Nya Projekt Bygg och Fastighet 008/2021

Page 1

Nya Projekt

Oktober 2021

008 Nya Projekt Bygg och Fastighet


Specialister inom

UTRYMNINGSTEKNIK Ända sedan starten 1983 har vikten av konkurrenskraftiga lösningar alltid legat i fokus och det tankesättet styr fortsatt vårt dagliga arbete. Vi erbjuder idag ett av marknadens bredaste utbud när det gäller system- och säkerhetslösningar inom området utrymningsteknik. Numera förser vi allt fler med lösningar där vi integrerar och samkör system inom exempelvis nödbelysning, utrymningslarm, brandlarm, avbrottsfri kraft m.m. Utvecklingen gör det möjligt att få anpassade och flexibla lösningar helt enligt din egen kravspecifikation. Dessutom, du får allt från en och samma samarbetspartner – tryggt, smart och leveranssäkert. Välkommen att läsa mer om utrymningsteknik på vår webb eller kontakta någon av våra teknikspecialister direkt via telefon: 054-57 01 20, för ytterligare information.

KAMIC Installation Tel: 054-57 01 20 | www.kamic.se


FORMGE DIN VISION

INTEGRERA OCH SMÄLT IN

INFORMERA OCH FÖRMEDLA ETT TYDLIGT BUDSKAP

SKAPA IDENTITET OCH TILLFÖR EN PERSONLIG TOUCH

Ge din fasad ett unikt uttryck med fasadskivan Steni Vision – tillverkad av stenkomposit. Skivan kan användas för exteriör eller interiör beklädnad för alla typer av byggnader. Steni Vision finns i 14 olika standardutföranden och kan även beställas med olika motiv och mönster enligt önskemål. Stenis produkter är tillgängliga som nedladdningsbara BIM-objekt för Revit och Archicad på www.bimobject.com. Läs mer om Steni Vision på steni.se – testa Steni designverktyg – lek med olika byggnadstyper, former och motiv.

SKAPA ILLUSIONER MED ESTETIK SOM LURAR ÖGAT


Bygg- & Anläggningsbranschens bästa projekt- & affärsverktyg Förenklad administration, full kontroll på projekten och ökad tillväxt. För stora, medelstora och små företag.

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag via vår hemsida eller på 013-470 40 13

Läs mer på next-tech.com


FOLKE BERNADOTTES BRO Årets Stockholmsbyggnad 2020 Vi är otroligt stolta över att Folke Bernadottes Bro som vi har tillverkat, levererat och monterat åt Kungliga Djurgårdens förvaltning, har blivit utsedd till Årets Stockholmsbyggnad 2020.

NYA SLUSSEN ROSTAR INTE Nu gör vi Slussenområdet i Stockholm rostfritt med leverans av broar och avbördningsluckor i duplexstål. Läs om våra projekt på srmab.com Lagerbock till avbördningslucka Uppdragsgivare: Skanska 34st, 500kg/st

STÅL & RÖRMONTAGE är en erfaren leverantör av kvalificerade

stålkonstruktioner. Från beredning och tillverkning till montage på plats med hela världen som arbetsplats.

www.srmab.com

tel. 0456-31205

JURYNS MOTIVERING: ”Bron ger med sin strategiska placering en helt ny koppling som skapar nytt flöde i staden. Med sin fackverkskonstruktion blir den ett nytt inslag men samtidigt en naturlig del av Djurgårdens land­ skap. En gestaltning med kvaliteter som behållits från den första presenterade idén till sitt slitgiltiga utförande.”

Söderströmsbroarna Uppdragsgivare: SLL 4st, 192m/st


Spaning mot Europas bostadsmarknad – hur står sig det svenska systemet?

DEN HÄR GÅNGEN LÅNAR JAG NÅGRA RADER FRÅN FREDRIK TÖRNQVIST VD, AB STÅNGÅSTADEN. OM HUR DET SVENSKA SYSTEMET STÅR SIG MOT SYSTEMT I ÖVRIGA EUROPA: ”VI PÅ STÅNGÅSTADEN ÄR MEDLEMMAR I EN EUROPEISK BOSTADSORGANISATION SOM HETER EURHONET. MEDLEMMARNA ÄR BOSTADSFÖRETAG FRÅN SVERIGE, TYSKLAND, ITALIEN, FRANKRIKE, ENGLAND, ÖSTERRIKE OCH DANMARK. TOTALT REPRESENTERAR BOSTADSBOLAGEN 1,2 MILJONER BOSTÄDER I EUROPA. Bostadsmarknaden, systemen och förutsättningarna ser väldigt olika ut i olika länder men det som förenar ligger i det dagliga arbetet, vilket är väldigt lika.Eurhonet arbetar som huvudinriktning med benchmark för att hitta best practise och lära av varandra. Det finns en grundläggande skillnad mellan det svenska systemet för hyresrättsmarknaden och de flesta andra länder i västvärlden. Vi har formellt inte det som kallas socialbostäder eller social housing. Social housing innebär att det sätts upp inkomstgränser och att bara de med lägre inkomster kan hyra bostäderna. Det är en väsentlig skillnad mot det svenska systemet där alla formellt har rätt att hyra alla bostäder. Vi subventionerar hushållen med bostadstillägg istället för att subventionera bostadsbolag med bidrag för att de ska ha låga hyror. Systemen för social housing ser väldigt olika ut och i några länder kvalar en stor del av befolkningen in medan några länder har system för de som har allra minst pengar. Är det bra att vi inte har social housing i Sverige? Det är inte enkelt att svara på, men en viktig skillnad är att vi inte är beroende av olika typer av stöd och bidrag för att bygga nytt. Många bostadsbolag i Sverige har en stark ekonomi idag vilket ger goda möjlighet att göra bra saker. I många andra länder sätts gränser upp för hur höga hyrorna får vara. Det kan verka bra på ytan men det blir ett problem om hyrorna inte ger täckning för drift, underhåll, och för att utveckla fastighetsbeståndet och boendemiljöerna. Många bolag blir beroende av statligt stöd och statliga beslut för att driva verksamheten. Jag brukar säga att ingen är betjänt av ett fattigt bostadsbolag eftersom det ger begränsade möjligheter till utveckling och möjligheten att ge en bra service till kunderna. Jag tror det stämmer i det här fallet.”

24 114 128

Trevlig läsning, Jon Mattias Högberg, Chefredaktör Nya Projekt

269


Nya Projekt

Oktober 2021

Nr 008/2021

Utgivare: Nya Projekt Bygg & Fastighet ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Linnégatan 71, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.

7


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Nya Projekt

Oktober 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV WITTRA

WITTRA

omdefinierar Internet of Things Med lanseringen av sitt IoT Network Kit håller Wittra på att omdefiniera innebörden av Internet of Things (IoT). Traditionellt tar det månader innan ett system kan visas för kunden. Med Wittras Network Kit kan ett företag på några timmar sätta upp ett nätverk och förse verktyg, maskiner och andra tillgångar med taggar för spårning och övervakning. Kunden får direkt ett bevis på att systemet fungerar, så kallat Proof of Value. WITTRAS LÖSNING INNEBÄR ett enkelt och praktiskt sätt att spåra och övervaka ett företags tillgångar. Den banbrytande positioneringstekniken gör det möjligt att se var utrustning och maskiner befinner sig i alla typer av miljöer, något som tidigare ansågs vara omöjligt med smalbandsteknik. – När vi pratade med de stora aktörerna på marknaden om att kunna positionera med smalband sa dom att det är omöjligt. Jag gillar inte den tanken och vi satte igång att arbeta. Det tog oss åtta år att göra det omöjliga, säger Håkan Dackefjord som är en av grundarna till företaget Wittra. Att processen tagit åtta år är ingen slump. Håkan och hans medarbetare ville vara säkra på att deras system skulle vara så färdigutvecklat att kunden själv enkelt kan installera och börja använda det direkt. Genom att erbjuda unika förintegrerade, förprovade och säkra produkter för omedelbar distribution, kan Wittra minska komplexiteten i alla IoT-projekt. Produkterna är baserade på öppna standarder för att säkerställa interoperabilitet och enkel integration, så att användaren kan samla in, kommunicera och kontrollera tillgångar. Systemets enheter körs på ett 6lowpan IP-baserat true mesh radionätverk. Det använder sub GHz-spektrumet vilket ger lång räckvidd och bra penetration av strukturer för robust och pålitlig dataleverans i alla miljöer. Wittras Network Kit består av en gateway, sensortaggar, nätverks-

routrar och alla tillbehör som behövs för att ett IoT-projekt ska kunna vara igång på några timmar. Att distribuera systemet via Wittras molnbaserade API är enkelt och intuitivt och gör att systemet verkligen är färdigt att använda ”Out of the Box”. Varje tagg har sensorer för positionering, temperatur, accelerometer, gyroskop och magnetometer. Ytterligare sensorer kan läggas till via en plug-on-sensor för att mäta fukt, omgivande ljus och lufttryck. Systemets routrar bildar ett så kallat multihopnätverk som är självläkande. Om en router slutar fungera märker nätverket det och skickar då informationen via en annan router. Nätverket hittar alltid bästa vägen för att skicka information. – Med lanseringen av Wittra IoT Network Kit tror jag att vi placerar oss i framkant inom IoT-branschen. Det är ett svar på tydliga marknadsbehov för att tillhandahålla praktiska IoT-lösningar som ger kunderna mer värde snabbare och med mycket mindre komplexitet, säger Thomas Bennet, vd för Wittra. Produkter finns att köpa via Mouser och Premier Farnell och erbjuder en out-of-the-boxupplevelse som ger ett snabbt Proof of Value. www.wittra.se

15


Nya Projekt

Oktober 2021

10

DETALJPLAN KLAR FÖR KOPPARLUNDEN I VÄSTERÅS De nya detaljplanerna för Riksbyggens kommande bostäder i Kopparlunden, Västerås, har nu vunnit laga kraft. Riksbyggen kommer över tid att bygga cirka 900 nya bostäder i Kopparlunden. Med omvandlingen blir Kopparlunden till en levande, unik, öppen, hållbar och attraktiv stadsdel. – På Riksbyggen är väldigt glada över att detaljplanerna nu är klara, Kopparlunden är ett av Västerås mest spännande och centrala utvecklingsområden just nu. Den kommande byggnationen på Kopparlunden kommer bli stommen i Riksbyggens bostadsproduktion i Västerås under många år, säger Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef Bostad för Riksbyggen Bostad Bergslagen. Riksbyggens första etapper kommer att bli cirka 100 hyresrätter och en bostadsrättsförening med cirka 50 lägenheter. Den första inflyttningen är planerad att kunna ske 2024. Riksbyggens bostäder kommer att byggas inom detaljplan Norr. – Riksbyggens vision är att skapa ett cykel- och promenadvänligt område fullt av liv och rörelse med myllrande mötesplatser och en tydlig hållbarhetsprofil, berättar Mikael Pettersson Sjölund. – Scius Partners har som fastighetsägare drivit planarbetet för fastigheten Verkstaden 20 sedan 2015 och är mycket nöjda över planens slutliga utformning och att den nu vunnit Lag kraft. Vi ser fram emot att följa Riksbyggen, som ny fastighetsägare, bygga ut och förädla området över de kommande åren, säger Håkan Blixt på Scius Partners. Inom planprogrammet ryms också förskolor, livsmedelsbutik och förbättrad koppling till stadskärnan med en ny gång- och cykelbro över E18 och en tunnel till Ängsgärdet. – Vill vi skapa boenden som passar alla, boenden för unga, för små och stora familjer, singlar, sambos, särbos, mambos och varannanveckas-föräldrar. Att skapa boende för äldre är också en viktigt, till exempel planerar vi för att det även ska finnas trygghetsboende i området, säger Mikael. Att bibehålla områdets historiska karaktär blir en del av utvecklingen av området. – Inom fastigheten Verkstaden 20 kommer vi till exempel att bevara och utveckla kulturarvet Linverket med sitt karaktäristiska sågtandstak. Utvecklingen i Kopparlunden kommer att bidra till att Västerås får en mer levande innerstad. Vi vill skapa nya bostäder med gångavstånd till stadskärnan. Målet är att området ska bli attraktivt och spännande för dagens och framtidens västeråsare. säger Dean Moore, projektchef på Riksbyggen.


Nya Projekt

Oktober 2021

11


Nya Projekt

Oktober 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

Stora fördelar att välja STORA MASKOR av sträckmetall för sandwich - Skalskydd perfekt med stor maska, att motverka inbrott, sabotage bl a i samhällsviktiga byggnader och lager med stora ekonomiska värden. Det är den fördröjande tiden som är av stor vikt och sträckmetall är svårforcerad. - Stora maskor syns på långt håll, än om man inte ligger i första raden längs med huvud vägarna så syns det enormt väl. - Ekonomiskt alternativ att smycka en neutral sandwichfasad. - Solskydd, då stora maskor är vinklade som ger ett skydd, ej plattvalsade. - Olika modeller, ex utskurna logotyper eller mönster, se 2 bilder, där fasaden belyser för tagets logotype o varumärke.

Projekt HEDE nya handelscenter i Kungsbacka färdigställt Q3 2020. Här har man valt en av hofv2s minsta maskstorlek inom vårt program av stora maskmodeller i 3D. Material aluminium där maskan är svetsad i ram i spännande Dekorativa/ Innovativa panelmodeller. Ytbehandling i guld anodiserat (hofv2 erbjuder 3 nyanser av guldanodiserat). Det kan tyckas enkelt med ramlagt i aluminium, men tvärtom, hofv2 är i princip ensamma om att leverera detta, då det inte är många företag som svetsar sträckmetall och ram i aluminium för ett bästa resultat. Sträckmetalls hofv2 modeller vill också belysa kulörer och hoppas att arkitekterna får bygglov för lite mer val av är belysta. NYA sobra kulörer. hofv2 har en helt ny palett med nya kulörer i högsta kvalitet. kan manoch säga att de kulörer som varit efterfrågade 2020 är champagne, hofv2 Slutligen väljer arkitekterna byggbolagen, när arkitektens vision måste stämma 100% med guld, brons, svart, 2021 lite mer blandad efterfrågan med starka kulörer. utförandet. hofv2 förenklar ALDRIG varken sträckmetalltillverkningen i sina parametrar eller montage. Välkomna till hofv2, företaget med de stora sträckmetall visionerna.


Nya Projekt

Oktober 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

N U D I G I TA L I S E R A S HANTERINGEN AV SCHAKTMASSOR OCH AVFALL Unik tjänst matchar avsändare med mottagare, följer miljökraven och sparar alla dokument digitalt. Hanteringen av schaktmassor från byggprojekt är ett komplicerat arbete. Det krävs hög kunskap för att följa de rigorösa miljökraven och entreprenörer lägger ofta alldeles för mycket tid på att hitta det bästa avtalet och på administration. Men nu ändras förutsättningarna med en smart digital tjänst som matchar avsändare av schaktmassor med Sveriges största nät av mottagare.

I tjänsten görs avancerad matchning på enskilda ämnen för att säkerställa att rätt mottagare hittas och dessutom får inget avfall passera genom Pinpointer utan att en analys för förorening först har genomförts. I tjänsten dokumenteras alla ämnen tydligt och bolaget erbjuder också rådgivning från certifierade miljökonsulter.

“Vi måste utmana traditionella arbetssätt för att göra det enklare att arbeta hållbart inom bygg- och anläggningsbranschen. Det är precis vad vi gör med Pinpointer, en digital tjänst som gör det smidigare och mer kostnadseffektivt att hantera schaktmassor och farligt avfall med miljön i fokus” säger Joakim Klintred, grundare och vd på Pinpointer.

Det är helt kostnadsfritt att använda Pinpointer för att lägga in en offertförfrågan och inga bindningstider eller dolda avgifter tillkommer. Inom 24 timmar får man en återkoppling och kan därefter starta sitt projekt.

I Pinpointers unika digitala tjänst matchas avsändare av schaktmassor med Sveriges största nätverk av mottagare samtidigt som största möjliga hänsyn tas till de miljökrav som finns inom branschen. Pinpointer tar ansvar för hela processen, att allt sköts korrekt avseende de miljölagar och praxis som omgärdar branschen, samt att alla mottagare är godkända gällande specifika avfall.

Pinpointer lanserades i september 2019, av grundare som har lång erfarenhet inom deponikonstruktion och avfallshantering, och intresset har varit stort. “Gensvaret från branschen har varit enormt och vi är övertygade om digitalisering och automatisering av processer kring hantering av schaktmassor är framtiden” avslutar Joakim Klintred.

Pinpointer är ett svenskt techbolag som revolutionerar avsättning av schaktmassor i en helt unik digital tjänst. Den gör det enkelt, automatiskt och prisvärt att bli av med, transportera eller ta emot schaktmassor, jordmassor eller förorenade massor. I den digitala tjänsten matchas schaktmassor och avfall från saneringsprojekt med Sveriges största nätverk av mottagare. Pinpointer säkerställer att alla miljökrav uppfylls för schaktmassorna och att all dokumentation är på plats till ett konkurrensmässigt pris. Den digitala tjänsten fungerar på alla olika enheter. För mer information, besök www.pinpointer.se Kontakta oss gärna på: Mail: kundtjanst@pinpointer.se Tel: 0771-67 10 10


Viega Smartloop Inliner

Energibesparande varmvattencirkulation.

■ ■ ■ ■ ■

Reducering i antal rörupphängningar Mindre isolering Reducerad arbetstid Spar plats i schakt Utmärkt vid renovering, komplettering och nybyggnation

viega.se Læs mere og se animationen på viega.dk

Smartloop Inliner minskar värmeförlusterna markant Värmeförluster från cirkulationsledningar utgör i de flesta varmvatteninstallationerna den största andelen av de totala värmeförlusterna. I Smartloop Inliner systemet ligger cirkulationsledningen invändigt i stigarledningen – därför utnyttjas det redan uppvärmda vattnet och värmeförlusterna minskar väsentligt. Systemet minskar också installationskostnaderna, är platsbesparande och ger en stabil temperatur i hela stigarledningen. Smartloop Inliner är perfekt för flerfamiljshus, sjukhus, hotell och kontorsbyggnader. Viega. Connected in quality.

AD_SE_Viega_Smartloop_Inliner_225x290mm_03.21.indd 1

05.03.2021 12.25


DIN KOMPLETTA PARTNER FÖR PROJEKTERING AV INDUSTRIANLÄGGNINGAR! Ingenjörsfirman Rörkraft erbjuder hög servicegrad och rätt kompetens baserat på mer än 20 års erfarenhet gällande avancerad industriprojektering. Vi genomför även laserscanning i samband med om- och tillbyggnad. Vi har kontor i Lund, Karlshamn och Stockholm.

www.rorkraft.se 010-251 21 00

För statisk dimensionering av rör- och rördelar.

Anläggningskonstruktion

Beräkningar

Byggnadskonstruktion

El & Automation

Processanalys

Projektledning

MONTERING

LIVRÄDDNINGSPOSTER

EN SÄKER HAMN

RISKANALYSER / UTBILDNINGAR / DEMOVISNING / MONTERING / SUPPORT

RÄDDNINGSSTEGAR

HÖR GÄRNA AV ER OM NI HAR FRÅGOR! Lars Johnson Tel. +46 (0)33 23 16 21 Mobil +46 (0)70 823 16 76

rescuelife247.se


Nya Projekt

Oktober 2021 - PERSONNYTT

16


Nya Projekt

Oktober 2021 - PERSONNYTT

SJÖSON SKA BLI SYDVÄSTRA SVERIGES NÄRMASTE FASTIGHETSUTVECKLARE – REKRYTERAR MAGNUS UVNÄS I ett steg mot att bli sydvästra Sveriges närmaste fastighetsutvecklare anställer Sjöson nu Magnus Uvnäs, tidigare exploateringsingenjör på Kungsbacka kommun. Rekryteringen gör att Sjöson kan ta sig an fler fastighetsutvecklingsprojekt samtidigt som de fortsätter att driva en rad redan pågående och framgångsrika projekt i sydvästra Sverige. Sjöson är en företagsbyggare från Göteborg som verkar inom flera affärsområden, varav ett är fastighetsutveckling. Tidigare har bolaget varit med och genomfört lyckade stadsutvecklingsprojekt från ax till limpa i centrala Lund och Alingsås. Nu är planen att växla upp affärsområdet med mål att bli sydvästra Sveriges närmaste fastighetsutvecklare. Med det menar Sjöson att de vill arbeta nära i fastighetsprojekten och bli en partner till kommuner, kunder och leverantörer. En viktig pusselbit för att lyckas är rekryteringen av Magnus Uvnäs. - Vi vill utveckla attraktiva samhällen som bidrar till högre livskvalitet för de människor som ska bo och verka där. Hela fastighetsbranschen bygger på samarbete med det offentliga och med Magnus erfarenhet och expertis från kommunsidan blir vi en ännu bättre samarbetspartner till kommuner, säger Jonas Karlsson, ansvarig för fastighetsutveckling på Sjöson. Magnus Uvnäs, som i grunden är utbildad civilingenjör och lantmätare på Lunds Tekniska Högskola, kommer närmast från en av Sveriges snabbast växande kommuner, Kungsbacka. Där verkade han som exploateringsingenjör med stor kunskap kring utveckling av tidigare onyttjade markområden. Den erfarenheten har givit honom djup insikt kring och förståelse för den komplexitet som kommunala instanser och dess regelverk kan innebära för ett fastighetsprojekt. - Sjösons positiva inställning som innebär att man ser möjligheter snarare än hinder var det som fångade mitt intresse. Med erfarenhet från min tidigare arbetsplats vet jag att det är precis en sådan aktör som kommuner uppskattar att samarbeta med, säger Magnus Uvnäs som tillträde sin nya tjänst som projektutvecklare på Sjöson den 6 september. Med Magnus på plats kommer Sjöson ha siktet fortsatt inställt på västra och södra Sverige i allmänhet, och Skåne i synnerhet. Sjöson har flera fastighetsutvecklingsprojekt på gång i tidiga skeden, bland annat det pågående projektet Westerport som kommer att bli en helt ny stadsdel och handelsplats i västra Sjöbo samt områden i Borås kommun och västra Skåne.

17


Nya Projekt

Oktober 2021 - PERSONNYTT

PATRIAM REKRYTERAR TRIO De senaste årens framgångar med Patriam Nacka Strand och Patriam Torsvik har gett bostadsutvecklingsbolaget Patriam ett gynnsamt läge inför framtiden. Fler projekt är på väg in och nu växlar bolaget upp och rekryterar medarbetare till tre nya funktioner. Camilla Löfgren går in som projektutvecklingschef, Ylva Hagelbäck som projektledare för marknad och koncept och Lisa Rigfelt blir marknadskoordinator och office manager. – Vi är väldigt glada över att kunna göra den här satsningen och få in tre härliga personer med både gedigen erfarenhet och hög kompetens. Det här är resultatet av ett allt större intresse för vårt erbjudande och vi behöver bli fler för att möta våra kunders efterfrågan. Sedan vi startade har vi strävat efter att erbjuda unika och hållbara hem med människors behov i centrum. Vi tänker utanför standardiserade lösningar och den inriktningen attraherar marknaden idag. Nu bemannar vi upp för att skapa ännu fler bostäder med vårt signum, säger Andreas Holmberg, VD på Patriam. De tre nyrekryterade har alla lång erfarenhet inom fastighetsbranschen. Camilla Löfgren kommer närmast från Humlegården Fastigheter där hon jobbat som projektchef. Nu går hon in som projektutvecklingschef på Patriam. Hennes nya roll innefattar ansvar för uppbyggnaden av projektutvecklingsteamet och därmed övergripande ansvar för alla Patriams utvecklingsprojekt och att de genomförs i enlighet med beslutade projektplaner. Hon kommer även att ansvara för resurssättningen i projekten som omfattar detaljplan, projektering, upphandling och byggnation. – Vi ser fram emot att jobba med Camilla som har lång erfarenhet inom branschen. Med henne får vi kraft och energi att ta oss an fler projekt och jag ser rekryteringen som en nyckel till att vi ska vidareutvecklas och ta större marknadsandelar, säger Andreas Holmberg. På marknadsavdelningen blir Ylva projektledare för marknad och koncept. Tjänsten omfattar ansvarsområden som research & development, omvärldsbevakning och hållbarhet samt projektens koncept, arkitektur och inredning där det huvudsakliga fokuset kommer att ligga på Patriams arbete med att identifiera och utveckla marknadsmöjligheter för produkten och konceptet. – Ylva är ett bekant ansikte för oss och var med redan när Patriam grundades. Efter några år som konsult inom bostadsutveckling är hon nu tillbaka och det är vi väldigt glada över. Ylvas kompetens inom konceptualisering och marknadsföring kommer bli en viktig brygga mellan projektutvecklingsteamet och kundens efterfråga, säger Emilia Sjöblom, marknads- och försäljningschef på Patriam. Lisa Rigfelt går in som marknadskoordinator och office manager, helt nya funktioner inom Patriam. Lisa kommer senast från företagsgruppen JOOL Group där hon haft rollen som office manager. Hon har även erfarenhet från hotell- och restaurangbranschen. – Vi är i mångt och mycket ett serviceföretag och Lisa är naturligt service-minded, vilket var en stor anledning till att vi fastnade för henne. Tjänsten är delad och Lisa kommer även ha en stor roll i att ta hand om hela kundresan från bokning hela vägen till inflyttning och hantering av eftermarknad, säger Andreas Holmberg.

18


Nya Projekt

Oktober 2021 - PERSONNYTT

19


TRIMBLE STRATUS NU KÖR VI! EFFEKTIV & PRODUKTIV MED DRÖNARTEKNOLOGI När du vill ha ett noggrant resultat, öka din effektivitet och produktivitet. När du vill ha din data lätttillgänglig. Då är Trimble Stratus rätt val.

BOKA DEMO OCH SE HUR ENKELT DET ÄR! Trimble Stratus är ett verktyg som gör det enkelt att använda drönare för att samla in data och processa den utan att investera i dyra datorer eller komplicerade programvaror. Det noggranna resultatet presenteras i en modern webbaserad plattform där man kan dela sina mätningar, rapporter och filer med kollegor och kunder. Ett toppmodernt verktyg som verkligen gör det enklare.

SITECH SVERIGE AB 010 - 456 80 00 info@SITECH-Sverige.com www.sitechsolutions.com/se

dagens_infrastruktur_225x290mm.indd 1

YOUR CONSTRUCTION TECHNOLOGY PROVIDER

®

2019-12-17 15:56:58


SN

AR

TB YT

SE

ER

BÄST ! I TEST

VI

UP

GR

P!

AF

ISK

PR

FÄRGBYGGE ECO PROFFS VÄGG FÅR BETYGET GULD I EUROFINS INDOOR AIR COMFORT (IAC) TEST!

MED ECO PROFFS VÄGG HAR VI ERHÅLLIT EUROFINS HÖGSTA NIVÅ FÖR CERTIFIERING INDOOR AIR COMFORT GOLD. Testresultatet medför att ECO Proffs Vägg klarar samtliga för marknaden relevanta miljömärkningar så som Indoor Air Comfort - Eurofins certified products, US Green Building rating system LEED, Blue Angel German ecolabel, Nordic Swan (Scandinavia), European "Flower" ecolabel mfl. ECO Proffs Vägg är skapad av högkvalitativa, naturliga råvaror med modern teknik, vilket gör den till ett självklart val avseende funktion, hälsa, miljö och design. ECO Proffs Vägg är ett överlägset alternativ till de petrokemiskt framställda färgerna på marknaden!

För att beställa färgprover eller mer material vänligen kontakta oss på Färgbygge tel 08-551 747 50, mail: info@fargbygge.com. Alternativt våra återförsäljare som återfinns på www.fargbygge.se

VOC-halt

TVOC (µg/m3)-halt efter 3 dygn

35 30 25 20

1200

EU gränsvärde (30 g/l) enl. (kat A/a)

1000 800

Eurofins Gold Limit Value (1000µg/m3)

600 15 10 5 0

400

ECO Proffs Vägg (2,27g/l)

200 0

ECO Proffs Vägg (12µg/m3)

GENOM FÄRGBYGGES MODERNA BRYTSSYSTEM ERBJUDER VI MARKNADENS STÖRSTA UTBUD AV KULÖRER!

OF

IL.


Låt både tak och fasad producera el Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och konstruktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.


Elinstallationer, service och underhåll på klokt och säkert sätt – alltid med hållbarhetsperspektiv. Gullikssons El utför alla typer av större och mindre eltekniska projekt för företag, offentlig sektor, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vi har nöjda kunder och samarbetspartners i Stockholm och Mälardalen ända sedan 1998. Välkommen – kontakta oss idag med din förfrågan!

GULLIKSSONS EL Stockholm - Mälardalen www.gullikssonsel.se forfragningar@gullikssonsel.se 08-594 123 40


Nya Projekt

Oktober 2021

24

GULD TILL LINNÉA SALMÉN I SVENSKA DESIGNPRISET FÖR SECOND-HAND INREDD LÄGENHET >>>


Nya Projekt

Oktober 2021

25

Foto: Jonas Ingerstedt


Nya Projekt

Oktober 2021

GULD TILL LINNÉA SALMÉN I SVENSKA DESIGNPRISET FÖR SECOND-HAND INREDD LÄGENHET Second hand i första hand var temat när Linnéa Salmén inredde Riksbyggens unika visningslägenhet i Täby Park. Torsdagen den 14 oktober blev det klart att kampanjen vunnit Guld i kategorin ”Event” i Svenska Designpriset efter att omröstningen i tävlingen avslutats. – Det är fantastiskt kul och vi är väldigt glada och stolta över utmärkelsen. Hållbart byggande driver oss och är något som vi länge lagt resurser på för att utveckla. Vanligtvis så sker det i större sammanhang vid nyproduktion. Men det som är minst lika viktigt är det mindre valen alla kan göra, som det här projektet är ett väldigt tydligt exempel på, säger Mathias Sandberg, konceptchef för affärsområde bostad på Riksbyggen. Hållbart, personligt och färgstarkt – så kan den nyproducerade visningslägenhet i Brf Cykelverkstaden i Täby Park som Linnéa Salmén inredde beskrivas. Loppisfynd, kända designklassiker och originella hantverk fick utmana hur nytt och gammalt kan mötas på bästa sätt. Utmaningen i stylingen var att ingen ny massproducerad inredning fick användas. – Att inreda med second hand är alltid något jag strävar efter, både i jobbet och hemma. Men att komma till en tom och nyproducerad lägenhet för att göra samma sak var en ny erfarenhet för mig. Efter mycket tankar kring hur nytt och gammalt skulle mötas, vilken väggfärg som skulle passa och många Blocket-annonser senare så är jag väldigt nöjd med mixen. Jag hoppas att lägenheten kan bli ett inspirerande exempel på hur modernt och återbruk kan blandas på ett lekfullt sätt, säger Linnéa Salmén, inredningsstylist för projektet. Nya Täby Park växer fram till en pulserande stadsdel med totalt cirka 6 000 bostäder, varav 700 producerade av Riksbyggen. Här planeras flertalet butiker, restauranger och parkområden. Brf Cykelverkstaden består av 111 yteffektiva lägenheter. Stort fokus har lagts på de sociala ytorna och hållbarhet och i projektet erbjuds både takterrass, gemensam atriumgård, växthus samt odlingslådor.

26


Nya Projekt

Oktober 2021

27

Foto: Jonas Ingerstedt


TORKA DINA MASSOR. Obrukbara massor tex slam och lera förvandlas kostnadseffektivt till stabila och användbara material för konstruktioner. Läs mer här

ALLU.NET

ALLU Sverige Tel: 0171-171517 Email: sverige@allu.net


Din fuktexpert under en byggnads alla faser

Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon och AK-konsult kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras. Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen. Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor.

Ring dygnet runt 020-235 235 Vi förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

Polygon och AK-konsult förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Genom att kunna minimera akuta och oväntade händelser minskar de totala kostnaderna för fuktproblem under såväl produktionstid som under förvaltningsskede.


MILJÖ & EFFEKTIVITET I HARMONI Alron Chemical AB är Skandinaviens ledande leverantör av peroxidbaserade & mikrobiologiska produkter, system och tjänster till saneringsbranschen. I över 40 år har vi tillämpat modern forskning och teknik för att utveckla produkter inom områdena desinfektion, byggnadsskydd, mögel- och luktsanering som är ekonomiska och effektiva utan att kompromissa med vare sig hälsa eller miljö.

DESINFEKTION

LUKTKONTROLL

BYGGNADSSKYDD

RENGÖRING

AVLOPPSUNDERHÅLL

NYHET!

Kontakta oss för mer information: Tel. 0152-134 75 | info@alron.se | www.alron.se

Alron Chemical Co AB


Svensk design och kvalitet

Duschväggar och duschar Se hela vårt badrumssortiment på www.arrowshower.com

Duschväggar med svarta profiler och detaljer NYHET

Nu introducerar vi svarta väggprofiler, svarta magnetlister och svarta dörrknoppar till våra duschväggar. Svart finns för Round (hörn), Corner (hörn), Door (nisch) och Wall (fast vägg).

NYHET NYHET

Hönö Black Edition Svart, elegant takduschset med termostatblandare 160cc. Inbyggd omkastare för att växla mellan handdusch och takdusch. Stor takdusch 225 mm. Art-nr: 3062 RSK: 8283024

Round Black Edition

Wall Black Edition

Twice vikbar duschvägg Perfekt för det trånga badrummet. Olika storlekar i klart glas. Hela sortimentet på vår hemsida.

Hörn

Nisch

Nisch 2 dörrar (bredd 670-2400 mm)

Twice (hörn)

Twice (nisch)


Nya Projekt

Oktober 2021

32

TVÅ NYA KONSTGESTALTNINGAR TILL VÄSTLÄNKENS STATIONER >>>


Nya Projekt

Oktober 2021

33


Nya Projekt

Bild:White arkitekter

Oktober 2021

34


Nya Projekt

Oktober 2021

TVÅ NYA KONSTGESTALTNINGAR TILL VÄSTLÄNKENS STATIONER Nu kan konstnärer från hela världen anmäla intresse för att vara med och forma göteborgarnas framtida gemensamma rum. Två nya konstgestaltningar ska tillkomma vid Västlänkenstationerna Haga och Korsvägen. Som en del av Västlänken gör Göteborgs Stad en internationell urvalsupphandling för två nya konstgestaltningar i stadsrummen runt stationerna Haga och Korsvägen. Mellan 20 september och 20 oktober kan konstnärer lämna intresseanmälan för uppdragen. Sex utvalda konstnärer eller konstnärsgrupper, tre för respektive station, kommer sedan att ta fram idéförslag. – Ambitionen är att konstnärerna ska ta in hela stadsrummet i sina konstnärliga koncept och gå i dialog med den arkitektur och konst som redan är planerad för platsen, säger Sarah Hansson, processledare för offentlig konst på Göteborg Konst, kulturförvaltningen. All konst som produceras inom ramen för Västlänken utgår ifrån konstprogrammet Kronotopia, som presenterar den konstnärliga visionen för projektet. Namnet kommer av grekiskans chrónos (tid) och tópos (plats). – Tid och plats är väldigt påtagliga aspekter av Västlänken. Historiska lager och kulturmiljöer framträder när vi gräver upp staden. Vi kommer i närkontakt med det förflutna och de arbetare som en gång lade grunden för vår stad, samtidigt som vi bygger lösningar för ett Göteborg i framtiden. Det finns något svindlande i det som vi hoppas att konstnärerna ska motiveras av, säger Sarah Hansson. Konstgestaltningarna finansieras genom enprocentregeln, som innebär att en procent av den totala byggkostnaden går till konstgestaltning. I Västlänken aktualiseras regeln både på statlig, regional och kommunal nivå, vilket gör det till ett unikt projekt i Göteborg. Redan 2016-2017 utlyste Statens konstråd internationella tävlingar för konsten i de underjordiska plattformarna. Då vann bland andra de uppmärksammade förslagen Evig anställning av konstnärsduon Goldin & Senneby för Korsvägen och framlidne kinesiska konstnären Huang Yong Pings Rainbow Snake för Haga. Nu har turen kommit till Göteborgs Stad att upphandla konstgestaltningar för stadsrummen runt stationerna. – Det unika med konstens roll i stadsutveckling är att den kan tänka bortom vissa funktioner. På så vis tillåts oförutsedda kvaliteter komma till uttryck. Vi är väldigt spända och nyfikna på vad konstnärerna kommer att föreslå, säger Sarah Hansson. De vinnande förslagen offentliggörs preliminärt i juni 2022. Installation och invigning sker 2026, när Västlänken är klar. Konstgestaltningarna i stadsrummen runt stationerna Haga och Korsvägen finansieras av Göteborgs Stad genom Trafikkontoret och processleds av Göteborg Konst, kulturförvaltningen. Upphandlingen för Station Centralen kommer i ett senare skede. Av: Gottlieb Paludan Architects och ÅF Infrastructure.

