Page 1

Nya Projekt

September 2021

007 Nya Projekt Bygg och Fastighet


Specialister inom

UTRYMNINGSTEKNIK Ända sedan starten 1983 har vikten av konkurrenskraftiga lösningar alltid legat i fokus och det tankesättet styr fortsatt vårt dagliga arbete. Vi erbjuder idag ett av marknadens bredaste utbud när det gäller system- och säkerhetslösningar inom området utrymningsteknik. Numera förser vi allt fler med lösningar där vi integrerar och samkör system inom exempelvis nödbelysning, utrymningslarm, brandlarm, avbrottsfri kraft m.m. Utvecklingen gör det möjligt att få anpassade och flexibla lösningar helt enligt din egen kravspecifikation. Dessutom, du får allt från en och samma samarbetspartner – tryggt, smart och leveranssäkert. Välkommen att läsa mer om utrymningsteknik på vår webb eller kontakta någon av våra teknikspecialister direkt via telefon: 054-57 01 20, för ytterligare information.

KAMIC Installation Tel: 054-57 01 20 | www.kamic.se


FORMGE DIN VISION

INTEGRERA OCH SMÄLT IN

INFORMERA OCH FÖRMEDLA ETT TYDLIGT BUDSKAP

SKAPA IDENTITET OCH TILLFÖR EN PERSONLIG TOUCH

Ge din fasad ett unikt uttryck med fasadskivan Steni Vision – tillverkad av stenkomposit. Skivan kan användas för exteriör eller interiör beklädnad för alla typer av byggnader. Steni Vision finns i 14 olika standardutföranden och kan även beställas med olika motiv och mönster enligt önskemål. Stenis produkter är tillgängliga som nedladdningsbara BIM-objekt för Revit och Archicad på www.bimobject.com. Läs mer om Steni Vision på steni.se – testa Steni designverktyg – lek med olika byggnadstyper, former och motiv.

SKAPA ILLUSIONER MED ESTETIK SOM LURAR ÖGAT


Bygg- & Anläggningsbranschens bästa projekt- & affärsverktyg Förenklad administration, full kontroll på projekten och ökad tillväxt. För stora, medelstora och små företag.

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag via vår hemsida eller på 013-470 40 13

Läs mer på next-tech.com


FOLKE BERNADOTTES BRO Årets Stockholmsbyggnad 2020 Vi är otroligt stolta över att Folke Bernadottes Bro som vi har tillverkat, levererat och monterat åt Kungliga Djurgårdens förvaltning, har blivit utsedd till Årets Stockholmsbyggnad 2020.

NYA SLUSSEN ROSTAR INTE Nu gör vi Slussenområdet i Stockholm rostfritt med leverans av broar och avbördningsluckor i duplexstål. Läs om våra projekt på srmab.com Lagerbock till avbördningslucka Uppdragsgivare: Skanska 34st, 500kg/st

STÅL & RÖRMONTAGE är en erfaren leverantör av kvalificerade

stålkonstruktioner. Från beredning och tillverkning till montage på plats med hela världen som arbetsplats.

www.srmab.com

tel. 0456-31205

JURYNS MOTIVERING: ”Bron ger med sin strategiska placering en helt ny koppling som skapar nytt flöde i staden. Med sin fackverkskonstruktion blir den ett nytt inslag men samtidigt en naturlig del av Djurgårdens land­ skap. En gestaltning med kvaliteter som behållits från den första presenterade idén till sitt slitgiltiga utförande.”

Söderströmsbroarna Uppdragsgivare: SLL 4st, 192m/st


4 800 mil lång strandlinje – 42 050

kilometer är bebyggd JA, FUNDERA PÅ DEN EN STUND. FINNS DET NÅGOT LAND I EUROPA SOM HAR EN STRÄNGARE LAGSTIFTNING KRING DETTA MED ATT BYGGA STRANDNÄRA ÄN SVERIGE? TROR INTE DET. JAG HAR SKRIVIT OM DETTA MED STRANDSKYDD TIDIGARE OCH SÅ SENT SOM I SOMRAS LYFTE CENTERPARTIETS ANNIE LÖÖF PÅ LOCKET TILL DET MEST FÖRBJUDNA: ATT VÅGA SIG PÅ ATT IFRÅGASÄTTA DET ORIMLIGA I ATT STÖRRE DELEN AV SVERIGES KUST ÄR SKYDDAD FRÅN BEBYGGELSE. Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket går så långt som att uttrycka farhågor att privatpersoners tillgång till strandmiljö skulle bli hotad om man ruckade lite på reglerna:

20

– Vi har en generell utveckling där man privatiserar strandområden. Sverige har ett bra regelverk som möjliggör tillgång till vatten för många människor. Det vore dumt och sorglig om vi skulle ta bort systemet. Vad skulle hända då? Jo, din rätt att röra dig fritt längs vattnet skulle kunna hindras av privata tomter, lyxvillor och hotellkomplex. Ja, kanske att dra det lite väl långt – är det någon som tror på ”hotellkomplex” utmed våra kuster? Snarare handlar det väl om att anpassa regelverket efter hur vi lever: ”Hela Sverige ska kunna utvecklas. Då behöver också inflytandet över byggande och företagande anpassas efter lokala behov. Att bygga i strandnära lägen på landsbygden där det finns många stränder är ett sätt att utveckla landsbygden. Vi tycker att perspektivet i strandskyddslagstiftningen bör ändras. Makten över strandskyddet behöver ligga närmare människors vardag, i kommunerna. Vi tror att det är möjligt att skapa en positiv utveckling i hela landet samtidigt som känsliga stränder skyddas och goda livsvillkor för djur och växter bevaras.” För att då citera Centerpartiet som har dragit igång diskussionen kring strandskyddet. Men mer dramatiskt än så behöver det inte vara. Vi har gott om kust i Sverige - 4 800 mil närmare bestämt – så nog tål våra kuster ett och annat hus eller bostadsomåde.

117 227

Trevlig läsning, Jon Mattias Högberg, Chefredaktör Nya Projekt

233


Nya Projekt

September 2021

Nr 007/2021

Utgivare: Nya Projekt Bygg & Fastighet ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Linnégatan 71, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.

7


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Nya Projekt

September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV WITTRA

WITTRA

omdefinierar Internet of Things Med lanseringen av sitt IoT Network Kit håller Wittra på att omdefiniera innebörden av Internet of Things (IoT). Traditionellt tar det månader innan ett system kan visas för kunden. Med Wittras Network Kit kan ett företag på några timmar sätta upp ett nätverk och förse verktyg, maskiner och andra tillgångar med taggar för spårning och övervakning. Kunden får direkt ett bevis på att systemet fungerar, så kallat Proof of Value. WITTRAS LÖSNING INNEBÄR ett enkelt och praktiskt sätt att spåra och övervaka ett företags tillgångar. Den banbrytande positioneringstekniken gör det möjligt att se var utrustning och maskiner befinner sig i alla typer av miljöer, något som tidigare ansågs vara omöjligt med smalbandsteknik. – När vi pratade med de stora aktörerna på marknaden om att kunna positionera med smalband sa dom att det är omöjligt. Jag gillar inte den tanken och vi satte igång att arbeta. Det tog oss åtta år att göra det omöjliga, säger Håkan Dackefjord som är en av grundarna till företaget Wittra. Att processen tagit åtta år är ingen slump. Håkan och hans medarbetare ville vara säkra på att deras system skulle vara så färdigutvecklat att kunden själv enkelt kan installera och börja använda det direkt. Genom att erbjuda unika förintegrerade, förprovade och säkra produkter för omedelbar distribution, kan Wittra minska komplexiteten i alla IoT-projekt. Produkterna är baserade på öppna standarder för att säkerställa interoperabilitet och enkel integration, så att användaren kan samla in, kommunicera och kontrollera tillgångar. Systemets enheter körs på ett 6lowpan IP-baserat true mesh radionätverk. Det använder sub GHz-spektrumet vilket ger lång räckvidd och bra penetration av strukturer för robust och pålitlig dataleverans i alla miljöer. Wittras Network Kit består av en gateway, sensortaggar, nätverks-

routrar och alla tillbehör som behövs för att ett IoT-projekt ska kunna vara igång på några timmar. Att distribuera systemet via Wittras molnbaserade API är enkelt och intuitivt och gör att systemet verkligen är färdigt att använda ”Out of the Box”. Varje tagg har sensorer för positionering, temperatur, accelerometer, gyroskop och magnetometer. Ytterligare sensorer kan läggas till via en plug-on-sensor för att mäta fukt, omgivande ljus och lufttryck. Systemets routrar bildar ett så kallat multihopnätverk som är självläkande. Om en router slutar fungera märker nätverket det och skickar då informationen via en annan router. Nätverket hittar alltid bästa vägen för att skicka information. – Med lanseringen av Wittra IoT Network Kit tror jag att vi placerar oss i framkant inom IoT-branschen. Det är ett svar på tydliga marknadsbehov för att tillhandahålla praktiska IoT-lösningar som ger kunderna mer värde snabbare och med mycket mindre komplexitet, säger Thomas Bennet, vd för Wittra. Produkter finns att köpa via Mouser och Premier Farnell och erbjuder en out-of-the-boxupplevelse som ger ett snabbt Proof of Value. www.wittra.se

15


Nya Projekt

September 2021

10

FÖRSTA SPADTAGET FÖR RIKSBYGGENS BONUM BRF PÅLSJÖRO I HELSINGBORG Den 31 augusti var det dags att ta det första spadtaget för 49 Bonum seniorbostadsrätter i Pålsjö utanför Helsingborg. Med och tar det första spadtaget är Christan Orsing, kommunalråd och byggnadsnämndens ordförande i Helsingborg, Ulrika Nyström, regionchef Riksbyggen Bostad Sydväst och representant för byggande styrelse. Inflyttningen i Brf Pålsjöro är planerad till hösten 2023. – Det känns jättekul att vi nu kan starta byggandet av Bonum Brf Pålsjöro. Det finns en stor efterfrågan på fler bostäder för målgruppen över 55 år. Byggstarten sker med Riksbyggens egna medel utan att invänta bankernas säljkrav i detta projekt, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad. De kommande bostäderna i Bonum Brf Pålsjöro är välplanerade med en hög grundstandard gällande inredning och förvaring. Bonum seniorboende erbjuder trygga, inbjudande och praktiska hem som gör det möjligt att leva aktivt långt upp i åldrarna. – Pålsjö är ett mycket attraktivt läge i Helsingborg. Genom att bygga för den lite äldre delen av befolkningen startas också flyttkedjor som frigör till exempel villor dit barnfamiljer kan flytta. På så sätt bidrar nyproduktionen av bostäder till ett mer effektivt utnyttjande av det befintliga bostadsbeståndet, säger Hanna Stenberg, projektledare på Riksbyggen.


Nya Projekt

September 2021

11


Nya Projekt

September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

Stora fördelar att välja STORA MASKOR av sträckmetall för sandwich - Skalskydd perfekt med stor maska, att motverka inbrott, sabotage bl a i samhällsviktiga byggnader och lager med stora ekonomiska värden. Det är den fördröjande tiden som är av stor vikt och sträckmetall är svårforcerad. -  Stora maskor syns på långt håll, än om man inte ligger i första raden längs med huvud vägarna så syns det enormt väl. -  Ekonomiskt alternativ att smycka en neutral sandwichfasad. -  Solskydd, då stora maskor är vinklade som ger ett skydd, ej plattvalsade. -  Olika modeller, ex utskurna logotyper eller mönster, se 2 bilder, där fasaden belyser för tagets logotype o varumärke.

Projekt HEDE nya handelscenter i Kungsbacka färdigställt Q3 2020. Här har man valt en av hofv2s minsta maskstorlek inom vårt program av stora maskmodeller i 3D. Material aluminium där maskan är svetsad i ram i spännande Dekorativa/ Innovativa panelmodeller. Ytbehandling i guld anodiserat (hofv2 erbjuder 3 nyanser av guldanodiserat). Det kan tyckas enkelt med ramlagt i aluminium, men tvärtom, hofv2 är i princip ensamma om att leverera detta, då det inte är många företag som svetsar sträckmetall och ram i aluminium för ett bästa resultat. Sträckmetalls hofv2 modeller vill också belysa kulörer och hoppas att arkitekterna får bygglov för lite mer val av är belysta. NYA sobra kulörer. hofv2 har en helt ny palett med nya kulörer i högsta kvalitet. kan manoch säga att de kulörer som varit efterfrågade 2020 är champagne, hofv2 Slutligen väljer arkitekterna byggbolagen, när arkitektens vision måste stämma 100% med guld, brons, svart, 2021 lite mer blandad efterfrågan med starka kulörer. utförandet. hofv2 förenklar ALDRIG varken sträckmetalltillverkningen i sina parametrar eller montage.  Välkomna till hofv2, företaget med de stora sträckmetall visionerna.


Nya Projekt

September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

N U D I G I TA L I S E R A S HANTERINGEN AV SCHAKTMASSOR OCH AVFALL Unik tjänst matchar avsändare med mottagare, följer miljökraven och sparar alla dokument digitalt. Hanteringen av schaktmassor från byggprojekt är ett komplicerat arbete. Det krävs hög kunskap för att följa de rigorösa miljökraven och entreprenörer lägger ofta alldeles för mycket tid på att hitta det bästa avtalet och på administration. Men nu ändras förutsättningarna med en smart digital tjänst som matchar avsändare av schaktmassor med Sveriges största nät av mottagare.

I tjänsten görs avancerad matchning på enskilda ämnen för att säkerställa att rätt mottagare hittas och dessutom får inget avfall passera genom Pinpointer utan att en analys för förorening först har genomförts. I tjänsten dokumenteras alla ämnen tydligt och bolaget erbjuder också rådgivning från certifierade miljökonsulter.

“Vi måste utmana traditionella arbetssätt för att göra det enklare att arbeta hållbart inom bygg- och anläggningsbranschen. Det är precis vad vi gör med Pinpointer, en digital tjänst som gör det smidigare och mer kostnadseffektivt att hantera schaktmassor och farligt avfall med miljön i fokus” säger Joakim Klintred, grundare och vd på Pinpointer.

Det är helt kostnadsfritt att använda Pinpointer för att lägga in en offertförfrågan och inga bindningstider eller dolda avgifter tillkommer. Inom 24 timmar får man en återkoppling och kan därefter starta sitt projekt.

I Pinpointers unika digitala tjänst matchas avsändare av schaktmassor med Sveriges största nätverk av mottagare samtidigt som största möjliga hänsyn tas till de miljökrav som finns inom branschen. Pinpointer tar ansvar för hela processen, att allt sköts korrekt avseende de miljölagar och praxis som omgärdar branschen, samt att alla mottagare är godkända gällande specifika avfall.

Pinpointer lanserades i september 2019, av grundare som har lång erfarenhet inom deponikonstruktion och avfallshantering, och intresset har varit stort. “Gensvaret från branschen har varit enormt och vi är övertygade om digitalisering och automatisering av processer kring hantering av schaktmassor är framtiden” avslutar Joakim Klintred.

Pinpointer är ett svenskt techbolag som revolutionerar avsättning av schaktmassor i en helt unik digital tjänst. Den gör det enkelt, automatiskt och prisvärt att bli av med, transportera eller ta emot schaktmassor, jordmassor eller förorenade massor. I den digitala tjänsten matchas schaktmassor och avfall från saneringsprojekt med Sveriges största nätverk av mottagare. Pinpointer säkerställer att alla miljökrav uppfylls för schaktmassorna och att all dokumentation är på plats till ett konkurrensmässigt pris. Den digitala tjänsten fungerar på alla olika enheter. För mer information, besök www.pinpointer.se Kontakta oss gärna på: Mail: kundtjanst@pinpointer.se Tel: 0771-67 10 10


Nya Projekt

September 2021

På bilden: Bebyggelse och odlingslotter i Sege Park - Grönska och odling i Sege Park

14


Nya Projekt

September 2021

15

MALMÖS MEST HÅLLBARA STADSDEL TAR FORM I SEGE PARK Idag godkände Malmö stads tekniska nämnd 6 försäljningar i Sege Park. Köparna är några av de byggaktörer som tillsammans med Malmö stad, Eon och VA Syd utvecklar området och drygt 1 200 bostäder. Här förvandlas det gamla sjukhusområdet till ett grönt bostadsområde och till Malmös nya skyltfönster för hållbar stadsutveckling. – Tillsammans skapar vi ett klimat- och miljöanpassat område med bostäder för alla. Här testas nya metoder där cirkulära lösningar, som till exempel områdets vattenförsörjning samt lagring och användning av energi, står i fokus. De boende ska också kunna dela verktyg, cyklar och lokaler med sina grannar. Sege Park är ett exempel på hur många bostadsområden kommer att utformas i framtiden, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden. I och med dagens beslut har nämnden godkänt totalt 17 försäljningar och tomträttsupplåtelser i Sege Park. Byggaktörerna som hittills köpt fastigheter eller tecknat tomträttsavtal är Boklok, Byggvesta, Derome, MKB, Parkering Malmö, Röda Oasen, Serneke, Sundprojekt, Tallfarm och Trianon. Ytterligare en försäljning är att vänta senare i höst till byggaktören Wästbygg. Dessa ska bygga cirka 970 bostäder i form av hyresrätter, bostadsrätter och radhus med äganderätter samt mobilitetshus och andra lokaler. Ytterligare drygt 200 bostäder ska byggas i ett senare skede. - Sege Park är ett bra exempel på hur vi bygger ett Malmö där människor verkligen kan leva på ett hållbart sätt, med en aspekt av cirkulär- eller delningsekonomi i de flesta delar av livet. Inte nog med att det blir ett spännande område att bo i, det blir också lätt att göra rätt i denna nygamla och hållbara stadsdel, säger Håkan Linné (L), vice ordförande i tekniska nämnden. Utvecklingen av Sege Park sker både genom nybyggnation och ombyggnation. Den befintliga bebyggelsen som är kvar från tiden då Östra sjukhuset var verksamt har ett högt kulturhistoriskt värde och ska i stor utsträckning bevaras. Inte minst bevaras den lummiga och fullt uppvuxna parken, så att framtidens Sege Parksbor blir grannar med snart 100-åriga träd. Vintern 2020/2021 gick startskottet för de försa byggstarterna, då var Parkering Malmö och MKB först ut. De första inflyttningarna planeras ske under 2022. Sege Park ska vara färdigställt 2025 och då kommer runt 2 500 personer bo i området BILDER: BYGGOCHFASTIGHET58A.JPG På bilden: Parkeringshus Sege Park - östra gaveln - Parkering Malmö bygger ett parkeringshus i Sege Park helt i trä. BILD: PARKERING MALMÖ BILDER: BYGGOCHFASTIGHET58B.JPG På bilden: Bebyggelse och odlingslotter i Sege Park - Grönska och odling i Sege Park

BILD: PIERRE EKMAN


Viega Smartloop Inliner

Energibesparande varmvattencirkulation.

■ ■ ■ ■ ■

Reducering i antal rörupphängningar Mindre isolering Reducerad arbetstid Spar plats i schakt Utmärkt vid renovering, komplettering och nybyggnation

viega.se Læs mere og se animationen på viega.dk

Smartloop Inliner minskar värmeförlusterna markant Värmeförluster från cirkulationsledningar utgör i de flesta varmvatteninstallationerna den största andelen av de totala värmeförlusterna. I Smartloop Inliner systemet ligger cirkulationsledningen invändigt i stigarledningen – därför utnyttjas det redan uppvärmda vattnet och värmeförlusterna minskar väsentligt. Systemet minskar också installationskostnaderna, är platsbesparande och ger en stabil temperatur i hela stigarledningen. Smartloop Inliner är perfekt för flerfamiljshus, sjukhus, hotell och kontorsbyggnader. Viega. Connected in quality.

AD_SE_Viega_Smartloop_Inliner_225x290mm_03.21.indd 1

05.03.2021 12.25


DIN KOMPLETTA PARTNER FÖR PROJEKTERING AV INDUSTRIANLÄGGNINGAR! Ingenjörsfirman Rörkraft erbjuder hög servicegrad och rätt kompetens baserat på mer än 20 års erfarenhet gällande avancerad industriprojektering. Vi genomför även laserscanning i samband med om- och tillbyggnad. Vi har kontor i Lund, Karlshamn och Stockholm.

www.rorkraft.se 010-251 21 00

För statisk dimensionering av rör- och rördelar.

Anläggningskonstruktion

Beräkningar

Byggnadskonstruktion

El & Automation

Processanalys

Projektledning

MONTERING

LIVRÄDDNINGSPOSTER

EN SÄKER HAMN

RISKANALYSER / UTBILDNINGAR / DEMOVISNING / MONTERING / SUPPORT

RÄDDNINGSSTEGAR

HÖR GÄRNA AV ER OM NI HAR FRÅGOR! Lars Johnson Tel. +46 (0)33 23 16 21 Mobil +46 (0)70 823 16 76

rescuelife247.se


Nya Projekt

September 2021

SÅ KAN FRAMTIDENS SMÅSTAD SE UT I BRO >>>

PÅ BILDEN: CF MÖLLERS FÖRSLAG

18


Nya Projekt

September 2021

19


Nya Projekt

September 2021

20


Nya Projekt

September 2021

21

SÅ KAN FRAMTIDENS SMÅSTAD SE UT I BRO Hur skulle det se ut om Enköpingsvägen i Bro byggdes om till en levande småstadsgata? Upplands-Bro kommun gav tre arkitektkontor i uppdrag att visualisera hur Enköpingsvägen skulle kunna se ut 2030 efter att den byggts om till småstadsgata. Resultatet blev tre olika visuella tolkningar av Upplands Bros vision av framtidens småstad. – Vi ska utveckla Bro från en tätort med förortskaraktär till en hållbar småstad karaktäriserad av trygghet och gemenskap. Bro ska vara en småstad som människor vill bo, vistas och arbeta i. Nu presenterar vi exempel på hur det kan se ut, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande. I diskussionerna om visionen för framtidens Bro har utvecklingen av just Enköpingsvägen lyfts som särskilt viktig. – Genom Bro skär Enköpingsvägen och bildar en barriär, både estetiskt och rent fysiskt för fotgängare. Det är en barriär som vi vill överbrygga. Vi föreslår att Enköpingsvägen utvecklas till en småstadsgata och att Brorondellen byggs om till en klassisk gatukorsning där såväl trafikanter som gående får plats, säger Martin Nordmark (L), kommunalråd. Visionsskisserna ska inte ses som skarpa förslag utan underlag för en vidare diskussion om utvecklingen av centrala Bro och Enköpingsvägen. På kommunens hemsida kan medborgarna lämna önskemål om den framtida småstadsgatan. – Vi presenterar tre olika visionsskisser som exempel på hur Enköpingsvägen kan utvecklas till en levande småstadsgata och nu vill vi ha medborgarnas synpunkter. Är det verksamheter, service, mötesplatser eller gröna ytor som efterfrågas? Detta är starten för vårt arbete med att utveckla Bro tillsammans med invånarna, säger Lisa Edwards (C), kommunalråd. Arbetet med att utveckla Bro har pågått under en längre tid. Nya stadsdelar är på gång samtidigt som utvecklingen av centrala Bro planeras. – Även om utformningen ännu är på ett visionsstadium arbetar vi med att få alla förutsättningar på plats. En ny fördjupad översiktsplan för Bro är på granskning och vi vill riva den gamla panncentralen vid Norrgrindsvägen/Enköpingsvägen, säger Jan-Ove Stefansson (KD), kommunalråd.

PÅ BILDEN: MANDAWORKS FÖRSLAG


TRIMBLE STRATUS NU KÖR VI! EFFEKTIV & PRODUKTIV MED DRÖNARTEKNOLOGI När du vill ha ett noggrant resultat, öka din effektivitet och produktivitet. När du vill ha din data lätttillgänglig. Då är Trimble Stratus rätt val.

BOKA DEMO OCH SE HUR ENKELT DET ÄR! Trimble Stratus är ett verktyg som gör det enkelt att använda drönare för att samla in data och processa den utan att investera i dyra datorer eller komplicerade programvaror. Det noggranna resultatet presenteras i en modern webbaserad plattform där man kan dela sina mätningar, rapporter och filer med kollegor och kunder. Ett toppmodernt verktyg som verkligen gör det enklare.

SITECH SVERIGE AB 010 - 456 80 00 info@SITECH-Sverige.com www.sitechsolutions.com/se

dagens_infrastruktur_225x290mm.indd 1

YOUR CONSTRUCTION TECHNOLOGY PROVIDER

®

2019-12-17 15:56:58


SN

AR

TB YT

SE

ER

BÄST ! I TEST

VI

UP

GR

P!

AF

ISK

PR

FÄRGBYGGE ECO PROFFS VÄGG FÅR BETYGET GULD I EUROFINS INDOOR AIR COMFORT (IAC) TEST!

MED ECO PROFFS VÄGG HAR VI ERHÅLLIT EUROFINS HÖGSTA NIVÅ FÖR CERTIFIERING INDOOR AIR COMFORT GOLD. Testresultatet medför att ECO Proffs Vägg klarar samtliga för marknaden relevanta miljömärkningar så som Indoor Air Comfort - Eurofins certified products, US Green Building rating system LEED, Blue Angel German ecolabel, Nordic Swan (Scandinavia), European "Flower" ecolabel mfl. ECO Proffs Vägg är skapad av högkvalitativa, naturliga råvaror med modern teknik, vilket gör den till ett självklart val avseende funktion, hälsa, miljö och design. ECO Proffs Vägg är ett överlägset alternativ till de petrokemiskt framställda färgerna på marknaden!

För att beställa färgprover eller mer material vänligen kontakta oss på Färgbygge tel 08-551 747 50, mail: info@fargbygge.com. Alternativt våra återförsäljare som återfinns på www.fargbygge.se

VOC-halt

TVOC (µg/m3)-halt efter 3 dygn

35 30 25 20

1200

EU gränsvärde (30 g/l) enl. (kat A/a)

1000 800

Eurofins Gold Limit Value (1000µg/m3)

600 15 10 5 0

400

ECO Proffs Vägg (2,27g/l)

200 0

ECO Proffs Vägg (12µg/m3)

GENOM FÄRGBYGGES MODERNA BRYTSSYSTEM ERBJUDER VI MARKNADENS STÖRSTA UTBUD AV KULÖRER!

OF

IL.


Låt både tak och fasad producera el Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och konstruktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.


Elinstallationer, service och underhåll på klokt och säkert sätt – alltid med hållbarhetsperspektiv. Gullikssons El utför alla typer av större och mindre eltekniska projekt för företag, offentlig sektor, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vi har nöjda kunder och samarbetspartners i Stockholm och Mälardalen ända sedan 1998. Välkommen – kontakta oss idag med din förfrågan!

GULLIKSSONS EL Stockholm - Mälardalen www.gullikssonsel.se forfragningar@gullikssonsel.se 08-594 123 40


Nya Projekt

September 2021

26


Nya Projekt

September 2021

FÖRSTA HYRESGÄSTERNA PÅ PLATS I KALLEBÄCKS TERRASSER Nu välkomnas de första hyresgästerna till sina nya hem i Wallenstams stora stadsutvecklingsområde Kallebäcks Terrasser. De första nycklarna har nu lämnats ut till de boende i kvarteret som ligger högst upp i området och bjuder på en härlig utsikt över Göteborg. – Att välkomna våra första hyresgäster till Kallebäcks Terrasser är lite av en milstolpe. Hösten 2013 tecknade vi avtal med Arla Foods om förvärv av fastigheten som nu är på väg att successivt utvecklas till ett fantastiskt fint område som fullt utbyggt kommer att omfatta 1 800 nya hem, nya moderna kontor, gym, skola, förskola och ett lokalt torg med restauranger, caféer, närservice, säger Marina Fritsche, regionchef Göteborg och vice vd på Wallenstam. De första hyresgästerna flyttar in i kvarteret Mejeristen som består av 270 lägenheter fördelat på tre hus med olika kulörer inspirerade av den intilliggande skogen. Lägenheterna har förmedlats via Wallenstams bostadskö och intresset har varit stort. Utöver en härlig utsikt får de boende tillgång till Wallenstams boende-app och flera mobilitetslösningar som förenklar vardagen. Gratis medlemskap i bilpool och cykelpool med specialcyklar, en månads gratis busskort på Västtrafik samt digitala entrétavlor som i realtid visar när nästa buss går är några exempel. I dagsläget pågår nybyggnation av drygt 1 100 lägenheter i området och under nästa år etablerar sig både CELLINK och Nordic Wellness i den stora, toppmoderna kontorsbyggnaden Entré Kallebäck.

27


TORKA DINA MASSOR. Obrukbara massor tex slam och lera förvandlas kostnadseffektivt till stabila och användbara material för konstruktioner. Läs mer här

ALLU.NET

ALLU Sverige Tel: 0171-171517 Email: sverige@allu.net


Din fuktexpert under en byggnads alla faser

Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon och AK-konsult kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras. Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen. Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor.

Ring dygnet runt 020-235 235 Vi förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

Polygon och AK-konsult förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Genom att kunna minimera akuta och oväntade händelser minskar de totala kostnaderna för fuktproblem under såväl produktionstid som under förvaltningsskede.


