Nya Projekt Grönt Byggande 005/2021

Page 1

Nya Projekt

November 2021

005 Nya Projekt

Grönt byggande


Låt både tak och fasad producera el Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och konstruktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.


Vaillant värmesystem ger komfort Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på system som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.


Nu ökar intresset för flervåningskontorshus med trästomme ATT BYGGA I TRÄ HAR MÅNGA POSITIVA EFFEKTER. FRAMFÖR ALLT GER DET MINDRE KLIMATPÅVERKAN ÄN ANDRA TRADITIONELLA KONSTRUKTIONSMATERIAL. JUST NU SER VI EN BYGGBOOM AV FLERVÅNINGSKONTORSHUS MED TRÄSTOMME SOM TAR DET HÅLLBARA BYGGANDET TILL EN NY NIVÅ. Några axplock av det som sker runt om i Sverige idag: I centrala Uppsala bygger NCC Magasin X för fastighetsbolaget Vasakronans räkning. När det står klart under 2022 blir det Sveriges största kontorshus med en stomme helt i trä. Magasin X är ritat av White Arkitekter och får 11 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta fördelat på sju våningar.

30

Martinsons Byggsystem AB har levererat stommen som består av KL-trä i bjälklagen, liggande balkar i limträ och pelare i limträ som står på varandra från botten och hela vägen upp genom byggnaden.  Snart är det dags för inflyttning i det fem våningar höga kontorshuset Nodi som byggs i Nya Hovås söder om Göteborg på uppdrag av fastighetsutvecklaren Next Step Group. Det blir stadens första kontorshus i trä som även det är ritat av White Arkitekter. Det är mycket trä i Nodi. Hela 5 909 meter limträ för att vara exakt – alltså 6 kilometer om pelare och balkar av limträ skulle läggas på rad.

44

Ett tredje spännande exempel är kontorshuset Korsningen som ingår i pilotprojektet ”Vi ger arkitekten makten”. Huset uppförs i Örebro och är ritat av Utopia arkitekter i samarbete med Castellum och blir Sveriges första klimatneutrala kontorshus i flera våningar. Polismyndigheten är klar som hyresgäst för hela kontorshuset som ska stå klart för inflyttning 2022. Ovanstående byggen kommer vi på Nya Projekt Grönt Byggande att följa under 2022 och uppmärksamma lite extra.

47

Sen får vi inte glömma detta nr: Nr. 5 av Nya Projekt Grönt Byggande. Fullmatat med det senaste inom grönt byggande.

Trevlig läsning, Jon Mattias Högberg, Chefredaktör Nya Projekt

54


Nr 005/2021

Utgivare: Nya Projekt Grönt Byggande ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Linnégatan 71, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Specialister inom

UTRYMNINGSTEKNIK Ända sedan starten 1983 har vikten av konkurrenskraftiga lösningar alltid legat i fokus och det tankesättet styr fortsatt vårt dagliga arbete. Vi erbjuder idag ett av marknadens bredaste utbud när det gäller system- och säkerhetslösningar inom området utrymningsteknik. Numera förser vi allt fler med lösningar där vi integrerar och samkör system inom exempelvis nödbelysning, utrymningslarm, brandlarm, avbrottsfri kraft m.m. Utvecklingen gör det möjligt att få anpassade och flexibla lösningar helt enligt din egen kravspecifikation. Dessutom, du får allt från en och samma samarbetspartner – tryggt, smart och leveranssäkert. Välkommen att läsa mer om utrymningsteknik på vår webb eller kontakta någon av våra teknikspecialister direkt via telefon: 054-57 01 20, för ytterligare information.

KAMIC Installation Tel: 054-57 01 20 | www.kamic.se


Nya Projekt

November 2021

8

TEKNIKSMART MED MODERN TRÄBYGGNADSTEKNIK: RIKSBYGGENS TOWNHOUSE I VALLASTADEN >>>


Nya Projekt

November 2021

9


Nya Projekt

November 2021

TEKNIKSMART MED MODERN TRÄBYGGNADSTEKNIK: RIKSBYGGENS TOWNHOUSE I VALLASTADEN Den 10 november tar Riksbyggen det första spadtaget för tre unika townhouse med varsitt eget gårdshus i Vallastaden, Linköping. Med och tar det första spadtaget är Muharrem Demirok kommunalråd i Linköpings och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, Simon Helmér, vd på Östsvenska handelskammaren och Patrik Rosenlund, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad. – Jättekul att vi nu kan ta första spadtaget för detta roliga och spännande projekt med mycket teknik och hållbarhet. Husen kommer att vara byggda i trä, ha integrerade solceller på taket

10

och olika typer av smarta hem-lösningar, säger Patrik Rosenlund, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Östergötland/Nyköping. Husen på 151 kvm, säljs med äganderätt och till varje hus hör ett eget fullt utrustat gårdshus om 19 kvm med egen ingång. Perfekt för hemarbete eller uthyrning. Hållbarhet blir en viktig del av projektet, till exempel kommer radhusen att byggas som passivhus med modern träbyggnadsteknik. Tillsammans med övriga byggherrar i kvarteret ska Riksbyggen bygga ett så kallat ”felleshus”, en inglasad gemensam lokal som fylls med passande innehåll. Lokalen blir tillgänglig för alla boende i detta kvarter.


Nya Projekt

November 2021

11


Nya Projekt

November 2021

RIKSBYGGENS SATSNING PÅ HÅLLBAR VÄRMESTYRNING SPARAR PENGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR >>>

12


Nya Projekt

November 2021

13


Nya Projekt

November 2021

RIKSBYGGENS SATSNING PÅ HÅLLBAR VÄRMESTYRNING SPARAR PENGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR Som en av Sveriges största fastighetsförvaltare satsar Riksbyggen på systemutvecklingoch Artificiell Intelligens för att skapa ett tydligt tjänstepaket som hjälper bostadsrättskunder att långsiktigt optimera sin energianvändning. - Med hjälp av effektiv teknik går det att göra mycket lönsamma investeringar i energieffektivitet. Ofta går det att uppnå besparingar på mellan 15-20%. Vanligtvis krävs en del tekniska åtgärder i fastigheternas system, men för att nå besparingsmålen är det minst lika viktigt att energiingenjören har en hög kompetensnivå och följer utvecklingen inom digitalisering, säger Göran Danling, Affärsutvecklare och processansvarig Energitjänster på Riksbyggen, och fortsätter: - Gammal styrutrustning för värme, ventilation och kyla är ofta en bidragande orsak till onödig hög energianvändning. Riksbyggens affär går ut på att hjälpa bostadsrättsföreningar att analysera sina anläggningar, ta fram åtgärdspaket och koppla

14

det lokala styrsystemet till Riksbyggens energioptimeringstjänst. Tanken är sedan att år efter år spara pengar genom kontinuerlig analys och optimering. Standardiserade lösningar - hållbara energiinvesteringar Satsningen på AI och hållbar värmestyrning startade för några år sedan och går ut på att accelerera en digitaliseringsresa där den tekniska plattformen för energioptimering utvecklas, samtidigt som utrustningen som används för styrningen av olika funktioner i enskilda fastigheter standardiseras. En positiv bieffekt är att projektet samtidigt förenklar arbetet för personalen och sparar tid. Standardiserade produkter som är valda för att undvika tidskrävande programmeringsinsatser bidrar också till att göra arbetet effektivare. Riksbyggen valde att samarbeta med styrentreprenören Novosystems som fick i uppdrag att ta fram en fjärrvärmeundercentral som enkelt kunde kopplas upp till Riksbyggens energiförvaltningstjänster. Färdig paketlösning för framtidssäker fastighetsstyrning - För Riksbyggen var det viktigt att hitta en färdig paketlösning


Nya Projekt

November 2021

som skulle vara enkel att förstå både internt och för deras kunder, säger Magnus Larsson, säljare på Novosystems. Vi på Novosystems arbetar till vardags mycket med friprogrammerbara system, men vet också att programmering ibland faktiskt inte är den mest effektiva lösningen – i synnerhet inte när det gäller styrningen av relativt enkla funktioner. I det här fallet kunde vi snabbt konstatera att en stor del av Riksbyggens kunders behov skulle kunna lösas på ett tids- och kostnadseffektivt sätt, helt utan programmering. I samarbete med Riksbyggen utvecklade Novosystems ett anpassningsbart paket som fungerade för de allra flesta typer av värmeapplikationer som Riksbyggen förvaltar. Paketet består av en enkel, men flexibel värmeregulator från Regin som monterades på en värmeväxlare. Värmeregulatorn Exigo levereras färdigkonfigurerad med rätt applikationer och värmekurvor tillsammans med passande ställdon och temperaturgivare från Regin. För Riksbyggens tekniker blev det på så vis enkelt att installera och underhålla de nya fjärrvärmecentralerna. Då värmeregulatorn är kommunicerbar är det också möjligt att koppla värmesystemen till Riksbyggens centrala energiförvaltnings-

15

system där man övervakar energianvändningen och optimerar den utifrån parametrar som väderprognos, inomhustemperatur, byggnadens tröghet och energitillförsel. I takt med att fastighetens behov ändras kan värmeregulatorn lätt konfigureras om och fler givare och funktioner som exempelvis rumstemperaturstyrning eller effektstyrning läggas till. Åtgärdspaketet kommer att erbjudas till tusentals fastigheter Idag har Riksbyggen installerat den hållbara värmelösningen i ett flertal fastigheter och åtgärdspaketet kommer att erbjudas till tusentals fastigheter som Riksbyggen förvaltar Sverige. Den nya fjärrvärmecentralen ökar energibesparingarna och därmed också fastigheternas värde. Projektet är en långsiktig satsning och väntas pågå under många års tid. Genom att standardisera styrsystemen i en majoritet av fastigheterna, ökar Riksbyggen servicegraden och säkerställer att driftpersonalen alltid vet hur de kan driftsätta och optimera den installerade värmelösningen på bästa sätt. Tack vare Regins riksomspännande nätverk av svenska systemintegratörer säkerställs en stabiloch långsiktig lösning.