35


Nya Projekt

Oktober 2021

36 TAKKUPOR KRÄVER TRADITIONELL HANTVERKSSKICKLIGHET >>>

36


Nya Projekt

Oktober 2021

37


Nya Projekt

Oktober 2021

36 TAKKUPOR KRÄVER TRADITIONELL HANTVERKSSKICKLIGHET Bevego har under lång tid levererat material inom teknisk isolering till företaget KAEFER. I början av 2020 satsade KAEFER på en ny avdelning i Mariestad som bland annat innefattade byggnadsplåtslageri. Det gjorde att Bevego fick möjlighet att börja leverera byggplåt, och tack vare en lyckad leverans under ett mycket komplicerat läge på marknaden kan samarbetet nu utvecklas. - Innan vi skulle dra igång projektet Fältskären i Skövde var det kris på marknaden och det var i princip omöjligt att få tag på plåt. Tack vare att Kenneth Karlsson på Bevego var om sig och kring sig lyckades han på något sätt få tag på de 2000 kvadratmeter plåt som vi behövde. Det gjorde att vi över huvud taget kunde genomföra detta projektet. Jag har inte använt Bevego i så här stora projekt tidigare men det kommer jag att göra nu, säger Jimmy Järlesand som är avdelningschef på KAEFER. UNIKT FOKUS PÅ NYA AVDELNINGEN

1999 började Jimmy som plåtslagare och sedan dess har han samlat på sig erfarenhet inom både plåtslageri och teknisk isolering. I januari 2020 började Jimmy på KAEFER som avdelningschef för att bygga upp en helt ny avdelning i Mariestad. KAEFER har över 30 000 medarbetare i hela världen, med olika grenar och affärsområden. Störst fokus ligger på teknisk isolering och byggnadsställning inom industrisektorn. Den nya avdelningen i Mariestad har ett unikt fokus som samlar både ställningsmontage, byggnadsplåtslageri, måleri och teknisk isolering under ett och samma tak. Så vitt Jimmy vet finns det inget annat företag i Sverige som arbetar på detta sätt. Inte heller någon annan avdelning inom KAEFER. - Det är en oslagbar kombination! Vi själva får bättre kontroll

38

över kostnader, vi kan också göra tidsplanen själva och lägga upp arbetet på det sätt som passar oss bäst. När vi behöver höja en ställning slipper vi ringa in ytterligare en firma, vi sätter bara igång att höja. Våra kunder ser fördelarna med att anlita samma firma för till exempel ställning och plåtslageri, eller ställning och måleri. Vi har vunnit upphandlingar på att det är kostnadseffektivt och enkelt med en och samma entreprenör till flera kategorier av arbeten, säger Jimmy. FRÅN 0-35 PERSONER PÅ 1,5 ÅR

När Jimmy startade upp avdelningen i handplockade han 12 personer utifrån som var med från start. Idag, ca 1,5 år senare är de 35 medarbetare på KAEFER i Mariestad. De har stort fokus på säkerhet i alla grenar och Jimmy har bara anställt personer som är proffs inom sina områden. Teamet på 35 personer har ca 40 små och stora projekt igång hela tiden. Att bygga upp en ny avdelning med nytt arbetssätt har varit en utmaning, dessutom under en pandemi som gjort situationen mer osäker. Jimmy berättar att huvudvärken varit framme många gånger, men säger att det är tack vare alla duktiga medarbetare som det har varit möjligt. Arbetsledarna har själva direktkontakt med kunderna och tar hand om dem på bästa sätt, vilket gjort det enklare att växa så snabbt. Jimmy hänvisar till ett citat av Richard Branson som passar bra in på teamets arbetssätt. “Om du tar hand om dina medarbetare så kommer de ta hand om dina kunder.” - Richard Branson PROJEKT FÄLTSKÄREN I SKÖVDE

KAEFER i Mariestad tar sig an många olika typer av uppdrag, de har service inom alla grenar och gör både nyproduktionsprojekt och renoveringar. Just nu arbetar de på kvarteret Fältskären i Skövde. Fältskären är en byggnad från tidigt 1900-tal som


Nya Projekt

Oktober 2021

tidigare tillhört militären och inhyst ett militärsjukhus. Nu är byggnaden omgjord till 39 studentlägenheter och ägs av Skövdebostäder. - Fältskären är en byggnad som renoverats i omgångar, just nu pågår en fönsterrenovering samtidigt som vår takrenovering rullar på. I kalkylstadiet fick vi förfrågan om att lägga ett anbud. Vårt koncept där vi gör allt från ställningsmontage till plåtarbetet tror jag var en bidragande faktor till att vi fick uppdraget, säger Jimmy. I slutet av april drog arbetet på plats igång, och det kommer att pågå ända in på nästa år. Taket är ett valmat tak med 36 stycken runda kupor i en brant lutning. På den mer plana delen av taket är det fullt med skorstenar, ränndalar och andra detaljer. De stora grejerna som till exempel fotrännor görs på verkstaden i Mariestad, annars går allt annat att lösa i den mobila verkstaden på Fältskären. BEVEGO LEVERERAR PLÅT FRÅN PLANNJA

I projektet används 2000 kvadratmeter med mörkgrå PLX-plåt från Plannja. Även taksäkerheten är levererad av Bevego och kommer från CW Lundberg. Trots att det var mycket svårt att få tag i plåt lyckades Bevego lösa materialet till projektet, och för att vara säkra på att all plåt skulle kunna levereras beställdes allt på samma gång. I princip allt material är nu levererat till Fältskären, en del till verkstaden och en del till arbetsplatsen. - Om det dyker upp något som gör att vi måste komplettera med material så ringer jag Kenneth, och när inte jag ringer honom så ringer han mig. Han är bra på att stämma av och se så att allt är okej. Tidigare handlade vi plåt av lokala aktörer, men även om Trollhättan med närmaste Bevegofilial ligger en bit bort kommer vi fortsätta handla där, säger Jimmy. STÅLPLÅT AV EXTRA MJUK KVALITET MED GREENCOAT-BELÄGGNING

- När Bevego skulle sätta ihop en offert för Fältskären kontaktade de oss på Plannja. Vi tog fram ett förslag på vilket material som skulle användas och gav en prisuppgift. Kravbilden är ofta densamma i denna typ av projekt, det ska vara ett material som är enkelt att forma och det ska vara en så kallad GreenCoat-beläggning. Här rekommenderade vi en PLX-plåt, en mjukare stålplåt som också går

39

under benämningen EMK (extra mjuk kvalitet). Materialet passar denna typen av avancerat hantverk, säger Johan Salomonsson som är säljare på Plannja. GreenCoat Pro BT är en beläggning som görs av vegetabiliska oljor och ersätter den klassiska beläggningen av fossila oljor. GreenCoat ger en betydligt mer miljövänlig plåt, och det är något som Plannja arbetar för att sprida kunskap om. De utbildar bland annat arkitekter kring fördelarna med att föreskriva GreenCoat i sina projekt. Förutom att inga fossila oljor används skapas en betydligt bättre arbetsmiljö under tillverkningsfasen. Johan berättar att de vegetabiliska oljorna till och med gör att tillverkningen luktar popcorn. ALL TILLVERKNING SKER I SVERIGE

- Något som vi är mycket stolta över på Plannja är att alla steg i tillverkningen av vår plåt sker här i Sverige. Man bryter Malmen i Kiruna och transporterar den till SSABs masugn i Luleå. Där gör man stora stålstycke, lika stora som en järnvägsvagn som sedan fraktas med tåg ner till SSAB Tunnplåt. Där valsas styckena till tunnplåt som sedan skickas till Finspång för lackering, och sedan till Plannjas lager i Järnforsen, berättar Johan. ETT AVANCERAT PLÅTSLAGERIARBETE

Fältskären i Skövde är en gammal byggnad där taket är gjort på gammalt vis. KAEFER lägger det nya taket på samma sätt vilket kräver stor hantverksskicklighet av plåtslagarna. Det är inte ofta man som plåtslagare har möjlighet att arbeta med denna typ av avancerade tak. Bortsett från fastigheter i storstäderna finns det nästan bara kyrkor som har så här avancerade tak. Plåtslagarna på KAEFER tycker att arbetet på Fältskären är mycket roligt, detta är plåtslageriarbete på riktigt! - KAEFER i Mariestad har växt så otroligt mycket de senaste 1,5 åren så nu måste vi nog försöka landa lite. Inte för att jag strävar efter lugn och ro för det blir det aldrig, men en mer utplanad verksamhet kan vara fördelaktigt ett tag. Nu har vi arbetat oss in på marknaden, alla i Mariestad som inte vet var KAEFER är har definitivt missat något!, säger Jimmy med ett skratt.


Nya Projekt

Oktober 2021

FÖRSÄLJNINGSSUCCÉ FÖR RIKSBYGGENS BRF SJÖMÄRKET PÅ LILLÅUDDEN >>>

40


Nya Projekt

Oktober 2021

41


Nya Projekt

Oktober 2021

FÖRSÄLJNINGSSUCCÉ FÖR RIKSBYGGENS BRF SJÖMÄRKET PÅ LILLÅUDDEN Över hälften av de 80 bostadsrätter i Brf Sjömärket på Lillåudden i Västerås är antingen redan sålda eller reserverade till personer inom Riksbyggens intressekö. I samband med att de kvarvarande lägenheterna släpps till allmän försäljning enligt principen ”först till kvarn” arrangerar Riksbyggen ett Öppet hus torsdagen den 14 oktober. – Det är en succé, 40 lägenheter är sålda och tre är i skrivande stund reserverade efter att vi har erbjudit medlemmarna i Riksbyggen förtur och intressekön bostäder. Brf Sjömärket är ett fantastiskt fint projekt och det är jättekul med mottagande som vi fått bland kunderna, säger Catarina Tenor, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad. – Brf Sjömärket har ett av Västerås mest attraktiva lägen. Hållbarhet är en viktig del genom hela projektet. Huset blir miljömärkt med Svanen vilket bland annat innebär att bostäderna har låg energianvändning och låg miljöbelastning. På taken kommer det att installeras solpaneler, säger Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad Bergslagen. Bland de 80 moderna och välplanerade lägenheterna finns både den lilla ettan med sovalkov och den rymliga femrummaren med både balkong och privat terrass. Däremellan finns ytsmarta tvåor

42

och trivsamma treor och fyror. Lägenhetsstorlekarna är mellan 35 och 118 m². Byggnationen är påbörjad och preliminär tidpunkt för inflyttningen är vid årsskiftet 2023/2024. De boende kommer få tillgång till en grönskande innergård med pergola, grill och sittplatser och i föreningen kommer det finnas en övernattningslägenhet där nära och kära kan bo när de kommer på besök. Utöver det kommer det även finnas bilpool och laddstolpar.


Nya Projekt

Oktober 2021

43


Paint AP från Nils Malmgren AB färger och lacker med

unikt framtagna egenskaper Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper. I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust. Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.

Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.

Diffusionsöppna akrylatsystem låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se


VARNING! Ägaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet. Lag (2016:545) om Skyddsrum

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrättsförening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare 500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

cigaretttext.indd 1

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum, kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sweden.se Tel. 040-94 40 30

16/06/2016 11:11:00


Slitstyrka Vi gör arbetskläder för företag som ställer höga krav på plaggens funktion, kvalitet och slitstyrka.

Durability at work since 1975


Hos oss gör du ett TRYGGT KÖP! Hos oss gör du ett

TRYGGT!

Hos oss handlar du TRYGGT KÖP!

S

FFARE GARA TA

I NT

”Min Huddig har några år på nacken. Men med Staffare Garantin känner jag mig trygg och vet att jag kan köra många driftstimmar utan problem.”

SE

D

BE SIK

TA

D

R

VA

www.staffare.se HUDIKSVALL

LULEÅ

SKELLEFTEÅ

TIMRÅ

BOLLNÄS

STORVIK

UPPSALA

VÄSTERÅS

STOCKHOLM


effectreklam.se

en Smartare

Golvlösning » Installationsgolv » ljudgolv » Ventilationsgolv » Golvvärmesystem

giha.se


Vi är specialister på nöd- och ögonduschar

GIA Premix AB l Jägarnäsvägen 18 l 771 42 Ludvika Tel 0240-59 40 00 l Fax 0240-64 90 47 l info@giapremix.se l www.giapremix.se


DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SECURITAS

Rätt säkerhet och brandskydd spar pengar Om verktyg, diesel eller hela maskiner stjäls från en arbetsplats är det inte bara värdet av det stulna som drabbar. Det kan leda till driftstopp och förseningar som kostar stora pengar. Vid bygget av Förbifart Stockholm hjälper Securitas till att minimera säkerhetsriskerna på flera delprojekt. – KUNDERNA VÄLJER ofta en kombination av tjänster inom säkerhet. Vad man vill ha hjälp med varierar mellan de olika delprojekten. Behoven ändras även under projektets gång. Ofta handlar det om ett perimeterskydd som övervakas av väktare. Det kan kombineras med rondering med hund. Hunden markerar om något verkar fel. På så sätt behöver väktaren inte gå in överallt. Det är en bra kombination, berättar Lars Svantesson som är kundansvarig på Securitas. LARMGIVANDE KAMEROR Ett annat system är larmgivande kameror. Om en kamera upptäcker ett intrång larmar den automatiskt till en väktares handdator. – Det gör att vi snabbt kan få ut resurser på plats för att minimera skadan. Förutom fasta kameror har vi även mobila kameror, eftersom maskiner och byggbodar ofta flyttas. De företag som anlitar Securitas får en överblick över säkerhetsarbetet i appen MySecuritas. Där summeras allt som hänt på arbetsplatsen. Det är exempelvis kameralarm, utryckningar och rondrapporteringar. Där framgår vad som hänt, vilken åtgärd det lett till och en bild av det som åtgärdats. Securitas erbjuder även hjälp med brandskydd, något som ofta brister vid byggprojekt. – Framför allt handlar det om att skydda människoliv. Men en brand kan även skada maskiner, utrustning och det som byggs. En brand under natten på ett bygge kan innebära att man får börja om från början dagen efter. Här finns stora summor att skydda för såväl entreprenörer som byggherrar, säger Martin Stenqvist som är verksamhetsutvecklare på Securitas Brand & Räddning. Han konstaterar att många byggföretag saknar kunskap om

hur brandskydd ska bedrivas. I maj 2020 kom SBF 505:1 som är nya regler för brandsäkerhet på byggarbetsplatser, framtagna av Brandskyddsföreningen. – Även om reglerna är frivilliga är de en bra hjälp för att få till ett skäligt brandskydd på en arbetsplats, vilket det finns lag- samt försäkringskrav på.

BRANDSKYDDSORGANISATION I reglerna står bland annat att en byggarbetsplats ska ha en brandskyddsorganisation med en brandskyddsansvarig. Riskinventeringar ska utföras liksom dokumenterade och systematiska brandskyddskontroller. – Det ska finnas en nödlägesplanering. Alla på arbetsplatsen ska veta var släckutrusning och utrymningsvägar finns samt kunna aktivera ett utrymningslarm. För detta krävs utbildning samt utrustning som exempelvis tillfälligt brand- och utrymningslarm. – Med vårt WES-larm kopplar vi ihop detektorer, larmknappar och centralutrustning efter behov och driftsätter samt underhåller under den tid som kunden bedriver sin byggnation. Helt enkelt hjälper vi kunderna att bygga upp ett systematiskt brandskyddsarbete, så att de kan koncentrera sig på att bygga, säger Martin Stenqvist. www.securitas.se

41


DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV PRYSMIAN GROUP

”Kablar från oss innebär trygghet. Leveranserna är pålitliga och säkra.” /Simon Torstensson, produktchef Elnät

Robusta kabelleveranser för alla behov

– FRÅN PRYSMIAN GROUP

Prysmian Group är en betydande tillverkare av kablar till bland annat vindkraftparker. Företaget har ett komplett kabelsortiment, med allt från låg- till högspänning och fiberoptiska kablar. De robusta och pålitliga kablarna tillgodoser de tuffa krav som vårt nordliga klimat ställer på dem. PRYSMIAN GROUP ÄR världens största tillverkare av kablar för elkraft och kommunikation. Sortimentet omfattar kablar till låg-, mellan- och högspänning, fiberoptiska kablar samt unika kabelrelaterade lösningar. Nyckeln till framgången är att Prysmian Group verkar globalt men möter varje kunds behov lokalt.

ALLA BRANSCHER Företaget tillverkar produkter under varumärken som Draka, Prysmian och General Cable och kan därmed svara mot alla kunders behov, oavsett bransch. Ett allt viktigare affärsområde är vindkraft – både onshore och offshore. – Vi har fabriker i hela världen och i vårt närområde finns viktiga produktionsenheter i Norge, Finland och Sverige, berättar Simon Torstensson, produktchef Elnät, med stationering i Nässjö. I Norden levereras såväl elkabel som fiberkabel.

KOMBINATION AV EGENSKAPER På fabriken i Nässjö tillverkas huvuddelen av de kablar som Prysmian Group levererar till landbaserade vindparker i Sverige. Det rör sig huvudsakligen om kablar till det interna mellanspänningsnätet, men även kablar för nätägarnas stationer. – Design och material är utvecklade för att klara vårt kalla klimat och vindkraftsprojektens tidplaner kan hållas trots tuffa förutsättningar, fortsätter Simon Torstensson. Under rätt förutsättningar går våra kablar att installera ner till -20 grader. Prysmian Group har i sitt utvecklingsarbete tagit fram design och material som gör kablarna både robusta och lätthanterliga. Koncernen har 25 forsknings- och utvecklingscentra i världen, där ett av dem finns i Nässjö. – Det gör att vi kan möta alla behov. Skulle vi inte i sortimentet ha en kabel som passar, så utvecklar vi den enligt kundens önske-

mål, berättar Simon Torstensson. Prysmian Group bidrar stort genom utveckling av produkter och i specifika projekt kan man stötta med teknisk kompetens, både under för- och detaljprojektering. Det gäller både små och stora projekt, även under uppförandefasen. Leveranser sker säkert, i rätt tid och på rätt plats, i anpassning till den ofta komplexa logistik som karaktäriserar vindkraftsprojekt. För att underlätta hanteringen av kabeltrummor – med och utan kablar – har Prysmian Group lanserat ett tillgångshanteringssystem som kallas ALESEA. Trumman förses med en intelligent puck som håller reda på GPS-position. Ett skalskydd kan läggas in som innebär att ägaren/entreprenören får en push-notis om trumman flyttas utanför skalet (vald zon). ALESEA informerar även om hur mycket kabel som är kvar på trumman. En stötsensor registrerar om trumman utsätts för stötar, exempelvis om den faller av ett transportfordon. – Kablar från oss innebär trygghet. Leveranserna är pålitliga och säkra. Kablarna är robusta och anpassade för det nordiska klimatet. Samtidigt är de lätta att hantera. Från Prysmian Group får du en säker kabel med en livslängd som vida överstiger livslängden för själva vindkraftverken, avslutar Simon Torstensson, produktchef Elnät, på företagets fabrik i Nässjö.

www.prysmiangroup.com NORDISKA PROJEKT www.nordiskaprojekt.se

55


Nya Projekt

Oktober 2021

52


Nya Projekt

Oktober 2021

KLART FÖR BYGGSTART AV RIKSBYGGENS NYA RADHUSOMRÅDE I DALBY, LUND Samtliga 39 bostadsrättsradhus i Brf Utsikten i Dalby, Lund, är nu sålda och inom kort kommer förberedande markarbeten att påbörjas. Radhusen kommer att byggas i området Påskagänget i Dalbys utkant. Den första inflyttningen är planerad till hösten 2022. – Brf Utsikten har verkligen blivit en succé och alla radhusen är nu sålda. Köparna består både av något äldre personer och många barnfamiljer, det kommer att bli en bra blandning. Vi är glada över att kunna tillföra fler bostäder i ett område där efterfrågan är stor och radhusen blir ett viktigt tillskott till det växande Dalby, säger Camilla Lundström, sälj- och marknadsansvarig, Riksbyggen Bostad Sydväst. Bostadsrättsradhusen i Brf Utsikten i Dalby byggs i ett eller två plan. Radhusen i ett plan, om cirka 93 kvadratmeter, är fördelade på tre rum och kök. Tvåplansradhusen, om cirka 112 kvadratmeter, är fördelade på fem rum och kök. – Den lite äldre målgruppen har i första hand köpt radhus i ett plan medan tvåplanshusen i stor utsträckning har köpts av barnfamiljer, berättar Camilla Lundström. Flera förskolor och grundskolor ligger inom gång- och cykelavstånd och utbudet av aktiviteter är stort. – Den sydvästliga sluttningen säkrar ett soligt läge och Dalbys höga geografiska placering gör det möjligt att från bostadsområdet njuta av utsikten. All tänkbar service inom räckhåll, säger Camilla Lundström Byggstarten är planerad att ske under hösten 2021. Inflyttningen kommer att ske i två etapper med start hösten 2022.

53


Nya Projekt

Oktober 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV NORDICC

NORDICC ERBJUDER

bättre ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet Nordicc kompletterar nu sitt utbud till bygg- och anläggningsbranschen med produkter från engelska tillverkaren Armorgard. Det är låsbara förråd och verktygslådor som minskar risken för stöld av utrustning och verktyg, materialvagnar och materialställ som ger bättre ergonomi samt kapskåp som ger bättre arbetsmiljö. DET ANMÄLDES 5 835 stölder och inbrott på byggarbetsplatser 2020 enligt statistik från Byggföretagen. Utöver det finns säkert ett stort mörkertal då alla inte tycker det är värt att anmäla. – Stölder och skadegörelse höjer priserna i byggbranschen och därför är det viktigt att försvåra för tjuvarna så mycket som möjligt. När vi nu lanserar Armorgards produkter i Sverige vill vi få upp medvetandet om att det finns lösningar som både minskar stöldrisker och som ger en bättre arbetsmiljö, säger Ruben Klingenberg som är marknadsansvarig på Nordicc. LÄTTMONTERADE FÖRRÅD De låsbara verktygslådorna och förråden finns från en liten låda för handverktyg till ett fullstort materialförråd på 8,3 kvadratmeter. Förråden levereras som platta paket som kan monteras av två man på 15–20 minuter. Till förråden finns hyllplan, belysning och eluttag. – Om du har en byggcontainer behövs en kranbil för att flytta den. Våra moduler kan enkelt flyttas på plats med hjullastare eller truck. När jobbet är färdigt kan de lika enkelt monteras ner och flyttas till nästa arbetsplats. De låsbara verktygslådorna finns i olika standard. Materialtjocklek och typ av lås varierar beroende på vilken nivå av säkerhet kunden vill ha. Lådorna har uttag så att verktyg kan laddas när de är inlåsta. – Verktygslådorna är lätta att placera ut på strategiska ställen. Då blir det naturligt att lägga grejorna där de ska vara. Du får även en överblick över var du har dina verktyg plus att du slipper löst liggande verktyg som är lätta att stjäla, påpekar Ruben

16

Klingenberg. Kapskåpen används för kapning av metall eller trä. Det som ska kapas förs in i ena änden av skåpet. Framtill hänger en genomskinlig gardin så att operatören ser att arbeta. Inkapslingen isolerar ljudet från kapningen och hindrar stänk. Ett utsug tar hand om dammet. Kapning kan ske säkert, tyst och rent. – Vi har även låsbara skåp som fungerar som arbetsstationer där datorer, skrivare, whiteboards och dokument kan förvaras. I stället för att ta med kontoret hem varje dag kan du låsa skåpet. Det blir även lätt att flytta med det till nästa arbetsplats.

SPARA KROPPEN Tanken med materialvagnarna och materialställen är att minimera manuella lyft och transporter. Med vagnarna flyttas byggmaterial enkelt och säkert inom arbetsplatsen. Vagnarna har gaffelholkar och kranöglor, så att de vid behov lätt kan flyttas med hjullastare eller lyftas till rätt våning med byggkran. – Olyckor sker ofta när man ska flytta något tungt, även om det bara är en kort sträcka. Tunga lyft tär även på kroppen. Om det finns hjälpmedel i närheten så är det större chans att dom används, konstaterar Ruben Klingenberg.

www.nordicc.se


VINJETT Nya Projekt

Oktober 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

Den gamla SVC-anläggningen som ska rivas.

Bild IGBT-ventil till en STATCOM. Bild:ABB

Svenska kraftnät reinvesterar

i sin första SVS sedan 1980-talet Svenska kraftnät investerar 143 miljoner kronor i en ny anläggning i Stenkullen i Lerums kommun för att hålla spänningen i rätt intervall i 400 kV stamnätet. Det är den första reaktiva enheten som Svenska kraftnät installerar sedan 1980-talet. AV GÖSTA LÖFSTRÖM

BEFINTLIG SVC-ANLÄGGNING ska rivas och ersättas med en

STATCOM. Svenska kraftnät har tecknat kontrakt med konsortiet ABB/Otera Ratel. Elutrustningen ska levereras av ABB och anläggningen ska vara klar att ta i drift hösten 2020. På fackspråk kallas den här typen av utrustning för SVS, en förkortning som står för Static Var System. Det är en anläggning som ska hålla den elektriska spänningen inom rätt intervall och kan vara en Static Var Compensator (SVC), en Static Synchronous Compensator (STATCOM) eller en hybrid av dessa. Reglerar eltillförseln Enligt ABB:s beskrivning är en STATCOM en anläggning som snabbt och tillförlitligt reglerar nätspänningen. Den tillhandahåller dynamisk, snabb reaktiv effekt beroende på nätförhållanden. En STATCOM kan också öka överföringsförmågan, minska förluster i nätet, mildra aktiva effektoscillationer och förhindra överspänning vid förlust av belastning. Den befintliga anläggningen, som är ansluten till en kopplingspunkt i stamnätet som försörjer regionen med elektricitet, togs i drift 1987, har nått sin tekniska livslängd och behöver ersättas av en ny station. Fysiskt är det en byggnad på nära 600 kvadratmeter, som inkluderar en ventilhall och elektriska installationer som uppförs på samma plats som den gamla anläggningen på befintligt stationsområde.

Den gamla SVC var levererad av ASEA. Den nya anläggningen levereras av ABB, numera den enda svenska tillverkaren av liknande utrustning. Komplext projekt – Det är en komplex anläggning, som består av många komponenter och kräver en hel del studier när den anpassas till den befintliga platsen, säger Mattias Fyhrman, Svenska kraftnäts projektledare vid arbetena i Stenkullen. Arbetena påbörjades i början av det nya året. Man river befintlig anläggning, gjuter fundament och uppför byggnaden under det här året, varefter installation av den elektriska utrustningen tar vid. Från hösten 2020 ska stationen vara i drift. – Det här är den första SVS-enheten som installeras av Svenska kraftnät sedan 1980-talet. Sannolikt kommer det att bli fler, men inga sådana beslut är fattade ännu, säger Mattias Fyhrman.

FAKTA Ombyggnad av kraftstation i Stenkullen Byggherre: Svenska kraftnät Totalentreprenör: Konsortiet ABB/Otera Ratel Entreprenadkostnad: 143 Mkr NORDISKA PROJEKT www.nordiskaprojekt.se

75


Nya Projekt

Oktober 2021

KVARTERET FALKENBÄCK I VARBERG Kvarteret Falkenbäck i Varberg består av sex fastigheter som formar sig kring en gemensam lummig trädgårdsoas. Hälften av de 88 lägenheterna är bostadsrätter och hälften är hyresrätter. Kvarteret ligger inbäddat bland Varbergs villagator med fem minuters gång väg till torget och ytterligare sju minuter till havet. – Vi var med i en markanvisningstävling som vi vann, berättar Thomas Gustafsson, senior adviser på Tage & Söner AB. Anledningen till att vi vann var att vi lagt ner stor energi på att skapa ett vackert projekt med stor öppenhet och en ljus fasad och en öppning för solen att nå ner på innergården. Ett krav i tävlingen var att bygga 10 lägenheter i Kungsäter, nordost om Varberg, ett litet samhälle på landsbygden. Vi började med att bygga sex lägenheter och avslutar nu med de sista fyra och samtliga lägenheter är uthyrda. ATTRAKTIVT LÄGE

Hälften av lägenheterna består av hyresrätter och hälften av bostadsrätter. Av dessa är mellan 80 och 90 procent sålda. Läget är perfekt med fyra minuters promenad till torget och efter ytterligare sju minuter befinner man sig vid havet. Tidigare har här legat en fastighet som revs på 70-talet. Därefter har platsen fungerat som en parkeringsplats. Besvikelsen var stor när parkeringen försvann men nu är det okej. – 2021 började vi att bygga. Det tog sin tid att komma i gång då det var överklaganden som skulle utredas. Det är alltför lätt att överklaga i dag. Här måste det ske en förändring, någon form av avgift borde vara på sin plats, säger Thomas Gustafsson. Man började med att bygga ett p-garage i två våningsplan.

56

Det handlar om mycket kraftiga byggnader. Källardelen blir dyr då grundvattnet inte får tryckas upp i källaren. Därför har den delen tagit sin tid och man räknar inte med att komma upp ur källan förrän under våren 2022. Varbergs kommun har reserverat 120 platser för besökare och resten är p-platserna är för de boende. PÅKOSTAT PROJEKT

– Projektet består av fyra huskroppar på mellan 3,5 och 4,5 våningar. Bostadsrättsföreningen ligger i den ena delen och hyresrätterna i de övriga som ligger lite lägre för att anpassa sig till den omgivande villabebyggelsen. Det kommer att skapas en fin anläggning inne i mitten av kvarteret med planteringar och sittplatser. Även mot gatan kommer det att finnas en trädgårdsdel. När det gäller kvalitet och miljö utgår vi ifrån Passivhusstandard FEBY 18 som innebär att vi genomgående bygger efter ett hållbart koncept, berättar Thomas Gustafsson. Materialvalen har gjorts med stor omsorg med både kvalitet och hållbarhet i fokus. Arkitekten Liljewall har valt inredningen och tillvalen för kök, badrum och golv mycket noga för att skapa en konceptuell helhet. Man har velat skapa bostäder i gränssnittet mellan kvartersstaden och en tät villabebyggelse. Fönstren har gestaltats med resliga proportioner för att ge elegans till fasaderna och för att få dagsljuset långt in i lägenheterna. Exteriören och trapphus går i tegel som ger vackra skiftningar och variationer. Kvarteret Falkenbäck står klart hösten 2023. FAKTA Nybyggnad av flerbostadshus i Varberg Byggherre: Tage & Söner i Varberg AB Arkitekt: Liljewall arkiteter AB


Nya Projekt

Oktober 2021

BARN OCH ÄLDRE SKA MÖTAS I HEMSÖS NYA GENERATIONSHUS Att få ihop kalkylerna för en nybyggd förskola är inte alltid det lättaste. När Hemsö bygger nytt i centrala Upplands Väsby kombinerar de därför äldreboende och förskola i samma byggnad, och skapar ett generationshus. Men pandemin tvingade dem att tänka om gällande planlösningen. – Från början var tanken att ha mer gemensamma ytor eftersom det är ett bra sätt få naturlig kontakt. Men pandemin lärde oss att man inte vind för våg kan ha de här grupperna inomhus, så nu har de båda verksamheterna faktiskt inte en enda gemensam yta i huset, men en gemensam gård som det var tänkt, säger Åsa Östman, projektchef på Hemsö fastighets AB. Förskolan rymmer 80 barn och äldreboendet rymmer 80 vuxna och Raoul Wallenbergskolan och Stiftelsen Stockholms Sjukhem kommer att driva verksamheterna. Målsättningen är att de ska kunna samverka och att det uppstår goda sociala effekter över generationsgränserna. — För att se till att aktiviteterna verkligen ska bli av har vi skrivit ett samverkansavtal så vi kan vara där och hjälpa till, det är en lite ovanlig uppgift för oss som normalt främst bygger och förvaltar, säger Åsa Östman. Gården är byggd på ett sätt så att den ska möjliggöra möten mellan unga och gamla. – Den är framför allt utformad för förskolebarnen, men det finns också asfalterade slingor för den som går med rullator, och bänkgrupper där äldre kan sitta. De äldre har dessutom en egen takterrass, vi tar inte för givet att de alla alltid tycker det är roligt att titta på barnen, och det är viktigt att de får en egen plats, säger Åsa Östman. Bygget ska vara klart 2022 och än så länge har totalentreprenören IN3PRENÖR monterat hela stommen, fönster och takstommen. Nästa steg blir plåttäckning och invändig stomkomplettering.

ILLUSTRATION: ÅWL Arkitekter.

57

– Att bygga en gemensam förskola och äldreboende är motiverande och roligt. Det är motiverande med ett projekt som verkligen gör samhällsnytta, säger Carl Skarin, arbetschef på IN3PRENÖR. Bygget sker just intill en befintlig skola, vilket ställer extra höga krav på arbetsområdet och arbetsmiljön. – Vi har tät dialog med skolan och jobbar med avspärrningar för nyfikna barn, säger Carl Skarin. En speciell förutsättning i projektet var att de arkitektoniska kraven som är kopplade till bygglovet förändrades under projektets gång. – Det var lite utmanande, vi fick forma om utseendet på huset precis när vi skulle producera betongstommen och fasaden eftersom de arkitektoniska kraven kopplade till bygglovet ändrades i sista sekunden. Men det har funkat bra, vi har en mycket bra dialog och samverkan med Hemsö, säger Carl Skarin. NYBYGGNAD AV FÖRSKOLA SAMT ÄLDREBOENDE I UPPLANDS-VÄSBY BESKRIVNING Tidplan: April 2021 till november 2022 Byggherre: Hemsö Fastighets AB Totalentreprenör: IN3PRENÖR AB Hyresgäst: Stockholms sjukhem, Raoul Wallenbergskolan Kostnad: 150 Mkr

ILLUSTRATION: ÅWL Arkitekter.