Nya Projekt

September 2021

30


Nya Projekt

September 2021

31

GÖTEBORGSPREMIÄR FÖR OBOS DELÄGA NÄR OBOS SÄLJSTARTAR I NYA STADSDELEN PEDAGOGEN PARK >>>


Nya Projekt

September 2021

GÖTEBORGSPREMIÄR FÖR OBOS DELÄGA NÄR OBOS SÄLJSTARTAR I NYA STADSDELEN PEDAGOGEN PARK Den 7 september inleder medlemsägda OBOS försäljningen av 83 bostäder i Brf Prefekten i den framväxande stadsdelen Pedagogen Park i centrala Mölndals stad. Projektet, som har genererat ett stort intresse med över 1 000 intresseanmälningar, kommer innebära Göteborgspremiär för boköpmodellen OBOS Deläga som möjliggör för fler att äga en bostad. Projektet görs i ett JV med AF Gruppen och omfattar lägenheter i varierande storlek på en yta om 6 300 kvm ljus BTA. Byggstart väntas ske under våren 2022 med inflyttning under vår och sommar 2024. Med projektet introduceras OBOS boköpmodell OBOS Deläga för första gången i Göteborgsområdet. OBOS Deläga möjliggör för köparen att äga en andel på mellan 50 och 90 procent av bostaden, medan OBOS äger resterande andel, vilken man betalar en månatlig samäganderättsavgift för. Det innebär att köparen kan ha upp till 20 procent lägre inkomst än vad som annars hade krävts vid köp av en tvåa. Efter köpet har man varje år möjlighet att öka sitt ägande, med målet att efter tio år äga 100 procent. Till exempel, för en köpare av en tvåa i Brf Prefekten för 2 548 000 kronor innebär OBOS Deläga, där den boende äger 50 procent, ett lån på 1 082 900 kronor och en kontantinsats på 191 100 kronor. Vid ett köp av 100 procent av bostaden motsvarar lånet 2 165 800 och en kontantinsats på 382 200. Samäganderättsavgiften uppgår då till 4 268 kronor varje månad. Detta enligt räkneexempel från SBAB som är en bankerna som erbjuder lån för köp genom OBOS Deläga. Intresset för projektet är redan stort med över 1 000 intresseanmälningar. Medlemmar i OBOS medlemsprogram har dock förtur vid säljstarten och erbjuds möjlighet att köpa en del av bostäderna

32

genom den nya boköpmodellen. Av de 83 bostäderna i Pedagogen Park kommer totalt fem att erbjudas genom OBOS Deläga. - Det känns oerhört kul att äntligen få introducera OBOS Deläga för göteborgarna och möjliggöra för än fler att uppfylla sina bostadsdrömmar. För oss känns det helt rätt att Göteborgspremiären för OBOS Deläga sker just i Pedagogen Park i Mölndal, ett fantastiskt stadsutvecklingsprojekt med sin tillgänglighet till naturen och endast 15 minuter med cykel till centrala Göteborg, säger Malin Svensson, VD på OBOS Kärnhem. Brf Prefekten har stora balkonger, cykelpool, en grön innergård med gemensamt växthus och ett gemensamt gym för att möta de boendes olika önskemål. I området finns även en bilpool som man kan bli medlem i. Lägenheterna kommer att variera i storlek med 1–4 rum och kök med tillhörande förråd utanför lägenheten. Pedagogen Park är en framväxande stadsdel i Mölndal i Göteborg som karaktäriseras av närheten till natur- och grönområden, service och handel, och goda kommunikationer. På området kommer 1 100 nya bostäder i olika upplåtelse- och boendeformer, kommunal- och kommersiell service, arbetsplatser och rekreationsområden vara fördelade på cirka 20 kvarter. Stadsdelen har nära till Mölndals centrum med goda kommunikationsmöjligheter till Göteborgs stad och naturreservatet Änggårdsbergen inom nära räckhåll. Samarbetet med AF Gruppen sker genom ett så kallat joint venture, där båda parter i dagsläget äger 50 procent av bostäderna. - Vi utvecklar alla våra projekt i partnerskap för bästa möjliga erbjudande till kund och är glada över att tillsammans med OBOS bidra till en mer hållbar bostadsmarknad, säger Hans Östling, regionchef Västsverige i AF Projektutveckling. Projektet kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och stor vikt i exploateringen läggs på god arkitektur, bestående och bra material samt på lösningar som möter framtidens krav.


Nya Projekt

September 2021

33


Nya Projekt

September 2021

NORDISK FILMS NYA HUVUDKONTOR I OSLO ANDAS NEW YORK >>>

34


Nya Projekt

September 2021

35


Nya Projekt

September 2021

36

NORDISK FILMS NYA HUVUDKONTOR I OSLO ANDAS NEW YORK Gammal fabrikshistoria med en känsla av New York, designat av LINK Arkitektur. LINK Arkitektur har stått för inredningsarkitektur och fysisk planering för Nordisk Films nya huvudkontor i Oslo. Kontorslokalerna omfattar 3 500 kvm fördelat på tre våningsplan. Gestaltningen är inspirerade av New Yorks takvåningar, med en industriell karaktär som förstärks med glas, järn och råa material. Svala betongtoner kombineras med varma murstenstoner i fin balans. En generös takhöjd med synliga bjälkar, murade väggar och stora takfönster tar plats i ett öppet landskap. Här huserar alla Nordisk Films enheter; produktion, distribution och biograf samt Media Direct Norge. Inredningsarkitekterna på LINK Arkitektur har utformat de nya kontorslokalerna och ansvarat för såväl fast som lös inredning. I samarbete med Storm Properties, har de också tagit fram ett färg- och materialkoncept inklusive belysning. Arbetsplatsutformningen har optimerats genom att involvera brukarna i hela processen. Resultatet är funktionella lösningar med goda arbetsplatser för både enskilt arbete och mötesplatser. – Det här är ett klockrent exempel på när en äldre byggnads kvaliteter förstärks av moderna tillägg och tillsammans skapar något helt nytt – i detta fall en interiör med samma förtrollande känsla som det Nordisk film skapar. Och i och med att den gemensamma arbetsplatsen nu får en allt viktigare roll både som mötesplats för medarbetare och som ansikte utåt gentemot kunder och samarbetspartners, är det än viktigare att lokalutformning, varumärke och företagskultur talar ett och samma språk”, säger Kersti Löhman, ansvarig för inredningsarkitektur på LINK Arkitektur.

Foto: Marte Garman


Nya Projekt

September 2021

37

Foto: Marte Garman

Foto: Marte Garman


MILJÖ & EFFEKTIVITET I HARMONI Alron Chemical AB är Skandinaviens ledande leverantör av peroxidbaserade & mikrobiologiska produkter, system och tjänster till saneringsbranschen. I över 40 år har vi tillämpat modern forskning och teknik för att utveckla produkter inom områdena desinfektion, byggnadsskydd, mögel- och luktsanering som är ekonomiska och effektiva utan att kompromissa med vare sig hälsa eller miljö.

DESINFEKTION

LUKTKONTROLL

BYGGNADSSKYDD

RENGÖRING

AVLOPPSUNDERHÅLL

NYHET!

Kontakta oss för mer information: Tel. 0152-134 75 | info@alron.se | www.alron.se

Alron Chemical Co AB


Svensk design och kvalitet

Duschväggar och duschar Se hela vårt badrumssortiment på www.arrowshower.com

Duschväggar med svarta profiler och detaljer NYHET

Nu introducerar vi svarta väggprofiler, svarta magnetlister och svarta dörrknoppar till våra duschväggar. Svart finns för Round (hörn), Corner (hörn), Door (nisch) och Wall (fast vägg).

NYHET NYHET

Hönö Black Edition Svart, elegant takduschset med termostatblandare 160cc. Inbyggd omkastare för att växla mellan handdusch och takdusch. Stor takdusch 225 mm. Art-nr: 3062 RSK: 8283024

Round Black Edition

Wall Black Edition

Twice vikbar duschvägg Perfekt för det trånga badrummet. Olika storlekar i klart glas. Hela sortimentet på vår hemsida.

Hörn

Nisch

Nisch 2 dörrar (bredd 670-2400 mm)

Twice (hörn)

Twice (nisch)


DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SECURITAS Nya Projekt

September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

Rätt säkerhet och brandskydd spar pengar Om verktyg, diesel eller hela maskiner stjäls från en arbetsplats är det inte bara värdet av det stulna som drabbar. Det kan leda till driftstopp och förseningar som kostar stora pengar. Vid bygget av Förbifart Stockholm hjälper Securitas till att minimera säkerhetsriskerna på flera delprojekt. – KUNDERNA VÄLJER ofta en kombination av tjänster inom säkerhet. Vad man vill ha hjälp med varierar mellan de olika delprojekten. Behoven ändras även under projektets gång. Ofta handlar det om ett perimeterskydd som övervakas av väktare. Det kan kombineras med rondering med hund. Hunden markerar om något verkar fel. På så sätt behöver väktaren inte gå in överallt. Det är en bra kombination, berättar Lars Svantesson som är kundansvarig på Securitas. LARMGIVANDE KAMEROR Ett annat system är larmgivande kameror. Om en kamera upptäcker ett intrång larmar den automatiskt till en väktares handdator. – Det gör att vi snabbt kan få ut resurser på plats för att minimera skadan. Förutom fasta kameror har vi även mobila kameror, eftersom maskiner och byggbodar ofta flyttas. De företag som anlitar Securitas får en överblick över säkerhetsarbetet i appen MySecuritas. Där summeras allt som hänt på arbetsplatsen. Det är exempelvis kameralarm, utryckningar och rondrapporteringar. Där framgår vad som hänt, vilken åtgärd det lett till och en bild av det som åtgärdats. Securitas erbjuder även hjälp med brandskydd, något som ofta brister vid byggprojekt. – Framför allt handlar det om att skydda människoliv. Men en brand kan även skada maskiner, utrustning och det som byggs. En brand under natten på ett bygge kan innebära att man får börja om från början dagen efter. Här finns stora summor att skydda för såväl entreprenörer som byggherrar, säger Martin Stenqvist som är verksamhetsutvecklare på Securitas Brand & Räddning. Han konstaterar att många byggföretag saknar kunskap om

hur brandskydd ska bedrivas. I maj 2020 kom SBF 505:1 som är nya regler för brandsäkerhet på byggarbetsplatser, framtagna av Brandskyddsföreningen. – Även om reglerna är frivilliga är de en bra hjälp för att få till ett skäligt brandskydd på en arbetsplats, vilket det finns lag- samt försäkringskrav på.

BRANDSKYDDSORGANISATION I reglerna står bland annat att en byggarbetsplats ska ha en brandskyddsorganisation med en brandskyddsansvarig. Riskinventeringar ska utföras liksom dokumenterade och systematiska brandskyddskontroller. – Det ska finnas en nödlägesplanering. Alla på arbetsplatsen ska veta var släckutrusning och utrymningsvägar finns samt kunna aktivera ett utrymningslarm. För detta krävs utbildning samt utrustning som exempelvis tillfälligt brand- och utrymningslarm. – Med vårt WES-larm kopplar vi ihop detektorer, larmknappar och centralutrustning efter behov och driftsätter samt underhåller under den tid som kunden bedriver sin byggnation. Helt enkelt hjälper vi kunderna att bygga upp ett systematiskt brandskyddsarbete, så att de kan koncentrera sig på att bygga, säger Martin Stenqvist. www.securitas.se

41


DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV PRYSMIAN GROUP Nya Projekt

September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

”Kablar från oss innebär trygghet. Leveranserna är pålitliga och säkra.” /Simon Torstensson, produktchef Elnät

Robusta kabelleveranser för alla behov

– FRÅN PRYSMIAN GROUP

Prysmian Group är en betydande tillverkare av kablar till bland annat vindkraftparker. Företaget har ett komplett kabelsortiment, med allt från låg- till högspänning och fiberoptiska kablar. De robusta och pålitliga kablarna tillgodoser de tuffa krav som vårt nordliga klimat ställer på dem. PRYSMIAN GROUP ÄR världens största tillverkare av kablar för elkraft och kommunikation. Sortimentet omfattar kablar till låg-, mellan- och högspänning, fiberoptiska kablar samt unika kabelrelaterade lösningar. Nyckeln till framgången är att Prysmian Group verkar globalt men möter varje kunds behov lokalt.

ALLA BRANSCHER Företaget tillverkar produkter under varumärken som Draka, Prysmian och General Cable och kan därmed svara mot alla kunders behov, oavsett bransch. Ett allt viktigare affärsområde är vindkraft – både onshore och offshore. – Vi har fabriker i hela världen och i vårt närområde finns viktiga produktionsenheter i Norge, Finland och Sverige, berättar Simon Torstensson, produktchef Elnät, med stationering i Nässjö. I Norden levereras såväl elkabel som fiberkabel.

KOMBINATION AV EGENSKAPER På fabriken i Nässjö tillverkas huvuddelen av de kablar som Prysmian Group levererar till landbaserade vindparker i Sverige. Det rör sig huvudsakligen om kablar till det interna mellanspänningsnätet, men även kablar för nätägarnas stationer. – Design och material är utvecklade för att klara vårt kalla klimat och vindkraftsprojektens tidplaner kan hållas trots tuffa förutsättningar, fortsätter Simon Torstensson. Under rätt förutsättningar går våra kablar att installera ner till -20 grader. Prysmian Group har i sitt utvecklingsarbete tagit fram design och material som gör kablarna både robusta och lätthanterliga. Koncernen har 25 forsknings- och utvecklingscentra i världen, där ett av dem finns i Nässjö. – Det gör att vi kan möta alla behov. Skulle vi inte i sortimentet ha en kabel som passar, så utvecklar vi den enligt kundens önske-

mål, berättar Simon Torstensson. Prysmian Group bidrar stort genom utveckling av produkter och i specifika projekt kan man stötta med teknisk kompetens, både under för- och detaljprojektering. Det gäller både små och stora projekt, även under uppförandefasen. Leveranser sker säkert, i rätt tid och på rätt plats, i anpassning till den ofta komplexa logistik som karaktäriserar vindkraftsprojekt. För att underlätta hanteringen av kabeltrummor – med och utan kablar – har Prysmian Group lanserat ett tillgångshanteringssystem som kallas ALESEA. Trumman förses med en intelligent puck som håller reda på GPS-position. Ett skalskydd kan läggas in som innebär att ägaren/entreprenören får en push-notis om trumman flyttas utanför skalet (vald zon). ALESEA informerar även om hur mycket kabel som är kvar på trumman. En stötsensor registrerar om trumman utsätts för stötar, exempelvis om den faller av ett transportfordon. – Kablar från oss innebär trygghet. Leveranserna är pålitliga och säkra. Kablarna är robusta och anpassade för det nordiska klimatet. Samtidigt är de lätta att hantera. Från Prysmian Group får du en säker kabel med en livslängd som vida överstiger livslängden för själva vindkraftverken, avslutar Simon Torstensson, produktchef Elnät, på företagets fabrik i Nässjö.

www.prysmiangroup.com NORDISKA PROJEKT www.nordiskaprojekt.se

55


Nya Projekt

September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV NORDICC

NORDICC ERBJUDER

bättre ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet Nordicc kompletterar nu sitt utbud till bygg- och anläggningsbranschen med produkter från engelska tillverkaren Armorgard. Det är låsbara förråd och verktygslådor som minskar risken för stöld av utrustning och verktyg, materialvagnar och materialställ som ger bättre ergonomi samt kapskåp som ger bättre arbetsmiljö. DET ANMÄLDES 5 835 stölder och inbrott på byggarbetsplatser 2020 enligt statistik från Byggföretagen. Utöver det finns säkert ett stort mörkertal då alla inte tycker det är värt att anmäla. – Stölder och skadegörelse höjer priserna i byggbranschen och därför är det viktigt att försvåra för tjuvarna så mycket som möjligt. När vi nu lanserar Armorgards produkter i Sverige vill vi få upp medvetandet om att det finns lösningar som både minskar stöldrisker och som ger en bättre arbetsmiljö, säger Ruben Klingenberg som är marknadsansvarig på Nordicc. LÄTTMONTERADE FÖRRÅD De låsbara verktygslådorna och förråden finns från en liten låda för handverktyg till ett fullstort materialförråd på 8,3 kvadratmeter. Förråden levereras som platta paket som kan monteras av två man på 15–20 minuter. Till förråden finns hyllplan, belysning och eluttag. – Om du har en byggcontainer behövs en kranbil för att flytta den. Våra moduler kan enkelt flyttas på plats med hjullastare eller truck. När jobbet är färdigt kan de lika enkelt monteras ner och flyttas till nästa arbetsplats. De låsbara verktygslådorna finns i olika standard. Materialtjocklek och typ av lås varierar beroende på vilken nivå av säkerhet kunden vill ha. Lådorna har uttag så att verktyg kan laddas när de är inlåsta. – Verktygslådorna är lätta att placera ut på strategiska ställen. Då blir det naturligt att lägga grejorna där de ska vara. Du får även en överblick över var du har dina verktyg plus att du slipper löst liggande verktyg som är lätta att stjäla, påpekar Ruben

16

Klingenberg. Kapskåpen används för kapning av metall eller trä. Det som ska kapas förs in i ena änden av skåpet. Framtill hänger en genomskinlig gardin så att operatören ser att arbeta. Inkapslingen isolerar ljudet från kapningen och hindrar stänk. Ett utsug tar hand om dammet. Kapning kan ske säkert, tyst och rent. – Vi har även låsbara skåp som fungerar som arbetsstationer där datorer, skrivare, whiteboards och dokument kan förvaras. I stället för att ta med kontoret hem varje dag kan du låsa skåpet. Det blir även lätt att flytta med det till nästa arbetsplats.

SPARA KROPPEN Tanken med materialvagnarna och materialställen är att minimera manuella lyft och transporter. Med vagnarna flyttas byggmaterial enkelt och säkert inom arbetsplatsen. Vagnarna har gaffelholkar och kranöglor, så att de vid behov lätt kan flyttas med hjullastare eller lyftas till rätt våning med byggkran. – Olyckor sker ofta när man ska flytta något tungt, även om det bara är en kort sträcka. Tunga lyft tär även på kroppen. Om det finns hjälpmedel i närheten så är det större chans att dom används, konstaterar Ruben Klingenberg.

www.nordicc.se


Nya Projekt

September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

Den gamla SVC-anläggningen som ska rivas.

VINJETT

Bild IGBT-ventil till en STATCOM. Bild:ABB

Svenska kraftnät reinvesterar

i sin första SVS sedan 1980-talet Svenska kraftnät investerar 143 miljoner kronor i en ny anläggning i Stenkullen i Lerums kommun för att hålla spänningen i rätt intervall i 400 kV stamnätet. Det är den första reaktiva enheten som Svenska kraftnät installerar sedan 1980-talet. AV GÖSTA LÖFSTRÖM

BEFINTLIG SVC-ANLÄGGNING ska rivas och ersättas med en

STATCOM. Svenska kraftnät har tecknat kontrakt med konsortiet ABB/Otera Ratel. Elutrustningen ska levereras av ABB och anläggningen ska vara klar att ta i drift hösten 2020. På fackspråk kallas den här typen av utrustning för SVS, en förkortning som står för Static Var System. Det är en anläggning som ska hålla den elektriska spänningen inom rätt intervall och kan vara en Static Var Compensator (SVC), en Static Synchronous Compensator (STATCOM) eller en hybrid av dessa. Reglerar eltillförseln Enligt ABB:s beskrivning är en STATCOM en anläggning som snabbt och tillförlitligt reglerar nätspänningen. Den tillhandahåller dynamisk, snabb reaktiv effekt beroende på nätförhållanden. En STATCOM kan också öka överföringsförmågan, minska förluster i nätet, mildra aktiva effektoscillationer och förhindra överspänning vid förlust av belastning. Den befintliga anläggningen, som är ansluten till en kopplingspunkt i stamnätet som försörjer regionen med elektricitet, togs i drift 1987, har nått sin tekniska livslängd och behöver ersättas av en ny station. Fysiskt är det en byggnad på nära 600 kvadratmeter, som inkluderar en ventilhall och elektriska installationer som uppförs på samma plats som den gamla anläggningen på befintligt stationsområde.

Den gamla SVC var levererad av ASEA. Den nya anläggningen levereras av ABB, numera den enda svenska tillverkaren av liknande utrustning. Komplext projekt – Det är en komplex anläggning, som består av många komponenter och kräver en hel del studier när den anpassas till den befintliga platsen, säger Mattias Fyhrman, Svenska kraftnäts projektledare vid arbetena i Stenkullen. Arbetena påbörjades i början av det nya året. Man river befintlig anläggning, gjuter fundament och uppför byggnaden under det här året, varefter installation av den elektriska utrustningen tar vid. Från hösten 2020 ska stationen vara i drift. – Det här är den första SVS-enheten som installeras av Svenska kraftnät sedan 1980-talet. Sannolikt kommer det att bli fler, men inga sådana beslut är fattade ännu, säger Mattias Fyhrman.

FAKTA Ombyggnad av kraftstation i Stenkullen Byggherre: Svenska kraftnät Totalentreprenör: Konsortiet ABB/Otera Ratel Entreprenadkostnad: 143 Mkr NORDISKA PROJEKT www.nordiskaprojekt.se

75


Paint AP från Nils Malmgren AB färger och lacker med

unikt framtagna egenskaper Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper. I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust. Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.

Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.

Diffusionsöppna akrylatsystem låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se


VARNING! Ägaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet. Lag (2016:545) om Skyddsrum

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrättsförening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare 500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

cigaretttext.indd 1

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum, kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sweden.se Tel. 040-94 40 30

16/06/2016 11:11:00


Nya Projekt

September 2021

NORRA LATIN I STOCKHOLM BLIR SVERIGES FÖRSTA BOUTIQUEHUS >>>

46


Nya Projekt

September 2021

47


Nya Projekt

September 2021

NORRA LATIN I STOCKHOLM BLIR SVERIGES FÖRSTA BOUTIQUEHUS Stureplansgruppen är ett av Sveriges ledande företag inom besöksnäringen. De senaste åren har ett flertal uppmärksammade koncept som takrestaurangen Spesso, L’Avventura och boutiquehotellet Bank Hotel lanserats. Under en längre tid har intresset för personliga upplevelser ökat hos såväl privat- som företagskunder. I en majestätisk renässansbyggnad har vi därför skapat Stockholms första boutiquehus. Här kan event, banketter, konserter, bröllop och konferenser hållas i en unik miljö med toppmodern teknik och klassledande service. – Vi har identifierat marknaden och insåg ganska snabbt att ett boutiquehus för möten saknas i Stockholm. Våra ombonade lokaler i Norra Latin passar till såväl möten och större arrangemang. Det är den härliga hotellkänslan vi vill åt snarare än att uppfattas som en konferensanläggning, säger Carin Sjöberg, vd Stockholm City Conference Centre AB. Det centrala läget vid Norra Bantorget tillsammans med byggnadens historiska karaktär ger en enastående miljö. Med en välkomnande lounge möblerad som ett exklusivt boutiquehotell, ett atrium som sträcker sig genom hela byggnaden och sekelskiftesrum för 20-600 personer finns här alla möjligheter att skräddarsy alla typer av event. Totalt har Norra Latin en kapacitet för 1900 gäster vid mingel.

48

– Oavsett om det är ett mindre event eller en storslagen gala som involverar många människor har vi de rätta sociala ytorna för att skapa den absolut bästa helhetsupplevelsen. Detta mitt i Stockholm, nära alla tänkbara kommunikationer som gör det enkelt för gästerna att ta sig dit och hem, fortsätter Carin Sjöberg.


Nya Projekt

September 2021

49


Nya Projekt

September 2021

50


Nya Projekt

September 2021

51

RO-GRUPPEN FÅR UPPDRAGET ATT BYGGA VIARED CENTER – EN NY KNUTPUNKT FÖR FÖRETAG OCH ANSTÄLLDA I DEN VÄXANDE FÖRETAGSPARKEN VÄSTER OM BORÅS >>>


Nya Projekt

September 2021

RO-GRUPPEN FÅR UPPDRAGET ATT BYGGA VIARED CENTER – EN NY KNUTPUNKT FÖR FÖRETAG OCH ANSTÄLLDA I DEN VÄXANDE FÖRETAGSPARKEN VÄSTER OM BORÅS Viared Center är ritat av Gert Wingårdh och kommer bli en unik byggnad avseende arkitektur, konstruktion och miljö. Den byggs i huvudsak i trä. Beställare är Viared Center AB som är en del av Riddartorpet AB. EN UNIK FASTIGHET

Viared Center behövs inte bara för att stödja företagen i huset utan även för att bidra med något för alla de ca 6000 anställda i området som kan uträtta sina dagliga ärenden samt äta lunch och träna. Utöver kontor kommer huset innehålla café, restaurang, gym, massör, paketutlämning och en 24/7-butik med självbetjäning. Byggnaden omfattar 5500 m2 i 4 våningar med garage och takterrass. Inflyttning sker sommaren 2023. BIOPHILIC DESIGN

Miljön i huset gör sig påmind både i konstruktionsmaterial och i inslag av grönskande arkitketur - sk ”Biophilic design”. Uttrycket är nytt och är ett koncept som används inom byggbranschen för att öka naturupplevelsen genom användning av växter i symbios med de givna rymd- och platsförhållandena. Huset kommer även uppnå miljöklass guld. OM SAMARBETE

Projektet drivs tillsammans med RO-Gruppen i en samverkansentreprenad. -Tycker man om en stad, vill man gärna vara med om att göra den ännu lite bättre. Att välja RO-Gruppen som byggpartner kändes naturligt då de både har kapacitet, kompetens och delar vår uppfattning hur man skapar en hållbar fastighet. I nära samarbete med RO-Gruppen och våra hyresgäster arbetar vi nu tillsammans för att skapa en unik byggnad som blir ett nav för nytänkande, kreativitet och möten säger Gustav Björsell, VD för Viared Center. -Vi är oerhört glada och stolta att få förtroendet att bygga Viared Center. Det kommer bli en unik byggnad i Borås och i Sverige. Trots vår kompetens och erfarenhet kring stora kontorsprojekt är vi ödmjuka inför utmaningen och kommer förvalta detta uppdrag på allra bästa sätt säger Pär Jorstadius, vVD på RO-Gruppen.

52


Nya Projekt

September 2021

53


Slitstyrka Vi gör arbetskläder för företag som ställer höga krav på plaggens funktion, kvalitet och slitstyrka.

Durability at work since 1975


Hos oss gör du ett TRYGGT KÖP! Hos oss gör du ett

TRYGGT!

Hos oss handlar du TRYGGT KÖP!

S

FFARE GARA TA

I NT

”Min Huddig har några år på nacken. Men med Staffare Garantin känner jag mig trygg och vet att jag kan köra många driftstimmar utan problem.”

SE

D

BE SIK

TA

D

R

VA

www.staffare.se HUDIKSVALL

LULEÅ

SKELLEFTEÅ

TIMRÅ

BOLLNÄS

STORVIK

UPPSALA

VÄSTERÅS

STOCKHOLM


effectreklam.se

en Smartare

Golvlösning » Installationsgolv » ljudgolv » Ventilationsgolv » Golvvärmesystem

giha.se


Vi är specialister på nöd- och ögonduschar

GIA Premix AB l Jägarnäsvägen 18 l 771 42 Ludvika Tel 0240-59 40 00 l Fax 0240-64 90 47 l info@giapremix.se l www.giapremix.se


Proffsen planerar långsiktigt och använder Proffsen Proffsen Proffsenplanerar planerar planerarlångsiktigt långsiktigt långsiktigtoch och ochanvänder använder använder Proffse Proffs Proff rejäla redskap från Redskaparna! rejälaredskap redskapfrån frånRedskaparna! Redskaparna! rejäla rejäla redskap från Redskaparna! rer

Breddningsvinge Breddningsvinge Breddningsvinge Breddningsvinge

Mek SandspridarskopaSS Hydr Sandspridarskopa Sandspridarskopa Sandspridarskopa Sandspridarskopa SS SS SSSandspridarskopa Sandspridarskopa Sandspridarskopa SS SS Breddning Breddnin Breddnin

4004600 L Frontmonterad vinge för 1000-4600 L1.000-3.900 2,1, 2,1, mek, mek, mek, frfr1.000-3.900 fr1.000-3.900 litlitlit Frontmonterad Frontmonterad Frontmonterad vinge vinge för för för 2,1, 2,1, 2,1, 2,1, hydr, hydr, hydr, frfr400-3.900 fr400-3.900 400-3.900 litlitlit vallskärning vallskärning vallskärning vallskärning ooosnödikning osnödikning snödikning snödikning

Frontmonter Frontmont Frontmon vallskärning vallskärnin vallskärni

k

Pallgafflar Pallgafflar Pallgafflar för för för större större större o ooo Flisrakor Flisrakor Flisrakor finns finns finns med med med rakt rakt rakt Planeringsskopor Planeringsskopor Planeringsskopor Pallgafflar för större Flisrakor finns med rakt Planeringsskopor

mindre mindre mindre maskiner, maskiner, maskiner, mindre maskiner, frfr1,6-25 fr1,6-25 1,6-25 ton ton ton

fr 1,6-25 ton

Med Med lång lång lång botten botten botten o olåg olåg låg rygg rygg rygg mindre eller eller eller välvt välvt välvt blad blad blad o omed omed med Med mindre mindre mas ma m Med lång botten o låg rygg eller välvt blad o med för för fina fina fina planeringsjobb planeringsjobb planeringsjobb olika olika olika längder längder längder påpåpå bommen bommen bommenför frfr1,6-25 fr1,6-25 1,6-25 ton tot

olika längder på bommen för fina planeringsjobb

3 33 Flisskopor Flisskopor Flisskopor frfr3-16 fr3-16 3-16 mm m Gripskopa Gripskopa Gripskopa för för för t ex t texex risrisris o oo Vikplogar Vikplogar Vikplogar 3 Isrivare rivningsvirke rivningsvirkeför t ex ris oFrån Flisskopor fr 3-16 m rivningsvirke Gripskopa Från Från 2,4 2,4 2,4 - -4,0 -4,0 4,0 mmm Vikplogar

R R

Pallgafflar Pallgaffla Pallgaffl

rivningsvirke Från 3,0 – 3,7 m

Från 2,4 - 4,0 m

Redskaparna Redskaparna Redskaparna

Redskaparna

Sockenvägen Sockenvägen Sockenvägen 31, 31, 31, 826 826 826 61 61 61 Söderala Söderala Söderala

Sockenvägen 31, 826 61 Söderala Tel Tel Tel0270-28 0270-28 0270-28 73 73 73 50 50 50 Bengt Bengt Bengt Jansson Jansson Jansson 070-516 070-516 070-516 38 38 38 33 33 33 Tel 0270-28 73 50

Redskap Redskap Redskap för för för entreprenadmaskiner: entreprenadmaskiner: entreprenadmaskiner: www.redskaparna.se www.redskaparna.se www.redskaparna.se Bengt Jansson 070-516 38 33

Redskap för entreprenadmaskiner: www.redskaparna.se

Flisskopor Flisskopo Flisskop

R R

Redsk Reds Reds


OLIVE SVERIGE AB Störst på profillister

Lister av hög kvalitet med enkel montering, smarta lösningar och exklusiv design Nyh

Olive Sverige har marknadens bredaste utbud av lister för så väl dekoration som funktion. Listen täcker effektivt fula skarvar och avslut samtidigt som den bidrar med en dekorativ detalj i miljön.

et Omega Design

Olive Sveriges lister håller alltid hög kvalitet och passar utmärkt även i de mest krävande miljöerna. Listerna finns i metall samt PVC. Smarta lösningar och smidig montering gör att våra lister dessutom sparar in tid och arbete. Hos Olive Sverige hittar du: •Sockellister •Skarvlister •Kurvlister •Nivålister •Expanderbara lister •Hörnlister

•Kakellister •LED-lister •Trappnoslister •Balkong- och altanlister •Duschväggslister •Universal lister

För mer information och beställning besök vår hemsida www.olivesverige.se eller maila oss info@olivesverige.se

Besöksadress Företagsvägen 9 954 33 Gammelstad


FRAMTIDENS PARTIKELSEPARATOR ÄR NU LEVERANSKLAR!

