Nya Projekt Bygg och Fastighet 004/2021

Page 1

Nya Projekt

Maj 2021

004 Nya Projekt Bygg och Fastighet


Specialister inom

UTRYMNINGSTEKNIK Ända sedan starten 1983 har vikten av konkurrenskraftiga lösningar alltid legat i fokus och det tankesättet styr fortsatt vårt dagliga arbete. Vi erbjuder idag ett av marknadens bredaste utbud när det gäller system- och säkerhetslösningar inom området utrymningsteknik. Numera förser vi allt fler med lösningar där vi integrerar och samkör system inom exempelvis nödbelysning, utrymningslarm, brandlarm, avbrottsfri kraft m.m. Utvecklingen gör det möjligt att få anpassade och flexibla lösningar helt enligt din egen kravspecifikation. Dessutom, du får allt från en och samma samarbetspartner – tryggt, smart och leveranssäkert. Välkommen att läsa mer om utrymningsteknik på vår webb eller kontakta någon av våra teknikspecialister direkt via telefon: 054-57 01 20, för ytterligare information.

KAMIC Installation Tel: 054-57 01 20 | www.kamic.se


FORMGE DIN VISION

INTEGRERA OCH SMÄLT IN

INFORMERA OCH FÖRMEDLA ETT TYDLIGT BUDSKAP

SKAPA IDENTITET OCH TILLFÖR EN PERSONLIG TOUCH

Ge din fasad ett unikt uttryck med fasadskivan Steni Vision – tillverkad av stenkomposit. Skivan kan användas för exteriör eller interiör beklädnad för alla typer av byggnader. Steni Vision finns i 14 olika standardutföranden och kan även beställas med olika motiv och mönster enligt önskemål. Stenis produkter är tillgängliga som nedladdningsbara BIM-objekt för Revit och Archicad på www.bimobject.com. Läs mer om Steni Vision på steni.se – testa Steni designverktyg – lek med olika byggnadstyper, former och motiv.

SKAPA ILLUSIONER MED ESTETIK SOM LURAR ÖGAT


Bygg- & Anläggningsbranschens bästa projekt- & affärsverktyg Förenklad administration, full kontroll på projekten och ökad tillväxt. För stora, medelstora och små företag.

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag via vår hemsida eller på 013-470 40 13

Läs mer på next-tech.com


FOLKE BERNADOTTES BRO Årets Stockholmsbyggnad 2020 Vi är otroligt stolta över att Folke Bernadottes Bro som vi har tillverkat, levererat och monterat åt Kungliga Djurgårdens förvaltning, har blivit utsedd till Årets Stockholmsbyggnad 2020.

NYA SLUSSEN ROSTAR INTE Nu gör vi Slussenområdet i Stockholm rostfritt med leverans av broar och avbördningsluckor i duplexstål. Läs om våra projekt på srmab.com Lagerbock till avbördningslucka Uppdragsgivare: Skanska 34st, 500kg/st

STÅL & RÖRMONTAGE är en erfaren leverantör av kvalificerade

stålkonstruktioner. Från beredning och tillverkning till montage på plats med hela världen som arbetsplats.

www.srmab.com

tel. 0456-31205

JURYNS MOTIVERING: ”Bron ger med sin strategiska placering en helt ny koppling som skapar nytt flöde i staden. Med sin fackverkskonstruktion blir den ett nytt inslag men samtidigt en naturlig del av Djurgårdens land­ skap. En gestaltning med kvaliteter som behållits från den första presenterade idén till sitt slitgiltiga utförande.”

Söderströmsbroarna Uppdragsgivare: SLL 4st, 192m/st


Byggbranschen upprepar samma fel som man

gjorde för tio eller tjugo år sedan DEN BREDSIDAN LEVERERADE BOVERKET I EN RAPPORT SOM NYLIGEN PUBLICERADES. BOVERKET HAR IDAG ETT PÅGÅENDE REGERINGSUPPDRAG ATT VERKA FÖR GOD INOMHUSMILJÖ. NU HAR BOVERKET PRESENTERAT RAPPORTEN: ”KARTLÄGGNING AV FEL, BRISTER OCH SKADOR INOM BYGGSEKTORN”. Enligt Boverket uppskattades samhällskostnaden för fel i byggprojekt till i storleksordningen 100 miljarder varje år. Det låter ju både alarmerande och uppseendeväckande men frågan är hur det stämmer överens med verkligheten? Ett av problemen som rapporten menar är byggbranschens stora problem är projektkulturen: ”För oss på Boverket blev detta en intressant utmaning, berättar Anders. Vi jobbar ju normalt med att skriva regler och föreskrifter. Men det spelar ju ingen roll hur många regler vi skriver om inte hela kedjan fungerar.” Menar Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör i en kommentar till rapporten som publicerades i Byggherrarnas tematidning om Projektkvalitet 2021. Vidare: ”Jag måste säga att byggbranschen har ett märkligt förhållningssätt till begreppet kvalitet. Det är en bransch där kunden, d v s beställaren, måste specificera exakt allt som leverantören ska göra. Annars får man en produkt med låg kvalitet som inte ens uppfyller lagkravet. Tänk om jag ska köpa bil och säljaren säger till mig: ”Jaså, ska du ha bil som klarar bilbesiktningen? Ja, då får du allt vara beredd att betala lite extra.” Men: Stämmer detta verkligen? Vad säger ni i branschen? Är det så illa som Boverket påstår och kan Boverket själva möjligen ha något med detta att göra? Krångliga och, i många fall, direkt motstridiga regler och förordningar kring hur man bygger, var man bygger skapar lätt förvirring och öppnar upp för att ”runda” regler och föreskrifter.

106 10 74

Sen: Hur svårt är det att skriva regler och föreskrifter? Ska det vara någon mening med det måste det ju finnas möjlighet att följa reglerna. Vi på redaktionen tar gärna emot och publicerar era tankar kring detta. Trevlig läsning, Jon Mattias Högberg, Chefredaktör Nya Projekt

158


Nr 004/2021

Utgivare: Nya Projekt ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Linnégatan 71, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Benjamin Jonsson, benjamin.jonsson@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!
JSB BYGGER NYTT PARKERING- OCH KONTORSHUS PÅ KATTVIKSKAJEN I HUDIKSVALL JSB Construction AB har tecknat avtal med Fastighets AB Glysis för byggnation av ett nytt parkering- och kontorshus på den helt nya stadsdelen Kattvikskajen i centrala Hudiksvall. Ett projekt som uppgår till 206 miljoner kronor. JSB Construction AB står som totalentreprenör för byggnationen av ett nytt parkering- och kontorshus på den helt nya stadsdelen Kattvikskajen i centrala Hudiksvall. Beställare är Fastighets AB Glysis. I början av sommaren planeras byggstart av projektet och byggnaden beräknas därefter vara färdigställt i november 2022. Den nya byggnaden är kombinerat parkeringshus i 6 plan och kontorshus i 5 våningsplan, varav våning 2-5 i kontorsdelen kommer att byggas i trä. Parkeringshuset inkluderar även ett gym. Sammanlagt utgör byggnationen totalt 16 500 kvadratmeter (BTA), varav 5500 kvadratmeter kommer att bli kontorslokaler. Byggnaden är ritad av Tengbom Arkitektkontor. - Det känns otroligt roligt att tillsammans med JSB får vara med och utveckla en del av den nya stadsdelen i Hudiksvall! Hudiksvalls kommun har en vision om att bli 50 000 innevånare år 2050 och utvecklingen av Kattvikskajen är en viktig pusselbit för att nå målet, säger Pär Widell Vd Fastighets AB Glysis. JSB bygger sedan tidigare 59 bostäder åt Hudiksvallsbostäder på Kattvikskajen och byggnationen av parkering- och kontorshuset för Fastighets AB Glysis blir JSB:s andra projekt i området. - Det är otroligt spännande och kul att vi som första entreprenör är med och utvecklar ny stadsdel i Hudiksvall. Vi ser fram emot att utveckla bra boende och kreativa kontor som skapar fortsatt positiv utveckling för Hudiksvall som stad, säger Pether Fredholm Vd för JSB Construction AB Den nya stadsdelen Kattvikskajen är ett gammalt hamnområde som tidigare används för Hudiksvalls träindustri. Området ska nu byggas upp till en attraktiv stadsdel med varierad bebyggelse av bostäder, skola, kontorslokaler, restauranger och ett kajstråk längs med i Hudiksfjärden. Exploateringen av hamnområdet är viktig för kommunens bostadsmarknad och näringslivets behov i centrala Hudiksvall.


Projekt HEDE nya handelscenter i Kungsbacka färdigställt Q3 2020. Här har man valt en av hofv2s minsta maskstorlek inom vårt program av stora maskmodeller i 3D. Material aluminium där maskan är svetsad i ram i spännande Dekorativa/ Innovativa panelmodeller. Ytbehandling i guld anodiserat (hofv2 erbjuder 3 nyanser av guldanodiserat). Det kan tyckas enkelt med ramlagt i aluminium, men tvärtom, hofv2 är i princip ensamma om att leverera detta, då det inte är många företag som svetsar sträckmetall och ram i aluminium för ett bästa resultat. Sträckmetalls modeller är belysta. Slutligen kan man säga att de kulörer som varit efterfrågade 2020 är champagne, guld, brons, svart, 2021 lite mer blandad efterfrågan med starka kulörer. Välkomna till hofv2, företaget med de stora sträckmetall visionerna.


Projektering, Besiktning, Installationsledning, Kalkylering

Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping

Vi krossar berg SERVICE OCH REPARATION AV TVÄTTUTRUSTNING

med moderna transportabla verk och levererar grus från egna täkter i Binböle, Kallsta och Torsboda.

AT Drift är ett företag med många års erfarenhet av felavhjälpande reparationer, årlig underhållsservice, installationer och utbyte av tvättutrustning samt för rådgivning och konsultation vid ny- och ombyggnad. Vi hyr även ut tvättbod vid renoveringar. Vi har servicetekniker tillgängliga hela dagarna i StorStockholm och även utanför länet för att kunna erbjuda bästa service. Vi erbjuder personlig kontakt och service och strävar efter att våra kunder ska känna sig bemötta med värme och professionalitet. Vi värdesätter kvalitet och pålitlighet! AT Drift AB Stöttingsgränd 27, 129 45 Hägersten 08-21 22 88, info@atdrift.se

Frölén Kross AB www.frolenkross.se Frågor och beställning till Maria: Tel 0611-214 40, 070-654 72 70

Följ oss på facebook och instagram!


Nya Projekt

Maj 2021

14

Foto: Fojab Arkitekter

SERNEKE SAMVERKAR MED ICA FASTIGHETER KRING HANDEL OCH BOSTÄDER I LUND Serneke har tecknat ett samverkansavtal med ICA Fastigheter AB för projektering av ett helt nytt kvarter om drygt 20 000 kvadratmeter i Brunnshög i Lund. Avtalet mellan Serneke och ICA Fastigheter AB avser att i samverkan projektera och bygga ett helt kvarter om drygt 20 000 kvadratmeter bestående av bland annat en ICA-butik och 258 hyreslägenheter. – Det är ett spännande projekt som vi är väldigt glada över att arbeta vidare med i samverkan med ICA Fastigheter. Samarbetet har startat på bästa sätt och vi ser fram emot ett givande projekt tillsammans. Extra tillfredsställande är det fokus på hållbarhet som finns i projektet samt att få fortsätta i arbetet med att utveckla

området Brunnshög, säger Carl Hagberg, arbetschef på Serneke. – Vi är väldigt glada över att samarbeta med Serneke Sverige i Brunnshög. Nu ser vi fram emot att förverkliga ett modernt och hållbart kvarter med fokus på människorna som kommer att bo och leva här, säger Anna Nyberg, vd ICA Fastigheter. Samverkansprojektet är uppdelat i två faser, där projektering och budgetering sker i fas 1 och byggnation i fas 2. Färdigställandet av ICA-butiken, övriga kommersiella ytor samt bostäder beräknas till årsskiftet 2024/2025. Byggnaden kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver och håller en allmänt hög hållbarhetsnivå utifrån ett hållbarhetsprogram som utvecklats tillsammans med Lunds kommun. Ordervärde för projektet inkluderas i orderingången när samverkan övergår i fas 2 och tecknande av entreprenadkontraktet sker.


DIN KOMPLETTA PARTNER FÖR PROJEKTERING AV INDUSTRIANLÄGGNINGAR! Ingenjörsfirman Rörkraft erbjuder hög servicegrad och rätt kompetens baserat på mer än 20 års erfarenhet gällande avancerad industriprojektering. Vi genomför även laserscanning i samband med om- och tillbyggnad. Vi har kontor i Lund, Karlshamn och Stockholm.

www.rorkraft.se 010-251 21 00

För statisk dimensionering av rör- och rördelar.

Anläggningskonstruktion

Beräkningar

Byggnadskonstruktion

El & Automation

Processanalys

Projektledning

MONTERING

LIVRÄDDNINGSPOSTER

EN SÄKER HAMN

RISKANALYSER / UTBILDNINGAR / DEMOVISNING / MONTERING / SUPPORT

RÄDDNINGSSTEGAR

HÖR GÄRNA AV ER OM NI HAR FRÅGOR! Lars Johnson Tel. +46 (0)33 23 16 21 Mobil +46 (0)70 823 16 76

rescuelife247.se


Nya Projekt

Maj 2021

NY FÖRSKOLA I SUNDBYBERG SKA GE ASSOCIATIONER TILL TRÄDGÅRDSPAVILJONG Förskolan Backen har många gröna förtecken. Den lekfulla fasaden med fibercementskivor för tankarna till nyutsprungen grönska. Sedum främjar biologisk mångfald och solceller bidrar till energiförsörjningen. Förskolan Backen ingår i en större satsning på området Rissne i Sundbyberg. Den är belägen i en sluttning där man ville bevara så mycket som möjligt av grönskan. Framför allt lades stor möda på att behålla den gamla eken. – I utformningen önskade vi ge associationer till en trädgårdspaviljong med en lekfull fasad av fibercementskivor i gröna nyanser som monterades i ett diagonalt och oregelbundet mönster. Valet av Cembrit Solid var givet utifrån minimalt underhåll, brandsäkerhet och fina kulörer, berättar Anne Oresten på Visbyark. Den rektangulära volymen på förskolan bryts upp med varierande takfall och balkong mot söder som även tjänar som skärmtak över entréer. Förskolan är projekterad enligt miljöbyggnad silver. På taket bidrar solceller till energiförsörjningen och här växer även sedum som främjar biologisk mångfald och uppskattas av humlor, bin och andra pollinerande insekter. FAKTA

Arkitektbyrå: Visbyark Byggare: Flexator Invigning: se film här Fasadskivor: Cembrit Solid i olika gröna nyanser

16


OLIVE SVERIGE AB Störst på profillister

Lister av hög kvalitet med enkel montering, smarta lösningar och exklusiv design Nyh

Olive Sverige har marknadens bredaste utbud av lister för så väl dekoration som funktion. Listen täcker effektivt fula skarvar och avslut samtidigt som den bidrar med en dekorativ detalj i miljön.

et Omega Design

Olive Sveriges lister håller alltid hög kvalitet och passar utmärkt även i de mest krävande miljöerna. Listerna finns i metall samt PVC. Smarta lösningar och smidig montering gör att våra lister dessutom sparar in tid och arbete. Hos Olive Sverige hittar du: •Sockellister •Skarvlister •Kurvlister •Nivålister •Expanderbara lister •Hörnlister

•Kakellister •LED-lister •Trappnoslister •Balkong- och altanlister •Duschväggslister •Universal lister

För mer information och beställning besök vår hemsida www.olivesverige.se eller maila oss info@olivesverige.se

Besöksadress Företagsvägen 9 954 33 Gammelstad


Nya Projekt

Maj 2021

SKANSKA HYR UT I SUNDSVALLS FÖRSTA KLIMATNEUTRALA KONTORSHUS Skanska påbörjar nu uthyrningen av lokaler i Sundsvalls första klimatneutrala kontorshus, Stella, på Södra Kajen. Kontorshuset, som byggs i trä, blir en av de första byggnaderna att certifieras enligt NollCO2. – Vi har valt att utmana gränserna för hållbart byggande och skapa en ledstjärna för branschen – därav namnet Stella, säger Peter Westin, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB. Ytan i det åtta våningar höga huset uppgår till cirka 11 000 kvadratmeter, fördelat på åtta plan med mellan 400 och 1900 kvadratmeter per våning. Den översta våningen kommer att ha en gemensam yta med utsikt över Sundsvallsfjärden och i markplan finns det utrymme för affärslokaler och restaurang. Stella kommer uppföras där Stenstaden, havet och resecentrum möts, och kontorshuset bidrar till att centrum växer längs med Södra Kajen. Byggstart är planerad till vintern 2021/2022 med färdigställande under 2024. NollCO2 är en påbyggnadscertifiering till Miljöbyggnad, BREEAM-SE, LEED och Svanen som syftar till att uppnå netto noll klimatpåverkan för nya byggnader.

18


LBW

LBW Smart Home 433MHz 868MHz

IR

InfraRed

• Paketlösningar • Slutkundssupport • Driftsatt vid leverans • Enkelt montage och test LBW

LBW Smart Network

LBW

LBW Smart WiFi

LBW

www.

.se


Nya Projekt

Maj 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

PeO Axelsson, marknadschef på TYRI.

t kunskapsmörker inom arbetsbelysning TYRI SKA HJÄLPA BRANSCHEN ATT VÄLJA RÄTT

sningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med PeO Axelsson, på TYRI. en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt. sningen på marknadschef tunga fordon,

CAR WIKTORSSON

ETT KUNSKAPSMÖRKER INOM ARBETSBELYSNING – TYRI SKA HJÄLPA BRANSCHEN ATT VÄLJA RÄTT

av insikter, tips, kunskap och uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus överlag. LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutPå den härPåläroplattformen kommerkommer TYRI kontinuerligt pub-att AV OSCAR WIKTORSSON den här läroplattformen TYRI kontinuerligt dare av arbetsmaskiner, för att deTYRI på ett lättillgängligt sättakademi licera föredrag, artiklar och och verktyg som Belysningsföretaget satsar nu på en digital för att filmade publicera filmadeskräddarsydda föredrag, skräddarsydda artiklar verktyg som omproduktiviteten ljus och belysningoch på arbetsfordon. guidar besökaren genom världen av arbetsbelysning. Förhoppkunskap omöka hurbranschens man kan kunskap förbättra guidar besökaren genom världen av arbetsbelysning. FörhoppKunskapen är generellt låg kringbra vadarbetsman kan göraningsvis med ningsvis detfler till att väl underbyggda beslut som miljön samt öka intäkterna genomganska att använda leder detleder till att tarfler vältar underbyggda beslut som belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara gynnar deras verksamhet på lång sikt. ning. gynnar deras verksamhet på lång sikt. kostsam, på flera sätt. – I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många nom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del – I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många TYRI Light Academy riktar sig mot alla tillverkare och slutmedarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom omdonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom om-Det användare av arbetsmaskiner, för att de på ett lättillgängligt råden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. arbetsfordon.sätt Men finns fortfarande kunskapsråden somärexempelvis optik, ljussimulering och elektronik. ska det få kunskap om hur man stora kan förbättra produktiviteten kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år ochDet något och arbetsmiljön samt öka intäkterna genom som att använda gärnavivillbyggt dela med säger PeO Axelsson. om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson ärbra kunskapvi som upposs ochav, förädlat i över 40 år och något rknadschef påarbetsbelysning. TYRI. vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson. – Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del av MILJÖ OCH SÄKERHET fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även inom Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till MILJÖ OCH ERNA MED BILLIGA LAMPOR arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskapsluckor om valetSÄKERHET av arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exDet finns också miljöochautomatiskt säkerhetsaspekter kopplat till skulle valet av nligt förekommande problemi branschen, är att mansäger köperPeO billiga lampor arbetsbelysning Axelsson som är markempelvis dimmas om föraren på TYRI. bländas av egna lampor ellerlamporna kan exem- ett arbetsbelysning. Desina allra modernaste ovar runt ochnadschef håller tunt. Problem som oftast uppkommer mötande fordons. om pelvis dimmas automatiskt ett tag på de billigare produkterna är att de stör ut annan RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR – I Sverige är vi långt föraren skulle bländas av sina k utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga fram vad gäller arbetet etthållbarhet mötande fall själva maskinen. lampor som lovar runt och håller tunt. Problem som oftastegna upp- lampor medeller både fordons. valiteten är dessutom ofta lamporna vibrerar kommer efter ett så tagdålig på de att billigare produkterna är att de stör ut och arbetsmiljö. Det – I Sverige är vi långt fram r, det kan läcka in damm vatten,i eller att lamporna heltmobiltelefon annan tekniskoch utrustning närheten, såsom radio, har pushat oss att utoch iDen värsta fall själva maskinen. vad gäller veckla arbetetprodukter med bådesom hållförstörs av rost. totala kostnaden kan bli hög om man – Kvaliteten är stående dessutomunder ofta så dålig att lamporna vibrerar länge och barhet ochhåller arbetsmiljö. Detsom har räknar med att fordonet blir reparationerna, sönder, det kan läcka in damm och vatten, eller att lamporna helt genom nya säkerhetpushat ossslösningar att utvecklaförbättrar produkter r PeO Axelsson. enkelt förstörs av rost. Den totala kostnaden kan bli hög om man som hållerarbetsmiljön länge och som RI Light Academy en nystartad plattform på TYRI:s webbocksåär räknar med att fordonet blir stående under reparationerna, för genom föraren, nya säkerhetslösningar förbättrar amt på Facebook, och LinkedIn. Där tar man del menarYoutube PeO Axelsson. konstaterar PeO Axelsson. TYRIoch Light Academy är enom nystartad plattform på TYRI:s webbarbetsmiljön för föraren, konkter, tips, kunskap uppdateringar ny teknik kopplat samtöverlag. på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del WWW.TYRILIGHTS.COM staterar PeO Axelsson. betsbelysningplats och ljus

www.tyrilights.com 25


Nya Projekt

Maj 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

UNIK JORDFELSBRYTARE FRÅN MALTHE WINJE AUTOMATION Malthe Winje Automation AB tillhör en norsk koncern som säljer fastighetsautomation och elmaterial. Företaget är främst ett agenturbolag, man jobbar med fem stora företag och har 20 agenturer totalt. Företaget har 18 anställda i Sverige. En av alla produkter i företaget är Gewiss jordfelsbrytare Re-Start som ger många fördelar. – Det som är unikt med den här produkten från Gewiss är att de är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare. Det som är speciellt är att när jordfelsbrytaren löser ut mäter den upp den anslutna kretsen och om det är säkert att återkoppla gör den det. Framför allt är det perfekt för sommarstugor så att inte värmen slås av, frysen blir varm och att det fryser sönder i huset. Den är också lämplig för pumpinstallationer i skogen när man blir tvungen att skicka ut en jourelektriker tio mil ut i skogen för att återställa jordfelsbrytaren. Den stora fördelen med den här jordfelsbrytaren är funktionen att den är självtestande eller självmotionerande. Alla jordfelsbrytare måste motioneras, det vill säga att man ska trycka på den lilla knappen på framsidan och se att den fungerar minst två gånger om året. Det här gör Gewiss brytare själv utan att bryta spänningen! säger Erik Roberger, Teknisk säljare komponent vid Malthe Winje Automation AB.

Produkten från Gewiss är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare.

TESTAR ALLA

– Detta har gjort att vi har blivit väldigt framgångsrika till sjukhus och statliga fastighetsverk som tar det här på allvar och går runt och testar alla sina jordfelsbrytare. Den är nu specad och används av de flesta landsting och regioner i Sverige. De sätter in den här i stället och kan vara lugna med det mesta. Det påverkar inte verksamheten mycket. – Trots att det är en dyrare produkt än standarlösningen sparar det pengar i det långa loppet, säger Erik Roberger. LARM PÅ OLIKA SÄTT

Det finns också möjlighet att skicka larm på olika sätt. Det enklaste sker med en larmkontakt, men den går även att koppla upp via Wi-Fi eller via Modbus. På det sättet kan den integreras i fastighetens styr eller i ett överordnat styrsystem i fastigheten. – Om något blir fel i anläggningen får den som ska ha larmet det. Det är möjligt att minimera driftstörningar och vara snabb på banan. En annan stor fördel med här produkten är att den klarar kraven för jordfelsbrytare i elbilsladdare och även för solcellsanläggingar. – Här är det krav på att ha den här typen av jordfelsbrytare med B-typ. Från årsskiftet kommer vi att kunna erbjuda den här möjligheten, avslutar Erik Roberger. GLÖM ATT MOTIONERA JORDFELSBRYTAREN!

Om en jordfelsbrytare ligger i tilläge för länge kan brytarmekanismen bli trög. Det kan medföra att jordfelsbrytaren inte löser ut vid ett fel. ReStart Autotestenheterna utför periodiskt ett test av sin egen funktion utan att strömmen i anläggningen bryts. GLÖM ONÖDIGA STRÖMAVBROTT!

Jordfelsbrytare kan lösa ut även på grund av temporära felorsaker som inte har orsakats av ett direkt jord- eller apparatfel i anläggningen. ReStart Autotest enheten känner automatiskt av om allt är normalt i anläggningen, om frånslaget skett beroende på ett temporärt fenomen och att inget permanent fel finns närvarande i anläggningen återstartas jordfelsbrytaren automatiskt.

GÖR DIN SMARTA JORDFELSBRYTARE ÄNNU SMARTARE!

• Inbyggd hjälpkontakt: ReStart kommer som standard med en larm/hjälpkontakt som kan användas för att få reda på om att allt är normalt i anläggningen samt att man kan få reda på att och när den har motionerat sig. • WIFI-modul: Tillbehöret som kopplar upp din ReStart mot internet och du kan övervaka & styra din anläggning. Detta sker genom en kostnadsfri molnlösning samt tillhörande app. Denna enhet gör också din jordfelsbrytare till en energimätare. (endast till 2-polig jordfelsbrytare). • Modbus-modul: Övervaka & styr din anläggning i ett Modbus RS485-nätverk. Man kan antingen göra detta via ett kostnadsfritt program från Gewiss eller genom att integrera dina ReStartenheter i ett styr/ överordnat system. FAKTA:

Malthe Winje Automation AB marknadsför automations- och installationsprodukter på den svenska marknaden. Rollen är att ge sitt kunnande inom produktområden och en god service och support på alla produkter. Denna kombination av kvalitet och support gör dig som kund/ partner konkurrenskraftig på en marknad med höga kundkrav. Företaget har valt sina produkter med omsorg både vad gäller kvalitet och pris.

WWW.MWA.SE


RSSE

RSSE RSSE RSSE

RSSE Roadside Safety Engineering AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning

RSSERoadside Roadside Safety Engineering AB RSSE Safety Engineering AB 08-753 46 01 Engineering www.rsse.se info@rsse.se RSSE Roadside Safety AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning 08-753 46 01 www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Din partner för säkrare väg

www.rsse.se info@rsse.se www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Några av åra leverantörer Dinpartner partner för säkrareväg väg Din för säkrare Din partner för säkrare väg Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer

Några av våra leverantörer:

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Flyttbart barriärsystem Road Permanenta Krockdämpare typ TAUZipper™ och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Permanenta Krockdämpare typkrockdämpare TAU och TAUtyp Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Barriäröppningar Tillfälliga Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Barriäröppningar

Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut

Väg- och broräcken

Väg- ochHögkapacitetsräcken broräcken Väg- och broräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm Högkapacitetsräcken Väg- och broräcken Högkapacitetsräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm HögkapacitetsräckenVägräcken med integrerad bullerskärm Vägräcken med integrerad bullerskärm

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

VAR HAMNAR ERA KOSTNADER FÖR TRAFIKSKADOR? Enligt trafikskadelagen skall alla skador som orsakas av trafikförsäkringspliktiga fordon ersättas, även om fordonet är okänt. Trafikskadetjänst erbjuder den kompetens som fordras för att ni skall få ersättning för skador som orsakats både vid smitningsolyckor och då det skadevållande fordonet är känt. KONTAKTA OSS 08-646 70 40 www.trafikskadetjanst.se


Projsec bidrar till en säker hotellmiljö Visar vägen inför framtiden med nya metoder för att arbeta med fysisk säkerhet VID NYBYGGNATIONEN av Hotell Forrest vid Arlanda har Projsec varit projektets säkerhetskonsult med ansvar för bland annat planering och projektering av den fysiska säkerheten. En central del av uppdraget har varit att projektera dörrmiljöer och säkerställa att de möter de höga krav som ställs i ett komplext byggprojekt avseende säkerhet, brandskydd, utrymning och tillgänglighet.

Projsec har även fungerat som samordnare mellan byggherre och elkonsult och levererat kanalisationsprinciper som tillsammans med säkerhetsritningar och beslagskort ger en komplett specifikation för varje dörrmiljö. Ett tidigt helhetsgrepp kring säkerheten – inte minst dörrmiljöerna – kan vara den avgörande skillnaden mellan ett lyckat projekt och ett projekt som drabbas av förseningar och oförutsedda kostnader. Projsec har under de senaste åren satsat stort på att implementera nya moderna projekteringsverktyg i verksamheten för att ligga i framkant i en dynamisk bransch. Dörrmiljöer blir allt mer komplexa i takt med att de ingående komponenterna hela tiden blir mer avancerade. Kraven från övriga discipliner i projekten tenderar också att öka, inte minst gällande tillgänglighet vilket är mycket välkommet och avspeglar en positiv utveckling i samhället. Detta ställer höga krav på säkerhetskonsultens kunskap, och även på de

projekteringsverktyg som används för att leverera och presentera säkerhetslösningarna på ett effektivt och pedagogiskt sätt. I detta projekt användes BIMeye Door Manager för att samla all relevant information om varje dörrmiljö på ett och samma ställe. – Det har varit oerhört roligt, nästan som en inblick i framtiden, att få vara delaktig i bygget av ett modernt hotell och utnyttja nya metoder för att utföra säkerhetsplanering och projektering. Det är en bra känsla att veta att vårt arbete skapar både en trygg och tillgänglig miljö för hotellgäster och personal, säger ansvarig säkerhetskonsult Martin Larsson. Projsec tar nu sikte på nya projekt, som alltid med målet att i varje uppdrag leverera en kostnadseffektiv säkerhetslösning med fokus på trygghet, säkerhet och funktionalitet.

Utdrag från säkerhetsritningar: Funktioner och kanalisationsprincip för en komplex dörrmiljö i Hotell Forrest.

Elinstallationer, service och underhåll på klokt och säkert sätt – alltid med hållbarhetsperspektiv. Gullikssons El utför alla typer av större och mindre eltekniska projekt för företag, offentlig sektor, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vi har nöjda kunder och samarbetspartners i Stockholm och Mälardalen ända sedan 1998. Välkommen – kontakta oss idag med din förfrågan!

GULLIKSSONS EL Stockholm - Mälardalen www.gullikssonsel.se forfragningar@gullikssonsel.se 08-594 123 40


Nya Projekt

Maj 2021

NU STARTAR FÖRSÄLJNINGEN AV DEN FEMTE BOKLOKETAPPEN I GUNSTA, UPPSALA Tisdagen den 13 april startar försäljningen av BoKlok-lägenheter i södra Gunsta i Uppsala. Alla som anmäler intresse på BoKloks hemsida ges möjlighet att vara med i en livesänd turordningsdragning. Dragningen bestämmer i vilken ordning man får välja sin nya bostad, och utesluter budgivning. Beräknad inflyttning till våren 2022. I södra Gunsta ska BoKlok nu bygga den femte etappen på tre år. Tidigare har det byggts lägenheter, par- och radhus. Det nya området består av 32 lägenheter som kommer att ha ett, två, tre och fyra rum med en yta på 31, 55, 72 respektive 85 kvadratmeter. Bostäderna byggs som en del av BoKloks nya version av lägenhetshus. Resultatet är ett samarbete mellan arkitekt Thomas Sandell och BoKlok. Fokus har legat på att utveckla den utvändiga arkitekturen och miljön. Lägenheterna byggs som bostadsrätter och boendekostnad för avgift till bostadsrättsföreningen och beräknad ränta blir cirka 4560 kr per månad för en tvårumslägenhet. - Vi förtillverkar stora delar av våra hus i vår fabrik i Gullringen. Det gör att vi på väldigt kort tid få ett hus på plats. För det här projektet innebär det att det tar oss ungefär ett år från säljstart till färdiga hus. Vi bygger dessutom alla våra hus i trä som har de lägsta koldioxidutsläppen jämfört med något annat byggnadsmaterial.

24

Bra för både oss, de boende och miljön! säger Helena Wilroth, projektchef. BoKloks försäljningsfilosofi bygger på principen ”lika för alla” och bostäderna fördelas genom offentlig turordningsdragning. Med anledning av Coronavirus har BoKlok valt att göra delar av köpprocessen onlinebaserad. Det betyder att alla som lämnar intresse för projektet på BoKloks hemsida, kommer att få möjlighet att anmäla sig till deltagande vid turordningsdragningen. Dragningen sker sedan via en livesändning på webben, och kunder får då välja den BoKlok-bostad som passar dem bäst utifrån det turordningsnummer de tilldelats. – Våra kunder har ofta olika önskemål om sina boenden; vissa vill bo stort, andra vill bo mindre, vissa vill bo högre upp och andra i markplan. Genom vår turordningslista får kunderna möjlighet att välja en bostad som passar just dem. Att det sker online, i realtid, gör också processen transparent och rättvis, säger Helena Wilroth. Det nya kvarteret i Gunsta kommer att kallas BoKlok Skrindan och ligger i anknytning till BoKloks tidigare byggda etapper med lägenheter och parhus. BoKlok Skrindan ligger nära naturen med möjligheter till ett rikt friluftsliv. I närområdet finns förskola, närbutik, plantskola och restaurang. Till Uppsala tar man sig enkelt med bil, kollektivtrafik eller cykel.


Din fuktexpert under en byggnads alla faser

Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon och AK-konsult kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras. Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen. Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor.

Ring dygnet runt 020-235 235 Vi förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

Polygon och AK-konsult förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Genom att kunna minimera akuta och oväntade händelser minskar de totala kostnaderna för fuktproblem under såväl produktionstid som under förvaltningsskede.


BYGGLOV KLART FÖR RIKSBYGGENS BONUM BRF BOULOGNER I SKÖVDE Nu är bygglov beviljat för Riksbyggens 61 bostadsrätter i Bonum Brf Boulogner i Skövde. Säljstart är preliminärt planerad till augusti 2021 och inflyttningen är beräknad att ske under 2023. – Det känns fantastiskt roligt att vi är ytterligare steg närmare ett genomförande av projektet. Det finns en stor efterfrågan på fler seniorbostäder i Skövde och det lär ha applåderats när beslutet om bygglovet togs, ett bättre betyg kan man inte få, säger Per Isaksson, projektchef på Riksbyggen. Bonum Brf Boulogner kommer att bestå av 61 lägenheter om två till fyra rum och kök. Alla med inglasad balkong eller uteplats, som i sin tur vetter mot söder eller väster. Husen är anpassade

efter målgruppen med god tillgänglighet som en röd tråd i föreningen. Under huset kommer det finnas garage, cykelförråd och annat förvaringsutrymme. – Med Bonum erbjuder Riksbyggen trygga, inbjudande och praktiska bostäder med stort fokus på det sociala i bostadsrättsföreningen där det är möjligt att leva aktivt och bo kvar långt upp i åldrarna. Genom att Riksbyggen infört sin Trygghetsfilosofi är det extra tryggt att köpa en ny bostad av oss, säger Karin Ekström, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Bohus Vänern. Många har visat intresse för de kommande bostäderna. – Vi har stort intresse för lägenheterna och den som tycker det låter intressant gör klokt i att anmäla sig till projektet redan nu och gå med i Riksbyggen Förtur. Då får man all information och framförallt förtur vid säljstarten, berättar Karin Ekström.


TORKA DINA MASSOR. Obrukbara massor tex slam och lera förvandlas kostnadseffektivt till stabila och användbara material för konstruktioner. Läs mer här

ALLU.NET

ALLU Sverige Tel: 0171-171517 Email: sverige@allu.net


Nya Projekt

Maj 2021

28

Foto: wec360

TVÅ SKÅNEPROJEKT TÄVLAR OM ATT BLI ÅRETS BOSTADSPROJEKT Två av de tre finalisterna i bostadsplattformen Hemnets rikstäckande tävling Guldhemmet finns i Malmö. Peab Bostads Brf Varvskajen i Malmö är ett av projekten som nominerats i kategorin Årets Bostadsprojekt. Projektet är utvalt bland 340 nominerade projekt. Peab Bostads projekt Brf Varvskajen i Malmö har tagit sig till finalen i bostadsplattformen Hemnets rikstäckande tävling Guldhemmet, där är projektet nominerat i kategorin

Årets Bostadsprojekt. Brf Varvskajen, och de andra två finalisterna, har konkurrerat mot 340 andra nominerade projekt. – Jag blev så otroligt glad när jag fick höra att vi gått vidare till finalen i konkurrens med 340 nominerade projekt, det är stort, säger Ola Magnusson, distriktschef Peab Bostad Syd. Varvskajen byggs i Varvsstaden, på klassisk mark i Malmö. Här har man låtit platsens karaktär och historia få en modern tolkning i de nya bostäderna. Det har varit viktigt att förena historien med framtiden. Här har man arbetat med för platsen klassiska material men i en modern utformning. Vinnaren offentliggörs den 16 september.


Nya Projekt

Maj 2021

29

Helt nytt avloppsreningsverk i Nogersund i samverkan

WATER TECHNOLOGIES

– Från idé till färdig anläggning –

I Nogersund bygger Veolia Water Technologies ett helt nytt avloppsreningsverk i samverkan på uppdrag av Sölvesborgs Energi och Vatten AB. Det nya verket byggs runt om det befintliga verket, helt utan några driftstörningar under entreprenaden. • Den nya anläggningen har tillstånd för 26 000 pe. • Ledorden för verkets utformning är robust, driftsäkert, yteffektivt och flexibelt med dynamisk processanpassning för alla olika driftsituationer för att klara succesiv ökning av belastningen. • Designad för att klara utsläppskraven till 10 mg/l BOD7, 12 mg/l totalkväve och 0,3 mg/l totalfosfor som årsmedelvärde. Inkoppling av avloppsvatten till det nya verket sker endast 20 månader efter byggstart!

www.veoliawatertechnologies.se 046-18 21 50 | info@veoliawatertechnologies.se


Nya Projekt

Maj 2021

NORRA EUROPAS STÖRSTA LAGER NU ÄNNU STÖRRE Att Jula tänker långsiktigt i Skara behöver ingen tveka på. Nu har man byggt ut centrallagret med ytterligare en etapp på 27500 kvadratmeter och tillsammans med den nya utbyggnaden blir Julas centrallager totalt drygt 178 000 kvadratmeter stort. Förutom att det skapar nya arbetstillfällen lokalt i Skara stärker det även Skaraborg som en viktig knutpunkt för logistikverksamhet. ​– Vi är i en kraftig tillväxt och vill expandera med nya varuhus samtidigt som vår e-handel ökar väldigt mycket. Vi har ett behov av att utöka vår kapacitet och den här utbyggnaden av vårt centrallager är en garanti för det och betyder mycket för vår försäljning, säger Lennart Karlsson, Logistikchef på Jula. – Vi har lagt stort fokus på hållbarhet i det här projektet och det är viktigt för oss att hitta bra lösningar som också är hållbara över tid. Vi har investerat i extra isolering av hela byggnaden för att kunna få en Green Building-certifiering på den här etappen. Vi har också förberett för en stor solcellsanläggning på taket och uppvärmningen av bygganden sker med bergvärme. Dessutom använder vi energisparande LED-belysning i hela fastigheten, fortsätter Lennart. – Det känns väldigt bra att vi nu är klara med den femte tillbyggnaden av centrallagret, en långsiktig storsatsning i Skara som är viktig för utvecklingen av verksamheten. Med utbyggnaden utnyttjar vi de driftfördelar som redan finns på plats ytterligare, med engagerad kompetent personal och en effektiv infrastruktur. Utbyggnaden är avgörande för att möta vår fortsatta expansion de kommande åren, säger Karl-Johan Blank, Julas ägare och koncernchef.

30


Nya Projekt

Maj 2021

31


MILJÖ & EFFEKTIVITET I HARMONI Alron Chemical AB är Skandinaviens ledande leverantör av peroxidbaserade & mikrobiologiska produkter, system och tjänster till saneringsbranschen. I över 40 år har vi tillämpat modern forskning och teknik för att utveckla produkter inom områdena desinfektion, byggnadsskydd, mögel- och luktsanering som är ekonomiska och effektiva utan att kompromissa med vare sig hälsa eller miljö.

DESINFEKTION

LUKTKONTROLL

BYGGNADSSKYDD

RENGÖRING

AVLOPPSUNDERHÅLL

NYHET!

Kontakta oss för mer information: Tel. 0152-134 75 | info@alron.se | www.alron.se

Alron Chemical Co AB


S n.s

e

b

ge

w.

gva

r u b e d o mn

in

LINOLEUM Creative by Nature

NATURLIGT, HYGIENISKT, MILJÖVÄNLIGT GOLV Välj bland 159 olika färger från urban känsla till färgglada toner. Allt med vår NYA Neocare™-ytbehandling med naturligt antibakteriella och antivirala egenskaper. Ett extremt slitstarkt golv som är enkelt att rengöra och certifierat i enlighet med de högsta standarderna.

UTFORSKA VÅR

NYA KOLLEKTION

Kontakta oss på info@gerflor.se för en produktgenomgång eller prover

ENMÄRK

E

T

ww

yg

N VA


Svensk design och kvalitet

Duschväggar och duschar Se hela vårt badrumssortiment på www.arrowshower.com

Duschväggar med svarta profiler och detaljer NYHET

Nu introducerar vi svarta väggprofiler, svarta magnetlister och svarta dörrknoppar till våra duschväggar. Svart finns för Round (hörn), Corner (hörn), Door (nisch) och Wall (fast vägg).

NYHET NYHET

Hönö Black Edition Svart, elegant takduschset med termostatblandare 160cc. Inbyggd omkastare för att växla mellan handdusch och takdusch. Stor takdusch 225 mm. Art-nr: 3062 RSK: 8283024

Round Black Edition

Wall Black Edition

Twice vikbar duschvägg Perfekt för det trånga badrummet. Olika storlekar i klart glas. Hela sortimentet på vår hemsida.

Hörn

Nisch

Nisch 2 dörrar (bredd 670-2400 mm)

Twice (hörn)

Twice (nisch)


fläktkonvektor

Värmeåtervinning - en lönsam investering för framtiden

Aircoil batterier & värmeväxlare - marknadens mest kompletta leverantör Vi har lång erfarenhet av att leverera batterier och värmeväxlare till ventilationsindustrin. BATTERIÅTERVINNING Batterier anpassade för att klara Ecodesign-kraven enligt EN308 PLATTVÄRMEVÄXLARE Kors- och motströmsväxlare för bästa verkningsgrad eller låga tryckfall - helt utifrån kundens behov VÄRME- & KYLBATTERIER med vårt patenterade frysskadeskydd Thermo Guard ® som tillval Kontakta oss så hjälper vi dig att ta fram rätt växlare för ditt behov.

www.aircoil.se


Paint AP från Nils Malmgren AB färger och lacker med

unikt framtagna egenskaper Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper. I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust. Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.

Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.

Diffusionsöppna akrylatsystem låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se


Gör din kalkyl på rexolution.se

Nyckelfärdig elbilsladdning – din nya inkomstkälla Rexolution vänder sig till dig som hyr ut parkeringsplatser, sitter i en Brf-styrelse, äger en kommersiell fastighet eller kanske ansvarar för en centrumparkering. Vi hjälper dig att förvandla parkeringsplatserna till en grön och lönsam “tankstation” för elbilar – en ny inkomstkälla helt enkelt. Vår lösning – nyckelfärdig elbilsladdning – innebär att vi tar hand om allt från projektering, finansiering och installation till service, support och administration. Besök oss gärna på rexolution.se för att göra din egen, unika finansierings- och intäktskalkyl.

Rexel Rexolution tel 08–12 13 19 00 rexolution.se


Nya Projekt

Maj 2021

FÖRSTA SPADTAGET FÖR BRF RIBBHUSEN I KV SPÅRVAGNSHALLARNA, HELSINGBORG Det första spadtaget för 22 radhus i Brf Ribbhusen, Helsingborg, är taget och bygget officiellt startat. Radhusen såldes rekordsnabbt och med och tog det första spadtaget var en av de lyckliga köparna, Selma Cruce. Inflyttningen är beräknad till andra kvartalet 2022 – Det är jättekul att bygget ny är i full gång. Köparna har i stor utsträckning kunnat vara med och utforma sina kommane bostäder. Det har funnits inte mindre än åtta planlösningar att välja på, berättar Kristin van der Reep, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Sydväst. Brf Ribbhusen ligger i kv Spårvagnshallarna och kommer att bli ett pilotprojekt för innovativ teknik. Ett av radhusen kommer finns med som visningsradhus på H22 City expo som vi beräknas stå klart april/maj 2022, innan H22 startar. Läget vid Spårvagnshallarna är lugnt men ligger samtidigt nära utbudet i centrala Helsingborg dit det tar tio minuter med cykel. – Vi tror att det stora intresset för radhusen beror på kombinationen av det fina läget mellan Helsingborg och Råå och de flexibla planlösningarna. En viktig del är också att husen ligger i framkant när det gäller teknisk innovation och säkerhet. De här radhusen blir något extra, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Sydväst. De blivande boende kan vara med och påverka utformningen i samband med köpet. – Nu när allt fler jobbar hemma kommer ett arbetsrum att

38

finnas med i grundutförandet av radhusen, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Sydväst. Radhusen i Brf Ribbusen har en yta på 115 kvadratmeter som kan fördelas på 4-6 rum och kök. Intresset är stort för de kommande radhusen med över 460 intresseanmälningar till projektet. Brf Ribbhusen kommer att vara pilotprojekt för innovativ teknik och planeras vara en del av stadsmässan H22 City Expo. Ett av radhusen kommer att vara ett visningshus under mässan och där alla smarta funktioner i Riksbyggens nya hemmaportal kommer att visas. – Med den nya tekniken behöver man inte oroa sig för om barnen kommit ihåg att låsa ytterdörren eller inte, det är bara att kolla i appen i mobilen. Och skulle det visa sig att det inte har låst, då låser du enkelt med mobilen, berättar Hanna Stenberg, projektledare på Riksbyggen. NÅGRA AV FUNKTIONERNA I HEMMAPORTALEN:

• SMARTA FUNKTIONER SOM INGÅR I DIN BOSTAD

• SMARTA LÅS—DU ÖPPNAR MED MOBILEN

• DIGITALT TITTÖGA SE—VEM SOM RINGER PÅ

• SMART HEMLARM—GRUNDUTRUSTNING

• SMART BELYSNING INOMHUS—LJUSSÄTT MED MOBILEN

• BOKA BILPOOL.

I föreningen kommer det att finnas en gemensam trädgård med odlingslotter, grillplats, sandlek och ett trätåg som knyter an till platsen. För att öka den biologiska mångfalden kommer växter som blommar både tidigt och sent på säsongen att planteras. Lokala arter kommer att användas i så stor utsträckning som möjligt.


Nya Projekt

Maj 2021

39


Nya Projekt

Maj 2021

40

VACSE TILLTRÄDER JORDBRUKSVERKETS OCH SKOGSSTYRELSENS NYA HUVUDKONTOR I JÖNKÖPING 1 april 2021 tillträdde Vacse det nya kontorshuset Öppningen 1 i Jönköpings. Fastigheten uppfördes av Skanska och omfattar cirka 16 300 kvadratmeter. Hyresavtalet är tecknat på 6 år med Jordbruksverket och Skogsstyrelsen samt Annes Husman som kommer att driva restaurangen i huset. Kontorshuset Öppningen 1 är ett av de första projekten i Jönköpings nya stadsdel Skeppsbron vid Munksjöns södra strand. Huset är uppfört med högt ställda hållbarhetskrav med både svensk skog och natur som inspiration. De fyra skogsregionerna och de åtta odlingszonerna samt fjällregionen har inspirerat husets interiör. Utöver detta finns det sedumtak, biodling, insektshotell och takets nionde våningen omvandlas sol till energi med solceller. Öppningen 1 blir miljöcertifierad enligt den internationella miljöcertifieringen BREEAM-SE med nivå Excellent samt med Skanskas egen miljöcertifiering, Gröna kartan på nivån Grön 1. - Vi är stolta över att har fått producera en byggnad med hög hållbarhet till en slutkund som Vacse som delar våra ambitioner. Miljöarbetet i detta projekt har gett ringar på vattnet både i vår organisation och på ett privat plan, säger Kristin Kallebo Ydrén, projektchef, Skanska - Denna affär ligger helt i linje med vår förvärvsstrategi inom samhällsbyggnadsprojekt. Denna åttonde affär tillsammans med Skanska Projektutveckling stärker ytterligare vårt samarbete, säger Fredrik Linderborg, Vd, Vacse AB.


Nya Projekt

Maj 2021

41


Nya Projekt

Maj 2021

42

Illustration: Fojab arkitekter

PEAB BYGGER SKOLA I LÖDDEKÖPINGE Peab har fått uppdraget att bygga en skola för årskurs F-9 i Löddeköpinge, Kävlinge Kommun. Beställare är KKL Fastigheter AB och kontraktssumman uppgår till 290 miljoner svenska kronor. Projektet genomförs i två faser där avtal om första fasen tecknades hösten 2019 och innefattade projektering, planering och kalkylering. Nu har ett nytt avtal slutits för den andra fasen som är produktionsfasen. Skolan ligger i den nordöstra delen av Löddeköpinge och byggnationen avser fyra huskroppar, som är ihopkopplade med förbindelsegångar. Det är tre skolbyggnader för 630 elever och två idrottshallar som tillsammans blir en yta på 13 000 kvadratmeter. Skolbyggnaderna uppförs i två plan och samtliga byggnader kommer att uppfylla kraven för Miljöbyggnad silver. Byggnaderna planeras ha solceller på tak samt försörjas via geoanläggning. Byggnaderna kommer att användas såväl av skolan som av föreningsverksamheten i kommunen. Matlagningskurser i hemkunskapssalarna, musikföreningar i musiksalarna och

idrottshallarna kommer att användas för sport och andra aktiviteter. – Det här projektet är en viktig framtidssatsning för invånarna i Löddeköpinge och vi är stolta över att få bidra med våra kunskaper. Skolan kommer att bli en mötesplats för såväl elever och personal som för föreningslivet, och kommer att bidra till människors hälsa och meningsfulla fritidsaktiviteter. Kort sagt är det här ett fint exempel på vårt närproducerade samhällsbygge, säger Bratislav Marjanovic, regionchef på Peab. – Vi ser fram emot ett gott samarbete. Genom att investera i Löddeköpinge och Hofterup bidrar vi aktivt till kommunens tillväxt. Det är helt i linje med vår roll som den lokala samhällsbyggaren där vi skapar toppmoderna och inspirerande skolmiljöer som hjälper kommunen att attrahera nya invånare och den bästa kompetensen på skolorna, säger Mikael Strand, vd på KKL. Uppdraget är en totalentreprenad i samverkan med byggstart våren 2021 och entreprenaden beräknas vara färdigställd hösten 2023. Projektet orderanmäls i det andra kvartalet 2021.


Nya Projekt

Maj 2021

SVEAFASTIGHETER UTVECKLAR 127 HYRESLÄGENHETER I NYA OXBACKENS CENTRUM I VÄSTERÅS Sveafastigheter har avtalat med Imperia Fastigheter om förvärv av mark för utveckling av 127 hyreslägenheter i Nya Oxbackens Centrum i Västerås. Med de nya hyreslägenheterna kommer Sveafastigheter förvalta över 600 lägenheter i Västerås, med fokus på energieffektiva fastigheter med smidiga mobilitetslösningar för hyresgästerna. Sveafastigheter och Imperia Fastigheter kommer samarbeta nära för utvecklingen av nya Oxbacken Centrum, där Sveafastigheter avser att utveckla hyresrätter medan Imperia Fastigheter fokuserar på bostadsrätter. Lägenheterna blir ett välkommet tillskott av bostäder för alla åldrar i ett område med god tillgång till service, sjukvård och publika kommunikationer. – Utvecklingen av Oxbacken Centrum förstärker vårt engagemang i Västerås. Vi vill vara en långsiktig, lyhörd och nära samarbetspartner till Västerås Stad, säger Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter. De blivande bostäderna i Oxbacken kommer ha solceller på taken och fasader i trä, tegel och puts, som kommer harmonisera väl med nuvarande bebyggelse i området. Preliminär byggstart under första kvartalet 2023. Med Oxbackens centrala läge kommer Sveafastigheter kunna erbjuda sina hyresgäster långtgående mobilitetsinsatser som uppmuntrar till gång, cykel och kollektivtrafik som alternativ

43

till användning av egen bil. Hyresgästerna kommer att ha tillgång till cykelpool med bland annat lådcyklar och elcyklar samt en reparationsverkstad. – Vi utvecklar bostäder där vi vill underlätta för våra hyresgäster att göra klimatsmarta val, som att använda gång, cykel och kollektivtrafik som de mest naturliga sätten att förflytta sig, säger Lars Gärde, Grundare och affärsutvecklingschef, Sveafastigheter Bostad. Sveafastigheter har bred erfarenhet av mobilitetslösningar för sina hyresgäster. 2020 färdigställdes Cykelkungen, Uppsalas första hyresrättshus med P: Tal: 0, vilket innebär noll parkeringsplatser för bilar, men många för cyklar. I Västerås har Sveafastigheter tidigare utvecklat och färdigställt Neptun, som fortfarande är Sveriges största plusenergihus, vilket innebär att huset producerar mer energi än vad det förbrukar. Nyligen publicerade Sveafastigheter en studie med Neptun som utgångspunkt, där det undersökts hur koldioxidutsläpp kan minskas vid byggnation med betonggrund och betongstomme. Studiens resultat visar att det går att halvera utsläppen om Neptun skulle byggas igen med rådande metoder och tekniker. Värdefull kunskap som Sveafastigheter tar med sig till kommande projekt. Sedan tidigare förvaltar Sveafastigheter 413 lägenheter på Öster Mälarstrand i Västerås, där det under 2021 planeras för byggstart av ytterligare ett 90-tal lägenheter i kvarteret Najaden.


Nya Projekt

Maj 2021

44


Nya Projekt

Maj 2021

45

GÖTENEHUS HAR TILLDELATS MARKANVISNING I MÖLNDAL Götenehus är en av tre vinnare i Mölndals stads markanvisningstävling avseende stadsdelen Pedagogen Park. Tävlingen innefattar tre kvarter varav Götenehus valt att lämna in tävlingsförslag till ett av kvarteren för radhus – kvarter 19. Beslut om markanvisningsavtalet togs i kommunstyrelsen 31 mars och enligt Mölndals stad har det varit extremt stor uppslutning till markanvisningstävlingen. Många förslag har hållit hög kvalitet med koncept som tagit tillvara på platsens helhet. Pedagogen Park kommer att bli en blandad och hållbar stadsdel med plats för över 1 000 bostäder, kontor, flertal butiker och rekreationsområden. Götenehus vinnande förslag avseende kvarter 19 bygger på sju radhus i äganderättsform om 123 kvadratmeter vardera. Radhusen byggs i tre våningar inklusive takterrass. De sju radhusen är fördelade på två huskroppar och mellan huskropparna finns en gemensam samfällighetsyta med växthus och miljöhus. Säljstart planeras preliminärt till januari 2022 och inflyttning preliminärt till Q3 2023. - Vår vision för det nya kvarteret i Pedagogen Park är att kombinera god arkitektur med våra tankar om hållbarhet, för ett hållbart boende över tid. Vi har lagt stor vikt vid att skapa hus och utomhusmiljöer som passar i stadsmiljön, integreras väl med befintlig och kommande bebyggelse samt bidrar till en blandad stadsdel, säger David Järevik, Projekt- och affärsutvecklare på Götenehus.


FIWARE Smart City Open platform

Smart Edge, Smart Streetlighting, Smart Waste, Sensors, Security, Gateways, RF Mesh, WiFi

Arbetar du inom kommunen och skall börja att testa smart city? Eller har du redan börjat med en del tester och märker redan att det är svårt med olika separata system? I så fall, hör av dig så berättar vi om hur vår öppna och framtidssäkra ”smart city”-plattform kan vara till hjälp. Vill du leverera ”smart city”-tjänster till staden? Har du sensorer som du vill koppla upp eller bara en idé på en smart tjänst? Det kan vara inom belysning, renhållning, parkering, laddning, luftkvalitet, trafikdata eller annat. Hör av dig i så berättar vi om möjligheterna.

www.capelon.se


VARNING! Ägaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet. Lag (2016:545) om Skyddsrum

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrättsförening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare 500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

cigaretttext.indd 1

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum, kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sweden.se Tel. 040-94 40 30

16/06/2016 11:11:00


DAMMBINDNING AV GRUSVÄGAR Låt Miljövision utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi

SPARA PENGAR OCH MILJÖ MED NATURENS EGET BINDEMEDEL

Dustex är en ekologisk och ekonomisk lösning för att åtgärda dammande grusvägar. Det är en naturprodukt tillverkad av lignin, som utvinns av gran. Låt oss utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi.

FÖRDELAR

• Tillverkas av en förnyelsebar råvara • Binder vägdamm och grus till en hård, slitstark körbana • Ger vägen en högre motståndskraft mot regn, torka, frost, och tjäle jämfört med salt • Kräver mindre underhåll av väg där man använt Dustex och ger inte upphov till rostangrepp • Bryts ned och är en naturlig del i kretsloppet

ETT NATURLIGT BINDEMEDEL

• Ofarligt för djur • Inte allergiframkallande • Inga skador vid kontakt med hud eller ögon • Ingen negativ inverkan på växter • Bryts ned i naturen • Ger inga skadliga nedbrytningsämnen • Ger inte upphov till rostangrepp

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

• På vägar med grusbeläggning • Vid vägbyggen • Industriområden som har grusbeläggning • Gruvbrytning • Byggområden mm.

Miljövänlig dammbindning – en självklarhet! Vi utför uppdrag i och runtomkring hela StorStockholm med moderna och effektiva fordon.

www.miljovision.se

08-570 300 14


BLASTING SERVICES FOR NORDIC CONDITIONS

FORCIT EXPLOSIVES levererar sprängmedel till alla applikationer inom branschen såsom gruvor, täkter, tunnlar och övrig entreprenad. Vårt omfattande produktsortiment består av välkända produkter som är utvecklade speciellt för Nordiska förhållanden.

Läs mer om vår service >> FORCIT.SE


Rektangulära

Ventilationskanaler Tillverkningen av rektangulära ventilationskanaler sker efter kundspecifikation

Kanalerna kan tillverkas främst i galvplåt men kan även tillverkas i rostfritt, svartplåt och magnelis.

Samtliga kanaler kan levereras med invändig- ljud, brand eller kondensisolering.

Kanalerna levereras med gejd och förmonterad packning vid kanalstorlek < 1600 mm.

Nu ännu bättre Bevegos skarvsystem 2.0 har en unik skarvkonstruktion med två kamrar, vilket ger högre täthet och en vridstyvare konstruktion. Systemet finns i galvplåt och magnelis samt är kompatibel med andra skarvsystem. Hörnvinklarna i skarvsystemet är längre och tjockare än motsvarande produkter på marknaden. Packningen är tillverkad i EPDM gummi som ger snabb återfjädring oavsett temperatur. Välkommen in till oss på Bevego för mer information!


ör er

LJUDGOLV LJUDGOLV

Ombyggnad Ombyggnad av vindar. av vindar. Stepisolen Stepisolen läggs läggs direkt direkt på på underlaget, underlaget, därefter därefter gjuter gjuter man man direkt direkt på på materialet, materialet, för för att uppnå att uppnå bästa bästa resultat. resultat. Stepisolgolv Stepisolgolv i kombination i kombination med med golvbeläggning golvbeläggning av plast av plast ellereller linoleum, linoleum, uppfyller uppfyller konstruktionen konstruktionen luft-luftochoch stegljudsklass stegljudsklass BiB SSi SS 01 52 01 67 52 på 67 på träbjälklag träbjälklag ochoch klass klass A på A på betongbjälklag. betongbjälklag. Sportgolv. Sportgolv. Stepisolvskiva(50 Stepisolvskiva(50 mm) mm) ochoch 2 st216 st mm 16 mm spånskivor, spånskivor, samt samt golvbeläggning golvbeläggning av plast av plast ellereller trä.trä. Gymgolv. Gymgolv. Stepisol Stepisol Silence Silence 300300 GråGrå 60 mm 60 mm kankan kombineras kombineras med med 30 mm 30 mm gummimatta gummimatta för för bästa bästa resultat, resultat, fungerar fungerar utmärkt utmärkt för för att dämpa att dämpa ljuder ljuder av tunga av tunga hantlar hantlar ochoch stänger stänger somsom tappas tappas i golvet. i golvet. Byggvarudeklarationer. Byggvarudeklarationer. Produkterna Produkterna är byggvarudeklarerade. är byggvarudeklarerade. Bastagodkänd Bastagodkänd 2018 2018

Stepisol Stepisol EnEn deldel avav Team Team ETET

Åkervägen Åkervägen 15, 177 15, 177 41 Järfälla 41 Järfälla - Tel- 08-580 Tel 08-580 940 940 00 00 sales@stepisol.se sales@stepisol.se - www.stepisol.se - www.stepisol.se


Nya Projekt

Maj 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

SYSTEMSVETS – SPECIALISTER MED HELHETSANSVAR Systemsvets är inriktade på högkvalificerade svets- och montagearbeten främst i rostfritt men även andra material. Företaget har högsta fokus på sin specialistkompetens, men har samtidigt mycket stor bredd. Kunderna finns inom allt från läkemedelsindustri, övrig processindustri och kärnkraft, till gas- och kylanläggningar. Processinstallationer och rostfritt är de gemensamma nämnarna för alla affärsområden. Systemsvets har också en stor bredd genom att ta helhetsansvar och leverera paketlösningar. Åtagandet spänner över alla faser från planering av uppdraget till och med tester, inspektion och dokumentation. SMIDIGA OCH FLEXIBLA

Systemsvets har två fullskaliga stationära verkstäder, i Norrköping och Uppsala. Där produceras moduler och skiddar och här förebereder man för installationer i fabrik. De senaste åren har Systemsvets dessutom investerat i flera mobila verkstäder, vilket är en otroligt smidig och flexibel lösning som gör att man kan producera och montera med största precision, utan att ta upp dyrbar yta i fabriksbygget. – Kunderna uppskattar verkligen vår förmåga att vara på plats snabbt med våra mobila verkstäder för att starta upp arbetena och sedan att vi fullföljer projektet till och med den avslutande dokumentationsfasen, berättar Nicke Sundberg, som är projektledare. Vi tar helhetsansvar mot kunden för all dokumentation gällande vårt arbete. Dokumentationen omfattar materialcertifikat, material-

mottagning, RA-mätning, svetslistor, testprotokoll samt inspektion. Företaget har mer än tjugo års erfarenhet av att hantera projekt i alla faser. Systemsvets utför både processinstallationer och service. Affärsidén är att leverera högklassiga lösningar inom allt slags montage. Den huvudsakliga inriktningen är vid större fabriksbyggnationer men även skilda typer av uppdrag inom övrig industriell service. – Vi är verksamma inom områden såsom läkemedel, livsmedel, kylanläggningar och maskinmontage och andra områden som är i behov av rostfria installationer, fortsätter Nicke Sundberg. – Att garantera en hög kompetens ställer stora krav på vår personal. För att säkerställa kvalitén på våra uppdrag genomförs kontinuerligt utbildningar inom olika kvalitetsförbättrande områden. Detta för att alltid hålla högsta fokus på kvalitet, avslutar Nicke Sundberg. SPÅRBARHET OCH DOKUMENTATION

Systemsvets är nischade inom avancerad TIG- och Orbitalsvetsning samt rördragning där kraven på renhet, ytfinish samt spårbarhet och dokumentation är höga. All personal får genomgå svetsarprövning enligt SS-EN 287 och/eller SS-EN 1418. De är utbildade inom standarden ISO 5817 för att säkerställa den kvalitet som krävs. Systemsvets är godkänt för de mycket krävande interna standarderna hos alla större svenska läkemedelsbolag. Detta innebär ett uttalat förtroende som talar sitt tydliga språk.


Nya Projekt

Maj 2021 - DETTA ÄR EN ANNONS

Med hjälp av fiberoptisk utrustning kan svetsskarvar inspekteras även invändigt för att ytterligare garantera ett noggrant utfört arbete enligt ställda krav.

Systemsvets inleder projekten med genomgång av arbetshandlingar. Därefter håller man inledande planeringsmöten där man går igenom det som är viktigt i början av projektet. Detta innefattar exempelvis kravspecifikation, vilka arbetsledare som kommer att vara delaktiga samt vilket material som behövs.

Systemsvets inledde verksamheten 1989. Under trettio år har företaget utfört svetsarbeten i olika industrianläggningar. Företaget har en rad nöjda kunder inte minst inom läkemedel och livsmedel, där många beställare har mycket högt ställda krav gällande utförande samt att färdigställandetider hålls. Bättre merit för en leverantör av svets- och montageuppdrag går inte att få.

• Läkemedel • Livsmedel • Kärnkraft • Kylanläggningar • VS-installationer • Maskininstallationer • Gasanläggningar

Systemsvets ser alltid till att företagets svetsare har rätt kompetens för arbetet. All personal får genomgå svetsarprövning enligt EN 287 och EN 1418. Företaget har även personal som är utbildade inom standarden ISO 5817. Systemsvets har också interna krav för att säkerställa den kvalitet som krävs på montage i miljöer med högsta krav på renhet och hygien.

Systemsvets satsar på den senaste teknologin. Maskinparken innefattar bland annat ett tiotal orbitalsvetsmaskiner samt tillhörande kringutrustning för kvalificerade montage.

WWW.SYSTEMSVETS.COM


Nya Projekt

Maj 2021

54


Nya Projekt

Maj 2021

55

RIKSBYGGEN SÄLJSTARTAR SISTA ETAPPEN PÅ SÖDRA SOMMARRO I KARLSTAD >>>


Nya Projekt

Maj 2021

RIKSBYGGEN SÄLJSTARTAR SISTA ETAPPEN PÅ SÖDRA SOMMARRO I KARLSTAD Nu startar Riksbyggen försäljningen av 19 moderna par- och kedjehus på Södra Sommarro. Detta är Riksbyggens sista, av fem etapper, i området. Husen får en storlek mellan 108-135 kvadrat meter med fyra till fem rum och kök. Inflyttning beräknas till våren 2023. – Det här är verkligen en efterlängtad säljstart. Intresset är mycket stort och idag har vi drygt 600 intressenter i kön. Området Sommarro ligger i ett av Karlstads mest populära bostadsområden, granne med Klarälven och Jakobsbergskogen och dessutom med närhet till centrum, säger Susanne Jonsson, säljare på Riksbyggen Bostad Väst. År 2013 stod den första etappen klar för inflyttning och sedan dess har området vuxit. – Det har blivit ett riktigt fint villakvarter och den femte etappen

56

innehåller 19 nyckelfärdiga hus. Man kan välja mellan fyra olika hustyper, både parhus och kedjehus. Trädgården färdigställs med altaner, plattläggning och gräsmatta, berättar Susanne Jonsson. Upplåtelseformen är äganderätt med friköpt tomt. Inflyttning beräknas till våren 2023. – De målgrupper som vi i första hand hoppas locka är barnfamiljer och par i åldern 50+ med utflugna barn. Det som är gemensamt för de båda målgrupperna är att de vill äga sitt boende, att de vill bo centralt och de vill ha naturen precis runt hörnet. Helt enkelt ett gott liv med nära till allt, säger Susanne Jonsson. En nyhet i projektet är att äganderätter numera omfattas av Trygghetsfilosofin Äganderätt där man har rätt att flytta fram tillträdesdagen och har ett avbokningsskydd vid kritisk sjukdom. Riksbyggen planerar för en fortsatt utveckling av området intill Jakobsbergsskogen med ett åttiotal bostadsrätter.


Nya Projekt

Maj 2021

57

ILLUSTRATION: BSV arkitekter & ingenjörer

FÖRSTA SPADTAGET FÖR NYA LÄGENHETER OCH NY VÅRDCENTRAL PÅ MOSSLEPLATÅN I VÄRNAMO Byggherre är fastighetsbolaget Finnvedsbostäder och byggnationen kommer ta omkring 20 månader med beräknad inflyttning till årsskiftet 2022/2023. Fastigheten kommer inrymma en lokal för Bra Liv Väster vårdcentral på 2000 kvadratmeter i de båda nedersta våningarna och i de övre våningarna 27 lägenheter. Vårdcentral och bostäder kommer ha skilda entréer. Huset blir 9 våningar högt där lägenheterna kommer få en fantastisk utsikt över vyerna runt omkring Värnamo. Statligt investeringsstöd är sökt hos Länsstyrelsen. Ett av villkoren är låg energianvändning, d.v.s. 56 % av vad som krävs normalt. Upphandlad entreprenör är JSB Construction AB från Blekinge. Detta är första steget i den nya stadsdelen med 250 nya bostäder och omkring 1000 nya invånare. PLACERING: SÖDER OM VÄRNAMO SJUKHUS, KVARTER SJUKSTUGAN, VÄRNAMO ANTAL BOSTÄDER: 27 HYRESLÄGENHETER LOKAL: VÅRDCENTRAL VÄSTER BRA LIV MED REGION JÖNKÖPINGS LÄN SOM HYRESGÄST PLANERAD INFLYTTNING: 2023-01-01 BYGGHERRE: FINNVEDSBOSTÄDER AB, VÄRNAMO TOTALENTREPRENÖR: JSB CONSTRUCTION AB, ASARUM ARKITEKT: BSV ARKITEKTER & INGENJÖRER AB, VÄRNAMO TOTALKOSTNAD: 138 MILJONER KRONOR INKL. MOMS (KOSTNAD FÖRE BEVILJAT INVESTERINGSBIDRAG).

ILLUSTRATION: BSV arkitekter & ingenjörer


Nya Projekt

Maj 2021

58

KARLSHAMN VÄXER IHOP NÄR FOJAB RITAR NY HÅLLBAR STADSDEL >>>


Nya Projekt

Maj 2021

59


Nya Projekt

Maj 2021

60


Nya Projekt

Maj 2021

61

KARLSHAMN VÄXER IHOP NÄR FOJAB RITAR NY HÅLLBAR STADSDEL Vid stationen i Karlshamn ska en helt ny stadsdel ta form. Nya stationsstaden kommer att rymma runt 500 bostäder och FOJAB har gjort ett stadsutvecklingsprogram för hela området. Nu har kommunstyrelsen gett klartecken till detaljplanering av etapp 1. – Karlshamn är till stora delar en välbevarad rutnätsstad med fina miljöer. Den fysiska stadsbilden är uppbyggd av raka, parallella gator som bildar kvarter med tydliga in- och utsidor och härligt grönskande innergårdar. I arbetet med nya stationsstaden har vi utgått från gaturummets bestämda hierarki och varit noga med att ansluta till den befintliga bebyggelsen på ett respektfullt sätt, säger Magdalena Hedman, ansvarig arkitekt på FOJAB. – Det här är en otroligt viktig plats, den ligger centralt men känns idag ganska avsides. Nu binds staden ihop på ett bra sätt. Det är lite som ett sår som läks, säger Emina Kovacic, stadsbyggnadschef och stadsarkitekt i Karlshamn. En tryggare plats Omkring 500 bostäder planeras, allt från radhus till olika typer av flerbostadshus. I området kommer också att finnas publika verksamheter som ska bidra till att vitalisera stadsdelen alla tider på dygnet. – Min förhoppning är att det ska bli en tryggare plats, med fler människor som rör sig i området både dagtid och kvällstid. FOJAB har lyckats väldigt bra med att arbeta i olika skalor och olika typer av bebyggelse. Vi får en stadsdel som attraherar många olika människor, det är bra ur ett socialt perspektiv, säger Emina Kovacic. Hållbart, trivsamt och förankrat i staden I nära samarbete med Karlshamns kommun, Trafikverket och Blekingetrafiken har en ny trafiklösning tagits fram och stort fokus har legat på att skapa en bra bytespunkt för kollektivtrafik och hållbara trafikslag. Det ska vara lätt för alla resenärer att byta mellan tåg och buss, och en pendlarparkering med enkel access till stationen planeras. – Karlshamns höga ambition är imponerande. Nya stationsstaden kommer inte bara att bli en hållbar och trivsam stadsdel, utan även en plats som har sin tydliga förankring i Karlshamns unika karaktär och identitet. Här balanseras olika intressen på ett fantastiskt sätt och det är precis det som bra stadsplanering ska handla om. Målsättningen är tydlig: Nya stationsstaden ska vara en stadsdel där både nya och äldre Karlshamnsbor kan trivas, säger Magdalena Hedman. FAKTA Projekt: Nya stationsstaden, Karlshamn. Omfattning: Cirka 10 hektar. Kontor, service, cirka 500 bostäder. Status: Arbete med detaljplan inleds. Ansvarig arkitekt: Magdalena Hedman. Beställare: Karlshamns kommun.


Slitstyrka Vi gör arbetskläder för företag som ställer höga krav på plaggens funktion, kvalitet och slitstyrka.

Durability at work since 1975


Hos oss gör du ett TRYGGT KÖP! Hos oss gör du ett

TRYGGT!

Hos oss handlar du TRYGGT KÖP!

S

FFARE GARA TA

I NT

”Min Huddig har några år på nacken. Men med Staffare Garantin känner jag mig trygg och vet att jag kan köra många driftstimmar utan problem.”

SE

D

BE SIK

TA

D

R

VA

www.staffare.se HUDIKSVALL

LULEÅ

SKELLEFTEÅ

TIMRÅ

BOLLNÄS

STORVIK

UPPSALA

VÄSTERÅS

STOCKHOLM


Spännande nyheter

Vi utvecklar ständigt nya produkter, här är några intressanta nyheter som är tillgängliga nu.

- The Nordic light

BlueDim

BlueDim är en serie revolutionerande styrkomponenter som styrs lokalt på vanligt sätt men som också kan fjärrstyras från en gratis BlueDim-app på mobil/surfplatta. Våra BlueDim-produkter använder Bluetooth med Mesh-funktionalitet vilket innebär att de kollektivt ökar den trådlösa räckvidden. I appen finns inställningar för av/på, dimning, scenarier, timers, astrour med mera. BlueDim kan användas tillsammans med vår BT/WiFi Gateway. Med Gateway kan alla funktionerna fjärrstyras från hela världen via internet. Gatewayen gör det också möjligt att integrera BlueDim med andra populära kommersiella styrsystem som Google Home och Amazon Alexa. Enr: 1360600-06, 1360684-86

Effektiv dimbar LED-strip med tejp på baksidan!

PowerStrip

Klipp- och skarvbara LED-strips med flera tillbehör vilket gör PowerStrip till en kreativ produkt för att skapa spännande ljuseffekter. PowerStrip levereras i 2700K, 3000K, 4000K och 3000-2000K WarmDim, som kompletta kit på 5 meter med dimbart LED-drivdon och tillbehör för skarvning. PowerStrip levereras också i 30 meters rullar där man köper tillbehören separat. PowerStrip har tejp på baksidan och kan användas i kombination med med utanpåliggande eller infällda aluminiumprofiler. Enr: 7506260-72

Kraftfulla miniatyrdownlights!

Designerns förstahandsval!

UniCone 83

UniCone 83 är storebror till vår mycket populära UniCone downlight för 76 mm hål. UniCone 83 passar håldiameter på 82-84 mm och har samma låga byggnadshöjd vilket gör att den passar i 48 mm downlightsboxar. Mycket smal kant och djupt indragen ljuskälla. UniCone 83 levereras i vit och svart, med symmetrisk eller asymmetrisk ljusbild samt i ljusfärgerna 2700K, 3000K eller WarmDim. Enr: 7473420-35

Unilamps produkter finns att köpa genom Rexel Sverige AB

Gyro®

Gyro® WarmDim

Gyro® Surface Round

Gyro® Frame 1

Gyro® Frame 2

Gyro® Frame 3

Mini-D

Mini-D är en miniatyrdownlight som kan användas till spännande effektljus i fördjupningar runt fönster, i badrum och för fondväggar. Toppmodellerna är kraftfulla nog att fungera som allmänbelysning. Mini-D finns i sex olika utgåvor varav fyra har internt dimbart LED-drivdon som gör att armaturen kan anslutas direkt till 230V. Varianter med externt LED-drivdon har extra små fysiska mått och flera stycken kan anslutas till samma drivdon. Levereras med 2 m. kabel. Dimbara till mycket låga nivåer. Enr: 7473228-33, 7981863-64

Gyro® Surface Round WD

Unilamp Norden AB, Box 18, 452 21 Strömstad, Sverige, Tlf: 0526-104 20 post@unilamp.se

Gyro® Surface Square

Gyro® Surface Square WD

www.unilamp.se


VILL DU PÅVERKA FRAMTIDEN? Tala med oss om klimatförbättrad betong! Hållbart byggande - med betong.

kynningsrudprefab.se

Upplev utvecklingen.

Liebherr-Sverige AB Fallskärmsvägen 5 721 31 Västerås

Tel: +46 21 80 62 40 info.lsv@liebherr.com

Annons Nya Projekt 3_halv sida_en bild.indd 1

www.facebook.com/liebherrsverige www.instagram.com/liebherrsverige www.liebherr.se 2020-06-05 08:48:30


SNABBA BESPARINGAR FÖR FASTIGHETER •

Smart termostat för fastigheter

Återbetalningstid ca 2-3 år även för mindre fastigheter

Effektiv märkesoberoende styrning

Realtidseffekt med Ngenic Track

IMD för flerbostadshus

Se var och när förbrukningstoppar uppstår

Rättvis fördelning av förbrukning

Bättre energiprestanda och lägre kostnader

FULL KONTROLL & INGA KONSTIGHETER!

LÄS MER PÅ: NGENIC.SE/FORETAG

Högpresterande i alla väder Tel: 08 446 806 11 info.sverige@formica.com Formica, the Formica Anvil Device and Vivix are registered trademarks of The Diller Corporation.

© 2018 The Diller CorporationNya Projekt

Maj 2021

68


Nya Projekt

Maj 2021

GRÖNT LJUS FÖR MOTALAS NYA LANDMÄRKE Nu har bygglovet gått igenom för Facklan – det nya bostadshus som ska stärka Motalas norra stadsdelar. Det som tidigare var några undanskymda närbutiker och outnyttjat grönstråk markeras med ett högt bostadshus med vattenutsikt som bidrar till ett levande lokalcentrum och en utvecklad park. Gestaltningen står White Arkitekter för. Uppdraget att komplettera ett bostadskvarter från 50-talet med nya tillgänglighetsanpassade lägenheter växte till att bli ett nytt landmärke som kan stärka stoltheten och nybyggarandan i Vätterns sjöstad. Kronan på verket och det som kommer att få det nya huset att symboliskt lysa som en fackla är cafélokalen högst upp. Det innebär också att detta för Motala unika hus och dess fantastiska utsikt kommer alla Motalabor tillgodo. De viktigaste aspekterna i gestaltningsarbetet har varit att utforma bostäder som tar tillvara på det fantastiska läget med utsikt över Vättern, Motalas historiska stadskärna och Motala ström och samtidigt skapa en byggnad som fungerar i och bidrar till den befintliga närmiljön. – Jag är väldigt glad att projektet genomförs med tegelfasader. Georg Varhelyis femtiotalslameller i gult tegel får med höghuset en ny kompis som inte är så främmande som man först kan tänka. Efterkrigstidens modernistiska bostadsområden var ofta utformade med en hög byggnad i centrum och så blir det nu i efterhand även här. Ambitionen har varit att gestalta en dominerande byggnad som upplevs som slank och självklar i stället för stor och klumpig, säger Anders Ejdeholt, ansvarig arkitekt på White i Örebro. White har arbetat med projektet från första skiss till bygghandling och bistått Bostadsstiftelsen Platen genom hela planarbetet i en så kallad byggherredriven detaljplan. Genom den rollen har White kunnat samordna den komplexa och politiskt högintressanta planprocessen och tagit fram förslag, öppet diskuterat och analyserat olika vägval i projektet i samverkan med Motala kommun, Bostadsstiftelsen Platen och NCC. White står även för landskapsgestaltning och belysningskoncept. – Resultatet av ett projekt av den här storleken bygger alltid på ett gott samarbete mellan många olika parter. Det är sådana här seriösa och engagerade fastighetsägare och byggare vi arkitekter drömmer om. Respekt, arbetsglädje och ett väldigt fint hus! säger Anders Ejdeholt.

69


Nya Projekt

Maj 2021

UTHYRNINGSSTART: 170 HYRESRÄTTER I SKÖNT LÄGE BAKOM ÖSTRA SJUKHUSET Den 14:e april startade uthyrningen upp för 170 hyresrätter som Poseidon uppför i en solfjäderform i Torpa, granne med Östra sjukhuset. Nio hus med hyresrätter blir det utmed skogskanten. Ett av husen blir ett BmSS-boende. Det är systerbolaget Framtiden Byggutveckling som bygger. - Vi pratar nyproduktion att hyra i en del av staden där det inte byggts hyreshus på länge. Så vi tror på en stor efterfrågan, inte minst eftersom nybyggnationen ligger fantastiskt på en hylla, med riktigt maffig utsikt för familjerna som bor högst upp. Kanske blir det här den nya gräddhyllan i Östra Göteborg, säger Lasse Halling som är uthyrningschef på Poseidon. Smäckra former på Smögengatan Poseidons hus ligger parvis grupperade i en solfjädersform mot den svagt böjda allégatan, och med ett något upphöjt parkeringsgarage mellan sig. Garagens tak kommer att användas till gemensamma gårdar som med sin grönska och terrasser smälter ihop med skogen och naturen som omger husen. Gårdarna har

70

inslag av granit och sten som finns naturligt i området. - Det är hus som är både tydliga och smäckra i sin form – och demokratiska när det gäller ljusinsläpp eftersom alla lägenheter får ljusinsläpp från flera väderstreck. Materialen är rustika med tegel och betong, vilket passar fint med naturen i området som består mycket av klippor och skog, säger ansvariga arkitekten Ann Tolly från Liljewall arkitekter. 170 hyresrätter med tyngdpunkten på tvåor och treor Husen som får adressen Smögengatan 30-42 består av 4 lägenheter per plan i 6 till 7 våningar. Totalt blir det 170 hyresrättslägenheter, fördelade på 1 till 4 rum och kök med tyngdpunkten på tvåor och treor. Huset längst i söder kommer att skräddarsys för BmSS med 9 lägenheter. BmSS-huset är i 3 till 4 våningar. Husen är byggda enligt standarden ”Miljöanpassat byggande Göteborg”. Sökbara på intern omflyttningsplats och på Boplats Från idag börjar de första 64 hyresrätterna på Smögengatan att läggas ut stegvis på Poseidons interna omflyttningsplats. Lägenheterna ligger sökbara under cirka en veckas tid, och de som inte blir uthyrda blir därefter sökbara på Boplats för den som står i kö där. I augusti 2021 börjar inflyttningen.


Nya Projekt

Maj 2021

NYA LINNÉUNIVERSITETET BJUDER PÅ STADSPULS, STORA YTOR OCH GOD AKUSTIK Sista spadtaget har tagits och dörrarna står nu öppna till de sista 20 000 kvadratmetrarna av totalt 65 000 kvadratmeter som utgör det nya Linnéuniversitetet i Kalmar. Universitetet har uppförts av Skanska och är certifierat enligt LEED Guld. Övergripande för hela projektet är valet av smarta, moderna och hållbara lösningar. För att säkra en behaglig rumsakustik, har man bland annat valt Rockfon som en av sina leverantörer. Med målet om att samla Linnéuniversitetet i Kalmar på en plats, med sjönära läge, stadspuls och flera mötesplatser, tog Skanska sig an uppdraget och påbörjade bygget av det nya universitetet i början på 2016. Och i december 2020, stod den sista etappen till förfogande för hyresgästerna. Linnéuniversitet utgör totalt 65 000 kvadratmeter, fördelat på Universitetskajen Östra och Universitetskajen Västra. Då byggnaderna ligger nära kusten var det av största vikt att tänka gedigna material, som kan tåla väder och vind. Östra är byggd av tegel, medan Västra är rustad med en plåtfasad. På området återfinns även en biblioteksbyggnad helt i glas. I och med byggnadernas certifiering enligt LEED Guld, lever universitetet dessutom upp till höga krav vad gäller bland annat energi och inomhusklimat. I både Östra och Västra hittar man därför många smarta och skräddarsydda system, vart och ett med sin alldeles egna funktion. Bland lösningarna på insidan återfinns bland annat Rockfons akustiska undertak, som ska hjälpa till att säkra en behaglig ljudmiljö. MODERNT OCH FRAMTIDSSÄKERT

Projektet som färdiggjorts i etapper är nu helt överlämnat i hyresgästernas famn. In flyttar, förutom själva universitet, även CSN och Skanska. Per Becker, projektinköpare hos Skanska, berättar: - Nya Linnéuniversitetet är definitionen av vad man kan kalla ett modernt universitet för framtidens studenter. Alla detaljer är noggrant utvalda och följer ett tydligt designkoncept. Där är många smarta installations- och byggsystem i huset, vilket är naturligt med tanke på byggnadernas höga energikrav. Han fortsätter: - När det kommer till just akustiken så är här många stora öppna ytor, vilket ställer krav. För att säkra en bra ljud- och studiemiljö har vi valt flera akustiklösningar, varav en är Rockfons akustiska undertak som man hittar i både Östra och Västra projektet. Vi har haft en akustiker som har varit här och gjort ljudmätningar och han gick runt med ett leende, så det är positivt. Och här spelar undertaken en viktig roll. FLEXIBILITETEN STYR VÄGEN

När man designar en universitetsmiljö är det viktigt att tänka i flexibla lösningar och på orienterbarheten. När samhället ändrar sig, ska universitetet kunna anpassas efter det. Det menar

71

arkitekten Linda Camara, hos Tengbom, som är arkitektbyrån bakom Universitetskajen Östra. Hon berättar: - Det är viktigt att tänka flexibilitet över tid och att det är enkelt att anpassa lösningarna efter universitetsprogrammen. I detta projekt har vi jobbat mycket med orienterbarheten och det finns en tydlig struktur i hela huset. Tanken är att det ska kännas lite mer som ute än inne och föra tankarna till en stad, med gränder, torg och huvudaveny. Hon avslutar: - Det är meningen att där ska kunna vara både planerade och spontana möten överallt. Det ställer dock krav på akustiken. Och när det kommer till just den så har vi valt att tänka en kombination av både funktion och estetik. Med Rockfon har vi haft möjligheten att skräddarsy lösningarna, byta färg på bärverk och plattor och välja format. Det har varit betydelsefullt för oss då undertaken är jätteviktiga.


Nya Projekt

Maj 2021

MIDROC BYGGSTARTAR BRF BIOLOGEN 2 I VÄXJÖ >>>

72


Nya Projekt

Maj 2021

73


Nya Projekt

Maj 2021

74

ILLUSTRATION: WEC360/Midroc

MIDROC BYGGSTARTAR BRF BIOLOGEN 2 I VÄXJÖ Midroc har utvecklat flera bostadsprojekt med träbyggnadsteknik i Växjö. Nu har fastighetsutvecklaren tagit beslut att byggstarta Brf Biologen 2 vilket innebär att produktionen av 33 bostadsrätter påbörjas. Det första spadtaget har tagits och trästommen kommer resas under hösten 2021. Preliminär inflyttning till hösten 2022. Brf Biologen 2 ligger intill kvarteret Ekologen och det prisbelönta Limnologen vid Trummens strand, båda nybyggnadsprojekt som har utvecklats av Midroc. – Vi fortsätter satsningen på bostäder av massiv trästomme i Växjö. Här har vi under tio års tid förädlat konsten att bygga i trä. Kvarteret Biologen blir arkitektoniskt kronan på verket, berättar Anders Persson, biträdande affärschef på Midroc. Gemensamt för hela projektet är ett grönt koncept som genomsyrar allt från materialval till byggnadssätt. – Att få möjligheten att arbeta med trä och utveckla tekniken var stimulerande. Inte nog med att människor mår bra i träbyggnader, trä är också ett miljövänligt och ett kostnadseffektivt material,

säger Johan Bignert, arkitekt på Kamikaze Arkitekter. Brf Biologen 2 består av 33 bostadsrätter med stor variation av lägenhetstyper i olika storlekar. I Biologen finns allt från yteffektiva studios på 23 kvadratmeter till exklusiva takvåningar med terrass. Samtliga bostadsrätter har antigen balkong, uteplats eller terrass och ofta dubbelt upp för att utnyttja olika väderstreck. – Som boende har du även tillgång till en gemensam gård med pool och bastu. Ett flertal av lägenheterna kommer att få en fantastik utsikt över sjön Trummen och Geometriparken, säger mäklaren Lina-Maria Hall på Fastighetsbyrån Växjö. FAKTA OM BRF BIOLOGEN 2 BRF BIOLOGEN 2 LIGGER MELLAN ANNA KOSKULLSGATA OCH GEOMETRIPARKEN VID TRUMMEN PROJEKTET ÄR RITAT AV KAMIKAZE ARKITEKTER I MALMÖ TOTALENTREPRENÖR ÄR VÄRENDS ENTREPRENAD AB BRF BIOLOGEN 2 BESTÅR AV 33 BOSTADSRÄTTER I OLIKA LÄGENHETSTYPER, ALLT FRÅN 1 ROK TILL 5 ROK. MAJORITETEN ÄR 3 ROK. PLANERAD INFLYTTNING HÖSTEN 2022


Nya Projekt

Maj 2021

EN MER LEVANDE SMÅSTAD MED NYA LÖDDE CENTRUM En traditionell stadsmiljö med 200 bostäder, gågator, torg, handel och service väntas tas form vid Lödde centrum. En ny detaljplan har tagits fram, granskning är avslutad. Under år 2021 väntas förslaget antas. En ny detaljplan för Lödde centrum och närliggande ytor har tagits fram. Under detaljplansprocessen har lämpligheten för bostäder, centrumfunktioner, underjordiskt parkeringsgarage samt nya gator prövats. Detta för att omvandla den befintliga centrumanläggningen till fyra stadskvarter med allmänna gator och ett mindre kvarter för bostäder, handel och service. - Med omvandlingen av Löddeköpinge centrum skapas en mer levande småstad med ett gott serviceutbud och attraktiva boendemiljöer. Vi skapar här ett mer levande centrum, med handel, torg och mötesplatser. Här kommer finnas något för alla, säger Therese Andersson, strategisk planeringschef.

75

Detta ingår i planerna för hur området vid Lödde centrum föreslås utvecklas: Cirka 200 bostäder i flerfamiljshus med lokaler för service och handel i kvarterens bottenvåningar. Delar av gatunätet inom planområdetbyggas om. Centrumvägen i norr anpassas för skolbusstrafik och lastzoner till livsmedelsbutik. Odalvägen i öster fårträdplantering, längsgående bilparkering och trottoar på den västra sidan. Barsebäcksvägen utformas som en upphöjd yta mellan Centrumvägen i väster och Odalvägen i öster med trafikwwsäkerhetsåtgärder för attoskyddade trafikanter. Parkeringsmöjligheter i underjordiska garage och på markplan. Den nya detaljplanen är granskad. Under 2021 tas förslaget upp för beslut i kommunfullmäktige. Om detaljplanen godkänns kan första spadtaget för nya Lödde centrum väntas tas år 2023.


Ett tryggt val

Vi levererar och/eller monterar allt från villastängsel till komplexa lösningar för stora industrier.

Ingen kund är för liten och ingen kund är för stor för oss. Vi utför uppdrag i hela Sverige men har, som namnet antyder, Uppland som bas. Ett effektivt, prisvärt och ansvarsfullt arbetssätt; vårt ansvar börjar vid första spadtaget och slutar när allt är på plats Med hjälp av våra egna anställda montörer och vår egna maskinpark kan vi garantera hög kvalitet med ett effektivt och modernt arbetssätt på utförda uppdrag.

www.upplandsstangsel.se


TRIMBLE STRATUS NU KÖR VI! EFFEKTIV & PRODUKTIV MED DRÖNARTEKNOLOGI När du vill ha ett noggrant resultat, öka din effektivitet och produktivitet. När du vill ha din data lätttillgänglig. Då är Trimble Stratus rätt val.

BOKA DEMO OCH SE HUR ENKELT DET ÄR! Trimble Stratus är ett verktyg som gör det enkelt att använda drönare för att samla in data och processa den utan att investera i dyra datorer eller komplicerade programvaror. Det noggranna resultatet presenteras i en modern webbaserad plattform där man kan dela sina mätningar, rapporter och filer med kollegor och kunder. Ett toppmodernt verktyg som verkligen gör det enklare.

SITECH SVERIGE AB 010 - 456 80 00 info@SITECH-Sverige.com www.sitechsolutions.com/se

dagens_infrastruktur_225x290mm.indd 1

YOUR CONSTRUCTION TECHNOLOGY PROVIDER

®

2019-12-17 15:56:58


Vi hjälper er att spara energi! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

IVT Geo - bergvärmepump • Anpassad för all typer av fastigheter. • Möjlighet att kombineras med fjärrvärme. • Trygghet med installation och serviceavtal av IVT-Partners.

IVT Vent 402 - frånluftsvärmepump • Enkel styrning och snygg installation. • Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke.

Varför väljer allt fler fastighetsägare värmepump?

• Hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

En förklaring är priset. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem. Vill du se hur andra gjort? Vi har flera referensprojekt att läsa om - från mindre hyresfastigheter till Sveriges största geoenergiprojekt. Besök: www.ivt.se/storre-fastigheter/projekt och inspireras.

Du hittar din IVT-återförsäljare på www.ivt.seSpecialister på processutrustning i titan och rostfritt stål www.viflow.se


Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning

VÄNDBAR

Venti

Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se


Nya Projekt

Maj 2021

82

HÅLLBARHETSTÄNK FRÅN FÖRSTA SPADTAG

NORRA EUROPAS STÖRSTA CENTRALLAGER BYGGS UT MED KLIMATSMARTA LÖSNINGAR Tack vare en ökad efterfrågan och siktet mot en större expansion, har varuhuskedjan Jula än en gång behövt bygga ut sitt centrallager. Lagret har legat i Skara sedan 2005 och har under åren byggs ut flera gånger, men nu står den femte etappen klar. Till fasaden har man valt ytterväggar av Ytong lättbetong från Xella, ledande tillverkare av hållbara byggsystem – ett val som passar in i Julas vision om en klimatsmart och driftsnål anläggning. Varuhuskedjan Jula säljer produkter till villaägare, hemmafixare, lantbrukare och hantverkare, och har 110 butiker fördelade över tre länder: Sverige, Norge och Polen. Nu bygger de ut sitt centrallager för femte gången, för att möta efterfrågan och skapa plats nog för att klara av en kraftig expansion av såväl Julas butiksförsäljning som e-handel. Den senaste utbyggnaden betyder att Julas centrallager nu är störst i norra Europa, med en totalyta på totalt 175 000 kvadratmeter och med 300 000 pallplatser. PEAB har varit involverad som totalentreprenör i samtliga etapper, och för Jula var det viktigt att de tillsammans med PEAB kunde hitta välfungerande lösningar som matchar deras hållbarhetsvision. Därför föll valet på ytterväggar från Xella, tillverkade av det hållbara konstruktionsmaterialet Ytong lättbetong.

För Jula har hållbarhet alltid varit viktigt. Genom åren har de ägnat mycket tid på att förbättra processer och produkter, samt att bygga butiker och lager på ett klimatsmart sätt. Lennart Karlsson, VD på Jula Logistics, berättar: – Vi försöker alltid att hitta klimatsmarta lösningar, från vår förbrukning till vår byggnation. Vi har därför köpt betong från en närliggande betongfabrik för att reducera transportutsläppen, vi förbereder öppnandet av vår egen solcellsanläggning och har


Nya Projekt

Maj 2021

83

även satsat på LED-belysning för en driftsnål anläggning. Sen vill vi så klart bygga med hållbara material, och därför passar Xellas lättbetongselement in perfekt. Han kompletteras av Fredrik Gustafsson, arbetschef hos PEAB: – Lättbetongväggarna från Xella valdes redan vid första etappen, och man byter inte konstruktionsmaterial mitt i bygget. Därför valdes det även den här gången, och vi vet ju att det har fungerat bra hela tiden. Vi är nöjda med monteringen som Orren Entreprenad har stått för, och allting ser riktigt bra ut nu när lagret står klart. EN LJUS FRAMTID

Alla 15000 produkter som försörjer Julas butiker i Sverige, Norge och Polen styrs ifrån centrallagret i Skara. Därför valde man att fortsätta på samma framgångsrika spår och bygga med bra material även i etapp nummer 5. Det för att skapa ett effektivt, säkert och optimerat lagerutrymme. Lennart Karlsson avslutar: – Vi expanderar väldigt hastigt och satsar på att öppna många nya butiker i alla tre länder framöver. Dessutom ser vi en stor ökning i vår e-handel, som vi startade på nytt 2017. Sedan dess har den

bara växt och växt, och för att möta de kraven måste vi därför sätta in nya initiativ hela tiden. Så tillväxt är definitivt en drivkraft för oss, och då centrallagret spelar en så pass stor roll i att få allting i vår logistik att flyta på bra så var det viktigt att vi valde rätt lösningar genom hela processen. Vi är jättenöjda med resultatet efter den här femte etappen och ser ljust på tiden som kommer.


Nya Projekt

Maj 2021

UNIKT SAMARBETE GER TRÅNGBODDA OCH NYSEPARERADE FAMILJER FÖRTUR TILL BOSTAD MED REDUCERAD HYRA >>>

84


Nya Projekt

Maj 2021

85

Illustration: Botrygg


Nya Projekt

Maj 2021

DAGS FÖR INFLYTT – UNIKT SAMARBETE GER TRÅNGBODDA OCH NYSEPARERADE FAMILJER FÖRTUR TILL BOSTAD MED REDUCERAD HYRA Trångbodda familjer eller familjer som nyligen separerat får förtur på nybyggda prissänkta lägenheter i Södra Ladugårdsängen. Detta är möjligt tack vare ett unikt samarbete mellan Örebro kommun och bostadsföretaget Botrygg. – En stad som växer i den fart som Örebro gör måste kunna förse invånarna med fler bostäder och det är vi bra på. Men som vi alla vet har nybyggda lägenheter en hyra som långtifrån alla har råd med. Därför är jag stolt och glad över att vi genom innovativa lösningar ihop med näringslivet skapat en hyresnivå som fler klarar av, säger Ullis Sandberg (S), ordförande i Programnämnd samhällsbyggnad. Bakgrunden är det samarbete kommunen har med Botrygg för att skapa en modell för bostäder med lägre hyra. Genom att kommunen sålt mark för både bostadsrätter och hyresrätter har Botrygg möjlighet att erbjuda ett antal hyreslägenheter till lägre hyra. Syftet är att ge fler chansen att bo i en nyproducerad bostad. – Det här är ett unikt projekt där samspelet med byggaktören Botrygg varit centralt för att komma fram till en fungerande modell, som leder till lägre hyror för kommunens medborgare, säger Erik Blohm, förvaltningschef på Stadsbyggnad. – Vi har sänkt månadshyran med cirka 4000 kronor, men kan behålla samma höga standard som i övriga lägenheter i fastigheten. Detta genom att vi använt en del av vinsten från försäljningen av de nyproducerade bostadsrätterna i projektet. Ett spännande upplägg som fallit väldigt väl ut och som ger en typ av boende som det finns ett stort behov av i Örebro kommun och även i många andra kommuner runt om i landet, säger Henrik Söderbring,

86

förvaltningschef Botrygg. För att kunna söka bostäderna med reducerad hyra behöver familjen nyligen separerat eller bo trångt med barn samt ha en stadigvarande inkomst, som minst motsvarar Kronofogdens förbehållsbelopp för dennes familjesituation. Lägenheterna fördelas enligt principen först till kvarn och inflytt startar den 27 maj. Bostäderna ligger i Södra Ladugårdsängen, en ny modern stadsdel med förskola och grundskola intill fina parker, naturreservat och med cykelavstånd till det mesta. Bostäderna är på 2–5 rum och kök med bostadsytor mellan 69-111 m². Hyrorna för 2021 varierar mellan 7 168 kr/mån och 11 517 kr/mån och räknas upp årsvis i ordinarie hyresförhandlingar. Bland de lägenheter som ingår i samarbetet har en trerumslägenhet på 86 kvadratmeter en hyra på omkring 8 900 kronor/månad, jämfört med en normalhyra på cirka 13 000 kronor/månad.

Illustration: Botrygg


Nya Projekt

Maj 2021

SLUTSÅLT I RIKSBYGGENS BRF RIDDAREN I BERGA PARK, LINKÖPING Den sista av Riksbyggens 43 bostadsrätter i Brf Riddaren i Berga Park i Linköping är nu såld. Inflyttningen i de Svanen-märkta lägenheterna kommer att ske i oktober 2021. I samma kvarter bygger Riksbyggen 182 hyresrätter med start för uthyrning i mitten av maj 2021. – I Brf Riddaren har Riksbyggen kunnat erbjuda riktigt prisvärda bostadsrätter med ett pris under 30 000 kr/kvadratmeter. Det har också återspeglat sig i efterfrågan och det är fantastiskt roligt att vi redan nu har sålt alla lägenheter i projektet, säger Per Vide, sälj- och marknadsansvarig Riksbyggen Bostad Öst. Brf Riddaren består av 43 yteffektiva och de minsta lägenheterna kan passa perfekt som studentlägenhet. Storlekarna är 1-3 rum och kök med en boyta på 35–59 kvadratmeter. Lägenheterna är ljusa och välplanerade och husen är utformade så att de ska vara beständiga och lättskötta över tid. – I projektet kombinerar vi en attraktiv prisnivå med hållbarhet. Lägenheterna är Svanenmärkta och Riksbyggen erbjuder alla

87

boende medlemskap i bilpool som ett alternativ till en egenägd bil, berättar Per Vide. Svanenmärkningen av husen är ett kvitto på att husen är en bra produkt med en utomstående, oberoende part som ställer tuffa krav och kontrollerar hela byggprocessen. Resultatet blir en byggnad där människor får en sund inomhusmiljö, och där påverkan på miljön blir så liten som möjligt. I två huskroppar byggs 182 hyreslägenheter om sju till åtta våningar. Lägenheterna byggs i storlekarna 1-3 rum och kök och samtliga ligger mot en grön innergård. Också dessa är Svanenmärkta. – I mitten av maj startar vi uthyrningen av lägenheterna. Det blir hög standard i alla lägenheter, till exempel blir det ekparkett i alla rum och i de helkaklade badrummen finns både tvättmaskin och torktumlare, berättar Patrice Wedlund, säljare och marknadskoordinator hyresrätter på Riksbyggen. Inflyttningen i hyreslägenheterna kommer att ske i etapper med start i februari 2022. I projektet finns även en lokal om 627 kvadratmeter uppdelad på tre våningar. Lokalen kan antingen hyras i sin helhet eller delas upp.


Nya Projekt

Maj 2021

88

DREEM RITAR BOSTÄDER FÖR EAB I SMÅLANDSSTENAR Dreem har ritat enplanshus och punkthus med totalt 44 bostäder för EAB Properties, ett familjeföretag med väl etablerade rötter i Smålandsstenar. På Avenboksgatan ska husen byggas och utformas på ett hållbart sätt och möta kringliggande områden på ett naturligt sätt. Ljust tegel och trädetaljer, som ger en varm och inbjudande känsla vid entré och terrasser, blir framträdande material i byggnadens exteriör. I projektet har också social hållbarhet varit i fokus och Dreem har tillsammans med EAB varit måna om att skapa gemensamma ytor som bjuder in till gemenskap och social samvaro för de boende. Projektet har fått positiv respons bland annat från Gislaved kommun: - Bostadsprojektet utmed Avenboksgatan i Smålandsstenar andas kvalitet och omsorg vad gäller material, färg och form och kommer bidra till nya attraktiva bostäder i Smålandsstenar. Platsens centrala läge i tätorten har stor potential med närhet till skola, service, handel och natur. Bostädernas inre och yttre är omsorgsfullt gestaltade med generösa gemensamma ytor mellan de olika byggkropparna. Kommunen är mycket glada över EABs initiativ och den kvalitet som vi uppfattar att man vill bygga med, säger Sven Hedlund, Stadsarkitekt i Gislaved kommun.


Nya Projekt

Maj 2021

89

ILLUSTRATION: Dreem Arkitekter


HAVSNÄRA BOENDE, SERVICE & LOKALER MED SMÅBÅTSHAMN INTILL

19.000

kollegor i branschen använder NEXT - gör det du också!

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag!

next-tech.com

NEXT ONE TECHNOLOGY AB | S:T LARSGATAN 32B | 582 24 LINKÖPING | SALES@NEXT-TECH.COM


Preconal utvecklar, tillverkar och installerar fasader, glastak, dörrar, fönster säkerhetsdörrar, branddörrar i glas och metall. Vi finns på samtliga orter: Halmstad (HK), Falkenberg, Karlstad, Arboga & Malmö. Kontakta oss redan idag på 0346-554 50 för att få reda på hur vi kan supportera dig i ditt projekt.

www.taktjanst.com


7 01

ÖRJM SM

Daniel Zettermans utmaning är att hålla Implenias maskiner välsmorda och igång, här finns ingen tid att slösa bort. Smörjoljan köper han från Smörjmedelsdepån.

ÅN

ELSDEP ED

1997-

2

Tomas Rosenquist från Smörjmedelsdepån rör sig hemtamt på Implenias olika jobb var de än är.

”De servar oss som ingen annan gör.” Som maskinchef på Implenia Sverige AB arbetar Daniel Zetterman just nu med tunga tunnelkonstruktioner i Trafikverkets gigantiska projekt E4 Förbifart Stockholm.

Jag måste ha den mesta oljan här på plats och det löser Smörjmedelsdepån. Men rätt som det är saknas det en specialolja till en viss maskin. Då ser de till att vi får oljan med mycket kort varsel. De servar oss på ett sätt som inga andra leverantörer gör. Därför jobbar jag med dem och jag är mer än nöjd med vårt samarbete.

Stefan Berg Lager / Leverans

Tomas Rosenquist Säljare / Order

Andreas Berg VD / Säljare

DIN LEVERANTÖR AV SMÖRJMEDEL Hos oss hittar du oljor och smörjmedel till alla slags fordon och industrier. Vi hjälper dig hitta just den olja du söker.

Ring oss! 08-771 09 95

PARTNER TILL:

Komplett lager. Dagliga leveranser | contact@smorjmedelsdepan.se | www.smorjmedelsdepan.se


www.heda.se

• • • •

Industrigolv Golvvård Betongpumpning Armering

www.ahlsrodindustrigolv.se

5, .¨54&37*$& "# www.tkms.se

PRO OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. www.medicalcare.se


2004–2018 2004 - 2014

I SVERIGE

ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER • Polyurea beläggningar & tätskikt i p-garage / utomhusbassänger / invallningar ca 8 000 m2 / tätskikt på brobanor / tak • Polyurea skumisolering på tak / vindar / bjälklag / i väggar • Kolfiberförstärkningar på broar / p-garage / pelare / bjälklag / fastigheter / dörröppningar ca 35 000 m • Betongrenoveringar av p-garage / balkonger / loftgångar / vattentorn / smide rostfritt / vattenverk / fasader ca 50 000 m2 • Auktoriserad i rostskyddsmålning av kraftverk / dammluckor / vattenvägar / sugrör m.m. sedan 1998 ca 45 000 m2 • Epoxi- & polyuretaninjekteringar / limning av sprickor fundament m.m. / undergjutningar samt tätning vattenläckage • Golvbeläggningar & efterlysande utrymningslinjer i p-garage / industrifastigheter m.m. • Bygg- & industriservice med ramavtal av ovan tjänster / Stockbolms Exergi sedan 2011 / Billerud Korsnäs / Söderenergi m.fl.

www.ysab.se 24 ÅR 1994 – 2018

www.ysab.se • ysab@telia.com


MÄLAREN Ett reningsverk som renar utan kemikalier enligt svenska normer.

För mer information www.reningsverketmalaren.se


Nya Projekt

Maj 2021

96


Nya Projekt

Maj 2021

97

BYGGSTART FÖR ALTURA OCH DREVVIKENS ÄLDREBOENDE I HEBY KOMMUN Nu har spaden satts i marken för vad som ska bli Heby kommuns nya äldreboende. Den långsiktiga fastighetsägaren Altura och äldreboendespecialisten Drevviken står bakom boendet som ska inrymma 80 äldreboendelägenheter med generösa gemensamhetsutrymmen, lokaler för hemtjänst och hemsjukvård, samt ett tillagningskök kopplat till ett öppet kafé. Byggnaden kommer omges av en grönskande utemiljö och blir vid färdigställandet nästa år ett välkommet tillskott till stadsbilden i Heby. Under 2019 utsågs Altura och Drevviken av Heby kommun till att utveckla ett modernt äldreboende i kommunen. Visionen om ett äldreboende med hemlika miljöer, inslag av grönska och en utformning som bjuder in till umgänge var redan då tydlig. Samtidigt skulle planlösningen underlätta såväl navigering för de boende som arbetsflödet för personalen. Under fjolåret tecknades hyresavtal med Heby kommun, entreprenadavtal med Veidekke, och bygglovet vann laga kraft. Nu har ett första spadtag markerat starten för byggnationen. På plats för spadtaget fanns Carl-Adam von Schéele från Altura, Patrik Englund från Drevviken, Annika Krispinsson från Heby kommun och Antony Norén från Veidekke. - Heby kommer att få ett äldreboende som inte bara blir ett mysigt och tryggt hem för kommunens äldre, utan dessutom en mötesplats för invånarna i stort. Med ett kafé och omkringliggande gröna ytor blir fastigheten en plats för gemenskap och aktivitet i en lugn atmosfär. Nu är vi glada över att projektet är i gång och ser fram emot att tillsammans med Drevviken och kommunen kunna välkomna de första boende här under nästa år”, säger Dorotea Stellmach, Sverigechef på Altura. Utöver äldreboendets 80 lägenheter och gemensamma utrymmen kommer byggnaden att inrymma kontor för hemtjänst och hemsjukvård, samt ett tillagningskök. Köket kommer även att serva boendets café, dit allmänheten är välkommen. Utomhusmiljön blir aktiv och lummig med boulebana, utegym, odlingslådor och växthus. - Att leda ett äldreboendeprojekt är alltid spännande, och det här äldreboendet är verkligen något extra. Det engagerar att vi från tidigt skede har kunnat samskapa boendet tillsammans med Heby kommun, och det spadtag som vi tagit idag markerar starten på själva byggnationen. När allt är klart kommer Heby kommun ha ett boende och en mötesplats de kan vara stolta över att kunna erbjuda sina äldre, säger Patrik Englund, grundare på Drevviken. – Vårdboendet Lövsta kommer att bli ett välkommet tillskott av boendeplatser inom äldreomsorgen som vi så väl behöver. Det nya vårdboendet är ett av de största projekten som kommunen någonsin gjort. Ett modernt och förhoppningsvis välkomnande boende för dem som kommer att bo där”, säger Annika Krispinsson (C), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.


Nya Projekt

Maj 2021

98


Nya Projekt

SVERIGEHUSET BYGGSTARTAR KVARTER AVANT I LUNDBYPARK >>> Maj 2021

99


Nya Projekt

Maj 2021

SVERIGEHUSET BYGGSTARTAR KVARTER AVANT I LUNDBYPARK Nu har Sverigehuset byggstartat det sista av fyra kvarter i Lundbypark genom en officiell pålslagning för Kvarter Avant. Projektet kommer när det står klart till sommaren 2023 bestå av 130 bostadsrätter och 75 hyresrätter. De blir då en del av de cirka 780 bostäder i varierande upplåtelseformer som färdigställts i området – Bostäderna i Kvarter Avant blir ett fantastiskt tillskott här i Lundbypark och hjälper till att bygga ihop Göteborg, säger Hampus Magnusson, ordförande Byggnadsnämnden, som närvarade när den sista pålen slogs ner som avslutade grundläggningen av kvarteret. Kvarter Avant byggs i samarbete med Skanska, precis som Sverigehusets två tidigare projekt i Lundbypark, och när det står klart ska de drygt 200 bostäderna husera på en yta på närmare 19 000 kvadratmeter. Flerbostadshusen blir fem respektive sex våningar höga och inkluderar garage. De boende får även tillgång till en härlig innergård som inbjuder till en aktiv livsstil med utegym och dansbana. – Det känns extra roligt att vi, tillsammans med representanter från Skanska och Byggnadsnämnden, kör igång Kvarter Avant lite mer officiellt och får sätta en slags punkt för grundläggningen här i Lundbypark. De två kvarter vi redan bygger och färdigställt har rönt ett stort intresse och därför drar vi igång Avant utan specifikt säljkrav som oftast är branschstandard. Vi tror väldigt mycket på Lundbypark som en spännande stadsdel i det nya snabbväxande Göteborg, säger Anna Henriksson, VD på Sverigehuset. När Sverigehusets sista kvarter i Lundbypark står klart om

100

två år kommer det att finnas cirka 780 lägenheter med blandade boendeformer fördelat på de fyra kvarteren. Här kommer hyresrätter och bostadsrätter samsas med äldreboende, trygghetsbostäder, bostäder med särskilt stöd, bokaler och kommersiella lokaler. Bostäder i varierande storlekar från riktigt små ytsmarta enrummare till rymliga radhus i flera plan som skapar en trivsam stadsdel och ett levande gaturum. Sverigehuset och Skanska kommer att följa en systematisk klimatkalkylsprocess för att utvärdera klimatsmarta val och lösningar i jakten på att minska byggets koldioxidavtryck. Projektet följer Göteborgs stads program “Miljöanpassat byggande”.


Nya Projekt

Maj 2021

BRABO SÄLJSTARTAR ANDRA ETAPPEN I HAGA NORRA, SOLNA Succéprojektet Haga Norra etapp 1 är slutsålt till 99% och den 20 april släpper BRABO priser och ritningar till alla som gjort en intresseanmälan på Haga Norra etapp 2. VIP-försäljningen påbörjas den 5 maj där alla som anmält intresse får förtur att boka en lägenhet innan projektet släpps till öppen försäljning. Det var under hösten 2020 som BRABO släppte sin första etapp i Haga Norra, Solna. Något som visade sig bli en riktig försäljningssuccé. Redan efter 5 veckor hade 122 lägenheter bokats, vilket motsvarade 80% av de 153 lägenheterna i första etappen. I dagsläget finns endast två lägenheter kvar till salu i den första etappen. Med tanke på den höga takten av bokade lägenheter väljer BRABO att redan under våren 2021 gå ut med nästa etapp i den nya stadsdelen. På tisdag den 20 april släpps alla priser till de som gjort en intresseanmälan och den 5 maj påbörjas VIP-säljstarten för intressenterna innan projektet släpps till öppen försäljning. I Haga Norra har fokus lagts på ett aktivt liv hemma. I huset finns gemensamma ytor i form av co-working space, gym och hobbyrum. Något som visat sig vara eftertraktat hos kunderna. - Vi är mycket nöjda med vår produkt i Haga Norra. Det stora intresset för den första etappen visar att vårt koncept ligger rätt i tiden. Gemensamma ytor för arbete och aktivitet, närhet till innerstan, bra kommunikationer och grönområden i närheten är precis vad bostadsköpare vill ha idag, säger Fredrik Mattsson, vd på BRABO. OMRÅDET HAGA NORRA

Haga Norra är en ny stadsdel mellan Solna Station och

101

Hagaparken. BRABO uppför i samarbete med Fabege de första två kvarteren i stadsdelen med totalt 420 bostäder. I kommande kvarter planeras fler bostäder och även kontor. När tunnelbanan kommer till Arenastaden planeras en uppgång några minuters promenad från Haga Norra. När stadsdelen står färdig kommer den att rymma 2 000 boende och 5 000 arbetande. HAGA NORRA ETAPP 2 ANTAL LÄGENHETER: 115 ST LÄGENHETSTYPER: 1-4 RUM OCH KÖK LÄGENHETSSTORLEKAR 30-100 KVADRATMETER INFLYTTNING: FRÅN MAJ TILL SEPTEMBER 2022


Nya Projekt

Maj 2021

102


Nya Projekt

Maj 2021

103

BOSTADSKONCEPT UTAN FÖRBESTÄMD PLANLÖSNING Byggt på ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet utmanar fastighetsbolaget Raw Property den svenska bostadsmarknaden. Utifrån en robust grund planerar köparen själv sina kvadratmeter genom planlösning som kan anpassas över tid och för varierande behov. Konceptet finns i Uppsala, Västerås samt nu även i Linköping. – Vi utmanar marknaden genom att erbjuda boende som kan anpassas över tid för olika livssituationer. Som köpare får du en stabil och hållbar grund att utveckla och fylla efter dina behov. Konceptet ger trygghet och frihet på samma gång oavsett om du längtar till en luftig studiolägenhet eller ett hem med många rum, säger Oliver Thornton, VD Raw Property. Raw Property tillhandahåller en stomme bestående av basalt kök, helkaklat badrum, installerad el samt el- och mediacentral med fiber. Eftersom boendet inte färdigställs fullt ut, blir priserna lägre och resurserna för material reduceras då köparen själv väljer interiör och planlösning. Hänsyn har också tagit för att säkra en god innemiljö, uppfyllda miljö- och hälsokrav samt en kvalitetssäkrad byggprocess. Att utforma och anpassa sitt boende efter varje unikt behov kan attrahera fler att bo kvar längre, istället för att behöva flytta vid förändrade livssituationer, vilket i sin tur bidrar till den sociala hållbarheteten. – Istället för att tänka antal rum fokuserar vi på kvadratmeter. Det innebär större kreativ frihet, hållbara fördelar, lägre pris och snabbare tillgång till det nya och långsiktiga hemmet. Eftersom köparen själv väljer från grunden minimeras kostnaden för och användningen av material som annars riskerar att bytas ut, säger Oliver Thornton, VD Raw Property. Raw Property har pågående projekt i Uppsala och Västerås. Näst på tur står Raw Vallastaden i Linköping med 69 lägenheter som säljstartas i mitten av april och har inflytt redan i slutet av 2022. Vallastaden beskrivs som en framtidsstad med starkt miljöfokus, goda kommunikationer och närhet till universitetet, skola, butiker, restauranger och idrottsanläggning samt gym. – Nu säljstartar vi våra 69 lägenheter i Vallastande, Linköping. Ett spännande område där vårt koncept passar perfekt med fokus på det sociala, ekonomiska och miljömässigt hållbara boendet. Precis som alla våra bostäder kommer även dessa att ge stora möjligheter för den kreative att skapa sitt drömhem, fortsätter Oliver Thornton. KONCEPTET I KORTHET:

Bostäder nära city, kommunikationer och natur Trygg grund och stor kreativ frihet för individen Möjlighet att planera kvadratmetrarna själv, och ändra över tid Snabbare inflyttning Reducerar förbrukning av resurser och energi i nyproduktion Arkitektonisk höjd och kvalitet Fokus på hållbarhet i flera aspekter.


Ett komplett måleriföretag i Skellefteå Nymålat är ett måleriföretag som erbjuder ett komplett tjänstutbud inom byggnadsmåleri in- och utvändigt. Vi finns på Industrivägen 30, Skellefteå. Har lång erfarenhet och bred kompetens med måleritjänster som ligger i tiden, samt med de gamla traditionella måleritjänsterna. Ett personligt kvalitetsansvar från första till sista penseltaget, små som stora arbeten. Vi är medlem i Målaremästarna!

Industrivägen Företaget som håller 30 färgen Öppet: Måndag-fredag 07.00–16.00. Tel 0910-77 53 00 • Fax 0910-77 53 01

0910-77 53 00

ARKITEKTKONTORET med kompetens från program, skiss till projekt- och byggledning Tel. 0611-55 50 15 www.arconi.se

NYA PARADISET PÅ KUNGSHOLMEN I STOCKHOLM

Ett nytt kontorshus med trästomme som kombinerar modernt storskaligt träbyggande med en urban kontext. Under utveckling tillsammans med Fabege.


Vi förstår att du strävar e�er en upprätthållen dri� och ett effektivt kra�verk utan processavbrott.

DRIFTTID + LIVSTID Du får hjälp av vår expertis och erhåller fälttestade metoder för långsiktig, säker och effektiv dri�.

Endress+Hauser hjälper dig att förbättra dina processer: • Med innovativa installationskoncept utförda under dri� för att minimera dri�stopp • Med expertråd som leder dig från koncept till dri�sättning • Med mätteknologier, tillbehör och förmonterade komponenter för bättre effektivitet

Vill du lära dig mera? www.se.endress.com/power-energy


Magnetiseringssystem & spänningsregulatorer

Vi hjäper er att få balans i er verksamhet!

Vi representerar EMRI:s automatiska spänningsregulatorer. Magnetiseringssystem vi bygger baseras på EMRI:s produkter i kombination med vår egen beprövade konstruktion. Magnetiseringssystemen används med fördel både till vattenkraft, raffinörmotorer och provrum. Magnetiseringsströmmar på upp till ca 300 A produceras och är lämpliga för maskiner med släpringar.

En balansering är en investering för att undvika framtida oförutsedda produktionsstopp och kostnader. I vår balanseringsmaskin kan vi balansera t.ex. axlar, fläktar, rotorer och valsar. Maskinen har en kapacitet på 10-6000 kg med längder upp till 4 meter. Den klarar delar med en diameter på upp till 1,9 meter. I den mån era produkter inte kan tas in i vår verkstad så utför vi balansering på plats hos er.

Elektrisk drivteknik EDT AB P.O Box 305 • SE 442 10 Kungälv, Sweden Tel: +46-(0)303-240410 e-mail: info@edtab.se • www.edtab.se


Kvalificerade bygg- och projektledningstjänster www.viapm.se

Din leverantör av stallventilation

Tel: 0150-487700

EDINA STENSÄTTNING utför stensättning och markarbeten för stora företag och privatpersoner. Husgrunder, vägar, finplanering, plantering, och parkanläggninger. 073-969 50 81 fix@edina.nu www.edina.nu

Genom innovativa och kreativa lösningar hjälper vi dig att lyckas med dina underjordsprojekt

Tel. 0587-850 00 info.gyse@orica.com www.orica.se


Vaillant värmesystem ger komfort Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på system som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.


HYREX – STÄLLNINGSFÖRETAGET SOM TAR HÖJD FÖR SÄKERHETEN Hyrex AB och Hyrex Industri AB är två av de ledande ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala. Vi har egen KMA-ingenjör, konstruktör och även säkerhetsinspektör vilket garanterar både säkerhet och hög kompetens till era projekt. Med över 40 års erfarenhet i branschen är vi specialister på tekniska lösningar och säkra produkter.

Hyrex inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen

STOLTA MEDLEMMAR I STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING, BYGGFÖRETAGEN SAMT STIB-AUKTORISERADE.


Nya Projekt

Maj 2021

110


Nya Projekt

Maj 2021

111

NYA BOSTÄDER I ÄLVENÄS OCH TULLHOLMEN Nu är det klart att det ska bli fyra nya hyresrätter i Älvenäs och efter det tar omkring 75 bostadsrätter form i Tullholmen i centrala Karlstad. Byggnationen är en del av kommunens dubbla markanvisning som går ut på att ett bolag bygger i någon av Karlstads mindre tätorter för att få bygga i ett centralt läge. För att uppmuntra byggnationen av bostäder utanför centrala Karlstad har kommunen använt sig av dubbel markanvisning för en tomt som ligger i Tullholmen, på Coops gamla område. Nu är det klart att det blir Skanska som får bygga i både Älvenäs och Tullholmen med en troligt start 2022. - Det känns jättekul att vi inom kort kommer få till en nybyggnation av hyresrätter i Älvenäs. För att hela kommunen ska kunna växa och utvecklas är det viktigt att vi uppmuntrar byggnationen utanför centrala Karlstad, säger Henrik Lander (C) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden. STORT INTRESSE FÖR BYGGNATION

På Tullholmen i Karlstad växer ett helt nytt bostadsområde just nu fram. Ett bostadshus håller redan på att ta form och kommunen jobbar med utformningen av strandpromenaden och den lilla torgytan som ska ligga vid vattnet. Tomten i Tullholmen som nu har tilldelats ligger ungefär där Coop Värmlands huvudkontor låg tidigare, intill Packhusallén. Och tomten i Älvenäs ligger intill Ingenjörsgatan. - Intresset för att bygga på tomterna var stort och det fanns många bra alternativ. Skanskas förslag var fint utformat och har en välkomnande innegård som kommer synas från gångstråket intill, säger Ingegerd Karlsson, mark och exploateringsingenjör. Kommunen fick in åtta olika förslag som utvärderades utifrån gestaltningen av förslaget, formgivningen av utemiljön och referensobjekt. EN MODERN TEGELBYGGNAD OCH EN TRADITIONELL VÄRMLANDSGÅRD

I Tullholmen ska Skanska bygga en U-formad byggnad i tegel med en innergård där det kommer rymmas omkring 75 bostadsrätter. I Älvenäs blir det fyra hyresrätter med två till tre rum och kök. Där har byggnaden utformats med inspiration av den traditionella Värmlandsgården, en tvåplansbyggnad med sadeltak, stående träpanel och regelbunden fönstersättning. - Det här blir ett roligt projekt där vi får jobba med två olika typer av bostadsbyggnationer. Jag tror att det kommer bli uppskattade bostäder på båda ställen som passar in i omgivningen, säger Henrik Wiker affärsutvecklare Skanska. I slutet av 2022 eller början på 2023 väntas byggnationen komma igång i Älvenäs och 2023 är byggstarten i Tullholmen.

Illustration:Tengbom


Nya Projekt

Maj 2021

112


Nya Projekt

Maj 2021

HSB GÖTEBORGS BRF ESPLANADEN I NYA HOVÅS SLUTSÅLT PÅ REKORDTID Intresset för HSB Göteborgs nyproduktionsprojekt som ligger i Nya Hovås har varit rekordstort och nu är samtliga 62 lägenheter i HSB brf Esplanaden sålda. Inflyttning sker i slutet av 2022. I samma kvarter planerar HSB Göteborg att säljstarta det nya projektet HSB brf Fotografen 2022. HSB Göteborgs försäljning av nyproducerade lägenheter fortsätter att gå starkt trots läget i omvärlden. Den höga efterfrågan märks inte minst på att tiden mellan säljstart och slutsålt i brf Esplanaden varit ovanligt kort. – Vi har haft ett väldigt stort intresse för lägenheterna redan från början och med tanke på att vi startade försäljningen i januari och att samtliga bostäder nu sålt slut har det gått ovanligt snabbt. Fördelarna med att köpa på ritning är att du får en helt ny lägenhet till ett fast pris och slipper budgivningsprocessen, säger Sofie Esmyr, säljare HSB Göteborg. Nya Hovås är en ny stadsdel som växt fram i södra Göteborg, där ett levande stadsliv kombineras med närheten till hav och natur inom bekvämt gångavstånd. Brf Esplanaden är ett av de sista bostadsprojekten i centrumdelen av Nya Hovås. I brf Esplanaden byggs nu 62 nya bostadsrätter om 1 – 5 rum och kök, alla med öppen planlösning och stora balkonger, många med utsikt över Krogabäcksparken. Husets unika arkitektur är inspirerad av omgivningen, inte minst det varierande taklandskapet som ger hela kvarteret ett levande och dynamiskt uttryck, likaså de arkitektoniska detaljerna och placeringen av huset. Inflyttningen i brf Esplanaden planeras till slutet av 2022. HSB Göteborg har ett sista projekt kvar att bygga i området där man planerar HSB brf Fotografen som kommer att tillföra cirka 40 nya bostadsrätter. Projektet byggs i anslutning till Krogabäcksparken och de boende kommer att få fin utblick över samma park som nu slutsålda brf Esplanaden. Säljstart av brf Fotografen planeras till hösten 2022. – Nya Hovås är ett område med stor potential som vi tror på och vi ser fram emot att starta ännu ett projekt i området inom en snar framtid, säger Sofie Esmyr. ÖVRIGA NYPRODUKTIONSPROJEKT HOS HSB GÖTEBORG SÄLJSTARTADE PROJEKT HSB BRF SANNAPARKEN KOMMANDE PROJEKT HSB BRF FOTOGRAFEN HSB BRF RAMSELYCKAN HSB BRF SPANJOLETTEN

113


Nya Projekt

Maj 2021

BOENDE INTAR ETT AV LUNDS MEST SPÄNNANDE KVARTER >>>

114


Nya Projekt

Maj 2021

115


Nya Projekt

Maj 2021

BOENDE INTAR ETT AV LUNDS MEST SPÄNNANDE KVARTER 84 lägenheter och knappt någon är den andra lik. I början på maj var det inflyttning i de sista lägenheterna i Aromalund. FOJABS arkitekturchef Joachim Lundquist berättar om ett av de mest spännande bostadskvarteren i Lund just nu: – Det här är ett bostadsprojekt där FOJABs arkitekturfilosofi – Platsen, Människan, Formen – har fått göra stort avtryck.

116

I Aromalund har prestigelöshet, laganda och en stor kreativ frihet varit framgångsfaktorer. Och en gemensam lust att skapa något utöver det vanliga. De boende har funnits med i tanken hela vägen från detaljplan till färdig bostad. Bostadsområdet ligger intill Kung Oscars bro, just där stenstaden i centrum möter de gröna villakvarteren i väster och där det en gång låg en äppelodling. 67 av de 84 lägenheterna är helt unika i sin gestaltning. 22 är i etage och flera har ett loft. Alla (utom en etta)


Nya Projekt

Maj 2021

har minst en balkong eller uteplats. Bostädernas utformning utgår från fyra olika karaktärer, som bygger på fyra olika idéer om boende: Familjär funktion innehåller funktionella stadslägenheter med stora ljusa entréer. Stilfull samvaro med stora, eleganta sällskapsytor. Klassisk komposition utgår från sekelskiftets paradvåning. Kreativt koncept är innovativa lägenheter med stadsradhuskänsla. Respektive karaktär har applicerats på var och en av de fem olika huskropparna, och avspeglar sig i allt från planlösningar och trapphus till uteplatser och gatumiljö. Kvarteret blir varierat, men hålls ihop av att husen går ton i ton, i färgsättning och material.

117

– Att jobba med en stark form är jätteviktigt för oss för att lyckas skapa en tydlig identitet. Formen ska också spegla innehållet. Den ska vara grundad i en tydlig tanke. Det ser vi inte minst på Aromalund där exteriör och interiör samspelar naturligt och där både material och känsla följer som en röd tråd utifrån och in, säger Joachim Lundquist. FAKTA AROMALUND PLATS: LUND ANTAL BOSTÄDER I ETAPP 1: 84 LÄGENHETERNAS STORLEK: 1–6 ROK, 28–209 KVM BYGGHERRE: SJÖSON FASTIGHETSUTVECKLING ARKITEKT: FOJAB


t

STIL

NY FAVORIT i nyproduktion

HAGA

EPOK

STÅTLIG DESIGN för praktfulla byggnader

STORSÄLJAREN

Utökad produktionskapacitet och fler än 707 000

ROYAL

RAK OCH ELEGANT DESIGN

Aluminiumfönster

AL mode LA fås meller kan dräner d dolda för 2+ ingshål 1e 3-glas ller

med träbeklädd insida från Mariannelund sedan 1982

0496-707 00 • www.leiab.se Liljewall

PP arkitekter

TIMRÅ BADHUS

PEPPARROTSBADET

Det nya badhuset i Timrå beräknas ta emot 150 000 besökare per år och Poolwater har fått uppdraget att projektera och installera vattenreningen.

Färdigställandet av Pepparrotsbadet närmar sig och snart kan enköpingsborna njuta av den nya badanläggningen som utformats för hela familjen.

Anläggningen förses med totalt fyra vattenreningssystem samt ett adaptersystem till massagepoolen.

Poolwater har projekterat och installerat vattenreningen till det imponerande badet som består av totalt sju vattenreningssystem.

Reningen utformas med bland annat stående trycksandfilter, PoolControl och ingjutna rörsystem utförs i rostfritt syrafast.

Vattenreningen har utformats med bland annat trycksandfilter, värmeåtervinning via kollektor och styr- och reglersystemet PoolControl.

www.poolwater.se


RINGDAHL MASKINER AB Stockholm

Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN www.ringdahl-maskiner.se Det är vi på

Elon Rulles Elcenter i Ulricehamn som har sålt och installerat vitvarorna på ett säkert och tryggt sätt på Flatås Alléer. Hos oss har vi en totallösning när det kommer till installation av maskiner. Vi säljer de flesta fabrikat. Ring oss gärna så berättar vi mer.

Rulles elcenter

MÅN-FRE 9-18, LÖR 10-14 ulricehamn.rulles@elon.se 0321-414 23 Storgatan 8, Ulricehamn

Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se


054-13 10 10 • info@norrstrandsgolv.com • www.norrstrandsgolv.se


Balkongsystem Funktionella balkonger till både nyproduktion och renovering av fastigheter. I balkongsortimentet ingår balkongräcken, balkonger och inglasningssystem.

Vi utför Betongborrning , Betongsågning och mindre rivningar. Trevligt bemötande och proffsigt utförande är vårt motto.

Weland Aluminium AB Tel. 0472-445 00 www.welandalumi.se

Välkommen att kontakta oss på: Tel. 076-013 52 22 Mejl: chrille@cbhab.se

INTERTURBINE ÅNGTURBINER FRÅN KK&K OCH HOWDEN Inter-Turbine erbjuder ett fullt produktsortiment från Howden Turbo Technology. Alla ångturbiner utvecklas och produceras i Frankenthal, Tyskland, och kvaliteten på dessa produkter är mycket hög.

Industrivägen 21, Box 3, 151 21 Södertälje Tel: 08 522 933 00

Tel: 08 522 933 00

Vi erbjuder även underhåll och försäljning av reservdelar.

www.interturbine.se

Tel: 0470-75 70 28 www.hissteknik.com

Mikab VVS-konsult VVS-konsult AB AB Mikab VVS-konsult AB Mikab GEOSYNTETER användeross ossav avde desenaste senastehjälpmedlen hjälpmedlennär närdet detgäller gällerVi CADanvänder oss av de senaste hjälpmedlen när det gäller CADViVianvänder CADochberäkningsprogram. beräkningsprogram.ViViarbetar arbetarmed medMagiCAD MagiCADoch ochutför utför och beräkningsprogram. Vi arbetar med MagiCAD och utför och BETÄCKNINGAR 3D-projekteringinom inomsåväl såvälVSVS-VentVent-som somkylsystem. kylsystem. 3D-projektering inom såväl VS- Vent- som kylsystem. 3D-projektering DAGVATTEN

Antennvägen10, 10,135 13548 48TYRESÖ TYRESÖ Antennvägen 10, 135 48 TYRESÖ Antennvägen Tel:08-712 08-71250 5020 20 Tel: 08-712 50 20 Tel: www.mikabvvs.se www.mikabvvs.se

www.mikabvvs.se

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se


LÅT OSS SKAPA NÅGOT HÅLLBART TILLSAMMANS!

Vi hjälper er med val av gaslarm Vi har ett stort utbud av gaslarm, såväl bärbara som stationära, som kan detektera de flesta gaserna. Kontakta oss så hjälper vi er med val av gaslarm för just er verksamhet.

Vi hjälper er med val av gaslarm Vi har ett stort utbud av gaslarm, såväl bärbara som stationära, som kan detektera de flesta gaserna. Kontakta oss så hjälper vi er med val av gaslarm för just er verksamhet.

08-774 05 90 www.proregcontrol.se

SPECIALISTER PÅ FOGFRIA EPOXIGOLV FÖR INDUSTRI

www.tylosandsindustrigolv.se Långenäsvägen 12 302 40 Halmstad

Telefon: 035-343 31 Mobil: 070-584 67 34

+46 321-53 30 00 www.svedbergs.se


®

Osynlig när du så önskar Prestanda när du behöver det

Hundra år av erfarenhet och lika mycket kunnande.

Powermatic, dold dörrstängare, erbjuder exceptionell prestanda såväl som en mängd andra fördelar som vanliga dörrstängare inte kan matcha. • Överlägsen design • Perfekta för kulturbyggnader • Minskad risk för vandalism • Lämplig i installationer med stora hygienkrav • Överensstämmer med relevanta brandnormer för 30 och 60 minuter branddörrar • Klarar kraven för tillgänglighet • Perfekt för hotell, hälsovård, utbildning, vårdhem, skyddat boende, kommersiella och många andra fastigheter • Finns som standard och Free Swing för brandlarmsanläggningar

www.concealeddoorclosers.com www.luakonsult.se lars@luakonsult.se Tel 0705211306

Konstruktion • Tillverkning • Montage www.prefabmastarna.se

Prisvärda produkter till din entreprenad! Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål

0612-76 39 20

www.aspby.se


sanering, golvslip, håltagning

sanering håltag

Nyfikna problemlösare sedan 1947

År 15-20 Ungdomsliv

År 15-20 Ungdomsliv

Allt inom tekninsk isolering www.vvsisolering.se

www.ivab.com

VVS · Sprinkler · Industri

Föds

“Where, Drying, Pyrolysis or Cooling is the Game – Torkapparater is the name!”

www.torkapparater.se

johan.qvist@jpiab.se 0703-329594


Produkter i stål från Häfla Bruk Häfla Bruks AB tillverkar bl.a. raka trappor, spiraltrappor, räcken, lättdurk och sträckmetall i stål för alla miljöer, såväl inomhus som utomhus.

Spiraltrappa med skyddsbur, Origohuset Hovås, Göteborg

Sträckmetall i fasad, VA-Teknik Sweden AB i Borås

Rak trappa i flera löp, Skatteverket i Malmö

Lättdurk, Resecentrum, Älvsjö

610 14 Rejmyre, Tel 0151-52 40 00, Fax 0151-52 40 40 info@hafla.se, www.hafla.se


Nya Projekt

Maj 2021

ARKITEMA RITAR KVARTER TILL SELVAAG I SLAKTHUSOMRÅDET Ett hundraårigt industriområde i Stockholm ska bindas samman med Södermalm. Arkitema kommer att rita ett bostadskvarter för Selvaag Bostad som tar vara på historien och skapar en varierad byggnad i anslutning till den nya parken. Stockholm har höga ambitioner för stadslivet i Slakthusområdet, som ska bli en förlängning av innerstaden söderut. Slakthusområdets robusta karaktär och historia ska vara en bärande idé samtidigt som området ska fyllas med tusentals bostäder, kontor, kultur, service och evenemangslokaler. -Arkitema har gjort en övertygande tolkning av hur kvartersstadens kvalitéer kan samverka med Slakthusområdets spännande struktur och omgivande bostadsbebyggelse. Vi ser fram emot att utveckla ytterligare Plussbostäder i Stockholm och med erfarenheten från 15 tidigare Plussprojekt under 18 år har vi lärt oss hur vi skapar ett tryggt och trivsamt boende med mycket nöjda köpare, säger Britta Blaxhult, VD för Selvaag Bostad AB. Kvarteret börjar livligt och högt mot den övriga bebyggelsen i norr, följer den lutande topografin nedåt och anpassar sig succesivt till den lugna parken i sydöst med en lägre och mer lågmäld huskropp. Lägenheterna har indragna balkonger och på takytan finns både privata och gemensamma takterrasser, eftersom Selvaag prioriterar hälsa och utomhusvistelse. I bottenvåningen blir det verksamhetslokaler varvat med bostäder och gatuplanet är också indraget från gatan för att skapa utrymme för folkliv. Kvarteret kommer att utvecklas som ett Selvaags Plusskoncept med bemannad reception, och lobby, gym, festlokal, övernattningsrum med mera. Ett boende för den som vill kunna ha extra service, gemenskap och aktiviteter. Den närliggande trädgårdsstaden har fått inspirera den stora innergården, och taken är biotoptak som främjar den biologiska mångfalden. Områdets historia speglas bland annat i fasadens ljusa tegelnyanser, och lånar referenser från industriarkitekturen som till exempel rytmen och linjeringen i fönstrens placeringar. - Det är väldigt roligt att få expandera innerstaden på det här sättet. Slakthusområdet har stora möjligheter att bli ett spännande, attraktivt och unikt område i Stockholm. Vi ser mycket fram emot att tillsammans med Staden och Selvaag med deras Pluss-koncept utveckla detta kvarter till att bli en del av den nya stadsväven som växer fram, säger Kristina Peters, affärsområdeschef och Partner på Arkitema. KVARTERET INNEHÅLLER 170 BOSTÄDER PÅ 2-5 ROK. TILL DETTA FINNS 60 PARKERINGSPLATSER OCH INTE MINDRE ÄN 598 CYKELPLATSER. TREDJE ETAPPEN I SLAKTHUSOMRÅDET OMFATTAR CA 500 BOSTÄDER, LOKALER, KONTOR, PARK OCH FÖRSKOLA. BYGGSTART FÖR KVARTERET ÄR BERÄKNAD TILL 2027/2028. HELA SLAKTHUSOMRÅDET SKA STÅ KLART 2033.

126


Nya Projekt

Maj 2021

127


Nya Projekt

Maj 2021

128


Nya Projekt

Maj 2021

129

LILJEWALL RITAR BOSTÄDER FÖR BALDER I GOCO HEALTH INNOVATION CITY Ett nytt innovationskluster med fokus på hälsa, medicinsk utveckling och digitala hälsotjänster växer fram i Mölndal. I den nya stadsdelen GoCo Health Innovation City ska det nu byggas bostäder. För Balder har Liljewall tagit fram det vinnande tävlingsbidraget i parallella uppdrag – ett av områdets nya bostadskvarter, innehållande hyresrätter och forskarbostäder. Åbros gamla industriområde i Mölndal håller på att omvandlas till ett nytt innovationskluster. Ambitionen med GoCo Health Innovation City är att området ska accelerera svensk hälsoinnovation genom att skapa nya möten, innovationer och samarbeten. Flera företag har etablerat sig här, likt den större aktören är AstraZeneca och dess forskningsverksamhet. Förutom verkstäder, kontor, handel och forskningslokaler ska det nu byggas tre bostadskvarter som kommer göra det möjligt för gästforskare, anställda och andra som GoCo attraherar att bo centralt i området. Liljewalls vinnande bidrag i parallella uppdrag är ett. – Ett områdes identitet skapas av dess kontext och sammanhang, dess arkitektur och av de människor som lever och befolkar det. Arkitekturens utformning underlättar de dagliga vardagsrutinerna och skapar förutsättningar för en hållbar livsstil, säger Per Henrik Johansson, arkitekt på Liljewall. Tävlingsförslaget som Liljewall presenterat innehåller 167 hyresrätter varav en femtedel är forskarbostäder. På entréplan finns plats för verksamheter, träning och co-working. Lägenhetsplanerna är välplanerade och generellt yteffektiva, och de olika lägenhetsstorlekarna skapar förutsättningar för att människor i olika livssituationer ska kunna bo här. Ett levande gaturum, en gemensam takterrass och en inbjudande innergård gör det möjligt för boende och arbetare att träffas och umgås på ett naturligt sätt, skapa sammanhang och trygghet i området. Byggnadshöjder, taklandskap och fasadmaterial varierar för att bidra till områdets stadsmässiga karaktär. Husens olika höjder kommer också av att man har velat få så stort solljusinsläpp som möjligt på gården. De lägre husen är placerade i den södra delen medan de högre husen finns i den norra delen, där även forskarbostäderna ligger för att ha så nära till AstraZenica som möjligt. Till fasaderna används traditionella material, i huvudsak naturmaterial såsom natursten, tegel, slammat tegel, skiffer och trä som alla är hållbara över tid. – Då den planerade exploateringen för vårt kvarter är relativt hög blir det ännu viktigare att jobba med skalan, att bryta ner byggnadsvolymerna och låta de enskilda husen ha en egen karaktär som bildar en harmonisk helhet. Med ljus, skuggspel, utblickar och enkla bra material kan vi skapa vackra rum. Rum där man gärna vistas. Vår ambition och önskan är att förslaget ska skapa förutsättningar för allt det, säger Michael Ghersetti, arkitekt på Liljewall.


Nya Projekt

Maj 2021

130

98 PROCENT ÅTERBRUK NÄR LINK ARKITEKTUR BYTER KONTOR I STOCKHOLM Vid årsskiftet flyttade LINK Arkitekturs Stockholmskontor in i nya lokaler i Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad. Hållbarhetsaspekten drogs till sin spets när 98 % återbruk kombinerades med hög arkitektonisk kvalitet. – Hållbarhet och gestaltning har varit ledord i arbetet med att skapa ett flexibelt kontor. Vi ville visa hur långt man kan komma i mötet mellan gestaltning och återbruk om man väljer att sätta höga mål. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler att göra likadant, berättar Linda Santesson, regionchef. ENGAGERADE MEDARBETARE

Grunden i ett arkitektkontor är gemenskap, dialog och styrkan av att samla all kompetens – oavsett om det sker fysiskt eller digitalt. Medarbetarnas samlade expertis och engagemang i projektet har varit viktigt. – Vi ser flytten som ett steg i en längre process där vi använder vårt eget kontor som ett verktyg i själva verksamheten och vi har bjudit in hela kontoret i arbetet. Till exempel har vi använt VR-visningar och prototyper för att testa olika lösningar. Målet har varit att jobba helt transparent och vi har haft en gemensam projektvägg med idéer, tidplan och delbeslut. Dessutom har en referensgrupp haft täta avstämningar med projektgruppen, allt för att få glädje av hela kontorets kompetens och skapa engagemang, berättar Ylva Åborg, uppdragsansvarig arkitekt och bitr. regionchef. Ett effektivt och hållbart kontor Trikåfabriken andas hållbarhet. Det är någonting som LINK Arkitektur gärna vill bidra till ytterligare genom att arbeta vidare med hållbarhetsfrågan och höja ribban för återbruk, flexibilitet och förnyelsebara material. Fler och fler företag engagerar sig

i klimatfrågor, vilket gör att de arbetsplatser, byggnader och områden som håller den profilen, blir mer attraktiva. Att ifrågasätta behovet är första steget i hållbarhet. Funktioner som behövs finns naturligtvis kvar, men resten har valts bort. För trots att kontoret flyttar till en mindre lokal samtidigt som personalstyrkan ökar, har målet varit att tillgodose allas behov av olika arbetsmiljö. Ytorna har omfördelats och gemensamma arbetsytor och fokusrum har prioriterats framför stora, enskilda platser. Kontoret har blivit effektivare, vilket är den allra största kli-


Nya Projekt

Maj 2021

matsmarta åtgärden. I tillägg till det har mottot varit att allting som inte är återbruk ska vara av trä. Med det konkreta målet lyckades kontorsflytten uppnå 98 procent återbruk! Höga hållbarhetsmål ger helt klart drivkraft. FÖRBERETT FÖR FRAMTIDEN

En närliggande fastighet, som kontoret själva är med och utvecklar, är tänkt att bli deras nästa hemvist. Nuvarande kontor har utformats med det i åtanke. Platsbyggda förvaringsmöbler kan antingen flyttas med eller tas över av nästa hyresgäst. Målet är att undvika resursslöseri, samtidigt som gestaltningen står i centrum. Under denna period ska medarbetarna utforska hur de

131

vill att sitt framtida kontor ska se ut och fungera. Lokalen blir en testbed för nya idéer. Ett mer flexibelt förhållande till arbetsplatsen är det många som tror på efter pandemin. Just därför ligger extra stort fokus på de kreativa och sociala mötena som fortfarande fungerar bäst fysiskt. Kontoret har gott om olika mötesplatser, kreativa lokaler och utrymme för spontana möten. Genom att låta det råa i lokalen komma fram och addera naturmaterial i kombination med återbrukade produkter, har LINK Arkitektur fått ett huvudkontor som är långsiktigt hållbart. Kontoret som helhet erbjuder en neutral canvas där medarbetarna är de som skapar karaktär.


I FOKUS

TEKNOWARE - NÖDBELYSNING DU KAN LITA PÅ ESCAP – Kondensatordrift • • • • •

ET H Y N

Underhållsfritt Garanterad funktion ned till -25 ˚C Snabb återuppladdning Mycket kostnadseffektiv 10 års garanti Miljöbedömd i Sunda Hus

SOLID Hänvisnings- och nödljusarmaturer

• IP65 • Perfekt för tuffa miljöer

Kontakta oss:

Östanvindsgatan 21 nr 33, 652 21 Karlstad Tel. 072 338 0116/17, offert@teknoware.se w w w. t e k n o w a re . s e


Vi har haft nöjet att leverera och montera stommen till Havsdoften. Planerar ni att bygga? Kontakta oss, så hjälper vi er att utforma den bästa stomlösningen för ert projekt.

www.gripenbetong.se Vi är en del av Power Heat Gruppen

Gripen Betongelement AB har huvudkontor i Malmö och produktionsanläggningar i Polen, vid västkusten nära till hamn och Sverige. Totalt är vi cirka 90 medarbetare. Vi är nytänkande, engagerade och har kunden i fokus. Med erfarna medarbetare, moderna fabriksanläggningar och stark närvaro i projekten så är alltid vårt mål; att vara den självklara samarbetspartnern gällande prefabricerade betongelement och stomentreprenader.

Sondex e och r la x ä v e m r ä v tt Pla lare Spiralvärmeväx Stort utbud av värmeväxlare vätske-, slam- och ångapplikationer. Processor AB l Box 8011 l 163 08 Spånga Telefon 08-122 206 75 e-post: info@processor.se l www.processor.se

l

Fråga oss - det lönar sig!


Hörslingan en viktig funktion i ljudet, fungerar den på rätt sätt? Vi hjälper er med service och inmätning samt levererar ny vid behov.

Sela AB Ett leverantörsoberoende företag Vi anpassar ljud och bildsystem till ert behov.

Ring eller mejla för mer information

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se

08-940270 / info@sela.se

Bilden är ett exempel där vi designat möbeln och installerat ljudsystemet i Huddinge kyrka


Känd som bästa armeringsfiber vid inblandning och bearbetning av betong. Läs mer på www.forta-ferro.com För mer information kontakta:

ggtek.se

info@betonova.se, www.betonova.se

Skinande blankt med

Allt inom byggstäd 0708-26 86 11 • 0709-82 92 43

#rentasverige

renta.se

Golv och beläggningar för kommersiella lokaler, offentlig miljö, industri, storkök och parkering. Fogfria ytor industri & försäljning AB 08-753 30 80 www.fogfriaytor.com


Projekt- och byggledning Ingwar Lässbu

070-664 15 27 • info@bladlundsmaleri.se 070-664 15 27 • info@bladlundsmaleri.se

042-400 49 00 • www.emillundgren.se

www.lpmaleri.se

042-19 41 50

072-737 40 60


- Den kompletta totalleverantören i Skaraborg I Skaraborg inleder KAEFER 2021 med att starta upp Coating, ett måleri utöver det vanliga. Förutom det som vanligtvis förknippas med måleriföretag, såsom nyproduktion och in- och utvändiga renoveringsarbeten, har KAEFER Coating både kunskap och kapacitet att utföra omfattande rost- och brandskyddsmålning på site. I kombination med vår gren Isolering gör detta KAEFER till en komplett leverantör av passivt brandskydd. Tillsammans med vårt plåtslageri har vi möjlighet att erbjuda kostnadseffektiva lösningar vid renoveringar av plåttak, fasader och detaljer och då vi även är ledande inom ställningsbyggnation finns det få begränsningar för vad vi klarar av att utföra. En svårslagen kombination helt enkelt. Sammanfattningsvis kan vi erbjuda; Teknisk Isolering VVS-Isolering Ställningsbyggnation Byggnadsplåtslageri

Coating / Måleri Brandtätning HMS-tjänster

Varmt välkommen att kontakta oss för mer information eller besök vår hemsida www.kaefer.se

Jimmy Järlesand Filialchef / Byggplåt +46 709 596 968

Jon Duckman Isolering +46 705 932 373

Peter Gustafsson Måleri / Coating +46 702 535 283

färgsystem med brandskydd TEknos FR FACADE + NORDICA-serien brandskyddar din husfasad •

Teknos FR Facade uppnår B-s1,d0, SP Fire 105 och systemet har verifierad bruksklass EXT enligt EN 16755.

Systemet innefattar TEKNOSAFE 2407-00 + NORDICA EKO 3330-03 + slutstrykning med Teknos husfärger i NORDICA-serien, finns i tre glanser; matt, halvmatt och blank.

NORDICA CLASSIC är Svanenmärkt.

NORDICA Husfärger

We make wood last longer

Timmy Strid Ställning +46 738 022 607


Nya Projekt

Maj 2021

OBOS VINNER MALMÖ STADS MARKANVISNING – PLANERAR FÖR NYA BOSTÄDER CENTRALT I MALMÖ >>>

138


Nya Projekt

Maj 2021

139


Nya Projekt

Maj 2021

OBOS VINNER MALMÖ STADS MARKANVISNING – PLANERAR FÖR NYA BOSTÄDER CENTRALT I MALMÖ Medlemsägda bostadsutvecklaren OBOS har aviserat sina satsningar på storstadsregionerna – nu senast med en vunnen markanvisning på området Gyllins trädgård i Malmö. OBOS var en av 23 aktörer som deltog i markanvisningen och beslutet att det blev OBOS som ska få utveckla området togs den 27 april i tekniska nämnden. - OBOS har i sitt anbud levererat en genomarbetad projektidé som i sin utformning tar i beaktning platsens historiska och gröna värde. Det tillsammans med mötandet av övriga kriterier och det faktum att OBOS har flera intressanta referensprojekt i sin portfölj i Malmö-området, gör att vi med glädje kan delge OBOS som vinnare i denna markanvisning, säger Camille Ploujoux, projektledare på Malmö Stad. - Det känns fantastiskt roligt att vi har tagit hem detta. Gyllins trädgård är en anrik plats på centralt läge, nära handel i Toftanäs och på bekvämt cykelavstånd in till Malmö city. Vi kommer att göra vårt yttersta för att skapa ett grönt och livfullt bostadsområde här – en riktig trädgårdsstad, säger Ola Petersson, projektutvecklare på OBOS Sverige. OBOS anbud består av sex 1-plansradhus med en boarea

140

Illustration: 3D Nord

på 99 kvm, samt åtta 2-plansradhus med en boarea på 145 kvm – de 14 bostäderna ingår i en bostadsrättsförening som får namnet Brf Hjärtbladet. Frida Andersson är chefsarkitekt på OBOS, och har designat husen: - Vi har valt en upprepad variation i såväl färgsättning som fasadbeklädnad för att förstärka identiteten för varje bostad. Omsorgsfullt valda detaljer som småspröjsade fönster, spaljéer


Nya Projekt

Maj 2021

med klättrande pipranka och en arbetad design vid entréerna på tvåplanshusen gör också sitt till för helhetsintrycket. Växter och odlingsmöjligheter spelar en central roll i OBOS anbud, inte minst med tanke på den plats där projektet ska uppföras, som tidigare har fungerat som handelsträdgård. OBOS planerar för ett stort gemensamt växthus i föreningen, såväl som ett mindre, eget växthus för varje bostad. I planeringen ingår också mycket växtlighet som ramar in kvarteret i form av både träd, häckar och blommor. – De gröna och sociala värdena går ihop i detta projekt, och vi ser framför oss hur grönskan ska ge livskvalitet och bidra till ett socialt, tryggt och trivsamt bostadsområde, säger Ola. Det blir dessutom rena paradiset både för unga par, seniorer och barnfa-

Illustration: 3D Nord

141

miljer, då det ligger en härlig park och lekplats precis i närheten. Ola berättar också att hela projektet kommer att bli Svanencertifierat. - Svanenmärkningen är en viktig kvalitetsmärkning och den innebär förutom en garanterat sund inomhusmiljö, också att vi behöver ta i särskilt noga beaktning alla de gröna värden som redan finns på platsen, samt utveckla nya värden som gynnar både floran och faunan. Det är en kvalitetsmärkning som i detta fall rimmar särskilt väl med platsens historiska värde, säger Ola Petersson. OBOS Sverige beräknas få tillträde till marken mellan det fjärde kvartalet 2021 och det första kvartalet 2022, då projektet också planeras att säljstarta. Inflyttning är beräknad till mellan det andra och fjärde kvartalet 2023.


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎVi levererar och installerar vitvaror, köksinredningar och tvättstugor. Sedan 70-talet har vi på KöksCentrum hjälpt nöjda bygg- och fastighetsföretag i hela södra Sverige. Låt oss hjälpa er! För offert och referenser kontakta någon av våra kunniga byggsäljare här nedan. SKÅNE & HALLAND Michael Ellerstrand Tel: 0763-90 17 95 michael.ellerstrand@elon.se

SMÅLAND Tommy Leifsson Tel: 0733-695865 tommy.leifsson@elon.se

Robert Sjölander Tel: 0737-01 91 74 robert.sjolander@elon.se

www.kokscentrum.com


info@skadeservice.se • www.skadeservice.se

Fastighetsjour 010-155 61 00 Sanering • Översvämningsberedskap • Städning Återställning av skadade fastigheter • Bygg …

Högvarvsväxlar för ång- och gasturbiner. Serviceorganisation i Sverige

OBlEKTLYFT

T

XXX CSPODP TF


MILJÖVÄNLIGA KABLAR FÖR NORDISKA FÖRHÅLLANDEN

Prefabricerade byggelement. Kostnadseffektivt och klimatförbättrat. Kabellösningar från nordisk tillverkare för energiöverföring i vindkraftsparker. Det som är viktigt för våra kunder är också viktigt för oss: Driftsäkerhet

Installationsvänlighet

Tillgänglighet

Kolla in våra vindkraftprodukter på www.rekakabel.se

Nordiska Projekt 2020 nr 4_Reka Kabel_Kvartssida 92x125mm.indd 1

www.byggelement.se

13.8.2020 10.19.32

SpecialiSter på tubvärmeväxlare, tryckkärl, tankar & ciSterner

SBS GS 3-150 Max på bild SBS SBSGS GS4-150 3-150MAX. Max på bild

SBS följer SBSinte följer inte ... SBS GS 6-150 HDX. utvecklingen utvecklingen SBS leder...

Siktskopor optimerade för

SBS leder den! den!

skyddsfyllnad och återställning Maximera din vinst i tid, CO2, pengar!

”Specialist ”Specialistpå påsiktskopor” siktskopor”

www.mttsweden.com • • 0142-800 0142-800 06 www.mttsweden.com

Bonäsvägen 32 • 891 78 Bonässund • Box 416, 891 28 Örnsköldsvik Telefon: 0660-26 56 00 • info@omv.se • www.omv.se


Med lång erfarenhet inom sim- och badanläggningar är vi Er självklara samarbetspartner i nästa projekt! I Oceana ansvarar vi för projekteringen av rör- och luftbehandlingssystemen.

www.aohab.se • 031-704 25 00 • Vi finns på LinkedIn

©STÖBICH

NYHET!

Fibershield®- I

EI-klassade brandgardiner med CE-märkning Nu kan vi erbjuda brandgardiner med brandklass EI30, EI60, EI90 och EI120 utan krav på skyddsavstånd och sprinkler. Kontakta oss för mer information! Gravitationsstängande Lätt och slimmad konstruktion

Smidigare än traditionella jalusier Upp till 6 500 x 4 500 mm

PREVIS B R A N D S K Y D D

Se hela vårt sortiment på www.previs.se


Nya Projekt

Maj 2021

148


Nya Projekt

Maj 2021

AKADEMISKA HUS BYGGER STUDENTBOSTÄDER I GÖTEBORG >>>

149


Nya Projekt

Maj 2021

150


Nya Projekt

Maj 2021

AKADEMISKA HUS BYGGER STUDENTBOSTÄDER I GÖTEBORG Akademiska Hus investerar 103 miljoner kronor i att förvandla en tidigare kontorsbyggnad till 61 lägenheter vid Näckrosenområdet mitt i centrala Göteborg. Satsningen skapar ett efterlängtat campusnära boende för 125 studenter och forskare och bidrar till att minska den studentbostadsbrist som råder i staden. Det är den så kallade Språkskrapan som byggdes på 1960-talet som Akademiska Hus nu gör om till ett modernt boende för studenter och forskare vid Göteborgs universitet. Byggnaden är placerad i Näckrosenområdet vid Renströmsparken mellan Götaplatsen och Korsvägen. Den har tidigare använts som kontor men tomställdes i samband med att universitetet flyttade till nya lokaler i den ombyggda och närliggande Humanisten. – Vi vet att efterfrågan på student- och forskarbostäder är stor runt om i landet och därför arbetar Akademiska Hus engagerat med att skapa fler bostäder på campus. Det är viktigt för oss och i det här fallet Göteborg som en attraktiv studentstad. Bostäder

151

bidrar dessutom till ett tryggare och öppnare campus som blir levande dygnet runt, något vi strävar efter, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus. Fokus på delat boende De nya studentbostäderna består av två huskroppar med ett gemensamt trapphus och en sammanbyggd med Humanisten. Lägenheterna som skapas kommer att vara klassiska studentettor och duolägenheter för två personer. Men här görs också plats för större lägenheter enligt det nya studentbostadskoncept för delat boende som Akademiska Hus har tagit fram. I dessa lägenheter bor fem till sex personer som alla har varsitt sovrum men som delar på kök, vardagsrum och badrum. – Att dela boende har flera fördelar. Det främjar social gemenskap och förhindrar ensamhet som många studenter känner när de flyttar till en ny stad. Dessutom är det bra ur ett hållbarhetsperspektiv när funktioner och ytor samutnyttjas och likaså kan vi nå en mer prisvärd hyra, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus. Återbruk och solceller Som en del i Akademiska Hus arbete för att nå en nollvision för sitt klimatavtryck har den befintliga kontorsbyggnaden inventerats med målsättningen att kunna ta tillvara och återbruka delar av de befintliga materialen under ombyggnationen till bostäder. Byggnaden kommer också att utrustats med solceller på taket. Anläggningen beräknas producera cirka 21 000 KWh hållbar energi per år och kommer att täcka en del av husets interna elbehov, till exempel för belysning. − En annan viktig hållbar aspekt är att vi bygger studentbostäderna i ett redan befintligt hus. På så vis kan vi avsevärt minska den påverkan på miljön som en nybyggnation innebär, säger Susanne Malmgren. Inflyttning i de nya student- och forskarbostäderna i Göteborg planeras ske under 2023. Bostäderna kommer att blockförhyras av en annan part. Om Näckrosenområdet Med sitt centrala läge är Näckrosen en plats med stora möjligheter. Utöver ombyggnationen av Språkskrapan till studentbostäder pågår planeringen av en rad andra projekt i området, där Akademiska Hus och Göteborgs universitet vill skapa en ny universitetsmiljö för hela universitetet och hela staden – ett nytt centrum för humaniora, konst och kultur, för framtidens forskning och utbildning. Nya Humanisten blev klar i december 2019 och samlar Humanistiska fakulteten under ett gemensamt tak. Planeringen för en ny byggnad för Konstnärliga fakulteten med en integrerad uppgång från Västlänkens station Korsvägen pågår parallellt med planeringen av ett nytt och mer funktionellt universitetsbibliotek. Med närhet till såväl kulturinstitutionerna runt Götaplatsen som till Korsvägen och evenemangstråket kommer universitetsområdet Näckrosen om några år att vara en mer aktiv och integrerad del av Göteborg.


EN TJÄNST FÖR DE SMARTA. Det är egentligen ganska enkelt, dina befintliga byggnader är en materialresurs. Väljer du återbruk i dina byggprojekt så vinner du. Ofta ekonomiskt. Men framför allt så blir du en del av lösningen – istället för att spä på problemet. Det är verkligen dags nu att vi slutar upp med den förlegade slitoch släng-mentaliteten som fortfarande råder och ser till att återbruk blir en självklarhet i alla byggprojekt. Hur du kommer igång? Tjänsten Återbruksledning hittar du på dayspring.se.


Albybergfastigheter AB ritar, bygger och förvaltar högkvalitativa, energismarta kontors- och industrihus I Albyberg, strategiskt beläget på Södertörn, skapas nu framtidens företagspark i expansiva Haninge. Albybergfastigheter AB planerar att bygga 250 000 kvm lager-, produktion- och kontorslokaler i Albyberg. www.albybergsfastigheter.se +46 (0)76-0519712, elsemarie@knholding.se


Nya Projekt

Maj 2021 - VI BYGGER SVERIGE

154


Nya Projekt

Maj 2021 - VI BYGGER SVERIGE

155


Nya Projekt

Maj 2021 - VI BYGGER SVERIGE

156


Nya Projekt

Maj 2021 - VI BYGGER SVERIGE

157

070 695 07 60


Nya Projekt

Maj 2021

STORT INTRESSE FÖR BRF KOLONILOTTEN VID CV-OMRÅDET I ÖREBRO INFÖR SÄLJSTART OBOS påbörjade den 17 maj den första säljetappen av 34 bostäder vid det gamla industriområdet centralverkstaden i Örebro – CV-området. Antalet intresseanmälningar som OBOS hittills tagit emot visar på att intresset för Brf Kolonilotten är mycket stort. Inflyttning för båda etapperna är planerad från hösten 2022. - Det är en ny och attraktiv stadsdel med lika nära till centrum som till Osets naturreservat, småbåtshamnen och Hjälmaren, så vi förstår att intresset har varit väldigt stort. Det är förstås glädjande och vi hoppas att vi ska kunna ge så många som möjligt sitt förstahandsval. För att öka sina chanser ska man se till att vara OBOS-medlem för att kunna nyttja sin förtur. Var insatt i vad som gäller och ha lånelöftet klart är mitt bästa tips, säger Henrik Wirén, ansvarig projektutvecklare i OBOS Sverige. Brf Kolonilotten ligger i den nya stadsdelen som växer fram i och runt det gamla industriområdet centralverkstaden, kallat CV-området, i centrala Örebro, och består av totalt 34 bostäder – från lägenheter på 35 kvadratmeter till radhus på 137 kvadratmeter. Säljstart för den första etappen som består av åtta radhus och nio lägenheter sker den 17 maj. Den andra etappen innefattar resterande 17 bostäder och är planerad att säljstarta till hösten 2021. OBOS-medlemmar kommer att ges förtur till bostäderna. Skulle bostäderna bli övertecknade ges medlemmarna förtur utifrån kötid.

158


Nya Projekt

Maj 2021

159


Nya Projekt

Maj 2021 - VI BYGGER SVERIGE

160


Nya Projekt

Maj 2021 - VI BYGGER SVERIGE

161

• • • •

VVS-projek Energi & Mi Projektstyr Teknisk förv

I fronten för en samverkande teknikand inom byggande och förvaltning. RIBA AB tel. 08-599 02 800


WWW.SCHEUCH.COM

VI LEVERERAR TEKNIK FÖR REN LUFT SCHEUCH - ALLTID ETT STEG FÖRE I RÖKGASRENING I mer än 50 år har Scheuch stått för innovativ luft- och miljöteknik inom industrin. Som marknadsledare och teknikpionjär tillhandahåller vi industriella produkter och system för att skydda människor och miljö på platser runt om i världen. Och det innebär att vi ser till att luften förblir ren för kommande generationer. VÅRA TJÄNSTER Teknik för ren luft - från planeringsfasen ända fram till driftsatt anläggning Anpassade kundlösningar Optimala helhetslösningar utformade för att säkerställa högsta driftsäkerhet och tillgänglighet

Scheuch_Ins_Image_Energie_220x280_140815_schw.indd 1

KONTAKT / SVERIGE: SCHEUCH GMBH KRINOVA SCIENCE PARK 29139 KRISTIANSTAD, SVERIGE PHONE: +46 708 439939, E-MAIL: OFFICE.SWE@SCHEUCH.COM

Scheuch GmbH Weierfing 68 4971 Aurolzmünster Austria Phone +43 / 7752 / 905 – 0 Fax +43 / 7752 / 905 – 65000 E-Mail office@scheuch.com

14.08.15 10:02


Kjell Johansson, grundare av Hydroware och vd för Hydroware Innovation

Bygg på en våning och installera hiss Vi har i vårt land cirka 1 000 000 lägenheter i flerbostadshus utan hiss. Bygg på en våning och installera hiss så får vi hundratusentals nya lägenheter. Det skulle ge många vinnare. Äldre kan bo kvar i sina lägenheter

Åldersgruppen från 65 år och uppåt beräknas bli dubbelt så stor om 20 år – från en halv till en miljon personer. Kan många av dessa tack vare en hiss bo kvar i sin lägenhet sparar kommunerna minst en halv miljon kronor per person och år.

Unga kommer också att ha råd

Det krävs ingen ny tomtmark eller infrastruktur för lägenheter som byggs på ett befintligt hus. Det innebär lägre boendekostnader jämfört med helt nyproducerat. En förutsättning för att många unga ska ha råd att skaffa sig sitt första egna hem.

foto elisabet sverlander

Stat och kommun tjänar stort på det

Det är stor skillnad i kostnad för samhället mellan hemtjänst och särskilt boende för äldre. Äldre som bor kvar i sina lägenheter är inte bara en god affär för samhället utan också oftast det som de äldre själva önskar. Vårt råd för att få fastighetsägarna att satsa: Inför ett investeringsbidrag för hissar som täcker halva kostnaden för material och installation till denna typ av fastigheter. En vinst för oss alla.

Bostadsområdet Skarpan i Linköping med 15 trevåningshus som nu får en fjärde våning och hissar. Hydroware levererar hissarna som installeras av Nordisk Hiss. Hydroware utvecklar och tillverkar HydroElite, ett driv- och styrsystem för hydrauliska hissar. Vi levererar kompletta lösningar för både modernisering av befintliga hissar och för nyinstallation.


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


Bäst på Återvinning & Bioenergi

SÖNDERDELNING & FLISNING

LAGRING & DOSERING

SIKTNING & SÅLLNING

TUBTRANSPORTÖRER

PELLETSPRESSAR & HAMMARKVARNAR

TRANSPORTERING

MOBIL SÖNDERDELNING

ROBOTSORTERING

AVSKILJNING & SEPARERING

BRIKETTPRESSAR

ANLÄGGNINGAR INOM BRÄNSLEBEREDNING, BRÄNSLEHANTERING, PELLETSPRODUKTION, SÅGVERK, RESTHANTERING, AVFALL, SORTERING OCH TRÄPULVER

Se hela vårt program på www.mared.se


HJÄLP MED VATTENRENING?

Hyr vattenreningsutrustning utifrån ert behov. • Kemisk flockning/ fällning • Lamellsedimentering • pH-justering • Slamförtjockning • Mobila filterpressar

• Kolfilter • Rening tungmetaller • Jonbytare • Onlinemätning/ övervakning

• Loggning

Kontaktuppgifter: 08-4497112 www.alverdens.se

• Mobil vattenanalys