Nya Projekt

Oktober 2021

DE NOMINERADE TILL ÅRETS FASAD 2021 >>>

BILD: LINDHOLMENS TEKNISKA GYMNASIUM FOTO: BERT LEANDERSSON

58


Nya Projekt

Oktober 2021

59


Nya Projekt

Oktober 2021

60

DE NOMINERADE BIDRAGEN ÄR (UTAN INBÖRDES ORDNING)

DE NOMINERADE TILL ÅRETS FASAD 2021 Det är sjunde året som priset delas ut och nu är det klart vilka bidrag som är nominerade till finalomgången av Årets Fasad. Av alla fantastiska bidrag valde juryn att nominera sex stycken till en slutomgång. Tre stycken i kategorin nybyggnation och tre stycken i kategorin renovering/restaurering. Dessa presenteras nedan. Årets Fasad är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad. Bakom priset står Mur & Putsföretagen - branschföreningen för murat och putsat byggande. Tävlingen syftar till att uppmärksamma byggande som bidrar till vackra, intressanta, spännande, hållbara fasader och byggnader.

NYBYGGNATION: GÅRDSBYGGNAD FÖR LÄNSFÖRSÄKRINGAR I HALMSTAD Byggherre: Länsförsäkringar i Halland Arkitekt: Fredblad arkitekter Entreprenadform: Utförandeentreprenad Byggentreprenör: ByggSjögren AB Fasadentreprenör: Bygg RBA Roberts bygg och anläggnings AB Fasadsnickerier: Nyebro Snickerifabrik AB HUMANISTISKA FAKULTETEN, RENSTRÖMSPARKEN I GÖTEBORG Byggherre: Akademiska Hus AB, Göteborg Arkitekt: KUB arkitekter Entreprenadform: Generalentreprenad i samverkan Byggentreprenör: NCC Bygg Fasadentreprenör: Strängbetong samt Fasadsystem i Borås (stålpartier och dörrar) LINDHOLMENS TEKNISKA GYMNASIUM Byggherre: Lokalförvaltningen Göteborgs Stad Arkitekt: KUB arkitekter Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan Byggentreprenör: Betonmast Sverige AB Fasadentreprenör: Strängbetong RENOVERING: KVARTERET GNISTAN 2, STOCKHOLM Byggherre: Lunberg Blom & Co, HB Arkitekt: AIX Arkitekter AB Entreprenadform: Generalentreprenad Byggentreprenör: Puts & Tegel Fasadentreprenör: Puts & Tegel LOKATTENS TRAPPOR, STOCKHOLM Byggherre: Stockholms Stad Ursprunglig arkitekt: Axel Anderberg Entreprenadform: utförandeentreprenad i samverkan Byggentreprenör: Sh bygg, sten och anläggning AB Fasadentreprenör: Puts & Plattsättnings AB

BILD: HUMANISTEN FOTO: BERT LEANDERSSON

GAMLA TULLHUSET I NORRKÖPING Byggherre: Spinnhuset Fastighets AB Arkitekt: Millimeter Arkitekter Entreprenadform: Delad entreprenad Byggentreprenör: Sefab Fasadentreprenör: Åby Fasad

BILD: GAMLA TULLHUSET FOTO: SOFIA ANDRESSEN


Nya Projekt

Oktober 2021

JURY

För att säkerställa att alla bidrag får en objektiv bedömning är juryn sammansatt av branschexperter från olika områden. Juryn består av branschexperter och de har bedömt efter kriterierna, gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation och utförande/hantverk. I juryn sitter Malin Pappila, arkitekt, ÅWL Arkitekter, Roger Pohjanen, senior rådgivare, Riksbyggen, Catherina Fored, arkitekt, vd HSB Norra Stor-Stockholm, Per-Anders Johansson, arkitekt, konsult, specialist kulturbyggnader, Roger Blomqvist, elingenjör företräder Byggbransch-föreningarna i Sverige, Gino Carinci, fasad entreprenör och grundare till Åby Fasad AB och Johan Onno, civilingenjör, KTH, vd Mur & Putsföretagen.

61

PRISUTDELNING Av de nominerade bidragen kommer två vinnare att tillkännages, en i varje kategori, den 11 november i Stockholm. Med hänsyn till riktlinjer och allas välbefinnande kommer vi i år endast ha ett fåtal personer på plats och istället sända prisutdelningen digitalt direkt efter Fasadforum. Mer information kommer att finns på murochputsforetagen.org Fasadforum är Mur & Putsföretagens arena för nätverk och kunskap kring fasader med högintressant program och normala år även ett värdefullt mingel med branschens entreprenörer, leverantörer, arkitekter och byggherrar.

BILD: GNISTAN FOTO: PEDER LINDBOM


Shims och metallfolie anpassat efter dina behov. Sedan 1950 har empiro levererat shims och metallfolie. Vår styrka är vår flexibilitet för varje kunds unika behov. Laminerade eller massiva med tjocklekar från 0,008 mm i mässing, rostfritt stål, aluminium, plast m.m. Kontakta oss gärna för mer information.

www.empiro.se

Orust: Tel. 0304-32550 | Nybrokajen 7, 111 48 Stockholm: Tel. 08-611 18 99 www.empiro.se | order@empiro.se


MINIGRÄVARE

MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE

VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE

SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER

HJULGRÄVARE

HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE

HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE

GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER

INGA KOMPROMISSER INGA INGA KOMPROMISSER KOMPROMISSER INGA KOMPROMISSER INGA INGA KOMPROMISSER KOMPROMISSER INGA INGA KOMPROMISSER KOMPROMISSER - rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se rätt - rätt rätt maskin, rätt utrustad rätt utrustad || www.delvator.se | www.delvator.se www.delvator.se - --rätt rätt utrustad | |www.delvator.se rätt maskin, -maskin, maskin, maskin, rätt utrustad rätt utrustad www.delvator.se - rätt maskin, - rätt maskin, rätt utrustad rätt utrustad | www.delvator.se | www.delvator.se


Proffsen planerar långsiktigt och använder Proffsen Proffsen Proffsenplanerar planerar planerarlångsiktigt långsiktigt långsiktigtoch och ochanvänder använder använder Proffse Proffs Proff rejäla redskap från Redskaparna! rejälaredskap redskapfrån frånRedskaparna! Redskaparna! rejäla rejäla redskap från Redskaparna! rer

Breddningsvinge Breddningsvinge Breddningsvinge Breddningsvinge

Mek SandspridarskopaSS Hydr Sandspridarskopa Sandspridarskopa Sandspridarskopa Sandspridarskopa SS SS SSSandspridarskopa Sandspridarskopa Sandspridarskopa SS SS Breddning Breddnin Breddnin

4004600 L Frontmonterad vinge för 1000-4600 L1.000-3.900 2,1, 2,1, mek, mek, mek, frfr1.000-3.900 fr1.000-3.900 litlitlit Frontmonterad Frontmonterad Frontmonterad vinge vinge för för för 2,1, 2,1, 2,1, 2,1, hydr, hydr, hydr, frfr400-3.900 fr400-3.900 400-3.900 litlitlit vallskärning vallskärning vallskärning vallskärning ooosnödikning osnödikning snödikning snödikning

Frontmonter Frontmont Frontmon vallskärning vallskärnin vallskärni

k

Pallgafflar Pallgafflar Pallgafflar för för för större större större o ooo Flisrakor Flisrakor Flisrakor finns finns finns med med med rakt rakt rakt Planeringsskopor Planeringsskopor Planeringsskopor Pallgafflar för större Flisrakor finns med rakt Planeringsskopor

mindre mindre mindre maskiner, maskiner, maskiner, mindre maskiner, frfr1,6-25 fr1,6-25 1,6-25 ton ton ton

fr 1,6-25 ton

Med Med lång lång lång botten botten botten o olåg olåg låg rygg rygg rygg mindre eller eller eller välvt välvt välvt blad blad blad o omed omed med Med mindre mindre mas ma m Med lång botten o låg rygg eller välvt blad o med för för fina fina fina planeringsjobb planeringsjobb planeringsjobb olika olika olika längder längder längder påpåpå bommen bommen bommenför frfr1,6-25 fr1,6-25 1,6-25 ton tot

olika längder på bommen för fina planeringsjobb

3 33 Flisskopor Flisskopor Flisskopor frfr3-16 fr3-16 3-16 mm m Gripskopa Gripskopa Gripskopa för för för t ex t texex risrisris o oo Vikplogar Vikplogar Vikplogar 3 Isrivare rivningsvirke rivningsvirkeför t ex ris oFrån Flisskopor fr 3-16 m rivningsvirke Gripskopa Från Från 2,4 2,4 2,4 - -4,0 -4,0 4,0 mmm Vikplogar

R R

Pallgafflar Pallgaffla Pallgaffl

rivningsvirke Från 3,0 – 3,7 m

Från 2,4 - 4,0 m

Redskaparna Redskaparna Redskaparna

Redskaparna

Sockenvägen Sockenvägen Sockenvägen 31, 31, 31, 826 826 826 61 61 61 Söderala Söderala Söderala

Sockenvägen 31, 826 61 Söderala Tel Tel Tel0270-28 0270-28 0270-28 73 73 73 50 50 50 Bengt Bengt Bengt Jansson Jansson Jansson 070-516 070-516 070-516 38 38 38 33 33 33 Tel 0270-28 73 50

Redskap Redskap Redskap för för för entreprenadmaskiner: entreprenadmaskiner: entreprenadmaskiner: www.redskaparna.se www.redskaparna.se www.redskaparna.se Bengt Jansson 070-516 38 33

Redskap för entreprenadmaskiner: www.redskaparna.se

Flisskopor Flisskopo Flisskop

R R

Redsk Reds Reds


OLIVE SVERIGE AB Störst på profillister

Lister av hög kvalitet med enkel montering, smarta lösningar och exklusiv design Nyh

Olive Sverige har marknadens bredaste utbud av lister för så väl dekoration som funktion. Listen täcker effektivt fula skarvar och avslut samtidigt som den bidrar med en dekorativ detalj i miljön.

et Omega Design

Olive Sveriges lister håller alltid hög kvalitet och passar utmärkt även i de mest krävande miljöerna. Listerna finns i metall samt PVC. Smarta lösningar och smidig montering gör att våra lister dessutom sparar in tid och arbete. Hos Olive Sverige hittar du: •Sockellister •Skarvlister •Kurvlister •Nivålister •Expanderbara lister •Hörnlister

•Kakellister •LED-lister •Trappnoslister •Balkong- och altanlister •Duschväggslister •Universal lister

För mer information och beställning besök vår hemsida www.olivesverige.se eller maila oss info@olivesverige.se

Besöksadress Företagsvägen 9 954 33 Gammelstad


FRAMTIDENS PARTIKELSEPARATOR ÄR NU LEVERANSKLAR!

RÄTT DAGVATTENMAGASIN RÄTTALLA DAGVATTENMAGASIN FÖR APPLIKATIONER... FÖR ALLA APPLIKATIONER... PLUVIAL CUBE

• Prefab garanterar PLUVIAL CUBE alltid snabb och enklaste installationen.

• Prefab garanterar alltid snabb och •enklaste Prefabhöjder 0.55 m - 3.2 m. installationen. Finns i 4 st 0.55 olikam - 3.2 m. ••Prefabhöjder belastningsklasser. • Finns i 4 st olika •belastningsklasser. Full spol och inspektionsbarhet. • Full spol och inspektionsbarhet.

DAGVATTENMAGASIN RÄTT DAGVATTENMAGASIN FÖR ALLA APPLIKATIONER... APPLIKATIONER... PIVOIDSMALL SMALL PLUVIAL CUBE PLUVIAL CUBE PIVOID

Levereras staplad på pall ochoch Prefab garanterar snabb Prefab garanterar alltid snabb och •••Levereras staplad påalltid pall och omonterad. enklaste installationen. omonterad. enklaste installationen. • Optimal vid mindre magasin och ••Optimal vid mindre magasin Prefabhöjder 0.55 3.2och Prefabhöjder 0.55 mm- -3.2 m.m. framförallt lågbyggda varianter. framförallt varianter. Finns ii 44 st stlågbyggda olikabelastningsklasser. •• Finns olika ••Integrerad spol och sedimentskanal. Integrerad spol och sedimentskanal. belastningsklasser. Full spol och inspektionsbarhet. ••Kan med övriga Kankombineras kombineras med övriga • Full spol och inspektionsbarhet. magasin förför attatt klara alla alla olikaolika magasin klara höjder. höjder.

PIVOID PI VOID XL PIVOID SMALL

XL på pall och omonterad. ••PIVOID Levereras staplad Levereras staplad på •Passar Levereras staplad påpall palloch och Levereras staplad på pall och •• utmärkt vid mellanstora elleromonterad. större omonterad. omonterad. •magasin. Passar utmärkt vid mellanstora eller större Optimal vid mindre magasin och Optimal vid mindre magasin och •••Extremt robust magasin med hög tillmagasin. framförallt lågbyggda varianter. gällande spolning & Inspektion. framförallt lågbyggda varianter. •gänglighet Extremt robust magasin med hög tillIntegrerad spol och sedimentskanal. •••Kan kombineras med övriga magasin Integrerad spol och sedimentskanal. gänglighet gällande spolning & Inspektion. att kombineras klara alla olikamed höjder. •för Kan övriga

HET!

NY

• Finns i 5 storlekar • Passar 1000 – 2800 mm brunnar • Patenterad 2-stegs separering • Effektiv partikelseparering inkl. microplaster • Upp till 80% reningseffekt • Klarar flöden upp till 270 l/s • Klarar ytor upp till 18.000 m2

• Kan Kan kombineras kombinerasmed medövriga övrigamagasin magasin magasin föralla att klara alla olika för att att klara klara olika höjder. höjder. för alla olika höjder.

PLUVIMAX

• Smart dagvattentunnel 1.6 m3. PLUVIMAX PIVOID XL design. •PLUVIMAX Kostnadseffektiv •••Snabbaste magasinet attpall installera Smart dagvattentunnel 1.6 m3. Levereras staplad på och omonterad.

marknaden. Kostnadseffektiv ••på Passar utmärkt viddesign. mellanstora eller större magasin. marknaden. • på Extremt robust magasin med hög till• gänglighet Levereras staplad pall. & Inspektion. gällandepå spolning • Kan kombineras med övriga magasin HD förVOID att klara alla olika höjder.

••Levereras staplad på pall. att installera Snabbaste magasinet

• Absolut starkaste magasinet på marknaden. HD VOID vid överbyggnad •PLUVIMAX Full körbarhet HD VOID cm. Absolut starkaste magasinet påpå ••25Absolut starkaste magasinet Smart dagvattentunnel 1.6 m3. • Kan byggas i alla höjder. marknaden. marknaden. Kostnadseffektiv ••Levereras staplad pådesign. pall men •••bitvis Full körbarhet vid Full körbarhet vidöverbyggnad överbyggnad förmonterad. Snabbaste magasinet att installera

25 cm. 25 på cm. marknaden. • Kan Kan byggas i allahöjder. höjder. Levereras staplad på pall. •• byggas i alla • Levereras staplad på pall men • bitvis Levereras staplad på pall men bitvis förmonterad. förmonterad.

... GARANTERAR OCKSÅ VOID •HD Kräver inga invändiga mellanplattor. RÄTT LÖSNING OCH PRIS! • Absolut starkaste magasinet på • marknaden. Perfekt att kombinera med andra

... GARANTERAR OCKSÅ RÄTT LÖSNING OCH PRIS!

• magasin. Full körbarhet vid överbyggnad

• 25 Levereras cm. staplad på pall och PlastInject Watersystem AB ❘ Tel: 0371-58 70 00 • info@plastinject.se • www.plastinject.se • omonterad. Kan byggas i alla höjder. Levererasvid staplad pålågbyggda pall men •• Spolkanal extremt bitvis förmonterad.


Nyproduktion eller renovering av simbassäng ellerredan renovering av simbassäng Det grönaste alternativetNyproduktion är rostfritt stål, återvunnet upp till 85 % när vi installerar Det grönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installerar

Nyproduktion eller renovering av simbassäng rönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installer Stainless Steel

Stainless Steel MADE IN SWEDEN MADE IN SWEDEN

Nyproduktion eller renovering av simbassäng Det grönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installerar

Stainless Steel Stainless Steel IN SWEDEN MADEMADE IN SWEDEN


www.projsec.se Stockholm Tel: 08-545 899 80 Malmö Tel: 040-643 05 40 Karlshamn Tel: 0454 -76 03 40

Projsec AB är ett konsultföretag med inriktning på fysisk säkerhet. Företaget grundades år 2014 och hade då fyra anställda. Sedan dess har vi utvecklats snabbt och är idag 26 stycken anställda med olika specialistkompetenser. Från vår bas i Stockholm med platskontor i Malmö, Karlshamn och Örebro arbetar vi rikstäckande med säkerhetsfrågor mot såväl myndigheter som företag och privatpersoner. Med hårt arbete och ett stort engagemang har vi blivit en framstående aktör inom området fysisk säkerhet, samtidigt som vi strävar efter att behålla fördelarna av att vara ett litet företag. Vi arbetar helt oberoende av leverantörer och med en aktiv omvärldsbevakning är vi ständigt uppdaterade på såväl lagar och regler som på marknadens utveckling för att kunna erbjuda våra kunder de mest effektiva säkerhetslösningarna. Flera av våra medarbetare utbildar kontinuerligt andra aktörer inom branschen om normer, regelverk, upphandlingsförfaranden och projektledning inom säkerhetsområdet.

Objekt: Kund: Handling: Uppdragsnr: Förutsättningar Placering Dörrtyp Brandmotstånd Skyddsklass Utrymningskrav Väsentlig funktion Till- & frångänglighet

Beslagskort

Objektet Kunden SÄ-Lås & beslag 242-2-4-2

Beslagskod: Status: Upprättad: Reviderad: Upprättad av: Internkontroll:

SÄ93 Säkerhetsplanering funktioner öppningskompletteringar En enkel överblick av funktionen i respektive dörrmiljö. Här redovisas också visuellt om dörren skall ha dörrautomatik, kortläsare, magnetkontakt, tillgänglighet, glaskross, nattlås osv. Dessa används som diskussionsunderlag för en korrekt projektering med våra beslags- och dörrkort. FÖRKLARINGAR

01-242

DÖRRAUTOMATIK

Bygghandling 2019-01-07 2019-04-03 PM01 Mathias Fredlund Henrik Good

DÖRRBLADSLÄSARE DÖRRSTÄNGARE ELSLUTBLECK GLASKROSSDETEKTOR

Insida: 1242 Kontor Utsida: 2424 korridor Enkeldörr Säker sida: 1242 Kontor (Anslagssida) 30 minuter med krav på dörrstängare Brandstyrning: Ja, se funktionsbeskrivning Enligt SSF 200:5 Skyddsklass 2 Återinrymning: Nej SS-EN 179 Riktning: I slagriktningen Dörrautomatik styrs av armbågskontakt på in och utsida, blockeras av säkerhetssystem vid låst dörr

KORTLÄSARE KODLÅS MEKANISKT NATTLÅS MED MIKROBRYTARE

A

G

A

G

A

G

MOTORLÅS MAGNETKONTAKT

Uppställningsfunktion Passagekontroll utsida Passagekontroll insida Låsenhet (a) Låsenhet (b) Detektering öppning Detektering genombrott Låsenhet (a) Produkt Låshus Slutbleck Cylinder Cylinderbehör Trycke Utrymningsbehör

MEKANISK CYLINDER

Kortläsare Öppnarknapp Mekanisk med mikrobrytare och elslutbleck Motorlås Förberedelse för magnetkontakt Förberedelse för glaskrossdetektor

Fabrikat och modell Assa 732-50 MG Step ST600 inkl montagestolpe Oval utsida Assa 2356

Anm.

Låsenhet (b) Produkt Låshus Slutbleck Cylinder Cylinderbehör

UTRYMNINGSBEHÖR MED MIKROBRYTARE ÖPPNAKNAPP

ANSLAGSSIDA

Fabrikat och modell Assa 841C-50 Assa 1487 Rund dubbel Assa 3212

GÅNGJÄRNSSIDA

Anm.

FASTIGHETSÄGARE / BAS HYRESGÄST 1

Assa 179B

Övrig beslagning aktivt dörrblad Produkt Fabrikat och modell Draghandtag Roca PP-604 400mm in/utsida Dörrstängare Dörrautomatik Dorma ED 250 HE Säkerhetssensor 2 st Prosecure Opti Safe 750-2 Dörrhållarmagnet Karmöverföring 2st Roca 5210

A Anm.

Övrig beslagning passivt dörrblad Produkt Fabrikat och modell Draghandtag Dörrstängare Dörrautomatik Säkerhetssensor Dörrhållarmagnet Kantregel Karmöverföring

G

Anm.

A Öppningsskydd Genombrottskydd

Urtag för magnet Ø19mm Kanalisation glaskrossdetektor

Övrig beslagning dörrmiljö Produkt Fabrikat och modell

Öppningsskydd Genombrottskydd

G Anm.

Anmärkningar / funktionsbeskrivning

Brandstyrning: Bortkoppling dörrautomatik Hänvisning: Se generella föreskrifter i försättsblad.

Några av våra specialområden är: G

- Projektering av mekaniskt inbrottsskydd (dörrmiljöer, intrångsskydd, forceringsskydd) - Projektering av tekniska säkerhetssystem - Dörr- och beslagsprojektering i molnbaserade tjänster BIMeye Door Manager & dRofus - Upphandlingar (förfrågningsunderlag, anbudsutvärdering) - Handlingar (förstudie, program- och systemhandling) - Utredning (produktutvärdering, gränsdragningslistor, säkerhetsgränser) - Utbildningar (teori och praktik) - Besiktning (förbesiktning, slutbesiktning och revisionsbesiktning)

A

G

A

G

A


LBW

LBW Smart Home 433MHz 868MHz

IR

InfraRed

• Paketlösningar • Slutkundssupport • Driftsatt vid leverans • Enkelt montage och test LBW

LBW Smart Network

LBW

LBW Smart WiFi

LBW

www.

.se


Nya Projekt

Oktober 2021

PÅGÅENDE BYGGE: AVIGAN I HYLLIE BEBYGGS MED SVANENMÄRKTA BOSTADSRÄTTER >>>

70


Nya Projekt

Oktober 2021

71


Nya Projekt

Oktober 2021

PÅGÅENDE BYGGE: AVIGAN I HYLLIE BEBYGGS MED SVANENMÄRKTA BOSTADSRÄTTER Byggnationen startades i maj 2021 och beräknas vara färdigbyggd i mars 2023. Byggherren Peab Bostad och arkitekterna Andreas Frykman, Alberto Tenti och Anna Olofsson i Malmöbaserade Panorama arkitekter fick en utmaning som föll i god jord. Projektet är beläget söder om stationsområdet i Hyllie längst ned på Hyllie Boulevard och innehåller stor variation av lägenhetstyper, allt från ettor till penthouse med takterrass, samt större genomgående marklägenheter i två plan med entréer från både gatan och innergården där de har uteplats och gemensamma ytor som delas med grannarna. – Etagelägenheterna har ”radhuskaraktär” där vi bryter av fasaden

72

med oljad träfasad och mörkare skiffer ovanför. Byggnadskropparnas slankhet förstärks också genom att volymdelarna gestaltas likt smala skivor vilka bildar gavelmotiv mot alla gatuhörn när man närmar sig kvarteret från olika håll, förklarar Andreas Frykman. De båda huskropparna knyts samman av en grön gård som domineras av medelhavsväxter och som ska bilda en oas med utrymme för social samvaro och lek. Högst upp finns en gemensam takterrass med träningsmaskiner och en magnifik utsikt som slår det mesta. – Vi hade strax innan ritat MKB-huset mitt emot, som hade samma detaljplan med var rektangulär. I fastighet Avigan, som numera heter Hyllie Homes, lät vi volymen styra och att spetsen ut mot Boulevarden skulle sticka ut. Det blev en kil i fem våningsplan. På markplan finns utrymme för caféverksamhet eller butik, säger Alberto Tenti. Det fyra penthousen högst upp har egen takterrass medan den gemensamma takterrassen har ett inglasat utegym medvädringsluckor som gör det möjligt att träna året runt. Ettorna är cirka 35 kvadratmeter, tvåorna cirka 50 kvadratmeter och treorna 65-69 kvadratmeter. Fyrorna och penthousen är lite mer generösa i storleken. – Merparten av lägenheterna är tvårummare. De smala partierna av huskropparna fick vi jobba lite extra med för att få fram en bra lösning som vi är nu nöjda med. Vissa lägenheter har öppen planlösning medan andra har separata kök och vardagsrum, säger Anna Olofsson. FAKTA:

Bostadsrättslägenheter Avigan Hyllie – Hyllie Homes Byggperiod: april 2021 - mars 2023 Byggherre: Peab Bostad Entreprenör Peab Arkitekt: Panorama arkitekter

Illustration: Panorama arkitekter


Nya Projekt

Illustration: Panorama arkitekter

Oktober 2021

73


Nya Projekt

Oktober 2021

74


Nya Projekt

Oktober 2021

NYTT LANDMÄRKE FÖR HELSINGBORG: BRF SPIRA >>>

75


Nya Projekt

Oktober 2021

NYTT LANDMÄRKE FÖR HELSINGBORG: BRF SPIRA Fastighets AB 3Hus fortsätter sin expansion och tar ytterligare ett steg i att bli en samhällsutvecklare i södra Sverige, genom att ta det första spadtaget på Brf Spira på Drottninghög. Äntligen är bygget av Brf Spira på Drottninghög i gång. Christer Andersson VD, 3Hus samt Peter Danielsson och Christian Orsing, Helsingborg stad samt Jakob Persson BAB bygg AB tog idag det första spadtaget på Brf Spira. Spadtaget symboliserar att nu är 3Hus stora satsning på bostadsrätter på Drottninghög i Helsingborg i gång. - Spira betyder att växa fram ur jorden, precis så som vi vill symbolisera med 3Hus på Drottninghög. Betydelsen att växa fram och knoppas symboliserar såväl Drottninghögs utveckling samt historia med äppellunda, säger Christer Andersson, 3Hus. 3Hus kommer att uppföra 74st bostadsrätter på Brf Spira, allt från 1rok till 4rok. Flertalet av lägenheterna kommer att ha egna grönskande terrasser. I bottenplan, med access till det nya torget, kommer Helsingborg Stad att vara hyresgäst med sin verksamhet IdéA samt med ett områdesbibliotek. - Vi har designat ett nytt landmärke för Helsingborg. Vi hoppas och tror att helsingborgarna kommer att vara stolta över Brf Spira. Vi tror starkt på Drottninghög och Brf Spira. Ett fantastiskt bra läge, med närhet till allt, detta kommer bli ett av Helsingborgs mest attraktiva område, säger Joakim Lindahl, 3Hus. Brf Spira kommer vara en del av H22 på Drottninghög, förhoppningarna är att helsingborgarna och mässbesökarna skall få ta del av bygget under mässan.

76


Nya Projekt

Oktober 2021

77


Nya Projekt

Oktober 2021

GÖTEBORGS AVYTTRAR TRE FASTIGHETER MED BYGGRÄTT Kommersiella Fastigheter har fått förtroendet att förmedla tre fastigheter. Med ett högt och fint läge strax invid Älvsborgsbrons brofäste i Klippan, ligger fastigheten Majorna 164:5. Klippan är mycket populärt med goda förbindelser och ett citynära läge. I detta historiska och populära område avser nu Göteborgs Stad att avyttra en fastighet med byggrätt. Fastigheten Majorna 164:5 ligger högt och fint beläget med utsikt över hamninloppet och Göta Älv, strax invid Älvsborgsbron. Fastigheten har en markareal om 6 311 kvadratmeter och ingår i detaljplan från 2012. Detaljplanen medger en byggrätt för kontor, småindustri och kultur i tre våningsplan motsvarande 2000 BTA på fastigheten. Klippan har en lång historia och området disponerades på 1700-talet av Ostindiska Kompaniet. Därefter bebyggdes området med Sockerbruket och Porterbryggeriet som avvecklades 1958 respektive 1975. Därefter har området över tid blivit mer och mer attraktivt för kontor- och bostadsetableringar.

78


Nya Projekt

Oktober 2021

79


Nya Projekt

Oktober 2021

80


Nya Projekt

Oktober 2021

FÖRSÄLJNINGSSUCCÉ FÖR RIKSBYGGENS BRF ÅSTRÅKET I ESKILSTUNA I september startade försäljningen av Brf Åstråket i Västra Munktellstaden och 30 procent av lägenheterna är redan sålda till personer inom Riksbyggens intressekö. Nu släpps de kvarvarande lägenheterna till allmän försäljning enligt principen ”först till kvarn”. Inflyttningen är planerad att kunna ske under hösten 2023. – Det oslagbara läget alldeles intill Eskilstunaån och föreningens inbjudande och privata innergården är några av de bidragande faktorn till att Riksbyggens har sålt på så bra, säger Catarina Tenor, sälj- och marknadsansvarig, Riksbyggen Bostad Bergslagen. Brf Åstråket är Riksbyggens andra etapp i Västra Munktellstaden och kommer att innehålla 36 bostäder. Tolv av dessa är nu sålda, – Målsättningen är att vi ska kunna starta bygget under vintern 2021. Brf Åstråket är uppföljare till det mycket uppskattade projektet Brf Lokomotivet. Brf Lokomotivet kom in på 10-i-topplistan bland Sveriges bästa bostadsprojekt, enligt NöjdkundIndex, NKI, berättar Catarina Tenor. I närområdet finns alla möjligheter till ett rikt fritidsliv med upplevelser av kultur och idrott utanför dörren och härifrån är det promenadavstånd till city, närhet till bra cykelvägar samt goda busskommunikationer och inom några minutera promenad finns förskola, butiker, restauranger och mataffär. Lägenhetsstorlekarna är mellan 52 och 92 kvadratmeter alla lägenheterna är genomgående med dubbla balkonger eller balkong och uteplats. – Lägenheterna är moderna och välplanerade, här finns både den genomgående tvåan med öppen planlösning och våra fyra unika och fantastiska fyror med fönster mot Eskilstunaån. Däremellan finns också våra trivsamma treor, berättar Catarina Tenor. Hållbarhet kommer att vara en viktig del i både stort och smått genom hela projektet, till exempel kommer byggnaderna att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. – Brf Åstråket är också ett projekt som har granskats ur ett livscykelperspektiv med omtanke om människa och miljö. Arkitekturen är anpassad för att husen ska smälta in i den omkringliggande miljön som är Eskilstunas historiska industriarv och med Eskilstunaån på första parkett, säger Catarina Tenor.

81


Nya Projekt

Oktober 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

SYSTEMSVETS – SPECIALISTER MED HELHETSANSVAR Systemsvets är inriktade på högkvalificerade svets- och montagearbeten främst i rostfritt men även andra material. Företaget har högsta fokus på sin specialistkompetens, men har samtidigt mycket stor bredd. Kunderna finns inom allt från läkemedelsindustri, övrig processindustri och kärnkraft, till gas- och kylanläggningar. Processinstallationer och rostfritt är de gemensamma nämnarna för alla affärsområden. Systemsvets har också en stor bredd genom att ta helhetsansvar och leverera paketlösningar. Åtagandet spänner över alla faser från planering av uppdraget till och med tester, inspektion och dokumentation. SMIDIGA OCH FLEXIBLA

Systemsvets har två fullskaliga stationära verkstäder, i Norrköping och Uppsala. Där produceras moduler och skiddar och här förebereder man för installationer i fabrik. De senaste åren har Systemsvets dessutom investerat i flera mobila verkstäder, vilket är en otroligt smidig och flexibel lösning som gör att man kan producera och montera med största precision, utan att ta upp dyrbar yta i fabriksbygget. – Kunderna uppskattar verkligen vår förmåga att vara på plats snabbt med våra mobila verkstäder för att starta upp arbetena och sedan att vi fullföljer projektet till och med den avslutande dokumentationsfasen, berättar Nicke Sundberg, som är projektledare. Vi tar helhetsansvar mot kunden för all dokumentation gällande vårt arbete. Dokumentationen omfattar materialcertifikat, material-

mottagning, RA-mätning, svetslistor, testprotokoll samt inspektion. Företaget har mer än tjugo års erfarenhet av att hantera projekt i alla faser. Systemsvets utför både processinstallationer och service. Affärsidén är att leverera högklassiga lösningar inom allt slags montage. Den huvudsakliga inriktningen är vid större fabriksbyggnationer men även skilda typer av uppdrag inom övrig industriell service. – Vi är verksamma inom områden såsom läkemedel, livsmedel, kylanläggningar och maskinmontage och andra områden som är i behov av rostfria installationer, fortsätter Nicke Sundberg. – Att garantera en hög kompetens ställer stora krav på vår personal. För att säkerställa kvalitén på våra uppdrag genomförs kontinuerligt utbildningar inom olika kvalitetsförbättrande områden. Detta för att alltid hålla högsta fokus på kvalitet, avslutar Nicke Sundberg. SPÅRBARHET OCH DOKUMENTATION

Systemsvets är nischade inom avancerad TIG- och Orbitalsvetsning samt rördragning där kraven på renhet, ytfinish samt spårbarhet och dokumentation är höga. All personal får genomgå svetsarprövning enligt SS-EN 287 och/eller SS-EN 1418. De är utbildade inom standarden ISO 5817 för att säkerställa den kvalitet som krävs. Systemsvets är godkänt för de mycket krävande interna standarderna hos alla större svenska läkemedelsbolag. Detta innebär ett uttalat förtroende som talar sitt tydliga språk.


Nya Projekt

Oktober 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

Med hjälp av fiberoptisk utrustning kan svetsskarvar inspekteras även invändigt för att ytterligare garantera ett noggrant utfört arbete enligt ställda krav.

Systemsvets inleder projekten med genomgång av arbetshandlingar. Därefter håller man inledande planeringsmöten där man går igenom det som är viktigt i början av projektet. Detta innefattar exempelvis kravspecifikation, vilka arbetsledare som kommer att vara delaktiga samt vilket material som behövs.

Systemsvets inledde verksamheten 1989. Under trettio år har företaget utfört svetsarbeten i olika industrianläggningar. Företaget har en rad nöjda kunder inte minst inom läkemedel och livsmedel, där många beställare har mycket högt ställda krav gällande utförande samt att färdigställandetider hålls. Bättre merit för en leverantör av svets- och montageuppdrag går inte att få.

• Läkemedel • Livsmedel • Kärnkraft • Kylanläggningar • VS-installationer • Maskininstallationer • Gasanläggningar

Systemsvets ser alltid till att företagets svetsare har rätt kompetens för arbetet. All personal får genomgå svetsarprövning enligt EN 287 och EN 1418. Företaget har även personal som är utbildade inom standarden ISO 5817. Systemsvets har också interna krav för att säkerställa den kvalitet som krävs på montage i miljöer med högsta krav på renhet och hygien.

Systemsvets satsar på den senaste teknologin. Maskinparken innefattar bland annat ett tiotal orbitalsvetsmaskiner samt tillhörande kringutrustning för kvalificerade montage.