RÄTT DAGVATTENMAGASIN RÄTTALLA DAGVATTENMAGASIN FÖR APPLIKATIONER... FÖR ALLA APPLIKATIONER... PLUVIAL CUBE

• Prefab garanterar PLUVIAL CUBE alltid snabb och enklaste installationen.

• Prefab garanterar alltid snabb och •enklaste Prefabhöjder 0.55 m - 3.2 m. installationen. Finns i 4 st 0.55 olikam - 3.2 m. ••Prefabhöjder belastningsklasser. • Finns i 4 st olika •belastningsklasser. Full spol och inspektionsbarhet. • Full spol och inspektionsbarhet.

DAGVATTENMAGASIN RÄTT DAGVATTENMAGASIN FÖR ALLA APPLIKATIONER... APPLIKATIONER... PIVOIDSMALL SMALL PLUVIAL CUBE PLUVIAL CUBE PIVOID

Levereras staplad på pall ochoch Prefab garanterar snabb Prefab garanterar alltid snabb och •••Levereras staplad påalltid pall och omonterad. enklaste installationen. omonterad. enklaste installationen. • Optimal vid mindre magasin och ••Optimal vid mindre magasin Prefabhöjder 0.55 3.2och Prefabhöjder 0.55 mm- -3.2 m.m. framförallt lågbyggda varianter. framförallt varianter. Finns ii 44 st stlågbyggda olikabelastningsklasser. •• Finns olika ••Integrerad spol och sedimentskanal. Integrerad spol och sedimentskanal. belastningsklasser. Full spol och inspektionsbarhet. ••Kan med övriga Kankombineras kombineras med övriga • Full spol och inspektionsbarhet. magasin förför attatt klara alla alla olikaolika magasin klara höjder. höjder.

PIVOID PI VOID XL PIVOID SMALL

XL på pall och omonterad. ••PIVOID Levereras staplad Levereras staplad på •Passar Levereras staplad påpall palloch och Levereras staplad på pall och •• utmärkt vid mellanstora elleromonterad. större omonterad. omonterad. •magasin. Passar utmärkt vid mellanstora eller större Optimal vid mindre magasin och Optimal vid mindre magasin och •••Extremt robust magasin med hög tillmagasin. framförallt lågbyggda varianter. gällande spolning & Inspektion. framförallt lågbyggda varianter. •gänglighet Extremt robust magasin med hög tillIntegrerad spol och sedimentskanal. •••Kan kombineras med övriga magasin Integrerad spol och sedimentskanal. gänglighet gällande spolning & Inspektion. att kombineras klara alla olikamed höjder. •för Kan övriga

HET!

NY

• Finns i 5 storlekar • Passar 1000 – 2800 mm brunnar • Patenterad 2-stegs separering • Effektiv partikelseparering inkl. microplaster • Upp till 80% reningseffekt • Klarar flöden upp till 270 l/s • Klarar ytor upp till 18.000 m2

• Kan Kan kombineras kombinerasmed medövriga övrigamagasin magasin magasin föralla att klara alla olika för att att klara klara olika höjder. höjder. för alla olika höjder.

PLUVIMAX

• Smart dagvattentunnel 1.6 m3. PLUVIMAX PIVOID XL design. •PLUVIMAX Kostnadseffektiv •••Snabbaste magasinet attpall installera Smart dagvattentunnel 1.6 m3. Levereras staplad på och omonterad.

marknaden. Kostnadseffektiv ••på Passar utmärkt viddesign. mellanstora eller större magasin. marknaden. • på Extremt robust magasin med hög till• gänglighet Levereras staplad pall. & Inspektion. gällandepå spolning • Kan kombineras med övriga magasin HD förVOID att klara alla olika höjder.

••Levereras staplad på pall. att installera Snabbaste magasinet

• Absolut starkaste magasinet på marknaden. HD VOID vid överbyggnad •PLUVIMAX Full körbarhet HD VOID cm. Absolut starkaste magasinet påpå ••25Absolut starkaste magasinet Smart dagvattentunnel 1.6 m3. • Kan byggas i alla höjder. marknaden. marknaden. Kostnadseffektiv ••Levereras staplad pådesign. pall men •••bitvis Full körbarhet vid Full körbarhet vidöverbyggnad överbyggnad förmonterad. Snabbaste magasinet att installera

25 cm. 25 på cm. marknaden. • Kan Kan byggas i allahöjder. höjder. Levereras staplad på pall. •• byggas i alla • Levereras staplad på pall men • bitvis Levereras staplad på pall men bitvis förmonterad. förmonterad.

... GARANTERAR OCKSÅ VOID •HD Kräver inga invändiga mellanplattor. RÄTT LÖSNING OCH PRIS! • Absolut starkaste magasinet på • marknaden. Perfekt att kombinera med andra

... GARANTERAR OCKSÅ RÄTT LÖSNING OCH PRIS!

• magasin. Full körbarhet vid överbyggnad

• 25 Levereras cm. staplad på pall och PlastInject Watersystem AB ❘ Tel: 0371-58 70 00 • info@plastinject.se • www.plastinject.se • omonterad. Kan byggas i alla höjder. Levererasvid staplad pålågbyggda pall men •• Spolkanal extremt bitvis förmonterad.


Nyproduktion eller renovering av simbassäng ellerredan renovering av simbassäng Det grönaste alternativetNyproduktion är rostfritt stål, återvunnet upp till 85 % när vi installerar Det grönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installerar

Nyproduktion eller renovering av simbassäng rönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installer Stainless Steel

Stainless Steel MADE IN SWEDEN MADE IN SWEDEN

Nyproduktion eller renovering av simbassäng Det grönaste alternativet är rostfritt stål, redan återvunnet upp till 85 % när vi installerar

Stainless Steel Stainless Steel IN SWEDEN MADEMADE IN SWEDEN


Nya Projekt

FOTO: JOAKIM KARLSSON

September 2021

62


Nya Projekt

September 2021

63

RUSNINGEN TILL HALL 7 I VÄSTRA HAMNEN FORTSÄTTER >>>


Nya Projekt

September 2021

RUSNINGEN TILL HALL 7 I VÄSTRA HAMNEN FORTSÄTTER Uppgraderingen av Skandia Fastigheters landmärke Hall 7, med fokus på hälsa, service och hållbarhet, har varit ett framgångsrikt projekt. Tillströmningen av kontorshyresgäster fortsätter, och det senaste årets fem nytillskott får nu sällskap av ytterligare två: GetAccept och INTEC. Under det senaste halvåret har kontrakt för 7 100 kvadratmeter tecknats i Hall 7. - GetAccept och INTEC är spännande tillväxtbolag med goda framtidsutsikter och vi ser mycket fram emot att vara en aktiv partner på deras fortsatta framgångsresa. Uthyrningarna i Hall 7 bekräftar vår tro på såväl Västra Hamnens ljusa framtid som att marknaden har en stärkt syn på kontorets viktiga roll som mötesplats, kulturbärare och innovationsarena, säger Tim Prevolnik Sjöstrand, Skandia Fastigheters marknadsområdeschef i Malmö. GetAccept, som flyttar in i Hall 7 våren 2022, är ett av världens snabbast växande SaaS-bolag. Plattformen används i 40 länder och hjälper företag att nå avslut genom lösningar inom bland annat dokumentspårning och analys, offert- och avtalshantering samt e-signering. Flytten av huvudkontoret från centrala Malmö till 2 350 kvadratmeter i Västra Hamnen gör det möjligt att växa från dagens 70 till närmare 200 anställda. - Under covid har vi mer än fördubblat antalet anställda, och även om vi lärt oss att jobba på distans har vi en ”office first”-kultur där vi vill ses och umgås för att skapa nytt tillsammans. De nya lokalerna blir en viktig del av vår framtida tillväxtstrategi och vårt erbjudande till anställda, där kontoret är den familjära mötesplatsen som man vill komma till. Idag måste vi konkurrera med förmåner utöver lön – inte minst genom arbetsplatser som attraherar rätt kompetens, berättar Samir Smajic, VD på GetAccept. Även för INTEC går flyttlasset mot 660 kvadratmeter i Hall 7 till våren. Bolaget, som ingår i Instalco-koncernen, etablerades så sent som 2020 och har redan över 200 verksamma konsulter på 18 orter. Kärnverksamheten är projektering inom el, VVS, energi och brandskydd, men de erbjuder även tjänster inom exempelvis besiktning, installationssamordning och riskhantering. - Vi etablerar oss i Malmö för att täcka den stora efterfrågan vi ser från kunder i södra Sverige. Ambitionen är att vi ska växa till 40-talet anställda på Malmö-kontoret, och för att kunna attrahera och behålla de bästa konsulterna på marknaden är det viktigt att vi erbjuder ett attraktivt kontor. Hall 7 möter våra önskemål kring framtidens arbetsplats på ett mycket bra sätt, berättar Christos Papadimitrou VD på Intec Syd. OM HALL 7

Kontorshuset Hall 7, som ligger vid Masttorget i Västra hamnen, var från början en industribyggnad där man vände plåtar till fartyg. Byggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad och en del av Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsmiljö. I kvarteren runt Hall 7 finns service, restauranger, butiker, bostäder och arbetsplatser. På hyresgästlistan finns bland andra IBM, If Skadeförsäkring, Niras, Acconeer och Rosti Group.

ILLUSTRATION: WALK THE ROOM

64


Nya Projekt

September 2021

65

ILLUSTRATION: WALK THE ROOM


Nya Projekt

September 2021

66


Nya Projekt

September 2021

NU STARTAR FÖRSÄLJNINGEN AV NYA PAR- OCH RADHUS I TYGELSJÖ >>>

67


Nya Projekt

September 2021

NU STARTAR FÖRSÄLJNINGEN AV NYA PAR- OCH RADHUS I TYGELSJÖ Bostadsutvecklaren OBOS säljstartade den 7 september etapp 1 med åtta bostadsrätter i par- och radhusformat i föreningen Brf Vildrosen, som totalt kommer att erbjuda 30 bostäder. Brf Vildrosen är en av flera föreningar och kvarter i Tygelsjö som OBOS bygger ut till att totalt omfatta 131 nya bostäder. - Utvecklingen av Tygelsjö är mycket viktig, inte minst för OBOS då vi ser att det kan bli en riktigt fin trädgårdsstad med många olika boendetyper och upplåtelseformer, säger projektsamordnare Pernilla Lundell. De åtta bostäder som OBOS nu säljstartar byggs i två plan i par- och radhus och erbjuds i två olika boareor; tre stycken à 107 kvm och fem stycken à 110 kvm. Varje bostad får egen uteplats, täppa och förråd på baksidan. Föreningen kommer att få namnet Brf Vildrosen. – Här vill vi skapa ett kvarter med trivsam och grön känsla där det är lätt att umgås. För att minimera biltrafik genom området har vi valt att ha en gemensam parkeringsplats, och i anslutning till husen finns en stor grön gemenskapsyta med lekplats som man delar med närliggande föreningar. Grönskan är återkommande i kvarteret, bland annat genom sedumtak och häckar vid tomtgränserna istället för staket. En del växtlighet bevaras i området och nya träd planteras, till exempel i anslutning till den nya lekplatsen. – Att husens entréer får kontakt med gatan bidrar till småskaligheten, liksom att häckar och grönska ramar in både hus och parkeringsplatser. Vi har också sett till att anpassa bostäderna efter väderstrecken för att få bästa möjliga läge på uteplatserna, säger Pernilla. Bostäderna i Brf Vildrosen säljstartar den 7 september med ett frånpris på 3 449 000 kronor och har en beräknad inflyttning från sommaren 2023. Totalt bygger OBOS ut Tygelsjö med 131 nya bostäder. 28 lägenheter i Brf Syrenen, 38 bostäder i parhus och fristående villor i Brf Äppellunden, 7 kedjehus i Kv Stockrosen, 18 radhus i Brf Flädern, 10 kedjehus i Kv Vallmoängen, samt 30 bostäder i par- och radhus i Brf Vildrosen.

68


Nya Projekt

September 2021

69


www.projsec.se Stockholm Tel: 08-545 899 80 Malmö Tel: 040-643 05 40 Karlshamn Tel: 0454 -76 03 40

Projsec AB är ett konsultföretag med inriktning på fysisk säkerhet. Företaget grundades år 2014 och hade då fyra anställda. Sedan dess har vi utvecklats snabbt och är idag 26 stycken anställda med olika specialistkompetenser. Från vår bas i Stockholm med platskontor i Malmö, Karlshamn och Örebro arbetar vi rikstäckande med säkerhetsfrågor mot såväl myndigheter som företag och privatpersoner. Med hårt arbete och ett stort engagemang har vi blivit en framstående aktör inom området fysisk säkerhet, samtidigt som vi strävar efter att behålla fördelarna av att vara ett litet företag. Vi arbetar helt oberoende av leverantörer och med en aktiv omvärldsbevakning är vi ständigt uppdaterade på såväl lagar och regler som på marknadens utveckling för att kunna erbjuda våra kunder de mest effektiva säkerhetslösningarna. Flera av våra medarbetare utbildar kontinuerligt andra aktörer inom branschen om normer, regelverk, upphandlingsförfaranden och projektledning inom säkerhetsområdet.

Objekt: Kund: Handling: Uppdragsnr: Förutsättningar Placering Dörrtyp Brandmotstånd Skyddsklass Utrymningskrav Väsentlig funktion Till- & frångänglighet

Beslagskort

Objektet Kunden SÄ-Lås & beslag 242-2-4-2

Beslagskod: Status: Upprättad: Reviderad: Upprättad av: Internkontroll:

SÄ93 Säkerhetsplanering funktioner öppningskompletteringar En enkel överblick av funktionen i respektive dörrmiljö. Här redovisas också visuellt om dörren skall ha dörrautomatik, kortläsare, magnetkontakt, tillgänglighet, glaskross, nattlås osv. Dessa används som diskussionsunderlag för en korrekt projektering med våra beslags- och dörrkort. FÖRKLARINGAR

01-242

DÖRRAUTOMATIK

Bygghandling 2019-01-07 2019-04-03 PM01 Mathias Fredlund Henrik Good

DÖRRBLADSLÄSARE DÖRRSTÄNGARE ELSLUTBLECK GLASKROSSDETEKTOR

Insida: 1242 Kontor Utsida: 2424 korridor Enkeldörr Säker sida: 1242 Kontor (Anslagssida) 30 minuter med krav på dörrstängare Brandstyrning: Ja, se funktionsbeskrivning Enligt SSF 200:5 Skyddsklass 2 Återinrymning: Nej SS-EN 179 Riktning: I slagriktningen Dörrautomatik styrs av armbågskontakt på in och utsida, blockeras av säkerhetssystem vid låst dörr

KORTLÄSARE KODLÅS MEKANISKT NATTLÅS MED MIKROBRYTARE

A

G

A

G

A

G

MOTORLÅS MAGNETKONTAKT

Uppställningsfunktion Passagekontroll utsida Passagekontroll insida Låsenhet (a) Låsenhet (b) Detektering öppning Detektering genombrott Låsenhet (a) Produkt Låshus Slutbleck Cylinder Cylinderbehör Trycke Utrymningsbehör

MEKANISK CYLINDER

Kortläsare Öppnarknapp Mekanisk med mikrobrytare och elslutbleck Motorlås Förberedelse för magnetkontakt Förberedelse för glaskrossdetektor

Fabrikat och modell Assa 732-50 MG Step ST600 inkl montagestolpe Oval utsida Assa 2356

Anm.

Låsenhet (b) Produkt Låshus Slutbleck Cylinder Cylinderbehör

UTRYMNINGSBEHÖR MED MIKROBRYTARE ÖPPNAKNAPP

ANSLAGSSIDA

Fabrikat och modell Assa 841C-50 Assa 1487 Rund dubbel Assa 3212

GÅNGJÄRNSSIDA

Anm.

FASTIGHETSÄGARE / BAS HYRESGÄST 1

Assa 179B

Övrig beslagning aktivt dörrblad Produkt Fabrikat och modell Draghandtag Roca PP-604 400mm in/utsida Dörrstängare Dörrautomatik Dorma ED 250 HE Säkerhetssensor 2 st Prosecure Opti Safe 750-2 Dörrhållarmagnet Karmöverföring 2st Roca 5210

A Anm.

Övrig beslagning passivt dörrblad Produkt Fabrikat och modell Draghandtag Dörrstängare Dörrautomatik Säkerhetssensor Dörrhållarmagnet Kantregel Karmöverföring

G

Anm.

A Öppningsskydd Genombrottskydd

Urtag för magnet Ø19mm Kanalisation glaskrossdetektor

Övrig beslagning dörrmiljö Produkt Fabrikat och modell

Öppningsskydd Genombrottskydd

G Anm.

Anmärkningar / funktionsbeskrivning

Brandstyrning: Bortkoppling dörrautomatik Hänvisning: Se generella föreskrifter i försättsblad.

Några av våra specialområden är: G

- Projektering av mekaniskt inbrottsskydd (dörrmiljöer, intrångsskydd, forceringsskydd) - Projektering av tekniska säkerhetssystem - Dörr- och beslagsprojektering i molnbaserade tjänster BIMeye Door Manager & dRofus - Upphandlingar (förfrågningsunderlag, anbudsutvärdering) - Handlingar (förstudie, program- och systemhandling) - Utredning (produktutvärdering, gränsdragningslistor, säkerhetsgränser) - Utbildningar (teori och praktik) - Besiktning (förbesiktning, slutbesiktning och revisionsbesiktning)

A

G

A

G

A


LBW

LBW Smart Home 433MHz 868MHz

IR

InfraRed

• Paketlösningar • Slutkundssupport • Driftsatt vid leverans • Enkelt montage och test LBW

LBW Smart Network

LBW

LBW Smart WiFi

LBW

www.

.se


Shims och metallfolie anpassat efter dina behov. Sedan 1950 har empiro levererat shims och metallfolie. Vår styrka är vår flexibilitet för varje kunds unika behov. Laminerade eller massiva med tjocklekar från 0,008 mm i mässing, rostfritt stål, aluminium, plast m.m. Kontakta oss gärna för mer information.

www.empiro.se

Orust: Tel. 0304-32550 | Nybrokajen 7, 111 48 Stockholm: Tel. 08-611 18 99 www.empiro.se | order@empiro.se


MINIGRÄVARE

MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE MINIGRÄVARE

VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE VBANDGRÄVARE

SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER SPECIALMASKINER

HJULGRÄVARE

HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE HJULGRÄVARE

HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE HJULLASTARE

GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER GIGANTER

INGA KOMPROMISSER INGA INGA KOMPROMISSER KOMPROMISSER INGA KOMPROMISSER INGA INGA KOMPROMISSER KOMPROMISSER INGA INGA KOMPROMISSER KOMPROMISSER - rätt maskin, rätt utrustad | www.delvator.se rätt - rätt rätt maskin, rätt utrustad rätt utrustad || www.delvator.se | www.delvator.se www.delvator.se - --rätt rätt utrustad | |www.delvator.se rätt maskin, -maskin, maskin, maskin, rätt utrustad rätt utrustad www.delvator.se - rätt maskin, - rätt maskin, rätt utrustad rätt utrustad | www.delvator.se | www.delvator.se


Nya Projekt

September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

SYSTEMSVETS – SPECIALISTER MED HELHETSANSVAR Systemsvets är inriktade på högkvalificerade svets- och montagearbeten främst i rostfritt men även andra material. Företaget har högsta fokus på sin specialistkompetens, men har samtidigt mycket stor bredd. Kunderna finns inom allt från läkemedelsindustri, övrig processindustri och kärnkraft, till gas- och kylanläggningar. Processinstallationer och rostfritt är de gemensamma nämnarna för alla affärsområden. Systemsvets har också en stor bredd genom att ta helhetsansvar och leverera paketlösningar. Åtagandet spänner över alla faser från planering av uppdraget till och med tester, inspektion och dokumentation. SMIDIGA OCH FLEXIBLA

Systemsvets har två fullskaliga stationära verkstäder, i Norrköping och Uppsala. Där produceras moduler och skiddar och här förebereder man för installationer i fabrik. De senaste åren har Systemsvets dessutom investerat i flera mobila verkstäder, vilket är en otroligt smidig och flexibel lösning som gör att man kan producera och montera med största precision, utan att ta upp dyrbar yta i fabriksbygget. – Kunderna uppskattar verkligen vår förmåga att vara på plats snabbt med våra mobila verkstäder för att starta upp arbetena och sedan att vi fullföljer projektet till och med den avslutande dokumentationsfasen, berättar Nicke Sundberg, som är projektledare. Vi tar helhetsansvar mot kunden för all dokumentation gällande vårt arbete. Dokumentationen omfattar materialcertifikat, material-

mottagning, RA-mätning, svetslistor, testprotokoll samt inspektion. Företaget har mer än tjugo års erfarenhet av att hantera projekt i alla faser. Systemsvets utför både processinstallationer och service. Affärsidén är att leverera högklassiga lösningar inom allt slags montage. Den huvudsakliga inriktningen är vid större fabriksbyggnationer men även skilda typer av uppdrag inom övrig industriell service. – Vi är verksamma inom områden såsom läkemedel, livsmedel, kylanläggningar och maskinmontage och andra områden som är i behov av rostfria installationer, fortsätter Nicke Sundberg. – Att garantera en hög kompetens ställer stora krav på vår personal. För att säkerställa kvalitén på våra uppdrag genomförs kontinuerligt utbildningar inom olika kvalitetsförbättrande områden. Detta för att alltid hålla högsta fokus på kvalitet, avslutar Nicke Sundberg. SPÅRBARHET OCH DOKUMENTATION

Systemsvets är nischade inom avancerad TIG- och Orbitalsvetsning samt rördragning där kraven på renhet, ytfinish samt spårbarhet och dokumentation är höga. All personal får genomgå svetsarprövning enligt SS-EN 287 och/eller SS-EN 1418. De är utbildade inom standarden ISO 5817 för att säkerställa den kvalitet som krävs. Systemsvets är godkänt för de mycket krävande interna standarderna hos alla större svenska läkemedelsbolag. Detta innebär ett uttalat förtroende som talar sitt tydliga språk.


Nya Projekt

September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

Med hjälp av fiberoptisk utrustning kan svetsskarvar inspekteras även invändigt för att ytterligare garantera ett noggrant utfört arbete enligt ställda krav.

Systemsvets inleder projekten med genomgång av arbetshandlingar. Därefter håller man inledande planeringsmöten där man går igenom det som är viktigt i början av projektet. Detta innefattar exempelvis kravspecifikation, vilka arbetsledare som kommer att vara delaktiga samt vilket material som behövs.

Systemsvets inledde verksamheten 1989. Under trettio år har företaget utfört svetsarbeten i olika industrianläggningar. Företaget har en rad nöjda kunder inte minst inom läkemedel och livsmedel, där många beställare har mycket högt ställda krav gällande utförande samt att färdigställandetider hålls. Bättre merit för en leverantör av svets- och montageuppdrag går inte att få.

• Läkemedel • Livsmedel • Kärnkraft • Kylanläggningar • VS-installationer • Maskininstallationer • Gasanläggningar

Systemsvets ser alltid till att företagets svetsare har rätt kompetens för arbetet. All personal får genomgå svetsarprövning enligt EN 287 och EN 1418. Företaget har även personal som är utbildade inom standarden ISO 5817. Systemsvets har också interna krav för att säkerställa den kvalitet som krävs på montage i miljöer med högsta krav på renhet och hygien.

Systemsvets satsar på den senaste teknologin. Maskinparken innefattar bland annat ett tiotal orbitalsvetsmaskiner samt tillhörande kringutrustning för kvalificerade montage.

WWW.SYSTEMSVETS.COM


DAMMBINDNING AV GRUSVÄGAR Låt Miljövision utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi

SPARA PENGAR OCH MILJÖ MED NATURENS EGET BINDEMEDEL

Dustex är en ekologisk och ekonomisk lösning för att åtgärda dammande grusvägar. Det är en naturprodukt tillverkad av lignin, som utvinns av gran. Låt oss utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi.

FÖRDELAR

• Tillverkas av en förnyelsebar råvara • Binder vägdamm och grus till en hård, slitstark körbana • Ger vägen en högre motståndskraft mot regn, torka, frost, och tjäle jämfört med salt • Kräver mindre underhåll av väg där man använt Dustex och ger inte upphov till rostangrepp • Bryts ned och är en naturlig del i kretsloppet

ETT NATURLIGT BINDEMEDEL

• Ofarligt för djur • Inte allergiframkallande • Inga skador vid kontakt med hud eller ögon • Ingen negativ inverkan på växter • Bryts ned i naturen • Ger inga skadliga nedbrytningsämnen • Ger inte upphov till rostangrepp

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

• På vägar med grusbeläggning • Vid vägbyggen • Industriområden som har grusbeläggning • Gruvbrytning • Byggområden mm.

Miljövänlig dammbindning – en självklarhet! Vi utför uppdrag i och runtomkring hela StorStockholm med moderna och effektiva fordon.

www.miljovision.se

08-570 300 14


SNABBA BESPARINGAR FÖR FASTIGHETER •

Smart termostat för fastigheter

Återbetalningstid ca 2-3 år även för mindre fastigheter

Effektiv märkesoberoende styrning

Realtidseffekt med Ngenic Track

IMD för flerbostadshus

Se var och när förbrukningstoppar uppstår

Rättvis fördelning av förbrukning

Bättre energiprestanda och lägre kostnader

FULL KONTROLL & INGA KONSTIGHETER!

LÄS MER PÅ: NGENIC.SE/FORETAG

Vi har utfört luftbehandlingsentreprenaden


Nya Projekt

September 2021

FRÅN MENTALSJUKHUS TILL ATTRAKTIV STADSMILJÖ >>>

78


Nya Projekt

September 2021

79


Nya Projekt

September 2021

FRÅN MENTALSJUKHUS TILL ATTRAKTIV STADSMILJÖ Hur bevarar man en gammal institutionsmiljö samtidigt som man gör den relevant för dagens behov? I S:t Larsparken i Lund har FOJAB hjälpt fastighetsägaren Hemsö att hitta utvecklingsmöjligheter. I höst sätts spaden i marken för en ny idrottshall. – Det finns mycket som är värt att bevara i parken, men samtidigt vill vi utveckla den så att det inte känns som ett museum, förklarar arkitekt Elise Lindahl. Vi har arbetat mycket med mellanrummen mellan byggnaderna, så att vi tillför kvaliteter utan att inkräkta på den på många sätt unika miljön. – FOJAB har bidragit jättemycket i visions- och strategiarbetet och gett oss en bra grund att stå på. Att vi har kunnat jobba långsiktigt under tio års tid gör att det blir bra, säger Robert Cardell, projektutvecklare på Hemsö. LIV OCH RÖRELSE KVÄLLSTID

Mentalsjukhusområdet anlades på 1870-talet och växte med nya byggnader nästan varje årtionde. Var och en är de avtryck av sin tid, men gestaltningsmässigt sammanbundna av det karaktäristiska röda teglet. Sedan sjukhuset avvecklades i samband med psykiatrireformen på 1990-talet har byggnaderna successivt fått nytt innehåll. Idag huserar många friskolor här, från förskola till gymnasium. – I strategiarbetet identifierade vi vad S:t Lars är och ska vara, och vilka hål vi måste fylla. Ett sådant var att det behövs liv och rörelse i parken även kvällstid, berättar Robert Cardell. Det resulterade i två detaljplaner, som FOJAB bistått Hemsö med att ta fram, som utvecklar dagens – och morgondagens – verksamheter. BOSTÄDER OCH PUBLIKA VERKSAMHETER

Den ena detaljplanen möjliggör för cirka 8900 kvadratmeter bostäder samt cirka 2600 kvadratmeter lokaler för verksamhet, kontor och/eller utbildning. Platsen intill Höje å har varit något av en baksida, men utvecklas i planen till en attraktiv boende- och arbetsmiljö i hjärtat av parken. Den andra detaljplanen rymmer en idrottsanläggning, Växthuset, som börjar byggas i höst. Den kommer att fyllas av skolelever dagtid, men blir med sitt stora gym och två padelbanor även ett dragplåster kvällstid för närområdets invånare. Idrottshallen kommer att fungera som som en entrébyggnad till parken, upplyst som en lykta. Den blir också en hämta-och-lämna-plats för skolbarn som körs med bil till och från de många skolorna i området – en logistisk utmaning idag. Gestaltningsmässigt anknyter byggnaden till omgivningen med sitt röda tegel, men får sitt eget kontemporära uttryck. – Den blinkar till parkens övriga byggnader, men tar steget vidare, säger Elise Lindahl. Växthusets idrottsanläggning beräknas stå klar vid årsskiftet 2022/23.