Nya Projekt

November 2021

FÖNSTERSPECIALISTEN MED FOKUS PÅ HÅLLBARA ENERGILÖSNINGAR Sänkt energiförbrukning, ett skönare inomhusklimat och ett knappt synligt resultat är vad man kan förvänta sig av en uppgradering till Grundels Klimatruta. Klimatrutan är det hållbara alternativet till ett traditionellt fönsterbyte som passar de flesta typer av byggnader oavsett koja eller slott. Alnarps Slott i norra Skåne är Sveriges lantbruksuniversitets trädgårdscentrum som uppfördes i fransk renässansstil på 1800-talet. Genom åren har verksamheter som lantbruks- och trädgårdsutbildningar bedrivits här, men till följd av gamla fönster har hyresgästerna tampats med svajiga temperaturer, kallras och hög energiförbrukning. För att få bukt med problemen har slottet nu, med ny teknik, fått sina 564 2-glasfönster uppgraderade med isolerglas. Resultatet av uppgraderingen blev ett sänkt U-värde där fastigheten beräknas spara ca 72 000 kWh/år. - Slottet har varit ett perfekt föremål för uppgradering till vår Klimatruta då installationen är ett diskret ingrepp på byggnaden. Byggnadens utseende bibehålls både utvändigt och invändigt vilket är en avgörande aspekt för den här typen av fastigheter, säger Daniel Bengtsson, försäljnings- och marknadschef på Grundels. Hänsyn för miljö och byggnader Klimatrutan monteras inifrån på fastighetens befintliga fönster, inga byggställningar krävs och installationen utförs utan påverkan på interiör eller exteriör. Uppgraderingen och resultatet är diskret och passar därför byggnader där hänsyn till byggnadsvård är av stor vikt. Med unik svensk teknik, har företaget hittills uppgraderat över 550 000 2-glasfönster till hermetiskt täta 3-glasfönster åt fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Tack vare detta har fönstren räddats från att kasseras och ytterligare påverkan på miljön hindrats. Tekniken levererar samma egenskaper och isolervärde som ett nytt fönster, samtidigt som den sänker fastighetens energiförbrukning med ca 20 procent. - Det känns bra att vi får vara med och utveckla den här typen av fastigheter till det bättre. I projekt av dessa slag passar vår lösning in väl då det sänker energiförbrukning samtidigt som utseendet bevaras, säger Daniel. Grundels rekommenderar alla fastighetsägare att se över sin energiförbrukning oavsett vilken typ av byggnad man äger. Med Klimatrutan kan de stå för en del av energieffektiviseringen och bidra till en hållbar investering för miljön oavsett om det handlar om koja eller slott.w

16


Nya Projekt

November 2021

17


Nya Projekt

November 2021

BEIJER TOTALLEVERANTÖR TILL DET FÖRSTA KLIMATNEUTRALA RADHUSOMRÅDET I SVERIGE I utkanten av Malmö växer just nu en helt nytt bostadsområde fram. Här finns också Sveriges första klimatneutrala radhusområde, byggt av bland annat tegel. Här har Beijers specialistavdelning Fasad & Betong varit drivande i jakten på det mest hållbarhetseffektiva fasadteglet på marknaden som gör det möjligt att klara den klimatneutrala byggnadsnormen. - Projektet ligger så otroligt rätt i tiden och vi på Beijer är väldigt stolta över att vara totalleverantör till det första radhusområdet i Sverige som byggs klimatneutralt. Vi är specialister på material och driver detta arbete tätt tillsammans med arbetsgruppen på Skanska som jag skulle säga är marknadsledande på byggnationer av detta slag, säger Mikael Liljenfors, specialist inom fasad och betong hos Beijer Byggmaterial. Själva området som har namnet Gottorps Hage består av 40 småhus och 14 radhus, där radhusen är de första helt klimat neutrala i Sverige. Samtliga hem har stort fokus på hållbarhet och alla är märkta med Svanen. Eftersom projektet tar ett helhetsgrepp gällande hållbarhet så byggs husen energieffektiva, vilket också kommer vara en stor fördel för de boende då driftkostnaden kommer kunna hållas nere. Det är svårt att helt komma bort ifrån att generera utsläpp vid ett byggprojekt, därför kompenseras dessa via solenergi på taken som på sikt gör projektet klimatneutralt. - När vi började att planera projektet så gick vi igenom varje liten del i byggprocessen för att se vilka åtgärder vi behövde göra för att hålla utsläppen nere. Detta arbete är helt avgörande för att kunna uppnå målet med ett hållbart byggande. Det handlar om att ta ett helhetsgrepp på hela projektet allt från material, transporter, uppvärmning och så vidare, säger Jessica Andersson, projektutvecklare Nya Hem på Skanska.

18

Mikael Liljefors arbetar på Beijers specialistavdelning Fasad & Betong och blev tidigt involverad i att ta fram ett fasadtegel som hade så lågt CO2-värde som möjligt. Efter att ha skannat marknaden och leverantörer landade han i en sten från Wienerberger och deras sten LESS. - Det unika med det här fasadteglet är att det har tre hål mitt i stenen vilket bidrar till att tillverkningen kan göras med mindre CO2-utsläpp. Produktionen drivs också av 100% biogas, som i produktionen ger en reduktion av CO2 på 60-80 procent jämfört med traditionellt fasadtegel, vilket så klart är en viktig fördel. Det är en branschjakt inom området kring hållbarhet där alla leverantörer jobbar hårt framåt. Det här är helt avgörande för leverantörerna att kunna leva upp till och det ska bli spännande att se vad som kommer hända framåt inom området, säger Mikael Liljenfors. De 14 radhusen kommer ha en fasad av tegel med inslag av trä. De båda komponenterna är viktiga för att kunna pressa ner utsläppen. Beijer Byggmaterial har ett tydligt mål att vara proffskundernas förstahandsval för hållbart byggande och har många initiativ pågående inom området. - Vi på Beijer förstår värdet av vad branschen vill inom hållbarhet och placerar oss i förarsätet. När vi tillsammans med de stora aktörerna som Skanska kan vara med och driva större hållbarhetsprojekt så har vi möjlighet att verkligen göra skillnad för klimatet, säger Mikael Liljenfors. FAKTA FASADTEGLET LESS:

De tre hålen i LESS minskar förbrukningen av råvaror med ca 10% och energiförbrukningen vid torkning och bränning med ca 20%. Dessa miljömässiga fördelar uppnås utan att ändra det minsta på teglets estetik och utseende. LESS har precis samma uttryck och mått som traditionellt slaget tegel - bara utformat med tre hål i mitten.


Nya Projekt

November 2021

REGERINGEN GODKÄNNER LOKAL ENERGIDELNING - ÖPPNAR MARKNADEN FÖR FERROAMPS POWERSHARE TEKNIK Regeringen godkänner lokal energidelning i mikronät vilket öppnar marknaden för Ferroamps PowerShare-teknik. Tekniken ökar möjligheten och lönsamheten för exempelvis bostadsrättsföreningar att investera i solenergi eller gemensamma energilager. Som ett av de tidiga länderna i Europa godkänner Sveriges regering en förordningsändring som tillåter energidelning i mikronät. Ferroamps patenterade PowerShare teknik möjliggör just det genom att gemensamma solcellsanläggningar kan utnyttjas av alla lägenheter och byggnader i en bostadsrättsförening, eller att ett gemensamt energilager kan delas av flera byggnader, vilket leder till lägre kostnader. Den nya förordningsändringen träder i kraft den 1 januari 2022. - Det är fantastiskt roligt att Sverige nu följer Hollands exempel och godkänner energidelning i mikronät. Många av våra svenska kunder har avvaktat den här regeländringen och vi ser nu att de kommer att kunna realisera sina projekt med start redan i januari,

19

säger Björn Jernström, grundare och CTO på Ferroamp. PowerShare-tekniken innebär att flera närliggande byggnader kan sammankopplas med ett lokalt likspänningsnät för att dela gemensamma resurser som till exempel solceller, energilager i form av batterier eller snabbladdare för elbilar. Det här ger flera nyttor för kunderna, såsom ökad egenförbrukning av den producerade solenergin, lägre effektuttag från elnätet samt att ett gemensamt batterilager kan göras mindre än om varje byggnad skall ha sitt eget. På sikt kommer lokala mikronät även kunna erbjuda en ökad energisäkerhet genom att de kan fortsätta vara i drift vid avbrott i det publika elnätet. - Vi ser oerhört positivt på att regeringen med denna förordningsändring möjliggör för aktörer som tidigare haft svårt att delta i energiomställningen, som till exempel bostadsrättsföreningar, hyresfastigheter och industriområden, att nu kunna göra lönsamma investeringar i solenergi. Det här kommer ytterligare öka viljan att investera i solenergi eller att använda gemensamma energilager för att exempelvis hantera de stora elprisvariationerna vi sett under hösten, säger Krister Werner, VD på Ferroamp.


Nya Projekt

November 2021

20


Nya Projekt

November 2021

FORTSATT EXPANSION AV SOLCELLER I STOCKHOLM Akademiska Hus gör ännu en jättesatsning på solceller i Stockholm. Den här gången är det sex nya solcellsanläggningar som står startklara vid KTH:s campusområde på Östermalm. Anläggningarna ska generera 220 000 kWh miljövänlig el varje år och är en del i Akademiska Hus arbete för att uppnå en nollvision för sitt klimatavtryck.  Nyligen driftsattes sex nya solcellsanläggningar på Campus Solna som tillsammans genererar 360 000 kWh/år. Näst i tur är KTH Campus där Akademiska Hus har investerat 4 miljoner kronor i sex nya anläggningar som bland annat har placerats på byggnaderna Sing Sing, Undervisningshuset och Maskinteknik. Sammanlagt täcker solcellerna en yta på cirka 1 400 kvadratmeter och säkrar att KTH:s campusområde förses med förnybar energi. – Tillsammans med våra kunder lägger Akademiska Hus stor kraft på att nå en mer hållbar energiförsörjning och stärka våra campusområdens gröna profil. Med fler solceller på taken skapar vi energismarta byggnader samtidigt som vi bidrar till omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Magnus Öhrman, gruppchef inom energi och teknik på Akademiska Hus. AMBITIÖSA KLIMATMÅL

Akademiska Hus har högt uppsatta klimatmål och har beslutat om en nollvision för sitt klimatavtryck. Viktiga delar i bolagets hållbarhetsarbete är att minska mängden levererad energi och att satsa på förnybara energikällor. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat cirka 800 kvadratmeter solceller på ABE-skolan och Försvarshögskolan vid KTH Campus som genererar 115 000 kWh per år. När de sex nya anläggningarna nu driftsätts kommer alltså cirka 335 000 kWh solenergi totalt att produceras per år på campusområdet.   Investeringen i solceller är en av flera hållbara insatser som Akademiska Hus har gjort på KTH Campus. Stort fokus har lagts på det kontinuerliga energiarbetet med löpande investeringar i både beprövad och ny teknik såsom förbättrad styrning av dragskåpsventilation och optimering av värmeåtervinningssystem. Forskningssamarbeten med KTH inom smarta byggnader har bland annat resulterat i nya verktyg och affärsmodeller kopplat till AI och maskininlärning med syftet att optimera och styra effektbehovet av värme och kyla utan att göra avkall på inomhusklimatet. Sammantaget har insatserna bidragit till att behovet av levererad energi har nära halverats på KTH Campus mellan åren 2000 och 2021. OM AKADEMISKA HUS OCH SOLCELLER

De senaste åren har antalet solcellsanläggningar på campusområden runt om i landet ökat rejält. I dagsläget har Akademiska Hus totalt 70 anläggningar i sitt fastighetsbestånd som årligen genererar 6 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Under de närmaste åren planerar fastighetsbolaget att ta ytterligare krafttag genom att installera fler anläggningar som, när de står klara, bidrar till att Akademiska Hus totala mängd solel kommer att uppgå till över 10 miljoner kWh per år.

21Paint AP från Nils Malmgren AB färger och lacker med

unikt framtagna egenskaper Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper. I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust. Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.

Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.

Diffusionsöppna akrylatsystem låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se

nils-malmgren_byggnorden_helsida_1-2-3.indd 1

2018-08-07 13:57:24


Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se

RINGDAHL MASKINER AB Stockholm

Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN www.ringdahl-maskiner.se

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎ


Hållbart brandskyddat trä Byggsverige står inför stora utmaningar Sverige står inför stora utmaningar – vi är i stort behov av att investera i fler bostäder och utbyggd infrastruktur och samtidigt snabbt minska klimat påverkande utsläppen. Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för en femtedel av Sveriges utsläpp och den totala klimatpåverkan från byggprocesser i Sverige motsvarar utsläppen från samtliga svenska personbilar.

Vi måste alltså agera mycket snabbt och kraftfullt för att klara Sveriges klimatmål om klimatneutralitet till 2045. Ur det perspektivet kan vi inte ställa allt vårt hopp till framtidens fossilfria stål och gröna betong. Bygg- och fastighetsbranschen behöver i betydligt högre grad fokusera på de byggmaterial som är bäst för klimatet och som är tillgängliga här och nu.

Lösningen - Bygg mer i trä

En redan tillgänglig dellösning på klimatkrisen är att bygga mycket mer i trä än vad vi gör i dag. Industriellt trähusbyggande gör att såväl materialåtgång som energianvändning kan optimeras i hög grad. Dessutom är skogen en förnybar resurs som fungerar som en aktiv kolsänka och därför mycket viktig ur ett klimatperspektiv. I ett aktivt skogsbruk där avverkning och återplantering genomförs på ett ansvarsfullt sätt kan stora mängder koldioxid plockas ut från atmosfären och bindas i både byggnader och skog.

Att bygga brandskyddat kräver mer av beslutsfattarna

När allt fler byggherrar väljer att bygga med trä, oavsett det gäller en fasadbeklädnad eller hela konstruktionen ställs inblandade aktörer inför situationen att behöva välja träprodukter som uppfyller specifika brandkrav. Att bygga med trä är en sak, men att bygga med brandskyddat trä ställer högre krav på förståelse för hur träet kan användas för själva monteringsförhållandet i relation vad träprodukten uppnår för brandklass i tredjepart certifikat. Faktorer som monteringsförhållande, luftspalt, isolering, träets tjocklek och densitet har en direkt avgörande roll för beslutet att upphandla en lämplig produkt eller inte.

Hållbart brandskydd riskerar att prioriteras bort

Så bidrar Woodsafe till ett ökat trähusbyggande

Woodsafe bidrar till det ökande och hållbara trähusbyggandet genom att vi brandskyddsimpregnerar byggföretagens träråvara för ett långsiktigt skydd mot brand enligt gällande byggregler, men vi bidrar med mer än så. Vår produktion av brandskyddat trä genom impregnering framställs till hundra procent förnyelsebar biovärmeenergi och solkraft från vår egna solenergianläggning. Att vi hanterar kemikalier är ingen hemlighet och det är ingenting vi är rädda för eftersom vi uppfyller gällande lagkrav på gränsvärden för innehåll av ämnen i slutprodukten och det är därför byggherrarna känner sig trygga i sitt val av brandskyddad träprodukt när de väljer Woodsafe PRO eller Woodsafe Exterior WFX.

Möjligheterna är många

Genom att använda Woodsafe öppnas dörrarna för kreativa arkitekter och hållbara byggentreprenrörer och beställare som värnar om människor, djur, miljö, bioligisk mångfald, ekonomiska värden samt arbetar för en hållbar framtid enligt de globala målen 2030.

Woodsafe ser en trend där nedströmsanvändare värderar miljöbedömningssystem högre än själva syftet med brandsäkerhet. Att välja en brandklassad träprodukt som i miljöbedömningssystem anses bästa alternativet för hälsa och miljö är inte ett sakkunnigt bevis för ett hållbart brandskydd. En hållbar brandskyddad träprodukt handlar om att värna om biologisk mångfald, att resursbehovet i förädlingsprocessen utförs med förnyelsebar energi, att brandskyddsmedlet uppfyller gränsvärden om kemiskt innehåll enligt Reach. Det råder inga tvivel om att farliga ämnen skall fasas ut men det skall göras utifrån gällande lagkrav för kemikaliens gränsvärde, inte ideologiska värderingar i bedömningssystemet. Här måste branschen vara observanta så att t.ex. lämplighetsprovade egenskaper enligt EN16755 INT1, INT2 samt EXT inte faller utanför värdering av produkten bland annat eftersom denna egenskap inte ingår i miljöbedömningssystemen.

Öppna kameran för att läsa mer om hållbart brandskydd, eller surfa in på www.woodsafe.se Om vill prata, ring oss på 010-2067230


rd

R e n jo

l u ft

hå

Und

Ren

B io

g as

Nu går vi mot grönare tider Norra Sverige går i spetsen för den gröna omställningen. BDX är med på resan och skapar innovativa helhetslösningar i allt från logistik till entreprenad- och industritjänster. Att vara cirkulär betyder inte att köra på i samma hjulspår utan om att våga tänka nytt. Vill du vara med på våra cirkulära resa? Hör av dig så hjälps vi åt att tänka nytt och framåt.

BDX är framtidsbyggare.

BDX skapar innovativa helhetslösningar som löser kundens behov – allt från logistik till entreprenad-, anläggnings- och industritjänster. Vi jobbar över hela landet med norra Sverige som vår hemmamarknad. Vi är framtidsbyggare. bdx.se


Nya Projekt

November 2021

URBAN GREEN BLIR EN DEL AV VEG TECH Sveriges två ledande leverantörer av gröna systemlösningar till stadsmiljöer, Veg Tech och Urban Green, slås samman. Syftet med fusionen är att skapa synergieffekter och utveckla det gemensamma erbjudandet så att ännu fler får upp ögonen för hur man skapar grönskande städer. Veg Tech och Urban Green har tillsammans cirka 60 anställda och en omsättning på 170 MSEK. Bolagen kompletterar varandra och genom fusionen skapas ett helhetserbjudande inom gröna systemlösningar för tak, fasader, mark- och vattenmiljöer. Takparker kommer fortsätta marknadsföras under varumärket Urban Green medan övrigt sortiment går under Veg Tech. Båda bolagen ägs av Nordic Waterproofing Group AB och sammanslagningen genomförs den 1 januari 2022. – Målsättningen är att stärka vår marknadsledande position. Tillsammans får vi en organisation med väldigt stor kunskap och erfarenhet inom gröna områden. Dessutom finns det tydliga synergieffekter vad gäller produktion, försäljning och administration, säger Johan Ljungberg, VD på Veg Tech och Urban Green. Gröna tak har blivit en allt vanligare syn på bostäder, kontor och offentliga lokaler. En viktig anledning är att växtsystemen avlastar stadens dagvattenhantering. Taket får en vattenhållande förmåga, vilket fördröjer och minskar avrinningen. Samtidigt gynnas den biologiska mångfalden då livsmiljöer skapas för bin och insekter. Samgåendet underlättas av att bolagens produktionsanläggningar ligger nära varandra i småländska Vislanda. Här odlas en stor del av de växter som används i företagets produkter. Bland annat de populära sedummattorna som numera även levereras med biokol, en restprodukt från Veg Techs värmeanläggning. Biokol förbättrar växtkraften samtidigt som det ger en potentiell kolsänka. – Vi odlar svenska växter som är anpassade för vårt nordiska klimat. En trygghet för våra kunder är att vi ansvarar för hela kedjan från planta till montage, säger Johan Ljungberg.

28


Nya Projekt

November 2021

29


Nya Projekt

November 2021

NYTT RAMAVTAL MED DAYSPRING SKA GE JERNHUSEN STÖD FÖR ATT BLI KLIMATNEUTRALT Efter en gedigen upphandlingsprocess bland teknikkonsulter har Jernhusen valt ut Dayspring som en av flera samarbetspartners. Syftet är att kontinuerligt utveckla fastighetsbeståndet för att kunna nå uppsatta hållbarhetsmål. – Jernhusens fastigheter används av miljontals människor runt om i landet varje vecka och spelar en stor roll både för enskilda individer i deras vardag och för vår gemensamma planet. Det är en viktig aktör på många sätt och det känns betydelsefullt att få bidra med vår kompetens inom ledarskap, hållbarhet och kommunikation för att tillsammans skapa verklig förbättring i kommande byggprojekt, säger John Kåwert, marknadsansvarig på Dayspring. Jernhusen ägs av svenska staten och har en tydlig koppling till järnvägen. Fastighetsbeståndet består av järnvägsstationer, kontor, byggrätter och mark inom stationsområden, underhållsdepåer

30

samt gods- och kombi[1]terminaler. Ett av Jernhusens kortsiktiga hållbarhetsmål är att halvera sina fastigheters användning av köpt energi till 2030 från 2008. Ett långsiktigt mål är att bli klimatneutralt 2045. – På Dayspring arbetar vi för att göra vårt företag klimatneutralt enligt GHG-protokollet till 2025. Det gör vi dels på grund av vår egen övertygelse att det är vägen framåt, dels för att kunna hjälpa våra uppdrags[1]givare att själva bli klimatneutrala genom att vi som leverantör bl a inte belastar deras klimatberäkningar i olika byggprojekt. Hållbarhet är komplext och ett område som utvecklas hela tiden och vi värdesätter att Jernhusen precis som vi strävar efter att ständigt förbättras inom området, avslutar John Kåwert. Ramavtalet omfattar bl a tjänster som Projektledning, Byggledning, Hållbarhetscoach, Miljösamordnare, Återbruksledning och Projektkommunikation. Det gäller under två år med möjlighet till förlängning. Redan nu är Dayspring igång och bygg- och projektleder produktionen av en food court på Göteborgs Centralstation.

PÅ BILDEN: MALMÖ CENTRALSTATION


Nya Projekt

November 2021

NY RAPPORT: ÖKAD ENERGIEFFEKTIVISERING - ETT MÅSTE FÖR ATT EFFEKTIVT UPPNÅ KLIMATMÅLEN Energieffektivisering är en av de viktigaste åtgärderna för att snabbt och samhällsekonomiskt nå klimamålet. Energieffektiviserande investeringar skapar bättreförutsättning för att bygga ut den förnybara energiproduktionen. Det visar den nya rapporten Grön Logik som släpptes den 10:e november. Rapporten visar att energieffektiviserande insatser kan bespara det svenska samhället 800 miljarder kronor fram till år 2045. Bara under de kommande 10 åren blir den samhällsekonomiska vinsten 180 miljarder kronor. – Både Energimyndigheten och EU uttrycker oro för att Sverige inte kommer att nå energi-effektiviseringsmålet: en 50 procent effektivare energianvändning till 2030 jämfört med 2005. Trots att potentialen är så stor så har svenska beslutsfattare ett alltför lågt fokus på att stimulera och premiera energieffektivisering, säger Lotta Bångens, vd på Energieffektiviseringsföretagen. Minskad energianvändning är en viktig utgångspunkt i EU:s rekordambitiösa klimatprogram Green Deal. Till år 2030 ska en europeisk renoveringsvåg fördubbla upprustningen av byggnader för att minska energi- och resursanvändningen. Målet är att renovera 35 miljoner europeiska byggnader och skapa 160 000 gröna jobb. – Det är betydligt dyrare för samhället att enbart öka produktionen av förnybar energi, jämfört med om medel samtidigt läggs på effektivisering så energibehovet minskar. Genom att energieffektivisera våra byggnader kan Sverige exempelvis frigöra hela 11 TWh el – tillräckligt för att elektrifiera hela Sveriges personbilsflotta, säger Veronica Koutny Sochman, vd för branschorganisationen Swedisol.

BLYFRIA

KULVENTILER Altech – ett av Sveriges ledande varumärken för installationsprodukter inom vvs, kyla och industri, breddar nu ytterligare sortimentet med blyfria kulventiler i mässing. De nya ventilerna är godkända för tappvattenapplikationer och har ett blyinnehåll under 0,1 procent. Läs mer på www.altech.nu

31

Boverket räknar med att det behövs ungefär en halv miljon nya bostäder till 2029, inte minst i storstadsområdena där flaskhalsar i elnätet redan hämmar nybyggnationen. I Stockholm beräknas effektbristen innebära att 50 000 nya bostäder inte kan byggas förrän elnätet har förstärkts. – Trots den stora nytta som fastighetsbranschen kan bidra med i klimatomställningen så har svenska beslutsfattare inte lagt tillräckligt fokus på energieffektivisering. Om vi ska lyckas med klimat-omställningen behöver det här perspektivet finnas med vid alla energirelaterade investeringsbeslut framöver, säger Rikard Silverfur, Chef Utveckling & Hållbarhet på Fastighetsägarna Sverige. Rapporten Grön Logik har tagits fram i samverkan mellan Energieffektiviseringsföretagen, Fastighetsägarna Sverige, Innovationsföretagen, Installatörsföretagen och Svensk Ventilation på initiativ av Swedisol. Författare till rapporten är Agneta Persson med kollegor på Anthesis.


Nya Projekt

November 2021

32


Nya Projekt

November 2021

PEAB BOSTADS PROJEKT FYRSKEPPET FÖRST I SKÅNE MED STOMME I ECO-BETONG >>>

33


Nya Projekt

November 2021

PEAB BOSTADS PROJEKT FYRSKEPPET FÖRST I SKÅNE MED STOMME I ECO-BETONG Brf Fyrskeppet i Varvsstaden blir först i Skåne med klimat förbättrad stomme från ECO-Prefab samt ECO-Betong™. Användningen generar en besparing på 1 275 ton koldioxid, vilket motsvarar ca 305 enkelresor till Thailand. – Vi siktar högt med våra klimatmål och gör det här projektet till vårt mest hållbara någonsin, säger Embla Winge, tidigare projektledare och numera utvecklingsledare för Peabs klimatkoncept. Bostadsprojektet Brf Fyrskeppet i Varvsstaden blir vägvisaren och även Skånes första projekt där stommen byggs utifrån konceptet ECO-Prefab. Detta i kombination med användande av ECO-Betong™, där delar av kalken ersätts med en återvunnen produkt från stålindustrin, gör att samtliga betongprodukter utvecklas med en koldioxidreducerad betong. Projektet genererar därmed en besparing på 1 275 ton koldioxid, vilket motsvarar ca 305 enkelresor till Thailand. Utöver stommens minskade klimatavtryck förses bostadskvarteret med solceller från dotterbolaget Glacell, sedumtak, fasadgrönska och ett system för att återvinna energi av förbrukat varmvatten. Förutom krav på själva byggnaden arbetar man med krav på underleverantörer kring val av drivmedel för maskiner/transporter. Ambitionen är att planera, designa och arbeta med hela byggprocessen för att på så sätt minska alla byggdelars klimatbelastning. – Hela byggbranschen står inför en stor förändring. Vi tar vårt ansvar för kommande generationer och gör det med stort hjärta. Som en del i detta arbete har Peab tagit fram en rad klimatförbättrande produkter. Tillsammans med engagerade medarbetare gör vi nu denna stora förflyttning i bostadsprojektet Brf Fyrskeppet i Varvsstaden, berättar Kim Kulstad, regionchef Peab Bostad. Sedan några år tillbaka certifierar Peab Bostad sina bostäder enligt miljömärkning Svanen. Men arbetet stannar inte där. Som deltagare i Lokal Färdplan Malmö (LFM30) går Peab Bostad, tillsammans med flertalet byggaktörer i Malmö, mot ett gemensamt mål; Att till år 2030 nå en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö med netto noll CO2-utsläpp. Vilket är 15 år före de nationella miljömålen.

Foto: Carbonwhite

34


Nya Projekt

November 2021

35

INFORMATION OM PROJEKTET Brf Fyrskeppet blir Peab Bostads tredje bostadskvarter i Malmös nya stadsdel Varvsstaden. Arkitekturen är modern med industriell karaktär för att knyta an till områdets historik. Kvarteret består av 103 bostadsrätter i fyra huskroppar, från 4 våningar upp till hela 14. Ett attraktivt boende med en gemensam takterrass som blickar över Malmös stadssiluett och kanal. Planerad byggstart våren 2022. Arkitekt: Johan Celsings Arkitektkontor


Nya Projekt

November 2021

FASADGRUPPEN INGÅR SAMARBETSAVTAL MED SVEA SOLAR Fasadgruppen har påbörjat ett samarbete med Svea Solar avseende solcellsinstallationer i samband med fasadarbeten. Svea Solar är en framstående aktör inom förnybar energi i form av bland annat försäljning av solceller inklusive finansiering och kompletta serviceåtaganden. Genom samarbetsavtalet som löper över kommande tre år kommer Svea Solar att tillhandahålla solcellsinstallationer med attraktiva villkor till Fasadgruppen i samband med fasadarbeten. - Fasadgruppen bidrar genom fasadrenoveringar till väsentliga

36

energibesparingar i fastigheter runtom i Norden, och vi märker att kunderna i allt högre utsträckning efterfrågar ytterligare klimatsmarta åtgärder. Vi bedömer att solcellsinstallationer kommer bli viktigare framåt och med detta samarbete skapar vi tydliga mervärden för våra kunder, säger Pål Warolin, vd för Fasadgruppen. - Vi märker en ökad efterfrågan på våra solcellslösningar och genom Fasadgruppen får vi en ny plattform att nå ut med vårt erbjudande. Solenergi är en av de billigaste källorna till elproduktion och kommer spela en viktig roll i den globala omställningen till förnybara energikällor, säger Niklas Helsén för Svea Solar.


Nya Projekt

November 2021

RAMIRENT LANSERAR UPPKOPPLAD BYGGVÄRME FÖR MILJÖSMARTA BYGGARBETSPLATSER 30–40 procent av energiförbrukningen under uppförandet av en byggnad, går åt till att torka ut byggarbetsplatsen och betongen. Nu lanserar Ramirent ett system med uppkopplad byggvärme, som gör att mer än 30 procent av den energin kan sparas. Systemet gör det även möjligt att följa uttorkningen av betongen och samtidigt kunna påverka den. – Det uppkopplade systemet gör att man inte bara kan bygga miljöanpassade hus, utan också göra det på ett mer miljösmart sätt, säger Johnas Tybring, Produktchef Power & Heating på Ramirent. Den uppkopplade byggvärmen, som Elbjörn utvecklat med stöd av bland andra Ramirent, reglerar värmen automatiskt, men kan också följas upp och fjärrstyras. Fläktarna har sensorer som känner av temperatur, luftfuktighet och om luftfiltren behöver bytas ut. Informationen skickas till ett centralt datasystem som i sin tur styr och justerar värmeeffekt och fläkthastighet. Externa fuktsensorer monteras i betong och träkonstruktion och följer upp torkprocessen. Systemet kan också anpassa temperatur och luftflöde i respektive del av konstruktionen, för att säkerställa optimal torkning med minsta möjliga energiförbrukning. – Systemet är det mest kompletta i sitt slag, och det enda

37

som reglerar värmetillförsel och luftflöde helt automatiskt i både värmeväxlare och fläktar. Samtidigt ger det möjlighet till uppföljning och justering på distans, säger Johnas Tybring. Automationen gör det även möjligt att schemalägga olika temperaturer till olika enheter och tider på dygnet, för att optimera processen. – Vi kan anpassa temperatur och luftflöde efter hur betongen torkar, sedan sköter systemet sig självt. I framtiden hoppas vi kunna få systemet att själv justera även det. Alla mätpunkter går dessutom att sätta som ett larm, som vi kan agera på, säger Johnas Tybring. Med ökad erfarenhet och tester av givare, kommer det i framtiden att vara möjligt att prognostisera när betongen är torr. En säkrare torkprocess gör planeringen av det efterföljande arbetet, som t ex golvläggning och målning, enklare. Det i sin tur sparar både arbetstid och pengar. Även om byggvärme i nuläget ofta drivs miljösmart med fjärrvärme, el eller pellets och där temperaturen kan justeras, nyttjas systemen inte fullt ut. Johnas ser därför en solklar framtid för uppkopplad värme. – Idag går många värmefläktar på max hela tiden och så öppnar man fönster och dörrar när det blir för varmt, i stället för att sänka effekten. Systemet hjälper våra kunder att vara mer miljösmarta, säger han.


Nya Projekt

November 2021

38


Nya Projekt

November 2021

HÅLLBAR BOSTADS- OCH STADSUTVECKLING I ALINGSÅS >>>

39


Nya Projekt

November 2021

40


Nya Projekt

November 2021

HÅLLBAR BOSTADS- OCH STADSUTVECKLING I ALINGSÅS Stadsporten och RO-Gruppen har i samarbete med Wingårdhs arkitekter skapat ett bostadskvarter som samspelar med målen för hållbar bostads- och stadsutveckling i Västsveriges vackraste kulturstad. Uppdraget var att skapa en hållbar och påtagligt vacker bebyggelse på fastigheten Skogskullen som tydligt knyter an till Alingsås småstadskaraktär, historiska byggnadstradition och särart. Ambitionen är att bygga Alingsås vackraste kvarter Förslaget innebär ett nytt inbjudande sammanhang i Stadsskogen som erbjuder 86 nya bostäder och skapar en urban småstadskänsla, med tallskogen runt knuten. Med ett formspråk som tydligt slår an till den Alingsåska stadskärnans charm, materialitet och volym skapas ett aktivt kvarter.

41

På tomten tillförs ett entrétorg, en piazza som blir kvarterets hjärta och områdets nya mötesplats. Med ett torg som riktar sig mot gatan, med inbjudande verksamheter i markplan skapas en tydlig plats för spontana möten och ger kvarteret en mer stadsmässig karaktär, med naturen intakt runt hörnet. Ekologiska designstrategier genomsyrar förslaget, där både husen och de boende blir en del av en hållbar omställning. Bostäderna byggs i trä. Innergårdarna är programmerade för socialt och ekologiskt liv; fullproppade med ekosystemtjänster och ätbar grönska. Strategiskt samarbete - Detta blir RO-Gruppen och Stadsportens andra gemensamma projekt och vi har tidigare skapat den attraktiva bostadsrättsföreningen https://brf-ferrum.se/ som är under uppförande, säger Pär Jorstadius, vVD och ägare till RO-Gruppen.


Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se

Med inriktning på havsbaserad vindkraft - Marin hydrografi- & geokonsult - Marin geologi & geoteknik - Geofysiska undersökningstjänster - Metocean analys & undersökningar - Marina miljötjänster - Hydrografiska undersökningstjänster ®

Box 24104 ∙ SE-400 22 Göteborg ∙ SWEDEN Telephone:+46 (0)31 7046525 info@marin.se ∙ www.marin.se

Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning

VÄNDBAR

Venti

Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se


Värmesystem för krävande anläggningar Kraftringen valde Gebwell Taurus Inverter Pro värmepumpar till sin Geoenergi-anläggning i Stångby, Skåne. Närvärmesystemet är ett lokalt fjärrvärmesystem som värmer 250 lägenheter med fem Gebwell Taurus Inverter och tre 3000 liters bufferttankar.

FÖRDEL TAURUS Inverter 40-95 kW Köldmedie R513A med lågt GWP-värde Servicevänlig Semi-Hermetisk kompressor Hög framledningstemperatur 80 grader

Gebwell Sverige AB | Tel. 08-515 109 70 | www.gebwell.se


Upplev utvecklingen.

Liebherr-Sverige AB Fallskärmsvägen 5 721 31 Västerås

Tel: +46 21 80 62 40 info.lsv@liebherr.com

Annons Nya Projekt 3_halv sida_en bild.indd 1

www.facebook.com/liebherrsverige www.instagram.com/liebherrsverige www.liebherr.se 2020-06-05 08:48:30Bygg- & Anläggningsbranschens bästa projekt- & affärsverktyg Förenklad administration, full kontroll på projekten och ökad tillväxt. För stora, medelstora och små företag.

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag via vår hemsida eller på 013-470 40 13

Läs mer på next-tech.com


Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping


Nya Projekt

November 2021

48


Nya Projekt

November 2021

EKEBLAD BOSTAD TECKNAR TOTALENTREPRENADAVTAL MED BC LINKÖPING I Linköpings nya, hållbara stadsdel Vikingstad, planerar Ekeblad Bostad för bostadsprojektet Brf Black & Timber. BC Linköping AB (BC Bygg) skall på totalentreprenad uppföra bostäderna. Projektet kommer bestå av 22 bostäder fördelat på parhus, radhus och lägenheter. Alla bostäder får stora glaspartier och dörrar som länkar ihop bostädernas in- och utsida. Ekeblad Bostad har tidigare byggt Brf ZickZack i Vikingstad, ett radhusprojekt som sålde slut på rekordtid. - I projektet Black & Timber ställer vi höga krav på kvalitet och gestaltning och det känns därför tryggt att vi skrivit kontrakt med det erfarna och lokalt förankrade BC Bygg. Tillsammans kommer vi att skapa ett riktigt bra bostadskvarter och samtidigt ha trevligt på vägen, säger Martin Everbring, projektledare i Ekeblad Bostad. Brf Black & Timber har säljstart inom kort och det är stort intresse för projektet.

49


Nya Projekt

November 2021

ENGELBREKT UTVECKLING FOKUSERAR PÅ ÅTERVINNING – VINNER MARKANVISNING I VALLASTADEN Med fokus på hållbarhet kommer Engelbrekt Bostadsutveckling bidra med ännu en pusselbit till det levande området Vallastaden i Linköping. I samarbete med prisbelönta arkitektkontoret Hermansson Hiller Lundberg tar de fram bostäder som genomsyras av tekniska innovationer och resurssnåla material. Kvarteret utvecklas med nya ögon på resursanvändning i ett livscykelperspektiv. Byggnaderna planeras utifrån tanken om att göra minsta möjliga avtryck. I ett längre perspektiv kan platsen förändras, och byggnaderna själva demonteras och flyttas eller återbrukas. - Byggandet står för en alltför stor del av vårt koldioxidavtryck. Med det här projektet vill vi se vad som är möjligt och utmana gränserna sett till husens miljö och klimatpåverkan. Vi behöver ta vårt ansvar och sätta en ny standard kring vad vi kan uppnå, och använda den kunskapen i våra framtida byggnationer, säger John Hunter COO, Engelbrekt Utveckling Återbruk och resursoptimering som röd tråd Ytterväggen består helt av organiska material, alla med hög grad av demonterbarhet och återvinning eller återbruk – från fasaden av återvunnen plast och stommen av trä, till isoleringen av cellulosabaserad ekofiber. Sedumtaket binder regnvatten och solcellspaneler låter husen producera sin egen energi. Det kommer också installeras batterier med möjlighet att lagra energin och användas efter behov. Gröna boenden – i dubbel bemärkelse Linköpings kommun är initiativtagare till Vallastaden som är en av Sveriges mest innovativa stadsdelar. Här flödar kreativitet och social hållbarhet som präglar hela stadsdelen. På rekordtid har 40 aktörer tillsammans byggt 1000 bostäder och skapat en tät, grön och blandad stadsdel som bidrar till tillväxt och utvecklingen av svenskt samhällsbyggande. Områdets växtlighet och dagvattensystem har fler funktioner: fördröjning och rening av dagvatten, grönskande gårdar och förgårdsmarker, gräs och buskar som plats för pollinering och insektsliv, och grönytan som mötesplats. Samarbete med prisvinnande arkitekter I bidraget för markanvisningstävlingen har Engelbrekt samarbetat med prisvinnande Arkitekterna Hermansson Hiller Lundberg som utgått från att skapa ett lätt avtryck på platsen genom resurssnåla material. - Hållbarhet handlar om att tänka långsiktigt. De här byggnaderna gör ett lätt avtryck, och någon gång långt fram i tiden kan husen plockas isär i sina beståndsdelar och återvinnas, säger Andreas Hermansson, Hermansson Hiller Lundberg. Arkitekterna Hermansson Hiller Lundberg har utmärkt sig i både nordiska och internationella sammanhang. Bland många andra utmärkelser har de tilldelats Design S – Swedish Design Awards och Best architect 18 Gold Award.

50


Nya Projekt

November 2021

51


Nya Projekt

November 2021

SOLÖR BIOENERGI INVESTERAR I FJÄRRVÄRMEN I LANDVETTER >>>

52


Nya Projekt

November 2021

53


Nya Projekt

November 2021

SOLÖR BIOENERGI INVESTERAR I FJÄRRVÄRMEN I LANDVETTER När det var dags för Stommes samfällighetsförening i Landvetter att se över och förnya sin värmelösning föll valet på att fortsätta med fjärrvärmen från Solör Bioenergi. Ett omodernt system, känsligt för störningar, kommer med start under hösten att byggas om till en helt ny lösning med ett sekundärt nät som kopplas på stamnätet i Landvetter. Från sommaren 2022 kommer de dryga 300 bostäderna i centrala Landvetter att få fortsatt värme från ett nytt modernt fjärrvärmenät. Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 235 000 användare varje dag. Bolaget finns på 175 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp. Solör Bioenergi driver sedan 2014 fjärrvärmeanläggningen i centrala Landvetter. Värmeproduktionen i Landvetter omfattar totalt cirka 20 GWh per år, vilket motsvarar energin det går åt att värma upp 1000 medelstora villor. I fjärrvärmeanläggningen finns

54

en biobränslepanna som eldas med biobränsle från lokala aktörer. Kunderna består av villor, flerfamiljsfastigheter, verksamhetsfastigheter och industrifastigheter. Samfällighetsföreningen Stommen i centrala Landvetter, med drygt 320 lägenheter och radhus, har haft fjärrvärme sedan 2003. När det nu var dags att se över och förnya värmelösningen gjorde föreningen en utredning och kom fram till att det bästa var att fortsätta med fjärrvärmen från Solör Bioenergi. - Fjärrvärme har fungerat bra och problemfritt under alla år och vi är väldigt nöjda med Solör Bioenergi som leverantör, säger Anders Nordstedt Boix, kassör i Stommens samfällighetsförening. Under hösten startar arbetet med en helt ny lösning för nätet, som kommer att pågå under flera etapper och vara klart till sommaren. Arbetet består i att en del av stamledningen i Landvetter och de interna ledningarna i området byts ut. Ett sekundärt nät byggs upp med undercentraler som ansluter till primärnätet. Värmen kommer att levereras via fem slingor framöver vilket gör systemet mindre känsligt för eventuella stopp. - Stommens samfällighetsförening är en stor kund till oss och vi är förstås nöjda med att de ger oss fortsatt förtroende att leverera miljövänlig värme, säger Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst.


Nya Projekt

November 2021

55


Nya Projekt

November 2021

MICROPOWER GROUP VINNER ÅRETS TRÄBYGGNADSPRIS - GBJ BYGG STOLT TOTALENTREPRENÖR Staffan Dahlström, vd GBJ Bygg: - Vi på GBJ Bygg säger stort grattis till Micropower Group till den fina utmärkelsen, och vi är en mycket stolt totalentreprenör som fick förmånen att bygga denna fina byggnaden. Det har varit ett gott och fint samarbete med beställaren Micropower Group, oss som totalentreprenör, och arkitekten, Arkitektbolaget. Träbyggnadspriset delas ut varje år av Växjö kommun. Det är till för att stärka kommunens träbyggnadsstrategi och manifestera Växjö som ledande i landet inom träbyggnation. Vinnaren blev Micropower Group i Växjö och motiveringen lyder ”Micropower Group har med tydliga önskningar och samverkan med entreprenör och arkitekt använt trä på rätt sätt där det gör nytta och skapat en ljus, trivsam och modern arbetsplats som visar

56

att trä och träbyggnader är uppskattade som kreativa utrymmen för framtidens företag. Det är verkligen betydelsefullt att man använder träbyggnadstekniken till att symbolisera och manifestera den nya gröna teknologin, och att göra det på ett så fint och ambitiöst sätt både inifrån och ut och inkludera vikten av den biologiska mångfalden genom stora och tilltagna yttre blomsterrabatter som omger huset och blir blickfånget ut genom fönstren från insidan.”

FAKTA Byggherre: Micropower Arkitekt: Arkitektbolaget Totalentreprenör: GBJ Bygg


Nya Projekt

November 2021

HSB MÖLNDAL INLEDER SAMARBETE MED CHARGENODE Ökad efterfrågan av elbilsladdning och behovet av att hitta en skalbar laddlösning som kan byggas ut allt eftersom fler skaffar elbil, var två viktiga aspekter när HSB Mölndal valde att inleda ett samarbete med ChargeNode. - Vi märker att laddbehovet ökar snabbt hos våra medlemmar och kunder. Över 50% av nybilsförsäljningen är nu laddbara bilar så det är bara en tidsfråga innan majoriteten kör elbil. Vi behöver därför kunna erbjuda en skalbar och kostnadseffektiv laddlösning till våra medlemmar och kunder och insåg tidigt att ChargeNode innovativa laddteknik erbjuder just detta. Deras laddteknik beräknas dessutom ha 4 gånger längre livslängd gentemot vanliga laddboxar,

57

vilket ger våra medlemmar lång avskrivningstid på investeringen, säger Lars-Gunnar Börve, Affärsområdeschef Teknik. ChargeNodes innovativa laddteknik innebär att en centraliserad laddkälla fördelar ut laddning till många bilar. Endast ladduttag monteras vid varje p-plats så att man slipper sätta laddboxar överallt. Med smart delningsteknik så kan man hålla nere effektbehov och driftskostnad samtidigt som systemets mjukvara ser till att alla bilar får den laddning som de behöver. - ChargeNodes laddteknik lämpar sig utmärkt för HSBs medlemmar och kunder som har stora parkeringar med många p-platser. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med HSB och att få välkomna fler HSB medlemmar som kunder, säger Kristian Sandahl, VD och grundare av ChargeNode.


Nya Projekt

November 2021

KLIMATFÖRBÄTTRAD BETONG GER MEJERSKAN EN KOLDIOXIDREDUCERING PÅ 24 PROCENT Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group har levererat 682 kvadratmeter klimatförbättrad betong till Torsby Bostäders fastighetsprojekt Mejerskan i Torsby. Genom att bygga med klimatförbättrad betong så har projektet fått en koldioxidreducering på 24 procent. – Att lägga krut på hållbara materialval likt den klimatförbättrade betong som Thomas Betong levererat är ett bra sätt att komma ned till en lägre koldioxidbelastning, säger Håkan Laack, vd, Torsby Bostäder. Tillsammans med entreprenören Elms Byggnadsfirma har Thomas Betong levererat 682 m3 klimatförbättrad betong till grundkonstruktion, bottenplatta samt plattbärlag till Torsby Bostäder och deras projekt Mejerskan i centrala Torsby. Fastigheten innehåller 24 lägenheter som planeras stå färdigt i december i år. – Inför byggnation bad vi Elms Byggnadsfirma att presenta en livscykelanalys (LCA) avseende koldioxidbelastningen för projektet. Thomas Betong involverades tidigt och det stod klart att deras klimatförbättrade betong var det bästa valet, säger Håkan Laack, vd, Torsby Bostäder. Genom att använda sig utav Thomagrön Plus klimatförbättrad betong har projektet minskat CO2-utsläppen med 53 ton - en koldioxidreducering på totalt 24 procent i förhållande till om traditionell betong använts. Inför projektet har Thomas Betong dessutom anpassat sin fabrik i Rottneros för att leverera betongen därifrån för att slippa onödiga transporter. – I och med att vi involverats så pass tidigt i projekt har vi haft möjlighet att anpassa betongen och klimatbesparingen utifrån förutsättningarna på byggarbetsplatsen vad gäller väderlek och temperatur utan att påverka projektets tidplan, säger Jonas Kilman, Teknisk säljare Värmland, Thomas Betong och fortsätter: – Till bottenplattan levererade vi betong med 49 procent koldioxidreducering, plan två-fem 30 procent och plan sex-sju 10 procent vilket i slutändan gav en total besparing på 24 procent. Det är både bra och viktigt med engagerade kunder som tycker det är viktigt med hållbart byggande likt Torsby Bostäder, säger Jonas. Genom att ställa krav på leverantörer och göra hållbara val kommer Mejerskan bli ett lågenergihus. Till exempel så kommer delar av fastighetens energiförbrukning från solceller. Fastigheten kommer även innehålla klimatanläggning med komfortkyla. – Att lägga tyngd på hållbara materialval gällande konstruktion, väggar och tak är en grundförutsättning för låg energiförbrukning utifrån ett livscykelperspektiv. Genom att både skalet och insidan är optimerat ser vi till att effektivisera fastighetens totala energiförbrukning, säger Håkan Laack, vd, Torsby Bostäder.

58


Nya Projekt

November 2021

59

Illustration: Klara Arkitekter


Gripen Betongelement AB

tillverkar prefabricerade betongstommar Som företag betraktat är vi en ny spelare på marknaden. Men hos våra medarbetare finns mångårig erfarenhet och kompetens. Vår produktionsanläggning ligger i Polen och har producerat betongstommar av hög kvalitet sedan 1995. Vi bygger på förtroende från några av Sveriges största byggare och har levererat element till hundratals byggnader genom åren. Våra medarbetares samlade kompetens och erfarenhet i kombination med vår produktionskapacitet och kvalitet, är det som skapar vår styrka. Varje projekt är unikt och har olika utmaningar. Gripen Betongelement omsätter din idé till en effektiv stomme av prefabricerad betong. Vi gör byggandet enklare för våra kunder, dessutom är vi enkla att ha att göra med.

PR O FIL

www.tkms.se

Välkommen att prova oss, vi lovar att göra dig nöjd! www.gripenbetong.se

60% C • 0% M • 100% Y • 0% K 149 R • 193 G • 31 B

60% C • 0% M • 25% Y • 0% K 134 R • 191 G • 197 B

#181E22

#31383D

35% C • 0% M • 0% Y • 90% K

80% C • 61% M • 53% Y • 60% K

45 R • 55 G • 61 B

5, .¨54&37*$& "#

49 R • 56 G • 61 B

VI FIXAR

AKUSTIKEN!

I HJÄLPER FÖRETAG CH PRIVATPERSONER EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING

VIHJÄL HJÄ VI OCHPRI PR OCH MEDEN ENSTA ST MED MARK MARKF

GEOSYNTETER

BETÄCKNINGAR

LÄTT VILL NI VETA MER ?

Bygelabsorbenten som förbättrar akustiken med smidig installation.

Besök akustikmiljo.se för mer inspiration.

DAGVATTEN

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se


Vi har haft nöjet att leverera och montera stommen till Havsdoften. Planerar ni att bygga? Kontakta oss, så hjälper vi er att utforma den bästa stomlösningen för ert projekt.

www.gripenbetong.se Vi är en del av Power Heat Gruppen

Gripen Betongelement AB har huvudkontor i Malmö och produktionsanläggningar i Polen, vid västkusten nära till hamn och Sverige. Totalt är vi cirka 90 medarbetare. Vi är nytänkande, engagerade och har kunden i fokus. Med erfarna medarbetare, moderna fabriksanläggningar och stark närvaro i projekten så är alltid vårt mål; att vara den självklara samarbetspartnern gällande prefabricerade betongelement och stomentreprenader.

DIN KOMPLETTA PARTNER FÖR PROJEKTERING AV INDUSTRIANLÄGGNINGAR! Ingenjörsfirman Rörkraft erbjuder hög servicegrad och rätt kompetens baserat på mer än 20 års erfarenhet gällande avancerad industriprojektering. Vi genomför även laserscanning i samband med om- och tillbyggnad. Vi har kontor i Lund, Karlshamn och Stockholm.

www.rorkraft.se 010-251 21 00

För statisk dimensionering av rör- och rördelar.

Anläggningskonstruktion

Beräkningar

Byggnadskonstruktion

El & Automation

Processanalys

Projektledning


VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING VILL NI VETA MER ?

www.slutagrav.se

info@slutagrav.se 010-110 34 02

VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER VI HJÄLPER FÖRETAG MED ENOCH STABIL OCH EFFEKTIV PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING

Namnlöst-2 1

2019-10-16 09:02

MARKFÖRANKRING

VILL NI VETA MER ?

www.slutag www.slutagrav.se www.slutagrav.se

info@slutagrav.se 010-110 34 02

Namnlöst-2 1

.slutagrav.se

1

Namnlöst-2 1

OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV Namnlöst-2 1 1 Namnlöst-2 Namnlöst-2 MARKFÖRANKRING Namnlöst-2 1

Namnlöst-2 1

www.slutagrav.se

Namnlöst-2 1

www.slutagrav.se www.slutagrav.se VI HJÄLPER FÖRETAG

info@slutagrav.se info@slutagrav.se VETA MER ? ? VILLVILL NINIVETA MER www.slutagrav.se www.slutagrav.se 010-11034 3402 02 010-110

info@slutagrav.se info@slutagrav.se info@slutagrav.se www.slutagrav.se www.slutagrav.se info@slutagrav.se 010-110 010-110 34 02 34 02 010-110 34 02 www.slutagrav.se 010-110 34 02 2019-10-16 09:02


e

VIHJÄLPER HJÄLPERFÖRETAG FÖRETAG VI VI HJÄLPER FÖRETAG VI HJÄLPER FÖRETAG OCHPRIVATPERSONER PRIVATPERSONER OCH OCH PRIVATPERSONER OCH PRIVATPERSONER MEDEN ENSTABIL STABILOCH OCHEFFEKTIV EFFEKTIV MED MED STABIL OCH EFFEK MED ENEN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING MARKFÖRANKRING MARKFÖRANKRING ATT HYRA AV CRAMO INNEBÄR MARKFÖRANKRING RÄTT LÖSNING OCH RÄTT UTRUSTNING FÖR VARJE TYP AV JOBB VILLNI NI VETA MER?OCH ? UPPDRAG. VILL VETA MER VILL NI VETA MER ?

Läs om våra tjänster på cramo.se VImer HJÄLPER VI HJÄLPER FÖRETAG FÖRETAG

VILL NI VETA MER ?

HJÄLPER FÖRETAG OCHVI PRIVATPERSONER OCH PRIVATPERSONER OCH PRIVATPERSONER MED EN MED STABIL ENOCH STABIL EFFEKTIV OCH EFFEKTIV Prisvärda produkter till MED EN STABIL OCH EFFEKTIV din entreprenad! MARKFÖRANKRING MARKFÖRANKRING MARKFÖRANKRING Hos oss hittar du

info@slutagrav.se Containers info@slutagrav.se VILL NI VETA VILL NI MER VETA ? MER ? Sopcontainers 010-110 VILL NI VETA MER ? 010-110 3434 0202 Maskinflak Spolvagnar Liftdumper 2019-10-16 09:02 09:02 2019-10-16

2019-1 2019-10-16

Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål

0612-76 39 20

www.aspby.se


Vi finns här för dina lungor, vi räddar liv sedan 1972.

Lever ett hälsosamt och friskt liv

Riskerar att dö i förtid

Pension År 60 + Andra barnbarnet

År 60 + Andra barnbarnet och här får man andningsmotstånd i luftvägarna

År 55 + Första barnbarnet och här upptäcker man eventuell Kol, Silikos och Lungcancer

År 55 + Första barnbarnet

År 25-35 Skaffar barn

År 25-35 Skaffar barn

År 20-25 Första jobbet: Rivning, sanering, golvslip, håltagning

År 20-25 Första jobbet: Rivning, sanering, golvslip, håltagning

År 15-20 Ungdomsliv

År 15-20 Ungdomsliv

Föds


Din fuktexpert under en byggnads alla faser

Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon och AK-konsult kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras. Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen. Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor.

Ring dygnet runt 020-235 235 Vi förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

Polygon och AK-konsult förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Genom att kunna minimera akuta och oväntade händelser minskar de totala kostnaderna för fuktproblem under såväl produktionstid som under förvaltningsskede.


Nya Projekt

November 2021

RIKSBYGGEN OCH ÖRESUNDSKRAFT I INNOVATIVT AVTAL OM FÖRNYBAR ELFÖRSÖRJNING >>>

66


Nya Projekt

November 2021

67


Nya Projekt

November 2021

RIKSBYGGEN OCH ÖRESUNDSKRAFT I INNOVATIVT AVTAL OM FÖRNYBAR ELFÖRSÖRJNING I Laröd utanför Helsingborg uppför Riksbyggen 48 bostadsrätter. Riksbyggen, Öresundskraft och den blivande Brf Laröds Blomma har tecknat avtal som innebär att föreningen köper lokalproducerad el från den solcellsanläggning som Öresundskraft uppför i föreningen. – Det här är ett unikt samarbete och ett nytt arbetssätt som kan ge möjligheter att ta ett helhetsgrepp kring solcellsproduktion vid utbygganden av nya bostadsområden. Vi är mycket glada över avtalet med Öresundskraft och det kommande samarbetet både i Laröd och under H22-mässan i Helsingborg, en mässa med stort fokus på innovation och hållbarhet, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad. I korthet innebär upplägget att Öresundskraft äger solcellsanläggningen och ansvarar för projektering, byggnation samt drift och underhåll. Bostadsrättföreningen köper sedan elen till ett fast pris över en längre tidsperiod och får en trygg elförsörjning samt bidrar till att öka andelen lokalt producerad, förnybar el. Avtalstiden är 15 år, därefter är restvärdet 0 kr och solcellsanläggningen tillfaller föreningen kostnadsfritt. Det finns möjlighet

68

för föreningen att när som helst under avtalstiden köpa loss solelanläggningen. – Den här avtalsformen, där vi tar investeringen och framtida underhåll mot att kunden köper el till ett fastställt pris under en längre period, är ny för oss. Vårt långsiktiga mål är att etablera ett ekosystem för klimatsmarta lösningar tillsammans med våra kunder som skapar värde i alla led. Just nu så testar vi affärsmodellen


Nya Projekt

November 2021

och utvärderar även hur den kan anpassas för olika kundbehov, säger David Ingsten, key account manager på Öresundskraft. Brf Laröds Blomma kommer att bestå av både radhus och lägenheter i samma bostadsrättsförening. – Radhusen, som byggs i både ett och två plan, har barnfamiljer som en tydlig målgrupp. Lägenheterna passar utmärkt även för äldre personer och vi hoppas få en bra mix bland de boende och

69

en ökad social hållbarhet. Tillsammans kan både barnfamiljer och äldre mötas på den gemensamma gården, säger Theodor Alexandris. Projektet får en hög hållbarhetsprofil, till exempel blir det både solceller och gröna tak. Stor vikt har också lagts vid att skapa rum för gemenskap och att de kommande husen ska smälta in i naturen. Uppvärmning kommer att ske med fjärrvärme från näst intill 100 procent återvunnen eller förnybar energi.


Nya Projekt

November 2021

UPPSALAS FÖRSTA KOOPERATIVA HYRESRÄTTER INVIGDA I KLIMATSMART HUS >>>

FOTO: DP-BILD I Rosendal, Uppsala, står nu kvarteret Docenten klart med tio våningar och 122 kooperativa lägenheter i en fastighet med klimatsmarta lösningar.

70


Nya Projekt

November 2021

71


Nya Projekt

November 2021

UPPSALAS FÖRSTA KOOPERATIVA HYRESRÄTTER INVIGDA I KLIMATSMART HUS För första gången på 105 år expanderar SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, utanför Stockholms län. Kvarteret Docenten i stadsdelen Rosendal, med Uppsalas första kooperativa hyresrätter, ger möjlighet för de boende att leva mer hållbart. Nu har det klimatsmarta huset invigts. I Rosendal står nu kvarteret Docenten klart med sina tio våningar och 122 lägenheter, en fastighet där nya miljövänliga lösningar har installerats. – Vi har skapat förutsättningar för ett socialt hållbart kvarter med ett minimalt behov av energi, där vi testar ny teknik för att medlemmarna enkelt ska kunna leva mer hållbart, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef. Med det cirkulära energisystemet, en avloppsvärmeväxlare som återvinner värmen ur vattnet från badrum och kök, uppskattar SKB att kunna minska energiförbrukningen med 25 procent. Därtill kommer solcellerna på taket och fjärrvärme som basenergi. I tvättstugan tvättar de boende rent utan tvättmedel i avjoniserat vatten för att minska utsläpp och spara energi. EGEN FASTIGHETSSKÖTARE OCH CYKELPOOL

Kvarteret har en gemensamhetslokal och de boende kommer att ha ett eget kvartersråd som verkar för goda grannkontakter och lokala boendefrågor. Dessutom har kvarteret en egen fastighetsskötare som också bidrar till trivsel och trygghet. För att stödja den biologiska mångfalden kommer bikupor att finnas på gården till våren. De boende kan använda elcykel från SKBs egen cykelpool och i ett av cykelrummen finns spolplats för att tvätta av sin cykel. Vid inflyttning får de boende en inflyttningspresent i form av en låda – ”Små gröna steg – tillsammans” – som bland annat innehåller honung från egna bikupor i SKBs kvarter, en galltvål för naturlig fläckborttagning samt tips och råd om hur man enkelt kan bidra till ett grönare boende. En ny webbsida har lanserats för att ge tips och idéer om alltifrån källsortering till energispartips och återbruk. SKB grundades 1916 och har idag drygt 8 200 kooperativa hyresrätter i Stockholm, Uppsala och ytterligare fem kommuner. – Vår storstadsregion är i ständig utveckling och med medlemmar som bor i hela regionen vill vi expandera inom en timmes pendling från Stockholms Central, säger Eva Nordström, vd SKB, och tillägger: – Därför är vi mycket glada att efter 105 år i Stockholms län få inviga de första kooperativa hyresrätterna här i Uppsala.

72


Nya Projekt

November 2021

73

FOTO: DP-BILD Uppsalas första kooperativa hyresrätter invigdes av SKB och Uppsala kommun när konstverket I tid och rum blev avtäckt av Eva Nordström, vd SKB och Erik Pelling, kommunalråd Uppsala kommun.


Nya Projekt

November 2021

74


Nya Projekt

November 2021

ETC TORP UTÖKAS MED FLER HÅLLBARA HUSMODELLER >>>

75


Nya Projekt

November 2021

ETC TORP UTÖKAS MED FLER HÅLLBARA HUSMODELLER I början på 2021 stod det första ETC Torp färdigt i solparken i Katrineholm. Huset uppförs i 2-plan och är på många sätt unikt, främst för att det är så genomtänkt ur ett hållbarhetsperspektiv. Huset väntas producera mer energi än det gör av med och är byggt med smarta, energieffektiva och klimatsmarta material. En plast- och betongfri grund av cellglas i Koljern-teknik har valts att ingå i konceptet som standard, vilket ger en hållbar helhet. Listan på beställningar växer sig nu lång och leveranserna av den första husmodellen har påbörjats under året. Nu lanseras ytterligare två versioner av “Torpet”, en mindre variant i 1,5-plan, och en “attefallare”. - De olika husmodellerna vänder sig till lite olika publik och behov. Det större torpet passar de flesta behov och familjer, medan vår nya mindre modell “Lilla Torp”, har tillkommit efter att flera även efterfrågat ett hus utan trappor, säger Jim Berg, försäljningsansvarig på ETC Torp. I dagsläget skiljer sig byggteknik och materialval något mellan husmodellerna. Lilla Torp kommer använda sig av en halm-isolerad trästomme, en gammal men intressant och moderniserad byggteknik som är på uppsving igen i och med ökad efterfrågan på klimatsmart byggande. I både ETC Torp och ETC Lilla Torp ingår en Koljerngrund

76

som en del av paketet. Branschen behöver ställa om till klimatneutralitet och marknaden behöver därmed lösningar som belastar miljön minimalt. Betong är en het fråga på den svenska marknaden, där både klimatbelastning samt tillgänglighet är viktiga frågor i närtid. Nyligen publicerade arkitekterna bakom ETC Torp en debattartikel i Göteborgsposten; att branschen bör och kan gå ifrån betong i många typer av byggnader. En oorganisk grund av cellglas i Koljern-teknik med extremt lång hållbarhet och låg klimatpåverkan är därför ett utmärkt val istället för cellplast-isolerad betong. Koljerngrunden möjliggör därför lång teknisk hållbarhet, cirkulär materialhantering, låg klimatpåverkan och ett riktigt bra och hälsosamt inomhusklimat utan risk för skadedjur och fuktproblem. - Vi gillar hur ETC-gruppen går från ord till handling i den omställning som krävs inom byggsektorn. Många pratar om hur man skall nå klimatneutralt byggande medan ETC sticker ut hakan och gör något riktigt bra från början. Det finns få hustillverkare idag som erbjuder ett helhetskoncept där minimerat klimatavtryck varit utgångspunkten för utveckling. Vi jobbar gärna nära de som ligger i framkant och är med och möjliggör en bra helhet. Förhoppningsvis är det vi ser här standard om några år, säger Henning Eliasson, VD Koljern Nordic.


Nya Projekt

November 2021

77


Nya Projekt Projekt Nya

Mars 20202021 - DETTA ÄR EN ANNONS November

66

DETTA ÄR EN ANNONS

AIRWATERGREEN – ENERGIEFFEKTIV LUFTAVFUKTNING

INNOVATION

Fukt är ibland en komplicerad utmaning – både att förstå de fysikaliska mekanismerna bakom vad som genererar fuktighet och hur man hanterar dem. Uppsala-baserade företaget Airwatergreen har sedan starten 2009 byggt upp en omfattande förståelse för fukt och, i synnerhet, avfuktning. Det var två unga ingenjörer som hade uppfunnit en ny metod för att skapa vatten från den fukt som finns i luften med hjälp av en energieffektiv metod.

Airwatergreens produkter är baserade på den senaste teknologin varmkondensering. Företaget har idag en rad internationella patent och investerar kontinuerligt i teknikutveckling. Airwatergreen valdes ut som ett av Sveriges 33 mest framträdande teknikföretag 2016 av de ledande svenska tidningar NyTeknik och Affärsvärlden.

Den ursprungliga tanken var att utveckla produkter för att producera dricksvatten för människor i länder med brist på vatten. Idag konstruerar, tillverkar och säljer Airwatergreen produkter för luftavfuktning i klimat ner till temperaturer under noll grader. Produkterna tar bort fukt och lukt energieffektivt i syfte att säkra byggnader-, varor- och utrustnings kvalitet och hållbarhet. Och skapar, på köpet, en mer hälsosam arbetsmiljö.

En idé om hur man kan producera vatten ur luft ledde till världens mest energieffektiva produkter för luftavfuktning. Produkter för kontroll av klimatet i byggnader och installationer för en internationell marknad som söker nya effektivare lösningar. Airwatergreen siktar på att bli ledande på energieffektiv avfuktning. Idag har man installationer i 8 länder.

FRAMTIDEN


Nya Projekt

Mars 2020 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS November

DETTA ÄR EN ANNONS

PRODUKTER FLEX - DEN INTELLIGENTA KONDENSAVFUKTAREN

FLEX bygger på den avancerade svenska patenterade varmkondensationstekniken. Den är utvecklad för att kondensera fukt i alla möjliga miljöer och fungerar lika energieffektivt vid alla temperaturer, även vid nollgrader. FLEX möjliggör sänkning av temperaturen utan att riskera ökande fuktighetsnivåer. På så sätt kommer du att kunna minska uppvärmningen och spara kostnader, energi och miljö. Installationen är lätt – plug ´n play. Allt du behöver är en vanlig elanslutning och ett sätt att ta hand om det producerade vattnet. Inga ventilationsrör är nödvändiga. FLEX är vanligtvis konfigurerad för att nå en fördefinierad nivå av relativ fuktighet (RH) men kan valfritt ställas in att styras av en Daggpunktssensor eller följa index för att undvika Mögelbildning (LIM). Dessa alternativ optimerar energianvändningen genom att FLEX kan fokusera på de kritiska parametrarna i installationen. Om nivåerna är nådda så gör avfuktaren paus men känner kontinuerligt av fukt och temperaturnivåer. Daggpunktsstyrning är till för att undvika kondens som kan leda tillkorrosion på kalla rör. REX - DEN INDUSTRIELLA AVFUKTAREN

REX är en kraftfull och energieffektiv avfuktare för avfuktning av stora luftvolymer som levererar på en helt ny nivå. Också vid låga temperaturer. Den avfuktar stora mängder vatten från luften på ett mycket energieffektivt sätt utan onödig dragning av ventilationsrör. All energi bevaras i lokalen. Enkel installation – det enda som behövs är elanslutning och att ta hand om kondensvattnet. Integrerbar med alla styrsystem på marknaden via Modbus-gränssnitt. BLACKBOX - KOLFILTRET FÖR ETT LUKTFRITT KLIMAT

Vatten och Avloppsindustrin (VA). BLACKBOX är ett effektivt kolfilter som tar bort illaluktande och frätande molekyler. Speciellt anpassad för pumpstationer med problem från svavelväte inom Vatten- och Avloppsindustrin. Utvecklad för att kombineras med effektiv avfuktning från Airwatergreen för optimal kapacitet. Minskar klagomål från omgivningen och skapar en säkrare och bättre arbetsplats samt minska korrosionen på utrustningen.

AIRWATERGREEN Lastbilsgatan 9, 754 54 Uppsala Företagsvägen 29 Hus 3, 232 37 Arlöv/Malmö EMAIL support@airwatergreen.com info@airwatergreen.com Phone +46-18-8004400 CEO: BO TIDERMAN +46 705 81 82 72 bo.tiderman@airwatergreen.com

67


Välj ett svenskt brandskydd med högsta miljöbedömning!

PREMIUM QUALITY FIRE PROTECTION Protega AB • Verkstadsgatan 6B • 231 66 Trelleborg • Tel 0410-56780 • info@protega.se • www.protega.seGas – ett enkelt val för Mjöbäcks Entreprenad Efter lyckade anslutningar vid bostadsprojekt i Löddeköpinge och Skanör var det ett enkelt val för Mjöbäcks Entreprenad att också välja gas som energikälla till projektet Ängalyckan i Vellinge. Bostadsföreningen kommer med stor sannolikhet att använda biogas som uppvärmning, vilket har stora fördelar för klimatet.

För gemene man är kanske Mjöbäcks mest kända för sina villor, men projektutveckling står för lika stor del av omsättningen. Framgångsfaktorerna är en kombination av attraktiva lägen, upplevelserik arkitektur och moderna bostäder, vilket Ängalyckan är ett tydligt bevis på. Låg anslutningsavgift När Mjöbäcks Entreprenad köpte marken i Vellinge för cirka 15 år sedan låg en gammal gård på platsen. Gården hade anslutits till gasnätet när det byggdes på orten 1985. – Det var helt naturligt att använda gas för värme och varmvatten. Infrastrukturen fanns redan på plats, vilket gjorde processen enkel och anslutningsavgiften låg. Vi visste också sedan tidigare att gas är driftsäker och ren, den är också enkel och lättreglerad vilket underlättar arbetet framåt. säger Magnus Ivarsson, entreprenadchef på Mjöbäcks Entreprenad och projektledare för Ängalyckan.

SVERIGES LEDANDE GASNÄTSBOL AG


Smidig process Med parollen ”Tillsammans blir vi starkare” sätter Mjöbäcks Entreprenad en stor ära i att arbeta nära partners och intressenter. Genom att inkludera Weum tidigt i projektet säkerställdes en optimal lösning för att ansluta den nya fastigheten. Kontakten med både Weum och Vellinge kommun var positiv. Vellinge är en utpräglad ”gaskommun” där Weum har ett välutbyggt distributionsnät med många anslutna företag, flerfamiljshus och villakunder. Kommunen och det kommunala bostadsbolaget Vellingebostäder använder idag biogas för att värma sina tillsammans över 80 anläggningar. Efter en projektering kapade Weum den gamla ledningen som gick rakt över tomten och byggde en ny servisledning till den nybyggda panncentralen på Ängalyckan. Sammantaget tog Weum hand om allt från tillståndsprövning till trycksättning och driftsättning. Hög verkningsgrad och kostnadseffektivt Ängalyckans moderna kondenserande gaspanna tar tillvara på vattenångan som bildas vid uppvärmningen, vilket innebär att årsverkningsgraden blir runt 103 procent. Detta bidrar till att göra gasen till ett mycket kostnadseffektivt val. – Vi har ett serviceavtal med en lokal serviceaktör som håller ner våra underhållskostnader och håller vår anläggning i ett driftoptimalt skick, säger Magnus. Bekvämt för boende Den smarta lösningen gynnar även de boende på flera sätt. Lisa och Tore Haglund bor i en generös lägenhet med söderbalkong på hela 18 kvadratmeter. Som hemvändande Vellingebor efter några år i Malmö är de vana vid gas. – Vi använde gas till både spis och värme när vi bodde i villan i Vellinge. Då när gasen kom hit passade vi på och bytte ut oljepannan. Det blev massor av plats över. Och så blev det tystare. I Ängalyckan tänker vi inte på att det är gas på samma sätt, pannan ligger separat och värmen finns alltid när den behövs. Dessutom ingår värmen i månadsavgiften, så inte ens kostnaden blir synlig direkt, säger Tore, som funderar på att engagera sig

VERKSAMHET Mjöbäcks Entreprenad AB och Ängalyckan i Vellinge OMFATTNING 45 bostäder samt två villor PLANERAD ÅRSFÖRBRUKNING 250 MWh/år APPLIKATIONER Värme och varmvatten

Värmen finns alltid när den behövs. Lisa och Tore Haglund

ytterligare genom en roll i bostadsrättsföreningens nya styrelse. Klimatneutralt och skattebefriat – grön gas nästa Som interimsstyrelse tar Mjöbäcks Entreprenad vanligtvis inte beslut som binder avtal, men nu när de lämnar över är det högst troligt att Ängalyckan börjar använda biogas. Som 100 procent klimatneutral energikälla är biogas 100 procent skattebefriad. Biogas blir alltså både kostnadseffektivt och ett hållbart val för miljön. Tore pekar också på att det är mycket intressant att kunna följa föreningens förbrukning på Mina sidor på weum.se för att se om det går att spara ännu mer. Det handlar inte bara om pengar – alla vill bidra till en bättre miljö. För Mjöbäcks Entreprenad är det viktigt att vara lyhörd för sina kunders behov. De märker att fler även bryr sig om hur projekten byggs. Därför ligger fokus på energieffektivitet och bra produktval.

När de nu bygger ytterligare ett 30-tal nya bostäder i Vellinge – Plåtslagaren – väljer de att även där ansluta sig till gasnätet. Kan vi sia om att det blir biogas där också?

Vill du också ha leveranssäker, bekymmersfri och effektiv energi till din fastighets uppvärmning? Weum är landets största gasdistributör med verksamhet i 25 kommuner och över 100 orter i södra Sverige. Kontakta oss på 0774-41 42 00 eller besök oss på weum.se om du vill ansluta dig eller vill få ut mer av din befintliga gasanslutning.