Page 1

Nya Projekt

Augusti 2021

002 Nya Projekt

Grönt byggande


Nya Projekt

Augusti 2021

BYGGELEMENTS ECO-PREFAB MINSKAR KOLDIOXIDUTSLÄPPEN MED 153 TON Peabs bygge av Brf Mälarparken i Södertälje är i full gång. För att minska klimatavtrycket används Byggelements nyutvecklade koncept ECO-Prefab vilket får ner projektets utsläpp av koldioxid med 153 ton. Byggelement introducerade i början av 2021 det klimatförbättrande konceptet ECO-Prefab. När Peab Bostad nu bygger Brf Mälarparken i Södertälje består samtliga plattbärlag, skalväggar, putsbärarväggar och balkonger av Byggelements produkter med en lägre andel cement. – Vi minskar projektets koldioxidutsläpp med 153 ton. Det motsvarar 1700 bilresor mellan Stockholm och Göteborg. Därtill använder vi grön el i fabrikerna och transporterar en del av väggarna på järnväg, säger Tobias Rönje som är försäljningschef på Byggelement. Fredrik Johansson, teknisk chef på Byggelement, beskriver framtagandet av ECO-Prefab som en spännande och lärorik process. – Vi har inte bara ersatt en del av cementen med slagg utan vi har även optimerat bindemedelshalten och fått ner själva mängden bindemedel. I nuläget kan vi ersätta cementen med upp till 32 procent slagg. Produkten kallas Merit och framställs av SWECEM via våtgranulering och malning av masugnsslagg från råjärnstillverkning, säger han. – En utmaning med att minska andelen cement i betongen är att härdtiderna blir längre. Men nya och spännande innovationer kommer göra att vi får ner härdtiderna samtidigt som koldioxidbelastningen minskar ytterligare. Framtiden för betong är ljus, säger Fredrik Johansson.

2


Nya Projekt

Augusti 2021

3

PÅ bilden: Fredrik Johansson, Teknisk chef Byggelement


Låt både tak och fasad producera el Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och konstruktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.


VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING VILL NI VETA MER ?

www.slutagrav.se

info@slutagrav.se 010-110 34 02

Namnlöst-2 1

2019-10-16 09:02

Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning

VÄNDBAR

Venti

Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se


Grönt och hållbart byggande tar

rejäla kliv framåt MILJÖCERTIFIERADE BYGGNADER, SMART STADSUTVECKLING OCH MILJÖVÄNLIGA BYGGMATERIAL LIGGER I TIDEN. HÅLLBART BYGGANDE, GRÖNT BYGGANDE BLIR ALLT VIKTIGARE FÖR HELA BYGGBRANSCHEN. Antalet miljöcertifieringar inom byggbranschen går dessutom stadigt uppåt. Numera är det svårt att hitta något företag i byggbranschen – från de största byggföretagen till de små materialleverantörerna – som inte är involverade i grönt och hållbart byggande på något sätt. Att det växer märker inte minst redaktionen – det börjar bli allt ”svårare” att hitta projekt som inte på något sätt tar sin avstamp i ett grönt tänkande. En välkommen utveckling där vi bara befinner oss i början. I detta nummer av Nya Projekt Grönt Byggande bevakar vi bland annat byggandet av ett trähus i Lund – Lagerkransen - med en stomme helt i korslimmat trä och med den senaste tekniken för att förenkla för de boende att själva minska sin förbrukning av el och vatten. - Såvitt vi vet är detta Sveriges första bostadshus med träkonstruktion som uppnår Miljöbyggnad Guld, vilket vi är jättestolta över och går helt i vår vision om att bli Sveriges grönaste bostadsbolag, säger Lansas projektchef Ulrika von Wachenfeldt. En byggnad certifieras preliminärt och ska därefter verifieras inom tre år från det att byggnaden tas i drift för att erhålla sin slutliga certifiering. Miljöbyggnad förvaltas av Sweden Green Building Council som sköter certifiering och driver utveckling av systemet. Projektet är utvecklat i ett samarbete med Wästbygg och Södra och kommer att stå klart till våren 2022. Ett annat intressant projekt vi skriver om i detta nummer är energismart torkprocess – bakom projektet står STUNS - en stiftelse som vill främja innovation och syftar till att akademiska resultat ska göra nytta för företag i Uppsala län. På Gyproc i Bålsta har åtta ingenjörsstudenter undersökt hur mer energi i torkprocessen av gipsskivor skulle kunna återvinnas. STUNS är en stiftelse som ska möjliggöra att forskningsresultat och innovationer ska komma till verklig nytta i näringslivet och samhället. Under våren har åtta ingenjörsstudenter inom energiteknik via STUNS drivit ett projekt på Gyproc.

26 12 41

Trevlig läsning, Jon Mattias Högberg, Chefredaktör Nya Projekt

35


Nr 002/2021

Utgivare: Nya Projekt Grönt Byggande ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Linnégatan 71, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Specialister inom

UTRYMNINGSTEKNIK Ända sedan starten 1983 har vikten av konkurrenskraftiga lösningar alltid legat i fokus och det tankesättet styr fortsatt vårt dagliga arbete. Vi erbjuder idag ett av marknadens bredaste utbud när det gäller system- och säkerhetslösningar inom området utrymningsteknik. Numera förser vi allt fler med lösningar där vi integrerar och samkör system inom exempelvis nödbelysning, utrymningslarm, brandlarm, avbrottsfri kraft m.m. Utvecklingen gör det möjligt att få anpassade och flexibla lösningar helt enligt din egen kravspecifikation. Dessutom, du får allt från en och samma samarbetspartner – tryggt, smart och leveranssäkert. Välkommen att läsa mer om utrymningsteknik på vår webb eller kontakta någon av våra teknikspecialister direkt via telefon: 054-57 01 20, för ytterligare information.

KAMIC Installation Tel: 054-57 01 20 | www.kamic.se


Nya Projekt

Augusti 2021

10


Nya Projekt

Augusti 2021

11

KONTORSHUSET KVARTETTEN EN ARBETSPLATS MED MÄNNISKAN I FOKUS >>>

ILLUSTRATION: WALK THE ROOM


Nya Projekt

Augusti 2021

12

stål och textilier, säger hon. KONTORSHUSET KVARTETTEN – EN ARBETSPLATS MED MÄNNISKAN I FOKUS Ett stenkast från Hyllie station skapar WIHLBORGS nu 16 000 kvadratmeter fantastiska kontorslokaler med utomhusarbetsplatser, cykellounge och hälsocertifiering. Ett kontorshus med människan i fokus. Pandemin har förändrat bilden av framtidens kontor. I framtidsutblickar talas det om vikten av hybridkontor, stora mötesytor och fokus på god arbetsmiljö. – Kontor kommer i mycket större utsträckning att bli en social plats. Framtidens kontor måste bli något som lockar, som får en att känna att man missar något om man inte är där. Det säger Ida Lejdström, fastighetschef hos oss på Wihlborgs. Målet med Kvartetten har varit att skapa en arbetsplats med människorna i fokus, med förutsättningar för en arbetsmiljö som ger energi till såväl arbete som till ett liv efter arbetsdagens slut. Bygget är nyligen påbörjat och kontorshuset ska stå klart för inflyttning 2023. – Vi på Wihlborgs har valt att kalla det en människocertifierad arbetsplats, säger Ida.

HYLLIE HAR NÄRA TILL ALLT MED SITT FANTASTISKA LÄGE I REGIONEN

Närheten till Köpenhamns flygplats Kastrup och Köpenhamn har varit avgörande för valet av Hyllie. Byggnadens upp till 2 500 kvadratmeter stora våningsplan ska vara en möjliggörare för större företag. – Malmö lockar till sig många stora internationella företag och i Hyllie förläggs många huvudkontor, säger Ida och berättar att man redan för dialog med ett flertal olika företag. – De stora våningsplanen möjliggör en vi-känsla och ett cirkulärt flöde som stora företag ofta har svårt att hitta. Vi vill hjälpa dem att bygga företagskultur – och då kan lokalen vara en del av den, avslutar Ida.

KVARTETTEN FÖRST UT MED HÄLSOCERTIFIERING

Kvartetten är vår första byggnad som Well-certifieras. Det är en hälsocertifiering som fokuserar på de områden som enligt forskning har störst inverkan på vårt välmående. Kontorsbyggnaden har högt ställda krav på luftkvalitet och inflöde av dagsljus, liksom akustik för att skapa en dämpad ljudmiljö. – Det är många små saker som tillsammans skapar en sund arbetsplats i Kvartetten, som en attraktiv trappa – som lockar medarbetare att röra på sig. Eller kylt vatten direkt i entrén, för att minska risken för uttorkning, säger hon. Högst upp i kontorshuset hamnar Hyllies största grönskande takterrass, som ska locka till såväl avkoppling som umgänge. Ida Lejdström kallar platsen för byggnadens lunga. – Det blir också en plats för utomhusarbete, med utomhus-el och wifi. Variation är viktigt, man ska kunna byta miljö under sin arbetsdag. I bottenplan finner man bland annat co-working space, restaurang och en rymlig cykellounge. – Malmö är en cykelstad och om man cyklar så ska det vara enkelt – du ska kunna parkera, pumpa däck eller ladda cykelbatterier direkt i entrén, säger Ida. Som anställd kan man plocka upp sina paket i lobbyns Instabox, eller ta med take-away från restaurangen vid arbetsdagens slut. – Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för att få ihop livspusslet och har därför valt att lägga extra omsorg på lösningar som förenklar i vardagen. FYRA FASADER SOM ÅTERSPEGLAR ÖRESUNDSREGIONEN

Arkitektfirman Krook & Tjäder har bland annat tagit fram färgsättningen på de fyra fasaderna som ska föra tankarna till traktens åkrar och grönska i parkerna såväl som till Höganäskeramik och Limhamns kalksten. – Huset ska återspegla Öresundsregionen som Wihlborgs verkar i. Vi jobbar alltid med lokala aktörer och huset ska andas det, säger Ida Lejdström. Vår ambition är dessutom att certifiera Kvartetten enligt NollCO2. Det innebär att Kvartetten under sin livscykel inte kommer att ha någon koldioxidpåverkan. I både bygge och inredning arbetar man mycket med återbruk. – Päronpanelen i lobbyn kommer från ett hotell i Kastrup, det återvunna teglet från en husrivning och så används återvunnet