80


Nya Projekt

September 2021

81


Nya Projekt

September 2021

82


Nya Projekt

September 2021

83

FOLKHEM BYGGER SVERIGES FÖRSTA PENTHOUSE I MASSIVTRÄ MED VILLAKÄNSLA I HIMLEN OCH TRÄDGÅRD PÅ TAKET >>>


Nya Projekt

September 2021

FOLKHEM BYGGER SVERIGES FÖRSTA PENTHOUSE I MASSIVTRÄ MED VILLAKÄNSLA I HIMLEN OCH TRÄDGÅRD PÅ TAKET Paradvåningen kommer att stoltsera högst upp i Cederhusen, Hagastaden. Bygget i sig blir ettav de största trähusprojekten i världen i innerstadsmiljö och fokuserar på boende med tidlösa och hållbara detaljer i trä och präglas av ett långsiktigt perspektiv. Cederhusen är ett projekt av Folkhem och är ritat av Josef Eder och John Billberg på General Architecture. Hagastaden i Stockholm har fått ett minst sagt spännande nytillskott. Bostadshusen i omtalade Cederhusen är byggda i trä, vilket ännu är ovanligt för flerbostadshus, inte bara i Sverige utan världen över. Hela projektet präglas av ett tydligt hållbarhetsperspektiv. Cederhusen består av fyra byggnader fördelade på två kvarter med totalt 234 lägenheter och åtta lokaler.Det som även gör träprojektet unikt är att det kommer bli ett av de största trähusprojekten i världen som byggts i storstadsmiljö. UNIKT PENTHOUSE

Längst upp i tornet i ett av husen kommer det finnas ett penthouse på 206,5 kvm med 85kvm takterrass,12 franska balkonger samt en 360 graders vy ut över Vasastans taklandskap och Norra stationsparken.

84

Enligt arkitektduon Eder och Billberg skapar detta en unik villakänsla i himlen med trädgård på taket. En plats för att uppleva stadens puls och Hagaparkens lugn på samma gång. Penthouset har åtta rum, en representativ entré, ett stort centralt kök, tre badrum, separat tvättrum och en walk-in-closet. Det finns även en anslutande del med separat ingång samt en innertrappa till takterrassen. I sällskapsdelen mot väster ligger generösa rum i fil med utblick mot söder, väster och norr. Rumssekvensen gör att bostaden upplevs stor och variationsrik men sammanhållen i sin utbredning. Terrassen bjuder med sina 85 generösa kvm in till ytor för loungedel, matplats med utekök samt solstolar och utedusch. En stor balkong med kvällssol ligger även i anslutning till penthousets master bedroom. Vackra träslag och skandinavisk känsla Rent materialmässigt är den skandinaviska känslan framträdande i Cederhusen, med naturen som genomgående färg-och materialtema. Penthouset har stora fönster från golv till tak, som skapar ett vackert ljusinsläpp, och ett hallgolv i exklusiv Ekebergsmarmor. Alla dörrposter och dörrfoder är klädda i ekfanér. Materialvalen är hållbara för att leva länge, åldras vackert och kan underhållas istället för att förbrukas. Temat fortsätter utomhus där penthousets


Nya Projekt

September 2021

terrass består av kiselbehandlat trä och cederträ, omringat av vackert sedumtak. – När vi ritade huset och penthouset så skapade vi byggnaden av vad som ska bli en ny klassiker med rätt materialval. Därför blev det stort fokus på kvalitativadetaljer som gedigna trämaterial och sten som ska hålla med tiden, beskriver Josef Eder, arkitekt på General Architecture. Den tydliga balansen mellan hållbara naturmaterial och tidlöst nybygge plus det faktum att hjärtat av Stockholm ligger ett stenkast bort,har gjort Cederhusen till ett eftertraktat bostadsprojekt med över 3000 personer i intressekön. Första inflytt är planerad till februari 2022. VARFÖR TRÄ?

Kvalitet och underhåll är viktiga delar ur ett hållbarhetsperspektiv, därav kom idén om att enbart jobba med äkta material som skapar en filosofi av vacker och klassisk design som är hållbar över tid. Stommen är i svensk furu från Dalarna och fasaden är klädd med gult och röttcederspån från Kanada, som med tid kommer

85

skifta till silvergrått. – Vår filosofi är att Cederhusens tidlösa känsla med träet i fokus ska skapa ett DNA för oss genom många årtionden framöver både nationellt och internationellt. Med ett ansvarsfullt nyttjande av världens enda förnyelsebara byggmaterial, trä, nyttjar Folkhem inte bara jordens resurser på ett klokt sätt, vi formar också en ekonomisk hållbar investering för framtiden, säger Anna Ervast Öberg, affärs-och projektutvecklingschef på Folkhem. – Valet av cederspån blev ett självklart val då det är en underhållsfri fasad som även är brandtestad, samt rimmar väl med tanken om en stenstadsarkitektur eftersom det på håll kan liknas vid tegel, förklarar John Billberg, arkitekt på General Architecture. Vid husbyggnationer släpps det ut mer koldioxid i produktionsfasen än under de år som husen används. Genom att bygga i trä finns därför en stor möjlighet att påverka klimatpåverkan,då en träbyggnad kan lagra koldioxid i flera hundra år om den har en hållbar stomme.


Rektangulära

Ventilationskanaler Tillverkningen av rektangulära ventilationskanaler sker efter kundspecifikation

Kanalerna kan tillverkas främst i galvplåt men kan även tillverkas i rostfritt, svartplåt och magnelis.

Samtliga kanaler kan levereras med invändig- ljud, brand eller kondensisolering.

Kanalerna levereras med gejd och förmonterad packning vid kanalstorlek < 1600 mm.

Nu ännu bättre Bevegos skarvsystem 2.0 har en unik skarvkonstruktion med två kamrar, vilket ger högre täthet och en vridstyvare konstruktion. Systemet finns i galvplåt och magnelis samt är kompatibel med andra skarvsystem. Hörnvinklarna i skarvsystemet är längre och tjockare än motsvarande produkter på marknaden. Packningen är tillverkad i EPDM gummi som ger snabb återfjädring oavsett temperatur. Välkommen in till oss på Bevego för mer information!


ör er

LJUDGOLV LJUDGOLV

Ombyggnad Ombyggnad av vindar. av vindar. Stepisolen Stepisolen läggs läggs direkt direkt på på underlaget, underlaget, därefter därefter gjuter gjuter man man direkt direkt på på materialet, materialet, för för att uppnå att uppnå bästa bästa resultat. resultat. Stepisolgolv Stepisolgolv i kombination i kombination med med golvbeläggning golvbeläggning av plast av plast ellereller linoleum, linoleum, uppfyller uppfyller konstruktionen konstruktionen luft-luftochoch stegljudsklass stegljudsklass BiB SSi SS 01 52 01 67 52 på 67 på träbjälklag träbjälklag ochoch klass klass A på A på betongbjälklag. betongbjälklag. Sportgolv. Sportgolv. Stepisolvskiva(50 Stepisolvskiva(50 mm) mm) ochoch 2 st216 st mm 16 mm spånskivor, spånskivor, samt samt golvbeläggning golvbeläggning av plast av plast ellereller trä.trä. Gymgolv. Gymgolv. Stepisol Stepisol Silence Silence 300300 GråGrå 60 mm 60 mm kankan kombineras kombineras med med 30 mm 30 mm gummimatta gummimatta för för bästa bästa resultat, resultat, fungerar fungerar utmärkt utmärkt för för att dämpa att dämpa ljuder ljuder av tunga av tunga hantlar hantlar ochoch stänger stänger somsom tappas tappas i golvet. i golvet. Byggvarudeklarationer. Byggvarudeklarationer. Produkterna Produkterna är byggvarudeklarerade. är byggvarudeklarerade. Bastagodkänd Bastagodkänd 2018 2018

Stepisol Stepisol EnEn deldel avav Team Team ETET

Åkervägen Åkervägen 15, 177 15, 177 41 Järfälla 41 Järfälla - Tel- 08-580 Tel 08-580 940 940 00 00 sales@stepisol.se sales@stepisol.se - www.stepisol.se - www.stepisol.se


VI KAN ASFALT Asfaltera ny vägsträcka, laga potthål, planera och asfaltera en gårdsplan utanför en industri eller garageuppfart – ja, vi utför alla typer av asfalteringsarbeten. Vi har också kompetensen att göra förberedande markarbeten med grävningar och planering av den yta som ska asfalteras.

Besök asfaltsgruppen.se eller ring oss på 013 12 59 50 för mer information.

NORMSTORP Asfaltsgruppens Asfaltverk

LINKÖPING (HK)

NORRKÖPING

MOTALA

STOCKHOLM

VAGNHÄRAD Asfaltsgruppens Asfaltverk

Asfaltverket Normstorp 585 98 Linköping

Jägarvallsvägen 3A 584 22 Linköping

Skalles väg 5 605 97 Norrköping

Drakvägen 9 591 32 Motala

Gustav Adolfsvägen 60 141 32 Huddinge

Kalkbruksvägen 610 74 Vagnhärad


Gojitech erbjuder effektiva installations lösningar med kunden i fokus. Verksamheten består i huvudsak av att utföra projektering, ventilations entreprenader och service på fastighetstekniska installationer. Vi arbetar över hela Skåne och med kontor i Malmö. info@gojitech.se • www.gojitech.se

Med inriktning på havsbaserad vindkraft - Marin hydrografi- & geokonsult - Marin geologi & geoteknik - Geofysiska undersökningstjänster - Metocean analys & undersökningar - Marina miljötjänster - Hydrografiska undersökningstjänster ®

Box 24104 ∙ SE-400 22 Göteborg ∙ SWEDEN Telephone:+46 (0)31 7046525 info@marin.se ∙ www.marin.se

Kompetens & Engagemang för tak & fasad Konsulter & Besiktningsmän Plåt

|

Tätskikt

www.plat-konsult.se

|

Tegel

|

Puts

|

Sten

|

Murverk


Liljewall

PP arkitekter

TIMRÅ BADHUS

PEPPARROTSBADET

Det nya badhuset i Timrå beräknas ta emot 150 000 besökare per år och Poolwater har fått uppdraget att projektera och installera vattenreningen.

Färdigställandet av Pepparrotsbadet närmar sig och snart kan enköpingsborna njuta av den nya badanläggningen som utformats för hela familjen.

Anläggningen förses med totalt fyra vattenreningssystem samt ett adaptersystem till massagepoolen.

Poolwater har projekterat och installerat vattenreningen till det imponerande badet som består av totalt sju vattenreningssystem.

Reningen utformas med bland annat stående trycksandfilter, PoolControl och ingjutna rörsystem utförs i rostfritt syrafast.

Vattenreningen har utformats med bland annat trycksandfilter, värmeåtervinning via kollektor och styr- och reglersystemet PoolControl.

www.poolwater.se


Alla har rätt till en säker arbetsplats!

Det du behöver när du behöver det

Vi är RF.

. Kryptongatan 6 Mölndal

031-745 80 90

RF-SYSTEM.SE

Bäcktuvevägen 4 Göteborg 031-23 19 50


Välj rätt belysning utomhus

- The Nordic light

Skapa stämning och trygghet utomhus med högkvalitetsbelysning från Unilamp Tillgänglig med både enkel och dubbel ljusstråle!

Bronco

Kompakt väggarmatur i gjuten aluminium som har ljuset riktat åt ett eller två håll. Integrerad LED-modul och inbyggt LED-drivdon. 18W LED 3000K.

Zouk

Utanpåliggande orienteringsarmaturer med kompakta mått och låg byggnadshöjd. Zouk är idealisk där man inte vill eller kan göra hål i väggen. 9WLED 3000K.

Asymmetriskt ljus med linsoptik!

IF Award designvinnare!

Lotus C450

Lotus är en serie armaturer för belysning av parker, gångvägar, parkeringar etc. Lotus C450 är rundstrålande, symmetrisk och direktstrålande med linsoptik. Effektiviteten och ljusdistributionen gör den idéell även till användning i projekt som ska Breeam-certifiseras.

Tillgänglig med både enkel och dubbel ljusstråle!

Utanpåliggande med mycket låg bygghöjd!

Lotus A475

Lotus är en serie armaturer för belysning av parker, gångvägar, parkeringar etc. Lotus A475 har riktat, asymmetriskt ljus med linsoptik. Effektiviteten och ljusdistributionen gör den idéell även till användning i projekt som ska Breeam-certifiseras.

Funky

Spännande vägglampa med en- eller tvåvägs ljusfördelning. Modern design med raka linjer och kompakta mått. Minimal bländning. Frostat säkerhetsglas. Levereras med väggdistans för utanpåliggande montering. Dimbar. Ytbehandlad för utomhusbruk.

Bländfri och ljusstark pollare för aggressiva miljöer!

Charisma Medium

Charismaserien är producerad i extruderad aluminium och är specialbehandlad med Unilamps avancerade ASC ytbehandling för aggressiva miljöer. Integrerad 14W LED, komplett med LED-drivdon. Bländfritt ljus. Specialtillverkad för långa monteringsavstånd. Ingjutningsfäste medföljer.

Unilamps produkter finns att köpa genom Rexel Sverige AB

Slitstark ytbehandling från Unilamp Charisma Medium

Sirocco

Sonic Spot

Pluto

Sonic Arm

Athlon

Många av Unilamps utomhusprodukter är ytbehandlade med Armor Shield Coating, vår unika behandling för aggressiva miljöer. Det vill säga en 16-stegs behandlingsprocess toppad med slitstarkt special-lack. Detta gör Unilamps produkter ideala för användning i kustnära områden och i områden som är utsatta för stora miljöpåverkningar.

Unilamp Norden AB, Box 18, 452 21 Strömstad, Sverige, Tlf: 0526-104 20 post@unilamp.se

www.unilamp.se


VILL DU PÅVERKA FRAMTIDEN? Tala med oss om klimatförbättrad betong! Hållbart byggande - med betong.

kynningsrudprefab.se

Upplev utvecklingen.

Liebherr-Sverige AB Fallskärmsvägen 5 721 31 Västerås

Tel: +46 21 80 62 40 info.lsv@liebherr.com

Annons Nya Projekt 3_halv sida_en bild.indd 1

www.facebook.com/liebherrsverige www.instagram.com/liebherrsverige www.liebherr.se 2020-06-05 08:48:30


Nya Projekt

September 2021

94


Nya Projekt

September 2021

95 Foto: ROCKWOOL/Robin Pagmar Mediaspjuth

ROCKWOOL OCH FRODE LAURSEN SAMARBETAR KRING PRESTIGEPROJEKT MED HÖGA MILJÖKRAV >>>


Nya Projekt

September 2021

ROCKWOOL OCH FRODE LAURSEN SAMARBETAR KRING PRESTIGEPROJEKT MED HÖGA MILJÖKRAV Ett toppmodernt logistiklager växer just nu fram i Eskilstuna. Lagret kommer drivas av 100% förnyelsebar energi och beställaren Frode Laursen har gjort flera medvetna val för att minska miljöbelastningen. - Vi har ett långt och gott samarbete med ROCKWOOL och bestämde oss tidigt för att använda deras stenullsprodukter för isoleringen i projektet, kommenterar Jakob Gundal Nikolajsen, Byggchef på Frode Laursen. När vi besöker Frode Laursens nya logistikanläggning är stommen rest och takläggningen i full gång. Pallar med ROCKWOOL stenull står utplacerade på det stora taket med milsvid utsikt över Eskilstuna med omnejd. Frode Laursens nya logistikanläggning installerar ROCKWOOL produkter för tak, fasad och väggar. Byggchefen Jakob Gundal Nikolajsen berättar varför de har valt att genomgående använda produkter från ROCKWOOL för isolering. - Vi har ett sedan länge ett nära samarbete med ROCKWOOL och tycker att stenullsprodukterna håller en stabil och mycket hög kvalitet. Vi ser även positivt på det gröna skiftet inom ROCKWOOL, som bland annat innefattar omställningen till fossilfria bränslen vid flera av de nordiska fabrikerna, säger Jakob. Det nya lagret kommer bli ett riktmärke för hållbar produktion och drift. Byggnationen utgår från ett starkt fokus på hållbara material och verksamheten kommer drivas med 100% förnyelsebar energi, smart energiövervakning och styrning, LED-belysning för låg energiåtgång, regnvatten- och värmeåtervinning. Anläggningen på 40 000 kvadratmeter innefattar lager- och logistikytor, en administrationsbyggnad och en tillhörande tvätthall där allt vatten som används ska ingå i ett kretslopp och återanvändas. - Vi har under hela projektet funderat på vilka konkreta lösningar vi kan ta fram för att spara på energi, vatten och övriga resurser. Det är en väldigt spännande utmaning, berättar Jakob Gundal Nikolajsen. Frode Laursen är ett nordiskt transport- och tjänsteföretag med fokus på Skandinavien. Nyligen utnämndes de till årets Transportföretag i Danmark för sin gröna omställning. Något som den nya anläggningen i Eskilstuna är ett exempel på. Flera av aktörerna i projektet vittnar om att de även inom sina egna verksamheter har skärpta hållbarhetskrav som ska efterföljas.

96

Niklas Jonsson, Platschef hos huvudentreprenören Logistic Contractor, menar att det gemensamma förhållningssättet bidrar till att det är lätt att mötas kring hållbarhetskraven. Logistic Contractor fattade till exempel tidigt beslut om att återvinna all stenull i projektet via återvinningsservicen Rockcycle®. - Att minska deponimängderna och bli mer resurseffektiva är viktiga interna krav även för oss. Därför uppskattade vi när ROCKWOOL presenterade möjligheten att återvinna allt spill från deras produkter i det här projektet och vi vet att både beställaren och takentreprenören Takbyrån ser positivt på sådana här initiativ, säger Niklas Jonsson. Återvinningen sker i samarbete med Stena Recycling, som säkerställer att materialet hanteras korrekt och sedan går vidare till återvinning i ROCKWOOL fabriker. Det råder bråda dagar på byggarbetsplatsen och tidsplanen är att den nya logistikanläggningen i Eskilstuna ska stå klar under Q1 2022. - Lageranläggningen i Eskilstuna är ett prestigeprojekt inom Frode Laursen och vi är glada över att helt konkret kunna visa hur vi jobbar med hållbarhet i alla led, avslutar Jakob Gundal Nikolajsen. FÖLJANDE ROCKWOOL PRODUKTER ANVÄNDS I FRODE LARSENS PROJEKT I ESKILSTUNA:

Tak: Taket läggs genomgående med stenull för att öka brandsäkerheten och ge en stabil konstruktion. Produkterna som används är 50 mm Underlag Energy, 130 mm Underlag. Energy, 20 mm Takboard, 0,2 mm PE-folie. Takisoleringen läggs av Takbyrån, som har varit verkställande i att allt spill från ROCKWOOL takisolering kan återvinnas. Fasad: För fasaden på administrationsbyggnaden används fasadplattor i stenull via Rockpanel, som är en del av ROCKWOOL Group. Väggar: Samtliga väggar i lagerhallen består av sandwichpaneler med en kärna av ROCKWOOL stenull. Administrationsbyggnad: Projektet använder RockZero för adminsitrationsbyggnaden. RockZero är ett högeffektivt byggsystem utvecklat av ROCKWOOL, med väggar av komprimerad stenullsisolering. Isoleringen är både bärande och isolerande. Den inbyggda lufttätheten, helt utan plastfolie, gör att konstruktionen är näst intill utan köldbryggor. U-värdet är 0,1. Beställare: Frode Laursen Takentreprenör: Takbyrån i Alingsås AB Huvudentreprenör: Logistic Contractor

Foto: ROCKWOOL/Robin Pagmar Mediaspjuth


Nya Projekt

September 2021

SÄLJSTART FÖR 36 BOSTÄDER I RIKSBYGGENS BRF ÅSTRÅKET I ESKILSTUNA Riksbyggen startar 2 september försäljningen i Brf Åstråket i Västra Munktellstaden, Eskilstuna. Brf Åstråket är Riksbyggens sista etapp i Västra Munktellstaden. Inflyttningen är planerad att kunna ske under hösten 2023. – Brf Åstråket får ett fantastiskt bra läge. De nya bostäderna kommer att ligga i ett eget kvarter precis intill Eskilstunaån, med endast ett promenadstråk mellan husen och vattnet, säger Catarina Tenor, sälj- och marknadsansvarig, Riksbyggen Bostad Bergslagen. – Det är väldigt roligt att vi nu kan starta försäljningen i Brf Åstråket som är Riksbyggens andra etapp i Västra Munktellstaden och uppföljare till det mycket uppskattade projektet Brf Lokomotivet. Brf Lokomotivet kom in på 10-i-topplistan bland Sveriges bästa bostadsprojekt, enligt NöjdkundIndex, NKI, berättar Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad Bergslagen. I närområdet finns alla möjligheter till ett rikt fritidsliv med

97

upplevelser av kultur och idrott utanför dörren och härifrån är det promenadavstånd till city, närhet till bra cykelvägar samt god busskommunikationer och inom några minutera promenad finns förskola, butiker, restauranger och mataffär. Lägenhetsstorlekarna är mellan 52 och 92 kvadratmeter alla lägenheterna är genomgående med dubbla balkonger eller balkong och uteplats. – Lägenheterna är moderna och välplanerade, här finns både den genomgående tvåan med öppen planlösning och våra fyra unika och fantastiska fyror med fönster mot Eskilstunaån. Däremellan finns också våra trivsamma treor, berättar Catarina Tenor. Hållbarhet kommer att vara en viktig del i både stort och smått genom hela projektet, till exempel kommer byggnaderna att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. – Brf Åstråket är också ett projekt som har granskats ur ett livscykelperspektiv med omtanke om människa och miljö. Arkitekturen är anpassad för att husen ska smälta in i den omkringliggande miljön som är Eskilstunas historiska industriarv och med Eskilstunaån på första parkett, säger Catarina Tenor.


Nya Projekt

September 2021

98

FÖRSTA SPADTAGET FÖR RIKSBYGGENS FJÄRDE RADHUSETAPP I GAMLA UPPSALA >>>


Nya Projekt

September 2021

99


Nya Projekt

September 2021

FÖRSTA SPADTAGET FÖR RIKSBYGGENS FJÄRDE RADHUSETAPP I GAMLA UPPSALA Den 14 september var det dags för det första spadtaget för Riksbyggens Radhusblicken 4. Det blir den fjärde etappen om 17 radhus i Fornby och ett nytt radhusområde tar nu form. Med och tar det första spadtaget är Ylva Stadell (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden, Uppsala kommun, Johanna Frelin, vd Riksbyggen och Anna-Karin Zarins, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad. Spadtaget kommer även att streamas live på Riksbyggens Facebook-sida. – Det är jätteroligt att vi nu kan fortsätta byggandet av det som blir ett helt nytt radhusområde och där det även kommer att byggas en förskola. Intresset för Radhusblicken 4 har varit jättestort, alla radhus i etappen utom ett fåtal är redan sålda, säger Karin Dimander Lannergård, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad i Uppsala. Husen finns i två storlekar, 119 eller 135 kvadratmeter. Planlösningarna är flexibla för att passa många olika familjers behov och ska enkelt kunna ändras om familjesammansättningen över tid förändras. – I Radhusblicken i Uppsala har Riksbyggen byggt in en rad barnvänliga lösningar som till exempel att ge hallen lite extra plats för en vagn. Både på entréplan och på övervåningen finns möjlighet att göra ett extra sovrum, om familjen växer går det bra att bo kvar, berättar Karin Dimander Lannergård.

100


Nya Projekt

September 2021

101


Vi hjälper er att spara energi! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

IVT Geo - bergvärmepump • Anpassad för all typer av fastigheter. • Möjlighet att kombineras med fjärrvärme. • Trygghet med installation och serviceavtal av IVT-Partners.

IVT Vent 402 - frånluftsvärmepump • Enkel styrning och snygg installation. • Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke.

Varför väljer allt fler fastighetsägare värmepump?

• Hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

En förklaring är priset. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem. Vill du se hur andra gjort? Vi har flera referensprojekt att läsa om - från mindre hyresfastigheter till Sveriges största geoenergiprojekt. Besök: www.ivt.se/storre-fastigheter/projekt och inspireras.

Du hittar din IVT-återförsäljare på www.ivt.se


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i°Êän‡Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ>Ý\Êän‡Ç££ÊxÎÊÇÎ


Betong för ett innovativt samhällsbyggande Betongindustri levererar högkvalitativ betong till det hållbara och innovativa samhällsbyggandet.


Kabelskyddsrör

BLÅSFIBER

FÖRKONTAKTERAD FIBER


BRION SOLENERGI AB FOKUS • KOMPETENS • ÄRLIGHET • TRYGGHET • Montage och installation av solcellsanläggningar • Konsultuppdrag inom förnybar energi • Extern projektledning • Service av solcellsanläggningar

WWW.BRIXLY.SE BRIXLY@BRIXLY.SE 031-389 00 00


Spets & styrka. STRUCTOR JOBBAR FÖR DIG Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten.

Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner. Vår organisation erbjuder det lilla bolagets driv i kombination med det stora företagets styrka. Structor består av fristående specialistbolag i samverkan.

Spets & styrka. Vi utvecklas av egen kraft och växer organiskt. Det ger en stark sammansvetsad organisation med god lönsamhet och hög kunskap.

Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten. Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner.

DU JOBBAR FÖR STRUCTOR

Hos oss är alla konsulter. Alla företräder Structor och deltar i kunddialogen. Vårt mål är att uppfattas som ledande aktör på de marknader och segment vi arbetar. Grunden för vår framgång är kreativa och kunniga medarbetare och en kontinuerlig satsning på kompetensutveckling. Vår verksamhet bygger på entreprenörsanda och tro på medarbetarna. Alla har lika värde, möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Vi värnar om balans i livet och har bra trygghetsvillkor.

www.structor.se

Gojitech erbjuder effektiva installations lösningar med kunden i fokus. Verksamheten består i huvudsak av att utföra projektering, ventilations entreprenader och service på fastighetstekniska installationer. Vi arbetar över hela Skåne och med kontor i Malmö. info@gojitech.se • www.gojitech.se


Nya Projekt

September 2021

110

ILLUSTRATION: LINK Arkitektur / 3d estate


Nya Projekt

September 2021

111

LINK ARKITEKTUR VINNER AVTAL MED CONSTRUCTION CITY >>>

ILLUSTRATION: LINK Arkitektur / 3d estate


Nya Projekt

ILLUSTRATION: LINK Arkitektur / 3d estate

September 2021

112


Nya Projekt

September 2021

LINK ARKITEKTUR VINNER AVTAL MED CONSTRUCTION CITY LINK Arkitektur har anlitats för att färdigställa Construction City, ett 100 000 kvadratmeter stort företagskluster i Oslo. Det totala kontraktsvärdet för LINK Arkitektur är 63 miljoner norska kronor. 2017 vann LINK Arkitektur en designtävling och har nu signerat ett kontrakt med Construction City Bygg AS för genomförandefasen av Construction City. Uppdraget påbörjas omgående och förväntas färdigställas 2025. LINK Arkitektur är väl rustade att leda sömlösa processer, från tidig fas till färdigt projekt, med ambition om att leverera hållbara och värdeskapande projekt. Construction City ska bli Norges största företagskluster och ett av de främsta kompetenscentren inom bygg-, anläggningsoch fastighetsbranschen. Processen hittills har präglats av nära samarbete och hög tillit mellan alla involverade parter, någonting som är centralt för att nå den innovationshöjd som önskas. ÖKAD SAMVERKAN INOM BRANSCHEN

Projektets stora volym kommer att definiera stadsbilden i Oslo. Därför har ett särskilt fokus givits åt relationen mellan byggnad och stad i den större kontexten, samt förhållandet mellan byggnadens funktioner och stadsgolvet i den mänskliga skalan. Konceptet bygger på flexibilitet, med gemensamma utrymmen som kan nyttjas både internt och delas av olika hyresgäster. Syftet är att effektivisera konstruktions- och byggprocesser samt höja kompetensen i branschen genom ökad samverkan. – När kontorsarbete blir alltmer flexibelt, kvarstår ändå behoven av fysiska mötesrum. Vi behöver närhet inom och mellan verksamheter, där synergier kan uppstå, och glädjen i mänskliga kontakter på faktiska platser. Vi ser det som en positiv rörelse, som sker parallellt med den digitala utvecklingen. Vi är stolta att vara delaktiga i att utforma denna nya miljö, från torg till arbetsrum, säger Karin Hammarskiöld, gruppchef för urbanism och samhällsfastigheter på LINK Arkitektur.

113


Nya Projekt

September 2021

INFLYTTNINGEN STARTAD I HAGA NORRA – FÖLJ MED IN I STADSDELENS FÖRSTA HUS >>>

114


Nya Projekt

September 2021

115


Nya Projekt

September 2021

INFLYTTNINGEN STARTAD I HAGA NORRA – FÖLJ MED IN I STADSDELENS FÖRSTA HUS Förra veckan fick BRABOs första kunder i Haga Norra tillträda sina nya bostäder. Etapp 1 består av 153 bostadsrätter och tillhör det första huset i den nya stadsdelen Haga Norra i Solna. Tillsammans med Fabege utvecklar BRABO 418 st bostadsrätter i den nya stadsdelen Haga Norra som på några års sikt beräknas rymma 2 000 boende och 5 000 arbetande. Tillträdet av de första bostäderna i området är en viktig milstolpe i utvecklingen av Haga Norra. - Det känns fantastiskt roligt att få välkomna våra kunder till sina nya fina bostäder i Haga Norra. Det är ett otroligt fint projekt med fina materialval i lägenheterna och gemensamma utrymmen i form av co-working space, gym, relaxavdelning, hobbyrum och takterrass, säger Patrik Ericson, Affärsutvecklingschef på BRABO. En stadsdel med fokus på livet mellan husen Inflyttningen i etapp 1 fortsätter i höst och under våren 2022

116

påbörjas inflyttningen i etapp 2. När stadsdelen Haga Norra står färdig rymmer den 2 000 boende och 5 000 arbetande. Arkitektkontoret Gehl i Köpenhamn har format de urbana rummen i Haga Norra med fokus på aktivt stadsliv med en ny typ av kommersiellt liv där du som fotgängare och cyklist får företräde framför allt. Gehl är världsledande inom hållbara och trivsamma städer och har bland annat lagt handen vid Times Square i New York och det välrenommerade Carlsberg-området i Köpenhamn. Visionen är att den nya omsorgsfullt utformade huvudgatan i Haga Norra kommer att ge plats åt en matgränd, aktivitetsytor för boule och uteserveringar med dynamik och värme året om. SÄLJSTART FÖR ETAPP 3 SKER UNDER HÖSTEN

Under hösten 2021 påbörjar BRABO försäljningen av Haga Norra etapp 3 med 150 bostadsrätter. Även denna etapp erbjuder samma genomtänkta materialval i lägenheterna och gemensamma utrymmen likt tidigare etapper.


