Nya Projekt 003/2021

Page 1

Nya Projekt

April 2021

003 Nya Projekt


Specialister inom

UTRYMNINGSTEKNIK Ända sedan starten 1983 har vikten av konkurrenskraftiga lösningar alltid legat i fokus och det tankesättet styr fortsatt vårt dagliga arbete. Vi erbjuder idag ett av marknadens bredaste utbud när det gäller system- och säkerhetslösningar inom området utrymningsteknik. Numera förser vi allt fler med lösningar där vi integrerar och samkör system inom exempelvis nödbelysning, utrymningslarm, brandlarm, avbrottsfri kraft m.m. Utvecklingen gör det möjligt att få anpassade och flexibla lösningar helt enligt din egen kravspecifikation. Dessutom, du får allt från en och samma samarbetspartner – tryggt, smart och leveranssäkert. Välkommen att läsa mer om utrymningsteknik på vår webb eller kontakta någon av våra teknikspecialister direkt via telefon: 054-57 01 20, för ytterligare information.

KAMIC Installation Tel: 054-57 01 20 | www.kamic.se


FORMGE DIN VISION

INTEGRERA OCH SMÄLT IN

INFORMERA OCH FÖRMEDLA ETT TYDLIGT BUDSKAP

SKAPA IDENTITET OCH TILLFÖR EN PERSONLIG TOUCH

Ge din fasad ett unikt uttryck med fasadskivan Steni Vision – tillverkad av stenkomposit. Skivan kan användas för exteriör eller interiör beklädnad för alla typer av byggnader. Steni Vision finns i 14 olika standardutföranden och kan även beställas med olika motiv och mönster enligt önskemål. Stenis produkter är tillgängliga som nedladdningsbara BIM-objekt för Revit och Archicad på www.bimobject.com. Läs mer om Steni Vision på steni.se – testa Steni designverktyg – lek med olika byggnadstyper, former och motiv.

SKAPA ILLUSIONER MED ESTETIK SOM LURAR ÖGAT


Bygg- & Anläggningsbranschens bästa projekt- & affärsverktyg Förenklad administration, full kontroll på projekten och ökad tillväxt. För stora, medelstora och små företag.

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag via vår hemsida eller på 013-470 40 13

Läs mer på next-tech.com


FOLKE BERNADOTTES BRO Årets Stockholmsbyggnad 2020 Vi är otroligt stolta över att Folke Bernadottes Bro som vi har tillverkat, levererat och monterat åt Kungliga Djurgårdens förvaltning, har blivit utsedd till Årets Stockholmsbyggnad 2020.

NYA SLUSSEN ROSTAR INTE Nu gör vi Slussenområdet i Stockholm rostfritt med leverans av broar och avbördningsluckor i duplexstål. Läs om våra projekt på srmab.com Lagerbock till avbördningslucka Uppdragsgivare: Skanska 34st, 500kg/st

STÅL & RÖRMONTAGE är en erfaren leverantör av kvalificerade

stålkonstruktioner. Från beredning och tillverkning till montage på plats med hela världen som arbetsplats.

www.srmab.com

tel. 0456-31205

JURYNS MOTIVERING: ”Bron ger med sin strategiska placering en helt ny koppling som skapar nytt flöde i staden. Med sin fackverkskonstruktion blir den ett nytt inslag men samtidigt en naturlig del av Djurgårdens land­ skap. En gestaltning med kvaliteter som behållits från den första presenterade idén till sitt slitgiltiga utförande.”

Söderströmsbroarna Uppdragsgivare: SLL 4st, 192m/st


Dela energi - effektivt svar på energiomställningens utmaningar? JA, KANSKE. JUST NU PÅGÅR TVÅ INTRESSANTA PILOTPROJEKT – ETT I DEN BLIVANDE STADSDELEN TAMARINDEN I LINKÖPING OCH ETT I ETT BEFINTLIGT BOSTADSOMRÅDE I HAMMARBY SJÖSTAD I STOCKHOLM. Forskningsinstitutet RISE kommer tillsammans med KTH att samarbeta och studera de två pilotprojekten. Syftet är att undersöka om möjligheten att dela energi kan fungera som en morot för lokala samhällen att satsa på smarta och hållbara energilösningar, men även ge systemtjänster till energisystemet i stort. Projektet leds av forskningsinstitutet RISE och kommer att pågå under drygt tre och ett halvt år med start 31 mars 2021. Spännande nyheter som vi på Nya Projekt kommer att bevaka framöver. Läs mer: RISE - Energigemenskaper kan ge energibesparingar på 30 procent. Vad exakt är då en energigemenskap? En energigemenskap kan innebära olika saker. Det kan till exempel vara: Grannar som samarbetar för att installera solceller på taket i bostadsrättsföreningen som producerar el, inte bara till gemensamma utrymmen, utan också till enskilda lägenheter. Medborgare som äger andelar i den lokala vindkraftsparken och kanske laddar sina elbilar på förnybar el som produceras lokalt. Elbilarna kan i sin tur vara upphandlade gemensamt eller tillhöra den gemensamma bilpoolen. En tätort där befolkningen vill bli av med oljepannorna och därför bygger ett närvärmenät som eldas med flis från egna skogar. Invånare som går ihop och installerar en liten kraftvärmeanläggning för att få både värme och el till sina egna bostäder, till bygdegården eller till en närliggande skola. Detta och mycket mer i nr 3 2021 av Nya Projekt. Idag går vi ut ca. 71 000 mottagare varje månad – så följ med oss på denna framgångsresa – alltid med de intressantaste och mest spännande bygg- och fastighetsprojekten i Sverige!

134 74 118

Trevlig läsning, Jon Mattias Högberg, Chefredaktör Nya Projekt

60


Nr 003/2021

Utgivare: Nya Projekt ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Linnégatan 71, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Benjamin Jonsson, benjamin.jonsson@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Trådlösa system för IMD – förenklar installation och driftsättning Techem levererar och driftsätter trådlösa mätare och insamlingssystem för IMD. Därefter kan vi hantera avläsnings, funktionskontroll, beräkningar och framställnings av debiteringsunderlag till boende.

För mer info

techem.se

Techem erbjuder integrerad trådlös kommunikation i alla mätare.

Techem erbjuder individuell mätning och debitering av värme, vatten, el och temperatur.

Techem är med mätning i över 10 miljoner bostäder marknadsledande inom IMD i Europa.

Digital hantering och presentation av underlag innebär enkel och säker administration.

www.techem.se | info@techem.se | 010 202 28 00 Malmö | Göteborg | Stockholm


Projekt HEDE nya handelscenter i Kungsbacka färdigställt Q3 2020. Här har man valt en av hofv2s minsta maskstorlek inom vårt program av stora maskmodeller i 3D. Material aluminium där maskan är svetsad i ram i spännande Dekorativa/ Innovativa panelmodeller. Ytbehandling i guld anodiserat (hofv2 erbjuder 3 nyanser av guldanodiserat). Det kan tyckas enkelt med ramlagt i aluminium, men tvärtom, hofv2 är i princip ensamma om att leverera detta, då det inte är många företag som svetsar sträckmetall och ram i aluminium för ett bästa resultat. Sträckmetalls modeller är belysta. Slutligen kan man säga att de kulörer som varit efterfrågade 2020 är champagne, guld, brons, svart, 2021 lite mer blandad efterfrågan med starka kulörer. Välkomna till hofv2, företaget med de stora sträckmetall visionerna.


Projektering, Besiktning, Installationsledning, Kalkylering

Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping

Vi krossar berg SERVICE OCH REPARATION AV TVÄTTUTRUSTNING

med moderna transportabla verk och levererar grus från egna täkter i Binböle, Kallsta och Torsboda.

AT Drift är ett företag med många års erfarenhet av felavhjälpande reparationer, årlig underhållsservice, installationer och utbyte av tvättutrustning samt för rådgivning och konsultation vid ny- och ombyggnad. Vi hyr även ut tvättbod vid renoveringar. Vi har servicetekniker tillgängliga hela dagarna i StorStockholm och även utanför länet för att kunna erbjuda bästa service. Vi erbjuder personlig kontakt och service och strävar efter att våra kunder ska känna sig bemötta med värme och professionalitet. Vi värdesätter kvalitet och pålitlighet! AT Drift AB Stöttingsgränd 27, 129 45 Hägersten 08-21 22 88, info@atdrift.se

Frölén Kross AB www.frolenkross.se Frågor och beställning till Maria: Tel 0611-214 40, 070-654 72 70

Följ oss på facebook och instagram!


DETTA ÄR EN ANNONS

PeO Axelsson, marknadschef på TYRI.

t kunskapsmörker inom arbetsbelysning TYRI SKA HJÄLPA BRANSCHEN ATT VÄLJA RÄTT

sningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med PeO Axelsson, på TYRI. en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt. sningen på marknadschef tunga fordon,

CAR WIKTORSSON

ETT KUNSKAPSMÖRKER INOM ARBETSBELYSNING – TYRI SKA HJÄLPA BRANSCHEN ATT VÄLJA RÄTT

av insikter, tips, kunskap och uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus överlag. LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutPå den härPåläroplattformen kommerkommer TYRI kontinuerligt pub-att AV OSCAR WIKTORSSON den här läroplattformen TYRI kontinuerligt dare av arbetsmaskiner, för att deTYRI på ett lättillgängligt sättakademi licera föredrag, artiklar och och verktyg som Belysningsföretaget satsar nu på en digital för att filmade publicera filmadeskräddarsydda föredrag, skräddarsydda artiklar verktyg som omproduktiviteten ljus och belysningoch på arbetsfordon. guidar besökaren genom världen av arbetsbelysning. Förhoppkunskap omöka hurbranschens man kan kunskap förbättra guidar besökaren genom världen av arbetsbelysning. FörhoppKunskapen är generellt låg kringbra vadarbetsman kan göraningsvis med ningsvis detfler till att väl underbyggda beslut som miljön samt öka intäkterna genomganska att använda leder detleder till att tarfler vältar underbyggda beslut som belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara gynnar deras verksamhet på lång sikt. ning. gynnar deras verksamhet på lång sikt. kostsam, på flera sätt. – I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många nom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del – I grunden handlar det om att vi på vårt företag har många TYRI Light Academy riktar sig mot alla tillverkare och slutmedarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom omdonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även medarbetare som har lång erfarenhet och är experter inom om-Det användare av arbetsmaskiner, för att de på ett lättillgängligt råden som exempelvis optik, ljussimulering och elektronik. arbetsfordon.sätt Men finns fortfarande kunskapsråden somärexempelvis optik, ljussimulering och elektronik. ska det få kunskap om hur man stora kan förbättra produktiviteten kunskap som vi byggt upp och förädlat i över 40 år ochDet något och arbetsmiljön samt öka intäkterna genom som att använda gärnavivillbyggt dela med säger PeO Axelsson. om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson ärbra kunskapvi som upposs ochav, förädlat i över 40 år och något rknadschef påarbetsbelysning. TYRI. vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson. – Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del av MILJÖ OCH SÄKERHET fordonet, säkerheten och varumärket. Dit är vi på väg även inom Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till MILJÖ OCH ERNA MED BILLIGA LAMPOR arbetsfordon. Men det finns fortfarande stora kunskapsluckor om valetSÄKERHET av arbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exDet finns också miljöochautomatiskt säkerhetsaspekter kopplat till skulle valet av nligt förekommande problemi branschen, är att mansäger köperPeO billiga lampor arbetsbelysning Axelsson som är markempelvis dimmas om föraren på TYRI. bländas av egna lampor ellerlamporna kan exem- ett arbetsbelysning. Desina allra modernaste ovar runt ochnadschef håller tunt. Problem som oftast uppkommer mötande fordons. om pelvis dimmas automatiskt ett tag på de billigare produkterna är att de stör ut annan RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR – I Sverige är vi långt föraren skulle bländas av sina k utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga fram vad gäller arbetet etthållbarhet mötande fall själva maskinen. lampor som lovar runt och håller tunt. Problem som oftastegna upp- lampor medeller både fordons. valiteten är dessutom ofta lamporna vibrerar kommer efter ett så tagdålig på de att billigare produkterna är att de stör ut och arbetsmiljö. Det – I Sverige är vi långt fram r, det kan läcka in damm vatten,i eller att lamporna heltmobiltelefon annan tekniskoch utrustning närheten, såsom radio, har pushat oss att utoch iDen värsta fall själva maskinen. vad gäller veckla arbetetprodukter med bådesom hållförstörs av rost. totala kostnaden kan bli hög om man – Kvaliteten är stående dessutomunder ofta så dålig att lamporna vibrerar länge och barhet ochhåller arbetsmiljö. Detsom har räknar med att fordonet blir reparationerna, sönder, det kan läcka in damm och vatten, eller att lamporna helt genom nya säkerhetpushat ossslösningar att utvecklaförbättrar produkter r PeO Axelsson. enkelt förstörs av rost. Den totala kostnaden kan bli hög om man som hållerarbetsmiljön länge och som RI Light Academy en nystartad plattform på TYRI:s webbocksåär räknar med att fordonet blir stående under reparationerna, för genom föraren, nya säkerhetslösningar förbättrar amt på Facebook, och LinkedIn. Där tar man del menarYoutube PeO Axelsson. konstaterar PeO Axelsson. TYRIoch Light Academy är enom nystartad plattform på TYRI:s webbarbetsmiljön för föraren, konkter, tips, kunskap uppdateringar ny teknik kopplat samtöverlag. på Facebook, Youtube och LinkedIn. Där tar man del WWW.TYRILIGHTS.COM staterar PeO Axelsson. betsbelysningplats och ljus

www.tyrilights.com 25


Framtidens hem växer i de norrländska skogarna. På Lindbäcks bygger vi morgondagens hållbara flerbostadshus, i Europas modernaste produktionsanläggning, med klimatsmart trä från de norrländska skogarna. Vi bygger industriellt för att vi tror på boende för fler.

Vi har ramavtal med Sveriges allmännytta. Kontakta oss om ni ska bygga kombohus. region norr:

david.sundstrom@lindbacks.se region syd: david.jonsson@lindbacks.se region väst: alf.lindeberg@lindbacks.se Eller läs mer på lindbacks.se/tetris


DETTA ÄR EN ANNONS UNIK JORDFELSBRYTARE FRÅN MALTHE WINJE AUTOMATION Malthe Winje Automation AB tillhör en norsk koncern som säljer fastighetsautomation och elmaterial. Företaget är främst ett agenturbolag, man jobbar med fem stora företag och har 20 agenturer totalt. Företaget har 18 anställda i Sverige. En av alla produkter i företaget är Gewiss jordfelsbrytare Re-Start som ger många fördelar. – Det som är unikt med den här produkten från Gewiss är att de är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare. Det som är speciellt är att när jordfelsbrytaren löser ut mäter den upp den anslutna kretsen och om det är säkert att återkoppla gör den det. Framför allt är det perfekt för sommarstugor så att inte värmen slås av, frysen blir varm och att det fryser sönder i huset. Den är också lämplig för pumpinstallationer i skogen när man blir tvungen att skicka ut en jourelektriker tio mil ut i skogen för att återställa jordfelsbrytaren. Den stora fördelen med den här jordfelsbrytaren är funktionen att den är självtestande eller självmotionerande. Alla jordfelsbrytare måste motioneras, det vill säga att man ska trycka på den lilla knappen på framsidan och se att den fungerar minst två gånger om året. Det här gör Gewiss brytare själv utan att bryta spänningen! säger Erik Roberger, Teknisk säljare komponent vid Malthe Winje Automation AB.

Produkten från Gewiss är den enda tillverkaren som har den här typen av jordfelsbrytare.

TESTAR ALLA

– Detta har gjort att vi har blivit väldigt framgångsrika till sjukhus och statliga fastighetsverk som tar det här på allvar och går runt och testar alla sina jordfelsbrytare. Den är nu specad och används av de flesta landsting och regioner i Sverige. De sätter in den här i stället och kan vara lugna med det mesta. Det påverkar inte verksamheten mycket. – Trots att det är en dyrare produkt än standarlösningen sparar det pengar i det långa loppet, säger Erik Roberger. LARM PÅ OLIKA SÄTT

Det finns också möjlighet att skicka larm på olika sätt. Det enklaste sker med en larmkontakt, men den går även att koppla upp via Wi-Fi eller via Modbus. På det sättet kan den integreras i fastighetens styr eller i ett överordnat styrsystem i fastigheten. – Om något blir fel i anläggningen får den som ska ha larmet det. Det är möjligt att minimera driftstörningar och vara snabb på banan. En annan stor fördel med här produkten är att den klarar kraven för jordfelsbrytare i elbilsladdare och även för solcellsanläggingar. – Här är det krav på att ha den här typen av jordfelsbrytare med B-typ. Från årsskiftet kommer vi att kunna erbjuda den här möjligheten, avslutar Erik Roberger. GLÖM ATT MOTIONERA JORDFELSBRYTAREN!

Om en jordfelsbrytare ligger i tilläge för länge kan brytarmekanismen bli trög. Det kan medföra att jordfelsbrytaren inte löser ut vid ett fel. ReStart Autotestenheterna utför periodiskt ett test av sin egen funktion utan att strömmen i anläggningen bryts. GLÖM ONÖDIGA STRÖMAVBROTT!

Jordfelsbrytare kan lösa ut även på grund av temporära felorsaker som inte har orsakats av ett direkt jord- eller apparatfel i anläggningen. ReStart Autotest enheten känner automatiskt av om allt är normalt i anläggningen, om frånslaget skett beroende på ett temporärt fenomen och att inget permanent fel finns närvarande i anläggningen återstartas jordfelsbrytaren automatiskt.

GÖR DIN SMARTA JORDFELSBRYTARE ÄNNU SMARTARE!

• Inbyggd hjälpkontakt: ReStart kommer som standard med en larm/hjälpkontakt som kan användas för att få reda på om att allt är normalt i anläggningen samt att man kan få reda på att och när den har motionerat sig. • WIFI-modul: Tillbehöret som kopplar upp din ReStart mot internet och du kan övervaka & styra din anläggning. Detta sker genom en kostnadsfri molnlösning samt tillhörande app. Denna enhet gör också din jordfelsbrytare till en energimätare. (endast till 2-polig jordfelsbrytare). • Modbus-modul: Övervaka & styr din anläggning i ett Modbus RS485-nätverk. Man kan antingen göra detta via ett kostnadsfritt program från Gewiss eller genom att integrera dina ReStartenheter i ett styr/ överordnat system. FAKTA:

Malthe Winje Automation AB marknadsför automations- och installationsprodukter på den svenska marknaden. Rollen är att ge sitt kunnande inom produktområden och en god service och support på alla produkter. Denna kombination av kvalitet och support gör dig som kund/ partner konkurrenskraftig på en marknad med höga kundkrav. Företaget har valt sina produkter med omsorg både vad gäller kvalitet och pris.

WWW.MWA.SE


DIN KOMPLETTA PARTNER FÖR PROJEKTERING AV INDUSTRIANLÄGGNINGAR! Ingenjörsfirman Rörkraft erbjuder hög servicegrad och rätt kompetens baserat på mer än 20 års erfarenhet gällande avancerad industriprojektering. Vi genomför även laserscanning i samband med om- och tillbyggnad. Vi har kontor i Lund, Karlshamn och Stockholm.

www.rorkraft.se 010-251 21 00

För statisk dimensionering av rör- och rördelar.

Anläggningskonstruktion

Beräkningar

Byggnadskonstruktion

El & Automation

Processanalys

Projektledning

VI ÄR EXPERTER PÅ TAKELEMENT! Svenska Takelement är en prefableverantör av förstklassiga och konkurrenskraftiga takelement.

Välkommen att kontakta oss på Svenska Takelement! 0730 66 20 24 info@svenskatakelement.se www.svenskatakelement.se


DAMMBINDNING AV GRUSVÄGAR Låt Miljövision utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi

SPARA PENGAR OCH MILJÖ MED NATURENS EGET BINDEMEDEL

Dustex är en ekologisk och ekonomisk lösning för att åtgärda dammande grusvägar. Det är en naturprodukt tillverkad av lignin, som utvinns av gran. Låt oss utföra uppdraget så gör du ett bra miljöval och får bästa totalekonomi.

FÖRDELAR

• Tillverkas av en förnyelsebar råvara • Binder vägdamm och grus till en hård, slitstark körbana • Ger vägen en högre motståndskraft mot regn, torka, frost, och tjäle jämfört med salt • Kräver mindre underhåll av väg där man använt Dustex och ger inte upphov till rostangrepp • Bryts ned och är en naturlig del i kretsloppet

ETT NATURLIGT BINDEMEDEL

• Ofarligt för djur • Inte allergiframkallande • Inga skador vid kontakt med hud eller ögon • Ingen negativ inverkan på växter • Bryts ned i naturen • Ger inga skadliga nedbrytningsämnen • Ger inte upphov till rostangrepp

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

• På vägar med grusbeläggning • Vid vägbyggen • Industriområden som har grusbeläggning • Gruvbrytning • Byggområden mm.

Miljövänlig dammbindning – en självklarhet! Vi utför uppdrag i och runtomkring hela StorStockholm med moderna och effektiva fordon.

www.miljovision.se

08-570 300 14


OLIVE SVERIGE AB Störst på profillister

Lister av hög kvalitet med enkel montering, smarta lösningar och exklusiv design Nyh

Olive Sverige har marknadens bredaste utbud av lister för så väl dekoration som funktion. Listen täcker effektivt fula skarvar och avslut samtidigt som den bidrar med en dekorativ detalj i miljön.

et Omega Design

Olive Sveriges lister håller alltid hög kvalitet och passar utmärkt även i de mest krävande miljöerna. Listerna finns i metall samt PVC. Smarta lösningar och smidig montering gör att våra lister dessutom sparar in tid och arbete. Hos Olive Sverige hittar du: •Sockellister •Skarvlister •Kurvlister •Nivålister •Expanderbara lister •Hörnlister

•Kakellister •LED-lister •Trappnoslister •Balkong- och altanlister •Duschväggslister •Universal lister

För mer information och beställning besök vår hemsida www.olivesverige.se eller maila oss info@olivesverige.se

Besöksadress Företagsvägen 9 954 33 Gammelstad


fläktkonvektor

Värmeåtervinning - en lönsam investering för framtiden

Aircoil batterier & värmeväxlare - marknadens mest kompletta leverantör Vi har lång erfarenhet av att leverera batterier och värmeväxlare till ventilationsindustrin. BATTERIÅTERVINNING Batterier anpassade för att klara Ecodesign-kraven enligt EN308 PLATTVÄRMEVÄXLARE Kors- och motströmsväxlare för bästa verkningsgrad eller låga tryckfall - helt utifrån kundens behov VÄRME- & KYLBATTERIER med vårt patenterade frysskadeskydd Thermo Guard ® som tillval Kontakta oss så hjälper vi dig att ta fram rätt växlare för ditt behov.

www.aircoil.se


LBW

LBW Smart Home 433MHz 868MHz

IR

InfraRed

• Paketlösningar • Slutkundssupport • Driftsatt vid leverans • Enkelt montage och test LBW

LBW Smart Network

LBW

LBW Smart WiFi

LBW

www.

.se


Gas – ett enkelt val för Mjöbäcks Entreprenad Efter lyckade anslutningar vid bostadsprojekt i Löddeköpinge och Skanör var det ett enkelt val för Mjöbäcks Entreprenad att också välja gas som energikälla till projektet Ängalyckan i Vellinge. Bostadsföreningen kommer med stor sannolikhet att använda biogas som uppvärmning, vilket har stora fördelar för klimatet.

För gemene man är kanske Mjöbäcks mest kända för sina villor, men projektutveckling står för lika stor del av omsättningen. Framgångsfaktorerna är en kombination av attraktiva lägen, upplevelserik arkitektur och moderna bostäder, vilket Ängalyckan är ett tydligt bevis på. Låg anslutningsavgift När Mjöbäcks Entreprenad köpte marken i Vellinge för cirka 15 år sedan låg en gammal gård på platsen. Gården hade anslutits till gasnätet när det byggdes på orten 1985. – Det var helt naturligt att använda gas för värme och varmvatten. Infrastrukturen fanns redan på plats, vilket gjorde processen enkel och anslutningsavgiften låg. Vi visste också sedan tidigare att gas är driftsäker och ren, den är också enkel och lättreglerad vilket underlättar arbetet framåt. säger Magnus Ivarsson, entreprenadchef på Mjöbäcks Entreprenad och projektledare för Ängalyckan.

SVERIGES LEDANDE GASNÄTSBOL AG


Smidig process Med parollen ”Tillsammans blir vi starkare” sätter Mjöbäcks Entreprenad en stor ära i att arbeta nära partners och intressenter. Genom att inkludera Weum tidigt i projektet säkerställdes en optimal lösning för att ansluta den nya fastigheten. Kontakten med både Weum och Vellinge kommun var positiv. Vellinge är en utpräglad ”gaskommun” där Weum har ett välutbyggt distributionsnät med många anslutna företag, flerfamiljshus och villakunder. Kommunen och det kommunala bostadsbolaget Vellingebostäder använder idag biogas för att värma sina tillsammans över 80 anläggningar. Efter en projektering kapade Weum den gamla ledningen som gick rakt över tomten och byggde en ny servisledning till den nybyggda panncentralen på Ängalyckan. Sammantaget tog Weum hand om allt från tillståndsprövning till trycksättning och driftsättning. Hög verkningsgrad och kostnadseffektivt Ängalyckans moderna kondenserande gaspanna tar tillvara på vattenångan som bildas vid uppvärmningen, vilket innebär att årsverkningsgraden blir runt 103 procent. Detta bidrar till att göra gasen till ett mycket kostnadseffektivt val. – Vi har ett serviceavtal med en lokal serviceaktör som håller ner våra underhållskostnader och håller vår anläggning i ett driftoptimalt skick, säger Magnus. Bekvämt för boende Den smarta lösningen gynnar även de boende på flera sätt. Lisa och Tore Haglund bor i en generös lägenhet med söderbalkong på hela 18 kvadratmeter. Som hemvändande Vellingebor efter några år i Malmö är de vana vid gas. – Vi använde gas till både spis och värme när vi bodde i villan i Vellinge. Då när gasen kom hit passade vi på och bytte ut oljepannan. Det blev massor av plats över. Och så blev det tystare. I Ängalyckan tänker vi inte på att det är gas på samma sätt, pannan ligger separat och värmen finns alltid när den behövs. Dessutom ingår värmen i månadsavgiften, så inte ens kostnaden blir synlig direkt, säger Tore, som funderar på att engagera sig

VERKSAMHET Mjöbäcks Entreprenad AB och Ängalyckan i Vellinge OMFATTNING 45 bostäder samt två villor PLANERAD ÅRSFÖRBRUKNING 250 MWh/år APPLIKATIONER Värme och varmvatten

Värmen finns alltid när den behövs. Lisa och Tore Haglund

ytterligare genom en roll i bostadsrättsföreningens nya styrelse. Klimatneutralt och skattebefriat – grön gas nästa Som interimsstyrelse tar Mjöbäcks Entreprenad vanligtvis inte beslut som binder avtal, men nu när de lämnar över är det högst troligt att Ängalyckan börjar använda biogas. Som 100 procent klimatneutral energikälla är biogas 100 procent skattebefriad. Biogas blir alltså både kostnadseffektivt och ett hållbart val för miljön. Tore pekar också på att det är mycket intressant att kunna följa föreningens förbrukning på Mina sidor på weum.se för att se om det går att spara ännu mer. Det handlar inte bara om pengar – alla vill bidra till en bättre miljö. För Mjöbäcks Entreprenad är det viktigt att vara lyhörd för sina kunders behov. De märker att fler även bryr sig om hur projekten byggs. Därför ligger fokus på energieffektivitet och bra produktval.