ILLUSTRATION: WALK THE ROOM


ILLUSTRATION: WALK THE ROOM Nya Projekt

Augusti 2021

13

ILLUSTRATION: WALK THE ROOM


Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se

RINGDAHL MASKINER AB Stockholm

Leverantör av utrustning TILL PAPPERS- OCH MASSAINDUSTRIN www.ringdahl-maskiner.se

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i°Êän‡Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ>Ý\Êän‡Ç££ÊxÎÊÇÎ


Nya Projekt

Augusti 2021

16


Nya Projekt

Augusti 2021

UNIKT TRÄHUS I LUND CERTIFIERAS MED MILJÖBYGGNAD GULD >>>

17


Nya Projekt

Augusti 2021

18


Nya Projekt

Augusti 2021

19

UNIKT TRÄHUS I LUND CERTIFIERAS MED MILJÖBYGGNAD GULD Lagerkransen i Lund byggs med en stomme helt i korslimmat trä och utrustas med den senaste tekniken, med syfte att förenkla för de boende att själva minska sin förbrukning av el och vatten. Hållbarhetsambitionerna har varit höga igenom hela projektet och nu står det klart att Lagerkransen får högsta möjliga hållbarhetsbetyg i certifieringssystemet Miljöbyggnad. Inom Miljöbyggnad är det 15 indikatorer som mäts fördelade på de tre områdena energi, innemiljö och material. Bronsnivån är avsedd att motsvara dagens lagkrav och praxis och för att nå nivå Guld ställs det ännu högre krav på bland annat hållbara materialval, energieffektivitet och att innemiljön är mycket bra. Att bygga med en stomme i trä ger fler hållbara fördelar då trä är ett helt förnybart och klimatneutralt material och bidrar därmed till lägre koldioxidutsläpp än andra byggmaterial i tillverkningsprocessen. I projektet har man även arbetat med att ge hyresgästerna bästa möjliga förutsättningar till att leva hållbart. På den gemensamma gården finns det lådcykelpool, cykelreparationsplats, elbilspool och odlingsmöjligheter. Lägenheterna utrustas med ett smart hem-system som ger hyresgästen möjlighet att följa sin vattenförbrukning, styra belysningen och sätta på automatisk vattenavstängning när man lämnar lägenheten. - Såvitt vi vet är detta Sveriges första bostadshus med trä-konstruktion som uppnår Miljöbyggnad Guld, vilket vi är jättestolta över och går helt i vår vision om att bli Sveriges grönaste bostadsbolag, säger Lansas projektchef Ulrika von Wachenfeldt. En byggnad certifieras preliminärt och ska därefter verifieras inom tre år från det att byggnaden tas i drift för att erhålla sin slutliga certifiering. Miljöbyggnad förvaltas av Sweden Green Building Council som sköter certifiering och driver utveckling av systemet. Projektet är utvecklat i ett samarbete med Wästbygg och Södra och kommer att stå klart till våren 2022.

GEOSYNTETER BETÄCKNINGAR DAGVATTEN

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se


Nya Projekt

Augusti 2021

STORSATSNING PÅ SOLPANELER I BRF OPALEN I NORRKÖPING Brf Opalen med 647 lägenheter gör i samband med ett takbyte en jättesatsning på solpaneler. Riksbyggen har fått uppdraget att installera en av Sveriges största solenergianläggningar på föreningens tak. Sommartid kommer föreningen att vara självförsörjande på el och under resten av året beräknas ungefär hälften av elen att komma från solpanelerna. – Vi är mycket glada och stolta över uppdraget. Riksbyggen har en viktig uppgift att hjälpa bostadsrättsföreningar att bli mer hållbara, till exempel genom satsningar inom energiområdet och det är investeringar som är bra både för föreningen och för klimatet, berättar Rikard Ståhl, marknadsområdeschef Riksbyggen Ombyggnad Öst. – Medvetenheten om hållbarhetsfrågorna i bostadsrättsföreningen har ökat under de senaste åren och vi ser nu fram emot att installera en solcellsanläggning som verkligen kommer att göra skillnad

20

i samarbete med Riksbyggen. Den här investeringen är både bra för miljön och för föreningens ekonomi med rejält sänkta elkostnader som resultat, säger Håkan Johansson, ordförande i Brf Opalen. Brf Opalen byggdes under åren 1968-73 och består av 37 huskroppar och 647 lägenheter. Föreningen kommer att genomföra ett byte av takpappen, sammanlagt handlar det om 23 000 kvm tak som ska bytas. – I samband med takbytet installerar föreningen 5 200 kvadratmeter solpaneler. Den sammanlagda effekten är ungefär 1 050 kWp och kommer att göra föreningen självförsörjande på el under sommaren när det är dagsljus. Under övrig tid beräknas föreningen få hälften av sin el från solpanelerna, säger Robin Asp, projektledare Riksbyggen Ombyggnad Öst. Den första installationen görs efter semestern i år och hela projektet ska vara klart under 2023. Föreningen kommer även att installera ett antal laddplatser för elbilar vilket gör att medlemmarna i stor utsträckning kan ladda bilen med egenproducerad el.