Nya Projekt

September 2021

117


RSSE

RSSE RSSE RSSE

RSSE Roadside Safety Engineering AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning

RSSERoadside Roadside Safety Engineering AB RSSE Safety Engineering AB 08-753 46 01 Engineering www.rsse.se info@rsse.se RSSE Roadside Safety AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning 08-753 46 01 www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Din partner för säkrare väg

www.rsse.se info@rsse.se www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Några av åra leverantörer Dinpartner partner för säkrareväg väg Din för säkrare Din partner för säkrare väg Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer

Några av våra leverantörer:

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Flyttbart barriärsystem Road Permanenta Krockdämpare typ TAUZipper™ och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Permanenta Krockdämpare typkrockdämpare TAU och TAUtyp Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Barriäröppningar Tillfälliga Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Barriäröppningar

Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut

Väg- och broräcken

Väg- ochHögkapacitetsräcken broräcken Väg- och broräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm Högkapacitetsräcken Väg- och broräcken Högkapacitetsräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm HögkapacitetsräckenVägräcken med integrerad bullerskärm Vägräcken med integrerad bullerskärm

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

VAR HAMNAR ERA KOSTNADER FÖR TRAFIKSKADOR? Enligt trafikskadelagen skall alla skador som orsakas av trafikförsäkringspliktiga fordon ersättas, även om fordonet är okänt. Trafikskadetjänst erbjuder den kompetens som fordras för att ni skall få ersättning för skador som orsakats både vid smitningsolyckor och då det skadevållande fordonet är känt. KONTAKTA OSS 08-646 70 40 www.trafikskadetjanst.se


Vi är stolta att få leverera taket till Kärnsjukhuset i Skövde Tak & Plåt i Skövde

Materialet är levererat av våra noga utvalda leverantörer – we saveleverantörer: your money and time Materialet är levererat avB-MAN våra noga utvalda


Fossilfri produktion av ballast! Leverantören för den miljömedvetna kunden i sydöstra Sverige.

0480-388 80 I info@nybrogrus.se I www.nybrogrus.se Vid Vid kökpöp mm äräkro krodrede r r fjäfjä rrävrämrm rrv e!e!

Vilevererar levererarett ettbrett brettsortiment sortiment Vi avmaskiner maskinerför försvetsning svetsningav avplast. plast. av Våra lösningar stabila och effektiva och används i många tillämpningar exempel Våra lösningar ärär stabila och effektiva och används i många tillämpningar tilltill exempel värme, smältning, aktivering, krympning, sterilisering, torkning och pellets. värme, smältning, aktivering, krympning, sterilisering, torkning och pellets. Leister levererar även anpassad utrustning svetsning med laser. Leister levererar även anpassad utrustning förför svetsning med laser. Denna utrustning speciellt konstruerad industriell produktion med precisionssvetsning. Denna utrustning ärär speciellt konstruerad förför industriell produktion med precisionssvetsning.

PILTORPSVARMLUFT VARMLUFTAB AB PILTORPS Plastsvets-och ochvarmluftsapparater varmluftsapparater Plastsvets-

031-58 info@piltorps.se www.piltorps.se www.piltorps.se 031-58 3030 6565 info@piltorps.se


Annonsen finns längst ner Annonsen finns längst ner Annonsen finns längst ner

Med en Digital Låssmed® får du kontroll, enkelhet och trygghet – med lösningar som ständigt bryter ny mark.

08-120 46 110 | info@samuelssonpartner.se | samuelssonpartner.se

Tubvärmeväxlare för processindustrin Tubvärmeväxlare för processindustrin Tubvärmeväxlare för processindustrin Tubvärmeväxlare för processindustrin Vi dimensionerar och tillverkar termiskt högpresterande och mekaniskt

Vi dimensionerar och tillverkar termiskt och mekaniskt robusta tubvärmeväxlare förhögpresterande den svenskahögpresterande processindustrin Vidimensionerar dimensionerar och tillverkar termiskt och mekaniskt Vi och tillverkar termiskt högpresterande och mekaniskt robusta tubvärmeväxlare för den svenska processindustrin robusta tubvärmeväxlare tubvärmeväxlare för robusta förden densvenska svenskaprocessindustrin processindustrin.

Siljan Allards AB Siljan Allards ABAllards Siljan AB Tel: 0248-12535; Fax: 0248-13785

Siljan AB Brändavägen, 795 32 Rättvik Tel:Allards 0248-12535; Fax: 0248-13785 Tel: 0248-12535; Fax: 0248-13785 E-post: info@siljanallards.com

Besök vår hemsida: Besök vår hemsida: Besök vår hemsida:

www.siljanallards.com www.siljanallards.com www.siljanallards.com

Tel: 0248-125 35, Fax:E-post: 0248-137 85, E-post: info@siljanallards.com E-post: info@siljanallards.com info@siljanallards.com

Adress: Brändavägen, 79532 Rättvik Adress: Brändavägen, Rättvik 79532 Rättvik Adress:79532 Brändavägen,


vi hjälper dig att bli förnybar På Skellefteå Kraft har vi arbetat med förnybar energi i över 100 år. Med vind- och vattenkraft i kallt klimat till offgridhus, solcellslösningar och utbyggnad av laddinfrastruktur driver vi på omställningen till ett samhälle som drivs av 100 % förnybar energi. Vill du bli förnybar? Vi hjälper dig. skekraft.se/intresserad


BRANDSÄKER KUNSKAP FÖR BRANDSÄKER KUNSKAP FÖR BRANDSÄKER KUNSKAP FÖR BRANDSÄKRA BYGGNADER BRANDSÄKRA BYGGNADER BRANDSÄKRA BYGGNADER Våra utbildningar ger digdigrätt kunskap. Våra utbildningar ger digrätt rätt kunskap. Våra utbildningar ger kunskap. Oavsett vilken roll du har inom byggsektorn Oavsettvilken vilkenroll rollduduhar harinom inombyggsektorn byggsektorn Oavsett kommer duduatt i kontakt med frågor kommer duattkomma attkomma komma i kontakt med frågor kommer i kontakt med frågor om brandsäkerhet. om brandsäkerhet. om brandsäkerhet. • •Brandskydd i Boverkets byggregler •Brandskydd Brandskydd i Boverkets byggregler i Boverkets byggregler • •Brandskyddsprojektering •Brandskyddsprojektering Brandskyddsprojektering – –brandskyddsdokumentaion enligt BBR –brandskyddsdokumentaion brandskyddsdokumentaion enligt BBR enligt BBR • •Lås och utrymningsvägar •Lås Lås och utrymningsvägar och utrymningsvägar Anmäl dig på: Anmäl dig på: Anmäl dig på: brandskyddsforeningen.se/byggnadstekniskt-brandskydd brandskyddsforeningen.se/byggnadstekniskt-brandskydd brandskyddsforeningen.se/byggnadstekniskt-brandskydd

Din entreprenör i Mellanbygden

Vi utför din stomme i betong, stål eller limträ. • Markanläggning • Transporter • Kranbilar

Medlem i MTAB Torbjörn 070-686 18 14 • Göran 070-686 16 42 gtlakeriab@gmail.com

www.prefabbyggarna.se


Alimak 92x255mm_Alimak_Hek_86x254mm.qxd 2020-05-26 14:30 Page 1

CornerEye®

UNIK ÖVERSIKT MED 270° KAMERA Klass V

CornerEye®

Klass VI

Med CornerEye® får du en överblick över dödavinkeln både framför och på sidan av lastbilen. · 270° synvinkel · Aerodynamisk design

· Plug & Play · 12-24 V

VSA-kabel ADAPTERKABEL FÖR VOLVO VSA - Volvo System Adaptercable för bilduppkoppling på befintlig installerad display. Passar ihop med Orlacos Famos-kameror och 4-poliga kablage. Kontakta mig för mer information!

Andreas Friberg andreas.friberg@oemautomatic.se +46 75 242 41 86

Vill du sänka kostnaden för din anläggning? När du har till uppgift att kontrollera viktiga processer och funktioner, underhålla, reparera och förhindra kostsamma driftsstopp, eller transportera material som snabbt och säkert måste komma på plats, har Alimak en viktig roll. Med stor effektivitet, hög kapacitet och en flexibel konstruktion som klarar även extrema miljöer löser våra hissar vertikala transportproblem över hela världen. Det har de gjort i mer än 65 år. Några färska exempel på hissinstallationer: Hissar till Helsingborgs nya vattentorn, LKABs malmlada i Svappavaara, kokaren på Östrands pappersbruk, Söderenergi samt fyra hissar till Hisingsbron och tre hissar till nya pappersbruket Bracell Star, Brasilien. +46

Kontakta oss på info@alimak.com för mer information

www.alimak.se


Nya Projekt

Foto: Rikshem / Fredrik Larsson Photography

September 2021

126


Nya Projekt

September 2021

127

BYGGSTART FÖR 103 BOSTÄDER I UMEÅ Den 1:a september sattes spaden i marken för Kvarteret Orrspelet 1 & 2 i Umeå. Byggnationen innefattar två byggnader med totalt 103 hyresrätter. Beställare är Rikshem och JSB Construction AB står som totalentreprenör. Projektet är det första inom det tioåriga ramavtal, för byggnation av standardiserade bostäder, som tecknades mellan JSB och Rikshem i slutet av 2019 Byggnationen Orrspelet 1 & 2 är en förtätning av en befintlig fastighet belägen i den populära stadsdelen Mariehem i Umeå. Projektet innefattar två nya punkthus på sju respektive åtta våningsplan och rymmer totalt 103 hyresrätter om 1-3 rum och kök, mellan 31 - 65 kvm. Projektet beräknas stå klart i sin helhet i november 2022. - Det känns bra att kunna utveckla ett av våra populära områden i Umeå med nya lägenheter och samtidigt skapa nya funktioner som kommer befintliga hyresgäster till del. De nya bostäderna har låg energiförbrukning och byggs med investeringsstöd vilket gör att de kan efterfrågas av många då hyrorna blir lägre, säger Elin Sjöstrand, chef för projektavdelningen på Rikshem I samband med byggnationen görs också fastighetens exteriöra samvaroytor om, ett nytt cykelhus med plats för 200 cyklar, nya garage, carports och en verkstad ska byggas till. - Detta första spadtag markerar också produktionsstarten på ett unikt samarbete mellan entreprenör och fastighetsägare. Rikshem och JSB tecknade för drygt ett år sedan ett 10 årigt ramavtal, vilket verkar för ett långsiktigt byggindustriellt samarbete som skall ge förutsättningar för bra och efterfrågade hyresbostäder i Sverige till rimliga hyror med långsiktigt och god förvaltning, säger Pether Fredholm, vd JSB Construction AB. Byggnationen av Orrspelet är det första projektet inom det tioåriga ramavtal som JSB och Rikshem tecknade i slutet av 2019. Avtalet gäller byggnation av standardiserade flerfamiljshus och i avtalet ingår också ett gemensamt utvecklingsarbete i syfte att hitta effektiviseringar och synergier i byggprocessen. Avtalet avser att utveckla bra bostäder för fler, sätta standarder och tillföra prisvärda och hållbara bostäder på den svenska bostadsmarknaden.


Nya Projekt

September 2021

FÖRSTA SPADTAG FÖR 80 HYRESLÄGENHETER I CENTRALA VÄXJÖ På måndagen tog kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje tillsammans med representanter från Lansa och Serneke ett första spadtag för 80 hyreslägenheter på Söder i centrala Växjö. I hörnet Wennerbergsgatan och Södra Järnvägsgatan hölls i måndags ett officiellt spadtag för kvarteret Mjölner. - Växjö har stått i startgroparna ganska länge från att vara den stora småstaden till att bli den lilla storstaden, och det märker man inte minst nu när man ser vad som händer i området här på Söder, sa Anna Tenje i sitt tal under spadtaget. -Växjö växer och vi behöver fler bostäder. Detta kommer bli Söders framsida och det här huset blir en port in till området, fortsatte Anna innan spadarna sattes i jorden. Kvarteret Mjölner består av en enda sammanhållen huskropp med olika höjdnivåer för att bättre passa in i den omgivande bebyggelsen. Totalt kommer fastigheten rymma 80 hyresrätter i skiftande storlek, allt från ett rum och kök till fyra rum och kök. Det kommer finnas två gemensamma takterrasser mot innergården och ett underliggande garage. - Det känns spännande att fortsätta expandera i Växjö och kunna erbjuda fler moderna och bekväma hyreslägenheter. Projektet stämmer väl överens med vår vision att bygga fastigheter med stort miljöfokus i regioner med stark tillväxt, sa Claes Malmkvist, vd på Lansa Fastigheter. Projektet håller hög hållbarhetsprofil och kommer där det är tekniskt möjligt att byggas med koldioxidreducerad betong. Solceller med batterilagring och bergvärme kommer att installeras och fastigheten kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Den gula villan, som stod på tomten tidigare, revs innan sommaren och byggnationen på plats har påbörjats. Projektet beräknas vara färdigställt våren 2023.

128


Nya Projekt

September 2021

129


Nya Projekt

September 2021

130


Nya Projekt

September 2021

131

BYGGSTART FÖR RIKSBYGGENS STORSATSNING PÅ BOSTÄDER FÖR UNGA I LINDHOLMSHAMNEN I GÖTEBORG Riksbyggen har tagit det första spadtaget för kvarteret Futura i Lindholmshamnen, Göteborg, med totalt 197 bostäder. För första gången uppförs en kooperativ hyresrättsförening för unga vuxna och det blir även bl a lägenheter med Hyrköp och särskilda Ungdomsettor. Spadtaget togs av Hampus Magnusson, (M) kommunalråd, Ulrika Nyström, regionchef Riksbyggen, Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Markus Brink, vd Brixly. –Det behöver byggas mycket fler bostäder för unga vuxna och det är därför väldigt roligt att byggandet av Riksbyggens kvarter Futura nu är igång. Kvarteret är ett bra exempel på hur man kan underlätta för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden och få ett tryggt boende med innovativa och nya lösningar. Fler bostäder för unga vuxna är också väldigt viktigt för Göteborgs tillväxt, säger Hampus Magnusson, kommunalråd i Göteborg. – Det är jättekul att vi efter år av planering nu kan sätta spaden i marken för ett kvarter med särskilt fokus på boende för unga vuxna. Unga vuxna är en av de grupper som har det tuffast på bostadsmarknaden och Riksbyggen vill med satsningen i Lindholmshamnen vara med att bidra till att fler unga kan få ett bra boende i Göteborg, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.


Specialister på processutrustning i titan och rostfritt stål www.viflow.se


Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning

VÄNDBAR

Venti

Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se


Swedish Electrical and PowerControl AB

MAGNETISERING RELÄSKYDD PROV OCH IDRIFTTAGNING

070 424 40 33 www.sveapower.se

Prefabricerade byggelement. Kostnadseffektivt och klimatförbättrat.

www.byggelement.se

SpecialiSter på tubvärmeväxlare, tryckkärl, tankar & ciSterner

SBS GS 3-150 Max på bild SBS SBSGS GS4-150 3-150MAX. Max på bild

SBS följer SBSinte följer inte ... SBS GS 6-150 HDX. utvecklingen utvecklingen SBS leder...

Siktskopor optimerade för

SBS leder den! den!

skyddsfyllnad och återställning Maximera din vinst i tid, CO2, pengar!

”Specialist ”Specialistpå påsiktskopor” siktskopor”

www.mttsweden.com • • 0142-800 0142-800 06 www.mttsweden.com

Bonäsvägen 32 • 891 78 Bonässund • Box 416, 891 28 Örnsköldsvik Telefon: 0660-26 56 00 • info@omv.se • www.omv.se


Med lång erfarenhet inom sim- och badanläggningar är vi Er självklara samarbetspartner i nästa projekt! I Oceana ansvarar vi för projekteringen av rör- och luftbehandlingssystemen.

www.aohab.se • 031-704 25 00 • Vi finns på LinkedIn

Furnes Jernstöperi AS är en av Nordens största producenter utav gatugjutgods. Furnes specialitet är gatugjutgods tillverkat i segjärn. Fabriken ligger utanför Hamar i Norge. När våra kunder köper produkter producerade i Norden minskar CO2utsläppen genom korta transporter. Andra miljöval Furnes står för: Använder huvudsakligen järnskrot och återvunnet material i produktionen, och miljövänlig energi i form av Norsk vattenkraft.

www.furnes.se

Integrerad Ventilbetäckning, RSK nr: 7034575 PREMIUM Brandpost, RSK nr: 7025741 REGULAR Kupolsil, RSK nr: 7025786 DOUBLE, RSK nr: 7034635


STÅLBYGGARE SEDAN 1949 Vi utför alla typer av stålkonstruktioner, montagearbeten och maskinbearbetning. Vänd er med förtroende till ett certifierat företag. Vi kan vara din totalentreprenör, underleverantör eller idépartner. Sellihca

Qualified

ISO 3834-2

smide@attacus.se 063-19 91 40 www.attacus.se

Vi utför alla typer av plåt och isoleringsarbeten, även byggnadsplåt Vår specialitet är platsskummad isolering och plåtbeklädnad Tel: 08-760 32 70 info@belisol.se

www.belisol.se

Vi utför styrinstallationen till projektet C4 Shopping i Kristianstad.

Teknologi för byggnadsautomation +49 30 60095-0 info@kieback-peter.de www.kieback-peter.de

www.kjellnersror.se


När ni behöver hjälp med städning, fönsterputs, golvvård mm. Kontakta oss på uppsala@mellstad.se eller 018-71 13 40

PROJECT & SITE MANAGEMENT AB Östra Torggatan 11 652 25 Karlstad

PROJEKT ─ KONTAKT Per-Ove Eriksson 070-354 02 55 per-ove.eriksson@psmab.com

www.psmab.com


ALUMINIUM – DET MILJÖSMARTA VALET FRAMTIDENS MATERIAL

TEKNISKA DATA FÖR PREFA FASADPANEL SIDING ytbelagt aluminium, coil coating-beläggning slät, stucco eller linjerad yta med eller utan skuggfog

*Färggarantin omfattar sprickor och blåsbildning på den lackerade ytan, enligt de villkor som anges i garanticertifikatet. Mer information hittar du under Material- och färggaranti på www.prefa.com/Garanti

Produkten bedömd i SundaHus

MÅTT:

138 x 0,7 mm 200 x 1,0 mm 300 x 1,2 mm 400 x 1,2 mm

VIKT:

cirka 3,30-4,30 kg/m2

LÄNGD:

500 - 2 500 mm

MONTAGE:

fastskruvad i underkonstruktion av aluminium eller trä fästmaterial: 6-9 st./m2

WWW.PREFA.COM


Hög leveranssäkerhet | Tidsbesparande | Kostnadseffektivt | Hög och jämn kvalitet | Hög komfort | Projektanpassad inredning

Prefabricerade badrum

Kompletta badrum direkt från fabrik.

Typgodkännande nr. SC0054-13

Vi erbjuder marknaden kvalitetsbadrum, tillverkade under kontrollerade former i industriell miljö. Lyft dem på plats in i byggnaden, anslut el, vatten och avlopp i schakt. Det är allt som behövs – klart att använda! Badrum från Part minskar byggtiden och ökar kvaliteten samt värdet på er byggnad. Vi har mer än 25 års erfarenhet och har levererat tiotusentals prefabricerade och objektanpassade våtrum under årens lopp. Tillverkade i Kalix, Norrbotten, levererade till byggplatser runt om i Skandinavien och övriga Europa.

Part Construction AB Industrigatan 17, SE-952 31 Kalix, Sverige Tel +46 (0)923 795 80 | Sales +46 (0)70 381 97 10 www.partab.nu | info@partab.nu


Nya Projekt

September 2021

140


Nya Projekt

September 2021

UNIKA FASADER GÖR DET LÄTT ATT HITTA RÄTT VID POSTNORDS NYA TERMINAL >>>

141


Nya Projekt

September 2021

142


Nya Projekt

September 2021

UNIKA FASADER GÖR DET LÄTT ATT HITTA RÄTT VID POSTNORDS NYA TERMINAL I Helsingborg ligger Postnords nyaste terminal. Terminalen på drygt 18 000 kvadratmeter har byggts för att möta den växande e-handeln och ska samla paket- och brevhantering under samma tak. För att spegla Postnords skandinaviska företagskultur och förbättra både orienterbarheten och det visuella intrycket, valde arkitektbyrån JKAB Arkitekter att pryda entrén med slitstarka fasadskivor i träimitation från Rockpanel. Svenska folket handlar mer och mer saker på nätet – det är ingen nyhet. För att hantera den växande e-handeln behövde Postnord en ny terminal som kompletterade företagets andra lokaler. Resultatet blev en nybyggnation i Helsingborg, där man nu har samlat både brev- och pakethanteringen under samma tak. För att hylla Postnords skandinaviska kultur, göra byggnaden inbjudande för såväl besökare som personal, samt för att göra det enklare att hitta entrén på den drygt 18 000 kvadratmeter stora byggnaden, bestämde sig JKAB Arkitekter för att pryda entréns fasader med tre färger av träliknande fasadskivor från Rockpanels produktserie Rockpanel Woods. ORIENTERBARHET MED SKANDINAVISK TOUCH

Anläggningen uppfördes av Catena, med Tecta Bygg & Projektledning som ansvarig för stomkomplettering och fasadbeklädning och JKAB som ansvariga för gestaltning och materialval. Tillsammans med Catena och Postnord kunde JKAB komma fram till en bra lösning till hur terminalen skulle se ut, och hitta ett sätt att göra entrén både visuellt inbjudande och enkel att hitta. Oscar Selemba, ansvarig arkitekt på JKAB, berättar: - Vi tänkte först på vad Postnord står för, vad definierar dem? Då kom vi fram till att vi ville hylla det skandinaviska, vilket var

143

en stor anledning till att vi valde träimiterade fasadskivor för att utmärka entrén och förbättra orienterbarheten. När det sedan kom till valet av färger så tog vi faktiskt ut kulörerna och satte upp dem mot solen för att se hur de lekte med ljuset och vilka som passade ihop. Vi utgick från den naturträfärgade som vi fastnade för direkt, men sen jämförde vi med alla andra och gick igenom dem en efter en. Och resultatet blev verkligen super, vi är jättenöjda. Han kompletteras av Henrik Gullberg, platschef på Tecta Bygg & Projektledning, vilka var ansvariga för bland annat montering av fasadbeklädnaden: - Indelningen av fasaden i olika färger och former var vår största utmaning, då det inte direkt fanns några raka fält att förhålla sig till. Men det fungerade hur bra som helst och fasadskivorna är väldigt effektfulla, till skillnad från vanliga vita. Fasaden blir mer levande och tillsammans med arkitektens konstnärliga talanger så blev resultatet mycket snyggt. MILJÖCERTIFIERAD ANLÄGGNING MED SMARTA MATERIALVAL

Den nya terminalen har miljöcertifierats enligt Miljöbyggnad 3.0 silver, vilket innebär att det under processen fanns ett krav på energieffektiva byggmaterial och en minskad klimatpåverkan. Därför föll valet på Rockpanel Woods, då man på så sätt kunde kombinera träets naturliga värme med stenens hållbara fördelar. Matias Testart, Business Manager Sverige på Rockpanel, avslutar: - Rockpanel Woods tillverkas av pressad naturlig basalt men är lättbearbetad som trä. Skivorna är slitstarka, robusta och lika brandsäkra som sten, och de är både hållbara och enkla att underhålla. Det är egentligen det bästa av två världar: det ser ut som trä, men ruttnar eller brinner inte. Och precis som man kan se på Postnords terminal så kan man med hjälp av olika färger skapa en levande fasad som gör upplevelsen lite roligare, samtidigt som man vet att det kommer att hålla länge.


Nya Projekt

September 2021

144


Nya Projekt

September 2021

FINNVEDSBOSTÄDER PÅBÖRJAR BYGGNATION AV KVARTERET VILLAN I RYDAHOLM >>>

145


Nya Projekt

September 2021

146


Nya Projekt

September 2021

FINNVEDSBOSTÄDER PÅBÖRJAR BYGGNATION AV KVARTERET VILLAN I RYDAHOLM Finnvedsbostäders styrelse har tagit beslut om att påbörja byggnationen av kvarteret Villan som kommer bli 8 lägenheter på Järnvägsgatan i Rydaholm. Tilldelningen för totalentreprenaden går till Stensnäs Bygg AB som skriver kontrakt med Finnvedsbostäder när upphandlingen vunnit laga kraft. Huset som byggs på bästa läge i Rydaholm blir en stadsvilla i tre våningar med lägenheter i varierande storlekar. Utgångspunkten har varit att huset ska harmoniera med övriga hus längs gatan. Det blir ett gediget hus i fasadtegel och mörkgrått, bandtäckt plåttak. Stor omsorg har gjorts med planteringar och grönområde runtomkring. Samtliga lägenheter kommer att ha insynsskyddade uteplatser eller balkonger som är placerade på baksidan av huset. Det blir en plats för ett mindre torg i korsningen framför huset som blir en naturlig mötesplats. Tillgängligheten och standarden i lägenheterna är hög.  Här kommer finnas hiss och alla lägenheter är utrustade med diskmaskin, mikrovågsugn, tvättmaskin och torktumlare. Det blir ljusa, välplanerade lägenheter med fina materialval. - Byggnationen påbörjas under hösten och beräknas vara inflyttningsklart i början av 2023, berättar Finnvedsbostäders fastighetsutvecklingschef Per-Magnus Rylander. För detta projekt kommer vi också att ansöka om investeringsbidrag från Länsstyrelsen, avslutar Per-Magnus Rylander. Illustration: Accent Arkitekter

147


   

2004–2018 2004 - 2014

I SVERIGE

ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER • Polyurea beläggningar & tätskikt i p-garage / utomhusbassänger / invallningar ca 8 000 m2 / tätskikt på brobanor / tak • Polyurea skumisolering på tak / vindar / bjälklag / i väggar • Kolfiberförstärkningar på broar / p-garage / pelare / bjälklag / fastigheter / dörröppningar ca 35 000 m • Betongrenoveringar av p-garage / balkonger / loftgångar / vattentorn / smide rostfritt / vattenverk / fasader ca 50 000 m2 • Auktoriserad i rostskyddsmålning av kraftverk / dammluckor / vattenvägar / sugrör m.m. sedan 1998 ca 45 000 m2 • Epoxi- & polyuretaninjekteringar / limning av sprickor fundament m.m. / undergjutningar samt tätning vattenläckage • Golvbeläggningar & efterlysande utrymningslinjer i p-garage / industrifastigheter m.m. • Bygg- & industriservice med ramavtal av ovan tjänster / Stockbolms Exergi sedan 2011 / Billerud Korsnäs / Söderenergi m.fl.

www.ysab.se 24 ÅR 1994 – 2018

www.ysab.se • ysab@telia.com


circuscom.se

Hållbart byggande med industrialiserade lösningar för renovering, förtätning och nybyggnation. Med Skanska som partner får du ta del av ett heltäckande program med smarta, hållbara och kostnadseffektiva industrialiserade bostadslösningar. Vi har utvecklat Miljonhemmet – ett unikt arbetssätt och Sveriges största kunskapsbank med renoveringsåtgärder för bostäder. Vi har tagit fram ModernaHus – Svanenmärkta flerfamiljshus med kort byggtid, låg totalkostnad och förutsägbarhet vid byggnationen.

www.skanska.se/miljonhemmet

Och tillsammans med Ikea har vi skapat BoKlok – ett yteffektivt, funktionellt och trivsamt boende. Alla tre koncepten bjuder på stora valmöjligheter i standardiserade lösningar. Vill du veta mer om hur ett samarbete kan se ut och vilka effekter industrialisering ger? Hör då gärna av dig till Susanne Sjöblom på 010-448 72 96.

www.skanska.se/modernahus

Smart, hållbart, kostnadseffektivt!

www.boklok.com/sverige

www.skanska.se


Gasell

KLOTET BEHÖVER MER FJÄRRVÄRME

MÖT FRAMTIDEN MED OSS! Med innovation och tekniskt kunnande jobbar KE THERM med lösningar för fjärrvärme och fjärrkyla. Vi satsar hårt på offensiv expansion av verksamheten för att fortsatt ligga i framkant. Behovet av hållbara energilösningar har aldrig varit större!

Värm upp din pool med fjärrvärme.

Smart app-styrning av fjärrvärmeanläggningen.

Självlärande elektronisk styrning av varmvatten.

Högst komfort med trådHelisolerad central. lös rumsgivarstyrning. Marknadens snyggaste?

WWW.KETHERM.SE


Nya Projekt

September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS


Ett komplett måleriföretag i Skellefteå Nymålat är ett måleriföretag som erbjuder ett komplett tjänstutbud inom byggnadsmåleri in- och utvändigt. Vi finns på Industrivägen 30, Skellefteå. Har lång erfarenhet och bred kompetens med måleritjänster som ligger i tiden, samt med de gamla traditionella måleritjänsterna. Ett personligt kvalitetsansvar från första till sista penseltaget, små som stora arbeten. Vi är medlem i Målaremästarna!

Industrivägen Företaget som håller 30 färgen Öppet: Måndag-fredag 07.00–16.00. Tel 0910-77 53 00 • Fax 0910-77 53 01

0910-77 53 00

ARKITEKTKONTORET med kompetens från program, skiss till projekt- och byggledning Tel. 0611-55 50 15 www.arconi.se

NYA PARADISET PÅ KUNGSHOLMEN I STOCKHOLM

Ett nytt kontorshus med trästomme som kombinerar modernt storskaligt träbyggande med en urban kontext. Under utveckling tillsammans med Fabege.


Vi förstår att du strävar e�er en upprätthållen dri� och ett effektivt kra�verk utan processavbrott.

DRIFTTID + LIVSTID Du får hjälp av vår expertis och erhåller fälttestade metoder för långsiktig, säker och effektiv dri�.

Endress+Hauser hjälper dig att förbättra dina processer: • Med innovativa installationskoncept utförda under dri� för att minimera dri�stopp • Med expertråd som leder dig från koncept till dri�sättning • Med mätteknologier, tillbehör och förmonterade komponenter för bättre effektivitet

Vill du lära dig mera? www.se.endress.com/power-energy


Skaffar b

Skaffar barn

Balkongsystem

Nyfikna problemlösare

sedan 1947 År 20-25 Första jobbet: Rivning, sanering, golvslip, håltagning

www.ivab.com

År 20 Första Rivn sanering håltag

Funktionella balkonger till både nyproduktion och renovering av fastigheter. I balkongsortimentet ingår balkongräcken, balkonger och inglasningssystem.