När de nu bygger ytterligare ett 30-tal nya bostäder i Vellinge – Plåtslagaren – väljer de att även där ansluta sig till gasnätet. Kan vi sia om att det blir biogas där också?

Vill du också ha leveranssäker, bekymmersfri och effektiv energi till din fastighets uppvärmning? Weum är landets största gasdistributör med verksamhet i 25 kommuner och över 100 orter i södra Sverige. Kontakta oss på 0774-41 42 00 eller besök oss på weum.se om du vill ansluta dig eller vill få ut mer av din befintliga gasanslutning.


Slitstyrka Vi gör arbetskläder för företag som ställer höga krav på plaggens funktion, kvalitet och slitstyrka.

Durability at work since 1975


Hos oss gör du ett TRYGGT KÖP! Hos oss gör du ett

TRYGGT!

Hos oss handlar du TRYGGT KÖP!

S

FFARE GARA TA

I NT

”Min Huddig har några år på nacken. Men med Staffare Garantin känner jag mig trygg och vet att jag kan köra många driftstimmar utan problem.”

SE

D

BE SIK

TA

D

R

VA

www.staffare.se HUDIKSVALL

LULEÅ

SKELLEFTEÅ

TIMRÅ

BOLLNÄS

STORVIK

UPPSALA

VÄSTERÅS

STOCKHOLM


effectreklam.se

en Smartare

Golvlösning » Installationsgolv » ljudgolv » Ventilationsgolv » Golvvärmesystem

giha.se


Projsec bidrar till en säker hotellmiljö Visar vägen inför framtiden med nya metoder för att arbeta med fysisk säkerhet VID NYBYGGNATIONEN av Hotell Forrest vid Arlanda har Projsec varit projektets säkerhetskonsult med ansvar för bland annat planering och projektering av den fysiska säkerheten. En central del av uppdraget har varit att projektera dörrmiljöer och säkerställa att de möter de höga krav som ställs i ett komplext byggprojekt avseende säkerhet, brandskydd, utrymning och tillgänglighet.

Projsec har även fungerat som samordnare mellan byggherre och elkonsult och levererat kanalisationsprinciper som tillsammans med säkerhetsritningar och beslagskort ger en komplett specifikation för varje dörrmiljö. Ett tidigt helhetsgrepp kring säkerheten – inte minst dörrmiljöerna – kan vara den avgörande skillnaden mellan ett lyckat projekt och ett projekt som drabbas av förseningar och oförutsedda kostnader. Projsec har under de senaste åren satsat stort på att implementera nya moderna projekteringsverktyg i verksamheten för att ligga i framkant i en dynamisk bransch. Dörrmiljöer blir allt mer komplexa i takt med att de ingående komponenterna hela tiden blir mer avancerade. Kraven från övriga discipliner i projekten tenderar också att öka, inte minst gällande tillgänglighet vilket är mycket välkommet och avspeglar en positiv utveckling i samhället. Detta ställer höga krav på säkerhetskonsultens kunskap, och även på de

projekteringsverktyg som används för att leverera och presentera säkerhetslösningarna på ett effektivt och pedagogiskt sätt. I detta projekt användes BIMeye Door Manager för att samla all relevant information om varje dörrmiljö på ett och samma ställe. – Det har varit oerhört roligt, nästan som en inblick i framtiden, att få vara delaktig i bygget av ett modernt hotell och utnyttja nya metoder för att utföra säkerhetsplanering och projektering. Det är en bra känsla att veta att vårt arbete skapar både en trygg och tillgänglig miljö för hotellgäster och personal, säger ansvarig säkerhetskonsult Martin Larsson. Projsec tar nu sikte på nya projekt, som alltid med målet att i varje uppdrag leverera en kostnadseffektiv säkerhetslösning med fokus på trygghet, säkerhet och funktionalitet.

Utdrag från säkerhetsritningar: Funktioner och kanalisationsprincip för en komplex dörrmiljö i Hotell Forrest.

Elinstallationer, service och underhåll på klokt och säkert sätt – alltid med hållbarhetsperspektiv. Gullikssons El utför alla typer av större och mindre eltekniska projekt för företag, offentlig sektor, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vi har nöjda kunder och samarbetspartners i Stockholm och Mälardalen ända sedan 1998. Välkommen – kontakta oss idag med din förfrågan!

GULLIKSSONS EL Stockholm - Mälardalen www.gullikssonsel.se forfragningar@gullikssonsel.se 08-594 123 40Helt nytt avloppsreningsverk i Nogersund i samverkan

WATER TECHNOLOGIES

– Från idé till färdig anläggning –

I Nogersund bygger Veolia Water Technologies ett helt nytt avloppsreningsverk i samverkan på uppdrag av Sölvesborgs Energi och Vatten AB. Det nya verket byggs runt om det befintliga verket, helt utan några driftstörningar under entreprenaden. • Den nya anläggningen har tillstånd för 26 000 pe. • Ledorden för verkets utformning är robust, driftsäkert, yteffektivt och flexibelt med dynamisk processanpassning för alla olika driftsituationer för att klara succesiv ökning av belastningen. • Designad för att klara utsläppskraven till 10 mg/l BOD7, 12 mg/l totalkväve och 0,3 mg/l totalfosfor som årsmedelvärde. Inkoppling av avloppsvatten till det nya verket sker endast 20 månader efter byggstart!

www.veoliawatertechnologies.se 046-18 21 50 | info@veoliawatertechnologies.se


Svensk design och kvalitet

Duschväggar och duschar Se hela vårt badrumssortiment på www.arrowshower.com

Duschväggar med svarta profiler och detaljer NYHET

Nu introducerar vi svarta väggprofiler, svarta magnetlister och svarta dörrknoppar till våra duschväggar. Svart finns för Round (hörn), Corner (hörn), Door (nisch) och Wall (fast vägg).

NYHET NYHET

Hönö Black Edition Svart, elegant takduschset med termostatblandare 160cc. Inbyggd omkastare för att växla mellan handdusch och takdusch. Stor takdusch 225 mm. Art-nr: 3062 RSK: 8283024

Round Black Edition

Wall Black Edition

Twice vikbar duschvägg Perfekt för det trånga badrummet. Olika storlekar i klart glas. Hela sortimentet på vår hemsida.

Hörn

Nisch

Nisch 2 dörrar (bredd 670-2400 mm)

Twice (hörn)

Twice (nisch)


Din fuktexpert under en byggnads alla faser

Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon och AK-konsult kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras. Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen. Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor.

Ring dygnet runt 020-235 235 Vi förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

Polygon och AK-konsult förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Genom att kunna minimera akuta och oväntade händelser minskar de totala kostnaderna för fuktproblem under såväl produktionstid som under förvaltningsskede.


BYGG I GLASFIBER!

safestep

Varför bygga i stål?

Framtidens byggmaterial är glasfiber.

Vi levererar galler, stängsel, trappor och profiler i en rad olika dimensioner. Glasfiber är optimalt för ytor utsatta för korrosion i sektorer som industri, vattenrening, järnväg, m.m.

Fördelarna är många      

Leder inte ström

Korroderar inte

Väger 1/3 av stålgaller Halkskyddad yta

Klarar samma vikt som stålgaller Underhållsfritt

www.safestep.se | info@safestep.se | 010-130 70 80


TORKA DINA MASSOR. Obrukbara massor tex slam och lera förvandlas kostnadseffektivt till stabila och användbara material för konstruktioner. Läs mer här

ALLU.NET

ALLU Sverige Tel: 0171-171517 Email: sverige@allu.net


Nya Projekt

April 2021 - PERSONNYTT

32


Nya Projekt

April 2021 - PERSONNYTT

BODENS NÄRINGSFASTIGHETER AB STÄRKER ORGANISATIONEN Conny Bergwall går in som VD på heltid i Bodens Näringsfastigheter AB (BNF). Bolaget har och förväntas få en strategisk viktig roll i det tillväxt- och utvecklingsarbete Bodens Kommun går in i. De samhällsbyggnadsprocesser bolaget deltar i förväntas nu accelerera i och med H2 Green Steels storskaliga satsning i kommunen. Claes Nordmark, styrelseordförande i BNF, har på styrelsens uppdrag rekryterat Conny Bergwall som heltidsanställd VD för BNF. Detta då bolaget under en längre tid sett ett ökat antal frågor och utmaningar som tangerar bolagets verksamhetsområde. Bergwall har haft VD-uppdraget på deltid parallellt med förordnandet som förvaltningschef för Samhällsbyggnadsförvaltningen på Bodens kommun, en tjänst han nu lämnar. - Det känns oerhört viktigt nu att vi på strukturerat sätt kan möta upp och omhänderta de förfrågningar som vi nu ser komma. H2 Green Steels etablering kommer att attrahera många nya intressenter till Boden. Här har vi verkligen chansen att skapa tillväxt och där är fastighetsprocesserna och det som Bodens Näringsfastigheter kan tillföra en viktig del i arbetet. Därför måste vi också skapa resurser för det säger Claes Nordmark, ordförande i BNF och kommunalråd. - Bodens Näringsfastigheter står inför en otroligt spännande resa där vi tillsammans med Bodens kommun, näringslivet och externa aktörer går in i en delvis ny utvecklings- och tillväxtfas i Boden. Det är många komplexa processer som drar igång och att jag nu kan fokusera fullt ut på VD-uppdraget i BNF känns riktigt bra säger Conny Bergwall, VD Bodens Näringsfastigheter AB. BNF har som uppgift att främja tillväxten i kommunen och medverka i utvecklingen av samhällsbyggnad, verka för ett livskraftigt näringsliv, äga och förvalta fastigheter för industri-, kontors-, service-, utbildnings, samt vid behov affärsverksamhet, på ett lönsamt sätt och inom ramen för bolagets resurser och i vissa fall ta större risker än marknaden.

33


Nya Projekt

April 2021 - PERSONNYTT

34

På bilden: Erik och Markus

COLLIERS REKRYTERAR TILL CAPITAL MARKETS Colliers har rekryterat Markus Dragicevic och Erik Oom till Affärsområdet Capital Markets. Markus ansluter till teamet som Associate med placering i Göteborg. Markus kommer närmast från sin familjs fastighetsbolag i Malmö där han arbetat med förvaltning, fastighetsförvärv samt försäljning. Erik har har anställts som Analyst, även han med placering i Göteborg. Erik avslutade nyligen sina studier till fastighetsmäklare på Karlstad Universitet och har efter det arbetat som mäklare på Länsförsäkringar. JOACHIM SVEDBERG, PARTNER & ACTING HEAD OF CAPITAL MARKETS:

- Välkomna Markus och Erik! Ni blir en viktig del av teamets fortsatta framgång. MARKUS DRAGICEVIC, ASSOCIATE CAPITAL MARKETS:

- Det är inspirerande att få representera Colliers som ju är en stor internationell aktör. Jag ser fram emot att vara en del av Capital Markets-teamet och att få bidra med mina erfarenheter från fastighetsbranschen. ERIK OOM, ANALYST CAPITAL MARKETS:

- Det skall bli stimulerande att jobba tillsammans med proffs som dessutom blir mina kollegor! Jag hoppas att mina personliga egenskaper och mitt driv kommer att resultera i ett betydande värde för både mitt team och våra kunder. Colliers team inom Capital Markets består idag av 12 medarbetare med gedigen erfarenhet inom både köp- och säljrådgivning. Med fokus på att hjälpa kunder genom hela transaktionsprocessen genomför de transaktioner av enskilda kontors-, handels-, logistikoch bostadsfastigheter såväl som av hela portföljer.

SWEDAVIAS TIDIGARE KOMMERSIELLA CHEF REKRYTERAS TILL ARLANDASTAD HOLDING För att kunna hantera det stora intresset från marknaden för nyetableringar förstärker Arlandastad Holding upp på affärsutvecklingssidan med Thomas Cassel som kommersiell projektledare. Med start från mitten av april 2021 axlar han sin nya roll som kommer innebära att driva och utveckla kommersiella projekt inom Arlandastad. Thomas Cassel har en lång erfarenhet av kommersiell utveckling. Senaste 20 åren har han arbetat som övergripande ansvarig för kommersiella investeringar och intäkter samt utvecklat nya affärsområden. Närmast kommer Thomas från Optimal där han under nio år utvecklat handelsplatser och kommersiella ytor åt fastighetsägare och förvaltningsorganisationer inom både privat och offentlig sektor. Tidigare erfarenheter som Thomas har är bland annat att under en lång tid utvecklat den kommersiella verksamheten på Arlanda Flygplats där han förbättrade attraktionskraften för flygplatsen avsevärt. – Jag har haft förmånen att under många år arbeta sida vid sida tillsammans med Arlandastad Holding genom Airport City Stockholm med fokus på ett gemensamt mål, att utveckla flygplatsstaden. Med min långa erfarenhet inom kommersiell utveckling och förädling av markinnehav kommer jag bidra med ett holistiskt synsätt med fokus på kundens behov vilket kommer gynna den fortsatta utvecklingen av området, säger Thomas Cassel blivande Kommersiell Projektledare, Arlandastad Holding. Arlandastad Holding har långsiktiga planer och ökar nu investeringstakten. Bolaget planerar för flera stora spännande


Nya Projekt

April 2021 - PERSONNYTT

projekt. För närvarande pågår en expansion av befintliga DRIVELAB Stockholm och etapp två av nyöppnade mötes- och evenemangsarenan Scandinavian XPO. För att kunna hantera den ökade mängden förfrågningar från marknaden, och samtidigt fortsätta lägga stor vikt vid att hitta rätt typ av samarbetspartners som vill förlägga sin verksamhet i Arlandastad, förstärks nu affärsområdet Affärsutveckling med ytterligare en medarbetare. – Vi är väldigt glada över att Thomas har valt att börja arbeta med oss. Vi växlar upp investeringstakten och är nu i ett läge där bolaget växer och har behov av fler skarpa kompetenser. Med Thomas på plats kommer vi kunna arbeta ännu mer framåtriktat med affärsutveckling och uthyrning. Thomas förmåga att se helheten och hans långa erfarenhet inom kommersiell utveckling gör honom till rätt på person på rätt plats, säger Erik Nyberg Projektchef, Arlandastad Holding.

SOFIA ENBERG BLIR VD FÖR RIKSBYGGENS NYA PROPTECHBOLAG RAFINO I höstas bildade Riksbyggen ett företag som erbjuder digitala överlåtelser och utvecklar nya boendenära tjänster. Nu har företaget både fått ett namn och en vd. Sofia Enberg, tidigare affärschef inom Riksbyggens fastighetsförvaltning blir vd för bolaget som heter Rafino. – Det ska bli jättekul att leda och utveckla Rafino. Mitt uppdrag är tillsammans med kollegor samla insikter från branschen och sedan raffinera dessa till intressanta, innovativa och avlastande tjänster som skapar värden inom fastighetsmarknaden, säger Sofia Enberg.

35

Det är första gången i Riksbyggens historia som ett dotterbolag bildas för att utveckla tjänster som inte bara kommer att användas av Riksbyggen utan även av andra aktörer. – Vi vill påverka fastighetsbranschen och öka tempot i digitaliseringsarbetet. Digitalisering och hållbarhet går hand i hand. Bildandet av Rafino är en viktig del i Riksbyggens ambition att vara ledande inom både hållbarhet och digitalisering, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen. – Styrkan med Rafino är att vi ska kunna vara snabbfotade och innovativa men samtidigt dra nytta av de kunskaper som redan finns på Riksbyggen. Namnet Rafino kommer från att raffinera råa insikter och idéer, berättar Sofia Enberg. Digitala överlåtelser av lägenheter i bostadsrättsföreningar och en boendeapp för bland annat boendenära tjänster är de första tjänsterna som lanseras av Rafino. Den digitala överlåtelsetjänsten ska ersätta ungefär 50 000 kuvert när det gäller överlåtelser som Riksbyggen hanterar. Riksbyggen tillsammans med dotterbolaget Simpleko AB hanterar årligen cirka 26 000 överlåtelser av bostadsrätter. Sammanlagt sker ungefär 100 000 överlåtelser årligen i Sverige. – Med tjänsten kan överlåtelserna hanteras både via en webbapplikation och genom en app i mobilen. Överlåtelser av bostadsrätter i Riksbyggen har sedan införandet av tjänsten blivit mycket snabbare, säkrare, tydligare och mer tillgänglig för alla våra kunder och fastighetsmäklare. Detta kan vara en ganska tidskrävande och pappersintensiv process och nu kan även övriga fastighetsförvaltare använda tjänsten där hela processen hanteras i ett och samma system, säger Sofia Enberg.

På bilden: Sofia Enberg


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

36


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

BYGGSTART FÖR NYA DOMSTOLEN I JÖNKÖPING >>>

37


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

BYGGSTART FÖR NYA DOMSTOLEN I JÖNKÖPING Nyligen togs första spadtaget till den nya domstolsbyggnaden i Jönköping där Göta hovrätt och Kammarrätten ska husera. FOJAB har efter en tävlingsvinst vidareutvecklat gestaltningen. – Ett prestigeuppdrag vi är väldigt stolta över. Utifrån en stark idé har vi gestaltat en byggnad med tydlig karaktär och arkitektonisk verkshöjd, säger Kjell Adamsson, ansvarig arkitekt på FOJAB. Den nya domstolsbyggnaden, som byggs vid Slottskajen, kommer att rymma tio förhandlingssalar och cirka 180 arbetsplatser. Byggnadsvolymen är uppbyggd i olika skalor och kommer att binda samman bebyggelsen längs Munksjöns västra strand där bland annat tingsrätten, förvaltningsrätten och polishuset blir närmaste grannar. – Den nya domstolen kommer att kommunicera respekt och värdighet, värden som även kännetecknar den befintliga domstolsbyggnaden från 1600-talet. Genom omsorgsfull gestaltning, volymbearbetning och materialval förankras byggnaden i sin lokala miljö, säger Kjell Adamsson. Byggd för att hålla över tid Fasaden är utformad med ljust sandfärgade, keramiska element. Fasadens djup och tydliga vertikalitet skapar en intressant skuggverkan och bidrar till byggnadens solskydd, och de vertikala elementen reglerar även graden av insyn och sekretess. Projektet har höga ambitioner när det gäller hållbarhet – tanken är att domstolsbyggnaden ska fungera i minst 400 år, precis som den förra. – Med få, ädla och hållbara material som åldras vackert över tid ger vi byggnaden en långsiktighet och en materialitet som är värdig den viktiga samhällsfunktion som domstolarna utgör, säger Jonas Ruthblad, handläggande arkitekt på FOJAB.

38

En publik plats med utrymme för integritet Med utgångspunkt i platsens förutsättningar och höga krav på säkerhet, funktion, miljö och kvalitet får byggnaden en modern gestaltning som väl knyter an till den långa historiken av dömande verksamhet i Jönköping. – Det finns en utmanande kontrast i verksamhetens önskan att å ena sidan vara en publik funktion i staden och å andra sidan tillgodose människors behov av integritet. Målsättningen har varit att skapa en trygg och rogivande miljö för människor som befinner sig i en situation som kan upplevas svår och stressande. En modern domstol som representant för ett sunt väsende kräver att gestaltningen balanserar respekt och värdighet med öppenhet och ödmjukhet, avslutar Kjell Adamsson. FAKTA PROJEKT: GÖTA HOVRÄTT OCH KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING ARKITEKT: FOJAB KJELL ADAMSSON, JONAS RUTHBLAD, MIKAEL PETTERSSON, STEFAN JOHANSSON, MAJA LINSE, FILIP LOGUIN, EMMA CARLBOM, MATTIAS JOHANSSON, MÅRTEN FRIDBERG, MARIA LISTRUP, CATARINA BOSTRÖM, LARS NILSSON, HELENA BÜLOW-HÜBE, OLESJA LAMI, MAGDALENA STEFANOWICZ BESTÄLLARE: CASTELLUM OMFATTNING: 10 500 KVADRATMETER BTA INREDNINGSARKITEKT: WHITE LANDSKAPSARKITEKT: FOJAB SOFIA FORS, EMILIE ÖSTBERG, MALIN I JÖNSSON MILJÖCERTIFIERING: MILJÖBYGGNAD GULD PLANERAD INFLYTTNING: ÅRSSKIFTET 2022-2023


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

VI KOMMER SKAPA NÅGOT FANTASTISKT” Skåneporten säljer två fastigheter i centrala Åhus och inleder ett samarbete med Scanbygg gällande utvecklingen av kvarteret Stinsen. Syftet är att skapa ett livfullt citykvarter med bostäder kommersiell verksamhet i gatuplan. I höstas tillträdde Skåneporten fastigheterna Stinsen 14 och 15 i centrala Åhus. Sedan dess har ett visionsarbete pågått, med ambitioner om att skapa ett vitaliserat stadscentrum med nybyggda bostäder och kommersiella lokaler - inklusive en Coop-butik - på ett utmärkt läge. Nu står det klart att Skåneporten säljer och går in ett samarbete med Scanbygg gällande utvecklingen av kvarteret Stinsen i Åhus. – Skåneporten vill bygga stad och Scanbygg är en mycket duktig bostadsutvecklare. De har goda erfarenheter av liknande projekt, som de genomfört mycket framgångsrikt, säger Skåneportens VD Andreas Meyer. Scanbygg har nyss avslutat projektet Hygrometern i Västra sjöstaden i Ystad. Inflyttning sker i april. Just nu arbetar Scanbygg med utvecklingen av ”Eslövs terrasser” i centrala Eslöv. Det nybyggda bostadskvarteret passar väl in i formen av den gamla stenstaden och har flera finesser som bidrar till förhöjd kvalitet för de boende. I anslutning till bostäderna finns, precis som i Åhus, en Coop-butik. – Vi bygger och säljer högkvalitativa bostadsrätter i Skåne. Närhet till dagligvaruhandel och service ökar kvalitén ytterligare för de boende. När vi går in i ett projekt är vårt mål alltid att

39

överträffa de boendes förväntningar - först då anser vi att arbetet är på en nivå som vi kan känna oss stolta över, säger Scanbyggs VD William Raihle och fortsätter: – Att nu gå in i ett samarbete med Skåneporten i Åhus känns mycket bra. Jag är övertygad om att vi tillsammans med Coop och Skåneporten kommer skapa något fantastiskt. Kvarteret kommer vara till glädje inte bara för de som kommer att bo där utan också innebära ett lyft för hela staden.


DETTA ÄR EN ANNONS

SYSTEMSVETS – SPECIALISTER MED HELHETSANSVAR Systemsvets är inriktade på högkvalificerade svets- och montagearbeten främst i rostfritt men även andra material. Företaget har högsta fokus på sin specialistkompetens, men har samtidigt mycket stor bredd. Kunderna finns inom allt från läkemedelsindustri, övrig processindustri och kärnkraft, till gas- och kylanläggningar. Processinstallationer och rostfritt är de gemensamma nämnarna för alla affärsområden. Systemsvets har också en stor bredd genom att ta helhetsansvar och leverera paketlösningar. Åtagandet spänner över alla faser från planering av uppdraget till och med tester, inspektion och dokumentation. SMIDIGA OCH FLEXIBLA

Systemsvets har två fullskaliga stationära verkstäder, i Norrköping och Uppsala. Där produceras moduler och skiddar och här förebereder man för installationer i fabrik. De senaste åren har Systemsvets dessutom investerat i flera mobila verkstäder, vilket är en otroligt smidig och flexibel lösning som gör att man kan producera och montera med största precision, utan att ta upp dyrbar yta i fabriksbygget. – Kunderna uppskattar verkligen vår förmåga att vara på plats snabbt med våra mobila verkstäder för att starta upp arbetena och sedan att vi fullföljer projektet till och med den avslutande dokumentationsfasen, berättar Nicke Sundberg, som är projektledare. Vi tar helhetsansvar mot kunden för all dokumentation gällande vårt arbete. Dokumentationen omfattar materialcertifikat, material-

mottagning, RA-mätning, svetslistor, testprotokoll samt inspektion. Företaget har mer än tjugo års erfarenhet av att hantera projekt i alla faser. Systemsvets utför både processinstallationer och service. Affärsidén är att leverera högklassiga lösningar inom allt slags montage. Den huvudsakliga inriktningen är vid större fabriksbyggnationer men även skilda typer av uppdrag inom övrig industriell service. – Vi är verksamma inom områden såsom läkemedel, livsmedel, kylanläggningar och maskinmontage och andra områden som är i behov av rostfria installationer, fortsätter Nicke Sundberg. – Att garantera en hög kompetens ställer stora krav på vår personal. För att säkerställa kvalitén på våra uppdrag genomförs kontinuerligt utbildningar inom olika kvalitetsförbättrande områden. Detta för att alltid hålla högsta fokus på kvalitet, avslutar Nicke Sundberg. SPÅRBARHET OCH DOKUMENTATION

Systemsvets är nischade inom avancerad TIG- och Orbitalsvetsning samt rördragning där kraven på renhet, ytfinish samt spårbarhet och dokumentation är höga. All personal får genomgå svetsarprövning enligt SS-EN 287 och/eller SS-EN 1418. De är utbildade inom standarden ISO 5817 för att säkerställa den kvalitet som krävs. Systemsvets är godkänt för de mycket krävande interna standarderna hos alla större svenska läkemedelsbolag. Detta innebär ett uttalat förtroende som talar sitt tydliga språk.


DETTA ÄR EN ANNONS

Med hjälp av fiberoptisk utrustning kan svetsskarvar inspekteras även invändigt för att ytterligare garantera ett noggrant utfört arbete enligt ställda krav.

Systemsvets inleder projekten med genomgång av arbetshandlingar. Därefter håller man inledande planeringsmöten där man går igenom det som är viktigt i början av projektet. Detta innefattar exempelvis kravspecifikation, vilka arbetsledare som kommer att vara delaktiga samt vilket material som behövs.

Systemsvets inledde verksamheten 1989. Under trettio år har företaget utfört svetsarbeten i olika industrianläggningar. Företaget har en rad nöjda kunder inte minst inom läkemedel och livsmedel, där många beställare har mycket högt ställda krav gällande utförande samt att färdigställandetider hålls. Bättre merit för en leverantör av svets- och montageuppdrag går inte att få.

• Läkemedel • Livsmedel • Kärnkraft • Kylanläggningar • VS-installationer • Maskininstallationer • Gasanläggningar

Systemsvets ser alltid till att företagets svetsare har rätt kompetens för arbetet. All personal får genomgå svetsarprövning enligt EN 287 och EN 1418. Företaget har även personal som är utbildade inom standarden ISO 5817. Systemsvets har också interna krav för att säkerställa den kvalitet som krävs på montage i miljöer med högsta krav på renhet och hygien.

Systemsvets satsar på den senaste teknologin. Maskinparken innefattar bland annat ett tiotal orbitalsvetsmaskiner samt tillhörande kringutrustning för kvalificerade montage.

WWW.SYSTEMSVETS.COM


STARKA PARTNERS KRING…

…EN STARK KÄRNA Göthes Industribeslag grundades 1861 och är idag ett av Europas äldsta företag inom lås & beslag samt Skandinaviens ledande grossist till OEM Industri dvs Dörr-, Fönster- & Fasadindustrin. Vi har över 50 olika varumärken i vårt sortiment och du får alltid en samlad leverans. Det är smart logistik som sparar miljön med reducerad transport, distribution och emballage. Du som kund spar tid och pengar genom att beställa allt på ett ställe. Dessutom slipper du hantera flera olika leveranser och uppackningar, dvs lägre CO2 - avtryck. Smidigt för dig och bra för miljön. Välkommen till vårt klimatsmarta ONE STOP SHOP koncept - En hållbar affär!

