Page 1

December 2016

010 Nya Projekt


SPECIALIST PÅ VVS PB teknik utför VVS och ventilations­ projektering för hotellprojekt – både nybyggnad och ombyggnad. Anlita ett av Sveriges ledande konsultföretag med inriktning på teknikområdet VVS.

Vi kan golv

Vi är experter på projektering i VVS­miljö Kontakta gärna Torbjörn Lång för en offert i höst. PB teknik AB Vretenvägen 2, 171 54 Solna Tel. +46 (0)8 564 859 50, Fax. +46 (0)8 564 859 60, mail: pbt@pbt.se

www.pbt.se

AB Golvinteriör • Maskingatan 10 • 23166 Trelleborg Sweden • Tel:0410-165 65

På Saluhallen, Malmö har man valt:

“Med stolthet, hantverksskicklighet, engagemang och nytänkande för vi ett traditionsrikt yrke in i framtiden”

Malmö - Lund - Helsingborg - Kristianstad

Sanering av sjöar och Vattendrag Över 35 år i branschen • Special designad utrustning för miljövänlig muddring av lösa sediment • Avvattning av slam, stor erfarenhet från flera olika tekniker • Lakvattenrening & vattenrening vid sanering Tel. +46 13 637 55 E-mail info@milman.se www.milman.se


NÄRODLADE BYGGPLÅTSPRODUKTER FÖR ETT HÅLLBART BYGGANDE

Areco är en svensk privatägd koncern som bildades 1944 och är idag en av de ledande tillverkarna inom byggplåt med 160 anställda och en omsättning på ca 1 miljard kr. Vi samarbetar sedan många år med väletablerade stålverk både i och utanför Sverige, alla med mycket hög kapacitet och kvalitet.

VI TAR HAND OM HELA KEDJAN! • Vi lagerhåller 30.000 ton råmaterial • Våra konstruktörer gör beräkningar • Vi tillverkar allt i våra fabriker i Malmö • Transport direkt till byggarbetsplatser

Läs mer om våra produkter och tjänster på www.areco.se


Det byggs i Sverige – som aldrig förr! BYGGBRANSCHEN ÄR GLÖDHET OCH BYGGFÖRETAGEN JAGAR KOMPETENS OCH MEDARBETARE SOM ALDRIG FÖRR. Några hårdfakta och siffror från 2016: – Under prognosåren 2016-2017 beräknas antalet syssel- satta totalt sett öka med 20 000 personer.

– Tillväxten för de totala bygginvesteringarna blir 1 procent- enhet starkare 2016 och 2 procentenheter starkare 2017.

– De totala bygginvesteringarna stiger med 10 procent i år och med 5 procent nästa år.

– Enligt Sveriges Byggindustriers beräkningar påbörjades 49 300 lägenheter sammantaget under de tre första kvartalen 2016, vilket är något fler än tidigare beräkningar.

– Prognosen revideras upp med några tusen lägenheter både i år och nästa år. Detta innebär att det påbörjas 65 000 lägenheter i år och 58 000 nästa år.

– De högre påbörjandetalen ändrar utvecklingstalen för bostadsinvesteringarna både 2016 och 2017. Bedömningen är att de ökar med 17 procent i år och 9 procent nästa år.

– Lokalinvesteringarna ökade med 4 procent de tre första kvartalen 2016 jämfört med samma period i fjol.

Just bostadsbyggande har fått ett rejält uppsving. Under året kan man se en del förändringar i sättet att bygga – mer flexibla bostäder där man allt mer tänker på hur vi egentligen bor och hur bostäderna kan förändras i takt med att våra krav och förutsättningar förändras. En intressant utveckling och där vi hoppas på mer framöver. Den stora flaskhalsen är och förblir tillgången på kompetent arbetskraft – där måste både bransch och regering ta till krafttag för att lösa arbetskraftsbristen – varför inte skapa snabbspår för nyanlända som har bakgrund från byggbranschen i andra länder och snabbt få in dom i arbete? Det var ett ljust 2016 för branschen och än ljusare blir det 2017! God jul och ett riktigt gott nytt år! J M Högberg, Redaktör.


Nya Projekt

Oktober 2016

Nr 10/2016

Utgivare: Nya Projekt ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Anneli Markström, anneli.markstrom@storkom.se Prenumeration: Benjamin Jonsson, benjamin.jonsson@storkom.se Marknad: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.

5


Nya Projekt

Innehåll

Klicka för att kolla in våra övriga nummer!

6


I RÄTT HÄNDER ÄR FRAMTIDEN NÄRMARE ÄN DU TROR Från tanke till förvekligande där du får fram dina önskemål. Vi kan hjälpa dig med ditt projekt. Byggprojektering kan vi. Välkommen till Sigma. sigmacivil.se


Nya Projekt

December 2016

8

SKANSKA RENOVERAR BOSTADSHUS I STOCKHOLM FÖR CIRKA 430 MILJONER KRONOR Skanska har tecknat avtal med Stockholmshem om att totalrenovera sex bostadshus vid Valla Torg i Årsta, Stockholm. Kontraktet är värt cirka 430 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i det fjärde kvartalet 2016. Uppdraget omfattar totalrenovering av 302 lägenheter och allmänna utrymmen i fyra 13-våningshus och två trevåningshus byggda i början av 1960-talet. Delar av de allmänna utrymmena på vindsplanen och i markplan kommer att byggas om till 20 nya lägenheter. Marken i anslutning till fastigheterna rustas upp och nya uteplatser till lägenheterna i markplan skapas. Byggprojektet utgör en del av EU-projektet Grow Smarter som drivs av Stockholms Stad. Grow Smarter handlar om hur städer med hjälp av smarta miljötekniklösningar kan skapa fler jobb och växa, samtidigt som de blir mer energieffektiva, lättframkomliga och attraktiva för invånarna. Genom att använda energieffektiva och hållbara lösningar för värme, ventilation och ljus kommer Skanska att kunna sänka energianvändningen med sextio procent när husen är färdigrenoverade. Renoveringarna påbörjas omgående och arbetet ska vara färdigt i början av 2019. Skanska Sverige är ett av Sveriges största projektutvecklings- och byggföretag med verksamhet inom hus- och anläggningsbyggande samt inom utveckling av bostäder och kommersiella lokaler. Enheten har cirka 10 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2015 till drygt 27 miljarder kronor. Inom bostadsutvecklingen såldes cirka 2 200 nya hem. Skanska erbjuder även tjänster inom offentlig-privat samverkan.

SPADEN I MARKEN FÖR BOSTÄDER MITT PÅ SÖDERMALM, STOCKHOLM Nu bygger JM attraktiva, hållbara bostäder innanför Stockholms tullar på Södermalm. Den 14 november togs det symboliska första spadtaget till Rosenlundshöjden i form av en ljusshow. På en markanvisning från Stockholms stad, bygger JM projektet Rosenlundshöjden i direkt anslutning till Rosenlundsparken. Merparten av de 90 bostadsrättslägenheterna är redan bokade vid byggstart. I Rosenlundsparken planeras cirka 215 bostäder i flerbostads-

hus och fem avdelningar förskola. 90 av dessa bostäder byggs av JM för Brf Rosenlundshöjden, övriga bostäder är hyresrätter och byggs av Stockholmshem. För att skapa en tidlös helhet valdes tegelfasader som kommer att åldras vackert och som kompletterar den omgivande bebyggelsen på ett bra sätt. – Vi är glada att kunna tillföra Södermalm våra hållbara bostäder med låg energiförbrukning som vi bygger med beprövade metoder precis som alla andra JMs bostäder, säger Gunilla Roll, projektledare. Rosenlundshöjden energiklassas och den beräknade energiförbrukningen ligger på endast 52 kwh/år per kvm. – Det finns också planer för ett nytt torg med restaurang och ny större matbutik i närområdet, sammanlagt kommer detta ge området ett stort lyft, säger Gunilla Roll. Stadens intentioner är att området omkring Rosenlundsparken ska göras mer levande och innerstadslikt genom att komplettera stadsstrukturen med nya bostäder och lokaler i gatuplan. Ett annat mål är att förstärka Rosenlundsparkens gröna kvaliteter och utveckla dess funktion som attraktiv stadspark.

VÄXJÖBOSTÄDER SLÄPPER 54 HYRESRÄTTER PÅ SÖDRA STATIONSOMRÅDET Växjöbostäder håller ett fortsatt högt tempo i byggandet för att bidra till fler attraktiva bostäder i Växjö. Den 16 november släppte Växjöbostäder 54 moderna hyresrätter (1-4 rum och kök) på kvarteret Pilgrimen 2 på Södra stationsområdet. Inflyttning från november 2017. Hyresrätterna har hög standard. Ekparkett i vardagsrum, kök och samtliga sovrum. Kaklade badrum med klinker på golv, tvättmaskin och torktumlare. Köken är utrustade med diskmaskin, spis med induktionshäll samt kyl/frysskåp eller kyl och frys. Många av lägenheterna har två balkonger. På bottenplan finns 2-3 lokaler på totalt 440 m2. Kvarteret har en gemensam innegård. P-platser kommer finnas i ett parkeringsgarage. – Vi är unika! Vi är det enda kvarteret på Södra stationsområdet som erbjuder hyresrätter. Med en hyresrätt får du ett enkelt boende i hjärtat av Växjö. Du har koll på dina kostnader och behöver du hjälp med något i din lägenhet är vi bara ett samtal bort, säger Maria Säterdal, VD Växjöbostäder.

En av Sveriges äldsta gummileverantörer Gummiduk – Gummilister – Plastlister Packningar – Vibrationsdämpare & Slangar

Kuntze & Co AB

Västbergavägen 19 • 126 30 Hägersten • www.kuntze.se


Nya Projekt

December 2016

9

European Spallation Source – världens främsta forskningsanläggning för materialforskning.

COWI PROJEKTERAR VÄRLDENS LEDANDE FORSKNINGSANLÄGGNING FÖR NEUTRONER ESS, European Spallation Source, utanför Lund, kommer att bli världens främsta forskningsanläggning för avancerad materialforskning med neutroner och ha den kraftfullaste linjära protonacceleratorn som någonsin byggts. COWI har fått i uppdrag att göra detaljprojekteringen av den avancerade målstationen. ESS kommer att bli ett multidisciplinärt forskningscenter baserat på världens kraftfullaste neutronkälla.2–3 000 forskare från hela världen kommer varje år att använda ESS för sin forskning inom bland annat läkemedel, miljöteknik och energi. COWIs Jacob Egede Andersen, sätter samman uppdragets expertgrupp och kommer att leda projektet. - Det är ett oerhört intressant projekt och vi är glada att få förmånen att leda projekteringen av en anläggning av dessa dimensioner. En byggnad med potential att bli världens ledande forskningsanläggning som kan göra skillnad för världen, säger Jacob Egede Andersen. - COWI har den erfarenhet och kompetens som krävs för att göra projekteringen av en så här komplex byggnad, och vi ser fram emot att ta oss an detta spännande uppdrag, säger Jan Lövgren, avdelningschef på COWI. Anläggningen är en mycket komplex konstruktion som måste uppfylla säkerhetskraven på en byggnad med joniserande strålning. Det innebär bland annat att designen måste godkännas av Strålsäkerhets-myndigheten (SSM) och det finns en absolut fast tidplan för när konstruktionerna ska vara klara. COWI kommer i projektet att dra nytta av erfarenheten från projekteringen av världens största broar och tunnelbanetunnlar i betong i områden med hög jordskalvsrisk. Det är tack vare den väl dokumenterade erfarenheten av stora projekt och betongstrukturer och den stora erfarenhet av att arbeta i seismiska zoner, som ESS valt COWI till projektet. Uppdraget bygger på det ramavtal som COWI tecknade med ESS 2014. COWI i ESS-projektet • Anläggningen ska vara färdigbyggd och inleda provdrift i december 2019.

• De detaljerade ritningarna för målstation ska vara klara i juni 2017. • Upp till 40 COWI-konsulter från kontoren i bland annat Malmö, London och San Fransisco, kommer att arbeta med detaljprojekteringen. • Anläggningen måste uppfylla Strålsäkerhetsmyndighetens krav för seismiska belastningar med ett tidsperspektiv på 1 miljon år beroende på att joniserande strålning kommer att genereras när forskningsanläggningen är i drift. • Den målbyggnad COWI designar kommer att bli 140 m gånger 100 m, ungefär lika stor som en rejäl fotbollsstadion. • ESS är ett ERIC-konsortium –European Research Infrastructure Consortium – 15 medlems- och observatörsländer • Sverige och Danmark som är värdländer står för: 47,5 % av konstruktionskostnaden 15 % av driftskostnaden • 2–3 000 gästforskare per år när ESS öppnat för dygnetrunt-drift • ESS konstruktionsbudget är på 1,84 miljarder EUR • Driftskostnader 140 miljoner EUR per år • COWI projekteringsarvode 48 miljoner SEK


Nya Projekt

December 2016

UNIKT FORSKNINGSPROGRAM UNDERSÖKER ENERGIANVÄNDNING I SMARTA STÄDER Den 17 november invigdes forskningsprogrammet ´Smart Energy City’. Ett världsunikt forskningsprogram där 150 familjer nu flyttar in i smarta lägenheter i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, där de kommer kunna se och styra sin energianvändning i realtid. Energianvändning som KTH kommer att genomföra forskning på. Målet är att utveckla smarta elnät för bättre utnyttjande av förnybara energikällor och att utveckla energismarta hem där de boende kan påverka sin energiförbrukning. Bakom forskningsprogrammet står ett samarbete mellan ABB, Electrolux, Ellevio, Ericsson och Fortum. Tillsammans har bolagen skapat ett system för hållbara städer där hemmens apparater kopplas ihop med det smarta elnätet. Programmet har delfinansierats av Energimyndigheten. Forskningen ska ge svar på frågor om energianvändning. Till exempel om de boende väljer det mest miljövänliga alternativet, eller det billigaste. Svar som hjälper till att finna lösningar på hur vi i framtiden kan använda förnybara energikällor bättre och utveckla energismarta hem. – Det är med stor glädje som vi startar forskningsprogrammet. Tillsammans med personerna som bor i lägenheterna utvecklar och testar vi ny svensk miljöteknik samtidigt som vi får viktiga svar om deras energianvändning. Teknikutveckling och forskning som kommer vara en del av att bygga framtidens hållbara städer, säger Johan Ander, programchef. Den 17 november invigs programmet officiellt av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg samt representanter för ABB, Electrolux, Ellevio, Ericsson och Fortum. Kungliga Tekniska Högskolan kommer att genomföra forskningsarbetet. Smart Energy City ligger i Norra Djurgårdsstaden, en stadsdel med höga klimatmål. 2030 ska Norra Djurgårdsstaden vara helt fossilfri. – I Norra Djurgårdsstaden söker vi hela tiden efter nya lösningar för att nå och vidareutveckla de mål som ingår i hållbarhetsarbetet. Det är ingen tillfällighet att många forskningsoch utvecklingsprojekt inleds och testas här. Smart Energy City är intressant på många sätt. Hur kan vi med nya sätt att tänka och ny teknik möjliggöra aktiva val och mer effektivt resursanvändande. Faktum är att vi sett ett mycket stort intresse från hela världen. Förra året kom fler än 4000 besökare från fler än 50 länder för att lära sig om hållbarhetslösningarna i Norra Djurgårdsstaden, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra

10

Djurgårdsstaden i Stockholms stad. Tekniken som används i lägenheterna gör det möjligt för de boende att styra sin energianvändning. De får den inte bara visualiserad via en display utan får även miljö- och prissignaler från det smarta elnätet. Det gör att till exempeltvättmaskinen eller laddstolpen automatiskt kan gå igång då klimatpåverkan och/eller priset är lägre.

THOMAS BETONG TOG FÖRSTA SPADTAGET I HEBY - NY MODERN FABRIK FÖR PRODUKTION AV PREFABRICERADE SKALVÄGGAR OCH PLATTBÄRLAG Torsdagen den 17 november togs det första spadtaget för den nya fabriken med kapacitet ca 150.000 m2 av skalväggar i Heby utanför Uppsala. Redan i september nästa år planeras de första leveranserna av både skalväggar och plattbärlag. Fabriken skapar ca 30 arbetstillfällen. I juni meddelade Thomas Betong om investeringen av 80 MSEK. Med fabriken möter företaget marknadens behov och ökat hållbart byggande i Sverige, särskilt i Stockholm-, Uppsala- och Mälarregionen där den politiska ambitionen är att snabbt accelerera bostadsbyggandet. I augusti tecknade Thomas Betong AB och JM AB ett femårigt strategiskt avtal för skalväggsleveranser. Samarbetet kommer att skapa möjlighet till att minimera transportkostnader, miljöpåverkan och korta ledtider. Tidigare i år lanserade Thomas Betong ett unikt system, Thomas Miljöstomme®, för platsgjutna stommar med 30 % lägre CO2-avtryck jämfört med konventionell stomme. Systemet baseras på prefabricerade skalväggar, plattbärlag och balkonger i kombination med fabriksbetong. – Denna investering är ett viktigt steg i vårt arbete med att bredda vårt kunderbjudande. Vår nya fabrik i Heby harmonierar med samhällets höga ambition om ett ökat hållbart bostadsbyggande,  säger Carina Edblad, VD Thomas Betong AB.  Vi vill bidra till att lösa bostadsbristen i Sverige och tillsammans med våra kunder kunna bygga ett hållbart samhälle.  Med den nya fabriken skapar Thomas Betong nya jobbmöjligheter i kommunen och erbjuder alla sina anställda en modern och god arbetsmiljö. Fabriken i Heby kommer att certifieras enligt Green Building (SGBC) vilket innebär att fabrikens energiförbrukning är minst 25 % lägre än ställda krav enligt boverkets byggregler.