Weland Aluminium AB Tel. 0472-445 00 www.welandalumi.se

VVS · Sprinkler · Industri

INTERTURBINE ÅNGTURBINER FRÅN KK&K OCH HOWDEN

År 15-20 Ungdomsliv Industrivägen 21, Box 3, 151 21 Södertälje Tel: 08 522 933 00

Inter-Turbine erbjuder ett fullt produktsortiment från Howden Turbo Technology. Alla ångturbiner utvecklas och produceras i Frankenthal, Tyskland, och kvaliteten på dessa produkter är mycket hög.

År 15-20 Ungdomsliv

Tel: 08 522 933 00

Vi erbjuder även underhåll och försäljning av reservdelar.

www.interturbine.se

Föds

Mikab VVS-konsult VVS-konsult AB AB Mikab VVS-konsult AB Mikab GEOSYNTETER användeross ossav avde desenaste senastehjälpmedlen hjälpmedlennär närdet detgäller gällerVi CADanvänder oss av de senaste hjälpmedlen när det gäller CADViVianvänder CADochberäkningsprogram. beräkningsprogram.ViViarbetar arbetarmed medMagiCAD MagiCADoch ochutför utför och beräkningsprogram. Vi arbetar med MagiCAD och utför och BETÄCKNINGAR 3D-projekteringinom inomsåväl såvälVSVS-VentVent-som somkylsystem. kylsystem. 3D-projektering inom såväl VS- Vent- som kylsystem. 3D-projektering DAGVATTEN

Antennvägen10, 10,135 13548 48TYRESÖ TYRESÖ Antennvägen 10, 135 48 TYRESÖ Antennvägen Tel:08-712 08-71250 5020 20 Tel: 08-712 50 20 Tel: www.mikabvvs.se www.mikabvvs.se

www.mikabvvs.se

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se


Preconal utvecklar, tillverkar och installerar fasader, glastak, dörrar, fönster säkerhetsdörrar, branddörrar i glas och metall. Vi finns på samtliga orter: Halmstad (HK), Falkenberg, Karlstad, Arboga & Malmö. Kontakta oss redan idag på 0346-554 50 för att få reda på hur vi kan supportera dig i ditt projekt.


Nya Projekt

September 2021

BOKLOK KOMMER TILLBAKA TILL BÄCKBY, VÄSTERÅS, MED 36 HEM På Bäckby centrum i Västerås ska BoKlok bygga ytterligare 36 bostadsrätter. Försäljningen kommer att starta under hösten 2021. Byggandet av de nya hemmen har redan startats och beräknad inflyttning är hösten 2022. - Vår första etapp är slutsåld så vi är väldigt glada över att nu kunna erbjuda ännu fler hem på Bäckby centrum. Vi är ensamma om att bygga bostadsrätter här, vilket kompletterar den befintliga bebyggelsen och skapar möjligheter för fler att få äga sitt boende, säger Helena Wilroth, projektchef på BoKlok. De nya bostäderna byggs som bostadsrätter och kommer att ha två, tre, fyra eller fem rum med en yta på 55, 72, 85 kvm respektive 117 kvm. En gemensam innergård byggs med gröna ytor och möjlighet för grannar att mötas. Dessutom får alla bostäder en egen uteplats i form av balkong eller altan. - Vi har arbetat fram den gemensamma innergården utefter visionen att ha en lummig och grönskande yta för de boende att träffas och umgås på. Här finns till exempel bärbuskar att njuta av på sommaren, samt en pergola och en grillplats för grannar att samlas vid. Vid de två entréerna finns grindar som skapar en tydlig inramning av kvarteret och trygghet för de boende, säger Helena Wilroth. Det nya kvarteret på Bäckby kommer att kallas BoKlok Rubinen. På den västra delen av området går Gröna stråket och i närområdet finns både skola, mataffär och goda kommunikationer in till Västerås centrum.

156


Nya Projekt

September 2021

157


Nya Projekt

September 2021

158


Nya Projekt

September 2021

159

OMBYGGDA SJÖTORPSSKOLAN BÄTTRE RUSTAD FÖR ATT MÖTA DAGENS PEDAGOGISKA BEHOV På uppdrag av Huddinge kommun har Huddinge Samhällsfastigheter anpassat Sjötorpsskolan i Skogås för skolgång från förskoleklass upp till årskurs 6. Projektet rymmer en ny tillbyggnad och anpassningar av utemiljön för skolans nya behov. Heving och Hägglund har varit generalentreprenör. – I och med tillbyggnaden och den nya utemiljön är Sjötorpsskolan bättre rustad för att möta dagens pedagogiska behov och nya framtida arbetssätt, samt verksamhetens lokala behov, säger Christer Johansson, projektledare på Huddinge Samhällsfastigheter. Tillbyggnaden ger skolan omkring 1 600 nya kvadratmeter, som bland annat innehåller NO- och musiksal som tidigare saknats på skolan, samt sex klassrum, arbetsrum, grupprum och utrymme för fritidsverksamhet. KREATIV OCH AKTIV MILJÖ

Skolgården har också anpassats för att på olika sätt erbjuda en kreativ och aktiv miljö för såväl lågstadieelever som för elever i mellanstadiet. – I samband med tillbyggnaden har vi anpassat utemiljön och belysningen för att skapa en inspirerande och trygg skolgård, med ytor för både lugn och aktiv lek, rörelse och samspel, säger Christer Johansson. Sjötorpsskolan är från och med höstterminen 2021 en F-6-skola med plats för omkring 400 elever och 65 anställda. Tillbyggnaden togs i drift i samband med höstterminstarten och de sista delarna av skolgården överlämnas under hösten. Heving och Hägglund har varit generalentreprenör för tillbyggnaden och utemiljön.


Nya Projekt

September 2021

160

BYGGSTART FÖR RIKSBYGGENS STORSATSNING PÅ BOSTÄDER FÖR UNGA I LINDHOLMSHAMNEN I GÖTEBORG Riksbyggen tar den 6 september det första spadtaget för kvarteret Futura i Lindholmshamnen, Göteborg, med totalt 197 bostäder. För första gången uppförs en kooperativ hyresrättsförening för unga vuxna och det blir även bl a lägenheter med Hyrköp och särskilda Ungdomsettor. Spadtaget tas av Hampus Magnusson, (M) kommunalråd, Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Markus Brink, vd Brixly. – Det är jättekul att vi efter år av planering nu kan sätta spaden i marken för ett kvarter med särskilt fokus på boende för unga vuxna. Unga vuxna är en av de grupper som har det tuffast på bostadsmarknaden och Riksbyggen vill med satsningen i Lindholmshamnen vara med att bidra till att fler unga kan få ett bra boende i Göteborg, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.

hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet. Förvaltningen sker i samarbete med Riksbyggen. Den som tecknar en kooperativ hyresrätt betalar en låg upplåtelseinsats och ”självkostnadshyra”. Upplåtelseinsatsen återbetalas vid avflyttning och lägenheten går tillbaka till föreningen.

BRF FUTURA LINDHOLMSALLÉN 91 LÄGENHETER (1–4 ROK)

Tre av lägenheter i Brf Futura Götaverksgatan är Ungdomsettor och upplåts med mycket låg insats och högre månadsavgift än övriga bostadsrätter. Den som vill sälja sin ungdomsetta kan bara göra det till en annan ung vuxen i samma ålder till samma pris som hen köpt lägenheten för. Ungdomsbostadsbristen är inte bara ett Stockholmsfenomen. Göteborg och 66 andra kommuner runt om i landet finns med på listan över orter med allvarlig ungdomsbostadsbrist, det visar en rapport från Riksbyggen. I Göteborg kan bara 10 procent av ensamboende 20-30 åringar köpa en etta i den egna kommunen.

Första etappen. 91 välplanerade bostadsrättslägenheter. Allt från yteffektiva 1:or till rymliga 4:or. Nio av lägenheterna i föreningen kommer att upplåtas med Riksbyggen Hyrköp. Hyrköp innebär att den som inte har ett förstahandskontrakt eller äger en bostad har möjlighet att hyra en lägenhet med option att köpa den inom fem år. Lägenheterna ägs av Riksbyggen fram till en eventuell försäljning. KHF FUTURA CLARA 40 MINDRE LÄGENHETER, VARAV 8 COLIVING.

De 40 bostäderna i Futura Clara upplåts med kooperativ hyresrätt . Upplåtelseformen innebär att den kooperativa

KOLLEKTIVLÄGENHETER (CO-LIVING)

Åtta av de 40 bostäderna i den kooperativa hyresrättsföreningen är kollektivlägenheter. Det innebär att 8 mindre bostäder bestående av ett rum och eget badrum delar på kök och vardagsrum. Här bor man själv tillsammans med andra. Co-living delen ligger i en egen byggnad. Lägenheterna är jämnt fördelade på de två övre våningarna. Centralt på varje plan finns ett ”nav” med gemensamma ytor som kök och vardagsrum för trivsel och social samvaro. I byggnadens bottenplan finns kvarterets gemensamhetslokal - som nyttjas gemensamt av alla boende i kvarteret. BRF FUTURA GÖTAVERKSGATAN 66 LÄGENHETER (1–4 ROK)


Nya Projekt

September 2021

161


Nya Projekt

September 2021

FÖRSTA HYRESGÄSTERNA FLYTTAR IN I POPULÄRA KVARTERET VÄDUREN I april 2020 påbörjades bygget av kvarteret Väduren som ligger på den tidigare Bilspedition tomten i Värnamo. Uthyrningen av lägenheterna gick i rekordfart och idag flyttar de första hyresgästerna in i de 18 lägenheter som ingår i etapp 1 av bygget, säger Camilla Lundh, marknadschef på Finnvedsbostäder. I det nya kvarteret som växer fram byggs 48 bostäder varav en gruppbostad med 6 lägenheter.  Här har Finnvedsbostäder byggt eftertraktade lägenheter som

162

riktar sig till en blandad målgrupp. Lägenhetsstorlekarna varierar mellan 61-88 kvm fördelat på 2-4 ROK. Lägenheterna är ljusa och rymliga med antingen balkong eller uteplats i markplan. Stor omsorg har gjorts vid val av material och utrustning med hänsyn tagen till kvalitet, klimat och den moderna bostaden, berättar fastighetsutvecklingschef Per-Magnus Rylander. - Kvarteret kommer vara helt inflyttat i december, där etapp 2 har inflyttning 12 november och etapp 3 den 10 december, avslutar Per-Magnus Rylander.


Nya Projekt

September 2021

HUMLEGÅRDEN TECKNAR PRINCIPÖVERENSKOMMELSE MED SOLNA STAD AVSEENDE MARKANVISNING I SOLNA STRAND Markanvisningen avser kontor med en total bruttoarea om cirka 40 000 kvm fördelat på tre kvarter, belägna intill Mälarbanan i de norra delarna av Solna strand. Förvärvet möjliggör en fortsatt utveckling av stadsdelen, där Humlegården genomfört flera stora satsningar de senaste åren. Solna stads kommunstyrelse har fattat beslut om en principöverenskommelse mellan Solna stad och Humlegården avseende en markanvisning i Solna strand. Byggrätterna skapas i samband med utbyggnaden av Mälarbanan, där spårområdet genom Solna och Sundbyberg kommer att utvecklas och dagens barriärer överbryggas, bland annat genom överdäckning. Humlegården äger redan idag flera fastigheter intill de tre kvarteren som principöverenskommelsen avser. Byggstart bedöms kunna ske 2032. Solna strand är redan idag ett attraktivt område där över 10 000 personer arbetar. Här återfinns såväl myndigheter och stora huvudkontor som mindre företag. Principöverenskommelsen möjliggör en fortsatt utveckling av stadsdelen, där nya stadskvarter som erbjuder intressanta sammanhang och en inspirerande miljö stärker Solna strand som destination ytterligare. - Nu fortsätter utvecklingen av centrala Huvudsta och Solna strand, med nya gröna kvarter som växer fram när järnvägen förläggs i tunnel. Samarbetet med Humlegården ger oss en stabil aktör som kan bidra till Solnas just nu mest ambitiösa och omfattande

163

stadsutvecklingsprojekt, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad. UTMÄRKT KOMMUNIKATIONSLÄGE

Solna strands kommunikationsläge är utmärkt, med access till tunnelbana, pendeltåg, fjärrtåg och Tvärbana samt flera busslinjer. I samband med uppförandet av Sundbybergs nya resecentrum etableras en ny uppgång mot Solna strand, något som kommer att stärka kommunikationerna ytterligare, samtidigt som Sundbyberg centrum, Solna strand och Solna Business Park binds samman. De aktuella byggrätterna är belägna strax intill denna starka nod, vilket gör platsen mycket attraktiv. - Markanvisningen möjliggör en fortsatt utveckling av kvarteren i Solna strands norra delar, där vi sedan tidigare har en stark position med flera attraktiva fastigheter. Satsningen är även i linje med Humlegårdens fokus på platser med tillgång till spårbunden kollektivtrafik, en grundbult i arbetet med att utveckla hållbara stadsdelar, säger Anneli Jansson, Vd på Humlegården Fastigheter. OMFATTANDE UTVECKLING I STADSDELEN

Humlegården har tidigare genomfört flera stora satsningar i Solna strand. I anslutning till den aktuella markanvisningen återfinns Swedbanks huvudkontor, Grow Hotel och den intilliggande kontorsfastigheten Grow. Mitt i detta område pågår just nu uppförandet av det nya kvarteret Origo där den första etappen omfattar 18 000 kvm med inflyttning från 2023. Här skapas moderna kontor och service samt nya stråk och mötesplatser som länkar samman kvarteret.


www.tse.se TERMISK SPRUTNING ÄR EN UTMÄRKT METOD SOM GER FLEXIBILITET OCH MÅNGA MÖJLIGHETER t.s.e. har bred kunskap och expertis inom termisk sprutning, maskinbearbetning, tillverkning och service och arbetar i många branscher med olika applikationer. Behovet kan vara att man behöver skydda mot till exempel: erosion/abrasion, korrosion, kavitation och andra miljöer som kan uppstå under drift. Ett stort område är även applikationer där man söker ett alternativ till hårdförkromning.

070-664 15 27 • info@bladlundsmaleri.se 070-664 15 27 • info@bladlundsmaleri.se

042-400 49 00 • www.emillundgren.se

www.lpmaleri.se

042-19 41 50

Levererar ytbeläggning genom termisk sprutning av maskindelar för ökad livslängd Nytillverkning, reparation och ombeläggningar Termisk sprutning och bearbetning -på plats hos kund eller i vår verkstad Förebygger slitage och korrosion Ersätter hårdförkromade ytor Högpolerade skikt till < Ra 0.02

RESURSER • HVAF • HVOF • PLASMA • LJUSBÅGE • FLAMSPRUTNING

PAPPER & MASSA • Valsbeläggning • Dragvalsar • Torkcylindrar • Lagerhus • Axlar • Pannor • Babbitt-lager


- Den kompletta totalleverantören i Skaraborg I Skaraborg inleder KAEFER 2021 med att starta upp Coating, ett måleri utöver det vanliga. Förutom det som vanligtvis förknippas med måleriföretag, såsom nyproduktion och in- och utvändiga renoveringsarbeten, har KAEFER Coating både kunskap och kapacitet att utföra omfattande rost- och brandskyddsmålning på site. I kombination med vår gren Isolering gör detta KAEFER till en komplett leverantör av passivt brandskydd. Tillsammans med vårt plåtslageri har vi möjlighet att erbjuda kostnadseffektiva lösningar vid renoveringar av plåttak, fasader och detaljer och då vi även är ledande inom ställningsbyggnation finns det få begränsningar för vad vi klarar av att utföra. En svårslagen kombination helt enkelt. Sammanfattningsvis kan vi erbjuda; Teknisk Isolering VVS-Isolering Ställningsbyggnation Byggnadsplåtslageri

Coating / Måleri Brandtätning HMS-tjänster

Varmt välkommen att kontakta oss för mer information eller besök vår hemsida www.kaefer.se

Jimmy Järlesand Filialchef / Byggplåt +46 709 596 968

Jon Duckman Isolering +46 705 932 373

Peter Gustafsson Måleri / Coating +46 702 535 283

Timmy Strid Ställning +46 738 022 607

ZUGOL Miljöskyddsmedel

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. Ett miljövänligt barkgranulat för absorption ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

ZUGOL AB Svensk Barkindustri Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com


19.000

kollegor i branschen använder NEXT - gör det du också!

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag!

next-tech.com

NEXT ONE TECHNOLOGY AB | S:T LARSGATAN 32B | 582 24 LINKÖPING | SALES@NEXT-TECH.COM


LIFESAVING

BY INTERACTION

Oavsett om du, dina nära och kära eller dina medarbetare befinner sig i skolan, på hotell, arbetsplatsen eller i andra offentliga miljöer skall de känna sig trygga. Vi ser till att du inte skall behöva tänka på alla eventuella dolda brandfaror som finns överallt omkring oss. Det är inte alltid lätt att hålla reda på vad du behöver för Livräddande branddetektor i just den miljö som du vill skydda. Därför vill vi gärna dela med oss av vår erfarenhet och hjälpa er, genom interaktion och utbyte av kunskaper så säkerställer vi tillsammans att din vardag kan fortsätta – precis som vanligt. www.consiliumbuildingsafety.com


Vi hittar de bästa mottagarna för dina schaktmassor.

Att schakta och sanera inför en byggnation är svårt. Tidsplanen är pressad, lönsamheten är låg och all hantering av förorenade massor är svår. Till detta skall alla samtal och högar av rapporter, kvitton, analyser, avfallsdeklaration, fakturor, körsedlar, osv läggas. Om, som oftast allt inte stämmer så väntar uteblivna intäkter och i värsta fall dryga böter. Så behöver det inte vara.

Nu finns Pinpointer. På vår unika, digitala plattform möts avsändare och mottagare av schaktmassor. Här matchar vi ner till enskilda ämnen, och presenterar de miljömässigt bästa, närmaste och billigaste alternativen. Pinpointer tar hand om den omfattande administrationen och ser till att allt sker enligt rådande lagar och praxis. Samt erbjuder tilläggstjänster som provtagning och transport. Det är helt gratis att gå med, och man har inte förbundit sig till någonting. Det finns inte heller några dolda avgifter, det pris du ser är det som gäller. Pinpointers avgift är redan inräknad och understiger förtjänsten med marginal.

Sök gratis på pinpointer.se


Din leverantör av stallventilation

Tel: 0150-487700

5,.¨54&37*$&"# 044-20 98 50 • www-rorfirman-ksd.se

www.tkms.se

PRO www.vastanfors.se

OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. www.medicalcare.se


Lång hållbarhet i hemmets våtutrymmen Finländska Polaria är ett varumärke specialiserat på inventarier för våtutrymmen. I mer än 40 år har Polaria förbättrat funktionaliteten i finländska badrum och våtutrymmen. Produkternas hållbarhet baserar sig på genomtänkta material- och ytbehandlingsval.

Hållbara inventarier som lämpar sig för varje hem Produkterna tillverkas av nanokeramiskt ytbehandlat och pulverlackerat stål för att klara de krav som vatten och fukt ställer på dem. Materialvalet är hygieniskt och garanterar lång hållbarhet i hemmets våtutrymmen. Polaria-produkterna är allergivänliga och förorsakar inte luktolägenheter. För att underlätta monteringen leve-

reras inventarierna färdigt hopsatta. Reservdelar finns för samtliga produkter. Miljön har beaktats och materialet i produkterna kan återvinnas till 100 %.

Ett brett urval inventarier ger alternativ Av Polaria-produkter kan sammanställas en hållbar och praktisk inventariehelhet såväl för toaletter och badrum som för hemvårdsrum. Belysningen på Polaria-spegelskåp med belysning har en sådan ljuseffekt att det ensamt räcker till för att lysa upp rummet. Bland modellerna finns flera storleksalternativ, som belysning kan man välja antingen energisparande LED-lysrör eller traditionellt lysrör. Vid planeringen av tvättställ och tvättställsskåp har man fäst uppmärksamhet vid design och praktiska egenskaper. I

skåpmodellerna finns antingen draglådor eller skåp och en del modeller får mer förvaringsrum av en mellanhylla. Tvättställsskåpens fukttålighet fulländas av att de har en perforerad bottenskiva, som säkerställer att stänkvatten rinner ut och fukten avdunstar. Tvätt-, hyll- och städskåp finns i olika breda versioner och genom att kombinera dem kan man sammanställa helheter som lämpar sig för olika rum och syften. Polaria är Vakiometalli Oy:s varumärke. Produkterna tillverkas vid fabriken i Mäntyharju i Finland. Läs mer om våra produkter på webbplatsen www.polaria.fi.

Vi levererar och installerar vitvaror, köksinredningar och tvättstugor. Besök oss på NordBygg, vi finns i monter A10:49.

Skyddar mot & reducerar effekten av vattenskador i fastigheter

WaterFuse®Plug In KöksCentrum hjälpt nöjda Sedan 70-talet har vi på En ny smidig vattenfelsbrytare bygg- och fastighetsföretag i hela södra Sverige.

Bilden visar WaterFuse® - PlugIn

Låt oss hjälpa Förvattenskador. offert och referenser kontakta Skyddar enkelter! mot Systemet stänger av vattnet och larmar någon av våra kunniga byggsäljare här nedan. WaterFuse® vattenfelsbrytare finns för med tydlig pipsignal vid läcka.

flera olika ändamål.

SKÅNE & HALLAND SMÅLAND Michael • VidEllerstrand läcka bryts vattentillförseln.Tommy Leifsson • 0763-90 Vattensensor som övervakas. Tel: 17 95 placeras under objektet Tel: 0733-695865 • Monteras direkt i vägguttaget. tommy.leifsson@elon.se michael.ellerstrand@elon.se •

Motorventil för ”driftsäkerhet”.

• Möjlighet Robert Sjölanderatt även bryta strömtillförseln till apparaten som är inkopplad till vattenfelsbrytaren. Tel: 0737-01 91 74 robert.sjolander@elon.se www.kokscentrum.com

Tollco AB, Rubanksgatan 4, 741 71 Knivsta

• • • •

WaterFuse® Villa WaterFuse® Lägenhet WaterFuse® Stuga WaterFuse® Offentlig miljö

• • • •

WaterFuse® Utrustning WaterFuse® Kök WaterFuse® Plug In WaterFuse® GSM

Du hittar produkterna hos välsorterade vvs-grossister! Vill du veta mer? Spana in vår hemsida eller kontakta oss på Tollco AB!

Tel: +46 (0)18 34 90 10 E-post: info@tollco.se

Webb: www.tollco.se


CRAMO BIDRAR TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING

CRAMO FINNS ALLTID DÄR FÖR DIG

PRODUKTER FRÅN CRAMO FUNGERAR ALLTID

CRAMO LEVERERAR ALLTID I TID

NYHET

WWW.CRAMO.SE

ELITE LED - Nya generationen gatubelysning

MILJÖVÄNLIGA KABLAR FÖR NORDISKA FÖRHÅLLANDEN

Kabellösningar från nordisk tillverkare för energiöverföring i vindkraftsparker. Det som är viktigt för våra kunder är också viktigt för oss: Driftsäkerhet

Tillgänglighet

Installationsvänlighet

Kolla in våra vindkraftprodukter på www.rekakabel.se www.defa.com

Nordiska Projekt 2020 nr 4_Reka Kabel_Kvartssida 92x125mm.indd 1

13.8.2020 10.19.32


Nya Projekt

September 2021

NYA PADELARENAN I SKARA BLIR EN ANLÄGGNING I TOPPNIVÅ >>>

172


Nya Projekt

September 2021

173


Nya Projekt

September 2021

NYA PADELARENAN I SKARA BLIR EN ANLÄGGNING I TOPPNIVÅ Padelarenan ska bli en mötesplats för padelsport, event och konferenser När nya padelbanor etableras i en svindlande takt gäller det att kunna erbjuda något extra. Padel Arena Group har lagt stor omsorg på att kunna erbjuda mer än en yta för idrottsutövning. En tillgänglig mötesplats i en attraktiv miljö med generösa lounge- och konferensytor för företagsevent och sammankomster. Padel Arena Group vill skapa täta band med ortens företag, därför söker man lokala samarbetspartners. När Borga Plåt AB fick frågan om att bli huvudsponsor, och därmed få sätta namn på arenan, var svaret självklart. - Det är Borga som kommer att bygga hallen och eftersom det dessutom är i vår hemort så var det inte mycket att tveka på, säger Anders Paulsson, VD på Borga Plåt. Beställare av byggnaden är fastighetsbolaget Nyfosa och Borga Plåt är dess totalentreprenör. Placeringen är intill Stora Coop i Skara är ett läge med goda parkeringsmöjligheter. Borga, som har sitt säte i Skara, kan titulera sig som Sveriges största byggare av små och mellanstora hallar. Borgakoncernen som helhet är idag verksam på tolv marknader i Europa. - De senaste åren har Borga byggt padelhallar från Skellefteå till Mönsterås. Padelarenan i Skara är helt klart i toppskiktet vad gäller ambitionsnivå, då känns det helt rätt att det står Borga på byggnaden, säger Anders Paulsson.

174


Nya Projekt

September 2021

175


Nya Projekt

September 2021

176


Nya Projekt

September 2021

SLUTSÅLT FÖR RIKSBYGGENS HOUNGSLUNDEN I ULRICEHAMN Den sista av de 34 bostadsrätterna i Brf Honungslunden på Herralyckan i Ulricehamn är nu såld, drygt ett år innan det är dags för inflyttning. Föreningen består av rad- och parhus i ett plan med 2–4 rum ock kök. – Det finns bara ett ord att sammanfatta hela resan med Brf Honungslunden - succé! Det har varit ett stort intresse hela vägen och nu sålde vi de sista bostäderna efter att ha säljstartat alla bostäder så sent som i februari i år, berättar Maria Kjellgren, sälj- & marknadsansvarig för Sydväst på Riksbyggen. Under byggnationen kommer vi att återanvända en del material från det hus och ladugård som tidigare fanns på platsen för brf Honungslunden. På plats kommer det att finnas gemensamma odlingsytor, ett orangeri och föreningens egen bikupa. Det kommer också att finnas en lekplats för barnen, en gemensam grillplats och en gemensamhetslokal. – Det är idén om hållbarhet, trygghet, samarbeten och social gemenskap som ligger till grund för vårt nya bostadsområde, säger Maria Kjellgren. Par- och radhusen är i storlek 59–106 kvm med flexibla planlösningar som gör att bostäderna passar många olika målgruppers behov, allt från singelhushåll till barnfamiljer och villasäljare med utflugna barn. – Det är en väldigt blandad målgrupp som köpt bostad på Herralyckan. Det är både unga par i fas för att bilda familj och äldre personer som säljer villa för att få ett mer lättskött boende, säger Maria Kjellgren. Inflyttning är planerad att ske hösten 2022.

177


Nya Projekt

September 2021

178

Stommen till Herrestaskolan i Barkarby har levererats av  Moelven Töreboda AB.  Setra Trävaror AB har levererat limträet till Vallaskolan i Sala  och Martinsons Byggsystem AB har levererat stommen till  Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg.  På bilden: Lindholmens Tekniska Gymnasium, Göteborg Foto: Martinsons

FLER ELEVER STARTAR HÖSTTERMINEN I SKOLOR BYGGDA AV TRÄ Trenden är tydlig. Nu väljer allt fler svenska kommuner att bygga skolor i trä. Bakom materialvalet ligger ett ökat klimatmedvetande, men också möjligheterna att skapa trivsamma och behagliga miljöer som påverkar lärande och utveckling i positiv riktning. Under de senaste åren har kunskapen om träets roll för välbefinnandet och hur materialet får oss att trivas och må bra ökat. I dag vet vi att skolor byggda med trästomme och mycket synligt trä kan bidra till att både elever och lärare får större möjligheter att trivas och utvecklas.  Resultaten från en österrikisk studie visar till exempel att skolmiljöer med mycket inslag av trä bidrar till bättre inlärning genom att sänka pulsen hos eleverna, höja koncentrationen och bidra till antalet konflikter minskar. Studien visar att elever som vistades i klassrum med massiva träväggar hade en puls som i medeltal var 8 600 hjärtslag lägre per dygn än hos elever i klassrum med gipsväggar. Bortsett från det rent visuella fungerar trä även bra för att reglera fukt och värme. Materialet har den fina egenskapen att det fuktbuffrar, det vill säga tar upp fukt ur luften som sedan  avges när luften blivit för torr. På så sätt bidrar trä till att skapa ett bra och balanserat inomhusklimat.  I januari 2016 kunde Herrestaskolans 400 elever flytta in i sin nya skola i Barkarbystaden norr om Stockholm. Det är Sveriges första massivträskola utförd i limträ och massivträ och har sedan dess följts av fler. Prefabricerade KL-träelement utgör väggar och bjälklag och de stora spännvidderna klaras av med limträbalkar och pelare. Stommen gör byggnaden näst intill koldioxidneutral.   - Herrestaskolan är ett fint exempel på hur marknaden använder våra produkter. Sedan detta projekt har kunskapen om trä och dess

tillämpningsområden ökat markant. Trä är i dag förstavalet för många arkitekter och beställare. Det hållbara byggandet har en mycket ljus framtid, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB.    Ett annat exempel är Vallaskolan i Sala som var inflyttningsklar lagom till höstterminen 2020. Under den vackra tegelfasaden som knyter ihop den nya skolbyggnaden med den gamla, döljer sig en stomme i KL-trä. Utöver Sala kommuns ambitiösa miljövisioner var viljan att skapa goda förutsättningar för lärande en viktig anledning till materialvalet  Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg fick tidigare i år ta emot priset ”Årets skol- och förskolebyggnad 2021”. Byggnadens koncept kännetecknas av långa spännvidder, höga våningshöjder och hållbara material, vilket gjorde trä till ett självklart material.  Stommen innefattar synligt friliggande pelare och höga fackverksbalkar i limträ, tillsammans med en gradängtrappa i KL-trä.   - I kommunernas vision kring framtidens hållbara byggande ligger valet att bygga skolor i trä nära tillhands. Det är en utveckling som ger utdelning på många plan, från bättre lärandemiljöer till snabbare byggprocesser och en betydligt mindre klimatbelastning, säger Stig Axelsson, försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB.  Ytterligare faktorer som talar för trä i skolor är de korta byggtiderna och materialets flexibilitet. Det underlättar vid eventuella framtida förändringar och om ytorna behöver disponeras annorlunda.  - Skolor i trä skapar trivsamma miljöer som främjar lärande.  Dessutom får barnen redan från tidig ålder uppleva vad man kan åstadkomma med skogens starka, vackra och hållbara produkter,  säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä. 


Nya Projekt

September 2021

179

Spadtag för 182 nya studentbostäder på Lappis

SSC LEVERERAR DÖRRAR TILL LISEBERG GRAND CURIOSA HOTEL Liseberg Grand Curiosa Hotel i Göteborg, som är en del av Lisebergs expansionsplaner med upplevelsehotell och vattenpark, har fått sina dörrar levererade från SSC. – Vi är otroligt stolta över förtroendet att få leverera nästan ett och ett halvt tusen dörrar till detta läckra projekt. Liseberg Grand Curiosa Hotel blir verkligen något utöver det vanliga, säger André Berglund, Försäljningschef på Dörrar, SSC. Hotellet beskrivs som ett magiskt familjehotell i sann Lisebergsanda, fyllt med minnen från svunna tider och fjärran platser. – Vår ambition är att skapa ett hotell olikt allt annat man tidigare upplevt. Hotellet kommer att ha barnens upptäckarlust i centrum kombinerat med alla de moderna bekvämligheter som hotell idag förväntas tillhandahålla, säger Thomas Sjöstrand, vd för utvecklingsbolaget Liseberg AB Skår. Liseberg Grand Curiosa Hotel kommer innehålla 457 familjerum, restaurang och barer på bottenvåningen och en takbistro med utsikt över nöjesparken och staden. Med sina starkt tematiserade 457 rum kommer Liseberg Grand Curiosa Hotel att kunna ta emot över 800 000 gäster under ett år. Pierre Kroona, projektledare Liseberg Grand Curiosa Hotel fortsätter: – Vi hade mycket speciella behov när det gällde hotellets dörrar. Färgsättning, ytbeläggning, beslag och trösklar behövde specialanpassas för att passa in i vår starkt tematiserade miljö. SSC var mycket tillmötesgående och vi är mycket nöjda med deras engagemang, och inte minst slutresultatet. – Det är förstås alltid spännande när kunden har mycket speciella

önskemål. Det kräver att man måste anstränga sig lite extra för att lösa kundens behov. Men det blir oftast också de roligaste uppdragen, avslutar en nöjd André Berglund.

SSC levererar dörrar till Liseberg Grand Curiosa Hotel

SPADTAG FÖR 182 NYA STUDENTBOSTÄDER PÅ LAPPIS Den 15 september var det spadtag för 182 nya studentlägenheter på Lappkärrsberget som kommer bli Sveriges största bostadscampus. Stockholms studentbostäder bygger totalt 800 nya studentbostäder på platsen och det här är den andra etappen. – Stockholm behöver fler campusnära studentbostäder för att nå målet om att bli en av världens ledande kunskapsregioner. Därför känns det superkul att bygga de här bostäderna som dessutom ligger på kort avstånd från både universitet, natur och vatten, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.


Nya Projekt

September 2021

SKANSKA BYGGER 121 LÄGENHETER I BÄRUM, NORGE, FÖR NOK 480M, CIRKA 475 MILJONER KRONOR Skanska har tecknat avtal med OBOS om att bygga 121 lägenheter i Bärum, Norge. Kontraktet är värt ungefär NOK 480M, cirka 475 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det tredje kvartalet 2021. Bostadsprojektet utgör en pilot inom det så kallade ”FutureBuild”programmet i Norge med höga hållbarhetsambitioner. Fokus ligger på att skapa energibesparande lösningar och att projektet ska ge ett så litet klimatavtryck som möjligt. Målet är att reducera utsläpp av växthusgaser med mellan 30 och 50 procent.

180

Skanska har deltagit i utvecklingen av bostadsprojektet sedan 2017 och har haft en viktig roll som miljökonsult. Byggnationen förväntas börja under tredje kvartalet 2021 och arbetena ska vara färdiga under andra kvartalet 2024. Skanska är ett av de ledande bygg- och projektutvecklingsföretagen i Norden, med verksamhet inom husbyggnation och infrastrukturbyggande i Sverige, Norge och Finland samt utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader. Kommersiell fastighetsutveckling sker även i Danmark. Skanska omsatte cirka 66 miljarder kronor i sin nordiska verksamhet och hade cirka 14 800 anställda under 2020.


Nya Projekt

September 2021

RIVSTART FÖR PATRIAMS NYPRODUKTION PÅ LIDINGÖ Bostadsutvecklingsbolaget Patriam offentliggjorde vid årsskiftet förvärvet av det nya bostadsprojektet Patriam Torsvik på Lidingö. Nu sätts spaden i marken och därmed byggstartar Patriam projektet tillsammans med byggentreprenören Serneke. Officiell säljstart beräknas ske under oktober månad och redan till sommaren 2023 ska bostäderna stå klara för inflyttning. 48 nyproducerade bostadsrätter, det blir resultatet när Patriam nu tar sig an den gamla fastigheten vid Torsplan i Torsvik, strax efter Lidingöbron. Sedan uppförandet 1946 har byggnaden fungerat både som tvätteri, kontor och skola för att idag stå tom. Nu får den nytt liv i form av nyproducerade bostäder inspirerade av den befintliga 40-talsarkitekturen i området. Målet är göra Torsvik till en ännu mer attraktiv plats när området utvecklas med modern arkitektur och Patriams signum. – Vi fortsätter att utveckla Stockholms bostadsmarknad med att addera unika och hållbara hem i attraktiva lägen. Hem att leva i och

181

beröras av länge. Lidingö har alltid varit intressant för oss, så det känns extra roligt att nu få ta fram en unik Patriam-produkt just i det här området, säger Andreas Holmberg, VD på Patriam men tillägger också att Patriam är på ständig jakt efter fler attraktiva lägen som kan vidareutvecklas. SÄLJSTARTEN ÄR NÄRA

Bygget av Torsvik är i gång och nästa fas blir säljstart. Det officiella datumet är satt till slutet av oktober men redan under september börjar man ta emot bokningsavtal från befintliga kunder som anmält tidigt intresse. Samarbetet med Alexander White fortsätter efter en lyckad försäljning i Patriam Nacka Strand. – Efter de senaste årens lyckade projekt finns det en stor nyfikenhet kring Patriam. Vi har nått en position där allt fler sneglar på vad vi gör och håller utkik efter våra nya projekt. Det är förstås en tacksam sitts där vi har en lojal kundgrupp som står redo att boka en bostad. Det gör att vi vågar satsa och driver oss att hålla tempot uppe, säger Andreas Holmberg.


Vaillant värmesystem ger komfort Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på system som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.


MALL HALVSIDOR LIGGANDE

Magnetiseringssystem & spänningsregulatorer

Vi hjäper er att få balans i er verksamhet!

Vi representerar EMRI:s automatiska spänningsregulatorer. Magnetiseringssystem vi bygger baseras på EMRI:s produkter i kombination med vår egen beprövade konstruktion. Magnetiseringssystemen används med fördel både till vattenkraft, raffinörmotorer och provrum. Magnetiseringsströmmar på upp till ca 300 A produceras och är lämpliga för maskiner med släpringar.

En balansering är en investering för att undvika framtida oförutsedda produktionsstopp och kostnader. I vår balanseringsmaskin kan vi balansera t.ex. axlar, fläktar, rotorer och valsar. Maskinen har en kapacitet på 10-6000 kg med längder upp till 4 meter. Den klarar delar med en diameter på upp till 1,9 meter. I den mån era produkter inte kan tas in i vår verkstad så utför vi balansering på plats hos er.

Elektrisk drivteknik EDT AB P.O Box 305 • SE 442 10 Kungälv, Sweden Tel: +46-(0)303-240410 e-mail: info@edtab.se • www.edtab.se


HYREX – STÄLLNINGSFÖRETAGET SOM TAR HÖJD FÖR SÄKERHETEN Hyrex AB och Hyrex Industri AB är två av de ledande ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala. Vi har egen KMA-ingenjör, konstruktör och även säkerhetsinspektör vilket garanterar både säkerhet och hög kompetens till era projekt. Med över 40 års erfarenhet i branschen är vi specialister på tekniska lösningar och säkra produkter.

Hyrex inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen

STOLTA MEDLEMMAR I STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING, BYGGFÖRETAGEN SAMT STIB-AUKTORISERADE.


Genom innovativa och kreativa lösningar hjälper vi dig att lyckas med dina underjordsprojekt

Tel. 0587-850 00 info.gyse@orica.com www.orica.se

GRUSKUNGEN Behöver du köpa maskin?

KONTAKTA OSS!

Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND

• TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • SLAGKROSSAR

• MATARE • TUNNELMATARE

Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK

WWW.GRUSKUNGEN.SE Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 l boklund@gruskungen.se


Vi är specialister på nöd-och ögonduschar

Tel. 0240-59 40 00 • Fax 0240-64 90 47 • info@giapremix.se • www.giapremix.se


MILJÖ & EFFEKTIVITET I HARMONI Alron Chemical AB är Skandinaviens ledande leverantör av peroxidbaserade & mikrobiologiska produkter, system och tjänster till saneringsbranschen. I över 40 år har vi tillämpat modern forskning och teknik för att utveckla produkter inom områdena desinfektion, byggnadsskydd, mögel- och luktsanering som är ekonomiska och effektiva utan att kompromissa med vare sig hälsa eller miljö.

DESINFEKTION

LUKTKONTROLL

BYGGNADSSKYDD

RENGÖRING

AVLOPPSUNDERHÅLL

NYHET!

Kontakta oss för mer information: Tel. 0152-134 75 | info@alron.se | www.alron.se

Alron Chemical Co AB


Förläng livslängden på Er rökgaskondensering och membranvattenrening Radscan Industriservice erbjuder • • • • • •

Service & underhåll Felsökning Reparationer Leverans av slit- och reservdelar Inspektion- och utredningsuppdrag Uppgradering och modernisering av anläggningar

Inget uppdrag är oss för stort eller för litet. www.radscan.se

Liljewall

PP arkitekter

TIMRÅ BADHUS

PEPPARROTSBADET

Det nya badhuset i Timrå beräknas ta emot 150 000 besökare per år och Poolwater har fått uppdraget att projektera och installera vattenreningen.

Färdigställandet av Pepparrotsbadet närmar sig och snart kan enköpingsborna njuta av den nya badanläggningen som utformats för hela familjen.

Anläggningen förses med totalt fyra vattenreningssystem samt ett adaptersystem till massagepoolen.

Poolwater har projekterat och installerat vattenreningen till det imponerande badet som består av totalt sju vattenreningssystem.

Reningen utformas med bland annat stående trycksandfilter, PoolControl och ingjutna rörsystem utförs i rostfritt syrafast.

Vattenreningen har utformats med bland annat trycksandfilter, värmeåtervinning via kollektor och styr- och reglersystemet PoolControl.

www.poolwater.se


RINGDAHL MASKINER AB Stockholm

Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN www.ringdahl-maskiner.se Det är vi på

Elon Rulles Elcenter i Ulricehamn som har sålt och installerat vitvarorna på ett säkert och tryggt sätt på Flatås Alléer. Hos oss har vi en totallösning när det kommer till installation av maskiner. Vi säljer de flesta fabrikat. Ring oss gärna så berättar vi mer.

Rulles elcenter

MÅN-FRE 9-18, LÖR 10-14 ulricehamn.rulles@elon.se 0321-414 23 Storgatan 8, Ulricehamn

Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se


Nya Projekt

September 2021

190


Nya Projekt

September 2021

STOR OMBYGGNATION KLAR – DÅ ÖPPNAR STADSTEATERN IGEN >>>

191


Nya Projekt

September 2021

192

kanaler dragits under ett nytt bjälklag. STOR OMBYGGNATION KLAR – DÅ ÖPPNAR STADSTEATERN IGEN Under pandemin har Göteborgs Stadsteater byggts om och fått en mer tillgänglig Lilla Scen och ny restaurang och bar. Samtidigt har delar av husets ursprungliga utseende återställts och unika och undangömda skatter plockats fram. 18 september öppnar teatern för publik igen. – Vi har på ett varsamt sätt anpassat huset för framtiden och försökt återställa så mycket som möjligt av utseendet från 1934. Det har varit ett oerhört avancerat projekt och jag är stolt över arbetet. Det känns spännande att Stadsteaterns publik nu ska få ta del av resultatet, säger Louise Martinsson, projektledare på Higab. Sedan våren 2020 har Higab genomfört en omfattande ombyggnad på Göteborgs Stadsteater med Veidekke som entreprenör. Syftet har bland annat varit att ge teatern bättre möjligheter att utveckla sin verksamhet. En av de största förändringarna är att en mer tillgänglig Lilla Scen har tagit form i källaren tillsammans med en ny foajé, artistfoajé och sidoscen. Detta har möjliggjorts genom att man har flyttat två bärande pelare och skapat en tillgänglig entré från Berzeliigatan. – Vi ser verkligen fram emot premiären. Den här intima scenen ger möjlighet till ett utökat och mer varierat utbud. Vi har fått ett modernt scenrum med större flexibilitet, ökad tillgänglighet för publiken och bättre arbetsmiljö för personalen, säger Björn Sandmark, vd på Göteborgs Stadsteater. Även en ny restaurang och bar har byggts i huset. För att kunna genomföra alla förändringar och samtidigt inte göra någon inverkan på husets kulturhistoriska värden har tekniska installationer och

STADSTEATERN HAR BLIVIT GRÖN

Den uppmärksamme kanske har lagt märke till att utsidan av Göteborgs Stadsteater har skiftat färg. Fasaden har nämligen renoverats och återfått sin ursprungliga gröna färg – åtminstone fogarna mellan de gula tegelstenarna. Även 240 av husets fönster har plockats ned, slipats, målats om och monterats upp igen. På insidan har både tillgängligheten och det avancerade scenmaskineriet från 1934 gåtts igenom. Det har också skett stora återställningsarbeten och restaureringar. Med tanke på att Göteborgs Stadsteater har stora kulturhistoriska värden och är byggnadsminnesförklarat har antikvarisk expertis anlitats och arbetena har utförts med stor varsamhet. GAMLA SKATTER HAR ÅTERFÅTT SIN FORNA GLANS

Kassahallen har fått tillbaka sin ursprungliga form och trapphusens gula väggar har målats i sin ursprungliga kulör. Även två undangömda skatter från teaterns begynnelse har lyfts fram – en större al fresco-målning av konstnären Tor Bjurström och unika sidentapeter i guld. – Tapeterna är original från 1934 och beställdes till Stadsteatern från anrika Luigi Bevilacqua i Venedig. De är handvävda i ett asymmetriskt mönster i satin, sammet och oskuren sammet. Nu har de restaurerats av Studio Västsvensk Konservering och hängts upp i den nya baren som byggts i anslutning till den stora salongen, säger Louise Martinsson. Göteborgs Stadsteater öppnar igen den 18 september. Premiären på Lilla Scen sker den 9 oktober då konstkollektivet KonstAB tar sig an William Shakespeares Stormen – pjäsen som både invigde teatern 1934 och återinvigde den efter ombyggnaden 2002.


Nya Projekt

September 2021

193


Nya Projekt

September 2021

HÅLLBARA HEM FRÅN BOKLOK SÄLJSTARTAS I ENKÖPING >>>

194


Nya Projekt

September 2021

195


Nya Projekt

September 2021

196


Nya Projekt

September 2021

HÅLLBARA HEM FRÅN BOKLOK SÄLJSTARTAS I ENKÖPING Tisdagen den 31 augusti startade försäljningen av lägenheter BoKlok i Gånsta, Enköping. Alla som anmäler intresse på BoKloks hemsida ges möjlighet att anmäla sig till en turordningsdragning. Dragningen bestämmer i vilken ordning man får välja sin nya bostad, och utesluter budgivning. Byggstart är planerad till hösten 2022, med beräknad inflyttning våren 2023. I Gånsta ska BoKlok bygga 48 lägenheter, med två, tre eller fyra rum och en yta på 55, 72 respektive 85 kvm. Priserna startar på 1 395 000 kr med en månadskostnad, för avgift till bostadsrättsföreningen och beräknad ränta, från ca 4500 kr för en tvårumslägenhet. - På BoKlok bygger vi alla våra bostäder i trä, genom modernt byggande i fabrik. Vi har lång erfarenhet och ett beprövat koncept. Vi kan fokusera på att höja kvaliteten ytterligare och bygga ännu mer hållbara bostäder, istället för att behöva börja om på varje byggplats vi kommer till, säger Erkki Eilola, projektchef på BoKlok. Likt alla bostäder från BoKlok fördelas lägenheterna efter principen ”lika för alla”. Det betyder att alla som lämnar intresse för projektet på BoKloks hemsida, kommer att få möjlighet att anmäla sig till deltagande vid en offentlig turordningsdragning. Via en livesändning på webben dras turordningslistan som sedan bestämmer vem som får välja bostad först, som nummer två, nummer tre osv. Genom detta tillvägagångssätt ges alla samma chans och budgivning utesluts. - Våra kunder har ofta olika önskemål om sina boenden; vissa vill bo stort, andra vill bo mindre, vissa vill bo högre upp och andra i markplan. Genom vår turordningslista får kunderna möjlighet att välja en bostad som passar just dem. Att det sker online, i realtid, gör också processen transparent och rättvis, säger Erkki Eilola. Det nya kvarteret kommer att heta BoKlok Flinta och i närheten finns naturområden, förskolor, skolor och bra kommunikationer till centrala Enköping. Från Enköping station går det tåg till Stockholm, Uppsala, Västerås och Örebro. Från det nya kvarteret nås E18 på 5 minuter med bil.

197


Vi är stolta leverantörer av Svalson Balkongsystem, höj- och sänkbar balkonginglasning till Kuststad – drömboendet i Södra hamn i Luleå. TACK Nåiden och MAF Arkitektkontor för förtroendet.

Vi hjälper er med val av gaslarm Vi har ett stort utbud av gaslarm, såväl bärbara som stationära, som kan detektera de flesta gaserna. Kontakta oss så hjälper vi er med val av gaslarm för just er verksamhet.

Vi hjälper er med val av gaslarm Vi har ett stort utbud av gaslarm, såväl bärbara som stationära, som kan detektera de flesta gaserna. Kontakta oss så hjälper vi er med val av gaslarm för just er verksamhet.

08-774 05 90 www.proregcontrol.se

070-335 63 09 • john@bamaleri.se • www.bamaleri.se

+46 321-53 30 00 www.svedbergs.se


BRANDSÄKER KUNSKAP FÖR BRANDSÄKRA BYGGNADER

Hundra år av erfarenhet och lika mycket kunnande.

Våra utbildningar ger dig rätt kunskap. Oavsett vilken roll du har inom byggsektorn kommer du att komma i kontakt med frågor om brandsäkerhet. • Brandskydd i Boverkets byggregler • Brandskyddsprojektering – brandskyddsdokumentaion enligt BBR • Lås och utrymningsvägar Anmäl dig på: brandskyddsforeningen.se/byggnadstekniskt-brandskydd

Konstruktion • Tillverkning • Montage www.prefabmastarna.se

Prisvärda produkter till din entreprenad! Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål

0612-76 39 20

www.aspby.se


www.hrc-europe.com

T‐headed bars  Rebar couplers  Founda�on bolts  Steel‐to‐concrete connec�ons  ...also in stainless material ...for all kind of infrastructure.  Improving design and structural performance Reducing construc�on �me

Posi�ve environmental effects   with HRC T‐headed bars: ...without compromising Quality ...  → Reduced amount of rebar  → Shorter construc�on �me, by: 

 Fast installa�on  Improved access to workplace

CE‐marked T‐headed bars (ETA‐08/0035) Environmental Product Declara�on (EPD) BIM tools (Tekla, Revit, Allplan)

HRC Europe NL BV NL-8211 AD Lelystad The Netherlands +31 320 727030 HRC Europe AS N-3426 Lierstranda Norway +47 32 24 04 70 info@hrc-europe.com


Nya Projekt

September 2021

OBOS BIDRAR TILL UTVECKLINGEN AV ÅMÅL – FÖRVÄRVAR MARK FÖR 16 NYA BOSTÄDER I RADHUS Medlemsägda bostadsutvecklaren OBOS har förvärvat 16 tomter på området Näsudden i Åmål. OBOS har förvärvat tomterna från företaget Sötsjöbaden Näsudden AB. Tomterna är belägna på Fogdegatan. - Näsudden har ett helt fantastiskt läge med fin utsikt över Vänern, cykelavstånd till Åmål, bra pendlingsavstånd till Karlstad och bara två timmar till centrala Göteborg, säger Per Lönner, Affärschef på OBOS Sverige. OBOS är sedan tidigare etablerade på Näsudden, då man 2018 uppförde tre villor av varumärket SmålandsVillan i området. Det nya förvärvet från Sötsjöbaden innebär ytterligare femton tomter som kommer att innefatta 16 bostäder i form av radhus. - På OBOS ser vi fram emot att fortsätta utvecklingen av detta härliga område på landsbygden med vår fina produkt Start Living som byggs industriellt i trä – ett förnybart byggmaterial som är bra för både människan och miljön. Det är dessutom en produkt som passar fint in i Näsuddens omgivningar, säger Per Lönner.

202

De bostäder som OBOS planerar för på Näsudden kommer att uppföras som radhus i två plan med boareor om 107 och 120 kvm. Husen byggs i ett befintligt exploateringsområde som ska byggas ut till att omfatta ett hundratal nya bostäder i blandad bebyggelse, och där ett 30-tal redan idag står klara. - Åmål är en plats för livsnjutare. Näsudden vars halvö sträcker sig ut i Vänern är på många sätt unik och en fin plats att leva på. När vi nu ska fortsätta utveckla Näsudden så är OBOS på många sätt en fantastisk aktör och samarbetspartner som vi är glada över att göra affär med. De tar nu över de byggklara tomterna och bygger hus med hög kvalitet, säger Sven Gustafsson, Partner Sötsjöbaden. - Från Åmåls kommuns sida ser vi positivt på att byggnationen fortsätter på Näsudden – detta unika bostadsområde med Vänerns vatten på tre sidor. Vi ser med tillförsikt fram emot Sötsjöbaden och OBOS fortsatta satsning på området och ser fram emot ett positivt samarbete, säger Björn Wennerström, Samhällsbyggnadschef på Åmåls kommun. De 16 bostäderna kommer att byggas i bostadsrättsformat i föreningen Brf Åmål Sötsjöbad. Säljstartsdatum är ännu inte fastställt.


Nya Projekt

September 2021

203


Nya Projekt

September 2021

SÄLJSTART FÖR YTTERLIGARE 38 LÄGENHETER I SANDBYHOV Bostadsutvecklaren OBOS fortsätter utvecklingen av stadsdelen Sandbyhov i nordöstra Norrköping. Den 31 augusti säljstartade etapp 2 av lägenheter i de flerfamiljshus på 4-6 våningar som OBOS bygger här. - Det som kännetecknar husen och hela kvarteret är trädgårdsstadskänslan, som vi har försökt definiera tydligt, bland annat genom en lummig innergård och balkonger som vetter mot den, säger Camilla Fors, kundansvarig på OBOS. 42 lägenheter återstår i den första etappen med 73 bostäder från 46-91 kvm i OBOS projekt Brf Sandbyhofs gård. Försäljningen har flutit på i ett bra tempo, och därmed går nu startskottet för nästa etapp som består av ytterligare 38 lägenheter med en boarea från 32 till 91 kvm. - Brf Sandbyhofs gård blir alltså totalt 111 bostäder – ettor, tvåor, treor och fyror, på ett riktigt bra läge bara några kilometer nordöst om centrala Norrköping, säger Camilla Fors. På OBOS är vi riktigt glada över att vi får möjlighet att vara med i utvecklingen av denna anrika och växande stadsdel.

204

Sandbyhov är tidigare framför allt känd för sina äldreomsorgsoch vårdinrättningar, men efter att Norrköpings kommun tog fram ett omfattande gestaltningsprogram för stadsdelen är den i aktiv omvandling. Framtidens Sandbyhov är inspirerat av trädgårdsstaden och ska utgöras av en sammanhållen, blandad bebyggelse med närhet till grönområden. - Både seniorer, barnfamiljer och ungdomar kommer trivas bra i Sandbyhov, med närhet både till grönytor, skolor, sporthall, vård och närservice, Norrköpings stadspuls och Ingelsta med sitt stora utbud av butiker. Området har dessutom bra kommunikationer med buss och spårvagn och närhet till E4:an med bil, säger Camilla. I enlighet med kommunens gestaltningsprogram har OBOS arbetat fram två flerfamiljshus som i sin utformning och med närliggande omgivningar ska tala trädgårdsstadens språk. - I Brf Sandbyhofs Gård omsluter husen den gemensamma innergården. Gräsytor, häckar, plattbelagda gångar, träd och belysta planteringar skapar en intim och trivsam miljö. På gården finns också ett miljöhus och cykelförråd, och parkerar gör man i det underjordiska garaget. Invändigt är det nyproducerade, fräscha bostäder med ljusa härliga planlösningar, säger Camilla.


Nya Projekt

September 2021

205


Produkter i stål från Häfla Bruk Häfla Bruks AB tillverkar bl.a. raka trappor, spiraltrappor, räcken, lättdurk och sträckmetall i stål för alla miljöer, såväl inomhus som utomhus.

Spiraltrappa med skyddsbur, Origohuset Hovås, Göteborg

Sträckmetall i fasad, VA-Teknik Sweden AB i Borås

Rak trappa i flera löp, Skatteverket i Malmö

Lättdurk, Resecentrum, Älvsjö

610 14 Rejmyre, Tel 0151-52 40 00, Fax 0151-52 40 40 info@hafla.se, www.hafla.se


RA Bygg är ett bygg- och byggserviceföretag som verkar i västsverige.

HAVSNÄRA BOENDE, SERVICE & LOKALER MED SMÅBÅTSHAMN INTILL

Genom engagemang och yrkesskicklighet är RA Bygg kundens naturliga val och därmed skapas tillväxt och god lönsamhet. http://www.team4service.de

http://www.team4service.de

031-27 85 70 • www.rabygg.com

Säkerhetsdörrar Säkerhetsdörrar Branddörrar Branddörrar Portar Portar Säkerhetsdörrar Vi levererar allt inom ståldörrar. Säkerhetsdörrar Branddörrar Vi levererar allt inom ståldörrar. Säkerhetsdörrar, Branddörrarfönster och portar med Portar marknadsledande inbrottsskydd. Säkerhetsdörrar, fönster och portar med ViPortar anpassar stil från sekelskifte till marknadsledande inbrottsskydd. modernt efter kundens behov.

Vi levererar allt inom ståldörrar. Vi levererar anpassar stil från sekelskifte till Vi allt ståldörrar. Varmt välkomna attinom kontakta oss. modernt efter kundens behov.med Säkerhetsdörrar, fönster och portar Säkerhetsdörrar, fönster och portar med marknadsledande inbrottsskydd. marknadsledande inbrottsskydd. Varmt välkomna att kontakta Vi anpassar stil från sekelskifte till oss. Vi anpassar stil från sekelskifte till modernt efter kundens behov. modernt efter kundens behov. Varmt välkomna att kontakta oss. Varmt välkomna att kontakta oss.

www.proloc.se 08–26 48 10 info@proloc.se

www.proloc.se 08–26 48 10 info@proloc.se

www.proloc.se 08–26 info@proloc.se www.proloc.se 08–26 48 48 10 10info@proloc.se

Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping


Balkonger för livet Balkonger för livet Balkongen har en speciell plats i våra hjärtan. En platshar fören avkoppling, återhämtning, Balkongen speciell plats i våra hjärtan. umgänge eller precisåterhämtning, vad man vill. En plats för–avkoppling, umgänge – eller precis vad man vill. Våra balkongsystem ger ekonomiska fördelar genom minskade energi- och Våra balkongsystem ger ekonomiska underhållskostnader. Det är en investering fördelar genom minskade energioch som höjer fastighetensDet karaktär och bidrar underhållskostnader. är en investering till ökad trivsel förkaraktär de boende. som höjer husets och bidrar till ökad trivsel för de boende. Läs mer om den unika Balco-metoden

www.balco.se påmer Läs om den unika Balco-metoden på www.balco.se

TEKNOWARE - NÖDBELYSNING DU KAN LITA PÅ ESCAP – Kondensatordrift • • • • •

ET H Y N

Underhållsfritt Garanterad funktion ned till -25 ˚C Snabb återuppladdning Mycket kostnadseffektiv 10 års garanti Miljöbedömd i Sunda Hus

SOLID Hänvisnings- och nödljusarmaturer

• IP65 • Perfekt för tuffa miljöer

Kontakta oss:

Östanvindsgatan 21 nr 33, 652 21 Karlstad Tel. 072 338 0116/17, offert@teknoware.se w w w. t e k n o w a re . s e


Vi har haft nöjet att leverera och montera stommen till Havsdoften. Planerar ni att bygga? Kontakta oss, så hjälper vi er att utforma den bästa stomlösningen för ert projekt.

www.gripenbetong.se Vi är en del av Power Heat Gruppen

Gripen Betongelement AB har huvudkontor i Malmö och produktionsanläggningar i Polen, vid västkusten nära till hamn och Sverige. Totalt är vi cirka 90 medarbetare. Vi är nytänkande, engagerade och har kunden i fokus. Med erfarna medarbetare, moderna fabriksanläggningar och stark närvaro i projekten så är alltid vårt mål; att vara den självklara samarbetspartnern gällande prefabricerade betongelement och stomentreprenader.

Sondex e och r la x ä v e m r ä v tt Pla lare Spiralvärmeväx Stort utbud av värmeväxlare vätske-, slam- och ångapplikationer. Processor AB l Box 8011 l 163 08 Spånga Telefon 08-122 206 75 e-post: info@processor.se l www.processor.se

l

Fråga oss - det lönar sig!


