Nya Projekt Bygg och Fastighet 002/2023

Page 1

Nya Projekt 002

Nya Projekt Mars 2023

Svart bälte i utrymningsteknik

Ända sedan starten 1983 har vi jobbat med utrymning i någon form. Nu tar vi det här ytterligare några steg och utvecklar erbjudandet till en helhetslösning där kunskap, kompetens och produkter samspelar för att möta de önskemål och krav man kan ställa när det kommer till trygg och säker utrymning på 2020-talet.

Välkommen att ta del av vår värld inom utrymningsteknik på kamic.se!

Läs mer på vår nya sajt!

www.kamic.se

VI TAR ÖVER ANSVARET FÖR ERA GOLVYTSKIKT

FRÅN HÅLLBARHETSANALYS VIA UTFÖRANDE TILL CERTIFIKAT – VI

KAN MED STOLTHET TA ANSVAR FÖR ATT LEVERERA HELA PROCESSEN.

Vi har Sverige-rättigheterna för vår patenterade keramiska golvlack. Under snart tio år har vi applicerat den keramiska lacken hos våra kunder. Därför vet vi nu att det inte finns någon annan produkt som ger det nötningsmotstånd som den skapar. Nu tar vi nästa steg och levererar Certifikat Hållbara Golv. Konceptet medför inga tillkommande kostnader för er som kund utan ingår i vårt redan befintliga erbjudande.

VÅRT HELHETSANSVAR

Ekonomiskt

Vår produkt och process ger mer än 50 % i direkt kostnadsbesparing jämfört med traditionell golvhantering.

BESÖK OSS PÅ

FASTIGHETS MÄSSAN

I MONTER N:11.

Du kan också kontakta

Simon Fredman, Marknadschef

simon.fredman@ hallbarteknik.se, Mobilnr. 070-374 18 76

Enkelt

ÅRSAVSTÄMNING, CERTIFIERING

REVIDERING PLANER

NULÄGES- & HÅLLBARHETSANALYS

Värdeskapande

RAPPORT STATUS & PRIORITERING

CERTIFIKAT HÅLLBARA

UTFÖRANDE: FÖRVALTNING & ÖVERSYN

Vi tar ansvaret för er golvförvaltning samtidigt som underhållet förenklas och innemiljön blir mer hälsosam och trevlig.

VI RENOVERAR SAMTLIGA TYPER AV GOLVMATERIAL

HALLBARTEKNIK.SE

DELÅRSAVSTÄMNING

Certifikat Hållbara Golv skapar långsiktigt ekonomiskt värde för fastigheter, miljö och människor.

UTVECKLINGS- & FÖRVALTNINGSPLAN

UTFÖRANDE: RENOVERING

Hållbart

Vår produkt och process förlänger de befintliga golvens livslängd med minst 10 år. Den direkta besparingen av CO2-avtryck jämfört med ett golvbyte är över 90 %. Dvs. 10 kg CO2 i besparing per renoverad kvadratmeter.

GOLV
Vill du veta mer?

Klicka för att kolla in våra övriga nummer!

Nr 002/2023

Utgivare: Nya Projekt Bygg & Fastighet ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm

Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710

Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se

Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se

Marknad:

Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se

Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se

Kontakta oss:

Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.

Nya Projekt 5 Mars 2023
>>>
ADWAY EXPANDERAR OCH FLYTTAR TILL STUVERIET PÅ MASTHUGGSKAJEN

ADWAY EXPANDERAR OCH FLYTTAR TILL STUVERIET

PÅ MASTHUGGSKAJEN

HR-techbolaget Adway flyttar till nya lokaler i Stuveriet på Masthuggskajen. Flytten är en del i bolagets expansion och satsning på företagskultur. Med nya moderna lokaler, mitt i stadens kreativa centrum, får Adway möjligheten att utvecklas och ta nästa steg i sin företagsresa. Stena Fastigheter välkomnar därmed det 12 bolaget till nybyggda Stuveriet.

– För oss är det viktigt att ha en attraktiv, inbjudande och rolig arbetsplats. Vi ser fram emot att flytta in i nya lokaler som möjliggör detta, säger Richard Sörensson, en av grundarna av Adway.

Stuveriet har ett starkt fokus på hållbarhet, kreativitet och mötesplatser. Fasaden är i återvunnen aluminium, energi kommer från solceller och cafét i entréplan serverar mat med hälsoprofil. De 16 våningarna är fyllda med bolag från olika branscher.

Stuveriet ligger mitt i den nya stadsdelen Masthuggskajen, där City, Linnéstaden och Långgatorna möts. Här i hjärtat av den kulturella och skapande delen av stan sker nu en snabb utveckling när platsen förändras till en levande stadsdel fylld med folkliv, restauranger, bostäder och ett stort utbud av både nödvändigheter och nöjen.

– Snart är hela Stuveriet inflyttat med intressanta och kreativa bolag inom olika branscher. Vår ambition är att skapa ett dynamiskt hus med plats för möten och nätverkande mellan företagen. Adway blir ett spännande tillskott i Stuveriet med sina höga ambitioner och intressanta koncept, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter Göteborg.

Adway flyttar in på våning 6 som består av cirka 1200 kvadratmeter till sommaren 2023. Lokalerna kommer att anpassas efter företages önskemål med en vision om att skapa en arbetsplats där de anställda som jobbar från Göteborg liksom alla globala kollegor och kunder kan mötas för kreativa och inspirerande samtal.

I Stuveriet sitter också animations- och visualiseringsstudion Brickland, BatteryLoop som ett företag inom Stena Recycling och arbetar med återvinning av batterier, Handelsbanken, Ekan Management, rekryteringsbolaget SMW Group, kommunikationsbyråerna Picler och Volym, e-kommersbolaget Juni Technology, rederiet Wallenius Wilhelmsen, Stena Line, Stena Fastigheter och i entréplan på Masthamnsgatan finns café BodyBuddy.

FAKTA MASTHUGGSKAJEN

På Masthuggskajen kommer totalt 1300 bostäder, 6000 arbetsplatser, restauranger, förskolor och hotell att växa fram.

Stena Fastigheter bygger 300 hyresrätter och 30 000 kvadratmeter kontor, handel, service och restauranger.

2022 startade byggnationen av en ny halvö ut i älven. Här kommer Stena Fastigheter bygga flera nya kvarter med 300 hyresrätter och kontorshus.

Hela Masthuggskajen är hållbarhetscertifierat enligt Citylab Action.

Stena Fastigheters första kontorshus på Masthuggskajen är Stuveriet. Huset har 16 våningar och en uthyrningsbar yta

på 7 600 kvm. Fasaden består av återvunnen aluminium och taket har sedumtak och solceller. Huset ämnar uppnå certifieringen LEED Platinum.

Nya Projekt 8 Mars 2023

LÖVÅNGERS BYGG LANSERAR MONTERINGSFÄRDIGA BYGGSATSER FÖR ATTEFALLSHUS

Med ett unikt koncept för monteringsfärdiga byggnader har Lövångers Bygg tagit position som ledande tillverkare av byggsatser för garage, fritidshus, maskinhallar och stall. Nu utökar man sitt befintliga sortimentet med monteringsfärdiga byggsatser för Attefallsbyggnader i olika utföranden.

Samtliga Attefallshus är bygglovsfria och kan bland annat användas som fritidshus & stuga, orangerier & uterum eller garage & förråd. Alla byggsatser är anpassade för ett nordiskt klimat och samtliga byggnader går att vinterbona.

– Vårt unika koncept gör det enkelt för gemene man att förverkliga sina byggdrömmar. Oavsett om man planerar att bygga garage, maskinhall, stall, attefalls- eller fritidshus så har vi lösningen för just ert bygge, säger Jonas Sjölin, vd på Lövångers Bygg.

Idag levererar Lövångers Bygg 500-600 byggsatser per år till kunder över hela Sverige. Produktutbudet omfattar allt från garage och carportar till stall, maskinhallar och fritidshus. Lövångers Bygg är synonymt med genuin hantverksskicklighet förenat med starkt kundfokus och genuin norrländsk kvalitet. Pålitliga, okrångliga och rejäla är ett annat sätt att uttrycka det.

Stora fördelar att välja STORA MASKOR av sträckmetall för sandwich

-  Skalskydd perfekt med stor maska, att motverka inbrott, sabotage bl a i samhällsviktiga byggnader och lager med stora ekonomiska värden. Det är den fördröjande tiden som är av stor vikt och sträckmetall är svårforcerad.

-  Stora maskor syns på långt håll, än om man inte ligger i första raden längs med huvud vägarna så syns det enormt väl.

-  Ekonomiskt alternativ att smycka en neutral sandwichfasad.

-  Solskydd, då stora maskor är vinklade som ger ett skydd, ej plattvalsade.

-  Olika modeller, ex utskurna logotyper eller mönster, se 2 bilder, där fasaden belyser för tagets logotype o varumärke.

Projekt HEDE nya handelscenter i Kungsbacka färdigställt Q3 2020.

Här har man valt en av hofv2s minsta maskstorlek inom vårt program av

Material aluminium där maskan är svetsad i ram i spännande Dekorativa/

Ytbehandling i guld anodiserat (hofv2 erbjuder 3 nyanser av guldanodiserat).

Det kan tyckas enkelt med ramlagt i aluminium, men tvärtom, hofv2 är i princip ensamma om att leverera detta, då det inte är många företag som svetsar sträckmetall och ram i aluminium för ett bästa resultat. Sträckmetalls modeller är belysta.

hofv2  vill också belysa kulörer och hoppas att arkitekterna får bygglov för lite mer val av NYA sobra kulörer. hofv2 har en helt ny palett med nya kulörer i högsta kvalitet.

hofv2 väljer arkitekterna och byggbolagen, när arkitektens vision måste stämma 100% med utförandet.

Slutligen kan man säga att de kulörer som varit efterfrågade 2020 är champagne, guld, brons, svart, 2021 lite mer blandad efterfrågan med starka kulörer.

hofv2 förenklar ALDRIG varken sträckmetalltillverkningen i sina parametrar eller montage.

Välkomna till hofv2, företaget med de stora sträckmetall visionerna.

Nya Projekt Mars 2023 - DETTA ÄR EN ANNONS

Ett kunskapsmörker

Ett kunskapsmörker inom arbetsbelysning

inom arbetsbelysning – TYRI SKA HJÄLPA BRANSCHEN ATT VÄLJA RÄTT

– TYRI SKA HJÄLPA BRANSCHEN ATT VÄLJA RÄTT

Belysningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus och belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt.

Belysningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus och belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt.

AV OSCAR WIKTORSSON

TYRI LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutanvändare av arbetsmaskiner, för att de på ett lättillgängligt sätt ska få kunskap om hur man kan förbättra produktiviteten och arbetsmiljön samt öka intäkterna genom att använda bra arbetsbelysning.

TYRI LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutanvändare av arbetsmaskiner, för att de på ett lättillgängligt sätt ska få kunskap om hur man kan förbättra produktiviteten och arbetsmiljön samt öka intäkterna genom att använda bra arbetsbelysning.

– Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del av fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även inom arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskapsluckor om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som är marknadschef på TYRI.

– Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del av fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även inom arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskapsluckor om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som är marknadschef på TYRI.

RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR

RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR

Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga lampor som lovar runt och håller tunt. Problem som oftast uppkommer efter ett tag på de billigare produkterna är att de stör ut annan teknisk utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i värsta fall själva maskinen.

Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga lampor som lovar runt och håller tunt. Problem som oftast uppkommer efter ett tag på de billigare produkterna är att de stör ut annan teknisk utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i värsta fall själva maskinen.

– Kvaliteten är dessutom ofta så dålig att lamporna vibrerar sönder, det kan läcka in damm och vatten, eller att lamporna helt enkelt förstörs av rost. Den totala kostnaden kan bli hög om man också räknar med att fordonet blir stående under reparationerna, menar PeO Axelsson.

– Kvaliteten är dessutom ofta så dålig att lamporna vibrerar sönder, det kan läcka in damm och vatten, eller att lamporna helt enkelt förstörs av rost. Den totala kostnaden kan bli hög om man också räknar med att fordonet blir stående under reparationerna, menar PeO Axelsson.

TYRI Light Academy är en nystartad plattform på TYRI:s webbplats samt på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del av insikter, tips, kunskap och uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus överlag.

TYRI Light Academy är en nystartad plattform på TYRI:s webbplats samt på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del av insikter, tips, kunskap och uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus överlag.

På den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt publicera filmade föredrag, skräddarsydda artiklar och verktyg som guidar besökaren genom världen av arbetsbelysning. Förhoppningsvis leder det till att fler tar väl underbyggda beslut som gynnar deras verksamhet på lång sikt.

På den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt publicera filmade föredrag, skräddarsydda artiklar och verktyg som guidar besökaren genom världen av arbetsbelysning. Förhoppningsvis leder det till att fler tar väl underbyggda beslut som gynnar deras verksamhet på lång sikt.

– I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom områden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. Det är kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år och något vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson.

MILJÖ OCH SÄKERHET

– I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom områden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. Det är kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år och något vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson.

Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till valet av arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exempelvis dimmas automatiskt om föraren skulle bländas av sina egna lampor eller ett mötande fordons.

MILJÖ OCH SÄKERHET

Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till valet av arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exempelvis dimmas automatiskt om föraren skulle bländas av sina egna lampor eller ett mötande fordons.

– I Sverige är vi långt fram vad gäller arbetet med både hållbarhet och arbetsmiljö. Det har pushat oss att utveckla produkter som håller länge och som genom nya säkerhetslösningar förbättrar arbetsmiljön för föraren, konstaterar PeO Axelsson.

– I Sverige är vi långt fram vad gäller arbetet med både hållbarhet och arbetsmiljö. Det har pushat oss att utveckla produkter som håller länge och som genom nya säkerhetslösningar förbättrar arbetsmiljön för föraren, konstaterar PeO Axelsson.

Nya Projekt Mars 2023 - DETTA ÄR EN ANNONS Nya Projekt November 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS
DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY 25 www.tyrilights.com
AV OSCAR WIKTORSSON
DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY 25 www.tyrilights.com
PeO Axelsson, marknadschef på TYRI.

MVB

KVIRKELFORMADE BOSTÄDER VID LOMMA STRAND

360 graders balkonger med närhet till både hav och skog. Det blir verklighet när MVB nu inleder bygget av Kvirkelhusen som omfattar fem bostadshus vid Lomma strand åt CA Fastigheter AB.

CA Fastigheter satsar vidare i området Lomma Norra och utvecklar nu Kvirkelhusen tillsammans med MVB. Det blir 70 lägenheter fördelade på fem bostadshus. Med placering precis ovanför Lomma strand kommer de boende ha närheten till havet samtidigt som den angränsande skogen kommer att fungera som vindskydd. Husen, med tillhörande 360 graders balkonger, har både namngetts och designats efter den geometriska formen kvirkel, en kvadrat eller rektangel med rundade hörn.

– Vi är glada över att få chansen att tillsammans med CA Fastigheter vara en del av utvecklingen av en kommun i ett expansivt område. Lomma Strand är ett spännande område med ett fantastiskt läge där Kvirkelhusen med sin speciella arkitektur kommer att erbjuda det lilla extra i bostadsväg, säger Thomas Ellkvist, vd MVB Syd.

Bostäderna byggs i två etapper där den första omfattar tre hus med totalt 42 lägenheter. Husen kommer att vila på pelare där bostäderna börjar först på plan två. Materialen är genomgående valda för lång hållbarhet och husen kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Entreprenaden är en del av områdets expansion som kommer att knyta ihop de norra strandnära delarna av Lomma med området runt hamnen. Mats Olsson är ansvarig för CA Fastigheters projektutveckling i området:

– Lomma Norra har en enorm potential och etableringen av de nya bostäderna är ytterligare ett steg till att göra ett redan attraktivt område än mer eftertraktat. Samarbetet med MVB garanterar även kvalitet under resan.

Kvirkelhusen påbörjas under januari 2023 och kommer att pågå till tredje kvartalet 2024.

MISSTÄNKER DU FUSK

PÅ BYGGARBETSPLATSEN?

Vi hjälper er att skapa socialt hållbara byggprojekt genom att få kontroll över byggarbetsplatsen och underleverantörer.

Kontakta oss på sales@2secure.se, eller ring 08 656 50 00.

DIN KOMPLETTA PARTNER FÖR PROJEKTERING AV INDUSTRIANLÄGGNINGAR!

Ingenjörs rman Rörkraft erbjuder hög servicegrad och rätt kompetens baserat på mer än 20 års erfarenhet gällande avancerad industriprojektering. Vi genomför även laserscanning i samband med om- och tillbyggnad.

Vi har kontor i Lund, Karlshamn och Stockholm.

www.rorkraft.se

010-251 21 00

HÖR GÄRNA AV ER OM NI HAR FRÅGOR! Lars Johnson Tel. +46 (0)33 23 16 21 Mobil +46 (0)70 823 16 76 rescuelife247.se
RISKANALYSER / UTBILDNINGAR / DEMOVISNING / MONTERING / SUPPORT MONTERING
EN SÄKER HAMN
LIVRÄDDNINGSPOSTER RÄDDNINGSSTEGAR Anläggningskonstruktion Beräkningar Byggnadskonstruktion Processanalys Projektledning El & Automation För statisk dimensionering av rör- och rördelar.

KOPPARTALLEN SATSAR TROTS LÅGKONJUNKTUR,

TAR ÖVER CENTRALT BELÄGEN TOMT OCH BYGGER 50 HYRESRÄTTER >>>

LÅGKONJUNKTUR, HYRESRÄTTER I BORLÄNGE

KOPPARTALLEN

SATSAR TROTS LÅGKONJUNKTUR, TAR ÖVER CENTRALT BELÄGEN TOMT OCH BYGGER 50 HYRESRÄTTER I BORLÄNGE

Borlänge befinner sig i en fas med stor utveckling som inkluderar flera större företagsetableringar. Behovet av nyproducerade bostäder är stort samtidigt som kostnader för såväl byggmaterial, som stundande lågkonjunktur gör att många fastighetsbolag avvaktar att sätta igång större byggnationer.

Ett företag som istället väljer att satsa i Borlänge är fastighetsbolaget Koppartallen som tar över en centralt belägen tomt av Peab Bostad. I mars sätter man spaden i jorden för att bygga 50 hyresrätter vid Maximparkeringen tillsammans med Peab.

– Vi har jobbat på samarbetet under en längre tid och det känns jättekul att äntligen få komma igång med bygget, säger Koppartallens VD Katarina Hultqvist. Vi kommer att lägga stor vikt vid design och bekvämlighet av lägenheterna. Vi satsar på en lite högre standard än vad man oftast har i en hyresrätt, det handlar till exempel om materialval så som kakel och klinkers i badrummen, fullutrustade kök och stora fönster. Vi bygger med det vi kallar för ”villakänsla”.

– Dessutom kommer vi att erbjuda bilpool och appar för delningsekonomi mellan hyresgästerna, fortsätter hon.

– Koppartallen har starka finansiärer i ryggen och Katarina har många intressanta tankar kring framtidens boende. Vi har imponerats av den handlingskraft som hon har, och det nytänkande som präglar hennes projekt. Nu ser vi fram emot att påbörja byggnationerna, säger Per-Erik Halvarsson vid Peab Region Mellersta.

– Vi ser att en ny typ av hyresrätt kommer att vara en viktig pusselbit i framtidens boendeutbud, säger Katarina Hultqvist. Vi kallar det för ”livsstilsboende”, så som en bostadsrätt eller ett eget hus, men med tryggheten av att hyra och dessutom kryddat med en hög service. Det tror vi kommer att passa en bred målgrupp, avslutar Katarina Hultqvist.

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrättsförening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare

500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum, kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

VARNING! Ägaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet. www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sweden.se Tel. 040-94 40 30
cigaretttext.indd 1 16/06/2016 11:11:00
Lag (2016:545) om Skyddsrum
ETT FÖRETAG I www.smartdok.se Allt i en app – Ett system! Formulärbibliotek Hantera avvikelser KMA-handbok Fotodokumentation Byggdagbok & Egenkontroller Riskbedömning Bygg dina egna formulär & checklistor Förbättringsförslag & positiva observationer SCAN ME
Ett komplett KMA-system

INOM FÖRETAGSCAMPUSET UNI3 PÅ LINDHOLMEN I BALDER OCH GEELY I BOLAGSAFFÄR AVSEENDE

>>>

I GÖTEBORG FASTIGHET

BALDER OCH GEELY I BOLAGSAFFÄR AVSEENDE

FASTIGHET INOM FÖRETAGSCAMPUSET UNI3 PÅ LINDHOLMEN I GÖTEBORG

Fastighets AB Balder och Geely Europe Innovation Centre AB bildar ett gemensamt bolag för att utveckla, uppföra och förvalta den sjätte byggnaden på Uni3 by Geely på Lindholmen.

Våren 2022 lämnade Geely in en bygglovsansökan och juni samma år sattes spaden i marken för projektet B46. Nu har Balder och Geely beslutat att gemensamt fortsätta utvecklingen av projektet.

– Lindholmen med sitt Science Park och innovationscenter är ett attraktivt område som vi gärna vill vara del av. Jag är imponerad av det som hittills uppnåtts med Uni3 by Geely och är mycket nöjd att få göra denna fina investering tillsammans med Geely, säger Balders vd Erik Selin.

Geely Sweden Holdings är Sveriges största holdingbolag och omfattar bland annat fastighetsbolaget Geely Europe Innovation Centre AB som äger företagscampuset.

– Redan tidigt under utvecklingen av vårt campus märkte vi ett stort tryck från företag som var intresserade av att etablera sig här hos oss. Därför var det ett naturligt steg att bygga den

sjätte byggnad vi hade option på, och vi är väldigt glada över att kunna göra det i samarbete med Sveriges kanske främsta fastighetsbolag, Balder, säger Gang Wei, vd för Geely Europe Innovation Centre AB.

Den 12 våningar höga byggnaden B46 omfattar cirka 17 500 kvm. Förutom kontorslokaler finns plats för restaurang, butiker och utrymmen för utställningar och mässor i markplan samt en takterrass på översta våningen.

B46 utformas enligt miljöcertifieringen Miljöbyggnad Guld och omfattar såväl byggnadens materialanvändning, inomhusmiljö som energianvändning.

– Vi är mycket glada över att bli en del av projektet. Med ett utmärkt läge och en bra produkt kompletterar och förstärker fastigheten vårt befintliga bestånd, säger Emil Engelbrektsson, sverigechef för fastighetsutveckling på Balder.

I november tillkännagavs techbolaget Sinix Group som hyresgäst och blir bland de första att flytta in. Näringslivets intresse för Uni3 är stort och likaså för att etablera sig i B46. Diskussioner med potentiella hyresgäster pågår.

Entreprenör är BRA Bygg och B46 ska enligt plan stå klart för inflyttning sommaren 2024.

Nya Projekt 26 Mars 2023

NYA KVARTERET JOHANNA FÅR KONES UPPKOPPLADE HISSAR

I hjärtat av centrala Göteborg, utvecklar Hufvudstaden kvarteret Johanna. Nu står det klart att KONE kommer leverera uppkopplade hissar till det nya kvarteret, som ytterligare kommer öka tryggheten för denna moderna mötesplats.

I området Fredstan, ett stenkast från Göteborgs centralstation, ligger kvarteret Johanna bestående av fyra befintliga fastigheter och den så kallade ”Brända tomten” som stått tom sedan en brand år 2005. Här pågår nu Hufvudstadens stora om- och påbyggnadsprojekt med målet att skapa ett modernt och hållbart kvarter avsett för kontor, butiker och restauranglokaler. Hela projektet beräknas stå klart vid årsskiftet 2025–2026.

KONE och totalentreprenören NCC har ingått avtal om att KONE

ska leverera hissarna till projektet.

– Vi är oerhört glada och stolta över förtroendet och ser fram mot projektstart under första halvåret 2023, säger Oscar Blomén, försäljningschef på KONE i region Väst. Vi kommer att leverera 14 KONE MonoSpace 700DX-hissar som alla är uppkopplade och därmed förberedda för att kunna lägga till nya digitala tjänster för smarta byggnader, något som varit en viktig del för slutkunden.

Med inbyggd uppkoppling, en inspirerande användarupplevelse och bäst i klassen vad gäller miljöeffektivitet sätter KONE MonoSpace 700 DX-hiss en ny standard för vad en hiss kan vara. KONEs lösningar hjälper byggnader att uppnå certifieringar för gröna byggnader, såsom den internationellt erkända certifieringen BREEAM. Kvarteret Johannas samtliga kontorsytor kommer att uppfylla BREEAM och därmed bidra till en mer trygg och hållbar stadsmiljö.

Nya Projekt 27 Mars 2023

Din expert på fukt och hållbarhet i en byggnads alla faser

Polygon förebygger och avhjälper vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Vare sig det gäller befintligt bestånd eller nybyggnation är akuta och oväntade händelser kostsamma. Vi hjälper dig att minimera dessa samt tar kontrollen över miljökrav så att du kan bidra till ett hållbart samhällsbyggande.

Vi leder och samordnar ert miljöarbete

Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor.

Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden

En fuktexpert från Polygon kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras.

Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen.

Ring dygnet runt

020-235 235

Vi förebygger och avhjälper vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

GENETOR UTÖKAR HOS WIHLBORGS

PÅ HELSINGBORG C >>>

GENETOR UTÖKAR HOS WIHLBORGS PÅ HELSINGBORG C

Genetor Coworking, som idag har verksamhet på två våningsplan på Helsingborgs C (Terminalen 1), har tecknat avtal med Wihlborgs om ytterligare ett våningsplan på närmare 900 kvm. Inflyttningen äger rum vid årsskiftet 2023/2024.

Genetor Coworking etablerades 2019 och finns idag i centrala delar av Helsingborg, Malmö och snart i Hyllie och Lund. Företaget har ett premiumkoncept med flera olika typer av coworkinglösningar.

Utökningen på Helsingborg C från 2 200 till totalt 3 100 kvm sker på det översta våningsplanet med stora glaspartier och utsikt över staden och sundet. En internhiss kommer att byggas mellan de olika våningsplanen.

Coworkingaktören har i princip fullbelagt i sina lokaler i västra Skåne och ser ett behov hos flera befintliga hyresgäster att kunna expandera.

– Det är viktigt för oss att kunna erbjuda attraktiva lokaler på centrala adresser med goda förbindelser och det får vi verkligen på Helsingborg C. I de här fina lokalerna vill vi erbjuda bästa möjliga service, men också möjlighet att nätverka och upptäcka nya affärsmöjligheter. Våra kunder har dessutom centrala Helsingborgs breda utbud av butiker, restauranger och kultur rakt utanför dörren, säger Marie Willstrand, affärsutvecklare på Genetor Coworking.

– Lokalerna överst på Helsingborg C är verkligen något utöver det vanliga, och det är roligt att Genetor och deras kunder tar plats här. Vi har lagt mycket krut de senaste åren på att göra Helsingborg C till en välkomnande, trygg och attraktiv mötesplats för såväl resenärer som besökare och företag, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Säkrare, ljusare och enklare

Säkrare, ljusare och enklare

Vi har allt ni behöver för takläggning och många andra arbeten på fastigheter. Vi anstränger oss för att ni inte ska behöva göra något extrajobb, utan kunna beställa allt ni behöver direkt från oss. Vi utökar ständigt vårt sortiment för att tillgodose era behov. Marknadens lägsta priser. Jämför gärna själva!

Vi har allt ni behöver för takläggning och många andra arbeten på fastigheter. Vi anstränger oss för att ni inte ska behöva göra något extrajobb, utan kunna beställa allt ni behöver direkt från oss. Vi utökar ständigt vårt sortiment för att tillgodose era behov. Marknadens lägsta priser. Jämför gärna själva!

Säker röklucka och brandlucka

Säker röklucka och brandlucka

I en fastighet är det viktigt att man har en väl fungerande röklucka installerad. För att brandskyddet ska nå upp till kraven ska brandluckan anpassas efter utformning och storlek på byggnaden.

I en fastighet är det viktigt att man har en väl fungerande röklucka installerad. För att brandskyddet ska nå upp till kraven ska brandluckan anpassas efter utformning och storlek på byggnaden.

Röken gör störst skada

Röken gör störst skada

I händelse av brand är det oftast röken som orsakar störst skada. Med brandventilatorer/rökluckor kan den skadliga och giftiga röken släppas ut. Det gör att branden inte sprids lika snabbt, att luften hålls renare och inte luften blir lika farlig att andas.

Om man vill använda rökluckan till att släppa ut värme och förbättra ventilationen kan det vara smart att även installera en väderstation som automatiskt stänger luckan vid hård vind och regn.

I händelse av brand är det oftast röken som orsakar störst skada. Med brandventilatorer/rökluckor kan den skadliga och giftiga röken släppas ut. Det gör att branden inte sprids lika snabbt, att luften hålls renare och inte luften blir lika farlig att andas. Om man vill använda rökluckan till att släppa ut värme och förbättra ventilationen kan det vara smart att även installera en väderstation som automatiskt stänger luckan vid hård vind och regn.

Brand- och komfortventilator av hög kvalitet

Brand- och komfortventilator av hög kvalitet

Motorstyrd brandventilator

Motorstyrd brandventilator

Våra brandluckor håller hög kvalitet och vi har allt som behövs för att anpassa rökluckorna efter olika sorters byggnader. Vi har bland annat enlocksventilatorer och tvålocksventilatorer med kupol eller lanternin. Självklart har vi även alla tillbehör som inbrottsgaller, nedstörtskydd, motorer och styrcentraler för luckorna.

Våra brandluckor håller hög kvalitet och vi har allt som behövs för att anpassa rökluckorna efter olika sorters byggnader. Vi har annat enlocksventilatorer och tvålocksventilatorer med kupol eller lanternin. Självklart har vi även alla tillbehör som inbrottsgaller, nedstörtskydd, motorer och styrcentraler för luckorna.

https://issuu.com/b2bnyheter.se/docs/nya-projekt_byfa_la_010-2022

Svanhals för kabelgenomföringar

Svanhals för kabelgenomföringar

För kabelgenomföringar mellan inner- och yttertaket och skyddar kabeln mot påfrestningar, vattenflöden och läckor. Vi har många olika varianter av svanhalsar, så som pappsvanhalsar och protansvanhalsar.

För kabelgenomföringar mellan inner- och yttertaket och skyddar kabeln mot påfrestningar, vattenflöden och läckor. Vi har många olika varianter av svanhalsar, så som pappsvanhalsar och protansvanhalsar.

Åskledarfäste

Åskledarfäste

Takledningshållare med ledningshållare och underdel av doppförzinkat stål.

Åskledarfäste

Åskledarfäste

Takledningshållare med ledningshållare och underdel av doppförzinkat stål.

Takledningshållare för horisontaltak. Fyllnadsvikt på 1 kg i frostbeständig betong.

Takledningshållare för horisontaltak. Fyllnadsvikt på 1 kg i frostbeständig betong.

Takljuskupol 3-glas

Takljuskupol 3-glas

Rundad eller pyramid.

Vi har de flesta storlekar i lager.

Rundad eller pyramid. Vi har de flesta storlekar i lager.

Uppstignings-/ inspektionslucka

Uppstignings-/ inspektionslucka

• Låsningsbara från in- eller utsidan.

• Låsningsbara från in- eller utsidan.

• Träram med svart eller tegelröd kondensisolerad plåtlucka.

• Träram med svart eller tegelröd kondensisolerad plåtlucka.

Fuktavluftare

Fuktavluftare

ø 75 för PVC duktak.

ø 75 för PVC duktak.

ø 75, 110 och 160 för papptak.

ø 75, 110 och 160 för papptak.

RING OSS PÅ 031 – 43 50 90 ELLER GÅ IN PÅ WWW.MILLETECH.SE Bergsjödalen 55 | Göteborg | 031–43 50 90 order@milletech.se | www.milletech.se • Taksäkerhet • Träskruv/bricka • Byggskruv • Lättbetongskruv/bricka • Takstosar • Takbrunnar • Teleskophylsor • Betongskruv • Betongstift • Lättbetongskruv • Plåtskruv med borrspets • Träskruv • Dubbelgängad träskruv • Slangklämmor • Montagehjälpmedel • Brickor • Mätredskap • Verktyg • Betong- / hammarborr • Tätningsprodukter • Skyddsartiklar • Ljuskupoler • Uppstigningsluckor m.m VÄLKOMMEN TILL OSS OM DU VILL BLI LIKA LÖNSAM SOM VÅRA KUNDER
RING OSS PÅ 031 – 43 50 90 ELLER GÅ IN PÅ WWW.MILLETECH.SE Bergsjödalen 55 | Göteborg | 031–43 50 90 order@milletech.se | www.milletech.se • Taksäkerhet • Träskruv/bricka • Byggskruv • Lättbetongskruv/bricka • Takstosar • Takbrunnar • Teleskophylsor • Betongskruv • Betongstift • Lättbetongskruv • Plåtskruv med borrspets • Träskruv • Dubbelgängad träskruv • Slangklämmor • Montagehjälpmedel • Brickor • Mätredskap • Verktyg • Betong- / hammarborr • Tätningsprodukter • Skyddsartiklar • Ljuskupoler • Uppstigningsluckor m.m VÄLKOMMEN TILL OSS OM DU VILL BLI LIKA LÖNSAM SOM VÅRA KUNDER
www.hrc-europe.com High Performance Reinforcement Products Cer ed … Environmental Product Declara on (EPD) … BIM tools HRC Europe NL BV NL-8211 AD Lelystad The Netherlands HRC Europe AS N-3426 Lierstranda Norway info@hrc-europe.com

BOSTADSKÖPARE TILLTRÄDER PROJEKTEN PORT 17 OCH VILLA NORDÄNG

Cernera Fastigheter har under december färdigställt 60 lägenheter i projekten Port 17 och Villa Nordäng. Bostadsköparna har nu tillträtt lägenheterna.

Två olika projekt, där det mindre Villa Nordäng utgörs av 12 lägenheter i en liten, personlig bostadsrättsförening på Bergdalen i Borås med sekelskifteskänsla. Port 17 på Byttorp i Borås består av 48 lägenheter i modern skepnad med centrumnära läge.

– Alltid lika kul att gå i mål med våra projekt och se köparna flytta in, säger Oskar Malmén, vVD på Cernera. Det är också ett kvitto på att vi tänkt rätt, båda projekten har haft en stor efterfrågan och vi planerar för fler projekt i dessa områden.

MILJÖ & EFFEKTIVITET I HARMONI

Alron Chemical AB är Skandinaviens ledande leverantör av peroxidbaserade & mikrobiologiska produkter, system och tjänster till saneringsbranschen.

I över 40 år har vi tillämpat modern forskning och teknik för att utveckla produkter inom områdena desinfektion, byggnadsskydd, mögel- och luktsanering som är ekonomiska och effektiva utan att kompromissa med vare sig hälsa eller miljö.

DESINFEKTION

LUKTKONTROLL RENGÖRING BYGGNADSSKYDD AVLOPPSUNDERHÅLL NYHET! Alron Chemical Co AB Kontakta oss för mer information: Tel. 0152-134 75 | info@alron.se | www.alron.se

Stålleveranser

www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning.

Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

EN HYLLNING TILL PLATSEN >>>

EN HYLLNING TILL PLATSEN

Precis innan årsskiftet beviljades bygglov för två nya bostadshus med 69 lägenheter i en skogsslänt väster om Stockholm. E/S-A Arkitekter har tillsammans med Brovalvet Förvaltnings AB och Mecon Bygg AB utvecklat kvarteret Storsiren som präglats av områdets befintliga 50- & 60-talsarkitektur.

Med respekt för den befintliga bebyggelsen och de boende i området har det lagts stor vikt vid 50- & 60-talets karaktäristika drag och flirten med dåtidens uttryck är tydlig men med ett modernt perspektiv.

Stor omsorg om små detaljer har varit vår ledande tes genom arbetsprocessen och det har präglat husens gestaltning, berättar arkitekt Sara Lyckstedt.

– Byggnaderna i Storsiren har likt övriga hus på gatan ett återhållsamt uttryck med en varm färgsättning och ordnad fönstersättning. Det gör att husen inte gör så mycket väsen av sig och lätt smälter in i omgivningen. När man kommer närmre kan man dock upptäcka små detaljer, som små smycken på fasaden, i form av bland annat bearbetade räcken men också gedigna materialval och möten. När vi ritar hus handlar det inte bara om husets gestaltning utan även om boendekvalitéer invändigt, gårdens utformning och om hur det känns när man närmar sig huset.

Till husen har det ritats fem välkomnande entréer med karosseripanel. Med små variationer har vardera entré fått ett eget uttryck genom stora glasade ekpartier som lyser som lyktor längs gatan på kvällen. I ett gathörn mellan de två husen bildas ett nytt torg med en lokal där förhoppningen är att det ska etableras ett bageri eller liknande. Denna plats kommer att vara som en samlingspunkt för både de boende och alla i området.

Det naturnära läget, bara ett stenkast från Mälaren, har varit en tillgång i utformningen av den lummiga innergården. Befintliga träd har bevarats och lekplatser har integrerats på ett naturligt sätt i den vilda naturen.

Nya Projekt 42 Mars 2023

HYREX – STÄLLNINGSFÖRETAGET

SOM TAR HÖJD FÖR SÄKERHETEN

Hyrex AB och Hyrex Industri AB är två av de ledande ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala.

Vi har egen KMA-ingenjör, konstruktör och även säkerhetsinspektör vilket garanterar både säkerhet och hög kompetens till era projekt.

Med över 40 års erfarenhet i branschen är vi specialister på tekniska lösningar och säkra produkter.

Hyrex inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen

STOLTA MEDLEMMAR I STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING, BYGGFÖRETAGEN SAMT STIB-AUKTORISERADE.

Produkter i stål från Häfla Bruk

Häfla Bruks AB tillverkar bl.a. raka trappor, spiraltrappor, räcken, lättdurk och sträckmetall i stål för alla miljöer, såväl inomhus som utomhus.

610 14 Rejmyre, Tel 0151-52 40 00, Fax 0151-52 40 40
Sträckmetall i fasad, VA-Teknik Sweden AB i Borås
info@hafla.se, www.hafla.se
Rak trappa i flera löp, Skatteverket i Malmö Spiraltrappa med skyddsbur, Origohuset Hovås, Göteborg Lättdurk, Resecentrum, Älvsjö

MKB FASTIGHETS AB BYGGER 192 NYA BOSTÄDER I SÖDRA NYHAMNEN

Mer än tre år efter förvärvet av fastigheten Godsfinkan 3 i Södra Nyhamnen kan MKB äntligen starta nyproduktion av 192 nya hyresbostäder. Förseningen beror på överklagande av entreprenaden.

Godsfinkan blir MKBs första hus i Nyhamnen och det blir något utöver det vanliga eftersom huset blir 19 våningar högt. Godsfinkan rymmer 192 hyreslägenheter, många med balkong och en storslagen utsikt över sundet. Det kommer även att finnas sju kommersiella lokaler samt parkering.

– Det är mycket glädjande att vi äntligen kan komma i gång att bygga. Överklagandeprocessen har tagit tid men nu ser vi fram emot en efterlängtad byggstart direkt efter sommaren, säger Christina Lundby, nyproduktionschef, MKB Fastighets AB.

MKB förvärvade Godsfinkan i november 2019 från Jernhusen och innebär en möjlighet för bolaget att vara en del i arbetet med att utveckla den nya stadsdelen Södra Nyhamnen.

– Att kunna erbjuda Malmöborna hyresrätter i detta centrala, stationsnära läge är både roligt och strategiskt viktigt. MKB bygger i hela Malmö, vår nyproduktion har varit mycket hög de

senaste åtta åren, men att bygga i ett så pass centralt läge som vid centralstationen är ovanligt för oss, säger Christina Lundby.

MKB förvaltar och bygger ett brett och differentierat utbud av hyreslägenheter för hela Malmös befolkning. Just nu har bolaget cirka 700 hyreslägenheter i produktion. 2022 färdigställde MKB 478 lägenheter i bland annat Segevång, Limhamn och Katrinelund.

FAKTA GODSFINKAN

Antal lägenheter: 192

Antal våningar: 3 huskroppar; 7, 16 respektive 19 våningar

Lägenhetsstorlekar: 1 – 4 rum och kök

Planerad inflyttning: 2026

Arkitekt: Fojab

Totalentreprenör: Byggnads AB Tornstaden Syd

Adress: Inte klart, troligtvis Carlsgatan

FAKTA NYHAMNEN

Nyhamnen är ett av Malmös största och mest centrala stadsutvecklings-projekt och omfattar cirka 93 hektar. Malmö stad har arbetat fram ett planprogram för Södra Nyhamnen parallellt med en fördjupad översiktsplan för hela Nyhamnen. Nyhamnen ska fullt utbyggt kunna rymma upp till 9 000 nya bostäder och 21 000 nya och gamla arbetsplatser. Utbyggnaden väntas vara klar i sin helhet omkring år 2050.

Nya Projekt 46 Mars 2023

SNABBA BESPARINGAR FÖR FASTIGHETER

•Smart termostat för fastigheter

• Återbetalningstid ca 2-4 år även för mindre fastigheter

• Effektiv märkesoberoende styrning

• Realtidseffekt med Ngenic Track

• IMD för flerbostadshus

• Se var och när förbrukningstoppar uppstår

• Rättvis fördelning av förbrukning

• Bättre energiprestanda och lägre kostnader

LÄS MER PÅ: NGENIC.SE/FORETAG

Stepisol Ljudgolv

Ombyggnad av vindar. För bästa resultat gjuter man direkt på stepisolen. Stepisolgolv i kombination med golvbeläggning av plast eller linoleum uppfyller konstruktionen luft- och stegljudsklass

B i SS 01 52 67 på träbjälklag och klass A på betongbjälklag.

Gymgolv. Stepisol Silence 300 Grå 60 mm kombineras med 30mm gummimatta för bästa resultat. Fungerar utmärkt för att dämpa ljuder av tunga hantlar och stänger som tappas i golvet.

Sportgolv. Stepisolvskiva (50 mm) och 2 st 16 mm spånskivor, samt golvbeläggning av plast eller trä.

Byggvarudeklarationer. Produkterna är byggvarudeklarerade.

”Stepisol är registrerad i BASTA-registret”. ”BASTA-registreringen innebär att vi kan styrka att denna produkt klarar BASTA-kriterierna avseende miljö-och hälsofarliga egenskaper. Se www.bastaonline.se”. 2018

Stepisol

Svensk Emballageteknik AB Åkervägen 15, 177 41 Järfälla - 08-580 940 00 sales@stepisol.se | www.stepisol.se
FULL KONTROLL & INGA KONSTIGHETER!

NORDENS HÖGSTA KONTORSHUS STÅR STARKT

TACK VARE GODA SAMARBETEN OCH BRA MATERIALVA

>>>

NORDENS HÖGSTA KONTORSHUS STÅR STARKT TACK VARE

GODA SAMARBETEN OCH BRA MATERIALVAL

Göteborgs skyline håller på att förändras. I stadsdelen Gårda uppförs flera nya och moderna byggnader, som sida vid sida kommer att sätta en ny prägel på staden.

En av dessa byggnader är Citygate, Skanskas 144 meter höga kontorsprojekt, som tack vare ett välfungerande samarbete mellan såväl arkitekter som entreprenörer nu är ett av Göteborgs högsta landmärken.

– Ett bra exempel på hur ett samarbete bör fungera på riktigt”. Det säger chefsdesigner och huvudägare Johan Casselbrant från Kanozi Arkitekter om Citygate, Nordens högsta kontorshus. Tillsammans med den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects har Kanozi varit med i designprocessen för Göteborgs nya landmärke, som nyligen öppnat sina dörrar.

– Samspelet mellan oss och Henning Larsen Architects är ett bra exempel på hur Skanska har vågat tänka utanför boxen och sätta arkitekturen högt på dagordningen, förklarar Johan Casselbrant.

Skanska är totalentreprenör och bygger Citygate åt Skanska Fastigheter Göteborg. Byggnaden certifieras enligt WELL och miljöcertifieras enligt LEED Platinum. Det ställer stora krav på inomhusmiljön och därför har man valt att skapa en bra ljudmiljö med hjälp av bland annat de akustiska undertaken Rockfon Sonar® och Rockfon Sonar® dB, i kombination med Rockfons mattvita bärverk. Tack vare bärverkets unika yta med låg glansighet förblir det vitt från alla vinklar.

ETT UTMANANDE PROJEKT

Citygate består av moderna flexibla kontor i 36 våningar, med konferenslokaler, co-working, restaurang, café och stora loungeytor, samt ett glasat atrium i de nedre planen och cykelhotell samt parkering. Johan Casselbrant berättar:

– Det var en utmaning att hantera de stora publika ytorna. Här vill man ha en stor öppenhet med en välkomnande känsla. Samtidigt måste god akustik säkerställas. Därför jobbade vi intensivt med taken och valde Rockfons akustiska undertak

bakom ribbverk av trä för dessa ytor, säger Johan Casselbrant och fortsätter:

– I kontorsmiljöerna krävs annan dämpning och det är även där viktigt att hantera ljudet. Till det finns många färdiga lösningar. Här har vi använt Rockfons beprövade system som dessutom är flexibla och kan hantera all nödvändig installation, såsom belysning och kylning.

GÖTEBORG ÄNDRAR KARAKTÄR

För Johan Casselbrant har det varit ett spännande projekt från början till slut:

– Det som är härligt med huset är att det tar en helt annan plats i stadsbilden än innan. Hela Gårda ändrar just nu karaktär och husen ändrar hur man läser staden. Entrétorget in i byggnaden ger även mycket karaktär till platsen och erbjuder en annan dynamik i området. Det har varit mycket roligt att vara med i det här projektet, säger Johan Casselbrant.

Han kompletteras av projektchef David Carlsson från totalentreprenören Skanska, som avslutar:

– Vi är jättestolta över byggnaden. Det är inte ofta man bygger en stor pjäs som den här på denna höjd. Det har varit en trång arbetsplats med många utmaningar så vi är väldigt stolta över det vi har åstadkommit.

Nya Projekt 52 Mars 2023

FRAMTIDEN INOM

ENER GI EFFEKT I VT BY GG AND E

Ett sandwichelement med innovativa isoleringsegenskaper

Produktion nu möjlig i Finland

Bäst i klassen

λ= W/(m K)

(med hänsyn tagen till åldring enligt EN 14509)

certifierat av försäkringsbolag

SP Fire 105

Fasad brandtest

B-s1,d0

brandegenskaper (mycket begränsad rökutveckling) enligt EN 13501-1

Kingspan AB

Kråketorpsgatan 10 C

431 53 Mölndal, Sweden

t: +46 31-760 26 99 e: info@kingspan.se

Kontakta Oss:

VAR HAMNAR ERA KOSTNADER FÖR TRAFIKSKADOR?

Enligt trafikskadelagen skall alla skador som orsakas av trafikförsäkringspliktiga fordon ersättas, även om fordonet är okänt.

Trafikskadetjänst erbjuder den kompetens som fordras för att ni skall få ersättning för skador som orsakats både vid smitningsolyckor och då det skadevållande fordonet är känt.

KONTAKTA OSS

08-646 70 40

www.trafikskadetjanst.se

När standardlösningar inte räcker till Kundanpassade kök och inredningar från Dalarna Claessons
• 0226-618 20
Snickeri AB
Fabriksgatan 2, Krylbo
claessonkok.se

KOPPARTALLEN SKRIVER SAMARBETSAVTAL MED HUSMANHAGBERG

Husman Hagberg är ett mäklarföretag med mer än 100 kontor runt om i Sverige. Företaget har sedan starten för över 25 år sedan visat framfötterna med nytänkande och kundperspektiv i fokus.

Man var bland annat först i landet med homestyling, man var också först med att inspirera kunderna med appar och fortsätter att använda teknikens hjälp för att förenkla mötet mellan säljare och köpare.

– Det här passar oss utmärkt, säger Koppartallens VD Katarina Hultqvist. Vi vill ligga i framkant när det gäller boende och hur det ska vara utformat för att passa människors liv. Att hitta en mäklare som har samma grundsyn som oss är otroligt värdefullt.

Joakim Sultan är franchisetagare för HusmanHagberg i Borlänge /Säter.

– Våra medarbetare bor i området där de arbetar. Vi vet vad vi pratar om, säger han. Vi vill känna till var barnen kan gå på dagis. Vilken skola som är bäst. Var man köper det godaste brödet. Hur man lättast tar sig till jobbet. Den kunskapen är lika viktig för oss som byggteknik, ekonomi, juridik och vackra bilder. När vi nu tar oss an försäljningen av Koppartallens nybyggda lägenheter så är vår lokalkännedom en stor styrka.

Koppartallen bygger just nu lägenheter i både Falun och Borlänge, och fler byggnationer är på gång.

– Det är kul att få sälja lägenheter som har det där lilla extra, säger Joakim Sultan. De lägenheter som Koppartallen bygger har i många fall ett helt nytt tänkande med allt från delningsekonomi och bilpool, en lounge istället för en traditionell portuppgång, tvättservice och gemensamhetsytor. Det är något nytt för vår region och det är ju precis så som vi vill jobba.

Vi levererar och installerar vitvaror, köksinredningar och tvättstugor.

Sedan 70-talet har vi på KöksCentrum hjälpt nöjda bygg- och fastighetsföretag i hela södra Sverige.

Låt oss hjälpa er! För offert och referenser kontakta någon av våra kunniga byggsäljare här nedan.

SKÅNE & HALLAND

Michael Ellerstrand

Tel: 0763-90 17 95

michael.ellerstrand@elon.se

Robert Sjölander

Tel: 0737-01 91 74

robert.sjolander@elon.se

SMÅLAND

Tommy Leifsson

Tel: 0733-695865

tommy.leifsson@elon.se

www.kokscentrum.com

LEISTER, LEISTER, PROFFSENS VAL I ÖVER 40 ÅR Backa
Tel 031-583065
Info@piltorps.se l www.piltorps.se
Bergögata 7, 422 46 Hisings Backa |
|
We
NORDICA Husfärger färgsystem med brandskydd TEknos FR FACADE + NORDICA-serien brandskyddar din husfasad • Teknos FR Facade uppnår B-s1,d0, SP Fire 105 och systemet har verifierad bruksklass EXT enligt EN 16755. • Systemet innefattar TEKNOSAFE 2407-00 + NORDICA EKO 3330-03 + slutstrykning med Teknos husfärger i NORDICA-serien, finns i tre glanser; matt, halvmatt och blank. • NORDICA CLASSIC är Svanenmärkt. Standardprofil • Specialprofiler Allmogelister • Egen design 0247-125 00, 127 40 | sebe@une.se | www.uneprodukter.se Europas modernaste listmåleri finns i Leksand!
make wood last longer

OBOS OCH VEIDEKKE BLIR PARTNERS

I WENDELSTRAND

BYGGER 200 BOSTÄDER >>>

OBOS OCH VEIDEKKE BLIR PARTNERS I WENDELSTRAND – BYGGER 200 BOSTÄDER

OBOS och Veidekke blir partners till bostadsområdet Wendelstrand, precis vid Landvettersjön i Härryda kommun, 15 minuter från centrala Göteborg. Det blir nu klart efter en affär med Next Step Group där OBOS och Veidekke förvärvar 19500 BTA för cirka 200 bostäder.

Medlemsorganisationen OBOS är en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare och Veidekke är ett av de största entreprenadbolagen i Norden. Tillsammans har de lång erfarenhet av att utveckla och bygga hållbara bostäder. Nu går parterna in gemensamt och förverkligar den högt ställda visionen i nya stadsdelen Wendelstrand tillsammans med övriga partners.

– OBOS arbetar långsiktigt för att säkra nya attraktiva bostäder för våra medlemmar. Jag är därför väldigt glad över att vi ska utveckla och förverkliga visionen om Wendelstrand tillsammans.

Här kommer vi att bygga både flerfamiljshus och småhus i ett område i Göteborgsregionen som har nära till både natur, service och storstaden. Vi kan redan nu avslöja att vi kommer erbjuda boköpsmodellen OBOS Deläga, säger Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem.

Förverkligandet av visionen pågår och just nu byggs såväl infrastruktur som områdets hållbara flaggskeppsbyggnad Lakehouse,

ritad av Norska topparkitekterna Snøhetta. I höstas gick även HSB in som partner i projektet och tillsammans ska parterna skapa och genomföra drömmen om en hållbar och modern stadsdel med 1000 nya hem. Förutom områdets nav Lakehouse planeras det också för skola, förskola och ett mobilitetshus med laddstationer och smart service i det natursköna området vid Landvettersjön.

– Vi ser fram emot att bygga ett nytt bostadsområde tillsammans med hög hållbarhetsprofil. Det känns fantastiskt hedrande och inspirerande och vi ska förvalta detta förtroende och leverera hållbara bostäder där människor vill bo, leva och trivas, säger Charlotta Nilsén, verksamhetsområdeschef Bygg Veidekke.

Next Step Group har framgångsrikt utvecklat den uppmärksammade stadsdelen Nya Hovås som blivit ett föregångsexempel inom stadsbyggnad. Idag är Nya Hovås välkänt både för sin arkitektur, sitt småskaliga stadsliv och för sitt ”recept” på stadsbyggnad som nu ska appliceras i Wendelstrand och visa vägen mot ett modernt sätt att bygga, leva och bo.

– Jag är stolt över att vi får med oss Veidekke som vi har en gemensam historia med från Nya Hovås och OBOS som är en stor, innovativ medlemsorganisation. Det bevisar vilken stark vision vi har i Wendelstrand och skänker samtidigt trygghet till bostadsköpare, där vi nu har laget för att skapa ytterligare en gemensam stadsdel i världsklass, säger Jacob Torell, VD och grundare av Next Step Group.

Nya Projekt 62 Mars 2023

VI KAN ASFALT

Asfaltera ny vägsträcka, laga potthål, planera och asfaltera en gårdsplan utanför en industri eller garageuppfart – ja, vi utför alla typer av asfalteringsarbeten.

Vi har också kompetensen att göra förberedande markarbeten med grävningar och planering av den yta som ska asfalteras.

Besök asfaltsgruppen.se eller ring oss på 013 12 59 50 för mer information.

NORMSTORP Asfaltsgruppens Asfaltverk LINKÖPING (HK) NORRKÖPING MOTALA STOCKHOLM VAGNHÄRAD Asfaltsgruppens Asfaltverk Asfaltverket Normstorp 585 98 Linköping Jägarvallsvägen 3A 584 22 Linköping Skalles väg 5 605 97 Norrköping Drakvägen 9 591 32 Motala Gustav Adolfsvägen 60 141 32 Huddinge Kalkbruksvägen 610 74 Vagnhärad

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.

Paint AP från

Nils Malmgren AB

färger och lacker med unikt framtagna egenskaper

Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper.

I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust.

Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.

Diffusionsöppna akrylatsystem låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se

SPRINGHILL HYR 6 400 KVM I WIHLBORGS NYA LOGISTIKANLÄGGNING I HELSINGBORG

Wihlborgs har tecknat avtal med Springhill Textile AB om 6 400 kvm i den toppmoderna logistikanläggning som ska uppföras på hamnnära Plåtförädlingen 15 i södra Helsingborg.

Logistikanläggningen omfattar totalt 8 700 kvm och blir den sista större byggstenen i det expansiva industriområdet Hamncity. Området har nära till Sveriges näst största containerhamn och snabb access till de stora europavägarna.

Anläggningen har flexibel planlösning och åtta lasthus, vilket ger möjlighet till ändamålsenliga lokaler och ett strategiskt flöde för in- och utlastning. Byggnaden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad silver och taket att täckas av solceller.

Uppförandet påbörjas i början av 2023 med beräknat tillträde för Springhill i december 2023.

Springhill är ett textilföretag med mångåriga rötter i Helsingborg som under varumärkena Softer days, Crossbow, Topeco, Noble House och Gripsholm säljer strumpor, underkläder och hemtextilprodukter.

– Vi ser fram emot att flytta till nya hållbara lokaler som är anpassade till hur vår verksamhet ser ut idag. Wihlborgs känns som en bra samarbetspartner för oss, säger Anna Holmberg vd för Springhill Textile AB.

– Förutom det strategiska läget och möjligheterna att utforma lokalerna för olika verksamheter är det ett trivsamt område för medarbetarna med goda kollektivtrafikförbindelser, gott om parkeringsplatser och ett bra serviceutbud. Vi ser fram emot att välkomna Springhill hit, säger Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs.

SYSTEMSVETS – SPECIALISTER MED HELHETSANSVAR

Systemsvets är inriktade på högkvalificerade svets- och montagearbeten främst i rostfritt men även andra material. Företaget har högsta fokus på sin specialistkompetens, men har samtidigt mycket stor bredd.

Kunderna finns inom allt från läkemedelsindustri, övrig processindustri och kärnkraft, till gas- och kylanläggningar. Processinstallationer och rostfritt är de gemensamma nämnarna för alla affärsområden. Systemsvets har också en stor bredd genom att ta helhetsansvar och leverera paketlösningar. Åtagandet spänner över alla faser från planering av uppdraget till och med tester, inspektion och dokumentation.

SMIDIGA OCH FLEXIBLA

Systemsvets har två fullskaliga stationära verkstäder, i Norrköping och Uppsala. Där produceras moduler och skiddar och här förebereder man för installationer i fabrik. De senaste åren har Systemsvets dessutom investerat i flera mobila verkstäder, vilket är en otroligt smidig och flexibel lösning som gör att man kan producera och montera med största precision, utan att ta upp dyrbar yta i fabriksbygget.

– Kunderna uppskattar verkligen vår förmåga att vara på plats snabbt med våra mobila verkstäder för att starta upp arbetena och sedan att vi fullföljer projektet till och med den avslutande dokumentationsfasen, berättar Nicke Sundberg, som är projektledare. Vi tar helhetsansvar mot kunden för all dokumentation gällande vårt arbete. Dokumentationen omfattar materialcertifikat, material-

mottagning, RA-mätning, svetslistor, testprotokoll samt inspektion. Företaget har mer än tjugo års erfarenhet av att hantera projekt i alla faser.

Systemsvets utför både processinstallationer och service. Affärsidén är att leverera högklassiga lösningar inom allt slags montage. Den huvudsakliga inriktningen är vid större fabriksbyggnationer men även skilda typer av uppdrag inom övrig industriell service.

– Vi är verksamma inom områden såsom läkemedel, livsmedel, kylanläggningar och maskinmontage och andra områden som är i behov av rostfria installationer, fortsätter Nicke Sundberg.

– Att garantera en hög kompetens ställer stora krav på vår personal. För att säkerställa kvalitén på våra uppdrag genomförs kontinuerligt utbildningar inom olika kvalitetsförbättrande områden. Detta för att alltid hålla högsta fokus på kvalitet, avslutar Nicke Sundberg.

SPÅRBARHET OCH DOKUMENTATION

Systemsvets är nischade inom avancerad TIG- och Orbitalsvetsning samt rördragning där kraven på renhet, ytfinish samt spårbarhet och dokumentation är höga.

All personal får genomgå svetsarprövning enligt SS-EN 287 och/eller SS-EN 1418. De är utbildade inom standarden ISO 5817 för att säkerställa den kvalitet som krävs.

Systemsvets är godkänt för de mycket krävande interna standarderna hos alla större svenska läkemedelsbolag. Detta innebär ett uttalat förtroende som talar sitt tydliga språk.

Nya Projekt Mars 2023 - DETTA ÄR EN ANNONS Nya Projekt November 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

Systemsvets inleder projekten med genomgång av arbetshandlingar. Därefter håller man inledande planeringsmöten där man går igenom det som är viktigt i början av projektet. Detta innefattar exempelvis kravspecifikation, vilka arbetsledare som kommer att vara delaktiga samt vilket material som behövs.

Med hjälp av fiberoptisk utrustning kan svetsskarvar inspekteras även invändigt för att ytterligare garantera ett noggrant utfört arbete enligt ställda krav.

Systemsvets inledde verksamheten 1989. Under trettio år har företaget utfört svetsarbeten i olika industrianläggningar. Företaget har en rad nöjda kunder inte minst inom läkemedel och livsmedel, där många beställare har mycket högt ställda krav gällande utförande samt att färdigställandetider hålls. Bättre merit för en leverantör av svets- och montageuppdrag går inte att få.

• Läkemedel

• Livsmedel

• Kärnkraft

• Kylanläggningar

• VS-installationer

• Maskininstallationer

• Gasanläggningar

Systemsvets ser alltid till att företagets svetsare har rätt kompetens för arbetet. All personal får genomgå svetsarprövning enligt EN 287 och EN 1418. Företaget har även personal som är utbildade inom standarden ISO 5817. Systemsvets har också interna krav för att säkerställa den kvalitet som krävs på montage i miljöer med högsta krav på renhet och hygien.

Systemsvets satsar på den senaste teknologin. Maskinparken innefattar bland annat ett tiotal orbitalsvetsmaskiner samt tillhörande kringutrustning för kvalificerade montage.

Nya Projekt Mars 2023 - DETTA ÄR EN ANNONS Nya Projekt November 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS
WWW.SYSTEMSVETS.COM

LÖVÅNGERS BYGG LANSERAR

MONTERINGSFÄRDIGA BYGGSATSER FÖR ATTEFALLSHUS

>>>

BYGGARVID GJORDE DET OMÖJLIGA MÖJLIGT – LAGER 157 FLYTTADE IN TIDIGARE ÄN PLANERAT

I tre etapper har ByggArvid på uppdrag av 157 Logistics AB utfört byggnation av Lager 157s lagerlokaler. Projektet att bygga ytterligare 10 000 kvm i etapp 3 på Rönnåsen i Ulricehamn stod klart i oktober – tillträde skedde hela 21 dagar tidigare än planerat.

År 2017 fick Ulricehamnsbaserade byggföretaget ByggArvid i uppdrag av 157 Logistics AB att uppför en lagerhall med kontor och plats för e-handel. Fastigheten byggdes på Rönnåsen, ett industriområde i norra Ulricehamn utmed riksväg 40.

ByggArvids kunskap och deras engagemang kom till sin rätt, då de fick stort förtroende att utföra och planera nybyggnationen tillsammans med 157 Logistics AB. År 2020 utökades ytan till 20 000 kvadratmeter och under hösten 2022 fick ByggArvid uppdraget en tredje gång att bygga ytterligare en utbyggnad på 10 000 kvadratmeter.

– Att för en tredje gång få jobba med samma kund – för mig är det att vara en självklar samarbetspartner, säger Elisabeth Dahlgren, VD ByggArvid. Det är också ett kvitto på att vi har gjort rätt de två tidigare gångerna. Att få göra det en tredje gång gav oss möjligheter till att utmana oss själva ännu mer. Sedan de två tidigare etapperna har vi utvärderat och funnit våra förbättringspunkter och de åtgärder som är kostnadseffektiva, både för oss och för kunden, berättar Elisabeth.

Etapp tre av Lager 157 innebar från start en utmaning för ByggArvid. I april 2022 gjordes första spadtaget. Enligt avtalet skulle överlämnandet och tillträde av Lager 157 etapp tre vara den 31 oktober 2022. Detta såg företaget som en omöjlighet.

- Trots att det var pandemi och materialbrister så lyckades vi färdigställa projektet tidigare än vad som var lovat, fortsätter Elisabeth Dahlgren. Vi visste att tiden betydde otroligt mycket för vår kund. Vi gjorde

allt vi kunde för att producera, optimera och tidsplanera. Tillsammans med alla samarbetspartners lyckades vi. Det är helt fantastiskt att vi kunde färdigställa projektet 21 dagar tidigare än avtalat. Detta blev otroligt kostnadseffektivt för samtliga parter.

Pandemi, oroligheter i Europa och konjunktursvängningar har satt sina spår även i byggbranschen med en orolig marknad med korta offerttider. Något som ByggArvid tog som en utmaning. De anser att med bra medarbetare, internt och externt, uppnår vi målen.

För att lyckas med den korta byggtiden krävdes gott samarbete från samtliga parter för att finna effektiva lösningar. Alltid med säkerhet, hållbarhet och lönsamhet i åtanke. Ytterligare en viktig byggsten för att nå utsatta mål menar företaget är ett gott team som sprider goda tillstånd.

– Vi hade under hela projektet bra folk vi har med oss där samarbetet fungerade som önskat, säger Kalle Petersmo, arbetsledare vid Lager 157 etapp 3. På plats hade vi många underentreprenörer som varit involverade i de tidigare etapperna och deras stora förhoppningar på projektet uppnåddes, vilket var roligt. Projektet ligger vid ett fantastiskt solläge där uppe på toppen av Ulricehamn så vi hade många trevliga grill-luncher tillsammans med alla i projektet vilket skapade en härlig stämning och gemenskap bland alla inblandade, berättar Kalle.

Nu är byggföretagets förhoppning att de får möjlighet att arbeta och prestera på liknande projekt. De har funnit projekttypen de är bra på och kan utvecklas vidare i.

– Lager 157´s lagerlokaler är ett praktexempel på den typ av lagerlokaler vi vill bygga mer utav, fortsätter Elisabeth Dahlgren. Vi vill bygga denna typ av projekt då vi är oerhört noga med kvalité, tid och kostnader för vår kund. Vi vill färdigställa projekt där vi inte ska behöva komma tillbaka och störa kundens verksamhet, utan när projektet är klart så har vi gjort alla rätt vid slutbesiktning. Vi vet att vi har väldigt låga garantikostnader vilket är ett kvitto på hög kvalitet. Vi ska ha alla rätt vid slutbesiktning och vi prioriterar noggrannhet.

Vaillant värmesystem ger komfort

Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på system som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.

UNIK JORDFELSBRYTARE FRÅN MALTHE WINJE AUTOMATION

Malthe Winje Automation AB tillhör en norsk koncern som säljer fastighetsautomation och elmaterial.

Företaget är främst ett agenturbolag, man jobbar med fem stora företag och har 20 agenturer totalt.

Företaget har 18 anställda i Sverige.

En av alla produkter i företaget är Gewiss jordfelsbrytare Re-Start som ger många fördelar.

– Det som är unikt med den här produkten från Gewiss är att de är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare. Det som är speciellt är att när jordfelsbrytaren löser ut mäter den upp den anslutna kretsen och om det är säkert att återkoppla gör den det. Framför allt är det perfekt för sommarstugor så att inte värmen slås av, frysen blir varm och att det fryser sönder i huset. Den är också lämplig för pumpinstallationer i skogen när man blir tvungen att skicka ut en jourelektriker tio mil ut i skogen för att återställa jordfelsbrytaren. Den stora fördelen med den här jordfelsbrytaren är funktionen att den är självtestande eller självmotionerande. Alla jordfelsbrytare måste motioneras, det vill säga att man ska trycka på den lilla knappen på framsidan och se att den fungerar minst två gånger om året. Det här gör Gewiss brytare själv utan att bryta spänningen! säger Erik Roberger, Teknisk säljare komponent vid Malthe Winje Automation AB.

TESTAR ALLA

– Detta har gjort att vi har blivit väldigt framgångsrika till sjukhus och statliga fastighetsverk som tar det här på allvar och går runt och testar alla sina jordfelsbrytare.

Den är nu specad och används av de flesta landsting och regioner i Sverige. De sätter in den här i stället och kan vara lugna med det mesta. Det påverkar inte verksamheten mycket.

– Trots att det är en dyrare produkt än standarlösningen sparar det pengar i det långa loppet, säger Erik Roberger.

LARM PÅ OLIKA SÄTT

Det finns också möjlighet att skicka larm på olika sätt. Det enklaste sker med en larmkontakt, men den går även att koppla upp via Wi-Fi eller via Modbus. På det sättet kan den integreras i fastighetens styr eller i ett överordnat styrsystem i fastigheten.

– Om något blir fel i anläggningen får den som ska ha larmet det. Det är möjligt att minimera driftstörningar och vara snabb på banan.

En annan stor fördel med här produkten är att den klarar kraven för jordfelsbrytare i elbilsladdare och även för solcellsanläggingar.

– Här är det krav på att ha den här typen av jordfelsbrytare med B-typ. Från årsskiftet kommer vi att kunna erbjuda den här möjligheten, avslutar Erik Roberger.

GLÖM ATT MOTIONERA JORDFELSBRYTAREN!

Om en jordfelsbrytare ligger i tilläge för länge kan brytarmekanismen bli trög. Det kan medföra att jordfelsbrytaren inte löser ut vid ett fel. ReStart Autotestenheterna utför periodiskt ett test av sin egen funktion utan att strömmen i anläggningen bryts.

GLÖM ONÖDIGA STRÖMAVBROTT!

Jordfelsbrytare kan lösa ut även på grund av temporära felorsaker som inte har orsakats av ett direkt jord- eller apparatfel i anläggningen. ReStart Autotest enheten känner automatiskt av om allt är normalt i anläggningen, om frånslaget skett beroende på ett temporärt fenomen och att inget permanent fel finns närvarande i anläggningen återstartas jordfelsbrytaren automatiskt.

GÖR DIN SMARTA JORDFELSBRYTARE ÄNNU SMARTARE!

• Inbyggd hjälpkontakt:

ReStart kommer som standard med en larm/hjälpkontakt som kan användas för att få reda på om att allt är normalt i anläggningen samt att man kan få reda på att och när den har motionerat sig.

• WIFI-modul:

Tillbehöret som kopplar upp din ReStart mot internet och du kan övervaka & styra din anläggning. Detta sker genom en kostnadsfri molnlösning samt tillhörande app. Denna enhet gör också din jordfelsbrytare till en energimätare. (endast till 2-polig jordfelsbrytare).

• Modbus-modul:

Övervaka & styr din anläggning i ett Modbus RS485-nätverk. Man kan antingen göra detta via ett kostnadsfritt program från Gewiss eller genom att integrera dina ReStartenheter i ett styr/ överordnat system.

FAKTA:

Malthe Winje Automation AB marknadsför automations- och installationsprodukter på den svenska marknaden. Rollen är att ge sitt kunnande inom produktområden och en god service och support på alla produkter.

Denna kombination av kvalitet och support gör dig som kund/ partner konkurrenskraftig på en marknad med höga kundkrav.

Företaget har valt sina produkter med omsorg både vad gäller kvalitet och pris.

Nya Projekt Mars 2023 - DETTA ÄR EN ANNONS Nya Projekt Maj 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS
WWW.MWA.SE
Produkten från Gewiss är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare.

TYDLIGARE RIKSINTRESSEN UNDERLÄTTAR BOSTADSBYGGANDE

Riksantikvarieämbetet har genomfört en större översyn av riksintresseanspråk för kulturmiljövården, som kan underlätta för bostadsbyggande framöver. Tydligare beskrivningar av riksintressena ska underlätta för fysisk planering och ny- och ombyggnation av bostäder.

Tydliga riksintresseanspråk, där det syns i beskrivningarna vilka kulturhistoriska värden som behöver tas om hand, gör det enklare att planera för byggande utifrån ett specifikt riksintresseanspråks förutsättningar. Valet av lokalisering för byggnader och hur de utformas med hänsyn till den omgivande kulturmiljön är viktigt, så att de kulturhistoriska värdena inte skadas.

– Det går oftast att bygga bostäder i riksintresseanspråk för kulturmiljövården på ett hållbart sätt. Resultatet kan bli attraktiva och varierade boendemiljöer, som samtidigt bidrar till klimatbesparingar och cirkulär ekonomi, säger riksantikvarie Joakim Malmström.

Riksantikvarieämbetet betonar att det viktiga inte är att anspråk avstås, utan att de utgör aktuella och relevanta underlag för den fysiska planeringen. Anspråken ska vara uppdaterade till innehåll och urval, och är en resurs när förändringar i landskapet planeras.

Om ett riksintresseanspråk avstås kvarstår ofta det formella skyddet för olika objekt i miljön genom annan lagstiftning. Byggnader, fornlämningar och andra objekt i riksintresseområden omfattas i hög grad av skydd som kulturmiljölagen och plan- och bygglagen ger. Det betyder att avståenden ofta inte frigör mer mark för planering och byggande än vad som redan är fallet. Däremot kan helhetssynen på förvaltningen av landskapet försvagas.

Översynen ingår i ett regeringsuppdrag som Riksantikvarieämbetet nyligen redovisat. Länsstyrelserna identifierade i ett tidigare regeringsuppdrag riksintresseanspråk som har ett prioriterat behov av översyn av aktualitet eller utbredning. Bakgrunden var att det kunde finnas en möjlig konflikt med bostadsbyggande.

Riksantikvarieämbetet har granskat de cirka 350 riksintressen som länsstyrelserna identifierade och bedömt om de uppfyller de nya kriterierna för riksintresseanspråk för kulturmiljövården. Resultatet är att 11 anspråk avstås, 71 anspråk revideras och cirka 270 anspråk kan finnas kvar i befintligt skick. Totalt sett finns cirka 1 480 riksintresseanspråk för kulturmiljövården i Sverige.

Revideringarna innebär att riksintressenas beskrivningar uppdateras, till exempel att motiveringen till varför området är av riksintresse renodlas, eller att utbredningen området har i landskapet justeras.

Nya Projekt Mars 2023

Har din väg fått frostskador, potthål, blivit spårig av tung trafik eller har bara slitits med åren?

Vi hjälper dig med val av beläggning utifrån dina önskningar och förutsättningar.

Tillsammans kan vi hitta den mest kostnadseffektiva lösningen. Vi erbjuder flera olika typer av beläggning såsom indränkt makadam, ytbehandling eller fräsning.

Vi erbjuder även snabelbil för att laga små skador.

Kontakta Stefan Hane/Maja Hjeltman 0706-90 53 72, maja.hjeltman@peabasfalt.se, för mer information och kostnadsfri offert.

peabasfalt.se

Nu finns det ett enkelt sätt att höja säkerheten på er arbetsplats

Pacetell är en innovativ hastighetsdisplay som effektivt dämpar hastigheten i trafiken. Den är robust och tålig, enkel att sköta och kan förses med en rad olika tillbehör, som exempelvis solceller. Och priset är avsevärt lägre än för ett traditionellt system med samma funktion.

Nyfiken? Gå in på pacetell.se eller ring oss på 031-15 01 91.

UTVECKLAD OCH TILLVERKAD I SVERIGE
Annons.DagensInfra.190122.indd 1 2019-01-24 16:07

FYRA AV SVERIGES FRÄMSTA ARKITEKTER STÅR BAKOM UNIKA BOSTÄDER I LUND

>>>

FYRA AV SVERIGES FRÄMSTA ARKITEKTER STÅR BAKOM UNIKA BOSTÄDER I LUND

Bo på bästa läge i Lund - i nybyggda Townhouses som alla är helt unika i sitt slag!

Fyra av Sveriges mest namnkunniga arkitekter står bakom arkitekturen och i Brf Pristagarna har inget lämnats åt slumpen, varenda liten detalj i husen är noga genomtänkt. Varje townhouse har privat trädgårdsdel och eget förråd.

En del av husen är byggda med uthyrningsdel vilket ger dig som ägare en möjlig flexibel inkomst. Dubbla takhöjder och härliga takterrasser imponerar – här vill man bo!

JONAS LINDVALL

Är sedan många år tillbaka en av Sveriges tydligaste och mest framgångsrika aktörer inom möbelformgivning, inredningsarkitektur och arkitektur. Med ett klart och lågmält uttryck i sina arbeten har han sagts förespråka tidlöshet, enkelhet och elegans i kombination med poetiska kvaliteter.

ELDING OSCARSON

Drivs sedan starten 2007 med utgångspunkt i grundarnas gedigna erfarenheter från Sverige och Japan. Från detta ursprung har kontoret gradvis format en egen plats i svensk arkitektur, där hela kedjan från

metod och vision till detalj och genomförande är tydlig och stark.

JOHANNES NORLANDER

Johannes Norlander Arkitektur AB är ett ungt och progressivt arkitektkontor. Firman grundades 2004 och kontoret ligger i Stockholm. Johannes Norlander är en välkänd arkitekt på den europeiska scenen, han föreläser ofta vid tekniska fakulteter runt om i Europa och bjuds ofta in till internationella utställningar.

Nya Projekt 82 Mars 2023

JOHN ROBERT NILSSON

Uppvuxen i Lund, startade sin arkitektverksamhet i Stockholm 1995. Kontoret kom tidigt att uppmärksammas för sin utformning av rum för konst, såsom konsthallar, gallerier, ateljéer, utställningar och auktionshus.

NYBYGGDA BOSTADSRÄTTER MED RÄNTEGARANTI

Stjernplan, som står bakom bostäderna, erbjuder en räntegaranti som innebär att räntehöjningar inte påverkar din månadsavgift. Med garantin garanterar bostadsrättsföreningen – under de tre första åren – skillnaden mellan den aktuella räntan och den ränta som anges för föreningens lån i kostnadskalkylen/ekonomiska planen.

FAKTA

Pris: Från 8 300 000 kr

Avgift: 6 869 kr/mån

Storlekar: 138-195 kvm

Antal våningar: 3-4

Bostadstyp: Bostadsrätter

Parkering: 13st i närbeläget parkeringshus

Övrigt: Varje townhouse har privat trädgårdsdel och eget förråd. En del av husen är byggda med uthyrningsdel vilket ger dig som ägare en möjlig flexibel inkomst.

Nya Projekt 83 Mars 2023

Balkongsystem

Funktionella balkonger till både nyproduktion och renovering av fastigheter. I balkongsortimentet ingår balkongräcken, balkonger och inglasningssystem.

Weland Aluminium AB Tel. 0472-445 00

www.welandalumi.se

INTERTURBINE ÅNGTURBINER

FRÅN KK&K OCH HOWDEN

Inter-Turbine erbjuder ett fullt produktsortiment från Howden Turbo Technology. Alla ångturbiner utvecklas och produceras i Frankenthal, Tyskland, och kvaliteten på dessa produkter är mycket hög. Vi erbjuder även underhåll och försäljning av reservdelar. www.interturbine.se

Känd som bästa armeringsfiber vid inblandning och bearbetning av betong. Läs mer på www.forta-ferro.com För mer information kontakta:

info@betonova.se, www.betonova.se

VI BYGGER

FRAMTIDEN.

Skinande blankt med Allt inom byggstäd 0708-26 86 11 • 0709-82 92 43
FÖR
www.kanonaden.com

GEOSYNTETER BETÄCKNINGAR

DAGVATTEN

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se

GENERALENTREPRENÖR FÖR NORREGÅRDSKOLAN

Honnörsgatan 26, 1 tr • 352 36 Växjö 0470-76 56 30 • www.blekingerot.se

Honnörsgatan 26, 1 tr • 352 36 Växjö 0470-76 56 30 • www.blekingerot.se

JERNHUSEN BYGGER GÖTEBORGS NYA STATIONSHUS

Jernhusen förvärvar byggrätten till Göteborgs nya stationshus. Med byggnaden får Centralstationen en ny entré från norr. Det är den största av tre uppgångar för Västlänkens station Centralen. Arkitekturförslaget vilar på en klassisk gestaltning av Oslobaserade Reiulf Ramstad Arkitekter. Förvärvet och utvecklingen markerar ett viktigt steg för framväxten av en stationsnära stadsdel där mer stad skapas med närhet till kollektivtrafikens flöden. Byggstart planeras till mitten av 2024.

Stationsområdet i Göteborg utvecklas för att möta behoven av en snabbt växande stad. Det nya stationshuset blir entré till den nya stadsdelen som utvecklas. Här skapas en attraktiv bytespunkt för att få fler att resa kollektivt i en trygg och hållbar stadsmiljö.

– Ett Göteborg som växer behöver en stadsutveckling som främjar kollektivtrafiken. Det nya stationshuset är en viktig pusselbit i arbetet med att öka tillgängligheten och att skapa mer stad på en idag anonym del av Göteborg. Tillsammans med den befintliga stationen och stationsuppgången i det kommande kontorshuset Park Central, länkas stad samman med infrastruktur i anslutning till stora flöden av resenärer, säger Caroline Ahrnens Martin, Regionchef Projektutveckling Göteborg på Jernhusen.

Förvärvet baseras på det tidigare tecknade markanvisningsavtalet och den avsiktsförklaring som skrivits mellan Jernhusen och Göteborgs Stad. God samverkan med staden, Trafikverket och Västfastigheter skapar stabila förutsättningar för Jernhusens kommande utveckling av området.

– Vi är glada över att vi nu får möjligheten att skapa en stationsbyggnad som uppvaktar den befintliga stationens uttryck. En klassisk gestaltning med fasad i tegel, stor rymd i stationshall och tydliga entréer i flera väderstreck bidrar till att vitalisera området. Utvecklingen där kollektivtrafikens kapacitet ökar, stärker hela Göteborgsregionen. Fler kommer kunna bo i exempelvis Skövde, Varberg eller Uddevalla och enkelt ta sig till Göteborg och jobba nära stationen, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Stationsbyggnaden som omfattar 15 000 kvm BTA får sin arkitektoniska gestaltning av Reiulf Ramstad Arkitekter, som tilldelats det parallella uppdraget för husets utformning.

– Det är ett ärofyllt uppdrag att gestalta en för stadslivet så identitetsbärande byggnad som ett stationshus. Vi befinner oss i en slags renässans för tåg och stationsmiljöer. Enligt europeisk storstadstradition var stationen ofta en monumental arkitektonisk struktur. En modernismens katedral som idag förvaltar stora kulturhistoriska värden. Stationshusets uttryck och arkitektur ska därför vara lika tidlös som framtidsorienterad. Inspirerat av Göteborgs anrika Centralstation, infrastrukturens utveckling och stadens liv blir det en ny signaturbyggnad i hjärtat av Göteborg, säger Reiulf Ramstad på Reiulf Ramstad Arkitekter.

Byggstart för det nya stationshuset är planerat till mitten av 2024 för att stå klart vid årsskiftet 2026 – 2027.
Creating a safe community
levererar och monterar allt från villastängsel till komplexa lösningar för stora industrier.
kund är för liten och ingen kund är för stor för oss. upplandsstangsel.se  08-24 71 15  info@upplandsstangsel.se 
Vi
Ingen

ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER

• Polyurea beläggningar & tätskikt i p-garage / utomhusbassänger / invallningar ca 8 000 m2 / tätskikt på brobanor / tak

• Polyurea skumisolering på tak / vindar / bjälklag / i väggar

• Kolfiberförstärkningar på broar / p-garage / pelare / bjälklag / fastigheter / dörröppningar ca 35 000 m

• Betongrenoveringar av p-garage / balkonger / loftgångar / vattentorn / smide rostfritt / vattenverk / fasader ca 50 000 m2

• Auktoriserad i rostskyddsmålning av kraftverk / dammluckor / vattenvägar / sugrör m.m. sedan 1998 ca 45 000 m2

• Epoxi- & polyuretaninjekteringar / limning av sprickor fundament m.m. / undergjutningar samt tätning vattenläckage

• Golvbeläggningar & efterlysande utrymningslinjer i p-garage / industrifastigheter m.m.

• Bygg- & industriservice med ramavtal av ovan tjänster / Stockholms Exergi sedan 2011 / Billerud Korsnäs / Söderenergi m.fl.

www.ysab.se • kontakt@ysab.se
HALVA KONTORSMARKNADEN >>>

HALVA ENGELBREKT UTHYRT

KONTORSMARKNADEN SÖKER HUS MED KARAKTÄR

>>>

HALVA ENGELBREKT UTHYRT – KONTORSMARKNADEN SÖKER HUS MED KARAKTÄR

Fastigheten på Engelbrektsgatan 69-71, mitt i centrala Göteborg, byggs om och byggs på. Hela fastigheten byggs dessutom om interiört.

Fastighetsutvecklingen sker utifrån att huset skall vara elegant, stilfullt och modernt samt med ett tydligt återbruksfokus - något många kontorshyresgäster uppskattar. Fastigheten är nu uthyrd till 50 % och inflyttning sker under hösten/vintern 2023.

– Innan årsskiftet var fem nya kontrakt tecknade. I vår dialog med kommande hyresgäster har de främst lyft fram möjligheten att kunna anpassa sin kommande arbetsplats och den centrala placeringen med mycket bra kommunikationer, som anledninar till att de vill bli en av eleganta Engelbrekts nya hyresgäster, säger Krister Andersson, fastighetsförvaltare hos fastighetsägaren GöteborgsLokaler.

Det finns ännu chans för fler hyresgäster att flytta in. 3 400 kvadratmeter finns kvar. Idag finns lediga ytor från våning 5-10 och storlekar mellan 265-542 m2/våning. Våningarna är flexibla och lokalerna kan anpassas efter hyresgästens önskemål.

I uthyrningen har GöteborgsLokaler arbetat tillsammans med flera mäklare för att hitta bra matchningar mellan lokalsökande och fastighetsägare. Bland de som tecknat avtal finns fastighetsbolag, it-företag och juristbolag.

Nya Projekt Mars 2023

Golvlösning en Smartare

»Installationsgolv

»ljudgolv

»Ventilationsgolv

»Golvvärmesystem

effectreklam.se giha.se

BLASTING SERVICES

FOR NORDIC CONDITIONS

FORCIT EXPLOSIVES levererar sprängmedel till alla applikationer inom branschen såsom gruvor, täkter, tunnlar och övrig entreprenad. Vårt omfattande produktsortiment består av välkända produkter som är utvecklade speciellt för Nordiska förhållanden.

Läs mer om vår service >> FORCIT.SE

SVERIGES AMBASSAD I HELSINGFORS RENOVERAS OCH FIRAR 100 ÅR

Sveriges ambassad i Helsingfors firar 100-årsjubileum i år. Samtidigt startar Statens fastighetsverk en efterlängtad renovering av byggnaden som köptes av svenska staten 1921 och byggdes om till ambassad 1922–1923.

– Ambassaden är en symbolisk och historiskt värdefull byggnad som manifesterar det goda och mångåriga samarbetet mellan Sverige och Finland. Det känns särskilt bra att vi kan komma i gång med renoveringsarbetet under det här jubileumsåret, säger Ingrid Eiken, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Ambassadbyggnaden, som bland annat inrymmer ambassadkansli, representationsvåning och ambassadörens bostad samt personalbostäder, är i stort behov av upprustning. Arbetet inleds med grundförstärkning med hjälp av 297 borrade stålpålar.

I samband med grundförstärkningen görs även en del ombyggnader för att skapa ändamålsenliga och funktionella kanslilokaler med god arbetsmiljö. Exteriört sker ingen större påverkan förutom en ny tillgänglighetsanpassad entré från passagen till gården. Det sista steget blir att renovera fasaden.

LÅNG OCH SPÄNNANDE HISTORIA

Ambassaden ligger vid Salutorget, med utsikt över havet i hjärtat av Helsingfors och är granne med Presidentens slott, Högsta domstolen och stadshuset. Fastigheten har en lång historia; redan på 1600-talet

finns tomten dokumenterad i den dåtida stadsplanen.

När svenska staten köpte huset 1921 hade Sverige som ett av de första länderna erkänt den självständiga republiken Finland. Svenska staten ville manifestera detta genom att köpa en byggnad som kunde fungera som svensk ambassad och som låg centralt i Helsingfors. Valet föll på det ryskfödda kommerserådet Jacob Loginoff Tschernischeffs hus vid Salutorget. Den svenske arkitekten Torben Grut, med Stockholms Stadion och Solliden på Öland på sin meritlista, fick uppdraget att rita om huset. Grut inspirerades av Nicodemus Tessin d.y. och dennes italienska renässanspalats. Därför är det kanske inte så förvånande att ambassadbyggnadens fasad liknar Kungliga Slottets fasad mot Lejonbacken i Stockholm.

VÄRDIGHET OCH STRAM ELEGANS

Gruts idé om representationsutrymmenas interiör kan sammanfattas i begreppen värdighet och stram elegans. Han ville undvika all onödig lyx så att det blev “en påminnelse om vad Sverige kulturellt varit och alltjämt kan och bör vara”. De olika rummen har också gestaltats så att vart och ett representerar en historisk stilepok. Den senaste större renoveringen av ambassadbyggnaden gjordes i början av 1980-talet under ledning av den finländske professorn Erik Kråkström.

Statens fastighetsverk har skrivit kontrakt med Grundia AB som ansvarar för grundförstärkningen av ambassadbyggnaden och Nordic Rakennus Oy samordnar helheten och genomför ombyggnaden. Dessa arbeten inleds nu i januari 2023 och beräknas pågå i cirka två år. Efterföljande fasadrenovering beräknas vara färdigställd under 2026.

Låt både tak och fasad producera el

Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och konstruktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.
Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Även om detaljer bara är en liten del av helheten, kan de göra eller förgöra den. Dörrbeslag är en sådan detalj och spelar en viktig roll för helhetsupplevelsen. Det är delvis tack vare samarbetet med flertalet designers som FORMANI®’s produkter har etablerat sig inom designsvärlden att vara mer än just en detalj.

FORMANI har tillsammans med Göthes Industribeslag nu utvecklat och lanserat en serie designtrycken och beslag anpassade för skandinavisk låsstandard. Med FORMANI får du en genomgående design på beslagen i hela huset, från dörr och fönster till badrumsinredning.

För katalog skriv gärna till patrik.ostlund@gothes.se

Göthes Industribeslag AB är exklusiv återförsäljare för FORMANI i Sverige.

www.gothes.se

Huvudkontor: Roxnäsvägen 14, 791 44 Falun • Lager: Falun & Stockholm

Försäljningskontor: Falun | Stockholm | Göteborg | Malmö | Huskvarna

Telefon: 010 - 483 40 00 • 010 - 483 40 25 • order@gothes.se

“The details are not the details. They make the design”

NU GRÄVS KÄLLARE UNDER FESKEKÔRKA

SE BILDERNA INIFRÅN >>>

NU GRÄVS KÄLLARE UNDER FESKEKÔRKA – SE BILDERNA INIFRÅN

På utsidan märks inte mycket, men på insidan pågår upprustningen av Göteborgs kanske främsta ikonbyggnad för fullt. Nu görs det plats för ett helt nytt våningsplan när det komplexa arbetet med att gräva för en ny teknikkällare har påbörjats.

– Att gräva ut en källare i Feskekôrka är inget enkelt uppdrag. Marken består av lera men också av den gamla stadsmuren. Vi har väglaster på ena sidan huset och kanalen på andra. Det är nära till grundvattennivåer och nära till väggar, säger Marcus Gustafsson, projektchef investeringsprojekt på Higab.

Feskekôrka är sedan 2013 byggnadsminnesförklarad vilket bland annat innebär att man inte får riva eller förvanska byggnaden, men att skapa ytterligare plats under huset är möjligt. Upprustningen görs varsamt i samarbete med Länsstyrelsen och antikvarie.

Under 2021 genomfördes omfattande sanerings- och rivningsarbeten. Därefter följde en grundförstärkning där runt 200 stålpålar slogs ner till berget genom grundmuren. Under 2022 genomfördes en stomrestaurering av husets stolpkonstruktion.

När stolpkonstruktionen öppnades upp upptäcktes att delar av den var i dåligt skick. Lösningen blev att anlita timmermän som med traditionella metoder och material har bytt ut de delar som behövs.

KÄLLARE FÖR TEKNIK OCH ÖL

En stor del av Feskekôrkas byggnadsminnesförklaring går ut på att bevara rymden i den stora salen. Det betyder exempelvis att inga ventilationskanaler eller rör får hänga i taket och att inga värmerör kan löpa längs med väggarna. För att dölja den typen av installationer kommer all teknik att samlas i en teknikkällare under mark.

Installationerna består av ventilationsaggregat och kanaler, vattenrör

och avlopp, fjärrvärme och fjärrkyla, samt el, fiber och larm. I teknikkällaren kommer också den framtida verksamhetens öltankar att rymmas när det blir dags för Feskekôrka att öppna upp igen.

Då Feskekôrka ligger på fornminnesskyddad mark måste grävarbetena övervakas av arkeologer. Hittills har de hittat både gamla kullerstensytor och murrester.

– Pålningen är nästan klar i hela huset och nu vill vi schakta djupare. Ett snitt ska schaktas ut för att arkeologerna ska kunna undersöka och dokumentera stadsmuren ordentligt, säger Marcus Gustafsson.

EN HANDELS- OCH MÖTESPLATS FÖR FRAMTIDEN

Medan huset är stängt fortsätter planeringen av utvecklingen för Feskekôrka. Husets historia är en viktig utgångspunkt för den framtida verksamheten som kommer drivas av det lokala entreprenörsledda bolaget Västkustupplevelser. Byggnaden har alltid använts för försäljning av fisk och skaldjur och varit en mötesplats för göteborgare och turister, vilket det kommer fortsätta vara.

Västkustupplevelsers koncept innehåller en mix av fisk- och skaldjursförsäljning över disk, restaurang, bar, och underhållning. Även öppettiderna kommer att utökas, vilket är en viktig förutsättning för stadsutvecklingen i området.

– Vi ser verkligen fram emot att väcka liv i och sjösätta allas vår Feskekôrka, där vi vill bjuda in till gemytlig stämning för såväl tillresande som boende, gammal som ung. Förutom att köpa fisk och skaldjur kommer besökarna kunna uppleva lilla Åstols rökeri, pop-uprestaurang och en fantastisk uteservering med pontonbrygga, säger Anna Olbers, grundare av Hotel Legacy Group samt Projekt-VD och ansvarig för implementeringen av Feskekôrkas nya koncept, som utformas i samverkan med Västkustupplevelser.

Feskekôrka väntas stå klar innan årsskiftet.

Nya Projekt 102 Mars 2023

AirKey

Smart helt enkelt

AirKey gör din vardag enklare och ger dig större frihet. Med AirKey kan du låsa upp dörrar med din mobil, skicka nycklar via sms och enkelt organisera hela ditt låssystem. På så sätt ger AirKey dig maximal frihet och maximal säkerhet – på jobbet eller i bostaden.

www.evva.com

ZUGOL Miljöskyddsmedel

ZUGOL Miljöskyddsmedel

ZUGOL Miljöskyddsmedel

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier.

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier.

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier.

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption

ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

ZUGOL AB Svensk Barkindustri

ZUGOL AB Svensk Barkindustri

ZUGOL AB Svensk Barkindustri

Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com

Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com

Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption Österå 145, SE-791

www.zugol.com

www.zugol.com

www.zugol.com

Österå 145,

Ett miljövänligt
Ett

Varför Malmsten Entreprenad?

• En trygg partner, stabilt företag med sund ekonomi

• Lång erfarenhet

• Malmsten har drivit cirka 200 projekt med denna typ av produkter

• Egen serviceorganisation med snabb inställelsetid

• Samtliga komponenter finns alltid på vårt reservdelslager

• Möjlighet att driva och installera flera projekt samtidigt

• Kontinuerlig produktutveckling; förbättringar i

befintlig konstruktion, t.ex. rostfritt växelhus, kugghjul i brons, delade styrskenor med möjlighet att justera

• Styrsystem med fjärruppkoppling, vilket innebär att vi kan distansavläsa mellanbottens funktionalitet samt ge en kundanpassad nivå av service

1. Manöverpanel

2. Display

3. Drop down

4. Servicelucka

5. Skvalpränna

6. Drivaxel på båda sidor

7. Handledare (tillval)

8. Ledad trappa i nisch

Kontakta Malmsten Entreprenad Tel +46 44 28 71 00 • info@malmsten.com www.malmsten.com Följ oss på sociala medier 10 1 2 3 4 5 6 7 9 8 6 3
Alla ingående komponenter som har kontakt med vatten, består av syrafast rostfritt stål och motståndskraftiga polymerer Classic mellanbotten har inga infästningar bassängbotten, vilket förenklar rengöring 9. Höj- och sänkbart lyftplan 10. Skruvdomkraft Malmsten Mellanbotten Classic

NCC BYGGER UT FORSLUNDA VATTENVERK I UMEÅ

NCC och Vakin inleder nu utbyggnaden av vattenverket Forslunda i Umeå för att möta kommunens behov av ökad kapacitet. Affären är en utförandeentreprenad och ordervärdet uppgår till ca 180 MSEK.

Forslunda försörjer idag mer än 110 000 umeåbor med vatten. Umeå kommun fortsätter att växa och man behöver nu förstärka vattenförsörjningen och öka kapaciteten för att möta det ökade vattenbehovet som följer.

NCC:s uppdrag omfattar bland annat en utbyggnad av ett antal vattenbassänger för vattenrening och en omgärdande byggnad, mark- och VA-arbete för de nya ledningarna, samt ett antal betonggjutningar med höga krav på vattentäthet.

– Det är väldigt roligt att vi får förtroendet att utföra ytterligare ett vattenverksprojekt inom ett av NCC:s prioriterade segment. I den här typen av projekt kan vi bidra med en unik kompetens tack vare vår gedigna byggerfarenhet och vår specialistavdelning inom vattenrening; Vatten- och Miljöteknik, säger Richard Mattson, produktionschef, NCC Infrastructure.

Arbetet inleds omgående och utbyggnaden förväntas vara färdig omkring mitten av 2025. Affärens ordervärde uppgår till cirka 180 MSEK och orderregistreras i första kvartalet 2023 i affärsområde NCC Infrastructure.

BILD: VAKIN
James Edvärn 070-510 81 13 Tony Edvärn 070-818 72 20 Per Möller 076-473 07 99 Ove Johansson 070-915 22 10 www.west2000.se James Edvärn 070-510 81 13 Tony Edvärn 070-818 72 20 Per Möller 076-473 07 99 Ove Johansson 070-915 22 10 James Edvärn 070-510 81 13 Tony Edvärn 070-818 72 20 Per Möller 076-473 07 99 Ove Johansson 070-915 22 10 www.west2000.se
+46 321-53 30 00 www.svedbergs.se ENTREPRENAD MED HELHETSYN
LOGICENTERS HYR
13
M2
>>>
UT
000
TILL BEDROCAN I KØGE

LOGICENTERS HYR UT 13 000 M2 TILL BEDROCAN I KØGE

Logistikfastighetsaktören fortsätter att växa med sin närvaro i Köpenhamnsregionen. Nu står det klart att Bedrocan, en leverantör av medicinsk cannabis, kommer att hyra in sig på 13 000 m2 i Køge.

Redan för två år sedan förvärvade Logicenters en markyta på 160 000 m2 i den danska logistikparken Skandinavisk Transport Center i Køge, söder om Köpenhamn.

Logistikfastighetsaktören planerar att utveckla anläggningar om totalt 68 000 m2 i parken, vilka nu börjar fyllas med framtida hyresgäster.

Ett långsiktigt hyresavtal har skrivits mellan Logicenters och det nederländska företaget Bedrocan om att hyra in sig på 13 000 m2 i Egedesvej C. Den initiala planen är att inflyttning kommer att ske den 1 maj 2023.

– Det glädjer oss väldigt mycket att avsluta året med att ingå ett långsiktigt avtal med Bedrocan. Vår toppmoderna och hållbara logistikanläggning kommer verkligen att tillgodose Bedrocans behov att effektivisera deras logistikverksamhet på den danska marknaden. Vi ser fram att välkomna våra nya hyresgäster under våren, säger Thomas Petersen, Commercial Managers på Logicenters.

Bedrocan är världens mest erfarna producent av medicinsk cannabis. Deras högkvalitativa cannabis används över hela världen av patienter, läkemedelsutvecklare och forskare. De driver två inomhusodlingsanläggningar i Nederländerna och nu en i Danmark (Køge). Bedrocan är inte involverad i produktionen av cannabis för fritidsbruk.

– Med två decennier av erfarenhet av att tillverka medicinsk cannabis av farmaceutisk kvalitet ser vi fram emot att vidareutveckla vår verksamhet i Norden. Logicenters logistikanläggning gav oss den perfekta möjligheten att utöka vår verksamhet och vi ser verkligen fram emot vårt samarbete under de kommande åren, säger Jaap Erkelens, VD på Bedrocan.

Skandinavisk Transport Centre erbjuder geografiska fördelar med närhet till Europavägarna E20, E55 och E47. Køge ligger även i nära anslutning till Köpenhamn och Køge hamn. Andra aktörer i området är Lidl, Netto, Bring och Movianto.

Vi håller undan vatten, både över och under mark!

MILJÖVÄNLIGA KABLAR FÖR NORDISKA FÖRHÅLLANDEN

Prefabricerade byggelement.

Kostnadseffektivt och klimatförbättrat.

Kabellösningar från nordisk tillverkare för energiöverföring i vindkraftsparker. Det som är viktigt för våra kunder är också viktigt för oss:

Driftsäkerhet Tillgänglighet Installationsvänlighet Kolla in våra vindkraftprodukter på www.rekakabel.se

www.byggelement.se

Nordiska Projekt 2020 nr 4_Reka Kabel_Kvartssida 92x125mm.indd 1 13.8.2020 10.19.32

Slipp krångel och spara tid

Välj våra montagevänliga fönster så får du:

– Måttanpassat utan extra kostnad. Slipp trånga montage.

– Formstabil konstruktion. Underlättar monteringen.

Förborrning. Välj synlig, dold eller kombinera. Läs mer på westcoastwindows.se

Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping • OBlEKTLYFT T
Made in Trollhättan BILD: ARKINOVA ARKITEKTER

KUNGSGÅRDEN PÅ GRUBBE

Förskolan Kungsgården kommer att få nya lokaler genom en ny byggnad på samma tomt och en ny större skolgård. Både rivningslov för nuvarande byggnader och bygglov för den nya skolan har beviljats.

Den nya förskolan kommer ge plats åt 136 barn i 8 avdelningar och väntas stå klar vintern 2025.

– Umeå växer och Grubbe växer så det finns behov av fler förskoleavdelningar. Det blir en fin ny förskola och det är positivt att den byggs med en stomme av trä. Det gör att byggnadshöjden blir något högre men det kändes som en enkel avvikelse att ta. Att bygga med trä istället för en stomme av stål och betong ger en betydligt mindre klimatpåverkan, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Den nya byggnaden får en byggnashöjd på 7,78 meter medan detaljplanen har en gräns på 7,2 meter. En skuggstudie har visat att inga grannar påverkas av höjdskillnaden.

Den nuvarande förskolan bedöms inte vara i tillräckligt bra skick för att bygga ut och de tillfälliga paviljonger som tillhör förskolan har uppnått sin livslängd. Den nya förskolan kommer att rymma ytterligare en avdelning vilket gör att sju avdelningar blir åtta.

Utemiljön är först ut att göras i ordning. På så sätt kan den nya delen av skolgården användas när den nya förskolan byggs på tomten. Byggstart för den nya förskolan är planerad hösten 2023 och den beräknas vara klar vintern 2025.

Brandgenomföringar för rör och kablar

projekt.svedbergs.se Namnlöst-1 1 2022-10-11 19:17 I www.univent.se 08-522 990 90 Intallationer •

Anlita oss vid jordförstärkning eller förorenad jord.

Ring: 08-591 432 32 Mail: info@lwsmide.se www.lvsmide.se

Certifierade enligt EN-1090 & ISO-3834

eff ektiv
syror,
ämnen
OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. www.medicalcare.se PROJECT & SITE MANAGEMENT AB Östra Torggatan 11 652 25 Karlstad www.psmab.com PROJEKT ─ KONTAKT Per-Ove Eriksson 070-354 02 55 per-ove.eriksson@psmab.com 0705-40
www.fridstromsmaleri.se Fönster
Inglasningar
Balkonger Plattor, räcken, tak T KNO A BYGGSYSTEM AB B 75, 592 22 Vadstena T LEFON: 0143-292 20 FAX: 0143-131 50 OST: info@teknova.se .teknova.se Snickarvägen 8, 592 41 Vadstena Tel: 0143-292 20 info@teknova.se
Diphoterine® är lika
mot
baser och oxiderande
och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg.
45 62 •
Ekonomiskt, Komfortmässigt, Estetiskt
Integrerat system, Tillvalsinglasning, Uterum
FÖR
STABIL GRUND arbete montage
EN

LEVERERADE PROJEKTET TIDIGARE ÄN PLANERAT TROTS SVÅRA FÖRHÅLLANDEN

>>>

LEVERERADE PROJEKTET TIDIGARE ÄN PLANERAT TROTS SVÅRA FÖRHÅLLANDEN

Tillsammans med Ulricehamns kommunala bostadsbolag Stubo har ByggArvid verkat som byggentreprenör och samarbetspartner i projektet Stockrosen i Ulricehamn. Nu står de 56 nya hyresrätterna klara och hyresgästerna firade sin första jul och nyårsafton i husen i december 2022. Bostadsområdet Stockrosen består av två hus med åtta respektive sju plan där hållbara lösningar har stått i fokus. Trots pandemi, krig och lågkonjuktur blev projektet klart före än utsatt tid.

I samband med inflyttningen vid Stockrosen träffades ByggArvids platschef Loke Rosenqvist och arbetsledare Delgesh Ahmed Stubos VD Erica Waller och projektledare Sune Carlbom, för att prata igenom projektet och det färdiga resultatet.

– Responsen har varit jättepositiv från hyresgästerna, berättar Erica Waller, VD Stubo. Alla har varit så glada och nöjda och de tycker att det är väldigt fint.

VAD HAR VARIT VIKTIGT FÖR ER PÅ STUBO MED ETT SAMARBETE

MED OSS PÅ BYGGARVID?

Erica:

– Jag tycker vårt samarbete har funkat jättebra. Det har varit ordning och reda på arbetsplatsen och ByggArvid har haft god koll på byggprocessen. Trots att det har varit så svåra förhållanden att få fram komponenter, har ändå ByggArvid jobbar hårt och löst svåra situationer. Vi har fått jättestort förtroende för ByggArvid och deras arbetssätt, så det har varit jätteroligt att jobba med dem.

Sune:

– Ja, det har fungerat jättebra i hela processen. ByggArvid har haft god framförhållning. Det är inte bara vi från beställarsidan som drivit på projektet utan det har också funnits ett driv i organisationen som gör att det har fungerat så bra. Det har varit lätt att samarbeta.

För oss är det viktigt att vara en självklar samarbetspartner. Hur har ni upplevt detta och på vilket sätt har det märkts?

Nya Projekt 122 Mars 2023

Erica:

– Jag tycker att vi har haft ett jättebra samarbete. Det har varit en bra dialog oavsett vad vi har diskuterat, så det har fungerat jättebra.

Våra värdeord Engagemang, Ödmjukhet och Stolthet betyder mycket för oss. Hur har ni tagit in dem i projektet?

Delgesh:

- Vi är ju våra värdeord. Vi försöker alltid att tänka på dem och att vi lever med dem i allt vi gör. Så jag hoppas ni upplever det med. Och vi hoppas att vår stolthet som vi känner kring projektet känns på samma sätt hos er.

Erica:

– Ja, men det tycker jag. Engagemanget har vi verkligen märkt, att ni verkligen har engagerat er för att projektet ska bli bra.

Sune:

– Stolta är vi nog alla. Från att börja en projekteringsprocess till att stå här in en färdig bostad är helt fantastiskt.

Delgesh:

– Jag skulle vilja säga att det är vårt samarbete och den goda kommunikationen och dialogen vi har haft som har gjort projektet möjligt. Ofta kan man hamna i frågor som tar lång tid, man kan bli oense som kan påverka tidsplanen. Men sedan dag ett har jag upplevt att samarbetet med Stubo varit väldigt bra. Vi har haft bra kommunikation och med det kunnat ta snabba beslut.

Loke:

- Vi har upplevt att kunden har samma värderingar som vi. När vi till exempel har sett att vi kan göra en lösning bättre för kunden, så har Stubo inte varit svåra att ta åt sig den tanken.

Erica:

– Det tycker jag har varit väldigt bra. Ni har kommit med bra förslag på förbättringar och hittat saker som vi kanske har missat. Det är väldigt värdefullt.

Delgesh:

– Det var mycket som hände i värden under projektet. Det var pandemi, det hann börja ett krig, det blev leveransbekymmer, en lågkonjunktur som tog fart och mycket annat. Trots dessa utmaningar har vi kunnat hålla den raka linjen mot vårt gemensamma mål.

Erica:

– Ni blev ju till och med färdiga innan utsatt tid. Utsatt tid var den 15 januari 2023. Nu är det den 2de december. Med tanke på de förutsättningarna som varit är det ju fantastiskt bra.

Det är ju lite drygt ett år sedan ni satte spaden i marken. Varför

tror ni att det ändå gick så bra och så fort?

Delgesh:

– Vi var framför allt tidiga med att säkerställa material och det material vi visste hade långa leveranstider. Vi har haft möjlighet att förvara material i ByggArvids lagerlokaler i Ulricehamn. Vi var till exempel tidiga med att sätta in värmepumparna och vi var också tidiga med parketten vilket det var väldigt svårt att få tag på. Loke: Vi började ju gräva väldigt snabbt efter att vi skrivit på kontraktet för att sedan kunna resa stommen. Sune: Vi tog beslutet att gå fram med det intermistiska startbeskedet vilket innebar att all projektering inte behövde vara framme. Det vill säga att man inte behöver ha klart de bitar som är OVK-bestädigt (obligatorisk ventilationskontroll) behövde inte ventilationen vara klar för att få starta byggprocessen.

ÄR DET NÅGOT NI ÄR EXTRA STOLTA ÖVER MED PROJEKTET?

Erica:

– Jag tycker det är väldigt roligt med energisystemet. Husen har hybridsolceller som producerar både el och varmt vatten. Värmen från solcellerna kommer sommartid att värma borrhålen för bergvärmen. Systemet innebär också att kyla från borrhålen används sommartid för att kyla ner ventilationen så att det bli svalare i husen. Det ska bli spännande och se hur det funkar. Det ska ju ge en väldigt låg energiförbrukning. Energisystemet ligger ju väldigt rätt i tiden med tanke på de höga elkostnaderna som just nu är.

Delgesh:

– För mig är det helheten. Det är mycket fina hus, med bra installationer med energisystemet, som Erica säger. Jag är också stolt över att vi kunde leverera en mycket bra produkt tidigare än planerat. Vi har gjort mycket för att optimera tiden, men trots det mår alla bra och vi alla har kommit hem hela i både huvudet och i kroppen. Vi har hela tiden tänkt på arbetsmiljön för att utesluta risker.

Loke:

– Tidvis optimerade vi tidsplanen och vi sparade timmar i ett tidigt skede. Detta skapade utrymme för oss att hantera tillfällen då vi behövde mer tid i ett moment. Då har vi förutsättningar och tid att utnyttja. Trots den tighta tidsplanen så har vi på de bitar vi hamnade efter på, jobbat hårt för att jobba ikapp.

Delgesh:

– I ett tidigt skede satt också jag och Loke och tittade på logistiken. Jag tycker att vi fick till rätt tänk. Vi fick till exempel upp första planet på båda husen så att vi sedan kunde få ordning på innegården och sedan kunde fortsätta resning av hus nummer två. Detta för att gynna arbetsmiljön positivt.

Loke:

– Det känns väldigt bra i magen att lämna över projektet och låta familjerna nu få fira jul i husen.

Nya Projekt 123 Mars 2023

FÖRSTA GJUTNING FÖR 247 HYRESLÄGENHETER I CENTRALA KNIVSTA

I Ängby i centrala Knivsta skapas en ny stadsdel, med närhet till både natur och Knivsta centrum. Här utvecklar TB-Gruppen totalt 247 hyreslägenheter för Lansa Fastigheter. Nu har den första gjutningen genomförts i projekten Gullviva och Mandelblom.

Under tisdagen utförde Lars Kylin, vd TB-Gruppen, Ulrika von Wachenfeldt, projektchef på Lansa Fastigheter och Mattias Uppsäll, arbetschef på Veidekke en symbolisk första gjutning för projekten Gullviva och Mandelblom.

– Vi på Lansa är väldigt stolta över att få etablera oss i Knivsta och att få äran att vara en del i Knivstas spännande utveckling till en modern, levande och hållbar småstad, sa Ulrika von Wachenfeldt under gjutningen.

De 247 bostäderna är fördelade på två olika projekt som byggs parallellt. Kvarteret Gullviva kommer innehålla 113 bostäder och kvarteret Mandelblom består av 134 bostäder.

Projekten består av vardera två hus med 4-6 våningar med putsade fasader och sadeltak. Lägenheterna är på mellan 1 och 4 rum och kök och på mellan 35-80 kvm. Projekten håller en hög hållbarhetsnivå och fastigheterna kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver. På taken i installeras solceller och hyresgästerna kommer att ha tillgång till en elbilspool.

– Vi satte tidigt upp ett högt mål att uppnå energiklass A, vilket innebär halverad energiförbrukning jämfört med Boverkets byggregler. Detta uppnås genom att utforma huskropparna utifrån samma principer som används vid passivhus. Och vi är otroligt nöjda med att nu kunna uppnå detta, sa Lars Kylin.

Knivsta kommun är Sveriges snabbast växande kommun och beräknas 2035 ha ca 27 000 invånare. Ett av de områden som utvecklas är centrala Ängby, som växer fram i grönområdet väster om järnvägen på samma sida som stationen. Här byggs 800 bostäder, en förskola, park och grönområden. De nya kvarteren i stadsdelen uppförs i etapper och hela området beräknas stå färdigt år 2025. Kvarteren Gullviva och Mandelblom beräknas stå klart i slutet av 2024.

TILL MER

HÅLLBARA BYGGNADER

Ansvarsfull dansk producent

I mer än 20 år, har Alfix dedikerad och målriktat arbetat med att minimera onödiga miljöpåverkan och samtidigt säkerställa arbetsmiljön i de vänliga produkterna och lösningarna för byggbranchen.

Men dessförutom jobbar vi aktivt för miljö-/arbetsmiljö och hållbarheten i den värld vi omger oss med. SÅ! Har det alltid varit fallet för Alfix.

- RESAN

7. Miljöpolicy

Alfix nomineras till ”Byggeriets Miljøpris” med en ny snabbhärdande och miljöhållbar fästmassa.

EPD'ar – Nu har vi mer än miljö-bedömningar(EPD'ar)60på Alfix produkterna.

Alfix köper enbart (100 %) elektricitet vindkraftverkfrånåt fabrikken Kolding. Alfix nomineras till "Byggeriets Miljøpris" med en hållbar miljövänlig stegljudsmatta, tillverkad av återvunnen europeisk gummi, från bildäck samt ca 10% naturligt kork.

Inköp av Bionaturgas åt fabrikken i Kolding. Med detta kan vi reducera vår samlade CO2 förbrukning på fab- rikken med 10 %.

6. Miljöpolicy 1

EC1 plus

Alfix blir medlem av GEV EMICODE och uppnår därvid certifiering.

8. MiljöpolicyMed löpande uppföljning samt nya initiativ och mål. Fokusområden är avproduktutveckling,hållbaråtervinning sopor och energikartläggning inom FN’s världsmål.

Inköp av säck-/påseemballage i särskild miljövänlig kvalitet.

Introduktion av fasadputs och målarfärg i emballage av återvunnen plast.

Alla trycksaker: Flyers, broschyr etc. samt marknadsföringsskyltar tillverkas enbart i miljövänligt papper och pappkartong.

3. Miljöpolicy  Anpassning med svensk miljöorganisation "BASTA".

Alfix "ByggerietsvinnarMiljøpris" i DanmarkTack vara vår innovativa miljö-/ arbetsmiljö strategi.

5. Miljöpolicy

Läs mer om hållbarhets-resan här!

100%
VÄG
2000 2021 2019 2020 2016 2018 2010 2014 2015 2012 2009 2002 2005 2007
 Förberedelserna till den första ”Alfix Miljöpolicy” startades. 1. Miljöpolicy Doku- mentation och ”gröna” målsättningar. 2. Miljöpolicy Dokumentation och nya ”Gröna” målsättningar. 4. Miljöpolicy 
HÅLLBARHETS

Preconal utvecklar, tillverkar och installerar fasader, glastak, dörrar, fönster säkerhetsdörrar, branddörrar i glas och metall.

Vi finns på samtliga orter: Halmstad (HK), Falkenberg, Karlstad, Arboga & Malmö. Kontakta oss redan idag på 0346-554 50 för att få reda på hur vi kan supportera dig i ditt projekt.

Helhetsåtagande inom måleri

Allt från idéer, projektering till utför A nde

Använd ROTavdraget Johan

Vi erbjuder ett helhetsåtagande inom måleri, från idéer projektering till besiktning. Våra kunder erhåller en kvalitativ, kreativ, konsekvent och kostnadseffektiv lösning.

Vi erbjuder även projektledning inom byggnation, vi har goda kontakter och bra samarbetspartners inom bygg och entreprenadverksamheten.

För mer information eller frågor, ring eller maila Johan Söderström

073-517 00 10 / 08-778 75 00

johan@teamjsm.se

vi har goda kontakter och bra samarbetspartners inom byggoch entreprenadverksamheten.

Produkter för Svanenmärkta hus brandtätning | brandisolering | tillverkning | utbildning brandteknikab.se CERTIFIERAD ISO 9001 CERTIFIERAD ISO 14001 För mer information eller frågor ring eller maila, Johan Söderström tfn. 073-5170010 / 08-7787500 mail: johan@teamjsm.se Vi erbjuder ett helhetsåtagande inom måleri, från idéer, projektering till besiktning. Våra kunder erhåller en kvalitativ, kreativ konsekvent och kostnadseffektiv lösning. Vi erbjuder även projektledning inom byggnation,
Referensbilder
Kreditvärdig
UC Trygg Företagare

PLANBESKED FÖR 20 NYA TOMTER I STÖCKE

En ny detaljplan ska tas fram för fastigheten Stöcke 5:24 i anslutning till väg 523 i Stöcke. Sökande vill utveckla området med villor och kedjehus i varierande storlek. Efter ett yrkande från socialdemokraterna gjordes ett tillägg om att även utreda möjligheterna med flerbostadshus.

– Det händer mycket i Stöcke. Byn har utvecklats med Mötesplats Stöcke och kommunen planerar att bygga ut skolan. Att skapa förutsättningar för fler bostäder är ett led i den utvecklingen. Vi ser en ökning av antalet äldre medborgare. Då är det viktigt att vi kikar på olika typer av boendeformer. Förutom villor och kedjehus kommer vi utreda om det kan vara lämpligt med flerbostadshus på platsen, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Förslaget i ansökan ligger i linje med översiktsplanens intentioner och om en naturlig förtätning av Stöcke. Fastigheten angränsar till befintlig gång- och cykelväg och ligger inom gångavstånd till busshållplats. Vid ett framtida detaljplanearbete ska hänsyn ges till omgivande bebyggelse, landskapsbild och de kommunala riktlinjerna i Byggande i byarna.

Att planbesked har lämnats innebär att fastighetsägarna får besked om när planläggning kommer att påbörjas och när det ska vara klart. Arbetet med detaljplanen beräknas påbörjas fjärde kvartalet 2025 och planen beräknas antas andra kvartalet år 2027.

Hörslingan en viktig funktion i ljudet, fungerar den på rätt sätt? Vi hjälper er med service och inmätning samt levererar ny vid behov.

Sela AB Ett leverantörsoberoende företag Vi anpassar ljud och bildsystem till ert behov.

Ringeller mejla för mer information

08-940270 / info@sela.se

Spets & styrka.

STRUCTOR JOBBAR FÖR DIG

Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten.

Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner.

www.gripenbetong.se

Vi är en del av Power Heat Gruppen

Vår organisation erbjuder det lilla bolagets driv i kombination med det stora företagets styrka. Structor består av fristående specialistbolag i samverkan.

Bilden är ett exempel där vi designat möbeln och installerat ljudsystemet i Huddinge kyrka

Vi har haft nöjet att leverera och montera stommen till Havsdoften. Planerar ni att bygga? Kontakta oss, så hjälper vi er att utforma den bästa stomlösningen för ert projekt.

DU JOBBAR FÖR STRUCTOR

Hos oss är alla konsulter. Alla företräder Structor och deltar i kunddialogen. Vårt mål är att uppfattas som ledande aktör på de marknader och segment vi arbetar.

Gripen Betongelement AB har huvudkontor i Malmö och produktionsanläggningar i Polen, vid västkusten nära till hamn och Sverige. Totalt är vi cirka 90 medarbetare. Vi är nytänkande, engagerade och har kunden i fokus. Med erfarna medarbetare, moderna fabriksanläggningar och stark närvaro i projekten så är alltid vårt mål; att vara den självklara samarbetspartnern gällande prefabricerade betongelement och stomentreprenader.

Grunden för vår framgång är kreativa och kunniga medarbetare och en kontinuerlig satsning på kompetensutveckling.

Vår verksamhet bygger på entreprenörsanda och tro på medarbetarna.

Spets & styrka.

Vi utvecklas av egen kraft och växer organiskt. Det ger en stark sammansvetsad organisation med god lönsamhet och hög kunskap.

Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten. Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner.

Alla har lika värde, möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Vi värnar om balans i livet och har bra trygghetsvillkor

www.structor.se
BRA TEKNIK Konstruktörer för just ert behov Kontakta Alexander Strand om du vill veta mer om oss eller besök oss på bragroup.se/tjanster/bra-teknik/ alexander.strand@bragroup.se Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301. www.hbm-ab.se RINGDAHL MASKINER AB Stockholm www.ringdahl-maskiner.se Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN

BÅDE TRYGGT OCH VILT

NÄR RADAR FIXAR SKOLGÅRDEN

>>>

När eleverna får säga sitt kan en skolgård bli allt och lite till. Då kan den fyllas med linbanor, studsmattor och grönskande rum. Radar arkitektur har – på uppdrag av Falkenbergs kommun – gestaltat en spännande utomhusmiljö till Falkenbergs största skolprojekt.

När allt står klart ska tusen elever i årskurs F–9 tillbringa dagarna på Tröingeskolan i Falkenberg. Kommunen växer och ambitionerna är höga att möta de yngsta invånarna på bästa sätt. Den nya skolan är Falkenbergs största investeringsprojekt någonsin och mycket krut har lagts på utomhusmiljön.

– Det började med ett gestaltningsförslag, som sen har vuxit till projektering av hela utemiljön kring skolan, säger Ulrika Eliasson som är landskapsarkitekt på Radar arkitektur.

Att få vara med och skapa en skolgård på 30 000 kvadratmeter är en dröm för en engagerad landskapsarkitekt. Ulrika Eliasson beskriver en rolig och dynamisk process där de olika delarna av skolgården har fått ta form efter hand.

– Eftersom barnen är i många olika åldrar har vi anpassat utrymmet närmast skolbyggnaden efter respektive stadie, berättar hon.

EGET TORG

Alla stadier har fått en egen torgyta för pedagogisk verksamhet och lek. Längre bort från byggnaderna ligger ytor för mer aktiva funktioner. Här planeras för klätterställningar och gungor för de yngsta och pingisbord och scen för högstadieeleverna. Grundtanken är att det ska vara fritt att röra sig över området och att barnen ska lockas till aktivitet.

– Det har varit flera dialogmöten med verksamheten och

pedagoger och rektorer har fått tycka till. Vi fick också in önskemål från eleverna som vi har utgått från i gestaltningen, säger Ulrika Eliasson.

Något som många barn fantiserar om, men som sällan realiseras i verkligheten, är en linbana att flyga över skolgården i. På Tröingeskolan har landskapsarkitekterna lyssnat på eleverna.

– Ja, det är få förunnat att ha en linbana på sin skolgård. Här kommer det till och med finnas två. En linbana för de yngre barnen och en för de äldre, säger Ulrika.

VILDA PARTIER

Ännu viktigare än lekredskap är visionen om den gröna skolgården. För Radar har det varit viktigt att minimera de hårda ytorna. I gestaltningen av den nya skolgården finns plats för såväl stora gräsytor som naturliga skogspartier. Förhoppningen är också att platsen ska användas av allmänheten på kvällar och helger. En enkel hinderbana och ett par grillplatser öppnar för att skolgården ska vara en plats att vistas på – även utanför skoltid.

– Det finns både vilda partier och trygga stråk. Skolgården är inte så tillrättalagd om det var vanligt förr. Då ville man ha stora öppna ytor så att barnen kunde övervakas, nu har man tänkt om.

FAKTA

Beställare: Falkenbergs Kommun

Ort: Tröinge, Falkenberg

Uppdrag: Gestaltning och projektering av skolgård cirka 30 000 kvm

Arkitekt: Norconsult

Markprojektör: AFRY

Radars team: Ulrika Eliasson, Hanna Ekenberg, Linda Wedblad, Jonas Lööv och Johanna Karlson

Nya Projekt 134 Mars 2023
BÅDE TRYGGT OCH VILT NÄR RADAR FIXAR SKOLGÅRDEN

Ställ om till en förnybar framtid

Vi skippar krånglet och väljer att fokusera på enkelheten. Vårt helhetskoncept innefattar marknadsledande laddutrustning, laddboxar, installation och service. Visste du att vi också erbjuder energitjänster som till exempel solenergi och energilagring.

Varför krångla till någonting som kan vara enkelt?

Läs mer på OKQ8.se/foretag/elbilsladdning

Elektricitet Servicestation
E-mobility
Solenergi
Energilagring
Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND • TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • SLAGKROSSAR • MATARE
TUNNELMATARE WWW.GRUSKUNGEN.SE Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 l boklund@gruskungen.se Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK Behöver du köpa maskin? KONTAKTA OSS!

HÄR BYGGS LADDSTATIONEN FÖR TUNGA FORDON VID E18 I KARLSKOGA

På ett 7000 kvadratmeters område har skog avverkats och markarbetena är i full gång. Redan i höst ska tunga fordon kunna ladda el på den nya stationen vid Mosserud.

I somras stod det klart att Karlskoga Energi & Miljö får bidrag från Energimyndigheten för att bygga den nya laddstationen för lastbilar. Valet av plats stod klart redan från början.

– Placeringen intill E18 är strategiskt viktig för att öka takten i elektrifieringen av godstransporter. Här passerar tusentals tunga fordon varje dygn och etableringen bidrar till ett sammanbundet stråk av laddstationer i Mellansverige. Lägg därtill att många fordon har ärenden till Mosserudsområdet där flera välbesökta anläggningar är placerade, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

Under våren färdigställs markarbetena och till sommaren installeras de fyra snabbladdarna för tunga fordon tillsammans med en depåladdare med fyra uttag, även den i huvudsak för tunga fordon men också för andra mindre fordon. I september beräknas allt stå klart.

– Det här blir ett bra komplement till tankstationen för biogas som redan finns på området. För oss som energibolag är det så klart viktigt att ha ett brett utbud.

FAKTA OM PROJEKTET/MR

Snabbladdarna kommer att ha 350 kW kontinuerlig effekt och depå-laddarna 100 kW.

Laddstolparna är av märket EnerCharge.

Anläggningen beräknas kosta 7,6 miljoner.

Projektet finansieras av bidrag från Energimyndighetens satsning

Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter.

Markarbetena utförs av KMAB.

Laddstolparna ska installeras av LBS.

Nyinstallation, modernisering, service & reparation av hissar

Nyinstallation, modernisering, service & reparation av hissar

www.nordiskhiss.se

Nyinstallation, modernisering, service & reparation av hissar

www.nordiskhiss.se

Vi växer i takt med våra kunders framgångar

Vår tillväxt visar hamnens roll som nav i ett starkt och växande logistikläge. Här finns den kundnära flexibiliteten och serviceviljan, och samtidigt den stora hamnens kapacitet, resurser och långsiktighet.

Med nya etableringsområden och en utbyggnad av hamnen rustar vi för framtidens godsflöden, transporter och näringslivets krav på effektiv logistik. norrkopingshamn.se

N NORDTRAFO
www.nordiskhiss.se
WWW.WESTCOASTWINDOWS.SE aUNIK KONSTRUKTION aUNDERHÅLLSFRITT HÅRD UTSIDA, HEMTREVLIG INSIDA GÖR RÄTT GÖR OM! Butiksbyggen SVERIGE AB Vi bygger butiker där man gärna handlar! www.butiksbyggensverige.se

INFLYTT INOM ETT ÅR TILL STOCKHOLMS NYA LIFE SCIENCEHUB FORSKAREN

Forskaren, som blir Hagastadens nya destination för life science, står klar för inflytt under december 2023. Mitt i hjärtat av Stockholms vetenskapsstad på Hagaplan 1 flyttar världsledande aktörer in och bidrar till den nya hållbara mötesplatsen för innovation och utveckling.

Den 24 000 kvm runda byggnaden kommer att innehålla allt från kontor, laboratorier, co-working till showroom och klinik. På entréplan bjuds allmänheten in till bland annat Urban Delis nya etablering och Tekniska museets nya filial i samarbete med Karolinska Institutet. Uthyrningsgraden i Forskaren uppgår nu till 70% och intresset för de resterande vakanta lokalerna är mycket stort.

Vectura Fastigheter fick i augusti 2018 markanvisningen från Stockholms Stad för Kvarteret Forskaren i centrala Hagastaden. I oktober 2020 produktionsstartades Forskaren och sedan dess har byggarbetet gått enligt förväntad tidplan.

Stockholms Stad efterfrågade en attraktiv och levande byggnad, vilket Vectura verkligen tagit fasta på, för såväl hyresgäster som allmänheten.

I Forskaren kommer forskning, akademi och näringsliv samlas med allmänheten genom restauranger och kulturupplevelser.

Urban Deli etablerar en ny enhet med en kombination av matbutik, saluhall, restaurang och bar vilken håller öppet under veckans alla dagar. Tekniska museet öppnar en filial tillsammans med Karolinska Institutet, vilken ämnar väcka intresse för life science och innovation bland allmänheten.

– Det är fantastiskt roligt att det nu närmar sig inflytt för de första hyresgästerna till Forskaren. De aktörer som flyttar in i huset kommer i allra högsta grad bidra till vår vision med huset och vi ser ett fortsatt mycket stort intresse för de vakanta lokalerna. Jag ser mycket fram emot att se de sista pusselbitarna falla på plats under året och se byggnaden färdigställas. Forskaren kommer skapa liv i Hagastaden och på ett naturligt sätt knyta samman näringsliv, forskning och akademi, säger Micael

Averborg, Affärsutvecklingschef på Vectura.

Hyresgästerna i Forskaren består av världsledande verksamheter inom life science-sektorn. Vid årsskiftet 2022–2023 uppgick uthyrningsgraden till 70% med hyresgästerna Elekta, ABC Labs, ITBMed, Sand Cilnic, Atlas Antibodies, Tekniska museet, Urban Deli samt The Park.

The Park står för co-working ytorna och fokuserar på att främja utveckling och tillväxt i företag av olika storlekar inom life sciencebranschen. Etableringen av både co-working och community i byggnaden bidrar till Forskaren som Hagastadens nya vardagsrum, där utbyte av idéer och erfarenheter möjliggörs mellan människor inom branschen.

Under ett och samma tak kan möten ske under en frukost eller lunch, ett event, en utställning eller en inspirationsföreläsning, under veckans alla dagar.

– För Atlas Antibodies är flytten till nytt huvudkontor ett viktigt steg i vår progressiva tillväxtstrategi. I Forskaren ges vi fördelar genom toppmoderna faciliteter och en stimulerande vetenskaplig miljö, samtidigt som vi bidrar till att Forskaren blir en livfull och progressiv hub inom kommersiell biotech- och hälsovetenskap. Här ges vi de perfekta förutsättningarna för samverkan inom Solnas life science-nav genom etablering i samma byggnad som våra kunder och partners i den akademiska forskningen, säger Nille Klæbel, Grupp-VD på Atlas Antibodies.

Forskaren karaktäriseras av dess cirkulära och inbjudande gestaltning, som de danska arkitekterna 3XN står bakom. Byggnaden kännetecknas samtidigt av ett öppet och inbjudande atrium som tillgängliggörs via två entréer.

Den ena från Norra Stationsparken och den andra intill Karolinska Sjukhusets huvudentré, samt den nya tunnelbaneuppgången. I atriet möts man av den 26 meter höga spiraltrappan som ska uppmuntra hyresgäster och besökare till rörelse.

Trappan är ett av flera initiativ som är en del av WELL Building Standard, en certifiering som syftar till att förbättra människors hälsa och välmående. Forskaren uppnår även den högsta certifieringen inom byggbranschen, LEED Platinum, vilken avser att mäta miljövänlig design, konstruktion, drift och underhåll.

LKF BYGGER 129 NYA LÄGENHETER MED HYRESRÄTT OCH ETT NYTT UNDERJORDISKT GARAGE PÅ VÄSTER I LUND

LKF fortsätter att satsa på nyproduktion. På Väster i Lund ligger området Lövsångaren 5, byggt 1978. Genom att riva ett parkeringshus och en lägre servicebyggnad gör LKF plats för ett nytt kvarter med 129 lägenheter med hyresrätt, ett nytt underjordiskt garage samt lokal för en Willys Hemma-butik. Arbetet planeras att starta första kvartalet i år.

Under första kvartalet 2023 startar arbetet med det nya kvarteret Ornitologen på Örnvägen. Första steget är att riva det nuvarande slitna parkeringshuset och servicebyggnaden i östra delen av området Lövsångaren 5.

Med den nya bebyggelsen tillför LKF området med 129 nya bostäder med hyresrätt och ett underjordiskt garage som ersätter det nuvarande parkeringshuset. I ett av de totalt sju husen kommer LKF även bygga en lokal för livsmedelsbutiken Willys Hemma. Butiken kommer få en yta på drygt 800 kvadratmeter. Entreprenör är Serneke Sverige AB.

– Trots det ekonomiska läget som vi upplever idag i samhället, är vi glada att LKF har en stabil grund som gör det möjligt för oss att kunna fortsätta att utveckla nya och bättre hem i Lund, säger Fredrik Millertson, vd för LKF AB.

– Vi är mycket glada för uppdraget kvarteret Ornitologen, där vi ska utveckla ett helt nytt stadsdelscentrum åt LKF. Projektet byggs mellan omliggande fastigheter och det nya underjordiska garaget täcker större delar av tomten. Vi har en klar plan kring genomförandet och ser fram emot att få starta arbetet, säger Anders Gullberg, arbetschef på Serneke.

EFTERFRÅGAN PÅ STÖRRE LÄGENHETER I OMRÅDET

De nya bostäderna kommer vara från 1 rum och kök upp till 6 rum och kök. Efterfrågan på större lägenheter i området är stort vilket gör att en större andel av lägenheterna blir 3 rum och kök. Inflyttningen är preliminärt planerad till våren 2026.

UTÖKAD SERVICE OCH FLER MÖTESPLATSER

Arkitekturen och placeringen av de nya husen tar hänsyn till den omgivande miljön och den befintliga bebyggelsen. I det nya kvarterets grönskande innergård skapar LKF flera nya mötesplatser.

Den nya kvartersbutiken Willys Hemma och lokal för en kvarterskrog, bidrar till rörelse och ett rikt stadsliv som bidrar till en ökad trygghet i området, från tidig morgon till sen kväll .

LKF arbetar aktivt med hållbarhet i fokus. På Ornitologen kommer bland annat teglet från rivningen att tas om hand och rensas för att återanvändas i andra byggen. Solceller installeras på taken och regnvatten kommer samlas in för bevattning av grönskan på innergården. Till och med den överskottsvärmen som avges från kyl- och frysrum på Willys Hemma-butik återanvänds för uppvärmning i byggnaderna.

ENKELT ATT LEVA HÅLLBART PÅ ORNITOLOGEN

LKF bygger också in lösningar som gör det möjligt för hyresgästerna att enkelt kunna välja att leva mer hållbart. I mobilitetshuset har hyresgästerna tillgång till en elbils-pool där månadsavgiften ingår i hyran de första fem åren.

Det kommer också finnas en cykelpool med bland annat en lådcykel och ett cykelkök där hyresgästerna kan låna verktyg för att serva och reparera sin egen cykel. Kök utrustat med källsortering och vi bygger underjordiska behållare för sophanteringen, så kallade UWS:er.

FAKTA

Läge: Örnvägen, Väster, Lund

Bostadstyp: 7 flerfamiljshus

Byggstart: 1:a kvartalet 2023

Inflyttning: våren 2026

Entreprenör: Serneke Sverige AB

Nya Projekt 144 Mars 2023
1 rok 29-45 m² 15 stycken 2 rok 42-69 m² 22 stycken 3 rok 68-85 m² 56 stycken 4 rok 79-94 m² 29 stycken 5 rok 113-127 m² 6 stycken 6 rok 123 m² 1 styck
fordonsplatser: 13 p-platser och 119 garageplatser
Lägenhetsfördelning:
Antala
Nya Projekt 145 Mars 2023

PRISVÄRT DIGITALT BACKKAMERAKIT

Orlaco har tagit fram detta prisvärda backkamerakit med mycket fin bildkvalité. Det är ett rent backkamerakit med “Plug and Play”-funktion. Montera kamera, monitor och dra och plugga i kablarna och spänningsätt systemet. Klart att användas direkt.

KONTAKTA OSS FÖR ETT RIKTIGT BRA

PROVA-PÅ-PRIS!

Kameran är redan spegelvänd och monitorn förinställd för bästa funktion och kan därmed inte ändras. Monitorn är utrustad med automatisk “backlight”-justering, vilket innebär att den sänker ljusflödet i mörker. Enbart en kamera kan anslutas till denna monitor.

DETTA INGÅR

• 1st högupplöst 7” monitor

• 1st 120° kamera, spegelvänd 1st kablage 11 meter

Uppkopplat och klimatsmart byggande

I nära samarbete med El-Björn AB och deras varumärke ePole kopplar vi upp den nya generationens värmeutrustning. Vi mäter och analyserar värme, fukt och koldioxidbelastningen från våra kunders projekt i realtid. Det leder i slutändan till stora besparingar för både kundens plånbok och planeten.

Är ni redo att ta er byggarbetsplats till nästa nivå?

Läs mer om våra tjänster på treko.se eller ring oss på 08-410 699 22.

www.treko.se

oemautomatic.se

Kontaktperson Andreas Friberg andreas.friberg@oemautomatic.se +46 75 242 41 86
Läs mer om nästa generations värmeutrustning

Furnes Jernstöperi AS är en av Nordens största producenter utav gatugjutgods. Furnes specialitet är gatugjutgods tillverkat i segjärn. Fabriken ligger utanför Hamar i Norge. När våra kunder köper produkter producerade i Norden minskar CO2utsläppen genom korta transporter. Andra miljöval Furnes står för: Använder huvudsakligen järnskrot och återvunnet material i produktionen, och miljövänlig energi i form av Norsk vattenkraft.

Integrerad Ventilbetäckning, RSK nr: 7034575

PREMIUM Brandpost, RSK nr: 7025741

REGULAR Kupolsil, RSK nr: 7025786

DOUBLE, RSK nr: 7034635

KINEUM I GÖTEBORG KAN BLI ÅRETS BYGGE 2023

En kexchokladliknande skyskrapa som redan blivit ett landmärke i Göteborg. 28 våningar höga Kineum är både en tekniskt utmanande byggnad och en fastighet där kontor och hotell blandas på ett nytänkande sätt.

Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin hotell och kontor. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. Vinnaren koras den 28 mars och streamas på byggindustrin.se.

Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

Kineum byggs intill ett befintligt kontorshus som renoveras och utvecklas. Husets avtryck på jordens yta är enbart 1100 kvadratmeter, som en villatomt ungefär. På höjden är det dock desto större - 30 000 kvadratmeter kontor och hotell har byggts totalt. – Oavsett om man ska till hotellet eller kontoret går man in via samma entré, en personalchef i huset sa att det är som att vara på konferens hela tiden, säger Ola Hansson, Investment Manager på NCC Property Development.

Entreprenör: NCC

Beställare: AB Gårdafastigheten (Ägs till lika delar av NCC Property developement AB och Platzer fastighet AB)

Hyresgäst: Knappt 30 hyresgäster, varav den största är hotellet som heter Jacy’s.

Arkitekt: Reflex arkitekter

Projektkostnad: 1,7 Mdr

Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

OM ÅRETS BYGGE

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2022.

Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare.Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit – byggbranschens nya mötesplats. Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, The Hub i Stockholm. Prisutdelningen streamas genom byggindustrin.se.

ÅRETS BYGGE-JURYN BESTÅR AV BYGGINDUSTRINS REDAKTION:

Björn Rundsröm, chefredaktör

Nomi Melin Lundgren, redaktör

Johanna Åfreds, journalist/reporter

Elin Bennewitz, journalist/reporter

Anders Siljevall, journalist/reporter

Nya Projekt Mars 2023

KV DALDOCKAN I SÖDERTÄLJE RENOVERAS

Kv Daldockan i Södertälje är den senaste i raden av Rikshems fastigheter att renoveras av Byggmästargruppen. Projektet omfattar stambyte med badrums- och WC-renovering i 118 lägenheter och beräknas stå klart under november 2023.

Rikshem är med sina 29 000 lägenheter ett av Sveriges största privata bostadsföretag. Delar av företagets fastighetsbestånd uppfördes under 1950-1970-talen och har helt naturligt renoveringsbehov. En av dessa fastigheter är Kv Daldockan, på Ågärdevägen 1-9 i stadsdelen Saltskog, Södertälje. Byggnaderna uppfördes år 1968.

- Slitaget är i linje med de flesta andra fastigheter från den här tiden, berättar Niklas Henriksson, arbetschef på Byggmästargruppen som lämnade det vinnande anbudet. Vi har mycket stor erfarenhet av liknande projekt. Faktum är att huvuddelen av de 2000 lägenheter vi renoverar varje år är just fastigheter från miljonprogramseran.

STAMBYTE OCH TOTALRENOVERING I BLANDNING

Kv Daldockan är arkitektoniskt sett byggt som en båge med 118 lägenheter fördelade på nio trapphus. Lejonparten av renoveringen är rena stambyten där hyresgästerna kommer att bo kvar under

byggtiden. Resten utgörs av så kallad ”successionsrenovering” som innebär att tomställda lägenheter utan hyresgäster kan ges en mer genomgripande renovering.

- För närvarande är 40 av lägenheterna upplagda för ’succession’ men vi har god beredskap för att kvoten kan öka om Rikshem så önskar, fortsätter Niclas Henriksson.Vår tidsplan ligger fast oavsett hur många lägenheter av det slaget som tillkommer.

FÄRDIGT I SLUTET AV 2023

Kv Daldocken kommer att startas upp nu i början av januari, därefter väntas cirka 11 månaders renoveringstid. Överlämning beräknas ske i mitten av november 2023.

TUVE BYGG BYGGER NY SKOLA FÖR ISGR I GÖTEBORG

Tuve Bygg har fått uppdraget att bygga en ny skola för International School of the Gothenburg Region, ISGR. Den nya byggnaden, som uppförs i anslutning till den nuvarande, ska ge plats för elever i årskurs 3 till 6 och har förutom 15 nya klassrum, även musiksalar, rörelsesal, tillagningskök och matsal.

Nya Projekt 150 Mars 2023

ISGR är en internationell skola som ägs av Göteborgsregionen och ligger nära Wavrinskys plats på Guldheden i Göteborg.

I dagsläget har skolan verksamhet för elever i årskurserna F-5, där de internationella eleverna utgör ungefär två tredjedelar. Skolans internationella elever studerar här under en period då deras föräldrar jobbar på något industriföretag eller universitet i Göteborgsregionen.

ISGR är en växande skola och har idag över 1200 elever från 65 länder över hela världen och är i behov av fler elevplatser. Under ett antal år har skolan löst behovet med tillfälliga paviljonger och tack vare den nya byggnaden får skolan plats för ytterligare 400 elever.

Miljön i området har kulturhistoriska värden och ingår i bevarande område Södra Guldheden i Göteborgs bevarandeprogram. Skolan delar skolgård med flera andra skolor i området där verksamheten ska pågå som vanligt under tiden den nya skolan byggs.

– Vi har stor erfarenhet av att bygga skolor och särskilt i anslutning till pågående verksamhet där säkerhet och tillgänglighet under tiden vi bygger måste vara i vårt fokus. Vi är trygga i den utmaningen och glada över att ha fått förtroendet av ISGR, säger Lars Elfast, regionchef på Tuve Bygg i Västra Sverige.

Byggstart planeras till februari/mars 2023 och den nya delen av skolan planeras stå färdig sommaren 2025 för att välkomna de nya eleverna till att höstterminen startar 2025.

Lokalförvaltningen är projektansvarig och beställare är ISGR, som drivs av Göteborgsregionen.

arbetet med den nya stadsdelen Skeppsbron.

Kvarteret Övertaget 4 i den nya stadsdelen har flertalet servicefunktioner som gör vardagen och livet enklare för de boende i området - som förskola, parkeringshus, Lidl-butik och kontor.

– I en stad som Jönköping som växer behöver barnen få sin självklara plats i stadsmiljön, säger Sandra Skoglund, övergripande ansvarig för projekten hos Tengbom. Därför har vi utgått från barnens perspektiv i förskolans arkitektur. Barnen ska kunna uppleva staden på sina villkor. Med plats för elcykelkärror kommer pedagoger och barn att kunna undersöka både närområdet och andra stadsdelar.

Visionen för förskolan har varit att sätta barnen i fokus i stadsmiljön. Fasaden är öppen och välkomnande, och i entrén kan barnen både se in i förskolans storkök och vinka till personalen. Från förskolegården uppe på plan två sträcker sig utsikten ända fram till Munksjön, rakt igenom en glasad del av byggnaden. Förskolans innergård avgränsas mot parkeringshuset av glänsande streckmetall vars tredimensionella vy ljussätts under kvällstid. Mot Jordbrovägen ligger Lidls nya matvarubutik.

Ur motiveringen till hedersomnämnandet:

”Ett förebildligt blandstadskvarter har skapats på Skeppsbron med många arkitektoniska kvaliteter. De olika verksamheterna berikar varandra och gör helheten bättre. Kreativa lösningar har vänt den täta stadens utmaningar till platsspecifika fördelar.”

Stadsbyggnadspriset delas ut varje år av Jönköpings kommun i tre kategorier: God byggnadsvård, God arkitektur och God livsmiljö.

TENGBOM PRISAS FÖR GOD ARKITEKTUR I JÖNKÖPING

Jönköping växer och den nya stadsdelen Skeppsbron fylls av bostäder, kontor och service. Nu prisas Tengbom med ett hedersomnämnande för det omfattande projektet i kvarteret Övertaget. Bland annat byggs förskola, parkeringshus, kontor och en matbutik.

Tengboms arkitektur fortsätter att prisas i Jönköping. Förra året vann Tengbom i kategorin God byggnadsvård för omvandlingen av Kroatorpet samt fick ett hedersomnämnande för Jordbruksverkets nya kontor. I år får Tengbom hederspriset i God arkitektur för

Nya Projekt 151 Mars 2023
Visionsbild: White Arkitekter

Prisvärda

Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål

ESCAP – Kondensatordrift

• Underhållsfritt

• Garanterad funktion ned till -25 ˚C

• Snabb återuppladdning

• Mycket kostnadseffektiv

• 10 års garanti

Miljöbedömd i Sunda Hus

SOLID Hänvisnings- och nödljusarmaturer

• IP65

• Perfekt för tuffa miljöer

Kontakta oss:

www.aspby.se
hittar
Containers Sopcontainers
0612-76 39 20
Hos oss
du
Maskinflak Spolvagnar Liftdumper
produkter
entreprenad! Östanvindsgatan 21 nr 33, 652 21 Karlstad Tel. 072 338 0116/17, offert@teknoware.se www.teknoware.se
till din
TEKNOWARE - NÖDBELYSNING DU KAN
LITA PÅ
NYHET
www.gunnarprefab.se

LÄGENHETERNA HYRDES UT REKORDFART I POPULÄRA STEHAG

Eslövs kommun består utöver centralorten av ett flertal mindre tätorter och byar som tillsammans skapar en levande landsbygd. En av de större orterna är Stehag, ungefär en mil nordost om Eslöv.

Den 28 april tog vd Kristina Forslund och styrelseordförande Mikael Wehtje, tillsammans med byggentreprenören Derome, första spadtaget till bygget av 16 nya marklägenheter i Stehag. Idag firar man att alla lägenheter nu är uthyrda.

– Vi behövde bara ha lägenheterna ute i drygt en vecka innan vi hade tillräckligt med sökande. Det var ungefär 200 sökande till fyrarummarna och något mindre till treorna och tvåorna. De två ettorna som vi trodde kunde bli svåra att hyra ut hade ungefär 40 sökande vardera, berättar Maria Andersson som är kundvärd på Ebo.

Som representanter för Allmännyttan tar Eslövs Bostads AB ansvar för att det byggs nya hyresbostäder även i kommunens mindre orter och byar, vilket ger fler chansen att välja bort stadslivet.

– Ebo har möjlighet att bygga där andra entreprenörer tvekar eller avstår och på så vis kan vi bana väg för marknaden utanför centralorten. Intresset för lägenheterna i Stehag har varit mycket större än vi hoppats på och vi bygger gärna mer där. Är det någon som har mark att sälja får de gärna höra av sig, säger vd Kristina Forslund.

Den förste mars är det dags för inflyttning i de första husen. Lägenheterna byggs i storlekar från 1-4 rum och kök med uteplats i söderläge. Samtliga lägenheter hyrs ut med så kallad kallhyra, där kostnad för uppvärmning och vatten tillkommer.

– Vi var lite bekymrade att de höga energipriserna skulle avskräcka folk från att skriva kontrakt, men det blev inte så. Husen är energieffektiva och solcellspanelerna bidrar till att hålla nere elkostnaderna, berättar Frida Stenlundh som är chef för förvaltningen.

SOMMARNÖJEN PRESENTERAR 87 HUSMODELLER OCH EN HELT NY PROCESS FÖR ATT BYGGA HUS

Inför 2023 lanserar Sommarnöjen, marknadsledare inom arkitektritade fritidshus, ett nytt sortiment med 87 husmodeller, en ny interiörstil samt en helt ny process för att bygga hus tryggt och enkelt.

Sommarnöjen uppför nyckelfärdiga fritidshus, fjällhus och Attefallshus i äkta naturmaterial. Företaget har arkitekter, projektledare och kundservice i Stockholm och tillverkar husen i egen fabrik, vilket gör att man kan garantera kvalitet genom hela processen.

Det senaste året har Sommarnöjen analyserat samtliga av sina husmodeller utifrån funktion, form, hållbarhet och erfarenheter från 600 tidigare beställare. Som ett resultat av arbetet lanserar nu bolaget de nya kollektionerna Glänta och Äng, arkitekturstilen Klassisk och interiörstilen Ren. Totalt rör det sig om 87 nya husmodeller - en kombination av vidareutvecklade och helt nya hus. Modellerna karakteriseras av skandinavisk arkitektur med enkla former, enhetliga material och genomtänkta detaljer.

– Bland det viktigaste att ta hänsyn till vid planeringen av ett nytt hus är hur sociala utrymmen inne och ute passar till byggplatsens utsikt, insyn, topografi och väderstreck. Därför har vi utgått från vitt skilda tomter över hela Sverige där våra hus placeras och format våra nya modeller efter dem, säger Tomas Riesenberg Tjajkovski, grundare.

Sedan starten 2008 har omtanke om kundens upplevelse varit lika viktig som arkitekturen för Sommarnöjen.

Bolaget strävar efter att göra vägen till ett nytt hus så enkel, trygg och förutsägbar som möjligt. För att underlätta processen mot ett nytt hus ytterligare lanserar Sommarnöjen nu även Totalansvar Fast Pris, vilket innebär att kunden får ett fast pris för hela sitt projekt innan det sätter igång.

Utöver ett nyckelfärdigt hus och transporter inkluderas även

sådant som annars är svårt att få klara besked om på förhand, såsom markarbeten, anslutningar av el och byggherrekostnader.

– Vi vill att våra kunder ska slippa oroa sig för oväntade tilläggskostnader som kan vara svåra att beräkna. Därför avser våra priser alltid färdiga hus och inkluderar nu både trailertransport till adresser över hela Sverige och mobilkran som lyfter huset på plats. Vi vill göra det bekvämt och tryggt för kunden och tror på transparenta priser som gör det lättare att fatta välgrundade beslut, förklarar Tomas.

HUSNYHETER

2023

Kollektionen Äng har en form utöver det vanliga med två olika - men sammanlänkade - husvolymer. Den främre volymen har öppna, sociala ytor och helglasad fasad medan den bakre volymen är husets privata del med praktiska funktioner.

Med denna lösning får huset 360 graders utsikt från allrummet och två vindskyddade uteplatser. Äng finns i tidlöst, klassiskt och modernt utförande i storlekarna 60-120 kvadratmeter. Kollektionen Glänta är skapad för alla som vill ha fria utblickar och naturkontakt från de sociala ytorna men slippa insyn från grannarna.

Husen kännetecknas av en spännande siktlinje rakt genom allrummet och kortsidor som skyddar från insyn. Glänta finns i tidlöst, klassiskt och modernt utförande i storlekarna 40-120 kvadratmeter.

Arkitekturstilen Klassisk förenar lantliga former med modern funktion. De nya husmodellerna har breda skjutglaspartier, äkta wienerspröjs i kvadratiska former samt markerade och långa utsprång på sadeltaken. Arkitekturstilen Klassisk finns för storlekarna 30-120 kvadratmeter.

Interiörstilen Ren är utformad för dem som önskar stilsäker interiör och vill låta sina egna val av möbler sätta tonen. Ren har släta och obrutna ytor med vackra golvtiljor, dimgrå väggar och innertak, rostfria detaljer och diskret granitkeramik. Interiörstilen Ren går att få till alla Sommarnöjens husmodeller.

Nya Projekt 156 Mars 2023

PREFABRICERADE TRÄHUS PRÄGLAR NATURSKÖNA NORDTAG

I KUNGÄLV

TEXT: THOMAS ANDERSSON

I Ytterby i Kungälv uppför Götenehus radhus och ett flerbostadshus med sammanlagt 21 lägenheter. En inledande andra etapp i arkitekten, husleverantören och byggherren Götenehus utveckling med trähusbebyggelse i Kungälv norr om Göteborg.

Nordtag i Ytterby är ett natur- och kustnära bostadsområde under utveckling och med pendelavstånd till såväl centrala Kungälv som Göteborg.

– Det är sammanlagt 450 bostäder som byggs här och vi är en av flera aktörer, berättar projektutvecklare Sara Almroth, Götenehus.

I Götenehus första byggetapp i Nordtag stod 15 radhus i Brf Esters Lycka färdiga för inflyttning redan 2021.

Den andra etappens under 2023 pågående nyproduktion för Brf Huldas Lycka kommer i ett första skede att resultera i 13 radhus plus åtta lägenheter i ett flerbostadshus.

Radhusen är tvåvåningshus på 110 kvadratmeter. Med badrum och en förhållandevis öppen planlösning för sociala ytor som kök och vardagsrum i bottenvåningen. Den flexibla övervåningen är inte begränsad till enbart sovrum.

– Där kan du ha upp till fyra sovrum, eller två sovrum och ett stort allrum, eller tre sovrum och ett litet mindre allrum.

Även flerbostadshuset med sina åtta lägenheter är en träbyggnad i två plan. Med såväl två- som tre- och femrumslägenheter. Där de sistnämnda är lägenheter i två våningar.

HUR BYGGS HUSEN?

– Vi bygger alla våra hus i trä. En industriell tillverkning av färdiga element för väggar, tak och golv i trä i Götene. Där vi har vår tillverkningsfabrik och vårt huvudkontor. Hus byggda i trä med särskild omsorg för kvalitet i materialval och design. Själva huset lyfts på plats på några dagar och står där och är tätt på direkten.

Markförhållandena med ängar och hagar blev dock en lite större överraskning än väntat för Götenehus nyproduktion i Nordtag.

– Det såg ut att bli ett väldigt enkelt område att bebygga. Men visade sig lite knepigt med olika höjder att förhålla sig till och alla bestämmelser om hur saker och ting får luta för att det ska vara tillgängligt för alla. Det har också varit en smula knepiga geotekniska förhållanden. Det här har inneburit lite utmaningar.

Området Nordtag ligger i västra Ytterby. Med bekvämt avstånd till förskola, skola och med ungefär en kilometer till ortens pendeltågsstation och Resecentrum.

– Och det ligger mycket vackert mitt bland skog och hästhagar. Du har dessutom väldigt nära till havet om du vill ha salta hav och klippor, avslutar Götenehus projektutvecklare Sara Almroth.

Med trä och prefabricerade byggelement i sin fabrik i Götene är Götenehus en av flera aktörer som utvecklar nyproduktionen i Ytterbys område Nordtag i Kungälv.

FAKTA

Tidplan: april 2022-juni 2023

Byggherre: Götenehus AB

Generalentreprenör: Bergkvist Bygg

Arkitekt: Götenehus AB

Kostnad: 60-80 mkr

Nya Projekt 157 Mars 2023
Bild: Götenehus
glaskedjan.se • info@glaskedjan.se • 010-494 09 90 100% KLART Hela vägen från måttagning till montering! PROFFS PÅ GLASSKADOR • SERVICEAVTAL Nyproduktion eller renovering av simbassäng Det grönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installerar Stainless Steel MADE IN SWEDEN

LOGICENTERS UTVECKLAR 11.000 M2 ÅT DSV SOLUTIONS OY

Logicenters fortsätter att utöka sin närvaro i Helsingforsregionen. Nu står det klart att logistikfastighetsaktören förvärvar mark i Vantaa där man kommer att utveckla en ny anläggning åt DSV Solutions Oy.

Logicenters förvärvar mark i finska Vantaa, strax norr om Helsingsfors stadskärna, där man kommer att utveckla en anläggning åt DSV Solutions Oy. Det danska logistikföretaget har skrivit på ett långsiktigt hyresavtal där planerad inflyttning sker under det andra kvartalet 2024.

Den nya fastigheten kommer att byggas utifrån Logicenters hållbara profil med miljöcertifieringen Breeam Very Good och utrustas med bland annat solceller på taket. Anläggningen kommer att ha en total yta på 11 000 m2.

– Det här blir en perfekt start på det nya året. Vi är väldigt glada över att ha hittat en perfekt lösning åt DSV och ser fram emot ett långsiktigt samarbete tillsammans. I och med utvecklingen av den nya moderna logistikanläggningen utökar Logicenters sin närvaro i Helsingforsregionen, vilket är landets primära utgångspunkt , säger Jarkko Äikää.

COMMERCIAL MANAGERS PÅ LOGICENTERS

DSV är världens tredje största logistikföretag som nu utökar sin närvaro i Vantaa-området. Den nya fastigheten ligger cirka 500 m från företagets redan existerande logistikcenter som togs i drift 2019.

– Vi är framför allt nöjda med det fina samarbetet tillsammans med Logicenters som verkligen haft förmågan att anpassa sin anläggning efter våra behov. När fastigheten väl är på plats kommer det vara en perfekt möjlighet för oss på DSV att expandera vår logistikverksamhet i Vantaa, nära hjärtat av huvudstadsregionen, med bra anslutningar till hela Finland, säger Jan Magnus Nordberg, CEO på DSV Solutions Oy.

Logistikcentret kommer att byggas i närhet av Ring III där man enkelt når Helsingfors och andra större städer i de södra delarna av Finland. Fastigheten ligger dessutom enbart tio minuter med bil från Helsingfors-Vanda flygplats.

ÄLVSBYHUS INGÅR SAMARBETE MED DEVOLV

Älvsbyhus ansluter sig till den digitala plattformen Devolv. Genom plattformen kan privatpersoner kostnadsfritt hitta tomter och simulera nyckelfärdiga hus i ett interaktivt kartverktyg.

Från och med idag går det att använda 3D-modeller från Älvsbyhus i kartverktyget. Devolv är i dagsläget endast tillgängligt i Skellefteå men kommer lanseras i hela Sverige under våren.

– Devolv är det bästa, enklaste och mest intuitiva verktyget vi sett på marknaden när det gäller att ge våra kunder en möjlighet att själva testa att placera in våra hus på en tomt redan innan köp. För en kund som inte är van att läsa ritningar ger detta en trygghet i hur hus och tomt kommer fungera tillsammans och hur slutresultatet kan komma att se ut, säger Jens Sundström senior advicer Älvsbyhus.

Northvolts pågående etablering i Skellefteå lockar tusentals nya invånare till kommunen. Uppåt 4000 arbetstillfällen väntas skapas i fabriken. Trots detta har det oroliga världsläget gjort att bostadsbyggandet i Skellefteå minskat.

– Nyckelfärdiga hus kan snabbt möta utmaningen som Skellefteå står inför. En villa från Älvsbyhus är gjord av norrbottniskt trä och monteras snabbt och effektivt ihop på byggplatsen. För att lösa kompetensbristen i norra Sverige behöver det inte bara byggas många bostäder, utan även rätt typ av bostäder. 7 av 10 svenskar vill bo i småhus, men trots detta utgör småhus endast 20% av nya byggprojekt. Vi tror att en viktigt del av att lösa den svenska bostadskrisen är göra det lättare för privatpersoner att delta i byggprocessen, säger Jonas Bergbom VD & Grundare av Devolv.

WOODSAFE VÄXLAR UPP OCH INVESTERAR INFÖR FRAMTIDEN

Behovet av fler bostäder har inte försvunnit trots lågkonjuktur och krig i Europa. Woodsafe investerar 20MSEK i ökad kapacitet med start våren 2023. Investeringen omfattar bland annat 2st specialtorkar från världsledande virkestorktillverkaren Valutec AB.

Våren 2022 stod vår första specialtork från Valutec AB redo att driftsättas. Investeringen var tänkt att möta våra kunders ökade

efterfrågan av våra tjänster de fem närmaste åren. Men så blev det inte, berättar Thomas Bengtsson, VD Woodsafe Timber Protection. Efterfrågan av våra tjänster, att hållbart brandimpregnera trä ökar i snabb takt från byggindustrin i Norden, Europa och delar av övriga världen.

– Woodsafe har stora framtidsplaner och är, precis som Valutec ledande inom sin bransch. Därför känns det extra kul att få vara en del i deras fortsatta expandering, säger Robert Larsson, vd Valuec.

De två nya kammartorkarna, från Valutec, kommer öka vår kapacitet mångdubbelt och är en del av den expansion Woodsafe berättat om tidigare. Jag visste att företaget planerade nya torkar om några år men inte inom några månader, skrattar Stefan Hedqvist, produktionschef och tillägger, jag blir inte förvånad, detta är typiskt Woodsafe style.

Beslutet att anlita Valutec igen som leverantör av de nya kammartorkarna var inte ett svårt beslut. Vår första tork från Valutec var lite av en chansning men som visat mycket goda resultat i ökad kapacitet och torkkvalitet. De två nya kammartorkarna byggs upp med samma kapacitet som vår första och kommer säkerställa mångdubbel kapacitet att tillgodose marknaden med hållbart brandimpregnerat trä, avslutar Thomas Bengtsson.

ELMATERIEL TILL NYA SJUKHUSOMRÅDET MALMÖ

För att kunna möta framtidens krav moderniseras och utvecklas sjukhusområdet i Malmö. En stor del i omvandlingen är byggnationen av två stora vårdbyggnader om totalt cirka 110 000 kvadratmeter. APQ El och Assemblin utför installation av kraft, belysning och telesystem i byggnaderna genom det gemensamma bolaget NSM El.

Jörgen Svensson är till vardags projektledare på APQ El och nu projektchef på NSM El.

– För vår del drog det här projektet igång skarpt under 2018. Vi var då sedan tidigare inne och utförde installationer på sjukhuset, då vi har ramavtal med dem, och Assemblin El hade kontakt med Skanska, som fått uppdraget av Region Skåne att bygga

Nya Projekt 162 Mars 2023

vårdbyggnaderna. Redan på ett tidigt stadie insåg både vi och Assemblin El att projektet var lite för stort för ett företag. Vi tog därför kontakt med varandra och efter lite diskussioner beslöt vi att dela upp projektet mellan oss 50-50. Det är bakgrunden till bildandet av bolaget NSM El (Nya Sjukhuset Malmö) som det här projektet drivs genom och där APQ El och Assemblin El äger hälften var, säger Jörgen Svensson.

BRA SAMMANHÅLLNING

Medan Jörgen Svensson har fokus på projektering och produktionen så ansvarar Ola Hansson, biträdande projektchef NSM El och till vardags projektchef på Assemblin El, för ekonomi, inköp, kvalitet och arbetsmiljö.

– Totalt är det cirka 65 montörer och 11 tjänstemän som arbetar med det här projektet och ungefär hälften kommer från vardera företaget. Vi har valt att köra 50-50 i alla led för att få en bra vi-känsla. Något som verkligen lyckats då vi fått en väldigt bra sammanhållning mellan alla som är arbetar i projektet, säger Ola Hansson.

110 000 KVM

De två byggnaderna är 11 respektive 10 våningar höga och den totala ytan är cirka 110 000 kvadratmeter. Byggnaderna kommer innehålla bland annat 9 vårdavdelningar med 244 enkelrum, 23 operationssalar, intensivvårdsavdelning, sterilcentral med mera. 2025 ska projektet vara klart.

– Vårt uppdrag är att utföra installation av kraft, belysning och telesystem, vilket innefattar kraft och ups-kraft, data, passersystem, brandlarm, kallelse- och överfallslarm, säger Jörgen Svensson och fortsätter:

– Efter upphandling blev Elektroskandia utsedd till prioriterad leverantör till projektet. Vi omvärderar upphandlingen varje år och Elektroskandia har fått fortsatt förtroende varje gång.

TÄT DIALOG

På Elektroskandia är Patrik Bäckström ansvarig utesäljare på projektet.

– Vi har en tät dialog och jag träffar de ansvariga på NSM El flera gånger i månaden för att stämma av och dessutom har vi också löpande kontakt per telefon och mejl. Den dagliga kontakten sköts av vår tekniske innesäljare Magnus Lövgren

Patrik Bäckström, Elektroskandia, Jörgen Svensson

som är dedikerad för detta projekt, säger Patrik Bäckström.

Elektroskandia levererar dagligen och då det är ett stort projekt på en begränsad yta har Skanska valt att alla större leveranser ska gå till en speciell avlastningsterminal och därifrån har de en utvald transportör som levererar ut till byggplatsen.

– Jag jobbar med projektet varje dag, det är allt ifrån offertförfrågningar och order till att bevaka leveranser. Jag blir inkopplad framför allt när det gäller större leveranser av till exempel kabel, kabelstegar, armaturer etc. men även då det gäller artiklar som vi inte har på lager. Det dagliga beställer de själva på nätet. Den största utmaningen är leveranserna och det gäller att vara noggrann och ha koll på allt, som exempelvis uppmärkning av all materiel, med byggnad, våning och positionsmärkning, säger Magnus Lövgren.

FÖRDEL MED EN KONTAKTPERSON

– Vi beställer mycket digitalt från Elektroskandia via EDI och då det krävs handpåläggning så går det via Magnus. Det är en stor fördel för oss att bara ha en part att tala med. Viktigt var också att vi redan på ett tidigt stadie visste vad vi skulle ha och kunde därför beställa i god tid. Och när det gäller specialprodukter, som det kan vara leveransproblem med, så tog vi höjd för detta genom att köpa på oss i förväg och låter Elektroskandia lagerhålla åt oss, säger Jörgen Svensson.

– Det är A och O i ett sådant här projekt, med många yrkeskategorier inblandade, att materiel kommer i rätt tid då alla är beroende av varandra. Vårt samarbete med Elektroskandia fungerar bra och smidigt och leveranserna kommer i rätt tid så vi kan jobba på som planerat, avslutar Ola Hansson.

FAKTA

Uppdragsgivare: Region Skåne

Generalentreprenör: Skanska

Installation av kraft, belysning och telesystem: NSM El

Antal byggnader: Två

Antal våningar: 10 respektive 11 våningar

Total yta: Cirka 110 000 kvadratmeter

Innehåller bl a: 244 enkelrum, 23 operationssalar, 9 vårdavdelningar, intensivvårdsavdelning, sterilcentral, bårhus m.m.

Antal arbetsplatser: Cq 2 000 vårdpersonal

Tidplan: Byggstart våren 2015, beräknas klart 2025

Nya Projekt 163 Mars 2023
PÅ BILDEN: & Ola Hansson, NSM El, Magnus Lövgren, Elektroskandia

Maskinuthyrning med eller utan förare

I vårt arbete med att stärka vår position på marknaden vill vi hälsa Daniel Rom välkommen som VD för bolaget.

Det är vår starka övertygelse att Daniel kommer vara ett stort tillskott i vårt arbete med att vara det självklara valet när Ni har behov av teleskoplastare med eller utan förare eller behov av tornkranar eller mobila tornkranar.

Med över 30 års erfarenhet i branschen har vi en stor kunskap och vår maskinpark är i mycket gott skick.

Daniel kommer närmast från rollen som uthyrningsansvarig för Ramirents affärsområde Stavdal Lift, Västra Svealand och uttrycker sig enligt följande angående sin nya roll i WEST 2000;

Det är med största ödmjukhet som jag tar mig an och axlar uppgiften för detta välrenommerade företag. Tillsammans med våra duktiga medarbetare så är jag starkt övertygad om att vi kommer kunna svara upp till alla våra uppdragsgivares förväntningar, gamla som nya.

Vi har en spännande tid framför oss där lyhördhet i kombination med hållbarhet är A & O. Varför jag också kommer lägga stor vikt på att främja våra medarbetares utvecklingsförmågor och arbetsmiljö.

I slutändan är vi tillsammans ett lag, ämnat för att komplettera varandra på samtliga plan. Varje enskild individ ska känna glädje, tillfredsställelse och samhörighet. Utifrån det perspektivet bygger vi vår gemensamma framtid, lokalt som globalt.

Daniel Rom, WEST 2000

LOFTHUSET I LAMMHAGEN

TEXT: ANAÏS GONZÁLEZ CRUZ

För Kerstin och Marie har sommar och semester länge varit synonymt med Fårösund på Gotland, en liten ort precis vid havet drygt sex mil norr om Visby. Här är Maries pappa uppvuxen och i många år var farmors hus en naturlig samlingsplats för släkten. När huset så småningom såldes väcktes en längtan efter en egen plats på ön.

Att hitta den rätta tomten tog tid, men till slut köpte Kerstin och Marie en bit mark i Lammhagen, bara ett stenkast från Bungeviken:

– Vi ville verkligen hitta något i Fårösundstrakten, gärna Bungeviken och ut mot Bungenäs. Under somrarna var vi där en hel del med barnen och blev förälskade i naturen, säger Kerstin.

Med tre små barn var den smidigaste lösningen att köpa ett nyckelfärdigt hus för att snabbt få huset på plats. Efter lite research fastnade de för Sommarnöjen, som passande nog visade sig ha ett visningshus i närheten:

– När vi besökte Sommarnöjens visningshus i Bungeviken bestämde vi oss för Tidlös Sommar 60. Det var så vackert utformat och höll sig samtidigt inom vår budget, tillägger Kerstin.

Interiörstil Lugn, med det vitvaxade trägolvet, låg väl i linje med den skandinaviska stil som de var ute efter med de ljusa, naturnära färgerna. Samtidigt var rymd och öppna ytor prio ett för paret, som

lade till två sovloft med extra takhöjd för att även äldste sonen skulle få en egen vrå. Det stora köket var en annan viktig detalj i valet av planlösning:

– Vi har ändå tre barn, det skulle inte funka med ett för litet hus. Vi behöver vissa rum, särskilt köket. Tidlös Sommar 60 med planlösning Hav har ett ordentligt kök, som känns väldigt stort för att vara i ett fritidshus. Det var viktigt för oss att få plats med allt vi ville ha så att det skulle vara bekvämt året runt, även på vintern när man inte kan vistas i trädgården på samma sätt.

Våren 2021 var det så dags för det nya huset att monteras. Kerstin och Marie packade en släpkärra från hemmet i Ljungsbro och körde till Bungeviken för att vara på plats när lastbilarna rullade in:

– Allt gick väldigt smidigt. Det tog ett par dagar och sedan var huset uppe, säger Kerstin.

Nu samlas släkt och vänner gärna i det rymliga köket för att umgås, där de stora skjutdörrarna i glas öppnas upp så fort vädret tillåter:

– Det känns så mycket större när man öppnar glasdörrarna, vilket gjorde att vi valde just den här modellen till skillnad från andra i samma storlek, berättar Marie.

Sittandes i köket skymtar havet fram bland tallarna och salmbärssnåren, en inramning som familjen aldrig tröttnar på:

– Vi åker hit titt som tätt året runt så fort vi har möjlighet. Det ger ett sådant lugn att vara här, säger Kerstin.

Foto: Lina E Adamo

COWORKINGJÄTTEN CONVENDUM GÅR MOT REKORDÅR VÄXER I SVERIGES STÖRSTA STÄDER

Coworkingbranschen har under året fortsatt att växa och efterfrågan på flexibla kontorslösningar väntas öka ännu mer de kommande åren. 2022 var ett händelserikt år för CONVENDUM och 2023 väntas bli ett rekordår med sex nya öppningar i Stockholm och Göteborg.

HÄNDELSERIKT ÅR FÖR CONVENDUM

På sju år har CONVENDUM blivit störst i sin bransch. Siffror från Yta:s årliga rapport visar att CONVENDUM står för nästan hälften av alla planerade nyöppningar 2023.

– Vi är väldigt glada över tillväxten 2022. Under året öppnade vi fyra nya etableringar och välkomnade över 400 medlemsbolag, säger Oscar Limbäck, COO på CONVENDUM.

Genom att CONVENDUM tillhandahåller alla sina medlemmar, stora bolag, enskilda entreprenörer eller organisationer med premiumkontor, Coworkingytor, flexibla hyresvillkor, lounge, konferens- och mötesanläggning, gym, hög service, lyxiga interiörer gör CONVENDUM det till sitt uppdrag att skapa rätt förutsättningar för att bolag ska kunna växa och nå sin fulla potential. Detta sammantaget är några anledningar till att fler och fler väljer CONVENDUM.

Trenden är tydlig, bolag och entreprenörer förstår fördelarna med att ha sitt kontor på CONVENDUM, bara under 2022 valde över 450 bolag att flytta sina kontor till CONVENDUMs olika center. 2022 öppnade CONVENDUM fyra nya kontor, och under 2023 kommer det öppnas sex till. I slutet av 2023 kommer det finnas 19 kontor.

– För att svara upp på efterfrågan behöver tillgången öka. Med alla nyöppningar under året så blir 2023 ett rekordår för CONVENDUM, säger Oscar Limbäck COO på CONVENDUM.

NÄTVERK OCH COMMUNITY

På CONVENDUM får även medlemmarna och medlemsbolagen möjlighet att ta del av kreativitet, innovation, nätverk och community, både fysiskt och digitalt, genom CONVENDUMs egna medlemsapp. I anslutning till flaggskeppet på Kungsgatan vid Stureplan och på Odenplan ligger även det egna cafékonceptet CONVENDUM Coffee. – CONVENDUM ska vara en internationell mötesplats för alla. En plats där olika aktörer, nya och mer etablerade bolag, får tillgång till olika typer av nätverk. Allt vi gör ska bidra till våra medlemsbolags framgångar, Oscar Limbäck, COO på CONVENDUM.

De senaste åren har en rad händelser i världen påverkat förutsättningarna för hur bolag tänker när det kommer till kontoret och nu väntar nya osäkra förutsättningar, stigande ränteläge, hög inflation och förändrade förutsättningar för bolag på olika sätt. En mängd osäkerhetsfaktorer gör att fler bolag väljer mer flexibla lösningar för att minska risken.

– Vi har genomlevt en pandemi med allt vad det innebar av ovisshet och en stillastående marknad men vi är inte konjunkturkänsliga. Vår lösning ger våra medlemmar möjlighet växa och minska efter behov, samtidigt som de kan förvänta sig en förstklassig service på alla våra center, säger Oscar Limbäck, COO på CONVENDUM.

BEHOVET AV FLEXIBILITET

Behovet av flexibilitet förekommer hos bolag i olika storlekar, i en mängd olika branscher bekräftas i Fastighetsägarnas rapport ”Framtiden för flexibla kontorslösningar”. Även att större bolag ser värdet av flexibla kontorslösningar.

CONVENDUMs unika koncept, Big Office ger större bolag möjlighet att hyra större separata kontor med bland annat kontors- och mötesrum, öppna ytor, egen entré och fullt utrustat kök, samtidigt som bolagen får tillgång till systemet i form av ytterligare ett tjugotal kontor runt om i Stockholm, Göteborg och Palma.

– Alltifrån små-, medel-, och nu även stora bolag ser mervärden och fördelar med att sitta i en kontext bland andra bolag samtidigt som de har möjlighet att bygga kultur i sina egna kontorsytor, säger Oscar Limbäck, COO på CONVENDUM.

COWORKING ÄR DET NYA NORMALA – CONVENDUM VÄXER YTTERLIGARE

Framtiden ser ljus ut för Coworking som har kommit för att stanna. Delvis för att pandemin har förändrat den klassiska bilden av att behöva vara på kontoret varje dag, nya digitala behov har uppstått och många uppskattar flexibiliteten. Yta:s årliga rapport visar att branschen fortsätter att växa och under 2022 ökade utbudet av coworkingytor med 20 procent och beläggningen nådde rekordsiffror på över 80 procent. Under 2023 väntar nu över 56 000 kvadratmeter på 21 stycken olika adresser att öppna i Stockholm.

För CONVENDUMs del öppnas närmare 30 000 kvadratmetrar fördelat på sex adresser i Stockholm och Göteborg, vilket gör CONVENDUM till den aktör som växer mest under det kommande året. Idag finns CONVENDUM på ett 20-tal adresser i centrala affärsdistrikt i Stockholm, Göteborg och Palma de Mallorca.

CONVENDUMS NYÖPPNINGAR 2023

1 mars: Birger Jarlsgatan 57, Stockholm

1 mars: Sveavägen 38, Stockholm

3 april: Brahegatan 10, Stockholm

3 juli: Drottninggatan 29, Stockholm

1 november: Löfström Allé 6, Sundbyberg

1 november: Stampgatan 14, Göteborg

Nya Projekt 168 Mars 2023

PRODUKTNYHET: FINJA BETONG REVOLUTIONERAR IGEN –LANSERAR MUR- OCH PUTSBRUK MED INBYGGD KOLSÄNKA

I höstas skedde ett stort genombrott på Finja Betong då företaget lanserade ett murblock med inbyggd kolsänka i form av biokol. Nu är det dags för nästa produkt, ett torrbruk, inom ramen för det omfattande hållbarhetsprojektet. Det nya mur- och putsbruket, Mur- & Putsbruk B ECO, har i likhet med blocket försetts med en permanent kolsänka som varar under hela produktens livslängd.

MÖJLIGGÖR ETT HÅLLBART BYGGANDE

Bakom torrbruket som nu lanseras ligger ett av Finja Betongs storsäljande kombinationsbruk vid namn KC Mur- & Putsbruk B. Den nytillkomna produkten, vilken kan användas till såväl murning som putsning, har fått tillägget ECO och benämns således Mur- & Putsbruk B ECO.

Att välja det nya bruket framför dess föregångare innebär en sänkning på minst 75 procent av GWP*, Global Warming Potential, vilket bidrar till en minskad växthuseffekt. Den markanta sänkningen beror på biokolets förmåga att lagra kolatomer som motverkar stigande koldioxidhalter i atmosfären.

– Med våra nya ECO-varianter ökar möjligheten att påverka det egna klimatavtrycket och vi är oerhört stolta över att, förutom murblocket, nu kunna erbjuda ett mur- och putsbruk med livslång kolsänka i form av biokol. Vi jobbar givetvis för att produkterna ska komma till användning på så många byggen som möjligt och därmed hindra överflödig koldioxid från att nå atmosfären, säger Magnus Andersson, vice VD på Finja Betong.

KLIMATPOSITIVT OCH UNDERHÅLLSFRITT MED MURAT OCH PUTSAT

Precis som Murblock Bas ECO ingår denna produkt med inbyggd kolsänka i företagets gröna ECO-linje, vars klimatpositiva byggprodukter klimatkompenseras via ett brasilianskt biogasprojekt certifierat av Gold Standard. Med det nya kombinationsbruket är Finja Betong ett steg närmare en fullständigt klimatpositiv byggnad och produkten bidrar till att göra den murade och putsade konstruktionen än mer attraktiv. Utöver alla dess fördelar som brandsäker, energismart och fuktsäker blir det pålitliga murverket nu hållbart ur ännu en aspekt.

* Avser modul A1-A3 (ISO14025:2010) samt indikator GWP-total (EN 15804+A2). För livscykelanalyser daterade före 2022 används indikator GWP (EN 15804+A1).

Nya Projekt 169 Mars 2023

Bäst på Återvinning & Bioenergi

SÖNDERDELNING & FLISNING

LAGRING & DOSERING

SIKTNING & SÅLLNING

TUBTRANSPORTÖRER

MOBIL SÖNDERDELNING

PELLETSPRESSAR & HAMMARKVARNAR

TRANSPORTERING

BRIKETTPRESSAR

ROBOTSORTERING

AVSKILJNING & SEPARERING

ANLÄGGNINGAR INOM BRÄNSLEBEREDNING, BRÄNSLEHANTERING, PELLETSPRODUKTION, SÅGVERK, RESTHANTERING, AVFALL, SORTERING OCH TRÄPULVER

Se hela vårt program på www.mared.se

OSKADLIGGÖR KEMIKALIER.

Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg.

www.medicalcare.se

OSKADLIGGÖR KEMIKALIER.

Diphoterine® är lika e ff ektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg.

www.medicalcare.se

info@skadeservice.se • www.skadeservice.se

info@skadeservice.se • www.skadeservice.se

Fastighetsjour 010-155 61 00

Fastighetsjour 010-155 61 00

LÄTT

Bygelabsorbenten som förbättrar akustiken med smidig installation.

info@skadeservice.se • www.skadeservice.se

Fastighetsjour 010-155 61 00

Sanering • Översvämningsberedskap • Städning

Sanering • Översvämningsberedskap • Städning

Sanering • Översvämningsberedskap • Städning

Återställning av skadade fastigheter • Bygg

Återställning av skadade fastigheter • Bygg

Återställning av skadade fastigheter • Bygg

OSKADLIGGÖR KEMIKALIER.

akustikmiljo.se för mer inspiration.

GCCH FÖRVÄRVAR HOTELL I KRISTIANSTAD

Klassiska Hotel Park Allé blir en del av GCCH. Park Allé blir hotellgruppens 7:e hotell i drift och det första i Skåne.

Hotellet har idag 23 rum och har välkomnat gäster sedan 1936. Just nu så genomförs en ombyggnation där badrummen renoveras.

– Att förvärva ett hotell i Kristianstad med en sån anrik historia känns jättekul. Vi är väldigt glada över att få vidareutveckla det här hotellet. Park Allé passar dessutom väl in i strategin inför vår kommande satsning i Skåne, där vi bland annat utvecklar Willow Hotel i Trelleborg. säger Henric Hannerfalk.

Interim hotellchef blir Alexandra Persson som går över från sin tjänst som Guest Relations Manager inom GCCH.

Hotellgruppens långsiktiga mål är att öka antalet hotellrum i byggnaden. Man vill även fortsätta att driva verksamheten utan en kedjetillhörighet samtidigt som helhetskänslan och inredningsstilen ska röra sig mer mot ett botiquehotell.

Byggnad: Byggdes 1876, ritades av köpmannen John Wahlberg

Hotelldrift: Sedan 1936

Antal rum: 23

Nya Projekt Mars 2023
GCCH tar över driften av hotellet den 1 mars 2023. FAKTA

LIVSMEDELSBUTIK OCH FLER PARKERINGAR I NYTT KVARTER I NORRTÄLJE HAMN

Nästa markanvisning i Norrtälje Hamn är snart klar och det ska bli livsmedelsbutik, kompletterande butikslokaler och parkeringsgarage i två plan under mark. Exploatör blir AF Gruppen och Prevelop, som även ska bygga hotellet i kvarteret bredvid. Markanvisningen omfattar endast gatuplan och garageplan under jord. Anvisning av resterande del av kvarteret sker senare.

När kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutade om inriktningen för den tredje etappen i Norrtälje hamn för två år sedan var en stadsdelsnära livsmedelsbutik och fler parkeringar viktiga.

AF Gruppen och Prevelop som ska bygga hotell, bostäder och pirbyggnad i hamnen har nu lämnat ett anbud på att bygga butikslokaler i bottenplan och parkeringsgarage under mark i kvarter 13. I förslaget finns en livsmedelsbutik och ytterligare verksamhetslokaler för till exempel apotek och bageri. Dessutom blir det två plan med parkeringar med cirka 160 parkeringsplatser under butikslokalerna.

– Det kommer bli perfekt för Norrtälje Hamn att få en centralt placerad livsmedelsbutik och även andra servicefunktioner. Det är precis vad området behöver för att vi ska kunna skapa en levande stadsdel, säger Carolina Sahlén, projektledare för hållbar stadsutveckling i Norrtälje kommun.

Den kommande markanvisningen för kvarter 13 kommer delas in i två delar: en kommersiell del och en bostadsdel. AF Gruppen

och Prevelop har lagt ett bud på den kommersiella delen i en affär värd drygt tio miljoner kronor för kommunen. Dessutom tillkommer 7,8 miljoner för de gator som kommunen kommer bygga. Förslaget är nu att direktanvisa den kommersiella delen till AF Gruppen. Beslut tas av kommunfullmäktige.

– Jag är väldigt nöjd med att vi ser ut att få in både fler parkeringar och butikslokaler i Norrtälje hamn, och det kommer bli samordningsvinster genom att samma aktör som bygger hotellet även bygger de här delarna. Dessutom blir det en bra affär för kommunen, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande.

Garageplanen under livsmedelsbutiken ska ge utrymme åt parkering för bostadsdelen i kvarteret inklusive mobilitetsfunktioner och parkering som behövs för butikernas personal och kunder. Dessutom kommer parkeringsplatserna kunna användas för intilliggande hotellverksamhet och för allmänheten för besök i området, till exempel det kommande badet och andra aktiviteter och evenemang.

– Vi är tacksamma för förtroendet och ser positivt på att vi nu får möjligheten att komplettera vårt tidigare erbjudande med ett gediget serviceutbud och mobilitetslösningar, som stärker kvartersmiljön och skapar förutsättningar för aktiviteter året om, säger Adam Hantash, regionchef i AF Projektutveckling.

Ovanpå de kommersiella lokalerna kommer det byggas bostäder i upp till fem plan. Norrtälje kommun kommer anvisa bostadsdelen i en öppen markanvisningstävling som startar under våren 2023. Fastigheten beräknas kunna få drygt 100 bostadslägenheter i olika storlekar.

Nya Projekt 174 Mars 2023
Nya Projekt 175 Mars 2023

RSSE

Roadside Safety Engineering AB

RSSE Roadside Safety Engineering AB

08-753 46 01 www.rsse.se info@rsse.se

RSSE Vägsäkerhetsutrustning

RSSE Vägsäkerhetsutrustning

08-753 46 01 www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01 www.rsse.se info@rsse.se

Din partner för säkrare väg

Din partner för säkrare väg

Några av åra leverantörer

Din partner för säkrare väg

Din partner för säkrare väg

Några av åra leverantörer

Några av våra leverantörer:

Några av åra leverantörer

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube

Uppfångande Bommar (Resistance Barriers)

Tillfälliga krockdämpare typ Walt

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube

Tillfälliga krockdämpare typ Walt

Tillfälliga krockdämpare typ Walt

Flyttbart barriärsystem Road Zipper™

Uppfångande Bommar (Resistance Barriers)

http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar

Uppfångande Bommar (Resistance Barriers)

http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/

http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/

Flyttbart barriärsystem Road Zipper™

Barriäröppningar

Barriäröppningar

Energiabsorberande räckes- och barriäravslut

Energiabsorberande räckes- och barriäravslut

Energiabsorberande räckes- och barriäravslut

Väg- och broräcken

Högkapacitetsräcken

Väg- och broräcken Högkapacitetsräcken

Väg- och broräcken Högkapacitetsräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm

Vägräcken med integrerad bullerskärm

Vägräcken med integrerad bullerskärm

Vägräcken med integrerad bullerskärm

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

VI HAR ÖVER 30 ÅRS ERFARENHET AV BULKHANTERING! Vi levererar alla typer av utrustning för bulkgodshantering. NOXOR AB, Box 279, 701 45 Örebro • Tel: 019-21 90 60 • Fax: 019-10 42 17 • info@noxor.se • www.noxor.se Pneumatiska sändare Skruvtransportörer Skraptransportörer Bandtransportörer Cellmatare Krossar Spjäll Silos m.m. RSSE
RSSE Vägsäkerhetsutrustning 08-753 46 01 www.rsse.se info@rsse.se
RSSE Roadside Safety Engineering AB
Några av åra leverantörer Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Väg- och broräcken Högkapacitetsräcken
RSSE
RSSE
RSSE RSSE Roadside Safety Engineering AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning
www.torkapparater.se “Where, Drying, Pyrolysis or Cooling is the Game – Torkapparater is the name!” t STIL HAGA EPOK ROYAL Aluminiumfönster med träbeklädd insida från Mariannelund sedan 1982 0496-707 00 • www.leiab.se RAK OCH ELEGANT DESIGN NY FAVORIT i nyproduktion STORSÄLJAREN STÅTLIG DESIGN för praktfulla byggnader Utökad produktionskapacitet och fler än 707 000 fåsmodellerALLAkan med dräneringshåldolda för 2+1 3-glaseller

FÖRSTA SPADTAGET FÖR RIKSBYGGENS BRF SYDNEY OCH NYA COOP-BUTIKEN VID MASTHUGGSKAJEN

I januari togs det första spadtaget för 127 lägenheter i Brf Sydney och Coop Västs nya flaggskeppsbutik vid Masthuggskajen. Brf Sydney blir Riksbyggens första kvarter på Masthuggskajen och hållbarhet finns med genom projektets alla steg.

– Det känns otroligt roligt att vi nu kan ta det första spadtaget för Brf Sydney och som innehåller 127 lägenheter ich en stor livsmedelsbutik. Riksbyggen som kooperativt företag arbetar långsiktigt med att bidra med fler bostäder till Göteborg. Utvecklingen av Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Göteborg och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder här, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg.

Det nya kvarteret byggs till exempel med klimatförbättrad betong och på taken blir det både sedumväxter och solceller. Lägenheterna får varierade storlekar, från 30 till 145 kvm. Det blir allt ifrån 12 större taklägenheter med generösa terrasser till 13 mindre lägenheter som skapas för unga vuxna. Dessa mindre lägenheter erbjuds med möjlighet till Hyrköp, Inflyttningen är planerad att ske från slutet av 2024 till våren 2025. Stadsdelen Masthuggskajen certifieras enligt Citylab för hållbar stadsutveckling. Riksbyggen har tecknat entreprenadavtal med Skanska för genomförandet av projektet.

Coop Väst gör en stor satsning vid Masthuggskajen med en välsorterad butik med stark hållbarhetsprofilering om 1 800 kvadratmeter.

– Etableringen i det expansiva området kring Masthugget är en del i Coop Väst strategiska plan. Vi är mycket glada över vårt samarbete med Riksbyggen där vi tillsammans bidrar till tillväxt och hållbar utveckling i området. Fantastiskt roligt att vi nu kan ta det första spadtaget, säger Ronnie Wångdahl, vd Coop Väst.

Butiken och kyl- och frysanläggningar kommer att drivas med förnybar el .

– Med energieffektiv drift ger en högre kvalitet på våra varor och därmed mindre matsvinn. Dessutom kommer butikens leveranser så långt som möjligt att ske med elbilar, berättar Ronnie Wångdahl.

Livsmedelsbutik blir en viktig och central del för att skapa en levande stadsdel. Butiken beräknas öppna under 2025.

SCIENCE PARK TOWERS – JÖNKÖPINGS NÄSTA STORA MÖTESPLATS

Mitt i centrala Jönköping byggs just nu Science Park Towers som ska stå klart sommaren 2023. Ambitionen och visionen med Science Park Towers är hög; att skapa landets ledande och mest välkomnade mötesplats för hållbart entreprenörskap och hållbar innovation som verkligen gör skillnad.

– Jönköping är en viktig mötesstad. Det geografiska läget är svårslaget, erfarenheten av att arrangera möten är gedigen och vi har flera bra alternativ när det kommer till lokaler. Det känns fantastiskt att få ett nytillskott på den marknaden så vi kan fortsätta växa som mötesstad och få ytterligare stora kongresser och konferenser till oss och på så sätt skapa attraktivitet för platsen, säger Caroline Törnblad, chef möten & evenemang, Destination Jönköping.

Malin Asking, projektledare möten och Caroline Törnblad, chef möten & evenemang på Destination Jönköping får en visning av Science Park Towers, som kommer stå klart för inflyttning till sommaren 2023, av William Axelsson, vd på FC Gruppen och Magnus Olsson, vd på Jönköping kommuns Fastighetsutveckling.

Science Park Towers ligger centralt Jönköping med promenadavstånd till resecentrum, högskolan och flera hotell. Byggnaden kommer att bestå av fyra torn i olika höjder med sju till 15 våningar, fördelat på 13 000 kvadratmeter. Byggnaderna kommer att bestå av kontorslokaler, mötes- och eventytor samt restaurang och lounge i bottenplan. Det kommer också finnas kreativa ytor för möten och nätverkande, touchdown-ytor, studenthub, reception och infopoint samt en takterrass med fantastisk utsikt över Jönköping.

MÖTESLOKALER OCH EVENTYTOR

I Science Park Towers finns flera typer av lokaler och utrymmen i olika storlekar för möten och events samt loungeytor.

På andra våningen finns mötesrum med plats för upp till 50 personer. På tredje våningen finns flera stora och flexibla ytor, dels en stor mötes- och eventlokal som kan ta upp till 550 sittande personer i biosittning, eller 700 stående gäster, utrustade med den senaste tekniken för framtidens möten och event. I direkt anslutning till denna lokal finns det bra utställning-och mingelytor som gör att denna våning har alla förutsättningar för möten och evenemang av olika slag.

På våning 12 finns en yta med fantastisk utsikt över Jönköping och passar bra för exempelvis kundaktiviteter med mingelytor, konferensrum och takterrass.

Restaurangen, som liksom event- och mötesdelen drivs av FC Gruppen, kommer att ligga på entréplan mitt i hjärtat av Science Park Towers och kommer kunna ta emot cirka 250 sittande besökare. Den kommer bjuda på en avslappnad miljö och är flexibel att kunna användas för flera grupper och enklare event.

– Science Park Towers blir en unik ny mötesplats mitt i centrala Jönköping och fyller det hål som idag finns på centrala anläggningar och deltagarantal. Vi ser verkligen fram emot att lyfta möten till en ny nivå, säger William Axelsson, vd, FC Gruppen.

HÅLLBARHET

Som en del i att skapa en hållbar mötesplats utförs Science Park

Nya Projekt 180 Mars 2023

Towers med fokus på resurseffektivitet. Det finns ett hållbarhetstänk kring material, inredning och ytor som består över tid och är lätta att underhålla.

– Det är inspirerande att få bidra till Jönköpings utveckling och skapa en ny mötesplats på en ny nivå, där hållbarhet och digitalisering är i fokus, säger Magnus Olsson, vd, Jönköping kommuns Fastighetsutveckling.

INFLYTTNING TILL SOMMAREN

Science Park Towers kommer stå färdigt sommaren 2023 och

i slutet av sommaren är det dags för den stora invigningen. Trots att det är ett drygt halvår kvar till inflyttning har det kommit in en hel del bokningsförfrågningar för möten och kongresser till hösten och framåt.

– Vårt mål är att det alltid ska vara enkelt att arrangera sitt möte i Jönköping och vi ser en stor efterfrågan att förlägga möten och kongresser här. Science Park Towers blir ett bra komplement till de mötesanläggningar vi redan har. Det är ett stort intresse att få boka kongresser och möten kommande år så vi ser verkligen ett behov av ytterligare en attraktiv mötesplats i Jönköping, säger Malin Asking, projektledare Möten, Destination Jönköping.

Nya Projekt 181 Mars 2023
Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning VÄNDBAR Venti
Liebherr-Sverige AB Fallskärmsvägen 5 721 31 Västerås Upplev utvecklingen. Tel: +46 21 80 62 40 info.lsv@liebherr.com www.facebook.com/liebherrsverige www.instagram.com/liebherrsverige www.liebherr.se Annons Nya Projekt 3_halv sida_en bild.indd 1 2020-06-05 08:48:30

DA VINCISKOLAN ETABLERAR SIG I FISKSÄTRA

Da Vinciskolan och Stena Fastigheter har tecknat avtal om en ny förskola i Fisksätra med inflyttning i årsskiftet 2024/2025. Därmed fortsätter den stora investeringen i Fisksätra som grundar sig i att utveckla en stadsdel med en blandning av olika boendeformer, av människor i olika åldrar med olika bakgrunder och erfarenheter som präglas av trygghet, gemenskap och närhet.

Stena Fastigheter och Da Vinciskolan har tecknat längre avtal gällande en ny förskola i Fisksätra.

Förskolan kommer att vara en del av Fisksätra Entré, nyproduktionen som nu växer fram på norra sidans parkering. Stora delar av byggnaden kommer bestå av ett äldreboende via Blomsterfonden där Stena Fastigheters förhoppning är att de kommer att skapa ett positivt och naturligt möte mellan livets olika skeden.

Da Vinciskolan startade sin första förskola för 25 år sedan i Saltsjöbaden och nu tas möjligheten att öppna en ny verksamhet i Fisksätra. Vilket de redan smugit igång, då verksamheten öppnat i tillfälliga lokaler i Alléskolan i väntan på att få öppna i Fisksätra Entré.

Förskolan är om ca 950 kvm och kommer inrymma fyra avdelningar och ta emot barn i åldrarna 1-5 år. Förskolegården kommer att ligga i ett skyddat läge mellan nya och befintliga huskroppar och kommer att bjuda in till lek för barn i alla åldrar. Dessutom finns närheten till Fisksätras gröna omgivningar vilket gör det möjligt att erbjuda en växlande vardag för barnens bästa möjliga utveckling. Med närheten till Saltsjöbanan och bussar ges även goda möjligheter att lämna barnen till fots eller med bil.

Tillträde och öppning kommer ske vid årsskiftet 2024/2025 och parterna ser fram emot ett långt samarbete.

– Sedan tidigare har vi uppmärksammat hur viktigt det är med bra förskolor och skolor för en välmående stadsdel. Vi har tagit över, byggt om och etablerat ett samarbete med Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor som nu driver skolan för elever mellan F-9. Därför känns det nu väldigt bra att få kroka arm med Da Vinciskolan som tar hand om de mindre barnen. Att du kan få en trygg, trivsam och lärande uppväxt inom Fisksätras kvarter, säger Maria Säterdal, fastighetschef på Stena Fastigheter.

– Vi ser fram emot de nya lokalerna och denna etablering. Det ligger helt i linje med Da Vinciskolans vision om att vara en dynamisk utbildare av morgondagens innovatörer och världsmedborgare samt vår mission om självständiga barn rustade för livet, säger Niklas Bjerén tillförordnad vd/rektor på Da Vinciskolan.

FAKTA:

Stena Fastigheter äger drygt 2.500 lägenheter i Fisksätra, Nacka. I Fisksätra kraftsamlar man genom att både bygga nytt och förvalta det som finns. Fram till 2030 kommer det att pågå omfattande renoveringar av befintligt bestånd samt nyproduktion av bostäder, äldreboende och förskola. Stena Fastigheter planerar för såväl hyressom bostadsrätter i Fisksätra entré.

Da Vinciskolan är en skola och förskola med hjärtat i konsten och vetenskapen, där förskolorna arbetar utifrån en montessoriinspirerad pedagogik. Den pedagogiska målsättningen är hög med en strävan att erbjuda barn och elever en utbildning av hög kvalitet med bästa tänkbara resultat. Allt med ett stort hjärta för barnen och eleverna. Verksamheten, som har funnits sedan 1996 i Saltsjöbaden, består idag av tre förskolor och en skola från F-klass till åk 3.

VR-BESÖK I NYTT VÅRDBOENDE I HÄRNÖSAND – INNAN DET ÄR BYGGT

Hösten 2023 ska det nya vårdboendet Kornsvedjan i Härnösand invigas. Men redan nu har några anställda med hjälp av VR-studion på Technichus Science Center tittat runt i hela boendet. Det är första gången som ett bygge lyfts in i en VR-miljö på det här viset.

– Det var häftigt. Jag har sett ritningarna tidigare, men det är en helt annan känsla att gå runt så här. Man får andra perspektiv och förstår mer på riktigt hur det blir. Det är en supergrej att kunna göra så här, säger Bibi-Ann Berggren som ska jobba som sjuksköterska på det nya boendet.

Kornsvedjan är ett särskilt boende med inriktning mot socialpsykiatri. Det kommer att ha 23 lägenheter i tre olika avdelningar och blir ett toppmodernt boende som är specialanpassat för de behov som målgruppen har. Boendet har ett avskilt läge, i en lugn och störningsfri miljö, med utsikt över Ångermanälvens utlopp.

– Den fysiska miljön är oerhört viktig i en sådan här verksamhet. Många av dem som ska bo här är känsliga för till exempel färger, storlek på utrymmen och över huvud taget hur boendet är utformat. Här ser allt verkligen jättebra ut, säger Eva Forslöf, verksamhetschef för Funktionsstöd, LSS och Socialpsykiatri.

Personal inom funktionsstöd har fått bidra under resans gång med synpunkter och önskemål. Det har hittills skett på traditionellt vis, via ritningar och skisser.

Men nu, med den nya VR-tekniklösningen som konsultfirman Tyréns har tagit fram i samarbete med VR-studion på Technichus, kan man med hjälp av gåplatta och VR-glasögon gå runt inne i byggnaden och uppleva allt tredimensionellt.

– Det ger enorma fördelar i processen med ett bygge. Nästa gång ska vi absolut använda VR-tekniken så tidigt som möjligt för att få ännu bättre input från personal och andra. Och det kan lika gärna gälla en skola, en förskola eller något annat, säger Eric Liljeström, enhetschef för lokalförsörjningsenheten.

VR-tekniken kan användas som hjälpmedel för fler än personalen. Till exempel kan det finnas brukare som behöver förberedas i detalj för att klara den förändring som flytten innebär. Då har VR-studion mobil utrustning som kan tas med hem till brukaren, som i god tid får vänja sig vid den nya miljön.

Sedan tidigare används VR-studion för fortbildning när det gäller till exempel bemötande och konflikthantering, något som kan bli aktuellt även för den personalstyrka som ska jobba på Kornsvedjan.

– Vi fyller på med allt fler scenarier och situationer, säger David Gisselman, utvecklingsledare på Technichus.

Nya Projekt 186 Mars 2023

Försvarsmakten ökar sin närvaro på Gotland allt mer och som en del i denna expansion har man låtit bygga en ny skjutbana för Gotlands regemente. Gotlands El & Teleteknik AB (Gettab), som ansvarat för allt elarbete, valde Elektroskandia till helhetsleverantör av belysning samt övrig elmateriel.

Sedan flera år tillbaka arbetar Försvarsmakten med att stärka närvaron på strategiskt viktiga Gotland. Ett led i detta är etableringen av Gotlands regemente, som har till uppgift att bland annat utveckla försvaret på Gotland samt stärka totalförsvaret tillsammans med de civila försvarsmyndigheterna. Den skjutbana som tillhörde det gamla regementet ägs inte längre av staten och Fortifikationsverket, som äger och förvaltar landets försvarsfastigheter, fick därför i uppdrag att låta bygga en ny skjutbana med värmestuga och målbod i Tofta söder om Visby.

– Skanska har totalentreprenaden, bygger och gör markarbeten och av dem fick vi projektet att ansvara för allt elarbete, från projektering till färdigställd anläggning. Det omfattande bland annat kraft, kanalisation och belysning, dels på själva skjutbanan men även intilliggande målbod och värmestuga, säger Dick Engqvist, Gettab.

TYDLIGA KRAV

I september 2021 var Gettab först i kontakt med Peter Ronhagen vid Elektroskandiabutiken i Visby och berättade om projektet och vilken materiel som skulle krävas. Belysning var en stor del i leveransen till skjutbanan och Peter kontaktade därför Elektroskandias belysningssäljare Cardi Emma Lindblom.

– Jag gick igenom de underlag med rambeskrivning och ritningar vi fick till oss och det var väldigt tydligt vilka krav som ställdes på belysningen. För att ta fram en optimal lösning tog jag hjälp av Malin Thyberg på vår ljusdesignavdelning, som fick projektera och göra alla ljusberäkningar, säger Emma Lindblom.

Arenan ska fylla de behov som finns i Kungsbacka av att kunna arrangera större kultur- och idrottsevenemang samt evenemang och mässor samtidigt som det ska vara en naturlig mötesplats i vardagen. Arenan kommer att ligga i centrala Kungsbacka stad och ska vara en attraktiv och välkomnande plats för invånare och besökare.

– I och med beslut om projekttävlingen har vi tagit ett viktigt steg i arbetet med arenan. Arenan kommer att bli en betydelsefull del av vår stad och i arbetet med att stärka Kungsbacka som plats och besöksmål, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson.

TÄVLING I TVÅ STEG

Tävlingen är indelad i två steg där det första steget består av en så kallad prekvalificering där man tittar på om de inlämnade tävlingsansökningarna uppfyller de krav som ställs och därefter görs ett urval till steg två. Det andra steget består av tävlingsskedet där de utvalda arkitektkontoren från prekvalificeringen redovisar förslag på hur arenan och dess angränsande miljö ska gestaltas.

– Vi ser fram emot att ta del av förslag om hur arenan kan gestaltas. En arena med god arkitektur och som vi kan vara stolta över. Det finns många utmaningar som de ska presentera förslag på så som hållbara lösningar, säger projektledare för tävlingen samt planarkitekt Magnus Björned.

En jury bestående av både politiker, sakkunniga tjänstepersoner och externa arkitekter kommer att välja ut det vinnande förslaget.

SKA STÄRKA KUNGSBACKAS UTBUD

Arenan blir en del av ett kreativt och upplevelserikt område. Runtomkring arenan finns gott om ytor för lek, lärande och möten. Här finns ett nytt badhus med den populära Idrottsparken utanför, sporthallar, flertalet bollplaner, ishall, Kungsbacka teater, skolor och centrala bostadskvarter. Alla delarna i området bidrar till liv och rörelse på olika sätt. Arenan blir en viktig pusselbit i området och i hela staden.

KORT OM VAD EN PROJEKTTÄVLING ÄR

En projekttävling innebär att kommunen bjuder in till en tävling som är öppen för alla. Syftet är att kommunen ska få in förslag på utformning och lösningar med mera som en jury sedan ska ta ställning till. En projekttävling påminner om ett upphandlingsförfarande, men reglerna är betydligt mindre detaljerade.

KLART FÖR TÄVLING OM ARENANS ARKITEKT

Under tisdagens möte beslutade kommunstyrelsen om den projekttävling som ska utse arkitekt att gestalta Kungsbacka arena. Tävlingen startar i februari och i juni 2023 ska vinnare utses.

Nya Projekt 187 Mars 2023
GOTLANDS REGEMENTE LADDAR OM - NY SKJUTBANA MED BELYSNING FRÅN CARDI

Vi har lösningar för en kreativ, harmonisk och hållbar arbetsmiljö!

FRAMTIDENS INFRASTRUKTUR

KOMPLETTA MILJÖER MED BENDERSKVALITET

Benders är mycket mer än takpannor och marksten! Vårt marknadsledande sortiment för det offentliga rummet omfattar smarta lösningar för all slags infrastruktur. Här hittar du kantsten, stödmurar och en lång rad genomtänkta produkter för väg, järnväg och projekt – och vi tar gärna fram ännu fler, anpassade för just dina behov!

Det naturliga valet
www.benders.se

RIKSBYGGEN FÖRVÄRVAR BYGGRÄTT I HJÄRUP, STAFFANSTORPS KOMMUN

Precis intill Hjärups station förvärvar Riksbyggen en byggrätt för 80-85 lägenheter. Säljare är Skanska. Riksbyggen planerar att bygga Bonum seniorbostäder som vänder sig till hushåll 55+ på den aktuella platsen.

Preliminärt planeras byggstarten till första kvartalet 2025 med planerad inflyttning första kvartalet 2027.

– På Riksbyggen ser ett stort behov av fler bostäder för den äldre målgruppen. Många äldre som idag bor i villa vill ha ett mer lättskött boende. Vi är mycket glada över förvärvet och möjligheten att som långsiktig samhällsbyggare bidra med fler bostäder i Staffanstorp, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Preliminärt är säljstarten planerad till 2024 med preliminär byggstart året efter.

– De nya bostäderna får ett fantastiskt bra läge med närhet till både tågstation, det tar bara 3-4 minuter med tåg till centrala Lund. De nya seniorbostäderna kommer att ligga nära det medeltidsinspirerande bostadsområdet Jakriborg som lockar besökare från hela Sverige, säger Theodor Alexandris.

Riksbyggen har tidigare byggt seniorbostäder i Staffanstorp, i projekt Bonum Nafnes Gård med inflyttning för cirka fem år sedan.

– Riksbyggens Bonum-koncept har blivit en succé, idag finns över 1 300 inflyttade Bonum-lägenheter. Förutom att husen är anpassade efter målgruppen så är den sociala aspekten i föreningen något som de boende uppskattar högt.

500 KOOPERATIVA HYRESRÄTTER – NYTT REKORD

Under 2023 kommer SKB att ha drygt 500 nya kooperativa hyresrätter under produktion. Aldrig tidigare har föreningen haft så många projekt på gång i Stockholmsregionen under ett och samma år.

Kvarteret Lysosomen i Hagastaden, där Stockholm och Solna möts, står färdigt för inflyttning till sommaren. Här finns 128 lägenheter som omger en innergård med en vertikal grönska. Lysosomen bygger vidare på stenstadens klassiska grammatik genom en arkitektur och gestaltning som har rötterna i art déco. Kvarteret består av fyra högre hörnhus och två, lite lägre mittskepp med en färgkomposition av två rödrosa och grå nyanser, som harmonierar med den äldre, intilliggande bebyggelsen i Vasastan.

I den nya stadsdelen Kista äng, i norra Kista, planerar Stockholms stad för 1 600 bostäder, skola, förskolor, parker, handel och torg. Här bygger SKB kvarteret Torshamn med 152 lägenheter, som beräknas vara färdigt för inflyttning 2025.

– Vårt överskott återinvesteras alltid i verksamheten och en sund ekonomi är vår bas, vilket gör att vi kan bygga både i låg- och högkonjunktur. Ett gott exempel på detta ser vi i år, med rekordmånga nya kooperativa hyresrätter under produktion, säger Ingrid Gyllfors, vd SKB.

SKBs gamla rekord från 2020, då föreningen hade tre pågående projekt med 364 lägenheter, slås under 2023 när 509 kooperativa hyresrätter antingen påbörjas eller färdigställs under året.

BYGGSTART

PÅ SÖDERMALM OCH PÅ VÄRMDÖ

Under 2023 är det också byggstart för ytterligare 220 lägenheter i två olika projekt. I kvarteret Ananasen på östra Södermalm ska det bli totalt över 1 000 nya lägenheter. SKBs del av projektet omfattar 153 lägenheter. I Gustavsberg på Värmdö planeras byggstart för kvarteret Modellören. Husen ska byggas intill de kulturhistoriska Porslinskvarteren, med totalt 76 kooperativa hyresrätter.

SKBs lägenhetsstorlekar varierar alltid mellan ett och sex rum och kök.

– Som kooperativ bostadsförening fokuserar vi på ett evigt ägande, med fokus på livet som ska levas i våra kvarter, både nu och om 100 år. Därför bygger vi alltid varierade lägenhetsstorlekar med hög kvalitet, tar ansvar för miljön och vårdar våra fastigheter med stor kunskap och omtanke, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef SKB och avslutar:

– Vi bygger gröna gårdar och gemensamma lokaler, har egna fastighetsskötare och våra hyresmedlemmar är engagerade i kvartersråd.

Nya Projekt 192 Mars 2023

BYGGLOV KLART FÖR RIKSBYGGENS KV SANDHAMN I TOREKOV

Nu har bygglovet för Riksbyggens 19 arkitektritade radhus i kvarteret Sandhamn i Torekov vunnit laga kraft. Det kommer bli flexibla radhus i etage där köparna kan välja mellan 5-7 rum och kök. De nya bostäderna får badrocksvstånd till den berömda Morgonbryggan. Försäljningen av radhusen är planerad att starta efter påsk 2023.

– Torekov är en fantastiskt fin ort och från Riksbyggens sida är vi väldigt glada över möjligheten att bidra med fler bostäder. Ett bygglov som vunnit laga kraft innebär att ett viktigt steg på vägen för genomförandet av detta unika projekt nu är klart, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

I kvarteret Sandhamn kommer Riksbyggen att bygga radhus med äganderätt som ligger bara 650 meter från Morgonbryggan i Torekov.

– De nya bostäderna får ett otroligt bra och centralt läge i Torekov.

Här vill vi skapa attraktiva hem för den som söker ett bekvämt boende med generösa umgängesytor, möjlighet till minst fyra sovrum och ett tredje våningsplan med studiokänsla och ombonad takterrass med vy över by och hav, säger Kristin van der Reep, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Sydväst.

Hållbarhet kommer att vara en viktig del genom hela projektet. Husen kommer till exempel att vara förberedda för installation av solceller och laddstolpar för elbil. Husen är ritade av Jais Landén Krantz arkitekter i Helsingborg och sammankopplas i mindre grupper. Gestaltningen är inspirerad av klassiska skånska gathus.

Riksbyggen planerar även för hyreslägenheter i Torekov, i kvarteret Klapperhamn, intill kvarteret Sandhamn. Klapperhamn kommer att bestå av tre hus i två våningar med sex lägenheter i varje hus, totalt 18 hyreslägenheter. Lägenheterna om ett till tre rum och kök är i storlekarna 35 - 66 kvm. Preliminär byggstart är under 2023.

Nya Projekt 193 Mars 2023

ALLA SKA HA RÅD ATT BO BRA

NYA GENERATIONENS KOMBOHUS ÄR REDO FÖR AVROP

Sverige behöver bra bostäder som fler har råd att bo i. Hus som är enkla att beställa och förvalta. Det är här JSB, eller snarare våra konceptbostäder, kommer in i bilden. Bostäderna är standardiserade och industriellt producerade vilket ger fördelar som snabb igångsättning, kortare bygg- och ledtider, och sänkta kostnader. Samtidigt håller bostäderna en hög grundstandard och är lätta att trivas i.

Sedan 2011 har vi varit en långsiktig partner till Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. I juni 2020 tilldelades vi ett nytt ramavtal för kombohusen Bo Punkt och Bo Lamell, den nya generationens standardiserade och priseffektiva flerfamiljshus med hög flexibilitet och kvalitet.

Läs mer om JSB och våra kombohus på jsb.se

VI BYGGER FÖR FLER

SÅ SKAPADE SKIDSKYTTESTJÄRNAN JOHANNES THINGNES

BØ SITT DRÖMHUS MED BADRUM I OLIKA STILAR

För en av vår tids mest betydande skidskyttepersonligheter – som ödmjukt berättar att han nog uppnått det mesta han någonsin drömt om – fanns det ännu en dröm kvar att uppfylla: att skapa och inreda sitt drömhus. Huset i norska Kongsvinger stod klart i juli 2022 och här stortrivs Johannes och familjen vars vardag är ett evigt pusslande med fokus på träning och kvalitetstid som familj.

Att planera och inreda det nya huset tog tre år och var ett väldigt krävande projekt. Johannes och hans fru Hedda var delaktiga i hela processen och kan nu äntligen pusta ut och njuta av hemmet med familj och vänner.

I den stora villan i betong med träpanel och utsikt över Glomma med omgivande skogar, ryms flera badrum inredda i olika stilar och för olika ändamål. Till väggarna i master bathroom valde Johannes och Hedda en keramikplatta med marmorlook i vitt och till golvet en mörk platta med vitt mönster. Tillsammans ger de en häftig inverterad effekt till vilken de valde två kommoder från INRs limiterade möbelserie GRAND Walnot

HÅLLBARA VAL

I familjebadrummen går färgskalan åt sand och naturens grå

toner. Även här valde Johannes och Hedda både duschlösningar, kommoder och spegelskåp från INR. Fokus i dessa badrum är på den praktiska användningen med flera små barn i hushållet och allt vad det innebär med tvätt och tandborstning på löpande band. Just det där att badrummet och inredningen ska hålla länge är viktigt och paret lade mycket tid och kraft på att hitta de bästa produkterna. Duschväggen kommer från INRs serie ARC Original.

GÄSTBADRUM MED STARK IDENTITET

Medan ångan var på topp passade Johannes och Hedda även på att planera och inreda gästbadrummet. Här ville de skapa något som avvek från de övriga badrummen i både stil och känsla. De valde en häftig kommod i marmor till ett schackrutigt golv och blandare i guldtoner. Till detta duschväggen ARC 4 Frame från INR.

Nya Projekt 196 Mars 2023
Nya Projekt 197 Mars 2023

EKEBLAD BOSTAD BROMSAR INTE - SATSAR I TIMRÅ

Det är ett tufft marknadsläge just nu. Men det stoppar inte det växande behovet efter fler bostäder i många delar av Sverige. På Solhöjden i Timrå verkar framtiden vara ljus. Kommunen gör en storsatsning, med höga ambitioner. 300 bostäder och sex byggaktörer – ett fulltecknat miljardprojekt som lyser upp en mörk marknad.

Det nya området på Solhöjden kommer innehålla cirka 300 nya bostäder. Sex bostadsutvecklare har tilldelats markanvisningen och Ekeblad Bostad är en av aktörerna. BoKlok, Contractor, Lillskär, Westerlinds och en privat fastighetsägare kommer tillsammans vara med och utveckla resterande områden.

Husen kommer att byggas i en södersluttning mellan Fagervik, Böle och Sörberge, med utsikt mot havet. Hur området kommer att se ut står inte färdigt än. Efter att kommunen fått in några synpunkter är detaljplanen nu under förändring. Ekeblad Bostad planerar att bygga par- och radhus, men i vilken omfattning det blir är inte klart än.

– Slutprodukten kommer bli utifrån vad detaljplanen tillåter. Vi planerar inga höghus i och med att platsen där vi fått markanvisning gränsar till befintlig bebyggelse, säger Josefine Thunmarker, projektledare på Ekeblad.

Förhoppningen är att detaljplanen ska vara antagen vid halvårsskiftet 2023. Och med markanvisningens längd på fyra år är bostadsutvecklarna positivt inställda till att läget på marknaden kommer att hinna svänga.

– Det är ett besvärligt läge överlag men vi är fortfarande i en detaljplansprocess, och det är inga dåliga tider som vara för evigt. Kommunen tror på det här och då är det ganska enkelt för oss att också göra det, även om det inte är optimalt just nu, avslutar Thunmarker.

Utdrag från Sundsvalls Tidning
En stillastående kross kostar pengar – snabb service och kvalitet på plats är något som vi prioriterar högt! 20 ÅRS ERFARENHET INOM KROSSAR! Vi kan hjälpa dig med renovering och reparationer. Kontakta Robert och diskutera dina behov. 070-651 24 69, robert@krosservice.se Nordic Stone Crusher

ZODIAC D400

HÖG KVALITET I

ETT LITET FORMAT

Zodiac D400 är en komradio för professionella användare i robust och tålig design. Med det lilla formatet, den lätta vikten och det enkla handhavandet blir Zodiac D400 en av de starkaste produkterna på marknaden.

Zodiac Sverige AB • Tel: 08-556 156 90 • www.zodiac.se
FLAGGSKEPPET I ZODIACS NYA D-SERIE
Pris ex.
moms: 3295:-

BARNENS BEHOV OCH KLIMATET I CENTRUM NÄR KLÖVERVALLENS FÖRSKOLA BYGGS UT OCH OM

Klövervallens förskola på Rosengård planeras att byggas ut och om. Projektet har klimat samt barnens behov och välmående i centrum. På torsdagens möte gav stadsbyggnadsnämnden grönt ljus till projektet.

I anslutning till den befintliga förskolan Klövervallen på Rosengård planeras en ny byggnad med två våningar, där 80 barn kommer att kunna gå i förskola. Totalt får Klövervallen 8 avdelningar med plats för 148 barn. Projektet är ett pilotprojekt för Stadsfastigheter när det gäller klimat- och kostnadseffektivitet. Stommen byggs av trä och det huvudsakliga fasadmaterialet är återbrukat tegel. På taket placeras solceller.

Förskolegården kommer att få en ny gestaltning, med tre delar. Den största delen får större lekytor med fartfyllda lekredskap, odling och vattenlek. Den andra delen blir frodig med en stor variation av växter. Den tredje är anpassad för de mindre barnens fantasilek. Den totala friytan i utemiljön blir cirka 4500 kvadratmeter, vilket blir drygt 30 kvadratmeter per barn. Utemiljön uppfyller alltså stadens riktlinjer på minst 30 kvadratmeter per förskolebarn.

Till förskolan anläggs 56 cykelplatser, varav 7 för lådcyklar. För dem som jobbar på förskolan finns ett paket av mobilitetsåtgärder, som förvaringsskåp med cykelpumpar och cykelplatser under tak. Det

minskar behovet av parkeringsplatser för bilar till totalt 20, varav 1 plats för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga.

– Det här projektet visar att det är går att kombinera höga ambitioner kring barns livsmiljö och klimatvänlighet, samtidigt som det är kostnadseffektivt. Från i år är solceller norm på våra gemensamma byggnader, och jag ser att detta projekt innebär ett steg mot att även klimatneutralt byggande blir norm. Särskilt glad är jag över att detta pilotprojekt genomförs i Rosengård, eftersom det är oerhört viktigt att det byggs med hög kvalitet i hela staden, säger Stefana Hoti (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Livet pulserar i Malmö – barnen blir allt fler. Nu får stadens yngsta ytterligare plats för lek och lärande genom denna klimat- och kostnadseffektiva om- och tillbyggnation. När vi bygger Malmö helt är stadens nya solcellsnorm ett viktigt verktyg för att säkerställa hållbar och klimatneutral byggnation, säger Arwin Sohrabi (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Med plats för 148 barn är det glädjande att en ny huskropp tillförs förskolan Klövervallen på Rosengård. Fokus på hållbarhet och låg klimatpåverkan fortsätter utmärka Malmö för sitt innovativa byggande. Stadens barn ska ha tillgång till en grön och trevlig utemiljö med plats för lek och äventyr vilket vi möjliggör med detta beslut , säger Lars Hellström (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Nya Projekt 202 Mars 2023

OMGIVANDE NATUR AVSPEGLAR SIG I SKÖVDES NYA PUNKTHUS

TEXT: THOMAS ANDERSSON

I Hälsans Park i Skövde uppför AB Skövdebostäder två punkthus med milsvid utsikt och en arkitektonisk gestaltning påverkad av omgivande parkstråk och uppvuxna tallar.

– Viktigt för oss var att låta husen landa på platsen med en tydlig natur runtomkring, säger ansvarige arkitekten Petter Lodmark, qpg arkitektur.

Hälsans Park i Södra Ryd några kilometer norr om Skövde är ett område som nu utvecklas med bostäder och social service.

Ett område på närmare 40 000 kvadratmeter nära Södra Ryds centrum. Där allmännyttiga Skövdebostäder är planansvarig och byggherre för ett pågående byggprojekt som kommer att resultera i två punkthus med sammanlagt 88 lägenheter.

– Det var väldigt länge sedan det byggdes något nytt i den här stadsdelen. Så det finns en efterfrågan på lägenheter där det finns hiss och som är lite anpassade så att du ska kunna bo kvar längre, förklarar byggprojektledare Anna Hedblom, Skövdebostäder.

Ansvarige arkitekten Petter Lodmark ger exempel på hur den omgivande parkmiljön påverkat placering och utformning av de två nyproducerade tiovåningshusen i Hälsans Park.

– Husen står lite fritt, individuellt och mer relaterat till landskapet än till någon slags ordning på en karta och övrig bebyggelse. Placeringen ordnar sig efter naturen. Även höjden på husen är anpassad för att passa i terrängen. Och vi nar strävat efter

att så mycket som det bara går låta uppvuxna träd och sådant finnas kvar.

Även färgsättningen på husen hämtar inspiration från den omgivande naturen.

– Själva fasadmaterialen är mer naturmaterial. Skiffer och trä som funkar ihop med de här tallarna runtomkring.

Trä kommer att klä fasaden i entréplanen medan de två punkthusen högre upp kommer att prydas av en mörk skifferfasad.

Hus som i storlekarna ettor, tvåor och treor erbjuder 88 lägenheter med parkettgolv, kakel och klinker. Samtliga med tvättmaskin, balkong och en gemensam takterrass på vart och ett av husen.

– Som hyresgästerna kan använda och där du har en fantastisk utsikt, tillägger Anna Hedblom.

Punkthusen kommer även att kompletteras med gemensamma anläggningar som parkeringsplatser, garagebyggnader och uteplatser.

Byggstart med totalentreprenören Serneke för Skövdebostäders nyproduktion i Hälsans Park skedde tidigt hösten 2022 och i början på 2023 är byggprojektet i full gång med sikte på färdigställande vid årsskiftet 2023/24.

FAKTA

Tidplan: september 2022-januari 2024

Byggherre: AB Skövdebostäder

Totalentreprenör: Serneke Sverige AB

Arkitekt: qpg arkitektur AB

Kostnad: 150 mkr

BILDTEXT: Naturmaterialen trä och skiffer präglar exteriören på de av qpg arkitektur ritade nya punkthusen i Hälsans Park i Skövde.

Bild: AB Skövdebostäder.

SL HAR RUSTAT ÖSTERMALMSTORGS TUNNELBANESTATION

FÖR 50 ÅR FRAMÅT

I dag blev arbetena klara med att byta ut det tätskikt som utgör delar av taket över biljetthallen på Östermalmstorgs tunnelbanestation. Därmed har SL förlängt livslängden på stationen med cirka 50 år och säkrat fortsatt trafik på Röda linjen.

Stora delar av tunnelbaneanläggningen byggdes för 60-70 år sedan och många tätskikt kommer att behöva bytas ut. SL gör löpande besiktningar och provtagningar för att säkerställa en fungerande anläggning.

Det gamla tätskiktet på stomkonstruktionen vid Östermalmstorg byggdes 1965. Genom att byta ut tätskiktet har SL förlängt tunnelbanestationens livslängd med cirka 50 år så att det fortsatt

går att bedriva trafik på Röda linjen.

Ett tätskiktsbyte är rent tekniskt ett omfattande arbete som tar tid att genomföra och SL försöker begränsa störningar för trafikanter, förbipasserande och kringboende. Under det här arbetet har SL bland annat anpassat arbetstiderna för att minska bullernivåerna i biljetthallen.

– Det känns fantastiskt att vi nu är klara med vårt arbete som gör att hundratusentals tunnelbaneresenärer varje dag kan fortsätta resa med Röda linjen. Vi vill tacka alla närboende och aktiva i området som visat tålamod under byggtiden, säger Ulrika Hahne, projektledare på trafikförvaltningen.

Tätskiktsbytet vid Östermalmstorg har pågått sedan april 2022. Nu när SL är klara tar Stockholms stad över för att ge torget en ny gestaltning.

Nya Projekt 206 Mars 2023

NYTT PENDLINGSCYKELSTRÅK LÄNGS MÖLNDALSVÄGEN

Den 16 januari startar bygget av ett nytt pendlingscykelstråk längs delar av Mölndalsvägen, vilket innebär att ett körfält stängs i riktning mot centrum.

Ett nytt pendlingscykelstråk ska byggas längs Mölndalsvägen mellan Lana och Sankt Sigfridsgatan. Arbetet inleds den 16 januari och väntas bli klart sommaren 2023 och under den här perioden påverkas alla trafikslag.

Bil- och busstrafiken påverkas genom att ett av två körfält stängs på Mölndalsvägen mellan Varbergsgatan och Sankt Sigfridsgatan mot centrum. Alltså får bil- och busstrafiken samsas i ett och samma körfält på sträckan. Detta är en permanent lösning för att göra plats för pendlingscykelstråket.

Gång- och cykelbanan mellan Lana och Sankt Sigfridsgatan stängs och gående och cyklister hänvisas till motsatt sida av Mölndalsvägen.

Nya Projekt 207 Mars 2023

STORT INTRESSE FÖR KVARTERET KEDJAN I KALLEBÄCKS TERRASSER

I sommar står 189 hyresrätter redo att välkomna nya hyresgäster till Kallebäcks Terrasser i Göteborg. Lägenheterna förmedlas via Wallenstams egen bostadskö och i veckan genomfördes en uppskattad och populär visning på plats.

Sammantaget visades sex olika lägenhetstyper för att ge de blivande hyresgästerna en känsla för de olika lägenhetstyperna i kvarteret som hämtat inspirationen från Paris varma färgtoner och detaljrika utformningar.

Utöver fina lägenheter på 1-6 rum och kök består kvarteret Kedjan också av levande entrévåningar samt uppglasade ljusa cykelrum.

Hittills har tre kvarter med drygt 500 lägenheter välkomnat nya hyresgäster till Kallebäcks Terrasser. Ett område där man som boende kan flytta in i och ha tillgång en rad unika mobilitetslösningar som förenklar vardagen. Gratis medlemskap i bilpool och cykelpool med specialcyklar, tillgång till cykelstudios och en månads gratis busskort på Västtrafik är några exempel. Dessutom är det enkelt genom Wallenstams boende-app att låna skruvdragare av grannen eller kontakta kundservice om lampan i trapphuset gått sönder.

Trygghet i din

Ensto har under lång tid utvecklat och

trygghet och trivsamhet. Det gör att en bra och hållbar trygghetsmiljö. Vi

info.sweden@ensto.com

Trygghet i din närhet

Trygghet i din närhet

Trygghet i din närhet

Ensto har under lång tid utvecklat och tillverkat armaturer med fokus på trygghet och trivsamhet. Det gör att vi idag ses som experter på att skapa en bra och hållbar trygghetsmiljö. Vi hjälper dig gärna med lösningar: info.sweden@ensto.com

Trygghet i din närhet

Trygghet i din närhet

Ensto Building Systems AB www.ensto.se

Trygghet i din närhet

Ensto Building Systems AB

www.ensto.se

Ensto har under lång tid utvecklat och tillverkat armaturer med fokus på trygghet och trivsamhet. Det gör att vi idag ses som experter på att skapa en bra och hållbar trygghetsmiljö. Vi hjälper dig gärna med lösningar: info.sweden@ensto.com

Ensto har under lång tid utvecklat och tillverkat armaturer med fokus på trygghet och trivsamhet. Det gör att vi idag ses som experter på att skapa en bra och hållbar trygghetsmiljö. Vi hjälper dig gärna med lösningar: info.sweden@ensto.com

Ensto har under lång tid utvecklat och tillverkat armaturer med fokus på trygghet och trivsamhet. Det gör att vi idag ses som experter på att skapa en bra och hållbar trygghetsmiljö. Vi hjälper dig gärna med lösningar:

info.sweden@ensto.com

Ensto har under lång tid utvecklat och tillverkat armaturer med fokus på trygghet och trivsamhet. Det gör att vi idag ses som experter på att skapa en bra och hållbar trygghetsmiljö. Vi hjälper dig gärna med lösningar: info.sweden@ensto.com

Ensto har under lång tid utvecklat och tillverkat armaturer med fokus på trygghet och trivsamhet. Det gör att vi idag ses som experter på att skapa en bra och hållbar trygghetsmiljö. Vi hjälper dig gärna med lösningar:

info.sweden@ensto.com

Skanska vill tacka alla underentreprenörer, leverantörer och vår kund Castellum för ett mycket gott samarbete.

Ensto Building Systems AB www.ensto.se

Ensto Building Systems AB www.ensto.se

Ensto Building Systems AB www.ensto.se

Ensto Building Systems AB www.ensto.se

7stjärnan kommer att bli väldigt fint!

Ensto Building Systems AB www.ensto.se

Vi bygger ett bättre samhälle.

Saga Opera Maestro Solist Solist Saga Opera Maestro Solist Saga Opera Maestro Solist Saga Opera Maestro Solist Saga Opera Maestro Solist

Lillängsvägen 24 - 136 72 Vendelsö info@gwasfalt.se www.gwasfalt.se 08-447 31 30

DRÄNERING / GRUNDISOLERING I STOCKHOLMSREGIONEN

- För friskare hus -

VI LEVERERAR TEKNIK FÖR REN LUFT

SCHEUCH - ALLTID ETT STEG FÖRE I RÖKGASRENING

I mer än 50 år har Scheuch stått för innovativ luft- och miljöteknik inom industrin. Som marknadsledare och teknikpionjär tillhandahåller vi industriella produkter och system för att skydda människor och miljö på platser runt om i världen. Och det innebär att vi ser till att luften förblir ren för kommande generationer.

VÅRA TJÄNSTER

Teknik för ren luft - från planeringsfasen ända fram till driftsatt anläggning Anpassade kundlösningar Optimala helhetslösningar utformade för att säkerställa högsta driftsäkerhet och tillgänglighet

Scheuch_Ins_Image_Energie_220x280_140815_schw.indd

KONTAKT / SVERIGE:

SCHEUCH GMBH KRINOVA SCIENCE PARK 29139 KRISTIANSTAD, SVERIGE PHONE: +46 708 439939, E-MAIL: OFFICE.SWE@SCHEUCH.COM

Scheuch GmbH Weierfing 68 4971 Aurolzmünster Austria Phone +43 / 7752 / 905 – 0 Fax +43 / 7752 / 905 – 65000 E-Mail office@scheuch.com
WWW.SCHEUCH.COM
1 14.08.15 10:02

Articles inside

Trygghet i din

1min
pages 210-211

OMGIVANDE NATUR AVSPEGLAR SIG I SKÖVDES NYA PUNKTHUS

3min
pages 204-207, 209

ZODIAC D400

1min
pages 201-203

ALLA SKA HA RÅD ATT BO BRA

3min
pages 195-199

OSKADLIGGÖR KEMIKALIER.

17min
pages 171-172, 174-176, 178, 180-184, 186-190, 192-193

PREFABRICERADE TRÄHUS PRÄGLAR NATURSKÖNA NORDTAG

15min
pages 157, 159-160, 162-163, 165-169

Uppkopplat och klimatsmart byggande

9min
pages 146-148, 150-154, 156

Nyinstallation, modernisering, service & reparation av hissar

5min
pages 140-142, 144-145

Ställ om till en förnybar framtid

1min
pages 136-138

BÅDE TRYGGT OCH VILT

1min
pages 132, 134

Spets & styrka.

1min
page 130

Helhetsåtagande inom måleri

1min
pages 127-128, 130

HÅLLBARA BYGGNADER

1min
pages 126-127

LEVERERADE PROJEKTET TIDIGARE ÄN PLANERAT TROTS SVÅRA FÖRHÅLLANDEN

5min
pages 122-124, 126

AirKey

4min
pages 104-105, 107-109, 113-119

SE BILDERNA INIFRÅN >>>

2min
page 102

Låt både tak och fasad producera el

1min
pages 98-100

BLASTING SERVICES

1min
pages 95-96

HALVA ENGELBREKT UTHYRT

1min
pages 91-92

ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER

1min
page 89

JERNHUSEN BYGGER GÖTEBORGS NYA STATIONSHUS

1min
page 86

Nu finns det ett enkelt sätt att höja säkerheten på er arbetsplats

2min
pages 79, 81-85

TYDLIGARE RIKSINTRESSEN UNDERLÄTTAR BOSTADSBYGGANDE

1min
pages 76, 78

Vaillant värmesystem ger komfort

3min
pages 74-75

LÖVÅNGERS BYGG LANSERAR

2min
pages 70, 72

VI KAN ASFALT

4min
pages 64-66, 68-69

BYGGER 200 BOSTÄDER >>>

1min
page 62

NORDENS HÖGSTA KONTORSHUS STÅR STARKT

3min
pages 50, 52, 54-56, 58-60

SNABBA BESPARINGAR FÖR FASTIGHETER

1min
page 49

Produkter i stål från Häfla Bruk

1min
pages 45-46, 48

EN HYLLNING TILL PLATSEN >>>

1min
pages 42, 44

Stålleveranser

1min
page 39

Säkrare, ljusare och enklare Säkrare, ljusare och enklare

3min
pages 34, 36

GENETOR UTÖKAR HOS WIHLBORGS PÅ HELSINGBORG C

1min
page 32

Din expert på fukt och hållbarhet i en byggnads alla faser

1min
pages 29-30

I GÖTEBORG FASTIGHET

2min
pages 26-27

KOPPARTALLEN

1min
pages 20, 22, 24

Ett kunskapsmörker Ett kunskapsmörker inom arbetsbelysning

4min
pages 13-14

VÅRT HELHETSANSVAR

4min
pages 3-5, 8, 10, 12
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.