Nya Projekt

December 2016

11

Fasad Vulkanen 3, White Arkitekter.

ESKILSTUNA BYGGER SÅ DET KNAKAR Detaljplan för del av Vulkanen 3 Ett utvecklingsområde i Eskilstuna centrum är kvarteret Vulkanen vid korsningen Drottninggatan – Rademachergatan. Kvarteret Vulkanen har byggts ut i etapper och etapp 2 är snart klar. I går den 16 november fattade stadsbyggnadsnämnden beslut om detaljplanesamråd för ytterligare 60 bostäder i området. Vulkanen 3 är den sista etappen i kvarteret och syftet med detaljplanen är att möjliggöra en högre exploatering av bostäder än vad nuvarande detaljplan tillåter. Handelslokaler längs Drottninggatan, en minipark och en förskola för totalt 6080 barn ingår också i planen som ska ut på samråd under slutet av november - december. Detaljplanen beräknas vinna kraft i november 2017. Detaljplan för Skiftinge 1:1 m.fl. Handelsområde Stadsbyggnadsnämnden fattade även beslut om samråd för en detaljplan för handel i Skiftinge. Området närmast E20 i södra delen av Skiftinge har tidigare bestått av butikkomplexet Rondellen och Gårdskälsparken med en stor fornlämning. Planen syftar till att kunna bygga ut handel, främst så kallad

volymhandel (inte livsmedel, dagligvaror eller klädbutiker). Sammanlagt kan det bli upp till 29 000 kvadratmeter handelsyta. I planen ingår även ett förbättrat gång- och cykelstråk genom området och i anslutning till övriga Skiftinge. – Vi har en stor efterfrågan på att bygga i Eskilstuna och det är positivt att vi kan presentera förslag på både nya bostäder och handel, säger Sarita Hotti ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna kommun. Remiss från kommunstyrelsen – motion - Ombyggnation av vindar till bostäder Ett annat sätt att skapa fler bostäder är att pröva möjligheten att bygga om vindar till bostäder. Fler och fler ansökningar om ändrad användning kommer in till kommunens bygglovsavdelning som bedömer ansökningarna enligt de krav som ställs i detaljplaner och andra byggregler. – Det ökade intresset för att bygga om vindar till bostäder har flera fördelar. Det är ett sätt att skapa mer byggyta för mindre lägenheter, men det kan även vara ett attraktiv boende för de som vill ha något annorlunda, säger Sarita Hotti.


Nya Projekt

December 2016

12


Nya Projekt

December 2016

13

KRISTIANSTADS KOMMUN BYGGER IDROTTSOMRÅDE SÖDER MED HYBRIDGRÄSPLAN FÖR ELITFOTBOLL

Nytt bostadsområde i Mölnlycke.

TORNSTADEN UTVECKLAR OCH BYGGER NYTT BOSTADSOMRÅDE I MÖLNLYCKE Spaden är i marken för Mölnlyckes nya bostadsområde Stenbrottet som Tornstaden har utvecklat och nu börjat bygga. Projektet innefattar totalt 128 moderna och välplanerade lägenheter som består av både hyresrätter och bostadsrätter. – Trycket på lägenheterna har varit jättestort, för både bostadsrätter och hyreslägenheter, säger Therese Kilenstam, VD för Tornstaden Projektutveckling. Bostadsrätterna är redan slutsålda och uthyrningen av hyreslägenheterna påbörjas till våren. Lägenheterna kommer att förvaltas av Tornstadens fastighetsbolag - vilket placerar projektet helt i linje med koncernens affärsidé; att utveckla, bygga, äga och förvalta fastigheter. Byggnationen har startat med de 84 hyresrätterna som har en beräknad inflyttning under sommaren 2018. De följs direkt av ett hus med bostadsrättslägenheter och hösten 2018 beräknas samtliga lägenheter vara färdigställda. Utöver lägenheter kommer Tornstaden också att bygga ca 10 radhus i området med start under våren 2017. – Vi vill vara en aktiv del i samhällsutvecklingen och det här projektet har en extra fin karaktär i och med att det innehåller olika boendeformer. Vi ska göra vårt yttersta för att förvalta förtroendet vi har fått, säger Jan Edlund, koncern VD för Tornstaden. Lägenheterna, bostadsrätter såväl som hyresrätter, är i storleken 1,5 – 4 rum och kök och många har en planlösning med spännande vinklar. Husen har arkitektoniskt inspirerats av kilarna som användes för att bryta sten i det gamla stenbrottet som tidigare låg där det nya bostadsområdet nu tar form – något som togs fasta på vid gårdagens byggstartsceremoni där kilar slogs ner i ett stenblock istället för det traditionella spadtaget. Kommunstyrelsens ordförande i Härryda kommun, Per Vorberg (m) är nöjd med att byggstarten har gått: – Det känns jätteroligt att projektet nu är igång och att det händer saker i vår kommun. Blandade upplåtelseformer för boende är en strategi vi har och jag ser fram emot ett fint och spännande resultat.

Idrottsområde Söder ska bli ett funktionellt och attraktivt idrottsområde med möjlighet till utveckling i centrala Kristianstad. Nya fotbollsplaner med hybrid- och konstgräs, upprustad friidrottsanläggning och fler utomhustennisbanor är delar av projektet. Fredagen den 28:e oktober startade bygget. Huvudplanen för fotboll anpassas för spel i Damallsvenskan, Superettan och Superserien enligt Svenska Fotbollsförbundets och Svenska Amerikansk fotbollsförbundets krav. Underlaget blir hybridgräs, en mix av naturgräs och konstgräs som ger många speltimmar per säsong, med bibehållen känsla av naturgräs. Planen ska klara elitfotbollens krav och får även markvärme. Hela området ska stå färdigt i slutet av 2018 och beräknas kosta 166 miljoner kronor. Initiativet till Idrottsområde Söder kommer från ett antal idrottsföreningar, som tillsammans med Kristianstads kommun har utvecklat det nya idrottsområdet. Fredagen den 28 oktober påbörjades gjutningen av den nya fotbollsläktaren. JM FÖRVÄRVAR EXPLOATERINGSFASTIGHET I OSLO JM förvärvar exploateringsfastigheten Vollebekkveien 2A i nordöstra Oslo från Stiansen Eiendom AS. Köpeskillingen uppgår till cirka 170 Mkr med tillträde och betalning i november 2016. Förvärvet förväntas möjliggöra utveckling av 175 bostäder. Affären kommer att redovisas under fjärde kvartalet 2016 inom affärssegment JM Utland. Fastigheten ligger bredvid Vollebekkveien 2B som JM förvärvade 2015. De två förvärven innebär en förväntad utveckling om 260-290 bostäder i flerbostadshus. Båda fastigheterna ingår i Oslo kommuns planprogram för Vollebekk och omfattar uppförande av bostäder. Detaljplanarbetet har påbörjats och JM planerar produktionsstart under andra halvåret 2018. Vollebekkområdet är under utveckling och JMs fastigheter är belägna precis intill Vollebekks T-banestation. En resa till Oslo centralstation tar 13 minuter med tunnelbanan. Norr om fastigheten bygger Oslo kommun en skola som färdigställs 2017. – Vollebekk har av kommunen definierats som en knutpunkt där utveckling av nya bostäder bidrar positivt till bostadsbeståndet i Oslo. Denna etablering ingår i JMs långsiktiga tillväxtstrategi, säger Martin Asp, vd JM Norge.


Nya Projekt

December 2016

14

Nya bostäder i Kungsängen.

ETT STEG NÄRMARE NYA BOSTÄDER OCH NY STRANDPROMENAD VID SVARTVIKEN I KUNGSÄNGEN Detaljplanen för 200 bostäder som Riksbyggen planerar för vid Svartviks Strand i Kungsängen är klar för samråd. Upplands-Bro kommun tog onsdagen den 16 november beslut om att ta detaljplanen vidare och därmed är ytterligare ett steg taget mot att skapa nya, attraktiva bostäder i kommunen. Riksbyggen planerar att tillsammans med Inmec AB bygga 200 nya lägenheter i ett mycket attraktivt läge vid Mälaren i centrala Kungsängen, nära pendeltågstationen och handel/service. Området för de nya bostäderna utvecklas under namnet Svartviks Strand och ger en fin kombination av ett bra pendlarläge intill stationen med närhet till Mälaren. Riksbyggen planerar för en byggnation med en stark miljöprofil och husen ska certifieras enligt kraven för Miljöbyggnad Silver. – Vi fortsätter att komplettera bebyggelsen runt stationen och stärker sambanden mellan centrum och Mälaren, samtidigt

som kommunen kan erbjuda fler bostäder och bostadstyper med närhet till kollektivtrafik och en ny strandpromenad för kommunens invånare och besökare, säger Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppland-Bro. Riksbyggen och den lokala fastighetsaktören Inmec, planerar tillsammans för cirka 200 nya bostäder i blandade upplåtelseformer, både hyres- och bostadsrätter. Inmec kommer att uppföra cirka 30 hyresrätter för egen förvaltning medan Riksbyggen uppför cirka 170 bostadsrätter. – Det har varit en komplex uppgift att balansera kommunens riktlinjer i översiktsplanen om att bygga tätt stationsnära och låta byggnaderna skjuta i höjden med att möta skala och stil på husen intill. Vi är glada för att nu kunna presentera en plan för attraktiva och hållbara bostäder och en byggnation som ger en ökad tillgång till Mälarens vatten, säger Roger Yrjas, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

VÄLKOMMEN TILL WOODWORK AB! UTEMILJÖ • HOPPKUDDAR • LEKPLATSER

www.woodwork.se info@woodwork.se


Nya Projekt

December 2016

15

Skanska investerar i Oslo

SKANSKA INVESTERAR NOK 630M, CIRKA 630 MILJONER KRONOR, I NYTT KONTORSPROJEKT I OSLO Skanska investerar NOK 630M, cirka 630 miljoner kronor, i ett nytt kontorsprojekt i Oslo, Norge, med en total uthyrningsbar yta om 24 000 kvadratmeter. Byggkontraktet är värt NOK 440M, cirka 440 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Norge i det fjärde kvartalet 2016. Kontorshuset Workplace Oo ligger i området Storo/Nydalen nära Ring 3 och knappt tre kilometer från centrala Oslo. Området är lätt att nå både med kollektivtrafik och bil. I området blandas industrihistoria med modern stadsmiljö, där boenden, arbetsplatser och fritidsaktiviteter samtidigt är närvarande, vilket skapar en ny typ av urban miljö. Workplace Oo är utformat för att möta kraven från miljöcertifieringen BREEAM NOR Excellent. Skanskas patenterade

Konsulter inom El och Belysning projekterar

kylningssystem Deep Green Cooling kommer att användas i kontorsbyggnaden. Byggnationen av Workplace Oo kommer att påbörjas omedelbart och byggnaden kommer att färdigställas under hösten 2018. Skanska Kommersiell Utveckling Norden har ytterligare ett pågående kontorsprojekt i Oslo. Sundtkvartalet, som omfattar 30 000 kvadratmeter och färdigställs i december 2016 i ett joint venture med Entra, kommer bland annat att utgöra Skanska Norges nya huvudkontor. Skanska Kommersiell Utveckling Norden initierar och utvecklar fastighetsprojekt inom kontor, logistik och hyresbostäder. Kontorsverksamheten är koncentrerad till de tre storstadsregionerna i Sverige, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Utvecklingen av logistikfastigheter bedrivs på strategiska orter i Sverige och hyresbostäder i Köpenhamn.

Kv. Skeppshandeln, Alléhusen

www.ecokonsult.se


Nya Projekt

December 2016

16

Sweco bygger i Strömstad. Visualisering: PeGe Hillinge.

SWECO VINNER UPPDRAG OM 400 BOSTÄDER I STRÖMSTAD Swecos arkitekter har tillsammans med Riksbyggen vunnit markanvisningstävlingen i Strömstad om utvecklingen av det så kallade Canningområdet. Totalt planerar man för över 400 bostäder, både bostads- och hyresrätter i attraktiva lägen vid havet. – Genom vårt förslag förstärker vi Strömstads stadskärna med dess fantastiska läge som kopplar samman staden med havet. Bland villkoren för markanvisningstävlingen fanns krav på hållbarhet, torgytor, strandpromenad, gång-och cykelbanor samt en variation på bostäderna både i upplåtelseform och volym, något som vi tagit fasta på i förslaget, säger Kajsa Crona, ansvarig arkitekt på Sweco. Canningområdet i centrala Strömstad är beläget vid havet som omsluter stadsdelen i både väst och nord. Swecos vin-

nande förslag omfattar en varierad bebyggelse och erbjuder bostadshus från två till sex våningar, vilket skapar variation i stadsbilden. Mitt i området ligger Tornhuset, nio våningar högt, som placeras invid bergväggen. Det höga huset ger dynamik till området och fångar upp den skala som redan finns i den kuperade terrängen. Stor vikt läggs även på att skapa nya torg för ett dynamiskt stadsliv och utveckling av kajpromenaden. Miljöprofilen i den nya stadsdelen är hög och samtliga byggnader är minst klassificerade enligt Miljöbyggnad Silver. Uppdraget går nu in i detaljplaneprocess tillsammans med Riksbyggen och Strömstad kommun. Ansvarig arkitekt: Sweco i Göteborg genom Kajsa Crona tillsammans med Margareta Diedrichs, PeGe Hillinge och Josefin Karlsson.

Kundanpassade toalettlösningar med tillhörande drift och service Danfo AB, Tel 0587-861 00, info@danfo.com, www.danfo.com


Nya Projekt

December 2016

17

I BoKlok Esplanaden har alla lägenheter en egen balkong, altan eller uteplats på terrass.

NU STARTAR FÖRSÄLJNINGEN AV 60 GRÖNA LÄGENHETER I UPPLANDS VÄSBY Måndagen den 21 november startade försäljningen av 60 lägenheter i nya stadsområdet Eds Allé på IKEA Barkarby. Intresserade är välkomna att lämna sin turordningsanmälan mellan kl. 16.30-18.30. Vid dagens slut dras en turordningslista och vem som får välja lägenhet först. Byggstart är planerad till våren 2017, med beräknad inflyttning våren 2018. Lägenheterna har två, tre och fyra rum med en yta på 55, 72 respektive 85 kvadratmeter. De byggs som bostadsrätter och den totala boendekostnaden inklusive avgift till bostadsrättsföreningen och ränta blir cirka 4 600 kronor per månad för en tvårumslägenhet. – Vi kan hålla låga priser genom att alltid tänka i stora volymer. Vi bygger husen i fabrik och kan därför använda rationella tillverkningsprocesser. Dessutom minskar vi då påverkan på miljön och klimatet och skyddar husen från väder och vind, säger Adam Hantash, projektledare på BoKlok. BoKlok försäljningsfilosofi bygger på principen ”lika för alla”. Bostäderna fördelas genom offentlig turordningsdragning. En turordningslista upprättas och kunder får välja den BoKlok bostad som passar dem bäst. – Genom att samla kunderna på detta sätt genomför vi försäljningen på ett rättvist sätt utan krångliga kösystem och budgivningar. Samtidigt träffar alla sina blivande grannar vilket känns trevligt, säger Adam Hantash. Området är framtaget med särskilt fokus på hållbarhet och kunderna kommer ha möjlighet att påverka den egna energianvändningen och därmed sina kostnader.

– I det här projektet har vi olika tekniklösningar som minskar klimat- och miljöpåverkan, bland annat solceller på taken. Men viktigaste av allt är att vi sätter de boende i centrum. Det ska vara enkelt att leva hållbart i våra hus. Vi kommer till exempel ha individuell mätning av varmvatten och el. Det gör att varje boende kan inverka på sin egen miljöpåverkan och samtidigt påverka sina kostnader. I området kommer det finnas bilpool och tillgång till cyklar. Det är cykelavstånd till centrala Väsby och järnvägsstationen vilket innebär effektiva resor för pendlaren. Skolor, livsmedelsbutik och kommunal service finns inom nära räckhåll och området ska framöver anslutas till kommunens kollektivtrafiknät.


Nya Projekt

December 2016

Banbrytande hyresrätter byggs i Västra Hamnen i Malmö.

BANBRYTANDE BOSTÄDER FÅR SUPERMILJÖKÖKET MIINUS - EKOLOGI OCH DESIGN FÄLLDE AVGÖRANDET När Hauschild + Siegel bygger 55 banbrytande hyresrätter och 31 cykelmotellrum i Västra hamnen i Malmö väljer de Puustelli som köksleverantör. Bostadshuset blir det första i Malmö som byggs utan plats för bilar, och det första i Sverige som nybyggs med supermiljököket Puustelli Miinus. Eftersom Västra hamnen ligger i Malmös innerstad och Malmö är en trevlig stad att cykla i, har arkitektbyrån valt att satsa på ett djärvt grepp och helt tänka bort biltrafik från Klippern 4. Istället är cykeln i fokus. – Malmö är Sveriges Amsterdam och en trevlig stad att cykla i, och när marken är dyr är det bättre att den används för bostäder än gator, säger Cord Siegel, ansvarig byggherre och arkitekt på Hauschild + Siegel som både ritar och bygger bostäderna, vilka inte har några boendeparkeringar men gott om plats för cyklar. Bostäderna blir maximalt miljövänliga, och enligt byråns beräkningar kommer de boendes koldioxidavtryck att bli bara en lite drygt en tredjedel av genomsnittssvenskens, 1,75 ton per år jämfört med genomsnittet på 4,75 ton. Premiäraffär på projektsidan Köksinredningen är en del av förklaringen till de låga utsläppen. Brf Klippern 4 blir nämligen Sveriges första nybyggnationsprojekt som byggs med supermiljököket Puustelli Miinus. – Det är extremt kul att vårt första projekt i Sverige blir just Klippern 4, ett bostadsprojekt som är minst lika nytänkande som Miinus-konceptet i sig. Jag tror att Miinus är en klockren produkt för många byggprojekt idag, eftersom det utan vidare klarar alla de miljökrav som ställs idag, säger Richard Moberg, ansvarig för Miinus hos Puustelli Sverige. Att arkitekterna valde Miinus beror delvis på att det har ett ekologiskt fotavtryck som är nästan halverat jämfört med ett standardkök, men även designen vägde in i valet. – Det är en spännande kombination av massivt trä och moderna lättprodukter. Dessutom var de andra köken vi tittade på så lika varandra. Puustelli Miinus avviker utseendemässigt, vilket kändes som ett viktigt kriterium i sammanhanget, säger Cord Siegel. Helhetstänk ger fördel Miinus Lägenheterna är snarlika, trots det blir det 17 olika varianter på köken. Inredningen har ritats av Richard Moberg på Puustelli tillsammans med arkitekterna på Hauschild + Siegel.

18

– Det är en fördel för oss att de äger hela projektet, från plan till drift och underhåll. Då blir också Miinus mer intressant, eftersom de ser fler aspekter av livscykeln. De ser designen och miljövänligheten som arkitekter, slittåligheten ur driftsynpunkt, vattentåligheten ur säkerhetssynpunkt och så vidare. I ett sånt perspektiv kommer Miinus mer till sin rätt, säger Richard Moberg. Produktionen av köken har redan inletts på Puustellis fabrik i Harjavalta, Finland, och de första inredningarna monteras i Malmö under vecka 46. Köken i lägenheterna ska vara klara till den 1 februari 2017, hotellrumsköken i mars. ”Början på grön köksrevolution” Totalt handlar det om 55 hyresrätter och 31 cykelmotellrum som ska inredas med Miinuskök. Ordervärdet ligger på cirka 5 Mkr. – Det här är en stor affär för Puustelli Sverige vilket självklart är kul. Lika roligt är det erkännande av Miinus unika miljöegenskaper och profilerade design affären är ett bevis på. Förhoppningsvis är detta början på en grön köksrevolution i hela Sverige, säger Richard Moberg.

Forsen bygger för Bas Barkarby.

​FORSEN BYGGLEDER MARKARBETENA FÖR BAS BARKARBY Atrium Ljungberg har gett Forsen uppdraget att sköta byggledningen av markarbetena i deras del av den framväxande Barkarbystaden. Atrium Ljungberg har en markanvisning med en byggrätt om 50 000 kvadratmeter centralt i Barkarbystaden. Här planerar fastighetsbolaget tillsammans med Järfälla kommun att skapa Bas Barkarby - en ny och spännande mötesplats för lärande, näringsliv och kultur. – Kvarteret kommer innehålla en blandning av verksamheter med stora möjligheter att samnyttja lokalerna. Bas Barkarby blir en plats där människor, både studenter och företagare, studerar, arbetar, träffas och utvecklas tillsammans, förklarar Anders Finnhammar, projektledare på Atrium Ljungberg. – Fantastiskt roligt att få fortsätta att vara en av de större projektledningsaktörerna i den här spännande stadsdelen som kommer att vara en viktig knutpunkt i Stockholm om några år, säger Robert Ohlsson, affärsområdeschef, Forsen. Hela kvarteret ska byggas i två etapper. Målsättningen är att byggstart av första etappen på cirka 24 000 kvm ska ske under första kvartalet 2017. Här planerar bland andra Järfälla kommun att flytta in med gymnasieutbildning, multihall, bibliotek och annan kulturverksamhet under sommaren 2019. Den andra etappen med ett hundratal bostäder och hotell har preliminär byggstart årsskiftet 2020/2021.


FOTO: SAM SYLVÉN STYLING: SOFIE LAWETT

Oavsett vem du är. Så har vi tänkt på dig. När vi designar våra kök, badrum och tvättstugor tänker vi alltid hållbarhet och valmöjligheter. Eller annorlunda uttryckt: vi tänker på dig. Du ska kunna leva och trivas länge med din inredning från Vedum. Och oavsett om ditt hjärta tickar för det klassiskt lantliga eller avskalat industriella, så hittar du din stil i vårt breda sortiment. Välkommen att höra av dig eller se mer på www.vedum.se.


Nya Projekt

December 2016

20

One Main, USA.

KONSTRUKTIONSELEMENT BLIR HÄPNADSVÄCKANDE INTERIÖR Takvåning i kontorsbyggnad får oväntat utseende med Metsä Woods Kerto® LVL Designen och konstruktionen av träinteriören till One Main-renoveringsprojektet i Boston, USA är ett typexempel på okonventionell användning av Kerto® LVL. Interiörens vågformade träytor består helt av korslimmade Kerto LVL-skivor som vanligtvis används som konstruktionselement.  Projektets huvudarkitekt, Mark Goulthorpe från dECOi Architects, som är professor på närbelägna MIT, föreslog en lösning där en mycket strömlinjeformad byggmetod med en enhetlig CAD-CAM-logik fick ersätta den traditionella produktionen med sina många komponenter och leverantörer. ”One Main visar tydligt att radikalt hållbar arkitektur inte behöver vara tråkig utan istället kan öppna upp för mer sofistikerade former”, säger Goulthorpe. Tekniska fördelar och tillgänglighet bakom valet av Kerto® LVL Metsä Woods korslimmade Kerto-Q LVL används normalt som konstruktionselement. One Main-kontoret i Boston är dock ett utmärkt exempel på ett helt nytt sätt att använda produkten. Kerto-Q LVL passerade nålsögat hos dECOi Architects tack vare sin tjocklek och skivornas storlek. Kerto är förhållandevis billigt, ger en relativt slät yta och har inga långa väntetider. Det var ett praktiskt motiverat val som gav rätt balans mellan kostnader, tillverkning och estetiska värden. De största fördelarna med Kerto LVL är att råmaterialet odlas hållbart, och att som en stor laminerad skiva, är den lätt att fräsa ur samtidigt som kanterna blir starka. Den laminerade ytan är mycket tilltalande. Funktionellt upphängt trätak Den befintliga kontorsbyggnaden är från 1970-talet och byggd i betong med hermetiskt förseglade fönster och luftkonditionering. Det fanns gott om strukturelement där de relativt lätta takskivorna kunde hängas upp i takblocken. Det faktiska kontorsutrymmet avgränsas av två aktiva ytor – taket och golvet – som görs mer levande med funktionsdelar såsom luftventiler och armaturer. Interiören domineras av receptionsdisken som tycks växa upp ur golvet och av taket som omväxlande dras ned mot golvet eller upp mot himlen för att få ljus. Stora prefabricerade delar påskyndade monteringen

Alla delar av inredningen tillverkades med en kraftfull 3-axlad CNC-maskin. Designalgoritmerna delade upp arkitekturformerna i separata element som kunde fästas på 3,7 × 1,2 m skivor, allt enligt en process som automatiserats och optimerats av arkitektteamet. Delarna frästes med pinnhål så att det var lätt för montörerna att placera dem på rätt plats, justera samt limma eller spika fast dem. Målet var att minimera arbetet på plats och detta uppnåddes bland annat genom att större delar, som t.ex. hela kontorsvåningar och receptionsdisken, levererades som färdiga element som bara behövde placeras på rätt plats. Effektiviserad tillverkning gav liv till Kerto LVL-skivan Att skapa en effektiviserad fräsningsprocess hade hög prioritet. Alla synliga element i designen tillverkades som hoplimmade sektionselement skurna ur platta Kerto LVL-skivor. Tak, väggar, golv och inredning skapades alla som räfflade element utav Kerto LVL-lager, med funktionselement som ventilationsgaller, ljusfickor och dörrhandtag formade genom fräsning av träet. Arkitekterna lämnade över fräsningsinstruktionerna för tillverkningen efter att elementen redan monterats på cirka 1 200 Kerto LVL-skivor för att minimera bortfallet. Instruktionerna överfördes sedan i digital form till CNC-maskinen. Materialmässigt utgår One Main-projektet från en mycket miljömedveten hållning, där hållbara och koldioxidabsorberande råmaterial effektivt ska omvandlas till bearbetade och funktionella element med hjälp av effektiva digitala lågenergiverktyg. Med ett annat materialval, det vill säga om dECOi till exempel hade minskat tjockleken eller storleken på Kerto-Q LVL-skivorna, hade både tiden för fräsning och kostnaderna ökat kraftigt. One Main-projektet i ett nötskal: • One Main använder hållbart avverkad finsk Kerto-Q LVL med giftfritt vattenbaserat lim. • För det 1 000 kvadratmeter stora projektet användes 1 200 skivor med tjockleken 39 mm och dimensionerna 3,7 m × 1,2 m. • Alla delar frästes lokalt med en 3-axlad fräsmaskin. • dECOi genererade verktygsbanorna (över 300 000 m) i form av filer med instruktioner i 3D. • Spillet låg på cirka 10 %, flisat och återvunnet.


S P L I T Z

Högberga station, Lidingöbanan

Är bullerdirektivet för tufft? Bullerskydd med cementbunden träull är en hållbar ljudabsorbent som fungerar mycket bra vid vägar, spårvägar och flygplatser. När omgivningsbullret är för högt, tysta det med Träullit. Kontakta oss gärna för referenser.

Bygg med naturlagarna

www.traullit.se

”Innovativa ventilations och energilösningar” www.vingner.se


Nya Projekt

December 2016

22

Gränbystaden.

ATRIUM LJUNGBERG SATSAR PÅ KONTORSLOKALER I UPPSALA - NU SKA GRÄNBYSTADEN VÄXA MED DRYGT 10 000 KVM KONTORSYTA Just nu byggs kontorsytor om 3 000 kvm med planerad inflyttning 2018. I förlängningen planeras det för ytterligare 7 000 kvm moderna kontorslokaler med god tillgänglighet, parkering och närhet till handel och service.   Uppsala är en dynamisk stad där allt fler företag väljer att etablera sig. Kopplingen mellan akademi och näringsliv gör Uppsala högintressant. Under 2015 registrerades hela 1 297 nya företag och efterfrågan på kontorslokaler ökar stadigt. - Fler attraktiva kontor behövs i Uppsala för att locka hit fler företag och för att Uppsalas näringsliv ska fortsätta att blomstra. Om vi kan erbjuda fler attraktiva arbetsmiljöer hoppas vi att fler väljer att förlägga sina kontor i Uppsala, säger Ingrid Anderbjörk, chef Näringsliv och omvärld, Uppsala kommun. Gränbystadens kontorsytor kommer att ligga på plan 2 i de tre nya husen vid södra entrén till gallerian. Dessa beräknas

vara klara för inflyttning under 2018. Redan under hösten 2017 är dock det första huset klart och dit flyttar Swedbank och Fastighetsbyrån. De två kommande fastigheternas lokaler som vardera är 1300 kvm, passar företag med cirka 100-130 anställda och fungerar för alla typer av kontorsbaserade verksamheter. På sikt planeras ytterligare 7 000 kvm kontorsyta i Gränbystaden. - Uppsala är en av Sveriges snabbast växande städer och som fastighetsaktör och stadsutvecklare har vi ett stort ansvar att ta i den utvecklingen. Atrium Ljungberg bygger levande stadsmiljöer och attraktiva mötesplatser där moderna kontor är en viktig del vid sidan av inspirerande boenden, shopping, upplevelser och kultur, säger Petter Klingofström, uthyrningschef kontor, Atrium Ljungberg Gränbystaden erbjuder närhet till handel, service, mat, nöje och smidiga parkeringsmöjligheter vilket är en stor fördel för både besökande kunder och för anställda. Gränbystadens läge invid E4:an gör dessutom att Arlanda är lätt åt nå.

Vi är med och skapar Limhamnsläge Assemblin utformar, installerar och underhåller tekniska system för värme, sanitet och energi i alla slags fastigheter. Vi får husen att fungera. Idag och i framtiden. Lund 010-472 60 00, www.assemblin.com


Nya Projekt

December 2016

HOFGRÄND I SKELLEFTEÅ POPULÄRT BLAND UNGDOMAR Nybyggda Hofgränd i centrala Skellefteå öppnar inflyttningen. – Inflyttningsstatistiken pekar på många intressanta uppgifter. Det är många ungdomar som flyttar in i Hofgränd. Dessutom går det att få en lägenhet utan lång kötid, säger Skebos marknadschef Anna Ersson. Hofgränd är beläget bredvid gågatan i centrum och består av 31 lägenheter, främst treor, där alla är uthyrda. Statistiken visar på en jämnt fördelad mix av olika generationer bland de inflyttade, från ungdomar till pensionärer. – I sex av lägenheterna har vi haft inflyttning av personer i 20-årsåldern. Det är positivt att konstatera att vår nyproduktion visar sig vara attraktiv för ungdomar, säger Anna Ersson. Olika tidigare boendeformer Inflyttningsstatistiken bekräftar även att det inte krävs att ha stått i kö under många år för att kunna få en lägenhet hos Skebo. En inflyttare i Hofgränd är som lägst nere på 35 köpoäng, vilket är lika med 35 dagar som köande. – Det finns därmed möjligheter att få en lägenhet hos oss utan att ha samlat på sig flera tusen köpoäng, säger Anna Ersson. Personerna som flyttar in till Skebo kommer från alla olika typer av tidigare boendeformer; villa, hyresrätt, bostadsrätt, studentrum och inneboende. – Huvudsakligen är det nya hyresgäster som vi nu får hälsa välkomna till Skebo. Endast fyra av de inflyttade kommer från ett tidigare boende hos oss, säger Anna Ersson. Skapar flyttkedjor Hofgränd fungerar som ytterligare en stor bostadssatsning där Skebo bidrar till att möta efterfrågan på lägenheter i Skellefteå. – Skebo vill vara med och driva samhällsutvecklingen i Skellefteå och göra vårt i kommunens strävan mot att växa till 80000 invånare. Hofgränd är ett gott exempel där vi är med och gör skillnad genom att ge fler plats att bo. Vi vet också att ett bra resultat av att bygga nytt är att inflyttningen i de nya lägenheterna sätter igång flyttkedjor, för där någon flyttar in i Hofgränd blir samtidigt ett annat boende ledigt för någon annan, säger Anna Ersson. Inflyttningen i de tre huskropparna i Hofgränd skedde i tre etapper med ett hus i taget – den 1 november, den 15 november och den 1 december.

NYTT ALLAKTIVITETSHUS I HUDIKSVALL I HIABs gamla industrilokaler i Hudiksvall utvecklar wester+elsner Arkitekter tillsammans med ROPH Invest ett nytt allaktivitetshus. Bygget är i gång och några av aktörerna har redan flyttat in. Projektet består av 7000 kvm där det slutliga innehållet kommer att utgöras av gymnastikhallar, gym, paddle tennis, danslokal, allaktivitetssal, konstnärsateljéer och restaurang. Man har velat ta vara på och förstärka den gamla industrikaraktären. Projektet är en del av en större omdaning av hela det gamla industriområdet Köpmansberget som nu utvecklas till en publik mötesplats med fokus på sport och fritid.

23

ERICHS

- din samarbetspartner inom

ventiler, ställdon och service Erichs Armatur levererar ventiler och ställdon samt servicetjänster till industri, kraft-/värmeverk och VA-industrin. Erichs Armatur grundades 1965 och ägs av Auma Group och Pentair. Våra kunder vänder sig till oss när de vill ha en komplett och kunnig samarbetspartner.

Elektriska ställdon för styrning och reglering av ventiler.

Trippelexcentriska vridspjäll för avstängning med absolut täthet – noll läckage.

HOLTER ÅNGOMFORMARE Tryck- och temperaturreglering med ett flertal olika typer. Turbinbypassventiler

FJÄDERBELASTADE SÄKERHETSVENTILER

Vi har en väl utbyggd serviceorganisation bestående av servicetekniker med spetskompetens inom ventiler och ställdon. Förutom service & underhåll av ventiler utför vi mobil provning av säkerhetsventiler samt automatisering av ventiler i fält. ERICHS ARMATUR AB Huvudkontor och besöksadress: Travbanegatan 8, 213 77 Malmö Postadress: Box 9144, 200 39 Malmö Telefon: 040 - 31 15 50 Fax: 040 - 94 55 15 info@erichsarmatur.se www.erichsarmatur.se

www.erichsarmatur.se


Nya Projekt

December 2016

24

Medicon Village framtid.

NYA SCHEELETORGET MED NYTT KONTORSHUS ÖPPNAR UPP MEDICON VILLAGE Ett nytt torg, Scheeletorget, ska binda samman Medicon Village med den s k Forskarparken, Ideon Science Park och Spartaområdet. Medicon Village nya kontorsbyggnad, i sex våningar, kommer kopplas till torget och bilda en ny, öppen entré till Medicon Village. Detta beslutades igår i Byggnadsnämnden i Lunds kommun. Life science parken Medicon Village växer. Medlemmarna expanderar och fler verksamheter är på väg att flytta in. – Våra medlemsbolag går bra och behöver expandera. Vi vill också erbjuda plats för fler både större och mindre bolag, säger Erik Jagesten, fastighetschef på Medicon Village. Utbyggnaden av Medicon Village med nytt kontorshus, anslutande till ett nytt torg och en ombyggnad av Scheelevägen, är viktig för hela miljön. – Utbyggnaden och utvecklingen av stadsmiljön ger goda förutsättningar för en attraktiv och konkurrenskraftig stadsdel i framtiden. Den nya byggnaden är en del i en sammanhållen strategi där Medicon Village och Ideon öppnas upp och integreras med omgivande stadsdelar, säger Ole Kasimir, planchef på Lunds kommun. Medicon Village har i samverkan med Lunds kommun arbetat fram en utvecklingsplan som bildar underlag för det ramprogram som beslutades hösten 2014. Den nya detaljplanen reglerar kontorshuset som ska byggas och hur exploateringen ska genomföras av det nya torget, Scheeletorget, i anslutning till parkområdet Forskarparken. Nytt kontorshus för stora och små bolag Det sex våningar höga kontorshuset kommer att bestå av tre huskroppar med en sammanlagd yta på 16 000 kvm. Huset, som ansluter till Scheeletorget och Forskarparken, kommer att bilda den nya entrén till Medicon Village. Det nya kontorshuset öppnar upp för såväl större som mindre verksamheter inom life science. Miljön ska erbjuda moderna och flexibla kontorsytor, mötesplatser och även enklare laboratorier. På bottenvåningarna blir det mötes- och konferensytor. I husets mellanplan kommer små verksamheter kunna hyra

mindre kontor eller arbetsplatser. På de övre planen ska större bolag som har behov av mer sammanhållna ytor kunna etablera sig. Det nya kontorshuset – tillsammans med de redan befintliga ytorna på Medicon Village - ska underlätta för life science bolag att växa från idé till kommersialisering. – Mötesplatsen för planerade och oplanerade möten med mixen av forskare och bolag gör oss till en unik life science park. Genom att erbjuda lokallösningar som gör det möjligt för verksamheterna att växa kan vi skapa förutsättningar för ett komplett forsknings- och innovationscentrum inom medicin och livsvetenskaper, säger Kerstin Jakobsson, vice VD på Medicon Village. Byggstart beräknas till våren 2017 med färdig byggnad i slutet av 2018. Planen är att delar av det nya Scheeletorget ska färdigställas ungefär samtidigt. För ytterligare information kontakta: Erik Jagesten, fastighetschef Medicon Village AB, tel 070-520 67 60, Erik.jagesten@mediconvillage.se  Kerstin Jakobsson, vVD Medicon Village AB, tel 070-550 45 40, Kerstin.jakobsson@mediconvillage.se  Anette Orheim, kommunikationschef Medicon Village AB, tel 070-305 70 16, Anette.orheim@mediconvillage.se Om Medicon Village  På Medicon Village arbetar forskare, innovatörer och bolag tillsammans under gemensam flagg för att skapa värden för människors hälsa och bättre liv. Aktörerna är verksamma inom prevention, diagnostik, behandling och vård.  I life science parken finns idag drygt 1500 personer på plats i fler än 110 olika organisationer där Region Skåne, Lunds universitet och ESS är de största. Här får det lilla företaget det stora företagets fördelar genom att befinna sig i en miljö för erfarenhetsutbyte, tillväxt och samverkan. Sammanlagt utgör den uthyrningsbara ytan på Medicon Village cirka 80 000 kvm, av vilka drygt 40 000 kvm är laboratoriehus. Medicon Village ägs av Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande. Stiftelsens överskott går tillbaka till forskning och innovation.


NYHET

ELITE LED - Nya generationen gatubelysning

www.defa.com


Nya Projekt

December 2016

26

Nya Centralenområdet i Göteborg.

NYA REGIONENS HUS BINDS SAMMAN MED BYGGNADSMINNESMÄRKT STATIONSHUS I GÖTEBORG I december blev grundläggningsarbetena i tung lera klara och då börjar arbetet ovan jord i det första byggprojektet i det nya centralenområdet i Göteborg. Många Göteborgare uppskattar det vita, byggnadsminnesmärkta stationshuset som idag ligger ensamt på en tomt nära Göteborgs central. Att huset nu ska rustas upp, och bli en del i ett nytt och modernt Regionens Hus, är något mycket positivt för många. Regionens Hus kommer att ligga spännande till i ett område med nya bostäder, arbetsplatser, restauranger och människor som ska ta sig till Regionens Hus eller andra intressanta platser. Eftersom intresset är så stort för projektet, så bjuder Västfastigheter in de tretton verksamheter som blir hyresgäster samt Göteborgs Stad, angränsande projekt, entreprenörer med

flera, för att presentera projektet. - Att projektet är speciellt, med den varsamma restaureringen av det byggnadsminnessmärkta stationshuset, samtidigt som vi bygger ett femton våningar högt kontorshus som ska bindas samman med det gamla, gör projektet extra roligt, säger Västfastigheters projektledare Daniel Dåverhög. - Det här har vi jobbat för i tio år nu, så att få visa var vi befinner oss idag, efter utredningar, bygglovsprocess och dialog med de regionala verksamheter som ska flytta hit, känns otroligt bra, säger Gunilla Axelson, fastighetsförvaltare på Västfastigheter. - Vi är stolta över att utveckla Regionens Hus tillsammans med Västfastigheter som delar våra höga ambitioner på hållbarhetsområdet. I och med att vi arbetar i partnering har vi ett nära samarbete genom projektets alla faser och kan tillsammans finna de lösningar som gör detta till ett fint landmärke i staden, säger Folke Ekholm, projektchef, Skanska Sverige AB.


0290-40095 www.marklundsbetongprodukter.se

EL & MARKARBETEN MED EGNA ENTREPRENADMASKINER

Polarfönster AB

Polarfönster AB har levererat kvalitetsfönster från Korpilombolo i över 70 år. Våra fönster tillverkas av norrländsk kärnfura som håller i generationer och tillhör marknadens mest energisnåla. För ytterligare information gå in på vår hemsida eller kontakta per telefon.

www.polarfonster.se Ring: 0977-102 29


Nya Projekt

December 2016

The View i Nacka Strand.

SKANSKA INVESTERAR TILLSAMMANS MED CARLYLE 1,2 MILJARDER KRONOR I FLERBOSTADSHUSET THE VIEW I NACKA STRAND Skanskas andel av investeringen på 50 procent, motsvarande cirka 600 miljoner kronor, kommer bokföras av Skanska Bostadsutveckling i det fjärde kvartalet 2016. Byggkontraktet är värt 580 miljoner kronor och inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i samma kvartal. The View är ett kontorshus, beläget intill vattnet vid Nacka Strand, som konverteras till bostadshus. Skanskas uppdrag omfattar ombyggnation av och påbyggnad på det befintliga huset. Totalyta (BTA) inklusive garage är drygt 44 500 kvadratmeter, vilket gör detta till ett av de största konverteringsprojekten i Stockholm. Flerbostadshuset blir 12 våningar högt med 268 bostadsrättslägenheter, garageplatser samt lokaler för uthyrning. 236 av lägenheterna har havsutsikt med balkong eller terrass, 30 lägenheter får takterrasser och projektet innefattar tio Townhouses i etage med egen ingång och uteplats. The View byggs med fokus på hållbarhet genom att bevara husets befintliga kvaliteter som bland annat stomme, trapphus och fasader. Byggnadsarbetet inleds omgående och avsikten är att The View ska stå färdigt för inflyttning etappvis från sommaren 2018 till hösten 2019. Skanska Sverige är ett av Sveriges största projektutvecklings- och byggföretag med verksamhet inom hus- och anläggningsbyggande samt inom utveckling av bostäder och kommersiella lokaler. Enheten har cirka 10 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2015 till drygt 27 miljarder kronor. Inom bostadsutvecklingen såldes cirka 2 200 nya hem. Skanska erbjuder även tjänster inom offentlig-privat samverkan.

ELASTISKA HEM FÅR VINNOVA-FINANSIERING Kod Arkitekters utvecklingsprojekt Elastiska Hem har tilldelats bidrag från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Tillsammans med ett flertal projektparter kommer kontoret att undersöka hur ett elastiskt tankesätt kan förbättra vår boendemiljö och motverka segregation. Elastiska Hem är ett av tre projekt som beviljats bidrag i kategorin ”Hållbara attraktiva städer” inom Vinnovas program Utmaningsdriven innovation steg 1, vilket meddelades i onsdags. Bidraget omfattar 482 000 kr.

28

– Vi är stolta och glada över det här stödet från Vinnova. Det är ett erkännande till projektet och dess idéer för att möta flera centrala samhällsutmaningar. Nu hoppas vi även få med oss Boverket, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt och ansvarig för Kod Utveckling. En elastisk boendeform som främjar delande, gemenskap och välmående – En ny upplåtelseform där hyran kan bli billigare om du delar med dig av något – t.ex. ett rum, en yta, ett verktyg eller en tjänst. Ett flerbostadshus där du kan hyra fler eller färre rum, ytor och funktioner efter tid och behov. En digital ”parallellvärld” som förenklar kommunikation, delande och administration – det är några exempel på idéerna i Elastiska Hem. Ambitionen är att tvärvetenskapligt undersöka hur en ny boendeform, byggd på ett elastiskt och hållbart tankesätt, skulle kunna ta sig an stora sociala samhällsfrågor som ensamhet, segregation och psykisk ohälsa – samtidigt som bostadsbeståndet utvecklas. Motivering från Vinnova ”Ansökan beskriver ett spännande koncept som adresserar flera samhällsutmaningar i ett och samma koncept. [---] Idén har också potential att bidra till ökad jämställdhet och det finns potential att ta konceptet från en nationell till internationell nivå.” – Det är glädjande att ett projekt med inriktning på sociala samhällsfrågor premieras. Vi ser fram emot att driva projektet vidare tillsammans med våra projektparter, säger Pernilla Ivarsson, projektledare för Elastiska Hem.

HEBAS pågående bostadsprojekt i Flemingsbergsdalen i Stockholm.

NYA BOSTÄDER I FLEMINGSBERGSDALEN Den första etappen av HEBAs pågående bostadsprojekt i Flemingsbergsdalen, Huddinge är nu klart för inflyttning. Sammantaget byggs 184 lägenheter och 1 500 m² lokaler i kvarteret, som kommer att stå helt klart till sommaren 2017. HEBA tillträder fastigheten sommaren 2017, men ansvarar redan nu för förvaltningen. - Den första etappen om 47 lägenheter är nu klar och vi ser fram emot färdigställandet av hela kvarteret. Vi har ett gott samarbete med Skanska, som driver projektet på ett väldigt bra sätt. HEBA:s kvarter vid pendeltågsstatinen får en central placering i den omfattande utbyggnad av området som nu pågår, säger Lennart Karlsson VD på HEBA Fastighets AB.


Nya Projekt

December 2016

29

CASTELLUM INVESTERAR 521 MKR I ÖREBRO OCH UPPSALA Castellum har påbörjat två nybyggnationer, en i Örebro och en i Uppsala. Investeringarna beräknas sammanlagt uppgå till 521 Mkr. I centrala Örebro har Castellum startat nyproduktion av en kontorsfastighet – Citypassagen – om cirka 15 000 kvm. Investeringen beräknas uppgå till 420 Mkr, varav 45 Mkr avser värdet av egen mark. Byggnaden beräknas vara klar under första kvartalet 2019. Fastigheten är belägen vid norra infartsleden till Örebro och i direkt anslutning till Resecentrum. Byggnaden planeras för att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad, lägst nivå silver. Det totala årliga hyresvärdet beräknas uppgå till 35 Mkr och ett 15-årigt hyresavtal avseende 46% av hyresvärdet har tecknats med Örebro kommun. - Vi är stolta över att med detta stora projekt kunna bidra med moderna och flexibla kontorslokaler på den snabbt växande Örebro-marknaden, säger Henrik Saxborn, VD i Castellum. Att vi dessutom redan hyrt ut en ansenlig del av denna välbelägna byggnad är extra stimulerande. I Uppsala har Castellum påbörjat nybyggnation av en distributionsanläggning om cirka 6 000 kvm. Investeringen beräknas uppgå till 101 Mkr, varav 20 Mkr utgör värdet av förvärvad mark. Byggnaden beräknas vara färdigställd i mars 2018 och uppförs enligt kriterier för Miljöbyggnad och Green Building. Fastigheten är belägen i Östra Fyrislund och ett 10-årigt hyresavtal avseende hela byggnaden har tecknats med PostNord till ett årligt hyresvärde av 7,8 Mkr.

- Det är glädjande för oss att förvärva mark i ett tidigt utbyggnadsskede av detta område i Uppsala. Investeringen innebär att vi fortsätter att utöka vårt stora bestånd av lager- och logistikbyggnader i koncernen, säger Henrik Saxborn. Castellum har, efter avdrag för utestående företagscertifikat, outnyttjade krediter om drygt 4 miljarder kr, vilka kommer att utnyttjas till investeringarna.

HÄRNÖSAND: MÖJLIGHET TILL ÄNNU FLER BOENDEN I HAVSNÄRA LÄGE Kommunstyrelsen i Härnlsand tar beslut som ger möjlighet till ännu fler bostäder i havsnära läge. Härnösandshus får markanvisning på Kristinagatan och HSB får klartecken till ett flerfamiljshus vid Södra Sundet, i området kring Prästgränd och Hovsgatan. Beslutet om markanvisning gör det möjligt för Härnösandshus att bygga ett flerfamiljshus vid Kristinagatan på ett område som idag är parkyta. Förändringen i detaljplanen för kvarteret Muraren vid Södra Sundet innebär att HSB kan förverkliga planerna på ett flerfamiljshus med byggnadshöjd på maximalt 17 meter. – Fler bostäder är en av våra hetaste välfärdsfrågor. Roligt att det nu ska byggas både högt och starandnära, säger Fred Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (S). Det slutgiltiga beslutet om förändringen i detaljplanen fattas av kommunfullmäktige.

Kamin med dold tilluft i toppen snabb montering tilluft behöver inte gjutas in i bottenplattan elegant design enkel upptändning ALLA RADIUS OG CURVE BRASKAMINER har två ingångar för frisklufttillförsel.

X

Via toppmonterad PERMETER AIR STÅLSKORSTEN eller traditionell

WYSIWYGdesign.no

tillkoppling bak på kamin.

SCHIEDEL & HEAT&GLO är två världsledande namn inom värme.

www.schiedel.se

RADIUS 300


Nya Projekt

December 2016

30

sammanlagt 60 lägenheter, byggår 1967. Fastigheten är belägen på Hägerstens Allé 18-20 i Hägersten. Byggstart januari 2017, färdigställandet är beräknat till augusti 2017.

Familjebostäders nya hus i Kungsladugård med hyreslägenheter, korsningen Majstångsgatan och Ostindiegatan.

FAMILJEBOSTÄDER NISCHAR KUNGSLADUGÅRD I GÖTEBORG På Majstångsgatan i kulturhistoriska Kungsladugård bygger Familjebostäder 63 hyresrätter i ett modernt landshövdingehus där fokus ligger på att förse området med välbehövliga storlekseffektiva lägenheter. Här lanserar man nischen. – Ett frö till nischerna såddes för ett par år sedan då jag träffade en ensamstående mamma som hade barnen varannan vecka och inte ville tälta i sitt eget sovrum när de bodde hos henne. Att kunna ha en yta som lätt kan förvandlas till många olika användningsområden är perfekt för så många olika livsstilar, inte minst för ensamstående föräldrar vars livsstil kan variera vecka för vecka, förklarar Familjebostäders marknadsstrateg Karin Jaxmark. Nischen kan alltså de boende forma på det sätt som passar dem bäst. Den kan användas som hemmakontor eller bibliotek, en småbarnsfamilj kan skapa en avskild sovyta för någon av de yngre i familjen medan en flitig student kan skapa en studiehörna. Huset med de 63 lägenheterna byggs med adresser på Majstångsgatan, Ostindiegatan och Kennedygatan. Samtliga trapphus har hiss och flera lägenheter har balkong eller markterass. I källarplan görs ett stort cykelrum och lägenheterna kommer ha tillgång till en egen el-lastcykelpool för att göra det ännu enklare att vara miljövänlig och kanske slippa en dyr bil. Vi bygger enligt miljömärkningen Svanen. BYGGMÄSTARGRUPPEN UTFÖR STAMBYTE I BRF ARKEN I HÄGERSTEN Projektet är upphandlat i en förhandlingsupphandling på totalentreprenad där Byggmästargruppen fick förtroendet bland annat för att företaget har lång erfarenhet, stark organisation och bra rutiner inom stambyten. Brf Arken har handlat upp Byggmästargruppen i en förhandlingsupphandling på totalentreprenad att utföra stambyte i deras fastighet med kvarboende bostadsrättsinnehavare. Projektledare kommer att vara HSB Konsult och projektet avser utbyte av föreningens VA-installationer, nya elstigare renovering av badrum, duschar, wc och gemensamma utrymmen. Föreningen består av 1 byggnad med 8 våningsplan med

Riksbyggen får markanvisning i Stenungsund.

RIKSBYGGEN VINNER MARKANVISNING FÖR 150 BOSTÄDER I STENUNGSUND Det är nu klart att Riksbyggen tillsammans med Liljewall vunnit Stenungsunds kommuns markanvisningstävling för CW Borgs väg. Beslut togs igår av kommunfullmäktige i Stenungsund och Riksbyggen planerar nu att uppföra 150 bostäder fördelade på flera upplåtelseformer i kvarteret. – Vi är mycket glada och stolta över att Stenungsunds kommun ännu en gång valt att samarbeta med Riksbyggen. Det är ett spännande projekt och nu kan Riksbyggen bidra med fler bostäder till Stenungsund, vilket det är en stor efterfrågan på, säger Martin Linsten, marknadsområdeschef på Riksbyggen. Riksbyggens planerade fördelning av de 150 bostäderna ser ut så här: • Bonum Seniorboende, 60 bostadsrätter. Bonum är Riksbyggens koncept för seniorbostäder och vänder sig till hushåll där minst en person har fyllt 55 år. • Trygghetslägenheter i kooperativ hyresrätt, 60 lägenheter. • En traditionell Riksbyggen bostadsrättsförening, 30 bostadsrätter. Kvarteret är beläget nära såväl Stenungsunds stadskärna som goda kommunikationer. Det aktuella kvarteret ligger i gränsen där Stenungsunds ursprungliga skärgårdsbebyggelse möter en småskalig bebyggelse längs CW Borgs väg. Bostadshusens fasader har delats upp i mindre enheter och i olika material som trä och tegel för att skapa en inbjudande variation. Mot norr möts man av en stadsliknande fasad där en levande bottenvåning med lokaler blir samlingspunkt för de boende i området – dessutom med plats för ett kafé. – Det är väldigt roligt att vi får möjlighet att vara med och utveckla nya bostäder tillsammans med Riksbyggen. Kvarteret kommer att tillföra mycket till stadsmiljön i centrala Stenungsund och bli en övergång mellan centrumbebyggelsen och det traditionella skärgårdssamhället, säger Karl Palmberg, ansvarig arkitekt på Liljewall.


Nya Projekt

December 2016

SAMHÄLLSOMVANDLINGARNA I KIRUNA ÖKAR TAKTEN 2017 Under nästa år tar samhällsomvandlingen fart i både Kiruna och Malmberget. Beslut som tagits i år blir verklighet under 2017. Sammanlagt flyttas 18 kulturbyggnader. Nya bostadsområden börjar ta form. Familjer flyttar in i nya hus. Många byggnader rivs i områden som påverkas av samhällsomvandlingen. På många håll kommer också markarbeten att pågå med nya vägar, olika ledningsdragningar samt arbeten med planering av nya områden. Samtidigt omvandlas områden som avvecklats till industrimark. Det här händer i Kiruna 2017 • Förberedande infrastrukturarbeten för byggen av bostäder på Luossavaara under våren och försommaren. • Bolagshotellet; Hjalmar Lundbohmsgården och delar av Annexet töms inför flytt under januari. • I mars startar schakt- och markarbeten runt de kulturbyggnader som ska flyttas. • Gamla järnvägsstationen, LKAB:s annex, Järnvägshotellet, Hotell Rallaren, radhusen på Lingonstigen, Gamla Konsum (Tusen Toner) samt Ullspiran gård 6 och 8 rivs vid olika tidpunkter under perioden mars till oktober. • Garage från Ullspiran flyttas till Jägarområdet i juni. • Byggstart av ny vägsträckning för väg E10. • Stenfasad och fönster monteras på nya stadshuset under sommarmånaderna. Det blir tätt för väder och vind i januari. • Arbetarbostaden B5 flyttas till Luossavaara tillsammans med tre bläckhornshus under perioden juni – juli. • Hjalmar Lundbohmsgården flyttas i fyra delar till Luossavaara under augusti.

31

• Bolagshotellet flyttas i tre eller fyra delar till Luossavaara under september. • Länsmansbostaden flyttas till nya centrum under oktober. • Ingenjörsvillan byggs om till övernattnings- och konferensbyggnad och flyttas till Luossavaara från oktober till november. Det här händer i Malmberget och Gällivare 2017 • Byggnation av 62 lägenheter på kvarteret Kommunalhemmet i Gällivare är påbörjat. • Markarbeten påbörjas för cirka 450 bostäder på Repisvaara Norra i april. • Byggnation av 120 småhus på Repisvaara Mitten påbörjas med första inflyttning våren 2017, beräknas klart 2019. • 40 lägenheter på Genvägen i Koskullskulle, byggs åt LKAB Fastigheter. Byggnation påbörjas våren 2017. • Byggnation av flerbostadshus på Repisvaara påbörjas hösten 2017. • 22 lägenheter inflyttningsklara under hösten i kvarteret Dansaren i Gällivare.      • Flertal byggnader rivs i Malmberget.      • Fjärrvärmeledning dras om i Malmberget.      • Trädgårdsvägen i Malmberget stängs.      • Gång- och cykelväg i Malmberget iordningställs söder om Trädgårdsvägen.      • Under augusti månad påbörjas inflyttning till kulturhusen huvuddel 1 i Koskullskulle.      • Etapp två flytt av elva kulturbyggnader plus sex uthus flyttas från Malmberget till Koskullskulle.      • Byggnation av bostäder på kvarteret Hasseln i Gällivare påbörjas 2017.  

Vi erbjuder tjänster inom följande: • • • • • • • • • • • •

Montering och demontering av olika typer maskiner och utrustning Plåtbearbetning, skärning, bockning och klippning Underhållsarbeten, revisionsstopp och ombyggnationer Rivningsarbete av stålbyggnader Flyttning av maskinanläggningar Tillverkning, ytbehandling och montage av stålkonstruktioner Byggnationer av exempelvis lagerhallar och verkstadslokaler Nytänkande projektarbeten Konstruktionsarbeten till utomhus reklamskärmar – stativ och påbyggnader Svetsning Centralsmörjning, montering och installation Hydraulik

Vår personal är mångkunnig och allsidig. Vi är aldrig främmande för olika typer av arbeten.

30

Tel 0340-333 44 www.industriunderhall.se

www.kgmek.se

SEE Cooling marknadsledare inom helhetslösningar för effektiv datahallskylning som också är grunden för TeliaSoneras omfattande Green Cooling initiativ. Tekniken är byggd för lägsta miljöpåverkan och driftskostnad kombinerat med högsta robusthet och driftsäkerhet.

Worlds Greenest cooling solution Renewable Energy & Dramatically Reduced CO2 Production

SEE Cooling AB

www.seecooling.com info@seecooling.com


Midroc utvecklar Nya Projekt en ny kongress- och hotellanläggning December 2016 samt 150 bostäder i Helsingborgs city med namnet SeaU Helsingborg. Området kommer stå klart 2020.

SISTA SPONTSLAGET INFÖR BYGGANDET AV SEAU HELSINGBORG SeaU Helsingborg blir namnet på nybyggnadsområdet Ångfärjetomten i centrala Helsingborg. En ny hotell- och kongressanläggning kommer tillsammans med 150 bostäder och offentliga mötesplatser byggas under de närmsta åren mitt i city. Namnet SeaU Helsingborg offentliggjordes idag i samband med en ceremoni på byggarbetsplatsen. Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, slog idag ner den sista sponten som inhägnar byggarbetsplatsen på Ångfärjetomten i Helsingborg. Ceremonin fick symbolisera slutet på förberedelsearbetena – och starten på arbetet med att schakta bort jordmassor inom det 40 000 kvadratmeter stora området. - Hela området kommer att kallas för SeaU Helsingborg, säger Carl von Strokirch, affärschef i Midroc Property Development. Vi fastnade för namnet SeaU eftersom det kopplar till det fantastiska läget vid Öresund samtidigt som det anspelar på ”see you”, vilket associerar till den framtida mötesplats som kommer skapas just här. En mötesplats som vi hoppas ska kännetecknas av gemenskap och dynamik. Byggloven är klara för såväl hotell- och kongressanläggningen som bostäderna, och nu påbörjas ett stort och omfattande arbete med att schakta bort jordmassor på byggarbetsplatsen. Under början av nästa år kommer grundläggningen av garagen till kongress- och hotellanläggningen samt bostäderna påbörjas. - Utvecklingen av Sveriges mest attraktiva tomt är ett strategiskt och viktigt projekt i Helsingborg för att skapa en ny attraktiv och pulserande mötesplats för helsingborgare, näringsliv och besökare. Nu har ytterligare ett steg tagits för att förverkliga den, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens

32

ordförande i Helsingborg. - Vi vill utveckla SeaU till Helsingborgs mest inspirerande mötesplats, en ny typ av arena för nya möjligheter, för både helsingborgare och besökare,säger Henrik Berghult, Vice President Clarion Hotel. FAKTA HOTELL/KONGRESS:KONGRESS FÖR 1 200 PERSONER, 20 KONFERENSRUM, 2 RESTAURANGER, BAR, 250 HOTELLRUM, GYM, DAY SPA, POOL OCH PARKERINGSGARAGE. HOTELLET/KONGRESSEN KOMMER DRIVAS AV NORDIC CHOICE HOTELS UNDER NAMNET CLARION HOTEL SEA U HELSINGBORG. DET ÖPPNAR 2020. BOSTÄDER:  150 BOSTÄDER I FYRA HUSKROPPAR VARAV CA 100 BOSTADSRÄTTER OCH 50 HYRESRÄTTER. MIDROC SÄLJER BOSTADSRÄTTERNA MEDAN ERIK BANCKS STIFTELSE KOMMER ATT HYRA UT LÄGENHETERNA. INFLYTTNING 2019. OFFENTLIG MILJÖ:  KAJPROMENADEN LÄNGS NORRA HAMNEN OCH TRÄDPLANTERINGARNA LÄNGS KUNGSGATAN KOMMER FÅ EN NATURLIG FÖRLÄNGNING GENOM OMRÅDET. MELLAN HOTELLET/KONGRESSEN OCH ÅNGFÄRJESTATIONEN PLANERAS EN PARK, VÅGPARKEN, SOM STÅR KLAR 2020. ÅNGFÄRJESTATIONEN:  TIDIGARE I ÅR FLYTTADE OCH RENOVERADE MIDROC BYGGNADEN ÅNGFÄRJESTATIONEN MED THE TIVOLI SOM HYRESGÄST. MIDROCS INVESTERING:  MIDROCS INVESTERING FÖR UTVECKLINGEN AV OMRÅDET SEAU HELSINGBORG UPPGÅR TILL 1,3 MILJARDER KRONOR. FÖRKLARING SPONT:  SPONT ÄR EN STÖDKONSTRUKTION SOM BÄR UPP SCHAKTVÄGGARNA VID BYGGNATIONER.


Betongväggar med ytterst hög täthet och isoleringsförmåga. Hedas prefabricerade betongelement för passivhus är vanligen något tjockare än standard. I de fall där det efterfrågas en förhållandevis tunn passivhusvägg kan betongelementen förses med modern, högvärdig isolering för att nå samma egenskaper. Det färdiga väggelementet erhåller då U-värden från 0,11 W/m 2K eller ännu bättre.

Hedas prefabricerade väggelement för passivhus

Tack vare en konstruktion med yttre betongskiva, isolering i mitten och en inre betongskiva blir betongelementet ytterst tåligt, tätt och värmeutjämnande. Detta ger i sin tur ett passivhus med hög boendekomfort.

Vill du veta mer om våra betongväggar för passivhus, besök www.heda.se.

Vi hjälper dig med allt inom akustik, buller & vibrationer Bullerutredningar behöver inte vara svåra att förstå, åtminstone inte om du anlitar oss. Vi hjälper till att få ordning och reda i er dokumentation samt föreslår enkla och kostnadseffektiva bullerdämpande åtgärder. Med våra professionella mättjänster, expertis och egenutvecklade programvara EMIL tar vi ett helhetsansvar och skapar en sensationellt tydlig överblick för ert kontinuerliga bullerarbete. Hör av dig så berättar vi gärna mer på plats hos er!

Brekke & Strand Akustik AB / Göteborg – Oslo – Trondheim – Kristiansand www.brekkestrand.se / info@brekkestrand.se Telefon 031-13 41 00


Nya Projekt

December 2016

RENOVERINGEN AV STADSBIBLIOTEKET I LUND BÖRJAR - FYRAHUNDRA FÖNSTER BYTS UT Byggnaden ingår i Lunds kommuns bevarandeprogram, vilket innebär att de nya fönstren godkänts av Stadsantikvarien. Invändigt ska synligt trä vara Oregon Pine, med ådring och utseende likt det befintliga. Ett provmontage har utförts av kontorsfönstren på plan två, och godkänts av Stadsantikvarie Henrik Borg. I samband med fönsterbytet kommer en PCB-sanering att göras av fogarna på plan 2, de som vetter mot entrén och av de fönsterfogar som ligger i källarplan. Entreprenören kommer täcka in arbetsområdet för att eliminera risken för besökare och personal. På utsidan görs en dränering vid entrén. Biblioteket håller öppet som vanligt, även om delar kan vara avstängda vid behov. Lundafastigheter beräknar att arbetet är slutfört i mars-april 2017.

Beställ vår broschyr gratis via vår hemsida!

Att tillverka riktigt bra fönster är 14, 4en MILJONER I BUDGET konst. Ramen är minst lika viktig 400 SPECIALFÖNSTER SKA BYTAS + ETT ANTAL KÄLLARFÖNSTER somAVresten avBYGGLEDARE verket -FRÅN TYRÉNS. UPPDRAGET UTFÖRS BYGGOM, MED kanske till och med viktigast. FAKTA

7,5 TON TUNGT KONSTVERK PÅ PLATS MITT I GALLERIAN I Gallerian och i kvarteret runt omkring pågår den största ombyggnationen i Stockholms city sedan 1970-talet. Inne i Gallerian märks inte bygget nämnvärt för besökarna men runt omkring ramar lyftkranar, avspärrningar och byggställningar in hela kvarterets utveckling. Det var just utifrån dessa ställningar som idén om ett gigantiskt konstverk växte fram. Arbetet med att utveckla framtidens Gallerian och samtidigt göra plats för ännu mer shopping, mode, mat och inspiration har pågått i olika etapper sedan 2014. För att utmana föreställningen om hur en plats under ombyggnation kan se ut började Gallerian leta efter möjligheter till roliga idéer att fylla platsen med.  Det visade sig vara något så anonymt som en byggställning som hamnade i fokus och tog rollen som det avgörande materialet i skapandet av något nytt på platsen. Med hjälp av endast byggnadsställningar växer en ståtlig skulptur med den blygsamma vikten 7,5 ton fram i Gallerian. För idé och konstruktion står konstnären Per Josephson som både ritat och byggt.  - Byggnadsställningsspiran är en av de vanligaste arkitek-

Vår kombination av trä och aluminium samt den unika täta konstruktionen ger maximal livslängd och minimalt underhåll, ej att förväxla med så kallade ”alu-beklädda” träfönster.

Genom att låta kvalitet och energi gå hand i hand skapar vi fönster som dessutom bidrar till att hålla nere dina energikostnader.

34

toniska symbolerna i stadsbilden. Att nu ge den eget spelrum i ett konstnärligt uttryck kändes rätt då hela kvarteret sjuder av ombyggnation, säger konstnären, Per Josephson. Skulpturen som har formen av en fontän kläs med vit LED-belysning som förutom ett härligt sken även blinkar. I juletider blir konstverket då även Gallerians svar på julbelysning. - Vi ville göra något spännande som likt förändringen i Gallerian och i kvarteret runt om vidgar begreppen kring vad en plats som Gallerian kan vara. Med skulpturen är vi tillfälligt ett galleri, med belysningen gör vi något annat än det förväntade inför jul och att använda byggställningar som konstmaterial hör inte till det vanliga, speciellt inte i en galleria, säger Åsa Bergendorf, Marknadsansvarig på Gallerian. När Ramirent som står för ställningsmaterialet fick frågan om att vara med var svaret självklart. - Det har verkligen inte hänt tidigare att nån vill göra konst av våra byggnadsställningar. Idén var så kul och galen att vi självklart ville vara med. Våra ställningar finns ju dagligen på platsen i och med bygget men att vi nu flyttar med in och i formen av en skulptur är väldigt spännande, säger Mikael Jonsson, Chef total solutions hos Ramirent.     Gallerians så kallade skyltsöndag äger i år rum den 27 november. I samband med skyltsöndagen invigdes och tändes den nio meter höga skulpturen.

WÄSTBYGG VINNER UPPHANDLING OCH BYGGER 128 LÄGENHETER I LUND Wästbygg har vunnit en offentlig upphandling om uppförandet av Arkivet 5, ett bostadsprojekt i Lund. Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF) är beställare och det är 128 lägenheter som ska byggas samt en träffpunkt för seniorer. Arbetet inleds omgående och hela projektet ska vara klart i maj 2019. Ordervärdet är 174 mkr. – Det känns mycket positivt att vi vinner ytterligare en upphandling åt LKF. Vi har i nuläget ytterligare två bostadsprojekt i produktion åt dem i centrala Lund, säger Håkan Fihnn, regionchef Syd på Wästbygg. -Roligt att kunna byggstarta ännu ett byggprojekt! För att möta den stora efterfrågan på bostäder bygger vi nu som aldrig förr. Idag har vi hela 732 lägenheter i byggproduktion, vilket är en historiskt hög siffra för LKF, säger Peter Ovenlund, byggchef på LKF.

Släpp in ljuset i livet! Vi bygger staden vi älskar att bo i Tuna Entreprenad är ett företag med utgångspunkt Eskilstuna, men utför arbeten över hela Mälardalen. Verksamheten startades 1987 och inledningsvis utförde vi främst transporttjänster men har utvecklats till att idag vara ett bygg- och anläggningsföretag med en omsättning på ca 170 miljoner och har i år ca 65 anställda. Just nu bygger vi en del av Eskilstuna som blir en attraktivare ort att bo, leva, studera och/eller arbeta i.

0520-47 17 00 WESTCOASTWINDOWS.SE

I närområdet har vi under 2016 bl a byggt: • Nya återvinningscentralen ReTuna • 20 stycken hyreslägenheter i kv. Holmen Torshälla • Kv Vulkanen, 16 st bostadsrätter • Arenatorget, Pråmskjulstorget och Kungsgatan etapp 1, tre st stora anläggningsarbeten på allmänytor

Vi bygger staden vi älskar att bo i.

Vägmästarvägen 1 tunaentreprenad.se

Vi bygger staden vi älskar att bo i.


Nya Projekt

December 2016

35

Hamnkvarteret vinnare.

VINNAREN KLAR FÖR SUNDBYBERGS NYA ENTRÉ Märkesbyggnaden uppförs av Förvaltaren intill Bällsta bro som en grön och blå port till Sveriges minsta kommun. Det vinnande förslaget tar avstamp i den kulturhistoriskt värdefulla fabriksmiljön i både volym och gestaltning. Ett iögonfallande riktmärke som stärker stråk och noder. Och ett upp- och utstickande tillskott till Sundbybergs stadsliv. – Vi är mycket nöjda med det vinnande förslaget som knyter ihop centrala Sundbyberg med ett grönt och blått stråk vid infarten till staden. Fabriksmiljön har färgat byggnationen, kraven på ekologisk hållbarhet och närheten till Bällstaån gestaltningen av kvarteret som helhet, säger Therese Lundborg, fastighetsutvecklare på Förvaltaren och juryns ordförande. Det var i november 2015 som Förvaltaren bjöd in fyra arkitektteam till en tävling om utformningen av ett bostadskvarter intill Bällstaån i Sundbyberg i samråd med Sveriges Arkitekter. Enligt juryn har de tävlande lyckats utnyttja platsens förutsättningar väl samtidigt som ett stort antal frågor – fler än vad programmet gav vid handen – blev ordentligt genomlysta. – Det vinnande förslaget har särskilt lyckats med att få det gamla och nya att samspela. Planlösningarna ger genomtänkta rumssamband och livsbejakande ljusinsläpp. Det blir också stort plus för den gemensamma takterrassen med tvättstuga. Alla boende får därmed njuta av det bästa läget, säger Therese Lundborg. Den nya märkesbyggnaden har redan döpts till Parfymfabriken efter den tidigare verksamheten i dagens byggnad. Den

är uppförd under olika perioder – med de äldsta delarna från 1800-talet. – Miljön som helhet är kulturhistoriskt intressant, då byggnaderna och deras verksamheter har mycket att berätta om det senaste århundradets samhällsutveckling. Parfymfabriken har förhoppningsvis en förmåga att skapa slagkraftiga berättelser om livet i staden både nu och då, som boplats och upplevelse-destination, säger Therese Lundborg. Prisutdelning till vinnande arkitektkontor och presentation av förslaget - den 23 november kl 11.00 på Phil’s Burger, Story Hotell, Sundbybergs torg. FAKTA •

PROJEKTTÄVLING I SYFTE ATT TA FRAM FÖRSLAG PÅ ETT BOST-

ADSKVARTER AV HÖG KVALITET I BÅDE BEFINTLIG INDUSTRIBEBYGGELSE OCH NYSKAPADE BOSTADSHUS – FASTIGHETEN HAMNEN 8. •

VINNARE ÄR JÄGNEFELT MILTON MED TÄVLINGSBIDRAGET

HAMNKVARTERET – BÄLLSTA BRO, SUNDBYBERG. •

BYGGNAD UPPFÖRS SOM PUNKTHUS I 16 VÅNINGAR I KOMBINA-

TION MED TIDIGARE 1800-TALS BYGGNAD. •

TOTALT 87 HYRESRÄTTER PLUS KOMMERSIELLA LOKALER I GATU-

PLAN. NY TORGYTA SOM BINDER SAMMAN STRANDPROMENADEN MED LIVET LÄNGS LANDSVÄGEN. •

PLANPROCESSEN FORTSÄTTER MED DETALJPLAN OCH PRELIM-

INÄR BYGGSTART 2019 •

DELTAGANDE ARKITEKTKONTOR; ELDING OSCARSON - HAMNK-

VARTERET, JÄGNEFELT MILTON - KANALFABRIKEN, THAM & VIDEGÅRD ARKITEKTER - MAGASINET OCH WINGÅRDS - NYA HAMNEN.


Nya Projekt

December 2016

Helsingborgs tingsrätt byggs ut.

WIHLBORGS BYGGER NYTT TILL HELSINGBORGS TINGSRÄTT Wihlborgs bygger ut Helsingborgs tingsrätts lokaler med 4 000 m2 och gör parallellt en ombyggnad av 5 000 m2 i de befintliga lokalerna. Tingsrättens nuvarande lokaler finns i fastigheten Polisen 4 på Carl Krooks gata i centrala Helsingborg. Tillbyggnaden uppförs i direkt anslutning till den befintliga byggnaden. - Det är naturligtvis glädjande att vi kan fortsätta vårt långsiktiga samarbete med Helsingborgs tingsrätt. Vi bidrar dessutom till en utveckling av staden genom att skapa ett torg med ett intressant butiksläge mellan den nya byggnaden och Malmöleden, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter. - Vi flyttade in i vår nuvarande byggnad 2005, dvs för drygt ett decennium sedan. Vi har vuxit ur våra lokaler och behöver både mer kontorsutrymmen och fler förhandlingssalar, säger tingsrättens chef, lagman Ylva Norling Jönsson. Ny- och ombyggnaden blir klar våren 2019 och regeringen har nyligen godkänt ett tjugoårigt hyresavtal för lokalerna. Investeringsbeloppet beräknas till 180 Mkr och avkastningen till 6 %. Entreprenör för projektet är Peab, som fått uppdraget efter en LoU-upphandling. Byggstart sker inom kort.

CAROLINA REDIVIVA RENOVERAS FÖR DET MODERNA UNIVERSITETETS BEHOV Sveriges äldsta forskningsbibliotek, Carolina Rediviva i Uppsala, ska byggas om för att bättre anpassas till dagens behov. Genom ombyggnaden, som framförallt rör byggnadens entréplan, ska biblioteket förses med fler gruppstudieplatser och bättre service i form av ett större, publikt café. Genom att lokalerna omdisponeras vill Statens fastighetsverk, som förvaltar byggnaden, och Uppsala universitet erbjuda studenter, forskare och andra besökare en förbättrad mötesplats inom Uppsala universitet. I början av november lämnade Statens fastighetsverk in en hemställan till regeringen med en önskan om att få bygga om Carolina Rediviva, Sveriges första biblioteksbyggnad, belägen i centrala Uppsala. - Vi har sedan länge ett behov av att modernisera vår verksamhet och anpassa den här speciella och vackra byggnaden till dagens behov. Genom ombyggnaden vill vi öka tillgängligheten genom att skapa fler gruppstudieplatser, arbetsplatser och utökade möjligheter att använda huset som mötesplats. Utställningssalen kommer att byggas om och moderniseras. En ny konferensdel bereds plats för att förbättra Carolina Rediviva som mötesplats inom universitetet, säger Lars

36

Burman, överbibliotekarie vid Uppsala universitetsbibliotek. Mångårig planering bakom förvandlingen Frågan om hur man bäst ska gå till väga för att omvandla Carolina Rediviva till en mer modern verksamhet har fått ta sin tid. Många diskussioner ligger bakom den plan som nu finns framme. - Både vi och Uppsala universitet har länge sett ett behov av att renovera forskningsbiblioteket. Dels för att byggnaden är sliten på sina ställen, dels för att utveckla verksamheten och göra den här unika miljön mer tillgänglig. Tillsammans har vi nu kommit fram till en lösning som vi tror ska uppskattas av såväl universitetsvärlden som av en bredare allmänhet, säger Mathias von Schlieben, fastighetschef vid Statens fastighetsverk. Café för upp till 80 sittande gäster De våningsplan som omfattas av ombyggnaden är framförallt entréplanet på plan fyra och entresolvåningen ovanför. De aktuella våningsplanen har inte genomgått några större renoveringar sedan 1960-talet. - Stora delar av entréplanet berörs. Här kommer vi att bygga det nya caféet, en servering som ska kunna erbjuda varm mat till 80 sittande gäster. En annan viktig funktion för studenter, forskare och andra besökare är bibliotekets service och tjänster som kommer att effektiviseras i och med ombyggnaden, säger Bengt Skoglund, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk. Ombyggnaden av Carolina Rediviva beräknas starta våren 2017 och stå klar för invigning hösten 2019.

Vi tackar Veidekke som valde oss som leverantör av Systembolt till projektet Kärratunnlarna i Uddevalla.

Galvano Tia – kvalitetsproducent av ytbehandlade bergsäkringsmaerial sedan 1955. www.galvanotia.no


Havator – Complete project solutions

Havator är en koncern med verksamhet inom kran tjänster, specialtransporter, elementmontage och hamnkransservice. Under sextio år av nytänkande och utveckling har vi på Havator visat att ingen lyft är för stort eller för litet och att vi alltid hittar den perfekta lösningen till kundens problem oberoende av uppdragets storlek eller komplexitet. Havators specialområde är totala projektlösningar i samverkan med kompetenta partners. Havator har verksamhet i Finland, Sverige, Norge, Ryssland samt i Baltikum.

www.havator.com

Havator Region Nord Hemsida: havator.com Telefonnummer: 0771-510 000


Nya Projekt

December 2016

34 nya lägenheter i Skövde.

BOKLOK STARTAR FÖRSÄLJNING AV 34 LÄGENHETER I SKÖVDE Lördagen den 26:e november startade försäljningen av BoKlok lägenheter i nya stadsdelen Trädgårdsstaden i Skövde. Byggstart är planerad till våren 2017 med beräknad inflyttning hösten/vintern 2017. Lägenheterna har två, tre och fyra rum med en yta på 53, 69/70 respektive 81 kvm. De byggs som bostadsrätter och den totala boendekostnaden inklusive avgift till bostadsrättsföreningen och ränta blir ca 4 000 kronor per månad för en tvårumslägenhet. - Vi kan hålla låga priser genom att alltid tänka i stora volymer. Vi bygger husen i fabrik och kan därför använda rationella tillverkningsprocesser. Dessutom minskar vi då påverkan på miljön och klimatet och skyddar husen från väder och vind, säger Christer Gunnarsson, projektledare på BoKlok. BoKlok försäljningsfilosofi bygger på principen ”lika för alla”. Bostäderna fördelas genom offentlig turordningsdragning. En turordningslista upprättas och kunder får välja den BoKlok bostad som passar dem bäst. - Genom att samla kunderna på detta sätt genomför vi försäljningen på ett rättvist sätt utan krångliga kösystem och budgivningar. Samtidigt träffar alla sina blivande grannar vilket känns trevligt, säger Christer Gunnarsson. Området blir småskaligt och ligger i nya stadsdelen Trädgårdsstaden, ca fem kilometer norr om centrala Skövde. Inspirationen till stadsdelen kommer från ”klassiska trädgårdsstaden”. Totalt planerar man att bygga ca 1 200 nya hem här.

WILLHEM BYGGSTARTAR NYA HYRESRÄTTER I BORÅS Spaden har nu satts i marken för produktionen av 28 nya hyreslägenheter i Alideberg, Borås. ”Vi vill bidra till att det byggs fler bostäder och det här projektet är ett viktigt steg i den riktningen”, säger Willhems VD, Mikael Granath. I stadsdelen Alideberg bygger Willhem, tillsammans med entreprenören Peab, ett nytt flerbostadshus med 28 moderna lägenheter i hyresrättsform. Tisdagen den 22 november togs det symboliska första spadtaget för projektet. På plats fanns, förutom representanter från Willlhem, Stefan Lindvert, arbetschef på Peab, samt Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Borås.

38

Ulf Olsson (s) var nöjd med att projektet nu är igång: – Borås växer och det finns ett stort behov av nya bostäder. Vi är glada över att det blir hyresrätter och där ser vi Willhem som en viktig och långsiktig aktör. – Genom vårt senaste förvärv har vi blivit en betydande aktör i Borås. Men vår ambition är inte bara att förvalta, vi vill också bidra till att det byggs fler hyresrätter. För oss är det här en milstolpe och vi ser fram emot att fortsätta på den vägen, säger Willhems vd Mikael Granath. Även Willhems nyproduktionschef, Rikard Norström, tycker att projektet är en viktig markör: – Att starta byggnationen av Gräshoppan känns extra roligt eftersom det är vårt första nyproduktionsprojekt i egen regi här i Borås. Uthyrningen av lägenheterna startar preliminärt sommaren 2017. Inflyttningen är beräknad till årsskiftet 2017/2018.

Utbyggnaden av Barkarby i Stockholm fortsätter.

NY DETALJPLAN FÖR 1 600 BOSTÄDER OCH TUNNELBANA I JÄRFÄLLA Utbyggnaden av expansiva Barkarby fortsätter. På måndagen tog kommunstyrelsen i Järfälla beslut om att detaljplanera nästa etapp – Barkarbystaden IV – som innehåller tunnelbanestation med två uppgångar och 1 600 nya bostäder. Den nya detaljplanen omfattar Barkarbystadens framtida tunnelbanestation med två uppgångar, torg, lokaler för kontor, handel och offentlig service samt 1 600 bostäder. Området kommer att ha en tät och hög bebyggelse med stort inslag av stadsliv tack vare närheten till tunnelbanestationerna. – Nästa etapp av Barkarbystaden utgör en viktig del av tunnelbanans utbyggnad och blir även platsen för en av två tunnelbanestationer i Järfälla. Utöver bostadstillskottet innebär det ett attraktivt läge för kontorsetableringar, handel och övrig service, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S). Detaljplanen för Barkarbystaden IV ska möjliggöra fortsatt utbyggnad av expansiva Barkarby i enlighet med avtalet för utbyggnad av tunnelbanan. Planområdet innehåller planerade byggrätter om cirka 230 000 kvm ljus BTA där 70 procent är bostäder och 30 procent lokaler. Om Barkarbystaden Järfälla kommun har i avtal om utbyggnad av tunnelbana från Akalla till Barkarby åtagit sig att uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I och detaljplanering inom detaljplan för Barkarbystaden II och III.


Nya Projekt

December 2016

PANGSTART FÖR NYA HILLS VILLASTAD I MÖLNDAL I fredags signalerade en symbolisk sprängning byggstarten för nya området Hills Villastad i Mölndal utanför Göteborg. Intresset för att bo i södersluttningen ner mot Hills golfbana har varit rekordstort. Redan innan byggstart är 20 villor och 27 lägenheter sålda, 10 personer står beredda att skriva på kontrakten och över 5000 intresseanmälningar har kommit in. Vid skogsbrynet på sluttningen ner mot Hills golfbana kommer 76 villor och fem flerbostadshus med 60 lägenheter att byggas i en första etapp. Totalt ska 280 bostäder byggas i det nya Hills Villastad med direkt anslutning till den planerade Hillsparken och till Hills Golf & Sports Club i Mölndal. - Visst är det många golfare som har visat intresse för området, men bland de som har köpt är långt ifrån alla golfentusiaster. Många yngre par har tecknat sig för lägenheterna, vilket känns roligt. Annars är det allt från barnfamiljer till medelålders par och pensionärer som flyttar in, säger Hans Östling, projektledare hos Veidekke.   I en första etapp byggs området som fått namnet ”Utsikten”. Här kommer samtliga bostäder ha utsikt över golfbanan och den planerade 50 000 kvadratmeter stora parken med spegeldamm, bäck och motionsslinga. Totalt kommer det att uppföras tre olika hustyper i Utsikten - alla i två plan och med möjlighet att välja mellan flera olika planlösningar.  Husen är arkitektritade med pulpettak och stora fönster som ger ett vackert ljus in och

39

härliga utblickar. För att skapa dynamik i området kompletteras den stående träpanelen på husfasaderna med inslag av tegel och cederträ i vissa av husen. Även lägenheterna är planerade för fin utsikt från de stora balkongerna eller terrasserna. Dessutom är de Svanenmärkta, vilket betyder att miljön står i fokus under hela byggprocessen. - Det här området attraherar personer som vill leva en aktiv livsstil. Förutom närheten till stan, skog och badsjöar vid Sandsjöbacka naturreservat, har man tillgång till Hills Golf & Sports Club hela utbud av golf, gym, padeltennisbanor och restaurang, säger Hans Östling. Fredagens premiärsprängning symboliserade startskottet för första etappen av Hills Villastad. Under ungefär ett år görs omfattande markarbeten och de första husen byggs under hösten 2017. Redan sommaren 2018 går flyttlasset för de första villa- och lägenhetsinnehavarna. Innan de boende flyttar in, kommer tomterna vara helt klart med allt från asfalterade uppfarter till färdigställda trädgårdar och altaner. FAKTA: PROJEKTET BERÄKNAS OMSÄTTA ÖVER EN MILJARD KRONOR FRAM TILL ÅR 2021, DÅ DEN TREDJE OCH SISTA ETAPPEN SKA VARA AVSLUTAD. OMRÅDET SÄLJS GENOM KONSORTIET HILLS VILLASTAD KB, DÄR VEIDEKKE BOSTAD AB INGÅR TILLSAMMANS MED HILLS FASTIGHETER AB.

Estetik, precision och livskvalitet i hemmets viktigaste rum.

KÖKSARKITEKTERNA AB. ERIK DAHLBERGSGATAN 35, SE-115 32 STOCKHOLM. TEL +46 8 664 30 30, INFO@SIEMATICSTOCKHOLM.SE WWW.SIEMATICSTOCKHOLM.SE


Nya Projekt

December 2016

40

Nytt vårdboende i Kristianstad.

SKANSKA SÄLJER VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE I KRISTIANSTAD FÖR CIRKA 150 MILJONER KRONOR Skanska har sålt ett vård- och omsorgsboende till Northern Horizons fastighetsfond Nordic Aged Care för cirka 150 miljoner kronor. Vårdboendet utvecklas i Kristianstad med Attendo som hyresgäst. Preliminär inflyttning beräknas till september 2017. Huset blir tre våningar högt och rymmer 54 lägenheter, den uthyrbara ytan blir 3 600 kvadratmeter och har utvecklats med ambitionen att certifieras enligt det internationella miljöcertifi-

eringssystemet LEED Guld (Leadership in Energy and Environmental Design). – Vi har nu utvecklat ett flertal äldreboenden tillsammans med olika operatörer, bland annat Attendo. Vi har tillsammans med dem fått en stor och värdefull kunskap om en hållbar produkt, vilket är positivt för våra kunder, säger Hanna Lindbladh, projektchef, projektutveckling Skanska Sverige. Vårdboendet byggstartades i januari 2016 och slutbesiktigas i juni 2017.

Vi är stolta över att ha bidragit till en smartare avfallshantering! Stort tack för förtroendet.

www.lantzmetall.se


Nya Projekt

December 2016

SKANSKA BYGGER FORSKNINGSANLÄGGNING FÖR SJUKHUS I LONDON Skanska har tecknat avtal med Great Ormond Street Hospital om att bygga Zayed Centre for Research into Rare Diseases in Children i London, Storbritannien. Kontraktet är värt GBP 60M, cirka 700 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska UK i det fjärde kvartalet 2016. Detta är den tredje fasen av ombyggnaden av det välrenommerade sjukhuset. Den blir ett stöd för sjukhusets vision att ta fram nya behandlingar och botemedel för barn med ovanliga sjukdomar. Skanska kommer att ansvara för design, konstruktion samt mekanisk och elektronisk utrustning av forskningsanläggningen, som kommer att drivas i ett partnerskap mellan Great Ormond Street Hospital for Children NHS Foundation Trust, University College London och Great Ormond Street Hospital Children’s Charity. Tilldelningen av kontraktet bygger på det framgångsrika samarbete som Skanska har etablerat med Great Ormond Street Hospital under arbetet med Premier Inn Clinical Building under slutförandet av Mittal Barnens Medical Centre, den andra fasen av ombyggnationen. Arbetet kommer att påbörjas i januari 2017 och beräknas vara slutfört under slutet av 2018. Skanska UK har cirka 5 500 medarbetare och intäkterna 2015 uppgick till cirka 18 miljarder kronor. Bolaget är verksamt inom husbyggnad, anläggningsarbeten, distributionsnät samt fastighetsunderhåll och kommersiell utveckling.

75 NYA HYRESRÄTTER BYGGS I TALLKROGEN I veckan invigde Familjebostäder bygget av 75 hyreslägenheter i kvarteret Giggen i Tallkrogen, med inflyttning från våren 2018. I ena änden av Kaggeholmsvägen finns numera en gigantisk grop. Jord och berg är bortfraktat och i gropen pågår förberedelser för husgrunden. Det nya kvarteret blir granne med villor på ena sidan och med Familjebostäders trevåningshus på den andra. ‒ Här stod tidigare en gammal panncentral som inte längre behövs för att värma våra hus. Därför är det roligt att Familjebostäder nu kan omvandla platsen och istället fylla den med hyresrätter som så väl behövs i det växande Stockholm, säger Håkan Siggelin, projektutvecklingschef.

41

‒ Det är viktigt att vi bygger - det behövs massor av hyresrätter i Stockholm. Här i Tallkrogen får nu Familjebostäder ännu fler hyresrätter, ett välkommet tillskott till stockholmarna, sa Ann-Margarethe Livh ordförande i Familjebostäder (V). De 75 hyresrätterna blir klara för inflyttning våren/sommaren 2018 och uthyrningen startar nästa höst via Bostadsförmedlingen i Stockholm. Byggentreprenör är HMB Construction och arkitekt AQ Arkitekter.

AKADEMISKA HUS INVESTERAR I KVARTERET PARADIS FÖR LUNDS UNIVERSITET Socialhögskolan är idag utspridd i fyra olika byggnader i Lund. För att kunna samlokalisera delar av sin verksamhet investerar Akademiska Hus cirka 80 miljoner kronor i en om- och tillbyggnad av Gamla köket, teologernas tidigare lokaler i kvarteret Paradis, för att göra fastigheten till en modern kunskapsmiljö. Byggnaden Gamla köket är uppförd 1927 och är centralt belägen i kvarteret Paradis. Kvarteret ingår i det så kallade Kunskapsstråket som är ett strategiskt viktigt område för Lunds universitet med stark kulturell och historisk betydelse. Byggnaden, som hyrs av universitetet sedan 1970-talet, kommer nu helt att moderniseras för att möta dagens krav på kunskapsmiljöer och stå redo inför Socialhögskolans samlokalisering. – Ombyggnaden och samlokaliseringen är ett led i vår satsning på att skapa en öppen och flexibel studie- och forskarmiljö, säger Ann-Katrin Bäcklund, dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. Fokus för om- och tillbyggnaden ligger på studiemiljöer, en ny hörsal och att öppna upp huset vertikalt för att skapa naturliga mötesplatser. Även en ny entré, kommunikations- och uppehållsytor och en uteplats skapas. För att förbättra inomhusklimatet uppgraderas husets installationer. – Ombyggnaden innebär att vi fortsätter att modernisera kvarteret Paradis. Att skapa omväxlande studiemiljöer längs med Kunskapsstråket är ett viktigt steg i att utveckla Campus Lund och ombyggnaden är ett bra exempel på det, säger Tomas Ringdahl, regiondirektör för Akademiska Hus region Syd. Totalt omfattar om- och tillbyggnaden cirka 4 000 kvadratmeter. Byggstart är planerad till våren 2017 med inflyttning hösten 2019.

R. Larning Håltagaren AB

Allt inom håltagning Sågning • Borrning • Pålkapning • Wiresågning

Ronny Larning 073-707 74 08


Nya Projekt

Nya Pallashuset i BorĂĽs.

December 2016

42


43

JÄRNGRINDEN OCH CERNERA VÄLKOMNAR ÅHLÉNS OCH CERVERA I NYA PALLASHUSET Drygt ett år efter det första spadtaget öppnar nu Pallas Shopping i centrala Borås. Den 24 november är det invigning av Åhléns och Cerveras nya butiker i Pallashuset. Till våren öppnar fler butiker. Kvarteret Pallas är beläget utmed Viskan mittemot stadsparken i hjärtat av Borås. Tidigare har fastigheten, som är ett samägt projekt mellan Cernera och Järngrinden, bestått av äldre handelsytor och ett parkeringsgarage, men sedan ett drygt år tillbaka pågår omfattande om- och tillbyggnadsarbeten i kvarteret. I projektet ingår även byggnation av cirka 200 lägenheter, dels via en påbyggnad av 40 bostäder på byggnadens tak och dels i ett planerat höghus om 34 våningar. För att stärka Pallas kommersiella potential och tillgänglighet renoveras också fastighetens parkeringsanläggning. Även en kontorsdel i fyra plan ingår i ombyggnaden. – Vi vill göra ett modernt köpcentrum mitt i Borås. Vi hoppas att det ska bli vad Borås vill ha, säger Mats Segerdahl, projektansvarig på Järngrinden. Cernera inledde redan 2010 samarbetet kring kvarteret Pallas tillsammans med Järngrinden, med syftet att förädla det gamla Domushuset och ge Boråsarna en modern byggnad med butiksgalleria, kontor, parkering och bostäder. Åhléns och Cervera blir de första butikerna att öppna i nya Pallashuset och för båda är det en återkomst eftersom de även innan ombyggnaden var hyresgäster i fastigheten. Åhléns nya butiksyta är 1150 kvm i gatuplanet och lika mycket i bottenplanet. Cerveras nya butiksyta är på 500 kvm i bottenplanet. – Vi ser Åhléns och Cervera som bra hyresgäster som skapar frekvens. Vi gläds åt att de är tillbaka i Pallashuset, säger Lars Angwald, vd på Cernera. Under öppningsdagarna bjuds besökarna på många fina inflyttningserbjudanden både från Åhléns och Cervera. – Vi känner att Åhléns spelar en viktig roll i Borås centrum och vi vet att många kunder längtat efter att vi ska öppna varuhuset igen, säger Pauliina Jacobsson, varuhuschef på Åhléns i Borås. Vi vill erbjuda kunderna inspiration och ett varierat, modernt utbud. Det ska bli kul att öppna igen! Även på Cervera, som bytt visuell identitet och uppdaterat sitt butikskoncept under hösten, är man optimistisk och känner att det ska bli spännande att komma igång. – Vårt uppdaterade kommunikationsmanér och nya butikskoncept är startskottet på ett långsiktigt arbete för att stärka marknadspositionen. Och butikskonceptet omfattar givetvis även den nya Boråsbutiken, säger Claes Lindberg, regionchef på Cervera. Fler premiärer kommer under våren 2017 med H&M och H&M Home, Glitter, Rituals, Joel Jolina och Hjärterum. Första februari beräknas även det uppdaterade parkeringshuset öppna.


Nya Projekt

December 2016

44

Nya ungdomsbostäder i Sollentuna.

ARKITEMA ARCHITECTS RITAR UNGDOMSBOSTÄDER I EDSBERG I SOLLENTUNA Arkitema Architects och Titania vinner markanvisningstävling i Edsberg. Det blir 88 ungdomsbostäder med närhet till naturreservat och idrottsanläggningar. - Sollentuna kommun har satsat väldigt mycket på att utveckla det här området och det finns en stor idrottsanläggning och fantastiska naturområden i anslutning till tomten., säger Ola Göransson, partner på Arkitema Architects. De högt placerade husen med fri utsikt byggs i en massiv träkonstruktion som har många fördelar jämfört med traditionella byggnader i stål- eller betongkonstruktion. - Det är fantastiskt bra för miljön, trä binder koldioxid istället för att skapa utsläpp. En annan fördel är att det väger lite och man kan bygga den lätta konstruktionen väldigt snabbt. Man får också väldigt bra inomhusmiljö och god akustik, menar Ola Göransson. Bostäderna består av små och effektiva lägenheter på 34 m² som är anpassade främst för ungdomar. Utformningen av bygg-

naderna och platsen strävar efter att skapa ett socialt liv och variation i gatu- och stadsrummet. - Det finns ett väldigt tydligt socialt anslag i projektet. Vi har gemensamhetslokaler och takterrasser där man samlas och möts, det finns verkstad där man kan snickra och ta hand om cykeln. Så det finns väldigt bra komplement till de här mindre lägenheterna, säger Ola Göransson. Ungdomsbostäderna ligger nära Edsbergs centrum med ett brett utbud av service och goda kommunikationer. Området präglas av närheten till natur och fritidsaktiviteter, med fotbollsplaner och tennishall, samt Rösjöns naturreservat med motionsspår för löpning och längdskidåkning. Bostäderna har även utsikt över skidanläggningen Väsjöbacken. Sollentuna kommun planerar 3 800 nya bostäder i området runt Väsjön fram till år 2040. Arkitema Architects har även ritat projektet Tingstorget i Alby för Titania.


Vi är experter på övergångskonstruktioner och brolager sedan 1968 Vi tar oss an alla typer av projekt, allt från stora komplexa utmaningar som Högakustenbron och Essingeleden till mindre projekt som tätprofilsbyte i en gångbro i Skövde eller ett brolyft med brolagerbyte i Solna. Vi är gärna med redan i projekteringsfasen för att utforma praktiska och kostnadseffektiva lösningar som passar för just ert projekt.

www.spannarmering.com


EL- BRO TEKNIK El - Bro teknik AB är ett ledande företag i dagens konkurrenskraftiga samhälle med stor erfarenhet. Den erfarenheten har utvecklats ur mångårigt samarbete med Sjöfartsverket, Vägverket, Banverket, landets kommuner och ett antal av de mest krävande leverantörerna av materialhanteringsutrustningar, logistiklösningar med mera.

Flottsundsbro projektet Under slutet på 2015 påbörjades arbetet med den nya bron över Fyrisån i Uppsala. Bron ska vara klar för trafik i början av 2017. Bron kommer vara en öppningsbar klaffbro med tillgång för gång, cykel, bil och kollektivtrafik. Förutom lokal manövrering kommer det även installeras fjärrstyrning vilket gör att bron kan öppnas på avstånd för på så sätt underlätta för personalen.

Er leverantör av: 

El - Fördelningssystem

Automatik PLC / SCADA system

Fjärrmanöversystem

Bromanövrering

Pulpet

Besvärlig kabeldragning www.elbroteknik.se

info@elbroteknik.se

Svensk Vägkompetens erbjuder utbildningar för Trafikverkets kompetenskrav inom Arbete På Väg; Nivå 1, 2 Säkerhet på väg, 3A Utmärkningsansvarig samt 3B Vakt. Våra utbildningar uppfyller även de kommunala kraven på ”Säkerhet på väg” och ”Påbyggnadsutbildning”.

El - Bro Teknik startade 1999. Då både Krister Augustsson och Lars Adolfsson båda varit anställda hos ett konsult- och installatörsföretag där dom jobbade sida vid sida. Krister hade sina specialiteter. Lasse helt andra. Men de kompletterade varandra i sina uppdrag som sedan 1980-talet hade handlat om manöversystem till broar. Efter 20år bestämde sig de att prova att tackla det hårda företagsklimatet själva. Och startade El - Bro Teknik

0142– 29 80 50

SVENSK

Vägkompeten Vägkompetens ägkompete k

070-648 76 33 | info@svenskvagkompetens.se | www.svenskvagkompetens.se


Nya Projekt

December 2016

47

Nya SCA-huset i Mölndal.

MÖLNDALS NYA LANDMÄRKE INFLYTTNINGSKLART Nu är Mölndals nya landmärke inflyttningsklart. Under vecka 50 flyttar drygt 1000 medarbetare in i SCA-huset vid Mölndals bro. Från Mölndal styrs en betydande del av SCA-koncernens globala hygienverksamhet. Här bedrivs bland annat omfattande innovationsarbete, teknologiutveckling, global marknadsföring samt försäljning och inköp. SCA:s varumärken, t ex TENA, Tork, Libresse, Libero och Edet används av 500 miljoner människor varje dag världen över. – Kontoret är lite av hjärtat av vårt globala bolag med 44 000 anställda. SCA-huset kommer vara en modern och inspirerande arbetsplats med de bästa förutsättningarna för vår innovationsdrivna kultur, säger Christina Rydebrink, VD SCA Hygiene Products Sverige. SCA-huset är utvecklat och byggt av NCC, ritat av Rstudio for architecture och ägs från 15 december 2016 av Stena Fastigheter.

Benders Byggsystem - prefabricerade stomlösningar i betong www.bendersbyggsystem.se I Tel 010-888 40 00 I info@benders.se


Nya Projekt

December 2016

SÖDRA MARIEHOLMSBRON KLAR FÖR TRAFIK Södra Marieholmsbron tillför ett andra och välkommet kompletterande järnvägsspår över Göta älv, där all godstrafik på järnväg till och från Göteborgs Hamn går. Förbindelsen är alltså av stor vikt för hela landets godsförsörjning. Den tillför ökad kapacitet och minskad sårbarhet i godsflödet, där bland annat ett 20-tal dagliga tågpendlar mellan hamnen och orter långt upp i landet trafikerar. Bron är också viktig för persontrafiken på Bohusbanan mellan Göteborg och Strömstad via Uddevalla. Den nya bron kommer även att få en gång- och cykelbana som blir klar under hösten. Den förlängs och går över E45, vilket ökar framkomligheten för gång- och cykeltrafiken och ger bättre förbindelser mellan Hisingen och Gamlestadstorget. Bland underleverantörerna till brokonsortiet Skanska/MT Højgaard märks det norskägda företaget Spännteknik SLF AB med kontor i Sollentuna, som levererat cirka 250 ton spännarmering till de olika betongfacken och cirka 190 brolager, som ska ta upp rörelser mellan betongfacken och betongpelarna de vilar på. – Det här är ett stort uppdrag för oss, den typ av uppdrag man gärna vill ha, säger Göran Thunberg, vd i Spännteknik, som omsätter bortåt 20 miljoner kronor årligen. Spännarmeringen har tillverkats på plats. Det handlar om fem olika kabelenheter typ 12, 15, 19, 22 respektive 27 stycken 15,7 mm-linor. Företaget monterar, spänner och injekterar spännkabeln på plats. Brolagren typ TOBE tillverkas i företagets egen fabrik i Kongsvinger i Norge. – Vår huvudsakliga verksamhet i Sverige är leverans av

Arbetar du med rätt precision?

48

spännkablar, brolager samt övergångskonstruktioner till broar och större byggnader samt permanenta bergstag till vindkraftfundament. Moderbolaget, Spennteknikk AS i Norge, har utöver nämnda verksamheter även leveranser av lager och dämpare till offshoreindustrin samt design och montage av spännsystem för efterspända bjälklag och balkar. – Utmaningen för oss i det här projektet, Södra Marieholmsbron, handlar mest om om att leverera rätt produkt i rätt tid enligt kundens leveransplan. Södra Marieholmsbron, som totalt kostat 1,35 miljarder kronor, är totalt 1,5 kilometer lång inklusive en 72 meter lång lyftsvängbro över själva älven. Den segelfria höjden är sju meter. Byggstarten skedde första kvartalet 2014 och helt klar kommer bron att varar i början av 2017, men redan nu trafikeras den alltså. Södra Marieholmsbron kompletterar den gamla Marieholmsbron och ingår i det större projektet Marieholmsförbindelsen, som inkluderar bygget av Marieholmstunneln, en vägtunnel under Göta Älv som ska komplettera befintliga Tingstadstunneln.

SWEPOS® Nätverks- RTK-tjänst – navigeringsstöd och positionering i realtid med centimeternoggranhet. Läs mer om SWEPOS och våra tjänster på www.swepos.se ● TELEFON 026-63 37 53


Annons

Djupdeponi i berget vid Rönnskär Borriggen arbetar längst ned i rampen. I mitten av augusti var rampen ca 1700 meter lång och på cirka 240 meter djup. Foto: Boliden

AV KJELL-ARNE LARSSON Vid Rönnskärs industriområde bygger Boliden en deponi för kvicksilverhaltigt avfall och annat farligt processavfall från smältverket. Nu pågår drivning av en ramp i berget ner till tätare berg. Nere i berget kommer flera rum att sprängas ut för lagring av avfall innehållande kvicksilver, kadmium, bly, antimon och annat avfall från olika typer av processer. Den första etappen i bygget är drivningen av en 2780 meter lång ramp som ska ner till cirka 350 meters djup. – Vi tar ut och gör mätningar på borrkärnor allteftersom vi tar oss neråt, för att hitta det bästa möjliga berget för själva förvaringsrummen, berättar Anders Holmbom, som är Bolidens projektledare. Varje meter av rampen karteras av geologer. Snart inleds detaljprojekteringen av förvaringsrummen. Utförandet ska godkännas av en extern referensgrupp i vilken tillsynsmyndigheten ingår. Rummen sprängs ut i en andra byggetapp. – Förvaret kommer att bli så säkert det bara är möjligt och Boliden går längre än vad lagen kräver. Beroende på typen av avfall kommer det att hanteras i olika form när det sedan transporteras ner. Visst avfall kan gjutas in i betong, andra avfall kan hanteras i säck eller bulk. Det är viktigt att arbetsmiljön blir bra och att kontamineringen av maskiner blir så liten som möjligt, säger Anders Holmbom.

bergschakt Boliden anlitar Strabag för drivningen av rampen, som får en lutning på i medeltal 14 procent. Bredden är 5.5 meter. Entreprenaden gäller fas 1 i projektet som i huvudsak omfattar rampen. Drivningen pågår juni 2015 till september 2017. Strabag använder två borr-riggar, fyra dumprar, två hjullastare, en gruvlastare, ett skrotningsaggregat, laddbil och sprutrobot. För bergförstärkning används bergbultar från AB Yxsjö Industriservice. Bultarna är mellan 2.4 och 4 meter, mestadels räcker 2.4 meter eftersom berget har god hållfasthet. Det kommer att gå åt ungefär 8000 bultar. – Vi är vana vid dessa bergbultar sedan tidigare arbeten och det känns tryggt, berättar Örjan Sjödin, produktionschef hos Strabag. Drivningen av rampen har gått smidigt och bra hittills och ungefär 1700 meter är klara. Vår personal har lång erfarenhet av motsvarande uppdrag i gruvor och vid anläggningsarbeten. Ungefär hälften av personalen har rekryterats lokalt. Hela maskinparken, förutom dumprar och lastare, drivs med el. Boliden Electro med sitt koncept Compact Power QS svarar för tillförlitlig försörjning med elkraft. – Eftersom arbetet drivs på en enda front är vi beroende av att all försörjning och support fungerar till hundra procent. Att drivningen går så bra är tack vare ett väl etablerat samarbete med andra parter i projektet och vår erfarenhet av stora anläggningsjobb. Boliden Electro har vi haft ett bra samarbete med i tidigare projekt, både gällande kunskap och service av våra maskiner. Jag vill också framhålla Boliden som en mycket bra beställare, avslutar Örjan Sjödin. kompakta kraftmoduler Boliden Electro AB svarar för elkraftförsörjningen som sker med Compact Power QS. Företaget gjorde ett tekniksprång för

några år sedan då ett mycket kompakt system utvecklades. Detta byggs i ett modulkoncept. Modulerna ryms i en standard skeppscontainer. För det aktuella projektet har beställaren köpt tre enheter, där en placeras vid tunnelmynningen och två nere i rampen. – Modulen ovan jord är den mest kompakta som vi byggt hittills, berättar Leif Stenberg, produktansvarig på Boliden Electro. I tunnlar och bergrum vill man alltid spara på utrymmet och kompakta kraftcentraler är mycket efterfrågade. Kapaciteten är 1000 kVA och modulen är försedd med tre fack för mellanspänning. Modulen måste kylas och ventilationen är av vår egen design. De två modulerna under jord, varav en finns på plats och den andra installeras senare, försörjer dels Strabags borrriggar och andra gruvmaskiner med 1000 V, dels pumpar och handhållen utrustning med 400 V. Varje modul har därmed två uttagscentraler. Med små anspråk på utrymme ger Compact Power QS därmed försörjning till samtliga elkraftförbrukare. – I vårt åtagande ingår också jourverksamhet eftersom vi ansvarar för att den elkraft som behövs också levereras nere i rampen, fortsätter Leif Stenberg. Boliden Electro AB är ett självständigt företag som levererar utrustning och tjänster för kraftförsörjning och automation till alla idag verksamma gruvor.

FAKTA djupdeponi i rönnskär Deponi i berg för kvicksilverhaltigt avfall och annat processavfall från smältverket Byggtid, etapp 1: juni 2015–september 2017 Byggherre: Boliden Entreprenör: Strab

AB Yxsjö

Industriservice

Allt inom bergförstärkning samt gängade drag– och vindstag med tillbehör Yxsjöberg 131 772 94 Grängesberg Tel 0240-66 10 18 Mob 070-257 49 70 info@yxsjo.se

www.yxsjo.se


Annons

Den ovala formen på Stadstornet i Piteå har blivit ett nytt landmärke och intresset för att flytta in i de lite annorlunda hyreslägenheterna är stort. Arkitekten Åsa Lundberg har formgett huset och det kommunalägda bostadsbolaget AB PiteBo förvaltar huset. Foto: Åsa Lundberg

Likt en Obelix reser sig Stadstornet i Piteå AV KIM HALL Det Obelixliknande Stadstornet har blivit ett nytt landmärke i Piteå. Den ovalformade byggnaden har ökat attraktionen till staden och intresset att bo i det 16 våningar höga byggnaden är stort. En byggnad som arkitekt Åsa Lundberg har skapat. Kärt barn har många namn och Stadstornet är inget undantag.

A

lla hus får smeknamn av piteborna. Husen som byggdes bredvid Stadstornet på 60-talet kallades ”vatten och bröd” och idag kallas det ”kaffe och konjak” eftersom det nu har blivit fint att bo i området och så billigt att man har råd med kaffe och konjak, berättar Åsa Lundberg, som sedan ett år tillbaka har egen arkitektbyrå; Lundberg Arkitektur AB.

Arkitekttävling Projektet började med att kommunen utlyste en arkitekttävling 2011 där tre arkitektkontor deltog. Vinnare

PLATTSÄTTNING BADRUM • KÖK • HALL mm

Flytspackling, Golvvärme, Putsningsarbeten, Fasadmurning, Badrumsrenovering mm. Cert. för arbeten inom våtutrymmen.

Kontakta oss för stora eller små jobb!

Aluminium- och Glaspartier

0911-302 04, 070-625 07 74, www.hortlaxplatt.se

www.ojebynsglas.se


blev Tema Arkitekter i Stockholm där Åsa Lundberg arbetade. Hon är en av få som varit med genom hela projektets gång och känner sig väldigt glad över att Stadstornet har blivit så välkomnat av Piteborna. Den glädjen känner även LarsIvar Sundström, projektledare i AB PiteBo som förvaltar byggnaden. – Det är ett mycket speciellt hus med 60 hyreslägenheter, företrädelsevis tvår och treor samt ett fåtal fyror och en femrumslägenhet högst upp. Högst upp finns en festlokal, bastu med relaxrum och takterrass som har en fantastisk utsikt över hela Piteå, hamnen och Piteälven, säger Lars-Ivar Sundström. Åsa Lundberg var med att ta fram detaljplanen tillsammans med kommunen och har även gjort bygghandlingarna. Byggentreprenör är NCC som har totalentreprenad, en ganska styrd sådan. Beställare är det kommunalägda bostadsbolaget AB PiteBo.

51 m högt Det är nu ett år sedan spaden sattes i marken. På tomten hade det varit en bensinstation som rivits, vilket medförde en del sanering av marken innan bygget kunde påbörjas. Huset är ca 51 m högt; 31 m respektive 22 m på längden. – Den ovala formen gör att lägenheterna får rundade väggar vilket påverkar möbleringen. De flesta lägenheter har

balkong åt två håll, säger Lars-Ivar Sundström. Huset ligger centralt i Piteå på Häggholmen vars kanal är igenfylld. Konstruktionen består av Prefabstomme i betong, fasaden är speciell med varvade målade betongytor, mörkgrå plåtband och balkongräcken i perforerad plåt, d v s genomskuren plåt med mönster i, som går runt gavel och långsidorna och inglasade balkonger. Ovanför den platsgjutna bottenplattan ligger garage, cykelförråd och teknikutrymmen.

Vindtestat – Vi gjorde vindtest på KTH för att se att plåtarna fungerade. Vi fick ändra mönstret något. Akustiker ledde oss rätt och vi hade en duktig plåtkonsult som har tidigare jobbat med många andra prestigejobb i plåt, berättar Åsa Lundberg. Inflyttningen till Stadstornet som blivit en magnet för många som vill flytta till Piteå och piteborna själva, är beräknad till augusti 2017 med successiv inflyttning. ∏ + FAKTA STADSHUSET PITEÅ Byggherre: AB PiteBo Byggentreprenör: NCC Arkitekt: Åsa Lundberg


Annons

Innan nya markområden tas i anspråk för byggande, måste man säkerställa att marken inte innehåller miljöfarliga massor. Dessa arbeten utförs av Sweco och Ekokem. Foto: Kjell-Arne Larsson

Ekokem hanterar förorenade massor hos SCA Östrand AV KJELL-ARNE LARSSON Utbyggnaden av SCA Östrands massafabrik i Timrå – Projekt Helios – har målet att öka massaproduktionen till det dubbla, från drygt 500000 ton per år till en miljon ton. Det innebär att flera helt nya delar av fabriken måste byggas, bland annat nytt renseri, ny kokare och ny fiberlinje. För att skapa plats för den nya fabriken har SCA Östrand under flera år utfört landbyggnad, det vill säga stranden har fyllts ut innanför en stenpir, för att skapa ny mark. De nya delarna av fabriken byggs dels på denna mark, dels på befintligt fabriksområde som kan disponeras för byggverksamhet. Med tanke på att fabriken har funnits på denna plats sedan 1930-talet och att en kloralkali-fabrik fanns på området 1946-1983 så förekommer det föroreningar i industrimarken. Därför är det viktigt att säkerställa att marken inte är förorenad där byggnader ska anläggas och i de fall föroreningar finns, bortföra massorna till deponi eller efterbehandling.

tungmetaller som kvicksilver, arsenik och zink, dessutom totalt innehåll av organisk substans och olika oljederivat såsom aromater. Analysresultaten jämförs med platsspecifika riktvärden. Massorna klassas i KM (Känslig Markanvändning), MKM (Mindre Känslig Markanvändning), FA (Farligt Avfall) och IFA (Icke Farligt Avfall). Vissa massor får ligga kvar, medan andra transporteras bort.

proVtagningar Sweco svarar för provtagningar i mark; både före, under och efter eventuell schaktning. Proverna analyseras på

– Vi har täta möten mellan oss, SCA och Sweco samt byggarna Skanska och Peab, berättar Jessica Rydén, projektledare från Ekokem. Samarbetet är öppet och mycket gott mellan alla

Företaget Ekokem ansvarar för grävning, schaktning, borttransport och mottagning av massor. Exakt vad företaget ska göra bestäms specifikt inom varje delprojekt på industriområdet.


Annons

Ekokem kontrakteras för varje delprojekt inom projekt Helios. Ekokem ansvarar för schaktning, transport och mottagning av förorenade massor. Foto: Kjell-Arne Larsson

parter. Samtidigt är tidspressen mycket tuff, ingenting får förskjuta tidplanen för Helios.

godkända transporter Ekokem har också en platschef samt en administratör i teamet och dessutom en efterbehandlingschef. Ekokem anlitar maskinentreprenörer och speditörer för gräv/schakt och transporter. – Vi engagerar handplockade företag som har tillstånd för och vana att hantera och transportera farligt avfall, berättar Jessica Rydén.

Vissa grävda/schaktade massor som är provtagna och godkända kan läggas på ett område som tillhör SCA, medan andra transporteras bort. Massor klassade som miljöfarligt avfall körs till Dåva Deponi och Avfallscenter i Umeå AB, som har en godkänd deponianläggning. Massor som inte är miljöfarliga tas emot av Älands återvinningsanläggning vid Härnösand. Ekokem utför uppdrag åt SCA Östrand på kontraktsbasis och anlitas för ett projekt i taget och tar då helhetsansvar för schaktning, transport och/eller mottagning, allt efter det specifika behovet. Ekokem bemannar med personal från kontoret i Sundsvall.


Vi byggde Sverige 2016/vi bygger Sverige 2017

SWL levererade fackverken till Julas centrallager i Skara. www.swl.se


CT & SITE MANAGEMENT AB rggatan 11 Karlstad

TK MÄTSERVICE AB PROJEKT ─ KONTAKT Bjarne Andersson 070- 391 99 74 bjarne.andersson@psmab.com

www.psmab.com

James Edvärn Tony Edvärn Per Möller Ove Johansson

070-510 81 13 070-818 72 20 076-473 07 99 070-915 22 10

www.west2000.se


Vi byggde Sverige 2016/vi bygger Sverige 2017

Tunnelsprängning? Kontakta oss för mera information om ATC!

Med våra resurser har du rätt verktyg för optimal tunneldrivning! Sprängteknik i framkant!

• Sprängämne • Tändmedel • Tillbehör • Sprängteknink • Lager • Leveranser/Distribution

www.austinpowder.se

0419 austinsverige_annonse_ATC.indd 1

01.09.15 11.19


Ett tryggt val

Vi levererar och/eller monterar allt från villastängsel till komplexa lösningar för stora industrier.

Ingen kund är för liten och ingen kund är för stor för oss. Vi utför uppdrag i hela Sverige men har, som namnet antyder, Uppland som bas. Ett effektivt, prisvärt och ansvarsfullt arbetssätt; vårt ansvar börjar vid första spadtaget och slutar när allt är på plats Med hjälp av våra egna anställda montörer och vår egna maskinpark kan vi garantera hög kvalitet med ett effektivt och modernt arbetssätt på utförda uppdrag.

www.upplandsstangsel.se


POSTTIDNING B STORDÃ…HD KOMMUNIKATION AB BOX 451 30, 104 30 STOCKHOLM

Profile for Stordåhd Kommunikation AB

Nya Projekt 010/2016  

Nya Projekt 010/2016