Nya Projekt

Augusti 2021

EGAIN OCH ROSENGÅRD FASTIGHETS AB I SAMARBETE GÄLLANDE ENERGIOPTIMERING GENOM AI OCH NYA INTEGRATIONSLÖSNINGAR Egain som är en del av nystartade proptechföretaget Kiona Group och en ledande leverantör av mervärdessystem för drift och energioptimering, och det Malmöbaserade privata fastighetsbolaget Rosengård Fastighets AB startar nu ett samarbete baserat på Egains AI-tjänst ”Edge AI”, helt utan hårdvara. Samarbetet som direkt implementeras på hela Rosengård fastigheters bestånd om ca 140 000 m2 möjliggörs genom nya typer av integrationer till flera olika samarbetsparter, där ibland SCADA-systemet Web Port som förvärvades av Egain i maj 2021 och till det lokala energibolaget som levererar effektstyrning till Rosengård Fastighets AB. Rosengård Fastighets AB är ett fastighetsbolag i Malmö som grundades 2017 och ägs till lika delar av de privata aktörerna Fastighets AB Balder, Heimstaden och Victoria Park samt kommunala MKB Fastighets AB som alla har alla lång erfarenhet och ett stort engagemang för hållbarhet och samhällsutveckling. Bolaget äger och förvaltar 1 680 lgh i ett 30-tal hus i Malmöområdet med en total yta på ca 140 000 m2. Nu kopplas hela beståndet upp till den nya cloud-tjänsten ”Edge AI” för hållbarhetsoptimering genom minskad energianvändning, minskade CO2-utsläpp, i linje med Malmö Stads miljöprogram 2021-2030. Det nya samarbetet med Rosengård Fastighets AB möjliggörs genom integration till SCADA-systemet Web Port, där Egains AI i form av avancerade, självlärande styralgoritmer implementeras på fastighetsbeståndet helt mjukvarumässigt och ut i befintlig utrustning i syfte att optimera energianvändningen. Integrationen är dubbelriktad vilket innebär att åt andra hållet kopplas befintligt 3:e partssystem för inomhusmätning, energistatistik och funktioner för effektstyrning upp till Egains analysplattform Edge. - Vi har under en tid tittat på olika sätt att koppla på någon form av smart styrning på vårt bestånd som en viktig del i vår strategi framåt. Vi tycker även det ligger helt rätt i tiden med flexibla och öppna system som gör det möjligt att anpassa en tjänst runt kunden, och med AI som motor på energianvändningen. När Egain presenterade en sådan lösning som nyligen gjorts möjlig genom integration till Web Port och integrationer till våra andra

Foto: Rosengård Fastighets AB

21

befintliga tekniska system, och som dessutom blir både smart och kostnadseffektiv så kändes det riktigt intressant att titta närmare på. Och sedan gick det fort. Från ett första inledande möte, referensbesök och tekniska diskussioner, till att vi siktar på att vara i gång inom till kommande värmesäsong och det känns riktigt positivt, säger Jens Ringö, Fastighetschef på Rosengård Fastighets AB. - Vi vill göra det möjligt för kunder som Rosengård Fastighets AB att arbeta friare med den teknik som man föredrar. Systemleverantörer skapar redan integrationer mellan varandra och i stället för att låsa kunder till en enda lösning, vill vi vara öppna för samarbeten inom, och mellan olika sektorer och detta projekt är ett bra exempel på just det, säger Jon Åkerström, CTO på Egain - Intresset för att integrera Egain och Web Port har sedan tillkännagivandet av förvärvet varit stort och det är därför kul att kunna välkomna Jens och resten av teamet på Rosengård Fastighets AB som kund med denna typ av lösning, där den nya integrations-tjänsten ”Edge AI” levereras helt utan hårdvara genom Web Port ut till fastigheterna. Att kunna forma projektet på ett sätt som kunden vill ha det där data från inte mindre än fem olika företag avseende t.ex. styr- & regler, SCADA, Energistatistik, 3:e part inomhusgivare och effektstyrning samlas in, struktureras och paketeras åt kunden känns extra kul och helt rätt i tiden, säger Martin Eksberg, Head of Business, Egain Sverige.

NATURPARK, GRODTUNNLAR OCH UTEGYM INVIGDES I NY GRÖN STADSDEL Kommunens arbete med infrastrukturen i den nya gröna stadsdelen Jakobsberg i Karlstad är nu klar. På en rundvandring idag visades nybyggnationen upp. Det har bland annat lagts ner över 6000 meter vatten- och avloppsledningar, tre grodtunnlar, skapats ett utegym och en naturpark. Bostadsbyggnationen är i full gång men redan nu är infrakrukturen på första etappen av Jakobsberg alltså klar. Det firades idag med en rundvisning på cykel. När allt står klart kommer det finnas runt 4000 bostäder i allt från lägenheter till radhus och villor. I första etappen kommer det bli omkring 800 bostäder. Bostadsbyggnationen kommer pågå i några år framöver och mycket är redan slutsålt. - Det känns roligt att intresset för att bo här är stort. Jag förstår att området lockar eftersom det ligger centralt, med cykelavstånd till det mesta och närhet till natur, vatten, skolor och förskolor, säger Henrik Lander (C) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden. En plats för människor och djur Förutom gång- och cykelvägar, busshållplatser och annan infrastruktur har kommunen anpassat stadsdelen till djurlivet och naturen. - Jakobsberg är en grön stadsdel där vi lagt stor vikt vid naturen och friluftslivet. Vi har kopplat ihop Mariebergsskogen med Jakobsbergsskogen genom ett grönt stråk med både växtlighet och utegym, säger Erik Nilsson (KD) kommunalråd. I naturparken intill bostadsområdet finns en spång så att besökare kan ta sig ut och fika vid grillplatsen utan att behöva trampa på grodor eller andra smådjur på marken. Fladdermusholkarna är redan inbodda och nattdämpningen på belysningen vid utegymmet gör att fladdermössen kan flyga obehindrat mellan Mariebergsskogen och Jakobsbergsskogen. Under Rosenborgsvägen ligger tre olika tunnlar som grodorna kan använda. Kommunen jobbar vidare med detaljplanen för etapp två av Jakobsberg som är tänkt att rymma 3000-3500 bostäder, service, centrumverksamheter, skola och förskolor, torg liksom parker, natur och rekreationsområden.


