Nya Projekt Bygg och Fastighet 007/2022

Page 1

Nya Projekt

September 2022

007 Nya Projekt Bygg och Fastighet


Specialister inom

UTRYMNINGSTEKNIK Ända sedan starten 1983 har vikten av konkurrenskraftiga lösningar alltid legat i fokus och det tankesättet styr fortsatt vårt dagliga arbete. Vi erbjuder idag ett av marknadens bredaste utbud när det gäller system- och säkerhetslösningar inom området utrymningsteknik. Numera förser vi allt fler med lösningar där vi integrerar och samkör system inom exempelvis nödbelysning, utrymningslarm, brandlarm, avbrottsfri kraft m.m. Utvecklingen gör det möjligt att få anpassade och flexibla lösningar helt enligt din egen kravspecifikation. Dessutom, du får allt från en och samma samarbetspartner – tryggt, smart och leveranssäkert. Välkommen att läsa mer om utrymningsteknik på vår webb eller kontakta någon av våra teknikspecialister direkt via telefon: 054-57 01 20, för ytterligare information.

KAMIC Installation Tel: 054-57 01 20 | www.kamic.se


VARNING! Ägaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet. Lag (2016:545) om Skyddsrum

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrättsförening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare 500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum, kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sweden.se Tel. 040-94 40 30


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Nya Projekt

September 2022

Nr 007/2022

Utgivare: Nya Projekt Bygg & Fastighet ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.

5


Nya Projekt

September 2022

6


Nya Projekt

September 2022

HSB GÅR IN SOM PARTNER I WENDELSTRAND

MED 20 000 KVM NYA BOSTADSRÄTTER >>>

7


Nya Projekt

September 2022

HSB GÅR IN SOM PARTNER I WENDELSTRAND MED 20 000 KVM NYA BOSTADSRÄTTER Next Step Group och HSB har en lång historia tillsammans. Under mer än tio års tid har parterna utvecklat stadsdelen Nya Hovås i södra Göteborg. Nu fortsätter samarbetet då HSB går in som partner i projektet Wendelstrand och förverkligar den unika stadsdelen tillsammans med Next Step Group. – I ambitiösa stadsbyggnadsprojekt krävs starka och uthålliga partners för att kunna genomföra högt ställda visioner. Jag är jätteglad att återigen få ha HSB som erfaren och pålitlig partner, säger Jacob Torell, vd för Next Step Group. Med erfarenheterna från framgångsmodellen i Nya Hovås är Next Step Group i full färd med att utveckla ett hållbart och innovativt bostadsområde med 1 000 nya bostäder (villor, radhus och flerbostadshus) mestadels byggda i trä, bilfria gator mellan hus och gårdar och det gemensamma landmärket Lakehouse med restaurang, kontor och gym. Allt beläget vid Landvettersjöns västra strand i Mölnlycke med en total investering på cirka 4 miljarder kronor. HSB Göteborg planerar att bygga cirka 220 bostadsrätter i området. Den spektakulära knutpunkten Lakehouse byggstartades redan

8

i våras och är designad av norska arkitektkontoret Snøhetta. Den arkitektoniska nivån på bostadssidan förstärks av välrenommerade svenska kontor som Tham & Videgård, Andreas Martin-Löf, Liljewall och White Arkitekter. – Från HSBs sida känns det väldigt trygg att jobba med Next Step Group. Vi känner varandra väl ända sedan Nya Hovås var på idéstadiet och vi tillsammans förde den visionen till verklighet. Next Step Group är en nytänkande stadsutvecklare och vi på HSB har byggt innovativa bostadsrätter i snart 100 år och har rejält med skinn på näsan. Tillsammans är vi en dynamisk kombination som säkerställer projektets höga kvalitet, säger Lena Josgård, affärsområdeschef fastighetsutveckling på HSB Göteborg. Visuellt blir skillnaden stor mellan Wendelstrand och Nya Hovås, men tänkandet kring stadsutveckling är detsamma. Idag är Nya Hovås välkänt både för sin arkitektur, sitt småskaliga stadsliv och för sitt ”recept” på stadsbyggnad som nu ska appliceras i Wendelstrand och visa vägen mot ett bättre sätt att bygga, leva och bo. I juni säljstartades de första bostäderna i Wendelstrand och möttes av stort intresse. – Vi har lyckats teckna bra med avtal redan nu. Vi tolkar det som en bekräftelse på att visionen för Wendelstrand är rätt, säger Jacob Torell på Next Step Group.


Nya Projekt

September 2022

GAMLESTADS SMEDJA - MITT I HÄNDELSERNAS CENTRUM I Gamlestads Smedja har Peab arbetat med att fånga upp områdets historia och bevara Gamlestadens industriers stolthet i en ny miljömässig, flexibel och central kontorsbyggnad i attraktiva Gamlestaden. På GlasLindberg är vi glada över att fortsätta vårt samarbete med Peab i Göteborg och stå för glaspartierna till fasaden. Gamlestaden är länken mellan de östra stadsdelarna och Göteborgs centrum med en spännande blandning av gammalt och nytt. Här skapas förutsättningar för spännande möten och alltsedan stadsdelen föddes har den varit en utmärkt grogrund för innovation. Gamlestaden är ett historiskt göteborgskt område med en helt egen karaktär. Stadsdelen har formats av industrier som SKF och sockerbruket. Även textilindustrin har haft sina glansdagar i Gamlestaden. Det har med tiden förvandlats till ett eftertraktat bostadsområde samtidigt som det blivit en plats för variationsrika möten och upplevelser.

9

Gamlestads Smedja är ett dynamiskt och flexibelt kontorshus på en plats där innovation och idérikedom finns i generna. Kontorshuset byggs i åtta våningar med en total yta om 13 000 kvadratmeter för att erbjuda flexibla och miljömässiga lokaler för möten, konferens, café, gym och evenemang. Hela kvarteret kommer att miljöcertifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM.


Nya Projekt

September 2022

NU FLYTTAR STUDENTERNA IN I HEM DE SJÄLVA TYCKT TILL OM Nu är det inflytt i de sista av de 166 nya studentbostäderna i Björkhagen söder om Stockholm. Inför bygget genomförde Stockholms studentbostäder en stor undersökning kring hur studenter vill bo - och en del av studenternas önskemål blir verklighet i de nya husen. – Vi har byggt studentbostäder i Stockholm i över 60 år och för oss har det alltid varit viktigt att lyssna in hur studenter vill bo. Jag tycker de nya studentbostäderna blir fantastiskt trevliga och fina, säger Mattias Carrass, vd för Stockholms studentbostäder. Inför planeringen av husen fick över 2000 studenter svara på frågor kring hur de ser på sitt nuvarande boende och hur de vill bo framtiden, i en undersökning gjord av Stockholms studentbostäder tillsammans med branschorganisationen Studentbostadsföretagen och arkitektbyrån White. Den centrala slutsatsen som gick att dra från undersökningen var att studenterna efterfrågar olika användningszoner. De vill både ha sociala ytor där de kan träffas och nätverka men de vill samtidigt ha ytor som är mer privata. De nya studentbostäderna, som ritats av White Arkitekter, kommer därför ha sovrum i en lugn yta som vetter mot skogen och som går att skärma av. Köket blir en mer social del som vetter mot en veranda (liknande en loftgång) som blir extra bred för att gör det möjligt att ha stolar och bord där. Tanken är att verandan ska bli en plats för sociala möten. – Stockholm behöver fler studentbostäder som både ligger i rätt lägen och är byggda på ett sätt som passar studenter. Då bidrar de till att höja Stockholms attraktionskraft som studentstad, säger Mattias. Husen har byggts av Peab och står i ett naturskönt område med ett naturstråk med tallar som har bevarats mellan husen. Husen är byggda i miljöbyggnad silver och kommer att smälta in i miljön genom att fasaderna är i trä i stil med de närliggande husen. – Studentbostäderna i Björkhagen är något vi på White jobbat med i mer än tio år. Att få se de färdiga byggnaderna bebos av studenter på ett sätt som vi under lång tid bara har föreställt oss är otroligt roligt. Hållbarhet både för det byggda och de boendes sociala välmående har här varit ledord genom hela processen, säger Ivan Agoes, uppdragsledare på White Arkitekter.

10


Nya Projekt

September 2022

11


Nya Projekt

September 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

Stora fördelar att välja STORA MASKOR av sträckmetall för sandwich - Skalskydd perfekt med stor maska, att motverka inbrott, sabotage bl a i samhällsviktiga byggnader och lager med stora ekonomiska värden. Det är den fördröjande tiden som är av stor vikt och sträckmetall är svårforcerad. - Stora maskor syns på långt håll, än om man inte ligger i första raden längs med huvud vägarna så syns det enormt väl. - Ekonomiskt alternativ att smycka en neutral sandwichfasad. - Solskydd, då stora maskor är vinklade som ger ett skydd, ej plattvalsade. - Olika modeller, ex utskurna logotyper eller mönster, se 2 bilder, där fasaden belyser för tagets logotype o varumärke.

Projekt HEDE nya handelscenter i Kungsbacka färdigställt Q3 2020. Här har man valt en av hofv2s minsta maskstorlek inom vårt program av stora maskmodeller i 3D. Material aluminium där maskan är svetsad i ram i spännande Dekorativa/ Innovativa panelmodeller. Ytbehandling i guld anodiserat (hofv2 erbjuder 3 nyanser av guldanodiserat). Det kan tyckas enkelt med ramlagt i aluminium, men tvärtom, hofv2 är i princip ensamma om att leverera detta, då det inte är många företag som svetsar sträckmetall och ram i aluminium för ett bästa resultat. Sträckmetalls hofv2 modeller vill också belysa kulörer och hoppas att arkitekterna får bygglov för lite mer val av är belysta. NYA sobra kulörer. hofv2 har en helt ny palett med nya kulörer i högsta kvalitet. kan manoch säga att de kulörer som varit efterfrågade 2020 är champagne, hofv2 Slutligen väljer arkitekterna byggbolagen, när arkitektens vision måste stämma 100% med guld, brons, svart, 2021 lite mer blandad efterfrågan med starka kulörer. utförandet. hofv2 förenklar ALDRIG varken sträckmetalltillverkningen i sina parametrar eller montage. Välkomna till hofv2, företaget med de stora sträckmetall visionerna.


Nya Nya Projekt Projekt

September 2022--DETTA DETTAÄR ÄREN ENANNONS ANNONS November 2021

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY

PeO Axelsson, PeO Axelsson, marknadschef på TYRI.

marknadschef på TYRI.

Ettkunskapsmörker kunskapsmörker inom inom arbetsbelysning Ett arbetsbelysning TYRISKA SKAHJÄLPA HJÄLPA BRANSCHEN BRANSCHEN ATT ––TYRI ATTVÄLJA VÄLJARÄTT RÄTT Belysningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus

Belysningsföretaget TYRI satsar Kunskapen nu på en digital akademi för att branschens kunskap om ljus och belysning på arbetsfordon. är generellt ganska lågöka kring vad man kan göra med ochbelysningen belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt. belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt. AV OSCAR WIKTORSSON AV OSCAR WIKTORSSON

TYRI LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutanvändare arbetsmaskiner, de alla på ett lättillgängligt sätt TYRI LIGHT av ACADEMY riktarför sigatt mot tillverkare och slutska få kunskap om hur manför kan och användare av arbetsmaskiner, attförbättra de på ettproduktiviteten lättillgängligt sätt samthur ökaman intäkterna genom att använda bra arbetsskaarbetsmiljön få kunskap om kan förbättra produktiviteten och belysning. samt öka intäkterna genom att använda bra arbetsarbetsmiljön – Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del belysning. av fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även – Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del inom arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskapsav fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även luckor om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som inom arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskapsär marknadschef på TYRI. luckor om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som är marknadschef på TYRI. RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga lampor

RISKERNA BILLIGA LAMPOR som lovarMED runt och håller tunt. Problem som oftast uppkommer Ett vanligt problem är att man köper billiga efter ettförekommande tag på de billigare produkterna är att de stör ut lampor annan somteknisk lovar runt och håller tunt. Problem som oftast uppkommer utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i efter ett tag de billigare värsta fallpå själva maskinen.produkterna är att de stör ut annan teknisk utrustningäri dessutom närheten,ofta såsom radio, och i – Kvaliteten så dålig attmobiltelefon lamporna vibrerar värsta fall själva maskinen. sönder, det kan läcka in damm och vatten, eller att lamporna helt förstörs rost. Den ofta totalasåkostnaden bli hög vibrerar om man –enkelt Kvaliteten äravdessutom dålig att kan lamporna ocksådet räknar med att blirvatten, ståendeeller under sönder, kan läcka in fordonet damm och att reparationerna, lamporna helt menar PeO Axelsson. enkelt förstörs av rost. Den totala kostnaden kan bli hög om man Light är enblir nystartad plattform på TYRI:s webbockså TYRI räknar medAcademy att fordonet stående under reparationerna, platsPeO samtAxelsson. på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del menar av insikter, kunskap ochnystartad uppdateringar om ny TYRI Light tips, Academy är en plattform påteknik TYRI:skopplat webbtill arbetsbelysning och ljus överlag. plats samt på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del av insikter, tips, kunskap och uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus överlag.

På den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt publicera skräddarsydda artiklar verktyg som På filmade den här föredrag, läroplattformen kommer TYRI och kontinuerligt pubguidar besökaren genom skräddarsydda världen av arbetsbelysning. licera filmade föredrag, artiklar och Förhoppverktyg som ningsvis leder det till att fler tar välav underbyggda beslutFörhoppsom guidar besökaren genom världen arbetsbelysning. gynnar deras verksamhet lång ningsvis leder det till attpåfler tarsikt. väl underbyggda beslut som – I grunden handlar det på omlång att visikt. på vårt företag har många gynnar deras verksamhet medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom om– I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många råden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. Det medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom omär kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år och något råden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. Det vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson.

är kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år och något vi gärnaOCH vill dela med oss av, säger PeO Axelsson. MILJÖ SÄKERHET

Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till valet av MILJÖ OCH SÄKERHET arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exemDet finns ocksåautomatiskt miljö- ochom säkerhetsaspekter kopplat till valet av pelvis dimmas arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exemföraren skulle bländas av sina pelvislampor dimmas automatiskt om egna eller ett mötande föraren skulle bländas av sina fordons. egna eller ett mötande – I lampor Sverige är vi långt fram vad gäller arbetet med både hållfordons. barhet och arbetsmiljö. Detfram har – I Sverige är vi långt pushat oss arbetet att utveckla vad gäller medprodukter både hållsom håller och som genom barhet ochlänge arbetsmiljö. Det har nya säkerhetslösningar pushat oss att utvecklaförbättrar produkter arbetsmiljön för och föraren, som håller länge som kongenom staterar PeO Axelsson. nya säkerhetslösningar förbättrar www.tyrilights.com

arbetsmiljön för föraren, konstaterar PeO Axelsson.

25

www.tyrilights.com 25


EN TRYGG & PERSONLIG MASKINAFFÄR

GÖTEBORG

JÖNKÖPING

STOCKHOLM SYD

STOCKHOLM NORR

Rudanvägen 2

Solbackavägen 2

Växelgatan 4

S

136 50 JORDBRO

177 71 JÄRFÄLLA

442 40 KUNGÄLV

553 03 JÖNKÖPING

08-500 741 74

08-500 741 71

031-383 03 00

036-333 63 40

syd@kh-maskin.se

norr@kh-maskin.se

gbg@kh-maskin.se

jkpg@kh-maskin.se

4

kh-maskin.se


Låt oss skapa något hållbart tillsammans!

Är ni i behov av hållbara och iögonfallande stenprodukter till inne- eller utemiljöer? Då har ni hittat rätt. Med 40 års samlad expertis av natursten kan Granum tillgodose alla era stenbehov – oavsett om ni är ett företag eller en privatperson.

Granum Stenprodukter AB Aspgatan 33, 289 71 Sibbhult www.granumstenprodukter.se


DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SOUDAL

Svensk Byggtidning 45

DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SOUDAL

Svensk Byggtidning 45

Täta, isolera eller fylla ut. Täta, isolera eller fylla ut. Inga problem! Inga problem!

SOUDAL AB SOUDAL AB tätar, isolerar och tätar, tätar,isolerar isoleraroch och fyller fyllerut utsvensk svensk byggmarknad byggmarknad

Country Manager Michael Ågren, Soudal AB. Country Manager Michael Ågren, Soudal AB.

Soudal kontrollerar hela kedjan – från framställning till leverans – av fog, lim och fogskum. Soudal kontrollerar hela kedjan – från framställning till leveranssom – av de fog, lim och fogskum. – Vi är relativt unika. Många konkurrenter köper in produkterna säljer, säger Dan Palmqvist, – Vi är relativt unika. Många konkurrenter köper in produkterna som de säljer, säger Dan Palmqvist, Key Account Manager, Soudal AB. Key Account Manager, Soudal AB. SOUDAL AB FÖRSER konstruktörer och återförsäljare i byggSOUDAL FÖRSER konstruktörer och återförsäljare i byggsektorn med AB tätningsmaterial. sektorn Fog, limmed ochtätningsmaterial. fogskum är Soudals stora nummer – men i sortiFog, limäven och en fogskum är Soudals stora nummer – men i sortimentet finns rad andra specialprodukter för olika ändamål. mentet finns även en rad andra specialprodukter för olika ändamål. Tätningsprofiler, klämskydd, fönsterkitt, fogpistoler, patroner med Tätningsprofiler, tätningskemi … klämskydd, fönsterkitt, fogpistoler, patroner med tätningskemi … – Vi har ett otroligt kunnande om brandtätning (!), säger Key – Vi har ett kunnande om brandtätning (!), säger Key Account Managerotroligt Dan Palmqvist. Account Manager Dan Palmqvist. Soudal har verkat på den svenska byggmarknaden för kemiska Soudal har verkat påMen den svenska byggmarknaden förbelgiska kemiska produkter sedan år 2016. som svenskt dotterbolag till produkter sedan år 2016. Men som svenskt dotterbolag till belgiska koncernen Soudal NV, i Turnhout, Belgien, är branscherfarenheten koncernen Soudal NV, i Turnhout, Belgien, är branscherfarenheten långt mer mångårig och vidsträckt. långt mer mångårig och vidsträckt. Soudal är Europas största oberoende tillverkare av tätningsSoudal är Europas största oberoende tillverkare av tätningsmedel, lim och polyuretanskum för professionella och privata medel, lim och polyuretanskum för professionella och privata konsumenter. konsumenter. Med en omsättning på 800 miljoner euro, över 3 000 anställMed en omsättning på 800 miljoner euro, över 3 000 anställda och 14 produktionsanläggningar på 4 kontinenter. da och 14 produktionsanläggningar på 4 kontinenter. Till 100 procent familjeägda företag Soudal har utvecklats till Till 100 procent familjeägda företag Soudal har utvecklats till en internationell aktör och expert inom kemiteknik. en internationell aktör och expert inom kemiteknik.

”Vet vilka vi är” ”Vet vilka vi är”

I Sverige har Soudal etablerat sig inom byggindustrins sektorer. I Sverige har Soudal etablerat sig inom byggindustrins sektorer. Det vill säga fog, tätningsprofiler med mera i anslutning till sådant Det vill säga fog, tätningsprofiler med mera i anslutning till sådant som ventilationsutrustning och tillverkning av dörrar och fönster. som ventilationsutrustning och tillverkning av dörrar och fönster. Företagskunderna ärär förstås renodlade Företagskunderna förstås renodladebyggföretag, byggföretag,men menockså också glasmästerier, inglasningsföretag och tillverkare av uterum. glasmästerier, inglasningsföretag och tillverkare av uterum. – På industrisidan vetvet dede flesta vilka – På industrisidan flesta vilkaviviär!är! Det hindrar inte att siktet alltmer inkluderar Det hindrar inte att siktet alltmer inkluderarpotentiella potentiellaåteråterförsäljare i bygghandeln. försäljare i bygghandeln. I dag hittar dudu Soudals varumärke I dag hittar Soudals varumärkehos hosåterförsäljare återförsäljaresom som Optimera, Dahl, Big-gruppen och Flinks Optimera, Dahl, Big-gruppen och FlinksJärn. Järn.

– Vi har ett litet återförsäljarnät. Framförallt inom den profes– Vi bygghandeln. har ett litet återförsäljarnät. Framförallt inom den professionella sionella Med ettbygghandeln. nytt hämtlager för 600 pallplatser strategiskt i KungsMed ett nytt hämtlager förhar 600Soudal pallplatser strategiskt Kungsängen i nordvästra Stockholm ytterligare vässati logistik ängen i nordvästra Stockholm har Soudal ytterligare vässat logistik och kundservice. och kundservice. – Härifrån servar vi snabbt hela Sverige med våra produkter, – Härifrån vi snabbt hela SverigeÅgren. med våra produkter, tillägger en stoltservar Country Manager Michael tillägger en stolt Country Manager Michael Ågren.

Miljö och hälsa Miljö och hälsa För ett företag som marknadsför kemiska produkter för tätning

För ett företag som marknadsför kemiska produkter för tätning och annat är naturligtvis frågor om miljö och hälsa av största vikt. och annatarbetar är naturligtvis frågor om miljö och hälsa av största vikt. Soudal aktivt tillsammans med etablerade instanser Soudal arbetar aktivt tillsammans med etablerade instanser och miljöföretag som Byggvarubedömningen, SundaHus, Svanen och miljöföretag som Byggvarubedömningen, SundaHus, Svanen och Basta. och Basta. – För att få våra produkter godkända i miljöcertifierade bygg– För att få våra produkter godkända i miljöcertifierade byggnader. I Belgien jobbar en hel avdelning med att miljöklassificera nader. I Belgien jobbar en hel avdelning med att miljöklassificera våra produkter. våra produkter. Soudals fortsatta satsning på utveckling, långsiktiga visioner Soudals fortsatta satsning på utveckling, långsiktiga visioner och anpassning till lokala marknader är grunden för företagets fanoch anpassning till lokala marknader är grunden för företagets fantastiska utveckling, understryker Country Manager Michael Ågren. tastiska utveckling, understryker Country Manager Michael Ågren. – I Sverige står vår säljkår på 10 personer till förfogande. Tveka – I Sverige står vår säljkår på 10 personer till förfogande. Tveka inte att kontakta oss på telefon 08-445 72 30! inte att kontakta oss på telefon 08-445 72 30!

www.soudalgroup.com www.soudalgroup.com


DIN KOMPLETTA PARTNER FÖR PROJEKTERING AV INDUSTRIANLÄGGNINGAR! Ingenjörsfirman Rörkraft erbjuder hög servicegrad och rätt kompetens baserat på mer än 20 års erfarenhet gällande avancerad industriprojektering. Vi genomför även laserscanning i samband med om- och tillbyggnad. Vi har kontor i Lund, Karlshamn och Stockholm.

www.rorkraft.se 010-251 21 00

För statisk dimensionering av rör- och rördelar.

Anläggningskonstruktion

Beräkningar

Byggnadskonstruktion

El & Automation

Processanalys

Projektledning

MONTERING

LIVRÄDDNINGSPOSTER

EN SÄKER HAMN

RISKANALYSER / UTBILDNINGAR / DEMOVISNING / MONTERING / SUPPORT

RÄDDNINGSSTEGAR

HÖR GÄRNA AV ER OM NI HAR FRÅGOR! Lars Johnson Tel. +46 (0)33 23 16 21 Mobil +46 (0)70 823 16 76

rescuelife247.se


Nya Projekt

September 2022

18


Nya Projekt

September 2022

GRANHUSET VID SKOGENS SLUT >>>

19


Nya Projekt

September 2022

20

Foto: Oliver Olsson

GRANHUSET VID SKOGENS SLUT

härliga, första koppen kaffe för dagen avnjuts ofta på den östra gaveln, genom pardörrar ut från Hanna och Peders sovrum:

TEXT: ANAÏS GONZÁLEZ CRUZ

Hanna och Peder har länge drömt om att bygga nytt på sin sjönära tomt i Bjärken utanför Hultsfred. Tomten, som tillhört Hannas familj sedan 1950-talet, är avskilt belägen vid sjön Nerbjärken – “ett nästan löjligt bra läge”, enligt dem själva. Tanken var att bygga ett hus som andades naturskog, en rogivande plats långt bort från de vitmålade gipsväggarna i Stockholmslägenheten: – Vi ville att det skulle vara väldigt avskalat. Den där känslan av ”axlarna ner”, så att man verkligen kan njuta när man är här och inte känna av en massa måsten, säger Hanna. Från början planerade paret att rita huset själva, men föll slutligen för Sommarnöjens estetik och flexibilitet: – När vi väl började förstå huskollektionen Hav och hur vi kunde modifiera den, insåg vi ganska snabbt att det var precis det här som vi ville ha, förklarar hon. Det som var viktigt när den gamla stugan skulle ersättas var att det nya huset inte fick ta fokus från naturen. Resultatet blev en svart tjärmålad fasad och genomgående interiör i gran, för att skapa känslan av att huset vuxit upp ur marken. – Vi har haft så gott om tid att tänka på vad som är det bästa med den här tomten och vet precis hur solen rör sig här. Att kunna ha solen i ansiktet när man dricker sitt morgonkaffe var en dröm för oss som vi tänkte att vi bara måste ha. Då blev flytten av köket en av de första saker vi ändrade på, säger Peder. Sagt och gjort – köket roterades till östsidan för att fånga morgonsolen, samtidigt som ett av skjutglaspartierna i söderläge plockades bort för att skänka svalka under varma sommardagar. Den där

– Eftersom vi är så bekanta med den här tomten så vet vi att det ofta blåser västlig vind även om det är soligt. Då kan det vara väldigt skönt att kunna gå undan och sitta i lä, berättar Hanna. Den centralt placerade kaminen, med utsikt över sjön, är en annan plats som är mycket uppskattad av såväl familjemedlemmar som katter: – Så fort man öppnar ytterdörren så ser man igenom huset och den tända brasan. Det är lite som att gå in i en kyrka där allt är centrerat och blicken går rakt fram, säger Peder. Eftersom paret har tre barn ommöblerades bakändan av huset för att skapa rymd och plats genom att placera rummen i fil med varandra: – Det som är så bra med det här huset är att inget rum egentligen är en återvändsgränd, bortsett från badrummet. Alla rum har en andra utgång, vilket gör att rummen aldrig känns små, tillägger han. Monteringen av huset var dock något av en utmaning. Som den sista tomten vid en väldigt liten väg, längst ner i en nedförsbacke, krävde monteringen en hel del logistik. Beslutet togs att dela upp huset i fyra moduler, med omlastning på en närliggande gård för att sedan komma på plats. Att så äntligen få se slutresultatet var något som de båda varit mycket nervösa inför, säger Hanna: – Vi var ganska oroliga innan vi gick in i huset första gången, eftersom vi inte hade några direkta bilder på hur det skulle se ut. Vi hade interiörval som ingen annan hade gjort och visste inte alls hur väl det skulle matcha våra drömmar och det vi var ute efter. Känslan när det var allt vi önskat och lite till var fantastisk.


Nya Projekt

September 2022

21

Foto: Oliver Olsson


84 Nya Svensk Byggtidning Projekt

DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ANRIN NORDIC September 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

ANRIN OvalGrip galler.

ANRIN NORDIC LEDER VATTEN Rännor för transport av dagvatten är viktigt när urbaniseringen ökar och allt fler ytor blir hårdgjorda. ANRIN Nordic tillhandahåller rännsystem och galler för många olika sammanhang och med anpassning för specifika behov. – LEADING WATER ÄR vår devis. Våra produkter leder vatten och ligger helt rätt i tiden. Det är mycket tal om dagvattenhantering och beredskap för stora vattenflöden nu och i framtiden. Morgondagens problem är redan här, säger Mikael Holmberg, vd vid det svenska försäljningsbolaget ANRIN Nordic. – Våra målgrupper är föreskrivande led, entreprenörer och slutkunder bland kommuner, fastighetsägare och industrier. Utöver vårt stora sortiment av rännor och galler kan vi ta fram speciella lösningar för specifika behov. Vi är lösningsorienterade, säger Mikael Holmberg, Det handlar om rännsystem vid till exempel entréer, trottoarer, gårdar, terrasser. Rännsystemet består av en rännkropp och galler i valfri design. Gallren kan fås i olika material såsom segjärn, komposit, galvaniserat och rostfritt stål. Rännsystemen klarar trafikklasserna A15-F900 enligt EN-1433. Några unika egenskaper som ANRIN erbjuder är bland annat UniLink vilket är ett system för att förenkla monteringen av rännkropparna. En annan unik egenskap är designen OvalGrip som är mer än 15 procent mer effektivare i vattenupptag jämfört med den gamla designen.

ANRIN har tre produktgrupper:

1. ANRINs polymerbetongprodukter Rännor med och utan fall, slitsrännor för diskret design, komplett med stort utbud av galler. Gårdsbrunnar med lövsil och vattenlås, fotskrapor som gjuts in i entréer och brett utbud av sportprodukter för idrottsanläggningar. 2. HYDROTEC Betongprodukter, rännor 100-400 mm breda, med och utan

fall, rännor (HYDROline) i aluminium eller segjärn samt HYDROblock som är en extremt stabil ränna helt i segjärn (finns i bredderna 100-300 mm) och med belastningsklass F900. Även gatugods såsom betäckningar i olika storlekar och utföranden. 3. Stainless Team Rännor i rostfritt eller syrafast stål i rännutförande eller som golvbrunnar för hemmet, industri, utemiljöer, pooler och storkök. – Vi kan också leverera galler och brunnar i specialdesign samt valfritt utförande med till exempel företagets namn/logotype. Andra produkter är också luftningsbrunnar och terrassbrunnar, säger Mikael Holmberg.

Etablerade samarbeten Det svenska försäljningsbolaget ANRIN Nordic startade 2017 som dotterbolag till tillverkaren ANRIN i tyska Anröchte och har sedan dess etablerat återförsäljarnät i samtliga nordiska länder. 2019 inleddes samarbete med finska Stainless Team och deras rostfria produkter. Nyligen har ett tredje samarbete inletts, nu med tyska tillverkaren HYDROTEC och deras produkter. ANRIN Nordic har sitt centrallager i Trelleborg för distribution i de nordiska länderna.

www.anrin.com


Hos oss gör du ett TRYGGT KÖP! Hos oss gör du ett

TRYGGT!

Hos oss handlar du TRYGGT KÖP!

S

FFARE GARA TA

I NT

”Min Huddig har några år på nacken. Men med Staffare Garantin känner jag mig trygg och vet att jag kan köra många driftstimmar utan problem.”

SE

D

BE SIK

TA

D

R

VA

www.staffare.se HUDIKSVALL

LULEÅ

SKELLEFTEÅ

TIMRÅ

BOLLNÄS

STORVIK

UPPSALA

VÄSTERÅS

STOCKHOLM


Nya Projekt

September 2022

24


Nya Projekt

September 2022

NU BYGGS DOCKS MALMÖS NÄSTA SPEKTAKULÄRA BOSTADSTORN >>>

25


Nya Projekt

September 2022

NU BYGGS DOCKS – MALMÖS NÄSTA SPEKTAKULÄRA BOSTADSTORN Nu startar bygget av Docks i Malmöstadsdelen Västra hamnen. Två avsmalnande torn om 26 respektive 18 våningar som FOJAB ritat åt JM. Docks blir Malmös nästa spektakulära bostadstorn med 157 lägenheter och publika verksamheter. De två slanka byggnadskropparna, som från vissa vinklar tycks smälta samman, blir ett nytt inslag i stadens skyline. Docks är en viktig pusselbit i omvandlingen av Dockan i Västra hamnen, där det tidigare industri- och varvsområdet har utvecklats med bostäder, kontor och handel.

26

Uttrycket på Docks är skarpt, nyanserat och förankrat i platsens historia – och en hälsning till Kolgapalatset från 1930-talet på andra sidan inloppet. Docks båda torn landar i en bas om fyra våningar med publika utrymmen för service, butiker och restauranger i markplan. På basens tak anläggs en trädgård för de boende i form av terrasser med ett grönskande strandlandskap. Huskropparna kläs med balkonger i vädertåligt och robust stål. Innanför fasaden möts boende och besökare av varma ljussättningar och trä. Både de yttre och inre materialen anspelar på sjöfart och de många fartyg med sina metallskrov och träkajutor som en gång byggdes på Kockumsvarvet. Försäljningen av lägenheterna har startat och inflyttning beräknas till mars 2025.


Nya Projekt

September 2022

27


FORMGE DIN VISION

INTEGRERA OCH SMÄLT IN

INFORMERA OCH FÖRMEDLA ETT TYDLIGT BUDSKAP

SKAPA IDENTITET OCH TILLFÖR EN PERSONLIG TOUCH

Ge din fasad ett unikt uttryck med fasadskivan Steni Vision – tillverkad av stenkomposit. Skivan kan användas för exteriör eller interiör beklädnad för alla typer av byggnader. Steni Vision finns i 14 olika standardutföranden och kan även beställas med olika motiv och mönster enligt önskemål. Stenis produkter är tillgängliga som nedladdningsbara BIM-objekt för Revit och Archicad på www.bimobject.com. Läs mer om Steni Vision på steni.se – testa Steni designverktyg – lek med olika byggnadstyper, former och motiv.

SKAPA ILLUSIONER MED ESTETIK SOM LURAR ÖGAT


Polygon förebygger och avhjälper vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Vare sig det gäller befintligt bestånd eller nybyggnation är akuta och oväntade händelser kostsamma. Vi hjälper dig att minimera dessa samt tar kontrollen över miljökrav så att du kan bidra till ett hållbart samhällsbyggande. Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor. Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras. Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen.

Ring dygnet runt 020-235 235

Vi förebygger och avhjälper vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

Din expert på fukt och hållbarhet i en byggnads alla faser


Nya Projekt

September 2022

HÅLLBAR RENOVERING AV

SOFIENBERGSKOLAN I OSLO >>>

30


Nya Projekt

September 2022

31


Nya Projekt

September 2022

32

Foto: Cato A. Mørk/Multiconsult

HÅLLBAR RENOVERING AV SOFIENBERGSKOLAN I OSLO Solenergi, passivhus och återanvändning har varit några ledord i renoveringen av en äldre betongbyggnad vid Sofienbergskolan i Oslo. Renoveringen är nu klar och resultatet är en modern skolbyggnad med egen energiproduktion. – Hållbarhetsmålen i Oslo kommun är ambitiösa. Det är något som vi på Oslobygg KF strävar efter, även i rehabiliteringsprojekt. I det här projektet har vi satsat både på lägre energiförbrukning genom väsentligt bättre isolerade fasader och tak, samt energiproduktion av solcellssystemet, säger projektledare Anders Løkke i Oslobygg. Sofienbergskolan är en gymnasieskola i stadsdelen Grünerløkka i Oslo, och består av två byggnader som är sammanlänkade av en mellanbyggnad. Betongbyggnaden från 1970, som nu har renoverats, har fyra våningar på drygt 2 600 kvadratmeter. På byggnaden har de långa fasaderna rivits i sin helhet på grund av läckor och köldbryggor. – Hållbarhetsmomenten är det som har varit speciellt i det här projektet. Solenergi, passivhusnivå och återanvändning av vissa material är det som har varit extra utmanande och det har visat sig vara en bra skolbyggnad, säger projektledare Petter Skattum i Multiconsult som är projektgruppsledare.

Den nya fasaden gör att byggnaden drar mycket lite energi och uppfyller kraven på passivhusnivå på klimatskalet. Den röda fasaden har integrerade solceller på fasaden i söderläge och på taket finns ett solcellssystem. Totalt kommer solcellsanläggningen att producera cirka 42MWh årligen. Dessutom har delar av byggnaden byggts om. – Det har blivit en jättebra byggnad som syns tydligt i närmiljön, och brukarna verkar väldigt nöjda, säger Anders Løkke. ÅTERANVÄNDNING AV MATERIAL

Vissa material som ytterdörrar, grindar, belysning, radiatorer och kabeldragning har använts vidare i den renoverade skolbyggnaden. – Engagemanget från de som har deltagit i projektet har varit stort. Det visar bland annat på möjligheterna att använda solenergi på fasader, och att återanvändning av tekniska installationer är möjlig i ett rehabiliteringsprojekt, säger Petter Skattum i Multiconsult. Multiconsult har lett ingenjörsgruppen inklusive arkitekterna från Ola Roald Arkitektur, och har bidragit med de flesta ämnesområden inom teknik och detaljteknik. Själva rehabiliteringen har skett 2021 och 2022.

FASAD MED SOLCELLER FAKTA

– De nya fasaderna består av fasadelement med prefabricerad panelbeklädnad som kopplas samman på byggarbetsplatsen och hissas på plats i fasaden. Gavelväggarna har efterisolerats utvändigt. På norra sidan har några nya fönster satts in, medan det på södra sidan finns integrerade solceller i den nya fasaden, förklarar Anders Løkke i Oslobygg.

Total fasad: 2050 kvm Byggår: 1970 Förväntad energiproduktion från solceller: 42 MWh årligen Byggherre: Oslobygg KF Rådgivare: Multiconsult Arkitekt: Ola Roald AS Entreprenör: KF Entreprenør


Nya Projekt

September 2022

33


Nya Projekt

September 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

V I TA R ÖV E R A N S VA R E T F Ö R E R A G O LV Y T S K I K T FRÅN HÅLLBARHETSANALYS VIA UTFÖRANDE TILL CERTIFIKAT – VI KAN MED STOLTHET TA ANSVAR FÖR ATT LEVERERA HELA PROCESSEN. Vi har Sverige-rättigheterna för vår patenterade keramiska golvlack. Under snart tio år har vi applicerat den keramiska lacken hos våra kunder. Därför vet vi nu att det inte finns någon annan produkt som ger det nötningsmotstånd som den skapar. Nu tar vi nästa steg och levererar Certifikat Hållbara Golv. Konceptet medför inga tillkommande kostnader för er som kund utan ingår i vårt redan befintliga erbjudande.

VÅRT HELHETSANSVAR Ekonomiskt

Vill du veta mer?

Värdeskapande

Vår produkt och process ger mer än 50 % i direkt kostnadsbesparing jämfört med traditionell golvhantering.

NULÄGES- & HÅLLBARHETSANALYS

ÅRSAVSTÄMNING, CERTIFIERING

BESÖK OSS PÅ FASTIGHETSMÄSSAN I MONTER N:11. Du kan också kontakta

REVIDERING PLANER

Simon Fredman, Marknadschef simon.fredman@

CERTIFIKAT HÅLLBARA GOLV

Certifikat Hållbara Golv skapar långsiktigt ekonomiskt värde för fastigheter, miljö och RAPPORT STATUS människor. & PRIORITERING

UTVECKLINGS- & FÖRVALTNINGSPLAN

hallbarteknik.se, Mobilnr. 070-374 18 76

UTFÖRANDE: FÖRVALTNING & ÖVERSYN

Enkelt Vi tar ansvaret för er golvförvaltning samtidigt som underhållet förenklas och innemiljön blir mer hälsosam och trevlig.

UTFÖRANDE: RENOVERING

DELÅRSAVSTÄMNING

VI RENOVERAR SAMTLIGA TYPER AV GOLVMATERIAL HALLBARTEKNIK.SE

Hållbart

Vår produkt och process förlänger de befintliga golvens livslängd med minst 10 år. Den direkta besparingen av CO2-avtryck jämfört med ett golvbyte är över 90 %. Dvs. 10 kg CO2 i besparing per renoverad kvadratmeter.


Rektangulära

Ventilationskanaler •

Tillverkningen av rektangulära ventilationskanaler sker efter kundspecifikation

Kanalerna kan tillverkas främst i galvplåt men kan även tillverkas i rostfritt, svartplåt och magnelis.

Samtliga kanaler kan levereras med invändig- ljud, brand eller kondensisolering.

Kanalerna levereras med gejd och förmonterad packning vid kanalstorlek < 1600 mm.

Nu ännu bättre Bevegos skarvsystem 2.0 har en unik skarvkonstruktion med två kamrar, vilket ger högre täthet och en vridstyvare konstruktion. Systemet finns i galvplåt och magnelis samt är kompatibel med andra skarvsystem. Hörnvinklarna i skarvsystemet är längre och tjockare än motsvarande produkter på marknaden. Packningen är tillverkad i EPDM gummi som ger snabb återfjädring oavsett temperatur. Välkommen in till oss på Bevego för mer information!


Nya Projekt

September 2022

GRANITOR FÖRVANDLAR EN TIDIGARE GOLFHALL TILL EN MODERN SKOLA I KRISTIANSTAD När den nya skolan Praktiska Gymnasiet Kristianstad öppnar sina dörrar efter sommarlovet, välkomnas elever, lärare och anställda in till nya skollokaler med funktionella verkstäder, stora gemensamma ytor och moderna lektionssalar. Sedan Granitor förvärvade fastigheten, Infanteristen 4, i mars 2020 har stora miljöanpassade renoveringar, till- och ombyggnationer av lokaler utförts för att skapa plats för den nya skolans olika program och inriktningar. Maria Ekström är affärschef på fastighetsutvecklaren Granitor Properties och har följt ombyggnationen. – Det är fantastiskt att se hur äldre byggnader får nytt liv och hur bra resultatet har blivit. Mycket tack vare ett nära och gott samarbete med kunden AcadeMedia, en spännande idéskiss från arkitekterna Krook & Tjäder och ett väl genomfört arbete av byggentreprenören Fastec Sverige AB har visionen blivit verklighet. Fastigheten som ursprungligen uppfördes som golfhall har gjorts om helt invändigt med bland annat nya våningsplan. – Vi har utvecklat ett antal samhällsfastigheter tidigare och har alltid med oss människors behov av samhällsfunktioner och service i fastighetsutvecklingen. Det som är unikt med just det här projektet är den omfattande förvandlingen och återbruket. Det finns något vackert i att förädla, ta tillvara och utveckla äldre omoderna fastigheter till attraktiva samhällsfastigheter, säger Maria Ekström, affärschef, Granitor. Skolan ligger i ett naturskönt område. Utsikten från elevernas samvaroytor över Natura 2000-området Vattenriket är fantastisk. Eftersom fastigheten gränsar till området är det lätt att på en rast gå ut i naturen. – I dessa nya fina lokaler ökar våra möjligheter att bidra till att utbilda framtidens arbetskraft, säger Bo Berntsson, rektor Praktiska Gymnasiet Kristianstad. FAKTA OM FASTIGHETEN/PROJEKTET:

Byggnaden uppfördes 2006 som golfhall. Redan efter något år las golfverksamheten ned och byggnaden användes som kontor, butik och lager. 2013 flyttade Praktiska Gymnasiet in i halva byggnaden. Granitor förvärvade fastigheten 2020 och har därefter anpassat den för Praktiska Gymnasiet som nu hyr hela byggnaden. Den uthyrningsbara ytan har ökat med närmare 100 % från cirka 2.000 kvadratmeter till knappt 4.000 kvm inom samma byggnadsvolym.

36


Nya Projekt

September 2022

37


R I N G OS S PÅ 03 1 – 4 3 5 0 9 0 E LLE R G Å I N PÅ W W W. M I LLE TE C H . S E

Säkrare, ljusare och enklare

Vi har allt ni behöver för takläggning och många andra arbeten på fastigheter. Vi anstränger oss för att ni inte ska behöva göra något extrajobb, utan kunna beställa allt ni behöver direkt från oss. Vi utökar ständigt vårt sortiment för att tillgodose era behov. Marknadens lägsta priser. Jämför gärna själva!

Säker röklucka och brandlucka I en fastighet är det viktigt att man har en väl fungerande röklucka installerad. För att brandskyddet ska nå upp till kraven ska brandluckan anpassas efter utformning och storlek på byggnaden.

Röken gör störst skada I händelse av brand är det oftast röken som orsakar störst skada. Med brandventilatorer/rökluckor kan den skadliga och giftiga röken släppas ut. Det gör att branden inte sprids lika snabbt, att luften hålls renare och inte luften blir lika farlig att andas. Om man vill använda rökluckan till att släppa ut värme och förbättra ventilationen kan det vara smart att även installera en väderstation som automatiskt stänger luckan vid hård vind och regn.

Motorstyrd brandventilator

Brand- och komfortventilator av hög kvalitet

Våra brandluckor håller hög kvalitet och vi har allt som behövs för att anpassa rökluckorna efter olika sorters byggnader. Vi har bland annat enlocksventilatorer och tvålocksventilatorer med kupol eller lanternin. Självklart har vi även alla tillbehör som inbrottsgaller, nedstörtskydd, motorer och styrcentraler för luckorna.

Svanhals för kabelgenomföringar För kabelgenomföringar mellan inner- och yttertaket och skyddar kabeln mot påfrestningar, vattenflöden och läckor. Vi har många olika varianter av svanhalsar, så som pappsvanhalsar och protansvanhalsar.

Takljuskupol 3-glas Rundad eller pyramid. Vi har de flesta storlekar i lager.

Åskledarfäste Takledningshållare med ledningshållare och underdel av doppförzinkat stål.

Uppstignings-/ inspektionslucka • Låsningsbara från in- eller utsidan. • Träram med svart eller tegelröd kondensisolerad plåtlucka.

Vi har al inte ska vårt sort Åskledarfäste

Takledningshållare för horisontaltak. Fyllnadsvikt på 1 kg i frostbeständig betong.

Fuktavluftare

Säker rö ø 75 för PVC duktak. ø 75, 110 och 160 för papptak.

VÄ L KO M M E N T I L L O S S O M D U V I L L B L I L I K A LÖ N S A M S O M VÅ R A K U N D E R • Taksäkerhet • Träskruv/bricka • Byggskruv • Lättbetongskruv/bricka • Takstosar • Takbrunnar • Teleskophylsor • Betongskruv • Betongstift • Lättbetongskruv • Plåtskruv med borrspets • Träskruv • Dubbelgängad träskruv • Slangklämmor • Montagehjälpmedel • Brickor • Mätredskap • Verktyg • Betong- / hammarborr • Tätningsprodukter • Skyddsartiklar • Ljuskupoler • Uppstigningsluckor m.m

I en fastigh erande rök

Bergsjödalen 55 | Göteborg | 031 – 43 50 90 order@milletech.se | www.milletech.se


High Performance Reinforcement Products CerƟed … Environmental Product DeclaraƟon (EPD) … BIM tools

HRC Europe NL BV NL-8211 AD Lelystad The Netherlands

HRC Europe AS N-3426 Lierstranda Norway

info@hrc-europe.com

www.hrc-europe.com


Nya Projekt

September 2022

AKTIVITETSBASERAT FÖR SKATTEVERKET

I ÅRETS BYGGE 2022 >>>

40


Nya Projekt

September 2022

41


Nya Projekt

September 2022

42

FOTO: PETER WERNER

AKTIVITETSBASERAT FÖR SKATTEVERKET I ÅRETS BYGGE 2022 När Skatteverket skulle flytta till nya, moderna kontorslokaler i kvarteret Nya Kronan i Sundbyberg anammades ett aktivitetsbaserat arbetssätt. PE Teknik & Arkitektur fick uppdraget att skapa en attraktiv arbetsmiljö som uppfyller högt ställda krav vad gäller hållbarhet, funktionalitet och estetisk utformning. Det nya aktivitetsbaserade kontoret har bestämda zoner för olika

arbetsuppgifter samt bland annat projektbord, tysta rum och arbetsrum. PE Teknik & Arkitektur har tagit fram gestaltningskonceptet samt ansvarat för inredningsprojektering och upphandlingsunderlag. – I och med kvarteret Kronans ombyggnad med en egen materialpalett har vi skapat en gestaltning som är vacker, inspirerande och i samklang med Skatteverkets värdegrund, säger Ulla Bladh, arkitekt SAR/MSA på PE. Nya Kronan belönades med priset Årets Bygge 2022 i kategorin Hotell och kontor. Priset delas ut av tidningen Byggindustrin.


Nya Projekt

September 2022

43

FOTO: PETER WERNER

FOTO: PETER WERNER

FOTO: PETER WERNER

FOTO: PETER WERNER

FOTO: PETER WERNER


MILJÖ & EFFEKTIVITET I HARMONI Alron Chemical AB är Skandinaviens ledande leverantör av peroxidbaserade & mikrobiologiska produkter, system och tjänster till saneringsbranschen. I över 40 år har vi tillämpat modern forskning och teknik för att utveckla produkter inom områdena desinfektion, byggnadsskydd, mögel- och luktsanering som är ekonomiska och effektiva utan att kompromissa med vare sig hälsa eller miljö.

DESINFEKTION

LUKTKONTROLL

BYGGNADSSKYDD

RENGÖRING

AVLOPPSUNDERHÅLL

NYHET!

Kontakta oss för mer information: Tel. 0152-134 75 | info@alron.se | www.alron.se

Alron Chemical Co AB


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎ


Nya Projekt

September 2022

46


Nya Projekt

September 2022

47

SPÅRMATRIS I FASADEN SKAPAR SPÄNNANDE UTTRYCK FÖR BOSTADSPROJEKT K-Prefab har startat montaget av betongstommen till projektet Brf Bjelkes i Vårgårda. Produktion av väggarna som är matrisgjutna påbörjades innan semestern i fabriken i Vara. Projektet är ett bostadsprojekt som kommer att bilda ett helt nytt bostadskvarter i centrala Vårgårda. K-Prefab levererar och monterar betongstommen till Rydlers Bygg som äger tomten. Platsen har tidigare varit en handelsträdgård och blomsterhandel med anor från 1928. Nu vill man åter att platsen ska ”blomstra” i ny skepnad. Huskropparna som har en dynamisk arkitektur kommer att tillföra en unik dimension till Vårgårda centrum. Brf Bjelkes kommer att ha lägenheter för alla, oavsett var i livet man befinner sig. 55 lägenheter i olika storlekar, från 1 rum och kök till 5 rum och kök Husen byggs som lamellhus i vinkel och fasaderna kommer att vara obehandlad betong där en del av ytan är matrisgjuten för att skapa olika strukturer och ett varierat uttryck. Med en stomme i betong blir Brf Bjelkes en säker och hållbar byggnad. – Med K-Prefabs stomkoncept för flerbostadshus får kunden en snabb, trygg och kostnadseffektiv lösning. Tillsammans skapar vi hållbara hem, säger Andreas Lindqvist, Regionchef Väst K-Prefab AB.


DAMMBINDNING AV GRUSVÄGAR Låt Miljövision utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi

SPARA PENGAR OCH MILJÖ MED NATURENS EGET BINDEMEDEL

Dustex är en ekologisk och ekonomisk lösning för att åtgärda dammande grusvägar. Det är en naturprodukt tillverkad av lignin, som utvinns av gran. Låt oss utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi.

FÖRDELAR

• Tillverkas av en förnyelsebar råvara • Binder vägdamm och grus till en hård, slitstark körbana • Ger vägen en högre motståndskraft mot regn, torka, frost, och tjäle jämfört med salt • Kräver mindre underhåll av väg där man använt Dustex och ger inte upphov till rostangrepp • Bryts ned och är en naturlig del i kretsloppet

ETT NATURLIGT BINDEMEDEL

• Ofarligt för djur • Inte allergiframkallande • Inga skador vid kontakt med hud eller ögon • Ingen negativ inverkan på växter • Bryts ned i naturen • Ger inga skadliga nedbrytningsämnen • Ger inte upphov till rostangrepp

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

• På vägar med grusbeläggning • Vid vägbyggen • Industriområden som har grusbeläggning • Gruvbrytning • Byggområden mm.

Miljövänlig dammbindning – en självklarhet! Vi utför uppdrag i och runtomkring hela StorStockholm med moderna och effektiva fordon.

www.miljovision.se

08-570 300 14


Vi är specialister på nöd-och ögonduschar

Tel. 0240-59 40 00 • Fax 0240-64 90 47 • info@giapremix.se • www.giapremix.se


Nya Projekt

September 2022

INFLYTTNING I RIKSBYGGENS

BRF PETUNIA I MÖLNDALS INNERSTAD >>>

50


Nya Projekt

September 2022

51


Nya Projekt

September 2022

INFLYTTNING I RIKSBYGGENS BRF PETUNIA I MÖLNDALS INNERSTAD Inflyttningen har startat i Riksbyggens Brf Petunia, Mölndals innerstad. Brf Petunia med 68 lägenheter är den andra av tre etapper om sammanlagt 183 bostäder i Mölndals innerstads västra kvarter. Försäljningen i den tredje etappen, Brf Browallia med 55 lägenheter, pågår för fullt. – Det känns fantastiskt roligt att kunna välkomna köparna i Brf Petunia till sina nya lägenheter. Brf Petunia är en del av Riksbyggens långsiktiga satsning på att vara med och utveckla Mölndals innerstad med nya och mer hållbara bostäder, säger Fabian Billing, sälj- och marknadsansvarig Storgöteborg. I januari 2021 flyttade första etappen, Brf Lobelia, som innehåller 60 bostadsrätter, in i sina lägenheter. Brf Petunia består av smart planerade lägenheter i storleken 1-4 rum och kök. Ettorna och de mindre tvåorna har en rymlig balkong med utsikt mot den fina och privata innergården. De större lägenheterna är genomgående med balkong eller uteplats i två väderstreck. Storlekarna spänner från 28-95 kvadratmeter. Entreprenör för projektet är Tornstaden. – Lägenheterna i Brf Petunia sålde slut snabbt och just nu pågår försäljningen i Brf Browallia, den tredje och sista etappen. Brf Browallia kommer att bestå av 55 lägenheter samt tre lokaler och tillträdet är planerat att ske under första kvartalet 2023, säger Krister Svensson, projektchef Storgöteborg. Alla tre etapper byggs med högt ställda hållbarhetskrav och uppförs enligt Miljöbyggnad Silver. Alla boende att ha möjlighet att hyra gemensamhetslokaler som är tillgängliga för hela kvarteret. Gemensamhetslokalerna kan användas för barnkalas, styrelsemöte eller bokas till övernattande gäster. Mölndals innerstad har blivit ett område fullt av liv och rörelse med nya Mölndal Galleria och det omgjorda torget som naturliga mötesplatser. Totalt har här planerats för 600 nya bostäder och 2000 nya arbetsplatser. TRYGGHET ATT KÖPA NY BOSTADSRÄTT AV RIKSBYGGEN

Trygghetslöftet ger köparen ekonomisk trygghet mot oförutsedda händelser som till exempel arbetslöshet och sjukskrivning. Tillträdesdagen kan flyttas fram upp till tre månader om försäljningen av den nuvarande bostaden dröjer.

52


Nya Projekt

September 2022

BYGGSTART FÖR RIKSBYGGENS FÖRSTA ETAPP I BRO TRÄDGÅRDSSTAD Torsdagen den 8 septembervarr det dags att sätta spaden i marken för Brf Odlingslunden, Riksbyggens första kvarter i Bro Trädgårdsstad. – Bro Trädgårdsstad är ett av Riksbyggens största bostadssatsningar i Stockholmsområdet. Det ska bli så roligt att officiellt kunna starta bygget av den första etappen, Brf Odlingslunden, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen. Brf Odlingslunden i Uppland-Bro kommer att ha flexibla ettor till fyror med naturen precis runt hörnet. Föreningen kommer att få 55 lägenheter med säljstart den 25 september. – Samtidigt som många drar i handbromsen fortsätter Riksbyggen att hålla en hög produktionstakt av nya bostäder. Riksbyggen är ett kooperativt företag med stark kassa och det ger oss möjligheten att arbeta långsiktigt för att lösa utmaningarna på bostadsmarknaden, säger Johanna Frelin.

53

Bro Trädgårdsstad är ett av de mest moderna stadsbyggnadsprojekten som växer fram just nu. Förutom de stora odlingsmöjligheterna skapar Riksbyggen också en mötesplats för gemenskap för att bidra till ökad social hållbarhet. Sammanlagt handlar det för Riksbyggens del om cirka 650 nya bostäder i den första, av tre detaljplaner, fram till år 2030.


Nya Projekt

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SECURITAS DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SECURITAS

September 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

Rätt Rätt säkerhet säkerhet och och brandskydd brandskydd spar spar pengar pengar

Om verktyg, diesel eller hela maskiner stjäls från en arbetsplats är det inte bara värdet av det Om verktyg, diesel eller helaleda maskiner stjäls från arbetsplatssom är det intestora bara pengar. värdet av stulna som drabbar. Det kan till driftstopp ochen förseningar kostar Viddet bygget stulna som drabbar. Det kan leda till driftstopp och förseningar som kostar stora pengar. Vid bygget av Förbifart Stockholm hjälper Securitas till att minimera säkerhetsriskerna på flera delprojekt. av Förbifart Stockholm hjälper Securitas till att minimera säkerhetsriskerna på flera delprojekt. – KUNDERNA VÄLJER ofta en kombination av tjänster inom – KUNDERNA VÄLJER en med kombination tjänster säkerhet. Vad man vill haofta hjälp varierar av mellan deinom olika säkerhet. VadBehoven man villändras ha hjälp med varierar mellan de Ofta olika delprojekten. även under projektets gång. delprojekten. Behoven ändras ävensom under projektets gång. Ofta handlar det om ett perimeterskydd övervakas av väktare. Det handlar det om ettmed perimeterskydd somhund. övervakas av väktare. Det kan kombineras rondering med Hunden markerar kan kombineras medPårondering med hund. Hunden om något verkar fel. så sätt behöver väktaren inte gåmarkerar in överom På så sätt behöver inte gå insom över-är allt. något Det ärverkar en brafel. kombination, berättarväktaren Lars Svantesson allt. Det är en bra kombination, berättar Lars Svantesson som är kundansvarig på Securitas. kundansvarig på Securitas. LARMGIVANDE KAMEROR LARMGIVANDE Ett annat system ärKAMEROR larmgivande kameror. Om en kamera upptäcker Ett annat system ärden larmgivande kameror. en kamera upptäcker ett intrång larmar automatiskt till enOm väktares handdator. ett –intrång den automatiskt till en väktares Det görlarmar att vi snabbt kan få ut resurser på platshanddator. för att mini– Det gör att vi snabbt kankameror få ut resurser på plats för att minimera skadan. Förutom fasta har vi även mobila kameror, mera skadan. Förutom kameror harflyttas. vi även mobila kameror, eftersom maskiner ochfasta byggbodar ofta eftersom maskiner och byggbodar ofta De företag som anlitar Securitas fårflyttas. en överblick över säkerDe företag som anlitar Securitas en överblick överhänt säkerhetsarbetet i appen MySecuritas. Där får summeras allt som på hetsarbetet i appen Där summeras allt som hänt arbetsplatsen. Det ärMySecuritas. exempelvis kameralarm, utryckningar ochpå arbetsplatsen. Det ärDär exempelvis rondrapporteringar. framgår kameralarm, vad som hänt,utryckningar vilken åtgärdoch det rondrapporteringar. vad som hänt, vilken åtgärd det lett till och en bild avDär det framgår som åtgärdats. lettSecuritas till och enerbjuder bild av det åtgärdats. ävensom hjälp med brandskydd, något som ofta Securitas erbjuder även hjälp med brandskydd, något som ofta brister vid byggprojekt. brister vid byggprojekt. – Framför allt handlar det om att skydda människoliv. Men en – Framför allt handlar det omutrustning att skyddaoch människoliv. MenEn en brand kan även skada maskiner, det som byggs. brand kan även skadapå maskiner, och det som byggs. En under natten ett byggeutrustning kan innebära att man får börja brand under natten påefter. ett bygge innebära att manatt fårskydda börja om från början dagen Här kan finns stora summor om från början dagen efter. finns stora summor skydda för såväl entreprenörer som Här byggherrar, säger MartinattStenqvist för entreprenörer som byggherrar, säger Martin Stenqvist somsåväl är verksamhetsutvecklare på Securitas Brand & Räddning. som är verksamhetsutvecklare på Securitassaknar Brandkunskap & Räddning. Han konstaterar att många byggföretag om Han konstaterar att många byggföretag saknar kunskap om

hur brandskydd ska bedrivas. I maj 2020 kom SBF 505:1 som är hur brandskydd ska bedrivas.på I maj 2020 kom SBFframtagna 505:1 somav är nya regler för brandsäkerhet byggarbetsplatser, nya regler för brandsäkerhet på byggarbetsplatser, framtagna av Brandskyddsföreningen. Brandskyddsföreningen. – Även om reglerna är frivilliga är de en bra hjälp för att få till Även brandskydd om reglernapå är en frivilliga är de en bradet hjälp för lagatt fåsamt till ett –skäligt arbetsplats, vilket finns ett skäligt brandskydd försäkringskrav på. på en arbetsplats, vilket det finns lag- samt försäkringskrav på.

BRANDSKYDDSORGANISATION

IBRANDSKYDDSORGANISATION reglerna står bland annat att en byggarbetsplats ska ha en brandIskyddsorganisation reglerna står bland med annaten attbrandskyddsansvarig. en byggarbetsplats skaRiskinventeha en brandskyddsorganisation med en dokumenterade brandskyddsansvarig. Riskinventeringar ska utföras liksom och systematiska ringar ska utföras liksom dokumenterade och systematiska brandskyddskontroller. brandskyddskontroller. – Det ska finnas en nödlägesplanering. Alla på arbetsplatsen Det var skasläckutrusning finnas en nödlägesplanering. Alla påfinns arbetsplatsen ska–veta och utrymningsvägar samt kunska veta varett släckutrusning och utrymningsvägar finns samt kunna aktivera utrymningslarm. na För aktivera utrymningslarm. dettaett krävs utbildning samt utrustning som exempelvis För detta krävs utbildning samt utrustning som exempelvis tillfälligt brandoch utrymningslarm. tillfälligt och utrymningslarm. – Medbrandvårt WES-larm kopplar vi ihop detektorer, larm– Medoch vårtcentralutrustning WES-larm kopplar ihop och detektorer, larmknappar eftervibehov driftsätter samt knappar och under centralutrustning efter behov och driftsätter samt underhåller underhåller under den tid som kunden den tid som kunden bedriver sin byggnation. bedriver sin hjälper byggnation. Helt enkelt Helt enkelt hjälper vi kunderna att bygga vi kunderna att bygga upp ett systematiskt upp ett systematisktså brandskyddsarbete, brandskyddsarbete, så att de kan koncentrera att koncentrera sig de på kan att bygga, säger sig på att bygga, säger Martin Stenqvist. www.securitas.se Martin Stenqvist. www.securitas.se

41 41


Vi hjälper er att spara energi! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

IVT GEO - bergvärmepump • Anpassad för all typer av fastigheter. • Möjlighet att kombineras med fjärrvärme. • Trygghet med installation och serviceavtal av IVT-Partners.

IVT VENT 402 - frånluftsvärmepump • Enkel styrning och snygg installation. • Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke.

Varför väljer allt fler fastighetsägare värmepump?

• Hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

En förklaring är besparingen. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem.

LÄS MER

www.ivt.se/fastighetsprojekt


Nya Projekt

September 2022

BESQAB PRODUKTIONSSTARTAR 116 NYA BOSTÄDER I SOLNA CENTRUM Som en del av omvandlingen av Solna Centrum och ombyggnaden av Solnavägen till stadsgata utvecklar Besqab nya bostadskvarter som bland annat kommer bidra till att binda ihop Solna med Hagastaden. Kvarteret Banken i Solna Centrum kommer totalt innefatta cirka 360 lägenheter och Besqab produktionsstartar nu ytterligare en etapp om 116 lägenheter. Det nya kvarteret Banken i Solna Centrum består av totalt cirka 360 lägenheter fördelade på fyra hus längs Solnavägen. Den första etappen, Solna Estrad, två hus med 62 bostadsrättslägenheter, produktionsstartade Besqab under tredje kvartalet 2021 och nu startas Solna Parad, fyra hus om 116 bostadsrättslägenheter. Det innebär att Besqab hittills har produktionsstartat 178 lägenheter vilket motsvarar halva projektet. Besqab uppför de nya bostadskvarteren ovanpå det befintliga parkeringsdäcket vid Solna Centrum, vidare längs Solnavägen in mot Hagastaden. De nya kvarteren utgör startskottet för Solnavägens omvandling till stadsgata. Kvarteren kommer även att innehålla ett LSS-boende samt butiker och närservice i bottenvåningarna. Läget för de nya bostäderna blir centralt i Solna med all tänkbar service, promenadavstånd till Hagastaden och direkt anslutning till tunnelbana, pendeltåg, buss och tvärbana. – Vi är glada att få vara en del av det här spännande läget i Solna som binder samman de nya stadskvarteren i Hagastaden med det gamla Råsunda. Här utvecklar vi moderna Svanenmärkta lägenheter i direkt anslutning till alla tänkbara kommunikationer och service, säger Lotta Niland, Chef Projektutveckling Bostad på Besqab. – Det här är ett bra exempel där Besqab är med och utvecklar hållbara och hälsosamma miljöer där människor vill leva och bo. Tillsammans med Solna stad har vi jobbat för att Solnaborna ska få en attraktiv mötesplats och en ny urban bostadsmiljö. Intresset för att köpa en bostad här har varit stort vilket visar att området är mycket populärt, säger Carola Lavén VD på Besqab. De nya bostäderna har tagits emot väl av marknaden och de två första etapperna tillsammans har idag en försäljningsgrad om drygt 50 procent sålda eller bokade bostäder. Inflyttningarna i Solna Estrad planeras preliminärt till slutet av 2023 och för Solna Parad i början av 2024.

56


Nya Projekt

September 2022

57

BILD: BESQAB


SN

AR

TB YT

SE

ER

BÄST ! I TEST

VI

UP

GR

P!

AF

ISK

PR

FÄRGBYGGE ECO PROFFS VÄGG FÅR BETYGET GULD I EUROFINS INDOOR AIR COMFORT (IAC) TEST!

MED ECO PROFFS VÄGG HAR VI ERHÅLLIT EUROFINS HÖGSTA NIVÅ FÖR CERTIFIERING INDOOR AIR COMFORT GOLD. Testresultatet medför att ECO Proffs Vägg klarar samtliga för marknaden relevanta miljömärkningar så som Indoor Air Comfort - Eurofins certified products, US Green Building rating system LEED, Blue Angel German ecolabel, Nordic Swan (Scandinavia), European "Flower" ecolabel mfl. ECO Proffs Vägg är skapad av högkvalitativa, naturliga råvaror med modern teknik, vilket gör den till ett självklart val avseende funktion, hälsa, miljö och design. ECO Proffs Vägg är ett överlägset alternativ till de petrokemiskt framställda färgerna på marknaden!

För att beställa färgprover eller mer material vänligen kontakta oss på Färgbygge tel 08-551 747 50, mail: info@fargbygge.com. Alternativt våra återförsäljare som återfinns på www.fargbygge.se

VOC-halt

TVOC (µg/m3)-halt efter 3 dygn

35 30 25 20

1200

EU gränsvärde (30 g/l) enl. (kat A/a)

1000 800

Eurofins Gold Limit Value (1000µg/m3)

600 15 10 5 0

400

ECO Proffs Vägg (2,27g/l)

200 0

ECO Proffs Vägg (12µg/m3)

GENOM FÄRGBYGGES MODERNA BRYTSSYSTEM ERBJUDER VI MARKNADENS STÖRSTA UTBUD AV KULÖRER!

OF

IL.


HYREX – STÄLLNINGSFÖRETAGET SOM TAR HÖJD FÖR SÄKERHETEN Hyrex AB och Hyrex Industri AB är två av de ledande ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala. Vi har egen KMA-ingenjör, konstruktör och även säkerhetsinspektör vilket garanterar både säkerhet och hög kompetens till era projekt. Med över 40 års erfarenhet i branschen är vi specialister på tekniska lösningar och säkra produkter.

Hyrex inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen

STOLTA MEDLEMMAR I STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING, BYGGFÖRETAGEN SAMT STIB-AUKTORISERADE.


Nya Projekt

September 2022

NYTT LANDMÄRKE FÖR AARHUS UNIVERSITETSSJUKHUS INVIGT >>>

60


Nya Projekt

September 2022

61


Nya Projekt

September 2022

NYTT LANDMÄRKE FÖR AARHUS UNIVERSITETSSJUKHUS INVIGT Forum är Aarhus Universitetssjukhus nya landmärke. Byggnaden innehåller både moderna forskningsanläggningar, ett toppmodernt patienthotell och utrymme för tro och reflektion. Forum invigdes den 7 september och är snart upptaget av utrustning och människor. SAMMANFÖR SPECIALISERAD FORSKNING OCH ANDLIG FÖRDJUPNING

Forum är det sista steget i utbyggnaden av Danmarks största sjukhus. Byggnaden är ett gemensamt projekt mellan Aarhus Universitetssjukhus, Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitet och Folkekirken, och den 14 våningar höga byggnaden kommer att vara centrum och landmärke för Aarhus Universitetssjukhus. – Forum slutför utbyggnaden och framtidssäkrandet av Aarhus Universitetssjukhus som en ledstjärna för forskning och sjukhusbehandling på högsta nivå. Forum är ett unikt hus, där starka gemenskaper och gott samarbete är grundstenarna i arkitekturen, säger Hanne Roed, 1:e vice ordförande i regionfullmäktige. PATIENTHOTELL MED TAKVÅNINGSUTSIKT

Forum innehåller ett patienthotell med cirka 60 rum, belägna på de fyra övre våningarna med en magnifik utsikt över Århus, bukten och avrinningsområdet. Våningarna nedan kommer att inrymma sjukhusets avdelningar för funktionella besvär och klinisk farmakologi. Dessutom flyttar Institutionen för klinisk medicin vid Aarhus Universitet in tillsammans med lokaler för universitetets medicinska forskning. – Byggnadens utformning som ett torn med bred bas gör det möjligt att placera patienthotellet på de attraktiva övervåningarna. Här ger utsikten och lugnet de inlagda patienterna och deras anhöriga bästa möjliga ramar för en lugn och läkande vistelse

62

på sjukhuset, säger Thomas Søndergaard Svendsen, arkitekt från LINK Arkitektur. UTRYMME FÖR FORSKNING OCH REFLEKTION

Steno Diabetes Center Aarhus, som ska vara ett kraftpaket för behandling, förebyggande, forskning inom diabetesområdet i hela region Midtjylland, kommer att ha en klinik på plan 2 och 3. På plan 2 finns även kyrkorum, tysta rum och reflektionsrum – samt ett kunskapscentrum för existentiell och andlig vård. Som ett av sina sista projekt skapade skulptören Ingvar Cronhammar den konstnärliga och arkitektoniska utformningen av utrymmena för tro och kontemplation. Utanför Forum har, med hjälp av ett anslag från Novo Nordisk Foundation, Forumparken anlagts med stigar och bänkar, som ger möjligheter till rörelse och rekreation.

Utöver Cronhammars verk erbjuder Forum andra nya konstverk; respektive vävda verk av Nanna Debois Buhl och ett utomhusverk av Fredrik Tyden i Forumparken. RÖTT BAND PÅ AARHUS UNIVERSITETSSJUKHUS

Byggnaden är till i samarbete mellan huvudentreprenören KPC, LINK Arkitektur, ingenjörsbyrån SWECO och arkitektbyrån SLA. – Med konstruktionen av Forum binds en röd rosett arkitektoniskt på Aarhus Universitetssjukhus. Byggnadens röda fasad drar upp de ursprungliga rödstensbyggnaderna i ett nytt landmärke på 14 våningar som innehåller både klinisk forskning och andlig healing – och blir samtidigt en central orienteringspunkt som gör ankomst och navigering i det stora sjukhusområdet enklare och mer välkomnande, säger Mette Dan-Weibel, hälsodirektör på LINK Architecture. Några av anläggningarna i forumet används nu. Resten kommer att tas upp successivt under den kommande tiden av de många olika enheterna och avdelningarna.


Nya Projekt

September 2022

FÖRSTA SPADTAGET FÖR UTBYGGNATION AV FELLINGSBRO FOLKHÖGSKOLA Fellingsbro folkhögskola utanför Lindesberg växer och behöver nya lokaler. Nu är det klart för byggstart och första spadtaget togs onsdag 17 augusti.

63

åskådare. I utbyggnationen ingår dessutom flera nya grupprum och klassrum. Förändringar kommer att ske även inom den befintliga skolbyggnaden, med bland annat ett utbyggt personalrum.

Syftet med utbyggnationen är att skapa mer ändamålsenliga lokaler och att råda bot på trångboddheten. Skolan har de senaste åren vuxit med nya kurser. Utbyggnationen beräknas ta 1,5 år att färdigställa, om allt går enligt plan.

– Det känns fantastiskt roligt och vi är väldigt tacksamma för att vi nu äntligen kan påbörja byggandet! Nybyggnationen är nödvändig för att vi i framtiden ska kunna erbjuda en bättre studiemiljö för våra kursdeltagare. Många av våra kursdeltagare har behov av en lugn studiemiljö för att mäkta med sina studier. Dessutom kommer arbetsmiljön för våra medarbetare att förbättras avsevärt, säger Torkel Freed, rektor.

De nya lokalerna kommer att innehålla en flexibel samlingssal med stort fokus på tillgänglighet och plats för drygt 200 sittande

Utbyggnaden av Fellingsbro folkhögskola har varit under projektering sedan 2015.


Estetiskt

Hållbart

Tryggt

ANVÄND DIN FASADS FULLA POTENTIAL! Vi växer och öppnar kontor i södra Sverige! Fasadsystem är experter på fasader, dörrar, fönster, uterum och tak. Vi erbjuder även funktionella solcellslösningar med mycket hög kvalitet. Vi skapar en ljusare framtid. Solenergi har en enorm potential, inte minst för att skynda på den gröna omställningen. Det ställer höga kvar på oss i branschen att ta fram snyggare, effektivare och mer prisvärda fasadlösningar där solenergi spelar en allt mer betydande roll. Nu växer vi och utvecklar ett lokalkontor i södra Sverige som kompletterar vår verksamhet sedan över 40 år i Stenkullen. Låt oss berätta mer om hur våra framtidssäkrade lösningar kan anpassas till dina behov och bli kostnadseffektiva.

Kontakta oss:

STENKULLEN

info@fasadsystem.se 0302 - 230 10

REGION SYD

krister@fasadsystem.se 046 - 550 21

Soltechkoncernen är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak-, el- och fasadarbeten.

Krister Landén, Fasadsystem Syd


Låt både tak och fasad producera el Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och konstruktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.


Nya Projekt

September 2022

FÖRSTA SPADTAGET FÖR DET NYA NÄCKENBADET

66

mot en ny modern simhall i Nacka, säger Mats Gerdau (M) kommunstyrelsens ordförande.

Startskottet har nu inletts för en ny modern simhall i Nacka med bland annat tre bassänger, bastu och café. Den nya simhallen, nya Näckenbadet vid Saltsjöbadens idrottsplats, ersätter den gamla simhallen, där nu rivningen påbörjas.

Näckenbadet blir tillsammans med Myrsjö simhall och Nacka simhall en del av Nackas utökade simhallskapacitet. Tillsammans ska de möta de behov som finns hos föreningar, skolor och allmänhet när kommunens befolkning ökar.

Den nya simhallen beräknas öppna sommaren 2025. Här planeras det för tre bassänger: en motions- och träningsbassäng om 12,5 x 25 meter, en separat undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten samt en småbarnspool. Det blir också bastu och ett enklare café.

– Nya Näckenbadet är efterlängtat av både föreningsliv och Nackabor och fyller en viktig funktion i samhället med bättre förutsättningar för idrottande och rörelse genom hela livet, säger Gunilla Grudevall-Steen (L) ordförande i fritidsnämnden.

– Det känns väldigt roligt att vi nu tagit det första steget i resan

Fram tills dess att nya Näckenbadet är klart är ersättningsbassängen vid Saltsjöbadens idrottsplats parkering öppen.


Nya Projekt

September 2022

67


VARNING! Ägaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet. Lag (2016:545) om Skyddsrum

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrättsförening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare 500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

cigaretttext.indd 1

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum, kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sweden.se Tel. 040-94 40 30

16/06/2016 11:11:00


SCAN ME

Allt ip en aysptem! – Ett s

Ett komplett KMA-system Formulärbibliotek

KMA-handbok

Byggdagbok & Egenkontroller

Riskbedömning

Hantera avvikelser

Fotodokumentation

Bygg dina egna formulär & checklistor

Förbättringsförslag & positiva observationer

ET T FÖRETAG I

www.smartdok.seSPAREBANK 1 GER INPUT TILL OSLOS NYA HÖGHUSSTRATEGI >>>


Nya Projekt

September 2022

72

Visualisering: Aesthetica

SPAREBANK 1 GER INPUT TILL OSLOS NYA HÖGHUSSTRATEGI SpareBank 1 vill ta del av den spännande utvecklingen av huvudstaden, bland annat genom etableringen av ett nytt bankkvarter i stadskärnan. De har därför idag lämnat in sin input till Oslo kommuns nya höghusstrategi. – Som en stor fastighetsaktör vill vi bidra till en hållbar utveckling i Oslo, i linje med vad SpareBank 1-bankerna gör lokalt runt om i Norge. Vi har nu lämnat in två remisser till Oslos nya höghusstrategi. Med detta vill vi bidra positivt till stadsutvecklingen, till nytta för de människor som bor och arbetar här, säger vd Wenche Seljeseth på SpareBank 1 Forsikring.

SpareBank 1 Forsikring förvaltar betydande investeringsfonder för norska pensionskunders räkning. Bolaget äger och förvaltar över 150 000 kvadratmeter fastighet. – Vårt mål är att ge våra kunder bästa möjliga pension, på ett hållbart sätt. För att nå detta mål måste vi hela tiden utveckla oss som ett hållbart företag som tar socialt ansvar, säger Seljeseth. De två insatserna till Oslos nya höghusstrategi avser fastigheter i Oslos centrum öst och på Skøyen. Båda fastigheterna är centralt belägna vid viktiga knutpunkter för kollektivtrafiken. KOMMER ATT VITALISERA CENTRALA OSLO MED ETT NYTT BANKKVARTER


Nya Projekt

September 2022

73

materialval i nybyggnaden. Det välrenommerade arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen har ritat byggnaden som är 114 meter hög i designen. De valdes ut i en arkitekttävling där tre arkitektkontor bjöds in för att lämna förslag på höghus. NY PULS FÖR UTVECKLINGEN AV SJØLYST

SpareBank 1 Forsikring äger också en grupp byggnader runt Sjølyst Plass längs Karenslyst Allé på Skøyen. Här har input skickats om ett nytt höghus som skulle kunna skapa mer aktivitet och puls i stadsdelen. Målet är att Sjølyst Plass ska bli en destination för både Oslos invånare och besökare. – Det nya höghuset på Skøyen kommer att skapa viktiga ringeffekter. Byggnaden kommer att stå som ett landmärke och en portal mellan staden och den öppna landsbygden i Oslo. Med fler aktivitetserbjudanden kommer också användningen av stadsdelen att öka, säger Haugen. Höghusets översta våning är tänkt att vara allmänt tillgänglig, med restaurang och utsiktsplattform. På marknivå har SpareBank 1 Forsikring ambitioner om en kulturarena, förutom ett spännande restaurangområde. En av de centrala ambitionerna för SpareBank 1 Forsikrings fastighetsförvaltning är att skapa en levande miljö i och runt sina byggnader. Fastigheterna i centrala Oslo ligger i kvarteren Hammersborggata 9 och Storgata 33. De befintliga byggnaderna inrymmer bolagen SpareBank 1 Utvikling, SpareBank 1 Forvaltning och SpareBank 1 Gruppen med flera dotterbolag. I remissen föreslås ett höghus som ska samla stora delar av SpareBank 1:s verksamhet i Oslo. Projektet, som fått namnet Bankkvartalet, skapar ett utåtriktat område med butiker, restauranger, torg och ett höghus av hög arkitektonisk kvalitet. – Vi är övertygade om att förslaget om Bankkvartalet kan utlösa ett engagemang för hur bra det här området är, och kan bli. Vi siktar på att ge mycket mer tillbaka till denna del av centrala Oslo. Det både behöver och förtjänar det, säger Petter Haugen, fastighetschef på SpareBank 1 Forsikring. GRÖNARE STADSRUM OCH MER STADSLIV

Inspelet visar ett vitaliserat kvarter med fler och bättre stadsrum, och mer utrymme för aktivitet och stadsliv på markplan. – Det här kan locka folk till området så att kollektivtrafiken stärks och servicenäringen blomstrar. Upplägget betonar ett varierat utbud på gatunivå. Det ligger i linje med sparbankernas värdegrund och den samhällsbyggande roll de har, säger Haugen. Att investera i grönområden kommer att öka den biologiska mångfalden i centrala Oslo. SpareBank 1 har också stora miljöambitioner för höghuset, genom bland annat energieffektivisering, återanvändning av material från befintliga byggnader och miljövänliga

– Vi tror att framtidens städer handlar om att göra byggnaderna och bosättningarna inkluderande, säkra och hållbara. I höghusutredningen är den tydligaste förutsättningen för att höghus ska tillåtas att projektet ger mycket mer tillbaka till staden än vad det tar. Det håller vi helt med om och det anser vi att de här två projekten helt klart gör, avslutar Petter Haugen.


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


Produkter i stål från Häfla Bruk Häfla Bruks AB tillverkar bl.a. raka trappor, spiraltrappor, räcken, lättdurk och sträckmetall i stål för alla miljöer, såväl inomhus som utomhus.

Spiraltrappa med skyddsbur, Origohuset Hovås, Göteborg

Sträckmetall i fasad, VA-Teknik Sweden AB i Borås

Rak trappa i flera löp, Skatteverket i Malmö

Lättdurk, Resecentrum, Älvsjö

610 14 Rejmyre, Tel 0151-52 40 00, Fax 0151-52 40 40 info@hafla.se, www.hafla.se


Nya Projekt

September 2022

ETT NYTT KULTURHUS FÖR HELA GÖTEBORG – I BERGSJÖN Det nybyggda kulturhuset Bergsjön är ritat av Swecos arkitekter och invigs idag. Byggnaden har fått ett färgstarkt uttryck med hög arkitektonisk kvalitet och är menat att vara en mötesplats för hela Göteborg. I Kulturhuset finns bland annat bibliotek, scenrum och lokaler för konstnärlig verksamhet. – Ledorden för vårt arbete har varit lekfullhet, nyfikenhet och upptäckarglädje. Vi har sett framför oss att Kulturhuset ska ha karaktären av ett färgstarkt och välkomnande vardagsrum som berikar och tar hand om sin närmiljö på ett genomtänkt och lekfullt sätt. Kulturhuset är som en korg för kultur som ska förgylla vardagslivet. En korg som samlar och bär kulturella uttryck i en reell och symbolisk mening, säger Margareta Diedrichs, ansvarig arkitekt. Kulturhusets form och gestaltning knyter nära an till platsens förutsättningar. Den glasade entréfasaden ramar in det nya Rymdtorget och bjuder ut till aktivitet och liv. Ett atrium är husets hjärta, och den symboliska korgen som är atriets struktur, syns på långt håll. Swecos landskapsarkitekter står bakom utformningen av torget som har byggstart under hösten. – Redan i tävlingsskedet jobbade vi i ett team med olika kompetenser vilket har varit viktigt för att få med alla aspekter. För Kulturhuset Bergsjön handlar inte bara om en byggnad utan även om torg, vistelseytor, sociala rum och rum för kreativ verksamhet. Att kulturhuset nu står på plats och invigs för allmänheten känns mycket speciellt och roligt, säger Margareta Diedrichs. Kulturhuset är resultatet av en vinst i en arkitekttävling utlyst av Higab och SDF Östra Göteborg i samarbete med Sveriges Arkitekter. Huset har redan uppmärksammats internationellt när det 2017 vann kategorin ”Framtida projekt – Kultur” på WAF Awards, World Architecture Festival i Berlin.

76


Nya Projekt

September 2022

77


VI KAN ASFALT Asfaltera ny vägsträcka, laga potthål, planera och asfaltera en gårdsplan utanför en industri eller garageuppfart – ja, vi utför alla typer av asfalteringsarbeten. Vi har också kompetensen att göra förberedande markarbeten med grävningar och planering av den yta som ska asfalteras.

Besök asfaltsgruppen.se eller ring oss på 013 12 59 50 för mer information.

NORMSTORP Asfaltsgruppens Asfaltverk

LINKÖPING (HK)

NORRKÖPING

MOTALA

STOCKHOLM

VAGNHÄRAD Asfaltsgruppens Asfaltverk

Asfaltverket Normstorp 585 98 Linköping

Jägarvallsvägen 3A 584 22 Linköping

Skalles väg 5 605 97 Norrköping

Drakvägen 9 591 32 Motala

Gustav Adolfsvägen 60 141 32 Huddinge

Kalkbruksvägen 610 74 Vagnhärad


Paint AP från Nils Malmgren AB färger och lacker med

unikt framtagna egenskaper Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper. I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust. Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.

Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.

Diffusionsöppna akrylatsystem låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se


Nya Projekt

September 2022

DUVEDS NYA SKOLA – EN MOTOR

FÖR ETT HÅLLBART SAMHÄLLE >>>

80


Nya Projekt

September 2022

81


Nya Projekt

September 2022

DUVEDS NYA SKOLA – EN MOTOR FÖR ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Duveds nya skola invigdes i samband med starten av höstterminen 2022. En efterlängtad invigning efter 2 års byggnation. Med kapacitet för 800 elever, i en by med cirka 1 000 invånare, är det en omfattande och central satsning, inte bara för Duved utan för hela Åredalen och för Åre kommun. – Duveds skola är inte bara en skolbyggnad som präglas av hållbarhet, lugn och trygghet – den spelar också en roll som motor för en hållbar och innovativ samhällsutveckling i Duved och vidare i Åre kommun, säger Daniel Danielsson (C), Kommunstyrelsens ordförande. Duveds nya skola är utgångspunkten för den, i såväl Sverige som internationellt, uppmärksammade satsningen på Duved som framtidens by. Genom Duved Framtid AB, initierat av allmännyttiga Årehus AB tillsammans med bland andra Duved byförening, utvecklas nu samverkan med både EU och Europarådet. Syftet är att visa att en by på landsbygden idag kan vara samhällets

82

innovationsmotor, en roll som tidigare bara städer sagts ha. Tanken är att de erfarenheter som utvecklats i Duved avseende skola, kompetens, samverkan, demokrati, infrastruktur, försörjning och boende ska komma andra regioner i Europa till del. – Vi är stolta över att ha kunnat utveckla en av Sveriges finaste skolbyggnader. Vi ser det som självklart att Åre kommun ska ge barn och ungdomar den trygghet, de resurser och lokaler som krävs för ett riktigt bra lärande, säger Andreas Sihvonen (S), ledamot i Barn- och utbildningsnämnden. Duveds skola är anpassad för att vara en skola för alla. Med sin placering mitt i byn blir skolan och skolbarnen ett nav för hela byn. Det finns matsalar med 200 sittplatser och ett tillagningskök med kapacitet även för andra kommunala verksamheter i byn. Folkbibliotek/skolbibliotek är en viktig del av skolans allmänna ytor och gör en del av skolan tillgänglig för kulturhändelser och möten. Duved skola är, likt allt annat som byggs i Duved, byggd med starka hållbarhetskrav. Den ursprungliga skolan har därför byggts om och integrerats med den helt nya byggnaden.


Nya Projekt

September 2022

83

Skolan är till stora delar byggd med KL-trä och limträ i väggar och bjälklag. Byggnadernas delar är sammanbyggda med länkar, trappor och hiss och har ett gemensamt formspråk exteriört och sammanhållen gestaltning interiört. – Det var en stor utmaning att ställas inför att bygga en så omfattande skolbyggnad i byn Duved. För att säkra investeringen insåg vi att vi parallellt med skolbygget också måste satsa på att skapa utveckling för hela Duved. Nu ser vi att båda satsningarna har givit bra resultat, säger Helen Olausson, vd Årehus och Duved Framtid. Duved skola har kapacitet att ta emot 800 elever, till skolstart i augusti 2022 kommer ca 520 elever och 2st förskoleavdelningar öppnar. Skolan är arbetsplats för cirka 90 anställda. Antal klassrum är anpassat för parallella årskurser i förskoleklass såväl för högstadiet. Skolan har lokaler för de estetiska ämnena, kreativt labb, NO-salar, rörelserum, elevhälsa, pedagogarbetsplatser, administration och pausrum för elever och personal. Fritidshem för F-6 är placerade för att samnyttjas med klassrum. Skolans klassrum har samma storlek för att skapa en flexibilitet för varierande årskullar.

FAKTA Beställare: Årehus AB och Åre kommun Byggentreprenör: Treeab AB Östersund Arkitekt: Sweco Arkitekter Östersund Nybyggnadsyta: 9 000 kvm BTA Ombyggnadsyta: 1 500 BTA Markyta: cirka 12 500 Produktionstid: byggstart juni 2020 och inflyttning till höstterminen 2022 Kostnad: 285 MSEK


NYHET!

Vår största nyhet hittills… Varje dag antar grävmaskinister världen över utmaningar som utvecklar våra samhällen. Därför antar vi utmaningar som utvecklar deras vardag. Det är precis det vi gjort när vi tagit fram RC9 - vår största tiltrotator för grävmaskiner mellan 32-43 ton. RC9 är designad för att ta precision till större grävmaskiner och tyngre uppdrag. Med RC9 kan du gå från schaktning till precisionsmoment. Den nya tryckkompenserade hydrauliken gör att du får en exakt styrning av rotation och tiltfunktion, som för första gången kan arbeta oberoende av varandra. Det är vår största nyhet. Hittills.

rototilt.com

Rototilt® RC9 • SecureLock ingår alltid som standard • För grävmaskiner mellan 32-43 ton • Ny tryckkompenserad hydraulik


fortsätter satsa på god design Fomani är ett företag känt för sin goda design. Företaget är holländskt och grundades 1989. Formani är ett företag med ett välkänt starkt intresse för vad goda lås och beslag- handtag och tillbehör, kan betyda. Företagets ägare och VD heter Pim Arts. 2009 startade ett samarbete med välkände designern Piet Boon. Företaget inledde därefter samarbete med en rad kända formgivare. Satsningar som gett god utdelning - Det är i år 42 år sedan Formani grundades, påpekar Charlene Scheer, ansvarig för företagets information. Formani som en gång var en enkel firma har idag växt till ett världsomspännande företag med försäljning i femtio länder. Företaget har 40 anställda. Omedelbar succé Formani förstod tidigt vikten av god design inom lås och beslag. Handtag ur kollektionen ONE var första beviset på detta. Formgivare var den i Holland välkände designern Piet Boon. Succén var närmast omedelbart ett faktum när kollektionen ONE lanserades. ONE har därefter alltid

sålt bra på Formanis många marknader. Formanis goda design har inneburit en rad priser. Under 2013 erhöll företaget det internationellt prestigeladdade priset Red Dot Design Award. FOLD av Tord Boontje FOLD hette märket som belönades. Mannen bakom samlingen var designern Tord Boontje. Juryn påpekade att FOLD var ett mycket tekniskt innovativt handtag. Ribbon av Bob Manders 2015 var det dags igen för ett annat prestigefullt pris. Iconic Award product winner. Denna gång belönades samlingen Ribbon. Designern hette Bob Manders. Nour av Edvard van Vliet Samma år fick Formani en annan fin utmärkelse. German Design award Special Mention. Märket som uppmärksammades

var Nour. Edward van Vliet var designern. I juryns motivering stod det om Nour som något nytt och unikt inom lås och beslag. Företaget Formani har därefter regelbundet belönats för sin design. Märken som uppmärksammats har varit BOSCO, Tense, INC, ARC, Eclipse och CONE. Välkända produkter från Formani för varje vetgirig hantverkare och konsument. Formigvare som anlitats har varit förutom Piet Boon, Bob Manders och Edward van Vliet också sådana som Lazaro Rosa-Violan, Osiris Hertman och David Rockwell. Alla välkända designers i Europa inom lås och beslag. Formanis stora marknader är Nederländerna, USA, Spanien, Italien och Skandinavien. -Vi gick in på svenska marknaden 2019 via Göthes Industribeslag, berättar Charlene Scheer. Vi säljer dörrhandtag och tillbehör i Sverige som är funktionella och snygga.

www.gothes.se

Huvudkontor: Roxnäsvägen 14, 791 44 Falun • Lager: Falun & Stockholm Försäljningskontor: Falun | Stockholm | Göteborg | Malmö | Huskvarna Telefon: 010 - 483 40 00 • 010 - 483 40 25 • order@gothes.se


Nya Projekt

September 2022

C.F. MØLLER ARCHITECTS I SAMARBETE MED SMITH SCOTT MULLAN ASSOCIATES FÖR ATT FÖRNYA GRANTON WATERFRONT I SKOTTLAND C.F. Møller Architects har i samarbete med Smith Scott Mullan utvecklat en ny hållbar kuststad med bra transportinfrastruktur vid Granton Waterfront i Edinburgh. Detta har nu nått sin nästa stora milstolpe. Efter en offentlig upphandlingsprocess har Edinburgh kommunfullmäktige valt Cruden Group. Cruden har samarbetat med de ledande skandinaviska arkitekterna C.F. Møller tillsammans med de lokala prisbelönta arkitekterna Smith Scott Mullan för att leverera den första fasen vidare av Edinburgh kommunfullmäktiges ambitiösa planer för att ge liv åt det nya området. C.F. Møller har lång internationell erfarenhet av att leverera storskalig kustförnyelse och Smith Scott Mullan har betydande erfarenhet av att leverera stadsförnyelse och bostadsutveckling i Skottland. Tillsammans kommer de att ställa extremt höga krav med hjälp av förstklassig design för att hjälpa till att utveckla en plan för huvudstadens ”20-minuters grannskapsmodell”, och se till att de som bor i området har alla faciliteter de behöver, inklusive arbetsyta, detaljhandel och kulturella möjligheter nära hemmet. Under de följande åren kommer teamet att arbeta med förberedande utvecklingsarbete, inklusive detaljplanering av cirka 750 koldioxidneutrala ägar- och hyresbostäder, kommersiella utrymmen, ny och förbättrad infrastruktur för hållbara transporter och ett offentligt utrymme för att förbinda de omgivande stadsdelarna med hamnområdet. – Vi är mycket stolta över att Edinburgh kommunfullmäktige har valt vårt förslag, som har utvecklats i nära samarbete med Cruden Homes och Smith Scott Mullan Associates. Vår landskapsbaserade strategi med fokus på hållbara samhällen kommer att skapa nya förbindelser från Edinburgh till Firth of Forth, och vi ser fram emot att arbeta med våra lokala samarbetspartners för att skapa koldioxidneutrala bostäder i varierande områden med god landskapskvalitet. Detta erkännande av vår design tycker jag säger allt om hur skickligt vårt team är och

86

jag gratulerar alla inblandade, säger Rolf Nielsen, arkitekt och associerad partner på C.F. Møller Architects. – Vi är glada över möjligheten att få utforma detta nya hållbara kustnära kvarter i Edinburgh. Kunden och designteamet har arbetat effektivt tillsammans för att ta fram en mängd olika designförslag som ligger i linje med de ambitiösa planerna och kraven för det nya området. Kombinationen av C.F. Møllers internationella designexpertis och den detaljerade lokalkännedom som vårt team har kommer att skapa ett unikt och kontextuellt resultat på Granton Waterfront. Vi ser fram emot att fortsätta vårt långvariga partnerskap med både Edinburgh kommunfullmäktige och Cruden Group”, säger Eugene Mullan, arkitekt och chef för Smith Scott Mullan. Förutom nya bostäder omfattar den första fasen av projektet en ny skola och en ny vårdcentral. Dessutom kommer teamet att arbeta för att leverera en energilösning med låga koldioxidutsläpp för projektets första och kommande faser, vilket bidrar till Edinburgh kommunfullmäktiges mål att bli koldioxidneutralt till 2030.

– Vi ser fram emot att återskapa Granton Waterfront och ge liv åt ett helt nytt kustkvarter som stöder ett hållbart boende vid vattnet med koldioxidneutrala bostäder, endast fem kilometer från stadens centrum. Denna nya, omvälvande strategi för stadsutveckling kommer att bli ett riktmärke för framtiden när vi kopplar samman huvudstaden med Firth of Forth och skapar ett nytt kustkvarter som kommer att bli ett av de största i Europa, säger Fraser Lynes, chef för Cruden Group. OM GRANTON WATERFRONT

Granton Waterfront ligger bara tre mil norr om Edinburghs centrum och har en rik industri- och sjöfartshistoria. Granton Waterfront har en enastående utsikt över Firth of Forth och ligger i ett “halsband” av kustsamhällen från Cramond i väster till Portobello i öster. Granton är ett av Skottlands största områden och ett av de mest storslagna grönområdena vid kusten. Projektet ger en möjlighet att leda stadens svar på klimatkrisen med en ambitiös vision som kan göra verklig skillnad i människors liv.


Nya Projekt

September 2022

87Heta Arbeten PREMIUM

®

– digital tillståndshantering för företag Heta Arbeten® PREMIUM är verktyget som hjälper ditt företag att spara tid och öka säkerheten med digital tillståndshantering.

Boka en kostnadsfri demo idag! hetaarbeten.se/sv/premium


Nya Projekt

September 2022

90


Nya Projekt

September 2022

PEMBROKE TECKNAR ENTREPRENADAVTAL FÖR

NYA HÄSTEN 21 I CENTRALA STOCKHOLM

>>>

91


Nya Projekt

September 2022

PEMBROKE TECKNAR ENTREPRENADAVTAL FÖR NYA HÄSTEN 21 I CENTRALA STOCKHOLM Pembroke fördjupar sitt samarbete med Zengun och tecknar ett entreprenadavtal för nybyggnationen av Hästen 21. Projektet omfattar totalt cirka 40 000 BTA. Hästen 21 ligger mitt i Stockholm city i korsningen av Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan och är en del av kvarteret Hästen. Vid färdigställandet kommer fastigheten att innehålla arbetsplatser, bostäder och butiker. Hästen 21 är en del av Project Access som är Pembrokes vision att - genom nya passager, restauranger och butiker - förvandla ett av Stockholms mest centrala kvarter till en mer tillgänglig och levande plats, dygnet runt. Fastigheten utformas med fokus på hälsa och välmående och när den står färdig kommer 2 000 personer att ha sina arbetsplatser här. Byggnaden rymmer även 27 effektivt planerade bostäder och i markplan kommer det att finnas upp till 20 nya butikslokaler. Fasaden kommer att utgöras av ljus natursten och glas där arkitekturen hämtar inspiration från den befintliga bebyggelsen i kvarteret. – Under det senaste dryga året har vi arbetat nära tillsammans med Zengun, och vi ser nu fram emot nästa steg i vårt samarbete där Zengun kommer att hjälpa oss att förverkliga vår vision. Med ett strategiskt läge i hjärtat av city sätter Hästen 21 en ny standard för hållbarhet och design över tid, säger Kristin Willerström, Nordenchef, Pembroke. Byggnaden har ambitiösa miljökrav och ska certifieras enligt LEED Platinum v4, den högsta miljöcertifieringen på marknaden. Ambitionen är att minimera projektets klimatpåverkan, från rivningsfas till att fastigheten sätts i drift. – Vi är stolta och glada över att få förtroendet att fortsätta utveckla Stockholm tillsammans med Pembroke. Vår första kontakt kring Hästen 21 hade vi redan 2018, så det känns bra att nu äntligen få sätta spaden i backen. Det är ett spännande projekt i ett av Stockholms bästa lägen, säger Mick Salonen Högberg, VD och koncernchef på Zengun. Byggstart sker omgående och projektet ska stå klart 2026.

92


Nya Projekt

September 2022

93


Nya Nya Projekt Projekt

September 2022 -- DETTA DETTA ÄR ÄR EN EN ANNONS ANNONS November 2021

SYSTEMSVETS – SPECIALISTER MED HELHETSANSVAR Systemsvets är inriktade på högkvalificerade svets- och montagearbeten främst i rostfritt men även andra material. Företaget har högsta fokus på sin specialistkompetens, men har samtidigt mycket stor bredd. Kunderna finns inom allt från läkemedelsindustri, övrig processindustri och kärnkraft, till gas- och kylanläggningar. Processinstallationer och rostfritt är de gemensamma nämnarna för alla affärsområden. Systemsvets har också en stor bredd genom att ta helhetsansvar och leverera paketlösningar. Åtagandet spänner över alla faser från planering av uppdraget till och med tester, inspektion och dokumentation. SMIDIGA OCH FLEXIBLA

Systemsvets har två fullskaliga stationära verkstäder, i Norrköping och Uppsala. Där produceras moduler och skiddar och här förebereder man för installationer i fabrik. De senaste åren har Systemsvets dessutom investerat i flera mobila verkstäder, vilket är en otroligt smidig och flexibel lösning som gör att man kan producera och montera med största precision, utan att ta upp dyrbar yta i fabriksbygget. – Kunderna uppskattar verkligen vår förmåga att vara på plats snabbt med våra mobila verkstäder för att starta upp arbetena och sedan att vi fullföljer projektet till och med den avslutande dokumentationsfasen, berättar Nicke Sundberg, som är projektledare. Vi tar helhetsansvar mot kunden för all dokumentation gällande vårt arbete. Dokumentationen omfattar materialcertifikat, material-

mottagning, RA-mätning, svetslistor, testprotokoll samt inspektion. Företaget har mer än tjugo års erfarenhet av att hantera projekt i alla faser. Systemsvets utför både processinstallationer och service. Affärsidén är att leverera högklassiga lösningar inom allt slags montage. Den huvudsakliga inriktningen är vid större fabriksbyggnationer men även skilda typer av uppdrag inom övrig industriell service. – Vi är verksamma inom områden såsom läkemedel, livsmedel, kylanläggningar och maskinmontage och andra områden som är i behov av rostfria installationer, fortsätter Nicke Sundberg. – Att garantera en hög kompetens ställer stora krav på vår personal. För att säkerställa kvalitén på våra uppdrag genomförs kontinuerligt utbildningar inom olika kvalitetsförbättrande områden. Detta för att alltid hålla högsta fokus på kvalitet, avslutar Nicke Sundberg. SPÅRBARHET OCH DOKUMENTATION

Systemsvets är nischade inom avancerad TIG- och Orbitalsvetsning samt rördragning där kraven på renhet, ytfinish samt spårbarhet och dokumentation är höga. All personal får genomgå svetsarprövning enligt SS-EN 287 och/eller SS-EN 1418. De är utbildade inom standarden ISO 5817 för att säkerställa den kvalitet som krävs. Systemsvets är godkänt för de mycket krävande interna standarderna hos alla större svenska läkemedelsbolag. Detta innebär ett uttalat förtroende som talar sitt tydliga språk.


Nya Nya Projekt Projekt

September 2022 -- DETTA DETTA ÄR ÄR EN EN ANNONS ANNONS November 2021

Med hjälp av fiberoptisk utrustning kan svetsskarvar inspekteras även invändigt för att ytterligare garantera ett noggrant utfört arbete enligt ställda krav.

Systemsvets inleder projekten med genomgång av arbetshandlingar. Därefter håller man inledande planeringsmöten där man går igenom det som är viktigt i början av projektet. Detta innefattar exempelvis kravspecifikation, vilka arbetsledare som kommer att vara delaktiga samt vilket material som behövs.

Systemsvets inledde verksamheten 1989. Under trettio år har företaget utfört svetsarbeten i olika industrianläggningar. Företaget har en rad nöjda kunder inte minst inom läkemedel och livsmedel, där många beställare har mycket högt ställda krav gällande utförande samt att färdigställandetider hålls. Bättre merit för en leverantör av svets- och montageuppdrag går inte att få.

• Läkemedel • Livsmedel • Kärnkraft • Kylanläggningar • VS-installationer • Maskininstallationer • Gasanläggningar

Systemsvets ser alltid till att företagets svetsare har rätt kompetens för arbetet. All personal får genomgå svetsarprövning enligt EN 287 och EN 1418. Företaget har även personal som är utbildade inom standarden ISO 5817. Systemsvets har också interna krav för att säkerställa den kvalitet som krävs på montage i miljöer med högsta krav på renhet och hygien.

Systemsvets satsar på den senaste teknologin. Maskinparken innefattar bland annat ett tiotal orbitalsvetsmaskiner samt tillhörande kringutrustning för kvalificerade montage.

WWW.SYSTEMSVETS.COM


Nya Projekt

September 2022

NU STARTAR ARKITEKTTÄVLINGEN FÖR BRUNNSPARKENS CAFÉBYGGNAD När upprustningen av Brunnsparkens ytor i Göteborg färdigställdes 2020 saknades den sista pusselbiten för att skapa ytterligare trivsel och trygghet på platsen. Nu öppnar tävlingen där arkitekter får skicka in sina förslag på hur den nya cafébyggnaden i Brunnsparken ska se ut. Läget mitt i den historiska stadskärnan ställer höga krav på gestaltningen av den nya byggnaden. Målet med den cafébyggnad som nu planeras är att den ska bli en attraktiv punkt i centrala Göteborgs mest välbesökta stadsrum. – Även om det är en mindre byggnad på 25 kvm så är Brunnsparken Göteborgs mest trafikerade yta, med fyra avgångar per minut i rusningstrafik. Med så många människor som rör sig i området blir den kommande cafébyggnaden en karaktärsbyggnad mitt i staden, säger Charlotte Karlsson som är ansvarig projektledare på fastighetskontoret Göteborgs Stad. Brunnsparkens upprustade ytor färdigställdes 2020. Nu, två år senare, är också programförslaget färdigt och tävlingen för att gestalta byggnaden kan sätta i gång. Det främsta syftet med byggnaden och dess verksamhet är att den ska bidra till ökad trivsel och trygghet. Men vilken verksamhet och näringsidkare som kommer verka i cafébyggnaden är i dagsläget inte bestämt. Processen att utse verksamhetsutövare kommer löpa parallellt med arkitekttävlingen och byggnationen. Målet är att byggnaden ska hysa en verksamhet med generösa öppettider som har öppet året runt. – Alla aktörer som vill får under tävlingstiden lämna in sina förslag på hur byggnaden ska se ut utifrån de krav staden ställer. Vi jobbar för att göteborgare och besökare ska kunna besöka Brunnsparkens nya byggnad våren 2024, säger Charlotte Karlsson. Arkitekttävlingen avgörs i december 2022 av en jury. Byggnationen av den nya cafébyggnaden beräknas starta under 2023 och färdigställas tidig vår 2024. OM ARKITEKTTÄVLINGEN FÖR BRUNNSPARKENS CAFÉBYGGNAD

Arkitekttävlingen för Brunnsparkens cafébyggnad genomförs i samverkan med Sveriges Arkitekter. Tävlingsförslagen kommer att bedömas av en jury bestående av åtta personer, sex representanter från Göteborg Stad och två ledamöter utsedda av Sveriges Arkitekter. Förslagen kommer att ställas ut under november, digitalt och fysiskt.

96


Nya Projekt

September 2022

97

FOTO: Youssef Boussir


FRAMTIDENS PARTIKELSEPARATOR ÄR NU LEVERANSKLAR!

RÄTT DAGVATTENMAGASIN RÄTTALLA DAGVATTENMAGASIN FÖR APPLIKATIONER... FÖR ALLA APPLIKATIONER... PLUVIAL CUBE

• Prefab garanterar PLUVIAL CUBE alltid snabb och enklaste installationen.

• Prefab garanterar alltid snabb och •enklaste Prefabhöjder 0.55 m - 3.2 m. installationen. Finns i 4 st 0.55 olikam - 3.2 m. ••Prefabhöjder belastningsklasser. • Finns i 4 st olika •belastningsklasser. Full spol och inspektionsbarhet. • Full spol och inspektionsbarhet.

DAGVATTENMAGASIN RÄTT DAGVATTENMAGASIN FÖR ALLA APPLIKATIONER... APPLIKATIONER... PIVOIDSMALL SMALL PLUVIAL CUBE PLUVIAL CUBE PIVOID

Levereras staplad på pall ochoch Prefab garanterar snabb Prefab garanterar alltid snabb och •••Levereras staplad påalltid pall och omonterad. enklaste installationen. omonterad. enklaste installationen. Optimal mindre •••Optimal vidvid mindre magasin Prefabhöjder 0.55 3.2och Prefabhöjder 0.55 mmmagasin - -3.2 m.m.och framförallt lågbyggda varianter. framförallt varianter. Finns ii 44 st stlågbyggda olikabelastningsklasser. •• Finns olika ••Integrerad spol och sedimentskanal. Integrerad spol och sedimentskanal. belastningsklasser. Full spol och inspektionsbarhet. •••Kan med övriga Kan kombineras med övriga Fullkombineras spol och inspektionsbarhet. magasin förför attatt klara alla alla olikaolika magasin klara höjder. höjder.

PIVOID PI VOID XL PIVOID SMALL

XL på pall och omonterad. ••PIVOID Levereras staplad Levereras staplad på •Passar Levereras staplad påpall palloch och Levereras staplad på pall och •• utmärkt vid mellanstora elleromonterad. större omonterad. omonterad. •magasin. Passar utmärkt vid mellanstora eller större • Optimal vid mindre magasin och • Optimal vid mindre magasin och • Extremt robust magasin med hög tillmagasin. framförallt lågbyggda varianter. gällande spolning & Inspektion. framförallt lågbyggda varianter. •gänglighet Extremt robust magasin med hög tillIntegrerad spol och sedimentskanal. •••Kan kombineras med övriga magasin Integrerad och sedimentskanal. gänglighetspol gällande spolning & Inspektion. att kombineras klara alla olikamed höjder. •för Kan övriga

! YHET

N

• Finns i 5 storlekar • Passar 1000 – 2800 mm brunnar • Patenterad 2-stegs separering • Effektiv partikelseparering inkl. microplaster • Upp till 80% reningseffekt • Klarar flöden upp till 270 l/s • Klarar ytor upp till 18.000 m2

Kan kombineras kombinerasmed medövriga övrigamagasin magasin • Kan magasin föralla att klara alla olika för att att klara klara olika höjder. höjder. för alla olika höjder.

PLUVIMAX

• Smart dagvattentunnel 1.6 m3. PLUVIMAX PIVOID XL design. •PLUVIMAX Kostnadseffektiv •••Snabbaste magasinet attpall installera Smart dagvattentunnel 1.6 m3. Levereras staplad på och omonterad.

marknaden. Kostnadseffektiv ••på Passar utmärkt viddesign. mellanstora eller större magasin. marknaden. • på Extremt robust magasin med hög till• gänglighet Levereras staplad pall. & Inspektion. gällandepå spolning • Kan kombineras med övriga magasin HD förVOID att klara alla olika höjder.

••Levereras staplad på pall. att installera Snabbaste magasinet

• Absolut starkaste magasinet på marknaden. HD VOID vid överbyggnad •PLUVIMAX Full körbarhet HD VOID cm. Absolut starkaste magasinet påpå ••25Absolut starkaste magasinet Smart dagvattentunnel 1.6 m3. • Kan byggas i alla höjder. marknaden. marknaden. Kostnadseffektiv ••Levereras staplad pådesign. pall men ••bitvis Full körbarhet vid Full körbarhet vidöverbyggnad överbyggnad förmonterad. Snabbaste magasinet att installera

25 cm. 25 på cm. marknaden. Kan byggas i allahöjder. höjder. Levereras staplad på pall. ••• Kan byggas i alla • Levereras staplad på pall men • bitvis Levereras staplad på förmonterad. pall men bitvis förmonterad.

... GARANTERAR OCKSÅ VOID •HD Kräver inga invändiga mellanplattor. RÄTT LÖSNING OCH PRIS! • Absolut starkaste magasinet på • marknaden. Perfekt att kombinera med andra

... GARANTERAR OCKSÅ RÄTT LÖSNING OCH PRIS!

• magasin. Full körbarhet vid överbyggnad

• 25 Levereras cm. staplad på pall och PlastInject Watersystem AB ❘ Tel: 0371-58 70 00 • info@plastinject.se • www.plastinject.se • omonterad. Kan byggas i alla höjder. Levererasvid staplad pålågbyggda pall men •• Spolkanal extremt bitvis förmonterad.

lösningar.


Nya Projekt

Maj 2021 - DETTA EN ANNONS September 2022 - ÄR DETTA ÄR EN ANNONS

UNIK JORDFELSBRYTARE FRÅN MALTHE WINJE AUTOMATION Malthe Winje Automation AB tillhör en norsk koncern som säljer fastighetsautomation och elmaterial. Företaget är främst ett agenturbolag, man jobbar med fem stora företag och har 20 agenturer totalt. Företaget har 18 anställda i Sverige. En av alla produkter i företaget är Gewiss jordfelsbrytare Re-Start som ger många fördelar. – Det som är unikt med den här produkten från Gewiss är att de är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare. Det som är speciellt är att när jordfelsbrytaren löser ut mäter den upp den anslutna kretsen och om det är säkert att återkoppla gör den det. Framför allt är det perfekt för sommarstugor så att inte värmen slås av, frysen blir varm och att det fryser sönder i huset. Den är också lämplig för pumpinstallationer i skogen när man blir tvungen att skicka ut en jourelektriker tio mil ut i skogen för att återställa jordfelsbrytaren. Den stora fördelen med den här jordfelsbrytaren är funktionen att den är självtestande eller självmotionerande. Alla jordfelsbrytare måste motioneras, det vill säga att man ska trycka på den lilla knappen på framsidan och se att den fungerar minst två gånger om året. Det här gör Gewiss brytare själv utan att bryta spänningen! säger Erik Roberger, Teknisk säljare komponent vid Malthe Winje Automation AB.

Produkten från Gewiss är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare.

TESTAR ALLA

– Detta har gjort att vi har blivit väldigt framgångsrika till sjukhus och statliga fastighetsverk som tar det här på allvar och går runt och testar alla sina jordfelsbrytare. Den är nu specad och används av de flesta landsting och regioner i Sverige. De sätter in den här i stället och kan vara lugna med det mesta. Det påverkar inte verksamheten mycket. – Trots att det är en dyrare produkt än standarlösningen sparar det pengar i det långa loppet, säger Erik Roberger. LARM PÅ OLIKA SÄTT

Det finns också möjlighet att skicka larm på olika sätt. Det enklaste sker med en larmkontakt, men den går även att koppla upp via Wi-Fi eller via Modbus. På det sättet kan den integreras i fastighetens styr eller i ett överordnat styrsystem i fastigheten. – Om något blir fel i anläggningen får den som ska ha larmet det. Det är möjligt att minimera driftstörningar och vara snabb på banan. En annan stor fördel med här produkten är att den klarar kraven för jordfelsbrytare i elbilsladdare och även för solcellsanläggingar. – Här är det krav på att ha den här typen av jordfelsbrytare med B-typ. Från årsskiftet kommer vi att kunna erbjuda den här möjligheten, avslutar Erik Roberger. GLÖM ATT MOTIONERA JORDFELSBRYTAREN!

Om en jordfelsbrytare ligger i tilläge för länge kan brytarmekanismen bli trög. Det kan medföra att jordfelsbrytaren inte löser ut vid ett fel. ReStart Autotestenheterna utför periodiskt ett test av sin egen funktion utan att strömmen i anläggningen bryts. GLÖM ONÖDIGA STRÖMAVBROTT!

Jordfelsbrytare kan lösa ut även på grund av temporära felorsaker som inte har orsakats av ett direkt jord- eller apparatfel i anläggningen. ReStart Autotest enheten känner automatiskt av om allt är normalt i anläggningen, om frånslaget skett beroende på ett temporärt fenomen och att inget permanent fel finns närvarande i anläggningen återstartas jordfelsbrytaren automatiskt.

GÖR DIN SMARTA JORDFELSBRYTARE ÄNNU SMARTARE!

• Inbyggd hjälpkontakt: ReStart kommer som standard med en larm/hjälpkontakt som kan användas för att få reda på om att allt är normalt i anläggningen samt att man kan få reda på att och när den har motionerat sig. • WIFI-modul: Tillbehöret som kopplar upp din ReStart mot internet och du kan övervaka & styra din anläggning. Detta sker genom en kostnadsfri molnlösning samt tillhörande app. Denna enhet gör också din jordfelsbrytare till en energimätare. (endast till 2-polig jordfelsbrytare). • Modbus-modul: Övervaka & styr din anläggning i ett Modbus RS485-nätverk. Man kan antingen göra detta via ett kostnadsfritt program från Gewiss eller genom att integrera dina ReStartenheter i ett styr/ överordnat system. FAKTA:

Malthe Winje Automation AB marknadsför automations- och installationsprodukter på den svenska marknaden. Rollen är att ge sitt kunnande inom produktområden och en god service och support på alla produkter. Denna kombination av kvalitet och support gör dig som kund/ partner konkurrenskraftig på en marknad med höga kundkrav. Företaget har valt sina produkter med omsorg både vad gäller kvalitet och pris.

WWW.MWA.SE


Nya Projekt

September 2022

100

RSA-GRUPPEN LYSER UPP VIKHE

ETT BYGGPROJEKT SOM SKAPAR EN NY STADSDEL I SÖ >>>


Nya Projekt

September 2022

EMSPORTEN,

ÖDRA STAFFANSTORP

101


Nya Projekt

September 2022

RSA-GRUPPEN LYSER UPP VIKHEMSPORTEN, ETT BYGGPROJEKT SOM SKAPAR EN NY STADSDEL I SÖDRA STAFFANSTORP Med byggprojektet Vikhem, och den pågående delen Vikhemsporten, skapas en ny del av Staffanstorps kommun. På uppdrag av fastighetsbolaget Resona är RSA-gruppen ansvariga för elinstallationerna i 78 lägenheter i fem huskroppar, liksom för garage och utemiljö. Samma gäller för VVS-installation i alla fastigheter, samt för det omfattande värmesystemet med åtta värmepumpar. Planen för Vikhemsområdet är att skapa en utbyggnad av Staffanstorp som kan erbjuda en hög livskvalitet för lång tid framöver. Området rymmer nya bostäder av olika spännande typer i kombination med gator och torg som omgärdas av parker och rekreationsområden. Längs bygatan kommer byggas mindre butiker, kontor, restaurangverksamhet och förskola. Med tiden kommer Vikhem att bidra med upp till tusen nya invånare i kommunen. Marcus Prumell är projektledare vid RSA-gruppen och hans team fick uppdraget att utföra elinstallationer i alla lägenheter i den del att projektet som kallas Vikhemsporten: – Installatörer drar just nu in den senaste tekniken till de nästan 80 lägenheterna, alla utemiljöer och garage och även en lokal som ska inrymma en restaurang. Vad gäller VVS-installationen är RSA-teamet på plats och gör i dagarna bottenplatta till hus två. Lägenheterna förmedlas via Bjurfors nyproduktion. Enligt Andreas Nilsson, projektchef på Resona, har försäljningen av boendena gått snabbt, men det finns ännu några lägenheter kvar: – Lägenheterna har verkligt hög kvalitet i fokus: stora fönster, kök från Ballingslöv och stenskivor som standard. 2,6meter till tak kommer ge en generös rumshöjd. Det smarta uppvärmningssystemet tar vara på överskott från solceller och fördelar energin till varmvatten. Om Resonas partnerskap med RSA-gruppen säger Andreas: – Kul att samarbeta med RSA-gruppen i ytterligare ett projekt. De har redan levererat fina projekt till oss tidigare och vi känner oss väldigt trygga med dem som entreprenör. Tillsammans bygger vi Staffanstorps kanske finaste projekt!

102


Nya Projekt

September 2022

103


ALLA SKA HA RÅD ATT BO BRA NYA GENERATIONENS KOMBOHUS ÄR REDO FÖR AVROP Sverige behöver bra bostäder som fler har råd att bo i. Hus som är enkla att beställa och förvalta. Det är här JSB, eller snarare våra konceptbostäder, kommer in i bilden. Bostäderna är standardiserade och industriellt producerade vilket ger fördelar som snabb igångsättning, kortare bygg- och ledtider, och sänkta kostnader. Samtidigt håller bostäderna en hög grundstandard och är lätta att trivas i.

VI BYGGER FÖR FLER

Sedan 2011 har vi varit en långsiktig partner till Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. I juni 2020 tilldelades vi ett nytt ramavtal för kombohusen Bo Punkt och Bo Lamell, den nya generationens standardiserade och priseffektiva flerfamiljshus med hög flexibilitet och kvalitet. Läs mer om JSB och våra kombohus på jsb.se


KOMPLETTA MILJÖER MED BENDERSKVALITET

F R A M T ID E N S I N FRA STR U K T U R

Benders är mycket mer än takpannor och marksten! Vårt marknadsledande sortiment för det offentliga rummet omfattar smarta lösningar för all slags infrastruktur. Här hittar du kantsten, stödmurar och en lång rad genomtänkta produkter för väg, järnväg och projekt – och vi tar gärna fram ännu fler, anpassade för just dina behov!

www.benders.se

Det naturliga valet


Nya Projekt

September 2022

SVEAFASTIGHETER VÄLJER HÅLLBARHETSPLATTFORMEN PRODIKT SOM SITT PROJEKTVERKTYG För att kraftfullt minska koldioxidutsläppen från bygg- och fastighetsbranschen finns ett stort behov av att enkelt beräkna klimatpåverkan från material som används vid byggnationer. Sveafastigheter väljer därför att expandera sitt samarbete med Prodikt – en plattform för byggmaterial och projekt – och startar nu upp årsabonnemang för samtliga sina projekt. På detta sätt kommer Sveafastigheter arbeta aktivt med hela sin projektportfölj och därmed få utökad kontroll och bli ännu mera konkreta med sitt hållbarhetsarbete. Viljan av att minska klimatavtrycket från branschen ökar snabbt. För att lyckas med det krävs ett konkret och pedagogiskt verktyg där hela projektorganisationer kollaborativt engageras. Den digitala plattformen Prodikt – www.prodikt.com, gör det nu möjligt att på ett enkelt sätt gå från till exempel BIM-modell till analys av både system- och produktval, till en färdig klimatdeklaration. – Fantastiskt spännande att få arbeta långsiktigt med en så ambitiös fastighetsutvecklare som Sveafastigheter. Det utökade samarbetet ligger helt i linje med vår strategi att bistå byggherrar och fastighetsutvecklare med att i sina projekt göra snabba, pedagogiska och kvalitetssäkrade hållbarhetsberäkningar. Det är först då vi kommer kunna möjliggöra optimeringar av olika val samt engagera alla aktörerna i byggprocess, säger Rasmus Ekberg, vd och medgrundare, Prodikt. – För oss är det självklart att arbeta konkret med att minska vårt klimatavtryck. Genom samarbetet med Prodikt får vi en överblick av vårt koldioxidutsläpp så det blir tydligare vad vi ska göra för att minska det. Nu kommer vi att kunna ha kontroll - från förstudie till användarfasen, ha en integrering mot vårt eget produkt- och systembibliotek samt löpande bli utbildade i detta arbete, säger Görel Hällqvist, Affärsområdeschef Projekt, Sveafastigheter.

106


Nya Projekt

September 2022

107


Har din väg fått frostskador, potthål, blivit spårig av tung trafik eller har bara slitits med åren? Vi hjälper dig med val av beläggning utifrån dina önskningar och förutsättningar. Tillsammans kan vi hitta den mest kostnadseffektiva lösningen. Vi erbjuder flera olika typer av beläggning såsom indränkt makadam, ytbehandling eller fräsning. Vi erbjuder även snabelbil för att laga små skador. Kontakta Stefan Hane/Maja Hjeltman 0706-90 53 72, maja.hjeltman@peabasfalt.se, för mer information och kostnadsfri offert.

peabasfalt.se


Nu finns det ett enkelt sätt att höja säkerheten på er arbetsplats

Pacetell är en innovativ hastighetsdisplay som effektivt dämpar hastigheten i trafiken. Den är robust och tålig, enkel att sköta och kan förses med en rad olika tillbehör, som exempelvis solceller. Och priset är avsevärt lägre än för ett traditionellt system med samma funktion. Nyfiken? Gå in på pacetell.se eller ring oss på 031-15 01 91.

UT VECKL AD OCH TILLVERK AD I SVERIGE

Annons.DagensInfra.190122.indd 1

2019-01-24 16:07


Nya Projekt

September 2022

110

FRÅN KONTORSSTOL

SVENSKA ARKITEKTER I >>>


Nya Projekt

TILL CYKELSADEL

INTAR KÖPENHAMN

September 2022

111


Nya Projekt

September 2022

FRÅN KONTORSSTOL TILL CYKELSADEL – SVENSKA ARKITEKTER INTAR KÖPENHAMN Fönstertillverkaren VELFAC bjöd in ett flertal framstående arkitekter till en exkursion i Köpenhamn, som nyligen utsågs till världens huvudstad för arkitektur 2023. Den 9 september åkte tio svenska arkitekter på en arkitektonisk tur runt staden och upptäcka såväl nya som gamla Köpenhamn – direkt från cykelsadeln. De fick dessutom en guidad rundvisning i fönstermuseet VILLUM Window Collection. Köpenhamn är sedan länge internationellt känt för sina hållbara stadslösningar och sin höga livskvalitet, som prioriterar både en stark cykelkultur och vackra gröna stadsrum. Nu erbjuder fönstertillverkaren VELFAC ett flertal svenska arkitekter möjligheten att få dyka in i stadens arkitektoniska arv samt att få uppleva nya innovativa urbana bostadsprojekt – från cykelsadeln. GUIDAD RUNDTUR MED ARKITEKTUR I FOKUS

Under dagen cyklade arkitekterna runt från destination till destination, och tillsammans med både VELFAC och andra inbjudna gäster

112

fick de höra mer om spännande projekt med elegant arkitektur – som bland annat CPH Village och Krøyers Plads. – Vi blev guidade på en arkitektonisk rundtur i centrala Köpenhamn, och även en bit ner mot Amager och Reffen. På vägen stannade vi vid Krøyers Plads och fick ett samtal med med arkitekten Nikolaj Harving från Cobe och fick en rundvisning av CPH Village och se deras modulära studentbostäder, berättar Viktoria Knutsson Nilsson, Sales Director på VELFAC. FÖNSTERTITTARE FÖR EN DAG

De inbjudna arkitekterna fick inte bara uppleva Köpenhamns spännande arkitektur. De fick även en guidad tur genom fönstermuseet Villum Window Collection. Viktoria Knutsson Nilsson avslutar: – Utställningen rymmer cirka 300 historiska fönster från 1600-talet fram till idag och är unik tack vare den omfattande fysiska samlingen av tekniska, hantverksmässiga och stilhistoriska exempel på fönstrets utveckling. Museet dokumenterar och förmedlar fönstrets historia och betydelse för människors livskvalitet och tillgång till ljus, luft och utsikt.


Nya Projekt

September 2022

113


Vi levererar och monterar allt från villastängsel till komplexa lösningar för stora industrier. Ingen kund är för liten och ingen kund är för stor för oss.

 upplandsstangsel.se

 08-24 71 15

 info@upplandsstangsel.se

Creating a safe community


2004–2018 2004 - 2014

I SVERIGE

ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER • Polyurea beläggningar & tätskikt i p-garage / utomhusbassänger / invallningar ca 8 000 m2 / tätskikt på brobanor / tak • Polyurea skumisolering på tak / vindar / bjälklag / i väggar • Kolfiberförstärkningar på broar / p-garage / pelare / bjälklag / fastigheter / dörröppningar ca 35 000 m • Betongrenoveringar av p-garage / balkonger / loftgångar / vattentorn / smide rostfritt / vattenverk / fasader ca 50 000 m2 • Auktoriserad i rostskyddsmålning av kraftverk / dammluckor / vattenvägar / sugrör m.m. sedan 1998 ca 45 000 m2 • Epoxi- & polyuretaninjekteringar / limning av sprickor fundament m.m. / undergjutningar samt tätning vattenläckage • Golvbeläggningar & efterlysande utrymningslinjer i p-garage / industrifastigheter m.m. • Bygg- & industriservice med ramavtal av ovan tjänster / Stockbolms Exergi sedan 2011 / Billerud Korsnäs / Söderenergi m.fl.

www.ysab.se 24 ÅR 1994 – 2018

www.ysab.se • ysab@telia.com


Nya Projekt

September 2022

116


Nya Projekt

September 2022

117

LOKAL BYGGCONTAINER FÖR BÄTTRE BYGGLOGISTIK MED DAHL DIVISION VA I BYGGOMRÅDET NJURUNDA I området Njurunda cirka 30 minuter från Sundsvall bygger NCC cirka 900 fastigheter med tillhörande kommunal anslutning. För att underlätta bygglogistiken etablerade Dahl division va en container med utvalt material där entreprenörer och installatörer lätt kan handla sina produkter via en app, direkt kopplad till köp och information via dahl.se. Lösningen underlättade upphandlingen som annars både skulle vara tidskrävande och statisk, nu kan alla inblandade handla vad de behöver när de behöver det. – Dahl har redan några butiker som är helt obemannade, där kunder själva låser upp och handlar via appen, säger Peter Johansson divisionschef Dahl va och fortsätter: vi använde oss av samma teknik fast i en container vilket var uppskattat av alla som berörs av bygget, nu slipper de resa till och från för att köpa i butik när något fattas. Containern fylls kontinuerligt på och är belägen på Björkön i Njurunda, precis vid Löransvägen där alla installatörer har lätt access via tekniken. Området omfattar cirka 55 000 meter vatten- och spillvattenledningar och 14 avloppspumpstationer vilket i sig medför en stor mängd installationsmaterial. Byggstart med etapp A hösten 2022 och därefter kommer ytterligare 2 etapper med uppstart 2024 och 2025.MINIGRÄVARE

MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE

VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE

SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER

HJULGRÄVARE

HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE

HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE

GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER

INGA KOMPROMISSER INGA INGA KOMPROMISSER KOMPROMISSER INGA KOMPROMISSER INGA INGA KOMPROMISSER KOMPROMISSER INGA INGA KOMPROMISSER KOMPROMISSER - rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se rätt - rätt rätt maskin, rätt utrustad rätt utrustad || www.delvator.se | www.delvator.se www.delvator.se - --rätt rätt utrustad | |www.delvator.se rätt maskin, -maskin, maskin, maskin, rätt utrustad rätt utrustad www.delvator.se - rätt maskin, - rätt maskin, rätt utrustad rätt utrustad | www.delvator.se | www.delvator.se


Nya Projekt

September 2022

120


Nya Projekt

September 2022

UTBLICK NORGE: TVÅ NYA SKOLOR I OSLO-OMRÅDET >>>

121


Nya Projekt

September 2022

122

byggts ut med 3 000 kvadratmeter. UTBLICK NORGE: TVÅ NYA SKOLOR I OSLO-OMRÅDET NØKLEVANN SKOLA

I slutet på augusti firade Bakås skola och Nøklevann skola utanför Oslo att projekten avslutats. Oslobygg har varit med i öppningen av både nya Bakåsskolan och den nya Nøklevannskolan. – På båda skolorna har vi kombinerat rehabilitering av befintlig byggnad med ny bebyggelse. Jag har varit med på båda öppningarna och det är helt enkelt väldigt stolt över oss på Oslobygg att kunna lämna över så fina resultat, säger Eli Grimsby, vd för Oslobygg KF. BAKÅS SKOLA

Bakås skola, belägen på Ellingsrud, byggdes 1980. Det var en av Oslos minsta skolor med 200 elever och en klass på varje nivå. Oslobygg har nu avslutat projektet med att bygga ut skolan så att det finns plats för fler elever, samt att totalrenovera den ursprungliga byggnaden med bland annat fler klimat- och miljösmarta lösningar. Den nya byggnaden är ett plushus i massivträ och den befintliga byggnaden har uppgraderats till energiklass B. Skolan har solceller och CO2-värmepump. Den är förstås också väl utformad universellt, så att alla ska känna sig välkomna. Projektet har omfattat 5 100 kvadratmeter fördelat på befintlig huvudbyggnad och AKS-byggnad samt nybyggnation. Bakås skola har

Nøklevann skola ligger i Bøler, och är en ganska typisk representant för 60-talets skolarkitektur. Byggnaden är listad med högt bevarandevärde i bevarandeplanen för Osloskolorna. Så när skolan skulle byggas ut och saneras var det därför viktigt att planera i nära samarbete med Byantikvaren för ett bra resultat. Projektet omfattade nybyggnation i massivträ, samt rehabilitering av befintliga byggnader. Flera energi- och miljöåtgärder har vidtagits, som solceller på taket, delvis grönt tak och geobrunnar på skolgården som levererar värme och kyla till skolan. Uteområdena har rustats upp med nya fina lek- och grönytor. PROJEKTET HAR OMFATTAT CIRKA. 9400 KVADRATMETER:

Nybyggd byggnad 2 (cirka 3 800 kvadratmeter) innehåller stegytor 1-3, specialrum och AKS. Vissa områden är även öppna för kvällsuthyrning. Byggnad 1 (cirka 4 300 kvadratmeter) renoverades och fick bl.a. nya omklädningsrum och grupprum. Byggnad 3 (cirka 1 300 kvadratmeter) totalrenoverades och fick förutom gymnastiksalen en träningslokal och nya omklädningsmöjligheter.

BAKÅS SKOLA FOTO: Finn Ståle Felberg


Nya Projekt

September 2022

123


Prisvärda produkter till din entreprenad! Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål

0612-76 39 20

www.aspby.se

TEKNOWARE - NÖDBELYSNING DU KAN LITA PÅ ESCAP – Kondensatordrift • • • • •

ET H Y N

Underhållsfritt Garanterad funktion ned till -25 ˚C Snabb återuppladdning Mycket kostnadseffektiv 10 års garanti Miljöbedömd i Sunda Hus

SOLID Hänvisnings- och nödljusarmaturer

• IP65 • Perfekt för tuffa miljöer

Kontakta oss:

Östanvindsgatan 21 nr 33, 652 21 Karlstad Tel. 072 338 0116/17, offert@teknoware.se w w w. t e k n o w a re . s e


CARLSEN OMEGA J960M NU I SKANDINAVIEN!

FH Carlsen AS levererar maskiner och utrustning till industrin. Våra kunder är entrepreprenörer, krossningsföretag, grusproducenter och processindustrier. Vi levererar både nya och begagnade maskiner. Vår egen fullt elektriska och mobila käftkross Carlsen Omega J960M är nu klar för leverans. Vi söker nya återförsäljare i hela Skandinavien.

+47 92 01 66 67 www.crushing.no

Se fler maskiner på www.crushing.no

PRISVÄRT DIGITALT BACKKAMERAKIT Orlaco har tagit fram detta prisvärda backkamerakit med mycket fin bildkvalité. Det är ett rent backkamerakit med “Plug and Play”-funktion. Montera kamera, monitor och dra och plugga i kablarna och spänningsätt systemet. Klart att användas direkt. KONTAKTA OSS FÖR ETT RIKTIGT BRA

PROVA-PÅ-PRIS!

Kameran är redan spegelvänd och monitorn förinställd för bästa funktion och kan därmed inte ändras. Monitorn är utrustad med automatisk “backlight”-justering, vilket innebär att den sänker ljusflödet i mörker. Enbart en kamera kan anslutas till denna monitor. DETTA INGÅR • • •

1st högupplöst 7” monitor 1st 120° kamera, spegelvänd 1st kablage 11 meter Kontaktperson Andreas Friberg andreas.friberg@oemautomatic.se +46 75 242 41 86

oemautomatic.se


Nya Projekt

September 2022

126


Nya Projekt

September 2022

127

YTTERLIGARE EN MARKANVISNING FÖR EKEBLAD BOSTAD I SKELLEFTEÅ. Nu har Ekeblad Bostad tecknat ytterligare ett avtal med Skellefteå kommun för att utveckla 36 par- och radhus i Kåge. -Vi kommer skapa ett levande och tryggt område där barnen kan springa mellan gårdarna och där alla får sin egen trädgård att odla i. Vi är väldigt glada över att få vara en del av den gröna revolutionen som sker här uppe i norr och vill gärna bidra med det vi kan. Detta blir vårt tredje bostadsprojekt i Skellefteå och vi hoppas det ska bli fler. Att det blev just Kåge är ingen slump, vi har länge velat bygga i Kåge som är en fin tätort strax utanför Skellefteå, perfekt för barnfamiljer, säger Peter Martti, projektutvecklare på Ekeblad Bostad. Ekeblad Bostads tidigare projekt i Skellefteå är Brf Lärkfalken i Falkträsket - 17 par- och enbostadshus där köparna kunde flytta in strax innan jul 2021 och Brf Vintersolen, 15 helröda radhus i Tuböle som har inflyttning i oktober och november i år. Bygglovsarbetet för bostäderna i Kåge är påbörjat och projektet förväntas säljstarta efter årsskiftet. - Vi tackar kommunen för förtroendet och ser fram emot att komma i gång med fler bostäder i Skellefteå, avslutar Martti.


isk Ergonom design ! mpact ABUCo lfer te g in tt kä

Vikten av flexibilitet ABUS produktprogram inom lätta lyft ger ergonomiska lyft precis där det behövs.

Gör produktionen smidigare med våra lättraverser, lättportalkranar och svängkranar. Tillsammans med en kättingtelfer får du maximal rörelsefrihet och säkerhet för din personal.

Vänd dig till ABUS Sverige Gruppen när du vill ha en komplett lyftlösning, läs mer på abus-kransystem.se eller kontakta oss på 054-55 56 50 eller info@abus-kransystem.se

www.gunnarprefab.se


ETY F A S D A O R #HOMEOF THE ORIGINAL FOR OVER 20 YEARS

hem – är jobbet eller bara på semester, till . För Oavsett om du ska tryggt och säkert m fra ma kom att ma: C®. alltid målet detsam ginalet, DELTABLO ori på lita id allt ta kan du stål samt att säkerställa det och ong bet i ken tiva vägräc ns Vi har med innova it till att göra världe ddssystem bidrag ety. Saf moderna bullersky d Roa of me r 20 år. Vi är Ho vägar säkrare i öve deltabloc.com


Nya Projekt

September 2022

130


Nya Projekt

September 2022

131

ERSTA SUSANNAHEMMET NOMINERAD TILL HUDDINGES BYGGNADSPRIS För att uppmärksamma den framväxt som råder i Huddinge delar man årligen ut ett pris till en byggnad, anläggning eller något annat som bidragit lite extra till kommunens framväxt. Urvalet av finalistbidrag är framtaget av politikerna i samhällsbyggnads-utskottet och idag presenterades Ersta Susanahemmet som en av dem. – Vi slog upp dörrarna i maj och tog då emot våra första boende. Att det direkt skulle bli väldigt populärt att flytta hit känns fantastiskt, säger verksamhetschef Anna Lidback. Anledningen till att äldreboendet blivit så eftertraktat (alla platser på boendet är fullbelagda och även platserna till den avdelning som öppnar i september är fulltecknade sen en tid tillbaka) tror Anna Lidback har att göra med längtan efter ett boende ”som det borde vara”. – Vårt fokus ligger på att skapa en meningsfull vardag för de äldre. Att bo på en av Ersta diakonis äldreboenden är att få tillgång till en rad olika aktiviteter och nya sätt att umgås på, säger Anna Lidback. Att Ersta diakoni är en idéburen organisation där eventuellt överskott återinvesteras i verksamheten tror hon också bidrar till att efterfrågan är stor. Byggnaden som Ersta Susannahemmet ligger i är byggd av Cohab. Boytan delas med en förskola vilket skapar möjlighet till samarbete och möten över generationsgränserna. – Vi har redan hunnit med en gemensam sångstund ihop och ser fram emot att kunna mötas på många olika sätt framöver, säger Anna Lidback.


Nya Projekt

September 2022

NU ÖPPNAR SOLNA SIMHALL Efter många års arbete öppnar idag den nya efterlängtade simhallen i Solna. Badet är genom en tredimensionell fastighetsbildning samlokaliserad med en större flerfunktionell byggnadsvolym. Kombinationen av ett kontorshus och ett bad är ett exempel på hur badanläggningar kan lokaliseras i framtidens täta urbana stadsdelar. – Det har varit spännande att arbeta med dessa nya förutsättningar

FOTO: PETER LINDBOM

132

som inneburit att badet har kunnat gestaltas med en helt annan karaktär än det som är gängse för friliggande hallbyggnader. Simhallens insida samspelar med kontorsbyggnadens skulpturala tegelvolym. Genom den kraftfulla stommen i betong, robusta tegelväggar och innertak av limträ har interiören fått en stark materialverkan, säger Johan Jansen som är ansvarig arkitekt på AIX. Simhallen erbjuder simundervisning, motionssim, vattengympa, babysim och rehab. Det finns totalt tio simbanor på 25 meter, en undervisningsbassäng, en flexibel multibassäng med höj- och sänkbar botten, en barnbassäng samt bastu och omklädningsrum.

FOTO: PETER LINDBOM

FOTO: PETER LINDBOM


Nya Projekt

September 2022

133

FOTO: PETER LINDBOM

FOTO: PETER LINDBOM


Energieffektiv och klimatsmart isolering med lösull Kraven på hållbarhet, effektivt byggande och kort produktionstid ökar hela tiden. Det gör isolering med lösull till det smartaste alternativet. Tekniken har mängder av fördelar som minimalt utrymmeskrav för teamet vid blåsningen, ingen lagerhållning, ingen markpåverkan, inget behov av kranar eller containrar för spill.

ENIVA Isolerproffs • 020 – 25 29 00 • www.isolerproffs.se

Helhetsåtagande inom måleri A l lt

f r å n

Använd ROTavdraget

i d é e r ,

p r o j e k t e r i n g

Vi erbjuder ett helhetsåtagande inom måleri, från idéer, projektering till besiktning. Våra kunder erhåller en kvalitativ, kreativ, konsekvent och kostnadseffektiv lösning.

t i l l

u t f ö r A n d e

Referensbilder

Vi erbjuder även projektledning inom byggnation, vi har goda kontakter och bra samarbetspartners inom bygg och entreprenadverksamheten.

UC inom Trygg Företagare Vi erbjuder ett helhetsåtagande måleri, från idéer,

Johan

projektering till besiktning. Våra kunder erhåller en För mer information eller frågor, ring eller maila Johan Söderström

kvalitativ, kreativ konsekvent och kostnadseffektiv lösning.

073-517 00 10 / 08-778 75 00 johan@teamjsm.se

Vi erbjuder även projektledning inom byggnation, vi har goda kontakter och bra samarbetspartners inom byggoch entreprenadverksamheten.

Kreditvärdig För mer information eller frågor ring eller maila, Johan Söderström

tfn. 073-5170010 / 08-7787500 mail: johan@teamjsm.se

Produkter för Svanenmärkta hus

brandteknikab.se

brandtätning

|

brandisolering

| tillverkning

CERTIFIERAD ISO 9001

CERTIFIERAD ISO 14001

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för miljö

| utbildning


• keabgruppen.se Vi erbjuder fastighetsstädning och kringtjänster så som garagesopning, trädgårdarbete, snöskottning m.m. av hög kvalité. Besök gärna vår hemsida för mer info om oss och våra tjänster.


Nya Projekt

September 2022

FÖRSTA SPADTAG FÖR BRÄCKESKOLANS TILLBYGGNAD OCH RENOVERING Bräckeskolan kommer att genomgå en stor förändring fram till 2026, när en modernare och större skola planeras stå färdig. I höst börjar bygget av en ny skolbyggnad, och efter det ska resten av skolan renoveras. När den är klar ska skolan ge plats åt elever i årskurserna F-9.

136


Nya Projekt

September 2022

137


Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning

VÄNDBAR

Venti

Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se


Varför Malmsten Entreprenad? • En trygg partner, stabilt företag med sund ekonomi • Lång erfarenhet

2

• Malmsten har drivit cirka 200 projekt med denna typ

Malmsten Mellanbotten Advanced 1

av produkter • Egen serviceorganisation med snabb inställelsetid • Samtliga komponenter finns alltid på vårt reservdelslager

Classic mellanbotten har inga infästningar i bassängbotten, vilket förenklar rengöring

• Möjlighet att driva och installera flera projekt samtidigt • Kontinuerlig produktutveckling; förbättringar i befintlig konstruktion, t.ex. rostfritt växelhus, kugghjul i brons, delade styrskenor med möjlighet att

8

9

4

justera

6

• Styrsystem med fjärruppkoppling, vilket innebär att vi kan distansavläsa mellanbottens funktionalitet

7

5

samt ge en kundanpassad nivå av service

6

1. Manöverpanel

6. Drivaxel på båda sidor

2. Display

7. Handledare (tillval)

3. Drop down

8. Ledad trappa i nisch

4. Servicelucka

9. Höj- och sänkbart lyftplan

5. Skvalpränna

10. Skruvdomkraft

3

Alla ingående komponenter som har kontakt med vatten, består av syrafast rostfritt stål och motståndskraftiga polymerer

3

10

Malmsten Mellanbotten Classic Kontakta Malmsten Entreprenad Tel +46 44 28 71 00 • info@malmsten.com www.malmsten.com Följ oss på sociala medier

Upplev utvecklingen.

Liebherr-Sverige AB Fallskärmsvägen 5 721 31 Västerås

Tel: +46 21 80 62 40 info.lsv@liebherr.com

Annons Nya Projekt 3_halv sida_en bild.indd 1

www.facebook.com/liebherrsverige www.instagram.com/liebherrsverige www.liebherr.se 2020-06-05 08:48:30


Nya Projekt

September 2022

140


Nya Projekt

September 2022

141

NYA VERKSAMHETER FLYTTAR IN VID BJÄRREDS TORG Nu är det klart att ytterligare tre nya verksamheter ska flytta in i lokalerna i Granitor Properties projekt ”Bjerreds torg” som är tänkt att bli ett nytt nav för boende i området. Pizzarestaurang MASTIO, Oki Doki Sushi och Bjärreds Tandläkargrupp är de nya hyresgästerna som tecknat avtal. I centrala Bjärred växer en ny plats fram med bostäder, lokaler, torg och en ny vägsträckning som fastighetsbolaget Granitor utvecklar i nära samarbete med Lomma kommun och Juul|Frost Arkitekter. – Det är fantastiskt för oss på Granitor att få vara med och bidra till kommunens utveckling av Bjärreds torg. Vi gör vårt yttersta för att våra bostadsprojekt och verksamheten kring det nya torget ska bli något som inte bara vi, utan även alla Bjärredsbor kan känna stolthet över, säger Anders Koch, affärschef på Granitor Properties. Robert Wenglén som är Kommunstyrelsens ordförande i Lomma är också positiv till utvecklingen av torget och de nya hyresgästerna. ­ Att skapa en ny mötesplats i Bjärred var högst på agendan – när vi planerade för Bjärreds torg. Det gläder mig oerhört att Granitor har lyckats attrahera spännande hyresgäster och att utformningen av torget skapar förutsättningar för en attraktiv mötesplats, säger Robert Wenglén. Pizzarestaurang MASTIO är en av hyresgästerna som sedan tidigare finns i Limhamn. – Vi har ett tag velat hitta ytterligare ett ställe att landa på och ”Bjerreds torg” känns helt rätt. Det är en spännande plats med ett jättebra läge. Med kompletterande verksamheter på torget kommer ”folk dra folk” vilket bidrar till en levande plats, säger Sandra Mastio. Salong 4, Fastighetsbyrån och The Clinic idrottsvård är sedan tidigare klara att flytta in och de nytillkomna hyresgästerna är nu förväntansfulla. – Vi valde att etablera vårt koncept på torget för det fina läget och för att kunna erbjuda vår sushi till fler. Det är häftigt att få vara med på resan till en ny mötesplats i Bjärred, säger Sammy Challal som driver Oki Doki Sushi, som sedan tidigare finns etablerade i Bunkeflostrand. Satsningen kring Bjärreds torg ska också bidra till en trivsam stämning i området där man kan träffas och känna sig som hemma. – Fördelen med nyproduktion är att vi fått möjlighet att sätta vår egen prägel på lokalen och samarbetet med Granitor har varit sömlöst från början. Vi är glada över att kunna erbjuda vår matfilosofi till fler människor. Att komma hit ska kännas som ett andra vardagsrum, säger Sandra Mastio. Verksamheterna drar igång under våren 2023.


Nya Projekt

September 2022

UTBLICK DANMARK: DOMEA.DK RAMAVTAL UNDERTECKNAT Strax innan sommarlovet utsågs vinnarna av två stora ramavtal för samhällsbyggnads- och bostadsförvaltningsbolaget Domea. dk. Fem team i både östra och västra Danmark utsågs för att ge total rådgivning om nybyggnation och renoveringar för upp till 125 miljoner DKK. under de kommande tre åren.ING% Bland dem Arkitema tillsammans med COWI och Hele Landet, som kommer att fokusera på hållbara lösningar och processer när framtidens allmännyttiga bostäder ska utvecklas. Tio team kunde åka på sommarlov i vetskap om att de under de kommande tre åren ingick i ett av de två ramavtal om totalkonsultverksamhet som Domea.dk står bakom. Ramavtalet med ett värde på upp till 125 miljoner DKK. I DKK ingår teknisk rådgivning och assistans i samband med nybyggnation och renovering av fastigheter. Arbetsuppgifterna kan vara projekt av mindre karaktär såväl som stora komplexa uppgifter, såsom att bygga större bostadsprojekt.

142

Domea har för närvarande mer än 200 bygg- och renoveringsprojekt på gång till en total byggkostnad på cirka 12 miljarder kronor. DE VINNANDE LAGEN I VÄSTDANMARK:

Arkitema i samarbete med COWI, Hele Landet DAI - Danske Arkitekter Ingenjörer i samarbete med Ginnerup Arkitekter och Kjølhede Arkitekter Luplau och Poulsen i samarbete med OJ Consulting Engineers, Arkplan och Pax Architects Pluskontoret Arkitekter i samarbete med Kaark och Niras Rambøll Danmark i samarbete med skala arkitektur, C & W Architects, Rasmus Rasmus och Johansen Skovsted Architects. DE VINNANDE LAGEN I ÖSTRA DANMARK:

Domus Arkitekter A/S i samarbete med Moe, WE Architecture, Cubic Group, ZoffmannHolm Landskapsarkitekter och OS Arkitekter

Det har alltså planerats för en omfattande serie projekt i både östra och västra Danmark, då domea.dk under de kommande tre åren, med option på ytterligare ett år, ska ha rådgivning kring uppgifter som rör modernisering, renovering, extern och invändigt underhållsarbete samt ny -, tillbyggnad och ombyggnad.

Mangor & Nagel i samarbete med OJ Consulting Engineers, Tegnestuen Lokal och Nordland Arkitekter

Ett av teamen var Arkitema i samarbete med COWI och Hele Landet som tilldelades ramavtalet för bostadsorganisationens projekt väster om Stora Bält.

Rubow arkitekter i samarbete med Norconsult, Arki-lab, ReVærk och Ekolab

– Det är ett stort erkännande av det goda samarbete vi redan har med Domea.dk att vi återigen är en del av ett ramavtal. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet och att ge ännu mer kraft åt den ambitiösa hållbara utvecklingen som Domea. dk ansluter sig. Domea.dk är en extremt professionell och ambitiös organisation och jag ser fram emot att vi tillsammans ska utveckla några spännande projekt, både inom hållbara renoveringar, men också med högkvalitativ nybyggnation, till glädje för de många invånarna, säger Associated Partner och affärsområdeschef på Arkitema, Rolf Kjær. ÖKAT FOKUS PÅ HÅLLBARHET

Den 19 maj 2020 presenterades Green Housing Agreement 2020 av en bred politisk majoritet i samband med Coronakrisen. Det gröna bostadsavtalet fokuserar bland annat på gröna satsningar, vilket avtalets titel indikerar. Som ett allmänt företag som äger och förvaltar över 80 000 bostäder kan domea.dk stärka de många projekten i många projekt med fokus på hållbarhet. Men inte bara miljömässig hållbarhet, utan också ekonomisk och social hållbarhet. Därför har det också varit viktigt för organisationen att se till att vinnarna av ramavtalen varit väl rustade för att genomföra större projekt med fokus på hållbarhet. Att skapa optimala och mer hållbara livsformer och stadsrum för nuvarande och kommande generationer och se till att sektorn för allmänna bygg- och renoveringsuppgifter kan fylla sin viktiga samhällsroll i framtiden.

Pålsson Architects i samarbete med Jørgen Nielsen Consulting Engineers, Peter Kjær Architects, Sinuz och Tredje natur

Wissenberg i samarbete med Rum, Adept, Opland och Orca / Out Of Office


Nya Projekt

September 2022

BLICK NORGE: STÖRSTA ENSKILDA STÄLLNINGSPROJEKTET 15 000 kvadratmeter byggnadsställningar ska levereras till Veidekkes byggprojekt vid Frysjaparken. Det är en enorm volym på en smal byggarbetsplats. Ramirents största enskilda ställningsprojekt på 10 år planeras på ritbordet in i minsta detalj tillsammans med totalentreprenör Veidekke. – När de första ställningspinnarna sätts i jorden vid Frysjaparken i september har typiska utmaningar sårats bort. Ritningarna måste följas noggrant – det finns ingen konstnärlig frihet, säger Thomas Tangstad, regionchef Oslo Stills i Ramirent Norge. Frysjaparken blir det nya stadsdelscentrumet på Frysja vid Kjelsås i Oslo. I fyra byggetapper ska totalt 1 100 lägenheter byggas, kommersiella ytor i bottenvåningen och parkeringskällare ovanför våningsplanen. Produktionen startade i februari 2018 och Veidekke håller just nu på med byggskedet som är den största fasen de bygger på. Ramirent startar byggnadsställningarna i september, då de stora fasaderna på byggetapp 3 kommer upp. – Frysja är ett stort projekt och därför är det viktigt för oss att ha en solid och bra partner som vi vet kan leverera. Ramirent är en stor aktör på marknaden som har kapacitet att ta sig an stora projekt. Vi jobbar mycket med samordning och planering så att alla ämnen fungerar rationellt. Det är nyckeln till en byggnad som denna och det kan vi uppnå med Ramirent, säger Veidekkes anläggningschef, Joachim Fåberg.

143

jobbar oss igenom alla ställningar som ska byggas, tittar särskilt på svåra detaljer och löser utmaningar innan vi sätter igång med byggnadsställningarna, säger Fåberg. Och för alla som ska använda ställningen betyder detta också mycket: – Eftersom vi planerar minsta lilla detalj bygger vi ställningarna så korrekt som möjligt från första våningen till toppen av byggnaden. Det gör att många problem är lösta innan vi sätter foten i jorden och chansen att bygga om ställningar under byggprojektet minskar. Vi får en ställning som är bättre anpassad till det arbete som ska utföras, säger Tangstad. DELA ERFARENHETER

– På olika byggprojekt står vi inför många av samma utmaningar. Efter varje projekt får både Veidekke och vi på Ramirent bredare erfarenhet från till exempel byggtekniska utmaningar och tidseffektiva lösningar. Vi tillför erfarenhet och nya lösningar till nya projekt, och ser var det går att spara tid och pengar, säger Tangstad. TOTALLEVERANTÖR AV ALL ANNAN UTRUSTNING

Ramirent-gruppen är en del av Loxam-gruppen och tillsammans är de den största uthyrningsleverantören i Europa och den tredje största i världen. Ramirent är förutom att leverera ställningar totalleverantör av utrustning till Veidekke i samband med Frysjaprojektet, såsom tillfällig el, byggnadsvärme, hissar, maskiner, hissar, stuprör för avfall, containrar, och alla andra relevanta produkter för hela Konstruktions period.

VISUALISERING AV STÄLLNINGAR

Vid veckomöten planerar Veidekke och Ramirent behoven och helheten i projektet. Med hjälp av virtuella hjälpmedel, metoder och verktyg visualiserar de byggnadsställningarna, och sätter ihop denna med BIM-modellen som finns på resten av byggnaden. BIM (Building Information Modeling) är digital modellering av byggnader. – Det är ett väldigt bra sätt att planera när vi kan diskutera något som är modellerat, och det är lättare att involvera andra ämnen som ska använda ställningen. Vi sitter tillsammans i möten och

– Det är viktigt för oss att vi kan erbjuda den utrustning Veidekke behöver, med god kvalitet. Det är ett stort projekt med utmanande logistik och som totalleverantör av rigg och drift måste vi leverera som Veidekke förväntar sig, säger Jarle Jonny Pettersen, Storkundsförsäljning på Ramirent Norge. – Att vi har en leverantör för mycket uthyrningsutrustning är enkelt för oss, och ett säkert val. Ramirent har mycket utrustning, och levererar bra kvalitet, säger anläggningschefen för Veidekke, Joachim Fåberg.


AirKey Smart helt enkelt

AirKey gör din vardag enklare och ger dig större frihet. Med AirKey kan du låsa upp dörrar med din mobil, skicka nycklar via sms och enkelt organisera hela ditt låssystem. På så sätt ger AirKey dig maximal frihet och maximal säkerhet – på jobbet eller i bostaden.

www.evva.com

ZUGOL ZUGOL ZUGOLMiljöskyddsmedel Miljöskyddsmedel Miljöskyddsmedel

Ett Ett Ett miljövänligt miljövänligt miljövänligt barkgranulat barkgranulat barkgranulat för för för absorption absorption absorption av avav oljespill oljespill oljespill och och och andra andra andra kemikalier. kemikalier. kemikalier. Ett Ett Ett miljövänligt miljövänligt miljövänligt barkgranulat barkgranulat barkgranulat för för för absorption absorption absorption ZUGOL ZUGOL ZUGOL ärärär tillverkat tillverkat tillverkat av avav furubark, furubark, furubark, en enen ren ren ren förnyelsebar förnyelsebar förnyelsebar naturprodukt naturprodukt naturprodukt från från från svåra svåra svåra svenska svenska svenska skogar, skogar, skogar, utan utan utan tillsatser tillsatser tillsatser av avav kemiska kemiska kemiska ämnen ämnen ämnen

ZUGOL ZUGOL ZUGOL AB AB AB Svensk Svensk Svensk Barkindustri Barkindustri Barkindustri Österå Österå Österå 145, 145, 145, SE-791 SE-791 SE-791 91 9191 Falun, Falun, Falun, SWEDEN, SWEDEN, SWEDEN, Tel: Tel: Tel: +46-23-300 +46-23-300 +46-23-300 69, 69, 69, Fax: Fax: Fax: +46-23-301 +46-23-301 +46-23-301 92, 92, 92, info@zugol.com info@zugol.com info@zugol.com www.zugol.com www.zugol.com www.zugol.com

Ettm Ett

Österå145, 145,S Österå


Alla har rätt till en säker arbetsplats!

Bäcktuvevägen 4 Göteborg 031-23 19 50

. Kryptongatan 6 Mölndal

031-745 80 90SNABBA BESPARINGAR FÖR FASTIGHETER •

Smart termostat för fastigheter

Återbetalningstid ca 2-3 år även för mindre fastigheter

Effektiv märkesoberoende styrning

Realtidseffekt med Ngenic Track

IMD för flerbostadshus

Se var och när förbrukningstoppar uppstår

Rättvis fördelning av förbrukning

Bättre energiprestanda och lägre kostnader

FULL KONTROLL & INGA KONSTIGHETER!

LÄS MER PÅ: NGENIC.SE/FORETAG

Stepisol Ljudgolv Ombyggnad av vindar. För bästa resultat gjuter man direkt på stepisolen. Stepisolgolv i kombination med golvbeläggning av plast eller linoleum uppfyller konstruktionen luft- och stegljudsklass B i SS 01 52 67 på träbjälklag och klass A på betongbjälklag. Gymgolv. Stepisol Silence 300 Grå 60 mm kombineras med 30mm gummimatta för bästa resultat. Fungerar utmärkt för att dämpa ljuder av tunga hantlar och stänger som tappas i golvet. Sportgolv. Stepisolvskiva (50 mm) och 2 st 16 mm spånskivor, samt golvbeläggning av plast eller trä. Byggvarudeklarationer. Produkterna är byggvarudeklarerade. ”Stepisol är registrerad i BASTA-registret”. ”BASTA-registreringen innebär att vi kan styrka att denna produkt klarar BASTA-kriterierna avseende miljö-och hälsofarliga egenskaper. Se www.bastaonline.se”. 2018

Stepisol Svensk Emballageteknik AB Åkervägen 15, 177 41 Järfälla - 08-580 940 00 sales@stepisol.se | www.stepisol.se


Nya Projekt

September 2022

148


Nya Projekt

September 2022

149

FÖRSTA SPADTAGET FÖR KICKS NORDISKA OMNILAGER I förra veckan togs det första spadtaget för KICKS nya högautomatiserade omnilager, beläget i Rosersberg utanför Stockholm. På plats var KICKS med bland annat sina samarbetspartners Bockasjö och Kilenkrysset. Anläggningen på 29 000 kvadratmeter kommer hantera såväl varuförsörjningen till butik som kundorder för bolagets snabbt växande e-handel. Det nya lagret tillsammans med den redan lanserade lösningen för att plocka e-handelsordrar i butik kommer möjliggöra korta och snabba ledtider på KICKS alla tre marknader; Sverige, Norge och Finland. Tidigare i år stod det klart att KICKS gör sin största investering i bolagets historia för att framtidssäkra sin lager- och logistiklösning. Den totala investeringen för det nya omnilagret beräknas överstiga 200 miljoner och lagret förväntas tas i drift i början av 2024. Bakgrunden till investeringsbeslutet av ett nytt lager är att KICKS vill säkra en effektiv, skalbar och hållbar logistiklösning på bolagets samtliga marknader samtidigt som man vill skapa förutsättningar för fortsatt lönsam tillväxt när man växlar upp ytterligare. – Vårt nya lager kommer att framtidssäkra KICKS affär och det är glädjande att implementeringen löper på enligt plan, där vi har ett nära och bra samarbete med bland annat Bockasjö och Kilenkrysset. Nästa viktiga milstolpe är när vi påbörjar installationen av automation inne i lagret i november. Automationslösningen, som är baserad på den senaste tekniken, kommer ge oss en kraftigt förbättrad produktivitet och skalbarhet för att stötta en fortsatt lönsam tillväxtresa många år framåt, säger David Heeroma, COO på KICKS. För att etablera fastigheten för det nya omnilagret har KICKS valt Bockasjö och Kilenkrysset som samarbetspartners. Båda bolagen har lång erfarenhet av att skapa moderna, effektiva och miljövänliga logistikbyggnader. – Vi gläds åt att få vara en del i KICKS framgångssaga och det samarbete som det här projektet innebär. Omnilagret kommer att byggas med höga hållbarhetsambitioner och klassas med miljöcertifieringen BREEAM-SE Excellent. Bland annat kommer det att drivas av el från solpaneler och ha möjlighet till elladdning av fordon, säger Joakim Hedin, vd på Bockasjö. – Det är med glädje vi är delaktiga i denna positiva och betydande vidare etablering utav KICKS, en utav de största aktörerna på den svenska marknaden. Byggnationen ger alla förutsättningar för en tillväxt på såväl den nationella som internationella marknaden, säger Jan Persson, vd på Kilenkrysset. KICKS samarbetspartner för automationslösningen är KNAPP, som är en av de globala marknadsledarna för att leverera smidiga och effektiva lagerflöden.


Nya Projekt

September 2022

FISKAREGÅRDEN OCH BRIXLY BYGGER BADIS I FJÄLLBACKA TILLSAMMANS Fiskaregården och Brixly har ingått ett entreprenadavtal för uppförandet av bostadsprojektet Badis i Fjällbacka. Projektet är ett av Sveriges mest exklusiva bostadsprojekt innehållande sju paradvåningar alldeles intill havet. Badis, eller Sandhagen i Fjällbacka som bostadsrättföreningen heter, är ett nyproduktionsprojekt innehållande sju exklusiva lägenheter med storlekar mellan 150 - 170 kvadratmeter. Med ett läge alldeles intill havskanten i det pittoreska fiskesamhället Fjällbacka på västkusten ges alla lägenheter en majestätisk utsikt över Fjällbacka hamn och skärgård. Efter en lyckad försäljningsprocess som varade under sommaren står det nu klart att byggstart kan äga rum. Fiskaregårdens val av byggentreprenör föll på Brixly.

150

– Det känns väldigt bra att ha landat detta avtal med Brixly. Vi har många gemensamma grundvärderingar såsom lokal förankring, laganda, trygghet och kvalitet som kommer vara viktiga stöttepelare för vårt samarbete. Dessutom är detta ett premiumprojekt vilket ställer också höga krav på byggnationens utförande, här har vi stort förtroende för Brixlys kompetens, säger Tomas Järund, Fiskaregården. – Vi är väldigt glada över att ha blivit antagna som totalentreprenör för detta fina uppdrag. Att få vara med och skapa så här exklusiva lägenheter i ett så fantastiskt läge, är mycket hedrande. Redan tidigt i vår dialog med Fiskaregården kände vi att båda bolagen hade väldigt mycket gemensamt gällande vad som är viktigt och vad som krävs i ett projekt som detta. En bra grogrund för att lyckas tillsammans, säger Robert Johansson, affärsområdeschef nord på Brixly. Rivning av befintlig byggnad påbörjas den 5 september 2022 och planerad inflyttning är maj 2024.


Nya Projekt

September 2022

UNIK NYPRODUKTION I CENTRALA GÖTEBORG TEXT: MARIE LOUISE AARÖE

I centrala Göteborg, alldeles vid Heden, bygger Fastighets AB Balder 326 bostadsrätter fördelade på tre bostadsrättsföreningar. För Bohusgatan finns en kravställning att fasaderna ska passa in i den omkringliggande arkitekturen från 1800- och 1920-talen. Kvarteret kommer att gå i grå skiffer med inslag av rött, brunt och rostbrunt och smälta fint in i stadsdelen. – Genom Bohusgatan får Göteborg en ny skyline med de tre byggnaderna som är sammanflätade med en lägre mittbyggnad på åtta våningar. De bägge tornen på var sida är på 19 till 20 våningar, berättar Christian Nygård, fastighetsutvecklare på Fastighets AB Balder. Det är en unik nyproduktion som vi gör i centrumkärnan av Göteborg. Och vi märker det stora intresset både från intressenter och även leverantörer som gärna vill arbeta med projektet. Tidigare låg på tomten en brandstation. Den är sedan lång tid tillbaka riven och under de senaste decennierna har här varit en parkeringsplats. En i princip outnyttjad del som nu får en ny betydelse genom både bostäder och affärslokaler i gatuplan som ger mervärde till gatumiljön och även en ökad trygghet i området. Många besökare till evenemangen på Ullevi kommer att passera förbi, vilket innebär första parkett till allt roligt som händer i Göteborg från idrott till musikkonserter.

151

ledde till ett bättre nyttjande av vad detaljplanen medger. Efter ett överklagande gällande akustiken räknar man med att komma i gång vid årsskiftet 2022/2023 med Skanska som huvudentreprenör. Siluetterna är viktiga för staden och detta kvarter vill man ska ta upp det ursprungliga med lite Gatsby-tänk från 1920-talet och att de två 20-talen möter varandra med inslag av lite flärd från förra seklet. – Byggnaderna kommer få fasader i skiffer och natursten. De två tornen kommer även att få skiffertak och lamellerna kommer att binda ihop tornen genom ett plåttak. Förutom byggnaderna mot gatan byggs ett ”gårdshus” på åtta våningar i vit puts, vilket innebär lite lugnare miljö, berättar Christian Nygård. Genom att detta är en centrumexploatering är markytan förhållandevis liten. I nära samarbete med landskapsarkitekt har vi skapat kvalitativa gårdsytor till trots. FÖRSTA PARKETT VID EVENEMANG

Lägenheterna är från ettor upp till större etagelägenheter och prisspannet är från 2 miljoner upp till 20 miljoner kronor. I källaren under byggnaderna planeras ett garage samtidigt som en elbilspool etableras och annan mikromobilitet för att få ner p-talen. – Vi bygger enligt miljöbyggnad Silver och byggnaderna kommer att värmas med fjärrvärme via golvvärme i lägenheterna. Det är fantastiskt att bygga så centralt i Göteborg, säger Christian Nygård.

SILUETTEN ÄR VIKTIG FÖR STADSMILJÖN FAKTA

– Vi köpte fastigheten av Skandia Fastigheter, som 2016 redan hade drivit fram en detaljplan för området. Efter vårt tillträde hösten 2019 arbetade vi fram ett nytt förslag för kvarteret tillsammans med stockholmskontoret Lindberg Stenberg Arkitekter. Det

Byggherre: Fastighets AB Balder Totalentreprenör: Skanska Sverige AB Arkitekt: Lindberg Stenberg Arkitekter AB


Inför bergschaktning är det viktigt att planera hur berguttaget ska ske så att kostnad och tid kan prognostiseras. Vid provsprängning bestäms bergets överföringsegenskaper, dvs hur vibrationer sprider sig i bergmassan beroende på hur man spränger. Det blir då möjligt att planera arbetet utifrån omgivande vibrationskrav samt att ta fram ett bättre beräkningsunderlag då projektet ska upphandlas. Detta innebär normalt besparingar i både tid och pengar. Vid Omformarstationen i Alingsås bidrog Nitro Consult förutom med provsprängning och uttagsprognoser även med sprängteknisk uppföljning på plats, salvoptimering och vibrationsmätning.

Figuren visar prognostiserad max samvarande laddning i kg (via iso-linjer), vid omformarstationen i Alingsås samt platser för de mätpunkter som användes i projektet.

För mer information kontakta Nitro Consult AB: Jonas.wetterberg@nitroconsult.se Tel: 031-742 30 85

ALUMINIUM – DET MILJÖSMARTA VALET FRAMTIDENS MATERIAL

N

29. GG 26.ORDBY

022!

APRIL 2

OSS BESÖK 0:38! E R C2 I MONT

! LÄTT ! FUNKTIONELLT ! HÅLLBART ! STORMSÄKERT

Produkten bedömd i SundaHus

WWW.PREFA.SE

General


FRAMTIDENS STYRSYSTEM - IDAG ENTERPRISE LABORATORY EN 206:2013

POLARPOWER Energiövervakning i realtid

www.polarmatic.com

POLARFLEET Billogistik

POLARAMA Kameraövervakning

Tel: 031-194480

info@skadeservice.se info@skadeservice.se info@skadeservice.se • •www.skadeservice.se •www.skadeservice.se www.skadeservice.se

Fastighetsjour Fastighetsjour Fastighetsjour 010-155 010-155 010-155 61 61 61 00 00 00 Sanering Sanering Sanering • •Översvämningsberedskap •Översvämningsberedskap Översvämningsberedskap • •Städning •Städning Städning Återställning Återställning Återställning avavskadade avskadade skadade fastigheter fastigheter fastigheter • •Bygg •Bygg Bygg ………


Nyproduktion eller renovering av simbassäng Det grönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installerar

Stainless Steel MADE IN SWEDEN

Tror du att din dieseltank är fri från bakterier?

Var inte så säker på det! Undersökningar visar att så lite som 1 mg. partiklar /100 ml bränsle förorsakar filterproblem med förlorad motorkraft och ökad bränsleförbrukning som resultat.

Tel. 0734 416300 www.kf-maritim.se

Använd Bio-Protect 2, som fick betyget

”Bäst i test”

av nio testade medel mot bakterietillväxt i diesel, så slipper du de här problemen.

3

10 m tank

9 mån. efter rengöring.


Furnes Jernstöperi AS är en av Nordens största producenter utav gatugjutgods. Furnes specialitet är gatugjutgods tillverkat i segjärn. Fabriken ligger utanför Hamar i Norge. När våra kunder köper produkter producerade i Norden minskar CO2utsläppen genom korta transporter. Andra miljöval Furnes står för: Använder huvudsakligen järnskrot och återvunnet material i produktionen, och miljövänlig energi i form av Norsk vattenkraft.

www.furnes.se

Integrerad Ventilbetäckning, RSK nr: 7034575 PREMIUM Brandpost, RSK nr: 7025741 REGULAR Kupolsil, RSK nr: 7025786 DOUBLE, RSK nr: 7034635


Nya Projekt

September 2022

156


Nya Projekt

September 2022

157

LYCKAD FÖRSÄLJNING FÖR HSB BRF KALK – BYGGANDET KAN STARTA Förra veckan passerade försäljningen av bostadsrätterna i HSB brf Kalk sitt mål för byggstart, och byggandet kan börja! HSB brf Kalk kommer att bestå av fyra huskroppar med totalt 78 lägenheter. Här finns lägenheter från 1 till 5 rum och kök i storlekarna 33-124 kvadratmeter. Arkitekterna har arbetat med kontraster för att lyfta de unika omgivningarna. Därför består kvarteret av fyra helt olika volymer till storlek och höjd, två lägre hus i norr mot den befintliga bebyggelsen och två högre hus mot kalkbrottet och landskapet i söder. HSB Malmö och totalentreprenören Peab planerar att sätta spaden i marken under september i år, och inflyttning blir i slutet av 2024. Fastighetsmäklare Mattias Jansson på Fastighetsbyrån, som ansvarar för försäljningen, upplever att försäljningen rullat på bra. – Det är ett bra intresse och en stabil försäljning, trots att marknaden är lite mer utmanande just nu. Det här projektet erbjuder stor variation av bostäder och det finns fina alternativ för de allra flesta, säger han. Ett antal av lägenheterna i HSB brf Kalk säljs enligt konceptet HSB Dela vilket innebär att bosparare mellan 18 och 29 år delar bostadsköpet med HSB. Delägarmodellen är ett sätt att hjälpa unga in på bostadsmarknaden.


Nya Projekt

September 2022

MICASA FASTIGHETER UTVECKLAR FASTIGHET I FARSTA STRAND – BYGGER 106 MODERNA SENIORBOSTÄDER Projektet genomförs med Skanska som upphandlad entreprenör i en samverkansentreprenad. Bygget har stort fokus på återbruk av material och cirkulärt byggande. Micasas fastighet Edö 1 i Farsta strand renoveras och byggs om till trivsamma och trygga hyresbostäder för seniorer 65+. Två huskroppar omfattas av bygget, varav det ena huset totalrenoveras och det andra renoveras delvis. Totalt blir det 106 seniorbostäder. – Vi har ett unikt uppdrag med att bygga attraktiva och hållbara bostäder för stadens seniorer. Skanska har under hela upphandlingsprocessen visat på stort intresse av samverkansprojektet och vi ser fram emot att utveckla Edö tillsammans med Skanska i samverkan, säger Karl Frisell, chef Nyproduktion,

158

Micasa Fastigheter. Fastigheten Edö1 färdigställdes 1975 och består av två sammankopplade souterrängbyggnader invid sjön Magelungen. 2018 renoverade Micasa den ena byggnaden som omfattar Edö vård- och omsorgsboende. Nu fortsätter Micasa utvecklingen av fastigheten och tillskapar hundratalet nya seniorbostäder. Efter att arbetet är klart erbjuds seniorbostäder, vård- och omsorgsboende samt aktivitetscenter i husen. Ombyggnadsarbetet kommer att bedrivas i samverkan med stort fokus på återbruk av material och minimering av byggavfall. Avsikten är att söka miljöcertifiering för projektet enligt Miljöbyggnad, nivå silver. Byggstart är planerad att ske i maj 2023 med färdigställande under hösten 2024.


Nya Projekt

September 2022

159


Ställ om till en förnybar framtid Vi skippar krånglet och väljer att fokusera på enkelheten. Vårt helhetskoncept innefattar marknadsledande laddutrustning, laddboxar, installation och service. Visste du att vi också erbjuder energitjänster som till exempel solenergi och energilagring. Varför krångla till någonting som kan vara enkelt?

Solenergi

E-mobility

Elektricitet

Energilagring

Servicestation

Läs mer på OKQ8.se/foretag/elbilsladdning


Nya Projekt

September 2022

161

Genom innovativa och kreativa lösningar hjälper vi dig att lyckas med dina underjordsprojekt

Tel. 0587-850 00 info.gyse@orica.com www.orica.se

GRUSKUNGEN Behöver du köpa maskin?

KONTAKTA OSS!

Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND

• TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • SLAGKROSSAR

• MATARE • TUNNELMATARE

Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK

WWW.GRUSKUNGEN.SE Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 l boklund@gruskungen.se


Preconal utvecklar, tillverkar och installerar fasader, glastak, dörrar, fönster säkerhetsdörrar, branddörrar i glas och metall. Vi finns på samtliga orter: Halmstad (HK), Falkenberg, Karlstad, Arboga & Malmö. Kontakta oss redan idag på 0346-554 50 för att få reda på hur vi kan supportera dig i ditt projekt.


Med inriktning på havsbaserad vindkraft - Marin hydrografi- & geokonsult - Marin geologi & geoteknik - Geofysiska undersökningstjänster - Metocean analys & undersökningar - Marina miljötjänster - Hydrografiska undersökningstjänster ®

Box 24104 ∙ SE-400 22 Göteborg ∙ SWEDEN Telephone:+46 (0)31 7046525 info@marin.se ∙ www.marin.se

Sondex re och la x ä v e m r ä v tt la P lare Spiralvärmeväx Stort utbud av värmeväxlare vätske-, slam- och ångapplikationer. Processor AB l Box 8011 l 163 08 Spånga Telefon 08-122 206 75 e-post: info@processor.se l www.processor.se

l

Fråga oss - det lönar sig!


Nya Projekt

September 2022

TAKBESIKTNING MED DRÖNARE SPARAR TID OCH PENGAR ÅT AB KRISTIANSTADSBYGGEN AB Kristianstadsbyggen (ABK) har nu börjat med drönarbesiktning av tak på fastigheterna runt om i Kristianstads kommun. Först ut var ett antal fastigheter i centrala Kristianstad, där tak och hängrännor behövde inspekteras. – Fördelen med drönarbesiktning är att det går snabbt, är säkert och kostnadseffektivt, säger Mikael Rönndahl, kommunikatör tillika drönarpilot på ABK. Det kräver minimalt med förberedelser, själva besiktningen tar inte många minuter, och sen får man film på taket som vår förvaltning kan granska i detalj för att upptäcka exempelvis skador eller hinder i hängrännor. Alternativet är att antingen hyra in lift eller fysiskt ta sig upp på taket, med tillhörande säkerhetskrav. Åtgärder som både kan vara kostsamma och tidskrävande. Enda utmaningen med att använda drönare är vädret, om det skulle vara stark blåst eller kraftigt regn. – Samtidigt hade det inneburit hinder även för en besiktning på plats uppe på taket, så i så fall får man helt enkelt avvakta tills vädret blir bättre, säger Mikael. Satsningen är ett samarbete mellan ABK:s förvaltning och kommunikationsavdelning, och förhoppningen är att detta nu ska kunna användas på fler platser runt om i kommunen på ABK:s fastigheter. I samband med drönarfilmning följer ABK gällande regler för både personlig integritet och säkerhetsregler för själva flygningen, och den som besiktigar har alltid ABK:s profilkläder och identifikation på sig.

164


Nya Projekt

September 2022

165

FOTO: ABK, Jonas Rosenberg


Nya Projekt

September 2022

STARKA GÖTEBORGSAKTÖRER I HANDSLAG FÖR BISKOPSGÅRDEN Med ett gemensamt handslag vill Volvokoncernen, Framtidenkoncernen, Willhem AB och Business Region Göteborg vara med och bidra till utvecklingen i Biskopsgården. Samarbetet är likt det arbete som inleddes under 2021 i Tynnered mellan Framtidenkoncernen, Stena Fastigheter och Volvo Cars. Målet är lika tydligt här, Biskopsgården ska inte längre vara ett särskilt utsatt område, utan istället präglas av framtidstro och entreprenörskap, en plats där man kan förverkliga drömmar och ha sin egen försörjning. – Framtidenkoncernens strategi för utvecklingsområden 2020 – 2030 har som mål att inget område i Göteborg ska finnas på polisens lista över särskilt utsatta redan till 2025. Baserat på erfarenheter från Gårdsten vet vi att en sådan förflyttning är möjlig. Och tillsammans med många aktörer, både privata och offentliga, kan den kraft skapas som behövs för att kunna genomföra denna förändring, säger Terje Johansson, vd och koncernchef, Framtiden. Genom samarbetet gör aktörerna gemensam sak i att bidra till utvecklingen av ytterligare ett område i Göteborg, som av polisen klassas som särskilt utsatt. Samarbetet är långsiktigt och lokal närvaro och områdesspecifika insatser är centralt. Det innebär satsningar på skola, fritid och arbete. Målen är konkreta och resultaten följs upp löpande. Förhoppningen är att handslaget ska locka fler aktörer att vilja medverka för att stärka Biskopsgården. Samarbetet startar under hösten 2022. Målen innefattar bland annat att fler har egen försörjning, fler som slutar grundskolan med gymnasiebehörighet och att antalet feriearbeten blir ännu fler för att ge ungdomar en första kontakt med arbetsmarknaden.

166

Bland aktörernas åtaganden ingår att bemanna samarbetet med personal som har god lokalkännedom och fokus på att arbeta med utvecklingen. – Industrin befinner sig i en spännande fas, där kompetens och människor med olika erfarenheter som jobbar tillsammans är en nyckel. Vi ser mångfald som en framgångsfaktor och vi behöver en rekryteringsbas från alla delar av samhället. Det känns extra viktigt att vara en aktiv aktör i området där vi verkar, på Hisingen i hjärtat av Volvo, säger Sandra Finér, fabrikschef Volvo Lastvagnar Tuvefabriken. - Vi har stor erfarenhet av bostadsförvaltning, bland annat i utsatta områden, och erbjuder sedan länge sommarjobb som Minibovärdar på våra orter. Vi vet hur viktigt det är att få den där första arbetslivserfarenheten som kan vara det första steget till ett framtida jobb. I Biskopsgården finns mycket positiv kraft. Nu ser vi fram emot att få stärka våra insatser för att utveckla stadsdelen tillsammans med andra starka aktörer i Göteborg, säger Willhems vd Mikael Granath. – Det var spännande att redan efter kort tid kunna se fördelarna med en bred samverkan i Tynnered och därför påbörjades diskussioner om att kunna samverka i fler områden i staden. Vår förhoppning är att handslaget för Biskopsgården ska följas av flera, för stadens övriga särskilt utsatta områden, berättar Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg. Samarbetet betraktas också som viktigt för Göteborg som helhet. – Jag såg mycket positivt på det initiativ som togs till ett samarbete mellan staden och näringslivet för att vända utvecklingen i Tynnered. Att det fallit så väl ut att samarbetet nu växer och sprider sig till Biskopsgården är ett bevis på kraften och viljan att förändra som finns i vår stad, säger Axel Josefson kommunstyrelsens ordförande Göteborg.


Nya Projekt

September 2022

SÄLJSTART FÖR NATURNÄRA PARHUS OCH RADHUS I KALMAR Den 6 september startar OBOS försäljningen av 25 bostäder i Kalmarstadsdelen Snurrom. Här byggs Brf Susvinden – ett naturnära kvarter med både parhus och radhus. – Trots en skakig bostadsmarknad ser vi positivt på att komma i gång med byggnationen i området. Efter pandemin finns ett fortsatt intresse för bostäder med närhet till både skog och centrum. Brf Susvinden har precis det många söker, säger Linus Ståhl, projektutvecklare på OBOS Sverige. Kvarteret erbjuder moderna radhus eller parhus om 107 välplanerade kvadratmeter och parhus om 120 kvadratmeter. Samtliga hus finns i två plan, med två respektive tre sovrum som standard. Båda husmodellerna har två badrum, det ena med tvättmaskin och torktumlare, fullutrustat kök, samt goda möjligheter att skapa ett bra hemmakontor. Dessutom finns dubbla uteplatser och en lättskött trädgård med tillhörande parkeringsplats. – OBOS lägger stor vikt vid livet mellan husen. Därför skapar vi en social mötesplats för både stora och små. En grön lekplats för de minsta, träningsredskap för de lite större och en mysig pergola med sittplatser för spontana fikastunder och kvartersfester, fortsätter Linus Ståhl. Snurrom har snabbt vuxit till ett attraktivt område och kallas ofta Kalmars nya friluftsstad. Här är det nära till både mountainbikespår

167

och golfbana, samt cykelavstånd till flera badplatser. Förskola finns redan i området och kommunen planerar även för ny skola. In till stan går det snabbt att ta sig med både bil och cykel. För den som vill resa vidare är man snabbt ute på E22 och framme vid Kalmar Öland Airport på cirka en kvart. – Här flyttar du rakt in i villaidyllen men lever huslivet på ett lite bekvämare vis: i bostadsrätt med nära till allt som underlättar vardagen. Ett boende jag verkligen kan rekommendera, avslutar Linus Ståhl. Försäljningen av de 25 parhusen startar den 6 september, och OBOS-medlemmar har förtur till köp. Bostäderna har ett frånpris på 2 345 000 kronor. Inflyttning beräknas ske från hösten 2024.


Hörslingan en viktig funktion i ljudet, fungerar den på rätt sätt? Vi hjälper er med service och inmätning samt levererar ny vid behov.

Sela AB Ett leverantörsoberoende företag Vi anpassar ljud och bildsystem till ert behov.

Ring eller mejla för mer information

08-940270 / info@sela.se

Bilden är ett exempel där vi designat möbeln och installerat ljudsystemet i Huddinge kyrka

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se

Spets & styrka. STRUCTOR JOBBAR FÖR DIG Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten.

Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner.

DU JOBBAR FÖR STRUCTOR

Hos oss är alla konsulter. Alla företräder Structor och deltar i kunddialogen. Vårt mål är att uppfattas som ledande aktör på de marknader och segment vi arbetar. Grunden för vår framgång är kreativa och

Vår organisation erbjuder det lilla bolagets driv i kombination med det stora företagets styrka. Structor består av fristående specialist-

kunniga medarbetare och en kontinuerlig satsning på kompetensutveckling.

bolag i samverkan.

Vår verksamhet bygger på entreprenörsanda

Spets & styrka. Vi utvecklas av egen kraft och växer organiskt. Det ger en stark sammansvetsad organisation med god lönsamhet och hög kunskap.

Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten. Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner.

www.structor.se

och tro på medarbetarna. Alla har lika värde, möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Vi värnar om balans i livet och har bra trygghetsvillkor.


RINGDAHL MASKINER AB Stockholm

Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN www.ringdahl-maskiner.se Det är vi på

Elon Rulles Elcenter i Ulricehamn som har sålt och installerat vitvarorna på ett säkert och tryggt sätt på Flatås Alléer. Hos oss har vi en totallösning när det kommer till installation av maskiner. Vi säljer de flesta fabrikat. Ring oss gärna så berättar vi mer.

Rulles elcenter

MÅN-FRE 9-18, LÖR 10-14 ulricehamn.rulles@elon.se 0321-414 23 Storgatan 8, Ulricehamn

Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se


CRAMO BIDRAR TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING

CRAMO FINNS ALLTID DÄR FÖR DIG

PRODUKTER FRÅN CRAMO FUNGERAR ALLTID

CRAMO LEVERERAR ALLTID I TID

NYHET

WWW.CRAMO.SE

ELITE LED - Nya generationen gatubelysning

MILJÖVÄNLIGA KABLAR FÖR NORDISKA FÖRHÅLLANDEN

Kabellösningar från nordisk tillverkare för energiöverföring i vindkraftsparker. Det som är viktigt för våra kunder är också viktigt för oss: Driftsäkerhet

Tillgänglighet

Installationsvänlighet

Kolla in våra vindkraftprodukter på www.rekakabel.se www.defa.com

Nordiska Projekt 2020 nr 4_Reka Kabel_Kvartssida 92x125mm.indd 1

13.8.2020 10.19.32


RA Bygg är ett bygg- och byggserviceföretag som verkar i västsverige. Genom engagemang och yrkesskicklighet är RA Bygg kundens naturliga val och därmed skapas tillväxt och god lönsamhet. http://www.team4service.de

CRAMO BIDRAR TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING

http://www.team4service.de

CRAMO FINNS ALLTID DÄR FÖR DIG

031-27 85 70 • www.rabygg.com

PRODUKTER FRÅN CRAMO FUNGERAR ALLTID

CRAMO LEVERERAR ALLTID I TID

WWW.CRAMO.SE

VI FIXAR

AKUSTIKEN!

LÄTT

Bygelabsorbenten som förbättrar akustiken med smidig installation i padelhallen.

Besök akustikmiljo.se för mer inspiration.

Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping


Nya Projekt

September 2022

SPADTAG FÖR KLIMATSMARTA HYRESRÄTTER I VÄSTERHANINGE Klockan 13.00 den 6 september 2022 togs det första spadtaget för ett nytt flerbostadshus vid Parkvillan i Västerhaninge. Projektet omfattar 67 nya hyresrätter i varierade storlekar som kommer att vara färdiga för inflyttning sommaren 2024. – Det känns skönt att sätta spaden i jorden för ett hållbart och klimatsmart byggprojekt som tillför fler hyresrätter i kommunen och även bidrar till en positiv stadsutveckling i Västerhaninge, säger Meeri Wasberg (S) , kommunstyrelsens ordförande, Haninge kommun. – För oss är det viktigt att kunna bidra till Haninge kommuns tillväxt genom nyproduktion. Vi har höga klimatambitioner, vilket är viktigt eftersom nybyggda hus har en hög miljöpåverkan. Här ligger vi långt framme eftersom vi har ett långsiktigt perspektiv och bygger för egen förvaltning säger Anders Gillberg, VD Haninge Bostäder. – Att husen byggs helt i trä bidrar tillsammans med installation av bergvärme och solceller till en byggprocess med mycket låg klimatpåverkan och en låg energianvändning känns bra att vi har fått till säger Henrik Smedberg, Fastighetsutvecklingschef Haninge Bostäder. Byggstart för projektet sker i mitten av september 2022 och inleds med rivning av den gamla dagcentralen/gemensamhetslokalen. De nya bostäderna kommer att bestå av tre sammanbyggda hus på fyra våningar och omfattar 67 hyresrätter – varav åtta 1 rum och kök, 27 mindre och 29 större tvåor samt tre lägenheter på 3 rum och kök. Husen är så kallade Kombohus, som är avropade från Sveriges allmännytta. Totalentreprenör är Lindbäcks bygg AB. Byggherre är Haninge Bostäder.

172


Nya Projekt

September 2022

173


Nya Projekt

September 2022

CONVENDUMS STÖRSTA ETABLERING OCH NYTT FLAGGSKEPP Den 1:a augusti öppnade CONVENDUM sin hittills största etablering på Kungsgatan i Stockholm. På en av Stockholms mest prominenta gator, i en byggnad med 100-åriga anor öppnar nu CONVENDUM sitt nya flaggskepp på Kungsgatan 7–15 och innefattar drygt 7 600 kvadratmeter med över 160 kontor, 6 lounger, innegård och i entrén mötts man av det unika kafékonceptet CONVENDUM Coffee. – Vi är stolta över etableringen tillsammans med Fabege i denna stora nationalromantiska fastighet. Här kommer historiens vingslag möta CONVENDUMs modernism i en spännande symbios. CONVENDUMs affärsmodell med flexibla hyresavtal och all inclusive kontor i premiumsklassen har fått en kraftigt ökande efterfrågan på marknaden. Vår hittills största etablering på Kungsgatan kommer att representera allt det bästa hos CONVENDUM, och detta på ett av Stockholms mest attraktiva lägen, säger Håkan Jeppsson, VD på CONVENDUM. Fler och fler bolag, både mindre och större, mer etablerade väljer coworking. I Stockholm förväntas ungefär 50 000 kvadratmeter att öppna under 2022. CONVENDUM är Sveriges största coworkingaktör och kommer att stå för över hälften av alla nyöppnade kvadratmetrar.

174

men ska även kunna ställas om till förskola om skolbehovet skulle minska och förskolebehovet öka. Den nya skolan kommer att ha ett tillagningskök för att möjliggöra att mat kan tillagas till skolans luncher och fritidshemmets frukostar och mellanmål. Den nya skolan kommer att uppföras med miljöklassning – Svanen - och förses med solceller på taket. – Järvastaden växer och för att säkerställa att barn i lågstadieåldern ska kunna gå i skola i närområdet så går vi nu vidare med att bygga en ny, modern skola i stadsdelen, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad. – Den nya skolan kommer att vara anpassad för att möta framtidens krav på undervisning. Skolan kommer även att vara centralt placerad med närhet till parkmiljö som kommer att skapa goda möjligheter till fysisk aktivitet, säger Marianne Damström Gereben, skolnämndens ordförande, Solna stad. Den nya skolan placeras centralt i Järvastaden med närhet till en omfattande parkmiljö om cirka 15 000 kvadratmeter. Parkmiljön kommer tillsammans med skolgården att skapa goda möjligheter till fysisk aktivitet och innehåller en lekpark, naturlek, ytor lämpade för spontanlek och vistelseytor. Den nya skolan beräknas kosta 110 miljoner kronor och beräknas stå färdig till skolstarten höstterminen 2024.

CONVENDUMs nya flaggskepp är en del av flera stora expansioner i Sverige och Europa. I september öppnar CONVENDUM sitt första Coworking space i Europa i Palma på Mallorca.

SPADTAG HULTE I VÄSTERÅS Mimer och Asplunds Bygg ska bygga 90 nya hyresrätter i centrala Västerås. 30 av bostäderna är Co-Living-boende där de boende delar på kök och vardagsrum. Inflyttning är beräknad till vintern 2024/2025.

NYA SKOLAN I JÄRVASTADEN TAR FORM - SÅ HÄR KOMMER SKOLAN ATT SE UT Den 15 augusti beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott om upphandlingen av byggnationen av den nya skolan i Järvastaden. Den nya skolan byggs för att möta det växande behovet av elevplatser i Järvastaden. Byggstart sker under hösten och skolan ska stå färdig till höstterminen 2024. Den nya skolan kommer att kunna ta 240 elever från förskoleklass till årskurs 3. Skolan planeras för lågstadieverksamhet med fritidshem,


Nya Projekt

September 2022

175

från Rosnäs Förvaltning den 1 september. SKANDIA FASTIGHETER FÖRVÄRVAR FYRA FASTIGHETER VID ETT BACKAPLAN I OMVANDLING Fastigheterna Göteborg Backa 7:19, Backa 7:20, Backa 866:692 och Backa 866:693 blir naturliga tillskott till såväl Skandia Fastigheters Göteborgsbestånd som framtidens Backaplan. Precis intill drivs nämligen ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt, där Skandia Fastigheter samverkar med Göteborgs stad och andra fastighetsägare. Fastigheterna innefattar 217 hyresrättslägenheter fördelade på cirka 15 000 kvadratmeter och Skandia Fastigheter övertar dessa

– Vi har en stark och långsiktig satsning vid Backaplan, där vi äger stora delar av det område som nu utvecklas till en helt ny stadsmiljö. Bland annat har vi redan startat uppförandet av 420 nya hyresrätter här. Att få utöka det engagemanget med ännu fler bostäder där vi minst sagt kommer att vara nära och tillgängliga för våra hyresgäster känns otroligt bra, säger Fredrik Brorsson, fastighetschef Bostäder på Skandia Fastigheter. I och runt Göteborg äger, utvecklar och förvaltar Skandia Fastigheter sedan tidigare 2 000 hyresrätter, äldreboenden, skolor kontorsfastigheter samt köpcentrumet Frölunda Torg.
Balkongsystem Funktionella balkonger till både nyproduktion och renovering av fastigheter. I balkongsortimentet ingår balkongräcken, balkonger och inglasningssystem.

Weland Aluminium AB Tel. 0472-445 00 www.welandalumi.se

Skinande blankt med

INTERTURBINE ÅNGTURBINER FRÅN KK&K OCH HOWDEN Inter-Turbine erbjuder ett fullt produktsortiment från Howden Turbo Technology.

Allt inom byggstäd

Alla ångturbiner utvecklas och produceras i Frankenthal, Tyskland, och kvaliteten på dessa produkter är mycket hög. Vi erbjuder även underhåll och försäljning av reservdelar.

0708-26 86 11 • 0709-82 92 43

boka snöskottning i stockholm Bra Tak Grillby AB täta tak är bra tak 076-836 19 20

VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN. www.kanonaden.com

www.interturbine.se


000mm x 1000mm

Öljetter runtom)

terial- Mesh white BG1116

Bravida Sverige AB Division Nord Montörvägen 7 - 853 50 Sundsvall - Tel: 060-66 39 00

070-664 15 27 • info@bladlundsmaleri.se Tel: 0470-75 70 28 www.hissteknik.com GENERALENTREPRENÖR FÖR NORREGÅRDSKOLAN

Honnörsgatan 26, 1 tr • 352 36 Växjö

0470-76 56 30 • www.blekingerot.se TOLERANCE ON OVERALL Insynsskydd med tryck. Honnörsgatan 26, 1 &trHOLES • 352 DIMENSIONS 1% 36 Växjö 0470-76 56 30 • www.blekingerot.se

Colours are shown as RGB values. Pantone and RAL colours will be matched as accurately as possible.

R - 10 G - 78 B - 153 R - 25 G - 10 B - 16

This proof fully meets my requirements please proceed with my order. Additional comments / alterations:

Customer Number.......... Date __/__/__ Signature: .....................


Nya Projekt

September 2022

FÖRSTA SPADTAGET FÖR NYA BRÄCKESKOLAN Bräckeskolan kommer att genomgå en stor förändring fram till 2026, när en modernare och större skola planeras stå färdig. I höst börjar bygget av en ny skolbyggnad, och efter det ska resten av skolan renoveras. När den är klar ska skolan ge plats åt elever i årskurserna F-9.

180


Nya Projekt

September 2022

181


Nya Projekt

September 2022

JSB OCH MKB TAR ETT FÖRSTA SPADTAG FÖR 74 BOSTÄDER I SEGE PARK Fredagen den 19 augusti sattes spaden i marken för 74 hyresrätter i den nya stadsdelen Sege Park i Malmö. JSB Construction AB står som totalentreprenör för projektet Stockrosen och beställare är MKB Fastighets AB. JSB Construction AB står som totalentreprenör för projektet Stockrosen i Malmös nya stadsdel Sege Park. Projektet omfattar nybyggnation av ett bostadshus i 7 våningsplan med vind och inrymmer sammanlagt 74 hyresrätter i 1-3 rum och kök, varav 5 stycken är LSS-boende. Byggstart för projektet var senvåren 2022 och beräknas stå klart för överlämning december 2023. Den totala byggytan uppgår till cirka 5900 kvm (BTA). Det traditionsenliga spadtaget togs av André Ilvemark, Regionchef JSB Bygg Syd, Pelle Persson, Projektchef och Stefan Berner, Projektledare på MKB Fastighets AB. – Det är oerhört glädjande att vi nu officiellt är igång. Stockrosen är ett bostadshus med fokus på gemenskap och vi ser fram emot ett fantastiskt samarbete mellan JSB och MKB där vi tillsammans bygger hem för fler malmöbor, säger Stefan Berner, Projektledare MKB Fastighets AB.

182

– Stockrosen är ett spännande projekt och extra roligt är det att tillsammans med JSB bygga hus som gynnar hållbara lösningar i såväl återvinning av dagvatten som social gemenskap, det stämmer väl överens med den bild jag fått av JSB:s ambition att bidra till ett bättre samhälle, säger Pelle Persson, Projektchef MKB Fastighets AB. Projektet Stockrosen har ett tydligt fokus på hållbarhet och gemenskap. Det nya området är en testbädd av olika hållbarhetslösningar och delat ägande som gemensam lokal, cykelverkstad samt bil och lådcykelpool. I fastigheten kommer det att finnas en takterrass med växthus och möjlighet att odla. Huset kommer att ha solceller på taket och en tank för uppsamling av dagvatten kommer att installeras för en effektiv återvinning av regnvatten. – Vi är väldigt glada och stolta över att tillsammans med MKB få möjlighet att tillföra fler attraktiva bostäder till malmöborna i ett attraktivt område som Sege Park. Vi ser det som ett stort ansvar att förvalta och ser framemot ett fortsatt gott samarbete, säger André Ilvemark, Regionchef JSB bygg Syd. André önskar projektgruppen bestående av projektchef Dennis Mårtensson, PC Niklas Ling, bitr. PC Martin Burwall, AL André Lilja och AL Kim Boström på JSB samt PL Stefan Berner på MKB stort lycka till i projektet.


Nya Projekt

September 2022

SAMARBETE MELLAN SKYMAP OCH INVIATECH BÄDDAR FÖR MER PROJEKTERING I 3D SkyMap och Inviatech vill förenkla och förbättra planering och projektering i byggprojekt tillsammans. Genom ett nyligen inlett samarbete kan SkyMap erbjuda sina kunder Inviatechs projekteringstjänster, och Inviatech kan erbjuda sina kunder SkyMaps visualisering i 3D, dokumenthantering och förenklade dataflödet i byggprojekten. – Med allt fler som använder maskinstyrning i projekten ökar behovet av designfiler i 3D. Genom att projektera i 3D redan från start blir arbetet mer effektivt och samtidigt får både markentreprenörer och fastighetsutvecklare ett bättre underlag att stå på, säger Fredrik Hallgren på Inviatech. Inviatech håller på att implementera SkyMap Portal som verktyg för att visualisera och leverera designfiler till kunder. Med den digitala kopian av projektet som ger fler detaljer och bättre noggrannhet inte minst när det gäller höjder får de också ett bättre

183

underlag att jämföra och kontrollera leveransen mot. – Det pratas ofta om att byggbranschen är konservativ och återhållsam inför ny teknik, men vi upplever tvärt om en stor nyfikenhet kring ny teknik och en önskan att digitalisera för att utveckla både arbetsmetoder och lönsamhet. Jag är övertygad om att vi kommer att ha många kunder som är intresserade och ser nyttan av vårt samarbete, konstaterar Fredrik. SkyMap har en längre tid erbjudit sina kunder projekteringstjänster i 3D genom etablerade samarbeten, men efterfrågan bara ökar och behovet av fler som kan leverera en samlad tjänst för att hålla samman hela projekteringsflödet har blivit akut. – Inviatech är ett ungt och hungrigt tillväxtbolag som verkligen visat vad de går för. Genom det nu inledda samarbetet kan vi hjälpa långt fler kunder och underlätta arbetsflödet för dem på riktigt. Det ska bli spännande att se hur vårt samarbete kan utvecklas långsiktigt, säger Jon Bengtsson som är grundare och VD på SkyMap.


Känd som bästa armeringsfiber vid inblandning och bearbetning av betong. Läs mer på www.forta-ferro.com För mer information kontakta:

info@betonova.se, www.betonova.se

GEOSYNTETER BETÄCKNINGAR DAGVATTEN

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se

+46 321-53 30 00 www.svedbergs.se


www.lpmaleri.se

042-19 41 50

HAVSNÄRA BOENDE, SERVICE & LOKALER MED SMÅBÅTSHAMN INTILL


Montage av undertak, väggabsorbenter och övriga ljuddämpande lösningar. Försäljning av marksten, murblock och övriga sten-/betongprodukter www.stejnar.se

Björkstadens Plåt 070-335 63 09 • john@bamaleri.se • www.bamaleri.se


PROJECT & SITE MANAGEMENT AB Östra Torggatan 11 652 25 Karlstad

PROJEKT ─ KONTAKT Per-Ove Eriksson 070-354 02 55 per-ove.eriksson@psmab.com

www.psmab.com

Utför efterarbeten på stommar Fasad målning

Vi utför alla typer av plåt och isoleringsarbeten, även byggnadsplåt Vår specialitet är platsskummad isolering och plåtbeklädnad Tel: 08-760 32 70 info@belisol.se

www.belisol.se


Nya Projekt

September 2022

GBJ BYGG AB FÅR FÖRNYAT FÖRTROENDE ATT BYGGA NYTT HUVUDKONTOR FÖR MICROPOWER GROUP Micropower expanderar med nytt huvudkontor och produktionsanläggning för litiumbatterier och laddare och det är GBJ Bygg AB som får förnyat förtroende att bygga även den här anläggningen. GBJ Bygg AB, byggde även Micropower Groups nuvarande batterifabrik med tillhörande kontor, till stor del utförd i trä vilken stod klar 2020. Det är ett nytt huvudkontor med tillhörande produktionsanläggning, anläggningen kommer att innehålla forskningsavdelning, produktion samt kontor för tillverkning av litiumbatterier och laddare. Den första delen av produktionsanläggningen kommer att tas i bruk 2024. Den sammanlagda ytan kommer att vara cirka 25 000 kvadratmeter. Den nya anläggningen kommer att ligga på det nyetablerade Nylandaområdet i Växjö. Precis som de produkter och energisystem som produceras av Micropower, kommer det nya huvudkontoret att dela samma hållbara värden i att vara resurseffektiva och som har som mål att minimera miljöpåverkan i största utsträckning. Byggnaden kommer därför att byggas i trä, från stomme till fasad samt invändiga ytskikt. För GBJ Bygg AB är uppdraget ett bevis på att vår träbyggnadskompetens är av internationell klass, detta genom flera av våra referenser på massivträprojekt, vilka bidrar till att utveckla träbyggandet i Sverige, samt genererar koldioxidbesparingar. Staffan Dahlström, vd GBJ bygg AB – Vi är därför extra glada att få vara med och bygga även den här anläggningen för Micropower, särskilt då vi nu får bygga ytterligare en modern och unik anläggning åt dem. Entreprenaden är en samverkansentreprenad där parterna har arbetet fram anläggningen tillsammans under en längre tid.

188


Nya Projekt

September 2022

189


Nya Projekt

September 2022

GÖTEBORGS NYA UTFLYKTSLEKPLATS MED KONSTNÄRLIGA LEKSKULPTURER Äntligen är det dags att ta ner byggstaketen och öppna Göteborgs femte utflyktslekplats. Den 26 augusti invigdes Jubileumsparken i Frihamnen i Göteborg. Fantasi och kreativitet i kombination med tillgänglighet och säkerhet har varit ledord i arbetet med utflyktslekplatsen; den första permanenta delen av Jubileumsparken, som nu står klar och invigs. – Här finns ett tjugotal fantasifulla och färgglada lekskulpturer, inbäddade i grönska, att klättra, balansera, gunga eller rutscha på. Platser att gömma sig i och fika vid eller bara slappa på, berättar projektledare Malin Gustafsson, park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad. För mer stillsamma aktiviteter finns ljudskulpturer, sand- och vattenlek

190

samt skulpturer, diken och planteringar som samlar eller leder regnvatten. Omkring lekskulpturerna finns mattor av lågväxande örter och gräs med plats för vila och picknick. Planteringar med träd, buskar ängs- och lökväxter skapar en känsla av rum och ger ekosystemtjänster, som skydd mot sol och vind och som främjar biologisk mångfald. Genom att använda träd som flyttas från andra platser i staden, på grund av bygget av Västlänken, finns redan från start stora träd på platsen. – På så sätt har vi kunnat skapa en känsla av etablerad och uppvuxen park omkring utflyktslekplatsen, plus att vi med stora träd får mer av ekosystemtjänsterna. Nu ser vi fram emot att få visa upp, berätta om och lämna över platsen till göteborgarna, säger stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren, och hälsar välkommen till invigningen.


Nya Projekt

September 2022

191


I www.univent.se

08-522 990 90

Intallationer •

Vi löser allt, stort som smått JKN Entreprenad AB har sedan starten 2009 erbjudit tjänster inom markentreprenad.

JKN Entreprenad AB Grönalundsvägen 111, 291 93 Önnestad 073-380 04 49, johan.klarin@jknab.se www.jknentreprenad.se


Komfortabla läktarstolar från ALFING www.alfingstolar.se

JPC är markentreprenören vid utförande av grund och finplaneringsentreprenaden beträffande projektet Brf Wellingeby Vattenfallet 17. Vår styrka är en egen maskinpark och yrkeskunnig personal där vi tar ett helhetsansvar med återkommande kundrelationer.

jpcentreprenad.se

08-410 360 90


Produktion och montage av byggnadsmide x x x x x

Stålstommar och skärmtak Hisschakt Stål till utomhusmiljöer Specialtrappor Utrymningstrappor och räcken Vi har även lång erfarenhet av arbete på Arlanda och Bromma flygplats

Ring: 08-591 432 32 Mail: info@lwsmide.se www.lvsmide.se Certifierade enligt EN-1090 & ISO-3834

James Edvärn Tony Edvärn Per Möller Ove Johansson James Edvärn Tony Edvärn Per Möller Ove Johansson

070-510 81 13 070-818 72 20 076-473 07 99 070-915 22 10

www.west2000.se

070-510 81 13 070-818 72 20 076-473 07 99 070-915 22 10

www.west2000.se James Edvärn Tony Edvärn Per Möller Ove Johansson

070-510 81 13 070-818 72 20 076-473 07 99 070-915 22 10


Din certifierade samarbetspartner när det gäller skyddsrum. 010 450 99 60 • info@svensktcivilskydd.se www.svensktcivilskydd.se

FÖR EN STABIL GRUND Anlita oss vid jordförstärkning eller förorenad jord.

Vi håller undan vatten, både över och under mark! Vi är ett besiktnings- och konsultföretag som verkar inom brandskyddsanordningar och elanläggningar med hela Norrland som arbetsplats.

www.el-brandskyddskontroll.se

I ett projekt som Varbergstunneln var det en fördel att vi fick komma in tidigt i processen då vi kunde vara behjälpliga med dimensioneringar av både pump och pumpledningar. Vi är väldigt glada över att få vara del i detta projekt med Implenia.

TSURUMI INTEC PUMP AB • 010-206 50 10 • www.tsurumi.se


Nya Projekt

September 2022

NORCONSULT RUSTAR UPP GRÖNSKANDE BOSTADSOMRÅDE I PITEÅ Det är dags att rusa upp utemiljön i bostadsområdet Linnéparken i Piteå. Norconsult har tillsammans med beställaren Pitebo sett över de befintliga värdena på platsen, bland annat den fantastiska grönskan, för att se över hur hyresgästerna kan få en hemtrevlig utemiljö som håller över tid. Uppdraget har i första skedet gått ut på att utreda och ta fram ett gestaltningsprogram för innergårdarna och andra gemensamma ytor mellan husen, bland annat ett poolområde. Utmärkande för området är den omfattande växtligheten. – Området byggdes i slutet på 1960-talet och man byggde lummigare på den tiden. Det är inte lika populärt idag eftersom vissa upplever en ökad otrygghet. Men det är en enorm tillgång med uppvuxna grönstrukturer som vi kan utgå ifrån i gestaltningsarbetet, säger Annika Lundkvist, Landskapsarkitekt på Norconsult. Grundtanken i projektet har varit att vårda och lyfta det som det som redan finns. En stor del av arbetet har därför handlat om att rensa, byta ut och rusta upp. En annan viktig aspekt har varit dialogen med beställaren. – Vi vill inte bara rusta upp kortsiktigt utan gå steget längre och skapa något som går att förvalta över tid. Då är det viktigt att beställaren är med och ser till att vi skapar något som de mäktar med att underhålla i längden. Vi kommer också ta fram en skötsel- och underhållsplan i ett senare skede, säger Annika Lundkvist. Nästa steg i projektet blir projekteringen som kommer ske i flera steg. Annika Lundkvist berättar att det har varit ett roligt projekt där de har fått mycket på köpet. – Det är inte ofta man får jobba i så här gröna områden. Det ger oss goda förutsättningar att få till en riktigt hemtrevlig boendemiljö, säger hon.

196


Nya Projekt

September 2022

197


Nya Projekt

September 2022

TITANIA SÄLJER I MALIBU FÖR 14,1 MILJONER USD Titania har via dotterbolag sålt företagets fastighet på 3605 Noranda Lane, Malibu, 90265 CA i USA för 14,1 miljoner USD (motsvarande drygt 143 miljoner SEK med snittvalutakurs på 10,16 SEK per USD per 25 juli 2022). Fastigheten omfattar 20 315 kvm markyta och är bestyckad med ett enfamiljshus om 501 kvm. Huset är inte helt färdigbyggt utan köparen övertar fastighet med byggnad i befintlig färdigställandegrad och bekostar själv resterande kostnader till färdigställande. Köparen är en privatperson. Tillträdet skedde den 25 juli 2022 (USA-tid, Pacific Standard Time) och köpeskillingen är erlagd tillfullo. Fastigheten har sålts från Titania-koncernens amerikanska dotterbolag Titania Scandinavian Property Development in Malibu Inc. Titania-koncernen har till dags dato investerat totalt cirka 80 miljoner SEK i bolaget och projektet. Kostnader för mäklararvode och skatter efter försäljningen är inte medräknade. Fastigheten är obelånad. Fastigheten är i balansräkningen värderad till anskaffningskostnaden. Titania köpte marken för projektet 2017 och drev en byggnadstillståndsprocess under 2 år som bl a innefattade lokalt bygglov i staden Malibu och ett speciellt tillstånd för byggnation inom den Kaliforniska kustlinjen som utfärdas av California Coastal Commission, en central delstatlig myndighet. Byggnationen har pågått i 3 år och har förutom husbyggnationen bl a omfattat konstruktion av angöringsväg, VA-anläggning samt strukturell förstärkning då marken ligger i en bergsluttning.

198

cirka 13 000 invånare på Malibus totalt drygt 50 kvadratkilometer stora yta och 34 km långa kustlinje och detta precis i anslutning till en av världens största stadsregioner med mycket stor bostadsbrist och väldigt hög köpkraft. Egentligen skiljer sig inte det vi gjort i Malibu så mycket från det vi gör i Stockholmsområdet. Både Malibu och Stockholmsområdet, har sedan decennier präglats av ett ständigt ökande underskott på bostäder relativt efterfrågan och inga konjunktursvackor eller kreditregleringar har i längden kunnat ändra den trenden. I Malibu som i Stockholm handlar det om att vi skapar vinster genom att använda vår kompetens till att så effektivt som möjligt ta oss över de trösklar och hinder, mestadels regulatoriska men även som sagt NIMBY-faktorn, som har skapat utbudsunderskottet. Att få fram byggrätter som medger bra slutprodukter på sådana platser är krångligare och kräver mer erfarenhet, tid och resurser men med en stor uppsida och säkerhet i tillgångens värde när man väl är igenom processen. Är man bekant med marknaden i södra Kalifornien och Los Angeles-området specifikt är en byggrätt i Malibu bland det säkraste man kan ha. För svenska förhållanden jämförbar med en byggrätt för bostäder vid Östermalmstorg eller strandtomt på Djursholm, men i Sverige blandas det nog lätt ihop med ett semesterhus på vilken annan varm plats som helst med de risker som är förknippade med sådana projekt. Att sälja projektet i det här läget av färdigställande möjliggör för köparen att, efter eget tycke och smak, skräddarsy ytskikt och göra andra personliga val i utförandet.

Titania VD Einar Janson beskriver: – Bakgrunden till projektet är att jag köpte ett närliggande hus privat 2016 och blev intresserad av att Titania skulle anta utmaningen att utveckla något när jag ändå var där. För mig är Malibu intressant som case för alla som sysslar med fastighetsutveckling eftersom det är ett av de mest extrema exemplen på hur köpkraft och inneboende attraktivitet hos en plats å ena sidan och regleringar för, och svårigheter med, byggande å andra sidan kan driva upp priser till mycket höga nivåer och skapa affärsmöjligheter för professionella exploatörer som är villiga att ta risken. NIMBY-faktorn (Not In My BackYard – d v s motstånd från lokalbefolkning mot nya bostäder) har sin skuld i bristen på byggbar mark i Stockholm men i Malibu är det på en än mer extrem nivå i att hela existensen som egen stad beror på det. Malibu inkorporerades som egen stad 1991 efter initiativ från lokalbefolkningen som reaktion mot att Los Angeles County (som Malibu var en del av innan 1991) ville dra in allmänt avlopp som skulle möjliggöra för utveckling av bostäder i lägenheter för 400 000 boende. Som egen stad erhöll Malibu en högre grad av självbestämmande, stoppade planerna på allmänt avlopp samt införde strikta regleringar mot allt nytt byggande. Idag nästan uteslutande i enfamiljshus bor

Möjligheten till egna val är en viktig faktor på premiummarknaden. Tillståndmässigt och konstruktionsmässigt är alla svåra moment redan genomförda vilket värderas högt av köpare.


Nya Projekt

September 2022

199

BYGGSTART FÖR 45 NYA BOSTÄDER I VÄSTERÅS

lummigt i området kring kvarteren.

Den 1 september kl. 15.30 invigde Peab byggstarten av 45 nya bostäder på Öster Mälarstrand i Västerås.

Det är nu dags för Peab Bostad att starta bygget av 45 moderna bostadsrättslägenheter i ett kvarter bestående av ett punkthus om 10 våningar och ett townhouse i 3 våningar kring en grönskande innergård. Allt från kvadratsmarta tvåor till etagelägenheter om 4 rum och kök med takterrass.

Peab Bostad, tillsammans med Västerås Stad och ett antal andra byggherrar utvecklar Öster Mälarstrand till en levande stadsdel med närhet till Mälaren inom promenadavstånd till centrala Västerås. Parkstråket är en del av detaljplan 4 på Öster Mälarstrand, som också kallas Parkstaden då det här kommer vara extra grönt och

– Många har visat intresse för våra nya bostäder i Brf Parkstråket, vilket vi tycker är väldigt roligt. Vi ser nu fram emot att se kvarteret växa fram, säger Anders Björner, regionchef Peab Bostad.


Slitstyrka Vi gör arbetskläder för företag som ställer höga krav på plaggens funktion, kvalitet och slitstyrka.

Durability at work since 1975


Annons-Svensk Byggtidning-Mondo-2019.indd 2

2020-10-12 12:07

Du förtjänar att bli hörd.

Gustav Vasa kyrka

Förstklassig ljudkvalitet för tal och musik d&b audiotechnik har på ett unikt sätt löst de akustiska problemen som oftast uppstår med traditionella pelarhögtalare. Ljudinstallationen i Gustav Vasa kyrka i Stockholm, utförd av SoundCop Consulting, vann den prestigefyllda utmärkelsen Mondo*dr Awards 2019 i kategorin ”House of Worship”. ”Vi har installerat d&b:s pelarhögtalare xC-Series i ett flertal kyrkor med fantastiskt bra resultat. I Gustav Vasa kyrka, som har en efterklangstid på hela 7,5 sekunder, var d&b xC-Series ett självklart val för att kunna få ordning på ljudet”, säger Jacob Julin på SoundCop Consulting. • xC-Series pelarhögtalare

Kontakta Arva Trading för mer information om referensinstallationer och installatörer.

Stockholm: tel. 08-470 58 10 Malmö: tel. 040-43 23 90 www.arva.se • info@arva.se


Vi gör det enkelt att revolutionera energibranschen Sveriges största grossist av förnybara energilösningar

PROFFS PÅ GLASSKADOR • SERVICEAVTAL

100%

KLART Hela vägen från måttagning till montering!

glaskedjan.se • info@glaskedjan.se • 010-494 09 90


Scanna QR koden och läs mer om Q&E

NYHET 2022! Quick & Easy byggsats är en prefabricerad hall som fungerar utmärkt för både industri och lantbruk, där du som kund själv gör montaget. För att underlätta har vi självklart förberett montaget åt dig.

Vill du veta mer? Kontakta oss på telefon 0511-79 18 40 eller läs mer om våra olika hallar på www.borga.se.

LIFESAVING

BY INTERACTION

Oavsett om du, dina nära och kära eller dina medarbetare befinner sig i skolan, på hotell, arbetsplatsen eller i andra offentliga miljöer skall de känna sig trygga. Vi ser till att du inte skall behöva tänka på alla eventuella dolda brandfaror som finns överallt omkring oss. Det är inte alltid lätt att hålla reda på vad du behöver för Livräddande branddetektor i just den miljö som du vill skydda. Därför vill vi gärna dela med oss av vår erfarenhet och hjälpa er, genom interaktion och utbyte av kunskaper så säkerställer vi tillsammans att din vardag kan fortsätta – precis som vanligt. www.consiliumbuildingsafety.com

S

QUICK & EASY - SMART BYGGSATS FÖR EGET MONTAGE

GGSAT BY


Nya Projekt

September 2022

204


Nya Projekt

September 2022

205

NORCONSULT UTREDER KULTURMILJÖVÄRDEN FÖR GULLMARSPLAN Norconsult har vunnit ett uppdrag kopplat till planprogrammet för Gullmarsplan i Stockholm. Uppdragsgivare är exploateringskontoret och Norconsult kommer göra en kulturmiljöutredning och konsekvensbedömning för området som varit Stockholms södra infart ända sedan medeltiden. Nu startar ett stort stadsutvecklingsprojekt för omvandling av Gullmarsplan. Syftet är att utveckla området till ett nav för södra Stockholm med nya bostäder, arbetsplatser, handel, service och mötesplatser som ger ett tryggt och levande stadsliv dygnet runt. – Genom detta landskap gick den historiskt tidigaste infarten till Stockholm söderifrån. Från landskapet söder om Årstaviken och kring dagens Gullmarsplan har man mött huvudstaden ända sedan medeltiden. Och nu är vi med i arbetet kring hur man kommer möta staden i framtiden, säger Emy Lanemo, teamchef för Kulturmiljö på Norconsult. Norconsults team inom kulturmiljö respektive landskap kommer tillsammans titta på vilka kulturhistoriska karaktärsdrag och värden som finns i området och hur dessa påverkar förutsättningarna i det kommande arbetet. I området finns exempelvis bebyggelse från 1940–50-talet, infrastruktur och trafiknoder från olika tider och av olika typ samt en hel del äldre bebyggelsemiljöer, till exempel Skanskvarn och Skansbacken. Dessutom sträcker sig Stockholmsåsen och Kolerakyrkogården genom området. Mot söder gränsar det mot riksintresset och världsarvet Skogskyrkogården, och i norr mot riksintresset Stockholms innerstad. – Det är ett spännande stadslandskap med många olika kulturmiljövärden som man måste ta hänsyn till. Vi kommer att ta fram en kulturmiljöutredning med karaktärsanalys. Sedan, när det finns ett första förslag för områdets utveckling, kommer vi att göra en konsekvensbedömning, säger Emy Lanemo. Lisa Sarban, bebyggelseantikvarie med lång erfarenhet från kulturmiljöer i Stockholms stad, leder uppdraget som i det här fallet inte vanns utifrån pris utan baserat på kompetens och hur väl de olika teamen förstod uppdraget. Emy Lanemo säger att det alltid är lite extra kul att vinna ett uppdrag baserat på kvalité. – Vi har arbetat med ett liknande projekt för Södertäljevägen i Liljeholmen tidigare och det ska bli jätteroligt att få fortsätta med samma typ av projekt, fortsätter hon. Det är alltid intressant att jobba i komplexa stadsbyggnadsprojekt där man får lösa svåra frågor tillsammans med landskapsarkitekterna som bidrar med sin syn på stadsbyggnad, säger Emy Lanemo.


Nya Projekt

September 2022

206

SNABBA RYCK VID ÅTERUPPBYGGNADEN AV POLARBRÖD

i butikshyllorna.

Natten till den 24 augusti 2020 började Polarbröds bageri i Älvsbyn att brinna och dagen efter var det bara aska kvar av anläggningen. Men redan morgonen efter kunde Polarbröds Koncern-vd Karin Bodin ge besked om att bageriet skulle byggas upp igen och ett febrilt arbete inleddes för att så snabbt som möjligt kunna återuppta produktionen. Nelab fick ansvaret för elinstallationerna och de valde Elektroskandia som leverantör av elmateriel till projektet.

Bland åtgärderna man vidtog var bland annat att investera och öka upp produktionen i anläggningen i Bredbyn, dit en del av personalen från Älvsbyn veckopendlade de 40 milen och därmed kunde fortsätta jobba. Dessutom tog man hjälp av andra producenter för att kunna hålla igång tillverkningen på en så hög nivå som möjligt.

Jonas Holmgren är fastighetschef och projektledare för Bygg & Anläggning på Polarbröd. – Branden började bakom en ugn i bageriet och då det var svårt att komma åt elden så blev det ett katastrofalt och snabbt förlopp. Brandlarmet gick igång och Räddningstjänsten var snabbt på plats men elden spred sig fort och gick inte att stoppa. Dagen efter branden återstod endast cirka 1 000 kvadratmeter av bageriets totala yta på 17 000 kvadratmeter, berättar Jonas Holmgren och fortsätter: – Polarbröd är en av Älvsbyns största arbetsgivare, med 150 anställda, och efter branden var givetvis oron för framtiden stor. Men klockan 9.00 dagen efter stod vår Koncern-vd Karin Bodin i byns slalombacke och kunde till allas lättnad berätta att anläggningen skulle byggas upp igen.

– Företagsledningen visade en enorm handlingskraft och vi diskuterade olika alternativa lösningar för hur vi skulle gå vidare med byggnationen. I mitten av september började vi skissa på en ny byggnad och satte oss med Norconsult och Hellströms Bygg för att gå igenom projektering och den kommande byggnationen. Vi kontaktade även leverantörer av maskiner och processutrustning för att höra hur snabbt de kunde leverera. Därefter började en tidsplan växa fram, säger Jonas Holmgren. TIDEN STÖRSTA UTMANINGEN

Det var tajt med tid då målsättningen var att ha första kakan i ugnen vecka 42 kommande år. I ett normalt projekt är detta bara projekteringstiden, men här fick man projektera och bygga parallellt för att klara tidsplanen. Första spadtaget togs i november, i januari började betongstommen monteras och i mars var stommen på plats. Det var en omfattande projektering, bland annat för att få fram all media till processutrustning, värme, kraft, styrning, avlopp, kyla m.m.

ENORM HANDLINGSKRAFT PROJEKTERATS UNDER BYGGNATION

Företaget påbörjade direkt ett febrilt arbete för att minimera skadorna och se hur man kunde fortsätta verksamheten tills en ny anläggning var klar. Det gällde ju också att inte tappa sin plats

Nelab fick uppdraget av Hellströms Bygg att utföra alla husinstallationer av kraft, belysning och datanät. Elarbetena för


Nya Projekt

September 2022

installation av bageriutrustningen utfördes av Polarbröds egen personal och specialistföretag från maskinleverantörerna. Thomas Larsson, projektledare på Nelab var ansvarig för bagerilinjen. – Vi började vårt arbete under våren 2021 och sen dess har de varit full fart. Det har projekterats under hela byggtiden och vi har fått ritningar löpande under arbetets gång. Vi visste inte om bristen på handlingar när vi tog jobbet så vi har fått utöka vår personalstyrka vartefter och har även hyrt in personal för att hinna med, säger Tomas Larsson och fortsätter: – Vi bestämde oss på ett tidigt stadie för att anlita Elektroskandia som huvudleverantör av elmateriel. Vi har ett långvarigt samarbete med dem, de är bra på att leverera i tid och vi har bra förtroende för deras säljare Jan Norberg, som alltid ställer upp. Det var inte minst viktigt nu då det råder materialbrist vilket gjorde att Jan ibland fick hitta alternativa produkter. SNABBA LEVERANSER

Förutom Jan Norberg var Mats Lundgren, teknisk innesäljare på Elektroskandia ansvarig för projektet. – Vi hade inte mycket att utgå ifrån från början utan fick ge ungefärligt kostnadsförslag, med priser per meter av till exempel kabelstegar. Norconsult började rita på projektet och när ritningarna var klara fick vi direkt beställning och då var det snabba ryck som gällde för oss, att leverera så snart det gick. Förutom kabel, kabelstegar, installationsmateriel och belysning var det även en hel del anskaffningsprodukter så som bland annat armaturer och byggcentraler, säger Mats Lundgren. BAGERI OCH LAGERFRYS

207

och arbetet har flutit på i en bra takt. Elektroskandia har kommit med en lastbil med leveranser minst en gång om dagen och det samarbetet har fungerat fint, kommenterar Mikael Carlsson, ledande montör under projektet på Nelab. ASPIRERANDE RÖKDETEKTORSYSTEM

Polarbröd hade ett godkänt brandskydd när branden inträffade. De har nu investerat i ett nytt heltäckande automatiskt brandlarm samt sprinklers, brandsektionering, detektering och smart släckning bakom ugnen samt material och isolering som minskar risken för brandspridning. ComDaTe, som ingår i Nelabkoncernen, ansvarade för installation av brandlarm i bageriet samt lagerfrysen. – Av Elektroskandia köpte vi in bland annat material från Securiton, bland annat linjära värmedetektorer ADW 535. Där traditionella detektorer når sina fysiska gränser kommer värmedetektorn SecuriSens ADW 535 till sin rätt. Den smarta värmedetektorn av linjetyp fungerar perfekt även under de svåraste förhållanden. Vi köpte även centralenheter av typen ASD 535. Det är ett aspirerande rökdetektorsystem som installerats i frysutrymmen, i dammiga miljöer i bagerilinjen och där det är högt i tak. Detta för att få så snabb detektering som möjligt via de samplingsrör som suger in luft från lokalen. De aspirerande systemen är anslutna till de nya brandlarmcentralerna, säger Jesper Fjellström, ComDaTe projektledare bageriet/lagerfrysprojektet. SAMVERKANSENTREPRENAD

Trots de tuffa oddsen lyckades man med projektet inom den angivna tiden och vecka 43 förra året kunde den första kakan gräddas i ugnen. Vecka 51 var sedan lagerfrysdelen klar och man kunde då börja producera i full takt.

I och med att det var ett stort projekt och ont om tid delade Nelab upp projektet i två delar, bageriet och lagerfrys. Bo-Erik Johansson, projektledare Nelab ansvarade för lagerfrys.

– Givetvis var tidspressen en utmaning, men det fungerade bra att få fram materiel och vi lyckades med alla deadlines, kommenterar Jan Norberg, utesäljare Elektroskandia.

– Från bagerilinjen går brödet vidare på ett transportband till lagerfrys, i en separat byggnad sammanbundna med en skywalk. Lagerfrysen består av pallettering, lagerfrys samt utlastning. Arbetet med lagerfrys påbörjades efter att man börjat med bagerilinjen. För bagerilinjen hade man en rambeskrivning att utgå ifrån men lagerfrys projekterades under arbetets gång. Vi fick ritningar hela tiden av Norconsult och det gällde då för oss att direkt beställa materiel av Elektroskandia, se till att få det levererat snabbast möjligt och därefter installera. För att hålla koll på allt hade vi regelbundna möten med projektören minst en gång i veckan. På hösten började det bli råvarubrist och en utmaning att få fram viss materiel, men då tog Jan Norberg tag i det och letade rätt på materiel. Så vi har fått leveranser i tid och kunna hålla vår tidplan, säger Bo-Erik Johansson.

– Vår nya anläggning är på 12 400 kvadratmeter med en hypereffektiv, automatiserad bagerilinje där vi kan baka 15 000 ton bröd per år i treskift. Vi är mycket nöjda med samarbetet med alla inblandade och att vi så snabbt kunde återuppta produktionen. Det har varit ett bra arbetsklimat mellan alla inblandade företag och en framgångsformel var också att vi körde projektet som en samverkansentreprenad. Utan detta hade det ej varit möjligt att genomföra projektet på så kort tid, avslutar Jonas Holmgren.

25 MONTÖRER

– Vi har varit 25 montörer som mest som jobbat på projektet. Den stora utmaningen har varit den extremt korta byggtiden. Dessutom var det många yrkesgrupper som skulle samsas och utföra sina respektive arbeten och ovanpå detta coronapandemin, som gjorde att man inte kunde vara där hur som helst utan fick planera arbetet. Men det har varit en bra stämning mellan alla


FRAMTIDEN INOM ENERGIEFFEKTIVT BYGGANDE Ett sandwichelement med innovativa isoleringsegenskaper

Bäst i klassen

λ=

W/(m.K)

(med hänsyn tagen till åldring enligt EN 14509)

certifierat av försäkringsbolag

SP Fire 105 Fasad brandtest

B-s1,d0 brandegenskaper (mycket begränsad rökutveckling) enligt EN 13501-1

Kingspan AB Kråketorpsgatan 10 C 431 53 Mölndal, Sweden t: +46 31-760 26 99 e: info@kingspan.se

Kontakta Oss:

Produktion nu möjlig i Finland


Brandgenomföringar för rör och kablar

VAR HAMNAR ERA KOSTNADER FÖR TRAFIKSKADOR? Enligt trafikskadelagen skall alla skador som orsakas av trafikförsäkringspliktiga fordon ersättas, även om fordonet är okänt. Trafikskadetjänst erbjuder den kompetens som fordras för att ni skall få ersättning för skador som orsakats både vid smitningsolyckor och då det skadevållande fordonet är känt. KONTAKTA OSS 08-646 70 40 www.trafikskadetjanst.se


Lillängsvägen 24 - 136 72 Vendelsö info@gwasfalt.se www.gwasfalt.se 08-447 31 30

DRÄNERING / GRUNDISOLERING I STOCKHOLMSREGIONEN - För friskare hus -


Skanska vill tacka alla underentreprenörer, leverantörer och vår kund Castellum för ett mycket gott samarbete. 7stjärnan kommer att bli väldigt fint! Vi bygger ett bättre samhälle.


Nya Projekt

September 2022

CEMBRIT OCH EGNELLALLARD LANSERAR NY MÖNSTERKOLLEKTION FÖR FASAD OCH INREDNING Under Stockholm Design Week 5-11 september lanserar materialtillverkaren Cembrit och designstudion EgnellAllard en ny mönsterkollektion som tänjer på gränserna för fasadoch inredningsarkitektur.

– Det började helt enkelt med att vi förälskade oss i fibercementskivornas materialuttryck och vi blev särskilt inspirerade av den nya fasadskivan Cembrit Patina Signature där mönster skapas genom att kombinera två ytstrukturer, berättar Helena Allard, inredningsdesigner och arkitekt på EgnellAllard.

Fyra specialdesignade mönsterserier, som kan kombineras på olika sätt, har tagits fram för Cembrit Patina Signature: 1. Abstract – organiskt rytmiskt mönster 2. Zig Zag – grafiskt skarpt mönster 3. Repeat – ornamentaliskt dekorativt upprepat mönster 4. Chevron – klassiskt stilrent fiskbensmönster som skapar riktning. – Cembrits fibercementskivor används vanligtvis inte inom inredning, men det är ett hårt, tåligt och vackert material som egentligen har många användningsområden. Cembrit Patina Signature erbjuder dessutom möjligheter att leka med olika strukturer och mönster. Vår kollektion skulle exempelvis passa på väggar som ska vara både dekorativa och tåliga, säger Helena Allard. – Det finns en trend i samhället där ute och inne, möbler, inredning och arkitektur smälter samman på ett nästan sömlöst sätt. Textila och ornamenterade mönster börjar synas allt oftare på fasaderna och intresset för individuella uttryck ökar. Den här kollektionen är ett resultat av detta och det är roligt att vi tillsammans med formstarka designbyrån EgnellAllard kan inspirera till nya spännande designmöjligheter för inredare och arkitekter , säger Anna Ranow, marknadsansvarig på Cembrit.

212


Nya Projekt

September 2022

213

Designduon EgnellAllard-Cembrit framför skivorna de designat för Cembrit. Helena Allard MSA och Johanna Egnell SIR/MSA. Mönstren heter ABSTRACT och ZIGZAG skivorna heter Cembrit Patina Signature. FOTO: BARA BILD


Nya Projekt

September 2022

138 HYRESLÄGENHETER I CENTRALA SKOGHALL TEXT: KIM HALL

Bostadsprojekten i Hammarö kommun, utanför Karlstad, avlöser varandra och nu uppför Boet Bostad 138 hyreslägenheter i Skoghalls centrum. Det blir ett helt nytt bostadskvarter, men närhet till både den värmländska skogen och älven. Det var för två år sedan som Boet Bostad köpte tomten på Rögrindsvägen, i närheten av Björkhagsgården i Skoghall. Innan plattan på marken kunde gjutas utfördes sprängning av berg på tomten. Vecka 38 beräknas stomresning påbörjas för att helst hinna bli färdig innan vintern kommer på allvar. Projektet omfattar två husbyggnader om sju våningsplan som är byggda mitt emot varandra och en trivsam innergård emellan. Storleken på lägenheterna är ettor om cirka 35 kvadratmeter, två rum och kök om cirka 46 kvadratmeter och tre rum och kök om 60 kvadratmeter. Varje lägenhet får balkong och på utegården kommer det att finnas en samlingslokal med stora skjutbara fönsterpartier som främjar social hållbarhet i den lummiga trädgården. Utöver planerade grönytor med sittbänkar på strategiska platser blir det även ett utegym. Miljöhus och parkeringsplats med ett antal laddstolpar och förberedande för fler laddstolpar anläggs också på fastigheten. – Tanken är att lägenheterna ska kännas rymliga och ljusa. Planlösningen är öppen mellan kök och vardagsrum och separata sovrum. Badrummen har tvättmaskin och torktumlare, säger Stefan Jansson, projektutvecklingschef på Boet Bostad.

214

Projektet byggs enligt Miljöbyggnad silver. Konstruktionen består av betongstomme, prefabricerade betonginnerväggar, bjälklag i plattbärlag och ytterväggar i form av utfackningsväggar. Fasaden består av träpanel där ena byggnaden får röd kulör och den andra blir grågrön i färgen. – För oss är detta ett kanonkul projekt. Vi har ständig dialog med beställaren och våra underleverantörer, säger Martin Frohm, arbetschef på Consto som innehar totalentreprenaden. Consto och Boet Bostad har även samarbetat tidigare i andra projekt och var tidiga med att genomföra alla leverantörbeställningar innan byggprocessen påbörjades. Underleverantörer inom el, VS och ventilation är redan igång och man kommer att installera bergvärmepump vilket gör att uppvärmningen kommer i drift i tidigt stadium. Takstomme monteras kring jul och det blir duk på taket. – Ambitionen är att bygga bostäder som är både miljömässigt hållbart och kostnadseffektiva, tillägger Stefan Jansson. Byggprocessen av de 138 hyreslägenheterna fördelade i två huskroppar om sju våningsplan i centrala Skoghall har påbörjats och bostäderna beräknas vara inflyttningsklara årsskiftet 2024-2025.

FAKTA Flerbostadshus i Hammarö Tidplan: maj 2022 – mars 2024 Byggherre: Boet Bostad AB Totalentreprenör: Consto AB Arkitekt: Klara arkitekter AB Kostnad: cirka 140 Mkr


Nya Projekt

September 2022

AMHULT 2 FORTSÄTTER BYGGA PÅ DEN GAMLA FLYGPLATSEN TEXT: GÖSTA LÖFSTRÖM

Det gamla flygplatsområdet i Torslanda på Hisingen fortsätter att bebyggas. I år har 80 nya hyresrätter i två byggkroppar byggstartats i kvarteret Spitfire i Amhult Centrum för inflyttning etappvis från våren 2023. Det är fastighetsbolaget Amhult 2 AB som uppför de 80 hyreslägenheterna, varav fem radhuslägenheter med egen ingång i direkt anslutning till byggkropparna. Mellan byggnaderna anläggs en inbjudande innergård. De båda byggnaderna har varierande höjd från en till fyra våningar. Samtliga lägenheter har uteplats eller balkong och radhuslägenheterna får två uteplatser, en vid entrén och en större som nås via vardagsrummet. Lägenheterna varierar från små yteffektiva ettor till fyror. Radhuslägenheterna omfattar fem rum. De ligger centralt i Amhult nära handel och kommunikationer. Husen får fasader i tegel och puts i varierande samspel. – Det blir hög standard i lägenheterna med parkett och alla maskiner, målade vita väggar och mycket inredning i färgskalan svart, vitt, grått. Få lägenheter blir likadana. De flesta blir unika med varierande golvyta även om antalet rum är samma, säger Emilie Loft, VD i Amhult 2 AB, som tidigare uppfört närmare 250 lägenheter i Amhult. Hela grunden är pålad och vissa delar får platsgjuten källare medan andra delar bygger på pålad platta i marknivå. I källare blir det cykelparkering och lägenhetsförråd. TAKVINKLAR OCH LEVERANSTIDER

För BRA Teknik AB, som är huvudkonstruktör i projektet, är utmaningen främst takkonstruktionen och därtill i vissa fall långa leveranstider på material, till exempel stål, till följd av pandemin

215

och kriget i Ukraina. – Bygget i sig är ganska standard, men mycket av utmaningen för oss ligger i takkonstruktionen med många vinklar och vrår. Vi har försökt skynda på projekteringen för att skapa tid för leveranser, säger Alexander Strand, konstruktör hos Billström Riemer Andersson Teknik AB. Byggnaderna i kvarteret Spitfire Amhult Centrum är benämnda S och T och förbereds för kommande anslutning till ett kvarter H. Amhult 2 AB är ett företag vars verksamhet i första hand är att bygga och förvalta byggprojekt i Amhult Centrum etapp II. Därefter ska företaget successivt förvärva och utveckla nya byggnadsprojekt i närområdet där synergivinster kan göras med befintlig verksamhet. Just nu inväntar företaget en ändring i detaljplanen för att kunna påbörja fortsatt bostadsbyggande i bland annat kvarteret Herkules, som blir företagets tionde projekt i Amhult Centrum. EXPANSIVT BOSTADSOMRÅDE

Amhult vid före detta Torslanda flygplats på Hisingen beskrivs som en av Göteborgs mest expansiva stadsdelar för bostadsbebyggelse. Flygplatsen lades ner 1977 då Landvetter flygplats öster om Göteborg stod klar. Beslut om att utveckla Amhult till bostadsområde togs 2001. 2004 började området bebyggas. Det ska bli ett modernt boendeområde med handel i blandad stadsbebyggelse, ett komplett samhälle med egen identitet, god funktion och höga trivselvärden.

FAKTA Byggherre: Amhult 2 AB Totalentreprenör: Veidekke Entreprenad AB Arkitekt: Smideman Arkitekter Konstruktör: Billström, Riemer Andersson (BRA) Teknik AB Byggtid: februari 2022 – juli 2024 Kostnad 135 MSEK


VI ÄR VÅRA PROJEKT %<

g5(1,1* ()

b67$5 *0 *

(1

MEDLEMSFÖRETAG

Vi levererar och installerar vitvaror, köksinredningar och tvättstugor. Sedan 70-talet har vi på KöksCentrum hjälpt nöjda bygg- och fastighetsföretag i hela södra Sverige. Låt oss hjälpa er! För offert och referenser kontakta någon av våra kunniga byggsäljare här nedan. SKÅNE & HALLAND Michael Ellerstrand Tel: 0763-90 17 95 michael.ellerstrand@elon.se

SMÅLAND Tommy Leifsson Tel: 0733-695865 tommy.leifsson@elon.se

Robert Sjölander Tel: 0737-01 91 74 robert.sjolander@elon.se

www.kokscentrum.com


Europas modernaste listmåleri finns i Leksand! Standardprofil • Specialprofiler Allmogelister • Egen design 0247-125 00, 127 40 | sebe@une.se | www.uneprodukter.se

färgsystem med brandskydd TEknos FR FACADE + NORDICA-serien brandskyddar din husfasad •

Teknos FR Facade uppnår B-s1,d0, SP Fire 105 och systemet har verifierad bruksklass EXT enligt EN 16755.

Systemet innefattar TEKNOSAFE 2407-00 + NORDICA EKO 3330-03 + slutstrykning med Teknos husfärger i NORDICA-serien, finns i tre glanser; matt, halvmatt och blank.

NORDICA CLASSIC är Svanenmärkt.

NORDICA Husfärger

We make wood last longer


RSSE

RSSE RSSE RSSE

RSSE Roadside Safety Engineering AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning

RSSERoadside Roadside Safety Engineering AB RSSE Safety Engineering AB 08-753 46 01 Engineering www.rsse.se info@rsse.se RSSE Roadside Safety AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning 08-753 46 01 www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Din partner för säkrare väg

www.rsse.se info@rsse.se www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Några av åra leverantörer Dinpartner partner för säkrareväg väg Din för säkrare Din partner för säkrare väg Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer

Några av våra leverantörer:

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Tillfälliga krockdämpare typ Walt

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Flyttbart barriärsystem Road Permanenta Krockdämpare typ TAUZipper™ och TAU Tube Tillfälliga krockdämpare typ Walt Permanenta Krockdämpare typkrockdämpare TAU och TAUtyp Tube Barriäröppningar Tillfälliga Walt Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Tillfälliga krockdämpare typ Walt Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Barriäröppningar

Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut

Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/

Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/

Väg- och broräcken

Väg- ochHögkapacitetsräcken broräcken Väg- och broräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm Högkapacitetsräcken Väg- och broräcken Högkapacitetsräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm HögkapacitetsräckenVägräcken med integrerad bullerskärm Vägräcken med integrerad bullerskärm

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby


Fossilfri produktion av ballast! Leverantören för den miljömedvetna kunden i sydöstra Sverige.

0480-388 80 I info@nybrogrus.se I www.nybrogrus.se

Störst på Socklar i Alu/RF-stål Metal Line 90 Tyst Den nya generationens sockellist som absorberar ljud. En stilrent designad produkt, med funktioner utöver det vanliga.

www.olivesverige.se


Nya Projekt

September 2022

MAC STOPA TAR PLATS Forbos Flooring har genom åren samarbetat med olika designers i konceptet Created by. Denna Created by-kollektion är skapad av den prisbelönta arkitekten och designer, Mac Stopa. Stopa, med gedigen erfarenhet av inredning och design, inspireras av synergi mellan struktur och textur i klassiska inredningsmaterial som trä, metall och läder. Kollektionen, Created by Mac Stopa, bygger på idén om modularitet och om att organisera utrymmet runt oss på ett arkitektoniskt sätt. Den bygger också på hans erfarenheter, observationer och fascination inom olika designområden. Genom en unik högupplöst tryckteknik har idéer och mönster visualiserats på Forbo Floorings textila golv Flotex samt på vinylgolvet Eternal. Detta visualiseras genom repetitiva geometriska former som hexagoner, trapezoider eller flätade strukturer. KORT CITAT - MAC STOPA

”Jag gillar att experimentera. Att observera naturens skönhet och de fysiska fenomen som omger oss”, säger Mac Stopa. Han grundade Massive Design - ett arkitektoniskt designföretag som specialiserat sig på företagsinteriörer. Hans arbete sträcker sig över arkitektur, inredning, industridesign, konst, grafisk design och mode. LÄNGRE CITAT - MAC STOPA

”I denna kollektion finns ett återkommande tema baserat på varierande färger. I naturen är detta förknippat med brytning och absorption av ljusreflektioner, vilket ger dimension och subtilitet till varje mönster. Dessa mönster skapar en spännande fusion av klassisk form och 2000-talets teknik”, beskriver Mac Stopa. Forbo Flooring använder unik digital tryckteknik där mönster produceras i hög fotografisk upplösning på produkterna Flotex och Eternal. Flotex är ett slitstarkt och halksäkert textilt golv med akustiska egenskaper som dessutom är smidigt att sköta. Eternal är ett slitstarkt vinylgolv som tål påfrestningar och erbjuder en bred variation mönster. CITAT - NORDISK MARKNADSCHEF, JOSEFIN LARSSON

“Mac Stopa-kollektionen utlovar härliga mönsterkombinationer. Dessutom, producerar vi våra produkter på ett sätt som tillåter flexibla beställningsmått och korta ledtider”, säger Forbo Floorings nordiska Marknadschef, Josefin Larsson OM TEXTILGOLVET FLOTEX

Flotex är ett bekvämt, slitstarkt och halksäkert textilt golv, med akustiska egenskaper som är smidigt att sköta. OM VINYLGOLVET ETERNAL

Eternal är ett slitstarkt heterogent vinylgolv som tål påfrestningar och erbjuder många mönster.

220


Nya Projekt

September 2022

221


Nya Projekt

September 2022

222

säger Max Jensen, projektledare på Junehem AB. Gråvattnet återvinns från handfat och duschar för att användas till att spola toaletterna. Vi testar detta först, med möjlighet att utvidga till fler vattenslag. Vattnet som vi har koncentrerat oss på räcker dock till toaletterna. Systemet implementeras i husen och är i full drift direkt vid inflyttning. I övrigt följer man byggvarubedömningen och dokumenterar allt material som byggs in i husen. Samtliga hus har solceller på taken som ska räcka till driften. Överskottet säljs på energimarknaden. De delvis nergrävda carportarna får sedumtak för att smälta in i skogsmiljön.

SÖRSJÖN HAR NATUREN OCH MÄNNISKAN I CENTRUM

– Vi satsar mycket på utemiljön och bevarar så mycket som möjligt av skogsmiljön genom att satsa på det som redan finns och istället för att anlägga fina gräsmattor slå de befintliga ängarna två gånger per år och vi satsar även på naturliga gångstigar som slingar sig i området, berättar, Max Jensen.

TEXT: MARIE LOUISE AARÖE

GEDIGNA HYRESRÄTTER

Det nya bostadsområdet Sörsjön ligger söder om Jönköping i Taberg. Det kommunala bostadsbolaget Junehem AB bygger 11 hus med sammanlagt 144 hyresrätter i ett vackert skogsområde med möjlighet till friluftsliv in på knuten.

I juli 202 fick Wästbygg Entreprenad AB uppdraget som totalentreprenör genom en LOU-upphandling. Den första etappen består av fem huskroppar med 63 lägenheter och den andra etappen av sex huskroppar med 81 lägenheter. Hyresrätterna håller hög kvalitet både utvändigt och invändigt med HTH-kök, kakel, klinker, parkett samt inglasade balkonger.

Området byggs i etapper med 63 lägenheter i den första. Två av husen står klara och hade inflyttning i mars 2022. Samtliga hus ska vara färdiga under 2024. – Junehem skapades 2019 av fem mindre kommunala bostadsbolag från kransorterna runt Jönköping och Huskvarna. Uppdraget är fortfarande att verka utanför de centrala delarna av Jönköping, berättar Eric Engelbrektsson, VD för Junehem AB. Sörsjön är en expansiv del av Jönköping och ett spännande område som vi har etablerat oss i och som utvecklas mycket beroende på närheten till det stora logistikområdet med aktörer som Ikea, Schenker, El giganten osv, vilket innebär att arbetsmarknaden har vuxit i området och då också efterfrågan på bostäder. SKOGEN PRÄGLAR HUSEN

Husen ligger vackert i en tallskog som har varit i kommunens ägo och planerad för byggnation under flera år. I anslutning till området finns rekreation med både bad och gym vid Lilla Åsasjön. Vandringsleder, och möjlighet till att cykla mountainbike samt skidåkning vintertid. Husen byggs samtidigt i olika faser och beräknas att stå klara under 2024. Samtliga 144 lägenheter får återvinning av gråvatten. – Att vi bygger i skogsmiljö har präglat projektet genom fina träfasader och utemiljöer för att skapa känslan av att bo i naturen. Förutom närheten till många arbetsplatser ligger sedan tidigare villor i området. Det unika med detta projekt är dock gråvattenåtervinningen som aldrig tidigare har gjorts i Sverige i denna skala, berättar Eric Engelbrektsson. FRAMTIDENS VATTENÅTERVINNING

– Vår satsning ger känslan att ta hand om naturen och miljön,

– Vi började att gräva för grunden 2020 och själva byggentreprenaden etablerade sig vid årsskiftet 2020/2021, berättar Simon Claesson, projektchef, Wästbygg Entreprenad. Området blir mycket fint, det känns som man lyfter huskropparna in mitt i naturen. Husen består till stor del av platsgjuten betongstomme med vissa komplement i prefab som loftgångar, balkonger och de invändiga trapporna. Plattbjälklaget på fem centimeter gjutes på plats. Hushöjderna varierar lite mellan tre till fem våningar. IN I FRAMTIDEN

– Miljötänket går igen även i fasaderna som är i termo wood, värmebehandlad furu, och därmed i princip underhållsfria. Utmaningen i projektet är logistiken då vi bygger fyra hus samtidigt i olika steg, säger Simon Claesson. Utemiljön blir fin, som ett litet samhälle i sig med ängar, grönytor, odlingslotter och växthus för den odlingsintresserade och en lekplats i mitten. Förutom gråvattenåtervinningen, som är en relativ enkel anläggning som ger mycket tillbaka, återvinns även dagvattnet som förs till tankar, renas och kan användas för cykel- och hundtvätt som finns utanför varje ingång samt även till odlingarna.

FAKTA Tidsplan: 2020-2024 Byggherre: Junehem AB Totalentreprenör: Wästbygg Entreprenad AB Arkitekt: BSV Arkitekter & Ingenjörer AB Detaljprojektering Tyréns AB


Nya Projekt

September 2022

BERGSKRISTALLEN BIDRAR TILL HISINGENS UTVECKLING

223

gatan och putsade fasader inåt skogen. Alla i olika kulörer både när det gäller teglet och putsen.

TEXT: MARIE LOUISE AARÖE

En storsatsning sker utmed Långströmsallén på Hisingen i Göteborg. Sammanlagt är det sju hus och två parkeringshus som byggs. Tuve Bygg AB är totalentreprenör för två av fastigheterna varav den ena, Bergsfallet, nästan är färdigställt och Bergskristallen på gång med stommen. Sammanlagt planerar byggherren Balder Projektering för 650 nya lägenheter utmed allén. Långströmsallén ligger på centrala Hisingen attraktivt mellan många stora Göteborgsföretag. Gatan har genomgått stora förändringar där vägen har flyttats för att ge plats åt de nya byggnaderna och tvärs över gatan sker renoveringar av de befintliga lägenheterna. – Vi är på tredje våningen med stomresningen av Bergskristallen, berättar Thomas Nygårds, platschef på Tuve Bygg AB. De två första delarna kommer att bli på fyra våningar och den tredje delen på sju våningar. Själva stommen, som består av plattbärlag, utfackningsväggar och skalväggar samt stålpelare, kommer vi att hålla på och bygga fram till augusti i år. KOLL PÅ LÄGET FRÅN AX TILL LIMPA

– Vi kom in i projektet genom vår arbetschef och vice VD som ville bredda vår kundportföljd och kom då i kontakt med Balder. Det var en konkurrensutsatt upphandling där vi lyckades få tilldelningen. En avgörande faktor är vårt sätt att arbeta, där vi arbetar enligt Tuve Byggs egna VLS (verksamhetsledningssystem), vilken skapar mycket god ordning och reda genom att på ett systematiskt sätt ha koll på dokumentation, driva projektering och produktion från början till slut. Vi har kontinuerliga egenkontroller och en bra dialog med underleverantörer och leverantörer. Alla ska känna sig trygga, säger Thomas Nygårds. Samtliga sju hus utmed Långströmsallén har tegelfasader utmed

Även om husen är likartade ska de upplevas som olika för att ge ett levande och spännande uttryck. Baksidan av byggnaderna vetter mot ett skogbeklätt berg som bidrar till en trevlig utsikt åt det hållet. Bergskristallen består av 88 hyresrätter varav åtta är BMSS boende, boende med särskilt stöd. Lägenheterna är från ett rum och kök upp till fyra rum och kök och håller genomgående en hög standard med stora fönster för att ge ett ordentligt ljusinsläpp och fina balkonger eller uteplatser både mot gatan i väster och skogen i öster. OLIKA UTMANINGAR

– Vi arbetar efter miljöbyggnad Silver och uppvärmningen kommer att ske genom bergvärme och solceller på taket. Utmaningen i projektet är hänsyn till tredje man då det sker inflyttning i grannhuset precis före semestern. En annan utmaning är de fruktansvärt stora prishöjningar som har skett på material. Det har varit dramatiska höjningar och vi avsätter en stor del av tiden för att säkerställa leveranser för att kunna få materialet i rätt tid, berättar Thomas Nygårds. Platsen där den nya gatan går bestod tidigare av parkeringsplatser. De är nu borta och istället har många cykelställ levererats. Ett parkeringshus har precis påbörjats i ena änden av gatan. Målsättningen är att uppmuntra till att antingen cykla eller utnyttja kollektivtrafiken då Långströmsallén ligger nära flera av stadens knutpunkter och bara två minuter till en förskola.

FAKTA Byggherre: Balder Projektutveckling AB Totalentreprenör Tuve Bygg AB Arkitekt: Radar Arkitektur & Planering AB


Nya Projekt

September 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

OPTIMERA LASTNING & TRANSPORT Med Trimble Smart Haul TOTAL TONNES MOVED

TPH

1026.3

412.1

CYCLES

19 AVERAGE CYCLE TIME

8:32s

LINEUP TIME

1:01 Se lastplats, transportsträcka och tippställe i realtid. Få noggrann och detaljerad data helt automatiskt. Identifiera flaskhalsar som påverkar produktionen. Kontakta oss för mer information! Läs mer på trimble.com/loadhaul

SITECH SVERIGE AB ®

010 - 456 80 00 info@sitech-Sverige.com www.sitechsverige.com

YOUR TECHNOLOGY PROVIDER


DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SONIC GEO DRILLS

Sonic Geo Drills borrningar resulterar Geo Drills borrningar resulterar iSonic ostörda borrkärnor och jordprover. i ostörda borrkärnor och jordprover.

SONIC GEO DRILLS TEKNIK ger ger borrkärnor borrkärnor för för analys analys

Sonic Geo Drill har en unik kompetens och borrteknik för att snabbt och kostnadseffektivt ta upp bra Sonic Geo Drill har en unik kompetens och borrteknik för att snabbt och kostnadseffektivt ta upp bra borrkärnor för exakt geoanalys. Det handlar bland annat om sökandet efter mineraler för framtida borrkärnor för exakt geoanalys. Det handlar bland annat om sökandet efter mineraler för framtida utvinning i mark och slagghögar men också om upptäckt av föroreningar i jord. utvinning i mark och slagghögar men också om upptäckt av föroreningar i jord. – VI ERBJUDER EN borrteknik där vi – VI ERBJUDER EN borrteknik där vi med effektiv och bandförsedd borrutrustmed effektiv och bandförsedd borrutrustning snabbt tar upp ostörda borrkärnor ning snabbt tar upp ostörda borrkärnor och jordprover till markytan för exakt och och jordprover till markytan för exakt och kvalitativ geoanalys. Vi tar upp jordkärnor kvalitativ geoanalys. Vi tar upp jordkärnor i lösa formationer och kan visa en peri lösa formationer och kan visa en perfekt jordlagerföljd, där man kan mängdfekt jordlagerföljd, där man kan mängdberäkna intressanta metaller. Det säger Klas beräkna intressanta metaller. Det säger Klas Samuelsson, ägare av Sonic Geo Drill, ett Samuelsson, ägare av Sonic Geo Drill, ett biföretag till Bredareds Brunnsborrning. biföretag till Bredareds Brunnsborrning. – Vi utför provtagningar för beräkning – Vi utför provtagningar för beräkning av naturgrustäkter, innehållet i slagghögar av naturgrustäkter, innehållet i slagghögar och volymer kring metaller att utvinna och och volymer kring metaller att utvinna och jag ser en stor potential i beräkningar av jag ser en stor potential i beräkningar av innehållet i anrikningsdammar. innehållet i anrikningsdammar. Borrmetoden bygger på vibrationer och Borrmetoden bygger på vibrationer och rotation, vilket ger ostörda jord- och markrotation, vilket ger ostörda jord- och markprover upp till markytan. Verksamheten prover upp till markytan. Verksamheten vänder sig främst till gruvindustrin och vänder sig främst till gruvindustrin och till konsulter för kommuner, regioner och till konsulter för kommuner, regioner och Trafikverket. Trafikverket. Metoden Sonic är både snabbare och mer Metoden Sonic är både snabbare och mer kostnadseffektiv än traditionell borrning. kostnadseffektiv än traditionell borrning.

– I varje prov vi tar får du en detaljerad – I varje prov vi tar får du en detaljerad överblick över hur jorden/slagghögen ser överblick över hur jorden/slagghögen ser ut just där och kan snabbt se om det är värt ut just där och kan snabbt se om det är värt att undersöka platsen vidare. Med oss på att undersöka platsen vidare. Med oss på arbetsplatsen hinner du få många svar på arbetsplatsen hinner du få många svar på en dag, säger Klas Samuelsson. en dag, säger Klas Samuelsson. Utöver mineralborrning för exempelvis Utöver mineralborrning för exempelvis gruvföretag utförs med samma metoder också gruvföretag utförs med samma metoder också borrning för miljö- och markanalys, exempelborrning för miljö- och markanalys, exempelvis kring Pfos, Pfas, klorerade lösningsmedel vis kring Pfos, Pfas, klorerade lösningsmedel och oljebaserade föroreningar. och oljebaserade föroreningar. Vid varje projekt tas ett flertal prover på Vid varje projekt tas ett flertal prover på olika ställen i det aktuella området. Det ger olika ställen i det aktuella området. Det ger tydliga svar och det är en idealisk metod för tydliga svar och det är en idealisk metod för att till exempel sätta miljöbrunnar, filterbrunatt till exempel sätta miljöbrunnar, filterbrunnar och provtagningsutrustning. nar och provtagningsutrustning. Sonic Geo Drill arbetar också med entreSonic Geo Drill arbetar också med entreprenad och grundförstärkning. I entreprenadprenad och grundförstärkning. I entreprenaddelen utnyttjas den unika borrtekniken som delen utnyttjas den unika borrtekniken som ett alternativ till traditionell pålning och ett alternativ till traditionell pålning och grundförstärkning. grundförstärkning. Borrning för djupjordvärme utförs med Borrning för djupjordvärme utförs med RotoSonic som borrmetod där man borrar RotoSonic som borrmetod där man borrar

tills det tar stopp, oftast mot berg, varefter en tills det tar stopp, oftast mot berg, varefter en kollektor installeras och blir kvar i marken kollektor installeras och blir kvar i marken sedan borrören dragits upp. Borrningen sedan borrören dragits upp. Borrningen utförs utan spolmedium eller vid behov med utförs utan spolmedium eller vid behov med vatten utan tillsatser. vatten utan tillsatser. Bättre borrning på kortare tid är mottot Bättre borrning på kortare tid är mottot och borrningen utförs med WellDrill 3050 och borrningen utförs med WellDrill 3050 CRS och metoden RotoSonic. Maskinen är CRS och metoden RotoSonic. Maskinen är fjärrstyrd och mycket smidig att arbeta med. fjärrstyrd och mycket smidig att arbeta med. Sonic Geo Drill startades 2009 som ett Sonic Geo Drill startades 2009 som ett biföretag till Bredareds Brunnsborrning, biföretag till Bredareds Brunnsborrning, ett företag som sedan 1952 och nu i tredje ett företag som sedan 1952 och nu i tredje generation utför brunnsborrning och generation utför brunnsborrning och arbete inom bergvärme- och vatteninstallaarbete inom bergvärme- och vatteninstallationer samt service av vattenfilter och stentioner samt service av vattenfilter och stenspräckning. spräckning.

www.sonicgeodrill.com www.sonicgeodrill.com NORDISKA PROJEKT NORDISKA PROJEKT www.nordiskaprojekt.se www.nordiskaprojekt.se

29 29


effectreklam.se

en Smartare

Golvlösning » Installationsgolv » ljudgolv » Ventilationsgolv » Golvvärmesystem

giha.se


BLASTING SERVICES FOR NORDIC CONDITIONS

FORCIT EXPLOSIVES levererar sprängmedel till alla applikationer inom branschen såsom gruvor, täkter, tunnlar och övrig entreprenad. Vårt omfattande produktsortiment består av välkända produkter som är utvecklade speciellt för Nordiska förhållanden.

Läs mer om vår service >> FORCIT.SE


Nya Projekt

September 2022

228


Nya Projekt

September 2022

229

ABK BYGGSTARTAR ÖSTERMALMS PARK – 20 HYRESRÄTTER OCH PARKERINGSHUS I ETAPP 1 I augusti sattes spaden i marken för byggetapp 1 av Östermalms Park i centrala Kristianstad. Det gamla sjukhusområdet mitt i Kristianstad har påbörjat sin omvandling till ett modernt och levande bostadsområde med omkring 300 lägenheter, en 4 000 kvadratmeter stor park samt ett parkeringshus med plats för 210 bilar. I maj 2024 förväntas etapp 1 stå klar. – Det är roligt att vi nu drar igång med denna storsatsning på stadskärnan, säger Henrik Strand, vd på ABK. Vi vill bygga attraktiva bostäder med en god miljöprofil och bidra till en långsiktigt hållbar stadsutveckling. Samtidigt är det speciella tider med ett osäkert ekonomiskt läge, bland annat med ökade bygg- och energikostnader. Vi följer utvecklingen noga, och vår förhoppning är att vi ska kunna bygga Östermalms Park som planerat. OM HUSET OCH PARKERINGSHUSET

Huset kommer att innehålla ettor, tvåor och treor på mellan 35 och 77 kvadratmeter och alla lägenheter kommer att ha balkong. På bottenplan kommer det finnas ett större cykelförråd samt infart till parkeringshuset och på taket kommer solceller monteras för miljövänlig elproduktion. Parkeringshuset kommer ha plats för cirka 210 bilar och vara tillgängligt för boende på det nya området. KOMMANDE ETAPPER

I kommande etapper blir det bostadshus med omkring 180-190 stycken lägenheter, en engelsk park, lekplats samt öppen dagvattenhantering. Gamla skyddsrum ersätts med nya och lokal för bland annat caféverksamhet förbereds. 2029 planeras den nya stadsdelen vara klar och kommer då även inhysa ett höghus med bostadsrätter, då ABK:s styrelse beslutat att sälja byggrätt motsvarande 70 lägenheter till HSB Skåne. – I och med detta kommer området att få en varierad bebyggelse med olika upplåtelseformer, säger ABK:s ordförande Christer Nilsson. Detta har varit en viktig del i ABK:s styrelses tankar kring utvecklingen av Östermalms Park. Entreprenör i byggprojektet är Skanska.


Nya Projekt

September 2022

RINKEBY NYA VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE INVIGT Det var stor uppslutning och härlig stämning när det nya vård- och omsorgsboendet i Rinkeby invigdes med pompa och ståt med hjälp av bland andra Erik Slottner, äldreborgarråd i Stockholms stad. -Det är otroligt glädjande att få vara med och inviga Rinkeby vård- och omsorgsboende. För två år sedan tog vi första spadtaget och nu står vi med ett färdigt boende med hög kvalitet i Rinkeby. Det är ett välkommet inslag med genomtänkt arkitektur som tar in det mångkulturella perspektivet och som även kommer att innehålla en mötesplats för stadsdelens alla äldre. Huset har många öppna ytor med stora balkonger och en fantastisk utemiljö, säger Erik Slottner (KD) äldre- och trygghetsborgarråd. Mitt i centrala Rinkeby har Micasa Fastigheter byggt ett nytt modernt vård- och omsorgsboende på uppdrag av Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. Bygget startade hösten 2020 och idag den 6 september bjöd bolaget in till en ceremoni med obligatorisk bandklippning. – Jag är väldigt stolt över att få medverka på den här invigningen som är något av en milstolpe för Micasa Fastigheter. Det är det första av sju planerade vård- och omsorgsboenden som bolaget ska bygga inom tio år på uppdrag av Stockholms stad, sa Michaela Hollis, styrelseordförande Micasa. Boendet lever upp till Micasas ambitioner att bygga och förvalta trygga, trivsamma och hållbara bostäder för stadens medborgare som är 65 år eller äldre.

230

I det nya huset med gul tegelfasad och stora vackra fönstervalv flyttar stadsdelens omsorgsverksamhet in under hösten. Fastigheten ligger centralt i Rinkeby i hörnet Hjulstavägen och Rinkeby allé, granne med polishuset. – Vi är många som ska känna sig stolta då den här fastigheten har skett i nära samarbete och i samverkan med vår beställare, stadsdelen, och våra utförare NCC. Vi har byggt huset med öppenhet och respekt för allas roller och kompetens, sa Karl Frisell, chef Nyproduktion Micasa Fastigheter. Det har länge efterfrågats fler attraktiva, tillgängliga och funktionsmässiga bostäder för äldre i Rinkeby. De gemensamma ytorna på avdelningen i form av kök och vardagsrum ligger så att alla hyresgäster lätt når dessa från sina enskilda lägenheter. Micasas ambition har varit att bygga den mest moderna och långsiktigt hållbara fastigheten för drift och vårdverksamhet. Projektet har även ingått i Rättvist byggande, som är en arbetsmodell för byggherrar i samverkan för sund konkurrens och brottsfria byggen med justa villkor för seriösa entreprenörer i alla led. – Att vi kan inviga ett helt nytt vård- och omsorgsboende idag är ett lyft för äldreomsorgen i Rinkeby-Kista. Ett äldreboende idag ser väldigt annorlunda ut från vad det gjorde förr och det är glädjande att Rinkebyborna nu får ta del av denna utveckling. I och med det valfrihetssystem vi har i Stockholm hoppas jag att äldre även utanför Järva kommer att sig till detta nya och moderna boende, sa Michaela Hollis.

BRA TEKNIK Konstruktörer för Kv Spitfire - Amhult Kontakta Alexander Strand om du vill veta mer om oss eller besök oss på bragroup.se/tjanster/bra-teknik/ alexander.strand@bragroup.se


Miljöanpassat lim för proffs med pressat schema Tid är alltid en viktig faktor när professionella användare väljer kemprodukter. S-Bond 2K från VEIDEC är ett miljöanpassat problemlösarlim som ger dig full kontroll över ditt arbete.

VEIDEC S-Bond 2K – – – –

limmar snabbt är genomhärdat efter 60 min har mycket hög hållfasthet fungerar praktiskt taget på alla material – innehåller inga isocyanater eller lösningsmedel – Vi ville ta fram ett verktyg som gör att proffsanvändare kan lösa arbetsuppgifter som är helt klara och genomhärdade inom 60 minuter. S-Bond 2K är ett tvåkomponentslim som ger utmärkta resultat. Vi ser att våra kunder får kraftigt minskade ställtider, snabbare igångkörning och färre reklamationer. De kan jobba effektivare och sparar pengar, säger Hans Pettersson, produktchef på VEIDEC.

Jobbar du i en kall och torr miljö? Det innebär problem om du använder vissa enkomponentslim, eftersom härdningen tar lång tid eller avstannar helt. Med S-Bond 2K får du ett säkert och kontrollerat resultat, oberoende av temperatur (över 5° C) och luftfuktighet. Limmet genomhärdar på en timme, oavsett ytans storlek eller fogens bredd. – Allt fler företag och konsumenter förväntar sig att kemprodukter är säkra för användaren och inte skadar miljön. S-Bond 2K lever upp till de högt ställda kraven i Green World-märkningen. Det uppfyller också kriterierna och är listad i Svanens husproduktportal och i BASTA, säger Hans Pettersson.

Faktaw S-Bond 2K

Fakta Green World

Tvåkomponents SMP-baserat lim för inom- och utomhusbruk. Uppfyller kriterierna i Svanens husproduktportal, BASTA samt Green World. l Snabb uppbyggnad av styrka. Helt genomhärdad efter 60 minuter. l Draghållfasthet 22kg/cm2 och skjuvhållfasthet 14kg/cm2. l Ger fogar som klarar vibrationer, slag, stötar, temperaturskift ningar och andra mekaniska påfrestningar.

l

l l

Green World-symbolen visar att produkten är fri från miljöfaroklassning och inte riskerar att skada användarens hälsan. l Green World-produkter kan användas utan skyddsutrustning.

Kontakta oss på 046-23 89 00, info@VEIDEC.se eller www.VEIDEC.se


Nya Projekt

September 2022

DELNINGSEKONOMI, ARBETSGIVARATTRAKTIVITET OCH LÄGE AVGÖRANDE NÄR HYRESGÄSTER VÄLJER FRAMTIDENS KONTOR På Sveavägen 20 i Stockholm planeras det nu för framtidens kontorslösningar, med gemensamma ytor och tjänster. Här kommer hyresgästerna att flytta in i helt egna kontor och bygga sin egen företagskultur och image – men samtidigt dela reception, konferensrum och lounger. – Tillgången till coworkingytor har i Sverige vuxit explosionsartat de senaste åren. Vi tror att det är en lösning som kan passa många, men märker också att större företag fortfarande gärna vill ha ett eget ”hem” för medarbetarna, med möjlighet att bygga en företagskultur och känsla för bolaget, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter. Sveavägen 20 kommer att ge kunderna det bästa ur båda världar. Här förbereder Skandia Fastigheter nu för att uppgradera husets ljusgård till en lounge modell större, för hyresgästerna och deras kunder. Här får de en gemensam reception som tar hand om alla gäster, leveranser och andra tjänster. I loungen finns också kvalitetskaffe, frukost och fika. På samma plan kan mötesrum för små och stora sammankomster bokas. Hälsa – både psykisk och fysisk – tas hänsyn till i arkitektur och nyttjande. Cyklisterna hittar cykelparkering och generösa omklädningsrum och i loungen planeras för aktiviteter med hälsokoppling. Konceptet har landat mycket väl, och det står redan nu klart att den globala advokatbyrån Eversheds Sutherland samt en aktör inom bank- och finanssektorn under första halvan av 2023 kommer att flytta in på 1 800 kvm vardera. På Eversheds Sutherland planeras det för fortsatt expansion och samtidigt en tydlig förflyttning av advokatbyråns arbetsgivarattraktivitet och varumärke i och med bytet från en anrik fastighet på Strandvägen till ett supermodernt kontor i city.

– Eversheds Sutherland är en ledande internationell advokatbyrå med ett modernt arbetssätt. Här kommer distansarbete fortsatt att vara en naturlig del, likaväl som det är avgörande för byrån att kontoret har ett centralt läge med bra kommunikationer. Enkel- och dubbelrum för byråns jurister, med mötesrum för videokonferenser och generösa gemensamma ytor möjliggör såväl trivsel som arbetsro och effektivitet, berättar Markus Pfister. Vi diskuterar dagligen med hyresgäster kring framtidens kontor och lösningsorienterade sätt att möblera och använda dem kopplat till nya arbetssätt.

232


Nya Projekt

September 2022

233


WWW.SCHEUCH.COM

VI LEVERERAR TEKNIK FÖR REN LUFT SCHEUCH - ALLTID ETT STEG FÖRE I RÖKGASRENING I mer än 50 år har Scheuch stått för innovativ luft- och miljöteknik inom industrin. Som marknadsledare och teknikpionjär tillhandahåller vi industriella produkter och system för att skydda människor och miljö på platser runt om i världen. Och det innebär att vi ser till att luften förblir ren för kommande generationer. VÅRA TJÄNSTER Teknik för ren luft - från planeringsfasen ända fram till driftsatt anläggning Anpassade kundlösningar Optimala helhetslösningar utformade för att säkerställa högsta driftsäkerhet och tillgänglighet

Scheuch_Ins_Image_Energie_220x280_140815_schw.indd 1

KONTAKT / SVERIGE: SCHEUCH GMBH KRINOVA SCIENCE PARK 29139 KRISTIANSTAD, SVERIGE PHONE: +46 708 439939, E-MAIL: OFFICE.SWE@SCHEUCH.COM

Scheuch GmbH Weierfing 68 4971 Aurolzmünster Austria Phone +43 / 7752 / 905 – 0 Fax +43 / 7752 / 905 – 65000 E-Mail office@scheuch.com

14.08.15 10:02