WWW.SYSTEMSVETS.COM


DAMMBINDNING AV GRUSVÄGAR Låt Miljövision utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi

SPARA PENGAR OCH MILJÖ MED NATURENS EGET BINDEMEDEL

Dustex är en ekologisk och ekonomisk lösning för att åtgärda dammande grusvägar. Det är en naturprodukt tillverkad av lignin, som utvinns av gran. Låt oss utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi.

FÖRDELAR

• Tillverkas av en förnyelsebar råvara • Binder vägdamm och grus till en hård, slitstark körbana • Ger vägen en högre motståndskraft mot regn, torka, frost, och tjäle jämfört med salt • Kräver mindre underhåll av väg där man använt Dustex och ger inte upphov till rostangrepp • Bryts ned och är en naturlig del i kretsloppet

ETT NATURLIGT BINDEMEDEL

• Ofarligt för djur • Inte allergiframkallande • Inga skador vid kontakt med hud eller ögon • Ingen negativ inverkan på växter • Bryts ned i naturen • Ger inga skadliga nedbrytningsämnen • Ger inte upphov till rostangrepp

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

• På vägar med grusbeläggning • Vid vägbyggen • Industriområden som har grusbeläggning • Gruvbrytning • Byggområden mm.

Miljövänlig dammbindning – en självklarhet! Vi utför uppdrag i och runtomkring hela StorStockholm med moderna och effektiva fordon.

www.miljovision.se

08-570 300 14


SNABBA BESPARINGAR FÖR FASTIGHETER •

Smart termostat för fastigheter

Återbetalningstid ca 2-3 år även för mindre fastigheter

Effektiv märkesoberoende styrning

Realtidseffekt med Ngenic Track

IMD för flerbostadshus

Se var och när förbrukningstoppar uppstår

Rättvis fördelning av förbrukning

Bättre energiprestanda och lägre kostnader

FULL KONTROLL & INGA KONSTIGHETER!

LÄS MER PÅ: NGENIC.SE/FORETAG

Vi har utfört luftbehandlingsentreprenaden


Rektangulära

Ventilationskanaler Tillverkningen av rektangulära ventilationskanaler sker efter kundspecifikation

Kanalerna kan tillverkas främst i galvplåt men kan även tillverkas i rostfritt, svartplåt och magnelis.

Samtliga kanaler kan levereras med invändig- ljud, brand eller kondensisolering.

Kanalerna levereras med gejd och förmonterad packning vid kanalstorlek < 1600 mm.

Nu ännu bättre Bevegos skarvsystem 2.0 har en unik skarvkonstruktion med två kamrar, vilket ger högre täthet och en vridstyvare konstruktion. Systemet finns i galvplåt och magnelis samt är kompatibel med andra skarvsystem. Hörnvinklarna i skarvsystemet är längre och tjockare än motsvarande produkter på marknaden. Packningen är tillverkad i EPDM gummi som ger snabb återfjädring oavsett temperatur. Välkommen in till oss på Bevego för mer information!


ör er

LJUDGOLV LJUDGOLV

Ombyggnad Ombyggnad av vindar. av vindar. Stepisolen Stepisolen läggs läggs direkt direkt på på underlaget, underlaget, därefter därefter gjuter gjuter man man direkt direkt på på materialet, materialet, för för att uppnå att uppnå bästa bästa resultat. resultat. Stepisolgolv Stepisolgolv i kombination i kombination med med golvbeläggning golvbeläggning av plast av plast ellereller linoleum, linoleum, uppfyller uppfyller konstruktionen konstruktionen luft-luftochoch stegljudsklass stegljudsklass BiB SSi SS 01 52 01 67 52 på 67 på träbjälklag träbjälklag ochoch klass klass A på A på betongbjälklag. betongbjälklag. Sportgolv. Sportgolv. Stepisolvskiva(50 Stepisolvskiva(50 mm) mm) ochoch 2 st216 st mm 16 mm spånskivor, spånskivor, samt samt golvbeläggning golvbeläggning av plast av plast ellereller trä.trä. Gymgolv. Gymgolv. Stepisol Stepisol Silence Silence 300300 GråGrå 60 mm 60 mm kankan kombineras kombineras med med 30 mm 30 mm gummimatta gummimatta för för bästa bästa resultat, resultat, fungerar fungerar utmärkt utmärkt för för att dämpa att dämpa ljuder ljuder av tunga av tunga hantlar hantlar ochoch stänger stänger somsom tappas tappas i golvet. i golvet. Byggvarudeklarationer. Byggvarudeklarationer. Produkterna Produkterna är byggvarudeklarerade. är byggvarudeklarerade. Bastagodkänd Bastagodkänd 2018 2018

Stepisol Stepisol EnEn deldel avav Team Team ETET

Åkervägen Åkervägen 15, 177 15, 177 41 Järfälla 41 Järfälla - Tel- 08-580 Tel 08-580 940 940 00 00 sales@stepisol.se sales@stepisol.se - www.stepisol.se - www.stepisol.se


VI KAN ASFALT Asfaltera ny vägsträcka, laga potthål, planera och asfaltera en gårdsplan utanför en industri eller garageuppfart – ja, vi utför alla typer av asfalteringsarbeten. Vi har också kompetensen att göra förberedande markarbeten med grävningar och planering av den yta som ska asfalteras.

Besök asfaltsgruppen.se eller ring oss på 013 12 59 50 för mer information.

NORMSTORP Asfaltsgruppens Asfaltverk

LINKÖPING (HK)

NORRKÖPING

MOTALA

STOCKHOLM

VAGNHÄRAD Asfaltsgruppens Asfaltverk

Asfaltverket Normstorp 585 98 Linköping

Jägarvallsvägen 3A 584 22 Linköping

Skalles väg 5 605 97 Norrköping

Drakvägen 9 591 32 Motala

Gustav Adolfsvägen 60 141 32 Huddinge

Kalkbruksvägen 610 74 Vagnhärad


Gojitech erbjuder effektiva installations lösningar med kunden i fokus. Verksamheten består i huvudsak av att utföra projektering, ventilations entreprenader och service på fastighetstekniska installationer. Vi arbetar över hela Skåne och med kontor i Malmö. info@gojitech.se • www.gojitech.se

Med inriktning på havsbaserad vindkraft - Marin hydrografi- & geokonsult - Marin geologi & geoteknik - Geofysiska undersökningstjänster - Metocean analys & undersökningar - Marina miljötjänster - Hydrografiska undersökningstjänster ®

Box 24104 ∙ SE-400 22 Göteborg ∙ SWEDEN Telephone:+46 (0)31 7046525 info@marin.se ∙ www.marin.se

Kompetens & Engagemang för tak & fasad Konsulter & Besiktningsmän Plåt

|

Tätskikt

www.plat-konsult.se

|

Tegel

|

Puts

|

Sten

|

Murverk


Nya Projekt

Oktober 2021

FÖLJ MED TILL ULLEVI >>>

90


Nya Projekt

Oktober 2021

91


Nya Projekt

Oktober 2021

FÖLJ MED TILL ULLEVI Fastigheter är inte nya för alltid. Slitaget gör sitt, verksamheter utvecklas och förr eller senare är det dags för en uppdatering. Det är då Skeppsvikens Byggservice kommer in! Vi är just nu, på uppdrag av Higab, i full färd med ett upprustningsarbete på Ullevi. Och fler spännande projekt är på väg in. Byggservice handlar om att både bevara och förnya. Byggnadens karaktär ska finnas kvar samtidigt som man förbereder den inför framtiden. Det kan handla om allt från restaureringar till ombyggnation beroende på vad behovet är, till exempel byggnadens beskaffenhet eller vilken verksamhet som ska bedrivas. EN ARENA FÖR UTMANINGAR

Just nu rullar ett riktigt spännande projekt på Ullevi i Göteborg, ett arbete som till viss del underlättats av publikrestriktionerna. Johan Nätterlund, projektchef, berättar: - Ullevi är på många sätt en logistisk utmaning. Vi arbetar oss successivt runt arenan och måste därför flytta arbetsplatsen hela tiden. Dessutom är vi uppe på ganska höga höjder, över 40 meter på vissa ställen, varför säkerheten naturligtvis är högprioriterad. Arbetet utförs utmed de fönster som löper mellan taket och läktaren. Fönsterbanden ska bytas och omfattande betongrenoveringar ska utföras. I nuläget pågår arbetet utmed en yta som sträcker sig ungefär 200 meter. - Vi har löpande kontakt med både Higab och Got Event för att säkerställa att allt flyter på som det ska, förklarar Johan. EN FULLKNÔKAD HISTORIK

Ullevi är en central plats för Göteborgs moderna evenemangshistoria. Arenan uppfördes inför VM i fotboll 1958 och rymde vid färdigställandet cirka 53 000 åskådare. Sedan dess har flera utbyggnader skett och publikrekorden har slagits om vartannat. Det gällande publikrekordet sattes den 5 juni 2016 då 70 144 personer knödde ihop sig inför en konsert med Håkan Hellström. (Konserterna kunde dock tagit en ände med förskräckelse 1985 då arenan sattes i självsvängning under en konsert med Bruce Springsteen. Efter ett omfattande förstärkningsarbete var det dock fritt fram för folkfest igen.) EN OVÄNTAD FÖRDEL

Det här arbetet är komplicerat på många sätt. Ullevi är en anrik byggnad vars karaktär måste bibehållas. Därför har teamet arbetat tätt tillsammans med en antikvarie. På sätt och vis har arbetet underlättats på grund av pandemin, eftersom det inte har anordnats så många evenemang att anpassa sig till, och de som varit har haft begränsningar i insläpp. Men hur blir det nu när publikrestriktionerna har släppts? - Det blir naturligtvis en utmaning, fortsätter Johan, men det kommer vi att lösa på ett smidigt sätt. Det handlar om att vara följsam, lyhörd och förutseende, till exempel vara noga med att inte lämna kvar verktyg och annat som kan hindra det som pågår. UTRYMME FÖR FLER JOBB

Markus Nieroth, Byggservicechef på Skeppsviken ser en ljus framtid för Skeppsvikens byggservice. Gänget ligger i startgroparna för ett projekt för Casino Cosmopol på Packhusplatsen i Göteborg och i oktober drar ett annat spännande projekt i gång, nämligen grundförstärkningar för de gamla Kronhusbodarna. Och mer är på gång: - Vår byggservice löper på bra men vi skulle absolut kunna ta oss an fler projekt än vad vi gör idag. Den här nischen hamnar ibland lite i skymundan av de stora och omfattande byggprojekten. Med det sagt är ett byggserviceprojekt minst lika utmanande, även om

92

det oftast sträcker sig över kortare tidsperioder, avslutar Markus. Ulleviprojektet beräknas vara klart i slutet av 2022 och görs på uppdrag av Higab (vilket även gäller de kommande projekten för Casino Cosmopol och Kronhusbodarna). KURIOSA OM ULLEVI:

Byggnaden blev färdigställd våren 1958. Namnet Ullevi betyder Ulls egendom, eller Ulls tempel. Ull tillhör den fornnordiska mytologin och är spelen och lekens gud. Första målet på Ullevi gjordes av Gunnar Gren vid invigningsmatchen mellan svenska landslaget och Göteborgs stadslag (matchen slutade 2 - 2). Publikrekordet för konserter ligger på 70 144 och sattes av Håkan Hellström 5 juni 2016 (Håkan innehar även andra- och tredjeplatsen). Publikrekordet för idrottsevenemang ligger på 58 000 och sattes vid Gothia Cup-invigningen 16 juli 2012.


Nya Projekt

Oktober 2021

93


Nya Projekt

Oktober 2021

HUMLEGÅRDEN VINNER MARKANVISNINGSTÄVLINGEN FÖR KLARA CITY VIEW Nu står det klart att Humlegården har vunnit markanvisningstävlingen avseende Klara City View. Läget intill Centralstationen och Waterfront är ett av Stockholms bästa. Här är målsättningen att uppföra kommersiella lokaler om cirka 15 000 kvm med fokus på kontor. Med cirka 200 meter till Centralstationen samt cykelstråk och Klarastrandsleden strax intill kunde läget inte vara bättre. Klara City View kommer även bli ett starkt tillskott i det spännande sammanhang som skapas genom utvecklingen av västra city. Den nya bebyggelsen möjliggörs genom att Stockholms stad däckar över delar av Klarastrandsleden. Genom projektet skapas en ny länk och strandpromenaden längsmed Klara Sjö blir mer tillgänglig. Humlegårdens ambition är att göra en idag anonym plats till en trygg och levande stadsmiljö, för både de som arbetar där och de som besöker platsen. – Klara City View utmärks genom läget, som tveklöst är ett av Stockholms absolut bästa. Här ser vi en sällsynt möjlighet att tillföra värden till platsen som bidrar till staden och stockholmarna. Konkurrensen har varit hård i denna markanvisningstävling och vi är glada över att Humlegården blivit utvalda. Nu börjar en spännande resa, där vi tillsammans med Stockholms stad ska ta nästa steg i arbetet med att definiera den plan som ska göra Klara City View till en av Stockholms mest intressanta och attraktiva platser, säger Anneli Jansson, Vd på Humlegården Fastigheter. – Intresset för tävlingen, som genomfördes i våras, har varit stort. Vi hade över 40 intresseanmälningar från både nationella och internationella aktörer innan tävlingen startade. Av dessa lämnade åtta aktörer in ett anbud. Vi ser fram emot att samarbeta med Humlegården kring en utveckling av denna centrala plats, det

94

kan bli något mycket fint här, säger Victoria Grönros Zimmerman, projektledare på Stockholms stads exploateringskontor. FOKUS PÅ HÅLLBARA OCH ATTRAKTIVA STADSMILJÖER

Humlegården är en av de största aktörerna inom Stockholms kontorsmarknad och äger och förvaltar cirka 60 fastigheter i Stockholms innerstad och i Solna. Genom en ansvarsfull förvaltning, hög kvalitet i nyproduktionen och samverkan med andra aktörer bidrar vi till stadens utveckling. Humlegården är långsiktiga i arbetet med de stadsmiljöer där bolaget är verksamt och strävar mot att skapa hållbara och attraktiva platser med människan i fokus. Utvecklingen av en plats sker utifrån en helhetssyn som även omfattar det som gör ett kvarter levande och intressant, såsom restauranger, service och det man kallar livet mellan husen. STOR ERFARENHET AV FASTIGHETSUTVECKLING OCH NYPRODUKTION

Humlegården är en aktiv fastighetsägare som med fokus på kvalitet och långsiktighet ständigt utvecklar det befintliga fastighetsbeståndet, där flera av byggnaderna är välkända inslag i stadsbilden. Humlegården står även bakom flera stora nyproduktionsprojekt, däribland Swedbanks HQ i Sundbyberg och kontorsfastigheten Grow i Solna strand, som båda rönt stor uppmärksamhet. I arbetet med de platser där Humlegården är verksamma är utgångspunkten att ge kunderna de bästa möjliga förutsättningarna och skapa platser där man vill vara och dit man vill återkomma. I Stockholms innerstad har Humlegården bidragit i utvecklingen av flera viktiga stråk, däribland Nybrogatan, som utvecklats till en självklar destination i Stockholm. Beslut om markanvisningen förväntas tas i exploateringsnämnden den 30 september 2021. Därefter inleds arbetet med att utveckla planen för projektet. Ambitionen är att i nära samråd med Stockholms stad påbörja parallella uppdrag under 2022, för att därefter starta detaljplanearbetet. Preliminär byggstart sker 2028.


Nya Projekt

Oktober 2021

95

FOTO: LENNART JOHANSSON


Nya Projekt

Oktober 2021

HSB SÄLJSTARTAR PREMIUMBOSTADSRÄTTER I BRF LUTHAGEN STRAND VID FYRISÅN >>>

96


Nya Projekt

Oktober 2021

97


Nya Projekt

Oktober 2021

98


Nya Projekt

Oktober 2021

HSB SÄLJSTARTAR PREMIUMBOSTADSRÄTTER I BRF LUTHAGEN STRAND VID FYRISÅN HSB planerar att bygga 63 bostadsrättslägenheter i Luthagen, där Fyrisån möter Luthagsesplanaden. Projektet erbjuder premiumlägenheter av hög kvalitet samt med tillgång till både hiss och garage i huset. Säljstart sker onsdagen den 22 september. HSB brf Luthagen Strand omfattar två bostadshus med 63 bostadsrätter om 2-5 rum och kök mellan 43-142 kvm. Bostäderna får rymliga planlösningar, vissa har dubbla balkonger eller terrass med solläge samt tillgång till hiss och parkering i huset. Inredningen håller högsta kvalitet, med exempelvis badrum med bastu, sovrum med walk-in-closet, köksö med häll och ho samt vinkyl. – HSB brf Luthagen Strand är ett modernt premiumboende med unikt läge i Luthagen, säger Göran Jaxeus, vd HSB Uppsala. Det ovanligt stora intresset vittnar om att väldigt många vill bo nybyggt just här. Utöver den egna lägenheten får boende även tillgång till gemensamhetsytor som övernattningslägenhet/ styrelserum, bastu /relax, glasat växthus på gården samt kanotförråd. Projektet planeras för att uppnå certifieringen Miljöbyggnad Silver, bland annat genom att solceller installeras på taket. – Bygglovet är godkänt och därmed har vi nöjet att kunna erbjuda bosparare, medlemmar och övriga intressenter dessa centrala och exklusiva bostäder, säger Göran Jaxeus, vd HSB Uppsala. Säljstarten för HSB brf Luthagen Strand sker digitalt via hsb.se onsdagen den 22 september. Mäklare är Riksmäklaren Uppsala. När 30 % av lägenheterna är sålda kommer byggnationen av HSB brf Luthagen Strand att starta.

99


Nya Projekt

Oktober 2021

KONTORSBYGGNAD MED NYA EXPONERINGSMÖJLIGHETER En av Nordens största tillverkare och producenter av byggplåt och en av Europas största importörer och lagerhållare av lackerad tunnplåt för byggindustrin fortsätter Areco att expandera med ny kontorsbyggnad vid Spillepengen, strax norr om centrala Malmö. Våren 2022 planeras inflyttningen in i den 3600 kvadratmeter stora kontorsfastigheten, varav cirka 3100 kvadratmeter blir uthyrningsbar yta. Optimism, framtidstro och full fart har alla tider speglat Arecos utveckling. Företaget startade 1950, då under namnet Trelleborgs Skrotaffär. Bertil Areskog och hans bror Bengt utvecklade företaget till en av de största återvinnings- och rivningsföretag i södra Sverige. När sönerna Peter och Stefan började arbeta för företaget runt 1980 växte bolaget ytterligare med internationellt nätverk, men med den lokala andan alltid närvarande. 1989 bytte företaget namn till Areco och 1993 lämnade Bertil Areskog bolaget och Peter utsågs till Arecos vd. 2008 lämnade Stefan företaget och Peter blev ensam ägare av Areco. 2013 flyttades huvudkontoret till Malmö och nu är det dags att skriva ny historia med nytt huvudkontor i tre plan där även andra företag kommer att husera som hyresgäster. – Det trycker på underifrån i vår organisation och vi behöver mer utrymme. Därför flyttar vi huvudkontoret ifrån nuvarande byggnad för att ge mer plats åt tillverkningen. Vi har under de senaste 5 månaderna förvärvat 3 fastigheter och vi tittar på ytterligare ett par fastigheter. Vi planerar att expandera från 2,1 miljarder till 3 miljarder under innevarande år och 4 miljarder inom två år. Idag har vi cirka 400 anställda i koncernen och räknar med, beroende på vilka förvärv vi gör, att utöka personalstyrkan med cirka 100 personer per miljard beroende på verksamhet, säger Peter Areskog, koncernchef på Areco. Areco-koncernen är indelad i fem affärsområden: Areco

100

Metals, Areco Profiles, Areco Direct, Areco Contractor och Areco Properties. Koncernen är verksam i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Polen. – Vi hanterar cirka 170 000 ton stål i vår koncern per år och i Malmö är vi snart uppe i 100 000 ton per år, vilket kräver väldigt stor logistik. Med coronapandemin hade vi stor containerbrist i år och fick ta in bland annat bulkplåtar i stället, säger Peter Areskog som nu ser fram emot nya expanderingsmöjligheter. Det är Areco Properties som bygger, förvaltar och utvecklar fastigheterna. De äger sedan många år flera fastigheter på Spillepengens industriområde. Fastigheterna ligger utmed Västkustvägen och i nära i anslutning till Malmös två viktigaste trafikleder, Inre och Yttre Ringvägen samt E6 och E22, vilket underlättar transporterna i Öresundsregionen. – Eftersom den nya kontorsbyggnaden uppförs på Spillepengen som en gång i tiden var en gammal soptipp har en hel del saneringsarbeten gjorts innan det första spadtaget kunde sättas i marken. Med fördröjda leveranser på grund av pandemin beräknas projektet försenas med cirka sex månader. Men nu är vi i gång och i april kunde vi gjuta betongplattan på plats och stommen är uppe, säger Anders Hinn, rådgivare inom bygg- och fastighetsbranschen samt delägare av konsultföretaget Magnacon. Magnacon består av fyra delägare och grundades 2017 i Lund. Det är Areco Properties som har gett Anders Hinn uppdraget att som projektledare för byggprojektet Rektangeln 10 skapa ett nytt landmärke för Areco. – För projektet är det en stor fördel att vi får komma in med projektledning och rådgivning i ett tidigt skede. Redan för ett år sedan blev vi inblandade i projekteringen och upphandlingen för Rektangeln 10, säger Anders Hinn. Konstruktionen består naturligtvis av Arecos egna plåt- och stålprodukter. Byggnaden är ritad av Wennström & Lundquist Arkitekter. Projektet utförs i form av totalentreprenad som hanteras

Bildtext:Peter Areskog, koncernchef i Areco, ser fram emot nya expanderingsmöjligheter med det nya huvudkontoret. Under de senaste 5 månaderna har Areco förvärvat 3 fastigheter och tittar på ytterligare ett par fastigheter för framtidens expandering. Foto: Areco


Nya Projekt

Oktober 2021

av Areco Properties som totalentreprenör. Contiga har levererat den miljövänliga stommen bestående av stål och betong medan Umia Syd utför installationerna. – Stomarbetet håller nu precis på att färdigställas. Nu siktar vi på att få tätt hus tidigt i höst så att installation och invändiga arbeten kan påbörjas, säger Anders Hinn. På taket blir det två takterrasser med växtlighet som ska vara tillgänglig för både arbete och avkoppling. Som golvunderlag har man valt mönstergjuten betong som skapar en dekorativ yta och atmosfär. Fasaden blir naturligtvis en fräck plåtfasad tillverkad av Areco. Byggnaden får många fönsterpartier som ger bra ljusinsläpp. Innerväggarna består av betong- och gipsväggar, golven i kontorsmiljöerna har ljuddämpande mattor som ger ett lugn medan trapphus, entrén och våtutrymmen har klinkergolv. Utemiljön består till stor del av parkeringsplatser med gott om laddningsplatser för elbilar samt ställ för cykel och lådcyklar. Takterrasserna blir en stor och viktig del av utemiljön. – Lokalerna kommer att utformas efter hyresgästernas behov och verksamhet för att ge maximala utvecklingsmöjligheter. Läget är perfekt med tanke på att man når motorvägarna E6 och E22 på bara några minuter, säger Anders Hinn. Den nya kontorsbyggnaden är Arecos största produktionsprojekt och kommer som sagt fungera både som huvudkontor och som ett slags ”showroom” över vad Areco Properties kan åstadkomma i form av byggmaterial inom bygg- och industribranschen. I januari i år förvärvade Areco två fastigheter i Malmös största industriområde, Fosieby, Bronsspannen 2 och 12. I förvärvet inkluderades en tomträtt som erbjuder möjligheter i form av nyproduktion av lokaler för industriändamål. Markarealen i Bronsspannen 2 uppgår till 3 150 kvadratmeter och innefattar 158 kvadratmeter kontor, 178 kvadratmeter lager samt 125 kvadratmeter produktionsanläggning. Förvärven är ytterligare ett strategiskt steg

101

för bolagets fortsatta expansion inom kommersiella fastigheter i framför allt Öresundsregionen. FAKTA: Rektangeln 10, Spillepengen i Malmö Byggperiod: april 2021-april 2022 Byggherre: Areco Properties Totalentreprenör: Areco Properties Projekt och Byggledning: Magnacon AB Arkitekt: Wennström & Lundquist Arkitekter

BILDTEXT: Arecos nya huvudkontor blir ett nytt landmärke utmed Västkustvägen och Spillepengen i Malmö. Den 3 600 kvadratmeter stora byggnaden kommer att innehålla cirka 3100 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Två specialdesignade takterrasser berikas med gröna växter och blir en plats för både arbete och avkoppling. 3D-visualisering av Areco Properties

Bildtext: Det en stor fördel att komma in med projektledning och rådgivning i ett tidigt skede, menar Anders Hinn, rådgivare inom bygg- och fastighetsbranschen samt delägare av konsultföretaget Magnacon. Foto: Magnacon


Liljewall

PP arkitekter

TIMRÅ BADHUS

PEPPARROTSBADET

Det nya badhuset i Timrå beräknas ta emot 150 000 besökare per år och Poolwater har fått uppdraget att projektera och installera vattenreningen.

Färdigställandet av Pepparrotsbadet närmar sig och snart kan enköpingsborna njuta av den nya badanläggningen som utformats för hela familjen.

Anläggningen förses med totalt fyra vattenreningssystem samt ett adaptersystem till massagepoolen.

Poolwater har projekterat och installerat vattenreningen till det imponerande badet som består av totalt sju vattenreningssystem.

Reningen utformas med bland annat stående trycksandfilter, PoolControl och ingjutna rörsystem utförs i rostfritt syrafast.

Vattenreningen har utformats med bland annat trycksandfilter, värmeåtervinning via kollektor och styr- och reglersystemet PoolControl.

www.poolwater.se


Alla har rätt till en säker arbetsplats!

Det du behöver när du behöver det

Vi är RF.

. Kryptongatan 6 Mölndal

031-745 80 90

RF-SYSTEM.SE

Bäcktuvevägen 4 Göteborg 031-23 19 50


Välj rätt belysning utomhus

- The Nordic light

Skapa stämning och trygghet utomhus med högkvalitetsbelysning från Unilamp Tillgänglig med både enkel och dubbel ljusstråle!

Bronco

Kompakt väggarmatur i gjuten aluminium som har ljuset riktat åt ett eller två håll. Integrerad LED-modul och inbyggt LED-drivdon. 18W LED 3000K.

Zouk

Utanpåliggande orienteringsarmaturer med kompakta mått och låg byggnadshöjd. Zouk är idealisk där man inte vill eller kan göra hål i väggen. 9WLED 3000K.

Asymmetriskt ljus med linsoptik!

IF Award designvinnare!

Lotus C450

Lotus är en serie armaturer för belysning av parker, gångvägar, parkeringar etc. Lotus C450 är rundstrålande, symmetrisk och direktstrålande med linsoptik. Effektiviteten och ljusdistributionen gör den idéell även till användning i projekt som ska Breeam-certifiseras.

Tillgänglig med både enkel och dubbel ljusstråle!

Utanpåliggande med mycket låg bygghöjd!

Lotus A475

Lotus är en serie armaturer för belysning av parker, gångvägar, parkeringar etc. Lotus A475 har riktat, asymmetriskt ljus med linsoptik. Effektiviteten och ljusdistributionen gör den idéell även till användning i projekt som ska Breeam-certifiseras.

Funky

Spännande vägglampa med en- eller tvåvägs ljusfördelning. Modern design med raka linjer och kompakta mått. Minimal bländning. Frostat säkerhetsglas. Levereras med väggdistans för utanpåliggande montering. Dimbar. Ytbehandlad för utomhusbruk.

Bländfri och ljusstark pollare för aggressiva miljöer!

Charisma Medium

Charismaserien är producerad i extruderad aluminium och är specialbehandlad med Unilamps avancerade ASC ytbehandling för aggressiva miljöer. Integrerad 14W LED, komplett med LED-drivdon. Bländfritt ljus. Specialtillverkad för långa monteringsavstånd. Ingjutningsfäste medföljer.

Unilamps produkter finns att köpa genom Rexel Sverige AB

Slitstark ytbehandling från Unilamp Charisma Medium

Sirocco

Sonic Spot

Pluto

Sonic Arm

Athlon

Många av Unilamps utomhusprodukter är ytbehandlade med Armor Shield Coating, vår unika behandling för aggressiva miljöer. Det vill säga en 16-stegs behandlingsprocess toppad med slitstarkt special-lack. Detta gör Unilamps produkter ideala för användning i kustnära områden och i områden som är utsatta för stora miljöpåverkningar.

Unilamp Norden AB, Box 18, 452 21 Strömstad, Sverige, Tlf: 0526-104 20 post@unilamp.se

www.unilamp.se


VILL DU PÅVERKA FRAMTIDEN? Tala med oss om klimatförbättrad betong! Hållbart byggande - med betong.

kynningsrudprefab.se

Upplev utvecklingen.

Liebherr-Sverige AB Fallskärmsvägen 5 721 31 Västerås

Tel: +46 21 80 62 40 info.lsv@liebherr.com

Annons Nya Projekt 3_halv sida_en bild.indd 1

www.facebook.com/liebherrsverige www.instagram.com/liebherrsverige www.liebherr.se 2020-06-05 08:48:30


Vi hjälper er att spara energi! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

IVT Geo - bergvärmepump • Anpassad för all typer av fastigheter. • Möjlighet att kombineras med fjärrvärme. • Trygghet med installation och serviceavtal av IVT-Partners.

IVT Vent 402 - frånluftsvärmepump • Enkel styrning och snygg installation. • Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke.

Varför väljer allt fler fastighetsägare värmepump?

• Hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

En förklaring är priset. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem. Vill du se hur andra gjort? Vi har flera referensprojekt att läsa om - från mindre hyresfastigheter till Sveriges största geoenergiprojekt. Besök: www.ivt.se/storre-fastigheter/projekt och inspireras.

Du hittar din IVT-återförsäljare på www.ivt.se


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎ
Nya Projekt

Oktober 2021

KIRUNAS NYA STADSKÄRNA VÄXER FRAM >>>

110


Nya Projekt

Oktober 2021

111


Nya Projekt

Oktober 2021

112

KIRUNAS NYA STADSKÄRNA VÄXER FRAM Som en del av Kirunas nya stadskärna, som byggs tre kilometer från den tidigare stadskärnan, uppförs nu Kunskapsstaden. I Kunskapsstaden samordnas kommunens lokaler för gymnasieskola, lärcentra och kulturskola i ett campusområde invid den nya stadsparken. Kunskapsstaden planeras utifrån utvecklingsplanens översiktliga tanke om en tät och blandad småstad i kvartersstrukturer med en blandning av funktioner och typologier. Funktion och gestaltning ska reflektera såväl lokal identitet och historia som det subarktiska klimatets begränsningar och möjligheter. Projektet omfattar över 33 000 m2, samt en option om c:a 7000 m2, och genomförs som totalentreprenad i samverkan. Byggnaderna ska utformas med målen Miljöbyggnad silver och Energimål guld. Byggnationen påbörjades redan 2020 och GlasLindberg har till vår kund HENT hittills levererat fasadpartier, entrépartier och en glaslanternin på 350 kvm. Nu fortsätter våra leveranser med runt 100st invändiga stålpartier. Byggnaden ska stå färdig till sommaren 2022.


Nya Projekt

Oktober 2021

113


Nya Projekt

Oktober 2021

114


Nya Projekt

Oktober 2021

SÄLJSTART: RIKSBYGGENS BOSTÄDER I HOLMSUND >>>

115


Nya Projekt

Oktober 2021

SÄLJSTART: RIKSBYGGENS BOSTÄDER I HOLMSUND – Det är väldigt roligt att försäljningen nu kan starta i Brf Lövöbacken. Projektet är efterlängtat och det första för Riksbyggens del på länge. I Holmsund är över 30 procent av invånarna över 55 år och det finns ett stort behov av fler bostadsrätter att flytta till när villan börjar bli för arbetsam att ta hand om, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad Norr. Den 18 oktober var det officiell säljstart för Riksbyggens kommande bostäder i Holmsund, strax utanför Umeå. Brf Lövöbacken kommer att bestå av 24 lägenheter som byggs med högt ställda hållbarhetskrav enligt Miljöbyggnad Silver. Byggstart är planerad att ske under våren 2022. – Det kommer att bli ett väldigt fint projekt. Samtliga lägenheter får inglasad balkong i söderläge. Vi arbetar mycket med att skapa en trivsam miljö som uppmuntrar social samvaro i föreningen och

116

det kommer att finnas en gemensamhetslokal för släktträffar, barnkalas eller styrelsemöte, berättar Jenny Elveljung, sälj- och marknadsansvarig på Bostad Norr. Det kommer också att finnas en övernattningslägenhet för långväga gäster som kommer på besök. Lägenhetsstorlekarna blir från om två till fyra rum och kök. Föreningen kommer att bestå av två hus med vardera fyra våningar. Husen som Riksbyggen nu planerar att uppföra kommer att byggas med höga krav för hållbarhet och certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Miljöbyggnad är utvecklat för svenska förhållanden och är det mest använda certifieringssystemet i Sverige för byggnader. – Det var länge sedan Riksbyggen byggde nya bostäder i Holmsund men vi är väldigt långsiktiga på orten. Riksbyggen förvaltar fortfarande bostadsrätterna som vi byggde 1952, säger Lars Lundgren.


Nya Projekt

Oktober 2021

117


Nya Projekt

Oktober 2021

QRESSIDA UTVECKLAR HYRESRÄTTER I SKUTSKÄR Fastigheten förvärvas av Acrid Bygg & Fastighet AB som länge haft ett stort engagemang i kommunen. Qressida avser utveckla effektiva hyreslägenheter och vill bidra till områdets utveckling genom att tillföra ett landmärke med attraktiva bostäder till en rimlig hyra. Projektet beräknas byggstartas under 2022.

118

- Vi ser en stor efterfrågan av bostäder i Skutskär och arbetar nu med att ta fram bostäder anpassade efter området och dess invånares behov. Vi är måna om att ta vara på platsens befintliga förutsättningar och vill främja lokala möjligheter i produktionsfasen. Vi är glada över tillträdet och ser fram emot att bidra till utvecklingen av Älvkarleby, säger Sirwan Amjadi, CEO Qressida.


Nya Projekt

Oktober 2021

SUCCÉ: BRF SJÖMÄRKET PÅ LILLÅUDDEN Över hälften av de 80 bostadsrätter i Brf Sjömärket på Lillåudden i Västerås är antingen redan sålda eller reserverade till personer inom Riksbyggens intressekö. – Det är en succé, 40 lägenheter är sålda och tre är i skrivande stund reserverade efter att vi har erbjudit medlemmarna i Riksbyggen förtur och intressekön bostäder. Brf Sjömärket är ett fantastiskt fint projekt och det är jättekul med mottagande som vi fått bland kunderna, säger Catarina Tenor, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad. – Brf Sjömärket har ett av Västerås mest attraktiva lägen. Hållbarhet är en viktig del genom hela projektet. Huset blir miljömärkt med Svanen vilket bland annat innebär att bostäderna har låg energianvändning och låg miljöbelastning. På taken kommer det att installeras solpaneler, säger Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad Bergslagen. Bland de 80 moderna och välplanerade lägenheterna finns både den lilla ettan med sovalkov och den rymliga femrummaren med både balkong och privat terrass. Däremellan finns ytsmarta tvåor och trivsamma treor och fyror. Lägenhetsstorlekarna är mellan 35

119

och 118 m². Byggnationen är påbörjad och preliminär tidpunkt för inflyttningen är vid årsskiftet 2023/2024. De boende kommer få tillgång till en grönskande innergård med pergola, grill och sittplatser och i föreningen kommer det finnas en övernattningslägenhet där nära och kära kan bo när de kommer på besök. Utöver det kommer det även finnas bilpool och laddstolpar.


Betong för ett innovativt samhällsbyggande Betongindustri levererar högkvalitativ betong till det hållbara och innovativa samhällsbyggandet.


Kabelskyddsrör

BLÅSFIBER

FÖRKONTAKTERAD FIBER


BRION SOLENERGI AB FOKUS • KOMPETENS • ÄRLIGHET • TRYGGHET • Montage och installation av solcellsanläggningar • Konsultuppdrag inom förnybar energi • Extern projektledning • Service av solcellsanläggningar

WWW.BRIXLY.SE BRIXLY@BRIXLY.SE 031-389 00 00


Spets & styrka. STRUCTOR JOBBAR FÖR DIG Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten.

Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner. Vår organisation erbjuder det lilla bolagets driv i kombination med det stora företagets styrka. Structor består av fristående specialistbolag i samverkan.

Spets & styrka. Vi utvecklas av egen kraft och växer organiskt. Det ger en stark sammansvetsad organisation med god lönsamhet och hög kunskap.

Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten. Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner.

DU JOBBAR FÖR STRUCTOR

Hos oss är alla konsulter. Alla företräder Structor och deltar i kunddialogen. Vårt mål är att uppfattas som ledande aktör på de marknader och segment vi arbetar. Grunden för vår framgång är kreativa och kunniga medarbetare och en kontinuerlig satsning på kompetensutveckling. Vår verksamhet bygger på entreprenörsanda och tro på medarbetarna. Alla har lika värde, möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Vi värnar om balans i livet och har bra trygghetsvillkor.

www.structor.se

Gojitech erbjuder effektiva installations lösningar med kunden i fokus. Verksamheten består i huvudsak av att utföra projektering, ventilations entreprenader och service på fastighetstekniska installationer. Vi arbetar över hela Skåne och med kontor i Malmö. info@gojitech.se • www.gojitech.se


RSSE

RSSE RSSE RSSE

RSSE Roadside Safety Engineering AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning

RSSERoadside Roadside Safety Engineering AB RSSE Safety Engineering AB 08-753 46 01 Engineering www.rsse.se info@rsse.se RSSE Roadside Safety AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning 08-753 46 01 www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Din partner för säkrare väg

www.rsse.se info@rsse.se www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Några av åra leverantörer Dinpartner partner för säkrareväg väg Din för säkrare Din partner för säkrare väg Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer

Några av våra leverantörer:

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Flyttbart barriärsystem Road Permanenta Krockdämpare typ TAUZipper™ och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Permanenta Krockdämpare typkrockdämpare TAU och TAUtyp Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Barriäröppningar Tillfälliga Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Barriäröppningar

Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut

Väg- och broräcken

Väg- ochHögkapacitetsräcken broräcken Väg- och broräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm Högkapacitetsräcken Väg- och broräcken Högkapacitetsräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm HögkapacitetsräckenVägräcken med integrerad bullerskärm Vägräcken med integrerad bullerskärm

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

VAR HAMNAR ERA KOSTNADER FÖR TRAFIKSKADOR? Enligt trafikskadelagen skall alla skador som orsakas av trafikförsäkringspliktiga fordon ersättas, även om fordonet är okänt. Trafikskadetjänst erbjuder den kompetens som fordras för att ni skall få ersättning för skador som orsakats både vid smitningsolyckor och då det skadevållande fordonet är känt. KONTAKTA OSS 08-646 70 40 www.trafikskadetjanst.seNya Projekt

Oktober 2021

ÅRETS ARKITEKTURKOMMUN 2021 Karlstad försvarar sin titel och blir Årets Arkitekturkommun 2021, för andra året i rad. Örebro kommer tvåa för tredje året och Skellefteå är nykomling på listans tredje plats. Det visar en rapport som tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund. – Grattis Karlstad, Örebro och Skellefteå! Ni är bäst i landet på att skapa förutsättningar för hållbara miljöer där människor trivs och ni lyckas samtidigt möta bostadsbehovet. Topptrion har på ett föredömligt sätt skapat goda villkor för att utveckla arkitekturen i kommunen och lagt ribban högt för att minska sin klimatpåverkan, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter. Karlstad vinnare två år i rad Karlstad vinner utmärkelsen Årets Arkitekturkommun är därmed den första kommun som vinner utmärkelsen två gånger. De har de senaste åren klättrat från plats 62, till 45 och 10 till att slutligen stå som vinnare både 2020 och 2021. Örebro blir tvåa och har varit på prispallen samtliga år sedan Årets Arkitekturkommun delades ut första gången. 2017 vann Örebro. Året efter kom kommunen trea och därefter har Örebro varit en stabil tvåa. Ingen annan kommun har uppvisat en så stabil placering i toppen. Skellefteå är ny på topplistan och därmed också ny på prispallen. De har tidigare placerat sig som bäst på plats 30. De är en av de kommuner som vunnit på att frågor om klimatarbetet tillförts bedömningen. Rapporten - så bedöms kommunerna Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. För att göra utmärkelsen än mer

126

relevant har två klimataspekter lagts till i årets värdering. Det är femte året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund. – Arkitekturfrågan hamnar tyvärr ofta i skymundan i bostadsdebatten. Det vill vi ändra på genom den här utmärkelsen. För HSB har arkitekturen varit en självklar fråga sedan starten för snart 100 år sedan. Då var vi först med att bygga moderna lägenheter för vanliga familjer, idag testar vi nya innovativa och hållbara lösningar i HSB Living Lab och har som mål att minska vår klimatpåverkan, både när vi bygger nya bostäder och i vår förvaltningsverksamhet. Målet till 2040 är att ha nettonollutsläpp i hela värdekedjan, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund. DE 20 HÖGST PLACERADE ARKITEKTURKOMMUNERNA (SAMMANVÄGT INDEXVÄRDE INOM PARENTES):

1. Karlstad (82,6) 2. Örebro (79,2) 3. Skellefteå (78,5) 4. Borås (78,3) 5. Malmö (74,7) 6. Tyresö (74,1) 7. Karlshamn (73,8) 8. Landskrona (73,7) 9. Karlskrona (73,3) 10. Lund (72,9) 11. Gävle (72,7) 12. Helsingborg (72,2) 13. Uppsala (70,6) 14. Stockholm (70,3) 15. Borlänge (70,2) 16. Linköping (69,8) 17. Västerås (69,7) 18. Täby (69,7) 19. Järfälla (69,6) 20. Nacka (68,3)


Nya Projekt

Oktober 2021

BASECAMP – NYTT HÅLLBART KONCEPT FÖR STUDENTBOSTÄDER I VÄSTRA HAMNEN, MALMÖ I nära anslutning till Universitetsområdet och Malmö centrum etablerar det internationella konceptet BaseCamp Student sin första satsning i Sverige. I Masthusen, Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel, uppförs nu ett kvarter om 20 000 kvm i 6–11 våningar. Utöver de 590 studentbostäder som skapas innehåller konceptet

127

också gemensamma ytor som gym, studierum, lounge, bio och en bemannad reception. BaseCamp kommer när det är färdigställt att öka Malmö stads utbud av studentbostäder med ca 30 procent. Kvarteret byggs med höga miljökrav och förutom krav från kvarterets hållbarhetsprogram kommer projektet att klassas enligt Breeam, nivå Very good. GlasLindberg medverkar tillsammans med Veidekke i detta spännande och utmanande projekt där vi kommer leverera och montera fasadpartier under hösten 2021 och våren 2022.


Nya Projekt

Oktober 2021

128


Nya Projekt

Oktober 2021

129

ANRIK FASTIGHET I ALINGSÅS SKA ÅTERFÅ SIN URSPRUNGLIGA KARAKTÄR >>>

PLANERAT NYGAMMALT UTSEENDE


Nya Projekt

Oktober 2021

130

FASTIGHETENS UTSEENDE 1958

ANRIK FASTIGHET I ALINGSÅS SKA ÅTERFÅ SIN URSPRUNGLIGA KARAKTÄR TB-Gruppen förvärvar den centralt belägna fastigheten Alingsås Hjorten 18 som tidigare inrymt Centrum Manufakturs verksamhet. - Fastigheten har stor potential och vi ser fram emot att förädla den både invändigt och utvändigt, säger Joakim Bernhardsson, affärschef på TB-Gruppen. Fastigheten består idag av ca 1 300 kvm butik, kontor och lageryta. Byggnaden uppfördes 1918 och TB-Gruppens ambition är att återskapa dess ursprungliga karaktär. - Vi ser verkligen fram emot att få skapa något riktigt bra i Hjorten 18, säger Joakim Bernhardsson, affärschef på TB-Gruppen och ansvarig för utvecklingsprojektet. Tillsammans med Albert Svensson, en av Sveriges främsta inom klassisk arkitektur, har vi försökt återskapa 20-tals fastighetens ursprungliga utseende. Vi har sökt bygglov för en fasadändring som vi hoppas kommer

förstärka den genuina innerstadskaraktären i kvarteret. Fastigheten kommer även att utvecklas invändigt. Planering pågår för ny disposition av ytor och nya funktioner. Fastighetens centrala läge lämpar sig väl för både kontor och olika typer av centrumverksamheter. Parallellt med utvecklingen av Hjorten 18 pågår en bygglovsprocess för ytterligare en kontorsfastighet i Alingsås. - Det är roligt att vi just nu har två spännande kontorsprojekt i Alingsås där vi bor och är verksamma, säger Joakim Bernhardsson. Båda fastigheterna är centralt belägna men med helt olika förutsättningar, vilket också speglas i arkitekturen vi valt för de båda projekten. För oss handlar stadsutveckling om att göra det som är bäst för respektive plats. Ibland innebär det att våga tänka nytt och ibland att värna om det klassiska. Fastigheten tillträddes den 1 oktober och fasadarbeten planeras att påbörjas så fort bygglovsansökan är beviljad.


Nya Projekt

Oktober 2021

FASTIGHETENS UTSEENDE 1920

FASTIGHETENS UTSEENDE IDAG

131


Nya Projekt

Oktober 2021

132


Nya Projekt

Oktober 2021

FOJAB GESTALTAR NYA STADSDELEN PÅ JÄGERSRO I MALMÖ >>>

133


Nya Projekt

Oktober 2021

134


Nya Projekt

Oktober 2021

FOJAB GESTALTAR NYA STADSDELEN PÅ JÄGERSRO I MALMÖ På platsen för travområdet ska Öresundsregionens mest hållbara stadsdel ta form. SMT Malmö Exploatering AB och Malmö stad anordnade i våras ett parallellt uppdrag för att få fram förslag på övergripande struktur för den framtida stadsdelen, med plats för cirka 5000 bostäder. FOJAB med samarbetspartnerna IVL Svenska Miljöinstitutet, Ramboll och Calluna valdes ut att deltaga som ett av tre arkitektkontor. – Uppgiften var mycket komplex och den ställde krav på både bred kompetens och lång erfarenhet. Av de tre kontoren som deltog i de parallella uppdragen, har vi nu valt FOJABs förslag som grund för fortsatt planering, säger Ulrika Lindmark, vd SMT Malmö Exploatering AB. Stadsbyggnadsidén fokuserar på tre stråk som knyter samman stadsdelen med omkringliggande områden, och som möts i en stor central park. Ett urbant stråk blir stadsdelens kommersiella tyngdpunkt med handel, service, bazaarer och loppisar. Urbana byar med myllrande gränder och grönska möjliggör för möten och lokal gemenskap. – Vi uppskattar särskilt att FOJABs förslag är så väl förankrat på platsen och i Malmö. Vi tycker också att de lyckats mycket väl med att skapa en hållbar stadsdel med plats för mycket trygghet och gemenskap. De har verkligen i boendemiljöer, gröna oaser och platser för samvaro lyckats gestalta vår vision om att Jägersro ska bli Öresundsregionens mest hållbara stadsdel, säger Ulrika Lindmark. Strukturplanen kommer att bearbetas under hösten och presenteras för kommunen i december, varpå planprogramarbetet inleds. Preliminär första inflyttning i det nya området är 2028.

135


Nya Projekt

Oktober 2021

136


Nya Projekt

Oktober 2021

BYGGSTART: BRF CYKLISTEN I MOTALA Torsdagen den 30 september kl.12.00 var det dags för det första spadtaget för bostadsrättsföreningen Cyklisten. På spadtaget medverkade bland annat representanter från kommunen, entreprenören Åhlin & Ekeroth, bostadsköpare och SkandiaMäklarna. På plats finns även representanter från HSB. I samband med ceremonin planterades en ek på föreningens mark som symbol för framgång och lycka för den nya bostadsrättsföreningen. Anders Stjärnberg Vd för HSB Östergötland, Caroline Unéus Samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Motala samt Åhlin & Ekeroths Vd Göran Lundström hjälptes åt att plantera eken. Till sin hjälp hade de både grävmaskin och spadar. Före spadtaget bjöds gästerna på lunch med kaffe och kaka. Tal hölls av Anders Stjärnberg, Caroline Unéus och HSBs byggchef Karl-Johan Styrenius. Brf Cyklisten består av 42 par- och radhus. Bostäderna har modern och bra standard och säljs nyckelfärdiga. De är i två plan och har en boyta på 111 kvm. Till varje hus kommer det att finnas carport samt en extra bilplats, förberedelse finns för både motorvärmare och laddstolpe för elbilsladdning. Varje bostad får ett förråd och en egen trädgård. Husen byggs enligt standarden Miljöbyggnad vilket innebär låg energiförbrukning, bra inomhusmiljö samt sunda och hållbara materialval. Brf Cyklisten ligger i det populära och familjevänliga Bråstorp. Området ligger naturnära samtidigt som förskolor, skolor, affärer och kommunikationer finns inom räckhåll. Från brf Cyklisten har du en kort cykeltur på cirka 5 minuter ner till populära Varamonbaden, en av Sveriges finaste sandstränder. - Brf Cyklisten passar många olika målgrupper, till exempel den unga familjen som vill ha ett bekvämt och villaliknande boende eller det lite äldre paret som säljer sin villa för att få mer tid över till annat men fortfarande vill ha villakänslan kvar. Intresset för bostäderna är stort men än finns det hus kvar för den som vill köpa, säger Anders Stjärnberg, VD HSB Östergötland.

137


Vi är stolta att få leverera taket till Kärnsjukhuset i Skövde Tak & Plåt i Skövde

Materialet är levererat av våra noga utvalda leverantörer – we saveleverantörer: your money and time Materialet är levererat avB-MAN våra noga utvalda


Fossilfri produktion av ballast! Leverantören för den miljömedvetna kunden i sydöstra Sverige.

0480-388 80 I info@nybrogrus.se I www.nybrogrus.se Vid Vid kökpöp mm äräkro krodrede r r fjäfjä rrävrämrm rrv e!e!

Vilevererar levererarett ettbrett brettsortiment sortiment Vi avmaskiner maskinerför försvetsning svetsningav avplast. plast. av Våra lösningar stabila och effektiva och används i många tillämpningar exempel Våra lösningar ärär stabila och effektiva och används i många tillämpningar tilltill exempel värme, smältning, aktivering, krympning, sterilisering, torkning och pellets. värme, smältning, aktivering, krympning, sterilisering, torkning och pellets. Leister levererar även anpassad utrustning svetsning med laser. Leister levererar även anpassad utrustning förför svetsning med laser. Denna utrustning speciellt konstruerad industriell produktion med precisionssvetsning. Denna utrustning ärär speciellt konstruerad förför industriell produktion med precisionssvetsning.

PILTORPSVARMLUFT VARMLUFTAB AB PILTORPS Plastsvets-och ochvarmluftsapparater varmluftsapparater Plastsvets-

031-58 info@piltorps.se www.piltorps.se www.piltorps.se 031-58 3030 6565 info@piltorps.se


Annonsen finns längst ner Annonsen finns längst ner Annonsen finns längst ner

Med en Digital Låssmed® får du kontroll, enkelhet och trygghet – med lösningar som ständigt bryter ny mark.

08-120 46 110 | info@samuelssonpartner.se | samuelssonpartner.se

Tubvärmeväxlare för processindustrin Tubvärmeväxlare för processindustrin Tubvärmeväxlare för processindustrin Tubvärmeväxlare för processindustrin Vi dimensionerar och tillverkar termiskt högpresterande och mekaniskt

Vi dimensionerar och tillverkar termiskt och mekaniskt robusta tubvärmeväxlare förhögpresterande den svenskahögpresterande processindustrin Vidimensionerar dimensionerar och tillverkar termiskt och mekaniskt Vi och tillverkar termiskt högpresterande och mekaniskt robusta tubvärmeväxlare för den svenska processindustrin robusta tubvärmeväxlare tubvärmeväxlare för robusta förden densvenska svenskaprocessindustrin processindustrin.

Siljan Allards AB Siljan Allards ABAllards Siljan AB Tel: 0248-12535; Fax: 0248-13785

Siljan AB Brändavägen, 795 32 Rättvik Tel:Allards 0248-12535; Fax: 0248-13785 Tel: 0248-12535; Fax: 0248-13785 E-post: info@siljanallards.com

Besök vår hemsida: Besök vår hemsida: Besök vår hemsida:

www.siljanallards.com www.siljanallards.com www.siljanallards.com

Tel: 0248-125 35, Fax:E-post: 0248-137 85, E-post: info@siljanallards.com E-post: info@siljanallards.com info@siljanallards.com

Adress: Brändavägen, 79532 Rättvik Adress: Brändavägen, Rättvik 79532 Rättvik Adress:79532 Brändavägen,


vi hjälper dig att bli förnybar På Skellefteå Kraft har vi arbetat med förnybar energi i över 100 år. Med vind- och vattenkraft i kallt klimat till offgridhus, solcellslösningar och utbyggnad av laddinfrastruktur driver vi på omställningen till ett samhälle som drivs av 100 % förnybar energi. Vill du bli förnybar? Vi hjälper dig. skekraft.se/intresserad


BRANDSÄKER KUNSKAP FÖR BRANDSÄKER KUNSKAP FÖR BRANDSÄKER KUNSKAP FÖR BRANDSÄKRA BYGGNADER BRANDSÄKRA BYGGNADER BRANDSÄKRA BYGGNADER Våra utbildningar ger digdigrätt kunskap. Våra utbildningar ger digrätt rätt kunskap. Våra utbildningar ger kunskap. Oavsett vilken roll du har inom byggsektorn Oavsettvilken vilkenroll rollduduhar harinom inombyggsektorn byggsektorn Oavsett kommer duduatt i kontakt med frågor kommer duattkomma attkomma komma i kontakt med frågor kommer i kontakt med frågor om brandsäkerhet. om brandsäkerhet. om brandsäkerhet. • •Brandskydd i Boverkets byggregler •Brandskydd Brandskydd i Boverkets byggregler i Boverkets byggregler • •Brandskyddsprojektering •Brandskyddsprojektering Brandskyddsprojektering – –brandskyddsdokumentaion enligt BBR –brandskyddsdokumentaion brandskyddsdokumentaion enligt BBR enligt BBR • •Lås och utrymningsvägar •Lås Lås och utrymningsvägar och utrymningsvägar Anmäl dig på: Anmäl dig på: Anmäl dig på: brandskyddsforeningen.se/byggnadstekniskt-brandskydd brandskyddsforeningen.se/byggnadstekniskt-brandskydd brandskyddsforeningen.se/byggnadstekniskt-brandskydd

Din entreprenör i Mellanbygden

Vi utför din stomme i betong, stål eller limträ. • Markanläggning • Transporter • Kranbilar

Medlem i MTAB Torbjörn 070-686 18 14 • Göran 070-686 16 42 gtlakeriab@gmail.com

www.prefabbyggarna.se


Alimak 92x255mm_Alimak_Hek_86x254mm.qxd 2020-05-26 14:30 Page 1

CornerEye®

UNIK ÖVERSIKT MED 270° KAMERA Klass V

CornerEye®

Klass VI

Med CornerEye® får du en överblick över dödavinkeln både framför och på sidan av lastbilen. · 270° synvinkel · Aerodynamisk design

· Plug & Play · 12-24 V

VSA-kabel ADAPTERKABEL FÖR VOLVO VSA - Volvo System Adaptercable för bilduppkoppling på befintlig installerad display. Passar ihop med Orlacos Famos-kameror och 4-poliga kablage. Kontakta mig för mer information!

Andreas Friberg andreas.friberg@oemautomatic.se +46 75 242 41 86

Vill du sänka kostnaden för din anläggning? När du har till uppgift att kontrollera viktiga processer och funktioner, underhålla, reparera och förhindra kostsamma driftsstopp, eller transportera material som snabbt och säkert måste komma på plats, har Alimak en viktig roll. Med stor effektivitet, hög kapacitet och en flexibel konstruktion som klarar även extrema miljöer löser våra hissar vertikala transportproblem över hela världen. Det har de gjort i mer än 65 år. Några färska exempel på hissinstallationer: Hissar till Helsingborgs nya vattentorn, LKABs malmlada i Svappavaara, kokaren på Östrands pappersbruk, Söderenergi samt fyra hissar till Hisingsbron och tre hissar till nya pappersbruket Bracell Star, Brasilien. +46

Kontakta oss på info@alimak.com för mer information

www.alimak.se


Specialister på processutrustning i titan och rostfritt stål www.viflow.se


Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning

VÄNDBAR

Venti

Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se


Nya Projekt

Oktober 2021

LILJEWALL DUBBLAR SINA KONTORSLOKALER I STOCKHOLM OCH INFÖR FLEXIBELT ARBETSSÄTT >>>

146


Nya Projekt

Oktober 2021

147


Nya Projekt

Oktober 2021

148

LILJEWALL DUBBLAR SINA KONTORSLOKALER I STOCKHOLM OCH INFÖR FLEXIBELT ARBETSSÄTT Under åtta år har Liljewall vuxit i Stockholm och gått från ett par medarbetare till att idag ha passerat femtio. Företagsledningen ser stor potential i att utveckla kontoret och dess arkitektur på Stockholmsmarknaden, därför utökar de nu sina lokaler ytterligare för att kunna fortsätta att växa. Den dubbelt så stora arbetsplatsen innefattar återbrukade möbler, fler kreativa mötesytor och flexibla arbetsplatser. Sedan Liljewall tog steget in på Stockholmsmarknaden med ett nytt kontor 2013 har de suttit vid Mariatorget på Krukmakargatan 21, ett uppskattat läge av både medarbetare och kunder. Fastighetsägaren Vasakronan och Liljewall har kommit överens om ett nytt femårigt hyresavtal. I samband med det har de tagit över lokalen intill den befintliga. Därmed utökar de sina 500 kvadratmeter till 1000 på det sjunde våningsplanet i kvarteret Skjutsgossen 8, med utsikt över hustaken. – Pandemin har självklart påverkat vårt sätt att arbeta och kommer att ge bestående effekter på hur kontoren ser ut framöver. Det vi har sett är att behovet av att mötas, inspireras och att umgås på ett kreativt sätt är större än någonsin. Att dubblera kontorsytan men delvis sitta kvar i det befintliga kontoret, som organiskt vuxit fram under flera år, gav oss en unik möjlighet att ta vara på en fin och enkel bas men också en chans att göra något helt nytt, säger Tove Svensson, kontorschef i Stockholm. Hållbarhet har varit ett ledord genom förändringen. Av det gamla köksbordet har man byggt nya projekt- och matbord, de nya matstolarna är gjorda av återvunna material, de gamla stolarna behålls för framtida event, och de nya sofforna är antingen återbruk, det vill säga begagnade, eller nya ekologiska och Svanenmärkta. De utökade kontorslokalerna har fått flera displayytor för modeller och platser för spontana kreativa möten, ett nytt stort modellrum, dedikerade projektrum, något som öppnar upp för att kunna arbeta mer flexibelt och behovsanpassat. Alla arbetsplatser är numera flexibla. – Flexkontor för oss innebär att vår arbetsplats fysiska miljö är flexibel men framför allt att vi som arbetar här är flexibla. Ingen har numera en fast arbetsplats men vi har däremot väldigt gott om arbetsplatser. I dagsläget finns en skrivbordplats med höj- och sänkbart bord, teknisk utrustning och alternativa sittmöjligheter till samtliga medarbetare, men dessa är kompletterade med flera olika miljöer och möjligheter. Att alla redan hade bärbara datorer underlättar såklart, berättar Andreas Pålsson.

FOTO: Anna Kristinsdóttir


Nya Projekt

Oktober 2021

149


Nya Projekt

ILLUSTRATION: FREDBLAD ARKITEKTER

Oktober 2021

150


Nya Projekt

Oktober 2021

NU STORSATSAR HOTELL TYLÖSAND >>>

151


Nya Projekt

Oktober 2021

152


Nya Projekt

Oktober 2021

153

NU STORSATSAR HOTELL TYLÖSAND - Det är med stor glädje vi nu kan gå vidare med denna framtidssatsning. Tillbyggnaden på hotellets framsida är helt i linje med vår ambition att aldrig luta oss tillbaka utan ständigt fortsätta att utvecklas för att alltid kunna erbjuda våra gäster en ännu bättre vistelse här hos oss, säger Hotel Tylösands VD Elisabeth Haglund. Tre arkitektfirmor deltog i tävlingen om att rita tillbyggnaden och av dem utsågs Fredblad Halmstad till vinnare med ett förslag som länkar den fem våningar höga nybyggnaden med den befintliga entrén på ett sätt som skapar en naturlig koppling mellan byggnaderna. - Tillbyggnaden kommer att binda ihop hotellets olika huskroppar från huvudentrén uppför slänten mot parkeringen på ett sätt som blir både vackert och effektivt. Och den sker på ett sätt som inte kommer att störa verksamheten under tiden, understryker Elisabeth Haglund. Byggstarten för den nya tillbyggnaden är beräknad till oktober 2021 med invigning våren 2023. Huvudleverantörer är MTA Bygg & Anläggning, Oscar Hanson VVS, Falkenbergs El och Bravida.


Nya Projekt

Oktober 2021

LERUMSFÖRETAGET VIBISOL LEVERERAR TILL CROWN BRIDGES I FINLAND Lerumsföretaget Vibisol har tecknat avtal med NRC Group Finland OY. Ordern omfattar leverans av vibrationsisolering till projektet Crown Bridges som med tre nya broar i centrala Helsingfors skapar ny spårvagnsförbindelse och cykelväg till ön Laajasalo. Crown Bridges-projektet har valt Vibisol som leverantör av vibrationsisolerande mattor för utbyggnaden av spårvagnsnätet österut från Helsingfors centrum. Projektet kommer att byggas mellan år 2022 - 2026 och innefattar flera känsliga punkter för vibrationsisolering. Spårkonstruktionen som valts är spårvagnsspår på betongplatta (s.k. slab track) med underliggande elastiska PUR-mattor. - Vibisols infrastrukturteam har arbetat intensivt med projektet under lång tid och ställts in för en rad utmaningar att lösa, säger Rolf Calmstierna, Teknik och Utvecklingschef på Vibisol. Alliansprojektet, bestående av Helsingfors stad, NRC, YIT, Sitowise, Ramböll och Sweco, väljer Vibisol baserat på teknisk support och lösningar som uppfyller alla ljudkrav. Beställningen från NRC Group är en bekräftelse på att Vibisols erfarenhet och kompetens inom området värderas högt. - Vi är ett ungt och mindre bolag och förtroendet alliansen ger oss är enormt uppskattande, säger Magnus Lundqvist, VD på Vibisol. Ordern omfattar en leveransvolym på 35 000 m2.

154


Nya Projekt

Oktober 2021

155


Nya Projekt

Oktober 2021

156


Nya Projekt

Oktober 2021

157

FÖRSÄLJNINGSSUCCÉ I september startade försäljningen av Brf Åstråket i Västra Munktellstaden och 30 procent av lägenheterna är redan sålda till personer inom Riksbyggens intressekö. Nu släpps de kvarvarande lägenheterna till allmän försäljning enligt principen ”först till kvarn”. Inflyttningen är planerad att kunna ske under hösten 2023. – Det oslagbara läget alldeles intill Eskilstunaån och föreningens inbjudande och privata innergården är några av de bidragande faktorn till att Riksbyggens har sålt på så bra, säger Catarina Tenor, sälj- och marknadsansvarig, Riksbyggen Bostad Bergslagen. Brf Åstråket är Riksbyggens andra etapp i Västra Munktellstaden och kommer att innehålla 36 bostäder. Tolv av dessa är nu sålda, – Målsättningen är att vi ska kunna starta bygget under vintern 2021. Brf Åstråket är uppföljare till det mycket uppskattade projektet Brf Lokomotivet. Brf Lokomotivet kom in på 10-i-topplistan bland Sveriges bästa bostadsprojekt, enligt NöjdkundIndex, NKI, berättar Catarina Tenor. Lägenhetsstorlekarna är mellan 52 och 92 kvadratmeter alla lägenheterna är genomgående med dubbla balkonger eller balkong och uteplats. – Lägenheterna är moderna och välplanerade, här finns både den genomgående tvåan med öppen planlösning och våra fyra unika och fantastiska fyror med fönster mot Eskilstunaån. Däremellan finns också våra trivsamma treor, berättar Catarina Tenor.


STÅLBYGGARE SEDAN 1949 Vi utför alla typer av stålkonstruktioner, montagearbeten och maskinbearbetning. Vänd er med förtroende till ett certifierat företag. Vi kan vara din totalentreprenör, underleverantör eller idépartner. Sellihca

Qualified

ISO 3834-2

smide@attacus.se 063-19 91 40 www.attacus.se

Vi utför alla typer av plåt och isoleringsarbeten, även byggnadsplåt Vår specialitet är platsskummad isolering och plåtbeklädnad Tel: 08-760 32 70 info@belisol.se

www.belisol.se

Teknologi för byggnadsautomation 0411-66080 info@kieback-peter.se www.kieback-peter.se

www.kjellnersror.se


När ni behöver hjälp med städning, fönsterputs, golvvård mm. Kontakta oss på uppsala@mellstad.se eller 018-71 13 40

PROJECT & SITE MANAGEMENT AB Östra Torggatan 11 652 25 Karlstad

PROJEKT ─ KONTAKT Per-Ove Eriksson 070-354 02 55 per-ove.eriksson@psmab.com

www.psmab.com


ALUMINIUM – DET MILJÖSMARTA VALET FRAMTIDENS MATERIAL

TEKNISKA DATA FÖR PREFA FASADPANEL SIDING ytbelagt aluminium, coil coating-beläggning slät, stucco eller linjerad yta med eller utan skuggfog

*Färggarantin omfattar sprickor och blåsbildning på den lackerade ytan, enligt de villkor som anges i garanticertifikatet. Mer information hittar du under Material- och färggaranti på www.prefa.com/Garanti

Produkten bedömd i SundaHus

MÅTT:

138 x 0,7 mm 200 x 1,0 mm 300 x 1,2 mm 400 x 1,2 mm

VIKT:

cirka 3,30-4,30 kg/m2

LÄNGD:

500 - 2 500 mm

MONTAGE:

fastskruvad i underkonstruktion av aluminium eller trä fästmaterial: 6-9 st./m2

WWW.PREFA.COM


Hög leveranssäkerhet | Tidsbesparande | Kostnadseffektivt | Hög och jämn kvalitet | Hög komfort | Projektanpassad inredning

Prefabricerade badrum

Kompletta badrum direkt från fabrik.

Typgodkännande nr. SC0054-13

Vi erbjuder marknaden kvalitetsbadrum, tillverkade under kontrollerade former i industriell miljö. Lyft dem på plats in i byggnaden, anslut el, vatten och avlopp i schakt. Det är allt som behövs – klart att använda! Badrum från Part minskar byggtiden och ökar kvaliteten samt värdet på er byggnad. Vi har mer än 25 års erfarenhet och har levererat tiotusentals prefabricerade och objektanpassade våtrum under årens lopp. Tillverkade i Kalix, Norrbotten, levererade till byggplatser runt om i Skandinavien och övriga Europa.

Part Construction AB Industrigatan 17, SE-952 31 Kalix, Sverige Tel +46 (0)923 795 80 | Sales +46 (0)70 381 97 10 www.partab.nu | info@partab.nu


2004–2018 2004 - 2014

I SVERIGE

ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER • Polyurea beläggningar & tätskikt i p-garage / utomhusbassänger / invallningar ca 8 000 m2 / tätskikt på brobanor / tak • Polyurea skumisolering på tak / vindar / bjälklag / i väggar • Kolfiberförstärkningar på broar / p-garage / pelare / bjälklag / fastigheter / dörröppningar ca 35 000 m • Betongrenoveringar av p-garage / balkonger / loftgångar / vattentorn / smide rostfritt / vattenverk / fasader ca 50 000 m2 • Auktoriserad i rostskyddsmålning av kraftverk / dammluckor / vattenvägar / sugrör m.m. sedan 1998 ca 45 000 m2 • Epoxi- & polyuretaninjekteringar / limning av sprickor fundament m.m. / undergjutningar samt tätning vattenläckage • Golvbeläggningar & efterlysande utrymningslinjer i p-garage / industrifastigheter m.m. • Bygg- & industriservice med ramavtal av ovan tjänster / Stockbolms Exergi sedan 2011 / Billerud Korsnäs / Söderenergi m.fl.

www.ysab.se 24 ÅR 1994 – 2018

www.ysab.se • ysab@telia.com


circuscom.se

Hållbart byggande med industrialiserade lösningar för renovering, förtätning och nybyggnation. Med Skanska som partner får du ta del av ett heltäckande program med smarta, hållbara och kostnadseffektiva industrialiserade bostadslösningar. Vi har utvecklat Miljonhemmet – ett unikt arbetssätt och Sveriges största kunskapsbank med renoveringsåtgärder för bostäder. Vi har tagit fram ModernaHus – Svanenmärkta flerfamiljshus med kort byggtid, låg totalkostnad och förutsägbarhet vid byggnationen.

www.skanska.se/miljonhemmet

Och tillsammans med Ikea har vi skapat BoKlok – ett yteffektivt, funktionellt och trivsamt boende. Alla tre koncepten bjuder på stora valmöjligheter i standardiserade lösningar. Vill du veta mer om hur ett samarbete kan se ut och vilka effekter industrialisering ger? Hör då gärna av dig till Susanne Sjöblom på 010-448 72 96.

www.skanska.se/modernahus

Smart, hållbart, kostnadseffektivt!

www.boklok.com/sverige

www.skanska.se


Gasell

KLOTET BEHÖVER MER FJÄRRVÄRME

MÖT FRAMTIDEN MED OSS! Med innovation och tekniskt kunnande jobbar KE THERM med lösningar för fjärrvärme och fjärrkyla. Vi satsar hårt på offensiv expansion av verksamheten för att fortsatt ligga i framkant. Behovet av hållbara energilösningar har aldrig varit större!

Värm upp din pool med fjärrvärme.

Smart app-styrning av fjärrvärmeanläggningen.

Självlärande elektronisk styrning av varmvatten.

Högst komfort med trådHelisolerad central. lös rumsgivarstyrning. Marknadens snyggaste?

WWW.KETHERM.SE


Nya Projekt

Oktober 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS


Nya Projekt

Oktober 2021

166


Nya Projekt

Oktober 2021

167

NYTT TRYGGHETSBOENDE I SVENSTAVIK >>>


Nya Projekt

Oktober 2021

168

NYTT TRYGGHETSBOENDE I SVENSTAVIK Tisdagen den 5 oktober fattade styrelsen för Kooperativa Hyresrättsföreningen (KHF) BoBra i Berg beslut om tecknande av produktionsavtal med Riksbyggen inför en kommande byggstart. Trygghetsboendet BoBra i Berg kommer att bestå av 24 trygghetslägenheter med planerad inflyttning under 2023. – Det är en historisk händelse att vi nu går mot byggstart av ett trygghetsboende i Svenstavik. Alla Bergsbor får glädje av huset eftersom det ska inrymma en kulturmötesplats med folkbibliotek i bottenvåningen. I framtiden kan vi ha fullmäktigemöten i dess samlingssal, vi flyttar fram demokratin till torget, säger Therese Kärngard, kommunalråd Bergs kommun. Efter att det blev klart med avtalet avtäcktes en byggskylt där projektet kommer att byggas. Trygghetsboendet BoBra i Berg kommer att bestå av 24 trygghetslägenheter. – På Riksbyggen är vi mycket glada och ser fram emot att genomföra projektet tillsammans med KHF BoBra i Berg. Genom projektet kan Riksbyggen i rollen som långsiktig samhällsutvecklare vara med och bidra till kommunens tillväxt, säger Yvonne Westerlund, affärsutvecklare Riksbyggen. Trygghetsboendet uppförs som en kooperativ hyresrättsförening, vilket är en beprövad väg att gå för en kommun som vill behålla insyn i viktiga fastigheter, men inte har ekonomisk möjlighet att bygga i egen regi. Både under uppförandet och senare under drift har kommunen tre representanter i föreningens styrelse och därigenom koll på den ekonomiska utvecklingen. I styrelsen sitter också Riksbyggen och, när huset är färdigt, representanter för de boende. Inflyttning i BoBra i Berg är planerad att ske under 2023. Riksbyggen har tecknat avtal med Peab för genomförande av projektet.


Nya Projekt

Oktober 2021

169


Nya Projekt

Oktober 2021

170


Nya Projekt

Oktober 2021

171

UTHYRNINGSSUCCÉ FÖR SVENSKA HUS KONTORSSATSNING I MALMÖ >>>

FOTO: Jesper Lautmann


Nya Projekt

Oktober 2021

172


Nya Projekt

Oktober 2021

173

MÖT FEM METER HÖGA GIRAFFER I KONTORSMILJÖ, PÅ SVEAVÄGEN 20 Thomas Karlsson är ett bekant namn i utställningsmiljöer runtom i Sverige. Hans konstverk, som adresserar brännande samhällsfrågor med utgångspunkt i origami, algoritmer och återbruk, har fått stor uppmärksamhet när de visats på bland annat Liljevalchs vårsalong. Nu får vi chansen till ett oväntat möte med Karlssons verk Patchwork – fem meter höga origami-giraffer prydda med mönster från persiska mattor – samt hans färgglada Gamarna, när de ställs ut i Skandia Fastigheters kontorshus på Sveavägen 20. - Den här oväntade situationen är jättespännande. De som konfronteras med skulpturerna här är inte införstådda i mötet, vilket skapar möjligheter för oförberedda tankar och känslor. Bytet från det annars lite tråkiga och slutna konstrummet till en arbetsplats som sjuder av aktivitet och människor gör det hela ännu mer intressant, liksom hur de olika elementen i konsten och arkitekturen förhåller sig till varandra – inte minst vad gäller storlek, där den 25 meter höga ljusgården på Sveavägen 20 är mycket tacksam för girafferna, säger Thomas Karlsson. Med verket Patchwork vill Thomas belysa frågan om planetens tillstånd. De tre girafferna i naturlig storlek höjer sig fem meter upp med sina vackra persiska dekorer och visar med sin närvaro att de också vill finnas kvar här på jorden. Kombinationen av budskap, miljö och sammanhang gör utställningen till ett såväl viktigt som stimulerande inslag i arbetsvardagen. - Nu provar vi att på detta ovanliga sätt ta konstverken till de som jobbar i eller besöker Sveavägen 20, med tillgängligheten och överraskningsmomentet det medför. Att komma till jobbet ska vara en upplevelse, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.

FOTO: Jesper Lautmann


Nya Projekt

Oktober 2021

174


Nya Projekt

Oktober 2021

TYRÉNS STÖTTAR IKEA I UTFORSKANDET AV HEMMETS ROLL Hemmet finns inte bara innanför väggarna – det är också en del av gemenskapen i ett hållbart samhälle. Under H22 City Expo stadsmässa i Helsingborg utforskar Ikea hemmets bredare roll utifrån social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Tyréns stöttar satsningen med sin breda kompetens inom hållbar stadsutveckling. – Ikea har aldrig gjort något liknande tidigare. Tyréns är därför en viktig stöttande expertis som hjälper oss att förverkliga våra idéer, sätta dem i kontext och realitet, och ta fram anpassade lösningar. Att vi dessutom har liknande värderingar vad gäller social hållbarhet och innovation gör oss till en väldigt bra matchning, säger Anna-Carin Alderin projektledare, Ikea. På tre olika platser i Helsingborg kommer besökare kunna ta del av framtidens hem, utifrån olika perspektiv, under H22 City Expo sommaren 2022. Ikea bjuder in såväl näringslivet, organisationer som medborgarna till att bidra till utformningen av det mer hälsosamma och hållbara livet i Helsingborg. Drottninghög är platsen där Ikea bygger för framtiden – en satsning som kommer fortsätta att utvecklas och leva vidare långt efter H22 City Expo. – Konceptet på Drottninghög går under benämningen DM (Do More) som handlar om att människor ska få göra mer av det de drömmer om. Det gäller att skapa möten mellan människor och skapa arbetstillfällen för gamla och nya entreprenörer som vill vara med och skapa under hela produktionskedjan. En viktig aspekt är att vi inte gör det här för invånarna utan med invånarna, säger Anna-Carin Alderin, Ikea. DM kommer erbjuda alltifrån stadsodling av ekologiska grönsaker, som säljs som de är eller som färdiglagade rätter på marknader, till popup-butiker, food outlets, lokala företag, caféer och bagerier i Drottninghög. – Det här är ett jättespännande och unikt projekt som rymmer så många viktiga sociala aspekter. Jag tycker det är väldigt roligt att Tyréns fått förtroendet att stötta Ikea i utvecklingen av Drottninghög. Här kan vi hjälpa till att göra de rätta valen, bidra med vår bredd av kompetenser och erfarenhet av projektledning av entreprenader, säger Jenny Icosti Pålsson, projektsamordnare, Tyréns. DM kommer leva från morgon till kväll och i framtiden. Mötet mellan människor står i fokus och möjligheten till att skapa tillsammans genom bland annat odling, matlagning, event, shopping och aktiviteter. Under varumärket DM kommer det finnas flexibla möjligheter för entreprenörer och lokala företag att driva verksamhet på Drottninghög under en dag, en helg eller fram till pension. OM H22

H22 är Helsingborgs stora satsning på välfärd för att utveckla morgondagens smarta och hållbara stad. H22 består av två delar, varav den ena är en stadsgemensam resa mot innovation. Den andra delen, City Expo, är en stadsmässa som fokuserar på allt som åstadkommits fram till 2022. Under och efter City Expot fortsätter den långsiktiga satsningen. Mässan pågår 30 maj-3 juli 2022 och bjuder in världens ledande visionärer, drömmare och entreprenörer. Tyréns och Ikea är båda partners i H22.

175


Nya Projekt

Oktober 2021

STORSLAGEN KONST PÅ S:T GÖRANS SJUKHUS I STOCKHOLM Storslagen pärlkonst på S:t Görans sjukhus inspirerade till vackra och funktionella kontrastmarkeringar för rumslig tillgänglighet. I en hisshall i den nybyggda vårdbyggnaden på S:t Görans sjukhus monterades under förra året ett vackert konstverk “I ljuset från Vintergatan” bestående av 70 000 olika färgade glaspärlor. Verket inspirerade till att skapa vackra och funktionella kontrastmarkeringar för rumslig tillgänglighet. – Konstnären hade en vision om att utifrån konstverket ta fram en förlängning på övriga ytor. Tillsammans skapade vi kontrastmarkeringar för närliggande fönster och glasytor som uppfyllde alla tillgänglighetskrav, berättar Anna Bergqvist, specialist tillgänglighet på Locum. Efter ett antal olika tester av material, färger och former kunde vackra, konstratrika och färgkoordinerade markeringar monteras på glasen i byggnaden. – Konstinstallationer kan utöver att vara vackra och inkluderande att titta på, även fungera som bra igenkänning och riktmärke inom stora publika ytor för besökare, patienter och personal. Det är både klokt och integrerande för alla, förklarar Anna. ETT GOTT SAMARBETE BANADE VÄG FÖR DEN TILLGÄNGLIGA KONSTEN

Redan 2018, när planeringen av konsten i de nya vårdbyggnaderna på S:t Görans sjukhus startade var tillgängligheten med på agendan.

176

Syftet var även att sätta de första ramarna för tillgänglig och användbar konst i de publika vårdmiljöerna tillsammans med Region Stockholms kulturförvaltning. Med i planeringen deltog även en representant från Funktionsrätt Stockholms län, en paraplyorganisation för funktionshindersföreningar samt konstnären Elisabeth Westerlund. – Vi kan konstatera att genom gott samarbete mellan kulturförvaltningen, Locum och övriga parter har vi kunnat kombinera många goda ting; tillgängligt och användbart tillsammans med konst för vårdmiljöer, avslutar Anna.


Nya Projekt

Oktober 2021

177


Nya Projekt

Oktober 2021

JORDBRUKSMARK FORTSÄTTER ATT FÖRSVINNA I SAMMA TAKT SOM TIDIGARE Under perioden 2016 - 2020 exploaterades i Sverige drygt 3 000 hektar jordbruksmark, vilket motsvarar ungefär 6 000 fotbollsplaner. Det är i samma storleksordning som de två föregående femårsperioderna. Störst exploatering har skett i Skåne. Byggande av bostäder är den främsta orsaken till att jordbruksmark exploateras.

178

sedan aldrig att få tillbaka. Målet i den nationella livsmedelsstrategin är bland annat att den totala livsmedelsproduktionen ska öka, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås. Att svensk åkermark fortsätter att försvinna är oroande eftersom den är en viktig resurs inför framtiden. Inte minst eftersom klimatförändringarna bidrar till ytterligare utmaningar. Den här rapporten ger kommunerna en möjlighet att öka sin kunskap om jordbruksmark och exploatering, säger utredaren John Andersson. MER MARK ANVÄNDS FÖR BYGGANDE AV BOSTÄDER

Arealen åkermark i Sverige minskar stadigt sedan många decennier tillbaka. Mellan åren 2016 och 2020 minskade åkerarealen ytterligare med totalt drygt 30 000 hektar. Av dessa var det cirka 3000 hektar som försvann på grund av exploatering, det vill säga att man bygger hus, vägar och järnvägar på den. Jordbruksmark försvinner också därför att man väljer att inte bruka den. Den växer då igen och blir skog. Skillnaden är att den marken kan bli åkermark igen utan alltför stora insatser om det skulle behövas i framtiden. Det gäller inte den jordbruksmark som försvunnit på grund av exploatering. - När åkermark omvandlats till järnväg, hus eller asfalt går den

En större del av exploateringen har bestått av byggande av bostäder kring landets tätorter än under tidigare perioder. Samtidigt fortsätter trenden att mindre arealer tas i anspråk för byggande av vägar eller järnvägar. Skåne och Västra Götaland är de län där mest exploatering har skett under perioden, precis som under tidigare år. Störst ökning från föregående period har skett i Uppsala län, där cirka 116 hektar jordbruksmark exploaterats. Det är en ökning från ungefär 70 hektar under föregående period. I ett fåtal kommuner har ingen exploatering av jordbruksmark skett, till exempel Kiruna, Danderyds och Gällivare kommuner.


Nya Projekt

Oktober 2021

179

KARLATORNET I GÖTEBORG NÄRMAR SIG TREDJEDELEN – Det är full fart, säger Magnus Eckert, arbetschef på Serneke i Göteborg. Vi är redan högsta byggnaden på Lindholmen och kan från toppen se bort till horisonten över havet. Samtidigt håller vi på att sätta fasaden – specialtillverkad i Kina – på de nedersta våningsplanen. Karlatornet har nått till 60 meter och 20 våningen. yggarna har precis avslutat en så kallad outrigger, ett par stabiliserande våningsplan med mycket betong och armering. Det är ett våningsplan där ingen bor och som inte har några fönster men som är fullproppade med media (fläktar, elektronik etc). I Karlatornet kommer det att finnas två outriggers, varav den här var den nedersta. – Det tar lite extra tid, men ju högre upp vi kommer desto mindre armering behöver vi och desto fortare går det. Tornkranen som efterhand ska höja sig själv och följa med byggnaden hela vägen upp till 250 meter har precis genomfört sin första förlängning. – Den monterades först upptill 60 meter och därefter höjer sig själv i 20-metersintervaller. Nu är den uppe på 80 meter, berättar Magnus Eckert. Arbetet med Karlatornet stannade tillfälligt av under våren förra året. Orsaken var att en tillfällig samarbetspartner sköt en affär på framtiden på grund av coronaepidemin. Men sedan Balder kom in som delägare och medfinansiär har arbetet återupptagits i full omfattning. Karlatornet ska med sina 245 meter och 73 våningar bli Nordens högsta byggnad. Det är ritat av Skidmore, Owings & Merrill, samma arkitekter som står bakom världsberömda byggnader som Buri Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York. Skyskrapan ingår i Karlastaden – ett helt nytt område som håller på att växa fram på Lindholmen. – I anslutning till tornet ska podiet ligga, där kontor och ett hotell som ingår i den norske hotellägaren Petter Stordalens företag ska husera. – Där är grunden klar med två källarplan och vi har precis kommit över markytan. Karlatornet ska vara inflyttningsfärdigt om drygt två år. – De första hyresgästerna ska kunna flytta under andra halvåret 2023. Det är över 600 hyresgäster, som ska flytta in så det kommer att ta sin tid så därför kommer man att hålla på både i slutet av 2023 och början av 2024, säger Magnus Eckert.


Ett komplett måleriföretag i Skellefteå Nymålat är ett måleriföretag som erbjuder ett komplett tjänstutbud inom byggnadsmåleri in- och utvändigt. Vi finns på Industrivägen 30, Skellefteå. Har lång erfarenhet och bred kompetens med måleritjänster som ligger i tiden, samt med de gamla traditionella måleritjänsterna. Ett personligt kvalitetsansvar från första till sista penseltaget, små som stora arbeten. Vi är medlem i Målaremästarna!

Industrivägen Företaget som håller 30 färgen Öppet: Måndag-fredag 07.00–16.00. Tel 0910-77 53 00 • Fax 0910-77 53 01

0910-77 53 00

ARKITEKTKONTORET med kompetens från program, skiss till projekt- och byggledning Tel. 0611-55 50 15 www.arconi.se

NYA PARADISET PÅ KUNGSHOLMEN I STOCKHOLM

Ett nytt kontorshus med trästomme som kombinerar modernt storskaligt träbyggande med en urban kontext. Under utveckling tillsammans med Fabege.


Vi förstår att du strävar e�er en upprätthållen dri� och ett effektivt kra�verk utan processavbrott.

DRIFTTID + LIVSTID Du får hjälp av vår expertis och erhåller fälttestade metoder för långsiktig, säker och effektiv dri�.

Endress+Hauser hjälper dig att förbättra dina processer: • Med innovativa installationskoncept utförda under dri� för att minimera dri�stopp • Med expertråd som leder dig från koncept till dri�sättning • Med mätteknologier, tillbehör och förmonterade komponenter för bättre effektivitet

Vill du lära dig mera? www.se.endress.com/power-energy


Skaffar b

Skaffar barn

Balkongsystem

Nyfikna problemlösare

sedan 1947 År 20-25 Första jobbet: Rivning, sanering, golvslip, håltagning

www.ivab.com

År 20 Första Rivn sanering håltag

Funktionella balkonger till både nyproduktion och renovering av fastigheter. I balkongsortimentet ingår balkongräcken, balkonger och inglasningssystem.

Weland Aluminium AB Tel. 0472-445 00 www.welandalumi.se

VVS · Sprinkler · Industri

INTERTURBINE ÅNGTURBINER FRÅN KK&K OCH HOWDEN

År 15-20 Ungdomsliv Industrivägen 21, Box 3, 151 21 Södertälje Tel: 08 522 933 00

Inter-Turbine erbjuder ett fullt produktsortiment från Howden Turbo Technology. Alla ångturbiner utvecklas och produceras i Frankenthal, Tyskland, och kvaliteten på dessa produkter är mycket hög.

År 15-20 Ungdomsliv

Tel: 08 522 933 00

Vi erbjuder även underhåll och försäljning av reservdelar.

www.interturbine.se

Föds

Mikab VVS-konsult VVS-konsult AB AB Mikab VVS-konsult AB Mikab GEOSYNTETER användeross ossav avde desenaste senastehjälpmedlen hjälpmedlennär närdet detgäller gällerVi CADanvänder oss av de senaste hjälpmedlen när det gäller CADViVianvänder CADochberäkningsprogram. beräkningsprogram.ViViarbetar arbetarmed medMagiCAD MagiCADoch ochutför utför och beräkningsprogram. Vi arbetar med MagiCAD och utför och BETÄCKNINGAR 3D-projekteringinom inomsåväl såvälVSVS-VentVent-som somkylsystem. kylsystem. 3D-projektering inom såväl VS- Vent- som kylsystem. 3D-projektering DAGVATTEN

Antennvägen10, 10,135 13548 48TYRESÖ TYRESÖ Antennvägen 10, 135 48 TYRESÖ Antennvägen Tel:08-712 08-71250 5020 20 Tel: 08-712 50 20 Tel: www.mikabvvs.se www.mikabvvs.se

www.mikabvvs.se

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se


Preconal utvecklar, tillverkar och installerar fasader, glastak, dörrar, fönster säkerhetsdörrar, branddörrar i glas och metall. Vi finns på samtliga orter: Halmstad (HK), Falkenberg, Karlstad, Arboga & Malmö. Kontakta oss redan idag på 0346-554 50 för att få reda på hur vi kan supportera dig i ditt projekt.


www.tse.se TERMISK SPRUTNING ÄR EN UTMÄRKT METOD SOM GER FLEXIBILITET OCH MÅNGA MÖJLIGHETER t.s.e. har bred kunskap och expertis inom termisk sprutning, maskinbearbetning, tillverkning och service och arbetar i många branscher med olika applikationer. Behovet kan vara att man behöver skydda mot till exempel: erosion/abrasion, korrosion, kavitation och andra miljöer som kan uppstå under drift. Ett stort område är även applikationer där man söker ett alternativ till hårdförkromning.

070-664 15 27 • info@bladlundsmaleri.se 070-664 15 27 • info@bladlundsmaleri.se

042-400 49 00 • www.emillundgren.se

www.lpmaleri.se

042-19 41 50

Levererar ytbeläggning genom termisk sprutning av maskindelar för ökad livslängd Nytillverkning, reparation och ombeläggningar Termisk sprutning och bearbetning -på plats hos kund eller i vår verkstad Förebygger slitage och korrosion Ersätter hårdförkromade ytor Högpolerade skikt till < Ra 0.02

RESURSER • HVAF • HVOF • PLASMA • LJUSBÅGE • FLAMSPRUTNING

PAPPER & MASSA • Valsbeläggning • Dragvalsar • Torkcylindrar • Lagerhus • Axlar • Pannor • Babbitt-lager


- Den kompletta totalleverantören i Skaraborg I Skaraborg inleder KAEFER 2021 med att starta upp Coating, ett måleri utöver det vanliga. Förutom det som vanligtvis förknippas med måleriföretag, såsom nyproduktion och in- och utvändiga renoveringsarbeten, har KAEFER Coating både kunskap och kapacitet att utföra omfattande rost- och brandskyddsmålning på site. I kombination med vår gren Isolering gör detta KAEFER till en komplett leverantör av passivt brandskydd. Tillsammans med vårt plåtslageri har vi möjlighet att erbjuda kostnadseffektiva lösningar vid renoveringar av plåttak, fasader och detaljer och då vi även är ledande inom ställningsbyggnation finns det få begränsningar för vad vi klarar av att utföra. En svårslagen kombination helt enkelt. Sammanfattningsvis kan vi erbjuda; Teknisk Isolering VVS-Isolering Ställningsbyggnation Byggnadsplåtslageri

Coating / Måleri Brandtätning HMS-tjänster

Varmt välkommen att kontakta oss för mer information eller besök vår hemsida www.kaefer.se

Jimmy Järlesand Filialchef / Byggplåt +46 709 596 968

Jon Duckman Isolering +46 705 932 373

Peter Gustafsson Måleri / Coating +46 702 535 283

Timmy Strid Ställning +46 738 022 607

ZUGOL Miljöskyddsmedel

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. Ett miljövänligt barkgranulat för absorption ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

ZUGOL AB Svensk Barkindustri Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com


19.000

kollegor i branschen använder NEXT - gör det du också!

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag!

next-tech.com

NEXT ONE TECHNOLOGY AB | S:T LARSGATAN 32B | 582 24 LINKÖPING | SALES@NEXT-TECH.COM


LIFESAVING

BY INTERACTION

Oavsett om du, dina nära och kära eller dina medarbetare befinner sig i skolan, på hotell, arbetsplatsen eller i andra offentliga miljöer skall de känna sig trygga. Vi ser till att du inte skall behöva tänka på alla eventuella dolda brandfaror som finns överallt omkring oss. Det är inte alltid lätt att hålla reda på vad du behöver för Livräddande branddetektor i just den miljö som du vill skydda. Därför vill vi gärna dela med oss av vår erfarenhet och hjälpa er, genom interaktion och utbyte av kunskaper så säkerställer vi tillsammans att din vardag kan fortsätta – precis som vanligt. www.consiliumbuildingsafety.com


Nya Projekt

Oktober 2021

FRAMTIDENS BRO CENTRUM >>>

188


Nya Projekt

Oktober 2021

189

PÅ BILDEN: CF MÖLLERS FÖRSLAG


Nya Projekt

PÅ BILDEN: MANDAWORKS FÖRSLAG

Oktober 2021

190


Nya Projekt

Oktober 2021

FRAMTIDENS BRO CENTRUM Hur skulle torget i Bro kunna se ut med fler byggnader med plats för butiker och verksamheter? Upplands-Bro kommun utanför Stockholm gav tre arkitektkontor i uppdrag att visualisera hur torget i Bro centrum skulle kunna se ut 2030 med fler verksamheter. Resultatet blev tre olika visuella tolkningar av Upplands Bros vision av torget i framtidens småstad. – Bro ska vara en levande småstad som människor vill bo, vistas och arbeta i. När vi lät sommarjobbare intervjua Broborna om hur de upplevde sitt område framkom att många efterfrågade fler butiker och mötesplatser. Bro centrum behöver plats för fler verksamheter, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande. I diskussionerna om visionen för framtidens Bro har utvecklingen

191

av torget prioriterats ur arbetsmarknads- och trygghetsperspektiv. – Fler arbetsplatser och butiker innebär fler människor i rörelse. Fler människor i Bro Centrum ökar tryggheten i området. Vi vill även att fler ska kunna ha Bro som sin arbetsplats, säger Martin Normark (L), kommunalråd. Visionsskisserna ska inte ses som skarpa förslag utan underlag för en löpande och bred dialog om den framtida utvecklingen av centrala Bro. På kommunens hemsida kan invånarna dela sina tankar och idéer om vad Bro centrum borde innehålla i framtiden. I projektet Omdaning Bro, som pågår fram till 2030, arbetar kommunen med att utveckla Bro socialt och fysiskt, både på kort och lång sikt. Under kommande år genomför kommunen flera olika dialoger för att tillsammans med invånarna utveckla framtidens småstad.

PÅ BILDEN: SANDELLSANDBERGS FÖRSLAG


Nya Projekt

Oktober 2021

192


Nya Projekt

Oktober 2021

DETALJPLAN KLAR Detaljplan för Källeberg 1:205 i Brålanda fick laga kraft den 14 september 2021. Det innebär en möjlighet till att utveckla ett nytt bostadsområde i Brålanda, i ett attraktivt läge och med närhet till en framtida tågstation. Detaljplanen gör det möjligt för bostadsbyggande i olika former; flerbostadshus, mindre rad-/parhus samt småhus. Planen ger även möjlighet till park, skolverksamhet samt centrum- och verksamhetsområde. Byggnadsnämnden antog detaljplanen den 10 december 2019, men planen överklagades och har prövats i flera domstolsinstanser, som slutligen avslog överklagandet i augusti. - Det är glädjande att detaljplanen nu har vunnit laga kraft, säger Benny Augustsson kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg. Den är viktig för utvecklingen av såväl Brålanda och Dalslandsdelen av vår kommun, liksom kommunen som helhet. - Det är också fantastiskt bra att vi nu fått mer verksamhetsmark i Brålanda, som bidrar till att fler företag kan etablera sig, fler kan komma i försörjning och bo i Brålanda, något som bidrar till attraktionskraften för Brålanda som helhet och är betydelsefull för handel och andra verksamheter, säger ordförande i Brålanda företagarförening Kicki Milén Jacobsson. I takt med efterfrågan kommer utbyggnad av vägar, vatten och avlopp att ske i området.

193


Nya Projekt

Oktober 2021

194


Nya Projekt

Oktober 2021

195

VÄRLDENS HÖGSTA TRÄHUS - KOMPLEX KONSTRUKTION MED UTMANINGAR >>>


Nya Projekt

Oktober 2021

VÄRLDENS HÖGSTA TRÄHUS - KOMPLEX KONSTRUKTION MED UTMANINGAR Kulturhuset Sara - En ny unik mötesplats för konserter, föreställningar, möten, utställningar, evenemang och kongresser är nu invigd. Träföretaget Martinsons och teknikkonsulten TK Botnia (numera en del av Tyréns) fick anta den komplexa utmaningen att konstruera och uppföra denna 20 våningar höga byggnad, där stadens långa tradition inom träbyggande har parats med den senaste ingenjörskonsten. Kulturhuset Sara, som inrymmer såväl scener, konferensavdelning, hotell, restaurang och spa, är Skellefteås nya mötesplats som sätter staden på kartan internationellt. Invigningen av kulturhusdelen skedde den 8 september och redan innan byggnaden var färdigställd tog den hem utmärkelsen Architectural Review/Mipim Future Project Award 2018. Företaget Martinsons, som levererar byggsystem i limträ och KL-trä till alltifrån sporthallar, affärslokaler, flerbostadshus och broar, fick i detta projekt arbeta med väldigt stora byggelement, vilket var en utmaning. – Elementen har varit upp till 16 meter och vägt över 11 ton, så montagebiten har helt klart varit en stor prövning, berättar Robert Andersson, produktionschef och projektledare på Martinsons. Byggbara modeller har varit avgörande för ett sådant här komplext bygge. För att underlätta för montörerna på plats har man valt att dela upp den informationsrika modellen i tre delar, där varendaste skruvning har funnits med. Modellen som skapades i Tekla Structures innehöll totalt 3–4 miljoner modellobjekt. – Det här är den mest komplexa konstruktionen och största byggnaden som vi på Martinsons någonsin byggt. Vi har fått gå utanför vår normala tillverkningszon på vissa delar, till exempel de 27 meter långa väggarna till gästscenen som vi levererade i ett stycke. Det var bland annat de höga kraven på ljuddämpning, närmare bestämt 70 decibel, som krävde dessa stora väggelement, konstaterar Robert Andersson. FLEXIBELT NYTTJANDE SOM UTGÅNGSPUNKT

Byggnaden har utformats utifrån två olika konstruktionssystem – ett för kulturhuset och ett för hotellet. Den lägre delen som rymmer kulturhuset består av en prefabricerad trästomme med pelare och balkar i limträ och skivor i korslimmat trä (KL-trä) som tillsammans skapar bjälklag, väggar och tak. Hotelldelen, som är 20 våningar hög, består av prefabricerade rumsmoduler i trä som omges av hisskärnor, också de tillverkade i KL-trä och klädda i glas som speglar himlens skiftningar. Kulturhuset Sara har utformats med flexibilitet som utgångspunkt så lokalerna enkelt kan anpassas efter behov. Det innebar ett litet annat tänk vad gäller konstruktionen.

196

– Vi har använt vissa komponenter för att åstadkomma denna flexibilitet. På gästscenen exempelvis, kan man stänga själva scengolvet bakom en port, om man till exempel anordnar en konferens, eller önskar förbereda för kvällens föreställning. Samtidigt kan det övriga utrymmet i lokalen användas, berättar Robert Andersson. OBJEKTRIK MODELL

För konstruktion och projektering har företaget TK Botnia, numera en del av Tyréns, svarat för i ett nära samarbete med Martinsons. Gustav Essebro, Avdelningschef Byggprojektering Trä hos Tyréns, pekar på de utmaningar som byggnaden innebar konstruktionsmässigt sett: – Det här är ett komplicerat hus, som krävde avancerade beräkningar på flera nivåer och många frågor att ta ställning till: Hur skulle komfortkravet lösas i den höga delen på grund av vindinducerande svängningar? Hur skulle hållfastheten i tornen säkras med så pass många öppningar (dörrar och hål för installationer)? Hur skulle knutpunkterna dimensioneras för att klara väldigt stora laster? Och hur skulle vi hantera de olika materialens sättningar i ett så pass högt hus? Gustav Essebro pekar liksom Robert Andersson på den objektrika modellen som innebar utmaningar att hantera digitalt: – Modellens storlek gjorde det inte möjligt att hantera i Multi-user, det skulle ha medfört för stora laddtider. Men med Tekla Model Sharing kunde vi trots modellens storlek arbeta samtidigt, hela arbetsgruppen, utan tidskrävande ladd- och spartider, konstaterar han. LEVERANSER PLANERADES I TEKLA STRUCTURES

För att leveranserna till bygget skulle löpa så smidigt som möjligt använde Martinsons Tekla Structures som hjälpmedel. Kulturhuset delades upp i 13 montageområden i modellen och därefter delades dessa upp i leveransområden, beroende på montageordning. För kommunikation och nyttjande av modellerna på byggarbetsplatsen användes Trimble Connect som samarbetsplattform. – Vi exporterade varje leverans till en excelfil som då användes som beställningsunderlag. På byggarbetsplatsen blev detta ett viktigt hjälpmedel vid bokning av transport och sedan vid montaget. I modellen kunde man enkelt klicka på en byggkomponent, till exempel en pelare och där kunna se vilken leverans den skulle komma i, berättar Robert Andersson. Martinsons och TK Botnia har under byggnationen haft daglig kontakt för att säkerställa en smidig byggprocess. – Eftersom projekteringen är så beroende av produktionskapacitet och tidplaner, tillsammans med montage och utmaningarna på bygget, så är ett tätt samarbete nyckeln till ett lyckat projekt, avslutar Gustav Essebro.


Nya Projekt

Oktober 2021

197


Nya Projekt

Oktober 2021

198


Nya Projekt

Oktober 2021

UTHYRNINGSSUCCÉ FÖR SVENSKA HUS KONTORSSATSNING I MALMÖ Nu är det snart fullt uthyrt i K6 – Malmös mest spännande kontorsprojekt! Efter årsskiftet ska den omfattande om-byggnaden vara klar och redan nu är runt 80 procent av de drygt 11 000 kvadratmeterna uthyrda. – K6 är spännande helt enkelt, säger Anna Hurtig, uthyrningsansvarig. Flexibiliteten och husets innehåll i stort har lockat många och det är ett styrkebesked i dessa pandemitider. K6 på Kungsgatan 6 är en ambitiös storsatsning där Svenska Hus gör en total make-over av fastighetens insida. Här skapas sex våningsplan med kontorsmöjligheter runt en gigantisk atriumgård med reception, kontorsshop, restaurang/kafé och bokningsbar scen för olika typer av evenemang. – Svenska Hus regionkontor och APSIS huvudkontor är exempel på verksamheter som redan hunnit bo in sig i K6 och till de företag som är på väg att ansluta hör IKC Administration, Ecomal Sweden och AEB Software, säger Anna Hurtig. Dessutom har vi just tecknat avtal med en myndighets regionkontor som förhyr ca 1 200 kvm. Svenska Hus samarbetar med co-working-specialisten Helio i K6-projektet. Det innebär en fyllig meny av tjänster och produkter – allt från gästmottagning, frukostservering och gym till posthantering, room-service och streamingstudios – men också ”flex-” och ”fixplatser” för den mindre verksamheten. Även enmansbolag är välkomna i konceptet. Möjligheten av boka mötesrum från 4 till 60 personer innebär dessutom att hyresgäster inte behöver addera ytor som sällan används i sitt skräddarsydda avtal. – Vårt mål har varit att skapa en levande destination för människor som har affären i fokus och nu är vi inte på slutspurten, säger Anna Hurtig. Vi har ytor mellan 400 och 2 200 kvm kvar att fylla under hösten och det ska bli fantastiskt när K6 om bara några månader rullar igång på allvar – med nätverkande, gemenskap och överlägsen service.

199


Lång hållbarhet i hemmets våtutrymmen Finländska Polaria är ett varumärke specialiserat på inventarier för våtutrymmen. I mer än 40 år har Polaria förbättrat funktionaliteten i finländska badrum och våtutrymmen. Produkternas hållbarhet baserar sig på genomtänkta material- och ytbehandlingsval.

Hållbara inventarier som lämpar sig för varje hem Produkterna tillverkas av nanokeramiskt ytbehandlat och pulverlackerat stål för att klara de krav som vatten och fukt ställer på dem. Materialvalet är hygieniskt och garanterar lång hållbarhet i hemmets våtutrymmen. Polaria-produkterna är allergivänliga och förorsakar inte luktolägenheter. För att underlätta monteringen leve-

reras inventarierna färdigt hopsatta. Reservdelar finns för samtliga produkter. Miljön har beaktats och materialet i produkterna kan återvinnas till 100 %.

Ett brett urval inventarier ger alternativ Av Polaria-produkter kan sammanställas en hållbar och praktisk inventariehelhet såväl för toaletter och badrum som för hemvårdsrum. Belysningen på Polaria-spegelskåp med belysning har en sådan ljuseffekt att det ensamt räcker till för att lysa upp rummet. Bland modellerna finns flera storleksalternativ, som belysning kan man välja antingen energisparande LED-lysrör eller traditionellt lysrör. Vid planeringen av tvättställ och tvättställsskåp har man fäst uppmärksamhet vid design och praktiska egenskaper. I

skåpmodellerna finns antingen draglådor eller skåp och en del modeller får mer förvaringsrum av en mellanhylla. Tvättställsskåpens fukttålighet fulländas av att de har en perforerad bottenskiva, som säkerställer att stänkvatten rinner ut och fukten avdunstar. Tvätt-, hyll- och städskåp finns i olika breda versioner och genom att kombinera dem kan man sammanställa helheter som lämpar sig för olika rum och syften. Polaria är Vakiometalli Oy:s varumärke. Produkterna tillverkas vid fabriken i Mäntyharju i Finland. Läs mer om våra produkter på webbplatsen www.polaria.fi.

Vi levererar och installerar vitvaror, köksinredningar och tvättstugor. Besök oss på NordBygg, vi finns i monter A10:49.

Skyddar mot & reducerar effekten av vattenskador i fastigheter

WaterFuse®Plug In KöksCentrum hjälpt nöjda Sedan 70-talet har vi på En ny smidig vattenfelsbrytare bygg- och fastighetsföretag i hela södra Sverige.

Bilden visar WaterFuse® - PlugIn

Låt oss hjälpa Förvattenskador. offert och referenser kontakta Skyddar enkelter! mot Systemet stänger av vattnet och larmar någon av våra kunniga byggsäljare här nedan. WaterFuse® vattenfelsbrytare finns för med tydlig pipsignal vid läcka.

flera olika ändamål.

SKÅNE & HALLAND SMÅLAND Michael • VidEllerstrand läcka bryts vattentillförseln.Tommy Leifsson • 0763-90 Vattensensor som övervakas. Tel: 17 95 placeras under objektet Tel: 0733-695865 • Monteras direkt i vägguttaget. tommy.leifsson@elon.se michael.ellerstrand@elon.se •

Motorventil för ”driftsäkerhet”.

• Möjlighet Robert Sjölanderatt även bryta strömtillförseln till apparaten som är inkopplad till vattenfelsbrytaren. Tel: 0737-01 91 74 robert.sjolander@elon.se www.kokscentrum.com

Tollco AB, Rubanksgatan 4, 741 71 Knivsta

• • • •

WaterFuse® Villa WaterFuse® Lägenhet WaterFuse® Stuga WaterFuse® Offentlig miljö

• • • •

WaterFuse® Utrustning WaterFuse® Kök WaterFuse® Plug In WaterFuse® GSM

Du hittar produkterna hos välsorterade vvs-grossister! Vill du veta mer? Spana in vår hemsida eller kontakta oss på Tollco AB!

Tel: +46 (0)18 34 90 10 E-post: info@tollco.se

Webb: www.tollco.se


CRAMO BIDRAR TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING

CRAMO FINNS ALLTID DÄR FÖR DIG

PRODUKTER FRÅN CRAMO FUNGERAR ALLTID

CRAMO LEVERERAR ALLTID I TID

NYHET

WWW.CRAMO.SE

ELITE LED - Nya generationen gatubelysning

MILJÖVÄNLIGA KABLAR FÖR NORDISKA FÖRHÅLLANDEN

Kabellösningar från nordisk tillverkare för energiöverföring i vindkraftsparker. Det som är viktigt för våra kunder är också viktigt för oss: Driftsäkerhet

Tillgänglighet

Installationsvänlighet

Kolla in våra vindkraftprodukter på www.rekakabel.se www.defa.com

Nordiska Projekt 2020 nr 4_Reka Kabel_Kvartssida 92x125mm.indd 1

13.8.2020 10.19.32


Vaillant värmesystem ger komfort Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på system som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.


Magnetiseringssystem & spänningsregulatorer

Vi hjäper er att få balans i er verksamhet!

Vi representerar EMRI:s automatiska spänningsregulatorer. Magnetiseringssystem vi bygger baseras på EMRI:s produkter i kombination med vår egen beprövade konstruktion. Magnetiseringssystemen används med fördel både till vattenkraft, raffinörmotorer och provrum. Magnetiseringsströmmar på upp till ca 300 A produceras och är lämpliga för maskiner med släpringar.

En balansering är en investering för att undvika framtida oförutsedda produktionsstopp och kostnader. I vår balanseringsmaskin kan vi balansera t.ex. axlar, fläktar, rotorer och valsar. Maskinen har en kapacitet på 10-6000 kg med längder upp till 4 meter. Den klarar delar med en diameter på upp till 1,9 meter. I den mån era produkter inte kan tas in i vår verkstad så utför vi balansering på plats hos er.

Elektrisk drivteknik EDT AB P.O Box 305 • SE 442 10 Kungälv, Sweden Tel: +46-(0)303-240410 e-mail: info@edtab.se • www.edtab.se


HYREX – STÄLLNINGSFÖRETAGET SOM TAR HÖJD FÖR SÄKERHETEN Hyrex AB och Hyrex Industri AB är två av de ledande ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala. Vi har egen KMA-ingenjör, konstruktör och även säkerhetsinspektör vilket garanterar både säkerhet och hög kompetens till era projekt. Med över 40 års erfarenhet i branschen är vi specialister på tekniska lösningar och säkra produkter.

Hyrex inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen

STOLTA MEDLEMMAR I STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING, BYGGFÖRETAGEN SAMT STIB-AUKTORISERADE.


Genom innovativa och kreativa lösningar hjälper vi dig att lyckas med dina underjordsprojekt

Tel. 0587-850 00 info.gyse@orica.com www.orica.se

GRUSKUNGEN Behöver du köpa maskin?

KONTAKTA OSS!

Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND

• TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • SLAGKROSSAR

• MATARE • TUNNELMATARE

Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK

WWW.GRUSKUNGEN.SE Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 l boklund@gruskungen.se


Vi är specialister på nöd-och ögonduschar

Tel. 0240-59 40 00 • Fax 0240-64 90 47 • info@giapremix.se • www.giapremix.se


RINGDAHL MASKINER AB Stockholm

Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN www.ringdahl-maskiner.se Det är vi på

Elon Rulles Elcenter i Ulricehamn som har sålt och installerat vitvarorna på ett säkert och tryggt sätt på Flatås Alléer. Hos oss har vi en totallösning när det kommer till installation av maskiner. Vi säljer de flesta fabrikat. Ring oss gärna så berättar vi mer.

Rulles elcenter

MÅN-FRE 9-18, LÖR 10-14 ulricehamn.rulles@elon.se 0321-414 23 Storgatan 8, Ulricehamn

Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se


Nya Projekt

Oktober 2021

208


Nya Projekt

Oktober 2021

FÖRSTA SPADTAGET FÖR BRF HONUNGSKUPAN >>>

209


Nya Projekt

Oktober 2021

210


Nya Projekt

Oktober 2021

211

FÖRSTA SPADTAGET FÖR BRF HONUNGSKUPAN I början på oktober påbörjade OBOS bygget av Brf Honungskupan, ett av OBOS tre projekt i Sigtuna stadsängar. På plats för det symboliska spadtaget fanns OBOS och Veidekke, representanter för Sigtuna kommun, media och flera av de framtida boende. Projektet omfattar 53 Svanenmärkta bostäder och har en innergård med plats för både odling och föreningens egna bikupor. Brf Honungskupan kommer att byggas i det kvarter som inringas av Stadsängsgatan, Magasingatan och Målargränd. I dagsläget är 14 av de 53 lägenheterna som erbjuds i projektet sålda. - Det har varit ett högt intresse för projektet och det känns väldigt roligt att vi tillsammans med de framtida grannarna och representanter från kommunen nu tagit det första spadtaget. Brf Honungskupan är ett spännande projekt med hållbarhet i fokus, säger Tommy Waldnert, fastighetsutvecklare på OBOS. Samtidigt som bygget startar fortsätter försäljningen av de kvarvarande bostäderna, som utgörs av bostadsrätter på mellan 49 och 100 kvadratmeter. Inflyttning beräknas påbörjas under det första kvartalet 2023.


Nya Projekt

Oktober 2021

212


Nya Projekt

Oktober 2021

SÄLJSTART: BOKLOKS NYA BOSTADSKVARTER I SUNDSVALL >>>

213


Nya Projekt

Oktober 2021

SÄLJSTART: BOKLOKS NYA BOSTADSKVARTER I SUNDSVALL Torsdagen den 7 oktober startade försäljningen av lägenheter, par- och radhus från BoKlok, i Lillhällom i Sundsvall. Byggstart är planerad till hösten 2021, med beräknad inflyttning vintern 2022/2023. I Lillhällom ska BoKlok bygga 34 lägenheter och 27 par- och radhus. Lägenheterna kommer att ha två, tre och fyra rum med en yta 55, 72 respektive 85 kvm. Par- och radhusen kommer ha fem rum på 117 kvadratmeter, fördelade på två våningar. Priserna startar på 1 275 000 kr med en månadsavgift till bostadsrättsföreningen på 3327 kr för en tvårumslägenhet. - På BoKlok bygger vi alla våra bostäder i trä, genom modernt byggande i fabrik. Vi har lång erfarenhet och ett beprövat koncept, och kan fokusera på att hela tiden få ännu högre kvalitet och bygga ännu mer hållbara bostäder, istället för att behöva börja om på varje byggplats vi kommer till, säger Marie Strand, projektchef på BoKlok. Likt alla bostäder från BoKlok fördelas lägenheterna efter principen ”lika för alla”. Det betyder att alla som lämnar intresse för projektet på BoKloks hemsida, kommer att få möjlighet att anmäla sig till deltagande vid en offentlig turordningsdragning. Via en livesändning på webben den 7 oktober dras turordningslistan som sedan bestämmer vem som får välja bostad först, som nummer två, nummer tre osv. Genom detta tillvägagångssätt ges alla samma chans och budgivning utesluts. - Våra kunder har ofta olika önskemål om sina boenden; vissa vill bo stort, andra vill bo mindre, vissa vill bo högre upp och andra i markplan. Genom vår turordningslista får kunderna möjlighet att välja en bostad som passar just dem, utan att priserna pressas upp. Att det sker online, i realtid, gör också processen transparent och rättvis, säger Marie Strand, projektchef. Det nya kvarteret i Lillhällom kommer heta BoKlok Grimman och ligger nära skogs- och friluftsområden men med Sundsvalls centrum bara 6 kilometer bort.

214


Nya Projekt

Oktober 2021

215


Nya Projekt

Oktober 2021

LYCKOS BYGGER RADHUS I SVARTE Lyckos har tecknat avtal med ytterligare en byggentreprenör. Knut Edstrands Byggnads AB, kallat Kebab, kommer att bygga Lyckos 32 nya radhus i Svarte, nära Ystad. Det nya bostadsområdet ligger naturskönt, bara 500 meter från Svartes strandlinje. Försäljningen är igång byggstarten är planerad till november. Den första inflyttningen beräknas till september 2022. - Svarte har vuxit under de senaste åren och blivit ännu mer attraktiv som boendeort. Orten har ett fantastiskt läge på den skånska sydkusten, och den gynnas av att det finns skola, service och pågatågstation, säger Anders Larsson, vd på Lyckos. Lyckos idé är att bygga väldesignade bostäder för en bred allmänhet, med en prisbild som gör att många har råd med ett eget boende. Knut Edstrands Byggnads AB är ett välkänt familjeföretag på Österlen som förutom bostäder uppför bland annat skolor, förskolor, kontor och industrier samt utför markanläggningar. Företaget har tidigare byggt bostäder till Midroc i samma område. - Det är roligt med lite större projekt där vi kan nyttja vår egen kunniga personal både vad det gäller trä, betong, mark och murning, säger Jonas Edstrand, vd. - Lyckos är i ett expansivt skede då vi breddar våra samarbeten med ytterligare byggentreprenörer. Vi är särskilt glada för att ha

216

tecknat avtal med en lokal entreprenör med lång erfarenhet som täcker en stor del av skånska sydkusten, säger Anders Larsson. Vi planerar för ytterligare nybyggnadsprojekt i Ystad och i Simrishamn. Husen i Svarte placeras längs en slingrande gränd, med trädgårdar som vetter mot öster och väster. De får tegel i olika nyanser, från ljust rött till mörkbrunt/svart. Ytterdörren ramas in av en kub, ett extra designelement som skapar en privat sfär och kan till exempel nyttjas till en liten sittplats. - Med naturen runt knuten kommer det att bli en lugn och trygg boendemiljö som lämpar sig väl för barnfamiljer, säger Anders Larsson. Under förra året genomförde vi en undersökning bland besökare på Hemnet som visade att många vill bo naturnära och med goda kommunikationer. Det blir två hustyper i området, ett radhus på 110 kvadratmeter och ett på 118 kvadratmeter. Båda typerna har vardagsrum och kök i öppen planlösning som skapar rymd och ljus. Ovanvåningarna är flexibla, med ett allrum och tre alternativt fyra sovrum. De byggs som bostadsrätter med insatser från 2 495 000 kronor och en månadsavgift på 6 333 kronor. Bostäderna från Lyckos är Svanenmärkta. Miljöcertifieringen är en kvalitetsstämpel som bland annat innebär energieffektiv och energisnål uppvärmning, sunt inomhusklimat och att huvuddelen av materialet är närproducerat i Sverige.


Nya Projekt

Oktober 2021

217


Nya Projekt

Oktober 2021

HSB NORR OCH PITEBO PLANERAR NYPRODUKTIONSPROJEKT TILLSAMMANS HSB Norr och PiteBo planerar för ett gemensamt nyproduktionsprojekt med bostäder i flerfamiljshus på Norrstrand i Piteå. Planen är att bygga ca 120 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Detta framgår av ett yttrande som PiteBo och HSB lämnat in till Piteå kommun som ett förslag till att utöka området runt Nördfjärden i Piteå med bostadsbebyggelse. –Vi är oerhört inspirerade av det här samarbetet och tror att vi tillsammans kan skapa en attraktiv boendemiljö som kan locka många olika hyresgäster och bostadsrättsinnehavare. Projektet kommer sannolikt även att locka en och annan inflyttare till Piteå, säger Maria Adlers, Vd, PiteBo. Piteå kommun har som mål att befolkningsmängden, under de kommande åtta åren, ska växa med nästan 4000 personer. Det innebär att vi i en nära framtid behöver bygga i runda tal 2000 nya bostäder för att kunna möta den ambitionen. Det vill PiteBo och HSB Norr vara med och bidra till genom detta projekt. Det gemensamma förslaget innefattar ett nytt bostadsområde på Norrstrand, ett centrumnära och lugnt område som är tilltalande för många. Projektets skisser, så som de ser ut idag, rymmer 116 lägenheter fördelat på fyra huskroppar med sex, åtta och tio våningar, på en plats som till största del upptas av en grusplan idag. Hälften av lägenheterna planeras att bli hyresrätter och den andra hälften bostadsrätter. Husen och lägenheterna kommer att präglas av miljö- och klimatmedvetenhet och hålla en hög standard. Gestaltning och boendemiljö kommer att utgå från den vackra platsen med ambition att förstärka den gröna parkkänslan. –HSB vill gärna bygga nya bostadsrätter för våra medlemmar och bosparare i ett av Piteås attraktivaste lägen. Att det dessutom inte har byggts nyproduktion av bostadsrätter i Piteå sedan 1990-talet känns ännu mer spännande. Vi är väldigt positiva till samarbetet med PiteBo och har etablerat en förtroendefull dialog, säger Mattias Lundström, Vd HSB Norr.

218

Området erbjuder goda kommunikationer med cykelvägar och lokaltrafik och en närmiljö som främjar hälsa och välbefinnande med Tallåsens orörda skog, strandpromenad, grönområden och skateboardpark inpå husknuten.

GAMMALT TORG I NY SKEPNAD Kulturhustorget i Skövde har länge varit en av regionens mest besökta mötesplatser – trots att platsen varit långt ifrån optimal för möten. Norconsult fick i uppdrag att göra en ny gestaltning av platsen, och nu har Hans-Erland Heinemans grandiosa kulturhus äntligen fått den omgivning det förtjänar. När tåget rullar in på Skövde centralstation är en av de första sakerna som syns en stor, expressiv byggnad i rött tegel och ärgat koppartak. Det är Sveriges allra första kulturhus, som under ett och samma tak rymmer bland annat konsthall, bibliotek, biograf, teater och konstmuseum. Huset är ritat av Skövdes store arkitekt Hans-Erland Heineman och har med sin karaktäristiska 60-talsarkitektur blivit ett riktigt landmärke i Skövde. När vi är på plats utanför Kulturhuset är det sen höst. Vinden piskar och en snabbt sjunkande temperatur i kombination med en global pandemi gör att torget är tomt så när som på två personer. Det är landskapsarkitekten Katrine Hermansson och arkitekten Lars Ylander från Norconsult i Göteborg som är på plats för att se slutresultatet av det arbete de bedrivit under de senaste två åren. För en tid sedan fick nämligen Norconsult det ärofyllda uppdraget att gestalta torget utanför Kulturhuset, för att göra det mer synligt, tillgängligt och inbjudande. – Kulturhuset är en fantastisk byggnad, som Skövdeborna är väldigt stolta över. Och det är med all rätta. Omgivningarna runtomkring har dock hela tiden genomgått små och stora förändringar, och till slut nådde man en punkt då helheten kanske inte gjorde torget rättvisa, säger Katrine Hermansson, och fortsätter: – Skövdes kulturhus är alltså det första du kommer till om du


Nya Projekt

Oktober 2021

kommer till stan med tåg, men utformningen av torget har inte varit optimal. Jag tror till och med att många gäster tidigare missat att torget ligger här. Mycket har hänt sedan byggnaden restes 1964, och när Norconsult fick i uppdrag att göra om torget stod man inför flera utmaningar. Till exempel fanns ett miljöhus med tillhörande soptunnor centralt beläget på torget, vilket inte såg trevligt ut för förbipasserande. Torget var bitvis instängt av flera murar och upplevdes snarare som stängt än som öppet. Dessutom var det trångt; till exempel stod en skrymmande glaspyramid mitt på torget för att ge ljus till Valhall, en danslokal belägen under mark.

219

LANSA FASTIGHETER KÖPER PROJEKT MED 177 HYRESLÄGENHETER I MALMÖ Lansa Fastigheter köper bostadsprojektet Journalen 1 i Sege Park i Malmö av Wästbygg. Projektet omfattar ett helt kvarter med 177 hyreslägenheter och det ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Lansa och Wästbygg genomför redan ett projekt i regionen tillsammans. I Brunnshög i Lund byggs Lagerkransen som nu certifierats enligt Miljöbyggnad Guld. – Malmö och Öresundsområdet är en prioriterad marknad för Lansa och med ett nytt miljöcertifierat projekt i Sege Park blir vi tungt etablerade här. Vi har ett gott samarbete med Wästbygg och får nu med Journalen en fortsättning på vårt pågående gemensamma guldcertifierade projekt i Lund, säger Claes Malmkvist, vd på Lansa Fastigheter AB. – Det är jätteroligt att få gå in i ett nytt samarbete med Lansa. För ungefär ett år sedan förvärvade de ett projekt i Lund av oss som just nu är under uppförande. Att vi nu genomför ytterligare affär tillsammans ser vi som ett gott betyg på de fastigheter som Wästbygg utvecklar och bygger, säger Joakim Efraimsson, vd på Wästbygg AB. Sege Park är ett tidigare sjukhusområde där Malmö stad nu samverkar med 11 byggherrar för att utveckla området med 1000 nya bostäder. Fokus är att skapa ett område där det ska vara lätt att leva hållbart. Hållbarhet, delningsekonomi och odling är viktiga nyckelord i arbetet. Byggstart är planerad till årsskiftet 2021/22 och projektet beräknas vara färdigställt årsskiftet 2023/24.


Vi är stolta leverantörer av Svalson Balkongsystem, höj- och sänkbar balkonginglasning till Kuststad – drömboendet i Södra hamn i Luleå. TACK Nåiden och MAF Arkitektkontor för förtroendet.

Vi hjälper er med val av gaslarm Vi har ett stort utbud av gaslarm, såväl bärbara som stationära, som kan detektera de flesta gaserna. Kontakta oss så hjälper vi er med val av gaslarm för just er verksamhet.

Vi hjälper er med val av gaslarm Vi har ett stort utbud av gaslarm, såväl bärbara som stationära, som kan detektera de flesta gaserna. Kontakta oss så hjälper vi er med val av gaslarm för just er verksamhet.

08-774 05 90 www.proregcontrol.se

070-335 63 09 • john@bamaleri.se • www.bamaleri.se

+46 321-53 30 00 www.svedbergs.se


BRANDSÄKER KUNSKAP FÖR BRANDSÄKRA BYGGNADER

Hundra år av erfarenhet och lika mycket kunnande.

Våra utbildningar ger dig rätt kunskap. Oavsett vilken roll du har inom byggsektorn kommer du att komma i kontakt med frågor om brandsäkerhet. • Brandskydd i Boverkets byggregler • Brandskyddsprojektering – brandskyddsdokumentaion enligt BBR • Lås och utrymningsvägar Anmäl dig på: brandskyddsforeningen.se/byggnadstekniskt-brandskydd

Konstruktion • Tillverkning • Montage www.prefabmastarna.se

Prisvärda produkter till din entreprenad! Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål

0612-76 39 20

www.aspby.sewww.hrc-europe.com

T‐headed bars Rebar couplers Founda�on bolts Steel‐to‐concrete connec�ons ...also in stainless material ...for all kind of infrastructure. Improving design and structural performance Reducing construc�on �me

Posi�ve environmental effects with HRC T‐headed bars: ...without compromising Quality ... → Reduced amount of rebar → Shorter construc�on �me, by:

 Fast installa�on  Improved access to workplace

CE‐marked T‐headed bars (ETA‐08/0035) Environmental Product Declara�on (EPD) BIM tools (Tekla, Revit, Allplan)

HRC Europe NL BV NL-8211 AD Lelystad The Netherlands +31 320 727030 HRC Europe AS N-3426 Lierstranda Norway +47 32 24 04 70 info@hrc-europe.com


Produkter i stål från Häfla Bruk Häfla Bruks AB tillverkar bl.a. raka trappor, spiraltrappor, räcken, lättdurk och sträckmetall i stål för alla miljöer, såväl inomhus som utomhus.

Spiraltrappa med skyddsbur, Origohuset Hovås, Göteborg

Sträckmetall i fasad, VA-Teknik Sweden AB i Borås

Rak trappa i flera löp, Skatteverket i Malmö

Lättdurk, Resecentrum, Älvsjö

610 14 Rejmyre, Tel 0151-52 40 00, Fax 0151-52 40 40 info@hafla.se, www.hafla.se


RA Bygg är ett bygg- och byggserviceföretag som verkar i västsverige.

HAVSNÄRA BOENDE, SERVICE & LOKALER MED SMÅBÅTSHAMN INTILL

Genom engagemang och yrkesskicklighet är RA Bygg kundens naturliga val och därmed skapas tillväxt och god lönsamhet. http://www.team4service.de

http://www.team4service.de

031-27 85 70 • www.rabygg.com

Säkerhetsdörrar Säkerhetsdörrar Branddörrar Branddörrar Portar Portar Säkerhetsdörrar Vi levererar allt inom ståldörrar. Säkerhetsdörrar Branddörrar Vi levererar allt inom ståldörrar. Säkerhetsdörrar, Branddörrarfönster och portar med Portar marknadsledande inbrottsskydd. Säkerhetsdörrar, fönster och portar med ViPortar anpassar stil från sekelskifte till marknadsledande inbrottsskydd. modernt efter kundens behov.

Vi levererar allt inom ståldörrar. Vi levererar anpassar stil från sekelskifte till Vi allt ståldörrar. Varmt välkomna attinom kontakta oss. modernt efter kundens behov.med Säkerhetsdörrar, fönster och portar Säkerhetsdörrar, fönster och portar med marknadsledande inbrottsskydd. marknadsledande inbrottsskydd. Varmt välkomna att kontakta Vi anpassar stil från sekelskifte till oss. Vi anpassar stil från sekelskifte till modernt efter kundens behov. modernt efter kundens behov. Varmt välkomna att kontakta oss. Varmt välkomna att kontakta oss.

www.proloc.se 08–26 48 10 info@proloc.se

www.proloc.se 08–26 48 10 info@proloc.se

www.proloc.se 08–26 info@proloc.se www.proloc.se 08–26 48 48 10 10info@proloc.se

Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping


Förläng livslängden på Er rökgaskondensering och membranvattenrening Radscan Industriservice erbjuder • • • • • •

Service & underhåll Felsökning Reparationer Leverans av slit- och reservdelar Inspektion- och utredningsuppdrag Uppgradering och modernisering av anläggningar

Inget uppdrag är oss för stort eller för litet. www.radscan.se

TEKNOWARE - NÖDBELYSNING DU KAN LITA PÅ ESCAP – Kondensatordrift • • • • •

ET H Y N

Underhållsfritt Garanterad funktion ned till -25 ˚C Snabb återuppladdning Mycket kostnadseffektiv 10 års garanti Miljöbedömd i Sunda Hus

SOLID Hänvisnings- och nödljusarmaturer

• IP65 • Perfekt för tuffa miljöer

Kontakta oss:

Östanvindsgatan 21 nr 33, 652 21 Karlstad Tel. 072 338 0116/17, offert@teknoware.se w w w. t e k n o w a re . s e


Vi har haft nöjet att leverera och montera stommen till Havsdoften. Planerar ni att bygga? Kontakta oss, så hjälper vi er att utforma den bästa stomlösningen för ert projekt.

www.gripenbetong.se Vi är en del av Power Heat Gruppen

Gripen Betongelement AB har huvudkontor i Malmö och produktionsanläggningar i Polen, vid västkusten nära till hamn och Sverige. Totalt är vi cirka 90 medarbetare. Vi är nytänkande, engagerade och har kunden i fokus. Med erfarna medarbetare, moderna fabriksanläggningar och stark närvaro i projekten så är alltid vårt mål; att vara den självklara samarbetspartnern gällande prefabricerade betongelement och stomentreprenader.

Sondex e och r la x ä v e m r ä v tt Pla lare Spiralvärmeväx Stort utbud av värmeväxlare vätske-, slam- och ångapplikationer. Processor AB l Box 8011 l 163 08 Spånga Telefon 08-122 206 75 e-post: info@processor.se l www.processor.se

l

Fråga oss - det lönar sig!


Nya Projekt

Oktober 2021

228

SÄLJSTART FÖR RIKSBYGGEN I BONUM BRF BOULOGNER, S

ILLUSTRATIONER: LILJEWALL ARKITEKTER


Nya Projekt

Oktober 2021

NS SENIORBOSTÄDER SKÖVDE >>>

229


Nya Projekt

Oktober 2021

230

SÄLJSTART FÖR RIKSBYGGENS SENIORBOSTÄDER I BONUM BRF BOULOGNER, SKÖVDE Nu startar Riksbyggen försäljningen av 61 seniorbostadsrätter i Bonum Brf Boulogner i Skövde. Lägenhetsstorlekarna spänner från två till fyra rum och kök och alla har inglasad balkong eller uteplats. Inflyttningen är beräknad att ske under 2024. Lördagen den 2 oktober bjuder Riksbyggen in till markvisning av projektet. – Intresset för de nya seniorbostäderna är stort och vi har över 550 personer i intressekön. Det finns ett stort behov av fler bostäder för den äldre målgruppen och med Bonum-konceptet erbjuder Riksbyggen trygga, inbjudande och praktiska bostäder, säger Karin Ekström, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Bohus Vänern. Husen är anpassade efter målgruppen med god tillgänglighet som en röd tråd i föreningen. Under huset kommer det finnas garage, cykelförråd och annat förvaringsutrymme. – Det är 30 år sedan Riksbyggen byggde bostäder i Skövde och det känns fantastiskt roligt att vi nu startar försäljningen och att intresset är så stort. Läget är också mycket bra med närhet till, centrum, centralstation och annan service, säger Per Isaksson, projektchef på Riksbyggen.

ILLUSTRATIONER: LILJEWALL ARKITEKTER


Nya Projekt

Oktober 2021

231


Nya Projekt

Oktober 2021

NYA PARHUS PÅ A-LÄGE I HJUVIK >>>

232


Nya Projekt

Oktober 2021

233


Nya Projekt

Oktober 2021

NYA PARHUS PÅ A-LÄGE I HJUVIK Bostadsutvecklaren OBOS säljstartade den 27 september etapp 1 med sex bostadsrätter i parhusformat i föreningen Brf Batteriet i Hjuvik, som totalt kommer att erbjuda tio bostäder. - Hjuvik är en ort med en riktigt spännande historia. Från militärområde till sommarstugeparadis till dagens superpopulära villaidyll. Det är första gången OBOS bygger just här, och vi ser fram emot att få uppfylla bostadsdrömmar i detta fina område, säger Johan Åstradsson, projektutvecklare på OBOS. De sex bostäder som OBOS nu säljstartar byggs i två plan i parhus, med en boarea på 127 kvm. Varje bostad får egen uteplats, täppa och carport med tillhörande förråd. Hälften av bostäderna har dessutom balkong på övervåningen. Föreningen kommer att få namnet Brf Batteriet. – Målsättningen är ett lugnt och trivsamt kvarter, och det är delvis därför vi har valt att hålla nere antalet bostäder i projektet. Då minskar vi också på biltrafik och bidrar till en personlig gemenskap i området. Med det sagt är det rymligt mellan husen och varje bostad får bästa solläge, förklarar Johan. Invändigt har husen tre sovrum, samtliga på andra plan, vilket gör att entréplan får en social känsla med stora ytor och öppen planlösning. Husen har egen tvättstuga och är fullutrustade med den senaste köksinredningen. Och förutom en mer exklusiv känsla

234

invändigt tror Johan också starkt på läget där bostäderna byggs. - Det är ett område beläget med de mest natursköna omgivningar man kan tänka sig. Från bergen kan man blicka ut över Västerhavet och oljehamnarna. Riktig skärgårdskänsla, samtidigt som man når centrala Göteborg på 30 minuter via pendeltåget Röd Express. Och så ska man inte glömma att all nödvändig service, som till exempel skola och mataffär, finns i Hjuvik, säger Johan.


Nya Projekt

Oktober 2021

235


Nya Projekt

Oktober 2021

SÄLJSTART FÖR NÄSTA ETAPP I NORRA MUNKTELLSTADEN Medlemsägda bostadsutvecklaren OBOS startar den 29 september försäljningen av nästa etapp med bostäder i Norra Munktellstaden, Eskilstuna. Totalt bygger OBOS ut kvarteret till att innefatta 133 bostäder. Kvarteret är beläget strax söder om Knut Hellbergsgatan och består av totalt fyra hus. Första etappen med två hus, Brf Munktell, är numera slutsåld. Den 29 september startar försäljningen av etapp 2 i föreningen Brf Bolinder med ytterligare två hus. - Brf Bolinder är en spegling av sin systerförening, och kommer att innefatta 66 lägenheter som komplement till de 67 i den första etappen, där vi har en lägenhet avsatt som visningslägenhet. Precis som i första etappen är det ettor, tvåor, treor och fyror, från 28 ytsmarta kvadratmeter upp till 117 kvadratmeter som passar även en större barnfamilj, förklarar kundansvarig Cathrine Nord.

236

Husen får rödgrå tegelfasader, en tydlig koppling till de industribyggnader som har funnits i området tidigare. Centralt i kvarteret blir en urbant grönskande miljö på innergården. - Innergården rymmer både privata uteplatser, gångstråk, sittplatser i solen och en lekplats för de minsta. Dessutom finns här föreningens gemensamma växthus, med plattbelagd uteplats och pallkragar för odling utanför, säger Cathrine. Inflyttning i den nya etappen Brf Bolinder beräknas kunna starta från och med sommaren 2024. Lägenheterna har ett frånpris på 1 098 000 kronor för ettorna när projektet säljstartar den 29 september. - Vi går här ut med så kallade säljstartspriser. Det lönar sig därför att göra en köpanmälan tidigt, och är man dessutom medlem i OBOS har man möjlighet att anmäla förtur senast den 30 september vilket innebär att man går först i kön, avslutar Cathrine.


Nya Projekt

Oktober 2021

237


Nya Projekt

Oktober 2021

238

FOTO: GUSTAV KAISER

KORTARE PRODUKTIONSTID FÖR FÖRSTA STOCKHOLMSHUSEN 3300 hyresrätter i Stockholmshus är nu i produktion eller i planeringsfas. Resultatet visar att produktionstiden kortats avsevärt, till i genomsnitt strax under fem år för de färdiga husen, och att hyrorna ligger cirka 20 procent under genomsnittet för annan nyproduktion i Stockholm. Initiativet till Stockholmhusen togs 2014. Ett år senare kom den första marktilldelningen och 2017 antogs den första detaljplanen. 2021 är 3300 hyresrätter planerade i 25 olika projekt. 436 lägenheter av dessa är redan inflyttade. Från de första projekten kan en rad lärdomar dras och en första resultatuppföljning göras. - Stockholmshusen är ett sätt att möta bostadsbristen, bygga billigare, och ändå bevara stadens byggnadstradition. Vi planerar för att bygga fler Stockholmshus och se hur vi kan effektivisera processerna ytterligare, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd, samt ordförande för Familjebostäder och Svenska Bostäder. KVALITET OCH MOBILITET

Stockholmshusen byggs för att uppnår miljöcertifieringen Miljöbyggnad silver. Solceller finns på flera tak, liksom gröna tak

som renar dagvatten. Cykel- och bilpooler planeras också i flera projekt. - Målet har aldrig varit att enbart bygga snabbt och billigt. Det här är hus med hög kvalitet. Vi bygger in moderna lösningar för att enkelt kunna leva utan bil. Lägenheterna har stora ljusinsläpp och alla har balkong eller terrass, säger Björn Ljung, ordförande för Stockholmshem. VOLYMER PRESSAR KOSTNADER

Fyra adresser är inflyttade och klara. Det är fyra punkthus i Ledinge, Tensta (Svenska Bostäder), lamellhus på Hagsätravägen i Bandhagen (Stockholmshem), på Nordmarksvägen i Farsta och på Bjursätragatan i Rågsved (Familjebostäder). - Vi ser att vi kan spara mycket tid genom att öka samarbetet mellan bostadsbolagen, stadens tekniska förvaltningar och entreprenörer. Vi har kunnat effektivisera och få ner hyrorna något trots att priserna för att bygga i Stockholm fortsatt att öka, säger Bengt Rehn, projektkoordinatör för Stockholmshusen. Närmast väntar inflyttning i ett nytt Stockholmshus på Folkparksvägen i Solberga. De kommande åren tillkommer ytterligare omkring 3000 hyresrätter i Stockholmshus.


Nya Projekt

Oktober 2021

KNOWIT HYR 4 500 KVADRAT NÄR SVEAVÄGEN 20 UPPGRADERAS Uthyrningen till den börsnoterade digitaliseringskonsulten Knowit ser ut att bli en av årets större på kontorsmarknaden. Efter förvärvet av Cybercom flyttar de sommaren 2022 in på cirka 4 500 kvadratmeter i Skandia Fastigheters profilfastighet på Sveavägen 20 i Stockholm. Knowit, som erbjuder innovativa digitala lösningar, växte i och med förvärvet av bolaget Cybercom till cirka 3 800 medarbetare, och för de 800 som är baserade i Stockholm blev det dags att hitta lokaler anpassade för ett riktigt powerhouse. För en modern verksamhet i ständig utveckling är hållbarhet, flexibilitet, läge och attraktivitet några av de viktigaste aspekterna när den framtida arbetsplatsen ska skapas. - För oss på Knowit är läget med närhet till kommunikationer samt möjligheterna att anpassa kontorsytor utifrån nya behov en väsentlig anledning till att vi valde fastigheten på Sveavägen. Att byggnaden är miljöcertifierad var också en viktig faktor i beslutsprocessen. Vi ser fram emot att flytta in i en modern miljö som är attraktiv för våra medarbetare och som skapar förutsättningar för samarbete och affärsskapande som utvecklar oss vidare, säger Bertil Nordlund, projektansvarig på Knowit. Fastigheten Putten 16 på Sveavägen 20, som bland annat är känd för Stockholm citys enda Mio-varuhus, SATS träningsanläggning och att nedre planen utgörs av Hötorgets t-banestation, står inför en uppgradering, där image, funktionalitet och service står i fokus. - Vi satsar stort på våra bästa lägen just nu. Dagens hyresgäster vill ha ett anpassningsbart kontor som bidrar till deras image och där medarbetarna vill vara. Sveavägen 20 är ett bra exempel, där vi bland annat kommer att aktivera entréplanen med såväl ett coworking-koncept som hyresgästgemensamma arbets- och loungeytor samt andra former av service. Vi är självklart stolta över att ett framtidsbolag som Knowit valt att vara med på den här resan, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.

Illustration: Walk the Room

239


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


Bäst på Återvinning & Bioenergi

SÖNDERDELNING & FLISNING

LAGRING & DOSERING

SIKTNING & SÅLLNING

TUBTRANSPORTÖRER

PELLETSPRESSAR & HAMMARKVARNAR

TRANSPORTERING

MOBIL SÖNDERDELNING

ROBOTSORTERING

AVSKILJNING & SEPARERING

BRIKETTPRESSAR

ANLÄGGNINGAR INOM BRÄNSLEBEREDNING, BRÄNSLEHANTERING, PELLETSPRODUKTION, SÅGVERK, RESTHANTERING, AVFALL, SORTERING OCH TRÄPULVER

Se hela vårt program på www.mared.se


Hörslingan en viktig funktion i ljudet, fungerar den på rätt sätt? Vi hjälper er med service och inmätning samt levererar ny vid behov.

Sela AB Ett leverantörsoberoende företag Vi anpassar ljud och bildsystem till ert behov.

Ring eller mejla för mer information

08-940270 / info@sela.se

Bilden är ett exempel där vi designat möbeln och installerat ljudsystemet i Huddinge kyrka

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se

054-13 10 10 • info@norrstrandsgolv.com • www.norrstrandsgolv.se


Känd som bästa armeringsfiber vid inblandning och bearbetning av betong. Läs mer på www.forta-ferro.com För mer information kontakta:

www.vastanfors.se

info@betonova.se, www.betonova.se

Skinande blankt med

Allt inom byggstäd 0708-26 86 11 • 0709-82 92 43

#rentasverige

renta.se

Golv och beläggningar för kommersiella lokaler, offentlig miljö, industri, storkök och parkering.

Tel: 0470-75 70 28 www.hissteknik.com

Fogfria ytor industri & försäljning AB 08-753 30 80 www.fogfriaytor.com


Nya Projekt

Oktober 2021

244


Nya Projekt

Oktober 2021

245


Nya Projekt

Oktober 2021

246


Nya Projekt

Oktober 2021

247

070 695 07 60


Nya Projekt

Oktober 2021

NYA BOSTADSRÄTTER I TÄBY Byggnadsfirman Viktor Hanson har påbörjat byggnationen av 150 lägenheter med höga miljöambitioner i den nya stadsdelen Täby Park. Kv Stratos blir ett kvarter med egen identitet och karaktär. Alla hus får fasader av skiffer i vackra och skiftande kulörer och stora mönster. Kvarteret binds ihop av ett varierat taklandskap som tillsammans med skifferfasaderna bidrar till att ge kvarteret dess identitet i stadsdelen. Projektet ligger mitt i Täby park och består av ett kvarter med fem hus. Det blir totalt 150 lägenheter och 4 lokaler, med underliggande källarvåning och garage. Kvarteret byggs med

248

höga miljöambitioner och projektet planeras att Svanenmärkas. Byggnadernas energianvändning kommer att vara lägre än dagens krav. Projektet kommer bl.a. att innehålla solceller, utrustas med till- och frånluftsventilation med värmeåtervinning samt utrustas med individuell mätning av varmvatten. Genom att bygga med god kvalitet och bra funktion får byggnaderna de bästa förutsättningarna för en lång livslängd. Det här är vad vi menar med byggmästarkvalitet, något vi arbetat med i 107 år. Just nu pågår montage av källarväggarna och inom kort påbörjas bjälklaget över källarplan. Stommen till det första huset börjar resas senare i höst. Försäljning pågår. Första inflyttning beräknas till januari 2023.


Nya Projekt

Oktober 2021

QRESSIDA TILLTRÄDER BYGGRÄTT I ÄLVKARLEBY FÖR UPPFÖRANDE AV HYRESBOSTÄDER Fastighetsutvecklaren Qressida har förvärvat byggrätt för flerfamiljshus i centrala Skutskär, beläget ca 19 km från Gävle. Fastigheten förvärvas av Acrid Bygg & Fastighet AB som länge haft ett stort engagemang i kommunen. Qressida avser utveckla effektiva hyreslägenheter och vill bidra till områdets utveckling

249

genom att tillföra ett landmärke med attraktiva bostäder till en rimlig hyra. Projektet beräknas byggstartas under 2022. - Vi ser en stor efterfrågan av bostäder i Skutskär och arbetar nu med att ta fram bostäder anpassade efter området och dess invånares behov. Vi är måna om att ta vara på platsens befintliga förutsättningar och vill främja lokala möjligheter i produktionsfasen. Vi är glada över tillträdet och ser fram emot att bidra till utvecklingen av Älvkarleby, säger Sirwan Amjadi, CEO Qressida.


Nya Projekt

Oktober 2021

RIKSBYGGEN VINNER MARKANVISNING I PITEÅ >>>

Illustration: TOL ARKITEKTER

250


Nya Projekt

Oktober 2021

BYGGSTART I KVARTERET FÖRSEGLET PÅ ÖSTER MÄLARSTRAND I VÄSTERÅS Ett hissat segel symboliserade byggstarten av 183 nya hyresrätter i kvarteret Förseglet på Öster Mälarstrand i Västerås. Det är Peab som på uppdrag av Bostads AB Mimer kommer att bygga sex sammansatta hus med lägenheter från 1 till 4 rum och kök. I projektet ingår även byggnation av parkeringsgarage, innergård och cykelhus. Planerad inflyttning är senare delen av 2024. I kvarteret Förseglets nordvästra del byggs sex huskroppar som ramar in områdets innergård. Husen är på 6 till 10 våningar och utmaningen är att skapa en sammanhållen bebyggelse på en varierande marknivå. Bostäderna är från ett rum och kök till fyrarumslägenheter, där några av lägenheterna har en studio på 20 kvm som kan användas som kontor, ateljé eller hobbyrum. I projektet byggs även ett gemensamt parkeringsgarage med cirka 400 platser som ska nyttjas av de boende i kvarteret. Byggnaderna ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. - Mimer var en av pionjärerna när det gamla hamn- och industriområdet började omvandlas till ett attraktivt sjönära boende. Redan 2005 byggdes de första Mimerhusen på Lillåudden och sedan dess har vi byggt flera hus efter Mälarens strand. Förseglet är vårt senaste projekt och nu som tillägg i ett Västerås som har öppnat upp mot vattnet och är en Mälarstad med fantastiska boendemiljöer. Här kommer barn att växa upp som tycker det är naturligt att kunna ta ett dopp inpå husknuten, antingen i sjön eller i Kokpunkten, säger Mikael Källqvist, VD, Bostads AB Mimer. – Idag har vi tagit ett första spadtag eller egentligen hissat segel, en symbolhandling för att byggnationen nu har startat. Det känns oerhört kul att vi nu är igång och att ett nytt område kommer växa fram här på Öster Mälarstrand, säger Platschef Robin Ekstrand Davidsson, platschef Peab. KVARTERET FÖRSEGLET, ÖSTER MÄLARSTRAND, VÄSTERÅS

Förseglet ligger på ett av Västerås mest attraktiva områden och utvecklas av Mimer i samverkan med andra intressenter. Förseglet omfattar totalt 5 hektar byggbar mark och på platsen utvecklas nu strandnära bostadsrätter, hyresrätter och lokaler. Mimer kommer att i etapp 1 bygga 183 hyresrätter fördelat i sex huskroppar. Ett projekt som beräknas vara klart Q4 2024. Illustrationer som visar Mimers hus bifogas i pressmeddelandet.

251


Nya Projekt

Oktober 2021

RIKSBYGGEN VINNER MARKANVISNING I PITEÅ Riksbyggen har tillsammans med NCC och Nordmark & Nordmark Arkitekter vunnit en markanvisning om att bygga 48 bostadsrättslägenheter i centrala Piteå. Byggstarten är planerad att ske inom tre år. ”Ett tydligt och genomarbetat hållbarhetstänk där både bostäder, utemiljö och allmänna ytor uppmuntrar till en hållbar livsstil”, är en del av motiveringen bakom det vinnande förslaget. – På Riksbyggen är vi mycket glada och stolta över att ha vunnit markanvisningen. Det var länge sedan Riksbyggen byggde bostäder i Piteå och satsningen är en del av företagets ambition att bidra med fler och mer hållbara bostäder i norra Sverige, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Norr. – Det känns bra att ha en färdig plan och att vi snart kan komma igång med detta spännande projekt. Det är ett viktigt stads- och samhällsutvecklingsprojekt som kommer att bidra till Piteås attraktivitet, säger Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande.

252

Uppdraget är att omvandla det gamla parkeringsdäcket till ett attraktivt område mitt i centrala Piteå. Det blir en mix av bostäder, verksamhetslokaler och umgängesytor, där ett torg ska förena det nya området med parkeringshuset Stadsbergets trappavsatser och pulkbacke. – Det är fantastiskt roligt att få vara med och bidra till utvecklingen av Piteås stadskärna. I tävlingsskedet har fokus varit att skapa förutsättningar för en långsiktigt attraktiv och hållbar miljö där människan och livet mellan husen och står i centrum. Vi ser verkligen fram emot att fortsätta utveckla förslaget i samarbete med Piteå kommun, Riksbyggen och NCC, säger Josefina Nordmark, vd, Nordmark & Nordmark arkitekter. Stadsarkitekt Florian Steiner är nöjd att det äntligen är klart. – Det gamla p-däcket har gapat tomt länge. Nu startar omvandlingen till ett levande stadskvarter som blir en fin entré till staden och ett rejält lyft för Piteås stadskärna, säger han. Lägenhetsstorlekarna kommer att variera från 1-4 rum och kök. Den första inflyttningen beräknas kunna påbörjas cirka 18-24 månader efter byggstart. DEL AV JURYNS MOTIVERING:

ILLUSTRATION: Nordmark & Nordmark

ILLUSTRATION: Nordmark & Nordmark

Förslaget som lämnats in av Riksbyggen/NCC och Nordmark & Nordmark satsar fullt ut på bostadsrätter där människan och livet mellan husen är i fokus. Attraktiva bostäder och stadsmiljöer bidrar till en levande, trygg och attraktiv stadsdel och har en stor potential att ge Piteå centrum ett lyft… …Förslaget övertygar med en tydlig formulerad arkitektonisk idé som bygger på den traditionella trästaden i ett nutida uttryck. Det finns en respektfull attityd såväl i detaljerna som i det stora. Tillika känns det offentliga torget som en självklar utemiljö även för de boende i kvarteret. Det finns en subtilt flytande övergång mellan det offentliga torget och de halvprivata och privata ytorna på innergården runt det befintliga s.k. ”PiteEnergi huset.” Förslaget visar på ett tydligt och genomarbetat hållbarhetstänk där både bostäder, utemiljö och allmänna ytor uppmuntrar till en hållbar livsstil.


Nya Projekt

Oktober 2021

LOGICENTERS FÄRDIGSTÄLLER UNIKT LAGER ÅT FINNISH DESIGN SHOP Nu flyttar Finnish Design Shop, världens största webbutik specialiserad på nordisk design, in i Logicenters nya anläggning i finska Åbo. Avtalet avser ett unikt lager på en yta om 12 000 m2 där både design och miljö har stått i centrum vid utvecklingen. I december 2020 tecknade Logicenters ett hyresavtal med e-handlaren Finnish Design Shop. Logicenters har sedan dess utvecklat fastigheten för att bemöta e-handlarens behov. Logistikanläggningen är försedd med ett nytt huvudkontor, moderna kontorslokaler för de anställda i Åbo, ett showroom och automatiserat lager för mindre produkter. Förutom arkitektur i högsta klass och betoning på design har hållbarhets- och miljöaspekten spelat en stor roll i utformningen av fastigheten. - Vi är mycket glada att äntligen få välkomna Finnish Design Shop till vår anläggning i Åbo. Vår ambition är att alltid kunna erbjuda toppmoderna anläggningar som möter våra hyresgästers olika behov. Detta samarbete blir ett tydligt bevis på vad vi kan erbjuda våra hyresgäster. Hållbarhet är något som genomsyrar vår verksamhet vilket blev tydligt i val av material och energilösningar för anläggningen i Åbo. Vi är säkra på att Finnish Design Shop kommer trivas i sina nya lokaler och jag vill passa på att hälsa de välkomna, säger Jarkko Äikää, Commercial Director, Logicenters Finland. I linje med Logicenters ambitiösa hållbarhetsmål har de installerat solceller på taket och logistikanläggningen planeras

253

att drivas med geotermisk värme. Utöver detta har Logicenters även miljöcertifierat anläggningarna enligt BREEAM Excellent. - Det är fantastiskt att vi nu kan flytta in i vår nya anläggning, som färdigställdes trots coronaviruset. Vi är mycket nöjda med smidigheten i både processen och resultatet som kombinerar de tre saker som är viktiga för oss: effektiv logistik, hållbar utveckling och arkitektur av hög kvalitet. Våra nya lokaler i Åbo är skräddarsydda för våra behov och gör det möjligt för oss att fortsätta bedriva vår snabbväxande e-handelsverksamhet så bra som möjligt, säger Teemu Kiiski, founder and CEO, Finnish Design Shop.


Nya Projekt

Oktober 2021

254

RIKSBYGGEN FINALIST TILL HANINGE ARKITEKTURPRIS Riksbyggens Brf Blicken och Brf Framsidan är en av tre finalister till Haninge arkitekturpris. Haninge är en av de största och snabbast växande kommunerna i Stockholm och genom arkitekturpriset vill Haninge kommun skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt, samt uppmärksamma god arkitektur. – Det är jättekul att Riksbyggens bostäder på Haningeterrassen är i final till Haninge arkitekturpris, vi är både glada och stolta, säger Peter Arvidsson Ekman, affärsutvecklingschef för Haningeterrassen på Riksbyggen. Vinnaren i tävlingen utses genom röstning på Haninge kommuns hemsida. – Det är så roligt att vi tillsammans med Riksbyggen blivit nominerade till Haninges arkitekturpris 2021. Det har varit ett fint samarbete med både Riksbyggen och kommunen, säger Birgitta Gelhaar, arkitekt SAR MSA, Brunnberg & Forshed Arkitekter. Tillsammans består de två bostadsrättsföreningarna av 207 lägenheter. Vinnaren i tävlingen tillkännages i början av november. – Vår tanke var att skapa ett vackert gaturum. Genom att använda oss av gedigna och naturliga material med en fin koppling till kommunhuset och bostadshusen på andra sidan av gatan, tror vi att vi bidragit till något som är hållbart över tid, säger Birgitta Gelhaar. MOTIVERING

”Haningeterrassenprojektet är startskottet för hela förtätningen av den regionala stadskärnan. Genom att bygga den nya bussterminalen under mark och lägga bostäder ovanpå skapas förutsättningar för integrerade täta stadskvarter. De nya fasaderna längs Nynäsvägens västra sida skapar en fin variation och dynamik när det gäller både material och volym. Husen lyckas vara varierade men samtidigt skapa en helhet och har en stark identitet. Den höga ambitionen i gestaltningsprogrammet för Haningeterrassen har överförts till en välkomnade och stadsmässig entré till den nya staden. Både för gång-, cykel-, och biltrafikanter. Kvarteren ger också en fingervisning om hur den kommande staden kan komma att se ut.”


Nya Projekt

Oktober 2021

255


Nya Projekt

Oktober 2021

RIKSBYGGEN TAR FÖRSTA SPADTAGET FÖR 145 LÄGENHETER I SELMA STAD, GÖTEBORG Den 21 september är det officiell byggstart för Riksbyggens kvarter vid Selma Lagerlöfs Torg i Backa, Göteborg. I nya Selma stad bygger Riksbyggen för 145 nya bostäder i två bostadsrättsföreningar. Ett antal lägenheter kommer att kunna Hyrköpas av unga vuxna. Spadtaget tas av Hampus Magnusson, kommunalråd i Göteborg, Anders Johansson, bitr marknadsområdeschef Riksbyggen och Magnus Attemalm, vd Betonmast Göteborg. – Det är jättekul att vi nu kan starta byggandet av Riksbyggens kvarter i nya Selma stad. Fler bostäder behövs och nu utökar Riksbyggen bland annat satsningen på att fler unga vuxna i Göteborg ska kunna skaffa en trygg bostad genom Hyrköp, säger Anders Johansson, bitr marknadsområdeschef Riksbyggen i Göteborg Vid Selma Lagerlöfs Torg kommer Riksbyggen att bygga två bostadsrättsföreningar, Brf Dunungen och Brf Mårbacka. I Brf Dunungen kommer ett antal av lägenheterna att upplåtas

256

med Riksbyggen Hyrköp. Hyrköp innebär att den som inte har ett förstahandskontrakt eller äger en bostad har möjlighet att hyra en lägenhet med option att köpa den inom fem år. Lägenheterna ägs av Riksbyggen fram till en eventuell försäljning. Först ut av de två projekten är Brf Dunungen med en beräknad inflyttning är under 2023. – I Brf Dunungen kommer Riksbyggen kommer att bygga ljusa och välplanerade lägenheter om 1-4 rok. Det flesta lägenheterna har fönster åt två håll och alla kommer att ha antingen balkong eller uteplats i bästa möjliga solläge. Riksbyggen erbjuder därmed ett funktionellt, prisvärt och långsiktigt boende i ett bra läge i Göteborg, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg. Vid Selma Lagerlöfs Torg i Backa utvecklas en ny stadsdel med bostäder samt handel, kultur och idrott. I den här första etappen uppförs omkring 1 000 nya bostäder och på sikt kommer det totalt att tillföras totalt ca 3 000 bostäder.


Nya Projekt

Oktober 2021

257


Swedish Electrical and PowerControl AB

MAGNETISERING RELÄSKYDD PROV OCH IDRIFTTAGNING

070 424 40 33 www.sveapower.se

Prefabricerade byggelement. Kostnadseffektivt och klimatförbättrat.

www.byggelement.se

SpecialiSter på tubvärmeväxlare, tryckkärl, tankar & ciSterner

SBS GS 3-150 Max på bild SBS SBSGS GS4-150 3-150MAX. Max på bild

SBS följer SBSinte följer inte ... SBS GS 6-150 HDX. utvecklingen utvecklingen SBS leder...

Siktskopor optimerade för

SBS leder den! den!

skyddsfyllnad och återställning Maximera din vinst i tid, CO2, pengar!

”Specialist ”Specialistpå påsiktskopor” siktskopor”

www.mttsweden.com • • 0142-800 0142-800 06 www.mttsweden.com

Bonäsvägen 32 • 891 78 Bonässund • Box 416, 891 28 Örnsköldsvik Telefon: 0660-26 56 00 • info@omv.se • www.omv.se


Furnes Jernstöperi AS är en av Nordens största producenter utav gatugjutgods. Furnes specialitet är gatugjutgods tillverkat i segjärn. Fabriken ligger utanför Hamar i Norge. När våra kunder köper produkter producerade i Norden minskar CO2utsläppen genom korta transporter. Andra miljöval Furnes står för: Använder huvudsakligen järnskrot och återvunnet material i produktionen, och miljövänlig energi i form av Norsk vattenkraft.

www.furnes.se

Integrerad Ventilbetäckning, RSK nr: 7034575 PREMIUM Brandpost, RSK nr: 7025741 REGULAR Kupolsil, RSK nr: 7025786 DOUBLE, RSK nr: 7034635


DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SOUDAL

Svensk Byggtidning 45

Täta, isolera eller fylla ut. Inga problem!

SOUDAL AB tätar, isolerar och fyller ut svensk byggmarknad

Country Manager Michael Ågren, Soudal AB.

Soudal kontrollerar hela kedjan – från framställning till leverans – av fog, lim och fogskum. – Vi är relativt unika. Många konkurrenter köper in produkterna som de säljer, säger Dan Palmqvist, Key Account Manager, Soudal AB. SOUDAL AB FÖRSER konstruktörer och återförsäljare i bygg-

sektorn med tätningsmaterial. Fog, lim och fogskum är Soudals stora nummer – men i sortimentet finns även en rad andra specialprodukter för olika ändamål. Tätningsprofiler, klämskydd, fönsterkitt, fogpistoler, patroner med tätningskemi … – Vi har ett otroligt kunnande om brandtätning (!), säger Key Account Manager Dan Palmqvist. Soudal har verkat på den svenska byggmarknaden för kemiska produkter sedan år 2016. Men som svenskt dotterbolag till belgiska koncernen Soudal NV, i Turnhout, Belgien, är branscherfarenheten långt mer mångårig och vidsträckt. Soudal är Europas största oberoende tillverkare av tätningsmedel, lim och polyuretanskum för professionella och privata konsumenter. Med en omsättning på 800 miljoner euro, över 3 000 anställda och 14 produktionsanläggningar på 4 kontinenter. Till 100 procent familjeägda företag Soudal har utvecklats till en internationell aktör och expert inom kemiteknik.

”Vet vilka vi är” I Sverige har Soudal etablerat sig inom byggindustrins sektorer. Det vill säga fog, tätningsprofiler med mera i anslutning till sådant som ventilationsutrustning och tillverkning av dörrar och fönster. Företagskunderna är förstås renodlade byggföretag, men också glasmästerier, inglasningsföretag och tillverkare av uterum. – På industrisidan vet de flesta vilka vi är! Det hindrar inte att siktet alltmer inkluderar potentiella återförsäljare i bygghandeln. I dag hittar du Soudals varumärke hos återförsäljare som Optimera, Dahl, Big-gruppen och Flinks Järn.

– Vi har ett litet återförsäljarnät. Framförallt inom den professionella bygghandeln. Med ett nytt hämtlager för 600 pallplatser strategiskt i Kungsängen i nordvästra Stockholm har Soudal ytterligare vässat logistik och kundservice. – Härifrån servar vi snabbt hela Sverige med våra produkter, tillägger en stolt Country Manager Michael Ågren.

Miljö och hälsa För ett företag som marknadsför kemiska produkter för tätning och annat är naturligtvis frågor om miljö och hälsa av största vikt. Soudal arbetar aktivt tillsammans med etablerade instanser och miljöföretag som Byggvarubedömningen, SundaHus, Svanen och Basta. – För att få våra produkter godkända i miljöcertifierade byggnader. I Belgien jobbar en hel avdelning med att miljöklassificera våra produkter. Soudals fortsatta satsning på utveckling, långsiktiga visioner och anpassning till lokala marknader är grunden för företagets fantastiska utveckling, understryker Country Manager Michael Ågren. – I Sverige står vår säljkår på 10 personer till förfogande. Tveka inte att kontakta oss på telefon 08-445 72 30!

www.soudalgroup.com


SCAN ME

Allt ip en aysptem! – Ett s

Ett komplett KMA-system Formulärbibliotek

KMA-handbok

Byggdagbok & Egenkontroller

Riskbedömning

Hantera avvikelser

Fotodokumentation

Bygg dina egna formulär & checklistor

Förbättringsförslag & positiva observationer

ET T FÖRETAG I

www.smartdok.se


Vi hittar de bästa mottagarna för dina schaktmassor.

Att schakta och sanera inför en byggnation är svårt. Tidsplanen är pressad, lönsamheten är låg och all hantering av förorenade massor är svår. Till detta skall alla samtal och högar av rapporter, kvitton, analyser, avfallsdeklaration, fakturor, körsedlar, osv läggas. Om, som oftast allt inte stämmer så väntar uteblivna intäkter och i värsta fall dryga böter. Så behöver det inte vara.

Nu finns Pinpointer. På vår unika, digitala plattform möts avsändare och mottagare av schaktmassor. Här matchar vi ner till enskilda ämnen, och presenterar de miljömässigt bästa, närmaste och billigaste alternativen. Pinpointer tar hand om den omfattande administrationen och ser till att allt sker enligt rådande lagar och praxis. Samt erbjuder tilläggstjänster som provtagning och transport. Det är helt gratis att gå med, och man har inte förbundit sig till någonting. Det finns inte heller några dolda avgifter, det pris du ser är det som gäller. Pinpointers avgift är redan inräknad och understiger förtjänsten med marginal.

Sök gratis på pinpointer.se


Din leverantör av stallventilation

Tel: 0150-487700

5, .¨54&37*$& "# 044-20 98 50 • www-rorfirman-ksd.se

www.tkms.se Nyinstallation, modernisering, service & reparation av hissar

PRO www.nordiskhiss.se

www.vastanfors.se

OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. www.medicalcare.se


SEDUMTAK - SVENSKODLAT - VÄXTVAJER www.svenskanaturtak.se


• • • •

VVS-projek Energi & Mi Projektstyr Teknisk förv

I fronten för en samverkande teknikand När standardlösningar inte räcker till kök och inredningar från Dalarna inomKundanpassade byggande och förvaltning. RIBA AB • tel. 08-599 02 800 Claessons Snickeri AB

Fabriksgatan 2, Krylbo

• claessonkok.se • 0226-618 20


Nya Projekt

Oktober 2021

TOWNHOUSE SÄRSKILT POPULÄRA I RIKSBYGGENS BRF NÄRA I HYLLIE, MALMÖ Den sista lägenheten är nu såld i Riksbyggens Brf Nära i Hyllie i Malmö. Föreningen kommer att bestå av 47 bostäder, både stadsradhus, så kallade townhouse, och vanliga lägenheter. Inflyttningen i Brf Nära är planerad att starta under november 2022. – Intresset för Brf Nära har varit mycket stort och det är jättekul att projektet redan är helt slutsålt. Extra stort intresse har det varit för de allra största lägenheterna och våra townhouse som är bostäder utöver det vanliga. En av dessa har till exempel en takterrass på inte mindre än 54 kvadratmeter, säger Camilla Lundström, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Sydväst. Brf Nära är Riksbyggens tredje bostadsprojekt i centrala Hyllie. Lägenhetsstorlekarna spänner från smart planerade ettor till spatiösa lägenheter om 7 rum och kök. 30 av bostadsrätterna är traditionella lägenheter i ett plan. – Projektet har lockat många yngre köpare och många barnfamiljer. Hyllie har ett fantastiskt bra läge med nära till pendling och bra kommunikationer, inte minst till Danmark, säger Camilla Lundström. Resterande bostadsrätter är townhouse i två eller tre plan. Samtliga 47 bostäder har antingen balkong, egen uteplats eller egen takterrass. Det största townhouset har inte mindre än tre balkonger samt en takterrass på hela 54 kvadrat. – Bygget av Brf Nära är i full gång. Riksbyggen väntade inte på att bankernas krav på att viss andel av bostäderna skulle vara sålda utan projektet startades med egna medel redan vid säljstarten, berättar Camilla Lundström. I fem av townhousen finns även möjlighet till generationsboende med en avskiljbar lägenhetsdel som är utrustad med pentry, badrum och egen ingång. I föreningen finns ett gemensamt hängande växthus/orangeri där boende kan odla tillsammans med sina grannar.

266


Nya Projekt

Oktober 2021

267


48 Nya Svensk Byggtidning Projekt

CONTAINER Oktober 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS Simon Grünewald, Grünewalds Bygg.

”FÖRLUSTEN VAR TOTAL LUFTEN GICK UR OSS”

Efter en totalstöld gjorde företaget slag i saken och hyrde säkerhetscontainer Efter en totalstöld gjorde företaget slag i saken och hyrde säkerhetscontainer från Containertjänst. Grünewalds Bygg vill gardera sig mot inbrott. Säkerhetcontainern är utrustad med gallerbur, lås i högsta skyddsklass, kamera och larm. AV KJELL-ARNE LARSSON GRÜNEWALDS HADE haft en rad inbrott i bilar och i containrar.

En morgon blev måttet rågat. När Simon Grünewald och hans arbetslag kom på morgonen var en av containrarna uppbruten och alla verktyg borta. – Förlusten var total, säger Simon Grünewald. Alla verktyg som jag samlat på mig under de 15 år jag byggt upp min verksamhet var borta. Mina anställda som har sin egen uppsättning av de viktigaste verktygen blev också av med sitt. Förutom den materiella förlusten var det hela mycket personligt. Luften gick ur oss. Hur mycket tid och pengar Simon sedan la ner på att skaffa nya verktyg vågar han knappast tänka på. Samt att jobbet försinkades kraftigt och att skadeärendet och allt pappersarbete åt upp mycket tid. – Sedan tidigare hyrde vi containrar av Containertjänst så jag tog kontakt med dem, fortsätter Simon. De erbjöd sitt koncept säkerhetscontainer och jag föll direkt för den lösningen. Inom två dygn var en container med larm på plats. Säkerhetscontainern baseras på att en säkerhetsbur byggs in i containern. Denna har högsta skyddsklass. Den förses med en FerraPod-gallerbur, certifierad enligt SS-EN 1627 i skyddsklass 3-RC4 och med en certifierad låsbom i klass 5 och ASSA låshus i klass 5. Gallerburen består av rör, med rör i rören, så att den som försöker såga sig in möts av ett inre rör som bara snurrar. Värme, byggel och belysning är installerat. Containern är försedd med detektorer, larm och kameror. Vid inbrottsförsök kommunicerar dessa direkt med larmcentral. Larmet slås på och av med en app som byggföretaget hanterar. Containern är försedd med daglås som Simons anställa har nyckel till.

Säkerhetscontainern baseras på att en säkerhetsbur byggs in i containern. Denna har högsta skyddsklass.

– Jag är otroligt imponerad av Containertjänst. De är lyhörda för kundernas behov och en verklig Game Changer i säkerhetsbranschen. Tack vare deras produkter blir det mycket svårt för tjuvarna. Säkerhetscontainern är värd varenda krona. Containertjänst levererar containrar med säkerhetsbur som täcker en fjärdedel, halva eller hela golvytan. Grünewalds Bygg valde den som täcker halva ytan. Då kan den övriga halvan inredas och disponeras fritt. Ett flexibelt alternativ med andra ord. Containertjänst kan dessutom anpassa sina säkerhetsburar till containrar av skilda storlekar. – Jag gillar företag som Containertjänst. De lyssnar på kundernas behov, säger Simon. – Vi kommer att hyra fler säkershetscontainrar. Målet är att ha sådana vid alla entreprenader och gardera oss överallt genom de lösningar som Containertjänst erbjuder. Vi vill inte ha de problem vi tidigare hade med stölder som förstörde så mycket för oss på många olika sätt, avslutar Simon Grünewald. *Fotnot Alla lås klarar minst den klass som försäkringsbolagen kräver. Containertjänst erbjuder även spårsändare och DNA-märkning av verktyg och annan utrustning.


Nya Projekt

Oktober 2021

SÄLJSTART FÖR RAD- OCH PARHUS I RIKSBYGGENS BRF GLANBACKEN I NORRKÖPING I början av september startar Riksbyggen försäljningen av 27 radoch parhus i Brf Glanbacken i Svärtinge, strax utanför Norrköping. Brf Glanbacken är Riksbyggens andra etapp i Svärtinge och uppföljaren till Brf Glanstigen. – Brf Glanstigen blev en riktigt succé och intresset för vår andra etapp är mycket stort. Många efterfrågar den här typen av boende idag och radhusen får ett perfekt läge, naturnära i Kolmårdsskogen vid sjön Glan och bara 15 minuter från Norrköping och Finspång, säger Per Vide, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen i Norrköping. I området finns den nybyggda Svärtinge Skogsbacke skola och idrottshall med moderna och kreativa miljöer för cirka 400 elever,

269

från förskoleklass upp till årskurs sex. Och alldeles bredvid byggs en ny förskola med plats för cirka 80 barn på fyra avdelningar. – Huvudmålgruppen är unga par och barnfamiljer. Radhusen i Brf Glanbacken är välplanerade så att varje kvadratmeter ska komma till användning. Samtidigt är flexibiliteten stor, beroende på familjens storlek kan antalet sovrum variera från tre till fem, berättar Per Vide. Alla radhus har egen uteplats och trädgård vilket innebär fina odlingsmöjligheter. På entréplanet ligger kök, vardagsrum, tvättutrymme och badrum med dusch. – Den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum skapar ljus och rymd. Standarden är hög med kök från Vedum, rostfria vitvaror från Bosch, helkaklade badrum och ekparkett med vattenburen golvvärme, säger Per Vide.


effectreklam.se

en Smartare

Golvlösning » Installationsgolv » ljudgolv » Ventilationsgolv » Golvvärmesystem

giha.se


App Heta Arbeten – ett verktyg i din vardag

®

En kostnadsfri app för alla som har certifikat Heta Arbeten® där du enkelt kan: • skriva tillstånd direkt i mobilen. • visa ditt digitala certifikat, även i offlineläge. • registrera ditt certifikat i ID06 Kompetensdatabas. • hitta fördjupad kunskap.

Börja använda appen idag – läs mer på hetaarbeten.se/sv/app


WWW.SCHEUCH.COM

VI LEVERERAR TEKNIK FÖR REN LUFT SCHEUCH - ALLTID ETT STEG FÖRE I RÖKGASRENING I mer än 50 år har Scheuch stått för innovativ luft- och miljöteknik inom industrin. Som marknadsledare och teknikpionjär tillhandahåller vi industriella produkter och system för att skydda människor och miljö på platser runt om i världen. Och det innebär att vi ser till att luften förblir ren för kommande generationer. VÅRA TJÄNSTER Teknik för ren luft - från planeringsfasen ända fram till driftsatt anläggning Anpassade kundlösningar Optimala helhetslösningar utformade för att säkerställa högsta driftsäkerhet och tillgänglighet

Scheuch_Ins_Image_Energie_220x280_140815_schw.indd 1

KONTAKT / SVERIGE: SCHEUCH GMBH KRINOVA SCIENCE PARK 29139 KRISTIANSTAD, SVERIGE PHONE: +46 708 439939, E-MAIL: OFFICE.SWE@SCHEUCH.COM

Scheuch GmbH Weierfing 68 4971 Aurolzmünster Austria Phone +43 / 7752 / 905 – 0 Fax +43 / 7752 / 905 – 65000 E-Mail office@scheuch.com

14.08.15 10:02