Nya Projekt

September 2021

210


Nya Projekt

September 2021

SMIDMEK I STORT AVTAL MED BRIXLY Smidmek har skrivit ett avtal med byggbolaget Brixly. Smidmek ska på totalentreprenad i stål- och betong bygga stommen till ett äldreboende samt ett punkthus med bostäder. Smidmek är en del av Peab byggsystem och är marknadsledande inom projektering, leverans och montering av prefabricerade stommar. Nu har bolaget slutit ett avtal med Brixly (tidigare Erlandsson Bygg) om att leverera och montera stål- och betongstommar till två byggnader på Altplatsen i Göteborg. Uppförandet påbörjas i januari 2022. – Det blir två olika stomlösningar där äldreboendet kommer uppföras med förspända håldäck och punkthuset med förspända massiva plattor. En av utmaningarna har varit att punkthuset ska ha en butikslokal i bottenplan där man inte vill ha några pelare som stör, samtidigt som lasterna från huset ovanför ska tas ner i byggnaden. Men det har vi löst, säger Christian Johnsson som är projektchef på Smidmek. Det har varit ett tätt samarbete mellan stomentreprenör och byggbolag. – Vi har kommit in i projektet i ett tidigt skede och tillsammans med Brixly tagit fram de mest optimala lösningarna utifrån de konstruktionsmässiga utmaningarna och har därmed kunnat hålla nere kostnaderna i projektet. Vi har haft gemensamma projekt tidigare och det är roligt att samarbeta igen, säger Peter Alriksson, vice VD på Smidmek. Projektet är ett av Brixlys största sett både till omfattning och ordervärde. – Smidmek är en lösningsorienterad leverantör och tillsammans har vi hittat en produktionsvänlig och kostnadseffektiv produkt, säger Daniel Himlevik, arbetschef på Brixly. De två husen beräknas vara helt färdigbyggda i slutet av 2023.

211


Nya Projekt

September 2021

BYGGSTART FÖR BRF HEMLÄNGTAN I FÄRJESTADEN – OCH OBOS PLANERAR FÖR FORTSATT EXPANSION PÅ ORTEN Den 25 augusti byggstartade OBOS Brf Hemlängtan, med god uppslutning av både entreprenörer, representanter från Möbylånga och förväntansfulla kunder. Projektet består av 15 bostäder på 83 kvadratmeter vardera i enplansradhus. Bostäderna byggs bredvid grannföreningen Brf Längtan, även den byggd av OBOS. - Det känns riktigt roligt att vi nu får ta det första spadtaget som utgör OBOS expansion i detta härliga naturnära område, säger projektutvecklare Elisabeth Berntsson. Vi tror verkligen på det fina läget här i Färjestaden nära både hav, skog och service. Det första spadtaget togs under gråa moln men desto soligare var stämningen på marken. De som var med och tog det första spadtaget var Elisabeth Berntsson, projektutvecklare OBOS, Lars Nilsson, projektledare OBOS, Anders Carlsson, VD SEAB, Fredrik Wermelin, mark- och exploateringschef Mörbylånga kommun, en av kunderna i projektet samt Matilda Wärenfalk, kommunstyrelsens ordförande Mörbylånga kommun. - Blandad bebyggelse med olika boendeformer är viktigt för att stärka sammanhållningen och mångfalden i samhället. Här på området som vi har valt att kalla Hållbar plats är alla välkomna och Brf Hemlängtan kommer att bidra till Färjestadens och hela Mörbylånga kommuns positiva utveckling framöver, säger Matilda Wärenfalk. Brf Hemlängtan har en planerad inflyttning under hösten 2022. Och OBOS planerar redan för ytterligare en förening i Färjestaden som kommer gå under namnet Brf Åkerblomman. Projektet består av 17 stycken radhus i två plan med en boarea på 107 kvadratmeter. - Både Brf Längtan och Brf Hemlängtan är enplanshus i lite mindre storlekar, som vi har sett en stor efterfrågan på här. På OBOS är vi dock stolta över att kunna erbjuda blandade boendeformer för en bred målgrupp och genom Brf Åkerblomman som kompletterar tidigare projekt och som säljstartar i höst kommer vi göra just detta, avslutar Elisabeth.

212

LANSA FASTIGHETER KÖPER PROJEKT MED 177 HYRESLÄGENHETER I MALMÖ Lansa Fastigheter köper bostadsprojektet Journalen 1 i Sege Park i Malmö av Wästbygg. Projektet omfattar ett helt kvarter med 177 hyreslägenheter och det ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Lansa och Wästbygg genomför redan ett projekt i regionen tillsammans. I Brunnshög i Lund byggs Lagerkransen som nu certifierats enligt Miljöbyggnad Guld. – Malmö och Öresundsområdet är en prioriterad marknad för Lansa och med ett nytt miljöcertifierat projekt i Sege Park blir vi tungt etablerade här. Vi har ett gott samarbete med Wästbygg och får nu med Journalen en fortsättning på vårt pågående gemensamma guldcertifierade projekt i Lund, säger Claes Malmkvist, vd på Lansa Fastigheter AB. – Det är jätteroligt att få gå in i ett nytt samarbete med Lansa. För ungefär ett år sedan förvärvade de ett projekt i Lund av oss som just nu är under uppförande. Att vi nu genomför ytterligare affär tillsammans ser vi som ett gott betyg på de fastigheter som Wästbygg utvecklar och bygger, säger Joakim Efraimsson, vd på Wästbygg AB. Sege Park är ett tidigare sjukhusområde där Malmö stad nu samverkar med 11 byggherrar för att utveckla området med 1000 nya bostäder. Fokus är att skapa ett område där det ska vara lätt att leva hållbart. Hållbarhet, delningsekonomi och odling är viktiga nyckelord i arbetet. Byggstart är planerad till årsskiftet 2021/22 och projektet beräknas vara färdigställt årsskiftet 2023/24.


Nya Projekt

September 2021

SÄLJSTART: ANDRA ETAPPEN PÅ POPULÄRA RANAGÅRD Totalt bygger OBOS nio bostäder i projektform på Ranagård – inflyttningsklara kedjehus med en boarea på 155 kvm. Den första etappen med fyra hus är nästan slutsåld och idag, den 25 augusti, drar alltså säljstarten igång för etapp 2 med ytterligare fem hus. - Det är kedjehus med ”extra allt” och väldigt mycket villakänsla, säger projektutvecklare Jenny Piltofta. Ranagård är Halmstads nya stadsdel, som totalt ska byggas ut med cirka 600 bostäder många olika aktörer. OBOS del av området – nio enheter – blir inflyttningsklara kedjehus på 1,5 plan, 155 kvm boarea och egen carport. Intresset från allmänheten har varit stort för de 86 kommunala tomterna som släppts, och OBOS projektutvecklare Jenny Piltofta menar att Kv Skogsgläntan, som OBOS projekt heter, fyller en viktig funktion för den som drömmer om eget hus i den nya stadsdelen. - Vi vet att många människor vill bo i ett eget ägt boende i ett trivsamt område, säger Jenny. Men köper man ett hus och bygger själv från grunden så innebär det också en hel del merarbete. Fördelen med att vi bygger husen i projektform är att OBOS färdigställer tomten med gräsmatta, trädäck och carport. Husen är färdigmålade vid inflyttning och invändigt är det en hög standard och många tillvalsmöjligheter för kunden. Förutom att husen får en hög utvändig och invändig standard,

213

har OBOS också planerat för att husen ska ingå i en samfällighet. Centralt i det lilla kvarteret bygger OBOS ett orangeri där man kan umgås. Naturen i området tas också tillvara på, då man har valt att behålla flertalet träd i området. - För oss är det viktigt att föreningsnamnet säger något om området, förklarar Jenny. Kv Skogsgläntan är verkligen talande här då vi har valt att behålla en del träd och växtlighet för en lummig och trivsam känsla i kvarteret. För närvarande pågår arbetet på Ranagård med att anlägga park- och naturmark, gator, gång- och cykelbanor, belysning, elnät, vattenledningar, dagvattenhantering, fjärrvärme och fiber. Hela utbyggnaden planeras vara klar till årsskiftet 2021–2022. - Ranagård är verkligen en expansiv stadsdel med ett riktigt fint läge, bara femton minuter från Halmstad centrum och ett stenkast från golfbana, strand och bad, säger Jenny. När våra hus väl är inflyttningsklara är utbyggnaden av området också klar, så det är ett uppvuxet område man flyttar in i. Kommunen planerar även för både förskola och skola i området i framtiden. Vi tror verkligen på detta fina läge och vi ser att det finns ett stort intresse från allmänheten. OBOS projekt Kv Skogsgläntan säljstartar alltså idag den 25 augusti, och byggstarten är planerad till våren 2022. Inflyttning är beräknad till våren 2023.


Hörslingan en viktig funktion i ljudet, fungerar den på rätt sätt? Vi hjälper er med service och inmätning samt levererar ny vid behov.

Sela AB Ett leverantörsoberoende företag Vi anpassar ljud och bildsystem till ert behov.

Ring eller mejla för mer information

08-940270 / info@sela.se

Bilden är ett exempel där vi designat möbeln och installerat ljudsystemet i Huddinge kyrka

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se

054-13 10 10 • info@norrstrandsgolv.com • www.norrstrandsgolv.se


Känd som bästa armeringsfiber vid inblandning och bearbetning av betong. Läs mer på www.forta-ferro.com För mer information kontakta:

www.vastanfors.se

info@betonova.se, www.betonova.se

Skinande blankt med

Allt inom byggstäd 0708-26 86 11 • 0709-82 92 43

#rentasverige

Allt inom tekninsk isolering www.vvsisolering.se

johan.qvist@jpiab.se 0703-329594

renta.se

Golv och beläggningar för kommersiella lokaler, offentlig miljö, industri, storkök och parkering. Fogfria ytor industri & försäljning AB 08-753 30 80 www.fogfriaytor.com


• • • •

VVS-projek Energi & Mi Projektstyr Teknisk förv

I fronten för en samverkande teknikand När standardlösningar inte räcker till kök och inredningar från Dalarna inomKundanpassade byggande och förvaltning. RIBA AB • tel. 08-599 02 800 Claessons Snickeri AB

Fabriksgatan 2, Krylbo

• claessonkok.se • 0226-618 20


Nya Projekt

September 2021

BYGGSTART OCH SÄLJSTART FÖR RADHUSOMRÅDET MJÖRNBO GÅRDAR >>>

218


Nya Projekt

September 2021

219


Nya Projekt

September 2021

BYGGSTART OCH SÄLJSTART FÖR RADHUSOMRÅDET MJÖRNBO GÅRDAR Nu är det startklart för Tornstadens sista etapp av fem i Mjörnbo Allé vid Gråbo Centrum i Lerums kommun. I denna avslutande etapp i det nya bostadsområdet byggs nu 39 prisvärda och välplanerade radhus på 117 kvm i bostadsrättsform. Säljstarten blir den 31 augusti och inflyttning planeras till årsskiftet 2022/2023. Mjörnbo Allé har vi kallat det område som Tornstaden, tillsammans med Lerums kommun, låtit växa fram i centrala Gråbo, nordost om Göteborg. I stället för att bygga ut, bygger Mjörnbo Allé ihop. I sommar har byggnationen av den femte etappen påbörjats. Mjörnbo Gårdar kommer att bestå av 39 tvåplans radhus i bostadsrättsform, i anslutning till de bostäder som Tornstaden tidigare byggt vid Mjörnbotorget. - Vi har fått många positiva kommentarer från omkringboende och de som flyttat in i de bostäder vi tidigare byggt, både vad gäller utformning och det liv de tillfört området. Efterfrågan på både bostadsrätter och hyresrätter har varit mycket stor och det känns roligt att vi nu även kan erbjuda radhus i detta fina område, säger Marcus Axelsson, projektutvecklare på Tornstaden. I Mjörnbo Gårdar får man ett bekvämt boende i centrum av ett levande Gråbo med naturen som närmsta granne och med närhet till Göteborg. Säljstart är planerad till den 31 augusti och inflyttning beräknas ske vid årsskiftet 2022/2023.

220


Nya Projekt

September 2021

221


Nya Projekt

September 2021

FINKLÄTT HUS MED CO-WORKING SPACE STICKER UT I NORRTÄLJE HAMN Med en ”vävd” bronsskimrande fasad och 22 våningar är Norrtäljes högsta hus Havstornet svårt att missa. Och det var precis målet med huset. – Det var tidigt tydligt att ambitionen var hög hos både kommunen och beställaren Index Residence. Byggnaden skulle ha en egen identitet, säger Anders Rotstein, ansvarig arkitekt på Sandellsandberg. Havstornet byggs i Norrtälje hamn, ett större stadsutvecklingsprojekt på tidigare industrimark där Norrtäljeån möter havet. En gång i tiden stod en hög silo på platsen så det fanns därför acceptans för en hög byggnad i området. Index Residence har utvecklat huset och agerat som totalentreprenör med eget bolag. Sandellsandberg kom in i projektet efter att Norrtälje kommun redan bestämt skelettplanen för området som bestämmer de olika kvarterens storlek. Kommunens och byggherrens mål har varit att skapa en spännande helhet för huset som befäster den nya siloplatsen framför Havstornet direkt mot kajen. – Stor möda har lagts på fasadens utformning. Tidigt i skissprocessen använde vi referensen av en vävd galaklänning. Havstornet är en byggnad som är finklädd. Den bronsskimrande fasaden ger huset en tydlig egen identitet och upplevs olika beroende på hur solen rör sig runt huset. Färgtonen varierar från varmt mörkbrun till gyllene brons beroende på betraktelsevinkel och väderlek, säger Anders Rotstein. Huset färdigställs under hösten då den sista inflyttningen sker. Havstornet består främst av lägenheter i storleken 2-4 rum, och lägenheternas planlösningar varieras för att de inte ska vara för lika. Första våningen som vilar på husets stensockel har stora terrasser och högst upp i huset finns en penthousevåning. Det spännande med Havstornet är också att huset inte bara nyttjas för bostäder. Co-working, alltså ytor där det går att sitta och arbeta, är något som efterfrågas allt mer när människor jobbar hemma och det har Index byggt in i husets markplan. – Index var tidiga med att utveckla gemensamhetsytor med Co-working i sina bostadskoncept. När de började prata om detta undrade jag om gemensamma kontorsytor verkligen skulle efterfrågas, men nu är det ju jättepopulärt så de har helt klart tänkt rätt, säger Anders Rotstein. Näst högst upp i huset finns även en lokal som kommunen kommer att nyttja och göra tillgänglig för allmänheten på något sätt. Anders Rotstein tycker att huset blivit väldigt bra och läget är

På bilden: Den vävda fasaden av metall och betong ska föra tankarna till en galaklädd fastighet

Bild: Åke E:son Lindman.

222

också fantastiskt. – Huset står ju precis på kajkanten bara några meter från vattnet och en vacker dag ser man hela vägen till Åland, säger han. FAKTA Tidplan: januari 2019 till juni 2021 Projektutvecklare: Index Invest International AB Totalentreprenör: Index Residence AB Beställare: Brf Havstornet Arkitekt:ÅF Sandellsandberg arkitekter AB Kostnad: 200-250 Mkr


Nya Projekt

September 2021

223

Foto: som.com

CONTIGA LEVERERAR STOMENTREPRENAD ÅT SERNEKE SVERIGE AB Sedan 2016 har byggnationen av Karlastaden i Göteborg varit igång under ledning av Serneke Sverige AB. Området innefatta bland annat över 600 lägenheter i Nordens högsta byggnad Karlatornet. I anslutning till tornet byggs hotell- och konferensanläggning som stomtillverkaren Contiga har levererat specialframtagna stommar till. – Contiga är en seriös aktör som tar arbetsmiljöarbetet på allvar, vilket är helt i linje med vårt arbetssätt, säger Anders Gustafson, arbetschef på Serneke Sverige AB. Utvecklingen av Karlastaden i centrala Göteborg har pågått under många års tid. Staden kommer att erbjuda nya bostäder, hotell, kontor, butiker, vårdcentral och skolor. Utöver det kommer även Göteborgs första skyskrapa att ligga här, en byggnad som med sina 245 meter tar titeln som Nordens högsta byggnad. I anslutning till tornet ska det byggas ett hotell och kontor med stommar som levereras från Contiga. – Det är många i regionen som har Contiga som samarbetspartner, vilket gjorde att det kändes som ett väldigt tryggt val. Sedan var det även andra faktorer som vägde in, bland annat

har Contiga en verksamhet hyfsat nära Karlastaden. Det innebär korta leveranser och är därmed ett miljövänligt alternativ, säger Anders Gustafson. SVERIGES FRÄMSTA STOMLEVERANTÖR

Efter 40 år i branschen är Contiga idag en av Sveriges största producenter av prefabricerade stommar och har genom åren levererat stommar till flera omfattande projekt i Sverige. I Karlastadenprojektet har kraven på hållbarhet och miljövänliga alternativ varit något som präglat hela arbetet, och eftersom Contiga arbetar aktivt med att minska sitt klimatavtryck ansågs de som en lämplig samarbetspartner. Under sommaren 2024 kommer den del av Karlastaden som omfattar tornet samt hotell-och kontor att stå klart. Nu ser Anders Gustafsson och hans team fram emot att påbörja montaget av stommarna under slutet av augusti. – Contiga har varit både seriösa och innovativa under arbetets gång. Det har vi sett när de har säkerställt leveranser, men även under utformningen av stommen och själva upphandlingsprocessen. De har kommit med mycket kreativa förslag för att optimera den leveransen vi efterfrågar, vilket vi är otroligt glada över, avslutar Anders Gustafson.


Nya Projekt

September 2021

RIKSBYGGEN TAR FÖRSTA SPADTAGET FÖR 115 HYRESRÄTTER I KRONANDALEN, LULEÅ Den 24 augusti var det dags att ta det första spadtaget för 115 hyresrätter i Kronandalen, Luleå. Med och tog det första spadtaget var Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, Johanna Frelin, vd Riksbyggen, Fredrik Blom, grundare, K2A och Per Utterström från entreprenören Nåiden Bygg. – Luleå växer och fler nya bostäder är en förutsättning för kommunens fortsatta tillväxt. Det är därför väldigt roligt att ta det första spadtaget för ett nytt kvarter med hyreslägenheter i Kronandalen, säger Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå. – Det är jätteroligt att vi nu kan starta byggandet av fler hyreslägenheter i Luleå, i ett mycket attraktivt läge. Husen byggs med statligt investeringsstöd vilket gör att hyresnivån kommer vara lägre än vid jämförbar nyproduktion vilket gör att de nya bostäderna kan efterfrågas av många, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad Norr. Lägenhetsstorlekarna i projektet spänner från 1-4 rum och kök. Inflyttningen är planerad att ske under fjärde kvartalet 2023. – Det blir en helt ny stadsdel i ett mycket bra läge med omedelbar anslutning till Ormbergets skidbacke och friluftsområde som är välbesökt året om. Det är cykelavstånd till universitetet och vi genomför en del åtgärder för att bilåkandet, bland annat genom att införa bilpooler i området, berättar Lars Lundgren. Husen projekteras enligt Miljöbyggnad Silver. Genom att systematiskt använda kraven för Miljöbyggnad i bostadsproduktionen bidrar Riksbyggen till mer hållbara boendemiljöer hus för hus. Miljöbyggnad visar på viktiga kvaliteter hos en byggnad när det gäller energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. Sammanlagt handlar det om 15 olika områden som bedöms för certifieringen.

224


Nya Projekt

September 2021

225


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


Bäst på Återvinning & Bioenergi

SÖNDERDELNING & FLISNING

LAGRING & DOSERING

SIKTNING & SÅLLNING

TUBTRANSPORTÖRER

PELLETSPRESSAR & HAMMARKVARNAR

TRANSPORTERING

MOBIL SÖNDERDELNING

ROBOTSORTERING

AVSKILJNING & SEPARERING

BRIKETTPRESSAR

ANLÄGGNINGAR INOM BRÄNSLEBEREDNING, BRÄNSLEHANTERING, PELLETSPRODUKTION, SÅGVERK, RESTHANTERING, AVFALL, SORTERING OCH TRÄPULVER

Se hela vårt program på www.mared.se


48 Nya Svensk Byggtidning Projekt

CONTAINER September 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS Simon Grünewald, Grünewalds Bygg.

”FÖRLUSTEN VAR TOTAL LUFTEN GICK UR OSS”

Efter en totalstöld gjorde företaget slag i saken och hyrde säkerhetscontainer Efter en totalstöld gjorde företaget slag i saken och hyrde säkerhetscontainer från Containertjänst. Grünewalds Bygg vill gardera sig mot inbrott. Säkerhetcontainern är utrustad med gallerbur, lås i högsta skyddsklass, kamera och larm. AV KJELL-ARNE LARSSON GRÜNEWALDS HADE haft en rad inbrott i bilar och i containrar.

En morgon blev måttet rågat. När Simon Grünewald och hans arbetslag kom på morgonen var en av containrarna uppbruten och alla verktyg borta. – Förlusten var total, säger Simon Grünewald. Alla verktyg som jag samlat på mig under de 15 år jag byggt upp min verksamhet var borta. Mina anställda som har sin egen uppsättning av de viktigaste verktygen blev också av med sitt. Förutom den materiella förlusten var det hela mycket personligt. Luften gick ur oss. Hur mycket tid och pengar Simon sedan la ner på att skaffa nya verktyg vågar han knappast tänka på. Samt att jobbet försinkades kraftigt och att skadeärendet och allt pappersarbete åt upp mycket tid. – Sedan tidigare hyrde vi containrar av Containertjänst så jag tog kontakt med dem, fortsätter Simon. De erbjöd sitt koncept säkerhetscontainer och jag föll direkt för den lösningen. Inom två dygn var en container med larm på plats. Säkerhetscontainern baseras på att en säkerhetsbur byggs in i containern. Denna har högsta skyddsklass. Den förses med en FerraPod-gallerbur, certifierad enligt SS-EN 1627 i skyddsklass 3-RC4 och med en certifierad låsbom i klass 5 och ASSA låshus i klass 5. Gallerburen består av rör, med rör i rören, så att den som försöker såga sig in möts av ett inre rör som bara snurrar. Värme, byggel och belysning är installerat. Containern är försedd med detektorer, larm och kameror. Vid inbrottsförsök kommunicerar dessa direkt med larmcentral. Larmet slås på och av med en app som byggföretaget hanterar. Containern är försedd med daglås som Simons anställa har nyckel till.

Säkerhetscontainern baseras på att en säkerhetsbur byggs in i containern. Denna har högsta skyddsklass.

– Jag är otroligt imponerad av Containertjänst. De är lyhörda för kundernas behov och en verklig Game Changer i säkerhetsbranschen. Tack vare deras produkter blir det mycket svårt för tjuvarna. Säkerhetscontainern är värd varenda krona. Containertjänst levererar containrar med säkerhetsbur som täcker en fjärdedel, halva eller hela golvytan. Grünewalds Bygg valde den som täcker halva ytan. Då kan den övriga halvan inredas och disponeras fritt. Ett flexibelt alternativ med andra ord. Containertjänst kan dessutom anpassa sina säkerhetsburar till containrar av skilda storlekar. – Jag gillar företag som Containertjänst. De lyssnar på kundernas behov, säger Simon. – Vi kommer att hyra fler säkershetscontainrar. Målet är att ha sådana vid alla entreprenader och gardera oss överallt genom de lösningar som Containertjänst erbjuder. Vi vill inte ha de problem vi tidigare hade med stölder som förstörde så mycket för oss på många olika sätt, avslutar Simon Grünewald. *Fotnot Alla lås klarar minst den klass som försäkringsbolagen kräver. Containertjänst erbjuder även spårsändare och DNA-märkning av verktyg och annan utrustning.


Nya Projekt

September 2021 - PERSONNYTT

COLLIERS FORTSÄTTER ATT EXPANDERA Colliers i Sverige fortsätter att expandera och utökar sitt Capital Markets-team med ytterligare en analytiker. Colliers har rekryterat Sofie Babic till tjänsten som analytiker inom Capital Markets med placering i Stockholm. Sofie har de senaste två åren arbetat med transaktion och uthyrning inom kontorssegmentet på Colliers i Sacramento, Kalifornien, och har även mäklarlicens i Kalifornien. Innan Sofie anslöt till Colliers studerade hon finans vid Sacramento State College of Business Administration. Daniel Gorosch, vd och Head of Capital Markets på Colliers: - Vi välkomnar Sofie till Colliers Sverige där vi ser att hennes internationella bakgrund och kompetens passar mycket väl in

229

i vårt lagbygge när vi nu växlar upp vårt kunderbjudande inom transaktionsrådgivning. Sofie Babic, Anlytiker Capital Markets på Colliers: - Jag ser fram emot att arbeta på den svenska fastighetsmarknaden med fullt fokus på analys och transaktion. Jag är tacksam för möjligheten att ansluta till Colliers i Sverige och få bidra med mina erfarenheter inom rådgivning, både inom transaktion och uthyrning. Colliers team inom Capital Markets består idag av 14 medarbetare med gedigen erfarenhet inom både köp- och säljrådgivning. Med fokus på att hjälpa kunder genom hela transaktionsprocessen genomför de transaktioner av enskilda kontors-, handels-, logistik- och bostadsfastigheter såväl som av hela portföljer.


Nya Projekt

September 2021 - PERSONNYTT

FORSEN VÄXER MED NY GRUPPCHEF TILL BOSTADSENHETEN – Jag började för en månad sedan och har blivit involverad i ett par spännande bostadsprojekt, säger Magnus Lindblom, nytillträdd gruppchef till Forsen Bostad. Magnus är en erfaren projektledare med snart 30 år i branschen. Han kommer närmast från rollen som platschef på både Skanska och NCC där han jobbat med stora bostadsprojekt till framförallt allmännyttan. – Vi möter upp marknadens behov av kvalificerad kompetens för att kunna bygga och utveckla nya bostäder. Vi är glada att Magnus har valt Forsen. Han har rätt erfarenhet och egenskaper för att bidra till vår utveckling, säger Sofia Stendius, affärenhetschef Forsen Bostad. Sofia leder idag 12 medarbetare med bostadskompetens och Magnus grupp består av tre personer. – Jag trivs med att ha personalansvar och ser fram emot att tillsammans med gruppen få den att växa. Nu hoppas jag bara att vi kan ses lite oftare IRL, säger Magnus. Magnus Lindblom började på Forsen den 9 augusti, 2021. Han är gruppchef och projektledare.

230


Nya Projekt

September 2021 - PERSONNYTT

231


Nya Projekt

September 2021 - PERSONNYTT

232


Nya Projekt

September 2021 - PERSONNYTT

SAFEER SAMAWI NY MÄKLARE PÅ VÅNINGEN & VILLAN Våningen & Villan förstärker sitt mäklarteam i Malmö när Safeer Samawi nu tar klivet från trainee till registrerad fastighetsmäklare. – Det känns så himla stort. Mitt åtagande blir att göra mitt absolut yttersta som mäklare. Jag har stora ambitioner med min mäklarkarriär och Våningen & Villan ger mig rätt förutsättningar att förverkliga mina mål, säger Safeer Samawi. Våningen & Villans försäljningschef Emma Ramberg är väldigt nöjd över att Safeer Samawi nu ansluter till företagets mäklarteam. – Safeer har varit trainee hos oss ett tag, så vi vet verkligen vad vi får. Han är synnerligen engagerad och ambitiös i allt han företar sig. Hans inställning och driv i kombination med Våningen & Villans  starka varumärke har alla förutsättningar att bli en perfekt match, säger Emma Ramberg. Safeer Samawi är placerad på Våningen & Villans huvudkontor på Mariedalsvägen i Malmö.

233


Nya Projekt

September 2021 - PERSONNYTT

234


Nya Projekt

September 2021 - PERSONNYTT

OBOS NYA HEM STÄRKER UPP MED NY REDOVISNINGSCHEF Nina Fellbrant Salonen tillträdde den 9 augusti som ny redovisningschef på OBOS Nya Hem. Nina kommer senast från Grant Thornton och ska bland annat arbeta med utvecklingen av OBOS nya boköpmodeller – OBOS Deläga och OBOS Bostadsbyte. - Det känns väldigt spännande att få arbeta med OBOS och få vara en del av bolagets ambitiösa tillväxtresa i Sverige. Särskilt kul ska det bli att få bidra till boköpmodellernas implementering och möjliggöra för fler att äga sin bostad, säger Nina. I sin tidigare roll som revisor på Grant Thornton har hon kommit i kontakt med många olika typer av bolag - både stora som små, liksom nystartade. - Med sin erfarenhet blir hon ett värdefullt tillskott i arbetet med tidigare och kommande fastighetsaffärer samt uppskalningen av JV-projektet i OBOS Nya Hem, säger Sofia Ljungdahl, VD för OBOS Nya Hem. Nina har dessförinnan studerat redovisning vid Örebro universitet och spelat fotboll på professionell nivå.

235


Nya Projekt

September 2021

236


Nya Projekt

September 2021

237


Nya Projekt

September 2021

238


Nya Projekt

September 2021

239

070 695 07 60


WWW.SCHEUCH.COM

VI LEVERERAR TEKNIK FÖR REN LUFT SCHEUCH - ALLTID ETT STEG FÖRE I RÖKGASRENING I mer än 50 år har Scheuch stått för innovativ luft- och miljöteknik inom industrin. Som marknadsledare och teknikpionjär tillhandahåller vi industriella produkter och system för att skydda människor och miljö på platser runt om i världen. Och det innebär att vi ser till att luften förblir ren för kommande generationer. VÅRA TJÄNSTER Teknik för ren luft - från planeringsfasen ända fram till driftsatt anläggning Anpassade kundlösningar Optimala helhetslösningar utformade för att säkerställa högsta driftsäkerhet och tillgänglighet

Scheuch_Ins_Image_Energie_220x280_140815_schw.indd 1

KONTAKT / SVERIGE: SCHEUCH GMBH KRINOVA SCIENCE PARK 29139 KRISTIANSTAD, SVERIGE PHONE: +46 708 439939, E-MAIL: OFFICE.SWE@SCHEUCH.COM

Scheuch GmbH Weierfing 68 4971 Aurolzmünster Austria Phone +43 / 7752 / 905 – 0 Fax +43 / 7752 / 905 – 65000 E-Mail office@scheuch.com

14.08.15 10:02

Profile for Stordåhd Kommunikation AB

Nya Projekt 007/2021  

Nya Projekt 007/2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded