Nya Projekt Bygg och Fastighet 003/2022

Page 1

Nya Projekt

Mars 2022

003 Nya Projekt Bygg och Fastighet


Specialister inom

UTRYMNINGSTEKNIK Ända sedan starten 1983 har vikten av konkurrenskraftiga lösningar alltid legat i fokus och det tankesättet styr fortsatt vårt dagliga arbete. Vi erbjuder idag ett av marknadens bredaste utbud när det gäller system- och säkerhetslösningar inom området utrymningsteknik. Numera förser vi allt fler med lösningar där vi integrerar och samkör system inom exempelvis nödbelysning, utrymningslarm, brandlarm, avbrottsfri kraft m.m. Utvecklingen gör det möjligt att få anpassade och flexibla lösningar helt enligt din egen kravspecifikation. Dessutom, du får allt från en och samma samarbetspartner – tryggt, smart och leveranssäkert. Välkommen att läsa mer om utrymningsteknik på vår webb eller kontakta någon av våra teknikspecialister direkt via telefon: 054-57 01 20, för ytterligare information.

KAMIC Installation Tel: 054-57 01 20 | www.kamic.se


VARNING! Ägaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet. Lag (2016:545) om Skyddsrum

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrättsförening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare 500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum, kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sweden.se Tel. 040-94 40 30


Nya Projekt

Mars 2022

4


Nya Projekt

Mars 2022

CONVENDUM SLÅR UPP PORTARNA PÅ ODENPLAN Den 14:e mars öppnade CONVENDUMs upp ett nytt Coworking space, den här gången vid Odenplan på Vegagatan 14. Coworking spacet är fördelat på sju våningsplan med bland annat flera terrasser och ett publikt café. Läget precis vid Odenplans alla knutpunkter gör att man på bara ett par minuters promenad kommer ner till både pendel-, tunnelbana- och busstation. Med sina nästan 4 000 kvadratmeter kommer CONVENDUM att kunna erbjuda Coworking, privata kontorsrum, lounge samt konferens- och mötesrum tillsammans med en premiumservice i världsklass. Öppningen på Odenplan blir den första av flera nyetableringar under 2022. –Vi är otroligt nöjda över att kunna fortsätta vår expansion ytterligare i Stockholm då vi ser att efterfrågan på flexibla kontor hela tiden ökar. Vi fortsätter också att bygga på systemet för våra befintliga medlemmar som från och med 14:e mars får access till ett nytt Coworking space vid en av innerstans mest centrala knutpunkter. Odenplan, och Vegagatan 14, är en geografiskt optimal placering med tanke på den förbindelse som finns mindre än ett stenkast bort med pendeltåg, tunnelbana och buss som gör det enkelt och smidigt för alla att ta sig hit, säger Oscar Limbäck, COO på CONVENDUM. I samband med öppning av Vegagatan 14 lanseras även CONVENDUMs nya koncept, CONVENDUM Coffee, där både medlemmar och externa gäster kommer att erbjudas en kaffeupplevelse ut över det vanliga. – CONVENDUM Coffee kommer att vara ett komplement till våra Coworking spaces som alla kan ta del av och där det kommer att vara möjligt att beställa kaffe av allra högsta kvalité samtidigt som du befinner dig i en härlig CONVENDUM-miljö. Precis som på våra andra Coworking spaces kommer vi att fortsätta leverera en högklassig service för att våra gäster ska få en så bra upplevelse som möjligt -Oscar Limbäck, COO på CONVENDUM. Vegagatan 14 blir tillgänglig för CONVENDUMs medlemmar den 14:e mars.

5


Höga drivmedelspriser – ett hot mot hela branscher “DAGENS DRIVMEDELS­PRISER UTGÖR ETT AKUT HOT MOT HELA BYGG- OCH ENTREPRENAD­BRANSCHEN.“ Det skrev företrädare för Maskin­entreprenörerna, Byggnads och Seko i en debattartikel i Svenska Dagbladet: “Vi representerar arbetsgivare och anställda inom en av Sveriges viktigaste näringar. 4 100 medlems­företag med över 20 000 anställda kämpar just nu mot de historiskt höga priserna på branschens viktigaste insatsvara: drivmedel. För en maskin­entreprenör utgör drivmedels­kostnaderna under normala förhållanden ungefär en tredjedel av den totala kostnads­massan.”

30

“När nu drivmedels­kostnaderna ökat med 50 procent på kort tid innebädetta att alla marginaler, i en bransch som redan före pris­ökningarna hade låga marginaler, är utraderade.” “Många maskin­entreprenörer gör i dag uppdrag på ren förlust för att säkra kund­relationen. Flertalet offentliga beställare vägrar justera ingångna avtal som sträcker sig över lång tid och bland de privata kommersiella avtal som ingåtts och justeras med index kommer justeringarna först långt i efterhand. Systemet med index­justeringar är inte anpassat efter dessa snabba förändringar.”

70

Så långt våra branschföreträdare - men vad görs då? Ett bidrag på 1000:- och några ören i sänkt skatt. Det räcker inte. Inte på långa vägar. Sverige är ett avlångt, glest befolkat land – att då ha Europas högsta drivmedelspriser är naturligtsvis, minst sagt, bakvänt. Vi ser fram mot skarpare åtgärder med rejält sänkta skatter och avgifter på drivmedelspriserna. Trevlig läsning, Jon Mattias Högberg, Chefredaktör Nya Projekt

136 258


Nya Projekt

Mars 2022

Nr 003/2022

Utgivare: Nya Projekt Bygg & Fastighet ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.

7


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Nya Projekt

Mars 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

Slitstyrka Vi gör arbetskläder för företag som ställer höga krav på plaggens funktion, kvalitet och slitstyrka.

Durability at work since 1975


Nya Projekt

Mars 2022

FÖRSTA SPADTAGET PÅ TEGELGÅRDENS NYA FÖRSKOLA Måndagen 7 mars togs det första spadtaget på Tegelgårdens nya förskola, ett av Ängelholmslokalers byggprojekt. Den nya förskolan ska ersätta Ängelholms kommuns äldsta förskola, Tegelgården, som byggdes 1970. Rivningen påbörjades i november och snart kommer själva byggandet igång. Till hösten 2023 ska en ny och modern förskola stå klar med åtta avdelningar fördelat på två våningar och med plats för 160 barn. Den nya byggnaden ska ha formen av ett L och placeras ungefär på samma plats som den gamla förskolan, med en längre del av byggnaden mot Thulingatan. – Det är skönt at vara i gång och att så småningom kunna erbjuda barnen nya och fräscha lokaler. Det har sprungit barn på den här tomten sedan 70-talet och det är fint att vi fortsätter i samma anda. Förskolan är centralt belägen och det känns positivt att möta upp behovet av fler förskoleplatser, säger Daniel Fredin som är projektledare på Ängelholmslokaler. Det första spadtaget genomfördes i strålande solsken av Ängelholmslokalers ordförande Åsa Herbst, Robin Holmberg, kommunstyrelsens ordförande och Sven-Ingvar Borgquist, ordförande familje- och utbildningsnämnden.

10


Nya Projekt

Mars 2022

11


Stora fördelar att välja STORA MASKOR av sträckmetall för sandwich - Skalskydd perfekt med stor maska, att motverka inbrott, sabotage bl a i samhällsviktiga byggnader och lager med stora ekonomiska värden. Det är den fördröjande tiden som är av stor vikt och sträckmetall är svårforcerad. - Stora maskor syns på långt håll, än om man inte ligger i första raden längs med huvud vägarna så syns det enormt väl. - Ekonomiskt alternativ att smycka en neutral sandwichfasad. - Solskydd, då stora maskor är vinklade som ger ett skydd, ej plattvalsade. - Olika modeller, ex utskurna logotyper eller mönster, se 2 bilder, där fasaden belyser för tagets logotype o varumärke.

Projekt HEDE nya handelscenter i Kungsbacka färdigställt Q3 2020. Här har man valt en av hofv2s minsta maskstorlek inom vårt program av stora maskmodeller i 3D. Material aluminium där maskan är svetsad i ram i spännande Dekorativa/ Innovativa panelmodeller. Ytbehandling i guld anodiserat (hofv2 erbjuder 3 nyanser av guldanodiserat). Det kan tyckas enkelt med ramlagt i aluminium, men tvärtom, hofv2 är i princip ensamma om att leverera detta, då det inte är många företag som svetsar sträckmetall och ram i aluminium för ett bästa resultat. Sträckmetalls hofv2 modeller vill också belysa kulörer och hoppas att arkitekterna får bygglov för lite mer val av är belysta. NYA sobra kulörer. hofv2 har en helt ny palett med nya kulörer i högsta kvalitet. kan manoch säga att de kulörer som varit efterfrågade 2020 är champagne, hofv2 Slutligen väljer arkitekterna byggbolagen, när arkitektens vision måste stämma 100% med guld, brons, svart, 2021 lite mer blandad efterfrågan med starka kulörer. utförandet. hofv2 förenklar ALDRIG varken sträckmetalltillverkningen i sina parametrar eller montage. Välkomna till hofv2, företaget med de stora sträckmetall visionerna.


Nya Nya Projekt Projekt

Mars 2022 -2021 DETTA ÄR ENÄR ANNONS November - DETTA EN ANNONS

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY

PeO Axelsson, PeO Axelsson, marknadschef på TYRI.

marknadschef på TYRI.

Ettkunskapsmörker kunskapsmörker inom inom arbetsbelysning Ett arbetsbelysning TYRISKA SKAHJÄLPA HJÄLPA BRANSCHEN BRANSCHEN ATT ––TYRI ATTVÄLJA VÄLJARÄTT RÄTT Belysningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus

Belysningsföretaget TYRI satsar Kunskapen nu på en digital akademi för att branschens kunskap om ljus och belysning på arbetsfordon. är generellt ganska lågöka kring vad man kan göra med ochbelysningen belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt. belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt. AV OSCAR WIKTORSSON AV OSCAR WIKTORSSON

TYRI LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutanvändare arbetsmaskiner, de alla på ett lättillgängligt sätt TYRI LIGHT av ACADEMY riktarför sigatt mot tillverkare och slutska få kunskap om hur manför kan och användare av arbetsmaskiner, attförbättra de på ettproduktiviteten lättillgängligt sätt samthur ökaman intäkterna genom att använda bra arbetsskaarbetsmiljön få kunskap om kan förbättra produktiviteten och belysning. samt öka intäkterna genom att använda bra arbetsarbetsmiljön – Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del belysning. av fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även – Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del inom arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskapsav fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även luckor om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som inom arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskapsär marknadschef på TYRI. luckor om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som är marknadschef på TYRI. RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga lampor

RISKERNA BILLIGA LAMPOR som lovarMED runt och håller tunt. Problem som oftast uppkommer Ett vanligt problem är att man köper billiga efter ettförekommande tag på de billigare produkterna är att de stör ut lampor annan somteknisk lovar runt och håller tunt. Problem som oftast uppkommer utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i efter ett tag de billigare värsta fallpå själva maskinen.produkterna är att de stör ut annan teknisk utrustningäri dessutom närheten,ofta såsom radio, och i – Kvaliteten så dålig attmobiltelefon lamporna vibrerar värsta fall själva maskinen. sönder, det kan läcka in damm och vatten, eller att lamporna helt förstörs rost. Den ofta totalasåkostnaden bli hög vibrerar om man –enkelt Kvaliteten äravdessutom dålig att kan lamporna ocksådet räknar med att blirvatten, ståendeeller under sönder, kan läcka in fordonet damm och att reparationerna, lamporna helt menar PeO Axelsson. enkelt förstörs av rost. Den totala kostnaden kan bli hög om man Light är enblir nystartad plattform på TYRI:s webbockså TYRI räknar medAcademy att fordonet stående under reparationerna, platsPeO samtAxelsson. på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del menar av insikter, kunskap ochnystartad uppdateringar om ny TYRI Light tips, Academy är en plattform påteknik TYRI:skopplat webbtill arbetsbelysning och ljus överlag. plats samt på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del av insikter, tips, kunskap och uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus överlag.

På den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt publicera skräddarsydda artiklar verktyg som På filmade den här föredrag, läroplattformen kommer TYRI och kontinuerligt pubguidar besökaren genom skräddarsydda världen av arbetsbelysning. licera filmade föredrag, artiklar och Förhoppverktyg som ningsvis leder det till att fler tar välav underbyggda beslutFörhoppsom guidar besökaren genom världen arbetsbelysning. gynnar deras verksamhet lång ningsvis leder det till attpåfler tarsikt. väl underbyggda beslut som – I grunden handlar det på omlång att visikt. på vårt företag har många gynnar deras verksamhet medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom om– I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många råden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. Det medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom omär kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år och något råden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. Det vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson.

är kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år och något vi gärnaOCH vill dela med oss av, säger PeO Axelsson. MILJÖ SÄKERHET

Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till valet av MILJÖ OCH SÄKERHET arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exemDet finns ocksåautomatiskt miljö- ochom säkerhetsaspekter kopplat till valet av pelvis dimmas arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exemföraren skulle bländas av sina pelvislampor dimmas automatiskt om egna eller ett mötande föraren skulle bländas av sina fordons. egna eller ett mötande – I lampor Sverige är vi långt fram vad gäller arbetet med både hållfordons. barhet och arbetsmiljö. Detfram har – I Sverige är vi långt pushat oss arbetet att utveckla vad gäller medprodukter både hållsom håller och som genom barhet ochlänge arbetsmiljö. Det har nya säkerhetslösningar pushat oss att utvecklaförbättrar produkter arbetsmiljön för och föraren, som håller länge som kongenom staterar PeO Axelsson. nya säkerhetslösningar förbättrar www.tyrilights.com

arbetsmiljön för föraren, konstaterar PeO Axelsson.

25

www.tyrilights.com 25


EN TRYGG & PERSONLIG MASKINAFFÄR

GÖTEBORG

JÖNKÖPING

STOCKHOLM SYD

STOCKHOLM NORR

Rudanvägen 2

Solbackavägen 2

Växelgatan 4

S

136 50 JORDBRO

177 71 JÄRFÄLLA

442 40 KUNGÄLV

553 03 JÖNKÖPING

08-500 741 74

08-500 741 71

031-383 03 00

036-333 63 40

syd@kh-maskin.se

norr@kh-maskin.se

gbg@kh-maskin.se

jkpg@kh-maskin.se

4

kh-maskin.se


Nya Projekt

Mars 2022

BALKONGER UTAN BETONG TILL BOTKYRKABYGGEN Botkyrkabyggen byter ut 49 balkonger och 7 våningar loftgångar i betong, mot nya av träkomposit, levererade av Norrlands Balkong och TG11 i en samverkansentreprenad. En satsning där kvalitet, livslängd och framför allt miljönyttan står i fokus. En balkong i träkomposit består till 95% av trä och håller i 100 år enligt SUNDA HUS miljöklassning. – De betongfria balkong- och loftgångsplattorna har en kärna av svenskt trä som är hermetiskt innesluten med glasfiberlaminat och överstruken med en extremt vädertålig topcoat, säger Anders Westkämper, COO på Norrlands Balkong AB. Träkompositbalkongen är certifierad av RISE Research Institutes of Sweden AB för brandsäkerhet (klass R30), halkskydd samt beständighet enligt Boverkets regler. I sin miljöklassning uppskattar SUNDA HUS livslängden till 100 år. Potentialen för återanvändning blir 100% vid en eventuell rivning, vilket är helt

15

unikt fortsätter Anders: –Träkompositbalkongerna erbjuder även möjligheter till kundanpassning. Det går att skräddarsy balkonger eller loftgångar i många olika bredder och djup för att estetiskt och praktiskt anpassas till den specifika byggnaden, menar Anders. Materialet går dessutom att färgsätta för att få ett tilltalande utseende, avslutar Anders. Totalentreprenaden ansvarar byggföretaget TG11 entreprenad AB för. En aktör specialiserad på husbyggnationer. – Utöver husbyggnationer tar vi helhetsentreprenader vid renoveringar av fastigheter, säger Henrik Moricz VD på TG11. I detta projekt kommer vi att riva befintliga balkonger- och loftgångar, samt montera upp de nya helt betongfria balkongerna i träkomposit och loftgångarna som levereras och monteras av Norrlands Balkonger. Ett spännande projekt då det handlar om att renovera en fastighet med nytänkande hela vägen. Inte minst i materialvalet, avslutar Henrik.


Viega Smartloop Inliner

Energibesparande varmvattencirkulation.

■ ■ ■ ■ ■

Reducering i antal rörupphängningar Mindre isolering Reducerad arbetstid Spar plats i schakt Utmärkt vid renovering, komplettering och nybyggnation

viega.se Læs mere og se animationen på viega.dk

Smartloop Inliner minskar värmeförlusterna markant Värmeförluster från cirkulationsledningar utgör i de flesta varmvatteninstallationerna den största andelen av de totala värmeförlusterna. I Smartloop Inliner systemet ligger cirkulationsledningen invändigt i stigarledningen – därför utnyttjas det redan uppvärmda vattnet och värmeförlusterna minskar väsentligt. Systemet minskar också installationskostnaderna, är platsbesparande och ger en stabil temperatur i hela stigarledningen. Smartloop Inliner är perfekt för flerfamiljshus, sjukhus, hotell och kontorsbyggnader. Viega. Connected in quality.


DIN KOMPLETTA PARTNER FÖR PROJEKTERING AV INDUSTRIANLÄGGNINGAR! Ingenjörsfirman Rörkraft erbjuder hög servicegrad och rätt kompetens baserat på mer än 20 års erfarenhet gällande avancerad industriprojektering. Vi genomför även laserscanning i samband med om- och tillbyggnad. Vi har kontor i Lund, Karlshamn och Stockholm.

www.rorkraft.se 010-251 21 00

För statisk dimensionering av rör- och rördelar.

Anläggningskonstruktion

Beräkningar

Byggnadskonstruktion

El & Automation

Processanalys

Projektledning

MONTERING

LIVRÄDDNINGSPOSTER

EN SÄKER HAMN

RISKANALYSER / UTBILDNINGAR / DEMOVISNING / MONTERING / SUPPORT

RÄDDNINGSSTEGAR

HÖR GÄRNA AV ER OM NI HAR FRÅGOR! Lars Johnson Tel. +46 (0)33 23 16 21 Mobil +46 (0)70 823 16 76

rescuelife247.se


Nya Projekt

Mars 2022

18

RO-GRUPPEN BYGGER 26 000 KVADRATMETER KONTORSFASTIGHET I HAGASTADEN >>>


Nya Projekt

Mars 2022

19


Nya Projekt

Mars 2022

RO-GRUPPEN BYGGER 26 000 KVM KONTORSFASTIGHET I HAGASTADEN RO-Gruppen och Castellum ska i samverkan uppföra kontorsfastigheten Infinity i Hagastaden, Stockholm. Projektet omfattar 26 000 kvm, har ett genomgående hållbarhetsfokus och ska stå klart 2025. Ordervärdet uppgår till cirka 615 miljoner kronor. I en samverkansentreprenad ska RO-Gruppen och Castellum uppföra kontorsfastigheten Infinity, på ett centralt läge i den nya innerstadsdelen Hagastaden i Stockholm. Projektet är Castellums största i området. Infinity erbjuder cirka 20 000 kvm uthyrningsbar yta fördelat på 14 våningsplan inklusive källarplan. I markplan återfinns café och service och invändigt byggs moderna kontor med stor flexibilitet. Unika arbetsytor kommer även erbjudas hyresgästerna utomhus. – Vi är väldigt glada över det förtroende vi fått av Castellum i och med valet av oss som entreprenör. Projektet utförs i samverkan där vi i nära samarbete med Castellum ska förverkliga visionerna och uppföra en modern och innovativ kontorsbyggnad tillsammans, säger Lars Westman på RO-Gruppen Stockholm. Projektet har en stark miljöprofil och ska byggas enligt miljöcertifieringssystemen Miljöbyggnad Guld samt WELL. Dessa syftar till att minska miljöbelastningen och skapa en arbetsmiljö som bidrar till förbättrad hälsa och välmående för alla som vistas i bebyggda miljöer. Därtill är klimatsmarta lösningar en naturlig del av fastigheten, precis som strävan mot koldioxidneutralitet. – Infinity är ett lika delar spännande som utmanande projekt vad gäller storlek, logistik och höga miljömål. Både vi på RO-Gruppen och Castellum har bred erfarenhet av att bygga fastigheter med omfattande hållbarhetsåtgärder och certifieringar. I detta projekt ligger fokus på människorna som ska vistas där och på att lämna ett så litet klimatavtryck som möjligt, säger Olle Forsberg på RO-Gruppen Stockholm. Ordervärdet uppgår till cirka 615 miljoner kronor och byggstart sker under 2023. Projektet beräknas stå klart under 2025.

20


Nya Projekt

Mars 2022

21


84 Nya Svensk Byggtidning Projekt

DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ANRIN NORDIC Mars 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

ANRIN OvalGrip galler.

ANRIN NORDIC LEDER VATTEN Rännor för transport av dagvatten är viktigt när urbaniseringen ökar och allt fler ytor blir hårdgjorda. ANRIN Nordic tillhandahåller rännsystem och galler för många olika sammanhang och med anpassning för specifika behov. – LEADING WATER ÄR vår devis. Våra produkter leder vatten och ligger helt rätt i tiden. Det är mycket tal om dagvattenhantering och beredskap för stora vattenflöden nu och i framtiden. Morgondagens problem är redan här, säger Mikael Holmberg, vd vid det svenska försäljningsbolaget ANRIN Nordic. – Våra målgrupper är föreskrivande led, entreprenörer och slutkunder bland kommuner, fastighetsägare och industrier. Utöver vårt stora sortiment av rännor och galler kan vi ta fram speciella lösningar för specifika behov. Vi är lösningsorienterade, säger Mikael Holmberg, Det handlar om rännsystem vid till exempel entréer, trottoarer, gårdar, terrasser. Rännsystemet består av en rännkropp och galler i valfri design. Gallren kan fås i olika material såsom segjärn, komposit, galvaniserat och rostfritt stål. Rännsystemen klarar trafikklasserna A15-F900 enligt EN-1433. Några unika egenskaper som ANRIN erbjuder är bland annat UniLink vilket är ett system för att förenkla monteringen av rännkropparna. En annan unik egenskap är designen OvalGrip som är mer än 15 procent mer effektivare i vattenupptag jämfört med den gamla designen.

ANRIN har tre produktgrupper:

1. ANRINs polymerbetongprodukter Rännor med och utan fall, slitsrännor för diskret design, komplett med stort utbud av galler. Gårdsbrunnar med lövsil och vattenlås, fotskrapor som gjuts in i entréer och brett utbud av sportprodukter för idrottsanläggningar. 2. HYDROTEC Betongprodukter, rännor 100-400 mm breda, med och utan

fall, rännor (HYDROline) i aluminium eller segjärn samt HYDROblock som är en extremt stabil ränna helt i segjärn (finns i bredderna 100-300 mm) och med belastningsklass F900. Även gatugods såsom betäckningar i olika storlekar och utföranden. 3. Stainless Team Rännor i rostfritt eller syrafast stål i rännutförande eller som golvbrunnar för hemmet, industri, utemiljöer, pooler och storkök. – Vi kan också leverera galler och brunnar i specialdesign samt valfritt utförande med till exempel företagets namn/logotype. Andra produkter är också luftningsbrunnar och terrassbrunnar, säger Mikael Holmberg.

Etablerade samarbeten Det svenska försäljningsbolaget ANRIN Nordic startade 2017 som dotterbolag till tillverkaren ANRIN i tyska Anröchte och har sedan dess etablerat återförsäljarnät i samtliga nordiska länder. 2019 inleddes samarbete med finska Stainless Team och deras rostfria produkter. Nyligen har ett tredje samarbete inletts, nu med tyska tillverkaren HYDROTEC och deras produkter. ANRIN Nordic har sitt centrallager i Trelleborg för distribution i de nordiska länderna.

www.anrin.com


Nya Projekt

Mars 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

Hos oss gör du ett TRYGGT KÖP! Hos oss gör du ett

TRYGGT!

Hos oss handlar du TRYGGT KÖP!

S

FFARE GARA TA

I NT

”Min Huddig har några år på nacken. Men med Staffare Garantin känner jag mig trygg och vet att jag kan köra många driftstimmar utan problem.”

SE

D

BE SIK

TA

D

R

VA

www.staffare.se HUDIKSVALL

LULEÅ

SKELLEFTEÅ

TIMRÅ

BOLLNÄS

STORVIK

UPPSALA

VÄSTERÅS

STOCKHOLM


Nya Projekt

Mars 2022

24


Nya Projekt

Mars 2022

RESONA PRODUKTIONSSTARTAR 78 LÄGENHETER I VIKHEM >>>

25


Nya Projekt

Mars 2022

RESONA PRODUKTIONSSTARTAR 78 LÄGENHETER I VIKHEM Nu produktionsstartar Resona bostadsrättsprojeket Vikhemsporten i Staffanstorp. Projektet består av 78 lägenheter med planerad inflytt under slutet av 2023. Vikhemsporten är som namnet antyder placerat vid en av områdes entréer och bildar ett småstadsmässigt kvarter med sina fem huskroppar med platsmurade fasader i tegel och gemensam grön gård. Projektet är en del av utbyggnaden av området Vikhem i södra Staffanstorp. Bostäderna i projektet är mellan 2-5 rum och kök med väl tilltagen

26

rumshöjd, stora fönsterpartier och majoriteten med pardörrar ut till balkong eller egen uteplats. Förutom 78 lägenheter byggs även ett stort garage under mark och lokal på fastigheten. Vikhemsporten säljstartades i slutet av förra året och har tagits väl emot av marknaden med över 50% av lägenheterna sålda. Lägenheterna förmedlas via Bjurfors nyproduktion. – Det är glädjande att vara igång med produktionen i Vikhem! Vikhemsporten är ett fint tillskott i området med sin tidlösa arkitektur och rymliga lägenheter med smakfulla materialval, säger Rebecca Thor Boutelje, projektutvecklare på Resona. Beräknat tillträde etappvis med start Q4 2023.


Nya Projekt

Mars 2022

27


FORMGE DIN VISION

INTEGRERA OCH SMÄLT IN

INFORMERA OCH FÖRMEDLA ETT TYDLIGT BUDSKAP

SKAPA IDENTITET OCH TILLFÖR EN PERSONLIG TOUCH

Ge din fasad ett unikt uttryck med fasadskivan Steni Vision – tillverkad av stenkomposit. Skivan kan användas för exteriör eller interiör beklädnad för alla typer av byggnader. Steni Vision finns i 14 olika standardutföranden och kan även beställas med olika motiv och mönster enligt önskemål. Stenis produkter är tillgängliga som nedladdningsbara BIM-objekt för Revit och Archicad på www.bimobject.com. Läs mer om Steni Vision på steni.se – testa Steni designverktyg – lek med olika byggnadstyper, former och motiv.

SKAPA ILLUSIONER MED ESTETIK SOM LURAR ÖGAT


Polygon förebygger och avhjälper vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Vare sig det gäller befintligt bestånd eller nybyggnation är akuta och oväntade händelser kostsamma. Vi hjälper dig att minimera dessa samt tar kontrollen över miljökrav så att du kan bidra till ett hållbart samhällsbyggande. Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor. Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras. Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen.

Ring dygnet runt 020-235 235

Vi förebygger och avhjälper vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

Din expert på fukt och hållbarhet i en byggnads alla faser


Nya Projekt

Mars 2022

30


Nya Projekt

Mars 2022

RIKSBYGGEN PLANERAR FÖR 163 NYA BOSTÄDER I TÄBY PARK >>>

31


Nya Projekt

Mars 2022

32

BRF BERSÅN

RIKSBYGGEN PLANERAR FÖR 163 NYA BOSTÄDER I TÄBY PARK Avtal klart för genomförande av Riksbyggens två kommande bostadsrättsföreningar i Täby Park, Brf Bersån och Bonum Brf Boulevarden. Sammanlagt kommer de två föreningarna att bestå av 163 lägenheter.

I Brf Bersån planerar Riksbyggen för 108 kvadratsmarta lägenheter i storlekarna 1-5 rum och kök med balkong eller uteplats. Garage finns under huset. Brf Bersån är granne med Riksbyggens tidigare etapper i Täby Park. Inflyttningen är planerad till första kvartalet 2025. BONUM BRF BOULEVARDEN

Bonum är Riksbyggens populära koncept för seniorbostäder som nu får premiär i Täby. Riksbyggen har tecknat avtal med NCC för byggandet av de två projekten.

Föreningen kommer att bestå av bostadsrätter om två till fyra rum och kök. I Bonum Brf Boulevarden kommer det finnas tillgång till gemensamhetslokal, övernattningslägenhet och en prunkande innergård. Riksbyggens Bonumkoncept vänder sig till hushåll där minst en person fyllt 55 år. I varje Bonumförening finns en Bonumvärd och medlemmarna har möjlighet att köpa en rad olika praktiska tjänster. Det kan handla om allt från blomvattning när man är på semester till montering av hyllor eller att få fönstren putsade. Tjänsterna betalas när man utnyttjar dem.

– Vi ser en fortsatt stark efterfrågan på fler bostäder i Täby Park och vi ser fram emot att genomföra projekten tillsammans med NCC. Detta blir den fjärde etappen inom ramarna för vårt långsiktiga samarbete i Täby Park som ger tydliga synergier, säger Stefan Högman, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Bonumvärden arrangerar även i samråd med de boende träffar och sociala aktiviteter för att öka trivseln och gemenskapen. I föreningen finns det också både gemensamhetslokal och en övernattningslägenhet för tillfälliga gäster.

Riksbyggen har tillsammans med NCC tidigare inlett tre projekt i området; 2019 startade projektet Cykelverkstaden med 111 bostadsrättslägenheter, under 2020 startade projekten Galopphästen med 125 hyresrättslägenheter och Brf Parkliv med 98 bostadsrättslägenheter. – Riksbyggen och NCC har ett starkt och lyckosamt samarbete i ryggen. Tillsammans har vi startat tre projekt i Täby Park. Detta har medfört att vi har utvecklat en gemensam kompetensbas och i samverkan lyckas optimerat och reducerat kostnader som nu kan tillämpas i byggnationen av ytterligare 163 lägenheter, säger Henrik Landelius, Affärsområdeschef NCC Building Sverige.

– Det finns ett stort behov av att bygga fler bostäder för en äldre målgrupp. Många äldre som idag bor i villa och vill ha ett mer lättskött boende och då är Bonum ett perfekt alternativ, säger Sandra Andreasson, projektledare på Riksbyggen. Projektet kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver som ställer höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god innemiljö och bra materialval.


Nya Projekt

Mars 2022

33


SVÅRT ATT LÖSA BETONGRESTER? Tidigare var det nödvändigt att använda verktyg och starka syror för att avlägsna betongstänk och rester. Ofta blev resultatet förstörda maskiner, ytor och verktyg. GEL HAMMER lanserades och har snabbt blivit populär i betongbranschen.

Före

GEL HAMMER BETONGLÖSNINGSMEDEL

ANVÄNDARVÄNLIGT . MYCKET EFFEKTIVT . SNABBT EKOLOGISKT SÄKER FÖR MATERIAL . INGEN KORROSION

.

#698 GEL HAMMER Ett mycket effektivt betonglösningsmedel. Löser effektivt upp till 6 mm betong-, cement- eller kalkrester under 15 till 45 minuter.

Efter

VÄNLIGT Användarvänligt och snabbt biologiskt nedbrytbart visar ecoprover i sand, jord, yt- och grundvatten (OECD 301F). SÄKER FÖR MATERIAL

Säker för bruk på glas, gummi, krom, lackerade ytor, plast och metaller som t.ex. aluminium. KONCENTRAT

Kan spädas med vatten om lägre styrka önskas. Utspädningsförhållande och verkningstiden beror på betongens tjocklek, hårdhet och ålder.

Payback AB Spetsprodukter inom smörjmedel och kemikalier

Förpackningar: 1, 5, 20, 200 & 1000L

QUALITY PAYS www.payback.se

KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION!

Payback AB Företagsvägen 3 SE-911 35 Vännäsby Tel: 0935 - 207 00 . sweden@payback.se


Låt oss skapa något hållbart tillsammans!

Är ni i behov av hållbara och iögonfallande stenprodukter till inne- eller utemiljöer? Då har ni hittat rätt. Med 40 års samlad expertis av natursten kan Granum tillgodose alla era stenbehov – oavsett om ni är ett företag eller en privatperson.

Granum Stenprodukter AB Aspgatan 33, 289 71 Sibbhult www.granumstenprodukter.se


Nya Projekt

Mars 2022

INSPIRATION FRÅN HOTELLVÄRLDEN I DET NYA KVARTERET ORIGO >>>

36


Nya Projekt

Mars 2022

37


Nya Projekt

Mars 2022

INSPIRATION FRÅN HOTELLVÄRLDEN I DET NYA KVARTERET ORIGO Det nya kvarteret Origo i Solna strand ska bli en ny mittpunkt i området. Humlegårdens satsning på framtidssäkrade kontor slår upp dörrarna hösten 2023. Ett särskilt stort fokus har lagts på atmosfären samt serviceoch tjänsteerbjudandet, utvecklat av Humlegården tillsammans med Spik Studios, som står bakom välkända destinationer som Ellery Beach House och Steam Hotel. Origo sträcker sig över totalt 50 000 kvm. Ambitionen är att miljöcertifiera fastigheten enligt Miljöbyggnad, nivå Guld. Under 2021 påbörjades arbetet med den första etappen. Här erbjuds lokaler från 345 kvm upp till 18 000 kvm, med inflyttning hösten 2023. Lokalernas utformning arbetas fram med utgångspunkt i hyresgästens behov. Som komplement till kontorslokalerna kan medarbetarna även ta del av Origos unika kombination av tjänster och bekvämligheter. Med inspiration från hotellvärlden erbjuds service, hälsa och avkoppling sida vid sida med innovativa kontor och flexibla miljöer för möten och arbete. – I arbetet med Origo vill vi utmana normen för upplevelsen av ett kontor. Vi ser en stor efterfrågan på tjänster och service som ger kunderna flexibilitet, det är ett grundkrav idag. I Origo har vi tagit ett steg längre och tänker att kontoret sträcker sig bortom den egna lokalens väggar, genom tillgången till ett gemensamt entréplan som innehåller massor med service och härliga miljöer. Vi vill skapa en destination som bjuder på omsorgsfullt designade miljöer där vi tänkt på alla delar

38

i upplevelsen. Platser för arbete, möten, hälsa och avkoppling, säger Anna Kullendorff, Affärsutvecklingschef på Humlegården . FOKUS PÅ SOCIALA MILJÖER

På det gemensamma entréplanet finner man Open Workspace, en stimulerande miljö med allt som behövs för en produktiv arbetsdag. En Community Manager ansvarar för servicen på plats. Här får man tillgång till sociala ytor, arbetsplatser och olika typer av mötesrum. Origo erbjuder en bred palett av mötes- och konferensrum, för såväl små som stora sammankomster. Alla utrustade med modern teknik och inspirerande inredning. Särskilt utmärkande är Origos välutrustade Private Rooms för upp till 12 personer, med arbets-/mötesbord, en egen lounge, fullt utrustat pentry och tillgång till Origos room service. Vissa rum kan hyras över en längre period, precis som på hotell. Tre centrala funktioner är Creative Studio, Origo Cinema och Origo Playground. Creative Studio är designat för att kunna vara föränderligt och byta skepnad och anpassas efter behov. Här kan man spela in podcasts, använda rummet som foto- och filmstudio eller bara som ett mötesrum som främjar kreativitet. Origo Cinema är som namnet antyder perfekt för filmvisningar och presentationer i en intim miljö. När man behöver fylla på med energi kan hyresgästerna besöka Origo Playground. Här finns biljard, shuffle och sällskapsspel samt en scen som gör det möjligt att arrangera event. Mat och dryck är även det en viktig del i erbjudandet. Här etableras både ett café och en restaurang där man kan njuta av god mat och dryck från tidig morgon till sen kväll. På taket ligger


Nya Projekt

Mars 2022

Origo Rooftop. En grön oas med orangeri och flexibel möblering, som gör att platsen även lämpar sig för event. – Gemensamt för flera av våra kunder är att man söker flexibilitet, som gör det möjligt att nyttja andra miljöer utöver kontoret eller lägga till tjänster när behov uppstår. Vi vet även att det är viktigt för alla verksamheter att kontoret också är en riktigt attraktiv plats för alla medarbetare. Ett ställe där man vill vara och som bjuder på ett intressant sammanhang. Därför har vi laddat Origo med olika typer av sociala miljöer, som till exempel Origo Cinema, Origo Playground och Origo Rooftop, berättar Anna Kullendorff.

39

nästa månad vara en biograf, en podcaststudio eller varför inte en keramikverkstad? Origo kommer att vara en levande plats, med miljöer där inga detaljer lämnats åt slumpen och där man finner service utöver det vanliga, säger Lisa Krogstad, Inredningsdesigner och projektledare på Spik Studios. – Att få vara delaktig med vårt team att utveckla Origo som en framtida arbetsplats och destination är otroligt inspirerande. Vi på byrån är väldigt stolta över att få vara en del av arbetet med koncept och interiör, säger Daniel Berg Stocks, Vd på Spik Studios. EN ATTRAKTIV PLATS

EN DESTINATION MED INSPIRATION FRÅN HOTELLVÄRLDEN

Innehållet i Origo är skapat av Humlegården Fastigheter i samarbete med Spik Studios, koncept- och inredningsbyrå som står bakom välkända destinationer som Ellery Beach House, Hotell Frantz och Steam Hotel. Platsen har utformats för att dynamiskt kunna skifta mellan arbete och avkoppling. Här erbjuds service, kulturupplevelser, hälsa och avkoppling sida vid sida med innovativa kontor och flexibla miljöer för möten och arbete. Det medvetna samspelet mellan arbete och fritid gör att destination lever över dygnets alla timmar. – Syftet med vårt fokus på föränderlighet är att det aldrig ska gå ur tiden, stagnera eller kännas oinspirerande. En miljö för dig som gillar att vara med där det händer – när det händer, helt enkelt. Det som ena månaden är en pop up-butik kan

Satsningen på Origo ska länka samman byggnaderna i de norra delarna av Solna strand och skapa en modern stadskänsla med nya stråk och generösa mötesplatser. Humlegården är den största privata fastighetsägaren i Solna strand och har under cirka tio års tid arbetat aktivt med att utveckla, förtäta och modernisera stadsdelen, från att mestadels innehålla lätt industri, till att bli ett modernt och urbant kontorsområde. Här finns idag flera högkvalitativa restauranger såsom K-Märkt, Restaurang S och Villa Wera samt fyrstjärniga Grow Hotel, tillgång till närservice och goda träningsmöjligheter. Kommunikationsläget är utmärkt, med närhet till både tunnelbana, pendeltåg, fjärrtåg och flera busslinjer. Intresset för Solna strand är stort och bland Humlegårdens kunder i området återfinns såväl myndigheter och stora huvudkontor som start-ups.


effectreklam.se

en Smartare

Golvlösning » Installationsgolv » ljudgolv » Ventilationsgolv » Golvvärmesystem

giha.se


välkOmmen till en värld full av möjligheter! Aritco LiftGuide BIM FILER Få dina BIM filer direkt från hisskonfigurator i Revit eller IFC4 format. Återigen kan vi presentera en ny, för världen, innovation. Vi har skapat ett verktyg för enkel generering av projektspecifika BIM-filer. Syftet är att möjliggöra planering och placering, av en Aritco plattformshiss, i en byggnad genom att skapa 3D-modeller av projektspecifika hissar på ett mycket enkelt sätt. BIM-filerna kommer att finnas tillgängliga via Aritco LiftGuide på Aritcos hemsida. Efter din hisskonfigurationen i LiftGuide, där en första grafisk bild av hissen skapas, har du möjlighet att ladda ned BIM-filer som representerar den faktiska konfigurationen. Filerna kommer att finnas tillgängliga i Revit-format samt det allmänna IFC4formatet.

Under de senaste 25 åren har vi utvecklat hissar för oändligt många miljöer. Genom ett stort intresse för design och miljö, men framför allt för hur människor lever, bor och arbetar har vi skapat hissar som förenar smart teknologi, snygg design och säkerhet. Oavsett om du behöver en hiss för hemmet, kontoret, butiken, skolan eller en annan miljö så hittar du mängder av smarta lösningar och möjligheter hos oss. Välkommen in på aritco.com så berättar vi mer eller få dina BIM-ritningar från vår hisskonfigurator liftguide.aritco.com


Nya Projekt

Mars 2022

HSB FÖRVÄRVAR HYRESRÄTTER I KUMLA OCH MOSÅS HSB etablerar sig som hyresvärd i Kumla och Mosås genom ett förvärv av sex hyresfastigheter med ett hundratal hyresrätter totalt. Det gör det möjligt för fler av HSBs bosparande medlemmar att hitta en hyresrätt. HSB Hyresrätt i MälarDalarna AB köper fastigheterna av Expenser Förvaltning AB, med tillträde 10 mars. Beståndet innefattar fyra fastigheter i Mosås och två fastigheter i Kumla. En affär som kommer att bredda HSBs verksamhet i och i närheten av Kumla där egna nyproduktionen HSB brf Djupadal står färdig till hösten. – Hos HSB finns alla möjligheter till ett tryggt boende vare sig handlar om bostadsrätt eller hyresrätt. Vi är långsiktiga ägare med en lång erfarenhet av att äga och förvalta hyresfastigheter i Dalarna, därför känns det jätteroligt att vi lyckas med detta förvärv i Mosås och Kumla. Vi har för avsikt att anskaffa fler fastigheter om läge uppstår, säger Thommy Bäck, vd HSB Hyresrätt i MälarDalarna AB. HSB Hyresrätt i MälarDalarna AB, helägt dotterbolag till HSB MälarDalarna ekonomisk förening, innehar redan 1200 hyresrätter samt lokaler i Dalarna och Mälardalen. – Vi har länge velat etablera oss med hyresrätter i Örebroregionen. Detta för att stärka vårt medlemserbjudande ytterligare, då vi i första hand förmedlar våra hyreslägenheter till bosparande medlemmar. Med ett av våra tre regionkontor i Örebro och ett lokalkontor i Kumla så har vi nära till hela vårt stora utbud av förvaltningstjänster och fina service, säger Maria Engholm, vd HSB MälarDalarna.

42


Nya Projekt

Mars 2022

43


Nya Projekt

Mars 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

V I TA R ÖV E R A N S VA R E T F Ö R E R A G O LV Y T S K I K T FRÅN HÅLLBARHETSANALYS VIA UTFÖRANDE TILL CERTIFIKAT – VI KAN MED STOLTHET TA ANSVAR FÖR ATT LEVERERA HELA PROCESSEN. Vi har Sverige-rättigheterna för vår patenterade keramiska golvlack. Under snart tio år har vi applicerat den keramiska lacken hos våra kunder. Därför vet vi nu att det inte finns någon annan produkt som ger det nötningsmotstånd som den skapar. Nu tar vi nästa steg och levererar Certifikat Hållbara Golv. Konceptet medför inga tillkommande kostnader för er som kund utan ingår i vårt redan befintliga erbjudande.

VÅRT HELHETSANSVAR Ekonomiskt

Vill du veta mer?

Värdeskapande

Vår produkt och process ger mer än 50 % i direkt kostnadsbesparing jämfört med traditionell golvhantering.

NULÄGES- & HÅLLBARHETSANALYS

ÅRSAVSTÄMNING, CERTIFIERING

BESÖK OSS PÅ FASTIGHETSMÄSSAN I MONTER N:11. Du kan också kontakta

REVIDERING PLANER

Simon Fredman, Marknadschef simon.fredman@

CERTIFIKAT HÅLLBARA GOLV

Certifikat Hållbara Golv skapar långsiktigt ekonomiskt värde för fastigheter, miljö och RAPPORT STATUS människor. & PRIORITERING

UTVECKLINGS- & FÖRVALTNINGSPLAN

hallbarteknik.se, Mobilnr. 070-374 18 76

UTFÖRANDE: FÖRVALTNING & ÖVERSYN

Enkelt Vi tar ansvaret för er golvförvaltning samtidigt som underhållet förenklas och innemiljön blir mer hälsosam och trevlig.

UTFÖRANDE: RENOVERING

DELÅRSAVSTÄMNING

VI RENOVERAR SAMTLIGA TYPER AV GOLVMATERIAL HALLBARTEKNIK.SE

Hållbart

Vår produkt och process förlänger de befintliga golvens livslängd med minst 10 år. Den direkta besparingen av CO2-avtryck jämfört med ett golvbyte är över 90 %. Dvs. 10 kg CO2 i besparing per renoverad kvadratmeter.


Rektangulära

Ventilationskanaler •

Tillverkningen av rektangulära ventilationskanaler sker efter kundspecifikation

Kanalerna kan tillverkas främst i galvplåt men kan även tillverkas i rostfritt, svartplåt och magnelis.

Samtliga kanaler kan levereras med invändig- ljud, brand eller kondensisolering.

Kanalerna levereras med gejd och förmonterad packning vid kanalstorlek < 1600 mm.

Nu ännu bättre Bevegos skarvsystem 2.0 har en unik skarvkonstruktion med två kamrar, vilket ger högre täthet och en vridstyvare konstruktion. Systemet finns i galvplåt och magnelis samt är kompatibel med andra skarvsystem. Hörnvinklarna i skarvsystemet är längre och tjockare än motsvarande produkter på marknaden. Packningen är tillverkad i EPDM gummi som ger snabb återfjädring oavsett temperatur. Välkommen in till oss på Bevego för mer information!


Nya Projekt

Mars 2022

BOKLOK PLANERAR FÖR 160 HEM I BJÖRRÖD, LANDVETTER I Björröd utanför Landvetter, 20 minuter från Göteborg, har BoKlok planer på att bygga cirka 160 nya hem. Det nya bostadsområdet, som ska rymma totalt uppemot 300 bostäder, utvecklas tillsammans med bostadsutvecklaren OBOS. Den gemensamma visionen är en grön trädgårdsstad med blandad bebyggelse. Fastigheten har förvärvats gemensamt av BoKlok och OBOS. Detaljplanearbetet har drivits gemensamt och är en del av Härryda kommuns satsning kring exploatörsdrivna detaljplaneprojekt.

46

det finns värden vi vill ta vara på, men utveckla på ett hållbart sätt. Bäckar, vattendrag och den gamla ängsmarken blir en naturlig del av nybebyggelsen. Här bygger vi hem och områden som passar in i omgivningarna, där våra trähus har kulörer med lantlig känsla, samtidigt som vi är delaktiga i att Björröd växer och utvecklas, säger Martin Johansson, affärschef Väst, BoKlok Sverige. BoKlok kommer främst att bygga flerfamiljshus och de 160 hemmen kommer att fördelas på olika huskroppar på mellan två till fyra våningar. OBOS, som är en partner i utvecklingsarbetet, kommer att fokusera mer på enfamiljshus i olika former. Båda bostadsutvecklarna bygger främst bostadsrätter.

Detaljplanen vann laga kraft i slutet av 2021. Byggnationen av det nya området förväntas starta under hösten 2022 och pågå fram till 2026. BoKlok planerar byggstart för de första av sina bostäder under 2023.

– Jag känner mig mycket nöjd med samarbetet och den detaljplan som nu har vunnit laga kraft. Den säkerställer till exempel att de höga naturvärden som finns i anslutning till Björrödsbäcken bevaras och att de bevakas både under och efter byggnation, säger Birgitta Wallenstam.

– Här finns alla möjligheter för BoKlok att utveckla framtidens attraktiva och hållbara bostäder som ska smälta in i befintligt område. Platsen har småhusbebyggelse runt omkring och

I området planeras också för några hyresrätter och en förskola, i enlighet med Härryda kommuns plan för området. Exakta tider för dessa är dock ännu ej framtagna.


Nya Projekt

Mars 2022

SOMMARNÖJEN – ENDA PRODUKTIONSKLARA HUSET BLAND ARKITEKTERNAS HUS PÅ ART & DESIGN BIENNALE Utställningen House by an Architect äger rum sommaren 2022 på den omtalade Fiskars Village Art & Design Biennale i Finland. Åtta arkitekter och designers har valts ut för att, utan begränsningar, utforma var sitt hus i trä. Vid sidan sju individuella och platsbyggda skapelser står ett hus som skiljer sig åt. Sommarnöjens hus är det enda huset som tillverkas löpande och går att beställa nyckelfärdigt till hela Norden. Alla hus på Biennalen ska vara byggda på ett hållbart sätt och ha förnybar solenergi från solpaneler. De får vara max 30 kvm stora och byggda helt i trä. Dagtid kommer husen användas för konstutställningar och på kvällar och nätter är de öppna för både besök och övernattningar. Efter Biennalen säljs husen och fortsätter sina liv hos nya ägare. Sommarnöjen är den enda företaget med egen husfabrik som bjudits till Biennalen. Med Sommarnöjens produktionsmetod – där husen byggs helt klara inomhus – får man precis samma frihet i arkitektur och utformning som vid ett platsbyggt hus. Men till skillnad från platsbyggda hus möjliggörs minutiös kontroll av byggprocessen, kvalitetskontroll innan huset lämnar fabriken samt en enkel process för beställaren med tydligt leveransdatum och fast pris. Dessutom är det skonsamt för miljön och begränsar antalet transporter.

47

SOMMARNÖJENS HUS PÅ FISKARS BIENNALEN

Huset som visas på Fiskars Biennalen är ett av Sommarnöjens mest populära – ett komplett Attefallshus med tidlös arkitektur och interiörstil Lugn. Fasaden och faltaket i kärnfuru är behandlade med grön tjärfärg från Auson. I huset finns ett socialt allrum med kök, ett sovrum, badrum och extra sovplatser på loftet. FISKARS VILLAGE ART & DESIGN BIENNALE

Oväntade möten och nya koncept var målet när den designintresserade företagsledaren, Kari Korkman grundade festivalen Helsinki Design week 2005. Festivalen blev en succé och 2019 grundade Korkman även Fiskars Village Art & Design Biennale. Fiskars Village Art & Design Biennal bjuder på en mötesplats för aktuella frågor samt nytt och överraskande tänk inom samtidskonst, formgivning och arkitektur. Genom en serie utställningar bjuder Biennalen in konstnärer, formgivare, arkitekter samt publik och uppmuntrar till öppen diskussion. Det ökade behovet av små fritidshus är utgångspunkten för en av satsningarna på årets Biennale – utställningen House by an Architect där Sommarnöjen kommer att delta med ett hus. Utöver utställningen med trähus så kommer det att finnas två andra huvudutställningar på årets Biennal. Den ena kallas Knots & Knits och tar avstamp i designforskningsprojektet U-joints om knutar och stickningar. Den andra utställning heter Hidden – sinnenas former och ordnas av konstnärskooperativet Onoma. Den tar sig an multisensoriska sinnesupplevelser genom konstens, formgivningens och hantverkets medel.


R I N G OS S PÅ 03 1 – 4 3 5 0 9 0 E LLE R G Å I N PÅ W W W. M I LLE TE C H . S E

Säkrare, ljusare och enklare

Vi har allt ni behöver för takläggning och många andra arbeten på fastigheter. Vi anstränger oss för att ni inte ska behöva göra något extrajobb, utan kunna beställa allt ni behöver direkt från oss. Vi utökar ständigt vårt sortiment för att tillgodose era behov. Marknadens lägsta priser. Jämför gärna själva!

Säker röklucka och brandlucka I en fastighet är det viktigt att man har en väl fungerande röklucka installerad. För att brandskyddet ska nå upp till kraven ska brandluckan anpassas efter utformning och storlek på byggnaden.

Röken gör störst skada I händelse av brand är det oftast röken som orsakar störst skada. Med brandventilatorer/rökluckor kan den skadliga och giftiga röken släppas ut. Det gör att branden inte sprids lika snabbt, att luften hålls renare och inte luften blir lika farlig att andas. Om man vill använda rökluckan till att släppa ut värme och förbättra ventilationen kan det vara smart att även installera en väderstation som automatiskt stänger luckan vid hård vind och regn.

Motorstyrd brandventilator

Brand- och komfortventilator av hög kvalitet

Våra brandluckor håller hög kvalitet och vi har allt som behövs för att anpassa rökluckorna efter olika sorters byggnader. Vi har bland annat enlocksventilatorer och tvålocksventilatorer med kupol eller lanternin. Självklart har vi även alla tillbehör som inbrottsgaller, nedstörtskydd, motorer och styrcentraler för luckorna.

Svanhals för kabelgenomföringar För kabelgenomföringar mellan inner- och yttertaket och skyddar kabeln mot påfrestningar, vattenflöden och läckor. Vi har många olika varianter av svanhalsar, så som pappsvanhalsar och protansvanhalsar.

Takljuskupol 3-glas Rundad eller pyramid. Vi har de flesta storlekar i lager.

Åskledarfäste Takledningshållare med ledningshållare och underdel av doppförzinkat stål.

Uppstignings-/ inspektionslucka • Låsningsbara från in- eller utsidan. • Träram med svart eller tegelröd kondensisolerad plåtlucka.

Vi har al inte ska vårt sort Åskledarfäste

Takledningshållare för horisontaltak. Fyllnadsvikt på 1 kg i frostbeständig betong.

Fuktavluftare

Säker rö ø 75 för PVC duktak. ø 75, 110 och 160 för papptak.

VÄ L KO M M E N T I L L O S S O M D U V I L L B L I L I K A LÖ N S A M S O M VÅ R A K U N D E R • Taksäkerhet • Träskruv/bricka • Byggskruv • Lättbetongskruv/bricka • Takstosar • Takbrunnar • Teleskophylsor • Betongskruv • Betongstift • Lättbetongskruv • Plåtskruv med borrspets • Träskruv • Dubbelgängad träskruv • Slangklämmor • Montagehjälpmedel • Brickor • Mätredskap • Verktyg • Betong- / hammarborr • Tätningsprodukter • Skyddsartiklar • Ljuskupoler • Uppstigningsluckor m.m

I en fastigh erande rök

Bergsjödalen 55 | Göteborg | 031 – 43 50 90 order@milletech.se | www.milletech.se


High Performance Reinforcement Products  T‐headed bars  Rebar couplers  Steel‐to‐concrete connec�ons ...also in stainless material

→ CE‐marked T‐headed bars (ETA‐08/0035) → Environmental Product Declara�on (EPD) → BIM tools (Tekla, Revit, Allplan)

HRC Europe NL BV NL-8211 AD Lelystad The Netherlands +31 320 727030

HRC Europe AS N-3426 Lierstranda Norway +47 32 24 04 70

www.hrc-europe.com


Nya Projekt

Mars 2022

MYRÅSSKOLAN I BORÅS UPPDATERAS FÖR DAGENS LÄRANDE >>>

50


Nya Projekt

Mars 2022

51

Ny idrottshall byggs vid Myråsskolan beklädd med ett spännande regelmaterial. Bild : Okidoki Arkitekter AB


Nya Projekt

Mars 2022

52

MYRÅSSKOLAN I BORÅS UPPDATERAS FÖR DAGENS LÄRANDE Myråsskolan belägen i kommundelen Brämhult i Borås är en 70 årig gammal skola som har behov av att renoveras för att kunna möta dagens krav på modern undervisning samt ökad elevtillströmning. Skolan utökas från tre till fyra paralleller, vilket innebär en kapacitet på från 500 barn till 750 barn. TEXT: MARIE LOUISE AARÖE

–Vi tar ett helhetsgrepp, berättar Magnus Kleman, projektledare på Borås stad. Det finns en detaljplan i Brämhult på ett helt nytt stort bostadsområde, vilket kommer att medföra att fler elever kommer till skolan och den kommer då bli fylld direkt när den står klar till höstterminen 2023. SKOLAN FYLLS DIREKT

Det byggs en helt ny idrottshall då den gamla var en liten 50-tals gymnastiksal. Nu kommer alla barn att få plats. Den blir också delbar i tre delar. Gamla klassrum byggs om till musik och bild som finns i ett litet intilliggande hus. I dess källare finns den gamla aulan som fräschas upp. Det blir också en ny matsal och ett nytt tillagningskök samt nya lokaler för trä- och syslöjd som några exempel. – Den gamla gymnastiksalen gör vi om till bibliotek. Det kommer att bli fint med högt i tak och med en loftgång där det kommer att finnas trevliga läshörnor. Vi har valt en entreprenadform i samverkan med anledning av att det är komplext både att bygga skola och bygga i det gamla samt även förändra. Lokalerna kommer att nyttjas på ett annat sätt än tidigare, berättar Magnus Kleman. Därför är partnering ett vettigt sätt att göra en upphandling på. Vi som beställare får också en bra påverkansmöjlighet på projektet. UPPSKATTAD ENTREPRENADFORM

– Jag instämmer med Magnus Kleman att projektformen partnering är en mycket bra entreprenadform, det blir ett bra projektfokus och man får ett projekt för den bästa pengen och kvaliteten, säger Andreas Atleberger, projekteringsledare på RO-Gruppen AB. Vi vann upphandlingen enligt LOU år 2019. Detaljplaneprocessen drog ut på tiden, därför började vi projektet först i januari 2021 och nu är det full fart. Och det är roligt att se det växa fram. Projektet är uppdelat i två delar, där den nyproducerade idrottshallen och tillbyggnaden på huvudbyggnaden samt det mindre huset ingår. Till påsken 2022 lämnas etapp ett över till skolan och då kan barnen flytta in i den delen och man fortsätter med etapp två som till största delen handlar om ombyggnation. TACKSAM ARBETSPLATS

– Det är tacksamt att arbeta med barnen och lärarna, säger Andreas Atleberger. De är samtliga taggade och tycker att det är roligt att följa arbetets fortskridande, trots att vi tagit halva deras skolgård som vår arbetsplats.


Nya Projekt

Mars 2022

53 Myråsskolan är ursprungligen från 50-talet. De gamla delarna byggs på och fräschas upp och den nya moderna delen tar upp det ursprungliga uttrycket. Bild: Okidoki Arkitekter AB

FAKTA Byggherre: Borås stad, Lokalförsörjningsförvaltningen Totalentreprenör: RO-Gruppen Arkitekt: Okidoki Arkitekter AB


Nya Projekt

Mars 2022

FLEXIBELT BYGGSYSTEM GER STILIGT BOENDE I UPPSALA >>>

54


Nya Projekt

Mars 2022

55


Nya Projekt

Mars 2022

FLEXIBELT BYGGSYSTEM GER STILIGT BOENDE I UPPSALA Junior Living har tillsammans med arkitekten Andreas Martin-Löf utvecklat ett modulkoncept som snabbt ställer högkvalitativa nya bostäder på plats. Nu byggs 107 nya bostadsrätter i Luthagen i Uppsala. TEXT: MARTINA NYHLIN

– Det roligaste med våra projekt är att det går så fort att bygga dem. Vi ser ju i princip på daglig basis att det har hänt nåt, säger Johan Engström, projektledare hos totalentrentreprenören MFH Bygg AB som är Junior Livings eget byggföretag. Bostadskonceptet består i grunden av enrumsmoduler som lätt kan monteras på plats och göras till 2-4 rum och kök. – Modulerna tillverkas i ett patenterat byggsystem och monteras oftast i en kombinerad stomme av stål och betong, men bolaget har även utvecklat självbärande moduler i massiv trä, vilket Junior Living förväntar sig en stor efterfrågan på i framtiden. – Tanken när arkitekten ritade på det här var att det ska gå att skjuta in en modul och plocka ur den igen. Riktigt så enkelt är det inte förstås, men helt klart är det så att det går att bygga demonterbart om det är önskvärt, säger Johan Engström. Företaget har bland annat levererat hyresbostäder åt Svenska Bostäder som byggts med tidsbegränsade bygglov och därför ska kunna demonteras och flyttas i framtiden. Sedan dess har konceptet även blivit till hotell och bostadshotell och andra bostadsrättsprojekt. – Grundkonceptet för modulerna har varit rätt lika i alla projekt vi byggt. Däremot kan mindre detaljer skilja för modulerna, i projektet i Luthagen där vi bygger bostadsrätter har vi till exempel satsat på exklusivare materialval för till exempel blandare, vitvaror och ytskikt, säger Johan Engström. I modulkonceptet ingår att alla lägenheter har kök, sovalkov, badrum, balkong och ett stort skjutglasparti. Åtta lägenheter i huset byggs som tvåor, där en halv modul har adderats till standardmodulen. – Lägenheterna säljs för fullt just nu, säger Johan Engström. Det kommer också finnas en gemensam trädgård med utegym, chill- och grillplatser och i entréplanet finns även ett nytänkande ”andra vardagsrum” med lounge/café, där det går att umgås. Högst upp i huset finns ett orangeri och tillhörande terrass, som också är en sällskapsytor. Projektet har gått bra, men det har funnits vissa utmaningar med pandemin - bland annat fördyring av material. Men generellt känner sig MFH Bygg alltmer trygga med att arbeta med sitt byggsystem. – Vi har fler projekt på gång framöver, men inget vi kan gå ut med i nuläget, säger Johan Engström.

56


Nya Projekt

Mars 2022

57

FAKTA Tidplan: Maj 2021 till april 2022 Byggherre: Junior Living Librobäck AB Totalentreprenör: MFH Bygg AB Arkitekt: Andreas Martin-Löf Arkitekter AB Kostnad: 80-120 Mkr


MILJÖ & EFFEKTIVITET I HARMONI Alron Chemical AB är Skandinaviens ledande leverantör av peroxidbaserade & mikrobiologiska produkter, system och tjänster till saneringsbranschen. I över 40 år har vi tillämpat modern forskning och teknik för att utveckla produkter inom områdena desinfektion, byggnadsskydd, mögel- och luktsanering som är ekonomiska och effektiva utan att kompromissa med vare sig hälsa eller miljö.

DESINFEKTION

LUKTKONTROLL

BYGGNADSSKYDD

RENGÖRING

AVLOPPSUNDERHÅLL

NYHET!

Kontakta oss för mer information: Tel. 0152-134 75 | info@alron.se | www.alron.se

Alron Chemical Co AB


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎ


Nya Projekt

Mars 2022

60

BOSTADSRÄTTER MED DET LILLE EXTRA I ALVESTA Ett stenkast från stationen och sjön Salen uppförs de första bostadsrättslägenheterna på många år i Alvesta. Inspirerade av stationsbyggnaden från 1907 återskapar Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer och Fagnes, som tillsammans utgör Växjö Fastighetscompagni, delar i de två huskropparna som nu byggs. TEXT: KIM HALL

Lägenheterna och de inglasade balkongerna har generös storlek och vid strandkanten med brygga ut till sjön Salen finns en gemensam bastubyggnad. Alvesta är för de flesta en viktig knutpunkt för resande med tåg mellan Malmö och Stockholm. För ett antal år sedan lät Jernhusen bygga en övergång ovan spåren som förenade samhällets båda delar. Kommunen lät anlägga en park i väster och bostadsområdet, som till stora delar består av låga byggnader, kompletteras nu med två sju våningar höga huskroppar med 42 bostadsrättslägenheter i Sjöparken. – Kommunen hade länge planerat att göra något med tomten. Vi tycker det är roligt att få bidra till samhällsutvecklingen med att bygga bostadsrättslägenheter i nyproduktion. Annars har det mest varit hyresrätter, säger Erik Gärskog, arkitekt och byggherre i projektet. Området är ganska plant och nu ville Växjö Fastighetskompani, som gjort flera andra projekt i Växjö, Jönköping och Alvesta, bygga bostadshus som stack ut i den annars traditionella småländska miljön. Sjötomten har krävt en hel del pålning och nu pågår gjutning av betongplatta på mark. Konstruktionen i övrigt består av stål- och betongstomme. Fasaden består av vit puts och fasadskivor i mörkare nyans som sockel. De inglasade balkongerna har pelare och smälter väl in i husets arkitektoniska formspråk. Taket är lite spetsigt och vänder sig som en kupa mot stationen medan trapphusen har utsmyckats med spetsformade fönsterrutor. Lägenheterna är ganska stora och nästan alla har två toaletter /badrum samt öppen eller delvis öppen planlösning. Minsta lägenheten är en etta om 33 kvadratmeter i markplan och den största är en fyra om 102 kvadratmeter. Treorna är 83-84 kvadratmeter och tvåorna cirka 64 kvadratmeter. Utanför finns parkeringsplatser och ett antal carportar. Förrådsutrymmen finns på vinden. – Vi hade en referensgrupp i början av projektet som tog reda på vad man efterfrågade i Alvesta och där det framgick att så gott som alla ville ha en stor inglasad balkong som en förlängning av vardagsrummet. Den stora utmaningen har varit att påla så att vibrationerna inte påverkar järnvägen. Målet är att inflyttningen ska kunna ske under vintern 2023, säger Erik Gärskog.


Nya Projekt

Mars 2022

61

FAKTA Nybyggnad flerbostadshus, Brf Sjöparken, Alvesta Tidplan: december 2021 – vinter 2023 Byggherre: Växjö Fastighetscompagni AB Totalentreprenör: Hiccon AB Arkitekt: Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer AB Kostnad: 75 Mkr


DAMMBINDNING AV GRUSVÄGAR Låt Miljövision utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi

SPARA PENGAR OCH MILJÖ MED NATURENS EGET BINDEMEDEL

Dustex är en ekologisk och ekonomisk lösning för att åtgärda dammande grusvägar. Det är en naturprodukt tillverkad av lignin, som utvinns av gran. Låt oss utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi.

FÖRDELAR

• Tillverkas av en förnyelsebar råvara • Binder vägdamm och grus till en hård, slitstark körbana • Ger vägen en högre motståndskraft mot regn, torka, frost, och tjäle jämfört med salt • Kräver mindre underhåll av väg där man använt Dustex och ger inte upphov till rostangrepp • Bryts ned och är en naturlig del i kretsloppet

ETT NATURLIGT BINDEMEDEL

• Ofarligt för djur • Inte allergiframkallande • Inga skador vid kontakt med hud eller ögon • Ingen negativ inverkan på växter • Bryts ned i naturen • Ger inga skadliga nedbrytningsämnen • Ger inte upphov till rostangrepp

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

• På vägar med grusbeläggning • Vid vägbyggen • Industriområden som har grusbeläggning • Gruvbrytning • Byggområden mm.

Miljövänlig dammbindning – en självklarhet! Vi utför uppdrag i och runtomkring hela StorStockholm med moderna och effektiva fordon.

www.miljovision.se

08-570 300 14


Vi är specialister på nöd-och ögonduschar

Tel. 0240-59 40 00 • Fax 0240-64 90 47 • info@giapremix.se • www.giapremix.se


Nya Projekt

Mars 2022

TITANIA AB GER JUNIOR LIVING UPPDRAGET ATT BYGGA 226 BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER I TÄBY PARK Fredagen den 18 februari togs det första spadtaget inför Titanias projekt i Täby Park. Titania skall här uppföra moderna och exklusiva lägenheter och stadsradhus. – Det är roligt att kunna erbjuda invånarna i Täby en så spännande produkt som kommer stå färdig redan i slutet av nästa år, säger Wojciech Wondell, projektchef på Titania, som tillsammans med Nikan Ghahremani, vice VD på Titania och Johan Algernon, kommunalråd (M) i Täby Kommun, tog det första spadtaget. Titania har valt Junior Living / MFH Bygg AB som totalentreprenör för projektet som ska uppföras med Junior Livings prefabricerade byggsystem. Junior Living har sin huvudverksamhet i Mälardalsregionen med producerande fabriker för lägenhetsmoduler i Kungsör och Söderhamn. Produktionen av bostäder i fabrikerna kommer påbörjas under mars månad och med en kort byggtid om ca 20 månader kommer inflyttning ske under senare delen av hösten 2023. – Det är roligt att få möjlighet att bygga detta åt Titania som gjort ett fantastiskt bra jobb att ta fram och utveckla detta projekt. Täby Park är ett intressant område med en kundkrets som vi tror kommer att uppskatta våra ljusa, luftiga och ytsmarta lägenheter. Vi bygger i stort sett lägenheten färdig i någon av våra svenska fabriker och transporterar den till Täby för att lyfta in i byggnaden. En högkvalitativ produkt och ett effektivt byggsätt, säger Claes Eliasson, VD Junior Living.

64


Nya Projekt

Mars 2022

65


NU ÄVEN KLIMATFÖRBÄTTRAD BETONG

BETONG PREFAB PUMP OCH ELHYBRIDBILAR!

Skåne - Blekinge - Halland

www.sydsten.se


Vaillant värmesystem ger komfort Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på system som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.


Nya Projekt

Mars 2022

MÖLNLYCKE ETABLERAR HUVUDKONTOR I LIFE SCIENCE-KLUSTRET GOCO HEALTH INNOVATION CITY >>>

68


Nya Projekt

Mars 2022

69


Nya Projekt

Mars 2022

MÖLNLYCKE ETABLERAR HUVUDKONTOR I LIFE SCENCEKLUSTRET GOCO HEALTH INNOVATION CITY Mölnlycke storsatsar på nyetablering i innovationsklustret GoCo Health Innovation City. I området etablerar de ett 16 000 kvm aktivitetsbaserat kontor med kapacitet för ca 800 medarbetare. För GoCo Health Innovation City i Mölndal är detta den hittills största hyresgästetableringen i området. Inflytt är planerad till slutet av 2024.

70

produkter och lösningar, för att supportera våra kunder ännu bättre, säger Zlatko Rither, VD på Mölnlycke Health Care. Sedan tidigare har GoCo avtal med bolag som Fujirebio, Siemens Healthineers, Xvivo, Astra Zeneca och andra aktörer som alla ska bedriva delar av sin verksamhet i området.

Genom Mölnlyckes storsatsning i GoCo Health Innovation City tar satsningen nu ytterligare kliv mot att etablera ett kluster av internationell betydelse. Etableringen bidrar även till att flera aktörer inom life science vill etablera verksamhet i området. I många år har Mölnlyckes huvudkontor legat i Gamlestaden, Göteborg men nu har bolaget landat avtal med GoCo Health Innovation City om ett nytt huvudkontor med 16 000 kvm med utrymme för ca 800 medarbete. Det nya kontoret kommer byggas utifrån Mölnlyckes behov och kommer därmed etablera en ny nivå av flexibilitet för bolagets arbetsmiljöer som möter medarbetarnas behov.

– Vi är väldigt stolta över att Mölnlycke, i konkurrens med ett stort antal möjligheter i regionen, valt GoCo för sitt nya huvudkontor. Vi ser tydligt att många aktörer inom life science visar intresse för att vara en del av den fortsatta utvecklingen av GoCo, vilket självklart är mycket roligt. Nu ser vi fram emot att se bygget ta fart och snart fylla området med liv och rörelse, säger Joel Ambré VD på Vectura.

Här kommer samarbete, socialt umgänge, eget fokusarbete och projektarbete stå i fokus. Byggnaden kommer också inneha den högsta miljöklassning Platinum enligt LEED vilket stödjer samtliga parters ambitioner inom hållbarhet.

– Vi är mycket glada över att nu ta ytterligare ett stort steg mot att förverkliga ett huvudkontor i världsklass. Det nya kontoret uppförs från grunden helt utifrån våra behov och kommer bland annat inkludera en förstklassig R&D-anläggning, flexibla samarbetsytor och en fantastisk arbetsmiljö. Att vi nu tar plats i GoCo Health Innovation City innebär också att vi knyter oss ännu närmare Göteborgs ledande life science-kluster, vilket ytterligare understöder vår utvecklingsintensiva verksamhet och vår ambition om att bli en global ledare inom medicintekniska

GoCo Health Innovation City ägs av Vectura Fastigheter och Next Step Group och är en miljardsatsning på nya forsknings- och utvecklingsmiljöer, där en ny stadsdel byggs upp med fokus på forskning och hälsa. Området genomsyras av samskapande och innovationskraft. Visionen är att skapa en plats med potential att ta ett globalt ledarskap inom Life Science.


Nya Projekt

Mars 2022

71


Nya Projekt

Mars 2022

NU STARTAR UTHYRNINGEN AV FÖRSTA KVARTERET VID LITTERATURGATAN >>>

72


Nya Projekt

Mars 2022

73


Nya Projekt

Mars 2022

NU STARTAR UTHYRNINGEN AV FÖRSTA KVARTERET VID LITTERATURGATAN Utmed Litteraturgatan i Backa ersätts nu de kala parkeringsytorna med en grön och brokig kvartersstad. Idag startar uthyrningen av det första kvarteret, som bjuder på både radhuskänsla, utsikt över takåsarna och en grönskande innergård. Den nya kvartersstaden längs med Litteraturgatan kommer att rymma sammanlagt 700 bostäder i elva kvarter. Åtta av kvarteren får hyresrätter som förvaltas av Poseidon. För att ersätta parkeringsplatserna som försvinner vid nyproduktionen innehåller det första kvarteret längs Litteraturgatan fem våningar parkeringsdäck. Våning 6-7 består av 20 lägenheter som ringar in en privat innergård på taket. Tack vare det höga läget får lägenheterna både fint ljusinsläpp och en härlig utsikt över takåsarna i de befintliga kvarteren. Den gemensamma innergården skapar plats för både umgänge och grönska och ger hela kvarteret en intim radhuskänsla. För att göra det enkelt att leva klimatsmart finns det gott om

74

cykelparkeringar i huset och alla hyresgäster som flyttar in får ett 90-dagars Västtrafikkort. Taket på det nya kvarteret täcks med solceller. I samband med nyproduktionen omvandlas Litteraturgatan till en stadsgata som utformas efter de gåendes villkor med kollektivtrafikfält och separerade cykelbanor. Lägenheter hyrs ut till sökande via Poseidons Omflyttningsplats samt via Boplats. Inflyttning sker i juli 2022. OM LITTERATURGATAN

Utmed Litteraturgatan byggs nu elva nya kvarter som rymmer bostäder, parkeringar, lokaler, förskola och en torgyta. Åtta av kvarteren byggs som hyresrätter som förvaltas av Poseidon. Totalt byggs cirka 700 nya bostäder, varav drygt 500 blir hyresrätter. Tre kvarter blir bostadsrätter och byggs av Egnahemsbolaget. Syftet med den nya kvartersstaden är både att skapa fler bostäder, att bygga bort otrygghet samt att bygga ihop staden med de befintliga områdena.


Nya Projekt

Mars 2022

75


DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV SECURITAS Nya Projekt

Mars 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

Rätt säkerhet och brandskydd spar pengar Om verktyg, diesel eller hela maskiner stjäls från en arbetsplats är det inte bara värdet av det stulna som drabbar. Det kan leda till driftstopp och förseningar som kostar stora pengar. Vid bygget av Förbifart Stockholm hjälper Securitas till att minimera säkerhetsriskerna på flera delprojekt. – KUNDERNA VÄLJER ofta en kombination av tjänster inom säkerhet. Vad man vill ha hjälp med varierar mellan de olika delprojekten. Behoven ändras även under projektets gång. Ofta handlar det om ett perimeterskydd som övervakas av väktare. Det kan kombineras med rondering med hund. Hunden markerar om något verkar fel. På så sätt behöver väktaren inte gå in överallt. Det är en bra kombination, berättar Lars Svantesson som är kundansvarig på Securitas. LARMGIVANDE KAMEROR Ett annat system är larmgivande kameror. Om en kamera upptäcker ett intrång larmar den automatiskt till en väktares handdator. – Det gör att vi snabbt kan få ut resurser på plats för att minimera skadan. Förutom fasta kameror har vi även mobila kameror, eftersom maskiner och byggbodar ofta flyttas. De företag som anlitar Securitas får en överblick över säkerhetsarbetet i appen MySecuritas. Där summeras allt som hänt på arbetsplatsen. Det är exempelvis kameralarm, utryckningar och rondrapporteringar. Där framgår vad som hänt, vilken åtgärd det lett till och en bild av det som åtgärdats. Securitas erbjuder även hjälp med brandskydd, något som ofta brister vid byggprojekt. – Framför allt handlar det om att skydda människoliv. Men en brand kan även skada maskiner, utrustning och det som byggs. En brand under natten på ett bygge kan innebära att man får börja om från början dagen efter. Här finns stora summor att skydda för såväl entreprenörer som byggherrar, säger Martin Stenqvist som är verksamhetsutvecklare på Securitas Brand & Räddning. Han konstaterar att många byggföretag saknar kunskap om

hur brandskydd ska bedrivas. I maj 2020 kom SBF 505:1 som är nya regler för brandsäkerhet på byggarbetsplatser, framtagna av Brandskyddsföreningen. – Även om reglerna är frivilliga är de en bra hjälp för att få till ett skäligt brandskydd på en arbetsplats, vilket det finns lag- samt försäkringskrav på.

BRANDSKYDDSORGANISATION I reglerna står bland annat att en byggarbetsplats ska ha en brandskyddsorganisation med en brandskyddsansvarig. Riskinventeringar ska utföras liksom dokumenterade och systematiska brandskyddskontroller. – Det ska finnas en nödlägesplanering. Alla på arbetsplatsen ska veta var släckutrusning och utrymningsvägar finns samt kunna aktivera ett utrymningslarm. För detta krävs utbildning samt utrustning som exempelvis tillfälligt brand- och utrymningslarm. – Med vårt WES-larm kopplar vi ihop detektorer, larmknappar och centralutrustning efter behov och driftsätter samt underhåller under den tid som kunden bedriver sin byggnation. Helt enkelt hjälper vi kunderna att bygga upp ett systematiskt brandskyddsarbete, så att de kan koncentrera sig på att bygga, säger Martin Stenqvist. www.securitas.se

41


Vi hjälper er att spara energi! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

IVT Geo - bergvärmepump • Anpassad för all typer av fastigheter. • Möjlighet att kombineras med fjärrvärme. • Trygghet med installation och serviceavtal av IVT-Partners.

IVT Vent 402 - frånluftsvärmepump • Enkel styrning och snygg installation. • Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke.

Varför väljer allt fler fastighetsägare värmepump?

• Hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

En förklaring är priset. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem. Vill du se hur andra gjort? Vi har flera referensprojekt att läsa om - från mindre hyresfastigheter till Sveriges största geoenergiprojekt. Besök: www.ivt.se/storre-fastigheter/projekt och inspireras.

Du hittar din IVT-återförsäljare på www.ivt.se


Nya Projekt

Mars 2022

78


Nya Projekt

Mars 2022

79

RUNDA HUSET I SELMA STAD ÄR INFLYTTAT Nu har Familjebostäder välkomnat hyresgäster till den sex våningar höga tårtan på Selma Lagerlöfs Torg i Backa. Det runda huset med 20 lägenheter är ett av våra jubileumshus i Selma stad. Vårt andra jubileumshus är det fyrkantiga huset på andra sidan torget. Båda med adress Selma Lagerlöfs Torg. De båda jubileumshusen byggdes av Framtiden Byggutveckling för Familjebostäder under 2021 som var året då Göteborg firade 400-årsjubileum. Därför är de våra jubileumshus. Familjebostäders gåva till staden, som ska stå stadigt ända till nästa jubileum. Mellan de båda husen kommer också ett konstverk växa fram. Lägenheterna är ljusa med öppen planlösning och alla har balkong, fönsterbänkar i sten och parkettgolv. Köken är från Vedum med grå bänkskiva och vita luckor. Badrummen är helkaklade med klinker på golvet och tvättmaskin och torktumlare finns på plats. Lägenhetsförråd finns på vinden. – Nu har våra förväntansfulla hyresgäster äntligen fått flytta in i sina lägenheter, säger Emelie Garvik, boendeutvecklare på Familjebostäder. – Det kan vara lite speciellt att möblera när väggarna är böjda. Men det finns raka väggar i rummen också. Det är ett mysigt och harmoniskt hus där jag tror att många kommer trivas. I Selma stad finns det mesta för ett gott vardagsliv som mataffär, fiskhandel, butiker, skola, bibliotek, ett grönskande parkstråk och fina lekplatser för små och stora barn.


Nya Projekt

Mars 2022

MODEXA SATSAR PÅ NY FABRIK I GAMMAL INDUSTRIBYGD Trots pandemi och osäkra tider storsatsar Modexa på ytterligare en produktionsanläggning i halländska Kungsäter. Målsättningen är att öka kapaciteten, minska sårbarheten och förbättra logistiken. Givetvis finns hållbarheten med hela vägen. Modexa har sedan tidigare en produktionsanläggning i Västerås och en logistikhub i Katrineholm. Under 2020 förvärvades en industrifastighet på hela 12 000 kvm som nu håller på att rustas upp. Kristofer Gabrielsson har övergripande produktions- och logistikansvar på Modexa. Varför investerar ni i utökad produktion nu? – Vi ser ju ett stort behov av stegvis renovering på marknaden och vi kör redan nu tvåskift i Västeråsanläggningen. Förr eller senare når vi produktionstaket och då måste vi vara redo. Det tar en viss tid att få i gång en anläggning som klarar våra snäva ledtider, säger Kristofer Gabrielsson. KUNGSÄTER EN PLATS MED GODA FÖRUTSÄTTNINGAR

Ett alternativ var förstås att bygga ut fabriken i Västerås, men efter moget övervägande valde Modexa att satsa på en anläggning i halländska Kungsäter. – Vi har ett väldigt genomtänkt system för effektiva transporter, och strävar ständigt efter att minska antalet körda mil. Genom att etablera oss i Kungsäter får vi smidig logistik även i Västsverige och söderut. Dessutom får vi ett system som är mindre sårbart med två separata produktionsanläggningar, säger Kristofer

80

Gabrielsson. ÅTERVUNNEN FABRIK ÅTERUPPSTÅR

I Kungsäter hittade man också en industrifastighet med helt rätt förutsättningar för Modexas behov, både nu och i framtiden. LÅNG LIVSLÄNGD STÄLLER HÖGA MILJÖKRAV

Just nu pågår en tillståndsprocess och Modexa har täta kontakter med länsstyrelsen och kommunen för att kunna ta verksamheten i drift till våren 2022. – Produkter som ska ha lång livslängd i en köksmiljö ställer höga krav på färgsystemet, som exempelvis en lösningsmedelsbas, vilket i sin tur ställer höga krav på tillhörande reningsanläggning. Det gör tillstånds- processen lite mer omfattande, och det är viktigt att allt görs rätt och riktigt. Vår ambition är att hitta ett system som ger mindre utsläpp än om vi hade jobbat med vattenbaserad färg, säger Kristofer Gabrielsson. PLATS FÖR BÅDE BAD OCH AKADEMI PÅ SIKT

Den nya fabriksanläggningen är på 12 000 kvm med lokaler för tillverkning, kontor, konferens och utbildning. – Vi börjar med tillverkning av måttanpassade köksinteriörer, men på sikt kommer även Modexa Bad och utbildningssatsningen Modexaakademin att få plats i Kungsäter, säger Kristofer Gabrielsson.


Nya Projekt

Mars 2022

KOMPLEX KONSTRUKTION NÄR KUNGSTORGET I HELSINGBORG FÖRNYAS År 2022 står sundets pärla som värd för den internationella stadsmässan H22 City Expo. I samband med det får Kungstorget ett välförtjänt ansiktslyft där ett nedsänkt cykelgarage blir kronan på verket. Här har Norconsults konstruktörer utmanats i både kreativitet och samarbete för att få lösningen på plats. Upprustningen av Kungstorget i Helsingborg är i full gång. Projektet som för Norconsults del omfattar bland annat konstruktion, VA, landskapsarkitektur och infrastruktur ska stå klart till sommaren 2022, då staden är värd för den internationella stadsmässan H22 City Expo. Men innan det 35 dagar långa evenemanget kan gå av stapeln måste grunden finnas på plats, det vill säga en stabil stålkonstruktion som tål både jordmassor och belastning från 540 cyklar som planeras i torgets centrala del. Karl Nilsson, konstruktör på Norconsult, har varit med i projektet sedan starten som kantats av utmaningar utöver det vanliga. – Cykelgaraget är konstruktionsmässigt mycket avancerat, framför allt taket, berättar Karl. Modellen bygger på ett antal knutpunkter som sammanlänkas i ett spindelnätsliknande mönster och där varje knutpunkt är helt unik. Det går inte att göra en copy-paste utan varje unik lösning måste appliceras

81

på många olika ställen. Dessutom ska väderskyddet till garaget kunna monteras ned i händelse av ombyggnation, fortsätter han. Som Norconsult tidigare rapporterat kräver torgets centrala placering att all nybyggnation tar hänsyn till samhällsviktiga verksamheter runtom centralstationen. Detta tillsammans med arkitektens vision har varit avgörande för vilka konstruktionslösningar som valts och som i sin tur påverkar slutresultatet. – Kungstorget är det första du möts av när du kliver av tåget i Helsingborg och där cykelgaraget hamnar direkt i blickfånget. Insyn mot cyklarna, innertak i spegelglas och ett yttre tak klätt i grönt är några element som sticker ut i sammanhanget, och som inte blivit möjliga utan en stabil konstruktion på plats, säger Karl. Den kommer ju inte synas när bygget är klart men är lika viktig för helheten. Att man låter ett smyckat cykelgarage ta plats är i enlighet med kommunens mål om att göra torget till en tryggare och mer tillgänglig plats med gröna inslag. Och det är just helhetslösningen med många olika teknikdiscipliner som samverkar som är framgångsfaktorn i projektet menar Karl. Detta trots att tiden varit knapp och datumet för stadsmässan kryper allt närmare. – Vi har haft ett bra samarbete både internt och med beställare och det ska bli roligt att se resultatet till sommaren, avslutar han.


SN

AR

TB YT

SE

ER

BÄST ! I TEST

VI

UP

GR

P!

AF

ISK

PR

FÄRGBYGGE ECO PROFFS VÄGG FÅR BETYGET GULD I EUROFINS INDOOR AIR COMFORT (IAC) TEST!

MED ECO PROFFS VÄGG HAR VI ERHÅLLIT EUROFINS HÖGSTA NIVÅ FÖR CERTIFIERING INDOOR AIR COMFORT GOLD. Testresultatet medför att ECO Proffs Vägg klarar samtliga för marknaden relevanta miljömärkningar så som Indoor Air Comfort - Eurofins certified products, US Green Building rating system LEED, Blue Angel German ecolabel, Nordic Swan (Scandinavia), European "Flower" ecolabel mfl. ECO Proffs Vägg är skapad av högkvalitativa, naturliga råvaror med modern teknik, vilket gör den till ett självklart val avseende funktion, hälsa, miljö och design. ECO Proffs Vägg är ett överlägset alternativ till de petrokemiskt framställda färgerna på marknaden!

För att beställa färgprover eller mer material vänligen kontakta oss på Färgbygge tel 08-551 747 50, mail: info@fargbygge.com. Alternativt våra återförsäljare som återfinns på www.fargbygge.se

VOC-halt

TVOC (µg/m3)-halt efter 3 dygn

35 30 25 20

1200

EU gränsvärde (30 g/l) enl. (kat A/a)

1000 800

Eurofins Gold Limit Value (1000µg/m3)

600 15 10 5 0

400

ECO Proffs Vägg (2,27g/l)

200 0

ECO Proffs Vägg (12µg/m3)

GENOM FÄRGBYGGES MODERNA BRYTSSYSTEM ERBJUDER VI MARKNADENS STÖRSTA UTBUD AV KULÖRER!

OF

IL.


HYREX – STÄLLNINGSFÖRETAGET SOM TAR HÖJD FÖR SÄKERHETEN Hyrex AB och Hyrex Industri AB är två av de ledande ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala. Vi har egen KMA-ingenjör, konstruktör och även säkerhetsinspektör vilket garanterar både säkerhet och hög kompetens till era projekt. Med över 40 års erfarenhet i branschen är vi specialister på tekniska lösningar och säkra produkter.

Hyrex inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen

STOLTA MEDLEMMAR I STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING, BYGGFÖRETAGEN SAMT STIB-AUKTORISERADE.


Estetiskt

Hållbart

Tryggt

ANVÄND DIN FASADS FULLA POTENTIAL! Vi växer och öppnar kontor i södra Sverige! Fasadsystem är experter på fasader, dörrar, fönster, uterum och tak. Vi erbjuder även funktionella solcellslösningar med mycket hög kvalitet. Vi skapar en ljusare framtid. Solenergi har en enorm potential, inte minst för att skynda på den gröna omställningen. Det ställer höga kvar på oss i branschen att ta fram snyggare, effektivare och mer prisvärda fasadlösningar där solenergi spelar en allt mer betydande roll. Nu växer vi och utvecklar ett lokalkontor i södra Sverige som kompletterar vår verksamhet sedan över 40 år i Stenkullen. Låt oss berätta mer om hur våra framtidssäkrade lösningar kan anpassas till dina behov och bli kostnadseffektiva.

Kontakta oss:

STENKULLEN

info@fasadsystem.se 0302 - 230 10

REGION SYD

krister@fasadsystem.se 046 - 550 21

Soltechkoncernen är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak-, el- och fasadarbeten.

Krister Landén, Fasadsystem Syd


Låt både tak och fasad producera el Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och konstruktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.


Nya Projekt

Mars 2022

NYA FASADEN KLAR PÅ IKONISKA KRONPRINSEN >>>

86


Nya Projekt

Mars 2022

87


Nya Projekt

Mars 2022

NYA FASADEN KLAR PÅ IKONISKA KRONPRINSEN Nära två miljoner klinkerplattor är på plats. Unika arkitektoniska värden har kunnat återskapas på Malmös modernistiska ikon Kronprinsen, tack vare en specialutvecklad metod. Kronprinsen stod klar 1964 och är fortfarande ett av Malmös högsta hus och viktigaste landmärken. Tjugosju våningar hög, med en fasad av blå mosaikplattor i skiftande nyanser som ljusnar mot byggnadens topp. – En av de viktigaste hållbarhetsuppgifterna vi har framför oss är att ta vara på byggnader från den här tiden och från miljonprogrammet. Med Kronprinsen tog vi oss an den svåraste uppgiften direkt. Vi har förlängt livslängden med ytterligare femtio år – utan att det märks, säger Andreas Jentsch, uppdragsansvarig arkitekt. FOJAB fick i uppdrag av dåvarande ägarna Akelius att utreda hur den slitna fasaden kunde renoveras på bästa sätt, för att därefter projektera ombyggnaden. Tillsammans med samverkansentreprenören NCC och Fasadglas som tillverkade fasadelementen utvecklade FOJAB ett system för att montera en helt ny fasad, inklusive fönster, utanpå den gamla. Först när den nya fasaden var på plats togs de gamla fönstren ner. Det har varit ett verkligt precisionsarbete, både att rita och att bygga. Den nya fasaden fick inte avvika från ursprunget mer än ett fåtal millimeter. – Vi ville behålla byggnadens karaktär samtidigt som vi skapade en effektiv process för mönstersättningen. Dessutom var vi angelägna att minimera störningarna för hyresgästerna, så att de kunde bo kvar under tiden för fasadrenoveringen, säger Andreas Jentsch. 1,9 miljoner nya klinkerplattor placerades ut i en mosaik som tagits fram med hjälp av en specialskriven algoritm. Denna utvecklades av FOJABcode, FOJABs innovationsplattform för datordriven design. – Algoritmen optimerade klinkerarkens utformning och placering och skapade en sömlös blå gradient. Utifrån 3D-modellen genererades sedan 1700 mönsterritningar automatiskt, en för varje fasadelement, som direkt kunde skickas till fabriken för tillverkning, berättar Henrik Malm, arkitekt och huvudansvarig för FOJABcode. IFÖ, som levererade originalkaklet på 1960-talet, har genom sitt arkiv varit behjälpliga med ursprungsrecept på kulörer, glasering och utförande. Kronprinsen är del av ett stadskvarter som genomgår en omfattande renovering. Även tak, fönster och balkonger renoveras på höghuset. Kronprinsen ägs numera av Heimstaden.

88


Nya Projekt

Mars 2022

89


Nya Projekt

Mars 2022

90


Nya Projekt

Mars 2022

AKADEMISKA HUS BYGGER STUDENTBOSTÄDER I UPPSALA >>>

91


Nya Projekt

Mars 2022

92


Nya Projekt

Mars 2022

93

AKADEMISKA HUS BYGGER STUDENTBOSTÄDER I UPPSALA Akademiska Hus investerar cirka 360 miljoner kronor i att bygga 170 lägenheter för 350 studenter och forskare i stadsdelen Rosendal. Satsningen stärker Uppsalas attraktivitet som studentstad och skapar ett campusnära boende i anslutning till Ångströmlaboratoriet och Biomedicinskt centrum (BMC) vid Uppsala universitet. De nya student- och forskarbostäderna går under namnet Aquila och kommer att bestå av 13 000 kvadratmeter nybyggnation fördelade på en högdel om tolv våningar och en lågdel om sex våningar. Byggnaden ska forma sig som ett U kring en gård och med en vacker träfasad kommer den att vävas ihop med tallarna i Rosendal, den framväxande nya stadsdelen mellan Stadsskogen och Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Till projektet räknas också en ombyggnation av tre äldre kulturminnesmärkta byggnader om sammanlagt 350 kvadratmeter, som bland annat ska användas för cykelförvaring. – Vi vet att efterfrågan på student- och forskarbostäder är stor runt om i landet och därför arbetar Akademiska Hus engagerat för att skapa fler boenden. Aquila får ett fantastiskt läge i hjärtat av Rosendal och gör att miljöerna för utbildning och forskning vid Ångström och BMC knyts samman med handel, service och andra bostäder som just nu utvecklas i området. Aquilas placering ger också närhet till rekreationsområden och kommunikationsstråk, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus. BÅDE DELAT BOENDE OCH KLASSISKA ETTOR

De nya student- och forskarbostäderna byggs enligt Akademiska Hus bostadskoncept Academic Living, vilket innebär att kvarteret kommer att innehålla en mängd olika typer av lägenheter - allt från klassiska ettor med eget kök till lägenheter där upp till sex personer delar på gemensamma ytor som badrum och kök. På så sätt tillmötesgår Akademiska Hus de många olika typer av förutsättningar som studenter och forskare har. Som ny student finns en öppenhet till att bo och umgås med nya bekanta medan mer erfarna studenter oftare vill bo enskilt. – Att dela boende ger många fördelar. Det främjar social gemenskap och motverkar därmed den känsla av ensamhet som många studenter upplever när de flyttar till en ny stad. Delade boenden är också positivt ur ett hållbarhetsperspektiv genom att funktioner och ytor kan samutnyttjas, säger Susanne Malmgren. De nya student- och forskarbostäderna kommer att börja byggas under 2022 och förväntas vara klara för inflyttning under 2024.


VARNING! Ägaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum är skyldig att underhålla skyddsrummet. Lag (2016:545) om Skyddsrum

Det är fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för att skyddsrummet är utrustat enligt statens regler. Ett exempel på det är när en bostadsrättsförening för ett par år sedan ålades göra om ett traditionellt stambyte. Under skyddsrumskontrollen upptäcktes det att de inte följt gällande skyddsrumsregler. Utöver en kostnad på 300 000 kr för stambytet tillkom då ytterligare 500 000 kr i omkostnader för att riva hela systemet, täcka felaktiga hål och dra nytt system. En helt onödig extra kostnad.

cigaretttext.indd 1

Planerar du att bygga om i en fastighet med skyddsrum, kontakta MSB eller Skyddsprodukter i Sverige AB för att ta reda på hur du ska göra. Då slipper du onödiga extra kostnader.

www.skyddsrum.eu info@skyddsprodukter-sweden.se Tel. 040-94 40 30

16/06/2016 11:11:00


SCAN ME

Allt ip en aysptem! – Ett s

Ett komplett KMA-system Formulärbibliotek

KMA-handbok

Byggdagbok & Egenkontroller

Riskbedömning

Hantera avvikelser

Fotodokumentation

Bygg dina egna formulär & checklistor

Förbättringsförslag & positiva observationer

ET T FÖRETAG I

www.smartdok.se


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


Produkter i stål från Häfla Bruk Häfla Bruks AB tillverkar bl.a. raka trappor, spiraltrappor, räcken, lättdurk och sträckmetall i stål för alla miljöer, såväl inomhus som utomhus.

Spiraltrappa med skyddsbur, Origohuset Hovås, Göteborg

Sträckmetall i fasad, VA-Teknik Sweden AB i Borås

Rak trappa i flera löp, Skatteverket i Malmö

Lättdurk, Resecentrum, Älvsjö

610 14 Rejmyre, Tel 0151-52 40 00, Fax 0151-52 40 40 info@hafla.se, www.hafla.se


VI KAN ASFALT Asfaltera ny vägsträcka, laga potthål, planera och asfaltera en gårdsplan utanför en industri eller garageuppfart – ja, vi utför alla typer av asfalteringsarbeten. Vi har också kompetensen att göra förberedande markarbeten med grävningar och planering av den yta som ska asfalteras.

Besök asfaltsgruppen.se eller ring oss på 013 12 59 50 för mer information.

NORMSTORP Asfaltsgruppens Asfaltverk

LINKÖPING (HK)

NORRKÖPING

MOTALA

STOCKHOLM

VAGNHÄRAD Asfaltsgruppens Asfaltverk

Asfaltverket Normstorp 585 98 Linköping

Jägarvallsvägen 3A 584 22 Linköping

Skalles väg 5 605 97 Norrköping

Drakvägen 9 591 32 Motala

Gustav Adolfsvägen 60 141 32 Huddinge

Kalkbruksvägen 610 74 Vagnhärad


Paint AP från Nils Malmgren AB färger och lacker med

unikt framtagna egenskaper Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper. I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust. Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.

Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.

Diffusionsöppna akrylatsystem låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se


Nya Projekt

Mars 2022

100


Nya Projekt

Mars 2022

101

FÖRSTA SPADTAGET FÖR DRAMATENS OCH OPERANS NYA PRODUKTIONSCENTER >>>

PÅ bilden: Spadtaget togs från vänster i bild av Stefan Dahlbo, vd på Fabege, Maria Groop Russel, vd Dramaten, Love Bergström, ordförande kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Huddinge kommun, Birgitta Svendén, vd Kungliga Operan och Tobias Lundberg, vd MVB Öst.


Nya Projekt

Mars 2022

FÖRSTA SPADTAGET FÖR DRAMATENS OCH OPERANS NYA PRODUKTIONSCENTER

102

Fabege och Huddinge kommun och kommer att inrymma ateljeér, dekorverkstäder och repetitionssalar. De nya lokalerna möjliggör för Dramaten och Operan att bevara och utveckla den hantverkstradition som finns inom verksamheten.

Med en specialdesignad spade togs ett gemensamt första spadtag för Dramatens och Operans nya produktionscenter i Flemingsberg söder om Stockholms innerstad.

Projektet har stort miljöfokus och certifieras enligt BREEAM-SE, nivå Very Good.

Fastigheten på 12 000 kvm är ett samarbete mellan MVB,

Under 2024 kan teaterns verksamheter flytta in i de nya lokalerna.


Nya Projekt

Mars 2022

103

som valde bland de tävlande namnförslagen. FÖRSTA SILVIABO-OMRÅDET FÅR NAMN MED BÅDE LOKAL OCH KUNGLIG ANKNYTNING

Kenneth Nikander var den som kom med det vinnande bidraget:

Inför stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg bygger BoKlok det första fullskaliga SilviaBo-området. Genom en namntävling har kvarteret nu fått sitt namn: SilviaBo Skrabelycke.

– Vilken överraskning! Är det sant? Min dotter köpte ett BoKlokradhus i Norrtälje för längesen, och jag har följt er lite sen dess. Jag tycker att BoKlok är ett bra koncept som skapar möjligheter

I Mariastaden i Helsingborg bygger BoKlok SilviaBo - ett klokare seniorboende med hem som man vill och kan bo kvar i länge, utvecklat av stiftelsen Silviahemmet, IKEA och BoKlok tillsammans.

– som för min dotter, som fick en bra start på bostadsmarknaden. När jag såg tävlingen tänkte jag att jag chansar, och tyckte att Skrabelycke var en rolig och fin koppling – med anknytning både till Helsingborg och kungligheter.

Då området skulle döpas anordnades en namntävling för allmänheten, och nu har det vinnande bidraget utsetts av en jury. Namnet på det kommande SilviaBo-området blir SilviaBo Skrabelycke. Namnet kommer från den plats där Sofiero slott ligger idag. Här låg tidigare en prästgård som hette Skrabelycke. Området köptes av prins Oscar (senare kung Oscar II) och hans hustru Sofia, som blev så förtjusta i platsen och dess natur, att de efter ett besök i Helsingborg anlade slottet Sofiero på den plats där Skrabelycke en gång låg. Sofiero ligger bara ett stenkast från det kommande SilviaBoområdet. – Med SilviaBo vill vi visa framtidens bostäder för en åldrande befolkning. Skrabelycke är ett passande namn, som knyter an till Helsingborgs lokalhistoria och till Sofiero. Med SilviaBo Skrabelycke binder vi ihop historien med framtiden, och ger också en vink till Sofiero, döpt efter en drottning likt SilviaBo, och vars slottspark är en förebild när det kommer till skapandet av vårt eget områdes trädgård och innergård, säger Thomas Lehrecke, marknadsområdeschef på BoKlok och medlem i juryn

JURYNS MOTIVERING LYDER:

“Skrabelycke är ett vackert namn som knyter an till Helsingborgs historia. På den plats som kallades Skrabelycke skapade dåtidens kungligheter en oas, och i SilviaBo Skrabelycke skapar vi en oas med kungligt namn, för nutidens seniorer. Området Skrabelycke gav plats åt Sofiero, en plats känd för sin grönskande trädgård, och därmed en sann förebild för SilviaBo – ett bostadskvarter där vi vill skapa sinnliga mötesplatser för ett hälsosamt liv, i en miljö fylld av gröna, sköna ytor och prunkande blomsterprakt.” Byggnationen av SilviaBo Skrabelycke är redan påbörjad och bostäderna beräknas stå klara våren 2022. Under maj-juli kommer området och hemmen att visas för allmänheten inom ramarna för H22 City Expo. Inflyttning i de nya lägenheterna kommer att ske under 2022/2023. SÅ HÄR GICK NAMNTÄVLINGEN TILL:

Tävlingen pågick från 26 november till 23 december och var öppen för alla att deltaga i. Vid tävlingens slut gick en jury bestående av medlemmar från BoKlok och Silviahemmet igenom alla inkomna bidrag. En enig jury landade i valet av namnet SilviaBo Skrabelycke.


Nya Projekt

Mars 2022

STENA FASTIGHETER HAR TECKNAT HYRESAVTAL MED SMW GROUP I STUVERIET PÅ MASTHUGGSKAJEN >>>

104


Nya Projekt

Mars 2022

105


Nya Projekt

Mars 2022

106

Göteborg. STENA FASTIGHETER HAR TECKNAT HYRESAVTAL MED SMW GROUP I STUVERIET PÅ MASTHUGGSKAJEN Det nybyggda kontorshuset Stuveriet på Masthuggskajen i Göteborg står klar för inflyttning till sommaren. Ett flertal hyresgäster har tecknat avtal och senast är SMW Group som är specialister på rekrytering, employer branding och marknadsföring på sociala medier. Företaget hyr moderna lokaler på våning 13 av 16. Utsikten är fantastisk och de gemensamma ytorna ger utrymme för kreativitet och samverkan med de andra bolagen i huset. Inflyttning sker 1 oktober 2022. – Vi ser väldigt mycket fram emot att flytta vår verksamhet till Masthuggskajen. En av anledningarna till att Stuveriet var ett självklart val för oss var deras genomgående hållbarhetstänk om framtidens Göteborg. Sedan kan man ju inte klaga på utsikten heller, säger Theodor Ahdrian, VD på SMW Group. Stuveriet ligger i det nya området Masthuggskajen, intill älven, nära Långgatorna och Järntorget. Färjan kopplar samman den nya stadsdelen med Lindholmen och bidrar till Masthuggskajens centrala läge. Här finns ett brett utbud av kulturliv och restauranger som skapar liv och rörelse. – Vi är väldigt glada över att få välkomna SMW Group till Masthuggskajen och Stuveriet. Här får de ett modernt kontor med spännande arkitektur i ett av stadens mest attraktiva lägen utmed vattnet, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter

Masthuggskajen är ett av Göteborgs största stadsutvecklingsprojekt och här kommer 1300 bostäder, 6000 arbetsplatser, restauranger, förskolor, hotell och plats för kulturliv att växa fram. Stena Fastigheter bygger 300 hyresrätter och 30 000 kvadratmeter kontor, handel, service och restauranger. Först ut är Stuveriet, ett kontorshus på 16 våningar med storslagen utsikt och stort fokus på hållbarhet. – Stuveriet ligger i Göteborgs kreativa och kulturella hjärta, i ett av stadens bästa lägen. Här kan ta del av ett fantastiskt utbud av både nödvändigheter och nöjen, säger Agneta Kores. I Stuveriet delar hyresgästerna på de gemensamma ytorna i receptionen, orangeriet på 14e våningen och takterrassen. Det ger möjligheter att umgås och inspireras över företagsgränserna. För att underlätta det hållbara resandet finns bilpooler och trygg cykelförvaring i huset. I kvarteret finns spårvagnshållplatser, färja över till Lindholmen och cykelpooler. Stuveriets fasad byggs i återvunnet aluminium och på taket finns solceller som försörjer hela fastigheten med el. Att generera egen förnyelsebar energi är ett viktigt steg i Stena Fastigheters arbete med att minska bolagets klimatavtryck med 50% till 2030. Stuveriet ämnar uppnå certifieringen LEED Platinum, vilket är LEEDs högsta certifiering för miljöbyggnader. Dessutom är Masthuggskajen certifierade enligt City Lab Action och har belönats med vinst i Sweden Green Building Award i kategorin City Lab.


Nya Projekt

Mars 2022

107


Hunton Silencio® Golvunderlag gör ditt golv ljudisolerande och behagligt. - Också med vattenburen golvvärme

Skanna mig och läs mer


Assemblin installerar el, värme, sanitet och sprinkler vid projekt TeS.

Assemblin är en komplett installations- och servicepartner med verksamhet i Sverige, Norge och Finland. Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system för el, värme, sanitet, ventilation och automation i kontor, arenor, shoppingcenter, bostäder och industrier. Vår styrka är att vi kombinerar det lokala företagets personliga närvaro med den multidisciplinära koncernens styrka. Vad kan vi hjälpa dig med? Välkommen att kontakta oss på Assemblin. 010 472 60 00 www.assemblin.seVälj ett svenskt brandskydd med högsta miljöbedömning!

PREMIUM QUALITY FIRE PROTECTION Protega AB • Verkstadsgatan 6B • 231 66 Trelleborg • Tel 0410-56780 • info@protega.se • www.protega.se


Nya Projekt

Mars 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

G RÖ N T S A M H Ä L L S BYG G A N D E • 2021

G RÖ N T S A M H Ä L L S BYG G A N D E • 2021

Hannes Morger, vd, Byggvarubedömningen Bild: Pavel Maira

Hannes Morger, vd, Byggvarubedömningen Bild: Pavel Maira

till o till l – bakg kun

Sm

D bed troll Ett kom (und i en tyg. gen logg dok förv L för prod dra pers till m – tion krite och

BEDÖMNINGSSYSTEMET BEDÖMNINGSSYSTEMET BYGGVARUBEDÖMNINGEN BYGGVARUBEDÖMNINGEN Byggvarubedömningen erbjuderfrämst främst en en databas utförlig information om cirka Byggvarubedömningen erbjuder databasmed med utförlig information om cirka 260 000 artiklar och en loggbok där byggaren loggar de produkter som används. 260 000 artiklar och en loggbok där byggaren loggar de produkter som används. Byggvarubedömningen hjälper er att göra hållbara produktval som skonar miljö och hälsa. Byggvarubedömningen hjälper er att göra hållbara produktval som skonar miljö och hälsa. AV KJELL-ARNE LARSSON AV KJELL-ARNE LARSSON MEDLEMMAR I Byggvarubedömningen

är sextio fastighetsbolag, byggentreprenörer,

Bedömningen tar sin grund i EU-direktiv som REACH och CLP, samt svenska regel-

– Miljön och människan ska skyddas mot riskfyllt innehåll. Bra val bidrar också till god

– Miljön och människan ska skyddas mot Bedömningen tar sin grund i EU-direktiv MEDLEMMAR I Byggvarubedömningen kommuner och regioner. Som ekonomisk verk, och framförallt Kemikalieinspektionens innemiljö i bostäder och på arbetsplatser. Vi är sextio fastighetsbolag, byggentreprenörer, förening har Byggvarubedömningens medkommuner och rådighet regioner. Som ekonomisk lemmar över sin databas och loggidag och framgent. förening böckerna, har Byggvarubedömningens medKemi äröver svårtsin och miljökemi ännuloggsvårare. lemmar rådighet databas och Byggvarubedömningen har en kriteriegrupp böckerna, idag och framgent. som ansvarar för att ta fram kriterier vilka Kemi är svårttill och miljökemi ännu svårare. ligger grund för bedömningar av det Byggvarubedömningen har en kriteriegrupp kemiska innehållet i byggmaterial/produkter. som ansvarar för att ta fram kriterier vilka STO R DÅ D KOM M U N I K AT N ligger till58grund förHbedömningar avI Odet kemiska innehållet i byggmaterial/produkter. 58 STO R DÅ H D KO M M U N I K AT I O N

riskfylltmed innehåll. Bravill valförebygga bidrar också till god som REACH och CLP, samt svenska regeltillsammans branschen guide PRIO för utfasning av farliga ämnen. innemiljö bostäder arbetsplatser. Vi verk, och framförallt Kemikalieinspektionens framtida problemi av den typ och sompå tidigare Informationen som Byggvarubedömningen av asbestmed och PCB gett upphov läggerPRIO i sin databas tas fram mot bakgrund av användning tillsammans branschen vill förebygga guide för utfasning av farliga ämnen. Hannesproblem Morger, vdavförden Byggvaruämnens inneboende vilka skulle till, säger framtida typ som tidigare Informationen som egenskaper Byggvarubedömningen kunna leda till gift- och skadeverkningar, bedömningen. lägger i sin databas tas fram mot bakgrund av användning av asbest och PCB gett upphov Även produkternas livscykel beaktas, dvs. förhöjd risk för allergier, cancer, mutationer, till,på säger Morger, vd för Byggvaruämnens inneboende vilka skulle påverkan miljöHannes och människa från råvara, reproduktionsoch egenskaper hormonstörningar. bedömningen. kunna ledabeaktas till giftoch skadeverkningar, genom byggproduktion och förvaltningsfas Dessutom miljöpåverkan. Även produkternas livscykel beaktas, dvs. förhöjd risk för allergier, cancer, mutationer, reproduktions- och hormonstörningar. påverkan på miljö och människa från råvara, genom byggproduktion och förvaltningsfas Dessutom beaktas miljöpåverkan.


Nya Projekt

Mars 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

G RÖ N T S A M H Ä L L S BYG G A N D E • 2021 till och med rivning. Det kan gälla utsläpp till luft och vatten samt farligt avfall. – Databasen uppdateras kontinuerligt mot bakgrund av till exempel ny lagstiftning och kunskap, fortsätter Hannes Morger.

Smidigt verktyg Den som väljer att tillämpa Byggvarubedömningen går in i databasen och kontrollerar den produkt man tänker använda. Ett ”trafikljus” svarar då med grönt (rekommenderas), gult (accepteras) eller rött (undviks). Valda produkter registreras sedan i en digital loggbok, som är systemets verktyg. Den kan användas från förstudie och genom hela projektet. När bygget är klart är loggboken färdig som ”As Built”, ett levande dokument som kan förvaltas parallellt med förvaltningen av byggnaden under driftsfas. Loggboken har en automatisk funktion för avvikelsehantering av till exempel de produkter som ”lyser rött” men som av andra orsaker måste väljas för bygget. Här kan personal hos Byggvarubedömningen hjälpa till med råd. – Många byggherrar har efterlyst information om hållbarhet i leveranskedjan (sociala kriterier). Vi har nu tagit fram ett arbetssätt och genomför pilotprojekt. Det blir fråga om

“Många byggherrar har efterlyst information om hållbarhet i leveranskedjan. Vi har nu tagit fram ett arbetssätt och genomför pilotprojekt. Det blir fråga om en revision av producenternas kontroll på social hållbarhet hos dem själva och deras underleverantörer.” /Hannes Morger, vd, Byggvarubedömningen

en revision av producenternas kontroll på social hållbarhet hos dem själva och deras underleverantörer, berättar Hannes Morger.

Samordning med certifieringssystem De som Svanenmärker sina byggnationer har nytta av att Svanenmärkta produkter

är synkade med Byggvarubedömningens system. Även de som använder Miljöbyggnad, BREEAM, LEED, CEEQUAL eller annat vanligt certifieringssystem har systemstöd i Byggvarubedömningens loggbok. När bygget står klart är loggboken en självklar del av dokumentationen för byggnaden. Vissa projekt som har använt BIM och 3D-modell har knutit data från Byggvarubedömningen till 3D-modellen. Byggvarubedömningen ska utveckla rutiner för att underlätta detta. Beträffande de grundläggande funktionerna i loggboken lanseras nu i augusti en ny version som blir ännu smidigare. Samtidigt jobbar man på hjälpmedel för byggarna att lättare upprätta den kemikalieförteckning som är obligatorisk. Sedan uppdaterar Byggvarubedömningen sina kriterier för kemiskt innehåll. Nu är fokus på allergiframkallande ämnen, fluorerade växthusgaser och PFAS. – Vårt system och arbetssätt gör det i slutänden lättare för byggaren att göra medvetna val och tack vare loggboken får de också ett smidigt verktyg för både arbetet under projektet och för den slutliga dokumentationen, avslutar Hannes Morger, vd för Byggvarubedömningen.

Tre företag blir ett!

BLYFRIA

KULVENTILER Altech – ett av Sveriges ledande varumärken för installationsprodukter inom vvs, kyla och industri, breddar nu ytterligare sortimentet med blyfria kulventiler i mässing. De nya ventilerna är för tappvatteninstallationer och har ett blyinnehåll under 0,1 procent.

Resona Rentals med dotterbolag Universal Electric och Heatab byter nu namn till Treko. Marknadens bästa kompetenser inom byggklimat, byggström och övervakning av byggarbetsplatser samlade under ett och samma tak. Med den senaste tekniken och med hållbarhet i fokus vill vi vara byggmarknadens mest kompletta aktör för att sänka klimatavtrycket. Är ni redo att ta byggarbetsplatsen till nästa nivå? Läs mer om oss och våra tjänsteområden på vår hemsida eller ring oss på 08-410 699 22. www.treko.se

STO R DÅ H D KO M M U N I K AT I O N 59


Nya Projekt

Mars 2022

ESS TOLFTE DESTINATION BLIR ÅTERIGEN PÅ HEMMAPLAN >>>

56/TB-GRUPPEN UTVECKLAR OCH SÄLJER PROJEKT MED 247 HYRESLÄGENHETER TILL LANSA FASTIGHETER

Två bostadsprojekt i centrala Knivsta säljs nu till Lansa Fastigheter. Projekten består av totalt 247 hyreslägenheter och kommer certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. TB-Gruppen drev detaljplanen för centrala Ängby i Knivsta och har utvecklat området successivt de senaste åren. Tio stadsradhus stod inflyttningsklara i december 2021 och till årsskiftet färdigställs 45 seniorbostäder, båda projekten med bostadsrätt som upplåtelseform. Under våren 2022 planeras för byggstart av ytterligare två bostadsprojekt omfattande totalt 247 hyreslägenheter med certifiering enligt Miljöbyggnad Silver. Projekterings- och byggprocessen leds av TB-Gruppen, och Lansa Fastigheter som nu förvärvar bostadsprojekten kommer äga och förvalta de båda fastigheterna. Byggnaderna uppförs i 4 - 6 våningar med putsade fasader och sadeltak. Södervända tak förses med solceller. Lägenheterna är i storlekarna 1 - 4 rum och kök och har hög standard med bland annat balkong, helkaklade badrum, tvättmaskin och diskmaskin. – Lansa är en långsiktig fastighetsförvaltare som ställer höga krav på standard och hållbara lösningar, säger Lars Kylin, vd på TB-Gruppen Bostad. Tillsammans med Lansa har vi skapat bostäder som gör det enkelt att leva hållbart – med bland annat mycket låg energiförbrukning, bilpool med elbilar och 5 minuters promenad till järnvägsstationen. – Knivsta är en ort i stark tillväxt och där vill vi fortsätta vara en del av den positiva utvecklingen genom att erbjuda hållbara och trygga bostäder för stolta hyresgäster, säger Lansa Fastigheters vd Claes Malmkvist. Husen uppförs på totalentreprenad av Veidekke Entreprenad och första inflyttning planeras till början av 2024. BILDER: BYGGFASTIGHET56.JPG

114


Nya Projekt

Mars 2022

115


Nya Projekt

Mars 2022

ESS TOLFTE DESTINATION BLIR ÅTERIGEN PÅ HEMMAPLAN Hjortviken blir ESS-familjens tolfte destination och återfinns på Sveriges framsida. Strax utanför Göteborg, närmare bestämt i Hindås, hittar man idag Hjortviken – mitt i levande omgivningar av sjö och skog. ESS Group kliver under våren in som ägare av Hjortviken men är än så länge lite sparsamma i vad man väljer att avslöja om framtiden. Att det blir fler rum, plats för padel och en riktigt vass Pool Club står i alla fall klart! – Att vi får möjligheten att nu välkomna ett hotell med så mycket historia känns som en dröm. Hindås har historiskt varit ett ställe dit Göteborgarna åkt för vintersport och rekreation. En naturskön plats,i skogen vid en sjö bara 20 min från Göteborg och 8 min från Landvetter är något vi gick igång på. Med vår ambition att skapa platser och miljöer som människor vill återkomma till och må riktigt bra på så vill vi med Hjortviken gå all-in. Den här platsen förtjänar mer av allt – upplevelser, pooler, mat, möten, dryck, sport, musik och givetvis natur. Därför är det extra roligt att få berätta om den här stora investeringen samtidigt som vi också planerar för att kunna välkomna upp emot 150 nya medarbetare, säger Jonas Stenberg, VD ESS Group. I sann ESS-anda kommer Hjortviken att genomgå en omfattande renovering och förvandlas till en plats med än mer lekfullhet och själ.

116

ESS-familjens signum i form av upplevelser och edge blir fokus även för denna Göteborgspärla – Pool Club, flertalet restauranger, padelbanor och fler rum är några av sakerna som redan nu utlovas. Genomförandet av detta planeras att ske under 2022 och 2023 och den nya destinationen beräknas stå färdig under våren 2024. Här planeras det också för att skapa, för ESS Group, helt nya typer av upplevelser utformade efter just närheten till sjö och skog. Det pratas bland annat om swim in/swim out. – Hotellet kommer bli ännu vackrare och en plats som vi hoppas ska få såväl alla i Sverige men också gäster från övriga världen att vilja besöka. En plats med så mycket innehåll så nära naturen är något vi längtat efter, vi tror att folk kommer söka sig utanför städerna för att arbeta, träffas och njuta. Varför inte mötas för frukost vid sjön istället för på Avenyn och kanske gör en tur i skogen dig mer sugen på en drink vid poolen istället för att trängas på en uteservering? Vi tror på kontraster och Hjortviken kommer definitivt fylla det tomrummet. Att äntligen få göra en riktig country club med allt det där sköna vi gillar. – Vi skapar ytterligare miljöer som man vill hänga på. Bland annat så bygger vi vår läckraste Pool Club någonsin. Storleken på den här satsningen gör att vi nu utformar en destination där vi tror att man behöver stanna mer än ett dygn för att uppleva hela resorten”, fortsätter Jonas Stenberg.


Nya Projekt

Mars 2022

TITANIA OCH TÄBY KOMMUN TAR FÖRSTA SPADTAG FÖR 226 BOSTÄDER Titania har startat byggnationen av 226 bostäder och kommersiella lokaler i den nya stadsdelen Täby Park. Fastigheterna (Topasen 3 & Topasen 4) ligger centralt mot en torgbildning vid den trädkantade Boulevarden som löper genom området. Titanias projekt kommer färdigbyggt att omfatta totalt 226 bostäder, mestadels små lägenheter, underjordiskt garage, gröna tak och ca 700 kvadratmeter kommersiella lokaler i det bästa läget mot torgbildningen. Spadtaget togs av Wojciech Wondell, Projektchef på Titania tillsammans med Johan Algernon, Kommunalråd (M) och ordförande i Täby Kommuns stadsbyggnadsnämnd samt Nikan Ghahremani, Vice VD på Titania. Täby Park ligger nära Täby centrum, naturområden och Roslagsbanan. Här planeras även för nya busslinjer. När den nya stadsdelen på det gamla galoppfältet är färdigutvecklad kommer den att inrymma cirka 20 000 invånare i 6 000 bostäder samt 4 000–5 000 arbetsplatser, nya skolor, en simhall, parker och handel. Titania har arbetat med projektet sedan 2017 då bolaget vann markanvisningstävlingen för Täby Parks första etapp. Projektet

117

har ritats av Wingårdhs och kombinerar hög gestaltningsmässig nivå med effektivt produktionstänkande. Stora delar av projektet kommer prefabriceras i svenska fabriker vilket medför hög kvalitet, kortad produktionstid samt överensstämmelse med Titanias hållbarhetsmål. Projektet beräknas vara avslutat med samtliga bostäder inflyttningsklara redan till Q4 2023. – Vi är väldigt nöjda över att kunna byggstarta detta projekt som jag arbetat med sedan markanvisningstävlingen 2017. Täby Boulevard blir ett kvarter med egen identitet och karaktär. Med olika fasaduttryck och stadsradhus med orangeri på taken skapar vi återigen något unikt i Täby kommun. Kvarteret är ritat av Wingårdhs som varit med sedan start. Nu siktar vi framåt och räknar med ett färdigställande i slutet av Q4 2023, säger Wojciech Wondell, Projektchef på Titania. – Det ska bli väldigt roligt att följa Titania när man bygger vidare på alla de kvalitéer som Täby Park har att erbjuda, säger Johan Algernon, Kommunalråd (M) och ordförande i Täby kommuns stadsbyggnadsnämnd. – Känns fantastisk att få ta detta spadtag med Johan Algernon och Wojciech. Projektet kommer binda samman kvarteren som redan är uppbyggda på denna attraktiva plats mellan Boulevarden och Gröna slingan, säger Nikan Ghahremani, Vice VD på Titania.


Nya Projekt

Mars 2022

FREDRIKSDALSTORGET VID HAMMARBY SJÖ >>>

118


Nya Projekt

Mars 2022

119


Nya Projekt

Mars 2022

120


Nya Projekt

Mars 2022

121

FREDRIKSDALSTORGET VID HAMMARBY SJÖ På Landskapsarkitekturtriennal i Milano 2019 vann projektet 2:a pris i kategorin ”Landscape in Light”. Här har arkitekterna använt HLS ledstångsbelysning i fyrkantsprofilerna ovanför gungorna... Landskapsarkitekt: Nivå landskapsarkitektur AB Ljusdesign: Sweco Produkter: HLS ledstångsbelysning

Foto: Tore Larsson


Tjältinare & Tjältining

Tjäle är kostsamt och tidskrävande – vi löser problemen med tjältining Istället för att vänta med bygg- och grävjobb till våren kan tjältining förhindra kostsamma driftstopp. Vi har bred kompetens och ett brett kontaktnät så vi kan förse bygget med en mängd olika tjänster. Med vår värmeteknik för att tina marken hjälper vi er att ha fortsatt drift under vintern.

Värmelösningar med olika energikällor

Varje projekt inleds alltid med en projektering för att i samarbete med projektledare kunna ta fram den bästa lösningen för er.

Tjältiningsaggregat – mer än bara tjältining Vi på Heatab äger egna tjältiningsaggregat, som utöver att tina tjäle, även kan användas som små mobila panncentraler inom hetvattensvärme. De passar utmärkt för små punkthus eller som extravärme under de kallaste dagarna.

Vi arbetar med en rad olika värmelösningar baserat på olika energikällor såsom hetvatten (fjärrvärme), pellets olja och klimateffektiv el.

www.heatab.se


www.polarmt.se Tel 070-554 99 10 Nedan är ett axplock av maskiner som vi har tillgängliga både i Luleå och på andra orter. Fråga oss om du är ute efter något speciellt, vi har många tillgängliga maskiner och det vi inte har just för stunden, kan vi säkerligen ordna fram via vårt breda kontaktnät.

Hitachi ZX300LC-6 -18, Volvo A25G, -20, 2350tim, GPS, Engcon, dieselvärmare, c-smörj, S80, tandskopa, planskopa

1680tim, flakvärme, c-smörj, dieselvärmare

Volvo A25G, -16,

7200tim, flakvärme, c-smörj, stora luckan, däck ca 30-40%

Hyundai Robex R55-9A, 2200tim, 5,5ton, rototilt, S40, skopor

TILLGÄNGLIGA FÖRMEDLINGSMASKINER CAT 330 F, 2018, 3690 tim Hitachi ZX 140 B, 2010, 6500 tim Komatsu D65, 2019, 800 tim Volvo L180 C, 1995 Komatsu WA480, 2006, 8000 tim

PÅ VÄG IN

Hitachi 145 W, 2018, 4500 tim Hitachi ZX 225, 2014, 11500 tim Hitachi ZX 135, 2012, 7200 tim Volvo L110H, 2020, 2100 tim, släcksystem, CDC, 3:e 4:e funktion

Volvo 8600 Hitachi ZW310-6, 310-6, 2016, •tim Wacker Neuson EW 100,L30 2016 B, 2006, • CAT 320,tim 2014, 733 tim • Hitachi ZW 2016, 1258312583 tim Komatsu PW148, 2012, 8500 tim Hitachi ZX 145 W, 2018, 5400 tim • Volvo L30 Bm 2006, 8600 tim • Fuchs 350 • Hitachi ZX145 W, 2018, 5400 h Fuchs 320 , 2011, 10500 tim Komatsu PC 138, 2011, 7350 tim • Komatsu PW148, 2012, 8500 tim • Komatsu PC 138, 2011, 7350 tim 290B, 2008, 10000 tim Fuchs 331,2015, 2015, 7350 • Fuchs 320, 2011,Volvo 10 500 tim • Fuchs 331, 7350 tim tim 972, Kobelco SK130, 130, 2020, 700 tim• Volvo 290B, 2008,CAT 10 000 tim 2012, 9500 tim • Kobelco SK 2020, 700 tim Hitachi CAT 310, 2020, 500 tim • CAT 972, 2012, 9500 tim ZX350, 2012, 11000 tim • CAT 310, 2020, 500 tim Komatsu D37EX, 2015, 8900 tim Wacker Neuson 9503, 2013 • Hitachi ZX350, 2012 11 000 tim • Wacker Neuson 9503, 2013 CAT 320, 2014, 733 tim CAT 312E, 2013 • Komatsu D37EX, 2015, 8900 tim • CAT 312E, 2013 Fuchs 350 CAT 313 D , 2010, 8800 tim Wacker Neuson EW 100, 2016, 4500 tim


Nya Projekt

Mars 2022

124


Nya Projekt

Mars 2022

125

NU BYGGER ABK KVARTERET TRÄSKON CENTRALT I TOLLARP Nu har ABK påbörjat bygget av 12 nya hyreslägenheter i Kvarteret Träskon, i centrala Tollarp. Under februari har de förberedande markarbetena påbörjats och man är nu framme vid grundläggningen. Uthyrning kommer att påbörjas under hösten 2022 och husen planeras vara klara för inflyttning våren 2023. – Det känns positivt att vi har kommit i gång med byggandet av lägenheterna i Tollarp och vi hoppas att det kommer bli ett bra tillskott på bostadsmarknaden, säger ABK:s vd Henrik Strand. På Särlagatan 18-20, intill vårdcentral och apotek, bygger ABK nu ett tvåvåningshus och ett låghus med 1:or-3:or på mellan 34,5 och 65 kvadratmeter. Alla lägenheter på markplan har uteplats, de i tvåvåningshuset har även inglasad balkong. Lägenheterna på våning två har balkong och för 2:or och 3:or är balkongen inglasad. I låghuset finns uteplats även på framsidan samt parkeringsmöjligheter i direkt anslutning till bostaden. Samtliga lägenheter har också egen tvättmaskin och torktumlare. Runt husen finns stor gräsyta som kan nyttjas av hyresgäster för lek eller gemenskap. Likaså finns det lekplats för de mindre barnen och sittyta avsedd för till exempel grillning. På tvåvåningshuset sitter solceller som producerar el till fastigheten till bland annat belysning och ventilation.


Nya Projekt

Mars 2022 2021 - DETTA ÄR ENÄR ANNONS November - DETTA EN ANNONS

SYSTEMSVETS – SPECIALISTER MED HELHETSANSVAR Systemsvets är inriktade på högkvalificerade svets- och montagearbeten främst i rostfritt men även andra material. Företaget har högsta fokus på sin specialistkompetens, men har samtidigt mycket stor bredd. Kunderna finns inom allt från läkemedelsindustri, övrig processindustri och kärnkraft, till gas- och kylanläggningar. Processinstallationer och rostfritt är de gemensamma nämnarna för alla affärsområden. Systemsvets har också en stor bredd genom att ta helhetsansvar och leverera paketlösningar. Åtagandet spänner över alla faser från planering av uppdraget till och med tester, inspektion och dokumentation. SMIDIGA OCH FLEXIBLA

Systemsvets har två fullskaliga stationära verkstäder, i Norrköping och Uppsala. Där produceras moduler och skiddar och här förebereder man för installationer i fabrik. De senaste åren har Systemsvets dessutom investerat i flera mobila verkstäder, vilket är en otroligt smidig och flexibel lösning som gör att man kan producera och montera med största precision, utan att ta upp dyrbar yta i fabriksbygget. – Kunderna uppskattar verkligen vår förmåga att vara på plats snabbt med våra mobila verkstäder för att starta upp arbetena och sedan att vi fullföljer projektet till och med den avslutande dokumentationsfasen, berättar Nicke Sundberg, som är projektledare. Vi tar helhetsansvar mot kunden för all dokumentation gällande vårt arbete. Dokumentationen omfattar materialcertifikat, material-

mottagning, RA-mätning, svetslistor, testprotokoll samt inspektion. Företaget har mer än tjugo års erfarenhet av att hantera projekt i alla faser. Systemsvets utför både processinstallationer och service. Affärsidén är att leverera högklassiga lösningar inom allt slags montage. Den huvudsakliga inriktningen är vid större fabriksbyggnationer men även skilda typer av uppdrag inom övrig industriell service. – Vi är verksamma inom områden såsom läkemedel, livsmedel, kylanläggningar och maskinmontage och andra områden som är i behov av rostfria installationer, fortsätter Nicke Sundberg. – Att garantera en hög kompetens ställer stora krav på vår personal. För att säkerställa kvalitén på våra uppdrag genomförs kontinuerligt utbildningar inom olika kvalitetsförbättrande områden. Detta för att alltid hålla högsta fokus på kvalitet, avslutar Nicke Sundberg. SPÅRBARHET OCH DOKUMENTATION

Systemsvets är nischade inom avancerad TIG- och Orbitalsvetsning samt rördragning där kraven på renhet, ytfinish samt spårbarhet och dokumentation är höga. All personal får genomgå svetsarprövning enligt SS-EN 287 och/eller SS-EN 1418. De är utbildade inom standarden ISO 5817 för att säkerställa den kvalitet som krävs. Systemsvets är godkänt för de mycket krävande interna standarderna hos alla större svenska läkemedelsbolag. Detta innebär ett uttalat förtroende som talar sitt tydliga språk.


Nya Projekt

Mars 2022 2021 - DETTA ÄR ENÄR ANNONS November - DETTA EN ANNONS

Med hjälp av fiberoptisk utrustning kan svetsskarvar inspekteras även invändigt för att ytterligare garantera ett noggrant utfört arbete enligt ställda krav.

Systemsvets inleder projekten med genomgång av arbetshandlingar. Därefter håller man inledande planeringsmöten där man går igenom det som är viktigt i början av projektet. Detta innefattar exempelvis kravspecifikation, vilka arbetsledare som kommer att vara delaktiga samt vilket material som behövs.

Systemsvets inledde verksamheten 1989. Under trettio år har företaget utfört svetsarbeten i olika industrianläggningar. Företaget har en rad nöjda kunder inte minst inom läkemedel och livsmedel, där många beställare har mycket högt ställda krav gällande utförande samt att färdigställandetider hålls. Bättre merit för en leverantör av svets- och montageuppdrag går inte att få.

• Läkemedel • Livsmedel • Kärnkraft • Kylanläggningar • VS-installationer • Maskininstallationer • Gasanläggningar

Systemsvets ser alltid till att företagets svetsare har rätt kompetens för arbetet. All personal får genomgå svetsarprövning enligt EN 287 och EN 1418. Företaget har även personal som är utbildade inom standarden ISO 5817. Systemsvets har också interna krav för att säkerställa den kvalitet som krävs på montage i miljöer med högsta krav på renhet och hygien.

Systemsvets satsar på den senaste teknologin. Maskinparken innefattar bland annat ett tiotal orbitalsvetsmaskiner samt tillhörande kringutrustning för kvalificerade montage.

WWW.SYSTEMSVETS.COM


Nya Projekt

Mars 2022

KONSTVERK I MOSAIK PRYDER TRÅNGSUNDSTORGET 3 OCH 5 Upprustningen av höghuset vid Trångsundstorg är klar. Som pricken över i:et har nu huset fått nya entréer - med ett mosaikkonstverk, nya portar och ny belysning - allt för att tillgodose hyresgästernas önskemål och skapa en tryggare boendemiljö. Under 2021 rustade Huge upp 99 lägenheter samt tillskapade två nya lägenheter på Trångsundstorget 3 och 5 i Trångsund. Lägenheterna fick nya stammar och i och med det renoverades badrum, ny el installerades, nya säkerhetsdörrar monterades och köken fick nya fläktkåpor. Många hyresgäster passade även på att välja ett helt nytt kök. ÖNSKEMÅL FRÅN HYRESGÄSTER

– Tidigt i projektet fick vi veta att våra hyresgäster upplevde att nischerna invid dörrar till respektive utrymningstrapphus upplevdes som mörka och att det kändes otryggt när de kom hem på kvällarna. Några berättade

128

att det fanns personer som stod och hängde utanför portarna, säger Mikael Halvarsson, projektchef på Huge. För att tillgodose hyresgästernas önskemål om tryggare entréer så togs flera kreativa förslag på åtgärder fram. Nya entrépartier har monterats och ett mosaikkonstverk som föreställer sjön Drevviken har satts upp på fasaden. – Vi har också förbättrat belysningen i trapphuset och utanför portarna. Runda stenar har gjutits fast i marken intill fasaden, bredvid portarna, för att göra det svårare att stå och hänga där också, förklarar Mikael. TRYGGARE BOENDEMILJÖ

Han är glad över att hyresgästernas önskemål kunde tillgodoses med relativt enkla medel. – Jag är stolt över att vi med tämligen små medel har kunnat tillgodose våra hyresgästers önskemål samt skapat en mer trygg boendemiljö invid våra fastigheter, säger Mikael Halvarsson.


Nya Projekt

Mars 2022

HOTELL GRADIENTEN BLIR NYTT LANDMÄRKE I JÖNKÖPING

129

fick testa för att lösa arbetet.

Komplex logistik och nya utmaningar när CWG Jigab avjämnade golvytorna på Jönköpings nya möteshotell. I det historiska Tändsticksområdet som är känt för sin tändsticksproduktion under mitten av 1800-talet och fram till 1970 bygger Skanska hotell Gradienten. Det är ett 60 meter högt hotell på 18 våningar med 229 rum, konferensanläggning samt restaurang i den lokal där tändsticksproduktionen en gång ägde rum. Med byggnadens höjd och läget på Vätterns södra strand kommer hotellgästerna bjudas på en fantastisk utsikt.

Michael Gutegård är Regional Sales Manager i distriktet och har varit på plats i samband med delar av arbetet som utförts;

DETALJERAD PLANERING

Då golvytorna till stor del skulle beläggas med parkett ställdes krav på planhet och tunna skikt och på Christoffers rekommendation valde man weberfloor 110 nova som ingår i Webers koncept Hållbara golv med produkter som är verifierade med EPD:er samt Indoor Air Comfort GOLD verifierade.

Golvavjämningsarbetena som gjorts i åtta etapper på alla våningsplan samt golvet i storköket har utförts av CWG Jigab i Jönköping. – Det är lite speciellt för Jönköping att ha ett sånt här stort projekt mitt inne i stan så komplexiteten låg lite i att tajma pumpbilstrafiken till ett bygge med väldigt stränga leveranskrav, berättar Christoffer Johansson, VD på JIGAB i Jönköping.

– Jag vill passa på att lyfta FBG-operatörerna och deras tjänster. Här har man lyckas pumpa allt material utan mellanstation, säger han. Det är också väldigt roligt att ha fått leverera till det här projektet som blir något av ett landmärke för Jönköping. KRAV PÅ PLANHET OCH TUNNA SKIKT

Till storköket valdes industriprodukten weberfloor 4602 industry base extra som även den är verifierad med EPD och är ett bra alternativ till ytbeläggningar som ställer höga krav på underlaget. I detta fall skulle ytan beläggas med härdplast.

Det var inte bara logistiken som innebar utmaningar. Vid tiden för avjämningsetapperna på de övre våningsplanen var byggställningen på utsidan redan borttagen och man fick istället ta pumpslangen på insidan genom ett gammalt betonghål och genom varje våning.

Jigab är nu klara på projektet efter det sista arbetet med ytbeläggningen i storköket. Totalt har man avjämnat med runt 370 ton avjämningsmassa. Hotellet planeras stå klart hösten 2022.

– Normalt när vi gjort avjämningar på de här höjderna så har det funnits byggställning kvar på utsidan så nu var mycket mer komplicerat, säger Christoffer. Så det blev lite nya lösningar vi

– Med tanke på förutsättningar och projektets läge så har det var mer planering än vid andra projekt men det har fungerat väl, säger Christoffer.


FRAMTIDENS PARTIKELSEPARATOR ÄR NU LEVERANSKLAR!

RÄTT DAGVATTENMAGASIN RÄTTALLA DAGVATTENMAGASIN FÖR APPLIKATIONER... FÖR ALLA APPLIKATIONER... PLUVIAL CUBE

• Prefab garanterar PLUVIAL CUBE alltid snabb och enklaste installationen.

• Prefab garanterar alltid snabb och •enklaste Prefabhöjder 0.55 m - 3.2 m. installationen. Finns i 4 st 0.55 olikam - 3.2 m. ••Prefabhöjder belastningsklasser. • Finns i 4 st olika •belastningsklasser. Full spol och inspektionsbarhet. • Full spol och inspektionsbarhet.

DAGVATTENMAGASIN RÄTT DAGVATTENMAGASIN FÖR ALLA APPLIKATIONER... APPLIKATIONER... PIVOIDSMALL SMALL PLUVIAL CUBE PLUVIAL CUBE PIVOID

Levereras staplad på pall ochoch Prefab garanterar snabb Prefab garanterar alltid snabb och •••Levereras staplad påalltid pall och omonterad. enklaste installationen. omonterad. enklaste installationen. Optimal mindre •••Optimal vidvid mindre magasin Prefabhöjder 0.55 3.2och Prefabhöjder 0.55 mmmagasin - -3.2 m.m.och framförallt lågbyggda varianter. framförallt varianter. Finns ii 44 st stlågbyggda olikabelastningsklasser. •• Finns olika ••Integrerad spol och sedimentskanal. Integrerad spol och sedimentskanal. belastningsklasser. Full spol och inspektionsbarhet. •••Kan med övriga Kan kombineras med övriga Fullkombineras spol och inspektionsbarhet. magasin förför attatt klara alla alla olikaolika magasin klara höjder. höjder.

PIVOID PI VOID XL PIVOID SMALL

XL på pall och omonterad. ••PIVOID Levereras staplad Levereras staplad på •Passar Levereras staplad påpall palloch och Levereras staplad på pall och •• utmärkt vid mellanstora elleromonterad. större omonterad. omonterad. •magasin. Passar utmärkt vid mellanstora eller större • Optimal vid mindre magasin och • Optimal vid mindre magasin och • Extremt robust magasin med hög tillmagasin. framförallt lågbyggda varianter. gällande spolning & Inspektion. framförallt lågbyggda varianter. •gänglighet Extremt robust magasin med hög tillIntegrerad spol och sedimentskanal. •••Kan kombineras med övriga magasin Integrerad och sedimentskanal. gänglighetspol gällande spolning & Inspektion. att kombineras klara alla olikamed höjder. •för Kan övriga

! YHET

N

• Finns i 5 storlekar • Passar 1000 – 2800 mm brunnar • Patenterad 2-stegs separering • Effektiv partikelseparering inkl. microplaster • Upp till 80% reningseffekt • Klarar flöden upp till 270 l/s • Klarar ytor upp till 18.000 m2

Kan kombineras kombinerasmed medövriga övrigamagasin magasin • Kan magasin föralla att klara alla olika för att att klara klara olika höjder. höjder. för alla olika höjder.

PLUVIMAX

• Smart dagvattentunnel 1.6 m3. PLUVIMAX PIVOID XL design. •PLUVIMAX Kostnadseffektiv •••Snabbaste magasinet attpall installera Smart dagvattentunnel 1.6 m3. Levereras staplad på och omonterad.

marknaden. Kostnadseffektiv ••på Passar utmärkt viddesign. mellanstora eller större magasin. marknaden. • på Extremt robust magasin med hög till• gänglighet Levereras staplad pall. & Inspektion. gällandepå spolning • Kan kombineras med övriga magasin HD förVOID att klara alla olika höjder.

••Levereras staplad på pall. att installera Snabbaste magasinet

• Absolut starkaste magasinet på marknaden. HD VOID vid överbyggnad •PLUVIMAX Full körbarhet HD VOID cm. Absolut starkaste magasinet påpå ••25Absolut starkaste magasinet Smart dagvattentunnel 1.6 m3. • Kan byggas i alla höjder. marknaden. marknaden. Kostnadseffektiv ••Levereras staplad pådesign. pall men ••bitvis Full körbarhet vid Full körbarhet vidöverbyggnad överbyggnad förmonterad. Snabbaste magasinet att installera

25 cm. 25 på cm. marknaden. Kan byggas i allahöjder. höjder. Levereras staplad på pall. ••• Kan byggas i alla • Levereras staplad på pall men • bitvis Levereras staplad på förmonterad. pall men bitvis förmonterad.

... GARANTERAR OCKSÅ VOID •HD Kräver inga invändiga mellanplattor. RÄTT LÖSNING OCH PRIS! • Absolut starkaste magasinet på • marknaden. Perfekt att kombinera med andra

... GARANTERAR OCKSÅ RÄTT LÖSNING OCH PRIS!

• magasin. Full körbarhet vid överbyggnad

• 25 Levereras cm. staplad på pall och PlastInject Watersystem AB ❘ Tel: 0371-58 70 00 • info@plastinject.se • www.plastinject.se • omonterad. Kan byggas i alla höjder. Levererasvid staplad pålågbyggda pall men •• Spolkanal extremt bitvis förmonterad.

lösningar.


Nya Projekt

Maj 2021 Mars 2022- -DETTA DETTAÄR ÄREN ENANNONS ANNONS

UNIK JORDFELSBRYTARE FRÅN MALTHE WINJE AUTOMATION Malthe Winje Automation AB tillhör en norsk koncern som säljer fastighetsautomation och elmaterial. Företaget är främst ett agenturbolag, man jobbar med fem stora företag och har 20 agenturer totalt. Företaget har 18 anställda i Sverige. En av alla produkter i företaget är Gewiss jordfelsbrytare Re-Start som ger många fördelar. – Det som är unikt med den här produkten från Gewiss är att de är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare. Det som är speciellt är att när jordfelsbrytaren löser ut mäter den upp den anslutna kretsen och om det är säkert att återkoppla gör den det. Framför allt är det perfekt för sommarstugor så att inte värmen slås av, frysen blir varm och att det fryser sönder i huset. Den är också lämplig för pumpinstallationer i skogen när man blir tvungen att skicka ut en jourelektriker tio mil ut i skogen för att återställa jordfelsbrytaren. Den stora fördelen med den här jordfelsbrytaren är funktionen att den är självtestande eller självmotionerande. Alla jordfelsbrytare måste motioneras, det vill säga att man ska trycka på den lilla knappen på framsidan och se att den fungerar minst två gånger om året. Det här gör Gewiss brytare själv utan att bryta spänningen! säger Erik Roberger, Teknisk säljare komponent vid Malthe Winje Automation AB.

Produkten från Gewiss är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare.

TESTAR ALLA

– Detta har gjort att vi har blivit väldigt framgångsrika till sjukhus och statliga fastighetsverk som tar det här på allvar och går runt och testar alla sina jordfelsbrytare. Den är nu specad och används av de flesta landsting och regioner i Sverige. De sätter in den här i stället och kan vara lugna med det mesta. Det påverkar inte verksamheten mycket. – Trots att det är en dyrare produkt än standarlösningen sparar det pengar i det långa loppet, säger Erik Roberger. LARM PÅ OLIKA SÄTT

Det finns också möjlighet att skicka larm på olika sätt. Det enklaste sker med en larmkontakt, men den går även att koppla upp via Wi-Fi eller via Modbus. På det sättet kan den integreras i fastighetens styr eller i ett överordnat styrsystem i fastigheten. – Om något blir fel i anläggningen får den som ska ha larmet det. Det är möjligt att minimera driftstörningar och vara snabb på banan. En annan stor fördel med här produkten är att den klarar kraven för jordfelsbrytare i elbilsladdare och även för solcellsanläggingar. – Här är det krav på att ha den här typen av jordfelsbrytare med B-typ. Från årsskiftet kommer vi att kunna erbjuda den här möjligheten, avslutar Erik Roberger. GLÖM ATT MOTIONERA JORDFELSBRYTAREN!

Om en jordfelsbrytare ligger i tilläge för länge kan brytarmekanismen bli trög. Det kan medföra att jordfelsbrytaren inte löser ut vid ett fel. ReStart Autotestenheterna utför periodiskt ett test av sin egen funktion utan att strömmen i anläggningen bryts. GLÖM ONÖDIGA STRÖMAVBROTT!

Jordfelsbrytare kan lösa ut även på grund av temporära felorsaker som inte har orsakats av ett direkt jord- eller apparatfel i anläggningen. ReStart Autotest enheten känner automatiskt av om allt är normalt i anläggningen, om frånslaget skett beroende på ett temporärt fenomen och att inget permanent fel finns närvarande i anläggningen återstartas jordfelsbrytaren automatiskt.

GÖR DIN SMARTA JORDFELSBRYTARE ÄNNU SMARTARE!

• Inbyggd hjälpkontakt: ReStart kommer som standard med en larm/hjälpkontakt som kan användas för att få reda på om att allt är normalt i anläggningen samt att man kan få reda på att och när den har motionerat sig. • WIFI-modul: Tillbehöret som kopplar upp din ReStart mot internet och du kan övervaka & styra din anläggning. Detta sker genom en kostnadsfri molnlösning samt tillhörande app. Denna enhet gör också din jordfelsbrytare till en energimätare. (endast till 2-polig jordfelsbrytare). • Modbus-modul: Övervaka & styr din anläggning i ett Modbus RS485-nätverk. Man kan antingen göra detta via ett kostnadsfritt program från Gewiss eller genom att integrera dina ReStartenheter i ett styr/ överordnat system. FAKTA:

Malthe Winje Automation AB marknadsför automations- och installationsprodukter på den svenska marknaden. Rollen är att ge sitt kunnande inom produktområden och en god service och support på alla produkter. Denna kombination av kvalitet och support gör dig som kund/ partner konkurrenskraftig på en marknad med höga kundkrav. Företaget har valt sina produkter med omsorg både vad gäller kvalitet och pris.

WWW.MWA.SE


Nya Projekt

Mars 2022

132


Nya Projekt

Mars 2022

MÅLILLA SKOLA SATSAR PÅ LÄTTSKÖTTA OCH FÄRGRIKA FASADER TILL NYA LOKALER >>>

133


Nya Projekt

Mars 2022

MÅLILLA SKOLA SATSAR PÅ LÄTTSKÖTTA OCH FÄRGRIKA FASADER TILL NYA LOKALER 2015 började Hultsfreds kommun att få signaler om att det var trångt på deras skolor. Därför valde man att bygga ut den dåvarande Venhagsskolan, som i samband med utbyggnaden bytte namn till Målilla skola. Till tillbyggnadens fasader valde LBE arkitekt och Skanska att kombinera form och funktion med färgrika och hållbara fasadskivor från Rockpanel. En rejäl satsning för framtiden. Så beskriver Hultsfreds kommun de investeringar som gjorts vid Målilla skola. Redan 2015 började kommunen att märka av trångheten på deras skolor, framför allt på grundsärskolan. Först valde man att använda en modulbyggnad för att lösa kapacitetsproblemet, men sedan bestämde kommunen sig för att hitta ett mer permanent och hållbart alternativ. Resultatet blev en tillbyggnad, där de befintliga skollokalerna skulle byggas ihop med befintlig förskola. Till tillbyggnadens fasader valde LBE arkitekt, tillsammans med Skanska, ut hållbara fasadskivor från Rockpanel i fem olika färger. Med dessa kunde arkitekterna skapa en byggnad som både sticker ut och smälter in med skolans existerande byggnader. EN ARKITEKTONISK UTMANING

Att bygga en tillbyggnad som ska binda samman två existerande byggnader är inte så enkelt som det kanske låter. Det berättar Sandra Erlandsson, arkitekt på LBE arkitekt AB: – Det är alltid en utmaning att bygga ihop två byggnader. I det här fallet var förskolan från en tidsepok och befintlig skola från en annan, så det var en arkitektonisk utmaning att skapa en tillbyggnad som bryter av samtidigt som den ska smälta in. Vi valde att rita en nutida byggnad som inte efterliknar någon av de gamla byggnaderna, men som samtidigt har rätt känsla och möter rätt krav för en skolmiljö. Därför blev Rockpanel ett bra val för fasaderna.

134

Sandra Erlandsson fortsätter: – Kommunen ville ha en hållbar, tålig och lättskött skola med fasader som håller sig fina över tid. Det som gjorde oss intresserade av Rockpanel var att fasadskivorna var hållbara, återvinningsbara och innehöll återanvänt material. Att välja material ur ett hållbarhetsperspektiv är viktigt och med detta val fick vi både ett hållbart och spännande material att jobba med. Dessutom kunde vi leka med skivornas form och kulörer, och det gjorde att vi kunde skapa både en vacker och funktionell byggnad. ETT SMART MATERIAL

Projektet utfördes i form av utförandeentreprenad och Skanska blev utsedda till generalentreprenör. De var ansvariga för själva byggnationen av skolan, samt montering av fasadskivorna. Dessutom var de med i kulörbeställningen. Jonathan Lönn, produktionsledare på Skanska, berättar: – Kommunen ville inte ha ett helvitt hus, utan letade efter kontraster. I samverkan med arkitekterna valde vi ut fem färger av Rockpanels fasadskivor. Den stora delen av huset är vitt, men med färgklickar av bland annat rött, grått och orange. Det blev mycket snyggt och både vi och kunden är jättenöjda med resultatet. Dessutom är fasadskivorna väldigt enkla att underhålla och även byta ut om det skulle bli behov för det, vilket är perfekt för just skolmiljöer. Han kompletteras av Sandra Erlandsson som avslutar: – Det är ett spännande och smart material, som är bra för både montörer och oss arkitekter. Det är gjort av ett material som är lågt i vikt och enkelt för montörerna att hantera, och det är roligt för oss arkitekter att ha möjlighet att leka lite med det – både med form och kulörer. Vi ville ha en ganska neutral huskropp, men med instick av kulörer för att skapa lekfullhet, främja kreativitet och skapa djup och karaktär. Och det fick vi med Rockpanel.


Nya Projekt

Mars 2022

135


Nya Projekt

Mars 2022

136


Nya Projekt

Mars 2022

137

NORCONSULT PROJEKTERAR UNIK BRO I KARLSTAD: ”GODA CHANSER ATT BLI ETT LANDMÄRKE” >>>


Nya Projekt

Mars 2022

138


Nya Projekt

Mars 2022

139

NORCONSULT PROJEKTERAR UNIK BRO I KARLSTAD: ”GODA CHANSER ATT BLI ETT LANDMÄRKE” Norconsult har landat ett avtal för en ny spektakulär cykelbro i Karlstad. Med sina nästan 300 meter och luftiga design ger bron intryck av en lång svävande brygga över Klarälven. Den planerade cykelbron går mellan Råtorp och Färjestad. Bron binder samman Karlstads norra stadsdelar och kommer göra Karlstad till en mer tillgänglig cykelstad. Norconsult ansvarar för projektering av brons överbyggnad medan Inhouse Tech står för underbyggnaden. Kunden är Westcon Entreprenad AB och slutkund är Karlstad kommun. Brons gestaltning är resultatet av en arkitekttävling. Den kommer bli 290 meter lång och ha en varierad bredd på mellan 5,3 meter och 7,3 meter. Den kommer svänga lätt och ge ett luftigt intryck med sidoräcken av nät och en körbana av ihålig gallerdurk som står direkt på pålar. – När du går över bron kommer du kunna se rakt igenom durken och rätt ner i Klarälven, säger Mattias Nilsson, brokonstruktör på Norconsult och teknikansvarig för projektet. Tanken med gallerdurken är att snö och regn inte ska samlas på gång- och cykelbanan utan åka rakt ner i älven och att bron därmed kommer enklare att att vinterväghålla. Bron kommer dock vara anpassad för mindre plogbilar. Ambulanser kommer också kunna ta sig över. En knapp meter av mittbanan kommer vara i tårplåt som inte är ihålig för att öka tillgängligheten. Projektet satte i gång i januari i år och planeras vara klart hösten 2023. Mattias Nilsson menar att bron har goda chanser att bli den enda i sitt slag. – Jag har i alla fall inte sett ett liknande projekt under mina 20 år i branschen, en så pass lång stålbro som slingrar sig över Klarälven stående på pålar med luftiga däck, det blir nästan som en svävande brygga. Den är spektakulär i all sin enkelhet, säger han. – Det är verkligen en spännande geometri. Jag skulle säga att bron har goda chanser att bli ett landmärke, säger Julia Elhag, teamchef för brokonstruktion på Norconsult.


ALLA SKA HA RÅD ATT BO BRA NYA GENERATIONENS KOMBOHUS ÄR REDO FÖR AVROP Sverige behöver bra bostäder som fler har råd att bo i. Hus som är enkla att beställa och förvalta. Det är här JSB, eller snarare våra konceptbostäder, kommer in i bilden. Bostäderna är standardiserade och industriellt producerade vilket ger fördelar som snabb igångsättning, kortare bygg- och ledtider, och sänkta kostnader. Samtidigt håller bostäderna en hög grundstandard och är lätta att trivas i.

VI BYGGER FÖR FLER

Sedan 2011 har vi varit en långsiktig partner till Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. I juni 2020 tilldelades vi ett nytt ramavtal för kombohusen Bo Punkt och Bo Lamell, den nya generationens standardiserade och priseffektiva flerfamiljshus med hög flexibilitet och kvalitet. Läs mer om JSB och våra kombohus på jsb.se


KOMPLETTA MILJÖER MED BENDERSKVALITET

F R A M T ID E N S I N FRA STR U K T U R

Benders är mycket mer än takpannor och marksten! Vårt marknadsledande sortiment för det offentliga rummet omfattar smarta lösningar för all slags infrastruktur. Här hittar du kantsten, stödmurar och en lång rad genomtänkta produkter för väg, järnväg och projekt – och vi tar gärna fram ännu fler, anpassade för just dina behov!

www.benders.se

Det naturliga valet


Nya Projekt

Mars 2022

FLER FÅR MÖJLIGHETEN ATT BO KLOKT I LANDSKRONA >>>

142


Nya Projekt

Mars 2022

143


Nya Projekt

Mars 2022

FLER FÅR MÖJLIGHETEN ATT BO KLOKT I LANDSKRONA Tisdagen den 12 april startar försäljningen av de bostadsrättshus som BoKlok ska bygga i Karlslund, Landskrona. Alla som anmält sitt intresse ges möjlighet att delta på säljstarten där det avgörs i vilken ordning man får välja bostad. Det nya kvarteret är del i det omfattande utvecklingsplanerna av Karlslundsområdet, med byggstart efter sommaren och beräknad inflyttning sommaren 2023. – Vi är väldigt glada att vara med och utveckla Karlslundsområdet här i Landskrona. Att bygga bostadsrätter kompletterar befintlig bebyggelse med mestadels hyresrätter fint, och skapar möjligheter för fler att bo bra, säger Maria Forssell, byggledare på BoKlok. Husen kommer att ha 5 rum, fördelade på 117 kvm och två plan. De byggs som bostadsrätter med ett pris från 2 195 000 kr, månadsavgift på 4990 kr samt driftskostnad som är beräknad till 1700 kr per månad. – Genom att bygga modernt i fabrik med smarta processer, kan

144

vi hålla nere både byggtiden och tillverkningskostnaderna. Det gör att vi kan erbjuda nybyggda hem i bra kvalitet, till en lägre kostnad. De står också inflyttningsklara lite snabbare än vad andra nybyggnadsprojekt generellt gör, säger Maria Forssell. Det nya bostadskvarteret kommer att kallas BoKlok Månstenen och ligger i Karlslund, som ingår i ett omfattande utvecklingsarbete drivet av Landskrona stad. I Karlslund finns flertalet skolor, förskolor och mataffärer. Här finns även simhall, djurpark, stadens största lekplats (Storan), och Landskrona IP – hemmaarena för Landskrona BoIS. Det finns ett bra utbud av bussar i närområdet, och Landskrona station ligger runt två kilometer bort. Kvarteret är uppdelat i två säljetapper, med 14 bostäder i etapp 1 och 16 bostäder i etapp 2. Gemensam säljstart är den 12 april. Alla som anmäler intresse för projektet via BoKloks hemsida ges möjlighet att anmäla sig till säljstarten som är helt digital. Efter säljstarten upprättas en turordningslista utifrån vilket kunderna får välja bostad. Genom att sälja bostäderna såhär utesluts budgivning och alla ges samma chans att köpa en bostad.


Nya Projekt

Mars 2022

145


Har din väg fått frostskador, potthål, blivit spårig av tung trafik eller har bara slitits med åren? Vi hjälper dig med val av beläggning utifrån dina önskningar och förutsättningar. Tillsammans kan vi hitta den mest kostnadseffektiva lösningen. Vi erbjuder flera olika typer av beläggning såsom indränkt makadam, ytbehandling eller fräsning. Vi erbjuder även snabelbil för att laga små skador. Kontakta Stefan Hane/Maja Hjeltman 0706-90 53 72, maja.hjeltman@peabasfalt.se, för mer information och kostnadsfri offert.

peabasfalt.se


Nu finns det ett enkelt sätt att höja säkerheten på er arbetsplats

Pacetell är en innovativ hastighetsdisplay som effektivt dämpar hastigheten i trafiken. Den är robust och tålig, enkel att sköta och kan förses med en rad olika tillbehör, som exempelvis solceller. Och priset är avsevärt lägre än för ett traditionellt system med samma funktion. Nyfiken? Gå in på pacetell.se eller ring oss på 031-15 01 91.

UT VECKL AD OCH TILLVERK AD I SVERIGE

Annons.DagensInfra.190122.indd 1

2019-01-24 16:07


Nya Projekt

Mars 2022

148


Nya Projekt

Mars 2022

200 LÄGENHETER BRANDTÄTAS AV SPECIALISTER >>>

149


Nya Projekt

Mars 2022

150

200 LÄGENHETER BRANDTÄTAS AV SPECIALISTER

där projekten finns utspridda.

Hos DT Isoleringsteknik AB är det flera i teamet som uteslutande arbetar med brandtätning, och när man lägger 100% av sin arbetstid på en sak blir man något av en expert. DT Isoleringsteknik AB satsar på medarbetare som specialiserat sig på brandtätning, och målet är att bli ännu fler för att möta efterfrågan.

Två mil från Grums, i Karlstad, finns de flesta av deras kunder. Consto AB har sitt huvudkontor i Karlstad och har sedan länge varit en partner till DT Isoleringsteknik AB. Tack vare en nära kontakt fick de uppdraget att brandtäta på projektet i Tullholmsviken.

Idag arbetar de för fullt på projektet Tullholmsviken i Karlstad där ca 200 lägenheter håller på att brandtätas. Karlstad växer och i området Tullholmsviken är planerna stora. Här görs plats för ca 1000 lägenheter uppdelat på 10 kvarter. Byggnationen av den första etappen, Kvarter 1, är igång och det är Consto AB som är totalentreprenör på uppdrag av byggherren Löfbergs Fastigheter. För DT Isoleringsteknik AB blir det mycket att brandtäta, cirka 200 lägenheter uppdelade på tre byggnader där den högsta består av 16 våningar. Projektet innefattar även ett parkeringshus med ca 130 platser, kommersiella ytor samt en större butiksyta där Coop kommer att flytta in. VILKA ÄR DT ISOLERINGSTEKNIK AB?

Efter att ha varit kollegor i branschen under en längre tid startade Daniel Lehn och Tomas Boork DT Isoleringsteknik AB tillsammans 2015. De utgår från Grums där företaget har både kontor och verkstad, men de arbetar över hela Värmland och Mellansverige

DT Isoleringsteknik AB arbetar med allt inom teknisk isolering, till projektet i Tullholmsviken har de skickat ut två av sina experter på brandtätning, Stellan och Fredrik. Stellan är både projektledare och montör, och anställdes på DT Isoleringsteknik AB efter att ha drivit eget företag inom brandtätning i 10 år. DT Isoleringsteknik AB har även två personer på plats som arbetar med ventilationsisolering, detta på uppdrag av Fläkt Teknik Entreprenad i Karlstad AB som är ventilationsentreprenörer i projektet. BRANDTÄTNING, VENTILATION OCH VVS-ISOLERING

När Daniel och Tomas startade upp bestämde de sig för att vara själva i företaget det första året, för att inte växa för snabbt, men när ett år hade gått var de redan fyra personer i teamet. Sedan dess har det rullat på bra och idag är de 23 personer på DT Isoleringsteknik AB som arbetar med allt inom teknisk isolering;


Nya Projekt

Mars 2022

ventilationsisolering, VVS-isolering och brandtätning. De utför också plåtinklädnader av ventilation och VVS. – Man vill ju vara ödmjuk, men det är nog för att vi gjort ett bra jobb som gör att vi växt så mycket. Vi arbetar med allt inom teknisk isolering men vi sticker ut genom att ha tekniker som är specialiserade på brandtätning. På andra isoleringsfirmor arbetar teknikerna ofta inom alla områden. Även hos oss behärskar alla allt inom teknisk isolering, men eftersom att vi vill vara specialister på brandtätning satsar vi på medarbetare som bara arbetar med just det. Det är ett område där vi hoppas på att expandera och kunna anställa fler, säger Tomas Boork, VD och projektledare på DT Isoleringsteknik AB. FULL KOLL PÅ STORT PROJEKT

Om DT Isoleringsteknik lämnar anbud eller går på löpande räkning varierar från projekt till projekt. Att estimera hur mycket brandtätningsmaterial som går åt är en utmaning. Tomas förklarar att även om man ser på ritningen att den cirkulära ventilationskanalen som går genom väggen är 315 mm i diameter, kan man aldrig veta hur stort hålet som ska sågas upp i väggen kommer att bli. Hur mycket material och tid som går åt för att återställa ytan varierar mellan varje öppning. – Jag tycker att arbetet på Tullholmsviken flyter på bra. Eftersom att projektet är så stort gäller det att ha full koll och hänga med på vart och när vårt arbete behöver utföras. Det gäller att inte missa något, på ett så här stort ställe kan det gömma sig många små hål som behöver tätas. Stellan och Fredrik är riktigt bra, och vi har en bra dialog med alla inblandade vilket underlättar vårt arbete. Vi blir meddelade när en viss vägg är färdig för att tätas, så att vi kan arbeta effektivt. Vi har också bra kontakt med den isoleringsfirma som utför VVS-isoleringen, det är skönt att vi kan hjälpas åt istället för att se varandra som konkurrenter, säger Tomas. PÅ JAKT EFTER PRISVÄRD BRANDTÄTNING

Det var för ca 1,5 år sedan, när Stellan ville se sig om efter nya produkter att arbeta med som DT Isoleringsteknik AB upptäckte brandtätning från GRAFT. Produkterna som användes dagligen hade blivit allt för dyra, och när Stellan letade efter mer prisvärda produkter fann han varumärket GRAFT. Att det såldes via Bevego där de varit kunder länge var ett plus i kanten.

151

– Stellan får välja vilka produkter som han och kollegorna vill arbeta med. GRAFT ligger bra i pris, de är lätta att montera och har bra montageanvisningar, så vi är mycket nöjda med produkterna. När vi började arbeta med varumärket utbildade vi oss genom Bevego. 10 av våra medarbetare åkte till Bevego i Karlstad och träffade en representant från GRAFT som gick igenom det vi behövde veta. Dom ställde gladeligen upp på att utbilda oss och det var väldigt givande, berättar Tomas. EXTRA LAGERHÅLLNING MED BRANDTÄTNING

Sedan starten av DT Isoleringsteknik AB har de handlat teknisk isolering hos Bevego, och efter övergången till GRAFT har beställningarna blivit fler och fler. Tomas berättar om hur smidigt det är att åka in till Bevegos filial när de är inne i Karlstad, och att de också nyttjar Bevegos leveranser som kör ut material både till verkstaden och direkt till arbetsplatserna. – Vi är jättenöjda med den service och de bemötande som vi får hos Bevego. För ett tag sedan blev vi dessutom ihopkopplade med deras säljare Daniel Rojal så nu är det extra bra! Bevego har bra med material i lager. För projektet i Tullholmsviken har de laddat upp extra mycket för våran skull. Det kallar jag för bra service! Vi gjorde en stor beställning i början av projektet, och sedan gör vi löpande beställningar när vi ser vad som kommer att behövas, säger Tomas nöjt. UTBILDNING INOM BRANDTÄTNING FÖR BEVEGOS KUNDER

Företaget som ligger bakom varumärket GRAFT heter Polyseam. Där är Max Clauss ny i rollen som produktansvarig i Sverige, och har redan hållit i utbildningar på Bevego tillsammans med sin kollega Fredrick Thurfjell. Max långa erfarenhet inom byggnadstekniskt brandskydd kommer att komma väl till pass, framför allt när det gäller att stötta och vägleda GRAFT-användare ute på byggarbetsplatser runt om i Sverige. – Den utbildning som vi håller genom Bevego är jättebra för att få grepp om våra produkter och varför de används. Vi går igenom både lagar och regler, tester som vi genomfört, samt ingående om produkterna och dess monteringsanvisningar. Kursdeltagarna vet ofta vilka produkter som ska användas men alla vet inte varför. Vi försöker att ge våra användare en större förståelse för helheten kring brandtätning, och vi går igenom alla produkter samt vilka krav som finns. Har man koll på detta kommer man att få ett bättre resultat.” säger Max Clauss. Kanske har du precis upptäckt produkterna från GRAFT, eller kanske har du några nyanställda på företaget. Då är det ett bra läge att låta dina medarbetare genomföra en utbildning från GRAFT. Att träffas i verkligheten är det allra mest givande, men det går också att genomföra utbildningen digitalt om rätt förutsättningar inte skulle finnas. GRAFT rör sig över hela landet och Bevegos filialer brukar vara uppskattade mötesplatser att hålla utbildningen på. – Utbildningen brukar vara på 4 timmar, och vi på GRAFT förväntar oss inte att man ska komma ihåg allt som vi säger under den dagen. Därför satsar vi också väldigt mycket på vår tekniska support som Bevegos kunder gärna får använda sig av. När man står där och ska montera någon av våra produkter och blir lite osäker, då kan man alltid ringa till oss.” säger Max.


Vi levererar och monterar allt från villastängsel till komplexa lösningar för stora industrier. Ingen kund är för liten och ingen kund är för stor för oss.

 upplandsstangsel.se

 08-24 71 15

 info@upplandsstangsel.se

Creating a safe community


2004–2018 2004 - 2014

I SVERIGE

ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER • Polyurea beläggningar & tätskikt i p-garage / utomhusbassänger / invallningar ca 8 000 m2 / tätskikt på brobanor / tak • Polyurea skumisolering på tak / vindar / bjälklag / i väggar • Kolfiberförstärkningar på broar / p-garage / pelare / bjälklag / fastigheter / dörröppningar ca 35 000 m • Betongrenoveringar av p-garage / balkonger / loftgångar / vattentorn / smide rostfritt / vattenverk / fasader ca 50 000 m2 • Auktoriserad i rostskyddsmålning av kraftverk / dammluckor / vattenvägar / sugrör m.m. sedan 1998 ca 45 000 m2 • Epoxi- & polyuretaninjekteringar / limning av sprickor fundament m.m. / undergjutningar samt tätning vattenläckage • Golvbeläggningar & efterlysande utrymningslinjer i p-garage / industrifastigheter m.m. • Bygg- & industriservice med ramavtal av ovan tjänster / Stockbolms Exergi sedan 2011 / Billerud Korsnäs / Söderenergi m.fl.

www.ysab.se 24 ÅR 1994 – 2018

www.ysab.se • ysab@telia.com


CARLSEN OMEGA J960M NU I SKANDINAVIEN!

FH Carlsen AS levererar maskiner och utrustning till industrin. Våra kunder är entrepreprenörer, krossningsföretag, grusproducenter och processindustrier. Vi levererar både nya och begagnade maskiner. Vår egen fullt elektriska och mobila käftkross Carlsen Omega J960M är nu klar för leverans. Vi söker nya återförsäljare i hela Skandinavien.

+47 92 01 66 67 www.crushing.no

Se fler maskiner på www.crushing.no

PRISVÄRT DIGITALT BACKKAMERAKIT Orlaco har tagit fram detta prisvärda backkamerakit med mycket fin bildkvalité. Det är ett rent backkamerakit med “Plug and Play”-funktion. Montera kamera, monitor och dra och plugga i kablarna och spänningsätt systemet. Klart att användas direkt. KONTAKTA OSS FÖR ETT RIKTIGT BRA

PROVA-PÅ-PRIS!

Kameran är redan spegelvänd och monitorn förinställd för bästa funktion och kan därmed inte ändras. Monitorn är utrustad med automatisk “backlight”-justering, vilket innebär att den sänker ljusflödet i mörker. Enbart en kamera kan anslutas till denna monitor. DETTA INGÅR • • •

1st högupplöst 7” monitor 1st 120° kamera, spegelvänd 1st kablage 11 meter Kontaktperson Andreas Friberg andreas.friberg@oemautomatic.se +46 75 242 41 86

oemautomatic.seNya Projekt

Mars 2022

156


Nya Projekt

Mars 2022

DUBBEL MARKANVISNINGSVINST I HALMSTAD >>>

157


Nya Projekt

Mars 2022

DUBBEL MARKANVISNINGSVINST I HALMSTAD Skeppsviken har tillsammans med Kaminsky Arkitektur tagit fram de vinnande förslagen till två anvisade tomter i Fyllinge i Halmstad. Totalt handlar det om ca 117 svanenmärkta bostadsrätter där mobilitet och energi är integrerat i både gestaltning och vardag. – Spännande och ärofullt, minst sagt! Det var många som lämnade bra förslag på båda tomterna, men vi var snäppet vassare, två gånger om. Förslaget innehåller många godbitar när det kommer till gestaltning, hållbarhet, teknik och marknad. Jag ser det som att det kommer utveckla inte bara oss som utvecklare utan även Halmstad och de framtida bostadsrättsägarna. Projektet innebär också premiär för oss som samhällsbyggare i Halmstad, säger Max Larsson, projektledare Skeppsviken Fastighets AB. –I Fyllinge har vi kombinerat innovativa hållbarhetslösningar med en arkitektur som hämtar inspiration från den småskaliga stenstaden i centrala Halmstad. Husen har solcellstak och du kan ta med cykeln hela vägen hem till cykelbalkongen, säger Joakim Kaminsky, Kaminsky Arkitektur.

158


Nya Projekt

Mars 2022

159


isk Ergonom design !

Vikten av flexibilitet

mpact ABUCo lfer te g in tt kä

ABUS produktprogram inom lätta lyft ger ergonomiska lyft precis där det behövs.

Gör produktionen smidigare med våra lättraverser, lättportalkranar och svängkranar. Tillsammans med en kättingtelfer får du maximal rörelsefrihet och säkerhet för din personal.

Vänd dig till ABUS Sverige Gruppen när du vill ha en komplett lyftlösning, läs mer på abus-kransystem.se eller kontakta oss på 054-55 56 50 eller info@abus-kransystem.se

Compleo hjälper er med en skräddarsydd laddningslösning Vi har en helhetslösning av framtidssäkrade laddstationer och vi är med er genom hela resan. Den startar med ett kostnadsfritt platsbesök.

Nyfiken? Hör av er! Tel. +46 40- 685 05 00 info.sweden@compleo-cs.com

www.compleo-cs.se


ETY F A S D A O R #HOMEOF THE ORIGINAL FOR OVER 20 YEARS

hem – är jobbet eller bara på semester, till . För Oavsett om du ska tryggt och säkert m fra ma kom att ma: C®. alltid målet detsam ginalet, DELTABLO ori på lita id allt ta kan du stål samt att säkerställa det och ong bet i ken tiva vägräc ns Vi har med innova it till att göra världe ddssystem bidrag ety. Saf moderna bullersky d Roa of me r 20 år. Vi är Ho vägar säkrare i öve deltabloc.com

DESIGNSEGEL TILLVERKAR OCH INSTALLERAR HÅLLBARA SOLSEGEL FÖR ALLA MILJÖER. PRIVATA VILLOR, FÖRSKOLOR, BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR, RESTAURANGER OCH KOMMUNER RUNT OM I SVERIGE ÄR VÅRA KUNDER MED 15 ÅRS ERFARENHET AV ATT INSTALLERA SOLSEGEL I AUSTRALIENS HÅRDA KLIMAT HAR DESIGNSEGEL EN UNIK KUNSKAP INOM HÅLLBARHET OCH DESIGN. FÖR MER INSPIRATION FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM @DESIGNSEGEL ELLER KOM OCH BESÖK OSS I VÅR MONTER PÅ NORDBYGG 2022 PÅ ÄLVSJÖMÄSSAN I STOCKHOLM.


Nya Projekt

Mars 2022

162


Nya Projekt

Mars 2022

GRODPARKEN I CENTRALA SÖLVESBORG RESTAURERAS >>>

163


Nya Projekt

Mars 2022

164


Nya Projekt

Mars 2022

165

GRODPARKEN I CENTRALA SÖLVESBORG RESTAURERAS Den 8:e mars startade restaurering och renovering av Grodparken som ligger i centrala Sölvesborg, mellan Södergatan, Hästtorgsgatan och Repslagaregatan. Grodparken innehåller vad som troligen är Sölvesborgs kommuns första offentliga skulptur, fontänen ”Grodan”. Stenblocket till fontänen är skänkt av handlaren Emanuel Karlsson som hade en butik i närheten, och skulpturen har skapats av den lokala stenhuggaren Nils Nilsson. Skulpturen kom på plats 1923. Restaureringen och renoveringen som börjar idag kommer att ge Grodparken ett utseende som bättre överensstämmer med tiden för parkens tillkomst, genom att vi till exempel tar bort vissa träd och planterar annan växtlighet istället. Detta kommer också att göra att platsen upplevs som ljusare och luftigare, och eftersom det ofta sitter fåglar i träden, kommer färre träd att leda till mindre fågelspillning i parken. – Vi kommer också att skapa nya, mer tidstypiska stenläggningar och se över belysningen. Under en lång tid har fontänen i parken varit trasig. Efter restaureringen räknar vi med att den kommer att vara lagad, och att vi kommer att kunna ha vattnet igång igen. Med restaureringen av Grodparken hoppas vi kunna uppnå ökad trygghet, tillgänglighet och trivsel, säger samhällsbyggnadschef Anders Wanstadius. Arbetet i Grodparken beräknas vara klart senare i vår, innan sommaren och turistsäsongen.


Energieffektiv och klimatsmart isolering med lösull Kraven på hållbarhet, effektivt byggande och kort produktionstid ökar hela tiden. Det gör isolering med lösull till det smartaste alternativet. Tekniken har mängder av fördelar som minimalt utrymmeskrav för teamet vid blåsningen, ingen lagerhållning, ingen markpåverkan, inget behov av kranar eller containrar för spill.

ENIVA Isolerproffs • 020 – 25 29 00 • www.isolerproffs.se

Helhetsåtagande inom måleri A l lt

f r å n

Använd ROTavdraget

i d é e r ,

p r o j e k t e r i n g

Vi erbjuder ett helhetsåtagande inom måleri, från idéer, projektering till besiktning. Våra kunder erhåller en kvalitativ, kreativ, konsekvent och kostnadseffektiv lösning.

t i l l

u t f ö r A n d e

Referensbilder

Vi erbjuder även projektledning inom byggnation, vi har goda kontakter och bra samarbetspartners inom bygg och entreprenadverksamheten.

UC inom Trygg Företagare Vi erbjuder ett helhetsåtagande måleri, från idéer,

Johan

projektering till besiktning. Våra kunder erhåller en För mer information eller frågor, ring eller maila Johan Söderström

kvalitativ, kreativ konsekvent och kostnadseffektiv lösning.

073-517 00 10 / 08-778 75 00 johan@teamjsm.se

Vi erbjuder även projektledning inom byggnation, vi har goda kontakter och bra samarbetspartners inom byggoch entreprenadverksamheten.

Kreditvärdig För mer information eller frågor ring eller maila, Johan Söderström

tfn. 073-5170010 / 08-7787500 mail: johan@teamjsm.se

Produkter för Svanenmärkta hus

brandteknikab.se

brandtätning

|

brandisolering

| tillverkning

CERTIFIERAD ISO 9001

CERTIFIERAD ISO 14001

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för miljö

| utbildning


• keabgruppen.se Vi erbjuder fastighetsstädning och kringtjänster så som garagesopning, trädgårdarbete, snöskottning m.m. av hög kvalité. Besök gärna vår hemsida för mer info om oss och våra tjänster.

När standardlösningar inte räcker till Kundanpassade kök och inredningar från Dalarna

Claessons Snickeri AB

• Fabriksgatan 2, Krylbo • claessonkok.se • 0226-618 20


Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning

VÄNDBAR

Venti

Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se


VILL DU PÅVERKA FRAMTIDEN? Tala med oss om klimatförbättrad betong! Hållbart byggande - med betong.

kynningsrudprefab.se

Upplev utvecklingen.

Liebherr-Sverige AB Fallskärmsvägen 5 721 31 Västerås

Tel: +46 21 80 62 40 info.lsv@liebherr.com

Annons Nya Projekt 3_halv sida_en bild.indd 1

www.facebook.com/liebherrsverige www.instagram.com/liebherrsverige www.liebherr.se 2020-06-05 08:48:30


Nya Projekt

Mars 2022

170

butiker, evenemang och kultur. BALTICGRUPPEN FORTSÄTTER SATSA I UMEÅ CENTRUM FÖRVÄRVAR TVÅ CENTRUMFASTIGHETER Balticgruppen fortsätter växa i centrala Umeå och har nu, i det samägda bolaget Scherdin & Olsson Fastighet, förvärvat delar av ett centrumkvarter. Förvärvet avser fastigheterna Balder 3 och Balder 6. Båda fastigheterna ligger mitt i centrala Umeå, utmed de attraktiva gågatorna Kungsgatan samt Rådhusesplanaden. Byggnaden ”Balders Horn”, i hörnet mot Rådhustorget, och husen där Nya Konditoriet och inredningsbutiken At home store inryms är några av de byggnader som omfattas av förvärvet. Balticgruppen arbetar för att Umeå ska nå 200 000 invånare år 2050 genom hållbar tillväxt. En del i den strategin är att utveckla Umeå centrum till en levande och attraktiv plats, något som bland annat uppförandet av kvarteret Forsete som inrymmer en mix av verksamheter, gallerian Utopia och bostäderna ovanpå gallerians tak visar. Sedan tidigare äger Balticgruppen, i det samägda bolaget Scherdin & Olsson Fastighet, flera fastigheter i Umeå centrum samt delar av kvarteret Balder där man nu även förvärvat fastigheterna Balder 3 och Balder 6. Så här beskriver David Carlsson, vd och koncernchef på Balticgruppen, fastighetsaffären: – Förvärvet ligger helt i linje med vår strategi där vi vill investera i Kunskapsstaden, området i och mellan Umeå centrum och Universitetsstaden. Dessutom äger vi redan idag delar av kvarteret Balder vilket skapar goda förutsättningar för den fortsatta utvecklingen av kvarteret. Umeås stadskärna är en viktig plats för en levande, livfull och långsiktigt attraktiv stad. Umeå är den stad i Norrland där tillväxten är starkast och Umeå centrum är en naturlig mötesplats med sitt utbud av restauranger, attraktiva

Byggnader som ingår i fastigheterna Balder 3 och Balder 6 I fastigheten Balder 3, som idag ägs av systrarna Bennich /Laurelli, ingår bland annat den anrika byggnaden ”Balders Horn” som ligger i hörnet av Rådhustorget. Fastigheten Balder 6 som säljs av bröderna Wikner, ligger på Kungsgatan 57 och omfattas av husen som inrymmer bland annat Nya Konditoriet och den lokal där Gregers tidigare låg. Ulrika Bennich och Ylva Laurelli, säger så här om affären: – Vi känner oss väldigt trygga med Balticgruppen som köpare av vår fastighet. Dessa anrika och vackra byggnader är en del av Umeås historia och Balticgruppen kommer fortsätta förvalta och ta väl hand om dem. EN MIX AV BOSTÄDER, KONTOR OCH VERKSAMHETER TILL CENTRUM

Balticgruppen har flera satsningar på gång i centrum. Det finns planer att utveckla ytterligare ett par kvarter i centrala Umeå och inriktningen är att tillföra en blandning av bostäder, kontor och verksamheter. Att utveckla Umeå genom tät blandad stad innebär flera positiva effekter, exempelvis kan befintlig infrastruktur nyttjas med tillgång till hållbara kommunikationer som supercykelvägen och bussförbindelser som redan finns – och det gör att vi blir mer hållbara per capita. – I centrum vill vi tillföra fler bostäder och en mix av verksamheter. Stadskärnan blir mer levande när människor rör sig där flera av dygnets alla timmar och det skapar förutsättningar för en trygg stad, avslutar David Carlsson. Tillträdet av Balder 6 sker den 1 mars. Tillträdet av Balder 3 sker den 1 april.


Nya Projekt

Mars 2022

171


ZUGOL Miljöskyddsmedel

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. Ett miljövänligt barkgranulat för absorption ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

ZUGOL AB Svensk Barkindustri Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com


Alla har rätt till en säker arbetsplats!

Bäcktuvevägen 4 Göteborg 031-23 19 50

. Kryptongatan 6 Mölndal

031-745 80 90


Nya Projekt

Mars 2022

174

I AM HOME UTVECKLAR 98 LÄGENHETER I ENKÖPING Fastigheten, Fanna 32:27 ligger i nordöstra Enköping och innefattar 98 lägenheter som efter färdigställandet kommer att upplåtas som hyresrätter av I am Home i samarbete med Pictet. Hållbarhet är grunden i projektet med fokus på låg klimatpåverkan med en energiförbrukning motsvarande nära hälften av gällande krav, bra livsmiljö för de boende, och en attraktiv boendeekonomi. Projektet byggs med en stomme i korslimmat trä; ett förnyelsebart material som binder koldioxid och därmed ger en positiv klimatpåverkan och samtidigt ger ett bra inomhusklimat. Solceller kommer installeras på delar av taken där energi tillförs direkt på dagen samt via batteri nattetid. Projektet kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver; en del i arbetet att utveckla en mer hållbar stad. Husens arkitektur tar utgångspunkt i områdets industriella historia. Taken får en karakteristisk form och anknyter till klassisk industriarkitektur liksom kulören. Fasader utförs av infärgad värmebehandlad träpanel för att undvika synliga skarvar mellan volymerna. I am Home vill skapa en förenklad vardag som bejakar människorna i och runt fastigheten. Som boende kommer du kunna få tillgång till smarta mobilitetslösningar med bland annat bilpool och cykelservice. Inflyttning beräknas till 2023.

– Det här är en viktig markanvisning för att det är en bekräftelse på att Mölndal och Lunnagården är en attraktiv plats att investera i. Den första markanvisningen sätter också ribban för kommande markanvisningar, säger Björn Marklund, stadsbyggnadschef, Mölndals stad i ett pressmeddelande. LUNNA BUSINESS PARK

BRA Bygg går in med höga ambitioner för området med planer på att skapa en attraktiv företagsby och kontorskluster. Intentionen är att bidra till att Mölndal berikas med en dynamisk företagspark där olika profiler och verksamheter kan fortsätta utvecklas tillsammans. Visionen är att genomföra detta med höga klimatmål och ett stort fokus på att skapa en innovativ och kreativ miljö. – Lunnagården har enormt stor potential och ligger geografiskt sett perfekt för företag inom Göteborgsregionen. Vi går in med höga hållbarhetsambitioner och ett klimatsmart perspektiv. BRA ser fram emot att få utveckla Mölndal till en ännu mer attraktiv kommun, säger Magnus Riemer, koncernchef på BRA.

KULTURFÖRVALTNINGEN SATSAR I EMBASSY OF SHARING Nu är det klart att ett folkbibliotek, ett center för yttrandefrihet och en ny mötesplats för unga flyttar in i fastigheterna Fyrtornet och Drivbänken.

BRA BYGG TILLDELAS FÖRSTA MARKANVISNINGEN FÖR LUNNAGÅRDEN

Det är kulturförvaltningen i Malmö som hyr cirka 1 700 kvm i det nya området Embassy of Sharing, som byggs i Hyllie bredvid Emporia.

Kommunstyrelsen i Mölndal har gett klartecken för den 40 000 kvadratmeter stora markanvisningen och ambitionen är att BRA Bygg ska skapa ett nytt och attraktivt företagskluster inom området.

– Det saknas idag kulturella mötesplatser i Hyllie. Det behovet möter kulturförvaltningen genom att vara en del av Embassy of Sharing. Vi arbetar kontinuerligt med att delta i stadsutvecklingen genom att etablera kulturverksamheter i hela Malmö och ge en jämlik tillgång till kultur och skapande delaktighet till alla Malmöbor, säger Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör i Malmö stad.

Lunnagården är en av de största företagssatsningarna i Mölndals historia. Området ligger i nära anslutning till Söderleden och enligt detaljplanen beräknas området till 155 000 kvadratmeter. BRA Bygg har tilldelats en markanvisning på 40 000 kvadratmeter.

Biblioteksverksamheten kommer att bestå av ett bibliotek med Hyllie och närområden som upptagningsområde, samt ett utvidgat Dawit Isaak-bibliotek i form av ett internationellt center för yttrandefrihet.

Nyligen blev det klart att BRA Bygg får den första markanvisningen i utvecklingsområdet Lunnagården vid Söderleden i Mölndal.


Nya Projekt

Mars 2022

Biblioteksverksamheten vänder sig till Malmöbor i alla åldrar, men har unga och unga vuxna som prioriterad målgrupp. – Mötesplatsen för unga kommer att tas fram genom ett aktivt delaktighetsarbete och det ska bli oerhört spännande att bli en del av den delningskultur som ska växa fram på Embassy of sharing, säger Conde Hellman.

175

Totalt kommer kvarteret bestå av 22 bostäder, fördelade i 11 parhus. Intresset för området och den här typen av hus är stort, berättar Emil Kroll, försäljningschef på OBOS Kärnhem. – Det är såklart jättekul att kunna välkomna ännu fler till ett område där vi byggt tidigare och som vi vet är uppskattat av många. Våra trivsamma parhus passar hela familjen, säger Emil Kroll.

Lokalerna kommer vara flexibla och kunna anpassas efter behov och intresse som kan skifta med tiden. Driftsmodellen ska ge utrymme för andra aktörer, som staden, civilsamhället, det fria kulturlivet, att ha tillfälliga eller mer permanenta aktiviteter. – Platsen känns helt rätt för ett bibliotek då delningsekonomi ska genomsyra hela Embassy of Sharing. Dessutom kommer vi kunna skapa lokaler tillsammans med Malmö stad som kan användas på olika sätt över tid, flexibiliteten skapar en långsiktig hållbarhet, säger Maria Ekström, affärschef på Granitor Properties. Kontorsfastigheten Fyrtornet, som kommer att ligga närmast torget, är den fastighet som byggs först och är en av sju fastigheter. Varje fastighet i Embassy of Sharing uppfyller ett eller flera hållbarhetsmål. Målen i Fyrtornet och Drivbänken är bland annat att vara mötesplatser för medborgardialog, demokratiutveckling, livslångt lärande och Agenda 2030. Båda fastigheterna blir miljöbyggnad Guld certifierade och Drivbänken även WELL certifierad. Fyrtornet blir dessutom Malmös första, och Sveriges högsta, kontorshus i trä. Hela Embassy of Sharing kommer att bli 55 000 kvadratmeter stort och innefattar kontor, hem, restauranger, butiker och service – men också stadsodlingar, verkstäder och en saluhall. Hela området ska bli ett kvarter där innovation, mångfald och cirkulärt nytänkande står i fokus. På bilden: Fyrtornet är det första av sju fastigheter i området Embassy of Sharing som Midroc Properties utvecklar i Hyllie, Malmö. 3D bild: Wingårdhs

Brf Nyponrosen erbjuder välplanerade parhus i två plan om 105 kvadratmetrar. Varje bostad har en stor uteplats med trädäck, generös gräsmatta och plats för två bilar, varav den ena under tak i carport. Här finns både skärgården och staden på kort avstånd. – Björnö är ett växande bostadsområde med närhet till både barnomsorg och skolor. Härifrån tar man enkelt cykeln eller bilen till Norrtälje där det finns ett stort utbud av kaféer, restauranger och butiker, säger Emil Kroll. Säljstarten för bostadsrätterna i Brf Nyponrosen äger rum den 22 februari, och OBOS-medlemmar får förtur till köp. Bostäderna har ett frånpris på 2 798 000 kronor och inflyttning beräknas att starta hösten 2023. Ytterligare en säljetapp kommer under 2022.

JÄRNTORGET TILLDELAS MARKANVISNING I FAGERSLÄTT ÖSTRA, JÖNKÖPING Järntorget har tilldelats en markanvisning i Fagerslätt Östra, Jönköping. Markanvisningen avser en byggrätt om cirka 100 hyresrätter om ca 8 800 kvm BTA Preliminärt tillträde och byggstart redan under Q2 2022.

SKÄRGÅRDSNÄRA BJÖRNÖ FORTSÄTTER ATT VÄXA – OBOS BYGGER FAMILJEVÄNLIGA PARHUS Den 22 februari startar OBOS försäljningen av Brf Nyponrosen i Björnö, i närheten av Norrtälje.

– Det är glädjande att få en markanvisning i Jönköping. Vår ambition för kvarteret är att skapa en livskraftig boendemiljö som sjuder av liv alla månader om året och därför har vi valt att döpa projektet till Årstiderna. Namnet speglas bland annat i gårdsmiljön som blir en härlig plats oavsett årstid med variation av sittplatser och uterum. Här främjas välmående genom ytor för både lek, aktivitet och rekreation. Vi kommer uppföra husen i trä och planerar för att Svanenmärka bostäderna. Tilltänkt husleverantör är vårt systerbolag Bomodul, beläget i Bodafors endast 5 mil från platsen, säger Louise Eklund, Affärsområdeschef Projektutveckling.SNABBA BESPARINGAR FÖR FASTIGHETER •

Smart termostat för fastigheter

Återbetalningstid ca 2-3 år även för mindre fastigheter

Effektiv märkesoberoende styrning

Realtidseffekt med Ngenic Track

IMD för flerbostadshus

Se var och när förbrukningstoppar uppstår

Rättvis fördelning av förbrukning

Bättre energiprestanda och lägre kostnader

FULL KONTROLL & INGA KONSTIGHETER!

LÄS MER PÅ: NGENIC.SE/FORETAG

Stepisol Ljudgolv Ombyggnad av vindar. För bästa resultat gjuter man direkt på stepisolen. Stepisolgolv i kombination med golvbeläggning av plast eller linoleum uppfyller konstruktionen luft- och stegljudsklass B i SS 01 52 67 på träbjälklag och klass A på betongbjälklag. Gymgolv. Stepisol Silence 300 Grå 60 mm kombineras med 30mm gummimatta för bästa resultat. Fungerar utmärkt för att dämpa ljuder av tunga hantlar och stänger som tappas i golvet. Sportgolv. Stepisolvskiva (50 mm) och 2 st 16 mm spånskivor, samt golvbeläggning av plast eller trä. Byggvarudeklarationer. Produkterna är byggvarudeklarerade. ”Stepisol är registrerad i BASTA-registret”. ”BASTA-registreringen innebär att vi kan styrka att denna produkt klarar BASTA-kriterierna avseende miljö-och hälsofarliga egenskaper. Se www.bastaonline.se”. 2018

Stepisol Svensk Emballageteknik AB Åkervägen 15, 177 41 Järfälla - 08-580 940 00 sales@stepisol.se | www.stepisol.se


Nya Projekt

Mars 2022

178


Nya Projekt

Mars 2022

179

NORDIC CHOICE HOTELS ÖPPNAR RESORTHOTELL VID FALSTERBO STRANDBAD >>>


Nya Projekt

Mars 2022

NORDIC CHOICE HOTELS ÖPPNAR RESORTHOTELL VID FALSTERBO STRANDBAD Tillsammans med fastighetsägaren Skanör Falsterbo Strandbad AB har Nordic Choice Hotels vunnit Vellinge kommuns markanvisning för byggandet av ett hotell, SPA och en mötesanläggning på klassiska Falsterbo Strandbad. De c:a 153 hotellrummen, SPA och mötesytorna flörtar med platsens 100-åriga historia som badort och har siktet inställt på att bli en mötesplats för både boende i Falsterbo och internationella besökare som söker en upplevelse i absoluta toppklass. Klassiska och älskade Falsterbo kommer de närmaste åren åter få internationell uppmärksamhet som en av norra Europas absoluta toppdestinationer. Med en över 100-åriga historia som en vallfärdsort för besökare som uppskattar havet, naturen och ro för själen så går nu platsen in i en period av förädling. Vellinge kommun utlyste under 2021 en markanvisningstävling för platsen. Efter en gedigen process har kommunen nu beslutat att tilldela markanvisningen till fastighetsägaren Skanör Falsterbo Strandbad AB och hotelloperatören Nordic Choice Hotels. – Under 1900-talet var det här platsen där kungligheter, jetset och internationella kändisar som Beatles sökte lugn och ro. Nu är det dags att väcka den här anrika badorten igen och ge den tillbaka sin forna glans. Vi vet att det här är en plats som har en särskild plats i hjärtat hos många, inte minst de som bor i Falsterbo, och det är därför med stor ödmjukhet som vi nu gläder oss åt att med respekt för platsen, den unika miljön skapa en destination i absoluta internationell toppklass, säger Nordic Choice Hotels ägare Petter Stordalen. Platsen för det nya hotellet är i anslutning till Falsterbo Strandbad. Existerande byggnad blir en del av det nya hotellet och kommer vara hjärtat för mat, SPA och möten. En ny byggnad uppförs med en arkitektur som möter omgivningen med respekt för naturen, historien och den unika miljön. – Vi är stolta, ödmjuka och väldigt glada över vinsten och

180

möjligheten till att få utveckla ett efterlängtat hotell som på ett naturligt sätt möter den vackra och unika platsen. Vi som står bakom projektet har alla en stark koppling till orten. Utifrån vår kännedom om platsen och vårt långsiktiga engagemang kan vi bevara viktiga värden och bygga den destination som orten förtjänar att erbjuda, säger Daniel Krook, en av initiativtagarna till projektet och del av ägarkonstellationen av den planerade fastigheten. Projektet går nu in i en fas där en detaljplan ska tas fram tillsammans med Vellinge kommun. Ambitionen är byggstart av hotellet inom 5-6 år. Falsterbo Strandbad blir en del av Nordic Choice Hotels portfölj av fristående hotell Nordic Hotels & Resorts. Bland systerhotellen finns Villa Copenhagen, Yasuragi, The Thief och Copperhill Mountain Lodge.

FAKTA Antal hotellrum: c:a 153 rum. SPA: Hjärtat i SPA-upplevelsen är Skogsbadet. Uppe bland tallarna finns bad, bastu och gym. På området finns också behandlingsrum och pool. Restaurang: I befintlig byggnads entréplan finns hotellets restaurang. Här serveras prestigelös, vällagad mat, tillverkad av de bästa lokala och hållbara råvarorna. Takterrass: Högst upp vänd mot havet erbjuds en takterrass med utsikt över sanddyner och havet. Platsen används för yogaklasser på morgonen lunch på dagen och bar på kvällen. Möten: Fokus på “bleisure” där business och leisure kombineras i en avkopplande naturmiljö där familjemiddagar blandas med kreativa arbetsmöten. Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder Fastighetsägare: Skanör Falsterbo Strandbad AB (Daniel Krook, Nicholas Hörlin och Wilhelm Alwén).


Nya Projekt

Mars 2022

181


Nya Projekt

Mars 2022

182

BOKLOK SÄLJER 35 LÄGENHETER RÄTTVIST I FALUN >>>


Nya Projekt

Mars 2022

183


Nya Projekt

Mars 2022

BOKLOK SÄLJER 35 LÄGENHETER RÄTTVIST I FALUN Fredagen den 11 mars startar försäljningen av BoKlok-lägenheter i Hälsinggården i Falun. Alla som anmäler intresse på BoKloks hemsida ges möjlighet att vara med i en öppen turordningsdragning. Dragningen bestämmer i vilken ordning man får välja sin nya bostad, och utesluter budgivning. Byggstart är planerad till våren 2022, med beräknad inflyttning hösten 2023. I Hälsinggården i Falun ska BoKlok bygga 35 lägenheter. Lägenheterna kommer att ha två, tre och fyra rum med en yta på 55, 72 respektive 85 kvm. De byggs som bostadsrätter och priserna startar på 1 495 000 med månadsavgift till bostadsrättsföreningen på ca 3250 kr för en tvårumslägenhet. – Det känns väldigt roligt att det är dags att starta försäljningen! Vi bygger ju området BoKlok Amazonen här bredvid, vilket var väldigt populärt, och nu är det alltså dags för säljstart av det nya området som kommer kallas BoKlok Duetten. Att det är så många som verkar intresserade av oss här i Falun känns kul, och betyder att det finns ett stort behov av bostäder för människor med vanliga plånböcker. Att kunna erbjuda det, och att de dessutom är smart och hållbart byggda, är en härlig känsla! säger Fredrik Österlin, projektchef på BoKlok. Likt alla bostäder från BoKlok fördelas lägenheterna efter principen ”lika för alla”. Det betyder att alla som lämnar intresse för projektet på BoKloks hemsida, kommer att få möjlighet att anmäla sig till deltagande vid en öppen turordningsdragning. Via en digital sändning dras turordningslistan som sedan bestämmer vem som får välja bostad först, som nummer två, nummer tre osv. Genom detta tillvägagångssätt ges alla samma chans och budgivning utesluts. – Vår filosofi är att alla ska ha råd att bo bra och vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda nybyggda bostäder av bra kvalitet till ett bra pris. Genom vår turordningslista får alla möjlighet att välja boende utan att behöva armbåga sig fram i en budgivning eller förstå kluriga kösystem. Det är viktigt för oss, säger Fredrik Österlin. Den första etappen av BoKlok Duetten, bestående av 35 lägenheter, byggs bredvid slutsålda BoKlok Amazonen. Området är placerat i Hälsinggården, strax öster om centrala Falun. Här startade Rolf Ericson Bil sin verksamhet i början av femtiotalet, och Volvo Duett var företagets bästsäljare som snart kom att följas av ännu en klassiker, Amazon. De nya BoKlok-kvarteren har fått sina namn från dessa bilmodeller. I närområdet finns mataffär, bensinmack, pizzeria, tandläkare och sporthall såväl som förskola och skola.

184


Nya Projekt

Mars 2022

185


Lillängsvägen 24 - 136 72 Vendelsö info@gwasfalt.se www.gwasfalt.se 08-447 31 30

DRÄNERING / GRUNDISOLERING I STOCKHOLMSREGIONEN - För friskare hus -


HÄLLESÅKER SLAMSUGNING ABSLAMSUGNING STÅR HÄLLESÅKER AB STÅR FÖ HÄLLESÅKER SLAMSUGNING AB FÖR STÅR FÖR KVALITET, KUNSKAP OCH ENGAGEMANG KVALITET, KUNSKAP OCH ENGAGEMANG KVALITET, KUNSKAP OCH ENGAGEMANG

En välutrustad modern fordonsflotta med allt med från spolbilar En välutrustad modern fordonsflotta med allt från spolbil En välutrustad modern fordonsflotta allt från spolbilar i olika storlekar, hetvatten bilar,storlekar, tv-inspektion och torrsugihetvatten olika hetvatten bilar, tv-inspektion och torrsug i olika storlekar, bilar, tv-inspektion och torrsugnings fordon klarar avklarar stora som små problem. nings fordon somsom klarar avproblem. stora som små problem. ningssom fordon som av stora små

VI HJÄLPER ER DYGNET ÅRET OM. VI HJÄLPER ERÅRET DYGNET VI HJÄLPER ER RUNT, DYGNET RUNT, OM. RUNT, ÅRET OM.

Tveka inte att höra oavsett om dethöra ärom i av akuta ärenden Tveka inte att er är oavsett det är i akuta ärende Tveka inte av atter höra av er oavsett det i akutaom ärenden eller i etteller underhållssyfte så hjälper vihjälper er. eller i ett så underhållssyfte i ett underhållssyfte vi er. så hjälper vi er. Hällesåker Slamsugning AB är kvalitet miljösäkrade Hällesåker ABmiljösäkrade är kvalitet och miljösäkrade Hällesåker Slamsugning ABSlamsugning äroch kvalitet och enligt ISO 9001ISO och9001 ISO enligt 14001. ISO14001. 9001 och ISO 14001. enligt och ISO

207· 437Hällesåkersvägen 92 Lindome · 031-40 9192· info@hallesakerslamsugning.se · www.hallesakerslamsugning.se Norra 207· ·99 437 Lindome · 031-40 99 91 · info@hallesakerslamsugning.se · www.hallesakerslamsugnin rsvägen 207· 437 92 Lindome 031-40 99 91 · info@hallesakerslamsugning.se · www.hallesakerslamsugning.se


Nya Projekt

Mars 2022

188

SÅ SKA RIMNERSVALLEN RENOVERAS

i fyra delar:

Rimnersvallen i Uddevalla ska renoveras till standardkraven för parasport, SM i friidrott och superettan för fotboll. Arenan ska också bli helt tillgänglighetsanpassad för besökare och publik. Den renoverade Rimnersvallen förväntas stå klar hösten 2023 och så här kommer den nya arenan att se ut.

Östra läktaren med cirka 740 platser och anslutningen till Rimnershallen Västra läktaren, huvudläktaren med cirka 1570 platser Norra läktaren, cirka 1700 platser

Renoveringsarbetet av Rimnersvallen går nu in i en fas av detaljprojektering och färdigställande av bygghandlingar inför nybyggnationen. Projektet följer tidplanen, och nu finns nya skisser från Sweco Architects av hur Rimnersvallen kommer att se ut. – Vi har kommit en bra bit in i rivningsarbetet och ser nu fram emot fas 2 där vi till en början kommer att fokusera på grundläggning av läktare och uppbyggnad av fotbollsplanen. Det är ett utmanande projekt och vi är stolta över att bidra till en sådan stor och tillgänglig idrottsarena till Uddevalla, säger Marcus Palmqvist, projektchef Peab för Rimnersvallen. Nybyggnationen som planeras starta under våren är indelad

Belysningsmaster, fyra stycken Parallellt med nybyggnationen pågår arbetet med innerplanen. Några förbättringar som tillkommit är att Östra läktaren kommer att få ett område med sikt mot innerplanen som möjliggör för till exempel servering/försäljning, rullstolsplatser och en samlingsplats i pauser. Det har också tillkommit ytterligare en aktivitetslokal som ska kunna användas för till exempel styrketräning som ett komplement till Rimnershallen.


Nya Projekt

Mars 2022

189


VI ÄR VÅRA PROJEKT %<

g5(1,1* ()

b67$5 *0 *

(1

MEDLEMSFÖRETAG

Vi levererar och installerar vitvaror, köksinredningar och tvättstugor. Sedan 70-talet har vi på KöksCentrum hjälpt nöjda bygg- och fastighetsföretag i hela södra Sverige. Låt oss hjälpa er! För offert och referenser kontakta någon av våra kunniga byggsäljare här nedan. SKÅNE & HALLAND Michael Ellerstrand Tel: 0763-90 17 95 michael.ellerstrand@elon.se

SMÅLAND Tommy Leifsson Tel: 0733-695865 tommy.leifsson@elon.se

Robert Sjölander Tel: 0737-01 91 74 robert.sjolander@elon.se

www.kokscentrum.com


- Den kompletta totalleverantören i Skaraborg I Skaraborg inleder KAEFER 2021 med att starta upp Coating, ett måleri utöver det vanliga. Förutom det som vanligtvis förknippas med måleriföretag, såsom nyproduktion och in- och utvändiga renoveringsarbeten, har KAEFER Coating både kunskap och kapacitet att utföra omfattande rost- och brandskyddsmålning på site. I kombination med vår gren Isolering gör detta KAEFER till en komplett leverantör av passivt brandskydd. Tillsammans med vårt plåtslageri har vi möjlighet att erbjuda kostnadseffektiva lösningar vid renoveringar av plåttak, fasader och detaljer och då vi även är ledande inom ställningsbyggnation finns det få begränsningar för vad vi klarar av att utföra. En svårslagen kombination helt enkelt. Sammanfattningsvis kan vi erbjuda; Teknisk Isolering VVS-Isolering Ställningsbyggnation Byggnadsplåtslageri

Coating / Måleri Brandtätning HMS-tjänster

Varmt välkommen att kontakta oss för mer information eller besök vår hemsida www.kaefer.se

Jimmy Järlesand Filialchef / Byggplåt +46 709 596 968

Kabelskyddsrör

Peter Gustafsson Måleri / Coating +46 702 535 283

Jon Duckman Isolering +46 705 932 373

BLÅSFIBER

Timmy Strid Ställning +46 738 022 607

FÖRKONTAKTERAD FIBER


Nya Projekt

Mars 2022

GRÖNT LJUS FÖR UTVECKLINGEN AV GIBRALTARVALLEN I GÖTEBORG Kommunfullmäktige i Göteborg har antagit en ny detaljplan för området vid Gibraltarvallen som möjliggör byggnation av nya bostäder, service och akademisk verksamhet tillsammans med ett nytt torg och en ny park. Akademiska Hus kan därmed tillsammans med Chalmers fortsätta att utveckla Campus Johanneberg till en än mer levande och integrerad del av staden. Detaljplanen, som nu har godkänts i kommunfullmäktige, möjliggör ny bebyggelse med en flexibel användning vid Gibraltarvallen samt utveckling av omkringliggande stråk och platser. För Akademiska Hus, som äger 90 procent av marken inom detaljplanen, är beslutet mycket glädjande. – Detaljplanen ger oss möjlighet till en hållbar, långsiktig och effektiv användning av vår mark och att vi kan fortsätta utveckla Campus Johanneberg till en attraktiv och spännande ny stadsdel. Planen medger byggande av såväl studentbostäder som lärandemiljöer och säkrar området som en fortsatt resurs för Chalmers utveckling, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

192

under namnet Mira. Projektet omfattar cirka 320 hållbara boenden med en mix av enskilda och delade ytor. Mira planeras att byggas på den nuvarande parkeringen, väster om Gibraltargatan, med start 2023. – Vi vet att efterfrågan på student- och forskarbostäder är stor runt om i landet och därför arbetar Akademiska Hus engagerat med att skapa fler bostäder på campus. Det är viktigt för oss och i det här fallet Göteborg som en attraktiv studentstad. Många beslut återstår innan en byggnation kan starta vid Gibraltarvallen, men den antagna detaljplanen är ett steg på vägen, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus. OM DETALJPLANEN FÖR GIBRALTARVALLEN

Utöver Akademiska Hus mark med byggrätter har Göteborgs stad genom en markanvisningstävling gett möjlighet för HSB och Riksbyggen att utveckla det sydligaste kvarteret med hyres- och bostadsrätter, på mark som ägs av staden. När övriga kvarter och byggrätter kommer att tas i anspråk och vilken inriktning dessa kommer att ha är i dagsläget oklart. Ett exploateringsavtal har tecknats mellan Göteborgs stad och Akademiska Hus att genomföra detaljplanen inom 15 år efter antagande.

STUDENTBOSTADSKVARTERET MIRA FÖRST UT

Som ett första steg i att förverkliga detaljplanen planerar Akademiska Hus att uppföra ett studentbostadskvarter som går

Detaljplanen ger Akademiska Hus möjlighet att: utveckla 116 000 m2 varav 81 000 m2 är möjliga för bostäder utveckla stadsrum och parker inom Campus Johanneberg.


Nya Projekt

Mars 2022

RO-GRUPPEN UPPFÖR PADELANLÄGGNING I BORÅS I stadsdelen Sjöbo i Borås ska RO-Gruppen uppföra en exklusiv padelanläggning på strax över 3000 kvm åt mqvist fastigheter. Ytan är fördelad på bottenplan samt entresolplan och är beräknad att kunna rymma nio banor, varav sex dubbelbanor, två så kallade WPT-banor samt en singelbana. Det kommer också finnas tillgång till omklädningsytor, flera lounger, personalutrymmen, butik samt lekhörna för de yngre besökarna.

193

Entresolplanet kommer att ha glasväggar från golv till tak ut mot hallen, där det även kommer att finnas en stor lounge, mötesrum, kontor och möjlighet till café. Byggnaden uppförs exklusivt för padelverksamhet med genomgående miljövänliga val. Hela ytan är tillgänglighetsanpassad och det kommer erbjudas goda parkeringsmöjligheter. Arbetet på plats är påbörjat och just nu pågår markarbeten. Nästa steg blir pålning och betongarbeten innan stomresningen kan påbörjas. Projektet beräknas stå färdigt december 2022.


RSSE

RSSE RSSE RSSE

RSSE Roadside Safety Engineering AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning

RSSERoadside Roadside Safety Engineering AB RSSE Safety Engineering AB 08-753 46 01 Engineering www.rsse.se info@rsse.se RSSE Roadside Safety AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning 08-753 46 01 www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Din partner för säkrare väg

www.rsse.se info@rsse.se www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Några av åra leverantörer Dinpartner partner för säkrareväg väg Din för säkrare Din partner för säkrare väg Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer

Några av våra leverantörer:

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Tillfälliga krockdämpare typ Walt

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Flyttbart barriärsystem Road Permanenta Krockdämpare typ TAUZipper™ och TAU Tube Tillfälliga krockdämpare typ Walt Permanenta Krockdämpare typkrockdämpare TAU och TAUtyp Tube Barriäröppningar Tillfälliga Walt Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Tillfälliga krockdämpare typ Walt Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Barriäröppningar

Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut

Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/

Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/

Väg- och broräcken

Väg- ochHögkapacitetsräcken broräcken Väg- och broräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm Högkapacitetsräcken Väg- och broräcken Högkapacitetsräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm HögkapacitetsräckenVägräcken med integrerad bullerskärm Vägräcken med integrerad bullerskärm

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby


Fossilfri produktion av ballast! Leverantören för den miljömedvetna kunden i sydöstra Sverige.

0480-388 80 I info@nybrogrus.se I www.nybrogrus.se

Störst på Socklar i Alu/RF-stål Metal Line 90 Tyst Den nya generationens sockellist som absorberar ljud. En stilrent designad produkt, med funktioner utöver det vanliga.

www.olivesverige.se


Nya Projekt

Mars 2022

STARK EFTERFRÅGAN PÅ BOSTADSRÄTTERNA I KVARTERET LINDEN, ULRICEHAMN I centrala Ulricehamn är upprättandet av Kvarteret Linden i full gång. UBAB konstruerar, tillverkar och monterar stommen till de 112 bostadsrätterna, på allt från 1,5–5 rum och kök. Byggherre och kund till UBAB är byggföretaget Hökerum Bygg AB som har sin hemmabas i Ulricehamn. Häromveckan startade försäljningen av de sista 42 bostadsrätterna som ingår i etapp två, och intresset visade sig vara mycket stort. 60% av bostadsrätterna bokades redan under första dagen och det fanns då ytterligare över 130 intressenter. Mest eftertraktade var bostadsrätterna på översta våning med både takterrass och utsikt över Ulricehamn och Åsunden. De 70 bostadsrätterna i första etappen är sålda sedan länge. Kvarteret Linden är ett pilotprojekt för CO2-Jakten, ett hållbarhetsprojekt som UBAB driver tillsammans Hökerum Bygg AB och Stiba. Målet med projektet är att sänka CO2-utsläppen vid nyproduktion av flerfamiljshus med ett långsiktigt mål om att bygga klimatneutrala bostäder senast år 2045. För pilotprojektet är det gemensamma målet att uppnå 20% lägre koldioxidutsläpp i jämförelse med en jämförbar byggnation. Detta utan att medföra en fördyrning av projektet. I UBABs arbete för att minska miljöavtrycket har man i projekt Linden bland annat lyckats minska tjockleken i innerväggarna med 20 mm, samt även minimerat andra tjocklekar utan att tumma på kvalitén. Andelen cement i betongen har även reducerats genom receptoptimering. Tillsammans med ytterligare åtgärder av Hökerum Bygg, ska det gemensamma målet om ett reducerat koldioxidutsläpp med 20% uppnås.

196


Nya Projekt

Mars 2022

197


Nya Projekt

Mars 2022

198

kostnadseffektiv lösning. SMIDMEK UPPFÖR STOMME TILL HELLOFRESH NYA TOPPMODERNA LOKALER Smidmek har skrivit avtal med Foodhills Fastigheter. Ordern innebär projektering, leverans och montage av en komplett betongstomme till matkassebolaget HelloFresh nya logistikanläggning i skånska Bjuv. Smidmek är en del av Peab byggsystem och är en av de ledande aktörerna inom projektering, leverans och montering av prefabricerade stommar. När Foodhills Fastigheter nu uppför en stor logistikanläggning åt HelloFresh på Findus gamla område i Bjuv anlitas Smidmek för att få stommen på plats. – Anläggningen blir drygt 27 000 kvadratmeter stor och är därmed en av de största byggnaderna vi någonsin uppfört, säger Victor Hallberg, VD på Smidmek. Stommen var ursprungligen tänkt att vara av stål, men de stigande råvaru- och energipriserna tvingar stålverken att ta mer betalt. Tillsammans med stor efterfrågan och långa ledtider har detta drivit upp priset och fått Smidmek att hitta en alternativ och

– Normalt byggs en sådan här anläggning i stål, men tillsammans med kunden gjorde vi ett omtag och beslutade att i stället använda betong. Vi strävar alltid efter att vara flexibla och snabbfotade och det har vi haft stor nytta av under planeringen av det här projektet, säger Victor Hallberg. Valet att använda betong gör dessutom att bygget kan påbörjas tidigare, detta på grund av de i nuläget långa väntetiderna på takstolar i stål. Foodhills investering i den nya anläggningen är 334 miljoner kronor och är en del av en satsning för att göra området till ett centrum för innovation och tillväxt inom livsmedelsbranschen. – Vår satsning på att bygga nya lokaler för HelloFresh stämmer in i vår vision att bygga Sveriges största livsmedelskluster i Bjuv. Hos Smidmek fick vi ett kunnigt och professionellt bemötande samt ett stort engagemang. Just engagemanget är en viktig del i våra grundläggande värderingar samt en förutsättning för att förverkliga vår vision, säger Mikael Halling, vd på Foodhills Fastigheter AB. Logistikanläggningen får certifieringen Miljöbyggnad silver och konstruktionen är förberedd för att hantera lasten från solceller på taket.


Nya Projekt

Mars 2022

BYGGMÄSTARGRUPPEN RENOVERAR ÅT BRF SKOGÅS Byggmästargruppen har avtalat med Brf Skogås 3 i Huddinge kommun om stambyte och renovering av våtutrymmen och elnät. Projektet omfattar 204 lägenheter i sammanlagt 6 huskroppar och beräknas igångsättas under våren 2022. Brf Skogås 3 består av tre loftgångshus och lika många punkthus belägna i området med samma namn söder om Stockholm. Sammanlagt hyser de sex huskropparna 204 lägenheter och tre lokaler som används av föreningen på olika sätt. Under 2021 konstaterade föreningen att husen, som är byggda 1965, var i stort behov av renovering av framförallt badrum och wc. Utöver det ville man passa på att uppdatera elnätet till dagens standard. Brf Skogås 3 genomförde därför en upphandlingsrunda. Strax

199

före årsskiftet stod Byggmästargruppen som vinnare och nu har startmötet hållits. – Jag vill speciellt tacka för ett varmt mottagande när vi nu startat upp processen, säger Therese Westlund, arbetschef på Byggmästargruppen. Brf Skogås är en mycket välskött förening och det känns hedrande att vi fått uppdraget. Vi har stark kompetens för den här typen av uppdrag. Dessutom färdiga system för hur vi ska minimera störningar och bibehålla en positiv miljö för de kvarboende under hela byggtiden. Projekteringen är påbörjad och projektstart sker under våren 2022. Hela renoveringen beräknas vara klar i december 2023. – Dialogen med föreningen har från första stund skett i en mycket konstruktiv och bra form. Vi har tillsammans lagt en fin grund för ett lyckat projekt. Som alltid tacksam över det förtroende som getts oss och även här skall det förvaltas på allra bästa sätt, avslutar Peter Neuberg, VD på Byggmästargruppen.


Nya Projekt

Mars 2022

UNIKT HÄSTGÅRDSPROJEKT BYGGS I RIALA Nu växer ett unikt nyproduktionsprojekt fram i Riala. Brf Solliden Park är det första i sitt slag och helt unikt. Här kan man bo väldigt bekymmersfritt i nyproducerade parhus och lägenheter i bostadsrättsform och samtidigt på en hästgård med närhet till naturen. På platsen kommer även en lanthandel byggas. Det helt unika hästgårdskoncept i bostadsrättsform passar lika bra som fritidsboende som permanent boende. I denna ”Eco-village” bor man med alla faciliteter och bekvämligheter man kan önska sig och samtidigt med direkt närhet till naturen. Jakt och fiskemöjligheter samt närheten till hästarna och det vackra stallet med tillhörande hage kommer vara tilltalande för många. Projektet omfattar dels parhus som kommer vara ca 160 - 200 kvm och dels lägenheter på ca 50-100 kvm. På platsen kommer även en automatiserad lanthandel byggas, en lanthandel som är öppen för alla i området och som kommer ha öppet dygnet runt. Inom föreningen kommer det även finnas solpaneler för effektiv energianvänding samt en elbilspool som de boende kan nyttja. Stallet kommer ha plats för flertalet hästar, både egna hästar för de boende men även hästar som man delar med sina grannar via föreningen, som elbilspoolen men med hästar istället Bostadsrättsföreningen har tillgång till jaktmarker där de kan ha ett eget jaktlag med möjlighet till jakt och fiske vilket är ett stort plus för målgruppen. HaaS – (Horse-as-a-Service) – konceptet är myntat just för att erbjuda de boende i Brf Solliden Park tillgång till häst, utan själva ägandet och allt jobb. Läs mer på projekthemsidan brfsollidenpark.se där det också går att göra intresseanmälan för bostäderna.

200

– Intresset har varit stort för projektet och några bostäder är redan bokade, säger Per Johansson som är ansvarig mäklare för projektet. Projektet ligger mycket bra till och vi ser intressenter från närområdet men även från Stockholm, Mälardalen, Uppsala och andra delar av landet. Intressenter har sökt både permanentbostad men även ett bättre alternativ till fritidshus med alla möjligheter som Brf Solliden Park erbjuder. Havskusten ligger dessutom drygt en mil bort. Det har t o m hört av sig intressenter som bor utomlands och som ska ha det som en bostad när man är i Sverige. Byggstart är nu under våren 2022 och beräknad inflyttning är om ca 1 år, under första kvartalet 2023. Projektet drivs av Nordenving Fastigheter, ett mindre familjärt fastighetsutvecklingsbolag med fokus på hållbarhet, livskvalitet och design. Genomförandet av våra projekt leds av bolag inom koncernen med över 20 års erfarenhet av bostadsbyggande. Brf Solliden Park som koncept uppstod efter en analys av marknaden utifrån den tid vi befinner oss i. Viljan att bo närmare naturen tillsammans med behovet av att hemmet även ska fungera som en arbetsplats ställer krav på en flexibel planlösning och väl tilltagna ytor. Livskvalitet i form av ”work/life-balance” är en grundbult i konceptet. Närheten till naturen, hästarna, jakt och fiske finns precis utanför dörren, utan att du som enskild medlem i föreningen ska behöva lägga tid på att ta hand om allt. Efter en lång dag ute i naturen ska du kunna komma hem till ditt nyproducerade, hållbara och energieffektiva hem, ta en avkopplande bastu laga middag i ditt designade Ballingslöv-kök och därefter starta igång kvällens film med brasan i bakgrunden. Ambassadör Fastighetsmäkleri är ansvariga för försäljningen av projektet.


Nya Projekt

Mars 2022

201

Total BOA om 1035 kvadratmeter. AMLÖVS FASTIGHETSFÖRVALTNING GENOMFÖR ETT STRATEGISKT FÖRVÄRV AV TVÅ BOSTADSFASTIGHETER I ÖRGRYTE Kommersiella Fastigheter var säljarens rådgivare vid avyttring av två bostadsfastigheter i Bö, Örgryte. Fastigheten inrymmer 14 lägenheter med en total BOA om 1035 kvm. Köparen Amlövs Fastighetsförvaltning, tillträdde fastigheterna 1 mars. Transaktionen har skett genom bolagsöverlåtelse. Fastigheterna Bö 13:5 och 13:6 är fint belägna i ett lugnt kvarter med Göteborg City endast en kort spårvagnstur bort och naturen i form av Delsjöområdet och Skatås motionscentrum på promenadavstånd. Fastigheterna är bebyggda 1939 och består av två sammanlänkade byggnader som inrymmer totalt 14 lägenheter.

Köparen Amlövs Fastighetsförvaltning, är ett familjeföretag som funnits i många generationer. Från början var de ett renodlat byggföretag, men tidigt började man bygga upp ett eget fastighetsbestånd för egen förvaltning. – Känns trevligt att förvärva i ett område som passar oss bra geografiskt, och som kompletterar vårt närliggande bestånd på ett bra sätt, säger Oscar Amlöv, VD på Amlövs Fastighetsförvaltning AB. – Vi vill tacka både köpare och säljare för en smidig och väl genomförd process och samtidigt önska Amlövs lycka till med den fortsatta förvaltningen, säger Bengt-Åke Harrysson på Kommersiella Fastigheter.


Prisvärda produkter till din entreprenad! Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål

0612-76 39 20

www.aspby.se

TEKNOWARE - NÖDBELYSNING DU KAN LITA PÅ ESCAP – Kondensatordrift • • • • •

ET H Y N

Underhållsfritt Garanterad funktion ned till -25 ˚C Snabb återuppladdning Mycket kostnadseffektiv 10 års garanti Miljöbedömd i Sunda Hus

SOLID Hänvisnings- och nödljusarmaturer

• IP65 • Perfekt för tuffa miljöer

Kontakta oss:

Östanvindsgatan 21 nr 33, 652 21 Karlstad Tel. 072 338 0116/17, offert@teknoware.se w w w. t e k n o w a re . s e


Furnes Jernstöperi AS är en av Nordens största producenter utav gatugjutgods. Furnes specialitet är gatugjutgods tillverkat i segjärn. Fabriken ligger utanför Hamar i Norge. När våra kunder köper produkter producerade i Norden minskar CO2utsläppen genom korta transporter. Andra miljöval Furnes står för: Använder huvudsakligen järnskrot och återvunnet material i produktionen, och miljövänlig energi i form av Norsk vattenkraft.

www.furnes.se

Integrerad Ventilbetäckning, RSK nr: 7034575 PREMIUM Brandpost, RSK nr: 7025741 REGULAR Kupolsil, RSK nr: 7025786 DOUBLE, RSK nr: 7034635


Nya Projekt

Mars 2022

LYXPROJEKT MED FJÄLLUTSIKT I VÄRMLANDSFJÄLLEN

204

extremt hög uthyrningsgrad på sina bästa områden och detta kommer bli Branäs finaste läge, säger André Dam.

TEXT: MARTINA NYHLÉN

Branäsgruppen som driver flera skidanläggningar ägde tomtmark uppe på Branäsberget i Värmland. Nu har Fjällprojekt AB fått chansen att bygga två spektakulära projekt med bästa utsikt över backar och fjäll. – Branäsgruppen har fått många förfrågningar på tomten tidigare, men inte velat sälja den, så vi känner oss stolta att vi fick förvärva tomten. Vi har gjort ett projekt i Lindvallen i Sälen som blev ganska omtalat och jag tror att det var när de såg det som de fastnade för oss. Vi har haft samma mål och vision, säger André Dam, delägare Fjällprojekt AB.

I dag är det dessutom ofta möjligt att hyra ut sin skidstuga även sommartid och höst. Att bygga på orörd naturmark är alltid känsligt, men projektutvecklarna har försökt bevara naturen omkring i största möjliga mån. Husen ska följa naturens kurvor och höjder – På kartan ser det ut som att alla hus ligger bredvid varandra, men i verkligheten kan det skilja flera meter i höjd mellan grannhusen, säger André Dam. Att bygga på ett berg har helt klart varit en utmaning

Läng en bergskam med en pist på vardera sida byggs det mest spektakulära av de två projekten - Eagle´s Cliff 552 - Panorama & Pool - där vissa hus har fri sikt ända ner till dalen och Klarälven.

– Vi har fått spränga och flytta en hel del massor, men samtidigt har vi ju velat behålla så mycket som möjligt, vi vill ju inte göra berget helt platt, som ett vanligt radhusområde, säger André Dam.

24 bostadsrätter fördelas på 12 parhus med ett gemensamt poolområde med en Infinity-pool. Husen är ritade av Fredblad Arkitekter och är en tolkning av lyxiga Beaver Creek som möter skandinaviskt fjäll.

I juni flyttar två tredjedelar av de boende in i Eagle’s Cliff 552, resterande flyttar in i september. Markarbeten för Eagle’s Village pågår just nu. Husen byggs i trä av Moelven och Byggcompaniet.

Det andra projektet - Eagle’s Village- är lite mindre lyxbetonat, men också det har hög standard. De 12 husen med 48 bostäder har stora panoramafönster med storslagen utsikt och visionen är att gränsen mellan ute och inne suddas ut. Att köpa en bostadsrätt i fjällen är förstås inte gratis, men kan vara en god affär för den som har råd. Branäsgruppen äger skidanläggningarna Branäs, Kungsberget, Vallåsen och Ulricehamn Ski Center och de kommer att administrera uthyrningen av de bostadsrätter som nu byggs på Branäsberget. – Det är bra tryck på svenska fjällen generellt och Branäs har

– Projektet har löpt på bra, tycker vi. Vi drabbas av corona som alla andra och det har gett vissa förseningar. Men alla kommer in nästan som det var tänkt i husen, säger André Dam.

FAKTA Tidplan: Maj 2021-maj 2022 Byggherre: Fjällprojekt AB Byggentreprenör: ByggCompaniet Göran Malmstedt AB/ Moelven Arkitekt: Fredblads arkitekter


Nya Projekt

Mars 2022

205


boka snöskottning i stockholm Bra Tak Grillby AB täta tak är bra tak 076-836 19 20

F-R60K

Nytt brandspjäll för den nordiska marknaden

• • • •

EI60S-klassat och P-märkt Kräver ingen isolering/drevning Finns med 0-10V reglerande ställdon Godkänd för montering på vägg, bjälklag samt schaktväggar

Lagerförda produkter i dimenstionerna 100–630 mm

Fungerar tillsammans med samtilga styr- och övervakningseneheter från Systemair

www.systemair.se

Skanna koden för mer information om brandspjället


Inför bergschaktning är det viktigt att planera hur berguttaget ska ske så att kostnad och tid kan prognostiseras. Vid provsprängning bestäms bergets överföringsegenskaper, dvs hur vibrationer sprider sig i bergmassan beroende på hur man spränger. Det blir då möjligt att planera arbetet utifrån omgivande vibrationskrav samt att ta fram ett bättre beräkningsunderlag då projektet ska upphandlas. Detta innebär normalt besparingar i både tid och pengar. Vid Omformarstationen i Alingsås bidrog Nitro Consult förutom med provsprängning och uttagsprognoser även med sprängteknisk uppföljning på plats, salvoptimering och vibrationsmätning.

Figuren visar prognostiserad max samvarande laddning i kg (via iso-linjer), vid omformarstationen i Alingsås samt platser för de mätpunkter som användes i projektet.

För mer information kontakta Nitro Consult AB: Jonas.wetterberg@nitroconsult.se Tel: 031-742 30 85

ALUMINIUM – DET MILJÖSMARTA VALET FRAMTIDENS MATERIAL

N

29. GG 26.ORDBY

022!

APRIL 2

OSS BESÖK 0:38! E R C2 I MONT

! LÄTT ! FUNKTIONELLT ! HÅLLBART ! STORMSÄKERT

Produkten bedömd i SundaHus

WWW.PREFA.SE

General


Nya Projekt

Mars 2022

208

ÄNGBYKYRKAN BLIR ÅTERIGEN EN ATTRAKTIV MÖTESPLATS När det begav sig år 1959 var ståtliga Ängbykyrkan vid Islandstorget tänkt som ett slags religiöst ”Folkets Hus” när storsatsningen i närliggande Vällingby kom till ungefär samtidigt försvann ”visionen”. Nu i början av 2020-talet hamnar kyrkan vid Islandstorget mitt i en modern mötespunkt och nya byggnader ska bidra till att förverkliga drömmar. TEXT: NICLAS SVENSSON

– Det ska bli stimulerande att få ta del av de spännande möjligheter som väntar för Ängbykyrkan framöver, säger Torbjörn Gustavsson, kyrkoherde i Bromma församling. Platsen där Ängbykyrkan planerades och uppfördes för invigning år 1959 låg verkligen nära människorna. Arkitekten Björn Hedvall, arbetade minutiöst noga med detaljerna både in- och utvändigt. Till sin form är byggnaden en salkyrka, vilket betyder att den är enskeppig och utan markerat kor. Två skulpterade kopparhandtag i form av fiskar pryder de tillika kopparklädda kyrkportarna på den vitgråputsade tegelkyrkan. – Fisken är som bekant en viktig kristen symbol och tanken hos arkitekten Björn Hedvall handlade om kyrkobyggnaden som ett slags skepp eller till och med en riddarborg, säger Torbjörn Gustavsson. Just tanken på ett slags ”Folkets Hus” handlade om dess roll som mittpunkt i den blandade bebyggelsen i omgivningarna och där kyrkan till och med inhyste en biograf. Och att gå till fots genom villaområdena i Norra och Södra Ängby och vidare till de många hyresbostäderna i Blackeberg, är som att göra en ”socioekonomisk promenad”, konstaterar den alltid så engagerade Torbjörn Gustavsson . – Det är alltid intressant med möten mellan människor med olika bakgrund och intressen. Och att de mötena blir av vill vi gärna medverka till, säger Torbjörn Gustavsson. KREATIV MÖTESPLATS

Nu planerar Stockholms stad för en kreativ och vacker mötesplats de kommande åren vid Islandstorget och där Ängbykyrkan kommer att vara en del av den nya spännande miljön. Och satsningen på en modernisering av kyrkomiljön och verksamheterna är påtaglig och intressant. . Här uppförs en smäcker, modern träbyggnad norr om de nuvarande bostäderna. – Vi har givetvis för avsikt att tillskapa nya, välkomnande och lättillgängliga verksamhetslokaler. Och vi har också tagit stor hänsyn till den befintliga miljön, när vi planerat och utformat de nya församlingsbyggnaderna, säger Torbjörn Gustavsson. Den huvudsakliga anledningen till nytillskotten av byggnader vid Ängbykyrkan är att samla personalen i en och samma byggnad. Med förbättrade församlingslokaler kan både stora och små grupper – i alla åldrar – bedriva allehanda aktiviteter.


Nya Projekt

Mars 2022

209 Illustration: Bromma församling Witte Sundell Arkitektstudio AB

FAKTA Beställare: Bromma Församling Arkitekt: Witte Sundell Arkitektstudio AB Byggentreprenör: ByggPartner i Dalarna AB


Ställ om till en förnybar framtid Vi skippar krånglet och väljer att fokusera på enkelheten. Vårt helhetskoncept innefattar marknadsledande laddutrustning, laddboxar, installation och service. Visste du att vi också erbjuder energitjänster som till exempel solenergi och energilagring. Varför krångla till någonting som kan vara enkelt?

Solenergi

E-mobility

Elektricitet

Energilagring

Servicestation

Läs mer på OKQ8.se/foretag/elbilsladdning


Nya Projekt

Mars 2022

211

Genom innovativa och kreativa lösningar hjälper vi dig att lyckas med dina underjordsprojekt

Tel. 0587-850 00 info.gyse@orica.com www.orica.se

GRUSKUNGEN Behöver du köpa maskin?

KONTAKTA OSS!

Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND

• TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • SLAGKROSSAR

• MATARE • TUNNELMATARE

Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK

WWW.GRUSKUNGEN.SE Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 l boklund@gruskungen.se


Nya Projekt

Mars 2022

212

Peter Skogh. WISDOME STOCKHOLM FÅR DIG UPPLEVA RYMDER DU ALDRIG KOMMER ATT BESÖKA

MÖTESPLATS FÖR ALLA

Nu har första spadtaget tagits med kulturminister Jeanette Gustafsdotter i spetsen på Wisdome Stockholm. En kommande klotformad domebyggnad av trä med digitala superkrafter och världsledande visualiseringsteknik vid Tekniska museet i Stockholm.

Wisdome Stockholm blir med andra ord en byggnad och mötesplats för akademi, barn och skolelever, näringsliv och överhuvudtaget nyfikna museibesökare i alla åldrar där det görs bilder av vetenskapliga data.

TEXT: THOMAS ANDERSSON

– Som jag kommer att göra här, där vi kommer att landa på Marsytan. Inte med en modell utan med faktiska data hur mars faktiskt ser ut. På samma sätt kan vi använda data från vilket område som helst och visualisera. Det kan vara ganska komplexa saker…till exempel hur människokroppen fungerar inuti en cell. Det hela handlar om att korta avståndet mellan forskare och allmänhet med hjälp av bildspråket.

Den klotformade domen av trä som nu börjar byggas vid Tekniska museet på Djurgården i Stockholm skapas för att ge ”helt nya upplevelser av teknik och vetenskap”. En byggnad där du helt omges av 3D-projektioner i 360 grader. Ett ställe där du istället för att som så många gånger tidigare titta på rymden i en film, istället upplever känslan av att befinna dig där. – Här har du en möjlighet att röra dig i datamängden med en pilot som tar dig till olika ställen. Där du kan välja var du vill åka någonstans, sade museidirektör Peter Skogh, Tekniska museet. Wisdome Stockholm blir således något oändligt mycket mer än en ny byggnad. Snarare en punkt intill Tekniska Museets gamla huvudentré på Djurgården där du kan förflytta dig och faktisk uppleva en fotograferad verklighet i rymden och atmosfären som du fysiskt själv (förmodligen!) aldrig kommer att komma i närheten av. – Eller åka in i människokroppen och förstå hur egentligen energiprocessen i kroppen funkar. Eller hur klimatet funkar med sina många samvarierande faktorer, tillade museidirektör

På bilden: Första spadtaget på Wisdome Stockholm, Tekniska museet av bland kulturminister Jeanette Gustafsdotter (s) och museidirektör Peter Skogh (5:e respektive 6:e från vänster).

Det förklarade Anders Ynnerman – professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet och konsortiedirektör för Wisdome Stockholm – för Svensk Byggtidning när han vid pressfrukosten gav visuella exempel på vad Wisdome Stockholm kommer att erbjuda. HELT I TRÄ

Den helt i trä utförda sfäriska domen Wisdome Stockholm blir under taket 12, 2 meter hög med en diameter motsvarande 21,6 meter. En interiör med korslaminerat trä från Stora Enso. Wisdome Stockholm är en unikt konstruerad träbyggnad av konstruktören Blumer Lehmann – med få eller inga motsvarigheter på andra håll i världen – som ska stå klar för invigning 2023.


Nya Projekt

Bild: Tekniska museet

Bild: Tekniska museet

Mars 2022

213


Gränslös bredd Projektledning Elkonstruktion Programmering Optimering

inom el och automation

Pronecta erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom industriell el och automation till energiföretag, processindustri, tillverkande industri, VA-sektorn m.m. Våra uppdragsgivare ser oss som en bred resurs i både omfattande och avgränsade projekt, alltifrån förstudier och projektering till genomförande och optimering. Med vår branscherfarenhet vill vi fortsätta att bygga goda och långsiktiga kundrelationer. Pronecta AB | Kalmar – 0480-70 73 90 | Västervik – 0490-58 16 90 | www.pronecta.se

Vi löser allt, stort som smått JKN Entreprenad AB har sedan starten 2009 erbjudit tjänster inom markentreprenad.

JKN Entreprenad AB Grönalundsvägen 111, 291 93 Önnestad 073-380 04 49, johan.klarin@jknab.se www.jknentreprenad.se

färgsystem med brandskydd TEknos FR FACADE + NORDICA-serien brandskyddar din husfasad •

Teknos FR Facade uppnår B-s1,d0, SP Fire 105 och systemet har verifierad bruksklass EXT enligt EN 16755.

Systemet innefattar TEKNOSAFE 2407-00 + NORDICA EKO 3330-03 + slutstrykning med Teknos husfärger i NORDICA-serien, finns i tre glanser; matt, halvmatt och blank.

NORDICA CLASSIC är Svanenmärkt.

NORDICA Husfärger

We make wood last longer


Vi gör det enkelt att revolutionera energibranschen Sveriges största grossist av förnybara energilösningar


Nya Projekt

Mars 2022

BEVILJAT BYGGLOV FÖR PARKERINGSHUS KVARTERET FABRIKEN Byggnadsnämnden gav idag bygglov till parkeringshuset på kvarteret Fabriken i Växjö. Parkeringshuset planeras innehålla cirka 520 parkeringsplatser, inklusive platser för elbilar och cirka 100 platser för cyklar. Parkeringshuset planeras byggas i centrum, vid parkeringen bakom polishuset. – Med parkeringshuset tillmötesgår vi behovet av fler parkeringsplatser i centrum. Invånare och besökare som måste ta bilen till ärenden i centrum ska kunna parkera bilen enkelt och tillgängligt. Det blir även en viktig resurs för de bostäder som ska byggas inom området på sikt, säger Rickard Karlsson, (L), byggnadsnämndens ordförande. Växjö kommuns parkeringsstrategi visar att det behövs ett parkeringshus för att öka tillgängligheten till centrum eftersom antalet parkeringsplatser i centrum minskat i samband med förtätning av staden samtidigt som antalet invånare ökar. Parkeringshuset ska även fungera som parkeringsresurs till Växjö stations- och kommunhus samt åt de bostäder och verksamheter som planeras i området.

216


Nya Projekt

Mars 2022

217


Preconal utvecklar, tillverkar och installerar fasader, glastak, dörrar, fönster säkerhetsdörrar, branddörrar i glas och metall. Vi finns på samtliga orter: Halmstad (HK), Falkenberg, Karlstad, Arboga & Malmö. Kontakta oss redan idag på 0346-554 50 för att få reda på hur vi kan supportera dig i ditt projekt.


Med inriktning på havsbaserad vindkraft - Marin hydrografi- & geokonsult - Marin geologi & geoteknik - Geofysiska undersökningstjänster - Metocean analys & undersökningar - Marina miljötjänster - Hydrografiska undersökningstjänster ®

Box 24104 ∙ SE-400 22 Göteborg ∙ SWEDEN Telephone:+46 (0)31 7046525 info@marin.se ∙ www.marin.se

Sondex re och la x ä v e m r ä v tt la P lare Spiralvärmeväx Stort utbud av värmeväxlare vätske-, slam- och ångapplikationer. Processor AB l Box 8011 l 163 08 Spånga Telefon 08-122 206 75 e-post: info@processor.se l www.processor.se

l

Fråga oss - det lönar sig!


Nya Projekt

Mars 2022

KREATIVITETEN SÄTTS PÅ PROV NÄR GAMMALT KVARTER MODERNISERAS Att modernisera en flera hundra år gammal K-märkt fastighet ställer höga krav på alla involverade.

220

kreativt. I de fall vi stöter på problem löser vi dem konstruktivt tillsammans. Jag har även en ständig dialog för att uppfylla de standardnivåer som krävs för H&M:s verksamhet gällande flöden, temperaturer och funktioner med hänsyn till de lagkrav som nu ställs.

I det här projektet har de vackra fasaderna som vetter ut mot Vallgatan respektive Kungsgatan samt takkuporna monterats ner bit för bit och numrerats för att kunna återställas till sitt original.

I H&M:s lokaler kommer samtliga takinstallationer att målas och lackas så att de smälter in och döljs i mesta möjliga mån. Det påverkar vissa installationers materialegenskaper vilket kräver samarbete med entreprenörer och brandkonsult för att uppfylla säkerhetskraven vid utrymning och för en räddningstjänstinsats.

På så sätt bibehålls den historiska anknytningen i området samtidigt som inomhusytorna blir funktionella och anpassade till dagens krav.

INGA RÄTA VINKLAR

Fastigheten som tidigare hade fyra våningar får nu både ett nybyggt källarplan, en påbyggnad med två våningsplan samt ett takplan.

Grävarbetet för källarplanet inleddes under sommaren 2021 för att bygga ny källare med bland annat installationsutrymmen för fjärrvärme- och fjärrkylacentral med tillhörande utrustning. Även här gjorde sig åldern påmind med gamla stenmurskonstruktioner och föråldrade ritningar på VA-ledningar i marken.

K-MÄRKT YTTRE – NYBYGGD INSIDA

Wikström AB anlitades till projektet under vintern 2020 och den nya stoppstandarden sattes i juni 2021. Markus Sievänen på Wikström ansvarar för ritning och konstruktion av fastighetens kyla- och VVS-installationer som konsult till LG Contracting AB och Gunnar Karlsen AB. – Jag har lagt mycket fokus på att optimera schakten för att bevara så mycket yta som möjligt i lokalerna; men med en K-märkt fasad, bevarade takbjälkar och takkupor och dess konstruktioner finns också en estetisk parameter att ta hänsyn till. Den äldre fasaden döljer en toppmodern nybyggnation med stora öppna ytor och modern inomhusklimatstyrning. Installationerna ska anpassas till arkitektur och färgval för att smälta in i miljön och döljas på bästa sätt. Det blir en extra utmaning i de områden där äldre detaljer finns bevarade, berättar Markus. – Det handlar om detaljer som inte är så uppenbara när man gör det rätt, men som är väldigt viktiga för slutresultaten. Att till exempel placera radiatorer i samverkan med de äldre fönstren och att alla takinstallationer på alla våningsplan samspelar med såväl konstruktion som alla nya teknikdelar som krävs för ett optimalt klimat. Det ställer kreativiteten på prov att få plats för de installationer som krävs för att försörja de olika verksamheterna med rätt luftmängd, värme och kyla samtidigt som vi måste optimera lokalytan och takhöjderna. LÄRORIK SAMVERKAN

Den ombyggda fastigheten kommer att omfatta sammanlagt ca 8000 kvadratmeter fördelat på ca 2040 m2 butiksyta och ca 2610 m2 kontorsyta med tillhörande biytor, teknikrum och förråd. Kontoren kommer att placeras i de påbyggda våningsplanen som får en väl studerad fasad för att passa in i kvarteret och uppfylla gällande bygglov. H&M kommer att ha en butik på entréplan och en våning upp via rulltrappor. – Det här är en samverkansentreprenad som gör att samtliga entreprenörer har ett nära samarbete, vilket är både roligt och

De omkringliggande fastigheterna byggdes också i slutet av 1800-talet och här finns inte många räta vinklar. För en utomstående betraktare måste det ha utgjort en diger uppgift för NCC och arkitektfirman Semrén & Månsson att passa in en nybyggnation i en denna miljö.


Nya Projekt

Mars 2022

På bilden: Markus Sievänen på Wikström AB

221


Hörslingan en viktig funktion i ljudet, fungerar den på rätt sätt? Vi hjälper er med service och inmätning samt levererar ny vid behov.

Sela AB Ett leverantörsoberoende företag Vi anpassar ljud och bildsystem till ert behov.

Ring eller mejla för mer information

08-940270 / info@sela.se

Bilden är ett exempel där vi designat möbeln och installerat ljudsystemet i Huddinge kyrka

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se

Spets & styrka. STRUCTOR JOBBAR FÖR DIG Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten.

Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner.

DU JOBBAR FÖR STRUCTOR

Hos oss är alla konsulter. Alla företräder Structor och deltar i kunddialogen. Vårt mål är att uppfattas som ledande aktör på de marknader och segment vi arbetar. Grunden för vår framgång är kreativa och

Vår organisation erbjuder det lilla bolagets driv i kombination med det stora företagets styrka. Structor består av fristående specialist-

kunniga medarbetare och en kontinuerlig satsning på kompetensutveckling.

bolag i samverkan.

Vår verksamhet bygger på entreprenörsanda

Spets & styrka. Vi utvecklas av egen kraft och växer organiskt. Det ger en stark sammansvetsad organisation med god lönsamhet och hög kunskap.

Vi ser möjligheter i nya projekt, medarbetare, bolag och samarbeten. Vi drivs av att utveckla våra kunders projekt och visioner.

www.structor.se

och tro på medarbetarna. Alla har lika värde, möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Vi värnar om balans i livet och har bra trygghetsvillkor.


RINGDAHL MASKINER AB Stockholm

Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN www.ringdahl-maskiner.se Det är vi på

Elon Rulles Elcenter i Ulricehamn som har sålt och installerat vitvarorna på ett säkert och tryggt sätt på Flatås Alléer. Hos oss har vi en totallösning när det kommer till installation av maskiner. Vi säljer de flesta fabrikat. Ring oss gärna så berättar vi mer.

Rulles elcenter

MÅN-FRE 9-18, LÖR 10-14 ulricehamn.rulles@elon.se 0321-414 23 Storgatan 8, Ulricehamn

Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se


Nya Projekt

Mars 2022

JSB BYGGER MULTIHUS I ROSENDAL JSB har tecknat avtal med Uppsala kommun arenor och fastigheter AB för byggnation av en ny multibyggnad i den nya stadsdelen Rosendal, Uppsala. Ett projekt som uppgår till 96 miljoner kronor. JSB står som totalentreprenör för byggnationen av ett nytt multihus, innehållande 2 idrottshallar med 150 publikplatser, ett bibliotek med en hörsal och lokaler för en kulturskola, i den framväxande stadsdelen Rosendal i Uppsala. Den totala byggytan uppgår till ca 4 000 kvm (BTA) och kommer att byggas enligt certifieringen miljöbyggnad Silver. Byggstart av projektet är sommaren 2022 och beräknas stå klart för besiktning i juni 2024. Beställare är Uppsala kommunarenor och fastigheter AB. Byggnationen ingår i etapp 3 för området och multihuset är en betydelsefull del i samlingspunkten kring Rosendals torg. – Uppsala har behov av fler lokaler att utöva olika idrotter och andra fritidsaktiviteter i. Nu bygger vi ett multihus i Rosendal som ger möjligheter både till idrott och kultur för att täcka behovet i den södra delen av Uppsala. Vi ser fram emot att starta projektet i samarbete med JSB Bygg Mellan, säger Thomas Perslund vd för Uppsala arenor och fastigheter. –Vi är glada över förtroendet och ser framemot byggstart. Särskilt roligt är det att få vara med och bidra till utvecklingen av den nya stadsdelen, säger Peter Axelsson Affärsområdeschef JSB Bygg Mellan.

224


Nya Projekt

Mars 2022

225


Nya Projekt

Mars 2022

DETALJPLANEN FÖR HASSELHÖJDEN HAR VUNNIT LAGA KRAFT Detaljplanen för bostäder, äldreboende och centrum Hasselhöjden – Kopper 2:1 med flera har vunnit laga kraft efter beslut i Mark- och miljööverdomstolen. Beslutet att anta detaljplanen har varit överklagat. Mark- och miljöverdomstolen har beslutat att klagande inte ges prövningstillstånd. Domstolens beslut får inte överklagas och det betyder att detaljplanen har vunnit laga kraft. – Det känns väldigt roligt och viktigt att vi kommer igång med utvecklingen av området. Genom att detaljplanen nu har vunnit laga kraft kan vi nu möjliggöra för en förtätning av Stenungsunds tätort med bland annat bostäder, särskilt boende för äldre samt centrumutveckling i området Hasselhöjden, säger Olof Lundberg, kommunstyrelsens ordförande.

226

Utbyggnationen kommer ske etappvis, där flera byggnationer troligtvis kommer pågå parallellt och olika snabbt. Stenungsundshem AB planerar att till en början bygga ytterligare hyresrätter i den sydöstra delen av området. Stenugsunds kommun påbörjar arbete inför byggnation av särskilt boende för äldre i den centrala delen av området samt ny gata och VA-anläggningar. – Vi på Stenungsundshem tycker att det är mycket positivt att planen äntligen kan förverkligas. Nu kan vi fortsätta bidra till Stenungsunds utveckling genom att skapa fler bostäder. Vårt fokus nu är att komma igång med de projekt som ligger inom befintliga fastigheter på Hasselbacken. Det gör vi genom information om våra planer till de hyresgäster som berörs av kommande byggnation. Vi startar projektering och upphandling. Går det som vi vill kan vi börja bygga redan under senare delen av 2022 säger Andreas Bergstrand, tillförordnad VD på Stenungsundshem.

FLER BOSTÄDER OCH ETT NYTT SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE

Stenungsunds kommun kommer också att arbeta med försäljning av kommunal mark som möjliggör bostäder.

Detaljplanen möjliggör en förtätning med drygt 335 bostäder, 80 äldrebostäder och centrumverksamhet i området Hasselhöjden. Stenungsunds kommun och Stenungsundshem AB äger fastigheterna som ingår i detaljplaneområdet.

Försäljning kommer ske på öppna marknaden i ett senare skede. Troligtvis genom en så kallad markanvisningsutlysning, där intressenter kan lämna in sina idéer om hur marken ska bebyggas och upplåtelseform som exempelvis bostadsrätter.


Nya Projekt

Mars 2022

RÖDA MATTAN UTRULLAD FÖR DE BOENDE I RIKSBYGGENS BONUM BRF ALUNDA I ÅKARP

227

sälj- och marknadsansvarig, Riksbyggen Bostad. Det är bråda dagar när de boende får tillgång till sina lägenheter.

Nu är det inflyttning i Riksbyggens seniorbostäder i Bonum Brf Alunda i Åkarp, mellan Lund och Malmö. Nycklarna har precis delats ut till förväntansfulla boende. Bonum Brf Alunda består av 31 bostadsrätter i storlekarna 2-4 rum och kök. – Intresset för projektet har varit stort och majoriteten av köparna bor redan idag i Åkarp, men byter villan mot en mer lättskött bostad. Det finns ett uppdämt behov av seniorbostäder i Åkarp, som i många andra tätorter, och behovet kommer bara att öka framöver, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad. Bonum Brf Alunda får ett centralt läge mitt i Åkarp. Lägenheterna är i storlekarna 2-4 rum och kök med antingen balkong eller uteplats. – Gården är uppdelad i små avdelningar för att påminna om villaträdgården man lämnat. På gården finns också en boulebana och flera uteplatser för social samvaro, säger Henrik Persson,

– Alla är så förväntansfulla och glada och de boende får tillgång till en lägenhet lätt att sköta och enkel att anpassa vid en ändrad livssituation. Här kan man bo livet ut, Marie Lundström, säljare, Riksbyggen Bostad. Husen är byggda enligt kraven för Miljöbyggnad Silver vilket visar på höga kvaliteter gällande energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. Riksbyggen är också mån om att skapa flera sociala mötesplatser för en ökad social hållbarhet. Till exempel finns samlingslokal i föreningen. – Med Bonum seniorboende erbjuder Riksbyggen trygga, inbjudande och praktiska bostäder där det är möjligt att leva aktivt, nära vännerna, och bo kvar långt upp i åldrarna. Fler seniorbostäder startar också flyttkedjor och frigör bostäder för till exempel barnfamiljer, säger Martin Björk, projektledare på Riksbyggen.


CRAMO BIDRAR TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING

CRAMO FINNS ALLTID DÄR FÖR DIG

PRODUKTER FRÅN CRAMO FUNGERAR ALLTID

CRAMO LEVERERAR ALLTID I TID

NYHET

WWW.CRAMO.SE

ELITE LED - Nya generationen gatubelysning

MILJÖVÄNLIGA KABLAR FÖR NORDISKA FÖRHÅLLANDEN

Kabellösningar från nordisk tillverkare för energiöverföring i vindkraftsparker. Det som är viktigt för våra kunder är också viktigt för oss: Driftsäkerhet

Tillgänglighet

Installationsvänlighet

Kolla in våra vindkraftprodukter på www.rekakabel.se www.defa.com

Nordiska Projekt 2020 nr 4_Reka Kabel_Kvartssida 92x125mm.indd 1

13.8.2020 10.19.32


RA Bygg är ett bygg- och byggserviceföretag som verkar i västsverige. Genom engagemang och yrkesskicklighet är RA Bygg kundens naturliga val och därmed skapas tillväxt och god lönsamhet. http://www.team4service.de

Vi håller undan vatten, både över och under mark! I ett projekt som Varbergstunneln var det en fördel att vi fick komma in tidigt i processen då vi kunde vara behjälpliga med dimensioneringar av både pump och pumpledningar.

http://www.team4service.de

Vi är väldigt glada över att få vara del i detta projekt med Implenia.

031-27 85 70 • www.rabygg.com

TSURUMI INTEC PUMP AB • 010-206 50 10 • www.tsurumi.se

VI FIXAR

AKUSTIKEN!

LÄTT

Bygelabsorbenten som förbättrar akustiken med smidig installation i padelhallen.

Besök akustikmiljo.se för mer inspiration.

Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping


Nya Projekt

Mars 2022

OBOS FORTSÄTTER UTVECKLA CV-OMRÅDET I ÖREBRO – BYGGER 49 LÄGENHETER OBOS första projekt, Brf Kolonilotten, i centralverkstaden i Örebro sålde slut rekordsnabbt. Den 8 mars startar försäljningen av ytterligare 49 bostäder i varierande storlek Redan nu märks ett stort intresse för Brf Fabriken, enligt Emil Kroll, försäljningschef på OBOS Kärnhem. – Äntligen kan vi välkomna fler boende till populära CV-staden. Vi är stolta över den fina gestaltningen på projektet som på ett modernt sätt speglar industriarkitekturen som finns i området. Här kommer många att trivas, fortsätter Emil Kroll. Brf Fabriken erbjuder lägenheter i bostadsrättsform med varierande planlösning, varav den minsta är 30 kvadratmetrar och den största 127 kvadratmetrar. OBOS har tagit stor hänsyn till miljön under byggprocessen och hela fastigheten är miljöcertifierad enligt Miljöbyggnad på nivån silver. Samtliga lägenheter har balkong och mellan husen anläggs en skyddad grön innergård. Kör man bil finns 29 parkeringsplatser och 10 laddstolpar för elbilar, men härifrån är det även gång- eller cykelavstånd till Örebro centrum. – Här finns allt som gör livet bekvämt: skolor, butiker och service. Dessutom är det nära till vackra grönområden som är perfekta för både motion och avkoppling. Det här är en levande stadsdel där kommunen satsar stort de kommande åren, avslutar Emil Kroll. Säljstarten för bostäderna i Brf Fabriken äger rum den 8 mars, och OBOS-medlemmar får förtur till köp. Bostäderna har ett frånpris på 1 198 000 kronor och inflyttning beräknas att starta hösten 2024.

230


Nya Projekt

Mars 2022

231
Nya Projekt

Mars 2022

234

ARKITEKTTÄVLINGEN FÖR SKH:S NYA BYGGNAD AVGJORD

med arbetsgrupper bland studenter och personal.

Det blir arkitektfirman 3XN med förslaget Att se och bli sedd som får uppdraget att gestalta den nya byggnad i Slakthusområdet dit Stockholms konstnärliga högskola (SKH) planerar att flytta hela sin verksamhet. Det har juryn beslutat i en arkitekttävling som hållits av högskolan tillsammans med Stockholms stad, Sveriges Arkitekter och fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Arkitekterna kommer inom ramen för planarbetet att samarbeta nära med SKH och Atrium Ljungberg under hela projekttiden.

I dag, 8 mars 2022, har juryn tillkännagivit sitt beslut i form av ett utlåtande som publicerats på Sveriges Arkitekters hemsida. I motiveringen till valet av gestaltningsförslag skriver juryn:

– Vi är mycket glada över det förslag som vann vår arkitekttävling, det ger oss mycket goda förutsättningar när det gäller vår planerade samlokalisering, säger Paula Crabtree, rektor för Stockholms konstnärliga högskola. – Kulturen är en viktig del i allt det som gör Stockholm så fantastiskt. Därför känns det glädjande att alla verksamheter för Stockholms konstnärliga högskola nu samlas under ett och samma tak. Högskolan blir en viktig pusselbit i utvecklingen av Slakthusområdet i Söderstaden som en levande mötesplats, med kultur, liv och upplevelser för både de som studerar, undervisar och forskar på skolan, men också för området och alla som kommer ta del av deras olika evenemang, säger Anna König-Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

“Att se och bli sedd är ett pragmatiskt och platsanpassat förslag där arkitekturen formas efter och speglar funktionen. Med ett lätt, lekfullt och tillåtande tilltal infogas den stora volymen med följsamhet och samtidigt karaktär in i Slakthusområdet. SKH erbjuds ett efterlängtat tredimensionellt campus kring en livligt befolkad central ljusgård. Här finns också ett diagonalt rörelsestråk som bidrar till att synliggöra verksamheten och skapa kontakt med förbipasserande.”

FLYTT AV HELA VERKSAMHETEN

3XN:s förslag kommer att utgöra grunden för det kommande arbetet med byggprojektet, men ska utvecklas vidare tillsammans

I nästa steg ska detaljplanen för området genomgå samråd och granskning i maj–juni 2022 innan den kan antas och vinna


Nya Projekt

Mars 2022

laga kraft. I det skedet får allmänheten tillfälle att tycka till om gestaltningsförslaget. Den nya, gemensamma byggnaden beräknas stå färdig 2028, med inflyttning för SKH:s verksamhet vårterminen 2029. – SKH:s verksamhet är helt i linje med vår vision om Slakthusområdet som Stockholms nya mötesplats för mat, kultur och upplevelser. Efter en gedigen arkitekttävling ser vi nu fram emot att gemensamt utveckla detta förslag tillsammans med 3XN, staden och SKH, säger Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg. Det var i mars 2021 som SKH:s styrelse slöt ett avtal med Atrium Ljungberg om att samarbeta kring bygget av en ny högskolebyggnad, där hela högskolans verksamhet ska samlas under samma tak. SKH utbildar och forskar inom dans, danspedagogik, cirkus, opera, skådespeleri, scenkonst, film och media, och verksamheten bedrivs idag på fem olika adresser i Stockholm. I den nya byggnaden kommer det skapas helt nya möjligheter till samarbeten mellan olika konstformer. Studenterna kommer också kunna sätta ihop mer flexibla utbildningar för att möta de snabbt skiftande krav som dagens kulturvärld ställs inför. CENTRAL PLATS I ETT KULTURPROFILERAT OMRÅDE

Slakthusområdet är ett av Stockholms stads mest högprofilerade stadsutvecklingsområden. SKH:s nya högskolebyggnad planeras byggas vid det publiktillvända Evenemangstorget bredvid stora Tele2 Arena, där boende, arbetande, studerande och besökare bidrar till ett levande folkliv, dag som natt. Här finns helt nya möjligheter att vara en del av staden och locka allmänheten att ta del av studentföreställningar och forsknings-

235

presentationer, menar Paula Crabtree. – Slakthusområdet prickade in alla våra krav på etablering: goda kommunikationer, nybyggnation, ett område under utveckling som vi kan vara med och bidra till. Vi vill att det blir ett område som är attraktivt för många människor att besöka. Vi kommer att erbjuda möjligheter till samarbeten med många kulturaktörer inom opera, teater, film, media, dans och cirkus i mycket fina lokaler, berättar hon. I Slakthusområdet tar kulturproducenter och kulturarrangemang redan idag stor plats. Visionen för området är att låta kulturen leva vidare och fortsätta vara en viktig del även när fler arbetsplatser och bostäder tillkommer, och alla tre delarna planeras parallellt. MÅNGA DELTOG I ARKITEKTTÄVLINGEN

En projekttävling är ett vanligt sätt för statliga myndigheter som SKH att utse en arkitekt vid nybyggnation. Hela 52 arkitektfirmor deltog i ett första prekvalificeringssteg. Av dessa bedömdes sju ha rätt förutsättningar och valdes ut för att lämna in anonymiserade förslag i nästa steg. Arkitektfirman 3XN, tidigare Nielsen, Nielsen & Nielsen, är en av Danmarks mest högprofilerade. Den bildades 1986 och står bakom framträdande byggnader i såväl Köpenhamn som runt om i världen, inklusive Liverpools stadsmuseum, den nya fiskmarknaden i Sydney och Internationella Olympiska Kommitténs högkvarter i Lausanne. I Sverige har de sen tidigare gestaltat bland annat den nya pendeltågsstationen vid Odenplan, Swedbanks högkvarter i Sundbyberg och Mälardalens högskolas bibliotek.


Produktion och montage av byggnadsmide x x x x x

Stålstommar och skärmtak Hisschakt Stål till utomhusmiljöer Specialtrappor Utrymningstrappor och räcken Vi har även lång erfarenhet av arbete på Arlanda och Bromma flygplats

Ring: 08-591 432 32 Mail: info@lwsmide.se www.lvsmide.se Certifierade enligt EN-1090 & ISO-3834

M.Grönlund Golv & Montage AB


Bergsprängning l Markentreprenad Grusleveranser 0573-609 64 070-516 00 64 www.ostervallskogsallteknik.se

I RÄTT HÄNDER BLIR SVÄVANDE PROJEKT KONKRETA Nu är det äntligen klart och vårt “svävande” projekt, där vi varit huvudkonstruktör, har blivit lika stadigt och konkret som stommen det är byggt på. Balticgruppens bostadsprojekt Glitne är unikt på många sätt. Och vi kan nu med stolthet visa upp projektet som står klart i centrala Umeå, redo för inflyttning. Läs mer om projektet på sigmacivil.se.

Tel: 0470-75 70 28 www.hissteknik.com


Nya Projekt

Mars 2022

238


Nya Projekt

Mars 2022

239

FORNBACKSVÄGEN NYTT PROJEKT FÖR BYGGMÄSTARGRUPPEN FRÅN TELGE BOSTÄDER Fornbacksvägen är ett nytt projekt från Telge Bostäder att ta tag i för Byggmästargruppen. Projektet, beläget i stadsdelen Fornhöjden i norra Södertälje, består av 348 lägenheter i sex byggnader och beräknas vara klart i juni 2024. Fornbacksvägen 29-75 är en del av området Fornhöjden som är beläget i den norra delen av Södertälje. Projektet som innefattar fastigheterna Turkosen 11 och 12 består av 348 lägenheter fördelade på sex byggnader med 3-5 trapphus vardera. Området som helhet byggdes upp under det tidiga 1970-talet och har en tid dragits med den typ av slitage som är vanlig i orenoverade bostadsområden från den tiden. – Det handlar om det vanliga; nödvändig renovering av vattenavlopps- och elstammar och de olika arbeten och uppgraderingar som kommer av det, säger Thomas Stenberg, arbetschef på Byggmästargruppen. OMFATTANDE RENOVERING

Specificerat är projekt Fornbacksvägen omfattande med komplett stambyte, tillhörande renovering av badrum och toaletter samt om- och bättringsmålning i de intilliggande rum som påverkas av den övriga renoveringen. Under byggtiden kommer hyresgästerna i fastigheterna dessutom att vara kvarboende. – Vi är glada och stolta över att Telge Bostäder gett oss förtroendet att utföra entreprenaden och jag är trygg med att de valt rätt partner. Vi har lång erfarenhet och stor kompetens för den här typen av projekt och dessutom speciellt utformade program för att ta hand om kvarboende hyresgäster på bästa sätt, fortsätter Thomas Stenberg. TVÅ ÅRS BYGGTID

Det stora antalet lägenheter gör att renoveringstiden är utsträckt. Projekteringen påbörjades redan under hösten 2021 och projektstarten sker nu i mars. Färdigställandet beräknas ligga drygt två år fram i tiden, i juni 2024. – Att få vara en del av att rusta Södertälje på ett hållbart sätt känns mycket bra. Telge visar genom denna omfattande renovering att man är en långsiktig och seriös aktör inom ROT. Vi ser fram emot ett gott samarbete, tillägger Peter Neuberg, VD på Byggmästargruppen.


Nya Projekt

Mars 2022

240

HSB NORR VILL BYGGA NYA BOSTÄDER I BODEN Utifrån en befintlig fastighet vill HSB Norr utöka och bygga fler hyreslägenheter i centrala Boden. HSB Norr har lämnat in en ansökan om förändrad detaljplan till Bodens kommun som avser att bygga 30–40 nya hyreslägenheter på fastigheten Njord 13:15. – HSB Norr är väldigt positivt inställda till Bodens framtidsutsikter med de stora industriella etableringar som kommer och vill gärna investera i nya bostäder för våra medlemmar och bosparare. Vi tror att det kommer finnas ett stort intresse för nya bostäder i Boden och som långsiktig aktör så vill HSB Norr bidra till Bodens tillväxt, säger Helena Backman, Fastighetschef på HSB Norr. Fastigheten som ligger på Kungsgatan 14, har ett centralt läge i Boden och omfattar idag 24 lägenheter och 5 butikslokaler. Planen är att utveckla en del av fastigheten som idag består av parkeringar till att bygga ett bostadshus med 30–40 hyreslägenheter om fem våningar.

– Boden står för inför en expansion som saknar motstycke sedan Bodens fästning byggdes för över 100 år sedan. Det är väldigt positivt att HSB Norr tror på Bodens utveckling och vill satsa på nya hyresrätter i centralt läge, säger Claes Nordmark, kommunalråd Boden. Förutsatt att detaljplanen antas så kommer en planerad byggstart kunna ske 2024.


Nya Projekt

Mars 2022

EKEBLAD BOSTAD ROPAR AV RAD- OCH PARHUSPROJEKTET BRF FJÄLLVIVAN I ÄNGSMON,ÖSTERSUND

241

Alla bostäder får bland annat egen carport på uppfarten, eget förråd, uteplats på både fram- och baksida samt tillgång till en gemensam innergård utrustad för lek och aktivitet.

Ekeblad Bostad tecknade under hösten 2021 ett avtal med NCC om totalentreprenad av Brf Fjällvivan i Ängsmon. Projektet har nu avropats och byggstart beräknas ske under försommaren 2022.

– Vi är oerhört glada över att få vara en del av den utveckling som sker i Ängsmon och ser fram emot att få samarbeta med NCC i det här projektet, säger Josefine Thunmarker, projektledare på Ekeblad Bostad.

Rad- och parhusprojektet består av 28 bostäder fördelat på 12 radhus och 16 parhus i bostadsrättsform.

Bostäderna förväntas vara klara för inflyttning under kvartal 2 och 3 2023.


Balkongsystem Funktionella balkonger till både nyproduktion och renovering av fastigheter. I balkongsortimentet ingår balkongräcken, balkonger och inglasningssystem.

HOS OSS ÄR DET ALLTID

BYGGSÄSONG

Weland Aluminium AB Tel. 0472-445 00 www.welandalumi.se

Välkommen till din lokala bygghandel i VÄNERSBORG

Skinande blankt med

INTERTURBINE ÅNGTURBINER FRÅN KK&K OCH HOWDEN Inter-Turbine erbjuder ett fullt produktsortiment från Howden Turbo Technology.

Allt inom byggstäd Asplunds bygger 0708-26 86 11 i•Jönköping. 0709-82 92 43 Sjöåkra

www.asplundsbygg.se

STÅLBYGGARE SEDAN 1949 Vi utför alla typer av stålkonstruktioner, montagearbeten och maskinbearbetning. Vänd er med förtroende till ett certifierat företag. Vi kan vara din totalentreprenör, underleverantör eller idépartner. Sellihca

Qualified

smide@attacus.se 063-19 91 40 www.attacus.se

ISO 3834-2

Alla ångturbiner utvecklas och produceras i Frankenthal, Tyskland, och kvaliteten på dessa produkter är mycket hög. Vi erbjuder även underhåll och försäljning av reservdelar.

www.interturbine.se


000mm x 1000mm

Öljetter runtom)

terial- Mesh white BG1116

- Din ideala partner och leverantör av ventilation, kyla och service. Roxtorpsgatan 16B 582 73 Linköping 013-35 34 00 www.ventpartner.se

Hanholmsvägen 51A 602 38 Norrköping 011-28 49 00

Nyängsgatan 5 641 47 Katrineholm 0150-137 00

Bravida Sverige AB Division Nord Montörvägen 7 - 853 50 Sundsvall - Tel: 060-66 39 00

Kungsgatan 66 632 21 ESKILSTUNA Tel . 016 - 51 80 10

070-664 15 27 • info@bladlundsmaleri.se

GENERALENTREPRENÖR FÖR NORREGÅRDSKOLAN

Honnörsgatan 26, 1 tr • 352 36 Växjö

0470-76 56 30 • www.blekingerot.se TOLERANCE ON OVERALL Insynsskydd med tryck. Honnörsgatan 26, 1 &trHOLES • 352 DIMENSIONS 1% 36 Växjö 0470-76 56 30 • www.blekingerot.se

Colours are shown as RGB values. Pantone and RAL colours will be matched as accurately as possible.

R - 10 G - 78 B - 153 R - 25 G - 10 B - 16

This proof fully meets my requirements please proceed with my order. Additional comments / alterations:

Customer Number.......... Date __/__/__ Signature: .....................


Nya Projekt

Mars 2022

DANSKE BANK TILL GRANITORS NYUTVECKLADE KONTORSFASTIGHET WORLD TRADE CENTER I OCEANHAMNEN, HELSINGBORG Danske Bank och Granitor Properties har tecknat avtal om förhyrning och planerar att flytta in i nya moderna lokaler på plan 12 i kontorsfastigheten World Trade Center i Oceanhamnen efter sommaren 2022. – Dagens och morgondagens arbetsplatser är i ständig förändring och efter 20 år i en traditionell banklokal är det nu dags för oss att ta steget och flytta in i framtiden. Byggnaden är miljöcertifierad i guldklass vilket var en avgörande faktor för vårt val eftersom hållbarhetsfrågan är central för oss. Vi ser fram emot att flytta in senare i år och välkomna våra kunder i nya moderna, flexibla och ljusa lokaler där vi vid klart väder ser Öresundsbron, säger Oskar Nordbladh, Head of Corporates Helsingborg. – Vi är mycket glada att Danske Bank väljer att etablera sig i vårt nybyggda World Trade Center i den nya stadsdelen Oceanhamnen. Det är ett stort intresse bland företag att etablera sig i vår konceptualiserade fastighet som förutom ett modernt kontor med 360 graders panoramautsikt erbjuder en palett av service och tjänster som bidrar till att förenkla för medarbetarna och stärka hyresgästernas attraktionskraft som arbetsgivare. Under våren kommer vi även att välkomna våra hyresgäster Scandic, Melitta Nordic AB, Nerle Jonsson Lindeblad Advokatbyrå, Lyckos, WTC Coworking, säger Johan Svedström, affärschef på Granitor Properties. Kontors- och hotellfastigheten har ritats av JUUL FROST Arkitekter. Här kommer det att finnas gemensam service och reception samt gym, dusch- och omklädningsrum. I huset kommer det även att finnas en konferensavdelning, en restaurang med uteservering vid kajkanten samt takterrasser. I källaren planeras det för cykelgarage med möjligheter till att utföra reparationer. Granitor utvecklar och driver World Trade Center kontorsfastigheter i Malmö, Lund och Helsingborg. World Trade Center på Bröderna Pihls Gränd i Oceanhamnen ingår i ett helhetskoncept som erbjuder en mix av flexibla kontorslösningar, smarta servicekoncept och affärsdrivande nätverk, både lokalt, nationellt och internationellt.

FAKTA Total lokalyta 10 500 kvm Våningsplan: 14 Lokalstorlek: 375-1 200 kvm, fastigheten inrymmer även ett kontorshotell Typ av lokaler: kontor/kontorshotell/coworking. Faciliteter: Gemensam reception och lounge, restaurang, konferensrum, gym, bastu, sportdepå samt takterrass med relax och multifunktionsrum. Hotelloperatör: Scandic Hotels Arkitekt: JUUL FROST Arkitekter Entreprenör: Allbygg Miljöklass: Miljöbyggnad guld

244


Nya Projekt

Mars 2022

245


Känd som bästa armeringsfiber vid inblandning och bearbetning av betong. Läs mer på www.forta-ferro.com För mer information kontakta:

info@betonova.se, www.betonova.se

BEHÖVER DU HJÄLP MED MARKARBETE? Holmströms entreprenad utför de flesta typer av markarbeten åt både privatpersoner och företag

070 - 540 01 22 mattias@holmstromsentreprenad.se

Välkommen till Hesta snickeri AB! Vi utför alla typer av kyrkorenoveringar, både små och stora projekt. Tillhandahåller alla tjänster inom specialsnickeri, kulturmåleri, byggnadsvård, fönsterrenoveringar, samt moderna inredningar till församlingar.

Kontakta oss för mer information! info@hestasnickeri.se 018-39 52 77

GEOSYNTETER BETÄCKNINGAR DAGVATTEN

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se

+46 321-53 30 00 www.svedbergs.se


www.lpmaleri.se

042-19 41 50

www.tse.se TERMISK SPRUTNING ÄR EN UTMÄRKT METOD SOM GER FLEXIBILITET OCH MÅNGA MÖJLIGHETER t.s.e. har bred kunskap och expertis inom termisk sprutning, maskinbearbetning, tillverkning och service och arbetar i många branscher med olika applikationer. Behovet kan vara att man behöver skydda mot till exempel: erosion/abrasion, korrosion, kavitation och andra miljöer som kan uppstå under drift. Ett stort område är även applikationer där man söker ett alternativ till hårdförkromning.

Levererar ytbeläggning genom termisk sprutning av maskindelar för ökad livslängd Nytillverkning, reparation och ombeläggningar Termisk sprutning och bearbetning -på plats hos kund eller i vår verkstad Förebygger slitage och korrosion Ersätter hårdförkromade ytor Högpolerade skikt till < Ra 0.02

RESURSER • HVAF • HVOF • PLASMA • LJUSBÅGE • FLAMSPRUTNING

PAPPER & MASSA • Valsbeläggning • Dragvalsar • Torkcylindrar • Lagerhus • Axlar • Pannor • Babbitt-lager

HAVSNÄRA BOENDE, SERVICE & LOKALER MED SMÅBÅTSHAMN INTILL


Nya Projekt

Mars 2022

SÖDRA GUNSTA FORTSÄTTER VÄXA MED YTTERLIGARE 40 EFTERTRAKTADE LÄGENHETER FRÅN BOKLOK I södra Gunsta i Uppsala har BoKlok sedan tidigare byggt flera etapper bostadsrätter, som blev succé hos kunderna. Nu fortsätter BoKlok bygga ut området med 40 lägenheter. Försäljningen kommer att starta under våren 2022. Beräknad inflyttning är vid årsskiftet 2023/2024. – Med fyra tidigare etapper av bostadsrätter känner vi oss hemma i området och är glada att nu kunna meddela att vi fortsätter bygga ut södra Gunsta. Vi håller just nu på att färdigställa vårt fjärde kvarter och eftersom efterfrågan var så stor efter de bostäderna, känns det kul att nu kunna erbjuda fler kloka hem här, säger Helena Wilroth, projektchef på BoKlok. Lägenheterna kommer att ha ett, två, tre eller fyra rum med en yta på 31, 55, 72 respektive 85 kvm, och byggs som bostadsrätter. – På BoKlok har vi som mål att bli klimatneutrala till år 2030, i hela kedjan från träden i skogen till kundernas liv i sina nya hem. De här husen, precis som alla hus från BoKlok, byggs industriellt i fabrik, med trä som huvudmaterial – vilket ger oss en god grund för att nå vårt klimatmål och verkligen göra en insats för klimatet, säger Helena Wilroth. Det nya kvarteret i Gunsta kommer att kallas BoKlok Ryttaren och ligger i anknytning till de tidigare fyra etapperna med lägenheter och par- och radhus.

248

Här bor man naturskönt med stora möjligheter till ett rikt friluftsliv. I närområdet kring det nya kvarteret, finns både förskola, närbutik, plantskola och en restaurang. Närheten till Uppsala gör att man enkelt tar sig dit antingen med bil, kollektivtrafik eller cykel. Likt alla bostäder från BoKlok fördelas lägenheterna genom en öppen turordningsdragning. Det betyder att alla som anmäler intresse via BoKloks hemsida kommer att få möjlighet att anmäla sig till turordningsdragningen. En turordningslista upprättas sedan som bestämmer i vilken ordning kunder får välja den bostad som passar dem bäst. Genom detta tillvägagångssätt ges alla samma chans och budgivning utesluts.


Nya Projekt

Mars 2022

249


Montage av undertak, väggabsorbenter och övriga ljuddämpande lösningar. Försäljning av marksten, murblock och övriga sten-/betongprodukter www.stejnar.se

Vi är sedan 100 år ett ledande VVS-bolag med fokus på Stockholmsregionen. Vi erbjuder helhetslösningar inom installation, service och underhåll www.carlhanssons.se av VVS-anläggningar – alltid med kundens bästa för ögonen. www.carlhanssons.se Med bred kompetens och rätt kvalitet i kombination med kostnadseffektivitet och hög leveransprecision fullföljer vi våra uppdrag efter dina önskemål. Vår målsättning är inte att bli störst – utan att vara rätt samarbetspartner för dig.

Fönster

Ekonomiskt, Komfortmässigt, Estetiskt

Inglasningar

Integrerat system, Tillvalsinglasning, Uterum

Balkonger

Plattor, räcken, tak

TEKNOVA BYGGSYSTEM AB Box 75, 592 22 Vadstena TELEFON: 0143-292 20 FAX: 0143-131 50 E-POST: info@teknova.se WEBB: www.teknova.se

Snickarvägen 8, 592 41 Vadstena

Tel: 0143-292 20 info@teknova.se


När ni behöver hjälp med städning, fönsterputs, golvvård mm. Kontakta oss på uppsala@mellstad.se eller 018-71 13 40

PROJECT & SITE MANAGEMENT AB Östra Torggatan 11 652 25 Karlstad

PROJEKT ─ KONTAKT Per-Ove Eriksson 070-354 02 55 per-ove.eriksson@psmab.com

www.psmab.com

Utför efterarbeten på stommar Fasad målning

Vi utför alla typer av plåt och isoleringsarbeten, även byggnadsplåt Vår specialitet är platsskummad isolering och plåtbeklädnad Tel: 08-760 32 70 info@belisol.se

www.belisol.se


Nya Projekt

Mars 2022

252


Nya Projekt

Mars 2022

253

RIKSBYGGEN FÅR MARKANVISNING FÖR 70 LÄGENHETER I FALUN Kommunfullmäktige har nu godkänt ett markanvisningsavtal som ger Riksbyggen möjligheten att bygga cirka 70 nya lägenheter i centrala Falun. Riksbyggen planerar bland annat att bygga ett Bonum seniorboende inom ramarna för markanvisningen. – Vi är väldigt glada över markanvisningen, det är ett mycket bra läge för våra kommande bostäder. På Riksbyggen har vi under lång tid arbetat för att kunna bygga nya bostäder i Falun och bidra till kommunens tillväxt, säger Roland Askebrand, affärsutvecklare på Riksbyggen Bostad. – Efterfrågan på nya bostäder är stor i Falun så det här blir ett välkommet tillskott. Dessutom är det väldigt roligt att det byggs bostäder i ett så centralt läge. Det kommer att bidra till ett levande centrum, säger Joakim Storck (C), kommunalråd i Falun. Markanvisningen gäller Fastigheten Posten 10 i centrala Falun. Bonum är Riksbyggens koncept för seniorbostäder i bostadsrätt. Av de cirka 70 nya bostäderna planeras 40-50 lägenheter bli Bonumlägenheter. – Det finns ett stort behov av fler seniorbostäder i Falun och läget är perfekt med närhet till service, butiker och restauranger, säger Roland Askebrand. Bonumkonceptet har blivit mycket populärt och finns på många orter runt om i Sverige, detta blir dock det första Bonumprojektet i Dalarna. – Med Bonum seniorboende erbjuder Riksbyggen trygga, inbjudande och praktiska bostäder där det är möjligt att leva aktivt, nära vännerna, och bo kvar långt upp i åldrarna. Fler seniorbostäder startar också flyttkedjor och frigör bostäder för till exempel barnfamiljer, säger Roland Askebrand.


Nya Projekt

Mars 2022

PARKERING MALMÖ I STARTGROPARNA FÖR ATT BYGGA NYTT P-HUS I HYLLIE Med fokus på återbrukat material kommer Parkering Malmö att bygga ett nytt parkeringshus i det nya området Hyllieäng /Söder om badhuset. Parkeringshuset kommer att inrymma 330 p-platser samt flera mobilitetslösningar, som ska vara tillgängliga för boende och verksamma i området. Ambitionen är att första spadtaget tas i början av augusti och att P-huset Hyllieäng ska vara klart för invigning första kvartalet under 2024. – För att parkeringshuset ska göra så liten klimatpåverkan som möjligt har vi valt att använda återbrukat material till fasaden, berättar Karolina Petrovski, projektledare på Parkering Malmö. FASAD AV ÅTERBRUKAT MATERIAL

Genom att använda återbrukade material bidrar Parkering Malmö till ett cirkulärt tänkande. Det är arkitektbyrån Fojab som ritat parkeringshuset och som haft i uppdrag att leta efter och identifiera olika flöden av potentiella material till fasadytan, som är ca 2 400 kvm. Petra Jenning, arkitekt och innovationsledare på Fojab, som berättar: – Gatuplanets böljande vägg kläs med plåtar från plattvärmeväxlare. Högre upp i huset planeras fasaden att bestå av glasskivor som är återbrukade från Malmö Högskolas byggnad Orkanen samt återvunnen stålplåt från industrin. Materialen sätts samman i olika fält med varierande transparens och mönster. Det kommer

254

att bli en välkomponerad fasad där varje del har en historia att berätta. BYGGSTART TILL HÖSTEN

Det är entreprenören Nimab Entreprenad AB som upphandlats och som just signerat avtalet om att bygga P-huset. – Vi på NIMAB ser framemot projektet och att få vara del av ett samarbete med en stor del nytänkande. Det kommer bli extra intressant med återbruket av glasskivor och återvunnen stålplåt. Både Parkering Malmö och NIMAB är ju anslutna till LFM30 med mål att Malmö ska vara Sveriges klimatsmartaste stad 2030. Vi är övertygade om att kunna bidra med vår produktionserfarenhet och gedigna fokus på kvalitet säger Martin Andersson VD på NIMAB. FAKTA OM P-HUSET HYLLIEÄNG

P-huset Hyllieäng kommer att bestå av 5 respektive 5,5 våningsplan och inrymma ca 330 p-platser. I gatuplanet kommer det att finnas en lokal för verksamheter samt utrymme för mobilitetslösningar med rum för både verkstad och uthyrning av cyklar. Byggnaden kommer också ha en egen solcellsanläggning som genererar närproducerad el. FAKTA OM OMRÅDET

Området Hyllieäng/Söder om badhuset inrymmer förutom det nya parkeringshuset cirka 350 bostäder, en förskola och kontor. I stadsdelen Hyllie finns i nuläget ca 50 000 kvadratmeter kontor och 600 hotellrum. Samtidigt bor närmare 5 500 personer i Hyllie idag. Fullt utbyggt beräknas stadsdelen Hyllie innehålla mer än 15 000 arbetsplatser och ca 12 000 bostäder.


Nya Projekt

Mars 2022

255


VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN. www.kanonaden.com


Din leverantör av stallventilation

Tel: 0150-487700

Komfortabla läktarstolar från ALFING www.alfingstolar.se

JPC är markentreprenören vid utförande av grund och finplaneringsentreprenaden beträffande projektet Brf Wellingeby Vattenfallet 17. Vår styrka är en egen maskinpark och yrkeskunnig personal där vi tar ett helhetsansvar med återkommande kundrelationer.

jpcentreprenad.se

08-410 360 90


Nya Projekt

Mars 2022

258


Nya Projekt

Mars 2022

259

HSB PLANERAR FÖR FLER BOSTÄDER I SKELLEFTEÅ, GRANNE MED SARA KULTURHUS HSB planerar att bygga fler moderna bostadsrättslägenheter i centrala Skellefteå, granne med Sara kulturhus och med Torget. HSB brf Polaris rymmer cirka 100 lägenheter med tillgång till både hiss och garage i huset samt till gemensam övernattningslägenhet. Säljstarten planeras preliminärt till kvartal 4, 2022. Brf Polaris är HSBs andra nyproduktionsprojekt på kort tid i centrala Skellefteå. Intresset för det första, brf Guldläge, har varit mycket stort och projektet sålde slut på endast 3 månader. Merparten av bostäderna, 84 av 87 stycken, gick till HSBs bosparare och medlemmar. – Med brf Polaris fortsätter vi att utveckla Skellefteå stad, säger Mattias Lundström, vd HSB Norr. De nya bostadshusen är ritade för att dels erbjuda riktigt bra bostäder, dels för att smälta in väl i stadsbilden. Projektet omfattar cirka 100 bostadsrätter om 1 - 5 rum och kök. Lägenheterna får ljusa öppna planlösningar, bra förvaring, balkong samt tillgång till hiss och parkeringsgarage. Här byggs även en gemensam övernattningslägenhet för de boende. På taket installeras solceller som bidrar till både energiförsörjning och till målet att certifiera enligt Miljöbyggnad Silver.


WWW.SCHEUCH.COM

VI LEVERERAR TEKNIK FÖR REN LUFT SCHEUCH - ALLTID ETT STEG FÖRE I RÖKGASRENING I mer än 50 år har Scheuch stått för innovativ luft- och miljöteknik inom industrin. Som marknadsledare och teknikpionjär tillhandahåller vi industriella produkter och system för att skydda människor och miljö på platser runt om i världen. Och det innebär att vi ser till att luften förblir ren för kommande generationer. VÅRA TJÄNSTER Teknik för ren luft - från planeringsfasen ända fram till driftsatt anläggning Anpassade kundlösningar Optimala helhetslösningar utformade för att säkerställa högsta driftsäkerhet och tillgänglighet

Scheuch_Ins_Image_Energie_220x280_140815_schw.indd 1

KONTAKT / SVERIGE: SCHEUCH GMBH KRINOVA SCIENCE PARK 29139 KRISTIANSTAD, SVERIGE PHONE: +46 708 439939, E-MAIL: OFFICE.SWE@SCHEUCH.COM

Scheuch GmbH Weierfing 68 4971 Aurolzmünster Austria Phone +43 / 7752 / 905 – 0 Fax +43 / 7752 / 905 – 65000 E-Mail office@scheuch.com

14.08.15 10:02