Vaillant värmesystem ger komfort Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på system som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.


Nya Projekt

Augusti 2021

24

SWECO VINNER PRESTIGEFYLLT UPPDRAG – SKA ÅTERSKAPA BIOLOGISK OCH KULTURELL MÅNGFALD EFTER TYSK KOLBRYTNING >>>


Nya Projekt

Augusti 2021

25

BILD: JOHANNES TOVATT


Nya Projekt

Augusti 2021

SWECO VINNER PRESTIGEFYLLT UPPDRAG – SKA ÅTERSKAPA BIOLOGISK OCH KULTURELL MÅNGFALD EFTER TYSK KOLBRYTNING Kolgruvorna i Tyskland läggs ner. Kvar blir enorma områden med utraderade samhällen och ett starkt påverkat ekosystem. Sweco har vunnit en internationell tävling med en framtidsstudie om hur dessa stora landområden ska återställas så att människor och djur kan leva där igen. Det handlar om att återskapa ett område som bland annat rymmer ett av världens till ytan största dagbrott för brunkol. Sweco har vunnit den internationella arkitekttävlingen om hur ett 250 kvadratkilometer stort område kring dagbrottet Garzweiler i Düsseldorf, Tyskland, på bästa sätt ska återbyggas. Området, som är lika stort som Stockholms kommun, har påverkats i grunden av den gruvdrift som bedrivits under 50 års tid och som ska läggas ner 2038. - Uppdraget är unikt då man kan se det som en symbol för hela klimatomställningen. Med projektet tar tyska staten konsekvenserna av användandet av fossila bränslen, säger Johannes Tovatt, ansvarig arkitekt på Sweco. - Det kommer ta lång tid för ekosystemen att återgå till det normala. Stora delar av området kan idag liknas vid ett ökenlandskap. Bland annat har grundvattennivån sänkts från 3 meter till 300 meter med stora skador på allt levande som följd. När gruvnäringen avslutats kommer det att ta ca 50 år innan grundvattnet återkommit och fyllt den stora sjön, säger Johannes. Swecos experter inom flera olika områden vann tävlingen med en framtidsstudie. Studien fokuserar på att återskapa landskap och platser för framtidens byar och städer och att återställa åkermark och skog för djur och människor att leva där igen. I framtidsstudien betonar Sweco återanvändningen av det som följt med kolindustrin, exempelvis genom att bland annat utveckla järnvägar och industri som idag används inom gruvnäringen. På så sätt bevaras minnen från den kol som har brutits. När finansieringen för projektet är helt klar, vilket beräknas till slutet av 2021, börjar nästa steg med planarbetet som innebär fördjupade studier för hela området.

BILD: JOHANNES TOVATT

BILD: JOHANNES TOVATT

26


Nya Projekt

Augusti 2021

27


Nya Projekt

Augusti 2021

MARI-LOUISE PERSSON BLIR MILJÖ- OCH ENERGICHEF PÅ RIKSBYGGEN Från den 1 juni är Mari-Louise Persson miljö- och energichef på Riksbyggen. Mari-Louise tar därmed över rollen som miljöchef på Riksbyggen efter Karolina Brick som utsetts till hållbarhetschef. Tidigare har Mari-Louise varit energistrateg på Riksbyggen men får nu ett breddat ansvar, fortfarande med ett stort fokus på energifrågorna. – Hållbarhet ska ses ur ett helhetsperspektiv och energifrågorna knyts allt oftare samman med andra miljöaspekter och därför ser jag fram emot min nya roll med ett breddat uppdrag. Hållbarhet är både stort och litet och i mitt nya jobb kommer jag att arbeta med allt ifrån framtidens energisystem till att bidra till att våra boende ska kunna bo och leva mer hållbart i vardagen, säger Mari-Louise Persson. – Riksbyggen sätter ambitiösa hållbarhetsmål och ser ökade krav från både kunder och framtida lagstiftning inom energi- och klimatområdet som bland annat innebär att vi satsar på att minska

28

klimatavtrycket i både nyproduktion och befintligt bostadsbestånd. Det känns därför mycket bra med Mari-Louise med sin breda kompetens i den nya rollen som miljö- och energichef, säger Lina Öien, chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen. Riksbyggen är den aktör med flest flerfamiljshus som är certifierade enligt kraven för Miljöbyggnad. Genom att systematiskt använda kraven för Miljöbyggnad i nyproduktionen av bostäder bidrar Riksbyggen till mer hållbara boendemiljöer hus för hus. Stort fokus finns också på det befintliga beståndet för att bidra till ökad hållbarhet. – Det finns en outnyttjad potential i bostadsrättsföreningarnas byggnader och tillhörande gårdar. Installation av solpaneler, klimatanpassningsåtgärder och införande av energiförvaltning är bara några exempel på hållbarhetsåtgärder som kan göras i befintliga byggnader, säger Mari-Louise. Riksbyggen har tagit fram ett förslag till grönt stöd för bostadsrättsföreningar. Stödet ska enligt förlaget ges för åtgärder inom fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.


Nya Projekt

Augusti 2021

KLIMATPÅVERKAN EN VIKTIG FRÅGA I UTVECKLINGEN AV FRIHAMNEN I GÖTEBORG När Frihamnen i centrala Göteborg förvandlas från industriområde till en helt ny stadsdel är projektets påverkan på klimatet en viktig fråga. På uppdrag av Älvstranden Utveckling har Tyréns miljöspecialister tagit fram en klimatanalys för både infrastruktur och byggnader. I utvecklingen av Frihamnen ingår bland annat byggandet av nya bostadshus, kontor, lokaler, spårväg, gator, jubileumspark med bad och torg samt nytt ledningsnät. Ett byggprojekt i denna storlek innebär en hel del påverkan på klimatet. För att kunna minska denna är det viktigt att först göra en klimatanalys för att identifiera de delar i projektet som kommer ha störst påverkan, för att sedan kunna göra rätt klimatbesparande åtgärder. Älvstranden Utveckling tog hjälp av Tyréns miljöspecialister Anna Pantze, Ida Bohlin och John Ellbin Andersson. – Vi började med att göra en grov klimatanalys när det gäller allt från byggnader till grundläggning, för att se vilka delar som kommer ha stor påverkan under projektets gång. Sedan tittade vi på åtgärder för att kunna minska klimatpåverkan på viktiga delar. Klimatanalysen innefattar allt från det att rivningar startar tills att byggnaderna är klara och den inkluderar även infrastrukturen i projektet, säger Anna Pantze. Resultatet av klimatanalysen visade att det är byggnaderna (73%) och grundläggning av byggnaderna (18%) som står för det största klimatavtrycket. Detta beror på den stora materialåtgången som uppstår med många byggnader i flera våningsplan samtidigt som markförhållandena i Frihamnen är svåra och det kommer krävas många och långa pålar. Totalt beräknas klimatpåverkan för hela projektet vara cirka 360 000 ton koldioxid och Älvstranden Utvecklings mål är att halvera denna siffra. FÖRSLAG PÅ ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA KLIMATPÅVERKAN

Utifrån analysen ser vi att det är byggnaderna som står för den största delen av klimatpåverkan. Detta visar tydligt vikten av att göra en klimatanalys innan byggstart, för att kunna sätta in rätt åtgärder. Det finns flera olika lösningar för att minska miljöpåverkan,

29

exempelvis när det gäller konstruktionen. – Betong har större klimatpåverkan än trä, därför är ett av åtgärdsförslagen att se över möjligheten att använda trä i en större utsträckning. Då byggnaderna kommer vara 7-8 våningar höga behövs stora mängder betong om byggnaderna konstrueras med byggsystem i betong, vilket får en stor klimatpåverkan. Det finns även möjlighet att använda klimatförbättrad betong och armering som sänker klimatpåverkan. Älvstranden vill minska klimatpåverkan med femtio procent och enligt våra beräkningar är det möjligt att uppnå en reduktion på hela sextio procent med föreslagna åtgärder, säger John Ellbin Andersson. För att uppnå den önskade minskningen av klimatpåverkan är det viktigt att titta även på de delar som har en mindre påverkan. Ett exempel är masshantering, som endast står för en procent av klimatpåverkan. När det gäller hantering av massor så är målet att kunna återanvända massor inom området, då den stora delen av miljöpåverkan av masshantering kommer från drivmedel, transporter och arbetsmaskiner. SAMLAD KLIMATANALYS FÖR HELA PROJEKTET

Tack vare kompetensen och erfarenheten inom Tyréns har en samlad klimatanalys när det gäller både infrastruktur och byggnader kunnat genomföras. Oftast analyseras dessa två delar var för sig. Genom att istället göra dessa analyser gemensamt får man en bättre överblick över var de klimatbesparande åtgärderna för hela projektet ska göras för bästa resultat. Anna och John har även hämtat in expertstöd från kollegor på Tyréns när det gäller geoteknik, konstruktion, förorenad mark och tekniska specialister för infrastruktur. – Det krävs stor kompetens att genomföra klimatanalyser av stora områden med de förutsättningar som finns i Frihamnen, och för att kunna föreslå rätt och genomförbara åtgärder för att minska projektets klimatpåverkan. Vi är stolta över att vi på Tyréns kan erbjuda detta och vi vill även ge en stor eloge till Älvstranden Utveckling för att de tidigt såg vikten av att genomföra en klimatanalys av Frihamnen. Det kommer att krävas en stor insats under projektets gång för att nå klimatmålet, men det kommer vara värt det och ge ett bra slutresultat, avslutar Anna och John.


Upplev utvecklingen.

Liebherr-Sverige AB Fallskärmsvägen 5 721 31 Västerås

Tel: +46 21 80 62 40 info.lsv@liebherr.com

Annons Nya Projekt 3_halv sida_en bild.indd 1

www.facebook.com/liebherrsverige www.instagram.com/liebherrsverige www.liebherr.se 2020-06-05 08:48:30


Nya Projekt

Augusti 2021

32


Nya Projekt

Augusti 2021

33

FASADGRUPPEN FÅR UPPDRAG AV RIKSBYGGEN ATT ENERGIRENOVERA BRF KUNGSBERGET Fasadgruppens dotterbolag SmartFront AB har fått i uppdrag av Riksbyggen att genomföra en omfattande exteriörrenovering och energieffektivisering av Brf Kungsberget i Linköping. Projektet omfattar totalentreprenad på 8 fastigheter med totalt 98 lägenheter. Arbetet påbörjas omgående och ska vara klart i början av 2023. Det finns ett stort behov av att energieffektivisera och renovera fasader i det äldre fastighetsbeståndet. I samband med sin fasadrenovering såg Brf Kungsberget i Linköping möjligheten att minska fastigheternas miljöpåverkan genom att välja energismarta åtgärder. SmartFronts uppdrag är omfattande och inbegriper fastigheternas hela yttre skal. Ordervärdet uppgår till cirka 33,5 mkr. I projektet installeras nya ytskikt på fasaden, nya fönster, balkongräcken, entrépartier, takåtgärder och ett nytt cykelrum. Utöver det utför man en tilläggsisolering som ger en sammanhängande tätning av fasaden och med hjälp av SmartFront-metoden en smart ventilation med stor energiåtervinning. Man vidtar även åtgärder för att sänka radonhalten i alla fastigheter. - Vi är glada att ha fått förtroendet från Riksbyggen och glada att ytterligare en stor bostadsrättsförening satsar på energieffektiviserande åtgärder i samband med en fasadrenovering. Bolagen inom Fasadgruppen får allt fler förfrågningar kring energismarta renoveringar, där det ofta är flera olika åtgärder som måste vidtas. Då är det en fördel att vi som helhetsleverantör kan driva flera moment samtidigt, säger Peter Polland, affärsområdeschef för Fasadgruppen Öst. - Vårt mål är att sänka energiförbrukningen i fastigheterna med minst 60 procent och därmed minska utsläpp av koldioxid. Det är viktigt är att få bort radonproblematiken i fastigheterna samt skapa tysta och behagliga hus att leva i, säger Stefan Forsberg VD på SmartFront.


Nya Projekt

Augusti 2021

HÅLLBARHET I FOKUS NÄR ANJA OCH FILIPPA BYGGER SITT DRÖMHUS MED ISOTIMBER Anja Pärson och Filippa Rådin Pärson har bestämt sig för att bygga hus, mitt i ett naturskönt område vid kusten utanför Umeå. Deras grundinställning är att platsen ska kunna återställas till sitt ursprung med minimal påverkan på naturen. I sitt intensiva sökande efter dagens mest hållbara byggmetoder har de nu landat i att husstommen ska levereras av IsoTimber. Planeringen och efterforskningen har pågått ett bra tag, men till hösten drar bygget av deras nya hus äntligen igång. VARG Arkitekter har gestaltat boendet och illustrationerna visar den funktionalitet som familjen vill kombinera med naturen i sitt livsrum. Anja och Filippa har en mycket tydlig inställning till projektet; - Vi vill bygga hållbart, miljövänligt och klimatsmart, säger Filippa Rådin Pärson. - Hur svårt kan det vara? lägger Anja Pärson till. Det är en intressant frågeställning, är det svårt? Det finns all anledning att följa upp deras husprojekt under hösten och kommande vinter, så kanske vi får veta svaret. - Jag upplever att dialogen och processen fram till beslutet

ILLUSTRATION: VARG Arkitekter

34

att bygga med IsoTimber har bottnat i ett starkt förtroende. Fokus har legat på att förstå husstommens konstruktion, tillverkning och hur vi som bolag tänker kring hållbarhet. Vi är mycket stolta över att de valde oss som leverantör, säger VD Håvard Jegerstedt. Att bygga med trä var ett beslut de landade i tidigt och när de såg Rasmus och Annas hus Skogsvillan i tv-programmet Grand Designs Sverige, mitt ute i skogen, fick de upp ögonen för IsoTimber. Skogsvillan har ritats av den kände formgivaren och arkitekten Jonas Bohlin tillsammans med arkitekten Hans Murman. Programmet visar hur noggrann Rasmus är i byggandet, han lämnar inga detaljer åt slumpen, och att de faktiskt anpassar hela byggprocessen för att kunna bevara träden intill huset. Med den kombinationen i åtanke tänkte Pärson-Rådin att det stämde väl överens med deras egen inställning och kontaktade IsoTimber. - Anjas och Filippas genuina intresse att söka efter det mest hållbara är en grundvärdering vi har gemensamt. Att försöka hitta det mest resurseffektiva sättet att bygga på, med en maximerad materialnytta och att samtidigt minimera sin klimat- och miljöpåverkan, säger styrelseordförande och hållbarhetsansvarige Janina Östling.

ILLUSTRATION: VARG Arkitekter


Nya Projekt

Augusti 2021

35

ILLUSTRATION: VARG Arkitekter

ILLUSTRATION: VARG Arkitekter


Bygg- & Anläggningsbranschens bästa projekt- & affärsverktyg Förenklad administration, full kontroll på projekten och ökad tillväxt. För stora, medelstora och små företag.

Ta steget mot en mer digital och lönsam verksamhet. Boka din demo idag via vår hemsida eller på 013-470 40 13

Läs mer på next-tech.com


Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping


Nya Projekt

Foto: Bostadsbolaget

Augusti 2021

38


Nya Projekt

Augusti 2021

39

DESIGNADE SOLCELLER GER NY ENERGI TILL FRISKVÄDERSTORGET Mönstrade plattor som förhöjer husets utseende och samtidigt försörjer det med el, går det? Svaret är ja och är nu verklighet på Friskväderstorget 2 – 8 i Göteborg. Bostadsbolaget är bland de första hyresvärdarna i Sverige med att använda solcellsdesign. - Det vanligaste är att solceller inte syns eftersom de sitter på taket. Tekniken med designade paneler är relativt ny i branschen och just den här gaveln passade perfekt att använda den på, säger Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget och initiativtagare till den annorlunda solcellslösningen. Huset på Friskväderstorget syns över hela området och de nya solcellerna väcker uppmärksamhet och nyfikenhet bland de som går förbi. Panelerna är uppbyggda av moduler med tryckta färgfält som kombineras i ett mosaikmönster inspirerat av nordafrikanska kakelmönster och svensk folklore. - Tillsammans med solcellerna på husets tak kommer panelerna producera cirka 145 kW, vilket täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor såsom belysning, hissar och tvättstugor, säger Oskar Scheiene. Eftersom solen strålar uppifrån så är det förstås mer effektivt att ha solpaneler på taken. - Just den här väggen ligger dock rakt mot söder och fungerar därför riktigt bra för den här typen av solceller, menar Oskar Scheiene. Minskar klimatpåverkan Bostadsbolaget deltar i Allmännyttans Klimatinitiativ där målet är att all energi ska vara fossilfri till år 2030. Som ett led i detta bygger Bostadsbolaget ut solenergi på en mängd fastigheter och nästa stora solcellsprojekt blir att sätta paneler på taken till flertalet hus i Norra Biskopsgården. - Gaveln på Friskväderstorget är ett specialprojekt, men eftersom det nu går att göra solceller i olika färger och former så är det roligt att passa på att skapa lite uppmärksamhet kring solenergi genom en sådan här anläggning, säger Oskar Scheiene. Bostadsbolagets satsningar på solenergi innebär att man i utgången av 2021 har en total installerad effekt på hela 2 300 kW vilket ger närmare 2 200 MWh årligen producerad miljövänlig solenergi. Det motsvarar årsförbrukningen för 110 normalstora villor. Solpanelerna är framtagna av AFRY och designade av arkitekten Frida Hallin. Idola Solkraft har varit totalentreprenör.


Nya Projekt

Augusti 2021

NU SKA CAMPUS ALNARP FÖRSÖRJAS MED GEOENERGI Akademiska Hus satsar cirka 50 miljoner kronor i en geoenergianläggning som genom att generera egen förnybar energi kommer att förse campus i Alnarp med värme och kyla. Anläggningen tar tillvara på energi lagrad i grundvattnet och säkrar så att behovet av levererad energi kan minska med över 35 procent. Akademiska Hus fastighetsbestånd i Alnarp består av över 100 byggnader i varierande storlek. Den största hyresgästen på området är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) vars lokaler har ett energibehov av värme och kyla på 10 000 MWh om året. Lösningen för att hitta en smart och hållbar energiförsörjning finns 70 meter under marken, i grundvattenmagasinet Alnarpsströmmen, som sträcker sig från Landskrona genom Alnarp och vidare till Ystad i sydvästra Skåne. Principen går ut på att kyla och värme säsongslagras i grundvattenmagasinet via tolv brunnar, som på fackspråk kallas akviferlager. Under sommaren hämtas kylan upp för att kyla delar av byggnaderna i området och under vintern används akviferlagret för att generera värme till byggnaderna. – Akademiska Hus och våra hyresgäster i Alnarp har en gemensam vilja att göra campus än mer hållbart. Geoenergianläggningen är en viktig del i Akademiska Hus hållbarhetsarbete, där vi lägger stort fokus på att minska byggnadernas energibehov samtidigt som vi skapar förutsättningar för att ta tillvara på överskottsenergi och utnyttja tillgänglig fri förnybar energi, säger Fredrik Nyberg, energi- och teknikchef på Akademiska Hus. ETT STEG MOT KLIMATNEUTRALITET

Utöver geoenergianläggningen i Alnarp har Akademiska Hus sedan tidigare anläggningar på campusområden i Stockholm, Karlstad, Lund, Umeå, Göteborg, Gävle och Örebro. Totalt står geoenergilösningar för cirka 10 procent av den värme- och kylenergi som Akademiska Hus fastighetsbestånd på en nationell nivå använder. Ytterligare anläggningar kan komma att byggas. – Som ett av Sveriges största fastighetsbolag har vi ett stort ansvar att driva utvecklingen av framtidens hållbara samhälle framåt. Genom att skapa smarta helhetslösningar och nyttja geoenergi möjliggör vi en hållbar energiförsörjning och ökar vår egen produktion av förnybar energi. Detta tar oss ett steg närmare att nå en nollvision för vårt klimatavtryck, säger Fredrik Nyberg. Geoenergianläggningen i Alnarp planeras vara i drift våren 2022.

40


Nya Projekt

Augusti 2021

41

FOTO: BERGSLAGSBILD


Profile for Stordåhd Kommunikation AB

Nya Projekt Grönt Byggande 002/2021  

Nya Projekt Grönt Byggande 002/2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded