen står idag för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp, men glädjande är att Ramirentrapporten visar att arbetet för att minska utsläppen går framåt. Exempelvis uppger 8 av 10 tillfrågade i rapporten att de använder miljöanpassade produkter, helt eller delvis. Även i fråga om avfallshantering går det att peka på hållbarhetsframsteg. Av de som fått frågan anser hela 85 procent att de har en bra avfallshantering. Trots dessa framsteg anser Karin Ekberg, som är hållbarhetsspecialist på Ramirent, att mycket arbete återstår innan den eftersträvade koldioxidneutraliteten är inom räckhåll: – Inom miljöområdet finns det fortfarande en hel del att jobba med för branschen. Här måste vi sikta in oss på en omställningsresa med minskad konsumtion, och kunderna kan driva på det arbetet genom att ställa krav på miljöanpassade lösningar hos sina leverantörer, säger Karin Ekberg EKONOMISK HÅLLBARHET VIKTIGARE ÄN MILJÖMÄSSIG

34

Den absoluta merparten av branschaktörerna är eniga om hållbarhetsfrågans betydelse, men i praktiken verkar ekonomisk hållbarhet väga tyngre än miljömässig. Bara en av fem av de tillfrågade uppger att de oftast prioriterar hållbara alternativ framför det billigaste. Men det finns fler områden med förbättringspotential. 6 av 10 instämmer helt eller delvis i att de använder återbruk, ett område som i likhet med beroendet av fossildrivna fordon, kräver fortsatta framsteg, enligt Karin Ekberg: – Liksom resten av samhället är branschen duktig på att sortera och hantera avfall. Här ligger också lagkrav i grunden. Men vi har inte kommit lika långt med att använda återbruk eller gå ifrån diesel- och bensindrivna fordon, avslutar hon.

HÄR FINNS FÖRBÄTTRINGSMÖJLIGHETERNA ENLIGT RAMIRENTRAPPORTEN Utnyttja materialet bättre för att minska spill 36 % Oftare välja hållbara alternativ framför billigaste 28 % Använda fler miljöanpassade produkter 26 % Förbättra avfallshanteringen på egna arbetsplatsen 25 % Använda mer återbruk 24 % Förbättra avfallshanteringen i byggprojekt vi är involverade i 24 % Förbättra arbetsmiljön 23 % Välja bort fler diesel och bensinmaskiner 18 %


Nya Projekt

Oktober 2022

GYPROC GÖR FRAMSTEG PÅ SIN HÅLLBARHETSRESA Gyprocs fabrik i Bålsta är den första fabriken i världen att, i ett test med biogas och förnybar el, producera 300 000 kvadratmeter gipsskivor. I Saint-Gobain Sweden AB:s färdplan för hållbarhet ska bolaget uppnå klimatneutralitet senast år 2045 och därmed bidra till ett fossilfritt Sverige. Saint-Gobain tar beslutsamma steg i linje med sin färdplan för CSR (Corporate Social Responsibility) och sina ambitioner för resurseffektivitet och netto noll utsläpp av växthusgaser. När det kommer till produktionen av gipsskivor visar man goda exempel på olika platser världen över. I somras blev Gyprocs fabrik i Bålsta den första fabriken i världen att producera 300 000 kvadratmeter gipsskivor med biogas och förnybar el från vattenkraft. PRODUKTION MED 100% FÖRNYBAR ENERGI

Det huvudsakliga råmaterialet i Gyprocs produktion är gips som blandas med omkring 30 procent återvunnet material, antingen spill direkt från fabriken eller material som returneras från kunder. Under testet som pågick i nästan fyra dagar användes biogas som energikälla i produktionen samtidigt som produkter och processer kontrollerades för att säkerställa att bytet från naturgas till biogas inte resulterade i några störningar. Klimatnyttan från dessa dagar blev; inga direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser från fabriken eller från elförbrukningen, alltså noll klimatutsläpp i både *Scope 1 och *Scope 2. En bred variation av

35

produkter med upp till 30 % återvunnet innehåll tillverkades med 100% förnybar energi, inklusive lättviktsskivan Gyproc Ergolite™. CIRKULARITET OCH RESURSEFFEKTIVITET

Saint-Gobain som koncern är fast besluten att påskynda övergången till en cirkulär ekonomi, med hänsyn till hela livscykeln för sina produkter och lösningar, för att begränsa förbrukning av naturresurser, förlänga produkternas livslängd och uppmuntra till återvinning. – Testet som gjordes i Bålsta är ett tydligt bevis på att SaintGobain Sweden vill nå sina klimatmål och ha netto noll klimatutsläpp till 2045. Genom att byta ut fossil energi mot förnybar hjälper det oss att sänka klimatutsläppen och förbättra produkternas klimatavtryck på sikt, vilket gynnar kunderna och deras klimatdeklarationer, säger Armina Nilsson, Sustainability Partner på Gyproc. CEO för Saint-Gobain Sweden AB, André Limon, gratulerar teamet i Bålsta för det framgångsrika testet; – Vi kan vara mycket stolta över detta netto-noll-test som visar vår vilja och vår förmåga att uppfylla våra hållbarhetsåtaganden, säger han. *Scope är ett sätt att redovisa utsläpp enligt den internationella standarden Green House Gas, GHG, Protocol. Scope 1 omfattar de direkta utsläpp som sker i den egna verksamheten. Scope 2 är indirekta utsläpp så som elförbrukning och Scope 3 är indirekta utsläpp genererade före eller efter den egna produktionen.


Nya Projekt

Oktober 2022

BONNIER FASTIGHETER ANVÄNDER BREEAM-SE FÖR CERTIFIERING AV MUNIN NXT I UPPSALA TEXT: KJELL-ARNE LARSSON

36

samt Studenternas idrottsplats och Stadsträdgården på andra sidan ån. Bonnier Fastigheter har nu kompletterat kvarteret med ett sex våningar högt yteffektivt kontorshus omfattande 3600 kvadratmeter uthyrningsbar yta (LOA). Ett perfekt kontorsläge med andra ord.

Bonnier Fastigheter har kompletterat sitt bestånd i kvarteret Munin. Kontorshuset Munin NXT är något utöver det vanliga, inte enbart till sin arkitektur utan även beträffande hållbarhet. Alla som ska arbeta eller i övrigt vistas i byggnaden kommer att ”andas hållbarhet”.

Till tekniska lösningar som befrämjar hållbarhet hör närvarostyrd och dagsljusanpassad belysning samt behovsanpassad ventilation. Och energiprestanda för huset ligger 50 procent under BBR-kraven.

Lösningar som exempelvis cykelpool, omklädningsrum och utrymme cykelservice, understöder en hållbar livsstil.

För miljöarbetet har Bonnier Fastigheter anlitat några externa resurser, bland annat Bjerking AB som miljösamordnare och BREEAM Advisory Professional (BREEAM AP).

Läget i staden minskar behovet av resande. Innemiljön blir bästa tänkbara och samtidigt resurssnål. Bonnier Fastigheter har en uttalad hållbarhetsprofil för Munin NXT och det nya kontorshuset certifieras med BREEAM-SE för betygsnivån Excellent. I södra delen av Uppsala city finns kvarteret Munin, med närhet både till all service som erbjuds i centrum, gångstråk längs Fyrisån

MILJÖARBETE

Miljösamordnaren har utgjort stöd under både projektering och byggproduktion, gett råd och hjälpt till att tolka olika krav. Miljösamordnaren har bevakat Bonnier Fastigheters interna miljökrav kraven enligt BREEAM. Den version av certifieringssystemet som har använts är BREEAM-SE 2017 1.1 som är översatt till svenska.


Nya Projekt

Oktober 2022

37

grönt (rekommenderas) eller gul (accepteras) i BVB. Enligt Bonnier Fastigheters interna miljökrav ska ”rekommenderas” prioriteras framför ”accepteras”. Produktvalen har gett många poäng i BREEAM:s indikatorområde ”Material”. Området ”Avfall” berör bland annat hantering av farligt avfall under byggproduktionen, eventuell återvinning av ballastmaterial och avfallshantering under fastighetens driftskede. Här går det att få poäng också för byggnadens resiliens, dvs. flexibilitet och motståndskraft mot extremväder med mera. BRA ENERGIPRESTANDA

Inom ”Energi” erhålls endast få poäng om byggnaden enbart uppnår BBR-kraven. För Munin NXT ligger energiprestanda 50 procent lägre vilket ger många extrapoäng. – Markanvändning och ekologi” handlar om återanvändning av mark, förorenad mark, platsens ekologiska värden och dess biologiska mångfald. Vid Munin NXT har påträffade föroreningar omhändertagits. Växter planteras på taket för att öka den biologiska mångfalden. En ekolog anlitas för att göra en ekologisk värdering av hela byggnaden. En indikator berör ytvattenavrinning. Här har en dagvattenutredning gjorts. Kontorshuset förses med gröna tak och omges av nedsänkta växtbäddar för rening och fördröjning av dagvatten. Valda växter i växtbäddarna klarar sig utan bevattning. Ett annat område, nämligen ”Vatten” handlar bland annat om användning av dricksvatten. I Munin tillämpas läckagedetektering och vattenmätning. Detta för att kunna följa upp vattenanvändningen. Detta ger poäng i BREEAM. Energianvändningen behöver enligt BREEAM inte följas upp långsiktigt. Ett krav är dock att den energiberäkning som har gjorts under projektering verifieras. SVENSK ANPASSNING

Som BREEAM assessor har AFRY anlitats. – Under projekteringen gjordes en precertifiering. Då beräknades preliminärt de poäng som skulle kunna tas i BREEAM, vilket visade på möjligheten att uppnå tillräckligt många poäng för att klara nivå Excellent, berättar Pia Wacker, som är miljösamordnare och BREEAM AP i projektet. Som materialbedömningssystem har projektet använt Byggvarubedömningen. Detta har fungerat bra tillsammans med BREEAM-SE eftersom Byggvarubedömningen har stöd för BREEAM-SE. De data för bedömda produkter som finns i BVB har i detta projekt tillgodosett dokumentationskraven enligt BREEAM-SE. Om produkten inte fanns i BVB gick det att, exempelvis hos leverantören, begära en bedömning. BREEAM ställer krav på loggbok för produkter/material som ingår i byggnaden. Det är smidigt att använda data från BVB och lägga in dem i loggboken. De allra flesta produkter för Munin NXT har antingen signalerat

BREEAM i Sverige administreras av SGBC. Inför den version som kom 2017 gjordes anpassningar till svenska förhållanden och olika typer av stöd infördes som underlättar så att BREEAM linjerar bättre med hur vi genomför byggprojekt enligt våra regelverk och vår praxis. – SGBC:s roll för certifieringssystemet innebär en närhet för oss och för de fastighetsutvecklare som använder systemet och det är något jag uppskattar, liksom det stöd som SGBC ger under processen, avslutar Pia Wacker, BREEAM AP och miljösamordnare från Bjerking AB.

FAKTA Munin NXT Nybyggnad av kontor i Uppsala Tidplan: nov 2020 – juni 2022 Byggherre: Bonnier Fastigheter AB Totalentreprenör: Veidekke Entreprenad AB Arkitekt: White Arkitekter AB, Tyréns Sverige AB Kostnad: cirka 180 Mkr


Nya Projekt

Oktober 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY

PeO Axelsson, marknadschef på TYRI. PeO Axelsson, marknadschef på TYRI.

Ett Ett kunskapsmörker kunskapsmörker inom inom arbetsbelysning arbetsbelysning – – TYRI TYRI SKA SKA HJÄLPA HJÄLPA BRANSCHEN BRANSCHEN ATT ATT VÄLJA VÄLJA RÄTT RÄTT Belysningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus Belysningsföretaget TYRI satsarKunskapen nu på en digital akademi för attlåg öka branschens ljus och belysning på arbetsfordon. är generellt ganska kring vad mankunskap kan göraom med och belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt. belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt. AV OSCAR WIKTORSSON AV OSCAR WIKTORSSON

TYRI LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutTYRI LIGHT ACADEMY riktar alla och slutanvändare av arbetsmaskiner, försig attmot de på etttillverkare lättillgängligt sätt användare av arbetsmaskiner, för att de på ett lättillgängligt och sätt ska få kunskap om hur man kan förbättra produktiviteten ska få kunskap omöka hurintäkterna man kan genom förbättra och arbetsmiljön samt attproduktiviteten använda bra arbetsarbetsmiljön belysning. samt öka intäkterna genom att använda bra arbetsbelysning. – Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del Inom bilindustrin länge varit en väg viktig del av –fordonet, säkerhetenhar ochbelysningen varumärket. Dit är vi på även av fordonet, säkerheten Dit ärstora vi påkunskapsväg även inom arbetsfordon. Menoch det varumärket. finns fortfarande inom Men det finns fortfarande stora kunskapsluckorarbetsfordon. om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som luckor om arbetsbelysning är marknadschef på TYRI. i branschen, säger PeO Axelsson som är marknadschef på TYRI.

På den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt pubPå den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt licera filmade föredrag, skräddarsydda artiklar och verktygpubsom licera föredrag, artiklar och verktyg som guidarfilmade besökaren genomskräddarsydda världen av arbetsbelysning. Förhoppguidar besökaren världen av arbetsbelysning. Förhoppningsvis leder detgenom till att fler tar väl underbyggda beslut som ningsvis lederverksamhet det till att på flerlång tar väl gynnar deras sikt.underbyggda beslut som gynnar deras verksamhet påom lång – I grunden handlar det attsikt. vi på vårt företag har många – I grunden handlar deterfarenhet om att vi på företag har många medarbetare som har lång ochvårt är experter inom ommedarbetare som har lång erfarenhet och är och experter inom områden som exempelvis optik, ljussimulering elektronik. Det råden som exempelvis optik, och40 elektronik. Det är kunskap som vi byggt upp ljussimulering och förädlat i över år och något är kunskap byggt och förädlat i över 40 år och något vi gärna vill som dela vi med ossupp av, säger PeO Axelsson. vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson.

RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga lampor Ett är att man lampor somvanligt lovar förekommande runt och håller problem tunt. Problem somköper oftastbilliga uppkommer som runt ochbilligare håller tunt. Problem som uppkommer efter lovar ett tag på de produkterna är attoftast de stör ut annan efter ett utrustning tag på de billigare produkterna är attmobiltelefon de stör ut annan teknisk i närheten, såsom radio, och i teknisk utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i värsta fall själva maskinen. värsta fall själva är maskinen. – Kvaliteten dessutom ofta så dålig att lamporna vibrerar – Kvaliteten dessutom ofta dålig att lamporna vibrerar sönder, det kan är läcka in damm ochsåvatten, eller att lamporna helt sönder, det kanav läcka damm och vatten, eller helt enkelt förstörs rost.inDen totala kostnaden kanatt blilamporna hög om man enkelt förstörsmed av rost. Den totala kan bli hög om man också räknar att fordonet blirkostnaden stående under reparationerna, också med att fordonet blir stående under reparationerna, menarräknar PeO Axelsson. menar Axelsson. TYRIPeO Light Academy är en nystartad plattform på TYRI:s webbTYRI Light Academy är en nystartad plattformDär på TYRI:s plats samt på Facebook, Youtube och LinkedIn. tar manwebbdel plats samt på Facebook, och LinkedIn. Där tar man del av insikter, tips, kunskapYoutube och uppdateringar om ny teknik kopplat av insikter, tips, kunskap ochöverlag. uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus till arbetsbelysning och ljus överlag.

MILJÖ OCH SÄKERHET Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till valet av Det finns också miljöoch modernaste säkerhetsaspekter kopplat valet av arbetsbelysning. De allra lamporna kantillexemarbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exempelvis dimmas automatiskt om pelvis automatiskt om förarendimmas skulle bländas av sina föraren skulleeller bländas av sina egna lampor ett mötande egna lampor eller ett mötande fordons. fordons. – I Sverige är vi långt fram I Sverige är vi långt fram vad–gäller arbetet med både hållvad gäller med både barhet ocharbetet arbetsmiljö. Det hållhar barhet arbetsmiljö. Det har pushat och oss att utveckla produkter pushat oss länge att utveckla produkter som håller och som genom som håller länge och som genom nya säkerhetslösningar förbättrar nya säkerhetslösningar förbättrar arbetsmiljön för föraren, konarbetsmiljön för föraren, konstaterar PeO Axelsson. www.tyrilights.com staterar PeO Axelsson. www.tyrilights.com

RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR

MILJÖ OCH SÄKERHET

25 25


SCAN ME

Allt ip en aysptem! – Ett s

Ett komplett KMA-system Formulärbibliotek

KMA-handbok

Byggdagbok & Egenkontroller

Riskbedömning

Hantera avvikelser

Fotodokumentation

Bygg dina egna formulär & checklistor

Förbättringsförslag & positiva observationer

ET T FÖRETAG I

www.smartdok.se


Nya Projekt

Oktober 2022

SVENSKA CLEANTECH-BOLAGET SAMSTER LEVERERAR GENIALA ENERGI-INNOVATIONER OCH I HÖST PRESENTERAS VÄRLDSNYHETEN Svenska Samster är ett ungt cleantech-bolag med rötterna i solenergi och värmepumpsteknik med en grundidé att skapa smartare, effektivare och mer klimatsmarta energilösningar baserade på solenergi och värmepumpsteknik för bostäder, fastigheter och industrier. Den 19 oktober presenterar Samster för första gången den unika världsnyheten, en fossilfri och soldriven torkmetod som lanseras under lantbruksmässan på Elmia i Jönköping. Företaget är ett ungt cleantech-bolag med rötterna i solenergi och värmepumpsteknik. Kent och Ville startade bolaget 2013 och körde utveckling, produktion, försäljning och installation av sin unika patenterade solhybrid i princip ensamma fram tills 2020 då de började anställa fler medarbetare. Idag har bolaget 12 anställda med bas i Kungsbacka där grundarna Kent och Ville tar fram geniala patenterade energi-innovationer.

40


Nya Projekt

Oktober 2022

41


Vill ni ha ett lågt CO CO2-e avtryck i era byggprojekt ? Gör ett aktivt hållbarhetsval och välj PP som ger en minskning av CO -e på 65%*

2 Vill ni ha ett lågt CO CO2-e avtryck i era byggprojekt ?

Gör ett aktivt hållbarhetsval och välj PP som ger en minskning av CO2-e på 65%*

an Vi k

isa dov

e

an r

Vi k

O2 sa C

ovi

red

ör -e f

-e CO 2

alla

al f ör

rör

la r

o

ör o

örd ch r ch

e lar

e rörd

lar

i PP i PP

Våra rörsystem är bedömda av Byggvarubedömningen och Sunda Hus. Man får också poäng i LEED och BREEM projekt om man väljer dessa produkter. Våra rörsystem är bedömda av Byggvarubedömningen och Sunda Hus. *Läs rapport på www.rethermkruge.se/hallbarhetsarbete

Man får också poäng i LEED och BREEM projekt om man väljer dessa produkter. www.rethermkruge.se

Tfn: 010-22 00 200

*Läs rapport på www.rethermkruge.se/hallbarhetsarbete

www.rethermkruge.se

Tfn: 010-22 00 200

Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning

VÄNDBAR

Venti

Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se


Albybergfastigheter AB ritar, bygger och förvaltar högkvalitativa, energismarta kontors- och industrihus I Albyberg, strategiskt beläget på Södertörn, skapas nu framtidens företagspark i expansiva Haninge. Albybergfastigheter AB planerar att bygga 250 000 kvm lager-, produktion- och kontorslokaler i Albyberg. www.albybergsfastigheter.se +46 (0)76-0519712, elsemarie@knholding.se

Prisvärda produkter till din entreprenad! Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål

0612-76 39 20

www.aspby.se


Nya Projekt

Oktober 2022

UNIKT BOSTADSPROJEKT MED NATUREN SOM GRANNE >>>

44


Nya Projekt

Oktober 2022

45


Nya Projekt

Oktober 2022

46

UNIKT BOSTADSPROJEKT MED NATUREN SOM GRANNE

INSPIRATION FRÅN NATUREN

Mitt på en bergshylla på Horthagsberget i Norra Djurgårdsstaden har 54 nya hem och en förskola växt fram. Bostadskvarteret Bergsvåg är format kring en vision om publika småskaliga rum, inplacerade i samspel med naturen.

Bergsvåg har byggts på en bergsklack med utblick över Stockholm stad och genom hela projektet var det viktigt att bibehålla just allmänhetens tillgänglighet till utsikten. Det berättar Gustav Wallin, marknadschef på Wallin Bostad, och fortsätter:

Bostäderna är uppdelade i två unikt formade byggnader som följer det omgivande bergets topografi. För att de boende ska få ta del av omgivningens frodiga vegetation av gräs, träd och buskar, har arkitekterna valt att klä fasaderna med genomtänkta fönsterlösningar från VELFAC.

– Vi la stort fokus på att ta hand om platsen och se till att byggnaderna blev en integrerad del av landskapet Tanken var att skapa en oas i staden, där vi jobbade mycket med utsikter, grönska och form. Därför har vi en S-formad byggnad som följer brottets skärning och en C-formad byggnad som följer topografin. Rakt genom gården löper ett publikt gångstråk, vilket gör att man kan röra sig genom landskapskvarteret och titta ut över det stora stenbrottet och den publika parken.

I ett skogsparti ute i Stockholm hittar man bostadskvarteret Bergsvåg. Beläget, precis som namnet antyder, på ett berg i Norra Djurgårdsstaden. Projektet knyter an till hela utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden, där fokus har legat på att ta hänsyn till platsens historia samtidigt som man skapar byggnader som blir ett med landskapet. Arkitektbyrån Kjellander Sjöberg har tillsammans med Wallin Bostad varit ansvariga för projektet och resultatet blev två unikt formade byggnader med varierade bostadstyper, till vilka VELFAC har levererat stora fönsterpartier som på ett genomtänkt sätt har placerats i husets fasader.

Ola Kjellander, medgrundare och ansvarig arkitekt på Kjellander Sjöberg, fortsätter: – Det var viktigt att man skulle kunna stå på berget och se ut över staden även när byggnaderna stod klara. Byggnaderna följer landskapets naturliga rörelse och är liksom upplagda på en mur av stengabioner i mötet med mark. Takets beklädnad, med den extensiva grönskan, läker såret i naturen, samtidigt som fasadens generösa transparens, genom valet av fönster, gör det möjligt att ta in det omgivande sammanhanget från många olika perspektiv.


Nya Projekt

Oktober 2022

ETT FILTER MELLAN UTE OCH INNE

Fönstren som valts till Bergsvåg kommer ifrån VELFAC, ett medvetet val av Ola Kjellander som menar att det är helt avgörande att hitta rätt fönster: – Fönsterpartierna och bröstningarna är genomtänkta och omsorgsfullt designade. Vi har valt större fönster, riktade mot söder, i kombination med skärmande tak som filtrerar ljuset. Fönstren bildar ett transparent filter mellan ute och inne. När man står inne i byggnaden och tittar ut genom glaspartiet får man en känsla av att det är till synes upplöst. Allt fokus ligger

47

på utsikten och alla komponenter som ingår i hinnan mellan ute och inne är otroligt viktiga att formge på bästa sätt. Allt ska bli perfekt, berättar Ola Kjellander och fortsätter: – Jämför man visionsbilder med det färdiga projektet kan man glädjas åt att resultatet verkligen följer visionen. Det är bland annat tack vare att vi har arbetat med rätt fönsterleverantör med vana i den här typen av projekt. VELFAC är en av de leverantörer man alltid önskar att få arbeta med, särskilt i projekt med hög arkitektonisk nivå. I det här fallet hade vi ett ekonomiskt mål tillsammans med högt ställda krav på alla komponenter. Därför var det ett drömalternativ att jobba med VELFAC.


Nya Projekt

Oktober 2022

UTBLICK DANMARK: HELA BRANSCHEN MÅSTE VARA MED NÄR BYGGETS KLIMATAVTRYCK SKA DOKUMENTERAS FRÅN OCH MED NYÅR Genom en helt ny plattform blir det lättare för alla inom byggbranschen att dokumentera byggets klimatavtryck när nya krav träder i kraft från och med nyår. COWI och Arkitema ligger i framkant med utvecklingen av ett nytt digitalt dokumentationsverktyg som ska beräkna det totala fotavtrycket av koldioxid på byggnadsnivå. Med flera viktiga aktörer ombord, inklusive Green Building Council Denmark och Molio, är du snart redo att bjuda in alla inom byggbranschen. Från 1 januari 2023 fasas byggreglernas nya krav på byggnaders klimatavtryck in. I kraven ingår ett gränsvärde för hur mycket koldioxid nya byggnader på över 1000 kvadratmeter måste släppa ut under sin livscykel, mätt med Life Cycle Assessment (LCA), som anger en byggnads klimatpåverkan. Från och med 2025 utvidgas koldioxidtaket till nybyggnation i allmänhet. Ett kommande digitalt verktyg kommer att hjälpa byggbranschen att uppfylla kraven genom att beräkna det totala fotavtrycket av

48

koldioxid på byggnadsnivå, samt flytta dokumentationsprocessen från manuell till digital automation. – Från och med årsskiftet ska alla parter i branschen bidra till att våra byggnaders klimatavtryck från material, byggnation och driftförbrukning inte påverkar klimatet mer än rimligt. Och det är bra, för byggbranschen har naturligtvis också ett ansvar att utvecklas i en mer hållbar riktning. Det är självklart med ett digitalt verktyg som kan hjälpa till att utföra denna uppgift. För att skapa ett hållbart system som vänder sig till alla i värdekedjan har vi gått ihop med representanter från hela branschen för att gemensamt utveckla det digitala dokumentationsverktyget, säger Jens Højgaard Christoffersen, som pt. är Chief Business Development Officer på COWI och från 1 oktober ny VD. BEHOV AV EN GEMENSAM STANDARD INOM BRANSCHEN

Det ställer stora krav på entreprenörer och byggare när de framöver både ska kunna utforma sina byggnader inom angivna koldioxidram, samt kunna dokumentera byggnadens totala klimatavtryck. Det finns idag ingen gemensam plattform för att dokumentera en byggnads klimatavtryck, vilket gör dokumentationsprocessen svår för de allra flesta och bidrar till att öka risken för fel eller otillräcklig


Nya Projekt

Oktober 2022

dokumentation. Därför har en grupp företag och intresseorganisationer över hela branschen gått i dialog om hur de tillsammans kan utforma ett verktyg och en gemensam standard som vänder sig till alla; från den lilla entreprenören utan kunskap om livscykelanalyser till de stora byggherrarna med interna rådgivare.

49

att bli en omfattande övning för att få alla med, särskilt de mindre entreprenörerna och konsulterna. Det är just därför det är viktigt att vi tillsammans går in och tittar på hur vi kan skapa en gemensam, användarvänlig plattform som inte gör dokumentationen till en tidskrävande börda för byggbranschen, säger Mette Qvist, vd på Green Byggnadsrådet Danmark. KOMMER ATT DEMOKRATISERA LCA

Syftet är att ha en enkelriktad och enkel metod för att dokumentera byggnaders klimatpåverkan som är tillgänglig för alla. Utöver Arkitema och COWI som initiativtagare och primära utvecklare består gruppen även av Green Building Council Denmark, Molio och Bo- och Planstyrelsen (som observatör). Dessutom kommer det att finnas en organisation där flera relevanta representanter från organisationerna FRI och Danish Architects, samt andra större konsulter som Rambøll, kommer att delta i en styrgrupp. Vidare kommer det att finnas uppföljningsgrupper där hela branschen kan följa med och bidra. – Byggbranschen är en av de mest klimatbelastande sektorerna, så det är därför positivt att alla som bygger nya byggnader nu måste dokumentera sitt koldioxid-avtryck. Vi vet att det kommer

Med representanter från byggbranschens olika hörn finns en tydlig vision om att verktyget ska vara till för alla. – Klimatet tar inte hänsyn till var i landet eller från vilka projekt koldioxid-utsläppet kommer. Det som räknas är den totala utsläppen. Därför måste alla också ha möjlighet att förstå sitt klimatavtryck genom livscykelanalyser. Det vi försöker göra här är att demokratisera LCA, så att vi kan stödja den gröna omställningen så snabbt och smidigt som möjligt” säger Morten Alsdorf, som är Senior Director Digital Transformation på COWI. Den nya LCA-plattformen är redan i pilotfasen. Styrgruppen söker just nu medel för slutlig utveckling och räknar med att ha verktyget klart för användning i början av det nya året samtidigt som de nya kraven träder i kraft.


Björkstadens Plåt

Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se


ZUGOL Miljöskyddsmedel

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. Ett miljövänligt barkgranulat för absorption ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

ZUGOL AB Svensk Barkindustri Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com


Nya Projekt

Oktober 2022

AKADEMISKA HUS TOPPAR SOLCELLSLIGAN – FLEST ANLÄGGNINGAR OCH MEST EFFEKT Akademiska Hus får toppbetyg när tidningen Fastighetsnytt rankar svenska fastighetsbolags satsningar på solceller. Granskningen visar bland annat att Akademiska Hus är det fastighetsbolag i Sverige som har flest solcellsanläggningar med 112 stycken och mest installerad effekt – hela 12 000 kW. Fastighetsnytt har tagit pulsen på de 22 största svenska fastighetsbolagens solcellssatsningar. I en enkät har alla fått svara på hur mycket solel man har och hur planerna ser ut framöver. Genom att dela installerad effekt med den uthyrningsbara ytan i 1000 kvadratmeter har tidningen fått fram en rankingpoäng och skapat en topplista. De har också bedömt bolagens svar om mål och strategier på området och betygsatt dem med skalan 1 till 5 solar. Akademiska Hus får tillsammans med Vasakronan och Castellum fem solar i betyg och placerar sig därmed högst upp i rankingen. – Resultatet är naturligtvis väldigt glädjande. Solceller är en viktig del i vår väg mot klimatneutralitet och för att skapa hållbara campusområden runt om i landet. Solceller på våra fastigheter står för 1,5 procent av vår och våra hyresgästers elanvändning, vilket i tider av ökande elpriser dessutom ger oss en extra trygghet, säger Erik Florman, hållbarhetschef Akademiska Hus.

SÅ HÄR SAMMANFATTAR FASTIGHETSNYTT AKADEMISKA HUS RESULTAT: Fastighetsvärde: 112 miljarder kronor Uthyrningsbar yta i tusen kvm: 3 400 Solceller installerade effekt i kW: 12 000 Estimerad solelsproduktion 2022 i MWh: 9 200 Rankingpoäng: 3,53

52


Nya Projekt

Oktober 2022

53


Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se

Vi har haft nöjet att leverera och montera stommen till Havsdoften. Planerar ni att bygga? Kontakta oss, så hjälper vi er att utforma den bästa stomlösningen för ert projekt.

www.gripenbetong.se Vi är en del av Power Heat Gruppen

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se

Gripen Betongelement AB har huvudkontor i Malmö och produktionsanläggningar i Polen, vid västkusten nära till hamn och Sverige. Totalt är vi cirka 90 medarbetare. Vi är nytänkande, engagerade och har kunden i fokus. Med erfarna medarbetare, moderna fabriksanläggningar och stark närvaro i projekten så är alltid vårt mål; att vara den självklara samarbetspartnern gällande prefabricerade betongelement och stomentreprenader.


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎ


Nya Projekt

Oktober 2022

56

EN NY BLÅGRÖN STADSDEL

- NORR OM BERG >>>

>>>


Nya Projekt

Oktober 2022

L VÄXER FRAM I FØRDE

GEN I NORGE

57


Nya Projekt

Oktober 2022

EN NY BLÅGRÖN STADSDEL VÄXER FRAM I FØRDE - NORR OM BERGEN I NORGE LINK är arkitekten bakom Skudeløken bostads- och stadsdelsutveckling i Førde. Naturen och älven dras in i tre gårdar, skapade av nya bostadsområden, och utgör en väl fungerande blågrön infrastruktur. Avskärmat och avskilt i lantliga omgivningar, men ändå nära centrala Førde, håller en ny stadsdel på att växa fram. Projektet innebär ett varierat bostadsutbud bestående av totalt tre bostadskvarter med totalt 270 lägenheter. Den första etappen, Meanderkvartalet, med 72 lägenheter, är snart klar för inflyttning. BLÅGRÖNA EGENSKAPER

Blågrön infrastruktur har varit en viktig utgångspunkt för projektet ända sedan områdesplanens start. Syftet har varit att säkerställa den naturliga mångfalden genom att ta in ån och naturen på gården och ordna generösa, gemensamma uteplatser. Området får en tydlig blågrön identitet med synlig växtlighet och grundvatten och ett gott samspel mellan våtmarksområde och grönområde. EN VARIERAD OCH BRA STADSMILJÖ

Den nya stadsdelen ligger nära centrum och syftar till att göra Førde mer attraktivt. Ansträngningar har gjorts för att åstadkomma ett rationellt utnyttjande av ytorna samt en god estetisk och lämplig arkitektur. Bostäderna har ett modernt utseende, bra planlösningar och en mix av byggnadstypologier för alla åldersgrupper och med bra solförhållanden och siktlinjer. Gröna, varierade och trevliga uteplatser stimulerar barn och unga till allsidig aktivitet. Ett urbant kullerstenstorg bildar en social mötesplats och omges av de omgivande bostadsområdena. En hållbar stad ska representera det befintliga, men också ge plats åt det som komma skall – för en framtid i det gröna skiftet. – Skudeløken får en robust stadsmiljö, nära Førdes centrum, vilket underlättar befolkningstillväxten och säkerställer en bra balans mellan bebyggelse och gröna stadsrum, mellan människor och teknik, i en väl fungerande infrastruktur, förklarar arkitekt Elin Heimark i LINK Arkitektur. I anslutning till den nya stadsdelen kommer en allmän park med separata lekplatser att anläggas i vart och ett av de tre bostadskvarteren. Naturmiljön i närområdet rustas upp genom att det anläggs en promenadväg längs älven som leder in till bostadsområdet. LINK Arkitektur har varit med från ett tidigt skede och bistått vid områdesregleringen av hela Indre Øyrane tillsammans med Multiconsult. Vidare har LINK ansvarat för arkitektur och landskapsarkitektur i projektet i nära samarbete med Terje Sunde AS som entreprenör.

58


Nya Projekt

Oktober 2022

59


Nya Projekt

Oktober 2022

60

Getteröverket BILD: C.F. Møller Architects

VISION FÖR CIRKULÄRT RESURSVERK PRESENTERAS I september presenterasdes en ny vision för hur Getteröverket i Varberg ska utvecklas till ett landskapsintegrerat resursverk, som C.F. Møller Architects tagit fram tillsammans med Vivab, Vatten & Miljö i Väst. Kuststaden Varberg är under starkt tillväxt. En spårtunnel och ett nytt stationsområde byggs, samt ett nytt bostadsområde utvecklas och möjliggör att staden kan skapa nya kopplingar till havet. Till följd av stadens expandering behöver avloppsreningsverket Getteröverket växa med. Idag presenteras en vision och en riktning för hur Getteröverket ska utvecklas till ett tillgängligt och landskapsintegrerat resursverk. En plats där naturen får ta plats och där ny teknik möjliggör smartare rening. – Det är med stor glädje att vi har fått förtroende från Vivab att utveckla idéer för Getteröverket. Vi märker ett stort intresse i C.F. Møllers Architects holistiska synsätt som leder till att en fantastisk konsensus uppstår i våra projekt. Visionen som idag

presenteras är ett väldigt fint exempel på detta helhetsgrepp som gör att vi har lyckats omvända projektets utmaningar och tillvarata befintliga naturvärden och skapa självklarheter som gynnar Vivabs verksamhet, staden och naturreservatet som ligger precis intill. I stället för att utesluta och stängsla in dessa typer av fastigheter har vi hittat innovativa lösningar som möjliggör att vi kan bjuda in till ett rekreativt aktivitetsstråk. Getteröverket kommer bli en förebild hur industrifastigheter i stadsnära miljöer ska utvecklas framöver, säger Jelmar Brouwer, Head of Landscape för C.F. Møller Architects i Sverige. ETT GRÖNT OCH VATTENRIKT AKTIVITETSSTRÅK

Ett grönt och vattenrikt aktivitetsstråk skapas som tillför rekreativa värden och ekosystemtjänster i området. Allmänheten leds via en bred gång- och cykelbana genom fastigheten. Utbyggnaden av resursverket sker genom en landskapsintegrerad byggnad med rika grönatak, vilka integreras och tillgängliggörs i parkmiljön genom lutande takytor. Resursverket smälter därför smakfullt in i omgivningen.


Nya Projekt

Oktober 2022

Siloformade byggnader i glas ger allmänheten en inblick i resursverkets verksamhet. Tekniska anläggningar i parkmiljön såsom utlopp för renat vatten får konstnärliga uttryck och dess funktion förtydligas genom informationsskyltar. INNOVATIV NÄRINGSFABRIK OCH KUNSKAPSCENTER

Det cirkulära resursverket ska inte längre visuellt uppfattas som en traditionell fabrik utan smälta in och bli en del av omgivningen. Under de gröna taken tar resursverket tillvara på näringsämnen och renar vattnet för återanvändning. – Vi bygger om och bygger in innovativ teknik som gör verket klimatneutralt. Vi kommer då minska utsläppen av växthusgaser och mikroföroreningar samt i högre grad återanvända näringsämnen och det renade avloppsvattnet, säger Alexander Keucken, avdelningschef forskning och utveckling, Vivab.

61

Visionen innehåller också ett torg med ett kunskapscenter som bjuder in allmänheten till att nyttja den nya kopplingen till staden. Kunskapscentret blir en ny attraktion där barn och vuxna utbildas och informeras om vikten av ett cirkulärt resursverk i staden.


Ett tryggt val

Vi levererar och/eller monterar allt från villastängsel till komplexa lösningar för stora industrier.

Ingen kund är för liten och ingen kund är för stor för oss. Vi utför uppdrag i hela Sverige men har, som namnet antyder, Uppland som bas. Ett effektivt, prisvärt och ansvarsfullt arbetssätt; vårt ansvar börjar vid första spadtaget och slutar när allt är på plats Med hjälp av våra egna anställda montörer och vår egna maskinpark kan vi garantera hög kvalitet med ett effektivt och modernt arbetssätt på utförda uppdrag.

www.upplandsstangsel.se


Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping


Nya Projekt

Oktober 2022

FOLKHEMSARKITEKTUR OCH ÅTERBRUK I NYTT RENOVERINGSUPPDRAG Norconsult har tagit fram förfrågningsunderlag för en klimatskalsrenovering som både återställer och moderniserar fem flerfamiljshus i Göteborg. Fokus har varit återbruk och återskapande och stor vikt har fästs både vid klimathänsyn och husens historia. På Gråbergets topp i stadsdelen Majorna i Göteborg ligger fem lägenhetshus från 1950 som förvaltas av Familjebostäder. Husen har renoverats i omgångar och tappat sin ursprungliga karaktär av folkhemsarkitektur. I samband med att hyresvärden nu åtgärdar tak, fönster och fasad har Norconsult tagit fram en plan för att återskapa fastigheternas ursprungliga utseende. – Fasaderna kommer återställas till slätputsad yta i originalfärgerna ljusgrön och gulbeige som vi har hittat bakom dagens fasad. Det kommer dessutom läggas ett rött tegeltak och alla fönster kommer flyttas ut för att skapa en mer tidstypiskt slät fasad utan utan djupa nischer, säger Joel Gustafsson, arkitekt på Norconsult. Temat för renoveringen är återbruk och återskapande. Hela renoveringen genomsyras av en tydlig plan för återanvändning, dels av material som går att plocka ner och spara för användning vid nya projekt, dels i form av återbrukade lertegelpannor som tagits tillvara från andra fastigheter och ska ersätta de nuvarande betongpannorna på taken. På så vis minskar utsläppen av växthusgaser med 26 ton jämfört med ett helt nytt tak. Dessutom minskar avfallet med 100 ton. – Man pratar mycket om koldioxidekvivalenter, och visst är det viktigt att få ner utsläppen. Men genom återbruk kan vi också återskapa en tidstypisk stil, och det är också en form av social hållbarhet, säger Joel Gustafsson. Renoveringen beräknas vara klar 2023.

64


Nya Projekt

Oktober 2022

65


Bra Tak Grillby AB täta tak är bra tak 076-836 19 20

CRAMO BIDRAR TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING

GEOSYNTETER BETÄCKNINGAR DAGVATTEN

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se

CRAMO FINNS ALLTID DÄR FÖR DIG

PRODUKTER FRÅN CRAMO FUNGERAR ALLTID

CRAMO LEVERERAR ALLTID I TID

WWW.CRAMO.SE

VI FIXAR

AKUSTIKEN!

V i är speciallister på boendesprinkler • Aktivt brandskydd. • För vanliga bostäder. • Vi är speciallister på boendesprinkler. Vi har system för alla typer av bostäder. • För ingjutning av rör och dolda sprinkler.

LJUDABSORBERANDE TAVLA

STORPRINT Besök akustikmiljo.se för mer inspiration.

Vi har egna lösningar för pump och tank.

www.mxtwo.se

30 års erfarenhet av sprinkler. Kontakta oss: Tel 031 30 11 900 info@mxtwo.se


VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING VILL NI VETA MER ?

www.slutagrav.se

info@slutagrav.se 010-110 34 02

VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER VI HJÄLPER FÖRETAG MED ENOCH STABIL OCH EFFEKTIV PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING

Namnlöst-2 1

2019-10-16 09:02

MARKFÖRANKRING

VILL NI VETA MER ?

www.slutag www.slutagrav.se www.slutagrav.se

info@slutagrav.se 010-110 34 02

Namnlöst-2 1

.slutagrav.se

1

Namnlöst-2 1

OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV Namnlöst-2 1 1 Namnlöst-2 Namnlöst-2 Namnlöst-2 1 MARKFÖRANKRING

Namnlöst-2 1

www.slutagrav.se

Namnlöst-2 1

www.slutagrav.se www.slutagrav.se VI HJÄLPER FÖRETAG

info@slutagrav.se info@slutagrav.se VETA MER ? ? VILLVILL NINIVETA MER www.slutagrav.se www.slutagrav.se 010-11034 3402 02 010-110

info@slutagrav.se info@slutagrav.se info@slutagrav.se www.slutagrav.se www.slutagrav.se info@slutagrav.se 010-110 010-110 34 02 34 02 010-110 34 02 www.slutagrav.se 010-110 34 02 2019-10-16 09:02


Nya Projekt

Oktober 2022

SOLKRAFT SOM MÖTER EFFEKTTOPPARNA >>>

68


Nya Projekt

Oktober 2022

69


Nya Projekt

Oktober 2022

0SOLKRAFT SOM MÖTER EFFEKTTOPPARNA Solcellsanläggningen i HSB brf Trim i Kallhäll producerar som mest energi på eftermiddag och kväll, när behovet är som störst. Dessutom har föreningen undvikit höjda effekttariffer genom att fördela och minimera energianvändningen i fastigheten. – En solcellsanläggning som producerar rätt mängd energi utifrån aktuellt behov och därmed möter effekttoppar är det bästa alternativet för både elnätet och plånboken. Och med dagens elkostnader minskar återbetalningstiden för solcellerna drastiskt, säger Robert Wass, verksamhetschef projektstöd, HSB Bostad. Solceller är idag standard i HSBs nyproduktion i Stockholmsregionen. I brf Trim har HSB satsat på en större solcellsanläggning än normalt, i kombination med en energihubb från svenska Ferroamp. Hubben gör det möjligt att mäta, styra och effektivt optimera och fasbalansera fastigheten, så att energianvändningen fördelas och minimeras även när det råder effektbrist. – Den stora utmaningen är effekttopparna som inträffar på morgon och kväll när hushållen använder mycket energi parallellt under kort tid. När all el ska fram samtidigt blir det trångt på nätet och priserna stiger, säger Robert Wass. De boende flyttade in i brf Trim i maj 2021, och nu finns statistik för det första året att tillgå. Anläggningen har producerat närmare 28 000 kWh, vilket besparat föreningen över 40 000 kr under ett år, inklusive försäljning av överskottsel. Med ett genomsnittligt elpris på 1,51 kr/kWh blir återbetalningstiden för anläggningen drygt nio år, en siffra som sjunker i takt med att elpriset stiger. – Solenergin går inte enbart till den gemensamma fastighetselen, utan fördelas även till lägenheterna. Anläggningen är även förberedd för fler paneler och energilagring, om föreningen vill utveckla anläggningen i framtiden, avslutar Robert Wass.

FAKTA SOLCELLSANLÄGGNINGEN HSB BRF TRIM 80 solcellspaneler om cirka 136 m² i sydvästlig riktning (förberett för ytterligare 60 paneler). Energihubb på 28 kW från Ferroamp, förberedd för energilagring Investering solcellsanläggning: ca 400 000 kr. Årsproduktion: ca 28 000 kWh Besparing: ca 43 000 kr/år Återbetalningstid: 9,3 år Ovan är beräknat på ett genomsnittligt elpris på 1,51 kr/kWh

70


Nya Projekt

Oktober 2022

71


Nya Projekt

Oktober 2022

MÅNADENS PROJEKT: ASKO OSLOFJORD Minskad miljöpåverkan, effektiv energianvändning och produktion av förnybar energi var viktiga förutsättningar för ASKO när de bestämde sig för att bygga ett nytt regionalt lager för att betjäna det centrala östlandet. Ett viktigt mål var att färdigställa en byggnad som kunde uppnå den högsta certifieringen inom BREEAM (Outstanding) – vilket ASKO förvaltade. Certifikatet överlämnades den 10 augusti 2022 och med det blev lagerbyggnaden den första i Norden att uppnå BREEAM Outstanding för denna typ av byggnad. Regionlagret är cirka 44 500 kvadratmeter och kommer att betjäna cirka 300 av NorgesGruppens livsmedelsbutiker. Butikerna är spridda över ett stort geografiskt område. Med höga miljöambitioner, för byggnaden och för att minska utsläppen av växthusgaser från transporter, blev platsvalet mycket viktigt.

72

– Vår ambition är att ASKO ska vara en så klimatneutral och hållbar verksamhet som möjligt och vi arbetar kontinuerligt för att miljöpåverkan från vår verksamhet ska vara så liten som möjligt. Valet föll på en tomt i Sande i Vestfold, inte minst för att minska antalet körda kilometer mellan lager och butik på ett så stort område, säger Knut-Andreas Kran, direktör för ASKO Oslofjord. LAGRET BIDRAR TILL ATT ÖKA DEN LOKALA NATURMÅNGFALDEN

Med sina miljöambitioner ville ASKO inte bygga på åkermark och letade därför efter tomter där man kunde slippa det. Även om platsen i Sande hade svåra markförhållanden och det var svårt att utveckla den, blev hänsyn till minskade växthusgasutsläpp och att ta hand om naturen avgörande för ASKO. Det har varit viktigt för projektet att bevara den biologiska mångfalden och särskilt den lokala artmångfalden på och nära platsen. Det


Nya Projekt

Oktober 2022

medvetna valet av en plats på en bergsmark som inte lägger beslag på värdefull matjord uppskattades särskilt av föreningen Vestfold Jordvern, som tilldelade ASKO OSLOFJORD Årets jordskyddspris 2020. Takytorna har även använts för att öka den naturliga mångfalden (som Åtgärderna för små och stora byggherrar rekommenderar) genom att ASKO har hittat utrymme för både elproduktion från solceller och ett grönområde.

73

FAKTA Plats: Sande i Vestfold Funktion/Byggnadstyp: Helautomatisk plocklager och kontorsbyggnad BRA: Cirka 54 000 kvm Byggherre/utvecklare: ASKO Oslofjord AS Företagsform: Delade företag Arkitekt: Arkitektgruppen Drammen AS Landskapsarkitekt: Rambøll Norge

5 600 kvadratmeter är täckta med sedumplantor. ASKO har även ordnat med ett “humlehotell” på sajten. Tillsammans bidrar dessa åtgärder till att minska dagvatten och öka den naturliga mångfalden. LAGRET ÄR OCKSÅ EN ENERGIPRODUCENT

En vägledande ambition för byggnaden var också att bidra till ökad produktion av förnybar kraft och uppnå energieffektivitet. Ett energismart system i kombination med användning av energieffektiv utrustning, lokal energiförsörjning från solceller och återanvändning av överskottsvärme har bidragit till att minska belastningen på det ordinarie elnätet. En bra bit över en tredjedel av takytan är täckt med solpaneler. Sammantaget ger det en elproduktion på 1,6 MWh per år, vilket motsvarar cirka 64 hushålls förbrukning. Ström från solcellerna täcker nu en femtedel av lagrets energibehov. Dessutom finns lösningar där överskottsvärme från kylsystem och automation används för uppvärmning och klimatkontroll i hela byggnaden. Klimatvänlig CO2 används också som kylvätska. Central driftstyrning (SD-systemet) har installerats för att styra och optimera driften av alla tekniska anordningar i byggnaden samt övervakning och avisering vid fel i systemet. UTMANANDE, MEN ABSOLUT VÄRT DET

ASKO kan nu se tillbaka på en krävande men samtidigt väldigt lärorik process. De har också brutit ny mark för andra som funderar på att bygga lagerbyggnader med höga miljöambitioner. Enligt ASKO har man nu fått en miljövänlig byggnad som ger en bra arbetsmiljö för de anställda och där ASKO kan plocka varor till sina kunder med mycket god kvalitet och hög automatiseringsgrad. – Vi har fått en miljövänlig byggnad som ger en bra arbetsmiljö för våra anställda. Vi kan variera mellan flerkontorslösningar och enstaka kontor utifrån arbetsuppgifter och behov. Alla med en kontorsarbetsplats kan göra individuella anpassningar av inomhusmiljön för sin arbetsplats. Lagerbyggnaden är upplyst så att det blir bra arbetsljus. I de gemensamma utrymmena är det gott om dagsljus från fönstren och trevliga sociala zoner har inrättats som främjar samvaro och trivsel, säger Kran. – Även om det har varit ett krävande projekt ibland, har det varit ett lärorikt projekt att genomföra för våra leverantörer och för oss som beställare. Jag är säker på att det har varit rätt val att ha krävande miljöambitioner. Vi är stolta över att vi tillsammans har uppnått ambitionen Breeam Outstanding för denna lagerbyggnad, avslutar Kran.

KLIV IN I HUSET SOM KOMBINERAR KLIMATVÄNLIGT MODERNT MED DET TRADITIONELLA DALARNA I en värld av klimathot, höga energipriser och en längtan efter trygghet ligger detta unika husbygge helt rätt i tiden. Nu bjuds allmänhet och företag in till huset i Mora för att ta del av ett byggprojekt som inte liknar något annat. Förutom kraftigt minskad energiåtgång är innovativ återvinning och användandet av naturnära material höjdpunkter i projektet. – Grundidén till huset är att frigöra tid. Det är tid som frigörs genom lägre kostnader men också genom minskat underhåll. Allt för att öka vår egen livskvalitet, säger Carl-Fredrik Johansson, byggherre. Carl-Fredrik Johansson vill skapa en trygg framtid för sig och sin familj. Men hur skapa trygghet i en tid med skenande elpriser, virkespriser, räntor och klimathot? Byggprojektet är ett försök att besvara den frågan. I projektet har även det estetiska varit viktigt, och det moderna skandinaviska har fått möta det traditionella Dalarna. Så här skriver Tommy Ek, Biträdande förvaltningschef/stadsarkitekt på Mora kommun om huset: “Det finns associationer till ekonomibyggnader och äldre bebyggelse men även modern design, vilket kommer till uttryck i en del fönster. Byggnaden har i sig ett eget och särpräglat uttryck.”


Välj ett svenskt brandskydd med högsta miljöbedömning!

PREMIUM QUALITY FIRE PROTECTION Protega AB • Verkstadsgatan 6B • 231 66 Trelleborg • Tel 0410-56780 • info@protega.se • www.protega.se


Leksand Bandreklam 2800x740mm

Behöver du hjälp med installation av godkänt brandlarmsystem? Vi på Elektroskandia har lång erfarenhet av brandlarmsinstallationer och arbetar nära våra certifierade partners. SecuriFire är marknadens mest kompletta och anpassningsbara brandlarmsystem som lämpar sig för anläggningar av alla storlekar. För mer information se: securifire.se Kontakta oss gärna: sakerhet@elektroskandia.se

SecuriFire

Brandlarm från Elektroskandia


Nya Projekt

Oktober 2022

DET KRÄVS MER UTVECKLINGSINSATSER FÖR ATT BYGGA RADONSÄKERT Arbetet med att utveckla nästa generation av miljöbyggnad är nu ute på remiss. Det var med stor förvåning som Svensk radonförening såg att radonsäkerhet så tydligt uteblivit. Det har blivit en del förbättring när det gäller radonhalten i nybyggda hus, men än har vi betydande byggnadstekniska steg att titta på för att konsekvent få ner radonhalter till nivåer under 60Bq/m3 som minimerar risken för att drabbas av lungcancer.

76

En annan viktig fråga för framtiden är att kunna konstruera byggnader med låga radonhalter där man kan klara sig utan miljöpåverkande och energiökande ingrepp som att utöka luftomsättningen eller installera radonsug via radonslang som lagts under grundplattan. – Att främja en god hälsa innebär inte att man undviker att bygga nya byggnader med en radonhalt under 60Bq/m3. Faktum är att de flesta bostäderna är det idag men tyvärr är det alltför många som får problem när de inte beaktat radonsäkerheten redan vid nyprojekteringen, avslutar Dag Sedin, ordförande Svensk radonförening.

– Det finns fortfarande en stor okunskap på marknaden när det gäller radonsäker nybyggnation. Våra konsulter rapporterar in flera företag som bygger enbart med radonslang med argumentet att får man problem är det ju bara att koppla på en fläkt i efterhand. Detta är ofta alltför kortsiktigt tänkande för att spara på byggkostnader, men inte tillräckligt vad gäller radonproblematik. Får man över 200Bq/m3 efter ett par år krävs fler korrigerande åtgärder som exempelvis ökad luftomsättning i ventilationssystem eller installation av radonsugar. Att bygga radonsäkert behöver inte vara dyrt om man gör rätt från början. Det är hela poängen säger Dag Sedin, ordförande Svensk radonförening.

FAKTA

– Vi behöver vi utveckla vår kunskap att bygga radonsäkert. Sverige har varit framgångsrikt vad gäller att få ner radonhalterna i nybyggda hus även om man bland dessa kan finna byggnader med mycket höga värden. Det är viktigt att ha full koll på radonhalterna i nybyggda hus för att upptäcka åt vilket håll utvecklingen går. Mätning är det enda sättet att säkerställa en tillräckligt låg radonhalt i inomhusluften i nyproducerade hus. Detta är möjligt och för detta ändamål är en miljöklassificering avseende på radonhalten ett viktigt verktyg, fortsätter Dag Sedin.

en nationell årlig genomsnittlig referensnivå för radonkoncentration i bostäder på 100 Bq/m3 att implementera radonförebyggande i byggnormer för att minska radonhalterna i byggnader under uppförande, och radonprogram för att säkerställa att nivåerna ligger under nationella referensnivåer; att främja utbildning för byggnadsproffs och tillhandahålla ekonomiskt stöd för att avlägsna radon från befintliga byggnader; och att överväga införandet av radon som en riskfaktor i nationella strategier relaterade till cancerkontroll, tobakskontroll, inomhusluftkvalitet och energibesparing.

Det är viktigt att uppnå så låg radonhalten som möjligt eftersom risken att få lungcancer är direkt linjär med radonexponeringen, vilket gäller både för icke-rökare och rökare. Radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. Lungcancer hos människor som aldrig har rökt ökar dessutom och är nu den sjunde vanligaste orsaken till cancerrelaterad död i världen. WHO rapporterar att radon orsakar mellan 3–14 % av all lungcancer, beroende på den genomsnittliga radonhalten och rökprevalensen i ett land. WHO föreslår:


Nya Projekt

Oktober 2022

77


Vi hjälper er att spara energi! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

IVT Geo - bergvärmepump • Anpassad för all typer av fastigheter. • Möjlighet att kombineras med fjärrvärme. • Trygghet med installation och serviceavtal av IVT-Partners.

IVT Vent 402 - frånluftsvärmepump • Enkel styrning och snygg installation. • Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke.

Varför väljer allt fler fastighetsägare värmepump?

• Hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

En förklaring är priset. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem. Vill du se hur andra gjort? Vi har flera referensprojekt att läsa om - från mindre hyresfastigheter till Sveriges största geoenergiprojekt. Besök: www.ivt.se/storre-fastigheter/projekt och inspireras.

Du hittar din IVT-återförsäljare på www.ivt.se


Rektangulära

Ventilationskanaler •

Tillverkningen av rektangulära ventilationskanaler sker efter kundspecifikation

Kanalerna kan tillverkas främst i galvplåt men kan även tillverkas i rostfritt, svartplåt och magnelis.

Samtliga kanaler kan levereras med invändig- ljud, brand eller kondensisolering.

Kanalerna levereras med gejd och förmonterad packning vid kanalstorlek < 1600 mm.

Nu ännu bättre Bevegos skarvsystem 2.0 har en unik skarvkonstruktion med två kamrar, vilket ger högre täthet och en vridstyvare konstruktion. Systemet finns i galvplåt och magnelis samt är kompatibel med andra skarvsystem. Hörnvinklarna i skarvsystemet är längre och tjockare än motsvarande produkter på marknaden. Packningen är tillverkad i EPDM gummi som ger snabb återfjädring oavsett temperatur. Välkommen in till oss på Bevego för mer information!


Nya Projekt

Oktober 2022

NORGES FÖRSTA CIRKULÄRA STADSDEL I SKI >>>

80


Nya Projekt

Oktober 2022

81


Nya Projekt

Oktober 2022

SKA BYGGA NORGES FÖRSTA CIRKULÄRA STADSDEL I SKI Två månader innan öppnandet av den nya Follobanen ställs höga ambitioner för stadsutvecklingen i Ski. I ett fullsatt folkmöte i Rådhusteatern i Ski på måndagen presenterade Höegh Eiendom, Stil Invest och Snøhetta planerna för Ellingsrudgrenda. Ett projekt som kan bli östregionens mest spännande stadsdelsutvecklingsprojekt. – Vårt mål är att bygga ett mångsidigt och cirkulärt kvarter, där familjer i olika livsskeden kan bo sida vid sida med närhet till arbete och skola, skog och grönområden. En ny stadsdel som

82

kan skapa ett brett erkännande och stolthet för Ski, även för generationerna som kommer efter oss, säger Karl Erik Navestad, områdesdirektör för Ski på Höegh Eiendom. Ski i Nordre Follo har utsetts till en ny regional stad och ett av de centrala tillväxtområdena runt Oslo. När Follobanen tar slut från den nya Skidstationen i december blir det starten på en ny era för Nordre Follo kommun. Skidåkningen måste utvecklas för en betydande befolkningstillväxt, och med framtida krav på hållbarhet som riktlinje. POTENTIELLT EN NY STADSDEL FÖR 6 000 PERSONER


Nya Projekt

Oktober 2022

Arbetet med den nya stadsdelen påbörjades för elva år sedan och i måndags presenterades en lösning inför kommunchefen, kommunpolitiker, byggherrar, kommunförvaltning och invånare i Ski. För att möta befolkningstillväxten på ett hållbart sätt har Höegh Eiendom, Stil Invest och Snøhetta sett med nya ögon på hur denna stadsdel kan utformas.

83

– Vi vill återanvända så mycket som möjligt från det nuvarande industriområdet och skapa en levande stadsdel med olika boendeformer och erbjudanden. Vi ska också vidareutveckla och öka den naturliga mångfalden i grönområdena i Ellingsrudgrenda. Här ska det odlas mat i en gemensam trädgård, och nära skogen som ett eget rekreationsområde, fortsätter Frydenlund.

FAKTA OM PROJEKTET: Ellingsrudgrenda är ett stadsdelsutvecklingsprojekt som har ambitioner att sätta listan högre när det gäller hållbarhet än något annat bostadsprojekt i regionen. Grunden är Futurebuilts strikta hållbarhetskriterier. Om Ellingsrudgrenda blir framgångsrik kan det bli Norges första cirkulära stadsdel som skapar mångfald över generationer. Och som blir en attraktiv plats att bo på för socialt medvetna migranter.

Om projektet får grönt ljus för vidare planering beräknas det bli 700 småhus och 1200 lägenheter när Ellingsrudgrenda står färdig. I teorin kan upp till 6 000 personer flytta in här den dagen allt är klart. – Är det något som både miljö och natur behöver så är det ambitiösa modellprojekt som det här. När vi nu ger oss i kast med att bygga Norges första cirkulära stadsdel är det egentligen inget nytt – vi var sparsamma och duktiga på att återvinna för 100 år sedan. Nu måste vi ta tillbaka den här mentaliteten för de som kommer efter oss och då måste det också påverka hur vi planerar och bygger framtida stadsdelar, säger Tonje Frydenlund, projektdirektör för Norden och landskapsarkitekt.

Nordre Follo är tillsammans med Oslo, Bærum, Asker, Drammen, Lillestrøm, kommunerna som ingår i Futurebuilt-samarbetet. Ellingsrudgrenda ligger 10 minuters gångavstånd från tågstationen vid Ski och Ellingsrudgrenda ligger därför 20 minuter bort i restid till Jernbanetorget i Oslo när Follobanen öppnar. Enligt planen kan området rymma: Grundskola Dagis Simhall Parkeringsgarage Ett urbant affärsområde med plats för affärer och nya jobb Tur- och träningsmöjligheter för Ski City


Nya Projekt

Oktober 2022

84

AXFOOD BYGGER EN AV LANDETS STÖRSTA SOLCELLSANLÄGGNINGAR I LANDSKRONA

7000 paneler på en yta av cirka 30 000 kvadratmeter. Installationen av anläggningen planeras vara klar i oktober i år.

Axfood fortsätter att investera i solceller. Nu installerar Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab ytterligare en takbaserad solcellspark om cirka 30 000 kvadratmeter, på sitt nya fruktoch grönt-lager i Landskrona, som ska stå klart senare i år.

Under nästa år tar Dagab också Sveriges största takbaserade anläggning i drift när det nya logistikcentret i Bålsta norr om Stockholm invigs. Den anläggningen omfattar över 16 000 paneler på en yta av cirka 80 000 kvadratmeter, ger en effekt på cirka 8,9 MW full drift och en årlig produktion på 7,8 GWh.

Som tidigare presenterats bygger Dagab också Sveriges största takbaserade solcellsanläggning på det nya logistikcentret i Bålsta, som tas i drift nästa år, och Axfood är också i tillståndsprocess för att bygga Sveriges största markbaserade solcellspark. Solcellsanläggningen som ska installeras på det nya rikslagret för frukt och grönt i Landskrona väntas vid färdigställandet kunna ge en effekt om 3,9 MW vid full drift. Det motsvarar en årlig produktion på 3,4 GWh, vilket är lika mycket som den årliga hushållselen för 570 hushåll och räcker för att driva en elbil cirka 400 varv runt jorden. Den takbaserade solcellsanläggningen kommer att omfatta drygt

– Solcellssatsningarna är en del av våra satsningar på grön teknik inom ramen för våra logistikanläggningar. Anläggningen i Landskrona adderar viktig ny grön energi samtidigt som den stöttar energibehovet för vår verksamhet i Landskrona, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag. Satsningen på den nya solcellsanläggningen är ett samarbete mellan Dagab, hyresvärden Logicenters och leverantören Solkompaniet. Upplägget är ett så kallat PPA-avtal (Power Purchase Agreement), där Dagab åtar sig att köpa all den el som produceras under de närmaste 15 åren, medan installation, drift och skötsel hanteras


Nya Projekt

Oktober 2022

av Logicenters genom Solkompaniet. Dagab har även möjlighet att sälja vidare eventuell överskottsproduktion. VÄXANDE BEHOV AV GRÖN EL – MEN FORTSATTA POLITISKA HINDER

Att det finns ett växande behov av grön teknik är en underdrift. Men det finns också hinder. – Vi behöver mer grön el. Därför är den här och våra övriga satsningar på att installera solceller så viktiga. Men omställningen till en mer hållbar energiproduktion hämmas fortfarande av den skatt på solenergi för eget bruk som finns kvar, trots att inget hindrar politiken att avskaffa den. Nu måste politiken öka takten i omställningsarbetet, så att ännu fler frivilligt investerar i hållbar energiproduktion, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood. MÅL OM NETTONOLLUTSLÄPP

Axfood har arbetat med solcellsfrågan redan sedan 2013 då en första större solcellsanläggning sattes upp på Dagabs lager i Backa utanför Göteborg. Sedan dess har flera butiker och lager installerat egna solcellsanläggningar och fler planerar att göra det under 2022. Förra året inleddes även ett samarbete med leverantören Alight för att bygga Sveriges största markbaserade solcellspark. Anläggningen är tänkt att tas i drift 2024 och producera energi som motsvarar cirka 15 procent av Axfoodkoncernens totala förbrukning. Solcellsparken är en del av satsningen från Axel Johnsons koncernbolag, som med tre större anläggningar skulle fördubbla Sveriges produktionskapacitet från solcellsparker.

VÄSBYHEM UTNYTTJAR NYA MÖJLIGHETER TILL ATT NÅ UPPSATTA ENERGIMÅL TILLSAMMANS MED KIONA Kungsbacka/Upplands Väsby – September 12, 2022. Kiona och det allmännyttiga bostadsbolaget AB Väsbyhem meddelar nu att man tillsammans slutit avtal om att koppla upp 1950 lägenheter av Väsbyhems bestånd till Kionas energioptimeringstjänst Edge. Syftet är att tillsammans arbeta med Väsbyhems utmaning att nå uppsatta klimat- och energimål. Detta ligger i linje med Sveriges Allmännyttas Klimatinitiativet om -30% fram till år 2030. Affären som föregåtts av en pilot möjliggörs genom det nya HBV-avtalet som tecknades strax innan sommaren. Avtalet möjliggör för medlemsbolag inom Sveriges allmännytta att enkelt handla upp kostnadseffektiva tjänster kopplat till energioptimering med AI och prognosstyrning för att accelerera sitt arbete med energioptimering och smart styrning. I samband med installation och driftsättning integreras befintlig inomhusmätning från mätföretaget Elvaco till Kionas plattform, vilket stämmer med Kionas vision om att samverka och integrera med andra 3:e-parts produkter på marknaden.

85

– Under mina drygt 30 år på Väsbyhem har vi gjort många traditionella energiåtgärder i vårt bestånd och har kommit en bra bit på vägen mot att nå våra energimål. Vi har saknat ett par pusselbitar kring smart styrning och optimering. Med det nya HBV-avtalet på plats kan vi äntligen ta ytterligare kliv i vårt energi- och miljöarbete och även ta ansvar för att använda energi på ett hållbart under den pågående energikrisen. Med det sagt känns det både spännande och viktigt att utöka samarbetet med Kiona, säger Magnus Byberg, Fastighetsingenjör på Väsbyhem. – Med tanke på den nuvarande energisituationen som gör den kommande vintern till en utmaning inte minst för fastighetsägare känns det inspirerande att utöka vårt samarbete med Väsbyhem. Vi använder vår plattform för att koppla upp, få kontroll och optimera en större del av beståndet i Upplands Väsby med vår AI-tjänst Edge, säger Martin Eksberg, Head of Business på Kiona Sverige. – Under den relativt korta tid som gått sedan HBV-avtalet trädde i kraft har redan en mängd allmännyttiga bostadsbolag valt att utnyttja möjligheten till att implementera smart styrning och energioptimering med AI i sina bestånd med hjälp av Kiona. Förutom nämnda Väsbyhem, så har bostadsbolag som till exempel Göteborgs Stads Bostadsbolag, Växjöbostäder, Tibrobyggen, Sigtunahem, Finnsvedsbostäder, Osbybostäder alla redan implementerat funktionaliteten genom HBV-avtalet”, säger Mårten Kempe, Inköpsstrateg på HBV.


Hållbart brandskyddat trä Byggsverige står inför stora utmaningar Sverige står inför stora utmaningar – vi är i stort behov av att investera i fler bostäder och utbyggd infrastruktur och samtidigt snabbt minska klimat påverkande utsläppen. Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för en femtedel av Sveriges utsläpp och den totala klimatpåverkan från byggprocesser i Sverige motsvarar utsläppen från samtliga svenska personbilar.

Vi måste alltså agera mycket snabbt och kraftfullt för att klara Sveriges klimatmål om klimatneutralitet till 2045. Ur det perspektivet kan vi inte ställa allt vårt hopp till framtidens fossilfria stål och gröna betong. Bygg- och fastighetsbranschen behöver i betydligt högre grad fokusera på de byggmaterial som är bäst för klimatet och som är tillgängliga här och nu.

Lösningen - Bygg mer i trä

En redan tillgänglig dellösning på klimatkrisen är att bygga mycket mer i trä än vad vi gör i dag. Industriellt trähusbyggande gör att såväl materialåtgång som energianvändning kan optimeras i hög grad. Dessutom är skogen en förnybar resurs som fungerar som en aktiv kolsänka och därför mycket viktig ur ett klimatperspektiv. I ett aktivt skogsbruk där avverkning och återplantering genomförs på ett ansvarsfullt sätt kan stora mängder koldioxid plockas ut från atmosfären och bindas i både byggnader och skog.

Att bygga brandskyddat kräver mer av beslutsfattarna

När allt fler byggherrar väljer att bygga med trä, oavsett det gäller en fasadbeklädnad eller hela konstruktionen ställs inblandade aktörer inför situationen att behöva välja träprodukter som uppfyller specifika brandkrav. Att bygga med trä är en sak, men att bygga med brandskyddat trä ställer högre krav på förståelse för hur träet kan användas för själva monteringsförhållandet i relation vad träprodukten uppnår för brandklass i tredjepart certifikat. Faktorer som monteringsförhållande, luftspalt, isolering, träets tjocklek och densitet har en direkt avgörande roll för beslutet att upphandla en lämplig produkt eller inte.

Hållbart brandskydd riskerar att prioriteras bort

Så bidrar Woodsafe till ett ökat trähusbyggande

Woodsafe bidrar till det ökande och hållbara trähusbyggandet genom att vi brandskyddsimpregnerar byggföretagens träråvara för ett långsiktigt skydd mot brand enligt gällande byggregler, men vi bidrar med mer än så. Vår produktion av brandskyddat trä genom impregnering framställs till hundra procent förnyelsebar biovärmeenergi och solkraft från vår egna solenergianläggning. Att vi hanterar kemikalier är ingen hemlighet och det är ingenting vi är rädda för eftersom vi uppfyller gällande lagkrav på gränsvärden för innehåll av ämnen i slutprodukten och det är därför byggherrarna känner sig trygga i sitt val av brandskyddad träprodukt när de väljer Woodsafe PRO eller Woodsafe Exterior WFX.

Möjligheterna är många

Genom att använda Woodsafe öppnas dörrarna för kreativa arkitekter och hållbara byggentreprenrörer och beställare som värnar om människor, djur, miljö, bioligisk mångfald, ekonomiska värden samt arbetar för en hållbar framtid enligt de globala målen 2030.

Woodsafe ser en trend där nedströmsanvändare värderar miljöbedömningssystem högre än själva syftet med brandsäkerhet. Att välja en brandklassad träprodukt som i miljöbedömningssystem anses bästa alternativet för hälsa och miljö är inte ett sakkunnigt bevis för ett hållbart brandskydd. En hållbar brandskyddad träprodukt handlar om att värna om biologisk mångfald, att resursbehovet i förädlingsprocessen utförs med förnyelsebar energi, att brandskyddsmedlet uppfyller gränsvärden om kemiskt innehåll enligt Reach. Det råder inga tvivel om att farliga ämnen skall fasas ut men det skall göras utifrån gällande lagkrav för kemikaliens gränsvärde, inte ideologiska värderingar i bedömningssystemet. Här måste branschen vara observanta så att t.ex. lämplighetsprovade egenskaper enligt EN16755 INT1, INT2 samt EXT inte faller utanför värdering av produkten bland annat eftersom denna egenskap inte ingår i miljöbedömningssystemen.

Öppna kameran för att läsa mer om hållbart brandskydd, eller surfa in på www.woodsafe.se Om vill prata, ring oss på 010-2067230


’’BLAND DE BÄSTA I KLASSEN PÅ HÅLLBARHET, MEN VI ÄR INTE NÖJDA’’ Titta på vår nya fina förpackning. Där finns ett löv som talar om hur mycket koldioxidekvivalenter (CO2e)* som knäckebrödet i paketet har skapat – från åker till butik. 420 gram, närmare bestämt. Vi har räknat in allt. Från tillverkningen av gödsel för åkrarna, kablarna som leder strömmen till vårt bageri, energin för att göra pappret till våra förpackningar, bränslet till traktorerna, lastbilarna... ja, du fattar – allt.

INGET GÅR TILL SPILLO. Hållbarhet handlar också om att ta tillvara. Den lilla mängd degrester och brödspån som vi inte kan ta tillvara, skickar vi till en annan bonde här i Dalarna. Han har kor och de älskar knäckebröd i vilken form det än kommer.

VI BAKADE FOSSILFRITT REDAN 2013. Alla våra ugnar värms upp av grön el som framställs i Dalarna. Överskottsvärmen återvinns för att värma lokalerna och vattnet. Den första värmeåtervinningen installerade vi redan 1954, bageriet blev helt fossilfritt redan 2013.

”BÄST I KLASSEN” MEN INTE NÖJDA. Experterna som hjälpte oss göra detta var lika noggranna som de blev lyriska. ”Bland de bästa i klassen”, sa de. Och tittar vi på andra så verkar det stämma. Men trots allt vi har gjort, vilket inte är lite, är vi långt ifrån nöjda.

Vi följer vår klimatpåverkan

från fält till butik

FRÅN 1817 IN I MORGONDAGEN. Leksands Knäckebröd började med gammelfarmors mormor som föddes 1817, bara ett stenkast från där vi har bageriet idag. Och receptet är exakt detsamma. Som du förstår är kvartalsekonomin inget för oss, vi räknar sekler. Precis som du, tänker vi mycket på vad vi lämnar efter oss till våra barn. Följ med oss på resan mot en fin framtid genom att konstant sänka den där siffran i lövet på paketet. Utan att vi någonsin gör avkall på smaken.

DIREKT FRÅN VÅRA LOKALA RÅGHJÄLTAR. Rågmjölet i vårt knäckebröd är inte bara garanterat svenskt, det får vi från bönder som Anton Öhlund utanför Hedemora – men aldrig längre bort än 34 mil från vår egen kvarn. Ja, vi har en egen kvarn så att rågen kan komma så direkt som möjligt från gårdarna till oss, utan att åka omvägar. Allt för att minimera transporter. *Alla växthusgaser omräknade till effekten som koldioxid har på klimatet.

VI KAN GÖRA SÅ MYCKET MER. Även fast vi tagit bort all onödig plast i vårt bageri och väljer svensk kartong (som är dyrare än den importerade) för att undvika onödiga transporter, så räcker det inte. Vi måste bli ännu bättre om vi ska ha en värld värd namnet att lämna över till kommande generationer. Det är ett konstant pågående arbete som vi gärna delar med oss av. VÅRT HÅLLBARHETSARBETE EN DEL AV VAD VI GJORT: Vi bakar fossilfritt sedan 2013. All värme från ugnarna återvinns till lokalvärme och varmvatten. Tagit bort alla plastkassar, muggar och kartongband i plast.

DET HÄR JOBBAR VI MED: Byter bilar och frakter till fossilfria alternativ. Effektiviserar energianvändningen i bageriet ännu mer. Installerar solpaneler på bageriet.


Nya Projekt

Oktober 2022

SWECO KAMMAR HEM TOLV RAMAVTAL INOM ÅTERBRUK OCH MILJÖ FÖR AKADEMISKA HUS Sweco vinner tolv ramavtal för tjänster inom återbruk samt miljö- och klimatsamordning för Akademiska Hus tack vare gedigen kompetens inom omställning från linjärt till cirkulärt byggande. Ramavtalen har en sammanlagd takvolym på 100 miljoner kronor. Sweco kommer att genomföra återbruks- och miljöinventeringar samt leda arbetet med miljöcertifieringar för ny- och ombyggnationer för Akademiska Hus fastighetsbestånd. Sweco kommer också att bidra med kompetens inom klimatsamordning och kvalificerad materialåtervinning i samband med rivning och ombyggnation. – Akademiska Hus ska successivt minska klimatbelastningen från hela värdekedjan för att uppvisa klimatneutralitet till 2035. Det är en ambitiös målsättning och för att lyckas med vår klimatomställning behöver vi minska vår nybyggnation, främja ombyggnation och höja tempot i vårt arbete med återbruk. Vi är glada över att kroka arm med Sweco på vår väg mot målet, säger Erik Florman, hållbarhetschef Akademiska Hus. – Det här är ett tydligt kvitto på Swecos expertkompetens inom återbruk och cirkulära processer för fastigheter. Jag är mycket stolt över att vi tog hem detta och får bidra till ett minskat klimatavtryck, säger Tomas Holmgren, divisionschef Buildings på Sweco. Swecos återbrukskonsulter, miljöinventerare samt miljö- och klimatsamordnare kommer att involveras. Ramavtalen omfattar fastigheter från Luleå till Lund och gäller i fyra år.

88


Nya Projekt

Oktober 2022

89Välj ett svenskt brandskydd med högsta miljöbedömning!

PREMIUM QUALITY FIRE PROTECTION Protega AB • Verkstadsgatan 6B • 231 66 Trelleborg • Tel 0410-56780 • info@protega.se • www.protega.se


Nya Projekt

Oktober 2022

92


Nya Projekt

Oktober 2022

93

BESÖK BYGGET AV SVERIGES STÖRSTA HUS

I HAMPAKALK - RITAT AV GERT WINGÅRDH >>>


Nya Projekt

Oktober 2022

BESÖK BYGGET AV SVERIGES STÖRSTA HUS I HAMPAKALK - RITAT AV GERT WINGÅRDH Vid kusten, söder om Göteborg, i Lerkil byggs nu ett exceptionellt hus i flera bemärkelser. Byggherren har strävat efter att hitta och kombinera högpresterande material med låg klimatpåverkan, som tillsammans kan skapa ett hälsosamt hem som kan stå i generationer - och inspirera till ett skifte i branschen. Hampakalk är ett uråldrigt byggmaterial som kombinerar delar av stammen hos hampaplantan med en kalkmix. Resultatet är en monolitiskt gjuten konstruktion med en rad eftertraktade egenskaper; värmetrögt, fuktbuffrande, diffussionsöppet och isolerande. Som organiskt material är det dessutom koldioxidbindande, brandsäkert, fritt från gifter och säkert mot röta, egenskaper som efterfrågas i ett klimatsmart och hälsosamt hem. Grund och källare under mark är byggt i Koljern-teknik, en byggmetod som kan ersätta isolerad betong med ett cirkulärt byggsystem bestående av Foamglas. Under mark är miljön svår, varför organiska material som trä inte

94

lämpar sig särskilt väl. Traditionellt finner man betong och cellplast i grund och källarväggar. Att istället bygga med självbärande Koljern-element ger en beständig och fuktsäker lösning som dessutom går att återvinna.

FAKTA HAMPAKALK Hampakalk är en gjuten mix av hampaväxtens stam (skävor) och en speciell kalkblandning. Hampaväxten reagerar bra med kalken och bildar en stabil produkt. Väggen är diffusionsöppen och kan hantera och buffra stora variationer i temperatur och fukt, vilket ger ett stabilt inomhusklimat. Väggen härdar under lång tid och fossiliseras slutligen och blir stenhård Hampakalk är mycket brandtåligt och står emot röta/påväxt Hampaväxten odlas ändamålsenligt och binder mer CO2 per tidsenhet än samma areal skog.

KOLJERN & HAMPAKALK 2013 Första huset i Sverige med Hampakalk byggs på Gotland, med Koljerngrund. 2020 byggs ett hus i Saxtorp av hampakalk på Koljerngrund. 2022 byggs ett hus på Tjörn av hampakalk på Koljerngrund. 2022 byggs Villa Lerkil, det största och första huset i Sverige med prefabricerade väggar av hampakalk.


Nya Projekt

Oktober 2022

95


HÖGA KRAV TACK! Moderna byggprojekt ställer hårda krav på hållbarhet, både vad gäller material och produktion. Det tycker vi är utmärkt. För att göra det lätt för våra kunder, och för vårt eget miljösamvete, har vi ställt om till 100 % fossilfri produktion. All el vi förbrukar kommer från grön, lokalproducerad vindkraft, vi värmer produktionslokalerna med bergvärme och vi tankar våra fordon med HVO-biodiesel. Och själva stenen? Den håller i generationer. Mer hållbart kan det knappast bli. Borghamns Stenförädling, fossilfria sedan 2020. Välkommen till oss med ditt projekt! Gråbrun Borghamnskalksten, Nationalmuseum.

Borghamns Stenförädling AB Stenvägen 6, 592 93 Borghamn Tel. +46 (0)143-201 74 info@borghamns-stenforadling.se www.borghamns-stenforadling.se

Kolmårdsmarmor OX, slipad

Borghamns Stenforadling_190x125.indd 1

Borghamnskalksten gråbrun, slipad

Borghamnskalksten ljusgrå, slipad

2022-01-25 15:52

15% för dig 27 400 ton för miljön Alla vet att vi måste bli bättre och effektivare på att få våra affärsmål att sammanfalla med planetens behov. Drivec Sustainable Suite 2.0 är helt energioberoende och utvecklat med unik teknik som även fungerar för morgondagens elektriska fordonsflottor. Systemet med EcoDriving och fordonshälsa ger förare, verkstad och trafikledning en helhetsbild av hur fordonet nyttjas. Smart för miljön och för er ekonomi. It’s payback time. Drivec Ecodriving ger upp till 15 % förbättrad bränsleeffektivitet. Varje år minskar vi CO2-utsläppen med 27 400 ton.

www.drivec.se


Din fuktexpert under en byggnads alla faser

Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon och AK-konsult kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras. Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen. Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor.

Ring dygnet runt 020-235 235 Vi förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

Polygon och AK-konsult förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Genom att kunna minimera akuta och oväntade händelser minskar de totala kostnaderna för fuktproblem under såväl produktionstid som under förvaltningsskede.


Nya Projekt

Oktober 2022

SNABBARE OCH GRÖNARE - ERFARENHET FRÅN TRE STOCKHOLMSHUSPROJEKT Just nu är 3 750 hyresrätter av konceptet Stockholmshus i produktion eller i planeringsfas. En ny rapport utifrån tre färdigställda Stockholmshus visar att produktionskostnaderna kan pressas väsentligt i större projekt med bra markförutsättningar. Genom att bygga med stommar i trä, med hållbara utomhuslösningar och breda mobilitetslösningar kan klimatavtrycket minskas. Stockholmshusen är ett av Stockholm stads största utvecklingsprojekt. Projektet har som mål att bygga tusentals nya hyresrätter. För att nå dit har många av stadens krafter gått ihop och arbetar tillsammans. Syftet med Stockholmshusen är att spara tid och minska kostnaderna genom att upprepa gestaltningen, bygga seriellt och jobba med överlappande processer. Nu har erfarenheterna från tre av de första Stockholmshusen sammanställts i en kort rapport. LÄGRE HYRA – KORTARE TID

För de första husen är hyresnivåerna drygt 20 procent lägre än genomsnittshyran för nyproduktion i Storstockholm. Produktionstiden har kortats avsevärt och ligger på cirka fem år. Samarbetet inom staden är avgörande för att kunna pressa tider och kostnader är samarbetet inom staden. Det är även större volymer och bra markförutsättningar.. – Vi har lärt oss mycket i dessa första projekt. I Tensta kunde vi pressa produktionskostnaderna, som till slut blev lägre än förväntat, säger Karin Ståhl, projektledare på Svenska Bostäder. HÖGA KRAV PÅ HÅLLBARHET

Husen byggs med höga krav på hållbarhet, effektiv energiförsörjning och att det ska vara enkelt att resa klimatsmart genom cykel- och bilpooler. – På Nordmarksvägen ingår både bil- och lastcykelpool. Rymliga, lättillgängliga cykelförråd med gratis laddning av elcykelbatterier, cykeltvätt och en mekstation, säger Anders Alfredsson, projektchef på Familjebostäder. Stockholmhusen på Hagsätravägen har haft fokus på hållbart byggande och mobilitetstjänster. Här kombineras ett lågt klimatavtryck med hållbara utomhuslösningar för att hantera dagvatten och skyfall. Projektet kunde dessutom slutföras på mindre än fyra år. – Vi är väldigt stolta att Stockholmshusen på Hagsätravägen utsågs till bästa nyproduktion i år tack vare sin fina gestaltning och smarta hållbarhetslösningar, säger Ann-Charlotte Karlsson, projektchef på Stockholmshem.

98


Nya Projekt

Oktober 2022

99


Nya Projekt

Oktober 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

G RÖ N T S A M H Ä L L S BYG G A N D E • 2022

G RÖ N T S A M H Ä L L S BYG G A N D E • 2022

Recoma säljer både fasadplattor, plattor som kan användas för innerväggar, innertak och underlag för golv och material som kan användas för möbelbygge. Bild: Recoma Recoma säljer både fasadplattor, plattor som kan användas för innerväggar, innertak och underlag för golv och material som kan användas för möbelbygge. Bild: Recoma

Recoma gör byggmaterial av

MJÖLKKARTONGER MJÖLKKARTONGER Recoma gör byggmaterial av

Varje vecka lämnar svenskarna mängder av mjölkkartonger och konservkartonger till våra återvinningsstationer. Men eftersom kartongerna innehåller både plast och papper bränns idag en stor del av materialet upp som energiåtervinning. Det här vill företaget Varje vecka lämnar svenskarna mängder av mjölkkartonger och konservkartonger Recoma ändra på. De gör nu ett kompositmaterial för byggbranschen där de kantill våra återvinningsstationer. Men eftersom kartongerna innehåller både plast och papper använda 100 procent av kartongen. bränns idag en stor del av materialet upp som energiåtervinning. Det här vill företaget AV MARTINA NYHLIN Recoma ändra på. De gör nu ett kompositmaterial för byggbranschen där de kan Materialet har samma egenskaper som – EN ÖNSKAN att i framtiden även och tillverka byggskivor för innerväggar, använda 100ÄRprocent av kartongen.

kunna nyttja våra svenska insamlade AV MARTINA NYHLIN kartonger, säger Max Rosenberg, grundare av Recoma. – EN ÄR att i framtiden även VidÖNSKAN återvinningsprocessen av plastad kunna våraoftast svenska insamlade kartongnyttja går i dag all plast och en del kartonger, Max Rosenberg, av pappret säger inte att återvinna, utangrundare bränns av Recoma. som energiåtervinning. Vid av plastad Idénåtervinningsprocessen att i stället nyttja hela kartongen kartong går i dag oftast all plast och en del 66 pappret STO R DÅ H DattKOM M U N I Kutan AT I Obränns N av inte återvinna, som energiåtervinning. Idén att i stället nyttja hela kartongen 66 STO R DÅ H D KOM M U N I K AT I O N

fasadbeklädnad och till exempel möbelkonstruktion har Recoma tagit från liknande innovationer i USA. och– tillverka Pappret byggskivor i materialetför gerinnerväggar, styrka och fasadbeklädnad och till Vi exempel möbelplasten är bindemedel. behöver inga konstruktion har Recoma frånavfall liknande andra tillsatser, det är 100 tagit procent som innovationer i USA. används i tillverkningsprocessen, säger Max – Pappret i materialet ger styrka och Rosenberg. plasten är bindemedel. Vi behöver inga andra tillsatser, det är 100 procent avfall som används i tillverkningsprocessen, säger Max Rosenberg.

trä, men är också mer fuktbeständigt. Det är tätare än trä, men andas ändå, menar Max Rosenberg. Materialet samma närmast egenskaper som – Materialethar påminner om OSB trä, är också och men plywood skullemer jag fuktbeständigt. säga och det gårDet att är tätaretill änallt trä,som men andas ändå,används menar använda dessa material Max Rosenberg. till. Att bygga möbler av materialet går också – Materialet påminner om OSB väldigt bra. Samma verktygnärmast och skruvar som och plywood skulle jag säga och det går att använda till allt som dessa material används till. Att bygga möbler av materialet går också väldigt bra. Samma verktyg och skruvar som

till t D värm I till öt av D tillve värm – I juice av ö kass tillve likan-– juice sorte kass imp liksom ansom sorte åter imp Me som som – åter för Me uttry sort – hus, förM uttryo tag sort är li hus, M tag o är li


Nya Projekt

Oktober 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

G RÖ N T S A M H Ä L L S BYG G A N D E • 202 2

till träskivor kan användas, säger han. De plastade kartongerna skärs i småbitar, värms upp och pressas ihop igen. Idag tillverkas materialet bland annat av överbliven kartong från förpackningstillverkarna. – Tillverkare av till exempel mjölk och juice får ofta fel på produkter eller måste kassera feltryckta förpackningar eller lik- nande, dessa kan vi använda. Eller så an- vänder vi det pappersbruket har sorterat ut som ska förbrännas. Vi importerar också material från länder som Norge, Estland, Lettland och Litauen som samlar in materi-alet men inte återvinner det, säger Max Rosenberg. Men målet är förstås att i stället återvinna de kartonger som samlas in i Sverige idag. – Ju närmare vi kan ta avfallet, desto bättre för alla. Det finns kommuner som har uttryckt intresse för att prova separat sortering för plastad kartong i flerfamiljshus, säger Max Rosenberg. Målet är att sälja materialet till både företag och privatpersoner. Priset för materialet är lite högre än en OSB-skiva.

Bild: Recoma

Materialet påminner närmast om OSB och plywood skulle jag säga och det går att använda till allt som dessa material används till. Att bygga möbler av materialet går också väldigt bra. Samma verktyg och skruvar som till träskivor kan användas. /Max Rosenberg, grundare av Recoma Bild: Recoma

a g n i a Miss ter! nyhe

Företaget är bara åtta månader gammalt, men de första skivorna användes kommersiellt i Sverige redan förra veckan. – Det gäller främst renovering och tillbyggnader av villor, men vi har en hel del andra projekt på gång, som jag inte kan berätta mer om just nu, säger Max Rosenberg. Max Rosenberg tycker att mottagandet från byggbranschen varit positivt. Utmaningarna i att jobba med produkten har främst legat inom kategorin byråkrati. – Det är höga trösklar att få en produkt certifierad och i och med att vi hantera avfall klassas vi som en miljöfarlig verksamhet så det har varit mycket jobb med alla olika tillstånd för att driva verksamheten, säger han.

FAKTA Företaget bildades sommaren 2021 och har idag 5 anställda. Företaget har sitt säte i Hässleholm. I processen torkas kartongerna, steriliseras, mals ner och pressas ihop under höga temperaturer.

Botanisera bland alla våra magasin. Här kan du hålla koll på allt som händer inom bygg, industri, energi, infrastruktur, fastighet och samhällsbyggande. https://issuu.com/b2bnyheter.se/docs

STO R DÅ H D KOM M U N I K AT I O N 67


Nya Projekt

Oktober 2022

VÄRMEOPTIMERING 24/7 – STYR VÄRMEN MED AI-TEKNIK OCH MINSKAR FÖRBRUKNINGEN MED 20% Riksbyggen hjälper sina kunder att både spara pengar och minska påverkan på klimatet. Med den intelligenta tjänsten Värmeoptimering 24/7 minskas värmeförbrukningen med upp till 20 procent samtidigt som inomhusklimatet blir jämnare. Tjänsten lär sig hur byggnaden reagerar på väderväxlingar och använder framtida väderprognoser för att hålla en jämnare innertemperatur med lägre energiförbrukning. – Med Värmeoptimering 24/7 är Riksbyggen uppkopplade mot fastigheten dygnet runt, året runt. Är varmare väder i sikte så minskas värmetillförseln redan innan solen börjar värma upp huset, säger Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning på Riksbyggen. Värmekostnader står normalt för 30 – 40 procent av en fastighets löpande energikostnader. Med Värmeoptimering 24/7 mäts både inom- och utomhustemperaturer på olika punkter i huset. – Genom att väga in olika faktorer som solinstrålning och väderprognoser kan systemet ligga steget före och förutse den mängd värme huset behöver för att hålla rätt temperatur med minsta möjliga tillförsel av värme, berättar Tommy Lampa, säljledare, Affärsområde Fastighetsförvaltning. LYCKAT INFÖRANDE AV VÄRMEOPTIMERING 24/7 I HYRESPROJEKT I GUSTAVSBERG

Kvarteren Badkaret och Handfatet i Gustavsberg består av 119 hyresrättslägenheter. Inflyttningen i husen skedde under 2018. Flera åtgärder har satts in för minska energianvändningen, bland annat Värmeoptimering 24/7. Införandet av Värmeoptimering 24/7 gör att cirka 20 procent av värmen sparas in. I kombination med övriga åtgärder handlar det om en besparing på totalt 30 procent. – Under våren påbörjade vi ett samarbete med Riksbyggen gällande fastigheterna Handfatet och Badkaret. En injustering gjordes och Riksbyggens 24/7 lösning med AI teknik för styrning av fastigheten infördes. Resultatet är över förväntan och har fått oss att se över möjligheten att införa detta på fler fastigheter, säger Michael Skogqvist, fastighetschef på Polstjärnan. BRF ÅSIKTEN SÖDRA 1 I UPPSALA VAR FÖRST UT MED ATT TESTA TEKNIKEN

Föreningen har varit testpilot för Värmeoptimering 24/7 och har haft tjänsten igång i 17 månader. Under en del av tiden har tjänsten varit under utveckling. – Vi har sparat 40 000 kWh vilket motsvarar cirka 32 000 kronor för vår del. Det är nästan 500 kr per lägenhet. Med tanke på de ökande energipriserna räknar vi med att besparingen i kronor kommer att bli större framöver, säger David Johansson, energiansvarig i Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala.

102


Nya Projekt

Oktober 2022

103

Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning


Nya Projekt

Oktober 2022

104

Bottenvåningen blir ganska transparent och med mycket växtlighet. CITYLAB – LÄRORIK VÄGLEDNING FÖR HÅLLBARHETSARBETET I ELINEGÅRD TEXT: KJELL-ARNE LARSSON

Etapp två av Elinegård i Malmö är det första privata detaljplaneområdet som fick hållbarhetsprogram för stadsutveckling certifierat enligt systemet Citylab. Programmet vägledde Ikano Bostad i arbetet för en hållbar stadsdel. Byggherren hade stort stöd från den Citylabsamordnare som anlitades och även bra stöd från SGBC. Citylab är ett hjälpmedel för att skapa stadsdelar som lever upp till globala och nationella hållbarhetsmål. Stadsdelarna ges förutsättningar för minimal negativ klimat- och miljöpåverkan och dessutom att stå emot klimatförändringar. Citylab tar emellertid med alla hållbarhetsaspekter, från minskad klimatpåverkan till biologisk mångfald och ekosystemtjänster och dessutom social hållbarhet. En stadsdel som är certifierad enligt Citylab lägger grunden för en trygg och jämlik miljö som är tillgänglig för alla. Stadsdelen blir dessutom flexibel inför ändrade behov framöver. Masthuggskajen i Göteborg certifierades enligt Citylab som ett pilotprojekt under utvecklingen av Citylab och likaså Campus Albano i Stockholm som Akademiska Hus lät certifiera. Elinegård i Malmö var dock det första privata detaljplaneområdet som certifierade ett hållbarhetsprogram enligt Citylab. TVÅ ETAPPER

Området Elinegård ligger nära det gamla kalkbrottet i Limhamn i Malmö. Det nya bostadsområdet utvecklas i tre etapper. Den första inleddes 2014, omfattar cirka 1800 bostäder och har flera byggherrar. En andra etapp har detaljplan för cirka 800 bostäder i tio kvarter och här är Ikano Bostad ensam byggherre. Detaljplanen för området blev klar i juni 2020 och nu under hösten kom byggproduktionen igång på plats. – Här tar vi ett helhetsgrepp på området och bygger både bostadsrätter, radhus och hyresrätter som vi kommer att fortsätta äga och förvalta, berättar Sven Olsson, projektutvecklare hos Ikano Bostad. Vi tillämpar vår slogan ”Ett skönare grönare stadsliv”. Det kommer att bli ett grönt område med mycket växtlighet för att ta vara på Elinegårds odlingshistoria. I sammanhanget kan nämnas att ett befintligt koloniområde som gränsar till Elinegård etapp 2 i öster kommer att bibehållas. Inom detaljplaneområdet skapas sedan nya odlingslotter. År 2030 är i bästa fall etapp 1 och 2 klara. Malmö stads etapp blir minst lika stor som etapp 1+2 och byggstart där är gissningsvis om tre år och med en produktionstid på 10–15 år. Inom etapp 2 kommer ett så kallat mobilitetshus att uppföras och i detta ska rymmas bil- och cykelpool, kommersiella lokaler, återbruksrum och gemensamma lokaler som alla kan använda.

Huset som förresten ska benämnas ”Kojan” blir en naturlig mötesplats. Majoriteten av områdets parkering kommer att samlas här – på så sätt vill byggherren att det ska vara enkelt att välja bort bilen. Målet är ett lugnt och tryggt område där gång- och cykeltrafiken får större utrymme än bilarna. – Ett tips till andra som ska jobba med Citylab är att dela upp arbetet på många olika personer då det är så omfattande att ta fram Nulägesbeskrivning och Hållbarhetsprogram att det är svårt för en person att klara det. Involverar man fler får man också bättre förankring i den egna organisationen, säger Sven Olsson, projektutvecklare på Ikano Bostad. CERTIFIERING

Ikano Bostad ansökte om certifiering enligt Citylab, arbetade sig igenom certifieringsprocessen och i december 2020 blev hållbarhetsprogrammet enligt Citylab manual 3.1 godkänt av SGBC. För hållbarhetsarbetet anlitades Josef Sjöberg från White Arkitekter som Citylabsamordnare och hållbarhetsstrateg. Efter certifieringen inrättade Ikano Bostad ett hållbarhetsråd för att säkerställa genomförandet av hållbarhetsprogrammet. I rådet ingår Sven Olsson, Lovisa Sjöstedt som är projektledare för bostäder, produktionschefen för entreprenad hos Ikano Bostad samt sälj- och marknadsansvarige. Hållbarhetsrådet ser till att hållbarhetsarbetet drivs framåt, stödjer alla parter och att det hållbarhets-program som har arbetats fram följs av alla. Till certifieringsarbetet knöts också tjänstemän från Malmö Stad, två från trafikkontoret, två från planavdelningen och två från miljöförvaltningen. Kommunekologen deltog också och dessutom anlitades en ekolog från företaget Ekologigruppen. Flera personer med expertkunskap deltog, bland annat gällande dagvattenhantering och landskapsarkitektur. Projekt Elinegård har ett tungt fokus på gröna värden. De ekologer som konsulterades tillsammans med andra experter arbetade fram ett grönt gestaltningsprogram. Detta sträcker sig utöver ambitionerna i Citylab och är en handling som inkluderas i exploateringsavtalet. HELST SYNKAT

Kommunens handläggning av detaljplanen startade innan Citylabarbetet kom igång, de blev därför inte helt synkroniserade, men Citylab kom att komplettera detaljplanarbetet på många punkter. SGBC tillsammans med Erica Svantesson från FOG Innovation höll utbildningar för nyckelpersoner under våren 2019. Fyra utbildningar gick igenom grunderna för Citylab med dess 17 fokusområden och 10 hållbarhetsmål, nulägesanalys, certifieringsprocess och hållbarhetsprogram. SGBC stöttade sedan under hela certifieringsarbetet. Fojab var Ikano Bostads arkitektstöd under planarbetet och deltog i Citylabutbildningarna och temagruppsarbeten med projektmålen.


Nya Projekt

Oktober 2022

105

Sven Olsson och Lovisa Sjöstedt hade den övergripande samordningen vid framtagandet av hållbarhetsprogrammet.

senast 2030. Nu tar regionen hjälp av Loopfronts digitala verktyg för inventering och cirkulering av möbler.

HÅRDA OCH MJUKA PARAMETRAR

Loopfront räknar med att hjälpa regionen med att både minska sina utsläpp av koldioxid och samtidigt spara pengar.

Ett hållbarhetsprogram i Citylab stakar upp målen för ett stadsdelsprojekt. Det kan exempelvis handla om hur hållbarhetsåtgärder knyts till avtal och upphandlingar, hur byggproduktionen ska kunna styras mot målen och hur utfallet ska mätas, det vill säga med hållbarhetsprogrammet som grund ska projektet säkras upp. Hållbarhetsprogrammet ska förutom sådana ”hårda parametrar” beskriva hur samarbetet kring hållbarhet ska lyftas och upprätthållas i projektet, ända in i genomförandeskedet. – Hållbarhetsprogrammet ska inte minst beskriva visionerna med hållbarhetsarbetet och översätta dem till konkreta mål, säger Victoria Percovich Gutierrez, som är utbildad Citylabsamordnare.

I regionens budget för 2022 ingick en satsning på att utveckla cirkulära möbelflöden och Miljönämnden gick under juni månad ut med en upphandling. Det står nu klart att Loopfront, som tillhandahåller en digital plattform för att underlätta återbruk av möbler och inventarier, får uppdraget. – Allt fler kommuner och regioner vill komma igång med omställningen till cirkulär ekonomi och vi märker av att efterfrågan på vår tjänst ökar. Vi är väldigt glada över att fler och fler inser vikten av återbruk, framför allt för klimatets skull, men också för att det kan hjälpa kommuner och regioner att spara pengar. ser fram emot att bidra till Västra Götalandsregionens omställning, säger Anna Forsberg, vd för Loopfront Sverige. Via Loopfronts verktyg kommer regionens förvaltningar att kunna köpa och sälja möbler som inte längre kommer till användning, mellan varandra. Att fullt fungerade möbler kommer till nytta istället för att slängas är positivt ur både ett ekologiskt och ett ekonomiskt perspektiv. För att ta ett exempel sparas i genomsnitt 178 kg koldioxidekvivalenter på att återbruka ett höj- och sänkbart skrivbord jämfört med om man köper ett nytt. Det motsvarar nästan 100 mils körning med en mellanstor bensindriven bil. Detta samtidigt som man sparar pengar genom att inte köpa nytt. Pengar som kan användas till andra delar av regionens verksamhet. Uppdraget löper från och med i höst och två år framåt med möjlighet två års förlängning. Loopfront har funnits sedan 2018 och har redan hjälpt ett antal kommuner i både Sverige och framför allt Norge att sätta återbruk i system. Den digitala plattformen gör det enkelt och lönsamt att ställa om till en cirkulär ekonomi och nå sina miljö-och hållbarhetsmål.

VGR VÄSTRA GÖTALAND SKA MINSKA SINA UTSLÄPP GENOM ÅTERBRUK AV MÖBLER Västra Götalandsregionen har satt upp som mål att deras produkt- och materialflöden ska vara resurseffektiva och giftfria


Specialister inom

UTRYMNINGSTEKNIK Ända sedan starten 1983 har vikten av konkurrenskraftiga lösningar alltid legat i fokus och det tankesättet styr fortsatt vårt dagliga arbete. Vi erbjuder idag ett av marknadens bredaste utbud när det gäller system- och säkerhetslösningar inom området utrymningsteknik. Numera förser vi allt fler med lösningar där vi integrerar och samkör system inom exempelvis nödbelysning, utrymningslarm, brandlarm, avbrottsfri kraft m.m. Utvecklingen gör det möjligt att få anpassade och flexibla lösningar helt enligt din egen kravspecifikation. Dessutom, du får allt från en och samma samarbetspartner – tryggt, smart och leveranssäkert. Välkommen att läsa mer om utrymningsteknik på vår webb eller kontakta någon av våra teknikspecialister direkt via telefon: 054-57 01 20, för ytterligare information.

KAMIC Installation Tel: 054-57 01 20 | www.kamic.se


OSKADLIGGÖR KEMIKALIER.

OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. www.medicalcare.se

Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg.

FRAMTIDENS STYRSYSTEM - IDAG

OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. www.medicalcare.se

Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg.

ENTERPRISE LABORATORY EN 206:2013

POLARPOWER

Energiövervakning i realtid

POLARFLEET Billogistik

POLARAMA

Kameraövervakning

www.medicalcare.se

www.polarmatic.com

Tel: 031-194480

Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. Made inn Swede

www.medicalcare.se


Nya Projekt

Oktober 2022

GRØNN BYGGALLIANSE FRÅN NORGE TOG MED MEDLEMMARNA TILL GÖTEBORG PÅ EN STUDIERESA I slutet av augusti anordnade Grønn Byggallianse en studieresa för Grön fastighetsförvaltning till Göteborg. 20 anmälda deltog och gruppen fick kunskap om tekniskt kreativa lösningar i prisbelönta byggnader. TORP VÄRDCENTRAL I LERUM - HEMSÖ

Torp Värdcentral vann priset “Årets BREEAM In-Use Building” i det svenska priset för “Årets Miljöbyggnad” 2021. Byggnaden är från 1983 och har genomgått teknisk rehabilitering. Målet med rehabiliteringen var att uppnå certifieringsnivån Breeam In Use - Very Good. Genom att byta ut belysning mot LED-lampor, samt installera ett solcellssystem och nya ventilationssystem med värmepumpar sjönk energianvändningen rejält. BRF VIVA-RIKSBYGGEN

Brf Viva är ett referensprojekt i Sverige för hållbart boende. Byggnaden består av 132 lägenheter och stod färdig 2019. Byggnaden är certifierad som miljöbyggnad Guld bland annat eftersom byggnaden drar en tredjedel mindre energi än de svenska byggreglerna. Byggnaden är planerad för en 100-årig livslängd och har haft höga klimatambitioner. Ursprungligen ville byggherren använda mycket trä för att minska utsläppen av växthusgaser, men en sluttande plats gjorde detta mycket krävande. Därför valde de att bygga med lågkolhaltig betong som har 30 % lägre CO2-utsläpp än vanlig betong. Tonvikt har lagts på att de boende ska klara sig utan bil i vardagen och har därför en stor och praktisk cykelpark kombinerat med en färdtjänst där de boende kan använda elcyklar utan kostnad både med och utan låda. Byggnaden har även en kreativ energilösning med återanvändning av bussbatterier som energilager för lokal elproduktion från solceller. Uteområdena har utvecklats för att de boende ska kunna odla sin egen mat, och med syftet att minska dagvattnet och stärka den naturliga mångfalden. A WORKING LAB - AKADEMISKA HUSET

Akademiska hus är ett av de största fastighetsbolagen i Sverige och utvecklar och driver byggnader inom universitets- och forskningssektorn. Hösten 2019 stod innovationsarenan A working Lab i Göteborg färdig. Byggnaden är ett så kallat “co-working space” och är en arena för innovation, forskning och kunskapsdelning mellan organisationsliv, akademi, näringsliv och andra samhällsaktörer. Ett fungerande Lab är en smart hembyggnad med digital infrastruktur, BIM i förvaltning, 3D-skanning av projektet som används i driften. Byggnaden har en bruttoarea på 11 700 m2 och med lokal produktion från solceller har detta blivit en mycket energieffektiv byggnad med energianvändning ner till < 35 kWh/m2/år.

108


Nya Projekt

Oktober 2022

109


Nya Projekt

Oktober 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

RENOVERA HALVHÅRDA GOLV OCH BIDRA TILL EN HÅLLBAR MILJÖ Förena nytta med miljömål genom att tänka cirkulärt när det är dags att renovera golv. Idag finns det mycket bra lösningar för att renovera och göra slitna golv fina igen. Årligen byter fastighets- och byggbranschen ut 25 miljoner m² golv. Hållbarhet blir allt viktigare för alla typer av fastigheter och dess intressenter. Detta innebär i sin tur att produkter, system och lösningar som kan möta denna efterfrågan blir alltmer aktuella. EU-kommissionen lanserar en heltäckande ny strategi där man fokuserar på att öka materialeffektiviteten och minska klimatpåverkan för att främja en hållbar byggindustri. Nya produkter och system gör det möjligt att undvika att vi fyller på sopberget och att vi samtidigt reducerar de utsläpp av växthusgaser som byggbranschen står för. Idag kan även de mest slitna och trista halvhårda

golven (av linoleum, vinyl, gummi, PVC, LVT etc.) livstidsförlängas med hjälp av miljövänliga renoveringsprocesser. Erbjuder ett cirkulärt alternativ Forskning visar att förnyelse av halvhårda golvytor kan ge upp till 92% minskat koldioxidavtryck för ett PVC-golv och 90% besparingar av energiresurser, jämfört med att installera ett nytt golv. Detta enligt en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Bona. Idag finns det 150 miljoner m² plastgolv i offentliga miljöer runt om i Sverige, enligt beräkningar gjorda av IVL. Därmed finns en stor outnyttjad potential för såväl kommersiella- som offentliga aktörer att bidra till en cirkulär omställning. - Normen idag är att det ska vara nytt och fräscht, där renovering med slipning och lackering ofta upplevs som svårare, säger Maria Ahlm, rapportförfattare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

90%

MINDRE KOLDIOXIDUTSLÄPP

41%

KOSTNADSBESPARINGAR

90%

ENERGIBESPARINGAR

Men idag finns moderna metoder och miljövänliga alternativ som förlänger golvets livslängd som förutom de miljövänliga aspekterna, dessutom erbjuder kortare driftstopp och lägre kostnader. Man kan alltså renovera, rengöra, vårda och till och med förnya designen på det befintliga golvet med metoder som alla bidrar till en hållbar miljö.

LÖNSAM GOLVRENOVERING PÅ ÄLDREBOENDE Bona Resilient System Bona Resilient System för halvhårda golv återställer slitna och skadade gummi-,PVC-, PU-, LVT-, vinyl- och linoleumgolv. Bonas system för halvhårda golv består av processer och produkter som täcker in allt från helrenovering och lackning till daglig rengöring, vilket ger golvet en längre livslängd och förvandlar golvet med ett nytt fräscht utseende.

Göteborgs stad har använt Bonas system för att renovera linoleumgolvet på Örgryte äldreboende, en golvyta på 300 m² fördelat på fyra våningsplan. Renoveringen bestod av djuprengöring och applicering av nytt ytskikt som genomfördes etapp- och avdelningsvis.

Bona.com/Resilient

Med en god planering kunde arbetet genomföras utan att vårdtagarna behövde flytta ut från sina rum. - Med Bonas kunskap, teknik och process har vi sparat både pengar och tid med 50 procent, säger Anders Post uppdragsledare på Göteborgs Stads

Lokalförvaltning. Vi är så nöjda, att vi under hösten genomfördes ytterligare golvrenoveringsprojekt med behandling av halvhårda golv på en förskola, avslutar Anders.


Liljewall

PP arkitekter

TIMRÅ BADHUS

PEPPARROTSBADET

Det nya badhuset i Timrå beräknas ta emot 150 000 besökare per år och Poolwater har fått uppdraget att projektera och installera vattenreningen.

Färdigställandet av Pepparrotsbadet närmar sig och snart kan enköpingsborna njuta av den nya badanläggningen som utformats för hela familjen.

Anläggningen förses med totalt fyra vattenreningssystem samt ett adaptersystem till massagepoolen.

Poolwater har projekterat och installerat vattenreningen till det imponerande badet som består av totalt sju vattenreningssystem.

Reningen utformas med bland annat stående trycksandfilter, PoolControl och ingjutna rörsystem utförs i rostfritt syrafast.

Vattenreningen har utformats med bland annat trycksandfilter, värmeåtervinning via kollektor och styr- och reglersystemet PoolControl.

www.poolwater.se


Nya Projekt

Oktober 2022

SÅ HALVERADE BRING SIN ENERGIFÖRBRUKNING – ”HELT OTROLIGT” Brings nya logistikanläggning i Mölnlycke har en av Sveriges lägsta driftkostnader. Bakom den energisnåla fastigheten ligger ett nära samarbete med hyresvärden Catena och energientreprenören Energiförbättring Väst AB som har installerat en innovativ värmelösning. – Vi är väldigt nöjda med det här – både samarbetet med Energiförbättring och att det har hjälpt oss att komma så mycket längre gällande våra utsläppsmål, säger Jonas Olsson, fastighetschef Bring. För sex år sedan bestämde sig logistikföretaget Bring för att slå ihop sina tre verksamheter i Göteborg för att möjliggöra synergier och därigenom arbeta effektivare. Sammanslagningen innebar att logistikföretaget behövde bygga en ny anläggning som kunde ersätta de tre befintliga och till slut föll valet på en tomt i Mölnlycke som ägs av fastighetsbolaget Catena. Under byggnationen av fastigheten som fick namnet LCG (Logistikcenter i Göteborg) kontaktades Energiförbättring Väst, som har samarbetat med Catena under tidigare projekt, för att få förslag på energieffektiviseringar. Ambitionen var att hitta en prisvänlig metod som samtidigt förde Bring närmare sitt mål om en fossilfri verksamhet till år 2025. – Vi hade ett ganska speciellt behov eftersom en tredjedel av verksamheten i den här lokalen skulle bestå av kyl och frys. I kombination med våra aggressiva miljömål såg det ut att bli en svår kalkyl att få ihop, men Energiförbättring kom med väldigt bra förslag, säger Jonas Olsson. INNOVATIV LÖSNING

Lösningen blev en bergvärmeanläggning med växling mot spillvärme från kylanläggningarna, något som i vanliga fall skulle ha fläktats bort.

112

Detta gör att man återför energi till borrhålslagret genom den uppvärmda köldbärarvätskan som inte bara återladdar energi till borrhålen utan höjer också verkningsgraden på värmepumparna. Dessutom installerade Bring solceller på taken där energin används för att kyla ner frysrummen under dagen. Initiativen har lett till att Bring mer än halverat sin tidigare energikonsumtion. – Det är helt otroligt egentligen. Tidigare hade vi en energiförbrukning på cirka en miljon kilowattimmar för var och en av våra tre anläggningar. Nu är vi nere på en miljon för en anläggning som motsvarar alla tre. Energiförbättring var väldigt snabba på att förstå vilka behov vår typ av verksamhet har och för oss är det här närmast en perfekt lösning, säger Jonas Olsson. RESULTATET GAV MERSMAK

Energilösningen innebär att Bring har en högre bashyra än tidigare, men får totalt sett lägre kostnader eftersom anläggningen är självförsörjande på värme. Resultatet har gett mersmak; trots att anläggningen i Mölnlycke blev klar under 2018 har Bring redan anlitat Energiförbättring Väst för ett nytt projekt. I samband med att företaget byggde en terminal i danska Kolding kontaktade de själva Energiförbättring Väst som föreslog en luftvärmepumpslösning som nu är installerad. – Det är ett bevis på hur nöjda vi är med det här samarbetet. Energiförbättring Väst är väldigt lyhörda och lätta att ha att göra med, vi kommer definitivt att vända oss till dem i framtiden, avslutar Jonas Olsson. BRINGS ANLÄGGNING I MÖLNLYCKE I SIFFROR:

Energiförbrukning tidigare: Cirka 3 miljoner kWh (fördelat på tre anläggningar) Energiförbrukning nu: 1 miljon kWh Teknik: Bergvärmeanläggning med växling mot spillvärme från kylanläggningar, vilket möjliggör återföring av energi till borrhålslagret genom köldbärarvätskan. Solcellsanläggning. Entreprenör: Energiförbättring Väst AB


Nya Projekt

Oktober 2022

113


Nya Projekt

Oktober 2022

UDDEVALLA KOMMUN OCH NCC BYGGER ÖVERSVÄMNINGSSKYDD Nu är det klart att NCC kommer att bygga översvämningsskyddet och förvekliga den nya miljön längs Bäveåns norra och södra sida efter kommunens planer och visioner, efter att NCC vunnit upphandlingen då de kunde möta upp kraven på bästa bäst. – Genom tätt samarbete från tidigt skede kan vi ta tillvara erfarenheter och vår samlade kunskap, vilket kortar planeringstiden och ger synergieffekter i etapperna. Vi har stor erfarenhet av att arbeta med komplexa byggprojekt och ser fram emot att tillsammans med Uddevalla kommun skapa nya attraktiva områden för Uddevallaborna, säger Robert Angmyr, produktionschef NCC Infrastructure.

114

– Det är viktigt att vi kan klimatanpassa staden för framtiden och samtidigt skapa förutsättningar för centrum att växa med ny bebyggelse i vattennära läge. Nu vänder vi staden mot dess rätta element - vattnet - vilket kommer skapa en oerhörd attraktivitet, säger Per Bäckström, projektchef för stadsutveckling på Uddevalla kommun. FLERA ETAPPER

Hela arbetet är indelat i 21 etapper, där varje del kräver ett nytt avrop och politiskt beslut. Det som står klart i nuläget är att man kommer att börja med den södra sidan. Exakt i vilken ordning sker genom dialog mellan Uddevalla kommun, NCC och Sweco. Byggstart är planerad till vinter 2023-2024, men är beroende av beslut från Mark- och miljödomstolen.

SKREDSÄKRAS

VISION

Både Bäveåns norra och södra sida från Västerbron fram till i höjd med Riverside hotell ska skredsäkras och stabiliseras samt höjas på sina ställen för att klara högre vattennivåer. Samtidigt kommer man att skapa en ny attraktiv miljö längs kajerna och skapa en tillgänglighet för alla som inte finns nu.

Bäveån och vattnet är central i visionen om hur staden ska växa. Norr och söder om Bäveån vill Uddevalla kommun utveckla 4 stadsdelar; Västra centrum, Skansstaden, Holmarna och Södra Å-staden. Över 4000 bostäder på en yta av 143 hektar över 30 år är visionen.


Nya Projekt

Oktober 2022

KIWA ERBJUDER MILJÖVARUDEKLARATIONER (EPD:ER) Genom en miljöproduktdeklaration (EPD - environmental product declaration) får tillverkaren möjligheten att visa upp produktens miljöpåverkan under hela livstiden, bland annat energianvändning, utsläpp av växthusgaser och återvinningspotential. Miljöproduktdeklarationer (EPD) är typ III miljödeklarationer och regleras av SS-EN ISO 14025 och SS-EN 15804. EPD:er tas fram med hjälp av produktens livscykelanalys (LCA). Datan beskriver produktens miljöprestanda och verifieras av en oberoende tredje part. En EPD kan peka ut miljömässiga förbättringspotential över hela produktionskedjan. Främst riktar sig tjänsten till byggvarutillverkare som vill visa upp

115

produktens miljöpåverkan och dess lämplighet för certifierade Miljöbyggnader, Breeam eller Leed blir EPD ett grundläggande verktyg. EPD:er ökar konkurrenskraften, främjar företagarnas image och strävan mot att nå sina hållbarhetsmål. FÖRDELAR MED EPD

EPD:er är viktiga kriterier för LCA, miljöcertifierade byggnader och/eller klimatdeklarationer. EPD:er blir obligatoriska i alltfler länder, speciellt inom Europeiska Unionen. Miljöproduktdeklarationer ökar din konkurrenskraft. Med hjälp av EPD:er öppnar du upp för nya marknader.


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


VI ÄR KLIMATPOSITIVA Ett riktigt seriöst klimatarbete innebär att man lägger ner ordentligt med resurser på att beräkna varje steg, göra möjliga förbättringar och till sist klimatkompensera allt som inte går att förbättra, berättar Anders Larm, som håller i arbetet. - Vi är naturligtvis inte perfekta, men vi har fått bra koll på vår verksamhet och har dokumentation som tål granskning. - Vi hade hamburgerkedjan MAX som förebild, berättar Anders. MAX har gjort ett väldigt seriöst klimatarbete där hela menyn nu är klimatpositiv sedan 2018. Kan de bli klimatpositiva, så kan vi! KLIMATANALYSEN GÄLLER ÄVEN VÅRA LEVERANTÖRER Första steget till att bli klimatpositiv handlar om att beräkna, och då måste allt tas med. - Vad vi upptäckte när vi började analysera vår verksamhet var hur stor del av vår klimatpåverkan som inkluderade våra leverantörer. Vi måste ju klimatkompensera hela vägen uppströms. En väldigt stor del av ansvaret vi tar att bli klimatpositiva berör leverantörernas verksamhet. Det handlar framförallt om våra materialleverantörer, men även om de hantverkare som ingår i vår leverans. Ett exempel: Om vi anlitar en elektriker, en rörmokare eller snickare som underleverantör i våra projekt, måste vi också beräkna deras klimatpåverkan och klimatkompensera för deras arbete. Låt säga att Alviks Måleri står för 10% av en elektrikers verksamhet. Då måste vi klimatkompensera för 10% av deras verksamhet för att kunna kalla oss klimatpositiva. VÅRA UPPDRAGSGIVARE HAR NYTTA AV VÅRT MILJÖARBETE Genom vårt miljöarbete hjälper vi också våra kunder att nå sina miljömål. Exempelvis uppskattar de stora byggföretag som anlitar oss vårt arbete med att bli klimatpositiva - de har höga krav på sig av andra att redovisa sin miljöpåverkan, och kan vi som leverantör visa att vi är klimatpositiva, behöver de inte lägga ner arbete på att beräkna Alviks Måleris del i sina miljörapporter, vi har redan gjort beräkningen.

KAN MAN PANTA SLIPDAMM? Vi har märkt hur Alviks Måleris klimatarbete har sått ett frö hos både leverantörer och kunder, som nu har påskyndat sina klimatanalyser och sitt klimatarbete. Även bland Alviks Måleris 190 medarbetare har miljöengagemanget ökat, och det kan väcka nya ideer. En sådan nytänkande ide är att börja panta slipdamm, precis som man pantar PET-flaskor? Kan allt överblivet slipmaterial bli nya produkter? KOMPENSERAR I ETT CERTIFIERAT PROJEKT När vi klimatkompenserar gör vi det inte bara till 100% för att bli klimatneutrala, utan till 110% så att vi blir klimatpositiva. Vi har valt ett certifierat klimatprojekt, enligt högsta internationell standard: Gold Standard. - Håller man sig till certifierade projekt kan man vara relativt säker då dessa projekt också granskas, liksom vi. - Alviks Måleri klimatkompenserar i projekt i Laos, som handlar om att utveckla och bygga vattenkraft där. När fler människor får tillgång till el, kan de klara sina dagliga sysslor utan att så många träd behöver huggas ner. ANDERS LARM TANKAR ELBILEN PÅ ALVIKS MÅLERIS HUVUDKONTOR. ANDERS ANSVARAR FÖR VERKSAMHETSUTVECKLINGEN PÅ ALVIKS MÅLERI.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER!

@ALVIKSMALERI WWW.ALVIKSMALERI.SE


Nya Projekt

Oktober 2022

NÄR HÅLLBARHETSFRÅGAN TAPPAS BORT I TRÄNGSELN Vad händer med klimatfrågan när olika regelverk krockar? Marcus Rydbo, arkitekt och divisionschef på Norconsult, menar att konsulten måste våga vara jobbig och propagerar för hårda krav på koldioxidreducering genom hela kedjan. Det finns idag ett stort antal tvingande regelverk kopplat till exempel till hygienkrav, brandkrav, tillgänglighetskrav och frångänglighetskrav. Klimatfrågan bygger däremot till största del på frivillighet. När alla krav väl är uppfyllda finns det oftast inte ekonomi kvar till åtgärder som minskar klimatpåverkan. Detta dilemma var utgångspunkten för ett seminarium som Marcus Rydbo höll under Business Arena i Stockholm. Marcus Rydbo exemplifierade problemet med hjälp av en förskola i Göteborg där han varit uppdragsledare. Göteborgs Stad har som mål att reducera koldioxidutsläpp kopplat till nybyggnationer med 50 procent. Problemet är att detta inte är ett krav, utan ett mål som det är upp till varje enhet att hantera.

118

verkligen finns det en reell risk. Vi har enligt statistik från MSB haft noll dödsfall kopplat till bränder på skolor och förskolor sedan 1999. Ändå höjs brandkraven, säger Marcus Rydbo. Ibland går också de tvingande regelverken tvärtemot hållbarhetsintresset. Marcus Rydbo propagerade exempelvis för en träfasad eftersom det har extremt lågt koldioxidutsläpp. Men brandkraven, som har många år på nacken, tillåter inte trä för hus med fler än två våningar om man inte använder sig av speciella åtgärder. Materialvalet föll istället på återbrukat tegel, ett inte lika klimatsmart och dessutom dyrare val. – I slutändan kostade projektet för mycket. För att hålla budget fick vi minska barnens lekyta från 40 till 35 kvadratmeter. Övriga krav hade vi uppfyllt. Då kan man fråga sig: vem bygger vi för egentligen? VI KONSULTER BEHÖVER VARA KRAVALLAPOR

Vad kan vi då göra för att komma tillrätta med problemen? Marcus Rydbo föreslår en trestegsraket:

– Skattkistan är inte oändlig. Lägger vi pengar någonstans måste vi spara någon annanstans och hållbarhet har inte varit något som vi måste satsa på. Frågan hamnar ofta lite på undantag och bedöms som en bland flera hundra frågor som vi hanterar i varje projekt, säger han. VEM BYGGER VI FÖR EGENTLIGEN?

Med hjälp av sin förskola förklarar han exakt hur trångt det kan vara mellan olika krav. Göteborgs Stad har exempelvis tolkat kravet gällande tillgänglighet till ventilationsrum som att det måste finnas en separat trappa. Denna används sedan i genomsnitt fyra gånger per år. Frångänglighetskraven, alltså att en person med nedsatt rörelse-förmåga ska kunna utrymma en byggnad, genererade i extra dörrar med dörrautomatik och säker plats, ett specialutrymme som fungerar som en egen liten brandcell. Säkerhetskraven gjorde att ett stängsel på 170 cm byggdes runt gården. Det byggdes också 20 toaletter för en verksamhet på totalt 120 personer, varav cirka 25 var så små att de fortfarande hade blöja. – Här ser vi vad som händer när det kommer in olika särintressen och ingen vågar ifrågasätta om det verkligen är rimligt. Visst är säkerheten viktigt, men det kan vara bra att fråga sig om det

– Ett: vi måste skapa ett regelverk som är tvingande och sätter hållbarhet som övergripande fråga och något som inte går att välja bort. Två: vi måste våga ifrågasätta befintliga regler. Vi kan inte bara addera nya krav, vi måste också plocka bort. Tre: vi måste införa ekonomiska incitament som hjälper oss att göra mer. Han menar också att de övergripande hållbarhetsmålen verkligen måste in som tydliga krav i de enskilda projekten. Om inte uppdragen har tydlig hållbarhetsfokus så löper arbetet bara på som vanligt. – Projektnivån lever sällan upp till de övergripande målen. Hade vi kunnat sätta ett koldioxidkrav på varje projekt på samma sätt som vi sätter en budget eller energikrav så hade vi haft en helt annan situation. Här spelar konsulten en viktig roll. Marcus Rydbo menar att vi som bransch måste våga ifrågasatta och uppvakta våra politiker. – Just nu arbetar vi med ett projekt där vi tänker ta fram två olika underlag, ett där vi bygger traditionellt och ett där vi får ner koldioxidutsläppet med 50–60 procent. Får vi nej hos projektledningen kommer vi gå ännu högre upp i organisationen. I slutändan kanske vi hamnar hos politikerna. Vi konsulter behöver vara kravallapor, vi måste stå på barrikaderna. Annars tappar vi bort hållbarhetsfrågan i trängseln.


Nya Projekt

Oktober 2022

119


HÖGA KRAV TACK! Moderna byggprojekt ställer hårda krav på hållbarhet, både vad gäller material och produktion. Det tycker vi är utmärkt. För att göra det lätt för våra kunder, och för vårt eget miljösamvete, har vi ställt om till 100 % fossilfri produktion. All el vi förbrukar kommer från grön, lokalproducerad vindkraft, vi värmer produktionslokalerna med bergvärme och vi tankar våra fordon med HVO-biodiesel. Och själva stenen? Den håller i generationer. Mer hållbart kan det knappast bli. Borghamns Stenförädling, fossilfria sedan 2020. Välkommen till oss med ditt projekt! Gråbrun Borghamnskalksten, Nationalmuseum.

Borghamns Stenförädling AB Stenvägen 6, 592 93 Borghamn Tel. +46 (0)143-201 74 info@borghamns-stenforadling.se www.borghamns-stenforadling.se

Borghamns Stenforadling_190x125.indd 1

Kolmårdsmarmor OX, slipad

Borghamnskalksten gråbrun, slipad

Borghamnskalksten ljusgrå, slipad

2022-01-25 15:52


Miljöanpassat lim för proffs med pressat schema Tid är alltid en viktig faktor när professionella användare väljer kemprodukter. S-Bond 2K från VEIDEC är ett miljöanpassat problemlösarlim som ger dig full kontroll över ditt arbete.

VEIDEC S-Bond 2K – – – –

limmar snabbt är genomhärdat efter 60 min har mycket hög hållfasthet fungerar praktiskt taget på alla material – innehåller inga isocyanater eller lösningsmedel – Vi ville ta fram ett verktyg som gör att proffsanvändare kan lösa arbetsuppgifter som är helt klara och genomhärdade inom 60 minuter. S-Bond 2K är ett tvåkomponentslim som ger utmärkta resultat. Vi ser att våra kunder får kraftigt minskade ställtider, snabbare igångkörning och färre reklamationer. De kan jobba effektivare och sparar pengar, säger Hans Pettersson, produktchef på VEIDEC.

Jobbar du i en kall och torr miljö? Det innebär problem om du använder vissa enkomponentslim, eftersom härdningen tar lång tid eller avstannar helt. Med S-Bond 2K får du ett säkert och kontrollerat resultat, oberoende av temperatur (över 5° C) och luftfuktighet. Limmet genomhärdar på en timme, oavsett ytans storlek eller fogens bredd. – Allt fler företag och konsumenter förväntar sig att kemprodukter är säkra för användaren och inte skadar miljön. S-Bond 2K lever upp till de högt ställda kraven i Green World-märkningen. Det uppfyller också kriterierna och är listad i Svanens husproduktportal och i BASTA, säger Hans Pettersson.

Faktaw S-Bond 2K l l

l

l l

Tvåkomponents SMP-baserat lim för inom- och utomhusbruk. Uppfyller kriterierna i Svanens husproduktportal, BASTA samt Green World. Snabb uppbyggnad av styrka. Helt genomhärdad efter 60 minuter. Draghållfasthet 22kg/cm2 och skjuvhållfasthet 14kg/cm2. Ger fogar som klarar vibrationer, slag, stötar, temperaturskift ningar och andra mekaniska påfrestningar.

Fakta Green World l

l

Green World-symbolen visar att produkten är fri från miljöfaroklassning och inte riskerar att skada användarens hälsan. Green World-produkter kan användas utan skyddsutrustning.

Kontakta oss på 046-23 89 00, info@VEIDEC.se eller www.VEIDEC.se


Nya Projekt

Oktober 2022

122


Nya Projekt

Oktober 2022

123

WALLENSTAM GÖR ÅTERBRUKSINVENTERING I ÄLTA Wallenstam tecknar avtal med arkitekt- och cirkulär innovationsbyrån Lendager för att skapa bästa möjliga förutsättningar för återbruk i stadsutvecklingsprojektet Mera Älta. Här ska Wallenstam bygga cirka 1 250 nya bostäder i sammantaget sju kvarter. Nu har arbetet påbörjats med en första resurskartläggning för att få överblick av och insikter om de resurser som blir tillgängliga under utvecklingsprojektet. – Vi är väldigt glada över detta samarbete, cirkulär ekonomi och återbruk ser vi som en viktig pusselbit och möjlighet att på ett positivt sätt kunna påverka vårt klimatavtryck de kommande åren och på så sätt nå våra klimatmål. Vi i Sverige har mycket att lära från vårt grannland i frågan och därför känns detta samarbete väldigt inspirerande, säger Karin Mizgalski, hållbarhetschef på Wallenstam. – Förhoppningen är att hitta avsättning för stora delar av befintligt material i andra fastigheter, antingen i vår egen projektportfölj eller i samverkan med andra aktörer, säger Ida Niklasson, avdelningschef projektutveckling och hållbarhetsansvarig för Wallenstam i region Stockholm. – Vi hoppas att kartläggningen kan fungera som en gemensam utgångspunkt för ett ambitiöst samarbete runt om hållbarhetsagendan som ger positiva effekter för Wallenstams organisation, kunder och samarbetspartners nu och i framtiden, säger Anders Bang Kiertzner, Director - Circular Advising på Lendager. Wallenstams nybyggnation i centrala Älta omfattar totalt sju kvarter. Det första kvarteret, som redan nu är i produktion, omfattar cirka 200 lägenheter och nästan 5 000 kvadratmeter lokalyta. Med utvecklingen av Älta vill Wallenstam koppla ihop torget med befintliga bostadsområden och skapa naturliga och inbjudande mötesplatser kring kultur, service och handel. Ett arbete som kommer att fortgå under många år.


Nya Projekt

Oktober 2022

SÄLJSTART FÖR SVANENMÄRKTA RADHUS I MALMÖ Den 13 september startar OBOS försäljningen av 14 Svanenmärkta radhus i Gyllins trädgård, inte långt från centrala Malmö. Redan nu är intresset stort för bostäderna som finns i två olika storlekar med tillhörande altan och egen trädgårdstäppa. – Jag är väldigt glad över att vi inom snart framtid kan välkomna nya boende till Brf Hjärtbladet, som kommer att bli ett unikt grönt kvarter med cykelavstånd till Malmös centrum. Trots en orolig marknad har vi sett en ovanligt stor efterfrågan, framför allt bland barnfamiljer och äldre, säger Ola Pettersson, projektutvecklare på OBOS Sverige. Brf Hjärtbladet erbjuder radhus i ett och två plan om 98 respektive 142 kvadratmeter. Båda har rymliga ytor, två till fyra sovrum, en stor altan och en egen trädgårdstäppa. Samtliga bostäder kommer att certifieras enligt miljömärkningen Svanen, vilket bland annat garanterar låg energianvändning och god inomhusmiljö. Förr i tiden var Gyllins Trädgård en stor handelsträdgård, och arvet från den tiden går igen i Brf Hjärtbladet. Föreningen får ett gemensamt

124

växthus med odlingslådor och sittplatser utanför. I området finns både förskola och skola och tvärs över gatan ligger en stor lekplats. – Här försöker vi skapa en trivsam utemiljö som uppmuntrar till odling, men också till social gemenskap. Jag ser framför mig ett levande kvarter med barn som leker, grannar som jobbar med odlingarna och där alla pratar med varandra, säger Ola Petterson. De 14 radhusen erbjuds som äganderätter med beräknad inflyttning till början av 2024. Bostäderna har ett frånpris 5 495 000 kronor och OBOS-medlemmar har förtur till köp.

FAKTA SVANEN OBOS har grundlicens för att bygga Svanenmärkt och målet är att alla bostäder ska vara certifierade från år 2026. För att klara Svanens krav behöver 41 olika kriterier uppfyllas. Det handlar till exempel om att se till att alla material som används i byggprocessen är listade hos Svanen, men också om husets energiförbrukning, inomhusmiljö och dagsljusinsläpp.


Nya Projekt

Oktober 2022

125


Nya Projekt

Oktober 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

D E N N A A RT I K E L P R E S E N T E R A S AV S C H R É D E R • 202 2

Ljuskvalitet och energieffektivisering

LÖSNINGAR FRÅN SCHRÉDER Rätt slags ljus, det vill säga väl vald kvalitet på ljuset, och i rätt mängd vid rätt tidpunkt, väl avvägd för sin plats i samspel mellan naturen och människan. Och samtidigt maximerad energieffektivisering. Högst realistiska mål som uppnås med omsorgsfull projektering/ljusberäkning, och där anläggningen med fördel kombineras med ett öppet styrsystem som erbjuds idag. SCHRÉDER NORDIC AB levererar lösningar för utomhusbelysning i städer och tätorter, samt för infrastruktur som vägar, tunnlar och broar. Företaget både projekterar, vilket inkluderar ljusberäkningar, ger rådgivning samt levererar armaturer och styrsystem. Beställare är ofta konsultföretag, installatörer samt slutanvändare såsom Trafikverket och kommuner. Till företagets främsta kunder hör Stockholm, Malmö och Helsingborg. Schréder är marknadsledare i Europa på utomhusbelysning och har ett mycket brett och komplett sortiment av armaturer för belysning av torg, parker och andra vistelseytor samt gator, cykelvägar, tunnlar och andra kommunikationsstråk. Företaget levererar också styrsystemet EXEDRA och avancerade styrsystem för tunnlar. Oftast handlar det om hela belysningssystem som en del av en totallösning samt service och support av dessa. För att skapa belysning med rätt kvalitet beaktas flera punkter: • Färgtemperatur. I Sverige föredrar vi en varmare färgtemperatur, 3000 eller 4000 Kelvin är vanliga men trenden går mot lägre färgtemperaturer. Att gå ner till 2200 K ger en mer behaglig belysningsupplevelse. Viktigt dock är att detta avvägs noga så man får rätt balans mellan upplevelse och trygghet. Rätt ljus i rätt applikation. Schréder erbjuder till exempel alternativet Tunable White som kan varieras från 1870 till 3000 K. Lösningen är framtagen för samspelet mellan natur, djur och människa. • Natur och miljö. Hänsyn till djur och växter som kan störas av ljus. • Optimering. Storlek på armaturer, antal, placering med fokus på energieffektivisering. Projektering/ljusberäkning eftersträvar balans mellan att skapa trygghet på plats och att säkerhetsställa rätt mängd ljus, på rätt plats vid rätt tillfälle. Spill-ljus kan reduceras genom att använda rätt optik eller till exempel med Back Light Control. Ljusprojekteringen påverkar givetvis anläggningens energiförbrukning. Marknadens övergång till LED sparar mängder med energi och optimeras ytterligare genom framtidssäkrad styrning. Styrsystemet EXEDRA används för att anpassa belysningsnivån med avseende på plats samt tid på dygnet och på året. EXEDRA är en IoT-plattform som kan integrera och hantera olika sensorer, kameror etc. allt efter kundens behov. Schréders lösningar blir ett

För denna parkmiljö har valet fallit på en belysning med färgtemperaturen 1870 Kelvin, vilket ger ett varmare och behagligare ljus än vi är vana med.

självklart inslag i ett Smart City. Bra att veta att kommunens GIS-data går att integrera i EXEDRA, vilket ger en stor mängd möjligheter att optimera användningen av plattformen. – Vårt styrsystem är en öppen plattform och vi kan integrera i stort sett alla andra förekommande fabrikat på marknaden som följer de standarder som finns (t.ex. Zhaga D4i Book 18, TALQ), en stor fördel inte minst för kommunerna som inte behöver känna sig låsta till ett fabrikat, berättar Michael Ferm, General Manager för Schréder Nordic. Alla kommuner och andra offentliga beställare strävar efter att optimera energianvändningen. Framförallt vid nyinstallationer jobbar allt fler också med ljusets kvalitet. Schréder projekterar för att maximera både energibesparingen och kvalitén med anpassning till den miljö där det ska installeras. Ett torg i citymiljö har helt annat belysningsbehov än t.ex. ett villaområde. Och exempelvis en vägtunnel ställer helt andra krav. Här levererar Schréder speciella tunnelarmaturer för ändamålet i kombination med ett avancerat styrsystem med fokus på trafiksäkerhet. – Oavsett projekt är det viktigt med rätt mängd belysning och med rätt kvalitet på rätt plats, och dimensionerat med hänsyn till platsens behov och karaktär, avslutar Michael Ferm.

www.schreder.com STO R DÅ H D KOM M U N I K AT I O N

9


Nya Projekt

Oktober 2022

WALLENSTAMS MARINA FRITSCHE: ”DAGS ATT KROKA ARM FÖR ATT NÅ ETT HÅLLBART BYGGANDE” – Det finns enormt mycket vi behöver göra för att uppnå klimatmålen vi har i Göteborgs stad och därför är hållbart byggande en otroligt viktig faktor för att nå dit. – Det allra mest grundläggande vi kan göra i nuläget är att arbeta tillsammans och kroka arm med varandra. Ingen aktör står ensam och det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att en förändring ska ske, säger Marina Fritsche, vVD och regionchef Göteborg på Wallenstam. Trots bevis på hur den klimatförbättrade betongen minskat klimatpåverkan är det fortfarande för få aktörer som använder sig utav den. Den traditionella betongen fortsätter att användas och därför fortsätter även byggbranschen att vara en rejäl klimatbelastning. Byggbranschen, tillsammans med fastighetssektorn står idag för en stor del av den totala klimatpåverkan i Sverige.

127

På Wallenstam jobbar man aktivt mot nya, höga klimatmål och har stora ambitioner, bland annat att minska CO2-utsläppen från byggverksamheten med 10% per kvadratmeter till 2023. Företaget medverkar tillsammans med flera andra privata och offentliga fastighetsbolag i bland annat initiativet ”Handslaget”, där syftet är att öka återbruket i branschen för klimatet. Nu har den klimatförbättrade betongen blivit allt mer aktuell i flera projekt hos Wallenstam. – Vi uppmuntrar till användandet av klimatförbättrad betong och har redan idag sett stora utsläppsskillnader i de påbörjade projekt där vi ersatt den traditionella betongen. All platsgjuten betong är idag klimatförbättrad på Wallenstam, något vi är mycket stolta över. OM KLIMATFÖRBÄTTRAD BETONG

Klimatförbättrad betong är en betong med lägre koldioxidavtryck med samma höga – ibland t.o.m. högre – kvalitet, funktion och prestanda som traditionell betong www.klimatförbättradbetong.guide.


Nya Projekt

Oktober 2022

NY HÖGSTADIESKOLA I MARKS KOMMUN MED HÅLLBARHETSPROFIL Skanska har skrivit avtal med Marks kommun om att uppföra en ny högstadiebyggnad på Ängskolans tomt i Marks kommun. Avtalet är värt cirka 235 miljoner kronor. Den nya skolan, Skeneskolan, ska möta behovet av utökat antal skolplatser och modernare lokaler. Skeneskolan blir den tredje skolan Skanska bygger åt Marks kommun inom ramen för den strategiska partneringupphandling som avgjordes 2017. Skanskas uppdrag innefattar markarbeten, viss ombyggnation samt uppförande av en ny högstadiebyggnad i två våningar på cirka 9 200 kvadratmeter. Nybyggnationen har en utpräglad hållbarhetsprofil. Bland annat kommer tegel att återbrukas och en solcellsanläggning ska bidra till ökad energieffektivitet. Byggstart sker omgående och avsikten är att den nya byggnaden ska kunna tas i drift under hösten 2024.

128


Nya Projekt

Oktober 2022

129


PÅ VÄG TILL MER

HÅLLBARA BYGGNADER

100%

HÅLLB

ARHE

TS - R

ESAN EPD'a r miljö – Nu har -bedö vi me mning på Alfi r än 60 x pro ar(EP dukte D'ar) rna.

2019

2020 2018

2021 Alfix kö elektr per enba rt (1 icitet 00 % vindk från ) raftve åt fab rk rikken i Koldin g.

7. Mi ljöpo

licy

Alfix nomi neras med till ”B en ny ygge snabb fästm rie härda assa. nde och ts Miljø pris” miljö hållba r

2016

6. Mi ljö

polic

y

EC1

Inkö p av Biona åt fab tur rikke n i Ko gas Med Alfix det lding nomi . "B reduce ta kan vi neras ygge ra vår till riets CO2 samlad med Miljø förbru 8. Mi en hå e pris" kning rikken ljöpo llbar steglj på licy miljö med Med ud 10 %. fabav åte smatta, tillv vänlig nya löpande uppfö rvunn initiat ljning en eu erkad gumm iv och Fokuso samt rop i, från mål. mråde ca 10 bildäck eisk produ n är hå % na samt ktu turligt llbar av sop tveckling kork. , återvi or och inom nn energ FN’s ikartlä ing världs ggnin mål. g

1

plus

Alfix bli och up r medlem pnår därvid av GEV EM certifi ICOD ering E .

2015

Alfix vinna r gerie ts Mi i Danm ljøpris" ark Tack vara vår innova arbets tiva miljö-/ miljö strate gi. "Byg

2014

Inkö p av säck emba -/pås llage i särsk e miljö vänli g kvali ild tet.

2012 5. Mi ljöpo

licy

Intro du och må ktion av fasad puts återvu larfärg i emba nnen llage plast. av

2010 Alla try brosch cksaker: Flyers yr etc markn , . adsfö samt tillverk rings skylt as en ar bar papper och pap t i miljövän ligt pkarto ng.  Fö rbe första redelsern a ”Alfi x Miljö till den starta des. polic y”

Ansvarsfull dansk producent

1. Mi ljö menta policy Do kution och ”grön a” må lsättn ingar.

2000

2. Mi ljöpo lic Doku menta y tio ”Grön a” må n och nya lsättn ingar.

2002

I mer än 20 år, har Alfix dedikerad och målriktat arbetat med att minimera onödiga miljöpåverkan och samtidigt säkerställa arbetsmiljön i de vänliga produkterna och lösningarna för byggbranchen.

 3. Miljö polic  An y passn ing me miljö d sven organ isatio sk n "BAS TA".

2005 2007

2009

4. Mi ljöpo

licy

Men dessförutom jobbar vi aktivt för miljö-/arbetsmiljö och hållbarheten i den värld vi omger oss med. SÅ! Har det alltid varit fallet för Alfix. Läs mer om hållbarhets-resan här!