Huvudkontor: Box 1928, 791 19 Falun (Roxnäsvägen 14, 791 44 Falun) • Försäljningskontor: Falun | Stockholm | Göteborg | Malmö | Huskvarna Lager: Falun & Stockholm • Telefon: 010 - 483 40 00 • Order @ kundservice: 010 - 483 40 25 • order@gothes.se • gothes.se


Paint AP från Nils Malmgren AB färger och lacker med

unikt framtagna egenskaper Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper. I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust. Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.

Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.

Diffusionsöppna akrylatsystem låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se


Vi är specialister på nöd-och ögonduschar

Tel. 0240-59 40 00 • Fax 0240-64 90 47 • info@giapremix.se • www.giapremix.se


MÄLAREN Ett reningsverk som renar utan kemikalier enligt svenska normer.

För mer information www.reningsverketmalaren.se


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

FLER HÅLLBARA HUS I VÄSTERÅS NÄR MIMER SÄLJER BYGGRÄTT PÅ ÖSTER MÄLARSTRAND Bostads AB Mimer och K2A - Knaust & Andersson Fastigheter AB - har genomfört en fastighetsaffär där K2A köper fastigheten Förseglet, lott D, på Öster Mälarstrand i Västerås. K2A kommer att bygga hållbara hyresbostäder i trä, totalt tre hus med 130-160 hyreslägenheter. Planerad byggstart är i slutet av 2022. Köpeavtalet omfattar byggrätt av tre huskroppar på totalt cirka 5300 kvm uthyrningsbar area i kvarteret Förseglet. Husen planeras att bli 6, 8 respektive 10 våningar och bestå av hyreslägenheter från 1 till 3 rum och kök. I avtalet ingår också gemensamhetsanläggningar som kvartersvägar, sopsugsanläggning och gemensam innergård. Mimer bygger ett gemensamt parkeringsgarage med cirka 400 platser som ska nyttjas av de boende i kvarteret. - Mimers ambition är att skapa ett hållbart kvarter ur alla perspektiv. Miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Nu välkomnar vi ytterligare en aktör som ligger i framkant och som kommer att samverka med Mimer och andra aktörer för att skapa en trevlig och trygg boendemiljö. Kvarteret Förseglet kommer att bli en fantastiskt fint tillägg på Öster Mälarstrand, och ett hållbart sådant, säger Mikael Källqvist, VD, Bostads AB Mimer. - Vi är mycket glada över det förtroende Mimer, Västerås kommunala bostadsbolag, visar när man säljer denna fastighet till oss. Vi har ett mycket långt perspektiv på vårt åtagande och kommer även i detta fall uteslutande bygga med miljöcertifierade material, hög kvalitet och i trä. Det här blir den åttonde fastigheten vi förvärvar i Västerås. Samtliga fastigheter ligger centralt, bara någon kilometer från centralstationen och nära varandra, vilket gör att vi uppnår hög effektivitet i vår förvaltning, kommenterar Johan Knaust, VD för K2A. KVARTERET FÖRSEGLET, ÖSTER MÄLARSTRAND, VÄSTERÅS

Förseglet ligger på ett av Västerås mest attraktiva områden och utvecklas av Mimer i samverkan med andra intressenter. Förseglet omfattar totalt 5 hektar byggbar mark och på platsen utvecklas nu strandnära bostadsrätter, hyresrätter och lokaler. Mimer kommer att i etapp 1 bygga 183 hyresrätter. Ett projekt som är under upphandling och beräknas vara klart Q4 2024. En illustration som visar Mimers Hus B bifogas i pressmeddelandet.

46


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

47


Gör din kalkyl på rexolution.se

Nyckelfärdig elbilsladdning – din nya inkomstkälla Rexolution vänder sig till dig som hyr ut parkeringsplatser, sitter i en Brf-styrelse, äger en kommersiell fastighet eller kanske ansvarar för en centrumparkering. Vi hjälper dig att förvandla parkeringsplatserna till en grön och lönsam “tankstation” för elbilar – en ny inkomstkälla helt enkelt. Vår lösning – nyckelfärdig elbilsladdning – innebär att vi tar hand om allt från projektering, finansiering och installation till service, support och administration. Besök oss gärna på rexolution.se för att göra din egen, unika finansierings- och intäktskalkyl.

Rexel Rexolution tel 08–12 13 19 00 rexolution.se


FIWARE Smart City Open platform

Smart Edge, Smart Streetlighting, Smart Waste, Sensors, Security, Gateways, RF Mesh, WiFi

Arbetar du inom kommunen och skall börja att testa smart city? Eller har du redan börjat med en del tester och märker redan att det är svårt med olika separata system? I så fall, hör av dig så berättar vi om hur vår öppna och framtidssäkra ”smart city”-plattform kan vara till hjälp. Vill du leverera ”smart city”-tjänster till staden? Har du sensorer som du vill koppla upp eller bara en idé på en smart tjänst? Det kan vara inom belysning, renhållning, parkering, laddning, luftkvalitet, trafikdata eller annat. Hör av dig i så berättar vi om möjligheterna.

www.capelon.se


RSSE

RSSE RSSE RSSE

RSSE Roadside Safety Engineering AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning

RSSERoadside Roadside Safety Engineering AB RSSE Safety Engineering AB 08-753 46 01 Engineering www.rsse.se info@rsse.se RSSE Roadside Safety AB RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning RSSE Vägsäkerhetsutrustning 08-753 46 01 www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Din partner för säkrare väg

www.rsse.se info@rsse.se www.rsse.se info@rsse.se

08-753 46 01

Några av åra leverantörer Dinpartner partner för säkrareväg väg Din för säkrare Din partner för säkrare väg Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer Några av åra leverantörer

Några av våra leverantörer:

Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Permanenta Krockdämpare typ TAU och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Flyttbart barriärsystem Road Permanenta Krockdämpare typ TAUZipper™ och TAU Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Permanenta Krockdämpare typkrockdämpare TAU och TAUtyp Tube Uppfångande Bommar (Resistance Barriers) Barriäröppningar Tillfälliga Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Tillfälliga krockdämpare typ Walt http://www.rsse.se/sv/vara-produkter/bommar-nat/ Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Flyttbart barriärsystem Road Zipper™ Barriäröppningar Barriäröppningar

Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut Energiabsorberande räckes- och barriäravslut

Väg- och broräcken

Väg- ochHögkapacitetsräcken broräcken Väg- och broräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm Högkapacitetsräcken Väg- och broräcken Högkapacitetsräcken Vägräcken med integrerad bullerskärm HögkapacitetsräckenVägräcken med integrerad bullerskärm Vägräcken med integrerad bullerskärm

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby Postadress: Box 46, 182 11 Danderyd. Besöksadress: Enhagsvägen 76, Täby

VAR HAMNAR ERA KOSTNADER FÖR TRAFIKSKADOR? Enligt trafikskadelagen skall alla skador som orsakas av trafikförsäkringspliktiga fordon ersättas, även om fordonet är okänt. Trafikskadetjänst erbjuder den kompetens som fordras för att ni skall få ersättning för skador som orsakats både vid smitningsolyckor och då det skadevållande fordonet är känt. KONTAKTA OSS 08-646 70 40 www.trafikskadetjanst.se


Upplev utvecklingen.

Liebherr-Sverige AB Fallskärmsvägen 5 721 31 Västerås

Tel: +46 21 80 62 40 info.lsv@liebherr.com

Annons Nya Projekt 3_halv sida_en bild.indd 1

www.facebook.com/liebherrsverige www.instagram.com/liebherrsverige www.liebherr.se 2020-06-05 08:48:30


BLASTING SERVICES FOR NORDIC CONDITIONS

FORCIT EXPLOSIVES levererar sprängmedel till alla applikationer inom branschen såsom gruvor, täkter, tunnlar och övrig entreprenad. Vårt omfattande produktsortiment består av välkända produkter som är utvecklade speciellt för Nordiska förhållanden.

Läs mer om vår service >> FORCIT.SE


2004–2018 2004 - 2014

I SVERIGE

ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER • Polyurea beläggningar & tätskikt i p-garage / utomhusbassänger / invallningar ca 8 000 m2 / tätskikt på brobanor / tak • Polyurea skumisolering på tak / vindar / bjälklag / i väggar • Kolfiberförstärkningar på broar / p-garage / pelare / bjälklag / fastigheter / dörröppningar ca 35 000 m • Betongrenoveringar av p-garage / balkonger / loftgångar / vattentorn / smide rostfritt / vattenverk / fasader ca 50 000 m2 • Auktoriserad i rostskyddsmålning av kraftverk / dammluckor / vattenvägar / sugrör m.m. sedan 1998 ca 45 000 m2 • Epoxi- & polyuretaninjekteringar / limning av sprickor fundament m.m. / undergjutningar samt tätning vattenläckage • Golvbeläggningar & efterlysande utrymningslinjer i p-garage / industrifastigheter m.m. • Bygg- & industriservice med ramavtal av ovan tjänster / Stockbolms Exergi sedan 2011 / Billerud Korsnäs / Söderenergi m.fl.

www.ysab.se 24 ÅR 1994 – 2018

www.ysab.se • ysab@telia.com


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

54


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

AIX OCH CODESIGN RITAR KONTORSHUS MED HALVERAD KLIMATPÅVERKAN >>>

55


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

AIX OCH CODESIGN RITAR KONTORSHUS MED HALVERAD KLIMATPÅVERKAN AIX Arkitekter och Codesign vidareutvecklar Parkhuset i Solna Business Park på uppdrag av Fabege. Det är ett innovationsprojekt som har som målsättning att halvera klimatpåverkan för kontor i jämförelse med ett traditionellt nybyggnadsprojekt. Parkhuset är en kontorsbyggnad på åtta våningar och ingår i den detaljplan som AIX tagit fram åt Fabege och som är en del i omvandlingen av området. Med hjälp av trästomme och återbruk av betongstomme är målsättningen ett utsläpp på 225 kg CO2e/kvadratmeter jämfört med ca 450 kg CO2e/kvm vid traditionellt kontorsbygge. - Vi är väldigt glada över att vara en del av det här projektet. Många av våra kunder har hållbarhet i fokus och Fabege är ett av de företag som vill leda utvecklingen i branschen”, säger Sébastien

56

Corbari, uppdragsansvarig arkitekt på AIX, som har varit med från starten för nära två år sedan. AIX kommer under den fortsatta projekteringen samarbeta med Codesign som driver forskningsprojektet ”Återhus – att bygga hus av hus” tillsammans med bland andra Fabege, NCC och RISE. Återhus handlar om att återbruka tunga byggnadsdelar från rivningsfastigheter. I Parkhuset återbrukas betongbjälklag från ett närliggande kvarter. - Vi på AIX ser fram emot att arbeta vidare med införlivandet av koldioxidberäkningar i vår gestaltning och minskning av klimatpåverkan i våra projekt. I detta projekt kommer vi tydligt kunna se hur olika metoder och material påverkar i slutändan. Förutom att använda trästomme och återbruka delar så kommer frågan om själva gestaltandet av det återbrukbara att finnas på bordet, vilket är mycket spännande. Vi är glada att få arbeta med beställare som vill ligga i fronten inom detta område, säger Karin Löfgren, arkitekt och hållbarhets- och träbyggnadsstrateg på AIX.


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

ÄLVSBYHUS BYGGER HAVSNÄRA VID KARLHOLM STRAND Till ljudet av skriande måsar och frisk havsluft växer ett helt nytt område fram, här möter den gamla bruksmiljön det nya Karlholm Strand, Tierp. Älvsbyhus bygger sex hus på strandnära tomter med en makalös utsikt och möjlighet till ett aktivt båt- och friluftsliv. Arbetet med att färdigställa infrastrukturen i området har pågått i många år och är nu redo för den mer kommersiella expansionen där Älvsbyhus blir en viktig pusselbit genom förvärvet av sin första byggrätt i området. – Älvsbyhus har Sveriges nöjdaste kunder och ett verkligt hållbart tänk i hela sin produktionsprocess varför vi ser dem som en verklig tillgång för området, säger Anders Högberg, entreprenören bakom utvecklingen av området Avsaknaden av strandskydd gör att bostäderna kan byggas direkt vid havet, och de gavelställda husmodellerna har fönsterpartier som säkerställer att morgonkaffet kan avnjutas med den enastående utsikten över havet. Jens Sundström, projektansvarig Älvsbyhus, menar att det här är en chans man inte får så ofta: – Karlholm strand är verkligen ett unikt projekt. Detta är första gången på många år som Älvsbyhus kommer in och kan bygga våra hus på äkta havstomter med möjlighet till egen privat brygga och båthus/bastu direkt på stranden. Våra prisvärda hus gör att detta projekt kommer bli möjligt att efterfråga för vanligt folk som säljer sin lägenhet eller villa i städerna runt omkring för att flytta ut i härlig natur och havsmiljö, säger Jens. Karlholm Strand ligger längs med Upplandskusten i Tierps kommun, endast 90 minuter från norra Stockholm, strategiskt placerat mellan Gävle, Uppsala och Arlanda. – Karlholm strand är och blir så mycket mer än ett fritidsboende i året runt-standard, säger Jens. Här finns pendlingsmöjligheter både

57

norrut och söderut med 3,6 mil till Gävle och 7,5 mil till Uppsala så att bosätta sig här är ingen omöjlighet, snarare en dröm! I området finns redan verksamhet med restaurang och småskalig marin serviceverksamhet och i Karlholm finns matbutik. En gemensam hamn med båtupptagningsplats och möjlighet till vinterförvaring finns, men Älvsbyhus hoppas att deras etablering sätter fart på övriga planer för området. I ett första skede byggs sex hus upp med omgående byggstart och inflyttningsklara redan under detta år, men förhoppningen är att få bygga fler. – Det finns redan nu möjlighet att teckna sig för de första projekten och de kommer att tilldelas först till kvarn. Vi räknar med att de sex första husen som ligger direkt på stranden kommer säljas direkt.


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

LANSA FASTIGHETER TECKNAR AVTAL MED SERNEKE OM ATT BYGGA YTTERLIGARE 80 LÄGENHETER I VÄXJÖ I centrala Växjö kommer Lansa Fastigheter uppföra en fastighet med totalt 80 hyreslägenheter och har tecknat avtal med Serneke som totalentreprenör för projektet. - Det känns spännande att fortsätta expandera i Växjö och kunna erbjuda fler moderna och bekväma hyreslägenheter. Projektet stämmer väl överens med vår vision att bygga fastigheter med stort miljöfokus i regioner med stark tillväxt säger Lansas projektchef Ulrika von Wachenfeldt. Byggnationen i kvarter Mjölner omfattar totalt 80 lägenheter fördelat på en huskropp med ett underliggande garage. Projektet håller hög hållbarhetsprofil och kommer där det är tekniskt möjligt att byggas med koldioxidreducerad betong. Solceller med batterilagring och bergvärme kommer att installeras och fastigheten kommer

58

att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. - För Lansa är det viktigt att kunna erbjuda trygga bostäder av hög kvalitet. Detta projekt ligger på Söder i centrala Växjö, med närhet till service och kommunikationer, och har dessutom många goda arkitektoniska kvaliteter, säger Ulrika. Lansa har redan ett pågående projekt i Växjö tillsammans med Serneke. I kvarteret Lågan byggs just nu 86 hyreslägenheter med inflyttning i juli. - Vi är glada över att ha tecknat avtal med Lansa, som vi hittills haft ett mycket gott samarbete med och vi är tacksamma för att få fortsatt förtroende. Nu ser vi fram emot att komma i gång med byggnationerna och fortsätta med projektet på plats, säger Fredrik Nilsson, arbetschef på Serneke. Byggstart är planerad till augusti 2021 och projektet beräknas vara färdigställt våren 2023.


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

59


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

ENTREPRENADAVTAL KLART FÖR GENOMFÖRANDE AV RIKSBYGGENS STORSATSNING VID LINDHOLMSHAMNEN I kvarteret Futura vid Lindholmshamnen sjösätter Riksbyggen flera bostadsprojekt med huvudsaklig inriktning på unga vuxna. Totalt omfattar kvarteret 197 bostäder. Riksbyggen har nu tecknat entreprenadavtal med Brixly för genomförande av projektet. – Vi är glada över att nu vara ett steg närmare byggandet av kvarteret Futura och ser fram emot ett genomförande tillsammans med Brixly. Riksbyggen vill med satsningen i Lindholmshamnen vara med att bidra till att fler unga vuxna kan få ett bra boende, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg. I Lindholmshamnen kommer Riksbyggen bland annat att uppföra en kooperativ hyresrättsförening med 40 bostäder för personer 18-30 år, inklusive en kollektivlägenhet (co-living). Det blir också två bostadsrättsföreningar där det även kommer att erbjudas Hyrköp av bostadsrätt och särskilda ungdomsettor. – Det är med stor stolthet vi ser oss som entreprenör till detta projekt. Det är ett utmärkande projekt på många sätt. Projektet står upp för ett flertal av de värderingar vi delar tillsammans med Riksbyggen. Ansvar, som är ett av våra värdeord, är något vi känner

60

när vi får vara med och göra skillnad för unga vuxna – både genom att skapa bostäder men även arbete, säger Markus Brink, VD Brixly. Riksbyggens kommande bostadsprojekt i kvarteret Futura har flera olika boendeformer. Ett av projekten blir en kooperativ hyresrättsförening. – Upplåtelseformen innebär att den kooperativa hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet. De boende betalar en upplåtelseinsats men den blir betydligt lägre än en traditionell insats i en vanlig bostadsrättsförening vilket sänker tröskeln för personer med begränsad ekonomi, säger Mikael Ahlén. Riksbyggen har under lång tid arbetat för att underlätta för unga vuxna på bostadsmarknaden. – Förutom egna intitiativ som bland annat Hyrköp av bostadsrätt och ungdomsettor är Riksbyggen aktiva i det bostadspolitiska arbetet och driver till exempel frågan om införande av ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet, för att underlätta för unga vuxna att köpa en bostad, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde bostad. Khf Futura Clara 40 mindre lägenheter, varav 8 coliving De 40 bostäderna i Futura Clara upplåts med kooperativ hyresrätt . Upplåtelseformen innebär att den kooperativa hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet. Förvaltningen


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

sker i samarbete med Riksbyggen. Den som tecknar en kooperativ hyresrätt betalar en låg upplåtelseinsats och ”självkostnadshyra”. Upplåtelseinsatsen återbetalas vid avflyttning och lägenheten går tillbaka till föreningen. Kollektivlägenheter (Co-Living) Åtta av de 40 bostäderna i den kooperativa hyresrättsföreningen är kollektivlägenheter. Det innebär att 8 mindre bostäder bestående av ett rum och eget badrum delar på kök och vardagsrum. Här bor man själv tillsammans med andra. Co-living delen ligger i en egen byggnad. Lägenheterna är jämnt fördelade på de två övre våningarna. Centralt på varje plan finns ett ”nav” med gemensamma ytor som kök och vardagsrum för trivsel och social samvaro. I byggnadens bottenplan finns kvarterets gemensamhetslokal - som nyttjas gemensamt av alla boende i kvarteret. Brf Futura Lindholmsallén 91 lägenheter (1–4 rok) Nio lägenheter i Brf Futura Lindholmsallén (1–2 rok) kommer att erbjudas med Riksbyggen Hyrköp för unga vuxna. Hyrköp innebär att den som inte har ett förstahandskontrakt eller äger en bostad har möjlighet att hyra en lägenhet med option att köpa den inom fem år. Lägenheterna ägs av Riksbyggen fram till en eventuell försäljning. Brf Futura Götaverksgatan 66 lägenheter (1–4 rok) Tre lägenheter i Brf Futura Götaverksgatan upplåts med mycket låg insats och högre månadsavgift än övriga bostadsrätter. Den som vill sälja sin ungdomsetta kan bara göra det till en annan ung vuxen i samma ålder till samma pris som hen köpt lägenheten för. Större lägenheter för en äldre målgrupp Även om det finns en stor andel lägenheter som vänder sig till unga vuxna finns även ett antal större bostäder i de båda bostadsrättsföreningarna. – För att skapa ett dynamiskt bostadsområde behöver unga

61

och äldre personer blandas. Därför bygger vi även stora lägenheter och vi tror att det mycket centrala läget och de spännande kvarteren även kommer att tilltala de som är mitt i livet och en bit in i sin bostadskarriär. Att köpa en bostad i Futura passar många, säger Mikael Ahlén.

NU GÅR NY ÖVERSIKTSPLAN PÅ GRANSKNING Nära, sammanhållen och robust – det är så Göteborg ska utvecklas i dag och på lång sikt. Det är huvudstrategierna i den nya översiktsplanen som nu går på granskning – tillsammans med fördjupningen av översiktsplanen för centrala Göteborg och Högsbo-Frölunda med Dag Hammarskjöldsleden. I dag går ny översiktsplan för Göteborg på granskning. Planen ska säkra en hållbar utveckling för Göteborg på lång sikt. – Granskningsperioden är det sista tillfället för allmänhet och remissinstanser att lämna sina synpunkter på den nya översiktsplanen och fördjupningarna för centrala Göteborg och Högsbo-Frölunda, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör. Översiktsplanen visar hur mark, vatten och den byggda staden ska användas, utvecklas och bevaras. En långsiktig planering som är extra viktig när en stad växer och attraherar människor och företag så som Göteborg gör. En växande storstad har som regionens kärna sina utmaningar. För att möta dem har tre huvudstrategier tagits fram: nära, sammanhållen och robust. Nära – människor och det som behövs för att få vardagslivet att gå ihop ska finnas nära. Därför behöver innerstaden växa och fler tyngdpunkter i centrum kan utvecklas. Det ska finnas ett utbud av service på nära håll och utgångspunkten är en blandning av funktioner för såväl vuxna som barn. Parker, natur, offentliga platser ska upplevas nära, vara trygga, inkluderande och av god kvalitet. Dessa ska vara lätta att ta sig till oavsett i vilken del av staden de ligger. Sammanhållen – för att skapa en sammanhållen stad måste vi överbrygga barriärer. Oavsett om de är fysiska, mentala eller sociala. Staden ska hänga ihop med ett nätverk av gång- och cykelvägar och snabb kollektivtrafik. En stad som hänger ihop och har offentliga rum som är till för alla, underlättar för människor att mötas och ger bättre förutsättningar för jämlika livschanser. En stor variation av bostäder både i staden som helhet och på mer lokal nivå, gör det möjligt för boende och inflyttande att välja var de vill bo. Det kan också motverka segregering. Robust – att staden både kan anpassa sig och motstå kriser och påfrestningar är en nyckel för en hållbar utveckling. Liksom att människor litar på varandra och samhället. Så därför är delaktighet och öppenhet ledord i stadsutvecklingen. En klimatsmart stad med närhet till service och rekreation underlättar en hållbar livsstil. Det finns en anpassning till högre havsnivåer och extremväder bland annat genom att ge plats för vatten, grönska och skugga. Näringslivet är varierat och vi bevarar stadens kulturvärden och skapar nya. – Den översiktsplan med fördjupningar som nu är ute på granskning är en utveckling av samrådshandlingen med de inriktningsbeslut och direktiv som byggnadsnämnden gett, säger Henrik Kant. För att nå målen om en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar utveckling så ska Göteborg framför allt byggas ut inom det sammanhängande stadsområdet. Detta görs till exempel genom en omvandling av tidigare hamn- och industriområden och överdimensionerad infrastruktur tillsammans med förtätning i befintliga stadsdelar.


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

STADENS KÄNDA STATYER RESTAURERAS – ÖVER 160 ÅR GAMLA Nu restaureras de karaktäristiska skulpturerna på Stora Teaterns tak. Det är en del av ett omfattande underhållsarbete där den anrika Göteborgsteaterns utsida ska återfå sin lyster. – Skulpturerna har stått ute i väder och vind under lång tid. Tre av dem är original och de kommer att restaureras med stor noggrannhet av konservator, säger Arash Afkari, projektledare på Higab. Det är ett omfattande underhållsarbete som nu pågår på Stora Teatern. Exempelvis ska alla fasader putslagas, grundligt rengöras och målas om. Arbetet inkluderar även flera detaljrika kalkstensfriser och medaljdekorer som till stor del är original. FYRA GUDINNOR

Takets fyra friskulpturer ska restaureras av konservator på Studio Västsvensk Konservering. Tre av skulpturerna är original gjorda i terrakotta av bildhuggaren Carl Ahlborn, medan den fjärde är en kopia i betong. Skulpturerna föreställer fyra av de nio muserna ur den grekiska mytologin och deras förebilder är de antika statyer som Gustav III tog hem från Italien 1784. Det är komedins gudinna Thalia med sin komiska mask, tragedins gudinna Melpomene med sin tragiska mask och sångens och dansens gudinna Terpsichore med lyran. Den fjärde skulpturen är lite mera svårtydd, men troligtvis är det Calliope, kärleksdiktens gudinna med en papyrusrulle i handen. – Statyn Melpomene har en dolk gjord i trä, som trots många år i göteborgsväder fortfarande håller, så vi får hantera materialet

62

varsamt, säger Arash Afkari. Under renoveringen målas även fönster och dörrar om, det görs underhåll av plåtar och armaturerna byts ut mot mer tidsenliga. – Higab har som fastighetsägare ett viktigt uppdrag att vårda stadens kulturhistoriska byggnader och under underhållsarbetet av Stora Teatern samarbetar vi med vår entreprenör Tegelfogen som också har stor erfarenhet inom området. Vi har även kunnat påbörja underhållet av husets utsida nu när det är lugnare i teatern, säger Arash Afkari. Arbetet har delats in i etapper och beräknas vara klart i oktober 2021.


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

HYRESGÄSTER HOS HELSINGBORGSHEM FÅR FÖRTUR TILL NYBYGGDA LÄGENHETER PÅ HÖGASTEN För att öka rörligheten på bostadsmarknadens mest eftertraktade lägenheter, de med lägst hyra, erbjuder Helsingborgshem de hyresgäster som idag betalar de lägsta månadshyrorna förtur till en nybyggd lägenhet på Högasten. – Vi har sedan 2016, med gott resultat, arbetat med olika typer av nyproduktionsförtur. Fler lägenheter, spridda över hela Helsingborg och merparten med låga hyror har kommit ut på marknaden tack vare denna stimulans, säger Sofie Lilja, verksamhetsutvecklingschef på Helsingborgshem. För att möta den ökade rörligheten i samhället i stort, inte bara i Helsingborg utan i hela Sverige är det nödvändigt att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Nyproducerade lägenheter har i sig en positiv inverkan på människors möjligheter att hitta en ny bostad eftersom flyttkedjor skapas i flera led*. Förutom att bygga nytt har Helsingborgshem i de senaste nyproduktionsprojekten arbetat strategiskt med olika typer av nyproduktionsförtur för att stimulera rörligheten på bostadsmarknaden ytterligare. –Vårt mål är att det ska bli lättare att hitta en ny och mer passande bostad när livssituationen förändras. I samband med

63

nyproduktionsprojektet Grönkulla Gård på Drottninghög blev 62 lägenheter i vårt befintliga bestånd lediga tack vare att hyresgäster valde att flytta till en nyproducerad lägenhet. Majoriteten lämnade en billigare lägenhet som blev ledig för någon annan att söka, säger Sofie Lilja. I april börjar uthyrningen av 67 nybyggda lägenheter på Högasten. 27 av dessa lägenheter, 40 procent, kommer hyras ut med boendeförtur till Helsingborgshems befintliga hyresgäster. –Vi erbjuder boendeförtur till de hyresgäster som idag bor i en lägenhet i vårt lägsta prissegment eftersom det är dessa lägenheter vi vill ska komma ut på marknaden. Bor du i en trea innebär det att du högst får ha en månadshyra på 7200 kr, berättar Sofie Lilja. Det finns hyresgäster som vill flytta till något annat men som stannar kvar i nuvarande lägenhet för att de saknar köpoäng. För att få boendeförtur kräver Helsingborgshem därför inga köpoäng utan det är boendetiden i den nuvarande lägenheten som avgör vem av de sökande som får lägenheten. –Boendeförtur utan krav på köpoäng öppnar dörrar för befintliga hyresgäster att få en lägenhet som bättre matchar deras behov. Det känns extra bra att erbjuda boendeförtur i detta projekt eftersom våra befintliga hyresgäster på Högasten visat intresse för mer t illgänglighetsanpassade lägenheter i hus med hiss, säger Sofie Lilja.


TRIMBLE STRATUS NU KÖR VI! EFFEKTIV & PRODUKTIV MED DRÖNARTEKNOLOGI När du vill ha ett noggrant resultat, öka din effektivitet och produktivitet. När du vill ha din data lätttillgänglig. Då är Trimble Stratus rätt val.

BOKA DEMO OCH SE HUR ENKELT DET ÄR! Trimble Stratus är ett verktyg som gör det enkelt att använda drönare för att samla in data och processa den utan att investera i dyra datorer eller komplicerade programvaror. Det noggranna resultatet presenteras i en modern webbaserad plattform där man kan dela sina mätningar, rapporter och filer med kollegor och kunder. Ett toppmodernt verktyg som verkligen gör det enklare.

SITECH SVERIGE AB 010 - 456 80 00 info@SITECH-Sverige.com www.sitechsolutions.com/se

dagens_infrastruktur_225x290mm.indd 1

YOUR CONSTRUCTION TECHNOLOGY PROVIDER

®

2019-12-17 15:56:58


Moderna ljuseffekter för traditionella miljöer

- The Nordic light

Halmstad Central Belyst i samarbete med Storel och Bravida.

Utebelysning för alla ändamål

Bronco

Unilamp har ett stort och spännande sortiment av utomhusarmaturer. Produkter som passar till offentliga och kommersiella projekt såväl som till privata trädgårdar och parkanläggningar. Många olika val av ljus och ljusfördelning, hög IP-grad och kraftiga aluminiumhus i kombination med erkänd teknologi gör Unilamp till ett bra alternativ.

Argos

Väggarmaturer i gjuten aluminium med härdat säkerhetsglas. Argos finns tillgänglig i en mängd olika konfigurationer, med enkel eller dubbel ljusriktning, med asymmetrisk, bred och smal ljusstråle. Argos kan lysa upp, ned, eller både och vilket gör Argos till en mycket mångsidig armatur. Argos har en vandalsäker konstruktion, integrerad LED-modul och inbyggt LED-drivdon. 5,2W/14W LED 3000K/4000K IP65. Silver/Grafit.

Specialbehandlade för utomhusbruk!

Bronco

Kompakt väggarmatur i gjuten aluminium som har ljuset riktat åt ett eller två håll. Integrerad LED-modul och inbyggt LED-drivdon. 18W LED 3000K. Grafit.

Argos

Unilamps produkter finns att köpa genom Rexel Sverige AB

Ny slitstark ytbehandling från Unilamp NeoBlaze

Sonic Spot

Sonic Arm

Många av Unilamps utomhusprodukter är ytbehandlade med Armor Shield Coating, vår unika behandling för aggressiva miljöer. Det vill säga en 16-stegs behandlingsprocess toppad med slitstarkt special-lack.

Sirocco

Pluto

Athlon

Detta gör Unilamps produkter ideala för användning i kustnära områden och i områden som är utsatta för stora miljöpåverkningar.

Unilamp Norden AB, Box 18, 452 21 Strömstad, Sverige, Tlf: 0526-104 20 post@unilamp.se

www.unilamp.se


VILL DU PÅVERKA FRAMTIDEN? Tala med oss om klimatförbättrad betong! Hållbart byggande - med betong.

kynningsrudprefab.se

HÅLLBAR HELHET

Gråbrun Borghamnskalksten, Nationalmuseum.

Svensk natursten är ett av de vackraste och mest hållbara material som finns. En sann klassiker som både håller och håller stilen i generationer. Det där med generationer är viktigt för oss. Inte minst de framtida. Därför har vi jobbat stenhårt på att göra vår produktion helt fossilfri, och i somras gick vi i mål. All el vi använder kommer från grön, lokalproducerad vindkraft, våra lokaler värms med bergvärme och våra fordon drivs med HVO biodiesel. Så vill du göra ett val som är lika hållbart för ditt projekt som för planeten är du varmt välkommen till oss!

Borghamns Stenförädling AB Stenvägen 6, 592 93 Borghamn Tel. +46 (0)143-201 74 info@borghamns-stenforadling.se www.borghamns-stenforadling.se

Kolmårdsmarmor.

Ljusgrå Borghamnskalksten.


SNABBA BESPARINGAR FÖR FASTIGHETER •

Smart termostat för fastigheter

Återbetalningstid ca 2-3 år även för mindre fastigheter

Effektiv märkesoberoende styrning

Realtidseffekt med Ngenic Track

IMD för flerbostadshus

Se var och när förbrukningstoppar uppstår

Rättvis fördelning av förbrukning

Bättre energiprestanda och lägre kostnader

FULL KONTROLL & INGA KONSTIGHETER!

LÄS MER PÅ: NGENIC.SE/FORETAG

Högpresterande i alla väder Tel: 08 446 806 11 info.sverige@formica.com Formica, the Formica Anvil Device and Vivix are registered trademarks of The Diller Corporation.

© 2018 The Diller CorporationRörmontage Rörmontageoch och svetsning svetsninginom inom Fjärrvärme,Fjärrkyla, Fjärrkyla, Fjärrvärme, h c o e g a Gas, Vatten ochVVS VVSiihela helaSverige. Sverige. t n Gas, Vatten och o m r Rö

m o n i g n i , n a s l . t y e e k g r i r sv r ä e j F v S , e a l m e r h ä i v r S r V ä j V F ärm v h r r c ä j o f r n e t ler fö t a r t a n V e ten c t t , a n s v e n a m r o G och va av abb Installation och av byte av abbonentcentraler för fjärrvärme Utför även byten abonnentcentraler för fjärrvärme, och kylasamt samt kulvertbyten av värme och varmvatten fjärrkyla kulvertbyten av värme, varmvatten och kallvatten somtotalentreprenader. totalentreprenad. som e

me yte r b ä v h c v o a ten tion Installa amt kulvertby as l y k h nad. c e o r p e r t alen t o t m o s

ROSLAGENS VÄRMEMONTAGE AB BOX195 195••177 17724 24Järfälla Järfälla BOX www.rvm.nu Tel 08-580 813 00 ••www.rvm.nu

EN


www.heda.se

• • • •

Industrigolv Golvvård Betongpumpning Armering

www.ahlsrodindustrigolv.se

www.jodacon.se

PRO OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. www.medicalcare.se


JPC är markentreprenören vid utförande av grund och finplaneringsentreprenaden beträffande projektet Brf Wellingeby Vattenfallet 17. Vår styrka är en egen maskinpark och yrkeskunnig personal där vi tar ett helhetsansvar med återkommande kundrelationer.

jpcentreprenad.se

08-410 360 90

Din leverantör av stallventilation

Brickor Delsjös Golfrestaurang Annonsyta 140x90 mm

Byggspecialister i samverkan Byggspecialister i samverkan Byggspecialister i samverkan

www.interoc.se www.interoc.se 08-20 05 05 10 10 08-20

Tel: 0150-487700

www.interoc.se 08-20 05 10

Vi hjälper er med Dörr & fönster val av gaslarm TILLRÄCKLICKT SMÅ FÖR ATT GE SERVICE.

Fasad •• Balkong •• Dörr & fönster fönster FasadFasad Balkong Dörr & •ByggBalkong • VVS • Plattsättning • & fastighetsservice VVS • Plattsättning • Bygg- & fastighetsservice

VVS • Plattsättning • Bygg- & fastighetsservice STORA NOG DITT Vi har ett stort utbudFÖR av gaslarm, såvälNÄSTA bärbara somPROJEKT

pecialister i samverkan www.interoc.se Byggspecialister i samverkan

08-20 05 10

stationära, som kan detektera de flesta gaserna.

www.interoc.se 08-20 05 10

Fasad • Balkong • Dörr & fönster S • Plattsättning • Bygg& fastighetsservice Fasad • Balkong • Dörr & fönster VVS • Plattsättning • Bygg- & fastighetsservice

Kontakta oss så hjälper vi er med val av gaslarm för just www.el-finess.se info@el-finess.se er verksamhet.

Vi hjälper er med val av gaslarm Vi har ett stort utbud av gaslarm, såväl bärbara som stationära, som kan detektera de flesta gaserna. Kontakta oss så hjälper vi er med val av gaslarm för just er verksamhet.

08-774 05 90 www.proregcontrol.se


Vi hjälper er att spara energi! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

IVT Geo - bergvärmepump • Anpassad för all typer av fastigheter. • Möjlighet att kombineras med fjärrvärme. • Trygghet med installation och serviceavtal av IVT-Partners.

IVT Vent 402 - frånluftsvärmepump • Enkel styrning och snygg installation. • Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke.

Varför väljer allt fler fastighetsägare värmepump?

• Hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

En förklaring är priset. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem. Vill du se hur andra gjort? Vi har flera referensprojekt att läsa om - från mindre hyresfastigheter till Sveriges största geoenergiprojekt. Besök: www.ivt.se/storre-fastigheter/projekt och inspireras.

Du hittar din IVT-återförsäljare på www.ivt.se


Ett tryggt val

Vi levererar och/eller monterar allt från villastängsel till komplexa lösningar för stora industrier.

Ingen kund är för liten och ingen kund är för stor för oss. Vi utför uppdrag i hela Sverige men har, som namnet antyder, Uppland som bas. Ett effektivt, prisvärt och ansvarsfullt arbetssätt; vårt ansvar börjar vid första spadtaget och slutar när allt är på plats Med hjälp av våra egna anställda montörer och vår egna maskinpark kan vi garantera hög kvalitet med ett effektivt och modernt arbetssätt på utförda uppdrag.

www.upplandsstangsel.se


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

74


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

CLARION MALMÖ LIVE + TAKTERRASS = SANT Jo, du läste rätt! Om ca 3 månader skall det stå klart, Malmös nya vattenhål. På taket till det som idag är Eatery Social Taqueria på Malmö Live tar en ny takterrass snart form. Tillsammans med fastighetsägaren AFA har det under ett par år diskuterats hur man tillsammans skulle kunna utveckla verksamheten för såväl hotellgäster som lokalbefolkningen. Takterrasser är ett välkommet inslag i vilken stadsbild som helst. Sagt och gjort, mitt i rådande pandemin fattades det gemensamma beslutet att förlägga en terrass på det lägsta tornet där man blickar ut mot kanalen och in mot citykärnan. - Du skall få känslan av Little Havanna i Miami eller Klunkerkranich i Berlin när du i sommar besöker terrassen på

75

Clarion Malmö Live. Det kulinariska kommer bjuda på axplock av våra framgångsrestauranger Eatery Social Taqueria och Kitchen & Table, men i en enklare streetfood-tappning. Hit kommer du direkt efter stranden och hänger med dina vänner. Det blir mycket rum i rummen och mängder med växter för att få känslan av en oas mitt i staden säger Jens Lyckman, Clarion Malmö Lives VD, - Vi ser också framför oss att våra hotellgäster kan nyttja ytan på dagen både genom att inta sin frukost där men även som ett soldäck - nu är det bara en pool som fattas, men det går ju bra att bada i kanalen och då pratar jag utifrån egen erfarenhet avslutar Jens Lyckman. I det 25 våningar höga hotellet finns redan en Sky Bar med utsikt över Öresund och Malmö. Nu adderas en utomhusterrass med urban garden-känsla och utsikt mot Kanalen och City.


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

KLARTECKEN FÖR HALVÖN PÅ MASTHUGGSKAJEN Nu är det klart hur den två hektar stora halvön på Masthuggskajen ska byggas. Älvstranden Utveckling blir byggherre för all grundläggning på halvön. Alla avtal med de inblandade byggaktörerna

76

är klara och nu väntar en upphandling av entreprenören som ska utföra konstruktionsarbetet. —Genom den här lösningen kommer halvön att byggas på ett rationellt och smart sätt. Göteborgs Stad får en halvö till ett fast


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

77

pris där de risker som alltid är förknippade med sådana här stora projekt fördelas mellan Älvstranden Utveckling och de privata byggaktörerna på Masthuggskajens halvö, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling. En utbyggnad av Masthuggskajen är sedan tidigare beslutad av Göteborgs Stad. Normalt sett står staden för grundläggningen av gator, trottoarer och parker, medan byggaktörerna står för husens grundläggning. En process som kan innebära gränsdragnings- och samordningsproblem när flera olika entreprenörer ska samsas på samma plats. — När det nu handlar om en helt ny yta i vattnet med en tekniskt komplicerad konstruktion är det ekonomiskt och kvalitetsmässigt bättre att bygga allt i en sekvens. Nu genomför vi all grundläggning på halvön och får då kontroll på ekonomi, teknik och tidplan. Det innebär en ökad attraktionskraft för den stora entreprenad som ska upphandlas, säger Lena Andersson. Älvstranden Utveckling har kommit överens med Stena Fastigheter, Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter om grundläggningen av deras kvartersmark, och med trafikkontoret om allmän plats. Upphandlingen av en samlad entreprenad för den nya halvön startar i mars och beräknas vara klar under året. — Det är ett styrkebesked för oss som bolag och för staden att vi på ett effektivt sätt tar oss an utmaningen att bygga en ny halvö i älven. Det är en viktig pusselbit när staden närmar sig vattnet, säger Tomas Bolling Nilsson (M), styrelseordförande i Älvstranden Utveckling. FYRA FASTIGHETER

Halvön på Masthuggskajen kommer att bestå av fyra fastigheter och allmän platsmark. Fastigheterna ägs av Stena Fastigheter, som bygger hyresrätter, skola, lokaler för restauranger och caféer samt kontor och Riksbyggen som ska uppföra bostadsrätter. Elof Hansson Fastigheter kommer tillsammans med Alecta Fastigheter att bygga kontorshusen Global Business Gate. — Detta känns riktigt bra. Det är ett stort kliv framåt för genomförandet av vårt kontorsprojekt Global Business Gate som ska ta plats på halvön och stå färdigt från och med 2025, säger Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter. Riksbyggen ska uppföra bostadsrätter på halvön. — Vi ser fram emot att bygga attraktiva bostadsrätter i ett av Göteborgs bästa och mest spännande lägen. I bottenplanen bygger vi lokaler för olika verksamheter för att skapa kvarter med liv och rörelse för både boende och besökare, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen. Stena Fastigheter har en lång tradition av att verka i området och har en central roll när området utvecklas. — Det känns fantastiskt roligt att vi tar ett stort kliv framåt i utvecklingen av Masthuggskajen. Masthuggskajen har varit vårt hem i över 50 år. Här finns vårt hjärta. Nu får vi äntligen dela kajen med alla göteborgare, säger Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg. Grundläggningsarbetet planeras starta 2022. Inflyttningen i de första kontorslokalerna kan ske 2025 och i de första bostäderna 2026. Masthuggskajen är under utveckling. De gamla kvarteren kompletteras med nya bostäder, restauranger, förskolor, arbetsplatser och hotell. Området blir grönare med två nya parker, fler träd och planteringar. Förbindelserna till kringliggande stadsdelar stärks och vattnet kommer närmare med en ny halvö och ett kajstråk längs älven. Ambitionen är att skapa en tillåtande plats med sköna kontraster mellan gammalt och nytt, storslaget och småskaligt, högt och lågt. Hit ska du kunna komma som du är och vara den du vill.

Global Business Gates höghus karaktäristiska profil sedd från Bryggaregatan med kanalen i förgrunden.


Nya Projekt

SKISS: Johannes Norlander Arkitektur

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

78


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

79

SKISS: Johannes Norlander Arkitektur

BYGGSTART FÖR NY BYGGNAD VID HANDELSHÖGSKOLAN Idag hålls ett digitalt första spadtag för den nya byggnaden som blir en del av Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Byggnaden planeras att stå klar under 2025 och gör det då möjligt för fakulteten att expandera och utveckla sin utbildning och forskning inom ekonomi och juridik. Som en del i projektet står återbruk av material med hög klimatpåverkan i fokus. Förberedelserna på platsen har pågått sedan december 2019, men det är idag som ett digitalt firande markerar den officiella byggstarten. Den nya byggnaden har ett tidlöst uttryck som fungerar väl med befintliga byggnader och omfattar cirka 10 800 kvadratmeter bruttoarea fördelade på åtta våningsplan ovan mark. Här ska bland annat en ny välkomnande huvudentré, två hörsalar, studentservice, café, kontor och studentarbetsplatser rymmas. Sammantaget skapas större och mer flexibla ytor för både medarbetare och studenter och med den nya byggnaden blir det möjligt att samla hela Handelshögskolan under ett och samma tak. – Genom ett första spadtag tar vi ett avgörande symboliskt steg för vår framtida utveckling. Med den nya byggnaden får

Handelshögskolan en attraktiv fysisk lärandemiljö i internationell framkant. Därmed skapas en grundläggande förutsättning för Handelshögskolans och universitetets fortsatta utveckling som en allt starkare akademi i nära samklang med det omgivande samhället, säger Per Cramér, dekan för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. FOKUS PÅ ÅTERBRUK

Som en del i Akademiska Hus hållbarhetsarbete kommer material med hög klimatpåverkan som nedmonterats från den gamla byggnaden i hörnet Vasagatan – Haga Kyrkogata att återbrukas. Med fokus på ändliga resurser och oersättliga material har marmorgolv, kalkstensfasad och granitsten kunnat bevaras för att återanvändas. Till exempel kommer marmorgolvet från den gamla byggnaden att användas till en gångbro i den nya byggnaden för Handelshögskolan. Från den gamla byggnaden har också unika armaturer, klockor i mässing, arkitektoniska taklampor och pentrykök med mera sparats i väntan på en ny plats i andra byggnader som ägs av Akademiska Hus. En sådan byggnad där återbrukat material placeras är Natrium, >>


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

som Akademiska Hus just nu bygger för den Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet på Medicinareberget. Även växterna utanför Handelshögskolan har bevarats och mellanlagras i en återbrukspark vid Medicinareberget, i väntan på en ny placering. Återbruket ingår som en del i forsknings- och samverkansprojektet Återbruk Väst. – Vi är väldigt glada över att nu vara igång med bygget av den nya byggnaden som ska bidra till Handelshögskolans framtida utveckling. Som en av Sveriges största byggherrar kan vi göra stor skillnad för miljön och vi har som mål att bli helt klimatneutrala. Då är det viktigt att vi utforskar nya sätt att ta tillvara på våra byggnaders resurser och material, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus. UPPGÅNG FRÅN VÄSTLÄNKEN

Den nya byggnaden för Handelshögskolan innefattar också en uppgång från Västlänken station Haga. Uppgången är integrerad i den nya byggnaden och placerad vid hörnet Vasagatan – Haga Kyrkogata. Placeringen har arbetats fram i nära samarbete med

SKISS: Johannes Norlander Arkitektur

80

Göteborg Stad och med målsättningen att minimera förändringarna i stadsmiljön. Med uppgången blir Handelshögskolan en än tydligare del av staden, med förbättrade pendlingsmöjligheter för studenter och anställda samtidigt som den gröna Vasaallén bevaras intakt som attraktivt flanerings- och cykelstråk. Planerna på en utbyggnad av Handelshögskolans lokaler har pågått under flera år. I maj 2014 bjöd Akademiska Hus in till en arkitekttävling om utformningen av en ny byggnad. Tävlingen arrangerades i samråd med Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter och vinnare blev Johannes Norlander Arkitektur, vars bidrag samspelar med befintlig bebyggelse och ger möjligheter till flexibla lokaler med fokus på pedagogik och nya former för lärande. Juryn ansåg också att förslagets estetik var stram, lågmäld men med en hög svansföring. Det kommer att tillföra Handelshögskolans gårdsmiljö nya kvaliteter och lägger en ny årsring till de byggnader som redan finns i kvarteret. Akademiska Hus investerar 529 miljoner kronor i den nya byggnaden.


Nya Projekt

SKISS: Johannes Norlander Arkitektur

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

81


Nya Projekt

April 2021

EFTER BRF FÖRSEGLET – SNART SÄLJSTARTAR OBOS NYA RADHUS I stadsdelen Sandhamn, tio minuter från centrala Nynäshamn, går snart säljstarten för bostadsutvecklaren OBOS nya projekt Brf Storseglet, uppföljaren till systerföreningen Brf Förseglet. - Vi bygger vidare på ett helt fantastiskt läge ett stenkast från havet, nära promenadstråk, badplatser, skolor och service, säger projektutvecklare Åsa Björnsdotter Olsson. Brf Förseglet är alltså den första etappen i området, med 25 bostäder i par- och radhus, som nu är helt slutsålda. I den nya etappen Brf Storseglet kommer OBOS att bygga 28 bostäder i radhus. - Även här bygger vi enligt vårt bostadskoncept Start Living, och vi har valt en klassisk designlinje med spröjsade fönster och en härlig färgsättning som harmonierar med den i Brf Förseglet, säger Åsa. Husen byggs i storlekar om 120 och 137 kvm, och uppförs precis intill systerföreningen, med gemensamhetsanläggning

82

innehållande bland annat en stor gemensam lekplats och en grillplats högt placerad med utsikt över havet. - Lekplatsen håller på att byggas nu och förväntas vara klar till sommaren, säger Åsa. Den byggs mot en skog och en allmänning och blir verkligen ett trivsamt besöksmål för småbarnsfamiljerna. Brf Storseglet kommer att förses med kvalitetsmärkningen Trygg BRF – en garantistämpel för att föreningen har en ordnad ekonomi och uppfyller etiska regler. - OBOS ingår i organisationen Trygg Bostadsrättsmarknad sedan några år tillbaka, och vi är stolta över att vi kan erbjuda den här kvalitetsmärkningen för våra kunder, förklarar Åsa. Säljstart av Brf Storseglet sker i början av maj, och de som är medlem i OBOS kommer att ha förtur till bostäderna när man gör sin köpanmälan. - OBOS lanserade medlemsprogrammet i Sverige i november förra året, och det har verkligen blivit en succé med många nya medlemmar på kort tid. Det beror både på förturen som man får på vårt bostadsutbud, och på mängden förmåner som man får kopplat till sitt medlemskap, avslutar Åsa.


Nya Projekt

April 2021

83


Vi förstår att du strävar e�er en upprätthållen dri� och ett effektivt kra�verk utan processavbrott.

DRIFTTID + LIVSTID Du får hjälp av vår expertis och erhåller fälttestade metoder för långsiktig, säker och effektiv dri�.

Endress+Hauser hjälper dig att förbättra dina processer: • Med innovativa installationskoncept utförda under dri� för att minimera dri�stopp • Med expertråd som leder dig från koncept till dri�sättning • Med mätteknologier, tillbehör och förmonterade komponenter för bättre effektivitet

Vill du lära dig mera? www.se.endress.com/power-energy


Specialister på processutrustning i titan och rostfritt stål www.viflow.se


Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning

VÄNDBAR

Venti

Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se


• Byggnads- och industriställningar • Väderskydd • Fallskydd • Stämp

www.tbs-scaff.com


Kvalificerade bygg- och projektledningstjänster www.viapm.se

Tungt Industriunderhåll 0551-604 66

Totalentreprenör av stommar i KL-trä

EDINA STENSÄTTNING utför stensättning och markarbeten för stora företag och privatpersoner. Husgrunder, vägar, finplanering, plantering, och parkanläggninger. 073-969 50 81 fix@edina.nu www.edina.nu


HAVSNÄRA BOENDE, SERVICE & LOKALER MED SMÅBÅTSHAMN INTILL

19.000

kollegor i branschen använder NEXT - gör det du också!

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag!

next-tech.com

NEXT ONE TECHNOLOGY AB | S:T LARSGATAN 32B | 582 24 LINKÖPING | SALES@NEXT-TECH.COM


Preconal utvecklar, tillverkar och installerar fasader, glastak, dörrar, fönster säkerhetsdörrar, branddörrar i glas och metall. Vi finns på samtliga orter: Halmstad (HK), Falkenberg, Karlstad, Arboga & Malmö. Kontakta oss redan idag på 0346-554 50 för att få reda på hur vi kan supportera dig i ditt projekt.

www.taktjanst.com


054-13 10 10 • info@norrstrandsgolv.com • www.norrstrandsgolv.se

Energiffektiv luftavfuktning vid alla temperaturer Spara energi med energieffektiva luftavfuktare Lika effektiva även vid låga temperaturer

Enkel installation utan onödiga rördragningar Smart självstyrning - uppkopplad


Ungdomsliv

Ungdomsliv

Föds

ggtek.se

Nyfikna problemlösare sedan 1947

Allt inom tekninsk isolering www.vvsisolering.se

johan.qvist@jpiab.se 0703-329594

www.ivab.com

VVS · Sprinkler · Industri

5, .¨54&37*$& "# Kvalificerade bygg- och projektledningstjänster www.viapm.se

www.tkms.se


Ett komplett måleriföretag i Skellefteå Nymålat är ett måleriföretag som erbjuder ett komplett tjänstutbud inom byggnadsmåleri in- och utvändigt. Vi finns på Industrivägen 30, Skellefteå. Har lång erfarenhet och bred kompetens med måleritjänster som ligger i tiden, samt med de gamla traditionella måleritjänsterna. Ett personligt kvalitetsansvar från första till sista penseltaget, små som stora arbeten. Vi är medlem i Målaremästarna!

Industrivägen Företaget som håller 30 färgen Öppet: Måndag-fredag 07.00–16.00. Tel 0910-77 53 00 • Fax 0910-77 53 01

0910-77 53 00

ARKITEKTKONTORET med kompetens från program, skiss till projekt- och byggledning Tel. 0611-55 50 15 www.arconi.se

NYA PARADISET PÅ KUNGSHOLMEN I STOCKHOLM

Ett nytt kontorshus med trästomme som kombinerar modernt storskaligt träbyggande med en urban kontext. Under utveckling tillsammans med Fabege.


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

NU FÅR FLER MÖJLIGHETEN ATT BO KLOKT I FALUN >>>

94


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

95


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

NU FÅR FLER MÖJLIGHETEN ATT BO KLOKT I FALUN Tisdagen den 23 mars startar BoKlok försäljningen av 26 nya lägenheter på Hälsinggården i Falun. Byggstart är planerad till maj, med beräknad inflyttning till sensommaren/hösten 2022. Nu kommer BoKlok tillbaka till Falun och ska bygga 26 lägenheter i Hälsinggården. Lägenheterna kommer att ha två, tre eller fyra rum och kök med en yta på 55, 72 respektive 85 kvm. De byggs som bostadsrätter med priser som startar på 1 395 000 kr, med boendekostnad för avgift till bostadsrättsföreningen och beräknad ränta från ca 4970 kronor per månad för en tvårumslägenhet. - De här bostäderna byggs som en del av vår nya version av våra lägenhetshus. Resultatet är ett samarbete mellan arkitekt Thomas Sandell och BoKlok. Fokus har legat på att utveckla den utvändiga arkitekturen och miljön. Interiört ser de mer eller mindre likadana ut – och är lika smart planerade som alltid. Alla förändringar som gjorts bygger på vår grundtanke om att kunna erbjuda hållbara hem som man ska ha råd att bo bra i, säger Marie Strand, projektchef på BoKlok. På BoKlok säljs alla bostäder rättvist, vilket betyder att de fördelas genom en offentlig turordningsdragning. Alla som anmält intresse för projektet på BoKloks hemsida får möjlighet att delta i en turordningsdragning som bestämmer vem som får välja bostad som nummer ett, nummer två o.s.v. Genom att sälja bostäder på detta sätt utesluts budgivning i hela köpprocessen och alla får samma chans att köpa – till fast pris! För att minska smittspridning under rådande pandemi har BoKlok begränsat mängden personliga möten och gjort stora delar av försäljningsprocessen onlinebaserad. Turordningsdragningen livesänds och avtalsskrivningar görs digitalt via e-signering. - Vi tycker att vårt tillvägagångssätt är det mest rättvisa. Att nu göra det online är ju lite annorlunda från hur vi brukar göra, men det är samma princip. Vi utesluter budgivning i försäljningen vilket gör att slutpriset aldrig blir mer än man förväntat sig och det tycker vi är viktigt, säger Marie Strand. Det nya kvarteret BoKlok Amazonen ligger i Haraldsbo, Hälsinggården och har nära till mataffär, pizzeria och sporthall. Förskola och skola ligger i närområdet, och kommunikationsmöjligheterna till centrala Falun är goda.

96


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

97


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

STARK TILLSTRÖMNING AV HYRESGÄSTER I SKANDIA FASTIGHETERS LANDMÄRKE HALL 7 Under hösten lanserade Skandia Fastigheter moderniseringen av den före detta industribyggnaden Hall 7 i Västra hamnen. Intresset var stort från start och på kort tid har fem nya hyresavtal omfattande 4 100 kvadratmeter tecknats. De senaste är Acconeer och Rosti Group. Acconeer väljer att flytta sitt kontor från Lund till Västra Hamnen i Malmö. Bolaget, som idag har 40-talet medarbetare, växer och planerar för fortsatt ökning av personalstyrkan när de gjort sig hemmastadda i Hall 7. Som halvledarbolag säljer de radarsystem till en mängd olika applikationer – allt från konsumentelektronik och bilar till Internet of Things, robotics och precisionsmätning inom industrin. Tekniken är baserad på banbrytande forskning från Lunds universitet som bolaget har en stark koppling till. Nu är det dags att ta nästa steg. -Som ett växande bolag ville vi erbjuda våra anställda en modern arbetsplats i stimulerande omgivningar, som samtidigt är attraktiva och tilltalande för kunder att besöka. Hall 7 matchade vår kravlista på ett bra sätt, berättar Lars Lindell, VD på Acconeer. Rosti Group väljer att flytta från centrala Malmö till Västra Hamnen. Bolaget, som idag har sitt huvudkontor på Gustav Adolfs

98

Torg, utvecklar och tillverkar formsprutade plastkomponenter till livsmedelsindustrin och utvalda konsument- och industrisektorer. Produktionen bedrivs i Europa och Asien. I och med de fem uthyrningarna har 4 100 kvadratmeter tecknats i Hall 7 på mycket kort tid, och nu återstår endast ett fåtal lokaler. -Vi har verkligen träffat rätt med vårt koncept i Hall 7. Uthyrningstakten har varit väldigt hög och vi har nu bara ett par lokaler kvar, däribland en lokal med sex meter i takhöjd som har en riktig wow-faktor. För denna lokal söker vi i första hand efter en coworking-aktör som kan agera samarbetsparter för husets gemensamma ytor och aktiviteter, men även ta hand om den stora efterfrågan vi ser hos mindre företag och startups, säger Tim Prevolnik Sjöstrand, Skandia Fastigheters marknadsområdeschef i Malmö. OM HALL 7

Kontorshuset Hall 7, som ligger vid Masttorget i Västra hamnen, var från början en industribyggnad där man vände plåtar till fartyg. Byggnaden är certifierat enligt Miljöbyggnad och en del av Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsmiljö. I kvarteren runt Hall finns service, restauranger, butiker, bostäder och arbetsplatser. I fastigheten sitter idag bland annat IBM, If Skadeförsäkring, Telenor och Niras


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

DE SISTA FLYTTBILARNA RULLAR IN TILL HSB BRF BLOMSTRA I YSTAD Nu har det blivit dags för den tredje, och därmed sista inflyttningen i HSB brf Blomstra i Trädgårdsstaden, Ystad. Den 29 mars är det åter dags för nyckelutlämning. Det är nu drygt en månad sedan de första boende klev över tröskeln till sina nya hem och ett par veckor senare var det dags för andra etappen av flyttbilar att rulla in. Nu är det dags att avsluta projektet och hälsa de sista boende i hus 3 välkomna hem. – Det är alltid blandade känslor av glädje och vemod när man avslutar ett projekt och hälsar de sista som flyttar in välkomna hem, eftersom vi varit med på resan ända från början. Projektet i Ystad Trädgårdsstad har blivit otroligt fint och vi får så mycket positivt från köparna, säger Caroline Sellström, chef för marknad och medlem på HSB Skåne. Första gången spaden sattes i marken till projektet var 17 september 2019. Byggnationen har gått framåt enligt plan och det är nu äntligen dags för de sista boende att få sina nycklar till sina helt nybyggda bostadsrätter. Totalt ska 24 lägenheter få sina första ägare. – Det känns så spännande att lägenheten till slut är klar att

99

flytta in i. Vid slutbesiktningen i mitten av mars fick vi äntligen se resultatet av vår drömlägenhet. Vi har gjort en hel del inredningsval och är mycket nöjda med resultatet. Den är precis så bra som vi trodde att den skulle bli, säger Margareta Holmlund som flyttar från Piteå till HSB brf Blomstra, tillsammans med sin man Kenneth. HSB brf Blomstra har byggts med Miljöbyggnad Silver vilket innebär låg miljöbelastning, hög boendekomfort med naturliga materialval och att husen projekteras med högt ställda energikrav. Byggnationen består av totalt 63 lägenheter fördelade på tre huskroppar. Trädgårdsstaden i Ystad ligger centralt i Ystad, men ändå utanför den absoluta stadskärnan. Här finns bra service och kommunikationer på behändigt avstånd. Den gröna profilen på kvarteret tillsammans med det centrala läget har troligen bidragit till områdets popularitet. BYGGFAKTA ARKITEKT: CARSTEN ANDERSSON ARKITEKTER AB ANTAL RUM: 1 ROK – 4 ROK STORLEK: 35 – 110 KVM UPPLÅTELSEFORM: BOSTADSRÄTT PRIS: FRÅN 995.000 KR MÅNADSAVGIFT FRÅN: 2.331 KR


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

100


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

101

HELSINGBORGSHEM SÄLJER RADHUS I NYA STADSKVARTERET - FORTSÄTTER DRIVA VARIATION OCH ATTRAKTIVITET PÅ DROTTNINGHÖG När Helsingborgshem sommaren 2019 tog beslutet att bygga Stadskvarteret på Drottninghög, var inte marknaden redo för bostadsrätter. Nu, nästan 2 år senare, är intresset stort. – I ljuset av den framgången känns det fantastiskt att vi kan ta nästa steg i Drottninghögs utveckling. Genom att sälja de tio radhusen i nya Stadskvarteret som egnahem skapar vi möjligheter för en ny upplåtelseform på området. Därmed ökar vi variationen ytterligare, berättar Lars Hansson, styrelseordförande på Helsingborgshem. Initialt omfattade Stadskvarteret 172 hyresrätter och 26 bostadsrätter. När det beslutet fattades fanns inga bostadsrätter på Drottninghög och Helsingborgshem ville bidra till att starta den utvecklingen. Idag är situationen annorlunda. Riksbyggen har byggt 36 bostadsrätter. BoKlok har startat ett projekt som omfattar 119 bostadsrätter och HP Boendeutvecklingen är i gång med försäljningen av sin första etapp med cirka 80 bostadsrätter – En variation av olika upplåtelseformer och bostadstyper är något som vi vet bidar till att göra ett område mer attraktivt. Att det bor en mångfald av människor i ett område gör det mer attraktivt, fortsätter Lars Hansson. Det nya Stadskvarteret vid Regementsvägen har stor variation både i sin utformning, i olika lägenhetstyper och boendekoncept som Bo-bas och CO-living. Här blir totalt 198 bostäder. – Det handlar om allt från varierande fasadmaterial till olika lägenhetstyper som studiolägenheter, stadslägenheter och etagelägenheter. Det är ett fantastiskt projekt som vi tror och hoppas kommer att attrahera många olika målgrupper. I radhusen ser vi framför oss till exempel barnfamiljer avslutar Lars Hansson. OM RADHUSEN

Radhusen är 5 rum och kök och byggs i två plan. Varje radhus har en bostadsyta på cirka 108 kvm och en egen mindre uteplats. De ligger nära allmänna kommunikationer och bra cykelvägar. Intill bostäderna finns en gemensam bilparkering. Radhusen kommer att säljas via mäklare. Vem det blir är ännu inte bestämt, den tjänsten kommer att upphandlas. En prisindikation för radhusen är cirka 3,5 mkr. Hela Stadskvarteret byggs i etapper med preliminär inflytt under 2022/2023.

3D-visualisering: WEC 360


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

NU STARTAR BYGGET AV STADSDELEN GRÖNA SÖRBY I dag satte vi spaden i vår helt nya stadsdel Gröna Sörby. Ett efterlängtat projekt som ger plats för över 300 bostäder i ett skönt naturnära område där friluftsliv och rekreation är i fokus. Det är stor efterfrågan på både småhustomterna och markanvisningarna. Kumla är attraktivt och det finns en stark framtidstro för Gröna Sörby. Med gemensamma krafter gick startskottet för projektet genom ett spadtag av Andreas Brorsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Christina Gustavsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, och Marcus Fogdeby, platschef Brogrund AB. - Kumla växer och det finns en stor efterfrågan på att få bygga i Kumla, säger Andreas Brorsson, samhällsbyggnadsnämndens ordförande. Det är väldigt roligt att kunna erbjuda attraktiva tomter, både för privatpersoner och för entreprenörer. Det är redan drygt 50 småhustomter bokade och vi har påbörjat

102

kontraktskrivningen. Resterande tomter kommer att erbjudas för de som står i tomtkön, och det är inte för sent att anmäla sig till kön, för den som är intresserad. Dessutom kommer det att skapas ytterligare tomter i etapp 2. Gröna Sörby bjuder in till ett modernt och hållbart boende I Kumlas nya stadsdel är rekreation och friluftsliv en del av vardagen, där bebyggelsen och grönområden är sammanbyggda och skapar en väv mellan stad och natur. Bebyggelsen i området ska bjuda på en variation i gestaltning, utförande och placering. Gatustrukturen ska i första hand gynna cyklister och fotgängare, och området ska erbjuda fri och trygg rörlighet för barn och ungdomar. Det Gröna Sörby inbjuder till ett modernt, hållbart boende i vårt blomstrande Kumla. FÖRSTA ETAPPEN STARTAR NU

Det här är fösta etappen av Gröna Sörby som vi påbörjar nu. Här kommer vi att erbjuda 83 småhustomter och gör plats för ett


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

sextiotal radhus och kedjehus och två tomter för flerbostadshus. Det kommer skapas möjlighet för ett vård- och omsorgsboende i området och vi vill ge utrymme för centrumverksamhet längs områdets huvudstråk. ETAPP 2 MED FOKUS PÅ REKREATION OCH FRITID

Nästa etapp av området kommer att ge plats för fler bostäder, och stora ytor för rekreation och friluftsliv. Här kommer vi att skapa ett aktivitetsfält med bland annat ridvägar, odlingslotter, motionsspår, utegym och pulkabacke. Och här ska det också finnas en stor stadsdelslekplats. STORT INTRESSE FÖR ATT BYGGA I KUMLA

I den första etappen finns det 8 större tomter som medger rad- eller kedjehus eller flerbostadshus. De erbjuder vi externa byggare via så kallade markanvisningar. Under våren 2021 går den första markanvisningen i Gröna Sörby ut för anbud. Den andra markanvisningen är planerad till 2022, tredje till 2023 och se-

103

dan resterande till 2024 och 2025. - Vi har väldigt många företag, över hundra just nu faktiskt, som har visat intresse för våra markanvisningar. Det märks att Kumla är attraktivt och att det finns en stor framtidstro för Gröna Sörby, säger Christina Gustavsson.


Nya Projekt

April 2021

104

Hundra år av erfarenhet och lika mycket kunnande.

Konstruktion • Tillverkning • Montage www.prefabmastarna.se

Prisvärda produkter till din entreprenad! Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål

0612-76 39 20

www.aspby.se


Vaillant värmesystem ger komfort Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på system som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.


HYREX – STÄLLNINGSFÖRETAGET SOM TAR HÖJD FÖR SÄKERHETEN Hyrex AB och Hyrex Industri AB är två av de ledande ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala. Vi har egen KMA-ingenjör, konstruktör och även säkerhetsinspektör vilket garanterar både säkerhet och hög kompetens till era projekt. Med över 40 års erfarenhet i branschen är vi specialister på tekniska lösningar och säkra produkter.

Hyrex inte bara leder utvecklingen - vi visar vägen

STOLTA MEDLEMMAR I STOCKHOLMS BYGGMÄSTAREFÖRENING, BYGGFÖRETAGEN SAMT STIB-AUKTORISERADE.


Rektangulära

Ventilationskanaler Tillverkningen av rektangulära ventilationskanaler sker efter kundspecifikation

Kanalerna kan tillverkas främst i galvplåt men kan även tillverkas i rostfritt, svartplåt och magnelis.

Samtliga kanaler kan levereras med invändig- ljud, brand eller kondensisolering.

Kanalerna levereras med gejd och förmonterad packning vid kanalstorlek < 1600 mm.

Nu ännu bättre Bevegos skarvsystem 2.0 har en unik skarvkonstruktion med två kamrar, vilket ger högre täthet och en vridstyvare konstruktion. Systemet finns i galvplåt och magnelis samt är kompatibel med andra skarvsystem. Hörnvinklarna i skarvsystemet är längre och tjockare än motsvarande produkter på marknaden. Packningen är tillverkad i EPDM gummi som ger snabb återfjädring oavsett temperatur. Välkommen in till oss på Bevego för mer information!


ör er

LJUDGOLV LJUDGOLV

Ombyggnad Ombyggnad av vindar. av vindar. Stepisolen Stepisolen läggs läggs direkt direkt på på underlaget, underlaget, därefter därefter gjuter gjuter man man direkt direkt på på materialet, materialet, för för att uppnå att uppnå bästa bästa resultat. resultat. Stepisolgolv Stepisolgolv i kombination i kombination med med golvbeläggning golvbeläggning av plast av plast ellereller linoleum, linoleum, uppfyller uppfyller konstruktionen konstruktionen luft-luftochoch stegljudsklass stegljudsklass BiB SSi SS 01 52 01 67 52 på 67 på träbjälklag träbjälklag ochoch klass klass A på A på betongbjälklag. betongbjälklag. Sportgolv. Sportgolv. Stepisolvskiva(50 Stepisolvskiva(50 mm) mm) ochoch 2 st216 st mm 16 mm spånskivor, spånskivor, samt samt golvbeläggning golvbeläggning av plast av plast ellereller trä.trä. Gymgolv. Gymgolv. Stepisol Stepisol Silence Silence 300300 GråGrå 60 mm 60 mm kankan kombineras kombineras med med 30 mm 30 mm gummimatta gummimatta för för bästa bästa resultat, resultat, fungerar fungerar utmärkt utmärkt för för att dämpa att dämpa ljuder ljuder av tunga av tunga hantlar hantlar ochoch stänger stänger somsom tappas tappas i golvet. i golvet. Byggvarudeklarationer. Byggvarudeklarationer. Produkterna Produkterna är byggvarudeklarerade. är byggvarudeklarerade. Bastagodkänd Bastagodkänd 2018 2018

Stepisol Stepisol EnEn deldel avav Team Team ETET

Åkervägen Åkervägen 15, 177 15, 177 41 Järfälla 41 Järfälla - Tel- 08-580 Tel 08-580 940 940 00 00 sales@stepisol.se sales@stepisol.se - www.stepisol.se - www.stepisol.se


t

STIL

NY FAVORIT i nyproduktion

HAGA

EPOK

STÅTLIG DESIGN för praktfulla byggnader

STORSÄLJAREN

Utökad produktionskapacitet och fler än 707 000

ROYAL

RAK OCH ELEGANT DESIGN

Aluminiumfönster

AL mode LA fås meller kan dräner d dolda för 2+ ingshål 1e 3-glas ller

med träbeklädd insida från Mariannelund sedan 1982

0496-707 00 • www.leiab.se Liljewall

PP arkitekter

TIMRÅ BADHUS

PEPPARROTSBADET

Det nya badhuset i Timrå beräknas ta emot 150 000 besökare per år och Poolwater har fått uppdraget att projektera och installera vattenreningen.

Färdigställandet av Pepparrotsbadet närmar sig och snart kan enköpingsborna njuta av den nya badanläggningen som utformats för hela familjen.

Anläggningen förses med totalt fyra vattenreningssystem samt ett adaptersystem till massagepoolen.

Poolwater har projekterat och installerat vattenreningen till det imponerande badet som består av totalt sju vattenreningssystem.

Reningen utformas med bland annat stående trycksandfilter, PoolControl och ingjutna rörsystem utförs i rostfritt syrafast.

Vattenreningen har utformats med bland annat trycksandfilter, värmeåtervinning via kollektor och styr- och reglersystemet PoolControl.

www.poolwater.se


RINGDAHL MASKINER AB Stockholm

Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN www.ringdahl-maskiner.se Det är vi på

Elon Rulles Elcenter i Ulricehamn som har sålt och installerat vitvarorna på ett säkert och tryggt sätt på Flatås Alléer. Hos oss har vi en totallösning när det kommer till installation av maskiner. Vi säljer de flesta fabrikat. Ring oss gärna så berättar vi mer.

Rulles elcenter

MÅN-FRE 9-18, LÖR 10-14 ulricehamn.rulles@elon.se 0321-414 23 Storgatan 8, Ulricehamn

Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.seBalkongsystem Funktionella balkonger till både nyproduktion och renovering av fastigheter. I balkongsortimentet ingår balkongräcken, balkonger och inglasningssystem.

Vi utför Betongborrning , Betongsågning och mindre rivningar. Trevligt bemötande och proffsigt utförande är vårt motto.

Weland Aluminium AB Tel. 0472-445 00 www.welandalumi.se

Välkommen att kontakta oss på: Tel. 076-013 52 22 Mejl: chrille@cbhab.se

INTERTURBINE ÅNGTURBINER FRÅN KK&K OCH HOWDEN Inter-Turbine erbjuder ett fullt produktsortiment från Howden Turbo Technology. Alla ångturbiner utvecklas och produceras i Frankenthal, Tyskland, och kvaliteten på dessa produkter är mycket hög.

Industrivägen 21, Box 3, 151 21 Södertälje Tel: 08 522 933 00

Tel: 08 522 933 00

Vi erbjuder även underhåll och försäljning av reservdelar.

www.interturbine.se

Tel: 0470-75 70 28 www.hissteknik.com

Mikab VVS-konsult VVS-konsult AB AB Mikab VVS-konsult AB Mikab GEOSYNTETER användeross ossav avde desenaste senastehjälpmedlen hjälpmedlennär närdet detgäller gällerVi CADanvänder oss av de senaste hjälpmedlen när det gäller CADViVianvänder CADochberäkningsprogram. beräkningsprogram.ViViarbetar arbetarmed medMagiCAD MagiCADoch ochutför utför och beräkningsprogram. Vi arbetar med MagiCAD och utför och BETÄCKNINGAR 3D-projekteringinom inomsåväl såvälVSVS-VentVent-som somkylsystem. kylsystem. 3D-projektering inom såväl VS- Vent- som kylsystem. 3D-projektering DAGVATTEN

Antennvägen10, 10,135 13548 48TYRESÖ TYRESÖ Antennvägen 10, 135 48 TYRESÖ Antennvägen Tel:08-712 08-71250 5020 20 Tel: 08-712 50 20 Tel: www.mikabvvs.se www.mikabvvs.se

www.mikabvvs.se

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se


LÅT OSS SKAPA NÅGOT HÅLLBART TILLSAMMANS!

ARAS Plåtkonsulter

SPECIALISTER PÅ FOGFRIA EPOXIGOLV FÖR INDUSTRI

www.tylosandsindustrigolv.se Långenäsvägen 12 302 40 Halmstad

Telefon: 035-343 31 Mobil: 070-584 67 34

+46 321-53 30 00 www.svedbergs.se


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

TB-GRUPPEN BYGGSTARTAR TRE NYA BOSTADSPROJEKT Under våren 2021 byggstartar TB-Gruppen tre bostadsprojekt belägna i Knivsta och Västerås. Först ut är Granebergstorpet, en bostadsrättsförening med 45 bostäder speciellt utformad för målgruppen 55+. Utvecklingen fortsätter i området Ängby i Knivsta. I dagarna togs första spadtaget för Brf Granebergstorpet, ytterligare ett bostadsprojekt i TB-Gruppens regi. Vid årsskiftet 2022/2023 väntas de 45 nya bostäderna stå klara för inflyttning. Brf Granebergstorpet är Knivstas första bostadsprojekt speciellt utformat för målgruppen 55+. - Projektet har utvecklats tillsammans med SPF Seniorerna i Knivsta och Veidekke, säger Katrin Falk, affärschef på TB-Gruppen. Efter önskemål från föreningens medlemmar kommer huset inrymma bland annat övernattningslägenhet för gäster, flera gemensamma samlingsytor, hobbyrum samt en gemensam reception. Knivsta är tack vare sitt regionala läge och goda kommunikationer en attraktiv kommun att bosätta sig i. Här finns alla vardagsbekvämligheter såsom matbutiker, vårdcentral, restauranger och gym. På 10 minuters avstånd ligger Uppsala och på 30 minuter når man Stockholms city. Under våren startar byggnationen av ytterligare två bostadsprojekt, Brf Herrgårdsbyn i Västerås och Brf Skogshusen i Knivsta. Det innebär att TB-Gruppen har totalt 286 lägenheter under uppförande i Stockholm/Mälardalen under 2021. - Det är roligt att intresset är så stort för våra bostäder, säger Lars Kylin, vd på TB-Gruppen Bostad. Det gör att vi kommer släppa ytterligare projekt till försäljning under året.

114


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

115


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

116

KHF FUTURA CLARA 40 MINDRE LÄGENHETER, VARAV 8 COLIVING.

RIKSBYGGEN STORSATSAR PÅ BOSTÄDER FÖR UNGA I LINDHOLMSHAMNEN I GÖTEBORG I kvarteret Futura vid Lindholmshamnen sjösätter Riksbyggen flera bostadsprojekt med inriktning på unga vuxna. Det blir en kooperativ hyresrättsförening med 40 bostäder för personer 18-30 år, inklusive en kollektivlägenhet (co-living). Det blir också två bostadsrättsföreningar där det även kommer att erbjudas Hyrköp av bostadsrätt och särskilda ungdomsettor. Totalt omfattar kvarteret 197 bostäder – Unga vuxna är en av de grupper som har det tuffast på bostadsmarknaden. I Göteborg kan bara 10 procent* av ensamboende 20-30 åringar köpa en etta i den egna kommunen. Riksbyggen vill med satsningen i Lindholmshamnen vara med att bidra till att fler unga vuxna kan få ett bra boende, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg. – Det är glädjande att det byggs många bostäder i Göteborg nu, och detta bidrag om 197 bostäder i Riksbyggens regi är ännu ett välkommet tillskott! Projektet är intressant mot bakgrund att byggherren tydligt inriktat produktionen mot en grupp bostadssökande som traditionellt sett har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Projektet rymmer vidare flera olika upplåtelseformer och erbjuder olika finansieringsformer för de boende. Så till exempel Hyrköp, vilket är en boendeform som även vi på fastighetskontoret för några år sedan började fundera över. Sedan något år har nu vi även ett politiskt uppdrag att arbeta vidare med just modellen Hyrköp. Jag ser med stort intresse och tillförsikt fram emot att följa Riksbyggens projekt i Lindholmshamnen, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör, Göteborgs stad. Riksbyggens kommande bostadsprojekt i kvarteret Futura har flera olika boendeformer. Ett av projekten blir en kooperativ hyresrättsförening. – Upplåtelseformen innebär att den kooperativa hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet. De boende betalar en upplåtelseinsats men den blir betydligt lägre än en traditionell insats i en vanlig bostadsrättsförening vilket sänker tröskeln för personer med begränsad ekonomi, säger Mikael Ahlén. Riksbyggen har under lång tid arbetat för att underlätta för unga vuxna på bostadsmarknaden. – Förutom egna intitiativ som bland annat Hyrköp av bostadsrätt och ungdomsettor är Riksbyggen aktiva i det bostadspolitiska arbetet och driver till exempel frågan om införande av ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet, för att underlätta för unga vuxna att köpa en bostad, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde bostad.

De 40 bostäderna i Futura Clara upplåts med kooperativ hyresrätt. Upplåtelseformen innebär att den kooperativa hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet. Förvaltningen sker i samarbete med Riksbyggen. Den som tecknar en kooperativ hyresrätt betalar en låg upplåtelseinsats och ”självkostnadshyra”. Upplåtelseinsatsen återbetalas vid avflyttning och lägenheten går tillbaka till föreningen. KOLLEKTIVLÄGENHETER (CO-LIVING)

Åtta av de 40 bostäderna i den kooperativa hyresrättsföreningen är kollektivlägenheter. Det innebär att 8 mindre bostäder bestående av ett rum och eget badrum delar på kök och vardagsrum. Här bor man själv tillsammans med andra. Co-living delen ligger i en egen byggnad. Lägenheterna är jämnt fördelade på de två övre våningarna. Centralt på varje plan finns ett ”nav” med gemensamma ytor som kök och vardagsrum för trivsel och social samvaro. I byggnadens bottenplan finns kvarterets gemensamhetslokal - som nyttjas gemensamt av alla boende i kvarteret. Brf Futura Lindholmsallén 91 lägenheter (1–4 rok) Nio lägenheter i Brf Futura Lindholmsallén (1–2 rok) kommer att erbjudas med Riksbyggen Hyrköp för unga vuxna. Hyrköp innebär att den som inte har ett förstahandskontrakt eller äger en bostad har möjlighet att hyra en lägenhet med option att köpa den inom fem år. Lägenheterna ägs av Riksbyggen fram till en eventuell försäljning. BRF FUTURA GÖTAVERKSGATAN 66 LÄGENHETER (1–4 ROK)

Tre lägenheter i Brf Futura Götaverksgatan upplåts med mycket låg insats och högre månadsavgift än övriga bostadsrätter. Den som vill sälja sin ungdomsetta kan bara göra det till en annan ung vuxen i samma ålder till samma pris som hen köpt lägenheten för. Större lägenheter för en äldre målgrupp Även om det finns en stor andel lägenheter som vänder sig till unga vuxna finns även ett antal större bostäder i de båda bostadsrättsföreningarna. – För att skapa ett dynamiskt bostadsområde behöver unga och äldre personer blandas. Därför bygger vi även stora lägenheter och vi tror att det mycket centrala läget och de spännande kvarteren även kommer att tilltala de som är mitt i livet och en bit in i sin bostadskarriär. Att köpa en bostad i Futura passar många, säger Mikael Ahlén. *Ungdomsbostadsbristen är inte bara ett Stockholmsfenomen. Göteborg och 66 andra kommuner runt om i landet finns med på listan över orter med allvarlig ungdomsbostadsbrist, det visar en rapport från Riksbyggen. I Göteborg kan bara 10 procent av ensamboende 20-30 åringar köpa en etta i den egna kommunen.


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

SKANSKA BYGGER KONTORSBYGGNAD I LONDON Skanska har tecknat avtal med Quadrant och fonder förvaltade av Oaktree Capital Management, L.P. (“Oaktree”) om att bygga YY London, 30 South Colonnade i Canary Wharf, London, Storbritannien. Kontraktet är värt GBP 135M, cirka 1,5 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Europa för det första kvartalet 2021.

117

Skanska kommer att renovera strukturen av en befintlig, 11 våningar hög kontorsbyggnad. Arbetet omfattar installation av ny fasadbeklädnad, tre nya våningsplan med kontorsytor samt ny reception, hissar och anläggningar. Byggnaden har som mål att miljöcertifieras enligt BREEAM Outstanding och WELL Platinum. Arbetet påbörjas i april 2021 och är planerat att slutföras under sista kvartalet 2022.


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

118


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

PADELPREMIÄR FÖR SUNDBYBERG NÄR FABRIKSPARKEN FÅR AKTIVITETSPARK Efter 154 färdigställda och inflyttade lägenheter i Alpha 1 – Årets Byggnad i Sundbyberg 2020 – tar Skandia Fastigheter sikte på nästa steg för att göra Fabriksparken till en sprudlande oas. Mitt i området anläggs nu en pop-up-park med en mängd aktiviteter – bland annat Sundbybergs första padelbana. Dessutom planeras det för en rejäl uppgradering av Max Sieverts kabelfabrik, med förstklassiga arbetsplatser i industriromantiska miljöer. Samtidigt som de nyinflyttade gör sig hemmastadda och ännu fler bostäder planeras i Fabriksparken, växer området vidare med nya spännande inslag. Just nu förvandlas den 3 000 kvadratmeter stora grusytan mellan Vasagatan och Löfströms Allé till en temporär aktivitetspark, som beräknas öppna innan sommaren. Det blir en självklar mötesplats, med sektioner för bland annat styrketräning, yoga, pingis, basket – och Sundbybergs första padelbana. Den fortfarande exploderande sporten har hittills lyst med sin frånvaro i staden, och efterfrågan är stor. -Det är så klart en ära att få tillgodose Sundbyberg med sin första padelbana. Men aktivitetsparken blir mycket mer än så. Utöver de fasta stationerna har vi planer på att aktivera upp ytan med food trucks, tillfälliga matmarknader, träningspass och mycket mer. Satsningen har tagit form med hjälp av vårt egenutvecklade platsutvecklingsverktyg, som skattar stadsliv, identifierar åtgärder som kan stärka platser och nu hjälper oss i ett antal stadsutvecklingsprojekt, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter. -Mitt mantra är att det som byggs i Sundbyberg ska göra vår stad ännu bättre för oss som redan bor här. Skandia Fastigheters satsning är ett utmärkt exempel på detta och bidrar till såväl trivsam stadsmiljö som ökad trygghet och bättre folkhälsa, säger Stefan Bergström, Stadsmiljö- och exploateringskommunalråd i Sundbybergs stad. Parallellt med aktivitetsparken planerar Skandia Fastigheter även för att höja ambitionerna när det gäller kontorsbyggnaderna i Fabriksparken. I nuvarande skede är blicken riktad mot Max Sieverts kabelfabrik, med anor från 1800-talet. Huvudbyggnaden – som i sin framtida skepnad går under namnet Koppartråden – utreds nu för en vidareutveckling med 12 000 kvadratmeter högklassiga arbetsplatser med fokus på flexibilitet, sociala ytor, kreativa miljöer och en rejäl portion industriell charm.

119


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

GÖTENEHUS HAR TILLDELATS MARKANVISNING I MÖLNDAL Götenehus är en av tre vinnare i Mölndals stads markanvisningstävling avseende stadsdelen Pedagogen Park. Tävlingen innefattar tre kvarter varav Götenehus valt att lämna in tävlingsförslag till ett av kvarteren för radhus – kvarter 19. Beslut om markanvisningsavtalet togs i kommunstyrelsen 31 mars och enligt Mölndals stad har det varit extremt stor uppslutning till markanvisningstävlingen. Många förslag har hållit hög kvalitet med koncept som tagit tillvara på platsens helhet. Pedagogen Park kommer att bli en blandad och hållbar stadsdel med plats för över 1 000 bostäder, kontor, flertal butiker och rekreationsområden.

120

Götenehus vinnande förslag avseende kvarter 19 bygger på sju radhus i äganderättsform om 123 kvm vardera. Radhusen byggs i tre våningar inklusive takterrass. De sju radhusen är fördelade på två huskroppar och mellan huskropparna finns en gemensam samfällighetsyta med växthus och miljöhus. Säljstart planeras preliminärt till januari 2022 och inflyttning preliminärt till Q3 2023. - Vår vision för det nya kvarteret i Pedagogen Park är att kombinera god arkitektur med våra tankar om hållbarhet, för ett hållbart boende över tid. Vi har lagt stor vikt vid att skapa hus och utomhusmiljöer som passar i stadsmiljön, integreras väl med befintlig och kommande bebyggelse samt bidrar till en blandad stadsdel, säger David Järevik, Projekt- och affärsutvecklare på Götenehus


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

121

ILLUSTRATION: KANOZI ARKITEKTER

JÄTTEINTRESSE FÖR KOMMANDE BOSTÄDER PÅ MASTHUGGSKAJEN Över 70 procent vill bo i en trea och 8 av 10 vill att föreningslokalen ska användas till fest och bjudningar, visar en enkätundersökning som Riksbyggen gjort bland intressenterna till de nya bostäderna vid Masthuggskajen. Undersökningen, som besvarats av över 2 200 personer, visar att hälften av intressenterna idag bor i bostadsrätt och att en av fyra bor i villa. – Intresset för Riksbyggens nya bostäderna vid Masthuggskajen är jättestort, vi har närmare 8 000 personer i intressekön. Vi har passat på att göra en undersökningen inför den kommande byggnationen för att få en tydlig bild av vad blivande boende helst vill ha, säger Anders Radne, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad i Göteborg. – Undersökningen visar att intresset för hållbara livsstilar är stort. Många vill dela både prylar och fordon med sina grannar. Detta passar väl in i den kommande stadsdelens hållbarhetsprofil som har ambitiösa hållbarhetsmål och även är Citylab-certifierad, säger Charlotta Brolin, hållbarhetsspecialist på Riksbyggen. UNDERSÖKNINGEN VISAR BLAND ANNAT:

Populäraste lägenhetstypen är 3 rum och kök. Över 70 procent av de svarande vill helst bo i en trea. Balkongen är viktig för de tillfrågande och nästan 40 procent vill att balkongen ska vara inglasad. Hur ska gården vara utformad egentligen? 70 procent vill ha möjligheten att grilla och över 60 procent vill att det ska finnas gräsmatta. Många vill kunna träna också och nära hälften vill att det ska finnas ett utegym.

Många av de tillfrågade är partysugna. Åtta av tio vill att föreningslokalen ska användas till fest och bjudningar. Förhoppningsvis är coronapandemin över för länge sedan när husen vid Masthuggskajen står klara. Det finns intresse för bilpool, nästan 30 procent säger sig kunna använda sig av bilpool i stället för egen bil. Framförallt är det personer under 30 år som föredrar bilpool. Ytterligare 23 procent kan tänka sig att använda bilpoolen som ett komplement. Goda förutsättningar finns för delningsekonomi. De flesta av de tillfrågade kan tänka sig att dela saker med sina grannar. Det är framförallt verktyg och maskiner man helst kan tänka sig att dela. Intresse för en cykelpool är stor. 43 procent säger att man skulle använda den ofta eller ibland. Framförallt det yngre upp till 40 år som är intresserade av cykelpool. För att göra vardagen lite lättare för cyklister anser 74 procent att ett cykelrum inomhus vore bra. Kan man sedan pumpa, rengöra och ladda elcyklar där så blir vardagen genast lättare. Först ut bland Riksbyggens projekt vid Masthuggskajen blir en bostadsrättsförening med sammanlagt 135 lägenheter. Det nya kvarteret kommer att ligga längs Första Långgatan och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder vid Masthuggskajens olika kvarter. I det första kvarteret blir det ca 8 500 kvm bostadsyta och ca 2 050 kvm lokalyta. Stort fokus ligger på att skapa en levande stadsdel med liv och rörelse. Storlekarna på lägenheterna varierar i ett brett spann. Det kommer att finnas stora möblerbara balkonger och/eller terrasser till i princip alla lägenheter. De allra minsta lägenheterna får franska balkonger.


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

MIDROC PROPERTIES HAR MÅNGA PROJEKT IGÅNG I ÄNGELHOLM Först ut i Ängelholm är bostadsprojektet Brf Solgården och nu har Midroc skickat in bygglovshandlingarna. Under planering ligger också att utveckla bostäder i de kommande projekten Parkskolan och Klitterbyn. Intill Ängelholms Idrottsplats, mellan Kullavägen och Helsingborgsvägen växer den nya centrala stadsdelen Fridhem fram. Fridhem ligger nära havet, staden och naturen. Här utvecklar Midroc nya bostäder, brf Solgården, med planerad säljstart i maj 2021. – Det är roligt att bidra till stadsutvecklingen i Ängelholm som växer. Vi utvecklar nya attraktiva bostäder med bra förbindelser som vi tror lockar många som söker prisvärda bostäder i ett tryggt område, säger Johan Svedström, affärschef Helsingborg Växjö. Brf Solgården består av 74 bostäder med stor variation av lägenhetstyper i olika storlekar. Kvarteret består av två huskroppar med vardera 4 våningar samt en mindre indragen 5:e våning. Det blir alltifrån ettor på cirka 35 kvm till ett par femmor på runt 115 kvadratmeter med takterrasser. Samtliga bostäder har en inglasad balkong eller uteplats och de genomgående lägenheterna har dessutom en extra lite mindre balkong i anslutning till något av sovrummen. – Jag är övertygad att många kommer uppskatta den finstämda arkitekturen med det ljusa levande fasadteglet och inslagen av

122

mönstermurning. Tillsammans med Midroc har vi lyckats att skapa en fin dynamik i kvarteret med de båda bostadshusen, komplementbyggnaderna och den grönskande gården. Det kommer att bli en fin entré in till området, säger Jonas Johansson, arkitekt SAR/MSA. FAKTA OM BRF SOLGÅRDEN

Omfattning: Ca 74 bostadsrätter, 1 – 5 rok I gatuplan, längst Trapetsgatan planeras det för en lokal som passar till exempelvis café, mindre butik eller kontorsverksamhet. Plats: Korsningen Kullavägen och Trapetsgatan, Ängelholms kommun Status: Preliminärt säljstart sommaren 2021 och beräknad inflyttning andra halvan av 2023 FAKTA OM PARKSKOLAN

Projektet omfattar totalt 3 byggnader, varav två är nya bostadshus Yta flerbostadshusen: 6 722 kvadratmeter, BTA Yta Parkskolan: 1 514 kvadratmeter, BTA Fastighetsutvecklare: Midroc Properties Arkitekt: Wingårdhs Arkitektkontor AB Fakta om Klitterbyn Omfattning: Ca 42 bostadsrätter, 2 – 4 rok Plats: Klitterbyn, Råbockavägen i Ängelholm Status: preliminärt säljstart vintern 2021/2022SMC HAMMARE! ! a n r e t s in v ig s l il t å l s t t a Så enkelt

Sadelmakarvägen 11B · 146 33 · Tullinge 08-647 04 03 · info@demolering.se


Produkter i stål från Häfla Bruk Häfla Bruks AB tillverkar bl.a. raka trappor, spiraltrappor, räcken, lättdurk och sträckmetall i stål för alla miljöer, såväl inomhus som utomhus.

Spiraltrappa med skyddsbur, Origohuset Hovås, Göteborg

Sträckmetall i fasad, VA-Teknik Sweden AB i Borås

Rak trappa i flera löp, Skatteverket i Malmö

Lättdurk, Resecentrum, Älvsjö

610 14 Rejmyre, Tel 0151-52 40 00, Fax 0151-52 40 40 info@hafla.se, www.hafla.se


I FOKUS


TEKNOWARE - NÖDBELYSNING DU KAN LITA PÅ ESCAP – Kondensatordrift • • • • •

ET H Y N

Underhållsfritt Garanterad funktion ned till -25 ˚C Snabb återuppladdning Mycket kostnadseffektiv 10 års garanti Miljöbedömd i Sunda Hus

SOLID Hänvisnings- och nödljusarmaturer

• IP65 • Perfekt för tuffa miljöer

Kontakta oss:

Östanvindsgatan 21 nr 33, 652 21 Karlstad Tel. 072 338 0116/17, offert@teknoware.se w w w. t e k n o w a re . s e


Vi har haft nöjet att leverera och montera stommen till Havsdoften. Planerar ni att bygga? Kontakta oss, så hjälper vi er att utforma den bästa stomlösningen för ert projekt.

www.gripenbetong.se Vi är en del av Power Heat Gruppen

Gripen Betongelement AB har huvudkontor i Malmö och produktionsanläggningar i Polen, vid västkusten nära till hamn och Sverige. Totalt är vi cirka 90 medarbetare. Vi är nytänkande, engagerade och har kunden i fokus. Med erfarna medarbetare, moderna fabriksanläggningar och stark närvaro i projekten så är alltid vårt mål; att vara den självklara samarbetspartnern gällande prefabricerade betongelement och stomentreprenader.

Vi köper ditt skrot – det räddar vårt klot Vi på Kuusakoski i Gävle Hamn köper ditt metallskrot till konkurrenskraftiga priser. Vi arbetar passionerat med att sortera, bearbeta och processa ditt skrot till rena fraktioner för stål- och smältverk för att där bli ny råvara. Våra återvinningsprocesser är oerhört mycket miljöeffektivare än att bryta nytt råmaterial från gruvor, både sett till naturtillgångar och energianvändning. Så välkommen in till Kuusakoski i Gävle Hamn och hjälp oss värna om miljön. Pär Jonsson Platschef Kuusakoski Gävle

Sondex re och Plattvärmeväxäla lare Spiralvärmev x Stort utbud av värmeväxlare vätske-, slam- och ångapplikationer. Processor AB l Box 8011 l 163 08 Spånga Telefon 08-122 206 75 e-post: info@processor.se l www.processor.se

l

Fråga oss - det lönar sig!


Hörslingan en viktig funktion i ljudet, fungerar den på rätt sätt? Vi hjälper er med service och inmätning samt levererar ny vid behov.

Sela AB Ett leverantörsoberoende företag Vi anpassar ljud och bildsystem till ert behov.

Ring eller mejla för mer information

08-940270 / info@sela.se

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se

WE MAKE IT EASY

FORDONSVÅGAR UTVECKLADE FÖR MAXIMAL EFFEKTIVITET OCH NOGGRANNHET Vi är störst på den nordiska marknaden inom tung fordonsvägning. Vårt erbjudande inkluderar smarta vägningssystem, robusta vågar och en förstklassig serviceorganisation. Med en fordonsvåg från oss får ni säkerhet och kontroll över era in- och utleveranser, vilket ger hög effektivitet och lönsamhet. Kontakta oss för mer information 036-31 42 00, info@flintab.se

Bilden är ett exempel där vi designat möbeln och installerat ljudsystemet i Huddinge kyrka


Känd som bästa armeringsfiber vid inblandning och bearbetning av betong. Läs mer på www.forta-ferro.com För mer information kontakta:

info@betonova.se, www.betonova.se

Skinande blankt med

Allt inom byggstäd 0708-26 86 11 • 0709-82 92 43

#rentasverige

renta.se

Golv och beläggningar för kommersiella lokaler, offentlig miljö, industri, storkök och parkering. Fogfria ytor industri & försäljning AB 08-753 30 80 www.fogfriaytor.com


Projekt- och byggledning Ingwar Lässbu

070-664 15 27 • info@bladlundsmaleri.se 070-664 15 27 • info@bladlundsmaleri.se

042-400 49 00 • www.emillundgren.se

www.lpmaleri.se

042-19 41 50

072-737 40 60


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

HSB BYGGER FLER BOSTADSRÄTTER I NORRA LUTHAGEN I UPPSALA HSB planerar att bygga bostadsrättslägenheter i korsningen av Börjegatan och Fyrisvallsgatan i Norra Luthagen i Uppsala. Lägenheterna omfattar 1 - 5 rum och kök och har balkong, tillgång till hiss och parkering i huset samt till en skyddad innergård. Den digitala säljstarten sker tisdagen den 6 april. Brf Normann är HSBs tredje och avslutande etapp med bostadsrätter på tomten innanför Börjegatan och Fyrisvallsgatan i Norra Luthagen. Föreningen rymmer totalt 93 bostadsrätter i varierande storlekar och planlösningar. Den digitala säljstarten av 50 stycken av lägenheterna sker tisdagen den 6 april via hsb.se. - Vi är glada att kunna erbjuda bosparare, medlemmar och övriga intressenter nybyggda bostadsrätter i populära Norra Luthagen, säger Göran Jaxeus, vd HSB Uppsala. Brf Normann passar perfekt för den som vill bo både centralt och naturnära och dessutom med alla de fördelar som följer med ett nybyggt boende. Lägenheterna i brf Normann omfattar 1-5 rum och kök mellan 32-122 kvm, med genomtänkta plan-lösningar, extra generösa förvaringsmöjligheter, balkonger (vissa lägenheter har dubbla balkonger), tillgång till hiss och parkering i huset samt till en skyddad innergård. Boende får även tillgång till en gemensamhetslokal/ övernattningslägenhet för möten och långväga gäster. När 30 % av lägenheterna är sålda kan byggnationen av brf Normann starta. Tidigare etapper, HSB brf Bröndbo och HSB brf Börjetull, färdigställdes 2016 och 2018. FAKTA HSB BRF NORMANN ANTAL LÄGENHETER: 93 STYCKEN (VARAV 50 STYCKEN NU SÄLJSTARTAS) ANTAL RUM: 1-5 RUM OCH KÖK (32-122 KVM) INFLYTTNING: PREL. 2023

132


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

133


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

134


Nya Projekt

April 2021 - BYGG OCH FASTIGHET

135

TIMBER ON TOP – TYRÉNS BIDRAG TILL HÅLLBARA BYGGNADER PÅ HÖJDEN Projektet Timber on top syftar till att öka kunskapen om hållbara på- och tillbyggnader på befintliga byggnader. Aktörer från alla led i värdekedjan medverkar till kunskapsspridning i olika skeden av byggprocessen. Tyréns bidrar med kunskap till fokusområdena ”Digital tvilling” och ”Byggsystem.” I första etappen av Timber on top gjordes en förstudie om möjligheter att genomföra på- och tillbyggnader utifrån social, ekonomisk och teknisk hållbarhet. I etapp två har studien mynnat ut i ett antal fokusområden som ska främja nya, tekniska lösningar, affärsmodeller och kunskap med fokus på hålbar träbyggnad. Viktor Rönnblom är byggnadskonstruktör på Tyréns och har varit med från start i Timber on top. Han ser fram emot att starta konceptprojekteringen av första påbyggnadscaset inom fokusområdet ”Byggsystem” – ett case som omfattar nyproduktion av studentbostäder i Borlänge. – Caset utgår ifrån att bygga sex nya våningar på ett enplanshus med källare vilket är ganska ovanligt. Nu är det dags att tillämpa våra kunskaper inom påbyggnationer och utvärdera olika typer av träbyggnadssystem, säger Viktor Rönnblom. Flera grupper kommer bidra med olika konceptförslag på hur påbyggnaden kan utformas. Samtidigt ska den befintliga fastigheten bevakas för att inte belastningarna ska bli för stora på pelare och pålar. Vägen till varje grupps förslag dokumenteras så att processen för stomval och utformning kan fångas upp i en guide. Den kommer innehålla samlad kunskap om hållbar påbyggnadsprojektering och smarta och effektiva lösningar för stomme och utformning. Inom fokusområdet ”Digital tvilling” bidrar Tyréns med kunskap om arkitektur och mätteknik. Aktuellt case för fokusområdet omfattas av en fastighet i Sundsvall som utvärderas för påbyggnad av bostäder. Till Tyréns hjälp medverkar studenter från Luleå tekniska universitet som tagit fram ett förtätningsförslag på fastigheten med hjälp av generativ design och visualisering i realtid. – I det här utvecklingsprojektet möter arkitektur ny teknik och vi bidrar med att tillämpa våra kunskaper inom mätning och generativ design i praktiken. Vi kan genom den generativa processen slumpa fram lösningar som är bortom vår vanliga intuition, säger Daniel Runebjörk, arkitekt på Tyréns. I nästa steg ska allt framtaget material lyftas in i Tyréns visualiseringsplattform TyrEngine som visualiserar hållbart byggande utifrån avancerad grafisk teknik från spelvärlden. Slutligen summeras lösningarna i en rapport som visar på möjliga, innovativa lösningar. Timber on top startade i slutet av 2018 och planeras pågå till slutet av 2021. Vinnova finansierar projektet och Sven Tyréns Stiftelse är delfinansiär. Sveriges Träbyggnadskansli och föreningen Trästad Sverige har huvudansvaret för projektledning och kunskapsspridning av projektet. Forskningen i projektet utförs av Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet och RISE.


Nya Projekt

April 2021

LIDL-BUTIK VINNARE I ÅRETS BYGGE 2021 Lidl-butiken i Visby blev vinnare i det prestigefyllda priset Årets Bygge 2021, i kategorin industri/butik. LINK Arkitektur är arkitekten och generalkonsulten bakom det hållbara bygget. I en direktsänd prisutdelning på Byggindustrin korades Årets Bygge 2021. Lidl-butiken i Visby stod som vinnare i kategorin industri/butik. Priset delades ut för trettionde året i rad och bedöms utifrån kriterierna: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. – Vi har jobbat intensivt med detta under en lång period. Jag vill rikta en stor eloge till alla som arbetat strategiskt och operativt med det här projektet, säger Mattias Tas, hållbarhetschef på Lidl Fastigheter. Lidl-butiken på Gotland är den första byggnaden att erhålla SGBC:s certifiering NollCO2 – den högst rankade hållbarhetscertifieringen i Sverige. Nu har projektet också prisats för sin process och just samverkan har varit en vinnande framgångsfaktor. Samverkan Byggprojektet har krävt ett helhetstänkande genom hela processen där beställare, arkitekt och byggentreprenör har arbetat tätt tillsammans. Med noggranna uträkningar och genomtänkta val av material, fasader, glasytor, isolering, solavskärmning och energisystem har klimatpåverkan reducerats till en nettonollutsläppsbyggnad. – Jag är otroligt stolt över den här utmärkelsen! Vi har arbetat hårt med att nå de högt uppsatta hållbarhetsmålen i projektet och jag är övertygad om att vi kan nå ännu längre i nästa projekt. Att ett projekt med så hög hållbarhetsprofil utses till Årets Bygge är glädjande för alla som arbetar för en mer hållbar byggbransch. Med denna bekräftelse hoppas jag att fler aktörer blir motiverade till just det, säger Andreas Lebisch, ansvarig arkitekt på LINK arkitektur.

136

JURYNS MOTIVERING:

”En helt klimatneutral byggnad som sätter standarden för kommande expansion, där inget har lämnats åt slumpen: Klinkerplattorna har ersatts av slipat betonggolv, taket klätts med koldioxidsänkande solpaneler och väggarna dekorerats med fågelholkar. Nu kan alla handla hållbart” LINK Arkitektur står även bakom de tidigare nominerade projekten Skandionkliniken och Umeås badhus Navet.

JSB VILL STÄRKA DEN PUBLIKA TILLGÅNGEN FÖR SALTSJÖBADEN I KARLSHAMN MED ATTRAKTIVA BOSTÄDER OCH RESTAURANG JSB Construction AB vill återuppliva och stärka den publika tillgången för området Saltsjöbaden i Karlshamn. Det framgår tydligt i den samrådshandling som tagits fram tillsammans med


Nya Projekt

April 2021

arkitektkontoret Wingårdhs. JSB vill bygga fyra unika flerbostadshus i trä, med totalt 41 bostäder och en restaurang, som samspelar med platsens befintliga natur. I juni 2020 förvärvade JSB Construction AB det anrika området Saltsjöbaden i Karlshamn. Området erbjuder ett attraktivt läge och en oslagbar kombination av närhet till Karlshamns rika kulturliv och det unika kustlandskapet. JSB vill förvalta det historiska arv som området utgör på bästa möjliga sätt och har tillsammans med arkitektkontoret Wingårdhs tagit fram en samrådshandling som utgör underlag till ny detaljplan. De unika träbyggnaderna som utgör nya Saltsjöbaden innefattar totalt 41 attraktiva bostäder i varierande storlekar, fördelade på fyra byggnader i 3-6 våningar. Den publika tillgången stärks genom en restaurang med en stor terrass mot skärgården i ett av husen. Byggnaderna håller en hög arkitektonisk framtoning samtidigt som de smälter in i områdets befintliga natur. Man har tagit hänsyn till områdets omkringliggande historiska byggnader och fångat in element som flörtar med platsens historia, 1890-talets schweitzerstil och väggaskolans nationalromantik. För att smälta in i den vackra omgivningen så fogar sig byggnaderna efter det kuperade landskapet, några blir naturligt nedsänkta i klipporna mot vattnet och andra höjer sig mot trädens toppar. Ambitionen är att behålla så mycket av den befintliga växligheten som möjligt även mellan husen och låta byggnaderna samspela med naturen i material, färg och form. - Saltsjöbaden är en fantastiskt och inspirerande miljö. Jag är väldigt glad över att just vi fått möjligheten att bygga bostäder på denna anrika plats. Vi lovar Karlshamn att tillföra bra bostäder i vackra hus som också har höga klimat och miljökrav. För att knyta an till området historia uppför vi också en restaurang som jag lovar kommer ha höga ambitioner, säger Pether Fredholm VD på JSB. Stärkt publik tillgång Saltsjöbaden är ett område med lång historia. Restaurang Saltsjöbaden som ligger på tomten idag har varit en samlingsplats för karlshamnsborna sedan 1898, och de naturliga vandringsstråk som bildats här är populära bland både ortsbor och besökare. Den publika tillgången är därför extra viktig att förvalta och JSB planerar att bibehålla de befintliga gångstråk och naturvärden, samtidigt som man stärker tillgången till området med nya publika inslag.

137

för naturboendet Synvillan. Synvillan är ett minst sagt spektakulärt naturboende beläget i Eriksbergs Viltpark, där besökare tack vare byggnaden kan komma nära både djur och natur. Syftet med projektet var att knyta an till den lokala byggnadstraditionen som finns i Blekinge och samtidigt skapa ett modernt intryck. Det yttre resultatet blev därmed ett traditionellt vasstak och en fasad av rostfri, högreflekterande plåt som kamouflerar och ger en optisk illusion. Juryns motivering: ”Juryn imponeras av byggnadens geniala enkelhet, liksom dess lekfulla och mycket respektfulla förhållningssätt till omgivningen. Hållbarhetsfunktioner har integrerats på ett självklart sätt och exteriört briljerar byggnaden med träffsäkra och modiga materialval.” Priset mottogs av Thomas Sandell, Sandellsandberg arkitekter, som betonade de kontraster byggnaden bjuder på: – Plåten är ju byggnaden och så blev det kul att kombinera med det här vasstaket, det blev en väldigt fin kontrast. Det är dessutom en jättefin plats med ett fantastiskt läge. Förutom ära och berömmelse fick Sandellsandberg ta emot den specialutformade Plåtpris-pokalen i koppar, signerad konstnären Marie Louise Kold samt ett plåtdiplom i samma rostfria material som Synvillans fasad. ARKITEKTBYRÅ: SANDELLSANDBERG ARKITEKTER ANSVARIG ARKITEKT: THOMAS SANDELL BYGGNADENS NAMN: SYNVILLAN PLATS: ERIKSBERG HOTELL & SAFARIPARK, TRENSUM PLÅTMATERIAL: ROSTFRITT STÅL PLÅTSLAGERIARBETE/PLÅTMONTAGE: PMB SVERIGE AB BYGGHERRE: ERIKSBERG VILT & NATUR BYGGENTREPRENAD: PMB SVERIGE AB PLÅTPRISET TILLDELAS EN SVENSK ARKITEKTBYRÅ SOM UNDER ÅRET VISAT UPP ETT PROJEKT DÄR METALLFASADENS MÖJLIGHETER HAR TILLVARATAGITS OCH MAXIMERATS UTIFRÅN ASPEKTERNA FORM, FUNKTION, INNOVATION OCH MILJÖ. PLÅT21 ÄR ETT ÅRLIGT ÅTERKOMMANDE ARKITEKTUREVENT. I ÅR GENOMFÖRDES DET SOM EN DIGITAL LIVESÄNDNING. PLÅT21 ARRANGERAS AV FLERA STÖRRE AKTÖRER INOM BYGGPLÅTBRANSCHEN; AURUBIS, BEVEGO, PLANNJA, PREFA, RUUKKI OCH SSAB. PLÅTPRISET 2021 SPONSRAS AV SVENSK BYGGPLÅT. EN BRANSCHORGANISATION SOM PLÅT & VENTFÖRETAGEN ÄR MEDLEMMAR I.

PLÅTPRISET 2021 TILL SANDELLSANDBERG ARKITEKTER FÖR SYNVILLAN Genial enkelhet, lekfullhet och modiga materialval var några av de berömmande orden från juryn när Plåtpriset delades ut igår under en digital livesändning. Mottagare av priset blev Sandellsandberg

FOTO: Åke Eson Lindman


Nya Projekt

April 2021

138

UTHYRNINGSSTART IDAG: EKOLOGISKT BOENDE MED SOLENERGI OCH FORDONSPOOL I TERRASSERADE NYA KVIBERGSHUSET Den 1:a april startade av 250 hyresrätter i Nya Kvibergshuset, som Framtiden Byggutveckling bygger för Poseidon i Göteborg. Här kan de boende dela cykel och elbil med grannen. Och taket täcks av solceller som försörjer huset med energi. Inflyttning börjar i juli 2021. Det nya terrasserade huset i Kviberg är byggt med en tydlig grön profil och byggs intill ett annat av Poseidons hus som när det byggdes i slutet av 1950-talet väckte stor uppmärksamhet som Europas största bostadshus. ENKLARE VARDAG MED GRÖNA MOBILITETSLÖSNINGAR

Nya Kvibergshuset är den andra nyproduktionen Poseidon uppför med mobilitetstjänster. I huset finns färre parkeringsplatser för egen bil och istället en bil- och cykelpool, cykelreparationsrum, gott om cykelrum liksom realtidstavlor som visar husets solcellsproduktion och när nästa buss och spårvagn går. - Vi vill erbjuda våra hyresgäster möjligheten att leva klimatsmart. Dels med fossilfri solenergi och dels genom delningstjänster. Hyresgästen betalar själv för användningen av fordon från cykel-

och bilpoolen, men de första fem årens medlemskap i huset är avgiftsfria, berättar Lars Halling, marknadschef på Poseidon. EKOLOGISK TANKE MED SOLENERGI OCH YTSMARTHET

Huset får förnybar solenergi till sig via sin lutande takyta som är täckt med solceller, vinklad mot sydväst för maximal exponering av solens strålar. Lägenheterna i sig är ytsmarta, där även de minsta lägenheterna har möjlighet till ett avgränsat sovrum mot


Nya Projekt

April 2021

vardagsrum och köksdelen. Fasaden är i underhållsfritt naturskiffer. - Hela huset bygger på en långsiktig och ekologisk tanke. Inte bara när det gäller solenergi och mobilitetslösningar. Utan även genom att vi valt gedigna, underhållsfria material och ytsmarta, flexibla lägenhetslösningar för ett boende i många olika faser i livet, säger distriktschef Magnus Alexandersson. Naturliga material och skyddad innergård Husets skifferfasad går i olika varmgrå jordtoner med balkonger i mönstrad ekfärgad plåt och ljusare grå fönster. Allmänna utrymmen får en harmonisk mix av ljusa väggar, grå granitkeramik, vitgrå mosaik, räcken i stål och handledare av oljad ek. Lägenheterna har klinker i hallen, genomgående ekparkett och vita väggar. Badrummen är helkaklade i vitt med grå klinker, tvättmaskin och torktumlare. Köken har vita luckor med vitt kakel och bänkar i rostfritt och grafitgrå laminat. I husets entréplan ligger verksamhetslokaler och plats för möten och vila. Inbjudande blir husets skyddade innergård mot väster, som ligger som en oas mittemellan husets vinklade huskropp och grönområdet intill. Rökfritt och bredband upp till 1000 Mbit/s Som alltid när Poseidon bygger nytt blir hela huset rökfritt. I fastigheten finns fibernätet Framtidens Bredband, där hyresgäster kan beställa tjänster inom bredband, tv och telefoni på upp till 1000 Mbit/s.

139

INITIALT SÖKBARA PÅ INTERN OMFLYTTNINGSPLATS

Från idag läggs lägenheterna ut på Poseidons interna omflyttningsplats. Lägenheterna ligger sökbara under cirka en veckas tid. De som inte blivit uthyrda där blir därefter sökbara på Boplats. I juli 2021 ska lägenheterna i första etappen stå färdiga och vara redo att ta emot sina första hyresgäster.


Nya Projekt

April 2021

TVÅ SKOLOR I LINDESBERG FÅR VENTILATIONSSYSTEM MED PRODUKTER FRÅN TROX OCH SIEMENS AB Linde Byggnadsplåt arbetar just nu med sitt största uppdrag någonsin. Det är Brotorpsskolan i Lindesberg som rustas upp, och precis intill byggs den helt nya Lindbackaskolan. Skolorna ingår i samma projekt och Linde Byggnadsplåt valdes till totalentreprenör inom ventilation och styr. Ur Bevegos perspektiv är det TROX VAV-spjäll Leo med Siemens KNX som står i fokus i projektet. Nedan berättar Jonas Lindberg från Siemens AB, Smart Infrastructure mer om motorerna. Lindbackaskolan och Brotorpskolan Detta är ett stort projekt som är uppdelat i två delar, där renoveringen av Brotorpskolan är en del och den helt nya Lindbackaskolan är en del. Det var under 2019 som Linde Byggnadsplåt vann upphandlingen och fick både ventilation- och styrentreprenaden i detta projekt, och i maj samma år började projekteringen. Till sin hjälp med styrentreprenaden valde de Siemens som de arbetat med tidigare. Nya Lindbackaskolan omfattar en yta på totalt 17 700 kvm. Detta blir en högstadieskola för ca 650 elever i klasserna 7-9 samt särskola. Dessutom rymmer lokalerna två idrottshallar och ett storkök som ska leverera 3000 portioner om dagen till olika verksamheter inom kommunen. Brotorpsskolan som både renoveras och byggs till med 1 500 kvm kommer rymma 450 elever i årskurs F-6. LINDE BYGGNADSPLÅT AB

Förutom ventilation arbetar Linde Byggnadsplåt AB med byggnadsplåt som man kan höra på namnet, men även med

140

smide. Kenneth Öster är delägare tillsammans med sin kompanjon Fredrik Andersson. De tog över verksamheten efter sina pappor som startade upp Linde Byggnadsplåt 1965. ARBETET PÅ PLATS

Det är Lindesberg kommuns fastighetsbolag FALAB som har uppdraget att bygga och rusta upp dessa skolor, och gör det tillsammans med Lindesbergs Bygg AB som står för totalentreprenaden. För Linde Byggnadsplåt började arbetet på plats i november 2019. I perioder har de haft så mycket som 15 montörer på plats för att montera ventilationen. - Detta är ett jättestort arbete för oss! Det är totalt 14 ventilation-


Nya Projekt

April 2021

saggregat som ska installeras i projektet. Vissa ventilationssystem har ett aggregat, vissa har två och vissa tre. Monteringen är i full gång och har varit det sedan slutet av 2019, det beräknas vara färdigt i augusti 2021 och vi håller tidsplanen bra, säger Kenneth. TROX VAV-spjäll Leo med motorer från Siemens Inom fastighetsautomation har Siemens två förgreningar i Sverige. Den ena delen arbetar med produkter medan den andra delen utför entreprenader inom styr- och reglerteknik. Jonas Lindberg är projektledare på Siemens och arbetar i projektet på Lindbackaskolan och Brotorpskolan. Han har även tidigare arbetat med Linde Byggnadsplåt, och genom deras arbete har Kenneth upptäckt fördelarna med att kombinera Siemens komponenter med Siemens styrsystem. Det gjorde att Kenneth kom till Bevego med önskemålet om att beställa VAV-spjäll med motorer från just Siemens. - Vi har en nära kontakt med Bevegofilialen i Örebro och har handlat där ända sedan Bevego öppnade. Det är främst material till våra plåtarbeten som vi handlar där men även en del ventilation. I detta projekt tog vi in priser från flera olika leverantörer innan vi lämnade vårt anbud. Det resulterade i att vi valde att gå vidare med Bevego och köpa till- och frånluftsdonen, VAV-spjäll samt alla rektangulära kanaler därigenom, säger Kenneth. - Det är jätteroligt att det blev vi på Bevego som fick nöjet att leverera till Linde Byggnadsplåt. Att ordern innefattar ett så stor volym av produkter är riktigt häftigt, det är vår största order någonsin på dessa produkter från TROX. Hittills har vi levererat ca 540 stycken TROX VAV-spjäll Leo med Siemens KNX, och över 700 stycken luftdon från TROX av modellerna Orion Opus och Orion ATV-T i detta projekt, säger Lars Nilsson som är utesäljare inom ventilation på Bevego. - TROX är en grymt underskattad produkt vilket vi ser i detta projekt där vi inte har en enda reklamation. Både montörerna och injusterarna har varit mycket nöjda med TROX produkter. Vi har idag ett samarbete med Siemens där vi säljer och lagerför deras spjällmotorer, så att även sälja Siemens produkter i detta projekt är extra roligt, säger Lars. VAV betyder Variable Air Volume, eller variabelt luftflöde så svenska. Ett VAV-spjäll används i rum med varierande belastning och arbetar enbart med luftflödet för att reglera klimatet i rummet. Plug and Play är framgångsfaktorn Siemens har utvecklat sina komponenter på ett unikt sätt som gör att när de motorer som Kenneth valde till sina VAV-spjäll kopplas ihop med Jonas och teamets styrsystem kommer stora fördelar. Systemet är ett så kallat Plug and Play vilket gör att viktig information om komponenterna blir tillgänglig så snart de kopplas in i systemet. Teknikerna hittar då all information i Siemens app ABT-go. Med hjälp av appen kan ventilationssystemet hanteras direkt från en smartphone eller en surfplatta, och läsa av till exempel spjällposition och luftflöde. Den injusterare som ska justera luftflödet i alla rum får stora fördelar med ett system som detta och kan utföra sitt arbete mer effektivt. - Att det är Plug and Play är det som gör att systemet blivit framgångsrikt på kort tid. När vi tekniker kopplar ihop de ventilationssystem som montörerna installerat får vi direkt kontakt med alla Siemens komponenter, som till exempel motorerna i VAVspjällen. Vi behöver inte genomföra någon programmering utan vi ser direkt viktigt information om produkterna i appen ABT-go och vi sparar tid, säger Jonas. När det gäller klassiska system krävs det mycket tid av styrentreprenören att programmera systemet så att allt hänger ihop. Det

141

är ofta efter injusteringen som allt är korrekt sammankopplat, och då är det försent att nyttja de fördelar som du kan göra när allt är sammankopplat från start. - Siemens produkter är mycket snabba och stabila. Det i kombination med appen ABT-go och alla dess möjligheter gör att vi gärna arbetar med detta system. Därför är det väldigt roligt att Linde Byggnadsplåt har valt att använda sig av dessa produkter, och det är extra roligt att Bevego nu gör en satsning på detta system, säger Jonas. ARBETAR I ETAPPER

Arbetet på de två skolorna är uppdelat i etapper så att varje yrkesgrupp kan fokusera på en etapp i taget. Det innebär ett tajt schema där det gäller att vänta på sin tur och sedan utföra sitt arbete på aktuellt etapp så effektivt som möjligt, för då står nästa yrkesgrupp på kö för att komma in och utföra sitt jobb. När man är färdig i en etapp är det förhoppningsvis fritt fram att gå över till nästa etapp för att få ett effektivt tidsschema. - Det är en utmaning att det är så stort! Det är mycket som ska hinnas med under ett pressat tidsschema så det blir ganska bråttom, men det har flutit på bra hittills. Delar av lokalerna har redan tagits i bruk, det är en fördel att vissa verksamheter faktiskt kan vara igång även om inte projektet är helt klart. Skolorna är uppdelade på flera byggnader så det fungerar smidigt och vi stör inte varandra, säger Kenneth. BYGGHERRE: FALAB BYGGENTREPRENÖR: LINDESBERGS BYGG AB VENTENTREPRENÖR: LINDE BYGGNADSPLÅT AB MATERIALLEVERANTÖR AV VENTILATION: BEVEGO ARKITEKT: SWECO


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎVi levererar och installerar vitvaror, köksinredningar och tvättstugor. Sedan 70-talet har vi på KöksCentrum hjälpt nöjda bygg- och fastighetsföretag i hela södra Sverige. Låt oss hjälpa er! För offert och referenser kontakta någon av våra kunniga byggsäljare här nedan. SKÅNE & HALLAND Michael Ellerstrand Tel: 0763-90 17 95 michael.ellerstrand@elon.se

SMÅLAND Tommy Leifsson Tel: 0733-695865 tommy.leifsson@elon.se

Robert Sjölander Tel: 0737-01 91 74 robert.sjolander@elon.se

www.kokscentrum.com


info@skadeservice.se • www.skadeservice.se

Fastighetsjour 010-155 61 00 Sanering • Översvämningsberedskap • Städning Återställning av skadade fastigheter • Bygg …

HISS

CYKELRUM

Ögonen vill ha roligt! Därför är det extra belönande att jobba med oväntade ytor.

OBlEKTLYFT

T

I de flesta fastigheter finns det ytor som får mindre omtanke än de förtjänar. Det kan vara i hissar, cykelrum, korridorer, miljörum, garage, förråd, tvättstugor, etc. Att göra fint är omtanke om sina medmänniskor, och när man gör det så är både de som vistas i fastigheten och fastighetsägarna vinnare. Livet blir helt enkelt lite roligare och det är så vi tycker att det ska vara!

FA S T I G H E T E N S M E S T Y T L I G A VÄ N W W W. H I S S D E S I G N . S E


MILJÖVÄNLIGA KABLAR FÖR NORDISKA FÖRHÅLLANDEN

Prefabricerade byggelement. Kostnadseffektivt och klimatförbättrat. Kabellösningar från nordisk tillverkare för energiöverföring i vindkraftsparker. Det som är viktigt för våra kunder är också viktigt för oss: Driftsäkerhet

Installationsvänlighet

Tillgänglighet

Kolla in våra vindkraftprodukter på www.rekakabel.se

Nordiska Projekt 2020 nr 4_Reka Kabel_Kvartssida 92x125mm.indd 1

www.byggelement.se

13.8.2020 10.19.32

SpecialiSter på tubvärmeväxlare, tryckkärl, tankar & ciSterner

SBS GS 3-150 Max på bild SBS SBSGS GS4-150 3-150MAX. Max på bild

SBS följer SBSinte följer inte ... SBS GS 6-150 HDX. utvecklingen utvecklingen SBS leder...

Siktskopor optimerade för

SBS leder den! den!

skyddsfyllnad och återställning Maximera din vinst i tid, CO2, pengar!

”Specialist ”Specialistpå påsiktskopor” siktskopor”

www.mttsweden.com • • 0142-800 0142-800 06 www.mttsweden.com

Bonäsvägen 32 • 891 78 Bonässund • Box 416, 891 28 Örnsköldsvik Telefon: 0660-26 56 00 • info@omv.se • www.omv.se


Med lång erfarenhet inom sim- och badanläggningar är vi Er självklara samarbetspartner i nästa projekt! I Oceana ansvarar vi för projekteringen av rör- och luftbehandlingssystemen.

www.aohab.se • 031-704 25 00 • Vi finns på LinkedIn

©STÖBICH

NYHET!

Fibershield®- I

EI-klassade brandgardiner med CE-märkning Nu kan vi erbjuda brandgardiner med brandklass EI30, EI60, EI90 och EI120 utan krav på skyddsavstånd och sprinkler. Kontakta oss för mer information! Gravitationsstängande Lätt och slimmad konstruktion

Smidigare än traditionella jalusier Upp till 6 500 x 4 500 mm

PREVIS B R A N D S K Y D D

Se hela vårt sortiment på www.previs.se


EN TJÄNST FÖR DE SMARTA. Det är egentligen ganska enkelt, dina befintliga byggnader är en materialresurs. Väljer du återbruk i dina byggprojekt så vinner du. Ofta ekonomiskt. Men framför allt så blir du en del av lösningen – istället för att spä på problemet. Det är verkligen dags nu att vi slutar upp med den förlegade slitoch släng-mentaliteten som fortfarande råder och ser till att återbruk blir en självklarhet i alla byggprojekt. Hur du kommer igång? Tjänsten Återbruksledning hittar du på dayspring.se.


Albybergfastigheter AB ritar, bygger och förvaltar högkvalitativa, energismarta kontors- och industrihus I Albyberg, strategiskt beläget på Södertörn, skapas nu framtidens företagspark i expansiva Haninge. Albybergfastigheter AB planerar att bygga 250 000 kvm lager-, produktion- och kontorslokaler i Albyberg. www.albybergsfastigheter.se +46 (0)76-0519712, elsemarie@knholding.se


- Den kompletta totalleverantören i Skaraborg I Skaraborg inleder KAEFER 2021 med att starta upp Coating, ett måleri utöver det vanliga. Förutom det som vanligtvis förknippas med måleriföretag, såsom nyproduktion och in- och utvändiga renoveringsarbeten, har KAEFER Coating både kunskap och kapacitet att utföra omfattande rost- och brandskyddsmålning på site. I kombination med vår gren Isolering gör detta KAEFER till en komplett leverantör av passivt brandskydd. Tillsammans med vårt plåtslageri har vi möjlighet att erbjuda kostnadseffektiva lösningar vid renoveringar av plåttak, fasader och detaljer och då vi även är ledande inom ställningsbyggnation finns det få begränsningar för vad vi klarar av att utföra. En svårslagen kombination helt enkelt. Sammanfattningsvis kan vi erbjuda; Teknisk Isolering VVS-Isolering Ställningsbyggnation Byggnadsplåtslageri

Coating / Måleri Brandtätning HMS-tjänster

Varmt välkommen att kontakta oss för mer information eller besök vår hemsida www.kaefer.se

Jimmy Järlesand Filialchef / Byggplåt +46 709 596 968

Jon Duckman Isolering +46 705 932 373

Peter Gustafsson Måleri / Coating +46 702 535 283

färgsystem med brandskydd TEknos FR FACADE + NORDICA-serien brandskyddar din husfasad •

Teknos FR Facade uppnår B-s1,d0, SP Fire 105 och systemet har verifierad bruksklass EXT enligt EN 16755.

Systemet innefattar TEKNOSAFE 2407-00 + NORDICA EKO 3330-03 + slutstrykning med Teknos husfärger i NORDICA-serien, finns i tre glanser; matt, halvmatt och blank.

NORDICA CLASSIC är Svanenmärkt.

NORDICA Husfärger

We make wood last longer

Timmy Strid Ställning +46 738 022 607


Nya Projekt

April 2021 - VÄG & SÄKERHET

152


Nya Projekt

April 2021 - VÄG OCH SÄKERHET

UNIK LED-LAMPA – VÄRLDSNYHET FÖR ÖKAD VÄGSÄKERHET Ett effektivt varningsljus som dessutom ger ett oslagbart helljus. Världsnyheten SiberiaNight Guard från Strands Lighting Division är en unik multifunktionell lampa utvecklad för att förenkla belysningsbehovet och öka säkerheten för alla som arbetar längs vägarna. Ingen liknande lampa har setts på marknaden tidigare. Night Guard beskrivs som en nattvakt med högsta pålitlighet. I formen av en LED-ramp möter lampan för allra första gången behovet av både varningsljus och extraljus. Passar både små och stora transportbilar – eller grävmaskiner. Kommer i fyra storlekar och monteras enkelt i fronten eller på taket. Samtliga modeller är E-godkända både som blixtljus och extraljus. –Tveklöst en av de mest spännande lamporna vi har tagit fram. Helt unik i sitt slag. En enkel idé med en oslagbar säkerhet och multifunktion som förenklar vardagen för vägens hjältar, beskriver Johan Carlos, VD på Strands Lighting Division. Blixtljusen som löper längs rampens ovandel ger en kraftfull och effektiv varningsljusfunktion. Samtidigt täcker Night Guard även extraljusbehovet och levererar en optimerad, massiv ljusbild som kombinerar längd och bredd. Monteringsmöjligheterna är många. Flera av den mindre storleken, 12”, kan exempelvis monteras på lastbilar, medan den större i 38” kan monteras på transportbilens tak. LED-ramp-utförandet gör den enkel att montera och är inte lika platskrävande som separata varningsljusramper och extraljus. Finns tillgänglig på marknaden nu.

153


Nya Projekt

April 2021 - VÄG & SÄKERHET

FLEET BUSINESS 4.0 - CONTINENTAL SLÅR IHOP OCH SAMLAR TJÄNSTERNA FÖR FORDONSFLOTTOR OCH ÅKERIER UNDER KONCEPTET CONTI360° SOLUTIONS Continental har slagit ihop sitt utbud av tjänster för fordonsflottor och åkerier under konceptet Conti360° Solutions. Omorganisationen sätter ett starkare fokus på digitalisering och hållbarhet och möter därmed marknadens efterfrågan på detsamma där nya krav på datadriven hantering och digitalisering i stort återspeglas. Den strategiska ihopkopplingen av tjänster kommer även stödja åkerinäringen genom att tillgodose det växande behovet av hållbarhet i logistiksektorn. Initiativet är en del av Continentals strategiska program Vision 2030 som presenterades i december förra året.

154

– Genom att fokusera mer på ContiLifeCycle-konceptet i våra Conti360° Solutions-avtal så vill vi fokusera på och stödja en ökad hållbarhet i transportbranschen. Ambitionen är att här bli den naturliga samarbetspartnern när det kommer till hållbarhetsfrågan. En ny visuell kommunikation och logotyp ska hjälpa till att göra kunderna uppmärksamma på omorganisationen, säger Ralf Benack, chef för affärsområdet Fleet Solution EMEA. Vägen till integrerad helhetsleverantör Conti360° kan se tillbaka på över 40 år av tjänster för fordonsflottor och åkerier där en europatäckande jour-service blev starten år 1978. Alltsedan dess har affärsområdet etablerat sig som en pålitlig partner för däckhantering som återfinns i mer än 25 länder där kunder ges tillgång till expertservice via ett nätverk med över 7 000 servicepartners.

FOKUS PÅ HÅLLBARHET OCH DIGITALISERING

Continental driver ständigt utvecklingen framåt och använder i allt högre utsträckning datadrivna tjänster som en del av fokuset på förebyggande underhåll – en nyckelfaktor i Logistics 4.0. Med Conti360° Solutions går nu Continental från däcktillverkare och leverantör av olika däcktjänster till att erbjuda mer av helhetslösningar - integrerade med varandra. I Conti360° Solutions ingår ContiConnect, ContiPressureCheck och ContiLifeCycle, inklusive regummeringsprodukterna ContiRe och ContiTread samt hantering av däckstommar.

- Bland våra kunder finns ett stort antal ledande internationella fordonsflottor som har använt sig av Continentals helhetslösningar i många år. Den senaste omorganisationen sammanför tjänster och produkter i ett ännu mer sammanhållet koncept. Vad vi nu gör är att nyttja de synergieffekter som genereras av vårt nära samarbete med våra andra affärsområde inom Automotive på fordonskomponentsidan - ett samarbete som kontinuerligt för in nya kunskaper i vår portfölj. Som ett resultat av detta kan Continental erbjuda åkerinäringen en professionell lösning som


Nya Projekt

April 2021 - VÄG OCH SÄKERHET

155

möjliggör för en hållbar hantering – detta genom användning av bränslebesparande däck, resursbesparande regummeringar och digital däckövervakning, säger Ralf Benack.

samtidigt erbjuda dem en bekvämare körning på nästa äventyr.” Teknikerna bakom resultaten: Arctic Eagle Claw-dubben – oöverträffad inbromsningsförmåga på is* 13 %* bättre bromsprestanda på is jämfört med näst bästa testade konkurrent. Arctic Eagle Claw-dubbens stift har en vass utformning för optimalt isgrepp och ett innovativt förankringssystem för att dubbarna ska sitta fast i däcket ännu bättre och därigenom bädda för god prestanda på isiga vägar under hela däckets livslängd. I kombination med ett ökat antal dubbar, nu upp till 220 per däck, leder detta till oöverträffad inbromsningsförmåga* på is. Snow Grip-teknologi – oöverträffad broms- och manövreringsförmåga* på snö Den nya Snow Grip-teknologin erbjuder utmärkt prestanda i alla snöförhållanden genom bredare spår och högre kantdensitet. Alla dessa förbättringar påvisades av Test World, där UltraGrip Arctic 2 presterade bäst i testet avseende broms- och manövreringsförmåga* på snö. Noise Control – 9 % lägre buller** 9 % lägre invändig bullernivå jämfört med föregångaren** tack vare optimal dubbfördelning och implementering av en ny dubbkudde som absorberar ljudet när dubben tar i vägen De nya dubbdäcken kommer med en uppsättning av 47 nya SKU:er för personbilar som täcker storlekar från 16- till 20-tumsdäck och 49 storlekar för stadsjeepar från 17 till 21 tum. Alla storlekar kommer att introduceras mellan maj 2021 och februari 2023.

Uppdrag 2050: 100 % hållbart producerat material Continental erbjuder redan idag många fordonsflottor och åkerier milkontrakt och ett brett utbud av däcktjänster under Conti360° Solutions. Som tillägg finns också intelligenta däck som genom sensorer och programvaror övervakar däckens status. Genom samarbete med utvalda åkerier har Continental kunnat befästa det mervärde som genereras åt kunderna genom att sammankoppla däck, sensorer, telemetridata, algoritmer och molnet. -Detta är en smart, digital lösning som hjälper till att säkerställa att däckunderhåll och däckbyten i framtiden kan utföras exakt när det behövs, förklarar Benack och fortsätter. Det gör det möjligt för kunderna att markant öka både säkerhetsnivån och produktiviteten, samtidigt som de sänker sina kostnader. Continental bedriver ett systematiskt investeringsprogram inom forskning och utveckling av ny teknik, alternativa material och miljövänliga produktionsprocesser där målet är att erbjuda kunderna ”framtidens däck”. - Ett däck som är mer energieffektivt och snällare mot miljön både vad gäller produktion, användningscykel och regummering. Vi tittar på att gradvis gå över till 100 procent hållbart producerat material i däcktillverkningen till 2050, säger Benack. PÅ VÄG MOT EN TJÄNSTEBASERAD AFFÄRSMODELL

Utöver att vara leverantör av premiumdäck så fungerar Continental också som partner där bolaget gemensamt med kunder, i synnerhet åkerinäringen, utvecklar lösningar på framtida utmaningar. Som en av världens största leverantörer av elektronik, sensorer och programvaror i mobilitetssektorn så siktar Continental på att vara marknadsledande inom tjänstebaserade digitala lösningar - som senast 2030. Att integrera digitala däckövervakningslösningar i Conti360° Solutions avtal är nästa steg när det kommer till att hjälpa företag i åkerinäringen med att fortsätta sin resa mot stegrad digitalisering. - Med den ständigt pågående utvecklingen inom dessa områden bygger vi en stark grund för framtidens Conti360° Solutions tjänster, avslutar Benack.

GOODYEAR LANSERAR NYTT DUBBDÄCK MED OÖVERTRÄFFAD BROMSFÖRMÅGA PÅ IS OCH BROMS- OCH MANÖVRERINGSFÖRMÅGA PÅ SNÖ UltraGrip Arctic 2 och UltraGrip Arctic 2 SUV är de senaste tillskotten i Goodyears prisbelönta vintersortiment Idag tillkännager Goodyear en ny vinterinnovation, nämligen det nya dubbdäcket UltraGrip Arctic 2 för personbilar och stadsjeepar. Däcket är utrustat med Arctic Eagle Claw – nästa generations dubbteknik från Goodyear – och erbjuder utmärkt prestanda på is och snö samt en bekvämare körning tack vare reducerade bullernivåer jämfört med föregångaren. Nordiska bilister behöver däck som erbjuder prestanda och grepp i tuffa och växlande vinterförhållanden. Piotr Nagalski, marknadschef på Goodyear Europa: ”UltraGrip Arctic 2 har utvecklats för att ge förarna den vägkontroll de söker under vintern och


Nya Projekt

FOTO: Unn Tiba PÅ BILDEN: JOHAN LINDEHAG

April 2021 - VÄG & SÄKERHET

156


Nya Projekt

April 2021 - VÄG OCH SÄKERHET

NY ELEKTRIFIERINGSPAKT TAR SIKTE PÅ ATT HALVERA CO2UTSLÄPPEN I STOCKHOLM Torsdag den 25 mars samlades över 500 deltagare i en digital startkonferens för Elektrifieringspakten, där Stockholms stad, Ellevio, Scania och Volkswagen ingår. Starten av Elektrifieringspakten markerar ett viktigt avstamp i arbetet för att stockholmarna ska kunna förlita sig helt på elektrifierade gods- och persontransporter. Transporterna står för hälften av koldioxidutsläppen i Stockholm. Om transportsektorn blir elektrifierad, innebär det ett stort steg mot en fossilfri stad – och dessutom bättre luftkvalitet och minskade bullerstörningar. Elektrifieringspakten, som omfattar större delen av stadens förvaltningar och bolag, syftar till att tillsammans med näringslivet och andra nyckelaktörer snabba på omställningen till en elektrifierad transportsektor fram till år 2030. – Stockholm går i bräschen för omställningen till eltransporter och vi har höga klimatambitioner. För stockholmarna innebär det både minskade utsläpp och friskare luft, men också bättre framkomlighet och minskat buller. Jag är stolt att vi nu på allvar drar igång Elektrifieringspakten tillsammans med Stockholms näringsliv, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad. Laddplats en självklarhet – Utsläppen från resor och transporter måste minska betydligt snabbare än vad som sker nu. Därför ska vi gemensamt göra allt vi kan för att se till att alla som vill växla över till elbil också vågar ta steget. I Stockholm ska ingen behöva oroa sig över att hitta en laddplats, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad. – Det är bråttom med att nå klimatmålen. Och eftersom vägen dit går via elektrifiering har elnäten hamnat i centrum för klimatomställningen och samhällsutvecklingen. Det krävs helt enkelt robust infrastruktur för distribution av el och tillgängliga laddmöjligheter. Men ingen av oss klarar ensam omställningen av transportsektorn – det blir bara verklighet om vi spelar lagspel. Elektrifieringspakten kan bli ett av våra viktigaste verktyg, säger Johan Lindehag, VD, Ellevio. KONKRETA MÅL

– Med elpaktskonferensen tar vi fram konkreta mål och en utrullningsplan för elektrifieringen av tunga transporter i Stockholm. Denna skapar tydlighet, pekar ut riktning och ambition samt möjliggör en löpande uppföljning, säger David Källsäter, VD Scania Sverige. – Elbilar är den lösning vi ser på vägen mot nollutsläpp. Men för att det ska vara möjligt måste alla kunna ladda dem oavsett hur och var man bor. Därför är samarbetet i en Elektrifieringspakt både viktigt och välkommet, säger Sten Forsberg, chef, Volkswagen Personbilar Sverige.

157


Nya Projekt

April 2021 - INDUSTRI

NCC BYGGER NYTT VA-NÄT OCH GATOR I STADSDELEN VÅRVIK, TROLLHÄTTAN NCC ska tillsammans med Trollhättans stad och Trollhättan Energi bygga vatten- och avloppsnät, fjärrvärme, gator och gångoch cykelvägar i den nya stadsdelen Vårvik i Trollhättan. Uppdraget är en totalentreprenad i partnering med ett ordervärde på cirka 140 MSEK. NCC har tidigare utfört förberedande arbete i Vårvik genom att sanera marken efter den industri som legat på platsen, utfört rivningsarbeten och förstärkt älvkanten i området. Nu har samarbetsparterna i projektet arbetat vidare med utbyggnaden av området och bland annat tagit fram bygghandlingar för projektet. I början av året kom beslutet från kommunen att utbyggnaden för infrastrukturen i området kan inledas. – Nu tar vi ännu ett steg mot ett utbyggt Vårvik genom att inleda utbyggnaden av infrastrukturen i området. Precis som med saneringsprojektet har det återigen varit oerhört enkelt för våra olika organisationer att jobba tillsammans. NCC är proffsiga, ödmjuka och lösningsorienterade. Samarbete när det är som bäst, säger Malin Nyberg, stadsdelsutvecklare Vårvik, Kraftstaden Fastigheter. NCC:s uppdrag omfattar flera olika delar för att få nödvändig infrastruktur på plats i den nya stadsdelen. Bland annat ska NCC anlägga vatten- och avloppsnät, bygga tre pumpstationer, anlägga vägar, gång- och cykelbanor samt inrätta lösningar för dagvattenrening där så kallade ”rain gardens” kommer att anläggs för att ta hand om och rena dagvattnet i stadsdelen. – Nu arbetar vi vidare med utbyggnaden av Vårvik där vi bland annat ska vi anlägga ett nytt VA-nät, vilket är ett av NCC:s specialistområden. Vi är glada över ett förlängt förtroende och ser fram emot en fortsättning på detta uppskattade partneringsamarbete, säger Robert Angmyr, produktionschef NCC Infrastructure. Förberedande arbete med VA-nätet har inletts och beräknas

158

vara klart i slutet av 2021. I början av 2022 påbörjas byggnation av vägar, torgytor, gång- och cykelbanor samt dagvattenrening. Projektet i sin helhet beräknas vara klart i slutet av 2022. Affären uppgår till cirka 140 MSEK och orderregistreras i första kvartalet 2021 i affärsområde NCC Infrastructure. Foto: Kraftstaden

ABB SKRIVER SAMFÖRSTÅNDSAVTAL MED HITACHI CONSTRUCTION MACHINERY FÖR NOLLUTSLÄPP FRÅN GRUVMASKINER Hitachi Construction Machinery och ABB utforskar möjligheter för gruvoperatörer för att sikta mot netto-nollutsläpp från gruvmaskiner. ABB har tecknat ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) med Hitachi Construction Machinery för att dela expertis och samarbeta för att få ut lösningar på marknaden som kommer att minska utsläpp av växthusgaser i samband med användning av tunga maskiner vid gruvdrift. Företagen kommer att undersöka möjligheterna att tillämpa ABB:s elektrifierings, automations- och digitaliseringslösningar för gruvtruckar och grävmaskiner, som tillhandahålls av Hitachi Construction Machinery, som en del av ett bredare arbete med gruvoperatörer för att elektrifiera alla processer från gruva till hamn. OEM-företaget Hitachi Construction Machinery ger också expertis inom förarlös drift och arbetsbesparande teknik. Målet med de kombinerade lösningarna är att öka effektiviteten och flexibiliteten hos gruvföretag, vilket bidrar till att minska koldioxidutsläppen och förverkliga ett hållbart samhälle. Samarbetet med Hitachi Construction Machinery är ett av många som ABB vill utveckla med OEM-företag för att påskynda övergången till helelektriska gruvor. - ABB efterlyser mer samarbete mellan OEM-företag och


Nya Projekt

April 2021 - INDUSTRI

159

Avtalet mellan ABB och Hitachi Construction Machinery undertecknades av Joachim Braun, divisionschef, Process Industries, ABB Ltd. och Sonosuke Ishii, vd för Mining Group, Senior Vice President och Executive Officer, den 22 mars 2021. - Detta samarbete kommer att göra det möjligt för de två företagen att arbeta mer effektivt för vår gemensamma vision för gruvdrift, säger Sonosuke Ishii, vd för Mining Group, Senior Vice President och Executive Officer på Hitachi Construction Machinery Co., Ltd. ”Vi är mycket glada över att få samarbeta med ABB när vi fortsätter att investera i våra ansträngningar att introducera miljövänlig teknik och system för gruvindustrin.

teknikföretag för att påskynda utvecklingen av nya utsläppsreducerande system med elektrifiering och automatisering av hela gruvdriften. Vi är redo att arbeta mer med OEM-företag för att skapa en gemensam strategi för marknaden och genom strategiskt samarbete tillhandahålla lösningar som kan möjliggöra ett samhälle med låga koldioxidutsläpp och göra gruvdriften mer ansvarsfull, säger Joachim Braun, chef för ABB:s division Process Industries. Ny teknik som minskar utsläpp kan omvandla den energiintensiva gruvindustrin till att uppnå en ännu mer produktiv, men också hållbar, framtid. ABB har över 130 års erfarenhet inom gruvindustrin och levererar kompletta elektrifierings-, automations- och digitaliseringslösningar, branschspecifika produkter och livscykeltjänster i alla steg i gruvcykeln. - Idag är våra kunders utmaning att elektrifiera gruvtruckar och tiden för förändring är nu. Men ingen kan uppnå denna omvandling ensam. Samarbete för nya lösningar med OEM- och gruvföretag behövs för att framgångsrikt integrera elektrifiering i gruvor., säger Max Luedtke, ABB:s globala chef för gruvdrift. ABB:s digitala applikationer bygger på avancerade bibliotek och mjukvarulösningar för att minska processens komplexitet och kan integreras med befintlig utrustning och teknik. ABB Ability™ MineOptimize är en digitaliserad portfölj av anslutna lösningar som idag förbättrar energieffektiviteten samt produktivitet och optimering av CAPEX och OPEX för anriknings- och underjordsgruvor över hela världen.

KANONADEN ANLÄGGER EFTERFRÅGADE INDUSTRITOMTER NORR OM GÖTEBORG AF Gruppens dotterbolag Kanonaden Entreprenad ska utföra markarbeten för nya industritomter i Rollsbo Västerhöjd i Kungälv, på uppdrag av Ytterbygg AB. Kontraktet uppgår till 143 MSEK, exklusive moms. I Rollsbo-området, strax norr om Göteborg och med bra läge vid E6-an, finns en stor efterfrågan på nya industrilokaler. Ytterbygg, som bygger och hyr ut verksamhetsanpassade lokaler i Kungälv och Göteborg, ställer nu i ordning 200 000 nya kvadratmeter för industri och lager i Rollsbo Västerhöjd. I Kanonadens uppdrag ingår mark-, VA- och gatuarbeten, inklusive losshållning av stora mängder berg. - Vi ser att vi kan bidra med vår erfarenhet och kunskap från likartade projekt och gläder oss åt att skapa förutsättningar för utveckling och tillväxt i den attraktiva göteborgsregionen, säger Ola Forsell, vd Kanonaden Entreprenad. Det nya området Rollsbo Västerhöjd utvecklas i samarbete mellan de båda fastighetsägarna Ytterbygg och kommunägda Bokab. Bolagen har ett gemensamt åtagande att ställa i ordning allmänplatsmark. De nya industritomterna kommer att färdigställas i etapper, med successiv överlämning av tomterna för påbörjande av byggnation från 2022. Kanonadens entreprenad förväntas pågå fram till sommaren 2023.


Nya Projekt

April 2021 - INDUSTRI

GÄLLIVARE CENTRUM FÖR VÄRLDSUNIK SATSNING - En helt fantastisk dag och starten på en helt ny era för Gällivare! Roger Hansson, vd för Gällivare Näringsliv AB, jublar efter beskedet att HYBRIT:s demonstrationsanläggning kommer att lokaliseras till LKAB:s industriområde i Vitåfors. -Gällivare blir centrum för världsunik hållbar teknikutveckling där vi tar täten i en satsning för att Sverige ska kunna producera det första fossilfria stålet i världen, de positiva effekterna av den här satsningen går inte att överskatta. Demonstrationsanläggningen som är kostnadsberäknad till storleksordningen 10 miljarder kronor är en gemensam satsning av LKAB, SSAB och Vattenfall. I byggskedet kommer fler än 2000 årsarbeten att skapas och när anläggningen tas i drift 2026 med LKAB som huvudman kommer den att stadigvarande sysselsätta 150-200 personer. -Hela det lokala näringslivet har tillsammans arbetat målmedvetet för att lyfta fram Gällivare som det mest hållbara lokaliseringsalternativet, både ekonomiskt och miljömässigt. Vi är mycket stolta och glada att detta också bekräftades idag, säger Roger Hansson och fortsätter: -Vi står samlade och redo att anta den utmaning som ett sådant här stort industriprojekt innebär när det gäller hållbara

160

leverantörsled och kompetensförsörjning. HYBRIT:s demonstrationsanläggning i kombination med LKAB:s beslutade satsning på att bygga järnsvampverk i Gällivare och Kiruna innebär en vidareförädling av järnmalmen på plats i gruvorterna som öppnar oanade möjligheter för utvecklingen av näringslivet i malmfältsregionen och hela Norrbotten. -Enbart tillvaratagandet av spillvärmen från demonstrationsanläggningen öppnar fantastiska möjligheter för etablering av helt nya branscher. Det här kommer utan tvekan att leda till en mycket positiv tillväxt i inlandet och befolkningskurvorna kommer att peka brant uppåt de kommande årtiondena. Framtidsutsikterna har väl aldrig varit så ljusa som de är idag, säger Roger Hansson. -HYBRIT är ett prestigeprojekt inom hållbarhetsområdet och Gällivare Näringsliv har sedan starten för två år sedan haft just hållbarhet som strategiskt utvecklingsområde. Nu blir detta mycket spännande projekt verklighet här vilket kommer att skapa helt nya möjligheter för näringslivet, inom forskning och utbildning. Världens blickar kommer att riktas mot Gällivare vilket känns helt fantastiskt, säger Robert Ylitalo, styrelseordförande i Gällivare Näringsliv AB - Roger Hansson, vd för Gällivare Näringsliv AB, jublar efter beskedet att HYBRIT:s demonstrationsanläggning kommer att lokaliseras till LKAB:s industriområde i Vitåfors. En helt fantastisk dag och starten på en helt ny era för Gällivare!


Nya Projekt

April 2021 - INDUSTRI

ETT AV NORRKÖPINGS LANDMÄRKEN TILL SALU Nu är Bråvallaverket till salu, men det är inte det högsta budet som avgör vem som får köpa. Via en markanvisningstävling får den aktör som presenterar den bästa idén för hur det gamla värmeverket och de intilliggande industribyggnaderna ska kunna utvecklas möjlighet att bli nästa ägare. Det gamla värmeverket i Norrköping har stått tomt under flera år. Nu söker kommunen en aktör som vill utveckla området till största möjliga nytta för staden. - Vi söker en aktör som har kunskapen som krävs för att omvandla kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Vi tänker oss att det ska fyllas med kommersiell service och tjänsteföretag, kanske också med inslag av bostäder, säger Frida Resvik, exploateringsingenjör på Norrköpings kommun. Tringelkvarteren ligger i stadsdelen Sylten, beläget på motsatt sida Motala ström från Inre hamnen där byggnationen av en helt ny stadsdel är i full gång. I Sylten finns idag en mix av olika industrioch kontorsbyggnader från olika tidsepoker. - Syltenområdet kan bli Norrköpings nästa industrilandskap. Här har vi chansen att bygga vidare på Norrköpings innerstad med en spännande stadsmiljö av vackra fabriksbyggnader, ny innovativ arkitektur, kajer och vatten och det gröna Syltenberget, säger Martin Heidesjö, stadsbyggnadsstrateg på Norrköpings kommun. Fram till och med den 3 maj kan intressenter lämna anbud i kommunens markanvisningstävling.

SMÅLÄNDSK BYGGARE TOTALENTREPRENÖR FÖR BILTEMAS TVÅ STORBYGGEN Bygget av Biltemas största varuhus hittills pågår just nu i Partille. Det ligger vid E 20 strax öster om Göteborg. Bland företagets cirka 20 aktuella byggprojekt i Norden i år märks också uppförandet av det största lagret hittills, vid E 6 i Halmstad. Vid båda byggena är GBJ Bygg AB totalentreprenör. Biltema befinner sig i ett mycket expansivt skede med bygge av nya varuhus och nya lager på många orter i Norden. Smålandsföretaget GBJ Bygg AB är flitigt anlitat av detaljhandelsjätten. I Partille, vid E 20 strax öster om Göteborg byggs just nu ett av åtta aktuella nya varuhus bara i Sverige och det har planerad öppning i höst. Det blir det största av de pågående varuhusbyggena med sina 9350 kvadratmeter butiks- och lageryta i två plan. Därtill kommer byggnaden att rymma huvudkontor för Biltema Sverige i ett tredje plan. Kontoret flyttar från Sisjön i Göteborg, där man blivit trångbodd. Det nya varuhuset ligger i bästa skyltläge precis vid motorvägen, nära Partille Port och Partille Arena. Jan Gjertsen är GBJ Byggs platschef och är inne på femte året i byggföretaget, men det här är hans första bygge för Biltema: –Det är ett roligt projekt, bland annat för att det är så stort. Det känns roligt att det blir något synligt som man lämnar efter sig. Byggnaden har 5000 kvadratmeter i botten, medan andra planet är på cirka 4000 kvadratmeter och det tredje planet, kontorsdelen, i ena ändan av byggnaden är på knappt 1000 kvadratmeter. Huset bygger på pålning och betongplatta, kantbalkar och pålplintar är armerade på plats och resten är fiberarmerat. Det är betongsockel, betong- och stålstomme, HDF-bjälklag och TRP-plåt på tak, medan väggarna utgörs av sandwich-element. I fasaden är det, som brukligt vid Biltemas varuhusbyggnader, mycket glas. Projektet har uppnått tätt hus och i september ska det bli slutbesiktning.

161

Största lagret byggs i Halmstad Biltemas allra största bygge har precis påbörjats nu i vår och ska stå klart hösten 2022. Det är företagets Lager 6, som blir granne till Biltema lager 4 vid E 6 i Halmstad. Byggnaden omfattar 83 000 kvadratmeter att jämföra de 50 000 kvadratmeter vardera som gäller för de tidigare lagerbyggnaderna vid E 6 och i anslutning till hamnen i Halmstad. Lager 6 får imponerande yttermått. Det blir 350 meter långt och 210 meter brett eller drygt 73 000 kvadratmeter. Därtill kommer 10 000 kvadratmeter i ett entresolplan. En promenad runt anläggningen blir på drygt 1,1 kilometer.

FAKTA I KORTHET NYBYGGNAD AV LAGER I HALMSTAD BYGGHERRE: BILTEMA REAL ESTATE SWEDEN AB TOTALENTREPRENÖR: GBJ BYGG ENTREPRENADKOSTNAD: CIRKA 3000 KR/KVM FAKTA I KORTHET NYBYGGNAD AV AFFÄRSHUS I PARTILLE BYGGHERRE: BILTEMA REAL ESTATE SWEDEN AB TOTALENTREPRENÖR: GBJ BYGG VÄST AB BYGGTID: AUGUSTI 2020 – SEPTEMBER 2021 ENTREPRENADKOSTNAD: CIRKA 90 MSEK

TRE FRÅGOR TILL GRAFENCHEFEN SIO Grafen märker av ett ökat positivt tryck inom svensk grafenbransch. Vi ställde tre snabba frågor till programchef Elisabeth Sagström-Bäck. 1. Slutet av mars, vad gör SIO Grafens programkontor främst i dessa dagar? – Ansökan till Etapp 3 av SIO Grafen är prio ett just nu. Annars förbereder vi många olika workshoppar och möten, ser bland annat fram emot att digitalt få träffa de 13 nya projekten. 2. Vad är din känsla kring svensk grafenbransch just nu? – Det bubblar på många olika håll, det känns som vi är på väg mot ett verkligt kommersiellt genombrott. 3. Yrkesmässigt, vad önskar du helst av 2021? – Att vi kan genomföra ett ”riktigt” Svenskt Grafenforum i Uppsala höst med många raster. Det känns så viktigt att vi har två dagar när vi kan springa in i varandra oplanerat för att hitta nästa stora möjlighet. FAKTA ELISABETH SAGSTRÖM-BÄCK ÅLDER: 56 ÅR BAKGRUND: TEKNISK FYSIK MED MATERIALINRIKTNING I BOTTEN. DÄRPÅ 30 ÅR AV METALLISKA MATERIAL OCH PRODUKTION INOM INSTITUTSSFÄREN. JOBBAT INOM SIO GRAFEN: SEDAN AUGUSTI 2019. GÖR HELST PÅ FRITIDEN: LÖSER MYSTERIER, DET VILL SÄGA DNA-SLÄKTFORSKAR. DE NYA PROJEKTEN: TOTALT HAR 13 NYA GRAFENPROJEKT FÅTT MEDEL FRÅN VINNOVA. AV DE INVESTERADE 26 MILJONERNA ÄR HÄLFTEN OFFENTLIG FINANSIERING OCH HÄLFTEN FINANSIERAT AV PROJEKTDELTAGARE. “INDUSTRIN BÖRJAR TA TILLVARA PÅ MATERIALETS POTENTIAL PÅ FLERA FRONTER. VÅRT MÅL ÄR ATT BYGGA EN HÅLLBAR SVENSK BRANSCH KRING GRAFEN OCH UTVECKLINGEN ÄR POSITIV”, SÄGER ELISABETH SAGSTRÖM-BÄCK.


Nya Projekt

April 2021 - VI BYGGER SVERIGE

162


Nya Projekt

April 2021 - VI BYGGER SVERIGE

163


Nya Projekt

April 2021 - VI BYGGER SVERIGE

164


Nya Projekt

April 2021 - VI BYGGER SVERIGE

165

070 695 07 60


Nya Projekt

April 2021 - VI BYGGER SVERIGE

166


Nya Projekt

April 2021 - VI BYGGER SVERIGE

167

• • • •

VVS-projek Energi & Mi Projektstyr Teknisk förv

I fronten för en samverkande teknikand inom byggande och förvaltning. RIBA AB tel. 08-599 02 800


Nya Projekt

April 2021 - VI BYGGER SVERIGE

168


WWW.SCHEUCH.COM

VI LEVERERAR TEKNIK FÖR REN LUFT SCHEUCH - ALLTID ETT STEG FÖRE I RÖKGASRENING I mer än 50 år har Scheuch stått för innovativ luft- och miljöteknik inom industrin. Som marknadsledare och teknikpionjär tillhandahåller vi industriella produkter och system för att skydda människor och miljö på platser runt om i världen. Och det innebär att vi ser till att luften förblir ren för kommande generationer. VÅRA TJÄNSTER Teknik för ren luft - från planeringsfasen ända fram till driftsatt anläggning Anpassade kundlösningar Optimala helhetslösningar utformade för att säkerställa högsta driftsäkerhet och tillgänglighet

Scheuch_Ins_Image_Energie_220x280_140815_schw.indd 1

KONTAKT / SVERIGE: SCHEUCH GMBH KRINOVA SCIENCE PARK 29139 KRISTIANSTAD, SVERIGE PHONE: +46 708 439939, E-MAIL: OFFICE.SWE@SCHEUCH.COM

Scheuch GmbH Weierfing 68 4971 Aurolzmünster Austria Phone +43 / 7752 / 905 – 0 Fax +43 / 7752 / 905 – 65000 E-Mail office@scheuch.com

14.08.15 10:02


Kjell Johansson, grundare av Hydroware och vd för Hydroware Innovation

Bygg på en våning och installera hiss Vi har i vårt land cirka 1 000 000 lägenheter i flerbostadshus utan hiss. Bygg på en våning och installera hiss så får vi hundratusentals nya lägenheter. Det skulle ge många vinnare. Äldre kan bo kvar i sina lägenheter

Åldersgruppen från 65 år och uppåt beräknas bli dubbelt så stor om 20 år – från en halv till en miljon personer. Kan många av dessa tack vare en hiss bo kvar i sin lägenhet sparar kommunerna minst en halv miljon kronor per person och år.

Unga kommer också att ha råd

Det krävs ingen ny tomtmark eller infrastruktur för lägenheter som byggs på ett befintligt hus. Det innebär lägre boendekostnader jämfört med helt nyproducerat. En förutsättning för att många unga ska ha råd att skaffa sig sitt första egna hem.

foto elisabet sverlander

Stat och kommun tjänar stort på det

Det är stor skillnad i kostnad för samhället mellan hemtjänst och särskilt boende för äldre. Äldre som bor kvar i sina lägenheter är inte bara en god affär för samhället utan också oftast det som de äldre själva önskar. Vårt råd för att få fastighetsägarna att satsa: Inför ett investeringsbidrag för hissar som täcker halva kostnaden för material och installation till denna typ av fastigheter. En vinst för oss alla.

Bostadsområdet Skarpan i Linköping med 15 trevåningshus som nu får en fjärde våning och hissar. Hydroware levererar hissarna som installeras av Nordisk Hiss. Hydroware utvecklar och tillverkar HydroElite, ett driv- och styrsystem för hydrauliska hissar. Vi levererar kompletta lösningar för både modernisering av befintliga hissar och för nyinstallation.


HJÄLP MED VATTENRENING?

Hyr vattenreningsutrustning utifrån ert behov. • Kemisk flockning/ fällning • Lamellsedimentering • pH-justering • Slamförtjockning • Mobila filterpressar

• Kolfilter • Rening tungmetaller • Jonbytare • Onlinemätning/ övervakning

• Loggning

Kontaktuppgifter: 08-4497112 www.alverdens.se

• Mobil vattenanalys


Bäst på Återvinning & Bioenergi

SÖNDERDELNING & FLISNING

LAGRING & DOSERING

SIKTNING & SÅLLNING

TUBTRANSPORTÖRER

PELLETSPRESSAR & HAMMARKVARNAR

TRANSPORTERING

MOBIL SÖNDERDELNING

ROBOTSORTERING

AVSKILJNING & SEPARERING

BRIKETTPRESSAR

ANLÄGGNINGAR INOM BRÄNSLEBEREDNING, BRÄNSLEHANTERING, PELLETSPRODUKTION, SÅGVERK, RESTHANTERING, AVFALL, SORTERING OCH TRÄPULVER

Se hela vårt program på www.mared.se